DeMooiRooiKrant

27 juni 2018

DeMooiRooiKrant 27 juni 2018


Jaarmarkt nog steeds bovenaan als publiekstrekker

Van oudsher kent Rooi een volle evenementenkalender, maar als publiekstrekker is de jaarmarkt de onbetwiste nummer één. Het gemiddelde bezoekersaantal schommelt zo tussen de 15.000 en 25.000 en dit keer leken het er minstens 20.000. Het weer was dan ook bijna perfect.

Je kunt de Rooise jaarmarkt op verschillende manieren bekijken. "Het is ieder jaar hetzelfde" is wel de meest negatieve daarvan, al weten de organisatie en de deelnemende kraamhouders ieder jaar wel wat variatie aan te brengen. Maar wie graag mensen kijkt – en wie wil dat nou niet – mag de jaarmarkt eigenlijk niet missen. De mens is absoluut de diersoort die het minst op elkaar lijkt, de kleding niet eens meegeteld. Voor een dierentuin moet je betalen, de jaarmarkt is gratis toegankelijk. Het blijft toch een soort levend Anton Pieck-tafereel.

In de ochtend is het wat rustiger, het favoriete moment voor veel Rooienaren zelf. Rond het middaguur komt de publieksstroom van buiten Rooi goed op gang. Het evenement staat ieder jaar weer garant voor een megadruk centrum tot ver buiten het winkelconcentratiegebied, volop keus in shoppen, eten, drinken, muziek en vermaak voor jong en oud. Met zoveel bezoekers hoeven standwerkers niet eens hun best te doen om aandacht te trekken, die krijgt iedere kraamhouder cadeau. De winkeliers deden er ook hun voordeel mee en dat gaf ongebruikelijke beelden, zoals af en toe een flinke wachtrij bij de kassa van een doorgaans lege winkel, of juist het omgekeerde, ongeacht de concurrentie van kraamhouders. Sommige van hen hadden een ludieke inrichting zoals Argo op het EMTE-terrein, met een hilarisch waterpolo-bad met een heus nep-team onder een blauw zeil en daarnaast een kinderspel met bad-eendjes. Ook de rodeo-autostoel op de Markt trok extra veel bekijks. Schouder aan schouder schuifelend door de flessenhals op de Heuvel, vooral achter zigzaggende looprekjes en kinderwagens zonder ijsbrekerpunt, en af en toe verplicht stilstaan omdat bekenden van elkaar dat ook argeloos deden om een praatje te maken, alsof ze alleen op de wereld waren. Kleine incidenten zijn er ieder jaar ook wel, zoals dit keer de oudere man die lekker eigenwijs met zijn auto (zonder invalidensticker) de Borchmolendijk opreed omdat hij op de Molenveste woonde, en meende dat het bord verboden voor alle verkeer niet voor hem gold. Wie riep daar ook alweer "De jaarmarkt is ieder jaar hetzelfde"?

Foto: 112nieuwsonline

Van oudsher kent Rooi een volle evenementenkalender, maar als publiekstrekker is de jaarmarkt de onbetwiste nummer één. Het gemiddelde bezoekersaantal schommelt zo tussen de 15.000 en 25.000 en dit keer leken het er minstens 20.000. Het weer was dan ook bijna perfect.

Je kunt de Rooise jaarmarkt op verschillende manieren bekijken. "Het is ieder jaar hetzelfde" is wel de meest negatieve daarvan, al weten de organisatie en de deelnemende kraamhouders ieder jaar wel wat variatie aan te brengen. Maar wie graag mensen kijkt – en wie wil dat nou niet – mag de jaarmarkt eigenlijk niet missen. De mens is absoluut de diersoort die het minst op elkaar lijkt, de kleding niet eens meegeteld. Voor een dierentuin moet je betalen, de jaarmarkt is gratis toegankelijk. Het blijft toch een soort levend Anton Pieck-tafereel.

In de ochtend is het wat rustiger, het favoriete moment voor veel Rooienaren zelf. Rond het middaguur komt de publieksstroom van buiten Rooi goed op gang. Het evenement staat ieder jaar weer garant voor een megadruk centrum tot ver buiten het winkelconcentratiegebied, volop keus in shoppen, eten, drinken, muziek en vermaak voor jong en oud. Met zoveel bezoekers hoeven standwerkers niet eens hun best te doen om aandacht te trekken, die krijgt iedere kraamhouder cadeau. De winkeliers deden er ook hun voordeel mee en dat gaf ongebruikelijke beelden, zoals af en toe een flinke wachtrij bij de kassa van een doorgaans lege winkel, of juist het omgekeerde, ongeacht de concurrentie van kraamhouders. Sommige van hen hadden een ludieke inrichting zoals Argo op het EMTE-terrein, met een hilarisch waterpolo-bad met een heus nep-team onder een blauw zeil en daarnaast een kinderspel met bad-eendjes. Ook de rodeo-autostoel op de Markt trok extra veel bekijks. Schouder aan schouder schuifelend door de flessenhals op de Heuvel, vooral achter zigzaggende looprekjes en kinderwagens zonder ijsbrekerpunt, en af en toe verplicht stilstaan omdat bekenden van elkaar dat ook argeloos deden om een praatje te maken, alsof ze alleen op de wereld waren. Kleine incidenten zijn er ieder jaar ook wel, zoals dit keer de oudere man die lekker eigenwijs met zijn auto (zonder invalidensticker) de Borchmolendijk opreed omdat hij op de Molenveste woonde, en meende dat het bord verboden voor alle verkeer niet voor hem gold. Wie riep daar ook alweer "De jaarmarkt is ieder jaar hetzelfde?"


De papiercontainers aan de Ollandseweg, in het buurtschap Oud Rijsingen zijn bij iedere Rooienaar wel bekend. Op ieder moment van de dag kun je er mensen treffen die hun oud papier komen brengen.

"Omdat heel Rooi hier zijn papier komt brengen, doen wij ook graag iets voor de Rooise gemeenschap terug", aldus voorzitter Piet Klaasen. Ieder jaar doneert het buurtschap een groot deel van de papieropbrengst aan Rooise goede doelen. Dit jaar is er gekozen voor de Stichting Kinderboerderij Kienehoeve, de jeugdcommissie van Tennisvereniging de Kienehoef en de KWF Samenloop voor Hoop.
Zaterdagmiddag vond de jaarlijkse uitreiking plaats op een karakteristieke locatie in het buurtschap, het appelhuisje in de boomgaard aan het Kinderbos, nabij de hoeve Arbeidslust. Namens de tennisvereniging nam Marleen Onland de cheque van 300 euro in ontvangst, die de club kan besteden aan het aankomende jeugdkamp.
Voorzitter Herman Koenen van de Stichting Kinderboerderiij Kienehoeve was heel blij met de donatie van 300 euro, die heel goed van pas komt bij de renovatie van de gebouwen. Het grootste bedrag werd overhandigd aan Ad van der Heijden van de Samenloop voor Hoop, die een cheque van 900 euro in ontvangst mocht nemen.

Jaargang 8 • Week 26 • Woensdag 27 juni 2018

Formido
Forum klus wijs
Huiskens Optiek
* Autobedrijf Corsten / * Vennotex
(* beperkte oplage)

Bedrijventerreinen weer een stukje veiliger

Meierijstad is weer een stukje veiliger; bedrijventerreinen Nijnsel en De Kampen ontvingen op 21 juni opnieuw het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO).

Onno Keuker van MKB Nederland reikte het certificaat uit aan de werkgroep KVO van Nijnsel en De Kampen Vitaal Bedrijvig Veghel, met daarin vertegenwoordigers van Vitaal Bedrijving Veghel, het bedrijfsleven, de politie, de brandweer en de gemeente. Deze partijen hebben de afgelopen jaren intensief en optimaal samengewerkt aan een schoon, heel en veilig bedrijventerrein, waardoor het certificaat opnieuw verdiend is.
Dit is een mooi voorbeeld van hoe samenwerking en een gerichte aanpak kunnen zorgen voor een veilige leef- en werkomgeving. Door de gezamenlijke afspraken kunnen overlast, criminaliteit, onderhoud en beheer aangepakt worden. Dit levert een groter gevoel van veiligheid en minder schade op.

Wat houdt het KVO in?
Om een veilige bedrijfsomgeving te waarborgen, is het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) ontwikkeld. Het KVO helpt de betrokken partijen gezamenlijk afspraken te maken om overlast, criminaliteit en onderhoud aan te pakken. Met maatregelen zoals (overval)preventietrainingen, betere openbare verlichting, georganiseerd toezicht en brandpreventie zorgen de partijen voor een schoon, goed onderhouden en veiligere omgeving. De uiteindelijke beloning is het Keurmerk Veilig Ondernemen.

Captains Dinner: even paniek, maar happy end

Het Captain's Dinner High in the Sky is niet volgens plan verlopen, maar het werd uiteindelijk toch een succes, met circa 80 ondernemers te gast en een boeiende eregast en spreker.

Woordvoerder Peter Maas van de Service Club Rooi, die het diner had georganiseerd, kan er nu met een gerust hart op terugkijken. "Maar donderdag was het bij ons even paniek. We kregen een telefoontje dat Wim van der Leegte was geveld door een hernia, en niet kon komen. Wat nu?" Gelukkig vond de Service Club Rooi Wilbert Poulissen meteen bereid om zijn plaats in te nemen. Hij is hoofd van de nationale recherche van de Nederlandse politie en als zodanig bijvoorbeeld hoofdverantwoordelijke voor het MH17-onderzoek. "Hij had een boeiend en interessant verhaal over de gevaren van cybercrime" aldus Maas. "We kregen veel enthousiaste reacties van onze gasten over zijn bijdrage."
De Service Club kon het Captain's Dinner organiseren dank zij de sponsoring in natura door Ahrend, die het gezelschap vanuit de bovenste verdieping van hun flat de skyline van Rooi als decor meegaf, Van de Vleuten interieurbeplanting die het initiatief omringde met smaakvol groen, en licht en geluid van MK2. "Maar Wim van der Leegte heeft ons niet met lege handen laten zitten. Ieder van de 80 gasten kreeg een gesigneerd exemplaar van zijn zojuist verschenen biografie. En Ahrend was zo enthousiast over het initiatief dat ze aanboden om voortaan ieder jaar zoiets te faciliteren voor de Serviceclub, maar dan meerdaags, vrijdag, zaterdag en zondag."

Kermisbeleid geharmoniseerd

Geen enkel beleidsterrein ontkomt er aan: alles in Meierijstad wordt geharmoniseerd. Soms een megaklus zoals bij sportbeleid en evenementenbeleid, maar op de meeste beleidsterreinen loopt het zo'n vaart niet. Donderdagavond tijdens een beeldvormende avond werden de eerste gedachten uitgewisseld over het kermisbeleid.

Als het aan B en W ligt, komen alle veertien lokale kermissen van Meierijstad onder één organisatiecomité. Veghel had dat al, al zal het beleid naar verwachting aangepast gaan worden om de kermissen in alle kernen op één lijn te krijgen. In Schijndel en Sint-Oedenrode lag de organisatie bij de gemeente. In het gewenste organisatiecomité zit bij voorkeur leden uit elke kern.

De harmonisering betekent uitdrukkelijk niét, dat er ook kermissen worden samengevoegd. Uitgangspunt van het college is dat alle veertien blijven voortbestaan.


De Politiek Dichterbij: Mirjam van Esch

Foto: Jos vanNunen

In de rubriek "Politiek Dichterbij" geeft DeMooiRooiKrant regelmatig een raadslid de kans zich aan de lezers te presenteren.

Deze keer: Mirjam van Esch (Hart voor Schijndel)

Geb. datum: 2 december 1963
Geb. plaats: Schijndel
Woonplaats: Schijndel
Burgerlijke staat: Weduwe
Kinderen: geen
Opleiding: Academie Mens en Arbeid (Deventer)
Beroep: Studie- en beroepskeuzeadviseur (zelfstandig)
Hobby's: Lezen (literatuur), leuke dingen doen met familie

Met de meeste politici hebben we voor deze rubriek een relaxt gesprek, wordt er best veel gelachen en worden er in vertrouwen wel eens dingen verteld die eigenlijk niet in de krant mogen komen. Dingen die wij best mogen weten, maar die weten wij niét van hén. Mirjam van Esch is echter niet alleen dol op boeken, zelf is ze ook een open boek. Ook de dood van haar man, in 2001 alweer, is geen taboe maar heeft een duidelijke plaats gekregen in haar leven. Met een verrassende openhartigheid praat ze over hem en nog steeds valt regelmatig zijn naam. Als Mirjam een grammaticafoutje maakt roepen haar fractiegenoten olijk "Jan" aan, als de immer aanwezige Big Brother die mee moet kijken over haar schouder. Als Jan vanaf een wolkje mee kan kijken, heeft hij vast een binnenpretje.

Even terug naar jouw beroep
"Toen ik jong was had ik twee dromen. De eerste was: boerin worden. Ik liep ook jong al op klompen en was in het gezin, met heel intelligente zussen, een buitenbeentje. De nonnen, waar ik vroeger les van kreeg, adviseerden huishoudschool maar daar was ik het helemaal niet mee eens. Ik deed toen MAVO en HAVO. Omdat ik niet uit een boerengezin kwam werd de hogere landbouwschool mij ontraden. De decaan zei toen 'Er komt een nieuwe opleiding, die volgens mij goed bij jou past'. Dat was de studierichting Mens en Arbeid en dat sloot inderdaad aan bij mijn tweede droom, iets met mensen."

Is je beroep goed te combineren met het raadslidmaatschap?
"Het is hard werken voor de politiek want ik doe het meeste leeswerk voor onze fractie. Met alle plezier trouwens. Fractiegenoten Laurens van Voorst en Lambèr Gevers noemen mij wel eens gekscherend hun 'wetenschappelijk bureau'. Omdat ik geen baas heb ben ik gelukkig flexibel, dan hoef ik geen lastige keuzes te maken. Dat betekent wel eens dat ik tot 's avonds laat raadswerk zit te doen. Gelukkig heb ik aan weinig slaap genoeg."

En dan toch nog tijd voor hobby's?
"Jawel, dat kan altijd wel een keer tussendoor."

Hoe is je politieke loopbaan tot nu toe verlopen?
"Ik ben begonnen bij de PvdA in Schijndel, als commissielid. Kort nadat Laurens daar uit stapte, sloten Lambèr en ik ons bij hem aan in de fractie Hart voor Schijndel. Lambèr en ik hebben elkaar al leren kennen op het Skinle, waar we een gedeeld voorzitterschap hadden in de leerlingenraad. Dat was een hele bijzondere tijd. We hebben er onder andere het kringlooppapier geïntroduceerd."

