DeMooiRooiKrant

14 februari 2018

DeMooiRooiKrant 14 februari 2018


Optocht Papgat vrolijk en kleurrijk

Foto: Jos van Nunen

Een uur lang volksvermaak van hoog niveau presenteerden de verschillende deelnemers aan de optocht van Papgat zondagmiddag. Diverse thema's die de Rooise gemeenschap het afgelopen jaar meer of minder bezig hielden passeerden de revue.

Zo was er aandacht voor het naderende afscheid van Peer van der Linden, die na 44 jaar samen met zijn vrouw Rikie, zijn frietbakkersjas aan de wilgen hangt. Kenmerkend voor Peer, die vanachter de luxaflex van zijn cafetaria alles wat op 'de Mèrt' gebeurt in de gaten houdt, werd uitgebeeld hoe het er in de bekendste cafetaria van Rooi aan toe gaat.

Buurtvereniging Den Achterhoek uit Olland bracht een helaas nog steeds bestaand Ollands probleem onder de aandacht. Inwoners en passanten in het Rooise kerkdorp kunnen nog steeds niet op fatsoenlijke wijze van de mobiele telefoon gebruik maken, simpelweg omdat er geen dekking is van om het eender welke telefoonmaatschappij. Om bij de telecom te blijven, waren ook de leden van 't Skrothupke helemaal opgegaan in een mobiele telefoon onder het motto 'we sturen wel een appke'.

Foto:
Foto: Hans van den Wijngaard
De winnende wagen van de Lepkes Foto: Hans van den Wijngaard

De Heikneuters uit Nijnsel lieten op plastische wijze zien wat de gevolgen van een (snelle) wip kunnen zijn. Schijnbaar is dat goed bevallen, want aan het einde van de optocht kwamen de 'kleine' Heikneutertjes als paddenstoelen uit de grond geschoten. Wat er in de tussenliggende periode allemaal bij kwam kijken, bleef het publiek niet bespaard.

Natuurlijk ontbraken ook de Plekkers niet bij deze optocht. De vereniging die dit jaar haar 55-jarige bestaan viert, bezorgde menig toeschouwer een waar fees(t)lift. Maar ook dat met vele Lèpkes een deken kan worden gemaakt, bleek wel tijdens de optocht van Papgat. De Narrrekap was ook met vele (hulp)troepen uitgerukt en raakten um goed.

UITSLAG CARNAVALSOPTOCHT 11-02-18
Publieksprijs
Nr. TITEL DEELNEMER punten stemmen
15 Carnaval is goed bevallen CV De Heikneuters 219 25,704225
Categorie : MUZIEK/BAND
Nr. TITEL DEELNEMER punten slag
24 We zen wir aon Winnetou Samba Rooi 480 1
Categorie : KLEINE GROEPEN
Nr. TITEL DEELNEMER punten slag
31 Wie wil ons kussen? Fleurige Giebels 504,6 1
29 Nie moi, mar hard Kam & Kaalen 465,9 2
Categorie : INDIVIDUEEL Aantal deelnemers
Nr. TITEL DEELNEMER punten slag
8 Na 44 jaor zitte wellie gebakke Japie 510 1
21 Gij valt in de prijzen Ronde Miss (Coby & Priscella) 488,9 2
36 Un stikske los CC De Lèpkes 488 3
18 Piep nie zo Boerenbruidspaar 450,4 4
4 Ronde Miss Duo twee keer (Marjan & Dorita) 446,9 5
12 T is in unne wip gebeurd CV De Heikneuters 435,3 6
39 Vrij met carnaval Chef en Chefke 430,1 7
Categorie : GROTE GROEPEN
Nr. TITEL DEELNEMER punten slag
14 Carnaval gaat goed bevallen CV De Heikneuters 536 1
34 Mè veul Lèpkes bij mekaor, is un deken zo klaor! CC De Lèpkes 533,2 2
33 We sturen wel 'n appke C.V. 't Skrothupke 516,7 3
40 Mé carnaval hen we UM goed gerakt, ok al zen we van plastic gemakt KV De Narrekap 515,5 4
20 We gaon d'n boot in! c.v. D'n Egelantier 493,7 5
6 Vur carnaval komme wij gére ut onze nest! Buurtvereniging De Pleintrekkers 485,9 6
27 Achterhoekse Piraterij Buurtvereniging Den Achterhoek 481,5 7
19 Piepsjow 2.0 CV De Loopgravers 470,1 8
43 Wij geven 'n rondje weg Hofdames 447,2 9
Categorie : WAGENS
Nr. TITEL DEELNEMER punten slag
35 Wij gaon los. Nou komt d'r garre op de klos CC De Lèpkes 574,8 1
15 Carnaval is goed bevallen CV De Heikneuters 568,7 2
11 Fees(t)lift C.V. De Plekkers 517 3
22 In het rooise wilde westen vieren we carnaval het beste SJC 502,3 4
17 Carnaval is kinderspel Jeugd CV De Heikneuters 490,5 5
26 Achterhoekse Piraterij Buurtvereniging Den Achterhoek 486,2 6
2 Met z'n allen in ons kasteel, is er geen fisje te veul Bosbouwers 420,6 7
10 We won wel bouwe, mar in Olland meude da ni Dorpspinters 382,7 8
44 Denk nie aon morge, wellie gaon Papgat un skôn fiske bezorge! Prinsenwagen 372 9

Jaargang 8 • Week 7 • Woensdag 14 februari 2018

Ga jij de Armoede Challenge aan?

Er leven nog steeds ontzettend veel kinderen met hun ouders in schrijnende situaties. Met de Armoede Challenge wordt men uitgedaagd om te ervaren hoe het is om van een bestaansminimum te leven. Doet u ook mee?

Uit cijfers blijkt dat in Den Bosch bijvoorbeeld ongeveer 3500 huishoudens leven in armoede. Onvoorstelbaar, vindt PVDA-lid Lesha Bosman. Als initiatiefneemster van de challenge daagt zij zoveel mogelijk mensen uit om van 24 februari tot 1 maart mee te doen aan de Armoede Challenge, om zo zelf te ervaren hoe het is om van een bestaansminimum te leven.

"Ik weet als moeder van twee jonge kinderen, dat je alles voor hen over hebt", aldus Lesha Bosman. "Je gunt ze de hele wereld. Maar wat als je de middelen zelf niet hebt? In mijn eentje kan ik helaas ook niets aan hun situatie veranderen. Maar samen kunnen we dat misschien wel."

Hoe werkt het?
Het idee is dat je van 24 februari tot 1 maart rondkomt van het sociaal minimum. Voor alleenstaanden gaat het om een weekbedrag van 30 euro, voor een 2-persoons huishouden om 55 euro en voor een 4-persoons huishouden om 75 euro. Daar moet je alles van bekostigen, van vervoer tot de dagelijkse boodschappen. Het gaat er vooral om dat je zelf ervaart hoe het is om ieder dubbeltje te moeten omdraaien en dat je merkt tegen welke problemen je aanloopt. Het geld dat bespaart wordt in die week, kan gedoneerd worden aan een goed doel of een stichting naar keuze die zich inzet in de strijd tegen armoede.

Je kunt laten weten dat je meedoet aan de Armoede Challenge door een mail te sturen naar bosmanlesha@gmail.com of door een bericht te plaatsen op www.facebook.com/LeshaBosmanPVDA.

4 / 32

"Achttien treinen met mijn ontwerp, het blijft bijzonder"

Simon Wijnakker met een locomotief voorzien van zijn ontwerp in Duisburg.

De 35-jarige Rooienaar Simon Wijnakker is van jongs af aan een ontzettende liefhebber van treinen en als kunstenaar en grafisch ontwerper heeft hij al aardig wat mooie klussen op zijn naam staan. Zijn laatste project is toch wel een heel bijzondere. "Je kan wel zeggen dat mijn kinderdroom nu werkelijkheid is", vertelt Simon. "Er rijden op dit moment achttien treinen door Zwitserland, Duitsland, Oostenrijk en Italië waarop mijn ontwerp te zien is."

Drie jaar geleden is Simon verhuisd naar Berlijn en anderhalf jaar geleden is hij begonnen met een project voor de SBB, de Zwitserse spoorwegen. Aan hem de taak om een grafisch ontwerp te leveren voor maar liefst achttien treinen. "Ik moest me houden aan bepaalde richtlijnen, zoals het kleurgebruik en bepaalde veiligheidskenmerken. Daarnaast moest ik ervoor zorgen dat de campagne in het ontwerp is verwerkt: de opening van de Gotthard-tunnel door de bergen. De bergen heb ik grafisch uitgebeeld en deze zijn te zien op de zijkant van de treinen. Mijn ontwerp straalt kracht uit. De trein gaat namelijk niet over de berg, maar er dwars doorheen." Tot aan de bestickering van de treinen toe, lag het project in handen van de Rooienaar.

Het ontwerp van de achttien treinen zijn niet helemaal identiek. "Iedere trein draagt zijn eigen naam, afgeleid van een stad die op de route ligt, en iedere trein is voorzien van het desbetreffende stadswapen." Ook al heeft Simon met zijn bedrijf Railcolor al flink wat bekendheid gewonnen door heel Europa en heeft hij al verschillende opdrachten binnengesleept, achttien treinen voorzien van zijn eigen ontwerp blijft indrukwekkend. "Ik heb de meeste exemplaren nog niet gezien, die rijden natuurlijk gewoon rond door de vier verschillende landen. Een ontwerp maken voor de grootste treinenmaatschappij in Zwitserland is tot nu toe toch wel het toppunt."

Certificaten voor jonge gitaristen

Gitaarvereniging Ancora uit Olland staat voor 'samen muziek maken'. Dat kwam op 6 februari perfect tot uiting tijdens een open repetitie waarbij familie welkom was. Het hoogtepunt was de uitreiking van de certificaten voor de leerlingen.

Vier opleidingsgroepen en de grote band kregen allemaal een certificaat uitgereikt. Daarmee werden ze beloond voor de vele inspanningen op het gebied van gitaarspelen. Zo stroomde iedereen weer door naar een volgend niveau. Dirigenten en leraren Dennis en Boudewijn waren duidelijk trots op hun pupillen. Zij halen er altijd alles uit om ze met plezier te laten presteren. Uiteraard klapten de toegestroomde families hun handen stuk na het optreden, maar ook bij het uitreiken van de certificaten.

Gekkigheid alom op de Odaschool

Foto: Kim Verstappen

Al weken waren de kinderen van de Odaschool druk met het maken van plannen voor de schooloptocht. Er werd fanatiek gebouwd en geknutseld. Iedereen wilde graag goed voor de dag komen. Dagen van te voren werden de eerste karren en bouwwerken al gestald in de aula. Klaar om te showen tijdens de optocht van 9 februari. Maar voordat de stoet vrijdag van start ging, was er eerst nog een verrassing voor de kinderen tijdens de opening in de gymzaal.

Prins Carnaval en zijn gevolg waren speciaal naar de Odaschool gekomen om onder muzikale begeleiding van de Kneuterkapel uit Nijnsel het feest spectaculair te openen. Lars van de Oever is dit jaar lid van de jeugdraad, Amy Verbakel is nar. Zij zijn beide leerlingen van de Odaschool. Voor hen was deze opening daarom extra bijzonder. De stemming zat er meteen goed in. Er werd samen met de speciale gasten volop gedanst en gehost. Een goede warming up, voordat de kinderen buiten de kou in gingen.

Foto: Kim Verstappen
De echte Raad van Elf zorgde voor de opening! Foto: Kim Verstappen

Jeugdprins Mareno op zijn wenken bediend

Dit is de hoes van de plaat. Foto:

De oproep van jeugdprins Mareno in DeMooiRooiKrant van vorige week heeft aardig wat teweeg gebracht. De jongeman vroeg om een 35-jaar oud plaatje met als titel 'De Karnaval moes virtien dage dure'. De krant was nog niet gedrukt of de eerste reacties kwamen al binnen. Er zijn zelfs originele plaatjes beschikbaar gesteld met daarop de songtekst. Deze mocht Jeugdprins Mareno hebben! Namens de Jeugdprins en zijn vader hartelijk dank voor deze geste!

Kinderoptocht trekt door het centrum

Foto: Kim Verstappen

Kijk voor meer foto's en de uitslag op www.mooirooi.nl

Foto: Kim Verstappen
Foto: Kim Verstappen
Foto: Kim Verstappen
Foto: Kim Verstappen
Foto: Kim Verstappen

Weer over het weer

Het weer is één van de meest besproken onderwerpen in ons land. Een goede reden om eens terug te kijken op het weer van de afgelopen maand. Viel er meer of juist minder regen dan normaal? Was het te warm of veel te koud. Hadden we reden om te klagen of kregen we gewoon dat wat we verdienden?

