DeMooiRooiKrant

29 juni 2016

DeMooiRooiKrant 29 juni 2016


Eerste fase inloopavonden vluchtelingenopvang ordelijk verlopen

Het gemeentehuis deed maandagavond wat denken aan donderdagavond, toen de voorbereidingscommissie het onderwerp op de agenda had. Politie en ordedienst aan de deur, voorbereid op het 'worst case scenario'. Dit keer waren er nog meer maatregelen genomen. Meerdere politieauto's, manschappen politie en ordedienst zo ongeveer verdubbeld, dranghekken, camera's verboden, controle op personalia, perskaarten en een entreeticket wat eerst afgestempeld moest worden en bij de ingang van de raadzaal, vijf meter verderop, alweer gecontroleerd.

Eenmaal binnen, zou je de sfeer informatief en ontspannen kunnen noemen, al ontbrak de borrel en hadden de medewerkers van de gemeente strikte instructies over – vooral – wat ze niét mochten vertellen. En dat allemaal naar aanleiding van een mogelijk onderzoek naar de geschiktheid van het Novadic-gebouw voor de opvang van vluchtelingen. In het uiterste geval 300, dat dan weer wel. Welgeteld 113 Rooienaren hadden gereageerd op de uitnodiging voor de eerste ronde maandagavond, later op de avond volgde een tweede met ongeveer eenzelfde aantal. Vijf organiserende partijen, dertien intermediairs en een aantal gemeenteraadsleden bemanden de stands of liepen tussen het publiek. Iedereen kon vragen of suggesties deponeren in een bus van het formaat grote regenton.

Het leek misschien allemaal wat overtrokken, maar ieder risico op escalatie werd uitgesloten, ook al (b)leek donderdag de opmaat voor een waardig en rustig verloop. De voorgeschiedenis in een notendop: De commissaris van de Koning heeft Meierijstad verzocht om binnen afzienbare tijd noodopvang te bieden aan 300 vluchtelingen, en uit een inventarisatie zijn het Novadic-gebouw in Rooi en het MOB-complex in Schijndel naar voren gekomen. De gemeenteraad besluit op 30 juni over een geschiktheidsonderzoek van het gebouw voor opvang door het COA, en eventuele criteria daarbij.
Novadic-directeur Walther Tibosch, aanwezig op de inloopavond, laat weten dat het gebouw inderdaad in principe beschikbaar is voor de opvang. "Afhankelijk van het aantal vluchtelingen dat bij het gebouw geplaatst wordt, zoeken wij voor de jongeren van de verslavingskliniek mogelijkheden in de bestaande gebouwen, eventueel bouwen we er nog bij. Eventueel zijn er voor hen ook mogelijkheden bij onze klinieken in Den Bosch, Tilburg of Breda, door het beleid om jongeren zoveel mogelijk buiten de klinieken te plaatsen is daar ruimte voor."
Na afloop weer terug door de voordeur is er niet bij; de achteruitgang graag. Daar staat ook weer bewaking, van het eenrichtingverkeer. En op de straat, een handvol jongeren met petjes, in gesprek met politieagenten. Naast hen, op de struiken uitgespreid, een spandoek met de tekst "Rooi zegt nee tegen AZC."
Inmiddels is bekend dat de inloopavond de ongerustheid en het onbehagen bij de omwonenden niet heeft weggenomen. Integendeel, laat een buurtbewoner namens hen weten. "Natuurlijk zijn er wel enkele mensen ronduit tegen, maar de meeste omwonenden hebben in principe een positief-kritische grondhouding naar een AZC. Maar dan moet wel de besluitvorming zorgvuldig tot stand komen, en eerst het draagvlak bij de bevolking onderzocht worden. En wat gebeurt hier? De gemeenteraad beslist of het COA dit mag onderzoeken, maar het COA is hier al ruim twee weken mee bezig. Is dit democratie? Weet de gemeente wel wat ze op deze manier bereiken? Als ze ons dit door de strot duwen, zullen veel van die eerst positieve mensen om dié reden tégen zijn. Zo ga je niet met je burgers om. Op een enkele uitzondering na zijn de gemeenteraadsleden nooit in een AZC geweest en ze weten niet wat dit voor Rooi betekent. En die zelfde mensen stemmen donderdag niet in de eerste plaats over randvoorwaarden, maar primair óf hier een AZC mag komen!"

Volgens de gemeente is dit laatste overigens niet helemaal correct. Het besluit over toestemming voor een geschiktheidsonderzoek betekent nog niet dat er een besluit wordt genomen om daar daadwerkelijk asielzoekers te huisvesten.

Foto:

Als één onderwerp de gemoederen in Rooi bezig houdt, is dat wel het onderzoek of het Novadic-gebouw geschikt is voor de opvang van vluchtelingen. Binnen twee weken tijd ontvingen de omwonenden een brief daarover, werd de kwestie besproken in de voorbereidingscommissie, konden belangstellenden een inloopavond bezoeken en zou de gemeenteraad een besluit moeten nemen. De druk die de gemeente op dit proces legt, dreigt de uitkomst te beïnvloeden. Lees meer op pagina ….

Alertzorg
Forum klus wijs

Jaargang 6 - Week 26 - Woensdag 29 juni 2016

App Natuurlijk! Sint-Oedenrode alweer uitgebreid

Foto: Jos van Nunen

De onlangs gelanceerde app van Natuurlijk! Sint-Oedenrode is inmiddels alweer uitgebreid.

De nieuwste knop in de app heet 'recreatie'. Daarin staan alle mogelijkheden in Sint-Oedenrode tot recreëren. Van musea tot park Kienehoef, van kinderboerderij tot zwembad de Neul. Het maakt de app voor de Rooienaar, maar vooral voor de toerist nog completer.
Op Koningsdag werd de app gelanceerd. In totaal hebben enkele honderden mensen de app nu gedownload. Met regelmaat worden er vragen gesteld via de knop 'vraag een Rooienaar', maar gebruikers kunnen er ook het winkelaanbod van Sint-Oedenrode vinden, de overnachtingsmogelijkheden en welke horecagelegenheden er zijn. Daarnaast staan er wandelroutes in de app. Vooral die optie zal de komende maanden flink worden uitgebreid met nieuwe routes voor zowel de wandelaar als de fietser. De app is dan ook vooral voor de toerist een interessante tool om Sint-Oedenrode echt te leren kennen.

De app wordt gepromoot via de winkeliers in het centrum, maar ook krijgen de ondernemers in de verblijfsrecreatie deze week posters om op te hangen. Tijdens de Jaarmarkt was dit weekend een promotieteam aanwezig om de app aan de man te brengen. Een ideale gelegenheid, want de Jaarmarkt trekt jaarlijks over de 15.000 bezoekers.

Benefietavond voor Duchenne Heroes

Duchenne spierdystrofie is een ernstige erfelijke spierziekte die de spieren aantast en verzwakt. De eerste verschijnselen zijn vaak al voor het tweede levensjaar zichtbaar. Op den duur kunnen de aangetaste spieren niet meer gebruikt worden. Het treft nagenoeg altijd jongens. Dit geeft aan wat voor verschrikkelijke ziekte Duchenne is. Carla van Dijk en Harold Hagelaars doen daarom mee aan Duchenne Heroes, want mede dankzij Duchenne Heroes is er hoop op een medicijn. Komend weekend houden ze een benefietconcert om geld in te zamelen.

Duchenne Heroes is een mountainbiketocht door vier landen. In zeven dagen van Saarland (D) naar Noord-Brabant over een route van 700 kilometer. Onder de naam Team Rooi gaat het Rooise sportieve duo de strijd aan.
Maar eerst is het tijd voor gezelligheid. Café de Dorpsherberg in Olland wordt zaterdagavond 2 juli omgetoverd tot Duchenne café. Maar liefst drie coverbands treden op om de mensen te vermaken en het zijn niet de minste: Loeki de Vos, Co-Incidental en Rock 'R'us. De entree en een deel van de drankopbrengst komt geheel ten goede aan Duchenne Heroes. Wilt u het koppel ook steunen? Kom dan zaterdagavond naar café de Dorpsherberg of ga naar de site www.duchenneheroes.nl en sponsor hen!

Oudste sporen bewoning Meierijstad in Rijksmuseum van Oudheden

Foto:

Drie bijzondere archeologische vondsten uit toekomstig gemeente Meierijstad zijn vanaf 14 juni 2016 te zien in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

Tentoonstelling 'Archeologie uit je achtertuin
In elke gemeente in Nederland worden archeologische vondsten gedaan. Een bonte verzameling is nu bijeengebracht. In een tien meter lange ladenkast op de afdeling 'Archeologie van Nederland', prijken de meest uiteenlopende archeologische vondsten; één per deelnemende gemeente. Trek je een laatje open, dan sta je oog in oog met een voorwerp uit de bodem van Nederland, dat een bijzonder verhaal uit de geschiedenis van die stad of dat dorp illustreert. Samen vertegenwoordigen de lokale vondsten de enorme rijkdom en verscheidenheid van Nederlands' nationaal archeologisch erfgoed. Deze tentoonstelling duurt 2 jaar.

Neanderthaler-werktuigen
De oudste sporen van bewoning in Meierijstad zijn door de gezamenlijke Heemkundekringen voorgedragen. Het gaat om Neanderthaler-werktuigen van 35.000 tot 300.000 voor Christus. Eén is er in 1996 gevonden bij de verbreding van de Zuid-Willemsvaart en twee in 2007 bij graafwerkzaamheden op industrieterrein Duin.
Voor meer informatie: www.archeologieuitjeachtertuin.nl Daar zijn de voorwerpen ook online te vinden.


Het carillon

Hierbij wil ik reageren op het schrijven van Mr. Van de Wall, in het Lezerspodium van 22 juni 2016. Ik woon nabij de Martinuskerk en ben heel blij dat het carillon, alleen van 10.00 uur tot en met 18.00 uur, slechts elk uur een kort melodietje laat horen, op een beschaafd geluidsniveau. Men heeft gelukkig rekening gehouden met de vele omwonenden van de kerk, misschien in aantal wel net zoveel als de hele wijk Eerschot.

Met gesloten ramen en deuren is het geluid bij ons binnen nog zacht te horen. Dit zou wel anders zijn als het geluid in heel Sint-Oedenrode hoorbaar moet zijn. Veel muziekgeluid vanuit het centrum is al zodanig hard, dat het in omliggende woonwijken te horen is. Laat de Martinuskerk alstublieft geen overlast geven. Zoals het nu is ben ik er heel blij mee, maar een populair melodietje of een deuntje op verzoek mag ook. Als men het carillon meer of beter wil horen is het te overwegen om in het centrum te gaan wonen. Geld inzamelen voor het opknappen van de Eerschotse Kerk en in de toren ook een carillon, is ook een optie.

Josien Simons, Burchtstraat 114


Carillon van de Martinuskerk

Paaszaterdag was het carillon van de Martinuskerk voor het eerst officieel te horen Foto: Hans van den Wijngaard

Ja, nou hadden ondergetekende net een stukje klaar liggen om onze complimenten te maken aan de initiatiefnemers, die in het torentje van de Martinuskerk het carillon hebben gerealiseerd. En toen kwam de reactie van onze vriend de heer Jeff van de Wall. Hij heeft hier en daar wel een beetje gelijk. Onder andere iets langer spelen en meer herkenbare melodieën, maar hierbij alsnog hoe wij het ervaren.

Voor ons is het steeds een feest om naar te luisteren: de lichte, vrolijke, frisse, sprankelende, klanken van dit carillon. Daar worden wij meteen vrolijk van. Een lust voor het oor! Niet overheersend, niet te pompeus, zodat je al gauw tegenstanders krijgt, maar een mooi, bescheiden en beschaafd geluid. Het mag duidelijk zijn dat zo'n klokkenspel niet tot in Olland te horen hoeft te zijn en zeker niet tot in Veghel! Maar het centrum van Rooi is qua geluidsniveau eigenlijk toch wel voldoende, niemand geen last van en alleen maar genieten. Smaken verschillen, dat zal altijd wel zo blijven. Wij prijzen ons gelukkig in het centrum te wonen en zij die het willen horen, pik eens een van de vele mooie terrasjes of ga op de banken van het kerkplein zitten en geniet ook van dit feestelijk en vrolijk makende klokkenspel.

Ook namens vrienden en kennissen, hartelijk dank aan de bedenkers en de initiatiefnemers van dit project. Maar zeker ook aan de makers van dit muzikale kunstwerk, het is een aanwinst voor Rooi!

Gijs en Wilhelmien van Aarle, Streepenstraat 24.

Dode na ongeluk op A50

Het ongeluk gebeurde vlak voor de afrit Foto: AS Media

Zondagmorgen 26 juni op de rijksweg A50 bij Sint-Oedenrode is een ernstig ongeluk gebeurd.

Twee auto's botsten met elkaar waarna één van de auto's over de kop vloog en in een sloot terecht kwam. Eén persoon is bij het ongeluk om het leven gekomen. Ook is er een automobilist aangehouden. De rijksweg A50 richting Eindhoven was tijdelijk dicht. Bron: AS Media


Een paardenstaart afknippen voor een goed doel

Foto:
Robin van den Boogaard heeft voor een fantastisch goed doel haar haar afgeknipt. Ze heeft een fantastische spreekbeurt over haar donatie gehouden. En in haar spreekbeurt heeft haar moeder 30 centimeter afgeknipt voor de klas! Nu heb ik er een paar vragen over gesteld.

Door: Pascalle van Dis

Waarom wilde je je haar voor het goede doel afknippen?
"Ik vond het zielig voor mensen met kanker of een andere ziekte waarbij je haren uitvallen."

Ben je nog steeds blij dat je het hebt afgeknipt? Of denk je achteraf van had ik dat nou maar niet gedaan?
"Nee, ik heb geen spijt, want je moet maar denken 'bij ons groeit het nog aan en bij hun niet.'

Had je dit al eerder willen doen?
"Ja, twee jaar geleden, maar toen was het te kort."

Heb je het al eerder gedaan?
"Ik wilde het doen, maar toen was het te kort."

Als je lang genoeg haar hebt, zou je het dan nog een keer doen?
"Op dit moment nog even niet later misschien."

Heb je nog een tip voor mensen of kinderen die dit ook willen doen?
"Ja, niet bang zijn. Mensen vinden het mooi als je iets voor het goede doel doet en kinderen al helemaal."

Ik had juffrouw Helge Schepens gevraagd of zij, als ze lang genoeg haar had, dit ook zou doen. Ze antwoorde als volgt: "Ja, alleen duurt dit sowieso nog één of twee jaar…." Op de vraag 'wat vond je ervan dat Robin haar haar afgeknipt heeft?' "Moedig, erg moedig en heel emotioneel want je zag wel dat ze het moeilijk vond haar haar af te knippen. Ze deed het echt puur voor het goede doel! Het is een knappe en stoere meid."


"Gemeente tracht komst AZC door de strot te duwen"

Sint-Oedenrode - Tot die conclusie komen de omwonenden na een turbulente week, waarin zij geleefd worden door de plannen van de gemeente om een Asielzoekerscentrum (AZC) te vestigen in het voormalige Damianenklooster aan de Schijndelseweg te Sint-Oedenrode. Het college tracht in slechts veertien dagen tijd een zeer gevoelig onderwerp er in een 'blitzkrieg' doorheen te krijgen. Deze inzending van de buurt wordt deze week ook gepubliceerd in DeMooiRooiKrant.

Hoewel in de commissievergadering afgelopen donderdag de discussie vooral ging over eventuele randvoorwaarden die aan een haalbaarheidsonderzoek van het COA gesteld moesten worden, staat primair in het Raadvoorstel dat er gestemd moet worden voor of tegen de komst van een AZC voor 300 vluchtelingen in het Damianenklooster. Dat is namelijk beslispunt 1. van het raadsvoorstel dat het college van B en W op 14 juni heeft opgesteld. Op 30 juni wordt de raad gevraagd hierover een besluit te nemen. Dat is slechts in veertien dagen. Op 17 juni zijn wij als omwonenden per brief pas geïnformeerd en wij zijn zeer verrast en totaal overrompeld door de plannen van de gemeente. In een week tijd is er veel gebeurd in de buurt. We worden overspoeld met reacties en emoties vanuit diverse richtingen. Algemeen trachten wij als buurt een positief beeld te houden. Echter de impact is te groot op velerlei gronden en de gemeente gaat niet serieus met ons om, door het besluit binnen twee weken te nemen over de komst. Daarnaast merken wij dat vanuit de rest van de bevolking in Sint-Oedenrode het besef ook langzaam binnenkomt. Ook zij zitten met veel vragen, die niet voor het raadsbesluit opgehelderd zijn, waardoor een standpunt niet in te nemen is. Als de raad voor stemt, dan is de weg vrij voor de komst van 300 vluchtelingen. Deze mensen kennen een 'vrije opvang' waardoor de Schijndelseweg, alsmede de kern van Sint-Oedenrode dagelijks overspoeld worden met 300 mensen welke hun tijd doorbrengen. Leerplichtige kinderen moeten naar school na vier weken verblijf in Nederland. Alles moet voor 1 mei 2017 geregeld zijn, dan stopt immers de opvang in Veghel.