Oppositie voeren of regeren?
"Op dit moment is het prima dat we in de oppositie zitten, dan kunnen wij ons profileren in de dingen waar wij voor staan en hoeven niet steeds concessies te doen. Gelukkig is er een goede dialoog in de gemeenteraad en wordt er zeker rekening gehouden met onze standpunten. Als alle kiezers in Meierijstad ons eenmaal hebben leren kennen, zouden we graag in de coalitie willen komen. Dat is toch de plaats waar je dingen écht voor elkaar kunt krijgen." En de naam van jullie partij? "Daar is inderdaad al veel over gezegd, ik hoop toch dat de mensen in Meierijstad er inmiddels achter zijn dat we bepaald niet alleen voor Schijndel in de raad zitten. Of we de volgende keer wéér met dezelfde naam op de verkiezingslijst staan? Daar moeten we nog over nadenken. Het is toch ook een soort geuzennaam geworden hè."

Deze raadsperiode is voor mij geslaagd als… geen clichés graag
"Als alle inwoners van Meierijstad die betrokken wíllen zijn, weten hoe ze betrokken kúnnen zijn. Er is voor hen nog zoveel te halen. Laat ze komen inspreken. Zíj maken de keuzes, wij faciliteren, niet meer dan dat."

Guilty pleasure?
"Haha ja die heb ik wel. George Clooney, en Hugh Laurie. Mooie mannen." Speciaal voor jou had ik ook nog een plaagvraag. Kun je nog één keer hardop zeggen 'Synergie creërende samenwerkingsverbanden'? Mirjam ligt in een deuk. Een aantal maanden geleden deed ze een paar pogingen om die tongbreker, nota bene uit hun eigen verkiezingsprogramma, in het openbaar foutloos uit te spreken. Tevergeefs. Na enige oefening lukt het deze keer.

In verband met de foto: wat is jouw mooiste plek in Meierijstad, en waarom?
"Dat zijn er verschillende, maar de trouwzaal in het Rooise kasteel-raadhuis is mij het meest dierbaar. Daar ben ik getrouwd met de liefde van mijn leven, Jan dus. Hij was mijn leraar Nederlands, op het Skinle. Wij deelden de liefde voor poëzie. Hij gaf op een geweldige manier les, ging zelfs een keer op de tafel staan tijdens de les. Hij was zeventien jaar ouder dan ik, dat was véél op die leeftijd! We hebben wel een tijdje gewacht voor we onze relatie bekend maakten, want in het begin kón dat helemaal niet. Meteen na ons huwelijk kreeg hij MS. Na een lang ziekbed is hij daaraan overleden. Het grootste deel van onze relatie stond daardoor in het teken van zijn ziekte. Het gemis is er niet meer, maar de trouwzaal vervult mij nog wel steeds met weemoed."

Magere opkomst bij meedenken over duurzaamheid

De oproep van de gemeente via Twitter aan inwoners en bedrijven om mee te denken over duurzaamheid in Meierijstad, heeft maandagavond hooguit enkele tientallen belangstellenden opgeleverd. "Dat vind ik heel erg weinig voor zo'n belangrijk onderwerp, als je bedenkt dat Meierijstad dertien kernen heeft" merkte een van de aanwezigen op. Een woordvoerder van de gemeente excuseerde zich voor het late tijdstip waarop de uitnodiging de deur uit was gegaan. Dat had mogelijk een rol gespeeld bij de tegenvallende opkomst.

Serge van den Berg en Ellen Logtens van het Energiebureau Eindhoven presenteerden de bijeenkomst. "Jullie hebben écht invloed" verzekerde Van den Berg. Maar hij gaf ook aan dat de interactieve presentatie slechts een globaal beeld gaf van de accenten die volgens de aanwezigen gelegd moeten worden, ofwel wat vinden jullie meer belangrijk, of minder.
Meierijstad heeft hoge ambities met duurzaamheid en wil "onderdeel zijn van de oplossing, niet van het probleem." De nieuwe gemeente scoort op de landelijke kaart erg hoog met gezondheid en sport, maar laag op biodiversiteit en duurzaamheid, dus er valt nog veel te winnen.
Een aantal stellingen werd gescoord met pingpongballetjes. Met stip bovenaan stond "Duurzaam innovatief en maatschappelijk verantwoord kenmerkt ons bedrijfsleven" en "Wij zijn een fairtrade gemeente" was met afstand hekkensluiter. Na uitleg werd er nogmaals gescoord en stond dezelfde nummer één nog steeds bovenaan, maar moest die plaats delen met onder meer de hekkensluiter van de eerste ronde. In de discussie was Fairtrade namelijk verbreed tot "Bewustwording".
Een aantal onderdelen overlapten elkaar en dat gaf veel ruimte voor discussie. Na afloop verzekerden de presentatoren de aanwezigen dat al hun opmerkingen worden meegenomen en beoordeeld in het verdere traject. Het applausje na afloop was echter flinterdun.

Concept-herontwikkelplan Eerschotsestraat

Door ontwikkelaar Okko project is samen met de gemeente een plan ontwikkeld voor de bouw van woningen bij de Eerschotsestraat in Sint-Oedenrode.

Bestaande bedrijfsgebouwen en activiteiten worden gesaneerd. Het is ook de bedoeling te bouwen tussen de bestaande woningen aan de Eerschotsestraat 86 t/m 106 en de oostelijke randweg. Dit is een ruimtelijke kwaliteitsverbetering en past binnen het woningbouwprogramma (ongeveer 60, waarvan 25% sociale huur). Daarom wil het college medewerking verlenen en is een concept-bestemmingsplan opgesteld. Dit plan wordt nu aan de omwonenden en andere belanghebbenden gepresenteerd en besproken.
Het college heeft besloten het plan in de inspraak te brengen en de raad daarover te informeren.

Magere opkomst bij meedenken over duurzaamheid

De oproep van de gemeente via Twitter aan inwoners en bedrijven om mee te denken over duurzaamheid in Meierijstad, heeft maandagavond hooguit enkele tientallen belangstellenden opgeleverd. "Dat vind ik heel erg weinig voor zo'n belangrijk onderwerp, als je bedenkt dat Meierijstad dertien kernen heeft" merkte een van de aanwezigen op. Een woordvoerder van de gemeente excuseerde zich voor het late tijdstip waarop de uitnodiging de deur uit was gegaan. Dat had mogelijk een rol gespeeld bij de tegenvallende opkomst.

Serge van den Berg en Ellen Logtens van het Energiebureau Eindhoven presenteerden de bijeenkomst. "Jullie hebben écht invloed" verzekerde Van den Berg. Maar hij gaf ook aan dat de interactieve presentatie slechts een globaal beeld gaf van de accenten die volgens de aanwezigen gelegd moeten worden, ofwel wat vinden jullie meer belangrijk, of minder.
Meierijstad heeft hoge ambities met duurzaamheid en wil "onderdeel zijn van de oplossing, niet van het probleem." De nieuwe gemeente scoort op de landelijke kaart erg hoog met gezondheid en sport, maar laag op biodiversiteit en duurzaamheid, dus er valt nog veel te winnen.
Een aantal stellingen werd gescoord met pingpongballetjes. Met stip bovenaan stond "Duurzaam innovatief en maatschappelijk verantwoord kenmerkt ons bedrijfsleven" en "Wij zijn een fairtrade gemeente" was met afstand hekkensluiter. Na uitleg werd er nogmaals gescoord en stond dezelfde nummer één nog steeds bovenaan, maar moest die plaats delen met onder meer de hekkensluiter van de eerste ronde. In de discussie was Fairtrade namelijk verbreed tot "Bewustwording".
Een aantal onderdelen overlapten elkaar en dat gaf veel ruimte voor discussie. Na afloop verzekerden de presentatoren de aanwezigen dat al hun opmerkingen worden meegenomen en beoordeeld in het verdere traject. Het applausje na afloop was echter flinterdun.


Afgelopen weekend was het groot feest op bedrijventerrein De Kampen. Marvu bestaat vijfentwintig jaar en dat werd dit weekend dan ook gevierd met een groots feest én een open dag.

Marvu is al vijfentwintig jaar gespecialiseerd in interne transportsystemen en speciale machinebouw in de voedselverwerkende industrie. Met een brede kennis van de industrie en het denken in oplossingen, verzorgt Marvu het gehele traject; van advies, ontwerp, productie, assemblage, in bedrijfstelling, tot service en revisie. Na al die jaren een mooi moment om eens terug te kijken op het prille begin en de hoogtepunten van het familiebedrijf.
"De intentie om voor mezelf te beginnen heb ik eigenlijk nooit gehad", begint Marc Vulders, eigenaar van Marvu. "Mijn oude werkgever was op zoek naar een opvolger en dat heeft mij aan het denken gezet. In plaats van zijn zaak overnemen, waren de plannen om een eigen bedrijf te beginnen binnen twee weken rond en op 1 januari 1993 was Marvu een feit. Ik ben begonnen in het oude pand van familie Van de Mortel in de Emmausstraat. Vroeger zat daar een gasfabriek, dus de grond was flink vervuild. Na tien maanden moest ik op zoek naar een andere locatie en al snel vond ik een pand aan de Handelsweg in Nijnsel. Van 120 m2 oppervlakte verhuisde de zaak naar 400 m2."
Na nog geen jaar had Marc vier man personeel aan het werk en het bedrijf groeide mee met de opdrachten die binnenkwamen. "Met weer een verhuizing als gevolg", gaat Hella Vulders, de vrouw van Marc, verder. "We verhuisden in 2003 met negen man personeel naar het pand waar we op dit moment zitten en vier jaar geleden hebben we het pand hiernaast gekocht om uitbreiding mogelijk te maken."
"Met de nodige ups en downs hebben we heel veel moois bereikt", vertelt Marc. "We krijgen prachtige opdrachten binnen waar we iedere dag met een team van 35 man mee aan de slag gaan. We hebben al veel speciale machines ontwikkeld en de uitdaging, die is er nog steeds."
"Marc is een heel gedreven persoon met een groot hart voor de zaak. Ik ben ontzettend trots op wat we samen en met ons team bereikt hebben."
Joris Verberne, de rechterhand van Marc, schuift aan bij het gesprek. In 1997 begon Joris als stagiair bij Marvu en vanaf 2000 is hij fulltime in dienst. Met zo'n twintig jaar in dienst heeft ook hij het bedrijf van dichtbij zien groeien. "Samen met drie collega's ben ik al meer dan twintig jaar werkzaam binnen het bedrijf. Met een klein en hecht team ontwikkelen wij unieke producten en machines, van begin tot eind, over de hele wereld. We zijn eigenlijk best groot in onze tak en het is onze uitdaging om klant specifieke oplossingen te vinden. Dat is tegelijkertijd onze kracht. Iedereen is erg betrokken bij elke stap in het productieproces en iedere dag weer werken we met zijn allen naar hetzelfde doel."
Wat betekent deze mijlpaal eigenlijk voor de toekomst? "Hella en ik zijn nu allebei 53 jaar en we hebben de langste tijd wel gehad. We gaan zeker nog een aantal jaren met veel plezier door. 'Sterk in verbinden' blijft voor Marvu het recept om samen met klanten en toeleveranciers mooie projecten en ontwikkelingen te realiseren."

.

Oproep: Heb jij passie voor techniek en op zoek naar een uitdagende baan als engineer of tekenaar? Bekijk de vacatures op www.marvu.nl

Foto: Foto:

Sint-Oedenrode loopt al maanden warm voor SamenLoop voor Hoop. Er zijn maar weinig mensen die er niet bij betrokken zijn. Via een serie in DeMooiRooiKrant gaan we op zoek naar hen. Wat doen ze voor de SamenLoop? Waarom? Daarnaast mogen ze het stokje doorgeven aan de volgende. In deze aflevering: George Zoontjens.

Hoe zet jij je in voor de SamenLoop?
"Als eerste voel ik mij geen SamenLoopkanjer van de week. Dit zou eigenlijk iedereen kunnen zijn, om voor dit goede doel iets te kunnen betekenen. Via Fortuna 67, waar ik wandeltrainer ben, zet ik me in als teamcaptain. Ik vind het belangrijk om er samen met de groep een mooi weekend van te maken. Ook vind ik het een mooi gebaar dat iedere wandelaar een kaarsenzak mag versieren en opdragen aan een persoon die met deze ziekte te maken heeft."

Waarom zet jij je hier voor in?
"In 2004 kreeg ik te horen dat ik dikke darm kanker had. Eerder had ik nog nooit in het ziekenhuis gelegen. Na velen chemokuren en bestralingen werd ik in april 2005 geopereerd. Toen ik wakker werd en al die slangen zag, was ik blij dat ze me konden helpen. Met de goede medicatie en mijn conditie liep ik na vier dagen al door het ziekenhuis en na tien dagen was ik alweer thuis. Na een korte herstelperiode kon ik mijn werk weer volledig hervatten. Ik heb geluk gehad doordat we er snel bij waren. Zo zie je maar hoe belangrijk het is om de juiste medicijnen en behandeling te krijgen. Om al deze ziekten op een goede manier te bestrijden, is nog veel onderzoek en geld nodig. Bijna iedereen kent wel iemand uit zijn directe omgeving die geholpen moet worden."

Wat doe je als teamcaptain?
"Als teamcaptain houd ik de 23 deelnemers op de hoogte van de ontwikkelingen. Ook heb ik de organisatie van onze lente wandeltocht op 23 maart met zestien vrijwilligers georganiseerd. Deze succesvol afgesloten met 200 deelnemers die samen een bedrag van € 800,- hebben opgehaald voor SamenLoop voor Hoop. Ook ben ik nu druk bezig met de voorbereidingen voor 1 en 2 september om deze in goede banen leiden."

Wil je verder nog iets kwijt?
"Na mijn herstel, was het tijd om mijn leven op een aantal punten aan te passen. Het vele sporten zorgt ervoor dat ik mij kan ontstressen na een drukke werkdag. Na een wandeling in de natuur kom je weer lekker fris thuis. Ik ben nu al veertien jaar sportief wandeltrainer en begeleid vele mensen uit Rooi. Eigenlijk zou iedereen dit regelmatig moeten doen. Als je je er zelf niet toe kunt zetten, wil ik je graag begeleiden bij onze vereniging in groepsverband.
Afgelopen zondag deed ik samen met mijn buurbrouw mee aan de garagesale om zoveel mogelijk geld op te halen voor SamenLoop voor Hoop. Zij kunnen het goed gebruiken en ik hoop dat we er op 1 en 2 september samen een groot feest van maken in Rooi."

George geeft het stokje door aan Sandra Verhagen, deelnemer van team 'Verhagen'.


N!SO klaar voor volgende stappen

Afgelopen maandag was het zover: het nieuwe bestuur van Natuurlijk! Sint-Oedenrode zette haar handtekening bij de notaris en werd officieel gedoopt tot een nieuwe stichting. Met de memorabele woorden 'er is een kindje geboren' onderstreepte de heer mr. Van den Boogaart, notaris bij Van Schepers & Van Nunen Netwerk Notarissen, dit bijzondere moment voor N!SO.

Afgelopen maanden heeft het nieuwe bestuur van Natuurlijk! Sint-Oedenrode niet stilgezeten. Achter de schermen is er heel wat werk verricht om de organisatie vorm te geven en de verbinding te leggen met bestaande instanties in Sint-Oedenrode. "We staan te trappelen om verder aan de slag te gaan. Maar daarvoor is het belangrijk dat we handelen vanuit een officiële stichting.