De maand januari 2018 was wat het weer betreft zeker geen wintermaand. De temperatuur was veel te hoog, er viel veel regen en de zon liet zich amper zien.

Veel warmer dan normaal
Het jaar 2018 begon zoals we de laatste tijd met regelmaat zien veel te warm. De nachttemperatuur was met gemiddeld 2,6°C bijna drie graden warmer dan -0,2°C die we mochten verwachten. Ook overdag werd het met 8,1°C veel warmer dan de 5,5°C die op de agenda staan. Gemiddeld was het in januari 5,6°C tegen 2,8°C normaal. De extremen logen er ook niet om. Op 24 januari werd met 14°C de hoogste temperatuur van de maand gemeten. Drie dagen eerder koelde het nog af tot -0,6°C, een voor januari bedroevende minimumtemperatuur.

Duidelijk meer regen
Normaal tappen we in januari 72 mm regen af. Dit jaar viel er 97,4 millimeter neerslag. Dat is duidelijk meer dan normaal. De meeste regen viel woensdag 3 januari. Die dag viel er maar liefst 14 mm regen. Er waren dertien dagen in de vorige maand waarop er minder dan 1 mm neerslag viel. Op acht van die dertien dagen bleef het helemaal droog.

Weinig zon en veel sombere dagen
De zon liet zich in januari nauwelijks zien. In totaal scheen de zon 44 uur en negen minuten. Dat is maar driekwart van de zestig uur waar we op basis van jarenlange metingen recht op zouden hebben. Januari was daarmee sowieso al een sombere maand en dat wordt bevestigd door het aantal van tweeëntwintig sombere dagen waarop de zon minder dan 20% van de mogelijke tijd scheen. Op tien dagen scheen de zon zelfs helemaal niet.

Kort samengevat, was januari 2017 een sombere maand. Er viel behoorlijk meer regen dan anders en de temperatuur lag hoger dan normaal.

Mediabericht Omroep Meierij

RondOM
Een programma met nieuws, actualiteiten en opmerkelijke gebeurtenissen uit Meierijstad.
Zodra ze gemonteerd zijn worden de verslagen meteen o.a. op tv getoond. Inhoud wisselt continu; nieuwe onderwerpen worden toegevoegd en onderwerpen die al wat langer draaien gaan eraf.
Uitzendtijden: 00:00 – 03:00 – 06:00 – 09:00 – 12:00 – 15:00 – 18:00 en 21:00 uur

Carnavalsjournaal
Afgelopen tijd waren er tal van carnavalsactiviteiten in Meierijstad. Uitzending tot en met 16 februari. Uitzendtijden: 01:00 – 04:00 – 07:00 – 10:00 – 13:00 – 16:00 – 19:00 en 22:00 uur

Samenvatting van carnavalsoptochten
U kunt kijken naar een wisselende samenvatting van de optochten uit de drie hoofdkernen van Meierijstad. Uitzending van 12 tot en met 16 februari 2018. Uitzendtijden: 02:00– 05:00 – 08:00 – 11:00 – 14:00 – 17:00 – 20:00 en 23:00 uur.

Lang zullen ze lezen
Een reportage over laaggeletterdheid en de inspanningen om (weer) te leren lezen en schrijven. Uitzending van 17 tot en met 23 februari. Uitzendtijden: 01:00 – 04:00 – 07:00 – 10:00 – 13:00 – 16:00 – 19:00 en 22:00 uur

Speciale aandacht voor radioprogramma 55Plus-show
Elke zondagavond van 20:00 – 22:00 uur een gevarieerd programma voor senioren met muziek, actualiteiten en zelfs Brabants dialect! Te beluisteren via o.a. de website www.omroepmeierij.nl (Onder de tab radio)

Openingstijden kantoor en telefonische bereikbaarheid
Studio Sint-Oedenrode: Laan van Mariëndael 30A, bereikbaar voor bestellingen, vragen, meldingen, elke ochtend van 09:00 - 11:30 uur behalve donderdag. Vrijdag is het kantoor van 13:00 - 16:00 uur open.
Tel. 0413-471193

Aanmelden reünie Wilgentrappers

Vorige week woensdag stond een groot verhaal van De Wilgentrappers in deze krant. Er stond niet in vermeld dat mensen zich aan dienen te melden voor de reünie van 7 september in De Vriendschap. Het is wel de bedoeling dat mensen laten weten of ze komen. Dat kan via één van deze e-mailadressen: maryhellings@hetnet.nl of eefbrouwers2@gmail.com

Hoedje van…

Foto:

Altijd handig om een MooiRooiKrant bij je te hebben op vakantie! Frans en Willy van den Oever maakten er voor de Rosenmontag in Oostenrijk, een mooi hoedje van. Herzliche grusse uit Langenfeld!

Hij zei 'meneer' tegen mij

Je bent zo jong als je je voelt. Ja, ja, mooie woorden. Iedere keer als ik buk om iets op te rapen en er zo'n oudemannenzucht aan mijn lippen ontglipt, zegt mijn lichaam toch iets anders. 'Houd een ander voor de gek!'

Je weet dat je niet meer de jongste bent, als je het toenemend aantal kaarsen op je verjaardagstaart ziet. Je weet dat je niet meer de jongste bent, als je op een feestje komt en de muziek als 'herrie' bestempelt. Je weet dat je niet meer de jongste bent, als je je de allereerste aflevering van GTST nog kunt herinneren. Of als je weet wat Medisch Centrum West is, of wie J.R. neerschoot.

Ik heb het maar eens 'wetenschappelijk' aangepakt. Een zoektocht op Google leert dat naast die oudemannenzuchten genieten van kruiswoordraadsels, haar verliezen, namen vergeten, een paar van de fysieke en gedragsveranderingen zijn die erop wijzen dat je oud wordt. Of bent.
Andere voorbeelden zijn het gebruik van uitdrukkingen als 'toen ik zo jong was als jij' of 'in mijn tijd'. Of standaard een zin beginnen met 'vroeger' of 'ik kan me herinneren'. Het vergeten van namen, verliezen van je bril, het niet begrijpen van jongeren en de nieuwe technologie en de behoefte aan een middagdutje zijn ook signalen. Of je vindt dat agenten, het meisje achter de kassa bij de supermarkt en de dokter er jong uitzien. Of te lang haar hebben. Nee, je weet dat je oud aan het worden bent als je je favoriete muziek in de lift hoort, of terwijl je in de wacht staat als je aan het bellen bent.
Dat de tijd ook mij in zijn grip heeft, wist ik al. Al vóór mijn dertigste was mijn haar begonnen aan een tactische terugtocht, lijf en leden hebben last van een toenemende stramheid. En ja, ik begin ook al wat rimpels te krijgen, volgens mij. Lachrimpels, dat dan weer wel.
Ik zou het kunnen ontkennen. Ik heb nog geen bril nodig, kan nog steeds zelfstandig lopen én autorijden. Sommige 'moderne' muziek die je op de radio hoort vind ik best leuk. Maar is radio nog wel modern? Namen onthoud ik prima, middagdutjes doe ik niet en ik hoef niet aan de zuurstof na een partijtje badminton. Je zou zeggen, het valt best mee.

Ouder worden, je doet er niets aan. Het verstrijken van de tijd gaat alsmaar door, zonder mededogen. Is dat erg? Welnee. Het hoort erbij. Het is wel een enorme wake-up call als je over straat loopt en er een jongen van een jaar of tien langs fietst die 'meneer' tegen je zegt. Dan is er geen ontkomen meer aan, ontkennen heeft geen zin. Ik ben een oude lul. Tja.

Wilt u reageren? Kijk dan op www.eigen-wijs-heden.nl of mail naar info@eigen-wijs-heden.nl.


Certificaten voor jonge gitaristen

Foto: Jos van Nunen

Gitaarvereniging Ancora uit Olland staat voor 'samen muziek maken'. Dat kwam op 6 februari perfect tot uiting tijdens een open repetitie waarbij familie welkom was. Het hoogtepunt was de uitreiking van de certificaten voor de leerlingen.

Vier opleidingsgroepen en de grote band kregen allemaal een certificaat uitgereikt. Daarmee werden ze beloond voor de vele inspanningen op het gebied van gitaarspelen. Zo stroomde iedereen weer door naar een volgend niveau. Dirigenten en leraren Dennis en Boudewijn waren duidelijk trots op hun pupillen. Zij halen er altijd alles uit om ze met plezier te laten presteren. Uiteraard klapten de toegestroomde families hun handen stuk na het optreden, maar ook bij het uitreiken van de certificaten.

Amsterdamse bruiloft in Boskant

Foto: Jos van Nunen

Dinsdagochtend is in Boskant een Amsterdams huwelijk voltrokken. Onder grote belangstelling van vrienden en familie uit de rosse buurt zijn Leipe Arie en Madame Sjenet getrouwd. Natuurlijk had het allemaal wat voeten in de aarde voordat er echt getrouwd kon worden. Amsterdammers zeggen het gewoon als ze iets niet zint en dat werd ook dit keer gedaan. Gelukkig werd de mantel der liefde meerdere keren gebruikt.

Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen

Uitslag optocht Boskant

Foto: Jos van Nunen

Individueel:
1. Wij slaan nergens op
2. Spektakel
3. Honger voor 2

Kleine groepen:
1. Rock en Roll
2. Helden op sokken
3. Terrasje pikken

Tot 16 jaar:
1. De Bosbouwers

Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen

Publieksprijs:
De Bosbouwers

Het Melkwagentje: melk en meer

Het Melkwagentje staat vol pure en verse melkproducten.

Voor pure en overheerlijke boerderijzuivel kunt u voortaan bij 'Het Melkwagentje' terecht. Sinds enkele weken staan Sanny van der Velden en Martijn van de Boom met een wagen vol verse zuivelproducten op verschillende markten in de omgeving en vanaf vandaag starten zij met de verkoop van hun producten op de boerderij op Sterrebos 13.

De tap met verse melk staat klaar en de koeling is netjes gevuld met onder andere bakjes chocolademousse, vanillevla, bavarois en tiramisu. Martijn zet nog net een doos met scharreleieren op tafel als de eerste klant het erf op rijdt. "Wij willen mensen kennis laten maken met pure producten", vertelt Martijn. "Het gros van de producten wordt gemaakt van onze eigen koemelk en deze worden zo min mogelijk bewerkt. Op die manier blijven het eiwitpercentage en de natuurlijke vetten op pijl en dat zorgt voor de lekkere volle smaak."
Naast diverse melkproducten als toetjes, pudding, roomboter, karnemelk en boerenyoghurt, is het assortiment van Het Melkwagentje gevuld met geitenmelk, schapenmelk, buffelmelk en kamelenmelk. "Niet uit eigen stal, maar wel net zo vers en puur", vult Sanny aan.
Op dit moment staan Sanny en Martijn met Het Melkwagentje op de weekmarkt van Eindhoven, Tilburg, Valkenswaard en Oss. Iedere woensdagmiddag van 14:00 uur tot 16:00 uur staat Het Melkwagentje uitgestald in Rooi. "Lukt het niet om Het Melkwagentje te bezoeken, dan is het altijd mogelijk een bestelling te plaatsen om deze later op te halen", laat Sanny weten. "Wij hebben ontzettend veel zin om onze producten in Rooi te presenteren en wij hopen dat deze goed in de smaak vallen."
Meer weten over Het Melkwagentje? Kijk voor meer informatie op www.hetmelkwagentje.nl.

Boeken- en Platenbeurs beslist een aanrader

In het weekend van 24 en 25 februari stelt de Odaschool in Sint-Oedenrode wederom haar gebouw ter beschikking voor de 27e Boeken- en Platenbeurs. De baten van de Boeken- en Platenbeurs komt ten goede aan de Stichting Behoud Martinuskerk.

De Beurs
De school wordt op vrijdagmiddag door een aantal vrijwilligers omgebouwd tot een 'warenhuis', vol met boeken en tijdschriften. Ook is er een aparte afdeling met platen, dvd's en cd's. Bij de ingang krijgt de bezoeker een plattegrond mee, waarop aangegeven staat wat waar te vinden is. In de aula is een koffiecorner ingericht waar behalve koffie en fris, ook versnaperingen, belegde broodjes en soep te koop zijn. Er is een aanbod van ongeveer 50.000 boeken. Het grootste gedeelte van de boeken en muziek wordt het hele jaar door ingebracht door particulieren, boekverzamelaars en zelfs door kloosters, abdijen, etc.

