DeMooiRooiKrant

3 januari 2018

DeMooiRooiKrant 3 januari 2018


Foto: Kim Verstappen

Rooienaar John van Erp is al lang een fervent antiekliefhebber. Zo'n anderhalve maand geleden deed hij een bijzondere vondst op Marktplaats. "Via via kwam ik een schilderij tegen dat er uit zag alsof het door een meester geschilderd was. Nadat ik de handtekening van het schilderij had opgevraagd bleek het om een werk van Pieter de Josselin de Jong ging. Daarna ben ik natuurlijk regelrecht naar Amersfoort gereden om het schilderij op te halen."

Werken van Pieter de Josselin de Jong worden op dit moment tentoongesteld in Panorama Mesdag in Den Haag. Daar noemt men de schilderijen van Josselin 'het werk van een vergeten meester'. John zelf is ook meteen naar Den Haag gegaan. "Ik wilde natuurlijk zeker weten of het echt een schilderij van de meester zelf zou zijn. In eerste instantie geloofden ze me daar niet, maar toen ze het werk zagen werd meteen duidelijk dat het een écht werk betrof. Daarna feliciteerden zij mij met deze vondst", vertelt de geluksvogel enthousiast.

De Rooise John zit wel vaker op Marktplaats. "Ik kijk met enige regelmaat op de website om te zien of er wat interessants tussen zit. Vaak is dat niet het geval maar via via kwam ik bij dit schilderij terecht. Ik kan mezelf wel een liefhebber noemen, vandaar ook waarschijnlijk dat ik meteen zag dat het niet zomaar een werk was."

Foto: Kim Verstappen
Foto: Kim Verstappen

Van Erp heeft op dit moment het werk door een kenner laten restaureren waarna hij het heeft tentoongesteld in zijn eigen woonkamer. "Wat ik er precies mee ga doen is nog niet duidelijk. Ik laat het eerst even allemaal op me af komen. Wellicht dat ik binnenkort eens naar het tv-programma Tussen Kunst & Kitsch ga. Wie weet kunnen zij mij vertellen wat het stuk precies waard is. En natuurlijk wie de man op de foto is. Dat zou ik namelijk ook heel graag willen weten." Weet u wie de man op de foto is? Stuur dan een reactie naar redactie@demooirooikrant.nl.

Jaargang 8 • Week 1 • Woensdag 3 januari 2018

Roll or Bowl

De helse weg van de Bunderdreef

Foto:

Een weg zo slecht dat de apotheker vast komt te zitten en mensen de straat niet meer in durven te rijden. Dat is de harde realiteit van de Bunderdreef in Boskant waar de weg in de natte seizoenen niets anders dan problemen veroorzaakt.

Door: Kim Verstappen

Wanneer ik van de Boskantseweg de Bunderdreef in fiets, is het probleem al direct duidelijk. Het is een lange, kleiige weg met in het midden een dun laagje gruis wat ooit het hele pad bedekte. Hoe verder ik fiets, des te erger het wegdek wordt. Tot ik plots in de modder terechtkom en word gedwongen om af te stappen. Overal waar ik kijk ligt modder, afgewisseld met grote plassen water. Ik moet opletten waar ik ga staan, één verkeerde stap en ik lig in de 'blub'. Het angstige gevoel dat de grond onder mijn voeten verdwijnt is prominent aanwezig. Ik maak gelijk foto's. Hoe slecht het daadwerkelijk is krijg ik pas te horen wanneer ik binnen ben en praat met een bewoonster van de Bunderdreef: Joke van Dijk. Zij vertelt uitbundig over de toestanden en voorvallen die zijn voorgekomen. "De taximaatschappij heeft tegen de zorgboerderij gezegd dat ze niet meer voor de deur komen om mijn vader op te halen en af te zetten. Ik heb hem deze week al een aantal keer aan de Boskantseweg moeten ophalen en dat is nogal een eind. De chauffeur zei toen ook: 'ja sorry, maar ik durf er niet meer in; ik rij me vast' vertelt ze vol ergernis. Haar vader Driek, die zich in dezelfde kamer bevindt, bromt beamend: "Ik kan er zo met de rollator niet doorheen."
Later krijg ik ook nog te horen dat de apotheker kort geleden is vastgereden. "Hij had gewoon niet door hoe slecht het hier eigenlijk is", laat Joke weten. Het probleem is door de jaren heen al vaker aangekaart bij de gemeente. Joke wil dan ook duidelijk hebben dat het niet de bedoeling is om hen zwart te maken. Ze heeft gewoon niet het gevoel dat er veel aan wordt gedaan. "Ze zouden hier nog een keer foto's komen maken, maar of ze dat hebben gedaan weet ik niet. Het is niet dat de gemeente niks doet, maar ze doen het minimale. Het frustrerende is dat mensen bij ons komen klagen, maar wij kunnen er niks aan doen!" Ik heb tussen Kerst en Oud en Nieuw namens DeMooiRooiKrant navraag gedaan bij de gemeente, maar helaas was er niemand die daar antwoord op kon geven.

Toch laat Driek vanaf het begin al weten dat de weg niet zo slecht is als hij ooit is geweest. Dit bevestigt Joke dan ook wanneer ze vertelt over haar vader die járen geleden, voordat ze zelf geboren was, ziek was geworden. "Mijn vader kreeg een acute blindedarmontsteking en mijn moeder was zwanger. De dokter kon met de auto de weg niet in omdat die zo slecht was en het erg hard regende. Hij kwam te voet met een brancard en zei tegen mijn moeder dat ze samen mijn vader moesten vervoeren met het brancard. Dat hebben ze gedaan, maar het regende heel hard. Mijn vader werd naar het ziekenhuis gebracht. Dat is gelukkig goed gekomen, maar mijn moeder heeft wel een miskraam gehad door de inspanningen en omdat de omstandigheden heel slecht waren."

Foto: Kim Verstappen

Boeken voor de Boekenbeurs

Eind februari, om precies te zijn op zaterdag 24 en zondag 25 februari is het alweer tijd voor onze 27e boeken- en platenbeurs.

Ieder jaar een geweldig succes doordat de organisatie een aanbod kan doen van kwalitatief zeer goede boeken en platen, die door zovelen bij hen worden ingeleverd. Hoe kunnen deze boeken en platen bij hen worden bezorgd? Wel, daar zijn een drietal manieren voor: Het inleveren in het zaaltje bij de voormalige Eerschotse kerk, iedere maandag tot en met vrijdag tussen 10.00 uur en 12.00 uur (niet tijdens de schoolvakanties) of het inleveren bij slijterij De Leijer, Borchmolendijk 20a, op maandag, woensdag en donderdagmiddag en op zaterdag tussen 10. 00 uur en 14.00 uur. Ook kunt u contact opnemen met voorzitter Fried v.d. Brand om een afspraak te maken ( 0413-472190)
Natuurlijk hoopt de organisatie ook dit jaar weer dat u uw overtollige boeken en platen weer een goede bestemming wilt geven, door ze in te leveren. En u weet het: de opbrengst is in zijn geheel bestemd om een bijdrage te leveren aan het behoud en onderhoud van de Sint-Martinuskerk. Alle medewerkers zijn vrijwilligers die dit werk zonder vergoeding uitvoeren. Zeker, tot ziens dus, op 24 en/of 25 februari 2018.


NJA blikt terug op 2017

Foto: Hans van den Wijngaard

De Rooise Fanfare Nos Jungit Apollo blikte woensdagavond tijdens haar traditionele Sylvesterconcert terug op het afgelopen jaar. Het nieuws dat in 2017 de wereld, Nederland, Meierijstad en natuurlijk NJA zelf bezig hield passeerde de bühne. Maar ook keek NJA al vooruit naar 1 en 2 september 2018, want dan neemt de meer dan 150 jaar jonge Fanfare deel aan de Samenloop voor Hoop.

De muzikale reis door 2017 begon met een optreden van het opleidingsorkest van NJA. Het opleidingsorkest speelde een zestal nummers te weten: Adventure Games en Free Again, Daarmee keken de muzikanten terug op hun bezoek aan een escaperoom. Daarna speelde het opleidingsorkest nog Jamaican Sun, Rock the House, Moana en als slot was er een Beatlemedley.

Na de jeugd was het tijd voor het 'groot' orkest. Dat zette grote stappen in de muzikale reis door 2017. Met St. Florial Choral , The Saga of Haakon the Good, The Lady Caliph, Bohemiam Rhapsody, Lilo & Stitch, Lord of the Rings, Auf der Autobahn en Avond passeerden de bankzitter bij PSV, Orkaan Irma, het bezoek van de Koning aan Meierijstad, het Elvis evenement in Boskant, de steeds verder oplopende vete tussen een Kim Yung Un en Donald Trump, de zegetocht van Max Verstappen en de Top 2000 de revue.

Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard

Tijdens de pauze had voorzitter Simon Passier een verrassing voor Peter Gerits, die zoals Passier het goede 25 jaar lid was van NJA, maar al honderd jaar in het bestaan zit. Voor Peter was er een speld van de nationale organisatie en natuurlijk een grote bos bloemen voor de bewezen diensten.


Borrel & Bites: aanvullend concept in Sint-Oedenrode

Eind januari/ begin februari is het zover: De Kardinaal, Borrel & Bites opent haar deuren. Op dit moment wordt nog flink geklust in de ruimte naast de brasserie, maar de verbouwing verloopt netjes volgens plan. Over het interieur wil de familie Peijen nog niets verklappen, maar over het concept wordt volop gesproken.

Aan lunch- en eetgelegenheden in Rooi geen gebrek, maar een locatie waar gezellig borrelen met diverse hapjes centraal staat, die is er niet. "In De Kardinaal Borrel & Bites kunnen onze gasten genieten van de lekkerste hapjes en drankjes in bourgondische sferen", vertelt Romy Peijen enthousiast. Wij bieden tot sluitingstijd heerlijke borrelgerechten en ons assortiment qua drank is heel divers." De Kardinaal dient als knusse locatie voor een borrel...voor iedereen die even geen zin heeft om naar het café te gaan, maar ook na het werk, een cocktail met borrelplank op de zondagmiddag of een afzakkertje voor of na het diner, mogelijkheden genoeg.
"De ruimte wordt zeker geen verlengstuk van onze brasserie", gaat Hans Peijen verder. "De Kardinaal heeft een heel andere kaart, de uitstraling is uniek en er staat net even een ander muziekje op. Het is een aanvulling op de horeca in het dorp." Naast gezellig borrelen vormt De Kardinaal een ideale locatie voor feesten en partijen in stijlvolle ambiance. "De eerste feesten en bruiloften staan al gepland. In de brasserie is hier geen ruimte voor en door de behoorlijke vraag van onze gasten, hebben wij nu de perfecte ruimte gecreëerd", voegt Marion Peijen toe.
Het concept van De Kardinaal Borrel & Bites staat als een huis, maar het drietal luistert graag naar de wensen van haar gasten. "In De Kardinaal worden verschillende activiteiten organiseert, zoals een wijnproeverij, live muziek of een cocktailavond", vertelt Romy. "Deze activiteiten presenteren wij op een maandkalender, zodat onze gasten ruim van te voren weten wat er bij De Kardinaal op het programma staat. Originele ideeën om deze avonden invulling te geven, zijn zeer welkom!" Heeft u een leuk idee? Vanaf vandaag staat er een ideeënbus in Brasserie De Pastorie. De leukste ideeën worden beloond met een waardebon van De Kardinaal Borrel & Bites.

Antwan Kuis neemt Letterworld over

Antwan Kuis en Hans Kuyper (l) schudden elkaar de hand

Vanaf 1 januari 2018 neemt Antwan Kuis het Ollandse bedrijf Letterworld over. Letterworld is zo'n dertig jaar geleden opgericht door Hans Kuyper. De 73-jarige Ollander geeft met een gerust hart het stokje over. "Een paar jaar geleden moest ik er niet aan denken, maar nu ben ik er erg gelukkig mee", zegt Hans enthousiast.

Letterworld is een grafisch bedrijf en maakt uitvaartbeletteringen in de breedste zin van het woord. Wat begon met belettering op kisten is uitgegroeid tot veel meer mogelijkheden. "We zijn altijd met de tijd mee gegaan", vertelt Hans. "Tegenwoordig gebruiken we hightech technieken om letters en afbeeldingen met een lasertechniek te graveren, maar wij beschikken ook over een techniek om 4-kleurendruk toe te passen op o.a. aluminium plaatjes. Ik ben erg blij dat Antwan Kuis een grafische achtergrond heeft. Die komt goed van pas. Net als zijn ervaring in de uitvaartbranche." Een branche waar Hans bij toeval in terecht kwam, maar waar hij nu al bijna dertig jaar in werkzaam is. Hij heeft er inmiddels zijn hart aan verpand en aan stoppen wil hij daarom nog niet helemaal denken. Hans: "Ik blijf nog actief in een adviserende rol en zal een gedeelte van de verkoop op me nemen."

Antwan Kuis en Hans Kuyper (l) schudden elkaar de hand

Voor Antwan Kuis komt er een compleet bedrijf bij. Antwan: "Letterworld heeft in heel Nederland klanten en zelfs in Duitsland. Iedere dag komen er veel opdrachten binnen. Ik heb een apart gedeelte van ons kantoor nu ingericht voor Letterworld en er is grafisch geschoold personeel speciaal voor die tak aangenomen. Die worden nu al ingewerkt en zullen de eerste maand nog vanuit Olland opereren." Antwan en Hans kennen elkaar al vrij lang dus was het contact voor een overname zo gelegd. "Het past precies in onze bedrijfstak. Wij weten wat de klanten willen en kunnen daar op inspringen. Bovendien houden ook wij de ontwikkelingen in de gaten. We beschikken over zeer geavanceerde software, speciaal voor Letterworld ontwikkeld, waaronder een database met duizenden afbeeldingen waaruit gekozen kan worden voor druk op rouwbrieven, grafmarkeerders en nog veel andere toepassingen."


Boodschappenbus naar Jumbo

Op dinsdag 9 januari rijdt de Boodschappenbus van Welzijn de Meierij naar Jumbo Rooise Heide. Daar kunt u zelfstandig uw boodschappen doen. Ook krijgt u een kopje koffie aangeboden.

De Boodschappenbus haalt u vanaf 10:30 uur op en u bent uiterlijk 13:00 uur weer thuis. Uw boodschappen worden bij u in huis gezet. Kosten bedragen twee euro. Opgeven kan tot en met maandag 8 januari tot 10:00 uur op nummer: 073-5441400.

DeMooiRooiKrant zoekt bezorgers

DeMooiRooiKrant zoekt bezorgers

DeMooiRooiKrant zoekt met SPOED een bezorger voor een bezorgwijk in het centrum van Sint-Oedenrode.

Foto: Jan Ebbenn

Heb je zin in een leuk bijbaantje, waarbij je onder de mensen komt, lekker in beweging bent en waarmee je ook nog een aardig zakcentje verdient? Meld je dan snel aan bij de redactie van DeMooiRooiKrant. Je mag bellen naar 0413-479322, mailen naar redactie@demooirooikrant.nl of bij ons binnenlopen; Heuvel 7 in het centrum van Sint-Oedenrode.

