DeMooiRooiKrant

12 oktober 2016

DeMooiRooiKrant 12 oktober 2016


Foto: Jos van Nunen

Enkele decennia geleden was een diamanten huwelijk (60 jaar getrouwd) nog een grote zeldzaamheid. Ook nu de gemiddelde leeftijd van de mens stijgt, is het een mijlpaal die nog maar weinig echtparen gegeven is. Gerard en Bertha Rovers-Thomassen speelden het klaar, op 4 oktober. Hoe? Gerard: "We hebben altijd gruwelijk geluk gehad, op alle gebied."

Dat zou van alles kunnen betekenen. Dat ze gelukkig zijn met elkaar? Dat hoef je niet te vragen, dat merk je meteen als je met ze praat. Gezondheid? Voor Gerard (84) gaat dat helemaal op – afkloppen. Bertha (82) is geestelijk ook nog helemaal fit en alert. Ze heeft wel wat lichamelijk kwaaltjes. "Maar ik mag niet klagen" voegt ze er meteen aan toe "Al durf ik ook niet meer op de fiets te stappen."

Ja, toen ze elkaar leerden kennen fietsten ze wat af. Een keer zelfs helemaal van Liempde – waar Bertha woonde – naar Amsterdam. Bertha: "We leerden elkaar kennen bij de Tricot in Best. Daar ging ik elke zondag dansen en zag ik Gerard wel eens. Die 'danste rond d'n blok', zeiden we vroeger altijd als iemand bij de bar bleef hangen. Om in de zaal te komen moest je toen een gulden betalen, die gaf hij liever uit aan de bar haha."

Gerard: "We hebben bijna vier jaar verkering gehad voordat we trouwden. Ik woonde in Boskant, dus naar Liempde was maar een klein eindje fietsen. Nu fiets ik nog steeds veel, elke donderdag ga ik met de fietsgroep mee. Maar gelukkig mag ik ook nog steeds auto rijden. Verder zijn we lid van de Boskantse hengelsportvereniging." "Ik kan dan wel niet meer fietsen, maar ik verveel me geen moment" vult Bertha aan. "Elke woensdagmiddag en vrijdagmiddag gaan we jeu-de-boulen, en tussendoor vermaak ik me prima met een goed puzzelboek. Op vakantie? Weinig. We zijn wel eens in Turkije en Kroatië geweest, de afgelopen jaren een huisje van Centerparcs, maar nu gaan we niet meer."

Regelmatig heeft Gerard het over 'geluk'. Wat heeft hij nog niet genoemd? "Ik heb 40 jaar gewerkt bij een fijne baas, KampOda. Dat was in de tijd dat je met je 59 al met pensioen mocht, en dat deed ik natuurlijk. Nog meer geluk? We hebben vier kinderen, acht kleinkinderen en vier achterkleinkinderen. Allemaal gezond."

Natuurlijk blijft het diamanten feest niet onbesproken. "Geweldig! Natuurlijk kwam de burgemeester op de koffie, maar we kregen ook persoonlijke gelukwensen van de Commissaris van de Koning, en van de Koning zelf! En onze kinderen hebben ons in augustus compleet verrast met een dagje Amsterdam. Naar hotel 't Klein Kalfje, aan de Amstel, waar we vroeger naar toe gefietst waren."

Keukenbazen met Wollerich de keuken in

Foto:

De Rooise vriendinnen Jip de Vries, Vera Prinssen en Kris Verhagen van groep 7 van basisschool de Kienehoef doen zaterdag mee aan de 'Keukenbazen Battle' in Den-Bosch. Deze wedstrijd vindt plaats in het Koning Willem 1 college.

In de voorronde, waarbij een foto van je gerecht ingestuurd kon worden, zijn de drie meiden uitgekozen om deel te nemen aan de finale. Samen met topkok Gerard Wollerich is een menu samengesteld wat aankomende zaterdag gepresenteerd gaat worden. Aan een professionele jury én aan hun eigen gasten. Locoburgemeester Jeanne Hendriks is één van die gasten.
Woensdag gaan de meiden samen met Gerard de keuken in om te oefenen. Dat is natuurlijk al hartstikke gaaf, maar er moet ook gewerkt worden.
De 'Keukenbazen Battle' wordt dit jaar voor de tweede keer gehouden. Vorig jaar was het al een groot succes. In het totaal doen achttien gemeenten mee aan de battle en natuurlijk hopen de drie Rooise meiden er met de hoofdprijs vandoor te gaan. Nu is het nog even heel hard oefenen en de puntjes op de i zetten, zodat zaterdag heerlijk gesmuld kan worden.

Politie maakt hennep en vuurwapens buit

De politie heeft in een woning aan de Horst in Sint-Oedenrode de eigenaar van het pand aangehouden omdat er vuurwapens en hennep gevonden zijn.

Ze kwamen deze misdaad op het spoor toen ontdekt werd dat er illegaal stroom werd afgetapt. De kwekerij bestond uit jonge plantjes, maar ook uit oogstrijpe exemplaren en was verdeeld over meerdere kamers. De vermoedelijke dader zit vast op dit moment en wordt verhoord. Onderzocht wordt of er meerdere mensen bij betrokken zijn.

Jaargang 7 - Week 41 - Woensdag 12 oktober 2016

Formido
Forum klus wijs
Vennotex

Diabetes Fonds zoekt collectanten

Het Diabetes Fonds zoekt vrijwilligers die in de week van 31 oktober tot en met 5 november twee uurtjes willen collecteren in Sint-Oedenrode (vooral Olland).

Diabetes (ook wel suikerziekte genoemd) is een ernstige ziekte die diep ingrijpt in het leven van mensen. Daarnaast heeft het een domino-effect. Diabetes kan leiden tot een hartaanval, dementie, blindheid en nierfalen. Er zijn nu al 1 miljoen mensen met diabetes in Nederland. En elke dag komen er 200 patiënten bij.

Het diabetes Fonds betaalt wetenschappelijk onderzoek om diabetes beter te behandelen, te voorkomen en te genezen. Hiervoor is het fonds afhankelijk van donatie en de collecte. Om de opmars van diabetes tegen te gaan, zijn er meer inkomsten nodig. Daarom is het Diabetes Fonds hard op zoek naar nieuwe collectanten in Sint-Oedenrode (vooral Olland).

Vrijwilligers kunnen zelf bepalen op welke avond ze willen collecteren. Bel voor meer informatie met de collecteleider; Noud Pouwels, telefoonnummer 0413-474842/06-18628292 of een mailtje naarcollecte@dibetesfonds.nl

Nieuwe AH en Lidl stap dichterbij

Op dit terrein moet de Lidl komen.

Het ziet er naar uit dat Rooi over afzienbare tijd beschikt over een zeer compleet pakket aan supermarkten. De verplaatsing van de Zaanse grootgrutter van de Markt naar een groter te bouwen filiaal aan de Borchmolendijk kan rekenen op medewerking van het college, die de voorbereidingscommissie donderdagavond vroeg om aan te geven of die optie bespreekbaar was.

Ook de bouwplannen van Lidl aan de Boskantseweg kregen, nadat de eerste variant vorig jaar was afgewezen omdat die te groot zou worden, groen licht. De prijsvechter heeft een nog steeds grote maar 'slankere' variant B voorgelegd. Op die locatie, waar voorheen de Boerenbond zat, ligt al van oudsher de bestemming 'detailhandel'. Omdat het oorspronkelijke plan al is aangepast en er goed overleg zou zijn met de omwonenden, is de realisatie van de Lidl een stap dichterbij dan die van AH.

Al knelt het huidige perceel van de AH op zijn huidige locatie aan de Markt al jaren, het gewenste filiaal met een oppervlak van 1900 m2 bruto en 1500 netto was voor de commissie ook een maatje te groot voor het perceel van De Leijer. Ook zou het verwachte aantal verkeersbewegingen en hinder bij de bevoorrading leiden tot ontwrichting van het Sluisplein, aldus de omwonenden. Namens hen haalde Sluispleinbewoner B. Govaerts alles uit de kast om het plan naar de prullenbak te verwijzen. Hij voorzag meer dan honderd vrachtwagens per week voor de bevoorrading, het ambtelijk rapport zou onjuiste cijfers en rekenfouten bevatten, de EMTE zou grofweg tien procent omzetverlies lijden. Een aanbeveling van het college om de bevoorrading inpandig te doen zou ruimte-technisch niet haalbaar zijn.

Foto: Pien van der Sommen

De commissie had tevens moeite om de tekst van het collegevoorstel, "in te stemmen met variant 2" ofwel het voorliggende plan, te rijmen met de geruststelling door portefeuillehouder Jan van Burgsteden dat het alleen om de kaders ging en daarbinnen nog van alles mogelijk was. Er ontspon zich een taaie discussie tussen Van Burgsteden en de fracties: wie was nu aan zet? Uiteindelijk werd afgesproken dat de fracties met wijzigingsvoorstellen zouden komen in de eerstvolgende gemeenteraadsvergadering.


Theaterconcert: De Maria Monologen

"Theaterconcert De Mariamonologen" in Son en Breugel is een voorstelling vol prachtige verhalen, gedichten en nieuwe liedjes, speciaal geschreven en gecomponeerd voor deze voorstelling. Maar ook het prachtige Salve Regina en wereldmuziek van o.a. Youssu N'Dour en de Beatles. Met hart en ziel gezongen en met overgave verteld door Elly Zuiderveld, Ineke ter Heege en Elise Mannah. Drie zangeressen die diep weten te raken. Begeleid op de piano door Henk Doest en regie: Jan-Jaap Jansen.

Datum: Vrijdag 14 oktober 2016. Aanvang: 20.00 uur (met pauze) Plaats: Protestantse Kerk, Zandstraat 26 in Son. Reserveren kaarten: mariainson@kpnmail.nl

Dè moet in de krant…

Je kent het wel. Soms begaat iemand een actie waarvan gezegd wordt: Dè moet in de krant! Dat kan zijn omdat je zoon eindelijk – na een jaar – zijn fietsband heeft geplakt, of omdat zijn zusje eens een keer mee helpt met de afwas. Maar het kan ook zijn dat iemand iets bijzonders doet. Voor de eerste keer een doelpunt heeft gemaakt, eindelijk dat kunstje op de trampoline kan of iets voor het goede doel heeft gedaan.

Zoals Lynn, Bo en Robin. Zij hebben afgelopen week hard gewerkt. Voor Stichting DierenLot zijn ze de deuren langs gegaan om lege flessen in te zamelen. In totaal haalden ze voor 50,40 euro op. "Misschien is het voor andere kinderen ook leuk om te doen, om nog meer in te zamelen", moedigt Robin aan.
Stichting DierenLot helpt dieren in Nederland die een buitengewoon beroerd bestaan leiden. Ze worden opgesloten in veel te kleine hokken, soms ernstig mishandeld, op straat gezet of gewoon maar aan hun lot overgelaten. Stichting DierenLot trekt zich het lot van deze dieren erg aan en wil ze graag helpen. Ze vinden het daarbij belangrijk om met name lokale en regionale, kleine en middelgrote, organisaties te steunen. Want die hebben het verreweg het moeilijkst met het financieren van hun hulpverlening. Denk hierbij bijvoorbeeld aan dierenasiels, specifieke opvangcentra of dierenambulanceorganisaties. Deze dierenhulporganisaties hebben veelal financiële steun nodig voor voer, medicijnen, dierenartskosten, het uitvoeren verbouwingen, aanschaf van materieel of hulpmaterialen. Het zijn voorbeelden...
Dankzij de drie Rooise meiden krijgt de stichting een kleine donatie, maar alle beetjes helpen. Een typisch geval van 'Dè moet in de krant…'

Nijhuis voor negende keer klompenkampioen

Sinds 1930 worden er al klompen gekeurd in ons dorp. Zowel de machinale klompen als de handgemaakte werden afgelopen dinsdag gekeurd door een vakjury. Vrijdag werd de uiteindelijke winnaar van de machinaal gemaakte klompen bekendgemaakt. De winnaar van de handgemaakte klompen wordt in een later stadium nog in het zonnetje gezet. Paul Nijhuis pakte voor de negende keer de titel.

Dhr. Nijhuis (r) kreeg van burgemeester Maas de prijs uitgereikt. Foto: Lisa vd Ven

Het werd een bijzondere klompenkeuring, want het was de laatste keer dat burgemeester Maas de prijs uit heeft gereikt als burgemeester van Sint-Oedenrode. Het woord werd daarom al snel aan hem gegeven en geheel in stijl verscheen de burgervader op klompen. Geen handgemaakte, dat dan weer niet…
Er hing een ontspannen sfeer in de zaal. Tussen de bedrijven door werd een grapje gemaakt en de vele klompenkenners waren alles behalve nerveus. Bij de machinaal gemaakte klompen was het opnieuw klompenfabriek Nijhuis uit Beltrum die de prijs meenam. Voor de negende keer op rij. Hij maakte de beste lage handelsklompen en de beste kinderklompen. De beste hoge handelsklompen werden gemaakt door Jolink uit Varsseveld. Nijhuis hoopt dat volgend jaar iemand anders de prijs meeneemt. "Het is tijd dat iemand anders gaat winnen. Ik ben benieuwd volgend jaar." De kans bestaat dat het gaat gebeuren, want Nijhuis wordt sinds kort op de hielen gezeten door de firma Scherjon uit Noardburgum (Fr). Jonge klompenmakers die het bedrijf van hun vader hebben overgenomen.

De prijs van de beste handgemaakte klompen is gewonnen door Martin Dijkman. Hij krijgt binnenkort de Zilveren Effer uitgereikt.

Kerngroep Zevensprong zoekt uitbreiding

De Zevensprong 2016 lijkt nog maar kort geleden te hebben plaats gevonden. Toch is de Kerngroep al plannen aan het maken voor de editie van 2017. Hiervoor is de Kerngroep, die de kindervakantieweek voor Rooise kinderen uit groep 3 en 4 organiseert, op zoek naar uitbreiding.

De Kerngroep zoekt organisatorisch sterke personen, enthousiaste teamspelers met verantwoordelijkheidsgevoel en affiniteit met kinderen in de leeftijd van 6-8 jaar. Daarnaast wordt gevraagd om actieve betrokkenheid bij de voorbereiding, begeleiding van activiteiten en vrijwilligers tijdens de week, het maken van afspraken en contacten onderhouden met andere partijen, aanwezigheid bij vergaderingen (15x) en tijdens de week (6 dagen) en inzet voor het jaar 2016 en de jaren daarna.
De Zevensprong biedt veel gezelligheid, de kans om ervaring op te doen in het organiseren van een evenement, de kans om ervaring op te doen in het begeleiden van jonge mensen en veel voldoening na afloop van de week. Ben jij degene die het team de komende jaren gaat versterken? Ben je ouder dan 18 jaar? Mail dan je motivatie voor 1 november naar info@zeven-sprong.nl

Voor meer informatie kun je kijken op www.zeven-sprong.nl of contact opnemen met Martin van Hastenberg tel. 06-22461100 (na 18.00 uur).

