DeMooiRooiKrant

28 september 2016

DeMooiRooiKrant 28 september 2016


Ad van der Heijden is de eerste die gebruikt maakt van het paneel.

"Ik heb dit in andere dorpen nog niet gezien. Dit is uniek", jubelt Saskia Dusomos van de regionale VVV, pal na de opening van de infozuil in Boskant. "Dit zou een blauwdruk moeten zijn voor Het Groene Woud om overal uit te rollen." Dat zal in de praktijk niet meevallen, want vind maar eens een gouden combinatie van samenwerken tussen gemeente, dorpsraad, ondernemers, stichtingen en vrijwilligers. In (Natuurlijk!) Sint-Oedenrode komt dat steeds beter van de grond.

Dat is te zien aan de app Natuurlijk! Sint-Oedenrode die inmiddels al bijna 1600 keer is gedownload, de verschillende wandel- en fietsroutes die in kaart worden gebracht, het hangen van informatieschermen in het centrum en uiteraard het plaatsen van de informatiezuil op het Ritaplein. Dat laatste is een langlopend project geweest. Maandagavond had wethouder Ad van der Heijden de eer om het scherm te openen, na een reeks van toespraken in De Vriendschap.
Na een introductie van Dorpsraad-voorzitter Frans van den Heuvel, die vooral kartrekkers Anneke Jacobs en Rinus van der Heijden bedankte, nam laatstgenoemde het woord om uitleg te geven over het scherm. "Het viel me op dat hier op het Ritaplein veel fietsers verzamelen en vanuit hier routes gaan fietsen. Daar moeten we meer mee doen, dacht ik", doet Rinus uit de doeken. Met zijn pijlers Ambitie, Inhoud, Organisatie en Samenwerking ging hij aan de slag. Samen met de Boskantse raad zocht hij de juiste partijen en uiteindelijk is het gekomen tot een infopaneel met daarop allerlei informatie over het dorp Boskant, maar ook over de aangrenzende dorpen en kernen. De toerist, maar ook de lokale burger krijgt een perfect beeld van wat er te doen is, waar men kan overnachten en eten en drinken in Boskant en omstreken, slechts door een paar keer te klikken.
Alles is vormgegeven door Fruitcake Studio, die ook zorgt voor de technische werkbaarheid.
Dirk Latijnhouwers van het jonge bedrijf liet zien waar ze nog meer mee bezig zijn. Hij toonde onder andere de app, die in samenwerking met MooiRooi en Natuurlijk! Sint-Oedenrode is ontwikkeld. Daarnaast vertelde hij over de schermen in hartje Rooi die door samenwerking met dezelfde partijen worden gerealiseerd. Alles om de toerist en de dorpeling optimaal te informeren.
Een spreuk van Theo Sonnemans – die zelf ook aanwezig was – werd erbij gehaald door Rinus; "Ik snap niet dat mensen op vakantie gaan. Als je het hier niet ziet, dan zie je het nergens." Duidend op de mooie omgeving. "Dat is natuurlijk waar, we moeten onze omgeving koesteren, maar mensen moeten wel op vakantie blijven gaan, anders komen ze niet hier", zegt Yvo Kortmann stellig. Hij is onafhankelijk voorzitter van Nationaal Landschap Het Groene Woud. "Ik ben zeer onder de indruk van wat hier is gerealiseerd", gaf hij de zaal mee.
Pal voor de opening had wethouder Van der Heijden nog een duidelijke boodschap: "Ik ben erg blij met deze dynamiek. Daar zijn we als College van B en W erg trots op. Ik hoop dat de dorpsraden in Nijnsel en Olland dit ook oppakken." Vertegenwoordigers daarvan waren aanwezig én enthousiast. Het uiteindelijke streven om alle routes in Sint-Oedenrode aan elkaar te verbinden en om alle krachtige aspecten van het dorpen uit te lichten, komt steeds dichterbij. Boskant heeft alvast het goede voorbeeld gegeven.

v.l.n.r.: Anneke Jacobs, Frans van den Heuvel, Dirk Latijnhouwers en Rinus van der Heijden.

Wilde zwijnen gespot in Sint-Oedenrode

Het gaat om deze zwijnen.

Een paar dagen geleden was het raak in Hilvarenbeek, maar nu zijn wilde zwijnen ook doorgedrongen tot in Sint-Oedenrode. Aan de Baars in Olland zijn gisteren vijf wilde varkens gespot.

Honderd jaar geleden was het normaal dat deze dieren zich verplaatsten in deze regio, maar nu is het zeer zeldzaam. De kans is klein dat iemand weet wanneer deze soort hier voor het laatst gezien is. Wilde zwijnen komen vooral voor in zuidoost-Brabant, bijvoorbeeld in het Leenderbos en in Bakel. Jo Timmermans was dan ook erg verrast. Hij was één van de mannen die de varkens heeft gezien. "Ineens kwamen er vijf uit de maïs gelopen. Ze liepen zo'n tien meter voor ons. Het waren duidelijk 'overlopers', die wegen zo'n 35 tot 40 kilo." Dit tafereel speelde zich af op het terrein van koeienboer Jan van Hoof.
Het is algemeen bekend dat wilde zwijnen steeds verder naar het noorden verkassen. Dat heeft onder andere te maken met de winters die steeds zachter worden. De foto is door een buurtbewoner gemaakt.

Jaargang 7 - Week 39 - Woensdag 28 september 2016

Formido
Huiskens Optiek

Boskant natuurlijk bekeken

Foto: Henri van Weert

Op zondagmorgen 2 oktober 2016 is de 4e en laatste wandeling met gidsen van IVN Rooi in het kader van 4 seizoenen Boskant.

Boskant ligt in een landschappelijk heel bijzonder gebied. Het dorp is omringd door bossen met vooral erg veel populieren. Bovendien liggen er ook veel boomkwekerijen. In de 3 voorafgaande wandelingen in winter, lente en zomer is al veel aandacht besteed aan het bijzondere landschap van Boskant en ook aan de planten en dieren van het gebied. In de 4e wandeling kijken de gidsen ook naar de ondergrond en naar hoe het allemaal zo is ontstaan.

Onder andere dus de vraag waarom juist hier de populieren- en wilgenteelt zich zo kon ontwikkelen en waarom dit gebied zo'n bijzondere flora en fauna heeft. Het is dus niet alleen interessant voor de natuurliefhebbers die de andere seizoenswandelingen hebben meegelopen. Zeker ook voor de Boskanters en anderen die geïnteresseerd zijn in dit bijzondere gebied wordt het een interessante wandeling. De start is 's morgens om 9:00 uur op het Ritaplein in Boskant. Gezien het lopen op gras- en zandwegen zijn laarzen of waterbestendig schoeisel aan te bevelen. De wandeling, die voor iedereen vrij toegankelijk is, duurt tot uiterlijk 12:00 uur. Voor meer informatie zie www.ivnrooi.nl.


Steunpunt Vrijwilligerswerk zoekt vrijwilligers

Het Steunpunt Vrijwilligerswerk van Welzijn De Meierij is steeds op zoek naar vrijwilligers voor uiteenlopende vragen in Schijndel en Sint-Oedenrode. Ook deze keer hebben we enkele interessante vacatures van de vacaturebank voor u uitgelicht.

De Zonnebloem zoekt bezoekvrijwilligers
De Zonnebloem is op zoek naar vrijwilligers die ouderen en mensen met een fysieke beperking willen bezoeken. Gezellig samen een kopje drinken, tijd voor een gezellig praatje of een wandeling maken of samen een gezamenlijke hobby oppakken. Werktijden zijn minimaal 2 uur in de 3 weken. (vacaturenummer 10933)

Medewerker gezocht voor uitleen bij Speel-O-Theek Rooi
De Speel-O-Theek is op zoek naar een vrijwilliger die helpt bij het uitleenpunt van de Speel-O-Theek. Als medewerker uitleen werk je samen met een enthousiaste groep vrijwilligers waarbij de taken bestaan uit het innemen, controleren en uitlenen van speelgoed. Werktijden zijn in overleg. (vacaturenummer 10921)

Korfbalvereniging Concordia is op zoek naar scheidsrechters-beoordelaar en scheidsrechters
Korfbalvereniging Concordia Rooi is op zoek naar vrijwilligers die als scheidsrechter-beoordelaar of scheidsrechter aan de slag willen. Als scheidsrechter-beoordelaar ben je vooral aan het waarnemen, beoordelen, observeren en analyseren. Daarnaast zoeken ze scheidsrechters die de wedstrijd willen fluiten. (vacaturenummers 10891 en 10890)

Voor aanmelding of informatie kunt u contact opnemen met het Steunpunt Vrijwilligerswerk van Welzijn De Meierij; u kunt bellen (073 – 5441400) of mailen (vrijwilligerswerk@welzijndemeierij.nl). Bezoek ook onze website voor alle andere vacatures en activiteiten (www.welzijndemeierij.nl).

Van Kuringe Adviesgroep voegt kantoren samen

Van Kuringe Adviesgroep heeft sinds jaar en dag meerdere kantoren in de regio. Namelijk in Veghel, Schijndel, Beek en Donk, Boxtel en het hoofdkantoor in Sint-Oedenrode. De komende maanden wordt alles gecentraliseerd. Op een nieuwe locatie, aan de Eerschotsestraat in Sint-Oedenrode. Komend weekend wordt het hoofdkantoor overgeplaatst.

Tijden veranderen. Dat is in het bankwezen en de verzekeringsbranche niet anders. Twee takken van sport waar Van Kuringe Adviesgroep sterk in is én wil blijven. Vandaar de keuze van eigenaar Koen van Kuringe om de verhuizing te arrangeren. "In de tijd dat mijn vader en moeder het bedrijf startten was het belangrijk om je als adviseur letterlijk dichtbij de klant te manifesteren. Vandaar dat het toen een logische keuze was om verschillende kantoren te openen in de regio. Door de komst van het internet en de mobiele telefonie hoeft dat in principe niet meer. We denken efficiënter te kunnen gaan werken als we alles onder één dak onderbrengen", vertelt de ondernemer. Dat wil niet zeggen dat Van Kuringe verder van haar klanten komt te staan. "Integendeel", zegt Koen. "Onze buitendienst blijft heel belangrijk. We hebben 21 auto's rondrijden die allemaal op bezoek gaan bij onze klanten die dat wensen. Daarnaast hebben we een flinke binnendienst en backoffice die iedereen á al minute kan bijstaan bij vragen. Bovendien kunnen mensen binnen blijven lopen en blijven we gewoon zes dagen per week open. Met de bereikbaarheid en service zit het dus zeker goed." Ook de succesvolle Regiobankfunctie van Van Kuringe wordt doorgezet op de nieuwe locatie.

"Onze buitendienst blijft heel belangrijk"


De overplaatsing van de kantoren zal in etappes gaan. Eerst Rooi, daarna Schijndel en dan volgt de rest. Binnen een jaar moeten alle zestig werknemers bij elkaar geposteerd zijn. Heeft het personeel er zin in? "Jazeker", bevestigt Koen. "Ik kan zeggen dat 95% van de werknemers er geen probleem mee heeft. Het zal vast wennen zijn. Ieder kantoor had toch een beetje een eigen cultuur. Dat wordt straks allemaal samengevoegd. Voor het bedrijf is het goed, want het wordt dan makkelijker om gezamenlijk één koers vast te houden."

Het nieuwe adres vanaf 15 oktober; Eerschotsestraat 72, 5491 AD Sint-Oedenrode.


CDA Rooi wil dat er een overdrachtsdocument gemaakt wordt voor de nieuwe gemeente Meierijstad. Daarmee wil zij de couleur locale van onze mooie gemeente Sint-Oedenrode inbrengen in Meierijstad.

Geen duimendik document of een 'erfenis'-lijstje, maar een kort, bondig en krachtig statement waar de nieuwe gemeenteraad van Meierijstad mee uit de voeten kan. Een 'footprint' van Rooi dus! Daarom diende het CDA vlak voor de zomervakantie een motie hierover in met als titel 'Footprint: de Rooise (d)raad verweven'. Deze motie komt op 29 september in de gemeenteraad aan de orde.
Wat het CDA betreft zal de unieke eigen identiteit, cultuur en ondernemende kracht van onze gemeente en daarbinnen haar wijken en dorpen Olland, Boskant en Nijnsel in deze footprint een plek krijgen. Met bijzondere aandacht voor mensen die ondersteuning nodig hebben, ons rijke verenigingsleven en de vele vrijwilligers. Ook de wijze waarop we inwoners en organisaties willen betrekken bij de totstandkoming en uitvoering van beleid vinden we belangrijk: samen en van onderaf op. Verder willen we dat al lopende plannen, zoals de nieuwe basisschool in Nijnsel, snel gerealiseerd worden. Maar ook nieuwe plannen zoals een volwaardige accommodatie voor VV Rhode, een HOV-halte aan de A50 en een multifunctionele accommodatie De Kienehoef moeten een plek krijgen. En in de footprint kan ook komen staan dat we willen dat onze gemeentegrens nabij Zwijnsbergen ongewijzigd blijft. En zo zijn er nog meer punten te noemen.
Met dit document kunnen de politieke partijen vertegenwoordigd in de gemeenteraad van Sint-Oedenrode een krachtig signaal afgeven aan de nieuwe gemeenteraad van Meierijstad. Met als doel dat de nieuwe gemeenteraad van Meierijstad vanuit dit overdrachtsdocument verder werkt aan de ontwikkeling van Sint-Oedenrode en de plannen tot uitvoering brengt. Het meest krachtige signaal wordt uitgedrukt in een nadrukkelijke boodschap van de gehéle gemeenteraad van Sint-Oedenrode aan de nieuwe gemeenteraad van Meierijstad. Raadsbreed dus! Zo borgen we met zijn allen samen onze mooie gemeente Sint-Oedenrode in de nieuwe gemeente Meierijstad! Wij spannen ons hier graag voor in, nu en straks in Meierijstad. Samen sterk!

Fractie CDA Rooi: Ger Brouwer, Maarten van Bakel, Rien Verhagen en Coby van der Pas.

Rooise wethouders op kieslijst Team Meierijstad

Dinsdagavond 20 september heeft de ledenvergadering van de nieuwe partij Team Meierijstad de kieslijst vastgesteld. Al eerder was de top 15 vastgesteld, daar zijn nu de volgende 35 leden aan toegevoegd.

