DeMooiRooiKrant

1 juni 2016

DeMooiRooiKrant 1 juni 2016


Foto: Ellis Rijkers

Zo typeert Johnny van den Biggelaar de eerste weken van De Helden van Kien. Op een zonnige zondag in april gingen de deuren voor het eerst open, zonder aankondiging. Het team stond paraat en werd compleet overspoeld door een massa aan bezoekers. Het was hectisch, genieten, niet alles liep op rolletjes, een ultieme vuurdoop eigenlijk. Nu, enkele weken later, dendert de trein gesmeerd en gecoördineerd door…

We spreken Johnny op een ongekend slechte maandag, in De Helden van Kien natuurlijk, waar op dat moment geen gast te bekennen is. Niet gek, want het regent zo hard dat zelfs de regenwormen diep onder de grond blijven. Johnny vindt het wel best. "Het klinkt misschien vreemd", zegt hij, "maar zo'n maandag had ik even nodig. Nu heb ik de tijd om bij te werken én bij te komen, want wat was het hectisch de laatste weken. Ik rond net een gesprek af met een meisje dat ons team komt versterken. We hebben er de laatste tijd meer moeten aannemen. Ik had het in het begin een beetje onderschat. Ik had niet verwacht dat het zo druk zou worden." Honderden, misschien al wel duizenden mensen hebben De Helden van Kien al van heel dichtbij bekeken en er zelfs al gegeten en gedronken. Niet alleen bezoekers uit eigen dorp, maar vooral ook veel mensen uit de regio. Daarmee maakt het de ambities als regionale trekpleister meteen waar.
Die absolute drukte ging af en toe ten koste van belangrijke onderdelen, zoals een beleefd babbeltje hier en daar. Dat geeft Johnny toe. "Ik had niet eens de tijd om met mensen een praatje te maken, terwijl ze dat soms wel verwachten. Daar baal ik dan natuurlijk ontzettend van! Het was vooral in de eerste weken zo. Nu loopt het steeds meer gestroomlijnd." Johnny en zijn team hebben bewust goed geluisterd naar tips en opmerkingen van bezoekers. Ieder kritiekpuntje – zowel positief als negatief – is besproken om het complete plaatje naar een hoger plan te tillen.
Komend weekend wordt de officiële opening gevierd. Om te beginnen gaat het personeel een leuke dag beleven in de eigen zaak. "Daar hebben we ook nog geen tijd voor gehad en dat hebben ze wel verdiend", knipoogt Johnny. In de avond is er voor genodigden een receptie. Een dag later is De Helden van Kien open van 10.00 tot 22.00 uur. "Hoewel we zaterdag geen lunch of diner serveren is natuurlijk wel iedereen welkom. We serveren lekkere hapjes en drankjes zijn één euro. Voor kinderen is er een springkussen en bij goed weer kunnen ze zich uitleven op een leuke waterattractie." Rondkijken is de attractie voor de volwassenen, want uiteraard zijn er ook nog veel mensen die de zaak nog niet gezien hebben. Zij mogen gerust binnenlopen in bijvoorbeeld de grote zaal, de brasserie en het restaurant. Stuk voor stuk plekken waar Johnny heel tevreden over is. "Het mooie is dat ons idee over die ruimten uitpakt zoals we het voor ogen hadden. De brasserie en het restaurant hebben ieder een compleet eigen sfeer en mensen kiezen echt voor het één of voor het ander. Voor iedereen hebben we wat te bieden."
Het zal wel weer vliegen worden zaterdag, van hot naar haar. En Johnny? Die heeft zichzelf 'vrij' gepland om zich te kunnen mengen onder de mensen. Om dat praatje te maken waar hij amper tijd voor heeft gehad…

Foto: Henri van Hoorn

Dat het centrum van Rooi onze raadgevers lief is, werd wel duidelijk uit de antwoorden. Duidelijke meningen over de inrichting van de Markt en het bestaansrecht van de kiosk stroomden binnen en tonen de betrokkenheid. Niet dat er sprake is (geweest) van het verwijderen of verplaatsen van de kiosk, maar het panel van TipMooiRooi is duidelijk: blijf van de kiosk af! Uit alle antwoorden werd duidelijk dat de leilinden wél een stoorzender zijn en dat er met de inrichting van de Markt best wat mag gebeuren.

Op de vraag of de Markt logisch is ingericht kwamen verschillende meningen en antwoorden naar boven. 'Een zooitje. Moeilijke verkeersstroom. Vaak `s avonds een racebaan', uitte de één. 'Ik zou kiezen voor een open kiosk. De Rooise hangjeugd maakt er nu het meest gebruik van en daarvoor is het er niet neergezet. Maak er een publiekstrekker van voor o.a. gezellige muzikale optredens', kwam de ander met een goed idee op de proppen. Het Centrummanagement en de gemeente zijn plannen aan het ontwikkelen om het gebied rondom de kiosk te upgraden. Zo zijn er plannen om de leilinden en de bushalte te verwijderen om zo meer ruimte om de kiosk te creëren. De bestrating wordt dan mooi hersteld en er komen wellicht bloembakken om de boel te verfraaien. Dat zal dan ten koste gaan van negen parkeerplaatsen.
Dit idee komt aardig overeen met de opmerkingen en ideeën van het merendeel van het burgerpanel. Voor het Centrummanagement en de gemeente is dat een steun in de rug. Dat de kiosk moet blijven is inmiddels wel duidelijk geworden. Maar liefst 88% is het daar mee eens of zeer mee eens. Floris Alkemade liet onlangs zijn fantasie al eens de vrije loop door een smallere en meer bijzondere kiosk te plaatsen. Ook zijn dorpsgenoten kwamen via de enquête op leuke ideeën. 'Kiosk demontabel maken zodat bij kermis en evenementen Markt optimaal kan worden benut', zo luidde een plan.
Sint-Oedenrode pleit niet voor een autovrije Markt, omdat winkels bereikbaar moeten blijven. Wel komt het woord 'autoluw' vaak voor en wordt veel geopperd om minder parkeerplaatsen te realiseren en de indeling te vereenvoudigen. Bij minder of geen parkeerplaatsen wordt dan wel gerept om een vervangende en verbeterende oplossing: 'Voorwaarde hiervoor is, dat er een ondergrondse parkeergarage komt. Zou kunnen onder het plein, maar liever onder te her-ontwikkelen terrein van de Rabobank. Zeker als straks de AH verhuist.' Het burgerpanel heeft een interessante discussie extra aangezwengeld. Dit kan de gemeente zeker als klankbord gebruiken.


Forum klus wijs
Roxs elektro world

Jaargang 6 - Week 22 - Woensdag 1 juni 2016

Boskant telt af voor Boskant Challenge

Foto:

Nog een paar nachtjes slapen of misschien nog een paar daagjes (stiekem) trainen. Dan is het 5 juni. De dag waarop in Boskant de eerste Obstacle Run gehouden zal worden. Dat de Boskanters er zin in hebben blijkt wel uit de vele inschrijvingen en de spontane hulp van de vele vrijwilligers.

Na een goede voorbereiding barst het evenement as. zondag los. Hans Vogels zal de run 's morgens om 11.00 uur op spectaculaire wijze openen. Vervolgens zal het de hele dag een sportief feest zijn op en rondom het Ritaplein. De voorinschrijving sluit woensdag 1 juni. Maar voor wie alsnog mee wil doen: Inschrijven is tot een uur voor aanvang van de wedstrijden nog mogelijk.

Voor jong en oud
Het programma van de runs begint om ca. 11.00 uur 's morgens en zal eindigen om ca 17.00 's middags. Er kan gestart worden in diverse categorieën. Deelname is mogelijk individueel of in teams van max. 5 personen. Op het programma op site van de dorpsraad of op facebook lees je meer over afstanden en starttijden.

Volop gezelligheid rondom het parcours
De Obstacle Run wordt gehouden op en rondom het Ritaplein. Zaterdags wordt een start gemaakt met de opbouw van het parcours met volop uitdagende hindernissen. Dit parcours staat op zondag garant voor volop spektakel en hilariteit, voor zowel deelnemers als publiek. De muzikale omlijsting en de gezellige terrassen rondom start en finish zorgen voor de rest. Na afloop van het wedstrijdprogramma is er een gezellige afterparty met live-muziek tot het einde van de avond.

Niet te missen
Als de weergoden mee willen werken belooft het een onvergetelijke happening te worden. Niet alleen voor de deelnemers , maar ook voor de toeschouwers. Natuurlijk wil je dat meemaken en met eigen ogen zien. Inschrijven kan op de dag zelf nog tot een uur voor aanvang. Kijken kan natuurlijk de hele dag. Mooi als je er ook bij kunt zijn!

Nacht van de Nachtvlinder in Nijnsel

In de avond en nacht van 4 juni is heel Nederland in de ban van de Nationale Nachtvlindernacht. Op zoveel mogelijk plaatsen in Nederland wordt in deze nacht gekeken naar nachtvlinders met behulp van lakens, lampen en stroop. Dat kan in de eigen achtertuin, maar ook met een georganiseerde excursie. Kom ook!

Ga mee met de door IVN-Rooi georganiseerde nachtvlinderexcursie. Hij begint bij de Vresselse hut in Nijnsel om 21:30 u. Een nachtvlinderexcursie is een spannende gebeurtenis, want wie gaat er nu midden in de nacht het bos in, gewapend met een pot stroop? Wie spant er een laken in zijn achtertuin en zet er een felle lamp bij? Geen idee? Nachtvlinderonderzoekers vinden dit soort zaken heel gewoon. Ze doen het om beestjes met namen als agaatvlinder, huismoeder, rood weeskind en windepijlstaart te lokken. Nieuwsgierig geworden? Beleef het mee tijdens de Nationale Nachtvlindernacht. De Nationale Nachtvlindernacht wordt gecoördineerd door De Vlinderstichting en heeft als doel om zoveel mogelijk mensen op een spannende manier kennis laten maken met nachtvlinders en tegelijkertijd verspreid in het hele land gegevens van nachtvlinders te verzamelen.
Om 21:30 geeft Gerrit Ketelaars een korte boeiende presentatie over het leven van nachtvlinders. Daarna gaan we het veld in om bij de lamp en het doek te kijken welke soorten er allemaal op af komen. Mogelijk dat ook met stroop nog wat nachtvlinders zijn te lokken. Gerrit en nachtvlinder onderzoeker Joep Steur weten je deze avond precies te vertellen welke soorten er zoal te zien zijn (en anders zoeken we het op :-). Je bent van harte welkom om 21:30 in de Vresselse hut, Vresselseweg 33 in Nijnsel. Ook leuk voor kinderen (alleen onder begeleiding van ouders). Toegang gratis, aanmelden is niet nodig. Er is niet echt een eindtijd, we blijven op één plek, dus je kunt gaan wanneer je wilt. Meer informatie op www.ivnrooi.nl.

Sint-Oedenrode Rockt

Nog twee weken en dan gaan de bands van Pop&Co zorgen voor een pop- en rockfeest! Op zondag 12 juni organiseert Pop&Co bandcoaching, onderdeel van Phoenix Cultuur, het Pop&Co Fest op het buitenterrein van Mariëndael in Sint-Oedenrode. Voor de vierde keer sluit Pop&co hun muzikale seizoen af met een gratis openlucht festival en zorgt zo voor de maximale podiumbeleving voor hun bands. Het festival wordt georganiseerd in samenwerking met CEC Mariëndael.


Nieuw dit jaar is de uitbreiding met een tweede podium met daarop ruimte voor luisterliedjes en singer-songwriters. Verder is er ook veel aandacht voor dans, workshops en een 'open podium' waar aanstormend talent een plaats krijgt in de spotlights. En alsof dat nog niet genoeg is wordt het Pop&Co Fest dit jaar spetterend afgesloten door de populaire band Baby Blue die vanaf 20:30 uur het publiek gaat trakteren op een knallend optreden!
Zes muzikaal gedreven jonge honden spelen nummers uit de jaren '50 tot en met die van de hedendaagse hitlijsten. Het brede en zeer toegankelijke repertoire vliegt je in een hoog tempo om de oren, waarbij stilstaan geen optie is! Baby Blue verovert in een razend tempo het live-circuit, van kroegen tot feesttenten en festivals! Met shows tijdens FestyLand, Zwarte Cross, 7th Sunday en nu dus het Pop&Co Fest. De afgelopen jaren speelden de bandleden nog in verschillende Pop&Co bands en kijk waar ze nu staan! Voor liefhebbers van food&art is er die zondag ook het Amazing Colours Festival. Dit festival vindt tegelijkertijd plaats bij Mariëndael en zorgt met de creatieve markt ervoor dat alle kunstdisciplines zijn vertegenwoordigd. Pop&Co Fest, zondag 12 juni 2016 van 12.00-23.00 uur. Kijk voor meer informatie op: www.popencobandcoaching.nl, www.phoenixcultuur.nl, www.mariendael.nl en www.babybluemusic.nl

Eerst de steen en dan het idee, of toch maar andersom?

Foto: Hans van den Wijngaard

Nee, het gaat hier niet om het verhaal van de kip en het ei. Maar om de ontstaansgeschiedenis van een stenen beeld. De ene keer zoekt de beeldhouwer naar een steen die bij het idee past en dan is het weer de steen die de beeldhouwer inspireert.

Zo'n twintig Rooise beeldhouwers exposeerden afgelopen zondag in de voortuin van het gemeentehuis. In hoofdzaak beeldhouwers, maar ook kunstenaars die op een andere manier beelden maken zoals van klei of brons. Stuk voor stuk beelden met een verhaal.
Het merendeel van de beeldhouwers heeft beelden uit steen gehouwen. Marmer, Belgisch hardsteen of ander materiaal dat de kunstenaars vinden of aangeboden krijgen. Dan begint het proces van hakken, vijlen, schuren, polijsten en boenen. Pas bij het boenen bekent de steen kleur. "Pas dan zie je wat je hebt gemaakt", vertelt Cees van de Wijdeven. "Natuurlijk krijg je tijdens het hakken steeds meer een beeld van wat je aan het maken bent, maar als je de steen boent, dan is het werk klaar."
Gerrie Lauwen maakt haar beelden van brons. "Of eigenlijk, ik doe alles behalve het brons gieten, dat is veel te gevaarlijk. Dat laat ik doen door mensen die weten waar ze mee bezig zijn. Ik houd me zelf bezig met het maken van een beeld van was. Daaromheen maak ik dan de mal die de bronsgieter dan vult. Het maken van de mal is een heel precies werk. Als er luchtbellen in de mal komen dan zit op die plaats later geen brons. Nadat het brons is afgekoeld, hak ik de mal weg en komt het oppoetsen van het brons", vertelt Gerrie.

Ook Hanneke Vervoort hakt haar beelden niet uit een steen. Hanneke werkt met plakjes klei die ze tot een beeld verwerkt. "Voor mij is het altijd een uitdaging om de ruwe klei zo te verwerken dat er mooie kleurencombinaties ontstaan. Elke klei bakt anders en glazuur en temperatuur hebben ook iedere keer een verrassing in petto als ik de oven open maak."

Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard

"Nederland is niet vol, Nederland staat leeg"

De opvang van vluchtelingen is aan de orde van de dag, en ook Rooienaar Floris Alkemade komt steeds vaker in het nieuws. Er is een link tussen die twee. De rijksbouwmeester weet in ruimtelijke knelpunten, zowel binnen als buiten, verfrissende ideeën en denkrichtingen te genereren. Hij doet dat met een vanzelfsprekende kennis van zaken maar ook in een aansprekende stijl, die inmiddels de VN heeft bereikt. Op 18 mei stond hij daar in New York op het podium. Onderwerp: de huisvesting van vluchtelingen. In tijden van wederopbouw waren de vragen om volkshuisvesting altijd urgent maar helder, stelt Alkemade, maar in dit geval kunnen we van het verleden niks leren want de situatie is onvergelijkbaar.

Prijsvraag
De opvang van vluchtelingen en de beschikbaarheid van geschikte, geschikt te maken of nieuw te bouwen woonlocaties staat al geruime tijd op de agenda, niet alleen bij de politiek maar ook in de architectenwereld. Eind vorig jaar zette Alkemade samen met het COA een ideeënprijsvraag op: 'A home away from home', ook voor andere doelgroepen. Door de bijna 400 inzendingen kun je stellen dat er geen mogelijkheid over het hoofd wordt gezien om vraag en aanbod op elkaar af te stemmen. "In een eerste ronde hebben we voor de categorie binnen en de categorie buiten zes teams geselecteerd die met beperkt budget hun idee nu uitwerken tot plan. Voor de zomer zullen we zes winnende plannen kiezen, met de intentie tot het bouwen van prototypes."

De acceptatie en daarmee integratie kan aldus de rijksbouwmeester worden verbeterd door de opvang in samenhang te zien met de behoefte van andere groepen die het vaak moeilijk hebben om voor een woning in aanmerking te komen. Hij noemde in dat verband studenten, starters, ouderen en alleenstaanden. De inzet van containerwoningen heeft veel voordelen maar ze zijn lelijk, en bovenal duur omdat relatief veel kosten moeten worden gemaakt voor tijdelijke aansluitingen en funderingen, vervoer en opslag. Als je weet dat naast vluchtelingen en statushouders ook veel anderen behoefte hebben aan goedkope en flexibele huisvesting, met name eenpersoonshuishoudens, moet je innovatief te werk gaan.

Innovatief en flexibel
"De" oplossing zal volgens de Rijksbouwmeester vooral gezocht moeten worden, met zo weinig mogelijk overheidsbemoeienis, in de creativiteit van de ontwerpers, omdat het aantal toekomstige vluchtelingen lastig in te schatten is. Een oplossing die flexibel in te zetten is bij meer woningzoekenden, minder woningzoekenden en tevens voor tijdelijke of permanente huisvesting. "We richten ons niet alleen op bijbouwen. Innovatie zit ook in transformatie van leegstand, in Nederland zo'n vijftig miljoen vierkante meter. Ook als we maar een klein deel kunnen ombouwen tot goedkope, flexibele woningen, lossen we al een groot deel van de extra huisvestingsvraag op. Nederland is niet vol, Nederland staat leeg."

Vluchtelingenplan Meierijstad vastgesteld

Donderdagochtend is in Schijndel het Plan van Aanpak voor de opvang van vluchtelingen door de acht burgemeesters van de zogeheten As50+-gemeentes aangeboden aan Commissaris van de Koning Wim van de Donk.

Voor Meierijstad betekent dit een taakstelling voor 314 vluchtelingen tot en met 2017, in locaties voor maximaal vijf jaar. Voor de langere termijn wordt de taakstelling van Meierijstad ten opzichte van de andere subregio's aangepast, omdat Meierijstad naar verhouding achter loopt. Als de stroom vluchtelingen niet afneemt, zal dit neerkomen op een verhoging.

De noodopvang in Veghel in Bernhoven, met een capaciteit voor 300 vluchtelingen, blijft tot eind 2017 open. De opdracht aan alle As50+ gemeenten is om dit jaar in totaal nog 690 asielzoekers opvang te bieden, en 679 statushouders een regulier onderkomen te bieden. Die opdracht maakt deel uit van het plan om in Brabant voor eind 2016 voor 14.000 opvangplekken te zorgen.

