DeMooiRooiKrant

31 januari 2018

DeMooiRooiKrant 31 januari 2018


Foto: Arno van Alebeek

Vrijdagmiddag vond in sporthal De Streepen een fotomoment plaats, zoals je in een mensenleven maar éénmaal meemaakt. Burgemeester Kees van Rooi ging op de foto met alle baby's die vorig jaar zijn geboren en in Meierijstad wonen. Op het moment suprême vormden (groot-)ouders en baby's als groep de vorm van het cijfer één. Helaas paste er maar één ('hof')fotograaf op de hoogwerker om dat cijfer enigszins in beeld te kunnen brengen.

Net zo min als elke baby precies op tijd komt, werd ook de organisatie verrast met de vroege komst van vrijwel alle aangemelde baby's en hun (groot-)ouders. Omdat de burgemeester er zelf ook vroeg bij was, werd het fotomoment ook naar voren gehaald.

De actie was door de gemeente bedacht omdat Meierijstad 1 jaar bestaat. In één moeite door werd vrijdag dan ook de eerste verjaardag van de gemeente gevierd. De organisatie was blij verrast toen maar liefst 137 baby's werden aangemeld. Onder hen ook de Rooise Evri den Houdijker, de 80.000e inwoner van Meierijstad.

De burgemeester hield zijn toespraak kort. "Leuk om later op de foto te kunnen zien: dit zijn mijn leeftijdsgenootjes van toen" zei hij onder meer. Gezien het onderwerp en de genodigden kon de sfeer niet anders zijn dan feestelijk, en uitgelaten. Het was een bont gezelschap en de kleintjes verschilden soms net zo veel van elkaar als de (groot)ouders. Sommige 'eerstejaars' nog kaal, andere hadden zelfs al meer haartjes dan de burgemeester.

De ukkies gedroegen zich voorbeeldig. Misschien dat de herhaalde aankondiging van het fotomoment met "drie, twee, één, jaaaa" waarbij ze allemaal tegelijk hoog in de lucht werden geheven, bij hun ook wel een momentje van euforie teweegbracht. De eerste huiltjes kwamen tenminste pas na afloop, na al die vermoeiende indrukken weer terug in de kou op de parkeerplaats.


Politie rukt massaal uit voor 'ontvoering'

Foto:

Vrijgezellenfeestjes lopen nogal eens uit de hand, maar het vrijgezellenfeest van de Papgatse boerenbruiloft zorgde voor een overtreffende trap....

Colinda Markus uit Olland is komende Carnaval bruid Madame Sjenet. Ze "trouwt" met Arie (Rene van den Biggelaar uit Nijnsel) en daar hoort natuurlijk ook een vrijgezellenfeest bij. Die was voor haar perfect in scene gezet. Zelfs zo goed, dat de politie met man en macht in actie kwam.

Enkele weken geleden had Colinda al een dreigbrief ontvangen. Geheel in stijl van het Amsterdamse thema van de boerenbruiloft van dit jaar. Daarin stond dat ze wit poeder en neusspray op het Dorpsplein moest leggen. Een aantal dagen daarna ontving ze een pakketje met een koekje (lange vinger) met curry. Als ze haar medewerking niet zou verlenen, konden er zomaar eens rare dingen gebeuren! "Vrijdag hadden we een Amsterdammer (familie van iemand uit Olland) laten bellen naar Colinda met de opdracht dat ze om 19.00 uur op het Dorpsplein moest staan", vertelt één van haar vriendinnen. "Toen ben ik met vijf mannen in een busje naar het Dorpsplein gereden. Daar sprongen die mannen uit de auto om Colinda te pakken en achterin de auto te leggen. Ze werd op z'n Amsterdams toegeschreeuwd dat ze mee moest werken. Ook moest ze zeggen waar haar partner Arie was."
Na een rondje door de kerkdorpen stopte het gezelschap bij de kiosk op de Rooise Markt. Daar hadden familieleden zich verzameld en de Kneuterkapel bracht een serenade. Rond 20.00 uur reed het gezelschap naar d'n Toel waar wat opdrachten vervuld moesten worden. Een groepje zat in de ontvoerdersbus en achter hen aan reed Colinda met haar 'man'. "Op de Ollandseweg kwam de politieauto ons tegemoet gereden", vervolgt de vriendin het sensationele verhaal. 25 Meter voor d'n Toel zagen we ineens het bordje 'STOP Politie!' De politie had een melding gehad van een ontvoering en ze waren met alle eenheden uit de regio (Schijndel, Boxtel, Veghel, Uden, Best en Eindhoven) op zoek naar onze bus. Alle hoofdwegen waren al afgezet! Ook waren ze bijna in contact gegaan met justitie om een politiehelikopter de lucht in te laten gaan. Oeps!!"

De politie wilde het verhaal in het begin amper geloven, maar toen ze de familie voor d'n Toel zagen staan en toen ook nog eens bruid Colinda haar verhaal kwam doen, gingen ze overstag. Uiteraard kreeg het clubje een reprimande, maar ze mochten best met de politiewagen op de foto! Alles liep uiteindelijk met een flinke sisser af…

Oproepkrachten gezocht!!

Sint-Oedenrode – DeMooiRooiKrant heeft iedere week een team van bijna veertig bezorgers paraat om de krant op woensdag in de Rooise brievenbussen te bezorgen. Zo nu en dan is er iemand ziek of op vakantie. Bezorgers dienen zelf een vervanger te regelen, maar dat lukt niet altijd. Daarom zoekt DeMooiRooiKrant enkele oproepkrachten die in kunnen vallen wanneer nodig.

Voordelen
: je bent niet gebonden aan wekelijks bezorgen, je bent actief bezig in de buitenlucht, je verdient er een leuk zakcentje mee en je bent onder de mensen!

Heb jij interesse om als oproepkracht te fungeren binnen onze bezorgdienst? Bel dan naar 0413-479322, mail naar redactie@demooirooikrant.nl of loop eens bij ons binnen: Heuvel 7.

Wijk Dommelrode
Op dit moment zoeken we ook nog een vaste bezorger voor de volgende straten: Kofferen, (stukje) Boskantseweg, Hoge Vonderstraat, Mater Lemmennstraat, Kasteellaan, Emmausstraat, Streepenstraat. Een fijne wijk, dichtbij het centrum. Geschatte bezorgtijd (1,5 á 2 uur). Heb je interesse? Neem dan ook contact met ons op!!

Jaargang 8 • Week 5 • Woensdag 31 januari 2018

Formido
Forum klus wijs

Gemeentewapen: nieuw en toch herkenbaar

Foto: Jos van Nunen

"Het heeft wat tijd gekost, maar wel wat moois opgeleverd". Met die woorden onthulde burgemeester Kees van Rooij donderdagavond, ruim een jaar na de oprichting van Meierijstad, het gemeentewapen.

Er komt dan ook nogal wat bij kijken, voordat een gemeente een eigen gemeentewapen heeft. Dat gaat volgens een strak protocol én een breed draagvlak, waarin natuurlijk de heemkundige kringen en de erfgoedvereniging een dikke vinger in de pap hadden. In het uiteindelijke resultaat kan ieder van de drie fusiegemeenten er duidelijk een belangrijk onderdeel van het eigen gemeentewapen in herkennen. De enige onvoorziene afwijking in het wapen zijn de kleuren. De Hoge Raad van Adel week af van de oorspronkelijke 'Rijkskleuren' goud en azuurblauw en verving die door 'Streekeigen kleuren' rood en zilver.

Het wapen kwam tot stand door samenwerking van het Platform Erfgoed Meierijstad, heemkundeverenigingen uit Veghel, Erp, Schijndel en Sint-Oedenrode. Van daaruit hadden vooral Richard de Visser (Rooi) en Marius Strijbosch (Schijndel) er veel tijd in gestoken, en ontvingen daarvoor een bloemetje. "Met dit privaatinitiatief heeft u de gemeente veel werk bespaard" motiveerde de burgemeester.

Foto: Jos van Nunen

Op 20 december jongstleden werd het wapendiploma verleend, begin januari kwam het aan in Meierijstad. Bij de presentatie legde Van Rooij, onder het wakend oog en oor van de heemkundigen, de herkomst en betekenis uit van de symbolen op het wapen. Zo verwijst de burcht met hangtorentjes naar de voormalige burcht van de Graven van Rode.


Zeldzame cum laude voor Rooienaar

Han van de Aa studeerde afgelopen week officieel af. Foto:

Han van der Aa (30) uit Sint-Oedenrode is vrijdag 26 januari cum laude gepromoveerd tot doctor in de Informatica van de Faculteit der Bètawetenschappen. De promotie vond plaats op de Vrije Universiteit van Amsterdam. Promotor was prof.dr.ir. Hajo Reijers (uit Rosmalen); co-promotor was dr. Henrik Leopold.

In zijn proefschrift "Comparing and Aligning Process Representations" heeft Han onderzocht hoe medewerkers van organisaties gemakkelijker toegang hebben tot de juiste informatie over hun bedrijfsprocessen. Die informatie is van groot belang voor het goed en efficiënt uitvoeren van allerlei werkzaamheden, zoals hypotheekaanvragen afhandelen, goederen produceren, maar ook patiënten behandelen. Een grote uitdaging voor medewerkers is dat informatie over een enkel proces in veel organisaties verspreid is over talloze modellen, documenten, checklists en systemen. Deze verstrooiing kan desastreuze gevolgen hebben voor de bedrijfsvoering. Zo kan het leiden tot vertragingen, geldverspilling en zelfs tot het overtreden van wetten en regels. Zijn onderzoek heeft geleid tot meer dan tien publicaties in vooraanstaande wetenschappelijke tijdschriften en conferenties. Han's proefschrift is zodanig van kwaliteit dat hij vanaf mei twee jaar vervolgonderzoek doet aan de Humboldt Universiteit in Berlijn. Daarvoor heeft hij recent een prestigieuze onderzoekbeurs ontvangen. Han was in 2013 aan de Technische Universiteit Eindhoven cum laude afgestudeerd. De rector magnificus van de Universiteit Amsterdam maakte vrijdag bekend, dat de beoordeling cum laude in Nederland slechts in vijf procent van de promoties wordt gegeven.


Een sociale kunstenaar

Dit busje beschilderde Jan met zijn cliënten.

De meeste mensen zullen wijlen Jan Sonnemans als kunstenaar kennen. Dit is echter zeker niet het enige wat hij heeft gedaan. Naar aanleiding van de lezing van het boek 'De jongens van De Corridor' vertelt zijn vrouw Ricky over zijn werk bij het Penitentiair Trainingskamp De Corridor.

"Het was een heel sociaal mens", zegt Ricky terwijl ze foto's laat zien. Velen zijn van werken die de jongeren hebben gemaakt onder leiding van Jan. Hij gaf tekenles bij De Corridor. "Jan zag dit niet als zijn werk. Hij was kunstenaar en dat was zijn werk. Dit deed hij erbij." Naast lesgeven maakte hij ook tekeningen voor het personeelskrantje. Het lesgeven deed hij in een kamer in De Corridor. Het was een normale ruimte met een abnormaal decor. Zo hingen er verschillende uitspraken aan de wanden zoals 'wie echt om zijn maatje geeft slaat hem op de bek'. Ook hing er een strop met het bordje 'nooduitgang'. "Hij wilde echt benadrukken dat het een nooduitgang is en je nog heel veel kansen in het leven hebt." Tijdens zijn jaren bij De Corridor heeft hij enkele projecten aangenomen. Zo heeft hij, samen met een paar jongeren, een oud geldtransportbusje geverfd op aanvraag. "Er kwam een mevrouw van het Wereld Papegaaien Fonds naar hem toe om te vragen of hij iets voor hen kon doen. Jan wilde dat wel en toen hebben die jongens dat busje beschilderd. Deze werd later in de Benelux gebruikt om op scholen wat te vertellen over het Wereld Papegaaien Fonds", aldus Ricky tot slot.

Facebook gaat oproepen tot likes afstraffen

Facebook gaat het expliciet oproepen tot het liken of delen van een bericht afstraffen. Dat heeft het bedrijf laten weten in een blogpost. Dat is belangrijke informatie voor bedrijven die veel via Facebook adverteren. Dat geeft nog maar eens aan dat adverteren via Facebook zeker niet altijd loont.

Facebook noemt dergelijke content 'engagement bait', een verwijzing naar 'clickbait'. Als voorbeeld noemt het sociale netwerk de 'win'-berichten die bijvoorbeeld winkels plaatsen. De winkel roept dan op om een bericht te liken en te delen zodat iedereen die dat doet kans maakt op een prijs. Ook oproepen tot het 'taggen' van vrienden valt in die categorie. Dergelijke berichten zouden voortaan minder vaak getoond moeten worden. Hiervoor maakt Facebook gebruik van machine learning. Pagina's die herhaaldelijk dergelijke content plaatsen riskeren een lagere waardering binnen het algoritme dat bepaalt hoeveel gebruikers een bericht te zien krijgen. Facebook stelt dat niet alle berichten waarin gebruikers oproepen om deze te liken of delen worden aangepakt. Als het bijvoorbeeld een inzamelingsactie voor een goed doel of de vermissing van een kind betreft, zou het algoritme dat moeten herkennen. MultiMooiMedia (onderdeel van DeMooiRooiKrant) is scherp op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom Facebook. Het Rooise mediabedrijf verzorgt online campagnes voor bedrijven die aan de gestelde media-eisen voldoen. Het houdt daarbij rekening met de regels en wetten die Facebook en andere sociale media kanalen opleggen. Daarnaast adviseert MultiMooiMedia om gedrukte media en dan met name huis-aan-huisbladen niet uit het oog te verliezen. Een recent onderzoek van Nationaal Onderzoek Multimedia (NOM) wijst uit dat 90% van de Nederlanders nog steeds wekelijks een huis-aan-huisblad leest. Een weekblad als DeMooiRooiKrant blijft vaak een week op de keukentafel liggen om gelezen te worden. Een onderzoek van DeMooiRooiKrant wees eerder uit dat 87% van haar lezers advertenties leest. Een aantrekkelijk hoog bereik dus voor de adverteerders in het blad.

Bedrijfsleider Albert Heijn krijgt vergeet-me-nietje

Bennie Gevers krijgt hier het speldje van Janny Forsten. Foto: Kim Verstappen

De bedrijfsleider van de Albert Heijn in Sint-Oedenrode, Bennie Gevers, heeft op maandag een vergeet-me-nietspeldje gekregen. Het speldje, symbool voor een toekomst zonder dementie van de Alzheimer stichting, is uitgereikt door de kerngroep Dementie Vriendelijke Gemeente (DVG).

Bennie Gevers had geen idee wat hem overkwam. Hij wist niet dat hij het speldje in ontvangst mocht nemen. Het kwam dan ook als een verrassing toen Janny Forsten (medewerker Welzijn de Meierij) en Ingrid Gevers (medewerker Brabant Zorg) ermee de winkel in kwamen.

"De Albert Heijn is de eerste die dit speldje van ons in ontvangst mag nemen", vertelt Janny. "Deze winkel doet het heel goed op gebied van omgaan met dementie. We willen daarom het speldje aan de bedrijfsleider geven. We hopen zo ook dat andere ondernemers zich bewust worden van klanten met dementie."
De Albert Heijn zit nu eenmaal dicht bij verschillende ouderwoningen en het is dus ook niet gek dat er soms mensen binnenlopen die dementerend zijn of wat meer hulp nodig hebben. "Dit is een grote eer", laat Bennie weten wanneer hij het speldje in ontvangst heeft genomen. Hij laat vervolgens weten dat het dementievriendelijke zit in de omgang met mensen. "Het is eigenlijk een keuze met hoe je er mee om wilt gaan. Als het hier gebeurt dat het bijvoorbeeld een keer wat langer duurt met het afrekenen is dat niet altijd fijn. Je kunt hierdoor geërgerd raken, maar het is nu eenmaal zo. Als je dan juist dat begrip toont en zorgt dat iemand goed geholpen wordt, bereik je er veel meer mee."

Om Meierijstad volledig dementievriendelijk te krijgen moet er nog veel gebeuren. "Dit is nog maar het begin", vertelt Janny. "Om verandering te brengen moeten mensen leren het te herkennen en hoe je ermee om moet gaan." Ingrid voegt daar nog aan toe dat dementie momenteel nog vrij onbekend is.


Dik verdiend diploma van de VoorleesExpress

Trots toonden de kinderen hun diploma. Foto:

Wat een feest! Vijftien kinderen in Sint-Oedenrode hebben vorige week woensdagmiddag hun diploma van de VoorleesExpress ontvangen.

Wat hebben ze veel geleerd en veel gelezen. De broertjes, zusjes, papa's en/of mama's ook. Twintig weken lang is een voorlezer bij hen thuis geweest. Zij hebben de kinderen met plezier laten lezen en met de papa's en/of mama's is gekeken hoe zij het 'samen bezig zijn met de taal' over kunnen nemen.

Cherdine van Zutphen, projectleider VoorleesExpress bij Welzijn De Meierij, is blij met dit programma. "We hebben hiermee iets in handen om al vroeg in het leven van de kinderen een taalachterstand te helpen voorkomen. Daarnaast is het een programma dat zich richt op het hele gezin. Een voorlezer wordt al snel een vertrouwenspersoon die verbindingen kan leggen met andere mensen en/of activiteiten in buurt of wijk. Zoals naar passend vrijwilligerswerk, het sociaal spreekuur of naar een taalcursus. Maar nu staan de kinderen terecht in de schijnwerpers. Heel hartelijk dank aan alle gezinnen, de voorlezers en aan de vrijwillige coördinator van dit project! Op naar nog veel meer (voor)leesplezier!" Meer informatie over dit preventief project of aanmelden? Welzijn De Meierij, 073 544 1400


Verliefd in het buitenland: Nicole van Boxtel

Nicole en haar Colombiaanse liefde

De laatste weken hebben we meerdere Rooienaren geportretteerd die – al dan niet tijdelijk – in het buitenland wonen. Er zat ook een enkel liefdesverhaal tussen en dat is dit ook. Nicole van Boxtel (29) is in 2013 naar Colombia vertrokken. Samen met haar man en haar zoon woont ze nu in Bogota, de hoofdstad van Colombia.

