DeMooiRooiKrant

17 augustus 2016

DeMooiRooiKrant 17 augustus 2016


Oke, het weer was perfect, dat was een geluk voor de organisatie van de Brabantse Kampioenschappen paardrijden in Nijnsel, maar voor de rest was niets aan het toeval overgelaten. De organisatie heeft zichzelf overtroffen. Er was vermaak voor iedereen die een kijkje kwam nemen, en misschien niet eens veel met paarden had. Een leuke streekmarkt, een heus eetplein... Kortom, aan alles was gedacht.

Afgelopen weekend vond het evenement plaats aan de Sonseweg, waar een heus dorpje verrees tussen Nijnsel en Son en Breugel. Duizenden mensen bezochten de wedstrijden. Zaterdag voor pony's, een echte familiedag en dat was ook te zien aan de speelattracties. Zondag was gereserveerd voor het 'grote' werk.

Het evenement werd georganiseerd door de Nijnselse Ruiters en Ponyruiters, inmiddels alweer voor de vierder keer. Niet alleen vanwege hun 40-jarig bestaan dit jaar. "Ook omdat we als regiobestuur heel blij zijn met deze locatie, en met de organisatie en de samenwerking met de Nijnselse Ruiters en Ponyruiters" aldus regiovoorzitter Jacques van der Harst van de KNHS (Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie). Zaterdag kon zijn dag al niet meer stuk, droog met een zonnetje en een frisse wind. "Je loopt natuurlijk wat risico's met zo'n groot outdoor-evenement. Met slecht weer, onweer uitgezonderd, gaat alles in principe door, maar dan heb je een groot probleem met het parkeren van alle auto's waardoor bezoekers wegblijven. Het is pas eenmaal voorgekomen dat de Brabantse Kampioenschappen wegens slecht weer een paar dagen uitgesteld moesten worden. Maar doorgaan doen ze altijd, anders mogen onze ruiters niet meedoen aan de landelijke kampioenschappen. Het reglement is daar onverbiddelijk in. Morgen zijn er trouwens meer starts, meer ruiters maar iets minder publiek."
Maarten Aarts, voorzitter van de Nijnselse Ruiters en Ponyruiters, had het heel wat drukker dan de mensen van het regiobestuur maar liet tussen de bedrijven door nog even weten dik tevreden te zijn met het verloop van de dag.
Door de grootte van het terrein viel het niet op hoeveel mensen er tegelijk aanwezig waren, overal was plek voor iedereen. Al met al hadden de Nijnselse Ruiters en Ponyruiters zich geen mooier evenement bij hun 40-jarig bestaan kunnen wensen. De uitslagen zijn te zien op http://denijnselseruiters.nl/

Forum klus wijs
Kam Fa

Jaargang 6 - Week 33 - Woensdag 17 augustus 2016

Gesprekswandeling over 'loslaten'

Het onderwerp van het Gesprek te Pas van a.s. zondag 21 augustus is 'loslaten'. Welke zaken houden jou vast? Hoe zou je ze kunnen loslaten? Is dat wel nodig? Ook dit thema biedt vragen genoeg om met elkaar over te denken en te praten. We nodigen iedereen, jong of minder jong, van welke afkomst of gezindte dan ook, uit voor dit gesprek met wandeling. Je bent van harte welkom om 10.00 uur bij het Damiaancentrum.

Het Gesprek te Pas wordt elke derde zondag van de maand georganiseerd, telkens met een nieuw onderwerp. De opzet is steeds hetzelfde: Na ontvangst met koffie/thee en een inleiding op het thema (met enkele gedichten) komt het gedeelte "te pas": de deelnemers maken in kleine groepjes een wandeling van een uurtje in de bossen, tuinen of de prachtige omgeving van het centrum. Bij heel slecht weer of voor wie slecht ter been is, wordt de wandeling denkbeeldig. We spreken te pas, al of niet aan de hand van de meegegeven vragen, over of naar aanleiding van het onderwerp. Vervolgens wisselen we bij een gezellige kop koffie/thee de ervaringen, verhalen of meningen uit, bespreken de teksten en om ongeveer 12.00 uur besluiten we dan deze ontmoeting van mensen en hun ideeën en denkbeelden. Met deze wandelingen hoopt Damiaancentrum Nederland mensen nader tot elkaar te brengen en wat inspiratie te bieden. Onze kosten bedragen per deelnemer ongeveer 3 euro, we zijn tevreden met elke bijdrage naar draagkracht. Voor alle informatie over de Gesprekken te Pas: tel. 0413-291200 of 06-10223044.

Opknapbeurt begraafplaats Knoptorenkerk afgerond

Na de officiële sluiting van de begraafplaats heeft de stichting "behoud en exploitatie van de Knoptorenkerk" medio 2015 met deskundige hulp van Rinus van der Heijden een plan opgesteld om de begraafplaats bij de kerk opnieuw aan te planten en te bestraten.

Voor het maken van het noodzakelijke meubilair werd een beroep gedaan op de vrijwilligers van stichting "d'n einder". Zoals bekend schenkt deze stichting niet alleen jaarlijks een aanzienlijk bedrag aan goede doelen maar kan menig instelling een beroep doen op de deskundigheid van de mensen van de werkplaatsen, waarbij alleen de materiaalkosten voor eigen rekening komen. Om de herinrichting van de begraafplaats helemaal af te ronden is er een achttal zitelementen en drie banken aan de tuininrichting toegevoegd. Met name Willy Vermelis en Leo van der Kallen van het kringloopcentrum hebben de uitvoering voor hun rekening genomen. De gebr. van Aarle hebben voor het benodigde hout gezorgd. Hierdoor is er weer een mooi stukje Rooi ontstaan.

Een nieuwe MooiKrant in Geldrop-Mierlo

v.l.n.r.: Guillaume van Stiphout, Helga van den Heuvel en Emmy Pero

Het MooiKrant-concept gaat zich uitbreiden in het gebied Geldrop-Mierlo. Ondernemer Guillaume van Stiphout van Van Stiphout Grafische Communicatie uit Mierlo heeft een team samengesteld die de krant gaat uitgeven, evenals de snelle nieuwssite www.mooigeldropmierlo.nl die daar bij hoort.

Inmiddels is de redactie bezig met het maken van interessante interviews en items en gaat ook het salesteam zich laten zien. Het is de bedoeling dat rond oktober de eerste editie in de gemeente Geldrop-Mierlo op de deurmat valt. "Wij zijn Van Stiphout Grafische Communicatie. Een bedrijf wat 50 jaar geleden opgericht is door mijn vader als drukkerij van Stiphout", vertelt Guillaume. "Als grafisch dienstverlener adviseren, ontwerpen, begeleiden en produceren wij een totaalpakket aan producten en diensten op het brede gebied van communicatie. Denk daarbij aan druk + print, projectbegeleiding, webdiensten en signing. Wij geloven dat er geen vooruitgang is zonder communicatie. Mensen willen graag inspireren, leren, verbeteren en herinneren. Om onze filosofie te verbreden en om nog meer cross mediaal bezig te zijn, vinden wij een krant uitgeven perfect aansluiten bij deze filosofie. Ook geloven wij nog steeds in de kracht van papier. Immers dit is een tastbaar product wat je kunt ruiken, voelen, beleven. Hiermee creëer je emotie en beleving en dat blijft hangen bij mensen.

De krant zal DeMooiGeldropMierloKrant gaan heten. DeMooiGeldropMierloKrant zal van start gaan met Emmy Pero (redactie) en Helga van den Heuvel (back-office)."


Welzijn De Meierij zoekt voorlezers

In september start Welzijn De Meierij met de uitvoering van de VoorleesExpress. Dat is een erkend landelijk leesstimuleringsproject waarbij jonge kinderen (2-8 jaar) met een taalachterstand 20 weken lang thuis worden voorgelezen. Het project draait reeds 10 jaar en heeft al meer dan 100 gemeenten én 3900 gezinnen bereikt en blijkt een goede manier om het leesplezier te vergroten, de taalomgeving te verrijken en de taalontwikkeling van kinderen te stimuleren.

Om dit voorleesritueel ook bij gezinnen in Sint-Oedenrode te introduceren is Welzijn De Meierij op zoek naar 10 vrijwillige voorlezers.

Wat doet een voorlezer?
Voorlezers lezen 20 weken lang één uur per week voor bij kinderen van hun voorleesgezin. Het is een vast moment, maar dag en tijd is in overleg. Je laat de ouders en kinderen langzaam wennen aan interactief voorlezen, boekjes en verhalen. Met je gezin kijk je hoe het voorlezen het beste past bij hun thuissituatie en hoe zij hier het beste hun eigen ritueel van kunnen maken. Je betrekt de ouders erbij en geeft hen handvatten om zelf voor te lezen en (bibliotheek)boeken in huis te halen. Je wordt voorafgaand aan die 20 weken getraind in het interactief voorlezen. Gedurende de 20 weken word je begeleid door je coördinator om ervoor te zorgen dat het voorlezen voor iedereen een leerzame maar vooral ook hele leuke en plezierige ervaring is.

Functieprofiel voorlezer
Je bent minimaal 18 jaar, hebt een goede beheersing van de Nederlandse taal. Je bent enthousiast over (voor)lezen en boeken en je hebt affiniteit met kinderen en door je open houding ben je in staat gemakkelijk te communiceren met verschillende doelgroepen. Voorlezers moeten een Verklaring Omtrent het Gedrag kunnen overleggen, de kosten hiervoor worden vergoed.

Aanmelden
Heb je vanaf september/oktober 20 weken tijd en zin om deel te nemen aan dit leuke project en voldoe je aan het functieprofiel? Neem dan contact op met Cherdine van Zutphen, email c.zutphen@welzijndemeierij.nl, telefoon 0735441400

Vrijwilligers gezocht

Het Steunpunt Vrijwilligerswerk van Welzijn De Meierij is steeds op zoek naar vrijwilligers voor uiteenlopende vragen in Schijndel en Sint-Oedenrode. Op de website www.welzijndemeierij.nl wordt een overzicht gepresenteerd waar allerhande vacatures te vinden zijn in uw eigen omgeving. Ook deze keer hebben we enkele interessante vacatures van de vacaturebank voor u uitgelicht.

Flexibele duizendpoten gezocht in Sint-Oedenrode
Er komen vele vragen binnen voor vrijwilligers voor hulp bij particulieren. Bijvoorbeeld het doen van een boodschap voor een man of vrouw die hier zelf niet meer toe in staat is, of het halen en brengen van iemand van en naar de dagbesteding of huisarts. Op het moment dat deze vragen worden gesteld, worden zij liever gisteren dan vandaag ingevuld. Om die reden is het Steunpunt op zoek naar mensen die flexibel zijn en dit soort vragen op korte termijn kunnen helpen oplossen, zodat het Steunpunt in die tussentijd op zoek kan gaan naar een structurele oplossing. Dus wilt u nergens aan vastzitten, maar staat u wel open voor het doen van vrijwilligerswerk? Laat u vrijblijvend informeren. (vacaturenummer 14880)

Vrijwilligers gezocht bij Scouting Rooi
Scouting Rooi is op zoek naar vrijwilligers die mee willen helpen in de schoonmaakploeg. Houd u ervan om de handen uit de mouwen te steken? Dan is deze vacature iets voor u! Daarnaast is de Scouting ook op zoek naar een secretaris. Als secretaris neem je deel aan de bestuursvergaderingen (ca. 1x per twee maanden) en aan het overleg met alle Groepsraadleden (1x per zes weken) en neem je de secretariële werkzaamheden op je. (vacaturenummers 14707 en 14705)

Interieurverzorger/ster gezocht voor de Martinuskerk
De Martinuskerk is op zoek naar een interieurverzorger/ster die samen met anderen de kerk wil onderhouden en schoonmaken. Je wordt ingedeeld in bestaande groepen. Er wordt 2 uur gewerkt en per groep wordt uitgemaakt wanneer. Het gaat dan over een paar keer per jaar, naargelang er groepen zijn. (vacaturenummer 14237)

Voor aanmelding of informatie kunt u contact opnemen met het Steunpunt Vrijwilligerswerk van Welzijn De Meierij; u kunt bellen (073 – 5441400) of mailen (vrijwilligerswerk@welzijndemeierij.nl). Bezoek ook onze website voor alle andere vacatures en activiteiten (www.welzijndemeierij.nl).