Noodopvanglocaties
De 300 bedden in Veghel werden echter niet meegeteld met de 690 bedden die nog moesten worden gevonden. De drie gemeenteclusters gaan nu werken aan een concreet plan om de opvang van de grond te krijgen. Voor 14 juni moet dat plan klaar zijn, zodat de gemeenteraden daar voor 15 juli een besluit over kunnen nemen. De voorgestelde opvanglocaties worden voor die tijd nog niet openbaar gemaakt.

Van klassiek naar modern

Foto:

Luc van Kruijsdijk was in zijn tijd als fysiotherapeut in dienst al een man met een visie. Door zijn vakmanschappelijke voelsprieten uit te zetten én deze te vertrouwen, ontplooide hij een visie die hij wilde verwezenlijken. Inmiddels is het tien jaar later. Is die visie tot volle wasdom gekomen? Ja, Fysiorooi draait op volle toeren op een manier zoals Luc altijd voor ogen heeft gehouden. Helemaal klaar is de ontwikkeling echter nooit, weet de ondernemende therapeut als geen ander.

Bach, Van Geel en van der Weijde was vroeger een fysiotherapiepraktijk met een enorme staat van dienst. Luc werkte er vijf jaar. Hij schrikt er zelf bijna van. "Dat wil zeggen dat ik inmiddels alweer vijftien jaar in het vak zit", denkt de Rooienaar hardop, want Fysiorooi bestaat dit jaar tien jaar. Direct noemt hij het verschil op tussen zijn voorgangers en zijn eigen visie. "In die tijd werden fysiotherapeuten geacht alles te kunnen. Ik wilde het graag veranderen van klassiek naar modern. Dat wil zeggen: meer de diepte in dan de breedte. Ik had een praktijk voor ogen met gespecialiseerde therapeuten. Daar ben ik aan gaan werken."
Toen Luc aan het begin stond van zijn carrière was het niet direct zijn bedoeling om een eigen praktijk te starten. Hij is er naar eigen zeggen ingerold. "Learning by doing", zo zegt hij het zelf. Luc begon Fysiorooi op de plek waar hij werkte, aan de Oranje Nassaulaan. In oktober 2008 verhuisde hij met zijn team naar de huidige locatie in Odendael. Het bleek een gouden zet. "Je wilt op een gegeven moment toch echt iets voor jezelf en deze locatie is natuurlijk super. Deze kans wilde ik niet laten schieten. Alles is ontzettend dichtbij, waardoor de lijntjes kort zijn." Fysiorooi groeide gestaag. Het ene na het andere specialisme werd aan het team toegevoegd. Inmiddels werkt Fysiorooi met zes therapeuten en een baliemedewerkster. Luc: "Ik zie graag dat we een gespecialiseerde praktijk zijn met fysiotherapeuten die dat onderbouwen. De één is gespecialiseerd in geriatrie, de ander in manuele therapie, nog een ander richt zich op nek- rugklachten en weer een andere therapeut heeft lymfedrainage als specialisme. Soms overlappen problemen elkaar en is het beter om een collega mee te laten kijken. We springen bij en zijn niet bang om bij de huisarts binnen te lopen. Andersom gebeurt dat overigens ook. Die samenwerking verloopt perfect en het is alleen maar ten goede voor de patiënt."
De therapeuten blijven zich ontwikkelen. Ze zijn aangesloten bij landelijke netwerken en krijgen daar constant bijscholing. Bovendien moeten ze blijven scoren om daar bij te blijven. Zo blijft de kennis hoog en kunnen mensen met nek- knie- rug- of hoofdpijnklachten geholpen worden. Ouderen zijn bij Fysiorooi op het juiste adres voor ouderdomsproblemen in het lichaam en sportblessures zijn eveneens een specialisme. Het geeft maar weer eens aan hoe ver de kennis reikt bij Luc en zijn team. "Nu is het doel om van specialisme naar specialiteit te gaan. Specialisme alleen (puur de titel die een therapeut heeft) is niet genoeg. Specialiteit (de specifieke kennis van één onderdeel) is des te belangrijker. Daar werken we hard aan, iedere dag!"

Fysiorooi, Neulstraat 23,
Sint-Oedenrode, 0413-473196,
www.fysiorooi.nl


Rooi recycled meeste e-waste in Brabant, op één gemeente na

In 2015 werd via de gemeentelijke milieustraten in de provincie Noord-Brabant gemiddeld 4,4 kilo per inwoner aan afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige verlichting (e-waste) afgegeven aan Wecycle. In heel Nederland is dit 4,6 kilo. Dat blijkt uit de jaarlijkse benchmark van Wecycle, de stichting die de inzameling en recycling van e waste organiseert.

De inzameling in Noord-Brabant is licht gedaald ten opzichte van vorig jaar. Toen werd er gemiddeld 4,8 kilo per persoon ingeleverd. Doel van de benchmark is om gemeenten te stimuleren meer e-waste in te zamelen.

Top 3 Brabant
Top gemeenten in de afgifte van e-waste (kilo's per inwoner) 1. Dongen: 7,8 2. Sint-Oedenrode: 7,2.3. Alphen-Chaam: 6,8. 3. Baarle-Nassau: 6,8

Optimale recycling
De aangesloten gemeenten verzekeren zich via Wecycle van optimale recycling van alle e-waste dat inwoners inleveren bij de milieustraten. Wecycle laat grondstoffen maximaal hergebruiken en schadelijke stoffen veilig verwijderen. Ook wordt illegale export voorkomen en CO2-uitstoot vermeden. In totaal zamelde Wecycle 110 miljoen kilo in. Daarvan is 66 miljoen kilo afkomstig van de gemeenten, 44 miljoen kilo van winkels.

'Mysterieuze archeologische vondst bij bouwwerkzaamheden Helden van Kien'

Op maandagavond 30 mei zijn restanten gevonden van een historische kelder bij Streekpark Kienehoef op het terrein van de Helden van Kien. Een afgesloten toegangsluik kwam aan het licht tijdens opgravingen voor de tuinverlichting voor het paviljoen. Bijzonder is dat deze ontdekking nog niet eerder aan het licht is gekomen tijdens de bouwwerkzaamheden van het afgelopen jaar.

In opdracht van de Helden van Kien komen binnenkort archeologen gespecialiseerd in de periode 1700 – 1800 na christus de vondst nader inspecteren. De experts gaan onderzoeken of dit daadwerkelijk om één van de beruchte bouwwerken gaat van stadhouder Jacob Kien, die tijdens deze periode verschillende panden liet realiseren op zijn landgoed dat toentertijd Arbeid's Lust heette.

Rob Jansen, mede-eigenaar en woordvoerder van de Helden van Kien:
"Toen wij deze ontdekking deden waren we blij verrast. We zijn dan ook razend benieuwd naar het verhaal hierachter. De geschiedenis leert ons dat Jacob Kien aardig wat op zijn kerfstok had, dus wat er exact in de kelder te vinden is zal een grote verrassing zijn. Binnenkort hopen wij meer te kunnen vertellen over wat zich exact in deze kelder heeft afgespeeld."

Het aangetroffen toegangsluik wordt op korte termijn gedocumenteerd door het tekenen, fotograferen en beschrijven van de constructie. Ook worden monsters genomen voor nader onderzoek. De resten blijven voorlopig in de grond liggen ter bezichtiging en worden niet verder uitgegraven. Tijdens de opening van komend weekend zal er iets meer duidelijk zijn.

Van onze jeugdreporter

Onze jeugdreporter Pascalle van Dis zit bovenop het nieuws. Afgelopen week is ze in het onderwerp 'zwembad' gedoken.

Helaas gaat het zwembad misschien weg en daarom heb ik een paar vragen gesteld aan een paar kinderen. Op de vraag: Stel dat het zwembad misschien weg gaat. Wat vind jij er van? En waarom? Marit van den Biggelaar: 'Niet leuk, want het zwembad zit fijn in de buurt.' Bo van Hastenberg: 'Slecht, want er is maar één zwembad en dan kunnen we niet meer zwemmen en discozwemmen en er kunnen geen zwemlessen meer gegeven worden aan kleine kinderen.' Britt van de Ven: 'Jammer, omdat ik er veel kom met waterpolo en wedstrijdzwemmen.' Op de vraag: stel dat het zwembad weggaat wat zou jij dan er voor in de plaats willen? Marit: 'Een hele grote speeltuin, want dan heb je wat te doen als je je verveelt.' Bo: 'Een asielzoekerscentrum omdat vluchtelingen ook een plaats nodig hebben.' Britt: 'Een hele grote speeltuin.' De laatste vraag was: wat vind jij een goede reden dat het zwembad weggaat? Marit: 'Te weinig geld voor onderhoud.' Bo: 'Er is te weinig geld voor onderhoud en nieuwe zwemspullen.' Britt: 'Misschien hebben ze te weinig geld.'

Vrijwilligersvacatures in Sint-Oedenrode

Voelt u zich aangesproken door een van onderstaande functies, dan hoort het Steunpunt Vrijwilligerswerk van Welzijn De Meierij graag van u. U kunt ons bellen op 073-5441400 of mailen naar vrijwilligerswerk@welzijndemeierij.nl

Kringloopcentrum D'n Einder heeft ruimte voor een paar nieuwe vrijwilligers
Ze zoeken een gastvrouw of –heer. Deze klantvriendelijk ingestelde persoon ontvangt bezoekers in de ontmoetingsruimte en zorgt voor een kopje koffie, thee of frisdrank. Zij wijst belangstellenden op de mogelijkheden van de kringloopwinkel en alle andere afdelingen. Zij houdt toezicht op de gehele ontmoetingsruimte inclusief de boekenkasten achterin. Vacaturenummer 10781.

Daarnaast is een nieuwe chauffeur welkom, deze zorgt samen met een bijrijder voor het ophalen van goederen. Voor dit werk is een transportbus en aanhanger beschikbaar. De chauffeur moet daarom beschikken over rijbewijs BE. Alle hulpmiddelen zijn verder aanwezig om het transport goed te kunnen verzorgen. Ook kunnen op verzoek gekochte spullen worden afgeleverd bij de klanten.

Men moet bereid zijn om minimaal één dagdeel per week te rijden. In overleg met de beheerder kunt u kiezen uit maandagmiddag, woensdagmiddag of zaterdagochtend. Vacaturenummer 14144.

Welzijn De Meierij heeft een uitdagende vacature voor een creatieve PR-medewerker
Dit is een creatieve, flexibele geest die ervaring heeft in het werken binnen de veelzijdigheid van het werkgebied PR, affiniteit heeft met Social Media en het leuk vindt om met bevlogenheid de activiteiten van Welzijn De Meierij ' te verslaan ' in woord en beeld. Hierbij is het uiteraard belangrijk dat spelling en grammatica geen struikelblok vormen. Deze collega zal deel uit gaan maken van het totale team van Welzijn De Meierij.

Extra presentatie over bisschop Bekkers

Foto: Lisa vd Ven

Op 9 mei heeft Wim van Kreij tweemaal een presentatie verzorgd over bisschop Bekkers. Op dinsdag 7 juni komt er een extra presentatie in Odendael.

Hij heeft een boeiende lezing samengesteld met dia's over het leven en werken van bisschop Bekkers. In de lezing zijn, naast veel foto's, diverse filmfragmenten opgenomen over zijn installatie (diverse Brandpunt t.v.-uitzendingen en bij "Mies Bouman in de stoel" waarin Bisschop Bekkers zelf aan het woord komt). Ook van de uitvaart en begrafenis zijn filmfragmenten opgenomen.
De belangstelling voor deze lezingen was zo groot, dat een aantal mensen teleurgesteld moest worden afgewezen. Op verzoek is Wim van Kreij bereid gevonden om de lezing nog een keer te houden nl. op dinsdag 7 juni om 15.00 uur in de Maas-Dieze zaal van Odendael. De toegang is gratis.

Kleine Excursie Heemkundige kring De Oude Vrijheid

Zondag 22 mei gingen de leden van onze heemkundige kring De Oude Vrijheid op excursie (Kleine Excursie) naar de Erpse Heemkundekring 'Erthepe', die per 1 januari 2017 ook onderdeel is van de Meierijstad. Om half twee werd er verzameld bij de Knoptoren waar het heemkundig gezelschap op weg toog naar Erp.

Heemkundekring Erthepe is opgericht in 1980. Wim Cornelissen, archivaris van het Streekarchivariaat Langs Aa en Dommel was een van de initiatiefnemers. Na een bloeiperiode van ruim tien jaar brak een tijd aan waarin de vereniging weinig activiteiten meer ontplooide. Het gebrek aan een geschikte verenigingsruimte was een van de oorzaken.

In 2005 vierde de kring zijn 25-jarig bestaan. Dat was de start van een opleving van heemkundige activiteiten in Erp. In 2007 kreeg Erthepe de beschikking over de begane grond van het Raadhuis van de voormalige gemeente Erp. Dat heeft de vereniging geen windeieren gelegd. Erthepe groeide uit tot een van de grotere heemkundige verenigingen in Noordoost-Brabant.

Om twee uur werd men hartelijk ontvangen door het bestuur van Erthepe en na uitleg van de werkwijze van Erthepe, was er een dorswandeling met paraplu en uitleg. Dit alles onder deskundige leiding van voorzitter Marius Strijbosch. Na afloop werd er gezellig gebuurt in de comfortabele heemkamer.

Wandeling langs meanderende Essche Stroom

Op zondag 5 juni organiseert de Heem-natuurgroep uit Sint-Oedenrode een avontuurlijke wandeling langs de opnieuw meanderende Essche Stroom in de buurt van Landgoed Bleijendijk te Vught. Waterschap de Dommel heeft in 2015 haar werkzaamheden aan deze rivier afgerond.

Er zijn nieuwe bochten en brede glooiende oevers verschenen waar de natuur weer zijn gang kan gaan en voor wandelaars zijn er 2 hangbruggen geplaatst om volop te genieten van de nieuwe flora en fauna in het gebied. Het wandelgebied ligt tussen de A2 en buurtschap Halder, waar de rivier in de Dommel stroomt. Iedereen is van harte welkom om deze mooie tocht bij te wonen. De samenkomst is op de Markt in Sint-Oedenrode, waar men om 9 uur vertrekt. Deelname is gratis.

Vlooienmarkt bij De Plekkers

Zondag 5 juni van 10.00 tot 14.00 houdt cv De Plekkers haar jaarlijkse vlooienmarkt. Deze wordt gehouden op het terrein van de firma van Kaathoven aan de Eversestraat 11 te Sint-Oedenrode.

De afgelopen tijd hebben de Plekkers weer een grote diversiteit aan spullen opgehaald bij de mensen aan huis. Ze hebben deze allemaal uitgesorteerd en al deze spullen worden netjes uitgestald op de kramen. Op zaterdag en zondag zijn de Plekkers dan de hele dag druk in de weer om alles op te bouwen, uit te pakken en om alles een plaatsje te geven. Er ligt werkelijk van alles tussen oude langspeelplaten, boeken, schilderijen,grote diversiteit aan electronica, kleding, schoenen.Je komt er de gekste dingen tegen. Mocht je naar iets op zoek zijn het zou er zomaar tussen kunnen liggen. Om 10.00 gaat de poort open maar ben er vroeg bij want de eerste staan er meestal al om 9.00. Als de hekken open gaan begint de stormloop naar de meest gewilde artikelen want wie het eerste komt , wie het eerste maalt. Na afloop moet alles weer opgeruimd worden, alles wordt gesorteerd en sommige spullen gaan naar een goed doel. Al met al een druk en gezellig weekend voor de boeg voor de Plekkers met hopelijk een mooi centje voor de clubkas. Toegang 2 euro, tot 12 jaar gratis


Straatspeeldag / buitenspeeldag in Eerschot

Op woensdag 8 juni organiseert wijkvereniging Eerschot weer de straatspeeldag/buitenspeeldag. Ook dit jaar is de Hertog Janstraat afgesloten. De straat is versierd met vlaggetjes en ballonnen, op straat staan diverse spellen voor de kinderen.

Omdat de wijkvereniging dit jaar 50 jaar bestaat heeft ook deze activiteit een feestelijk tintje. Men laat deze middag een huifkar rijden waarin de kinderen een rondje door de wijk kunnen maken en ook is er een ballonnen wedstrijd. De kinderen kunnen van half 2 tot half 5 op straat spelen. Dus uit die TV, computer, telefoon en Nintendo en kom gezellig meedoen. Alle kinderen zijn welkom. Je hoeft geen lid te zijn van onze wijkvereniging. Kom lekker een middagje buiten!

Om deze dag voor zeker 125 kinderen te kunnen uitvoeren hebben we veel vrijwilligers nodig. Dus papa's, mama's maar ook jeugd meld je aan bij Jose van der Heijden, tel: 477363 om te helpen. Natuurlijk is dit voor de jeugd ook een leuke opdracht om je maatschappelijke stage in te vullen.


Programma informatie        

Rooi Actueel met nieuws, actualiteiten, info en trends in korte uitzendingen. Uitzending: elk heel uur, vlak voor alle andere programma's.

Rondje Rooi
Vanaf donderdag 2 juni bevat Rondje Rooi de volgende onderwerpen: Plan van Aanpak huisvesting vluchtelingen. - Jeugddisco "The Joy" in de Beckart te Nijnsel. - Alicia Holzken wint goud op internationaal boksgala - Open dag jubilerend WSD - Peter Maas 12,5 jaar burgemeester van Sint-Oedenrode - RoboLab, Dutch Technology Week - Inloop Rooi in Jeugdhonk van Mariendael. - Finale DoReMi-feest van Phoenix Cultuur - Expositie Rooise beeldhouwers. Uitzendtijden: 00:00 – 03:00 – 06:00 – 09:00 – 12:00 – 15:00 - 18:00 en 21:00 uur.

Openingstijden kantoor en telefonische bereikbaarheid
Studio aan de Laan van Mariëndael 30A is bereikbaar voor bestellingen, vragen, meldingen, op elke ochtend van 09:00 - 11:30 uur behalve vrijdag, Op vrijdag is het kantoor 's-middags van 13:30 - 16:30 uur open. Telefoonnummer: 0413-471193

Uitzendkanalen en frequenties
TV Meierij is te ontvangen via KPN kanaal 559.TRINED kanaal 12.
OnsBrabantNet digitaal via kanaal 38, analoog op 792 MHz.
Via Ziggo: analoog op 256 MHz en digitaal via mediabox kanaal 36, CI+ kanaal 331.
Via Vodafone Thuis: kanaal 712


Muzikale tegenstellingen in de Ossekop

Dat café De Ossekop uiteenlopende muziekstijlen programmeert zal inmiddels bij veel mensen bekend zijn. Komend weekend lopen de stijlen wel erg ver uit elkaar.