Burgemeester Maas heeft in gesprek met ons als omwonenden na afloop van de commissievergadering afgelopen donderdag getracht de onrust weg te nemen. Echter op vragen aangaande garanties over openbare orde en veiligheid kwam hij niet verder dan dat hiernaar gekeken moest worden. Ook na de informatieavond bleven er nog steeds meer vragen dan antwoorden over. Het COA liet nog wel weten reeds met een haalbaarheidsonderzoek gestart te zijn. Het is onbegrijpelijk dat het college van B en W een besluit over de komst van een AZC, waarbij er meer vragen dan antwoorden zijn, er toch door wil drukken. Naar mening van ons als omwonenden kan men momenteel niet anders dan tegen zijn, zolang de vragen niet opgehelderd zijn. De manier van handelen en communiceren, lijkt sterk op een voorbedachte politieke strategie. Immers in Schijndel loopt volledig parallel een identiek spoedtraject aangaande de huisvesting in het voormalige MOB complex. Men tracht de burger middels snelheid te overrompelen en monddood te maken. Burgemeester Maas gaf ook in de commissievergadering aan dat er een grote druk en haast is bij deze komst van het AZC. Waarom nu vlak voor komst van Meierijstad vele besluiten doorgeschoven worden, maar Sint-Oedenrode en Schijndel toch ineens over dit onderwerp afzonderlijk van elkaar een besluit moeten nemen voor de toekomst, is voor eenieder een raadsel. De afgelopen week, maar zeker ook tijdens de infoavond bleek wel dat het binnen veel mensen in Rooi leeft, maar dat velen de tijd niet kregen tijdig aanwezig te kunnen zijn. We verwachten dan ook een grote opkomst tijdens de raadsvergadering van a.s. donderdag, waar het besluit zal vallen.

Omwonenden voormalig Damiaanklooster

Projectteam als smeermiddel voor dialoog locatieonderzoek opvang

Ordedienst bij de ingang van het gemeentehuis met risico om gefouilleerd te worden, een volle publieke tribune, één beladen agendapunt en vier insprekers waren donderdagavond de ingrediënten van de vergadering van de voorbereidingscommissie. Het agendapunt: haalbaarheidsonderzoek locaties opvang vluchtelingen (gebouw Novadic).

Aan alle scenario's was gedacht, aan emoties geen gebrek, maar de vergadering verliep " op een gemoedelijke Rooise manier" zoals voorzitter Rik Compagne uiteindelijk vaststelde. Met een voorstel om een projectteam op te richten met daarin alle betrokken partijen, inclusief omwonenden, haalde wethouder Jan van Burgsteden de angel uit een discussie die wel eens anders had kunnen aflopen.
Twee van de vier insprekers, De Louw en Beckers, waren omwonenden. Ook de publieke tribune zat er vol mee. Ze voelden zich 'overvallen' door de korte tijd tussen de ontvangen brief van de gemeente, de aankondiging in deze krant dat de inschrijving voor de inloopavond de dag erna al verliep en dat het onderwerp donderdagavond in de voorbereidingscommissie zou worden besproken, plus de mededeling dat de hierop betrekking hebbende stukken vrijdag, dus ná de commissievergadering, ter inzage zouden liggen. Omdat donderdag al een besluit wordt genomen over een geschiktheidsonderzoek van de locatie, was het voor de hele buurt 'code rood'. Ze hadden niet eens de tijd gehad om bij elkaar te komen voor een gezamenlijk standpunt. Hun eerste zorg betrof de veiligheid: dagelijks fietsen circa 700 leerlingen over de Schijndelseweg. "Dit gaat veel te snel" vonden niet alleen de omwonenden, maar ook menige fractie, DGS/BVT voorop en die kregen dan ook (als enige fractie) applaus van het publiek.
Ook het MOB-complex op de Vlagheide in Schijndel, dat niet ver van het Novadic-gebouw ligt, is in beeld voor de in totaal 300 vluchtelingen die gehuisvest moeten worden.
Van Burgsteden wees er voor de tribune nog eens op, dat het college slechts uitvoert maar de gemeenteraad de kaders bepaalt. De fracties kunnen dus besluiten over het uitvoeren van het onderzoek en eventuele randvoorwaarden. "De factor tijd is hier heel belangrijk. In het bedrijfsleven, waar ik uit kom, zouden we dit aanpakken met een projectteam waarin alle betrokkenen participeren, dus ook het COA én de omwonenden." Dat gaf de fracties lucht, al gingen de aanwezigen na afloop nog flink in discussie met het college.

Roois Raadslid snuffelt rond bij AZC Oss

Deze fietsen werden geschonken door burgers van Oss. Foto:

Op woensdag 22 juni is raadslid Arie Smetsers namens de fractie van DGS/BVT Rooi op bezoek geweest bij het AZC in Oss. Hij werd daar hartelijk ontvangen door de locatiemanager Joop Cornelissen. Onder het genot van een kopje koffie werd gepraat over de dagelijkse gang in het AZC. Daarna werd hij rondgeleid door het gebouw. Hierin zit onder andere ook een eigen medische dienst.

Er wonen in het AZC mensen uit verschillende landen en culturen. Binnen het gebouw wordt hier dan ook rekening mee gehouden om problemen intern te voorkomen. De bewoners koken voor zichzelf en houden het gebouw en de omgeving schoon. Hierop wordt door het personeel toegezien en indien nodig worden de bewoners hierop aangesproken. In de slaapkamers slapen vier mensen in een kamer. Er zijn een soort huiskamers waar mensen rustig kunnen gaan zitten als ze daar behoefte aan hebben. Buiten zijn een sportveldje en een paar tafeltennistafels en er staan een heleboel fietsen die geschonken zijn door mensen uit Oss. Hiervan wordt veel gebruik gemaakt, al moeten de verkeersregels wel uitgelegd worden. Het contact met de omwonenden is goed. Zo helpen ze bij een tuinproject voor senioren, en hebben bewoners meegeholpen met een jeugdweek.
Door de medewerkers wordt vanaf het begin uitgelegd dat wij andere normen en waarden hebben. Zij maken ze wegwijs in de omgeving en bij de instanties en helpen bij het leren van onze taal. Jos benadrukt dat een goed contact met de gemeente, de politie en de omwonenden belangrijk is. Hij heeft dan ook regelmatig contact met de gemeente op het gebied van welzijn en veiligheid, en ook met de wijkagent. En hij wijst ook nog op de landelijke open dag van de COA op 24 september. Daar kunnen mensen zelf zien hoe daar de dagelijkse gang van zaken is.


Winkel Rooienaar wint architectuurprijs

Boy Ramsahia (l) en Maico van Boxmeer (derde van rechts) poseren met de andere winnaars Foto:

Het opzienbarende interieur van House of Smart in Eindhoven heeft een prestigieuze prijs gewonnen. Het ontwerp van interieurarchitect Maurice Mentjens kreeg de Herengracht Industrie Prijs. Uit ruim 200 inzendingen koos een jury onder leiding van de wereldberoemde Nederlandse architect Cees Dam House of Smart als winnaar. De jury roemde het ontwerp als "de inzending die het meest getuigt van eigenzinnigheid, lef en schoonheid." Rooienaren Boy Ramsahai (eigenaar) en Maico van Boxmeer (manager van de winkel) zijn erg trots op de belangrijke prijs.

Het is pas de tweede keer dat de Herengracht Industrie Prijs (H.I.P) is uitgereikt. In cannabiskringen is het wellicht niet zo bekend, maar in de architectuurwereld is het een zeer prestigieuze prijs, waarmee de organisatie aandacht vraagt voor én steun geeft aan hoogwaardige in Nederland gerealiseerde interieurprojecten. Dit jaar waren er ruim 200 inzendingen, waaruit na een lange afweging vijf kandidaten werden geselecteerd: een museum, een schouwburg, een restaurant, een intensive care afdeling en smartshop House of Smart.

Dat House of Smart uiteindelijk uit de laatste vijf geselecteerden tot winnaar werd gekroond, kwam volgens de jury omdat het de inzending was "die het meest getuigde van eigenzinnigheid, lef en schoonheid." Uit het juryrapport: 'Het gehele interieur van het House of Smart wordt bepaald door een wirwar van grijze houten balkjes, die zowel een abstractie vormen van het brein als drager zijn van de producten in de smartshop. Daarnaast vormen ze een tegenstelling tussen rationeel denken en de psychedelische ervaringen als gevolg van geestverruimende middelen. Het interieur van het House of Smart – in feite één groot, fraai afgewerkt meubel – blijft je lang bij, te meer omdat je hier niet direct hoogwaardige vormgeving verwacht. Daarnaast blijkt een bescheiden budget geen belemmering voor een opmerkelijk statement en dat is in deze context verfrissend.'

Daarmee houdt de roem van de jury nog niet op: 'Aan de houten balkjes (65 mm) hangen en staan producten, als waren ze de vruchten van 'de boom van kennis van goed en kwaad.' De ontwerpen van Maurice kenmerken zich door gelaagdheden. Achter de eerste, oppervlakkige indruk doemen veelal spirituele associaties op die een dieper inzicht geven in het ontwerpconcept. In dit geval de contradictio tussen het rationele denken en de psychedelische ervaringen van geestverruimende middelen.' Eigenaar Boy Ramsahai van House of Smart: "Dat we deze belangrijke architectuurprijs hebben gewonnen is een geweldige erkenning voor onze shop, en daarmee ook voor de gehele branche eigenlijk. Wij zijn er heel blij mee." Het is overigens niet de eerste keer dat House of Smart erkenning krijgt. Want vorig jaar werd de smartshop ook door de Dutch Design Week geëerd.


Wandeling door Bunders in Boskant

Op woensdagavond 6 juli om 19.00 uur gaat de Heem-natuurgroep een wandeling maken in de buurt van de Bunders in Boskant. Het gebied heeft een natte lemige ondergrond waar loofbossen op groeien en heeft zijn naam te danken aan de Bunders-weg. Een bunder is een oude eenheidsmaat.

Het is er rijk aan vogels en planten en heeft verre uitzichten. Ook kleine zoogdieren als egel en bunzing voelen zich er thuis. Iedereen is van harte welkom om zich aan te sluiten voor de wandeling om 19.00 vanaf de Markt van Sint-Oedenrode om daarna naar Boskant te rijden of om kwart over zeven op het Ritaplein in Boskant vanwaar men wegwandelt. Bij nat weer is stevig schoeisel een aanrader. Een verrekijker kan ook handig zijn.

Kom jij ook naar het Mama Café Rooi?

Bij voldoende belangstelling is er op 6 juli nog een mama café voor de vakantie. Heb je net een baby of een kindje tussen 0-4 jaar en vind je het leuk nieuwe contacten te leggen, dan ben je welkom op 6 juli van 10.00-12.00 in Café Dommelzicht (bij zwembad de Neul).

Het mama café Rooi bestaat bijna 3 jaar en biedt de mogelijkheid om bij een kopje koffie of thee gezellig met andere mama's te buurten. Misschien woon je nog niet zo lang in Rooi of wil je andere mama's leren kennen of vindt je het leuk dat de kinderen met elkaar kunnen spelen allemaal goede redenen om het mama café te bezoeken. Er is speelgoed uit de Speel-o-theek aanwezig. Bij goed weer kunnen we eventueel naar buiten. Aanmelden graag via face book: "mama café rooi "of bij Diny van de Wijdeven 088-3686207

Belastingvrij schenken aan uw (klein)kinderen

U mag aan uw kinderen en pleegkinderen elk jaar een bedrag belastingvrij schenken. Voor 2015 is dit bedrag vastgesteld op € 5.304. Dit bedrag geldt per kind. Deze vrijstelling geldt per ouderpaar. Ook als u gescheiden bent, worden schenkingen die u als ouder afzonderlijk doet, bij elkaar opgeteld.

Aan uw kleinkinderen en de partner van uw kind mag u een belastingvrije schenking doen van € 2.122 per jaar. Is uw kind nog geen 40 jaar? Dan mag u uw kind in één jaar maximaal € 25.449 belastingvrij schenken. U mag maar één keer gebruikmaken van de eenmalig verhoogde vrijstelling. Deze regeling geldt ook voor kinderen die ouder zijn dan 40 jaar maar een partner hebben die jonger is dan 40 jaar! Van deze schenking dient wel aangifte te worden gedaan. In de aangifte geeft u aan welke vrijstelling van toepassing is.

Deze eenmalig verhoogde vrijstelling voor kinderen van 18 tot 40 jaar kan worden verhoogd met € 27.570 . Dit kan als uw kind het geld gebruikt: Om een dure studie te betalen of om een eigen woning te verwerven of voor kosten voor de eigen woning die uw kind daarna heeft gemaakt. Maar ook voor aflossing van de eigenwoningschuld.

Ook als u al eerder de éénmalige schenking heeft gedaan mag u nog gebruik maken van de éénmalige verhoogde vrijstelling indien voldaan wordt aan de eerder genoemde voorwaarden. Heeft u nog vragen? Loop op donderdag tussen 17.00 en 18.00 even binnen op Bastion 1-5. Er is dan een gratis inloopspreekuur voor fiscale vragen. Wij helpen u graag!

Lucy Bax-Koenders RB, belastingadviseur bij Bekkers Accountants, www.bekkersaccountants.nl

Zomeractiviteiten voor alle Rooise senioren

Nico van der Linden

Alle Rooise 50Plussers kunnen meedoen; Wil je als het kan iets speciaals gaan doen. Dat kan nu weer. Het hoeft niet veel te kosten en je doet al gezellig mee. Je hoeft geen lid te zijn van een Senioren-vereniging. Haal het Programmaboekje voor alle informatie bij Mariendael, Odendael of kijk voor alle informatie op Seniorrooi.nl/zomeractiviteiten. Lever het Inschrijfformulier uiterlijk 10 juli in. Digitaal of op de aangeven adressen. Het is een programma vol met ontspannende en interessante activiteiten. Prachtige muziek. Speciale uitstapjes voor wandelingen en fietsen, leerzame momenten. Opgaan in de natuur. Gezelligheid en lekker eten.

Een greep uit het programma: Grootse openingsavond met Brabantse artiesten op zaterdag 30 juli: René Goossens uit Mill met internationale songs en Nederlandstalige liedjes. In afwisseling met het Trio d'Antonet, dat chansons en luisterliedjes ten gehore brengt. U kunt op deze avond heerlijk luisteren of een dansje maken, zoals toen. Locatie: Zaal 'de Ontmoeting' Odendael. Zaal open: 19.00 uur. Aanvang: 19.30 uur. Aanmelden aan de zaal is ook mogelijk. Kosten: 7,50 euro.                

Avontuurlijk wandelen met GPS op vrijdag 12 augustus. Er wordt een ochtend georganiseerd waarbij je onder begeleiding een puzzelwandeling kunt maken met een GPS (mobiele telefoon). De groep zal bestaan uit 5-6 personen waarbij iedereen een keer de GPS kan hanteren. Iedere groep wordt begeleid door een ervaren geocacher. Locatie: Miss Hyacinth, Veerse heide, Damianenweg. Aanvang: 09.30 uur, kosten: € 5,00 incl. koffie/thee, versnapering.

Jazzy Classic muziek en diner op zaterdag 13 augustus. Genieten van professionele zang en tussendoor ook nog kunnen genieten van een geweldig diner? Professionele artiesten: Bariton Maarten Koningsberger zingt opera, operette, musical en klassieke jazz. Begeleidt door Waalrese pianist Frans van Tuijl en de Amsterdamse pianist Nico van der Linden. Het sfeervolle viergangen diner is verzorgd door koks en personeel van Odendael. Er is keuze uit meerdere voorgerechten, soepen, hoofdgerechten met zomerse groenten en een heerlijk nagerecht. Bij opgave op het inschrijfformulier gelieve uw keuze op te geven voor het hoofdgerecht: vlees – vis –vegetarisch. Plaats: Atrium van Odendael, ingang aan de Deken van Erpstraat, gebouw B, Aanvang: 18.30 uur (zaal open 18.00 uur) Kosten: € 40,00 p. pers, exclusief drankjes.


Komt u ook naar ons Parkinson café Oss-Uden-Veghel?

Op donderdag 14 juli aanstaande van 14.00-16.00 uur vindt er weer een Parkinson Café plaats in het Witte Huis te Zeeland (Reekseweg 7, 5411 RB). Bent u zelf Parkinson patiënt, mantelzorger of gewoon geïnteresseerd dan bent u zeker van harte welkom in ons café.

Deze middag staat Muziek centraal o.l.v. Annelieke Merx; Een zangeres van Luisterlied tot meezingers van Brabants streektaal tot Nederlandse liedjes, en dit alles vergezeld door haar gitaar. En Nelleke de Laat ;Een beeldende kunstenares en ijveraarster voor de Brabantse cultuur in taal en historie .Je kunt geruststellen dat haar activiteiten van invloed zijn geweest op het maatschappelijk,cultureel en sociaal gebied.

Een zangeres "van luisterlied tot gezellige meezinger".
Het café is vrij toegankelijk. In verband met de organisatie zou het prettig zijn als u zich van te voren aanmeld. Aanmelden via: parkinsoncafe.ossudenveghel@gmail.com of 06-12655813/ 0613446287. Aansluitend na het Parkinson café kunt u tegen betaling deelnemen aan een Barbeque. Reservering via telefoonnummer: 0486-451328.