Reserve- en vakantiebezorgers
We zijn ook nog steeds op zoek naar vakantie- en reservebezorgers. Wil je niet iedere week DeMooiRooiKrant bezorgen, maar wel als oproepkracht of in de vakanties? Meld je dan ook aan en we denken met je mee!

Wijkvereniging Eerschot

Ook in het nieuwe jaar start Wijkvereniging Eerschot weer met activiteiten. Zo liggen op vrijdag 5 januari de kaarten voor het jokeren en rikken weer op tafel. Alle leden van de Wijkvereniging vanaf zestien jaar zijn welkom. De avond start om 20.00 uur in Meerschot. Vanaf 19.30 uur is iedereen al van harte welkom om een kopje koffie of thee te drinken.

Dit is natuurlijk ook een mooie gelegenheid om je wijkgenoten gelukkig nieuwjaar te wensen. Op dinsdag 9 januari wordt weer gestart met een Walk & Talk. Vind je wandelen leuk? Kom dan om 18.30 uur naar Meerschot en loop gezellig mee. Op zaterdag 13 januari gaat de vereniging met de kinderen van groep vijf tot en met groep acht weer een keer rollerskaten in Beek en Donk. Aanmelden kan tot 7 januari bij Shirley. Voor de filmavond op vrijdag 26 januari kunnen de kinderen van vijf tot tien jaar zich opgeven bij Carin.

Boodschappenbus naar Jumbo

Op dinsdag 9 januari rijdt de Boodschappenbus van Welzijn de Meierij naar Jumbo Rooise Heide. Daar kunt u zelfstandig uw boodschappen doen. Ook krijgt u een kopje koffie aangeboden.

De Boodschappenbus haalt u vanaf 10:30 uur op en u bent uiterlijk 13:00 uur weer thuis. Uw boodschappen worden bij u in huis gezet. Kosten bedragen twee euro. Opgeven kan tot en met maandag 8 januari tot 10:00 uur op nummer: 073-5441400.

Rondtrekken door Nieuw-Zeeland

In deze serie vertellen Rooienaren over hun permanente of tijdelijke leven in het buitenland. Ze zitten over de hele wereld en DeMooiRooiKrant heeft enkele van hen gevonden. Manon van Os komt uit Rooi, maar is een tijdje geleden vertrokken naar Australië. Daar heeft ze een jaar gewoond, samen met haar Rooise vriend Bram School. Uiteindelijk zijn ze vertrokken naar Nieuw-Zeeland om daar te reizen.

Waarom ben je naar dit land vertrokken?
"We konden gemakkelijk een tijdelijk Working/Holiday visum krijgen en het is een prachtig land. We hebben hier drie jaar geleden zes weken lang rondgereisd om de hoogtepunten te zien, maar dit keer hebben we langer de tijd. We werken nu tijdelijk op een camping in het afgelegen plaatsje Hot Water Beach, en het is hier echt prachtig."

Foto:
Foto:
Foto:

Hoe verliep de verhuizing?
"Voordat we hierheen gingen hebben we een jaar in Perth gewoond. Een erg leuke tijd, maar we vonden het jammer dat we het moesten verlaten. Na een jaar voelden we ons daar toch thuis en hadden we ook aardig wat spulletjes verzameld. We vertrokken ruim een jaar geleden uit Nederland met twee volle rugzakken en een surfboard. Dat surfboard hebben we in Australië verkocht en een extra koffer aangeschaft om sommige spullen toch mee te kunnen nemen. Zo hoefden we in Nieuw-Zeeland niet alles opnieuw aan te schaffen."

Was het moeilijk om Nederland te verlaten?
"Het was voor ons niet zo moeilijk om Nederland achter te laten. Natuurlijk is het niet makkelijk om al je familie en vrienden zo lang niet te zien, maar we waren het wel gewend en wilden gewoon weer weg. We houden allebei van de zon en dat is hier momenteel volop. Dat is dan ook een reden waarom we weg wilden uit Nederland. Heimwee hebben we niet, maar af en toe missen we wel de echte Rooise gezelligheid. Toch verdwijnt dat gemis snel bij de prachtige dingen die we hier zien."

Heb je nog veel contact met je familie in Nederland?
"We hebben regelmatig contact met familie, via WhatsApp of Skype. Ik misschien iets meer dan Bram, maar we houden ze goed op de hoogte. De ouders van Bram willen ons ook op komen zoeken hier in Nieuw-Zeeland. Dat is dus iets om naar uit te kijken."

"Af en toe missen we wel de echte Rooise gezelligheid."

Kom je nog terug naar Sint-Oedenrode?
"Natuurlijk komen we een keer terug naar Rooi, maar wanneer weten we nog niet. Voorlopig willen we nog wat meer reizen en uiteindelijk een plek vinden om te settelen. Waar dat is? Dat is de grote vraag. De laatste keer dat we in Rooi waren, was ruim een jaar geleden voordat we vertrokken."

Hoe heb je Kerst gevierd?
"Kerst is hier toch een beetje raar in de zomer. Het was al onze vierde zomerse kerst, maar dat went nog niet echt. Een kerstgevoel krijg je hier niet met zon en dertig graden. Soms missen we wel de gezellige dagen in deze tijd met vrienden en familie, maar we zijn bijvoorbeeld naar het strand gegaan om wat foto's te maken voor kerstkaarten. Dat is toch wel echt heerlijk! Dan zijn we heel blij dat we niet in Nederland in de kou zitten en heerlijk kerst kunnen vieren op het strand."

Djess Horner - Australië

De liefde van je leven ontmoeten en er samen vandoor gaan. Het klinkt als het plot van een romantische film, maar Djess Horner heeft het zelf meegemaakt. Zij ontmoette haar man tijdens een backpacking trip.

Waarom ben je naar dit land vertrokken?
"Ik ben negen jaar geleden naar Australië verhuisd om met de liefde van mijn leven te trouwen. Nadat ik Grant, mijn man, had ontmoet, was ik nog niet van plan om Sint-Oedenrode te verlaten. Sterker nog, ik had nooit gedacht daar weg te gaan. Mijn hele familie woont in Sint-Oedenrode en ik heb ook altijd een sterke band gehad met al mijn vrienden. Maar na een jaar terug in dit kikkerland te zijn werd ik steeds verliefder en toen hij ineens voor de deur stond was ik makkelijk over te halen. Negen maanden na mijn aankomst in Australië zijn we getrouwd en hebben we besloten dat mijn toekomst hier was."

Hoe is de overstap van Nederland naar Australië verlopen?
"Ik werkte in 't Dommeltje en was van plan om in de zomer zes maanden in Lloret de Mar te werken. Grant ging toen mee. Na samen in Lloret te hebben gezeten, wist ik dat het goed zat en kwam ik voor vijf dagen terug naar Nederland. Toen ben ik gelijk naar Australië geëmigreerd. Als ik ergens spijt van heb, dan is het dat ik mijn familie en vrienden niet meer tijd heb gegeven om afscheid te nemen. Ik vond het makkelijk om een koffer te pakken en een vliegtuig te nemen, maar binnen een paar weken realiseerde ik me dat ik graag meer tijd had gehad met de mensen die ik lief heb. Mijn schoonbroers en schoonouders hebben het makkelijker gemaakt. Ze hebben me ingenomen en behandelde mij sinds het begin als een van hen. Het gevoel dat ik hier familie heb, helpt bij alles."

Heb je nog contact met je familie in Nederland?
"We gebruiken Skype, WhatsApp en FaceTime erg veel, zeker nu we een zoontje hebben. Hij is acht maanden en heeft mijn familie nog nooit ontmoet. We hebben een WhatsAppgroep voor de familie waar we allemaal foto's opzetten van onze kinderen, dat is ook super leuk om bij te houden. Tijdens de feestdagen hebben we ook altijd wel contact met elkaar.
We gaan ook nog af en toe naar Nederland. Niet tijdens de Kerst, dan is het hier super weer. Ik ben daar liever wanneer het in Australië koud is. Dan is het namelijk heerlijk weer in Nederland."

Benefietconcert voor Samenloop voor Hoop

Tientallen Rooienaren zetten zich momenteel in voor het evenement: SamenLoop voor Hoop. Dit gaat in het nieuwe jaar 2018 plaatsvinden.

Honderden Rooienaren proberen geld bij elkaar "te lopen" om de actie te doen slagen. De meeropbrengst van dit gebeuren gaat naar het KWF, de stichting die bijdraagt aan nieuwe doorbraken in het kankeronderzoek.

De ziekte is in Nederland doodsoorzaak nummer één. Minder kanker, meer genezing en een betere kwaliteit van leven voor kankerpatiënten, dat is het doel.

Elke SamenLoop voor Hoop wordt volledig georganiseerd door lokale vrijwilligers. We hebben initiatiefnemers, een voorzitter, een vice-voorzitter, een secretaris, een bestuurslid, penningmeester, commissie Ceremonies, commissie Eregasten, voorzitter Teamwerving, commissie Vrijwilligers, commissie Communicatie, commissie Amusement volwassene, commissie Amusement kinderen, commissie Catering, commissie Sponsoring, commissie Kinderloop. Kortom een heel scala aan vrijwilligers, want je moet zo denken dat er voor iedere commissie ook verschillende mensen moeten zijn. Een geweldige organisatie dus.

Iedereen in Rooi kent de voorbeelden van mensen met een "kankerverhaal". In de familie, collega's, buren, vrienden…..

Eigenlijk zou het hele dorp zich voor dit evenement in moeten zetten.

Nu zou ik graag zelf een bijdrage doen aan het slagen van dit gebeuren. Ik loop met het idee om een benefietconcert te organiseren met als doel enkele duizenden euro's op te halen voor de SamenLoop voor Hoop. Hiervoor heb ik ook de hulp nodig van verschillende Rooienaren.

Misschien vind je het leuk om dit mee te organiseren. Laat dat dan even aan me weten: info@nicovandewetering.nl

Ge moet maar zo denken: Hoop hebbe is schon, hoop geven ok.

Bijzondere Kerst

Ook dit jaar was er weer een bijzondere Kerst voor velen. Voor het achtste jaar op rij werd er een bijzondere kerst georganiseerd voor mensen met een verstandelijke beperking.

Van elf uur 's morgens tot zeven uur 's avonds was er van alles te beleven. Ook dit jaar werd de Kerstdag weer gehouden bij Kringloopwinkel den Einder die hun ruimte gratis beschikbaar stelde. De vrijwilligers werden na deze bijzondere dag beloond met een warme kerstknuffel. Die is natuurlijk ook voor den Einder bedoeld want zonder hen kon deze bijzondere dag niet plaatsvinden. Tot volgend jaar!

Thema Zevensprong bekend

2018 is nauwelijks begonnen, maar de voorbereidingen voor de Zevensprong 2018 zijn al in volle gang. Het thema van de Zevensprong, dat dit jaar plaats gaat vinden van dinsdag 10 juli tot en met vrijdag 13 juli is: "Zingend en swingend de Zevensprong door!"
De kerngroep is druk doende met het bedenken van leuke activiteiten in het thema. Natuurlijk zullen ook onder andere de traditionele zeskamp, het sport- en spellencircuit en de vossenjacht helemaal in het teken van superhelden staan. En is er natuurlijk ook weer uitstapje met de bus!

De Zevensprong is bedoeld voor alle kinderen van groep 3 en 4 uit Sint-Oedenrode. Ook kinderen die naar het speciaal (basis)onderwijs gaan, mogen deelnemen.

Nieuwjaar

Ben je net gewend aan het feit dat het 2017 is, is het alweer voorbij. Weer een jaar erbij, weer een jaar verder. Het is niet alleen een tijd van champagne en vuurwerk, gourmet en oliebollen, of van familiebezoek en de beste wensen wensen. Het is ook het moment van een terugblik, van evalueren, van vaststellen wat je dit jaar bereikt hebt.

Een jaar geleden was voor mij duidelijk dat ik een ommekeer wilde maken. Tot eind 2016 was ik werkzaam in de financiële sector. Leuk werk, met leuke collega's, maar het was niet mijn passie. Het was niet waar ik echt voor wilde gaan. Op dat moment had ik nog niet een duidelijk idee wat het dan wél zou moeten worden.

Een paar maanden later, zo eind februari, begin maart, wist ik al iets meer. Ik wilde gaan schrijven! In de jaren daarvoor fantaseerde ik wel eens in een verloren moment hoe het zou zijn om een (bekend) schrijver te zijn, maar had ik er nooit echt iets mee gedaan. Waar moest ik beginnen?

'If you build it, they will come', zegt een stem tegen Ray Kinsella (gespeeld door Kevin Costner) in de film 'Field Of Dreams'. Ray moet een honkbalveld aanleggen, dan zullen honkbalspelers die ooit uitgesloten werden vanwege een omkoopschandaal komen spelen. En zo geschiede. Ik hoorde geen stemmen die me vertelden gewoon ergens te beginnen, ik deed het gewoon. Zonder er bij na te denken, kwam ik uit op columns.

Geen bewuste keuze dus, wel een gelukkige. Ik heb mijn passie gevonden! Een passie die ik graag met iedereen deel, die mijn columns wil lezen. Mijn eigen website, mijn columns in de Mooikrant, ik mag zeker niet ontevreden zijn. Al blijf ik wel bezig met mezelf te verbeteren, in beweging te blijven, te blijven groeien. Stilstand is achteruitgang, als je al te lang stil blijft staan.

Ik denk niet dat ik de enige ben die tussen oliebollen en champagne het afgelopen jaar overziet. Dan denk ik niet aan het nieuwsoverzicht van 2017, daar hebben ze het hoofdzakelijk over alle nare dingen die er gebeurd zijn. Natuurlijk ook belangrijk, ze hebben het alleen niet over de leuke dingen die er dit jaar gebeurd zijn. Zoals mijn verhaal, ik zal vast niet de enige zijn die een ommekeer heeft gemaakt. Als u ook een mooi verhaal heeft over een ommekeer, laat het me weten!

Ik wens iedereen een gelukkig Nieuwjaar, veel geluk, gezondheid en succes in 2018.


Wij hebben op onze school, basisschool De Sprongh in Olland, een leerlingenraad. Ik heb aan de directrice, Sanne van Maas - van Kaathoven, een aantal vragen gesteld over waarom we een leerlingenraad hebben en wat dat inhoud. Zelf heb ik er ook een keer aan deelgenomen en dat vond ik erg leuk en leerzaam.

Door: Britt van Roosmalen

Waarom hebben we op school een leerlingenraad?
'Wij hebben een leerlingenraad op school. Alle kinderen van de school kunnen via deze raad hun advies geven om de school nog beter te maken.'

Wie mogen er in de leerlingenraad?
'Leerlingen uit de bovenbouw; welke bestaat uit groep 5, 6, 7 en 8 mogen zichzelf beschikbaar stellen. Net zoals in de politiek kunnen leerlingen stemmen op hun kandidaat, dit gebeurt ieder jaar.'

Waar komen de onderwerpen vandaan?
'Daar hebben we een ideeënbus voor. Hier kunnen alle kinderen, onder en bovenbouw, een briefje indoen met eventuele onderwerpen erop. Het kan gaan over andere pauzetijden, lekkere lunches, gymlessen, het schoolplein of zelfs de inhoud van de rekenles.'