Op zaterdag vanaf 21.30 uur stevige seventies gitaar pop/rock door Banana Republic en op zondagmiddag oude stijl jazz en dixieland door de Helvoirtse jazzband Pebblestone (ook wel Grint genaamd) Liefhebbers van de vroegere jazzdagen in Rooi zullen dat zeker kunnen waarderen. The Pebblestone Jazzband start rond de klok van 15.00 uur, aansluitend een hapje eten? De kok staat vanaf 17.00 uur klaar.

Buitenspeeldag Nijnsel

Na het succes van vorig jaar is er op woensdag 8 juni weer een buitenspeeldag in samenwerking met een aantal Nijnselse verenigingen voor alle kleine en grote kinderen! De middag begint om 13.30 en eindigt om 16.30.

De Beckart zal ook dit jaar het terras weer openen zodat ouders opa's en oma's en alle andere belangstellenden gezellig kunnen neerstrijken op het terras. Vanwege deze middag is vanaf 13.00 de Lieshoutseweg afgesloten voor verkeer en word je omgeleid via het industrieterrein. (Bij slecht weer, komt de buitenspeeldag te vervallen)

Dolkomisch start-event Rooise Gaard: in processie achter Mgr. Bekkers

De Bisschop kan er de lol wel van inzien Foto: Jos v. Nunen

Even leek het een voorspelbaar feestje te worden, de officiële viering van de start van de Rooise Gaard in de Rooise Boerderij donderdagmiddag. Even maar. Koffie, petit fours met "Rooise Gaard" in het marsepein, glaasjes prosecco en een toespraak. Maar de laatste zin is nog niet uitgesproken, of via een andere microfoon kwebbelen, kakelen en bekvechten twee Belgische nonnen die de hele boel op stelten zetten en ook nog eens de regie overnemen. Even later zien we Bisschop Bekkers en een misdienaar, gevolgd door een processie, op weg naar de Rooise Gaard. Helemaal in stijl begeleid door klokgelui, uit een ghettoblaster.

Het thema is geïnspireerd op de verbondenheid met Bisschop Bekkers, de 'gewone jongen' uit Rooi wiens ouderlijk huis precies tegenover de Rooise Gaard lag. De nonnen zijn op zoek naar hem maar nemen, bij gebrek aan het origineel, iemand uit het publiek, trekken die een habijt aan plus een mijter, waardoor hij door aanwezige kinderen meteen wordt aangezien voor Sinterklaas. Op zoek naar een misdienaar die de Bisschop moet begeleiden, wordt wethouder Jan van Burgsteden uit het publiek gepikt. De nonnen worden steeds brutaler en het publiek, dat steeds meer lol krijgt in de voorstelling, heeft het niet meer als zijn hoofd bij het aankleden in de weg zit. "Ge hèt wel unne grote kop hè. Maar dà krègde vanzelf as ge bij de geminte werkt." Na de hilarische aankleedpartij dirigeren de nonnen een niet al te plechtige processie van alle aanwezigen waaronder de huizenkopers, Bekkers en zijn misdienaar voorop, naar de Rooise Gaard die er dan nog troosteloos maar ook hoopvol bij ligt.
The show must go on en een nieuwe verrassing dient zich aan. De stand-in is bij nader inzien te jong voor de rol van Bekkers. "Een non kan zich ook vergissen, en Onze Lieve Heer weet ook niet alles." Ze hebben iemand op het oog met aanzienlijk meer levenservaring en ditmaal is Gerard van Stiphout, grondlegger van bouwbedrijf en projectontwikkeling Gebr. van Stiphout, het haasje. Ofwel hij speelt goed toneel, ofwel hij weet van niks, want verrast kijkend en proestend van het lachen ondergaat hij de verkleedpartij en krijgt natuurlijk een rol in het ceremonieel.
Wijwater uit een jerrycan, een pleeborstel als wijwaterkwast, ook alle attributen zijn met een knipoog. De humoristische toespraken vanaf een briefje ("Vergeef ons onze hypotheek") door de onvrijwillige acteurs duren vrij lang, en aanwezige kinderen mikken uit verveling bouwzand in de richting van het stelletje hotemetoten op de zandheuvel. Als Bekkers zich verspreekt "dat hier vele kinderen mogen worden verwerkt" volgt er weer een lachsalvo. "anders komt de Bisschop wel even langs."
Uiteindelijk wordt de grond ingezegend en gaat de processie weer richting Rooise boerderij, waar het glas geheven gaat worden. In dat laatste bedrijf van de voorstelling wordt Mgr. Bekkers nog even door de nonnen gemaand om niet zo hard voor de processie uit te lopen. "U heeft zeker veel dorst!"

Rooise Gaard: de feiten

Voor de officiële start van de bouw van het plangebied Rooise Gaard, afgelopen donderdag, heeft projectontwikkelaar Van Stiphout, naast het draaiboek voor de hilarische openingshandeling, ook de feiten op een rijtje gezet. Die zijn als volgt.

Het betreft de laatste deelfase voor de voltooiing van de woonwijk Heikant. In deze fase worden 24 koopwoningen gerealiseerd vanuit Gebr. Van Stiphout Projectontwikkeling en 8 energiezuinige sociale huurwoningen voor Wovesto.

Mijlpalen Rooise Gaard:
- Najaar 2014: Verkennende gesprekken met gemeente Sint-Oedenrode - Najaar 2014: uitschrijven pitch voor Architecten - Voorjaar 2015: architecten|en|en wint selectie - oktober 2015: Verkoopbijeenkomst fase 1 in de Knoptoren bezocht door 150 geïnteresseerden - december 2015: Verkoopbijeenkomst fase 2 in de Beurs bezocht door 100 geïnteresseerden - maart 2016: Grond bouwrijp maken - 26 mei 2016: Start bouw Rooise Gaard - voorjaar 2017: verwachte oplevering Rooise Gaard

Inspiratie
Architecten |en| en uit Eindhoven haalde de inspiratie voor de woningen uit foto's van beeldbank BIHC. Verantwoordelijk architect is Joost Verbeek. "Kenmerkend voor ons bureau is dat wij in iedere opgave die wij krijgen een verhaal laten terugkomen. Dat lukt alleen als je op onderzoek uitgaat. Als een detective verdiepten we ons in de Rooise historie en bouwtraditie. Op oude foto's kwamen we één persoon wel heel vaak tegen: Bisschop Bekkers. Het toeval wil dat het ouderlijk huis van de bisschop tegenover het huidige plan stond. Dat was onze trigger." Op de historische foto's die Joost bekeek, zag hij allerlei karakteristieke Rooise panden. "Noem het beroepsdeformatie, maar als architect kijk ik meteen naar de gebouwen die op een foto aanwezig zijn. Door mijn oogharen visualiseerde ik bijvoorbeeld de Pastorie tot een nieuwe woning."

Samenwerkende partijen
Samenwerking is het sleutelwoord van dit project. De volgende partijen werkten mee aan de tot standkoming van de Rooise Gaard: - Gemeente Sint-Oedenrode - Wethouder - Afdeling Ruimtelijke Ordening - Supervisor Bert Oomen - Architecten |en|en - Van den Berg Makelaardij - Bouwbedrijf van Stiphout

Benamingen woningen
De woningen die gebouwd worden in deze fase zijn geïnspireerd op de volgende Rooise gebouwen: - De Gouden Leeuw - De Pastorie - Klompenfabriek gebr. Van de laar Ollandseweg - De Meester - Drogisterij - Grossierderij - Het Raadhuis. Meer informatie is te vinden op www.rooise-gaard.nl. Voor actuele ontwikkelingen volg facebook.com/Rooisegaard

Meet&Greet bij Zaken- & Bestuurscentrum

Het Zaken- & Bestuurscentrum en HavemanKunst nodigen kunstliefhebbers uit om even bij te komen praten en de expositie te bekijken. De kunstenaars zelf zijn ook aanwezig en leiden met genoegen de aanwezigen rond en geven toelichting op hun werk.

De huidige expositie is zeer divers. Het omvat werk van 'eigen bodem' maar ook van kunstenaars verder uit het land. Zo zijn de schilderijen van Lena Bakker-Strijbos uit Sint-Oedenrode en Tosca van der Griend uit Veghel. De hout- en textiele werken zijn gemaakt door Ellen Vedder uit Breda en de beelden komen van de hand van Ton van Sprang uit Dalfsen. Ook de filosofie van de kunstenaars, stijl en afmetingen lopen sterk uiteen. Zo zijn er werken te zien van een paar vierkante centimeter tot en met meer dan een meter. Iedereen is van harte uitgenodigd op vrijdag 3 juni van 17.00 tot 18.30 uur. De expositie is tijdens openingsdagen van het Zaken- & Bestuurscentrum op inloop, nog te zien tot 14 juli.

Betrokkenen zijn:
Zaken- & Bestuurscentrum Sint-Oedenrode, HavemanKunst – Sint-Oedenrode, Tosca van der Griend – Veghel, Lena Bakker-Strijbos – Sint-Oedenrode, Ellen Vedder – Breda, Ton van Sprang – Dalfsen.
Tijdstip: Vrijdag 3 juni 17.00-18.30. Locatie: Bastion 1-5, Sint-Oedenrode


Gert Jan Heijmans voortaan adviseur, coördinator en calculator

Foto:

Ik, Gert-Jan Heijmans stel u op de hoogte van mijn gewijzigde bedrijfsactiviteiten. Jarenlang voorzag ik woningen, bedrijfsgebouwen en overige panden, van een nieuwe verflaag en hield toezicht op onderhoudswerkzaamheden.

Mijn schilderskwast ruil ik in voor adviseur – coördinator en calculator voor het onderhoud van vastgoed: woningen, appartementen en bedrijf – gebouwen. Ik zet mijn jarenlange ervaring in de schildersbranche in voor particulieren, ondernemers, Verenigingen van Eigenaren en overige instanties.

Uiteraard ga ik verder onder een nieuwe naam: Heijmans – OVA. Dat wil zeggen: Heijmans Onderhoud Vastgoed Advies. Mijn bedrijfsactiviteiten kunt u lezen op mijn hernieuwde site www.heijmans-ova.nl. Verder kunt u mij bereiken op mijn nieuwe e-mailadres; info@heijmans-ova.nl. U kent mijn kwaliteiten als voormalig schilder. Met dezelfde eigenschappen wil ik u graag verder van dienst zijn.

Met vriendelijke groet,

Gert-Jan Heijmans
Tel 0413-470850
Fax 0413-470850
Mob. 0651-335323

Collecteweek Nationaal Epilepsie Fonds

In de week van 6 tot en met 11 juni gaan ruim 30.000 vrijwilligers op pad om huis aan huis te collecteren voor het Nationaal Epilepsie Fonds - De Macht van het Kleine. De opbrengst van de collecte is bestemd voor wetenschappelijk onderzoek, voorlichtingsactiviteiten, de organisatie van aangepaste vakanties voor mensen met epilepsie en individuele hulp.

120.000 mensen met epilepsie
In Nederland leven 120.000 mensen met epilepsie. Zij kunnen onverwachts een epileptische aanval krijgen: een plotselinge, tijdelijke verstoring van het elektrisch evenwicht in de hersenen. Gelukkig hebben de meeste mensen met epilepsie baat bij medicijnen. Maar helaas blijft 30 procent last houden van aanvallen.

Onderzoek is nodig
Epilepsie is nog niet te genezen. Wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaken van epilepsie is daarom van groot belang. Het Nationaal Epilepsie Fonds financiert onderzoeken die genezing dichterbij brengen. Samen met duizenden vrijwilligers zamelen we tijdens de collecteweek geld in voor epilepsieonderzoek. Naast het steunen van onderzoek, geeft het fonds voorlichting en hulpverlening waaronder aangepaste vakantiereizen voor mensen met epilepsie.

Collecte
Het Nationaal Epilepsie Fonds helpt mensen met epilepsie op vele terreinen. Om dit te kunnen blijven doen, is geld nodig. Daarom komen de collectanten in de week van 6 juni voor een vrijwillige bijdrage aan de deur.

Foto:

Oplossing week 21:
Ik wil reageren op de foto van deze week. Mijn naam is Anne van der Aa en ik ben het meisje dat helemaal bovenaan de foto staat naast Ad van Pelt die rechts van mij staat. Helaas kan ik mij niets meer van deze foto herinneren dus ben ook wel benieuwd naar reacties van anderen.

Anne v.d. Aa

Het leven als jonge boer in Rooi

Foto: Jelle vd Brand

Eigenlijk hoeft hij niet zo nodig in de krant, Martijn van den Boom (28). Maar DeMooiRooiKrant vindt dat er vooral óver boeren wordt geschreven en de boeren best vaker zélf aan het woord mogen komen. Elk beetje extra kennis en begrip van burgers over wat het betekent om boer te zijn in Nederland is mooi meegenomen. Op ons verzoek wil hij daarom toch zijn verhaal doen.

Martijn werkt samen met zijn ouders op hun melkveehouderij aan het Sterrebos. "Als ik mijn ouders mag geloven, kon je vroeger met alleen hard werken een boerenbedrijf opzetten. Dat zullen mijn voorouders ook wel zo gedaan hebben. Maar vandaag de dag is dat natuurlijk ondenkbaar. Er verandert tegenwoordig zo veel in zo'n hoog tempo, ook voor agrariërs."

Buitenland …
Martijn volgde eerst VMBO. "Ik heb even rondgekeken welke richtingen er waren, maar wist al snel dat ik in het boerenbedrijf verder wilde. Bij het MBO koos ik dan ook voor Helicon, en volgde daarna de HAS. Hoewel ik al vanaf mijn veertiende jaar geregeld thuis aan de gang was, heb ik na mijn opleiding ook elders ervaring opgedaan, met name in Duitsland en Roemenië.

…en weer thuis
In juli 2014 ben ik thuis mee in de VOF getreden. Met z'n drieën houden we het hier wel bij. Mijn ouders volgen de vele veranderingen ook, wat dat betreft zijn we niet afhankelijk van elkaar, we gaan allemaal met onze tijd mee. Wel heeft ieder zijn eigen specialisme, ik heb mij bijvoorbeeld meer toegelegd op de boekhouding en ontwikkelingen op managementniveau, kengetallen en dergelijke. We zijn het niet altijd met elkaar eens, maar qua plannen zitten we op één lijn. Sparren houdt 't ook wel leuk.

Foto: Jos van Nunen

Bedreigingen
Aangekomen bij de ontwikkelingen die het boerenleven minder prettig maken, praat Martijn wat minder uit de losse pols en formuleert zijn zinnen zorgvuldig. Er wordt al zo veel gepolariseerd. Dat ze er in Den Haag vaak een potje van maken wil hij niet letterlijk opgetekend zien. Wel geeft hij aan dat de kloof tussen de mensen die de regels maken en degenen die er dagelijks mee werken, soms onpeilbaar diep is. Als voorbeeld noemt hij de ingediende en gelukkig verworpen motie om de kalveren na de geboorte bij de koe te laten. terwijl er een heleboel redenen zijn om dat juist niet te doen en de meeste daarvan hebben niks met geld te maken. "Veel mensen zijn nu bezig om dieren te vermenselijken". Dat bepaalde mensen een negatief beeld neerzetten van veehouders vindt hij natuurlijk ook niet prettig, maar vooral onterecht. "Brussel stelt ons behoorlijk wat eisen maar voor de Nederlandse politiek is dat vaak nog niet genoeg, die wil het beste jongetje van de klas zijn. De Nederlandse boeren verdienen een groot compliment omdat ze onder deze omstandigheden, met beperkte mogelijkheden, toch oplossingen kunnen creëren. Ik denk dat we horen bij de meest innovatieve ter wereld, andere landen bijvoorbeeld komen bij ons kijken naar de technologie."

Onbalans
Die hoge lat leidt soms tot vreemde uitkomsten, legt hij uit. "De zogenaamd dieronvriendelijke productie methoden die hier niet meer geaccepteerd zijn, worden in veel andere landen nog geaccepteerd (denk aan stalinrichtingen die hier als dieronvriendelijk beschouwd worden). Ook verschillende methodes die in het teken staan van het productieproces worden in Nederland niet meer geoorloofd, maar in omringende landen wel (denk aan manier van land bemesten). Ik hoop dat de overheid en ook de burgers beseffen dat alle extra eisen en toenemende regelgeving leidt tot meer kosten voor de Nederlandse boer en dus een duurder product maakt. De meeste boeren kunnen en willen hier wel in mee gaan maar dit moet wel betaald worden, zodat wij ten opzichte van andere Europese landen wel een eerlijke concurrentie positie behouden. De retail en ook de consument moet zich er van bewust zijn dat je niet voor een 'dubbeltje op de eerste rang' kunt zitten!!'"

Toch is Martijn niet negatief over de toekomst van de boeren in Nederland. "Aan de retail valt zeker het een en ander te verbeteren, vraag en aanbod zijn niet goed in balans, maar ik hoop dat er in de toekomst een beter evenwicht komt. Voor boeren van deze tijd is het een grote uitdaging en kunst om van bedreigingen kansen te maken. En hoe meer kennis je vergaart, hoe leuker je het vak gaat vinden."


Van 2 tot en met 6 juni vind het Taalweekend plaats in Sint-Oedenrode. Tijdens dit weekend zullen er verschillende activiteiten plaatsvinden die te maken hebben met taal.

Op donderdag twee juni wordt het weekend geopend door Burgemeester Maas en Mark van den Veerdonk. Na deze opening vind er een gezellige taalquiz plaats in D'n Dommel. De quiz start om 20.30 uur. Op vrijdag drie juni is er een filmavond met de film The Reader in de ontmoeting van Odendael. Deze avond start om 19.00 uur.
Op zaterdag vier juni zijn er verschillende plaatsen in de tent op de Markt. Om 13.00 uur start de prijsuitreiking van de schrijfwedstrijd en vindt er een taalmarkt plaats. Om twee uur zal Wim Daniëls het woord nemen. Om 15.00 uur is er opnieuw een taalmarkt bij het Paperas. Ook Julius Dreyfsandt is hierbij aanwezig om zijn kennis over te dragen. Om 19.30 uur geeft Rein Brugman zijn boekpresentatie. Luuk's Poppentheater is van 13.00 uur tot 16.00 uur aanwezig om de kinderen te vermaken. Op zondag vijf juni is er om 12.30 uur een literaire lunch bij De Gouden Leeuw. Om 14.30 uur vertelt Schrijfgroep Impesant over Rien Raavens in de tent op de markt. Om 15.00 uur kunt u genieten van Muziekgezelschap Cohda. Om 16.00 uur wordt de presentatie: Mooie mensen in Mooi Rooi, gegeven door Jan van der Heijden.
Om af te sluiten is er op maandag zes juni in de Maas en Dieze op Odendael een Groot Roois Dictee.
Het belooft een interessante, gezellige en bovenal leerzame week te worden!


Heeft het politiebureau in Schijndel ook slaapkamers?

Mijn Ome Willy uit Olland zit sinds kort bij de politie. Hopelijk komt hij snel weer vrij. Hij werd op de Liempdseweg in de kraag gegrepen na een wilde achtervolging, dwars door het fietsconcert van het Rooise kamerkoor. Het werd dus een apart gevalletje "Ollend dreijt dur". Het gesprek dat volgde was even onnavolgbaar.

