DeMooiRooiKrant

25 mei 2016

DeMooiRooiKrant 25 mei 2016


Familie Sanders uit Rooi wint Agroscoop-Bokaal

Albert en Leni Sanders Foto: Jos v Nunen

De familie Sanders uit Sint Oedenrode, die naast het vleeskuikenbedrijf ook nog een gesloten varkensbedrijf runt, heeft over 2015 technisch zo goed gedraaid dat ze in de categorie vleeskuikens de Agroscoop-Bokaal 2016 in de wacht hebben gesleept. Op 18 mei namen ze hem in ontvangst, uit handen van Yvon Jaspers. Voor de kenners: over acht ronden hadden de kuikens een gemiddelde voederconversie op 1500 gram van 1,178. De gemiddelde voetzoolscore was 48.

Agroscoop is een digitaal monitoringsprogramma van de voerleverancier waarmee veehouders op ieder moment hun technische en financiële cijfers kunnen beoordelen. Daarnaast is vergelijking van de eigen technische resultaten met die van collega-veehouders mogelijk. Jaarlijks reikt ForFarmers in de sectoren melkvee, geiten, vleesvee, varkens, legpluimvee, vleespluimvee en plant de Agroscoopbokaal uit aan een ondernemer die uitzonderlijk heeft gepresteerd.

Omdat de voerleverancier ook levert aan Duitsland en de beoordeling over alle agrarische bedrijven gaat, geldt de Bokaal ook voor onze oosterburen.
Albert Sanders reageert twee dagen na de uitreiking verrast op de felicitaties van DeMooiRooiKrant. "Hoe witte gullie da? Wij lopen er niet mee te koop!" Maar het filmpje staat op Youtube. "Ja, nou stroomt het ook wel een beetje binnen." Op het filmpje http://www.agriholland.nl/nieuws/artikel.html?id=181015 verklapt de ZZP-er het 'geheim' van hun succes. Maar naast hun schoenen lopen is er niet bij in de familie Sanders; ze houden van hun vak en werken het liefst gewoon door. Op de vraag of ze trots is op de Bokaal reageert Leni dan ook heel nuchter "Trots is een groot woord".

Foto:

Martijn te Molder is 36 jaar en zwemt al geruime tijd bij Argo. Deze week vertrekt hij naar Londen voor de EK Masters. Martijn doet hieraan mee in de leeftijdscategorie 35/40. Hij gaat drie verschillende afstanden zwemmen, de 50 meter rug, de 100 meter rug en de 200 meter rug. Martijn vertrekt aanstaande donderdag en zwemt drie dagen op rij. De rest van de tijd gaat hij naar eigen zeggen lekker de toerist uithangen.

De EK masters is een EK voor oudere zwemmers. De zwemmers worden opgedeeld in verschillende leeftijdscategorieën. Zwemmers konden zich voor dit EK plaatsen door een bepaald limiet te zwemmen. Martijn behaalde dit en nu mag hij in het Olympisch bad zwemmen waar vorige week nog alle grootheden in lagen.

Martijn: "Er doen ontzettend veel mensen aan mee dus de kans dat ik heel hoog eindig is niet zo groot, haha. Maar de ervaring lijkt me fantastisch. Er zijn oud-deelnemers van de Olympische Spelen en we zwemmen in het Olympisch bad. Ik ben niet echt meer gaan trainen, dat doe ik altijd zo'n twee á drie keer in de week. Ik vind het fijn om te zwemmen, het houdt mijn conditie op peil en ik vind het leuk. In Londen hoop ik in ieder geval mijn PR te verbreken."


Jaargang 6 - Week 21 - Woensdag 25 mei 2016

De Wit Schijndel
SNS Schijndel

Fietsconcert Roois Kamerkoor op drie locaties

Het Roois Kamerkoor hield zondag een fietsconcert: het concert werd op drie plaatsen gehouden en het publiek fietste van de ene locatie naar de andere.

Door: Hans Kocken

De fietsroutes werden wat korter uitgevoerd dan gepland vanwege het slechte weer. De kwaliteit van de drie concerten was evenwel uitstekend. Drie thema's zorgden voor een verdeling van de liederen: liefde en trouw stonden centraal in Odendael waar het publiek werd verrast door een reeks van geprojecteerde trouwfoto's van lang en minder lang gelden. Het repertoire overbrugde een lange periode, van Monteverdi uit de 17e tot Elgar in de 20e eeuw. Een artistiek en muzikaal hoogstandje werd de uitvoering van 'And so it goes' van Billy Joel, waarmee het koor liet zien en horen wat er de laatste twee jaar bereikt is. Hard werken onder leiding van de nieuwe vaste dirigent Monique Joosten bracht een harmonie van stem en een grote muzikaliteit.
Deze kwaliteit was zo mogelijk nog duidelijker waarneembaar in de Knoptoren met het thema "hart en ziel", muziek die zijn oorsprong vindt in religie. Met Monteverdi uit de vroege tijd en met moderne Nederlandse toonzetters als de Klerk en Manneke heeft het koor bezield gezongen met een harmonie die de bron van het religieuze raakt. Met Louis Joosten als organist kwam de oude muziek meesterlijk tot haar recht. Het "Lauda, Jeruzalem Dominum" van Monteverdi werd gebracht met een evenwicht en een harmonie die volledig past bij de oproep om actief een nieuw Jeruzalem neer te zetten, een nieuwe tijd in te gaan. De Gasthuishoeve was de locatie van het laatste concert. De regen had al veel saamhorigheid gebracht en de stemming was bij publiek én bij koor fantastisch. Dat de muzikale uitvoering van hoog niveau was, is dan welhaast vanzelfsprekend. Een bijzondere ambiance maakte dat heel jonge spelende kinderen en ravottende pubers ademloos stil werden om gefascineerd te luisteren. Met "Natuur en Leven" kregen we voor alles liederen over vogels te horen. Met 'Blackbird' van P. McCartney dat goed in het gehoor ligt, kwam aan deze muzikale uitvoering ten drieën een einde. De stemmen mixen anders dan voorheen en dat de muzikaliteit zo is toegenomen is ook te danken aan de opstelling van het koor. Niet alle stemmen bij elkaar zoals we dat gewend zijn van de traditionele opstelling, sopranen bij sopranen en bassen bij bassen, maar een gemixte opstelling zodat er een hele uitgebalanceerde harmonie te horen was. Voeg daarbij de keuze van het repertoire en de verdeling ervan over de drie locaties en je hebt een fantastische zondagmiddag.

Café 't Pumpke wordt De Kroeg

Vorig jaar november heeft Edwin Gordijn café 't Pumpke weer doorgestart. In de afgelopen maanden is een aantal ideeën de revue gepasseerd. Uiteindelijk werden de definitieve plannen gesmeed met Joost van den Akker.

Joost ging boven het café wonen en na enige tijd kwam het ter sprake om samen iets beneden te beginnen. Na een aantal gesprekken waren ze het er samen over eens hoe de formule moest gaan worden: 'een allemanscafé.' Een café voor iedereen. Gezellig in de kroeg een gewoon biertje, wijntje of - waar veel om gevraagd wordt - een speciaal biertje te drinken. Er komt een aantal vaste speciaal bieren op de kaart en daarnaast zullen ook seizoenbieren of bieren van een specifiek land aangeboden worden. Tijdens het kijken naar een leuke sportwedstrijd op één van de drie tv's of op het grote scherm kan men heerlijk genieten van alles wat de bar te bieden heeft. Om het assortiment compleet te maken is er voor de liefhebbers nog aantal mooie whisky's uitgezocht. Natuurlijk draait het niet alleen om de drankjes maar daarbuiten is ook de muziek een belangrijke factor. Van live bandjes, vinyl-avonden, live zangers en/of zangeressen tot DJ's. Dit alles willen de twee nieuwe uitbaters gaan doen in De Kroeg. De naam is gekozen uit inzendingen. Winnaar is Julliëte Foederer.

Gemeente geeft inloopavonden over sport

Foto:

De gemeenten Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode houden begin juni drie inloopavonden voor bestuurders van sportverenigingen in hun gemeenten. De inloopavonden moeten een goed beeld opleveren van de mening en ideeën over sportbeleid van de sportverenigingen.

Foto:

De gemeenten willen graag weten hoe sportverenigingen denken over de rol van de gemeente, de rol van de buurtsportcoach en sportstimulering.
En over sport en bewegen in de openbare ruimte, over belangenbehartiging van sport(verenigingen) in Meierijstad en de maatschappelijk rol van de vitale vereniging. De uitkomsten van de bijeenkomsten worden gebruikt voor het sportbeleid van de nieuwe gemeente Meierijstad.
De inloopavonden zijn op: - Maandag 6 juni, gemeentehuis Burgemeester Wernerplein 1 in Sint-Oedenrode - Dinsdag 7 juni, 't Cafe De Sporthal, Bunderstraat 6 in Schijndel - Woensdag 8 juni, gemeentehuis Stadhuisplein 1 in Veghel

Sportbestuurders kunnen tussen 18.30 en 20.30 uur binnenlopen en zijn niet gebonden aan de gemeente waarin de sportvereniging gevestigd is.
De bijeenkomsten worden georganiseerd door Kenniscentrum Sport, landelijk kenniscentrum voor de sport- en beweegsector uit Ede. De gemeente heeft Kenniscentrum Sport ook gevraagd om de uitkomsten te bundelen en aan te bieden aan de gemeente.

Expositie Rooise Beeldhouwers

Voor de tweede keer presenteren de Rooise Beeldhouwers hun werk. De twintig exposanten zullen hun nieuwste werken zondag tonen in het park voor het gemeentehuis aan het burgemeester Wernerplein in Sint-Oedenrode. Er zullen ongeveer honderd beeldhouwwerken te zien zijn van steen, brons, keramiek en kunststof. Het duurt van 11.00 – 17.00 uur en de toegang is gratis.

Zondagmorgenwandeling "Proef de natuur"

Het is voorjaar en het onkruid schiet weer de grond uit. Onkruid? Veel van die planten zijn een welkome aanvulling op ons menu, zoals Paardenbloem, Duizendblad, Hondsdraf en Brandnetel. In de natuur zijn volop eetbare planten te vinden, maar ook planten die je beter kunt laten staan als je geen buikpijn wil krijgen.

Op zondagmorgen 29 mei wandelen gidsen van IVN Rooi met je mee om je te laten zien wat er allemaal voor lekkers te vinden is. We gaan planten verzamelen, daarna gaan we ze gebruiken voor een gezellige picknick aan de waterkant. Een leuke activiteit voor kinderen, onder begeleiding van ouders en/of grootouders. We verzamelen voor de activiteit op zondagmorgen 29 mei om 9:00 uur bij de kapel aan de Everse akkerpad, het is gratis, eindtijd 12:00 uur. Kinderen zijn van harte welkom, alleen onder volwassen begeleiding.

Voor meer informatie zie www.ivnrooi.nl .

Rijsingen bedeelt goede doelen ruimhartig

V.L.n.r. Jos Wijn (Koeverings molen), Fried van den Brand (Stichting Behoud Martinuskerk), Corina van Aarle (gitaarclub Ancora) en Maurits en Tom Jansen (Alpe d' Huzes) en Theo Jansen (buurtschap Oud Rijsingen Foto: Hans van den Wijngaard

Zaterdag was het weer pay-day op Rijsingen. Zoals elk jaar schonk de Rooise buurtvereniging ook dit jaar weer een deel van de oudpapier opbrengst aan het goede doel. Iets dat in 2005 begon met een kleine schenking aan één doel is inmiddels uitgegroeid tot een festijn waarbij maar liefst vier goede doelen werden voorzien.

"Dit jaar hadden we zes aanvragen voor een bijdrage. Daarvan hebben we er vier kunnen honoreren", vertelt Theo Jansen van buurtschap Oud Rijsingen. Hij laat tussen de regels door weten dat ook de twee goede doelen die dit jaar niet in aanmerking kwamen voor een bijdrage volgend jaar zeker een goede kans maken. Het buurtschap genereert haar middelen met de opbrengsten van het oud papier. Dat wordt vanuit heel Sint-Oedenrode naar de container aan de Ollandseweg gebracht en daarom delen de goede doelen uit de gemeente Sint-Oedenrode ook ieder jaar mee uit de opbrengsten.
Jos Wijn, de voorzitter van de stichting Koeveringse molen, mocht een cheque van driehonderd euro in ontvangst nemen. De stichting zet zich in voor de herbouw van de op 25 september 1944 in brand geschoten molen aan de Koeveringsedijk op het driegemeentenpunt van Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel. Wanneer de molen herbouwd kan worden is nog niet bekend.
"Als de wind goed staat, dan kun je hier op Rijsingen het nieuwe carillon van de Martinuskerk horen spelen", vertelde Fried van den Brand. Hij mocht namens de Stichting Behoud Martinuskerk ook driehonderd euro in ontvangst nemen. Met dat bedrag droeg Oud Rijsingen bij aan het op paaszaterdag geïnstalleerde carillon. Volgens Van den Brand een luxe artikel. Bij Eysbouts in Asten hadden ze al in geen twintig jaar meer een carillon gemaakt, simpelweg omdat er geen geld meer voor was.
Ook voor de zestigjarige gitaarclub Ancora had het buurtschap Oud Rijsingen een bijdrage op de plank liggen. Om gitaren te kopen voor de jeugdleden, kreeg de Ollandse vereniging een bijdrage van vierhonderd euro. Corina van Aarle die in het organisatiecomité zat nam de cheque van vierhonderd euro in ontvangst. Bij de toekenning van het bedrag had het buurtschap volgens voorzitter Theo Jansen rekening gehouden met de bijdrage die Ancora leverde bij het vieren van het vijfentwintigjarige bestaan van Oud Rijsingen.

De laatste cheque die Theo Jansen uit mocht reiken was er één van maar liefst vijfhonderd euro. Tom Jansen en zijn vader Maurits kregen die voor hun deelname aan Alpe d' Huzes volgende week. Het streven van vader en zoon is om in elk geval twee keer de legendarische berg op te rijden, maar stiekem houden ze samen de zes keer vol te maken.


Reinier Brugman, autobiografie van een verhalenverteller

Foto: Cor van Oorschot

"Waarom schrijf je eigenlijk geen boek?" Deze vraag werd met grote regelmaat gesteld aan Reinier Brugman (1924). Waarom eigenlijk niet? dacht hij. Maar het duurde tot zijn 88ste voordat hij serieus begon aan wat uiteindelijk 600 handgeschreven pagina's werden. Het schoonschrift is inmiddels omgezet in een 415 pagina's tellend boek, waarin een groot deel van de vorige eeuw de revue passeert. Een boek dat hij met trots zal presenteren op het Taalweekend: zaterdag 4 juni, 19.30 uur, in de tent op de Markt.

Net als zijn vader heeft Rein zijn hele werkzame leven als wegenbouwmachinist gewerkt. Om te zorgen dat ze als gezin bij elkaar kon blijven, woonden Rein, zijn drie zussen en zijn ouders in een woonwagen. Waar het werk was, daar ging het gezin heen. Als kind en jongere heeft Rein in 50 verschillende plaatsen gewoond en op 18 verschillende scholen gezeten. In 1943 werd de woonwagen in beslag genomen door de Duitsers. Rein was toen al in de arbeidsdienst, iets wat hij vooral door de militaristische inslag haatte. Een maand nadat hij daarvan thuis kwam, werd hij als dwangarbeider naar Frankfurt gestuurd. Ervaringen van oorlog en onvrijheid, maar ook van vriendschap en opofferingsbereidheid.

Na de oorlog was er werk genoeg voor een goeie stoomwalsmachinist en Rein werkte onder andere aan de herbouw van het zwaar kapotgeschoten Schiphol. Hij trouwde in 1948 met Toos, kreeg de beschikking over een salonwagen van zes-en-een-halve meter en nam met zijn jonge gezin het zwervende bestaan weer op. In 1966 kwam hij in Brabant, eerst in Lieshout, twee jaar later in Nijnsel. Boer Ben van Boxtel gaf hem een stukje land en zei: "Hier kunde uw leven lang blijven staan, jongen."
In 1981, na zijn pensionering bij wegenbouwer Van Kaathoven, begonnen de lange reizen met de Citroën HY: Turkije, Rusland, Monte Negro, Griekenland. Waar Rein en Toos kwamen bloeiden vriendschappen op, waarvan sommige tot op de dag van vandaag voortduren. Na 50 jaar huwelijk moest hij in 1998 helaas zijn Toos afgeven. "Maar ik ben geen man om alleen te zijn," zegt hij. Inmiddels is hij dan ook alweer heel wat jaartjes samen met Riet. Zijn HY onderhoudt Rein zelf, tot in de puntjes. Een andere hobby is modelbouw; van blikjes bouwde hij alle machines waar hij ooit mee gewerkt heeft in miniatuur na.
Gevraagd naar wat hij gaat doen nu zijn boek klaar is, steekt Rein zijn hand op en begint op zijn vingers af te tellen... woonwagenonderhoud, lezen.... Nee, Reinier Brugman heeft zich nog nooit van zijn leven verveeld en hij is zeker niet van plan om het nu te gaan doen.

Mini scrabble-toernooi
Hou je van scrabble, geef je dan op voor het mini-toernooi op zondag 5 juni. De twee mensen die na drie rondes van een half uur de meeste punten hebben verzameld, spelen tegen elkaar in de finale. Taalweekendrooi@gmail.com

Literaire lunch
Op zondag 5 juni om 12.30 uur kunt u genieten van een lunch (ook voor vegetariërs!), aangekleed met verhalen en gedichten en verzorgd door de dan kersvers heropende Gouden Leeuw. Kaarten kosten € 15,- voor alleen de lunch en € 20,- inclusief koffie/thee en een glaasje van het een of ander. Reserveren vóór 1 juni, Taalweekendrooi@gmail.com


SKOSO Schaakspektakel

Foto:

Wegens het succes van vorig schooljaar, is ook dit jaar voor de tweede keer het 'SKOSO Schaakspektakel' gehouden. Onder leiding van Jeroen van der Cruijsen (bovenschools (hoog)begaafdheidscoördinator) en Femke van der Loo (coördinator (hoog)begaafdheid van basisschool Dommelrode) in samenwerking met drie vrijwilligers van de Rooise Dam- en Schaakvereniging hebben 33 kinderen enthousiast deelgenomen.

Jeroen en Femke, die beiden ook schaken, vonden het belangrijk dat deze kinderen eens op een andere manier en in een andere setting uitgedaagd zouden worden. Een leerzaam spel vol uitdagingen, perfect geschikt voor deze slimme kinderen, dachten zij. De leerlingen worden tijdens de bijeenkomsten dan ook uitgedaagd om de opgedane kennis toe te passen in een toernooi. Daarnaast is het voor deze kinderen een mooie kans om ontwikkelingsgelijken te ontmoeten.

