DeMooiRooiKrant

13 december 2017

DeMooiRooiKrant 13 december 2017


Foto: Jos van Nunen

Vorige week woensdagavond vond de installatie plaats van Kees van Rooij als eerste 'vaste' burgemeester van Meierijstad.

Zo'n belangrijke gebeurtenis is natuurlijk voor een groot deel bepaald door het protocol, zoals het voorlezen van het koninklijk benoemingsbesluit, toespraak en beëdiging door Commissaris van de Koning Wim van de Donk, gevolgd door toespraken van anderen die een rol hebben in het geheel. Het slotwoord was voor Kees van Rooij zelf. Het enige verrassingselement zou kunnen zitten in de toespraken zelf, en het moet gezegd: ze waren levendig, en doorspekt met humor. Vooral Johan van Gerwen, voorzitter van de vertrouwenscommissie, en Karel van Soest, voorzitter van de burgemeesterskring Brabant Noord-Oost, kregen de lachers op hun hand.

Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen

Tussen de plaagstootjes door liep echter de hartelijkheid waarmee de nieuwe burgervader werd onthaald, als rode draad door de speeches. Van Rooij: "Ik heb er zin in". Maar voordat Van Rooij voet in het bestuurscentrum zette, was er nog een heel protocol aan voorafgegaan, niet officieel maar wel traditioneel. Vanaf de Knoptorenkerk liep het complete gezin Van Rooij, begeleid door de vier gilden van Meierijstad, bazuinen en troms, naar het bestuurscentrum. Daar liepen ze langs een luid applaudisserende erehaag naar binnen.
Van oorsprong is hij Brabander. "Eindelijk een dialect wat u wél kan verstaan" grapte Van Gerwen dan ook. Zijn achternaam gaf de sprekers natuurlijk eveneens veel inspiratie voor woordspelingen. Van Soest ging onder meer in op Van Rooij's coiffure. "Volgens mij hebben wij dezelfde kapper."
In zijn eigen speech in de raadzaal vertelde hij de toehoorders, waaronder een aantal burgemeesters, nog het een en ander over zijn roots. Die lagen in het bedrijfsleven, van waaruit hij rechtstreeks werd benoemd als burgemeester, destijds in Horst. Omdat Horst later fuseerde en daarmee zestien kernen kreeg, heeft hij ervaring met een nieuwe fusiegemeente. Omdat hij met zijn achtergrond in het bedrijfsleven ook al een streepje voor had bij het opgestelde zoekprofiel voor de nieuwe burgemeester, kwam hij in de sollicitatieprocedure al snel 'boven drijven'. Wat hem in Meierijstad erg aantrok, was de "dorpenstad, die het beste van twee werelden combineert", doelend op de combinatie van natuur en bedrijvigheid. Hij wil met veel bewoners kennismaken. "Mijn houding zal zijn: luisteren. Wat wilt u van mij? Maar ook: wat kan ik van jou verwachten?"

Opening Mediahuis Meierijstad écht een feestje

Foto: Jos van Nunen

Door de jaren heen heeft het woord 'feestje' een brede betekenis gekregen. De opening van het Mediahuis Meierijstad afgelopen zondag, was echter een feest in de originele betekenis van het woord. Er viél niet alleen iets te vieren, er wérd daadwerkelijk iets gevierd. Met alles wat daarbij hoort: koffie, bubbels, knabbels, versieringen, verrassingen, toespraken. Ondanks de ruime behuizing en code oranje hing het op Heuvel 7 af en toe met de benen buiten.

Als kers op de taart verrichte onze nieuwe burgemeester, Kees van Rooij, zijn eerste openingshandeling in Meierijstad. De directie van het Mediahuis was daarmee zeer vereerd, maar wie een formeel praatje en een lint knippen had verwacht was aan het verkeerde adres. Om te beginnen had Van Rooij, die in zijn nieuwe gemeente toch al stapels informatie te verstouwen krijgt, zich goed voorbereid. Daarbij viel er ook nog eens veel te lachen. En hoewel zijn reputatie hem al was vooruitgesneld, was de toegankelijkheid van de burgemeester van 80.000 inwoners voor velen misschien nog wel de grootste verrassing. En anders toch in ieder geval een leuke bijkomstigheid.

"De wereld is een gekkenhuis, en hier is het hoofdkantoor", een van de wijze spreuken met een knipoog aan wand van het Mediahuis, was nog nooit zo van toepassing als afgelopen zondag. Toch was er tegelijk een soort van discipline: op de weinige momenten dat er een toespraak kwam, had iedereen dat meteen in de gaten en zweeg. Daar kan de gemeenteraad nog een voorbeeld aan nemen.

Het was de burgemeester opgevallen dat de DeMooiRooiKrant, een van de gebruikers van het Mediahuis Meierijstad, een opmerkelijke weg had gevolgd: eerst een website, dan papier. "Meestal gaat dat omgekeerd. En nog met succes ook. Dat tekent wél jullie ondernemingslust. Ik ben benieuwd wat jullie volgende stap zal zijn." "Dan kan ik wel een tipje van de sluier oplichten" haakte mededirecteur Bas van Turnhout daarop in. "Videoproducties." Van Rooij overhandigde de directie een schilderij dat symbool stond voor het samenspel tussen de mediapartners, waaronder ook mededirecteur Jeroen van de Sande van DeMooiRooiKrant, Björn Ontwerp en Pixelfuse plus hun teams, die elkaar versterken. Het schilderij was een abstracte afbeelding van een muze. Omdat dit niet meteen 'landde' legde Van Rooij uit dat een muze een Griekse godin was. "Daar hou ik wel van" flapte Bas er uit en de omstanders lagen, niet voor de eerste keer, dubbel. Dat de burgemeester verklaarde zelden meer een lint te knippen leek wel afgesproken werk. De openingshandeling werd namelijk het doorknippen van een MooiRooiKrant. "Zonde" vond de burgervader, maar hij werd meteen van repliek gediend. "Dat deden de mensen vroeger ook altijd. Als ze naar de wc gingen." Het tekent de ontspannen sfeer van de officiële opening, die even later luister werd bijgezet door de getalenteerde Rooise gitarist Dennis van der Sanden en een goochelaar. "Dus mensen, houd oew lozzie vast!" waarschuwde Bas in plat Roois.

Formido - Forum Klus Wijs
Opaal - 't Paperas
Roxs elektro - Vennotex

Jaargang 8 • Week 50 • Woensdag 13 december 2017

Maak gebruik van Persoonsberichten.nl

Persoonsberichten.nl is een initiatief van MooiRooi. De site biedt iedereen de mogelijkheid om een felicitatie, geboorte, of rouwbericht direct online te plaatsen. Zo kunt u dat met de Rooise inwoners delen.

Geboorteberichten, felicitaties, jubilea, huwelijkskaarten, rouwadvertenties of dankbetuigingen. Al deze persoonlijke berichten kunt u plaatsen in DeMooiRooiKrant. Daarna verschijnen ze gratis op www.persoonsberichten.nl.

Heeft u binnenkort in de familie of vriendengroep iemand die jarig is of jubileert en vindt u het leuk om hem of haar op deze manier in het zonnetje te zetten? Stuur het bericht door naar redactie@demooirooikrant.nl en laat het tevens op de website Persoonsberichten.nl plaatsen. Deze mogelijkheid hebben ook de nabestaanden van een overledene. Zij kunnen een overlijdensbericht openbaar maken op het moment dat daar behoefte aan is. Is de krant al gedrukt? Geen probleem. U kunt een rouwbericht ook alleen op de website laten plaatsen tegen een gereduceerde prijs.

Alle verschillende soorten Persoonsberichten kunnen over het algemeen binnen enkele uren geplaatst worden. Informeer vrijblijvend bij de redactie naar de mogelijkheden.


Wovesto en Huis & Erf fuseren per 1 januari

De algemene ledenvergaderingen van beide corporaties hebben op 6 december jl. ingestemd met een fusie. Woningcorporaties Huis & Erf en Wovesto gaan vanaf januari 2018 samen verder. Beide corporaties zijn actief in de gemeente Meierijstad en samen in het bezit van ruim 5000 woningen. Huis & Erf is ook actief in de gemeente Sint-Michielsgestel. Per 1 januari 2018 gaan zij samen verder als een nieuwe corporatie onder de naam Woonmeij.

"De huurdersorganisaties, medewerkers en de gemeenten Meierijstad en Sint-Michielsgestel zijn positief over het samengaan van beide organisaties. Met de fusie is er meer slagkracht om de volkshuisvestelijke taken goed op te pakken. Dit betekent dat Woonmeij nu en in de toekomst voldoende, betaalbare en duurzame woningen aan de huurders en woningzoekenden kan blijven aanbieden. Woonmeij wil dicht bij haar huurders en woningzoekenden staan. Bereikbaar, aanspreekbaar en slagvaardig staan daarom hoog in het vaandel van de nieuwe woningcorporatie" meldt het persbericht. DeMooiRooiKrant heeft Wovesto overigens diverse malen verzocht om een interview over dit onderwerp, maar hierop geen reactie mogen ontvangen.

"Hiermee geeft Woonmeij invulling aan vijf thema's waarop de huurders en woningzoekenden de woningcorporatie mogen aanspreken: voldoende woningen, betaalbare woningen, duurzame woningen, financiële continuïteit en betrokkenheid" meldt het persbericht verder. "Vanuit deze overtuiging werkt Woonmeij aan haar ambities, zoals de nieuwbouwopgave en de duurzaamheidsambities. De fusieorganisatie gaat verder onder de naam Woonmeij en heeft een tweehoofdige directie, Mark Wonders van Huis & Erf en Leo Overmars van Wovesto.

De huurders, woningzoekenden en andere belanghebbenden ontvangen later deze maand een gezamenlijk bulletin Beknopt&Buurten met informatie over de nieuwe corporatie Woonmeij."

Geldboetes veehandelaren verspreiding dierziektes

Het Openbaar Ministerie heeft donderdag geldboetes geëist tegen veehandelaren, die regels om verspreiding van dierziekten te voorkomen aan hun laars hebben gelapt.

In de rechtbank van 's Hertogenbosch heeft de officier van justitie donderdag geldboetes van 90.000 euro geëist waarvan een deel voorwaardelijk, tegen in totaal negen verdachten. De politierechter heeft meteen uitspraak gedaan. Het gaat om veehouders uit Sint-Oedenrode, Vlijmen, Deurne, Lieshout, Leveroy, Boekel, Landhorst, Waalre en Hoogeloon.

De veehouders worden ervan verdacht dat ze hun beesten te vroeg hebben overgebracht naar een volgende bestemming. Runderen, varkens, geiten en schapen dienen volgens de wet minstens 21 dagen op dezelfde plek te blijven. Dit geldt zowel bij het vervoeren van dieren als bij aanvoer en afvoer op locaties waar dieren bijeen worden gebracht. Uit onderzoek van de NVWA bleek dat de handelaren het vee te vroeg naar een nieuwe bestemming hebben gebracht.

Dat vindt het OM ernstig: "De regels voor het bijeenbrengen van dieren zijn er niet voor niets", zei de officier op zitting: "Het bijeenbrengen van de beesten vormt een risico bij de verspreiding van besmettelijke dierziekten, bemoeilijkt de tracking en tracing bij een eventuele uitbraak van een dierziekte en is nadelig voor het welzijn." Mede daarom vindt het OM de boetes op de plaats.

Bron: Openbaar Ministerie

Sint-Oedenrode in 'Op de camping'

Middenin de zomer, in de maand juli, trok een filmploeg van SBS6 een weekend lang door Sint-Oedenrode voor opnames van tv-programma 'Op de camping'. Op 17 december wordt het programma uitgezonden.

Uiteraard kan een programma als 'Op de camping' niet zonder camping. Daarom staat Camping de Kienehoef in een groot gedeelte van de uitzending centraal. Er was een ideaal moment om te filmen, want het fietsevenement Rooi Fietst werd gehouden. Er was dus veel volk op de been. Het camerateam vond zijn weg eveneens richting Park Kienehoef, maar ook richting de Knoptoren, Kasteel Henkenshage en het historische centrum. De dorpspomp werd logischerwijs niet overgeslagen. Benieuwd naar hoe Sint-Oedenrode in het daglicht wordt gezet? Kijk dan op 17 december naar 'Op de camping' op SBS6.

Top drie Clubkas Campagne uit Rooi

8.617 leden van Rabobank Hart van De Meierij (Schijndel, Boxtel, Sint-Michielsgestel en Sint-Oedenrode) brachten in totaal ruim 42.000 stemmen uit op 425 lokale verenigingen en stichtingen. Een mooi resultaat voor de vierde editie van deze donatieactie, welke in eerdere jaren nog 'Hart voor Elkaar' heette. De 'prijzenpot' van deze editie was verhoogd naar € 200.000,- en wordt in januari 2018 uitbetaald. Maar liefst zes initiatieven uit Sint-Oedenrode staan in de top tien, waarvan de gehele top drie.

Prijsuitreiking
Op maandagavond 11 december zou de prijsuitreiking voor de top 25 plaatsvinden in Gemonde. Helaas werd dit feestelijke moment vanwege de weersomstandigheden geannuleerd. De clubs in de top 25 zijn allen telefonisch geïnformeerd en erna zijn alle deelnemende clubs met een mail op de hoogte gebracht van de uitslag.

De top vijf van deze editie
Voor de derde keer op rij is stichting Vrienden van Hospice Dommelrode (Sint-Oedenrode) de winnaar gebleken! Deze stichting ontving 875 stemmen, wat resulteert in een donatie van €4.165. Samenloop voor Hoop (Sint-Oedenrode) eindigt, erg knap als nieuwkomer, op de tweede plek met 507 stemmen (€2.413). Op de derde plek is De Zevensprong (Sint-Oedenrode) geëindigd, zij kregen 444 stemmen (€2.113). MiniGestel/Creatieve Week (Sint-Michielsgestel) is vierde geworden door het verkrijgen van 437 stemmen (2.080) en de vijfde plek is behaald door Voedselbank Boxtel met 430 stemmen (2.047).

Volledige uitslag
De volledige uitslag is gepubliceerd op de website van Rabobank Hart van De Meierij: www.rabobank.nl/hvdm, kopje 'Rabobank Clubkas Campagne: de Uitslag! Rabobank Hart van De Meierij bedankt de clubs voor hun deelname en de leden voor het uitbrengen van hun stemmen.

Basisschool Kienehoef is hartstikke veilig

Foto: Lisa vd Ven

Vrijdagochtend is het Brabants Verkeersveiligheidslabel uitgereikt aan basisschool Kienehoef. Wethouder Van Rooijen en ambtenaar Albert Nooteboom waren aanwezig om het label uit te reiken aan de school. "Op deze manier laten we zien dat we veiligheid heel erg belangrijk vinden op onze school," vertelt directrice Emely Teeuwen.

Om stipt half negen stonden alle kinderen en leraren buiten. Het miezerde een beetje en het was hartstikke koud. Toch weerhield dat de school er niet van dit snel af te handelen want het BVL is belangrijk. BVL staat voor Brabants VerkeersveiligheidsLabel. Het BVL biedt basisscholen en gemeenten de helpende hand om structureel en meer op de praktijk van alle dag gerichte verkeerseducatie te geven. Het is een parapluproject van de provincie Noord-Brabant voor verkeerseducatie.

Foto: Lisa vd Ven

Het label is een bewijs dat verkeersveiligheid structureel deel uitmaakt van het schoolbeleid. De leerlingen krijgen verkeerslessen en er zijn verkeersprojecten met praktische oefeningen. Verder is er aandacht voor de schoolomgeving en zijn de wegen er naartoe zo verkeersveilig mogelijk. Daarnaast zijn (verkeers)ouders of -verzorgers betrokken bij verkeerseducatie.

De kinderen werd gevraagd hoeveel sterren de school zou hebben verdiend. Er waren immers elf sterren te verdienen, maar dat is wel heel veel. Er werd ingezet op 7, 8, misschien wel 10. Een enkeling durfde te zweren dat de school elf sterren zou krijgen. En wat bleek, dat was ook zo. Iets om onwijs trots op te zijn. Na de overhandiging van het certificaat mocht de vlag gehesen worden en kregen alle kinderen een reflecterend licht voor om hun arm. "Om nog beter zichtbaar te zijn in deze donkere dagen en dus nog veiliger te kunnen spelen," aldus de school. Dat alle basisscholen in Meierijstad dit voorbeeld maar mogen volgen!


"Vrijwilligerswerk is een feestje"

v.l.n.r.: Wethouder Witlox, Ellis Rijkers, Trix Kloosterman en Monique Stegenga. Foto: Manon Swinkels

Welzijn De Meierij heeft vorige week woensdagmorgen de campagne Steunpunt Vrijwilligerswerk gelanceerd. Samen met wethouder Eus Witlox, directrice van Welzijn De Meierij Trix Cloosterman, enkele medewerkers en diverse vrijwilligers werd de opening in het bestuurscentrum van Sint-Oedenrode gevierd. Met de campagne wil Welzijn De Meierij nieuwe vrijwilligers enthousiast maken om zich te melden.

Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard

"Vrijwilligerswerk is namelijk een feestje!", laat Monique Stegenga weten, sociaal werker bij Welzijn De Meierij. "De vraag naar vrijwilligerswerk neemt toe en met deze campagne laten wij zien hoe dankbaar en leuk vrijwilligerswerk is. Je krijgt er ontzettend veel voor terug." De campagne bestaat uit diverse portretten van vrijwilligers. Zij weten als geen ander waarom vrijwilligerswerk belangrijk is en wat het oplevert.
Een van zo'n vrijwilliger is Jan, chauffeur van onder andere de Eropuit-bus. "Voor mij is vrijwilligerswerk een vrijetijdsbesteding. Ik word zelf ook een dagje ouder en daarom wil ik graag het voorbeeld geven om de medemens een plezierige dag te bezorgen." De bus wordt gebruikt voor gezellige uitstapjes, zoals een bezoek aan een tuincentrum, een markt, museum of evenement.
Steunpunt Vrijwilligerswerk werkt als uitzendbureau voor vrijwilligers. "Wij helpen vrijwilligers met de zoektocht naar vrijwilligerswerk dat bij hen past, de wensen en mogelijkheden", vertelt Cloosterman. "Daarnaast fungeren wij als vacaturebank. Mensen die op zoek zijn naar vrijwilligers, zijn ook bij ons op het juiste adres."
Nieuwsgierig geworden naar vrijwilligerswerk bij u in de buurt? Kijk op www.welzijndemeierij.nl voor diverse vacatures of loop binnen op het bezoekadres in Odendael.

Opening kerststal tijdens slecht weer

Toegegeven, het weer was nou niet echt uitnodigend. Toch was het droog en wie zich warm aankleedde, hoefde echt niet te rillen. Ook aan de sfeervolle kerstklanken van de Klotblaozers lag het zeker niet.

Toch was de opkomst bij de opening van de kerststal bij kinderboerderij Kienehoeve zaterdagavond duidelijk lager dan in andere jaren. Jammer van het werk en de tijd die al die vrijwilligers in de kerststal hebben gestoken.