Veel afval gedumpt in Rooi

In een bos, grenzend aan de Moerkuilen, is afgelopen week afval gedumpt. Een voorbijganger zag het afval - vooral bestaande uit hout en ijzer – liggen achter hondenvereniging 'Steeds Paraat'. Er is inmiddels melding gedaan bij de gemeente om het afval te verwijderen. Daar bleef het niet bij. Ook aan het Bolckpad en aan het Evers Akkerpad is deze week afval gevonden. De daders hebben blijkbaar nog nooit van een milieustraat gehoord waar je dergelijke materialen gratis af kan geven. Ziet u ergens iemand afval dumpen? Bel dan naar 0900-8844. Vindt u ergens afval? Schakel dan de gemeente in.

Oranjevereniging van start

Foto: Hans van den Wijngaard

Na een korte vakantiepauze is de Oranjevereniging weer gestart met vergaderen en organiseren van een nieuwe Koningsdag. Er zal in 2017 een aantal veranderingen plaatsvinden die Koningsdag 2017 nieuw elan gaan geven. De organisatie wil een programma presenteren voor jong en oud.

Afscheid van drie bestuursleden
Tijden de jaarlijkse afsluiting heeft de Oranjevereniging afscheid genomen van drie bestuursleden. Eerder dit jaar heeft mevr. Catharina Rijkers al aangegeven de secretarisfunctie niet te kunnen combineren met haar nieuwe baan. Dat was heel spijtig maar nog in dezelfde periode hebben ze deze functie toch opnieuw in kunnen vullen. Mevrouw Ine Meulman is bereid haar functie over te nemen.
Ook Will en Ans van de Linden zijn gestopt als bestuursleden. Zij hebben samen in soms moeilijke tijden de kar getrokken en gezorgd dat ondanks een moeilijke tijd de Oranjevereniging bleef bestaan en weer opbloeide. Tijdens deze afscheidsavond waren er voor de dames natuurlijk de gebruikelijke bloemen en werden Will en Ans onderscheidden met de zilveren speld van de Oranjevereniging. Uit hun reactie bleek dat ze daar zeer verguld mee waren. Will en Ans van de Linden hebben wel aangegeven om het team te blijven ondersteunen met de jaarlijkse 4 mei viering.

v.l.n.r: Ans en Will van der Linden en Catharina Rijkers Foto:

Oranjevereniging en 4 mei viering
Vanuit de gemeente is aan de Oranjevereniging gevraagd om na het samengaan in Meierijstad jaarlijks de organisatie van de 4 mei herdenking op zich te nemen. Zij zijn hier gaarne toe bereid. Op dit moment is de Oranjevereniging met de gemeente in overleg over de invulling en de financiën die dat met zich meebrengt. Ook was afgelopen 16 september een aantal bestuursleden van de Oranjevereniging aanwezig bij de kranslegging op de begraafplaats bij de Engelse militairen en aan de Corridor bij de kranslegging in het kader van Remember September.

Inschrijving "De Rooise Kwis" geopend

Er kan weer ingeschreven worden voor de vierde editie van De Rooise Kwis. Vorig jaar wisten "De Knolletjes" De Rooise Kwis op hun naam te schrijven en daarmee "De Rooische Zwets" (2e) van een hattrick af te houden. Behalve de spannende ontknoping was met ruim 2800 deelnemers verdeeld over 156 teams de derde editie van De Rooise Kwis een groot succes.

Via de website van De Rooise Kwis kan er worden ingeschreven. Om in te kunnen schrijven dient een teamnaam en een "Roois goed doel" te worden gekozen waarvoor er gespeeld wordt. Het winnende team wint namelijk een mooi geldbedrag voor hun doel naar keuze.

Format
Op 17 december kunnen om 18:00uur de quizboekjes opgehaald worden bij Zalencentrum De Beurs waarna direct de race tegen de klok zal starten. Op een zelf ingericht "hoofdkwartier" is het dan zaak om zo goed mogelijk de vragen te beantwoorden. Hierbij mogen alle middelen ingezet worden. Naast het invullen van de vragen komen zijn er ook diverse "externe opdrachten". De inhoud hiervan blijft uiteraard een groot geheim. Om klokslag 23:00uur moeten alle quizboekjes weer ingeleverd zijn. Naast een mooi geldbedrag staat er ook een jaar lang roem op het spel.
Categorieën
De opzet van de quiz zelf zal niet veel afwijken van vorig jaar. De quiz zal weer gaan bestaan uit 12 categorieën, in de komende weken zullen er steeds een paar categorieën bekend gemaakt worden. Uiteraard zullen er weer vele vragen in de quiz zitten over Rooi of met een Roois tintje, maar ook over allerlei andere onderwerpen. De quiz is geschikt voor iedereen van jong tot oud. Wat de andere categorieën worden lees je de komende weken hier in De MooiRooiKrant.

Inschrijven
Inschrijven kan via www.derooisekwis.nl. Inschrijfgeld bedraagt €20,- per team. Naast een teamnaam moet je dus ook een goed doel bedenken waar je voor speelt. Er is geen limiet aan het aantal teams of het aantal deelnemers in een team. Wanneer je voor 13 december inschrijft ben je in ieder geval verzekerd van deelname. Heb je niet eerder deelgenomen of wil je graag je de edities van voorgaande jaren "herbeleven", op www.derooisekwis.nl vind je een archief van de vorige edities.

Via De MooiRooiKrant, www.derooisekwis.nl, @derooisekwis en de facebookpagina van de Rooise Kwis blijf je op de hoogte van al het nieuws en ontwikkelingen. Schrijf jouw team in en laat de voorpret maar beginnen!

Ciska Scheepens – Konings honderd jaar

Foto: Lisa vd Ven

Een feestje, vrijdag op Odendael. Ciska Scheepens – Konings is honderd jaar geworden. Een bijzondere dag, zowel voor haarzelf als voor haar familie. De zoon van mevrouw Konings en zijn vrouw waren al op het feestje aanwezig om er samen met haar een bijzondere dag van te maken.

"Vanmiddag komen de kleinzoon en de achterkleinkinderen op het feestje. Evenals enkele andere gasten", aldus de zoon van mevrouw Konings. Maar eerst is het de beurt aan Burgemeester Maas. "Goedemorgen mevrouw. Van harte gefeliciteerd hé. Ziet u wie ik ben? Ik heb een ketting om en ik kom met u een gebakje eten." Daar weet mevrouw Konings wel een antwoord op. "De pastoor?" vraagt zij. Er wordt gelachen waarna de prachtige taart wordt aangesneden.

Of het in de familie zit? Daar zit wel degelijk wat in. De moeder van mevrouw Konings is namelijk 106 geworden en haar man is 95 geworden. Hij is zes jaar geleden overleden. In 1976 zijn zij samen naar een aanleunwoning van Odendael verhuisd. Donderdag woonde mevrouw Konings precies veertig jaar op Odendael. Twee mijlpalen in één week dus. Met Kerst woont mevrouw Konings al weer zes jaar op deze afdeling van Odendael, de woongroepen. Aan haar vrolijkheid én haar enthousiasme is wel te merken dat zij het naar haar zin heeft.


Lotgenotenbijeenkomst rouw- en verliesverwerking

Wanneer gevoelens van boosheid, verdriet, eenzaamheid, schuld of angst telkens weer de overhand krijgen. Waar kunt u dan terecht met uw verdriet? Vaak hebben lotgenoten maar een half woord nodig om elkaar te begrijpen. 'Samen Onderweg' biedt de mogelijkheid om lotgenoten te ontmoeten. De groep wordt begeleid door vrijwilligers met levenservaring, ook hebben zij een training gevolgd.

In Schijndel is bij Welzijn De Meierij (in 't Spectrum, Steeg 9) iedere 2de en 4de maandag van de maand een bijeenkomst van 13.30 uur tot 15.00 uur. Vooraf aanmelden is niet nodig. Deelname is gratis. Betreft het een feestdag, dan vervalt de bijeenkomst. Individuele ondersteuning is ook mogelijk. Indien u de voorkeur geeft aan een persoonlijk gesprek en een luisterend oor van een vrijwilliger bij u thuis, neemt u dan contact op met Welzijn De Meierij. Als u belangstelling heeft voor of meer wilt weten over 'Samen Onderweg', loopt u dan gerust eens binnen bij een bijeenkomst of neemt u contact op met Welzijn De Meierij, telefonisch (073-5441400) of via e-mail (info@welzijndemeierij.nl).

Fietstocht naar Vessem

Op woensdag 19 oktober fietst de PVGE fietsclub naar Vessem, een fietstocht die o.a. langs het vliegveld voert.

Ze starten direct met de fiets om 9.30 uur vanaf het 17 Septemberplein in Son. Het is tevens de laatste fietstocht van het zomerseizoen 2016. Het wordt een volle dagtocht van ca 50 km., doch een ½ dag fietsen is ook mogelijk. Degenen, die dit laatste prefereren, fietsen na de koffiepauze in de ochtend weer huiswaarts. De fietstocht wordt voorbereid door Leo Tops, die het gedeelte van de Kempen rondom Vessem zeer goed kent, en Gerard van de Ven. Verdere inlichtingen: Gerard van de Ven tel.: 06-45 808 402, e-mail gerard.vandeven@gmail.com

Lotgenotenbijeenkomst prostaatkanker

Foto: Frans Mabesoone

Als u prostaatkanker heeft, kan het zijn dat u behoefte heeft aan lotgenotencontact. Het uitwisselen van ervaringen en het delen van gevoelens met iemand in een vergelijkbare situatie kan u helpen.

Lotgenoten hebben vaak aan een half woord genoeg om elkaar te begrijpen. Daarnaast kan het krijgen van praktische informatie belangrijke steun geven. Daarom bent u van harte welkom op 17 oktober a.s. bij inloophuis De Cirkel, Evertsenstraat 19, 5703 AM, Helmond. Het thema is deze keer: Heb je nog vragen vóór of na de behandeling? Ook uw partner of familie is welkom. Start is om 14.00 uur tot 16.00 uur. De bijeenkomst is gratis.

Programma informatie TV Meierij

Rooi Actueel met nieuws, actualiteiten, info en trends in korte uitzendingen. Uitzending: elk heel uur, vlak voor alle andere programma's.

Vanaf donderdag 6 oktober zijn te zien: - Kunstexpositie bij tuincentrum De Peppelhoeve - Burendag 2016 in wijk Kienehoef - Project Bambu Social in Nicaraqua door o.a. Rooise student - Roois Theater speelt jubileumstuk "The Godmother" - Rooise Golfkampioenschappen - Speelmonument in vorm van Spitfire op De Vlagheide - Rooi bruist, volgens menig bezoeker! Uitzendtijden: 00:00 – 03:00 – 06:00 – 09:00 – 12:00 – 15:00 - 18:00 en 21:00 uur.

Specials: project Mozaïek Brabant
Onderwerpen: Project Mozaïek Brabant, De Neul, 't Laar, Streekpark Kienehoef. Gedurende 2 weken vanaf woensdag 5 oktober. Uitzendtijden: 01:00 – 04:00 – 07:00 – 10:00 – 13:00 – 16:00 – 19:00 – 22:00 uur

Project Jong & Nieuwsgierig
Medewerkers van TV Meierij legden leerlingen van groep 8 van Bs. De Kienehoef uit wat er komt kijken bij 't maken van videoreportages en -animaties. U kunt zien hoe dat ging én natuurlijk de door leerlingen zelf gemaakte resultaten. Uitzending van 14 tot en met 20 oktober. Uitzendtijden: 02:00 – 05:00 – 08:00 – 11:00 – 14:00 – 17:00 – 20:00 en 23:00 uur.

Openingstijden kantoor en telefonische bereikbaarheid
Studio aan de Laan van Mariëndael 30A is bereikbaar voor bestellingen, vragen, meldingen, op elke ochtend van 09:00 - 11:30 uur behalve vrijdag, Op vrijdag is het kantoor 's-middags van 13:30 - 16:30 uur open. Telefoonnummer: 0413-471193

Uitzendkanalen en frequenties
TV Meierij is te ontvangen via KPN kanaal 559.TRINED kanaal 12. OnsBrabantNet digitaal via kanaal 38, analoog op 792 MHz. Via Ziggo: analoog op 256 MHz en digitaal via mediabox kanaal 36, CI+ kanaal 331. Via Vodafone Thuis: kanaal 712


Hot Rods uit heel Europa in het Autotron

Foto: Hans van den Wijngaard

Ronkende motoren, oververhitte knalpijpen en fel gekleurde oldtimers. Wanneer u deze combinatie tegenkomt, dan kan er alleen maar sprake zijn van Hot Rods. Wilt u het met eigen ogen zien? Dat kan, want in het weekend van 22 en 23 oktober is in het Autotron Rosmalen weer de Internationale Oldtimerbeurs Automobielen & Hotrodshow. U kunt daar bij zijn, want onder de lezers van DeMooiRooiKrant verloten we ook dit keer weer vijf keer twee toegangskaartjes voor deze beurs.

We maken het dit keer niet zo moeilijk. Als u ons kunt vertellen uit welke periode de meeste Hot Rods stammen, dan dingt u mee naar de kaartjes voor het Autotron. U kunt het antwoord tot en met zondag 16 oktober sturen naar redactie@demooirooikrant.nl.

Weet u het antwoord niet, dan kunt u toch naar deze beurs. Op zaterdag en zondag is de Internationale Oldtimerbeurs op Autotron Rosmalen geopend van 10.00 tot 17.00 uur. De toegangsprijs bedraagt €12,50 en kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang.

Wijkvereniging Eerschot

Vrijdag 14 oktober liggen de kaarten voor het jokeren en rikken weer op tafel. Alle leden vanaf zestien jaar zijn welkom bij Meerschot. Deze avond begint om 20.00 uur, maar iedereen is vanaf 19.30 uur welkom. Eline heeft dan de koffie en thee en de hapjes al klaar.

Dinsdag 18 oktober is er weer een Walk en Talk. Deze datum stond nog niet gemeld in de wijkkrant. Trek op deze avond je warme jas maar aan en wandel gezellig mee. Vertrek is om 18.30 uur vanaf Meerschot.
Het Sinterklaasfeest op 24 november komt er ook weer aan. Hebben jullie je kinderen al opgegeven? Het opgave strookje kun je afgeven bij Gerda van de Burgt.

Keezen in De Beckart

Op vrijdag 14 oktober 2016 wordt wederom het Roois Keeztoernooi gehouden in De Beckart.