We komen op de lijst veel bekenden uit de politiek tegen uit Schijndel, Veghel en Sint-Oedenrode, onder andere twee oud-wethouders: Caroline van den Elsen en Bart Eijkemans. Ook de huidige Rooise wethouders staan op de lijst: Ad van der Heijden en Jeanne Hendriks-van Kemenade. De huidige Schijndelse wethouder Eus Witlox, voert de lijst aan.
Na de eerste ALV in Eerde werd deze tweede ledenvergadering georganiseerd in de Loop'r in Olland. Zo maken de dorpen kennis met de fusie van de oude lokale partijen! De voorzitter gaf aan dat de partij ook in de toekomst wil blijven vergaderen in de verschillende kernen. Daarmee wordt contact houden met alle inwoners van die kernen nagestreefd.
De lijsttrekker, Eus Witlox, is trots op de lijst en op de fusie van de 6 lokale partijen. "Een sterke lokale partij is de beste garantie om voor alle 13 kernen een goede toekomst te realiseren!", aldus Witlox.
Ook is dinsdagavond intensief over het verkiezingsprogramma gesproken. Het verkiezingsprogramma is opgedeeld in 7 onderdelen waaronder de speerpunten Meierijstad breed worden benoemd. De onderdelen zijn gebaseerd op de kernwaarden van onze partij:

- Opkomen voor de belangen van dorpen en wijken
- Streven naar een duurzame leefomgeving
- Uitgaan van de kracht van burgers
- Een rechtvaardige samenleving
- Mens voorop, zorg op maat
- Een betrouwbare overheid
- Kies voor een pragmatische aanpak

Tevens is te lezen wat wij meer specifiek in elk van de 13 kernen van Meierijstad willen bereiken. Een greep uit de speerpunten voor Sint-Oedenrode zijn:

- Verplaatsing van RKSV Rhode naar de Kienehoef.
- Realisatie groene long via doortrekking plan Dotterbloem tot in het centrum.
- De zwembadfunctie behouden.
- Harmonisatie huur- en subsidiebeleid voor de buitensport met als doel realistische tarieven gekoppeld aan bestaansrecht verenigingen.
- Versterken en toekomstbestendig maken van het centrum in samenwerking met het centrummanagement.
- Realisatie van een nieuwe school MFA Kienehoef.
- Ontwikkeling woningbouwplan voor de Misse.
- Mogelijkheden voor starters en senioren in het woningbouwprogramma Binnenveld, omwille van de leefbaarheid.
- Opknappen van de kwalitatief slechte wegen.
- Een goede digitale ontsluiting van de kernen en het buitengebied, bijvoorbeeld door de aanleg van een glasvezelnetwerk.
- Boskant ontwikkelen, meer faciliteiten en activiteiten voor de jeugd (14-18 jaar).
- Behoud van de brandweerkazerne.
- Uitdragen van Rooi als groene Kern/dorp.
- De Dommel, maximaal inpassen en benutten in het dorpse karakter van Rooi.

Voor belangstellenden: het volledige programma is terug te vinden op de website van de partij. www.teammeierijstad.nl


Wat vind jij ervan?

Je hebt het waarschijnlijk al gehoord: Lijst Blanco gaat meedoen aan de raadsverkiezingen voor Meierijstad!

Als jonge, frisse partij willen we zonder ballast van het verleden enthousiast aan de slag in het belang van alle inwoners in onze nieuwe gemeente. Makkelijk bereikbare en betaalbare zorg, voldoende bouwgrond en geen wachttijden voor woningen, een veilige leefomgeving, verbetering van het openbaar vervoer en de bereikbaarheid en het ondersteunen van activiteiten voor 12- tot 18-jarigen zijn enkele van onze speerpunten! De top van onze lijst bestaat uit jonge mensen, maar je zult zien dat we gesteund worden door een groot aantal kandidaten uit alle leeftijdscategorieën, die goed geworteld zitten in de Meierijse grond. Deze mensen brengen op verschillende vlakken ervaring met zich mee en die komt goed van pas! Om ons werk goed te kunnen doen is het van groot belang dat we weten wat er speelt, dat we écht weten wat jij ervan vindt. Daarom doen de kandidaten van onze partij er alles aan om onze contacten voortdurend uit te breiden. Hoe meer contacten hoe liever! Om dit te bereiken zijn we actief op sociale media en ook op onze website LijstBlanco.nl kun je ons leren kennen. Verder praten we vooral graag met de mensen: formeel maar ook zeker informeel. Zo zullen we de straat op gaan maar ook individuele mensen gaan opzoeken!

De huidige drie gemeenteraden hadden een mooie proef lopen, waarin elke inwoner 'vreemd aan de orde van de dag', dus over elk onderwerp dat de gemeente raakt, voorafgaand aan de raadsvergadering kon inspreken. Dit was een uitgelezen mogelijkheid om als burger je wensen te uiten maar met name om als politiek te kunnen luisteren naar wat de burger wil! Lijst Blanco is hier een groot voorstander van. Het experiment is inmiddels echter afgelopen, maar wij gaan ervan uit dat deze laagdrempelige mogelijkheid tot burgerbetrokkenheid - ook al werd er tijdens de proef nog niet optimaal gebruik van gemaakt - in de nieuwe gemeente blijvend wordt ingevoerd. Het is namelijk een zeer goede manier om de band tussen burger en politiek te verbeteren. Wij kunnen ons niet voorstellen dat er straks in de raad van Meierijstad een partij is die wat betreft dit onderwerp tegen zal stemmen, aangezien ze alle uitdragen graag met de burger te willen communiceren! Niets is echter zeker in de politiek, dus voor nu kunnen we alleen zeggen: Lijst Blanco zal zich volledig inzetten voor wat ze zegt en schrijft!

Thijs van Zutphen (Lijsttrekker)
Gail Toppenberg
Lars van Asseldonk
Luc van den Tillaart


VVD Meierijstad on tour

Zaterdag 24 september was de VVD Meierijstad karavaan on tour.

In de stralende nazomer zon waren wethouder, raadsleden en kandidaten op bezoek in Sint-Oedenrode waar het centrum en de kunstgrasvelden van de hockeyclub werden bezocht. In de middag trok de karavaan richting de altijd gezellige zaterdagmarkt in Schijndel. De dag werd afgesloten in het centrum van Veghel waar de braderie bij de Turkse moskee, rommelmarkt en de sporthal de Bunders ook nog werd bezocht. Het doel was om mensen te ontmoeten, één op één gesprekjes, ideeën opdoen en alle kernen van Meierijstad nog beter te leren kennen. VVD Meierijstad kijkt terug op een geslaagde dag met wederom een berg aan indrukken, nieuwtjes en wetenswaardigheden van Meierijstad.


Fairtrade campagne officieel van start

Jeanne Hendriks (midden) nam de producten in ontvangst. Foto:

De campagne om te komen tot Fair Trade Gemeente Meierijstad is afgelopen woensdag 21 september gestart. Door overhandiging van een blad met fairtrade-producten aan wethouder Hendriks werd het proces ingezet.

Piet van Berkel, voorzitter van de werkgroep Sint-Oedenrode en Maud Kerkhofs, voorzitter in Schijndel, gaven de producten aan Hendriks, die op haar beurt aangaf ze een plekje te geven op haar bureau.
Het streven van de werkgroep wordt ondersteund door de gemeente, ook in de praktijk. "We serveren al Fair Trade thee in het gemeentehuis en de andere producten gaan volgen", aldus de wethouder.


Vak apart

Naam: Silke Willems
Leeftijd: 17

Welke studie volg je en waar volg je de studie?
"Ik doe de studie HTV (Handhaver Toezicht en Veiligheid) aan het Koning Willems 1 College in Den Bosch."

Wat vind je leuk aan de studie?
"Ik vind de lessen heel leuk want ze zijn echt interessant en ik heb hele leuke leraren."

Wat vind je minder leuk aan de studie?
"Ik moet elke dag in uniform naar school komen en de afgelopen weken was dat iets minder leuk met het warme weer."

Wat wil je na je studie gaan doen?
"Na mijn studie wil ik heel graag naar de politieacademie en daarna door naar de politie."

Aan wie geef je het stokje door?
"Louke Anthonissen."

Intuïtief schilderen

Donderdag de 29e is het Damiaancentrum weer open voor een activiteit van het Onderonsje. Deze keer gaan de deelnemers intuïtief schilderen. Daar is geen bepaalde voorkennis voor nodig en iedereen vanaf 55 jaar is welkom.

Naar aanleiding van een gedicht en een muziekstuk gaan ze met kleuren en verf aan de slag op een mindfule manier. Dat wil zeggen dat het grootste plezier in het schilderen op dat moment mag zitten en dat het uiteindelijke resultaat niet het belangrijkste doel is. Spreekt u dit aan en wilt u een leuke middag hebben, geef het even door, dan zorgt het Damiaancentrum voor de benodigdheden.

Aanmelden is fijn, maar u kunt ook spontaan komen. Aanmelden via 06-53448605 (Petra) of 06-13992915 (Karin) Tijd: 14.00-16.00 uur Kosten: € 3,- Damiaancentrum, Schijndelseweg 46, 5491 TB Sint-Oedenrode, www.damiaancentrum.nl

Horeca Olland en De Loop'r trekken banden nauwer aan

v.l.n.r: Marco Thijssen, Michael Toelen, Barry Hubers, Erik Huijbregts en burgemeester Maas

Megen, een klein dorpje in de gemeente Oss. Bij de voorzitter van het plaatselijke gemeenschapshuis stond een tijd geleden het water tot aan de lippen. "Er moet iets gebeuren, anders gaan we het niet redden", alarmeerde hij. Er werden verbanden gezocht met plaatselijke horecaondernemers. In eerste instantie niet van harte. 'Teveel concurrentie' werd er geroepen. Toch kwam het tot een convenant. Olland heeft het voorbeeld overgenomen. Donderdagmiddag tekenden cafés d'n Toel en De Dorpsherberg een akkoord met multifunctionele accommodatie (MFA) De Loop'r.

In Megen zijn ze inmiddels een paar jaar verder. De samenwerking tussen de horeca en het gemeenschapshuis verloopt goed. Feesten en partijen worden onderling verdeeld. Alles gaat in overleg. Nu het convenant is getekend, is het de bedoeling dat het ook in Olland zo gaat verlopen. "Het eerste feestje is het moeilijkst, maar na een jaar zal je zien dat het een stuk beter gaat. Voor de horecaondernemers is het een kwestie van de knop omzetten", geeft Marco Thijssen als voorzitter van de plaatselijke horecavereniging aan. Het zal inderdaad even wennen zijn voor Michael Toelen van d'n Toel en Barry Hubers van café de Dorpsherberg. Vanaf nu wordt verwacht dat verder wordt gekeken dan het eigen straatje. Ook De Loop'r mag voortaan feesten en partijen van persoonlijke aard geven. Dergelijke bijeenkomsten worden vanaf nu tussen de partijen verdeeld. Wat hebben de kroegen daar aan zou je zeggen? Erik van Aarle weet daar als bestuurslid van De Loop'r het antwoord op. "Alleen door samen te werken kunnen we er voor zorgen dat Ollandse mensen hun feest binnen Olland vieren. Het aanbod wordt op deze manier alleen maar breder." Ook Michael Toelen ziet geen problemen. "De mensen die bij mij willen feesten, komen toch wel bij mij."

"Voor de horecaondernemers is het een kwestie van de knop omzetten"Regiomanager van de Nederlandse Horeca, Pim van Teffelen, kent het schoolvoorbeeld van Megen. "Wil iemand in een gemeenschapshuis feesten, dan moet, mag en kost het gewoon iets meer", benoemt hij een onderdeel uit het convenant. "Verder is het kwestie van goed onderling afspreken wie welk feest op zich neemt." Hubers: "Dat gaan we op toerbeurt doen. Komt er een aanvraag van een feest binnen, dan gaan we in overleg wie het op zich kan nemen." Uiteindelijk beslist degene die feest geeft altijd waar hij of zij het wil houden, maar de keuze is nu ruimer. Voorzitter van De Loop'r, Erik Huijbregts, ziet de samenwerking in ieder geval zitten. "Vandaag is Olland een stukje mooier geworden", brengt hij trots.


Rois praotje

In Best starten ze met een proef om het parkeerprobleem in het centrum op te lossen. Wethouder van de Loo vertelt dat het vaak uit gemak en gewoonte is de auto te pakken om de kleine boodschappen te doen. Ze wil hiermee het parkeerprobleem in het centrum aanpakken en het fietsgebruik stimuleren.

Als tegenprestatie stellen de winkeliers wat kleine prijsjes beschikbaar voor diegenen die op de fiets de boodschappen doen. De winkeliers zelf staan helemaal achter dit plan. Daarvoor moeten zij wel even zelf de knop omzetten, even anders denken.

Zo'n plan zou ook in Rooi uitgevoerd kunnen worden. Bovendien is het parkeren op de Markt een ramp. Met de fiets zou het vlugger gaan. Ik heb het niet over de grote boodschappen, die gedaan worden bij de Albert Heijn, maar over al die andere boodschappen die je gemakkelijk op de fiets mee kunt nemen. In plaats van zoveel mogelijk parkeerplaatsen te creëren op de Markt, zou de gemeente er voor moeten zorgen dat er juist meer fietsenrekken komen.
De Markt is van iedereen en ik denk dat je de bewoners die aan de Markt wonen een plezier zal doen. Bovendien zal waarschijnlijk de Albert Heijn vertrekken van de Markt en dan is het ook voor een groot gedeelte opgelost, dan kunnen bijna alle boodschappen met de fiets gedaan worden.

De gemeente gaat de Markt opnieuw inrichten en zou daarbij met dit voorstel iets kunnen doen. We willen toch zo graag een groene, fietsvriendelijke gemeente zijn?

Ge wit noit waor ge hinne kunt es ge 't nie probeert.


Schrijverscollectief Meierijstad presenteert eerste boek

Foto: Hans van den Wijngaard

Over iets meer dan drie maanden is Meierijstad een feit. Vooruitlopend op de gemeentelijke fusie zijn er steeds meer initiatieven die door mensen uit Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel in gezamenlijkheid worden ontplooit. Het schrijverscollectief-Meierijstad is er één van. Zo'n anderhalf jaar geleden trok de Rooise dichter Hans van der Sandt de stoute schoenen aan en zocht op Facebook contact met andere schrijvers uit de toekomstige gemeente Meierijstad. Vorige week donderdagavond ontmoetten de schrijvers elkaar alweer voor de tweede keer, daar werd het eerste boekwerk van het collectief gepresenteerd.

Van de bijna tweehondervijftig leden die het online-collectief kent, waren er een kleine veertig in Mariëndael. Grotendeels afkomstig uit Meierijstad, maar ook van daarbuiten. Zij lazen voor uit eigen werk. Maar omdat niet elke schrijver ook een verteller is, werden er ook verhalen en gedichten van schrijvers voorgelezen. Axel Wenstedt en Edie Kapteijns luisterden de avond muzikaal op.

Onder de aanwezigen waren ook enkele Rooise schrijfsters en schrijvers. Zo las Mieke van de Vossenberg uit Boskant voor uit haar indrukwekkende blog over mensen die voor het eerst worden geconfronteerd met een ernstige ziekte van hun moeder. Pieter van der Kamp las enkele van zijn columns voor die hij enkele jaren geleden voor DeMooiRooiKrant schreef. Van der Kamp vertelde in geuren en kleuren over 'de voorlichting' die hij thuis niet kreeg. Die hij op school nog saaier vond dan algebra en de rooie oortjes die hij kreeg als zijn vrienden vertelden hoe het wel zat. Onverwachte spreker was Wim van Rooij, die als geïnteresseerde Rooienaar slechts eens kwam kijken. Hij las voor uit zijn in het dialect geschreven verhaal over de vondst van het medaillon bij de bouw van de Borchgrave nu alweer tien jaar geleden.

De verhalen en gedichten van zevenentwintig Meierijstadse schrijvers worden binnenkort in boekvorm uitgegeven. De verhalenbundel is samengesteld door Cis Linders, een van de schrijfsters van het collectief. Bestellen van het boek kan via het schrijverscollectief op Facebook. "Wat de kosten van het boek zijn is nog niet exact te zeggen", vertelt Cis Linders. "Het boek wordt door middel van printing on demand gedrukt. Dat betekent hoe groter de oplage, des te lager de prijs. Maar ik verwacht dat de prijs tussen de tien en vijftien euro uit zal komen".


Belastingplannen

Vorige week dinsdag werden op Prinsjesdag de belastingplannen gepresenteerd. Wat hebben deze belastingplannen nu voor u en voor uw belastingaangifte te betekenen? Ik wil u graag de wijzigingen die voor u van belang zijn meegeven. Deze wijzigingen worden per 1 januari 2017 doorgevoerd.

