DeMooiRooiKrant

6 juli 2016

DeMooiRooiKrant 6 juli 2016


Besluit vluchtelingenopvang Rooi pas in september

Het besluit over een onderzoek naar de geschiktheid van het voormalige Damianenklooster voor de opvang van 300 vluchtelingen, dat donderdagavond ter besluitvorming voorlag aan de gemeenteraad, is over de grote vakantie heen getild. De motie was ondertekend door alle fracties behalve VVD, die uiteindelijk wel instemde. De gemeenteraad komt hiermee tegemoet aan de vurige wens van veel omwonenden.

De politie en de ordedienst waren donderdag weer present, de publieke tribune weer vol en wederom waren er twee insprekers namens de omwonenden. Wim de Louw ging dit keer vooral in op de impact die de "overval" van de gemeente op zijn gezin had, John van de Laar: "Dit past niet bij een overheid die steeds vaker een beroep doet op de burgerparticipatie. Als ondernemer heb ik zelf geparticipeerd in verschillende gemeentelijke projecten. Misschien ben ik dáárom wel zo teleurgesteld in de gemeente. Dit is gekkenpolitiek en dat maakt gekke mensen."
Hans Hulsen (DGS-BVT) liet daarop weten dat zijn fractie, CDA Rooi en Hart voor Rooi een gezamenlijke motie in zouden dienen om het besluit op de agenda te zetten voor de gemeenteraad in september. Rik Compagne (Hart voor Rooi), indiener van de motie: "We stoppen de sneltrein en gaan over op de Rooise manier. Iedereen heeft de mond vol van burgerparticipatie, en de direct omwonenden hebben laten zien dat ze willen meedenken en meewerken."
De VVD-fractie was ook benaderd om de motie te ondertekenen, maar weigerde dat omdat zij de oplossing zochten in het versneld onderbrengen van statushouders (vluchtelingen met verblijfsvergunning) in reguliere woningen, een standpunt waar ze al maanden op hamerden. Daar kregen zij de andere fracties weer niet in mee, omdat er in Rooi veel te weinig sociale huurwoningen beschikbaar zijn. "Jammer dat de publieke tribune niet veel eerder vol zat" verzuchtte VVD-er Piet Klaassen. "De VVD heeft continu geroepen 'ga eens praten met de omwonenden'. We zijn enorm blij dat er nu een geluid uit de bevolking is gekomen. Wij gaan de motie niet tegenhouden." Dat laatste was uiteraard niet eens mogelijk, gezien de stemverhoudingen in de gemeenteraad.
Burgemeester Peter Maas verklaarde de haast vanwege 1 juli, de datum waarop de Commissaris van de Koning duidelijkheid wilde hebben over de vorderingen van de gemeente. "De inrichting van een klankbordgroep was ook al door ons genoemd in de commissie. De doelstelling van de motie is om met nieuwe of aangepaste randvoorwaarden te komen." Na wat verkiezingsretoriek tussen VVD en de andere fracties werd de motie, waarin ook de klankbordgroep waarin onder meer de omwonenden stond vermeld, raadsbreed aangenomen.

Tussen al die ruim 900 leden van de organisatie van het Plattelandsfestival moet haast wel een oudere boer hebben gezeten die voor alle zekerheid een worst heeft geofferd aan de H. Clara. Volgens het aloude plattelands(bij?)geloof stem je daarmee namelijk de weergoden gunstig. Want, al zullen de Rooienaren die zaterdag de ene na de andere hoosbui over zich heen kregen het wellicht niet geloven: het plattelandsfestival in Nijnsel bleef afgelopen weekend droog.

Het grote terrein tegenover de Vresselse Hut vertoonde het vertrouwde beeld van de voorgaande jaren, en toch weer niet helemaal. Ieder jaar wordt het festival weer anders ingericht, een van de elementen uit de succesformule. Een ander element daarvan is de indrukwekkende collectie oude tractoren en landbouwmachines, die ook publiek zonder agrarische achtergrond verbazen door hun diversiteit aan afmetingen, vorm, functie, en ook vaak humor zoals een verbandtrommel als parkeerschijf achter de voorruit, of opschrift "klompen uit" op de cabinedrempel.

Het plattelandsfestival is geen aanrader voor stadsmensen met Co2-vrees, stilettohakjes, maatpakken, gevoelige neuzen of oren. Boerenluchtjes hangen overal en bij de spectaculaire trekker-trek worden de slijm-en trommelvliezen flink op de proef gesteld. Boeren die tussen de rijen machines door per tractor rustig van A naar B willen deinen ook op en neer, maar dan in de maat met de trage ploffen van hun oude diesels.

Tussen al die voor velen herkenbare voertuigen en machines ook legio zaken waarvan de bedoeling niet zo duidelijk is. Bij de machines staat nog wel uitleg, maar bij de onderdelen niets. Wie een stuk oud roest nodig heeft, weet toch wel waar het voor dient. Verder life boerenmuziek, kraampjes en volop kindervermaak, zoals een nep-koe die je echt kunt melken, en een draaimolen met mini-tractoren.

Van de bezoekersaantallen heeft hij geen idee, maar mede-organisator Bert Verbakel glimlacht van oor tot oor. Alles zit mee. "Zaterdag zijn er misschien wat minder mensen geweest, omdat het in Rooi zelf zo'n hondenweer was en ze dachten dat het hier ook een modderpoel zou zijn. Niet dus, al was het nog wel nat van de buien eerder deze week maar het was goed te doen. Veel volk dus, en weet je wat zo mooi is? We krijgen steeds meer jeugd geïnteresseerd in het festival. Die vinden een tractor uit 1970 al oud, en die staan er dus steeds vaker tussen. Er is sowieso veel veranderd in de 30 jaar dat we nu bestaan. Van een paar boeren naar 900 leden bijvoorbeeld. Meestal vallen zulke grote organisaties uit elkaar, maar bij ons is nooit trammelant. Het enige dat in al die tijd niet is veranderd, is de gezelligheid."

Jaargang 6 - Week 27 - Woensdag 6 juli 2016

Tien jaar aan het roer

Antwan Kuis werd op 1 juli 2006 naar voren geschoven als nieuwe eigenaar van Kuis Uitvaartverzorging. "Het is sneller gegaan dan ik dacht", blikt de ondernemer terug. "Ik weet nog wel dat het een hele stap was, een hele verantwoording. Maar zonder mijn personeel zou het me nooit zijn gelukt! Ik ben hen heel dankbaar."

Dat zijn mooie woorden voor zijn medewerkers. Het geeft het karakter weer van de geboren Rooienaar. Sociaal en medelevend. "Ik loop hier niet als de baas rond. Zelf beschouw ik me gewoon als één van de collega's", schetst Antwan de hiërarchie. De heren en dames die bij Kuis werken, zijn bekende en vertrouwde gezichten in het dorp. Sommigen werken er al meer dan tien jaar. Ook de vrouw van Antwan – Mariëtte - zet zich in voor het bedrijf. "Daarnaast heeft ze me altijd gesteund als eigenaar van dit bedrijf. Dat is veel waard", zegt de uitvaartverzorger die vanaf zijn zestiende meehielp in het bedrijf van vader Piet. "Ik heb altijd al geweten dat ik dit wilde gaan doen. Op mijn zestiende hielp ik met het dragen van de kist. Daarna rolde ik er steeds verder in. Tot ik het bedrijf op mijn 33e overnam.

Wat de grootste veranderingen zijn? Antwan denkt even na. Hij laat de branche in zijn hoofd passeren. "Natuurlijk is het cremeren de laatste jaren enorm in opkomst gekomen. Tien jaar geleden koos ongeveer de helft voor een crematie, nu is dat in Brabant tussen de zestig en zeventig procent. Daarnaast zijn er veel meer mogelijkheden gekomen om het as van een dierbare bij te blijven dragen. In sieraden, in urnen. Alles is voortaan mogelijk. Mede door de komst van internet zijn de veranderingen sneller gegaan." Een andere verandering heeft hij zelf ontwikkeld: Printservice Sint-Oedenrode. "Voorheen besteedden we het drukwerk uit, maar sinds een jaar of vijf doen we dat in eigen beheer."

Op de vraag hoe de uitvaartwereld er over tien jaar uit ziet moet Antwan langer nadenken. "Dat is moeilijk. Er is al zoveel ontwikkeld", denkt hij hardop. Als snel komt hij uit bij zijn wens. Een ideaal waar hij al jaren mee bezig is. Het realiseren van een crematorium en aula in Son en Breugel, aan Wolfswinkel, waar Kuis sinds jaren een dependance heeft. "De tekeningen liggen al lang klaar. Het is wachten op een goedkeuring vanuit de gemeente. Het zou fantastisch zijn als we het kunnen gaan realiseren. Deze regio heeft een crematorium nodig." Aan steun van betrokken partijen zal het niet liggen. Kuis Uitvaartverzorging onderhoudt nauwe banden met dokters, de Heilige Odaparochie en notarissen in zowel Rooi als Son en Breugel. "Met hen werk ik al jaren prettig samen. Net als met mijn collega's in de uitvaartbranche. We helpen elkaar waar het kan en dat is mooi om te ervaren", legt Antwan uit.

Drie generaties Kuis hebben inmiddels aan het roer gestaan. Staat de vierde in de startblokken? Antwan heeft kinderen in en tegen de twintig, maar hij twijfelt. "We draaien geen kantooruren. 24 uur per dag moeten we bereikbaar zijn. Dat is een hele opgave. Op dit moment kiezen mijn kinderen er niet voor, maar je weet maar nooit."

De brandweer is geliefd bij jong en oud

Net als vele ideeën die plotseling ontstaan is ook bij de brandweer in Sint-Oedenrode de gedachten gekomen om deel te nemen aan de jaarmarkt. Het enthousiasme was volop aanwezig. Zoveel zelfs dat de organisatie van de jaarmarkt ons terug floot. De organisatie wist ons te vertellen dat ze ons de ruimte niet konden bieden die we graag hadden.

Door: Frank van der Heijden, Brabant Noord, post Sint-Oedenrode

We wilden die dag de bezoekers dichter bij de brandweer brengen, zodat we uit deze bezoekers ook nieuwe leden konden halen. Daarnaast wilden we ook de bezoekers dichter bij de kennis brengen van de brandveiligheidsvoorzieningen. Dan hebben we het over rookmelders en vluchtplannen. Hiervoor werd het team Risicobeheersing van Brandweer Brabant Noord ingeschakeld.

Aan de bezoekers lag het niet, die waren er genoeg. Maar als we het over de gemiddelde lengte hebben van onze bezoekers, dan komen we al gauw op ongeveer 1 meter. Deze groep mensen kwam met grote getale op onze rode petten, sleutelkoord, pennen, tassen en pepermuntjes af. Ook had deze groep interesse in de brandweerauto zelf. Ze mochten hem zelfs aanraken. Voor de echte stoere brandweermannen - en vrouwen - in spe was er een plekje achter het stuur.

Als je dan zo bezig bent met deze dreumesen, blijkt al snel dat papa of mama ook veel interesse heeft in de brandweer. Dit is dan ook het moment om te vragen hoever hun droom gaat. En warempel, voor je het weet heb je een potentiële kandidaat aan de lijn voor de brandweer Sint-Oedenrode. Alweer een succes geboekt.

Dat de jaarmarkt populair is bij vele burgers en omwonende mag wel gezegd worden. Ruim 15000 bezoekers kwamen naar Sint-Oedenrode toe. Maar terugkijkend op de dag en doelstellingen hebben wij alles bereikt wat we graag wilden bereiken. Een perfecte dag, het weer was iets minder, maar dat kon ons niet weerhouden. Na een lange dag alles te hebben opgeruimd zijn we gezamenlijk naar een lokale eetgelegenheid gegaan. Hier hebben we onder het genot van een hapje en drankje de dag nabesproken. Alles is voor herhaling vatbaar.

Wie weet tot volgend jaar.


Een brief gericht aan het CDA

Een overweging over een te plaatse AZC, met name aan het CDA gericht.

Ik citeer een stukje uit de bijbel, iets wat de C van het CDA toch zou moeten aanspreken. "Jezus liep in zijn hoogtijdagen door de straten van Israël, er kwam een farizeeër naar hem toe en zei tegen de heer: "Heer ik bid elke dag naar U, laat mij tot u komen" maar Jezus keek verder weg en zag helemaal achteraan een klein mannetje weggedoken zitten. Jezus liep er heen en de man zei: "Heer ik ben niet waardig dat Gij tot mij komt, ik ben een tollenaar, ik wordt verdoemd door een ieder". Waarop Jezus zeide: "U bent welkome"

Wat ik hiermee bedoel is dat het niet de mensen zijn die goed gezond zijn en smokkelaars kunnen betalen die hier aan de poort staan en hulp vragen die wij moeten helpen. Dit met een miljarden kostende asielindustrie, opgetuigd door een leger van asieladvocaten, welzijnswerkers, ambtenaren IND, COA. Nee het zijn juist die mensen die niet meer de kracht en het geld hebben om te kunnen komen waar wij voor moeten zorgen.

Daar zijn er in de wereld, 60 miljoen van. Mensen die op de vlucht zijn. Het is volstrekt niet realistisch dat wij al deze mensen hier in Nederland en Europa kunnen opvangen. Europa faalt, allereerst doordat Merkel zei "wir schaffen das" zonder ook maar 1 moment nagedacht te hebben dat dit een armada aan Farizeeërs op gang bracht. Dat de toestroom zo groot werd dat Europa, zelfs een niet EU-lid moet vragen om onze grenzen dicht te houden omdat wij de stroom niet aan kunnen.

Wil men echt iets betekenen voor de wereld, dan moeten wij de pot waar het geld in zit zorgvuldig verdelen. Het is de keuze, of we betalen er onze asielindustrie van en helpen 100.000 mensen, of we gaan in de regio helpen en we helpen één miljoen mensen. Dat is de keus. Niets meer en niets minder.

Maarten Kaskens


Geloofwaardige vluchtelingenopvang

Aan geloofwaardigheid hecht onze fractie grote waarde. Om geloofwaardig te zijn moet je volgens de VVD zeggen wat je doet en doen wat je zegt. Soms is het niet eenvoudig om tot een duidelijk standpunt te komen. Niets is zwart-wit. Maar als er eenmaal een standpunt is ingenomen, dan mag je ons daar aan houden.

Inmiddels is het ruim driekwart jaar geleden dat in de gemeenteraden van Meierijstad de eerste discussie heeft plaatsgevonden over de mogelijkheden om vluchtelingen op te vangen in Meierijstad en specifiek Sint-Oedenrode. De asielinstroom was fors op dat moment, en de grote aantallen AZC's in Nederland bleken onvoldoende. U kent allemaal de beelden op de journaals van crisisopvang waarbij mensen na 72 uur weer met een bus naar een andere plek in Nederland werden vervoerd. Mensonwaardig.

De VVD vind dat we de rug niet naar de problematiek kunnen toekeren. Tegelijkertijd moet je realistisch zijn. We kunnen niet de hele wereld opvangen. De VVD kiest voor menswaardige opvang, die ook past bij de lokale schaal van ons eigen dorp. Dat betekent dat we geen grote aantallen asielzoekers willen opvangen, maar dat we prioriteit moeten geven aan de opvang en integratie van statushouders.

Statushouders zijn mensen met een (tijdelijke) verblijfsvergunning. Deze mensen hebben na beoordeling in een AZC de status gekregen van échte vluchtelingen op basis van bedreigingen en onveiligheid. Zij zoeken in ons land een veilig bestaan. Deze mensen moeten we laten doorstromen vanuit een AZC naar een reguliere (huur)woning. Integratie is van groot belang, want mag je verwachten dat iemand die na vijf of tien jaar nog terug wil naar zijn geboorteland? In de praktijk gebeurt dat logischerwijs vaak moeizaam.

Al in november wisten wij dat een tekort aan huurwoningen ervoor zorgt dat veel statushouders blijven zitten in AZC's. Zij houden bedden bezet die eigenlijk voor nieuwe vluchtelingen zijn. De reflex om een extra AZC te openen is in onze ogen dan ook verkeerd. De groep mensen met een verblijfsvergunning wordt daardoor alleen maar groter, maar we kunnen ze nog steeds geen menswaardig onderdak en integratie bieden. Als we statushouders wèl versneld kunnen laten doorstromen, zorgt dat voor lege bedden in AZC's, waardoor nieuwe AZC's niet nodig zijn.

Overigens blijkt uit de afnemende instroomgegevens dat het openen van nieuwe AZC's verkwisting van publiek geld is. Op dit moment staat 1/3 van alle bedden in bestaande centra leeg. Met miljoenen verbouwde panden hebben soms nog geen vluchteling mogen verwelkomen.

De VVD pleit daarom voor een verschuiving van de focus. Niet openen van een nieuw AZC voor leegstand, maar prioriteit op het versneld huisvesten van statushouders. En dat ook altijd met inachtneming van de belangen en gevoelens van onze eigen inwoners en samenleving.

De VVD hanteert dit standpunt voor een geloofwaardige vluchtelingenopvang al bijna een jaar. De cijfers bevestigen ons standpunt steeds meer. Wij staan hiervoor en hoeven niet te draaien. Dat maakt ons geloofwaardig. En daar hechten we grote waarde aan.

Fractie VVD Sint-Oedenrode

CDA Rooi: in het belang van vluchtelingen én omwonenden

De afgelopen weken stond Rooi bol van de discussie over de opvang voor vluchtelingen. CDA Rooi was en is vanaf het begin duidelijk en consistent in haar opvattingen. Vanuit solidariteit, medemenselijkheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid wil CDA Rooi vluchtelingen een menswaardige opvang bieden.

Nogmaals, het gaat ons hierbij om vluchtelingen uit levensbedreigende geweldsgebieden, zoals Syrië. Niet om economische vluchtelingen. En wij staan óók voor een zorgvuldige aanpak! 'Met een open communicatie met inwoners en organisaties en duidelijke afspraken', zo schreven wij enige weken geleden al in de Mooi Rooikrant. Ruimte voor dialoog, binnen het kader van de noodzaak tot voortgang van vluchtelingenopvang, hoort bij deze zorgvuldige aanpak.
In de afgelopen weken hebben we intensief gesproken met veel Rooienaren, voorafgaand aan de commissievergadering op 23 juni, tijdens bewonersbijeenkomsten en in persoonlijke gesprekken met omwonenden. Het waren openhartige gesprekken op de Rooise manier, met Rooise waardigheid. Wat uit de gesprekken naar voren kwam was barmhartigheid met vluchtelingen en bereidheid om zich hiervoor in te zetten. Wat ook naar voren kwam waren zorgen. Vooral zorgen over veiligheid, vooral de verkeersveiligheid voor schoolgaande en uitgaansjeugd over het fietspad langs de Schijndelseweg. Maar het meest opvallend waren de opmerkingen over de snelheid waarmee vluchtelingenopvang en het haalbaarheidsonderzoek naar locatie Damiaanklooster zou moeten worden opgepakt. Als een overval, zo ervaarden omwonenden dit, als een sneltrein die met een vaartje van 120 of meer door de bocht vliegt. En waarbij van omwonenden gevraagd wordt om maar even op die trein te springen. Omwonenden gaven aan graag aan de voorkant mee te willen denken, maar hier op deze manier geen kans voor te zien.
Dát is de reden waarom we samen met HvR en DGS/BVT voorgesteld hebben een klankbordgroep te vormen en de besluitvorming over een haalbaarheidsonderzoek vluchtelingenopvang naar de raad van september te verschuiven. Daarmee bieden we omwonenden de ruimte om samen met COA, politie, Elde college, Vluchtelingenwerk en Welzijn De Meierij informatie uit te wisselen en wensen en mogelijke randvoorwaarden te verkennen. De bevindingen van deze klankbordgroep kan de raad dan in september meewegen bij het besluit over de start van een locatieonderzoek Damiaanklooster. Is dit een konijn uit de hoge hoed, een plotsklapse draai of laffe politiek? Nee! Dat is de zorgvuldige aanpak die de Rooise CDA-fractie al die tijd al voorstond. Dat is ons gezonde Rooise verstand gebruiken! Zorgvuldig, in het belang van vluchtelingen én in het belang van omwonenden.
Wij wensen omwonenden en andere betrokkenen de komende weken een constructieve dialoog. Op de Rooise manier, zoals we die kennen!