Er worden vijf rondes gespeeld op een vierpersoons Keezbord, waarbij je samen met je maatje tegen andere teams speelt. Wil je graag deelnemen? Schrijf je dan in als duo door een mail te sturen naar evenementen@zalencentrumdebeckart.nl. Het inschrijfgeld is € 5,- per persoon en dan zorgt de organisatie voor koffie en thee. Deelnemers zijn vanaf 19.00 uur welkom en om 19.30 start de eerste speelronde.

Veel belangstellenden bij Symposium Erfgoed en Schouw

Floris Alkemade spreekt tijdens het symposium. Foto: Jos van Nunen

Vele tientallen genodigden, geroutineerde sprekers met ieder hun eigen achtergrond en invalshoek, een gedegen voorbereiding en een passende locatie midden in het Boskantse groen typeerden vrijdag het symposium "Erfgoed! Een kwestie van Emotie en realiteit".

Dat de techniek het op een gegeven moment liet afweten was slechts een smetje op de presentatie die vrijdagmiddag werd gehouden bij boomkwekerij Van den Berk, die verder volgens plan verliep. De middag werd afgesloten met een ceremoniële 'schouw' van Paal de Driesteen waar de grenzen van Sint-Oedenrode, Best en Boxtel elkaar raken. De wandeling daarheen werd begeleid door het Rooise Sint-Jorisgilde.
Eigenlijk zou de schouw pas over drie jaar plaatsvinden, maar op verzoek van burgemeester Peter Maas was het naar voren gehaald om nog éénmaal in een zelfstandig Sint-Oedenrode plaats te vinden. Het - lange – middagprogramma begon met een trailer over Lou Tellegen, de man uit Sint-Oedenrode die het dankzij zijn charmes bracht tot acteur in Hollywood. Vervolgens werd de betekenis en het belang van erfgoed breed uitgemeten, van oneliners als "Erfgoed is ook klompen voor de deur en erwtensoep", "De kwaliteit van erfgoed zit in de kwaliteit van de lokale afweging" en "Cultuurhistorie is een werkwoord" tot eeuwenoude rivierenkaarten die een verklaring gaven voor de landschapsinrichting van Brabant. Dat laatste was een bijdrage van rijksbouwmeester Floris Alkemade, die met praktijkvoorbeelden "Emotie en Realiteit" boeiend wist te koppelen en lardeerde met toegankelijke humor.

Ging het symposium vooral over gedachtegoed, begrippen, wetgeving en duurzaamheid, er kwam ook goed nieuws voor een van de projecten. Jos Wijn, voorzitter van de Stichting Koeveringse Molen, informeerde of herbouw van de molen toevallig ook was opgenomen in de productenportfolio voor subsidieaanvragen. Dat bleek inderdaad het geval. Wellicht wordt dit jaar nog bekend welke projecten in 2017 in aanmerking komen voor subsidie.

De burgemeesters van de drie gemeenten maken een kring rondom De Driesteen. Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen

Inmiddels was de verbinding met internet verbroken en er werd niet eens serieus moeite gedaan om die opnieuw op te starten. Vervolgens hield de ene na de andere microfoon het voor gezien, maar de sprekers schakelden een tandje bij. En dat ging prima, al gaf het gezwollen taalgebruik van sommigen de bijeenkomst soms een elitair tintje. De nuchterheid en humor in menig betoog hielden het gezelschap evenwel goed bij de les. Een mooi voorbeeld daarvan gaf hekkensluiter Yvo Kortmann, voorzitter Streekraad Het Groene woud. "Wat moet ik nog toevoegen aan de toespraken van een hoogleraar (Arnoud-Jan Bijsterveld), een rijksbouwmeester (Floris Alkemade) en een gedeputeerde (Erik van Merriënboer)? Gelukkig heb ik maar tien minuten spreektijd!"


Rijsingen ruimt op voor het goede doel

Foto:

Op zondag 23 oktober houdt buurtschap Oud Rijsingen een gezellige rommelmarkt onder de naam 'Rijsingen ruimt op'. Een deel van de opbrengst gaat naar een goed doel.

Op het straatje Rijsingen, nabij de papiercontainer aan de Ollandseweg, wordt het 'Parijsingen' van Rijsingen Royaal nog eens dunnetjes overgedaan. Kramen met tweedehands spullen en eigen gemaakte producten, omlijst door een 'Parijsingse' sfeer. Zo is er een jeu de boules baan en live muziek door accordeon duo Olivia. Aan de kinderen wordt ook gedacht en natuurlijk is er gelegenheid voor een natje, droogje en een praatje 'op de wei'. Ook kan men genieten van een demonstratie bierbrouwen en proeven van een heel speciaal bier, de Rijsingse tort.

Omdat het buurtschap Oud Rijsingen niet graag alleen feest, zal een deel van de opbrengsten van deze dag geschonken worden aan twee Rooise goede doelen; Wooninitiatief Kamille en hospice Dommelrode. Genoeg redenen om even langs te komen! 'Rijsingen ruimt op!' duurt van 13.00 uur tot 17.00 uur, toegang is gratis. Parkeren kan deze middag met de auto bij het gildeterrein, Ollandseweg 123, of met de fiets bij de papiercontainer. www.buurtschapoudrijsingen.nl

Jola nieuwe stijl opent deuren aan de Markt

De dames van Jola Mode heten u van harte welkom.

Terwijl veel modeketens zonder peddels het dal in drijven, roeit Jola Mode tegen de stroom in omhoog. Afgelopen jaar verbouwde het 57 zaken om tot Jola nieuwe stijl en het eind is nog niet in zicht. Het filiaal in Sint-Oedenrode ondergaat de grootste verandering. De nieuwe winkel wordt namelijk geopend op een veel grotere en betere locatie aan de Markt. Aanstaande donderdag 13 oktober om 10.00 uur is de opening.

Sinds Hans en Paul Segeren Jola Mode enkele jaren geleden overnamen is het roer niet om gegaan, maar is er wel een frisse wind gaan waaien. De twee broers wilden Jola Mode klaarstomen voor de toekomst en dat is aardig aan het lukken. Bij het ombouwen van de winkels valt op dat de rode vloerbedekking wordt vervangen door een moderne harde vloer met houtlook, zonder dat de warme uitstraling verdwijnt. "We gaan met de tijd mee, maar dat wil niet zeggen dat het compleet anders hoeft", vertelt retail-manager Theo Rademakers. "Jola Mode is met haar klanten in gesprek gegaan, maar ook met mensen die nog geen klant waren. Die gesprekken waren heel leuk en leerzaam. Uiteindelijk willen we investeren om er voor te zorgen dat de klanten tevreden blijven."

Geloof maar dat de klanten die het filiaal in Sint-Oedenrode met regelmaat bezoeken of gaan bezoeken, op hun wenken worden bediend. De nieuwe zaak is erg ruim en modern ingedeeld. Voor de klant wordt alles veel overzichtelijker. "We hebben ruim twintig jaar in ons vorige pand gezeten. Het werd tijd voor iets anders", legt filiaalleidster Pleuni de Beer uit. "Het nieuwe pand past veel beter in het beeld waar we naar toe willen. Het is nu meer transparant. De eerste reacties van mensen die binnen kijken zijn al lovend."

Sterke actie
Na een intensieve verbouwing en verhuizing gaat Jola Mode donderdag weer voor het eerst open. Vanaf 10 uur is iedereen welkom. Direct vanaf dat moment, tot en met de koopzondag van 16 oktober, houdt Jola Mode een sterke actie: Tweede artikel voor de halve prijs!

Foto:

Een gezellig gezelschap! Wie zijn deze mensen? Laat het ons weten: redactie@demooirooikrant.nl, bel naar 0413-479322 of loop eens binnen. Ons kantooradres is Heuvel 17. De koffie staat klaar. Heeft u nog oude foto's die u wilt delen? Ze zijn zeer welkom!

Oplossing week 40

De man die zit is mijn vader, Janus van der Heijden en ik denk met Adriaan Vogels, maar dat weet ik niet zeker. Mijn vader speelde in de band: The Singing Hawaijans.
Mijn nichtje, Rikie van Pinxteren-Cromsigt denkt dat de man met de bril op, naast mijn vader Janus van der Heijden, Tiny van Aarle is.
Mijn tante Fia van Miltenburg- Van de Kant geeft de volgende reactie: "En spelen dat kon hij! Hij gaf ook les aan jongelui en het was een hele knappe vent.

Joke van der Eerden-van der Heijden

Waarde redactie, De man met donker haar zou best mijn vroegere gitaarleraar kunnen zijn: Janus van der Heijden. Ik vermoed dat hij 't is! Ik heb echt goede herinnering aan deze altijd vriendelijke man. Het eerste liedje wat hij me leerde spelen was: Brandend zand van Anneke Grönloh.

Angela Burford Obers

De foto van historische beelden is mijn opa! De linkse man is Janus van der Heijden. Helaas veel te vroeg overleden in 1997. Een geweldige opa!

Karin van der Heijden

Griezelen bij The Joy

Foto: Ellis Rijkers

Bijna Halloween. Dat gaan we vieren! Graag willen kinderen vanaf groep 6 uitnodigen op vrijdag 14 oktober bij jeugddisco The Joy.

The Joy zal die avond omgetoverd zijn tot een spannend spookhuis. De deuren gaan open om 19:30 uur en om 22:00 uur zal het spookhuis weer sluiten. Er zal ook iemand aanwezig zijn die jouw wil schminken tot een enge griezel!

Sinds kort is er een nieuwe site: www.the-joy.nl, aangeboden door Larsil Beeld en Geluid. Zet je ook alvast 11 november in je agenda? Dan is er een Colourparty.

12e eeuwfeest van Sint-Oda in 1926

Foto:

Negentig jaren geleden werd in Rooi een geweldig evenement georganiseerd dat ook vanuit de grote omtrek veel belangstellenden trok. Op de foto zien we een overvol dorpsplein (de Markt) waar toen nog de trams arriveerden. Bekijk de foto's voor een impressie van dit gebeuren op www.fotorooi.nl. Op deze website zijn nog veel meer oude foto's van Sint-Oedenrode te vinden.

Tweede editie Fotofestijn Meierijstad

Voor het tweede jaar op rij organiseren de regionale fotoclubs Fotofestijn Meierijstad. Vanaf zaterdag 29 oktober start het jaarlijks foto-evenement haar eerste expositie, op de Noordkade te Veghel. Vervolgens zijn er in november nog vier exposities; in Veghel, Schijndel, St. Oedenrode en Veghel.

Vijf verschillende fotoclubs
Onder de naam 'Fotofestijn Meierijstad' presenteren de enthousiaste leden van liefst vijf verschillende fotoclubs van eind oktober tot eind november hun mooiste prenten aan het grote publiek. De Fotowerkgroep Zien & Doorzien (Phoenix Cultuur), fotoclubs Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode en fotogroep Zooomm (WijNu) exposeren vijf achtereenvolgende weekenden eigen werk op vijf verschillende locaties. Uitgebreid overleg heeft ertoe geleid dat het aanbod zeer divers zal zijn. Van landschappen/stillevens tot stadsfotografie en portretten. Van abstract tot avondfotografie. Daarnaast zijn er op diverse locaties AV-series en korte fotoseries, dit alles omlijst met passende muziek.

5 Exposities op 5 locaties
Iedereen is van harte welkom om kennis te maken met de kwaliteit die de regionale amateurfotografie te bieden heeft. U zult versteld staan van de geëxposeerde foto's, ideeën opdoen en ongetwijfeld talloze tips ontvangen om ook uw eigen inzichten uit te breiden. ledere fotoclub geeft zijn eigen draai aan de eigen tentoonstelling, maar samen zullen ze de pracht en kracht van fotografie binnen Meierijstad een geheel nieuwe dimensie geven:
• Fotocollectief Zien & Doorzien (Phoenix Cultuur), 29 en 30 oktober, aan de Noordkade te Veghel.
• Fotoclub Veghel, 5 en 6 november, in De Hertoghof te Veghel.
• Fotoclub Schijndel, 12 en 13 november, in De Vink te Schijndel.
• FotoclubRooi, 19 en 20 november, in Odendael te Sint-Oedenrode.
• Fotogroep Zooomm (WijNu), 26 en 27 november, in de Peppelhof te Veghel.

Korte historie
Fotofestijn Meierijstad komt voor uit het jaarlijks foto-evenement 'SHOOT! Fotoweekend Veghel'. Dit evenement is heeft twee edities gekend, een in 2013 en een in 2014. 'SHOOT! Fotoweekend Veghel' was aanvankelijk gestart als een samenwerkingsverband tussen Fotowerkgroep Zien & Doozien (MIK/Pieter Brueghel) en Fotoclub Veghel. In 2014 sloot Fotogroep Zooomm (Wijnu) zich aan bij het evenement. Na de evaluatie van het foto-evenement in 2014 hebben we besloten om de Fotoclubs uit Schijndel en Sint Oedenrode te peilen of zij interesse hadden om aan te sluiten. Na een snelle instemming heeft dat geleid tot het samenwerkingsverband dat we Fotofestijn Meierijstad hebben genoemd. In november 2015 vond de eerste editie plaats.

Samen naar de film… ja, voordelig!

We kennen de slogan: Samen naar de film, ja, gezellig! De filmavonden in Mariëndael zijn zeker gezellig. Na een film, die altijd de moeite waard is, wordt er gemoedelijk wat nagepraat met een drankje in de foyer.

Foto: Hans van den Wijngaard

Maar weet u dat met een passe-partout de voorstellingen van Filmtheater Mariëndael verrassend voordelig zijn? Nog negen filmavonden te gaan dit seizoen, voor 40 euro per passe-partout bent u welkom met twee personen. Neem je partner, buurvouw, collega , vriendin of een familielid mee. De passe-partouts (niet op naam) zijn verkrijgbaar bij Mariëndael, het filmprogramma staat op de website. Hartelijk welkom op vrijdag 14 oktober bij de film 'Nebraska'.

Postzegels sparen voor Cystic Fibrose

CF is een erfelijke aandoening van taaislijmziekte in de luchtwegen en het darmkanaal. De stichting FOK (FibrOseKinderen) zet zich in voor kinderen en jongvolwassenen.

Door vele postzegels te verzamelen uit binnen- en buitenland kunnen wij geld inzamelen. Van dit geld worden dagjes uit georganiseerd en laptops gekocht voor kinderen die langdurig in het ziekenhuis moeten verblijven. Graag willen wij hier onze bijdrage aan leveren. Zouden jullie ons een handje kunnen helpen? De postzegels zijn bij ons te bezorgen, grote en kleine hoeveelheden, alles is welkom. Graag willen wij iedereen alvast bedanken voor uw bijdragen. Ria Veldhuis, Past. Hackenstraat 21, Sint-Oedenrode, tel: 0413-212114. Anita Hulsen, Goudenregenstraat 28, Schijndel.