Frisse blik
Terwijl het kersverse zevenkoppige bestuur van N!SO haar handtekening zette, kreeg zij mentale support van diverse mensen uit haar achterban. Zij delen unaniem de mening dat het noodzaak is dat N!SO voeten aan de grond krijgt in Rooi. "Als we willen dat ons dorp aantrekkelijk blijft voor zowel haar inwoners als haar gasten, dan moeten we onze krachten bundelen. Een overkoepelend orgaan als N!SO kan de onderlinge verbindingen leggen tussen allerlei lokale initiatieven. Daarnaast bestaat het bestuur uit een club jonge mensen, die met een frisse blik bekijken waar de kansen liggen voor ons dorp."

Doorpakken
"We staan te trappelen om écht aan de slag te gaan", zegt Sietske Hubens-van de Loo, voorzitter van N!SO. "Er zijn een hoop ideeën en initiatieven om op te pakken, maar wij gaan ons als eerste concreet richten op het centrum en op het leggen van verbindingen met het buitengebied, recreatie en toerisme. In het najaar willen wij samen met diverse betrokkenen een paar evenementen organiseren, waarover later meer. Maar zonder geld blijft het bij goede ideeën en initiatieven. We hopen dan ook dat de gemeente Meierijstad snel middelen losmaakt, zodat we onze ideeën ook daadwerkelijk kunnen uitvoeren."

Het leukste feestje in het park

Foto: Bart van der Heijden

De jaarlijkse Puppyquiz in Meierijstad vindt zondag 1 juli weer plaats. Een gratis quiz in de open lucht voor jong en oud. Neem zelf hapjes, drankjes en een picknickkleed mee en kom naar het veldje in tussen Mariendael en het kasteel.

Foto: Anne-Marie van de Meulengraaf

Tussen 13:00 en 15:00 uur komen in hoog tempo talloze vragen, plaatjes en audiofragmenten langs. Teams kunnen bestaan uit familie, vrienden, collega's en buren. Er is geen maximale teamgrootte; alles wat op een picknickkleed past mag als één team meedoen, van peuter, puber, 50-plusser tot hoog-gepensioneerde. Neem hapjes, drankjes, parasols, klapstoeltjes, koelboxen en een picknickkleed mee en doe mee. Kom zondag aanstaande iets voor enen naar het veld tussen Mariendael, de Dommelrodeschool en het kasteel en geniet tot een uur of drie van dit geweldige gratis evenement! De organisatie heeft ook dit jaar weer voor fantastische prijzen gezorgd. Als kers op de taart dit jaar een... nee, dat blijft nog even een verrassingŁ. P.S. Bij erg slecht weer gaat het evenement niet door, houd daarom de Facebook-pagina van De Natte Plek Pubquiz in de gaten.

'We staan onderhand overal wel op de agenda'

Voorzitter van Rooi Fietst, Rien Voets.

Het evenement heet 'Rooi fietst' en driekwart van de pakweg 1000 deelnemers komt nog steeds uit Rooi en omstreken. Maar in de zeven jaar van haar bestaan heeft het initiatief van Rien Voets zoveel erkenning en bekendheid gekregen, dat het resterende kwart van de deelnemers van buiten de regio komt. Het geheim?

"We hebben een geweldig team van zo'n 100 vrijwilligers. Naast plezier en ontspanning staat bij ons veiligheid voorop, en de NTFU (Nederlandse toerfiets unie, red.) heeft Rooi fietst al meermalen onderscheiden met een keurmerk voor het hoogste kwaliteitsniveau. Eerst waren dat drie sterren, tegenwoordig heet dat 'Extra goed geregeld'. En daarmee hebben we ons op de kaart gezet."
De zevende editie vindt plaats van 17 tot 20 juli, start en finish zoals voorheen, bij camping De Kienehoef. Er kan gefietst worden op vier dagen, op routes van 30, 45 en 60 kilometer. De deelnemers zijn vooral senioren, zo'n 80% rijdt op e-bikes.
Hoe krijg je zo'n massale toertocht veilig? Voets: "Onze vrijwilligers weten de routes zo goed uit te pijlen, dat de deelnemers geen kaart of GPS nodig hebben, hoewel dat natuurlijk ook een mogelijkheid is. Daardoor rijden ze veilig en kunnen bovendien maximaal genieten van het landschap en andere mooie dingen onderweg, want we hebben weer een paar prachtige routes uitgezet. Grotendeels dezelfde als vorig jaar, ieder jaar hebben we wel een verrassing en dit keer gaan we richting Gemert, naar het Boerenbondmuseum. Voor alle deelnemers is het entree gratis. We gaan ook weer even langs de Looz Corswarem hoeve in Heeswijk-Dinther. Voor de meervoudig gehandicapten daar is het een geweldig feest om de deelnemers wat lekkers toe te stoppen. Puur Brabant deelt trouwens ook broodjes uit."
Zijn er dit jaar nog meer veranderingen in het programma? "Dit jaar proberen we een soort meeting point voor mensen zonder partner of fietsmaatje, die de route misschien veel liever niet alleen willen fietsen." Niemand wil toch met een wildvreemde op stap? Het moet toch ook klikken? Een speeddate? Voets schiet in de lach. "Inderdaad een speeddate, haha. We vragen belangstellenden om hun telefoonnummer op te geven, misschien zetten we die oproep ook nog op onze site."
Bij de eerste editie van Rooi fietst was het de bedoeling om het evenement vijf jaar achtereen te doen, inmiddels zitten ze dus al halverwege de verlenging met nog eens vijf jaar. Straks wéér een verlenging? "Daar gaan we niet vanuit, maar we sluiten ook niks uit. We hoeven ook niet te groeien naar 2000 deelnemers of zo. We staan onderhand overal wel op de agenda."
Voorinschrijven kan tot 1 juli, via het inschrijfformulier op www.rooifietst.nl. Daar staan ook de tarieven en verdere informatie.


Wie heeft geen jeuk, uitslag en rode ogen?

Mijn familie is net een aardappelveld. Het beste gedeelte ligt onder de grond. Zo kwam ik op onze jaarlijkse familiereünie mijn nicht Esmeralda tegen. Ze droeg een ware toren van hair extensions. Over haar botox lippen en silicone borsten zal ik het maar niet hebben. Vroeger kon ze model staan voor strijkplanken en snowboards, zo plat was ze … maar nou danste het naamplaatje goed een halve meter voor haar uit. Ze had zoveel implantaten en plastieke opvulsels, als ze ooit doodgaat, kan ze d'r lichaam zo aan de firma Tupperware schenken. Vraagt ze: "Zou ik nog een neusoperatie nemen?" Ik zeg, "tja, het blijft een gok, hè?"

Opvallen. Je moet er uit springen, daar gaat het om. En het motto is dan vaak: hoe groter hoe beter! Kijk maar eens naar de manier waarop middelbare scholieren tegenwoordig naar hun afsluitende gala wensen te gaan. Ga jij in een 18deurs limousine? Oh, dan huur ik een Scania vrachtwagen met oplegger. Bij kasteel Heeswijk landde 2 jaar terug, bij het afscheidsgala van gymnasium Bernrode, een heuse helikopter. Toe maar, hoe lang duurt het nog voordat er de eerste Boeing 747 landt?

Hier komt een bijzonder inzicht: We kunnen nog een boel leren van de eikenprocessierups. Ja, dat klinkt eigenaardig maar er is geen wezentje op aarde dat zó klein en onbeduidend is, terwijl het toch zo'n enorme hoop schade en ellende veroorzaakt. Je kunt blijkbaar ook opvallen door klein en stil te blijven! Ze rukken nou ook al op in Meierijstad, zo las ik, maar heb jij ze gezien? (Terwijl ik dit opschrijf, krijg ik al jeuk.) De gemeente zit met de handen in het haar. Motorbendes kun je weren, maar hoe stop je een rups? Je ziet ze meestal pas als ze goed en wel vlinder zijn, en dan is het te laat.

Ik lees op Wikipedia dat de rupsen al vanaf 1990 oprukken, om precies te zijn vanuit Vlaanderen. Oeps, in dat jaar werden de Belgen op het WK in de achtste finales uitgeschakeld. Laten we bidden dat ze dit jaar winnen. God weet, wat ze dan weer (in processie) op Rooi afsturen! Termieten, kikkers, sprinkhanen … ? Aaaaaaah!


Vrijwilligers Zevensprong in het nieuw

Vorige week donderdag vond de vergadering plaats voor alle vrijwilligers die dit jaar tijdens de Zevensprong een groepje begeleiden. De vijftig vrijwilligers werden op de hoogte gebracht van het programma van dit jaar en kregen een T-shirt, gesponsord door Bouwbedrijf van Stiphout.

Dinsdag 10 juli start de 32e editie van de Zevensprong, de Rooise kindervakantieweek voor alle kinderen uit groep 3 en 4 van het basis- en speciaal onderwijs. De kerngroep is al sinds september vorig jaar druk met het organiseren van deze week. Dit jaar zullen er 275 kinderen deelnemen aan de Zevensprong.


Omroep Meierij

RondOM
Een programma met nieuws, actualiteiten en opmerkelijke gebeurtenissen uit Meierijstad.
Onderwerpen worden stees bijgewerkt!
Uitzendtijden RondOM: ELK heel uur.

Zenderoverzicht TV
Uitzendkanalen en frequenties voor Sint-Oedenrode en bijbehorende kernen KPN digitaal kanaal 1333. ZIGGO digitaal kanaal 36, analoog 256 MHz, CI+ kanaal 331. Telfort kanaal 1333. TRINED kanaal 500.

Zenderoverzicht RADIO
Uitzendkanalen en frequenties voor Sint-Oedenrode en bijbehorende kernenZIGGO Digitaal kanaal 915 en Ci+ kanaal 365 Kabel: 87.5 FM - KPN digitaal: Kanaal 1033. Telfort: 796.

Locatie:
Studio Schijndel: Steeg 9D, Tel. 073-5479955
Studio Sint-Oedenrode: Laan van Mariëndael 30A, Tel. 0413-471193, Mailadres: info@omroepmeierij.nl

Smullen bij de kinderboerderij

Alle kinderen die op zondagmiddag 1 juli een bezoek brengen aan Kinderboerderij Kienehoeve worden verrast met lekkere verse pannenkoeken of poffertjes.

Kinderen die dol zijn op deze lekkernij komen dan ook graag, met ouders of grootouders, even langs om deze traktatie te ontvangen! Er is uiteraard ook gedacht aan poedersuiker en stroop. De Kinderboerderij is geopend van 13.30 uur tot 17.00 uur en natuurlijk zijn alle pannenkoeken/poffertjes voor kinderen gratis. Volwassenen betalen het luttele bedrag van 50 cent per pannenkoek/poffertjes. U bent van harte welkom!


Fiets- en wandeltochten in Brabant

Fiets en wandel mee op Brabantse Natuurpoorten zijn een uitstekend startpunt om op de fiets de natuur te ontdekken, te ontspannen of lekker actief buiten te zijn. De ANWB, KBO-Brabant en Stichting Brabantse Natuurpoorten organiseren deze zomer acht fiets- en wandeldagen door het Brabantse landschap.

Zo is er op zaterdag 7 juli een fiets- en wandeldag bij Natuurpoort de Vresselse Hut in Sint-Oedenrode. Deelname is gratis en iedereen is van harte welkom om mee te doen.
Iedereen die wil fietsen of wandelen kan tussen 10.00 en 14.00 uur de routebeschrijving afhalen bij de stands van ANWB en KBO-Brabant bij Natuurpoort de Vresselse Hut. De afstand van de fietsroute is circa 40 km (ingekort 25 km) en de wandelroute zo'n 5 km. Vrijwilligers van de ANWB en KBO-Brabant staan op locatie klaar om iedereen welkom te heten. Kijk voor meer informatie op www.natuurpoorten.nl/anwbtochten


Zomeroptreden Mandogita's

Foto: Foto:

Zondag 1 juli gaan de Mandogita's met hun gitaren en mandoline's een zomers optreden verzorgen in de Gasthuishoeve (Kremselen 2), van 14.00 tot 16.00 uur.

Er is weer een afwisselend programma in elkaar gezet, van moderne muziek tot vrolijke meezingers. Deze keer is er een speciale gast tijdens de pauze, René Dolstra. Dus kom allemaal gezellig luisteren deze middag, de entree is gratis.

In de achtertuin van Odendael is een monumentale treurwilg omgewaaid. De boom stond langs het wandelpad aan de Dommel, tussen het sportpark en Odendael in. Meer informatie over de omgewaaide boom, is niet bekend bij Odendael. Een van onze lezers is zo attent geweest om een kleurig bosje bloemetje bij de wilg te leggen. Helaas zijn de bloemen alweer weggehaald.

10 / 32

Foto: 112nieuwsonline

Van oudsher kent Rooi een volle evenementenkalender, maar als publiekstrekker is de jaarmarkt de onbetwiste nummer één. Het gemiddelde bezoekersaantal schommelt zo tussen de 15.000 en 25.000 en dit keer leken het er minstens 20.000. Het weer was dan ook bijna perfect.

Je kunt de Rooise jaarmarkt op verschillende manieren bekijken. "Het is ieder jaar hetzelfde" is wel de meest negatieve daarvan, al weten de organisatie en de deelnemende kraamhouders ieder jaar wel wat variatie aan te brengen. Maar wie graag mensen kijkt – en wie wil dat nou niet – mag de jaarmarkt eigenlijk niet missen. De mens is absoluut de diersoort die het minst op elkaar lijkt, de kleding niet eens meegeteld. Voor een dierentuin moet je betalen, de jaarmarkt is gratis toegankelijk. Het blijft toch een soort levend Anton Pieck-tafereel.

In de ochtend is het wat rustiger, het favoriete moment voor veel Rooienaren zelf. Rond het middaguur komt de publieksstroom van buiten Rooi goed op gang. Het evenement staat ieder jaar weer garant voor een megadruk centrum tot ver buiten het winkelconcentratiegebied, volop keus in shoppen, eten, drinken, muziek en vermaak voor jong en oud. Met zoveel bezoekers hoeven standwerkers niet eens hun best te doen om aandacht te trekken, die krijgt iedere kraamhouder cadeau. De winkeliers deden er ook hun voordeel mee en dat gaf ongebruikelijke beelden, zoals af en toe een flinke wachtrij bij de kassa van een doorgaans lege winkel, of juist het omgekeerde, ongeacht de concurrentie van kraamhouders. Sommige van hen hadden een ludieke inrichting zoals Argo op het EMTE-terrein, met een hilarisch waterpolo-bad met een heus nep-team onder een blauw zeil en daarnaast een kinderspel met bad-eendjes. Ook de rodeo-autostoel op de Markt trok extra veel bekijks. Schouder aan schouder schuifelend door de flessenhals op de Heuvel, vooral achter zigzaggende looprekjes en kinderwagens zonder ijsbrekerpunt, en af en toe verplicht stilstaan omdat bekenden van elkaar dat ook argeloos deden om een praatje te maken, alsof ze alleen op de wereld waren. Kleine incidenten zijn er ieder jaar ook wel, zoals dit keer de oudere man die lekker eigenwijs met zijn auto (zonder invalidensticker) de Borchmolendijk opreed omdat hij op de Molenveste woonde, en meende dat het bord verboden voor alle verkeer niet voor hem gold. Wie riep daar ook alweer "De jaarmarkt is ieder jaar hetzelfde"?