Fractie CDA Rooi

Ger Brouwer, Maarten van Bakel, Rien Verhagen en Coby van der Pas

'Omwonenden'

Met verbazing las ik in het Lezerspodium (pagina 6 van de MooiRooi krant van 29 juni) en op de website MooiRooi het stuk dat was ondertekend door "Omwonenden voormalig Damiaanklooster".

Wel, ik ben ook een "omwonende" en ik ben op geen enkele wijze betrokken geweest bij dit artikel. Los van de vraag of ik het wel of niet eens ben met de inhoud: mensen die dit lezen kunnen mij nu opvattingen en uitspraken toeschrijven die helemaal niet van mij zijn.
Gaat het hier om een ingezonden brief of een redactioneel artikel? In beide gevallen zou de krant de naam van de schrijver(s) of inzender(s) moeten vermelden, zeker nu hier een duidelijke mening wordt gegeven. Gelukkig mag in dit land iedereen zijn opvattingen kenbaar maken, maar zet dan wel je naam erbij!

Namens de families Leermakers van De Leijerweg 6,
Nelly Leermakers.


Natuurlijk! Sint-Oedenrode app al op 1000 telefoons

Op Koningsdag werd de app van Natuurlijk! Sint-Oedenrode gepresenteerd. We zijn nu twee maanden verder en deze week werd voor de duizendste keer de app gedownload.

Volgens ontwikkelaar van de app – Fruitcake Studio – is de app 500 keer gedownload via een Apple en 505 keer door een Android toestel. Dat betekent dat op dit moment 1005 mensen de app inmiddels op hun telefoon hebben staan. Inmiddels zullen dat er wel meer zijn, want iedere dag komen er nieuwe gebruikers bij. Dat de teller na twee maanden op meer dan 1000 gebruikers staat is voor Natuurlijk! Sint-Oedenrode een mooie opsteker. "Het is een teken dat de app goed in de smaak valt en dat we op de goede weg zijn", aldus een woordvoerder van de stichting. Afgelopen week hebben de meeste campings en bed and breakfasts posters en folders gekregen om uit te delen aan de gasten. De app is met name gemaakt voor de toerist, voor de bezoeker die Sint-Oedenrode aan doet. Zij kunnen vinden wat er te doen is in het dorp, waar de restaurants en cafés zitten en waar ze kunnen overnachten. Hebben ze een vraag? Dan kunnen ze die via de app direct stellen aan een Rooienaar. Daarnaast blijven ze via tool op de hoogte van het laatste nieuws in het dorp. Dat maakt de app ook interessant voor de bewoners van Sint-Oedenrode.

Jola verhuist naar de Markt

De kledingzaak Jola verhuist in het najaar van de Heuvel naar de Markt.

De winkelketen heeft er voor gekozen om een flink groter pand te gaan betrekken. De kledingwinkel zal zich gaan vestigen in het voormalige pand van 't Paperas. Na het vertrek van de boekenwinkel naar de Heuvel is de zaak flink gerenoveerd en gemoderniseerd. "Ondanks dat er harde klappen vallen in de retailwereld geloven we nog steeds in het dorp Sint-Oedenrode. We gaan er ons best voor doen", licht een woordvoerder toe. Voorlopig gaat de verhuizing nog niet plaatsvinden. De voorbereidingen zijn in volle gang. Binnenkort volgt er meer informatie over de op handen zijnde verhuizing.

Rioolwerkzaamheden Boskantseweg naderen voltooiing

Het is ondergronds een wirwar van leidingen Foto: Hans van den Wijngaard

De Boskantseweg is ter hoogte van de wijk Vogelenzang alweer een aantal weken afgesloten. De reden daarvoor zijn werkzaamheden aan de riolering. Net als veel andere sectoren, hebben ook de bouwvakkers behoorlijk wat hinder gehad van de overvloedige regenval in de afgelopen periode. Maar er is licht aan de horizon, want als alles mee zit, dan is er aan het einde van de week op zijn minst weer één rijstrook open voor het verkeer.

"Er waren een aantal redenen om deze werkzaamheden uit te voeren", vertelt wethouder Van der Heijden van de gemeente. "De belangrijkste is wel dat de riolering in dit deel van de Boskantseweg vroeger aan beide zijden van de weg in de berm is gelegd. Vanaf het dorp tot aan de Tolhuisweg is het riool een aantal jaren geleden al in het midden van de weg gelegd. Nu met de bouw van de woningen aan de IJsvogel, zou één van die oude riolen in de voortuin van de nieuwe woningen komen te liggen. Dat is iets dat je niet wilt hebben. Als er onderhoud aan de riolering nodig is, wil je niet dat daarvoor de tuin van mensen op zijn kop moet worden gezet".

Toch was het eenvoudiger gezegd dan gedaan om een nieuwe riolering in de weg te leggen. Precies op dit punt komen veel leidingen bij elkaar. Er komt een grote rioolleiding vanuit het centrum die richting zuivering loopt samen met de riolering uit Vogelenzang. Om het allemaal nog ingewikkelder te maken, kruist ook het regenwaterriool uit Vogelenzang de beide leidingen ook nog eens. Tel daarbij de leidingen voor gas, stroom, water en telecom nog eens bij op en iedereen kan zich de opgave voorstellen, waar de gemeente samen met aannemer Van Doorn voor stond.

Extra pomp
Ook het weer was volgens Van der Heijden een complicerende factor. "De werkzaamheden hebben verschillende keren vertraging opgelopen. Omdat de riolering door de vele regen vol stond met water, moest de aannemer noodgedwongen wachten. Met behulp van een extra pomp hebben we wel veel water weg kunnen pompen, maar dat kost toch meer tijd, dan wanneer het droog is".

Maar het grootste leed lijkt achter de rug. Aan het einde van de week verwacht de gemeente dat er minstens weer één rijstrook van de Boskantseweg open zal zijn. Dan kan het verkeer weer rijden en is de overlast voor het grotendeels weer achter de rug. Nog een week later is de weg naar verwachting weer helemaal open.


GroenLinks Meierij en Maashorst opgericht

Foto:

GroenLinks-leden van tien Brabantse gemeenten hebben per 1 juli 2016 een nieuwe regio-afdeling opgericht: Meierij en Maashorst. "De mensen van deze nieuwe afdeling gaan de komende vier jaar samen werken aan een actieve partij in de regio, rond herkenbare groene en sociale thema's", zegt de nieuwe voorzitter Joost van der Pluijm.

"We gaan de borst vooruit steken", zo klonk het bij de oprichtingsvergadering op 29 juni in het Theaterkantoor aan de Veghelse Noordkade. De aanwezige GroenLinksers zien kansen om met elkaar politieke en maatschappelijke krachten te bundelen. GroenLinks Meierij en Maashorst gaat de komende tijd ideeën ophalen en activeren onder de leden en sympathisanten in Bernheze, Boekel, Boxtel, Haaren, Landerd, Schijndel, Sint-Michielsgestel, Sint-Oedenrode, Uden en Veghel. Bestaande lokale samenwerkingsverbanden, zoals PvdA-GroenLinks Boxtel en Progressief Bernheze, worden binnen de nieuwe regio-afdeling voortgezet. De nieuwe bestuursleden zijn voorzitter Joost van de Pluijm (Boxtel), secretaris Ad van Driel (Uden), penningmeester Sven Roovers (Boxtel), Skip Anker (Bernheze) en Genoveef Lukassen (Uden).

Natuur en landbouw
Gast van de ledenvergadering was John Vermeer van de Brabantse Milieufederatie. Hij hield een inspirerend verhaal over stadslandbouw en samentuinen. Dit biedt mogelijkheden voor projecten in de regio op het gebied van biodiversiteit en voedsel. "Je hebt de kans om van elkaars talenten gebruik te maken," vertelde hij de GroenLinksers op basis van zijn ervaringen. GroenLinks-Statenlid Hagar Roijackers vertelde over de kansen (en valkuilen) op het gebied van landbouw en natuur.

Sociaal domein
De leden gaan de handen uit de mouwen steken dus. Maar tijdens deze eerste ledenvergadering deed GroenLinks-lid Ger Jan Bömer ook de oproep om met elkaar de sociale thema's, het sociale domein, uit te diepen. "De buitenwacht kent GroenLinks vooral als duurzame partij. Maar juist in deze tijd hebben we een stevig en doordacht verhaal nodig om antwoord te bieden op sociale onrust en onzekerheid."

Het bestuur heeft daarnaast als opdracht om campagne te gaan voeren voor de Tweede Kamerverkiezingen in 2017. Ook bereidt het bestuur regionaal de gemeenteraadsverkiezingen voor 2018 voor.

Het weer is één van de meest besproken onderwerpen in ons land. Een goede reden om eens terug te kijken op het weer van de afgelopen maand. Viel er meer of juist minder regen dan normaal? Was het te warm of veel te koud. Hadden we reden om te klagen of kregen we gewoon dat wat we verdienden?

De zomer begint in juni, maar dat hebben we dit jaar niet echt gemerkt. Er viel veel regen, de zon liet zich beduidend minder zien dan dat we mochten verwachten, maar zoals de laatste tijd gebruikelijk was ook juni weer warmer dan normaal.

Eerste tropische temperatuur
Twee weken geleden, op 23 juni mochten we de eerste tropische dag van het jaar registreren. Het werd 31,4°C warm en dat eindigde natuurlijk met onweer. Gelukkig vielen de gevolgen in onze regio nog mee. Gemiddeld presteerde juni weer bovengemiddeld. De etmaaltemperatuur bedroeg 17,2°C tegen normaal 16,0°C. Ook de middagtemperatuur deed met 22,3°C tegen normaal 21,2°C van zich spreken. De minimumtemperatuur lag met 13,3°C zelfs 3 graden hoger dan normaal. De laagste temperatuur werd op 10 en op 16 juni gemeten, toen koelde het af tot 8,0°C.

Zondvloedachtige hoeveelheden regen
Wat de neerslag betreft brak de vorige maand records. Met maar liefst 166,5 mm neerslag viel er ruim 100 mm meer regen dan de 65 mm die normaal in juni valt. Daarmee viel dit jaar al 545 mm. Door de jaren heen wordt die waarde pas half september gehaald. Dat betekent dat we pas weer in de buurt van het gemiddelde komen als er tweeënhalve maand geen regen meer zou vallen. De meeste regen viel vorige maand overigens op 13 juni, toen tapten we 29 mm in een etmaal af. Het bleef slechts op negen dagen helemaal droog.

Ook de zon liet verstek gaan
De zon was in juni duidelijk minder vaak aanwezig dan dat we mochten verwachten. Met slechts 156 uur en 18 minuten scheen zij bijna 32 uur minder dan normaal. Dat is in deze tijd van het jaar zo'n twee volle dagen. De zonnigste dag hadden we op 9 juni, toen scheen de zon 12 uur en 54 minuten. De somberste dag was 21 juni, toen zagen we de zon slechts negen minuten en dat terwijl die langste dag theoretisch 16 uur en 40 minuten zonneschijn kan halen.

Kort samengevat was juni opnieuw warmer. Viel er een recordhoeveelheid regen en was er duidelijk minder zon dan waar we op mochten rekenen.

SP Meierijstad een feit

Op 28 juni hebben de leden van de SP afdelingen Schijndel en Veghel en van de SP werkgroep Sint Oedenrode op haar ledenvergadering, besloten om de afdelingen samen te voegen. Daarbij is afdeling SP Meierijstad een feit geworden.

De leden van de nieuw gevormde afdeling hebben de kandidatenlijst (top 16) vastgesteld voor de komende herindelingsverkiezingen op 23 november a.s. Tot lijsttrekker is Ruud Merks gekozen, momenteel fractievoorzitter in Schijndel. De lijst is een mix van jong en oud, ervaren en nieuw en een goede vertegenwoordiging vanuit de huidige drie gemeentes. 1. Ruud Merks. 2. Kees van Limpt. 3. Tonnie Wouters. 4. Marieke Broekmeulen. 5. Melanie Kastelijn. 6. Guido Tubbing. 7. Peter van Boxtel. 8. Bart Blommers. 9. Wouter van der Staak. 10. John van Hal. 11. Bianca van Zandbeek. 12. Nellie Oomen. 13. Stefan Bouwe. 14. Tom Liebrecht. 15. Barend Hoogteijling. 15. Ans Willems

Bestuur
Tijdens de ledenvergadering is hebben de leden ook het bestuur gekozen. Guido Tubbing is gekozen tot voorzitter van de nieuwe afdeling. Het bestuur ziet er als volgt uit; Guido Tubbing (voorzitter), John van Hal (organisatie secretaris), Tom Liebrecht (organisatie secretaris), Tonnie Wouters, Kees van Limpt, Ruud Merks en Bianca van Zandbeek.

Met herkenbare muziek uit de jaren '60 en '70 werden de zomeractiviteiten van de KBO afgetrapt Foto: Hans van den Wijngaard

Alle Rooise 50Plussers kunnen meedoen en het hoeft niet veel te kosten. Je hoeft geen lid te zijn van een Seniorenvereniging Je kunt het programmaboekje voor alle informatie ophalen bij Mariendaël, Odendael of neem eens een kijkje op Seniorrooi.nl/zomeractiviteiten. Lever het Inschrijfformulier uiterlijk 10 juli in. Digitaal of op de aangeven adressen. Het is een programma vol met ontspannende en interessante activiteiten. Prachtige muziek, speciale uitstapjes voor wandelingen en fietsen, leerzame momenten, opgaan in de natuur. Gezelligheid en lekker eten.

Een greep uit het programma:
Gezellige openingsavond met Brabantse artiesten op zaterdag 30 juli. René Goossens en Trio d'Antonet met internationale en Nederlandstalige muziek. Locatie: Zaal 'de Ontmoeting' Odendael. Zaal open: 19.00 uur. Aanvang: 19.30 uur. Aanmelden bij de zaal is ook mogelijk. Kosten: € 7,50.
Een persoonlijke uitleg van de eigen Smartphone. Je kan hiervoor speciaal in de periode van15 tot 26 augustus een afspraak maken met het Internetcafé, tel: 78 70 11. Kosten bedragen € 2,-.

Tafel-klaar koken – 'zonder kopzorgen'. Met gerechten die in een voorafgaande dag al voorbereid of zelfs tafel-klaar kunnen staan. Dat geeft rust en een feestelijk ontspannen gevoel. Inclusief ingrediënten: € 8,-. Geef voor de workshop uw voorkeursdag op: 16, 17 of 18 augustus. In den Einder om 14.00 uur.
Filosofisch café: een inleiding en een praktische oefening in het zelf filosoferen. Op 18 augustus om 10.00 uur in de AA ruimte in Odendael. Kosten: € 4,-.
Wandeling met rolstoelers en scootmobielers naar de het streekterras van de Gasthuishoeve op 26 augustus. Vertrek 9.30 uur vanaf het voorplein van Odendael. Kosten bedragen € 3,- inclusief een traktatie.
Kijken en kieken. Een fotografische oefening op een locatie in de natuur met uw eigen digitale camera. Op zondag 28 augustus. Start om 9.00 uur op de Karthuizerweg tegenover Cafe den Toel. Later op 30 augustus is er nog een nabespreking van de gemaakte foto's. Kosten bedragen € 4,-.
Als laatste een Feestelijke Brunch met zomerse warme en koude hapjes en mooie Ierse muziek van de Best irish Singers. op 31 augustus om 11.00 uur in het Sportcafé De Streepen. Kosten zijn € 7,50. Kom ook en geniet.


KBO reis Ierland groot succes

Op woensdag 1 juni arriveerden we rond 12.30 uur (plaatselijke tijd) op de luchthaven van Dublin. Hier maakten we kennis met onze gids Jenny en chauffeur Michael. Tijdens onze wandeling door de stad passeerden we Trinity College en huizen in Georgian stijl en wandelden we door enkele mooie parken. Dublin is geen grote, maar wel een heel levendige en gezellige stad. Op diverse plekken werd aandacht besteed aan de grote opstand van de Ieren in 1916 tegen de Engelse overheersing. Na een rondrit door Dublin gingen we op weg naar ons hotel in Kinnegad.

Door: Tilly van den Tillaar

Op donderdag werd Athlone bezocht. Een stadje aan de rivier de Shannon. Tijdens de reis hebben we volop de prachtige natuur kunnen bewonderen: een watervalletje dat over de weg stroomde, planten zoals de gaspeldoorn en het witte veenpluis. Galway is een toeristisch havenstadje, druk, sfeervol en met veel jonge straatmuzikanten die traditionele Ierse muziekinstrumenten bespeelden. Connemara wordt gekenmerkt door de prachtige witte paarden, die overal rondlopen, de grote schaapskudden en de vele verschillende soorten koeien.

Op vrijdag viel ons een speciaal uitstapje ten deel: met boer Martin reden we met tractor en wagen een 200 meter hoge helling op. Martin vertelde ons het verhaal van DanO'Hara (een van zijn voorouders), die ten gevolge van de Engelse onderdrukking en de hongersnoden in de 19e eeuw met een van de zogenaamde lijkkist-schepen naar de Nieuwe Wereld vertrok. Hij verloor onderweg zijn vrouw en 3 van zijn kinderen. Martin demonstreerde ons het turfsteken, zoals dat tot voor kort op grote schaal werd gedaan.

Op zaterdag vertrokken we naar The Burren, een woeste, desolate streek, heel dun bevolkt en gekenmerkt door de stenen stapelmuren die overal om de percelen zijn opgetrokken. We bezochten het havenstadje Kinvarra aan de baai van Galway
Onderweg zagen we nog diverse ringforten uit de steentijd. De Cliffs of Mohir zijn spectaculair. Op 200 meter hoogte kun je over de kliffen lopen en over de Atlantische Oceaan uitkijken. Vanwege het zonnige en heldere weer konden we in de verte de Arran Eilanden zien liggen, o.a. bekend vanwege de mooie schipperstruien die de vissersvrouwen nog steeds breien. Vanaf de haven van Doolin zijn we met een bootje naar de voet van de kliffen gevaren. In Lisdoonvarna kwamen we met een klein groepje toevallig in een pub waar Ierse muziek werd gespeeld. We ontmoetten daar een echtpaar waarvan de man uit volle borst met enkele balladen meezong en tot tranen toe geroerd was toen hij begon te vertellen over de lijdensweg van de Ieren tijdens de Engelse overheersing.