Foto:

De eerste bijeenkomst zijn er masterclasses gegeven door enkele schakers van de Rooise Dam- en Schaakvereniging; René Dekkers, Bert de Laat en Jos van den Biggelaar. De tweede en derde keer werd een schaaktoernooi gehouden. De kinderen hebben, zowel met als zonder schaakklok, vele partijen tegen elkaar gespeeld. De winnaar van het toernooi is Guus Selten uit groep 6. De tweede prijs werd behaald door Koen Verhoef uit groep 6 van basisschool Eerschot. En derde is Guusje van de Ven geworden uit groep 6 van bs. Franciscus.

Volle zaal bij oproep As 50+ gemeenten vluchtelingenopvang

Bij de presentatie van het PvA (Plan van Aanpak) opvang vluchtelingen waren de betrokken gemeenten met ruime delegaties aanwezig. Zo'n 150 genodigden hadden ja gezegd op de oproep en kwamen bijeen in vergadercentrum Nio Domo in Boekel. Na en tijdens het nuttigen van een heerlijk buffet uit de Syrische keuken, bereid door de Syrische koks van de Noodopvang Oss, vertelden aanwezige Syrische statushouders hun levensverhaal aan de aanwezigen.

Nog dit jaar moeten de As 50+ gemeenten ofwel Bernheze, Boekel, Landerd, Oss, Schijndel, Sint-Oedenrode, Uden en Veghel (nood)opvang regelen voor bijna 700 vluchtelingen en huisvesting voor een kleine 450 statushouders. "Een uitdagende klus waar we samen de schouders onder moeten zetten", aldus coördinerend burgemeester Wobine Buijs van Oss, die de presentatie van het PvA voor haar rekening nam. Ze gaf uitleg over de gemeenschappelijke visie op de opvang van vluchtelingen, die rust op de principes 'uitnodigend en ruimhartig'; 'doen wat nodig is'; 'doen wat mogelijk is'; 'inzetten op de menselijke kant'; 'duurzaam inzetten' en een 'positieve uitstraling' door gemeenten. "Uitstel is geen optie. We zullen snel aan de slag moeten. Daarbij gaat het om meer dan opvang alleen. Het gaat ook om de menselijke maat. Zaken als draagvlak, integratie en participatie zijn erg belangrijk. We hopen deze opdracht samen met gemeenteraden, maatschappelijke organisaties, ondernemers en zeker ook onze inwoners te kunnen vervullen."
De totaalopgave voor de As50+ gemeenten over meer jaren is uiteraard nog veel hoger en zelfs dat is een momentopname, gezien de instabiele situatie in het oosten. Ook Commissaris van de Koning Wim van de Donk deed een dringende oproep aan de gemeenten een tandje bij te schakelen. "Huisvesting, integratie, taal, dit is moeilijk, maar geen onmogelijke opgave. Weet u hoeveel ondernemers mij al benaderd hebben met de vraag 'Geef mij er maar een paar'? Brabant zou Brabant niet zijn als we dit niet voor elkaar krijgen." Namens het COA vroeg locatiemanager Anthony Slinkert aandacht voor de bottleneck in de doorstroming: in de tijdelijke opvang zitten veel statushouders, die al lang recht hebben op zelfstandige woonruimte, die gemeenten verplicht zijn te leveren maar ook op bedrijven en particulieren wordt een dringend beroep gedaan om mogelijkheden te zoeken of te bieden. Pas als dit gerealiseerd is, komt er weer plaats vrij bij het COA.
De As50+ gemeenten gaan verdeeld over drie clusters de opvang en huisvesting realiseren. De verdeelsleutel is als volgt: Cluster Aantal (nood) opvangplekken Te huisvesten statushouders Meierijstad (Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel) 387 150 Uden, Boekel en Landerd 322 80 Oss, Bernheze 580 217. Het streven is om snel te komen tot opvanglocaties van circa 300 en mogelijk daaraan verbonden kleinere locaties met 200 plekken. Om ook op langere termijn aan de opgave te kunnen voldoen, wordt ook grootschalige opvang op één of twee locaties overwogen.
Wat dit precies gaat betekenen voor elke afzonderlijke gemeenten is nog niet bekend. De aanwezige gemeentevertegenwoordigers kregen een vertrouwelijke bijlage met potentiële opvanglocaties, die voorlopig nog niet openbaar wordt gemaakt om maatschappelijke onrust te voorkomen. Na de pauze werden de aanwezige gemeente-delegaties uitgenodigd om in rondetafel- gesprekken te brainstormen over het onderwerp.

Ladiesnight in de Loop'r

In samenwerking met Marina Welvaarts van Dé StijlConsulente houdt de Loop'r aanstaande vrijdag 27 mei een ladiesnight. Een gezellige avond uit voor, de naam zegt het al, alleen maar dames. Via facebook van de Loop'r is er een heuse metamorfose te winnen, die tijdens deze avond wordt uitgevoerd. De winnaar wordt donderdagavond bekend gemaakt. Kijk op de facebookpagina van de Loop'r voor de voorwaarden. Ook vindt er aan het einde van de avond een gratis loterij plaats. van 19.30 - 22.30u. Entree gratis.

Spinning Marathon voor Alpe d'Huzes

Afgelopen zaterdag 21 mei heeft er een geslaagde Spinning Marathon plaatsgevonden bij Basic Fit. Na afloop heeft de trekking van de loterij plaatsgevonden. Veel enthousiaste deelnemers en een goede sfeer waren de ingrediënten voor een mooie dag.

Tijdens de loterij zijn de volgende prijzen gewonnen:
Derde prijs: een etentje bij de Beleving voor 4 personen, gewonnen door de heer Hans van de Dobbelsteen uit Oosterhout.
Tweede prijs: Biertour voor 28 personen bij Bavaria Brouwerijcafé te Lieshout gewonnen door Mevrouw Ans Dekkers uit Sint-Oedenrode.
Eerste prijs: Fiets ter waarde van € 1500.00 door Bike Center Rooi gewonnen door de heer Johan v.d. Berk uit Sint-Oedenrode.

Deze week wordt er vertrokken naar de Alpe d'Huez. De deelnemers zijn er klaar voor. Het streefbedrag € 7500,- voor de strijd tegen kanker is ruimschoots behaald, met dank aan iedereen die hiertoe heeft bijgedragen.


Bakkerij Bekkers bekroond met twee sterren

Bakkerij Bekkers uit Sint-Oedenrode is zaterdagavond 21 mei tijdens de feestelijke prijsuitreiking van Bakker met Ster in Hart van Holland in Nijkerk beloond met twee sterren. De sterren zijn uitgereikt omdat Bakkerij Bekkers zich onderscheidt door uitzonderlijke prestaties op het gebied van kwaliteit, service, organisatie en klantgerichtheid.

Na ruim tien maanden van jurybezoeken, weging van cijfers en resultaten, productkeuringen, mysteryshoppers, hygiënecontroles en heel veel puntjes op de i, kwam om 21 mei in Nijkerk eindelijk het verlossende woord. Het filiaal van Bakkerij Bekkers Sint-Oedenrode mag twee sterren op haar gevel zetten.
De sterren die jaarlijks door de bakkerijsector worden uitgereikt zijn slechts voor weinigen weggelegd. Dit jaar hebben veertig bakkerijen uit heel Nederland één of meerdere sterren behaald. Bakker met Ster is de enige verkiezing die door de ambachtelijke bakkerijsector zelf is opgezet, heeft geen commerciële belangen en meet bijna alle facetten van het vakmanschap én ondernemerschap. En niet onbelangrijk, ook de eigen klanten van de deelnemer hebben hierin een stem.
Een (banket)bakker of patissier met ster heeft daarom niet alleen uitstekende producten en een voortreffelijke service, maar onderscheidt zich ook op alle andere aspecten van het beroep. 'Natuurlijk gaan we het behalen van onze Sterren vieren. Met ons personeel maar ook met onze klanten. Zij hebben meegestemd om deze sterren te bemachtigen en daar zijn wij ze zeer erkentelijk voor', aldus een trotse Alexander en Karin Bekkers.


Uitnodiging Veluwedagtocht KBO-leden met beperking

Foto: Jos van Nunen

Op 21 juni houdt de reiscommissie van de KBO een Veluwetocht voor leden die niet of niet makkelijk meer het tempo van een "gewone" dagtocht kunnen volgen.

U wordt gevraagd naar: naam; adres; telefoonnr; KBO-nummer (staat op uw lidmaatschapskaartje) of u een rolstoel gebruikt; of u deze in de bus nodig heeft; of u dieetwensen heeft. Meld het ook, als u van andere hulpmiddelen gebruik maakt. Er is een verpleegkundige aanwezig tijdens de reis. Het is voor de organisatie van belang om te weten hoeveel mensen in de bus een rolstoel nodig hebben. Een rolstoel kost namelijk 4 zitplaatsen. Als u hulp bij het verplaatsen in de rolstoel nodig heeft, dient u zelf voor een begeleider te zorgen.

Zoals gebruikelijk geldt wie het eerst komt, het eerst maalt en vol is vol. Betaling dient te gebeuren op banknr NL39RABO0138218145 tnv KBO Sint-Oedenrode-centrum o.v.v. Veluwetocht. De inschrijving wordt afgesloten op 31 mei.

Er zijn nog enkele plaatsen vrij. U kunt zich aanmelden via Corrie van der Heijden: Tel 0413-473550 of bij geen gehoor 06-47135429.

Ingetogen viering 10 jaar Hof van Rode

Het Hof van Rode bestaat 10 jaar en dat was afgelopen zaterdag reden voor een feestje. Alle bewoners vonden een plekje aan de tafeltjes in het ruime atrium, waar na de koffie en het gebak, gratis aangeboden door bakkerij Bekkers, ook andere natjes en droogjes werden verzorgd. Een grote fles citroenjenever weerspiegelde de leeftijdsgroep van de bewoners en werd dan ook als eerste aangesproken.

Wovesto had een extra duit in het zakje gedaan om de viering van het tweede lustrum mogelijk te maken, en het mooie weer maakte de fraaie glazen overkapping van het complex senioren-appartementen die dag eigenlijk overbodig. Seniorenorkest Dommelvolk, gevolgd door zangeres Sylvia de Weert uit Olland, zorgden voor de muzikale invulling van de feestdag, en iedereen had gezelschap want alle tafeltjes waren ruim bezet. Niemand had dan ook iets te klagen, of het zou de gezondheid moeten zijn maar te oordelen aan de sfeer werd er vooral genoten.

Wisa van Dapperen, voorzitter van de bewonerscommissie, is druk in de weer met het regelen van serieuze zaken maar toont zich ook van haar humoristische kant. "Officieel is het feestje alleen vanmiddag maar om half zeven, zeven uur zitten we hier nog, hoor. Die muziek? Die is dan weg, maar mij maakt dat niet uit, van mij mogen ze hier ook een rock 'n rollband neerzetten."

Of het Hof van Rode in de tien achterliggende jaren bijzondere momenten heeft gehad? "Niet dat ik zo weet. D'r gaan hier natuurlijk af en toe bewoners, en d'r komen weer nieuwe voor in de plaats. Maar de ooievaar komt hier niet meer."

Cultuurclub KBO op bezoek bij Toon Kortooms Park

Omdat 2016 ook het Toon Kortoomsjaar is, de 100ste geboortedag van deze bekende schrijver over de peel wordt herdacht, stond er een bezoek gepland van de KBO, aan het park en met name aan het museum. Daar zijn veel persoonlijke spullen van de schrijver te vinden, waaronder al zijn boeken. Ook zijn er veel bijzondere herinneringen van de schrijver te zien.

Kortooms werd in Deurne geboren, als zevende kind in een gezin met veertien kinderen dat door de omgeving 'Circus Kortooms' werd genoemd. Zijn vader beheerde een turfstrooiselfabriek. Op de basisschool in Griendtsveen bleek zijn schrijftalent toen hij elke opstelwedstrijd won. Kortooms' romans speelden zich vooral af in de Brabantse Peel en zijn vaak gebaseerd op eigen ervaringen. Van zijn boek Beekman en Beekman werden meer dan twee miljoen exemplaren verkocht. Het park bestaat verder uit een thee- en kunsttuin, blotenvoetenpad en een goed restaurant, De Veenderij genoemd.

Onderonsje: natuurwandeling

Aanstaande donderdag, 26 mei, is er weer een Onderonsje bij het Damiaancentrum. Deze keer is er een natuurwandeling in het omringende gebied onder leiding van deskundigen gidsen. Laat u verwonderen door onverwachte vogelgeluiden of kleine insecten, bloemen of wie weet wat we vinden. Mocht het weer tegenvallen, of u bent niet goed ter been, dan is binnen een prachtige foto-projectie. Tijd:14.00-16.00 uur. Bijdrage: € 3,-

Iedereen vanaf 55 jaar welkom!

SolexVerhuurRooi presenteert GewoonRooi

Rooi is een gelegenheid rijker om met familie, vrienden en kennissen te genieten van alle moois in en rond onze gemeente. SolexVerhuurRooi heeft op de nieuwe website www.gewoonrooi.nl een mooie route samengesteld.

Een tocht langs de twee kastelen, vele kapelletjes, door de buurtschappen en de fraaie natuurgebieden. Rustig snorren op een nostalgische Solex uit de jaren '60. De 40 km. lange route leidt langs vele terrassen en heeft als pauzeplaats de Gasthuishoeve aan het Kremselen, waar de gasten ook kunnen kennismaken met de streekproducten van het Groene Woud. Kortom: Waarom van ver halen wat in Rooi gewoon goed is? Nadere informatie:www.gewoonrooi.nl

Donderdag 26 mei vertrekt de Wijkvereniging om 09.00 uur met de bus vanaf het Mgr. Bekkersplein naar de Libelle Zomerweek in Almere. Om 19.00 uur zijn we weer terug in Sint-Oedenrode.

Vrijdag 27 mei liggen de kaarten voor het jokeren en rikken weer op tafel. Voor een gezellig avondje kaarten. Deze avond begint om 20.00 uur in Meerschot. Maar iedereen is vanaf 19.30 welkom want dan heeft Eline de koffie en thee al klaar. Ook wordt er weer een loterij gehouden.
Zondag 21 mei vertrekken we tussen 11.15 en 11.30 uur vanaf Meerschot voor onze fietstocht .Omdat onze wijkvereniging 50 jaar bestaat gaan we nu onderweg gezellig picknicken.
Dinsdag 31 mei hebben we onze wandelavond. Wandel je met ons mee van 18.30 tot 19.30 uur?
Kinderen van groep 2 tot en met 16 jaar jullie kunnen je deze week nog opgeven voor het wijkreisje naar Movie Park Bottrop (Duitsland). Vul het strookje uit de wijkkrant in en breng dit na 18.00 uur naar Carin.


Programma informatie

Rooi Actueel met nieuws, actualiteiten, info en trends in korte uitzendingen. Uitzending: elk heel uur, vlak voor alle andere programma's.

Rondje Rooi

Tot en met woensdag 1 juni zijn de volgende onderwerpen te zien: Rooilogie: een cursus om Rooi te leren kennen - Educatief scholenproject met thema dans en bewegen - Koen van de Wijst op koers in BMX-sport - Herdenkingsdienst sterfdag bisschop Bekkers - Tentoonstelling bisschop Bekkers - Scholenvoetbal op Sportpark De Neul - Rhode 1 behaalt kampioenschap 3e klasse - Beachsoccer Toernooi en Rooi Live in sportpark de Neul - Meimaand: bloeimaand
Uitzendtijden: 00:00 – 03:00 – 06:00 – 09:00 – 12:00 – 15:00 - 18:00 en 21:00 uur.

Openingstijden kantoor en telefonische bereikbaarheid
Studio aan de Laan van Mariëndael 30A is bereikbaar voor bestellingen, vragen, meldingen, op elke ochtend van 09:00 - 11:30 uur behalve vrijdag, Op vrijdag is het kantoor 's-middags van 13:30 - 16:30 uur open. Telefoonnummer: 0413-471193

Uitzendkanalen en frequenties
TV Meierij is te ontvangen via KPN kanaal 559.TRINED kanaal 12.
OnsBrabantNet digitaal via kanaal 38, analoog op 792 MHz.
Via Ziggo: analoog op 256 MHz en digitaal via mediabox kanaal 36, CI+ kanaal 331.
Via Vodafone Thuis: kanaal 712

Cognitief

In de krant van afgelopen week stond bij het interview met Monique Joosten een alinea over mensen die wegens vroege dementie of een hersenbeschadiging niet meer kunnen praten, maar vaak wel zingen. Daarbij stond het volgende zinnetje: "Bij die mensen werkt het cognitieve deel vaak nog wel."
Cognitief heeft betrekking op taal en geheugen, en betekent ongeveer het (on)vermogen om gedrag aan te passen, patronen te herkennen, en tal van andere denkprocessen. In dit geval was uiteraard het omgekeerde bedoeld van wat er in het zinnetje stond.

Klaverpad wordt 'kalverpad'

Foto: Rowie Heerkens

Vorige week kregen meerdere Rooienaren een lesje biologie in de open natuur. Aan het Klaverpad werd prompt een kalfje geboren en dat leverde veel bekijks op.

Zo'n schouwspel zie je dan ook niet alle dagen. De toeschouwers zagen hoe snel het stierkalfje op eigen benen stond en de uier van moeder Josien op zocht. Het kalfje kreeg de naam Dennis. Zijn vader is een Limousine. Volgens de eigenaar 'een ongelukje.'

BOA en politiesurveillant Arnoud Jakobs: 'Mijn mond is mijn sterkste wapen.'

Foto: Jan H.F. van der Heyden

Arnoud Jakobs (49) is, zegt hij zelf, 24 uur per dag politiesurveillant in Sint-Oedenrode, Schijndel en Sint Michielgestel en 24 uur per dag buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA) in dienst van de gemeente Schijndel. Hij kijkt, zegt hij zelf, 24 uur per dag door de ogen van een opsporingsambtenaar. 'Ik zie dingen anders dan de doorsneeburger. Dat is soms lastig om los te laten. Mijn vrouw Karin wordt daar soms kriebelig van. Vorige week waren we met vrienden in Aken. Zij keken naar de winkels, ik naar mogelijke zakkenrollers.' Het gesprek met de Nijnselse 'ordehandhaver' gaat dan ook alleen maar over zijn vak en wat hij daarin op straat, 's nachts en overdag, tegenkomt. En dat is niet mis. Zijn sterkste wapen is zijn mond, vindt hij zelf, niet zijn geweldsmiddelen. 'Ik ga graag met mensen om en praat nogal gemakkelijk. Ben gruwelijk nieuwsgierig en wil altijd weten waarom iemand iets doet wat niet mag of verkeerd is. Met praten, met begrip tonen, is escalatie vaak te voorkomen.'