Willy: "Nou zeg, toen U me inhaalde, moet U zeker 135 kilometer per uur hebben gereden! U hoeft geen verklaring af te leggen, mijnheer agent, maar waarom reed U zo onbehoorlijk hard?" Agent: "Leuk ja … Mag ik Uw rijbewijs even zien?" Willy: "Heb ik niet, dat heeft een collega van U gisteren al afgepakt. Wat voor een organisatie zijn jullie? Agent: "Zeg, heeft U gedronken, of hoe zit dat?" Willy: "Denkt U soms dat ik altijd zo vreemd praat? Natuurlijk heb ik gedronken. De barkeeper had gezegd dat ik in deze toestand onmogelijk naar huis kon rijden. Vandaar dat ik nog naar een andere kroeg op weg was. Of zeg maar liever De Kroeg, want zo heet 't Pumpke tegenwoordig.

Het geleuter dat volgde, zal ik je maar besparen. "Mijn mond is mijn sterkste wapen." zegt Willy altijd. Dat heeft hij van Arnoud Jacobs, politiesurveillant in Rooi. Die zegt dat ook altijd, nadat hij in de problemen is gekomen, omdat hij geen wapen trok. En dat je met babbelen ver komt, bleek vorige week maar weer. In de Schijndelse Pompstraat werd een mevrouw aan de deur aangesproken door een man die vroeg of ze wist waar er in de buurt een Blokker of Marskramer zat. Ondertussen sloop achter haar een vaag figuur de woning binnen. Gelukkig ontdekte de eigenaresse de man even later in haar slaapkamer. Of de insluiper zich daarna nog het bed in wist te lullen, vermeldt het politiebericht niet. Ja, met praten kom je ver!

Bij de politie heeft dit voorval behoorlijk veel indruk gemaakt. Daags erna melden ze dat ze in juni ook hun eigen politiebureau aan de Schijndelse Kerkendijk open gaan zetten. Zijn daar ook slaapkamers?

Kaarten 'the Godmother' te koop

De kaartverkoop van het jubileumstuk van 't Roois Theater start op woensdag 1 juni. De kaarten zijn te koop bij Cafetaria de Mèrt en bij het VVV in Sint-Oedenrode. Op www.rooistheater.com kunnen de kaarten worden gereserveerd.

De kaarten kosten 10 euro. Rabobankleden krijgen korting. Bij de voorverkoopadressen krijgen twee personen 2,50 euro korting bij inlevering van het artikel met de aanbieding uit Ledenmagazine Dichterbij (zomereditie 2016). Bij reservering van de kaarten kunnen Rabobankleden het artikel meenemen naar de kassa op de dagen zelf, dan zal de korting worden verrekend. The Godmother speelt zich af in de jaren 60 in het dorp Ventimiglia di Sicilia. De families Tagliata en Di Rossi hebben al jaren lang vrede en blijven bij elkaar uit de buurt. Afgesproken is dat de Tagliata's zorgen voor de wapenhandel en dat de Di Rossi's het dorp tegen hoge kosten veilig houden. Er is dus niets aan de hand totdat Gio en Seppe, de zonen van Don Taggliata, een overval op familie Di Rossi plegen. Dit laat familie Di Rossi natuurlijk niet zomaar gebeuren… Het komische maffiastuk wordt gespeeld op 16, 17, 18, 23, 24 en 25 september bij Ahrend aan de Hoge Vonderstaat 49 in Sint-Oedenrode. Op vrijdag en zaterdag begint de voorstelling om 19.30 uur en op de zondagen om 14.30 uur.


Nos Jungit Apollo in the Mix

Foto: Jos van Nunen

Aan de vooravond van de jaarmarkt – op zaterdag 25 juni - wordt het Kerkplein muzikaal begroet met prachtige meesterwerken van o.a. Tsjaikovski en Brahms. Het Nos Jungit Apollo Fanfare Orkest gaat gewaagd een aantal zeer bekende klassieke werken in een nieuw jasje stoppen.

DJ Jordi gaat onder een aantal authentieke meesterwerken beats inmixen die het geheel naar de 21ste eeuw tillen. Bekende stukken als de Bolero van Ravel en 1812 van Tsjaikovski zullen aan bod komen. Daarnaast worden de Hongaarse dansen van Brahms en Habanera uit Carmen van Bizet in uitvoering gebracht samen met een aantal zeer bekende muziekstukken die u bekend in de oren zullen klinken. Laat u verrassen en kom op deze avond gezellig naar het kerkplein om er onder het genot van een drankje te luisteren en te dansen op klassieke muziek met een moderne beat. Na afloop van het concert zal DJ Jordi zorgen voor gezelligheid tot in de latere uurtjes. Het Nos Jungit Apollo Fanfare Orkest onder leiding van Dick-Jan Veerbeek. Entree is gratis, aanvang concert 20.30 uur.

Vriendenkring Rooise Fanfare 40 jaar

De grote kosten in verband met aanschaf of vernieuwing van instrumenten en uniformen brachten leden en vrienden van Fanfare "Nos jungit Apollo" in 1976 op het idee een Vereniging van Vrienden op te richten.

Speciaal de heer Van der Heijden, die vier zonen als muzikant in de fanfare had, vond dit een uitstekend idee. Hij werd dan ook medeoprichter en zat jarenlang in het bestuur van de vereniging. Omdat de jaarlijkse bijdrage op honderd gulden werd bepaald en de vriendenkring al spoedig honderd leden had, werd het gebruikelijk de vriendenkring "Club van Honderd" te noemen. In de uitnodiging voor de oprichtingsvergadering van de vriendenkring op 23 juni 1976
lezen we onder andere dat de fanfare op 30 juli 1974 bij koninklijk besluit was onderscheiden met de "Erepenning van Verdienste" en lid was van de Koninklijke Nederlandse Federatie van Muziekgezelschappen. Ook dat de fanfare al jarenlang was geklasseerd in de hoogste (vaandel)-afdeling en in 1972 en 1974 met succes had deelgenomen aan het Federatief Topconcours te Arnhem. Inmiddels is het jaarlijkse bedrag 50 euro geworden en is het ledental van de vriendenkring door overlijden en vertrek tot 70 gedaald. De naam "Club van Honderd" dekt dus niet meer de "lading".
De Rooise fanfare, opgericht in 1864, bouwde 20 jaar later een kiosk midden op de Rooise Markt op de plaats, waar vanaf 1690 het raadhuis stond. Wegens bouwvalligheid werd de kiosk in 1945 afgebroken. In 1948 is de huidige kiosk gebouwd, gefinancierd door toenmalige vrienden van de fanfare. Het feit, dat het in juni 40 jaar geleden is, dat de Vriendenkring werd opgericht zal in ieder geval worden herdacht en op welke wijze en wanneer is nog niet bekend. Daarover zal worden gesproken met het bestuur van de fanfare. Men hoopt in ieder geval, dat de inwoners van Sint-Oedenrode, die de instandhouding van het muziekkorps een warm hart toedragen en nog geen lid zijn van de Vriendenkring, zich willen opgeven als lid, zodat de kring wellicht weer een "Club van Honderd" kan worden. Daartoe zal een ledenwervingsaktie worden gehouden.

Nieuwe bedrijfsleider Proeverij Van Ouds

Sint-Oedenrode - Het Rooise café Proeverij Van Ouds krijgt vanaf 1 juni een nieuwe bedrijfsleider. Mark van den Akker zal vanaf die dag werkzaam zijn in deze functie.

Mark is een bekend figuur in het (Rooise) dartwereldje en heeft veel ervaring in het organiseren van evenementen. Hij zal dan ook het gezicht gaan worden van Proeverij van Ouds. Er staat al een aantal verschillende evenementen gepland in de toekomst. Zo zal er meer aandacht aan het darten worden gegeven en wordt ook rondom het EK voetbal veel georganiseerd. De bierproeverij blijft bestaan.

Jaarlijks Slagwerkspektakel

Vanwege het grote succes van de afgelopen jaren houdt de percussiegroep van Harmonie Nijnsel op 12 juni 2016 voor de vierde keer een Slagwerkspektakel.

Harmonie Nijnsel heeft twee slagwerkgroepen, die beide begeleid worden door Heino Ploegmakers. Ze hebben een Jeugdpercussiegroep, waarin de beginnende slagwerkers spelen. De andere groep bestaat uit gevorderde slagwerkers. Beide groepen repeteren iedere dinsdagavond in de Beckart, waar de deur altijd open staat om een kijkje te nemen.
Ieder jaar wordt er ook een gast uitgenodigd, dit jaar zijn dat de leden van Slagwerkgroep Gemonde onder leiding van van Marcel Schakenraad. Afwisselend zullen de slagwerkgroepen uit Nijnsel en uit Gemonde optreden met een scala aan leuke slagwerknummers. Dat varieert van bekende melodische nummers, zoals 'Wake me up' van Avicii, Japanse muziek tot aan een klompendans.

Wandelend geld ophalen voor bestrijding slopende ziekte

Foto: Susan Vermulst

De ziekte van Hungtington is een (nog) ongeneesbare hersenziekte. De symptomen worden vaak omschreven als een combinatie van ALS, Parkinson en Alzheimer. De ziekte wordt ook wel de ziekte genoemd die je laat dansen door ongecontroleerde bewegingen. Huntington is een progressieve ziekte die uiteindelijk tot de dood leidt en een lang en slopend proces heeft.

De vader van Rooienaar Jeffrey Schenkels, Ton Schenkels, lijdt zelf aan de ziekte van Huntington. Daarom loopt Jeffrey Schenkels met drie anderen de Nijmeegse Vierdaagse. Dit doen ze om geld in te zamelen voor een medicijn tegen de ziekte. Als Ton (55) zes jaar geleden te horen krijgt dat hij aan de Ziekte van Huntington lijdt, breekt er een spannende tijd aan in de familie Schenkels. Zowel zijn broers als kinderen van Ton worden onderzocht. Hieruit komt naar voren dat ook zijn dochter Bianca gendrager (28) is en op latere leeftijd de ziekte zal krijgen. Zoon Jeffrey (29) is getest en hij heeft de ziekte niet. Ook voor hem zal een zware en moeilijke periode komen, doordat hij de zorg van zijn vader en zus op zich zal moeten nemen.

Bij Ton worden de symptomen alleen maar erger en de zorgen worden groter. Daarom woont Ton sinds vorig jaar bij een aanleunwoning vlak bij Odendael. Ook Odendael helpt mee om geld in te zamelen door een donatiebox te hebben staan bij het restaurant. Hij woont nu gelijkvloers omdat hij steeds vaker valt en dit erg gevaarlijke situaties op kan leveren. Bianca zal de ziekte krijgen tussen haar 35e en 45e levensjaar. Het is hen opgevallen dat mensen snel oordelen. Men denkt vaak dat je hebt gedronken of drugs hebt gebruikt, doordat mensen met deze aandoening ongecontroleerde bewegingen maken en moeilijker kunnen praten. 4,5 jaar geleden hebben Robert Vreven (vriend van Bianca) en Jeffrey bedacht om te gaan lopen voor de Ziekte van Huntington. Daarom is er een sponsorprofiel aangemaakt. Ze hebben afgelopen jaren al veel geld opgehaald maar er is meer nodig. En dit jaar is het de 100ste vierdaagse en dan hopen we op net iets meer. Dus het doel is om 5.000 euro op te halen. Ze willen door middel van dit artikel de ziekte nog meer onder de aandacht brengen en hopen dat mensen een steentje bijdragen. Want alle beetjes helpen!

Ton kan helaas niet meer meelopen omdat de ziekte flink is verslechterd. Maar ze maken er met zijn allen het beste van en natuurlijk gaat Ton mee om de lopers aan te moedigen.

Wandelen voor de Ziekte van Huntington is een mooi initiatief, waarvoor Jeffrey de zoon van Ton een sponsorprofiel heeft aangemaakt. Er is nog een lange weg te gaan voor de juiste medicatie. Er is namelijk vier miljoen euro nodig om een medicijn te vinden. De medicatie zal voor Ton waarschijnlijk te laat komen, maar als ze nu in actie komen kunnen ze misschien de ziekte bij Bianca en alle andere Huntingtonpatiënten nog uitstellen of stoppen! Want ook voor Bianca's zoontje zal het een grote impact hebben als hij zijn moeder achteruit ziet gaan door deze slopende ziekte.

Ben jij geraakt door dit verhaal en wil je Jeffrey graag sponsoren? Doe het dan nu. Je kunt sponsoren via de website www.devierdaagsesponsorloop.nl en dan klikken op: Zoek Sponsorloper. Bij naam vul Jeffrey Schenkels in. Ben je niet bekend met internet en wil je toch doneren? Neem dan contact op met Susan Vermulst: 0610827842. De Nijmeegse Vierdaagse is dit jaar van 19 juli t/m 22 juli

Voor verdere informatie kun je kijken op campagneteamhuntington.nl/. Daar zal al het geld naartoe gaan, zodat het geld volledig naar onderzoek gaat.

Nijnsel kermis in café Oud Nijnsel

Nijnsel kermis staat voor de deur en wel van vrijdag 3 juni t/m maandag 6 juni. Café Oud Nijnsel gaat weer ouderwets gas geven. Alles is geregeld. Onder andere de grote tent, een podium, Pieter Foolen met zijn licht en geluid, de toiletwagen, de frietkraam, de buitentap en de muntenkassa.

De openingstijden met de Kermis zijn als volgt: vrijdag 3 juni: 20:00u tot 1:30u, zaterdag 4 juni 20:00u tot 2:00u, zondag 5 juni 16:00u tot 1:30u, maandag 6 juni 20:00u tot 0:30u. Op vrijdag is de aftrap voor DJ Menno, op zaterdag draait DJ J´roen, zondag mag het publiek genieten van de band `Bag on Wheels` samen met DJ Stan. Op maandag sluiten ze af met de geweldige feestband `de Coronas `

Het is alweer een half jaar geleden dat er nieuw leven wrd geblazen in café Oud Nijnsel. Langs deze weg willen de uitbaters iedereen bedanken voor het vertrouwen, de gezelligheid en hulp die ze hebben mogen ontvangen het afgelopen half jaar. "Zonder jullie lukt het niet………maar het komt goed", vertellen Hans en Esther van der Heijden. "Verder willen wij ook de omwonende bedanken dat we deze traditie nog steeds voort kunnen zetten. Wij hopen jullie allemaal te zien tijdens Nijnsel kermis. Wij hebben er in ieder geval zin in!"

Inloop Rooi: voor iedereen van 23 jaar en ouder

Iedere maandag komen er mensen bij elkaar om te socializen in het jongerencentrum van Mariëndael. In dit geval gaat het niet om jongeren, maar iedereen van 23 jaar of ouder is er welkom. Gewoon, om onder de mensen te komen. Het vrijblijvende is één van de grootste pijlers van de organisatie.

Hoewel de ruimte van 11 tot 15 uur open is, maakt het niet uit hoe lang iemand blijft. "Als is het maar een half uurtje", vertelt Rob Pennings. "Iedereen mag zelf weten hoe lang hij of zij aanwezig is. Uit eigen ervaring weet ik in ieder geval dat het erg gezellig is en een prima manier om andere mensen te leren kennen." Voor Rob was Inloop Rooi een goede uitkomst. Rob: "Ik heb van mijn 22e tot mijn 32e meerdere psychoses en depressies gehad. Gelukkig ben ik nu alweer tien jaar stabiel. In de loop van tijd ben ik naar Inlopen geweest in Uden, Veghel en Eindhoven. Dat is vrij ver weg. In Rooi waren geen voorzieningen dus ben ik op het idee gekomen om zelf een Inloop te starten. Na overleg met allerlei instanties zijn we twee jaar bezig nu. In eerste instantie met ondersteuning van GGZ, maar nu alweer een jaar zelfstandig. We bieden ruimte om elkaar te ontmoeten voor een goed gesprek of voor alledaagse praat met een kop koffie of thee." Zelf lunchen is mogelijk bij Inloop Rooi, wel tegen een kleine vergoeding. Ook is er ruimte voor allerlei activiteiten zoals een wandeling of een potje pool. "De mensen die vaak komen, hebben er veel baat bij. Soms lopen contacten nog buiten de maandag door. Dat is natuurlijk geweldig!" besluit Rob. Bekijk deze week ook het filmpje op TV Meierij, Rondje Rooi.

Rooienaar bedankt door Cliniclowns voor originele actie

Foto:

Rooienaar Leanzo de Koning is in het zonnetje gezet door Stichting Cliniclowns tijdens de Gouden Neus Avond, die afgelopen week is gehouden in Amersfoort. Tijdens de avond zijn alle mensen bedankt die afgelopen jaar actie hebben gevoerd voor de Cliniclowns. De Koning deed dat op een heel originele manier. "De actie die De Koning heeft bedacht is zeer origineel en daar zijn we erg blij mee", verklaart een woordvoerder van Cliniclowns.

De Koning is eigenaar van het bedrijf Specialistischcoaten.nl en kwam op het idee om betalingskortingen - die bedrijven verkrijgen bij het eerder betalen van facturen – te schenken aan Cliniclowns. Andersom doet De Koning dat ook. Op die manier heeft iedereen meteen zijn geld en gaat er ook nog eens een bedrag naar het goede doel. "Win-win voor iedereen", zegt De Koning, die uitlegt waarom hij de actie op touw heeft gezet voor Cliniclowns. "Mijn eigen kind was twee maanden te vroeg geboren. Dagelijks ging ik naar het ziekenhuis en daar zag ik al die kindjes liggen in een couveuse. Dat heeft me erg aangegrepen. Toen ik hoorde wat Cliniclowns allemaal doet, wilde ik iets voor ze terug doen." Omdat De Koning een relatief klein bedrijf is, heeft hij een groter bedrijf toestemming gegeven om zijn idee over te nemen. "Dan komt er meer in het laatje voor de Cliniclowns!" zegt hij tot slot.


Buitenleven

Er is niets fijner dan buitenleven. Gelukkig mogen we weer want de zomer komt er aan!
Een boekje lezen op de loungebank buiten, gezellig barbecueën of kokerrelen met vrienden, een feestje in eigen tuin of lekker voor de buitenhaard genieten van de zonsondergang en een wijntje. Buitenleven is FIJN!

Bruisend podium met Rooise stemmen in Veldhoven

Foto:

Rooi heeft verschillende muziekpodia, maar voor een orkest met 62 leden, 45 koorzangers en 75 dansers moet je als Rooienaar toch wat verder van huis. Het Roois Theaterkoor deed dat eens in sporthal De Streepen, maar dat was een gigantische operatie. Theaterkoor STEM, opgericht in 2015 en grotendeels bestaand uit oud-leden van het Roois Theaterkoor, treedt daarom op in een accommodatie die berekend is op grote producties: theater De Schalm in Veldhoven.