Zondag bezochten we Killfernora, waarvan de Paus de bisschop is. Daarna naar Bunratty Castle: een openluchtmuseum bij de ruïnes van een Anglonorman kasteel.

De volgende dag op weg naar Dingle. Deze haven wordt al 26 jaar bezocht door een dolfijn, die met de vissersbootjes meezwemt. Langs smalle, door hoog opgroeiende fuchsia's omzoomde wegen kwamen we bij Galarus Oratory: een kapelletje in de vorm van een omgekeerde boot en gebouwd door monniken in de 9e eeuw. Op dinsdag vervolgden we de Ring of Kerry met de kloof van Dunloe en de Commakistapas op 500 meter hoogte waar we in snel optrekkende mist terecht kwamen. In grote delen van zuidwest Ierland, de zgn. Gaeltacht gebieden wordt nog steeds het Gaelic gesproken, de belangrijkste taal die in de 19de eeuw door de Engelsen werd verboden. Zij zijn de bewakers van de elfenschatten en laten regenbogen, die de weg wijzen naar potten vol goud, verschijnen en verdwijnen,.

Op woensdag bezochten we Cork en Cobh. Cobh was de vertrekhaven van de Titanic, maar ook van de miljoenen Ierse immigranten (schatting: 3,5 miljoen) die in de VS een menswaardig bestaan zochten. Vanuit Cork zijn we teruggevlogen naar Amsterdam en was de gezellige en interessante reis door een indrukwekkend land ten einde.
We hadden een gezellige groep mensen, die allemaal met elkaar optrokken, veel plezier hebben gemaakt en veel hebben gezongen en gelachen.
Een woord van dank voor de organisatie: Corrie van der Heijden, Jan Vogels en Ton van den Hurk is zeker op zijn plaats.


Koor Cantecleer op stap

Met herkenbare muziek uit de jaren '60 en '70 werden de zomeractiviteiten van de KBO afgetrapt Foto: Hans van den Wijngaard

Op zaterdag 25 juni is koor Cantecleer naar de kasteeltuinen van Arcen geweest. Bij aankomst hebben de koorleden het kasteel bezichtigd en maakte het koor zich op voor een klein concertje bij het koffieterras.

Foto:

Al wandelend gaven ze daarna op idyllische en fraai gelegen plekjes in de tuin hun zangkunsten ten gehore aan wandelende passanten. Het koor zong liederen van o.a. Andrea Gabrieli:" Canto, canto,festa,festa", en " Morning has broken", in de zeventiger jaren vertolkt door Cat Stevens en oorspronkelijk een Keltische volksmelodie. De lunch smaakte daarna goed en kon buiten bij de Riddertent genuttigd worden, want er was (nog) geen regen. Met dank aan de weergoden die daarna overuren gingen maken. Op verschillende locaties in het park zijn er nog een paar korte optredens geweest, onder de bescherming van vele paraplu's. Om 15.00 uur werd het koor verwacht in de "Casa Verde", de groene tuinkas, waar zij een volledig concert gaf van een uur. Verschillende belangstellenden uit Sint- Oedenrode hebben in de tuinkas naar dit concert geluisterd. Een afwisselend concert waarbij het swingende "'Un poquito cantas" - een luchtig vrolijk lied uit Latijns Amerika - de zomer inluidde. Koor Cantecleer kijkt terug op een gezellige en bijzondere dag in Arcen.

Zomeractiviteiten voor alle Rooise Senioren 50Plus

Alle Rooise 50Plussers kunnen meedoen en het hoeft niet veel te kosten. Je hoeft geen lid te zijn van een seniorenvereniging Je kunt het Programmaboekje voor alle informatie ophalen bij Mariendaël, Odendael of kijk eens op Seniorrooi.nl/zomeractiviteiten. Lever het Inschrijfformulier uiterlijk 10 juli in. Digitaal of op de aangeven adressen. Het is een programma vol met ontspannende en interessante activiteiten, prachtige muziek, speciale uitstapjes voor wandelingen en fietsen, leerzame momenten, opgaan in de natuur, gezelligheid en lekker eten.

Een greep uit het programma:
Gezellige openingsavond met Brabantse artiesten op zaterdag 30 juli. René Goossens en Trio d'Antonet met internationale en Nederlandstalige muziek. Locatie: 'De Ontmoeting' Odendael. Zaal open om19.00 uur. Kosten bedragen € 7,50. Een persoonlijke uitleg van de eigen Smartphone. Je kan hiervoor speciaal in de periode van 15 tot 26 augustus een afspraak maken met het Internetcafé, tel: 78 70 11. Kosten bedragen € 2,-. Tafel-klaar koken – 'zonder kopzorgen'. Met gerechten die tafel-klaar kunnen staan. Dat geeft rust en een feestelijk ontspannen gevoel. Inclusief ingrediënten: € 8,-. Geef voor de workshop uw voorkeursdag op: 16, 17 of 18 augustus. In den Einder om 14.00 uur. Filosofisch café: een inleiding en een praktische oefening in het zelf filosoferen. Op 18 augustus om 10.00 uur in de AA ruimte in Odendael. Kosten bedragen € 4,-. Wandeling met rolstoelers en scootmobielers naar de het streekterras van de Gasthuishoeve op 26 augustus. Vertrek om 9.30 uur vanaf het voorplein Odendael. Kosten bedragen € 3,-. inclusief traktatie. Kijken en kieken. Een fotografische oefening op een locatie in de natuur met uw eigen digitale camera op zondag 28 augustus. Start om 9.00 uur op de Karthuizerweg.

Programma informatie

Rooi Actueel

Rooi Actueel met nieuws, actualiteiten, info en trends in korte uitzendingen.

Uitzending: elk heel uur, vlak voor alle andere programma's.


Rondje Rooi

Vanaf donderdag 30 juni zijn de volgende onderwerpen voorzien;

 • Laatste wedstrijd voor zomerstop Rallyteam VDZ.
 • Aandacht voor Internationale Yogadag
 • Muziekuitvoering Nos Jungit Apollo op Kerkplein
 • Dansvereniging Sunrise met What's Newz?
 • Jaarmarkt met bijzondere nevenactiviteiten
 • Gemeente ontvangt echtparen die 60 jr. of meer gehuwd zijn

Uitzendtijden: 00:00 – 03:00 – 06:00 – 09:00 – 12:00 – 15:00 - 18:00 en 21:00 uur.

Special
In gesprek met Oud Rooienaar en topjournalist Bas Haan

Journalist van het Jaar Bas Haan vertelt op zijn werkplek bij NOS Nieuwsuur in Hilversum over zijn drive, zijn roots, hoe Nieuwsuur tot stand komt, over de Deventer moordzaak en natuurlijk … achtergronden en bijzonderheden over de Teeven-deal.

Uitzending van 6 tot en met 12 juli.

Uitzendtijden: 01:00 – 04:00 – 07:00 – 10:00 – 13:00 – 16:00 - 19:00 en 22:00 uur.

Openingstijden kantoor en telefonische bereikbaarheid

Studio aan de Laan van Mariëndael 30A is bereikbaar voor bestellingen, vragen, meldingen, op elke ochtend van 09:00 - 11:30 uur behalve vrijdag, Op vrijdag is het kantoor 's-middags van 13:30 - 16:30 uur open. Telefoonnummer: 0413-471193
Uitzendkanalen en frequenties
TV Meierij is te ontvangen via KPN kanaal 559.TRINED kanaal 12.
OnsBrabantNet digitaal via kanaal 38, analoog op 792 MHz.
Via Ziggo: analoog op 256 MHz en digitaal via mediabox kanaal 36, CI+ kanaal 331.
Via Vodafone Thuis: kanaal 712
Internet
Met nieuws, informatie, veel foto's en films is TV Meierij wereldwijd te volgen
via www.tvmeierij.nl
Facebook : Achtergronden, foto's en meer … op: www.facebook.com/tvmeierij


Alsnog geslaagd!

Sint-Oedenrode – Na een tweede poging zijn deze leerlingen alsnog geslaagd voor hun opleiding. Van harte proficiat!

Zwijsen College
Atheneum
Mark van der Zanden
HAVO                
Jarno van Esch
Lian van Nostrum
Luna Smith

Elde College
Havo, economie en maatschappij
Mike van Rooij
Havo, Natuur en techniek
Britt van den Oetelaar
VMBO-tl
zorg en welzijn
Anja Vuckovic
VMBO KBL
Groen
Harm van Acht
Metaaltechniek
Imre van de Laar
Martijn Verbakel
Verzorging
Martina Asante
Britt Hazenberg
Iris van Roosmalen
VMBO BBL
verzorging
Jessie van Boekel

Herkansing voor Harmonie Nijnsel

Foto: Hans van den Wijngaard

Helaas is vanwege de regen het geplande slagwerkspektakel van Harmonie Nijnsel op 12 juni afgelast en ook het familieconcert van 22 mei kon door omstandigheden niet doorgaan. Maar nu krijgt u een herkansing om de enthousiaste muzikanten te horen: op 17 juli geven zij een Terrasconcert.
De slagwerkgroepen van Harmonie Nijnsel zullen het ingestudeerde programma ten gehore brengen. Het wordt een optreden met een scala aan leuke slagwerknummers. Dat varieert van bekende melodische nummers, zoals Wake me up van Avicii, Japanse muziek tot aan een klompendans!

Harmonie Nijnsel heeft 2 slagwerkgroepen, die beide begeleid worden door Heino Ploegmakers. Ze hebben een Jeugdpercussiegroep, waarin de beginnende slagwerkers spelen. De andere groep bestaat uit gevorderde slagwerkers. Beide groepen repeteren iedere dinsdagavond in de Beckart, waar de deur altijd open staat om een kijkje te nemen.

Ook het opleidingsorkest van de harmonie repeteert op dinsdagavond onder leiding van Hans van der Velden. Tijdens het terrasconcert zullen zij bekende nummers spelen, namelijk muziek uit de film Frozen en een medley uit de musical Mary Poppins. Komt u ook kijken op 17 juli vanaf 14.30 voor de terrassen van Oud Rooij en D'n Dommel op de Markt in Sint-Oedenrode?

Join the club!

Op zondag 25 september geeft Harmonie Nijnsel het jaarlijkse vriendenconcert. Het zal een concert worden vóór onze vrienden en mèt vrienden, want bij dit concert zullen niet alleen onze eigen muzikanten muziek maken. Iedereen die al eens een instrument gespeeld heeft of nog speelt, mag met ons mee doen.
Dit is dus jouw kans om een concert te geven met het Nijnselse orkest. Harmonie Nijnsel verzorgt een instrument, een concert en een paar gezellige repetitieavonden (met een derde helft). Jij neemt mee: je muzikale bagage en je vriendschap. Concreet betekent dit dat je enkele repetities met ons mee komt doen en daarna een concert geeft.
Opgeven of meer informatie nodig? Mail naar: info@harmonienijnsel.nl of bel 0413-354765. Natuurlijk kun je jezelf ook opgeven bij onze muzikanten. Wij hopen velen van jullie te mogen begroeten bij ons orkest!

Blaasorkest Tiona speelt voor duizenden bezoekers in Schijndel

Nog nooit in het 18-jarig bestaan van het Nijnsels Blaasorkest Tiona heeft het voor duizenden bezoekers gespeeld, de komende zaterdag is dat het geval. Dan speelt het muziekgezelschap van 13.00 tot 15.30 uur bij De Wit in Schijndel, dat gedurende deze uren volgens CEO Mark de Wit door 5000 tot 8000 mensen zal worden bezocht. Het orkest is er al weken voor 'in training'; het zal een kleine 40 muzieknummers ten gehore brengen, waaronder voor het eerst een medley van bekende ABBA-successen.

Het optreden van Tiona past in het promotiebeleid van de Schijndelse onderneming, die zich met 70.000 vierkante meter verkoopoppervlakte 'het meest complete kampeer-, tuin en sportwarenhuis van Europa' noemt. Ruim 10 keer per jaar trakteert het bedrijf aan de Rooiseweg het publiek met muzikaal entertainment van orkesten of zangers en zangeressen. Zo traden in het verleden al eens op Small Talk, Nobody en de Helgobra's.
Nu is dan aan de muzikanten van Tiona om de duizenden bezoekers met een spetterend optreden te vermaken. Op het repertoire van het Nijnsels orkest staan swingende evergreens, mooie ballades en gedurfde solostukken voor trompet, schuiftrombone en saxofoon. Bij De Wit speelt Tiona zaterdag een groot aantal bekende songs van gerenommeerde popartiesten, zoals Bruce Springsteen, Bryan Adams, Tina Turner, Bette Midler, Frank Sinatra, Demis Roussos, Duke Ellington, Caro Emerald en Kylie Minoque. Het zal herkenbare nummers ten gehore brengen van o.a. Coldplay, ABBA, Beatles, Queen, Deep Purple, The Blues Brothers en The Animals.

Zomer!

De zomer komt er, na dagen van regen, eindelijk weer aan! De hoogste tijd om er op uit te gaan. Een dagje naar het strand, zwemmen, een terrasje pakken, jezelf even in de watten leggen of een uitje met vriendinnen. Het kan allemaal want van mooi weer, daar worden wij vrouwen blij van!

Beautytips voor de zomer!
Gebruikt waterproof make-up.
Met name handig als je van plan bent om naar het strand of het zwembad te gaan. Dan wil je vast en zeker niet dat het uitloopt…

Geen foundation
Omdat je vaak gaat zweten in de zomer kan het zijn dat je foundation niet goed blijft zitten.

Zonnebrand
Heel belangrijk in de zomer! De zon is namelijk één van de grootste oorzaken van rimpels, dus als je deze liever niet wilt ontdekken in de spiegel moet je goed voor je huid zorgen.

Kleur je nagels
Je voeten mogen ook genieten van de zomer. Trek je slippers aan en geef je teennagels een mooi zomers kleurtje. Marineblauw, grijs en appelrood zijn helemaal de kleuren voor deze zomer!

Favorieten van Ingeborg Minderhoud, Praktijk Emergo

 1. Waar ben je trots op?

Ik heb heel veel om trots op te zijn. Mijn gezin, mijn praktijk. Het meest trots ben ik toch op mezelf: wie ik ben en wat ik doe.

 1. Waar zou je naartoe gaan in een tijdmachine en met wie en waarom?

Ik zou met mijn zoon en dochter in de tijdmachine stappen en terug gaan naar herinneringen uit mijn kindertijd.

 1. Wat doe je in je vrije tijd?

Mijn kinderen zeggen dat ik nooit vrije tijd heb…..ik schijn altijd bezig te zijn. Maar ik mag heel graag wielrennen, lezen en op vakantie gaan.

 1. Wat is je lievelingsfilm?
  Power of the Heart, Transporter en Save Haven.  Ingeborg Minderhoud

Terras concert popkoor Voices

Op zondag 16 oktober loopt het centrum van Sint Oedenrode vol met allerlei leuke koren. Dan vindt het evenement "Rooi vol koren" plaats.

Wilt u alvast een voorproefje op dit leuke evenement, kom dan naar op zondag 17 juli naar Liempde. Daar geeft popkoor Voices 11.00 tot 12.30 uur een terrasconcert in de mooie binnentuin van Het Wapen van Liempde. Popkoor Voices brengt Nederlands en Engels talig repertoire ten gehore. U kunt genieten van nummers van Guus Meeuwis, Madonna, Coldplay, Dotan, Amy McDonald , Racoon en nog veel meer. Het koor wordt begeleid door een 4- koppig combo. Nieuwsgierig geworden? Kom dan op zondag 17 juli naar het Wapen van Liempde Raadhuisplein 4, Liempde. De entree is gratis. Volg popkoor Voices ook op www.facebook.com/popkoorvoicesliempde

Deze week weer een prachtige foto. Wanneer is deze foto gemaakt en waar is deze foto gemaakt? We horen het graag. Stuur een mail naar redactie@demooirooikrant.nl, bel naar 0413-479322 of loop eens bij ons binnen: Heuvel 17. De koffie staat klaar.

Wil van der Linden 'masseert' mensen om ze met elkaar te verbinden

Foto: Jan van der Heyden

Boskanter Wil van der Linden (63) weet eigenlijk niet zo goed waarom een portret van hem moet worden gemaakt. 'Ik ben niet zo van op de voorgrond', zegt hij. Maar na enig aanhouden: 'Ik denk omdat ik redelijk actief ben op allerlei fronten en in het verenigingsleven, mijn naam kom je nogal eens tegen.' En dan met een grapje: 'Er wonen drie Wil van der Linden's in Sint-Oedenrode, waarvan er twee goed bekend zijn. Zij maken reclame voor mij.' Aan het einde van het gesprek is het portret van Wil van der Linden duidelijk: een bescheiden man, rustig, evenwichtig, relativerend, positief. Door zijn jeugd redelijk gehard in het leven.

Door Jan H.F. van der Heyden

'Verdiensten? Nee, die heb ik niet zo. Ik loop niet voorop, ben niet echt een kartrekker, ik doe mee. Ik help graag met iets op touw zetten. Ergens aan bijdragen vind ik heerlijk. Misschien is mijn karakter wel te zacht om een leidend figuur te zijn.'
Wil van der Linden is meer een 'verbale' masseur. Tijdens het gesprek laat hij herhaaldelijk het werkwoord 'masseren' vallen. Met dat werkwoord bedoelt hij praten. Dat doet hij graag en dat gaat hem ook goed af, vindt hij zelf. Praten om mensen met elkaar te verbinden. In bestuursfuncties binnen verenigingen, zoals de Wild Beheer Eenheid (WBE), de Boskantse Hengelsportvereniging, de voetbalclub v.v. Boskant en de Dorpsraad. 'Ik ga graag met mensen om', beargumenteert hij zijn sociale activiteiten. Terwijl Wil een pure 'techneut' is - chemisch technoloog noemt hij zichzelf - die bijna veertig jaar bij Philips werkte, eerst op het NatLab, daarna bij Philips Galvano Techniek en de laatste jaren bij het gelijksoortige ATM in Oirschot. Die daarin een gekwalificeerde functie bereikte dankzij keihard studeren in de avonduren. Zelfs in zijn militaire diensttijd volgde hij met succes de PBNA-opleiding Hogere Wiskunde.
Studeren in de avonduren, ja. Vijf jaar lang, want thuis hadden hij en zijn vijf broers en zussen het niet zo breed. Hij volgde de HBS in Veghel en wilde verder met een technische beroepsopleiding, maar als oudste in een gezin, waarvan vader al op vroege leeftijd ziek werd en met 61 jaar overleed, moest hij 'aan de bak.' Niks studeren, werken. 'We hadden een moeizaam boerderijtje, echt zo'n Brabants keuterboertje, tien tot vijftien koeien. 'Ik pakte mijn fiets, reed naar Philips en ik had een baan. Zo ging dat vroeger.'
Op het Natlab van Philips trof hij het. Goede mensen om zich heen, die al snel inzagen dat Wil van der Linden kon en wilde studeren. Cum laude slaagde hij voor de tweedelige beroepsopleiding analytische chemie. Op de Technische Hogeschool in Eindhoven volgde hij Wiskunde en Mechanica.