Hoe ziet een overleg met de leerlingenraad eruit?
'Een keer in de maand is er een overleg tussen de 4 kinderen die in de leerlingenraad zitten en de directrice van de school. Zij gaan eerst met z'n allen lunchen en vervolgens de ideeënbus leeg maken. Hieruit komen eventuele onderwerpen voor het overleg. Ook kijken we terug naar wat we in het vorige overleg behandeld hebben en of dat is afgewerkt. We kiezen gezamenlijk een idee uit de leeggemaakte ideeënbus om te bespreken.' Daarna maken we een kort verslag van de bijeenkomst.

Welk onderwerp zijn jullie nu aan het uitwerken?
'Op dit moment zijn we bezig om een schoolkrant te maken. Dit was een idee vanuit de ideeënbus. In de schoolkrant kunnen alle kinderen bijvoorbeeld een verhaaltje of een tekening laten zetten.'

Hoe komen jullie aan het geld?
'Meestal zijn er geen kosten verbonden aan het uitwerken en uitvoeren van een idee. Als het wel geld kost kan het zo zijn dat de school meehelpt. Zijn er wel veel kosten aan verbonden, bijvoorbeeld een nieuw speeltoestel op het schoolplein, dan organiseren we een sponsorloop, muziekuitvoering of een flessenactie.'

Ik heb aan Kim uit groep 8 gevraagd hoe zij het vindt om in de raad te mogen zitten.
'Ik vind het heel erg speciaal, omdat je heel weinig kans hebt om er in te komen terwijl je het heel erg graag wilt. Ook is het uitdagend, want mijn doel is om naar ieder kind te luisteren en ze te helpen met hun vraag voor de leerlingenraad. Ik voel me de vertegenwoordiger van de klas.'

De leerlingenraad werkt dus een beetje net als de politiek. Je mag meedenken en elk lid wordt gekozen door de klas. Een democratisch proces.

Tot de volgende keer.


Thema Zevensprong bekend

2018 is nauwelijks begonnen maar de voorbereidingen voor de Zevensprong 2018 zijn al in volle gang. Het thema van de Zevensprong, dat dit jaar plaats gaat vinden van dinsdag 10 juli tot en met vrijdag 13 juli is: "Zingend en swingend de Zevensprong door!"

De kerngroep is druk doende met het bedenken van leuke activiteiten in het thema. Natuurlijk zullen ook onder andere de traditionele zeskamp, het sport- en spellencircuit en de vossenjacht helemaal in het teken van muziek staan. En is er natuurlijk ook weer een uitstapje met de bus! Het belooft in ieder geval weer een hartstikke leuke Zevensprong te worden.

De Zevensprong is bedoeld voor alle kinderen van groep 3 en 4 uit Sint-Oedenrode. Ook kinderen die naar het speciaal (basis)onderwijs gaan mogen deelnemen.

Postcodeloterij deelt uit in Olland

Iedereen droomt van een flinke geldprijs. Vooral tijdens de jaarwisseling is er kans op grote geldbedragen. Toch blijft het vaak bij dromen, prijzen vallen meestal ergens anders, zo leert de ervaring.

Vandaag wordt voor sommige Ollanders die droom toch werkelijkheid. Maandag maakte de Postcodeloterij de eerste geldprijzen bekend. Op de website van de loterij staat dat maar liefst €100.000,- is gevallen op postcode 5491ZH. Dat is de straat Den Dries. De mensen die in deze straat meedoen gaan het geldbedrag onderling verdelen. Later op de maandag maakte de Postcodeloterij nog meer postcodes bekend die grote bedragen tegemoet mochten zien.

Maak weer kansen op toegangskaarten voor het Autotron

Foto: Hans van den Wijngaard

Zeg in het buitenland dat je uit Nederland komt en iedereen denkt aan klompen en natuurlijk fietsen. Want als geen ander land ter wereld is ons land geschikt om te fietsen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de fiets op 13 en 14 januari 2018 centraal staat tijdens de Autotron Classics– motoren, bromfietsen & fietsen. Zoals de naam al zegt ontbreken ook de motoren en bromfietsen niet in het tweede weekend van het nieuwe jaar. De lezers van DeMooiRooiKrant kunnen maken kans op gratis toegangskaarten voor deze beurs.

Als u kunt vertellen wat de maximumsnelheid is, waarmee een bromfiets op de Koninginnelaan mag rijden, dan maakt u kans op deze toegangskaarten. Weet u het antwoord op deze vraag dan kunt u dat tot en met zondag 7 januari sturen naar: redactie@demooirooikrant.nl. Onder de inzenders die het juiste antwoord weten verloten wij vijf keer twee kaartjes.

Weet u het antwoord niet, maar wilt u toch naar deze beurs, dan kan dat altijd. De toegangsprijs bedraagt 12,50 euro per persoon. Kinderen tot en met 12 jaar hebben gratis toegang.

Vuurwerkstunt in 't Everse

Zo reed de auto door 't Everse, met vuurwerk op het dak.

Het is even goed kijken om te zien wat er nu echt gebeurt op deze foto's, maar het zal je verbazen als je het eenmaal in de smiezen hebt. Een wandelaar merkte deze auto op die met vuurwerk op het dak door 't Everse reed. De slogan 'Je bent een rund, als je met vuurwerk stunt' lijkt ons in dit geval van toepassing.

Inmiddels is het bekend dat het om een stunt van 'De Bucketboys' ging. De Rooise Joep ten Hove is een onderdeel van dit online Youtube-kanaal. Samen met een vriend bedenken zij stunts die ze daarna uitvoeren. Eerder nog was hij volop in het nieuws na het plaatsen van een mesthoop op de stoep van Mandemaker Keukens. Voor deze stunt wilden de jongens knallend het nieuwe jaar in gaan. Dat is zeker gelukt!

Mediabericht 2018

RondOM
RondOM komt in plaats van het programma Rondje Rooi van TV Meierij. De uitzendingen beginnen op 4 januari 2018. Voor deze eerste uitzending zijn de volgende onderwerpen gepland:

Plan Hooibrug over Dommel en uitbreiding wandelnetwerk, Skèndelse Kwiz, Fusie Woningcorporaties Huis & Erf en Wovesto, Gesprek over en terugblik op TV Meierij samen met Wim Ooijen, Nieuwjaarsreceptie van Gemeente Meierijstad, Winterpark Schijndel, Vooruitblik op 25e Editie Hardcorefestival MOMfest 2018, Nieuwjaarsduik in Zijtaart.

RondOM wordt hierna telkens met nieuwe actuele onderwerpen aangevuld. De inhoud wisselt steeds; nieuwe onderwerpen worden toegevoegd en onderwerpen die al wat langer draaien gaan er af. Zo ontstaat een dynamisch geheel. RondOM ziet er dus elke keer weer wat anders uit. Uitzendtijden: 00:00 – 03:00 – 06:00 – 09:00 – 12:00 – 15:00 – 18:00 en 21:00 uur

Kantoor en telefonische bereikbaarheid
Studio Sint-Oedenrode: Laan van Mariëndael 30A, Tel. 0413-471193.
Studio Schijndel: Steeg 9D. Tel. 073-5479955.


Winnaar vuurwerkpakket

Foto:

Via Facebook lanceerde DeMooiRooiKrant bijna twee weken geleden een like en win actie. De prijs: een vuurwerkpakket t.w.v. €50,- geschonken door bouwmarkt Forum. Denise Verheijke werd de uiteindelijke winnaar. Deze heren gingen het pakket ophalen bij de winkel aan de Liempdseweg. Daar was de verkoop van vuurwerk losgebarsten. Natuurlijk ging het complete pakket zondag op maandag de lucht in.

Prinsenzittingen 2018

Net als de afgelopen weken laten we artiesten aan het woord om een beeld te krijgen wat er allemaal achter de schermen gebeurd en wat de artiesten beweegt om mee te doen aan de Prinsenzittingen.

Deze week in de spotlights en aan het woord onze debutanten: Doy en Maré Meijs.

"Hallo Rooienaren,

Wij zijn Maré (24) en Doy Meijs (25 en single) uit Olland. Ons mam heeft ons verteld dat we broer en zus zijn dus daar gaan we dan maar van uit. We maken in Rooi ons debuut op de zittingsavonden, maar in Olland zijn we al jaren op het podium te vinden tijdens de bonte avonden. We staan dus graag op het podium, maar zodra we er af zijn kun je ons vaak dicht bij de bar vinden. Niet alleen de zittingsavonden vinden we leuk maar we zijn ook echte carnavalsvierders. We spelen allebei bij de Ollandse Dorpskapel. Maré op sax en Doy op de trom. Dus met de carnavalsdagen is de kans groot dat je ons in Papgat tegenkomt. Want carnaval zit net als alcohol, heel het jaar in ons bloed. Allemaal heel veel plezier tijdens de zittingsavonden en de carnavalsdagen. Wij hebben er zin in! Houdoe en alaaf !"

Bent u na het stukje benieuwd wat Doy en Maré op het podium ten tonele brengen? Kom gerust eens een avond kijken wat zij te bieden hebben en alle andere artiesten die voorbij komen. U kunt kaarten voor de Prinsenzittingen online bestellen via http://webshoppapgat.nl en kosten 12,50 per stuk. Ook bij zalencentrum De Beurs zijn (beperkt) kaarten te koop. Groepen vanaf 10 personen houden wij als commissie rekening met de zaalindeling, vanaf 19.15 uur op elke avond wordt er geen rekening meer gehouden met gereserveerde plaatsen.


Voor alle Papbuiken een gezellig 2018

Vanaf nu alles op de carnaval

Allereerst willen we namens stichting jeugdcarnaval iedereen een gezond en voorspoedig 2018 toewensen. Vanaf nu worden alle blikken op carnaval gericht en gaan we de komende maand de puntjes op de spreekwoordelijke I zetten.

Daarnaast vindt 14 januari de receptie voor de jeugdprins plaats, waarvoor jullie van harte zijn uitgenodigd. Als laatste activiteit voor carnaval zal 28 januari de voorverkoop plaats vinden in Mariëndael, zodat we de jeugd de kans kunnen bieden om zeker te zijn van een plaatsje in de jeugdtent! Noteer de datum dus vast in jullie agenda en houdt de nieuwe Facebook-pagina goed in de gaten voor informatie over het complete programma in de tent!


12 / 36

Zaterdag prijsuitreiking De Rooise Kwis

Foto: Hans van den Wijngaard

Op 16 december waren 130 teams, en daarmee zo'n 3000 Rooienaren, druk in de weer om alle vragen van de vijfde editie van De Rooise Kwis te beantwoorden. Alle antwoorden zijn inmiddels nagekeken door de organisatie, dat betekent dat na drie weken van onzekerheid zaterdagavond in Zalencentrum de Beurs zal blijken welk team dit jaar gewonnen heeft. Vorig jaar wist het team "Tis rolluk iet" de eerste prijs in de wacht te slepen.

Om 20:00 uur zal de prijsuitreiking van start gaan. Na een korte terugblik op 16 december zullen de winnaars van de 11 categorieën bekend gemaakt worden. Ook de winnaar van de geheime expeditie en het team met de meest originele vlog mag naar voren om een prijs in ontvangst te nemen voordat uiteindelijk de grote winnaar van De Rooise Kwis bekend gemaakt zal worden. Voor de top 3 liggen weer mooie cheques klaar voor hun goede doelen. Ieder team ontvangt na afloop een rapport met hierop hun resultaten zodat zij precies kunnen zien hoe ze gescoord hebben.

De deuren van De Beurs zijn vanaf 19:00 uur geopend, de prijsuitreiking start om 20:00 uur. Na afloop van de prijsuitreiking is nog een gezellige feestavond waarbij ongetwijfeld ook nog veel nagepraat zal worden over De Rooise Kwis. Iedereen is van harte welkom!


Historische beelden week 1
Herkent u de meisjes en de man op deze foto? Wij horen het graag! Mail uw antwoord naar redactie@demooirooikrant.nl, bel naar 0413-479322 of loop eens binnen bij ons op kantoor: Heuvel 7. De koffie staat klaar.

Oplossing historische beelden week 52:
De foto van deze week is van de familie Verhagen, woonachtig op de Koevering. In het midden is mijn opa te zien, Adrianus Verhagen. Oma was destijds al overleden. Daarachter mijn vader Willem Verhagen. Verder zie je Dooi, Ben, Ties, Jan, Mien en Miet Verhagen. Mijn opa zat toentertijd in het bestuur van de melkfabriek toen de directeur vermoord is.

Maria Verhagen

Op deze foto staat mijn vader, Willem Verhagen, midden boven. Midden onder zit mijn opa, Janus Verhagen. Samen met zijn kinderen: Miet, Mien, Ties, Jan, Doy, Willem, Ben en Jan. Mijn oma was toen al overleden.

Wim Verhagen


Dat verdient een bloemetje!

Wie verdient er volgens jou een mooie bos bloemen? Er zijn genoeg mensen die hiervoor in aanmerking komen. Dat kan natuurlijk om verschillende redenen. Om dat iemand lang ziek is geweest, of misschien is er iemand die altijd voor je klaar staat? Het kan ook zijn dat je een bloemetje gunt aan je moeder die altijd trouw op je kinderen past. Of aan je collega, omdat hij je iedere morgen komt ophalen met de auto. Kortom, het kan van alles zijn!

Iedere week geeft Bloemenbinderij De Keizerskroon een bloemetje weg via de rubriek "Dat verdient een bloemetje'' in onze krant. Wil jij iemand een warm hart toewensen of een dierbaar persoon bedanken? Dat kan! Meld diegene aan en stuur ons een korte motivatie + een leuke foto naar redactie@demooirooikrant.nl of loop even bij ons binnen.

Dinges is een pechvogel. Op straat gevonden, bijna 10 jaar oud en FIV+ (dit is vergelijkbaar met HIV maar alleen besmettelijk voor katten). De meeste katten kunnen nog jaren relatief gezond leven met deze ziekte, maar Dinges heeft helaas wel wat kwaaltjes. Zo heeft hij snel last van ontstoken pootjes. Die moeten dan gezalfd worden en daar is Dinges geen fan van. Hij houdt niet van zo'n polonaise aan zijn lijf en heeft daardoor moeite gekregen met handen. Dinges kan op zijn manier wel lief zijn. Als hij iemand goed kent en vertrouwt, geeft hij graag kopstootjes. Hij zoekt een rustig huisje zonder andere katten of kleine kinderen, waar hij lekker zichzelf kan zijn en men het niet erg vindt als hij met rust gelaten wil worden. Dan durft hij het wel aan. Jij ook?

Dierenopvangcentrum Hokazo, Lange Goorstraat 6, 5406 XE Uden.


18 / 36

19 / 36

L. van den Biggelaar installatietechniek

In iedere branche is het hebben van een goede website tegenwoordig belangrijk. Reclame maken, zowel gedrukt als online, levert bedrijven veel op. Dat weet ook L. van den Biggelaar installatietechniek. Al lange tijd zijn zij een gevestigde naam in de gemeente.

L. van den Biggelaar installatie techniek is al meer dan 25 jaar een vertrouwd adres. Particuliere woningbouw, projectbouw en bedrijfsgebouwen. L. van den Biggelaar installatie techniek verzorgt de complete verbouwing van uw badkamer. "Wij zijn actief in de particuliere woningbouw, project woningbouw, renovatie, utiliteitsbouw en agrarische sector. Alle installaties die wij aanleggen en onderhouden zijn duurzaam, energiezuinig en optimaal in gebruik. Samen met onze medewerkers zijn we steeds op zoek naar nieuwe methodes en technologieën om onze producten en diensten nog beter aan te laten sluiten op de wensen en behoeften van onze klanten," aldus het bedrijf op haar website.