Foto: Jos vanNunen
Foto: Jos vanNunen
Foto: Jos vanNunen
Foto: Jos vanNunen
Foto: Jos vanNunen
Foto: Jos vanNunen
Foto: 112nieuwsonline

Vorig jaar startten we onze column Ho(t)spice, voor Hospice Dommelrode in Sint-Oedenrode, met een maandelijkse reeks van acht afleveringen. Hopelijk hebben we ons hospice daarmee een beetje beter op de kaart gezet want zelfs een seniorenvereniging in Meierijstad wist niet van ons bestaan, terwijl we ook vrijwilligers uit Schijndel hebben en regelmatig ook bewoners uit de andere fusiegemeentes. Eén van die columns ging over de Rooise jaarmarkt, waar deze columnist voor het eerst in zijn leven lotjes aan de m/v probeerde te brengen. Een inspirerende en soms hilarische ervaring en de column leverde veel leuke reacties op.

Nu wéér een column over hetzelfde onderwerp? Jazeker.

Gulle gevers-profilering
Vorig jaar, in de aflevering 'Leuren met lotjes', lag de focus op de schier bodemloze trukendoos waarmee het publiek met wisselend succes probeert die 'alwéér zo'n lastige zeurpiet-voor-het-goede-doel' te ontwijken en als dat niet lukt, af te poeieren. Ditmaal testen we onze intuïtieve 'social profiling', zeg maar mensenkennis-op-afstand, gewapend met onze ervaring met het inschatten van gulle gevers vorig jaar. Het team van Jan, Jan en Els zit op één lijn: we lopen bij voorkeur op dezelfde types af. De meeste vooroordelen bij mensen-in-hokjes-stoppen bleken vorig jaar al van toepassing: Doe bijvoorbeeld geen moeite bij mensen, vooral stelletjes, met veel tattoos of met een schoothondje. Misschien niet politiek correct, wél efficiënt. Ook ontwijkende blikken, non-verbale afweersignalen en gezinnetjes met veel of zeurende koters trekken de portemonnee niet, of misschien liever voor hardware en een zoete of vette hap. Daar doen we dus geen moeite meer voor.

Sommige voorbijgangers reageren quasi-grappig als ze worden aangesproken. "Het goede doel? Dat ben ik zelf!" of "Om dood te gaan heb ik jullie niet nodig."

Onze beste kansen liggen bij bekenden, of onbekenden die vriendelijk en vrolijk kijken. Eén van hen, een dame in een rolstoel, vertelt zelfs dat ze vooral voor ons naar de jaarmarkt is gekomen, omdat ze vindt dat we ontzettend goed werk doen. Een andere dame in een rolstoel, die minder vrolijk kijkt, geeft ook gul maar met een compleet andere motivatie. "Het is eigenlijk voor mezelf" zegt ze goudeerlijk. "Het gaat helemaal niet goed met mij".

Sommige vooroordelen moeten we toch laten varen. Zoals over jonge mensen, voor wie het hospice waarschijnlijk én hopelijk nog een ver-van-mijn-bed-show is. Velen blijken toch verrassend begaan met hun medemens. En af en toe dan toch een positief deukje in ons mensenkennis-zelfvertrouwen, als een volkomen profielvreemde recht op ons afloopt, een praatje maakt en gul zijn portemonnee trekt.                                        

Jan Egmond
Bestuurslid communicatie
Stichting Vrienden van hospice Dommelrode

12 / 32

Het kittenseizoen is eindelijk aangebroken. Inmiddels verblijven er al ruim 100 kittens in de pleeggezinnen van Hokazo!

Een van die kittens is Leo. Een lief en onstuimig kitten die graag klimt en klautert en speelt met zijn nestgenootjes. Samen met hun moeder zijn ze gevonden op straat en konden gelukkig naar een pleeggezin waar ze veilig zijn.
Hij is erg nieuwsgierig en vindt het leuk om nieuwe dingen te ontdekken.
Deze energiekeling moet nog wel veel dingen leren en zoekt een huisje waar hij de ruimte krijgt en waar men veel thuis is zodat hij genoeg aandacht krijgt en er iemand bij is om hem te corrigeren.
Nu is bijna de tijd gekomen dat de kittens het nest mogen verlaten. Leo kan al gereserveerd worden en het zou leuk zijn als er een nestgenootje (of zijn moeder) mee mag verhuizen.

Interesse? Mail dan snel naar dierenasiels@hokazo.nl.

Herkent u de jeugd van vroeger op deze foto? En waar is deze foto gemaakt? Laat het ons weten! Mail uw reactie naar redactie@demooirooikrant.nl, bel naar 0413-479322. Uiteraard mag u ook even binnenlopen: Heuvel 7. De koffie staat klaar.

Op de foto van vorige week hebben we geen oplossingen ontvangen. Weet u toch wie er op deze foto staan? Wij horen het graag!

Deze Plantaan kunt u vinden op de Lindendijk. Foto: Picasa

Al sinds de oprichting in 1998 maakt Stichting Het Roois Landschap zich sterk voor het behoud en waar nodig herstel van het fraaie landschap in Sint-Oedenrode. Hiertoe behoort ook de zorg voor de vele bijzondere en monumentale bomen, zowel in de dorpen als in het buitengebied. In een aantal afleveringen willen wij u kennis laten maken met enkele van de meest bijzondere exemplaren.

De Plataan (Platanus x hispanica)
Er zijn zes soorten Platanen, maar bijna alle Platanen in Nederland zijn van de soort Platanus x hispanica. Dit is een hybride tussen de Oosterse en de Westerse Plataan die waarschijnlijk in de 17e eeuw is ontstaan in Engeland of in Spanje door een toevallige kruising. Deze soort wordt ook wel Gewone Plataan genoemd. Bijzonder van de Plataan is dat de bruine schors in stukjes afschilfert, waaronder gele en groene vlekken tevoorschijn komen. Hierdoor heeft de stam een camouflage-uiterlijk. Op latere leeftijd is dit vooral op de takken te zien en krijgt de stam een grillig gevormd uiterlijk. De handvormig gelobde bladeren lijken wel wat op die van de Esdoorn.

De bloemen en later de vruchten hangen in twee of drie bolletjes onder elkaar. Platanen zijn hoofdzakelijk parkbomen, hoewel ze prima tegen bestrating, droogte en luchtvervuiling kunnen. De meeste wegen in dorpen en steden zijn echter te smal voor de breed uitgroeiende Platanen. Hierdoor moeten ze langs wegen uiteindelijk meestal flink gesnoeid worden, waardoor ze veel van hun schoonheid verliezen. Platanen hebben dus een ruime standplaats nodig om goed tot hun recht te komen.

Foto: Foto:

De Plataan aan de Lindendijk
In Rooi is een aantal jaren geleden een rij Platanen aangeplant langs de Hertog Hendrikstraat.Het exemplaar op onze lijst van bijzondere bomen staat echter aan de Lindendijk, ter hoogte van het Achterpad. Bij het opmeten van de boom in 2016 had deze een omtrek op 1,30 hoog van 3,54 meter en een hoogte van omstreeks 25 meter.

De geschiedenis van deze Plataan is exact bekend, want deze werd in 1937 geplant bij gelegenheid van het huwelijk van Prinses Juliana met Prins Bernhard. In 1938, bij het 40-jarig regeringsjubileum van Koningin Wilhelmina werd er een smeedijzeren hek om de boom geplaatst , aangeboden door Harrie van de Kamp van de NV Oda. Door veranderingen in de omgeving kwam de Plataan later in een verloren hoekje in een tuin terecht. In 1951 werd het hek vernieuwd en verplaatst naar een boom die wat meer in het zicht stond, namelijk een bruine Beuk aan de Corridor. Uiteindelijk kwam het hek in 1962 terecht bij de Moeraseik aan de Molenwiel die vorige keer aan de orde kwam. Sinds enkele jaren heeft de Plataan weer een mooie opvallende plek, namelijk in de tuin van een nieuw gebouwd huis. Dit is kortom een boom met al een hele historie en met een leeftijd van ruim 80 jaar kan deze met recht worden toegevoegd aan de lijst van monumentale bomen.

Heeft u meer informatie over deze boom of wilt u meer weten over Stichting Het Roois Landschap? Mail rooislandschap@gmail.com Tekst en Foto: Henri van Weert, Stichting Het Roois Landschap.

Rooise Motoravondvierdaagse

Motorclub d'n Dommel houdt begin juli voor de twaalfde keer haar jaarlijkse motoravondvierdaagse. Op woensdag 4 juli wordt de rit gestart vanaf Café Dommelzicht.

Iedere avond wordt er zo'n honderd kilometer gereden en op zaterdag wordt het vierdaagse-evenement afgesloten met een rit van 150 km. Wo-, do- en vrijdag inschrijven tussen 18:00 –19:30 uur - Zaterdag inschrijven tussen 13:30 en 15:00 uur.
Voorinschrijving voor ritten op Garmin GPS via: info@mtcdndommel.nl

Feestweekend Kombi Bouwmaterialen

De enorme loods van Kombi Bouwmaterialen blijkt naast de ideale ruimte voor opslag en een heuse drive-trough, ook nog eens een perfecte feestlocatie. En een mooi georganiseerd feestje, dat weten ze daar in Nijnsel wel te bouwen.

Afgelopen vrijdag werd de vernieuwde Kombi Bouwmaterialen officieel geopend en zaterdag was iedereen welkom tijdens de open dag van het bedrijf aan de Sonseweg. "Vrijdag zijn we het weekend goed begonnen met een feest voor personeel en genodigden", vertelt Giel van Esch tijdens een rondleiding door het pand. "Het was een gezellige avond tot in de late uurtjes en tijdens de open dag stonden de deuren open voor vrienden, familie, klanten en geïnteresseerden."
De loods, oftewel drive-trough, waar normaal de bouwmaterialen netjes worden verzameld en ingeladen, stond zaterdag vol met bezoekers, een bar en over de drempel werden de meest lekkere hapjes bereid van de BBQ. De allerjongsten wisten zich prima te vermaken op de springkussens en hoewel de vrachtwagens zeker niet tot het speelgoed behoren, werden de deuren toch stiekem even geopend. "Van 12.00 uur tot 17.00 uur hebben we een hoop mensen mogen ontvangen en hen een kijkje gegeven in het compleet vernieuwde pand. We kijken met zijn allen terug op een gezellig, mooi en geslaagd weekend."


16 / 32

17 / 32

Roois Tourspel steunt Stichting Rooi Hartsafe

Leon Vorstenbosch (Roois Tourspel) en Piet van Rooij (Stichting Rooi Hartsafe).

Het goede doel dat dit jaar is gekoppeld aan Het Roois Tourspel is bekend! Tijdens de 34e editie van het spel wordt een mooi bedrag van de opbrengst geschonken aan Stichting Rooi Hartsafe.

7 juli gaat ie weer van start, de grootste wielerwedstrijd van de wereld: de Tour de France. Voorafgaand aan het enorme wielrenspektakel kunnen alle Rooienaren alvast een poging wagen om de uitslag te voorspellen, want dat is waar het bij het Rooise Tourspel om gaat. "Met iedere juiste voorspelling kan men punten scoren", vertelt voorzitter van het spel Leon Vorstenbosch. "En wie aan het einde van de rit de meeste punten verzamelt, wint het spel. Zo simpel is het eigenlijk! Net als ieder jaar gaat een deel van de inschrijfkosten naar het goede doel en dit jaar hebben wij gekozen voor Stichting Rooi Hartsafe, wat overigens niet de eerste keer is. Wij vinden het super belangrijk wat zij doen, maar daar zit een behoorlijk kostenplaatje aan. Daar willen wij hen graag in ondersteunen."

Stichting Rooi Hartsafe was blij verrast toen werd gemeld dat zij dit jaar als goede doel van het spel fungeren. "Wij zijn erg blij dat de organisatie voor onze stichting heeft gekozen", gaat Piet van Rooij, voorzitter van Stichting Rooi Hartsafe verder. "Wij zijn altijd op zoek naar sponsoren en iedere gift kunnen wij goed gebruiken. Onlangs is de zestigste AED in Rooi geplaatst en onderhoud van deze kasten kost veel geld. De overlevingskansen bij een plotselinge hartfalen worden flink vergroot als er tijdig hulp wordt geboden met een AED. Om hulp te verlenen met een AED, moet je natuurlijk wel weten hoe je deze moet gebruiken. Daarom bieden wij in samenwerking met Stichting Reanimatie Sint-Oedenrode voor voorlichting, opleidingen en herhaalcursussen. Om de opleidingen voor zo laag mogelijke prijs en de opfris cursussen gratis aan te kunnen blijven bieden, is de stichting afhankelijk van sponsoren."

Meedoen met het Roois Tourspel?
Tot 6 juli 23.59 uur kan iedereen zijn deelnemerslijst(en) inleveren bij Café De Kroeg of tijdens openingstijden bij andere inleveradressen. Je steunt hiermee niet alleen een heel mooi en honderd procent Roois doel, maar je maakt ook kans op prachtige prijzen. Leon vertelt verder: "Ook dit jaar kunnen wij tijdens de loterij weer rekenen op hele mooie prijzen die worden gesponsord door (Rooise) ondernemers. We zijn echt verrast met wat er allemaal binnenkomt. De hoofdprijs kan ik alvast verklappen: een gloednieuwe fiets, gesponsord door Mutsaars uit Schijndel. Om het spel zo eerlijk mogelijk te laten verlopen, hebben wij dit jaar een maximum gesteld aan het aantal lijsten per deelnemer. Iedere deelnemer mag maximaal vijf ingevulde lijsten inleveren. En net als ieder jaar kan er bij de inleverpunten alleen contant betaald worden. Op die manier houden wij de focus van het spel binnen Sint-Oedenrode, waardoor het een echt Roois spel is én blijft. De prijsuitreiking wordt dit jaar gehouden bij De Beurs."


19 / 32

Het scheuren van de voorste kruisband is 'de hartaanval voor het kniegewricht', volgens orthopedisch chirurg Cor van der Hart, specialist in het opereren van voorste kruisbandletsels. Rooienaren Tom Willems (24) en Luc Beeks (20) hebben beide hun voorste kruisband (VKB) van hun knie gescheurd. In dit interview vertellen ze over het ontstaan van de blessure, de operatie en over de revalidatie bij Fysiotherapie de Meierij onder begeleiding van fysiotherapeut Kaunda Leermakers. De 'VKB-patiënten' sporten 2x per week in groepsverband met andere lotgenoten, waarbij de leeftijd vooral tussen de 18 en 30 ligt. De gemiddelde revalidatie voor 'return-to-sport' bedraagt gemiddeld tussen de 9 en 12 maanden.