En wel op 11 juni vanaf 20.15 uur, en 12 juni vanaf 14.00 uur. Ze doen dat in samenwerking met het Eindhovens Muziekcollectief en dansschool Step by Step. Een van de wijzigingen in het beleid is dat STEM zich meer zal gaan richten op de toekomstige gemeente Meierijstad. Het uiteindelijke doel is dat Theaterkoor STEM weer eigen, kwalitatief hoogstaande projecten gaat opzetten.
Vooraf repeteert STEM iedere woensdagavond in Mariëndael. Afgelopen week kreeg de bridgeclub in hun pauze een gratis voorproefje. Even later stond vrijwel niemand in de foyer meer stil en na afloop kreeg STEM een daverend applaus van hun gelegenheidspubliek.
Vanwege hun achtergrond bij Theaterkoor Rooi hebben de individuele leden van STEM podiumervaring. "Maar STEM zelf is nog niet helemaal uitgekristalliseerd" aldus tijdelijk artistiek leider Mario Lamers. "We werken in projecten, afgestemd op de situatie." Maureen Mitzer, voorzitter van Eindhovens Muziekcollectief: "Mario en ik kwamen elkaar tegen. Ik vertelde hem dat wij in Eindhoven bezig waren met een grote productie, en zangers zochten in de regio, dus dat kwam goed uit."
Mario Lamers: "STEM zingt nummers uit de top 2000. Omdat dat een beschermde naam is, noemen wij het EM's top 2016. We hebben alle orkestleden uitgenodigd om hun favoriete keuze te maken uit de top 2000. Daar zijn 30 nummers uitgekomen, in verschillende talen, en een heel breed repertoire. Maureen Mitzer vult hem aan. "Die worden in Veldhoven uitgevoerd in een steeds veranderende samenstelling van het koor. Muziek voor alle leeftijden." Mario: "Dan weer allemaal tegelijk, dan weer een ensemble tussendoor, het is een dynamisch podium wat constant in beweging is. Het publiek zal zich geen seconde vervelen. Het publiek mag ook stemmen, voor de toegift."

Dat het tijdstip van de optredens samenvalt met andere muziekevenementen, zien ze niet als een probleem. "Als je geen zin hebt in Guus Meeuwis of Lakedance, kom dan naar De Schalm." Jos Kaldenhoven, voorzitter van STEM: "De mogelijkheden in Rooi en Schijndel zijn beperkt, of je moet inderdaad een sporthal helemaal ombouwen zoals in Rooi gebeurd is. Alleen in Veghel zijn grote podia, op de Noordkade en in de Blauwe Kei. Na het top 2000 project gaan we evalueren en op 15 juni worden de koordeelnemers geïnformeerd over het volgende project. Nee, dat verklap ik nog niet." Meer info op www.eindhovensmuziekcollectief.nl of http://theaterkoorstem.nl/


Openingsweekend als een droom

Foto:

Hoe zouden Paul en Syreeta van der Vleuten de avond voor de opening van De Gouden Leeuw geslapen hebben? Kregen ze een angstaanjagende nachtmerrie waarin alles misging bij hun debuut? Die droom zou niet voorspellend zijn geweest, want afgelopen weekend beleefden ze als een droom, een heel goede droom.

Vrijdag, zaterdag en zondag was het café / restaurant namelijk bommetje vol. "Tijdens de vrijdagmiddagborrel waren wel 350 genodigden gekomen. Ook de heer en mevrouw Dahmen – de oud-eigenaars – kwamen langs. Dat vonden we wel een eer", glimt Paul nog na. Op beide dagen liepen lunch en diner voortreffelijk. Op een gegeven moment werden reserveringen geweigerd. "Dat moest wel, want ook voor de keuken was het een kwestie van testen. We zijn nog aan het uitpuffen nu, maar ontzettend blij door alle hartverwarmende en positieve reacties!"


Foto:
22 / 44

Leefstijlprogramma's voor volwassenen, tieners en kinderen

In september 2016 starten drie nieuwe leefstijlprogramma's: HAPPIE PEOPLE - voor volwassenen - HAPPIE TEENS - voor tieners - HAPPIE KIDS – voor kinderen. Het gecombineerde beweeg- en voedingsprogramma ter bevordering van een gezonde leefstijl werkt. Na afloop zijn de deelnemers fitter, energieker en hebben hun voedingsgewoonten verbeterd. Voor uitgebreidere resultaten zie de website www.happiepeople.nl

De deelnemers worden zowel individueel als in groepsverband begeleid. Centraal staan voeding, beweging, balans, gevoel, ontspanning, inspanning en plezier.
De diëtist besteed aandacht aan voeding, de nieuwe Schijf van Vijf en eetgedrag. Ook een supermarktbezoek is een programma-onderdeel. De fysiotherapeut /haptotherapeut vult het actieve gedeelte in. Bij de jeugdprogramma's kunnen de ouders het volledige programma volgen. 'Samen met je kind bezig zijn' is een extra stimulans om op een positieve, leuke manier te werken aan een gezonde leefstijl. Een uniek concept!
De cursussen duren 12 weken. De kosten bedragen € 165,00. Indien u bij Multizorg verzekerd bent of deelneemt aan een Zorgprogramma, worden de kosten voor een groot deel vergoed door de zorgverzekeraar. Informatie en aanmelding: Annette Broekman, diëtist: tel. 0413 – 475673. Marie-Louise van Heijst, fysiotherapeut/haptotherapeut : tel. 0413 – 475985. www.happiepeople.nl.

Rock 'n Rollfestijn met The Rocking Navigators

The Rocking Navigators nemen u graag mee naar de nostalgische tijd van de jaren 50 en 60. De band speelt hits van o.a. Jerry Lewis, Elvis Presley, Carl Perkins, Crazy Cavan, Shaking Stevens, Cliff Richard, Buddy Holly, Fats Domino, Shadows, Beatles, Stones en vele anderen.

Op de vette klanken van The Rocking Navigators is het schier onmogelijk om stil te blijven staan. Onder de grote schare trouwe fans bevinden zich dan ook vele enthousiaste dansers. De tijden van de jukeboxen, petticoats en vetkuiven herleven als de dansacrobaten in hun kleurrijke outfit rondvliegen op de opzwepende ritmes van de band.
The Rocking Navigators spelen dansbare muziek: zowel echte rock 'n roll, boogie woogie, rockabilly als een eenvoudig foxtrotje en 'n slowtje. Ook als niet-danser valt er volop van dit concert te genieten vanwege de geweldige ambiance die de heren samen met hun publiek altijd weten te creëeren; meteen vanaf de aftrap spatten de vonken ervan af.
Het adres van zaal de Beurs is Heuvel 44, 5492 AD Sint Oedenrode. Aanvang 14.00 uur; zaal open om 13.30 uur. De entree is gratis.

Grote waardering voor 'Tour Rossini' door Kamerkoor Mi Canto

Foto: Wim van der Lubbe Foto: Wim van der Lubbe

Alleen al de niet alledaagse setting - koor, vier solisten, harmonium en klavier- maakt een uitvoering van dit late werk van Rossini bijzonder. Velen kwalificeren deze 'kleine mis' als een juweeltje onder Rossini's koorwerken en zelfs zijn mooiste werk uit zijn latere jaren. Zelf noemde Rossini deze mis - die hij in 1863 voor gravin Louise Pillet-Will schreef ter gelegenheid van de inwijding van diens huiskapel - 'de laatste doodzonde van zijn oude dag'. Door de keuze van deze wereldlijke locatie kon hij het veto tegen vrouwenstemmen in de kerk omzeilen. Met 'Solennelle' wou Rossinni duidelijk het contrast aangeven met zijn komische werk (opera buffa) dat zowaar zijn handelsmerk was geworden.

Door: Mattie De Schepper

Foto: Cor van Oorschot Foto: Cor van Oorschot
Foto: Cor van Oorschot

Het is lovenswaardig dat Enrico van Schaik dit werk programmeerde. Dat zegt veel over de begeestering die hij uitdraagt maar ook over hoe hij de kwaliteit en inzet van zijn koor inschat. Hier staat een prima en in alle partijen goed uitgebalanceerde groep geoefende zangers. Er werd met veel bezieling en besef van interpretatie gezongen. We konden merken dat zij vertrouwd waren aan de aanpak van hun vaste pianobegeleider Huub Sperber, als begeleider van de wat subtielere sologedeeltes kwam zijn toucher wat fors over. Wetende dat men, logistiek en repetitie-technisch, genoopt was het aantal repetities met solisten en harmonium tot het minimum te beperken, werd een mooi resultaat neergezet. De zaal van Mariëndael voldeed akoestisch en qua setting prima.
Solisten: Rossini bedeelde solisten graag met partijen – solo's, duetten, trio's en kwartetten - waarin zij vocaal meesterschap konden etaleren. In mijn beleving was na de pauze de wisselwerking en balans tussen solisten en begeleiders aanzienlijk ten goede gegroeid. Hoewel Clara Lammers Lisnet-sopraan, Peter Vos- tenor, Frank Hermans- bariton een hele stabiele en doorleefde partij neerzetten sprak de vertolking door de alt Marie Anne Jacobs mij het meest aan. Haar duet met de bas Frank Hermes in het 'Propter magnam gloriam tuam' was subliem en haar vertolking van het Agnus Dei getuigde van ingetogenheid. De interactie met het koor was schitterend.
Voorprogramma: Door het concert te openen met delen uit 'Les Roses' van Lauridsen en liederen van Rossini, wisten we meteen dat we heel wat konden verwachten deze avond. Vanaf de eerste maten was de toon gezet. Een compliment voor de tekstkennis en dictie van de Franse teksten. Ondanks dat de organisatoren ietwat teleurgesteld waren over de opkomst, kunnen de Rooise leden Harm Muselaers en Sjrar Maessen met trots terugkijken op de geweldige prestatie van hun koor.
Petite Messe Solennelle van Gioacchino Rossini: Uitgevoerd in de oorspronkelijke bezetting voor koor, vier solisten, harmonium en piano. Uitvoerenden: Clara Lammers Lisnet-sopraan, Marie Anne Jacobs- alt, Peter Vos- tenor, Frank Hermans- bariton, Tommy van Doorn- harmonium, Huub Sperber – piano, Koor Mi Canto uit Heeswijk o.l.v. Enrico van Schaik. Voorafgegaan door twee liederen van Rossini en delen uit "Les Chansons des Roses" van Morten Lauridsen. Grote zaal Mariëndael Sint-Oedenrode 28 mei 2016

Grote bewondering voor jong en voor zeer belegen talent

Tot grote vreugde van de organisatoren en van de vertolkers was er opvallend veel belangstelling voor dit concert waarin onder het motto: 'Jong geleerd ….' jonge talentvolle spelers het podium deelden met zeer ervaren, bevlogen musici. Zowel jong als oud maakten ons deze ochtend op overtuigende wijze deelgenoot van hun passie, hun bezielde toewijding, hun gave om te ontroeren en bewondering op te roepen.

Door: Mattie De Schepper

Programma en vertolkers
In een hartelijk welkomstwoord schetste Riet Meijs de doelstelling van deze concertserie nl. het bevorderen en stimuleren van muzikale educatie, door getalenteerde jongeren en geschoolde en amateurmusici podiumervaring te bieden. Geheel hieraan beantwoordend belichtte Harry van Veldhoven – docent hobo en verbonden aan de huidige Philharmonie Zuidnederland - de tijdsgeest, muzikale leefwereld, composities van tijdgenoten van Camille Saint- Saëns en de betekenis die de hobosonate opus 166 voor de toen 86 jarige componist had. Een schitterende uitvoering door Han de Jong en Harry van Veldhoven kenmerkte zich door een intens doorleefd samenspel. Het meermaals terugkerend klankbeeld, ontstaan door het ingedrukte houden van het rechterpedaal, kleurde als een vredig aura voor de zich in zijn element wetende hobo.

Jong geleerd ….
Het was een plezier om na een jaar de broers Timon en Fabian Hoitsma en ook Edie Kapteijns weer mee te maken. Bij alle drie was merkbaar veel gewonnen aan toonvorming, zeggingskracht en technische vaardigheid. Het haast symbiotisch samenspel van de broers ontlokte ontroering en bewondering. Het repertoire van deze jonge mensen werd op speelse wijze, doch goed onderbouwd, ingeleid door Brechje van den Brand. Haar advies om bij de door Timon verklankte Nocturne nr. 9 van Chopin de ogen te sluiten en te genieten viel in goede aarde. Mij riep de wisselwerking tussen rechter en linkerhand het beeld op van naast elkaar lopende vrienden die hun pas als vanzelf op elkaar afstemden. Edie Kapteijns verraste ons en oogstte veel lof door zowel een veeleisende etude van Burgmüller als een hedendaags - haast filmische - compositie van Jon Schmidt helemaal uit haar hoofd te spelen. We blijven dit bijzondere Rooise talent heel graag volgen. Het bleek de juiste keuze om de plaats van de beide hobosonates te ruilen. Na een wederom zeer boeiende toelichting over het muzikale klimaat waarin Poulenc zichzelf ontplooide, werd tot slot de hobosonate, die Poulenc in zijn laatste levensjaar schreef, meesterlijk verklankt. Gebundelde energie en vele uren studie van twee bevlogen musici heeft geresulteerd in een grootse, diepe indruk achterlatende vertolking van een zo razend-moeilijke compositie. Met de wens tot een wederhoren en een zeer verdiende ovatie werd dit deugddoend muzikaal ontmoeten en viering van 10 jaar Mathieu Dirven Koffieconcerten besloten.

Kerkberichten

Martinuskerk
Za 14.00u tot 16.00u:
Expositie Mgr. Bekkers.
Za 4/6 Tiende Zondag door het Jaar 18.30u: Eucharistieviering met Het Goede Herderkoor. Intenties: Tilly van de Wetering – van Vijfeijken, Bertus en Nelly van den Akker – Toenders, Toos van Aarle – Jansen, Annelies Jansen – van Engeland en overleden ouders van Engeland – Swinkels, Harrie Schepens en zoon Mari.
Zo 5/6 Tiende Zondag door het Jaar 09.30u: Eucharistieviering met Het Martinuskoor. Intenties: Pieter en Toos Verhagen – Rooijakkers, Marietje van der Linden – de Baay, Jan Hulsen, Johannes Hurks, Overleden familieleden van de familie van Bree, Marietje van der Heijden – Eijmberts, Wim Boonstoppel, Tonnie Prinssen – van den Berg, Tiny Janssen – van der Voort, Harrie van Beljouw, Huward Bekkers, Leonie van der Poel – Peeters.
Maandag en dinsdag is er om 09.00 uur GEEN Eucharistieviering.
Ma 6/6 14.30u:
Eucharistieviering in de kerk in Nijnsel.
Di 7/6 17.30u: Eucharistieviering in de kerk in Nijnsel.
Wo 8/6 09.00u: Eucharistieviering in de kerk in Nijnsel. Tevens negende Noveendag ter ere van de Heilige Antonius van Padua. 14.00u tot 16.00u: Expositie Mgr. Bekkers.
E-mail: centrum@heiligeodaparochie.nl

H. Martinus Olland
Za 4/6
Geen Eucharistieviering.

Sint Genoveva-kerk, Breugel
Di 31/5
18.15u: Rozenhoedje, 18.30u: Eucharistieviering
Do 2/618.15u: Rozenhoedje, 18.30u: Eucharistieviering, aansluitend stille aanbidding
Vr 3/6 18.15u: Rozenhoedje, 18.30u: Eucharistieviering
Za 4/6 18.30u: Eucharistieviering. Intentie: Drika Peters-Anthonissen, Theo van de Oever en Tinie van Laarhoven, Martien Roestenburg.
Zo 5/6 09.30u: Eucharistieviering m.m.v. Jongerenkoor Wereldjongerendagen. Kinderwoorddienst. Intentie: : Ad Versantvoort, Miny vd Ven-Winkelman, Nelly Vlemmix-Versantvoort, Elie Kluijtmans-Eestermans, Voor Leonard en Adrie Merks- van Overveld ter gelegenheid van hun 60 jarig huwelijk, overleden ouders Meulendijks-Vermeulen, Alex van den Heuvel.
Di 7/6 18.15u: Rozenhoedje, 18.30u: Eucharistieviering

Sint Petrus' Banden, Son
Wo 1/6
19.00u: Eucharistieviering
Vr 3/6 Eerste Vrijdag van de maand 08.30u: Eucharistieviering
Za 4/6 18.30u: Eucharistieviering in Breugel
Zo 5/6 11.00u: Eucharistieviering m.m.v. het Sons Parochiekoor
intentie: Karel Bekx
Ma 6/6 19.00u: Eucharistieviering
Wo 9/6 19.00u: Eucharistieviering

Protestantse Kerk Knoptoren
Zo 5/6: Dienst in Son, 10.00u, Predikant Ds. Bas Stigter, kindernevendienst.

Odendael
Vr 3/6:
10.00u: Eucharistievering overl. Mevr. vd Wijdeven-Oppers
Zo 5/6: 10.00u: Woord- en Communieviering Int. Martien van Liempd, overl Mevr. vd Wijdeven-Oppers

Ontwaken

Wij poogden terug te keren uit
holle bouwsels van de nacht,
de bodemloze schachten en
losse structuren die zich
verliezen in een naamloos land

Wij dachten ons een uitweg
langs de standaard van vergeten,
duwden de lege ruimtes om
van wat onvindbaar was,
zonder gewicht, vervlogen

Iets buiten ons op veren maakte
ons langzaam los, bewoog ons
uit de windsels en de webben
van de slaap

En onze ogen zagen lichtstrepen
horizon, verbazing over dat wij
er nog waren, en dat er wee
een dag aan ons begon.
                                        
                        Kees Hermis

Hans Kocken heeft het leven leren kennen, leren beleven en leren doorstaan

Foto: Jos van Nunen

Hij is doctorandus theologie, groot Bijbelkenner, stond als defensie-aalmoezenier letterlijk en figuurlijk voor levensgevaarlijke oorlogsvuren, gaf geestelijke begeleiding aan Nederlandse militairen, werkte drie jaar als assistent-pastor in de Antoniusparochie van Nijnsel, bezocht honderden Nederlanders in buitenlandse gevangenissen, was justitiepastor in de gevangenissen van Grave en Vught (EBI). Momenteel werkt hij parttime in een TBS-kliniek en begeleidt als coach, counselor en supervisor 'autonome professionals', waaronder twee imams, een hoogleraar, militaire commandanten en mensen uit de geestelijke gezondheidszorg. Hij is getrouwd met de Rooise Corry van Acht ('van Jan van Acht van de Sloef'), heeft twee dochters Hannah (26) en Tamar (23) en woont sinds 1981 in Sint-Oedenrode. Wie is de man, die het interview begint met een 'dienstmededeling', die inhoudt dat hij zich tijdens het gesprek heeft te houden aan een 'militair embargo' en dus op sommige vragen geen antwoord zal geven?