Dat die website overzichtelijk en duidelijk is, is meteen te zien. Online zijn duidelijk de contactgegevens te vinden en ziet men waar Van den Biggelaar voor staat. Daarnaast zijn enkele referenties te lezen en zie je het laatste nieuws. Het logo van het bedrijf is duidelijk en herkenbaar in beeld. Ook op de website komt dit terug. Ontzettend belangrijk om op verschillende plekken herkenbaar terug te komen. Vooral die herhaling maakt dat mensen het gaan herkennen en onthouden. Wie meer wil weten over het bedrijf kan eens een kijkje nemen op de website: http://www.lvdb.nl/


Kerkberichten

Sint Antonius Nijnsel
Zo 07/01: Doopdankviering om 11.00 uur met Aurora kinderkoor. Intenties: Gerard Sijbers, Nel van Hastenberg- Smits, Diny Vos- Steenbakkers, Mieke Smits- Hulsen, Jan en Fien van Gastel- Kerkhof.
Di 09/01: 9.00 u: Eucharistieviering.

Odendael
Di 02/01: Rozenhoedje bidden in de stilteruimte om 19.00 uur.
Zo 07/01: Woord en gebedsdienst. Intentie: Ton v..d Heijden.

Sint Petrus' Banden, Son
Tot nader order vinden deze plaats in de Sint Genoveva-kerk in Breugel.
Vr 05/01: Eerste Vrijdag van de maand, 08.30 u: Eucharistieviering.
Za 06/01: Geen Eucharistieviering.
Zo 07/01: 11.00 u: Eucharistieviering, m.m.v. het Sons Parochiekoor. Intenties: Riet Passier-Swinkels, Mien Heijmans-van Uden, Rein Biegel, Jan Verheijden, Harry van den Berg, Jo Cleophas.
Za 13/01: 18.30 u: Eucharistieviering.

Er is door een van de parochianen een boek samengesteld met mooie en interessante foto's van de Sint Petrus' Bandenkerk en van voorwerpen die daarin werden gebruikt, zoals cibories, kelken en misgewaden. Wie voor dat boek belangstelling heeft, kan het tot en met 7 januari bestellen bij het Parochiebureau, Kerkplein 7, Son, tel. 0499 - 471266. Het Parochiebureau is geopend van maandag tot en met vrijdag van 09.30 – 12.00 uur. De kosten zijn afhankelijk van het totaal aantal exemplaren dat besteld wordt en zullen ongeveer € 30,00 per exemplaar bedragen. Kosten contant te voldoen bij het afhalen van het boek.

Sint Genoveva-kerk
Do 04/01: 18.15 u: Rozenhoedje, 18.30 u: Eucharistieviering, aansluitend stille aanbidding.
Zo 07/01: 09.30 u: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Kinderwoorddienst. Intentie: Ad Versantvoort, Miny van de Ven-Winkelman, Karel en Elisabeth Faessen-van Tilburg, Lies Sanders-van den Boogaart, Willemien Merks-Roestenburg, Miet Foolen, Ine en Piet Maximus, Annie van der Eerden-van Sleuwen, overleden ouders Thoonen-Roijakkers en zoon Bart en Betsie en Marian, Janus Foolen, ouders Saris-van Heeswijk. Aansluitend aan de mis is er Nieuwjaar wensen in Den Bauw.
Do 11/01: 18.15 u: Rozenhoedje, 18.30 u: Eucharistieviering, aansluitend stille aanbidding.
Za 13/01: 18.30 u: Eucharistieviering m.m.v. Rob van Stuivenberg. Intentie: Riky van Rulo Keijzers, Lies van Wanrooij-Maas.
Zo 14/01: 09.30 u: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Intentie: Ietje van Dinther-Raeven, John Meulendijks, Truus van den Tillaart, Kitty Lagraine-Konings, Gerard Lenting, Marieke van der Lande-Wijnands.

PKN, dienst in Son
Zo 07/01:
10.00 u: Ds. B. Stigter. Nieuwjaarsdienst + Kindernevendienst.

H. Martinus Olland
Za 06/01:
17.30 u: Eucharistieviering met kerkkoor.

Martinuskerk (centrum)
Za 06/01:
Openbaring des Heren - Driekoningen 18.30 u: Eucharistieviering met Het Goede Herderkoor. Intenties: Tonnie van 't Hof – van den Tillaart en Jan van 't Hof, voor het Gouden Bruidspaar Maria en Wim van den Boogaard.
Zo 07/01: Openbaring des Heren - Driekoningen 09.30 u: Eucharistieviering met Het Martinuskoor. Intenties: Harry Merks, Gerard en Marietje van den Nieuwenhuijzen – Hazenberg, Wim van Rooij, Tiny van den Biggelaar, Henk Janssen, Harrie en Jo van Dongen – Vos, Jan Lathouwers, Adriaan Ketelaars (maanddienst) en Anna Ketelaars – Kremers, Overleden familieleden van de familie van Bree, Jan Simons en overleden familieleden van de familie Simons en van de familie de Koning.
Ma 08/01: 10.00 u: Vergadering interieurgroep.
Maandag, donderdag en vrijdag 09.00 uur: Eucharistieviering in de dagkapel van De Goede Herder kerk.
Di 09/01: 09.00 u: Eucharistieviering in de Heilige Antonius van Padua kerk te Nijnsel.
Wo 10/01: 19.00 u: Eucharistieviering in de Heilige Ritakapel te Boskant.
Do 11/01: 13.30 u: Ziekenbezoekgroep Martinus Centrum.


Top 2000 kwis mateloos populair

Foto: Hans van den Wijngaard

Ze hadden het wel zien aankomen, Arno en Cis de Leijer. Verrast, maar niet verbaasd, dat het er in hun eet-en muziekcafé De Ossekop vrijdagavond bijna letterlijk met de benen buiten hing. In de vijf jaar dat ze de Top 2000 kwis nu ter afsluiting van het jaar op hun agenda hebben staan, is het aantal teams gegroeid van 9 naar maar liefst 35, met elke 5 deelnemers. Reken maar uit.

"Een week nadat de inschrijving was geopend zaten we al vol. Daarna stond de telefoon nog roodgloeiend, maar moesten we nee verkopen" aldus een tevreden Arno. "Als De Ossekop groter was geweest, had ie ook vol gezeten. Maar je moet een keer tevreden zijn" lacht hij. Ontspannen, niet gestrest, want er loopt genoeg gelegenheidspersoneel rond. Alles onder controle.

In zijn inleiding kondigt hij, naast de 9 rondes, nog een extra bingoronde aan, vanwege het eerste lustrum. Hij waarschuwt de deelnemers: "De dames van de jury zien er lief uit maar pas op, ze zijn reuze streng." Will van der Linden neem de microfoon over en praat de onderdelen aan elkaar, terwijl beelden worden vertoond van de muziekoptredens waar de vragen over gaan. Alle teams aan statafels, anders had het er echt niet allemaal in gepast. Uit het gedrag aan die tafels was de moeilijkheidsgraad van iedere vraag mooi af te lezen. De eerste vraag ging nog: hoe vaak heeft Bohemian Rapsody van Queen bovenaan de top 2000 gestaan? Bij de tweede "Hoe kennen we Harpenau?" gingen veel handen onmachtig de lucht in. "Ik zie al mensen naar huis gaan" haakte Van der Linden daar met een knipoog op in. Na het tonen van Prince met Purple Rain volgt weer een moeilijke: "Welke soorten regen werden bezongen in de volgende nummers?" En zo wisselden makkelijke en moeilijke vragen, in een eindeloze variatie, elkaar af.

Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard

Het kon bijna niet uitblijven: een Amerikaanse soul-zanggroep die in glimmende pakjes synchroon over het podium beweegt. "Zijn dat niet The Tramps?" vraagt Arno aan de verslaggever die alleen achter de bar nog kans ziet om leesbare aantekeningen te maken. "Volgens mij wel" is het antwoord maar nee, het blijkt Tavares te zijn. Soms moet je echt het nummer weten om de artiest te herkennen. Ondertussen zorgt huis-DJ Edward ervoor dat het geen moment stil is. En terwijl Billy Joel op het scherm voor een volle zaal steeds harder transpireert, lopen ook de temperatuur en vochtigheidsgraad bij De Ossekop snel in de rode cijfers.

De Natte plek had de beste score en sleepte daarmee de hoofdprijs in de wacht, met 65 punten. Die hadden al jaren ervaring opgedaan met hun eigen Pubkwis, maar je kunt niet overal verstand van hebben dus de voorsprong op nummer twee was niet indrukwekkend. Dat werd Timmers2 (63,5) die daarmee Bij wie ook weer (63) een neuslengte achter zich liet.

De complete uitslag gaan we niet opsommen, maar misschien zou er wel een prijs uitgeloofd kunnen worden voor de meest originele, grappige of ondeugende teamnaam. Wat dacht je bijvoorbeeld van Wikiplegia, Striepke veur, Audio Slaves, Coupe Rose of Beter as vorig jaar? Het is trouwens zeer de vraag of de wens van die laatste in vervulling ging; die eindigde met 32 punten als twee na laatste. Al gaat zo'n top 2000 natuurlijk niet om de knikkers, maar om het spel.


Ruim 70 vrijwilligers bouwden de Keldonkse molen

Hij is klaar en 't is een plaatje! Meer dan 70 vrijwilligers restaureerden en herbouwden in de afgelopen jaren korenmolen De Hoop in Keldonk. Op oudjaarsdag stonden zijn tijdens een korte feestelijke bijeenkomst stil bij de voltooiing van de molen.

Projecten die net als korenmolen De Hoop in het kader van de subsidieregeling gebiedsopgaven Noord-Brabant in aanmerking komen voor een bijdrage moeten voor 1 januari 2018 worden afgerond. Met vereende krachten en vele uurtjes werk zorgden de vrijwilligers ervoor dat de wieken van de molen mooi voor de afgesproken deadline weer kunnen draaien.

Het is een prachtig gezicht; de molen trots met zijn wieken hoog in de lucht aan de rand van het dorp. Mooi gelegen in de fraaie natuurrijke omgeving van De Roost & De Bulten en het Aa-dal. De vrijwilligers hadden op oudjaarsdag alle reden dit geweldige resultaat samen even te vieren. De plannen voor de herbouw en restauratie van de molen werden tijdens de ontwikkeling van een nieuwe structuurvisie voor het dorp in 2003 gesmeed. Na de nodige voorbereidingen werd de molenstichting op 31 december 2007 (in "het jaar van de molen", nu precies 10 jaar geleden) opgericht. In 2011 werd met behulp van sponsoren, subsidie van de toenmalige gemeente Veghel en een bijdrage vanuit de LEADER subsidieregeling van de Provincie Noord-Brabant gestart met de bouw van een nieuwe ontvangstruimte en de restauratie van de oude vervallen molenromp. In 2014 kreeg de stichting wederom een subsidie van de provincie Noord-Brabant. Voorzitter Jan van de Vossenberg dankte de vrijwilligers voor hun inzet in de afgelopen jaren. "Zonder jullie hulp was dit nooit mogelijk geweest. We mogen samen trots zijn op dit prachtige resultaat. Keldonk heeft er weer een mooie blikvanger bij!" Ook maakte hij bekend dat de officiële opening van de molen gepland staat voor het weekend van 14 en 15 april 2018.


Open Coffee het Groene Woud

Open Coffee het Groene Woud gaat ook in 2018 door met het organiseren van activiteiten voor alle ondernemende mensen. Open Coffee 't Groene Woud is het platform waar een ieder kan kennis delen, ideeën bespreken, brainstormen of samenwerken. Kortom natuurlijk netwerken op zijn Brabants!

Dus als je altijd al nieuwsgierig bent geweest naar onze netwerkbijeenkomsten, maar de stap niet durfde te zetten, is dit een mooie gelegenheid om je goede voornemens te realiseren!
De eerste maandelijkse netwerkbijeenkomst van 2018 vindt plaats op woensdag 10 januari in de Majorcabar in Den Dungen. Dit is een plek waar al sinds jaar en dag flink wordt genetwerkt! Veel mensen hebben goede herinneringen aan deze plek, die in de omgeving al lang bekend staat als prima uitgaansgelegenheid.

Concert Die Drei Dörfer Musikanten

Zondag 7 januari is het jaarlijkse Nieuwjaarsconcert van Die drie Dörfer Musikanten welke mede georganiseerd wordt met hun Vriendenclub. Deze middag wordt dit jaar weer gehouden in Sociaal Cultureel Centrum De Vink, Hoevenbraaksestraat 28 in Schijndel.

Zoals gebruikelijk verzorgt de kapel vanaf 14.00 uur een bijna non-stop programma van Egerländer- Böhmische- en Tsjechische volksmuziek waarbij wordt gezongen door Anny Stobbe en André van der Leest. De toegang is gratis. Dit jaar bestaan Die drei Dörfer Musikanten 40 jaar, maar helaas slaat ook voor hen de vergrijzing toe. Daarom zien zij graag uitbreiding tegemoet. Woensdags is de gebruikelijke repetitieavond van 20.00 uur tot 22.30 uur eveneens in De Vink.. De leden van Die Drei Dörfer Musikanten komen momenteel uit meerdere plaatsen: Schijndel, Sint Oedenrode, Veghel, Zijtaart, Sint Michielsgestel, Volkel en Schoonrewoerd. Voor nadere bijzonderheden: www.diedreidorfermusikanten.nl

Bestemmingsplan Nederboekt

Voor de nieuwe woonstraat Nederboekt in Veghel-Zuid is een ontwerpbestemmingsplan opgesteld. Dit volgt op een eerder genomen besluit van het college van burgemeester en wethouders van Meierijstad op 31 oktober om de woonwagenlocatie Nederboekt te transformeren naar een gewone woonstraat. Area gaat er 6 sociale huurwoningen bouwen voor de huidige bewoners.

Begeleiding proces
Gemeente en Area hebben ook een samenwerkingsovereenkomst gesloten waarin geregeld is hoe ze de herontwikkeling vorm gaan geven. Bewoners en omwonenden zijn eind oktober geïnformeerd over de plannen. Om de dialoog in de buurt goed te kunnen (blijven) voeren, is procesbegeleider Peter van den Bogaert van BeFlex in de wijk aan het werk gegaan. Zijn taak is om te zorgen dat bewoners goed begeleid worden naar de nieuwe woonsituatie. Maar ook dat omwonenden hun vragen of zorgen bij hem kunnen uiten. Peter zoekt de mensen actief op en organiseert bijeenkomsten voor omwonenden. In de loop van januari wordt het ontwerpbestemmingsplan ter inzage gelegd en kan het geraadpleegd worden; daaraan voorafgaand is er nog overleg tussen de gemeente, wijkraad en enkele omwonenden. Naar verwachting neemt de gemeenteraad van Meierijstad nog voor de zomer van 2018 een besluit over de vaststelling van het bestemmingsplan.