Gelukkig is de kerststal nog dit hele jaar te zien. Want net als andere jaren hebben de vrijwilligers weer veel tijd en energie in dit project gestopt. Voor iedereen die zaterdagavond een goede reden had om niet naar de opening te komen, is er de komende weken dan ook nog de mogelijkheid om de kerststal in al haar schoonheid te aanschouwen.

Trucker met auto naar de Noordkaap

Ronald (l) en Niels met de auto die hen naar de Noordkaap moet brengen. Foto:

Rooienaar Ronald Reijnders is vrijdagmorgen in alle vroegte vertrokken voor een bijzondere tweeweekse roadtrip. Samen met kameraad Niels van den Elzen uit het dorpje Zeeland doet hij mee aan de Noordkaap Challenge. De bestemming valt te raden: de Noordkaap, het meest noordelijke puntje van Noorwegen.

De teamnaam van de twee heren is TIRT-gear. TIRT staat voor The Iceroad Truckers. "We zijn allebei vrachtwagenchauffeur, vandaar deze naam", licht Ronald toe. Waarom dan niet met de truck naar de Noordkaap? "Dat hadden we het liefst gewild, maar dat gaat helaas niet. We hebben geen eigen vrachtwagen." Erg vinden Ronald en Niels het niet. Ze hebben ontzettend veel zin in de uitdaging met de auto. Een auto met vierwielaandrijving. Niels wilde al langer een dergelijke auto en dat kwam nu perfect uit.
Na één dag waren de heren al in Kopenhagen en op de tweede dag reden ze door Zweden. "Dan rijden we in een rechte lijn naar boven, pakken we een stukje Finland mee en zo rijden we richting de Noordkaap. Dan hebben we een dag om te kijken wat voor moois er allemaal in de lucht gebeurt", blikt de Rooienaar watertandend vooruit. Hij doelt natuurlijk op het noorderlicht, een prachtig natuurverschijnsel. Na anderhalve dag rijden de avonturiers via een flink stuk Noorwegen terug richting huis.

De Noordkaap-challenge wordt ieder jaar gekoppeld aan de Radio 3fm Serious Request actie. De teams halen geld op voor dat goede doel. Ronald: "Er zijn teams bij die wel €10.000,- ophalen. Helaas hebben wij daar totaal geen tijd voor gehad door ons drukke werk. We zijn nu wel bezig om geld op te halen en dat gaat langzaam maar zeker de goede kant op. Op 22 december verzamelen we met 122 deelnemers bij het Glazen Huis in Apeldoorn. We komen live op de radio en dan zal bekend worden gemaakt wat de opbrengst van de Noordkaap-challenge is."

Het is te hopen dat de heren onderweg nergens stranden. In Noorwegen is het nu op plekken ruim onder de min tien graden. "We zijn goed voorbereid. We hebben gereedschap en zelfs echte overlevingspakken van een reddingsschip. Daarnaast ook nog tien liter water. Mochten we ergens stil komen te staan dan houden we het wel even uit. Ook ben ik er van overtuigd dat we hulp zouden krijgen van onze expeditieleden. Het is de bedoeling dat we elkaar helpen. Zorgen maak ik me dus niet."
Het avontuur is inmiddels een halve week bezig en geloof maar dat de heren al veel moois hebben gezien. "Ik beloof dat ik wat foto's door zal sturen!" zegt Ronald enthousiast.


Roois team klaar voor First Lego League

Kai, David, Tim, Stan, Sito, Koen en Frederique leggen de laatste hand aan het programmeren van hun robots. Foto: Manon Swinkels

Aankomende zaterdag is het zover, dan staan deze zeven technische toppers in de voorrondes van de First Lego League Challenge. Na maanden brainstormen, bouwen en programmeren staat hen in Eindhoven een spannende wedstrijd te wachten.

Ieder jaar vindt de First Lego League plaats, een internationale wedstrijd gebaseerd op lego voor leerlingen van negen t/m zestien jaar oud. De wedstrijd daagt kinderen uit om te denken als wetenschappers en technici. "In september hebben we een pakket gekregen met heel veel lego onderdelen", vertelt Frederique. "Van deze onderdelen hebben wij twee robots gebouwd en geprogrammeerd om verschillende opdrachten uit te voeren. Binnen 2,5 minuten moeten de robots zoveel mogelijk opdrachten uitvoeren en een jury gaat ons daarop beoordelen." De zeven jonge techneuten hebben de robots helemaal zelfstandig gebouwd en geprogrammeerd. Iedere zaterdagmiddag kwam het team in Mariëndael twee uurtjes bij elkaar om aan hun project te werken.

Aan de wedstrijd is een thema gekoppeld en dit jaar is er gekozen voor Hydro Dynamics, oftewel 'water'. "Wij hebben een systeem bedacht om regenwater op te vangen voor herbruik. We hebben hiervoor onderzoek gedaan op het internet, contact opgenomen met het CDA, een wethouder en een prototype gebouwd. Naast de wedstrijd met de robots, moeten wij ons plan voor de jury presenteren." Alhoewel de kinderen veel liever bezig zijn met het bouwen met lego, hebben zij hun uiterste best gedaan om er een spetterende presentatie van te maken.

Vorig jaar won het team de Robot Strategie & Innovatieprijs. Of het team dit jaar weer in de prijzen valt, is nog even afwachten.


Achter de schermen

Wat er vóór de schermen van de krant gebeurt leest iedereen. Wat er áchter diezelfde schermen gebeurt weten alleen ingewijden. Terwijl dat eigenlijk best vaak dingen zijn, die meer lezers interesseren of zouden moeten weten, bedachten wij ons als redactie. Natuurlijk gaan we niet helemaal met de billen bloot, maar er blijft genoeg over dat we met onze lezers willen delen. Vandaar deze nieuwe rubriek, die we voorlopig maandelijks gaan uitbrengen.

Gratis? Lokaal? Samen?
Zoals een groeiend aantal ondernemers, doet ook DeMooiRooiKrant al jaren aan ''maatschappelijk verantwoord ondernemen'. Zo zijn we een erkend leerbedrijf, doen we onze inkopen zoveel mogelijk lokaal, schenken we Fairtrade koffie en zijn we ook sponsor van, let op, méér evenementen en verenigingen dan menigeen in de gaten heeft. Als een sponsor geld schenkt is dat iedereen duidelijk, als een sponsor goederen schenkt ook, als hij materialen in bruikleen geeft wordt dat al minder en een sponsor die diensten levert ontsnapt het vaakst aan de aandacht. We ontbreken nogal eens op sponsorlijsten waar we eigenlijk een plekje verdienen. Als we gratis advertenties plaatsen, activiteiten promoten die anders wellicht de krant niet zouden halen, de 'gezichten' interviewen bij allerlei initiatieven, foto's nemen en plaatsen, noem maar op. Allemaal voor nop, we doen het met liefde en plezier. Maar vergeet ons niet.

Wat we in de krant zetten en wat niet, hangt af van meer dingen dan alleen het onderwerp. Bij een samenwerking tussen een kunstenaar en een commerciële partij bijvoorbeeld, zal onze redactie niet spontaan in de pen klimmen. Gratis pr zou hier concurrentievervalsend zijn ten opzichte van ondernemers die netjes betalen voor hun advertenties. Dit speelt met name buiten Rooi, omdat daar minder ondernemers adverteren in DeMooiRooiKrant.

"Meierijstad, dat zijn we samen" roepen bestuurders en andere belanghebbenden in koor. De vorige burgemeester Fränzel heeft al eens de wens uitgesproken dat de lokale kranten meer zouden schrijven over de andere fusiegemeenten. Groot gelijk dat hij het promoot, maar zoiets kun je niet forceren. Dat is een groeiproces, waar nog vele jaren overheen zullen gaan om vervolgens halverwege te blijven steken. Iedere kern behoudt immers zijn eigen identiteit, en dan is er ook nog zoiets als afstand.

DeMooiRooiKrant is een zelfstandige entiteit binnen Meierijstad en focust vooral lokaal, evenals onze lezers en adverteerders. Meierijstad-breed publiceren wij naast de gemeentepagina's ook onze rubriek "Mooi Meierijstad". Verder voorop lopen in het samen-streven zou ons inziens ook ten koste gaan van de interesse van onze Rooise lezers. Bovendien zou dat weer een vorm van 'gratis' zijn.

Het 'samen' kun je niet los zien van een oude wijsheid: het moet van twee kanten komen. Méér kanten mag natuurlijk ook.


Zolang we ze blijven herdenken, blijven ze leven…

De twintigjarige Pierre van Boxtel uit Kaatsheuvel trad tijdens de Tweede Wereldoorlog in dienst bij de Britse Royal Air Force. Maar op 28 oktober 1941 sloeg het noodlot toe, zijn toestel werd geraakt, vloog in brand en hij overleed aan zijn verwondingen. Zo zijn er bijna 1900 Brabantse militairen en verzetsstrijders tijdens oorlogshandelingen in de Tweede Wereldoorlog en alle volgende militaire conflicten gesneuveld. Het Brabants Historisch Informatie Centrum wil al deze gevallenen een gezicht geven. Help ons alsjeblieft om deze lijst van gesneuvelden aan te vullen en te corrigeren.

In september 2019 is het 75 jaar geleden dat de bevrijding van Noord-Brabant van de Duitse bezetting begon. Om dit te herdenken, presenteert het BHIC dat najaar samen met de Stichting Herdenking Brabantse Gesneuvelden een digitale eregalerij voor alle omgekomen Brabantse militairen en verzetsplegers. Op dit moment heeft het BHIC op een voorlopige site www.brabantsegesneuvelden.nl bijna 1900 slachtoffers in beeld die een plaats in deze eregalerij zouden moeten krijgen. Het gaat dan niet alleen om de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, maar ook om de Brabantse militairen die zijn omgekomen in Nederlands Oost-Indië, Nederlands Nieuw-Guinea, tijdens de Korea oorlog en tijdens de verschillende VN- en NAVO-missies daarna.

Voorlopige site
Op deze site staan de 1900 oorlogsslachtoffers allemaal vermeld met de basisgegevens die nu bij ons bekend zijn: naam, geboortedatum, geboorteplaats, woonplaats, overlijdensdatum, overlijdensplaats, rang, beroep en een aanduiding van de historische context waarin het slachtoffer geplaatst kan worden. Van ongeveer 600 slachtoffers kunnen we bovendien een foto laten zien. Dat is al veel, maar we zijn er nog niet.
Op de definitieve eregalerij van Brabantse Gesneuvelden willen we straks zoveel mogelijk slachtoffers met een foto én een verhaal vereeuwigen, zodat we niet enkel namen herdenken, maar ook de personen erachter. Immers, het waren op de eerste plaats mensen; vaders, zoons, broers en vrienden die plotseling aan het leven zijn ontrukt. Velen van hen stonden voor moeilijke keuzes, anderen hebben onvoorstelbaar geleden. Allemaal verdienen ze het dat hun verhaal verteld wordt, hoe heldhaftig of bescheiden ook.

Help mee!
Om hen zo goed mogelijk op de eregalerij te zetten, hebben we de hulp van alle nabestaanden en betrokkenen nodig. We hebben al verschillende openbare bronnen geraadpleegd, maar voor de meeste foto's en persoonlijke verhalen zijn we uiteindelijk aangewezen op wat nabestaanden van familieleden, vrienden en andere betrokkenen over hen kunnen vertellen. We nodigen iedereen die meer weet van harte uit om te reageren. Alleen zo kunnen we in 2019 een zo volledig en correct mogelijke digitale eregalerij presenteren. Mocht je op www.brabantsegesneuvelden.nl dus een bekende of een familielid aantreffen waar je iets over kunt vertellen, laat dan een bericht achter of neem contact met ons op.


Wie hielp Amerikaan Donald Oliver Mills?

De crash in De Bilt in 1943. Foto:

Cor Vervoort heeft zijn jeugdjaren in Sint-Oedenrode doorgebracht, waarna hij via Oosterhout in Dongen terecht is gekomen. Nog altijd voelt hij zich met Rooi verbonden. Momenteel schrijft Cor een boek over de belevenissen van zijn moeder en haar buurtgenoten tijdens de oorlogsjaren. In het boek staan de ooggetuigenverslagen van mensen, die het allemaal nog zelf meegemaakt hebben.

Cor's moeder woonde op de Willibrordushoek in Eerde, nagenoeg op de plaats waar op 24 september 1944 de Corridor door de Duitsers afgesneden werd. Slechts bij weinig mensen is het bekend dat deze dramatische gebeurtenis geleid heeft tot het mislukken van Operatie Market Garden.
Op 20 oktober 1943 heeft zijn moeder en een aantal van haar buurtgenoten een Amerikaans bemanningslid van een B-17 op de Kuilen (toen gemeente Sint-Oedenrode) zien landen. Wonder boven wonder is deze Amerikaan aan de Duitsers ontsnapt en op 20 december 1943 via België, Frankrijk, Spanje en Gibraltar veilig in Engeland terug gekeerd. Na veel zoekwerk, de hulp van het Airborne Comité en enkele nog levende ooggetuigen uit Eerde, kwam tenslotte de verlossende tip van tweede wereldoorlog onderzoeker Co de Swart uit Neerbeek.
De Amerikaan waar het om gaat blijkt de bomrichter van de B-17 te zijn, 2e Luitenant Donald Oliver Mills uit San Francisco. Donald is met vier andere bemanningsleden boven Brabant uit de 'Flying Fortress' gesprongen. Het toestel kwam terug van een bombardementsvlucht op Düren en kampte met technische problemen in de vorm van een olie lekkende motor en een mechanisch defect aan het bommenluik, waardoor het achter raakte bij de andere toestellen van de formatie. Op de terugvlucht naar Engeland werd het beschoten door Duitse jagers. De B-17 raakte dusdanig beschadigd dat het toestel uiteindelijk zou neerstorten in De Bilt.
Vijf bemanningsleden die of dood of dusdanig gewond waren, konden het toestel niet meer verlaten en kwamen om bij de crash op twee woningen. Nog eens drie bewoners kwamen hierbij ook om het leven. Van de vijf bemanningsleden die het toestel verlieten kwamen er drie terecht op Zijtaart (Jekschot en Corsica) en twee in Eerde.
Piloot Charles Geyer en zijn copiloot werden direct gevangen genomen. De twee bemanningsleden die op Jekschot waren geland, werden met behulp van een dappere buurtbewoner, Richard van Nunen, overgedragen aan de ondergrondse. Later werden deze twee bemanningsleden alsnog in de buurt van Tilburg opgepakt. Donald Oliver Mills wist als enige bemanningslid op miraculeuze wijze onder het oog van de aanwezige Duitsers te ontsnappen, door zich te verstoppen in een bietenveld. Door Co de Swart is Cor in contact gekomen met de zoon van Donald O. Mills. Don Jr. Mills is natuurlijk erg geïnteresseerd op welke manier zijn vader aan de Duitsers ontsnapt is. Ondertussen is zijn vluchtroute aardig in beeld gebracht, alleen het eerste stukje van de puzzel ontbreekt nog.
Voor de familie Mills en voor het boek van Cor zou het erg interessant zijn om iets meer te weten te komen over de inwoner van Sint-Oedenrode, die Mills op het meest cruciale moment van zijn vlucht, enkele uren na de landing geholpen heeft. Donald O. Mills heeft over deze persoon verteld. Nadat hij het veilig genoeg achtte heeft hij zijn schuilplaats verlaten en is hij vanaf de Kuilen door het bos en over velden naar de Veghelseweg gelopen. Op de Veghelseweg aangekomen is hij in de richting van Sint-Oedenrode gelopen. Steeds weer heeft hij zich in de bosjes verborgen als er fietsers voorbij kwamen. Waarschijnlijk op de Koevering, het moet in de schemering geweest zijn, is hij aangesproken door een fietser die van zijn werk uit de richting van Veghel kwam. Deze fietser heeft hem mee naar Sint-Oedenrode genomen. Onderweg zijn ze de broer van de fietser tegengekomen, die hen een stuk vergezeld heeft.
In Sint-Oedenrode is hij door de grote familie van de fietser hartelijk ontvangen. Deze mensen waren erg bang, maar ondanks hun angst hebben ze hem aan eten, burgerkleding en geld geholpen. Ook is hij door een familielid van de fietser grondig ondervraagd over zijn identiteit. Dit familielid heeft waarschijnlijk in 1940 in het Nederlandse leger gevochten. Dezelfde avond hebben twee mannen de Amerikaan een stukje op weg geholpen. Ze hebben Mills buiten Sint-Oedenrode gebracht en hem de richting van de Belgische grens gewezen. Twee dagen later heeft Mills inderdaad op eigen gelegenheid de grens bij Budel over weten te steken.

Zijn er in Sint-Oedenrode nog mensen die iets over dit verhaal weten? Het zou voor de familie Mills na 75 jaar een geweldige afsluiting zijn. Maar natuurlijk ook voor schrijver Cor Vervoort. Heeft u informatie? Gelieve dan mailen naar corvervoort@home.nl

Don Oliver Mills, foto 1942. Foto:

Zaterdag vijfde editie De Rooise Kwis

Foto: Hans van den Wijngaard

Het gaat zaterdagavond weer een grote gezellige chaos worden in ruim 130 Rooise huiskamers. Vele Rooienaren zijn deze week in de ban van De Rooise Kwis.

Welke vragen, onderwerpen en opdrachten er dit jaar aan bod komen houdt de organisatie uiteraard strikt geheim. Wat de organisatie wel prijs wil geven is dat deze editie iets makkelijker zal zijn dan vorig jaar, maar hier staat tegenover dat het aantal (buiten)opdrachten groter is, hierdoor zal de uitdaging er niet minder om zijn. De opzet is verder vrijwel ongewijzigd, uiteraard veel vragen over Rooi maar ook allerlei andere onderwerpen komen aan bod. Over de geheime expeditie kon de organisatie alvast een klein tipje van de sluier oplichten; "stuur iemand die goed is met namen", was hun cryptische omschrijving, voor wat het waard is!

Naar verwachting zullen er zaterdag weer een paar duizend Rooienaren op de één of andere manier betrokken zullen zijn bij De Rooise Kwis. Is het niet als deelnemer, dan wellicht indirect als hulplijn voor één van de teams. Vorig jaar won het team "Tis rolluk iet" na twee eerdere ereplaatsen. In 2015 waren 'De Knolletjes' het sterkste team, zij vielen vorig jaar wat terug in de ranglijst en zullen uit zijn op revanche. De eerste twee edities werden gewonnen door het team 'Rooische Zwets', zij misten vorig jaar ook het erepodium en zullen vast ook uit zijn op eerherstel. Welk team zich een jaar lang de slimste van Rooi mag noemen wordt op zaterdagavond 6 januari bekend gemaakt tijdens de prijsuitreiking in Zalencentrum De Beurs.

Nieuwe categorieën bekend
De organisatie maakte al eerder een aantal categorieën bekend die opgenomen zijn in de kwis, dit waren: "Dwars dur Rooi", "Mooi Meierijstad", "Bij ons in 't durp", "Jong geleerd is oud gedaan", "Wa un boer nie kent", "Van alles wa", "Vruuger" en uiteraard de "Geheime expeditie". Hier kunnen de volgende categorieën aan toegevoegd worden: "MooiRooi", "Speule", "Un hil gepuzzel" en "Mi de muziek mee". Hiermee zijn alle categorieën bekend.