Originele aandacht voor Kinderboekenweek

Foto:

Kinderopvang Humanitas besteedt op originele wijze aandacht aan de Kinderboekenweek. Kinderen op de BSO-locaties lezen nu namelijk niet alleen kinderboeken, maar schrijven hun eigen kinderboek.

De titel "De vreemdste dag van mijn leven" en een eerste hoofdstuk, geschreven door schrijfster Annemarie Dragt, is het aanknopingspunt waar kinderen van ruim 170 buitenschoolse opvang locaties met een werkboek mee aan de slag gaan. Tekenen, schrijven of plakken, kinderen krijgen hierin alle mogelijkheden om samen het kinderboek zo te schrijven als zij dat graag willen lezen.

Humantis gaat op een bijzondere manier om met de Kinderboekenweek. Foto:

Afgelopen maandag vond de officiële kick-off plaats van de Kinderboekenweek-actie 'Schrijf je eigen kinderboek' Tot eind oktober hebben de kinderen de gelegenheid om het boek verder te schrijven. Hierna zal door een vakkundige jury, gevormd door de schrijfster van het eerste hoofdstuk Annemarie Dragt, uitgeverij Kluitman en Kinderopvang Humanitas het winnende boek van de BSO-locatie gekozen worden. In samenwerking met uitgeverij Kluitman wordt het winnend kinderboek gedrukt.

Bouwen naar behoefte, overal in Rooi

De laatste tijd gebeurt er veel in Sint-Oedenrode als het gaat om woningbouw en ruimtelijke ontwikkeling. Geen toeval wat ons betreft. Als VVD maakten we ons de vorige verkiezingen sterk voor een VVD wethouder op ruimtelijke ordening, volkshuisvesting en woningbouw. Met Jan van Burgsteden als stevige kartrekker zien we nu al de contouren, maar ook de concrete resultaten zichtbaar worden.

Als Rooienaren hebben we gemeen dat we allemaal in deze prachtige gemeente wonen. Wonen en woningbouw zijn ook altijd interessante onderwerpen van gesprek. Want, hoe graag we ook in Rooi wonen, we hebben wel allemaal onze eigen woonbehoeften. Vraaggericht bouwen was dan ook het uitgangspunt voor de VVD tijdens de vorige verkiezingen. En dat vraaggericht bouwen wordt meer dan mogelijk gemaakt op dit moment. Het nieuwbouwplan 'de Rooise Gaard' tussen de Heikant en de Sluitappel krijgt al volop vorm. De eerste koop- en huurwoningen schieten al aardig de lucht in. En ook voor de vrije bouwkavels is grote interesse. Deze week worden ook de patiowoningen gepresenteerd. Elders in Rooi, aan de Mater Lemmensstraat worden bestaande woningen vervangen door Wovesto. Kortom; woningen in verschillende soorten en maten. Voor ieder wat wils.
Maar ook in de kleine kernen staan de ontwikkelingen niet stil. In Olland gaan initiatiefnemers aan de slag op het Binneveld, locatie van de oude school. In Boskant is vorige week succesvol een bijeenkomst gehouden over nieuwe bouwplannen. Chapeau voor de bijzondere wijze waarop de voor Boskant karakteristieke kerk een nieuwe functie krijgt. En in Nijnsel worden appartementen toegevoegd aan de Azaleastraat. En tot slot: in het centrum nog de meest recente plannen voor de herontwikkeling van de locatie Rabobank en Kapittelhof. De plannen zien er veelbelovend uit met een mooie mix aan diverse type (huur)woningen.
De verkiezingen voor Meierijstad komen alweer dichtbij en we kijken terug op een korte raadsperiode. Immers heeft dit gemeentebestuur slechts 2,5 jaar zitting gehad. Maar als we kijken naar het terrein van ruimtelijke ordening, volkshuisvesting en woningbouw, dan is er niet stilgezeten. Hier gaat de VVD graag mee door in Meierijstad. Op een manier die bij u past.

Fractie VVD Sint-Oedenrode; Wilma Wagenaars, Nick de Laat, Piet Klaasen en Michiel van Seventer

Voldoende woningen, betaalbare huren

Voor veel huurders, ook in toekomstig Meierijstad, zijn de woonlasten gestegen tot een derde deel, of zelfs meer, van hun besteedbaar inkomen. Daardoor zakken de armste huurders al heel snel onder de armoedegrens.

Bij woningbouw lag en ligt de focus vaak op koopwoningen en dan ook nog de duurdere huizen en appartementen. Door te weinig nieuwbouw, door verkoop en zelfs sloop van sociale huurwoningen is een chronisch tekort ontstaan. Dat tekort heeft niets te maken met het 'voordringen' van vluchtelingen of mensen met urgente woningnood, maar alles met de opstelling van overheid en woningbouwcorporaties, die naar elkaar wijzen en ondertussen geen van beide zorgen voor een behoorlijk aanbod aan betaalbare huurwoningen. Neem bijvoorbeeld de Kapittelhof hier in Rooi. Een fijne, betaalbare plek om te wonen voor mensen die elkaar helpen waar nodig; vlakbij winkels en voorzieningen, in het centrum waar altijd wel wat te doen is om de eenzaamheid te verdrijven. De huizen zijn niet supermodern, maar er is weinig mis mee wat met behoorlijk onderhoud niet kan worden opgelost. Toch bestaan er plannen om deze woningen af te breken en te vervangen door iets nieuws. Niet noodzakelijk iets beters, maar je kunt er donder op zeggen dat de appartementen veel duurder worden en niet meer bereikbaar zijn voor de portemonnee van de mensen die er nu wonen. Om verder nog maar te zwijgen van de enorme grondstoffen- en kapitaalverspilling die het afbreken van behoorlijke, leefbare huizen met zich meebrengt.
De SP wil een inhaalslag maken met het bouwen van nieuwe sociale huurwoningen; minimaal de helft van alle nieuwbouw moet betaalbaar zijn voor mensen met een laag inkomen. Ook starters en senioren horen daarbij. Er moet zeer kritisch worden omgegaan met het verkopen of slopen van huizen uit de sociale woningvoorraad die, al dan niet met (groot) onderhoud of renovatie, nog goed bewoonbaar zijn. Wat dat betreft zou er ook een boete moeten komen op het nalaten van behoorlijk onderhoud, een trucje waarvan zowel projectontwikkelaars als woningbouwcorporaties zich bedienen; ze laten huizen verkrotten en - zie je wel - afbreken is de enige optie. De mensen die toch al weinig in de pap te brokkelen hebben zijn wederom de pineut. En daar zal de SP zich altijd tegen verzetten.

Wouter van der Staak, Bianca van Zandbeek, Mike Lürling, Mieke van Schijndel, Gerry van Roosmalen, Jan van den Bosch, Mia van Boxtel
Rooise kandidaten op de SP-lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen

Waterschade Rhode: 'verkiezingsretoriek'?

Ik vraag me af wie zich nu eigenlijk schuldig maakt aan 'verkiezingsretoriek' in de discussie over de hoogte van de vergoeding die de gemeente betaalt aan Rhode voor de waterschade als gevolg van een technisch mankement aan een klep in de Dommel: het CDA dat pleit voor een hogere vergoeding of de andere politieke groeperingen die als om strijd roepen dat het CDA zich hiermee aan verkiezingsretoriek schuldig maakt?

Je zult het als vereniging maar meemaken dat je door een technisch mankement aan een door de overheid geplaatste installatie zo wordt gedupeerd als Rhode is overkomen. Ik spreek uit enige ervaring. Een aantal jaren geleden was ik voorzitter van de Eerste Rooijse Hengelsportvereniging. Als gevolg van eveneens een technisch mankement stroomde er op een kwade dag een grote hoeveelheid vervuild water in De Neul met als gevolg een forse vissterfte. ERHV heeft uiteindelijk, na het nodige 'aandringen', een redelijke maar niet buitensporige vergoeding van de gemeente gekregen voor de geleden schade en het uitzetten van nieuwe pootvis. Ook nam de gemeente de kosten van het afvoeren van de dode vis voor zijn rekening. Chapeau hiervoor? Neen, het hoort gewoon zo en dat is geen retoriek. De overheid moet de gevolgen van zijn fouten voor zijn rekening nemen, of het nu gaat om technische installaties of om slechte besluiten. En de vergelijking met hagelstenen die Hans Hulsen blijkens uw verslag maakte, getuigt meer van scoringsdrift dan van nadenken: hagelstenen vallen spontaan uit de lucht en zijn geen gevolg van fouten van de overheid. Wellicht ten overvloede: ik haal beslist geen oude koe uit De Neul: een dergelijke calamiteit zou namelijk zo maar weer kunnen gebeuren, ook als we Meierijstad heten.

Ad van der Aa, Oud- voorzitter Eerste Rooijse Hengelsportvereniging

Wat verandert er niét op de fusiedatum?

Foto:

Zo'n beetje alles wat in de media geschreven is over Rooi, gaat over gebeurtenissen of over veranderingen met betrekking tot de fusie. Op de agenda van het persgesprek stonden ook een paar onderwerpen die hetzelfde zijn gebleven, of na de fusie – voorlopig – hetzelfde gaan blijven. Ook dát is nieuws, in ieder geval voor wie uitkijkt naar bepaalde ontwikkelingen en een oorverdovende stilte ervaart.

Bij het laatste halfjaarlijks klanttevredenheidsonderzoek bij WMO-cliënten scoorde de gemeente een 6,6. Het onderzoek daarvóór was dat nagenoeg gelijk, een 6,5, al zaten er wel verschillen in de details ervan. Ook de welzijnssubsidies blijven voorlopig nagenoeg gelijk, door zogeheten beleidsarme aanpassingen. In de grondprijzen verandert voorlopig ook niets, goed nieuws dus voor kopers op de woningmarkt. En die zijn er weer volop: bij de 30 kavels van Rooise Gaard staan bijvoorbeeld 46 belangstellenden in de rij. De megastal tot slot - over stilte gesproken - staat nog steeds op de agenda, dit jaar gaat Rooi daar geen duidelijkheid meer over krijgen. "Naarmate de tijd verstrijkt is dat niet in het voordeel van de initiatiefnemer" zei wethouder Jan van Burgsteden.

POM en CDA op weg naar Meierijstad

Op 7 oktober brachten de Provinciale Statenfractie van het CDA Brabant, kandidaten van CDA Meierijstad samen met Platform Ondernemers Meierijstad (POM) een werkbezoek aan Van Acht Koel- & Vriesopslag in Sint-Oedenrode. Het thema was "Samenwerking tussen bedrijven en overheid en deregulering'

De opening werd verzorgd door Jan Goijaarts, wethouder te Veghel én lijsttrekker voor het CDA bij de verkiezingen in Meierijstad. "Het is belangrijk om te weten wat bij de ondernemers speelt", zegt Maddy Goossens, voorzitter van POM en van de Contractgroep Veghelse Ondernemingen (CVO). "Deregulering en de samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven wordt uitgelicht. Samenwerking gaat om leren, geven, delen en bundelen met als doel om gezamenlijk meerwaarde te creëren. Meierijstad heeft alles in zich, daar mogen we trots op zijn, Wat maakt ons sterk? Wie we zijn samen? Familiebedrijven zoals Van Acht zijn belangrijk voor de samenleving." Zeven ondernemersverenigingen van de nieuwe fusiegemeente Meierijstad heeft zich verenigd in POM. Er zijn 900 ondernemers bij aangesloten. De ondernemers van de nieuwe gemeente, met zo'n 80.000 inwoners en ruim 27.000 werknemers, willen bij voorbaat een partij zijn waar de nieuwe gemeentelijke organisatie niet omheen kan. In hun visie pleiten ze voor een specifieke wethouder Ondernemerszaken.

PvdA Meierijstad presenteert verkiezingsprogramma

Martha School Foto: Lisa vd Ven

Afgelopen week heeft PvdA Meierijstad haar kandidatenlijst en verkiezingsprogramma gepresenteerd. Wie dat laatste nog aanzag voor de "bijbel" van de dagelijkse praktijk, werd bij de presentatie door lijsttrekker Menno Roozendaal met beide benen op de grond gezet.

"Verkiezingsprogramma's worden door maar weinig kiezers gelezen. De eerlijkheid gebiedt mij ook te zeggen dat ze slechts deels zullen terugkeren in coalitieprogramma´s en daarna weer in beleidsbegrotingen. En verder zijn al deze stukken achterhaald een dag nadat ze zijn vastgesteld. Want, zoals u elke dag merkt, de wereld staat niet stil. En dat betekent dat er iedere dag bijgesteld, bedacht en uitgevoerd moet worden wat de actualiteit vraagt, maar met als leidraad de lange termijnvisie".
Op de PvdA-lijst voor Meierijstad staat een mix van mensen. "Jong en vernieuwend zoals Jimmy van Riel uit Eerde en Jan Bressers uit Schijndel. Ervaren politici zoals Sikko Oegema uit Schijndel en Silvia Derks uit Veghel. En veel trouwe steunpilaren van de PvdA zoals Martha School en Willem van Laarhoven uit Sint-Oedenrode, Jan Poels en Willem Meuleman uit Veghel en Arie de Zwart en Roeland Mathijsen uit Schijndel" aldus Roozendaal, die zelf de afgelopen jaren wethouder was in Schijndel. Zijn credo: Samenwerking met anderen. "Maakt niet uit bij welk onderwerp, armoedebeleid, zorg, onderwijs, sport, cultuur, enzovoorts. Je moet oog hebben voor het algemeen belang en het individu. Zeker bij mensen met persoonlijke, soms schrijnende problemen heb ik gemerkt dat direct contact en bemoeienis oplossingen dichterbij brengen."

Waar PvdA Meierijstad voor staat
"Wij staan voor een links progressieve aanpak gericht op solidariteit en altijd sociaal. Maar ook een groen en duurzaam beleid want deze planeet moet nog heel lang een fijne plek zijn om te leven voor ons en zeker voor onze kinderen en hun nageslacht. Want daar gaat het om!" Lees meer op https://meierijstad.pvda.nl/home


Openbaar fractieberaad CDA

Op dinsdag 18 oktober houdt de CDA-fractie Rooi een openbaar fractieberaad. Besproken zal er worden de agenda van de raadsvergadering van 20 december met o.a. verplaatsing Albert Heijn, Kapittelhof en beschermd dorpsgezicht van de omgeving van de Knoptoren en de nieuwe Wmo-verordening. Iedereen is van harte welkom. De bijeenkomst vindt plaats in Lokaal 20 van Mariendael, Laan van Henkenshage 2. Aanvang 20.00uur. Men kan ook andere actuele onderwerpen aan de orde stellen.

Achterbanvergadering

Op dinsdag 18 oktober om 19.30 uur is de gezamenlijke achterbanvergadering van DGS/BVT Rooi en Hart voor Rooi, in de kantine van het gemeentehuis. Behandeld wordt onder meer de raadsagenda van 20 oktober, waarbij verplaatsing AH en project Markt-Kapittelhof behandeld worden.
Eventuele vragen via de secretaris A. Smetsers: 0413-477024.