- De ouderenkorting wordt verhoogd van € 1.187 naar € 1.292.
- De belastingvrije som in box III wordt verhoogd naar € 25.000 per persoon. Daarnaast verandert de berekening van de belasting die u moet betalen over uw vermogen. Nu wordt er nog één percentage gehanteerd. Vanaf 2017 komen er 3 vermogensschijven. Er wordt van uit gegaan dat u meer voordeel hebt over uw vermogen als dat vermogen groter is. Bij iedere volgende vermogensschijf wordt daarom een hoger percentage berekend om dat voordeel te berekenen.
- Vanaf 2017 is het mogelijk om maximaal € 100.000 te schenken aan uw kind of ieder ander, Zolang diegene tussen de 18 en 40 jaar is en deze schenking gebruikt voor de aankoop van een eigen woning, een verbouwing of aflossing hypotheek.
- De eigen bijdrage voor WMO wordt in 2017 verminderd.
- Tot slot nog een aanvulling op mijn eerdere column inzake de eigen bijdrage voor zorg. Het is mogelijk om de bijdrage te verlagen wanneer uw inkomen en/of vermogen na 2014 is gedaald. Het formulier hiervoor kunt u vinden op de website van het CAK.

Heeft u nog vragen? Loop op donderdag tussen 17.00 en 18.00 even binnen op Bastion 1-5. Er is dan een gratis inloopspreekuur voor fiscale vragen. Wij helpen u graag! Lucy Bax-Koenders RB, belastingadviseur bij Bekkers Accountants, www.bekkersaccountants.nl


Seniorendag in Odendael

Het seniorenorkest Dommelvolk te Sint-Oedenrode houdt op woensdag 19 oktober voor Rooise senioren een middag- en avonduitvoering met muziek, zang en voordracht in "de Ontmoeting" van Odendael. Seniorenorkest Dommelvolk is er wederom in geslaagd een zeer aantrekkelijke voorstelling aan te bieden, mede dank zij de sponsors Lionsclub en Rabobank.

De middagvoorstelling begint om 13.30 uur en de avondvoorstelling om 19.30 uur. Bij binnenkomst krijgt iedereen, bij inlevering van het entreebewijs, twee consumptiemuntjes. In de pauze wordt een kleine versnapering aangeboden. De toegang tot de Ontmoeting zal zijn aan het begin van de biljartzaal en zal niet eerder geopend zijn dan 12.45 uur 's middags en 18.45 uur 's avonds. Vanaf vrijdagmiddag 7 oktober worden de entreekaarten verkocht à € 5,= in Grandcafé van Odendael zolang de voorraad strekt. Grandcafé is open van 10.00 tot 22.00 uur.

's Middags en 's avonds treden op: Seniorenorkest Dommelvolk Sint-Oedenrode, Zangduo Lydia en Bertine uit Sint-Oedenrode, Tonpraoter Rob Verschuren uit Sint-Oedenrode komt ook dit jaar weer terug en zijn verhaal gaat over: Opa en oma gaan verhuizen en muziekgroep Rooise BLUF bestaande uit 6 personen presenteren hun repertoire dat bestaat uit liedjes uit de jaren 60/70 tot hedendaagse feestnummers.

Cursus voor partners van dementerenden

Wat doet het met je als je partner gaat dementeren? Hoe ga je ermee om, hoe kun je de zorg volhouden, en wat als je deze toch uit handen moet geven? Dit delen met mensen die in dezelfde situatie zitten en informatie uitwisselen kan een grote steun zijn.Heeft u hier ook mee te maken dan nodigen wij u van harte uit mee te komen doen aan deze partnergroep.

Van een eerdere deelneemster kregen we de volgende reactie: "Dit is het beste dat de laatste jaren op mijn pad is gekomen. Ik heb nog steeds veel contact met een aantal mensen uit de groep en daar heb ik veel steun aan."
De bijeenkomsten zijn voor mensen uit Schijndel en Sint-Oedenrode en worden gehouden op woensdagmiddag 5 oktober, 19 oktober, 26 oktober, 9 november en 16 november 2016 met een terugkombijeenkomst op 30 november 2016. De middagen zijn van 13:30 tot 15:30 uur in Odendael, Odendael 1 in Sint-Oedenrode. Er zijn geen kosten aan verbonden. Voor informatie kunt u contact opnemen met Welzijn De Meierij, Janny Forsten of José Swinkels (telefoon 073-5441400).

Paddenstoelenwandeling rondom Hazenputten

De herfst is weer aangebroken. Op zondag 2 oktober wandelt de Heem-natuurgroep uit Sint-Oedenrode rondom de Hazenputten, een vennencomplex in het Vresselsbos, op zoek naar paddenstoelen.

Het Vresselsbos herbergt veel soorten zwammen als vliegenzwam, boleten, truffelknotszwammen, russula's en andere mooie paddenstoelen, maar het weer bepaalt of er veel exemplaren te vinden zullen zijn. Men kan er tevens genieten van vele soorten vogels aan en op het water, van vogels die massaal op trek zijn naar hun winterverblijven, diverse soorten spinnen, amfibieën en reptielen die een plekje zoeken om te overwinteren en mooie tinten in verkleurende bladeren.

Ter plaatse zal ook uitleg worden gegeven over de werkzaamheden die op dit moment in volle gang zijn. Wie van deze herfstactiviteit wil genieten komt om 9 uur op de Markt in Sint-Oedenrode om vervolgens carpoolend naar Nijnsel af te reizen. Fietsers of wandelaars kunnen zich bij de groep voegen aan de Ostayweg, ingang Vresselseweg.

Doe mee aan het Integratiediner

Gezellig tafelen en andere mensen, uit andere culturen, leren kennen? Dat kan in het Damiaancentrum te Sint-Oedenrode op donderdag 13 oktober, tijdens het zesde Nationaal Integratiediner. Het diner is bedoeld om mensen uit verschillende culturen met elkaar in contact te brengen, elkaar te laten ontmoeten. Dit gebeurt onder het genot van hapjes of gerechten die de deelnemers zelf meebrengen. Inloop vanaf 18.00 uur. Aanvang diner: 19.00 uur (tot ca. 21.30 uur). Er zijn geen extra kosten aan verbonden. Het Damiaancentrum zorgt voor koffie en thee. Voor meer achtergrondinformatie: nationaalintegratiediner.nl en www.damiaancentrum.nl. Opgeven kan tot 9 oktober bij Maria van Schijndel mvanschijndelvandem@hotmail.com Telefoon: 06 1997 1355.

Even voorstellen: Ruth van der Heijden

Bij DeMooiRooiKrant en MooiRooi.nl verwelkomen we met regelmaat stagiaires. Van september tot en met april mogen we nu samenwerken met Ruth van der Heijden. Ze stelt zich via deze weg aan u voor.

Hi, mijn naam is Ruth van der Heijden. Ik ben 19 jaar en ik woon in Sint-Oedenrode. Ik studeer Marketing en Communicatie op het Koning Willem I College in 's-Hertogenbosch. Ik zit nu in mijn derde en meteen het laatste leerjaar en dat houdt in dat ik 30 weken stage mag lopen bij DeMooiRooiKrant. Ik heb voor DeMooiRooiKrant gekozen omdat ik denk hier veel te kunnen leren omdat het een veelzijdig bedrijf is. Of Marketing en Communicatie mijn toekomst wordt, nog geen idee, maar leuk vind ik het in ieder geval wel! In het dagelijkse leven houd ik me graag bezig met sporten, vriendinnen, uitgaan en niet te vergeten shoppen!! Ik hoop dat ik hier bij DeMooiRooiKrant een leuke, fijne en vooral leerzame tijd tegemoet ga. Maar daar twijfel ik niet aan.

Programma informatie

Rooi Actueel

Rooi Actueel met nieuws, actualiteiten, info en trends in korte uitzendingen.

Uitzending: elk heel uur, vlak voor alle andere programma's.


Rondje Rooi

Tot en met woensdag 5 oktober kunt u kijken naar:

  • Remember September, herdenking bevrijding
  • Fokpaardendag met allerlei nevenactiviteiten
  • Kiwani's Kleurige Klumpkesrace
  • Nieuwe wandelroute: Ommetje Rijsingen

Uitzendtijden: 00:00 – 03:00 – 06:00 – 09:00 – 12:00 – 15:00 - 18:00 en 21:00 uur.

Openingstijden kantoor en telefonische bereikbaarheid

Studio aan de Laan van Mariëndael 30A is bereikbaar voor bestellingen, vragen, meldingen, op elke ochtend van 09:00 - 11:30 uur behalve vrijdag, Op vrijdag is het kantoor 's-middags van 13:30 - 16:30 uur open. Telefoonnummer: 0413-471193

Uitzendkanalen en frequenties
TV Meierij is te ontvangen via KPN kanaal 559.TRINED kanaal 12.
OnsBrabantNet digitaal via kanaal 38, analoog op 792 MHz.
Via Ziggo: analoog op 256 MHz en digitaal via mediabox kanaal 36, CI+ kanaal 331.
Via Vodafone Thuis: kanaal 712


Wijkvereniging Eerschot

Vrijdag 30 september liggen de kaarten voor het jokeren en rikken weer op tafel. Alle leden vanaf 16 jaar zijn welkom. Deze avond begint om 20.00 uur in Meerschot aan de Heistraat 22. Maar iedereen is vanaf 19.30 uur welkom want dan heeft Eline de koffie en thee al klaar.

Ook wordt er weer een loterij gehouden. Heb je geen geluk in de loterij? Na afloop van het kaarten gaat iedereen weer met een vleesprijs naar huis.
Dinsdag 4 oktober wordt er weer gewandeld. Heb je zin om mee te gaan? Kom dan om 18.30 uur naar Meerschot. Tot 5 oktober kunnen leden zich aanmelden voor het jubileumweekend dat van 29 tot en met 31 oktober plaatsvind. Heb je zin om mee te feesten, meld je dan aan bij Shirley, Anne of Mia.


Goede tijden, slechte tijden

De vijfde tip die ik gekregen heb van de toekomstig prins van Papgat is niet zo'n fijne. Wat zou er gebeurd zijn? Had hij net die ene week vakantie toen het niet zo'n mooi weer was? Is er iets anders gebeurd op vakantie dat niet zo leuk was? Pech onderweg of ziek geworden? Hij zal toch niks gebroken hebben?

Tip 5: Hij hed di jaor unne koie zomer gehad

Het kan ook zijn dat hij een koie oogst had dit jaar of dat de koikarpers in de vijver het warme weer niet hebben overleefd? En als hij de hele zomer door heeft gewerkt terwijl iedereen vakantie aan het vieren was, dan hedde ok unne koie zomer gehad.

Na een koie zomer komt hopelijk wel een goeie winter. Het komende carnavalsseizoen zal de koie zomer doen vergeten en zal de Neije met zijn adjudant laten genieten van alles wat komen gaat.

Puzzel 5:

Ontcijfer deze zin die geschreven is in geheimschrift. Het laatste woord komt weer van pas bij het oplossen van de Bonus-puzzel.

Was dit geen koie maar een goeie tip en denkt u te weten wie de Neije en zijn adjudant gaan worden, stuur dan een berichtje aan de voorzitter van de Prinskeuzecommissie Gerard van de Koevering: vdkoevering@kpnmail.nl. Bent u de eerste die beide namen correct inlevert, dan ontvangt u van het nieuwe koppel een geweldig aandenken.


Pubquiz Rooi donderdag weer van start

Tja, wat valt er eigenlijk nog over te zeggen. Het pubquizseizoen 2016/2017 gaat weer knoerthard van start in het Dommeltje in Rooi. De aftrap is komende donderdagavond 29 september om 20:30. Om het nieuwe seizoen feestelijk te openen staat de quiz donderdag in het teken van "Oktoberfest".

Pubquiz, wat is dat? Nog even kort dan. Teams van maximaal 5 personen, zonder hulp van smartphones, vragen beantwoorden over van alles en nog wat. Denk aan: sport, film, muziek, showbizz, actueel en soms Griekse mythologie of ornithologie. Verder een plaatjesronde, geluidsfragmenten en natuurlijk héél véél lekkere muziek. Munten of vette hap voor de winnaars. Heb je talent? Vast wel, weet je antwoord op veel vragen? Zoek dan een paar vrienden, familieleden of collega's om een topteam te vormen. Die weten dan hopelijk de rest. Zie www.pubquizrooi.nl of facebook "de Natte Plek Pubquiz" voor meer info.

Een staande ovatie…

Dit gezelschap trok zes keer een volle 'zaal' Foto:

Dit toneelgezelschap van 't Roois Theater kreeg de afgelopen weken meerdere malen een staande ovatie. En terecht! In de sfeervolle omgeving van Ahrend speelden ze samen het stuk 'the Godmother'. Een verrassend maffiaspel doorspekt met humor, twist en een dosis (familie)liefde. Honderden Rooienaren kwamen genieten van het toneelspel. Het mag dan ook zeker getypeerd worden als een groot succes. Daarom nog maar eens een staande ovatie…

Jan Klaassen flikt het weer!

Foto: Jos van Nunen

Voor alle kinderen die van de zomer in Rooi waren, thuis of op vakantie, was het genieten. Vier zonnige zaterdagen en één vrijdag waren Jan Klaassen, mevrouw de Heks, de Rare Fiep en nog veel anderen te gast op het Kerkplein. Luuk Petersen bracht ze mee in zijn rijdende poppenkast. De bankjes zaten vol met het kleine grut, eromheen ouders en grootouders. Luidkeels antwoorden de kinderen op de vragen van Jan Klaassen. Het gegil en gelach was niet van de lucht als ze natgespoten werden met een groot waterpistool.

Twee voorstellingen per week werden georganiseerd en gefinancierd door de Rooise Centrumondernemers. 'De kist', 'Jan Klaassen is jarig', 'De heks is ziek', het zijn een paar van de stukken die Luuk speelde. De poppenkast trok tussen de 1.000 en 1.500 bezoekers, waarvan 60% kinderen. Ze kwamen uit heel toekomstig Meierijstad, Uit Son, Breugel, Mariahout, Veghel, Boxtel, Liempde... Zelfs een naar Frankrijk geëmigreerde Rooienaar kwam kijken met zijn kleinkinderen. Tussen de voorstellingen door een gezellig muziekje, tevreden van hun koffie of wijn drinkende volwassenen en verlekkerd aan een ijsje likkende kinderen. Levendig en gezellig. En het bleef niet bij poppenkast. Er was van alles voor kinderen te doen deze zomervakantie: De Zevensprong, de Jeugdvakantieweek, de Zomerschool, de kermis, Park Kienehoef en ga zo maar door. Voor leuke vakantieactiviteiten hoefde je echt geen lange reis te maken.

Intussen zijn de spandoeken 'Wij gaan weer naar school' weer opgerold, het werk en de school zijn begonnen en de herinnering aan de vakantie zakt verder en verder weg. Maar geen nood, volgend jaar zijn we er weer met een mooi zomerprogramma. Iets om nu al naar uit te kijken.