Foto: Jan van der Heyden

Wil van der Linden is een natuurmens. Aan de Donderdonksedijk, grenzend aan natuurgebied De Scheeken, is hij geboren en opgegroeid. 'Ik leefde vroeg in en van de natuur', zegt hij, doelend op zijn jagershobby, die hij op 18-jarige leeftijd zou overnemen van zijn vader. 'Als manneke van vijf, zes jaar ging ik met mijn vader mee de bossen in. Vond dat natuurlijk prachtig, dat jagen. Ik was achttien toen ik zelf voor het eerst een jachtgeweer in handen kreeg.' Ze joegen in De Scheeken en aangrenzend gebied op hazen, fazanten, eenden, konijnen, kraaien en houtduiven. En nog steeds is hij als jager actief, maar het is niet meer zijn belangrijkste hobby. 'Ik vind het heerlijk om met mijn hond door de bossen te struinen, dat schieten is niet meer het belangrijkste.'

'Ik heb een hekel aan rommel in de natuur, aan mensen die hun asbak vanuit de auto leegschudden.'

De natuur, daar houdt hij van. Nog steeds. Daarom ergert hij zich aan de vervuiling ervan. 'Ik heb een hekel aan rommel, aan mensen die hun asbak vanuit de auto leegschudden. Aan de lege flessen, blikjes en potjes in de bossen en langs de bermen van de weg. 'Maar ja', relativeert hij dan, 'we leven in een consumptieve maatschappij, hè.' Wil van der Linden doet er wat aan. Al meer dan vijfentwintig jaar, begonnen in de jaren negentig, organiseert hij in Sint-Oedenrode de jaarlijkse 'Opschoondag'. Mobiliseert hij mensen om het veld in te gaan of bepaalde stukken van het dorp te ontdoen van zwerfvuil. In 2007 ontdekte de gemeente zijn vrijwillige inzet als 'vuilnisman' en kreeg hij financiële ondersteuning voor de stortkosten bij Van Kaathoven. 'Och', zegt hij, 'het gaat ook vooral om het sociale aspect ervan. Na afloop drinken we met ons allen een borreltje en praten we wat na.' Een kleine honderd vrijwilligers krijgt Wil van der Linden voor dit werk wel op de been. 'Hoewel het steeds moeilijker wordt, want het moet op zaterdag gebeuren en dan mis je bijvoorbeeld de voetballers en de elftalleiders.' Op mijn vraag wat hij vindt van de mentaliteit van de veroorzakers van zwerfvuil volgt een diplomatiek antwoord: 'Het zou anders kunnen.' Een verandering van gedrag is nodig, beseft hij. 'Op scholen wordt er al meer aandacht aan besteed.' Voldoende? Wil: 'Dat is een moeilijk woord in dit geval. Ik denk dat je het nooit voor honderd procent geregeld krijgt.' Wil beschouwt zichzelf niet als een milieufreak. 'Ik ben geen vooroploper. Zal me dus niet zo gauw aansluiten bij een milieuorganisatie of zo. Maar ik ben zelf niet te beroerd om soms twee keer op een dag naar Van Kaathoven te rijden om mijn eigen vuil weg te brengen, gras en zo. En ik zou het ook gemakkelijk hierachter kunnen wegkieperen.'
Vissen doet Wil ook graag. En dat heeft eveneens met zijn gevoel voor de natuur te maken, verklaart hij. 'Die rust en de omgeving van water. De hengel is vaak het excuus om aan het water te gaan zitten, gewoon om te relaxen.' Een aantal jaren was hij secretaris van de Boskantse Hengelsportvereniging.

'Bij meningsverschillen of onenigheid lukt het mij vaak mensen bij elkaar te brengen, de scherpe kantjes eraf te halen.'

Sinds april van dit jaar is hij lid van de Dorpsraad. 'Gevraagd door een paar personen', zegt hij. Zijn motivatie: 'Het dorp voldoende leefbaar houden. Niet een dorp van alleen maar wonen, ook zorgen voor de ouderen, voor de jeugd, sport- en andere voorzieningen. Als je zelf niks doet, gebeurt het je maar, moet je maar kijken wat op een ander niveau voor je wordt beslist.' Hij denkt dat het hem gaat lukken zijn gemotiveerde doelen waar te maken. 'Op een aantal fronten wel', zegt hij, 'door veel te luisteren'. En dan, opnieuw relativerend: 'Dit soort dingen blijft altijd een spel.' Ook als Sint-Oedenrode straks opgaat in Meierijstad ziet hij nog wel een functie voor dorpsraden. 'Als je niks doet blijft Boskant een stipje op de kaart.' Hij wil samen met andere dorpsraden de krachten bundelen om invloed te kunnen blijven uitoefenen.'
Invloed uitoefenen op de overheid. Wil van der Linden heeft daar een andere term voor: 'beleid masseren.' 'Ik laat mensen in hun waarde, ben redelijk sociaal ontwikkeld, ken veel mensen. Ik denk dat ik een goede rol kan vervullen bij het werken met mensen in groepen. Mijn karakter staat daarnaar. Ik heb wel de drive om mensen te verbinden. Bij meningsverschillen of onenigheid lukt het mij vaak mensen bij elkaar te brengen, de scherpe kantjes eraf te halen.'

We belanden bij Wils' grootste hobby, het voetbal. Zelf begon hij als 17-jarige bij v.v. Boskant. 'Vrij laat', vindt hij zelf, 'maar dat kwam door de gezinsomstandigheden thuis, hard werken, en mijn vader had niks met voetbal. Later wel, toen ik eenmaal in het eerste speelde, sloeg hij geen wedstrijd meer over.' Hij begon bij de A-junioren. Herinnert zich dat hij twee achtereenvolgende wedstrijden een doelpunt maakte. Ze dachten dat ze met mij een goeie te pakken hadden. Maar in de jaren daarna heb ik nauwelijks gescoord. Dus ze hebben zich lelijk vergist.' Twee keer kampioen met het eerste elftal van Boskant, promotie van de vierde naar de tweede klasse. 'Ja, redelijk niveau.' Vooral de derby's tegen Rhode vond hij spannend. Links op het middenveld stond hij, later linkerverdediger. Op zijn 35ste zette hij er een punt achter. Maar hij bleef v.v. Boskant trouw. Als trainer van de jeugd, waar zijn twee zonen, Maarten en Roy, ook voetballes kregen van hun vader. En met resultaat. Trots vertelt hij dat ze nu beiden deel uitmaken van de selectie.
Hij is nog steeds 'aanspreekpunt' voor de eerste drie elftallen. Een 'ondersteunende rol', noemt hij deze functie. En opnieuw valt het werkwoord 'masseren' als hij uitlegt wat de 'ondersteunende functie' inhoudt. Daarnaast is hij redacteur van het clubblad, maakt graag interviews, en verzorgt de wedstrijdverslagen voor DeMooiRooiKrant. Kan dat wel objectief? 'Ja, dat kan. Ik kan na afloop van een wedstrijd goed relativeren, een wedstrijd neutraal bekijken.'

'De mest moest met kruiwagens naar buiten. Het had één voordeel: door de sterke ammoniakgeur werd ik nooit verkouden.'

Wil van der Linden kijkt 'content met hoe het gelopen is' terug op zijn leven. 'Ik voel me goed', zegt hij, 'en heb toch niet het meest makkelijke leven gehad. Ik heb een stevige jeugd achter de rug', doelend op het werken 'bij een typisch Brabants keuterboertje', de ziekte en het vroege overlijden van zijn vader. 'We hadden alleen een paard, geen tractor. Allemaal handwerk.' En plastisch verhaalt hij over het schoonmaken van de koeienstal. 'Dat mest moest allemaal met kruiwagens naar buiten. Het had één voordeel. Door de sterke ammoniakgeur werd ik nooit verkouden.'
Dan schiet hem een voorval uit zijn latere jeugd te binnen toen hij Jacqueline van Grotel uit Son leerde kennen met wie hij in 1977 trouwde. Vertelt: 'Ik had zo'n grote bos met haar' (houdt beide handen een eind van beide oren)' en een hartstikke bruin gezicht, omdat ik altijd buiten was. Toen ik voor de eerste keer met de moeder van Jacqueline kennis maakte, was het eerste wat zij vroeg: "Kan ie wel koeien melken?"'


18 / 36

Grexit, Brexit, what's Nexit?

Foto:

De Brexit, een gedrocht voor miljoenen mensen. Een zegen voor de 17,5 miljoen Britten die er voor stemden. Maar blijft het voor hen een zegen? Wat betekent het voor de toekomst van Groot-Brittannië? Wat zijn de gevolgen voor Europa? We vroegen enkele Rooienaren die nauw betrokken zijn naar hun ervaringen. John van de Sande, Willem van der Heijden en Harold van Acht aan het woord…

John van de Sande
Een klein half jaar na het referendum voor Schotse onafhankelijkheid zijn ik en mijn vrouw Marloes verhuisd naar Edinburgh, de prachtige hoofdstad van Schotland. Ik werk daar voor de Zweedse retailer IKEA als Logistics Manager.
Amper twee dagen na het Brexit referendum kijk ik samen met een vriend naar de wedstrijd tussen België en Hongarije in een lokale pub, The Golden Rule. De meerderheid van de Schotten heeft er bij het Brexit referendum voor gekozen om bij de EU te blijven. Dit in tegenstelling tot de meerderheid van de Engelse bevolking. In 2015, bij het referendum voor Schotse onafhankelijkheid, koos een kleine meerderheid van de Schotten er nog voor om bij het Verenigd Koninkrijk te blijven. Ze hebben in beide referenda gekozen voor de kracht van de samenwerking. Er heerst teleurstelling en daardoor is Schotse onafhankelijkheid, dus als gevolg van Brexit, ook in deze pub weer gespreksonderwerp van de dag.
Juist de groep die in 2015 stemde om bij het Verenigd Koninkrijk te blijven zal nu voor een onafhankelijk Schotland pleiten en hopen dat het daarmee mogelijk wordt om bij de Europese Unie te blijven, de kracht van samenwerking. De groep die stemde vóór onafhankelijkheid zal nu weer voor onafhankelijkheid kiezen, gewoon omdat ze trots zijn op Schotland, hun kilt en het monster van Loch Ness en omdat ze Engeland liever kwijt zijn dan rijk.
Komt er een nieuw Schots referendum voor onafhankelijkheid? Een interessante tijd om hier te wonen. Veel onzekerheid, voor ons, maar ook voor de Schotse bevolking.

Willem van der Heijden
Londen groeide als kool de laatste jaren, was 'booming', en daar kan nu ineens een einde aan komen. Ik werk voor Desso/ Tarkett. Het is een fabrikant van alle mogelijke vloeroplossingen voor zowel de residentiele als de zakelijke markt. We merken snel aan het aantal nieuwe projecten (en de grootte van projecten) of investeringen van bedrijven toenemen of afnemen. Binnen Desso/Tarkett ben ik actief als accountmanager voor de internationale bedrijven. Het grootste deel van onze business komt uit West- Europa waar veel hoofdkantoren voor de Europese markt zijn gevestigd.
We zien dat veel Britten zich zorgen maken over de toekomst en terecht denk ik. De Brexit betekent nu al veel baanverlies door de rem op investeringen en het verplaatsen van werkgelegenheid naar andere landen als Duitsland (Frankfurt), Ierland (Dublin), Frankrijk (Parijs) en ook Nederland (Amsterdam). Financiële instellingen als JP Morgan Bank en HSBC Bank hebben direct na de uitslag aangekondigd duizenden werkplaatsen te verhuizen naar het Europese vastenland. Voor bedrijven van buiten de EU (US, Azië, VK) is het belangrijk een locatie binnen de EU-landen te hebben om zo makkelijker toegang tot de Europese markt te krijgen.
Voor ons bedrijf betekent het nu een tegenvaller, het VK was een van onze sterkste landen, maar op iets langere termijn biedt het in andere (west- Europese) landen weer nieuwe kansen. Op de korte termijn ondervinden we nadelen aan de negatieve wisselkoers van de Britse pond en de rem op investeringen. Op de iets langere termijn verwachten we echter weer nieuwe investeringen op andere locaties wat weer nieuwe projecten oplevert.

Willem van der Heijden Foto:
John van de Sande en zijn vrouw Marloes Foto:

Harold van Acht
Grexit, Brexit, what's Nexit? Dat dekt de lading wel, als je me vraagt wat ik persoonlijk met de uitslag van het Brits referendum te maken heb.
Ik ben als Senior Portfolio Manager Credits bij Kempen Capital Management beheerder van een beleggingsfonds van rond de 5 miljard euro. Dit geld beleggen we in bedrijfsobligaties. Kort uitgelegd lenen we geld uit aan bedrijven die daarvoor een bepaalde rente betalen. De rente is een vergoeding voor het risico dat het bedrijf failliet gaat en wij het geld niet meer terug zien. Wie bepaalt die rente? Ik. Althans... Ik probeer in te schatten hoe kredietwaardig het bedrijf is en dus hoeveel rente ik van het bedrijf wil ontvangen.
En daar zit precies het probleem: Brexit maakt alles net wat minder voorspelbaar. Hoeveel rente zou je nu extra willen van een Engels bedrijf als British Telecom? En hoe verhoudt zich dat tot Vodafone, dat ruwweg 15% in plaats van 85% van de omzet uit de UK haalt? Hoe zwaar wordt het voor Vodafone nu ze ongeveer 10% meer ponden moeten betalen voor iedere Euro die ze geleend hebben?
Kortom: onzekerheid. Maar als we eerlijk zijn, dan is er altijd onzekerheid toch? Dat is juist wat mijn werk zo leuk maakt. Hoe ga je om met de dingen die je niet weet, de dingen die je wel weet en de dingen waarvan je weet dat je ze niet kan weten? En terwijl heel de UK naarstig op zoek is naar een oplossing, vraag ik me af: van welke profeet kwam dat kinderliedje? "... Engeland is gesloten, de sleutel is gebroken. Is er dan geen smid in het land, die de sleutel maken kan?"

Repair Café Schijndel in Spectrum

Een van de uitgangspunten van het Repair Café is samenwerking. Als gast van het Repair Café wordt u uitgenodigd om samen met vakmannen en vakvrouwen op verschillende gebieden de reparatie aan uw apparaat, kleding of meubelstuk uit te voeren. Welzijn De Meierij en Fairtrade Schijndel organiseren wederom een Repair Café Schijndel op donderdag 14 juli.

In de fietswerkplaats van Welzijn De Meierij in Schijndel, Steeg 9 ('t Spectrum), draait het op donderdagmiddag allemaal om repareren. Op donderdag 14 juli tussen 13.30 en 16.00 uur staan diverse vaklieden klaar: elektriciens, naaisters, timmerlieden, slijper, klusjesmannen en een fietsenmaker helpen u gratis bij alle mogelijke reparaties. Ook gereedschap en materialen zijn aanwezig. Mensen die het Repair Café bezoeken, nemen van thuis kapotte spullen mee. Broodroosters, lampjes, föhns, kleding, fietsen, speelgoed, servies en alles wat het niet meer doet, is welkom en maakt kans op een geslaagde reparatie. Het gaat in principe om kleine klusjes, waarmee men niet naar de winkel gaat en die maximaal twee uur reparatietijd in beslag nemen en makkelijk te hanteren zijn. De bedoeling is dat u samen met de vakman de klus klaart. De vaklui in het Repair Café weten bijna altijd raad. U bent van harte welkom!

Elke tweede donderdag van de maand kunt u bij het Repair Café terecht. Maar let op: In de maand augustus heeft het Repair Café een zomerstop.

Gratis films in De Blauwe Kei tijdens Fabriek Magnifique

Tijdens Fabriek Magnifique, hét cultuur- en foodfestival van Veghel, presenteert Theater De Blauwe Kei twee vermakelijke én smakelijke films. Op vrijdag 22 juli om 20.15 uur staat de komedie Chef op het programma en op zaterdag 23 juli om 14.30 uur vertoont het theater de jeugdfilm Sjakie en de chocoladefabriek. De films zijn gratis toegankelijk en inclusief een drankje. Gratis kaarten voor de films zijn te reserveren via www.blauwekei.nl, telefonisch via (0413) 34 25 55

Maria Habraken maakt portret burgemeesters

Maria Habraken bij haar schilderij. Foto:

De drie burgemeesters van de gemeenten die overgaan in de Meierijstad hebben als echte sterren geposeerd zoals bekend van het programma: "Sterren op het doek" van Hanneke Groenteman.

Dit bijzondere festijn werd georganiseerd door Phoenix Cultuur waarbij negen kunstenaars uit de drie gemeenten in totaal elf kunstwerken hebben gemaakt met de beeltenissen van deze burgemeesters. Voor Sint-Oedenrode heeft Maria Habraken mee gedaan, hier te zien met haar kunstwerk.


Brabants Asperge Genootschap sluit seizoen

v.l.n.r. Danielle Aarts-van de Loo, Cathy Buiting , Piet van Berkel en Marianne Bruin-van Groningen,

Het Brabants Asperge Genootschap heeft het aspergeseizoen 2016 officieel afgesloten met de "Houdoe Asperge" viering en een cheque overhandigd aan de Stichting "Hart op Weg". Het Brabants Asperge Genootschap promoot al ruim 20 jaar de Brabantse blanke asperge onder het motto: "Brabantse Asperges, van Kop tot Kuntje dé Lekkerste".

Er wordt door hen ieder jaar een charitatieve instelling onder de aandacht gebracht; eerder waren dit Stichting ALS, Stichting PHA en de stichting Hulphond, de stichting Muziekids en voor 2016 richten zij hun aandacht op:

Vlnr: Wil van Bruchem, Ingrid Gevers, Chris Dekkers & Joost Boumeester

De stichting Hart op Weg:
Jaarlijks verzorgt het BAG een gesponsord asperge-benefietdiner voor de bewoners van een Brabants verpleeg- of verzorgingstehuis, waarvan het BAG vindt dat dit een maatschappelijk "vergeten" groep is. Bij veel van deze instellingen is door bezuinigingen een eigen keukenvoorziening weggesaneerd en krijgen bewoners vaak geregenereerde diepvriesmaaltijden of maaltijden afkomstig uit centrale keukens. Een mooi, maar ook gevoelig product als Brabantse asperges is dan ook iets wat zelden, maar eerder nooit op het menu voorkomt voor deze toch asperge-minnende bevolkingsgroep. Ook dit jaar hebben zij dit 3-gangendiner op vrijdag 13 mei jl. verzorgt. Ditmaal voor de bewoners en van woon- zorgcentrum Odendael te St. Oedenrode, en dit jaar maar liefst voor wel 180 personen. Voor deelname aan deze asperge-avond werd aan bewoners en familieleden een kleine bijdrage gevraagd. De gehele opbrengst van deze avond; het mooie bedrag van € 1.600,00 wordt door het BAG gedoneerd aan de Stichting "Hart op Weg".

Tijdens het diner ter afsluiting van het aspergeseizoen 2016 bij Best Western Hotel de Korenbeurs te Made is deze cheque officieel overhandigd door BAG-voorzitter Chris Dekkers en Ingrid Gevers van Woon- zorginstelling Odendael, St. Oedenrode aan Joost Boumeester van stichting "Hart op Weg". Doelstelling van de stichting "Hart op Weg" is het realiseren van een medisch begeleide vakantie voor mensen met een aangeboren hartafwijking. Voor meer info zie : www.brabantseasperge.nl

Op weg naar Meierijstad Fair Trade

De afgelopen maanden is een initiatief gestart om de gemeente Sint-Oedenrode tot een Fairtrade Gemeente te maken. Binnen toekomstig Meierijstad is Schijndel nu al Fair Trade Gemeente en Sint-Oedenrode en Veghel willen, in overleg en samenwerking, elk afzonderlijk ook de titel verwerven. Vervolgens wordt dan Meierijstad Fair Trade Gemeente.