Door Jan H.F. van der Heyden

Dat is Eindhovenaar Hans Kocken (63). Mijn eerste vraag aan hem is zichzelf te omschrijven. 'Ik ben iemand die het heel bijzonder vindt te zien hoe mensen groeien. Iemand die versteld staat van de flexibiliteit van mensen. Daardoor ben ik een blijmoedig iemand, maar ook iemand die teleurgesteld kan zijn door de gigantische stugheid van mensen. Ik ben niet jaloers, zal niet gauw oordelen, ben een heel religieus mens.' Noemt als voorbeeld van menselijke flexibiliteit en groei 'jongens die levenslang in de bajes zitten en dat kunnen opbrengen.' En voegt eraan toe: 'een uitbehandelde tbs'er die dertig, veertig, vijftig jaar in een ruimte zit die net zo groot is als deze kamer.' En nog een: 'ik vind het mooi om te zien hoe jonge meiden met gevangenen durven omgaan. Hoe jonge meiden het vermoede gevaar van de omgang met gevangenen durven overwinnen.'
Vertelt dat zijn 'sleutelwoorden' zijn "drempel" ofwel "scharniermoment". Licht toe: 'Een drempel of scharniermoment noem ik het moment wanneer door een bepaalde gebeurtenis het leven van iemand kantelt in een richting waardoor het nooit meer zal worden zoals het was.' En weer komt hij met voorbeelden: iemand die onomkeerbaar ziek wordt of een militair die voor het eerst een ander doodschiet. 'Hoe structureer je zo'n beleving, want het is een deel van je identiteit. Hoe integreer je zoiets in je ervaringspakket?'
Hans Kocken wordt al 30 jaar gedreven 'door en voor de groei van mensen.' Verklaart: 'Iemand kan
méér dan hij is. Méér worden dan je bent, klink soft, maar is keihard. Dat iemand durft te sleutelen aan het wezen van hemzelf, durft te groeien, daarmee bezig durft te zijn.'

Hans Kocken bij het kunstwerk dat ‘de knoop’ heet. Het kunstwerk past bij hem, omdat hij omgaat met mensen die ‘in de knoop’ zitten. Foto: Jos van Nunen

Hans Kocken heeft het leven leren kennen, leren beleven en leren doorstaan, zegt hij. Leren kennen 'door alles, gezond of ziek, ik heb het uitvoerig gezien.' Leren beleven 'door om te gaan met ultieme vreugde en ultiem verdriet.' Het leven doorstaan 'door vol te houden, tóch door te gaan als je niet meer verder kunt'.

'Het verbond met de dood, ken ik wel, ja. Ook met mensen die zichzelf het leven ontnemen. In de bajes kom je dat ook tegen.'

Hans Kocken doet ook aan stervensbegeleiding. 'Als iemand zijn laatste meters aan het afleggen is, ga ik elke dag op bezoek. Het verbond met de dood ken ik wel, ja. Ook met mensen die zichzelf het leven ontnemen. In de bajes kom je dat ook tegen.'
Hij is begeleider bij emotionele of spirituele levensvragen. Wat is een emotionele levensvraag?
'Iemand die vindt dat hij het leven heeft gehad, dat het leven geen zin meer heeft. Of iemand die zegt "als ik nog langer bij deze man blijf, word ik gek" of "mijn kinderen wonen zo ver weg, ik voel me zo eenzaam." 'Er is heel veel angst, veel verdriet, veel boosheid onder mensen.'
En spirituele levensvragen?
'Spirituele levensvragen zijn "is er iets na dit leven?" Of "niemand gelooft nog, behalve ik." Of "ik wil mijn kindje laten dopen, maar ik sta er zelf niet achter. Hoe moet dat nou?"'

'Het ging in dat gesprek over zijn relatie met zijn moeder. Bleek dat hij die zelf had doodgeschoten.'

Pastoraal werk in de gevangenis. Wat houdt dat in?
'Heel veel praten over schuld, boete, verlangen, pijn, rechtvaardigheid, onrechtvaardigheid.' Komt met een praktijkvoorbeeld. 'Een gevangene gaf aan dat hij op een bepaalde dag graag met me wilde praten. Dat was voor hem de dag dat zijn moeder een jaar geleden was overleden. Het ging in dat gesprek over zijn relatie met zijn moeder. Bleek dat hij die zelf had doodgeschoten.'
Wist u dat tevoren?
'Nee. Ik ga nooit tevoren na waarom iemand veroordeeld is. Mijn overtuiging is: jij bent als mens méér dan wat je gedaan hebt.'
Zijn pastoraal werk in de gevangenis heeft nut, vindt hij. 'Ik luister naar iemand die ik als mens ken. Dan ben ik getuige van iemands levensverhaal, dat is het verhaal van hemzelf. Ik ben zijn eerste en laatste luisteraar. Ik geef aandacht op existentieel niveau.'
U werkt dus met mensen die zwaar in de fout zijn gegaan. Hoe voelt dat aan?
'Prima. Ik heb er geen last van. Ik geef vaak op de luchtplaats een arm aan gevangenen en loop dan twee rondjes met ze mee.'
In uw geloofsbeleving zijn dat mensen die 'zware zonden' hebben gedaan.
'Daar sta ik niet bij stil. Het kan jou en mij ook overkomen, hè.
Wat hadden ze zoal op hun kerfstok?
Lacht en kijkt me lang indringend aan. Twijfelt over zijn antwoord. Na enige tijd: 'er is één afdeling waar ik graag kom en dat is de afdeling waar mensen verblijven die dingen hebben gedaan die wij samen niet kunnen verzinnen of bedenken en de voorpagina van de kranten hebben gehaald.'
Begrijpt u deze mensen?
'Die categorie vaak niet. Het zijn wel vaak mensen die nooit een spat liefde hebben gekend.' Na een korte stilte: ' . . . . . . . als iemand aan je vriendin heeft gezeten . . . . . of aan je kinderen.' Even later voegt hij toe: 'Je kunt soms iemand wel begrijpen zonder begrip te hebben voor zijn handelen of daden.'
Hebben gevangenen u ooit dingen verteld die ze niet aan hun advocaat of rechter hebben gemeld?
Kijkt me opnieuw lang en indringend aan en vraagt dan: 'Wat denk je?'
Ik denk van wel.
'Is een mooie gedachte.'
Heeft u een beroepsgeheim?
Weer diezelfde lach. 'Ja. Alles wat ik hoor is ambtelijk. Als het bij mij niet veilig is, waar is het dan wel?'
Kunt u hun zonden vergeven?
'Dat mag ik officieel en ambtelijk niet'. En dan: 'Er is wél iets met hen gebeurd als ze zich met zichzelf of met hun omgeving kunnen verzoenen.'
Is het mentaal zwaar werk?
'Helemaal niet. Ja, ik word wel moe, maar daar heb ik geen last van. Het contact met die mensen is zó fantastisch!'

U bezocht honderden Nederlandse gevangenen in het buitenland. Wat hadden zij op hun kerfstok?
Haalt zijn schouders op en zwijgt demonstratief. Even later: 'Van alles. In ieder geval zwaar genoeg om gestraft te worden. Negentig procent van alle gevallen heeft te maken met drugs.'

'Er zijn nog gevangenissen in Europa waar je op een stuk karton moet slapen.'

Wat was uw drive?
'De nood die je ziet. Man, in Griekenland, Spanje en Zuid-Frankrijk, die gevangenissen daar! Trieste omstandigheden. Er zijn nog gevangenissen waar ze op een stuk karton moeten slapen. Ik ben dan de eerste die in het Nederlands aan hen vraagt: hoe is het met jou?'
Levert dit werk resultaat op?
'Zeker. Maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de basis die wij hebben gelegd door bezuinigingen in de reclassering is verdwenen. Ik ga weleens met ex-gedetineerden naar de kledingbank, naar de voedselbank, regel een huisje, onderhandel namens hen, en dan hoor je na een paar weken dat het toch weer mis is gegaan. Dan hoor je dat Reclassering Buitenland hen heeft laten weten niks te kunnen doen.'

U verzorgde de geestelijke begeleiding van Nederlandse militairen in oorlogsgebieden. Welke?
'Een aantal uitzendingen. Meer kan ik er niet over zeggen.'
Waarom niet?
'Omdat we niet duidelijk willen hebben in welke landen Nederland heeft bijgedragen aan veiligheid. Vooruit, laat ik dan de landen noemen die genoegzaam bekend zijn: Bosnië, Irak en Afghanistan. De andere drie landen noem ik niet.'
Is geestelijke begeleiding van militairen in oorlogsgebieden nodig?
'In oorlogsgebieden gebeuren dingen die je in Nederland niet mag of kunt uithalen.'

'Srebrenica was volgens de politiek een vredesmissie. Het was echt complete oorlog daar. Je wilt niet weten wat daar geschoten is.'


Wat was het zwaarst?
Denkt opnieuw twijfelend en lang na over zijn antwoord. 'Bosnië in 1994 en 1995. Omdat er zoveel kinderen mee waren gemoeid.' En dan, met stemverheffing en emotie: 'Dat ze potverdomme een weeshuis hebben durven bombarderen! Het was echt complete oorlog daar. Volgens de politiek was het een vredesmissie, maar je wilt niet weten wat daar geschoten is! Je zag de ondergang van Srebrenica gewoon aankomen.'
Vertelt dan dat één keer een gericht schot op hem is afgevuurd. 'Je knijpt soms je tenen bij elkaar!' Nog een voorbeeld: 'Laat ik het over een kinderziekenhuis hebben, dan weet toch iedereen in welk land dat was. Daar waren toevallig twee F16's in de lucht en die waren toevallig aanspreekbaar, anders had ik hier niet meer gezeten.'
Tegen het einde van het gesprek praten we over zijn huidige wetenschappelijke studie aan de Katholieke Universiteit van Leuven over het boek Job in het Oude Testament.
Mag ik u nog steeds rooms-katholiek noemen?
'Als je rooms eraf laat, vind ik het goed.'

VrouwenFeitjes

  • Vrouwen ruiken beter dan mannen, omdat dit vermogen in het limbisch systeem ligt.
  • 1 op de 10 mannen is kleurenblind. Bij vrouwen is dit slechts 1 op de 113.
  • 1,3% van de Amerikaanse vrouwen heeft neppe borsten.
  • 4% van alle vrouwen is op dit moment zwanger.
  • De 2 hoogste IQ test scores staan op naam van vrouwen.
  • Vrouwen kunnen zich beter emotioneel uitdrukken omdat hun hersenhelften beter samenwerken.


Mooi voor vrouwen
Mooi voor haar
Want oh wat houden
Wij mooie vrouwen
Toch van elkaar

Tip!
Ben jij een wat vollere dame? En vind je het leuk om tips te krijgen van anderen wat betreft je kleding? Wordt dan eens lid van deze pagina: https://www.facebook.com/groups/wondervollemode

favorieten Mooi voor vrouwen

Maaike van Vilsteren Foto: José Munster

Maaike van Vilsteren, medewerkster 't Paperas (foto volgt)

  • Waar ben je trots op? Ik ben trots op mijn twee dochters.
  • Wat doe je het liefst in je vrije tijd? Ik ga graag shoppen, ik houd van lezen en van woninginrichting.
  • Je lievelingsserie? Mijn lievelingsserie is Breaking Bad.
  • Je leukste hobby? Op vakantie gaan.

'Trainen' voor het EK en WK

Er zijn een boel jonge 'knappe koppen' in het land en die moeten allemaal hun ei kwijt. Bij Mariëndael kan dat, want het Cultureel Educatief Centrum biedt onderdak aan jongeren die bezig willen zijn met techniek. Woensdagmiddag kwamen ze weer samen tijdens het Robo-laB event, wat Gijs van der Wilt heeft weten binnen te halen.

Alle kinderen waren welkom om kennis te maken met de manier waarop leeftijdsgenoten bezig zijn met Lego, Mecano en mechatronica. Daarnaast kwamen leden van verschillende First Robot Competition teams samen om workshops te volgen op de bovenverdieping. Met als doel om volgende EK's en WK's voor robotmakers beter te presteren. Ook de coaches werden onderworpen aan enkele trainingsmethoden.

"Sint-Oedenrode ligt geografisch niet echt gunstig voor techniek", zo begint Gijs zijn verhaal. "Rondom Eindhoven gebeurt veel en ook in de regio Uden-Oss staan ze niet stil. Wij zitten daar een beetje tussen in. Maar we zetten ons steeds meer op de kaart. Het educatieve technieklokaal in Mariëndael is daar een voorbeeld van. Inmiddels werken het technieklokaal ook steeds nauwer samen met het Elde en het Zwijsen College, maar ook met Fontys zijn er goede banden. Dat werpt haar vruchten af, want er komen gelukkig steeds meer leerlingen die begrijpen dat technologie en innovatie in elk vak thuishoort. Of je nu kiest voor de zorg of economie; technologie is echt overal en nog meer in de toekomst".

Juist om scholieren al op vroege leeftijd kennis te laten maken met de nieuwste technieken houdt Mariëndael Robo-laß. Woensdagmiddag 25 mei van 14.00 tot 17.00 uur staat Mariëndael vol met techniek. Jongens en meisjes, want techniek is echt niet alleen het domein van de heren, kunnen dan zien hoe hun leeftijdgenoten met Lego, Mecano en mechatronica robots bouwen die in staat zijn om verschillende opdrachten uit te voeren en met elkaar de sportieve strijd aan te gaan. Ook jij kunt dan meedoen en meebouwen.

Julie Mandos, Pieter van de Vleuten en Robin Zelders, drie Rooise leerlingen van het Zwijsen College maken deel uit van het team Rembrandts. Samen met studenten van Fontys werken zij in de FRC, de FIRST Robot Competition, zeg maar de Eredivisie van de technologiewedstrijden van robots. Tijdens Robo-laß zullen de drie hun robot laten zien. Maar ook de FIRST Tech Challenge en FIRST LEGO League-groepen die in leeftijd net wat jonger zijn, zullen laten zien wat allemaal mogelijk. Daarnaast is op 25 mei onder andere ook MadScience aanwezig. Zij laten je kennismaken met programmeren van robots. Maar ook als je een 3D-printer in werking wilt zien moet je zeker even in Mariëndael komen kijken. Zeker een aanrader voor iedereen die verder wil in de techniek of nog niet weet wat die wil.

'Trainen' voor het EK en WK

Er zijn een boel jonge 'knappe koppen' in het land en die moeten allemaal hun ei kwijt. Bij Mariëndael kan dat, want het Cultureel Educatief Centrum biedt onderdak aan jongeren die bezig willen zijn met techniek. Woensdagmiddag kwamen ze weer samen tijdens het Robo-laB event, wat Gijs van der Wilt heeft weten binnen te halen.

Alle kinderen waren welkom om kennis te maken met de manier waarop leeftijdsgenoten bezig zijn met Lego, Mecano en mechatronica. Daarnaast kwamen leden van verschillende First Robot Competition teams samen om workshops te volgen op de bovenverdieping. Met als doel om volgende EK's en WK's voor robotmakers beter te presteren. Ook de coaches werden onderworpen aan enkele trainingsmethoden.
"Sint-Oedenrode ligt geografisch niet echt gunstig voor techniek", zo begint Gijs zijn verhaal. "Rondom Eindhoven gebeurt veel en ook in de regio Uden-Oss staan ze niet stil. Wij zitten daar een beetje tussen in. Maar we zetten ons steeds meer op de kaart. Het educatieve technieklokaal in Mariëndael is daar een voorbeeld van. Inmiddels werken het technieklokaal ook steeds nauwer samen met het Elde en het Zwijsen College, maar ook met Fontys zijn er goede banden. Dat werpt haar vruchten af, want er komen gelukkig steeds meer leerlingen die begrijpen dat technologie en innovatie in elk vak thuishoort. Of je nu kiest voor de zorg of economie; technologie is echt overal en nog meer in de toekomst".
Juist om scholieren al op vroege leeftijd kennis te laten maken met de nieuwste technieken houdt Mariëndael Robo-laß. Woensdagmiddag 25 mei van 14.00 tot 17.00 uur staat Mariëndael vol met techniek. Jongens en meisjes, want techniek is echt niet alleen het domein van de heren, kunnen dan zien hoe hun leeftijdgenoten met Lego, Mecano en mechatronica robots bouwen die in staat zijn om verschillende opdrachten uit te voeren en met elkaar de sportieve strijd aan te gaan. Ook jij kunt dan meedoen en meebouwen.
Julie Mandos, Pieter van de Vleuten en Robin Zelders, drie Rooise leerlingen van het Zwijsen College maken deel uit van het team Rembrandts. Samen met studenten van Fontys werken zij in de FRC, de FIRST Robot Competition, zeg maar de Eredivisie van de technologiewedstrijden van robots. Tijdens Robo-laß zullen de drie hun robot laten zien. Maar ook de FIRST Tech Challenge en FIRST LEGO League-groepen die in leeftijd net wat jonger zijn, zullen laten zien wat allemaal mogelijk. Daarnaast is op 25 mei onder andere ook MadScience aanwezig. Zij laten je kennismaken met programmeren van robots. Maar ook als je een 3D-printer in werking wilt zien moet je zeker even in Mariëndael komen kijken. Zeker een aanrader voor iedereen die verder wil in de techniek of nog niet weet wat die wil. Kijk voor foto's op www.mooirooi.nl.


Van de Ven Accountants blijft menselijk

Van de Ven Accountants is al jaren een bekende naam in Sint-Oedenrode en omgeving. Het bedrijf, aan de Jan Tinbergenstraat, is druk bezig met het gedeeltelijk automatiseren van bepaalde werkzaamheden.

Van de Ven Accountants-Adviseurs is graag behulpzaam bij het voeren van een betrouwbare administratie. Van de Ven kan uw administratie gedeeltelijk of volledig voor u verzorgen. Ook is het mogelijk om gebruik te maken van de ondersteunende middelen waar het bedrijf over beschikt.

Jack Biemans vertelt: We zijn steeds meer bezig met het automatiseren van bepaalde gegevensstromen. Dit doen wij om het onze klanten zo gemakkelijk mogelijk te maken. We sluiten daarmee prima aan bij de huidige tijd en daar hoort automatiseren ook bij. Daar tegenover staat dat een bedrijf ook menselijk moet blijven. Dat hebben wij hoog in het vaandel. Dat blijft voor ons uiteindelijk het belangrijkste. Automatiseren is goed maar we moeten het menselijke niet uit het oog verliezen. Daar doen wij alles voor.

Het bedrijf is tevens aangesloten bij SRA. Een netwerkorganisatie van 370 zelfstandige accountantskantoren. Met deze organisatie is het mogelijk om bepaalde cijfers uit dezelfde branches te vergelijken. Dat maakt het interessant voor de klanten. "Zo proberen wij steeds weer te vernieuwen en mee te gaan met de tijd.


Aspergeavond bij de Beurs door De Narrekap

Zondag 12 juni houdt KV De Narrekap voor de tweede keer een aspergeavond bij De Beurs. De vereniging bestaat volgend jaar, op 16 mei, 55 jaar en dat moet natuurlijk gevierd worden. Om nu al geld in te zamelen om dat te kunnen bekostigen organiseert de vereniging een gezellige en vooral heel lekkere avond.