Waarom ben je naar Colombia vertrokken?
"Ik ben naar Colombia vertrokken om daar samen met mijn, toen nog, vriend te kunnen wonen. Ik heb hem ontmoet tijdens onze gezamenlijke master International Business Law aan de universiteit in Tilburg. We zijn in augustus 2015 getrouwd in een mooi, karakteristieke kapel in het centrum van Bogota. Om de ceremonie samen met ons te vieren waren mijn familie en vrienden gekomen. De Colombiaans-Nederlandse mix heeft het een onvergetelijke dag gemaakt. Voorgaand aan de grote dag hebben we nog een week met alle Nederlanders de toerist uitgehangen. Erg leuk allemaal!

Colombia beviel goed en dus ben ik daar gebleven. Voor hoe lang we hier blijven is onbekend. Nu zijn we daar goed gesetteld en gelukkig met ons gezin. De toekomst zal uitwijzen of we hier willen blijven of toch liever weer terug naar Nederland, of een ander land, willen verhuizen."

Hoe is de verhuizing gelopen?
"Het is soepel verlopen. Ik ben in beginsel met een koffer naar Colombia vertrokken en over de jaren heen heb ik steeds meer van mijn spullen uit Nederland meegenomen. Feit was dat ik graag samen wilde zijn met mijn vriend, die nu mijn man is. Op dat moment zei mijn hart en mijn verstand dat dit het beste mogelijk was in Colombia. Het was natuurlijk moeilijk om mijn vrienden, mijn familie en mijn leventje in Nederland achter te laten, maar ik wist dat dit uiteindelijk de keuze was die mij het gelukkigste maakte. Ik heb dus de stap genomen en ben de uitdaging aangegaan. Tot op heden zonder spijt."

Heb je nog contact met je familie in Nederland?
"Ik heb nog veel contact met mijn familie en vrienden. Het is natuurlijk wel minder frequent dan toen ik nog in Nederland woonde, maar ik word nog op de hoogte gehouden van het nieuws. Dit vind ik belangrijk en ik wil dit ook zeker niet opgeven. Als ik weet dat iemand door een leuke of zware periode gaat probeer ik contact te leggen om zo toch nog 'dichtbij' diegene te zijn. Ook kom ik in principe elk jaar of anderhalf jaar terug naar Nederland.


Telefoonboek

Vanaf volgend jaar is het voorbij. Voorbij is dan de tijd dat sterke mannen met bovenarmen als dikke boomtakken en handen als kolenschoppen een telefoonboek doormidden scheuren. Althans, dan komt er geen nieuw oefenmateriaal bij!

De Telefoongids, met in het kielzog de Gouden Gids, verdwijnen. Hele generaties hebben in het telefoonboek gestaan, een icoon verdwijnt. Voor wie nostalgisch wordt bij het idee alleen al, de digitale versie zal wél blijven bestaan.

Het aantal mensen dat gebruik maakt van de digitale versie neemt toe, het aantal mensen dat het lijvige boek op de schoot neemt, om de per stad en regio netjes gealfabetiseerde namen door te pluizen op zoek naar het onbekende telefoonnummer van een bekende, neemt juist af.

Daarmee zal een einde komen aan een tijdperk, dat 138 jaar geduurd heeft. In 1881 werd het eerste telefoonboek uitgegeven, het jaar dat Nederland de eerste telefoonverbindingen kreeg. Al moest je wel naar het postkantoor om het boek in te zien. Ergens in de loop van het jaar zal overal in het land voor het laatst het telefoonboek met een doffe plof op de deurmat vallen, het stof van de schoongeveegde schoenen opstuivend.

Als ik denk aan het telefoonboek, zie ik het bij ons thuis liggen. Op een tafeltje naast de bank stond de telefoon. Een telefoon met een draaischijf, waar je cijfer voor cijfer de schijf naar rechts draaide. Een lange, trage draai als je de '0' moest hebben, een korte, vinnige draai als het om de '9' ging.

Onderaan het tafeltje zat een plankje, daarop lagen het telefoonboek en de gouden gids. Ergens verborgen in een stapel tijdschriften, de tv-gids en andere lectuur. Later kregen we een telefoon met druktoetsen, dat had minder romantiek. Met driftige gebaren ramde je de cijfertjes in. De wereld begon sneller te worden.

Tegenwoordig bellen we mobiel, met losse telefoons of mobieltjes. Als we al bellen. We chatten er op los, via WhatsApp, Instagram en wat dies meer zij. Ik doe er ook aan mee, je moet toch met de tijd meegaan.

Leuker wordt het er niet op. Ik kan me voorstellen dat liefhebbers extra exemplaren inslaan, de sterke mannen voorop. Daar heeft de Telefoongids al rekening mee gehouden, ze hebben extra voorraad ingeslagen.

Daar hoeven we ons dus geen zorgen over te maken. Hoe zit het dan met de 2% gebruikers die heeft aangegeven de papieren versie niet te kunnen missen? Het gaat vooral om ouderen, die in de woorden van Erik Wiechers, CEO van DTG (de uitgever van het telefoonboek), niet zo 'internet-savvy' zijn. Wiechers heeft toegezegd dat er mensen het land in zullen gaan om daarbij te helpen.

Dat zal voor degenen die de papieren gids zullen missen allicht helpen. Ik maak me ernstig zorgen om de sterke mannen. Als die het laatste telefoonboek met een krachtige kreun doormidden gescheurd hebben, wat moeten ze dan? Wie helpt hen aan een alternatief scheurmiddel?


Prijzen 't Roois Klompenspel verdeeld

Jasper van der Sandt

Alle tien de winnaars van het Roois Klompenspel hebben hun prijzen opgehaald! Via een loting gingen tien flinke prijspakketten de deur uit.

Zo ging Jasper van der Sandt naar huis met een barbecue, een volledig bbq-pakket van de Albert Heijn én een waardencheque van Slagerij Verheijen. Elke Jansen is met een boekenbon van 't Paperas voorzien van leesvoer, kan bij Sanders Groente en Fruit met verschillende cheques terecht voor de nodige vitamines en kan gaan shoppen bij You Fashion for Woman. Ook op het gezicht van Frans Fransen verscheen een glimlach toen hij zijn prijs in ontvangst nam. Naast een cadeaubon van de Ossekop en Opaal heeft Frans twee warme sjaals en handschoenen van Gerits Man & Mode gewonnen. Benieuwd naar de prijzen van de andere zeven winnaars? Kijk snel op www.mooirooi.nl.

Elke Jansen
Frans Fransen

Bekkers Advies loopt voorop in automatiseren

Bekkers Advies loopt voorop in het automatiseren van de administratieve processen. Door onze efficiënte manier van werken ligt de nadruk dan ook niet op het verwerken van de administratie, maar op het bieden van inzicht in de bedrijfsvoering. Niet achteraf, maar juist heel proactief, op basis van actuele cijfers. Zodoende kan waar nodig worden bijgestuurd, kunnen beslissingen weloverwogen genomen worden en heeft u het prettige gevoel dat u steeds precies weet waar het bedrijf staat.

Bekkers Advies biedt tevens een totaalservice voor uw salarisadministratie, waarbij kwaliteit, continuïteit en persoonlijk contact centraal staan. U kunt zowel een deel als de volledige salarisverwerking uitbesteden en blijven richten op uw kernactiviteit: ondernemen.

Onze professionals zijn in staat snel te schakelen en in alle bedrijfsaspecten mee te denken. Van ZZP-er tot holding, van groot tot klein, u krijgt van ons persoonlijke aandacht, begeleiding en advies op maat.

Maar ook particulieren kunnen bij ons terecht voor fiscale ondersteuning. Denk aan het invullen van uw aangifte inkomstenbelasting, aanvragen van toeslagen en het bemiddelen bij contacten met de Belastingdienst. Maar ook op het gebied van schenkingen, uw (levens)testament etcetera bent u bij ons in goede handen.

Het persoonlijke contact en onze actieve begeleiding wordt door onze klanten erg gewaardeerd.
Wilt u zelf ervaren of onze dienstverlening bij u past? Maak gerust een vrijblijvende afspraak met ons! Wij zorgen voor koffie met wat lekkers, een luisterend oor en een goed voorstel. Kom eens aan op het Bastion!

Bekkers Advies
Bastion 1
5491 AN SINT-OEDENRODE
Tel. 0413-483070
e-mail: info@bekkersadvies.nl
www.bekkersadvies.nl


Maak goede afspraken bij (echt)scheiding

Heeft jouw relatie de maand januari overleefd? Volgens onderzoek gaan in januari de meeste stellen uit elkaar. Uit elkaar gaan heeft de nodige financiële gevolgen, ook op fiscaal gebied. Hoewel je hoofd er waarschijnlijk niet naar staat is het goed om aandacht te besteden aan deze gevolgen, zo voorkom je dat je fiscale aftrekposten misloopt!

Tijdens het scheidingsproces komt het vaak voor dat een van de twee partners in de woning blijft wonen en de andere partner naar elders vertrekt. De achterblijvende partner betaalt vaak de hele hypotheekrente voor de woning. Volgens fiscale regelgeving hebben beide partners meestal ieder recht op de helft van de hypotheekrenteaftrek. Wanneer de achterblijvende partner de hele hypotheekrente betaalt, is dus maar de helft van de betaalde hypotheekrente aftrekbaar. Dit leidt financieel nadeel.

Wanneer jullie de onderlinge afspraken goed inkleden is het wel mogelijk om de volledige hypotheekrente in aftrek te kunnen brengen. Helaas komt het veelvuldig voor dat hier onvoldoende aandacht aan wordt besteed door de scheidende partners of de mediator die de afspraken op papier zet. Wil je weten hoe je de afspraken wel goed vastlegt en geen aftrekpost misloopt, neem dan contact met ons op.

VGL Accountants & Adviseurs, Pater van den Elsenlaan 33, 5462 GG Veghel.

Het resultaat na anderhalf jaar speurwerk

Na anderhalf jaar zoek en speurwerk was het afgelopen donderdag eindelijk zover: De tentoonstelling 'De Bewoners van Toen' is compleet en deze werd vanmiddag geopend met een prachtige historische presentatie door Ria van Laarhoven. Want wie hebben er nu eigenlijk in de bijzondere huisjes aan de Kerkstraat en de Heuvel gewoond?

In het Mutsenmuseum in het Sint Paulusgasthuis vertelt Ria al jaren de mooiste verhalen over de witte huisjes aan de Kerkstraat en de Heuvel. Maar een antwoord op de vraag wie in de huisjes hebben gewoond, die had Ria niet. "Dat is toch eigenlijk gek, dat we een heleboel kunnen vertellen over de huisjes zelf, maar niet weten wie de bewoners waren." Anderhalf jaar geleden plaatste Ria haar eerste oproep in DeMooiRooiKrant en al snel volgden reacties van familieleden van de vroegere bewoners.

Ria nam Willy Damen van de Mosselaer in de arm, die met behulp van het internet, notariële aktes, gemeente archieven en het bevolkingsregister is gaan graven in de geschiedenis van het Sint Paulusgasthuis. Ieder dossier nam zij grondig onder de loep en alle namen van mogelijke bewoners werden nauwkeurig genoteerd. Met het enorme fotoarchief van Leo van Lieshout zijn er ongeveer 150 namen van oud bewoners teruggevonden. Al deze oud bewoners zijn terug te vinden in de presentatie map in het Mutsenmuseum. "Het was een heel gepuzzel om de familie van de vroegere bewoners te achterhalen. Via via heb ik uiteindelijk met tien familieleden of kennissen van de bewoners gesproken." Een aantal van hen hebben zich donderdagmiddag verzameld in de woonkamer van het Mutsenmuseum om naar de presentatie van Ria te luisteren en natuurlijk kregen zij de eer om als eerste de volledige tentoonstelling te bekijken.

Bent u ook nieuwsgierig naar de tentoonstelling? Het museum is geopend tijdens de openingsuren van de VVV. Voor een rondleiding kunt u een afspraak maken via de website: www.mutsenmuseum.nl.

Jaarvergadering KBO-Boskant

Op woensdag 24 januari jongstleden hield KBO-Boskant zijn jaarlijkse ledenvergadering. Als extra vergaderpunt was een presentatie ingelast van Wim van Meijl, die uitleg gaf over de activiteiten van de Seniorenraad (www.seniorenraadmeierijstad.nl).

Een bijzonder agendapunt betrof het afscheid van bestuurslid Gerrit v.d. Berk. In bijzijn van zijn partner, dochter en kleindochter werd Gerrit bedankt en gehuldigd voor zijn vele werk als penningmeester van KBO-Boskant. Ook stond KBO-Boskant op feestelijke wijze stil bij het 25-jarig lidmaatschap van An van de Zanden, Corrie Schepens, Driek van Dijk en Leo van Driel. Na afloop van de vergadering hield Cees Huijben een presentatie over de WensAmbulance Brabant. De WensAmbulance heeft als doel ernstig zieke mensen nog één keer naar hun favoriete plek te brengen.

MooiRooi op de ski's

Dit valt inderdaad goed op! Foto:

Al twaalf jaar gaat Rooienaar Luc van den Tillaart skiën in Zwitserland. Telkens is het een heel gezoek om zijn ski's weer terug te vinden na een lunch of kop koffie op de piste. Iedere wintersporter kent het tafereel! Inmiddels heeft Luc de oplossing gevonden; hij heeft twee MooiRooi-stickers gehaald bij de MooiRooi-redactie aan de Heuvel en deze heeft hij op zijn ski's geplakt. Zo kan hij ze weer makkelijk terugvinden!
"Ontzettend bedankt, en groeten vanuit Hotel Clarezia te Waltensburg", mailt Luc naar ons. Ook de redactie bedankt Luc voor dit leuke bericht. Wilt u ook zo'n handige sticker? Deze zijn gratis te verkrijgen bij ons op kantoor: Heuvel 7, Sint-Oedenrode.

Foto:

Programma informatie

RondOM
Een programma met nieuws, actualiteiten en opmerkelijke gebeurtenissen uit Meierijstad.
Er staan tal van onderwerpen in de planning. Zodra ze gemonteerd zijn worden die meteen o.a. op tv getoond. Inhoud wisselt continu; nieuwe onderwerpen worden toegevoegd en onderwerpen die al wat langer draaien gaan er af. Dus ……. blijf kijken!

Carnavalsjournaal
De komende weken zijn er tal van carnavalsactiviteiten in Meierijstad. Ook nemen we een kijkje achter de schermen, zoals bij het bouwen van de wagens. Tot en met de carnavalsweek een speciaal 'Carnavalsjournaal' . Uiteraard worden ook in dit journaal de onderwerpen regelmatig ververst.

Boekenprogramma BBBeep - aflevering 6
Een programma over boeken, blaadjes en de bieb. Nieuws en wetenswaardigheden voor lezers van jong en oud. Uitzending van 26 jan. tot en met 2 februari 2018.

Nacht van de Noordkade Veghel
Een ruime impressie van dit food & kunstfestival vol muziek, dans, musical, eten en drinken en beeldende kunst. Uitzending van 28 jan. tot en met 3 februari 2018.

Speciale aandacht voor radioprogramma 55Plus-show
Elke zondagavond van 20:00 – 22:00 uur een gevarieerd programma voor senioren met muziek, actualiteiten en zelfs Brabants dialect! Te beluisteren via o.a. de website omroepmeierij.nl (Onder de tab radio)

Kantoor en telefonische bereikbaarheid
Studio Sint-Oedenrode: Laan van Mariëndael 30A, Tel. 0413-471193.
Studio Schijndel: Steeg 9D. Tel. 073-5479955.


Bomen door de lucht

Dit was vanmiddag even het straatbeeld aan de Streepenstraat. Foto: Jos van Nunen

Sint-Oedenrode – Gefronste wenkbrauwen voor degenen in de wijk Dommelrode die woensdagmiddag onwetend uit het zolderraam keken en ineens een boom voorbij zagen komen. Een grote kraan stond in de Streepenstraat geposteerd om met zijn lange arm bomen en takken uit een tuin aan de Emmausstraat te vissen. Deze bomen waren door de storm van twee weken geleden flink toegetakeld en moesten daarom worden afgevoerd. Daar wisten deze experts wel raad mee!

Wijkvereniging Eerschot

Op vrijdag 2 februari liggen de kaarten voor het jokeren en rikken weer op tafel. Iedereen vanaf zestien jaar is welkom. De avond begint om 20.00 uur in Meerschot aan de Heistraat 22. Maar natuurlijk is iedereen vanaf 19.30 uur welkom want dan staat de koffie en thee al klaar.

Heb je geen geluk in de loterij? Na afloop van het kaarten gaat iedereen natuurlijk met een vleesprijs naar huis toe. Op dinsdag 6 februari wordt er weer gestart met wandelen. Dan is iedereen om 18.30 uur welkom bij Meerschot. Iedereen die het leuk vind is uitgenodigd om mee te wandelen.