Er is zowel in Veghel als in Sint-Oedenrode een werkgroep opgericht om dit te realiseren. De eerste stap van de werkgroep Sint-Oedenrode was het opstellen van een Plan van Aanpak waar het college van B&W van Sint-Oedenrode in haar vergadering van 31-5-2016 mee heeft ingestemd. Streven is om het certificaat Fairtrade Gemeente in 2017 te realiseren.

Nulmeting
Om aan de criteria te voldoen is er naast medewerking van de gemeente, ook medewerking van de plaatselijke supermarkten, horeca ondernemingen, kledingwinkels etc. van essentieel belang. Om te zien hoe de huidige situatie is en waar er wellicht nog slagen kunnen worden gemaakt, gaat de werkgroep binnenkort van start met een zogenaamde nulmeting. Deze nulmeting wordt middels een brief en via de media aangekondigd. Vervolgens zal er via een enquête en persoonlijke bezoeken zoveel mogelijk informatie worden verzameld. Deze nulmeting wordt uitgevoerd door de werkgroep samen met een aantal studenten in het kader van een maatschappelijke stage. Mochten er nog studenten zijn die hier interesse in hebben dan kunnen ze contact met ons opnemen.

Fair Trade
Maar wat is Fairtrade? De primaire doelstelling van Fair Trade (Eerlijke Handel) is om verkoop van fairtrade producten te bevorderen, zodat producenten in ontwikkelingslanden een betere toekomst krijgen. Fairtrade zorgt ervoor dat producten onder eerlijke handelsvoorwaarden worden verhandeld met respect voor mens en milieu. De boeren en producenten ontvangen een eerlijke beloning voor hun werk en er zijn langdurige handelsrelaties. De mensen hebben hierdoor kans op een beter leven, zonder armoede en kinderarbeid. In Nederland zijn verschillende producten te verkrijgen die fairtrade zijn. Naast eten en drinken zijn er nog veel meer producten die ook Fairtrade kunnen zijn. Daarnaast zijn er vele initiatieven mogelijk welke maatschappelijk verantwoord zijn en bijdragen aan duurzaamheid. Hierbij te denken aan groene stroom, biologisch geteelde producten en streekproducten.

Groot deel Lions wordt Serviceclub Sint-Oedenrode

Foto: Jos van Nunen

In Sint-Oedenrode gaat een nieuwe club, onder de naam 'Serviceclub Sint-Oedenrode' van start. De doelen van de nieuwe Serviceclub zijn: goede doelen ondersteunen, met name doelen die een relatie met Rooi hebben. De serviceclub is vol energie en springlevend.

De serviceclub bestaat uit 26 leden. Met Herman Sips als president, en de leden Erik van Aarle, Peter Jansen, Karl Diedericks en Peter Maas is er een nieuw bestuur gevormd. De 26 leden en het nieuwe bestuur hebben er zin in. De serviceclub Sint-Oedenrode zal diverse activiteiten ontplooien om gelden die nodig zijn voor de goede doelen te verzamelen. Met de installatie van het nieuwe bestuur, in de afgelopen week, staat niets de club meer in de weg om volop aan de gang te gaan in Sint-Oedenrode.

De Serviceclub Sint-Oedenrode zal nog veel van zich laten horen, zij het met een ander etiket dan voorheen. In deze serviceclub nemen namelijk 26 voormalige 'Lions' van de Lionsclub zitting.

De Lionsclub Sint-Oedenrode onderging een grote verandering, waar veel leden niet meer achter konden staan. Dat is ook de reden dat het overgrote deel van deze club heeft besloten een nieuwe club te starten: de serviceclub Sint-Oedenrode. Van de 30 leden besloten 26 leden een overstap te maken. Voor de goede orde: de Lionsclub is dus niet opgeheven; er zijn 4 leden als Lion overgebleven.

Midzomerfeesten Olland 2016

Ook dit jaar knalt Café d'n Toel met een spetterend weekend voor jong en oud. En wel op 9 & 10 juli. Zaterdag 9 juli is er op het terrein naast het Café een beachparty. Heel het terrein wordt omgetoverd. De muziek zal verzorgd worden door Dj J'roen. Het belooft een spektakel te worden. Er wordt gestart om 19.00 uur.

Zeepvoetbaltoernooi op 10 juli 2016 in Olland. Al glibberend en glijdend door de groene zeep proberen de wedstrijd te winnen.
Er zijn twee velden beschikbaar zodat er voldoende kan worden gespeeld. Een wedstrijd speel je 5 tegen 5. Heb jij het lef en de zin om mee te doen? Twijfel niet en download het inschrijfformulier op www.loopgravers.nl. Rond de klok van 20.00 uur is de prijsuitreiking, hierna wordt de finale van het EK getoond op groot scherm.

Familie Strada terug 'naar huis'

Zes jaar geleden nam de Italiaanse familie haar intrek in de voormalige pastorie van Boskant, zij doopten om tot hun 'familiehuis' waar iedereen welkom was. Voorheen woonden zij in het Zuid-Italiaanse Bari. Het gezin met drie kinderen maakt sinds 2001 deel uit van de wereldwijd actieve gemeenschap Johannes XXIII die zich inzet voor hen voor wie geen plaats is in onze samenleving, waar alleen succes en rijkdom van belang lijken te zijn.

In de afgelopen jaren hebben Pietro en Carmela zich onder meer ingezet voor de oprichting van de diverse jeugd- en jongerengroepen in onze parochie, de pastorale raad, de viering van een maandelijkse Italiaanse mis, de organisatie van meerdere Alpha-cursussen, de muzikale ondersteuning van bijzondere vieringen en zij hebben mede aan de wieg gestaan van charitatieve activiteiten.
Over enkele weken verlaten zij onze parochie om zich te gaan vestigen aan de rand van het Noord-Italiaanse Genua, in het op een heuvel gelegen 'heiligdom van de Madonna de la Guardia', hier verschenen in 1490. Daar gaan zij zich opnieuw bezighouden met activiteiten waarbij mensen die in de vergetelheid dreigen te geraken zich kunnen aansluiten en tot ontplooiing kunnen komen. Op het terrein is inmiddels ook een aantal vluchtelingen gehuisvest.

Waarom vertrekken jullie nu na zes jaar?
"Het was een moeilijke beslissing, maar omdat onze kinderen (12, 10 en 9) onderhand naar de middelbare school gaan leek het ons toch beter om ons werk in ons thuisland voort te zetten."

Jullie waren voorheen nog niet in een ander land actief geweest. Hoe was jullie eerste indruk van Nederland?
"Erg groen! We moesten wel behoorlijk wennen, beheersten ook niet de taal. Ofschoon we heel hartelijk en gastvrij werden ontvangen kwamen we aanvankelijk toch letterlijk en figuurlijk in een 'kil klimaat' terecht. In Italië en andere zuidelijke landen heeft het individualisme nog niet echt postgevat."

Wat zullen jullie het meeste missen?
"We hebben in de parochie veel leuke, edelmoedige mensen ontmoet, oprechte vriendschappen gesloten. We waren toch een beetje een vreemde eend in de bijt, maar talrijke mensen spanden zich in om ons hier zo snel mogelijk te laten thuis voelen. We hebben veel respect voor al die mensen en al die parochianen dan ook voor altijd in ons hart gesloten; we nemen ze allemaal mee naar Italië! Weemoed maar vooral dankbaarheid overheerst nu, nu onze koffers worden gepakt. We wensen iedereen het allerbeste, de leden van het pastoraal team, alle leden van de werkgroepen en de vrijwilligers en natuurlijk de inwoners van Boskant. Wat ons betreft is dit dan ook geen 'vaarwel' maar een 'arrivederci' (tot ziens). Welkom in 'Genova!'"


Bezoek de Openluchtviering op Strobol!

Wat is er nog mooier dan een openluchtmis bijwonen onder een strakblauwe hemel en omgeven door veel oogstrelend natuurschoon in allerlei schakeringen groen? En de vogels binnen handbereik die hun hoogste lied aanheffen? In de hoop dat ze de slakken niet wakker maken. Je zou bijna geen koor mee nodig hebben……

Op zondag 7 augustus is er om 10.00 uur een openluchtviering bij Hoeve Strobol aan de Strobolseheidesteeg in het buitengebied van Nijnsel. Ofschoon we tot nu toe nog niet zo verwend zijn met 'strakblauwe hemels' gaan we er maar van uit dat we dit allemaal nog ruimschoots te goed hebben. De 'ambachtelijke open dag, beter bekend onder de naam het "Zandhoefs Oogstfeest"' op Hoeve Strobol heeft al vele decennia wijd en zijd zijn faam verworven, maar een openluchtviering ontbrak nog in het toch al fraaie plaatje. Pastoor Vincent Blom en Bert Verbakel slaan wel vaker de handen succesvol ineen, dus ook dit initiatief mag dan ook geen verrassing heten.
Rond de klok van kwart over negen start er een processie vanaf het kerkplein in Nijnsel. Op de boerenkar zit de pastoor omringd door enkele van zijn discipelen. Het gilde uit Son begeleidt de stoet en ergens onderweg haakt het Sint-Joris gilde uit Sint-Oedenrode aan. Iedereen is van harte welkom om aan te sluiten. Twee kilometer verder is dan de aankomst op de Hoeve waar om 10.00 uur de bel zal klinken in de directe omgeving van het voor deze gelegenheid speciaal geprepareerde altaar. Nicoline van Esch is inmiddels druk in touw om van alle bestaande koren een 'vakantiekoor' te formeren dat de dienst zal opluisteren.
De viering staat dus in het teken van de Oogst, je dankbaar tonen voor het voedsel dat de aarde voortbrengt. Goed om daar af en toe eens bij stil te staan om je vervolgens af te vragen hoe je zelf een steentje kunt bijdragen aan het uitbannen van de hongersnood op veel plaatsen in de wereld. Honger hebben naar gerechtigheid, het past prima in dit Heilig Jaar van Barmhartigheid.
Na de viering is er gelegenheid om met elkaar een kopje koffie of thee te gebruiken, terwijl op het uitgestrekte terrein de diverse activiteiten een aanvang nemen. Organisator en grootaandeelhouder van Hoeve Strobol Bert Verbakel heeft er weer samen met diverse vrijwilligers weer veel werk van gemaakt en volgens hem kun je deze dag nergens het 'boerenleven van vroeger' beter proeven (letterlijk en figuurlijk) dan op zijn domein. En we geloven hem op zijn woord.


Inzegening Ritakapel

Op zondag 24 juli wordt in Boskant de voormalige doopkapel van de Ritakerk in gebruik genomen als H. Ritakapel. Tijdens een feestelijke openluchtmis wordt deze kapel ingezegend. Aanvang van de viering is om 11.00 uur. Het St. Jorisgilde en seniorenorkest Dommelvolk verlenen medewerking aan de inzegening.

Bij de sluiting van de H. Ritakerk, in april 2014, is door het parochiebestuur de toezegging gedaan dat de doopkapel behouden zou blijven. Deze karakteristieke kapel zou dan een devotiekapel ter ere van de Heilige Rita worden. De plannen van toen zijn omgezet in daden!

In de voorbije jaar is de in slechte staat verkerende kapel met inzet van veel Boskantse vrijwilligers grondig gerestaureerd. Betonrot is aangepakt, een nieuwe vloer gelegd en het klokkentorentje is geheel vernieuwd en binnenkort is het klokje zelfs hoorbaar. Bij de inrichting van de kapel komt veel terug uit de voormalige kerk. Ook de aangepaste vorm van de kapel kent stijlelementen van de Ritakerk.

Met het verdwijnen van het kerkgebouw, blijft zo de verering van de Heilige Rita gewaarborgd. Vanouds is Boskant immers een 'Ritadorp'. Dat blijft het ook!
Op 29 juli 1956 legde Bouwpastoor Teurlings de eerste steen van de Ritakerk. Zestig jaar later zal de huidige pastoor de Ritakapel inzegenen. Een reden tot dankbaarheid! Dat vieren wij zondag 24 juli tijdens de feestelijke eucharistieviering. Na afloop is er koffie en thee.


9 juli Expositie Mgr. Bekkers, Martinuskerk-Centrum                         14.00-16.00 uur

                Orgelconcert, Martinuskerk-Centrum                                                 15.30 uur

11 juli Mogelijkheid pastoraal gesprek, Odendael                                 13.30-17.00 uur

                Biddende Moeders, Antoniuskerk Nijnsel                                         13.35-14.30 uur

12 juli Bijeenkomst Zonnebloem                                                                         19.30 uur

13 juli Expositie Mgr. Bekkers, Martinuskerk-Centrum                         14.00-16.00 uur

14 juli Ziekenbezoekgroep Martinus-Centrum                                         13.30 uur

16 juli Expositie Mgr. Bekkers, Martinuskerk-Centrum                         14.00-16.00 uur

                Orgelconcert, Martinuskerk-Centrum                                                 15.30 uur

17 juli Expositie Mgr. Bekkers, Martinuskerk-Centrum                         14.00-16.00 uur

20 juli Expositie Mgr. Bekkers, Martinuskerk-Centrum                         14.00-16.00 uur

Samen zingen in de liturgie

Eenmalig project Martinus koor o.l.v. Nol Ardts

Uitnodiging:

Graag nodigen we je van harte uit om twee repetities van het Martinus Koor mee te maken, waarin we ons in kort tijdsbestek oriënteren op de muziek en zang in de eigentijdse liturgie(viering) en het gebruik van onze stem als instrument.

Zingen is een vaardigheid, die iedereen zich kan eigen maken. Zingen is een goede manier om je te uiten, óók in je geloof.

Wij hopen als koor interesse te wekken voor liturgische muziek, die rijk is en interessant en mensen te laten ervaren dat het fijn is om samen te zingen.

De openbare repetities zijn op donderdagavond 7 juli en 14 juli in de Aula van de Odaschool van 20.00 uur tot 22.00 uur.

Het programma: Inloop/kennismaking 19.30 uur – 20.00 uur

                         Inzingen 20.00 uur – 20.20 uur

                         Instuderen: lied 'Viva voce!' 20.20 uur-21.00 uur

                         Koffie/thee pauze: 21.00 uur- 21.15 uur

                         Instuderen: lied en afsluiting tot 22.00 uur.

Zondag 17 juli om 9.30 uur Martinus kerk Gezamenlijke afsluiting van het project.

Aanmelding van deelname via: a.ardts@upcmail.nl of

                                                         m.jacobs-ee3@kpnplanet.nl

Mede namens pastoor Vincent Blom, Bert Augustus, organist,

                                         Math Jacobs, voorzitter Martinus Koor,

                                         en Nol Ardts, dirigent/zangpedagoog

Ieder mens is zelf verantwoordelijk voor zijn eigen ontwikkeling.

Eerste zomerconcert op het Smitsorgel

Afgelopen zaterdagmiddag om half vier hoorden men de eerste zomerse orgeltonen uit het Smitsorgel komen in de H. Martinuskerk. Deze primeur was gegund aan István Eperjesy. Het waren krachtige tonen.

István, (Helmond) begon op zesjarige leeftijd met orgellessen bij Ine Noijen en Henk Bosscha. Op zijn vijftiende studeerde hij orgel bij Jan v.d.Laar op het fraaie Robustelly-orgel van de Lambertuskerk in Helmond.

István Eperjesy Foto: Bert de Graaff

Hij nam deel aan internationale orgelconcoursen en volgde verschillende interpretatie-cursussen. Regelmatig treedt hij op als orgelsolist. Als kerkorganist is hij verbonden aan diverse kerken in de regio Helmond/Eindhoven. In het dagelijks leven is hij Software Engineer bij Bosch Rexroth Electric Drives & Controls te Eindhoven.

Het was voor de derde keer dat hij in Rooi een orgelconcert gaf. De eerste keer was 19 augustus 2006 en de tweede keer was op 14 juli 2012. Op het programma stonden werken van Johann Sebastian Bach (1685-1750); "Preludium en Fuga in D-dur" (BWV 532), een feestelijk virtuoos werk, "Christ unser Herr, zum Jordan Kam" (BWV 684), wordt ook wel de "Duitse Orgelmis" genoemd. Trio super: Herr Jesu Christ, dich zu uns wend, (BWV 655) is een van de achttien Leipziger koralen. Bach bewerkte dit tot een levendig trio met aan het eind een Italiaans tintje. Van Johann Bernhard Bach (1676-1749), een achterneef van Johann Sebastian. "Ciaconna Bes-dur", een variatie reeks van harmonische progressie. Rober Schumann (1810-1856), 2 fuga's uit "Sechs Fugen uber den Namen Bach", Op 60.(Fuge No IV en III) Ten slotte de "Premiere Sonate (Symphonie) pour l' Orque", Op 42, van Alezander Guilmant (1837-1911). , Introduction, Pastorale en Final.

De organist haalde alles uit het orgel, het leek wel of het hele symfonie orkest op het koor stond. Istvan kwam helemaal los. Het was een geweldige muzikale belevenis.

Zaterdagmiddag inloopconcert 'Op en rond het Smitsorgel'

Op zaterdag 9 juli as. begint om 15.30 uur het tweede zomer-/ inloopconcert 2016 dat wordt georganiseerd door Stichting Smitsorgel Sint-Oedenrode. Deze zaterdagmiddag is het Smitsorgel niet alleen solo te horen. Een evenwichtig, uitgebalanceerd en gevarieerd muzikaal menu krijgt de bezoeker voorgeschoteld door bas/bariton Frank Hermans en organiste Tannie van Loon.

Beiden zullen daartoe 'alle registers opentrekken'. De concertbezoekers kunnen dan ook rekenen op een instrumentale en vocale traktatie. De organiste Tannie van Loon verzorgde ook in 2014 en 2015 een zomerconcert in Sint-Oedenrode. De positieve reacties van de concertbezoekers was voor de Stichting aanleiding om haar ook dit jaar weer uit te nodigen.

Tannie van Loon (1974) studeerde achtereenvolgens schoolmuziek, piano en orgel aan het Brabants Conservatorium in Tilburg; piano bij Ton Demmers en orgel bij Bram Beekman. Zij treedt regelmatig op als soliste, begeleidt op projectbasis diverse koren en is organiste van de Maria Presentatiekerk in Aalst. In de afgelopen jaren heeft zij onder andere concerten mogen geven in de kathedralen van Den Bosch, Brugge, Brussel, de Grote Kerk in Breda, de Universiteitskerk St. Mary the Virgin in Oxford, de St. Severikirche te Erfurt, de Dom van Wenen, het klooster in Melk en de Thomaskirche te Leipzig. Sinds 2015 speelt zij in 'Tango de Barrio' (bandoneon, viool en piano). Dit trio speelt zowel traditionele tangomuziek als modernere werken van onder andere Astor Piazolla. Ook verzorgd zij tijdens schooluren piano- en orgelles.