Door Jan H.F. van der Heyden

Het gesprek begint rustig. Over de combinat                 ie van zijn beide functies: volwaardig politiesurveillant bij het Team Schijndel van district Oost-Brabant sinds 2006 ('een warm nest') en BOA in dienst van de gemeente Schijndel vanaf 2002, waar hij in 1995 begon in de buitendienst op de afdeling weg- en waterbouw. We praten over zijn bevoegdheden: als BOA zijn ze beperkt (o.m. afvaldumping, illegale visserij en stroperij, hondenpoep, alcohol op straat, wildplassen, sommige verkeersovertredingen) en als politieman algemene bevoegdheden. We hebben het over het verkeerde beeld ('een bonnenschrijver') dat de buitenwacht van een BOA heeft en dat hem danig stoort ('ik ga er niet op in, want het is toch altijd verkeerd'). We spreken over zijn aanleiding om van hovenier, zijn oorspronkelijk beroep, 'ordehandhaver' te worden. Wat hij als 'ordehandhaver' wil bereiken, zijn doel, zijn motivatie. Over de agressie die hij tegenkomt. Daarmee wordt het gesprek allengs heftiger. En belanden we bij de jeugd. 'Een leuke doelgroep om mee te werken. Dat is eigenlijk wel mijn ding'. En 'dat ding' doet hij al heel lang. Sinds 2003 'draait' hij met een collega wekelijkse 'jeugddiensten.'

Foto: Jan H.F. van der Heyden

Dan hoor ik dat meisjes tampons in alcohol drenken en vervolgens vaginaal 'consumeren'.

Pratend over jeugd en jeugdverschijnselen geraken we snel bij alcohol- en drugsgebruik. Constateert: 'De jeugd experimenteert heel veel. Daar informeren en waarschuwen we de ouders ook voor in het project 'Schijndelse ouders op stap.'' Dit project geeft ouders inzicht in het stapgedrag van hun opgroeiende kinderen tussen de 12 en 18 jaar, de leuke kanten, maar ook de gevaren. Dan hoor ik dat meisjes tampons in alcohol drenken en vervolgens vaginaal 'consumeren.' Of alcohol in de oogleden druppelen. Ik hoor over de opkomst van de meest verslavende drug, GHB, een kleurloos drankje of een poeder, dat naar zout smaakt en moeilijk in een drankje is te herkennen omdat de smaakpapillen door alcohol verdoofd raken. Er wordt veel gedronken door de jeugd, heeft Arnoud Jakobs vooral in de nachtelijke uren kunnen vaststellen. 'Het "indrinken" thuis wordt al heel normaal gevonden.' Hij heeft ze meegemaakt: door xtc-gebruik compleet geflipte jongeren, die de kleren van hun lijf scheurden. 'Het begint bij een jointje, de stap naar wiet is dan niet zo groot en de stap naar een pilletje of drankje waarmee ze een shot binnenkrijgen is gemakkelijker dan het gebruik van een heroïnespuit. De drempel voor dat drankje of pilletje ligt veel lager.'
Arnoud kent vrijwel alle stevige alcoholgebruikers in Schijndel. 'Ze hebben allemaal een achtergrond.' Hen verbaliseren heeft weinig zin, vertelt hij. Via zijn netwerken probeert hij voor hen een hulpverleningstraject op te starten.
Eenmaal per week, meestal in burgerkleding, richt Arnoud zich, samen een politiecollega, tot een uur of elf, twaalf op hangjongeren. 'Ik ken heel veel jeugd vanaf het voortgezet onderwijs in Schijndel. Ik ontmoet ze niet alleen in de avonduren, ook overdag. Ik weet precies hun 'snoeproutes', de vaste trajecten van school naar huis met vaak een tussenstop voor de aankoop van een zak chips. Diezelfde jeugd kom ik 's nachts weer tegen als ik een horecadienst 'draai.' 'Kennen en gekend worden heeft een groot voordeel.'

Zelf heeft hij drie zonen: Ramon (21) die in Utrecht medicijnen studeert en daar op kamers woont, Marco (19) die met een ICT-project in Veghel bezig is en misschien wel als gitarist wordt toegelaten op de rockacademy en Tanno (17) die onlangs, tot merkbare spijt van zijn vader, zijn opleiding bij het Korps Mariniers staakte. Arnoud komt uit een gezellig Eindhovens gezin, had een fijne jeugd, groeide op in de stad en leerde zijn echtgenote Karin Habraken uit Veghel, met wie hij dit jaar 25 jaar getrouwd is, al op vroege leeftijd kennen (zij 15, hij 17), verhuisde voordat hij in militaire dienst ging naar Sint-Oedenrode. Nee, hij was zelf niet het braafste jongetje van de klas. 'Een kliertje, al zeg ik het zelf, maar wel heel sociaal. Ja, één keer door de politie aangehouden en een middagje op het bureau aan de Mathildelaan doorgebracht. We hadden een oud brommertje gevonden en daar was ik mee aan het crossen. Werd betrapt door de politie en bleek het een gestolen brommer te zijn. Maar verder ben ik van onbesproken gedrag. Moet natuurlijk ook als politieman.'

'Ik heb geen zin uitgescholden te worden. Ga ik meteen tot aanhouding over. Kost 500 euro.'

Arnoud heeft geen populair beroep, dat weet hij zelf ook. Verbale beledigingen krijgt hij tot zijn teleurstelling genoeg te horen. 'Daar trek ik één lijn in. Ik heb geen zin uitgescholden te worden. Dan ga ik meteen over tot aanhouding. Kost zo iemand 500 euro. Ook bij hondenpoepovertredingen waarschuw ik nooit. Gewoon 140 euro boete en de rommel opruimen.' Fysiek geweld kent hij ook. 'Weleens meegemaakt, ja.' Eén keer hebben ze geprobeerd hem 'ondersteboven' te rijden. 'Ik stond op straat en gaf een automobilist een stopteken. Ik hoorde hem bij het dichterbij komen in één keer gas bijgeven. Moest wegduiken. Is een achtervolging geworden, klemgereden. Bleek dat hij veel te veel had gedronken. Ja, daar heb ik wel een tik mee gehad. Je verwacht zoiets niet. Ik ga fluitend naar mijn werk, maar ga ook graag fluitend naar huis.'

'In de avonduren is er ander volk op straat dan overdag.'

Na dit relaas relativeert Arnoud weer snel. 'Ik ben ervoor opgeleid, heb aan vechtsporten gedaan, ik kan mezelf goed verdedigen. En bij de politie word je eenmaal per jaar getoetst op geweld.' Het gebruik van fysiek geweld brengt het gesprek op zijn uitrusting. Als politieman uiteraard een volledige uitrusting en als BOA scheelt dat niet veel. De minister van justitie heeft Arnoud speciale toestemming gegeven om als BOA de straat op te gaan met pepperspray, wapenstok, handboeien, portofoon en een steek- en kogelwerend vest. Hij vindt deze uitrusting ook nodig. Beargumenteert: 'Ik doe 60 tot 70 procent van mijn werk alleen, óók in de avond- en nachtdiensten. In de avonduren is er ander volk op straat dan overdag.' Hij vindt het vreemd, vertelt hij, dat een BOA wel handboeien bij zich mag hebben om iemand te vervoeren, maar niet de middelen, bijvoorbeeld een wapenstok of pepperspray om de aanhouding ook daadwerkelijk tot stand te brengen of in Arnouds' woorden: 'de aanhouding in een bepaalde richting te duwen.'

'Ik wil zien waar het probleem zit. Ik wil oplossen, ik denk in oplossingen.'

Nee, een moeilijk beroep vindt hij het niet. Laconiek: 'Mbo-plusniveau.' En dan: 'Ik praat nogal gemakkelijk, blijf altijd rustig. Mijn mond is mijn sterkste wapen.' Zijn stijl van optreden: 'weinig schrijven, veel praten.' Hij wil als BOA en als politieman een bijdrage leveren aan een 'leefbare wereld, een leefbare maatschappij.' En daar wil hij beleid voor neerzetten, faciliteiten en voorzieningen creëren. Niet verbalen uitschrijven. 'Dat is niet mijn doel.' Hij gaat graag in gesprek met mensen. Hij wil achter het 'waarom' van de handelingen van mensen komen. En vervolgens wil hij zelf de redenen van de aanhouding uitleggen. Probeert daarmee gedragsverandering te bereiken. 'Ik wil zien waar het probleem zit. Ik wil oplossen, ik denk in oplossingen.'
Over de geschikte mentaliteit van een 'ordehandhaver' is hij duidelijk. 'Doortastend, nieuwsgierig, ondernemend en meelevend, stressbestendig en soms een dikke huid of brede rug.' Niet 'sociaal', met een 'zwak' voor mensen die op de rand van de maatschappij leven. 'Je moet je netwerk goed kennen, het gesprek aangaan, zo nodig crisisdiensten inschakelen, de juiste mensen op de juiste plekken weten te benaderen, want er speelt heel veel achter de deur.' Geeft een voorbeeld. 'Ik zag iemand behoorlijk wat afval dumpen. Kan ik hem voor verbaliseren. Ik praat met die man en kom daardoor achter zijn probleem. Hij verwaarloosde zichzelf compleet. Ben met hem naar zijn huis gegaan. De stank kwam me tegemoet. Dan heeft een bonnetje voor afval dumpen niet zoveel zin. Dan moet je je netwerk inschakelen en zorgen dat de man op de juiste plek terecht komt. Dat bedoel ik met "er speelt veel achter de deur."'

'De verhanging van een bekende en een mislukte reanimatie van een peuter hebben er behoorlijk ingehakt.'

Hij wordt niet gauw emotioneel, zegt hij, en hij heeft toch heel veel ongelukken en doden gezien. 'Ik doe daar niet stoer over.' Erkent dan toch dat de verhanging van een bekende en de mislukte reanimatie van een peuter 'er behoorlijk hebben ingehakt.'
Is hij binnen zijn gezin ook 'ordehandhaver'? 'Oh nee, we hebben een heel gezellig gezin. Alle drie de jongens hebben verkering. Ik baal als ik op vrijdagavond moet werken, want dan zit de keuken hier stampvol, zitten we met z'n allen hier vers gesneden friet van Karin te eten. Ik heb het getroffen met de familie.'

Tevreden gezichten bij open dag Dommelhoeve

Foto: Jos van Nunen

Het weer werkte mee, de publiciteit was oké, de doelgroep raakt steeds meer mensen en bijna iedereen in Rooi heeft de Dommelhoeve onderhand wel leren kennen, al is het maar bij naam, in de tien jaar van haar bestaan. Dat laatste was voor de zorgboerderij aanleiding om zaterdag een open dag te houden, dat eerste stond borg voor een behoorlijk bezoekersaantal. En, al werd Zorg die dag met een hoofdletter geschreven, met alleen maar tevreden gezichten.

Er was dan ook voor elk wat wils tijdens de open dag. Kinderopvang 'de Verbinding' en Yogacentrum Libra, die eveneens bij de zorgboerderij hun onderkomen hebben en in hetzelfde jaar gestart zijn, zorgden voor een gemêleerd publiek. De activiteiten waren daarop afgestemd zoals live muziek, schminken, volksdansen, gymnastiek en yoga. Bij een boerderij horen dieren en daarmee konden oud en vooral jong zich uitstekend vermaken. Helaas moest Rooi Hartsafe, die ook mee zou doen, verstek laten gaan wegens onvoldoende beschikbare vrijwilligers plus gelijktijdig een Lotus-oefendag in Amersfoort.

Voor menigeen een verrassing was het volkstuinencomplex, waar de 45 gebruikers zonder uitzondering een keurig verzorgd stukje grond hadden liggen, waar menige rij voortuinen een voorbeeld aan had kunnen nemen. Wat dat betreft bijna jammer dat het niet aan de harde weg ligt. Ieder jaar gaat daar ook alles uit de grond, inclusief palen en opstallen, omdat de hele lap wordt omgeploegd. Allemaal vrijwilligerswerk.

Foto: Jos van Nunen

"We vieren dit jubileum minder uitbundig dan ons vijfjarig jubileum, we moeten het in de zorg immers allemaal met wat minder geld doen" aldus Mirjam van de Vossenberg, die samen met haar man Henk Wiersma de Dommelhoeve runt. Evenals andere zorginstellingen hebben ze de broekriem aan moeten halen door de bezuinigingen en de ingreep in de pgb's. "Ook zijn er verschuivingen in de zwaarte van de verzorging" aldus Mirjam. "Bijvoorbeeld meer jongere mensen met dementie. Onze eigen taak is daardoor wat richting management gegaan, meer aansturen van onze onmisbare vrijwilligers – die zijn goud waard! - dan ons rechtstreeks bezig houden met de gasten. Over de toekomst van de zorgboerderij maken we ons geen zorgen, we moeten gewoon wat creatiever zijn."


Nationale Kinderboerderijendag

Vanwege de jaarlijkse Nationale Kinderboerderijendag brengt de Rooise Kinderboerderij Kienehoeve ook in 2016 weer een aantrekkelijk programma.

Zondag 29 mei mogen kinderen, geholpen door een touwslager, zelf een echt springtouw maken of met een echte Alpaca door het park wandelen. Ze kunnen het schaapscheren van dichtbij bewonderen. Een imker vertelt alles over bijen, kinderen mogen tegen betaling van één euro zelf van bijenwas een kaars maken, en er zijn diverse boerderijspelen. Ze mogen met een echte vlechter mandenvlechten, het spinnen van garen wordt gedemonstreerd en zoals elk jaar mogen de kinderen zich kleurrijk laten schminken. Deze en andere leuke dingen zijn die dag te zien en beleven in en rond Kinderboerderij Kienehoeve.

Daarnaast zijn alle dieren in de boerderij in hun verblijven te bezichtigen en, waar mogelijk, ook te aaien en te knuffelen. Natuurlijk worden ze daarbij geholpen door de vrijwilligers van de Kinderboerderij. De toegang is helemaal gratis. de kinderboerderij is open van 13.30 tot 17.00 uur. Kinderboerderij Kienehoeve, een feest voor jong en oud.


Sublieme samenspel door strijkkwartet Pythagoras

Foto: Cor van Oorschot

Toen ik in het persbericht las over de achtergrond – 3x natuurkunde, 1x wiskunde – en van de passie van deze musici die elkaar kenden vanuit het Philips Symfonie orkest, had ik alle vertrouwen in de kwaliteit die hier vanmiddag gehore zou gebracht worden. Heel vaak zie je dat aanleg voor exacte vakken ( bèta) gepaard gaat met aanleg voor strijkinstrumenten. Toen onze dochter, die altviool speelde, in Delft studeerde, had ze daar de kamermuziekensembles voor het uitkiezen.

Door: Mattie De Schepper

Uitstekend tijdelijk vervanger voor altviolist
Een hecht strijkkwartet is een partnerschap van gelijkgestemden. Zowel talent als muzikale intelligentie, technische vaardigheid en passie moeten aan elkaar gewaagd zijn. Het was dan ook zo belangrijk dat in Lucas Hagemans een waardige vervanging kon gevonden worden voor hun vaste - door omstandigheden tijdelijk uitgeschakelde - altviolist Hylke Hoogeveen.

Programma en uitstekende vertolking
Eigenlijk is het luisteren naar een strijkkwartet een feestje. De verschillende delen brengen afwisseling en prikkelen de aandacht. De structuur is zo mooi te volgen. De toelichting van beide kwartetten op het programmablad getuigde van kennis van zaken en van diepgang. Deze vertolkers wisten wat de componist bedoelde en waar die zijn inspiratie vandaan had. Cellist Werner Marinelli gaf tevens een uitstekende korte introductie op de werken zodat wij - één en al oor'- luisterbereid waren. In het kwartet Der Tod und das Mädchen wordt op zeer expressieve wijze de angst voor en het verzet tegen de zich aandienende dood, zoals die in het gelijknamige lied bezongen wordt - indrukwekkend verklankt. In het tweede deel was (voor mij) onmiskenbaar te horen dat G. Verdi het leidmotief hieruit moet gekend hebben, hij het gebruikte het in zijn Padre Nostro. De vertolking door het Pythagoras kwartet kenmerkte zich door subtiel samenspel, verfijnde, uiterst verstilde pianissimo's, feilloze intonatie en levendige communicatie. Deze kwalificaties lieten zich ook beleven in het strijkkwartet nr. 1 in C uit 1874 van Georg Wilhelm Rauchenecker, dat na de pauze op meesterlijk wijze vertolkt werd. Een onstuimig Allegro werd gevolgd door een lieflijke melodie die deed denken aan een Lied ohneWorte van Mendelssohn.
Opvallend mooi was hoe sologedeeltes bv. van altviool naar 1ste viool doorgegeven werden en hoe de spelers alle ruimte gaven aan het vertellende instrument. Na een virtuoos klinkend Allegro vivace vormde het Allegro con fuoco met pulserend thema, contrasterend met een lyrische melodielijn een schitterende apotheose van dit concert.
Met vervangende schaamte voor de minimale opkomst sprak Marianne van Oorschot van het RKK haar dank en grote waardering uit voor het Pythagoras kwartet dat een volle knoptoren had verdiend.

Pythagoras Kwartet met Frederik Bas en Hein Otto Folkerts (viool), Lucas Hagemans (altviool) en Werner Marinelli (cello). Op het programma: Franz Schubert (1797-1828), "Der Tod und das Mächen" strijkkwartet in d, D 810 uit 1824 en strijkkwartet nr. 1 in C uit 1874 van Georg Wilhelm Rauchenecker (1844-1906). Knoptoren, Sint-Oedenrode zondag 22 mei 2016. Organisatie: Werkgroep Muziek en Theater Roois Kultuur Kontakt.


Deze week een iets meer recente foto. Maar toch weten we niet wie dit zijn! Graag horen we het van jullie! redactie@demooirooikrant.nl, 0413-479322 of loop eens binnen bij Heuvel 17. De koffie staat klaar. Heeft u foto's uit de jaren zestig, zeventig, tachtig of negentig die leuk zijn voor deze rubriek? Schroom het niet om ze hier af te geven of te mailen. Alvast bedankt!

Oplossing week 20
Op de foto mijn vader Piet Hulsen, De foto is gemaakt ter gelegenheid van 50 jaar lidmaatschap bij Concordia, waar hij uiteindelijk 59 jaar lid is geweest. Foto is gemaakt in 1985, in het huis van mijn broer Wil Hulsen Boskantseweg 51

Peter Hulsen

Deze man is mijn vader Piet Hulsen. Hij woonde op de Boskantseweg Deze foto is gemaakt naar aanleiding van zijn 50-jarig jubileum bij Handboogvereniging Concordia.

Thera Brus - Schijndel

Piet Hulsen, foto genomen op de Boskantseweg. Omstreeks 1983. Lang lid van Concordia, handboogschieten.

Gerda Hulsen

Marrik van Rozendaal nieuwe lijsttrekker D66

Marrik van Rozendaal is door de leden van D66 gekozen als lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen van 23 november. Op nummer 2 en 3 staan respectievelijk Gertjan Hobert (Veghel) en Pieter Siroen (Schijndel).