Als eerst is Tom Willems (24) aan het woord. Tom is vanaf zijn 6e voetballer bij Rhode waarbij hij alle selectieteams heeft doorlopen tot aan de selectie. Hij is nu 7 maanden bezig met zijn revalidatie van een gescheurde kruisband.

Hoe heb je deze blessure opgelopen? Wat dacht je op dat moment?

Het was de 2de training in de voorbereiding op dit seizoen, waarbij ik tijdens de warming-up door mijn knie ging. Ik hoorde het kraken en wist meteen dat het niet goed zat.

Na bezoek aan de huisarts en het ziekenhuis was duidelijk dat je geopereerd zou worden. Waar en wanneer ben je geopereerd?

Ik ben in oktober 2017 geopereerd in het St Anna Ziekenhuis in Geldrop. Alles is goed verlopen en zonder compilaties. Van de operatie kan ik me niks herinneren, omdat ik onder volledige narcose ben gebracht. Na de operatie was ik wat suf en moe.

Hoe ben je bij Fysiotherapie de Meierij terecht gekomen? En hoe verloopt de revalidatie tot nu toe?

Ik ben bij eerdere blessures bij Fysiotherapie de Meierij goed gerevalideerd. Ik zit nu op iets meer dan 7 maanden na de operatie. De eerste weken waren moeizaam, maar nu ben ik op het punt dat je merkt dat je al steeds meer kunt en niet beperkt bent.

Wat vind/vond je het moeilijkst aan de revalidatie?

Het moeilijkste vond ik de eerste paar weken, je bent volledig afhankelijk van de mensen om je heen. Je wil direct veel zelf doen, alleen is dit in het begin nog niet mogelijk. Erg frustrerend als je weet dat je nog gemiddeld z'n 9 maanden moet revalideren.

Ben/was je van plan na je revalidatie weer te gaan voetballen?

In het begin van de revalidatie wist ik zeker dat ik er een punt achter ging zetten. Laatste jaren heb ik al verschillende blessures gehad en was ik er helemaal klaar mee. In de loop van de revalidatie ben ik al wat veranderd van mening en zie ik misschien toch wel mogelijkheden om door te gaan. Om ook conditioneel in orde te blijven, ben ik naast de fysio aan het hardlopen. Dit gaat allemaal zonder problemen.

Hoe kijk je terug op de revalidatie (tot nu toe)?

Vooral in het begin zijn de oefeningen laagdrempelig en ga je niet snel vooruit. Wanneer je de krukken weg mag laten en je minder afhankelijk bent, kan je stappen maken. Vanaf toen merkte ik dat ik elke week vooruit ging en steeds meer kracht en stabiliteit kreeg in mijn knie kreeg. Na een aantal maanden voel je dat de mobiliteit van de knie stukken verbeterd is.

Wat zou je zeggen tegen iemand die net zijn VKB heeft afgescheurd?

Zorg dat je de oefeningen thuis uitvoert. Hiervan heb je tijdens de oefeningen in de sportzaal bij Fysiotherapie de Meierij veel profijt. Uiteindelijk is de knie net zo sterk als voorheen, dus blijf positief!

Als tweede is Luc Beeks (20) aan het woord. Luc is rugbyer bij de Oysters in Oisterwijk. In mei 2017 is Luc geopereerd bij ViaSana en heeft de VKB revalidatie inmiddels achter de rug. Luc is weer volledig aan het trainen en wil met aanvang van het nieuwe seizoen weer wedstrijden gaan spelen.

Hoe heb je deze blessure opgelopen?

Tijdens een wedstrijd heb ik me verstapt en daarmee mijn kruisband afgescheurd. Het deed flink zeer.

Wist je wat een VKB-blessure inhield?

Ik ben eigenlijk altijd redelijk blessurevrij geweest tot aan dit kruisband probleem. Ik wist dus ook nog niet precies wat deze blessure inhield.

Hoe ben je bij Fysiotherapie de Meierij terecht gekomen?

Door ViaSana ben ik doorverwezen naar Fysiotherapie de Meierij in Sint-Oedenrode.

Hoe lang ben je nu aan het revalideren en hoe verloopt het tot nu?

Mijn revalidatie is nu klaar. De kracht in mijn been is goed, nu moet ik alleen nog volledig terug op conditie komen. Maar dat wordt vanzelf beter door de rugby-trainingen.

Wat vind/vond je het moeilijkst aan de revalidatie?

Ik vond het mentaal vooral zwaar. Je moet weer vertrouwen krijgen in je knie en dat heeft tijd nodig.

Hoe kijk je terug op de revalidatie (tot nu toe)?

Ik vond de revalidatie goed verlopen en het trainen in de groep was erg leuk.

Wat zou je zeggen tegen iemand die net zijn VKB heeft afgescheurd?

Ik wil iedereen adviseren om de tijd te nemen om goed te herstellen! Dus luister naar het advies van de therapeut.

Oldtimers

We zijn op reis. En niet zomaar een reis, een toerrit met een aantal oldtimers met een fijn open dakje. Het gezelschap bestaat uit jongere ouderen en nog wat oudere jongeren. De instap van dit type Britse sportwagen is nogal laag, zeg maar gerust dat je je met je achterste bijna op de grond dient te laten zakken. En het gewicht dat je in eerste instantie in de kuipstoel perst, moet je er bij het uitstappen ook weer elegant uit zien te hijsen.

Dat brengt mij bij die ene gebeurtenis. We stoppen op een prachtig punt, met een panoramisch uitzicht op het berglandschap, op een groot parkeerterrein. We hebben al gezien dat er een tiental treetjes hoger een gezellig terras is waar het ongetwijfeld goed toeven zal zijn. We parkeren de leuke autootjes dicht bij elkaar, dan kunnen we straks van boven zeker een prachtig plaatje schieten.

Ons liefhebbersoog valt meteen op een superluxe chique peperdure sportieve - en net als de onze - lage BMW met open dak. Die staat daar ook zomaar geparkeerd. Van wie zou die zijn? Nieuwsgierig lopen we er omheen, we laten onze fantasie erop los. De mannen: 'Nou, nou, die heeft wel zo'n tonnetje gekost!' Of: 'Ik wil die motor wel eens horen brullen!' De vrouwen: 'O wat een schattige kuipstoeltjes, en die bekleding, zo mooi'.

We haasten ons de trap op naar boven en kijken spiedend rond welke van de bezoekers bij dit speciale vervoermiddel zouden kunnen passen. Dat is een tegenvaller. We zien namelijk niemand die aan ons beeld voldoet. Er zitten wat motorrijders en verder een heel oud stel, man en vrouw, lieve mensjes, beiden met een beeldige zonnehoed op. Ze zijn ietwat gezet, of ietwat? Heel wat! Ze hebben zo te zien een niet-zo-lichte lunch besteld. De tafel staat vol met alle heerlijkheden die je maar kunt bedenken. Champagne erbij. Wat een genieters. Zouden ze iets te vieren hebben? Ze nemen het ervan. Gelijk hebben ze.

Wij bestellen ijs en drankjes en als we bijna willen opstappen zien we hoe het stel lieve ouwetjes naar de trap wankelt. Ze zijn vol van elkaar en vol van alles. Hij helpt haar charmant treetje voor treetje naar beneden; zoekend en op elkaar leunend bereiken ze het parkeerterrein. Aangezien wij nog van boven een foto zouden maken van onze groep speciale autootjes posteren we ons compleet met camera bij het hek van het terras, van waar we een goed overzicht hebben.

En wat gebeurt er tot onze verbazing: het bejaarde stel gaat richting die bewuste luxe sportauto. Zij twijfelt bij het instappen. Zal dat haar gaan lukken nu die heerlijke maaltijd behoorlijk in de weg zit? Voor de man is er werk aan de winkel om de vrouw in de auto te helpen; hier en daar een duwtje doet wonderen, en als ze uiteindelijk na een laatste zetje in haar kuipje ploft – de zwaartekracht doet zijn werk - start meneer de blitse auto. Wij applaudisseren spontaan met zijn allen. Ze kijken verbaasd naar boven. Gelukkig kunnen ze het waarderen. Stel je voor dat ze zich beledigd hadden gevoeld door onze aandacht. Ze lachen en zwaaien uiteindelijk uitbundig bij het wegrijden. Ze scheuren hard weg, met piepende banden… onverantwoord … zulke oldtimers met een gloednieuwe sportauto. Stoer!

Ineke Bekkers

Reageren?
schrijvers@impesant.nl

Plattelands Festival: een nieuwe opbouw

Nostalgie en oldtimerbloed gaat stromen tijdens het Plattelands Festival. 'Een weekend genieten van hoe het in het verleden was'. Zaterdag 30 juni worden er weer een heleboel verschillende tractoren en machines van stal gehaald voor de 32e editie van Het Plattelands Festival, georganiseer door de KLW. Net als andere jaren wordt er door de organisatie weer groots uitgepakt.

Dat doen zij niet alleen door een grote diversiteit aan oude landbouwwerktuigen en tractoren ten toon te stellen en ze te laten werken, maar ook hun omgeving wordt nagebootst. Op een bescheidendorpsplein waar werkplaatsen, zoals een smederij, een bakkerij, een schoenmakerij, een heus washok en plaats hebben gekregen met een echte hooiberg met ooievaarsnest op een van de roede, wordt er dit jaar een boerenerf nagebouwd met een heuse Brabantse schop (boerenschuur) met waterput nagebouwd op dit boerenerf wordt gedorst met verschillende dorskasten.
De officiële opening van het Plattelands Festival is op vrijdagavond om 20.00 uur in de grote tent op het festivalterrein. Dit jaar is het thema hooibouw en historische hooibouwwerktuigen, er wordt op de ouderwetse manier geopperd en geruiterd (hooihopen maken op het veld). Als speciaal in de belangstelling zijn de Fendt-tractoren gezet, van dit merk zijn de unieke exemplaren naar Nijnsel gehaal om ze voor u te showen. Op zaterdag middag is er een echte opbod verkoop van tractoren en werktuigen met zeer speciale veilingartikelen. Er is regelmatig muziek op het dorpsplein die word opgesierd met een ouderwetse kiosk waar vanaf de muziek nog mooier klinkt. Ook op zondag is er live muziek in de grote tent en op het plein. Natuurlijk is er een gezellig terras met een speelplaats voor de kinderen in de naaste omgeving.
Uiteraard zorg KLW-vereniging dat een hapje en een drankje niet ontbreken, zodat u zorgeloos kunt genieten van een prachtig stukje nostalgie. Kom genieten op zaterdag 30 juni van 10.00 tot 18.00 uur en zondag 1 juli 2018 van 10.00 tot 17.00 uur op een van de mooiste Brabantse plekjes in het Dommeldal bij De Vresselse Hut. Kijk voor het volledige programma op www.klw-vereniging.nl

Prijzen Avondwandel4daagse verdeeld

Zoals ieder jaar werd er ook deze keer een puzzeltocht gekoppeld aan de Avondwandel4daagse. Tijdens de wandeling van vijf kilometer moesten de kinderen goed opletten om de puzzels op te lossen. Iedere avond weer een andere.

"Onder alle deelnemers van de puzzelwedstrijd zijn vorige week tien winnaars bekendgemaakt en vandaag werden de prijzen verdeeld", vertelt Corry van der Heijden namens OLAT, de organisatie van het wandelevenement. "Van iedere basisschool in Rooi is er sowieso één kindje dat met een mooie prijs naar huis gaat. De vierdaagse was ook dit jaar een succes en we hebben veel leuke reacties ontvangen. Daarnaast zijn wij erg blij met de sponsoractie van de Albert Heijn. Iedere dag werden alle deelnemers bij de Albert Heijn ontvangen met een lekkere koek en een flesje water, om even op adem te komen. Tijdens de eerste avond werden er zelfs vijfhonderd bidons uitgedeeld. Super!"

Kerkberichten

Martinuskerk (centrum)
Za 30/06
18.30 uur: Eucharistieviering met Het Goede Herder Koor. Intenties: Karel van de Klok (mgd), Annie Vervoort – Ketelaars (mgd).
Zo 01/07 Dertiende Zondag door het Jaar 09.30 uur: Eucharistieviering met Het Martinus Koor. Intenties: Overleden ouders Koks – van Acht en zus Ria, Jan van Nunen, Corry van Nunen – van Engeland, Ineke Lintsen – Suringa (mgd). 12.30 uur: Doopviering Seth van Nunen en Bibi Noot. 13.30 uur: Doopviering Jip van den Bongaardt.
Maandag, donderdag en vrijdag 09.00 uur: Eucharistieviering in de Dagkapel van de Goede Herderkerk.
Dinsdag 09.00 uur: Eucharistieviering in de Heilige Antonius van Padua kerk te Nijnsel.
Woensdag 19.00 uur: Eucharistieviering in de Heilige Ritakapel te Boskant.
In de schoolvakantie van 07 juli t/m 19 augustus is het parochiecentrum van de Martinuskerk op donderdag gesloten. Open op dinsdag en op vrijdag.

H. Martinus Olland
Vr 29/06 14.00 uur Huwelijksviering
Za 30/06 Geen Eucharistieviering.

Sint Antonius Nijnsel
Zo 01/07: Eucharistieviering om 11.00 uur met volkszang. Intenties: Theo Verbakel, Noud van Hoof, Gerard en Bertha Verbakel- Wijnen, Mia Verhagen- Wijnhoven, Drina Merks- Geven, Tonny Kerkhof- v.d. Ven, Harry en Peter van Grinsven en overleden familie.
Di 03/07: Geen Eucharistieviering.

Protestantse kerk (PKN):
Dienst in Son
Zo 01/06
10.00 uur Ds. G. Baerends + Kindernevendienst

Sint Genoveva-kerk, Breugel
Do 28/06 18.15 uur: Rozenhoedje 18.30 uur: Eucharistieviering, aansluitend stille aanbidding
Za 30/06 18.30 uur: Eucharistieviering m.m.v. Rob van Stuivenberg. Intentie overleden leden familie Kerkhof, Lena en Theo Roestenburg-van de Wetering.
Zo 01/06 09.30 uur: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Kinderwoorddienst
intentie: Ad Versantvoort, Miny van de Ven-Winkelman, Karel en Elisabeth Faessen-van Tilburg.
Do 05/07 18.15 uur: Rozenhoedje. 18.30 uur: Eucharistieviering, aansluitend stille aanbidding.
Zo 08/07 09.30 uur: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Intentie: Ietje van Dinther-Raeven, Truus van den Tillaart, Gerard Lenting, Adèle Schneiders-Commandeur.