De groeten uit Rooi,
van de Centrumondernemers


"Hij laat ons 'happy' voelen"

Nadat de ene na de andere collega door directeur Karin Adams naar voren werd geroepen om als team voorgesteld te worden aan de school, bleef zijn naam uit. Het had een reden waarom Adams Meneer Rolf als allerlaatste naar voren haalde. Ze wilde hem graag verrassen…

Toen Rolf Vonk nog werkzaam was op basisschool Dommelrode werd hij aangemeld voor de strijd om de titel Leraar van het Jaar 2016. Het was zeer spannend of Rolf het ging worden, want hij haalde de top 10. Uiteindelijk bleef het daarbij, maar het is en blijft een erg knappe prestatie. In Boskant zijn ze blij dat ze de 'beste leraar van Sint-Oedenrode' hebben weten binnen te hengelen. Dat onderstreepte Adams tijdens haar toespraak richting Meneer Rolf, de kinderen en de rest van het lerarenteam. Rolf kreeg een medaille, wat cadeaus en lof uitingen van de kinderen. Dat maakte op de leerkracht nog het meeste indruk. Wat wil je. De volgende uitspraken liegen er niet om; "Meneer Rolf is cool en hij laat ons 'happy' voelen', vertelde een leerling. "Hij is creatief en vindt iedereen even leuk", voegde een ander toe. Dat is nogal wat voor iemand die pas drie weken op de school werkzaam is.

"Ik heb helemaal niets in de gaten gehad", uit Vonk zijn verbazing. "Toen ik vanmorgen in de auto stapte, had ik van alles in mijn hoofd om te doen. Zoveel dat ik vanmorgen met mijn klas eigenlijk te laat in de rij stond om hier te verzamelen. Het aller knapst vind ik dat niemand van jullie de verrassing heeft verraden, maar ook de collega's niet. Dank je wel allemaal, super!"

Via de stichting 'Een 10 voor de juf en meester' verraste Adams Meneer Vonk ook nog met bloemen. Ondanks toenemende administratieve verplichtingen, vollere klassen en maatschappelijke issues als pesten staat de leerkracht dagelijks vol enthousiasme voor de klas en geeft hij elk kind de nodige aandacht. 5 Oktober aanstaande worden alle leraren bedankt voor hun inzet tijdens de Dag van de Leraar.


NVM Open Huizen Dag

Woningverkopers en woningzoekers doen massaal mee aan deze belangrijke huizendag waarop woningen vrijblijvend bezichtigd kunnen worden. Komende zaterdag is het weer zover. Op deze dag kun je van 11.00 uur tot 15.00 uur heel veel verschillende huizen zonder afspraak bezichtigen. Alles vrijblijvend natuurlijk. De NVM Open Huizen Dag vindt tweemaal per jaar plaats: in het voorjaar en in het najaar.

Een perfecte manier om de verschillende mooie huizen in Sint-Oedenrode te bezichtigen. NVM geeft een aantal tips mee voor de huizenbezoekers. Volgens hen is het belangrijk een wensenlijst op te stellen, de financiële mogelijkheden goed te bekijken, een route uit te stippelen en een maximum te stellen aan het aantal te bezoeken huizen. In DeMooiRooiKrant van deze week staan talloze deelnemende huizen afgebeeld. Neem aanstaande zaterdag gerust eens een kijkje bij de verschillende deelnemende woningen.


Erfgoed, meer dan alleen emotie

Onthulling van 'Paal de Driesteen' in op 7 april 2010 Foto: Hans van den Wijngaard

Op het punt waar de grenzen van de gemeente Best, de voormalige gemeente Liempde en het nu nog zelfstandige Sint-Oedenrode bij elkaar komen, staat 'Paal de Driesteen'. Bij het plaatsen van deze grenssteen is in 2010 afgesproken dat iedere vier jaar een schouw plaats zal vinden. De burgemeesters van de drie gemeenten kijken dan samen met de inwoners en de gilden uit Best, Liempde en Rooi of de steen nog op de goede plaats staat.

"De eerstvolgende schouw van 'Paal de Driesteen' stond eigenlijk voor 2018 op het programma. Maar omdat onze gemeente aan het einde van het jaar opgaat in Meierijstad, is er vrijdag 7 oktober een extra schouw", vertellen Diana van de Rijt en Gloria van der Staak van de stichting Roois Cultureel Erfgoed (RCE). "Wij werden in het begin van het jaar benaderd met de vraag of we dit jaar een schouw wilden organiseren. Daarop hebben we natuurlijk volmondig 'ja' gezegd, want 'Paal de Driesteen' is een stukje erfgoed dat we graag in ere houden".
Tot hier en niet verder
Het RCE is erg blij dat meneer Rolf van groep 6 en 7 van de Boskantse Franciscusschool met zijn leerlingen aandacht besteedt aan de schouw. "Vroeger werden de kinderen van een dorp ook altijd bij de schouw betrokken", vertelt Diana van de Rijt. "Naar verluidt kregen de kinderen bij de grenssteen billenkoek om ze er aan te herinneren dat ze tot de steen mochten komen, maar ook geen meter verder. Bij de komende schouw zullen de lijfstraffen zeker ontbreken, maar wellicht hebben Rolf en zijn leerlingen wel iets anders in petto dat aan vroegere tijden herinnert". Naast de burgemeesters van Best, Sint-Oedenrode en Boxtel, waaronder Liempde nu valt, zijn bij de schouw ook de burgemeesters van de Rooise fusiepartners Schijndel en Veghel aanwezig.

Vrijdag 7 oktober vindt naast de schouw van 'Paal de Driesteen' bij Gebroeders Van den Berk in Boskant ook een symposium plaats. De titel van het symposium is 'Erfgoed een kwestie van emotie en realiteit'. Het symposium is bedoeld voor ambtenaren van de provincie en gemeenten, erfgoedbehoeders en leden van heemkundige kringen en het Groene Woud en andere geïnteresseerden. Sprekers zijn professor Arnoud-Jan Bijsterveld van de Tilburgse Universiteit, de Rooise Rijksbouwmeester Floris Alkemade en gedeputeerde Erik van Merrienboer. Zij spreken over emoties en realiteit en over samengaan en grenzen, die niet alleen scheiden maar vooral verbinden. Waarom zouden immers vijf burgemeesters, twee gedeputeerden, vier heemkundige kringen, drie gilden en een schoolklas op een gewone vrijdagmiddag in oktober op het perceel van een boomkweker in Boskant bij elkaar komen?

Foto: Hans van den Wijngaard

De schouw van 'Paal de Driesteen' vindt op vrijdag 7 oktober plaats. Om exact 16.00 uur vertrekken de burgemeesters, gilden en groep 6 en 7 van de Franciscusschool bij Gebroeders van den Berk. Ook de inwoners van de gemeente Sint-Oedenrode en in het bijzonder die van Boskant zijn daarbij van harte welkom. Het symposium is alleen voor genodigden toegankelijk.

"Er brandt altijd licht in Brabant"

Geuko Toxopeus zit 38 jaar in het vak. Tijd om met pensioen te gaan. Al denkt de dierenarts daar zelf nog niet zo aan. "Ik blijf gewoon bezig hoor. In het buitenland en wellicht ook hier." Tijd om met de Rooienaar in gesprek te gaan.

Door: Lisa van de Ven

"Op dit moment ben ik 38 jaar dierenarts, waarvan 37 in Sint-Oedenrode. Ik heb mijn studie in Utrecht gevolgd en daarna ben ik in Erp begonnen als dierenarts. Na één jaar in Erp te hebben gewerkt kon ik aan de slag in Sint-Oedenrode, bij de dierenartsen van Iersel, Vermeulen, Verhulst en Ten Hove. De praktijk was destijds gevestigd aan de Corridor. In 1994 zijn we verhuisd naar de Kortestraat 1, alwaar ik nog altijd met plezier werk.

Toxopeus is begonnen als algemeen dierenarts. "Later ging ik me specialiseren", vervolgt hij. "Ik heb me toegelegd op de landbouwhuisdieren en met name de koeien. In Groningen heb ik veel familie met een boerderij. Daar was ik als kind vaak te vinden en vandaar dus mijn interesse in de veehouderij. Soms is het jammer dat we tegenwoordig zo gespecialiseerd zijn, zodat de rundveedierenarts tijdens zijn dienst geen honden, katten en paarden meer behandelt. Bij Dokter Pol is het nog zoals eerst! Tegelijkertijd maakt specialisatie een verdere verdieping van het vak mogelijk; dat wordt door de klanten van ons verwacht. Als rundveedierenarts voel ik mij echter als een vis in het water."
Naast zijn normale werk bij de praktijk ging Toxopeus vaak op reis. "Via stichting PUM ben ik veelvuldig uitgezonden naar uithoeken op deze wereld. Onder andere naar Nepal, Indonesië en Pakistan. Om daar te adviseren in de rundveehouderij. Deze bezigheden blijf ik voortzetten. Als mijn vrouw ook met pensioen gaat, kan ze mij wellicht daarbij gaan vergezellen. Ook ben ik veelvuldig aan het werk geweest op dierenartsenpraktijken in Engeland en Portugal. Wanneer ik bij grote boerenbedrijven in Portugal kwam, besefte ik dat het hier in Nederland door schaalvergroting in de bedrijfsvoering ook die kant op zou kunnen gaan. Daarnaast zag ik in Engeland bedrijven, die veel weg hadden van het boerenbedrijf van 10 jaar geleden. Al deze uitstapjes geven me keer op keer energie om er hier in de praktijk met frisse moed en nieuwe inzichten tegen aan te gaan."

"Ik kom al 38 jaar regelmatig bij de boeren aan huis; menig veehouder van nu heb ik dan ook als kind meegemaakt; dat schept een stevige band. Diergeneeskunde is natuurlijk niet alleen maar opereren en behandelen. Het preventieve werk is erg belangrijk; door middel van bedrijfsbegeleiding onder andere door het controleren op de vruchtbaarheid, voeding en vaccinaties.
De boeren hebben het momenteel niet makkelijk; een lage melkprijs, fosfaatheffingen, veel onzekerheid met betrekking tot de toekomst en weinig begrip van de burgers en politici. Dit alles terwijl er in Nederland de afgelopen tijd al zo veel is gerealiseerd in de veehouderij met betrekking tot antibiotica reductie, voedselveiligheid, milieu, duurzaamheid en efficiëntie. Daar zouden we best wat trotser op mogen zijn, door meer van eigen bodem te consumeren en er een redelijke prijs voor te betalen.
Dat hij het werk bij de Brabantse boeren thuis ontzettend prettig en gezellig vindt, blijkt uit het enthousiasme waar Toxopeus mee vertelt. "Guus Meeuwis heeft dat op een fantastische wijze vertolkt, er brandt altijd licht in Brabant en dat is écht zo. Ik hou van de gastvrijheid en de Brabantse humor. Ik ben een fanatieke Ajaxsupporter en dat wordt niet altijd gewaardeerd in Brabant, haha. Een keer heeft een boer me zelfs met een overall met PSV-logo aan het werk gezet. Die heb ik maar even snel uit gedaan en aan de boerin gezegd: Deze overall is vies!"

Het is wel duidelijk wat Toxopeus het meest gaat missen aan zijn werk, namelijk het contact met zijn collega's én het contact met de boeren. Op de vraag of hij er al aan toe is om te stoppen, zegt hij "ik zou nog wel een tijdje door willen en ik heb mijn pensioen al een tijdje uitgesteld, maar je kunt beter ophouden op het moment dat je nog van waarde bent, dan dat ze je bij het oud vuil zetten. Ik ben van plan om veel te gaan reizen, ben daarnaast een fanatiek zeiler en schaats graag op natuurijs; dus nu maar hopen dat het de komende jaren flink gaat vriezen."


Patrick Sanders verzamelt alles over Rooi

Foto: Hans van den Wijngaard

Hij is nog maar net 31, maar met zijn verzameling over Sint-Oedenrode heeft Patrick Sanders meer spullen in huis over ons dorp, dan menig ander Rooienaar. Maar liefst twee kamers in zijn huis, zijn tot de nok gevuld met Rooise curiosa. Daarnaast heeft Patrick ook nog een enorm fotoarchief dat natuurlijk, hoe kan het ook anders, vooral over Sint-Oedenrode gaat.

"Het begon allemaal toen ik in groep zeven of acht zat. We kregen toen een rondleiding door Sint-Oedenrode door Hans van Eck. Het verhaal dat Hans bij de zuivelfabriek (red.: het huidige KamFa) vertelde, maakte enorm veel indruk op me en dat was niet eens het verhaal over de roofmoord op de directeur in 1919", vertelt Patrick. "Ik ben nog diezelfde week naar de VVV gegaan om meer informatie over Sint-Oedenrode te verzamelen. Ik kocht daar het boekje '40 jaar heemkunde 1954-1994' en kreeg daar de tip om eens bij de heemkundige kring te informeren. Ik ben toen lid geworden van 'De Oude Vrijheid' en was toen het jongste lid van de vereniging".

Je kunt het zo gek niet bedenken of het komt voor in de verzameling van Patrick. Wandtegeltjes, Delfts blauwe borden, promotieartikelen van Rooise bedrijven, maar ook de verschillende sjaaltjes die zijn uitgegeven bij de 'Idolsgekte' rond Nikki in 2008 ontbreken niet. Ondanks dat Patrick al veel Rooise curiosa in huis heeft, blijft hij natuurlijk wensen houden. Zo hoopte hij dat er een kombord van ons dorp voor hem over zou blijven als
die na de fusie met Veghel en Schijndel tot Meierijstad zouden worden vervangen. De teleurstelling was dan ook groot toen hij las dat alle borden opnieuw worden bestickerd, maar wie weet wat er nog komt?

"Ik ben toen lid geworden van 'De Oude Vrijheid' en was toen het jongste lid van de vereniging"Een ander deel van Patrick's enorme collectie bevindt zich niet in zijn 'Roois museum', maar op drie harde schijven. Het zijn zo'n tweehonderdduizend foto's die op de een of andere manier betrekking hebben op Sint-Oedenrode. Want Patrick maakt niet alleen foto's van veel Rooise evenementen, maar ook alle gebouwen die sinds 2004 zijn gebouwd of gesloopt komen in zijn omvangrijke collectie voor. Omdat Sanders niet al zijn foto's voor zich zelf wil houden, deelt hij die ook op Facebook. Wie geïnteresseerd is in het wel en wee van ons dorp zou daarom eens moeten kijken op www.facebook.com/rooiinbeeld. Wie weet misschien ontpopt zich bij het zien van die beelden wel weer een nieuwe Rooi-fan in hart en nieren.


Foto:

Deze week een foto die in het teken staat van Dierendag. Want dat staat weer voor de deur. 4 Oktober is het zo ver. Kijk maar eens goed naar deze foto. Wie herkent er mensen op? Wie zijn dit? Waar is deze foto gemaakt? Stuur uw antwoord naar redactie@demooirooikrant..nl, bel naar 0413-479322 of loop eens binnen in ons kantoor: Heuvel 17. De koffie staat klaar.
Daarnaast zoeken we nog oude foto's uit de jaren '80 en '90. Heeft u een leuke foto die u wilt delen met onze lezers? Stuur deze dan naar hetzelfde adres of kom eens langs, dan scannen we een foto in.

Artikelen failliete V&D te koop op Ekkersrijt

Vanaf eind september opent in Son en Breugel op industriegebied Ekkersrijt een tijdelijke winkel met de complete webshop van het failliete V&D warenhuis. In het pand tegenover de mediamarkt, worden de spullen tot en met eind oktober verkocht. Dennis Steines, Eigenaar van Timcovoordeelmarkt wist in totaal 17 trailers met dames-, heren- en kinderkleding en andere non-food artikelen te bemachtigen. "Zoveel kleding heb ik nog nooit bij elkaar gezien", aldus de initiatiefnemer.
Er wordt op dit moment nog hard gewerkt om alle spullen te prijzen en de tijdelijke winkel klaar te maken. In de laatste week van september op vrijdag 30 september zal de winkel worden geopend. De winkel met hoogwaardige spullen uit de webshop van het warenhuis die met hoge korting worden verkocht, wordt vermoedelijk een flinke publiekstrekker.