Politiek Café VVD

Op dinsdagavond 18 oktober is er weer een nieuw politiek VVD café voor leden en geïnteresseerden. De locatie is De Beleving. We beginnen om 20.00 uur. Actuele politieke onderwerpen staan op de agenda en er is volop ruimte om onderwerpen in te brengen.

18 / 44

Deze keer maar eens Wikipedia er op na geslagen. Wat zegt deze online encyclopedie over een tukker. "Een bijnaam die door sommige Nederlanders wordt gegeven aan een Twentenaar". Verder lezend stuitte ik toch wel op en zeer opmerkelijk stukje tekst dat ons duidelijk een bepaalde richting in stuurt. Leest u het zelf maar eens na.

Tip 7: Ze hèn iets mi tukkers

Misschien komen de partners van de Prins en Adjudant uit het oosten van het land. Of zijn ze op een andere manier verbonden met de Tukkers door werk of hobby. Een jaarlijks bezoekje aan de Zwarte Cross misschien? Het kan ook simpelweg zijn dat ze gewoon goed kunnen slapen en ook de mensen in hun omgeving. En om alvast te wennen aan de prinsmobiel zou het ook zomaar kunnen dat ze zich onlangs nog rond hebben laten rijden in een tuktuk.

Puzzel 7:

Breng de prins bij zijn steek en verzamel onderweg de letters. Het woord dat je kunt vormen, heb je nodig voor de bonustip.

Heb jij niet liggen tukken en weet jij wie de Neije Prins van Papgat en zijn Adjudant worden? Stuur dan een berichtje aan de voorzitter van de Prinskeuzecommissie Gerard van de Koevering: vdkoevering@kpnmail.nl. Bent u de eerste die beide namen correct inlevert, dan ontvangt u van het nieuwe koppel een geweldig aandenken.

Popkoor Novelty 'De Versiertour 2016'

Popkoor Novelty werkt al maanden aan een nieuwe show: 'De Versiertour 2016', een sprankelende voorstelling met zang én een vleugje theater. En de vaste fans weten het wel; dit koor zingt én swingt.

Aan de vooravond van de fusie tussen Schijndel, Veghel en Sint-Oedenrode, vond Popkoor Novelty een mooie locatie voor hun optredens. Precies in het centrum van de nieuwe gemeente Meierijstad! Theater de Brink in Eerde heeft volop ruimte voor een avondvullend programma - en voor een volle zaal bezoekers. We nodigen je heel graag uit om te komen genieten van onze nieuwe muzikale show. Data: vrijdagavond 4 november om 20:15 uur, zaterdagavond 5 november om 20:15 uur en zondagmiddag 6 november om 14:30 uur
Kaarten kosten 12,50 euro per persoon. Voor kinderen is dit inclusief een bekertje ranja en iets lekkers in de pauze. Je koopt kaarten via www.popkoornovelty.nl of aan de kassa van Theater de Brink.

Heel graag tot ziens tijdens onze show. Eén ding is zeker: je zult je niet vervelen want zij maken er een feestje van!


Hallo Jumbo, elke dag een vers stukje fruit

Foto: Hans van den Wijngaard

Sint-Oedenrode - Jumbo is een winkel die zich graag lokaal betrokken voelt. Om dat te onderstrepen zijn er regelmatig acties waarbij de directe omgeving wordt betrokken. Zo start komende maandag de 'Jumbo basisschool fruitactie'. Vanaf dan kunnen zo'n vierhonderd leerlingen van 'De Springplank' en van 'basisschool Eerschot' dagelijks een vers stukje fruit halen.

"Wij willen de kinderen bewust maken van het belang van gezonde voeding. Daarom komen de leerlingen van 'De Springplank' komende maandag per groep naar de winkel. Op onze AGF-afdeling zal Nick Kemper hen dan uitleggen welke verschillende soorten fruit er allemaal zijn. Volgende week donderdag gaat hij met een fruitkraampje naar basisschool Eerschot. Omdat die school wat verder van de supermarkt is, zal hij daar het verhaal op school komen vertellen", legt filiaalmanager Tommy Grubben uit.

"De leerlingen van de twee scholen krijgen een fruitbakje. Met dat fruitbakje mogen zij elke dag bij de Jumbo een gratis appel, mandarijn, sinaasappel of ander stukje fruit komen halen.Zo lang ze dat bakje hebben mogen ze dat gratis fruit hier halen, zelfs over vijf jaar nog", zo vervolgt Tommy.

Naast de schoolfruitactie, zijn er binnenkort nog meer acties bij Jumbo. Zo kunnen klanten vanaf 2 november sparen voor ballen van PSV en vanaf 23 november zijn er hockeyplaatjes van MHC voor de trouwe klanten.

Damiaancentrum: themawandeling over macht

Het Gesprek te Pas van zondag 16 oktober heeft als onderwerp: (kleine) macht. Dus niet politieke of officiële macht, maar de manier, waarop we in ons dagelijks leven omgaan met (on)macht, gebruik en misbruik van macht. Interessante stof genoeg om met elkaar over te praten, te luisteren en te denken. We nodigen iedereen, jong of minder jong, van welke afkomst of gezindte dan ook, uit voor dit gesprek met wandeling. Je bent om 10.00 uur welkom bij het Damiaancentrum.

Bij heel slecht weer of voor wie slecht ter been is, wordt de wandeling denkbeeldig. We spreken te pas, al of niet aan de hand van de meegegeven vragen, over of naar aanleiding van het onderwerp. Vervolgens wisselen we bij een gezellige kop koffie/thee de ervaringen, verhalen of meningen uit, bespreken de teksten en om ongeveer 12.00 uur besluiten we dan deze ontmoeting van mensen en hun ideeën en denkbeelden. Met deze wandelingen hoopt Damiaancentrum Nederland mensen nader tot elkaar te brengen en wat inspiratie te bieden. Onze kosten bedragen per deelnemer ongeveer 3 euro, we zijn tevreden met elke bijdrage naar draagkracht. Voor alle informatie over de Gesprekken te Pas: tel. 0413-291200 of 06-10223044

Brian Cristopher in De Kroeg

Het Concertgebouw trekt wekelijks volle zalen met liefhebbers die willen genieten van de mooiste uitvoeringen van klassieke composities zoals vertolkt door het Concertgebouworkest en vergelijkbare muziekgezelschappen en solisten.

Onsterfelijke meesterwerken van Mozart, Beethoven, Chopin en andere beroemde componisten. Allemaal covers die blijven boeien. De eigentijdse meesterwerken van beroemde popartiesten als The Beatles, Kinks en Rolling Stones of meer recent werk van The Eagles, Billy Joël, Police, Elton John, Sting, Simon and Garfunkel, Robby Williams, Oasis of zelfs Guus Meeuwis worden met minstens zo veel passie, energie en vakmanschap vertolkt door de Engelse topentertainer Brian Cristopher, die elke zaal waar hij zijn opwachting maakt "plat" speelt.

Niemand die het nog heeft over 'covers" wanneer deze gitaarvirtuoos zijn eigen arrangementen ten gehore brengt. "Mooier dan het origineel!" is dan ook een veelgehoorde kreet van zijn vele enthousiaste fans, waardoor zijn drie uur (!) durende voorstelling geen moment verveelt en werkelijk voorbij vliegt. Omdat Brian nooit vanaf een vastgestelde "playlist" werkt is elke avond anders en verrassend. Hij speelt wat in hem opkomt of waarom gevraagd wordt. Een avondje Brian is dan ook een avondje topvermaak voor jong en oud.

Brian Cristopher is geboren en getogen Engelsman (Dover, Kent), maar woont tegenwoordig in Oostenrijk. Hij treedt in principe overal in Europa op en is maar een beperkt aantal dagen per jaar in Nederland. Zaterdag 22 oktober treedt hij op in De KROEG vanaf 21 uur.

Handhavingsdag gemeente met politie en Enexis

Sint-Oedenrode - Op woensdag 5 oktober 2016 is door de gemeente Sint-Oedenrode in samenwerking met politie en Enexis een handhavingsdag gehouden. Tijdens deze dag zijn een 60-tal adressen bezocht in het buitengebied van Sint-Oedenrode. Hierbij zijn veelal overtredingen op grond van het bestemmingsplan geconstateerd maar ook milieuovertredingen en illegale bouwwerken.

Dit soort controles vinden normaliter alleen bij bedrijven of voormalige bedrijven plaats. Gemeente Sint-Oedenrode wil ook bij burgerwoningen en woningen met (grote) bijgebouwen het gebruik vaststellen en vooral de veiligheid hiervan borgen.
De controles zijn onaangekondigd uitgevoerd. Alleen op deze manier is het mogelijk om een goede controle op wet- en regelgeving uit te voeren. Onaangekondigde controles kunnen negatieve reacties teweegbrengen bij degene die gecontroleerd worden. De gemeente probeert dit te voorkomen door de inwoner goed te informeren over het doel van de controle. Voor vragen kunt u terecht bij uw gemeente.

Aanleiding
Gemeente Sint-Oedenrode ziet steeds meer veranderingen in het buitengebied. Veel agrarische ondernemers veranderen van functie of stoppen en bieden hun locatie aan voor verhuur of verkoop. Sommige ondernemers saneren de aanwezige bedrijfsbebouwing geheel of gedeeltelijk, maar vaak blijft er wel een grote schuur of een bijgebouw aanwezig. Ook burgerwoningen zoals langgevelboerderijen met omvangrijke bijgebouwen worden steeds vaker benut voor andere functies.
Een belangrijke doelstelling van deze controles is het inzichtelijk krijgen van de bedrijvigheid in (bedrijfs-)panden dan wel in de achtergebleven bebouwing of nieuw opgerichte bebouwing. Gemeente Sint-Oedenrode dan wel gemeente Meierijstad zal dit soort onaangekondigde controles in de toekomst vaker gaan uitvoeren.

Van Gogh National Park maakt kans op titel

Van Gogh National Park is in de race voor de titel 'Mooiste natuurgebied van Nederland'. Van 10 tot en met 31 oktober 2016 kan het publiek via de speciale verkiezingswebsite www.mooistenatuurgebied.nl/vangoghnp stemmen op Brabants grootste natuurpark. Daarmee maakt Van Gogh National Park kans om als nationaal park van wereldklasse internationaal op de kaart gezet te worden.

De verkiezing is een initiatief van het ministerie van Economische Zaken. Hiermee wil ze de Nederlandse natuur aantrekkelijker maken voor bezoekers, mensen meer betrekken bij wat de natuur te bieden heeft en natuurgebieden de kans geven zich te ontwikkelen tot nationale iconen.

Nationaal park van formaat: in het hart van Brabant
Van Gogh National Park strekt zich uit van de Oostelijke Langstraat bij Waalwijk en de Loonse en Drunense Duinen tot Het Groene Woud met onder meer de Oisterwijkse Vennen, de Kampina en De Mortelen. Landschapsorganisaties, gemeenten en provincie spraken met elkaar af dat ze deze bijzondere natuurgebieden met elkaar gaan verbinden, waardoor één groot Nationaal Park in Midden-Brabant ontstaat. Met het predicaat 'Het mooiste natuurgebied van Nederland' kan de toegankelijkheid en kwaliteit van dit park verder worden verbeterd en internationaal meer bekendheid krijgen.

Kijken door de ogen van Van Gogh
Van Gogh National Park wil inwoners en bezoekers uit binnen- en buitenland een inkijkje geven in hoe deze icoon 'zijn' Brabant zag. Veel van toen is bewaard gebleven: bossen, heide, vennen en zandverstuivingen (één van de grootste van Europa!). Maar ook authentieke dorpen en kerken, levendige pleinen en het boerenlandleven. Met Van Gogh National Park nodigen de samenwerkende partijen iedereen uit om zich te verwonderen over de natuur en zich verbonden te voelen met de Brabantse cultuur en het karakteristieke landleven.

Uitwisselingsconcert NJA en St. Caecilia

Foto: Lisa vd Ven

Op zondag 16 oktober geeft het opleidingsorkest van Fanfare Nos Jungit Apollo, samen met het klein orkest van Harmonie St. Caecilia, een gratis concert om 15.00 uur in 't Tejaterke te Best.

De twee orkesten hebben dan al de hele ochtend druk gerepeteerd om een gezamenlijk programma in te studeren. Voor beide orkesten is het een leuke ervaring om eens met een andere dirigent te werken en om de verschillen tussen harmonie en fanfare bezetting te leren kennen.

Klein Orkest St. Caecilia
De naam Klein Orkest is misleidend, want dit opleidingsorkest van harmonie St. Caecilia bestaat uit maar liefst 40 enthousiaste kinderen, jongeren en volwassenen die het heerlijk vinden om samen muziek te maken. De muzikanten spelen elk al minstens 3 jaar op hun instrument en laten tijdens hun concerten een samenspel van hoog niveau horen.

Opleidingsorkest Nos Jungit Apollo
Het opleidingsorkest uit St. Oedenrode bestaat uit zo'n 15 enthousiaste jonge en iets minder jonge leden. De groep speelt al een aantal jaren samen en heeft het afgelopen jaar goed van zich laten horen, met mooie uitvoeringen tijdens het concert 'NJA goes to the Movies' en bij het concours in Dierenrijk Europa waar ze een knappe 2de plaats behaalde. Voor veel leden van het opleidingsorkest is dit een speciaal concert omdat zij naar het Heerbeeck gaan, waardoor zij de kans krijgen om samen te spelen met kinderen van hun school.

Uitwisselingsconcert
Zondag 16 oktober, om 15.00 uur 's middags, staan de deuren van het verbouwde Tejaterke voor iedereen open om te genieten van een vrolijk, muzikaal concert. Hierin zullen de beide orkesten laten horen waar ze de rest van de dag zo hard op geoefend hebben. Het concert is gratis toegankelijk. Iedereen is van harte welkom.

Plannen Markt- Kapittelhof in grote lijnen akkoord

Na jaren "nee" is eindelijk een plan voor de kaders van Markt en Kapittelhof waarmee de Rooise politiek verder wil.

In 2012 werd het voorlaatste plan verworpen, onder meer omdat het Rabopand te massaal zou worden, met te veel bouwlagen en een te hoge gevel gezien vanaf de Marktzijde. De grenzen daarvan zijn vastgelegd in het "Beschermd Dorpsgezicht". In de huidige plannen is dat vanaf de Marktzijde nog een fractie te hoog, maar dat is het gevolg van de huidige dakisolatie-eisen en daarvoor wilden de meeste fracties wel een oogje dichtknijpen. Vanaf de Marktzijde zijn in het plan drie bouwlagen zichtbaar, naar achteren toe worden dat er vier respectievelijk vijf.
Meer moeite hadden de fracties met het aantal geplande parkeerplaatsen, wat ook al punt van discussie was bij de plannen in het verleden. In het huidige plan verdwijnen de huidige parkeerplaatsen aan het Kapittelhof en komt er een parkeerkelder. Omdat ook groen in de ogen van het college een belangrijker plaats moet gaan krijgen, wordt het dringen met parkeren in het centrum. De meningen daarover waren verdeeld: het centrummanagement zag in de toekomst ook wel mogelijkheden bij het huidig parkeerterrein van Rhode, ook als AH van de Markt verdwijnt komt daar ruimte, de Rooise ambtenaren gaan in Veghel werken.