Je wilt graag naar de bioscoop, maar omdat je alleenstaand bent komt dat er nooit van. Lekker gaan winkelen in Eindhoven, Den Bosch of zelfs in Amsterdam is er sinds je alleen bent niet meer bij. Maar ook gewoon een kopje koffie drinken en dan gezellig over van alles en nog wat kletsen, het zijn allemaal van die dingen waar je een maatje voor nodig hebt. Het project 'Maatje voor een maatje' van Welzijn de Meierij kan voor iemand net dat zetje in de rug zijn om weer dat te doen wat vroeger zo gewoon was.

Mia (l) en Lenie (r) samen aan de koffie Foto: Hans van den Wijngaard

"Bij dit project maken mensen van alle leeftijden kennis met elkaar. Ze delen dezelfde interesses, maar kennen elkaar toevallig nog niet", vertelt Nelleke Post. Samen met Mirjam Vermeulen, Monique Stegenga en Gerard Luijten, coördineert zij bij Welzijn De Meierij het maatjesproject'. "We zijn er een jaar geleden mee begonnen. Via de website van Welzijn de Meierij kunnen mensen zich aanmelden als maatje, maar je kunt ook reageren op een oproep van iemand". Ondertussen draait Nelleke haar scherm en laat de site zien.

Geen datingsite
Mijn eerste gedachte is dat het wel erg op een datingsite lijkt. "Maar dat is duidelijk niet de bedoeling van het maatjesproject. Doel is om mensen met elkaar in contact te brengen die samen dezelfde dingen willen doen. Het is dan ook de bedoeling dat de mensen deze 'vriendschap' zelf onderhouden. Als de contacten gelegd zijn, dan is de rol van Welzijn de Meierij ook zo goed als voorbij. We horen graag na de eerste activiteiten hoe de mensen het hebben ervaren. Maar ook na dat mensen zelfstandig hun vriendschap onderhouden, blijven zij van harte welkom op de maandelijkse maatjesavond. Dat is elke derde woensdag van de maand, daar wordt gekaart en vooral gezellig gekletst", zegt Post. "Maatje voor een maatje, is bedoeld om mensen met elkaar in contact te brengen. Het is zeker niet zo dat we mensen koppelen aan een vrijwilliger, die vervolgens dingen met hen gaan doen".

Niet verplicht
Lenie en Mia hebben elkaar via 'Maatje voor een maatje' leren kennen. Nu gaan zij regelmatig bij elkaar op de koffie en dan wordt er wat afgekletst. "Eigenlijk zijn we met zijn drieën, maar Tonnie had vanmiddag geen tijd om hierbij te zijn", vertelt Mia. "Ik was vaak alleen en via Nelleke leerde ik Lenie en Tonnie kennen. Nu komen we regelmatig bij elkaar". Lenie neemt het woord over: "Nee, het is zeker niet zo dat we elke week verplicht bij elkaar komen, het gebeurt ook wel eens dat we elkaar een tijdje niet zien. Als je dat zou doen wordt het een verplichting en dan houdt zo'n vriendschap waarschijnlijk ook niet lang stand".

Naast Lenie en Mia zijn er ook andere maatjes die elkaar gevonden hebben via het maatjesproject. Zij gaan bijvoorbeeld met elkaar wandelen, kaarten of fietsen. Voor meer informatie en/of inspiratie kunt u eens kijken tussen de advertenties op de website van Welzijn De Meierij. Wellicht staat er iets tussen wat bij u past!

Samen iets doen
"Naast dat we regelmatig met zijn drieën een bakje koffie doen, kom ik elke maand naar de maatjesavond. Maar ook is er vier keer per jaar een maatjesbijeenkomst. Daar wordt dan gezellig gekletst en geïnventariseerd of er maatjes aanwezig zijn die dezelfde interesses hebben. Ook worden er concrete afspraken gemaakt voor de komende periode. Zo worden er onderling afspraken gemaakt om bijvoorbeeld een keer met elkaar te gaan wandelen of worstenbroodjes te maken.

Zoek jij ook een maatje of wilt u er meer over weten? Kijk dan eens op www.welzijndemeierij.nl of bel met 073-544 1400. Langskomen op kantoor kan ook, Welzijn De Meierij is gevestigd in het 't Spectrum in Schijndel en in Odendael in Sint-Oedenrode.

Maatje voor een maatje: met zijn tweeën is leuker dan alleen

Mia (l) en Lenie (r) samen aan de koffie Foto: Hans van den Wijngaard

Je wilt graag naar de bioscoop, maar omdat je alleenstaand bent komt dat er nooit van. Lekker gaan winkelen in Eindhoven, Den Bosch of zelfs in Amsterdam is er sinds je alleen bent niet meer bij. Maar ook gewoon een kopje koffie drinken en dan gezellig over van alles en nog wat kletsen, het zijn allemaal van die dingen waar je een maatje voor nodig hebt. Het project 'Maatje voor een maatje' van Welzijn de Meierij kan voor iemand net dat zetje in de rug zijn om weer dat te doen wat vroeger zo gewoon was.

"Bij dit project maken mensen kennis van alle leeftijden kennis met elkaar. Ze delen dezelfde interesses, maar kennen elkaar toevallig nog niet", vertelt Nelleke Post. Samen met Mirjam Vermeulen, Monique Stegenga en Gerard Luijten, coördineert zij bij Welzijn De Meierij het maatjesproject'. "We zijn er een jaar geleden mee begonnen. Via de website van Welzijn de Meierij kunnen mensen zich aanmelden als maatje, maar je kunt ook reageren op een oproep van iemand". Ondertussen draait Nelleke haar scherm en laat de site zien.

Geen datingsite
Mijn eerste gedachte is dat het wel erg op een datingsite lijkt. "Maar dat is duidelijk niet de bedoeling van het maatjesproject. Doel is om mensen met elkaar in contact te brengen die samen dezelfde dingen willen doen. Het is dan ook de bedoeling dat de mensen deze 'vriendschap' zelf onderhouden. Als de contacten gelegd zijn, dan is de rol van Welzijn de Meierij ook zo goed als voorbij. We horen graag na de eerste activiteiten hoe de mensen het hebben ervaren. Maar ook na dat mensen zelfstandig hun vriendschap onderhouden, blijven zij van harte welkom op de maandelijkse maatjesavond. Dat is elke derde woensdag van de maand, daar wordt gekaart en vooral gezellig gekletst", zegt Post. "Maatje voor een maatje, is bedoeld om mensen met elkaar in contact te brengen. Het is zeker niet zo dat we mensen koppelen aan een vrijwilliger, die vervolgens dingen met hen gaan doen".

Niet verplicht
Lenie en Mia hebben elkaar via 'Maatje voor een maatje' leren kennen. Nu gaan zij regelmatig bij elkaar op de koffie en dan wordt er wat afgekletst. "Eigenlijk zijn we met zijn drieën, maar Tonnie had vanmiddag geen tijd om hierbij te zijn", vertelt Mia. "Ik was vaak alleen en via Nelleke leerde ik Lenie en Tonnie kennen. Nu komen we regelmatig bij elkaar". Lenie neemt het woord over: "Nee, het is zeker niet zo dat we elke week verplicht bij elkaar komen, het gebeurt ook wel eens dat we elkaar een tijdje niet zien. Als je dat zou doen wordt het een verplichting en dan houdt zo'n vriendschap waarschijnlijk ook niet lang stand".

Naast Lenie en Mia zijn er ook andere maatjes die elkaar gevonden hebben via het maatjesproject. Zij gaan bijvoorbeeld met elkaar wandelen, kaarten of fietsen. Voor meer informatie en/of inspiratie kunt u eens kijken tussen de advertenties op de website van Welzijn De Meierij. Wellicht staat er iets tussen wat bij u past!

Samen iets doen
"Naast dat we regelmatig met zijn drieën een bakje koffie doen, kom ik elke maand naar de maatjesavond. Maar ook is er vier keer per jaar een maatjesbijeenkomst. Daar wordt dan gezellig gekletst en geïnventariseerd of er maatjes aanwezig zijn die dezelfde interesses hebben. Ook worden er concrete afspraken gemaakt voor de komende periode. Zo worden er onderling afspraken gemaakt om bijvoorbeeld een keer met elkaar te gaan wandelen of worstenbroodjes te maken.

Zoek jij ook een maatje of wilt u er meer over weten? Kijk dan eens op www.welzijndemeierij.nl of bel met 073-544 1400. Langskomen op kantoor kan ook, Welzijn De Meierij is gevestigd in het 't Spectrum in Schijndel en in Odendael in Sint-Oedenrode.


Kruip in de huid van de rechter - toen en nu

Foto: BHIC

Altijd al een kijkje willen nemen in de rechtspraak van eeuwen geleden? Benieuwd hoe het er vroeger en nu aan toe gaat tijdens een zitting? Tijdens de Week van de Rechtspraak, op dinsdagmiddag 6 september 2016 van 13.30-15.30 uur, organiseert het Brabants Historische Informatie Centrum (BHIC) samen met de rechtbank Oost-Brabant en het gerechtshof 's-Hertogenbosch de interactieve middag 'Op de stoel van de rechter – toen en nu'. Ontdek en vergelijk vonnissen door de eeuwen heen.

Tijdens deze interactieve middag laten we je aan de hand van voorbeelden zien hoe zaken vroeger berecht werden. We geven je een inkijkje in de manier van straffen door de rechtbank en het gerechtshof van eeuwen geleden. Hoe hoog waren de straffen, welke woorden gebruikten de rechters van toen en in welke gevangenissen kwamen de overtreders dan terecht? Bij deze leerzame bijeenkomst zijn ook enkele rechters en raadsheren van de rechtbank en het gerechtshof aanwezig om de vergelijking te maken met hoe zij zaken nu behandelen en welke straffen worden opgelegd.

Week van de Rechtspraak
De Week van de Rechtspraak vindt jaarlijks plaats in september (dit jaar maandag 5 t/m zondag 11 september 2016). Tijdens deze landelijke week organiseren alle gerechten één of meerdere activiteiten voor het publiek. Dit jaar is het thema 'De rechter tussen staat en straat'.

Aanmelden
Altijd al willen weten hoe een rechter tot zijn/haar oordeel komt, denkt over straffen en hoe de straffen door de jaren heen zijn veranderd of misschien wel hetzelfde zijn gebleven? Meld je dan snel aan voor deze gratis middag. Er zijn 60 plaatsen beschikbaar, dus vol is vol. Je kunt je aanmelden via ons e-mailadres info@bhic.nl, onder vermelding van 'Week van de Rechtspraak'. In de laatste week van augustus sturen we je dan een mail met alle praktische informatie over deze middag.

'Op de stoel van de rechter – toen en nu':
Wanneer/hoe laat: dinsdag 6 september van 13.30-15.30 uur
Locatie: Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC)
Adres: Zuid-Willemsvaart 2,
's-Hertogenbosch


Wollerich koopt De Werf

Gerard en Meriam Wollerich, eigenaren van sterrenrestaurant Wollerich, hebben het naastliggende leegstaande pand gekocht van de gemeente.

Toen enige tijd geleden jongerencentrum De Werf werd opgeheven en uit het pand vertrok, heeft de gemeente het in de verkoop gezet. Wollerich had van oudsher het eerste recht van koop en heeft daar nu dus gebruik van gemaakt.

Waarvoor hij het pand wil gaan gebruiken is nog niet bekend, aldus wethouder Jan van Burgsteden. "Eerst moet alles rond zijn. Er zijn verschillende opties. Wonen is een daarvan, momenteel is de bestemming van het pand 'maatschappelijk' maar dat kan eventueel via een wijzigingsprocedure worden aangepast."


"Rooise Gaard fase I loopt als een tierelier"

De kavels op de Rooise Gaard bij de Sluitappel blijken erg in trek. Op een inloopavond op 26 mei in De Beurs kwamen al meer dan 100 belangstellenden, en velen hebben gebruik gemaakt van de gelegenheid om voor 11 juli aan te geven waar hun belangstelling naar uitgaat.

Opvallend was de belangstelling voor wat grotere kavels. Er zijn zes tweekappers gepland, en zeven vrijstaande woningen. "De Rooise Gaard fase 1 loopt als een tierelier" aldus portefeuillehouder Jan van Burgsteden. "De kavels zijn verdeeld in de categorieën 300 – 500 en van 500 – 750 m2. Er was zelfs belangstelling voor kavels groter dan 750 m2, maar dan kom je terecht op 't Loefensteyn."