Cor Termeer, ook wel bekend als Cor 't Fruitboerke, is één van de organisatoren. Hij zit bij de vereniging en zal er op 12 juni samen met alle andere vrijwilligers voor zorgen dat er heerlijk eten op tafel komt te staan. "We krijgen de asperges gesponsord van Annie van Hoof, het vlees van Dennis van de Ven uit Schijndel en ik doe natuurlijk ook mee. Dankzij De Beurs kunnen we deze avond precies zo laten lopen zoals we willen. We zullen zelf in de keuken staan, oberen en zorgen dat niemand iets te kort komt. Gezelligheid, lekker eten en gewoon fijn onder elkaar zijn is heel belangrijk.

De avond start om tussen 17.00 uur en 18.00 uur. Uiteraard geheel in paarse sferen. De kleur van de Narrekap. Er zijn nog een aantal plekken beschikbaar maar het belooft druk te worden. Reserveren? Dat kan via: Cor Termeer: 06-50912136 of bij De Beurs.


Vak apart

Freek Hexspoor

Naam: Freek Hexspoor
Leeftijd:18

Welke studie volg je en waar volg je de studie? Ik zit op de studie: "International Business and Management studies" op 't Fontys in Eindhoven.

Wat vind je leuk aan de studie? Wat ik leuk vind aan de studie is dat ik met zo veel verschillende culturen te maken heb. Alleen al in mijn klas zitten meer mensen die oorspronkelijk uit het buitenland komen dan mensen die uit Nederland komen. Je leert om met deze culturen samen te werken aan projecten, en geloof mij, dat is niet altijd makkelijk! Ook het economische gedeelte spreekt mij erg aan, sinds de middelbare school ben ik altijd al geïnteresseerd geweest in economie.

Wat vind ik minder aan de studie? Het enige mindere aan de studie vind ik het vroege opstaan en het leren voor de examens.

Wat wil je na je studie gaan doen? Er is een optie om na de studie nog een universitaire studie te gaan volgen, maar daar zit ik nog over te twijfelen.

Aan wie geef je het stokje door? Cheyenne Merks

Hell's Highway Run in gesprek met Marco Kroon

Foto:

Hell's Highway Run vindt plaats in recreatiegebied de Vlagheide. Laat dit nu net een gebied zijn met historisch achtergrond. Het is de plek waar de eerste luchtlandingen van Operation Market Garden door de geallieerden plaatsvonden. Soldaten vochten zich een weg naar de Corridor om via die weg de bruggen bij Nijmegen en Arnhem te veroveren. De geallieerde soldaten gaven die weg een eigen naam: "Hell's Highway".

Samenwerking met Defensie
"Met de geschiedenis in ons achterhoofd was samenwerking zoeken met Defensie voor ons een logische stap", aldus één van de organisatoren. "Maar niet zo'n hele gemakkelijke stap." De organisatie heeft echt wel wat moeite moeten doen om de juiste lijntjes te vinden binnen Defensie. Gelukkig kreeg Schijndelnaar Marco Kroon lucht van dit prachtige evenement. Hij was meteen enthousiast. "Natuurlijk werk ik graag mee aan zo'n mooi initiatief", vertelt Marco Kroon enthousiast. "Hell's Highway Run heeft als doel bewoners uit Meierijstad te verbinden. Wat is er nu mooier dan dit te doen op een sportieve manier. Vertrouwen en samenwerken zijn immers ook de kernwaarden van Defensie." Onlangs verscheen het tweede boek van Marco Kroon. In DANGER CLOSE beschrijft hij diezelfde kernwaarden van Defensie tot in detail.

Goede doelen
Marco is ook erg enthousiast over het feit dat Hell's Highway Run goede doelen aan haar evenement heeft verbonden. "Er zijn al genoeg mensen die tussen wal en schip dreigen te vallen in deze maatschappij. Hartstikke goed dat de organisatie van Hell's Highway Run hier oog voor heeft." De gratis sportdag op vrijdag voor scholieren uit Meierijstad juicht hij enorm toe. "Het is belangrijk voor de jeugd om te ervaren hoe leuk sporten is."

Defensie aanwezig bij Hell's Highway Run
Marco heeft zich er wekenlang hard voor gemaakt dat Defensie zichtbaar aanwezig is op het evenement. "Op een evenement als dit mogen wij niet ontbreken. En al helemaal niet in mijn eigen dorp", lacht hij. Defensie is op vrijdag op verschillende manieren zichtbaar tijdens de Hell's Highway Run. Hoe dat zal zijn blijft nog even een verrassing. "Uiteraard ben ik er zelf ook", aldus Marco.

Wil jij er ook bij zijn? Inschrijven kan nog steeds! www.hellshighwayrun.nl


Boschwegse Toneelgroep speelt op locatie

De Boschwegse Toneelgroep speelt haar nieuwe productie 'Het Spoor Bijster' niet in het City Theater maar langs het Duits Lijntje.

De groep wilde graag een keer 'iets anders' en dat wordt het ook. Onder leiding van de Schijndelse regisseur Rick Hooijberg is de groep gaan brainstormen en via improvisaties tot deze productie gekomen. Het Spoor Bijster begint in 't Spectrum. Daar wordt al snel duidelijk wat de bedoeling is. Onder leiding van de boswachters gaat men beginnen met een beleving langs het Duits Lijntje. Het publiek zal gedurende zo'n 2,6 km wandelend van alles verrassends gaan meemaken. Voor deze voorstelling moet men goed ter been zijn en goede, stevige schoenen is het advies. Al met al is het een hele bijzondere voorstelling waarbij de Boschwegse Toneelgroep letterlijk en figuurlijk buiten de gebaande paden gaat.
Het Spoor Bijster wordt uitgevoerd op 10-11-12-24-25 en 26 juni op verschillende tijdstippen. Een kaartje kost 12,50 euro en is te bestellen via www.boschwegsetoneelgroep.nl.

Bij regen gaat de voorstelling gewoon door, alleen bij gevaarlijk weer wordt het stuk afgelast en verzet. Als de voorstelling nog niet is uitverkocht zijn er op de dag van de voorstelling nog kaartjes verkrijgbaar in 't Spectrum vanaf één uur voor aanvang van de voorstelling.

Op naar een Nationaal Zorgfonds zonder eigen risico

Het Nationaal Zorgfonds is een initiatief van de SP en een brede maatschappelijke coalitie van mensen die zich uitspeken voor een beter zorgstelsel. De zorg moet voor en van iedereen zijn. Van de bevolking en de zorgverleners.

Ook de SP Schijndel en SP-werkgroep Sint Oedenrode sluiten zich aan bij deze landelijke actie. We gaan ruim 8000 kranten verspreiden en steun organiseren voor deze campagne. Huis aan huis, op de markt, bij winkels. Ook de SP Schijndel sluit zich aan bij deze landelijke actie. De zorg moet voor en van iedereen zijn. Van de bevolking en de En een comité van aanbeveling samen stellen, met mensen die in de zorg werken, ouderenbonden, vakbonden, de vele maatschappelijke organisaties die Schijndel en Sint Oedenrode hebben. Kortom, een comité van mensen die de gezondheid van mensen centraal stellen en niet de marktwerking.

Van concurrentie naar samenwerking
Het is tijd voor een nationaal zorgfonds. Zonder onnodige bureaucratie en kostenverhogende concurrentie. Zonder geldverslindende reclame en zonder torenhoge salarissen voor zorgbobo's. We schaffen het eigen risico van 385 euro af. Een boete op ziek zijn is oneerlijk. Bovendien weerhoudt het mensen om tijdig zorg te vragen, zodat problemen verergeren en behandeling juist meer kost. Steun de strijd voor goede zorg; www.nationaalzorgfonds.nl of www.schijndel.sp.nl

'Veghels Blauw' kleurt 'Roois'

Verbinden van culturen, dat is wat centraal staat bij het project 'Veghels Blauw' van kunstenares Carin Simons. Samen verwonderen, samen ontwerpen en elkaar ontmoeten.

Het gaf basisschool Dommelrode gespreksstof over identiteit en wederzijdse beïnvloeding in de kunst. De oosterse Henna-cultuur wordt daarbij versmolten met het bekende Delfts Blauw. Welke ingrediënten heb je daar voor nodig? Watervaste stiften en wit porselein. Véél porselein! Dankzij een gift van De Leijer Partyverhuur en veel particulieren uit Sint-Oedenrode waren 90 leerlingen van basisschool Dommelrode in staat om hun creativiteit te uiten. Bijna ademloos werkten ze in het tot atelier omgebouwde klaslokaal. Het wordt een Rooise bijdrage aan het populaire Fabriek Magnifique in Veghel. Het festival vol muziek, theater en food vindt plaats op 22, 23 en 24 juli 2016. Benieuwd naar het resultaat? Kom zelf de Rooise kopjes bewonderen!

Promotiebudget Meierijstad verdeeld

De vijftien winnende initiatieven om in aanmerking te komen voor een promotiebudget Meierijstad zijn maandagmiddag bij de Helden van Kien uitgereikt.

De wethouders Margriet Bräuner, Ad van der Heijden en Menno Roozendaal van de drie aanstaande fusiegemeenten namen ieder vijf winnaars voor hun rekening, die cheques kregen variërend van 2000 euro tot het bruikleen van shirts met opdruk Meierijstad. Het platform Heemkunde sleepte zelfs twee prijzen in de wacht.
Deze gelukkigen staan niet op de foto, maar kregen wel een cheque.
-Compibro gaat een Meierijstadhindernis maken die gebruikt kan worden bij diverse paardensportevenementen binnen en buiten Meierijstad.
•Schrijverscollectief Meierijstad. Zij willen met het publiceren van hun gedichten, columns, verhalen en cartoons zoveel mogelijk inwoners van Meierijstad bereiken. Het collectief bestaat 1 jaar, zij hebben nu al een Facebookpagina waarop 30 leden regelmatig publiceren. Met het aanbieden van redactieruimte op de maandelijkse pagina Nieuws over Meierijstad kunnen zij nog meer mensen bereiken.

•Cultuureducatie. In schooljaar 2016-2017 komt beeldende kunst aan bod in Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel in de vorm van een project waarbij leerlingen leren kijken naar kunst. In het project wordt gebruik gemaakt van algemene kunstkaarten, maar er zitten ook 9 Meijerijstad-kunstkaarten bij. Dit zijn 3 kunstwerken uit de openbare ruimte in Sint-Oedenrode, 3 uit Veghel en 3 uit Schijndel. Zo maken de leerlingen kennis met kunstwerken uit

Bestuurlijk schapengedrag bij aanpak vluchtelingenopvang

Het zal geen geheim zijn dat de gemeentelijke molen niet bekend staat om de snelheid waarmee zij draait. Mogelijk heeft dat u wel eens verbaasd of gefrustreerd achtergelaten. De positieve kant daarvan is echter dat er tijd is om een weloverwogen, doordachte beslissing te nemen die recht doet aan alle belanghebbenden. Álle belanghebbenden en dat is niet alleen de profijtgroep of de politieke elite.

Zeker bij besluiten van grote impact wordt steeds vaker gepredikt dat er dialoog plaats moet vinden tussen partijen. Gesprekken tussen voorstanders, tegenstanders en neutrale nieuwsgierige partijen die nog een standpunt in moeten nemen. Werken aan draagvlak tijdens een proces is immers net zo belangrijk als de inhoudelijke uitkomst die op een moment gekozen wordt.

Helaas blijkt bij de aanpak vluchtelingenopvang eens te meer dat wanneer het écht complex wordt - en de dialoog het hardste nodig zou moeten zijn – alle mooie voornemens tot (beleids)participatie met voeten getreden worden.
Juist over een onderwerp waar iedereen op straat een mening over heeft, wordt ergens achter de schermen in stilte de oplossing bepaald. Daar waar het gaat over verplaatsing van de Albert Heijn of de nieuwbouw van een Megastal, worden al maanden vergaderingen aaneen geregen. En dat is ook noodzakelijk om tot een afgewogen besluit te komen. Als het om vluchtelingen gaat, komen er vreemde krachten los, en wordt ineens voor ons allen bepaald bij welke mensen ze in de achtertuin komen wonen.
Een scherp politiek dialoog mag ineens niet gevoerd worden, want "het onderwerp is al zo precair". En "we willen toch geen Heessche toestanden?" Nee natuurlijk willen we die niet, maar voorkom je die toestanden juist niet door in dialoog het gesprek aan te gaan zonder dat je de uitkomst al bepaald hebt?
Het presidium wordt in vertrouwen bijeen geroepen, twee dagen voor het plan van aanpak aan de Commissaris van de Koning wordt gepresenteerd. Ruimte om er iets van te vinden door de lokale gemeenteraad, die is er niet. Immers moeten alle burgemeester wel uniformiteit uitstralen om samen een witvoetje te kunnen halen bij de Brabantse Rijksheer. De Rijksheer, die overigens de enige in het land is die gemeenten voor de schijn(!)verplichting stelt om vluchtelingen op te vangen. Iets om over na te denken: zou die slaafse houding door de burgemeesters ook zijn aangenomen als de Commissaris van de Koning juist opgedragen had om het omgekeerde te doen?

En dat frustreert onze fractie in het proces. Er wordt gehandeld met de veronderstelling dat er maar één uitkomst mogelijk is. Als het COA zegt dat het minimale aantal vluchtelingen op één locatie 300 is, dan moeten het er 300 zijn. Hoezo een voorstel wat rekening houdt met 'eigenschaligheid'? En beweren dat er een zorgvuldige dialoog met de omgeving zal plaatsvinden als de locaties concreet in beeld zijn, is niet meer dan een vorm van schijnparticipatie. Immers ligt de locatie dan vast. Welke dialoog moet er dan nog gevoerd worden?

Kortom, veel frustraties over het proces en dan hebben we het nog niet over de inhoud gehad. Wat dat betreft kunt u er van de VVD op aan dat wij blijven bij de boodschap die we al vaker met u hebben gedeeld. In tegenstelling tot andere fracties kijken we nuchter naar de problematiek. We voeren op basis van argumenten en niet op basis van emotie de dialoog om tot de best passende oplossing te komen. Voor vragen neemt u gerust contact op met de fractie VVD Sint-Oedenrode

fractie VVD Sint-Oedenrode

Liefde als wapen

Detective Rien Raavens is voor een korte vakantie terug in Nederland. Ze is heel blij dat ze haar Bart weer dichtbij zich heeft. In de Martinuskerk loopt een tentoonstelling over Bisschop Bekkers. De belangstelling is overweldigend. Harrie van het parochiebestuur roept de hulp van de detective in. Er zijn opvallende groepjes jongeren van buiten Sint-Oedenrode die de expositie bezoeken. Daar zit iets achter, volgens hem.

Rien en Bart hebben zich aangemeld om te surveilleren. Zo hopen ze het mysterie te ontrafelen. Die dag zijn ze ruim op tijd in de kerk en worden ze bijgepraat door de coördinator. 'Het is steeds heel druk. Geef je ogen en oren goed de kost. Er is heel veel kostbaars hier. Maar gastvrijheid staat voorop.'

Rien ziet een aantal meisjes in gothic stijl gekleed en met opvallende sieraden en piercings staan. Ze trekt Bart aan zijn mouw en gebaart met haar hoofd in de richting van het groepje. 'Ik ga ernaar toe,' fluistert ze. Met actieve tred loopt ze hun kant op. 'Mooie tentoonstelling, hè?' vraagt ze. Knikkende hoofden. 'Mijn oma heeft over hem verteld,' antwoordt een van de meisjes. 'Zij vond hem met zijn vooruitstrevende ideeën geweldig.' Een Marokkaanse jongen in djellaba komt erbij staan en zegt: 'Fnitan? Ik had er op Facebook van alles over gelezen.' 'My vader bewonder die biskop deur sy aandag vir gewone mense en hul bekommernisse,' is de reactie van Rien. Wanneer ze de verbaasde blikken ziet, beseft ze dat ze weer in Nederland is en haar taalgebruik moet bijstellen. 'Sorry, ik ben hier op vakantie. Ik ben wel een Rooise, maar ik woon in Zuid-Afrika.' Dan herinnert ze zich de woorden van Harrie van de parochie: over opvallend en buitendorps gesproken. Rien grijpt automatisch in haar haren.

De jongeren nemen alle tijd om de vele voorwerpen te bekijken. 'Zal ik een foto van jullie maken?' 'Prima idee!' Rien krijgt een tablet aangereikt en maakt ook nog een foto met haar eigen smartphone. 'Nu gaan we buiten naar zijn graf.' Even later hoort Rien gezang en gitaarspel. Ze kan het niet laten om een kijkje te nemen op de begraafplaats. Ze wordt verrast door nog veel meer jeugd: jongens en meisjes in de flowerpowerkleding van de jaren zestig staan om het graf heen en zingen over vrijheid en openheid. Rien is ontroerd en denkt aan Zuid-Afrika en de strijd voor gelijkheid.

Terug bij de expositie ziet ze met haar speurdersoog meteen dat de ketting met het kruis van de bisschop ontbreekt. Ze roept Bart. Op het schermpje van haar telefoon bekijkt ze de foto die ze van het clubje maakte. Bart ziet het ogenblikkelijk: de langste in het midden heeft het kruis om haar nek. Rien loopt naar buiten en stapt op het meisje af. 'Zal ik dit maar terugleggen?' Rien pakt tussen alle kettingen, die het meisje draagt, het bisschopskruis vast. 'Dat doe ik zelf wel. Ik wilde me even één voelen met de man die ze heilig hadden moeten verklaren. Misschien is op zijn voorspraak in de hemel Franciscus wel paus geworden. Ze hebben iets van elkaar, vindt u niet?'
Rien loopt met het meisje de kerk weer in. Het kruis komt op zijn plaats terug.

Het bestuur van de parochie kan gerust zijn. Hier steekt geen enkel kwaad achter.

Elli, Emmy, Hanny, Nelleke
schrijvers@impesant.nl

Eindelijk zicht op een nieuw bedrijventerrein voor Rooi

Eindelijk komt er weer perspectief voor Rooise ondernemers die een bedrijf willen starten, meldt CDA in een persbericht. In het meerjarenplan voor nieuwe bedrijventerreinen Brabant Noord-Oost wordt ruim 6 hectare opgenomen voor een nieuw bedrijventerrein in Sint-Oedenrode.

CDA-fractievoorzitter Coby van der Pas: 'Hiermee gaat een lang gekoesterde wens én speerpunt in het verkiezingsprogramma van CDA Rooi in vervulling. Dit was in geen enkel ander verkiezingsprogramma te vinden.' Al meerdere jaren pleit de CDA-fractie voor een nieuw bedrijventerrein, bij voorkeur nabij de A50. Tot voor kort gaven B&W en de andere politieke partijen echter steeds niet thuis omdat dit niet zou passen in de visie op Sint-Oedenrode 'De Rooise draad versterkt'. Er zou nog genoeg ruimte zijn op de huidige bedrijventerreinen, nieuwvestiging moet maar in vrijkomende agrarische gebouwen …waren zo hun argumenten. Daarmee lieten ze Rooise ondernemers in de kou staan. 'Zeer ten onrechte', aldus Coby van der Pas, 'Nijnsel en De Kampen zitten al langere tijd vol. Hier is dringend behoefte aan een nieuw bedrijventerrein, passend bij de maat en schaal van Rooi, waar bedrijven kunnen doorgroeien en jonge ondernemers kunnen starten in hun eigen dorp.