Meike van Wanrooij wint kleurwedstrijd

Meike van Wanrooij uit groep zes van Basisschool de Kienehoef werd maandag blij verrast door wethouder Van der Heijden. Een tijd terug heeft de klas namelijk meegedaan aan een kleurwedstrijd van Sjors Sportief en Meike heeft deze gewonnen.

De tienjarige Meike oogt een klein beetje nerveus. Evenals haar klasgenoten. Wethouder Van der Heijden vraagt de leerlingen welke sporten zij beoefenen en wat hun ouders en opa's en oma's doen. Na vele mooie verhalen gehoord te hebben is het tijd om de winnaar bekend te maken. De prachtige tekening van Meike, waarop haar vriendinnetjes allerlei verschillende sporten aan het beoefenen zijn, is verschenen op de voorkant van het boekje van Sjors Sportief. Meike krijgt van de wethouder een tegoedbon om met de hele klas een keertje te gaan zwemmen bij Zwembad de Neul. De leerlingen van groep zes beginnen te klappen en bedanken hun winnende klasgenoot.

Meike heeft erg haar best gedaan op de tekening. "Ik heb hem zelfs mee naar huis toe genomen om hem daar af te maken." Nu is het wachten op de middag dat de klas mag gaan zwemmen. Dat wordt sowieso "cool", aldus één van de leerlingen.

Rooise genomineerd voor VIVA400-award

Welke vrouw gaat er dit jaar vandoor met de VIVA400-award? Misschien wel de Rooise Vivian Valks. De VIVA400 is een lijst met vrouwen die afgelopen jaar op een bepaalde manier bijzonder zijn geweest. Van groene denkers tot zakenvrouwen en van topsporters tot ontwerpsters. Vivian Valks is met haar bedrijf, Room Rental, genomineerd in de categorie zakenwonders.

Het bedrijf van Vivian maakt zich sterk voor een meer transparante en overzichtelijke kamerverhuurmarkt. Al lange tijd interesseerde de Rooise zich in het huren en verhuren van kamers. Dit omdat veel mensen in haar omgeving hier mee te maken hadden.

Op de site van Viva kan gestemd worden. Er wordt dit jaar namelijk voor het eerst ook een publieksprijs uitgereikt. Degene met de meeste online stemmen gaat daar mee naar huis. Dit naast de vijf awards die een professionele jury per categorie uitreikt. Op 17 november wordt bekend wie heeft gewonnen.

Sjors Sportief weer van start

Het populaire Sjors Sportief boekje is weer klaar! Gemeente Sint-Oedenrode bundelt samen met de verenigingen haar krachten en dit resultaat is te zien in het overvolle Sjors Sportief boekje. Deze week krijgt ieder kind uit groep 1 t/m 8 van alle basisscholen uit de gemeente een prachtig, kleurrijk exemplaar. Kinderen kunnen kiezen uit ruim 30 sportactiviteiten!

Vorig schooljaar schreven er maar liefst 440 kinderen in. Een ongekend succes! Nog geen lid worden maar toch de activiteit leren kennen, laagdrempelig en toegankelijk voor iedereen: dat is het motto van Sjors Sportief.

Sporten
De basisschoolleerlingen kunnen natuurlijk weer heel veel sporten gaan uitproberen, denk hierbij aan Duiken, Fietscross, Hockey, Paardrijden, Survivalrun, maar ook minder bekende sporten zoals kickboksen, scouting, yoga en nog veel meer! Kortom keuze genoeg. In het Sjors Sportief boekje vind je alles wat je wilt weten. Het hele schooljaar door kunnen kinderen inschrijven en dus ook meedoen.

Inschrijven: www.sjorssportief.nl
Vanaf woensdag 12 oktober kunnen kinderen zich inschrijven via www.sjorssportief.nl. Deze leuke website is nu al voor iedereen toegankelijk, maar er kan pas vanaf woensdag 16.00 uur daadwerkelijk worden ingeschreven. Voor meer informatie neem alvast een kijkje op de website www.sjorssportief.nl. Of stuur een e-mail naar info@sjorssportief.nl.

Dertig praktijken houden Open Praktijk Route Rooi

Op zondag 16 oktober houden dertig praktijken in Sint-Oedenrode een Open Praktijk Route.

Sint-Oedenrode biedt een keur aan praktijken rondom hulpverlening, therapie, coaching, begeleiding en alternatieve geneeswijzen. Een zeer gevarieerd aanbod voor jong en oud. Op 16 oktober openen dertig praktijken hun deur voor de bevolking van Rooi en omgeving om eens binnen te kijken, kennis te maken, vragen te stellen, deel te nemen aan een workshop of een mini-consult te ontvangen. Maak kennis met de personen achter de organisaties, hoe zij werken en wat ze kunnen betekenen voor het welbevinden van u of uw kind. Stap op de fiets en breng een gratis bezoek aan de deelnemende praktijken. Plan uw fietsroute via www.openpraktijkrouterooi.nl.

Derde

Winnaar: Peter van Houtum
Verrassingspakket van Total Pet Shop ter waarde van 50 euro.

Tweede prijs: Sjaan Welvaarts
Verrassingspakket Total Pet Shop ter waarde van 25 euro.

Tweede
Winnaar

Derde: Naomi Kantelberg
Verrassingspakket Total Pet Shop ter waarde van 10 euro.

22 / 44

23 / 44

Sint-Oedenrode krijgt hoog cijfer van eigen inwoners

Burgemeester Maas zal over enkele maanden met een trots gevoel afscheid kunnen nemen als burgemeester. Een onderzoek van het burgerpanel TIpMooiRooi toont aan dat maar liefst 40% Sint-Oedenrode een 10 geeft als rapportcijfer. 23% gaf een 9 en 26% een 8. Deze tabellen van het onderzoek geven aan waarover de Rooienaren zo tevreden zijn.

Uiteraard zijn er ook wat kritische kanttekeningen. Deelnemers van het TipMooiRooi-panel wijzen op de zeer slechte fietspaden aan de Ollandseweg en de Lindendijk, de kinderkoppen op de Markt die volgens mensen met kinderwagens en rollators een doorn in het oog zijn.
Daarnaast gaan er stemmen op om meer huurwoningen voor 65-plussers te realiseren en zijn er veel respondenten die zich storen aan slecht onderhouden groenstroken en perken.
Kortom, Sint-Oedenrode wordt enorm goed gewaardeerd, maar zoals altijd is er ruimte voor verbetering.


Roep om 'Leven in Vrijheid' doorleefd bezongen door Roois gemengd koor

Roois Gemengd koor o.l.v. Ad Vergouwen aangevuld met een aantal projectleden. Pianobegeleidingen Henk van Riel. Intermezzi: solo op gitaar door Rolf van Meurs en voordracht door Tsegenet Teklu Kidane en Mia van Boxtel van de Taalwerkplaats Sint- Oedenrode. Zaterdagavond 1 oktober en zondagmiddag 2 oktober in Grote zaal van Mariëndael.

Door: Mattie De Schepper

Aansluitend bij de lovende slotwoorden van Marius Wijnakker, voorzitter van het koor, kom ook ik, zeker na de uitvoering van zondagnamiddag, tot de slotsom dat het RGK met dit concert wederom een bijzondere prestatie heeft neergezet.
Zowel de programmakeuze als het visuele aspect; subtiele details bij de kleding van het koor, projectie van teksten en beelden, aankleding van de zaal waren gericht op optimale beleving van het thema en getuigde van een intensieve voorbereiding. Beide concerten werden goed bezocht. Aandacht en ontvankelijkheid voor het thema was voelbaar.

Vóór de Pauze lag het accent op onvrijheid door oorlog, onderdrukking, geweld, uitzichtloos bestaan en roep om vrijheid. In koorwerken uit verschillende stijlperiodes - de heroïsche strijd bezongen in het 'La Bataille de Marignan' van Janequin, het 'Koor van de Schotse Vluchtelingen' van Verdi, het 'Goodnight Saigon' van Billy Joel, tot aan het Give me your tired, your poor' van Irving Berlin en het zo indrukwekkende lied 'In Flanders fields van Patrick J. Lee - werden al deze aspecten doorleefd bezongen.
Indringend en ontroerend mooi was de voordracht door de in Rooi wonende Ethiopische vluchtelinge Tsegenet Teklu Kidane met het gedicht 'Laat er vrede zijn' van Lemn Sissay. Zij werd bijgestaan door Mia van Boxtel van de Taalwerkplaats die zelf twee veelzeggende teksten uitsprak.
Na de pauze richtte de roep om vrijheid zich vooral op het grote goed van te leven in vrijheid. Songs – niet altijd even geslaagd bewerkt tot koorwerken - als 'They dance alone' van Sting, Blowing in The wind van Bob Dylan en 'Imagine' van John Lennon klonken overtuigend. 'Let the sunshine ' uit de musical 'Hair' werd als toegift door het publiek volmondig meegezongen.

Intermezzi
De naam en nog meer het schitterende en virtuoos optreden van gitarist Rolf van Meurs zal ons zeker bijblijven. Zijn gekozen stukken 'Junto el Generalife' van J. Rodrigo en 'Carnival de Venice van Tàrrega' pasten perfect in het programma.

Waardering
Graag deel ik de lovende woorden voor de dirigent Ad Vergouwen: een hele klus om – rekening houdend met wat een koor aankan - wijs om te gaan met de keuze van een enthousiaste muziekcommissie. Ook al werd de moeilijkheidsgraad - van tot koorpartituur bewerkte songs – wel wat onderschat, kende het concert vele momenten van bezielde dynamiek en mooie stemvoering. Welk een zegen dat het RGK al zovele jaren kan beroep doen op een vaste en zo vakbekwame pianobegeleider als Henk van Riel. Ik had hem graag een beter instrument gegund.

Vorige week verscheen per abuis niet dit gehele artikel. Vandaar dat de redactie heeft besloten om het nu in zijn geheel te plaatsen.

Het Smits-orgel, kennismaking met een prachtig instrument

Met kleine stapjes de grote trap op naar de orgelzolder. Muisstil zitten de kinderen op de grond, gezichtjes vol verwondering, aandachtig luisterend naar het verhaal van Elfy en Welfy, de orgelelfjes. En ook naar de klanken die uit het enorme Smits-orgel in de Martinuskerk komen. Een kleine 70 kinderen met bijbehorende volwassenen zijn op orgelexpeditie.

Door: Mia van Boxtel

Voor zangcoach Esther Sijp bestaat er niets mooiers dan mensen in contact brengen met muziek. Zij behartigt ook de belangen van organisten, dirigenten en koren in het bisdom Den Bosch en is daardoor een goede bekende van Bert Augustus, de vaste bespeler van het orgel in de Martinuskerk. En ze wil niets liever dan volgende generaties kennis laten maken met dit cultureel erfgoed. Samen met Emmy van Deursen, al jaren muzikaal begeleidster van kinderkoren, en Ton Lunenburg, een verdienstelijke zanger in verschillende Rooise koren, heeft ze een mooie kennismaking neergezet.

De verdwenen orgelpijp
Het Smits-orgel is een majestueus instrument, met rijen grote en kleine orgelpijpen, een stel indrukwekkende toetsenborden en blaasbalgen om de wind eronder te krijgen. Want zonder wind geen muziek, zo leren we. Met Elfy en Welfy leren de kinderen, en ook hun geïnteresseerde ouders en opa's en oma's, hoe het orgel werkt. Welfy haalt stiekem een orgelpijp weg, omdat hij de klank zo mooi vindt en er de hele dag naar wil luisteren. Maar daar raakt het orgel natuurlijk helemaal van in de war. Want alle pijpen samen zorgen voor het mooie geluid en als er één weg is, hoor je dat meteen. De orgelsirene klinkt, maar de orgelpolitie hoeft gelukkig niet te komen. Want met hulp van Toetske, orgelpijpzoekhondje, klasse A, is het pijpje zo gevonden en wordt de harmonie hersteld. Een heerlijk verhaal; de kinderen zullen nooit meer vergeten hoe zo'n groot orgel werkt.

Beneden in de kerk kunnen ze nog een puzzel oplossen, een orgel-kleurplaat inkleuren, proberen wie de langste toon uit een orgelpijp kan blazen en nog eens het hele proces bekijken bij een klein demo-orgel. En onder de vele liefhebbers worden vijf gratis orgellessen verloot. Want de volgende generatie maakt niet alleen kennis met het orgel, ze wordt ook aangemoedigd om de traditie in ere te houden.

Kerkberichten

Martinuskerk
Za 15/10 18.30u:
Eucharistieviering met Het Goede Herderkoor. Intenties: Gerda Kusters – Hoedemakers, Cor van Aarle vanwege de verjaardag van echtgenote, Lambertus en Henrica Kersten – van den Berg, Franka en Tiny de Rooij – Kersten en Riky en Rietje.
Zo 16/10: Negenentwintigste Zondag door het Jaar 09.30u: Eucharistieviering met Het Martinuskoor. Intenties: Sjef en Wilhelmina de Leijer – van Rooij, Jan Kanters en overleden familieleden van familie Prinsen – Albrecht, Jo van de Laar, Nelly van den Biggelaar – van Boxtel, Overleden ouders Reijs – Gunst, Overleden ouders van Breemaat – Hoefnagel, René, Paul en Wilma, Annie Bekkers – Kersten, Theo van der Heijden, José en René van Eck, Jan van der Vleuten, Overleden leden van de familie Lathouwers, Overleden leden van de familie van Gerwen, Lenneke Versantvoort, Antoinette van Gerwen – van de Tillaart, Jo van de Wijdeven – van Berkel, Albert Versantvoort, Martien Dortmans, Overleden ouders Dortmans – van Genugten en overleden familieleden, Overleden leden van de KBO in de maand september, Gerrit Roijakkers vanwege zijn verjaardag, Overleden familieleden Roijakkers en overleden familieleden Smits.
Op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag is er 's morgens om 09.00 uur een Eucharistieviering in de Martinuskerk. Voorafgaand aan de Viering is er om 08.45 uur het Rozenkransgebed. Op woensdag is er om 19.00 uur een Eucharistieviering in de Heilige Ritakapel in Boskant.