Bij bas/bariton Frank Hermans begon de liefde voor zingen bij Frank Hermans in het World Youth Choir, waarmee hij tussen 1993 en 2001 de wereld bereisde. Op jonge leeftijd begon hij met zingen bij Hortus Musicus Religiosus in Bergen op Zoom, onder leiding van Hans Smout. Later studeerde hij 'zang' en 'kerkelijk koorleider' aan de Fontys Hogescholen in Tilburg. Sindsdien zoekt hij nog regelmatig coaching bij Paula de Wit, Peter Harrison en Meinard Kraak. Frank zong als koorzanger bij het Gewandhaus Kammer Chor in Leipzig en Ensemble Lyrique. Hij zette zijn eerste stappen op het operavlak in Spanje bij Peter Harrison. Naast zijn podiumwerk is Frank actief op Factorium in Tilburg waar bij zanglessen verzorgt en koren coacht. Hij werkt als docent vocale kennis en vaardigheden bij Stichting Maestro, een opleiding voor amateurdirigenten. Ook heeft Frank een privé-praktijk en verzorgt hij sinds 2011 masterclasses in Argentinië (en Uruguay), waar hij ook enkele recitals gaf en waar hij als oratoriumzanger te beluisteren is.

Op het afwisselend programma van zaterdagmiddag 9 juli staan o.a. werken van: P. Hindemith (1895-1963), F. Schubert (1797-1828), F. Mendelssohn (1809- 1847), J. Jongen (1873-1953), G. Fauré (1845-1924), R. Hahn (1874-1947) en M. Chr. de Jong (1961). Stichting Smitsorgel zet zich in voor het behoud van het monumentale orgel van de H. Martinuskerk als cultureel erfgoed. Ook dit concert is gratis maar om aan de doelstelling te kunnen voldoen brengt de stichting de concertbezoekers graag een collectemand onder uw aandacht voor een financiële donatie.

Kerkberichten

H. Martinus Olland
Za 09/07: 17.30 u.
Eucharistieviering met kerkkoor. Intenties: An de Bie-v.d. Berk, Chris Essens.
Protestantse Kerk Knoptoren
Zo 10/07: 10.00 u. Dienst in de Knoptorenkerk. Predikant Ds. G. Baerends, Dienst van Schrift en Tafel.
Sint Antonius, Nijnsel
Zo 10/07: 11.00 u. Eucharistieviering met volkszang. Intenties: Annie Stamps- v.d. Ven, Zus Oerlemans- van Geffen, Harrie Dekkers.
Kerkberichten Martinuskerk (centrum)
Za 09/07: 14.00 u. tot 16.00 u.
Expositie Mgr. Bekkers.
Za 09/07: 15.30 u. tot 16.30 u. Orgelconcert.
Za 09/07: Vijftiende Zondag door het Jaar – Zondag van Barmhartigheid – Zending Wereld Jongeren Dagen 18.30 u. Eucharistieviering met Volkszang. Intenties: Marietje van den Biggelaar – van de Wijdeven, Hill Jansen, Gerda Kusters – Hoedemakers.
Zo 10/07: Vijftiende Zondag door het Jaar – Zondag van Barmhartigheid – Zending Wereld Jongeren Dagen 09.30 u. Eucharistieviering met Jongerenkoor. Intenties: Jan van Rooij en zoontje Marcel, Janus Strijbos, John Harks, Carla van Kaathoven – Havinga, hun beider opa's en oma's en verder overleden familieleden, Sjaan en Gerard Wenting – Kreté en Annemiek, Adriaan Brugmans, Overleden familieleden van de familie Brugmans – Merks, Overleden familieleden van de familie van der Linden – Swinkels, Jo van de Wijdeven – van Berkel.
Zo 10/07: 12.00 u. tot 16.30 u. Bijeenkomst voor leden KRO/NCRV: lezing door Wilfried Kemp in de Martinuskerk. Met bezoek aan de expositie Mgr. Bekkers. Deze week is er 's ochtends om 09.00 u. geen Eucharistieviering in de Martinuskerk.
Wo 13/07: 14.00 u. tot 16.00 u. Expositie Mgr. Bekkers.
Do 14/07: 13.30 u. Ziekenbezoekgroep Martinus Centrum.
Sint Genoveva-kerk, Breugel
Do 07/07: 18.15 u. Rozenhoedje, 18.30 u. Eucharistieviering, aansluitend stille aanbidding
Vr 08/07: 18.15 u. Rozenhoedje, 18.30 u. Eucharistieviering
Zo 10/07: 09.30 u. Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Intentie: Ietje van Dinther-Raeven, Riet van der Meeren-Prinsen, Elie Kluijtmans-Eestermans, Alex vd Heuvel, Willem de Roos, Jozef Xhofleer.
Di 12/07: 18.15 u. Rozenhoedje, 18.30 u. Eucharistieviering
Do 14/07: 18.15 u. Rozenhoedje, 18.30 u. Eucharistieviering met aansluitend stille aanbidding
Vr 15/07: 18.15 u. Rozenhoedje, 18.30 u. Eucharistieviering
Za 16/07: 18.30 u. Eucharistieviering
Zo 17/07: 09.30 u. Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Kinderwoorddienst
intentie: Harry Swinkels Veerstraat, Willy Scheepers, Ben de Korte, Corrie Sanders-Welte, Louis van der Schoot, ouders van den Oever-Migchels.
Odendael, Sint-Oedenrode
Zo 10/07: 10.00 u.
Woord en communieviering
Di 12/07 Rozenhoedje, bidden in de stilte ruimte. Intenties: Dhr. v.d. Kerkhof. Bijzondere intenties: Fam. Verhagen - Sanders.


Koude koffie

Een kop koffie staat binnen handbereik. Even sluit ik mijn ogen. Je zit naast me. Je buigt je voorover en legt je hand op mijn arm. 'Heb ik jou al verteld van die keer in de kerk?' Met pretoogjes kijk je me aan. Je wacht mijn antwoord niet af.

'Ik wilde de begrafenis van een kennis bijwonen. Om niemand tot last te zijn, ging ik er alleen naar toe. Ik heb de rollator gepakt en ben hier mooi binnendoor gelopen, door het Marionettenstraatje. Eigenlijk moest ik haasten, ik was aan de late kant. De kerk zal al vol. Gelukkig vond ik achterin nog een plaatsje. Mijn rollator heb ik aan de zijkant laten staan. Hier in de Martinuskerk kan dat. Daar stond hij niemand in de weg. En ik kon hem mooi in de gaten houden.' Ik glimlach. Je vat het op als een aanmoediging om verder te vertellen. Tijd voor een slokje koffie is er niet. Het verhaal moet af.

'Halverwege de mis ging er ineens een telefoontje over. Eerst had ik het nog niet zo in de gaten. Maar het leek wel of het geluid steeds harder werd. Heel irritant. Wie laat dat nou gebeuren? In de kerk zet je je telefoon toch uit? Ik zat rond te kijken wie er dat ding toch zo onfatsoenlijk lang liet rinkelen. Het ging maar door.' Je pauzeert even. In je twinkelende ogen zie ik hoe je geniet. Je rode koontjes verraden de spanning.
'Toen zag ik een man van de begrafenisonderneming naar achteren komen lopen. En het gekke was, hij liep recht op mijn rollator af. Daar had hij toch niks te zoeken? Wat moest die man met mijn rollator? Ik zag hem zelfs graaien in het mandje; hij bleef er maar in bezig. En voor ik besefte wat er aan de hand was, werd het stil. Het geluid van de telefoon was gestopt.' Je verslikt je bijna in je woorden, zo graag wil je je verhaal afmaken. Lachend pak je mijn arm stevig vast. Ik weet wat komen gaat, ik wil het je maar al te graag horen vertellen.

'Het was dus verdorie mijn telefoontje dat zo hard rinkelde. Ik wist niet eens dat ik het meegenomen had, dat het in de rollator zat. Je snapt wel dat ik toen niet meer rustig zat. Ik heb niet meer die kant opgekeken, heb net gedaan alsof ik er niks mee te maken had. Toen de mis uit was, heb ik gewacht tot de meeste mensen vertrokken waren. Dan zou niemand zien dat die rollator van mij was. Dus loop ik als een van de laatsten naar buiten en pak zonder iemand aan te kijken m'n rollator. Zo snel als ik kan loop ik door. Ik dacht nog, ik kom er goed mee weg. Toen ik bijna in het portaaltje was, voelde ik een hand op mijn schouder. Ik kijk om en zie de man van de begrafenisonderneming achter me staan: 'Mevrouw, …. Marian heeft gebeld.'

Je leunt naar achteren. 'Ik heb niets teruggezegd, want ik vond het maar vreemd. Hoe weet hij dat? Kent hij ons Marian? En wat moest hij van haar?'

Glimlachend doe ik mijn ogen open. Wat kon je toch altijd smakelijk vertellen. De stoel naast mij is leeg. Weemoedig drink ik mijn koude koffie.

Elli de Rijk
reageren?
schrijvers@impesant.nl


Ahrend Balance bekroond tot 'Furniture Product of the Year 2016'

Foto: Hans van den Wijngaard

In het Verenigd Koninkrijk heeft Koninklijke Ahrend de prestigieuze Mixology interieur design award gewonnen in de categorie 'Product of the Year – Furniture' voor de Ahrend Balance.

Op donderdag 23 juni kwamen meer dan 2.000 van de meest invloedrijke mensen in de Britse interieur design industrie samen voor de Mixology Awards. Deze awards worden elk jaar georganiseerd vanuit Mix Interiors, het toonaangevende magazine voor de Britse commerciële interieurmarkt.

Dit jaarlijkse event is een van de belangrijkste evenementen in de Britse interieur design kalender en wordt bezocht door architecten, interieurontwerpers, interieurbedrijven, consultants, project management firma's en meubelfabrikanten en –dealers. De awards werden toegekend door een onafhankelijke jury van gerenommeerde architecten, designers en consultants.

Mixology16 jurylid Mark Simpson: "Felicitaties aan het Ahrend team met het winnen van de Mixology16 award 'Product of the Year – Furniture". Dit is een geweldige prestatie, want de andere genomineerden waren ook van een bijzonder hoog niveau. We waren met name onder de indruk van Ahrend Balance vanwege de balans tussen design, functionaliteit en modulariteit met behoud van zo'n hoge mate van duurzaamheid." Bastiaan Brouns, Managing Director Koninklijke Ahrend UK: "Dit is een fantastische prestatie voor het team in het Verenigd Koninkrijk en dit laat zien wat voor een impact Koninklijke Ahrend heeft op de Britse markt. Het maakt het extra bijzonder omdat er dit jaar een record aantal producten was ingezonden voor deze award. Ahrend Balance, ontworpen door Marck Haans, heeft inmiddels al meerdere prijzen gewonnen. Dit benadrukt alleen maar de internationale aantrekkingskracht van Ahrends Dutch Design en Balance als een van de meest modulaire en circulaire werkplekconcepten."

Damiaancentrum zoekt vrijwilligers

Het Damiaancentrum is een plek waar mensen elkaar ontmoeten, samen werken en elkaar inspireren. De aandacht gaat daarbij vooral uit naar de meest kwetsbare mensen in de samenleving, mensen die er, om wat voor reden dan ook, alleen voor staan. Voor de activiteiten, die daartoe ontwikkeld zijn, worden vrijwilligers gezocht, met name voor het textielatelier (donderdagsmiddags) en de ontmoetingstuin (maandags).

Het Damiaancentrum is gelegen in het hart van Meierijstad: achter het gebouw van Kentra 24, het voormalige Damianenklooster aan de Schijndelseweg 46 in Sint-Oedenrode. Op deze prachtige locatie ontvangen wij mensen om elkaar middels allerlei activiteiten te ontmoeten. Naast het textielatelier, waar mensen leren omgaan met naaimachines en zo elkaar ontmoeten, is er de Keukenpraat, waar tijdens het koken en eten met elkaar in het Nederlands wordt gesproken. Er zijn de maandelijkse Onderonsjes voor senioren en de Gesprekken te Pas voor iedereen. Ook de tuin, waarin naast bloemen groenten worden gekweekt, is een ontmoetingsplaats.

Wil je meedoen of eerst meer weten? Kom gerust een kijkje nemen op een dinsdagmorgen (vrije inloop), kijk op de website www.damiaancentrum.nl, neem contact op via info@damiaancentrum.nl of bel naar 06 43 65 48 50.

Het Steunpunt Vrijwilligerswerk op zoek naar vrijwilligers

Het Steunpunt Vrijwilligerswerk van Welzijn De Meierij is steeds op zoek naar vrijwilligers voor uiteenlopende vragen in Schijndel en Sint-Oedenrode. Op de website www.welzijndemeierij.nl wordt een overzicht gepresenteerd waar allerhande vacatures te vinden zijn in uw eigen omgeving. Ook deze keer hebben we enkele interessante vacatures van de vacaturebank voor u uitgelicht.

Mevrouw brengen naar en ophalen van dagbesteding
We zoeken een vrijwilliger die een mevrouw (in een rolstoel) op dinsdag en/of donderdag 's morgens om 10.00 uur naar de dagbesteding in Odendael brengt en 's middags om 16.00 uur terug naar huis brengt. Mevrouw woont vlakbij Odendael. (vacaturenummer 16916)

Slechtziende mevrouw begeleiden naar Odendael
Een slechtziende mevrouw zoekt een vrijwilliger die haar een keer per twee weken op donderdagmiddag begeleidt naar de ontmoetingsgroep in Odendael. Daarnaast zou mevrouw ook graag een keer per week naar Odendael gaan voor het voorlezen van de actualiteiten bij Het Palet. (vacaturenummer 16851)

Meneer houdt van goed gesprek en kopje koffie
Een 94-jarige meneer is op zoek naar een vrouwelijke vrijwilliger die hem een keer per week wil bezoeken. Hij houdt net als u van een goed gesprek bij een kopje koffie. Bezoektijd in overleg. (vacaturenummer 16850)

Voor aanmelding of informatie kunt u contact opnemen met het Steunpunt Vrijwilligerswerk van Welzijn De Meierij; u kunt bellen (073 – 5441400) of mailen (vrijwilligerswerk@welzijndemeierij.nl). Bezoek ook onze website voor al andere vacatures en activiteiten (www.welzijndemeierij.nl).

Rondje Rooi voert langs de mooiste plaatsen in de regio

Foto: Hans van den Wijngaard

Het traditionele Rondje Rooi werd afgelopen zondag alweer voor de veertiende keer verreden. Vanaf de Vresselse Hut vertrokken rond de klok van halfelf ruim honderdtwintig oldtimers voor een tocht van ongeveer 85 kilometer door de mooie omgeving van Sint-Oedenrode. De deelnemers reden via Liempde en Boxtel richting Den Dungen om vervolgens in Vinkel te pauzeren. Van daaruit ging de route via Uden en Veghel naar de Rooise Markt.

Door de vele regen van de afgelopen weken, was het grasveld achter de Vresselse Hut dit jaar niet bruikbaar als verzamelpunt. Noodgedwongen moesten de organisatoren uitwijken naar de dierenweide op de hoek van de Vresselseweg en het Hei-eind. Een jong reetje, een vaste bewoner van de dierenweide, was het daar echter niet mee eens. Het beestje wist uit zijn tijdelijke onderkomen te ontsnappen en dartelde al snel in 'zijn' wei tussen de oldtimers. Dat veroorzaakte vertraging bij de vertrekkende voertuigen, omdat niemand het risico wilde nemen dat het beestje de weg op zou rennen.

Zelf de weg gezocht
Behoudens dit kleine incident, dat geen naam mag hebben, gebeurden er geen gekke dingen tijdens de toertocht. Of het moet zijn dat sommige deelnemers het zo druk hadden met buurten, dat ze enkele keren van de route afraakten. Zoals de bestuurder met bijrijders van de enige Lada die aan Rondje Rooi deelnam. "Nadat we de tweede keer van de route raakten, hebben we zelf maar de weg teruggezocht naar de Rooise Markt. Maar het belangrijkste is dat we een mooie dag hebben gehad", vertelt Pieter van Erp die al jaren met de Lada van zijn vader deelneemt aan Rondje Rooi.

Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard

De organisatie van Rondje Rooi doet haar uiterste best om de kosten voor de deelnemers aan de toertocht zo beperkt mogelijk te houden. "Ook dit jaar is het dankzij de verschillende sponsoren ook weer gelukt om een mooie tocht te organiseren", vertelt mede-organisator Ad Peeters. "We willen deelname aan de tocht voor iedereen mogelijk maken. Voor het geld hoeft niemand het te laten".

Erfgoed
De toertocht is zeker geen wedstrijd, maar toch was er voor een aantal deelnemers aan het einde van de tocht toch een prijsje. "We willen de deelnemers stimuleren om het erfgoed dat zij in bezit hebben te behouden", vertelt Frans Mabesoone. "Daarom hebben we voor de mensen die veel tijd en energie in hun auto stoppen een kleine aanmoedigingsprijs. Die is zeker niet voor diegene met de mooiste of de duurste auto, maar voor mensen die hun best doen om de oldtimer in ere te houden".

De aanmoedigingsprijzen gingen dit jaar naar de heer Van der Aa, met zijn VW-bus 2TA, de heer Renders met zijn A-Ford, de heer Van de Meulengraaf met zijn zilvergrijze Corvette, de heer Van Keulen met een Simca Rally E, de heer Van de Wijdeven met zijn Moris Minor uit 1934 en de heer Van der Meijden met zijn Moris Minor uit 1969.


Zij Actief Nijnsel sluit seizoen af met beugelavond

Woensdagavond jongstleden was de afsluitingsavond van Zij Actief Nijnsel. Om half acht in Olland bij de beugelbaan van "De Lustige Spelers." Terwijl er een kop koffie of thee gedronken werd met een heerlijke zelfgemaakte notenkoek erbij, kregen de dames uitleg over het beugelspel.

Twee teams van twee personen speelden een kwartier lang tegen elkaar om de meeste punten te vergaren. De andere spelers genoten rondom de baan van de soms hachelijke capriolen die werden uitgehaald om de zware ballen met behulp van een slaghout, ook wel sléger genoemd, door de beugel te krijgen. De dames hadden veel plezier. Regelmatig moest er een sprongetje gemaakt worden om een aanrollende bal te ontwijken. Zo'n bal met een gewicht van 4,2 kg. wil je niet op je tenen krijgen. Een ding is zeker: Er is veel gelachen deze avond. De punten werden geteld. De winnaars kregen hun prijs uitgereikt plus applaus voor hun prestatie. Ook de dames die de heerlijke hapjes hadden gemaakt, werden even in het zonnetje gezet. Het was een gezellige afsluiting van het seizoen. Er is weer bijgepraat. Nu kon men gaan genieten van de zomervakantie.


Van Engeland: Alles onder 1 dak

Foto: Lisa van de Ven

Van Engeland ijzerwaren en gereedschappen is al een langere tijd een begrip in Sint-Oedenrode. Als leverancier voor Bouw en Industrie beschikt van Engeland Groothandel over een uitgebreid assortiment:, deuren, hang- en sluitwerk, bouwbeslag, machines en toebehoren, gereedschap, bedrijfskleding, ijzerwaren, persoonlijke bescherming en bevestigingsmateriaal.

Maar het bedrijf doet meer…..

Zij onderscheiden zich door: Goede service en deskundig advies, wederzijds vertrouwen, aanbieden van A- kwaliteitsproducten, werken met ervaren medewerkers met ruime kennis van zaken en ze proberen altijd te voldoen aan specifieke wensen en eisen van de klant.
John van Engeland: "Het gaat bij ons om het totaalplaatje, van het begin tot het eind moet alles goed zijn. Alles regelen op één adres maakt garantie, onderhoud en service eenvoudiger. Al jaren werken we met dit team samen waardoor de samenwerking dusdanig goed is zodat de klant niet voor verrassingen komt te staan.