Goede doelen
Elk deelnemend team aan De Rooise Kwis speelt voor een goed doel naar keuze. Dit doel dient een Roois karakter te hebben of een sterke connectie met Rooi te hebben. Teams die geen keuze doorgeven spelen automatisch mee voor het goede doel dat is geselecteerd door de organisatie van De Rooise Kwis, dit jaar betreft dat Samenloop voor Hoop. Doorgeven van het goed doel en inschrijven voor De Rooise Kwis kan nog tot en met donderdagavond.

Ophalen boekjes
Om exact 18:00uur zullen zaterdagavond de deuren van De Beurs open gaan en start de race tegen de klok. 110 vragen en een geheime expeditie later zullen de teams hopen om het antwoordenboek met een goed gevoel in te kunnen leveren. Het inleveren van de antwoordenboekjes gebeurt dit jaar overigens niet bij Zalencentrum De Beurs maar bij Café De Kroeg. In verband met een feest in De Beurs wordt er uitgeweken naar De Kroeg.

Prijsuitreiking
De prijsuitreiking van De Rooise Kwis vindt plaats op zaterdag 6 januari in Zalencentrum De Beurs. Alle antwoorden, de categoriewinnaars en de complete ranglijst worden dan bekend gemaakt. Aan de drie beste teams zal een mooie cheque worden uitgereikt ten behoeve van hun goed doel.


Prinsenzittingen 2018

Het is nog 2017 maar de Prinsenzittingen voor 12-13 en 19-20 januari 2018 staan weer voor de deur. De commissie draait op het moment op volle toeren om een geweldige vulling te geven aan deze avonden.

De acts zijn ingevuld en de artiesten zijn al z`n best aan het repeteren. Om eens een beeld te krijgen waar de artiesten mee bezig zijn en wat hen allemaal beweegt om aan de Prinsenzittingen mee te doen geven we net als vorig jaar het woord aan één van de artiesten.

Deze week in de spotlight en aan het woord: Dansvereniging Sunrise. Elk jaar kijken we er allemaal naar uit; de prinsenzittingen! Met 3 groepen van Dansvereniging Sunrise zijn we, na al vele jaren gedanst te hebben bij de Prinsenzittingen, gelukkig nog steeds goed vertegenwoordigd en daar zijn we trots op! Want elk jaar is het weer een groot feest en voelt het als een eer daar onze dansen te mogen laten zien in een zaal die barst van gezelligheid en enthousiast publiek.

Dynamic is onze gardegroep, een mooie club meiden die al lang met elkaar dansen, menig spagaat hebben laten zien bij de zittingen en als traditionele gardegroep ook niet mogen ontbreken. Zij gaan als de oudste gardegroep van onze vereniging ook met de Prins en Adjudant mee en zijn volop betrokken bij de carnaval. Zij zijn er bij met de opening van de zittingen en laten met hun lenigheid en schitterende pakken zien dat Sunrise meer dan aanwezig is.

Sublime en Divine zijn de twee dansgroepen die wisselend een zittingsweekend dansen. En beiden groepen vinden dat stuk voor stuk super leuk om te doen. Boven bij de artiesten jezelf in de kleding hijsen, de make up in, de trap af, het publiek horen, de sfeer voelen, de muziek die start en dan mogen we eindelijk weer! Met onze opzwepende muziekkeuzes, zorgvuldig in elkaar gezette dansen, stuk voor stuk topdanseressen en onze energieke danser is het elk jaar een weekend om naar toe te leven. Ieder jaar stelt het nooit teleur en wordt er een feestje van gemaakt samen met alle artiesten en het publiek en we hopen er nog veel jaren te mogen dansen!

Bent u na het stukje van Sunrise benieuwd dan kunt u kaarten voor de Prinsenzittingen online te bestellen via http://webshoppapgat.nl en kosten 12,50 per stuk. Ook bij Boek- en Kantoorboekhandel 't Paperas en bij zalencentrum De Beurs zijn (beperkt) kaarten te koop.

'Wannuh klets': hoogtepunt na hoogtepunt

In OIland vond afgelopen zaterdagavond 'Wannuh klets' plaats. Volgens Ollander Erik Huijbregts was het genieten geblazen. Hij maakte verslag van het tonpraatevenement.

De verwachtingen waren hooggespannen met zowel de Brabants Kampioen 2017 , Hans Keeris, als wel de winnaar van de Zilveren Narrenkap 2017, Dirk Kouwenberg.

De artiesten waren top, de zaal was feestelijk aangekleed en was tot de laatste plaats bezet. Op het podium de Ollandse Dorpskapel voor de muzikale begeleiding en niet te vergeten als presentator onze eigen Ollandse Rien Bekkers. Dat al deze puzzelstukjes echter zo mooi in elkaar mochten passen, daar kon de organisatie alleen maar van dromen.

De uiteenlopende acts van de tonpraters, de variatie en fantastische uitvoering en de onderbreking door Cabaret KUUB viel in goede aarde bij het in grote getallen opgekomen publiek.

Dat Marlon Kicken gestuurd was door de bisschop om de parochie te gaan sturen was een lotje uit de loterij en kon op veel bijval rekenen. De act van Iveke van Gerven gaf een mooie kijk op het leven van de ietwat oudere dames en René van Boxtel nam ons mee in het leven van de gescheiden man.

Cabaret KUUB kreeg de hele zaal mee met hun liedjes en daarbij liet menigeen zijn of haar stem nog eens horen. Hans Keeris was aan het einde van zijn muzikale leven bij de plaatselijke fanfare maar hopelijk nog lang niet van zijn tonpratersleven, want hij kon rekenen op vele positieve reacties vanuit de zaal. De ruimtereis van Dirk Kouwenberg gaf iedereen een humoristische kijk op deze buitenaardse man en hij liet menigeen bulderen van het lachen. Dat de avond werd afgesloten door Rob Scheepers was ook een gouden zet van de organisatie. Hij dacht dan wel te moeten oberen op deze avond maar het publiek zag hem toch echt liever in de ton dan als ober in de zaal.

Kortom, Wannuh Klets 2017 was een avond om niet snel te vergeten en zeker een voorbode voor wat 2018 gaat bieden. Daar liggen de eerste artiesten ook al weer voor vast. We kunnen nu al wel verklappen dat dat zeker niet de minste zijn. Schrijf vast in uw agenda 'Wannuh Klets' 2018 is op 15 december 2018 in De Loop'r in Olland.

Ook dit jaar een carnavalswagen!

Na een vervelend voorval afgelopen carnaval met de carnavalswagen is de spirit bij de wagenbouwers dit jaar extra groot om er een extra mooie wagen van te maken.

De afgelopen weken zijn de ouders van de jeugdraad en enkele trouwe vrijwilligers, onder leiding van Ton Arts, al druk bezig geweest om er iets moois van te maken. Hoewel we pas op de helft zijn, beloofd het een wagen te worden waar "onze" jeugd trots op kan zijn. De uiteindelijke onthulling zal pas met de optocht zijn, maar ik kan jullie verzekeren dat de prins en zijn gevolg nu al niet meer kunnen wachten!

Als laatste een kleine dank aan tuincentrum Brekelmans die, na het afgelasten van de winterbraderie, alle kerststerren van ons heeft teruggenomen en ons daarmee een flinke voorraad kerststerren heeft bespaard! Voor een leuke kerstster moet je dus op de Boskantseweg zijn!


Column van de Prins

GOEOEOEDE WOENSDAG PAPGAT,

In deze feestmaand staat rijmen centraal dus ook ik ga daarmee aan de haal. De afgelopen weken stonden voor mij en Adjudant Sander bol van de avonturen, die wat ons betreft keer op keer tot zonsopgang hadden mogen duren. Zo gingen we met bladblazer en confetti in de hand naar de receptie in Reigerland. En later die dag voor een hoop gezwets in polonaise naar de Klompenklets. Ook brachten we Dynamic van Sunrise iets te snoepen, omdat zij net daarvoor in wedstrijdverband wonnen van een hoop andere (dans)groepen. We namen Jeugdprins Mareno en Adjudante Guusje in de Prinsmobiel met ons mee, en ook zij genoten volgens mij voor twee! Ook het Diner der Adelen, de Titelveiling en een bezoek aan de Neije burgemeester van Meierijstad stonden op ons program en we wisten keer op keer niet wat ons overkwam. Papgat op z'n best, ik kijk uit naar alles wat dit seizoen nog rest!

Carnavaleske groet,

Prins Ton Pap d'n DerdeServiceclub Rooi hoopt op een record

Foto: Hans van den Wijngaard

Ook dit jaar zet de Serviceclub Sint-Oedenrode zich weer in voor een actie ten bate van de Voedselbank. De vorige edities zijn altijd succesvol geweest en zij hopen ook dit jaar weer op een mooi resultaat voor de Rooienaren die het even wat minder hebben.

De crisis lijkt dan wel ten einde maar toch zijn er in Rooi nog steeds meer dan twintig gezinnen die terug moeten vallen op de Voedselbank om rond te komen. Alle supermarkten van Sint-Oedenrode hebben hun medewerking ook dit jaar weer toegezegd.

De actie dit jaar is gespreid over de twee zaterdagen die voorafgaan aan Kerstmis. Op zaterdag 16 december staan de leden van de Serviceclub bij de Aldi en de Emté. Er worden dan flyers uitgedeeld aan het winkelende publiek met het verzoek een extra product te kopen om te doneren aan de Voedselbank. Een hartstikke goed doel natuurlijk. Dit zodat iedereen een fijne kerst kan beleven, ook de mensen die het wat minder breed hebben.

Op zaterdag 23 december is de tweede actiedag. Dan vindt de actie plaats bij de Albert Heijn en de Jumbo, de andere Rooise supermarkten. De actietijden op beide dagen zijn van 09.30 tot 16.00 uur. Het Rooise winkelpubliek heeft de actie altijd ruimhartig ondersteund. Vorig jaar werd zelfs een record gevestigd met het aantal ingezamelde kratten. Gehoopt wordt om dat record dit jaar te breken. Iedereen wordt daarom van harte gevraagd mee te helpen en iets te doneren voor een goed doel.


Ik hou van mijn vak

In gesprek met: Bart Greijmans

Beroep: "Ik ben makelaar en sinds kort ook taxateur van beroep. In het kort gezegd ben ik in mijn beroep als makelaar dagelijks bezig met de aan- en verkoop van woningen en alles wat daar bij komt kijken qua marketing, regelgeving, onderhandelingen en contracten. Als taxateur houd ik me enkel bezig met de waardering van woningen. Meestal voor de financiering bij aankoop, maar ook voor oversluiting of verdeling."

Waar werk je: "Bij Makelaardij van de Laar aan het Kofferen in Sint-Oedenrode. Het kantoor is al zo'n 50 jaar actief in Rooi en omstreken en heeft door de jaren heen al duizenden woningen verkocht. Geen buurt of straat is voor ons onbekend terrein."

Hoe lang werk je al op deze plek: "Na eerst in 2010 een half jaar stage te hebben gelopen bij René, ben ik in 2015 teruggekomen in vaste dienst. Eerst als kandidaat makelaar en nu dus als makelaar/taxateur."

Waarom heb je voor dit beroep gekozen: "Als kind vond ik huizen (en dan vooral de hele grote) al erg interessant en wist ik al precies in welke enorm huis ik later zou gaan wonen. Met dit beroep heb ik er mijn werk van kunnen maken om dagelijks bezig te zijn met de woondromen en -wensen van andere mensen. Buiten dat ontmoet ik iedere dag nieuwe mensen en is geen dag hetzelfde."

Wat wilde je vroeger worden: "Rijk (anders zou dat grote huis er natuurlijk nooit van komen). En dan het liefst door Ruud van Nistelrooij op te volgen bij PSV. Dat is niet helemaal gelukt, maar gelukkig ben ik toch goed terecht gekomen."

Wat is de mooiste kant van je vak: "Het vrolijkst word ik natuurlijk van de blijde gezichten van zowel verkopers als kopers op het moment dat de (ver)koop rond is. Ook vind ik het mooi om de plannen van mensen aan te horen en met hen mee te denken en zoeken naar de perfecte woning."

Mooiste/gekste/leukste herinnering aan je vak: "Ik ben tijdens een bezichtiging wel eens verrast door de collectie "planten" die in de garage bij het huis stond. Nadat ik de kijkers had uitgelegd dat de planten niet meeverkocht werden, besloten ze het huis toch te kopen!"


Opwarmertje voor burgemeester Kees van Rooij

Donderdagavond vond de eerste raadsvergadering van Meierijstad plaats onder voorzitterschap van burgemeester Kees van Rooij.

De agenda leek daarvoor gemaakt: niet te lang, geen moeilijke onderwerpen, al zullen de omwonenden van de toekomstige Lidl daar wellicht anders tegenaan kijken. De raad stemde snel in met het gewijzigde Lidl bouwplan, dat als hamerstuk op de agenda stond en amper op tegenstand stuitte. Alleen de SP stemde tegen vanwege de verkeersveiligheid, en Team Meierijstad deed in een stemverklaring de suggestie om van het stuk openbare weg aan de Meerkoet een inrit te maken.
Opvallend veel tijd daarentegen besteedde de raad aan een principiële discussie over de ontheffing van rioolrecht voor de kerk. Uiteindelijk werd de voorgestelde ontheffing uit het collegevoorstel geschrapt.
Voor Kees van Rooij was het een mooie opmaat naar de raadsvergadering van 14 december, die er heel wat heftiger aan toe zal gaan en die ook buiten Meierijstad door velen zal worden gevolgd. Daar staat de zeer omstreden megastal met bijna 18.000 varkens aan de Lieshoutseweg op de agenda.


Rodi schudt nieuwe burgemeester de hand

Dorpsmascotte Rodi had 6 december rood omcirkeld in zijn agenda. Zijn wens: de hand schudden van de kersverse burgemeester Kees van Rooij.

Die wachtte hem met open armen op! De rij was erg lang, maar de burgervader maakte graag even tijd voor het boegbeeld van Sint-Oedenrode.
Rodi had natuurlijk een prachtig Roois cadeau met een uitnodigende tekst. De kern van de boodschap? Burgemeester Van Rooij moet snel eens met Rodi het prachtige Sint-Oedenrode bezoeken, dan wijst Rodi hem de allerbeste plekjes! Een ding is zeker; Kees van Rooij heeft woensdagavond honderden handen geschud, maar die van Rodi zal hij zeker heugen.


Wat vindt u van huis-aan-huisbladen? Geef uw mening en win!

Hoe denkt u over huis-aan-huisbladen? Deze vraag staat centraal in het afstudeeronderzoek van Timon Smits, student journalistiek en redacteur bij DeMooiUdenKrant. Vul de enquête in en maak kans op mooie prijzen!

"Ik ben benieuwd naar de mening van lezers over huis-aan-huisbladen", vertelt Timon. "Welke onderwerpen lezen zij graag? Hoe denken zij over advertenties en commerciële artikelen? De resultaten van de enquête worden verwerkt in mijn afstudeeronderzoek. Ik hoop dat zoveel mogelijk mensen de vragenlijst invullen. Alvast heel erg bedankt!"Deelname aan de vragenlijst is anoniem en duurt zo'n acht à tien minuten. De enquête vul je in op https://goo.gl/Zh5WtV.

Prijzen
Onder de deelnemers van de enquête worden diverse prijzen verloot: een cadeaubon van 25 euro van Bol.com, een cadeaubon van Cravt Brouwlokaal van 25 euro, een cadeaubon van (het nog te openen) sushi-restaurant Umaizo, een cadeaubon van 25 euro van barbecuespeciaalzaak BASBQ en een autowasbeurt bij Carwash Uden ter waarde van 15 euro. De winnaars krijgen medio januari persoonlijk bericht.

Kaartavond CV 't Skrothupke

Op zaterdag 23 december aanstaande organiseert CV 't Skrothupke uit Sint-Oedenrode weer zijn traditionele kaartavond voor leden en niet-leden.

U kunt weer rikken of jokeren voor mooie vleesprijzen, levensmiddelenpakketten en vele andere prijzen. De avond begint om 20.00 uur en wordt gehouden in café Oud Rooy. Inschrijven kan vanaf 19.45 uur.

Een uitgesproken gelegenheid om tijdens deze donkere dagen voor Kerst en Nieuw eens met anderen een avondje gezellig te ontspannen. Dit allemaal natuurlijk onder het genot van een drankje. Het is dan ook hartstikke leuk om samen een kaartje te leggen. Ouderwetse gezelligheid met een sportief karakter, daar staat de avond voor. Iedereen is van harte welkom!


Programma informatie

Rooi Actueel
Rooi Actueel met nieuws, actualiteiten, info en trends in korte uitzendingen.

Rondje Rooi
Vanaf donderdag 14 december zijn deze onderwerpen voorzien:
Afscheid waarnemend burgemeester Marcel Fränzel, Wilgen knotten in Nijnsel, Horsefood Challenge in manege De Pijnhorst, Nieuw theater Blauwe Kei Veghel vordert gestaag, Rotary Meierijstad opent ijsbaan Markt Veghel, Receptie 50-jarig Fortuna '67, Veghelse Quiz van start, Installatie nieuwe burgemeester Kees van Rooij.

Verwacht: Extra uitzending Musical van DV Sunrise vanaf 19 december!

Kantoor en telefonische bereikbaarheid
Studio: Laan van Mariëndael 30A . Tel. 0413-471193

Wijkvereniging Eerschot

Dit jaar heeft Wijkvereniging Eerschot voor haar 60+ leden op zaterdag 16 december de Dutch Show Company geboekt. Zij zorgen voor het amusement door middel van zang, sketches en andere zaken. Het middagprogramma ziet er als volgt uit: tussen 13.30 uur en 14.00 uur wordt u ontvangen met koffie/thee en kerstbrood met roomboter. Van 14.00 uur tot 16.00 uur treed de Dutch Show Company op. Voor het avondprogramma staat de koffie en thee om 19.30 uur klaar en is het optreden van 20.00 uur tot 22.00 uur. Na het optreden is er natuurlijk nog de mogelijkheid om gezellig te borrelen.

Op dinsdag 19 december is de laatste walk&talk van 2017. Wil je het jaar sportief afsluiten? Kom dan om half zeven naar Meerschot en wandel gezellig mee.

Nieuwe datum Snertrit

Op zondag 17 december houdt motorclub D'n Dommel haar jaarlijkse motortour: De snertrit.

Inschrijven kan tussen 9:00 en 12:00 uur. Bij terugkomst staat er dan natuurlijk een heerlijke kop snert klaar. Inschrijven is mogelijk bij café Dommelzicht aan de Dommelstraat 18. Het einde van de rit is bij Miss Hyacinth aan de Damianenweg 26, waar je, tegen inlevering van een bon, een verse kop snert kunt krijgen. Iedereen is van harte uitgenodigd om mee te rijden!

Vreemde ervaring

Tijdens de open dag van het Mediahuis ben ik, en velen anderen met mij, verrast door het optreden van goochelaar Martijn van Berkel. De kunstjes die hij liet zien met kaarten, balletjes, dobbelsteen e.d. waren echt niet te doorzien. Op nog geen meter afstand deed hij de ene na de andere truc die allemaal meteen lukten. Fantastisch!