Programma informatie TV Meijerij

Rooi Actueel

Rooi Actueel met nieuws, actualiteiten, info en trends in korte uitzendingen.

Uitzending: elk heel uur, vlak voor alle andere programma's.

Rondje Rooi
Vanaf donderdag 30 juni zijn de volgende onderwerpen voorzien;

  • Laatste wedstrijd voor zomerstop Rallyteam VDZ.
  • Aandacht voor Internationale Yogadag
  • Besluitvorming over bouw megastal
  • Muziekuitvoering Nos Jungit Apollo op Kerkplein
  • Dansvereniging Sunrise met What's Newz?
  • Jaarmarkt met bijzondere nevenactiviteiten

Uitzendtijden: 00:00 – 03:00 – 06:00 – 09:00 – 12:00 – 15:00 - 18:00 en 21:00 uur.

Openingstijden kantoor en telefonische bereikbaarheid

Studio aan de Laan van Mariëndael 30A is bereikbaar voor bestellingen, vragen, meldingen, op elke ochtend van 09:00 - 11:30 uur behalve vrijdag, Op vrijdag is het kantoor 's-middags van 13:30 - 16:30 uur open. Telefoonnummer: 0413-471193
Uitzendkanalen en frequenties
TV Meierij is te ontvangen via KPN kanaal 559.TRINED kanaal 12.
OnsBrabantNet digitaal via kanaal 38, analoog op 792 MHz.
Via Ziggo: analoog op 256 MHz en digitaal via mediabox kanaal 36, CI+ kanaal 331.
Via Vodafone Thuis: kanaal 712
Internet
Met nieuws, informatie, veel foto's en films is TV Meierij wereldwijd te volgen
via www.tvmeierij.nl
Facebook : Achtergronden, foto's en meer … op: www.facebook.com/tvmeierij


Bekendmaking collecteopbrengst

In de week van 13 t/m 18 juni haalden collectanten van de Maag Lever Darm Stichting maar liefst € 4286,03 op in Sint- Oedenrode. Dat deden zij door iedere dag het Maag Lever Darm Alarm te laten 'klinken' langs de deuren – om aandacht te vragen voor de 60 mensen die iedere dag te horen krijgen dat ze een vorm van kanker hebben in het spijsverteringskanaal. Met het geld redt de stichting levens, door meer onderzoek mogelijk te maken voor de in totaal 2 miljoen buikpatiënten in Nederland.

Alle Collectanten en Mensen uit Sint-Oedenrode: Hartelijk dank. Collectant gemist sms BUIK naar 4333 en doneer automatisch 3,00 euro De Maag Lever Darm Stichting collecteerde vanaf 13 juni één week lang iedere dag, omdat iedere dag 60 mensen te horen krijgen dat ze een vorm van kanker in het spijsverteringskanaal hebben en ruim 55.000 mensen iedere dag leven met een chronische darmontsteking. De Maag Lever Darm Stichting liet daarom één week lang het alarm iedere dag langs de deuren en op radio en tv klinken, om zo aandacht te vragen voor al deze buikpatiënten. In die week gingen door het hele land 16.000 collectanten langs de deuren. Het bedrag van € 4286,03 dat zij ophaalden gaat naar wetenschappelijk onderzoek, zodat wetenschappers iedere dag kunnen werken aan een oplossing voor de in totaal 2 miljoen buikpatiënten in Nederland.

Opbrengst collecte
De Maag Lever Darm Stichting steunt baanbrekende wetenschappelijke onderzoeken naar verschillende vormen van kanker in het spijsverteringskanaal, zoals darmkanker, alvleesklierkanker en slokdarmkanker. Maar ook naar chronische buikziekten als de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Op deze manier maken zij een toekomst mogelijk voor mensen zoals Willem, die slokdarmkanker overleefde. En voor Bénédicte, die op haar verjaardag te horen kreeg dat ze aan darmkanker leed – waarvan ze nog altijd de gevolgen ondervindt. Of Yvonne, die midden in de opening van een nieuwe autogarage-zaak, toen bleek dat ze endeldarmkanker had. Deze buikpatiënten zetten zich als hoofdrolspelers in de collectecampagne in - met de Maag Lever Darm Stichting en bijbehorende achterban, waaronder alle 16.000 collectanten. Samen zorgden zij voor deze succesvolle opbrengst, die méér onderzoek naar deze vreselijke buikziekten mogelijk maakt.


Het Steunpunt Vrijwilligerswerk zoekt vrijwilligers

Het Steunpunt Vrijwilligerswerk van Welzijn De Meierij is steeds op zoek naar vrijwilligers voor uiteenlopende vragen in Schijndel en Sint-Oedenrode. Op de website www.welzijndemeierij.nl wordt een overzicht gepresenteerd waar allerhande vacatures te vinden zijn in uw eigen omgeving. Ook deze keer hebben we enkele interessante vacatures van de vacaturebank voor u uitgelicht.

Beugelclub zoekt penningmeester
Beugelclub "De Lustige Spelers" uit Olland (± 50 leden) is op zoek naar een penningmeester voor het verwerken en bijhouden van de financiën. Werktijden zijn in overleg. Bent u iemand met affiniteit voor sport en cijfers? (vacaturenummer 16303)

Bezoekvrijwilliger
Een mevrouw in Sint-Oedenrode wil graag bezocht worden door een vrijwilligster om samen gezellig een kopje koffie te drinken en een praatje te maken. Hebt u op dinsdag of donderdag even tijd? (vacaturenummer 16806)

Begeleider voor zorgboerderij
Zorgboerderij de Dommelhoeve is op zoek naar een vrijwilliger die mee kan helpen met het begeleiden en ondersteunen van de gasten. Het gaat om klaarmaken van de koffie, begeleiden bij spelletjes, voorbereiden en uitserveren van de warme maaltijd, samen wandelen en gesprekjes voeren en verzorgen van het kleinvee en de kas. Werktijden: dinsdagmiddag van half 2 tot half 5. Legt u gemakkelijk contact, kunt u goed samenwerken en gaat u graag om met mens en dier? (vacaturenummer 16874)

Voor aanmelding of informatie kunt u contact opnemen met het Steunpunt Vrijwilligerswerk van Welzijn De Meierij; u kunt bellen (073 – 5441400) of mailen (vrijwilligerswerk@welzijndemeierij.nl). Bezoek ook onze website voor al andere vacatures en activiteiten (www.welzijndemeierij.nl).

Voor als u het even niet meer weet

Wanneer gevoelens van boosheid, verdriet, eenzaamheid, schuld of angst telkens weer de overhand krijgen. Waar kunt u dan terecht met uw verdriet? Vaak hebben lotgenoten maar één woord nodig om elkaar te begrijpen. 'Samen Onderweg' biedt de mogelijkheid om lotgenoten te ontmoeten. De groep wordt begeleid door vrijwilligers met levenservaring en die een training hebben gevolgd.

In Schijndel is bij Welzijn De Meierij ( 't Spectrum, Steeg 9) iedere 2de en 4de maandag van de maand een inloopbijeenkomst De bijeenkomsten zijn steeds van 13.30 uur tot 15.00 uur. Deelname is gratis. Betreft het een feestdag, dan vervalt de bijeenkomst. Individuele ondersteuning is ook mogelijk. Indien u de voorkeur geeft aan een persoonlijk gesprek en een luisterend oor van een vrijwilliger bij u thuis, neemt u dan contact op met Welzijn De Meierij. Als u belangstelling heeft voor of meer wilt weten over 'Samen Onderweg', loopt u dan gerust eens binnen bij een bijeenkomst of neemt u contact op met Welzijn De Meierij, telefonisch (073-5441400) of via e-mail (info@welzijndemeierij.nl).


Zondagskind Monique Nieuweboer: "Het kwam gewoon op mijn pad"

Ze is géén bekende Rooienaar, Monique Nieuweboer. Ze is niet eens een ónbekende Rooienaar. Ze heeft zelfs geen roots in Rooi. Toch hebben veel Rooienaren met haar te maken. Ze is namelijk Directeur Particulieren van Rabobank Hart van De Meierij, en als zodanig verantwoordelijk voor de dagelijkse bankzaken. Een mensenmens, tussen haar collega's, maar ook tussen haar klanten.

Wie op afspraak het Rabo Adviescentrum aan de Jan Tinbergenstraat binnenloopt, denkt wellicht dat er nog een klant vóór hem is. Degene die op de bank zit, is echter de medewerker. "Hier hoeft de klant niet op ons te wachten. Wij wachten juist op de klant" legt Monique uit.

Oh ja, de bank die dicht bij de mensen staat. Maar waarom verdwijnt dan de ene na de andere pinautomaat?
Ze glimlacht begrijpend. "Je moest eens weten hoe we eindeloos gemeten hebben, en nog eens gemeten, hoe vaak er gepind werd voordat een automaat werd verwijderd. Dat is echt veel minder dan bepaalde mensen willen doen geloven, die om het hardst roepen 'dat we dit de oudjes niet aan kunnen doen'. Uiteindelijk is en blijft de klant onze ambassadeur. Wat veel mensen ook niet in de gaten hebben, is dat wij een van de laatste banken zijn met geldautomaten. Die worden vaak gebruikt om geld op te nemen van banken die zeggen dicht bij de mensen te staan, maar zelf buiten hun gebouw géén geldautomaten hebben."

Hoe ga je om met de reputatie van banken?
"Ja, banken hebben tegenwoordig best een imagoprobleem. Ook Rabobank, met de Libor-affaire, ontkomt daar niet aan. Dat straalt natuurlijk ook uit naar de lokale vestigingen. Bij Rabobank Hart van de Meierij werken we in ieder geval keihard voor een negen plus voor klantvriendelijkheid. Dat is echt ons speerpunt, onze heilige graal. Met minder zijn we niet tevreden. Wat de mensen niet kunnen zien, is dat wij daar constant mee bezig zijn. Dat is een nooit stoppend proces. Bijvoorbeeld door de inzet van mobiele adviseurs, die onze klanten desgewenst ook thuis bezoeken. Tegelijkertijd moeten we allemaal meer doen met minder geld. Dat is de tweespalt waar je steeds in zit."

Welke invloed kun je als lokale vestiging nog uitoefenen? Ben je nog autonoom?
Ze denkt even na. "Vanaf 1 januari jongstleden zijn lokale Rabobanken-afdelingen niet langer zelfstandige juridische entiteiten. Het 'wat' wordt nu meer centraal bepaald; aan het 'hoe' kunnen we dus nog steeds zelf invulling geven. Die koers uitzetten, dat is de essentie van mijn baan."

Genoeg over de bank. Wie is Monique Nieuweboer?
"Ik woon in Eindhoven-Noord, ben getrouwd en heb twee dochters en een zoon, alle drie het huis uit. In Rooi ging ik altijd shoppen voor mijn kleding, mijn man ook. We vinden Rooi een geweldig gezellig dorp. We werken allebei fulltime. Alleen bij de geboorte van mijn oudste ben ik een tijd parttime gaan werken, altijd bij de Rabobank in verschillende functies. Eénmaal heb ik een overstap gemaakt naar het bedrijfsleven, en merkte toen wat ik allemaal achtergelaten had. Dat viel precies samen met de recessie. Eenmaal terug bij Rabobank vier jaar geleden, kon ik zó weer beginnen, met een onbelast verleden, en dan sinds een jaar of twee in Rooi. Nee niet toevallig, toeval bestaat niet, het kwam gewoon op mijn pad. Ik heb veel van mijn uitstapje naar een ander bedrijf geleerd en raad ook iedereen aan om eens verder te kijken, je leert er altijd van. Werk en privé heb ik altijd kunnen combineren, al heb je als werkende moeder natuurlijk wel eens een schuldgevoel naar je kinderen. Maar het is allemaal goed gegaan, we zijn allemaal gezond en hebben onze plek in de maatschappij gevonden. Ik ben geboren op een donderdag, maar beschouw mezelf als zondagskind. Hobby's? Niet zoveel als ik zou willen. Maar je kunt mij niet gelukkiger maken dan met een goed gevulde tafel met veel eters, alles samen doen, zó gezellig."

Renate
Monique Nieuweboer is een open boek, en de vraag of er ook wel eens dingen niet goed gaan, is vragen naar de bekende weg. "Het overlijden van Renate van den Broek afgelopen week, pas 50 jaar, ook al wisten we dat ze al een tijd ernstig ziek was, is als een bom ingeslagen bij ons allemaal. Ze was een echte spring-in-het-veld, ook al wist je af en toe niet waar ze naar toe sprong. Een mens onder de mensen. Wáár ze ook mee bezig was, ze droeg het uit. Ik schat dat er wel zo'n 500 mensen waren bij de crematie! Eigenlijk wilden al haar Rabobank-collega's er naar toe, dat ging natuurlijk niet, maar dat is onderling heel collegiaal geregeld. 'Met elkaar, vóór elkaar' is ons adagium. En dat is bij de crematie absoluut weer gebleken. Een adagium dat we ook graag overbrengen naar onze klanten."


11 / 32

Jaarmarkt ondanks hoosbuien druk bezocht

Foto: Bart van der Heijden

Wie dacht dat het grillige weer van afgelopen zondag veel jaarmarktbezoekers thuis zou houden, heeft de aantrekkingskracht van het jaarlijkse giga-evenement onderschat. "Meteen bij de opening stroomde het al vol. Ik denk dat veel mensen extra vroeg gingen om de voorspelde regenbuien voor te zijn," kijkt Tonnie Heijmans van organisator Rooi2000 terug. "Toen de hoosbuien losbarstten vluchtten de meesten de winkels in. Toen de zon weer doorbrak kwamen ze meteen uit alle hoeken en gaten weer tevoorschijn, en stroomde de Jaarmarkt weer vol. Ik denk dat we de verwachte 15.000 bezoekers zeker gehaald hebben."

Dat het op veel plaatsen juist wat minder druk leek dan de afgelopen jaren, kan hij wel verklaren. "Door de Jaarmarkt uit te breiden met oude ambachten bij Borchgrave, waren de bezoekers over een groter gebied verdeeld. Bovendien hebben we het parcours anders opgesteld, bijvoorbeeld minder pompeuze kramen bij de knelpunten van eerdere jaren. Dan stroomt het natuurlijk beter door."
Ook het goede doel en de kinderattracties waren ruim vertegenwoordigd. De jaarmarkt kenmerkte zich verder door goede terrassen, gevarieerde muziekoptredens waarvan enkele met een flinke portie show, de vijfjaarlijkse dam-en schaakhappening en de vele standwerkers die hun speciale product aan de man of vrouw brachten. Toch is er dit jaar geen standwerkersconcours gehouden, zoals in sommige eerdere jaren, legt Heijmans uit. "We hebben dat dit jaar meer ingetogen gedaan, door uitreiking van een flesje Klompenklets, 'De Rooise Pluim' aan standwerkers die veel werk hadden gemaakt van hun kraam."

Ook rondom het Jaarmarktterrein was zichtbaar dat er veel volk was komen opdagen. De grasvelden lieten op de vele natte plekken diepe sporen zien en sommige auto's stonden bijna met hun banden in de hoogstaande Dommel. "Natuurlijk zijn er zoals altijd wel verbeterpuntjes aangedragen, maar ik heb alleen maar positieve reacties gehad", besluit Heijmans.

Foto: Bart van der Heijden
Foto: Bart van der Heijden
Foto: Bart van der Heijden
Foto: Bart van der Heijden
Foto: Bart van der Heijden
Foto: Bart van der Heijden
Foto: Bart van der Heijden
Foto: Bart van der Heijden
Foto: Bart van der Heijden
Foto: Bart van der Heijden
Foto: Bart van der Heijden
Foto: Bart van der Heijden
Foto: Bart van der Heijden
Foto: Bart van der Heijden
Foto: Bart van der Heijden
Foto: Bart van der Heijden
Foto: Bart van der Heijden

Winnaar clinic boogschieten bekend

Ondanks twee regenbuien is de jaarmarkt erg goed verlopen met veel aandacht voor het boogschieten. Vooral onder de jeugd viel het boogschieten erg in de smaak. Na het schieten konden de mensen hun gegevens invullen om kans te maken op een gratis clinic boogschieten voor 15 personen. De winnaar van de clinic is geworden: Lieke Verhagen! Gefeliciteerd Lieke! Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op om je prijs in ontvangst te nemen.

Meske & Monster met Rooise Koss

Het sprookje Belle en het Beest, maar dan effe anders en ook nog eens in een gezellig Brabants jasje gegoten. Regisseuse Lilian van Overbeek heeft het beroemde sprookje herschreven en naar haar hand gezet. Het resultaat? De unieke en bijzondere muziektheatervoorstelling Meske & Monster die tijdens Festival Fabriek Magnifique maar liefst 6 maal wordt gespeeld. Mét een rol voor de twaalfjarige Rooise Koss...

Koss Wijdeven is pas twaalf jaar oud. Koss vindt het leuk om in de belangstelling te staan en op te treden. "Hij wilde graag bij een toneelvereniging. Hij is begonnen bij Mariendaël en werd daarna gevraagd om auditie te doen voor een rol in Meske en Monster. Dat wilde hij wel. Het was natuurlijk wel een beetje spannend maar Koss heeft erg zijn best gedaan. Hij kreeg de rol die op zijn lijf geschreven is. Het gezelschap is heel gemêleerd, van twaalf tot achter in de vijftig. Koss is dus de jongste en dat maakt het wel bijzonder," licht zijn moeder toe. De jonge acteur oefent nu één keer per week om op 22, 23 & 24 juli de zaal op zijn kop te zetten.