Regisseur van 't Roois Theater steelt Groothertog

In een vlaag van verstandsverbijstering, waarschijnlijk veroorzaakt door ouderdom, besloot Harrie van den Brand de Groothertog van het Papgat te stelen. Deze drie meter hoge pop nam hij vorige week maandag mee bij de Gouden Leeuw. De regisseur van 't Roois Theater zag de Hertog aan voor Willemke Pap. Laatstgenoemde is toevallig de hoofdpersoon van het nieuwe toneelstuk van 't Roois Theater.

Toen Harrie over de Markt reed, zag hij bij De Gouden Leeuw de Groothertog op de veranda staan. "Daar staat Willemke Pap! Wat een aanwinst zou dat zijn!" dacht Harrie, terwijl hij de aanhangwagen met de Hertog aan zijn auto koppelde. "Ik moet geïnspireerd worden, we gaan een stuk over Willem Pap spelen, dus deze pop móet ik even meenemen, anders kunnen we het niet realiseren," verklaarde de regisseur achteraf.

Harrie: "Toen ik thuis kwam plaatste ik vol trots een vlog van mezelf en Willemke op onze toneel-whatsappgroep, maar ik kwam van een koude kermis thuis", treurt de regisseur. "Ik kreeg meteen reacties van de toneelspelers dat dit Willemke Pap helemaal niet is. Het bleek de Groothertog te zijn!", zegt van den Brand. "Bovendien was het bestuur van 't Roois Theater ook woedend, zij zeiden me dat ik de pop direct terug moest brengen."

Het komende toneelstuk van 't Roois Theater heeft alles te maken met het leven van Willemke Pap. Nou ja, ongeveer dan. Omdat het geschiedkundig misschien niet helemáál klopt, is de titel van het stuk: 'Het Verzonnen Leven van Willemke Pap.' Dit toneelstuk bevat alle elementen die de bezoeker van 't Roois Theater gewend is. Rooise humor, een hoop fantasie, een nodige portie flauwekul, heel wat spektakel en nu dus ook een Roois thema. In het toneelstuk zien we hoe Willemke Pap, eigenaar van de Papfabriek, het nogal bont maakt. Hij betaalt zijn werknemers niet, hij doet het met bijna elke vrouw uit het dorp en bovendien is zijn pap niet te vreten. Hoe en óf Willemke alle ballen in de lucht kan houden, is dit najaar te zien in het nieuwe stuk van de volwassenengroep van 't Roois Theater.

En de Groothertog, die staat inmiddels weer op de veranda voor de Gouden Leeuw. Harrie van den Brand heeft zijn excuses aangeboden aan Paul en Syreeta van de Vleuten, van de Gouden Leeuw. Zij kunnen er achteraf wel om lachen en wensen 't Roois Theater veel geluk met hun toneelstuk.


Doriene Eijkemans Lèpke van het jaar 2018

Elk jaar ontvangt een van de leden van carnavalsvereniging CC de Lèpkes tijdens de jaarvergadering de onderscheiding Lèpke van het jaar. Hij of zij ontvangt deze onderscheiding voor de jarenlange inzet voor onze vereniging.

Dit jaar is Doriene Eijkemans uit Boskant verkozen tot Lèpke van het jaar. Ze verdient deze onderscheiding voor haar werkzaamheden in het verleden en heden. Te denken valt aan: het bestuur, organisatie van het dansfestijn op vrijdag met de carnaval, dansen bij de Bobliners, het ontwerpen en maken van de grote loopgroep, spelen bij de Lèpkpel, planning van werkzaamheden maken binnen de vereniging en nog veel en veel meer.


Kopstuk Rooise Kwis verrast

Robert Barclay werd zaterdag onderscheidden door deze heren. Foto: Jos van Nunen

Stichting Papgat had tijdens de prijsuitreiking van de Rooise Kwis organisator Robert Barclay verrast. Hij werd voorzien van de oorkonde behorende bij de titel Jonkheer van de Sloef.

Foto: Patrick Sanders
Foto: Patrick Sanders
Foto: Patrick Sanders
Foto: Patrick Sanders
Foto: Patrick Sanders
Foto: Patrick Sanders

Als erkenning voor het feit dat in iedere editie van de Rooise Kwis carnavalsgerichte vragen, en met name specifieke Papgat vragen, worden opgenomen. Afgelopen zaterdag heeft de voorzitter van Commissie Titelveiling, Leo Wouters, samen met Stichtingsbestuurslid Martijn Fliervoet Roert de bij de titel behorende vlag en medaille aangeboden. Robert gaf aan zeer vereert te zijn en graag de vlag te laten wapperen aan de Boskantseweg. Vanzelfsprekend nam hij ook graag de uitnodiging aan om in december bij het volgende "Diner de Adelen" in De Beleving aan te schuiven.

Narrekapel wint Kapellenavond

De Narrekapel van KV de Narrekap heeft afgelopen zaterdagavond de Kapellenavond gewonnen.

Vanaf 19.00 uur liep De Beurs vol met muzikanten, natuurlijk met aanhang in bonte uitrusting! Die was dit keer extra bont, want het thema van de avond was Zuid-Amerikaans. Het werd een avond vol gezelligheid en muziek, met swingende optredens. Ieder derde nummer van elke kapel deed mee voor de hoofdprijs. Bij binnenkomst van de prins en zijn gevolg, speelden alle kapellen gezamenlijk een oorverdovend Willem Papbuik, onder leiding van dirigent Walter Gevers. Toen alle kapellen hun sessie hadden gespeeld, werd het podium overgenomen door de formatie Eternity. De band moest hun optreden even staken voor de prijsuitreiking. Uiteindelijk ging de Narrekapel er dus met de eerste prijs vandoor!

16 / 36

Historische beelden week 5
Herkent u de mannen op deze foto? Wij horen het graag. Mail uw reactie naar redactie@demooirooikrant.nl, bel 0413-479322 of loop eens binnen bij ons op kantoor: Heuvel 7. De koffie staat klaar.

Oplossingen historische beelden week 4:

Dit is het jongenskoor van de Sint Martinuskerk. Opgericht in 1949 door Frans van Dorst, onderwijzer van de Sint-Antoniusschool aan het kerkplein. Toen de Antoinusschool in 1952 naar Eerschot verhuisde is het koortje al opgeheven. De foto is gemaakt bij de deur van de sacristie links van de kerk. Met de mooie rode cape over de toga was het een prachtig gezicht. Op enkele na hebben we alle namen met behulp van o.a. Jan Bekkers en Jos Kapteijns . Midden boven Pastoor Schoofs, rechts boven Frans van Dorst. Foutjes en ontbrekende namen s.v.p. doorgeven aan Gijs van Aarle 0413-478173 of gijsvanaarle@gmail.com b.v.dank

Hieronder de namen van de zangers
1. ? van Genugten, 2. Ad van de Laar, 3. Jan van Lieshout, 4. Matieu Reijs, 5. Martien Wouters, 6. Theo van Stiphout, 7. Cor van Lieshout, 8. Harrie Vervoort , 9. Jan Bekkers , 10. Bert van den Berg, 11. Wim Opheij, 12. ??, 13. Adje Foolen, 14. Ben van Genugten, 15. Jozef Kapteijns, 16. Sjef Staals, 17. ? van Brussel, 18. Johan van der Aa, 18 A. Jan van der Aa, 19. Toon Ketelaars, 20. Jan Boets, 21. ??, 22. Paul Holtermans, 23. Harrie Vermeltfoort, 24. Piet van Rooij, 25. Piet van Kaathoven, 26. Bert van Wanrooij, 27. Gerard van Genugten, 28. ??, 29. Harrie van de Ven, 30. Wim Nieuwenhuizen, 31. Gerard de Koning, 32. Kees van Erp, 33. Martien van den Berk, 34. Piet Gevers.

Gijs van Aarle

Deze foto van de koorknapen van St.Martinus is gemaakt in 1948/49 bij de zij-ingang van de kerk. Dit koortje is opgericht ter gelegenheid van het Heilig Jaar 1950 of ter gelegenheid van het zilveren priesterfeest van pastoor Schoofs op 6 juni 1950. Misschien wel beide. We waren mooi gekleed met een lange witte "jurk" met een rood koord en rode mantel. We hebben een paar keer in de kerk gezongen; op het priesterkoor direct achter de communiebanken o.a. met Kerst en Pasen. Later hebben we ook boven bij de orgel gezongen. Waar ook het kerkkoor stond onder leiding van schilder Jan van de Ven.

1……. v. Genugten (Everse fam. van de Bisschop, 2. Addy van de Laar, 3. Jan van Lieshout (Veghelseweg), 4. Thieu Reijs (Lindendijk), 5. Martien Wouters † (Schijndelseweg), 6. Theo van Stiphout (Heistraat), 7. Cor van Lieshout (Veghelseweg), 8. Harrie Vervoort (Fitselsteeg), 9. Jan Bekkers (Veghelseweg), 10. Bert van den Berg, 11. Wim Opheij (Zwembadweg), 12. ? Niet goed zichtbaar, 13. Ad Foolen, 14. Ben van Genugten (Veghelseweg), 15. Jos Kapteijns (Sluitappel), 16. Sjef Staals, 17. Tonny van Brussel (Ster winkel Molenwiel), 18. Johan van der Aa, 18a. Jan van de Aa (Lindendijk), 19. Toon Ketelaars (Eerschotsestraat), 20. Jan Boets, 21. ???, 22. Paul Holtermans (Kofferen), 22a. Martien de Koning (Eerschot), 23. Harrie Vermeltfoort, 24. Piet Van Rooij † (Cathalijnepad), 25. Piet van Kaathoven (Heistraat), 26. Bert van Wanrooij † (Nijnsel), 27. Gerard van Genugten (Hoeve Kruiseik), 28.???, 29. ?? v.d.Ven (Spank), 30. Wim Nieuwenhuizen, 31. Gerard de Koning † (zoon melkboer), 32.Kees van Erp (zoon Kneel Cafe Kofferen), 33 Martien v.d.Berk † (Helmuszn Lindendijk), 34. Piet Gevers †.

Jos Kapteijns

Derde van links: mijn broer Jan van Lieshout. Dezelfde rij rechts: Cor van Lieshout. Verder herken ik Harrie Vervoort en Coen Bekkers.

Hannie van Doorne - Van Lieshout


Tommie is een lieve en energieke kruising Shih Tzu van 8 jaar oud. Hij vindt het heerlijk om te wandelen en te spelen. Als hij zijn energie kwijt is, kan hij ook rustig gaan liggen en neemt hij graag knuffels in ontvangst.

Tommie doet het goed met andere honden en katten en ook kan hij prima samenleven met kinderen, groot en klein.
Het enige minpuntje is dat Tommie niet goed alleen thuis kan zijn. Hij gaat dan piepen en blaffen. Mogelijk kan hij wat langer alleen thuis zijn als men ermee oefent en langzaam uitbouwt, maar desondanks zoeken we voor hem een baasje die veel thuis is en veel tijd kan besteden aan Tommie.

Dan heb je vast en zeker een ontzettend leuk maatje aan deze actieve schat. Kom jij kennismaken met hem? Dierenopvangcentrum Hokazo, Lange Goorstraat 6, 5406 XE Uden.


Corporaties presenteren prestatieafspraken

Corporaties presenteren prestatieafspraken

Aan de hand van een vijftal vragen bespraken woningcorporaties donderdag tijdens een beeldvormende avond met politiek wat die van hun kunnen verwachten.

De vijf vragen gingen over het tekort aan sociale huurwoningen, de actie die de corporaties hierop gaat ondernemen, met welke corporaties afspraken zijn gemaakt, de oorzaken van het tekort en de plekken waarop gebouwd kan gaan worden. Op korte termijn gaat Woonmeij zo'n honderd tijdelijke, extra sociale woningen bouwen. In de komende tien jaar zouden er in Meierijstad minstens 440 nieuwe sociale woningen bij moeten komen. De noodzaak is duidelijk: de gemiddelde wachttijd is 50 maanden, voor elke woning komen gemiddeld meer dan 100 reacties binnen. De belangrijkste reden voor het tekort aan sociale huurwoningen is niet geld, maar grond. Een opgericht 'aanjaagteam' bekijkt per kern wat nodig is. Verschillende politieke fracties reageerden teleurgesteld en gefrustreerd op de presentatie. De presentator kon weinig concrete antwoorden geven op hun vragen, daarnaast mochten de fractieleden geen politiek-inhoudelijke vragen stellen omdat het geen commissievergadering was, maar een beeldvormende avond. Bovendien klonk door dat het hun wat lang ging duren. Kees van Limpt (SP) "Hier zou veel meer vaart in moeten komen". Omdat het politieke besluit over de prestatieafspraken in december al was genomen, vroeg men zich ook af welke invloed de politiek nog op het verloop zou kunnen hebben. Laurens van Voorst (HvS) neemt dit mee naar de agendacommissie om het weer op de politieke agenda te krijgen.


18 / 36

19 / 36

Kerkberichten

Sint Antonius Nijnsel
Zo 04/02: Eucharistieviering om 11.00 uur met gemengd koor. Intenties: Gerard Sijbers, Nel van Hastenberg- Smits, Diny Vos- Steenbakkers, Mieke Smits- Hulsen, Theo Verbakel, Drina Merks- Geven.
Di 06/02: "09.00 u: Eucharistieviering.

Odendael
Zo 04/02:
Eucharistieviering. Intentie: Jo Kluijtmans van Aggelen.
Di 06/02: Rozenhoedje bidden in de stilteruimte om 19.00 uur.

Sint Genoveva-kerk, Breugel
Do 01/02:
18.15 u: Rozenhoedje, 18.30 u: Eucharistieviering, aansluitend stille aanbidding.
Zo 04/02: 09.30 u: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor, Blasiuszegen, Kinderwoorddienst. Intentie: Ad Versantvoort, Miny van de Ven-Winkelman, Karel en Elisabeth Faessen-van Tilburg, Miet Foolen, Han Verhagen, Jan Versantvoort.
Do 08/02: 18.15 u: Rozenhoedje, 18.30 u: Eucharistieviering, aansluitend stille aanbidding.
Za 10/02: 18.30 u: Eucharistieviering m.m.v. Rob van Stuivenberg.
Zo 11/02: 09.30 u: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Intentie: Ietje van Dinther-Raeven, John Meulendijks, Lies Sanders-van den Boogaart, Jan Streur, Willemien Merks-Roestenburg, Truus van den Tillaart, Marieke van der Lande-Wijnands, Annie van der Eerden-van Sleuwen.

P.K.N.
Zo 04/02:
10.00 u: Dienst in Son, Ds. B. Stigter. Carrouseldienst + Kindernevendienst

Sint Petrus' Banden, Son
Tot nader order vinden de vieringen plaats in de Sint Genoveva-kerk in Breugel.
Vr 02/02: Eerste Vrijdag van de maand, 08.30 u: Eucharistieviering.
Za 03/02: Geen Eucharistieviering.
Zo 04/02: 09.30 u: Peuter- en kleuterviering in het Parochiebureau, Kerkplein 7, 11.00 u: Eucharistieviering .m.v. het Sons Parochiekoor. Intenties: Herman Benning, Riet Passier-Swinkels (1e jaargetijde), Truus van Bussel- Franssen, Mien Heijmans-van Uden, Harry van den Berg, Jo Cleophas, Jan van Nostrum en Sjaantje van Nostrum, overleden ouders Van den Hurk-Merks.
Za 11/02: 18.30 u: Eucharistieviering.

Heilige Martinuskerk Olland
Za 03/02:
eucharistieviering met kerkkoor.

Martinuskerk
Za 03/02:
18.30 u: Eucharistieviering met Het Goede Herder koor. Intenties: Theo en Leentje van den Berg-Dierking; Anton van Kleef; Tonny van 't Hof – van den Tillaart en Jan van 't Hof; Adriaan Ketelaars en Anna Ketelaars – Kremers; Jan van Acht.
Zo 04/02: Vijfde zondag door het jaar 09.30 u: Eucharistieviering met Het Martinuskoor. Intenties: André van Hoof; Annie van de Laar; Tonny de Brouwer-Russens; Wim van Rooij; Tiny van den Biggelaar; Henk Janssen; Harrie en Jo van Dongen – Vos; Jan Lathouwers; Johannes Hurkx; Josine en Jan Michels – Raaijmakers; overleden familieleden Raaijmakers – Michels; overleden ouders Ploegmakers en zoon Leo; Coby Verhagen – Schepens; Jan en An Schepens – van der Velden; Martien Verhagen; Kees Schepens; Annie Schepens – Claassen; Han Corsten; Martien Dortmans, overleden ouders Dortmans – van Genugten en overleden familie; overleden ouders Dobbelsteen – Donkers en overleden familie; Zus van de Laar – van Heertum en overleden ouders van de Laar – Vemeltfoort; Harrie Schepens en zoon Mari, 10.00 u: Peuter/Kleuterviering in de dagkapel en het zaaltje van de Goede Herder Kerk. Thema is "Groot Feest"
Maandag, donderdag en vrijdag 09.00 uur: Eucharistieviering in de dagkapel van De Goede Herder kerk.
Di 06/02: 09.00 u: Eucharistieviering in de Heilige Antonius van Padua kerk te Nijnsel.
Wo 07/02: 19.00 u: Eucharistieviering in de Heilige Ritakapel te Boskant. Intentie: Dora van Hastenberg.


Veel belangstelling voor expositie fotogroep 'De Vriendschap'

Deze foto is gemaakt door lid van de fotogroep Jan Roché Foto: Jan Roche

De leden van fotogroep 'De Vriendschap' kunnen terugkijken op een geslaagd weekend. Een weekend bij De Loop'r in Olland, waarin ze hun tweede foto expositie onder het thema 'Natuur in beeld' hebben gehouden.