Henny van Schijndel

Kerstviering oudere gemeenteleden

Donderdag 21 december aanstaande is er een kerstviering om 14.30 uur in de Knoptorenkerk voor oudere gemeenteleden.

U bent vanaf 14.00 uur welkom. U wordt hiervoor van harte uitgenodigd. In deze viering zal ds. Bas Stigter de meditatie verzorgen. Muzikale omlijsting: Dirk Strasser, piano; Eline van Iperen, dwarsfluit. Het pastorale team hoopt u bij deze kerstviering te mogen begroeten. Met vriendelijke groet, het pastorale team Sint-Oedenrode, Son en Breugel.

Forum Vuurwerkshow

Ook zoals voorgaande jaren is er aanstaande vrijdag om 20.00 uur weer de Forum vuurwerkshow in sportpark de Neul.

Het beloofd wederom een spektakel te worden met de vele nieuwe producten. Natuurlijk wordt er ook voor de inwendige mens gezorgd, zoals u van Forum gewend bent. Iedereen is van harte welkom namens het Forum vuurwerkteam.

12 / 36

Historische beelden week 50:
Herkent u de mannen op deze foto? Wij horen het graag! Mail uw antwoord naar redactie@demooirooikrant.nl, bel naar 0413-479322 of loop eens binnen bij ons op kantoor: Heuvel 7. De koffie staat klaar!

Oplossingen historische beelden week 49:

De foto in de krant is genomen van leden van de toenmalige BB (bescherming bevolking) die door de straten van Rooi marcheerden, meestal met Koninginnedag.

Kees Verouden

Aan de rechterkant helemaal rechts ziet u mijn vader: Hendrik van Grinsven uit Olland. De foto is genomen van leden van de BB (bescherming bevolking).

Rien van Grinsven

Tevens zijn wij altijd op zoek naar nieuwe historische beelden. Heeft u een mooie oude foto? Wij ontvangen hem maar wat graag. Mail de foto naar redactie@demooirooikrant.nl of breng hem bij ons langs op kantoor zodat wij hem kunnen scannen. Wie weet verschijnt de foto dan binnenkort in DeMooiRooiKrant.


De vijfjarige Maartje is een lieve poes die graag aandacht krijgt. Maar het is ook een dame die het duidelijk aangeeft als ze iets niet leuk vindt, dan wil ze nog wel eens een tik geven. Ook is ze geen fan van soortgenootjes dus zoeken we voor haar een huisje met een ervaren eigenaar die een kat goed kan lezen en geen andere dieren of kinderen heeft. Een baasje waar ze lekker zichzelf kan zijn en waar ze (na een gewenningsperiode) buiten een frisse neus kan halen. Dan weten we zeker dat je er een super leuk maatje aan hebt!

Wie kan door haar ietwat pittige houding heen prikken en geeft haar het gouden mandje waar ze al een jaar op wacht? Kom jij snel kennismaken met haar? Dierenopvangcentrum Hokazo, Lange Goorstraat 6, 5406 XE Uden.


Mathieu Dirven in Winterse sfeer

Foto: Cor van Oorschot

Mooier kon het nauwelijks; Terwijl buiten de sneeuwvlokken steeds voller werden en de binnentuin en het park rondom Kasteel Henkenshage omgetoverd werd in de ultieme kerstkaart was het binnen in het Kasteel heerlijk toeven.

Door: Mattie De Schepper

Geen van de deelnemers ontbrak en ook de in grote getale gekomen bezoekers hadden zich niet laten afschrikken door waarschuwingen of weersvoorspellingen. Het enige wat niet mee zat was het vinden van een paarkeerplaats in de buurt want de sporthal was deze ochtend druk bezocht door sporters die zich niet op de fiets hadden gewaagd.

Foto: Cor van Oorschot

Mooi veelzijdig programma
Men is er goed in geslaagd om een eenheid en mooie balans te creëren tussen verschillende disciplines en zo podium te bieden aan zowel getalenteerde jonge solisten als aan iets meer doorwinterde koorzangeressen en aan verhalenvertellers.

Koor Aurora o.l.v. Erie van de Zanden opende met twee heel toepasselijke liederen. Nadat de geneugten van de decembermaand bezongen werden klonk een gevoelvolle bede om hulp in nood, zoals die destijds in Cumbayá in Ecuador had geklonken. Tijdens de liederen aan het slot kon men de aanwezige koorzangers meteen onderscheiden, ze hadden de woorden op hun lippen en hielden hun stem nauwelijks in bedwang.

Aurora zong zuiver, homogeen en expressief en werd heel mooi begeleid door Henk van Zutven, Miranda en Jolande vd. Rijt en Brechje vd. Brand respectievelijk op gitaar, fluit, piano en accordeon

Schrijverscollectief: Als eerste uit de Rooise schrijfgroep las Gloria van der Staak 'Wintertafereel'; een verhaal dat haar duidelijk heel nabij was en waarin ze heel poëtisch de cultuurverschillen beschreef die dierbaren, die hun thuisland Nederlands Indië ruilden voor het koele natte Holland, moesten overbruggen.

Emmy van Haastrecht nam ons mee in haar eigen droomwereld waarin Kerstwensen en verlangens verpersoonlijkt werden. Mooi was dat zij verwoordde hoe zij, op dat moment, voelde hoe intens taal, muziek en mensen die luisterden met elkaar verbond. Nelleke Thijssen beschreef in het sprookje 'Midwintertijd' hoe het pogen een nieuwe houten fluit te maken en tot klinken te brengen een grootvader en zijn kleinzoon dichter bij elkaar bracht. Die pogingen werden op blokfluit verklankt door Nicoline van Esch.

Duetten en Solisten: De duetten voor harp door Luca Appeldoorn en haar docente Annelies Bremmers maakten ons stil en warm van binnen. Gelijkwaardig, vaak alternerend, omspeelden beide harpisten elkaars melodielijnen. Wat hebben we genoten! Subliem! De keuze van Lucas van der Endt, op trompet en die van Jochem Brusse, op piano maakte duidelijk waar hun gedrevenheid en passie lag. Waar het bij Jochem met name om expressie en beleving ging – hij speelde alles uit zijn hoofd –, lag bij Lucas het accent op de uitdaging veeleisend repertoire als van Otto Ketting te beheersen.

Eva Lathouwers zong het 'Walking in the air' betoverend mooi en loepzuiver. Dit smaakt naar meer en gezien zij met moeder Brechje een vakkundige eigen begeleidster op piano thuis ter beschikking heeft is daar veel kans toe. Hopelijk kon tijdens de weg huiswaarts zonder uitglijders nog van de sneeuw genoten worden.


"In Australië gaan wij met Kerst naar het strand"

Foto: Manon Swinkels

December staat niet voor niets bekend als 'feestmaand'. In Nederland viert een grote groep op 5 december het Sinterklaasfeest en op 24, 25 en 26 december Kerstmis met de hele familie. Er staat een kerstboom in de woonkamer, met misschien wel wat cadeautjes en er wordt groots uitgepakt met het diner. Het jaar wordt afgesloten onder het genot van oliebollen, champagne en een hoop vuurwerk. Maar hoe wordt deze feestmaand ervaren door onze medelanders?

Een paar jaar geleden stak Denise de BBQ aan om daar het kerstdiner op te bereiden. In Sydney is het rond deze tijd hoogzomer. Dit jaar beleeft Denise voor de tweede keer de decembermaand in het koude en natte Nederland. Denise vertelt me over haar reis in 2008. "Ik besloot om een reis te maken naar Peru. Op mijn vakantiebestemming leerde ik een leuke Hollandse kerel kennen en dat leidde tot een bijzondere vriendschap. Twee jaar lang hielden wij contact via de mail. In 2010 spraken we af om beiden onze vakantie in Thailand te vieren en daar werden we verliefd."

De weg naar het altaar werd bewandeld en een prachtige zoon volgde. Anderhalf jaar geleden besloot het gezin Australië achter zich te laten en naar Boskant te verhuizen. "Het is hier een stuk rustiger dan in Sydney, maar dat vind ik juist wel fijn. Het landschap is mooi en ik vind de mensen erg aardig. Ik kan alleen niet wennen aan de kou. In Australië vertrekken wij met de Kerst naar het strand. Na een middag zwemmen is het tijd om met zijn alle te BBQ'en bij een temperatuur van zo'n 28 graden."

"Kinderen worden hier echt verwend"

Het kerstfeest zoals wij het kennen, verschilt niet veel met de variant in Australië, alleen wordt daar heilig geloofd in de Kerstman. "In de nacht van 24 op 25 december brengt de Kerstman bij alle kinderen cadeautjes rond. Als de kindjes wakker worden, liggen er cadeautjes onder de boom." Na het uitpakken van de cadeaus, volgt een uitstapje met de hele familie naar het strand en een uitgebreide zomerse maaltijd. Dit jaar viert Denise Kerst in Rooi samen met haar gezin en schoonfamilie. "Kinderen worden hier echt verwend. In november wordt drie weken lang de schoen gezet en begin december komt Sinterklaas langs met een zak vol cadeautjes. In Australië worden de kinderen alleen verrast op Eerste Kerstdag." Om het Nederlandse kerstfeest toch nog een Australisch tintje te geven, sturen de ouders van Denise rond de Kerst cadeautjes naar Nederland. "Via Skype zijn ze er die dag toch een beetje bij. Daarna zijn wij uitgenodigd voor een kerstdiner bij mijn schoonfamilie."

Net als hier wordt in Australië het jaar op 31 december afgesloten met champagne en vuurwerk. "Rond het Opera House en de Harbour Bridge zijn grote vuurwerkshow te bewonderen. Er zijn mensen die dan al vroeg in de morgen op pad gaan om het beste plekje te bemachtigen. Dat heb ik ook ooit gedaan", lacht Denise. Dit jaar kijkt Denise vanuit de achtertuin van vrienden naar al het moois in de lucht. "Al vind ik het wel gevaarlijk dat men hier zelf vuurwerk kan kopen en afsteken. Dat is in Australië toch beter geregeld."


Waarom was Rooi afgelopen zondag ingesneeuwd?

Ik hoorde net op mijn laptop een radiocommercial om op mijn telefoon televisie te gaan kijken. Tuurlijk! Nog even en je kunt met je GSM ook je brood roosteren, en je cavia temperaturen. Echt, die kant gaat het op! Veel mensen hebben foto's van hun dierbaren in hun portemonnee, maar hoe lang duurt het nog voor mensen een foto van hun iPhone 5 bij zich dragen? En dat de ambtenaar van de burgerlijke stand tegen het pasgetrouwde stel zegt "en dan mag u nu officieel uw Facebook-status updaten".

En ik vraag me ook serieus af of het allemaal wel gezond is, al die teksten door de lucht. Denk je nou echt dat die miljarden Facebookende mobieltjes totaal geen effect hebben op onze luchtkwaliteit? Het wordt toch veel te vol in de ether!? De zon is nog amper in staat om door al die zwevende letters heen te schijnen. Denk je dat die sneeuwbuien van het afgelopen weekend zomaar uit de lucht zijn komen vallen!? Wat was er eigenlijk mis met die ouwe besnoerde telefoon? Niks toch?

Zie daar mijn levensvisie in een notendop. Sportpark de Neul wordt binnenkort voor 2 miljoen gerenoveerd. Maar waarom eigenlijk? (Ja, dat is een mooie Rooise kwisvraag, voor komende zaterdag.) Momenteel staat Rhode ongeslagen bovenaan in de tweede klasse. Denk je nou echt dat ze met een beter sportpark nóg hoger komen te staan? Ik zag een foto van het hoofdveld in de krant staan, maar jongens, een mooier schaatsbaantje is er in heel Rooi niet te vinden! Ik zou zeggen "Houwen Zo"!

Maar nee, alles moet anders. Het Rooi2000 spaarsysteem moest op de helling (Natuurlijk!), door de komst van één gemeente moest wooncorporatie Wovesto "vanzelfsprekend" fuseren met het Schijndelse Huis & Erf, en DeMooiRooiKrant moest zo nodig verhuizen naar een veel groter pand, dat afgelopen zondag uiteraard feestelijk moest worden geopend door niemand minder dan de kersverse Burgemeester van Rooij (én Schijndel én Veghel). De winterbraderie werd er zelfs voor gecanceld. Proficiat Bas en Jeroen, … maar waarom eigenlijk? DeMooiRooiKrant was met dat te krappe pandje toch ook al dik in orde! Of denken jullie dat mijn column nu (nog) beter gaat worden? Ik help het jullie hopen …


Kwaliteit kraamzorg

Om kersverse ouders en zwangeren te kunnen verzekeren van de beste kwaliteit kraamzorg en continuïteit van zorg, staat bij IVT kraamzorg een goede samenwerking met andere zorgverleners binnen de geboortezorg voorop. Een goede samenwerking tussen een verloskundige en kraamverzorgende is van groot belang om moeder en baby de beste start te bieden. Niet alleen vóór en tijdens de bevalling, maar ook in de kraamtijd.

IVT kraamzorg werkt daarom nauw samen met veel verloskundigenpraktijken in de regio 's-Hertogenbosch, Oss en Gemert. Zo ook met verloskundigenpraktijk Carus met wie we sinds juli 2017 zijn gaan samenwerken in het pand op Haageijk 10 in Gemert. We maken gebruik van elkaars expertise en kunnen zo de beste zorg en extra service op deze locatie bieden aan zwangeren in Gemert en omstreken.

Doordat IVT kraamzorg haar werkgebied uitbreidt met de locatie in Gemert, zijn we regelmatig op zoek naar enthousiaste kraamverzorgenden en leerlingen. Voor meer informatie over IVT kraamzorg en onze vacatures ga je naar www.ivtkraamzorg.nl of bel je naar (073) 631 2342.


Het Steunpunt Vrijwilligerswerk zoekt vrijwilligers

Het Steunpunt Vrijwilligerswerk van Welzijn De Meierij is steeds op zoek naar vrijwilligers voor uiteenlopende vragen in Schijndel en Sint-Oedenrode. Ook deze keer hebben we enkele interessante vacatures van de vacaturebank voor u uitgelicht.

Kookvrijwilliger Stichting Wooninitiatief Kamille
Stichting Wooninitiatief Kamille is op zoek naar een vrijwilliger die het leuk vindt om op zaterdagmiddag samen met de bewoners te koken. Wooninitiatief Kamille is een huis in Sint-Oedenrode voor mensen met een verstandelijke beperking waar oprechte betrokkenheid, deskundigheid, sfeer, huiselijkheid en Brabantse gemoedelijkheid voorop staan. Heeft u een passie voor koken en bent u geduldig en sociaal? Dan is deze vacature iets voor u! Werktijden zijn zaterdag van 12.00 uur – 14.00 uur. (vacaturenummer 19347)

Wandelmaatje en handige klusser met groene vingers
Naast een kookvrijwilliger is Stichting Wooninitiatief Kamille ook op zoek naar een wandelmaatje en handige klusser voor een van hun bewoners. Het gaat om een mannelijke bewoner van 64 met een licht verstandelijke beperking die graag wandelt en het ook heel gezellig vindt om samen een klusje in huis of tuin te doen, dus een handige vrijwilliger met groene vingers die graag wandelt mag ook! Werktijden zijn in overleg. (vacaturenummer 19348)

Vrijwilliger voor ondersteuning bij het tuinonderhoud van een basisschool
Basisschool Sint Antonius van Padua in Nijnsel is op zoek naar een vrijwilliger met groene vingers, die het leuk vindt om ondersteuning te bieden bij het tuinonderhoud van de school. Werktijden zijn in overleg. Bent u die vrijwilliger met groene vingers die graag de handen uit de mouwen steekt? Dan is deze vacature iets voor u! (vacaturenummer 19316)

Aanmelding en info: (073 – 5441400) of mailen (vrijwilligerswerk@welzijndemeierij.nl).

Rooi Werkt blikt terug en vooruit

Foto:

Het naderende einde van 2017 is een mooi moment om terug te blikken op het afgelopen jaar en vooruit te kijken naar 2018.

Matchen
Afgelopen jaar hebben wij weer enkele tientallen werkzoekenden en bedrijven aan elkaar gekoppeld. Dat blijft onze kernactiviteit. Succesvolle plaatsingen en tevreden klanten, daar doen we het voor, dat geeft ons veel voldoening. Omdat onze subsidieperiode afliep zijn we op zoek gegaan naar nieuwe financieringsbronnen. Op dit moment zijn we in gesprek met de gemeente Meierijstad over een vorm van partnerschap. Hierbij staat het begeleiden en bemiddelen van cliënten met een bijstandsuitkering centraal. Daarnaast willen we ook bedrijven ondersteunen en adviseren die kandidaten met een lichte fysieke of mentale beperking willen aannemen.

Foto: Marianne Ketelaars

Samenwerken
In 2018 willen ons nadrukkelijker positioneren als een sociale onderneming, zonder winstoogmerk. Als een stichting die samenwerkt met bedrijven en inwoners uit Meierijstad om arbeidsparticipatie te bevorderen. Hierbij krijgen we hulp van Performance Coaching en laten we ons inspireren door interessante initiatieven. We voeren gesprekken met de Zilvervloot in Eindhoven en Bij Jet in Schijndel. Ook nemen we regelmatig deel aan de bijeenkomsten van ondernemersvereniging Business-to-Business (BtB), het Platform Ondernemend Meierijstad (POM), het UWV en spreken we 'ambassadeurs' die ons adviseren en ons netwerk versterken. In de nieuwe opzet willen we samenwerken met collega's in Veghel en Schijndel, zodat we onze activiteiten kunnen uitbreiden naar Meierijstad.

Wat in het vat zit …
De plannen lagen er al, de uitvoering heeft even op zich laten wachten. In 2018 gaan we aan de slag met het reeds aangekondigde loopbaantraject: mensen concreet ondersteunen bij het vinden van een passende baan op de huidige arbeidsmarkt. Daarnaast zijn er onze inloopochtenden, speeddates, individuele intakes met kandidaten en adviesgesprekken met werkgevers. We hebben zin in 2018!

Team Rooi Werkt: Corrie, Elli, Elske, Hanny info@rooiwerkt.nl, www.rooiwerkt.nl

Gezocht: duurzaamste huis van Nederland

De Nationale Duurzame Huizen Route gaat in 2018 op zoek naar het duurzaamste huis van Nederland. Trotse huiseigenaren met een duurzame woning kunnen zich aanmelden voor de verkiezing 'Duurzaamste huis van Nederland'. Deelnemers maken kans op een juryprijs en een publieksprijs. Er wordt onder andere gestemd op het leukste, beste en meest innovatieve duurzame huis. De feestelijke uitreiking vindt plaats in december 2018.

De Nationale Duurzame Huizen Route is in vijf jaar tijd uitgegroeid tot een toonaangevend ervaringsplatform als het gaat om duurzaam bouwen en wonen. Het biedt huiseigenaren de kans om met elkaar in contact te komen en tips en ideeën uit te wisselen over het verduurzamen van hun woning. Een belangrijk onderdeel van de Duurzame Huizen Route is het openstellen van de woningen op de eerste twee zaterdagen van november. Geïnteresseerden kunnen duurzaam wonen in de praktijk zien en ervaren.