De voorstelling
Het Monster is een vervloekte prins en woont in het vervallen Kasteel Frisselstein. Ook de hele hofhouding van het kasteel is vervloekt. Het Meske is net met haar moeder verhuisd naar een dorpje vlakbij het kasteel in het mooie plaatsje Veghel. De moeder van het Meske is een uitvindster van bijzondere en gekke machines. De dorpsbewoners vinden het nieuwe meisje en haar moeder mooi, maar wel een 'bietje raar'. Gaston, de populairste jongen van het dorp heeft een oogje op het Meske. Op een dag gaat de moeder met een nieuwe uitvinding naar de jaarmarkt, maar ze verdwaalt in het bos dat uitkomt bij het vervallen kasteel. Het monster neemt haar gevangen… En wat er dan allemaal gebeurt? Wie zal het zeggen, sommige sprookjes lopen goed af, sommige niet…

De voorstelling Meske & Monster wordt in het weekend van Festival Fabriek Magnifique gespeeld in de Podiumzaal op de CHV Noordkade in Veghel. Vrijdag 22 juli om 18.00 en om 20.30 uur, zaterdag 23 juli om 14.00 en 18.30 uur en op zondag 24 juli om 11.30 en 18.30 uur. Kaartjes à € 7,50 zijn vooraf te reserveren of via de kassa aan de zaal te koop. De productie Meske & Monster wordt mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds. Meer informatie over reserveren: info@phoenixcultuur.nl of bel met 0413 - 78 2010.


Vlinder-excursie Smaldonk door Joep Steur

De Smaldonk in Het Groene Woud is een kleinschalig cultuurlandschap gelegen op een donk in Schijndel tussen Steeg, Structuurweg en Martemanshurk. Op deze hooggelegen zandige donk (ophoging in moeras) vestigden zich 4 a 5000 jaar geleden al de eerste landbouwers. In de loop der eeuwen ontstond hier een kleinschalig boerenlandschap met een netwerk van akkers, weiden, houtwallen, bosjes en zandpaden. Het 60 hectaren grote gebied is weer in oude staat hersteld. Dit sfeervolle landschap met bloemrijke graslanden, ruigtes, houtwallen, waterlopen en zandpaden zorgt voor een grote plantenrijkdom en daardoor ook voor een gevarieerde vlinderpopulatie. Look-zonder-look, Pinksterbloem en Echte koekoeksbloem trekken dagvlinders aan als Oranjetipje en Landkaartje. Tot op heden heeft vlinderkenner Joep Steur hier honderden soorten dag- en nachtvlinders waargenomen.

Vlinders zijn koudbloedig en vliegen het liefst als ze door de zon opgewarmd zijn tot boven 15 C. Als je de biotoop en de favoriete nectarplanten van een vlinder kent, weet je ook waar je bepaalde soorten kunt vinden. Langs de paden en in de boomweiden in Smaldonk zie je bijvoorbeeld veel braamstruiken. De witte bloemen zijn geliefde nectarplanten voor diverse vlinders zoals Koevinkje, Groot dikkopje, Klein geaderd witje en Distelvlinder. Bij een waterloop, langs een zonnig struweel met wilgen en hazelaar, loop je de kans om bonte zandoogjes aan te treffen.

Andere soorten die we tijdens deze wandeling zomaar zouden kunnen ontmoeten zijn bijvoorbeeld: De Atalanta, Gehakkelde aurelia, Groot koolwitje, Het Hooibeestje, Icarusblauwtje, Koninginnenpage, De Kleine vos en Oranjetipje. Er bestaan ook dag-actieve nachtvlinders, dus wie weet zien we het Stro-uiltje, de Lieveling, Gewone bandspanner of Gerande spanner ook nog. Joep kent de Smaldonk als zijn broekzak en zal u tijdens deze wandeling meenemen in de bijzondere kleur- en geurrijke wereld van de Vlinders.

De vlinderexcursie begint om 14.00 en duurt tot ca 16.00 uur. De start is bij het begin van het Ommetje Smaldonk. Het bankje vlakbij de rotonde Structuurweg / de Steeg (Schijndel). Voor meer informatie zie www.ivnrooi.nl.


Finale 'Sterren op het Doek' met 3 burgemeesters Meierijstad

Foto:

Meierijstad - Tijdens de landelijke opening van IKTOON was er wel een zeer bijzondere modelsessie. Phoenix Cultuur had hun tweede editie van 'Sterren op het Doek' met de drie burgemeesters van Schijndel, Veghel en Sint-Oedenrode. In opmaat naar de fusie van de drie gemeenten tot gemeente Meierijstad was dit natuurlijk een heel bijzonder moment: de drie burgemeesters samen in een portret vereeuwigd.

Door maar liefst negen amateurkunstenaars, die allen cursisten zijn bij Phoenix Cultuur, is er hard gewerkt om een treffend portret te maken van mevrouw Eugster, mevrouw Adema en de heer Maas. De kunstenaars zijn Inge Cremers, Marieke van Schaijk, Ingrid Gesink-Kohlman, Pien van Lieshout, Peter van Dommelen, Helene Stienen, Karin Rebel, Maria Habraken en Mariette Metler. Vanaf de eerste modelsessie hebben zij aan de portretten doorgewerkt en zijn de kunstwerken nu klaar.

Dinsdag 28 juni werden alle kunstwerken door de negen kunstenaars gepresenteerd. Het zijn zeven portretten op het platte doek en twee geboetseerde portretten. De burgemeesters kozen hieruit hun favoriete portret. De Finale van 'Sterren op het Doek II' werd door Marlie Kersemakers begeleid met gesprekken met de kunstenaars en de burgemeesters. Een muzikant improviseerde, geïnspireerd door de verschillende kunstwerken, live.

Foto:

Deze week de voor- en een achterkant van een foto die we via de mail binnen kregen, Die persoon, maar ook wij, willen weten of iemand weet wie de mensen op deze foto zijn. Waar is de foto gemaakt etc.? Weet u het misschien? Stuur dan een mail naar redactie@demooirooikrant.nl, bel naar 0413-479322 of loop eens bij ons binnen: Heuvel 17. De koffie staat klaar.

Oplossing week 25:

Anita Kaskens met haar man Rinus zijn achternaam weet ik niet meer.

Trudy Raaijmakers

Foto:

Zomerconcert Nos Jungit Apollo tussen de buien door

Foto: Hans van den Wijngaard

Met wat vertraging lukte het fanfare NJA om zaterdagavond tussen de buien door het ingekorte zomerconcert 'Nos Jungit Apollo in the Mix' te presenteren. Uiteindelijk kon de fanfare samen met DJ Jordy toch nog acht nummers ten gehore brengen voor de trouwe fans. Na de afsluitende Bolero van Ravel, die door zowel het orkest als DJ Jordy werden uitgevoerd, nam DJ het slotstuk van de avond voor zijn rekening.

Even zag het er donker uit voor het zomerconcert op het Kerkplein. Kort voor acht uur trokken zich donkere wolken samen boven Sint-Oedenrode. Maar dankzij de moderne techniek kon iedereen op zijn smartphone zien, dat er weliswaar een pittige bui op komst was, maar dat het ook snel daarna weer droog zou worden.

Klokslag negen uur, een halfuurtje later dan gepland, klonken de eerste tonen van 'Anton's New World' van Antonin Dvorák over het Kerkplein, dat langzaam volstroomde met publiek. Inmiddels was de zon weer gaan schijnen en kon het publiek nog genieten van nummers zoals 'Nessun Dorma' van Puccini, de 'Hongaarse Dans nummer 5' van Brahms. 'Adagio for Strings' van Samuel Barber, dat NJA samen met DJ Jordy uitvoerde. Natuurlijk was de 'Vijfde Symphonie' van Beethoven voor iedereen al na vier noten herkenbaar, zoals Dick-Jan Veerbeek zo mooi omschreef. 'Habanera' van Bizet uit de opera Carmen werd vocaal vertolkt door Kitty van Eijck en muzikaal ondersteund door DJ Jordy.

Foto: Hans van den Wijngaard

Ook bij de twee laatste nummer die NJA uitvoerde, werd de fanfare begeleid door de DJ. Tijdens de Ouverture 1812, die Tsjaikovski schreef ter gelegenheid van de overwinning van de Russische Tsaar op Napoleon in 1812, kon NJA rekenen op digitale kanonschotten die over het Kerkplein donderden. Het slot voor NJA was de Bolero van Ravel, waarbij DJ Jordy ook zijn inbreng had. Na afloop van het ingekorte concert vermaakte DJ Jordy het publiek nog enkele uren met hedendaagse muziek.


Uitwisselingsconcert Harmonie Nijnsel met Budel

Aanstaande zondag 3 juli vindt er een dubbel concert plaats in Odendael. Harmonie Nijnsel heeft Harmonie Eendracht Maakt Macht uit Budel uitgenodigd om een concert te geven.

Van Harmonie Nijnsel treedt het Harmonieorkest op. Dit orkest staat onder leiding van Hans van der Velden. Zij zullen diverse muziekstukken spelen, waaronder een dynamisch stuk van Johan de Meij, die dit zelfs op zijn eigen website heeft aangekondigd. Daarnaast brengen zij een ode aan Amy Winehouse door een medley van haar muziek ten gehore te brengen.
Ook het Harmonieorkest van Budel staat onder leiding van Hans van der Velden. Dit orkest van ongeveer 80 muzikanten zal in november op concours gaan en gebruikt het concert in Sint Oedenrode om haar concoursprogramma voor het eerst eens in het openbaar te spelen. Ze spelen muziek, die geschreven is door Bernstein, Reed en Ferran. Naast bewoners van Odendael zijn ook alle andere belangstellenden van harte welkom. We zien u graag op 3 juli om 14.30 uur in Odendael!


De veteraan

Hij ademt uit in hout,
zoekt op wat hij wil zeggen,
ontwijkt de kwasten niet
in zijn weerbarstige verhaal

Hij geeft betekenis aan het gebied
dat onder hamer, beitel
geopend wordt en ingericht
met kazematten, dood en vuur

De klopper in zijn hand is
een geweer in vredestijd
dat hem uit zijn verminkt verleden
kortstondig losschudt en bevrijdt

Een aan het licht gehakt tafereel
waarin hij terugkeert als soldaat
van lang doorwaakte nachten

Hij vecht nog steeds zijn oorlog uit
die wel voorbij is maar tot op
vandaag hem naar het leven staat

                                                 Kees Hermis

16 / 32

Kerkberichten

Kerkberichten Martinuskerk
Za 02/07:
14.00u. tot 16.00u: Expositie Mgr. Bekkers, 15.30 uur: Orgelconcert.
Veertiende Zondag door het Jaar 18.30u: Eucharistieviering met Het Goede Herderkoor. Intenties: Liesbeth van de Schoot – van den Abbeele en Cor van de Schoot, Toos van Aarle – Jansen, Martien van de Kallen en zoon Ad.
Zo 03/07: Veertiende Zondag door het Jaar. 09.30u: Eucharistieviering met Het Martinuskoor. Intenties: Marietje van der Linden – de Baaij, Jan Hulsen, Overleden ouders Koks – van Acht en zus Ria, Jan van Nunen, Corry van Nunen – van Engeland, Hendrikus Kluijtmans, Wilhelmina Kluijtmans – van de Oever, Tilly van de Wetering – van Vijfeijken, Overleden familieleden van familie van Bree, Marietje van der Heijden – Eijmberts, Oda Kusters – Vervoort, Tiny Janssen – van der Voort, Cisca en Jan Steenbakkers – van Erp, Ton van der Linden, Jan van Erp en ouders van Erp – Hermes, Piet Bekkers, Marie Bekkers – Timmermans, Nelly Bekkers – Nijssen en Manuel Peeters, Carina van Engeland.
Zo 03/07: 12.30u: Doopviering Mats van Gastel.
Zo 03/07: 13.15u: Doopviering Lani der Kinderen.
Zo 14.00u tot 16.00u: Expositie Mgr. Bekkers.
Deze week is er 's ochtends om 09.00 uur GEEN Eucharistieviering in de Martinuskerk.
Wo 06/07: 14.00u. tot 16.00u: Expositie Mgr. Bekkers.
Vr 08/07: 14.00u: Huwelijksviering Maike van der Zanden en Rick van Nunen.        
Kerkdiensten Sint Petrus' Banden
Wo 29/06:
19.00u: Eucharistieviering
Vr 01/07, Eerste Vrijdag van de maand 08.30u: Eucharistieviering
Za 02/07:18.30u: Eucharistieviering in Breugel
Zo 03/07: 11.00u: Eucharistieviering m.m.v. het Sons Parochiekoor. Intenties: Karel Bekx; voor Manon van Rijsingen wegens haar 50e verjaardag.
Ma 04/07: 19.00u: Eucharistieviering
Wo 06/07: 19.00u: Eucharistieviering
Za 09/07: Geen Eucharistieviering in Son of in Breugel
Kerkdiensten Sint Genoveva-kerk
Di 28/06:
18.15u: Rozenhoedje, 18.30u: Eucharistieviering
Do 30/06: 18.15u: Rozenhoedje, 18.30u: Eucharistieviering, aansluitend stille aanbidding
Vr 01/07: 18.15u: Rozenhoedje, 18.30u: Eucharistieviering
Za 02/07: 18.30u: Eucharistieviering. Intentie: Drika Peters-Anthonissen, Adrie en Wies Sytsma-Hermsen.
Zo 03/07: 09.30u: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Kinderwoorddienst. Intentie: Ad Versantvoort, Miny vd Ven Winkelman, Nelly Vlemmix.
Di 05/07: 18.15u: Rozenhoedje, 18.30u: Eucharistieviering
Do 07/07: 18.15u: Rozenhoedje, 18.30u: Eucharistieviering met aansluitend stille aanbidding
Vr 08/07: 18.15u: Rozenhoedje, 18.30u: Eucharistieviering
Zo 10/07: 09.30u: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Intentie: Ietje van Dinther-Raeven, Riet van der Meeren-Prinsen, Elie Kluijtmans-Eestermans, Alex vd Heuvel, Willem de Roos, Jozef Xhofleer.
H. Martinus Olland
Za 02/07:
Geen Eucharistieviering.
Odendael
Vr 01/07:
Eerste vrijdag van de maand, eucharistieviering.
Zo 03/07: 10:00u: Woord en Communieviering. Intenties: Martien van Liempd. Overl: De Heer Hulsen.
Protestantse Kerk Knoptoren
Zo 03/07:
Dienst in Zonhove, 11.00u: Predikant Ds. Bas Stigter + Kindernevendienst.
Sint Antonius, Nijnsel Zo 03/07: 11.00u: Eucharistieviering met Nol Ardts. Intenties: Petra Aarts- v.d. Laar, Marinus v.d. Koevering, Harry en Peter van Grinsven en overl.fam.

Bijzondere open dagen bij Imkerij 't Polleke

De Landelijke Open Imkerijdagen vormen elk jaar een mooie gelegenheid om nader kennis te maken met bijen en alles wat met deze nuttige dieren te maken heeft. In het weekend van 9 en 10 juli organiseren imkers in Nederland daarom allerlei activiteiten en open dagen, zo ook Imkerij 't Polleke in Heeswijk-Dinther. Wat gaat er allemaal aan vooraf tot je het potje honing op tafel hebt staan? Wat is het verschil tussen een bij en een wesp? Hoe verwijder je een angel nadat je gestoken bent? Op deze en tal van andere vragen geeft de imker graag een antwoord.

De imkerij in het prachtige buitengebied van Heeswijk-Dinther is zowel zaterdag 9 als zondag 10 juli geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Er is dan van alles te beleven bij 't Polleke. Zo kunnen kinderen een eigen waskaars rollen of een bijenhotel maken. Ook zijn er demonstraties honing slingeren en was gieten en kan een bijenangel of vleugel van heel dichtbij onder de microscoop worden bekeken. In de observatiekast is een bijenvolk achter glas te zien. Wellicht verschijnt na wat speurwerk de koningin en is er een echte rondedans van de bijen te zien.

De imker geeft uitleg over het belang van de honingbij voor de bestuiving en de ecologie en economie. Ook zal hij zich laten steken en demonstreren hoe je het beste een angel kunt verwijderen. Natuurlijk is er deze dagen volop de mogelijkheid om de verschillende soorten honing te proeven en is er ambachtelijk honingijs van eigen imkerij, wat alleen dit weekend te verkrijgen is.
Kom jij ook naar deze leuke en leerzame dag, ook voor kinderen? De imkerij aan de Jan van den Boomstraat 7 in Heeswijk-Dinther is ook prima bereikbaar op de fiets. Het team verwelkomt je graag, de koffie en thee staan klaar.