Sint Petrus' Banden, Son
De vieringen vinden plaats in de Sint Genoveva-kerk in Breugel.
Za 30/06 18.30 uur Eucharistieviering
Zo 01/07 09.30 uur: Eucharistieviering m.m.v. parochiekoor Breugel 11.00 uur: Eucharistieviering m.m.v. parochiekoor. Intentie: Harrie van den Berg, Nelly Vlemmix – Versantvoort, Riet Passier – Swinkels, Piet van de Laar, Frans Janssens, Manon van Rijsingen
Do 05/07 18.00 uur: Rozenhoedje 18.30 uur: Eucharistieviering.
Vr 06/07 Eerste Vrijdag van de maand 8.30 uur: Eucharistieviering
Za 07/07 Geen Eucharistieviering

Dommelklanken op het Smartlappenfestival

Na een prachtige en geslaagde zaterdagavond van het Nederlandse lied, op het kerkplein met NJA, vertrokken de Rooise Dommelklanken zondagmorgen met de bus naar Hoorn. Zij deden daar voor de eerste keer mee aan het smartlappenfestival "De Hoornse Bokaal" in de mooie historische stad Hoorn, aan het IJsselmeer.

Er deden tien koren mee aan het festival. Hieraan zijn ook prijzen verbonden, welke door een vakkundige jury worden beoordeel. Zij kijken naar repertoire, uitvoering, uitstraling en kwaliteit. Het was een hele leuke ervaring en wij hebben genoten van de optredens. Zeker ons laatste optreden was met veel belangstelling, een groot succes. Wij zijn beloond met de tweede prijs en kregen 345,5 punten, net 1 punt achter het Hoornse koor "Shantymen Kaap Hoorn" die er met de eerste prijs vandoor ging. Het was een zeer geslaagde dag, ook al viel het weer een beetje tegen. Om 19:00 uur vertrokken we met de bus voldaan terug naar Sint Oedenrode.

24 / 32

Op zoek

raad niet mijn gedachten
als ik naar buiten tuur
vaak is het ook voor mij wachten
zwijgen lijkt dan mijn beste buur

overbruggen van diepte
naar een heldere klank
is meestentijds afhankelijk
van een onzichtbare kracht

meestal wordt het beheerst
door eenvoud op zoek naar macht
of chaos die door aderen jaagt
en hard wil vertalen naar zacht

ook dagen dag en nacht mij uit
helder licht te kweken
doch als mijn tong op onwil stuit
ligt er over het verwachten
nog een mistige barensdeken

De bron van alle poëzie is het diepe gevoel van wat onuitsprekelijk is.

Lucien Arréat (1841-1922)
Frans schrijver en psycholoog

'n Auw perd dè moete aon de gang hauwe.

Foto: Lisette van Helden

Deze jonge sperwer slaat zijn vleugels uit om het nest te verlaten. Foto: Lisette van Helden. Heeft u ook een mooie natuurfoto gemaakt? Stuur dan een mail naar redactie@demooirooikrant.nl

DCIM\100MEDIA\DJI_0119.JPG Foto: Henri van Hoorn

Sporthal de Streepen in de schijnwerpers. Aan de hoeveelheid auto's op het parkeerterrein te zien was er op dat moment geen spannende wedstrijd aan de gang. Foto: Henri van Hoorn.

Foto: Cor van Oorschot

Luchtballonnen Festival in het park

"De ballonnen gaan de lucht in", zei Frans van den Nieuwenhuijzen, voorzitter van Rotary Best Oirschot, anderhalve week geleden stellig. Hij had gelijk. Afgelopen zaterdag gingen vier ballonnen de lucht in tijdens het 'Rotary Luchtballonnen Festival'.

De dag begon bewolkt, maar naarmate de dag vorderde en de vlucht naderde, tikte de thermometer een aangenaam temperatuurtje aan met hier en daar een wolk in de lucht. Prima weer voor een tocht met de luchtballon. Iets na 20.00 uur werd de eerste ballon gevuld met hete lucht. Onder toeziend oog van zo'n tweehonderd man publiek, steeg de ballon op en vertrok richting Laarbeek. Al snel volgde ballon nummer twee en drie en een halfuur later was ook de laatste ballon vertrokken.
Zoals eerder aangekondigd zouden er maximaal vijftien luchtballonnen omhoog gaan. Het is de club gelukt om vier luchtballonnen te vullen, met in iedere ballon plaats voor zo'n twintig passagiers. "We hopen volgend jaar met nog meer ballonnen te varen. Hoe meer ballonnen, hoe groter het bedrag dat we aan het goede doel kunnen schenken", opende Frans het event. Dit jaar ging de opbrengst van het Luchtballonnen Festival naar WensAmbulance Brabant. Deze stichting vervoert, begeleidt en verzorgt terminale mensen die aangepast liggend vervoer nodig hebben naar hun laatste wens.

Visles voor Boskantse jeugd

Vorige week donderdag, op de langste dag van 2018, kregen de leerlingen van de groepen 7 en van Basisschool Franciscus in Boskant in de ochtend les over vissen. Hoe vissen leven, hoe ze zich gedragen, het herkennen van verschillende soorten vis.
Na de middag was er visles bij de hengelsportaccommodatie van de Boskantse Hengelsportvereniging (BHV) aan de Bobbenagelseweg. Een goed onderhouden viswater, dichtbij, met vele soorten vis: voorn, brasem, snoek en een goed bestand van grote karpers.
Visleraar was Joep van Pinxteren van de Hengelsportfederatie Zuid West Nederland, die ook de hengels en ander materiaal beschikbaar stelde. Het aas werd beschikbaar gesteld door Dierenspeciaalzaak de Borchmolen. Praktische instructie werd gegeven door leden van BHV. Juf Suzan van den Heuvel en enkele ouders praatten de leerlingen moed in: vissen doe je met maden en het vastpakken van een glibberige spartelende levende vis is de eerste keer best eng. De leerlingen vermaakten zich prima aan de waterkant met deze vorm van recreatie en natuurbeleving. De kennismaking van de Boskantse jeugd met de hengelsport was een succes. Er werden ongeveer 20 vissen gevangen die na afloop weer zijn vrijgelaten.

Afsluiter Jeugdnatuurwacht

Afgelopen zaterdag kwamen de kinderen en de leiding van Jeugdnatuurwacht De Populier bij elkaar op het Damiaancentrum. Iedereen genoot van een geweldige ochtend. Henri van Weert begeleidde twee keer een groep kinderen bij een fotospeurtocht in de prachtige natuur.

Jaap Beemster won een mooi natuurboek, omdat hij het dichtst in de buurt zat bij het raden van het aantal bijen in de bijenkasten.De andere helft ging onder leiding van de vrijwilligers in de tuin werken en maakte een heerlijke lunch klaar.
Drie kinderen werden in het zonnetje gezet. Jet Scheepers, Thom In de Weij en Rick van de Mortel verlaten de basisschool en ontvingen een mooie oorkonde. Maegan van den Berk en Marthijs van Kemenade hadden de oorkonde ook verdiend, maar konden helaas niet aanwezig zijn. De oorkondes staan toch op de foto. De kinderen hebben gesmuld van een heerlijke lunch met tomatensoep, wraps, eiersalade, koude schotel, een heerlijke smoothie en fruitsalade met slagroom. Iedereen had honger na het harde werken. Bijna alles was op! Het Damiaancentrum is een ideale locatie om de afsluiting van het seizoen te organiseren: voldoende ruimte binnen en buiten, een ruime keuken met apparatuur en meer dan voldoende servies! Nu gaan de kinderen genieten van de zomervakantie. Op 15 september gaat het nieuwe seizoen van de Jeugdnatuurwacht van start met de Open Dag in Mariëndael. Meer informatie op: www.jnw-depopulier.nl

Meierijstad schaft 'Duits Lijntje' aan

Meierijstad koopt het 'Duits Lijntje'. Dit biedt namelijk volop kansen: de voormalige spoorlijn heeft, naast een grote cultuur-historische waarde, een sterke verbindende kracht in zich.

Uit een onderzoek van de Provincie bleek er geen vraag meer naar vervoer via deze voormalige spoorlijn. Eigenaar ProRail heeft daarom het tracé (voor een symbolisch bedrag) te koop aangeboden aan gemeente Meierijstad. Wethouder Jan Goijaarts: "Wij zijn blij met deze kans. Het Duits Lijntje geeft samenhang, verbindt stad en land met wonen en werken én zorgt voor een nog aantrekkelijk woon-, werk- en leefklimaat in Meierijstad. Het levert een bijdrage aan het waarmaken van onze ambities op het gebied van duurzaamheid, gezondheid, bereikbaarheid, veiligheid, recreatie en toerisme, natuur en ecologie en het versterken van cultuurhistorisch erfgoed."

Kansen voor plant en dier
Het Duits lijntje wordt al een hele tijd niet meer gebruikt als spoorbaan. Daardoor kreeg de natuur langs en op de spoorbaan volop de kans om te groeien en bloeien. Met de aankoop van dit groene stuk 'niemandsland' worden nu verschillende landschappen aan elkaar gekoppeld. Dat maakt het voor dieren en planten nog aantrekkelijker.

Kansen voor toerisme en recreatie
De aankoop helpt ook bij de realisering van een aantal fiets- en wandelroutes op, langs en rondom het Duits Lijntje. Hiermee ontstaat een aantrekkelijke verbinding tussen de Maashorst en Het Groene Woud en kunnen de knooppuntenroutes verder uitgebreid worden.

Kansen voor woon/werkverkeer
De spoorlijn is onderdeel van het dagelijks leven in de regio, niet alleen als recreatieve verbinding, maar ook in het woon-werkverkeer per fiets. De lijn verbindt nu al diverse woon- en werkgebieden in de regio en binnen Meierijstad. Daarnaast maakt deze aankoop straks de aansluiting op de snelfietsroute tussen Veghel en Uden mogelijk.

Zoektocht naar het 'nieuwe gezicht'

Voor De Blauwe Kei Juniorfolder zoekt Theater De Blauwe Kei ieder jaar een covermodel. Uit alle aanmeldingen voor de editie van seizoen 2018-2019 zijn drie kinderen gekozen die kans maken om het covermodel te worden. De genomineerde kinderen zijn: Sem van Bommel, Anne Mettler en Veerle van den Broek.

Begin juli kiest de jury de uiteindelijke winnaar of winnares. De winnaar wint een fotoshoot en vrijkaartjes voor een kindervoorstelling én komt op de voorpagina van De Blauwe Kei Juniorfolder 2018-2019 te staan. Stadskrant Veghel en de MooiRooi krant stellen de genomineerden voor.
De afgelopen weken maakten we kennis met Sem en Anne. Nu is het alweer tijd voor de laatste genomineerde: Veerle van den Broek uit Sint-Oedenrode. Ze is negen jaar oud en gaat volgend jaar naar groep zes van de Odaschool in Sint-Oedenrode. Volgens haar ouders is Veerle "een lief, gezellig en sportief meisje". Ze voetbalt, leest graag en speelt vaak buiten. Een echte actieveling dus! Ook houdt ze van theater en musicals. "Toneel spelen en zingen voor mensen vind ik heel leuk om te doen. Het is mijn droom om ooit zelf in een musical te spelen. Ik heb al een keer auditie gedaan voor een musical, maar dat ging toen helaas niet door." Maar ze geeft niet op. Nu is haar doel om covermodel te worden van De Blauwe Kei Juniorfolder. "Dat lijkt me echt super! En het is een mooie herinnering voor later."
De Blauwe Kei Juniorfolder is een uitgave van Theater De Blauwe Kei die ieder jaar na de zomervakantie uitkomt. In de folder staan alle jeugdvoorstellingen én is te lezen hoe kinderen gratis lid kunnen worden van De Blauwe Kei Juniorclub. Ben je aangemeld voor De Blauwe Kei Junior, dan word je op de hoogte gehouden van alle jeugdvoorstellingen en ontvang je het hele jaar door interessante nieuwtjes, acties, spelletjes, kleurplaten en prijzen.


Dagtrip KBO-Boskant

Op woensdag 20 juni maakte KBO-Boskant zijn zomerreis naar de Tweede Maasvlakte. Gezien de overweldigende belangstelling was besloten om een grote èn een kleine bus te huren, zodat niemand hoefde te worden teleurgesteld. En dat was een goede beslissing, want de reis was geweldig.

Tijdens de busrit vertelde de chauffeur al veel over de bezienswaardigheden die we passeerden, met name toen we de laatste 40 km onafgebroken langs de uitgestrekte havengebieden reden.
Op de Tweede Maasvlakte zelf konden we in het informatiecentrum Futureland eerst op eigen gelegenheid op onderzoek uit. Vervolgens gaf de voorlichter van Havengebied Rotterdam een interessante presentatie over de aanleg en inrichting van de Tweede Maasvlakte. Tot slot voeren we met de boot -met weer een bijzonder boeiende uitleg- langs de kolossale containerterminals en kranen.
Het was een fantastische en goed verzorgde reis, die grote indruk heeft gemaakt op iedereen en veel waardering heeft gewekt voor wat in het havengebied van Rotterdam is gerealiseerd.

Bezoek bij Damiaancentrum

Vorige week maandag werd een 15-tal bewoners van Laverhof (afd. Mgr. Bekkershuis in Schijndel) feestelijk ontvangen in het Damiaancentrum. Dit bezoek was één van de resultaten van de Beursvloer Meierijstad van 17 april in Veghel.

Daar werd de deal gemaakt: Laverhof schenkt een 10-tal tafels en het Damiaancentrum verzorgt als tegenprestatie een middag op locatie voor bewoners van Laverhof. De geschonken tafels zullen vooral dienst doen bij de Zomerschool die dit jaar - alweer voor de zesde keer – in het Damiaancentrum wordt gehouden.
De ontvangst van Laverhof begon met koffie, wat lekkers erbij en een vrolijke noot uit de accordeon van Peter v.d. Hoogenhof. Daarna werd het serieuzer: er werd een film vertoond over Sjef de Veuster, oftewel Damiaan. Sommige beelden waren schokkend, foto's van de verminkte mensen door de ziekte melaatsheid, die in die tijd nog niet behandeld kon worden. De Belgische Pater Damiaan werd pas ná zij dood geëerd voor zijn opoffering en inzet voor deze, op een eiland gedumpte, mensen.
Piet v.d. Tillaart, voorzitter van het Damiaancentrum, liet daarna met een PowerPoint-presentatie zien, hoe de vrijwilligers van het Damiaancentrum zich inzetten voor mensen die een plek zoeken waar ze gewaardeerd worden en zichzelf kunnen zijn, maar dan anno 2018.
Genoemd werden o.a. de ontmoetingstuin, de fiets- en houtwerkplaats, de keuken en het naaiatelier. Na nog een tweede rondje koffie werden deze ateliers ook bezocht zodat iedereen met eigen ogen kon zien hoe en waar er gewerkt wordt. Alles bij elkaar een zeer informatieve middag waarvoor ook andere verenigingen of groepen in aanmerking komen. Zie ook: www.damiaancentrum.nl

Walking Football Meierijstad

Vanaf eind maart is er in Schijndel een nieuwe sociale bewegingssport, het walking football, van start gegaan. Dit in samenwerking met het Nationaal Ouderenfonds en de KNVB.