Boeken en muziek
De aangeboden boeken zijn prima gesorteerd op kwaliteit en rubriek. Het is verbazingwekkend hoeveel mooie en ook recente boeken er worden ingebracht. Er is een indeling van dertig categorieën gemaakt, waaronder romans, kunst en cultuur, mooie fotoboeken over de natuur, historie waaronder WOI en WOII, Brabantica, wetenschap en techniek en niet te vergeten de vele kinderboeken, stripboeken, puzzels, etc. Er is te kust en te keur te kiezen. Voor de kookgekken zijn er vele kookboeken waarin recepten uit alle landen en culturen te vinden zijn. Met name de afdeling 'kunst en cultuur' is dit jaar erg groot en bevat zeer fraaie en bijzondere exemplaren. Ook op de muziekafdeling is een groot aanbod in de verschillende genres, zoals het Nederlandse lied, klassieke muziek, de Engelstalige muziek, uitgesplitst in de jaren 50, 60, 70, etc. Voor de liefhebbers zijn er zelfs cd- en platenspelers voor een prikje te koop. Kijk op de site: www.boeken-en-platenbeurs.nl als u meer informatie wilt over de verschillende rubrieken van de boeken en de muziek.

Vondsten
Uit de vele aangeboden dozen komen soms bijzondere zaken naar boven. Heel mooi, soms heel oud, soms ontroerend en een enkele keer heel waardevol. Dit jaar is er door oplettende sorteerders een waardevol muziekboek uit 1789 gevonden dat inmiddels aan een museum is geschonken. Het boek wordt tijdens de beursdagen tentoongesteld in de vitrine. In de snuffelhoek en op de afdeling curiosa kan de echte liefhebber zijn hart ophalen. Het is heerlijk snuffelen en voor de prijs hoeft u niet weg te blijven, want die zijn laag en op zondagmiddag vanaf 14.00 uur gaat zelfs alles voor de helft van de prijs weg.
Locatie: Basisschool de Odaschool. Adres: Laan ten Bogaerde 7, Sint-Oedenrode. Entree € 2,- voor volwassenen, kinderen t/m 12 jaar gratis. Download via www.boeken-en-platenbeurs.nl de gele flyer voor een gratis kop koffie of thee en voor de groene flyer mag elk kind een gratis kinderboek uitzoeken.


Achter de schermen

Wat er vóór de schermen van de krant gebeurt leest iedereen. Wat er áchter diezelfde schermen gebeurt weten alleen ingewijden. Terwijl dat eigenlijk best vaak dingen zijn, die meer lezers interesseren of zouden moeten weten, bedachten wij ons als redactie. Natuurlijk gaan we niet helemaal met de billen bloot, maar er blijft genoeg over dat we met onze lezers willen delen. Vandaar deze rubriek, die we inmiddels om de andere week uitbrengen.

Gratis?
Het eerste onderwerp waarmee we in de rubriek naar buiten kwamen bestond uit drie thema's, met als eerste 'gratis?' Dat was niet toevallig; er bestaat veel onduidelijkheid over welke teksten wij gratis publiceren, welke niet, en vooral waaróm. Die onduidelijkheid blijkt echter zo hardnekkig, dat we er nog eens goed voor zijn gaan zitten om de logica ervan over te brengen.
Wat we in de krant zetten en wat niet, hangt af van meer dingen dan alleen het onderwerp. Bij een samenwerking tussen een kunstenaar en een commerciële partij bijvoorbeeld, zal onze redactie niet spontaan in de pen klimmen. Gratis pr zou hier concurrentievervalsend zijn ten opzichte van ondernemers die netjes betalen voor hun advertenties. Dit speelt met name buiten Rooi, omdat daar minder ondernemers adverteren in DeMooiRooiKrant.
Vooral als wij een tarief rekenen voor publicaties die wij in het verleden altijd gratis hebben geplaatst, stuiten wij op onbegrip, ook binnen Rooi. Dáár valt inderdaad wel wat uit te leggen en misschien zijn wij daar niet altijd goed in geslaagd. Wel hebben we moeite met het vooroordeel dat doorklinkt in sommige reacties en soms zelfs hardop wordt gezegd: 'DeMooiRooiKrant is gesetteld, ze kunnen nu vragen wat ze willen'. We lopen er niet mee te koop, maar als tegenwicht tegen zulke insinuaties mag iedereen het weten: wij sponsoren ieder jaar meer dan €21.000 aan verenigingen en goede doelen. Rechtstreeks, onze bijdragen in natura niet meegerekend.
In onze opvatting dat wij gratis publicaties plaatsen en pr ondersteunen voor vrijwilligers(-organisaties) is door de jaren heen niks veranderd. De ervaring heeft ons echter geleerd dat we daarbij wel kritisch moeten kijken naar het effect daarvan op onze andere relaties. Als een organisatie bijvoorbeeld, met alle goede bedoelingen, gratis vervoersdiensten aanbiedt aan een bepaalde doelgroep, loopt een taxibedrijf inkomsten mis. Als wij dat faciliteren, werken wij ook in deze situatie mee aan concurrentievervalsing. Bovendien kost dit ons adverteerders, niet alleen in theorie maar het is inmiddels ook al praktijk.
Elk verzoek tot gratis plaatsing wordt daarom tegenwoordig door ons getoetst op dit soort neveneffecten. Met daarbij ook steeds de kernvraag: wat is 'normaal'? Kan zo'n vrijwilligersorganisatie bijvoorbeeld ook gratis een feestje bouwen in een café? Welke krant zou de aankondiging van een open dag van een semi-commerciële organisatie als een school gratis plaatsen?
Al zouden wij zonder voorbehoud gratis publicaties plaatsen voor bepaalde organisaties scheppen we ook een precedent, zoals dat heet. Als er één schaap over de dam is, volgen er meer. Met welk argument kunnen wij het ene verzoek weigeren, als het andere wél is toegekend? DeMooiRooiKrant is in de eerste plaats commercieel, daarnaast maatschappelijk verantwoord bezig, maar geen vrijwilligerskrant en ook geen gekke Henkie.

14 / 32

Foto:

Deze week een grote groepsfoto. Wie herkent mensen op deze foto en waar is deze foto gemaakt? Inzendingen graag naar redactie@demooirooikrant.nl, bel naar 0413-479322 of loop eens bij ons binnen: Heuvel 7. De koffie staat klaar.

Oplossing week 6:

Helemaal rechts Theo van Genugten met daar links van Piet Hendriks, helemaal links staat Harrie Bekkers. Foto is gemaakt op de basisschool in Rooi, tweede of derde klas. Daarna ben ik op school in Boskant gegaan.

Theo van Genugten

Volgens mij is de meest rechtse jongen Ton van Sinten!

Mia van Hoof

Oplossing week 5

Bijna alle namen van de negen militaire op de foto zijn bekend. Maar wat is toch de naam van die ene? Marinus van der Schoot, Mies van Zoggel en Grard Donkers waren al eerder genoemd. Verder staan op de foto Vervoort uit Olland, Van Esch, Van Hoof uit Boskant, Jan van Kaathoven uit Schijndel en mijn vader Harrie van den Oetelaar uit Schijndel. Eén naam ontbreekt. Mijn vader heeft deze foto in 1989 gekregen, meegenomen tijdens zijn immigratie naar Canada en de foto heeft daar altijd in zijn woonkamer gestaan.

Maria Habraken – Van den Oetelaar

Patou is een mooie rood-witte kater van nog maar twee jaar oud. Hij is afgestaan omdat hij ongewenst gedrag vertoonde. Bij ons gedraagt hij zich echter prima en is gek op aandacht van mensen. Hij geeft hierbij wel zijn grenzen aan en als je dan toch doorgaat met aaien, geeft hij het nog eens aan door te meppen of te bijten. Daarom plaatsen we hem niet bij kleine kinderen, omdat zij de lichaamstaal van een kat vaak moeilijker kunnen lezen. Patou zoekt daarom ook een baasje die hem goed kan 'lezen' en zijn grenzen respecteert. Een baasje die veel liefde te geven heeft maar hem ook met rust laat als Patou even geen zin heeft om te knuffelen. Ben jij dat? Kom dan snel kennismaken met hem!

Dierenopvangcentrum Hokazo, Lange Goorstraat 6, 5406XE Uden.

Duurzaam wonen loont

Met investeren in isolatie, een warmtepomp en zonnepanelen helpen we niet alleen Moeder Natuur een handje, maar duurzaamheid scheelt ook in de portemonnee. Eerlijk is eerlijk: we zijn toch allemaal wel gevoelig voor wat minder lasten?

Met sneeuw in de lente en zomertemperaturen in de herfst zijn er genoeg redenen waarom we zuinig moeten zijn op onze planeet. De CO2-uitstoot is enorm en de bodem van fossiele brandstoffen, zoals olie en gas, komt op den duur aan het licht. De oplossing: duurzame energieopwekking. We zien steeds meer zonnevelden en windparken, en particulieren kiezen steeds vaker voor zonnepanelen op hun dak.

Uit cijfers van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat blijkt dat men met een goed geïsoleerde woning tot wel 1.600 euro per jaar bespaart. Isolatie zorgt voor minder stookkosten, dus een prima investering voor een lagere energierekening! Is uw huis al opgewassen tegen de gevolgen van klimaatverandering?


16 / 32

17 / 32

Kerkdiensten

Martinuskerk (centrum)
Za 17/2
18.30u: Eucharistieviering met Het Goede Herderkoor. Intenties: Toon Kapteijns, Maria van der Kallen – Kapteijns (maanddienst) en Sjaak van der Kallen, Martina van Eindhoven – de Wit, Netty Bekkers – van Aert, Jacobus en Lies van Aert – Marcus, Jan van Oorschot, Harry Donker, Toos en Jan van Lieshout – van de Wijdeven.
Zo 18/2 Eerste Zondag van de Veertigdagentijd 09.30u: Eucharistieviering met Het Martinuskoor. Intenties: Mien Verhoeven – Steenbakkers, Truus en Johan van Gerwen – Lathouwers en overleden familieleden, Louis van der Veen, Marietje van Driel – van der Heijden, Overleden leden van de KBO in de maand januari, Jan en Hanneke Kanters – van de Sande, Jan van de Laar, Thea van de Berkmortel – Maas, Martien van de Ven.
Ma, do en vr 09.00u: Eucharistieviering in de dagkapel van De Goede Herder kerk.
Di 09.00u: Eucharistieviering in de Heilige Antonius van Padua kerk te Nijnsel.
Wo 19.00u: Eucharistieviering in de Dagkapel van de Heilige Rita te Boskant.

Sint Petrus' Banden, Son
Wo 14/2
, Aswoensdag 19.00u: Eucharistieviering met askruisje.Vr 16/2 Opgave voor deelname aan de sobermaaltijd (zie onder 21 februari) vóór vandaag 10.30u op het Parochiebureau, Kerkplein 7, tel.(0499-) 471266Za 17/2 Geen Eucharistieviering
Zo 18/2 11.00u: Eucharistieviering m.m.v. het Sons Parochiekoor. intenties: Ben Giesbers (1e jaargetijde), Leo Pagels, Frits en Doortje Maas-de Bijl, Louis Pessers, Marc van Sloun, Harry-Verschueren.
Wo 21/2 In het kader van de oecumenische activiteiten in de Veertigdagentijd: 18.00u: sobermaaltijd in de Protestantse kerk, Zandstraat 26 19.00u: Vespers (zelfde locatie) Opgave voor deelname aan de sobermaaltijd: vóór vrijdag 16 februari 10.30 uur op het Parochiebureau, Kerkplein 7, tel.(0499-) 471266

Sint Genoveva-kerk, Breugel
Wo 14/2 Aswoensdag
19.00u: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor, opleggen askruisje.
Do 15/2 18.15u: Rozenhoedje. 18.30u: Eucharistieviering, aansluitend stille aanbidding
Zo 18/2 09.30u: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Kinderwoorddienst.
intentie: Harrie en Tonny Swinkels-Reloe, Jeanne van de Wijdeven-van Erp, Kitty Lagraine-Konings, Jan Overzee, Frans Swinkels, Uit dankbaarheid voor een 50-jarig huwelijk.

Sint Antonius Nijnsel
Zo 18/2 Eucharistieviering om 11.00 uur met gemengd koor koor. Intenties: Jan Schepens, Miet de Vries- Aarts, Richard en Nel Janssen en zoon Gerard, Leo van Erp.
Di 13/2 9.00u Eucharistieviering.