Het zorgt ook voor meer werkgelegenheid dichtbij huis en versterkt de economische positie van onze gemeente als geheel. ' Eind vorig jaar diende de CDA-fractie daarom nogmaals een voorstel in om het college en de gemeenteraad te bewegen in actie te komen. Het kostte nog heel wat kruim, maar uiteindelijk werd toegezegd dat de behoefte aan een nieuw bedrijventerrein ingebracht zou worden in de Regionale Inventarisatie Bedrijventerreinen Brabant Noord Oost. Nu kan de concrete planontwikkeling en realisatie van start. Want wie A zegt moet ook B zeggen.

"Ik hou van mijn paarden zoals een moeder van haar kinderen"

Foto:

"Het was veertig jaar geleden. Ik was nog maar een snotneus, toen ik op slag verliefd werd op het Arabische Volbloedpaard." Deze twee zinnen vatten het leven van Christine Jamar samen. Vanaf die dag draait haar leven om het Arabische paard. Het bracht haar al meerdere malen in Sint-Oedenrode. Ook volgende week strijkt ze hier neer om haar paarden te zien presteren tijdens het Arabian Horse Weekend.

Jamar heeft in België een ranch met meer dan honderd paarden. Samen met het nodige personeel runt ze het bedrijf. Ondertussen vliegt ze de wereld over. Voor de handel, maar ook om te kijken bij internationale wedstrijden waarbij het Arabische paard de hoofdartiest is. Pal voor haar volgende trip naar Italië belt DeMooiRooiKrant met haar voor een telefonisch interview. Op charmante wijze en met een vriendelijk Belgische tongval staat ze ons graag te woord.

Ik heb geen verstand van paarden, maar ook ik kan de schoonheid van het dier zien. Wat maakt volgens u het Arabische paard zo bijzonder?
"Kijk maar eens naar de staart. Die staat altijd fier omhoog. En die ogen….prachtig. Het Arabische volbloedpaard is een dier met een ontzettend lief karakter. Zo heb ik ze de laatste tientallen jaren leren kennen. Natuurlijk, ze hebben passie, maar agressief zijn ze nooit. Als ze wél agressief zijn dan is er iets aan de hand. Dan zijn ze óf mishandeld, óf het gaat om inteelt."

U heeft wel honderd paarden. Dat is meer dan een dagtaak.
"Dat klopt. Ons bedrijf draait dag en nacht door. De dieren hebben aandacht nodig en moeten worden verzorgd. Dat vergt heel veel tijd. Echter zie ik het niet als werk. Ik ben het liefst de hele dag met ze bezig."

Heeft u nooit tijd voor andere zaken?
"Amper. Dit is mijn leven."

Uw stal bracht al velen kampioenen voort. Wat is uw geheim?
"Niemand geeft zijn geheimen prijs natuurlijk en uiteindelijk is er eigenlijk ook geen geheim. Het is vooral zaak om je ogen niet in je zakken te houden. Goed kijken naar paarden van collega's. Soms denk je 'wauw, dat is een mooi beest. Hoe zouden ze dat gefokt hebben.' Zelf zie ik altijd de uitdaging om het beste paard te fokken. Per jaar fokken we 25 tot 30 paarden. Het is altijd weer spannend wat daar uit voortkomt, want de uitdaging is om de juiste bloedlijnen met het elkaar te kruisen."

U bent ook jurylid.
"Inderdaad. Al heb ik daar maar weinig tijd voor. En als ik jureer dan is dat buiten Europa om belangenverstrengeling te voorkomen. Zo'n acht keer per jaar ga ik naar Amerika, Australië of het Midden-Oosten om te jureren."

Wat vindt u van het Arabian Horse Weekend in Sint-Oedenrode?
"Het is één van mijn favoriete wedstrijden. Pieter en zijn familie zijn geweldig. Ze doen er zoveel voor om een toernooi neer te zetten van een hoog niveau en ieder jaar lukt het ze weer. Het is een prachtige omgeving, alles is tot in de puntjes verzorgd, de VIP ruimte is geweldig. Ze hebben het altijd zeer goed voor elkaar. Dat vind ik knap."

Foto:
Foto:

U weet wat er bij komt kijken.
"Ja, want wij organiseren zelf zo nu en dan het EK. Dat is een immense klus. Vooral nu de laatste jaren de veiligheidseisen zijn aangescherpt voor de prinsen en de sjeiks."

Heeft u een favoriet paard?
"Al mijn fokmerries zijn mijn favoriet. Ze zijn voor mij allemaal belangrijk. Ik behandel ze zoals een moeder haar kinderen behandelt, daarom kan ik niet kiezen."
Op 11 en 12 juni is mevrouw Jamal in Sint-Oedenrode. Dan vindt bij manege de Pijnhorst het jaarlijkse Arabian Horse Weekend plaats. Het meest internationale event van Sint-Oedenrode.

Softtip darttoernooi

Afgelopen zaterdag stond Proeverij van Ouds weer in het teken van een softtip darttoernooi. Bullshooter Rooi had in samenwerking met Proeverij van Ouds een toernooi opgezet met een all in prijs.
Het toernooi startte om 8 uur 's-avonds. Met een deelnemersveld van 35 darters was er een iets lagere opkomst dan vorig jaar. Omstreeks 2 uur werd er de finale gespeeld tussen Hein en Axel. Axel won uiteindelijk de finale. Het was een leuk en goed verlopen toernooi dat zeker weer een vervolg krijgt.

Kinderen na darten beloond met ijsje

Afgelopen zondag was er weer het jaarlijks terugkerend softtip darttoernooi voor de kleine talentjes. Helaas was de opkomst een stukje minder dan voorgaande edities. Maar dat mocht de pret natuurlijk niet drukken.

Bullshooter Rooi had een middagvullend programma opgezet. Zo was er een schminkster, de ranja vloeide rijkelijk en na afloop mochten de kinderen natuurlijk weer een ijsje gaan halen bij Cafetaria de Mért.
In de leeftijdscategorie van 4 tot en met 8 werd Mila 4e, Quin werd 3e, en Dylan werd 2e. Op de eerste plek eindigde Milan. In de leeftijdscategorie van 9 tot en met 15 werd Quinten 3e, Lyn werd 2e en Anouk verdedigde haar titel van vorig jaar met succes.

Rooise renners rijden diverse wedstrijden

De Rooise renners stonden de laatste weken weer bij diverse wedstrijden aan de start en dit onder zeer wisselende weersomstandigheden. Zaterdagavond stond Jarno van Esch onder een stralend zonnetje aan de start in Veldhoven en wist daar een mooie 10e plaats te behalen. De dag erop stonden de nieuwelingen daar aan de start maar nu in de stromende regen. Sep Schuurman wist er een hele mooie 6e plaats te behalen.

Youri van Esch ging helaas onderuit in deze wedstrijd, maar werd toch nog 27ee. Een stukje oostelijk reden onder dezelfde regenachtige omstandigheden de junioren in Erp hun 60 km. Jarno wist hier uiteindelijk een hele mooie 6e plaats te behalen. Jarno stond ook aan de start met een sterk deelnemersveld van ruim 80 renners in Mechelen Limburg waar een pittige klimwedstrijd werd georganiseerd. De renners reden eerst een klimtijdrit over 4.2 km en Jarno klasseerde zich als 29e. In de wegwedstrijd daarna reed Jarno heel sterk een tij met 3 renners achter de 3 leiders. Toen ze teruggegrepen werden reed een renner in het achterwiel van Jarno en brak de pad af wat helaas het einde van de wedstrijd voor Jarno betekende. In Westerhoven stond Youri aan de start en opnieuw was er een valpartij voor Youri. Ook nu krabbelde hij op en werd nog 32e.

Volgende week staan Jarno en Sep aan de start in Limburg bij de klassieker de Omloop vd Maasvallei en zondag rijden de nieuwelingen in Rijen. Het weekend erop staan de nieuwelingen en junioren aan de start in België.
Erik en Frank Lathouwers starten zondag 5 juni in Achel België. Dit wordt weer de eerste wedstrijd van Erik na zijn val eerder deze maand.

BMX in Valkenswaard

Op zondag 29 mei werd in Valkenswaard de 4e AK wedstrijd van 2016 gereden. Ondanks de weersvoorspellingen en code geel bleef het grotendeels van de dag droog, pas toen de finaleritten gereden werden begon het te regenen.

Lex Veldt, Bas Verhagen en Kyro van Schijndel kwamen in actie bij deze wedstrijd. Ze reden allemaal zowel de open klasse (12/13 jaar) en de eigen klasse (Boys 13 jaar) en behaalden hierbij prima resultaten.
Open klasse: Lex: Manches: 5-5-5, Bas: Manches: 2-2-1 Kwartfinale: 3e Halve Finale: 5e, Kyro: Manches: 3-2-3 Kwartfinale: 2e Halve Finale: 4e Finale: 8e
Eigen klasse: Lex: Manches: 4-3-3 Halve finale: 6e B-Finale: 7e, Bas: Manches: 1-1-1 Halve finale: 2e A-Finale: 3e, Kyro Manches: 4-2-2 Halve finale: 4e A-Finale gevallen
Ook Alex Veldt kwam in actie in Veldhoven en wel bij de Cruisers 30+ hij reed in de manches 5-5-4, in de A-Finale werd hij 6e. Koen v/d Wijst reed in Colombia het WK, hij reed in de eerste manche supernetjes bij de eerste 4, alle rijders reden zeer close bij elkaar, de jongen naast hem viel en Koen is daar helaas overheen gevallen, met een flinke schouderblessure als gevolg waardoor hij jammer genoeg in de tweede manche niet meer van start kon gaan. De volgende wedstrijd is wederom een AK wedstrijd, in Valkenswaard, op zondag 5 juni.


Sjef van den Berg zeker naar Rio

Afgelopen week was het Europees Kampioenschap in Nottingham. Sjef van den Berg schoot daar mee in het Nederlands team. Hij haalde driemaal een negende plaats: individueel, met het Nederlands team en in het mixed team. Hoewel deze keer geen podiumplaats voor Sjef, scoorde hij zoveel punten voor de interne selectie voor Rio dat hij niet meer in te halen valt door de andere schutters. Sjef is nu zeker van een plaats in het Nederlands team.
De Rozelaer heeft op dinsdagmiddag geschoten voor de competitie. Winnaar was Jan van Bergen met 223 punten. De individuele scores waren: Mart Verhoeven 215, Ron Spijker 160, Jan Habraken 128 en Joep Verbunt 104. Op vrijdagavond was de eerste vriendschappelijke wedstrijd om de wisselbeker tegen Beatrix uit Acht. Na twee wedstrijden is de vereniging die het dichtst eindigt bij het vooraf opgegeven gemiddelde de winnaar, dit werd Beatrix. De individuele uitslagen waren: Beppie van Bergen 185(-1), Jan van Bergen 214 (0), Frans van den Braak 180 (-10), Jan van Erp 176 (-8), Rene van Erp 229 (-1), Mark Kuys 213 (+10), Jerica van de Mortel 188 (PR, +10), Theo Passier C 240 (+8), Mart Verhoeven 218 (-1), Antoon Vervoort 132 (-4), Piet van den Berg 240 (+6), Dione Mesu 212 (0) en Floris Mesu 226 (-4). Zaterdag was het Nederlands Kampioenschap 25 meter 1 pijl voor senioren in Schijndel. Martie Verhoeven schoot daar mee in de 4e klasse namens Ontspanning. Met een score van 223 en 210, totaal 433 punten werd hij vierde.

Martijn te Molder in actie op EK Masters

Martijn te Molder heeft afgelopen vrijdag, zaterdag en zondag deelgenomen aan de EK voor Masters in London. Aan dit evenement hebben zo'n 10.000 zwemmers deelgenomen in de leeftijd van 25 tot 95 jaar.
Voor Martijn stond op vrijdag de 50m rugslag op het programma waarbij hij een 46e plaats behaalde in 0.34.05. Op zaterdag de 200m rugslag die hij aflegde in 2.42.77, goed voor een 40e plaats. Zondag kwam hij in actie op de 100m rugslag waarbij hij 38e werd in 1.13.69.

Oplossing week 21: Reinier Brugman
Winnaar: Will van Weert
Sperwer 18

Mijn zus Eva Rovers verdient een bloemetje. Omdat ze altijd voor iedereen klaarstaat, ook al heeft ze zelf veel aan haar hoofd.

Ben trots op je

Op vlinderwuivers

op wuivers
van een groene vlinder
spreid ik de armen wijd

zucht mee
van blad op tak
in de tuin naar ginder

waar een welriekende
serafijnenstruik
dromen verwent
met zoet en eeuwig licht

om nog meer
boezemgeur te verstuiven
aan dansende zielen
waaraan vedergewicht
is toegedicht

Wim Verhagen maakte deze prachtige foto van een bonte specht. Zo zie je maar weer hoe mooi de Rooise natuur kan zijn. Stuur ook uw natuurfoto naar ons: redactie@demooirooikrant.nl

Foto: Henri van Hoorn

Een knap staaltje fotografie van Henri van Hoorn. Ook van boven is de Rooise kunst het aankijken waard.

Afraoje is aonraoje

Veelzijdige ELE Rally: Voor elke petrolhead wat wils

Rallyminnend Nederland spreekt er al weken over; vrijwel de gehele vaderlandse rallytop geeft op 3 en 4 juni acte de présence in Zuidoost-Brabant. Vanuit het SchippersStop Rallydorp in Veldhoven gaan op vrijdagavond 3 juni zo'n tachtig deelnemers de strijd aan in drie wedstrijden: De ELE Rally, de ELE shortrally en de ELE Legend. Van razendsnelle WRC tot nostalgische classic; in het ELE-weekend is er voor elke petrolhead wat wils!

Met World Rally Cars in handen van een voormalig WK-rijder én een razendsnelle streekrijder lijkt de strijd vooraan opnieuw te gaan tussen Ford en Subaru. Maar dit jaar zijn er sterke tegenkadidaten. Zo brengen twee voormalig Nederlands rallykampioenen een Fabia R5 aan het vertrek; het razendsnelle rallybommetje van Škoda, die tot dusverre slecht eenmaal eerder in Nederland te zien is geweest. Daarbovenop melden zich de deelnemers uit het Nederlands rallykampioenschap, het Luxemburgs rallykampioenschap en uit de internationaal en sterk bezette Euro Rallye Trophée.

"De 52e editie staat bol van de veelzijdigheid! Zowel in het deelnemersveld als in de klassementsproeven. Met de toevoeging van de Legend en de Shortrally dienen we een nóg grotere groep publiek. Alleen een spannende strijd kan het evenement nog mooier maken!", reageert wedstrijdleider Radboud van Hoek enthousiast. Op vrijdagavond 3 juni vertrekt om 19:00 uur de eerste deelnemer vanaf het podium in het SchippersStop Rallydorp, gelegen op industrieterrein Habraken in Veldhoven.

Oude bekenden terug in ELE Rally
Met de comeback van Mark van Eldik en Bernhard ten Brinke in de ELE Rally, keren twee rijders terug die weten wat het is om in de ELE Rally op het podium te staan. Van Eldik won de rally in 2007 en 2010, Ten Brinke rook tweemaal aan de overwinning, maar kwam nooit verder dan een tweede plaats. "Beiden starten in een Škoda Fabia R5 en zullen normaliter het hoofd moeten buigen voor de twee WRC's. Toch zijn ze weldegelijk podiumkandidaat", meent Van Hoek. Met de Duitser Albert von Thurn und Taxis hebben zij een derde Fabia R5 om zich aan te spiegelen.

Mitsubishi outsiders
Feit is dat, ondanks al het WRC en R5 geweld, de regerend Nederlands kampioen nog altijd onderweg is in een Mitsubishi. Jasper van den Heuvel brengt opnieuw de Evo X versie van Mitsubishi aan de start en ziet altijd wel de uitdaging in het verslaan van de R5-auto's. Hij pakte vorig jaar verrassend de leiding in de ELE Rally. Piet van Hoof (Wintelre) pakt ook uit met zijn vertrouwde Mitsubishi; de auto die hem in 2003 en 2009 de winst opleverde. Hij verraste vorig jaar nog met een tweede plaats.

Veelzijdigheid
Met klassementsproeven in de regio Helmond-Eindhoven-Veldhoven is er voor iedereen in de regio wel een klassementsproef dichtbij. Met de toevoeging van de ELE Legend, met deelnames van Austin Healey tot Volvo PV544 Sport, alsmede de ELE Shortrally is er ook op gebied van deelnemers voor elk wat wils. "Of je nou gaat voor het spektakel van een dwarse BMW M3, een WRC of een snerpende Datsun 240Z, voor ieder is er wat wils tijdens de 52e ELE Rally. Die variatie zit op zijn beurt ook weer in het parcours met industrieterrein proeven als Ekkersrijt, het specifieke van Strijpse Kampen of het onverhard in Sint-Oedenrode", legt Van Hoek uit. "Daarnaast is de wedstrijd met de toevoeging van RallySafe en de daaraan gelieerde app (verkrijgbaar in de appstores onder 'RallySafe') nóg beter live te volgen. Uitslagen, live tracking van de deelnemers op de proeven, een ultieme wijze om de rally te volgen!

ELE Rally in Rooi
In de regio Sint-Oedenrode is de klassementsproef 'Progress' op zaterdag 4 juni de grote trekpleister. In het gebied tussen de Zuidelijke Randweg/Boskantseweg, Nieuwenhuizen, Houtsestraat en de Airborneweg moet tussen 17h30 en 0h10 rekening worden gehouden met wegafsluitingen. De klassementsproef zal in dit gebied worden verreden. Om 19h00 starten de snelste rijders voor de eerste maal om omstreeks 21h45 hun tweede omloop te starten.

Nijnsels team van start in ELE

De 52e editie van de ELE Rally wordt dit jaar op vrijdag 3 en zaterdag 4 juni verreden. Daarnaast wordt op vrijdag voor de eerste maal de ELE Short Rally verreden. Het Nijnselse Ruud Middel Rally Team heeft zich met de bekende gele Fiat Seicento Trofeo voor deze zes klassementsproeven tellende wedstrijd ingeschreven.

Ruud: "Aanvankelijk zouden we onze thuiswedstrijd niet rijden, maar Vuran tuinhaarden uit Rooi heeft het mede mogelijk gemaakt dat we vrijdag toch aan de start staan!" Met uitgebreide testdagen in Lelystad, Emmen en het Belgische Zonhoven komt het team goed voorbereid aan de start. "We hebben de afgelopen jaren veel mechanische pech gehad met de Fiat Seicento Trofeo. Door veel te testen hebben we op diverse punten de betrouwbaarheid verbeterd", aldus Ruud. Het tijdschema en meer informatie kunt u vinden op www.ruudmiddelrallyteam.nl. En het allerlaatste nieuws is te vinden op de Facebook-pagina van het team.

VDZ Racing start met hoge ambities in thuisrally