Kroon op je werkHet afgelopen jaar maakte de Nationale Duurzame Huizen Route een ongekende groei door. Zowel het aantal bezoekers als het aantal voorbeeldwoningen zijn bijna verdubbeld ten opzichte van 2016. Ook het enthousiasme bij gemeenten en provincies is groot.

"Door de groeiende belangstelling voor duurzaam wonen en het enthousiasme van huiseigenaren, denken we dat de tijd rijp is om een nationale verkiezing van het duurzaamste huis te organiseren," aldus Eva Petra Simon, medeoprichter van de Duurzame Huizen Route. "Dit sluit goed aan bij de ontwikkelingen richting fossielvrij wonen. Een huis verduurzamen is een heel proces en als het dan lukt zijn de bewoners terecht trots. Wanneer je kans maakt op de titel 'duurzaamste huis van Nederland' dan is dat natuurlijk wel de kroon op je werk."

Blijf op de hoogte
Iedereen die kans wil maken op de titel 'Duurzaamste huis van Nederland', kan dat aangeven op de website. Actuele informatie over de verkiezing is te vinden op www.duurzamehuizenroute.nl/verkiezing.

18 / 36

19 / 36

Waar komt 'Kerstmis' vandaan?

Foto: Eddy van Lieshout

Binnenkort is het weer zover. Dan wordt wereldwijd het bekendste Christelijke feest gevierd: Kerstmis. De naam ´Kerstmis´ komt van kerstenen zou een mens denken. Maar nee, zo zegt het etymologisch woordenboek van Van Dale: Kerstmis komt voort uit de traditie van de (katholieke) kerk, van het Latijnse 'Christes Masse' of de mis van Christus. Overigens: het grootste feest van de (katholieke) kerk komt niet één keer voor in de Bijbel. Het is pas eeuwen later ontstaan.

Nadat Christus stierf ging men overal geheime kerkdiensten houden. Aan het einde van iedere dienst zei de voorganger: 'Ite, missa est', de formule waarbij de gelovigen werden heengezonden. Ze kreeg die dienst in die tijd de naam 'Mis'. In het jaar 336 riep de Romeinse keizer Constantijn op 25 december deze dag uit als de officiële geboortedag van Jezus Christus. Daarom werd de mis van die dag de "Christes Masse' genoemd. Hiervan is later in het Nederlands Kermis uit afgeleid.

Nu zullen de Franstaligen onder ons misschien denken: En het Franse Noël dan? Dat zou een samentrekking zijn van de woorden Natal of Nadal, dat geboorte betekent. Anderen houden het erop dat het gaat om de laatste lettergrepen van Emmanuël, de naam van de Messias: God met ons (Jes. 7:14, Matt. 1:23). Van Nuël naar Noël is maar een kleine stap. In de Middeleeuwen was Noël trouwens een vreugdekreet.

De Duitsers spreken over het Kerstfeest als Weihnachten. Dat heeft nog weer een heel andere oorsprong. Het is namelijk een samentrekking van 'Gewijde Nachten'. Daarbij wordt teruggegrepen op het verhaal in de Bijbel dat Jezus 's nachts werd geboren.

Vieren we Kerstmis terecht op 25 december?
De meeste Bijbelkenners zijn het er wel over eens dat Jezus Christus niet op die dag geboren is. Eerder werd aangenomen dat hij op 6 januari ter wereld is gekomen, zoals in sommige Oosterse kerken nog steeds gevierd wordt. Officiële documenten zijn er echter niet. Daarnaast waren beide dagen al feestdagen lang voor de geboorte van de zoon van God. Op 25 december was het feest van Saturnus, de zonnewende, de onoverwinnelijke zon. De New Catholic Encyclopedia zegt: "De datum 25 december komt niet overeen met Christus' geboorte maar met het feest van de Natalis Solis Invicti, het Romeinse zonnefeest ten tijde van de zonnewende." Dat is ook de geboortedatum van de Iraanse god Mithras, de ´zon der rechtvaardigheid´.

Wanneer Jezus dan wel geboren is? Daarover lopen de meningen ook uiteen. Sommigen komen terecht in de Joodse maand Tisri (september/oktober), waarin het Loofhuttenfeest gevierd wordt. Anderen houden het op de tijd rond het Pascha-feest in de maand Nissan (maart/april). Eén ding is zeker: helemaal zeker weten we het nog steeds niet. Zal dat nog ooit gebeuren?

Kerststukje maken met de JNW

Zaterdag 16 december 2017 is het weer zover! Dan gaan de kinderen van Jeugdnatuurwacht De Populier kerststukjes maken. De kinderen worden om 9:15 uur verwacht op Mariëndael.

Neem mee: Een goed gemutst humeur en een snoeischaar om het groen mee klein te knippen. Voor al het groen wordt gezorgd. Als je iets hebt om je kerststuk te versieren, mag je dat ook meebrengen.

Deze ochtend worden rond 11:00 uur de nieuwe Jeugdnatuurwachters en de nieuwe leiding geïnstalleerd. Hiervoor heeft de vereniging de heer Harry van Rooijen, wethouder van Infrastructuur en Duurzaamheid van Meierijstad, uitgenodigd.

De JNW nodigt ook alle ouders uit hierbij aanwezig te zijn. U bent om 11:00 uur van harte welkom! Deze activiteit is om +/- 11:30 uur afgelopen. Dit jaar maakt de JNW een heel groot kerststuk. Dit kan niet worden meegenomen op de fiets. Leden van de Jeugdnatuurwacht: Vergeet niet om je eigen speldje te dragen als je dat al hebt. Afmelden indien nodig bij Lily op nummer 477747.

Vóór de zomervakantie organiseert de JNW nog zes activiteiten: 13 januari 2018 Vlinderkast timmeren, 17 februari Vlechten met wilgentenen, 17 maart Met de bus naar het Natuurmuseum in Tilburg, 14 april Boerderijenbezoek, 26 mei Ontdekkingstocht in een natuurgebied, 23 juni Eindactiviteit met picknick. De locatie is nog een verrassing! Schrijf de data alvast op! Kom elke maand en doe mee!

Dansen en knutselen voor de Voedselbank

De Schijndelse Claudia Bergman gaat, net als de afgelopen jaren, weer flink aan de slag om geld in te zamelen voor de Voedselbank Sint-Oedenrode en de Voedselhulp Schijndel.

Dit doet zij door middel van Kerststukken te maken en deze te verkopen voor €6,50. Deze stukken verkoopt zij bij Sportcentrum van den Oever en bij haar thuis. Ook zal zij op zaterdag 23 december van 9.30-10.30 gaan sporten op het terrein bij van den Oever om geld in te zamelen. Iedereen die mee wil doen betaalt vooraf €5,00.

Bergman kan het niet verkroppen dat in haar eigen dorp of straat mensen keihard moeten vechten om de eindjes aan elkaar te knopen. "Dat mag en kan niet! En daarom deze actie," aldus Bergman. Draag jij je eigen dorpelingen ook een warm hart toe steun dan deze actie. Voor meer informatie en het bestellen van kerststukken bel: 06-50200044.

Spectaculaire reddingsactie voor Zwarte Piet

Elk jaar op 5 december komt Sinterklaas samen met zijn pieten op bezoek bij basisschool de Springplank. Zo ook dit jaar. Alleen wat zagen de kinderen toen ze buiten klaar gingen staan om Sinterklaas te ontvangen? Er zat een piet vast in de boom!

Hij was gesprongen met een parachute. Dat was echter niet helemaal goed gegaan. Hij zat zo hoog in de boom, dat hij er niet zomaar uit kon klimmen. Gelukkig kwam Sinterklaas in een brandweerwagen aan en konden deze sterke mannen de Piet te hulp schieten.

De kettingzaag vonden ze niet zo'n goed idee en springen dat durfde de Piet niet. Gelukkig hadden ze een grote trap en met wiebelige benen durfde de Piet dan toch nog beneden te komen. De kinderen keken hun ogen uit en iedereen was opgelucht toen hij beneden was. Het was een spectaculair begin van de dag.


Kerkberichten

Martinuskerk
Za 16/12:
18.30 u: Eucharistieviering met Het Goede Herderkoor. Intenties: Martien van den Biggelaar, Jan van de Ven, Cor en Martha van der Velden, Martien en Nellie Versantvoort – Vermeltfoort, Lien Kraus – Holsken en Jan Kraus, Uit dankbaarheid bij het vijftig jarig huwelijk van de Heer en Mevrouw van den Brand – van Mierlo en voor de overleden familieleden van familie van den Brand – van Mierlo.
Zo 17/12: Derde Zondag van de Advent 09.30 u: Eucharistieviering met Het Koor van "jong en oud". Intenties: Fanny Sneijder – van Roosmalen, Overleden ouders Ploegmakers – van Rooy en Leo, Gerard en Mien van Berkel – van der Voort, Mien Verhoeven – Steenbakkers, An Lathouwers, Louis van der Veen, Harrie Beljouw, Jan van Rooij en zoontje Marcel, Theo van Genugten en Dien Bekkers, José Hulsen – Saris, Ine van den Brand – Linders, 11.00 u: Doopviering Lotte Kivits, Kerstconcert Roois Gemengd Koor.
Maandag, donderdag en vrijdag 09.00 u: Eucharistieviering in de Dagkapel van De Goede Herderkerk.
Di 19/12: 09.00 u: Eucharistieviering in de Antonius van Padua kerk te Nijnsel.
Wo 20/12: 19.00 u: Eucharistieviering in de Heilige Ritakapel te Boskant.
Vr 22/12: 09.00 u: Kerstviering Odaschool.

Odendael
Zo 17/12:
10.00 u: Communieviering. Intenties: Jan Dortmans, Marinus Verhagen.
Zo 24/12: 19.00 u: Communieviering. Intenties: Fam. Van de Wiel.
Ma 25/12: 10.00 u: Kerstviering. Intenties: Frans v.d. Velden.
Di 26/12: 10.00 u: Kerstviering. Intenties: Mieke v.d. Heyden, Gottenbos.
Ma 01/01: 10.00 u: Nieuwjaar. Eucharistieviering.

Sint Antonius Nijnsel
Zo 17/12: Eucharistieviering om 11.00 uur met gemengd koor. Intenties: Overl. ouders v.d. Heijden- van Elderen en zoon Cor, Jan Schepens.
Di 19/12: 09.00 uur Eucharistieviering.

Sint Petrus' Banden, Son
Wo 13/12
19.00u: Eucharistieviering in de Sint Petrus' Bandenkerk.19.00u: Oecumenisch avondgebed in het kader van de Advent in de Sint Genovevakerk in Breugel
Za 16/12 18.30u: Eucharistieviering in BreugelZo 17/12 11.00u: Eucharistieviering m.m.v. het Sons Gregoriaans koorIntenties: Alda Teunissen-Feijen, Corrie en Leo van de Ven-van den Hurk, Ben Giesbers, Marinus en An van Dinter-van de Ven, Leo Pagels, Miny Driessen-Aarts, Jan Swinkels, Karel van de Ven, Ouders Swinkels-van den Berg, Bert van Vlokhoven, Theo Vermeulen, Cilia Hoonhout- Schöll, Jan Broens, Ouders Van Lieshout-Sanders, Jan van Lieshout en overleden familie.
Wo 20/12 19.00u: Boeteviering m.m.v. het Sons Parochiekoor 19.00u: Oecumenisch avondgebed in het kader van de Advent in de Protestantse kerk, Zandstraat 26, Son.Za 23/12: Geen Eucharistieviering in Son of in BreugelTijdens de Advent is er om 19.00u een Oecumenisch avondgebed met als thema: 'God ontmoeten in de stilte' op - woensdag 6 december in de Sint-Martinuskerk in Sint-Oedenrode, - woensdag 13 december in de Sint-Genovevakerk in Breugel en
- woensdag 20 december in de Protestantse kerk in Son.

Sint Genoveva-kerk, Breugel
Do 14/12:
18.15 u: Rozenhoedje, 18.30 u: Eucharistieviering, aansluitend stille aanbidding.
Za 16/12: 18.30 u: Eucharistieviering m.m.v. Rob van Stuivenberg.
Zo 17/12: 09.30 uur: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Kinderwoorddienst. Intentie: Tiny Rooijakkers, John Meulendijks, Truus van den Tillaart, ouders Swinkels-van Rooij en familie, Jan Overzee, Johan en Martina Foolen-Jansen en zoon Karel, Jan Adriaans en overleden ouders Adriaans-Klerx en overleden ouders van Lierop-Essens, overleden ouders Leenders-Manders en zoon Jan.
Ma 18/12: 18.00 u: Kerstspel van De Stoklandschool.
Do 21/12: 18.15 u: Rozenhoedje, 18.30 u: Eucharistieviering, aansluitend stille aanbidding.
Zo 24/12: 09.30 u: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Intentie: Harrie en Tonny Swinkels-Relou, 19.30 uur: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Intentie: Ietje van Dinther-Raeven, Snoeba Eijkenboom, Jan Streur, Frans en Jeanne van de Wijdeven-van Erp, Sjaak van de Ven, 21.30 u: Eucharistieviering m.m.v. Een van Zin.
Zo 25/12: Hoogfeest Kerstmis, 09.30 u: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Intentie: Mia Donkers-van Heeswijk, 11.30 u: Kindje Wiegen.
Ma 26/12: Tweede Kerstdag, 09.30 u: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Intentie: Theo Roestenburg en Lena Roestenburg-vd Wetering, overleden ouders Swinkels-Geven.

H. Martinus Olland
Za 16/12:
Geen Eucharistieviering.


Kerstconcert Gemengd koor Polyhymnia

Foto:

Gemengd koor Polyhymnia uit Sint-Oedenrode, verzorgt in samenwerking met Koperkwintet Nos Jungit Apollo en organist Jos Friedrich een kerstconcert. Dit bijzondere concert zal plaatsvinden op zaterdag 23 december a.s. om 19.30 uur in de Antonius van Paduakerk te Nijnsel.

Foto: Mees van Dijk
Foto: Mees van Dijk

Het kerstconcert is voor Polyhymnia, een koor met 47 leden, één van de hoogtepunten in het jaar. Dit jaar wordt een gevarieerd programma gepresenteerd: naast de à capella zang van Polyhymnia, wordt er ook instrumentale kerstmuziek gemaakt. Zo zullen er optredens zijn van Jos Friedrich op het orgel en van het Koperkwintet Nos Jungit Apollo.
Jos Friedrich zal als ervaren organist, een viertal kerstnummers spelen, waaronder het wonderschone "Quand Jesus naquit à Noël", beter bekend onder de Nederlandse titel: "Midden in de winternacht…" Het koperkwintet NJA bestaat uit Lucas van der Endt, trompet; Corrina van de Wijdeven, trompet; Marianne Hubers, hoorn; Ludo Gerits, trombone en René Gevers, bastuba. Zij zullen onder andere een stuk spelen uit de Notenkraker suite van Tchaikovsky en enkele kerstliederen uit de bundel "120 hymns for brass band".
Gemengd koor Polyhymnia, onder leiding van Nicole Friedrich Krijnen, zingt voornamelijk niet-alledaagse kerstliederen in verschillende talen. Ook het prachtige Nativity Carol van John Rutter staat op het programma.
Het concert zal worden afgesloten door een gezamenlijk optreden van Polyhymnia en het Koperkwintet NJA met het mooie "Von Himmel Hoch", een medley van bekende en minder bekende kerstliederen, begeleid door koperinstrumenten.
Een lust voor het oor en voor ieder wat wils. Dat wordt genieten! Want dat is de grootste uitdaging van Polyhymnia, Jos Friedrich en Koperkwintet NJA, genieten en laten genieten van heerlijke kerstmuziek! U ziet wel, er zijn redenen genoeg om op deze mooie muzikale avond de kerk te Nijnsel te bezoeken. De toegang is gratis. Het concert begint om 19.30 uur en duurt tot circa 21.00 uur. Na afloop is een vrijwillige bijdrage voor de gemaakte kosten zeer welkom. Voor meer informatie raadpleegt u www.koorpolyhymnia.nl of u neemt contact op secretarispolyhymnia@gmail.com

Muzikale kerstmarkt in Olland

Afgelopen zondag was er een alternatief voor iedereen die de teleurstelling van de afgelaste winterbraderie in het centrum niet kon verdragen. Deze ging namelijk niet door in verband met veel sneeuw en gladheid. In de Loop'r te Olland was iedereen ondanks het weer gewoon welkom bij een overdekte kerstmarkt.

Er was van alles te doen. Bij binnenkomst zat gitaarvereniging Ancora al klaar om je te ontvangen met prachtige kerstmuziek en kon je meteen een warme kop koffie of chocolademelk bestellen om jezelf mee op te warmen. Natuurlijk waren er ook veel kraampjes waar van alles te koop was.

Zo stond Annie van Hoof klaar om haar lekkerste jam aan de man te brengen en stond stichting KiKa klaar om aandacht te krijgen voor zieke kinderen. Terwijl de ouders hun ogen uitkeken bij de kraampjes konden de kinderen zichzelf vermaken met verschillende kinderactiviteiten. Ze konden tekenen, kleuren, knutselen en geschminkt worden.

Niet alleen de gitaarvereniging Ancora mocht voor livemuziek zorgen, maar ook het Ollandse dorpskapel stond paraat. Als eerste mochten de kinderen onder leiding van dirigent Willem Gerittsen het podium op. "Het is juist leuk dat de kinderen als eerste mogen, omdat het kerstfeest toch een beetje in het teken van de kinderen staat", vertelt Maik Ploum, dirigent van het volwassenen dorpskapel.

De kinderen vonden het fantastisch om de muziek waarop ze hard hadden geoefend aan hun familie en vrienden te laten horen. Het publiek vond het prachtig en zong luidskeels mee met de gezellige kerstmuziek. Kijk voor meer foto's op www.mooirooi.nl

Match mee bij Beursvloer Meierijstad

Op dinsdagmiddag 17 april 2018 geeft Burgemeester Van Rooij het startsein voor hét maatschappelijke matchevenement van de gemeente Meierijstad: Beursvloer Meierijstad. Een Beursvloer heeft tot doel de lokale betrokkenheid te versterken en zorgt voor duurzame samenwerking. We ontmoeten u graag samen met alle andere deelnemers uit het bedrijfsleven, het maatschappelijk veld, de overheid en het onderwijs van onze levendige gemeente.

Uw hulpvragen realiseren
Beursvloer Meierijstad biedt u de kans uw hulpvragen te realiseren. Bedrijven, onderwijsinstellingen en serviceclubs komen naar de Beursvloer om hun lokale betrokkenheid vorm te geven. Grote kans dat u als stichting, vereniging, vrijwilligersorganisatie of zorgorganisaties deze steun goed kunt gebruiken bij het realiseren van uw maatschappelijke doelen. Zo geeft u de gemeente Meierijstad nog meer kleur! Zeer belangrijk: Op de Beursvloer sluiten we matches zonder geld. Er wordt onder meer gehandeld in materialen, menskracht, expertise, communicatie(middelen) en activiteiten. Volg voor alle ruilmogelijkheden deze link.