H. Martinus Olland
Za 17/2 17.30u
eucharistieviering met kerkkoor

Protestantse kerk (PKN)
Dienst in de Knoptorenkerk, St. Oedenrode:
Zo 18/2 10.00u, Ds. B. Stigter, Dienst van Schrift en Tafel + Kindernevendienst

Rooienaren op de Alpe D'Huzes

Ze zullen de enige Rooienaren niet zijn, die dit jaar de Alpe D'Huzes gaan bedwingen. Ze kennen zo al een andere dorpsgenoot die er dit jaar ook met een ploegje tegenaan gaat. En met SamenLoop voor Hoop gaat Rooi zelfs massaal inzamelen voor de strijd tegen kanker.

"Er vissen steeds meer mensen in die vijver. Prachtig natuurlijk, allemaal voor hetzelfde goede doel. Maar voor ons is het toch vooral een persoonlijke motivatie om hieraan te beginnen" aldus Rooienaar Patrick van Lierop (43). Samen met zoon Stef (17) en drie andere Rooienaren gaan ze 8 juni op de pedalen om de 14 kilometer lange beklimming tot een goed einde te brengen. "En dat zes keer, van 's morgens half vier tot 's avonds zes uur."
Trainen doet Patrick onder meer door dagelijks met de fiets op en neer te rijden tussen Rooi en Uden, waar hij voor de klas staat. Het gelegenheidsteam doet ook mee met de Klimclassic als voorbereiding. En in de weekends leggen Patrick en zijn ploegmaten ook de nodige kilometers af. Al met al maken ze zo'n 200 tot 250 kilometer per week. "Híj heeft aan een paar kilometers al genoeg. Patrick wijst quasi jaloers naar Stef, die hem ook al te vlug af is als we even op de smartphone wat dingen over het initiatief opzoeken. Alleen met praten geeft Patrick Stef het nakijken.
Het idee ontstond op een verjaardagsfeestje in huize Van Lierop en sloeg meteen aan, want iedereen had wel een relatie met volksziekte nummer één. Neef Peter en Mark Ooijen, die ook mee rijden, hebben er in hun directe familie mee te maken gehad en Rob, een van de maten van de vriendenclub, heeft het inmiddels ook al een tijd.
Teamlid Stefan van de Moosdijk (36) schuift ook aan bij het interview. "Mijn moeder is er aan overleden, in 2001. Dat heeft enorm veel indruk op mij gemaakt. Onder het motto 'Opgeven is geen optie' zamelen we geld in voor de kankerbestrijding. Maar we gaan niet op elke straathoek pannenkoeken zitten bakken". "En we gaan ook niet onze hand ophouden langs de deuren" voegt Patrick er aan toe. Wat doen ze dan wél?
Patrick heeft zijn leerlingen warm gekregen voor een statiegeld-actie, op 18 mei wordt in De Loop'r een benefietavond gegeven waarbij alles in het teken van de 6 staat, de fooienpot bij de Vresselse Hut. "Wij zijn goed in harken" besluit Patrick met een knipoog. Voor meer info zie https://deelnemers.opgevenisgeenoptie.nl/cyclexperience


Lezing over de Zouaven

Foto:

Op dinsdag 20 februari om 20.00 uur houdt heemkundige kring De Oude Vrijheid een lezing over de Zouaven in De Gouden Leeuw aan de Markt in Sint-Oedenrode. Vanuit Rooi zijn in de 19de eeuw zeventien mannen vertrokken om in het leger van de Paus dienst te nemen.

De heer Wolfs geeft deze lezing. Hij is gepensioneerd leraar geschiedenis en heeft jarenlang les gegeven aan havo- en vwo leerlingen in Rotterdam. Als vrijwilliger bij het Zouavenmuseum in Oudenbosch is hij zich gaan verdiepen in de geschiedenis van de pauselijke Zouaven en de voorwerpen en documenten die in het Zouavenmuseum worden geëxposeerd. De vraag naar rondleidingen voor schoolklassen, studenten, heemkundekringen, afstammelingen van Zouaven en verdere belangstellenden is constant. Ook is de vraag naar begeleiding van studenten die een bachelor scriptie schrijven, toegenomen. Sinds het optreden van IS in het Nabije Oosten is de interesse in de vrijwilligers in de 19e eeuw, die streden voor een doel met een grote godsdienstige component stijgend.
Hoe ongelijk ook, toch zijn er raakvlakken tussen de jongemannen van toen en die uit onze tijd, bezield door een godsdienstig ideaal. Ze lieten alles achter, de toekomst was onzeker, maar het idee te sterven voor hun ideaal leefde sterk. De geschiedenis herhaalt zich nooit exact, maar de mens is de constante factor en dan zie je dat ondanks grote verschillen in geloof, economische, politieke en sociale omstandigheden de bereidheid tot het doen van vergelijkbare handelingen er is. Gelukkig is er geen overeenkomst tussen IS en de Zouaven als we kijken naar de executies en andere excessen die plaatsvinden in landen als Syrië. De Zouaven vormden een regulier leger, in dienst van de Pauselijke staat, te vergelijken met bijvoorbeeld het Franse en het Italiaanse leger. Op zich is dit geen garantie voor het achterwege laten van wandaden. In de bronnen is daar wat betreft de Zouaven niets van gebleken. Het lijkt misschien vergezocht deze vergelijking te maken, maar bezoekers van het museum komen hier zelf vaak mee.
In de lezing gaat de heer Wolfs in op de Italiaanse eenwording, de RK kerk in Italië na de Franse Revolutie, de situatie van de Rooms-Katholieken in Nederland sinds 1848, het Mentana-vaandel dat vervaardigd is naar aanleiding van de slag bij Mentana in 1867. Het wordt geen droog verhaal: er zijn verhelderende anekdotes die maken dat geschiedenis een interessant fenomeen is dat mensen in 2018 ook nog kan boeien!

Stamppotten, inspiratie en muziek

In het Damiaancentrum is de komende weken weer veel te doen. Er is keuze te over. Wat te denken van een inspirerende themawandeling, een avond grenzeloos muziek of een stamppotbuffet?

Op zondag 18 februari (10.00 uur – 12.00 uur) organiseert het centrum weer een 'Gesprek te Pas'. Dit keer is het thema 'jezelf wegcijferen of opkomen voor jezelf'. Wanneer is kiezen voor jezelf beter dan denken aan de ander? Wanneer is het egoïstisch? Dit onderwerp biedt vragen genoeg om met elkaar over in gesprek te gaan. En dat gebeurt onder het genot van een kopje koffie of thee, en tijdens een wandeling in kleine groepjes. U bent van harte welkom om mee te wandelen en mee te praten.
Op dinsdag 20 februari is er weer een Grenzeloos-Muziek-Avond (19.30 uur - 21.30 uur). De meest internationale taal is muziek. Van trommel tot panfluit, muziekinstrumenten zijn overal. En gezongen wordt er over de hele wereld. Grenzeloos Muziek brengt mensen met muziek en zang bijeen. Liedjes worden gedeeld, ervaringen en culturele gewoontes worden uitgewisseld. U hoeft echt niet te kunnen zingen om mee te doen!
Op donderdag 22 februari wordt het weer druk in de keuken van het Damiaancentrum. Dan vindt het maandelijkse Onderonsje plaats (10.00 uur - 13.30 uur), een activiteit waar 55-plussers elkaar ontmoeten. De deelnemers gaan zelf een stamppottenbuffet klaarmaken. Wordt het hete bliksem, boerenkool met worst, pikante hutspot of spruitjesstamp? Dat is nog een verrassing. Maar gezellig en lekker zal het in ieder geval zijn. Zin om mee te doen en mee te eten? Meld u dan aan!
Al deze activiteiten vinden plaats op het centrum, Schijndelseweg 46, Sint-Oedenrode. Nieuwsgierig geworden naar het Damiaancentrum? Of zin om mee te doen met een van deze activiteiten? Neem gerust contact op via 06 41 35 95 54 (Piet van den Tillaart) of info@damiaancentrum.nl. Kijk voor meer informatie op: www.damiaancentrum.nl

Heer in het verkeer

Ik nader de Zuidelijke Randweg. Rikkie zit voorop in het fietsstoeltje. Het heeft heel wat in gehad om het gordeltje goed vast te krijgen. Die sluitingen zijn allemaal verschillend. Onwetend van mijn geklungel voordat we aan deze tocht konden beginnen, drukt hij vrolijk tegen de fietsbel. Ondertussen kijkt hij mij aan alsof hij wil zeggen: 'Kijk eens oma, mooi hè?'

Het is weer even wennen: fietsen met een peuter voorop. De laatste keer was ik een stuk jonger. Als er een auto nadert begin ik op tijd na te denken hoe ik ga afstappen zo meteen. Ik maak aanstalten om te stoppen. De chauffeur mindert zijn snelheid en gebaart dat ik door kan rijden. Dankbaar glimlach ik naar hem. Geweldig vind ik dat, zo'n galante heer in het verkeer. Ze bestaan nog. Deze weggebruikers verdienen meer aandacht dan ze over het algemeen krijgen, vind ik. Hij hoeft mij geen voorrang te verlenen. Hij realiseert zich hoe lastig het is om te stoppen met een kind op de fiets. Super.

Er zijn ook andere automobilisten. Als Dirk en ik op de Randweg rijden zien we voor ons een wit bestelbusje rijden dat zowat op de bumper van een kleine personenwagen zit. "Moet je kijken", zeg ik tegen Dirk die achter het stuur zit. "Die arme bestuurder, ik zou zenuwachtig worden als iemand zo dicht achter me reed." "Gewoon rustig blijven en je aan de snelheid houden. Je niet op laten jutten", gebiedt Dirk op vastberaden toon.
Opeens haalt het busje zijn voorganger in en stopt. Een jonge gast stapt uit en stevent met ferme passen op de bestuurder af. Met verbazing zie ik het aan. Dan stappen nog twee knullen uit. De grootste van de drie zwaait met zijn arm terwijl hij heftig met zijn vinger wijst naar de bestuurder. We minderen vaart terwijl we dichterbij komen. Ik ben in mijn tas mijn mobieltje aan het zoeken om te filmen voor het geval de situatie uit de hand loopt. Maar als mijn camera aanstaat, rijdt het busje alweer weg en even later de andere auto ook. Het is allemaal zo snel gegaan. Vermoedelijk is het gebleven bij een scheldkanonnade. Wat zal die bestuurder geschrokken zijn met drie van die agressieve types voor zich.
Het is gissen wat er precies is gebeurd. Waarschijnlijk vonden die knullen dat de bestuurder van de voor hen rijdende auto veel te langzaam reed en dat hem een lesje geleerd moest worden.
Ik realiseer me dat dit mij ook had kunnen overkomen. Ik rijd ook wel eens langzaam. Ik betrap mezelf er soms op dat ik vaart minder als ik in de auto met iemand zit te praten. Ik ga dan zo op in het onderwerp. Dat besef ik pas als iemand me met luid motor gebrul passeert. Dan zeg ik in mezelf: "Oh, je hebt gelijk hoor. Ik rijd ook veel te langzaam." Gelukkig ben ik nog nooit klem gezet.

Op de een of andere manier krijgen de hufters meer aandacht. Daar wordt veel over gesproken. Weliswaar met verontwaardiging, maar ze krijgen te veel aandacht, jammer genoeg.
Toch zouden de vriendelijke, geduldige weggebruikers vaker in het zonnetje gezet moeten worden. Zij krijgen van mij een dikke pluim.

Manden vlechten bij de Jeugdnatuurwacht

Op zaterdagochtend 17 februari komt Jos van Aarle naar Mariëndael. Daar gaat hij samen met de kinderen van de Jeugdnatuurwacht manden vlechten van wilgentenen. Wilgentenen zijn de takken van de knotwilgen.

Op de JeugdNatuurWeij langs de Zuidelijke Randweg staan meer dan dertig knotwilgen. De leden van de Jeugdnatuurwacht knotten deze regelmatig. Het is leuk dat ze nu van wilgentenen een mooie mand vlechten. De kinderen nemen hun eigen gereedschap mee: een snoeischaar en een priem. Ook nemen ze een vuilniszak mee om de tafel te beschermen.