Olland kermis ouderwets gezellig

Foto: Bart van der Heijden

Olland kermis was afgelopen weekend en maandag weer ouderwets gezellig. Elke dag was er voor jong en oud van alles te beleven. Buiten de attracties viel ook bij de kroegen De Dorpsherberg en Café D'n Toel genoeg te doen. Kijk voor meer foto's op www.mooirooi.nl

Foto: Bart van der Heijden
Foto: Bart van der Heijden
Foto: Bart van der Heijden
Foto: Bart van der Heijden
Bart van der Heijden
24 / 48

"Een andere kijk op het werk van Jheronimus Bosch"

Deze lezing wordt gehouden op dinsdag 18 oktober vanaf 20.00 uur in De Gouden Leeuw Sint-Oedenrode.

Deze lezing gaat over muziekinstrumenten, waaronder de doedelzak die in het werk van kunstschilder Jheronimus Bosch (circa 1450 - 1516) en zijn navolgers voorkomen en geeft uitgebreid informatie over de beroemde Bossche schilder en zijn familie.

De lezing wordt geïllustreerd met prachtige afbeeldingen van schilderijen en close-ups hiervan waarin muziekinstrumenten zoals de doedelzak staan afgebeeld. Maar ook middeleeuwse manuscripten, schilderijen, etsen en tekeningen, gemaakt door navolgers van Bosch, komen aan de orde. Op de schilderijen van Jheronimus (Jeroen) Bosch staat vaak een doedelzak of doedelzakspeler afgebeeld. Maar hoe kende de Bossche middeleeuwse schilder dit muziekinstrument? Die vraag zette Ben Hartman aan tot een uitgebreide studie. Het resultaat wordt gepresenteerd in de lezing.

Ben Hartman (1948) woont in het Brabantse Schijndel en heeft daar ruim dertig jaar een tandartspraktijk gehad. In zijn vrije tijd speelde hij volksmuziek, verzamelde hij volksliedjes en deed hij verschillende uitgebreide onderzoeken zoals naar begrafenisrituelen

Bijzondere orgel-expeditie voor kinderen

Op zaterdagmiddag 8 oktober 2016 is er een orgelmiddag voor kinderen in de Martinuskerk van Sint - Oedenrode, bij – en rond het monumentale Smitsorgel. Er is een demo orgeltje, een organist van 14 jaar komt spelen, er zijn orgel-kleurplaten en er is een prijsvraag. Kinderen mogen in het orgel kijken tijdens de orgelexpeditie naar de orgelzolder. De hele middag is er een film te zien over de werking van het orgel. En er is om 15:00 en om 16:00 uur een speciale voorstelling met een orgelsprookje "Elfy en Welfy en het zoekgeraakte orgelpijpje". Het evenement is gratis toegankelijk. Kinderen zijn welkom van 14.30 – 17.00 uur. Vaders, moeders, opa's en oma's zijn welkom onder begeleiding van een kind.

Een paar ouwe - wijze mannen, de "Stichting tot behoud van het Smitsorgel" en twee hele aardige juffen (Emmy en Esther) willen wel van de daken schreeuwen wat voor prachtig instrument hun Smitsorgel is. Iedereen mag -, nee moet, dat weten! Kom kijken, luisteren en meedoen en laat je verwonderen door de prachtige klank die uit alle pijpen van dat mooie orgel komt.
Meneer Johan Zoutendijk is gek op orgels. Hij is een echte orgelbouwer; hij maakt de Verschueren orgels. Meneer Johan brengt een orgel mee waaraan je precies kunt zien hoe een orgel werkt. Als je goed oplet, weet je niet alleen hoe een orgel werkt, maar misschien krijg je wel zin om er later zelf ook een te maken.
En dan Wim Bron. Die is net 15 maar die kan al zo prachtig orgel spelen. Je weet gewoon niet wat je hoort en ziet. Want orgel spelen is best lastig hoor. Je moet namelijk met je handen en met je voeten tegelijk spelen en dan moet je soms ook nog knoppen uittrekken en induwen. Het lijkt wel een cockpit waar hij achter zit. Dat moet je komen zien! En horen natuurlijk…
Ken je trouwens het filmpje van Het Klokhuis waarin Yvonne Jaspers uitlegt hoe een orgel werkt? Nee? Dat filmpje kun je de hele middag zien. Alleen daarom zou ik al willen gaan kijken.
Maar als je liever stilletjes wat snuffelt in boeken over orgels of een mooie kleurplaat maakt of meedoet aan de prijsvraag dan kan dat ook. Je moet gewoon komen want misschien ben jij wel degene die een gratis orgel-les wint! 5 Kinderen winnen een gratis les van een echte orgelleraar op dat prachtige Smitsorgel. Kun je je voorstellen dat jij dat zou zijn? Wauw!

Misschien is het spannendste van de hele middag nog wel het orgelsprookje. Om 3 – en om 4 uur wordt het orgelsprookje "Elfy en Welfy en het zoekgeraakte orgelpijpje" verteld en uitgevoerd. Het is een voorstelling waar echte orgelelfjes aan mee doen met een verteller en een organist die orgel speelt en natuurlijk in de hoofdrol: Het Smitsorgel!

Weet je nou waar je zaterdagmiddag 8 oktober om half 3 moet zijn? In de Martinuskerk in het centrum van Sint – Oedenrode natuurlijk. Want daar kun je dat allemaal meemaken en als papa of mama het willen weten: het kost helemaal niks! Maar ze mogen natuurlijk wel wat geven als ze willen. Want zelfs een orgel kan niet alleen van de lucht leven. Of dacht je soms van wel?


Kerkberichten

Martinuskerk (centrum)
Za 01/10:
18.30 u. Eucharistieviering met Het Goede Herderkoor. Intenties: Tilly van de Wetering – van Vijfeijken, Toos van Aarle – Jansen.
Zo 02/10: Zevenentwintigste Zondag door het Jaar, 09.30 u. Eucharistieviering met medewerking van het Dommelvolk. Intenties: Jan van Rooij en zoontje Marcel, Overleden familieleden van de familie van Bree, José van Oirschot – Heymans, Jas en Miet Heymans – van Wanrooy en zoon Wim, Ton van der Linden, Huward Bekkers vanwege zijn verjaardag, Willem en Antje van de Sande – van Erp, Jan en Tonia van de Burgt – van de Oever.
Op maandag, dinsdag en donderdag is er 's morgens om 09.00 uur een Eucharistieviering in de Martinuskerk.
Op woensdag is er om 19.00 uur een Eucharistieviering in de Heilige Ritakapel in Boskant.
Vr 07/10: Eerste Vrijdag van de Maand, 10.00 u. Eucharistieviering in Odendael.

Sint Petrus' Banden, Son
Wo 28/09:
19.00 u. Eucharistieviering.
Za 01/10: Geen Eucharistieviering in Son of in Breugel.
Zo 02/10: 09.30 u. Peuter- en kleuterviering, 11.00 u. Eucharistieviering m.m.v. het Sons Parochiekoor. Intenties: Rie Hessels-van der Sman (1e jaargetijde), Jan Swinkels (1e jaargetijde), Bernard Peters, Ouders Van Rulo-van Acht en schoondochter Riky, Chris de Rooij.12.30 u. Doop Jasmijn van Smoorenburg.
Ma 03/10: 19.00 u. Eucharistieviering.
Wo 05/10: 19.00 u. Eucharistieviering.
Vr 07/10: Eerste Vrijdag van de maand. 08.30 u. Eucharistieviering.
Za 08/10: 18.30 u. Eucharistieviering in Breugel.
In de maand oktober wordt het Rozenhoedje gebeden: op maandag- en woensdagavond om 18.30 uur in de Sint Petrus' Bandenkerk, op zaterdagavond om 19.00 uur in de Mariakapel aan de Beverlaan.

Sint Genoveva-kerk, Breugel
Do 29/09: 18.15 u. Rozenhoedje,18.30 u. Eucharistieviering, aansluitend stille aanbidding.
Vr 30/09: 18.15 u. Rozenhoedje, 18.30 u. Eucharistieviering.
Zo 02/10: 09.30 u. Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Kinderwoorddienst
intentie: Ad Versantvoort, Nelly Vlemmix-Versantvoort, Miny vd Ven-Winkelman, Karel en Elisabeth Faessen-van Tilburg, ouders van Kuijk-van Hastenberg en zonen, Annie Swinkels-Manders, Frits Manders en Lianne en Merlin Martens.
Di 04/10: 18.15 u. Rozenhoedje, 18.30 u. Eucharistieviering.
Do 06/10: 18.15 u. Rozenhoedje, 18.30 u. Eucharistieviering met aansluitend stille aanbidding.
Vr 07/10: 18.15 u. Rozenhoedje, 18.30 u. Eucharistieviering.
Za 08/10: 18.30 u. Eucharistieviering m.m.v. Rob v Stuivenberg, Intentie: overleden ouders Versantvoort-Merks
Zo 09/10: 09.30 u. Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Intentie: Ietje van Dinther-Raeven, Corrie Sanders-Welte, Willem de Roos, Jozef Xhofleer, Han Verhagen, Harry en Tonnie Swinkels-Reloe.

Protestantse Kerk Knoptoren
Zo 02/10:
Dienst in Son,10.00 u. Predikant Ds. Bas Stigter, met kindernevendienst.

Sint Antonius Nijnsel
Zo 02/10:
10.00 u. Doop van Teun van Gastel en Lize Peeters, 11.00 u. Eucharistieviering met gemengd koor. Intenties: Petra Aarts- v.d. Laar, Marinus v.d. Koevering, Marietje Versantvoort- v.d. Pas.

Odendael
Zo 02/10: 10.00 u. Woord en communieviering met Odendael koor. Intenties: Martien van Liempd, Riek v.d. Zanden - Kapteijns, verjaardag. Fam. Verdijk - Schaminee, Anny Vermeltfoort.
Di 04/10: 19.00 u. Rozenhoedje bidden in de stilte ruimte Odendael.
Di 11/10: 14.30 u. Mariaviering.
Vr 07/10: Eerste vrijdag van de maand. 10.00 u. Eucharistieviering.

H. Martinus Olland
Za 1/10, 17.30 u.
Eucharistieviering met kerkkoor.


Leeflicht

De ogenblikken niet alleen
maar ook de oudste steen

niets ontsnapt aan vergankelijkheid,
bestaat buiten de tijd

ik kocht wat voorjaar in
op zoek naar zin

of om wat kleur misschien,
wat licht in huis te zien

na bloei en tijd van leven
over dat licht geschreven

als een soort dankbetoon
voor wat zo lijkt gewoon

maar tegelijkertijd
iets in zich draagt van eeuwigheid

leeftocht voor onderweg
voorlopig vastgelegd

                         Kees Hermis


Te heet onder mijn voeten

Hier zou het dan moeten zijn. Op een hoek. Dit lijkt wel heel goed op de foto die ze me stuurde. Het straatnaambordje kan ik met moeite ontcijferen. Vermoedelijk overgeslagen door de reinigingsdienst want de klimop groeit er welig om- en overheen.

Waarom hier? Waarom niet op een terras in de binnenstad? Hier is zelfs geen bankje om mijn vermoeide voeten rust te geven. Typisch iets voor mij om juist vandaag mijn nieuwe schoenen aan te doen.

Het is tien voor drie. Nog mijlenver van de afgesproken tijd. Opnieuw verfoei ik die eigenschap van mij om overal en altijd te vroeg te zijn. Natuurlijk, afspraak is afspraak. Maar bijna drie kwartier van te voren is wel erg overdreven.

Om de tijd, die stroperig traag vooruit gaat, te doden check ik nogmaals haar bericht: Datum oké, tijdstip oké, adres oké. Dus alle reden om nu te relaxen en te wachten of ze wel komt. Het verbaast me dat ik zoiets denk. Dat ik twijfel of ik haar weer ga ontmoeten. Op vakantie had ik ook al zo'n dubbel gevoel. Het gedrag van aantrekken en afstoten maakte me onzeker. Wie was zij echt? Kon ik haar vertrouwen? Ik viel als een blok voor haar. Zij de beste skiër van de groep, een stuk ouder en heerlijk zelfverzekerd, was geïnteresseerd in mij. Ik zoek op mijn mobiel de foto's waar haar atletische lijf de sierlijkste parallelbochten maakt. Mooi door de knieën en het bovenlijf rechtop. Ik had mijn ogen uitgekeken toen ik haar voor het eerst naar beneden zag suizen. Zelf kon ik aardig meekomen maar mijn prestaties stelden niet veel voor vergeleken met die van haar. Zelfs de skileraar was onder de indruk van zoveel talent. Ze vertelde dat ze skilessen gaf op een kunstbaan in Nederland en in de winter als reserveleraar wel eens een kinderklasje deed in de echte sneeuw.

's Avonds aan de bar bood ze me een drankje aan. Ik bestelde bescheiden een cola. Ze vroeg me honderduit over mijn studie, mijn vrienden en mijn vriendinnen. 'Heb je een vriendin die meer voor je betekent dan de anderen?' vroeg ze me later op de avond. Ik vond het een ongewone vraag en schudde driftig van nee. Toen zag ik een speciale twinkeling in haar ogen en een vage glimlach op haar gezicht. Ik voelde haar hand op mijn arm. De avond was zo anders dan met mijn eigen vriendinnen.

Als een film trekt deze wintervakantie aan me voorbij. Na die week hebben we in het begin nog wel mailcontact met elkaar gehad. Eigenlijk waren die berichtjes nogal afstandelijk. En dan ineens op een zomerdag komt dat telefoontje: 'Ik zou je graag nog eens zien. Kun je naar Utrecht komen?' Overdonderd als ik ben zeg ik hakkelend: 'Afgesproken.'

Nu sta ik hier en voel me behoorlijk ongemakkelijk. Wat verwacht ik eigenlijk?
Ik speur rond om zeker te weten dat ze niet aan komt lopen en zoek haar nummer op. Nadat ze haar naam heeft gezegd komt er bij mij een stortvloed van woorden uit. Mijn laatste zin: 'Het spijt me maar ik kom niet.' Dan pak ik mijn schoenen in de hand en ren weg. Het wordt me te heet onder mijn voeten.

Nelleke Thijssen

Reageren? schrijvers@impesant.nl


Rooi Vol Koren en culinair sprokkelen

Restaurant De Rooise Boerderij was dinsdag 20 september helemaal gevuld met gasten. Stichting Rooi Vol Koren had een Benefietdiner georganiseerd, zodat de exploitatie van het aanstaande evenement hier voor een deel mee bekostigd kan worden.

Bij de opening van de avond haalde initiator Harry Passier aan hoe moeilijk het is om de financiële draagkracht te vinden voor zo'n groot cultureel evenement. Aangezien Rooi Vol Koren pas net een stichting is, kon er bij de start geen beroep worden gedaan op de reguliere fondsen. Het bedrijfsleven heeft momenteel behoorlijk de hand op de knip dus moet je andere dingen verzinnen. Het is sprokkelen", aldus Passier.
Het Vrolijke Noten Diner, zoals het werd genoemd, was een enorm succes. Het mes sneed er werkelijk aan twee kanten. Een zeer uitgebreid zes-gangen menu dat werd voorafgegaan door een koel bubbeltje en een amuse op het nog zomerse terras. Tijdens het diner werden de zeventig gasten getrakteerd op de vrolijke noten van het Rooise popkoor Aurora. Dit muzikale voorproefje op 16 oktober, als het in Rooi gonst van de koorzangers en -zangeressen, viel eveneens zeer in de smaak.