Basisteams Jeugd en Gezin

De basisteams Jeugd en Gezin (BJG) zijn nu bijna drie jaar aan het werk in Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel. De teams hebben hun plek gevonden en samenwerkingsafspraken gemaakt. De gemeente gaat deze teams versterken.

Ontwikkelingen
Gemeente Meierijstad gaat de basisteams Jeugd en Gezin uitbreiden omdat de werkzaamheden toenemen. Dit is een hele positieve ontwikkeling, waar we veel in hebben geïnvesteerd.
- Ouders en kinderen weten steeds beter de weg naar de basisteams te vinden.
- Het aantal complexe situaties neemt toe, waar meer tijd en inspanning vanuit medewerkers van de basisteams voor nodig is.
- We investeren maximaal in preventie.
- We werken nadrukkelijk samen met huisartsen en zorgaanbieders.
- We bieden als professionals zelf meer ondersteuning aan gezinnen.

Wat doet een basisteam Jeugd en Gezin?
De gemeente is verantwoordelijk voor de organisatie en uitvoering van jeugdhulp. In Meierijstad hebben we daarvoor drie Basisteams Jeugd en Gezin (BJG). Hier kunnen ouders, jongeren, professionals of vrijwilligers terecht met vragen over opgroeien en opvoeden van kinderen en jongeren tot 23 jaar. In het basisteam Jeugd en Gezin werken jeugdprofessionals met verschillende deskundigheid (psychosociaal, psychiatrie, medisch etc) samen om zorg op maat te leveren.

Definitief Ontwerp N616 kom Erp

Het definitief wegontwerp voor de N616 is klaar. Het college van burgemeester en wethouders van Meierijstad heeft nu ook ingestemd met de plannen voor het gedeelte in de bebouwde kom van Erp. Eerder werd het definitief ontwerp voor de herinrichting van het deel tussen Erp en Gemert al vastgesteld. De uitvoering staat gepland voor 2018.

Ontwerp
Om te komen tot het ontwerp is nauw samengewerkt met de dorpsraad Erp, bewoners en ondernemers. Belangrijke kenmerken van de nieuwe weg zijn: maximum snelheid van 50km/uur, behoud van de bestaande voorrangsregeling, geen drempels en het gebruik van geluidswerende bestrating. Op verzoek van zowel ondernemers als inwoners zijn aanvankelijk geplande fietsstroken vervallen; dit zou gemakkelijk laden en lossen van (vracht)auto's ter plekke onmogelijk maken. Wél zal er een parkeerverbod gelden.

Duurzaamheid
Op alle fronten, zowel in aanlegfase als bij gebruik en beheer, is aandacht gegeven aan duurzaamheid. Alle verlichting wordt in Led uitgevoerd. Het afrol- en motorgeluid van gemotoriseerd verkeer wordt verlaagd door een speciale geluids-reducerende betonsteenverharding. Toepassing van kunststof contactbanden tussen gevels en aansluitende wegverharding voorkomt overlast van contacttrillingen. Beplanting maakt deel uit van een blijvende groene hoofdstructuur. Het regenwater dat vanaf de percelen en het wegdek komt, wordt onder de rijbaan opgeslagen en afgevoerd naar oppervlaktewater buiten de kom. Onderzocht is of een veelbelovend innovatief materiaal zou worden toegepast voor de waterberging onder het wegdek; omdat nog onvoldoende aangetoond is dat dit materiaal sterk genoeg is voor het gewicht van de wegconstructie en voertuigen, wordt nu gezocht naar een beter alternatief.

Uitvoering
De aanbesteding van het werk is nu in voorbereiding. Daarbij is er extra aandacht voor de bereikbaarheid en toegankelijkheid van de voorzieningen in de kom en op het beperken van de overlast voor inwoners en ondernemers. De planning is gericht op uitvoering van het werk in 2018.

Lezing over Bisschop Bekkers

Op uitnodiging van Heemkundekring Vehchele verzorgt Wim van Kreij uit Sint-Oedenrode op maandag 15 januari een lezing over "Bisschop Bekkers, een bijzondere man van Brabant en het Nederlandse volk".

50 Jaar na zijn overlijden wordt deze bijzonder geliefde Bisschop door velen nog steeds op handen gedragen. Deze aimabele man, met zijn warme en innemende uitstraling is iemand die van zeer grote betekenis is geweest voor de R.K. Kerk in Nederland en ver daarbuiten.

Niet alleen voor de katholieke kerk was hij een belangrijk persoon, hij was ook de grondlegger van de oecumenische gedachte. Zijn overlijden veroorzaakte in 1966 een emotionele shock in geheel Nederland. De KRO zond de uitvaartdienst in de Sint Jan, de tocht naar zijn geboorteplaats Sint-Oedenrode, alsmede de begrafenis volledig uit. Deze zo populaire Bisschop is bij velen nog lang niet vergeten.

De Katholiek van de 20e Eeuw
In 2000 werd Bisschop Bekkers, die zich heeft ingezet voor de gezinnen en voor de zwakkeren in onze samenleving, gekozen tot de Katholiek van de Eeuw. Op 9 mei 1966, dit jaar is het 51 jaar geleden dat Bisschop Bekkers is overleden.

Veel belangstelling voor Bisschop Bekkers
Wim van Kreij uit Sint-Oedenrode heeft een boeiende lezing samengesteld met dia's over het leven en werken van Bisschop Bekkers. In de lezing zijn naast veel foto's diverse filmfragmenten opgenomen over zijn installatie, diverse Brandpunt t.v.-uitzendingen en bij "Mies Bouman in de stoel" waarin Bisschop Bekkers zelf aan het woord komt. Ook van de uitvaart en begrafenis zijn filmfragmenten opgenomen. Hij heeft in zijn lezing ook de installatierede van de Nieuwe Bisschop Mgr. G de Korte opgenomen. Hij sluit zijn presentatie af met het lied over Bisschop Bekkers van Nico van de Wetering. De lezing begint om 19.30 uur in de Trouwzaal van "Het Raadhuis" aan de Markt en is voor leden van de heemkundekring gratis toegankelijk. Uiteraard is iedereen van harte welkom.


Gemeente sluit aan bij Het Groene Woud

De voormalige gemeenten Schijndel en Sint Oedenrode maakten al deel uit van het streeknetwerk Nationaal Landschap Het Groene Woud. Het college van B&W wil dat nu Meierijstad-breed trekken.

Gezamenlijke doelen
De samenwerking binnen het streeknetwerk draagt bij aan de realisatie van gezamenlijke doelen. Het netwerk zet zich in voor het bevorderen van duurzame ontwikkelingen binnen het gebied. Iets wat dat de gemeente Meierijstad ook stevig omarmt. Verder richt Het Groene Woud zich op het behoud en ontwikkelen van waardevolle landschappen en recreatie en toerisme daarbinnen. Dit past ook binnen de ambities van de gemeente Meierijstad. Het Groene Woud is een veelomvattend regionaal netwerk, waarbinnen overheidsorganisaties, zoals gemeenten en waterschappen samenwerken, en organisaties als Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Brabants Landschap, Stichting ZET en ondernemers en particulieren. samenwerken. Het voorgenomen besluit is voorgelegd aan de gemeenteraad.

Forum geen inzamelpunt meer voor afgestoken vuurwerk?

Vervolgens lees ik: de jarenlange succesvolle samenwerking van de gemeente en Bouwmarkt Forum is zonder overleg door de gemeente beëindigd. (MRKr pag. 9)

Hopelijk is dit een eenmalige misser. Dit is zo'n prachtig particulier initiatief gebleken. Hallo meierijstadsbestuurders en ambtenaren……………… Jullie staan op een te grote afstand van de burger. De participatie maatschappij begint bij en door de burgers. Jullie taak is om dit zo goed mogelijk te faciliteren in plaats van te elimineren. Rrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr. Eind van dit jaar is deze actie hopelijk weer in haar oude glorie hersteld.

Mieke v. Schijndel

De Glazen Bol

Bij iedere jaarwisseling hoor je het weer: "Wat is er toch veel gebeurd het afgelopen jaar!" gevolgd door een opsomming: geboortes, sterfgevallen, huwelijken, echtscheidingen, nieuwe relaties, schandaaltjes, de extreme winter – of het uitblijven ervan – de broekriem aanhalen enzovoort. Elk jaar weer spelen de kranten erop in, met een overzicht van de meest in het oog springende gebeurtenissen.

Ook hoor je vaak de vraag wat het nieuwe jaar weer zou gaan brengen. Velen van ons wagen zich wel eens aan een voorspelling. Vaak dicht bij huis. Soms ongemerkt. Wie wordt de neije? Gaat sporter X Rooi (inter-)nationaal op de kaart zetten? Wat doet de politiek met onze belastingcenten? Stapt er een gemeenteraadslid op, en zo nee waarom niet? Orakels genoeg als het erop aankomt. Lekker veilig, want geen hond die er een jaar later op terug komt. DeMooiRooiKrant wilde daar wel eens verandering in brengen. Met een niet al te serieuze voorzet van wat het volgende jaar zou gaan brengen. En dat is een goede traditie geworden.
Daar gaan we nu echter een punt achter zetten. Een belangrijk deel van De Glazen Bol ging over de politiek. De fusie tot Meierijstad, met een gemeenteraad die inclusief wethouders voor driekwart uit niet-Rooienaren bestaat, heeft het totaaloverzicht zo versnipperd dat de glazen bol barstjes is gaan vertonen. Met de Politiek Dichterbij hebben we een soort Carglass aan het werk gezet, maar voorlopig wordt u daar als lezer nog minder wijzer van, dan met onze voorgaande afleveringen. U staat echter niet met lege handen: onze nieuwe rubriek Achter de schermen is minstens zo spannend, en geen fictie maar 100% realiteit. En u had ook nog wat van ons tegoed: de terugblik over 2017.

Terugblik
Dat we met de glazen bol 2015-2016 geen enkele keer de plank aantoonbaar misgeslagen hadden, was waarschijnlijk simpelweg omdat we geen enkel risico hadden genomen. We smeerden de glazen bol daarom in met modder en orakelden de meest onwaarschijnlijke gebeurtenissen. Dat Rooi pas per 1 januari 2018 zou gaan fuseren bijvoorbeeld, in de pas met alle andere Nederlandse gemeenteraadsverkiezingen. Het politiek gekonkel was sowieso onvoorspelbaar omdat tegen verkiezingstijd nog meer geoorloofd is dan anders.
Het uitrollen van de Schijndelse hondenbelasting over heel Meierijstad was ook zo'n voorspelling die geheid de eindstreep niet zou halen. Het schrikbeeld van Veghelse en Rooise plofpoedels enkele reis China was daarmee ook uit de wereld. Dat de neije een transgender zou worden was ook zo'n kamikazevoorspelling, evenals "Rooi levert in 2017 wereldkampioenen paaldansen en kunststoten". Tot dusver ook geen politieke free riders die bij de verkiezingen via de grote fracties voor zichzelf zijn begonnen. Met de voorspelling van de wethouders hadden we alleen het aantal goed, maar met de namen zaten we er voor 50% langs.

Dat we op alle fronten de plank mis sloegen was eigenlijk niet de bedoeling, we hoopten stilletjes dat we met het uitkomen van de meest absurde voorspelling viral zouden gaan. Maar eerlijk is eerlijk: we hadden erom gevraagd.


Filmer Mark Kapteijns toont natuurfilms

Op uitnodiging van de natuurclubs IVN Sint-Oedenrode, de Heemnatuurgroep HKK De Oude Vrijheid en NWG Liempde komt Mark Kapteijns op 9 januari 2018 zijn spectaculaire natuurfilms vertonen in Cultureel Educatief Centrum Mariëndael in Sint Oedenrode.

De bekende natuurfilmer werkt in de Brabantse natuur waardoor hij vele mooie mogelijkheden krijgt om natuurfilms te maken. Brabants Landschap brengt ieder jaar een natuurfilm uit in samenwerking met Mark Kapteijns. Deze talentvolle natuurfilmer startte met filmen en is in het dagelijks leven werkzaam als
terreinmedewerker van Brabants Landschap in de regio van Nationaal Landschap Het Groene Woud.
In de afgelopen jaren heeft hij al vele nationale en internationale prijzen ontvangen voor zijn natuurfilms. Elk jaar maakt Mark een grote film over een terrein van het Brabants landschap. Vorig jaar was dat Valkenhorst, 'Parel in het Brabantse zand'. Afgelopen jaar kwamen zijn indrukwekkende natuurbeelden van de, 'Pannenhoef, Natuur in ontwikkeling'. Beide films zullen op 09 januari getoond worden. De avond start om 20.00 uur in Mariëndael.


Poepsjiek

Het staat in de krant. En het is echt. Er is onlangs een prijs uitgereikt voor iets nieuws: Mestmode. Manure-couture, met een duur woord, maar eigenlijk is het gewoon textiel die gemaakt is uit koeienvlaai. Nee, er zit geen luchtje aan, als je dat soms denkt. Vraag het maar aan Jalila, de slimme dame uit Eindhoven die dit idee heeft bedacht en uitgewerkt. En nou niet meteen allemaal 'boe' gaan roepen, want het is een geweldige ontwikkeling, uit het mestoverschot onze kleding van de toekomst maken. Ik hoorde zelfs start-ups-koningin Neelie Kroes haar bewondering uitspreken op onze nationale tv.

Toekomstdromen? Futuristische beelden? Gaan de internationale modebedrijven nu echt verduurzamen? Of zijn het maar proefballonnetjes die worden opgelaten om ons te laten geloven dat het allemaal wel meevalt met de manier waarop we met onze aardbol omgaan? Nou, veel mensen is het toch ernst. Spullen hergebruiken, recyclen, het is niet de vraag 'of', maar 'wanneer'. En daar sta ik ook volledig achter.

Terwijl ik langs de Rooise etalages loop waar de modeartikelen breed aangeprezen worden – je wilt tenslotte toch elk seizoen wel weer iets nieuws, iets fris, iets anders, iets trendys aan je garderobe toevoegen – vraag ik me af hoe ik me dit in de toekomst moet voorstellen. In gedachten verzonken loop ik een winkel binnen, bekijk het leuke bloesje uit de etalage met eigen ogen, twijfel of ik de juiste pasvorm jeans in handen heb, kijk en voel of de nieuwe kleuren en stoffen mij bevallen. Uiteindelijk val ik op een leuk jurkje dat ik meeneem naar de paskamer. Binnenkort heb ik een feestje, dus dit jurkje zou me erg van pas komen, mocht het mij goed staan - en passen - natuurlijk.

De eigenares van de modewinkel weet mij goed te adviseren. Het jurkje is precies zoals ik dacht, het past, het past bij mij, het past bij het feestje, maar… pas op! Past het wel bij mijn budget? En past het ook in mijn idee van duurzame textiel? Ik controleer eerst de prijs (hmmm, kan net) en bekijk daarna uitgebreid de etiketten aan de binnenkant van de jurk. Ja, lauwwarm wassen en licht strijken, die informatie is duidelijk, maar dan de samenstelling van de stof. Tien procent van het een, tien procent van het ander, en ja hoor… wauw, tot mijn grote verrassing zie ik het echt staan: tachtig procent zuivere poep. Daar moeten wel zo'n tien koeienvlaaien in verwerkt zijn schat ik zo. Of misschien wel twintig. Je weet het eigenlijk niet. Het lijkt me duidelijk dat voor een grotere maat meer vlaai nodig is dan voor een mini-maatje. En laat ik daar nou mooi tussenin zitten. Een prima aanwinst voor mijn kledingkast dus. Daar kan ik mee voor de dag komen.