Kinderboerderij krijgt € 3000

Stichting Kinderboerderij De Kienehoeve krijgt eenmalig € 3000 van de gemeente, uit het WMO-budget, als tegemoetkoming in de sterk gestegen kosten van onder meer het veevoer.

Als gevolg van de accommodatienota raakte de stichting in financieel zwaar weer, en er dreigde faillissement en verkoop. Maar de politiek stak daar een stokje voor, er moest een andere oplossing komen en die lijkt nu bereikt. De tegemoetkoming van de gemeente is weliswaar eenmalig, maar er is nu vanaf 2017 ook een afspraak over een structurele bijdrage door de Stichting Dichterbij, omdat de kinderboerderij huisvesting en dagbesteding biedt aan geestelijk gehandicapten. Het bestaansrecht van De Kienehoeve staat niet ter discussie. "Het is een hartstikke belangrijke toeristische trekpleister" aldus portefeuillehouder Jeanne Hendriks.

Rondje Rooi met de Eropuit-bus

De buschauffeur heeft een leuke toeristische route samengesteld om dinsdag 23 augustus met elkaar de mooie omgeving van Rooi te verkennen.

Ook gaat men op bezoek bij Van Hoof Fruit en Asperges om een kijkje te nemen en samen een kopje koffie te drinken met wat lekkers. Kosten voor dit uitje bedragen €2,50 incl. consumptie. U wordt rond 10.00 uur thuis opgehaald en rond 12.30 uur bent u weer thuis. Gaat u ook mee? Opgeven kan door te bellen naar Welzijn De Meierij, 073-544 1400.

Alzheimer Café

Op maandag 22 augustus wordt in restaurant-zaal De Nachtegaal, Boxtelseweg 15 te Schijndel, weer een avond van Alzheimer Café Regio 't Groene Woud georganiseerd.

Het thema van de avond is: Luisteren en meezingen in ons zomercafé

Een vrolijke activiteit, ontspannend en stimulerend voor iedereen. Vaak blijkt dat een gesprek voeren met een dementerende niet meer mogelijk is, terwijl het samen zingen wonderbaarlijk goed gaat. Het ontspant, geeft rust, is activerend en kan herinneringen naar boven halen. Onder begeleiding van een troubadour gaan we er een gezellige avond van maken. Troubadour: Jan van der Heijden
Vanaf 19:00 uur is iedereen van harte welkom. Het programma start om 19:30 uur en de avond wordt afgesloten om 21:30 uur. De toegang is gratis.

Genieten van een lekkere zelfgemaakte high tea

Op donderdag 25 augustus wordt het druk in de keuken van het Damiaancentrum.

De deelnemers gaan zelf een high tea klaarmaken. Als u 55-plus bent kunt u zich ook aanmelden. Een echte keukenprins(es) hoeft u niet te zijn. Het gaat ook om het samen zijn en de gezelligheid. Onder het genot van scones en andere lekkernijen gaan we dit keer ideeën verzamelen voor de Onderonsjes van volgend jaar. U kunt zich voor deze activiteit aanmelden via 06-53448605(Petra)of 06-13992915(Karin) Tijd: 10.00-13.30 uur, Kosten: € 6,- Damiaancentrum, Schijndelseweg 46, 5491 TB Sint-Oedenrode, www.damiaancentrum.nl

Sint-Oedenrode - Op donderdag 25 augustus wordt het druk in de keuken van het Damiaancentrum.

De deelnemers gaan zelf een high tea klaarmaken. Als u 55-plus bent kunt u zich ook aanmelden. Een echte keukenprins(es) hoeft u niet te zijn. Het gaat ook om het samen zijn en de gezelligheid. Onder het genot van scones en andere lekkernijen gaan we dit keer ideeën verzamelen voor de Onderonsjes van volgend jaar. U kunt zich voor deze activiteit aanmelden via 06-53448605(Petra)of 06-13992915(Karin) Tijd: 10.00-13.30 uur, Kosten: € 6,-
Damiaancentrum, Schijndelseweg 46, 5491 TB Sint-Oedenrode, www.damiaancentrum.nl


College helpt bij Jeugdvakantieweek, wie volgt?

De Jeugdvakantieweek Sint-Oedenrode draait al vanaf haar oprichting in 1960 volledig op vrijwilligers, maar staat daarmee onder druk.

De website jeugdvakantieweek.nl toont dan ook een noodkreet in hoofdletters plus een aantal uitroeptekens. Het voltallig college van B en W stroopt de mouwen op en geeft op 22 augustus ondersteuning aan het initiatief, dat hopelijk navolging krijgt.

Bertje en Leentje in het Sint-Paulusgasthuis

Foto: Lisa vd Ven

In het Sint Paulusgasthuis staan in de tuin een aantal prachtige houten poppen. Deze poppen zijn gemaakt door Arie Verheijen.

Hij heeft onder andere Bertje en Leentje gemaakt. Aan het begin van de vijftiende eeuw is het Sint-Paulus Gasthuis in Sint-Oedenrode ontstaan. Het gasthuis werd gesticht door edelman Jan de Swert. Het gasthuis kende goede en kwade tijden. Rond 1700 kwam het gasthuis te staan onder het beschermheerschap van de gemeente. De stichting werd pas in 1965 opgeheven. De laatste bewoonster vertrok in 1970 naar het St.-Odaklooster. Tot de laatste bewoners behoorden ook Lambert van Schijndel en Helena van Oorschot, beter bekend als Bertje en Leentje. En juist deze twee personen heeft Verheijen nagemaakt met zijn houten poppen.

Je kunt ze ontmoeten in de tuin van het Sint Paulusgasthuis. Maar Verheijen heeft nog meer prachtige personages gemaakt. Kom gerust langs want Bertje en Leentje lopen niet weg!


Dertien is geen ongeluksgetal

Maatjesproject Match van Stichting Oosterpoort bestaat al 13 jaar en heeft in die jaren juist veel geluk gebracht! Al meer dan 500 keer zijn een vrijwilliger en kind aan elkaar gekoppeld oftewel gematcht. Door het grote succes zijn er nieuwe kinderen aangemeld uit Sint-Oedenrode. Daarvoor is Match op zoek naar nieuwe enthousiaste vrijwilligers (18+) uit de buurt.

Op donderdagavond 1 september (19.30uur tot 21.00uur) houdt Match aan de Kamperfoeliestraat 60 in Oss een informatiebijeenkomst om mensen te informeren over het bijzondere project.

Match koppelt een vrijwilliger aan een kind (6 t/m 18 jaar) dat door verschillende omstandigheden een steuntje in de rug goed kan gebruiken. Koppels ondernemen wekelijks een dagdeel gezellige en ontspannende activiteiten met elkaar. Wat zij gaan doen, beslissen ze samen. Denk aan een potje voetballen, ijsjes maken of een uitje met de trein. Match zorgt ervoor dat een kind en vrijwilliger gedeelde interesses hebben en goed bij elkaar passen. De afgelopen 13 jaar heeft Match zich volop ontwikkeld. Het uitgangspunt is echter nooit verandert; Elk kind verdient aandacht! Bij Match krijgen kinderen een dosis positieve en individuele aandacht. Match zorgt ervoor dat het kind even kind kan zijn, ontspant en de ruimte krijgt om zichzelf te zijn. Een vrijwilliger wordt zorgvuldig voorbereid op de koppeling door een kennismakingsgesprek, training en professionele begeleiding gedurende de koppeling.

Informatiebijeenkomst
Tijdens de informatiebijeenkomst wordt het project verder toegelicht door Matchbegeleider Tesse van Boxmeer. Er zal een informatiefilmpje worden getoond en daarnaast komt een vrijwilligster van Match vertellen over haar ervaringen. Mensen die niet in de gelegenheid zijn om naar de bijeenkomst te komen, maar wel interesse hebben kunnen bellen met nummer (0412) 46 53 00 of kijken op de website van Match www.oosterpoort.org/match


Bertje en Leentje in het Sint Paulusgasthuis

Foto: Lisa vd Ven

In het Sint Paulusgasthuis staan in de tuin een aantal prachtige houten sculpturen. Deze sculpturen zijn gemaakt door Arie Verheijen.

Hij heeft onder andere Bertje en Leentje gemaakt. Aan het begin van de vijftiende eeuw is het Sint-Paulus Gasthuis in Sint-Oedenrode ontstaan. Het gasthuis werd gesticht door edelman Jan de Swert. Het gasthuis kende goede en kwade tijden. Rond 1700 kwam het gasthuis te staan onder het beschermheerschap van de gemeente. De stichting werd pas in 1965 opgeheven. De laatste bewoonster vertrok in 1970 naar het St.-Odaklooster. Tot de laatste bewoners behoorden ook Lambert van Schijndel en Helena van Oorschot, beter bekend als Bertje en Leentje. En juist deze twee personen heeft Verheijen nagemaakt met zijn houten sculpturen.

Foto: Lisa vd Ven

Je kunt ze ontmoeten in de tuin van het Sint Paulusgasthuis. Maar Verheijen heeft nog meer prachtige personages gemaakt. Kom gerust langs want Bertje en Leentje lopen niet weg!

Vijftig jarigen reünie

Nog 4 weken en dan is het zover! Zaterdag 10 september is het jaarlijkse evenement voor de 50 –jarigen in Rooi. Deze traditie heeft grote bekendheid in Rooi en wordt elk jaar groots gevierd.

Ex-reüniegangers zijn laaiend enthousiast en kwamen tijd te kort om alle herinneringen op te halen met oud klasgenoten.

Heb jij een uitnodiging gehad maar je nog niet opgegeven, doe dit dan alsnog. Op de facebookpagina van "Reunie Vijftigjarigerooi" kun je foto's en reacties vinden.

"Ik vind het heerlijk om in Zweden te wonen"

Over de hele wereld wonen 'Rooienaren'. Van Amerika tot Australië, van Noorwegen tot Frankrijk. Werk, de liefde of gewoon een ommezwaai brachten al deze globetrotters op een nieuwe plek. Toch zijn wij hier in Sint-Oedenrode benieuwd naar hen. Wie zijn ze, waar wonen ze en waarom? Missen ze het oude vertrouwde Rooi? Deze keer hebben we contact gelegd met Francine Vis. Ze woont nu in Zweden.

Van wie bende gij d'r inne?
"Ik ben d'r inne van Vis: mijn vader Lucas is dirigent, heeft vroeger de dorpskapel in Olland en het koor Polyhymnia gedirigeerd. Mijn moeder Wikkie speelt cello en geeft celloles. Mijn kleine broer Willem heeft o.a. zijn eigen bedrijf 'It's pure lunch' en is leider bij Scouting Rooi. Grote broer Dirk is schrijver, geeft les aan de kunstacademie en heeft vorig jaar het Net5 programma House Rules Holland gewonnen."

Waar ben je opgeroeid?
"Ik ben opgegroeid in Olland en heb daar tot mijn 18e gewoond. Daarna ben ik naar Amsterdam verhuisd om zang aan het conservatorium te studeren. Na mijn afstuderen wilde ik nog verder studeren en ben met mijn toenmalige Deense vriend naar Kopenhagen verhuisd."

Kopenhagen! Een mooie stad. Woon je daar nog steeds?
"In Kopenhagen heb ik de Opera Academie gedaan aan de Deense Koninklijke Opera. Ondertussen kreeg ik een relatie met de Zweedse bas Henning von Schulman en toen ik drie jaar geleden zwanger werd, zijn we naar Malmö verhuisd, net aan de andere kant van het water bij Kopenhagen (bekend van tv-serie The Bridge). Het leek ons een beetje veel om drie talen - Zweeds, Nederlands en Deens - in huis te hebben en het leek ons fijn als één van ons in zijn eigen land woont, in verband met alle bureaucratie."

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Bijna een jaar geleden is onze zoon Jan geboren en een half jaar geleden zijn we naar het dorpje Oxie vlak buiten Malmö verhuisd, te zien op de foto's. Onze dochter Bodil van 2,5 zit op de platte wagen voor ons huis. Ik heb laatst Hennings Nederlandse klompen opgehangen met bloemen erin, voor de Nederlandse sfeer! Henning en ik zijn allebei operazanger. Een van de foto's is een PR foto die soms in programmaboekjes staat. Ik werk als freelancer in operaproducties en concerten. Laatst heb ik nog het Mozart Requiem in Den Bosch en de Mattheus Passie in Oisterwijk gezongen. Ik werk veel in Kopenhagen en andere plekken in Denemarken, aangezien ik daar nog veel contacten heb door mijn studie."