Donateurs
Naast dit smakelijke initiatief zijn er nog een aantal andere ideeën, die er voor zorgen of hebben gezorgd dat Rooi Vol Koren bestaansrecht heeft gekregen. Het Centrummanagement en de commissie Promotie Toekomstig Meierijstad hebben een flinke duit in het zakje gedaan. Daarnaast is er veel sponsoring in natura, zoals bijvoorbeeld de belegde volkorenbroodjes die alle deelnemers krijgen. Maar ook de sympathie van enkele donateurs heeft de begroting mee helpen sluiten.
Via de sociale media en de website www.rooivolkoren.nl wordt opgeroepen een 'kleine' bijdrage te storten op NL90 RABO 0311 2503 86 t.n.v. Stichting Rooi Vol Koren.
De slogan is, dat je voor € 5,- de glimlach van alle 900 koorleden krijgt op 16 oktober. "Ook al zijn we er nog niet helemaal, toch zijn we trots op alles wat we hebben bereikt", vertelt Passier. "Nog dagelijks komen er kleine bedragen bij van sympathisanten die ongetwijfeld ook met volle teugen gaan genieten van meer dan tachtig optredens in het centrum van Sint-Oedenrode."

Vrijwilligers
De organisatie is nog op zoek naar mensen die op 16 oktober mee willen helpen. Er zijn nog taken voor enkele gastvrouwen of -heren en voor mensen die een van de tien podia beheren als stage-manager. Mocht dat iets voor je zijn stuur dan een mailtje naar rooivolkoren@ziggo.nl. In de week van het evenement zal deze krant nog meer omtrent Rooi Vol Koren publiceren.

Dommelvolk opent oktobermaand

Naast de meimaand is ook oktober toegewijd aan Maria. Komende zondag, 2 oktober, wordt deze Mariamaand geopend met een feestelijke Eucharistieviering in de St. Martinuskerk. Aanvang 9.30 uur. Seniorenorkest Dommelvolk zorgt voor de muzikale begeleiding van deze viering. Oktober is ook Rozenkransmaand. Een kwartier voorafgaand aan de door-de-weekse Eucharistievieringen wordt het Rozenhoedje gebeden. In de dagkapel van Odendael iedere dinsdag om 19.00 uur.

Tenoren en bassen gevraagd

Hou je van gezelligheid en zingen? Koor Cantecleer is op zoek naar tenoren en bassen, en nodigt mannen uit om eens een repetitie bij te wonen.

Wij zijn een koor van zesentwintig leden en zingen een gevarieerd repertoire van popsongs, klassieke liederen, Nederlandse, Engelse, Franse, Duitse, Hongaarse, en Afrikaanse liederen.( sommigen in een nieuwe bewerking voor koor geschreven, door onze dirigent) We zijn een gezelligheidskoor ! Zo gaan we in de zomer met zijn allen een dag op stap en vieren we in November het Cecilia-feest waarin zang, sketches en hilariteit de boventoon vieren. Ook treden we een paar keer per jaar op ; binnenkort op de ' Rooi Vol Koren-dag.' Momenteel hebben wij een tekort aan mannen, zowel tenoren als bassen. Hou je van zingen en ben je een man die in de badkamer graag een nootje zingt ? Fantastisch! Kom eens vrijblijvend luisteren op onze repetitie-avond op dinsdagavond om 20.00 uur in de Knoptoren : Kerkdijk-Noord 8 - Sint - Oedenrode. Wil je meer informatie, bel dan naar : Peter Raaijmakers, 0413- 477914. Tot ziens op een van onze repetitie-avonden!

Fair Trade – eerlijke Handel

Vorige week las ik in deze krant over het fantastische werk van de werkgroep Fair Trade Meierijstad. De Wereldwinkels en Fair Trade hebben al een lange weg afgelegd en niet zonder resultaat. Bovenstaand gegeven inspireert mij om nu ook maar eens lucht te geven aan een ander fair trade idee dat dan gewoon eerlijke handel heet.

Het omkeren van het marktwerkend gestuurd en moordend concurrentie gedrag bij de handel in alle producten van Boeren en Tuinders. Het betalen van een eerlijke prijs voor hun producten. Een Fair Trade formule ook voor deze branche.

Ik pleit voor een waarderingsmodel waarbij ieder jaar de BEST BETALENDE SUPERMARKTKETEN wordt uitgeroepen. Dat geeft de consument weer een keuzemogelijkheid meer. De macht zit in de portemonnee van ons als klant. Laten we daar gebruik van maken. En zo wijst Fair Trade ons de weg naar Eerlijke Handel in onze eigen omgeving. En denkt u bij het lezen van dit artikel: zo ken ik er nog wel een paar! Inderdaad er is nog veel te doen maar gelukkig is de tijd er rijp voor.

Mieke v. Schijndel, Stompersstraat 16


Wereld Dierendag bij de Kinderboerderij

Wereld Dierendag is een dag waar we met plezier naar uitkijken. Onze huisdieren worden overladen met lekkernijen en knuffels.

Niet alle dieren zijn geschikt als huisdier, deze kunnen we dan bekijken in dierentuinen en op kinderboerderijen. Ook deze dieren 'vieren' dierendag en wij doen maar al te graag mee! Dinsdag 4 oktober is de kinderboerderij dan ook (bijna) de gehele dag open. Alle kinderen zijn met hun begeleiders van harte welkom tussen 09.30 en 12.00 uur en van 13.30 tot 17.00 uur, zij krijgen dus volop de gelegenheid het zelf meegebrachte lekkers uit te delen!

Sommige dieren zijn dol op groenteafval, andere zijn wellicht blij met wat extra brood of wortelen. Laten we die dag extra lief zijn voor de dieren die ons het gehele jaar plezier bezorgen. U bent natuurlijk van harte welkom, de dieren zullen u dankbaar zijn.


Stichting voor (H)erkenning van dementie

Veel mensen kennen Lesley van der Aa als een fantastische zangeres. Toch doet de 37-jarige Rooise zangeres nog veel meer. Zo is zij als ambassadrice betrokken bij Stichting 2109. Een stichting voor (h)erkenning van dementie, opgericht door Simone den Uijl.

21 September is uitgeroepen tot Wereld Alzheimer Dag. Op deze dag is ook de Stichting ontstaan. Vandaar de naam 2109. Stichting 2109 heeft een uniek gepatenteerd beeldmerk ontworpen en verwerkt op een sierlijk en traceerbaar speldje die mensen met dementie mogen dragen. Stichting 2109 wil het taboe rondom dementie doorbreken door met dit beeldmerk herkenning en begrip te bevorderen waardoor er beter aangesloten kan worden bij de belevingswereld van mensen met dementie, aldus de stichting op haar website.

Lesley is benaderd om aandacht te vragen voor de stichting. "Omdat ik heb samengewerkt met verschillende bekende Nederlanders is het voor mij makkelijker contact leggen. Zo hebben we Angela Groothuizen weten te strikken om samen met ons een nummer op te nemen voor de stichting. Dat liedje staat onder andere op de website en op Facebook."

Afgelopen 21 september vierde de stichting haar eenjarig bestaan. Samen met erelid Riet werd deze dag (Ook Riet's verjaardag) gevierd. Riet is geboren in 1925 en was één van de eerste bezoekers van dagvoorziening De SteenUijl. De Steenuijl is ook opgericht door Simone en is gevestigd in Son en Breugel.


Riet vierde haar bijzondere verjaardag

Creatieve ontwikkeling van 't jonge kind

Door te dansen, muziek te maken, te leren tekenen of toneel te spelen ontwikkelen kinderen al op jonge leeftijd hun eigen creativiteit en krijgen ze meer zelfvertrouwen. Zelfs baby's in de buik van hun mama kunnen al op muziekles! Phoenix Cultuur biedt in heel Meierijstad verschillende cursussen en workshops aan voor jonge kinderen en ouders of grootouders.

Kleutertheater & musical
Kleuters vinden het heerlijk om zelf verhalen te bedenken, zich te verkleden en avonturen te beleven. De korte cursus kleutertheater op de woensdagmiddag is dan ook een schot in de roos voor de stimulering van de fantasie van jonge acteurs en actrices. Voor jongens en meisjes uit groep 5/6 die naast acteren ook zingen en dansen heel leuk vinden, is er de mogelijkheid in te stromen bij de cursus musical.

Teken- & kinderateliers
In de teken- en kinderateliers kunnen kinderen vanaf 6 jaar diverse beeldende technieken en vaardigheden leren. Echt goed en mooi leren tekenen waarbij perspectief, groot-klein verhouding en kleurenleer aan bod komen. Leren kleien en glazuren of je eigen idee 3D-printen. Enthousiaste en professionele kunstenaars nemen de kinderen mee op hun leergierige ontdekkingstocht.

Babyballet, minidans & mixdans
Kan jouw baby of kleuter niet stil blijven staan als hij of zij muziek hoort? Kom dan naar de lessen babyballet, minidans, mixdans of modern/jazz! Kinderen die het heerlijk vinden om te bewegen op muziek kijken elke week weer uit naar deze danslessen speciaal voor hun. Professionele dansdocenten leren de kinderen hun eerste danspasjes op gevarieerde muziek.

Kind, Ouder & Muziek
Baby's in de buik van hun mama reageren al op melodieën en ritmes. Daarom organiseert Phoenix Cultuur een korte muziekcursus Baby op Komst. Veel zingen, ontspannen en je voorbereiden op de komst van de baby . Voor ouders en/of grootouders met dreumesen, peuters of kleuters is er de cursus Kind, Ouder & Muziek. Heerlijk samen muziek maken, luisteren en bewegen op muziek. Voor kinderen uit groep 3,4 en 5 zijn er in Meierijstad op verschillende locaties de naschoolse cursussen DoReMi! Een goede muzikale basis waarbij een kind kan ontdekken welk instrument hij of zij het leukste vindt.

Op www.phoenixcultuur.nl vindt men meer informatie over het aanbod voor jonge kinderen op de verschillende locaties. Voor vragen en/of aanmeldingen: info@phoenixcultuur.nl of 0413-782010.


Meierijstad sluit aan bij Regionaal Bureau Leerplicht

Donderdag heeft de gemeenteraad van Veghel, als laatste van de drie Meierijstad-gemeenten, ingestemd met de aansluiting bij het Regionaal Bureau Leerplicht en Voortijdig Schoolverlaten Brabant-Noordoost. De gemeenten Schijndel en Sint-Oedenrode hadden vóór de zomer al ingestemd met de aansluiting.

Het uitvoeren van de Leerplichtwet en het bestrijden van voortijdig schoolverlaten tot de leeftijd van 23 jaar zijn gemeentelijke taken. In veel regio's is de uitvoering van deze taken geregionaliseerd. De belangrijkste argumenten hiervoor zijn het verminderen van de kwetsbaarheid van de uitvoering, een lagere overhead en een betere samenwerking met de onderwijspartners over de grenzen heen.
De gemeenten Sint-Oedenrode en Veghel waren reeds aangesloten bij het Regionaal Bureau Leerplicht Brabant-Noordoost. De gemeente Schijndel is momenteel aangesloten bij het Regionaal Bureau Leerplicht in Sint-Michielsgestel.
Voor de uitvoering van de leerplicht in Meierijstad zijn een aantal mogelijke scenario's bekeken. Deze scenario's waren: - Zelf uitvoeren door gemeente Meierijstad - Aansluiten bij RBL Sint-Michielsgestel - Aansluiten bij RBL Brabant-Noordoost - Dienstverleningsovereenkomst met een derde partij (volledige uitbesteding zonder zeggenschap). De colleges van de betrokken gemeenten hebben de drie raden voorgesteld te kiezen voor aansluiting bij RBL Brabant-Noordoost.

Aansluiten bij RBL Brabant-Noordoost is het meest effectief. Het werkgebied van het RBL Brabant-Noordoost is Land van Cuijk, Oss, Landerd, Bernheze, Uden, Boekel, Sint-Oedenrode en Veghel. Hierbinnen ligt ook de regio Passend Onderwijs 30.06 (Oss-Uden-Veghel) en daarmee is het RBL de regionale aanspreekpartner voor alle scholen. Het RBL Brabant-Noordoost is sterk sub-regionaal georganiseerd. Er zijn drie sub-locaties: Oss, Cuijk en Veghel. Van daaruit werken de leerplichtambtenaren en medewerkers voortijdig schoolverlaten zoveel mogelijk op de scholen zelf en samen met andere professionals zoals de basisteams Jeugd & Gezin. Ook valt het werkgebied van het RBL Brabant-Noordoost binnen dat van de jeugdzorg. Door de ambtelijke samenvoeging van Sint-Michielsgestel en Boxtel was het verder onduidelijk wat de toekomst van het RBL Sint-Michielsgestel is.


Mega winweken bij Holland Casino Eindhoven

Speel van 26 september t/m 27 november, met uitzondering van vrijdag en zaterdag, mee op onze speelautomaten. Valt bij u de Mega Winweken Mystery Jackpot? Dan wint u het Princessproduct dat die week centraal staat. We geven maar liefst acht Princess prijzen per dag weg, negen weken lang én elke week een ander product.

Win een compleet Princess pakket
Bovendien ontvangt u bovenop uw prijs een tombolalot. Hiermee maakt u tijdens een winnaarsavond op dinsdag, kans op een compleet Princess pakket: table chef, contact grill, broodrooster, raclette, fonduepan, friteuse, master juicer, sapcentrifuge en blender. Hoe vaker u de Mega Winweken Mystery Jackpot wint, hoe meer loten u krijgt en hoe meer kans u maakt op een compleet Princess pakket. Graag tot ziens in Holland Casino Eindhoven!

Auto-puzzelrit richting Sint-Oedenrode

Op zaterdag 1 oktober wordt in Best de 44e Nacht van Best gehouden. Dit jaar gaat het eerste traject richting Sint-Oedenrode.

De Nacht van Best is een avontuurlijk uitje in de vorm van een puzzelrit over mooie en minder bekende wegen door het buitengebied van Best. De deelnemers rijden via een eenvoudige en ook door onervaren deelnemers zonder problemen te volgen routebeschrijving. De tocht is verdeeld in twee trajecten van circa veertig kilometer elk met daartussen een pauze van een halfuur. De eerste deelnemende equipe start zaterdagavond om 20.00 uur en de laatste equipe wordt 's nachts om 02.00 uur terugverwacht. deelnemende equipe.
Snelheid speelt bij de Nacht van Best geen rol. Het gaat vooral om slimheid, teamwork en gezellig avontuur. De Nacht van Best wordt verreden volgens een eenvoudig reglement (de spelregels). Het is van belang om dit reglement goed door te nemen, omdat de uitzetters tijdens de rit zullen proberen aan de hand van dat reglement de deelnemers in de val te laten lopen. Beginnende deelnemers kunnen inschrijven in de Tourklasse.
Om aan dit evenement deel te nemen, kan telefonisch worden ingeschreven bij Peter Hover (040-2527488). Nog gemakkelijker is het om in te schrijven via de website www.nachtvanbest.nl. Ook op de avond zelf kan tot 20.00 uur worden ingeschreven. De startlocatie is Zalencentrum Prinsenhof, Hoofdstraat 43, 5683 AC Best.

Foto:

Onze lieve oma Henny verdient een bloemetje!
We mogen altijd met haar knuffelen, kletsen, spelen, wandelen en nog veel meer.
Het is altijd een groot feest als we bij oma zijn geweest.