Blij met deze mooie aankoop reken ik af. Thuisgekomen show ik trots mijn feest-outfit aan mijn huisgenoten. Ze bevestigen wat ik al hoopte, dat ik zeer zeker zal schitteren op het feest. Goedkeurende blikken. Niemand haalt zijn neus voor op voor dit kledingstuk. Integendeel. Gelukkig.

Enkele weken later. Het feest is in volle gang. Ik geniet, voel me goed en krijg aardige complimentjes. Maar het mooiste compliment van allemaal komt van de spontane gastvrouw op deze feestelijke avond: 'Meid, wat ben jij vandaag in één woord poepsjiek'.

Ineke Bekkers

Reageren? schrijvers@impesant.nl


De tweede ronde: commissie eregasten

Deze dames zetten zich in voor commissie eregasten. Foto: Lisa van de Ven

De voorbereidingen op de SamenLoop voor Hoop Sint-Oedenrode zijn in volle gang. Tientallen vrijwilligers dagdromen al over de ideale SamenLoop en werken hard aan het verwezenlijken van die droom. DeMooiRooiKrant gaat de komende maanden op bezoek bij al die commissies die het evenement een fundament geven. In de tweede aflevering leggen we aan bij commissie eregasten.

Ook deze commissie is druk in de weer voor SamenLoop voor Hoop 2018. Samen met tientallen "Inmiddels hebben zich al wat eregasten gemeld maar dat mogen er nog meer worden. Zonder eregasten is er immers geen SamenLoop", vertellen de dames.
Commissievoorzitster Annette van de Wetering is samen met haar commissieleden Nancy Rovers, Elke van Liempd, Kelly Mansvelders, Marianne Ketelaars, Miranda van de Brand en Irda Habraken volop in de weer voor de SamenLoop. "De eregasten zijn heel erg belangrijk tijdens de SamenLoop. Door hen wordt zowel de eerste als de laatste ronde gelopen. Tijdens de rest van de dag worden zij in de watten gelegd en mogen zij een dag écht genieten. Jong, oud, man of vrouw, iedereen kan zich als eregast aanmelden. Eregasten, ook wel survivors genoemd, zijn tijdens de SamenLoop nog ziek of hebben de ziekte overwonnen. Voor hen doen we het allemaal. Om geld op te halen om meer mensen beter te maken en te laten zien dat we het leven kunnen vieren. Natuurlijk hopen wij op een zo groot mogelijke groep eregasten zodat we er samen een heel bijzondere dag van kunnen maken."

Op 17 januari is er een informatieavond bij Odendael. Speciaal voor alle teamcaptains, vrijwilligers én eregasten. "Wij merken dat men het soms nogal een stap vindt om zich aan te melden als eregast. Begrijpelijk, maar aan de andere kant nergens voor nodig. Tijdens de SamenLoop word je niet continu in de spotlight gezet. Het is vooral heel erg belangrijk dat je even kunt ontspannen, genieten en in de watten wordt gelegd. Daar proberen wij voor te zorgen met een heel mooi programma. Geheel vrijblijvend natuurlijk. Je moet immers doen waar je je goed bij voelt." De commissie eregasten gaat in ieder geval ook nu weer door om het programma zo goed mogelijk uit te werken. "Daarvoor gaan we in gesprek met de eregasten zelf om te kijken hoe we de dag het beste kunnen invullen. Om met deze eregasten aan tafel te komen nodigen wij dan ook iedereen die hiervoor in aanmerking komt van harte uit op 17 januari in Odendael." Neem ook eens een kijkje op https://www.samenloopvoorhoop.nl/alle-samenlopen/noord-brabant/sint-oedenrode/ voor meer informatie. "Samen staan we immers sterk."

Kinderwinterkermis weer voor elk wat wils

Foto: Hans van den Wijngaard

Als je iets maar vaak genoeg herhaalt, dan wordt het vanzelf een traditie. Van de Kinderwinterkermis bij Odendael mag inmiddels rustig worden gezegd dat het een traditie is geworden. Al vele jaren houdt de stichting 'Vrienden van Odendael' op een laatste dagen van het jaar de Kinderwinterkermis. Zo ook afgelopen zaterdag.

Maar ondanks dat de naam doet vermoeden dat de Kinderwinterkermis alleen maar voor de (klein)kinderen is, hebben de Vrienden van Odendael ook aan de ouderen zelf gedacht. Want terwijl de kinderen zich buiten vermaakten bij de mallemolens, was er binnen ook voor de ouderen volop vertier. Piet de Koning maakte muziek die voor velen herinneringen aan de jeugd ophaalde en niemand minder dan Cees van Rossum slingerde het rad van fortuin menigmaal rond om mooie prijzen te verdelen.

Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard

Ook met voor wie bij alle activiteiten een knorrende maag kreeg was rekening gehouden. Binnen werden frietjes gebakken en buiten bakten Wil en Ans van der Linden heerlijk oliebollen, die voor een schappelijke prijs over de toonbank gingen.


Pieter de Josselin de Jong: 'de vergeten meester'

Pieter de Josselin de Jong. Foto:

Tot 11 februari 2018 is er een expositie over onze bekendste Rooise kunstenaar Pieter de Josselin de Jong (1861-1906) in het museum Panorama Mesdag in Den Haag. De titel van deze bijzondere expositie is "De vergeten meester." Maar wie was nu eigenlijk deze begenadigd schilder? In een tweeluik geeft heemkundige kring De Oude Vrijheid een inkijk.

Het Panorama Mesdagmuseum is vernoemd naar Hendrik Mesdag (1831-1915) Hij was ook kunstenaar en een vriend en tijdgenoot van Pieter. Hij behoorde tot de Haagse School en was een meester-marine schilder. Mesdag bewonderde De Josselin de Jong.Pieter de Josselin de Jong was een vermaarde kunstenaar in zijn tijd, maar na zijn vroegtijdige dood en de opeenvolgende vernieuwingen in de kunst raakte zijn naam al snel op de achtergrond. Met een solotentoonstelling zet Panorama Mesdag deze ten onterechte vergeten meester op de kaart. Echter, het Roois Kultuur Kontakt en het Provinciaal Museum Drenthe in Assen, zetten de Rooise kunstenaar al eerder op de kaart. In 1983 begonnen Rooienaren Wim Hogendoorn, Leo van Lieshout, Bert de Graaf en Jan-Jaap Hey van het Provinciaal Museum Drenthe en met de voorbereiding van een schitterende expositie over hem; Pieter de Josselin de Jong 1861-1906. Op 13 juli 1985 werd deze geopend in het kasteel-raadhuis Dommelrode.

Wie was Pieter de Josselin de Jong?Pieter de Josselin de Jong werd op 2 augustus 1861 te Sint Oedenrode geboren als eerste van zeven zonen van Daniel de Josselin de Jong en Sophia Anna Voorduin. Zijn enige zusje Maria Beathe stierf op zeer jeugdige leeftijd. Zij werd slechts drie jaar en ligt nog steeds begraven op het kerkhof bij de Knoptoren. Zijn vader, evenals zijn grootvader, bekleedde het ambt van notaris in onze gemeente. Tot in 1877 woonde de familie in Emmaus, een klein slot dat gelegen was aan de Emmausstraat. (dit slotje staat er nog, hetzij in iets veranderde vorm).
Hoewel de Nederlands hervormde familie tot de gegoede burgerij behoorde, kreeg Pieter geen bijzondere kostbare opvoeding. Hij doorliep het lager onderwijs in Sint Oedenrode en ging daarna naar de Hoger Burger School in Den Bosch van 1873 tot 1877. Al op jeugdige leeftijd nam Pieter de tekenpen ter hand en hij werd daarin gestimuleerd door zijn ouders. Van 1877 tot 1878 is Pieter leerling aan de Koninklijke School van Nuttige en Beeldende Kunsten in Den Bosch. Op deze school kreeg hij les van P.M. Slager en met deze leermeester ontstond een zeer speciale band. Na zijn studie in Den Bosch vertrok hij in 1878 naar Antwerpen en zette daar zijn studie voort aan de gerenommeerde Academie des Beau Arts tot 1881. In het eerste leerjaar 1879 behaalde hij zijn eerste succes. Hij won een geweldige prijs met het schilderij "Liggend naakt." Dit schilderij droeg hij op aan zijn grote leermeester P.M. Slager. Ook onderhield hij met hem een levendige correspondentie. Pieter volgde tevens de cursus "Natuur" aan de Academie, een studie met levende modellen. In april 1879 keerde hij even terug naar Rooi en werd hij opgenomen in de Hervormde gemeente.

Foto:

In 1880 schreef Pieter zich in aan de prestigieuze Ecole des Beau Arts in Parijs en daar bleef hij tot 1883. Hij ging lessen volgen in het atelier van Alexandre Cabanel, een veelgevraagde portrettist van voorname burgerij. Zijn vader was al enige tijd zwaarmoedig en het was een zware slag voor de familie toen op 8 maart 1881 bleek dat hij in de Dommel was verdronken. Zijn moeder, die er ineens alleen voor stond met de opvoeding van haar zeven zonen, kon de verdere opleiding van Pieter niet meer bekostigen. Dankzij een koninklijk stipendium, een jaarlijks door Koning Willem III aan jonge kunstenaars toegewezen geldelijke tegemoetkoming, kon hij zijn studie voortzetten.

Over zijn verblijf van drie jaar in Parijs is maar weinig bekend, maar wel bekend is, dat hij in Parijs zijn eerste grote werk schilderde: "Het verzoekschrift." Dat kunstwerk werd in 1883 verworven door het Museum van Schone Kunsten in Gent. Na zijn Parijse periode vestigde hij zich in 1883 te Den Haag, destijds een belangrijk artistiek centrum. In 1884 werd Pieter lid van de plaatselijke kunstenaarsvereniging Pulchri Studio, in 1888 van de Hollandsche Teekenmaatschappij en in 1891 van de Haagsche Kunstkring. Al snel ontwikkelde de Rooise kunstenaar zich tot een veel gevraagde portretschilder van adel en voorname burgerij. Het feit dat hij tevens opdrachten kreeg van het Koninklijke Huis heeft mogelijk tot zijn reputatie bijgedragen.

Volgende week in DeMooiRooiKrant het tweede en laatste deel.

Op 18 januari gaat de KBO naar de tentoonstelling in Den Haag. Wilt u meer informatie over de kosten en het programma? Dan kunt u terecht bij Bert de Graaf 06-51326768 en Ton van den Hurk 06-36535084.

30 / 36

Op zoek

raad niet mijn gedachten
als ik naar buiten tuur
vaak is het ook voor mij wachten
zwijgen lijkt dan mijn beste buur

overbruggen van diepte
naar een heldere klank
is meestentijds afhankelijk
van een onzichtbare kracht

meestal wordt het beheerst
door eenvoud op zoek naar macht
of chaos die door aderen jaagt
en hard wil vertalen naar zacht

ook dagen dag en nacht mij uit
helder licht te kweken
doch als mijn tong op onwil stuit
ligt er over het verwachten
nog een mistige barensdeken


Wie in telekinese gelooft moet mijn hand opsteken.
Kurt Vonnegut (1922-2007) Amerikaans schrijver en schilder

Foto: Lisette van Helden

Lisette van Helden legde deze mooie eekhoorn vast. 'Schattig zo'n levende piek in de kerstboom'. Heeft u ook mooie natuurfoto's? Stuur deze dan naar redactie@demooirooikrant.nl. Dan plaatsen we deze in de krant of online!

Al wè 'nne man schoonder is es 'nnen aop, is moi meegenomme

Foto: Henri van Hoorn

Henri van Hoorn wist de Rooise Knoptoren op een bijzondere manier vast te leggen. Exact van bovenaf maakte hij deze mooie foto met zijn drone.

Nieuwjaarsspeech burgemeester Van Rooij

Dinsdagavond was het tijd voor de eerste Nieuwjaarsreceptie van de kersverse burgemeester Van Rooij. Hij richtte zich in het bestuurscentrum in Sint-Oedenrode tot alle inwoners van Meierijstad.

Beste inwoners, vertegenwoordigers van bedrijven, verenigingen, maatschappelijke organisaties en andere belangstellenden. Als burgemeester van Meierijstad heet ik u vanavond van harte welkom bij de tweede nieuwjaarsbijeenkomst van Meierijstad. Meierijstad bestaat 1 jaar… Een hartelijk welkom mede namens: - de gemeenteraad - ons college van B&W - onze medewerkers. Een bijeenkomst om elkaar te ontmoeten en samen te zijn. In een gezellige sfeer…

Van betekenis zijn, dat is mijn wens aan u en onze gemeente voor 2018. Veel geluk, gezondheid en plezier in het nieuwe jaar. Dat 2018 een jaar van betekenis mag worden, waarin we ons richten op de positieve zaken om ons heen, oprecht belangstelling hebben voor elkaar en waarin we op een inspirerende manier samenwerken. Zoals Koning Willem-Alexander tijdens zijn Kersttoespraak zei: "Niet zoeken naar een breder ik, maar naar een groter wij." Dat wens ik u, ons, bij de start van 2018, een jaar waarin er weer volop kansen en uitdagingen liggen…

Meierijstad is een gemeente van betekenis
Of je nu een lokale, regionale, nationale of internationale speler bent, ik heb nu al gemerkt dat de bedrijven in Meierijstad op hun manier niet alleen economisch van betekenis zijn maar zeker ook maatschappelijk. Waardevol en waardenvol zijn voor mensen en voor de omgeving levert een extra toegevoegde waarde op voor al degenen die hier werken, wonen en leven. Zoals één van de ondernemers onlangs zei tijdens een bijeenkomst: "Als we het samen willen kunnen we hier met elkaar een enorme stootkracht ontwikkelen." En zo voelt dat ook als je in deze gemeente komt. En dat geldt zowel economisch als maatschappelijk.

Vrijwilligers van betekenis
Dag in dag uit zetten vele vrijwilligers in Meierijstad zich in voor hun vereniging of organisatie. Mensen die klaar staan voor andere mensen. Om mee te kunnen blijven doen, te ondersteunen of het leven een beetje beter te maken. Dat komt ten goede aan de leefbaarheid van al onze dertien kernen. Dichtbij, belangeloos en met een goed hart. Ik hoef u niet uit te leggen van welke betekenis dit is voor ons allen. Op al die vrijwilligers mogen wij trots zijn, zij vormen het cement van de samenleving!

Vertegenwoordigers van betekenis
Zo noem ik hier ook graag onze vertegenwoordigers of belangenbehartigers op diverse terreinen. Daarbij ben ik zeker niet volledig: zoals de Adviesraad Sociaal Domein, het Platform Ondernemend Meierijstad, horeca Meierijstad, het Platform centrummanagement en de, net voor de jaarwisseling geïnstalleerde, Sportraad Meierijstad. Ik noem hier ook, niet in de laatste plaats, onze wijk- en dorpsraden, die onlangs hun samenwerking in een convenant hebben vastgelegd. Ik weet dat uw bijdrage, dames en heren, een grote mate van inzet, tijd, en soms ook daadkracht vragen om anderen te vertegenwoordigen of te adviseren. Om zo het verschil te kunnen maken, zaken aan te kaarten en daarmee van betekenis te zijn. Voor de mensen die u vertegenwoordigt, maar ook voor ons als gemeente bent u van betekenis als klankbord, spiegel of samenwerkingspartner. Dank daarvoor. U allemaal, hebben wij nodig voor de verdere ontwikkeling van Meierijstad. Zeker in het komende jaar waarin tal van beleid, regels en subsidies geharmoniseerd worden.