Van speeddate naar win-win
Op de matchvloer ontmoet u al rondlopend via speeddates de aanbiedende partijen. In een korte krachtige pitch vertelt u wat uw organisatie doet en welke hulpvragen u ingevuld probeert te krijgen. Heeft de aanbieder geschikt aanbod voor u en ontstaat er een klik dan kunt een match met elkaar sluiten. Een match wordt compleet doordat u een passende, bijzondere, of ludieke tegenprestatie afspreekt. Dit alles wordt vastgelegd op een matchformulier en bekrachtigd door de notaris. Voorafgaand aan de Beursvloer bieden we u een training aan waarin we de totale gang van zaken rond de Beursvloer uitleggen en u helpen een krachtige pitch en beknopte hulpvragen te formuleren. Kom ook 17 april en match mee tijdens dit bijzonder matchspektakel!

Tweede Beursvloer voor gemeente Meierijstad
Voor Beursvloer Meierijstad bent u op 17 april 2018 van harte welkom in de ruime aula van ROC Leijgraaf in Veghel. Beursvloer Meierijstad is de opvolger van Beursvloer Schijndel waar in oktober 2016 liefst 94 matches tussen vraag en aanbod werden gesloten in het Elde College. Omgerekend bedroeg de maatschappelijke waarde een fantastische € 136.450. Dankzij het grote succes van Beursvloer Schijndel mocht een tweede gezamenlijke editie voor Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode niet uitblijven. Proef alvast sfeer via de filmimpressie van Beursvloer Schijndel 2016. Zet alvast in uw agenda: 17 april 2018 / 16.30 – 19.00 / ROC Leijgraaf, Muntelaar 10 in Veghel. Vragen: Angelique Ottens via 06-38351304.

'Boeiende Buren' eerste Meierijstadse theaterproductie

Foto: Jos Kaldenhoven

Theaterkoor Stem staat volgend jaar stil bij de fusie van Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel tot Meierijstad. Nou ja, stil staan? Beter kan worden gesteld dat het theaterkoor zingt en danst bij het thema gemeentelijke fusie, de fusie die nu alweer bijna een jaar geleden plaatsvond. De productie die op 16, 17 en 18 maart in de Brink in Eerde wordt uitgevoerd, krijgt de passende titel 'Boeiende Buren'.

Het 'nieuwe' theaterkoor heeft haar oorsprong in het oude Theaterkoor Rooi. Toen lukte het niet om de financiering van de productie 'in de schaduw van Napoleon' rond te krijgen. Na een viertal zeer succesvolle producties kwam er plotsklaps een einde aan de succesreeks met titels als Feest, Afrikaas, Droomhuis en PerMissie. "Dat was voor de circa vijftig deelnemers aan de productie een enorme teleurstelling", vertelt Erik Brugmans. Hij is de voorzitter van de Stichting Theaterkoor Stem. "We hadden veel enthousiaste mensen die wilden optreden. Maar wat moesten we? Normaal zie je dat er een groepje mensen is dat een theatervoorstelling wil geven, maar dat het uit onvoldoende mensen bestaat. Wij hadden alles, voldoende mensen, een hoge kwaliteit en ervaring. Alleen de middelen ontbraken. Al snel besloot een deel van de mensen uit het Theaterkoor Rooi dat er een doorstart moest komen en zo zag Theaterkoor Stem in 2015 het levenslicht".

De eerste productie van Theaterkoor Stem heet 'Boeiende Buren'. "De fusie van Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel tot Meierijstad zo'n jaar geleden was de inspiratiebron voor deze nieuwe productie. "Het is net als wanneer je in een nieuw huis komt wonen. Je belt een keer bij de buren aan of je komt elkaar bij de voordeur tegen. Je maakt een praatje en zo gaat dat nu ook bij de inwoners van Meierijstad. Ze weten wie hun buren zijn, maar elkaar echt kennen? Nee dat is vaak nog niet het geval".

Er komt nogal wat kijken bij de voorstelling die Theaterkoor Stem gaat brengen. Daarom zijn er verschillende werkgroepen binnen de stichting actief. Die hebben allemaal een taak toebedeeld gekregen. Zo zijn er mensen die zich bezig houden met de kleding, het decor, de kaartverkoop, de PR en natuurlijk de sponsoring. Daarnaast zijn er ook mensen actief met de inhoud van 'Boeiende Buren'. Wim Wijnakker is verantwoordelijk voor de regie en zorgt dat alle deelnemers op het goede moment ook het goede ding doen. Nancy Meijer zorgt als dirigente voor de muziek. Een van de dingen waar zij heel druk mee bezig is met het arrangeren van de te gebruiken muziek. "Het zijn allemaal bestaande en herkenbare nummers, maar die moeten wel geschikt worden gemaakt voor een koor", vertelt Nancy tijdens een pauze tussen twee repetities.

Wim Wijnakker vertelt over 'Boeiende Buren': "het stuk kent geen echte verhaallijn met hoofdrollen. Zie het eerder als een wandeling door Meierijstad. Je komt overal andere mensen tegen, die spelen op dat moment een rol. Daarna kom je weer ergens anders en is er weer iets nieuws dat daar het gesprek van de dag is. Het publiek ziet steeds fragmenten van de dingen die spelen in het dagelijks leven. Het is voor iedereen in keer in de spiegel kijken. Je kunt je steeds de vraag stellen 'we zien elkaar wel, maar begrijpen we elkaar ook'?".

Hans van Koll is de productieleider. Zijn belangrijkste taak is om alle verschillende disciplines op elkaar af te stemmen. "Mensen zitten vol met goede ideeën en gaan heel snel en enthousiast aan de slag. Maar om te voorkomen dat er dingen dubbel gebeuren of nog erger dat er dingen niet gebeuren, moet ik ervoor zorgen dat alle puzzelstukjes op het juiste moment beschikbaar zijn. Maar het gebeurt ook wel eens dat zo'n stukje op maat moet worden gemaakt. Om te zorgen dat alle dingen op de juiste manier en het juiste moment gebeuren, ben ik zoveel als mogelijk bij alle repetities en andere bijeenkomsten aanwezig. Enerzijds zodat de mensen mijn gezicht kennen en weten bij wie ze moeten zijn met ideeën. Anderzijds om te weten wat er overal gebeurt, zodat alle neuzen dezelfde kant uit blijven wijzen.

De uitvoeringen worden op 16, 17 en 18 maart volgend jaar opgevoerd in De Brink in Eerde. Normaal is Eerde al het geografische middelpunt van Meierijstad, maar in het derde weekend van maart is het kerkdorp dat historisch al nauwe banden met Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel had ook het culturele middelpunt van onze gemeente. De kaartverkoop start binnenkort en via deze krant kunt u daar tijdig meer over lezen.


Schop in de grond op Foodpark

Foto:

De voorbereidingen voor de realisatie van de eerste fase van het nieuwe bedrijventerrein,
Foodpark Veghel, zijn in volle gang. Op dit moment wordt de grond geschikt gemaakt om er op te
kunnen bouwen en vanaf 2018 kunnen de bedrijven aan de slag met de nieuwbouw.

Wethouder Jan Goijaarts: "De verkoop van bedrijfsgrond in gemeente Meierijstad gaat als een
speer. En dat heeft niet alleen te maken met de economie die aantrekt. Het is zeker ook te danken
aan de strategisch goede ligging, de grote spelers die hier al gevestigd zijn, de goede
samenwerking onderling en de geweldige bereikbaarheid via weg en water. En dat trekt
bedrijven aan. Meierijstad is al een belangrijke speler op economisch gebied en hierdoor kunnen
we onze positie nog verder verbeteren. Ook voor Foodpark Veghel stonden de bedrijven in de rij.
En nog. We zijn dan ook alweer aan het kijken hoe we zo snel mogelijk door kunnen met Foodpark
fase 2".

Gratis kerstevent voor ouderen

Studenten van ROC de Leijgraaf houden op dinsdag 19 december het kerstevent 'Jong ontmoet (G)oud'. Ouderen zijn die dag welkom op de schoolvestiging in Veghel voor deelname aan één van de vele activiteiten en workshops.

Alle activiteiten en workshops worden georganiseerd en begeleid door studenten van de opleidingen ICTO, Mens & Maatschappij en Horeca. Er is muziek en voor een hapje en een drankje worden gezorgd. Het kerstevent 'Jong ontmoet (G)oud' is dinsdag 19 december van 10.00 tot 14.00 uur bij de vestiging van De Leijgraaf aan de Muntelaar 10 in Veghel. Deelname is gratis.

Podium voor dichters en schrijvers

In een feeërieke omgeving hield het collectief haar laatste "Wijbosch Podium" De sneeuw zorgde ervoor dat een aantal gerespecteerde dichters moesten afzeggen. Desalniettemin droegen negen dichters en schrijvers uit eigen werk voor of van een bekende schrijver.

Dat het podium een plek begint te krijgen blijkt uit het feit dat dichters van verre nl Vlaanderen, Zeeuws-Vlaanderen en Amsterdam en uit Meierijstad en verre omgeving ondanks alles toch weg en weer trotseerden. Het aanbod was breed in thema, vers, vorm en rijm. Uit Stevensbeek was o.a. de bekende dichteres Ans van Kessel. Nieuw op dit podium was het voordragen van teksten(proza) en een voordracht uit het boek van een Russische Schrijver.

Het Collectief geeft in de Boekenweek op 27 januari weer een voordracht bij en in samenwerking met Bek Boekhandel te Veghel. Verdere informatie volgt via de mediakanalen.

Financieel spreekuur voor studenten

ROC de Leijgraaf start met ingang van 2018 met een financieel spreekuur voor studenten, die elke woensdagmiddag op de locatie Veghel terecht kunnen met al hun vragen over geld en financiën. Het financieel spreekuur is een gezamenlijk initiatief van De Leijgraaf, Ons Welzijn en de gemeenten Uden en Meierijstad. Ook wordt in Veghel gestart met MoneyWays, een nationaal lesprogramma voor armoede- en schuldenpreventie.

Het financieel spreekuur is niet alleen bedoeld voor jongeren met geldproblemen. Studenten kunnen er ook terecht met vragen over studiefinanciering of andere geldzaken. Het financieel spreekuur wordt vanaf 10 januari elke woensdagmiddag verzorgd door sociale raadslieden van Ons Welzijn, die studenten helpen met het maken van een schuldenoverzicht en betalingsachterstanden, maar hen ook adviseren over begrotingen maken, geld sparen of het regelen van financiën voor wie op kamers wil. Studenten met schulden kunnen anoniem terecht op het spreekuur.

Beleid
Het financieel spreekuur was aanvankelijk een project van de gemeente Uden, Ons Welzijn en De Leijgraaf, maar gaat nu ook deel uitmaken van een pakket maatregelen dat de gemeente Meierijstad wil nemen tegen armoede. Zo moet de gemeente onder meer een armoedeambassadeur krijgen, die zich fulltime gaat bezighouden met armoedebestrijding.

Cantado brengt Eerde in kerstsfeer

Foto: Patrick Sanders

Het is september, direct na de zomervakantie, als gemend koor Cantado uit Eerde de eerste stappen zet voor het opvoeren van een kerstconcert.

Het Beek en Donks Gemengd Koor had hier al eens naar geïnformeerd en werd dus benaderd en de eerste plannen waren gesmeed. De beste ruimte die zich hiervoor goed zou lenen was de Sint Antonius Abt kerk in Eerde.

Afgelopen zaterdag 9 december was het dan eindelijk zo ver: De St. Antonius Abt kerk als locatie, waar zang en muziek klinkt zoals het klinken moet. Voor deze avond was de kerk mooi versierd. Twee koren, in totaal ± 70 personen tellend, die liederen ten gehore brachten van over de hele wereld. Van Nederlands, Duits, Engels, tot Spaans en Afrikaans. Dirigente Janneke van de Ven was door griep afwezig en dus nam Arie Ketelaars haar taak over en dirigeerde zowel Cantado als het Beek en Donks Gemend Koor deze avond.

Tijdens dit concert was er even een rustpunt, waarin een kerstverhaal en een gedicht werd verteld door Marinus van Aarle. Ter afsluiting kwamen beide koren op het podium en zongen voor het publiek nog gezamenlijk, De Trommelaar en Stille Nacht.

Na afloop kon iedereen nog even samenzijn onder het genot van een lekker kopje koffie met een sneetje krentenbrood erbij. Gemengd koor Cantado als ook het Beek en Donks Gemengd Koor waren het er over eens dat het zeker voor herhaling vatbaar is.

Winterwandeling in Zijtaart

De Evenementen Groep Zijtaart organiseert dit jaar voor de achtste keer, op donderdag 28 december 2017, een winterwandeling in en rondom Zijtaart. Er worden twee tochten uitgezet met een lengte van zes en twaalf kilometer.

U kunt starten tussen 11.30 uur en 13.00 uur bij Eethuis de Reiger, Pastoor Clercxstraat 62 te Zijtaart. Alle leeftijden zijn welkom om mee te wandelen.

Er is een pauze waar voor de deelnemers gratis koffie, thee, chocolademelk of ranja wordt geschonken om even lekker bij te komen. De finish is bij Eethuis de Reiger. Hier krijgen de deelnemers, tegen inlevering van de inschrijfkaart, een kopje soep aangeboden. Iedereen is van harte welkom op donderdag 28 december in Zijtaart!

Verkenningen

'Wat terrassen en drank betreft, zitten in ieder geval op één lijn,' constateerde de man tevreden. En wat doe jij zoal in je vrije tijd?' Hij kroop dieper in zijn leren jack en nam een flinke slok van zijn wijn. 'Ik ga graag uit, bezoek een theater of tentoonstelling,' begon de bont geklede vrouw met het kunstig opgestoken blonde haar tegenover hem. Een beetje gegeneerd doe ik een vruchteloze poging om mijn stoel van het tweetal af te draaien.

Henk en ik fietsen in de buurt van Nederhemert. 'Zullen we het rivierengebied vandaag eens verkennen?' had Henk voorgesteld, 'en een fietstochtje tussen Maas en Waal gaan maken?' En zo hadden we op deze zondagochtend al een mooi eindje gefietst in een prachtige omgeving, toen de lucht begon te betrekken. Het bordje 'Terras over 500 meter' kwam als geroepen. Net voor de eerste druppels vielen, zaten we comfortabel onder een enorme parasol. Het scherm omspande ook het tafeltje van onze buren, een stel van een jaar of vijftig. Om geen van allen nat te worden, zaten we dichter bij elkaar dan gebruikelijk, op elkaars lip zogezegd. We waren over en weer noodgedwongen deelgenoot van elkaars gesprekken.

Het gesprek van Henk en mij gaat over de route, het fietsen, het weer en het al dan niet bestellen van een vroege lunch. We bestuderen de menukaart en besluiten iets te eten. Daarna zal de bui vast over zijn.

'Ik kom graag in de Westergasfabriek' zegt de vrouw met een dik Amsterdams accent. 'Da's ook toevallig,' onderbreekt de man haar, 'we hadden elkaar daar dus gewoon tegen kunnen komen?'
Of ik wil of niet, ik kan het gesprek niet níet horen. En nu wordt onze soep geserveerd. Het gesprek tussen Henk en mij valt stil. Terwijl wij eten, zetten onze buren hun verkenning gewoon voort. 'Even een tussenstandje doen?' vraagt de man. 'Hoe bevalt het je tot nu toe? Of beter, hoe beval ik je tot nu toe?' Even blijft het stil. 'Als je het lastig vindt om als eerste die vraag te beantwoorden, zal ik de aftrap geven. Ik vind je een aantrekkelijk wijf. Sorry dat ik dat zo blunt zeg. Ik ben nu eenmaal recht door zee, maar dat had je vast al begrepen. Je ziet er hartstikke goed uit; ik hou wel van stoere wijven, zonder al te veel opsmuk, die durven te genieten. Ik denk dat er wel een klik is, een basis om na deze eerste kennismaking verder te gaan.' 'Dat denk ik ook,' zegt de vrouw. Ik heb het gevoel dat we veel dingen gemeen hebben en dat ik je al jaren ken.' 'Mooi! Laten we daar op proosten, en op alle mooie dingen van het leven,' zegt de man.

Na de lunch is het inderdaad zo goed als droog. We kunnen weer verder. Terwijl we opstaan, hoor ik de man die zich nu vooroverbuigt naar zijn tafelgenote, zeggen: 'Het gaat kriebelen bij mij. Ik begin zowaar haast te krijgen, wil tempo maken, er werk van maken.' Werktuiglijk knik ik de buren – die totaal geen oog voor ons hebben en waarschijnlijk nooit gehad – gedag. Ik geef Henk een duwtje in de richting van onze fietsen: 'Het kriebelt bij mij ook. En ik begin ook haast te krijgen. Kom, we gaan er werk van maken.'

Elli de Rijk
reageren? schrijvers@impesant.nl


Kerstconcert Gemengd koor Polyhymnia

Gemengd koor Polyhymnia uit Sint-Oedenrode, verzorgt in samenwerking met Koperkwintet Nos Jungit Apollo en organist Jos Friedrich een kerstconcert. Dit bijzondere concert zal plaatsvinden op zaterdag 23 december om 19.30 uur in de Antonius van Paduakerk te Nijnsel.

Het kerstconcert is voor Polyhymnia, een koor met 47 leden, één van de hoogtepunten in het jaar. Dit jaar wordt een gevarieerd programma gepresenteerd: naast de à capella zang van Polyhymnia, wordt er ook instrumentale kerstmuziek gemaakt. Zo zullen er optredens zijn van Jos Friedrich op het orgel en van het Koperkwintet Nos Jungit Apollo.

Jos Friedrich zal als ervaren organist, een viertal kerstnummers spelen, waaronder het wonderschone "Quand Jesus naquit à Noël", beter bekend onder de Nederlandse titel: "Midden in de winternacht…"

Het koperkwintet NJA bestaat uit Lucas van der Endt, trompet; Corrina van de Wijdeven, trompet; Marianne Hubers, hoorn; Ludo Gerits, trombone en René Gevers, bastuba. Zij zullen onder andere een stuk spelen uit de Notenkraker suite van Tchaikovsky en enkele kerstliederen uit de bundel "120 hymns for brass band".

Gemengd koor Polyhymnia, onder leiding van Nicole Friedrich Krijnen, zingt voornamelijk niet-alledaagse kerstliederen in verschillende talen. Ook het prachtige Nativity Carol van John Rutter staat op het programma. Het concert zal worden afgesloten door een gezamenlijk optreden van Polyhymnia en het Koperkwintet NJA met het mooie "Von Himmel Hoch", een medley van bekende en minder bekende kerstliederen, begeleid door koperinstrumenten.

Een lust voor het oor en voor ieder wat wils. Dat wordt genieten! Want dat is de grootste uitdaging van Polyhymnia, Jos Friedrich en Koperkwintet NJA, genieten en laten genieten van heerlijke kerstmuziek! U ziet wel, er zijn redenen genoeg om op deze mooie muzikale avond de kerk te Nijnsel te bezoeken.

De toegang is gratis. Het concert begint om 19.30 uur en duurt tot circa 21.00 uur.

Sylvester concert Nos Jungit Apollo

Wat is er dit jaar toch allemaal gebeurt? In de wereld, in Nederland, in onze Rooise omgeving en natuurlijk met het orkest? Dit jaar staat het Sylvester concert van Nos Jungit Apollo in het teken van het nieuws van afgelopen jaar.