Eerste zomerconcert op het Smitsorgel

Het seizoen van de zomer-/inloopconcerten 2016 wordt op zaterdag 2 juli om 15.30 uur geopend door Istvan Eperjesy uit Helmond. Deze organist is niet onbekend met het Smitsorgel (1839) van de H. Martinuskerk in Sint- Oedenrode (centrum). In het verleden heeft hij tijdens de zomercyclus vaker met succes een concert verzorgd.

Istvan Eperjesy (geboren in 1969) begon op jonge leeftijd met het spelen van orgel. Hij volgde lessen bij Ine Nooijen en Henk Boscha. Later is hij orgel gaan studeren bij Jan van de Laar op het fraaie Robustelly-orgel in Helmond. Hij nam deel aan diverse orgelconcoursen en was o.a. finalist tijdens het Groot Nederlands Orgelconcours in Boxtel in 1990. Ook nam Hij nam deel aan verschillende interpretatie-cusussen zoals de Robustelly-Dagen in Helmond, welke in het verleden iedere 2 jaar werd gegeven. Als kerkorganist is hij verbonden aan diverse kerken in Helmond, Deurne en Eindhoven. In het dagelijks leven is hij werkzaam als software engineer bij Bosch Rexroth Electric Drives & Controls te Eindhoven. Op het programma staan werken van o.a.: J.S. Bach, Schumann en Guilmant. Dit concert is zoals gebruikelijk gratis toegankelijk en begint om 15.30 uur in de H. Martinuskerk (centrum) Sint-Oedenrode.


18 / 32

Cursisten Engels weekje naar Wales

Deze club beleefde een mooie week. Foto:

In de laatste week van mei vertrokken de Engelse conversatiecursiste naar het Verenigd Koninkrijk. De cursisten komen uit Sint Oedenrode, Schijndel, Heeswijk-Dinther, Sint-Michelsgestel, Veghel, Nistelrode en omliggende dorpen. Plaatsen waar jarenlang cursussen werden aangeboden door Welzijn Salus of Volks Universiteit, maar nu al weer jaren privé door Chris Voets. De cursisten komen nog steeds om het Engels te verbeteren, maar ook voor de gezelligheid. De aanwas van cursisten is echter niet groot, zodat ze aandacht blijven vragen.

Het is een middag of ochtend waar velen naar uitkijken. Waar zij zeker de taal onder de knie proberen te krijgen, waar het nieuws van de tv en krant wordt besproken, boeken worden gelezen en natuurlijk ook persoonlijke verhalen voorbij komen. Uiteraard alles in het Engels. Bij verjaardagen wordt de taart niet vergeten bij het koffie drinken.

Waar vroeger Diny Hamelink de reis verzorgde wordt dit nu al voor de derde keer gedaan door Ria Sanders, Coen de Goeij en Chris Voets. Deze keer ging de reis naar Zuid-Wales en tot grote vreugde van de organisatie was de reis in drie weken volgeboekt, met zelfs een reservelijst. Dat geeft wel aan dat dit reisje heel populair is. De cursisten bezochten deze keer het Charles Darwin House, vlakbij Londen, Blenheim Palace, het geboortehuis van Winston Churchill in Woodstock, een dag in Oxford en natuurlijk doorkruisten ze zuid-Wales. Een hoogtepunt was een boottocht op zee, rond Caldey Island waar zeehonden en vele zeevogels werden gespot. Dit alles nou niet bepaald bij kalme zee. De cursisten moesten uitstappen op een houten stijger die in zee was gereden waar de golven overheen gingen. Weinigen kwamen met droge voeten aan het strand, maar genoten hadden ze allemaal. De reis terug naar het hotel in Newport verliep heel rustig, driekwart sliep namelijk. Met volle teugen werd ook genoten van Hay on Wye, waar honderden tweedehands boekenwinkels en stallen in het dorp aanwezig zijn. Voor de vele lezers in de bus dus luilekkerland. Het was een zeer geslaagde, gezellige reis waar de nodige pints werden gedronken, een week met ontzettend goed weer en veel zon. Heeft u nu misschien het idee: dit wil ik ook, Engelse conversatieles of mee op reis? Neem dan gerust contact op met Chris voets, chrisvoets@home.nl of met Ria Sanders, sa.sanders@planet.nl.


Zomermarkt in Nijnsel

De activiteitencommissie van de Beckart spant zich steeds in om met nieuwe ideeën te komen. Maar soms slaat iets zo goed aan dat het voor herhaling vatbaar is. Zo ook de markt die vorig jaar voor het eerst werd georganiseerd. Vanwege dat succes vindt er vrijdag 22 juli a.s. een zomermarkt plaats. De zomermarkt begint om 18.00 uur en duurt tot 21.00 uur.

Vorig jaar schreven wij dat, ingeval de nazomermarkt (september 2015) een succes wordt, de commissie van plan is om het ieder jaar en mogelijk meerdere keren in de zomerperiode te organiseren. De deelnemers en de bezoekers waren direct enthousiast. Daarom is meteen ook een tweede datum vastgelegd en wel op vrijdagavond 2 september.

Streekproducten-Ambachten-Kunst
Er hebben zich al verschillende deelnemers gemeld voor beide markten. Het aanbod is zeer divers, zodat de bezoekers zich niet hoeven te vervelen. De markt is vrij toegankelijk voor iedereen. Nu het plein compleet is met een jeu de boulesbaan, kan men op zo'n zomerse avond een heerlijk vakantiegevoel krijgen.

Terras open
Om de gezelligheid te verhogen is het terras open en is er live muziek aanwezig. Dit zijn op 22 juli, de Rooi Tulpen, zij zullen enkele optredens verzorgen tijdens de markt. Hebt u nog interesse om een kraam te huren? Voor informatie en/of aanmelding: evenementen@zalencentrumdebeckart.nl

Collectanten gezocht

Van 21 t/m 26 november organiseert het Nationaal MS Fonds de landelijke huis-aan-huiscollecte. Ieder jaar gaan er weer duizenden collectanten met een collectebus langs de deur om geld in te zamelen voor mensen met Multiple Sclerose (MS). Over de ziekte MS is nog veel onbekend. Zo weten we nog niet waardoor MS veroorzaakt wordt en hoe we het kunnen genezen.

De collecte is een van de belangrijkste bronnen van inkomsten voor het Nationaal MS Fonds. We ontvangen geen subsidies en zijn volkomen afhankelijk van donaties en giften. Door de collecte kunnen we ons werk blijven doen en investeren in innovatieve onderzoeken om MS te genezen.

Wil jij je ook sterk maken tegen MS?
Om de jaarlijkse collecte nog succesvoller te maken, zijn we op zoek naar nieuwe collectanten en coördinatoren. Een avondje collecteren kost maar 2 uur van je tijd. Hou je van regelen en organiseren en heb je ongeveer 10 uur over, dan kun je al aan de slag als collecte-coördinator.

Vrijwilligers Zevensprong in het nieuw

De Zevensprong met hun sponsor 'De Rooyse Autobedrijven' Foto: Hans van den Wijngaard

Op donderdag 23 juni vond de vergadering voor alle vrijwilligers die dit jaar tijdens de Zevensprong een groepje begeleiden. Over vier weken begint de Zevensprong. Hoog tijd om alle vrijwilligers op de hoogte te brengen van het programma van dit jaar, en ze in het nieuw te steken. Tijdens de vrijwilligersvergadering kregen zo'n vijftig vrijwilligers een T-shirt, gesponsord door de Rooyse Autobedrijven. Gert Wehkamp en Herman Kraaijvanger overhandigden de T-shirts namens de Rooyse Autobedrijven aan de vrijwilligers. De overhandiging dreigde bijna in het water te vallen tijdens de dreigende storm van afgelopen donderdag. Geheel passend in het thema van dit jaar "trammelant in Waterland". Maar nog vlak voor de bui losbarstte kon de fotograaf zijn plaatjes schieten.

Al sinds een aantal jaren worden de T-shirts verzorgd door de Rooyse autobedrijven. Voorzitter Martin van Hastenberg: "fantastisch dat de Rooyse autobedrijven al vele jaren op rij onze t-shirts willen sponsoren!"

Op 26 juli is het dan zo ver en zullen zo'n 280 kinderen hun zomervakantie feestelijk beginnen met de 30ste editie van de Zevensprong.

De kerngroep heeft het programma helemaal rond het belooft weer een superleuke week te worden. De kinderen die dit jaar deelnemen krijgen het programmaboekje voor 10 juli via school uitgereikt.

Texas Rooi: onbeperkt genieten

Foto:

Inmiddels is Texas Rooi een bekende naam in Sint-Oedenrode en omstreken. Texas, met zaken in Boxtel, Sint-Oedenrode en binnenkort ook in Rosmalen, staat voor onbeperkt genieten. Het zijn geen tapas maar je kunt er onbeperkt genieten van de lekkerste gerechten van de kaart.

Rafael Ibrahim, eigenaar van de zaak, zegt dat dat nog wel eens verkeerd begrepen wordt. "Mensen denken vaak dat wij een tapas-restaurant zijn, maar dat zijn we niet. Bij ons krijg je grotere porties en kun je gewoon onbeperkt genieten van alles wat op onze kaart staat. Gewoon, per bestelling gezellig samen je bordje leeg eten. En genieten natuurlijk want dat staat bij ons hoog in het vaandel."

Of je nu met z'n tweetjes bent of gezellig met een grote groep, bij Texas kun je heerlijk avondvullend genieten. Het personeel doet er alles aan om u een fijne avond te bezorgen. "Het is belangrijk dat je met een voldaan en fijn gevoel naar huis toe gaat. Je moet toch een beetje dat vakantiegevoel hebben als je gaat uiteten," aldus Ibrahim.

Kom gerust eens een hapje eten. Op maandag tot en met donderdag voor € 19.95 per persoon en op vrijdag tot en met zondag voor € 23,95 per persoon. Kinderen tot en met vier jaar eten gratis mee en kinderen van vijf tot en met tien jaar eten mee voor € 14,50 per persoon. Graag tot ziens!


Tijd voor zomerschool

Binnenkort start de zomervakantie weer. Tijd voor veel leuke dingen, vakanties en hopelijk heel lekker weer. Maar het betekent ook weer Zomerschool! Aan het programma wordt weer volop gewerkt.
De opzet van de Zomerschool is als vanouds: gezellige, creatieve, inspirerende workshops voor volwassenen (en hun kinderen) Zomerschool wordt georganiseerd door Taalwerkplaats Rooi en het Damiaancentrum. Zet de data 2-3-4, 9-10-11 en 16-17-18 augustus alvast in je agenda!
Wil je hulp of een workshop aanbieden? Neem dan contact op met 06 - 25415362.

Verliefd….en allebei Cum Laude geslaagd

Foto: Jos van Nunen

Lisa Ruijs en Arjan Boets zijn smoorverliefd. Ze spenderen veel vrije tijd samen, maar hebben zich de laatste jaren ook gestort op dezelfde studie (lerarenopleiding voor basisonderwijs) aan de Pabo in Veghel. Natuurlijk, bij een jong stel verstoorden de vlinders met regelmaat het geblader in de studieboeken. Toch kregen ze het voor elkaar om Cum Laude af te studeren.

Proficiat! Erg knap. Hoe bijzonder is het?
"Dank je wel. Het is behoorlijk bijzonder, want in de afgelopen vier jaar zijn er maar één of twee studenten op de Pabo in Veghel Cum Laude geslaagd. Des te leuker is het dat wij nu als stel die prestatie hebben neergezet."

Wat was jullie afstudeerproject?
Arjan: "Ik heb het afgelopen jaar onderzoek gedaan naar de motivatie van leerlingen. Hierbij heb ik specifiek gekeken naar de 'drive' om te leren. Ik heb theorie gelezen en een praktijkonderzoek gedaan om te kijken naar enkele factoren die de motivatie van leerlingen kunnen stimuleren. Deze heb ik verwerkt in mijn scriptie."
Lisa: "Ik heb onderzoek gedaan naar onderwijs in samenhang. De zaakvakken (aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek) werden op mijn huidige stageschool apart verzorgd. De vraag van de school was op welke wijze dit in samenhang kon worden aangeboden. Het doel hiervan was de betrokkenheid van kinderen te verhogen."

Op welke school werken jullie?
Arjan: "Op dit moment werk ik op basisschool Eerschot, hier in Sint-Oedenrode."
Lisa: "Ik werk op basisschool 't Mozaïek in Heeswijk."

Gaan jullie verder studeren, of wat is jullie toekomstplan?
"We willen allebei graag aan de slag komend schooljaar. Op dit moment zijn we druk op zoek naar een baan. We hebben ons voor volgend schooljaar inmiddels ingeschreven voor de cursus 'vakbekwaamheid gym'. Na deze cursus zijn wij bevoegd om gymlessen te verzorgen. In de toekomst sluiten wij een eventuele vervolgopleiding zeker niet uit."

Directeuren en scholen opgelet. Arjan en Lisa zijn druk op zoek naar een interessante baan. Behalve van de liefde, branden ze ook van de ambitie.

Allemaal geslaagd!

Sem van Gorkum

Enkele weken geleden vertelden deze tieners over hun voorbereidingen op het examen. De één pakte het wat luchtiger op dan de ander. De één moet er nu eenmaal meer voor doen dan een collega student. Hoe dan ook, iedereen is geslaagd! Proficiat!

Sem van Gorkum
Geslaagd!
"Ik vond wiskunde, economie en Nederlands heel goed gaan. Engels ging wat minder. Maar het is toch goed gekomen."

Fem Hufnagel
Geslaagd!
"Mijn examens gingen wel goed en ik ben heel blij dat ik geslaagd ben!"

Fem Hufnagel
Chikit Man
Lars van den Brand
Stefan van Acht Foto:
Kevin van der Heijden Foto:
Maaike Rooijakkers Foto:

Chikit Man
Geslaagd!
"Mijn examens gingen vrij goed maar met wiskunde had ik wel wat meer moeite."

Lars van den Brand
Geslaagd!
"Mijn examens gingen vrij goed. Ik had wel moeite met natuurkunde wat uiteindelijk toch nog goed uitpakte. Ik had er toch nog een hoog punt voor."

Stefan van Acht
Geslaagd!
"Mijn examens gingen wel goed, sommige waren wel wat moeilijker maar het was wel prima te doen."

Kevin van der Heijden
Geslaagd!
"Ik vond mijn examens op zich wel goed gaan en ik ben gewoon goed geslaagd met goede punten."

Maaike Rooijakkers
Geslaagd!
"Bij mij gingen de examens heel goed! Ik heb gewoon goede punten gehaald en ben gelukkig geslaagd."


Geslaagd!

Per abuis zijn in de geslaagden pagina van vorige week wat foutjes geslopen.

De namen die we misten onder Elde College vmbo-tl: Lars van den Brand, Kevin van der Heijden, Daan van der Meijden, Thijs Wouters, Mika van den Berg, Bo van de Sande, Sanne Vervoort en Evi de Wit.
Nienke Rovers & Sep Schuurmans stonden onder vmbo-tl, maar die horen onder vmbo-gl te staan. Daar hoort ook Evi van Galen. Haar naam was weggevallen. Voor al deze leerlingen: nogmaals van harte gefeliciteerd!

Open tuin 'De Stal' een ware ontdekkingstocht

'Het is hier leuker dan in de Efteling' schreef een enthousiaste bezoeker in het gastenboek van Open Tuin De Stal in Sint-Oedenrode. Een mooier compliment kunnen Rien en Marietje van den Hurk zich niet wensen. Hun fantasievolle tuin is een ware ontdekkingstocht. Vooral voor kinderen.

Kinderen die meer dan welkom zijn in een open tuin, dat is een zeldzaamheid. In de tuin in Sint-Oedenrode is juist heel veel aan kinderen gedacht. 'Als de ouders na een rondje door de tuin hier aan de koffie zitten, vragen de kinderen altijd of ze nog een keertje het rondje mogen maken' vertelt Rien van den Hurk, de 75-jarige eigenaar vol trots. Rien is de bedenker en maker van de tuin en heeft er jaren werk in zitten. Niet dat hij alles in zijn eentje heeft gedaan: zijn vrouw, zoon en familie steken graag een handje toe. Maar Rien is en was de motor achter De Stal. Vijfendertig jaar geleden zag het er hier compleet anders uit: een weiland met enkele paarden en pony's, een stal en een stacaravan. Rien is één van de elf kinderen. Elke zondag kwamen zij bij elkaar om bij te kletsen, terwijl de kinderen zich vermaakten in de zandbak of met de pony's.

Nadat de ouders van Rien waren overleden, begon hij beetje bij beetje het weiland om te toveren tot deze fantasietuin. Hij plantte bomen en struiken, zaaide bloemen, legde houtsnipperpaden aan, groef vijvers, stapelde een takkenwal, liet een insektenhotel bouwen en bracht de tuin tot bloei. Maar dat was hem niet genoeg; tuindecoratie, het lijkt wel of Rien en zijn vrouw Marietje het hebben uitgevonden. Er kwamen kabouters en een echt kabouterhuis, een ophaalbrug, een egeltunnel, een heksje in haar kasteel, houten figuren in mini wigwams met echte dakpannen en komische beesten. Alles maakte Rien, van huis uit timmerman, helemaal zelf. Het boerenbestaan van vroeger leeft voort in de karrenvrachten spullen die Rien en Marietje in al die jaren verzamelden en een plekje gaven in de tuin, zoals de lange rij melkbussen. Daarna richtte Marietje haar 'Museumke' in. Waar je je ogen uitkijkt. 'Zoveel vlooienmarkten hebben we afgestruind, ongelooflijk, maar we krijgen ook veel van mensen die ons kennen: vrienden gooien niets meer weg en wij zijn overal blij mee en alles krijgt hier een plekje'. Zo wandel je langs het ene stilleven na het andere. De ideeën komen vanzelf bij Rien, al inspireert andere tuinen kijken hem ook heel erg. 'Maar, zo'n tuin als deze ben ik nog nergens anders tegengekomen'.