Verantwoordelijkheid
Na Den Bosch en Oss zijn wij de derde speler, als gemeente, in de regio. Ik besef, samen met u, dat die positie ook verantwoordelijkheden met zich meebrengt. Verantwoordelijkheden naar onze buurgemeenten in de Meierij, NO-Brabant en verder, waar wij mee samenwerken op diverse terreinen zoals politie, brandweer, handhaving. Men verwacht van ons dat wij – gezien de omvang van de gemeente - leiderschap laten zien en waar nodig richting durven aangeven. Betekenis geven aan die regionale verantwoordelijkheid is een uitdaging die ik graag samen met u allen het komende jaar aanga.
En vergelijkbaar geldt een verantwoordelijkheid voor de samenwerking in Agrifood Capital en As50. Een mooi voorbeeld vind ik de verantwoordelijkheid die de gemeente heeft genomen na initiatieven van het bedrijfsleven en kennisinstellingen in de aanpak van de voedselverspilling. In de Nationale Taskforce circulaire economie in Food en zelfs in de Europese aanpak speelt Meierijstad, gezien zijn foodindustrie, een rol van betekenis.
In onze provincie vieren we in 2018 het 'We Are Food Jaar'; een prachtige kans om Meierijstad met bedrijfsleven en kennisinstellingen nog meer in de etalage te zetten. En misschien is het een uitdaging om daarbij food en health of in gewoon Nederlands voedsel en gezondheid, voor ons college ook een belangrijk thema, juist in Meierijstad nog meer met elkaar te gaan verbinden.
Deze en nieuwe verantwoordelijkheden dagen ons gemeentebestuur, ons College en de ambtelijke organisatie uit om rollen van betekenis op te pakken. Die rollen van betekenis liggen er zeker: lokaal maar zeker ook regionaal, op de terreinen van leefbaarheid, bereikbaarheid, onderwijs, werkgelegenheid, duurzaamheid en innovatie.

Het afgelopen jaar
2017 was het eerste jaar voor deze nieuwe gemeente. Een bewogen jaar, maar ook een jaar waarin stevig gebouwd is. Zelfs letterlijk, want in plaats van de geplande 320 woningen - gemiddeld per jaar - zijn er in onze gemeente 400 woningen bijgekomen. En er liggen voldoende harde ruimtelijke plannen ofwel bouwplannen die morgen uitgevoerd kunnen worden door de initiatiefnemers. Dit tempo kan dus doorgezet worden, als de markt het wil. Daarbij gaat het niet alleen om aantallen woningen, maar ook om de kwaliteit en verscheidenheid in aanbod. Nog een ander succes van afgelopen jaar: uit het leefbaarheidsbudget werden 50 initiatieven ondersteund. Initiatieven van mensen die actief bezig zijn onze samenleving te verbeteren. En vergeet niet het recente besluit van de gemeenteraad over 't Spectrum in Schijndel. Met dat besluit en de start over 11 dagen van de "nieuwe'' Blauwe Kei aan de Noordkade is het podiumaanbod van de gemeente compleet en met een allure van betekenis. En zo zijn er meer zaken te noemen die in het afgelopen jaar zijn gerealiseerd. Op andere manier was 2017 eveneens een jaar van betekenis: - In totaal 379 bruidsparen mochten hun 50-, 60- en 1 bruidspaar zelfs hun 70-jarig huwelijksfeest vieren. - 7 inwoners werden afgelopen jaar 100 jaar of ouder. 2017 was in vele opzichten een jaar van betekenis dus. We gaan met goed vertrouwen het nieuwe jaar in.

Herdenken
De periode rondom kerst en oud- en nieuwjaar is een speciale periode. Een betekenisvolle periode met onze dierbaren. En soms is de betekenis van deze periode extra voelbaar vanwege dierbaren die we moeten missen. Laten we hen in gedachten houden, die niet met ons dit nieuwe jaar hebben kunnen inluiden. Dat hun betekenis ons in 2018 inspiratie geeft.

2018
2018 is goed begonnen en vanavond wensen we elkaar een mooi, gezond en betekenisvol 2018 toe. Economisch gaat het goed met Brabant en met Meierijstad. Onlangs mochten we de 80.000ste inwoner, Evri den Houdijker welkom heten. We tellen 45.000 arbeidsplaatsen, 4300 bedrijven en 3000 ondernemers in toonaangevende (inter)nationale bedrijven in food, feed en logistiek én in het midden- en kleinbedrijf. Bedrijven ervaren in sommige sectoren de krapte op de arbeidsmarkt. Dat levert nieuwe uitdagingen op en nieuwe kansen zeker nu er nog steeds groepen langs de kant staan. Voor mij eveneens een jaar van bijzondere betekenis. Op 6 december ben ik geïnstalleerd als burgemeester. Ik heb die installatie, de receptie en de eerste weken als een warm welkom ervaren. Al die mensen die daaraan bijgedragen hebben wil ik van harte bedanken, mede namens Jolanda. En nu ligt 2018 voor mij… Ik ga komende tijd op pad om met veel mensen kennis te maken. Graag hoor ik wat u belangrijk vindt en kijk ik samen met u wat nodig is. Samen is daarbij de rode draad. Samenwerking en het nemen van initiatief is belangrijk om van betekenis te kunnen zijn en blijven: als gemeente en voor elkaar.

Ieder van ons kan van betekenis zijn. Een klein gebaar van de een kan voor een ander van grote betekenis zijn. Dat u vandaag hier bent is belangrijk. U voelt zich betrokken bij Meierijstad en bij elkaar. Graag sluit ik me daarbij aan. En hoop ik als burgemeester dat ik voor u het komende jaar en de komende jaren van betekenis mag zijn. Graag hef ik met u het glas op een betekenisvol 2018. Voor u, voor ons en voor Meierijstad!

Dank u wel,
Ir. C.H.C. van Rooij,
Burgemeester van Meierijstad


Cursus Beter leren lezen en schrijven

Zelf een advertentie op Marktplaats zetten, werkinstructies lezen, een inschrijfformulier invullen, de (klein)kinderen voorlezen. Er zijn verschillende persoonlijke redenen voor Nederlanders (die in Nederland de basisschool hebben gevolgd) om zich aan te melden voor de cursus Beter leren lezen en schrijven van Welzijn De Meierij in Sint-Oedenrode.

Het is bekend dat de drempel om zich aan te melden hoog is. Het gevoel van schaamte is vaak groot. Maar de ervaring leert dat dat gevoel al snel verdwijnt, wanneer men eenmaal de eerste stap heeft gezet. Want iedere cursist weet hoe moeilijk het kan zijn.

Er wordt gewerkt in kleine groepjes waardoor er ruimte is voor persoonlijke begeleiding. Zo leert men dus echt wat men wil leren. Er zijn geen kosten verbonden aan deelname. De cursus is op donderdag van 19.00 tot 21.30.

Meldt u zich aan voor deze groep, als u het leren lezen en schrijven weer wilt oppakken. Of... kent u iemand die baat bij deze lessen zou hebben, wijs hem of haar dan op de cursus. Als u zelf belangstelling heeft voor de cursus "Beter leren lezen en schrijven" of vragen heeft, neem dan contact op met Welzijn De Meierij (telefoonnummer: 073-5441400). Iedereen is van harte welkom.


Bridgen
Bridgeclub JVG, 20 december: 1. Riek Vleuten en Nelly Philipsen 59,72%, 2. Sjef van de Kerkhof en Rinus Kuipers 56,67%, 3. Nelly Seegers en Jan Seegers 55,00%.
27 december: 1. An van Genugten en Wil van Gerwen 64,17%, 2. Nelly Seegers en Jan Seegers 52,50%, 3. Nel Lathouwer en Zus Beevers%.

BC De Meierij: A-lijn: 1. Mia Poels en Helma van den Heuvel 61.96%, 2. Harrie van Erp en jan van Erp 56.52%, 3. Riet Koevoets en Ad Koevoets en Nelly Seegers en Jan Seegers 53.26%. B-lijn: 1. Cor van Gerwen en Toon der Kinderen 67.36%, 2. Riet van Hout en Cees van Hout en Annie Kastelijn en Addie Rijkers en Riki de Poorter en Betsie van Gerwen 59.72%.

Korfbal
Odisco

Programma jeugd:
NeCa B2-Odisco B1 15.00u.
Korloo D1-Odisco D1 13.15u.
Altior E2-Odisco E1 09.15u.
Programma senioren:
Celeritas 1-Odisco 1 11.45u.
Odisco 2-SVOC 2 10.30u.
Celeritas 2-Odisco 3 13.00u.

KV Rooi
Programma senioren:

Melderslo 1-KV Rooi 1 19.15u.
Programma jeugd:
KV Rooi A1-Be Quick A2 17.30u.
KV Rooi B1-Altior B2 16.30u.
KV Rooi B2-SCMH B1 15.30u.
Emos C2-KV Rooi C1 14.00u.
KV Rooi C2-Flamingo's C1 14.30u.
De Korfrakkers D3-KV Rooi D1 09.15u.
Be Quick E1-KV Rooi E1 10.00u.
Prinses Irene E1-KV Rooi E2 09.00u.
Arcades E2-KV Rooi E3 08.45u.
DOT F1-KV Rooi F1 10.40u.
Programma senioren:
Heumen 1-Rooi 1 10.40u.
SCMH MW1-KV Rooi MW1 20.30u.
Korloo MW1-KV Rooi MW2 20.00u.

Hardlopen
Fortuna '67

26 december 2017, Vught, Kangoeroeloop
MannenTrim 14.800 m
Pierre Lardenois 1.18.33
Eric van den Oetelaar 1.18.33
VrouwenTrim 14.800 m
Harriet van den Bergh 1.35.16
26 december 2017, Gemert, Kerstloop
MannenTrim 2.500 m
Fons van Boxmeer 17.40
VrouwenTrim 2.500 m
Marjan van den Bersselaar 14.51
MannenTrim 5.000 m
Guus van Kessel 20.40
VrouwenTrim 5.000 m
Tineke van Boxmeer 32.06
MannenTrim 7.500 m
Henry Wijffelaars 44.33
MannenTrim 10.000 m
Pim van Grinsven 45.16
Peter Hellings 1.03.13
VrouwenTrim 10.000 m
Rikie Huiyberts 51.03
Hennie van Alebeek 57.50
27 december 2017, Arnhem, Derdekerstdagloop
VrouwenTrim Halve marathon
Tineke Mous 2.05.15
31 december 2017, Middelrode, Sylvesterloop
MannenTrim 11.000 m
Eric van denOetelaar 55.38
31 december 2017, Oirschot, Auwjaorscoss
Mannen 9.360 m
Frans Giebels 38.17
Mannen45 7.020 m
Art Vissers 30.52
Mannen55 7.020 m
Henry wijffelaars 44.02
Mannen65 7.020 m
Peter Hellings 46.23
MannenTrim 9.360 m
Pim van Grinsven 43.42
Pierre Lardenois 48.35
Mannen korte cross 2.120 m
Tim Brouwers 8.25
Vrouwen55 7.020 m
Rikie Huyberts 35.37 (3e)
VrouwenTrim 7.020 m
Marolein Bekkers 40.32


Suzan van Gastel en Fergie derde bij indoor Derby

In manege het Zwarte Water wordt traditie getrouw tussen kerst en nieuwjaar een indoor derby verreden. Een derby is een springparcours veel langer dan normaal en met natuurlijk hindernissen en wallen. Suzan en Fergie hadden geen moeite met de hindernissen en de wallen en reden een foutloos basisparcours binnen de tijd.

Na een foutloze barrage mochten ze de derde prijs in ontvangst nemen. Tijdens het vijftigste kerstconcours van de Rooise ruiters vielen nog enkele Nijnselse combinatie in de prijzen. In de klasse B eindigde Bart Kluijtmans met zijn nieuwe troef Untouched met een tweede prijs nadat de jury het barrage parcours beloonde met 83 stijlpunten. Linda van Gastel en haar paard Coco Flanel behaalde in de barrage 75.5 stijlpunten en een elfde prijs. In de klasse Z eindigde Marwin van den Nieuwenhuijzen en het paard Fuji met een vierde prijs.

Nina van Enckevort wint in Rooi

Vorige week was de wedstrijd in de Pijnhorst wegens het 50-jaar bestaan van de vereniging. Een mooie kerstwedstrijd werd gereden door Nina van Enckevort in de klasse Z.

Zij reed een mooie ronde en een zeer snelle baragge met haar schimmel merrie en dat leverde haar een mooie eerste plek op. In de klasse ZZ reed ze met haar darc Du Rona ook een hele fijne ronde en mocht ze zich als tweede opstellen bij de prijswinnaars.

Goed jaareinde voor de Rooise Ruiters

Afgelopen twee weken zijn de Rooise ruiters op verschillende wedstrijden uitgekomen. Zo was op tweede kerstdag de eigen springwedstrijd in Sint Oedenrode, die voor de vijftigste keer werd gehouden.

De zusjes Van der Velden kwamen allebei uit op dit concours in Sint-Oedenrode. Sanny van der Velden startte met haar paard Esta in de klasse M werd elfde. Willeke van der Velden kwam uit in de klasse L met Imani. Zij werd zevende. Julia Geers reed met haar paard Fleur Donja dubbel 0 in de klasse M, wat goed was voor een negende prijs. Marion Merks kwam eerder uit op de springwedstrijd in de Mortel geweest. In de klasse L sprong zij een goed parcours met haar paart High fly. Hierbij nam zij een negende prijs mee. Komend weekend is de laatste selectiewedstrijd, waarna bekend is wie afgevaardigd zijn naar de Brabantse Kampioenschappen in februari 2018 in manege De Pijnhorst. Dressuurruiter Annelieke Stoop ging op de derde kerstdag naar de dressuurwedstrijd in Uden. Met paard Shaemira Lazize kwam zij uit in de klasse L1. Hierbij (in handicap met de L2) won zij een knappe tweede prijs, met maar liefst 192 punten.

Kerstboulen

Op tweede Kerstdag werd in gezellige kerstsferen gebouled bij Cloeck & Moedigh. Het Kerstboulen werd gewonnen door Mien v.d. Velden (3 +27). Zij troefde daarmee Bert Goorts af die tweede werd (3 +23). Tonny van Eerd werd derde (3 +22), Frenk van Mierlo vierde (3 +18), Maria de Beer vijfde (3 +18) en Angela Gerritsen zesde (3 +15).