De activiteit begint om 09.15 uur. Om 11.30 uur gaat ieder kind met een mooi werkstuk naar huis. De kinderen kunnen hun mand niet op de fiets meenemen. Afmelden kan bij Hetty Klerks: 476518 of 0622335175, of bij Annie Vervoort: 0610299548. Mailen kan ook: hetty.klerks@kpnmail.nl of l.vervoort3@chello.nl

Van den Bongaardt Aluminium kozijnen, ramen en deuren

Hoe pak je het aan? Wat komt er bij kijken? Wat verandert er in mijn privéleven? Zo zijn er nog veel meer vragen die beantwoord en overwonnen moeten worden voordat je onderbouwd een eigen zaak kunt beginnen.

"Eén ding stond al heel lang vast: als ik de stap zou maken, dan zou het in de wereld van aluminium kozijnen, ramen en deuren zijn", vertelt Rob van den Bongaardt. "Liefde voor het vak met daarbij ook nog eens de nodige ervaring in deze branche, staan bij mij hoog in het vaandel.

In februari 2017 was het zover: ik huurde een niet al te grote bedrijfsruimte en ik investeerde in een mooi machinepark. Nadat DeMooiRooiKrant op de koffie was geweest en een mooi stukje plaatste, werden de eerste contacten gelegd waar later ook de eerste opdrachten uit voortkwamen.

Dat viel niet tegen en langzamerhand groeide het aantal orders. Op een gegeven moment kwam er een opdracht binnen met de vraag naar 220 kozijnen. Nadat de profielen binnenkwamen had ik nog vier weken de tijd om het werk op te leveren. Vanaf dat moment bleven de grote orders binnenkomen en op die manier kwam ik erachter hoe belangrijk ruimte eigenlijk is. Ik nam het besluit om de zaak uit te bereiden en ik ging op zoek naar een grotere locatie. In januari 2018 ben ik verhuisd naar een bedrijfspand op bedrijventerrein Nijnsel, Handelsweg 13 C. Hier maken we met ons aluminium team met veel plezier en aandacht voor het vak, de mooiste aluminium kozijnen, ramen, deuren, lichtstraten en andere aluminium producten van hoogwaardige kwaliteit.

Mede doordat ik destijds heb gekozen voor het wereldtopmerk Reynaers profielen, heeft dit ertoe geleid dat ik een mooi netwerk van vaste klanten heb opgebouwd. Wilt u kennismaken met ons bedrijf? De koffie staat klaar en wie weet kunnen we iets voor elkaar betekenen." Kijk voor meer informatie op: http://www.vandenbongaardt.nl/

22 / 32

welke dag is het

even fijn
aan niets denken
en naar buiten staren

er wordt langzaam
licht geboren;
mijn spleetogen vechten
bij het openen
tegen het ochtendgloren

ik hou mezelf vandaag koest,
ga rustig de wereld tegemoet
de nevel in mijn hoofd
en de geur van het bier
die nog heersen in overvloed
verlaten langzaam mijn aura
ik word wel voor deze vijf dagen
met koppijn en uitputting beboet

veel kan ik er nog niet over vertellen
zaak is mijzelf staande te houden
en niet te ver naar links of rechts
over te hellen en het is ook
stillekes hopen en aftellen.

Foto: Thea Willems

Krokussen in bloei! Thea Willems kwam ze tegen. Heb jij ook een mooie natuurfoto gemaakt die je met ons wilt delen? Stuur deze dan naar: redactie@demooirooikrant.nl

Foto: Henri van Hoorn

Deze luchtfoto van Henri van Hoorn laat zien hoe de Knoptoren er precies vanboven uitziet.

Traditie is het systeem dat kinderen wil belemmeren hun ouders te overtreffen.

Ephraim Kishon (1924-2005) Israëlitisch satiricus van Hongaarse afkomst.

Wie rijk is kan huize bouwe, wie errum is moet steen sjouwe.

oogcontact

Oplossing week 6: Mark van Genugten

Winnaar: Ingrid Bekkers

Uitslag optocht Lolland

Wagens:
1e prijs: d'n Achterhoek, Achterhoekse piraterij                                
2e prijs: de Loopgravers, Piepsjow 2.0
3e prijs: de Dorpspinters, We wôn wel bouwe, mar in Olland meugde da ni!
4e prijs: de Kriekskes, de Daltons

Grote Loopgroepen:
1e prijs: de Pleintrekkers, Vur carnaval komme wij gére ut onze nest                                        
2e prijs: d'n Achterhoek, Achterhoekse piraterij                
3e prijs: de Loopgravers, Piepsjow 2.0

Kleine Loopgroepen:
1e prijs: Duo twee keer, Dorita en Marjan, Ronde Miss.        
2e prijs: Roos, Meike en Isa, wij sloan nergus op!
3e prijs: Steef en Sam, Skôn koppel
4e prijs: Loopgraver/thema huwelijk, Piep nie zo!
5e prijs: Frans en Tijn, Zakkenrollers
6e prijs: de Sikken, Sla nergens op!
7e prijs: Femke en Britt, het is ingewikkeld!

Plannen N616 aangepast

Wat is meer waard: een deskundigenadvies of de wil van een raadsmeerderheid? De tijd zal het leren. De gemeenteraad is in de gemeente de baas en kan een collegeadvies of eerder besluit naast zich neerleggen, ook al komt dat van deskundigen, ook al gaat dit verder dan het bepalen van de kaders waarvoor de gemeenteraad eigenlijk is bedoeld. Dat gebeurde donderdagavond allemaal tijdens de raadsvergadering, toen Team Meierijstad een motie 'vreemd aan de orde van de dag' (red: buiten de raadsagenda om) indiende over de aanpassing van de N616. CDA en GBM hadden de motie mede ondertekend.

In de ogen van TEAM, bij monde van Wern van Asseldonk, zou door een eerder besluit een gevaarlijke verkeerssituatie worden gecreëerd en schijnveiligheid ontstaan. Met hun motie zouden onder meer de voorrangsregels en de situatie voor bromfietsers ongewijzigd blijven.
De initiatiefnemers kregen felle tegenstand van de overige fracties. Marrik van Rozendaal (D66) vroeg het CDA wat zij verstonden onder 'schijnveiligheid', maar CDA-woordvoerder Ad van de Crommert kon slechts cijfers uit de programmabegroting opsommen waaruit bleek dat Meierijstad slecht scoorde op verkeersveiligheid. De indieners van de motie werd verweten dat ze 'op gevoel' op de stoel van de deskundigen waren gaan zitten. Van Rozendaal ging nog een stapje verder. "Ik krijg mijn zin niet, dán maar via de raad. Dit riekt naar cliëntelisme." (red: het verlenen van diensten aan kiezers door een politicus. Het komt veelvuldig voor in instabiele democratieën en in kringen die meer om autoriteit dan om het algemeen belang geven). Sikko Oegema (PvdA): "Met sommige besluiten zou de gemeenteraad zich helemaal niet moeten bemoeien: niet met welstand en niet met verkeer. Maar in dit bestel is dit nu eenmaal zo. Twee keer eerder heb ik met kromme tenen ingestemd met een raadsvoorstel over verkeersmaatregelen, die ik helemaal niet zag zitten. Achteraf moest ik erkennen dat de deskundigen het goed hadden gezien." In zijn verdediging van het eerdere besluit beloofde verkeerswethouder Harry van Rooijen de indieners om het collegevoorstel toch te volgen en met een evaluatie te bepalen of ze het succes zouden kunnen delen. Zo niet, zou de oude situatie worden hersteld. Het mocht allemaal niet baten. De motie werd aangenomen met achttien tegen dertien stemmen. "Leefbaarheid in alle dorpen en wijken is en blijft voor TEAM belangrijk en daar hoort verkeer ook zeker bij", aldus het persbericht dat Team na hun succes verspreidde.

Dinosaurus weekenden bij Intratuin

Foto:

Op zaterdag en zondag 17 & 18 februari en zaterdag 24 & 25 februari organiseert Intratuin Veghel een echt dino-weekend met allerlei leuke activiteiten, spelletjes & workshops voor de kids en ook komen er echte reptielen op bezoek!

Intratuin Veghel staat tot en met 4 maart in het teken van dinosaurussen. De dino's hebben Intratuin Veghel overgenomen! Kinderen kunnen dagelijks deelnemen aan de leuke dino-speurtocht en leuke weetjes leren over dino's. Ook kun je bij Intratuin Veghel woensdagmiddag 14 februari pannenkoeken versieren met vers fruit. Donderdagmiddag kunnen kinderen deelnemen aan een van de workshops indianen tooi maken, armband of wandhanger maken. Deelname voor deze workshops bedraagt 2,50 incl. ranja.
Tijdens de weekenden van zaterdag en zondag 17 & 18 februari en zaterdag 24 & 25 februari kun je nader kennismaken met de wereld van reptielen en meer. Deze bijzondere dieren genieten steeds meer interesse en worden daarom ook meer en meer als huisdier gehouden. Bij heel veel mensen gaat dit goed, maar helaas blijft goede opvang voor ontsnapte en gedumpte dieren noodzakelijk.
Stichting PretMetRep Reptielopvang ontfermt zich over deze dieren en wil daarnaast op een eerlijke en verantwoorde manier het reptielhouden promoten. Respect voor mens en dier staat altijd voorop. Zij komen deze weekenden op zaterdag en zondag tussen 13.00 uur en 16.00 uur op bezoek bij Intratuin Veghel.
Heb je een vraag over deze dieren? Of heb je altijd al een slang willen beethouden? Aarzel dan niet om een kijkje te komen nemen. Verschillende reptielen zoals slangen en hagedissen zullen van dichtbij te zien zijn, maar ook kun je kennismaken met bijvoorbeeld kikkers en spinnen. Iedereen is welkom! Jong en oud, dapper of niet! Bij PretMetRep mag een hoop, maar er hoeft niets. Kijk voor het volledige programma op www.intratuin.nl/veghel. Intratuin Veghel heet je van harte welkom.

Toon Vissers verdienstelijk Keldonkenaar

Ontelbare keren legde hij de in de afgelopen decennia Keldonkse activiteiten vast op de gevoelige plaat. Zondag werd in Keldonk Toon Visser onderscheiden met de Verdienstelijke Paplippel. Tijdens de zeer gezellige Babbelmèrge mochten hij en zijn vrouw Nelleke veel felicitaties in ontvangst nemen.

Het is vaak de kunst om juist mensen die soms letterlijk en figuurlijk wat minder in de spotlights staan, eens extra in het zonnetje te zetten. Vaak doen zij hun werk onopgemerkt. Voorzitter Frank Kuijpers van Stichting Keldonks Belang stipte daarom aan dat de vijfendertigste Verdienstelijke Paplippel een bijzonder is. Het is een ruwe schatting maar het aantal foto's dat Toon Vissers heeft gemaakt van Keldonkse evenementen en gebeurtenissen, ligt zeker boven de 25.000. Zijn foto's vormen een mooi beeldverslag van Keldonks geschiedenis. Naast zijn liefde voor fotografie was Toon Vissers in eerdere jaren ook actief als voorzitter van gitaarclub 'The New Freedom Singers' uit Keldonk en vrijwilligers bij de Bosbeertjes uit Erp. Op dit moment is hij onder andere de huisfotograaf van Stichting Korenmolen De Hoop in Keldonk. Bij dit onlangs succesvol afgeronde herbouw- en restauratieproject liet hij zien niet alleen voor 'het mooie plaatje' te gaan, maar ook te beschikken over het benodigde bouwkundig technische inzicht. Toon Vissers is een onmisbare vrijwilliger die zijn werk liever achter de schermen verricht maar daarbij vaak ongezien wel een zeer waardevolle bijdrage levert aan de gemeenschap. Kortom: een zeer verdiende onderscheiding voor een man die liever anderen in het zonnetje zet!

Seismisch onderzoek uitgesteld

Geothermie Brabant BV is in december en begin januari 2018 seismisch bodemonderzoek gestart in Zuid Oost Brabant. Het onderzoek staat ook gepland in de regio rond Laarbeek en Meierijstad. Aanvankelijk zou dit plaatsvinden in januari en februari. Omwille van de tussenfase vindt het onderzoek in deze regio waarschijnlijk pas plaats in de maanden maart en april.

Inmiddels is het eerste deel van het onderzoek in de regio Someren en Deurne gereed. Er is besloten de rest van het onderzoek nog even uit te stellen. De resultaten uit Someren en Deurne laten zien dat het niet eenvoudig is om op de gewenste diepte tot zeven kilometer te kijken met deze vorm van onderzoek (vibro seismic met vibro trucks). Deze ervaring is voor Geothermie Brabant aanleiding om een tussenfase in het onderzoek in te bouwen.