Een team van 15 personen, vanaf 60 tem 82 jaar, zijn iedere donderdagochtend van 09.30 – 11.30 uur op het kunstgrasveld van Avanti'31 aan de Avantilaan onder leiding van een professionele coach met elkaar actief. Walking footbal, eigenlijk een verkeerde naam, want er worden geen prestaties gevraagd en het voetbal staat niet centraal. Met elkaar koffiedrinken, de warming up en daarna heel veel aandacht voor oefeningen met of zonder bal, allemaal lekker in de buitenlucht. Tot slot van de twee uur durende bewegingssessies twee potjes walking football waarbij men elkaar niet aan mag raken, niet hardlopen en de bal niet hoger dan heuphoogte mag worden gespeeld. Interesse? Kom dan eens langs of kijk voor meer informatie op www.walkingfootball.simpsite.nl
Omdat walking football Meierijstad in nauw contact staat met PSV OldStars op de Herdgang en omliggende walking footballteams krijgt de organisatie in Meierijstad talrijke verzoeken om met een walking footballteam tijdens het seizoen uitwisselingen te gaan spelen in de omgeving. Interesse of vragen? Mail vrijblijvend naar footballwalking@gmail.com Dit team gaat dus naast de huidige deelnemers ook trainen op de donderdagochtenden van 09.30 – 11.30 uur.

Op zoek naar vrijwilligers

Het Steunpunt Vrijwilligerswerk is onderdeel van Welzijn de Meierij. Vanuit die positie zijn zij steeds op zoek naar mensen die anderen willen helpen of wat willen doen voor de gemeenschap in Schijndel en Sint-Oedenrode. Ook zijn zij bereikbaar voor allerhande nieuwe vacatures om zo vraag en aanbod met elkaar in contact te kunnen blijven brengen.
Trainer begeleider voor een groep wandelaars

SV Fortuna 67 zoekt voor een dinsdagavond groep van 20 personen een trainer begeleider. Deze enthousiaste groep wandelaars zit door blessures huidige trainers en toekomstig stoppen van trainers zonder trainer en assistent. Bent u die enthousiaste trainer met een passie voor wandelen, die deze groep wil begeleiden? Dan is deze vacature iets voor u! Werktijden zijn dinsdag van 19.00 tot 20.30 uur. (vacaturenummer 19373).

Op zoek naar vrijwilligers of vrijwilligerswerk? Kijk voor alle vacatures op de vacaturebank via www.welzijndemeijerij.nl of neem contact op via 073 - 5441400 of vrijwilligerswerk@welzijndemeierij.nl

Zomeractiviteiten KBO's

Het wordt weer top. Orkest Rooise Bluf zorg voor de muzikale omlijsting. Hun kunnen is alom bekend, geweldige muziek uit de 60 er en 70 er jaren, maar ook mooie songs uit de moderne tijd.

Dans van Salsa Sensation onder leiding van Runny Kuwas, om ons kennis te laten maken met: Salsa, Bachata, Reggaeton. Met demonstraties en toelichting. Zodat we samen er een swingende salsa avond van kunnen maken. Daarna wordt het optreden weer afgewisseld met swingende muziek van ROOISE BLUF Voor de dansliefhebbers om niet te missen. We sluiten de avond af met een geweldige danshappening. Aanvang 19.30 uur - zaal open om 19.00 uur.

Winst tijdens de Almelose Ruiterdagen

In Almelo wordt jaarlijks een meerdaagse wedstrijd georganiseerd. Nienke van de Rooise ruiters & ponyruiters reisde met haar schimmel Allendara Thunder Beauty naar dit ruiterfestijn.

Zaterdag 16 juni wist ze daar al snel een eerste prijs te halen. Ze behaalde 82,5 stijlpunten na een mooie foutloze ronde. Een hele knappe prestatie! Daarna mocht ze 's avonds opnieuw in de springring verschijnen. Dit een foutloze parcours gaf haar een elfde plek. Ze eindigde hiermee in een klassement van 70 ruiters op een prachtige zesde plek en mocht een mooie prijs in ontvangst nemen. Naast de springwedstrijd nam deze veelzijdige combinatie ook deel aan de dressuurwedstrijd waar ze als twaalfde eindigde. Een prestatie om trots op te zijn!
Liv van den Berk bleef afgelopen weekend in Brabant. Voor haar stond een selectiewedstrijd op het programma. In Geldrop sprong ze samen met haar pony Debbie in het basisparcours en in de barrage twee mooie foutloze rondes. Ze kreeg 81 stijlpunten. Liv en Debbie waren als eerste aan de beurt dus moesten ze vol spanning afwachten wat de andere combinaties presteerden. Uiteindelijk mochten Liv en Debbie terug komen in het springparcours om een mooie tweede prijs op te halen. De klasse was gecombineerd met drie ponymaten. Debbie was de ukkepuk tussen allemaal grotere ponys!

Sep Schuurman terug in koers

Sep Schuurman heeft afgelopen zondag zijn rentree gemaakt in koers na zijn val van begin april in Duitsland. Hij was helaas net te laat om punten te verdienen om mee te doen aan het NK van de dag daarvoor, maar liet zich in de kermisronde van Raamsdonksveer als vanouds van voren zien.

Samen met Youri van Esch deed hij voortdurend voorin mee en ze zaten zelfs ook nog een enkele keer erbij in een ontsnapping. Aan de finish was er een eenling weg met een achtervolgende groep van 6 renners maar Sep wist de sprint van het peloton te winnen en zo een knappe 8e plaats te veroveren. Youri van Esch kwam moegestreden maar zeer verdienstelijk als 20e binnen. Het belooft zo toch een mooie tweede seizoenshelft te worden voor de Rooise Renners.
Jarno van Esch startte in het klimcriterium in Brunssum en reed zeer sterk in de eerste groep die zich had gevormd door de beklimmingen. Hij kreeg zeer spijtig te maken met kettingproblemen waardoor hij ook niet meer kon terugkeren in de 1e groep. Uiteindelijk werd hij 24e. In het tussenklassement van een reeks klimwedstrijden bezet hij nu de 10e plaats. Jarno heeft zich ook gekwalificeerd voor het NK tijdrijden bij de beloften as woensdag in Bergen op Zoom en ook voor het NK Beloften op de weg op zaterdag waar hij zich mag mengen tussen de beloften van de grote ploegen. Als voorwedstrijd rijden daar Sep en Youri de afwachtingswedstrijden.

Rooise prolongeert twee titels

Afgelopen zondag vonden in Den Haag de Nationale kampioenschappen Breedtesport plaats op de 1- en 3-meter plank. Lita van Weert ging maar met één doel richting deze wedstrijd: haar beide titels prolongeren.

Ze begon de schoonspringwedstrijd op de 1-meter plank. Hier wilde ze ook graag een PR pakken, maar helaas lukte dat niet. Drie sprongen gingen zo goed dat ze daarvoor niet lager scoorde dan een zes. Maar één sprong mislukte en werd gewaardeerd met scores tussen 0,5 en drie. Met deze hurkduik achterwaarts raakte ze onlangs met haar hakken de plank, waardoor het zelfvertrouwen werd weggeduwd door de angst. Maar ondanks deze lage score wist ze toch de titel weer te pakken, waaruit blijkt hoe goed de andere sprongen waren.
Later op de dag was het tijd voor de 3-meter plank. Tijdens het inspringen van de boogduik achterwaarts viel Lita twee keer plat op haar bovenbenen waardoor de schrik er wel even inzat tijdens de wedstrijd. Maar haar eerste drie sprongen gaven haar de zelfvertrouwen die ze nodig had. Ze voerde deze zo goed uit, met 6-en op het scorebord, dat ze vol goede moed de plank weer opstapte voor de achterwaartse duik. Niet haar beste sprong, maar wat kreeg ze applaus dat ze het toch maar weer deed. Trots mag ze zich ook op de drie meter-plank kampioen noemen.

Wedstrijd Trimzwemmen

Zondag 17 juni heeft de tienjarige Anne Sophie van Riel meegedaan aan de clubkampioenschappen van de trimzwemgroepen jeugd en volwassen bij het zwembad van Thermae Son.

Foto: Foto:

Er werd gezwommen in zeven verschillende afstanden door de jeugd. Anne Sophie heeft met ruim 21 punten haar persoonlijke records van het afgelopen jaar verbeterd en dit heeft haar bij deze clubkampioenschappen een mooie derde plaats opgeleverd.

Rooise schutters pakken goud in Salt Lake City

V.l.n.r.: Sjef van den Berg, Jan van Tongeren en Steve Wijler.

Afgelopen week was de derde worldcup wedstrijd in Salt Lake City. Het Nederlandse team, met Sjef van den Berg, Jan van Tongeren (Concordia) en Steve Wijler, wist daar een gouden medaille te winnen. Het team ging als derde geplaatst naar de finales.

In de eerste twee rondes tegen Chili en Canada moest een shoot off de beslissing brengen. Nederland won twee keer met 5 – 4. In de halve finale tegen Italië werd het overtuigend 5 – 1. In de finale tegen China schoot het team zeer sterk. In de derde ronde was er nog discussie over een pijl van Sjef die volgens de tegenstander de tien niet raakte, maar de scheidsrechter besliste anders. Nederland won met 5 – 1.

Foto: Jos vanNunen
Foto: Jos vanNunen

Individueel ging Sjef met 666 punten als tweede geplaatst naar de finales. Hij kwam probleemloos in de 8e finale. Daar trof hij een Chinese tegenstander. Bij een 4 – 4 stand schoten beide schutters een rondje 30, waardoor een shoot off de winst moest bepalen. Beide schutters schoten een X (innerten), zodat een tweede ronde nodig was. Opnieuw schoten beiden een X. De pijl van de Sjef zat twee millimeter verder van het midden, dus hij eindigde op een 9e plaats.
Dinsdag schoot de Rozelaer een wedstrijd in de 18 meter competitie. De dagwinnaar was Antoon Vervoort met 222 punten. De overige scores: Jan Gordijn 211, Martie Verhoeven 204, Jan van Erp 194, Ron Spijker 167 en Joep Verbunt 139.
Op woensdagavond schoot de jeugd de vijfde wedstrijd in de Krokuscup. Hierbij moeten zoveel mogelijk zevens geschoten worden. De dagwinnaars waren Roos Kragten en Sander van Weert met 7x7. Ray Matuszewski schoot 3x7 en houdt voorlopig de kop van het klassement.
Op vrijdagavond werd een wedstrijd geschoten op een slingerblazoen. De winnaar bij recurve/compound was Paul van de Mortel met 197 punten. De overige scores: Jeroen Kragten 192 en Martie Verhoeven 170. De winnaar bij de houtschutters was Jos van den Berg met 124 punten. De overige scores: Agnes Vissers 122, Michael Moonen 115, Antoon Vervoort 113 en Frans Temmink 109.
Komend weekend is het NK outdoor bij Landman's Unie in Schijndel. De hele nationale top (ook het gouden team van Salt Lake) zal daar aanwezig zijn. Op zaterdag is de individuele wedstrijd t/m de halve finale. Op zondagochtend zijn de teamfinales t/m de bronzen finale. Zondagmiddag zijn de medaillefinales op de Parade in Den Bosch. Toegang is het hele weekend gratis.
Op maandagavond schieten de Vrienden van Pieter Breugel hun wedstrijden op dinsdagmiddag de Rozelaer. Vrijdagavond is de clubavond van de senioren. De jeugdtraining is op woensdagavond van 18.30 – 20.00 uur.

Koningsschieten HBV Concordia

Afgelopen zaterdag was het jaarlijks koningsschieten bij Handboogvereniging Concordia. Tijdens deze wedstrijd wordt er gestreden om de titel van Koning of Koningin. De winnaar zal deze titel behouden tot dat de volgende wedstrijd wordt verschoten.

Dit jaar werd er voor het eerst een nieuw systeem gebruikt voor deze wedstrijd. De wedstrijd werd verschoten volgens het Knock-out systeem. Bij dit systeem worden er eerst 2 keer 15 pijlen geschoten waarna de top 8 en de laagst scorende bekend wordt gemaakt. Nummer 1 schiet tegen nummer 8, nummer 2 tegen de nummer 7 en zo volgend. In deze ronde worden 5 pijlen geschoten waarna de hoogste score door gaat naar de volgende ronde.
In de voorronde waren de volgende scores behaald: Willem Nijssen 285 punten, Sheila van den Berk 262 punten, Henk de Mol 253 punten, Berdine Gevers 252 punten, Twan Gevers 243 punten, Chrislaine van den Berk 239 punten, Ramon Gevers 229 punten, Ilona van den Acker 201 punten, Tristan van den Berk 172 punten. Omdat Tristan de laagste score had kreeg hij de titel Nar.
In de 1e ronde van de knock-out fase won Willem van Ilona 46 – 35 punten, Sheila van Ramon 43 – 38 punten, Chrislaine van Henk 41 – 37 punten en Twan van Berdine 46 – 33 punten.
In de 2e ronde wist Willem te winnen van Twan 49 – 32 punten en Sheila van Chrislaine 44 – 43 punten.
De strijd om de 3e plek werd gewonnen door Chrislaine met 40 punten tegen 39 punten van Twan. Chrilsaine mag dit jaar de titel Ridder dragen.
De strijd om het koningschap werd gewonnen door Willem met 48 punten tegen Sheila die 44 punten wist te bemachtigen.
Willem heeft de titel Koning veroverd waarna Sheila de titel Prinses kreeg.
Door de Aspiranten werd er 2 keer 15 pijlen geschoten. Hierbij wist Jarno van Gorkum de prinsen titel te veroveren met 261 punten. Als 2e aspirant was geëindigd Meagen van den Berk met 194 punten.

Foto: JJG

Rooise Peter Hulsen geridderd

Hoog bezoek tijdens de feestavond ter ere van het 140-jarig bestaan van handboogvereniging Concordia. Burgemeester Kees van Rooij bracht een bezoek aan de club met een wel heel speciale reden. Van Rooij kwam namelijk een Koninklijke Onderscheiding uitreiken aan de Rooise Peter Hulsen (62 jaar).

Overzicht verdiensten:
1988 – heden; bestuurslid en trainer bij Handboogvereniging Concordia. Eind jaren '80 treedt de heer Hulsen toe tot het bestuur van de vereniging en vervult hij achtereenvolgens de functie van algemeen bestuurslid, voorzitter, secretaris en vice-voorzitter. Sinds 1996 is decorandus ook actief als clubtrainer.
1998 – heden; regiotrainer – regio 111 (onderdeel Nederlandse Handboogbond). Elke maand traint de heer Hulsen talentvolle jeugdsporters die het niveau van de eigen vereniging overstijgen.
2000 – heden; talenttrainer – Regionaal Talenten Centrum te Eindhoven. Decorandus traint wekelijks toptalenten die de potentie hebben om Nederlandse topsporters te worden. Betrokkene heeft in deze periode een aantal schutters afgeleverd aan Jong-Oranje en het Nederlandse team. Daarnaast verzorgde betrokkene vóór 2000 ook diverse talenttrainingen, waaronder de Rayontraining en de Kernploeg Talent Training.
2016 – heden; zelfstandig (ZZP) bondscoach Zwitsers Nationaal Handboogteam. Maandelijks gaat de heer Hulsen een weekend training geven in Zwitserland. Ook begeleidt hij de sporters op internationale toernooien en kampioenschappen.