D66 is landelijk natuurlijk al 50 jaar actief, maar in Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode nog niet. Met de fusie is dit het ideale moment om dat toch te worden. "Door de fusie zal het bestuur verder van de inwoners komen te staan. D66 is de beste partij om die afstand te verkleinen, want waar andere partijen burgerparticipatie als een voetnootje in hun programma hebben staan is D66 er 50 jaar geleden voor opgericht," aldus de kersvers gekozen lijsttrekker.
Ook gaat D66 zich inzetten voor onderwijs, economie en de arbeidsmarkt. Daarbij wil D66 ervoor zorgen dat het onderwijs in de gemeente Meierijstad goed aansluit op de lokale arbeidsmarkt. Op die manier kunnen jongeren met hun opleiding ook hier een baan vinden. Daarnaast wil D66 innovatie en ondernemerschap stimuleren. Door startups te stimuleren, regeldruk te verminderen en ervoor te zorgen dat er één aanspreekpunt binnen de organisatie van de ondernemers is, krijgt innovatie vrij baan.

Pianospelen met de paplepel ingegoten

Hij heet De Jong, al is hij niet meer piep. "Maar pianospelen houdt je jong" reageert de kwieke tachtigplusser gevat. De toon is gezet.

Voor zover Han de Jong weet, is hij op dit moment nog de enige oorspronkelijke bewoner van de Zwembadweg. "We hebben veertien jaar op de Hildewarelaan gewoond, in 1976 werden de nieuwe huizen op de Zwembadweg opgeleverd en zijn wij er meteen gaan wonen. Ja, in veertig jaar gebeurt er natuurlijk heel veel."

Wie binnenkomt bij de Jong weet meteen waar hij aan toe is. Vanuit de entree kijk je recht op de grote, glimmende, zwarte vleugel midden in de woonkamer. Dit is een echte muziekliefhebber. "Mijn ouders vonden muziek belangrijk en het werd er met de paplepel ingegoten. Als kind moest ik van mijn ouders op pianoles, zo ging dat toen vaak". Het klinkt bijna als de klassieke klacht over de strenge opvoeding die toen zo gewoon was, maar al ging hij niet altijd met evenveel plezier naar pianoles, achteraf is hij maar wát blij dat hij het afgemaakt heeft.

"Op de middelbare school was mijn klassenvriend een zoon van Cor de Groot, in die tijd een pianist met absolute wereldfaam. Die man heeft veel invloed gehad op mijn keuze om door te gaan met piano leren en spelen. Niet dat hij mij als een soort leerling begeleidde, zo was hij niet. Die man was zó in professie gedompeld, en werd eigenlijk geleefd. Wel kreeg ik regelmatig hints en tips van hem, daar heb ik heel veel aan gehad. Zo ben ik veel intenser gaan luisteren en een beetje ingevoerd in dat wereldje." Hij kan zich helemaal vinden in de uitspraak van de beroemde dirigent Jaap van Zweden, die destijds begon als violist: "Het beheersen van een muziekinstrument is een grote uitdaging, een gevecht voor het leven, en je wint het nooit."

Het echtpaar De Jong kreeg twee kinderen. "Ik heb bijna 40 jaar gewerkt als civiel technicus in de betonmortel-industrie. In mijn werkzame leven kwam naast mijn gezin de piano op de tweede plaats. Maar eenmaal met pensioen ben ik weer les gaan nemen, bij Jos Friedrich, die trouwens ook twee van mijn kleinkinderen les geeft. Nee, zelf les geven doe ik niet, dat is echt een vak. Ik volg het zo'n beetje en coach ze af en toe"

Al een aantal jaren is Han de Jong geen onbekende meer in de Rooise muziekwereld. Drie keer mocht hij optreden tijdens het Matthieu Dirven-concert in Kasteel Henkenshage, en ook op 29 mei zit hij daar weer op het podium. "Samen met hoboist Harrie van Veldhoven, we brengen de Sonata voor hobo en piano van Francis Poulenc. De broers Timon (piano) en Fabian (saxofoon) Hoitsma en Edie Kapteijns (piano) treden daar ook op. Het idee van jonge, veelbelovende talenten in combinatie met meer ervaren musici is ook bedacht door Mathieu Dirven. Het motto dit jaar spreekt voor zich: 'Jong geleerd …'".

De Gouden Leeuw opent zaterdag

De Gouden Leeuw opent zaterdag weer haar deuren. Onlangs maakte DeMooiRooiKrant bekend dat het Sonse ondernemersechtpaar Paul en Syreeta van der Vleuten de nieuwe eigenaar zijn van De Gouden Leeuw. Na enkele aanpassingen vindt komend weekend de heropening plaats.

De nieuwe menukaart is paraat, het personeel staat te popelen en de stoelen en tafels wachten om bemand te worden. De Gouden Leeuw is klaar voor een nieuwe start. Om de opening te vieren, krijgen alle klanten in de openingsweek iets lekkers bij de koffie. Paul en Syreeta heten iedereen van harte welkom in het restaurant waar mensen kunnen lunchen, dineren en drinken. Ook is er een mogelijkheid om de zaal – die een centrale rol krijgt – te huren voor verschillende doeleinden. Paul en Syreeta runnen al tien jaar vol overgave een cateringbedrijf: Van der Vleuten Catering. De zaak bestaat inmiddels twintig jaar, maar tien jaar geleden namen ze het bedrijf over. Inmiddels zijn ze toe aan een extra uitdaging naast de huidige bezigheden. Ze barsten van de ideeën en zijn blij om eindelijk te kunnen beginnen.Kijk op pagina zeven voor de advertentie.

Negende editie Ollend Dreijt Dur tot mooi einde gebracht

Foto: Jos van Nunen

Elk jaar is het weer een weekend waar veel mensen naar uit kijken; Ollend Dreijt Dur. Met verschillende activiteiten is het een weekend waarin jong en oud plezier kunnen hebben. Van een biercantus tot een bingo, van kleien tot een wedstrijdje Bumpingball. Maar vooral ook veel muziek. Op vrijdag zorgden dj's voor een heerlijke avond en op zaterdag overheersten gitaren en drums. Kortom, een weekend om de vingers bij af te likken. Kijk voor meer foto's op www.mooirooi.nl

Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Bart van der Heijden
Foto: Bart van der Heijden
Foto: Bart van der Heijden
Foto: Bart van der Heijden

Jumbo na verbouwing weer helemaal 2016

Het team van Jumbo Sint-Oedenrode Foto: Jumbo PR

Uw boodschappen al tijdens het winkelen in uw tas stoppen. Binnenkort kan en mag dat bij Jumbo Sint Oedenrode. Na de verbouwing, van 31 mei tot 15 juni, kunt u uw boodschappen zelf scannen. Dat scheelt u tijd en bovendien hebt u de boodschappen maar één keer meer in de hand.

"Alles wordt vernieuwd, alleen de mensen niet, die blijven gelukkig hetzelfde", vertelt filiaalmanager Tommy Grubben. Aan de hand van een tekening legt hij uit dat de klanten meteen na binnenkomst worden ontvangen in een ruime bloemen & plantencorner met servicebalie. "De ingang van de supermarkt komt wat verder naar achteren dan dat nu nog is. Daar begint dan het grote versplein, dat wordt ons paradepaardje", zo gaat Tommy verder. "Er komt veel ruimte voor dagverse producten zoals groenten en fruit en de vleesafdeling wordt zelfs uitgebreid met een grill-afdeling. Daar worden vlees en kip vers gegrild".

Tijdens de verbouwing die twee weken gaat duren is de supermarkt gesloten. In die periode kunnen de klanten terecht bij de twee Jumbowinkels in Schijndel. Maar vanaf woensdag 15 juni, staat het team van de Jumbo Sint-Oedenrode weer helemaal klaar voor haar klanten. "Het zal zeker de eerste week enorm wennen zijn voor iedereen, maar ons team zal dan tijd vrij maken om de klanten wegwijs te maken in de nieuwe winkel en te helpen bij het scannen van de boodschappen. Want ook in de nieuwe winkel is ons streven om 100% tevreden klanten te hebben", zo sluit Tommy af terwijl hij de tekening dichtvouwt.


Vrijwilligersvacatures van de week

Bij het Steunpunt Vrijwilligerswerk zijn verschillende leuke vacatures beschikbaar, voor elk wat wils. Hieronder lichten we enkele nieuwe interessante vacatures uit. Heeft u interesse, wij horen graag van u. Naast deze vacatures hebben we nog meer andere mogelijkheden om u als vrijwilliger in te zetten. Neem contact op met het Steunpunt Vrijwilligerswerk via vrijwilligers@welzijndemeierij.nl of bel met 073-5441400.

Tuinklussers gevraagd
Heeft u groene vingers, werkt u graag in de tuin? Vindt u het daarnaast fijn om iets voor andere mensen te betekenen? Dan hebben wij een leuke vrijwilligersklus voor u. De Klussendienst zoekt namelijk tuinklussers. Deze klussen worden uitgevoerd bij mensen die zelf hun tuintje niet goed (meer) bij kunnen houden wegens lichamelijke klachten of ouderdom. De klussen worden verdeeld tijdens wekelijkse korte bijeenkomsten. U plant zelf wanneer u de klus klaart, samen met een collega-vrijwilliger. Er is tuingereedschap wat u kunt gebruiken.

Op bezoek, samen wandelen, koffie drinken of gezellig een spelletje doen?
In Sint-Oedenrode zoeken we vrijwilligers die samen met iemand iets leuks willen ondernemen, zoals een kopje koffie drinken, buurten, samen wandelen (eventueel ook met een rolstoel) of een spelletje te spelen. Vindt u het leuk om een keer per week bij iemand op bezoek te gaan, dan is dit iets voor u! (vacaturenummer 11782)


20 / 40

21 / 40

Kerkdiensten

Martinuskerk (centrum)
Za 14.00u. tot 16.00u:
Expositie Mgr. Bekkers.
Za 28 mei Feest van Sacramentsdag 18.30u: Eucharistieviering met Het Goede Herderkoor. Intenties: Piet Foolen, Paul Kempe, Amélie Vasconcelles – van de Broek, Ties en Maria Smits – Renders, Gerard Voets.
Zo 29 mei Feest van Sacramentsdag 09.30u: Eucharistieviering. Intenties: Bernard van de Laar, Theodorus van Genugten en echtgenote, Geerdina Bekkers, Francien van der Vleuten – Aarts, Christiaan Wouters en Petronella, de echtgenote en verder overleden familieleden, An en Nard van den Oever – Bekkers, Nico van der Horst, Overleden ouders Vermeltfoort – van Mensvoort, Bertus Vermeltfoort, Nellie van der Pasch – van de Ven, Harry van der Pasch en hun zoontje Henkie, Johannes van der Linden – Verstraten en overige familieleden, Adrianus van Oss en overleden dochter Antoinette, Frans Bekkers, Bertje Bekkers, Theo Jansen, Anna Jansen – van Gerven, Annelies Jansen – van Engeland, Gonda van de Laar.
Ma 09.00u: Eucharistieviering.
Di 09.00u: Eucharistieviering in de kerk in Nijnsel. Tevens achtste noveendag ter ere van de Heilige Antonius van Padua.
Wo 09.00u: Eucharistieviering. 14.00u. tot 16.00u: Expositie Mgr. Bekkers.
Do 08.15u: Aanbidding. 9.00u: Eucharistieviering. Tevens zesde Noveendag ter ere van de Heilige Rita van Cascia.
19.00u: Stichting Behoud Martinuskerk.
Eerste Vrijdag van de Maand 10.00u: Eucharistieviering in Odendael.

Protestantse Kerk Knoptoren
Zo 29/5 Dienst in de Knoptorenkerk, 10.00u: Predikant Ds Bas Stigter, Dienst van Schrift en Tafel. Inzameling voor de voedselbank Sint-Oedenrode

Sint Petrus' Banden
Wo 25/5
19.00u: Eucharistieviering
Za 28/5 Geen Eucharistieviering in Son of in Breugel
Zo 29/5 09.30u: Peuter- en kleuterviering "Leerling van Jezus zijn" 11.00u: Eucharistieviering intenties: Anneke Sanders (1e jaargetijde), Adrie Renders-de Haas (1e jaargetijde), Pieter Renders, Ties en Anneke van der Heijden-van der Zanden, Lenard Egelmeers, Anny van Geffen-van Asseldonk en Dianne van Geffen, Ine Roxs-de Leijer, Frans Merks.
Ma 30/5 19.00u: Eucharistieviering
Wo 1/6 19.00u: Eucharistieviering

Sint Genoveva-kerk, Breugel,
Di 24/5 18.15u: Rozenhoedje,18.30u: Eucharistieviering
Do 26/5 18.15u: Rozenhoedje,18.30u: Eucharistieviering, aansluitend stille aanbidding
Vr 27/5 18.15u: Rozenhoedje, 18.30u: Eucharistieviering
Zo 29/5 09.30u: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Intentie: Jans van der Wielen-Broks, Cees van Stuivenberg en Leon van Stuivenberg, Piet Swinkels en overleden ouders Swinkels-Gruithuijzen, Barbara Mühlstaff, ter gelegenheid van een 60-jarig huwelijk en overleden familieleden van Eck-van der Zanden. 16.00u: concert Orgel en Poëzie door Piet Groenendijk en Maria de Graaf
Di 31/5 18.15u: Rozenhoedje, 18.30u: Eucharistieviering
Do 2/5 18.15u: Rozenhoedje, 18.30u: Eucharistieviering met aansluitend stille aanbidding
Vr 3/6 18.15u: Rozenhoedje, 18.30u: Eucharistieviering
Za 4/6 18.30u: Eucharistieviering. Intentie: Drika Peters-Anthonissen, Theo van den Oever en Tinie van Laarhoven, Martien Roestenburg.
Zo 5/6 9.30u: Eucharistieviering m.m.v. Jongerenkoor Wereldjongerendagen. Kinderwoorddienst. Intenties: Ad Versantvoort, Miny vd Ven-Winkelman, Nelly Vlemmix-Versantvoort, Elie Kluijtmans-Eestermans, Voor Leonard en Adrie Merks- van Overveld ter gelegenheid van hun 60 jarig huwelijk, overleden ouders Meulendijks-Vermeulen.

H. Martinus Olland
Za 28/5 17.30u: Woord- en communieviering met kerkkoor. Intenties: An de Bie-v.d. Berk, Chris Essens en Maria van Acht-van Hout.

Sint Antonius Nijnsel
Zo 29/5
11.00u.: Eucharistieviering met gemengd koor. Intenties: Pastoor Ch. Bekx, Truus Mulders- van Hoof, Harrie Sijbers, Noud van Erp, Cor Verschuijten, overl. ouders Lathouwers- v.d. Wijdeven en overl. fam., Marietje v.d. Heijden- Manders.
Di 31/5 9.00u: Achtste Antonius Noveen

Odendael
Zo 29/5 10u
eucharistieviering met Odendaelkoor
Di 31/5 19u: Rozenhoedje bidden in de stilteruimte


Einzelgänger

Hij wist precies waar al zijn boeken stonden
encyclopedisch ingedeeld, geordend, gecodeerd

een labyrint voor wie de weg niet kende
voor hem een lusthof met bekende paden
waarmee hij opgroeide als kind

dwaaltuin bewoond door allerhande stemmen
die hem gezelschap hielden al zijn dagen
in een niet aflatend gesprek

hij kende ze en sprak ze aan bij name
zij die bevolkten zijn huis maakten deel uit
van zijn bestaan, zodat hij was met velen

protagonist in een decor waar niemand
hem souffleerde, een eenling die zichzelf zocht
voor wie hem aansprak een gesloten boek

                                                 Kees Hermis

Mathieu Dirven koffieconcert

Motto: 'Jong geleerd ….' Op Zondag 29 mei is een Mathieu Dirven koffieconcert in Kasteel Henkenshage om 11:30 uur. Uitvoerende is onder meer de in Sint- Oedenrode wonende pianist Han de Jong. Hij begeleidt hobo-docent Harry van Veldhoven.
Naast deze twee zeer geroutineerde vertolkers, die te beluisteren zijn in een in een Hobo- Sonate van Poulenc en van Saint Saëns, zullen ook de broers Timon Hoitsma- Piano, Fabian Hoitsma- Saxofoon en Edie Kapteijns-Piano; jonge, zeer getalenteerde en gedreven spelers, prachtige werken van o.a. Chopin, Rueff, van Dorsselaer, Bozza, Burgmüller ten gehore brengen. Deze ochtend wil men u de waarde van gedegen educatie en bezielde toewijding laten meebeleven.

Leven in vrijheid

Vanaf januari is het Roois Gemengd Koor, aangevuld met een aantal projectzangers, druk aan het repeteren voor het jaarlijks concert dat zal plaatsvinden op zaterdagavond 1 oktober om 20.00 uur en op zondagmiddag 2 oktober om 14.30 uur.

Het concert heeft de titel meegekregen 'Leven in Vrijheid'. Een titel die uitdrukking geeft aan de verworvenheid van de vrijheid, maar eveneens wil onderstrepen met welke offers en met welk een worsteling die vrijheid gepaard gaat.
Het Roois Gemengd Koor bezingt dit thema met de vertolking van een aantal liederen uit diverse perioden die deze roep om vrijheid bij ons brengen. Van heroïsche strijd tot ruwe oorlogsverschrikking. Van onderdrukking en het wrede lot van vluchtelingen. Maar ook met immer weer de eeuwige hoop op vrede en vrijheid. "Vrijheid die wordt bevochten op een oorlog die nooit slaapt".
Het concert staat onder leiding van dirigent Ad Vergouwen en aan de piano de vaste begeleider Henk van Riel. Het concert wordt verder opgeluisterd met instrumentalisten en het gesproken woord van een gastdichter.
De concerten vinden plaats in Cultureel Centrum Mariëndael te Sint-Oedenrode. Toegangskaarten zijn te reserveren in de voorverkoop vanaf 1 juni tot 1 augustus à € 7,50 inclusief 1x koffie/thee. Bel hiervoor 06-23233874. Daarna zijn toegangskaarten te bestellen via 06-23233874, of te verkrijgen vanaf 1 september bij 't Paperas, Heuvel 20 Sint-Oedenrode en vòòr aanvang van het concert aan de zaal. Toegangsprijs € 9,50 inclusief 1x koffie/thee. Van elk verkocht kaartje wordt door het Roois Gemengd Koor € 1,00 gereserveerd voor een goed doel ten behoeve van de noden van vluchtelingen voor oorlog en geweld.

VvE De Molenheide gaat voor '24/7 ' met haar AED

Foto:

VvE De Molenheide heeft haar oude AED op 17 mei 2016 vervangen door een moderne volautomaat AED die nu dag en nacht beschikbaar is voor inzet bij slachtoffers met acuut hartfalen.