Sint Genoveva-kerk
Do 13/30 18.15u: Rozenhoedje, 18.30u: Eucharistieviering, aansluitend stille aanbidding
Vr 14/10 18.15u: Rozenhoedje 18.30u: Eucharistieviering
Zo 16/10 09.30u: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Kinderwoorddienst.
intentie: Elie Kluijtmans-Eestermans, Louis van der Schoot, Piet Egelmeers, Overleden ouders Petrus Egelmeers-Hazenberg, Alex van den Heuvel, Dré de Haas, overleden ouders Saris- van Heeswijk, Gijs Doesburg en Mien Doesburg-Sanders
Di 18/10 18.15u: Rozenhoedje, 18.30u: Eucharistieviering

Sint Petrus' Banden
Wo 12/10 19.00u: Eucharistieviering
Za 15/10: Geen Eucharistieviering in Son of in Breugel
Zo 16/10 11.00u: Eucharistieviering m.m.v. het Sons Gregoriaans koor
intenties: Jef van den Boorn, Kees Thunissen, Bart van de Weijdeven, Nettie Brands-Haerkens, Henk van Buul, Mia van Hest-Manders, Doortje Maas-de Bijl, Ed Tielemans, Aleida Hilgerdenaar-Koster, Frans Merks, Ouders Swinkels-van den Berg, Harry Derks, Jan van Lieshout, Ouders Theodorus en Gijsberdina Sanders en overleden familie
Ma 17/10 19.00u: Eucharistieviering. intentie: Wim van Kemenade
Wo 19/10 19.00u: Eucharistieviering
In de maand oktober wordt het Rozenhoedje gebeden: op maandag- en woensdagavond om 18.30 uur in de Sint Petrus' Bandenkerk, op zaterdagavond om 19.00 uur in de Mariakapel aan de Beverlaan.

H. Martinus Olland
Za 15/10 17.30u.:
Eucharistieviering met kerkkoor. Intenties: overleden ouders De Bie-V.d. Berk, Nella Versantvoort, overleden ouders De Beer-De Wit en zoon Jan, Henk Kastelijn, Chris Essens, Cor Bekkers, overleden ouders Bekkers-van Genugten, Jan v.d. Pasch, Jans v.d. Pasch-Leenderts en Petra v.d. Pasch.

Protestantse Kerk Knoptoren
Zo 16/10:
Dienst in Son, 10.00 u: Predikant Ds. B. Stigter, Dienst van Schrift en Tafel, met kindernevendienst, tevens inzameling voor de voedselbank.

Sint Antonius Nijnsel
Zo 16/10
11.00u: Eucharistieviering met gemengd koor. Intenties: Wim van Zoggel, Nol en Annie Latijnhouwers- Pijnenburg.

Odendael
Di 11/10:
14.30u: Maria viering. 19.00u: Rozenhoedje in de stilte ruimte van Odendael.


De geur van de herinnering

De geuren en smaken van vroeger
zijn ver, in een niet grijpbaar
verleden verzonken

verwaaid en oud lijkt de geur van
de vlinder zoals ik hem onthouden
heb, slapend in mijn geheugen

zo onvermengd, eenmalig en
onverbrekelijk verbonden met wat
bij kind zijn en ontdekken hoort

soms op een ongedacht moment
komt mij een geurvleug tegemoet
die onmiskenbaar is de reuk

van atalanta, koninginnepage,
de tijd loopt dicht en opent even
tuin en weilanden van toen

ik voel hoe weemoed zich ontpopt
om wat niet terug zal keren
maar koester de herinnering die
tot leven is gewekt en ogenblikken
lang in bloed en ademhaling klopt

                                 Kees Hermis

United Concert of Rooi

Dit najaar bundelen de orkesten van Harmonie Nijnsel en Fanfare NJA de krachten en zullen zij op 5 november gezamenlijk een concert geven. Door beide orkesten wordt een aantal nummers ten gehore gebracht, maar zij zullen ook samen enkele stukken spelen.

Vorige week zaterdag 1 oktober hebben zij al samen gerepeteerd. De muzikanten zijn super enthousiast en zullen de komende maand nog flink repeteren om een geweldig concert neer te zetten. Tijdens het United Concert van Rooi wordt muziek gespeeld rondom het thema "Amerika". Muziek, waarbij u weg zult dromen naar de andere kant van de oceaan, typisch Amerikaanse melodieën en bekende en minder-bekende muziek, u zult zien dat beide orkesten van alle markten thuis zijn. Op 5 november begint om 20.00 uur in de Gasthuishoeve (Kremselen 2, Sint Oedenrode) dit bijzondere concert.

Zo mak als een rund

Het zweet breekt me uit. Ik kan geen kant op. De puntige hoorn komt gevaarlijk dichtbij. Dirk fietst, zonder op of om te kijken en ziet niets van het tafereel dat zich achter hem afspeelt.

Recreatief fietsen. Saai? Simpel? Niet erg stoer? Weinig uitdaging? Echte sportievelingen en mensen die de grenzen van het gevaar graag willen opzoeken, zullen er vast zo over denken. Dirk en ik vinden het gewoon leuk. Via de knooppunten komen we op de mooiste plekjes. In ons eigen tempo fietsen we over prima fietspaden langs meren en vennen. Doorkruisen we bos- en heidelandschappen en het uitzicht op de weilanden met Hollandse molens verveelt nooit. De ene keer eten we onze boterhammen zittend op een bankje aan het water waar we genieten van de rust. Een andere keer lunchen we op een gezellig terras en maken we een praatje met een van de andere gasten.

Op een prachtige dag fietsen we over de Strabrechtse heide. Het fietspad is smal en er zijn regelmatig tegenliggers. We rijden achter elkaar. Dirk voorop. Rrrrrrrrrrrrrrr, hobbelend hoor ik een metalig geluid. Ik rijd over een wildrooster. Meestal is er in geen velden of wegen een 'wild' beest te bekennen. Nu echter zie ik een grote kudde runderen. Forse Schotse Hooglanders. Vijfentwintig meter voor ons staan ze bij elkaar. Traag herkauwend, starend in het niets. Zo lijkt het althans.
Een groot exemplaar zie ik naast 'ons' fietspad staan. Ik ben normaal niet bang van dieren, maar nu krijg ik het benauwd bij het zien van zijn gigantische hoorns aan weerszijden van zijn kop. Ik schat elke hoorn op zestig centimeter. Ze zijn enigszins gebogen en hebben een spits toelopende punt.
Dirk sjeest gewoon langs het enorme beest. Geen probleem. Blijkbaar heeft het rund een zucht wind of zoiets gevoeld waardoor zijn aandacht getrokken wordt. Terwijl ik dichterbij kom zie ik de kop met de enorme hoorns langzaam in de richting van het fietspad draaien. Als eerste reactie rem ik verschrikt. Wat doe je in zo'n geval? Kan ik er nog door? Moet ik afstappen? Angstige gedachten schieten als bliksemschichten door mijn hoofd. Stoppen is geen goed idee, bedenk ik me. Als ik uitwijk en van de hoge rand langs het pad glijd kom ik in het los zand terecht. Ik moet op het pad zien te blijven. Intussen kom ik steeds dichterbij en is het beest nog steeds, gelukkig heel traag, bezig zijn kop te draaien. Eén spitse hoorn hangt inmiddels al half over het pad. Scheef op het zadel en met mijn bovenlichaam zo ver mogelijk uitwijkend naar links passeer ik het gevaarte met ingehouden adem op een haar na. Het lukt me wankelend op de verharding te blijven. Als ik weer recht op mijn zadel zit, slaak ik een zucht van verlichting. Ik ben er zonder kleerscheuren vanaf gekomen.

Als ik ver genoeg weg ben stap ik af om even op adem te komen. Ik kijk om. Het beest staat me na te staren, hij heeft vast geen idee dat hij me zo'n angst heeft bezorgd. Dan kijkt Dirk eens achterom of ik nog volg. 'Alles goed?' roept hij. 'Ja hoor!' roep ik terug. Mijn verhaal moet nog wachten voordat ik het hem kan vertellen. Eerst zorgen dat ik weer over dat wildrooster kom.

Willemien van de Ven
reageren? Schrijvers@impesant

't Vurproefke: warmdraaien voor het carnaval

Het was muzikaal genieten zaterdag..

Het carnavalsseizoen staat weer voor de deur. Met het elf-elfbal over een paar weken weten we wie de nieuwe prins van Papgat wordt. Maar de Kneuterkapel wilde daar niet op wachten en kwam zaterdag al in de stemming met de tweede uitgave van 't Vurproefke.

Zeven kapellen uit de regio liepen in de Beckart al warm. De kelen werden gesmeerd, maar nog veel belangrijker was natuurlijk dat de muziekinstrumenten weer gelijk werden gestemd. Naast de Rooise Blaosplekkers, Neultuuters en de Narrekap, waren uit Cuijk Ut word Wa, uit Gerwen Tsjonge Jonge, uit Tilburg Mag-ie en van de vliegbasis Volkel de Peelknijnen naar Nijnsel gekomen.

Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard

Kieslijsten verkiezingen ingeleverd

Alle politieke partijen die meedoen aan de verkiezingen van Meierijstad hebben maandagmiddag hun kieslijst ingeleverd. Vrijdag vindt in Sint-Oedenrode de openbare zitting van het Centraal Stembureau plaats om de definitieve lijstvolgorde te bepalen en dan kan de verkiezingsstrijd officieel losbarsten.

Vanaf zaterdag 22 oktober mogen de partijen hun posters op de openbare aanplakborden hangen en maandag 21 november wordt in 't Spectrum een openbaar lijsttrekkersdebat gehouden, georganiseerd door de gemeente Meierijstad in oprichting. Woensdag 23 november zijn dan de verkiezingen voor de nieuwe gemeente. In totaal mogen dan 62.000 inwoners van de gemeenten Schijndel, Veghel en Sint-Oedenrode – in totaal zestien kernen - gaan stemmen.

Deze partijen (in alfabetische volgorde) doen mee aan de verkiezingen: CDA Meierijstad - lijsttrekker Jan Goijaarts, D66 Meierijstad - lijsttrekker Marrik van Rozendaal
Gemeentebelang Meierijstad - lijsttrekker Peter Verkuijlen, Hart voor Schijndel - lijsttrekker Laurens van Voorst, Lijst Blanco - lijsttrekker Thijs van Zutphen
PvdA Meierijstad - lijsttrekker Menno Roozendaal, SP Meierijstad - lijsttrekker Ruud Merks, Team Meierijstad - lijsttrekker Eus Witlox en VVD Meierijstad - lijsttrekker Harry van Rooijen. (Bron: MooiSchijndel.nl)

Why Worry?

Op 29 september bezochten enkele PvdA leden de raadsvergadering van Sint-Oedenrode die plaatsvond in Nijnsel.

Hoofdpunt van de agenda was het beschikbaar stellen van een bedrag van 3,3 miljoen voor de bouw van een nieuwe basisschool incl. gymgebouw, peuterspeelzaal en kinderdagopvang. Een plan dat ook stond op een lijst die de fuserende gemeenten eerder hadden vastgesteld met mogelijk nog voor de fusie te besluiten punten. Daarvoor was wel toestemming van de andere twee nodig, want voorwaarde was dat er voldoende geld was. Die toestemming was er.
Dat laatste was aan het voorstel wel te merken. Er was aan creatief boekhouden gedaan. Geld kwam er door lagere huurkosten in Olland, verhogingen voor kinderopvang en peuterspeelzalen en minder geld voor onderwijsbegeleiding. Tekorten die zich voor zouden doen in 2019 en 2020 werden nu al vast betaald uit de algemene reserve. In de vorige raadsvergadering bij de behandeling van de jaarrekening was die al op sterven na dood, maar dat was kennelijk geen punt.

Straks komt alles in de nieuwe begroting van Meierijstad. So why worry? Het voorstel werd uiteraard aangenomen en een blij schoolbestuur kon huiswaarts gaan. De nieuwe school in Nijnsel vindt de PvdA ook een goede zaak. Slotstukken van de avond waren voorstellen van het CDA om VV Rhode te helpen en een stuk vast te stellen als testament voor de nieuwe gemeente Meierijstad. Beiden werden afgedaan als verkiezingsretoriek en dus afgewezen. Nee, oppositiepartij zijn is niet altijd een feestje. De nadronk was het gezelligste deel van deze avond in het mooie buurtcentrum in Nijnsel.

PvdA afdeling Meierijstad

Alexander Pechtold op bezoek

Foto: José Munster

D66-leider Alexander Pechtold bezoekt woensdag 12 oktober Veghel en Schijndel. De Brabantse gemeenten vormen vanaf 1 januari samen met Sint-Oedenrode de nieuwe fusiegemeente Meierijstad. Op 23 november zijn er daarom gemeenteraadsverkiezingen in de drie gemeenten.

Pechtold is door het Elde College in Schijndel gevraagd om tijdens een feestelijke avond de diploma's en certificaten uit te reiken aan de leerlingen die met succes tweetalig onderwijs volgden. Pechtold: "Ik wou dat ik vroeger op school ook in het Engels les zou hebben gehad, daar zou ik in mijn werk zeker profijt van hebben. Ik juich het zeer toe dat scholen dit aanbieden aan leerlingen en kom dan ook met plezier naar Schijndel om de geslaagden in het zonnetje te zetten."

Kansen voor iedereen
Pechtold zal de leerlingen ook kort toespreken. "Ik zal stilstaan bij het belang van tweetalig onderwijs. We moeten in Nederland zoveel mogelijk kansen bieden aan iedereen, ieder kind. Onderwijs is daar hét middel toe, dat zal ik overal waar ik de komende maanden kom met overtuiging benadrukken, te beginnen in Schijndel."

Veghel
Voordat Pechtold 's avonds te gast is op het Elde College brengt hij een werkbezoek aan De Verspillingsfabriek in Veghel. Hier worden sinds maart van dit jaar van resten nieuwe producten gemaakt. "Een prachtig initiatief", meent Pechtold. "We kunnen en moeten veel zuiniger met onze aarde, onze grondstoffen en ons voedsel omgaan. Ik ben benieuwd hoe ze dat in De Verspillingsfabriek in praktijk brengen."

Programma Pechtold
16.30-17.30 Werkbezoek De Verspillingsfabriek, Veghel
19.30-20.30 Bezoek Elde College, Schijndel (uitreiking diploma's + toespreken leerlingen)

Mantelzorgers in de watten

Mantelzorgers krijgen een steeds grotere rol in de gemeenschap. Het is een belangrijke taak waarbij veel van hen wordt gevraagd. De gemeente Veghel wil ook dit jaar weer haar waardering uitspreken voor de Veghelse mantelzorgers. Op 5 november is er voor de mantelzorgers uit de gemeente een speciale middag om hen in de watten te leggen. De middag vindt plaats in de Blauwe Kei in Veghel.
In 2015 heeft de gemeente Veghel een geslaagde verwenmiddag voor de mantelzorgers georganiseerd. Ook dit jaar is er een middag waar de mantelzorgers de aandacht en waardering ontvangen die zij verdienen. "Mantelzorgers zijn van onschatbare waarde voor gemeente Veghel.", aldus wethouder Riny van Rinsum. Tijdens deze middag toont cabaretière Christel de Laat haar nieuwste sketches. Daarnaast wordt er een warm en koud buffet verzorgd en kunnen de mantelzorgers met elkaar bijpraten.