Bij de verkoop van producten krijgt de klant een deskundig advies. Er wordt uitleg gegeven en er wordt gesproken over wat er moet gebeuren, zodat altijd de juiste machines en producten gebruikt worden. Voor de jaarlijkse keuringen van machines en klimmateriaal kunt u hier ook terecht. Van Engeland is een erkend Politiekeurmerk Veilig Wonen bedrijf en ze geven preventieadvies alsmede kunnen zij alle noodzakelijke aanpassingen en/of reparaties aan uw woning/pand vlot en deskundig uitvoeren.

Niet alleen bedrijven zijn klant bij van Engeland maar ook particulieren klanten vinden hun weg naar van Engeland. Zij zijn hier op het juiste adres voor bijv. binnen- en buitendeuren, laatste trends in deurkrukken, hang- en sluitwerk, brievenbussen, kluisjes, bijmaken van sleutels allemaal te zien in de ruime showroom. Van Engeland bezorgt in heel Nederland, mits voorradig, binnen 24 uur.

"Men kan bestellingen mailen of per telefoon doorgeven ", aldus John. Service staat bij van Engeland dus hoog in het vaandel. Problemen worden altijd opgelost en de klant is koning.

Van Engeland Groothandel: Dagelijks geopend van 08.00 – 17.30, zaterdag van 09.00 – 12.00. Alfred Nobelstraat 2, 5491 DB Sint-Oedenrode, 0031 (0) 413-477284, www.vanengeland.info, mail@vanengeland.info.


Roois Tourspel 777 deelnemers

Foto: Jeroen van de Sande

De 32e editie van het Tourspel is weer van start. Dit jaar strijden 777 lijsten om de felbegeerde hoofdprijs van € 449,- en eeuwige roem in Sint-Oedenrode en omstreken. De Tour is sinds zaterdag gestart en er zijn al enkele verrassingen. Wat te denken van favoriet Cantodor die al meerdere malen het asfalt heeft geraakt. Verder blijkt Marc Cavendish het sprinten absoluut nog niet verleerd te zijn. 'Puncher' Alaphilippe behaalde al een tweede plaats in de etappe die Peter Sagan won afgelopen zondag. Kortom de Tour is weer van start en het zal ongetwijfeld spannend blijven tot het einde.

Zoals gewend is de prijsuitreiking op de maandag na de Tour. Dit jaar zal de prijsuitreiking op maandag 25 juli om 20:00 uur bij de Beurs zijn. Dit jaar heeft het Tourspel wederom de bonusvraag opgenomen. Omdat het de 103e Tour de France is is er gevraagd welke renner op deze plek in de eindrangschikking zal eindigen. Geen eenvoudige opgave natuurlijk. Net als vorig jaar heeft het Tourspel hier weer een hele gave prijs voor in gedachten. Volgende week maken we de exacte prijs bekend maar reken er maar op dat je deze prijs graag wilt winnen.

Zondag: Super Sunday Grill bij de Beleving
Aanstaande zondag vanaf 13:00 uur is het eerste Roois Tourspel event. De Beleving, sinds enkele jaren trouwe partner van het Tourspel, heeft een heuze Super Sunday Grill op het programma staan. Je kunt zowel kijken naar de Tour de France, de Formule 1 en natuurlijk de EK finale. Dit alles live te bekijken bij de Beleving onder het genot van een hoogwaardige BBQ en speenvarken aan het spit. Voor 30 euro word je heel de middag en avond verwent met allemaal lekkernijen gemaakt door het BBQ team van de Beleving.
Zondag staat er een klimetappe op het programma van de Tour de France. De finish ligt in Arcalis in Andorra. Traditioneel staan er veel wielergekke Spanjaarden op de smalle bergpassen van de de Pyreneeën. Onderweg moeten de renners in totaal vijf van de bergpassen over. De finish is bergop dus de berggeiten willen hier direct probetern toe te slaan. Verder kun je natuurlijk ook Formule 1 kijken met een MAXimale Beleving en een echte mannen BBQ! Sport kijken zonder zelf de worstjes en het bier te halen, wie wil dat nou niet! Reserveren voor zondag is gewenst; graag een bericht sturen naar info@rooistourspel.nl Tot zondag allemaal!


Oogcontact

Oplossing: Carla Teulings groetjes

Winnaar: Jolanda van der Zanden

Hoe kleiner 't baoske, hoe grotter d'n hond

Ik wil mijn zus Jacqueline bedanken voor wat ze de afgelopen maanden voor mij gedaan heeft na mijn knie operatie. Ze is een kanjer die altijd voor een ander klaar staat. Bedankt!

Dikke X je zus.

Foto: Ingrid Aarts

Ingrid Aarts deed deze bijzonder vondst op Camping de Kienehoef.

Foto: Henri van Hoorn

Onze beroemde Rooise klomp vanuit een heel ander perspectief. Foto: Henri van Hoorn

De beste manier om jezelf op te vrolijken is iemand anders op te vrolijken.

Frans de Baaij met pensioen: "Het onderwijs is nooit af"

Paul Meessen

Frans de Baaij, wie kent hem niet in Rooi, al is het niet van het onderwijs dan toch zeker uit de krant? De directeur-bestuurder van SKOSO, geboren en getogen Rooienaar, gaat per 1 augustus met pensioen. DeMooiRooiKrant keek met hem terug, en vooruit. Het interview vindt plaats bij hem thuis, aan de Buizerd in de wijk Vogelenzang, die zijn naam eer aan blijkt te doen. Vanuit de zijerker gezien is de tuin fris groen, vanuit het grote raam aan de voorzijde kijkt hij recht de Diependaal in, waar hij graag wandelt met zijn vrouw Tineke. "We wonen hier al 19 jaar, sinds de wijk is aangelegd, we hebben ons huis meteen levensloopbestendig laten bouwen, zodat we zo lang mogelijk hier kunnen blijven wonen."

Onderwijswereld
Praat hij liever over het onderwijs, of alleen méér? In het bestek van dit interview passen in ieder geval alleen de meest opmerkelijke van de opmerkelijke ontwikkelingen die hij de revue laat passeren. Zelf noemt hij het steevast "een evolutie". Er zit echter opvallend veel dynamiek in zijn afgelopen vijftien jaren bij SKOSO, een afkorting voor Stichting Katholiek Onderwijs Sint-Oedenrode, die overigens alleen was bedacht als domeinnaam, maar inmiddels tot merknaam is 'geëvolueerd'. Laten we het geheel samenvatten in zijn woorden "Het onderwijs is nooit af." De Baaij een onderwijsman pur sang noemen, lijkt bijna een understatement. Met zijn pensioen als aanleiding, focussen we ons op de persoon van Frans zelf.

Van leerling tot directeur-bestuurder
"In Rooi zat ik op de Odaschool, waar inmiddels trouwens al de vierde generatie De Baaij in de klas zit. Via de kweekschool (Pedagogische academie) kwam ik in het vak, eerst alleen voor de klas, daarna tevens als directeur, van een basisschool in Gemonde. Vijftien jaar geleden begon ik als algemeen-directeur van SKOSO in een klein kantoortje aan de Laan van Mariëndael. Drie jaar later verhuisde dat naar Borchmolendijk. Door een wetswijziging (Governance) waarbij bestuur en intern toezicht werden gescheiden, werd ik daar directeur-bestuurder." Uit zijn opsomming van opmerkelijke gebeurtenissen citeren we verder de nieuwe generatie schooldirecteuren, gebouwen, buitenschoolse opvang, tussenschoolse opvang, passend onderwijs (bovenschools ondersteuningsteam en zorgpool), samenwerking in de regio, het directiecarrousel en SKOSO op koers, de beleidsvisie. SKOSO heeft momenteel zo'n 125 personeelsleden maar het aantal leerlingen volgde de landelijke trend en daalde in enkele jaren met circa 10%, tot 1350.

Toekomst
Gevraagd naar hobby's, denk Frans even na. "Daar gaan wij wel naar kijken. Meer ontspannen, meer tijd voor onze kleinkinderen. Jaren geleden hebben Tineke en ik ons GolfVaardigheidsBewijs behaald, maar we hebben ook eigen interesses. Voor mij blijft Ontwikkelen, Ondernemen en Onderzoeken belangrijk. Leidinggeven zit mij in het bloed. Ik word nu al gevraagd voor bestuursfuncties, maar daar hoeven ze op dit moment nog niet voor aan te kloppen" laat hij weten. SKOSO wil hij ter afsluiting nog even genoemd hebben vanwege zijn opvolger, Paul Meessen. "Maar ik ga natuurlijk niet over mijn graf heen regeren en Paul moet geen kopie van Frans worden."

Opvolging
"Paul werkt op dit moment nog als clusterdirecteur bij RBOB De Kempen te Veldhoven. Hij is 48 jaar en woont in Veghel. Met zijn benoeming wordt de continuïteit van de kwaliteit van het bestuur en het onderwijs van SKOSO gewaarborgd. De uitgangspunten van het Koersplan 'Navigeren op krachtig leren' zullen ook voor hem leidend zijn bij de inhoudelijke uitvoering van zijn functie. Hij verheugt zich erop om invulling te geven aan zijn nieuwe functie en met alle stakeholders samen te mogen werken.
Inmiddels heeft Paul Meessen al kennisgemaakt met de belangrijkste geledingen binnen SKOSO en heeft hij de scholen bezocht. Hij heeft in zijn kennismaking een prettige en open sfeer ervaren en een stevige ambitie om het basisonderwijs in Sint-Oedenrode verder te ontwikkelen. In goed overleg met Frans de Baaij wordt er gewerkt aan een soepele overdracht van werkzaamheden."

Ter gelegenheid van het afscheid van Frans de Baaij is op vrijdag 8 juli a.s., voor genodigden, een minisymposium georganiseerd. Aansluitend vindt een afscheidsreceptie plaats. Diegenen die geen uitnodiging hebben ontvangen en Frans toch graag persoonlijk de hand willen drukken, zijn van harte welkom tijdens de afscheidsreceptie, van 16.00 tot 18.00 uur, bij 'De Helden van Kien'.


VVV start met Bisschop Bekkers rondleiding

Foto: Jelle vd Brand

Sint-Oedenrode – Het VVV start vanaf 15 juli met rondleidingen over bisschop Bekkers. De VVV beschikt over uitgebreide informatie over onze Bisschop om bezoekers een mooie en interessante dag te bezorgen. Het arrangement is te boeken vanaf 15 juli aanstaande.

De dag start bij De Beleving. Daar drinken de gasten een kopje koffie met een speciaal gebakje: Het bisschopsmutsje. Daarna kijken ze naar filmfragmenten over de bisschop. Later wordt en gewandeld met een gids langs speciale plekken als het VVV, het standbeeld van Bekkers, zijn graf en de Martinuskerk. Hierna kun je de informatie laten bezinken tijdens een streeklunch bij De Beleving.

Het arrangement is te boeken vanaf 10 tot 25 personen. De rondleidingen kunnen gegeven worden op dinsdag, donderdag en zaterdag. Voor meer informatie kun je terecht bij het VVV Sint-Oedenrode, www.vvvsint-oedenrode.nl of bel met 0413-474100.

VVV start met Bisschop Bekkers rondleiding

Het VVV start vanaf 15 juli met rondleidingen over bisschop Bekkers. De VVV beschikt over uitgebreide informatie over onze Bisschop om bezoekers een mooie en interessante dag te bezorgen. Het arrangement is te boeken vanaf 15 juli aanstaande.

De dag start bij De Beleving. Daar drinken de gasten een kopje koffie met een speciaal gebakje: Het bisschopsmutsje. Daarna kijken ze naar filmfragmenten over de bisschop. Later wordt en gewandeld met een gids langs speciale plekken als het VVV, het standbeeld van Bekkers, zijn graf en de Martinuskerk. Hierna kun je de informatie laten bezinken tijdens een streeklunch bij De Beleving.

Het arrangement is te boeken vanaf 10 tot 25 personen. De rondleidingen kunnen gegeven worden op dinsdag, donderdag en zaterdag. Voor meer informatie kun je terecht bij het VVV Sint-Oedenrode, www.vvvsint-oedenrode.nl of bel met 0413-474100.

Thijs Greijmans zwaait Boskant uit

Na 38 jaar nam Meester Thijs Greijmans donderdag afscheid van de Boskantse basisschool.

De dag was feestelijk te noemen, maar ook wel weer treurig, want de leerlingen zullen zijn aanstekelijke lach voortaan moeten missen. "Hopelijk blijf je altijd zo lachen, want dat is kei leuk", wenste één van de leerlingen tijdens het afscheidsfeest in de gymzaal. Van de allerkleinsten tot groep 7 en 8 verzamelden zich in de zaal om afscheid te nemen van hun zo geliefde leerkracht. Natuurlijk ging dat gepaard met de nodige lieve woorden en een spetterend optreden. Meester Thijs genoot met volle teugen.

Jubileum VV Ollandia 60 jaar – 15,16,17 juli 2016

Volgende week is het dan eindelijk zo ver: het jubileumweekend van VV Ollandia. Na een lange voorbereiding kan het feest eindelijk losbarsten! Via deze weg nodigen wij u allen graag uit bij één van onderstaande activiteiten. Voor meer info en aanmeldingen zie: www.ollandia.nl

Vrijdag 15 juli
Deze avond staat in het teken van een echte VV Ollandia reünie! Onze eigen kantine wordt omgedoopt tot een echt museum met daarin prachtige verhalen, foto's, shirtjes, bekers en andere attributen uit de historie van onze vereniging. Alle leden, oud-leden, trainers en oud trainers zijn van harte uitgenodigd om van deze avond een gezellige avond te maken.

En gezellig dat wordt het! Want tijdens deze avond zal niemand minder dan tonprater, humorist, absurdist Berry Knapen ten tonele verschijnen om zijn licht te laten schijnen over 60 jaar VV Ollandia. Berry is wereldberoemd in Zuid-Nederland vanwege zijn vele typetjes in de ton zoals bij het Keiebijters Kletstoernooi. Daarnaast is Berry in 2016 voor de 9e keer gehuldigd als Zuid-Nederlandse kampioen tonpraten. Kortom dat wordt lachen! De muzikale ondersteuning op deze avond komt van DJ Stephan die bekent staat als een sfeermaker pur sang. Deze allround DJ draaide zowel op Mallorca, Kreta als Oostenrijk en is ook binnen de landsgrenzen op alle fronten actief. Vanwege zijn veelzijdigheid is Stephan is staat om van iedereen evenement een feest voor jong en oud te maken. Aanvang: 20.00 uur

Zaterdag 16 juli
Zaterdagmiddag wordt de dag afgetrapt door de Ollandse jeugd. Op het sportpark krijgen zij vrij baan om een groot houten dorp te bouwen! Deze activiteit heet dan ook: Bouwdorp. Met pallets, hout, verf en andere materialen krijgen alle deelnemers de hele dag de tijd om hun eigen hut te bouwen en te versieren. Tussen de middag zal de frietkar langs komen voor een hapje en ook voor drinken wordt gezorgd! Aanvang: 9.00 – 15.00 uur

De zaterdagavond zal starten met een receptie. Tijdens de receptie zorgt de Ollandse Dorpskapel voor de vrolijke noot. De receptie duurt van 18.30 – 20.00 uur.

Na de receptie zal het feest gaan losbarsten op de feestavond. Op deze avond willen wij alle belangstellende van harte uitnodigen om samen een grandioos feest te bouwen en los te gaan op de muziek van de 'DJ Crew on Tour'. Dit DJ trio vormt een van de leukste en meest interactieve feestacts van Nederland en is bekend van onder andere 7th Sunday Festival. Wat voor feesttent, festival, bedrijfsfeest of horecagelegenheid het ook is, de show staat garant voor een SUPER feest waar nog lang over na gepraat zal worden. Voor deze 3 top-dj's is gek namelijk nooit gek genoeg! Met hun allround feest muziek, ludieke interactieve spellen, te gekke giveaways, sfeer verhogende presentatie, live zang en het unieke decor wordt elke avond een onvergetelijke!

Zondag 17 juli
Deze dag gaan we op een sportieve manier afscheid nemen van onze alcoholdampen. Zondag staat namelijk in het teken van de Color Obstacle Run. Voor het eerst in de Ollandse geschiedenis wordt deze gezellig en vrolijke run georganiseerd. Jong, oud, jongen, meisje, iedereen kan deelnemen. Om iedereen kans te geven deel te nemen aan dit te gekke evenement zijn 3 verschillende routes uitgestippeld. Onderweg moeten de deelnemers de leukste en mooiste hindernissen nemen om uiteindelijk de finish te bereiken. En natuurlijk mag het sfeer verhogende kleurenpoeder niet ontbreken!! Ga jij de uitdaging aan? Je kunt al voor €2,- p.p. deelnemen en alle opbrengsten komen ten goede aan de het goede doel: Duchenne Heroes.


Geslaagd kamp KV Rooi

Foto:

Afgelopen weekend hebben de jongens en de meisjes van Korfbalvereniging KV Rooi het seizoen afgesloten met een zeer geslaagd kamp. Het kamp vond deze keer plaats in Gemert. Maar liefst 75 enthousiaste jeugdleden zijn mee geweest op het kamp en hebben genoten van een vossenjacht, een zeskamp, verschillende bosspelen en nog veel meer. Het was al met al weer een geslaagd weekend met een fantastische foto als eindresultaat. Tot volgend seizoen!

v.l.n.r.: Bram van den Berk, Jorg van de Ven en Pieter Jansen Foto:

Afzien in Didam

Honderden atleten werkten zich afgelopen zaterdag in het zweet in Didam. Ze testten het lichaam door het afleggen van een halve triatlon. Onder hen beginnelingen Bram van den Berk, Jorg van de Ven en Pieter Jansen. Zij zagen ook de gevorderde triatleet uit Sint-Oedenrode – Erwin Delisse – voorbij stuiven.
Met een tijd van 4 uur en 5 minuten kwam Delisse als twaalfde algemeen over de finish en werd hij vierde in zijn leeftijdscategorie. Dorpsgenoot Jorg van de Ven wist een tijd van 5 uur en 11 minuten neer te zetten. Pieter Jansen was precies 10 minuten langzamer, terwijl Bram van den Berk een tijd van 5 uur en 26 minuten liet noteren. Het was voor de drie beginners de eerste keer dat ze 2km zwemmen, 80km fietsen en 21km hardlopen achter elkaar op het programma hadden staan. De pijp was bij de drie dan ook aardig leeg. Erwin Delisse deed vorig jaar nog mee aan de hele triatlon van de Iron Men in Maastricht.

Roois driebanden Kermistoernooi

Van 8 tot en met 27 augustus vindt het Roois driebanden Kermistoernooi plaats bij het Wapen van Eerschot. Een leuke kans om eens mee te doen met een toernooi in Sint-Oedenrode.

Het toernooi wordt in drie ronden gespeeld met daarna een finale. Van 8 tot en met 26 augustus de voorronden en de grande finale op zaterdag 27 augustus. Er wordt gespeeld op twee of drie tafels en er wordt gebruik gemaakt van het driepunten systeem. De aanvang van de wedstijden is op werkdagen om 19.00 uur en op zaterdag om 13.00 uur. Tijdens het toernooi wordt je in poules van vier spelers ingedeeld. De dagen dat u niet kunt spelen graag even doorgeven bij de inschrijving. Inschrijven kan via wapenvaneerschot@live.nl, telefonisch via 06-12459336 of via het inschrijfformulier.