De AED is aan de voorzijde van het receptiegebouw geïnstalleerd. Het groene AED-panoramabord markeert de locatie. De weerbestendige Aivia-buitenkast die is voorzien van ventilatie en verwarming staat garant voor een goede staat van batterij en elektrodes.
Voor de bewoners van De Molenheide, maar ook voor allen in de directe omgeving ervan is de hartveiligheid door de aanwezigheid van deze nieuwe AED verder geoptimaliseerd. Hiermee toont VvE de Molenheide haar grote betrokkenheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid voor de hartveiligheid in de omgeving.
Veghel HartSave draagt zorgt voor een onafgebroken operationaliteit van de AED. In de kranten op de gemeentelijke pagina van de gemeentes Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel wordt deze week melding gemaakt van deze nieuwe AED. Veghel HartSave draagt zorg voor de aanmelding van de AED in het AED-alertsysteem van HartSlagNu ( www.hartslagnu.nl). Ook is de AED in de App AED4.Eu opgenomen. Voor een goede "Burger-hulpverlening"is het goed als vrijwilligers zich laten opleiden tot een gecertificeerde Reanimatie/AED-hulpverlener en aanmelden bij HartslagNu.

BIN-borden onthuld

In de stromende regen heeft burgemeester Ina Adema maandagmiddag het eerste BIN-bord onthuld bij de rotonde op de Kapelstraat in Eerde. BIN staat voor Buurt Informatie Netwerk (in dit geval: Meierijstad), wat aangeeft dat de buurt de buurt goed in de gaten en via Whatsapp op de hoogte houdt als daar iets gebeurt wat iedereen zou moeten weten, bijvoorbeeld een verdachte situatie.

Inmiddels hebben 71 inwoners zich aangesloten bij de WhatsAppgroep 'Let op Eerde'. Ook WhatsAppgroep 'Buurtschap De Horstjens' was bij de onthulling aanwezig, evenals onder meer de KBO-afdeling Eerde, vertegenwoordigers van BIN-Meierijstad, wijkagent Daniëlle Michiels, medewerker burgerparticipatie Nadina Hamzic-Ibrahimovic van de gemeente Veghel en de dorpsraad van Eerde.

Mari van Gaalen, initiatiefnemer van 'Let op Eerde' en momenteel ook coördinator voor BIN-Meierijstad, trapte af en na een inleiding door dorpsraadvoorzitter Frans Zegers onthulde Burgemeester Adema het bord. "Ik ben altijd heel blij met dit soort initiatieven in onze gemeente, als mensen zelf verantwoordelijkheid nemen omdat de gemeente en de politie nooit alles tegelijk in de gaten kunnen houden. Als wij allemaal met elkaar de ogen en de oren zijn van de wijk, en dat ook in de toekomst blijven, zorgen we samen ook voor de veiligheid." Ondertussen worden er in Eerde aan lantaarnpalen meer BIN-borden bevestigd, die deze boodschap uitdragen en bezoekers afschrikken die daar niks te zoeken hebben.

Dat de borden met het opschrift "Buurt. Informatie. Netwerk" en het onderschrift "Samen zorgen we voor veiligheid" afwijken van de borden "Attentie! Buurtpreventie!" elders in Meierijstad, doorgaans ook gekoppeld aan een WhatsAppgroep, zien Adema en Zegers niet als een probleem. Adema: "Deze borden staan op meer plaatsen in Veghel. We kunnen een lokaal bureau nu toch geen andere borden laten maken?"

Muziekschool Brabant leert je het

Als je zelf een instrument wilt leren bespelen, of wilt leren zingen, of je wilt graag met andere samen in een band muziek maken, of je kunt al spelen of zingen, maar je wilt beter worden. Dan ben je bij Muziekschool Brabant aan het juiste adres.

Muziekschool Brabant in opgericht door Lucien Schevers ( Martin ), zelf afgestudeerd docent/musicus aan het Brabants Conservatorium. Inmiddels is een team van enthousiaste gediplomeerde Conservatorium/Rockacademie docenten in het bezit van een VOG ( verklaring omtrent gedrag ), werkzaam bij Muziekschool Brabant. Deze docenten staan garant voor fijne, deskundige muziek/zanglessen & bandcoaching voor iedereen!

Of je nu hobbymatig met muziek bezig wilt zijn, of officiële diploma's wilt behalen, dat kan bij muziekschool Brabant. Beginnend, gevorderd, amateur, mensen welke een vakopleiding nastreven, jeugdige, jongeren, volwassenen, senioren etc…Gewoon voor iedereen die lekker met muziek bezig wil zijn. Ook verzorgt Muziekschool Brabant muziekprojecten op primair en voortgezet onderwijs, kinderdagverblijven en peuterzalen. Meerdere malen per jaar zijn we te vinden op : braderieën, markten, in de theaters, bij poppodia en bij muziekevenementen, zodat onze cursisten aan de showtimes kunnen deelnemen als ze willen.

Nieuw programmaboekje Welzijn de Meierij

Foto: José Munster

Sint-Oedenrode - Het programma en activiteitenoverzicht vanaf september 2016 van Welzijn De Meierij is ook dit jaar gebundeld in een boekje. Het boekje geeft ook uitleg over de vele diensten, die Welzijn De Meierij u te bieden heeft in Schijndel en Sint-Oedenrode.

U kunt u vanaf nu aanmelden voor deelname aan de activiteiten die vermeldt staan. Het boekje is gratis af te halen bij alle drie de bezoekadressen van Welzijn De Meierij, Steeg 9f in Schijndel, Odendael 3 en Laan van Henkenshage 2 in Sint-Oedenrode. Als u het thuisbezorgd wilt hebben, belt u naar de administratie (073-5441400). U kunt het boekje ook digitaal lezen op onze website www.welzijndemeierij.nl


'The Godmother' bij de Ahrend

Na enige dwang kreeg Godmother Camilla Tagliata de sleutel overhandigd van Ahrend-medewerker Hans Heunks.

Godmother Camilla Tagliata heeft de afgelopen maanden gezocht naar een geschikte locatie voor het jubileumstuk van het jubileumstuk van 't Roois Theater. Al snel bleek de beste locatie ergens op het Ahrend terrein te zijn, net achter de oude ingang aan het einde van de Hoge Vonderstraat.

Camilla heeft met haar charmes Peter Veer, de directeur van Ahrend, benaderd om hun bedrijventerrein ter beschikking te stellen. Haar, aan afpersing grenzende, kwaliteiten hebben ervoor gezorgd dat hij uiteindelijk is gezwicht.

Bij de Ahrend is op 16, 17, 18, 23, 24 en 25 september de voorstelling 'The Godmother' te bewonderen. Met dit komische maffiastuk viert 't Roois Theater haar 60-jarige verjaardag. Peter Veer zegt hierover: "De vraag om mee te werken aan de realisatie van deze Maffia-getinte jubileumuitvoering wekte in eerste instantie een negatief beeld op, maar mede dankzij de argumenten en de overredingskracht van Camilla Tagliata werd ik me ervan bewust dat dit in vroegere jaren natuurlijk niet anders is geweest in de Rooise gemeenschap, met de invloedrijke Rooise familie Van de Kamp. "La cosa nostra" maar ook "Onore i respetti" waren toen ook aan de orde van de dag. Veel plezier en succes gewenst."


De Rooise Raaf is terug

Detective Rien Raavens zit in het vliegtuig naar Nederland. Het dringt tot haar door dat ze toch een echt zondagskind is. In Sint-Oedenrode was haar detectivebureau de Rooise Raaf een succes. Nu ze in Zuid-Afrika woont, heeft ze ook daar een goed lopend speurder agentskap.
Rien kon het zich permitteren er even tussenuit te breken. Daar heeft ze behoefte aan. Ze kan niet wachten tot ze Rooienaar Bart weer in haar armen zal sluiten. Bij dat vooruitzicht alleen al, krijgt ze rode koontjes. Haar grote liefde was met haar speurderswerk in Rooi toch een geweldige bijvangst. Na lange tijd skypen en facebooken eindelijk weer echt samen.

'Would you like a cup of coffee, ma'm?' De stewardess brengt Rien weer in het hier en nu. 'Thee. Liever thee,' stamelt ze. Als ze landt op Schiphol, wacht Bart haar op met een suikerbossie en een lach van oor tot oor. Tijdens de rit naar huis wisselen ze nieuwtjes uit. Rien vertelt dat burgemeester Maas al in Zuid-Afrika is geweest en mee heeft gedaan aan de Rhodes Mountain Bike Race. Hij was ook vol bewondering geweest voor wat ze in korte tijd met haar bedrijf had weten te bereiken. Al pratende legt Rien haar arm om Barts schouder. 'Ik moet wel op het verkeer letten, meisie,' plaagt hij.
In het huis van Bart smullen ze - net als toen ze elkaar net kenden - van asperges van eigen bodem. 'Nu tijd om te slapen en morgen gaan we samen Rooi in.'

Als ze de volgende ochtend door het dorp wandelen, worden ze herhaaldelijk staande gehouden door mensen die Rien blij verrast begroeten. Na een rondje door het centrum gaan ze een cappuccino drinken. 'Rien, zie ik het goed? Ben jij het? Je komt als een geschenk uit de hemel vallen.' Harrie van het parochiebestuur schuift aan. Hij buigt zich naar Rien en zegt: 'Kom je straks even bij mij langs? Je bent hier voor vakantie, maar mag ik toch je hulp vragen?'
Na de koffie wandelen ze naar de kerk. 'Vertel eens Harrie, wat is er zo dringend?' 'Ik wil natuurlijk ook van alles over Zuid-Afrika horen, maar Rien, nu heb ik je nodig als detective. Het gaat over de tentoonstelling van Mgr. Bekkers. Er is een overweldigende belangstelling. Uit het hele land en zelfs uit het buitenland komen de mensen erop af.' 'Niet zo gek toch?' reageert Rien. 'Hij was een bisschop met liefde als wapen.' 'Nee, dat is niet gek. Maar er lopen om de haverklap vreemde types binnen, niet van hier.' 'Hoe bedoel je?' wil Rien weten. 'Nou, hoe zal ik het zeggen, er loopt opvallend veel jeugd rond. In groepjes. Allerlei pluimage: ik zie lange baarden, zwarte leren jassen, gouden kettingen, zwaar opgemaakte ogen, hoofddoeken, korte rokjes, van alles.' 'Wat verwacht je van mij?' 'Wil jij eens uitzoeken waarom ze komen?' 'Dat ga ik doen. Ik weet ook al hoe. Ik kwam net iemand van het Vrouwennetwerk tegen en die zei dat ze nog een paar lege plekken hebben in het schema voor suppoosten. Daar ga ik me voor opgeven.'

Wordt volgende week vervolgd

Elli, Emmy, Hanny, Nelleke

Schrijvers@impesant.nl

Een vereniging kan niet zonder vrijwilligers

Daan van Hoorn stopt als beheerder van de scouting blokhut Foto: Hans van den Wijngaard

Het duurt nog een paar maanden, maar dan stopt Daan van Hoorn als beheerder van de blokhut bij Scouting Rooi. Op 1 augustus is het precies 25 jaar geleden dat hij het avontuurlijke bestaan bij de Scouting verwisselde voor die van vrijwilliger bij dezelfde vereniging. "Een mooi moment om het stokje over te dragen", volgens de Rooienaar.

Daan woonde in zijn jeugd aan de Eerschotsestraat en zag zijn leeftijdsgenoten wekelijks bij de blokhut aan het Achterpad bij elkaar komen. "Daar wilde ik ook bij horen en in 1977 werd ik lid van de Welpen. De jongens gingen in die tijd bij de Welpen, daar ging het er net wat ruiger aan toe dan bij de meisjes, die bij de Kabouters gingen. Tegenwoordig wordt dat verschil gelukkig niet meer gemaakt", vertelt Daan. "Tja en dan word je te oud voor de Welpen en ga je naar de Verkenners. Daar leerde je hoe je zelf je potje moest koken. Daarna kwam ik bij de Rowans en werden we weer wat zelfstandiger om vervolgens bij de leiding te eindigen".

Maar ook na de leiding wilde Daan niet weg bij de Scouting en werd materiaalbeheerder. "Dat was een nieuwe functie bij de Scouting. voor die tijd had elke groep haar eigen spullen. Pannen, tenten, noem maar op. Er werd besloten dat we alles centraal op zouden slaan en je weet hoe het gaat als dingen van iedereen zijn. Dan zijn ze ook van niemand en als je dan niet oplet, slaat de slordigheid toe. Wat er dan gebeurt laat zich raden", zo vervolgt Daan. "Tja en weer een aantal jaren later kwam de functie van beheerder van de blokhut vrij. Dat was weer een nieuwe uitdaging, die ik graag aangreep. Het zou een roerige tijd worden".


"Een mooi moment om het stokje over te dragen"

Donkere wolken boven het Achterpad
In de tijd dat Daan beheerder van de blokhut was, stond de gemeente voor een flinke bezuinigingstaak. Het duurde dan ook niet lang of er trokken donkere wolken samen boven het Achterpad. "De blokhut zou weg worden bezuinigd", vertelt Daan. "Gelukkig hebben we als Scouting Rooi samen met de gemeente kunnen regelen dat het gebouw behouden bleef. Voorwaarde daarbij was wel dat de Scouting zelf voor het gebouw zou gaan zorgen. Enkele weken geleden, op 23 april, kregen we de sleutel van de gemeente en nu beheren we zelf de blokhut. Daarmee hebben we er wel een behoorlijke verantwoordelijkheid bij gekregen, maar het maakt je ook inventief om kosten te besparen. Zo hadden we vroeger één grote vuilcontainer, maar nu hebben we onze eigen milieustraat, want zo kunnen we op de stortkosten besparen".

Daan wil ook graag benadrukken dat vrijwilligers de motor zijn waar alle verenigingen op draaien: "ik doe het werk hier niet alleen. Naast de mensen van het bestuur zijn er nog verschillende ouders actief. Zo zijn er drie moeders die het schoonmaakwerk voor hun rekening nemen. Verder is er een vader die zich heeft ontfermd over de dakpannen, elke keer als hij hier komt haalt hij weer wat mos van het dak. Maar er zijn ook nog verschillende vrijwilligers die elke zaterdag leiding geven aan de verschillende speltakken. Het zijn allemaal van die kleine dingen, die moeten gebeuren. Zonder vrijwilligers heeft geen enkele vereniging bestaansrecht".

Hoogte- en dieptepunten
Natuurlijk ben ik benieuwd naar wat voor Daan het hoogtepunt tijdens zijn periode bij Scouting Rooi was. Op het antwoord hoef ik niet lang te wachten: "Dat zijn toch wel de verschillende jubilea die we hier hadden". Nog voor ik kan vragen wat het dieptepunt was, krijg ik het antwoord al: "en het dieptepunt was de brand die we hadden in december 1998. Na een inbraak, waarbij de inbrekers niets van hun gading konden vinden staken ze de blokhut in brand. We hadden toen veel schade en er zijn veel spullen verloren gegaan".

Maar ondanks dat dieptepunt kan Daan toch terugkijken op een mooie tijd bij Scouting Rooi. Eerst als lid en leider, daarna als vrijwilliger. "Het was een mooie tijd en ik stop er niet mee omdat ik het niet meer leuk vind, maar er is meer in het leven. Toch hoop ik wel dat als er een leuke klus is, dat ze me toch nog bellen, met de vraag of ik tijd heb om mee te helpen", zo sluit Daan af terwijl hij verder gaat met het schilderwerk dat toch echt af moet voor 1 augustus.


Hans Vogels opent Boskant Challenge

foto: Mec Support Foto: Mec Support

Boskant Challenge op 5 juni zal 's morgens rond half 11 op een spectaculaire wijze geopend worden door niemand minder dan de bekendste inwoner van Boskant; meervoudige Nederlands kampioen enduro-rijden en deelnemer Le Dakar, Hans Vogels.

Een sportieve en uitdagende Obstacle Run past natuurlijk helemaal in het straatje van een sportman als Hans Vogels. De organisatie is dan ook erg blij, dat Hans zijn medewerking wil verlenen en de aftrap van het evenement voor zijn rekening neemt. Heb jij intussen nog meer zin gekregen om mee te doen? Of vindt je dat jouw vereniging, familie of vriendengroep aanwezig moet zijn op dit evenement in Boskant? Schrijf je dan nu in, want vol is vol!

Voor ieder wat wils
Het programma van de runs begint om ca. 11.00 uur 's morgens en zal eindigen om ca 16.00 's middags. Er kan gestart worden in diverse categorieën. Deelname is mogelijk individueel of in teams van max. 5 personen. Op het programma op site van de dorpsraad of op facebook lees je meer over afstanden en starttijden.

Uitdagend parcours met volop gezelligheid
De Obstacle Run wordt gehouden op een compact parcours op en rondom het Ritaplein. Op een afstand van 550 m zullen verschillende hindernissen verrijzen. Deze obstakels zullen voor het nodige spektakel (en hilariteit) zorgen, maar altijd zo dat het leuk blijft voor publiek en deelnemers. Deelname is dan ook mogelijk voor iedereen. Tijdens en ook na de wedstrijden is er volop vertier en muziek op de gezellige terrassen rondom start en finish. Na afloop van het wedstrijdprogramma is er een gezellige afterparty met live-muziek en voldoende tijd om de dorst te lessen

Inschrijving mogelijk
Heb je zin gekregen om mee te doen? Of doe je graag mee met jouw vereniging, familie of vriendengroep? Schrijf je dan nu in!
Deelname is gratis voor iedereen onder de 18 jaar. Vanaf 18 jaar kost deelname 7,50 euro per persoon. Bij voorinschrijving krijg je hiervoor 2 consumpties. Inschrijving kan via het bijgevoegde inschrijfformulier wat je kunt inleveren in de Dorpswinkel, via de facebookpagina van Boskant Challenge of via de site van de Dorpsraad Boskant.

We vinden het mooi als je er bij bent. Schrijf je dus in, nu het nog kan!


Kermis in Nijnsel vanaf vrijdag 3 juni

Het is alweer zover, de kermis is in aantocht. Dit jaar vindt van 3 t/m 6 juni de Nijnselse Kermis plaats. Opnieuw starten we op de vrijdag avond en eindigen we op de maandag avond. De ervaring leerde dat de dinsdag geen aantrekkelijke dag meer was en dat de vrijdag wellicht leidt tot meer belangstelling.