Prestatieladder Socialer Ondernemen

In Meierijstad telt iedere inwoner mee en we willen graag dat iedereen mee kan doen. Gemeente Meierijstad wil graag het goede voorbeeld geven. Het college van B&W heeft de wens uitgesproken om de gemeente Meierijstad aan te melden voor de Prestatieladdder Socialer Ondernemen (PSO).

De PSO is een instrument om objectief te bepalen of een organisatie sociaal en inclusief onderneemt. Een organisatie die een PSO-Certificaat heeft behaald, biedt op een kwalitatief goede en duurzame wijze voldoende werkgelegenheid aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Bijdragen aan de inzet van mensen met afstand tot de arbeidsmarkt kan op twee manieren: direct, door zelf mensen uit deze doelgroep aan te nemen, en ook indirect, door in te kopen bij bedrijven die werken met medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Meierijstad zet in op beide sporen. De gemeente wil graag in 2018 gecertificeerd worden voor de 'Prestatieladder Socialer Ondernemen' (PSO) en gaat zich aanmelden voor de aspirant-status. De 'prestatieladder Socialer Ondernemen' kent drie niveaus. Het eerste niveau is de 'aspirant'-status. Hiermee geeft een organisatie aan dat men werkt aan een inclusieve organisatie waarin ook medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt werken.

Lotgenotenbijeenkomst prostaatkanker

Als bij u prostaatkanker wordt vastgesteld kan het zijn dat u moeite heeft daarover te praten.

Ook mensen uit uw omgeving weten daar vaak geen raad mee. Soms moet je iets overwinnen om erover te praten. Om toch bespreekbaar te maken waar u mee zit nodigt de ProstaatKankerStichting u uit om uw ervaringen en vragen te delen met lotgenoten, die allemaal weten wat je doormaakt. Daarnaast kan het krijgen van praktische informatie rond een behandeling of medicatie belangrijke steun geven. Daarom bent u van harte welkom op maandag 19 februari in inloophuis De Cirkel, Evertsenstraat 19 in Helmond. Het thema is: Hoe ga je om met veranderingen in je leven nu je met prostaatkanker te maken hebt? Partners en familie zijn, zoals altijd, welkom. De bijeenkomst begint om 14.00 tot circa 16.00 uur. De toegang is gratis.

Ontmoetingsbijeenkomst voor mensen een stoma

Op dinsdag 20 februari 2018 is er van 14.00 uur tot 16.00 uur een ontmoetingsbijeenkomst voor stomadragers, partners en belangstellenden. De bijeenkomst vindt plaats in inloophuis de Eik, Aalsterweg 285 B Eindhoven. De eerstvolgende bijeenkomst in inloophuis De Cirkel, Evertsenstraat 19 in Helmond vindt plaats op dinsdag 6 maart 2018 van 10.00 tot 12.00 uur.

Voor mensen met een stoma en hun omgeving is contact met andere stomadragers belangrijk. Zij weten van elkaar hoe het is om met een stoma te leven. De Nederlandse Stomavereniging houdt daarom regelmatig bijeenkomsten in de regio zodat leden en andere belangstellenden elkaar kunnen ontmoeten. Daarnaast krijgen bezoekers veel informatie over leven met een stoma. Bij deze bijeenkomst zijn ook bestuursleden aanwezig. Zij kunnen vragen beantwoorden over verenigingszaken of onderwerpen die te maken hebben met het hebben van een stoma. Voor vragen over deze bijeenkomsten kunnen belangstellenden contact opnemen met Ingrid Oostindiën, vrijwilligster, tel: 06 53 58 13 49 of Kees van Liempd, regiobestuurslid van de Nederlandse Stomavereniging, tel: 040 283 79 04. Meer weten over het werk van de Nederlandse Stomavereniging? Kijk eens op www.stomavereniging.nl. Onder nieuws en agenda zijn alle bijeenkomsten in alle regio's te vinden.

Alzheimercafé over onbegrepen gedrag

Op dinsdagavond 20 februari opent het Alzheimercafé om 19.00 uur weer zijn deuren in het Pieter BrueghelHuis, Middegaal 25 in Veghel.

Zoals gebruikelijk wordt er ook dan vanaf 19.30 uur een bepaald aspect van de ziekte dementie besproken. Deze keer gaat het over de veranderingen in het gedrag van mensen met dementie. Die veranderingen zijn vaak niet te begrijpen en zorgen voor veel verdriet en machteloosheid. Een psycholoog komt uitleg en advies geven over het omgaan met onbegrepen gedrag. Bovendien komt een mantelzorger vertellen over haar ervaringen. Het Alzheimercafé is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in dementie en de toegang is gratis.

Herkenning
Wanneer iemand gaat dementeren kan er veel veranderen, zowel voor de betrokkene zelf als voor zijn of haar omgeving. Niet zelden treden er veranderingen op in gedrag en emoties, waarmee de naasten zich vaak geen raad weten. Hoe ga je om met boosheid of achterdocht van iemand met dementie? Of met iemand die niets wil? Wat kun je dan het beste doen? Een psycholoog geeft uitleg en adviezen over de omgang. Bij de bezoekers van het Alzheimercafé zullen ook de ervaringen van een mantelzorger veel herkenning oproepen. Het is de bedoeling van het Alzheimercafé om mensen die iets met dementie te maken hebben te informeren en een steuntje in de rug te geven. Bezoekers kunnen er niet alleen lotgenoten ontmoeten, maar ook hun vragen voorleggen aan professionals die iedere maand aanwezig zijn.

Café Brein Uden en Oss

Na een niet aangeboren hersenletsel kun je zowel in de acute fase als in de chronische fase, behoefte hebben aan informatie over (de gevolgen van) hersenletsel. Je bent op zoek naar hulp(middelen), naar iemand die met je meedenkt en regelt en die jou een deel van de zorgen uit handen neemt. Je staat er niet alleen voor; het is goed om de zorg te delen.

De vragen: waar vind ik hulp en hoe kan ik iemand helpen staan centraal tijdens Café Brein op 26 februari in Uden en op 1 maart in Oss. Café Brein is een trefpunt voor mensen met een niet aangeboren hersenletsel (NAH), mantelzorgers, partners, familieleden, vrienden en professionals.
Tijdens deze bijeenkomsten van Café Brein wordt je aan de hand van video en beeldmateriaal meegenomen in de wereld van hersenletsel. Er zal een presentatie plaatsvinden over een digitaal netwerk (we helpen hersenletsel) waar je veel informatie kunt vinden maar ook "hulp aan elkaar" kunt inzetten. Café Brein Uden is op maandag 26 februari in MuzeRijk, Klarinetstraat 4.

Café Brein Oss is op donderdag 1 maart in Buurthuis de Meteoor, Oude Litherweg 20. Beide bijeenkomsten starten om 19.30 uur (19.00 uur zaal open) en duren tot 21.30 uur. Deelname is gratis en aanmelden is niet nodig. In Café Brein worden wisselende onderwerpen besproken in een gezellige ontspannen sfeer. Het accent ligt op contact, erkenning en voorlichting. Een plek waar je niet steeds hoeft uit te leggen wat er aan de hand is. Vrijwilligers organiseren Café Brein samen met SWZ, Thuiszorg Pantein, Brabant Zorg, Revalidatiecentrum Tolbrug, Pluryn en ONSwelzijn. Kijk voor meer informatie op www.nahnobrabant.nl

Taal als sleutel naar de bovenwereld

Foto:Jack van Haastrecht Foto: Jack van Haastrecht

De sfeer en intimiteit van de Knoptorenkerk op een literaire vrijdagavond, de goede akoestiek die met een volle zaal het best tot zijn recht komt, een Nederlandse top-auteur en momenteel misschien wel Nederlands meest populaire columnist. Alle ingrediënten voor een literaire avond die je als liefhebber écht niet mag missen. Helaas overkwam dat veel mensen die de laatste week nog een toegangsbewijs probeerden te bemachtigen: compleet uitverkocht. Aanleiding voor dat alles: Özcan Akyol.

Door: Jan Egmond

Foto: Henri van Hoorn

Akyol (1984) kwam ter wereld in Deventer, als telg uit een traditioneel gastarbeidersgezin "waarop alle vooroordelen van toepassing zijn", zoals hij zelf beschrijft. Vandaag de dag spreken zijn ouders nog steeds geen Nederlands, afgezien van een paar scheldwoorden. Hij had een akelige jeugd, een crimineel verleden, met daarna een spectaculaire doorbraak naar de bovenwereld. De sleutel daarvoor kreeg hij van een cipier, die hem ondanks de geldende beperkingen van zijn detentie toeliet in de gevangenisbieb. Door de manier waarop Akyol zijn verhaal deed, mild, analytisch en met amper merkbare emotie, zou je bijna vergeten dat hij zelf de hoofdrolspeler was. Het contrast is groot. Vanuit een achterstandsituatie in een Turkse 'enclave' en de bajes, als zodanig vermomd met slonzig T-shirt in bajesstreep en boevenbaard, tot iemand van wie niet de minste dreiging uitgaat en die accentloos Nederlands spreekt. En wel zo boeiend, dat ondanks zijn beperkte mimiek en monotone stem iedereen aan zijn lippen gekluisterd bleef. Ook bij hilarische passages, als er een lachgolfje door de zaal ging, hield hij zijn gezicht in de plooi.
Toch was bij het omhooggevallen voormalige straatschoffie geen spoortje ego te bespeuren. Ook geen magie. Wel sympathie. Hij was gewoon zichzelf en het publiek kon dat merkbaar waarderen. Zijn eerste twee boeken zijn autobiografisch. Daarin valt op dat enkele hoofdpersonen, boeman (m/v) bij naam en toenaam vermeld worden. Zoals zijn vader, die zelfs in beeld is op de omslagfoto van zijn tweede boek. Geportretteerd als alcoholist, hoerenloper en profiteur, een rol waarmee een normaal mens toch niet aan de schandpaal genageld wil worden. Akyol komt er mee weg. Evenals met het portret van zijn schooljuf Ietje Faber, die het Cito-advies Atheneum niet geloofde en hem een lagere beroepsopleiding opdrong. Na een scheldpartij van zijn vader en interventie door het schoolhoofd kwam daar een polderakkoord uit: MAVO. Later studeerde hij af in journalistiek. Akyol: "Veel jongeren zijn op zoek naar zichzelf, naar hun identiteit. Zéker allochtone. Uit veiligheid sluiten ze zich aan bij het bekende, met alle dogma's, hypocrisie en dingen stiekem doen die je cultuur niet toestaat. Ik zat met dezelfde vragen. Wie ben ik? Een Turk? Een Nederlander? In de gevangenisbibliotheek verslond ik boeken om even te ontsnappen aan de realiteit. Woorden die ik niet begreep zocht ik daarna op. Literatuur kan je steunen, maar je wordt er ook veel slimmer van. Ik leerde dat ik mijn emoties en gevoelens ineens in woorden uit kon drukken. Het heeft mijn horizon verbreed. Alles in perspectief kunnen zetten is mijn redding geweest." Wie bij het woord 'literatuur' nog een elitair gevoel bekruipt, zou eens naar een lezing van Akyol moeten gaan. De maatschappelijke waarde van zijn verhaal bewijst zich juist bij de culturele groep waaraan hij zichzelf heeft ontworsteld. "Durf autonoom te zijn" is zijn boodschap. Maar dat zal zeker goed komen bij zijn presentaties op scholen.
Na de pauze, waarin zijn boeken als broodjes over de toonbank vlogen, volgde een interessant vragenuurtje waarvan gretig gebruik werd gemaakt. De helft van het publiek kon de vragen echter niet verstaan omdat de stellers geen microfoon hadden, ondanks het verzoek om te gaan staan bijna allemaal bleven zitten, en Akyol er ook niet steeds aan dacht om de vraag te herhalen. Maar de trouwe bezoekers van de cultuuravonden weten niet beter. Al met al, een avond met een gouden randje.

Uitkijktoren krijgt nieuwe naam

De uitkijktoren die Rooienaar Ruud de Wit de afgelopen maanden renoveerde ter ere van zijn overleden vader Mari, krijgt een nieuwe naam. Wat die naam wordt, zal op 18 februari bekend worden gemaakt. Dan vindt de officiële opening plaats van het object dat in originele staat is herplaatst aan de Dommel. Afgelopen week is de herbouwde toren goedgekeurd door Staatsbosbeheer. De opening kon dan ook snel worden ingepland. Vanaf heden kunnen mensen dus weer genieten van het prachtige uitzicht in het gebied.
Op 18 februari zal er om 13.00 uur verzameld worden bij Lieshoutseweg 35c. Daarna wordt een wandeling ingezet richting de uitkijktoren. Ruud de Wit zal niet alleen de nieuwe naam bekend maken, hij zal ook de nodige mensen bedanken die hem hebben geholpen om deze droom werkelijkheid te maken.