Oplossing: Bart Greijmans

Winnaar: Jeanne van den Brand
Koninginnelaan 113

Foto: Henri van Hoorn

Omdat het zo'n mooi gezicht is.... Foto: Henri van Hoorn

Foto: Lonja Woonings

Lonja Woonings was in de Veluwe en zag deze prachtige dieren lopen. Gelukkig legde ze hen vast op de foto. Stuur ook uw natuurfoto in via redactie@demooirooikrant.nl

Je leeft maar één keer. Maar als je het goed doet is dat genoeg.

Spartele es 'nnen duvel in 'n wijwaotersvat

Woodsideband viert 30-jarig jubileum

Foto: Erik van Rozendaal

Opgericht in Boskant, vandaar de toepasselijke naam. De Woodsideband is een groep enthousiaste muzikanten onder leiding van dirigent Rudi van Dijk. Al dertig jaar spelen de muzikanten samen. Bij oprichting kreeg de band de naam 'Boskants Muziekske', later werd dat 'De Lepkes' en inmiddels gaat de groep door het leven als Woodsideband. Sinds een paar jaar repeteert de band in De Vink in Schijndel. Naast enkele Schijndelaren bestaat de club uit muzikanten uit Sint-Oedenrode, Boskant, Olland, Helmond, Eindhoven, Heeswijk-Dinther, Boxtel, Sint-Michielsgestel en Gemonde. Al lang geen Boskants Muziekse meer dus.

Door: Angeline Vermeer

Saxofoon
De eenëntwintig-koppige band heeft als centraal instrument de saxofoon, met name de alt-sax. Daaromheen veel koperinstrumenten. Het plezier en de gemoedelijke sfeer staan voorop. "Maar we zijn geen lallende club. We zijn serieus bezig met het maken van muziek", aldus voorzitter Huub Coenemans. Dirigent Rudi van Dijk vult aan: "Ik verwacht ook dat mensen thuis repeteren. Je kunt niets bereiken met één repetitieavond in de week. De Woodsideband is geen beginnersclub. Men moet wel noten kunnen lezen om lid te worden. Veel mensen zijn pas op latere leeftijd gestart met musiceren maar sommigen maken hun hele leven al muziek." Van Dijk maakt zelf vaak arrangementen waarbij hij probeert om zo dicht mogelijk bij het origineel te blijven. "Dit wordt erg gewaardeerd door de bandleden", vertelt Jeanne van Rozendaal-Dekkers (tweede alt-sax) "De opkomst bij de repetities is hoog, de muzikanten willen graag samen iets goeds neerzetten. Op dit moment is de band nog op zoek naar een alt-sax en bariton-sax. Verder mag iedereen zich aanmelden. We hanteren twee maanden wederzijdse proeftijd, dan is wel duidelijk of de klik er is."
Het repertoire van de band bestaat onder meer uit 'Quantanamera', 'When I'm sixtyfour', 'Proud Mary' en 'Blue Berry hill'. Vaak speelt de band in bejaardenhuizen, maar ook op een terras of bij de avondvierdaagse zijn ze graag van de partij. Zie voor meer informatie www.woodsideband.nl.


Dress Red Day

Foto:

Op 29 september is het Dress Red Day. De Hartstichting roept die dag iedereen op iets roods te dragen om aandacht te vragen voor hart- en vaatziekten bij vrouwen.

Hart- en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer 1 bij vrouwen. Signalen dat er iets mis is met het hart zijn bij vrouwen vaak minder duidelijk dan bij mannen. Ze worden daardoor sneller over het hoofd gezien of niet op tijd herkend. Hierdoor overlijden nog te veel vrouwen onverwacht. Dat moet veranderen.

Campagne HartenVrouw
Dress Red Day is al jarenlang de laatste dag van de vrouwencampagne van de Hartstichting. In de campagne van 2016 staat de HartenVrouw centraal. Een HartenVrouw accepteert niet dat hart- en vaatziekten nog steeds doodsoorzaak nummer 1 zijn bij vrouwen. Vanaf 8 september komen de HartenVrouwen in actie en roepen ze andere vrouwen via social media op om mee te strijden. Stylist Danie Bles is een van deze HartenVrouwen. Speciaal voor de campagne ontwierp zij de HartenVrouw-armband.

Draag rood op Dress Red Day
Draag rood op Dress Red Day en vraag hiermee aandacht voor hart- en vaatziekten bij vrouwen. Alles mag en kan, als het maar rood is. Volg alle activiteiten rondom Dress Red Day op Facebook Dress Red Day.

Feestweekend jubilerende Heikneuters

Foto: Hans van den Wijngaard

De Heikneuters bestaan dit jaar 55 jaar. Dat was voor de carnavalsvereniging uit Nijnsel een prima reden om een feestje te bouwen, afgelopen weekend. Op vrijdag werd een dansavond gehouden, op zaterdagmiddag een Vossenjacht en in de avond was er een Faute Party. Dat was een dolle boel! Dat is aan deze foto's wel te zien.... Op www.mooirooi.nl staan nog meer foto's.

Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard

Rooi viert burendag in het groot en in het klein

Burendag op Kienehoef Foto: Hans van den Wijngaard

Een feestje voor de hele wijk of een barbecue voor een deel van de straat. Tijdens de burendag 2016 kwamen beide varianten voor. Een groot aantal inwoners van de wijken Kienehoef, Cathalijne en Kinderbos ontmoetten elkaar zaterdagmiddag op het grasveld tussen de sporthal en openbare school 'De Springplank'. In de Eerschotsestraat kwamen zo'n dertig bewoners uit deze straat en het Bastion bij elkaar om de onderlinge banden met een hapje en een drankje te versterken.

"Het is alweer de vijfde keer dat we dit buurtfeest houden. De opzet was in het begin om met de mensen die hier op het pleintje een ingang hebben een feestje te bouwen. Maar de enthousiaste verhalen hebben andere buren ook nieuwsgierig gemaakt. Inmiddels sluiten er ook al mensen uit het Bastion aan. Voorheen kenden we elkaar aan beiden zijden van de weg nauwelijks. We zeiden elkaar goedendag, maar daar bleef het bij", vertellen Ronald te Selle en Henri van Hoorn. "Inmiddels zijn de contacten over en weer al zo goed dat we met zijn allen een BuurtApp hebben opgezet. Het eerste resultaat hebben we al geboekt, we hebben dan wel geen boeven gevangen, maar iemand die zijn autodeur vergat dicht te doen, werd door de overbuurman gebeld. Als we elkaars telefoonnummers niet hadden gehad, was die deur waarschijnlijk open blijven staan".

Voor de wijkraad Kienehoef was het de eerste keer dat zij de burendag organiseerden. Daarbij betrok Nel van Manen, die een groot deel van het organiseren op zich nam, ook vluchtelingenwerk en Welzijn de Meierij. Iedereen in de wijk moest bij de burendag worden betrokken, oud en jong, allochtoon en autotochtoon. Aan de rijke schare van kraampjes bleek dat haar opzet was geslaagd.

Burendag op Kienehoef Foto: Hans van den Wijngaard
Burendag op Kienehoef Foto: Hans van den Wijngaard
Burendag op Kienehoef Foto: Hans van den Wijngaard
Foto:

"Ik had als doel gesteld dat er honderd mensen zouden komen. Maar we zijn nu nog maar een uur bezig en er zijn al veel meer mensen geweest. Het doel is dus gehaald", constateert Nel van Manen terwijl ze snel twee bekers ranja tapt voor twee jonge bewoners van de Kienehoef. Op de vraag of honderd mensen ook wel niet een heel makkelijke doelstelling is in een wijk waar enkele duizenden mensen wonen, antwoordt Nel: "Honderd is ook niet veel, maar we hebben dit ook nog nooit eerder gedaan, we wisten het gewoon niet".

Gezellige burendag in 't Everse

"Jong en oud verbroedert". Dat was het thema van de burendag bij buurtvereniging 't Everse. Dit werd uitgewerkt in allerlei activiteiten, waarin samen wandelen, spelletjes doen, creatief zijn, samen eten en samen gezellig keuvelen centraal stonden.

Alle activiteiten werden door koppeltjes uitgevoerd, die bestonden uit een 60+ er en een 60- er. Dus letterlijk jong en oud verenigd. Het was een supergezellige dag, waarbij het weer uiteraard geweldig meewerkte. Een dag om met heel veel plezier op terug te kijken.


Zilver bij finale Worldcup

Afgelopen zondag heeft Sjef van den Berg in Odense (Denemarken) de finale van de Worldcup geschoten. Dit is een outdoorwedstrijd op 70 meter. De top 8 van de worldcups van dit jaar schoot zondag de afsluitende finalerondes.

Sjef ging als 4e geplaatst naar de finale. In de eerste ronde trof hij Kim. In een zinderende wedstrijd won Sjef met 6 – 4. In de halve finale trof Sjef en Olympisch kampioen uit Rio, de Koreaan Ku. De Koreaan was niet helemaal in goeden doen en Sjef wist met 7 – 1 door te dringen tot de gouden finale tegen de Amerikaan Ellyson. Na aanvankelijk met 0 – 4 achter te komen, wist Sjef terug te komen tot 4 – 4 en 5 – 5. Een shootoff moest de beslissing brengen. De pijl van Sjef zat iets verder verwijderd van het midden, zodat hij genoegen moest nemen met een tweede plaats. De schutters van de Rozelaer hebben dinsdag een wedstrijd in de competitie geschoten. De dagwinnaar was Mart Verhoeven met 225 punten. De overige scores: Antoon Vervoort 214, Jan van Erp 211, Antoon Hermes 206 en Joep Verbunt 101. Op vrijdag hebben we een Zonawedstrijd geschoten. Hierbij gaat het erom zoveel mogelijk negens te schieten. De winnaar was Theo Passier met 227 punten en 17x9. Overige scores: Paul van de Mortel 221, 14x9; Wil Kivits 213, 13x9; Mart Verhoeven 220, 7x9; William Huijberts 226, 6x9; Jan van Erp 197, 4x9; Toon Hermes 173, 4x9; Frans van den Braak 183, 3x9 en Antoon Vervoort 114, 3x9.

Jongste debutant ooit

Foto:

Teun van den Eshof is 'pas' 14,5 jaar maar maakte afgelopen zondag al zijn debuut bij Heren 1 van MHC Sint-Oedenrode. Daarmee is hij de jongste debutant ooit in het eerste elftal van de hockeyclub. Voor Teun was het een hele bijzondere dag.

Foto: Lieke Swinkels
Foto: Aniek Nooijen Foto: Aniek Nooijen

"Maarten, de coach, vroeg me 's ochtends pas of ik mee wilde gaan. Natuurlijk wilde ik dat. Het zou kunnen zijn dat ik maar een paar minuten zou maken maar uiteindelijk speelde ik twee keer tien á vijftien minuten. Ik speelde linksbuiten en bij mijn eigen team sta ik spits. Maar dit was echt vet!"
Hiervoor was Willem van der Heijden de jongste debutant. Nu heeft Teun hem 'ingehaald'. "Het was vooral heel erg gaaf om mee te maken."
De jonge debutant kon er die avond nauwelijks van slapen. "Ik zat nog vol energie. De handelingssnelheid is veel hoger bij de heren dan in mijn eigen team, de B1. Ook zijn ze veel meer fysiek en sneller natuurlijk maar dat maakt het niet minder gaaf. Ik geniet nog steeds een beetje na."

MHC Dames 1 pakt eerste punten

Afgelopen zondag stonden de Dames van Sint-Oedenrode tegenover het gedegradeerde Venlo. De competitie werd door beide teams vals gestart. Op het nieuwe waterveld werd dan ook gestreden om de eerste competitie punten.

Sint-Oedenrode kwam sterk uit de kleedkamer. Door een hoge press had Venlo het lastig met nauwkeurige passing. Hier wist Sint-Oedenrode slim op in te spelen, waardoor er kansen werden gecreëerd. Door een combinatie van goed positiespel, sterke passing en felheid werd het eerste doelpunt gescoord door Elles Kraaijvanger: 1-0. Het goede hockeyspel werd voorgezet. Wederom had Venlo het lastig met de hoge press. De druk op het doel van Venlo bleef aanhouden. Door een fractie van onoplettendheid wist het team uit Limburg te counteren en was het voor de verdediging niet meer te belopen, 1-1. Ondanks het gelijke spel, bleef de ploeg van Jos Nonnekes vertrouwen houden. Er moest geduldig gespeeld worden, dan zouden de kansen vanzelf komen. Dit werd professioneel door de ploeg opgepakt. En uiteindelijk beloonde Sint-Oedenrode zich middels een benutte strafcorner van Puck Scheepens: 2-1.

Na rust bleef Sint-Oedenrode baas op eigen veld. Het combinerend spel bleef aanhouden. Een enkele keer wist Venlo de cirkel te bereiken, maar keepster Michelle Beerens wist haar doel schoon te houden. Na een spannende slotfase en met de aanmoediging van mini's Indy & Fabienne wist Sint-Oedenrode haar eerste competitie punten te pakken. Volgende week wordt er uit tegen Goirle gespeeld.

Weer geen punten voor MHC Heren 1

Heren 1 speelde dit weekend een uitwedstrijd tegen MHC Rosmalen. Rosmalen is dit jaar gepromoveerd naar de 1e klasse en is een directe concurrent van Heren 1.

De mannen van Sint-Oedenrode speelden in de eerste helft goed. Het team had veel balbezit en kon geregeld op de helft van Rosmalen spelen. Tot echt grote kansen leidde het echter nog niet. Ook Rosmalen kon goed mee in het spel en dat leidde tot enkele snelle uitbraken met kansen. Zo ging het spel een tijdje op en neer. Maar richting het eind van de eerste helft scoorde Rosmalen de 1-0. Rooi ging de rust in met een 1-0 achterstand. Ook in de tweede helft speelde Heren 1 goed. Met veel meer balbezit en verschillende kansen aan Rooise zijde. Maar geen van allen ging erin. Ook de drie strafcorners voor Rooi resulteerden niet in doelpunten. De eindstand bleef dan ook bij 1-0 voor Rosmalen. Er was goed gehockeyd en flink gestreden maar uiteindelijk ging heren 1 zonder resultaat op huis aan. Komende zondag speelt Oedenrode de thuiswedstrijd tegen het goede Oss. Alle support is meer dan welkom.

Pupil v.d. Week Ollandia: Billie Schellekens

Afgelopen zondag mocht Billie Schellekens als 'Pupil v.d. Week' de aftrap verzorgen bij Ollandia 1 tegen Irene 1. Billie is 6 jaar oud en hij woont samen met zijn zus Moos in Olland. Zijn hond heet Ollie. Hij zit in groep 3 van Basisschool De Sprongh. De rekenlessen vind hij leuk. Later hoopt Billie profvoetballer of politieagent te worden. Billie voetbalt in het goede team JO9-1. Helaas kan hij nu even niet meedoen, maar als zijn wang weer beter is dan speelt hij weer graag wedstrijden. Zijn favoriete voetbalclubs zijn PSV en FC Barcelona. Billie vindt het ook leuk om te free runnen.

Pupil van de wedstrijd Rhode: Tijn Verschuijten

De 8 jarige Tijn Verschuijten is zondag 2 oktober "Pupil van de Wedstrijd" bij de thuiswedstrijd van Rhode 1 tegen WSC 1. Tijn voetbalt in JO9- 2. Hij is fanatiek en kan erg goed verdedigen. Door de rust die Tijn uitstraalt geeft hij veel vertrouwen aan de teamgenoten. Met zijn keiharde schot is hij de schrik van veel tegenstanders. Zijn favoriete voetbalclub is PSV .De beste voetballer is Messi. Tijn zit in groep 5A van basisschool de Eerschot. Leuk op school vindt hij spelling, aardrijkskunde en tekenen. Tijn is ook bij de scouting wat hij ook leuk vindt.