Veel lovende woorden van de bezoekers over de expositieruimte en de inrichting er van en ook veel ooh's en aah's over de kwaliteit van de foto's die werden tentoongesteld. Natuurlijk waren er wat op- of aanmerkingen. Gezonde 'kritiek', te gebruiken bij de opzet van toekomstige exposities, zodat we nog meer kwaliteit kunnen aanbieden!

Door het merendeel van de bezoekers is een top 3 samengesteld. Na verwerking van alle gegevens bleek dat foto nummer 17, de foto met de drie groene kikkers van Jan Roché, op plaats nummer 1 is geëindigd. Foto 39, 'Gerbera's in een waterdruppel, gemaakt door Marry van Wijk eindigde als tweede en foto 55, het (naar links kijkende) roodborstje is spiegelend water, gemaakt door Harrie van den Oever, eindigde als derde.

Voor de Ollandse jeugd was er door de organisatie een "speurtocht" georganiseerd. De opdracht was om aan de hand van een (kleine) afdruk van een gedeelte van een foto de originele foto er bij te zoeken. Er is veel speurwerk verricht; goed speurwerk want een groot aantal jongens en meisjes hadden een 100% score. Uit die groep zijn 2 winnaars getrokken die in de prijzen zijn gevallen: Puck Foolen en Frans van Esch.

Ook door de bezoekers was een foto te winnen. Tegen een geringe vergoeding van 1 euro konden ze meedoen in de trekking op zondagavond, direct na afloop van de expositie. Liefst 3 foto's kregen op deze manier een nieuwe eigenaar: Foto 1, Branding, gemaakt door Paul van den Berk wordt eigendom van de familie van Kessel uit Sint-Oedenrode; foto 17 (winnaar publieksprijs) wordt eigendom van Lia Bekkers uit Sint-Oedenrode en foto 48, een roodborstje pronkend op een tak, wordt eigendom van Sylvia van Deursen uit Geldrop.

50+ dansavond

Op zaterdag 3 februari heeft de K.B.O. een dansavond georganiseerd in de grote zaal van Odendael te Sint-Oedenrode. Aanvang 19.30 uur, met live muziek van Ad Goossens.

De entree bedraagt twee euro per persoon. Het gaat gegarandeerd een gezellige dansavond worden. Heeft u interesse? Kom gerust want eenieder is van harte welkom. Overigens is het iedere woensdagmiddag en iedere eerste zaterdag van de maand gezellig dansen in Odendael. Ook daar is iedereen natuurlijk van harte welkom. De K.B.O. hoopt iedereen te mogen ontvangen op zaterdag 3 februari.

Filmavond Odendael

Er wordt binnenkort weer een film gedraaid in Odendael. Op donderdag 1 februari zal de film Young Victoria te zien zijn voor iedereen die dat wil. De aanvang van de film is 19.00 uur en de zaal is geopend vanaf 18.30 uur.

Engeland, 1837. De jonge koningin Victoria (Emily Blunt) heeft moeite om zich aan te passen aan de strenge etiquette van het Britse hof. Daarnaast zijn er zoveel andere taken die haar aandacht vragen dat haar vrijheid ernstig te lijden heeft. Maar met de aanwezigheid van de Duitse prins Albert lijkt dat anders te worden. Indrukwekkend kostuumdrama. De entree bedraagt vier euro inclusief koffie of thee tijdens de pauze.

Elde College haalt €12.443,60 op

Foto: Jos van Nunen

In de week voor de kerstvakantie hebben alle leerlingen van het Elde College op verschillende manieren geld ingezameld voor het goede doel. Dit jaar haalden ze geld op voor de Stichting 4Kenya, die kansarme kinderen in Kenia een kans geeft een beroepsopleiding te volgen.

Afgelopen maandag, op 22 januari, werd de cheque met het eindbedrag overhandigd aan Annelie Smits, die namens 4Kenya naar het Elde College was gekomen. Vol trots ontving zij de cheque van maar liefst €12.443,60. Hiermee kunnen heel erg veel aankomende studenten geholpen worden.

De cheque werd overhandigd door Michel Dankers, de voorzitter van het College van Bestuur. De heer Dankers overhandigde de cheque in de klas die het meeste geld had opgehaald. TK1B ging er met de eer vandoor, zij haalden met z'n allen €765,77 op. Als dank voor deze geweldige prestatie ontvangen zij binnenkort overheerlijke taarten om het te vieren.

Groepen in gesprek over paracommercie

Als je zin hebt in een pilsje buiten de deur, ga je dan naar een café of naar de sportkantine of naar het gemeenschapshuis waar dat pilsje goedkoper is? Of als je een compleet feest wil organiseren buiten de deur? Begin vorig jaar leek het nog een probleem van formaat, toen 't Spectrum in Schijndel onder vuur kwam te liggen wegens para-commerciële activiteiten. De aanleiding daarbij was het feit dat daar goedkoop lunches werden aangeboden, waarmee ze ook nog eens adverteerden op hun website. Donderdagavond, tijdens een beeldvormende avond in het bestuurscentrum, ging het voornamelijk over alcohol.

Na inspraak over het onderwerp door horeca en een van de sportverenigingen, gevolgd door een toelichting door beleidsmedewerker Saskia Maltha van de gemeente, gingen gemeenteraadsleden en andere betrokken partijen in vier groepen om de tafel. Doel: welke onderdelen van paracommercie moeten in extra regels in een algemeen plaatselijke verordening (APV) worden vastgelegd? Tegen de achtergrond van de discussie over 't Spectrum was de uitkomst best verrassend. De groepen hadden er wel wat ideeën over, bijvoorbeeld over het loskoppelen van de schenkingstijden en de openingstijden. Maar vooral vertrouwen in het gezonde verstand, de goede verstandhouding met de horeca en de verschillen van de situatie ter plaatse. Als er bijvoorbeeld geen horeca in de buurt is, zal je eerder een alternatieve locatie nemen. Eén van de werkgroepen vroeg zich zelfs af of er eigenlijk wel een probleem was. Hun advies: "Niet dichtregelen. Alleen bij eventuele excessen ingrijpen".

Mona Keijzer bezoekt Noordkade

Maandagmiddag bracht staatssecretaris Mona Keijzer een bezoek aan de Noordkade. Samen met burgemeester Kees van Rooij kreeg ze een rondleiding door eigenaar Stefan van de Ven, die enthousiast vertelde over het voormalige fabriekscomplex waar ze met een concentratie food-ondernemers een reuze eigentijdse publiekstrekker hebben opgezet.

Keijzer toonde zich enthousiast, maar niet echt verrast door wat ze te zien en te horen kreeg. "Overal in Nederland zie ik prachtige resultaten van wat mensen samen voor elkaar krijgen. Hier in het bourgondische Brabant komt daar natuurlijk ook een stuk gezelligheid bij. Of ik al eerder zoiets gezien heb als de Noordkade? Nee, maar dat geldt ook voor de andere samenwerkingsvormen die ik heb bezocht. Je kunt ze niet met elkaar vergelijken, ze zijn allemaal uniek. Van de andere kant is er wel veel herkenning van onderwerpen waar we in de (Tweede, red.) kamer discussie over hadden, zoals franchise en statiegeld. Nu ik Staatssecretaris ben, zie ik het ook in de praktijk."

Burgemeester Van Rooij maakt kennis met jongerenwerk

Foto: Jos van Nunen

In de kennismakingsronde door Meierijstad van burgemeester Kees van Rooij was dinsdag het jongerenwerk aan de beurt.

Foto:

Dat vond plaats in jongerencentrum De Kluis aan de Noordkade, rond een groot bedieningspaneel waarmee de stroomvoorziening van het voormalige fabriekscomplex werd geschakeld, ludiek omgebouwd tot tafel. Medewerkers van Ons Welzijn, onder wie jongerenwerkers, stelden zichzelf voor, mochten zeggen waar ze het meest trots op waren maar ook waar ze in de praktijk tegenaan liepen. Van Rooij, wethouder Menno Roozendaal en de medewerkers bestookten elkaar met vragen. De medewerkers maakten ook gebruik van de gelegenheid om hun meest dringende wensen aan het college kenbaar te maken. Een daarvan was een aanspreekpunt bij de gemeente, als Ons Welzijn tegen een situatie aanloopt waarbij acuut iets moet gebeuren. Binnen de deskundigheidsdisciplines waren de lijntjes al kort, maar naar de gemeente nog niet. Van Rooij neemt dat signaal mee naar het college.

Oprichting lees- en luisterclubs

Samen inspiratie opdoen in een leesclub geschiedenis of een luisterclub klassieke muziek? Reserveer dan maandag 5 februari in je agenda. Dan kun je meer informatie krijgen over beide groepen. Voor de leesclub is dat van 10.00-12.00 uur in de bibliotheek van Sint-Oedenrode –aan de Deken van Erpstraat 1- en voor de luisterclub is de bieb van Veghel –aan de Markt 1- van 14.00-16.00 uur geserveerd.

De informatiebijeenkomsten in de genoemde bibliotheken zijn een initiatief van de bibliotheek samen met de landelijke organisatie Senia. Deze stichting brengt mensen met eenzelfde culturele interesse bij elkaar, in dit geval is dat een leesclub geschiedenis en een luisterclub klassieke muziek. Het gaat om groepen van 6-8 personen, die zeven keer per jaar bij elkaar komen. Senia levert het studie-en discussiemateriaal aan de hand van zogenaamde lees- en luisterwijzers. Het is duidelijk geen cursus maar een manier om met elkaar van gedachten te kunnen wisselen over een gekozen boek of een muziekstuk. Op de website www.senia.nl staat bij de rubriek 'Leesgroepen' meer over de boeken waarvoor al leeswijzers beschikbaar zijn en bij het kopje 'Muziek' meer informatie over de luisterwijzer en – voor de liefhebbers – alvast wat fragmenten die via een link naar internet al beluisterd kunnen worden. De informatie over de werkwijze en de kosten wordt gegeven door ambassadeurs van Senia. Belangstellenden zijn van harte welkom. Aanmelden is niet nodig.

De kleinste carnavalsclub van heel Meierijstad

De drie hele leden van de kleinste carnavalsclub!

Sinds kort bestaat er een nieuwe carnavalsclub in Meierijstad, de O.i.m.B. (Ongelijk is met Bulten). Met slechts drie leden (Rob, Bas en Annette) is dit de kleinste carnavalsclub van Meierijstad.

De campagne is gestart en daar was ook wethouder Van Rooijen (r) bij aanwezig. Foto:

"Vier weken geleden zaten wij bij Annette en Bas thuis. Zij zijn een stel en ik ben de broer van Annette. Wij hadden het over de carnaval en onze plannen hiervoor. Je dolt wat en je maakt wat geintjes, het resultaat: O.i.m.B.! Wij bedachten om de eerste carnavalsclub van Meierijstad te worden en in alle kernen te gaan kijken wat de leuke feesten zijn voor, tijdens en na carnaval", vertelt Rob Verhaaf. De naam van de club is een grappige uitspraak van een bekende van en dat vinden ze daarom perfect passen.
Het drietal wil carnaval op een andere manier beleven, zonder verplichtingen. Nu kunnen ze zelf beslissen of ze wel of niet naar een feestje willen. In de carnavalsclub moet dan ook niets en is iedereen welkom. "Carnaval is een prachtig feest waar veel plezier wordt gemaakt en dat willen wij als club graag blijven doen", legt Rob uit.
Hoewel de club nog maar net bestaat, hebben ze wel al een leuk clubjasje, gesierd met pauwenprint, en een groen speldje. Ook hebben ze een motto: 'samen plezier maken en hebben.'

Start glasvezelcampagne Meierijstad

Maandag is het startsein gegeven voor de glasvezelcampagne in Meierijstad en St. Michielsgestel. Vanaf 19 februari kunnen de inwoners van beide gemeenten zich inschrijven voor een glasvezelaansluiting. Zij kunnen hiervoor terecht bij Glasvezel Buitenaf.

Mabib en Glasvezel buitenaf gaan vanaf vandaag verder onder de naam Glasvezel buitenaf. Beide partijen werkten al langere tijd samen en nu is er gekozen om onder één naam verder te gaan. Dit heeft verder geen gevolgen voor het aanbod en de voorwaarden richting de inwoners en bedrijven in het buitengebied van Meierijstad en St. Michielsgestel.

Iedereen persoonlijk informeren
Om de inwoners en bedrijven goed te informeren, organiseert Glasvezel buitenaf in de week van 5 maart een aantal informatieavonden. Hiervoor ontvangen de inwoners en bedrijven die tot het buitengebied horen, een persoonlijke uitnodiging. Als op 7 mei 50% deelname is gehaald, dan wordt er glasvezel aangelegd in het buitengebied.

Over Glasvezel buitenaf
De ambitie van Glasvezel buitenaf is om iedereen in het buitengebied toegang te bieden tot snel internet. Inmiddels is Glasvezel buitenaf actief in verschillende provincies en heeft het 20 succesvolle glasvezelcampagnes afgerond. Hierdoor hebben al 70.000 huishoudens en bedrijven in Overijssel, Gelderland, Utrecht en Brabant de beschikking over toegang tot snel internet via het glasvezelnetwerk. Glasvezel buitenaf is op dit moment de enige partij die op deze schaal glasvezel aanlegt in het buitengebied.

VVD Meierijstad nodigt u uit

De VVD raadsleden en burgercommissieleden zijn op dinsdag 6 februari te gast bij Adagium Bedrijfsoverdrachten Marshallweg 5 in Veghel.

VVD Meierijstad nodigt u samen met de eigenaar, Albert Dominicus, uit voor een presentatie over familiebedrijven. Aansluitend bespreekt men de actuele raadsonderwerpen. Graag tot ziens op 6 februari om 20.00 uur.

Kamers vol parfum

Thea Wagemakers. Foto: Kim Verstappen

Kamers vol parfum

Voorheen noemde ze het de parfumkamer, maar er is nu zo veel bijgekomen dat het is omgedoopt tot parfummuseum. Thea Wagemaker heeft namelijk een grote parfumcollectie van rond de vijfduizend flesjes en alles wat daar bij hoort.

Flesjes, honden- en kattenparfum, armbandjes, kerstballen, als het iets met parfum te maken heeft is de kans groot dat Thea het in huis heeft. Ze spaart namelijk niet alleen de parfum zelf, maar ook alles wat eromheen zit. De parfum gebruiken doet ze niet. De verzameling zal later aan haar kleindochter worden gegeven.

Begin
In 1971 hadden Thea en Joop, haar man, een café in Nijnsel, later kwam hier ook nog een videotheek bij. Voor het personeel kocht Thea wel eens een geurtje en nadat ze een bak voor alle miniatuurflesjes had gekregen begon het verzamelen. "Mensen die dat zagen vroegen of ik er nog meer wilde en voordat ik het wist had ik al meerdere letterbakken vol."

"Ik vraag wel eens bij winkeltjes of ze wat leuks voor me hebben"

Schriftje
Thea heeft een schriftje vol met foto's van haar collectie. Dit noemt ze haar 'fotoboekje' en die neemt ze altijd mee op reis. Wanneer ze dan in winkeltjes komt waar ze parfum verkopen laat ze het fotoboekje vaak ook nog eventjes zien. "Ik vraag wel eens of de winkeltjes misschien iets leuks voor me hebben. Het gebeurt dan wel eens dat ze 'nee' zeggen en dan blijf ik ook altijd beleefd. Vaak als ik dan vertel dat ik een verzameling heb en het fotoboekje laat zien gaan ze vaak kijken of er toch niet nog iets is." Als ze wel iets mee krijgt, bedankt ze de mensen ook hartelijk. Regelmatig gaat ze nog terug om hen iets lekkers te geven. "Ik liet hier in de snoepwinkel van die puntzakjes met Haagse hopjes maken en die nam ik mee. Als ik dan ergens iets kreeg, gaf ik iets lekkers als bedankje." Ook heeft ze al regelmatig doosjes bonbons meegenomen om uit te delen.

België
"Wij waren naar Blankenberge geweest en van daaruit gingen we naar Antwerpen. Onderweg moest ik heel erg nodig naar de wc. We hebben toen besloten om in dat stadje te overnachten, want er waren daar drie parfumwinkels. Ik ging naar de eerste, maar die had niks voor me. De tweede ook niet. Ik kom bij de derde en daar stond een oudere man. Ik vertelde hem over mijn verzameling en hij vertelde mij op zijn beurt dat de parfumerie van zijn dochters is, maar dat hij nog wel iets voor me heeft. Ik heb toen een grote fles gekregen. Daarna zei hij dat ik terug moest komen wanneer hij thuis was omdat hij nog een hele doos miniatuurtjes had van zijn overleden vrouw. Wij zijn toen naar hem terug gegaan met een fles wijn en ik heb dertig flesjes gekregen. Ik vroeg wat hij ervoor wilde en hij zei dat ik maar een kleinigheidje voor zijn kleinzoon moest geven. 'Een euro per stuk.' Daarna gaf hij me nog wat verschillende flesjes voor een tientje. Ik was dus helemaal blij op de terugweg!"

Foutje
Toch gaan de aankopen niet altijd goed. "Ik was in Vietnam en ik zei tegen mijn man 'kijk een klein winkeltje.' Ik was daar binnen en dacht dat ik flesjes van Calvin Klein (CK) kocht. Een meter verder kwam ik erachter dat ik een nepper had gekocht. Op de verpakking stond OK in plaats van CK." Ook dacht Thea een keer bij een parfumbeurs een oud luchtje te kopen. Later bleek het dat het verkeerde geurbuisje in de verpakking was gedaan.