In het cyclus toernooi van Cloeck & Moedigh ging de dagwinst in poule A naar het doublet Karel Verschuijten/Erik Verschuijten (4 +26) en in poule B naar het doublet André Abdoella/Carel Copier (4 +37). In poule A gaat als eerste het doublet Jan van Neerven/Huub Bergmans (10 +77) naar de hoofdfinale en in poule B het ongeslagen doublet Henk Spanjers/Patrick Bakens (13 +114). Van Cloeck & Moedigh wist als enige het doublet André v.d. Nieuwenhof/Narda van Zutphen tot de hoofdfinale door te dringen. De finales worden op zaterdag 20 januari gespeeld.

De uitslagen in de Nationale Petanque Competitie(NPC) van vorige week: vijfde divisie 5003, Cloeck en Moedigh 2 - PC Eindhoven 2: 4 - 4, vijfde divisie 5003, De Lammen Errem 1 Geldrop - Cloeck en Moedigh 3: 0 - 8, vijfde divisie 5004, La Donnée 2 Tilburg - Cloeck en Moedigh 4: 2 - 6.

Sjef van den Berg wint derde Lowlands Shootout

Tweede Kerstdag was er bij Ontspanning de derde wedstrijd in de Lowlands Shootout. Er waren deelnemers uit Nederland, Belgie, Duitsland en Zwitserland. Namens Ontspanning waren er vijf deelnemers: Kristin Davies, Dione Mesu, Floris Mesu, Martie Verhoeven en Sjef van den Berg.

Dione en Kristin schieten bij de dames recurve. Dione schoot 495 punten en eindigde op de elfde plaats. Kristin schoot 542 punten en ging als derde geplaatst naar de finales. Ze won de eerste twee rondes met 7-1 en 6-4. De finale verloor zij helaas met 3-7, zodat zij als tweede eindigde.

Bij de heren eindigde Martie Verhoeven met 500 punten ook als elfde. Floris schoot 537 punten en ging als achtste naar de finales. In de eerste ronde trof hij meteen zijn clubgenoot Sjef. Sjef won deze ronde met 6-0. Floris won de halve finale met 6-0 en verloor daarna met 1-7. Hij eindigde op de zesde plaats. Sjef won de halve finale met 6-2 en de finale met 6-0. Hij werd dus de winnaar bij de heren.

Op donderdag heeft Martie Verhoeven een combinatieronde geschoten in Volkel. Hierbij worden 30 pijlen geschoten op 25 en 18 meter. Martie schoot 's morgens 518 punten en 's middags 504, totaal 1022 punten. Hiermee werd hij achtste bij de recurve.

Op vrijdag hebben we om de eindejaarstrofee geschoten. Hierbij gaat het erom zoveel mogelijk eenheden te schieten. De winnaar bij recurve was Piet van den Berg met 19x10. De overige scores: Simon Boersbroek 10x8, Martie Verhoeven 10x9, Patrick Bouma 10x9, Karin de Jong 9x8, Ray Matuszewski 9x8, Jan van Bergen 8x9, Jade Janssen 7x9 en Jos van de Veer 6x8. Bij de compound won Wil Kivits met 21x9. De overige scores: William Huyberts 17x9, René van Erp 16x9, Paul van de Mortel 15x9 en Ronald van de Sande 12x9. Bij de houtschutters ging de winst naar Sjef van den Berg met 10 rode. De overige: Antoon Vervoort 8 rode, Antoon Hermes 6 zwarte, Jos van den Berg 5 blauwe, Michael Moonen 5 blauwe en Agnes Vissers 4 rode.

Op maandagavond schieten de Vrienden van Pieter Breugel hun wedstrijden op dinsdagmiddag de Rozelaer. Vrijdagavond is de clubavond van de senioren. De leden hebben een eigen sleutel en kunnen vrij binnen en buiten trainen als de accommodatie niet bezet is. De jeugdtraining is op woensdagavond van 18.30 – 20.00 uur.

Kersttoernooi TV de Kienehoef

Traditiegetrouw wordt na Kerstmis wederom het Kersttoernooi gehouden. Hier hebben zich 88 deelnemers van hun sportieve kant laten zien.

Na twee dagen binnen zitten en vaak teveel eten en drinken was men blij om weer aan de conditie te werken. Dit 3-daags toernooi staat open voor leden van de 3 tennisverenigingen van Sint-Oedenrode (TV Boskant, TV Nijnsel en TV de Kienehoef).

Er werd fanatiek getennist alsof men in voorbereiding is voor de Australien Open, wat binnenkort begint. Na een uurtje tennissen werd in het paviljoen deze voorbereiding snel vergeten. De goede voornemens starten namelijk op 1 januari dus de heerlijke versnaperingen van de culinaire brigade vonden dan ook gretig aftrek. Het was dus ook drie avonden een gezellige sfeer en daarom ook weer snel sluitingstijd.

Winnaars in de categorie HD: Kerstklokken: Johan van der Loo en Gertjan van de Pol. Kerstmannen: Pascal van Boxtel en Marcel Plaat. Kerstballen: Iwan van Brussel en Marcel Nouweland. DD: Kerstelfjes: Gedeeld 1e Michele van der Aa en Ellen van Brummelen / Patroeska Koot en Jolinde van der Zanden. Kerststerretjes: Petra van Oorschot en Monique Witlox. Kerstengeltjes: Anneli Janssen en Jola van Os. GD: Vlammende Vuurpijlen: Gedeeld 1e Wilma en Frank van der Linden / Valery en Rene van der Hoeven. Knallende Kurken: Megan Mcgowan en Koen van den Oever. Olijke Oliebollen: Marieke Kapteijns en Marco van Heeswijk. Razende Rotjes: Maud Latijnhouwers en Frank van den Boogaard. Als de weergoden goed gezind zijn, wordt het toernooi volgend jaar weer georganiseerd op donderdag 27, vrijdag 28 en zaterdag 29 december 2018.

Fiere koploper DeMooiRooiCup

Foto: Jan Roché

Steven van Dijke is na de eerste seizoenshelft de fiere koploper van DeMooiRooiCup. Hij knalde maar liefst dertien keer raak. Er zijn twee man die enigszins in zijn nek hijgen. Dat zijn Brett Veldkamp van Boskant en Koen van der Zanden van Rhode. Kunnen zij de Ollander nog bedreigen in de tweede seizoenshelft? Of loopt Van Dijke nog verder uit?

Steven van Dijke Ollandia 13
Brett Veldkamp Boskant 9
Koen vd Zanden Rhode 9
Robert Erven Ollandia 6
Rick vd Vleuten Nijnsel 6
Daan van Dinten Rhode 4
Maikel Merks Boskant 5
Kyron Brus Rhode 3
Remco Voets Ollandia 3
John Egelmeers Nijnsel 3
Mark vd Zanden Rhode 3
Geert Oerlemans Rhode 3
Stefan Erven Ollandia 2
Roy vd Linden Boskant 2
Gerben Voets Ollandia 2
Rens vd Wijdeven Boskant 2
Nick Dortmans Nijnsel 2
Yannick Opheij Boskant 1
Rick vd Vleuten Nijnsel 1
Nick van Heesch Nijnsel 1
Jos Leenderts Ollandia 1
Jim vd Zanden Boskant 1
Gerben Dankers Ollandia 1
Paul van Driel Ollandia 1
Emiel vd Elsen Boskant 1
Martijn van Boerdonk Rhode 1
Tom ten Broeke Nijnsel 1
Bas van Kuringen Rhode 1
Ruud vd Heijden Boskant 1


Succesvol dartjaar

Afgelopen jaar hebben weer verschillende darters in verschillende dartcompetities gestreden om beste darter uit Sint-Oedenrode te worden. Zo werd er een jaar lang gesoftipt door 12 mensen

Uitslagen: 12. Esmee Hogeboom, 11. Maud de Rijk, 10. Mark van den Akker, 9. Oda verberkel, 8. Ben Heijmans, 7. Geert van Diest, 6. Marwin van Roosmalen, 5. Bas Vervoort, 4. Jan Persoons, 3. Willy Smulders, 2. Mark Verberk, 1. Pascal van den Oetelaar.

Deze mensen gaan vanaf 24 Januari weer de strijd aan om beste softtip darter (amateur) van café 't Kerkpleintje te worden. Er komen ook twee mensen bij die mede de strijd een jaar lang aan gaan (Britt Hogeboom en Ralisha Van den Oetelaar). Ook werd er een jaar lang gesteeltipt, dit werd één keer in de maand gehouden in samenwerking met De Dorpsherberg te Olland.

Uitslagen: 10. Antoine Vlaminckx, 9. Axel Goverde, 8. John Lathouwers, 5-7. Mark van den Akker, 5-7. Pascal Van den Oetelaar, 5-7. Linda Nelemans, 3-4. Stefan van de Brand, 3-4. Tommy Legius, 2. Barry Hubers, 1. Jaap Schapendonk. Wij feliciteren Pascal (softtip) en Jaap (steel) met het behalen van beste darter uit Rooi. Uiteraard staat er nog veel meer op de agenda van café 't Kerkpleintje aankomend jaar. Zoals online darten. Deze competitie is in Rooi alleen mogelijk in café 't Kerkpleintje.


Kaartavonden in Boskant

Op donderdag vier januari wordt er weer gekaart in Boskant. Na elkaar de beste wensen te hebben gegeven kan er weer gezellig gekaart worden.

Iedereen, lid van de buurtverenigingen in Boskant: West, Rita en Beuken óf geen lid kan meedoen. Gewoon gezellig meedoen is veel belangrijker dan winnen. Wie weet ga je na afloop zelfs met een klein prijsje naar huis. De deelname bedraagt € 1,50. Aan het eind van het seizoen is er weer een grote eindwinnaar. Hoe vaker je komt des te meer kans je hebt. Iedereen is in ieder geval van harte welkom op vier januari vanaf 20.00 uur in De Vriendschap in Boskant.

Pannenkoekentoernooi 2017

Na de Kerstdagen staat traditiegetrouw het pannenkoekentoernooi voor onze jeugdleden bij Basic Fit op de planning. Zo'n veertig kinderen stonden 's ochtends te trappelen om hun tenniskunsten, atletisch vermogen en oog-handcoördinatie te tonen.

Elk jaar is het weer geweldig om te zien hoeveel ouders bereid zijn een handje mee te helpen door als groepsbegeleider, spelbegeleider of als pannenkoekenbakker aan te treden. De tweehonderd gebakken pannenkoeken, samen met het overheerlijke fruit van Marcel Plaat zorgden ervoor dat ook aan de innerlijke mens werd gedacht. Na het opmaken van de eindstand, kon het welbekende vuurwerk voor de prijswinnaars worden uitgedeeld. TV De Kienehoef feliciteert onderstaande spelers met hun welverdiende prijs:

Poule 1: 1e: Sjors Vargas Bongers en 2e: Jesper vd Vleuten. Poule 2: 1e: Joep van Kasteren en 2e: Puk v Rooij. Poule 3: 1e: Lizzy van Steenbergen en 2e: Clint Hagen. Poule 4: 1e: Boet vd Akker en 2e: Famke de Backere. Poule 5: 1e: Dycke Lathouwers en 2e: Chiara van Erp. Poule 6: 1e: Pieter Dahler en 2e: Tara Termeer. Groepsprijs: Joep Jansen, Joep v Kasteren, Puk v Rooij, Marijn Das, Colin vd Hurk, Jens vd Linden.


36 / 36

Zaterdag 23 december tot en met zondag 7 januari
Kinderkermis 'de Gasthuishoeve'

De Gasthuishoeve

Woensdag 3 januari
Dansen in Odendael

Odendael

Nieuwjaarsconcert NJA
Odendael

Donderdag 4 januari
Filmclub Senioren met Pelle The Conquerer

Odendael

Kaarten in Boskant
De Vriendschap

Zaterdag 6 januari
Driekoningen

Driekoningen, ook wel het "Feest van de Openbaring van de Heer" of Epifanie genoemd, is een christelijk feest dat het bijbelverhaal vertelt van de drie Wijzen die een ster zagen in het Oosten, die hen naar het kindje Jezus begeleidde. Traditioneel is deze Dag op 6 januari.

Prijsuitreiking Rooise Kwis
De Beurs

Moose Next
De Ossekop

Dansen in Odendael
Odendael

Zondag 7 januari
Jokeren en rikken

De Vriendschap

Kick-off Team Rembrandt
Mariëndael

Dinsdag 9 januari
Mindset & Onderneming

Puur-Gevoel

Natuurfilms Brabant van Mark Kapteijns
CEC Mariendaal

Woensdag 10 januari
Dansen in Odendael

Odendael

Vrijdag 12 januari Prinsenzittingen
De Beurs

Aprés ski party
The Joy

Film: Spotlight
CEC Mariendaal

Zaterdag 13 januari
Buurt Battle

De Loop'r

Prinsenzittingen
De Beurs

Foute Party
Café 't Kerkpleintje

Zondag 14 januari
Feestelijke open dag

De Loop'r

Recaptured Akoestisch
De Ossekop

Receptie Jeugdprins
De Beurs

Prinsenzittingen
De Beurs

Rikken en Jokeren Ollandse Dorpskapel
De Dorpsherberg

Maandag 15 januari
Blue Monday

Blue Monday. Grauwe, grijzen januariluchten, de deceptie van de maandagochtend op kantoor, de magische sfeer van de feestdagen is voorbij en wat overblijft is een bonkende kater die u met uw collega's moet delen. Blauwe Maandag is de dag dat u uw goudeerlijke maar kansloze goede voornemens al overboord gooit door te ontbijten met een Snicker en uw eerste 'dagelijkse' avondwandeling af te zeggen wegens geen energie. Blue Monday is ergste dag van het jaar. 'Wetenschappelijk bewezen'.

Woensdag 17 januari
Dansen in Odendael

Odendael

Donderdag 18 januari
Roois Biergilde

De Ossekop

Vrijdag 19 januari
Fotoexpositie 'De natuur in beeld'

De Loop'r

Prinsenzittingen
De Beurs

Zaterdag 20 januari
Puur-Gevoel Masterclass 2018

Puur-Gevoel

Dutch Roses
De Ossekop

Prinsenzittingen
De Beurs

Zondag 21 januari
OLAT Winterserietocht

Sint-Oedenrode

Winterwandeling SamenLoop voor Hoop
Sint-Oedenrode

Elvis birthdayparty
De Vriendschap

Prinsenzittingen
De Beurs

Maandag 22 januari
Mindset & Relatie

Puur-Gevoel

Woensdag 24 januari
Mindset & Overvloed

Puur-Gevoel

Nationale voorleesdagen
Speciaal voor baby's, peuters en kleuters zijn er De Nationale Voorleesdagen. Deze dagen hebben als doel het voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen, te bevorderen. Zo worden kleintjes grote lezers.
Deze dagen worden georganiseerd om ouders te stimuleren om voor te gaan lezen. Bekende Nederlanders lezen voor op basisscholen en voor kleuters is een speciaal ontbijt om ze vroeg enthousiast te maken.

Dansen in Odendael
Odendael

Zaterdag 27 januari
Get Back 2

De Ossekop

Dinsdag 30 januari
Mindset & Werk/Studie

Puur-Gevoel

Woensdag 31 januari
Dansen in Odendael

Odendael

Donderdag 1 februari
Kaarten in Boskant

De Vriendschap

Vrijdag 2 februari
Groot tentfeest CV de Plekkers

Eversestraat 11

Film: Julieta
CEC Mariendaal

Zaterdag 3 februari
Frits Philipsband

De Ossekop