De start van de kermis geven ze dit jaar een extra feestelijk tintje door het hijsen van de vlag voor de Beckart om 19.00 uur. Er zijn nieuwe vlaggenmasten aangeschaft waar wat grotere vlaggen aankunnen en waaronder andere bij feestdagen de vlag gehesen kan worden. Nu ze nieuw zijn zal een van de schoolkinderen de vlag hijsen. Vrijdag 3 juni 19.00 uur: Zoals vorig jaar treedt ook dit jaar op de vrijdag Rockin Daddy op. Deze Nijnselse artiest is zowat bij iedereen bekend en brengt een spetterend programma met songs uit de jaren 50 en 60 sttart met zijn optreden om 21.00 uur. Zaterdag 4 juni begint van af 17.00 uur voor de schooljeugd met gratis pannenkoeken en vanaf 20.00 uur optreden "Rooise Bluf" de Rooise muziekgroep samengesteld uit een aantal oud leden van het bekende orkest "Con Forza" en een aan tal andere muzikanten uit Rooi en omgeving. Het 6 koppige orkest berngt populaire dansmuziek uit de jaren '50 en '60 maar spelen ook recentere top 40 hits. Zondag 5 juni vanaf 14.00 uur met optreden van DJ Maurik.Maandag 6 juni vanaf van af 20.00. uur "happy hours" Voor de kermis stellen de organisatoren 2 vrijkaartjes beschikbaar voor alle kinderen tot 14 jaar. De kaartjes zijn te krijgen in de Beckart tegen inlevering van de brief die de schooljeugd daarover heeft ontvangen. Het betreft 1 vrijkaartje voor de vrijdag en 1 voor de zaterdag. Iedereen is uitgenodigd!

'Herboren' orkest geeft eerste grote optreden in nieuwe stijl

Aanstaande zondag, 29 mei, vindt er iets bijzonders plaats bij 'De Helden van Kien.' Voor de eerste keer is er live muziek te horen op het terras. En als dat goed bevalt zet Blaasorkest Tiona daarvoor de toon. De tweede bijzonderheid is dat het terrasconcert van Tiona het eerste grote optreden binnen Sint-Oedenrode is in de nieuwe muziekstijl. Het orkest is namelijk overgestapt van Böhmische en Moravische volksmuziek naar een modern eigentijds repertoire. Dat deze omschakeling behoorlijk wat 'kruim' heeft gekost, weet orkestleider Jos van Heesch maar al te goed.

Jos van Heesch: 'Een groot gedeelte van onze muzikanten speelde al bijna hun hele muziekleven volksmuziek. De omschakeling vergt vooral voor deze groep heel veel extra energie en uitdaging. Bijna elke wijziging binnen een vereniging brengt wel wat wrijving met zich mee. Je wordt uit je vertrouwde muzikale omgeving gehaald en krijgt de nieuwe uitdaging op je lessenaar gelegd. Helaas heeft onze ommezwaai ook een paar muzikanten moeten doen besluiten om te stoppen bij Tiona. Iets wat wij zeker betreuren, maar in het kader van het voortbestaan van Tiona zeker te rechtvaardigen.'
Was die omschakeling dan nodig? Jos: 'De muziekfestivals, die decennialang in onze regio werden georganiseerd en die bol stonden van de volksmuziek, zijn verleden tijd. Natuurlijk maak je muziek vooral voor jezelf, maar het mooiste is om dit te mogen doen voor een groot publiek. De verandering van muziekstijl is mede ingegeven doordat alles om ons heen verandert. We spelen nu een eigentijds muziekrepertoire dat een veel grotere herkenbaarheidsfactor heeft. De vraag naar volksmuziek verdwijnt, de vraag naar eigentijdse swingende blaasorkesten is duidelijk in de groei.'
Volgens de orkestleider is Tiona goed op weg met de omschakeling. 'We kunnen op dit moment een mooi muziekoptreden verzorgen van ruim twee uur zonder in herhaling van nummers te vallen. Vooral het instuderen van nieuwe muziekstukken gaat een stuk sneller dan bij het begin van onze switch.'

Wat kunnen we zondagmiddag bij 'De Helden van Kien' van Tiona-nieuwe-stijl verwachten? Jos van Heesch: 'Voor onze vaste toehoorders zal dat zeker verrassend zijn. We hebben al een paar try-outs achter de rug en de reacties na afloop waren erg positief. We spelen zondag een groot aantal zeer herkenbare melodieën van bekende popartiesten en bands. We brengen swingende evergreens, mooie ballades en gedurfde solostukken op trompet, schuiftrombone en saxofoon.'

Foto:

"Ik wil graag mijn lieve schoonmoeder in het bloemetje zetten. Ze staat voor iedereen klaar. Ze is z'n spontane, lieve en sociale vrouw die wij graag willen verwennen. Eind september verwacht ze haar eerste achterkleinkind, waar ze super blij mee is. Daarom verdient onze schoonmoeder om een keer in de bloemetjes gezet te worden."

Anne-marie Brus

Oplossing: Monique Joosten

Winnaar: Maria van Hoof
Grote Doelenlaan 18a

Foto: John van der Zanden

John van der Zanden spotte deze ransuil bij camping de Kienehoef en legde hem meteen vast!

Foto: Henri van Hoorn

Rooi heeft prachtige natuur. Daar horen ook akkers en velden bij. Foto: Henri van Hoorn

Dit zijn mijn principes. Als ze je niet bevallen heb ik nog andere.

Acht medailles voor Dioscuri tijdens Districts- en toestelfinales

Zaterdag 21 mei vonden in Asten de Districtsfinales voor de D1 en D2 plaats, waarin de beste 30 turnsters per categorie vanuit de provincies Brabant, Zeeland en Limburg tegen elkaar streden om de titel 'Districtskampioen'. Vier turnsters van Dioscuri hadden zich voor deze hoogst haalbare finale geplaatst. Zondag 22 mei vonden, eveneens in Asten, de toestelfinales D1, D2 en Divisie 4 en 5 plaats. De meiden van Dioscuri kwamen in maar liefst 14 toestelfinales in actie.

Wiese van den Eertwegh beet zaterdagochtend in de categorie Instap D1 het spits af. Ze turnde op alle toestellen uitmuntend. Op balk behaalde zij zelfs de allerhoogste score van de wedstrijd: 13,750 pt. Met een puntentotaal van 52,300 pt eindigde Wiese zeer verdienstelijk als 5e. In de categorie Pupil I D1 kwam Keri Habraken in actie. Keri scoorde met name op het onderdeel brug erg hoog, de 4e score van de wedstrijd. In het eindklassement eindigde zij op een keurige 22e plaats. Lisa van Leeuwen, uitkomend in de categorie Pupil I D2, had haar dag niet helemaal. Lisa eindigde op de 28e plaats. Evelien den Ouden daarentegen had wel haar dag. In de categorie Pupil II D2 is zij al het hele jaar een van de sterkste turnsters. En ook in Asten toonde ze wat ze waard is. Met een score van 55,167 pt versloeg zij ruimschoots de nummer 2, die tot een totaalscore van 54,767 pt kwam. Net als vorig jaar ging Evelien er met de gouden medaille én de titel 'Districtkampioen' vandoor!

Na zaterdag al de gouden medaille te hebben gewonnen was Evelien zondag gebrand op nog meer eremetaal. En die kansen waren er zeker, want Evelien mocht uitkomen in maar liefst drie toestelfinales. En jawel, ze wist weer twee medailles aan haar prijzenkast toe te voegen: haar balkoefening resulteerde in een gouden medaille en haar vloeroefening was goed voor brons. Ook Nora Wijnen wist knap een bronzen medaille in de wacht te slepen. Samen met Lisa van Leeuwen kwam Nora uit in de toestelfinale balk in de categorie Pupil I D2. Lisa moest helaas na de koprol de balk vroegtijdig verlaten en daardoor genoegen nemen met de 4e plaats. Op sprong lukte het Nora helaas niet om in de prijzen te vallen, maar ook daar heeft zij een mooi visitekaartje afgegeven.

Zondagmiddag vonden de toestelfinales voor de D1 en Divisie 4 plaats. In de eerste ronde kwam Veerle Dahler op brug en Amy Jones op vloer uit. Beide dametjes lieten een sterk optreden zien, hetgeen voor zowel Veerle als Amy resulteerde in een keurige 7e plaats. In de tweede ronde was het de beurt aan Wiese van den Eertwegh op brug, Amy Pompen op balk en Anouk van den Brand op sprong. Wiese turnde een prachtige brugoefening, die door de jury met maar liefst 13,500 pt werd beloond. Daarmee kwam ze slechts één tiende van een punt tekort voor het goud. Een zilveren medaille dus voor Wiese. Amy moest helaas op de evenwichtsbalk een val incasseren na de radslag en zag daarmee haar kans op een medaille in rook opgaan. Op sprong kwam Anouk tot een keurige 11,425 pt. Helaas greep zij daarmee net naast de medailles en moest zij genoegen nemen met de 4e plaats. In de derde ronde slaagde Anouk er wel in om een medaille binnen te slepen. Op het onderdeel brug liet zij een zeer strakke oefening zien, welke meer dan terecht met de zilveren medaille werd beloond. Ook Keri Habraken kwam in de 3e ronde uit. Hoewel Keri een nette vloeroefening liet zien, liet zij door diverse kleine wiebeltjes uiteindelijk teveel puntjes liggen.

Ook in de 4e ronde, op het onderdeel sprong, wist Keri geen podiumplaats te bemachtigen. Met twee keurige sprongen belandde Keri netjes in de middenmoot in de sprongfinale. In de laatste ronde kwamen ook Juul van Bogget en Julia van Hoof nog in actie. Juul turnde als eerste in de balkfinale een zeer stabiele oefening. En toen was het nagelbijtend afwachten hoe alle andere balkfinalisten het ervan af zouden brengen. Het werd nog even behoorlijk spannend, maar Juul ging naar huis met een mooie bronzen medaille. Net als Julia, die zich als enige bovenbouwturnster van Dioscuri had weten te plaatsen voor een toestelfinale. Julia's prachtige vloeroefening leverde haar terecht een podiumplaats op: 3e in de vloerfinale.

Eindresultaat van dit prachtige wedstrijdweekend: Evelien goud in de Districtsfinale, goud in de balkfinale en brons in de vloerfinale; Wiese en Anouk zilver op brug; Nora en Juul brons op balk en Julia brons op vloer.


Sportuitslagen HBV Ontspanning

Lex Veldt

De Rozelaer heeft op dinsdagmiddag geschoten voor de competitie. Winnaar was Antoon Hermes met 223 punten. De individuele scores waren: Antoon Vervoort 216, Martie Verhoeven 215, Leo van Breugel 204, Jan van Erp 201, Ron Spijker 172, Jan Habraken 164 en Joep Verbunt 120.

Vorige week heeft Theo Passier in Emmen de DutchOpenIfaa Field ronde geschoten. Met een score van 526 in de field ronde, 536 in de hunter ronde en 560 (perfecte score) in de animalronde werd hij eerste bij de veteranen heren freestyle unlimited. Dit weekend schoot Theo een veld wedstrijd uit het 5 Nations toernooi in Trier, Duitsland in de klasse Masters Compound. Hij behaalde een 4e plaats met op zaterdag een score van 374 en op zondag van 390 punten. Op vrijdagavond is de Willem Lathouwers trofee voor de laatste keer geschoten. Bij deze wedstrijd wordt de helft van de scores uitgeloot en vergeleken met de andere helft. Er worden 30 tellende pijlen geschoten op een 60 cm blazoen vanaf 25 meter. De winnaar is degene met het kleinste verschil. De winnaar was Wil Kivits met 0 punten verschil en een score van 242.

In het weekend zijn de Nederlandse kampioenschappen 25 meter 1 pijl voor de jeugd geschoten. Er deden vier schutters mee namens Ontspanning: Rick van de Mortel, Floris en Dione Mesu en Simon Boersbroek. Rick van de Mortel schiet bij de aspiranten t/m 10 jaar. Met een score van 127 werd hij zesde in zijn klasse. Floris Mesu schiet bij de cadetten 1e klasse. Met een score van 448 werd hij zevende in zijn klasse. Dione schiet bij de cadetten 2e klasse. Zij schoot 427 punten en werd Nederlands Kampioen. Simon Boersbroek schiet bij de junioren. Met een score van 405 wist hij de vijfde plaats te bereiken

BMX-wedstrijd in Baarn

Zondag 22 mei werd de 3e TC wedstrijd van 2016 gereden in Baarn. Ondanks de weersvoorspellingen bleef het gelukkig toch grotendeels van de dag droog. Pas tegen de finales begon het te regenen.

Alex Veldt (Cruisers 45+) reed in de manches 6-4-6. Lex Veldt (Boys 13 jaar) werd in de manches 3-4-4, in de kwart finale werd hij 4e en in de halve finale kwam hij als 8e over de streep. Bas Verhagen (Boys 13 jaar) reed in de manches 1-2-2, de kwartfinale won hij en in de halve finale werd hij 5e waardoor hij helaas net niet door mocht naar de finale.

Kyro van Schijndel (Boys 13 jaar) werd in de manches 3x 2e, met een 4e plaats in de kwart finale plaatste ook hij zich voor de halve finale waarin hij 7e werd en zich daarmee definitief plaatste voor het EK dat in juli gereden wordt.Jelle van Delft (Boys 16 jaar) reed in de manches 3x een 5e plaats bij elkaar.

Ollands Mooiste fietst tussen de buien door

Wielertoerclub Gerry van Gerwen had afgelopen zondag haar jaarlijkse toertocht, 'Ollands Mooiste' op het programma staan. Zo'n tweehonderd deelnemers vertrokken vanaf acht uur bij Café D'n Toel voor een fietstocht door het Oost-Brabantseland van 50 of 80 kilometer. De echte sportievelingen deden er nog een stapje boven op en doorkruisten met hun 130 kilometer tocht ook het uiterste zuidoosten van Gelderland en het kopje van Noord-Limburg.

De weersverwachting die bar en boos weer voorspelde, heeft veel potentiële deelnemers er van weerhouden op de fiets te stappen. Jammer, want zeker de vroege vogels, wisten de buien die werden voorspeld grotendeels voor te blijven. Al was een vroege start geen garantie om droog binnen te komen. Zo liepen de eerste rijders van WTC Gerry van Gerwen die de route controleerden op het aanwezig zijn van pijlen in Milsbeek bij Gennep nog een nat pak op. In hetzelfde Gennep was ook een mogelijkheid om te starten, van die mogelijkheid maakten ruim twintig deelnemers gebruik. Voor hen was het rustpunt bij D'n Toel in Olland.

Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard

Dat de toertocht niet alleen door getrainde wielrijders werd gereden bemerkte een jonge man die op het punt staat in het huwelijksbootje te stappen. Zijn vrienden reden met hem op de gewone fiets de tocht van vijftig kilometer als onderdeel van het vrijgezellenfeest dat ze voor hem organiseerden. Kijk voor meer foto's op www.mooirooi.nl

Tevreden gezichten bij VDZ Racing

De opwarmer voor de thuisrally, de Sezoensrally in Bocholt (B) en omgeving, is goed bevallen bij VDZ Racing met coureur Roel van der Zanden en navigator Ilse van de Sande. Er werd een keurige 3e plaats in de klasse R-GT en een 26e plaats algemeen behaald. Nu kunnen alle blikken gericht worden op de ELE Rally, die in het eerste weekend van juni plaatsvindt.

In de Sezoensrally stonden de equipes 5 klassementsproeven te wachten die elk 3 maal werden verreden. Om zeker te zijn van de finish hebben Roel en Ilse gaandeweg de wedstrijd het tempo iets teruggeschroefd om zo niet voor onaangename verrassingen te komen staan die de deelname aan de thuisrally in gevaar zouden kunnen brengen. Het zegt wat dat betreft genoeg dat er 53 deelnemers aan de start stonden en 36 de finish haalden. De derde plaats was voor VDZ Racing. Om direct achter een Porsche te eindigen is natuurlijk al erg knap. Zeker in ogenschouw nemende dat beide coureurs Belgen uit de regio en dus bekend met de wegen zijn. Concurrent in de 350Z Challenge Diter Toprek met navigator Johan Schop werd ruim voorgebleven.Nu is het aan de mannen van het serviceteam om de auto weer helemaal gereed te maken voor de ELE Rally, waar het team zijn beste beentje wil voorzetten en de strijd in de Nissan 350Z Challenge weer wordt hervat.

Winst voor Marloes Merks, Isabel Geers, Marlon de Haas en Joris Bekkers

Afgelopen weekend werd er voor zowel de dressuurruiters als voor de springruiters een selectiewedstrijd georganiseerd. De ponyruiters vertrokken naar Liempde. De Rooise Ruiters en Ponyruiters waren zeer succesvol en namen maar liefst vier oranje linten mee naar Rooi.

Op zaterdagochtend werd in Aalst de selectiewedstrijd springen gestart met de klasse B. Marloes Merks en Dora Bella reden hier een heel mooi foutloos basisparcours en kregen een hoge stijlbeoordeling van de jury. In de barrage deden zij hier nog een schepje bovenop . Wederom bleef deze combinatie foutloos en met een stijlbeoordeling van 82,5 (!) punten was de winst dubbel en dwars verdiend. In de klasse L namen vervolgens Isabel Geers en haar Alexander deel. Na een foutloos bassisparcours had Alexander er zin in om het tempo hoger te leggen. Ook in de barrage bleven de balken liggen en ook deze combinatie mocht zich voorop opstellen voor de eerste plek. Op zondag was het de beurt aan Joris Bekkers en zijn pony Lorenzo. Op het mooie terrein van de Dommelruiters in Liempde werd een springwedstrijd georganiseerd. Joris en Lorenzo reden twee foutloze en snelle rondes wat hun een eerste plaats opleverde.

De succes van de Rooise ruiters gingen door en wel met de zusjes De Haas. Zij namen deel aan de klasse M2 tijdens de selectiewedstrijd dressuur in Maarheeze. Marlon de Haas reed haar Evita met 197,5 punten wederom naar de winst. Ook de tweede plek bleef bij familie De Haas. Marloes de Haas en Rokarlos behaalden 188 punten en werden tweede. In de klasse L1 wisten Michelle Bakx en Golden Tulip weer in de prijzen te vallen. Met 197 werd een mooie vijfde prijs behaald. Ook de ZZ-licht selectie werd verreden in Maarheeze. Hierin strijden 25 deelnemers van de Regio Brabant met elkaar. Laura Petersen en Divident reden een sterke proef. Met 68% was deze proef goed voor een 2e plek. Aan het eind van de dag nam deze combinatie deel aan de kür. Ondanks de spanning van Divident werd een mooie 5e plek behaald.

Pascal en Jannus Brabants Kampioen

Pascal van Bakel en Jannus van Dinther zijn afgelopen weekend Brabants Kampioen geworden tijdens de Brabantse Zomer Kampioenschappen die gehouden werden in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion in Eindhoven. Pascal op de 50m schoolslag in 0.30.95 en 50m vrije slag in 0.26.04 en Jannus op de 200m vrije slag in 2.08.48.