Weg
Van Thea mag iedereen dit zien. Maar niet meer dan twee of drie, dan is ze het overzicht kwijt. "Als er te veel mensen komen kijken raak ik dingen kwijt. Wij zijn naar Amerika geweest en daar heb ik drie flesjes parfum gekocht; een witte, zwarte en een gele. De witte en het zwarte flesje heb ik nog, maar het gele niet. Het gele tasje heb ik wel, maar de witte niet. Dat komt door mensen die komen en ook verzamelen en dan iets meenemen."

Verzamelen
Voor haar parfumverzameling bedankt ze Annemiek en haar team hartelijk. Toch is dit niet het enige dat ze in huis heeft. Ook haar collectie theeserviesjes is niet al te klein. Het zal in het bloed zitten, want net als zij heeft ook haar zoon een verzameling. Hij verzamelt namelijk strips.
Heeft u een verzameling waar u over wilt vertellen? Meld het bij onze redactie via redactie@demooirooikrant.nl


Overwintering

'Kom, we zijn aan een overwintering toe,' zegt mijn vriendin Claudia. Mijn god, Nova Zembla, schiet er als eerste door mij heen. Gevolgd door: met de noorderzon vertrekken? Zon spreekt me dan wel weer aan, want warmte is wat ik nodig heb. 'We gaan naar de Canarische eilanden,' zegt ze en duwt de tickets van een goedkope last minute onder mijn neus.

En al gaan we maar voor tien dagen, overwintering klinkt nu bij voorbaat al als een eindeloze ontsnapping aan een land waar de Elfstedentocht nog altijd tot de ijselijke mogelijkheden behoort en mijn liefde verloren ging. We vertrekken in de gure wind en striemende regen bij een temperatuur net boven nul. Vijf uur later staan we zonder jas op de luchthaven van Tenerife in de subtropische zon.

'Je ligt levend te verbranden,' waarschuwt Claudia. 'Kom, ik smeer je eerst fatsoenlijk in.' Onwillig laat ik haar begaan. Het voelt goed die zonnestralen op mijn hongerige huid. Daar moet naar mijn idee geen vettig laagje factor 30 tussen. Na een ontbijtje met Spaanse churros, die we als twee schoolmeiden dubbelzinnig giechelend in warme chocolade dopen, zijn we meteen naar het strand gegaan, vast van plan geen minuut van onze kostelijke tijd te verspillen. Het is even wennen aan het zwarte lavastrand, op een plek waar je iets parelwits had verwacht. De opmerking over 'levend verbranden' had een rilling over mijn rug laten lopen. Verdiende loon? Mij viel evengoed wel een en ander te verwijten. Het was niet alleen Franks schuld, dat onze relatie stukgelopen was.

Groene papegaaien die als bezetenen de palmbladeren in de patio als glijbaan gebruiken. Ik had ze eerder gezien. Loros, Tenerife is er beroemd om. Dwars door hun luidruchtige spel heen, kruis ik mijn armen behaaglijk over mijn buik. Mijn gedachten zijn bij Frank. Hij zou van dat speelse dollen genoten hebben. Maar het is over en uit. Het is me in de wakkere uren vannacht allemaal glashelder geworden en het is me gelukt mijn geliefde los te laten. Niet hij mij, ik hem. Dat voelt meteen anders.
Het was een prima idee van Claudia. Het is echt goed weg te zijn uit de donkerte van kletsnat Nederland en het niet aflatende, cirkelende gepieker in mijn hoofd. Tijdelijk, dat wist ik wel. Je neemt jezelf nu eenmaal mee. Hoe vaak had ik dat niet tegen anderen gezegd als die, in mijn ogen althans, trachtten weg te lopen voor hun problemen. 'Je kunt jezelf niet ontvluchten, al zit je met een cocktail onder een palmboom op een bounty eiland, je ontkomt er niet aan alles eerlijk onder ogen te zien.' Hoe vaak was dat een behoorlijk arrogant en leeg advies? Nee, dan Claudia, die had al die eigenwijsheden lekker voor zich gehouden en was kordaat iets fijns gaan regelen. Overwinteren. 'We zijn toe aan een overwintering', had ze gezegd. 'We', niet: 'Jij bent toe...'. Nee, 'wij', waarmee ze zichzelf dienstbaar ter beschikking stelt aan een vrouw met een gebroken hart. Ik voel me dankbaar met zo'n schat van een vriendin. Toch moet ik het zelf doen. Zelf de draad weer oppakken, niet kniezen. Ervan leren en leven.

'Ik heb Frank uit mijn hoofd gezet,' zeg ik 's avonds in de tapasbar. 'Het is voorbij. Overwintering, goed idee! Het slachtoffertje is als sneeuw voor de zon gesmolten.'
Claudia glimlacht wijs.

Emmy van Haastrecht
Reageren? schrijvers@impesant.nl


Ingesneeuwd!

En dan komt januari. Deze maand is bij ons, in Kappl, over het algemeen de koudste wintermaand. De temperaturen kunnen zakken tot -20 graden. De eerste weken van januari hebben we deze waarden niet gehaald en is het aanzienlijk warmer geweest. Niet erg, vonden we, lekker aangenaam. Stormachtig zoals in Nederland hebben we het in januari ook een paar keer gehad waardoor de skigebieden in ons dal buiten bedrijf werden gesteld. Vele van jullie hebben vast wel de beelden van de stoeltjesliften gezien op het journaal. Voor de mensen die erin zaten geen prettige ervaring.

Na deze perikelen begint het bij ons op vrijdag 19 januari te sneeuwen. Onafgebroken. Dit gaat door op zaterdag en dan kijk je de volgende dag uit het raam, het is dan zondag, en nog steeds sneeuw. De meesten van jullie denken dan, dat hoort er toch bij? jullie moeten ervan leven! Ja klopt, maar als je dag na dag ruim 40 centimeter sneeuw weg mag ruimen gebeurt er toch wel iets in de omgeving. Op een vlakke ondergrond doet dit niet veel maar op schuine hellingen houdt de sneeuw niet goed meer als de hoeveelheid en dan ook de druk te hoog wordt. Het lawinegevaar werd opgeschaald naar niveau 5 op een schaal van 5. Overwogen is dan ook om zondag het gehele dal af te sluiten zodat er geen verkeer meer is en ook geen extra trillingen die de sneeuw in beweging kunnen zetten, lawines. Om 19.00u is het zover. Het gehele dal wordt afgesloten wat inhoudt dat er op de dalwegen op verschillende plaatsen slagbomen de gehele weg versperren. En dan…..wordt het stil en sneeuwt het nog steeds. Iedere 8 uur worden we via whattsapp en email op de hoogte gesteld wat de lawinecommissie besluit. Skigebieden blijven op maandag dicht, scholen gesloten. Op maandagavond begint het langzaam te stoppen met sneeuwen. We krijgen op dinsdagmorgen om 8 uur het bericht dat de wegen toch weer opengemaakt worden. Na een controle vlucht met helikopters wordt de dalweg om 12 uur weer vrijgegeven. Het duurt nog tot laat in de avond voor het normale leven weer op orde is, bedrijven bevoorraad, sneeuw geruimd enz. De dagen erna is het stralend weer en alleen de sneeuwwallen langs de wegen doen ons nog herinneren aan de hevige sneeuwval. Ook voor ons een hele aparte ervaring die gelukkig maar 36 uur heeft geduurd. Op naar februari, voor de oostenrijkers de sneeuwmaand. Laat ons verrassen!

Liebe Grüße aus Kappl,

Familie Termeer

De vierde ronde: commissie ceremonies

De commissie ceremonies Foto: Lisa van de Ven

De voorbereidingen op de SamenLoop voor Hoop Sint-Oedenrode zijn in volle gang. Tientallen vrijwilligers dagdromen al over de ideale SamenLoop en werken hard aan het verwezenlijken van die droom. DeMooiRooiKrant licht de komende maanden de verschillende commissies uit. Deze keer zijn we op bezoek bij de commissie ceremonies.

Thea van der Schoot en Will van der Linden schuiven aan op kantoor. Vol enthousiasme beginnen zij te vertellen over hun bezigheden met deze commissie. "Dat doen we natuurlijk niet alleen. We hebben een prachtig team. Samen met Ingrid Gevers, Ans van der Linden, Marianne Hellings en Sengha van Middegaal proberen we er het mooiste van te maken," vertelt Will.

De commissie ceremonies is, zoals de naam al doet vermoeden, bezig met alles omtrent de verschillende ceremonies tijdens de SamenLoop voor Hoop 2018. Daarbij gaat het om de openingsceremonie, de kaarsenceremonie en de sluitingsceremonie. "Wij willen de verschillende ceremonies zo goed mogelijk invullen. Daarbij houden we natuurlijk rekening met de wensen van de lopers én natuurlijk de eregasten," vertelt Thea. "Je moet dan denken aan de ontvangst, het programma tijdens deze ceremonies, de muziek, de sprekers en noem maar op. Daarbij gaan we natuurlijk in gesprek met de andere commissies. Samen kunnen we brainstormen en zorgen we dat alles zo soepel mogelijk verloopt," aldus de twee commissieleden.

"Het zullen bijzondere, maar ook emotionele dagen worden. Zo worden bij de kaarsenceremonie honderden kaarsenzakken geplaatst en worden alle omwonenden gevraagd om hun lichten uit te doen en kaarsen voor de ramen te plaatsen. Dit zal absoluut een heel bijzonder beeld gaan geven," vertelt Thea. "Op dit moment zijn wij met alle drie de ceremonies druk bezig. Dat proberen we overzichtelijk te verdelen," vult Will aan. "Dan houden we het overzicht en kunnen we ons helemaal richten op bepaalde tijdstippen en alles zo bijzonder mogelijk neerzetten. De saamhorigheid van onze gemeenschap is maar wat belangrijk en dat moet ook juist op deze dagen naar voren komen. Samen staan we sterk."

Steunpunt zoekt vrijwilligers

Het Steunpunt Vrijwilligerswerk van Welzijn De Meierij is steeds op zoek naar vrijwilligers voor uiteenlopende vragen in Schijndel en Sint-Oedenrode. Ook deze keer hebben we enkele interessante vacatures van de vacaturebank voor u uitgelicht.

Voorzitter bij Hartstichting comité Sint-Oedenrode
Als voorzitter heb je de volgende taken: het organiseren van de jaarlijkse activiteiten (collecte week in april, informatiestand op de Rooise fietsvierdaagse in juli) samen met 2 vaste medewerkers en 12 wijkhoofden. Er zijn 2 vergaderingen per jaar waar samen met de wijkhoofden overleg wordt gepleegd. Een keer in de 3 a 4 jaar wordt er een informatieavond/collectantenavond georganiseerd waarbij de collectanten worden bedankt voor haar bijdrage voor de Hartstichting. Werktijden zijn in overleg. (vacaturenummer 17983)

De Zonnebloem zoekt bezoekvrijwilligers
De Zonnebloem is op zoek naar vrijwilligers die ouderen en mensen met een fysieke beperking willen bezoeken. Gezellig samen een kopje drinken, tijd voor een gezellig praatje of een wandeling maken of samen een gezamenlijke hobby oppakken. Werktijden zijn minimaal 2 uur in de 3 weken. (vacaturenummer 10933)

Voor aanmelding of informatie kunt u contact opnemen met het Steunpunt Vrijwilligerswerk van Welzijn De Meierij; u kunt bellen (073 – 5441400) of mailen (vrijwilligerswerk@welzijndemeierij.nl).
Bezoek ook onze website voor alle andere vacatures en activiteiten (www.welzijndemeierij.nl).


Klimmen tegen MS

Foto: Mees van Dijk

De spinningruimte in Basic-Fit vulde zich zondag met sporters die klaar waren om alles te geven. Met sfeervolle lichten, livemuziek en een gezellige organisatie deed iedereen maar al te graag mee. Hiermee haalt team Passion, die op 10 juni Mont Ventoux gaat beklimmen, geld op voor Klimmen tegen MS.

Dit is een stichting die erop doelt om de kwaliteit van leven voor mensen met Mutiple Sclerose (MS) te verbeteren. "Mensen helpen ons met veel plezier mee om aandacht op te wekken voor MS'', vertelt Rob van den Braak trots. De hele ochtend en aan het begin van de middag werden meerdere uren gevuld met spinninglessen.

Foto: Mees van Dijk
Foto: Mees van Dijk

Wat de workout extra speciaal maakte was de livemuziek, die verzorgd werd door zangeres Steffie van den Braak. De fietsers en supporters zongen uit volle overtuiging mee en het was duidelijk dat iedereen het prima naar zijn zin had. Op een enthousiaste manier spoorden de trainsters de deelnemers aan om nog een tandje extra te geven, en dit werd dan ook zonder slag of stoot gedaan.

Na een intensief uurtje was er nog de gelegenheid koffie, thee, soep of een heerlijk belegd broodje tegen een kleine vergoeding te nemen. Uitgeput maar trots op hun resultaat zaten de deelnemers na de marathon in de lounge uit te rusten.


Rien van der Loo erelid

Rien van der Loo trots met zijn oorkonde. Foto:

Op de jaarvergadering van woensdag 24 januari werd door de voorzitter van boulesvereniging de Klutsers, Toos Sanders, het Erelidmaatschap uitgereikt aan Rien van der Loo.

De bijzondere onderscheiding heeft hij gekregen voor zijn verdiensten van 24 jaar als secretaris van de vereniging. Rien is bovendien medeoprichter van De Klutsers en is jarenlang secretaris. De aanwezige leden trakteerden Rien op een oorverdovend applaus.
Het secretariaat zal worden overgenomen door Maria Sijbers, die tot zijn opvolger werd gekozen. Rien zal nog wel actief blijven. Bijvoorbeeld voor de organisatie van toernooien en nog veel meer.


30 / 36

Foto: Thea Willems

Thea Willems trok weer de natuur in met haar fototoestel. Ze fotografeerde deze mooie sneeuwklokjes. Heb jij ook een mooie natuurfoto? Stuur hem naar redactie@demooirooikrant.nl

Ga nooit weg zonder te groeten. Ga nooit heen zonder zoen. Wie het noodlot zal ontmoeten, kan het morgen niet meer doen.
Toon Hermans

jij, die luistert

keer je tot ons
gij mooi mens
voeg schoonheid toe
zo is ieders wens
met je kleurrijke schaduw
en warme lach

woorden zijn niet nodig
je bent niet schuw
doch zie in je ogen
een rijkdom aan stilte
die ik zozere mag


Wa ge denkt dè alles is, dè's niks, en wa dè ge denkt dè niks is, dè is alles

Foto: Henri van Hoorn

Henri van Hoorn wist weer een mooi stukje Rooi van boven te fotograferen. Ditmaal de rotonde bij de Corridor en de Eerschotsestraat.

Hoe Mats van den Brand autosport en ondernemen samenbrengt

Foto:

Mats van den Brand lijkt soms van het toneel verdwenen, maar schijn bedriegt. Wie hem op social media volgt ziet dat de jongeling uit Nijnsel inmiddels een professionele carrière heeft in de autosport. DeMooiRooiKrant vond het weer eens tijd voor een update en terwijl contact werd gezocht via de app, verbleef Mats in Nieuw-Zeeland. Voor zijn werk reist hij de hele wereld over.

Je bent altijd een bezige bij geweest. Wat spook je allemaal uit?
"Ik ben druk bezig met van alles! Na mijn avontuur in het JWRC (hoogste rallycompetitie voor talenten ter wereld) in 2015 is mijn doel als betaald coureur in de rallysport een beetje vervlogen. Ik was toen zo druk bezig met mijn werk als coach/begeleider van racetalent Richard Verschoor dat ik mijn eigen carrière een beetje aan de kant heb gezet. Iets waar ik toen volledig achterstond maar de laatste tijd had ik steeds meer zo iets van… heb ik daar wel goed aan gedaan?!
Eind 2015 ben ik begonnen als importeur van het kledingmerk MiR. We zijn gespecialiseerd in kart- en autosportkleding. Dit loopt eigenlijk wel lekker, wel een beetje uit de hand gelopen omdat ik niet had verwacht dat ik er zoveel werk bij zo krijgen. Daarnaast zijn we onszelf ook nog een beetje gaan verdiepen in het bouwen van BMW M3's e30. Een historische auto, een icoon in de autosport. De waarde van deze rallyauto's liep zo enorm op dat ik daar op tijd bij wilde zijn. Tot aan 2017 hebben we er zes gebouwd, want er was veel vraag naar. M3's bouwen is leuk, het levert iets op, maar het is niet mijn 'main' business. Al hoop ik wel dat het die kant op kan gaan. Ik wil meer projecten bouwen, dingen bedenken en ontwikkelen."

Je rijdt geen rally's meer?
"In 2016 stond het rally rijden op een laag pitje. Ik timmerde hard aan de weg met mijn eigen bedrijf M.A.T.S (matsvdbrand.nl) en MiR (mirraceline.nl). Naast mijn werk voor Richard Verschoor die in 2016 opgenomen werd in het Redbull Junior team, werkte ik ook elke maand in de Verenigde Arabische Emiraten en had ik zo mijn werkzaamheden in heel Europa. Ik verdeelde mijn coaching over zestien kartrijders naast Richard die inmiddels uitkwam in de autosport. Hij won het Formula 4 Noord-Europees en Spaans Kampioenschap. Ik ben dus amper thuis geweest!
Omdat ik de laatste tijd realiseerde wat ik mis aan de rally, hebben we (papa, ik en team) besloten om in 2018 een volledig seizoen te doen. Weliswaar een Belgisch kampioenschap, maar daarnaast zullen we ook starten in Nederland tijdens de ELE, GTC en Hellendoorn Rally."