Luc Branten: balanceren en doceren

In landen als Frankrijk en Spanje is trial 'huge'. In Nederland behoort het tot de kleinere sporten en lijkt het zelfs in de motorsportwereld een ondergeschoven kindje. "Onterecht!" wat Luc Branten uit Sint-Oedenrode betreft. Hij verdient op dit moment zijn geld met het werk in de sport en dat is razend knap. Luc is fulltime bezig met trial. De sport waarbij je ook angsten moet overwinnen.

"Er wordt wel eens gezegd dat je bij motorcross meer lef moet hebben. Die jongens rijden harder en springen over bulten van tien meter hoog, maar ik moet soms een steile rotsblok op van drie meter. Ik ken crossers die dat niet durven", knipoogt Luc. Een beetje plagerig laat Luc zijn mening horen. Dat mag ook, want hij is een echte ambassadeur voor de sport waar mensen alleen via mond tot mond reclame mee in aanraking komen. Geloof maar niet dat de NOS een wedstrijd uitzendt van het NK Trial. Luc: "Dat vinden ze niet spectaculair genoeg. PSV en Willem II gaan voor. Het spijt me, maar dan hebben ze nog nooit een wedstrijd gezien. Het is geweldig om te zien als een rijder op drie meter hoogte balanceert op zijn achterwiel en moet springen naar een volgende rioolbuis." Trial kan inderdaad getypeerd worden als het kunststukje binnen de motorsport. Luc is er al vanaf zijn derde van verzot, is oud-Nederlands Kampioen, geeft clinics en traint diverse (inter)nationale rijders.

"Toen ik op de middelbare school zat, mocht ik van mijn leraar soms de gymles overnemen. Dat vond ik geweldig om te doen. Ik wist zeker 'hier wil ik in verder'. Ik vind het prachtig om mensen iets uit te leggen en ze dan te zien groeien. Dat ze door kleine aanwijzingen al vooruitgang boeken en daardoor plezier hebben. De grootste uitdaging is om te coachen als iets niet lukt. Om ze dan een steuntje in de rug te geven." Zo stond Luc op zijn zestiende al coachend aan de zijlijn bij trialwedstrijden. "Ik was nog wat jong en had weinig ervaring, maar ik kon de jeugd wel het nodige uitleggen. Zelf leer ik heel snel door kopieergedrag. Ik keek daarom naar de volwassen rijders en nam dat redelijk snel over." Toen Luc in 2012 overstapte van de jeugd naar de senioren werd hij direct vierde in het Nederlands Kampioenschap. Door al zijn inspanningen rookte het talent een zware pijp. Het vele rijden werd hem teveel. Hij raakte het plezier kwijt en besloot om in 2013 niet mee te doen aan wedstrijden. Luc gooide het roer om en begon aan een coaching opleiding. Iets waar hij tot op de dag van vandaag de vruchten van plukt.

Vanaf 2014 – het jaar waarin Luc Nederlands Kampioen trial werd – is de Rooienaar het coachen met zelf rijden gaan combineren. Later kwam daar het geven van clinics bij. Nog steeds combineert hij die drie aspecten. "Toch zal ik keuzes moeten gaan maken. Alle drie wordt teveel. Ik moet simpelweg gaan kijken waar ik geld mee kan verdienen, want ik ben fulltime in deze sport werkzaam." Met pijn in het hart weet Luc dat hij met zelf rijden geen brood op de plank komt. Het wordt dus coachen en de sport promoten door het geven van demonstraties en clinics.
Op dit moment coacht de didacticus op trialgebied drie Nederlandse senioren die meedoen aan het NK en aan internationale wedstrijden. Sinds kort is er een nieuwe uitdaging bijgekomen in de persoon van Michelle Neukirchen, een Duits trial-talent. "Ik was op het EK in Zwitersland aanwezig toen haar begeleider ziek werd en ik gevraagd werd om het stokje over te nemen. 'Doen!' dacht ik. Ze rijdt bij een Italiaans team. Je weet nooit waar het toe leidt. Het ging goed en een tijdje later op het WK in Duitsland vroeg ze of ik haar coach wilde worden. Die kans heb ik aangegrepen. Het is een groot talent. Als je haar ziet, zou je haar niet in de modder zetten, maar als ze eenmaal op die motor zit…. Haar niveau ligt net iets onder dat van mij. Als d'r iets niet lukt dan spring ik op de motor en doe ik het voor. Dat wil niet zeggen dat ik het didactisch niet uit moet kunnen leggen. Ook dat blijft belangrijk, want er komt een tijd dat ik het niet voor kan doen."

Al dagdromend hoopt Luc dat hij over vijf jaar werkt bij een gerenommeerd team en dat hij rijders mag begeleiden die de wereld over gaan. "Ik houd vandaag de dag veel andere coaches in de gaten. Het is interessant om te zien hoe ze werken met de besten van de wereld." Luc zei eerder dat hij snel leert van kopieergedrag, dus een mooie toekomst als internationaal coach zou zomaar in het verschiet kunnen liggen.

Luc (r) legt uit wat de motorrijder hier moet doen. Foto:

BMX Nederlands Kampioenschap

Op zondag 3 juli werd in Luyksgestel het Nederlands Kampioenschap BMX gereden. Alleen de beste 32 van iedere leeftijdsklasse mochten hieraan deelnemen. Het was dus zaak om direct in de manches al scherp van start te gaan om een ronde verder te komen. Er waren vier Rooise rijders gekwalificeerd voor deze wedstrijd.

Bas Verhagen (Boys 13 jaar) werd in de eerste twee manches heel netjes tweede na een mooie strijd om de eerste twee plekken, in de derde manche ging hij helaas hard onderuit. Gelukkig had hij zich dankzij de eerste twee goede races nog net kunnen kwalificeren voor de halve finale, waarin hij vijfde werd en zich daardoor net niet plaatste voor de finale. Kyro van Schijndel (Boys 13 jaar) werd in de manches 4-5-2, in de halve finale werd hij achtste. Jelle van Delft (Boys 15 jaar) reed in de manches 6-7-7. Koen v/d Wijst (Junior Men) plaatste zich met drie keer een tweede plaats in de manches voor de finale waarin hij vierde werd. De volgende wedstrijd is het EK in Verona in het weekend van 10-11 juli waar Bas, Kyro en Koen aan zullen deelnemen. Dit is de laatste wedstrijd voor de zomerstop.

Uitslagen HBV de Ontspanning

Op vrijdagavond was de zevende wedstrijd in de zona-competitie. Hierbij is het de bedoeling dat er zoveel mogelijk in de 9 wordt geschoten. De houtschutters schoten op een traditioneel gildeblazoen (1 – 6) waarbij de 5 een zona is. Winnaar bij de houtschutters was Jos van den Berg met 44 punten en 1x5. De overige scores: Michael Moonen 40 (1x5), Agnes Vissers 20 (1x5) en Antoon Vervoort 30 (0x5). Winnaar bij de overige schutters was Sjef van den Berg (compound) met een score van 236 punten en 12 x 9. De overige scores: Martie Verhoeven 218 (12x9), Frans van de Braak 200 (9x9), Wil Kivits 203 (9x9), John van Mulukom 191 (8x9), Mark Kuys 216 (8x9), Piet van den Berg 229 (8x9), Toon Hermes 189 (4x9) en Jan van Erp 153 (3x9).

Op zaterdag was de veteranendag van rayon 3 in Boekel. Er deden drie leden van Ontspanning mee. Toon hermes schiet in de categorie 65-69 jaar. Hij werd 8e. Martie Verhoeven schiet in de categorie 50-54 en hij werd tweede. Theo Passier schiet bij de compound (50 plus). Hij won de veteranenwedstrijd. Op zondag was de vierde wedstrijd van de Lowlands Shootout in Baarschot. Sjef en Piet van den Berg, Floris Mesu, René van Erp en Mark Kuys deden mee. Mark schoot in de voorronde 493 punten en eindigde op de 42e plaats. Floris schoot 531 punten en eindigde op de 37e plaats. René eindigde als 31e met 563 punten en Piet werd 15e met 603 punten. Sjef ging met 671 punten als eerste geplaatst naar de finalerondes. Hij wist deze alle vier overtuigend te winnen en werd dus de uiteindelijke winnaar. Met deze overwinning is hij er zeker van om naar de grote finale te gaan.

Marlon de Haas en Evita kringkampioen klasse M2

De slechte weersomstandigheden van afgelopen week zorgden ervoor dat het wedstrijdterrein van de laatste selectiewedstrijd dressuur in Reusel te wensen overliet. De wedstrijdorganisatie besloot om de betreffende wedstrijd af te lassen waarna de kringkampioenen dressuur bekend waren. Marlon de Haas en Evita kunnen terugkijken op een reeks succesvolle selectiewedstrijden en mogen zich terecht kringkampioen noemen van de klasse M2. Zij worden opgevolgd door Marloes de Haas en Rokarlos die knap reservekampioen zijn.

Myrthe van Happen en haar pony Eastwoods Starlight verschenen tijdens de dressuurwedstrijd in Someren aan de start. Zij wisten hier twee mooie proeven in de klasse L1 te rijden. De eerste proef werd beloond met 203 punten en een eerste prijs. De tweede proef werd beloond met 190.5 punten en een derde prijs. Suzanne Klomp en Annatrichta vertrokken naar de dressuurwedstrijd in Uden en waren daar oppermachtig. Beide proeven in de klasse M1 werden door deze combinatie gewonnen met respectievelijk 196,5 en 195,5 punten. Julia Geers en haar paard Darwin vertrokken naar de drukbezochte springwedstrijd in Geldrop. In de klasse M werden twee foutloze rondes gereden en een achtste prijs behaald.

Marwin van den Nieuwenhuijzen wint competitie

Tijdens Outdoor Geldrop werden er ook rubrieken voor jonge paarden verreden. Marwin van den Nieuwenhuijzen startte in de competitie voor 4 jarige springpaarden het op Vressel geboren paard Hummer en eindigde hiermee meteen eerste prijs.

Inge Heesakkers startte haar Friese Paard Cora op een dressuurwedstrijd in Sevenum. De jury beloonde haar proef met 64.8% en een tweede prijs. Nog meer leden van onze vereniging verschenen aan de start tijdens outdoor Geldrop. Annette van Engeland startte haar paard in het springen klasse B. met twee foutloze rondes en een stijlbeoordeling van 74.5 punten eindigde ze met een achtste prijs.

Thom van Dijck startte zijn paard Fleurrisant in het springen klasse L. Na 2foutloze rondes eindigde hij met een achtste prijs. In de klasse Z startte Thom zijn paard Archer. Archer liet ook 2 rondes alle balken in de lepels liggen. De snelle tijd in de barrage leverde een vierde prijs op. In de wedstrijd voor zeven jarige paarden startte Marwin de goedgekeurde dekhengst ERP van www.olland.biz. Deze combinatie eindigde met een derde prijs na twee foutloze omlopen.

Uitslagen HBV de Ontspanning

Op vrijdagavond was de zevende wedstrijd in de zona-competitie. Hierbij is het de bedoeling dat er zoveel mogelijk in de 9 wordt geschoten. De houtschutters schoten op een traditioneel gildeblazoen (1 – 6) waarbij de 5 een zona is. Winnaar bij de houtschutters was Jos van den Berg met 44 punten en 1x5. De overige scores: Michael Moonen 40 (1x5), Agnes Vissers 20 (1x5) en Antoon Vervoort 30 (0x5). Winnaar bij de overige schutters was Sjef van den Berg (compound) met een score van 236 punten en 12 x 9. De overige scores: Martie Verhoeven 218 (12x9), Frans van de Braak 200 (9x9), Wil Kivits 203 (9x9), John van Mulukom 191 (8x9), Mark Kuys 216 (8x9), Piet van den Berg 229 (8x9), Toon Hermes 189 (4x9) en Jan van Erp 153 (3x9).

Op zaterdag was de veteranendag van rayon 3 in Boekel. Er deden drie leden van Ontspanning mee. Toon hermes schiet in de categorie 65-69 jaar. Met 174 punten werd hij 8e. Martie Verhoeven schiet in de categorie 50-54 en hij werd tweede met 209 punten. Theo Passier schiet bij de compound (50 plus). Hij won de veteranenwedstrijd met 240 punten. Op zondag was de vierde wedstrijd van de Lowlands Shootout in Baarschot. Er deden vijf schutters mee van Ontspanning: Sjef en Piet van den Berg, Floris Mesu, René van Erp en Mark Kuys. Mark schoot in de voorronde 493 punten en eindigde op de 42e plaats. Floris schoot 531 punten en eindigde op de 37e plaats. René eindigde als 31e met 563 punten en Piet werd 15e met 603 punten. Sjef ging met 671 punten als eerste geplaatst naar de finalerondes. Hij wist deze alle vier overtuigend te winnen en werd dus de uiteindelijke winnaar. Met deze derde overwinning is hij er al zeker van om als eerste geplaatst naar de grote finale te gaan op 27 augustus in Eindhoven.


Roois kampioenschap vissen

Foto: Hans van den Wijngaard

Afgelopen zaterdag is de laatste wedstrijd om het Roois kampioenschap gevist op de vijver van de Kienehoef. Iedereen wist er wel een visje te vangen waardoor de uitslag tot het einde spannend bleef.

Na aftrek van de slechtste wedstrijd mocht Peter van den Nieuwenhuizen zich Roois kampioen noemen. Een tweede plaats was er voor Paul van de Pasch. Derde werd Rien Kastelijn. Donderdag 7 juli is de laatste wedstrijd van het koningsvissen voor de leden van ERHV op de vijver van de Kienehoef.

Rooise amazone naar Brabantse Kampioenschappen

Susan van Dongen heeft zich zelf met maar liefst vier paarden geselecteerd voor de Brabantse Kampioenschappen in Nijnsel op 14 augustus. Met haar paarden High Five, Fartien, Fifty Fifty en Champ V zal zij deelnemen in de klasses L1,M1,M2 en Z1. Ook haar Partner en Rooienaar Wilbert de Haas is afgevaardigd naar de Brabantse Kampioenschappen in de klasse L springen met zijn paard Danique Vitanova.

Wist U dat bridgen heel leuk is?

Wist U dat….

Je op maandagmiddag in NIjnsel kunt bridgen. Dit in een mooie zaal plaats vindt. Dit bij een gezellige club gebeurt die club al meer dan 20 jaar bestaat. Er een gemoedelijke sfeer heerst. Er een feestelijke Kerstdrive is en ook nog eens een geweldige Paasdrive. De contributie toch maar 30 Euro per jaar bedraagt. Dat er een prettige leiding is. Zowel beginnende als ervaren spelers van harte welkom zijn. Er ook een cursus gegeven kan worden voor personen die willen leren bridgen. Dat die club "t Koffertje" heet en in het zalencentrum de "De Beckart" speelt . De club op maandag 12 september weer gaat spelen . Er om 13.30 begonnen wordt.

En nu wilt u er natuurlijk meer van weten? Of u wilt zich al meteen aanmelden. Neem dan contact op met: Marcel Janse (tel.0413- 474985) of Ad van de Laar (tel.0411-685397)


Bridgeclub J.V.G.
29/06: 1 Hrn. Van Erp 65,63 % 2 Hrn. S. v.d.Kerkhof- R.Kuipers 61,46 % 3 Mevr. F.Raaimakers- Hr. H.v.Genugten 60,42 %.
Bridgeclub Beckart
30/06: A-lijn: 1. Harrie en Jan v Erp 70.31%, 2. Betsie en Jan v Gerwen 58.77 %, 3. Riet en Cees v Hout 53.64 %. B-lijn: 1. Annie Kastelijn en Addy Rijkers 61.71 %, 2. Anny en Lena v Acht 57.03 %, 3. Tineke Klomp en Riet Verstappen 57.03 %. Achtste en laatste cyclus. A-lijn: 1. Harrie en Jan v Erp 58.86 %, 2. Riet en Cees v. Hout 53.64 %, 3. Bertha vd Laar en Mien vd Velde 50.93 %. B-lijn: 1. Nel de Goeij en Frans vd Boomen 58.86 %, 2. Annie Kastelijn en Addy Rijkers 58.31 %, 3. Mieke Raaimakers en Leny v Rooy 52.21 %.
Bridgeclub De Neul
04/07:
A lijn : 1. Margot Fassbender en Lieke Pieters 60.68 %, 2. Jan Derks van de Ven en Christ Verhoeven 57.29 %, 3. Harrie van Erp en Harry Hutschemaekers 55.99 %. B-lijn: 1. Riek Prinsen en Piet Strik 59.11 %, 2. Aagje van de Bogaard en Pieta Timmermans 58.85 %, 3.Betsie van Gerwen en Jan van Gerwen 57.55 %. C lijn : 1. Annie Lathouwers en Gonnie de Poorter 60.07 %, 2. Gerda van de Kerkhof en Bertie Kuipers 59.38 %, 3. Lenie van Rooy en Marianne Timmermans 57.99 %.


Vrijdagavondcompetitie: winst voor Toon Vervoort

Toon Vervoort deed goede zaken voor het klassement door deze avond met 3 +30 te winnen. Daarmee neemt Toon met +8 de kop in het klassement over van Gerrie vd Rijdt (2e, +6). Op deze avond werd Wim vd Rijdt tweede met 3 +26 en Bert Goorts 3e met 3 +12. Van degenen met twee winstpartijen was Koen vd Linden de beste (4e, 2 +15), gevolgd door Els Goorts (5e, 2 +11).

Vrijblijvend kennismaken met Cloeck & Moedigh
Degenen die eens willen ervaren hoe het is om bij Cloeck & Moedigh te boulen, de deuren staan open tijdens de speelavonden op maandag-, donderdag-, en vrijdagavond vanaf 19.00 uur. Gedurende twee maanden kan men op deze avonden gratis meespelen zonder al clublid te zijn. Desgewenst stelt de club boules ter beschikking. Op deze avonden worden alle deelnemers door elkaar gehusseld zodat men niet ervaren hoeft te zijn om mee te spelen. De zomer is de ideale periode om kennis te maken met het spel, dat zowel techniek als tactiek omvat. Voordat je het weet is de avond voorbij.


Clubkampioenschappen De Klutsers Nijnsel

Jan Philipsen-Stien van ´t Hof,Ad van de Tillaar-Ria Vos, Toon van Duijnhoven-Frans van de Velden. Gina van der Loo-Jo van Oirschot.

Op zondag 3 juli werd er in 2 poules fel gestreden op de kampioensbeker van 2016. Alle deelnemers moesten minimaal 4 wedstrijden spelen,diegene die in de poule 1e en 2e werden speelden 6 wedstrijden.Om 10.30 uur werd begonnen, en om 19.15 uur werd de dag afgesloten met de volgende winnaars:

Op de eerste plaats eindigden Toon van Duijnhoven en Frans van de Velden. Tweede werden Stien van ´t Hof en Jan Philipsen. Derde werden Ria Vos en Ad van de Tillaar. De vierde plek ging naar Gina van der Loo en Jo van Oirschot.


Bridgeclub de Beckart naar Odendael