Foto:
Foto:
Foto:

"Het leek ons een beetje veel om drie talen - Zweeds, Nederlands en Deens - in huis te hebben"

Hoe is Zweden in vergelijking met Nederland?
Zweden is over het algemeen veel rustiger dan Nederland. Sinds we naar Oxie zijn verhuisd, voelt het wel weer een beetje meer als Olland, het platteland. Maar hier is het veel schoner en stiller. We wonen best dicht bij de behoorlijk grote stad Malmö, maar er is veel minder verkeer. Een groot verschil met Nederland is dat je hier lang ouderschapsverlof kan opnemen. Je ziet veel ouders, ook vaders, het eerste jaar van het kind thuis zijn. Mijn man en ik hebben toch gedeeltelijk doorgewerkt, omdat het in ons beroep niet zo handig is om ineens helemaal niet meer zichtbaar (en vooral hoorbaar) te zijn. Maar alle verlofdagen die ik nog niet heb opgenomen, kan ik nog opnemen tot het kind 8 jaar is. Ideaal. En ik vind het heel fijn dat de kinderen niet meteen naar de opvang hoeven.

Kom je nog vaak naar Sint-Oedenrode?
"Ik kom regelmatig naar Rooi. Als ik aanbiedingen krijg voor werk in Nederland, dan zeg ik als het even kan 'ja'. Dan kunnen we de familie weer zien en mijn ouders de kleinkinderen. In november ga ik bijvoorbeeld een concert zingen in het November Music festival in Den Bosch. Maar echt weer terug verhuizen naar Nederland zie ik me nog niet zo snel doen. Het bevalt me hier heel goed. Ik mis mijn familie en Nederlandse vrienden, maar verder vind ik het heerlijk om in Zweden te wonen. Het lijkt wel alsof de mensen hier ook rustiger zijn. Maar je weet het maar nooit! Ik spreek Nederlands met de kinderen, dus de taal zal het probleem niet zijn."

Kent u of bent u een Rooienaar in het buitenland? Dan komen we graag met deze persoon in contact voor deze rubriek. Mail nara redactie@demooirooikrant.nl of bel naar 0413-479322


9 / 24

Maak kans op kaartjes voor de Oldtimerbeurs in het Autotron

Cabrio's zijn er zeker ook te vinden bij Autotron Rosmalen in het weekend van 27 en 28 augustus 2016. Dan vindt namelijk de zomereditie plaats van de Internationale Oldtimerbeurs voor Automobielen, Motoren & Bromfietsen. Op het buitenterrein en in de beurshal van Autotron Rosmalen kan het publiek zich vergapen aan de meest mooie en bijzondere uitvoeringen van auto's, motoren en bromfietsen uit vervlogen tijden.

De Oldtimerbeurs is voor liefhebbers en verzamelaars van klassieke voertuigen de perfecte gelegenheid om elkaar tussen alle pracht en praal weer eens te ontmoeten en hun passie te delen. De Ford Taunus M Club presenteert zich met een aantal fraaie modellen uit de zestig en zeventiger jaren.

De lezers van DeMooiRooiKrant kunnen gratis toegangskaarten voor deze beurs winnen. Als u ons kunt vertellen onder welke merknaam Ford Duitsland in de periode 1945-1967 haar auto's verkocht, dan kunnen die kaartjes voor u zijn. Weet u het antwoord, stuur dat dan uiterlijk zondag 21 augustus naar redactie@demooirooikrant.nl.

Weet u het antwoord niet, maar wilt u wel naar de Internationale Oldtimerbeurs voor Automobielen, Motoren & Bromfietsen dan kan dat toch. De entree bedraagt € 12,50 euro per persoon. Kinderen tot 12 jaar hebben, onder begeleiding van een betalende volwassene, gratis toegang. De beurs is geopend op zaterdag 27 en zondag 28 augustus van 10.00 tot 17.00 uur.


Rooi Actueel

Rooi Actueel met nieuws, actualiteiten, info en trends in korte uitzendingen.

Uitzending: elk heel uur, vlak voor alle andere programma's.


Zomers Rondje Rooi

Tot en met woensdag 24 augustus is er in Rondje Rooi te zien:

  • De Zevensprong met "Trammelant in Waterland"
  • Poppenkast én klompjes schilderen voor Kiwani's.
  • Zomerschool in Damiaancentrum
  • KBO Zomeractiviteiten van start
  • Oogstfeest Zandhoef bij Hoeve Strobol

Uitzendtijden: 00:00 – 03:00 – 06:00 – 09:00 – 12:00 – 15:00 - 18:00 en 21:00 uur.

Openingstijden kantoor en telefonische bereikbaarheid

Studio aan de Laan van Mariëndael 30A is bereikbaar voor bestellingen, vragen, meldingen, op elke ochtend van 09:00 - 11:30 uur behalve vrijdag, Op vrijdag is het kantoor 's-middags van 13:30 - 16:30 uur open. Telefoonnummer: 0413-471193
Uitzendkanalen en frequenties
TV Meierij is te ontvangen via KPN kanaal 559.TRINED kanaal 12.
OnsBrabantNet digitaal via kanaal 38, analoog op 792 MHz.
Via Ziggo: analoog op 256 MHz en digitaal via mediabox kanaal 36, CI+ kanaal 331.
Via Vodafone Thuis: kanaal 712
Internet
Met nieuws, informatie, veel foto's en films is TV Meierij wereldwijd te volgen
via www.tvmeierij.nl
Facebook : Achtergronden, foto's en meer … op: www.facebook.com/tvmeierij

Foto: Kim Balster

Meierij Accountancy & Advies is genomineerd voor de Exact Cloud Award van 2016. Daarmee mogen zij zich rekenen tot één van de vijftien meest innovatieve accountantskantoren van Nederland.


De Exact Cloud Award is dé verkiezing voor kantoren die innovatie en samenwerking met hun klanten hoog in het vaandel hebben staan. De accountantskantoren worden beoordeeld door een onafhankelijke vakjury. Vijftien vooruitstrevende accountantskantoren zijn door hen naar voren gebracht. Via www.exact.nl kun je je stem uitbrengen op het kantoor.
Half oktober wordt bekend welke kantoren tot de top 6 behoren en tijdens Exact Live op 9 november wordt de winnaar bekendgemaakt.


Vlinderpaspoort

Foto: Gerrit Ketelaars

Gerrit Ketelaars heeft een bijzondere hobby. Hij fotografeert nachtvlinders. "Met enkele mensen van IVN Sint-Oedenrode gaan we regelmatig naar nachtvlinders kijken. Om ook mensen te laten genieten van de mooie vlinders, zonder dat men zelf 's-nachts met een lamp er op uit moeten wil ik dat op deze weg delen," aldus de hobbyfotograaf.

Vuursteenvlinder (Habrosyne pyritoides)

De vuursteenvlinder is een nachtvlinder van de familie Eenstaartjes. Voorvleugellengte: 17-20 mm. De voorvleugel valt op door de vuursteenachtige tekening, geëtst met een wit en oranjebruin zigzagpatroon; dit is vooral goed te zien in rusthouding. De rupsen leven vooral van de bladeren van de braamstruik en framboos, en de vlinders drinken soms van de rijpe vruchten. De vlinders komen overal in Nederland voor en vliegen van mei tot augustus. De soort overwintert als pop in een losse cocon in de strooisel laag.


Een nieuwe week, een nieuwe opgave. Wie herkent mensen op deze foto? We horen het graag van u. Stuur een email naar redactie@demooirooikrant.nl, bel naar 0413-479322 of loop eens bij ons binnen: Heuvel 17. De koffie staat klaar.

Oplossingen week 32

Dit zijn de dames Tonny Ooijen-Ketelaars, vrouw van Jo van Nunen, Els Vermaat, Jo Oerlemans en Ada Bakker als boerinnen verkleed tijdens de carnaval. Dit was in 1982 toen had je een historische optocht en een carnavalsoptocht vanwege de festiviteiten 750 jaar Stadsrechten.

Jos Wijn

Vijf zusjes Ketelaars van de Nijnselseweg. Helemaal links op de foto (is inmiddels overleden) was getrouwd met Wim Ooijen de betonvlechter.

Dhr. vd Berk

Op de foto staan mijn schoonmoeder Tonnie Ooijen, mevrouw van Nuenen, Els Vermaat, Jo Vulders en Ada Bakker. Enkele dames van de raad van elf, heel lang geleden.

Lamber van Schijndel

De foto is in Hasselt genomen tijdens de half vasten optocht. Wij waren daar naar aanleiding van de uitwisseling vanwege het 750 jaar stadsrechten Op de foto Tonny Ooien, Mia van Nuenen , Els Vermaat , jo Oerlemans , Ada Bakker.

Els Vermaat


Stuur uw vakantiefoto in en win!

Kiekeboe! Guus Dortmans

Win een leuke prijs! Stuur uw leukste, grappigste of meest originele vakantiefoto naar redactie@demooirooikrant.nl

Op het strand in Knokke @België. Bianca Hoekman Foto:
Deze bushaltes in Noorwegen maken ze niet kapot. Joke Bood Foto: Joke Bood
Voor het eerst in het prachtige Zweden. Onze rondreis omvatte 11 campings in 3 weken. Deze foto is genomen op een landtong bij Läckeby, zuid-oost Zweden. Op de foto onze jongste zoon Joep. Groetjes van familie Hesselberth-Evers Foto:
Hoe te overleven op de camping in eigen land (Oisterwijk). Emma van Nuland en Senna Eijkemans Foto:
Op zijn Nederlands, dus op de fiets. Peter Verkuijlen Foto:
Tijdens de beklimming van de Kelimutu vulkaan in Flores (Indonesië) kwamen we een paar wilde apen tegen! Gr. Martijn en Loes Foto:
Tijdens de beklimming van de Kelimutu vulkaan in Flores (Indonesië) kwamen we een paar wilde apen tegen! Gr. Martijn en Loes Foto:
12 / 24

13 / 24

B&B tour

Foto: Jeroen van de Sande

Bij de introductie van onze Bed & Breakfast tour maakten we even de vergelijking met de campingtour, waarmee DMRK tot en met vorig jaar de zomerkolommen vulde. Een van de verschillen was, dat het contact vooraf gepland wordt en dan kan het gebeuren, dat het een keer niet uitkomt, en dat was dit keer het geval. Van de zes Bed & Breakfasts in Rooi werd de vijfde daardoor meteen de afsluiter van dit seizoen, want de gasten waren graag bereid om het redactieteam te woord te staan. We kwamen uit bij Gerrie en Jan van Berkel, die een jaar of vijf geleden in Nijnsel zijn gestart. Welkom bij:

't Tussehuiske

Voordat we aanbellen bij de gezellige boerderij, zien we voor een andere deur een paar meter verderop al iemand buiten zitten. Ze stelt zich voor als Sita Monshouwer (70). Even later komt Kees (75), haar man, ook buiten. Hun humeur is als het weer: stralend. Het vriendelijke en gastvrije stel woont in Wieringerwerf, maar voelt zich duidelijk thuis bij 't Tussehuiske. "We komen hier ieder jaar, al voor de vierde keer" zegt Kees. Waarom juist hier? "Sinds we kleinkinderen hebben". "Gevlucht?" plaagt de redacteur. Kees lacht. "Ja. Gevlucht náár onze kleinkinderen" antwoordt hij ad rem. "Onze zoon woont met zijn gezin in Eindhoven. Hij studeerde aan de TU, heeft in Eindhoven zijn vrouw leren kennen en is daar blijven wonen. Vanuit Wieringerwerf is het twee uur rijden, vanuit hier zijn we er zó. Het is altijd een feest als we onze kleinkinderen, vijf en drie, weer zien, en zij ons. 'Opaaaaa en omaaaahhhh roepen ze dan, rennen op ons af en zijn door het dolle heen!" vertelt Sita.

"Vier jaar geleden hebben we 't Tussehuiske ontdekt op internet" legt het stel uit. "Het is hier rustig, en prachtig groen. Het klikte ook meteen heel goed met Gerrie en Jan, ze zijn heel gastvrij en staan ook meteen klaar om bijvoorbeeld de bedden te verschonen, terwijl dat voor ons nog helemaal niet hoeft" aldus Sita. "Mijn vrouw heeft moeite met trappen lopen en het is hier gelijkvloers" vult Kees aan. "Ze heeft ook een rolstoel." "Als we erop uit gaan moet mijn man me ook steeds helpen met de rolstoel, maar dat vindt hij niet erg, hij heeft er ook steun aan" legt Sita uit.