Een zilveren medaille was er voor Pascal op de 200m vrije slag in 2.12.80, Jannus op de 50m vrije slag in 0.26.27 en Luc van Eijndhoven op de 1500m vrije slag in 19.02.65. Brons was er voor Lars Diesch op de 50m schoolslag in 0.35.10, Sanne Peters op de 50m vlinderslag in 0.35.34 en 200m vlinderslag in 3.31.14. De estafetteploeg bestaande uit Jannus, Lars, Pascal en Luuk behaalde brons op de 4x100m wisselslag in 4.41.59

Ook de overige zwemmers hebben goed gepresteerd: Pascal van Bakel: 4e op de 100m vlinderslag in 1.06.83 en 4e op de 200m wisselslag in 2.30.07; Lars Diesch: 16e op de 50m vrije slag in 0.29.86 en 200m vrije slag in 2.40.55; Jannus van Dinther: 100m rugslag in 1.10.01 en 4e op de 200m rugslag in 2.29.92; Luc van Eijndhoven: 4e op de 200m rugslag in 2.32.26, 11e op de 50m vrije slag in 0.28.86, 6e op de 200m vrije slag in 2.16.24 en 10e op de 200m wisselslag in 2.36.35; Imke van Erp : 100m vrije slag in 1.16.73; Femke van Hamond: 7e op de 100m schoolslag in 1.32.27; Dana Janssen: 13e op de 100m schoolslag in 1.31.51; Roel Janssen: 35e op de 50m vrije slag in 0.32.10; Sanne Peters: 8e op de 50m rugslag in 0.39.09, 4e op de 100m rugslag in 1.25.06, 9e op de 100m schoolslag in 1.34.41 en 4e op de 100m vrije slag in 1.11.28; Janne Santegoeds: 12e op de 50m rugslag in 0.36.11 en 11e op de 100m rugslag in 1.19.88; Martin van de Ven: 32e op de 50m vrije slag in 0.32.03; Naomi van de Ven: 5e op de 50m rugslag 0.38.02, 13e op de 50m vlinderslag in 0.38.56 en 18e op de 100m vrije slag in 1.15.73; Daarnaast deden er nog twee estafette ploegen mee: Lars, Jannus, Luc en Pascal werden 5e op de 4x 200m vrije slag in 9.33.95; Imke, Janne, Naomi en Sanne werden 11e op de 4x100m vrije slag in 5.04.28. Over twee weken, op 4 en 5 juni, wordt het 2e deel van de Brabantse Zomer Kampioenschappen gehouden.

Meerkamp
Afgelopen zondag hebben 17 zwemmers van de Recreatieven in het Golfbad in Oss deelgenomen aan de 4e Meerkamp van dit seizoen. Tijdens deze wedstrijd hebben zij 9 keer een 1e plaats, 5 keer een 2e plaats en 5 keer een 3e plaats behaald. Daarnaast zijn er 31 persoonlijke records gezwommen. Omdat dit de laatste wedstrijd van het seizoen was werden de medailles uitgereikt. De zwemmers van Argo keerden met 8 gouden, 9 zilveren en 6 bronzen medailles huiswaarts. Na afloop werden wisselbekers definitief uitgereikt 1e Zegenwerp 296 punten, 2e Arethusa 284 punten, 3e Argo 268 punten en 4e Gorgo 232 punten.

Martijn te Molder naar EK Masters in London

Van 25 t/m 29 mei worden de Europese Master Kampioenschappen gehouden in het London Aquatics Centre. De onderdelen zwemmen, synchroon zwemmen en schoonspringen staan op het programma.

Ook vanuit Argo gaat er een Master deelnemen aan dit grote evenement. Martijn te Molder zal op vrijdag 27 mei aan de start verschijnen van de 50 meter rugslag, op zaterdag 28 mei de 200 rugslag en zondag 29 mei de 100 rugslag. Elke deelnemer mag ook maar 3 afstanden zwemmen i.v.m. het grote aantal deelnemers.(ongeveer 10.000)

Michelle Westerdijk aan kop in strijd om deelname Brabantse kampioenschappen

Dit weekend werd in Maarheeze de tweede selectiewedstrijd verreden in de strijd om deelname aan de Brabantse kampioenschappen. Deze worden dit jaar door onze vereniging de Nijnselse ruiters en ponyruiters georganiseerd in het weekend van 13 en 14 Augustus.

Michelle Westerdijk kwam in Maarheeze met Ferrovanck PP aan de start in de klasse M. Ferrovank PP is een prachtige zwarte parel die ze tijdelijk uitbrengt op wedstrijd voor Leonie Jochems. Leonie is even uit de running vanwege gezinsuitbreiding. Michelle en Ferrovank PP vormen samen een steeds betere combinatie. Deze week beoordeelde de jury hun proef met 69.0 %. Deze score was goed voor een tweede prijs. Na twee selectiewedstrijden staan Michelle en Ferrovank PP inmiddels aan de leiding in de strijd om het kringkampioenschap en deelname aan de Brabantse kampioenschappen.

Nijnsel maakt valse start

Twee defensieve onoplettendheden in het begin en aan het einde van de promotie-/degradatiewedstrijd afgelopen zondag tegen de amateurs van PSV, hebben de Nijnselaren in een lastig parket gebracht. Aanstaande donderdag wacht er dus in Eindhoven nog een hels karwei.

Het eerste fluitsignaal had ook de regenwolken wakker geschud. De thuisploeg zelf had daar blijkbaar meer moeite mee want een scherp aangesneden vrije trap van PSV in de derde minuut belandde in de doelmond. Door niet adequaat ingrijpen van de Nijnselse defensie kon een voorwaartse van PSV niet anders doen dan de bal over de doellijn lopen. Daar is geen draaiboek tegen bestand. Het duurde daarna nog zeker een tiental minuten voordat de gastheren de schroom van zich afgooiden; de schade bleef echter beperkt tot de 0-1. Vervolgens kreeg Nijnsel meer grip op de wedstrijd zonder echt gevaarlijk te worden. Veel schoten werden voortijdig geblokt of smoorden in de roodwitte verdediging. Gaandeweg kon men de conclusie trekken dat de bezoekers toch wel wat meer voetbalgogme, snelheid en individuele kwaliteiten in huis hadden. Ook in de omschakeling was PSV een fractie beter waar Nijnsel juist moeite had om de bal wat langer in de ploeg te houden. Maar goed, drie jaar geleden speelden 'we' nog tegen ploegjes als OVC'63 uit Oijen waar pas begonnen kon worden als de laatste koe was gemolken en nu sta je tegen een geroutineerde tweedeklasser te ballen. De voorzitter van PSV bevestigt wat we allemaal al wisten: 'Tientallen spelers staan elk seizoen te trappelen om bij PSV te mogen spelen. Het shirt en voetballen op De Herdgang heeft een onmiskenbare aantrekkingskracht. Dat betekent dat we elk seizoen een sterk gewijzigd team hebben met als gevolg dat we voor de winterstop weinig punten halen omdat we nog niet ingespeeld zijn en na de winter begint het in de regel pas goed te draaien.'
Na de thee ging Nijnsel door met het zoeken van gaatjes in de PSV-defensie en warempel, in de 49e minuut scoorde Stefan Hulsen met een knap geplaatste bal, waar hij al langer patent op heeft. Heel Nijnsel veerde op en ging er nog eens echt voor zitten of staan. Waar echter iedereen dacht dat de gastheren nu zouden gaan doordrukken, verviel de geelblauwe brigade echter in het spel van het eerste kwartier en werd PSV opnieuw de bovenliggende partij. In de 82e minuut ging Johan van der Pas nog neer in de zestien en de paar honderd scheidsrechters langs de lijn schreeuwden vergeefs om een strafschop. Toen de meeste toeschouwers zich al met een gelijkspel wilden verzoenen, ging het voor de thuisploeg alsnog fout. Opnieuw een onoplettendheid achterin die meedogenloos werd afgestraft: 1-2.
Al bij al een nederlaag met een zure nasmaak.

Nipt verlies voor Ollandia in eerste wedstrijd nacompetitie

Ollandia moest afgelopen zondag naar Bergen, vlakbij Boxmeer, voor de eerste wedstrijd van de nacompetitie. Montagnards resideert daar in een mooie boomrijke omgeving aan de rand van het industrieterrein. Het veld lag er goed bij en iedereen was er klaar voor. In de eerste helft zien we een meer aanvallend Montagnards, die naarstig op zoek gingen naar de openingstreffer.

Maar na een kwartiertje gingen de ergste aanvalsgolfen liggen en kwam Ollandia er ook een paar keer zeer gevaarlijk door. Het was Rob van der Heijden die Stefan Erven 2 keer vrij voor de keeper zette maar helaas konden ze niet verzilverd worden. Ook Gerbe Dankers kwam een teenlengte tekort op een strakke, harde voorzet van Rob. Maar ook Ollandia was een paar keer goed wegkomen en was onze Tom vandaag in bloedvorm. Toch moesten we met een achterstand gaan rusten want de spits van Montagnards, Teun Jacobs, ging op avontuur, speelde een paar spelers van Ollandia uit en haald hard uit op de rand van de zestien. Rechtsonder, in het hoekje was er wat ruimte en waren Tom zijn vingers net te kort, 1-0 en tevens de ruststand.

Na rust zien we in eerste instantie een Ollandia dat nog niet geheel wakker is en zich erg onder druk laat zetten. Tom moet een aantal keren handelend optreden om erger te voorkomen. Toch was het in de 55e minuuut dat Montagnards een vrije trap kreeg die hoog in de doelmond wordt gebracht, we weten de bal nog wel weg te werken maar valt voor de voeten van Montagnardspeler Bart Buddiger die prachtig met binnenkant wreef de bal met een boog in het doel deponeert. De minuten hierna werd Ollandia even overlopen en mogen we van geluk spreken dat de 3-0 niet valt. Maar na 60 minuten komt Ollandia weer wat beter in haar spel en kan ook weer regelmatig het doel van de tegenstander opzoeken. Het vizier staat nog niet altijd scherp maar de aanvallen en combinaties waren weer wat beter en het geloof in een beter resultaat werd zichtbaar groter. In de 68e minuut werd de bal door Stefan Erven ingebracht en een van de verdedigers jkreeg deze bal ongelukkig tegen zijn hand waarop de scheidsrechter besloot tot een penalty. Deze werd keurig door Rob afgemaakt en liet de dragelijker stand van 2-1 zien op het scorebord. Hierna bleef Ollandia goed overeind, viel Montagnards terug en waren er nog een paar zeer hachelijke momenten voor beide doelen. Vooral Tom had in de 84e minuut een tweetal wereldreddingen op schoten en kopballen waardoor de 2-1 eindtand een terechte weergave was van de wedstrijd en er voor Ollandia nog volop gelegenheid is de opgelopen achterstand goed te maken. A.s donderdag 26 mei om 19:00 uur willen wij weer graag iedereen zien om Ollandia aan te moedigen.

vv Nijnsel klaar voor Bedrijventoernooi

Zondag 29 mei vindt het traditionele Jan Vervoort Bedrijventoernooi plaats voor sponsoren van de vereniging. Ook deze aflevering is er een maximaal aantal deelnemers (dertig) die de sportieve degens met elkaar gaan kruisen. Zoals elk jaar heeft het deelnemersveld opnieuw een lichte wijziging ondergaan maar nieuwe teams staan in de regel te trappelen om deel te nemen.

Er valt altijd veel te regelen voor dit mega-evenement maar de organisatoren Jan van Heesch en Erik Hoppenbrouwers hebben de organisatietouwtjes strak in handen. Samen met diverse andere vrijwilligers wordt er niets aan het toeval overgelaten: 'De deelnemers zijn onze sponsoren en die behandelen we dan ook als onze gasten die zich op Den Eimert moeten thuis voelen. Vanzelfsprekend hebben we ook weer aan de kinderen gedacht en we deden opnieuw een succesvol beroep op de Rabobank voor een spingkussen. Ze hebben zich nu ook voor het eerst ingeschreven als deelnemer.' Titelverdediger is Varkenshandel (Antoon) Verhagen BV. Voor sommige teams moet er mogelijk op het laatste moment nog worden gepuzzeld want donderdagavond wordt het duidelijk of het eerste team van Nijnsel/TVE Reclame eventueel nog verdere wedstrijden speelt voor promotie. Maar goed, dit luxeprobleem, mocht het zich al voordoen, zal zeker in een uitdaging worden omgezet. De poulewedstrijden beginnen om 10.00 uur, de finale staat om 15.45 uur op de rol.

Kort voetbalnieuws vv Nijnsel

F-pupil Lars van den Hengel (krap 7 jaar) won afgelopen zaterdag de heftige strijd om de Theo Vos Penaltybokaal. Hij scoorde 100% en niemand deed hem dat na. 's Middags won Paul van der Rijt voor de tweede keer in successie de Piet van de Sande Penaltybokaal.

Op donderdag 26 mei speelt Nijnsel 1 de uitwedstrijd tegen PSV Amateurs op sportpark De Herdgang, Oirschotsedijk 12a in Eindhoven, aanvang 20.00 uur (tijd is gewijzigd). Als het tweeluik succesvol wordt afgesloten, volgt er op zondag 29 mei opnieuw een uitwedstrijd. De eerste wedstrijd tegen PSV Amateurs afgelopen zondag in Nijnsel werd met een 1-2 nederlaag afgesloten.

Ook de tegenstander van Nijnsel B1 in de bekerfinale is bekend: RVU B1 uit Rothem, gemeente Meerssen. De wedstrijd wordt gespeeld op zaterdag 4 juni op het sportpark van vv Schijndel/DE WIT, aanvang 13.30 uur.

Op zaterdag 28 mei vindt er op sportpark Den Eimert opnieuw een beslissingswedstrijd plaats: DVS Aalst A1 tegen OJC Rosmalen A2 voor promotie naar de Hoofdklasse, aanvang 14.30 uur.

Amigos Menswear/Van Dijk Schilderwerken trots op prijs

Foto: J.M. Roche

Afgelopen vrijdag stond de seizoensafsluiting van de Rooise Zaalvoetbalcompetitie op het programma. Het was één groot feest in de kantine van Sporthal De Streepen. Onderdeel van deze afsluitende avond is altijd de prijsuitreiking. De winnaars van de prijzen zijn altijd al bekend voordat de daadwerkelijke uitreiking plaatsvindt. Met één uitzondering, namelijk de winnaar van de sportiviteitsprijs.

Na iedere wedstrijd geeft de dienstdoende scheidsrechter een 'sportiviteitscijfer' aan beide teams. Aan het einde van het jaar worden deze cijfers gemiddeld en komt er een winnaar uit de bus. Vorig jaar liepen ze de prijs op een paar honderdste mis, maar dit jaar won Amigos Menswear/Mark van Dijk Schilderwerken, met een gemiddelde van 8,6 op de schaal van 10, de sportiviteitsprijs van seizoen 2015-2016. Een prijs om trots op te zijn, en dat zijn ze dan ook. Uiteraard is winnen leuk en gaan de Amigos daar ook iedere wedstrijd vol voor, maar sportiviteit is ook zeker erg belangrijk en wordt daarom ook altijd in het achterhoofd gehouden tijdens het spelen van de wedstrijden en daar omheen.

Boskant 6 is kampioen! Foto: Lisa vd Ven
De prijs staat mooi in de winkel Foto: Roy de Laat

De bokaal die ze in ontvangst hebben mogen nemen kan vanaf vandaag door iedereen worden bezichtigd in de winkel van Amigos Menswear; daar staat de prijs op een prominente plek te glimmen in de spotlights.

Odisco verliest laatste wedstrijd van het seizoen

KVRooi feliciteert de A1, B1 en C1 met hun kampioenschap

Odisco speelde afgelopen donderdag uit tegen de nummer 2 Tuldania. Na de winst van vorige week was Odisco al veilig en stond er in deze wedstrijd niets meer op het spel. Bij winst van Tuldania zou Tuldania de volgende week om het kampioenschap spelen tegen Flash.

Odisco begon de wedstrijd redelijk en creëerde hier en daar wat kansen, maar liet ze onbenut. Tuldania was fel en elke doelpoging leek er ook in te gaan. Zo stond het na 20 minuten 7-0. Hierna deed Odisco wat terug via Meike Leenderts 7-1. Maar Tuldania bleef scherp en fel. Zo eindigde de 1e helft in 10-1. In de rust bleek dat de dames te gemakkelijk goals tegen kregen via doorloopballen vanuit de ruimte en dat ze vooral zelf weer kansen misten. Tuldania was beter, maar de ruststand was wat overdreven.

De 2e helft begon weer slecht en de stand was snel 14-1. Hierna vielen de doelpunten ook voor Odisco en kwam Tuldania wat moeizamer tot scoren. Via Doelpunten van Marlon van Heeswijk, 3x Meike Leenderts, 2x Myrthe van Heereveld en Floor van Heeswijk kon de eindstand op 20-8 gezet worden. Odisco speelde een wedstrijd die nergens om ging, hierdoor kwam Odisco nooit in de wedstrijd. Maar door 2 goede overwinningen op rij in de afgelopen weken zal Odisco ook volgend seizoen in de buitencompetitie weer uitkomen in de 1e klasse.

KV Rooi speelt volgende week voor degradatie

Afgelopen zondag 22 mei speelde KV Rooi de laatste uit wedstrijd van de competitie in Bladel. Bij beide teams stond er iets op het spel. Bladella speelde om in de top drie te blijven, zodat ze geen nacompetitie hoeven te spelen. Rooi speelt om niet rechtstreeks te degraderen, dus om wel de nacompetitie nog in te gaan.

Zo begon de wedstrijd met al snel een doelpunt aan de kant van Bladella, daar wilde Rooi graag een antwoord op geven, maar door verschillende omstandigheden lukte dit niet. Rooi kon niet gescoord krijgen en was nog zoekende in het spel. Daarin tegen kon Bladella wel de kansen afmaken die ze kregen. Zo stond het in de rust 8-1. KV Rooi wist dat er iets veranderd moest worden en pepte elkaar op in de rust. Hierdoor wist Rooi wel meteen te scoren in te tweede helft zo was de stand na een enkele minuten 9-4. Helaas bleef Bladella ook de kansen die ze kregen afmaken en werd het weer 11-4. Nu moest Rooi echt alles geven en zo paste Rooi haar tactiek aan op alles of niets. Dit verliep succesvol. KV Rooi wist het vervolgens 11-9 te maken. Het was nog twee minuten spelen en hierin kreeg Bladella nog een strafworp en een afstandsschot die ze allebei benutte. Hierdoor was de eindstand in Bladel 13-9 voor de thuisploeg.
29 Mei spelen de dames van KV Rooi de laatste competitiewedstrijd en gaan ze strijden tegen Avanti, waar het heel spannend wordt, want wie verliest degradeert rechtstreeks en welke ploeg wint heeft nog twee extra wedstrijden om zich te bewijzen en eventueel in de hoofdklasse te kunnen blijven korfballen. Dus volgende week om 13:00 op de Kienehoef KV Rooi tegen Avanti. Iedereen is welkom.