Heren 3 MHC in het nieuw

Het 3e herenteam van MHC Sint-Oedenrode is dit seizoen flitsend gestart met een compleet nieuwe outfit. Zowel in het veld als daarbuiten, loopt het team te shinen. Hopelijk gaat deze mentale boost bijdragen aan de successen dit seizoen. Heren 3 wil graag de trouwe sponsoren bedanken voor deze geste.

Speelster van de wedstrijd

Op zondag 25 september was Ellis Kapteijns de speelster van de wedstrijd van KV Rooi! Het was duidelijk te zien dat Ellis heeft ingespeeld; ze scoorde de openingstreffer! Knap gedaan Ellis! Je hebt naar de wedstrijd gekeken waarin Rooi gelijk speelde. Ellis, fijn dat je er was!


Boskant houdt de punten

In een wedstrijd die gerust wat meer van een echte derby had mogen hebben, was Boskant uiteindelijk, ver in de 2e helft, de meest gelukkige. Een prima voorzet van Rens van de Wijdeven werd door Frank van der Heijden in de 79e minuut bij de 2e paal ingekopt waardoor de 1-0 op het scorebord kwam.

Voor rust was het een gelijk opgaande wedstrijd. Veel middenveldvoetbal, weinig risico's en uiteindelijk ook voor beide partijen maar enkele kleine kansjes. In de 7e minuut eindigde een goede aanval van DVG bij Peter Versantvoort. Zijn inzet kon door Boskant doelman Geert Foolen echter eenvoudig worden verwerkt. In de 15e minuut was het de beurt aan Boskant. Na een aanval over links kwam Emiel van den Elsen net een teentje tekort om de voorzet van Frank van der Heijden binnen te schieten. Beide goalies hadden in ieder geval tot aan de rust een gemakkelijke middag, want echt gevaarlijk werd het voor hen niet.

Na rust lange tijd hetzelfde spelbeeld. In de 47e minuut was Boskant na een scherp indraaiende hoekschop dicht bij een voorsprong, maar de inzet van Ruud van der Zanden werd door doelman Rik van Roeremonde gepareerd en de rebound, een kopbal van Rens van de Wijdeven, eindigde op de lat. In de 70e minuut leek DVG op weg naar de 0-1. Een snelle uitval eindigde na een goede voorzet van Wilco Voets bij Bart de Windt die de bal echter net niet voldoende kon raken. Zoals aangegeven kwam Boskant in de 79e minuut op voorsprong. Dankzij een tweetal goede reddingen van Boskant doelman Geert Foolen kon die stand over de streep worden getrokken. In de 90e minuut redde hij uitstekend door een vrije trap van Ruud Pijnenburg over te tikken en amper 1 minuut later wist hij een snoeiharde schuiver van Bart de Windt te stoppen. Een prima start dus voor Boskant dat na 4 wedstrijden nog ongeslagen is en met 10 punten koploper is van de 4e klasse 4I.

Volgende week speelt Boskant opnieuw een thuiswedstrijd. Tegenstander is dan Boxtel 1 dat met 1 punt minder de 3e plaats bezet. Een qua bezetting gehavend Boskant 2 leverde een uitstekende prestatie door de uitwedstrijd tegen Bruheze 2 met 0-1 te winnen. Na 4 wedstrijden is ook dit team nog ongeslagen en deelt samen met MULO 2 de koppositie in de res. 3e klasse F! Aanstaande zondag is Mariahout 2, dat één punt minder heeft, de tegenstander. Opnieuw weer een pittige zondag voor de Boskantse selectie!

Heeswijk en Rhode verdelen de punten

Heeswijk en Rhode speelden zondag een aantrekkelijke wedstrijd, beide ploegen hadden misschien kunnen winnen, maar met de puntenverdeling kon iedereen wel vrede hebben.

Rhode ging lekker fel van start en Heeswijk kon in de beginfase nauwelijks aan voetballen toekomen er kwamen ook al wat kleine kansen die niets opleverden. Na zo'n 10 minuten was Heeswijk wel wakker geschud en kwam het aan aanvallen toe. Heeswijk maakte veel gebruik van snelle counters, waarmee de spits werd gezocht, soms direct en soms via de vleugel. Er ontstonden dan ook een paar mogelijkheden, maar die waren er aan de andere kant voor Rhode ook. In de 23e minuut kreeg Heeswijk op eigen helft een vrije trap voor een lichte overtreding, als het er al een was, en deze werd snel genomen en de spits stond plotseling vrij voor goal, 1-0. Daarna kwamen er diverse kansen voor Rhode, maar de keeper van Heeswijk stond zijn mannetje, een kopbal van Mart Krüsemann leek in de kruising te verdwijnen, maar ook die wist hij nog te stoppen.

In de 2e helft veranderde er niet zo veel. Rhode viel aan, creëerde ook kansen via uitgespeelde aanvallen en Heeswijk bleef zich van de counter bedienen. In de 62e minuut kreeg Rhode loon naar werken. Een aanval begon links bij Tim Stewart, deze lanceerde Paul Smeets en zijn voorzet werd door Geert Oerlemans via onderkant lat binnen gekopt, 1-1. In de slotfase kwamen er nog een aantal goede kansen. De eerste was voor Maikel Merks, die twee tegenstanders passeerde, maar zijn schot werd gestopt. In de 84e minuut kwam Rhode goed weg toen een schot uit een moeilijke hoek de paal raakte en tot corner werd verwerkt. Daarna waren de laatste kansen voor Rhode, Tom Willems werd in stelling gebracht door Mike Reniers, maar hij kreeg de bal niet goed onder controle, vervolgens kwam Joep vd Mortel nog vrij voor goal, maar ook hij kreeg de bal niet lekker op de schoen en schoot maast, Het bleef dus 1-1.

Zondag 2 oktober Rhode - WSC
In de volgende thuiswedstrijd komt er op nieuw een club uit Waalwijk op bezoek. Dit keer is dat WSC. In het jaar dat Rhode 1e klas speelde was WSC ook een van de tegenstanders, voetballend een goede ploeg, maar tot op heden heeft dat nog maar 1 puntje opgeleverd.

Ollandia wint derby tegen Irene

Foto: Jan Roché

Supporters die "iets" te laat op Sportpark Ekkerzicht aankwamen voor de wedstrijd Ollandia - Irene hadden het eerste doelpunt al gemist. Vrijwel vanaf de aftrap creëerde Irene een mooi uitgevoerde aanval. Steef Schellekens wist de assist die kwam vanaf de rechterkant op waarde te schatten en binnen 5 min zet hij zijn ploeg al op 0-1 voorsprong.

Ollandia moest even van de schrik bekomen maar hervatte met veel inzet en creativiteit de wedstrijd. Het grootste gevaar voor Ollandia kwam over links van Irene's no 9, de 16-jarige Rob Groenendaal, maar Ollandia had hem en het hele elftal van de tegenstander prima onder controle. Ollandia speelde compact, creëerde een aantal kansen voor de aansluitingstreffer, maar vooralsnog bleef die uit. Het tij keerde toen in de 30ste min Remco Voets in de 16 subliem werd aangespeeld. Remco aarzelde geen moment, maakte goed gebruik van de kleine ruimte en kreeg ook nog de tijd om uit te halen, dit tot grote verrassing van de doelman van Irene. Remco zet Ollandia naast Irene op het scorebord. Nog voor rust doet Gerbe Voets met de geboden kans wat hij moet doen, scoren. Ollandia gaat rusten met een verdiende voorsprong: 2-1.

Na de thee deed Irene er alles aan om de gelijkmaker te forceren, maar het was niet opgewassen tegen de aanvalsdrift van Ollandia. Het was eenrichtingsverkeer naar het doel van de tegenstander. De Ollandia spitsen Stefan Erven, Mike van Rooij, Gerbe en Remco Voets werden beurtelings door de mannen van het middenveld en met lange ballen van achter uit in scoringspositie gezet maar vooralsnog miste ze de precisie om te scoren. Ook na het toepassen van de wissels Bart Smetsers voor Remco Voets en Tom de Beer voor zijn broer Stan bleef Ollandia het doel van Irene bestoken, met uiteindelijk het beoogde resultaat. In de 80ste min is het prima voorbereidende werk van Mike van Rooij, de aanzet tot het doelpunt van Bart Smetsers. Bart wordt op de rand van de 16 door Mike op maat bediend en met een prima uithaal verschalkt hij de doelman van Irene. Bart Smetsers is de gevierde man, hij zet voor Ollandia de 3 -1 op het scorebord. Wedstrijd is gespeeld. Jurrit van Roosmalen vergroot in blessuretijd nog de voorsprong op Irene met een mooi en goed genomen afstandsschot dat met een mooie curve onhoudbaar voor de goalie van Irene in de linkerbovenhoek valt. 4-1.

Nijnsel koestert punt

Nijnsel speelde afgelopen zondag thuis tegen de amateurs van het ongeslagen Eindhoven Amateurs. Al in de vijfde minuut kwam er een vlijmscherpe pass van Johan van der Pas die door Nick Dortmans op waarde werd geschat en koelbloedig werd gehonoreerd: 1-0.

Na negen minuten een nieuw doelpunt van de gastheren dat, zo later bleek, ten onrechte werd afgekeurd. In de zeventiende minuut een beauty van een kans voor de thuisploeg die niet werd verzilverd. Vervolgens namen de gastheren de regie over en zij kwamen vervolgens veelvuldig op de helft van de gastheren. De ruststand werd desondanks 1-0. Na de thee hielden de bezoekers het meeste balbezit en kwamen veelvuldig in de zestien van de gastheren. In de 55e minuut echter een veelbelovende uitbraak van Johan van de Pas die door de bekwame sluitpost van de bezoekers onschadelijk werd gemaakt. FC Eindhoven ging op jacht naar de gelijkmaker en meer en dit resulteerde in de verdiende gelijkmaker in de 68e minuut. Vervolgens gingen de bezoekers op jacht naar de winst maar de thuisploeg gaf uiteindelijk geen krimp. De thuisploeg brak uit waar mogelijk en produceerde nog enkele mogelijkheden.
De keepers van beide ploegen blonken uit in het voorkomen van een doelpunt en derhalve werd de 1/1 ook de eindstand. De gastheren koesterden het punt. Aanstaande zondag gaat Nijnsel-TVE Reclame op bezoek bij het nog puntloze Bergeijk. De thuisploeg zal ongetwijfeld alles in het werk stellen om aan deze oncomfortabele situatie een einde te maken. Supporters van Nijnsel-TVE Reclame zijn in De Kempen van harte welkom in deze spannende competitie!

Van de Wijdeven en Hulsen schieten uit startblok

De voetbalcompetitie is alweer enkele weken onderweg en daarmee dus ook de strijd om de inmiddels befaamde MooiRooiCup. Stefan Hulsen won de beker drie keer achter elkaar en pakte daarmee de wisseltrofee. Nieuwe ronden, nieuwe kansen in de nieuwe jaargang. Hulsen is weer in vorm en heeft er al vier gemaakt, maar ook Boskanter Rens van de Wijdeven is uit de startblokken geschoten. Kan hij de spits van Nijnsel onttronen? Of zijn er andere spelers die aan de stoelpoten gaan zagen door flink wat goals mee te gaan pikken? De strijd is in ieder geval weer losgebarsten. We kijken met spanning naar deze competitie.

De stand:
Rens vd Wijdeven Boskant 4
Stefan Hulsen Nijnsel 4
Rick vd Vleuten Nijnsel 2
Emiel vd Elsen Boskant 2
Roel Smeets Rhode 2
Geert Oerlemans Rhode 2
Remco Voets Ollandia 2
Mart Krüseman Rhode 1
Paul van Driel Ollandia 1
Gerbe Voets Ollandia 1
Ruud vd Rijt Nijnsel 1
Tom Willems Rhode 1
Maikel Merks Rhode 1
Roy vd Linden Boskant 1
Stan de Beer Ollandia 1
Martijn v. Boerdonk Rhode 1
Frank vd Heijden Boskant 1
Bart Smetsers Ollandia 1
Jurrit van Roosmalen Ollandia 1
Nick Dortmans Nijnsel 1

Jade Kluijtmans winnaar Masters

Afgelopen weekend was TV Bokt in Eindhoven gastheer voor het eindtoernooi van de Districts Masters Oost-Brabant. In het afgelopen toernooiseizoen konden spelers punten verdienen door te spelen in een toernooi in een single-onderdeel zonder leeftijdsbeperking. De 14-jarige Jade Kluijtmans wist zich voor het eindtoernooi te kwalificeren voor de Dames Enkel D, speelsterkte 4.

Vanwege haar rating was Jade als derde geplaatst en daarmee de eerste ronde vrij geloot. In de kwartfinale trof zij de sterke Britt Mennen. De eerste set ging gelijk op, maar omdat Jade op de beslissende momenten de punten binnenhaalde, won zij enigszins geflatteerd met 6-1. De tweede set verliep aanvankelijk hetzelfde en Jade liep uit naar een 3-0 voorsprong. Hierna was het echter Britt die de beslissende punten won en de set met 6-4 naar zich toetrok. De derde set ging geheel gelijk op en de tiebreak moest de beslissing brengen. Nadat beiden hun eerste twee matchpoints niet hadden kunnen verzilveren, was het Jade die de beslissing forceerde: 10-8.
In de halve finale had Jade in de eerste set geen kind aan Hester Wolf en won met 6-1. De tweede set ging gelijk op, maar weer was het Jade die op de beslissende momenten de punten pakte en de set met 6-2.
In de finale nam Jade het op tegen Fleur Verkuijl. De eerste set ging gelijk op, maar uiteindelijk was het Jade die de set met 6-4 won. In de tweede set was het verzet van Fleur gebroken en Jade won moeiteloos met 6-0. Met deze overwinning kroonde Jade zich tot de beste Dames Enkel 4 2016 in Oost-Brabant.


Één gelijkspel TTV Attaque

Attaque 1 ging op bezoek bij OTTC in Oss. De wedstrijd werd met 7-3 verloren. René van Dijk en Menno van Os wonnen ieder één wedstrijd, Dirk Kastelijn wist geen wedstrijd te winnen, verder werd het dubbelspel nog gewonnen. Na 2 wedstrijden heeft Attaque 9 punten en staat hiermee op de gedeelde vijfde plaats.

Attaque 2 had een uitwedstrijd bij Always Fair in Ammerzoden. De wedstrijd werd met 8-2 verloren. Leon Huijberts wist één wedstrijd te winnen. Burt van Geffen en Peter Verhagen wisten geen wedstrijd te winnen. Noemenswaardig is dat Burt van Geffen zijn drie wedstrijden steeds in 5 sets verloor, na steeds met 2-0 voor te hebben gestaan. Attaque heeft na twee wedstrijden 5 punten en staat hiermee op de gedeelde vijfde en zesde plaats.

Attaque 3 speelde ook een uitwedstrijd bij Always Fair. Het team stond halverwege de wedstrijd met 5-0 achter en wist toch nog een gelijkspel van 5-5 te behalen. Bram Marinus en Cliff van Driel wonnen ieder twee wedstrijden, Anne van der Sande won er één. Na 2 wedstrijden heeft Attaque 15 punten en staat hiermee op de tweede plaats.