De accommodatie

Gezelligheid kent geen tijd. Voordat we het in de gaten hebben is er geen tijd meer voor een praatje met de eigenaars. Op http://www.tussehuiske.nl/ zien we echter dat 't Tussehuiske de accommodatie 'niet rolstoelvriendelijk' noemt, vanwege een hoogteverschil tussen zit-en slaapkamer. Een telefoontje brengt duidelijkheid. "Mevrouw gebruikt de rolstoel buiten. Binnenshuis kan ze zich redelijk verplaatsen" legt Gerrie uit. "We hebben hier ook beugels in huis voor extra steun. Alleen voor mensen die volledig rolstoelgebonden zijn, is het hoogteverschil een probleem."

De website maakt duidelijk dat het verder wel snor zit in 't Tussehuiske. In de zomer is het er heerlijk koel dankzij het rieten dak. Blijkens het gastenboek komen bezoekers woorden tekort om hun enthousiasme kwijt te kunnen. Aan alles is gedacht, en Bed & Breakfast Nederland classificeerde het dan ook met 4 tulpen.

Het werd een mooie afsluiter voor dit B&B vakantietourseizoen. Enneeehhh ….heeft iemand een idee voor een vakantietour volgend seizoen?

Kerkberichten

Martinuskerk
Za 20/08:
14.00 u. tot 16.00 u. Expositie Mgr. Bekkers, 15.30 u. Orgelconcert, 18.30 u. Eucharistieviering met Volkszang. Intenties: Tony Vermeltfoort – van Dijk, Liesbeth van de Schoot – van den Abbeele en Tom Lathouwers.
Zo 21/08: Eenentwintigste Zondag door het Jaar 09.30 u. Eucharistieviering met Het Martinuskoor. Intenties: Toon en Tonia van Kemenade – van de Hurk, José Blommers – van den Tillaart, Oda Kusters – Vervoort, Annie Bekkers – Kersten, Theo van der Heijden, Gerard en Mien van Berkel – van der Voort, Joos Pas, Jan van der Vleuten, Overleden leden van de KBO in de maand juli, 14.00 u. tot 16.00 u. Expositie Mgr. Bekkers.
Op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag is er 's morgens om 09.00 uur een Eucharistieviering in de Martinuskerk.
Op woensdag is er om 19.00 uur een Eucharistieviering in de Heilige Ritakapel in Boskant.
Woensdag 14.00 u. tot 16.00 u. Expositie Mgr. Bekkers.

Protestantse Kerk Knoptoren
Zo21/08:
Dienst in de Knoptorenkerk, 10.00 u. Predikant Mw. Ds. W. van Seventer.

H. Martinus Olland
In de vakantieperiode tot 1 september zijn er geen eucharistievieringen in de Ollandse kerk.

Sint Genoveva-kerk, Breugel
Di 16/08:
18.15 u. Rozenhoedje, 18.30 u. Eucharistieviering.
Do 18/08: 18.15 u. Rozenhoedje, 18.30 u. Eucharistieviering, aansluitend stille aanbidding.
Vr 19/08: 18.15 u. Rozenhoedje, 18.30 u. Eucharistieviering.
Zo 21/08: 09.30 u. Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Kinderwoorddienst. Intentie: Louis van der Schoot, Mien vd Kerkhof-Donkers, Mia Donkers-van Heeswijk.
Di 23/08: 18.15 u. Rozenhoedje, 18.30 u. Eucharistieviering.
Do 25/08: 18.15 u. Rozenhoedje, 18.30 u. Eucharistieviering met aansluitend stille aanbidding.
Vr 26/08: 18.15 u. Rozenhoedje, 18.30 u. Eucharistieviering.
Za 27/08: 18.30 u. Eucharistieviering.
Zo 28/08: 09.30 u. Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Intenties: Ietje van Dinther-Raeven, Riet van der Meeren-Prinsen, Jans van der Wielen-Broks, Barbara Mühlstaff, Gijs Bouwhuis.

Odendael
Zo 21/08: 10.00 u. Woord en communieviering met Odendael koor. Overl. Nolda Kraayvanger- Versantvoort.

Sint Antonius Nijnsel

Zo 21/08: 11.00 u. Eucharistieviering met volkszang. Intenties: Harrie Dekkers, Jas van Gerwen
Mededeling: Tijdens de zomervakantie (van 25 juli tm 2 september) is het parochiecentrum Sint-Oedenrode, locatie Mgr. Bekkersplein 1, geopend en telefonisch bereikbaar op dinsdag en donderdag van 10:00 uur tot 12:00 uur. Voor dringende pastorale zaken, zoals het ontvangen van de ziekenzalving of in geval van overlijden, is het parochiecentrum ook buiten deze uren bereikbaar via de achterwacht. Tel 0413 477741.

Op reis

En zo waren wij ineens weg met
het vliegtuig, overbrugden twee-
duizend kilometer in een paar dagen,
met die hele bagage aan cultuur,
geschiedenis en percepties die wij
door brillen van vandaag bezagen

En zo kregen wij, thuisblijvers,
dit bericht onverwacht doorgemaild
van een vriendin die kennelijk
bezig was zich los te vliegen uit
haar dagelijks bestaan

Het eiland waar zij is geland is
er niet minder eiland door en
de berichtgeving op het journaal
blijft onveranderd het verslag van
een verwarde wereld naarstig op
zoek naar licht en evenwicht

Ik heb het erg naar mijn zin, heeft
zij ons laten weten, intussen zien
wij naar haar terugkeer uit, naar
wat zij heeft bewaard, en toegevoegd,
en weggedaan

                                                 Kees Hermis

Zaterdag 20 augustus om 15.30u. valt er voor orgelliefhebbers weer volop te genieten in de H. Martinuskerk Sint-Oedenrode. Organist Jan Berkers bespeelt dan het monumentale Brabantse orgel dat in 1839 door de firma Smits uit Reek werd gebouwd.

Op deze dag is onder andere de Prelude in C, van de vrouwelijke componist M. Prestat te beluisteren. Daarnaast staan er werken op het programma van o.a. A. Cappelletti, Ch. Lefèbvre, P. Loots en van de Italiaanse componist Pietro Yon, die organist was in het Vaticaan. Jan Berkers studeerde Schoolmuziek aan het Brabants conservatorium en volgde orgellessen bij Ruud Huijbregts en Bram Beekman.

Prachtig concert tweetal
Verschillende concertbezoekers spraken vooraf hun verbazing uit over de niet alledaagse combinatie. Ook de muzikanten zelf, die bewust hadden gekozen om juist deze twee muziekinstrumenten samen te brengen, noemden na afloop van hun concert: 'een enigszins gewaagd, maar zeer geslaagd samenspel'. Saxofonist Hanneke van Bree-Derks en organist Arjan Mooi bespeelden hun instrumenten prachtig. Getuige de vele positieve reacties uit het publiek na het concert mag ook ditmaal de organisatie met tevredenheid terugkijken naar weer een geslaagd concert. Tot volgende week!


Autobelastingen: doodvonnis van de zuinige auto?

Nog voordat Prinsjesdag moet plaatsvinden zijn de plannen van het kabinet al doorgesijpeld in de media. Vooral de bewuste autobestuurder lijkt het in 2017 te moeten ontgelden. Het is overduidelijk dat de Staatssecretaris Wiebes spijt heeft van eerdere initiatieven om de kopers van zuinige auto's te overladen met fiscale voordeeltjes. Daarin gaat het nodige veranderen.

Om te beginnen wordt de bijtelling grotendeels losgekoppeld van de CO2-uitstoot. Met uitzondering voor de nulemissie-auto's wordt voortaan één bijtellingspercentage gehanteerd van 22%. De nulemissie-auto's, de helemaal elektrische auto's, mogen hun bijtelling van 4% blijven handhaven. Voor auto's aangeschaft vóór 1 januari 2017 en die in 2016 vallen onder de 25%-bijtelling blijft dit van kracht in 2017 en de volgende jaren. De bijtelling wordt dan – jammer genoeg – met ingang van 1 januari 2017 niét naar beneden bijgesteld. Grootste verliezers zijn de plug-in hybridevoertuigen die bijna alle extraatjes in één klap weggevaagd zien worden.

De motorrijtuigenbelasting voor dieselpersonen- en dieselbestelauto's wordt volgend jaar sterk verhoogd. Er wordt namelijk extra belastingtoeslag geïntroduceerd die een dieselauto sterk duurder maakt. Daar lijken de overige autobezitters van te profiteren want voor hen gaat de motorrijtuigenbelasting juist gemiddeld met zo'n 2% omlaag. Tot slot wordt de BPM sterk verminderd. In 2020 zou een daling van 12% gerealiseerd moeten zijn.

Gaat u een auto kopen? Of wil uw werkgever uw lease-auto vervangen? En twijfelt u of dat dit jaar of volgend jaar zou moeten doen? De financiële verschillen tussen 2016 en 2017 kunnen namelijk groot zijn. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Van de Ven Accountants | Adviseurs, te bereiken via 0413-491111, e-mail: info@vdven.nl, of loop gewoon even binnen op werkdagen tussen 08.30 uur en 17.00 uur.


Burgerkoning schieten op kermiszaterdag

Om iedereen in Rooi de kans te geven zich te verdiepen in het koningschap hebben heeft het Sint-Jorisgilde drie jaar geleden het begrip "burgerkoning" geïntroduceerd. Dit houdt in dat iedereen in Rooi, van 16 jaar en ouder, de mogelijkheid krijgt om met de kruisboog op de wip te schieten. De wip is in dit geval een rond plaatje met een doorsnede van 8 cm, dat boven op de schutsboom (ongeveer 12,50 meter hoog) ligt.

Hoe gaat het in zijn werk?
Zaterdag 27 augustus a.s. kan iedereen zich vanaf 13.30 uur aanmelden om mee te schieten op het gildeterrein aan de Ollandseweg 123. Om 14.00 uur wordt door burgemeester Maas het startsein gegeven. De mannen en vrouwen die meedoen gaan dan proberen zoveel mogelijk keren het plaatje van de boom te schieten. In de kwalificatieronde wordt door ieder 7 schoten gelost. Om 16.00 uur gaan degene met een bepaald aantal rake schoten "afkampen". Hoe dat in zijn werk gaat wordt ter plaatse uitgelegd.

Er zijn 3 mooie prijzen te behalen, maar de belangrijkste prijs is natuurlijk het "burgerkoningschap 2016". Heeft het koningschap bij ons gilde wel allerlei verplichtingen, het burgerkoningschap heeft die verplichtingen niet. Het is gewoon een gezellige middag waar kennis gemaakt kan worden met het Rooise Sint-Jorisgilde. En natuurlijk zijn er ook voldoende gildebroeders aanwezig om op eventuele vragen een antwoord te geven.

Één op de vijf vergeet spullen in taxi

Amsterdam, 11 augustus 2016 - 1 op de vijf Nederlanders vergeet persoonlijke bezittingen mee te nemen op reis. Dit blijkt uit onderzoek van dienstverlener Taxi2airport. Het bedrijf onderzocht data van 1858 taxiritten uit het afgelopen jaar. Het onderzoek werd gehouden onder Nederlandse reizigers.

Eén op de vijf Nederlanders vergeet spullen

In 21% van de gevallen (390 taxiritten) werd er iets vergeten in de taxi. Een groot deel (89%) van deze reizigers had het verlies snel door en kon tijdig contact opnemen met de chauffeur. 92% van de spullen uit overige ritten werd later alsnog herenigd met de eigenaar.
Top 5 van vergeten spullen
Van de 390 taxiritten kon een top 5 gemaakt worden van meest vergeten spullen. Deze is als volgt verdeeld: Telefoon (22%), Contant geld (16%), Portemonnee (13%), Paraplu (12%), Sleutels (9%).
Opmerkelijke vondst
In het voorjaar van 2016 werd een trouwring vergeten die bestemd was voor een huwelijksaanzoek in het buitenland, zo bleek later. Verder werd in december vorig jaar een tas met 1500 euro aan contant geld vergeten onder de achterbank van een taxi.