Foto:
Foto:

Hoe kwam je eigenlijk in Nieuw Zeeland terecht?
"In 2017 begon mijn avontuur in Nieuw Zeeland, waar ik overigens - nu we dit interview doen - ook weer ben voor de Toyota Racing Series, samen met Richard Verschoor. Zes weken lang aan de andere kant van de wereld om een Formula kampioenschap te doen als voorbereiding op het komende seizoen. Richard werd vorig jaar derde en eerste Rookie. Het is geweldig om zoveel te reizen voor je werk, en je leert onwijs veel mensen kennen!"

"Ik kan altijd terugvallen op mijn familie"

Er is nog een nieuwe uitdaging bijgekomen….
"In 2013 maakte ik ooit eens een filmpje met een crosskart. Een geweldig ding… Daarom besloot ik in 2015 nog wat vrije avonden te besteden aan het bouwen van een nieuwe crosskart. Momenteel noem ik ze KartCreation. Dit is denk ik wel mijn beste start voor 2018 geworden. In augustus 2017 had ik met acht personen gepland om in november een filmpje te gaan maken met mijn twee crosskarts. Met als doel: over de 100.000 views op YouTube. Dit filmpje is op Facebook compleet viral gegaan met over de tien miljoen views(!) als gevolg! Ik krijg er zo ontzettend veel reacties op en ik hoop oprecht dat dit mij de komende jaren bezig gaat houden!"

Je hebt het allemaal goed op de rit!
"Momenteel ben ik gelukkig met alles. Ik moet wel altijd pushen en blijven werken. Ik heb wel eens moeite om me te focussen op één ding en mijn I-phone is de grootste afleiding. Desalniettemin probeer ik me te blijven focussen op me werk, maak ik lange dagen. Mijn sociaal leven is wel iets minder, maar ik hoop op een dag een succesvolle onderneming te hebben. Momenteel gaat dat denk ik wel aardig de goede kant op. Of dat nu met de m3's gaat zijn, met de kleding, coaching of KartCreation, dat maakt me niet zo heel veel uit! Het belangrijkste is dat ik het leuk vind."

Je doet eigenlijk niets alleen of toch wel?
"Als je dit hele verhaal zo leest, staat er natuurlijk veel 'ik'. Maar ik werk met een team. In mijn geval heb ik een leuke groep partners en personen om me heen. Stel je voor dat je zo weinig thuis bent, maar er moet wel van alles geregeld worden. Dan schakel ik vaak mijn vader en mijn broertje in. Ze zullen er best wel eens gek van worden. Zowel dit jaar als vorig jaar was er ook nog een kartbeurs terwijl ik in Nieuw Zeeland was. Daar moest mijn merk natuurlijk wel bij zijn. Heerlijk als je mama, papa en beste vriendin dit even voor je oppakken! Alleen kun je weliswaar niks, maar leg mij maar eens uit hoe je tig dingen tegelijk kan doen zonder mensen om je heen die er altijd voor je zijn! Persoonlijk vind ik familie de meest betrouwbare bron om op terug te vallen. Of dit nu mijn opa, tante, broertje, mama of papa is."


Boskant goed uit de winterstop

Na een periode van 6 weken zonder competitievoetbal is het altijd maar weer afwachten hoe de 'herstart' verloopt. Voor Boskant bijzonder positief gezien de 2-0 overwinning tegen het bezoekende Wodan. Door deze overwinning komt de 3e plek op de ranglijst in zicht. Die wordt zelfs werkelijkheid als de inhaalwedstrijd tegen Essche Boys in winst kan worden omgezet.

Terug naar de wedstrijd. Het was voor beide teams een lastige wedstrijd afgelopen zondag mede omdat de grasmat door het sombere weer van de afgelopen periode toch lastig bespeelbaar was. Daarnaast stond er een fikse wind in de lengte over het veld die er wel eens de oorzaak van was dat de bal niet belandde op de plek waar die bedoeld was. Deze omstandigheden zorgden er voor dat er het eerste kwartier aan beide zijden aftastend gevoetbald werd. Al snel bleek dat de bezoekers over enkele handige voetballers beschikte. Met name de nummer 9, Oussama Ait Lahcen, bezorgde de Boskant verdediging regelmatig handen vol werk. Na ruim een half uur zonder echte doelkansen kwam Boskant op voorsprong. Na een goede actie op rechts, in de 32e minuut, werd de bal door Emiel van den Elsen op maat teruggelegd op Mark van der Heijden die de bal strak binnenschoot: 1-0. Het antwoord van de bezoekers volgde 2 minuten later. Nadat de bal bij een vrije trap van Wodan door de Boskant verdediging niet echt goed werd weggewerkt, had Boskant geluk dat de inzet van Oussama op de lat uiteen spatte.
De tweede helft was duidelijk voor de bezoekers. Met het windvoordeel aan hun zijde werd gezocht naar de gelijkmaker. Al na 2 minuten moest Boskant doelman Vincent Staal gestrekt naar de kruising na een hard schot van Max Nijst. Het gevaar aan Wodan zijde kwam deze middag vooral vanuit de corners die het vooral na rust wist af te dwingen. Met name Danny Renders kreeg enkele uitgelezen mogelijkheden om de gelijkmaker binnen te knikken. In de 85e minuut was hij er wel heel dicht bij, maar gelukkig voor Boskant zeilde z'n kopbal voorlangs. Het aanvallende spel van Wodan betekende wel dat Boskant met snelle uitvallen mogelijkheden kreeg om de wedstrijd op slot te gooien. Een tweetal goede kansen in de 76e en 80e minuut leverden geen doelpunt op, maar de snelle uitval in de 88e minuut leverde Boskant de 2-0 eindstand op. De voorzet van Maikel Merks werd bij de 2e paal door Rens van de Wijdeven binnengetikt. Een laatste aanval van Boskant leverde nog bijna de 3-0 op. De steekbal van Emiel werd snoeihard door Maikel ingeschoten maar doelman Takens wist de bal met een uitstekende redding tot corner te verwerken. Een goed resultaat dus voor de thuisclub, dat volgende week, opnieuw thuis, speelt tegen MVC uit De Mortel.
Uit werd, in de openingswedstrijd van het seizoen, met veel pijn en moeite een 2-2 resultaat behaald


Ollandia wint op fantastische wijze

Ollandia begon meteen de eerste competitiewedstrijd na de winterstop tegen een tegenstander van formaat, namelijk koploper RKPVV 1. Ollandia had een fantastische start. Vanaf de allereerste minuut waren zij de bovenliggende partij. RKPVV leek hierdoor op het verkeerde been gezet.

Ollandia bepaalde het spel en zij creëerden verschillende kansjes. Even leek het erop dat de thuisploeg de score zou openen, maar Tom Wouters verdedigde op daadkrachtige wijze zijn doel. Later zou blijken dat hij die dag van grote waarde was voor het team. Na een half uur spelen mocht Ollandia een vrije trap nemen in de buurt van de zijlijn. William Bekkers schatte de afstand richting het doel in en schoot de bal puntgaaf richting de 16m. Voor de meegereisde toeschouwers leek het alsof Stefan Erven scoorde, maar de bal veranderde door een verdediger van RKPVV van richting waarna hij in eigen doel verdween. Desondanks stond er een terechte 0-1 voorsprong op het scorebord. Ollandia voetbalde een sterke eerste helft en vertrok met een fijne 0-1 voorsprong richting de kleedkamers. In de tweede helft leek RKPVV een krachtige peptalk van hun trainer te hebben gehad, want zij begonnen sterk aan de tweede helft. Ze lieten in deze helft duidelijk zien waarom zij bovenaan de ranglijst staan. Ze waren continu in aanval en hadden weinig ruimte nodig om een schot op doel af te vuren. Hun eerste schot spatte uiteen op de paal en leverde alleen een corner op. In de 49e minuut leek een aanval van RKPVV voorlangs te gaan, maar helaas werd deze door een Ollandse verdediger van richting veranderd, waardoor de 1-1 alsnog bijgeschreven kon worden. Ollandia had in de tweede helft enkele mooie kansen, maar ditmaal was RKPVV veelal de dominante ploeg. Even later was het alsnog raak, nadat de thuisploeg onverwachts ruimte kreeg in de Ollandse 16m. Het schot had het geluk aan zijn zijde, maar was onhoudbaar voor de Ollandse verdediging. Plotseling keek Ollandia tegen een 2-1 achterstand aan. Zij gaven de moed niet op. In de 58e minuut werd een overtreding op Stefan Erven afgestraft met een penalty. RKPVV was hier op zijn zachts gezegd niet blij mee. Ollandia en in het bijzonder Steven van Dijke, hield het hoofd koel. Zijn penalty vloog prachtig recht het doel in. Dat maakte 2-2. De spanning werd opgevoerd door beide partijen in de slotfase van de wedstrijd. Alles was nog mogelijk. Gerben Dankers gaf de bal mooi mee aan een sprintende Stefan Erven. Een schot dat mogelijk bedoeld was als voorzet, vloog op fantastische wijze in de kruising waarna een luid gejoel losbrak van spelers en supporters. Een prachtige ontknoping van een spannende wedstrijd. Met nog enkele minuten te gaan, gaf Ollandia de overwinning niet meer uit handen. Met een 2-3 eindstand namen zij de punten mee naar Olland. Volgende week speelt Ollandia thuis tegen Menos. Tot dan!

Nijnsel maakt valse start

Nijnsel heren 1 was gebrand op een goed resultaat bij de eerste (thuis)wedstrijd na de winterstop. Handel was de tegenstander, een ploeg die we dit seizoen nog niet hadden ontmoet. De bezoekers hadden tot nu toe een redelijk aantal wedstrijdpunten vergaard en in een aanzienlijk minder aantal wedstrijden.

Handel kwam wat gretiger uit de startblokken, zo leek het. Ze hadden de vlagere wind in de rug en ze combineerden er lustig op los op de uitstekende kunstgrasmat. De gastheren hielden echter relatief gemakkelijk stand maar konden voorin zelf ook niet echt potten breken. Dit had een logische 0-0 ruststand tot gevolg, de toeschouwers raakten de eerste vijfenveertig minuten niet echt opgewonden. Na de thee had Nijnsel letterlijk de wind in de rug en speelde het richting clubhuis en dat maakt(e) altijd extra krachten los. In de 51e minuut ging het echter fout aan de andere kant. Een Handelse speler dook op voor de keeper maar in de Nijnselse neusgaten drong een penetrante buitenspelgeur naar binnen. Ook bij de assistent-scheidsrechter, de integere heer Dortmans, die keurig zijn vlag in de lucht stak. Daar staat hij uiteindelijk voor. Twee metertjes buitenspel maar, de leidsman vond het echter te weinig om het doelpunt af te keuren….. Een forse tegenslag die de gasten behoorlijk in de kaart speelde. Zij gingen lekker achterover leunen en zochten waar mogelijk de counter op. En als het echt penibel werd dan lag er wel iemand op de grond te kermen. Nijnsel drong wel aan maar deed dat zonder al te veel overtuiging. De robuuste verdedigers uit Handel stonden hun mannetje bij de spaarzaam gevaarlijke momenten. Ruim na kwart over vier stond er dus 0-1 op het scorebord. Een wedstrijd die eigenlijk geen winnaar verdiende, maar goed, de doelpunten geven nu eenmaal de doorslag. Aanstaande zondag wacht Nijnsel een op papier pittige pot uit tegen Sparta'25 dat de ranglijst tot zondag aanvoerde maar een pijnlijke nederlaag leed tegen laagvlieger Excellent. Even afwachten wat dat voor de wedstrijd van zondag gaat betekenen. Nijnsel hoopt opnieuw op een grote supportersschare want alleen met alle schouders eronder kan het tij worden gekeerd.

Rhode weet niet te winnen

Rhode kon de tweede competitiehelft niet met een overwinning beginnen. BVV had aan één kans, wat eigenlijk niet eens een kans was, voldoende om een puntje mee te nemen naar Den-Bosch.

Rhode begon overtuigend en met veel inzet aan de wedstrijd. Al in de zesde minuut werd de lat geraakt uit een voorzet. In de 9e minuut werd Tim Stewart op de rand van de 16 meter gevloerd en Koen v.d. Zanden krulde de vrije trap schitterend precies in de kruising, 1-0. Vervolgens waren er nog kansen voor Geert Oerlemans, Roel Smeets en Kyron Brus. Het leek wachten op een tweede treffer, maar die wilde niet vallen. Tenminste niet voor Rhode. In de 20e minuut viel die wel voor BVV. Stephan Netten schoot van zo'n 25 meter op goal, Paul van Heesch dook naar de hoek, maar de bal maakte een rare stuiter en rolde via zijn lichaam in de goal, 1-1. Rhode leek wat aangeslagen en de overmacht van de eerste 20 minuten was verdwenen. Er waren nog wel 2 kansjes voor Rhode, maar ook één gevaarlijke counter van BVV. Rhode begon weer goed aan de 2e helft, er was een kans uit een kopbal van Kyron Brus en een fraaie omhaal van Koen v.d. Zanden die nog niets opleverde. In de 71e minuut stormde Mart Krüsemann alleen op de goal af, maar werd vlak voor het strafschopgebied onderuit gehaald. De vrije trap leverde niets op, en BVV moest wel met 10 man verder. In de 77e minuut werd in een soortgelijke situatie Koen v.d. Zanden in de rug gelopen, maar dat bleef zonder gevolgen. In de 78e minuut scoorde Koen wel, maar de scheidsrechter keurde, wegens buitenspel, de goal af. De tijd begon te dringen, maar in de laatste minuten leek het tij toch nog te keren. In de 89e minuut kopte Mart Krüseman een voorzet van rechts van dichtbij hard in, de bal leek onhoudbaar, maar de keeper stond op de juiste plaats en wist de bal te stoppen. In de extra speeltijd was er opnieuw een fraaie kans, Stan v.d. Mortel kopte uit een corner de bal onder in de hoek, maar een verdediger wist nog redding te brengen. Rhode moest genoegen nemen met 1 puntje. Concurrent EVVC won wel, tegen WSC werd een 0-1 achterstand weggewerkt, uitslag 4-1.

Odisco wint in laatste minuut

Odisco speelde afgelopen zondag thuis tegen DSV 1 uit Diessen. De uitwedstrijd was geëindigd in een 10-13 overwinning voor Odisco. Echter had DVS in de buitencompetitie van Odisco gewonnen, dus Odisco wist dat het de punten vandaag absoluut niet cadeau zou krijgen.

Odisco begon goed aan de wedstrijd. De dames bewogen en speelden aanvallend in hoog tempo. De verdediging stond ook stevig, waardoor de aanvallen van DSV snel onderbroken konden worden. Zo kwam Odisco op een 4-0 voorsprong. Helaas vergat Odisco hierna zichzelf te belonen en weg te lopen: kansen werden er genoeg gecreëerd, maar de afronding was ondermaats. Daardoor ging Odisco met 5-3 rusten. In de rust werd de dames verteld om op dezelfde manier door te spelen, maar wel met meer overtuiging en vertrouwen de kansen te nemen.

Odisco kwam wat slapjes de rust uit, in tegenstelling tot DSV. Hierdoor kwam DSV helemaal terug in de wedstrijd en kwam zelfs op voorsprong, 6-7. Tot het einde bleef het spannend en lagen de ploegen dicht bij elkaar. Met nog 1 minuut op de klok was het 8-8. Door een mooie actie kreeg Odisco een strafworp mee en deze werd benut. Eindstand 9-8, in het voordeel van Odisco.Odisco moest hard werken en blijven knokken voor de volle winst, maar dit werd uiteindelijk beloond. Met deze 2 punten staat Odisco als promovendus keurig 3e in de overgangsklasse. Donderdag speelt Odisco een inhaalwedstrijd om 19:15 in Riethoven tegen Rietvogels 1 en zondag speelt Odisco om 12:45 in Hapert tegen VVO 1.

Sjef van den Berg Nederlands Kampioen indoor

Afgelopen weekend waren de Nederlandse kampioenschappen indoor in de Maaspoort in Den Bosch. Er deden vier schutters van Ontspanning mee: Sjef en Piet van den Berg, Kristin Davies en Theo Passier.

Theo schiet bij de heren compound. Met een score van 574 punten eindigde hij op de 18e plaats, net niet naar finalerondes met de laatste 16. Kristin schiet bij de dames recurve. Met een score van 534 punten werd zij 12e. Zij wist ook net geen plaatsje te veroveren bij de laatste 8 voor de finales.

Piet schoot zowel bij de junioren als de senioren mee. Met een score van 567 ging hij als 8e geplaatst naar de finales bij de junioren en als 15e geplaatst naar de finales van de senioren. Op zondagmorgen waren de finales bij de jeugd. Piet trof daar meteen de hoogst geplaatste schutter. Het was een spannend duel, maar Piet verloor deze ronde helaas met 4 - 6. Hij eindigde op de 5e plaats bij de junioren. Bij de senioren trof Piet de nr. 2 uit de voorronde. Ook hier wist Piet goed weerstand te bieden, maar ook hier verloor hij. Piet werd 9e bij de senioren.

Sjef ging met 596 punten als eerste geplaatst door naar de finales. Hij was in goede vorm en vol zelfvertrouwen. Met overtuiging wist hij de eerste twee rondes met 7 - 1 te winnen. In de halve finale ging het even wat minder vanzelf, maar hij won toch met 6 - 2. In de gouden finale trof Sjef zijn teammaat en mede-olympiër Rick van der Ven. De heren waren goed aan elkaar gewaagd, maar Sjef wist iedere pijl in de 10 te schieten, zodat zijn tegenstander weinig kansen kreeg. Met 6 - 2 werd Sjef voor de derde keer op rij Nederlands Kampioen indoor.