Bezoekers komen ogen tekort in Open Tuin De Stal
Gevoel voor humor heeft Rien ook, want de slangen die hij maakte, liggen half verstopt langs de paden, afschrikwekkend op de loer. De kippen zijn wel echt en scharrelen rond; eentje ligt te broeden in een hoekje van de ren. In een stuk wei dat overbleef grazen de paarden. Ook insecten en vogels hebben hier een goed leven. "We zien hier de zwartkopgrasmus en de boomklever" aldus Rien. "En als wij koffie drinken op ons terras komt er steevast een koolmees de kruimels van de tafel oppikken".

Dat de bosdieren volledig vertrouwd zijn met de aanwezigheid van Rien laat ook de eekhoorn zien. Hij komt regelmatig langs om nootjes uit Riens borstzak te graaien. Maar niet alle dieren zijn even welkom naar de zin van Rien, zodat hij planten die ze al te graag eten met gaas heeft afgezet. De paden in de tuinen hebben allemaal een naam: Fazantenpad, Toontjespad, karredreef, kabouterpad. "En dit is de rotonde" zegt Rien, die wilde ik er persé in hebben". Zelfs die legde hij aan zonder ontwerp. Ik heb het plan in mijn hoofd, daar heb ik geen tekening bij nodig". De tuin heeft een opmerkelijke vorm, die wel een beetje aan een sleutel doet denken. Vanaf de rotonde kom je door een poort op het fraaie pad naar het donkere bosgedeelte achterin. Tuin De Stal ligt aan de stekelbrem in Sint-Oedenrode langs een zandpad tussen de Zwembadweg en Erica nabij de recreatieplas van Camping De Kienehoef. De tuin is vanaf eind april tot en met september elke middag (bij mooi weer) open vanaf 13.00 uur. Om de tuin goed en op je gemak te bekijken, moet je rekenen op ongeveer 1 à 1½ uur. Tegen een kleine vergoeding wordt koffie of thee aangeboden. De mooie tuin is te vinden op de Stekelbrem 2 in Sint-Oedenrode. Voor meer informatie: www.tuindestal.nl


Vijfenzestig

Dit jaar word ik vijfenzestig. Geen bijzondere leeftijd meer tegenwoordig. 'Vroeger', wat heet vroeger, een paar jaar geleden was 65 nog een magische leeftijd. Je kon stoppen met werken en gaan genieten van de 'oude dag'. Dit werd vaak gevierd met een extra groot feest. Een ritueel om samen met familie en vrienden de overgang te vieren naar een nieuwe levensfase.

Tijdens onze fietsvakantie, schoot mijn a.s. verjaardag regelmatig door mijn hoofd. Waarom zou ik er iets speciaals van maken, vroeg ik me af. De magie van de leeftijd is eraf. Was ik er wel aan toe om een nieuwe fase in mijn leven in te gaan.

En als ik er nu nog niet aan toe ben, wanneer dan wel. Met zeventig jaar misschien? En wordt dat dan de laatste fase van mijn leven? Van zeventig tot….? Ik vond het niet meer leuk om hier over na te denken, maar de vragen bleven komen. Hoe wil ik de tijd invullen? Hoe zal het gaan met mijn gezondheid? Wat een vragen. Ik voelde me er ongemakkelijk bij. Weg ermee, besloot ik resoluut en het lukte me om weer rustig verder te trappen. Het is nu tijd om van mijn vakantie te genieten.

Drie weken verder blijven er nog steeds gedachten opborrelen over de fase waarin ik nu ben in mijn leven. Het gaat ongeveer zo: Ben je al in de fase van ouder worden? Maar ik ben al oud geworden, antwoordt een andere gedachte. Van oud zijn dan? Ik ben nog niet oud. Ja, je bent wel oud. Maar oud klinkt zo oud. Is er dan geen ander woord te vinden voor deze fase op weg naar de vijfenzestig? Naar de zeventig zul je bedoelen! Dat begint al aardiger te klinken. Het geeft me ineens meer ruimte. En zeventig is ook een mooi rond getal. Tien maal zeven.

In allerlei tradities is het getal zeven speciaal. De bijbel vertelt dat God de wereld schiep in zeven dagen. De Joodse kandelaar, de Menora, heeft zeven armen. De zeven zonen van Abraham. De Islam kent zeven profeten. Een toonladder heeft zeven hele tonen. De regenboog bestaat uit zeven kleuren en er zijn zeven dagen in de week.

Wettelijk ben je bij drie maal zeven, geheel onafhankelijk en handelingsbekwaam. De daaropvolgende tweeënveertig jaren neem je allerlei beslissingen die je toekomst bepalen. Nu ik zelf dichterbij de vijfenzestig kom, merk ik dat verleden, heden en toekomst zich meer in elkaar verweven. De zin van mijn leven is me in de loop van jaren steeds duidelijker geworden. De opgang en neergang die iedere geschiedenis kent, kent mijn leven ook. Terugkijkend zijn het belangrijke keerpunten geweest. Met vallen en opstaan ben ik steeds verder gekomen. Levenservaringen hebben zich aaneen geregen tot een rode draad van 'innerlijk weten'. Van hieruit maak ik nu bewuster keuzes voor een toekomst die dichter bij ligt. Wat dit voor mijn komende verjaardag betekent?

Het wordt gevierd zoals voorgaande jaren. Ik kook weer voor de hele familie. Kinderen, broers en zussen, gezellig samen aan de feestelijk gedekte tafel. Zeventig wordt de leeftijd om de overgang naar een nieuwe levensfase te vieren. Ik voel me daar nu nog veel te jong voor.

Henriëtte Snelders
Reageren?
schrijvers@impesant.nl


Pokeraars strijden om titel

Zaterdag 2 juli strijden 135 pokeraars uit alle streken van Nederland in de finale om de titel 'Winnaar Open Nederlands Kampioenschap Poker 2016'. Een titel waar bijna 7.000 pokeraars een poging naar gedaan hebben. Van januari t/m mei in dit jaar werden er 126 voorrondes door heel Nederland gehouden. Alleen de beste pokeraars zijn nog over en mogen het in een dertien uur durende finale tegen elkaar opnemen in hun jacht naar de titel en wellicht hun grote pokerdroom te verwezenlijken.

Organisator Mathijs Jonkers vertelt over het evenement en wat de winnaar wint. "Het Open Nederlands Kampioenschap Poker is een pokerevenement voor de recreatieve pokerspelers die Nederland rijk is. In Nederland kun je alleen pokeren in het Holland Casino. Het kost deelnemers al gauw een paar honderd euro om mee te doen. Dat is vaak alleen weggelegd voor grote spelers of mensen met een dikke portemonnee. Wij wilden graag een laagdrempelig pokerkampioenschap aanbieden aan de recreatieve pokerspelers in Nederland. Dat is gelukt met het Open Nederlands Kampioenschap Poker dat dit jaar pas voor de 2e keer georganiseerd wordt en toch al ruim 7.000 deelnemers trekt.

Wat staat de winnaar te wachten?
"Vanwege de Nederlandse wetgeving mag de winnaar niets winnen. Pokeren voor prijzen mag alleen in Holland Casino.
Met dit kampioenschap wordt het ook voor recreatieve pokeraars mogelijk om aan een groot evenement mee te doen. De finale is een serieuzere aangelegenheid. De Finalisten beginnen om 13.00 uur en de finale is omstreeks 02.00 uur pas afgelopen.
De winnaar wint een mooie bokaal. Echter dat is niet het enige wat de winnaar te wachten kan komen te staan.

Net als bij veel sporten, speelt de winnaar zich met een dergelijke prestatie in de kijker en heeft een goede kans om een sponsoraanbieding te krijgen. "Je kunt het vergelijken met andere sporten. Als iemand goed presteert dan wil een sponsor in die speler investeren."

Zo'n sponsorcontract kan een speler veel opleveren. Pieter de Korver een Nederlandse professionele pokerspeler is daar het bewijs van. Hij won in 2008 een soortgelijk toernooi, waarna hij een sponsorcontract kreeg om grote internationale toernooien te spelen. Bij één van die toernooien won hij €2.3 miljoen. De finale vindt op 2 juli plaats bij Hotel de Heerlickheijd van Ermelo in Ermelo.


Vendelhulde van het Gilde niet op het Ham maar op straat

De weersvoorspellingen waren duidelijk: zondag 26 juni is het weer ongeschikt om de jaarlijkse Openluchtmis ter ere van de H. Antonius op de grens van Erp en Veghel te houden. Zoals bekend staat op die grens sinds de ruilverkaveling in 1984 een kapelletje voor deze heilige van de boeren. Bekend van het beeld van hem en ernaast een varken met een bel om de hals.

Daarom gingen Harmonie Frisselstein met alle instrumenten, de beide Gilden uit Erp en Veghel met hun instrumenten, het koor van de Johanneskerk en alle kerkgangers toch maar naar de Johanneskerk.

Gilden en traditie
Het Veghelse Sint Barbara Gilde kwam met tamboers en bazuinblazers de kerk in marcheren gelijk met het Onze Lieve Vrouwe en Catharina Gilde uit Erp. De vaandrig van dit Gilde, Mark Callaars zorgde voor een waardige demonstratie van het grote vaandel midden in de kerk. Waardig en veilig.
Na afloop van de kerkdienst verzorgde het Erpse Gilde een vendelhulde met 4 vendeliers op straat voor de kerk. Een prachtige demonstratie van hun kunnen waar velen verrast naar keken. Na afloop werden alle betrokken partijen en personen, met name de gedreven pastor Konings, natuurlijk bedankt, onvermeld bleef de inzet van Philip van den Brand die van jongs af aan als acoliet op "de hooiwagen" stond.

Beach toernooi Skunk Meierijstad

In het weekend van 9 en 10 juli organiseert de Veghelse volleybalvereniging Skunk voor de tweede maal een Beachvolleybaltoernooi; Skunk on the Beach! Om de naam Meierijstad te promoten richt Skunk zich dit jaar voornamelijk op spelers binnen Meierijstad. Met medewerking van de gemeente Meierijstad wordt het dit jaar een toernooi waarin teams uit elke huidige gemeentes meedoen.

Na het succes van de vorige editie gaat Skunk er dit jaar een tweedaags evenement van maken, zaterdag spelen de prestatieve spelers en op zondag de recreatieve. Iedereen is welkom om een team in te schrijven via www.vvskunk.nl/beach. Het belooft een leuk en gezellig weekend te worden.

24 / 32

25 / 32

liedje van het ventje

ik ben voor de stilte gezwicht
en heb volgens mijn aard
zo min mogelijk uitgericht

refrein:
hij is weer trug hij is weer trug
dat kleine grijze ventje
gooi maar letters op zijn bord
hij maakt een dichie voor een centje

de lucht is dan toch opgeklaard
opdat u zeker niet gaat gissen
of anderszins ten onder gaat

refrein:
hij is weer trug hij is weer trug
dat kleine grijze ventje
gooi maar letters op zijn bord
hij maakt een dichie voor een centje

waarom mijn woorden missen
die de ziel zo kunnen raken
wilde jullie geenszins buitensluiten
of alsmaar zuchten doen slaken

refrein:
boemerdeboem boemerdeboem
hij is weer trug hij is weer trug
dat kleine grijze ventje
gooi maar letters op zijn bord
hij maakt een dichie voor een centje


Antoon Vervoort mistte alleen het eerste Rondje Rooi

Foto:

Ooit gehoord van een Borgward Classic? Echte autoliefhebbers wel. Antoon Vervoort ook. Sterker nog, hij weet er alles van, want hij heeft er al jaren één. Meerdere weekenden per jaar rijdt hij er mee rond tijdens toertochten. Komende zondag staat een volgende ronde op de agenda. Voor hem en zijn vrouw Petra één van de favorieten: Rondje Rooi.

"Het is één van onze favoriete ritten, omdat het lekker dichtbij is. Binnen enkele minuten zijn we bij de start. Ook kan ik wat meer relax meedoen, omdat ik het niet zelf organiseer. Dat doe ik wel bij verschillende ritten van de Borgward vereniging Nederland en Duitsland.
Antoon is dus een fanatieke autoliefhebber. Alleen de eerste editie van Rondje Rooi heeft hij niet meegedaan. Bij alle andere edities was hij er wel bij. Antoon: "Het is leuk om in de eigen regio rond te rijden en je spreekt veel bekenden. Dat maakt de dag bijzonder."
De autoliefhebberij zit de Rooienaar zowat in de genen. Jarenlang is Antoon beroepsmatig met auto's bezig geweest. Nu vult hij er zijn vrije tijd mee. "Zo ben ik al jaren bezig met het opknappen van een ander model auto. Dat is erg leuk om te doen", zegt hij tot slot. Komende zondag stappen hij en zijn vrouw dus in de oude Borgward. Wellicht ziet u hem wel voorbij komen!

Oplossing: Johan van de Sande

Winnaar: J.Wijn
Scherpakkerstraat 1

Foto:

Marianne Hellings verdient zeker een bloemetje. Zij heeft een moeilijke tijd achter zich maar slaat zich hier bewonderingswaardig doorheen. Wat een kanjer. Wij zijn trots op haar.

De Dozijntjes

Foto: Henri van Hoorn

Toch maar weer een foto van de Knoptoren. Omdat hij zo mooi is! Foto: Henri van Hoorn

Foto: Jo Raaijmakers

Jo Raaijmakers maakte deze mooie natuurfoto. Enkele valken druk in de weer bij hun nest. Stuur ook uw natuurfoto naar ons: redactie@demooirooikrant.nl

Wie rijk is kan huize bouwe, wie errum is moet stene sjouwe.

Stichting Roois Tourspel ondersteunt Kiwanis Kinderhand

Foto: Jeroen van de Sande

De eerste inschrijfformulieren druppelen alweer binnen voor de 32e editie van het Roois Tourspel. Ook dit jaar ondersteunt het Tourspel weer een goed doel in Sint-Oedenrode.

Kiwanis Kinderhand
Kiwanis Kinderhand is een Roois initiatief van de Kiwanis. Zij hebben een platform ingesteld waar via betrouwbare organisaties een beroep kan worden gedaan uit een geldfonds om, bepaalde kinderen uit Sint Oedenrode een financiële bijdrage te geven. Het gaat dan om kinderen tot 14 jaar die aan de kant moeten blijven staan in gemeenschappelijke activiteiten zoals sport, cultuur, school of bibliotheek. Denk dus aan betaling van bijvoorbeeld sportschoenen, jaarabonnement sportclub, bibliotheek en muziekschool of een groepsactiviteit als een dagje uit naar een attractiepark. Het gaat dan specifiek om activiteiten waarvan de kosten niet declarabel zijn bij gemeente, sociale instellingen of andere ondersteunende organisaties. Het gaat hier om activiteiten ter stimulering van participatie van kinderen in sportieve, culturele of leergerichte activiteiten. Organisaties die hier aanspraak op kunnen maken zijn: Rooise Basisscholen, Vluchtelingenwerk Sint-Oedenrode en Rooise sportclubs en verenigingen.

Foto: Jeroen van de Sande
Foto: Lisa vd Ven

Meespelen met het Roois Tourspel
Wilt u meespelen met het Roois Tourspel, dan kunt u zich inschrijven tot vrijdagavond 1 juli 24.00 uur. De laatste inlevermogelijkheid is bij Café De Kroeg aan de Borchmolendijk. Wilt u het formulier eerder inleveren dan kunt u terecht bij Dierenspeciaalzaak De Borchmolen, Bike Center Sint-Oedenrode of Mutsaars Bikes in Schijndel

Inschrijfformulier
Het inschrijfformulier kunt u vinden op www.rooistourspel.nl. Op de inleveradressen zijn ook formulieren aanwezig. Voor meer informatie volg ons ook op Facebook en Twitter.

Zuid-Nerlands kampioenschap BMX in Volkel

Op zondag 26 juni werd in Volkel het Zuid Nederlands Kampioenschap BMX gereden. Met behoorlijke hoosbuien in de middag waren de omstandigheden erg zwaar voor alle rijders. De wedstrijd telde 72 manches en met alle toprijders aanwezig was het knallen vanaf de eerste manche voor de Rooise BMX-ers.