17 / 24

Als een ware ster naar Ibiza

Stig van den Brand is 23 en vloog voor één dag naar Ibiza. Dat is natuurlijk niet iets wat je zomaar even doet. Zeker niet voor maar één dag. Toch was het zijn mooiste vakantie tot nu toe. Volgens de muziekliefhebber is dat namelijk the place to be als het op muziek aankomt.
"Vroeg in de morgen vertrokken we vanaf de luchthaven in Eindhoven. Rond een uurtje of negen waren we al op het partyeiland Ibiza. We zouden dus de hele dag te besteden hebben. Niet zo heel lang natuurlijk maar tegelijkertijd kun je in 24 uur veel doen en ondernemen. Ook al was het maar voor één dag, ik had er heel veel zin in. Toen we ter plekke waren zijn we ingecheckt in het Hardrock Café en besloten we om een scooter te gaan huren om de omgeving te verkennen. Dat was echt in één woord: Wauw! Vooral de stukken die moeilijk te bereiken zijn waren super gaaf om te zien. Dit was zeker de moeite.
Tegen etenstijd zijn we terug gegaan naar het hotel omdat we om acht uur in de Ushuaia moesten zijn, één van de bekendste clubs van Ibiza. Daar zou Hardwell zijn show draaien. Tommy, DJ Thomas Newson, mijn vriend, moest draaien in het voorprogramma. Super tof en om tien uur ging Hardwell helemaal los. Na een heleboel drankjes en gezelligheid zijn we rond twee uur nog even de stad in gegaan om wat burgers te scoren. Helaas hadden we weer een vroege vlucht terug dus heel lang konden we niet van het eiland genieten. Al met al was het echt een te gekke trip!


Stig's bucketlist

Bali
Ottawa
Hawaii

Eilandhoppen, ongerepte natuur en geweldige cultuur

Kyra Schellekens is 22 jaar oud. Samen met haar vriendin Sophie besloot ze om na haar afstuderen rond te gaan reizen in Azië.
"Het plan was om in drie maanden delen van Thailand, Maleisië, Singapore en Indonesië te bezoeken. Het is moeilijk deze prachtige reis te beschrijven in slechts een aantal woorden, maar ik ga het toch proberen. Begin maart begon het avontuur na een lange vlucht in Bangkok. Wat een shock! De cultuur, de mensen, het eten, de drukte, de stank, de smog, ik was overvallen door alles wat de stad te bieden had. Na een paar avonden mensen kijken op Khao San Road en de welbekende Co van Kessel fietstocht reisden we door naar de mooiere plekken. In het groene noorden van Thailand hebben we een dag doorgebracht met lokale bewoners die samen met de olifanten in de bergen leefden, geweldig om te zien. We mochten de olifanten verzorgen en eten geven. Daarnaast hebben we getokkeld door de jungle tussen de apen. Wat een fantastische ervaring! Zowel in Maleisië, Thailand als Indonesië hebben we heerlijk gerelaxt op de prachtige eilanden. Spotgoedkope heerlijke verse vis gegeten, snorkelen tussen de gekleurde vissen en schildpadden en niet te vergeten het duiken! Naast de mooie natuur en de leuke activiteiten, heeft ook de lokale bevolking een grote indruk op ons gemaakt. Mensen zijn met weinig tevreden en over het algemeen behulpzaam. Echter hebben we ons op bepaalde plekken ook onveilig gevoeld. Een aantal parels van plekken in Thailand: Koh Tao, Koah Sok National Park en Koh Lipe. In Maleisië: Perhentians, Cameron Highlands en de Taman Negara. En Singapore, wat een geweldige stad! Het is moeilijk om een favoriet te kiezen van alle plekken waar we zijn geweest, maar ik denk toch dat Indonesië het meeste indruk op me heeft gemaakt. Een land dat alles heeft wat je als toerist zoekt. Ongerepte natuur, lekker vers eten, lieve lokale bevolking, prachtige theeplantages en zowel toeristische- als geen toeristische gebieden. Wij hebben Java, Bali, Lombok en de Gili- eilanden bezocht. De reis heeft me naast een fantastische vakantie ook levenslessen geleerd. Ik geniet meer van de kleine dingen, ben sneller tevreden en neem dingen minder snel als vanzelfsprekend aan. Twijfel je of je moet gaan backpacken? Ik zeg doen."

Kyra's bucketlist

Kust van Amerika
Down under
Afrika

Reistips!

Alleen reizen wordt steeds populairder. Overal ter wereld zijn er mensen die het ook doen en dus heb je overal nieuwe travel-mates. Alleen reizen wordt daardoor steeds eenvoudiger maar wij hebben toch een aantal reistips op een rijtje gezet voor wanneer je alleen gaat reizen.

Denk vooruit als het om geld gaat
Niets zo vervelend als wanneer je zonder geld komt te zitten en je je ouders moet bellen om wat op je rekening te storten. Hou daarom altijd rekening met de uitgaven die nog gaan komen. Natuurlijk is het verleidelijk om iedere keer die lekkere cocktail te pakken en die toffe bikini te scoren maar wees alert.

Laat van je horen
Dat vindt het thuisfront fijn natuurlijk. En het is veilig. Wanneer het thuisfront weet waar je ongeveer bent kunnen ze daar altijd rekening mee houden. Gelukkig is dat heel vaak niet nodig maar everything to be sure…

Belangrijke spullen
Wij Westerlingen hebben ontzettend veel mooie en vooral dure spullen. Probeer deze altijd in een kluis te leggen of neem ze met je mee. Check dan regelmatig of je nog alles hebt.

Maak nieuwe vrienden!
En daarmee vrienden voor het leven. Tijdens je reis kun je zo veel nieuwe mensen ontmoeten. In plaats van alleen aan een tafel te gaan zitten ga je op zoek naar andere backpackers. Je zult merken dat iedereen open staat voor nieuw gezelschap en dat maakt je reis alleen maar leuker!

Twijfel je? Gewoon doen! Je zult zien dat het de tijd van je leven gaat worden!


Integreren in de buurt doe je zo

Foto: Lisa vd Ven

Will van Gerwen woont al lange tijd in de Jonker de Jegerstraat in Eerschot. Met veel plezier. Sinds kort heeft hij een nieuwe buurtbewoner die er álles aan doet om goed te integreren.

Toen Van Gerwen maandagmiddag zijn heg wilde snoeien kwam Merhawi Kibreab langslopen. Hij vroeg of hij mee kon helpen omdat dit werk volgens hem veel te zwaar was voor Will.
"Merhawi doet er alles aan om goed te integreren in onze buurt. Hij maakt altijd een praatje en wil graag beter Nederlands leren spreken. Toen hij mij bezig zag wilde hij dit ook wel eens proberen. Hij had nog nooit met al deze elektrische apparaten gewerkt. Daarna heeft hij van ons natuurlijk wat lekkers te drinken gekregen en een ijsje, want het was behoorlijk warm," zegt de trotse buurtbewoner.

Merhawi Kibreab is 27 jaar en woont sinds drie maanden in Sint-Oedenrode. Merhawi is geboren in Eritrea waar zijn vrouw en zijn dochtertje van acht maanden nog verblijven. Merhawi is gevlucht vanuit zijn moederland en woont nu dus sinds een tijd in Nederland. Voordat hij in Sint-Oedenrode is komen wonen verbleef hij acht maanden in Budel en daarvoor nog eens twee maanden in Zaandam. "Ik heb nu even vakantie want in september begin ik pas weer met mijn Nederlandse les. Ik vind het leuk om Nederlands te spreken en ik help graag. Ik ben graag bezig," aldus Merhawi.


Sommige huizen worden zo gemaakt dat het enige wat dertig jaar meegaat de hypotheek is.

Ge moet laache in de lengte es ge 't in de bridte nie kant

Foto: Rien vd Loo

Rien van der Loo ging een eindje wandelen en liep deze gezellige bijeenkomst tegen het lijf. Stuur ook uw natuurfoto in naar redactie@demooirooikrant.nl

Foto: Henri van Hoorn

De wijk Kienehoef vanuit de lucht. Foto: Henri van Hoorn

Tatarataaa

Sinds een tijdje heb ik een racefiets. Het is geen topmodel volgens kenners en fanaten, maar voor mij is het een prima karretje.

Die fiets doet me geloven dat ik snel ben. Hij is lekker licht en reageert onmiddellijk op iedere pedaalslag. Waar ik op mijn zware stalen vakantiefiets flink moet aanzetten om op snelheid te komen, neemt dit fietsje meteen een grote sprong voorwaarts. Een keer trappen, en weg ben ik. Ik zoef door de regio. Op m'n gemak haal ik tussen de 25-30 km per uur.

Met mijn nieuwe fiets word ik elke keer als ik een rondje ga rijden eraan herinnerd dat snelheid er ook toe doet. Op het frame staat in grote letters: 'Fred 268 km/u'. Dat is een weinig subtiele verwijzing naar het nog steeds bestaande werelduurrecord. Gereden door de Limburger Fred Rompelberg in 1995 op de zoutvlaktes van de Amerikaanse staat Utah. Fred is daar, en terecht, nog steeds apetrots op. In zijn Maastrichtse huis, waar hij me dit fietsje verkocht, geven kleurige foto's zijn onwaarschijnlijke prestatie nog meer glans, evenals zijn enthousiaste verhalen.

Eigenlijk ben ik helemaal niet van snelheid of van records. Ik fiets voor de fun, om de auto te kunnen laten staan, een beetje conditie op te doen en te genieten van de omgeving. Maar onwillekeurig gaat snelheid op een snelle fiets een rol spelen. Want tempo heeft ook z'n voordelen. Zo kan ik nu 's ochtends genieten van honderd kilometer fietsen en dan heb ik bij thuiskomst nog een halve dag over om iets anders te doen. Tijdwinst dus.

Henk en ik gaan er in het weekend regelmatig met de racefiets op uit. Henk heeft diverse gps-routes gekregen van collega fietsers. Het zijn stuk voor stuk prachtige, rustige routes. We fietsen naar Tilburg, de Acht Zaligheden of de Drunense Duinen. De gps wijst ons probleemloos de weg.
Afgelopen zaterdag fietsten we naar de Achelse Kluis. Een heerlijk ritje. We aten een banaantje met uitzicht over de Malpievennen en pauzeerden op het terras van de Achelse paters. Vol verve crosten we terug via de Strabrechtse Heide. Onderweg hield ik mijn kilometerteller nauwgezet in de gaten. We hadden de vaart er goed in. Ik voelde me een hele piet. En snel.

Toen we nog een dertigtal kilometers van huis verwijderd waren klonk er ineens een vreemd geluid uit de gps. Het klonk euforisch: 'Tatarataaaa…..' 'Wat is dat dan?' wilde ik weten. 'Onze virtuele tegenstander is zojuist gefinisht,' zei Henk. 'Hadden wij een tegenstander?' 'Ja. De man die deze route heeft gemaakt en gereden, heeft zijn tijd opgenomen. Die tijd liep op de achtergrond mee. Hij is nu al klaar met de tocht.' 'Zo! Over snel gesproken! En wij hebben nog ruim een uur te gaan! Wat een tempo!' 'Ja goed hè', zei Henk, 'en al helemaal omdat onze tegenspeler 75 jaar is.'

Even was er die domper. Ik ga dus helemaal niet hard, ik moet mezelf niets wijs maken. Gelukkig duurde de teleurstelling over mijn racekwaliteiten maar even. Verschil moet er zijn. En het grote voordeel is dat wij langer kunnen genieten van de rit. Ik kijk naar mijn kilometerteller. Ach, vergeleken met een tijdje geleden ben ik best wel snel. Dat mag - 'tatarataaa' - gevierd worden. Ik kijk Henk aan: 'Zullen we nog een terrasje doen?'

Elli de Rijk

Reageren? schrijvers@impesant.nl


Aqua Libre: de eerste tien jaar

De Rooise duikvereniging Aqua Libre viert dit jaar haar 30-jarig jubileum. DeMooiRooiKrant neemt de lezer in drie afleveringen mee door de geschiedenis van deze actieve club. Het eerste decennium zijn we te gast bij Jos Beuving, een van de mannen van het eerste uur. Hij is nog steeds lid, en inmiddels ook al een tijdje gecertificeerd instructeur-trainer. Zijn partner Dorine werd ook lid.