Marlou van Roosmalen zwaait Olympiërs uit

Onze Sportvrijwilligster van het Jaar – Marlou van Roosmalen – gaat op 9 juni de Olympiërs uitzwaaien tijdens Heel Brabant Juicht

Heel Brabant Juicht vindt plaats op donderdag 9 juni en heeft een tweeledig doel; de sport in Brabant vieren en het uitzwaaien van de Olympische en Paralympische sporters die naar Rio gaan. De Provincie Noord-Brabant vraagt alle gemeentes om een sportvrijwilliger af te vaardigen die hierbij aanwezig is. Zo wordt het een evenement van alle Brabanders en wordt er aandacht geschonken aan de mensen die veel voor de sport in de Provincie betekenen.

Alle gasten worden ontvangen in het Parktheater in Eindhoven (vanaf 16.30 uur) waar op meerdere manieren stil wordt gestaan bij sport. Een groot aantal Olympische en Paralympische sporters zal hierbij aanwezig zijn. Na afloop van dit deel van het programma vindt er een diner plaats en worden de gasten per bus vervoerd naar het Philips Stadion waar de sporters tijdens het concert van Guus Meeuwis, Groos met een zachte G, worden uitgezwaaid.


Voetbal

Ollandia
Uitslagen senioren 22-05:

Rkvv Montagnards 1-Ollandia 1 2-1
Uitslagen jeugd 21-05:
Programma senioren 26-05:

Ollandia 1-Rkvv Montagnards 1 19.00u
Programma 29/05 onder voorbehoud:
Mariahout 1-Ollandia 1 14.30u
Programma jeugd 28-05:
Toernooi bij DVG in Liempde

Korfbal
KV Rooi
Uitslagen senioren 22-05:

Bladella 1-KV Rooi 1 13-9
De Merels 2-KV Rooi 2 12-14
Flamingo's 3-KV Rooi 3 11-7
KV Rooi MW1-Flash MW1 13-7
KV Rooi MW2-BMC MW1 9-9
Uitslagen jeugd 21-05:
KV Rooi A1-Altior A1 15-7
Emos B2-KV Rooi B1 3-14
Avanti B1-KV Rooi B2 7-9
Altior C2-KV Rooi C1 4-5
KV Rooi C2-Korloo C1 2-4
DSV/EDN D2-KV Rooi D2 2-1
Flamingo's E1-KV Rooi E1 9-0
Celeritas E2-KV Rooi E2 3-2
Avanti E3-KV Rooi E3 6-2
KV Rooi F1-De Korfrakkers F2 9-7
KV Rooi F2-Tilburg F1 12-9
Programma senioren 25-05:
Be Quick MW1-KV Rooi MW1 20.00u.
Avanti MW1-KV Rooi MW 2 20.00u.
Programma senioren 29-05:
KV Rooi 1-Avanti 1 13.00u.
KV Rooi 2-Rosolo 4 11.00u.
KV Rooi 3-Steensel 2 10.00u.
Programma jeugd 28-05:
Korloo A1-KV Rooi A1 13.00u,
KV Rooi B1-Korloo B1 13.30u.
KV Rooi B2-DSV/EDN B2 12.30u.
Avanti C1-KV Rooi C2 11.15u.
KV Rooi E2-Odisco E1 10.00u.
KV Rooi E3-Odisco E2 11.00u.
Altior F1-KV Rooi F1 08.45u.
Avanti F2-KV Rooi F2 08.45u.

KV Nijnsel
Uitslagen senioren 22-05:

Diosa 1-Nijnsel 1 9-5
Steensel 2-Nijnsel 2 9-9
Uitslagen jeugd 21-05:
De Peelkorf A2-Nijnsel A1 8-14
DSV/EDN B2-Nijnsel B1 4-3
Nijnsel D1-De Eendracht D1 10-0
Eymerick D2-Nijnsel D1 9-8
Programma senioren 25-05:
Odisco MW1-Nijnsel MW1 20.00u.
Programma senioren 26-05:
Nijnsel 2-Corridor 3 19.30u.
Programma senioren 29-05:
Nijnsel 1-Klimop 1 13.15u.
Nijnsel 2-Flamingo's 3 10.30u.
Programma jeugd 28-05:
Nijnsel A1-Avanti A2 13.15u.
Nijnsel B1-Avanti B1 11.15u.
Nijnsel D1-Klimop D2 9.30u.

Odisco
Uitslagen senioren 22-05:

Tuldania 1-Odisco 1 20-8
Flash Mw2-Odisco Mw 1 21-9
Uitslagen jeugd 21-05:
Odisco B1-Flamingo 's 6-3
Odisco C1-Avanti C1 0-4
Jes D1-Odisco D1 2-5
Odisco E1-De Kangeroe E1 9-6
Odisco E2-Corridor E1 11-0
Programma senioren 25-05:
Odisco Mw1-Nijnsel Mw1 20.00u.
Programma jeugd 28-05:
Rooi E2-Odisco E1 10.00u.
Rooi E3-Odisco e2 11.00u.
Korloo C1-Odisco C1 12.00u.
Odisco D1-Alico D1 11.00u.
Prinses Irene B1-Odisco B1 12.00u.


Fortuna
17 mei 2016, Geldrop, Trimloopcyclus
MannenTrim 5.000 m

Henry Wijffelaars 27.23
VrouwenTrim 5.000 m
Rikie Huyberts 24.05
VrouwenTrim 10.000 m
Tineke Mous 50.51

21 mei 2016, Oirschot, Stoelloop
MannenTrim 6.700 m

Thijs Thielemans 28.06
Mannen 10.000 m
Frans Giebels 41.00
Mannen35 10.000 m
Jeffrey van Hout 39.41
Mannen45 10.000 m
Peter van Rooij 55.01
Mannen55 10.000 m
Henry Wijffelaars 49.34
Jos van Uden 54.19
MannenTrim 10.000 m
Pim van Grinsven 45.28
Vrouwen45 10.000 m
Tineke Mous 49.35
Rikie Huyberts 51.36

21xmei 2016, Woudenberg, Pyramide trail
Mannen40 10.800 m

Wil Kivits 1.12.20

Seniorenbiljarten
Standen

1. Team Mariahout, 2273,27%, 2. Team Sint-Oedenrode A, 2258,04%, 3. Team Lieshout B, 2219,85%, 4. Team Sint-Oedenrode B, 2193,02%, 5. Team Nuenen, 2191,48%, 6. Team Lieshout A, 2176,17%, 7. Team Breugel B, 2155,19%, 8. Team Nijnsel, 2141,11,%, 9. Team Wijbosch, 2095,98%, 10. Team Zijtaart, 2093,60%, 11. Team Beek en Donk, 2012,15%, 12. Team Breugel A, 1964,72%.

Bridgen
BC De Beckart

19/05: A-lijn : 1. Mieke en Frans van de Ven 58.75 2. Guus Plevier en Fried v d Laar 55.41 3, Bertha v d Laar en Nellie Vervoort 55.00. B-lijn : 1. Hilda van der Kaden en Diny Vos 62.50 2. Annie Kastelijn en Addie Rijkers 61.04 3. Mieke Raaimakers en Leny van Rooy 55.46.

BC Rooi 750
A-lijn:1e Netty Hulsen en Jeanne Verberk 55,83%, 2e ged. Marianne en Joop Muller 55.00%, Hetty van Geffen en Lieke Pieters 55.00%, B-lijn: 1e Lia van Ham en Leny Kremers 70.83%, 2e Lenie v.d. Wall en Hans Huijbers 66.37%, 3e Riet v.d. Laar en Riny van Uffelen 58.93%, Top-integraal:1e Lia van Ham en Leny Kremers 67.47%, 2e Lenie v.d. Wall en Hans Huijbers 62.98%, 3e Willem Pieters en Rien Voets 57.88%

Zijtaartse Bridge Club
17/05: A-lijn: 1. Gerard Bekkers & Jan Rijkers 67,42%, 2. Mien v.Berkel & Mien Verhoeven 62,25%, 3. Toon & Marietje v.Schaijk 56,84%, B-lijn: 1. Chris & Christien v.Helvoirt 61,67%, 2. Clasien Nolle & Trudy Smulders 59,17%, 3. Fien Rooijakkers & Rina v.Berlo 58,75%.

Bridge Club KBO Zijtaart
20/05: A-lijn: 1. Cor & Marietje Mollen 60,07%, 2. Tonnie Kivits & Jan Langenhuizen 58,33%, 3. Harrie & Rina v.Berlo 57,99% B-lijn: 1. Mien v.d.Crommenacker & Maria Rijken 58,75%, 2. Mien Verhoeven & Mien Vissers 58,33%, 3. Piet v.Schaijk & Mari v.d.Steen 56,67%.

Bridegeclub J.V.G.
18/05:1 Hrn. Van Erp 72,92% 2 Dms. B.v.d.Laar- M.v.Schijndel 65,63% 3 Hrn. R.Kuipers- S.v.d.Kerkhof 63,54%.

BC 't Koffertje '94
A-lijn: 1 Tonnie & Ton van Acht 63,89%, 2 Jan van Rooij & Piet Voss 57,64%, 3 Leny Kremers & Willem de Roo 50,69%, B-lijn: 1 Agnes & Gerard Obbema 55,83%, 2 Ad van de Laar & Elvira Thijssen 55,00%, 3 Wilma van den Biggelaar & Jan Janssen 54,58%.
Eindstand na de vierde cyclus:
A-lijn: 1 Hetty van Geffen & Wil Schilder 54,06%, 2 Willem Pieters & Harrie van Rijbroek 52,53%, 3 Leny Kremers & Willem de Roo 52,19%, B-lijn: 1 Ad van de Laar & Elvira Thijssen 57,99%, 2 Agnes & Gerard Obbema 56,35%, 3 Wilma van den Biggelaar & Jan Janssen 55,06%, C-lijn: 1 Wil Janse & Rietje Vianen 50,88%, 2 Anny van Acht & Lena van Acht 45,81%, 3 Dinie van Oorschodt & Janneke van Oosterhout 44,79%.

Bridgeclub de Neul
23/05: A-lijn: 1. Ria Habraken en Toon Habraken 64.93%, 2. Mia de Leijer en Cor van Gerwen 61.39%, 3. Mien van Schijndel en Lonja Woonings 60.83%, B-lijn: 1. Sjef van de Kerkhof en Rinus Kuipers 62.50%, 2. Joke Bouwdewijns en Frans Bouwdewijns 60.12%, 3. Netty Leijtens en Nel van der Pijl 56.25%, C-lijn: 1. Ria Damen en Toos Sanders 62.02%, 2. Wilma Coolen en Toos Hurkmans 57.26%, 3. Truus van Heesch en Nelleke Kappen 56.85%.


Pupil van de week

Foto: Lisa vd Ven

Wedstrijd KV Nijnsel 1-Klimop 1 13.15 uur:

Hallo, ik ben Hieke en ik ben 11 jaar en zit in groep 7. Ik zit al 5 jaar op korfbal en speel nu in de D1. We hebben een superleuk team! We spelen nu nog 1-vaks en volgend jaar gaan we 2-vaks spelen. Dat lijkt me heel leuk en hopelijk leren we er veel van. Ik hoop dat Nijnsel zondag wint. We zullen zaterdag alvast proberen het goede voorbeeld te geven, want wij moeten dan ook tegen Klimop. Tot zondag! Hieke

Wedvlucht de Vredesduif

Op zaterdag 21 mei stond de vlucht vanuit Troyes op het programma, de vlucht bedraagt 377 kilometer. Aan de start stonden 330 duiven van 15 Rooise liefhebbers.

Om 7.30 uur werd er gelost en vertrokken de duiven met een Zuid-Westen wind en goede weersomstandigheden richting het thuisfront. Als eerste werd er een geklokt door Harrie van Boxmeer om 11.17 uur. De snelheid was 1655 meter per minuut, bravo voorzitter je geeft het goede voorbeeld.

De eerste 15 in Sint Oedenrode waren: H van Boxmeer 1,9,10,11,14. A v/d Heijden2 J van Boxmeer 3,4,5,8 Comb G en H van DIJK 6,7 W van Houtum 12,13,15. Volgende week word er een begin gemaakt met de eendaagse vlucht vanuit Issoudun.

Kampioenen bij Rooise Badminton Club

Bij de Helmondse Badminton Bond zijn Rob Foolen en Mirre Botman ongeslagen kampioen geworden seizoen 2015-2016. Zij vormen samen met Petra Langeweg en Kevin van Brussel competitieteam Mierlo 6.

Een bijzondere prestatie daar de 2 leden van RBC en de 2 leden van Mierlo wel samen een competitieteam vormen, maar nooit samen trainen. Afgelopen seizoen werden zij geweldig gecoacht door Yvette en Annique Daans; dit was voor hen überhaupt de 1e keer dat zij een team ging coachen. Al met al een zeer bijzondere prestatie dus!

Op de foto op de onderste rij van links naar rechts: Rob Foolen (RBC) , Kevin van Brussel (Mierlo), Petra Langenweg (Mierlo) en Mirre Botman (RBC). Op de achterste rij van links naar rechts: Yvette Daans (Mierlo) en Annique Daans (Mierlo)

Vier prijzen naar Cloeck&Moedigh

Op vrijdag 20 mei werd er in Nijnsel een toernooi gespeeld tussen De Klutsers en Cloeck&Moedigh. Op deze avond werd er in drie partijen fel gestreden om de prijzen door 42 boulers. Van de acht prijzen gingen er vier naar Cloeck&Moedigh en 4 naar De Klutsers, deze werden als volgt verdeeld.

Wim v.d.Rijdt 1e prijs met 3 gewonnen partijen en 39 punten,Ad Hurkmans 2e prijs met 3 gewonnen partijen en 22 punten.Gerrie v.d.Rijdt 3e prijs met 3 gewonnen partijen en 16 punten. Ria Vos 4e prijs met 3 gewonnen partijen en 16 punten.Rien v.d.Loo 5e prijs 3 gewonnen partijen en 16 punten. Ad v.d. Velden 6e prijs 3 gewonnen partijen met 8 punten.Karel Verschuijten 7e prijs met 2 gewonnen partijen en 17 punten.Frans v.d. Velden 8e met 2 gewonnen partijen en 15 punten. Moe gestreden konden alle prijswinnaars naar huis met de nodige vitamientjes voor de volgende wedstrijden.Op de foto van links naar rechts; Ad v.d.Velden,Gerrie v.d.Rijdt,Rien v.der Loo,Wim v.d.Rijdt, Ad Hurkmans,Ria Vos,Karel Verschuijten, Frans v.d. Velden.

Tonny vd Rijt wint Pinkster-boulen

Tijdens het goed bezochte Pinkster-boulen bij Cloeck & Moedigh werd Tonny vd Rijt winnares met 3 +27. Eveneens met 3 winstpartijen werd Ad vd Velden 2e (+22), Betsie van Heesch 3e (+17) en Jo vd Heijden 4e (+10). Met 2 winstpartijen volgden Bert Goorts (5e, +11) en Martien Versantvoort (6e. +10).

Inschrijven voor Kasteeltoernooi op zondag 12 juni
De inschrijving staat open voor deelname aan het Kasteeltoernooi van Cloeck & Moedigh op zondag 12 juni a.s. Hieraan kan iedereen deelnemen daar een licentie niet nodig is. Men schrijft in als doublet en speelt die zondag 5 partijen. Inschrijven kan via de website van Cloeck & Moedigh. De deelnemers, vooraf aanmelden is wel verplicht, melden zich om 10.00 uur bij het clubgebouw van Cloeck & Moedigh aan de Mater Lemmensstraat 27 en het inschrijfgeld bedraagt € 10 per doublet. Men speelt dit toernooi niet op de eigen wedstrijdbanen maar op de banen bij en tegenover kasteel Henkenshage.

Hengelsport start weer

Donderdag 26 mei start het koningsvissen weer. Dit is een competitie van drie wedstrijden waarvan de beste twee tellen. Inschrijven kan tot 45 minuten voor aanvang van de wedstrijd.
Op zondag 29 mei is de derde wedstrijd prijsvissen op de roeivijver van de Kienehoef. Dinsdag 7 juni is Roois kampioenschap. Inschrijven kan bij de Borchmolen. Graag tot dan.

40 / 40

Woensdag 25 mei
Robo-LaB event
Mariendaël

Dansmiddag
Odendael

IVN Nachtvlinderskijken
De Moerkuilen

Donderdag 26 mei
't Onderonsje
Damiaancentrum

Vrijdag 27 mei
Filmtheater
Mariendaël

All Inclusief softtip darttoernooi
Proeverij van Ouds

Oh yes, it's Ladiesnight!
De Loop'r

Zaterdag 28 mei
Rooi Swingt
Sint-Oedenrode

DoreMi-feest
Mariendaël

Bullshooter 4 Youth
Proeverij van Ouds

Zat van A
De Ossekop

Zondag 29 mei
IVN Proef de Natuur
Kapel, Everse Akkerpad


Expositie Rooise beeldhouwers
Gemeentehuis

Mathieu Dirven Concert
Kasteel Henkenshage

Rooi Swingt
Sint-Oedenrode

Hou 't Simpel
De Ossekop

Woensdag 1 juni
Gala Fioretti College
Kasteel Henkenshage

Dansmiddag
Odendael

Donderdag 2 juni tot maandag 6 juni
Taalweekend
Sint-Oedenrode

Donderdag 2 juni
Filmclub Senioren
Odendael

Taalweekend pubquiz
D'n Dommel

Vrijdag 3 juni tot maandag 6 juni
Nijnsel Kermis
Nijnsel

Vrijdag 3 juni
Keeztoernooi
De Loop'r

Zaterdag 4 juni
Officiële opening
De Helden van Kien

Dansavond
Odendael

IVN Nationale Nachtvlindernacht
Sint-Oedenrode

Banana Republic
De Ossekop

Zaterdag 4 juni tot zondag 5 juni
52e ELE Rally
Sint-Oedenrode

Dansavond
Odendael

Zondag 5 juni
Excursie Heem-natuurgroep
Markt

Vlooienmarkt
Eversestraat 11

Rock 'n Roll dansmiddag
De Beurs

Grint Dixieland
De Ossekop

Maandag 6 juni
Inoopavond sport
Burgemeester Wernerplein

Dinsdag 7 juni tot vrijdag 10 juni
Rooise Avondvierdaagse
Sint-Oedenrode

Woensdag 8 juni
Buitenspeeldag
Sinds 1994 wordt er in Nederland elk jaar een Nationale Buitenspeeldag gehouden (tweede woensdag in juni). Op die dag worden overal in ons land straten afgesloten voor verkeer, zodat kinderen er zonder gevaar naar hartenlust kunnen spelen.

Dansmiddag
Odendael

Vrijdag 10 juni
Beach Party
The Joy

Zaterdag 11 juni tot zondag 12 juni
Arabian Horse weekend
Manege de Pijnhorst

Zaterdag 11 juni
Beklimming Knoptoren
Knoptoren

Bezichtiging Knoptorenkerk
Knoptoren

Get Back 2
De Ossekop


Lees ook