Naast het kampioenschap werd er ook nog een Open Klasse gereden waar Lex Veldt en Bas Verhagen aan hebben deelgenomen. Zij rijden beide in de leeftijdsklasse Boys 12/13 jaar bij deze wedstrijd. Lex werd hierbij in de manches 3-4-4, in de halve finale werd hij vierde en in de finale werd hij netjes zesde. Bas won al zijn manches en ook de halve finale schreef hij op zijn naam, in de finale werd hij derde. Tijdens het Zuid Nederlands Kampioenschap kwamen meer rijders in actie. Alex Veldt werd bij de Cruisers 30+ in de manches 3-4-4, in de finale werd hij achtste. Lex Veldt (Boys 13 jaar) werd in de man ches 3-4-4, in de halve finale werd hij achtste en in de B finale werd hij zevende. Kyro van Schijndel (Boys 13 jaar) reed in de manches 4-2-3, in de halve finale werd hij zesde en in de B finale kwam hij eveneens als zesde over de streep. Bas Verhagen is weer helemaal topfit na zijn vervelende blessure aan het begin van het seizoen en rijdt momenteel de sterren van de hemel. In zijn eigen klasse Boys 13 jaar won hij al zijn manches en ook in de halve finale kwam hij als eerste over de streep. In de A finale werd hij heel knap tweede. Jelle van Delft (Boys 15 jaar) had zich goed voorbereid op deze wedstrijd. In zijn manches werd hij telkens nipt derde wat hem een startbewijs opleverde voor de halve finale. Hierbij trof hij een bak met erg snelle rijders, hij werd vijfde. In de B finale had hij direct al na de start kopstart, mede door een aantal zeer knappe sprongen kon hij deze positie goed vasthouden en won hiermee heel knap de B finale.

Simultaan tijdens jaarmarkt groot succes

Dam- en schaakgrootmeesters Roel Boomstra en Twan Burg tonen klasse. Het 45 jarig bestaan werd groots gevierd door de Rooise dam- en schaakvereniging. Deze keer werd de Martinuspassage tijdens de jaarmarkt omgedoopt tot dam- en schaakpassage. In één lang gerekt lint van ongeveer vijftig meter stonden in totaal 52 borden opgesteld.

Onder grote belangstelling streden er maar liefst 31 dammers tegen internationaal grootmeester Roel Boomstra. Clubleden van RDS en een aantal sterke dammers uit de regio waren aangeschoven om de grootmeester het zo moeilijk mogelijk te maken. Roel Boomstra liet er echter geen twijfel over bestaan dat hij van uitzonderlijke klasse is. Slechts vier spelers wisten remise te behalen. Toekomstig RDS lid Fred Passchier uit Eindhoven, Ad de Hoon van dammend Tilburg, René van Oosterhout van Heijmans Excelsior en RDS'er en medeorganisator Martien van Erp zorgden voor de punten. Na bijna vier uur dammen moest Johan Rijnen als laatste de vlag strijken en stond er de fantastische score van 58-4 in het voordeel van Roel op het bord. Bij de schakers traden 21 spelers in het strijdperk tegen internationaal grootmeester Twan Burg uit Schijndel. In een snel tempo ging Twan de borden langs en wist maar liefst 20 partijen in zijn voordeel te beslissen. RDS'er Daan Geboers was de enige speler die het Twan zeer moeilijk maakte. Daan had lange tijd uitzicht op de volle winst maar bood zekerheidshalve remise aan. De eindscore werd uiteindelijk 20,5 tegen 0,5 in het voordeel van de grootmeester.

Stapt Olland er ook uit?

Is het je ook opgevallen? De zomer van 2016 is tot nu toe onovertroffen. Het heeft namelijk maar twee keer geregend! Van 12 mei tot 14 juni en van 16 juni tot nu. Ja, op woensdag 15 juni was het eventjes droog. Rond 11 uur, als ik me goed herinner. Maar wanhoop niet, het kan nog best wat worden hoor. De laatste tijd wordt de regen namelijk steeds warmer. Dus heb ik gisteren mijn gazon gemaaid om het komend weekend eventueel te kunnen gaan barbecueën. Tijdens het maaien vond ik zowaar drie bruinvissen én het motorblok van onze vorige maaier. Alle vier verzopen. Een verdwaalde Friese zeiler heeft ze mee op het droge getild.

Afgelopen weekend was het helemaal raak. Bij het zomerconcert van Nos Jungit Apollo op het Kerkplein liep het met bakken de trompetten in. En op de jaarmarkt werden gratis snorkels uitgedeeld, op de kraampjes stonden periscopen. In Mariendael gaven tien dansgroepen van Sunrise een "spetterende" show, en dat was dus zelfs binnen!? Wat een kliederzooi! Bij de opening van IKTOON werden de drie burgemeesters van Meierijstad geschilderd, maar dat zullen wel doorgelopen aquarellen zijn geworden. Ik hoorde dat het afgelopen zondagmiddag zo hard goot dat tijdens een oefenwedstrijd van het derde elftal van VV Nijnsel, het middenveld overwoog om in de middencirkel rijst te gaan verbouwen.

Tja, wat doe je eraan? Nou misschien heb je het grote nieuws al wel gehoord, maar bij ons op Slabroek hebben we een oplossing gevonden. Omdat we afgelopen weekend op de Slabroekse Paardendagen ook zoveel regen te verstouwen kregen, heeft de bevolking van Slabroek, met 52 procent van de stemmen, vóór een Slabrexit gestemd. We stappen dus als buurtschap uit Uden, sterker nog, we verlaten de EU en gaan aansluiting zoeken bij de Afrikaanse Unie, omdat het daar veel minder regent. We hebben vanuit Olland al steunbetuigingen gehad – dank daarvoor – en ik heb begrepen dat men daar overweegt om eveneens uit Sint-Oedenrode en de EU te stappen. Half juli heeft voetbalclub Ollandia namelijk groot feest en dan moet het "nondejuu dreug" zijn, zo liet de voorzitter ons diplomatiek weten. We gaan het meemaken!

Spetterend feestweekend voor 60-jarig Ollandia

Het organisatiecomité bestaat uit v.l.n.r. Carla Teulings, Mariëlle Bekkers, Ronny Thomassen, Richard Markus en Paul van Driel Foto: Hans van den Wijngaard

Ze waren er geen van vijven bij, toen zestig jaar geleden Ollandia het levenslicht zag. Toch zijn Richard Markus, Ronny Thomassen, Carla Teulings, Mariëlle Bekkers en Paul van Driel de drijvende krachten achter het jubileumsfeest dat 15, 16 en 17 juli in Olland wordt gevierd. "Maar", zo zeggen ze alle vijf, "zonder de hulp van de andere clubleden zouden we het allemaal niet voor elkaar hebben gekregen".

Het feestweekend van Ollandia is gekoppeld aan een goed doel. Ollander Harold Hagelaars neemt in augustus deel aan een fietstocht tegen de ziekte van Duchenne, een spierziekte waar nog steeds geen medicijnen tegen bestaan. Er is dus nog veel onderzoek en dus geld nodig om de oorzaken van en de medicijnen tegen deze ziekte te vinden. Het inschrijfgeld voor het zondagsspektakel de 'Color Obstacle Run' wordt daarom volledig aan het sponsorgeld voor Harold toegevoegd.

Ik was toch geblesseerd
"Het is al anderhalf jaar geleden dat Erik Huijbregts me vroeg of ik de organisatie van de feestelijkheden rond het zestigjarig jubileum mee wilde organiseren", vertelt Richard Markus. "Ik was toen geblesseerd en kon toch niet voetballen en dacht ach, waarom niet. Er zijn zoveel mensen die iets voor de club doen, dan kan ik dat nu ook wel doen. De opdracht was om uit alle leeftijdscategoriën iemand in het organisatiecomité op te nemen".

Dat laatste is Richard niet helemaal gelukt, want de vijf mensen die nu aan tafel zitten zijn zeker geen afspiegeling van alle leeftijden binnen Ollandia. Toch klinkt de uitleg van Richard aannemelijk: "Paul en ik hebben verschillende mensen benaderd. Die waren echter als vrijwilliger al zoveel met Ollandia bezig, dat ze de organisatie dit keer graag aan een nieuwe generatie overlieten. Maar als we hulp nodig hadden, hoefden we het maar te zeggen". Paul van Driel vult aan: "Zeker bij het zoeken naar oud-leden voor de reünie zijn de mensen die al langer lid zijn ons geweldig van dienst geweest. Er kwamen nog oude ledenlijsten op vergeeld papier tevoorschijn. Er stonden namen op van mensen waar wij nog nooit van hebben gehoord. Bij de oudere leden kwamen er meestal meteen herinneringen en verhalen op. De oud-leden komen uit het hele land, we hebben zelfs iemand in Spanje teruggevonden".

Brainstormen
Over het programma is veel gebrainstormd. Veel ideeën passeerden de revue en bijna net zoveel ideeën verdwenen vroeg of laat weer in de prullenbak. Een biercantus, een benefietwedstrijd, een zeskamp, een voetbaltoernooi, een keeztoernooi of een ballonnenwedstrijd, ze werden het geen van allen. Zelfs een biggenrace, die hoog scoorde werd het niet, want dat was in strijd met het welzijn van de biggetjes. Toch moest er iets spectaculairs komen, want tenslotte bestaat Ollandia maar één keer zestig jaar.

Er kwam een bijzonder programma, althans voor een jubilerende voetbalvereniging. Het programma heeft helemaal niets met voetbal te maken. Het jubileum moet een feest worden voor alle Ollanders. Ook voor hen, die wat minder met voetbal hebben.

Modderbaden en verfbommen
Het sportieve hoogtepunt van het feestweekend wordt zeer zeker de Color Obstacle Run op zondag 17 juli. Olland verandert dan vanaf het sportpark tot aan d'n Toel in één grote stormbaan. Voor de volwassenen ligt er die dag een parcours van maar liefst zes kilometer met vijftien hindernissen te wachten. Strobalen, modderpoelen, sloten en zelfs de Ollandse loop maken deel uit van het parcours. Maar alsof dat nog niet genoeg is worden de deelnemers ook nog eens geplaagd met het tillen van bierfusten. Die fusten zijn weliswaar leeg, maar met de hindernissen en het parcours in de benen zal ook dat onderdeel het nodige vragen van de deelnemers. Voor de jeugd tot 12, die van 12 tot 16 en de senioren, is er een lichter parcours van respectievelijk 1,75 en 3,5 kilometer. Met die twee kortere en lichtere parcoursen is de Color Obstacle Run voor iedereen, dus ook voor de jongsten goed te doen.

Het feestweekend bestaat naast de Color Obstacle Run uit meer hoogtepunten. Vrijdag 15 juli begint het feestweekend met een reünie. Daarvoor zijn alle leden, oud-leden, sponsoren en trainers uitgenodigd. Alleen al voor die reünie zijn zo'n zeshonderd uitnodigingen verstuurd. Er zijn al toezeggingen van oud-leden uit heel Zuid-Nederland dat ze naar Olland komen om hun oude teamgenoten en vrienden weer een keer te zien. Gegarandeerd dat menig oud-lid die avond de als museum ingerichte kantine zal bezoeken. Terwijl in de grote tent voor de kantine het feestgedruis plaatsvindt, is in het tijdelijke museum de clubhistorie in vier episoden van vijftien jaar te zien.

Ook voor de jeugd
Wie de jeugd heeft, die heeft de toekomst en daarom staat de zaterdag grotendeels in het teken van de jeugd. Er worden al weken pallets bij de kantine aan Den Ekker verzameld. Daarmee gaan zo'n honderd jongeren in de leeftijd van vier tot zestien jaar een heus dorp bouwen naast de kantine. Het belooft een knusse boel te worden, want naast pallets, zijn er ook al gordijnen en schilderijtjes, voor in de hutten verzameld. "Eigenlijk hebben we alles", vertellen Carla en Mariëlle, "alleen geen hamers. Die moet iedereen zelf meenemen".

Feestelijk hoogtepunt van het weekend wordt natuurlijk de zaterdagavond. Die begint met een receptie, waarvoor alle Ollandse verenigingen en alle voetbalverenigingen uit de toekomstige gemeente Meierijstad zijn uitgenodigd. Tijdens die receptie zullen zeer zeker de nodige officiële woorden worden gezegd, want ook het gemeentebestuur en de KNVB worden dan verwacht. Na afloop van de receptie, kunnen de stropdassen in de kast, want dan begint de feestavond. Die feestavond, die voor iedereen toegankelijk is, wordt muzikaal opgeluisterd door DJ Crew on tour. Deze drie DJ's gaven ook al op 7th Sunday en Kingsday in Den Bosch acte de présence.

Het volledige programma van het feestweekend is volgende week te lezen in DeMooiRooiKrant. Wie daar niet op kan wachten kan nu ook al terecht op de website van Ollandia: www.ollandia.nl. Wie zich uitgedaagd voelt om deel te nemen aan de Color Obstacle Run, kan zich opgeven via ollandia60@outlook.com. Deelname kost 2,00 euro en de inschrijfgelden komen volledig ten goede aan de strijd tegen de zieke van Duchenne.

29 / 32

Laura Petersen en Divident winnen Kur op muziek

Laura Petersen en haar paard Divident hadden een zeer succesvol weekend in Grave. Hier werd een selectiewedstrijd ZZ-licht verreden. Laura en Divident wisten een sterke proef neer te zetten welke goed was voor 64% en een tweede prijs. Daarna mochten Laura en Divident nogmaals de ring in om hun Kur op muziek te rijden. Hier liet deze succesvolle combinatie zich van hun beste kant zien. Met een mooie score van 68.7% gingen zij met de winst naar huis.

Marloes Merks vertrok met Dora Bella voor een lang weekend naar de meerdaagse wedstrijd in Almelo. Op donderdag kwam deze combinatie hier voor de eerste keer aan start in de klasse B. Na een foutloos basisparcours reden Marloes en Dora Bella een snelle barrageronde. Hier viel helaas een balkje waarna een tiende prijs werd behaald. Haar zus Marion Merks bleef dichter bij huis. In de Mortel reed zij twee snelle foutloze rondes in de klasse M met haar paard Dolf. Zij behaalden een mooie zesde plek. Isabel Geers en Alexander vertrokken naar de springwedstrijd in Eindhoven. Ook zij lieten de balken in de lepels hangen en werden vijfde in de klasse L.

Op zaterdag was het selectie wedstrijd springen voor pony's in Geldrop. Eveline van der Looij kwam met haar pony Esprit aan start in het DE-M. De eerste ronde werd foutloos afgelegd. Ook de barrage reden zij heel goed foutloos met een snelle tijd en dit leverde een 2e plaats op. Op zondag reed zij een 2 fasen wedstrijd, deze werd ook foutloos afgelegd en deze keer in de snelste tijd, dus deze keer namen Eveline en Esprit de eerste prijs mee naar huis.


Meike Nooijen en Black Magic Kringkampioen

Afgelopen zondag werd voor de pony`s de laatste selectiewedstrijd verreden voor Kring Eindhoven/de Kempen in Aalst. Meike en haar pony Black Magic eindigde op deze wedstrijd met 70.1% en een tweede prijs. Na afloop van deze wedstrijd werden ook de kringkampioenen bekend gemaakt en weer mochten Meike en Black Magic zich opstellen voor de prijsuitreiking. Na het verrijden van 6 wedstrijden werden Meike en Black Magic uitgeroepen tot Kampioen van Kring Eindhoven de Kempen.

Dit houdt tevens in dat Meike mag starten op de Brabantse Kampioenschappen. Voor Meike en Black Magic een thuiswedstrijd aangezien die dit jaar verreden worden in Nijnsel. We gaan nu natuurlijk extra ons best doen om er een mooie wedstrijd van te maken. Voor Michelle Westerdijk en het paard Ferrovanck PP is binnenkort ook de laatste selectiewedstrijd. Om de puntjes nog wat extra op de i te zetten reisden ze af naar de Almelose ruiterdagen. Ze startten op donderdag 2 maal in de M1 dressuur. Ze eindigde beide proeven met een eerste prijs met respectievelijk 70.7 en 69.5 %. Op vrijdag en zaterdag startte ze Ferrovanck PP nogmaals in de klasse M1 dressuur. Ook deze juryleden waren zeer tevreden over de verrichtingen van dit duo. Twee eerste prijzen met 65 en 69.7 % waren de resultaten. Nu vasthouden deze flow tot de laatste selectie. Marwin van den Nieuwenhuizen startte in Almelo zijn paard Fabulous in de klasse L. Na twee foutloze omlopen eindigde ze met een zevende prijs.


Wedvluchten vanuit Nanteuil en La Souterraine

Op zaterdag 25 juni stonden de vluchten vanuit Nanteuil (330 km) en de dagfond vlucht La Souterraine (660km) op het programma.

In Nanteuil gingen 122 duiven van negen Rooise liefhebbers van start. Zij werden gelost om 11.45 uur en vanuit daar gingen zij naar de thuishokken. Daar werd de eerste geklokt door A. v.d. Heyden om 16.05 uur. De snelheid was 1267 meter per minuut met een voorsprong van 18 minuten op de nummer twee. De eerste vijftien in Sint-Oedenrode waren: A. v.d. Heyden: 1,5,6,9. H. v. Boxmeer: 2,7,8,11,12,15. J. v. Boxmeer: 3,4,13,14. J. Lathouwers: 10.

Daarna stond de vlucht vanuit La Souterraine op het programma. Met een afstand van 660km een flinke afstand. Het dubbele van de vorige vlucht. Aan deze vlucht gingen 92 duiven van start. Zij werden gelost om 7.30 uur. De eerste werd geklokt door J. v. Boxmeer om 17.04 uur. De snelheid bedroeg 1210 meter per minuut. Ook deze vloog tien minuten los op de nummer twee. De eerste vijftien in Sint-Oedenrode waren: J. v. Boxmeer: 1,10,14. H. v. Boxmeer: 2,6,7,8,11,13,15, W. v. Houtum: 3,4,9,12, T.H. v. Houtum: 5.