Niet aanwezig bij de verwenmiddag
In geval de mantelzorger niet in de gelegenheid is om naar de verwenmiddag te komen is er de mogelijkheid om te kiezen voor een alternatief cadeau.

Aanmelden
Aanmelden voor de verwenmiddag en het alternatieve cadeau kan tot 23 oktober, via de website www.veghel.nl/mantelzorg of bellen naar 14 0413. Datum: 5 november, 16:00 – 20:00 uur. Locatie: De Blauwe Kei , Stadhuisplein 7, 5461 KN Veghel

Karten op openbare weg tijdens Boskant kermis

De bewoners van Boskant kijken elk jaar weer uit naar de kermis op het Ritaplein, dit jaar van 15 t/m 17 oktober. Maar ook inwoners van Sint-Oedenrode en omstreken weten jaarlijks de weg te vinden. Carnavalsclub CC De Lèpkes is er trots op om elk jaar in samenwerking met grand café De Vriendschap weer een spetterend driedaags programma samengesteld te krijgen. Dit jaar zal de kermis extra spectaculair zijn, omdat er een wedstrijd met gemotoriseerde karts op de openbare weg gehouden wordt.

De eerste kermisexploitanten zijn al weer gearriveerd op het Ritaplein in Boskant en gaan zich installeren voor de kermis van dit weekend. Verschillende attracties zoals de botsauto's, draaimolen, schietkraam, gokspelen en een snoepkraam zullen aanwezig zijn.

Kofferbakverkoop
In de Populierenlaan (aansluitend aan het kermisterrein) wordt zaterdag 15 oktober van 13.30 tot 16.30 uur een kofferbakverkoop georganiseerd.

Live muziek
Op zaterdagavond 15 oktober zal vanaf 20.00 uur een optreden worden verzorgd door de zangeres Esther van Heeswijk in De Vriendschap. Deze muziek zal iedereen bekend en hartelijk in de oren klinken. Entree is gratis. Vol = Vol.

Skelter- en kartrace
Zondag 16 oktober vindt vanaf 11.00 uur een wedstrijd met skelters plaats voor kinderen op het racecircuit, hetgeen gerealiseerd wordt op de openbare weg rond de kermis.
Op zondagmiddag vanaf 14.00 uur zal er geracet worden met gemotoriseerde karts op de openbare weg. Hierbij zijn twee categorieën, namelijk één voor kinderen van 12 tot 16 jaar en één voor 16 jaar en ouder. Bij De Vriendschap in Boskant zullen inschrijfformulieren beschikbaar zijn, maar het inschrijfformulier is ook te downloaden van de internetsite www.ccdelepkes.nl. Inleveren kan bij De Vriendschap of op Pastoor Teurlingsstraat 44 in Boskant. De kosten voor deelname bedragen € 10,- p.p. welke bij het inleveren van het inschrijfformulier voldaan moet worden. Op zondagavond zal vanaf 19.00 uur het feest worden voortgezet in De Vriendschap.

Gezellig samenzijn
Maandag 17 oktober vanaf 20.00 uur zal in De Vriendschap de band Out of the Basement optreden. Met deze geweldige show kan men dan onder het genot van een drankje de kermis gezellig samen afsluiten. Voor meer info over Carnavalsclub De Lèpkes check onze site www.ccdelepkes.nl. Denk erom: het is de laatste kermis in de regio!


Oplossing: Geuko Toxopeus
Winnaar: Bob Dapperen.        
Grutto 23

Foto:

Mijn broer Frank is deze week gepromoveerd aan de Technische Universiteit in Eindhoven. Ik ben heel trots op hem en ik vind dat hij daar voor wel een bloemetje heeft verdiend!

Zijn zus

Zelfklevende enveloppen doen het nooit, behalve als je vergeten bent de brief erin te stoppen.
.

'n Zwarte kiep lî ok eijer

Foto: Henri van Hoorn

Na de opknapbeurt van centrum Nijnsel ligt het er weer spik en span bij. Vanuit de lucht is dat ook goed te zien. Foto: Henri van Hoorn

Foto: Marry van Wijk

Onderweg naar De Vresselse Hut maakte Marry van Wijk deze prachtige foto. Dank je wel daarvoor! Heeft u ook een mooie natuurfoto? Stuur deze dan naar redactie@demooirooikrant.nl

Kim en Anouk vieren dertig jaar Vennotex

Anouk en Kim vd Ven Foto: José Munster

De tweelingzussen Kim en Anouk van de Ven zitten inmiddels alweer tien jaar in de zaak. Het bedrijf bestaat dit jaar echter al dertig jaar. Dat moet natuurlijk gevierd worden.

"Al van jongs af aan helpen wij mee in de winkel. Onze ouders hadden op dat moment de winkel al in Nijnsel. Hoewel dat op de Kienehoef vanuit het woonhuis opgestart is. Mijn moeder is begonnen met textiel-party's aan huis. Dat liep al na korte tijd zo goed dat de ruimte een probleem werd. Een hobby werd in dit geval een bedrijf. Daarna heeft mijn vader zijn baan opgezegd en zijn onze ouders samen aan een uitgebreidere collectie begonnen. Onze naam Vennotex is afgeleid van de achternamen v.d. Ven, Nooijen en de verkoop van Textiel," aldus Anouk.

Inmiddels zijn Anouk en Kim alweer tien jaar de verantwoordelijke krachten achter het bedrijf. "We hebben het ontzettend naar ons zin en het is iedere keer weer een uitdaging om de mooiste en fijnste collecties uit te zoeken. Op dit moment verkopen wij ook het merk Rivièra Maison. Dit verkopen we ook via het internet, zelfs naar het buitenland. We kunnen meedoen met de grootste acties waardoor het soms voor de helft van de prijs te koop is.

De tweelingzussen hebben het erg naar hun zin binnen het bedrijf. "Wij hebben alles altijd samen gedaan. Dat gaat ons nog steeds goed af," aldus Anouk. De dames willen nog één ding meegeven. "Het wordt weer kouder buiten en dat betekent voor veel mensen dat er weer naar de kwaliteit van de dekbedden gekeken moet worden. Op dit moment zijn er verschillende leuke aanbiedingen van veelal Nederlandse kwaliteitsmerken. Kom gezellig eens langs in de winkel aan de Nijverheidsweg.


Commotie over kunstgras

Door een uitzending van Zembla is het rubber wat op veel kunstgrasvelden is gestrooid in opspraak gekomen. Nog voor het weekend gaf het RIVM al aan dat niemand zich voorlopig zorgen hoeft te maken over eventuele negatieve effecten daarvan. VV Nijnsel had vertrouwen in die uitspraak en liet daarom de wedstrijden op kunstgras afgelopen weekend doorgaan. Voorzitter Wil Kremers gaf tevens te kennen dat de club de uitkomst van een landelijk spoedoverleg ging afwachten. Die heeft maandag plaatsgevonden.

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid heeft besloten om met spoed een grondig en grootschalig onderzoek te laten instellen. De uitkomst daarvan wordt aan het eind van dit jaar verwacht. VV Nijnsel is ook op de hoogte. Op de website van de vereniging staat: 'Afhankelijk van de resultaten wordt er gekeken naar het eventueel nemen van vervolgmaatregelen. Dat geldt natuurlijk voor alle sportverenigingen die over een of meerdere kunstgrasvelden beschikken. Komen er voor die tijd nog berichten die van belang zijn, dan zullen we die vanzelfsprekend meteen met onze leden/ouders delen. Ook wij kijken met belangstelling uit naar de resultaten.'
Of het een storm in een glas water is, zal moeten blijken. Het RIVM begrijpt in ieder geval de onrust die is ontstaan naar aanleiding van de uitzending van Zembla over de veiligheid van het sporten op kunstgrasvelden. Op basis van de bestudeerde informatie verwacht het RIVM niet dat de toepassing van rubbergranulaat op kunstgras zal leiden tot risico's voor de gezondheid. Wel geeft de instantie het advies om in ieder geval te douchen en andere kleren aan te trekken na het sporten op een dergelijk veld.
In de betreffende uitzending van Zembla leverden verschillende wetenschappers kritiek op eerder onderzoek naar de gezondheidsrisico's van de rubberen korrels die op kunstgrasvelden liggen. Deze korrels - 'rubbergranulaat' geheten, vervaardigd van onder meer vermalen autobanden - bevatten schadelijke stoffen. Dat bevestigt Yoni van de Wal van het kunstgrasbedrijf Garden Sense uit Oirschot ook. Zij informeerde uit eigen beweging DeMooiRooiKrant over de kwestie.
Van de Wal: "Dit rubber wordt gemaakt van oude rubberbanden. Het wordt vermalen tot kleine stukjes. Er kan verschil zitten in deze rubber infill. Bijvoorbeeld van personenauto's of vrachtwagens. Daarnaast kan er ook verschil ontstaan door de bewerking van deze banden. Het is niet moeilijk om uit te zoeken of het rubber slecht is voor onze gezondheid, en zo ja, waarom. Veel producten zijn kankerverwekkend. Maar er wordt niet bij vermeld wanneer dit van toepassing is. Zo verhoogt het eten van rood vlees het risico op darmkanker, hiervoor dien je 750 gram onbereid rood vlees per week te eten." Mocht het onderzoek uiteindelijk toch uitwijzen dat het rubber vervangen moet worden…"Het is niet nodig om gelijk al het kunstgras te gaan verwijderen en te laten vervangen door natuurgras", praat de kunstgrasexpert verder. "Er kan ook gekozen worden voor een ander product om het kunstgras stevigheid en speelcomfort te geven. Kokosvezels, kurkkorrels of gewoon het speciale zand dat al vaker gebruikt wordt bij hockeyvelden en speelterreinen. Om een indruk te geven; op een veld van €300.000,- tot €350.000,- kost het al snel €15.000,- meer om voor een andere infill dan rubber te kiezen. Bovendien is het aantal kunstgrasvelden in Nederland gegroeid van 150 in 2013 naar 1.550 kunstgrasvelden bij amateurclubs. Al het rubber kan verwijderd worden. Kunstgrasvelden dienen elk jaar gecontroleerd te worden of de infill nog aanwezig is en of er fouten in het veld zitten. Dit rubber kan gereinigd worden met machines. Zo kan het rubber ook verwijderd worden en vervangen door zand, kokos of kurk. Wie weet komen ze met een andere, duurzame oplossing."

TV de Kienehoef gaat zonnepanelen plaatsen

Foto:

De Algemene Ledenvergadering van Tennisvereniging Kienehoef heeft ingestemd met de investering tot de aanschaf van zonnepanelen. Begin volgend jaar wordt gestart met de aanleg van de zonnepanelen in samenwerking met Solisplan. Op de foto v.l.n.r. Teun van Sinten (Eigenaar Solisplan), Jan de Boer (Parkbeheer), Kasper Tersmette (Voorzitter TV de Kienehoef) en Ton Konneman (Voorzitter Stichting Paviljoen).

OLAT start 50e winterserie

Op zondag 16 oktober is de start van dit voor Wandelsportvereniging OLAT memorabele 50e seizoen.

Op die dag houdt OLAT een mooie wandeltocht vanuit Schijndel. Ze gaan lopen in het fraaie landelijke buitengebied, over veelal onverharde paden, van Schijndel en Heeswijk, er zijn horecarusten bij De Schaapskooi en Kasteel Heeswijk en ze komen door het gezellige centrum waar ze een blik kunnen werpen op het Jan Heesterhuis en de fameuze Glazen Boerderij. Trek de wandelschoenen aan en kom!

Startlocatie is Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9, 5482 WN Schijndel. Alle afstanden mogen vanaf 08.00 uur starten. www.olat.nl waar vooraf ook de route middels GPS tracks zijn te verkrijgen. Verdere inlichtingen zijn te verkrijgen via e-mail: dagtochten@olat.nl.

Dewy en Ryan Lo-a-Njoe in actie

Zaterdag stapten Dewy en Ryan Lo-A-Njoe weer de wedstrijdmat op voor een nieuw judoseizoen. Deze keer ging de reis naar Duitsland. In Leverkusen namen zij deel aan het Internationale Bayer Judocup.

Aangezien Dewy in een groeispurt zit, is ze overgestapt naar een hogere gewichtsklasse dus van de -48 naar de -52 kg. Dewy had een pittige poule met 22 deelnemers. Ze moest eerst drie Duitse meisjes verslaan om in de kwartfinale tegen een, voor Dewy bekende, judoka uit Nederland te komen. Ook geen probleem, binnen 10 sec had ze die op haar rug liggen. Toen mocht ze zich klaar maken voor de finale tegen een Duits meisje die ook alles gewonnen had. Dewy wist echter binnen de minuut een punt te scoren en het meisje in de houdgreep te pakken. Ze zette deze houdgreep zo hard aan dat haar tegenstandster moest afkloppen. Dewy werd dus eerste en heeft met goed judo laten zien dat ze ook in de -52 kan scoren. Ryan mocht na Dewy op de mat. Ook hij is dit seizoen overgestapt; van de -60 naar de -66. Hij komt in deze gewichtsklasse eigenlijk nog wat kilo's te kort. Ondanks dat wist hij wel zijn eerste twee partijen te winnen. In de kwartfinale kwam hij een judoka uit Nederland tegen. Het ging gelijkop en er kwam ook geen score. In de golden score maakt Ryan een foutje en kreeg hierdoor een punt tegen en verloor de wedstrijd. Hij mocht zich klaar maken voor de derde plek. Hij was nog boos over het verlies van zijn vorige partij dat hij in de partij om de derde plek zijn tegenstander geen tijd gaf om na te denken en hem binnen elf seconden op zijn rug legde.


Nog meer goedopgeleide zwemmers

Diploma B

Bij Zwembad de Neul weten ze wat opleiden is. Gediplomeerde zwemleraren zijn daar meerdere dagen per week aan de slag om kinderen op te leiden. Deze foto's leveren het bewijs dat ze weer een nieuwe lichting zwemtalenten hebben afgeleverd. Tientallen A, B en C-diploma's zijn vergeven en dat wordt niet voor niks gedaan! Stuk voor stuk hebben deze kinderen hard gewerkt en omdat ze zo goed kunnen zwemmen hebben ze een diploma dik verdiend. Belangrijker nog: deze kinderen kunnen voortaan goed zwemmen! Eén foto bewijst hoe trots de familie is op de prestatie. Als ware paparazzo drommen ze hier samen om een foto te maken.

Diploma C Foto:
Diploma A