Met een terugblik op de belangrijkste hoogtepunten zijn muziekstukken gekozen welke deze gebeurtenissen nog eens benadrukken. Met o.a. een zeer gevarieerd programma met diverse stukjes en solo's gaat het orkest u een leuke avond bezorgen. Gast -presentatrice en -presentator Sanne en Vincent, bekend van het Top2000 concert, zullen als echte nieuwslezers het afgelopen jaar met u doornemen. Niet alleen erg interessant wat het jaar heeft gebracht, door de muziek worden deze momenten nog eens op ludieke wijze versterkt. Het concert vindt plaats woensdag 27 december in de Beurs in Sint-Oedenrode, aanvang 20.00 uur.

Kerstmarkt in Nijnsel

Nog twee weekjes tot kerst, maar de sfeer hangt al overal. Zo ook in Nijnsel, waar aanstaande vrijdag 15 december een kerstmarkt wordt gehouden. De kerstmarkt vindt plaats op het Beckartplein.
Vanaf 18.00 uur tot 20.30 uur is iedereen welkom op de kerstmarkt. Hier zullen diverse kraampjes staan en zal er aan muziek en gezelligheid niks ontbreken. Ook de kerstman zal aanwezig zijn. Wanneer het vrijdag gaat regenen zal de kerstmarkt worden verplaatst naar de grote zaal van de Beckart.

De Politiek Dichterbij

Foto: Jos van Nunen

Meierijstad - In de rubriek "Politiek Dichterbij" geeft DeMooiRooiKrant regelmatig een gemeenteraadslid de kans zich aan de lezers te presenteren.

Deze keer: Kees van Limpt (SP)

Geb. datum: 12 december 1947
Geb. plaats: Reusel
Woonplaats: Veghel
Gehuwd, met Tineke
Kinderen: drie uit eerste huwelijk "plus drie bonuskinderen van Tineke"
Kleinkinderen: zes "plus twee bonus"
Opleiding: PA (PABO)
Beroep: gepensioneerd onderwijsman
Hobby's: wandelen, tennis, lezen, schrijven, zingen, huizen ontwerpen

Om een gesprek met Kees van Limpt op papier te zetten, is weinig fantasie nodig. Een inspirerende man met schijnbare tegenstellingen, die hij prima in balans weet te houden én te verwoorden. Idealist en realist, goedlachs en bloedserieus, levensgenieter met een heftig verleden en iemand die zich oprecht kwaad kan maken. Bijvoorbeeld om "populistisch gebral door mensen die niet weten waar ze over praten".

Eerst even terug naar jouw beroep.
"Dat heb ik dus niet meer, maar heeft mij natuurlijk wel een beetje gevormd tot wie ik nu ben. Ik heb 40 jaar in het onderwijs gezeten. Aanvankelijk als onderwijzer op een lagere (basis) school. Daarna een tijd in combinatie met de functie van adjunct-directeur en de laatste jaren als bovenschools directeur bij Stichting Openbaar Onderwijs Groep (OOG)"

Is dit goed te combineren met het raadslidmaatschap? En dan toch nog tijd voor hobby's?
Het zijn standaard vragen in deze rubriek. Kees maakt geen deel meer uit van de werkende beroepsbevolking. Toch doet het antwoord er toe. "Toen ik nog werkte, had ik het raadswerk nooit daarnaast kunnen doen. Ik heb oprecht bewondering voor mensen die zoiets wél voor elkaar krijgen."

Is oppositie voeren moeilijker dan regeren?
"Het is makkelijker in die zin, dat je met een kritische blik kunt kijken naar en wijzen op dingen die niet overeenkomen met de doelstellingen van je partij, of die gewoon niet kloppen. Daarmee kun je – lokaal - soms dingen bereiken. Een goed idee is een goed idee, uit welke hoek het ook komt. Het past ook bij mij, omdat ik principieel ben. Dat is lastig als je in de coalitie zit. Daar moet je steeds compromissen sluiten en verlies je je doelstellingen makkelijk uit het oog."

Deze raadsperiode is voor mij geslaagd als… geen clichés graag
"Als we hebben kunnen bereiken, dat geld niet meer leidend is, maar de mens. Dat geld, de nieuwe god, niet het doel is, maar het middel. Mensen er dus bewust van gemaakt hebben, dat solidariteit nodig is om de maatschappij – ook de lokale – leefbaar te houden voor iedereen. Dat klinkt misschien hoogdravend, maar kijk eens om je heen. Het lijkt nergens anders meer om te draaien dan om beeldvorming." Hij schuift naar het puntje van zijn stoel en trekt een vies gezicht. "'Het merk Meierijstad in de markt zetten', hoe verzinnen ze het. De fusie tot Meierijstad heeft misschien economische schaalvoordelen, maar als steeds grotere bedrijven elkaar opkopen verdwijnt de zo geprezen concurrentie en halen ze steeds meer overheidsgeld binnen, kijk maar naar de dividendbelasting. Wordt er eigenlijk wel gekeken of dat voor de mensen zélf iets oplevert? Onderzoeken wijzen het tegendeel uit."

Guilty pleasure?
"Ik ben een man van vaste gewoontes en rituelen. Misschien een licht autistisch trekje. Maar dat geeft me ook de rust en de regelmaat, die naast reinheid – die ik ook hoop te hebben - toch de basisprincipes zijn van opvoeding en gezond leven. En daar voel ik me happy bij".

In verband met de foto; wat is jouw mooiste plekje van Meierijstad, en waarom?
"Langs de Aa tussen Veghel en Keldonk, die vlak achter ons huis door loopt. Een mooie, groene, rustige route met veel natuurwaarden. Wandelen is een van mijn hobby's, waarom zou ik daarvoor verder weg gaan?" Hij kan het niet laten. "Veel mensen willen juist ver weg, met het vliegtuig. Kost bijna niks, over kerosine hoeft geen accijns te worden betaald. En diezelfde overheid probeert ons maar duurzaamheidsbewust te maken."

Is er nog iets wat je er aan dit gesprek toe wilt voegen?
Over zijn turbulente verleden is Kees bijzonder openhartig. Zijn jongste dochtertje werd geboren met ernstige lichamelijke afwijkingen en lag bijna een jaar in het ziekenhuis in Nijmegen. Die zorg had natuurlijk effect op de rest van het gezin. De oudere broer en zus, die hiervan de gevolgen ondervonden en op hun eigen manier moesten zien te verwerken.
Gelukkig had Kees ervoor gekozen één van Nederlands eerste parttime onderwijzers te worden. Om als huisman samen met zijn toenmalige vrouw de kinderen op te voeden. "Je kunt het je vandaag de dag niet meer voorstellen, maar dat was destijds zo'n unicum dat het door de pers werd opgepikt. De VARA kreeg er lucht van en in het programma "werk" werd er aandacht aan besteed met een reportage hierover. Gelukkig is het uiteindelijk allemaal goed gekomen met al mijn kinderen. "
Ook over het schrijven wil hij ook wel wat kwijt. "Ik kan daar mijn gedachten en ideeën heerlijk in kwijt. Naast een paar dunne boekjes heb ik – na mijn pensionering - ook een echt boek geschreven in eigen beheer, met de titel 'Onder invloed'. Uitgedeeld aan familie en vrienden op mijn 65e verjaardag. Een wat filosofisch boek, dat o.a. gaat over het gebrek aan maatschappijkritisch zijn. Ik heb van zoveel mensen nooit begrepen waarom het ze allemaal niet interesseert, waarom ze als kuddedieren alles maar pikken, waarom ze zich laten meeslepen door alle hypes. Over de hypocriete overheid. Mijn kinderen en ook andere lezers vonden het een moeilijk boek en daar kan ik me iets bij voorstellen. Maar ik hoop toch dat zij, of de volgende generatie, er later iets positiefs mee kunnen doen." Grijnst. "Maar misschien moet ik dan eerst dood zijn. Want een levende profeet wordt in eigen land zelden geëerd."

Dementie en zingeving

Foto: Marry van Wijk

In het Alzheimercafé in het PieterBrueghelHuis in Veghel komt deze maand een thema aan de orde, dat prima past bij de tijd van het jaar: Zingeving. Op dinsdag 19 december om 19.30 uur gaat Madeleine Kievits op dit onderwerp in.

Zij heeft in haar werk als geestelijk verzorger bij Vivent dagelijks te maken met mensen met dementie. De vraag hoe mensen met dementie nog zin kunnen geven aan hun leven wordt haar vaak voorgelegd. Voor de bezoekers van het Alzheimercafé is er volop gelegenheid om hun ervaringen in te brengen en in gesprek te gaan met elkaar en met de professionals die elke maand aanwezig zijn. De deuren van het Alzheimercafé op Middegaal 25 in Veghel gaan om 19.00 uur open. De toegang is gratis.

Eigenwaarde
Elk mens heeft behoefte om zin te geven aan zijn leven. Bijvoorbeeld door verbondenheid te ervaren met anderen, door ergens aan te werken of naar toe te leven, door eigen regie in het leven te ervaren. Wanneer je geconfronteerd wordt met dementie, kan dit onder druk komen te staan. Het wordt bijvoorbeeld moeilijker om gevoel van eigenwaarde te ervaren, terwijl je deze behoefte nog wel hebt.

Dementie kan hierdoor zingevingsvragen oproepen: waarom overkomt mij dit? Wie ben ik nog als ik niet meer voor mezelf kan zorgen? Wie ben ik nog als ik mijn levensverhaal vergeet? Kan ik ondanks geestelijke achteruitgang nog voldoende invloed op mijn eigen leven uitoefenen? Maar ook: hoe kan ik opnieuw zin geven aan mijn leven met dementie?

Tips voor ouderen om vallen te voorkomen

Per jaar worden naar schatting 19.500 65-plussers behandeld op de spoedeisende hulp na een val buitenshuis. In deze gladde periode - met sneeuw, ijzel en natte bladeren – hebben ouderen het extra zwaar.

De GGD geeft enkele tips:
* Loop en fiets alleen over stukken waar is gestrooid en die goed verlicht zijn.
* Vermijd ijzige weggedeelten.
* Draag schoenen met een goede profielzool en eventueel een stok om grip te houden op de ondergrond.
* Als u op de fiets bent: zet uw zadel lager en laat wat lucht uit uw banden lopen, zodat u meer grip op de weg kunt houden.
* Gaat u met de bus, vraag dan de chauffeur om u tijd te geven rustig uit te stappen.
* Veeg uw stoep schoon zodra het heeft gesneeuwd en/of strooi met zout.
* Neem zo mogelijk het pad van de buren ook mee.
* Blijf in beweging: kiest u ervoor om binnen te blijven, loop in huis wat meer en/of doe mee met het televisieprogramma 'Nederland in beweging' (dagelijks op NPO 1).
* Met het oog op de feestdagen: kijk uit met alcohol. Alcohol vermindert uw reactievermogen en evenwichtsgevoel en verslapt de spieren.

Internetcafé 55+

De computer neemt een steeds belangrijkere plaats in. De jongeren kunnen er vaak goed mee overweg. Voor de ouderen ligt dat een stuk moeilijker.

Voor hen ligt de drempel vaak veel hoger. Leren werken met de computer vinden ouderen vaak geen noodzaak, maar het blijkt dat velen er toch wel meer van willen weten. Bezoek daarom het Internetcafé 55+, een initiatief van KBO, Odendael en Welzijn de Meierij

Doel
Het doel van het Internetcafé is om ouderen kennis te laten maken met computer. Of het nu gaat om internetten, informatie via de computer opvragen, e-mail verzenden en ontvangen, een brief maken en printen, of leuke spelletjes spelen. Alles kan en mag geprobeerd worden. Er zijn ± 15 deskundige vrijwilligers die u hierbij graag willen helpen in een gezellige en ongedwongen sfeer.

Deelname
Bent u geïnteresseerd en wilt u leren met de computer te werken, dan bent u van harte welkom in het Internetcafé, gevestigd in: "De Ontmoeting" op de eerste verdieping in kamer 1.56. De mogelijkheid bestaat om uw eigen laptop, tablet of iPad mee te brengen, zodat u eventueel direct met uw vragen geholpen kunt worden. Voor meer informatie kunt u binnenlopen tijdens de openingsuren, of bellen met: Mies Kreijveld Tel. 0413-787011

Kerstontbijt bij Gesprek te Pas

Het Gesprek te Pas van zondag 17 december begint met een kerstontbijt. Het onderwerp van gesprek is deze keer 'terugblikken'. Wat heeft het afgelopen jaar gebracht, wat heeft erg veel indruk gemaakt? In hoeverre zijn we veranderd of hebben we geleerd? Zijn er zaken, die nog steeds spelen? We nodigen iedereen, jong of minder jong, van welke afkomst of gezindte dan ook, uit voor dit gesprek met wandeling. Je bent van harte welkom op zondag 17 december om 10.00 uur bij het Damiaancentrum, Schijndelseweg 46, 5491 TB in Sint-Oedenrode.

Het Gesprek te Pas wordt elke derde zondag van de maand georganiseerd, telkens met een nieuw onderwerp. De bijeenkomst begint om 10.00 uur en zal om ongeveer 12.00 uur worden afgesloten. De opzet is deze keer, dat het thema tijdens het (sobere) kerstontbijt wordt ingeleid met enkele vragen. Na de maaltijd maken de deelnemers in kleine groepjes een 'gesprekswandeling' in de bossen en tuinen van het centrum.

Vervolgens wisselt men bij een kop koffie/thee de ervaringen, verhalen of meningen uit, en om ongeveer 12.00 uur besluit men dan deze ontmoeting van mensen, hun ervaringen, ideeën en denkbeelden.

Met deze wandelingen hoopt Damiaancentrum Nederland mensen nader tot elkaar te brengen en wat inspiratie te bieden. De kosten bedragen per deelnemer deze keer ongeveer 5 euro. Maar men is tevreden met elke bijdrage naar draagkracht! Bij vervoersproblemen en voor alle informatie over de Gesprekken te Pas: tel. 0413-291200 of 06-10223044.

Kerstviering 2017

De K.B.O. Sint-Oedenrode gaat weer een interessante kerstviering beleven. Deze wordt gehouden op maandag 18 december in de grote zala van Odendael. Aanvang van de gezellige middag is 14.30 uur.

Pastoor Vrijdag zal hierin voorgaan. De gezangen worden verzorgd door het bekende Odakoor onder leiding van Otto Verheijen. De toegang is gratis en de KBO nodigt u allen uit om deze viering bij te wonen. Na afloop krijgt iedereen een kopje koffie of thee aangeboden. Iedereen is van harte welkom!

Van Lieshout tegelhandel

Van Lieshout tegelhandel is een gevestigde naam op bedrijventerrein Nijnsel. Henk van Lieshout verkoopt daar tegels in alle maten en soorten. Maar ook online is hij actief. Op het web probeer je op een dusdanige manier op te vallen tussen alle andere ondernemers. Van Lieshout doet dat onder andere door een prachtige website: www.tegelhandelonline.nl

Op de overzichtelijk website is allerlei informatie te vinden. Zo wordt er een korte omschrijving van het bedrijf gegeven en kun je gemakkelijk contact opnemen. Daarnaast zijn verschillende tegels ook op deze plek te vinden en te bestellen. Gesorteerd op maat, kleur of uitstraling. Van Lieshout heeft meer dan 35 jaar ervaring op het gebied van wandtegels en vloertegels. Niet voor niets dat veel mensen zowel in binnen- als buitenland de weg naar Nijnsel of de website weten te vinden.

De combinatie van print en online is heel belangrijk. Zeker wanneer je alle doelgroepen wilt bereiken. Van Lieshout speelt daar slim op in. Ben jij ook nieuwsgierig geworden naar de website van Van Lieshout tegelhandel? Neem dan eens een kijkje op www.tegelhandelonline.nl


30 / 36

Henri van Hoorn legde de Dommel, de Corridor en het Sluisplein prachtig vast in winterse sferen! Laat de kerst maar komen.

Spijtig dat men door het geloof heen moet om tot God te komen.
Émil Michel Cioran (1911-1995) Roemeens-Frans filosoof.

mijn kleine lieve

nog gering is
mijn kleine lieve

een zachte lach
tastend in
de niet voelende
ruimte

intens geeft mijn lieve
in een onzichtbare
stralende stroom
het eeuwige in een
mensendroom

o kon ik het maar
bewaren het grijpen
of verklaren

't waor zû stil dè ge de piere in de grond kost heure nieze

Foto: Peter van der Heijden

Peter van der Heijden maakte deze mooie foto van het winterse weer. Winterwonderland in Rooi!

De Klutsers op bezoek

Vrijdagavond waren De Klutsers uit Nijnsel te gast bij Cloeck& Moedigh. Dit is altijd een gezellig Roois onderonsje.

De 47 deelnemers werden onderling gehusseld zodat de partijen steeds in een andere samenstelling werden gespeeld. Gezelligheid en sportiviteit stonden voorop maar aan het eind van de avond kon toch een eindbalans worden opgemaakt. Winnaar werd Bert Goorts met 3 +27. Verdere uitslagen: 2. Ad v.d. Velden (3 +24), 3. Jan Bekkers (3 +23), 4. Ad Hurkmans (3 +20), 5. Ali Kreijveld (3 +18), 6. Gerrie v.d. Rijdt (3 +3), 7. Marijke Hurkmans (2 +22), 8. Gina van der Loo (2 +20), 9. Rob van Berkel (2 +16), 10. Trudy v.d. Hagen (2 +15)

De uitslagen in de Nationale Petanque Competitie(NPC) van deze week: vierde divisie 4002, JBC Plop 2 Uden -Cloeck en Moedigh 1: 3 - 5, vijfde divisie 5003, Cloeck en Moedigh 2 - De Lammen Errem 1 Geldrop: 6 - 2, vijfde divisie 5003, Cloeck en Moedigh 3 - PC Eindhoven 1: 5 - 3, vijfde divisie 5004, De Soepele Pols 1 Netersel - Cloeck en Moedigh 4: 1 -7, vijfde divisie 5005, De Soepele Pols 2 Netersel - Cloeck en Moedigh 5: 3 -5, zesde divisie 6004, Cloeck en Moedigh 6 - Boules de Boeuf 6 Oss: 5 - 3, zesde divisie 6005, Cloeck en Moedigh 7 - PC Dommels Boeleke 3 Dommelen: 2 - 6.

Dewy Lo-A-Njoe sluit 2017 af met titel

Afgelopen weekeinde stond het NK teams -18 jaar op het programma. Dewy kwam uit voor Team Brabant 1. De laatste tijd weet Dewy weer goed te scoren na een wat mindere periode.

Door hard te blijven trainen en weer in jezelf te gaan geloven heeft ze de goede weg weer te pakken. Ook op dit NK wist ze overtuigend haar tegenstanders te verslaan. Samen met Nina Knippenberg, Joanne van Lieshout en Noa en Kim Hooi wisten ze de finale te behalen. De lichtste drie judoka's wisten alle drie hun partij de winnen. De buit was toen al binnen, want met 3-0 voor staan en nog twee partijen te gaan, kon het feest al beginnen. Een prachtige prestatie!