"We zijn met duiken begonnen in Schijndel, in 1985, bij een vereniging die toen net opgericht was. Het liep daar allemaal niet zo lekker, en op initiatief van Ad Jetten besloten we met vijf man zelf een duikvereniging op te richten in Rooi. Daar hadden we tenminste met De Neul ook een echt zwembad, in Schijndel moesten we ons behelpen in een soort poeliebadje" kijkt Beuving grinnikend terug.

Nepduik

"Op dat moment konden we nog geen van allen echt duiken, en we hadden helemaal niks om mee te beginnen. We hebben toen heel veel energie gestoken in een PR-campagne, onder meer een flyeractie, in iedere brievenbus. Misschien herinner je je uit die tijd ook nog onze demo bij de jaarmarkt, in een container met ramen, dat trok veel bekijks. Een mooie anekdote ontstond toen ik ook een duik zou nemen in de Molenwiel. We informeerden bij de gemeente of dat mocht, en hoe diep het daar was, want een wiel is vaak erg diep. Niemand wist het zeker, dat kon best eens een meter of 20 zijn. Ik heb mezelf daar toen omgekleed en liep de Molenwiel in, voorzichtig, ik was immers zelf nog onervaren maar we deden alles om de aandacht van het jaarmarktpubliek te trekken. En dat deden we!

Maar het was hartstikke ondiep! En ik kon in mijn 'wetsuit' toch niet gewoon naar de overkant lopen met al dat publiek? Ik ging daarom steeds lager lopen, eerst door mijn knieën en daarna gebukt, om toch vooral kopje onder te kunnen gaan. Niemand had iets in de gaten haha.

Minimum 50 leden

"Om te kunnen starten was veel geld nodig. We kregen van de burgemeester toestemming om in de Neul te trainen – dat was toen zwaar gesubsidieerd - op voorwaarde dat minstens de helft van onze vereniging uit Rooienaren zou bestaan, en dat was ook het geval. We vonden ook sponsors bereid om bij te dragen, maar om alles te kunnen betalen hadden we zelf ook nog eens minstens 50 leden nodig, en ook dat kregen we voor elkaar. Ongelooflijk dat dat gelukt is, als je daar nou op terugkijkt. Met ons vijven hadden we ieder een duikuitrusting gekocht, die we ook in bruikleen konden geven aan nieuwe leden. De Neul was toen heel belangrijk, omdat alleen in een zwembad een instructeur een hele groep tegelijk kan trainen. Theorielessen kregen we in het oude Mariëndael. We hebben ons toen aangesloten bij de Samenwerkende Duikverenigingen Zuid-Nederland. Via onze contacten daar hebben we verschillende verenigingen bereid gevonden om ons één (trainer) op één (leerling) te trainen in het buitenwater, want dáár doe je natuurlijk de mooiste ervaringen op. We gingen toen regelmatig naar Burg-Haamstede, vaak in een hele sleep auto's achter elkaar naar Zeeland. Heel belangrijk is ook het jaarlijkse Pinksterkamp, waar een aantal verenigingen aan deelneemt."

Opleiden, gezelligheid en veiligheid

"In het begin was opleiden onze core-business, maar gezelligheid was ook heel belangrijk. De Gouden Leeuw was onze stamkroeg, we organiseerden regelmatig evenementen, ook voor de gezinsleden van onze leden, en activiteiten die niks met duiken te maken hadden. Verder was veiligheid ons hoofdthema, daar waren – en zijn – we ontzettend kien op. Als een van de eerste verenigingen hadden wij een zware en dure accu aangeschaft, om hulpdiensten te kunnen bellen in geval van nood. Ja, mobieltjes waren er toen nog niet. In 1990 wilde iemand die graag anoniem blijft ons flink sponsoren. We gingen toen met een volle bus naar Estartit, dat was toch wel een van de mooiste ervaringen uit onze begintijd."


Voetbal
V.V. Boskant:
Programma senioren 20/08:

Boskant 1-Ollandia 1 18.00 u.
Programma senioren 21/08:
Avanti'31 2-Boskant 2 12.00 u.
Programma senioren 23/08:
Boskant 1-Avant'31 1 18.45 u.
Rhode
Programma senioren 17/08:
Herpinia-Rhode 19:30 u.
Rhode-Oirschot Vooruit, 14:30 u.
Rhode 2-Heeswijk 2, 11:00 u.
DVG 2-Rhode 3, 12:00 u.
Programma senioren 23/08:
Geldrop-Rhode, 20:00 u.
Uitslagen senioren
Rhode 1-Wilhelmina Boys 0-1
Rhode1- EMK 3-2
V.V. Nijnsel/ TVE reclame
Programma senioren 20/08:
Avanti'31-Nijnsel 1 20.00 u.
Programma senioren 21/08:
Nijnsel 2-Blauw Geel 2 12.00 u.
Schijndel 2-Nijnsel 3 11.00 u.
SSS'18 VR 2-Nijnsel VR 1 12.15 u.

Zijtaartse Bridge Club:
09/08: 1. Toon & Marietje v.Schaijk 75,83 %, 2. Tonnie Kivits & Jan Langenhuizen 61,67 %, 3. Doca v.d.Oetelaar & Sjannie v.d.Wijdeven 58,75 %.

Bridge Club KBO Zijtaart:
11/08: 1. Tonnie Kivits & Jan Langenhuizen 68,40 %, 2. Mien v.berkel & Mien Vissers 65,92 %, 3. Adriaan v.d.Tillart & Jack Sebrehts 57,29 %.

BC De Beckart/Maas en Dieze
11/08: 1. Els Franssen en Anny Kooymans 64.09 %, 2. Betsie van Gerwen en Jan van Gerwen 57.70 %, 3. Riet van Hout en Jan van Rooy 55.07 %, 4. Annie Kastelijn en Addy Rijkers 54.86 %.

Bridgeclub De Beckart
11/08: 1. Ria Jongepier en Diny v. Oorschot %, 2. Guus Plevier en Fried v.d. Laar 52.50 %, 3. Hilda v.d. Kaden en Diny Vos 51.67 %, 4. Jet v.d. Meerakker en Ad v.d. Brand 45.83 %. Iedere donderdagmiddag inloopbridge in De Beckart. Iedereen is welkom. Inschrijven tot 13.15 uur

B.C. "d'n einder '05"
Op woensdag 24 en 31 augustus worden inloopavonden gehouden, waarbij iedereen vrijblijvend kan komen bridgen. Er wordt gebridged in de ontmoetingsruimte van kringloop "d'n einder", aanvang 19.30 uur. Leden van de bridgeclub, dienen zich af te melden als men verhinderd is. Nieuwe leden zijn van harte welkom . De competitie start op 7 september. Zie ook: www.bridgeclubdeneinder.nl

Rooi 750
10/08:
A-lijn: 1. Loes Tecklenburg & Wim Kemps 60.94%, 2. Jeske Koop & Reinier Gerritzen 60.68%, 3. Irmgard Etman & Willem de Roo 57.29%. B-lijn: 1. Coby Huijbers & Gertie Cuijpers 62.76%, 2. Iet & Gerard Damen 62.24%, 3. Riet van de Laar & Mia de Leijer 61.20%.

Bridgeclub J.V.G.
10/08:
1 Heren Van Erp 68,75 %, 2 Heren S. v.d. Kerkhof & R. Kuuipers 61,46 %, 3 Echtpaar Van Gerwen 55,73 %.

Bridgeclub De Neul
15/08:
A-lijn: 1. Anneke en Toon Majoor 66.07 %, 2. Theo v Geffen en Willem Pieters 57.74 %, 3. Margot Fassbender en Lieke Pieters 57.14 %. B-lijn: 1. Wilmien en Albert v. Gastel 58.59 %, 2. Corrie Kapteijns en Babs v.d. Vleuten 58.33 %, 3. Riet v. Boxtel en Marietje Koolen 58.07 %. C-lijn: 1. Annie Lathouwers en Gonnie de Poorter 73.75 %, 2. Riet v.d. Laar en Jeanne v.d. Ven 62.92 %, 3. Joke en Frans Bouwdewijns 60.00 %.

S.V. Fortuna'67
Biest-Houtakker, Vakantieloop, 10/08

Mannen50 10.000 m
Peter van Rooij 51.27
Mannen60 10.000 m
Jos van Uden 53.14
Peter Hellings 57.59
Vrouwen45 10.000 m
Tineke Mous 48.51


Dames MHC vol goede moed van start

Lisa Bekkers Brabants Kampioen

De dames van MHC Sint-Oedenrode zijn gestart met hun voorbereiding voor het komende seizoen.

Sinds vorige week dinsdag staan zij weer op het veld om hun kunsten te tonen. Dit onder leiding van een nieuwe coach: Jos Nonnekes. Samen met de coach uit Wageningen gaan zij er alles aan doen om komend seizoen zo goed mogelijk voor de dag te komen.

Komend weekend zullen de dames hun eerste oefenwedstrijden gaan spelen op het nieuwe veld. Vrijdag spelen zij tegen GHBS uit Groningen en op zondag spelen zij thuis tegen Eindhoven. Die laatste ploeg zullen de dames ook in de competitie treffen. Afgelopen week is er al heel even gelopen op de nieuwe mat en vanaf komende week mag er daadwerkelijk gespeeld gaan worden op het veld.
De meiden hebben er ontzettend veel zin in en kijken uit naar de wedstrijden. Hopelijk komt u eens een kijkje nemen naar één van de wedstrijden.

Anne Jansen naar NK

Afgelopen weekend stond in het teken van de Brabantse kampioenschappen. Dit keer hoefden de Rooise ruiters en amazones niet ver te reizen. Buurvereniging Nijnsel wist een zeer geslaagd kampioenschap te organiseren.

Op zaterdag was het de beurt aan de ponyruiters. Evi de Beer kwam met haar pony Zimba uit in de klasse DE-L2. Tijdens de eerste proef werd een vijfde prijs behaald. Dit betekende dat deze combinatie tevens een tweede proef mocht rijden. Evi en Zimba werden deze proef tiende.

Op zondag was het de beurt aan de paarden. Laura Petersen weet al het hele seizoen goed te presteren en deed dat ook tijdens de kampioenschappen in Nijnsel. De eerste proef in de klasse ZZ-licht werd door Laura met haar paard Divident een mooie tweede prijs behaald. Vervolgens mochten Laura en Divident de Kür op muziek te rijden. Hier werd een derde prijs behaald. Uiteindelijk werd een bronzen medaille gewonnen. Laura Petersen en Divident hebben zich hiermee gekwalificeerd voor de Nederlandse kampioenschappen in Ermelo.

Anne Jansen en Madiba reden op zondag de springring binnen. Door hun foutloze ronde in de eerste manche mochten zij terugkomen voor de tweede manche. Ook deze wisten Anne en Madiba foutloos af te leggen. Na de tweede manche begon een spannende barrage. Anne en Madiba hadden hierin helaas een foutje. Anne Jansen en haar Madiba werden uiteindelijk zesde van Brabant en mogen naar de Nederlandse kampioenschappen in Ermelo.

Lisa Bekkers Brabants Kampioen

Zaterdag 13 augustus startte Lisa Bekkers met haar drie pony's in de klasse DE-Z2.

In de eerste proef eindigde Jonkers' Pieter op de eerste plaats. Anjershof Harmony werd derde en Nocturn v.d. Beekerheide eindigde als zesde. Met deze uitslagen mocht Lisa met alle drie de finale kür op muziek rijden. In de halve finale eindigde zij met Nocturn v.d. Beekerheide als achtste. Anjershof Harmony werd vierde en met Jonkers' Pieter werd zij Brabants Kampioen in de klasse DE-Z2.

Veulen van Paardenmelkerij Bekkers Nederlands Kampioen

Afgelopen zaterdag werd in Lunteren het Nationale Kampioenschap van het NRPS gehouden. Hierbij werd het merrieveulentje Lotte van Equi Center Nationaal Kampioen.

De andere veulentjes van de paardenmelkerij die uitgenodigd waren voor deze keuring bezetten een keurige 3e, 5e en 7e plek. Verder behaalde de 7-jarige merrie Lizzy van Equi Center die ook uitgenodigd was een 3e plek en mocht daarbij het Ster-predikaat in ontvangst nemen.

Bridgen in Nijnsel

Winaars uitwisseling Foto: Winnaars uitwisseling

Bij de bridgeclub in Nijnsel zijn ze altijd druk in de weer om het hun leden naar hun zin te maken. Maar wist je dat er nog veel meer te doen is? Daarom heeft de club een aantal Wist je datjes op een rijtje gezet.