Rustige week voor Ontspanning

Op dinsdag hebben de leden van de Rozelaer een wedstrijd in de 18 meter competitie geschoten. De winnaar was Jan van Bergen met 221 punten. De overige scores: Antoon Vervoort 216, Rob Naus 195, Jan van Erp 177, Ron Spijker 162, Joep Verbunt 162 en Jan Habraken 110.

Op dinsdagavond was de vierde wedstrijd in de 25 meter 1 pijl competitie. De scores bij de compound: Wil Kivits 236, Paul van de Mortel 226 en William Huyberts 209. De scores bij de recurve: Simon Boersbroek 215, Jan van Bergen 212 en Martie Verhoeven 210.
Op vrijdagavond schoot de jeugd zijn competitiewedstrijd. Vanwege de carnaval was het een rustige wedstrijd. Slechts twee sporters van Ontspanning: Ray Matuszewski 195 en Jelt de Bie 157.
Sjef van den Berg en Theo Passier schoten in Las Vegas een indoor toernooi op 18 meter. Er warden 90 pijlen geschoten. Met een score van 876 punten eindigde hij op de twintigste plaats bij de recurve. Sjef reist door naar Yankton in Amerika voor het WK indoor dat 14 februari begint. Theo werd negentiende bij de compound met 877 punten.
Op maandagavond schieten de Vrienden van Pieter Breugel hun wedstrijden op dinsdagmiddag de Rozelaer. Vrijdagavond is de clubavond van de senioren. De leden hebben een eigen sleutel en kunnen vrij binnen en buiten trainen als de accommodatie niet bezet is. De jeugdtraining is op woensdagavond van 18.30 – 20.00 uur.


Super start 2018 voor Steeds Paraat

Politiehondenvereniging Steeds Paraat beleeft een super start van 2018. Op zaterdag 3 februari wist Toon Renders met zijn Mechelse Herder Youp beslag te leggen op de eerste plaats bij de 26e nationale lichtwedstrijd te Best.

Er waren die dag negen top combinaties uitgenodigd. 's Middags om half drie werd begonnen met afdeling 1 plus de revieroefeningen voorwerp en de man. Daarna het transport en stil zijn. Youp en zijn geleider maakten geen fouten.
's Avonds om half acht werd begonnen met het zware stelwerk stokslag, werpvastheid, terugroepen, rijwielstellen en de schijnaanval. Dat Youp er zin in had, liet hij dan ook merken aan de helpers om deze mannen twee keer te vloeren. Tot grote hilariteit bij het publiek dat in grote getale was komen opdagen. Om half elf werden de punten bekend gemaakt en bleek dat er ook in de avond geen punten werden verspeeld. Uitslag afdeling 1: 65 punten. Afdeling 3: 330 punten. Algemeen appel een 10 en de wijze van voorbrengen ook een 10, daarom een totaal van 415 punten. Nummer twee had 414 punten en nummer drie 413 punten. Dat Youp uit het goede hout is gesneden, heeft hij in 2017 als zeer jonge hond al twee maal laten blijken. Hij werd een keer eerste tijdens de Nationale jubileumwedstrijd te Best en tweede bij de kampioen der kampioenen van afdeling Noord-Brabant.
Verder op het programma staat een praktijkwedstrijd te Loosbroek op 3 maart die voor de tweede keer wordt gehouden en waarbij veertig deelnemers uit het gehele land gaan strijden om de titel.

Laatste Open Rooise Crossloop

Zondag 18 februari gaat alweer de laatste wedstrijd van de Open Rooise Crosslopen in park de Kienehoef van start. Deze competitie, georganiseerd door SV Fortuna`67, staat open voor zowel leden als niet-leden van Fortuna`67.

De prijsuitreiking voor de winnaars in de verschillende klassementen is nabij start en finish. Voor de jeugd is dat direct na de start van de volwassenen om 11.00 uur, na het opmaken van het eindklassement. De prijsuitreiking voor de volwassenen is direct na afloop van hun wedstrijd, na het opmaken van het eindklassement.

Afstanden
(Mini)Pupillen, geboren in 2007 of daarna, lopen 900 m in verschillende leeftijdscategorieën. Junioren, geboren in de jaren 2006 tot en met 1999, lopen 1.800 m eveneens in verschillende leeftijdscategorieën. Start voor de junioren is om 10.30 uur, de pupillen starten vanaf 10.45 uur. De volwassenen, geboren in 1998 of eerder, starten om 11.00 uur, over een afstand van 4.812 m of 8.020 m. Inschrijven is mogelijk tot vijftien minuten voor aanvang van de wedstrijden of via www.fortuna67.nl. Het parkoers is gelijk aan dat van vorig jaar. De inschrijflocatie is veranderd. Dat gebeurt dit jaar in het clubgebouw van Fortuna '67 aan de Zwembadweg 62. Daar is ook kleed- en douchegelegenheid aanwezig. Start en finish zijn op ± 150 m afstand. Parkeren op de centrale grote parkeerplaats, fietsen kunnen worden gestald bij het clubgebouw. Heeft u nog zin in een kop koffie voor of na de wedstrijd: de kantine is open tegen heel redelijke prijzen!

Inschrijfgelden: t/m zestien jaar €1,- per keer of € 4,- voor de gehele cyclus. Vanaf zeventien jaar € 2,- per keer of € 8,- voor de gehele cyclus. Klassement: Pupillen en junioren over drie beste prestaties. Senioren, 4,8 km en 8,0 km over de vier beste prestaties. Jeugd: Indeling in pupillen- en juniorencategorieën. 4.812 m en 8.020 m. Indeling in tien jaren categorieën.

VV Nijnsel / TVE Reclame legt nieuwe hoofdtrainer vast

VV Nijnsel / TVE Reclame heeft een nieuwe hoofdtrainer vastgelegd voor komend seizoen. Tim de Wert, op dit moment coach van hoofdklasser UNA 2, maakt de overstap naar de geel-blauwe brigade uit Meierijstad.

Enkele weken geleden werd bekendgemaakt dat het contract met de huidige trainer – Arno Methorst – niet verlengd wordt. Daarna is de zoektocht naar een nieuwe hoofdtrainer gestart. Er waren enkele kandidaten, maar Tim de Wert maakte de meeste indruk. "We denken dat Tim als echte dorpeling goed bij onze vereniging past. Bovendien zijn we overtuigd van zijn voetbalkennis. Hij heeft bij UNA laten zien over de juiste capaciteiten te beschikken en daarom hebben we vertrouwen in hem", laat voorzitter Jeroen van de Sande weten.
De Wert speelde in de jeugd bij UNA, maar raakte zwaar geblesseerd. Hij maakte toen de keuze om verder te gaan als trainer en volgde meerdere cursussen, onder andere via de KNVB. Bij UNA is hij nu voor het tweede seizoen op rij eindverantwoordelijk voor het tweede elftal. Op dit moment staat de ploeg tweede in de Hoofdklasse, twee punten achter OJC Rosmalen. De Wert is slechts 25 jaar, maar dat is volgens het bestuur van de Nijnselse voetbalclub geen probleem. "Leeftijd speelt wat ons betreft geen rol. Het gaat om kwaliteit. Bovendien vinden we dat op dit moment wel bij de vereniging passen, aangezien ook het bestuur behoorlijk jong is", spreekt Bas Verbakel, hoofd voetbalzaken.
"Super dat ik deze kans krijg. Na acht jaar UNA wordt het tijd om echt op eigen benen te staan. Ik heb er heel veel zin in en ben er van overtuigd dat het een mooie samenwerking gaat worden", blikt De Wert vol vertrouwen vooruit.


Ollandia op bezoek bij Boerdonk

Na het vrije carnavalsweekeinde wordt zondag 18 februari de competitie weer hervat. Er is maar één beperkt programma, waarbij alleen Ollandia 1 in actie moet komen.

Zij moeten hiervoor naar het aan de Veerstraat gelegen sportpark en zij treden daar aan tegen Boerdonk. Deze fysiek sterke tegenstander moet zeker op eigen veld niet onderschat worden en is 2018 met twee gelijke spelen in thuiswedstrijden, dus redelijk goed begonnen. Ollandia zal dus ook deze keer weer vanaf de aftrap vol aan de bak moeten en scherp zijn en blijven. Als zij als team weer de strijdlust en het voetbal brengen wat ze zeker de laatste weken hebben laten zien, dan is er ook deze keer weer een goed resultaat mogelijk. Hopelijk krijgen de trouwe supporters ook ditmaal waar voor hun geld en kunnen de drie punten als beloning mee naar Olland. Ook Ollandia 2 kan zich in Loosbroek gaan opwarmen voor de competitie in de oefenwedstrijd tegen WHV.

Rikken bij Ollandia
De liefhebbers kunnen voor een avondje gezellig rikken op donderdag 22 februari om 20.45 uur terecht in de Ollandia kantine op sportpark Ekkerzicht. Ook deze keer zijn er weer mooie prijzen te winnen. Ook kan alvast 22 maart in de agenda worden gezet voor het volgend avondje rikken.

Topper op de Neul: Rhode – EVVC

Aanstaande zondag wordt op de Neul de topper uit de tweede klasse H gespeeld tussen koploper Rhode en naaste achtervolger EVVC uit Vinkel.

Deze wedstrijd stond 10 december 2017 op het programma, maar werd toen afgelast. EVVC is de enige tegenstander waar tegen Rhode nog niet heeft gevoetbald. Tegen de overige twaalf tegenstanders boekte Rhode tien overwinningen, één nipte nederlaag. Rhode heeft de eerste competitiehelft bijzonder sterk gespeeld. Een goede keeper - een solide verdediging – een sterk middenveld – een scorende voorhoede, gecombineerd met veel strijd en inzet, maakte van Rhode een moeilijke tegenstander. Het siert Rhode dat het in iedere wedstrijd blijft voetballen en haar eigen, succesvolle spelletje blijft spelen. Maar, successen in de eerste helft van de competitie zijn geen garantie voor succes in de tweede helft. Tegenstanders zijn vaak meer dan 100 procent gemotiveerd om tegen de koploper punten te pakken. Dit betekent dat Rhode iedere wedstrijd vanaf het begin bij de les zal moeten blijven en zal moeten blijven uitgaan van eigen kracht.

Bekerwedstrijd Rhode – DAW
Donderdag 22 februari om 19.30 speelt Rhode de bekerwedstrijd in de vierde ronde tegen de koploper in de derde klasse, DAW uit Schaijk. Deze wedstrijd wordt in Boskant gespeeld, omdat Rhode niet beschikt over een hoofdveld met verlichting.

Boskant speelt thuis tegen Acht

Helemaal te voorspellen is het niet, maar als de weersomstandigheden niet al te winters blijven zou de wedstrijd die voor aanstaande zondag gepland staat, zomaar door kunnen gaan. Boskant krijgt dan vv Acht op bezoek.

Vv Acht kent tot dusver een wat wispelturig seizoen, behaalde vijftien punten uit twaalf wedstrijden en is daarmee een dikke middenmoter. De cijfers van Boskant zijn wat positiever: twintig punten uit elf wedstrijden en dus op de ranglijst enkele plaatsen boven de tegenstander van zondag. Beide teams hebben hun laatst gespeelde competitieduel, een week voor carnaval, verloren, dus is te verwachten dat door beide partijen alles in het werk gesteld zal worden om daarin verandering aan te brengen. Voor Boskant betekent winst bovendien dat ze aansluiting met de top drie blijven houden!

v.v. Boskant
Programma senioren zo 18/2:
Boskant 1 – vv Acht 1 14.30u.
HVCH 3 – Boskant 2 12.00u.
Baardwijk VR3 – Boskant VR1 11.00u.
Programma jeugd jeugd za 17/2
Boskant JO19-1 – Irene JO19-1 a.14.45 u.
Irene JO13-1 – Boskant JO13-1 .11.45 u. v.10.30 u.
Wilhelmina B. JO11-4 – JO10-1G a.11.15 u. v.10.15 u.
Spoordonk JO9-2 – JO9-1G a.10.30 u. v.9.30 u.
Sint-M'gestel JO8 – Boskant JO8-1G a.10.15 u. v.9.00 u.
Nijnsel JO7-1 – Boskant JO7-1G a.9.45 u. v.8.45 u.
Boskant MO17-1 – Sint-M'gestel MO17-1 a.13.00 u.