Ook stond er de vlucht vanuit Bordeaux (865km) op het programma.. Deze overnachtvlucht werd gelost op vrijdag om 14.00 uur. Hier werd de eerste geklokt door J. v. Houtum op zaterdag om 09.57 uur. De snelheid bedroeg 1060 meter per minuut. De eerste vijftien in Sint-Oedenrode waren: J. v. Houtum: 1,4,5,7,8,9,10 12,13,14,15, H. v. Boxmeer: 2,3,11, J. Toelen: 6.


Bridge
Bridgeclub Rooi 750
22/6: A-lijn: 1. Margot Fassbender & Lieke Pieters 66,50 2. Dirk Gillissen & Jan van Lanen 58,00 3. Anneke Majoor & Toon Majoor 55,83 B-lijn: 1. Francine de Koning & Jan Verbunt 68,07 2. Jan Derks van de Ven & Christ Verhoeven 63,91 3. Jaap Agema & Rein Jansen 54,06
BC De Beckart 23/06: A-lijn: 1. Riet van Hout en Cees van Hout en Nellie Vervoort en Frans van den Boomen 58.33 %, 3. Nelly Seegers en Jan Seegers 55.72 %, 4. Riet van de Laar en Zus van de Rijt en Mieke en Frans van de Ven 52.60 %. B-lijn: 1. Annie Kastelijn en Addie Rijkers 62.50 %, 2. Anny van Acht en Lena van Acht 54.60 %, 3. Mieke Raaynakers en Leny van Rooy 53.47 %, 4. Annie Dortmans en Thea van de Heijden 49.30 %.
Zijtaartse Bridge Club 21/06: A-lijn: 1. Jana v.d.Acker & Josien v.d.Berkmortel 60,25 %, 2. Gerard Bekkers & Hannie Habraken 59,92 %, 3. Riet Koevoets & Ria Swinkels 56,42 %. B-lijn: 1. Albert v.d.Hurk & Piet v.Schaijk 62,50 %, 2. Clasien Nolle & Trudy Smulders 59,38, 3. Maria Rijken & Marietje v.d.Wijgert 55,21 %.
Bridge Club KBO Zijtaart 24/06: A-lijn: 1. Tonnie Kivits & Jan Langenhuizen 57,92 %, 2. Wim & Tiny v.Lieshout 57,08 %, 3. Theo & Toos v.Dijk 55,83 %. B-lijn: Toon Gevers & Huub v.d.Heuvel 62,50 %, 2. Mien Verhoeven & Mien Vissers 59,19 %, 3. Geert Putmans & Jeanne Peters 56,75 %.
Bridgeclub J.V.G 22/06: 1 Gebr. Van Erp 66,15 %, 2 Dms. W.v.Gerwen- A.v.Genugten 65,10 %, 3 Echtpr. Seegers 53,13 %.
Bridgeclub De Neul 27/06: A-lijn: 1. Nettie Passier en Mia Poels 67.97 %, 2. Margot Fassbender en Lieke Pieters 63.02 %, 3. Gerarda van Oirschot en Annie van de Sangen 56.77 %. B-lijn: 1. Nellie Vervoort en Ria v Zon 67.26 %, 2. Guus Plevier en Fried van de Laar 58.63 %, 3. Sjef van de Kerkhof en Jan van Lanen 57.14 %. C-lijn: 1. Riet van de Laar en Jeanne van de Ven 70.49 %, 2. Bertha van de Laar en Nellie Lathouwers 67.36 %, 3. Netty van Dijck en Thea Huyberts 56.25 %.


Jan Fransen wint de 'Vriendschapsbokaal'

Op zaterdagmiddag 18 juni komt de regen met bakken naar beneden. Dit weerhield een aantal doorgewinterde vissers echter niet om de strijd aan te gaan voor De "Vriendschapsbokaal". Na ruim twee uren vissen klonk het verlossende eindsignaal.Onder het genot van een drankje bij De "Vriendschap"kon uiteindelijk de bokaal aan Jan Fransen worden uitgereikt.

Dit gebeurde door Peter Verkuijlen, de nieuwe voorzitter van B.H.V., die voor deze gelegenheid naar Boskant was gekomen. Jan, Proficiat!


Gratis snorkelintroductie bij DDA

Met de zomervakantie in aantocht, geeft The Dutch Dive Academy een gratis snorkelles aan iedereen die erover denkt om in de vakantie te gaan snorkelen. Onze aardbol is rijk aan water en het is een geweldige ervaring om de onderwaterwereld snorkelend te verkennen. Door het volgen van deze gratis les, maak je kennis met de basisbeginselen van het snorkelen: houding en zwemslag, snorkel leegblazen en hoekduiken maken. Bij interesse kan na deze les een uitgebreide introductieles gevolgd worden.

Voor iedereen
Deze gratis les is toegankelijk voor iedereen met een zwemdiploma. Ook wanneer kinderen interesse hebben om snorkellessen te gaan volgen na de vakantie, is deze introductieles geschikt.

Datum en tijd
Op maandagavond 11 juli staan de instructeurs van DDA voor je klaar. Van 18.30 tot 19.30 uur in zwembad De Neul.

Aanmelden
DDA wil graag weten op hoeveel personen ze kunnen rekenen en aanmelden is dan ook verplicht. Stuur een e-mail met naam, leeftijd en schoenmaat naar info@dutchdiveacademy.com.


Vresselse ruiters op dreef

Veerle van de Pasch reed zaterdag met haar nieuwe paard Amerigo voor de eerste keer de ring binnen in Eindhoven. Dit ging niet zonder succes. Veerle won de eerste prijs in de klasse BB. Daarna reed ze door naar de Mortel met haar andere paard Cennetial. Daar werd ze zevende in de klasse B . De pony Ruiters' reden een tweedaags concours in Geldrop. Nina van Enckevort reed met haar Dinkytoy in de klasse Z en won deze rubriek.

Op zondag werd een tweede fase rubriek verreden. Daarbij mocht Nina de vierde prijs ophalen. Dat betekende dat ze zich kwalificeerde voor de finale. Daar mochten de beste vier rijden en na een mooie foutloze ronde reden er twee barrage. Nina reed super snel en daarmee was de overwinning behaald. Een mooie sjerp en een waardebon van 75 euro was de prijs. Al met al weer een prachtig weekend voor de Vresselse dames.


Zestig jaar nieuws bij jaarlijkse show Sunrise

Foto: Hans van den Wijngaard

Na een jaar hard werken presenteerden de tien dansgroepen van Sunrise, het afgelopen weekend in Mariëndael hun dansshow 'What's Newz'. Een enerverende show met thema's die de afgelopen zestig jaar in het nieuws waren en iedereen in de zaal op de een of andere manier wel aanspreken. Alle hoogte- en dieptepunten in het nieuws van de afgelopen zestig jaar passeerden het afgelopen weekend de revue tijdens de dansshows van Sunrise. De bekende woorden "I have a dream', van Martin Luther King, de val van de Berlijnse muur, maar ook de ramp met de MH17, de aanslagen op de Twintowers van 11 september 2001 of de zoektocht naar drie nieuwe K3-zangeressen onlangs.

"We wilden meer dan een aantal leuke dansjes achter elkaar zetten", vertelt Kim Roefs van Sunrise. Samen met Whitley Vogels was zij verantwoordelijk voor de samenstelling van de dansshow. "Onze bedoeling was om de mensen iets mee te geven, iets om over na te denken. Daarbij vonden we het belangrijk dat zowel de opa's en oma's in de zaal, maar ook de kinderen zelf herkenning hadden met de thema's"

Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Jelle van den Brand

De nieuwsthema's die als inspiratie voor de verschillende dansen dienden werden door de trainsters van de dansgroepen voorgesteld. Whitley en Kim hebben vervolgens gekeken hoe deze thema's het beste op elkaar aangesloten konden worden. Dat zij daar in geslaagd zijn bewezen de staande ovaties die de danseressen en hun trainsters en indirect natuurlijk ook aan alle andere mensen die alles mogelijk maakten aan het einde van elke show ten deel vielen.

Kijk voor meer foto's op www.mooirooi.nl

Handboogvereniging De Ontspanning speelt voor de competitie

De Rozelaer heeft op dinsdagmiddag geschoten voor de competitie. Winnaar was Antoon Vervoort met 213 punten. De overige scores waren: Martie Verhoeven 212, Jan van Erp 212, Antoon Hermes 206, Ron Spijker 195 en Joep Verbunt 147.

Op vrijdagavond was de senioren/jeugd Face-to face wedstrijd. Hierbij worden directe duels uitgevochten tussen twee schutters. De winnaar was William Huyberts. De verdere uitslag: René van Erp, Theo Passier, Simong Boersbroek, Martie Verhoeven, Toon Hermes, Wil Kivits, Jan van Erp, Simon Roumen, Stan de Bie, Jerica van de Mortel, Rick van de Mortel, Antoon Vervoort, Jos van den Berg, Michael Moonen, Jos van de Veer en Frans van de Braak.

Theo Passier heeft vorige week en deze week een veldwedstrijd geschoten. Vorige week was een wedstrijd in het vijflandentoernooi in Cadier en Keer. Op zaterdag is de wedstrijd gestaakt in verband met het slechte weer. Op zondag schoot Theo 386 punten en haalde een vierde plaats bij de heren masters compound. Afgelopen weekend was de Lakota Trofee in Zoetermeer. Met 373 punten werd Theo daar de winnaar. Vier jeugdleden van Ontspanning hebben op zondag in Almere de derde jeugdfita geschoten. Simon Boersbroek en Piet van den Berg schieten bij de junioren op 70 meter. Met een score van 609 punten werd Simon 7e. Piet schoot 927 punten en werd 3e. Floris en Dione Mesu schieten bij de cadetten op 60 meter. Floris schoot 894 punten en werd 9e bij de jongens. Dione schoot 882 punten en werd 4e bij de meisjes.

Ladies Night bij TV de Kienehoef

Vrijdagavond 24 juni om 19.00 uur ging de jaarlijkse Ladies Night weer van start. 26 enthousiaste dames stonden aan de start voor een sportief maar vooral gezellig avondje tennissen. Voorafgaand aan de eerste ronde kregen de dames een energie boost van DailyLift the real nutrition, met dank aan Wilma Kremers. Via het befaamde kaartensysteem werd bepaald wie met en tegen wie gingen spelen. In totaal werden er drie rondes van 45 minuten getennist.

De weergoden waren goed gezind dus de hele avond heeft men met zijn alle heerlijk op het terras kunnen zitten. Rond 23.00 uur werden de prijzen uitgereikt en gingen vier dames naar huis met een leuk presentje. Iedereen bedankt voor de deelname en graag tot volgend jaar!

Open Water wedstrijd in Vianen

Afgelopen zaterdag hebben Luc van Eijndhoven en Roel en Dana Janssen deelgenomen aan het 7e Openwater zwemevenement in het Merwedekanaal te Vianen (Utrecht). Zij hebben de volgende resultaten behaald: Luc: 1e op de 1000m vrije slag in 12.59.37 (Clubrecord); Dana 2e op de 1000m schoolslag in 21.01.30 en 1e op de 3000m vrije slag in 50.18.91; Roel: 3e op de 500m schoolslag in 09.30.54 en 4e op de 1000m vrije slag in 16.28.82.

Komend weekend
Komende vrijdag reist een groep van 43 personen, waarvan 27 zwemmers af naar het Duitse Lünen (nabij Dortmund). Zij zullen daar op zaterdag en zondag deelnemen aan de wedstrijd om de Lippepokal, die wordt gehouden in het 50m buitenbad bij de Cappenberger See.

Kleuterdiploma turnen Dioscuri

Op zaterdag 25 juni vond in sporthal De Streepen het jaarlijkse kleuterdiploma turnen plaats. 24 Kleuters hebben aan papa's, mama's, opa's en oma's laten zien wat ze allemaal geleerd hebben. Voor het behalen van het diploma moesten alle kinderen op vijf verschillende onderdelen, waaronder de balk, de brug en trampoline, hun verrichtingen laten zien.

Het ging heel erg goed en alle kinderen zijn geslaagd! Iedereen heeft een mooi diploma ontvangen.

Dubbel DVD voor Rooise sportkampioenen

Alle Rooise sportkampioenen die tijdens het sportgala van maart zijn gehuldigd voor hun sportieve prestaties krijgen een dubbel DVD van dat sportgala. Die wordt hen aangeboden door Tekst, Fotografie en Video van de Wijngaard, die de DVD samenstelde. Afgelopen zaterdag mocht de Rooise sportman van 2015, Koen van der Wijst, het eerste exemplaar in ontvangst nemen van Hans van den Wijngaard.

Tekst, Fotografie en Video van den Wijngaard sponsort de stichting sportgala Sint-Oedenrode ook voor de sportgala's van 2017 en 2018. Alle kampioenen van 2015 hebben van de organiserende stichting een brief gehad, daarmee kunnen zij hun DVD ophalen.

32 / 32

Donderdag 30 juni
Mama-café Nijnsel
De Beckart

't Onderonsje
Damiaancentrum

Zaterdag 2 juli tot zondag 3 juli
KLW Plattelandsfestival
De Vresselse Hut

Zaterdag 2 juli
Orgelconcert: Tstvan Eperjesi
Martinuskerk

Vynil avond
Proeverij van Ouds

Zondag 3 juli
Rondje Rooi
Sint-Oedenrode

Kasteel Henkenshage open
Kasteel Henkenshage

Open dag Leef en Vind
Leef en Vind

Woensdag 6 juli
Kleuterproject Overgisteren
Sint Paulusgasthuis

Natuurwandeling Heem-natuurgroep
Markt

Meditatie
Leef en Vind

Donderdag 7 juli
Pubquiz
D'n Dommel

Zaterdag 9 juli tot zondag 10 juli
midzomerfeesten 2016 Olland
Olland

Zaterdag 9 juli
Orgelconcert: Tannie van Loon en Frank Hermans
Martinuskerk

Zondag 10 juli
Spirituele wandeling (rolstoel vriendelijk)
Leef en Vind

Zaterdag 15 juli tot zondag 17 juli
Feestweekend 60-jarig Ollandia
Ollandia

Zaterdag 16 juli tot zondag 17 juli
Beachvolleytoernooi
Sporthal de Streepen

Zaterdag 16 juli
Orgelconcert: Klaas Doornbosch uit Utrecht
Martinuskerk

Zondag 17 juli
Live muziek: Smartlappenkoor Gemertse Smart
Gasthuishoeve

Dinsdag 19 juli tot vrijdag 22 juli
Rooi Fietst
Sint-Oedenrode

Donderdag 21 juli
Bewust & Zo Inspiratieavond 'Je zielsbestemming' (filmavond)
Kasteellaan 6R

Vrijdag 22 juli
Zomermarkt
De Beckart

Zaterdag 23 juli
Orgelconcert: Marc Schippers
Martinuskerk

Dinsdag 26 juli tot vrijdag 29 juli
Zevensprong
Sint-Oedenrode

Donderdag 28 juli
't Onderonsje
Damiaancentrum

Woensdag 3 augustus
Meditatie
Leef en Vind

Maandag 8 augustus
Begin van de Bouwvak
Sint-Oedenrode

Zaterdag 13 augustus
Orgelconcert: Arjan Mooij
Martinuskerk

Maandag 15 augustus
Nationale relax-dag

Op deze dag mag je heerlijk relaxen. Genieten van de vrijheid die je hebt en even de tijd voor alles nemen. 's Avonds de beentjes omhoog en relaxen maar!

Zaterdag 20 augustus
Orgelconcert: Jan Berkers
Martinuskerk

Donderdag 25 augustus
't Onderonsje
Damiaancentrum

Zaterdag 27 augustus tot woensdag 31 augustus
Kermis Rooi
Sint-Oedenrode

Zaterdag 27 augustus
Workshop Oceandrum
Leef en Vind

Burgerkoning schieten
Gildeterrein, Ollandseweg

Vrijdag 2 september
Nazomermarkt
De Beckart

Zaterdag 3 september
Orgelconcert: Bert Augustus
Martinuskerk

Zondag 4 september
Natuurwandeling Heem-natuurgroep
Markt

Woensdag 7 september
Meditatie
Leef en Vind

Vrijdag 9 september
Schuimparty
The Joy

Zaterdag 10 september
Open Monumentendag
Martinuskerk

Vrijdag 16 september
Ollands Keeztoernooi
De Loop'r

Vrijdag 16 september tot zondag 18 september
Jubileumstuk 'the Godmother'
Ahrend

Zondag 18 september
Fokpaardendag
Markt

Dinsdag 20 september
Prinsjesdag
Elke derde dinsdag van september is het Prinsjesdag, de feestelijke opening van het nieuwe werkjaar van de Staten-Generaal (de Eerste en Tweede Kamer). De koning rijdt op deze dag in de Gouden Koets naar het Binnenhof in Den Haag en leest in de Ridderzaal de troonrede voor.

Woensdag 21 september
Biergilde
Proeverij van Ouds