Op dinsdag hebben de leden van de Rozelaer een wedstrijd in de competitie geschoten. De winnaar was Antoon Vervoort met 225 punten. De overige scores: Jan Gordijn 218, Jan van Bergen 212, Martie Verhoeven 200, Ron Spijker 190 en Toon Hermes 189.

Vrijdagavond was de tweede vriendschappelijke wedstrijd tegen Krijgsman Soranus. Hierbij wordt door iedere schutter tegen zijn eigen gemiddelde geschoten. De vereniging die uiteindelijk zo dicht mogelijk bij de 0 zit, is de winnaar van de wisselbeker. De scores waren: Jan van Bergen 207, Frans van den Braak 197, René van Erp 219, Jan Gordijn 174, William Huyberts 222, Wil Kivits 227, Michael Moonen 58, Paul van de Mortel 232, Jos van der Veer 188, Antoon Vervoort 112 en Toon Hermes 52. In totaal schoot Ontspanning deze keer -6 en vorige keer +25, in totaal dus +19. Ooranus schoot in totaal - 33. De wisselbeker is nog een jaar in het bezit van Ontspanning.

Voorwedstrijden N3 en Divisie 3

Zaterdagochtend 27 januari traden Karlijn Limbourg (Pupil 1, N3) en Julia van Hoof en Anouk van den Brand (Junioren, Divisie 3) in Tilburg aan voor hun eerste kwalificatiewedstrijd van dit seizoen. Voor alle drie extra spannend, want na hun prachtige prestaties van het afgelopen jaar op regionaal niveau, was het tijd om eens te kijken hoe het de dames een stapje hoger (landelijk) af zou gaan.

Karlijn begon sterk op vloer. Zo goed zelfs dat ze zich op dit onderdeel plaatste voor de toestelfinale later dit seizoen. En ook bij sprong wist ze dit voor elkaar te krijgen. Na een mooie overslag over de pegasus, liet ze een super strakke streksalto zien. Op rekstok viel de score wat tegen. Desalniettemin bleek Karlijn ook op dat onderdeel bovengemiddeld gepresteerd te hebben. En dat gold eveneens voor het onderdeel balk. In het deelnemersveld van 37 turnsters eindigde Karlijn uiteindelijk knap als 11e.

Ook in de andere baan werd door Dioscuri gestart op vloer. Met name Julia wist op dit onderdeel een hoge score te behalen, goed voor een plaatsje in de vloerfinale. Op sprong liet Anouk zien wat ze in haar mars heeft. Met een half in half uit en half in heel uit kwalificeerde Anouk zich terecht voor de sprongfinale. Op brug plaatsten beide dames zich voor de toestelfinale. Dit in tegenstelling tot bij het onderdeel balk, waar Julia helaas een val moest incasseren. Opvallend aan Anouks balkoefening was de originele loopreesprong, die de jury nog even in de boeken deed duiken. In het eindklassement werd Anouk 11e en Julia 7e. Of dit voldoende is voor doorstroming naar de landelijke moet nog blijken, maar zeker Julia maakt een goede kans. Beide dames hebben zich in ieder geval meer dan staande gehouden in hun eerste jaar in de 3e divisie.

Zondags was het de beurt aan Sterre van den Brand (Senior, Divisie 3). Ondanks de groei die Sterre de laatste tijd heeft doorgemaakt had Sterre als gevolg van een misstap tijdens de gym helaas geen goede voorbereiding. Tegen de verwachtingen in begon ze in Tilburg aan de meerkamp. Ze liet een goede vloeroefening met strakke acrobatiek zien. En ook op sprong deed Sterre goede zaken. Een nette half in heel uit en half in half uit leverde haar een 11e plaats op, en dus een plekje in de toestelfinale. Op brug en balk liet Sterre helaas wat punten liggen. Desalniettemin eindigde Sterre keurig in de middenmoot (17e).

Wisselende start teams Attaque

De voorjaarscompetitie 2018 is begonnen. Attaque 1 mag, ondanks de degradatie van vorig seizoen, weer aantreden in de 2e klasse. Attaque 2 en 3 spelen dit seizoen in de 4e klasse en Attaque 4 begint haar avontuur in de 6e klasse.

Attaque 1 begon het seizoen tegen Unicum 3, dat het afgelopen seizoen ten koste van het vaandelteam vierde werd. Ook in deze ontmoeting waren de krachtsverschillen minimaal. Leon Schepens beet het spits af en won met 3-2. Daarna zette Unicum wat aan en twee 5-gamers en een 4-gamer gingen de Geldropse kant op. Attaque 1 liet het daar niet bij en Leon, Menno en Dirk wonnen vervolgens alle drie hun tweede partij. De 4-3 voorsprong werd nog iets verder uitgebouwd. Menno van Os won opnieuw nipt met 3-2 en zo was een gelijkspel gegarandeerd. Helaas werd het geen overwinning: Leon en Dirk konden beiden hun laatste partij niet winnen en zo is de eerste wedstrijd dit seizoen geëindigd in 5-5.

Attaque 2 wil, na de degradatie van afgelopen seizoen, weer kampioen worden. Het team nam afscheid van Peter Verhagen die naar team 3 verkast, en het verwelkomde Stefan Kerk die de omgekeerde weg bewandelde. De eerste test is een uitwedstrijd tegen Een en twintig 3 uit Beek en Donk. Stefan Kerk mocht als eerste aantreden, maar het was voor hem nog wennen; hij verloor met 3-0. Leon Huijberts had het ook lastig, maar won in een thriller met 18-16 de vijfde game in zijn openingspot. Burt van Geffen maakte er vervolgens 2-1 van. Het werd langzaam duidelijk dat de rooise mannen de wedstrijd naar zich toe gingen trekken. Burt won ook zijn laatste twee wedstrijden en Leon en Stefan beiden eentje. Resultaat was een 7-3 overwinning.

Attaque 3 is recent gepromoveerd en dit seizoen zal een lastige worden. Eerste opponent dit seizoen was Smash '73 2. Nick van Galen maakte gelijk zijn debuut in de vierde klasse en deed het verdienstelijk. Het kwam echter nog iets te vroeg en hij kwam niet verder dan 2 games. Cliff van Driel zat meermaals dicht bij een overwinning, maar verloor twee keer zeer nipt. Bram Marinus speelde ook naar behoren, maar het stapje omhoog lijkt nu nog wat te steil. Uiteindelijk was de einduitslag een wat geflatteerde maar spijkerharde 10-0 nederlaag. De eerste punten zullen dit seizoen in de tweede wedstrijd gepakt moeten worden.

De eerste tegenstander van Attaque 4 was Unicum 10. Nick van Galen speelde de eerste wedstrijd voor het nieuwe team en pakte direct het eerste punt. Job van Galen en Bram van Galen hadden het moeilijker en begonnen met een nederlaag. Nick van Galen bracht vervolgens de spanning weer terug en won ook zijn derde partij. Dit waren echter ook de enige punten die er gescoord zouden worden. De eerste wedstrijd van de drie broers eindigde in een 7-3 nederlaag. Geen reden tot paniek.

Nieuwe pakken Odisco

"Het (nieuwe) 3e team van Odisco is door sponsor Eaton Industries Netherlands uit Zaltbommel in mooie nieuwe pakken gestoken. Eaton bedankt!"

Voetbal
VV Nijnsel
Uitslagen senioren:

Nijnsel veteranen-Nuenen veteranen 3-2
Nijnsel 4-Cito 3 (beker) 1-6
Den Dungen 3-Nijnsel 3 3-3
Nijnsel 1-Handel 1 0-1
Programma senioren:
Sparta'25 1-Nijnsel 1 14.30u
DVG 6-Nijnsel 4 12.00u
Rhode 7-Nijnsel 5 12.00u
Avanti'31 8-Nijnsel 7 10.00u
Nijnsel VR1-OVV'67 VR1 14.30u

Ollandia
Uitslagen senioren:
RKPVV 1-Ollandia 1 2-3
Programma senioren:
Ollandia 1-Menos 1 14.30u
Ollandia 35+1-Vorstenbossche Boys 35+1 10.00u
Programma jeugd:
Jo17-1-VOW Jo17-1 14.30u
EVVC Jo15-1-Jo15-1 13.00u
ELI Jo13-1-Jo13-1 10.30u

Rhode
Programma senioren:

Erp 1-Rhode 1 14:30u
Heeswijk 4-Rhode 5 11:30u
Rhode 7-Nijnsel 5 12:00u
Rhode VR1-ST Estria VR1 10:00u
Rhode 2-OVC'26 2 16:30u
Uitslagen senioren:
Rhode 1-BVV 1 1-1

v.v. Boskant
Uitslagen senioren:
Boskant 1-Wodan 1 2-0
Programma jeugd:
JO19-1-DAW JO19-2 14.30u
ST/SCI/SMG JO15-1-JO15-1 11.15u
JO10-1G-WEC JO11-2G 09.30u
JO9-1G-BMC JO9-4 10.30u
Nijnsel MO17-1-MO15-1 13.00u
EVVC MO13-1-MO13-1 11.30u
Programma senioren:
Boskant 1-MVC 1 14.30u
Spoordonkse Boys 2-Boskant 2 12.00

Bridgen
B.C. "d'n einder '05": A lijn: 1. Mari en Nellie v.d.Vleuten 74,17%, 2. Maria Foolen & Leny v. Rooy 54.17%, 3. Bert Foolen & Jan v.d.Velden 53.33%, 4. Ans v.d.Vleuten & Truus Foolen 52.92%. Zie ook: www.bridgeclubdeneinder.nl
BC Rooi 750: A-lijn: 1.Theo Janssen & Robert Janssen 64,88%, 2. Henk Schakenraad & Henk van Walbeek 56,85%, 3. Willem Pieters & Rien Voets 55,65%. B-lijn: 1. Nellie Spanjers & Nellie Vervoort 59,23%, 2. Mieke Janssen & Christine van Heertum 55,95%, 3. Anneke Majoor & Toon Majoor 55,36%. C-lijn: 1. Joke van de Westelaken & Wiel Sporken 67,00%, 2. Marijke van den Berk & Francine de Koning 62,08%, 3. Nelleke Kappen & Jeanne Swinkels 60,50%.
JVG: 1. Sjef van de Kerkhof & Rinus Kuipers 56,94%, 2. Nelly Seegers & Jan Seegers 55,56% 3. Nel Lathouwers & Zus Bevers 54,86%.
Inloop Bridgeclub De Beckart: 1. Riet v.d. Laar en Zus v.d. Rijt 66.67%, 2. Lies Vissers en Tiny v.d. Steen 60.00%, 3. Guus Plevier en Jacques Jongeneel 55.83%, 4. Riet Verstappen en Tineke Klomp 50.00%. Ook meespelen in De Beckart? Bel 0413-474297.
BC De Meierij: A-lijn: 1. Jo Evers en Frans van de Ven en Nellie Vervoort en Nellie van der Vleuten 57.92%, 3. Betsy van Kaathoven en Anja Lafleur 55.42%, 4. Riet Koevoets en Ad Koevoets 51.25%. B-lijn: 1. Leny van Rooij en Mieke Raaimakers 61.46%, 2. Riki de Poorter en Betsie van Gerwen 59.90%, 3. Jo Verhoeven en Jan Kastelijn 57.29%, 4. Jos Jansen en Toon der Kinderen 53.13%.

BC 't Koffertje '94: A-lijn: 1. Willem Pieters & Harrie van Rijbroek 66,32%, 2. Ad van Helvoort & Wil Schilder 62,15%, 3. Ad van de Laar & Elvira Thijssen 60,07%. B-lijn: 1/2. Jan Derks van de Ven & Leon Heijckmann 62,15%, 1/2. Frans van den Boomen & Heleen Wiers 62,15%, 3. Wil Merkelbach & Jeanne Swinkels 60,07%.

BC de Neul: A-lijn: 1. Harrie van Erp & Harry Hutschemakers 70,83%, 2. Mia Poels & Peter Wagenaar en Helma & Rien van de Heuvel 58,04%. B-lijn: 1. Mien & Jan van Rooij 60,36%, 2. Mariëlle Knippen & Fons Raaijmaakers 57,44%, 3. Riet van de Laar & Jeanne van de Van 54,55%. C-lijn: 1. Guus Plevier & Fried van de Laar 61,67%, 2. Joke & Frans Boudewijns 59,58%, 3. Iet & Gerard Damen 53,33%. D-lijn: 1. Corrie Kapteijns & Babs van de Vleuten 59,38%, 2. Tineke Klomp & Lenie Tijsma 56,04%, 3. Netty van Dijk & Thea Huijberts 54,90%.

Beugelen
De Lustige Spelers, Olland

Uitslagen:
Hegelsom 1-Olland 1 2-3
Olland 3-Olland 2 4-1
Liempde 2-Olland 4 2-3
Programma 31/01:
Olland 4-Loosbroek 3 20.00u
Programma 03/02:
Olland 1-Sevenum 1 20.00u
Programma 05/02:
Olland 3-Loosbroek 2 20.00u
Programma 06/02:
Olland 2-Schijndel 2 20.00u

Korfbal
Odisco

Uitslagen jeugd:
Odisco B1-DDW B2 4-8                
Spoordonkse girls C1-Odisco C1 9-1
Odisco D1-De Korfrakkers D2 6-3
Odisco E1-De Korfrakkers E3 2-11
Uitslagen senioren:
Odisco 1-DSV 1 9-8
JES 2-Odisco 2 10-11
Odisco 3-Tovido 3 3-8
Programma jeugd:
Odisco C1-BMC C1 19.30u
Flamingo 's E2-Odisco E1 9.30u
Programma senioren:
Rietvogels 1-Odisco 119.15u
Odisco 2 – Eykelkorf/Omhoog 2 10.10u
Flash 2-Odisco 3 13.15u
VVO 1-Odisco 1 12.45u

KV Rooi
Uitslagen senioren:

KV Rooi 1-De Peelkorf 1 12-14
KV Rooi 3-Nas 2 2-12
KV Rooi MW1-Flash MW 1 13-8
KV Rooi MW2-Emos MW1 13-5
Uitslagen jeugd:
KV Rooi A1-DSV A2 7-13
Prinses Irene B1-KV Rooi B1 9-2
KV Rooi B2-De Kangeroe B1 4-6
Emos C3-KV Rooi C2 4-7
KV Rooi D1-Avanti D2 0-12
KV Rooi E1- De Korfrakkers E1 11-5
KV Rooi E2-Prinses Irene E1 7-6
KV Rooi E3-Klimop E2 0-11
KV Rooi F1-Korloo F1 8-12
Programma senioren:
KV Rooi E1-BMC E118.00u
KV Rooi MW1-Flamingo's MW1 20.00u
KV Rooi MW2-Be Quick MW2 21.00u
Programma jeugd:
DSV A2-KV Rooi A1 11.45u
KV Rooi B1-Celeritas B1 14.00u
De Korfrakkers B3-KV Rooi B1 12.15u
KV Rooi C1-MOSA'14 C1 13.00u
Emos D1-KV Rooi D1 13.00u
Korloo E2-KV Rooi E2 10.00u
Arcades E1-KV Rooi E3 08.45u
Emos F1-KV Rooi F1 12.00u
Programma senioren:
ODC 1-KV Rooi 1 11.30u.
Rietvogels 2-KV Rooi 2 12.15u.
De Kangeroe 2-KV Rooi 3 09.30u.

KV Nijnsel
Uitslagen jeugd:

Nijnsel A1-DAKOS A2 6-8
Uitslagen senioren:
Tuldania 1-Nijnsel 1 12-7
Emos 3-Nijnsel 2 12-5
Flash MW2-Nijnsel MW1 10-5
Programma senioren:
Nijnsel 1-NeCa 1 11.20u
Nijnsel MW1-Be Quick MW1 21.00u

Hardlopen
Fortuna '67
28 januari 2018, Best, Joe Mann Bosloop

MeisjesJD 1.540 m
Mieke de Vos 7.56
MeisjesJC 2.060 m
Emma van Oijen 10.56
Mannen korte cross 2.540 m
Tim Brouwers 11.18
VrouwenTrim 3.420 m
Saskia Boonstoppel 25.21
Mannen55 8.340 m
Henry Wijffelaars 55.34
Mannen65 8.340 m
Peter Hellings 58.16
MannenTrim 8.340 m
Pim van Grinsven 38.04
Pierre Lardenois 46.09
Henk Pennings 50.34
Vrouwen55 8.340 m
Rikie Huyberts 47.26
VrouwenTrim 8.340 m
Lisette van der Kallen 46.49
Mannen senioren 10.800 m
Patrick Sanders 48.24


Brabantse kampioenschappen: van dressuur naar springen

Afgelopen weekend waren de Brabantse Kampioenschappen Dressuur in Schijndel. Hierbij kwam op vrijdagavond Monique Verhoeven met haar topper Utah als eerste van de Rooise Ruiters uit. Zij wist in de klasse M1 een startbewijs te bemachtigen in slechts 3 selectiewedstrijden.

Samen met Utah reed zij een nette proef. Haar proef werd dan ook beloond door de twee jury's met 191 en 198,5 punten. Monique heeft genoten: "Ik ben hartstikke goed tevreden. Het was een hele leuke ervaring. Utah had een beetje spanning in de ring en ze wordt dan zo ijverig. Elke keer als we starten voelt het alweer beter en we gaan er aan werken om een nog beter afgestemde combinatie te worden samen." We zien deze van oorsprong springruiter, graag vaker terug in de dressuurring!

Naast de Brabantse Kampioenschappen Dressuur waren er dit weekend andere dressuurwedstrijden. Zo ging Laura Petersen naar Maren-Kessel. Deze top-dressuuramazone weet haar succes van afgelopen weken voort te zetten. Opnieuw een mooie tweede prijs in de hoge klasse Prix St. George. Zij reed een mooie proef zonder fouten. Ook de jury complimenteerde haar "Een fijn paard en een correcte proef".