Ollandia
Programma zo 18/2:

Boerdonk 1 – Ollandia 1 14.30u
WHV 2 – Ollandia 2 12.00u

Rhode
Programma senioren 17/2

SVG 2 - Rhode 2 (zat) 14:30u
18/2
Rhode 1 - EVVC 1 14:30u
Avanti'31 2 - Rhode 2 11:00u
Rhode 3 - DVG 2 12:00u

VV Nijnsel / TVE Reclame
Programma senioren zo 18/2

Nijnsel 1 - Nooit Gedacht 1 14.30u
Vorstenbosch 2 - Nijnsel 2 12.00u
Odiliapeel 2 - Nijnsel 3 11.00u
Nooit Gedacht VR1 - Nijnsel VR1 12.00u
Programma jeugd za 17/2
Nijnsel JO19-1 - Oirschot V. JO19-2 14.30u
SBC JO17-2 - Nijnsel JO17-1 14.30u
Nijnsel JO7-1 - Boskant JO7-1 9.45u
Nijnsel JO13-1 - Blauw Geel JO13-2 11.15u

Argo
Waterpolo
Programma za 17/2:
Zeester-Meerval - C gemengd in Drie Essen te Uden 19:15u

Beugelclub "De Lustige Spelers"
Uitslagen

Neer 1 - Olland 1 4 – 1
Olland 2 - Schijndel 2 4 - 1
Olland 3 - Loosbroek 2 3 – 2
Programma
wo 14-2 20.00u
Olland 4 - Schijndel 3
za 17-2 20.00u
Olland 1 - Maasbree 1
di 20-2 20.00
Loosbroek 2 - Olland 2
Heeze 2 - Olland 4

KV Odisco
Programma senioren 18/02

Dioscuren Schijndel
Odisco 1 – Celeritas 1 12.00u        
Odisco 3 – Celeritas 2         10.45u
SVOC '01 2 – Odisco 2 14.25u
Programma senioren 21/02
Rooi Mw1 – Odisco Mw1 21.00 uur        De Streepen Sint-oedenrode
Programma jeugd 17/02
De Streepen
Odisco b1 – Tuldania B1 12.00u
Odisco C1 – Flamingo 's C2 11.00u
De Kienehoef
Odisco D1 – Korloo D1 12.00u
De Loop 'r
Odisco E1 – Altior E2 9.30u

SV Fortuna '67
4/2 Sint-Michielsgestel, Dommelcross
JongensTrim 2.500 m
Guus van Kessel 11.34 (1e)
MannenTrim 6.100 m
Stan Sierdsema 26.01 (3e)
MannenTrim 8.900 m
Henry Wijffelaars 55.33
MannenTrim 11.700 m
Pim van Grinsven 55.33
Peter Hellings 1.18.41
VrouwenTrim 11.700 m
Rikie Huyberts 1.02.25 (3e)
Harriet van den Bergh 1.20.40

Rooise Biljartcompetitie
Programma:

19 febr. Kofferen - B.C. Eerschot, 20 febr. Dorpsherberg - de Kroeg, Oud Rooij - St.Joris. 22 febr. Wapen van Eerschot -Wellie Winne Welles Beurs - Boskant, Jachtrust - D'n Toel.

Bridge
JVG 7/2
1: Harrie van Erp & Toon van Erp 62,50% 2: Riek Vleuten & Nelly Philipsen 59,72% 3: Nelly Seegers & Jan Seegers 55,83% Wij bridgen op woensdagmorgen van 9 tot 12 uur.

B.C. "den einder '05" 7/2: A lijn: 1. Diny v.d.Boogaard- Nel Dielemans 60.42 % 2. Jo Evers-Anja Lafleur 58.75 % 3. Rien en Helma v.d. Heuvel 56.67 % 4.Mari en Nellie v.d.Vleuten 52.92 %. Zie ook: www.bridgeclubdeneinder.nl

BC De Meierij 8/2: A-lijn : 1. Harrie van Erp en jan van Erp 67.31 2. Nelly Seegers en jan Seegers 59.88 3.jan Kastelijn en Jo Verhoeven 54.00 4. Riet van Hout en Cees van Hout 53.25 B-lijn : 1. Mies Stroeken en Jos Jansen 67.33 2. Truus Vissers en Corrie Kastelijn 64.83 3. Bertha van de Laar en Mien van de Velde 61.75 4. Lenie van Rooij en Mieke Raaimakers 54.25 Eindstand 1 e competitieronde : A-lijn : 1. Nellie Vervoort en Nellie van der Vleuten 60.00 2. Harrie van Erp en jan van Erp 54.35 3. Truus van Heesch en Corrie Kastelijn 53.62 4. Riet van Hout en Cees van Hout 51.93 B-lijn : 1. Gerda Schellekens en Bert Schellekens 57.61 2. Jo Verhoeven en Marietje van Aarle 56.70 3 Lenie van Rooij en Mieke Raaimakers 56.65 4. Bertha van de Laar en Mien van de Velde 54.90

Komend weekend Brabantse Kampioenschappen

Foto:

Komend weekend is het zover! De Brabantse Kampioenschappen springen worden gehouden in de manege De Pijnhorst in Sint Oedenrode. Rijvereniging De Rooise Ruiters en Ponyruiters organiseren twee weekenden lang deze spannende competitie. Om zo'n evenement te kunnen organiseren en voor iedereen toegankelijk te houden, zijn ontzettend veel vrijwilligers en sponsoren nodig. Iedereen is welkom en de entree is gratis!

Rooise afvaardiging: Op 17 en 18 februari starten de ponyruiters in de springpiste. In het weekend van 24 en 25 februari is het de beurt aan de ruiters. Vanuit de eigen vereniging zullen drie ponyruiters en maar liefst negen ruiters deelnemen. Ook van de Nijnselse Ruiters en Vresselse Ruiters zullen (pony)ruiters deelnemen.
Paardenpraat: De weekenden zijn voor jong en oud. Het strodorp biedt ook de niet-paardenliefhebber gezelligheid. En… op zaterdag 17 februari komen Britt Dekker en Esra de Ruiter van Paardenpraat een clinic geven! Hierbij maak je ook kans op een Meet & Greet met hen.
Indoor Brabant: Indoor Brabant is naast de Brabantse Kampioenschappen, hét Brabantse paardenspektakel. Het is uitgegroeid tot een enorm internationaal evenement, waar dit jaar een zeer groot deel van de wereldtop ook daadwerkelijk meerijdt. Inmiddels is het al jaren een gewoonte dat de beste Brabantse ruiters worden uitgenodigd om op het prestigieuze Indoor Brabant te rijden. Dit jaar mogen de ponyruiters zowel op zaterdagmiddag als op zondagochtend starten in verschillende rubrieken. Zo mochten onze Rooise leden Pleun van der Vleuten en Eveline van der Looij hier al vaker rijden.
Loterij, met vele mooie prijzen! Op de Brabantse Kampioenschappen springen wordt er een loterij georganiseerd met hele leuke en originele prijzen, waaronder toegangskaarten voor Indoor Brabant. Daarnaast is het mogelijk om tijdens beide weekenden toegangskaarten met korting te kopen. Topruiters uit het team Piet Raijmakers zijn nauw betrokken bij de kampioenschappen. In de loterij wordt dan ook een springles verloot van Team Piet Raijmakers. Andere prijzen zijn onder meer een weekend lang een cabrio rijden en een portrettekening. Dus zorg dat je lootjes komt kopen! Voor meer informatie check onze Facebookpagina of website: www.facebook.nl/rooiseruiters en www.rooiseruiters.nl.
High Fly: Eén van de succesvolle springamazones is Marion Merks. Ondanks de carnaval, ging zij afgelopen weekend op concours in Geldrop. Zij wist met High Fly twee foutloze rondes te springen. Hiermee werd zij vierde in de klasse L.

Van Enckevort actief in Oostenrijk

Vorige week reed Nina van Enckevort een geweldige wedstrijd in Oostenrijk.

In het plaatsje Treffen, bij de heer Gaston Glock, reed zij na een lange rit van 1100km met de auto een mooie negende prijs met haar paard Darc Du Rona Z. Dat was in de klasse progressief 130/135. Op de laatste dag behaalde ze nog een mooie achtste plaats in de grandprix in het 135. Het was voor Nina een geweldige ervaring om daar te mogen rijden.

Pupil van de wedstrijd

Foto:

De zevenjarige Tara van der Velden is zondag 18 februari 'Pupil van de wedstrijd' bij de thuiswedstrijd van Rhode 1 tegen EVVC 1. Tara speelt in de JO9-6M. Zij speelt op het middenveld. Ze is fysiek niet de grootste speelster op het veld, maar door haar felheid en inzet staat zij haar mannetje. Ze is niet bang om de bal af te pakken en als ze haar passeren, dan komen ze haar nog een keer tegen. Haar favoriete voetbalclub is PSV en haar favoriete spelers zijn Jeroen Zoet en haar vader, Bas van der Velden van Rhode. Naast voetballen vindt zij dansen en knutselen ook leuk. Rhode wenst Tara een heel gezellige voetbalmiddag bij Rhode.

Carnaval bij Dioscuri'94

Foto:

Het carnavalsweekend is bij Dioscuri'94 vrolijk begonnen met de carnavalslessen. Alle turners en turnsters kwamen prachtig verkleed op hun training, om gezellig samen te dansen, springen en turnen op muziek. Het was supergezellig en iedereen heeft genoten. Alle trainsters die hebben geholpen om hier een succes van te maken: Super bedankt voor jullie inzet! Alaaf!

31 / 32

Spreuk:
Ik weet dat jij mij leuk vindt en ik moet zeggen, je hebt smaak.


Woensdag 14 februari
Presentatie Wilhelmien van Aarle
Barneveld

Dansen
Odendael

Kasteleinsbal
Café 't Kerkpleintje

Donderdag 15 februari
Vierde Groot Roois Dictee
Odendael

Gratis informatieavond Thetahealing
Boskant

Zaterdag 17 en zondag 18 februari
Brabantse Kampioenschappen Indoor Springen Pony's
De Pijnhorst

Zaterdag 17 februari
Eenjarig bestaan Café 't Kerkpleintje

Zondag 18 februari
OLAT Winterserietocht
Soerendonk

Rikken en Jokeren Ollandse Dorpskapel
De Dorpsherberg Olland

Maandag 19 februari
Workshop "Weg met stress"
Puur-Gevoel

Dinsdag 20 februari
Kick-off vitaal buitengebied Meierijstad
Noordkade

Woensdag 21 februari
Dansen
Odendael

Meditatie
Light Sign Boskant

Donderdag 22 februari
Hooggevoeligheid vs heldervoelendheid
Light Sign Boskant

Zaterdag 24 en zondag 25 februari
Brabantse Kampioenschappen Indoor Springen Paarden
De Pijnhorst

Zaterdag 24 en zondag 25 februari
Boeken- en platenbeurs
Odaschool

Zaterdag 24 februari
Vrije dansavond
de Beckart

Zondag 25 februari
Vinylmiddag voor SamenLoop voor Hoop
Café de Ossekop

Rikken en jokeren
De Vriendschap

Dinsdag 27 februari
Workshop "Weg met Stress"
Puur-Gevoel

Woensdag 28 februari
Dansen
Odendael

Donderdag 1 maart
Kaarten
De Vriendschap

Zaterdag 3 maart
Dansen
Odendael

KNUS #4 // Liefde voor Speciaalbier
Tapperij en Eeterij d'n Dommel

Maandag 5 maart
Fotopresentatie Nachtvlinders
d'n Einder

Woensdag 7 maart
Dansen
Odendael

Donderdag 8 maart
Workshop "Weg met Stress"
Puur-Gevoel

Vrijdag 9 maart
Optreden Klavertje Vier
De Beckart

Vrijdag 9 maart
Film: Demain tout commence
Mariëndael

Zaterdag 10 maart
Optreden Klavertje Vier
De Beckart

Bells Hells ACDC coverband
Tapperij en Eeterij d'n Dommel

Zondag 11 maart
Kofferbakmarkt
Markt

Woensdag 14 maart
Dansen
Odendael

Optreden Klavertje Vier
De Beckart

Vrijdag 16 maart
Workshop "Weg met Stress"
Puur-Gevoel

Vrijdag 16 maart
Sportgala 2018
De Beurs

Ollands Keeztoernooi
De Loop'r

Optreden Klavertje Vier
De Beckart

Zaterdag 17 maart
Eenjarig bestaan
Café 't Kerkpleintje

Optreden Klavertje Vier
De Beckart

Back to the good old times
Tapperij en Eeterij d'n Dommel