Je op maandagmiddag in NIjnsel kunt bridgen. Dit in een mooie zaal plaats vindt. Dit bij een gezellige club gebeurt. Die club al meer dan twintig jaar bestaat. Er een gemoedelijke sfeer heerst. Er een feestelijke Kerstdrive is en ook nog eens een geweldige Paasdrive. De contributie toch maar 30 Euro per jaar bedraagt. Dat er een prettige leiding is. Zowel beginnende als ervaren spelers van harte welkom zijn. Er ook een cursus gegeven kan worden voor personen die willen leren bridgen. Dat die club "t Koffertje '94" heet en in het zalencentrum de "De Beckart" speelt . De club op maandag 12 september weer gaat spelen. Er om 13.30 begonnen wordt . En nu wilt u er natuurlijk meer van weten! Of u wilt zich al meteen aanmelden.Neem dan contact op met: Marcel Janse (tel.0413- 474985) of Ad van de Laar (tel.0411-685397)

Geslaagde uitwisseling met Boskants Boeleke

Afgelopen donderdagavond waren de boulers uit Boskant te gast bij Cloeck & Moedigh. Vanwege de aanhoudende regen werd helaas uitgeweken naar de binnenbanen.

De 52 deelnemers hadden er niet minder plezier door en het werd een gezellige en sportieve boule-avond. Nadat iedereen zijn 3 partijen had gespeeld, kon de eindstand worden opgemaakt. Er waren 6 spelers die alle drie de partijen hadden gewonnen. Winnaar werd echter Erik Verschuijten (3 +27). Achtereenvolgens kwamen na hem Henk Smulders (3 +24), Gerrie vd Rijdt (3 +24), Karel Verschuijten (3 +23), Annemie Selten (3 +31) en Cor Beiler (3 +16).

Vrijdagavondcompetitie
Deze avond ging Frenk van Mierlo afgetekend naar de overwinning toe. Hij won zijn partijen met 3 +24. Op de 2e plaats volgde Jan in 't Zandt (3 +18). Op plaats 3 en 4 en eveneens met 3 winstpartijen kwamen Toon Vervoort (+15) en Ad vd Velden (+11). Op plaats 5 eindigde Erik Verschuijten met 2 winstpartijen (+18). Door zijn 2e plaats deze avond verstevigde Toon Vervoort zijn positie aan de kop van het klassement (+11). Hij houdt nog 2 concurrenten over die mogelijk ook nog kampioen kunnen worden: Erik Verschuijten en Gerrie vd Rijdt (beide +6).

Ollandia eerste tegenstander in beker

De periode voor het spelen van oefenwedstrijden zit er al weer op. Duidelijk is dat er nog veel werk aan de winkel is. Natuurlijk is de selectie nog niet compleet, ongeveer de helft is nog aan het genieten van hun welverdiende vakantie. Zou dat bij de tegenstanders net zo het geval zijn? Want het team van Blauw Geel (zaterdagteam 2e elftal) was afgelopen weekend duidelijk te sterk voor ons tweede team (uitslag 2-4) en uit tegen Venhorst 1 kreeg ons 1e team toch ook een flinke veeg uit de pan (5-1).

Gelukkig hebben we nog enkele weken voordat de competitie begint. Enkele weken waarin zowel voor Boskant 1 als Boskant 2 bekerwedstrijden op het programma staan. Komend weekend begint Boskant 1 op zaterdag thuis tegen Ollandia 1 en een dag later, op zondag dus, speelt Boskant 2 tegen Avanti'31 2. In het programma stond een uitwedstrijd gepland, maar op verzoek van de tegenstander wordt de wedstrijd in Boskant gespeeld. Boskant 1 speelt ook haar 2e bekerwedstrijd thuis; op dinsdagavond 23 augustus is Avanti'31 1 de tegenstander.

Komende week starten de trainingen voor de dames en de "lagere" seniorenteams. Voor de dames op woensdag 17 augustus om 19.30 uur en voor de senioren één dag later op donderdag 18 augustus om 19.30 uur.
Vanaf donderdag 17 augustus aanstaande is ons fraai verbouwde clubgebouw ook weer open zodat het geen enkel probleem wordt om het vochtgehalte na een intensieve training weer op (Boskant) peil te brengen! Niet alleen fraai verbouwd overigens, maar tijdens de vakantieperiode voorzien van een nieuwe tapinstallatie met nieuwe koelingen, nieuwe kasten onder de bar en een gemoderniseerd kassasysteem met de mogelijkheid om geld te pinnen!

Rhode: Seizoen gaat weer van start

Nog volop vakantie, maar de voorbereidingen voor het nieuwe seizoen zijn toch al weer begonnen. Rhode speelde twee oefenpotjes en omdat er nog veel spelers met vakantie waren was dat een mooie gelegenheid om de jeugdspelers die zijn overgekomen een kans te geven.

Tegen Wilhelmina Boys werd met 0-1 verloren door een snelle treffer van de Boys. Tegen EMK werd twee keer een achterstand weggewerkt. Tenslotte werd het, met de derde fraaie treffer 3-2. Woensdag is er nog een oefenpartij in Herpen tegen Herpinia.

Komende zondag beginnen Rhode 1, 2 en 3 aan de bekercompetitie. De overige teams beginnen een week later. Rhode begint zondag tegen Oirschot Vooruit, in de competitie ook een van de tegenstanders. Daarna gaat Rhode dinsdag op bezoek bij Geldrop. Geldrop speelt in de eerste klasse en had een matig seizoen. De club schijnt zich echter behoorlijk versterkt te hebben. De week daarna is RPC de tegenstander.

Premier League of Darts for Teams

Café d'n Dorpsherberg en Proeverij Van Ouds komen met een nieuw darttoernooi in Rooi: Premier League of Darts for Teams. De wedstrijden zullen op beide locaties gespeeld worden.

Tot op heden zijn er nog maar weinig tot geen teamtoernooien voor dartliefhebbers. De behoefte is er wel, daarom wordt dit toernooi georganiseerd. Het is de bedoeling dat elk team maximaal twee wedstrijden per dag gooit en dat op een en dezelfde locatie. De wedstrijden bestaan uit: 4 enkel 501, 1 koppel 501, 1 tactic en een teamronde 1001.
Indien een team geen divisie opgeeft, gooit die automatisch in de hoogste divisie mee. Inschrijfgeld = prijzengeld. Inschrijfkosten: €12.50 per team voor de datum 4 september, 2 oktober, 6 november en 4 december. Inschrijven voor 1 september kan op beide locaties of via mail dorpsherberg@chello.nl of bicca_mark@hotmail.com. Bellen kan ook naar 0413-473428. De eerste wedstrijd zal gestart worden om 13.00 uur en eventueel de tweede omstreeks 15.30u. De teams moeten minimaal 4 spelers hebben en maximaal 10. Betalingen dienen een half uur voor de wedstrijd binnen te zijn en de teams dienen zich minimaal een half uur voor de wedstrijd aangemeld te hebben.

Wedvlucht de Vredesduif

Op zaterdag 13 augustus stond er weer een vlucht klaar voor jong en oud vanuit Epernay. De vlucht bedroeg 302 kilometer bij de ouderen en daar stonden maar liefst zeven liefhebbers aan de start.

Bij de jongen waren dit tien liefhebbers. Hier werden in het totaal 179 duiven gelost. Om 11.32 uur werd de eerste geklokt door team J.E.L met een snelheid van 1471 meter per minuut. Bij de ouderen werd de eerste geklokt door H. v. Boxmeer om 11.31 uur met een snelheid van 1427 meter per minuut. De eerste vijftien uit Sint-Oedenrode waren: H. v. Boxmeer: 1 & 4. W. v. Houtum: 2, 4, 5, 6, 7, 11, 12 & 14. J. v. Boxmeer: 3, 8 ,9, 10 & 15. J. Lathouwers: 13.

24 / 24

Woensdag 17 augustus
Dansmiddag
Odendael

Zaterdag 20 augustus
Poppenkast
Kerkplein

Orgelconcert: Jan Berkers
De Martinuskerk

Zondag 21 augustus
Elvisdag
De Vriendschap

Live muziek: Hans v. Liempd en Marloes v. Ham
De Gasthuishoeve

Dinsdag 23 augustus
Uitstapje Eropuit-bus
Rondje Rooi

Woensdag 24 augustus
Dansmiddag
Odendael

Donderdag 25 augustus
't Onderonsje
Damiaancentrum

Finaledag zomeravond softtip competitie
Proeverij van Ouds

Zaterdag 27 augustus t/m woensdag 31 augustus
Kermis
Sint-Oedenrode

Zaterdag 27 augustus Workshop Oceandrum
Leef en Vind

Burgerkoning schieten
Gildeterrein Ollandseweg

Kermisbal
Odendael

Vrijdag 2 september
Nazomermarkt
De Beckart

Zaterdag 3 september t/m zaterdag 10 september
Herdenking huzaar Van Diepenbeek
De Knoptoren

Zaterdag 3 september t/m zondag 4 september
Opening waterveld
MHC Sint-Oedenrode

Zaterdag 3 september
Orgelconcert: Bert Augustus
De Martinuskerk

Zondag 4 september
Natuurwandeling Heem-natuurgroep
Markt

1e ronde Premier League off Darts for teams
Proeverij van Ouds

Woensdag 7 september
Meditatie
Leef en Vind

Vrijdag 9 september
Schuimparty
The Joy

Heropening grote zaal en loterij
De Beckart

Zaterdag 10 september
Open Monumentendag
De Martinuskerk

Donderdag 15 september
Bewust & Zo Inspiratieavond 'Je eigen kleur bepalen'
Kasteellaan 6R

Vrijdag 16 september
Ollands Keeztoernooi
De Loop'r

Filmtheater: The theory of everything
Mariendaël

Vrijdag 16 september t/m zondag 18 september
Jubileumstuk 'the Godmother'
De Ahrend

Zondag 18 september
Kiwanis Klumpkesrace
Dommelzicht

Koopzondag
Sint-Oedenrode

Fokpaardendag
Sint-Oedenrode

Introductie cv de dorpspinters
De Dorpsherberg

Dinsdag 20 september
Prinsjesdag
Elke derde dinsdag van september is het Prinsjesdag, de feestelijke opening van het nieuwe werkjaar van de Staten-Generaal (de Eerste en Tweede Kamer). De koning rijdt op deze dag in de Gouden Koets naar het Binnenhof in Den Haag en leest in de Ridderzaal de troonrede voor. In de troonrede staan de belangrijkste plannen van de regering voor het komende jaar.

Woensdag 21 september
Biergilde
Proeverij van Ouds

Vrijdag 23 september t/m maandag 26 september
Kermis
Olland

Vrijdag 23 september t/m zondag 25 september
Jubileumstuk 'the Godmother'
De Ahrend

Vrijdag 23 september t/m zondag 25 september
Feestweekend CV de Heikneuters
Sint-Oedenrode

Zaterdag 24 september
Burendag
Burendag is een jaarlijks terugkerend feest dat je samen viert met je buren en de buurt op de vierde zaterdag in september. Dit jaar wordt burendag gevierd op 24 september. Het is een dag waarop je gezellig samen komt en waarbij mensen iets goeds voor elkaar doen. Doe jij ook mee?

De Foute Party – Q-Music
De Beckart

Donderdag 29 september
't Onderonsje
Damiaancentrum

Vrijdag 30 september
Boetseren (ook voor mensen met een visuele beperking)
Sint-Oedenrode

Zondag 2 oktober
Paddenstoelenwandeling Heem-natuurgroep
Markt

2e ronde Premier League off Darts for teams
Proeverij van Ouds & De Dorpsherberg

Dinsdag 4 oktober
Dierendag
Werelddierendag. Jaarlijks op 4 oktober wordt overal ter wereld stilgestaan bij de rechten van de dieren in onze samenleving. In Nederland werd in 1930 voor het eerst Dierendag gehouden.

Woensdag 5 oktober
Meditatie

Leef en Vind

Donderdag 6 oktober
Kaartavonden Boskant
De Vriendschap

Zondag 9 oktober
Herfstrit MTC D'n Dommel
D'n Dommel

Vrijdag 14 oktober
Filmtheater: Nebraska
Mariendaël

Zondag 16 oktober
Rooi Vol Koren
Sint-Oedenrode