Prijzen voor de Rooise Ruiters

Afgelopen vrijdagavond was de tweede van de totaal drie dressuurwedstrijden van de Horsefood Challenge in manege De Pijnhorst. Meerdere combinaties van de eigen vereniging startten. De derde dressuurwedstrijd is op 12 januari, waarbij de uiteindelijke winnaar bekend gemaakt wordt.

Goede kanshebbers zijn Chantal Raaimakers en Bente Voorn. Chantal wist met Evita in de Klasse L1 een tweede en een derde prijs in de wacht te slepen. In de klasse B gaat Bente Voorn met haar paard Jammie aan kop. Hier wist zij twee keer te winnen! Lieke van den Eertwegh kwam met haar paard Roda in dezelfde klasse uit. Haar nette proef werd beloond met een tweede prijs. Afgelopen weekend ging ook springruiter Sanny van der Velden op wedstrijd in Zeeland. Zij wist beide rondes foutloos te rijden met haar paard Esta. In de klasse L werd zij hiermee derde.

KV Nijnsel laat punten liggen

Op de vroege zondagmorgen stond voor Nijnsel 1 de wedstrijd tegen de Bergeijkse ploeg Eyckelkorf/Omhoog 1 op het programma. Om mee te kunnen blijven draaien in de koppositie van de competitie, moest er gewonnen worden.

Nijnsel wist dat de dames van Eyckelkorf/Omhoog snel zijn, dus ze waren gewaarschuwd. Toch waren de Nijnselse dames niet alert genoeg waardoor ze al snel op achterstand kwamen met 3-1. Het tempo lag hoog en er werd terug geknokt tot 3-3. Om de rust te bewaren, vroeg coach Van den Wittenboer een time-out aan. Er werd gerust met 4-4. Er werden veel slordige ballen gegooid en het spel was te gehaast. Een aantal keer liet Nijnsel nog mooi spel zien waar kansen uit werden gecreëerd. Toch kon Nijnsel geen grip krijgen op het spel van Eyckelkorf/Omhoog, waardoor ze achter kwamen met 13-7. Eindstand 14-9.

Nijnselse ruiters doen het goed

Voordat koning winter Nederland met een wit kleed bedekte gingen een aantal amazones van de vereniging vrijdag al op wedstrijd.

In manege de Pijnhorst werd op vrijdagavond de Horsefood challenge cup verreden. Kelly van der Heijden startte met haar paard Winner in de klasseL1 dressuur. In zowel de eerste als de tweede proef beloonde de jury de combinatie met ruim 69% en twee eerste prijzen. Michelle Westerdijk startte haar paard Approval T op een subtop wedstrijd in de Mortel. In de lichte tour beloonde de jury hun proef met 66.51% en een vijfde prijs.

Winters Rooi!

Foto: Anouk van de Ven

Een wit laken lag over Sint-Oedenrode door de aanhoudende sneeuw. Dat laken werd alleen nog maar dikker! Deze Rooienaren trokken er met de camera op uit om het mooie beeld vast te leggen!

Foto: Cor van Eijndhoven
Foto: Elise Krans
Foto: Johnny, Ellen, Siem en Lynn
Foto: Kelvin van de Brand
Foto: Leny Bouwman
Foto: Naomi Kantelberg
Foto: Nellie Spanjers
Foto: Pat Hermes
Foto: Peter van Wieringen
Foto: Jordi Verschuren
Foto: Paul van Creij
Foto: Thea Willems
Foto: Thea Willems
Foto: José Munster
Foto: Freek van der Heijden
Foto: Tuincentrum Brekelmans
Foto: Thea Willems
Foto: Sjaan Welvaarts

Ollandia ontvangt zondag SPV

Foto: Wil van der Linden

In het afgelopen weekend kon er vanwege het slechte weer voor Ollandia op zowel zaterdag als zondag geen enkele wedstrijd doorgang vinden.

Voor Ollandia was het al voor de derde achtereenvolgende week dat hun wedstrijd werd afgelast. Toch moeten ze er aanstaande zondag 17/12 weer op voorbereid zijn dat er nog een competitiewedstrijd op het programma staat. Ze moeten dan voor de laatste wedstrijd van 2017 op sportpark Ekkerzicht in Olland aantreden tegen SPV uit het bij Deurne gelegen Vlierden. Om 14.15 uur moet Ollandia dan aan de aftrap staan tegen deze tegenstander, die als huidige nummer twee op de standenlijst volop meestrijdt voor het kampioenschap.

Ook voor Ollandia is deze wedstrijd belangrijk om aansluiting te houden met de bovenste ploegen. Voor de overige teams is er een inhaalweekend, waarbij er, zoals bekend op moment van schrijven, op zaterdag alleen Ollandia Jo17-1 als koploper voor hun laatste wedstrijd van de najaarsreeks in actie moet komen tegen Avanti'31 en zondag Ollandia 3 moet inhalen tegen HVCH. Voor een gezellige afsluiting van 2017 hebben de Ollandia Dames zondag na de thuiswedstrijd van Ollandia 1 tegen SPV een voor iedereen toegankelijke "Kerstbal" georganiseerd. Ook staat er op donderdag 21/12 nog een wildrikavond op het programma.

Nijnsel reist af naar Boxmeer

De winter liet afgelopen zondag weer even haar tanden zien en dat betekende dat het volledige amateurvoetbal op zijn gat lag. Een weekje extra rust dus, voor sommigen misschien welkom, anderen hadden graag in hun ritme willen blijven.

Aanstaande zondag in elk geval, mocht de winter nog even in zijn hok willen blijven, de allerlaatste wedstrijd van dit kalenderjaar. Nijnsel Heren 1 reist dan af naar Boxmeer (geen familie van Fons), om precies te zijn naar BSV Olympia '18, dat volgend jaar overigens haar 100-jarig bestaan viert. Zij beschikt over acht seniorenteams en twee damesteams en een riant sportpark. Op de ranglijst staan ze één punt onder Nijnsel, dus de winnaar doet goede zaken. De tegenstander op zich is ons onbekend en dat zal wederzijds zijn.
Hopelijk heeft de onvrijwillige zondagsrust de Nijnselse voetballers goed gedaan en stellen zij dan ook alles in het werk om het kalenderjaar 2017 goed af te sluiten, de volle buit te pakken. Een mooie geste ook voor het trouwe Nijnselse publiek. De wedstrijd begint om 14.15 uur op sportpark 'Pelzer' dat ligt aan de Graafseweg 34. Voor hen die zondag wat dichter bij huis willen blijven maar toch van topvoetbal willen genieten, die kunnen om half drie terecht op het vertrouwde adres Sportlaan 1 in Nijnsel, sportpark Den Eimert, waar Nijnsel Vrouwen 1 ook haar laatste (thuis)wedstrijd van dit jaar afwerkt en wel tegen het hoog geklasseerde Amstenrade uit de Limburgse heuvelen. Op zondag 28 januari 2018 wordt de competitie voor Heren 1 dan hervat met een thuiswedstrijd tegen Handel. De week erop, zondag 4 februari, reist Nijnsel vervolgens af naar (mede)koploper Sparta'25, het begin van de terugronde. Op zondag 11 februari is het carnaval en op zondag 18 februari tenslotte is het een inhaalzondag, dus mogelijk kunnen we dan alsnog aantreden tegen Nooit Gedacht.

Rhode wint bekerwedstrijd tegen SSS'18

In het weekend werden we verrast door de eerste sneeuwbuien. Zowel op zaterdag als zondag kon er niet gespeeld worden. De topper tegen nummer twee EVVC ging dus niet door.

Op donderdag kon er voor de beker nog wel gevoetbald worden. Op een natte donderdagavond speelde Rhode de bekerwedstrijd in de derde ronde tegen SSS'18 uit Overloon. Deze tegenstander speelt in dezelfde klasse als Rhode, en in de competitie won Rhode de tweede competitiewedstijd in Overloon met 0–3. Ondanks het feit dat Rhode een flink aantal basisspelers miste, is het geen moment in gevaar geweest en was de 1–3 een logische uitslag.
In de eerste helft werd het overwicht van Rhode uitgedrukt door een doelpunt in de 22e minuut van Serge Voss.

In de tweede helft kwam SSS'18 nog wel langszij door een fout van de keeper af te straffen, het was nagenoeg hun enige scoringsmogelijkheid. Rhode ging na deze tegenslag op zoek naar de winst, combineerde vlot en creëerde ook enkele kansen. Dankzij knap keeperwerk van de SSS'18 doelman bleef de gelijke stand tot de 85e minuut op het bord staan. Toen schoot Daan van Dinten met een knappe vrije trap de 1–2 binnen en vijf minuten later bracht Simon van de Wetering de eindstand 1–3 op het bord. Hiermede behaalde Rhode opnieuw een 1–3 uit overwinning, de vierde in dit seizoen. Door deze overwinning bereikt Rhode de vierde ronde van het bekertoernooi waarin nog 32 clubs zitten. Tegenstander in de volgende ronde op 18 februari is DAW uit Schaijk, thans samen met Sparta'25, lijstaanvoerder in de derde klasse D. Aanstaande zondag staat de laatste wedstrijd voor de winterstop op het programma.

Boskant uit tegen koploper EMK

Geen voetbal afgelopen weekend. Ook geen discussie, want Koning Winter bleek zeer resoluut.
Het raadplegen van Buienradar of Weeronline, als voorbereiding op komend weekend, heeft nog niet zo heel veel zin.


Heel erg optimistisch zijn de diverse voorspellingen niet, maar met het weer weet je het nooit!
Boskant 1 wacht een pittige klus in de vorm van de uitwedstrijd tegen koploper EMK. Het is een goede gewoonte van Boskant om tegen hoger geplaatste tegenstanders een goede prestatie op de grasmat te leggen, dus zo pessimistisch kijken we niet naar de toekomst!

34 / 36

Voetbal
Rhode

Programma senioren:

Margriet 1-Rhode 1 14:15u
Rhode 5-Avesteyn 5 10:00u
Rhode 9-WEC 7 12:00u
Vorstenbosch 35+1-Rhode 35+1 10:30u
Rhode VR1-Volkel VR1 10:00u
TOP VR1-Rhode VR2 12:30u
Nivo Sparta 4-Rhode 2 14:30u
Uitslagen senioren:
SSS'18 1-Rhode 1 1-3

Nijnsel
Programma senioren:

Nijnsel 4-Cito 3 19.30u
Programma jeugd:
Boskant JO17-1-JO17-1 14.30u
Boskant JO9-1G-JO9-1 10.30u
Programma senioren:
Olympia'18-1-Nijnsel 1 14.15u
Nijnsel 4-ELI 4 12.00u
Avanti 8-Nijnsel 7 10.00u
Nijsenl VR1-Amstenrade VR1 14.30u

Ollandia
Uitslagen jeugd:

Alle wedstrijden afgelast
Uitslagen senioren:
Alle wedstrijden afgelast
Programma jeugd:
Jo17-1G-Avanti'31 Jo17-2 14.30u
Programma senioren:
Ollandia 1-SPV 1 14.15u
Ollandia 3-HVCH 15 11.00u

VV Boskant
Programma senioren:
EMK 1-Boskant 1 14.15u
Nulandia 7-Boskant 3 09.45u
Boskant 5-Mariahout 4 12.00u
Programma jeugd:

JO10-1G-WEC JO11-2G 18:45u
JO19-1-Blauw Geel JO19-2 14:30 u
JO17-1-Nijnsel JO17-1 14:30u
Sparta'25 JO10-2-JO10-1G 10:30u
JO9-1G-Nijnsel JO9-1 10:30u
SCMH JO7-2-JO7-1G 10:30u
Irene JO19-1-JO19-1 20:00u

Korfbal
KV Rooi
Uitslagen
jeugd:
MOSA'14 A1-KV Rooi A1 15-11
KV Rooi B1-BMC B1 3-8
KV Rooi B2-Flash B1 3-3
Flamingo's C1-KV Rooi C2 4-6
KVS'17 D1-KV Rooi D1 6-0
Blauw Wit E1-KV Rooi E2 1-2
DAKOS E4-KV Rooi E3 4-2
MOSA'14 F1-KV Rooi F1 6-0
Programma senioren 13/12:
Odisco MW1-KV Rooi MW1 20.00u
Programma senioren 14/12:
Corridor MW1-KV Rooi MW 2 19.30u
Programma jeugd 16/12:
Spoordonkse Girls A1-KV Rooi A1 09.15u
Avanti B1-KV Rooi B1 12.45u
JES B1-KV Rooi B2 13.00u
KV Rooi C1-Flamingo's C2 17.00u
KV Rooi E1-Flamingo's E1 11.00u
KV Rooi E2-NDZW E1 10.00u
KV Rooi E3-JES E2 11.00u
KV Rooi F1-Prinses Irene F1 10.00u
Programma senioren 17/12:
KV Rooi 1-Klimroos 1 12.40u
KV Rooi 2-Klimroos 2 11.25u
KV Rooi 3-ODC 3 10.15u

Odisco
Uitslagen jeugd:

Flamingo 's B2-Odisco B1 5-5
MOSA '14 C1-Odisco C1 2-0
Uitslagen senioren:

Rietvogels 1-Odisco 1 afgelast                        
Be Quick 5-Odisco 3 15-3
Programma senioren 13/12:
Odisco Mw1-Rooi Mw1 20.00u
Programma jeugd 16/12:
Odisco E1-Emos E1 9.30u
Odisco C1-Emos C2 18.00u
Odisco D1-Altior D2 12.00u
Programma senioren 17/12:
Odisco 1-Oranje wit 1 15.30u
Tovido 2-Odisco 2 10.00u

KV Nijnsel
Uitslagen jeugd:

Rietvogels A1-Nijnsel A1 6-11
Uitslagen senioren:
Eyckelkorf/Omhoog 1-Nijnsel 1 14-9
SCHM 4-Nijnsel 2 Afg.
Programma Jeugd 16/12:
Nijnsel A1-Arcades A2 19.00u
Programma Senioren 17/12
Nijnsel 1-Spoordonkse Girls 1 18.15u
Nijnsel 2-Be Quick 4 16.55u

Hardlopen
Fortuna '67

3 december 2017, 's-Heerenberg, Montferland Run
Mannen 15.000 m
Frans Giebels 58.19
10 december 2017, Reusel, LÁvant Sylvestre Cross
JongensJC 2.020 m
Ivar van der Sanden 8.41
JongensJAB 4.040 m
Guus van Kessel 17.43
Mannen65 7.780 m
Peter Hellings 54.19
Vrouwen45 7.780 m
Rikie Huyberts 45.13

Waterpolo
Argo
Uitslagen jeugd:

B1-TRB-RES 7-2DBD-C gemengd 12-1
C jongens-De Treffers 13-0
D1-AquAmigos 4-2
Uitslagen senioren:
Dames 1-AquAmigos 6-5
Gorgo-Heren 2 4-9
Programma jeugd:
C gemengd-DZT'62 16:30u
Programma senioren:
Lutra-Dames 1 17:15u
Heren 1-SWNZ (SG) 18:00u
TRB-RES-D118:00u

Bridgen
BC Rooij 750:
A-lijn: 1. Theo van Geffen & Hans Somers 63,05%, 2. Ria & Toon Habraken 58,91%, 3. Irmgard Etman & Willem de Roo 58,23%. B-lijn: 1. Hanny & Jan Bosch 63,75%, 2. Marijn van den Akker & Evert Vugs en Harrie Hol & Ad van Kaathoven 58,33%, 3. Hetty van Geffen & Lieke Pieters 54,79%, C-lijn: 1. Mieke van Lankveld & Will van Rooij 61,67%, 2. Hermien & Dick Botter 55,83%, 3. Jos van Schijndel & Francine Versantvoort 54,17%.

B.C. "d'n einder '05": A-Lijn: 1. Rien en Helma v.d. Heuvel 64.58%, 2. Bert Foolen & Jan v.d.Velden 61.46%, 3. Fred en Riny Dekker 60.42%, 4. Ans v.d.Vleuten & Leny v. Rooy 56.25%. Zie ook www.brdiegclubdeneinder.nl

Inloop Bridgeclub De Beckart: 1. Toos Sanders en Harrie Maas 565.67%, 2. Riet v.d. Laar en Zus v.d. Rijt 55.03%, 3. Lies Vissers en Fried v.d. Laar 52.50%, 4. Hilda v.d. Kaden en Lena v Acht 48.33%. Iedere donderdagmiddag inloopbridge in De Beckart. Iedereen is welkom, ook als je geen bridgepartner hebt. Info 0413 474297

Bridge club J.V.G: 1. Heren Van Erp 71,25%, 2. Dames. R. de Poorter & M. Raaimakers 60 00%, 3. Dames B. v. Gerwen & J. Hendriks en Echtpaar Seegers 54,17%.


Uitslagen jeugd:
Alle wedstrijden afgelast.
Programma jeugd:
JO19/3-Blauw Geel'38 JO19/4 14:45
JO17/3-WEC JO17/2 13:00
JO15/3-Heeswijk JO15/1 13:00
JO13/6M-Blauw Geel'38 JO13/9M 10:30
JO11/3G-WEC JO11/1 9:15
MO11/1-VOW MO11/1 10:30

Finalisten biljartkampioenschappen bekend

Afgelopen vrijdag werd de halve finale in café D'n Toel gespeeld. De halve finalisten waren aan elkaar gewaagd en speelden vol overgave voor een plaats in de finale. De vele toeschouwers hebben overwegend mooie en spannende partijen gezien.

Ruud van Driel had slechts 10 beurten nodig om zijn sportieve rivaal Maarten van Hoof af te schudden. Johnny van Oorschot maakte zijn partij tegen Jan Hagelaars uit in 22 beurten en zorgde voor de hoogste serie van de avond (14). Henk van Eerdt moest het afleggen tegen Mark van Oorschot. Rien v.d. Spank kwam in zijn partij moeilijk op dreef en moest uiteindelijk zijn meerdere erkennen in Albert van Driel. Jos van Bakel bouwde zijn partij rustig op. Zijn tegenstander Dorien Jans speelde ook een goede partij maar had deze avond ondanks haar serie van 9, het geluk niet aan haar zijde. Rob van Oorschot verloor na 22 beurten nipt van Martien Huyberts. In De Dorpsherberg wordt a.s. vrijdag 15 december aanvang 19.30 uur zowel het klassen kampioenschap als het algemene kampioenschap gespeeld. De wedstrijdleiding hoopt de 28e editie van de Ollandse Biljartkampioenschappen af te sluiten met een fantastische finaleavond en wenst alle finalisten veel succes. Iedereen is vrijdagavond welkom in Café-Cafetaria-Zaal "De Dorpsherberg".

Geplaatste spelers voor de finale: Albert van Driel en Johnny van Oorschot (A-klasse); Jos van Bakel en Mark van Oorschot (B-klasse); Ruud van Driel en Martien Huyberts (C-klasse).
Programma vrijdagavond 15-12-2017: Klassenkampioenschap 19.30 uur C-klasse: Martien Huyberts – Ruud van Driel. B-klasse 20.15 uur: Mark van Oorschot – Jos van Bakel en A-klasse 21.00 uur: Johnny van Oorschot – Albert van Driel. Aansluitend worden de wedstrijden om het algemeen kampioenschap gespeeld.