Johan Schepers blijft keizer

Johan Schepers heeft afgelopen zondag zijn titel als keizer bij de Nijnselse handboogschutters met klinkende scores behouden. Volgens traditie was hij uitgedaagd door Gerrit Swinkels. Deze was in drie voorgaande jaren koning geworden en zou daardoor keizer worden mits hij de regerende keizer zou verslaan in een tweegevecht van dertig pijlen.

Helaas was Gerrit niet opgewassen tegen de scores van Johan. Een en twintig keer kwamen de pijlen van in de roos terecht; zijn laagste score was een 8. Maar het moet worden gezegd: Gerrit liet zich, zoals hem eigen is, totaal niet uit het veld slaan. Na een wat matige start herstelde hij zich en wist in de tweede helft flink van zich spreken en ook hij stuurde zijn pijlen vakkundig naar het geel. De achterstand kon hij echter niet meer overbruggen. De eindstand was: Johan Schepers 290 punten en Gerrit Swinkels 234 punten. Daarmee bleven de overige titels in handen van de schutters die deze in januari al hadden behaald: Gerrit Swinkels koning, Gerard Kluijtmans prins en Jan Nolle ridder.

30 / 32

Bridgeclub Rooi 750 20/06: A-lijn: 1. Hetty van Geffen & Lieke Pieters 69,10% 2. Theo van Geffen & Henk Schakenraad 65,28% 3. Willem Pieters & Rien Voets 57,99% 4. Will Schilder & Leon Heijckmann 55,90%.
B-lijn: 1. Riet van de Laar & Mia de Leijer 62,76% 2. Dirk Gillissen & Jetty van de Velde, 57,29% 3. Rini van der Heijden & Wiel Sporken 56,77% 4. Netty van Dijck & Rinus Kuipers 55,47%. Zomerinloop elke woensdagavond voor leden en niet leden.

BC de Neul Zomerdrive 25/06: A lijn 1e Sjane van der Vleuten en Mia de Leijer 63,41% - 2e Margot Fassbender en Lieke Pieters 57,53% - 3e Willem Pieters en Harrie van Rijbroek 57,40% - B lijn 1e Riet van Boxtel en Marietje Koolen 60,17% - 2e Wil van Rooij en Ben van de Steen 56,92% - 3e Toon Majoor en Jan Wouters 54,17% - C lijn 1e Leon Heijkmann en Jan Verbunt 63,54% - 2e Francien van Oorschot en Miep van Oss 56,77% - 3e Bertha van de Laar en Jo verhoeven 56,13% - D lijn 1e Iet en Gerard Damen 66,15% - 2e Mia van den Eertwegh en Zus van de Rijt 65,63% 3e Maria en Bert Foolen 56,25%. Aanmelden voor as maandag bij Riet van Hout riet.van.hout@gmail.com.

BC De Meierij 21/06: A-lijn : 1. Jan Kastelijn en Jo Verhoeven 62.08 2. Riet van Hout en Cees van Hout 59.58 3. Miep van Oss en Rien van den Heuvel 58.33 4. Riet Koevoets en Ad Koevoets 53 33 . B-lijn : 1. Jo van den Oever en Lenie van Rooij 61.11 2.Mies Stroeken en Jos jansen 56.25 3. Antoinette van Hoof en Addie Rijkers 52.08 4. Nellie Seegers en Jan Seegers 49.31.

JVG 20/06: 1: Harrie van Erp & Mien van Schijndel59,90% 2: Rinus Kuipers & Sjef van de Kerkhof 55,63% 3: Lidy van Gorp & Rien van de Heyden 54,69%. Wij bridgen op woensdagmorgen in Odendael van 9 tot 12 uur. Graag zouden wij er nog enkele spelers bij willen hebben. Meld je aan!. Dit kan kan op woensdagmorgen op Odendael of Tel. 0413473825.

Afgelopen weekend was er volop dansspektakel te bewonderen in Mariendaël. Tijdens de jaarlijkse dansvoorstelling van dansvereniging Sunrise werd het publiek verrast met de prachtige twee uur durende show 'Global', opgevoerd door 125 leden van de dansvereniging.

Vanaf vorig jaar november is Sunrise bezig geweest om een mooie show neer te zetten. Met het thema 'Global' hebben elf voorstellingsgroepen verschillende landen uit de wereld vertegenwoordigd. Familie, vrienden, kennissen; iedereen was welkom om te komen kijken en voor het eerst sinds jaren waren de shows uitverkocht! De show was op vrijdagavond, zaterdagmiddag en zaterdagavond te bewonderen.
Iedere groep heeft drie keer gedanst, de jongste leden hebben samen met de oudere groepen gedanst en als afsluiter volgde een optreden met alle leden samen. Het was een succes! De dansvereniging heeft met zijn alle een mooie show neergezet en dit jaar is er flink uitgepakt met de kleding. "We willen iedereen bedanken voor het fantastische weekend!"

Rally debuut in Las Vegas

De Rooise Mats van den Brand (27) maakte afgelopen weekend zijn debuut in de Las Vegas Ypres Historic Rally. In de FIA-wedstrijd nam hij het samen met navigator Eddy Smeets en in zijn geliefde M3 e30 op tegen lokale kleppers als Paul Lietaer (Opel Manta 400) en Stefaan Stouf (Ford Sierra Cosworth 4x4).

Met de eerste scratch van de wedstrijd en de leidersplaats na dag één gaf de jonge Nederlander nogmaals zijn visitekaartje af. Jammer genoeg kon het Nederlands-Belgische duo die leidersplaats niet verzilveren tot een quasi zekere podiumplaats.
"Mijn debuut in Ieper begon op woensdag met de documentencontrole, de verkenningen en 's avonds de shakedown in Boezinge", vertelt Mats. "Na drie runs op de shakedown was ik tevreden over de afstelling van de M3 zodat we ons donderdag concentreerden op het verkennen van de andere KP's. Op KP 1 Langemark vond ik dat het hier en daar nog wat sneller gekund. Op de tweede passage van Langemark waren we 4 tienden trager dan Stouf en met de derde tijd op de moeilijke KP Dikkebus sloten we dag 1 af als leider van de FIA-wedstrijd. We wisten heel goed dat Stefaan Stouf snel voorbij zou komen, als zijn turboprobleem opgelost was. Met de levende legende Paul Lietaer wilden we de strijd voor P2 wel aangaan. Helaas kwam daar op zaterdag snel een einde aan toen we op KP 5 Zillebeke tegen hoge snelheid een slippertje maakten. We reden die proef nog uit maar besloten dan om de handdoek te werpen om geen verdere onkosten te maken en ook om veiligheidsredenen. Zonder uitlaat is het risico op een brandje namelijk wel reëel. Ik baal nog meer van deze opgave dan van de mechanische pech in de ELE Rally. Wat had ik graag op het podium gestaan naast Stefaan en/of Paul, twee super sympathieke kerels waar ik echt een leuke tijd en strijd mee had in Ieper!"

Stuur jouw leukste vakantiefoto en win!

Strand Mallorca. Demi van Duijnhoven Foto: Demi van Duijnhoven

Het aftellen naar de zomervakantie kan beginnen! Verruil de schoolboeken of je kantoor voor zon, zee, de BBQ en heel veel gezelligheid en plezier! En als je dan toch met een waterballon je vader aan het bekogelen bent (die net lekker op een bedje in de zon aan het dutten is), vergeet dan niet om een foto te maken voor in DeMooiRooiKrant!

Ook deze zomer zijn wij op zoek naar de allerleukste, grappigste of meest ludieke vakantiefoto van het jaar. De winnaar wordt beloond met een oud-Hollands zomerpakket! Wil jij kans maken op vele leuke prijzen? Je hebt nog de hele zomer de tijd, dus stuur jouw vakantiefoto naar redactie@demooirooikrant.nl en win!

Marit draagt de sprookjestijd nog steeds op handen. Luc Minderhoud
Ben (l) en Jo op de Mont Ventoux. Foto:
Evi de toren van Pisa terug te duwen. Jan en Maria van Weert Foto:
Wij gaan op vakantie! Foto: Roy en Monique Verhoeven Foto: Roy en Monique Verhoeven
De MAri's hebben een topweek gehad in Mallorca. Jeroen mocht niks doen. Foto: De Mari's
Raar fruit hangt hier in de bomen van Zuid-Frankrijk. Foto: Murielle Peemans
Dagje Londen met mijn dochter. Even ouderwets bellen. Natasja Holsken Foto: Natasja Holsken

Ryan Lo-A-Njoe pakt prijzen

Voor vele judoka's loopt het seizoen op een einde. Onder de rook van Stutgart ligt het kleine plaatsje Sindelfingen. Daar werd afgelopen weekeinde nog een mooi toernooi georganiseerd.

In de mooie omgeving van sporthal "Glaspalast" slaan de judoka's hun tentjes op. Zo ook Ryan. OP zaterdag deed hij mee in zijn eigen leeftijdscategorie, Heren -21 jaar tot 60 kg. Hij had nog niets van zijn scherpte verloren en weet een dik verdiende eerste plaats te behalen. Maar om nu zondag niets te doen dat kan in de ogen van Ryan ook weer niet. Dus had hij zich ook maar ingeschreven voor de competitie bij de Heren tot 60 kg. Ook hier gaat hij goed van start. Helaas verliest hij de halve finale. Hij moest zich dus maar opmaken voor de strijd om het brons. Deze weet hij te winnen en pakt wederom internationaal een mooie podiumplaats. Ryan proficiat.

Clubkampioen sluit seizoen af met simultaan

Het damseizoen is afgelopen maandag afgesloten met een simultaanwedstrijd van de clubkampioen. Fred Passchier, die voor het tweede achtereenvolgende jaar de titel behaalde, nam het afgelopen maandag op tegen achttien tegenstanders van de Rooise dam -en schaakvereniging en een tweetal gastspelers.

Fred toonde zich een echte kampioen; in een bijna vier uur durende simultaan wist hij maar liefst vijftien partijen winnend af te sluiten. Hij verloor geen enkele wedstrijd en hoefde slechts vijf keer remise toe te staan. Jozef Donkers, gastspeler uit Uden, was de eerste die remise wist te behalen. Vervolgens herhaalde zeer verrassend Will van Houtum van de Rooise dam- en schaakvereniging dit kunststukje. De drie andere clubspelers welke remise wisten te spelen waren Piet Gabriëls, Mies van Berlo en Martien van Erp.
Met de uitzonderlijk hoge score van 87,5% toonde Fred andermaal zijn klasse als clubkampioen van RDS.

Bas Verhagen BMX competitie

Afgelopen zondag reed Bas Verhagen in Schijndel. Bas had goede starts tijdens de Manches en pakte daardoor drie keer een kopstart . Met enkele fietslengtes voorsprong won hij alle drie de Manches met een eerste plaats.

In de kwart-Finale had hij problemen met de start, het hek viel niet zoals het hoorde door luchtproblemen, waardoor hij wat later uit het hek kwam. Alsnog nam hij nipt de koppositie, maar werd in de eerste bocht aangetikt door een andere rijder. Bas was daardoor de snelheid kwijt waardoor de andere rijders hem in haalde. Vanaf de zevende positie vocht hij zich terug naar uiteindelijk een derde plek, waarmee hij een plaats kreeg in de halve-Finale. In deze race eindigde hij keurig tweede waarmee hij door ging naar de Finale.
Tijdens deze spannende Finale race waarbij ze allemaal heel dicht bij elkaar zitten werd er wat stuivertje gewisseld in de eerste bocht. Hij werd wederom aangetikt in deze bocht waarmee hij terugviel naar een vijfde plek. Bas nam hierin geen genoegen en vocht zich terug naar de kopgroep. In de laatste bocht maakte hij nog een goede actie waarmee hij 3e-4e lag. Met een fotofinish eindigde hij de Finale. Bas gaat zich nu voorbereiden voor het NK-BMX in Uithoorn op zondag 8 juli.

32 / 32

woensdag 27 juni
Samen vissen, samen ontspannen
Olland

Dansen in Odendael
Odendael

Informatie Thetahealing
Hazelaarstraat 19

Meditatie: ontkoppel en voel je vrij
Hazelaarstraat 19

donderdag 28 juni
Workshop: Yes! Ik ben hoog sensitief
Hazelaarstraat 19

zaterdag 30 juni
VV Rooi Beachvolleytoernooi
Sporthal De Streepen

KLW Plattelandsfestival
Vresselseweg

The Bluerays
Café De Ossekop

Beklimmen van de Knoptoren
Knoptoren

zondag 1 juli
VV Rooi Beachvolleytoernooi
Sporthal De Streepen

KLW Plattelandsfestival
Vresselseweg

Oldtimerrit Rondje Rooi
Sint-Oedenrode en omstreken

Zomerconcert Roois Gemengd Koor
Mariëndael

Open Tuin "De Stal"
Stekelbrem

Muziek: de Mandogita's
De Gasthuishoeve

woensdag 4 juli
Dansen in Odendael
Odendael

Avondwandeling rondje Rijsingen
Markt

woensdag 4 juli t/m zaterdag 7 juli
Motortoer avond-4-daagse

zaterdag 7 juli
Concert organist Niels de Klerk
Martinuskerk

Live orkest in Odendael
Odendael

zondag 8 juli
Open Tuin "De Stal"
Stekelbrem

dinsdag 10 juli t/m vrijdag 13 juli
Zevensprong
Sint-Oedenrode

woensdag 11 juli
Dansen in Odendael
Odendael

zaterdag 14 juli
Concert
Martinuskerk

zondag 15 juli
Open Tuin "De Stal"
Stekelbrem

dinsdag 17 juli t/m vrijdag 20 juli
Rooi Fietst
Camping 'De Kienehoef'

woensdag 18 juli
Dansen in Odendael
Odendael

vrijdag 20 juli
Dommelvolk begroet Fietsvierdaagse
Kiosk

zaterdag 21 juli
Concert door organist Marc Schippers
Martinuskerk

Poppenkast door Poppentheater Luuk Petersen
Kerkplein

zondag 22 juli
Open Tuin "De Stal"
Stekelbrem

woensdag 25 juli
Dansen in Odendael
Odendael

zaterdag 28 juli
Concert door organist Istvan Eperjesy
Martinuskerk

Poppenkast door Poppentheater Luuk Petersen
Kerkplein

zondag 29 juli
Open Tuin "De Stal"
Stekelbrem

donderdag 2 augustus
70ste editie van de Brabantse Heemdagen
Sint-Oedenrode

zaterdag 4 augustus
Concert door organist Roelof Hamberg
Martinuskerk

Poppenkast door Poppentheater Luuk Petersen
Kerkplein

zondag 5 augustus
Open Tuin "De Stal"
Stekelbrem

dinsdag 7 augustus
IVN Zomerwandeling Boskant
Ritaplein

zaterdag 11 augustus
Concert door Willem Hörmann
Martinuskerk

Poppenkast door Poppentheater Luuk Petersen
Kerkplein