Dressuuramazone Jasmijn van den Brand startte twee keer met haar pony Nevil in de klasse L2. Als eerste verscheen zij in Lieshout. Haar zenuwen zorgden voor een aantal haastige onderdelen in de eerste proef. Met de tips van de jury en haar instructrice wist zij de andere proef uitstekend te rijden. Dit werd beloond een eerste prijs. Een dag later kwam zij aan start in Velddriel. Opnieuw was zij haar concurrentie te goed af en nam ze de eerste prijs mee naar huis.

Volgende week gaan de ponyruiters de strijd aan in Schijndel. Dan zijn de Brabantse Kampioenschappen dressuur. Hier kunnen we gaan genieten van Tessy van der Velden Jonkers met haar pony Tiësto.

Van dressuur gaan we over naar springen. In de weekenden na Carnaval kunnen we gaan genieten van de strijd in de springpiste in manege de Pijnhorst in Sint Oedenrode. We beginnen op 17 en 18 februari met de ponyruiters. Hier mogen de Rooise ponyruiters Tessy van der Velden Jonkers, Romee van de Biggelaar en Jasmijn van de Brand de spits afbijten.

In het weekend van 24 en 25 februari is het de beurt aan de ruiters. Hier zullen negen Rooise Ruiters in de baan verschijnen: Bente Voorn, Nienke Theuns, Bo van Gorkum, Pleun van der Vleuten, Marloes Merks, Peter van Gaal, Judith Martens en Julia Geers. Voor een goede voorbereiding nemen deze springruiters deel aan andere wedstrijden. Zo ging Moes Merks afgelopen weekend naar Berlicum. In de klasse L, met maar liefst 60 deelnemers, wist zij een tiende plaats te behalen. Ook Rooise Ruiter Sanny van der Velden weet prijzen binnen te halen. Vorige week startte zij met haar paard Esta tijdens Indoor de Meierij in Schijndel. In de klasse M behaalden zij een mooie vijfde plaats.


Gezellige uitwisseling met Lieshout

Afgelopen donderdag ontving Cloeck & Moedig 19 boulers van Ons Genoegen uit Lieshout die samen met de 23 boulers van C&M een gezellige uitwisseling beleefden. Iedereen werd gehusseld om zoveel mogelijk de 3 partijen dooreen te spelen.

Uiteindelijk komen er dan toch winnaars naar boven drijven. Deze keer ging de eindoverwinning naar Rob van Berkel (3 +35), de 2e plaats was voor Wim vd Rijdt (3 +29), 3e werd Ingrid vd Linden (3 +25), 4e Gerrie vd Rijdt (3 +24), 5e Trudy vd Hagen (3 +23), 6e Ad vd Velden (3 +19). Sjaak Beijers van Ons Genoegen werd 7e met 3 +18, gevolgd op de 8e plaats door Henk Manders (3 +8). Met 2 winstpartijen vielen Jos van Eck (2 +15) en Toos Verhoeven (2 +12) nog net in de prijzen. Al bij al was het een geslaagde middag.

Zondagmiddagcompetitie
In de zondagmiddagcompetitie ging de winst naar Gerrie vd Rijdt (3 +23). Zij presteerde deze middag het best van de 38 aanwezige spelers. 2e werd Christ van Esch (3 +21), 3e Martin vd Hurk (3 +20), 4e Wim vd Rijdt (3 +18), 5e Mien vd Velden (3 +16) en 6e Leon vd Rijdt (3 +14). Wim vd Rijdt (+12) staat ruim aan kop in het klassement.
De uitslagen in de Nationale Petanque Competitie(NPC) van deze week: 4e divisie 4002, Cloeck & Moedigh 1 - PV Beek 1: 3 - 5, 5e divisie 5003, La Ferme Boel 2 Son en Breugel - Cloeck en Moedigh 2: 7 - 1, 5e divisie 5003, Cloeck en Moedigh 3 - La Donnée 1 Tilburg: 7 - 1, 5e divisie 5004, Cloeck en Moedigh 4 - 't Lover 6 Asten: 3 - 5, 5e divisie 5005, Cloeck & Moedigh 5 - L'Ammerzo 3 Ammerzoden: 6 - 2, 6e divisie 6004, PV Wij Liggen 5 Schijndel - Cloeck & Moedigh 6: 2 - 6, 6e divisie 6005, Jeu de Bouckles 4 Boekel - Cloeck & Moedigh 7: 2 - 6.


D'n Toel loopt verder uit

In ronde 14 een goede score voor D'n Toel van 85 punten. Korte partijen: Wim Lathouwers (Beurs) 34 car. in 12 beurten (moy. 2,83), Erik Kluijtmans (de Kroeg) 32 car. in 12 beurten (moy. 2,66), Ton Rovers (Wapen van Eerschot) 30 car. in 12 beurten (moy. 2,5), Hans de Wit (Oud Rooij) 26 car. in 12 beurten (moy. 2,16), Johnny Bax (Beurs) 22 car. in 12 beurten (moy. 1,83), Peter Kempe (Beurs) 30 car. in 14 beurten (moy. 2,14) en Nico Lucius (Wellie Winne Welles) 70 car. in 14 beurten (moy. 5). Jan van den Oetelaar van Boskant (56 car.) maakte een serie van 30 car.

Uitslagen:Dorpsherberg – D'n Toel 55-85, St.Joris – Wellie Winne Welles 62-78, de Kroeg – Boskant 63-77, Wapen van Eerschot – B.C. Eerschot 69-71, Beurs – Kofferen 71-69, Jachtrust – Oud Rooij 73-67.

Stand: 1. D'n Toel 1095, 2. Boskant 1049, 3. Oud Rooij 1000, 4. Kofferen 989, 5. Wellie Winne Welles 986, 6. B.C. Eerschot 975, 7. Beurs 963, 8. St.Joris 946, 9. Jachtrust 936, 10. de Kroeg 933, 11. Wapen van Eerschot 921, 12. Dorpsherberg 912.
Programma: Ma. 29 jan: Boskant – Wapen van Eerschot, B.C. Eerschot – Beurs, Kofferen – Jachtrust, Di. 30 jan: St.Joris – Dorpsherberg, D'n Toel – Oud Rooij. Do. 1 febr: De Kroeg – Wellie Winne Welles.

Bekerkampioenschap dammen

Op maandag 22 januari stond de halve finale op het programma om de Brabantse beker kampioenschappen. Met maar liefst drie halve finalisten stond het op voorhand vast dat tenminste één RDS'er in de finale zou komen.

Jacques Brouns moest het opnemen tegen clubgenoot Walter Beekmans. In een partij die lange tijd gelijk opging was het Walter die in de fout ging waardoor Jacques de partij naar zich toe kon trekken. Evenals in 2014 staat hij nu weer in de finale.

De andere halve finale partij ging tussen David Riupassa van de Rooise dam- en schaakvereniging en Roy Slagter die uit komt voor Damcombinatie Nijmegen. In een avondvullende partij trok David uiteindelijk aan het langste eind. Met David en Jacques in de finale is nu al succes verzekerd voor RDS. Rest alleen nog de vraag: wordt het Jacques of wordt het David? Medio februari zal de finale plaatsvinden in Dommelzicht; het clubhuis van de Rooise dam- en schaakvereniging.

Dames belonen zichzelf

De waterpolodames van Argo hebben dit weekend 3 belangrijke punten gepakt tegen de Warande uit Oosterhout. Beide teams staan in de middenmoot, zullen niet promoveren of degraderen en dus kunnen dit seizoen gebruiken om als team sterker te worden in de breedte.

Argo heeft dit seizoen als doelstelling om nieuwe talenten en jeugd ervaring op te laten doen in de selectie. Inmiddels heeft Ellis Brugmans vanuit de jeugd de nodige ervaring opgedaan. Ze speelde een prima wedstrijd afgelopen zaterdag. Nieuwkomer Carlijn Bosma begint het spel ook goed door te krijgen en kan steeds beter meekomen. De dames van Anja van Wanrooij en assistent coach Anita vd Heijden laten dit seizoen een stijgende lijn zien de in de resultaten. In de voorbespreking kwam dit ook ter sprake, de uitwedstrijd tegen de Warande werd op een vervelende manier met 11-7 verloren. Door de groei van het team werden de kansen in deze 2e wedstrijd gelijkwaardig ingeschat en dat kwam ook uit. Einde 2e part werd de score geopend door de Warande, na het 3e part stond het 3-3 en het 4e part zou doorslaggevend worden. Josine Raaijmakers wist de beslissende treffer te maken met een mooie boogbal van afstand. Met 4-3 op het scorebord kregen beide partijen nog wel kansen, maar daaruit werd niet meer gescoord. Wat betreft positie op de ranglijst verandert er niet veel, de overwinning is echter een bevestiging van de weg waarop het team is ingeslagen.

De Kienehoef 1 pakt de punten

De binnenkomst is indrukwekkend. Vier mannetjes lopen de kantine binnen, gemiddeld minimaal 1.5 kop kleiner dan de heren van De Kienehoef. Respectvol worden de handen geschud, maar uit de blikken van onze mannen valt af te lezen dat ze een 6-0 overwinning verwachten.

Met een eenvoudige 6-0 6-1 (Steijn, Yanick) en 6-1 6-0 (Loek, Jens) staat het team van de Kienehoef met 2-0 voor. De soep en de broodjes worst zijn weer fantastisch en ze maken ons op voor de singles. Jens gunt zijn tegenstander geen game. Steijn doet er iets langer over maar ook hier geen noemenswaardige problemen. Maar dan blijkt dat de mannetjes les hebben bij een concurrerende tennisschool en meer dan aardig kunnen tennissen. Rik is 2x zo groot als zijn tegenstander, maar dat blijkt niet uit het spel. Kranig weert het 12-jarige talentje de ene na de andere mokerslag van Rik. Uiteindelijk wint Rik met 6-3 6-4 maar respect voor de tegenstander. Ondertussen staat Yanick met 1-0 in sets achter en lijkt ook de 2e set de verkeerde kant op te gaan. En plots is daar de reddende engel trainer Joery Jansen. Een intensief en lang gesprek doet wonderen. De 2e set gaat met 6-4 naar Yanick. De tegenstander is gebroken en na 2.5 uur is het 6-4 voor Yanick. Heel stoer stralen de mannen uit dat de 6-0 overwinning voorspeld was. Een heerlijk seizoen is weer voorbij. Één nipt verloren dubbel bij Skinlo (Schijndel) heeft als gevolg dat de Kienehoef 2e wordt.

Koen Strijbosch 25 jaar lid van De Wa-Kwai

Op zondag 28 januari 2018 werd Koen Strijbosch, woonachtig in Sint-Oedenrode, in het zonnetje gezet tijdens de clubkampioenschappen judo van Budosportvereniging De Wa-Kwai te Veghel.

Koen is 25 jaar geleden begon met judo en heeft inmiddels de eerste dan behaald (zwarte band). Daarna is hij overgestapt naar Jiu-Jitsu waar Koen, samen met zijn maatje Patrick Janssen, bezig zijn om ook de eerste dan te behalen in deze tak van sport. Daarnaast geeft Koen nu les aan de jeugd in Jiu-jitsu. Koen is ook als webmaster van de site (dewakwai.nl) actief. Dit doet Koen ook samen met Patrick.

Tijdens de clubkampioenschappen werd er gestreden in 21 Pouls om de clubkampioen van De Wa-Kwai 2018, waarbij jaarlijks bij één poule iets extra's is te behalen. Namelijk "De Hans Callaars trofee". Dit is een wisseltrofee die jaarlijks door de grondlegger van De Wa-Kwai word uitgereikt en dit jaar door Bram v.d. Burgt is gewonnen.

Rikken in Boskant

De eerste donderdagavond van de nieuwe maand is aanstaande donderdag alweer. Dan zijn de drie buutverenigingen Beuken, Rita en West bij elkaar in de Vriendschap om samen te rikken.

Iedereen mag natuurlijk meedoen. Voor € 1,50 speel je gezellig een avondje mee en wie weet verdien je wel een prijs. De punten van de verschillende kaartavonden worden bij elkaar opgeteld. Dus hoe vaker je komt hoe meer kans je hebt om te winnen. Voor iedereen: kom daarom op donderdag 01/02 naar de Vriendschap.

Lita wint ook derde wedstrijd

Na de winst in Zoetermeer en Eindhoven, wist Lita afgelopen zaterdag ook de derde breedtesportwedstrijd in Amsterdam op haar naam te schrijven. Tijdens wedstrijd 3 zijn de oefeningen en sprongen ietswat hoger in moeilijkheid dus het is altijd afwachten hoe deze gaan tijdens de wedstrijd.

Met onder andere drie tienen op het onderdeel 'mat' en twee negens op de 3-meter-plank scoorde ze in totaal 139,5 punten. Ook de oefeningen vanaf de kant en de 1-meter-plank gingen goed, met een paar lagere scores voor de schroefsprongen. Met de vierde breedtesportwedstrijd op 25 maart in Den Helder in het vooruitzicht nog tijd genoeg om ook die schroefsprongen naar een hoger niveau te krijgen.

Kampioenen bij TV de Kienehoef

Afgelopen weekend zijn er weer een aantal teams kampioen geworden bij TV de Kienehoef. Wederom een geslaagd seizoen. Perfect gedaan allemaal!

36 / 36

Zondag 14 januari t/m zondag 4 maart
Expositie Hans Vervloed

Mariëndael

Woensdag 31 januari
Dansen in Odendael

Odendael

Donderdag 1 februari
Exclusief Boeiende Buren Diner

De Beleving

Kaarten in Boskant
De Vriendschap

Vrijdag 2 februari
Bonte Avond

De Loop'r

Bonte Avond Nijnsel
De Beckart

Groot tentfeest CV de Plekkers
Eversestraat 11

Film: Julieta
CEC Mariendaal

Zaterdag 3 februari
Frits Philipsband
De Ossekop

Workshop "weg met Stress"
Puur-Gevoel, Beelstraat 28

Bonte Avond
De Loop'r

55 Jaar Plekkers Receptie
Eversestraat 11

Bonte Avond Nijnsel
De Beckart

Dansen in Odendael
Odendael

Zondag 4 februari
Wereld Kanker Dag

De 'Werelddag tegen kanker' of 'Wereld Kanker Dag' ('World Cancer Day') wordt jaarlijks gehouden op 4 februari en is ingesteld door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties. Het is een internationale bewustwordingsdag waarop mensen in de hele wereld stilstaan bij de ziekte kanker. Deze dag is officieel gemarkeerd om het bewustzijn rondom kanker te vergroten en om preventie, detectie en behandelingen aan te moedigen, maar ook om het belang van een goede kwaliteit van leven voor mensen met kanker te onderstrepen

Maandag 5 februari
Oprichting lees- en luisterclubs Meierijstad

Bibliotheek Sint-Oedenrode

Lezing "Nieuwkomers in onze omgeving."
d'n einder

Woensdag 7 februari
Carnavalszitting 50+

Odendael

Vrijdag 9 februari
Carnavalsoptocht

Odaschool

Carnavalskeezen
De Loop'r

Lezing Özcan Akyol
De Knoptoren

Zaterdag 10 februari t/m dinsdag 13 februari
Carnaval

Papgat

Zaterdag 10 februari
Graversgalalala

De Loop'r

Zondag 11 februari
Prinsheerlijk ontbijt & De Dorini's

De Loop'r

Carnavalsoptocht
Papgat

Prijsuitreiking Kleurrijk Papgat
Carnavalstent Markt

Maandag 12 februari
Après ski party

Jeugd disco the Joy

Woensdag 14 februari
Dansen in Odendael

Odendael

Kasteleinsbal
Café 't Kerkpleintje

Valentijn
Valentijnsdag is een dag waarop geliefden elkaar extra aandacht geven met cadeautjes, bloemen, of kaarten. Valentijnsdag wordt gevierd op 14 februari. Ook bestaat er de traditie dat men een bloemengroet of een kaartje stuurt aan mensen die men dankbaar is of op wie men bijzonder gesteld of verliefd is. 14 februari is ook de naamdag van de Heilige Valentius (Sint Valentijn).

Zaterdag 17 februari
Brabantse Kampioenschappen Indoor Springen Pony's

Manege de Pijnhorst

Eenjarig bestaan
Café 't Kerkpleintje

Zondag 18 februari
OLAT Winterserietocht

Soerendonk

Rikken en Jokeren Ollandse Dorpskapel
De Dorpsherberg Olland

Maandag 19 februari
Workshop "weg met Stress"

Puur-Gevoel, Beelstraat 28

Woensdag 21 februari
Dansen in Odendael

Odendael

Zaterdag 24 februari
Brabantse Kampioenschappen Indoor Springen Paarden

Manege de Pijnhorst

Boeken- en platenbeurs
Sint-Oedenrode

Vrije dansavond
De Beckart

Zondag 25 februari
Vinylmiddag voor SamenLoop voor Hoop

De Ossekop

Dinsdag 27 februari
Workshop "weg met Stress"

Puur-Gevoel, Beelstraat 28

Woensdag 28 februari
Dansen in Odendael

Odendael

Donderdag 1 maart
Kaarten in Boskant

De Vriendschap

Zaterdag 3 maart
Dansen in Odendael

Odendael

Maandag 5 maart
Fotopresentatie "Nachtvlinders."

d'n einder

Woensdag 7 maart
Dansen in Odendael

Odendael

Donderdag 8 maart
Workshop "weg met Stress"

Puur-Gevoel, Beelstraat 28

Kijk voor de complete Carnavalsagenda van Papgat volgende week achterop DeMooiRooiKrant!