DeMooiRooiKrant

30 december 2015

DeMooiRooiKrant 30 december 2015


Sfeervol kerstconcert koor Cantecleer en 't Zingt

Kerstconcert voor twee koren door het Rooise gemengd koor Cantecleer onder leiding van Peter Raaijmakers en gastkoor Zanggroep 't Zingt uit Son en Breugel geleid door Maarten Willemsen.

Door: Mattie de Schepper

De opzet van het programma, de keuze van het gastkoor en met name ook de zo fijnzinnig versierde Knoptoren, gaf aan de zeer talrijk opgekomen luisteraars - uit zowel Son en Breugel als uit Rooi -, een warm en ontvankelijk gevoel. Kerstliederen zingen en ernaar luisteren, blijft bijzonder en ontlokt blijheid en vertedering. Beide koren zongen vol overgave; een enkele keer was het enthousiasme zo groot dat het met de intonatie en homogeniteit op de loop ging. Zelfs de dirigent – die dat waarschijnlijk tijdens de repetities ter ondersteuning doet – hoorde je af en toe de damespartij meezingen.

Kerstliederen in velerlei talen en stijlen
Wie kent ze niet en raakt niet ontroerd door de ietwat volkse Christmas traditionals als 'God Bless you merry Gentleman'. Ook de sprankelende koorzettingen van David Willcocks en Wood doen het altijd goed. Dat we tegenwoordig graag over de eigen grenzen kijken en ons voor even het bijbehorend temperament willen eigen maken, was ook hier te horen. We zouden haast vergeten hoe groot onze eigen Nederlandstalige Kerstliederenschat is.

Expressie, koorklank en intentie
Met name doordat de zangers van Koor Cantecleer o.l.v. Peter Raaijmakers dit concert in hun thuishaven zongen en vertrouwd zijn met de akoestiek van de knoptoren, beheersen zij hoe dynamiek en homogeniteit het mooist tot zijn recht komt. Hun koorklank is als het ware hier ontstaan en ontwikkeld. Peter, die al vele jaren Cantecleer leidt weet wat hij met zijn zangers aankan en aandurft. Er waren meerdere 'pareltjes' bij maar het meest ontroerend was wel de subtiele uitvoering van het bekende trommelliedje. Een compliment voor de jonge trommelaar; intentie en intonatie van koor en trommelaar stemden perfect.

'Zanggroep 't Zingt uit Son' o.l.v. Maarten Willemsen, is begenadigd met uitgesproken goed stemmenmateriaal, een innemende spontaniteit en enthousiasme. Het was te merken dat zij oefenen in een ruimte met een totaal andere akoestiek, hierdoor kwam het wel eens wat te luid en minder homogeen over. In gesprek met koorleden van 't Zingt vernam ik dat zij pas sinds september werken met deze dirigent die ze, zo te horen en te zien, helemaal in hun hart gesloten hebben. Ze verwachten ook samen met hem nog te kunnen groeien en te bouwen aan bij hen passend repertoire. Hier zit zeker potentie én progressie in.

Samenwerking
Bij deze vorm van samenwerken is het ook goed dat koren hun eigen repertoire aan elkaar kunnen laten horen. De vocale samenwerking /vermenging kwam tot uiting in de het alternerend gezongen 'Quem pastores' en het feestelijk klinkend slotlied 'Hark! The herald angels sing'. Het warme applaus gaf uiting aan het genoegen dat beleefd was en gedeeld werd door luisterende en zingende aanwezigen.


Zaterdag prijsuitreiking De Rooise Kwis

Foto: Hans van den Wijngaard

Op 19 december waren 157 teams, en daarmee ruim 2800 Rooienaren, druk in de weer om alle vragen van de derde editie van De Rooise Kwis te beantwoorden. Daarnaast stonden er ruim 2200 personen op afstand als hulplijn paraat om assistentie te verlenen.

De ruim 18000 antwoorden zijn inmiddels nagekeken, dankzij de hulp van een aantal vrijwilligers is deze grote klus ruim op tijd geklaard. Na twee weken van onzekerheid zal zaterdagavond in Zalencentrum de Beurs blijken welk team dit jaar gewonnen heeft. De grote vraag is of het team "Rooische Zwets" na twee overwinningen op rij nu wel verslagen kan worden.

De bezoekers zullen een vol programma voorgeschoteld krijgen. Om exact 20:00 uur zal de prijsuitreiking van start gaan, te beginnen met een korte terugblik op 19 december. Vervolgens zullen er van iedere categorie een aantal vragen behandeld worden en worden ook de winnaars van de twaalf verschillende categorieën in het zonnetje gezet. Ook de winnaar van de geheime expeditie en het team met de meest originele foto mag naar voren om een prijs in ontvangst te nemen voordat uiteindelijk de grote winnaar van De Rooise Kwis bekend gemaakt zal worden. Ieder team ontvangt na afloop ook nog een rapport met hierop hun resultaten zodat zij precies kunnen zien hoe ze gescoord hebben. In totaal zullen maar liefst 36 teams het podium betreden om een prijs(je) in ontvangst te mogen nemen.

De deuren van De Beurs zijn vanaf 18:30uur geopend, iedereen wordt verzocht op tijd te komen, bij voorkeur te voet, zodat er om 20:00uur gestart kan worden met de prijsuitreiking. De avond zal muzikaal omlijst worden door de Rooise band "Vortexx".


Nog 38 dagen tot… Carnaval in d'n Toeloop!

De kerstdagen zijn voorbij en morgen met z'n allen knallend het nieuwe jaar inluiden en dan aftellen naar Carnaval 2016!

In Olland wordt er ook al flink afgeteld. In d'n Toeloop gaan ze op carnavalsvrijdag van start met DJ Jerome, bekend van o.a. het nummer "Seks met die kale". Zijn draaistijl is een opzwepende mix tussen alle bekende hits. Met deze ras entertainer is het gegarandeerd feest! Een mooi begin van carnaval. De zaal gaat open om 20.00 uur, de entree is gratis.

Ook voor de kinderen is carnaval één groot feest. Op zaterdag start vanaf 14.00 uur de kindermiddag. Kinderen kunnen zich naar hartenlust uitleven. En hebben ze er zaterdag nog geen genoeg van? Geen probleem, ook op zondag, maandag en dinsdag staat de kindermiddag op het programma.

Uiteraard zijn in d'n Toeloop niet alleen (L)Ollanders welkom. In de grote feestzaal en op het grote podium is ruimte genoeg voor alle carnavalsvierders, kapellen, prins met gevolg en alle andere carnavalsgekte.

Naast de dagelijkse kindermiddag, een keur aan feestartiesten en een lekker drankje wordt er ook voor de inwendige mens gezorgd. Van zondag t/m dinsdag staat er vanaf 10.00 uur een carnavalsontbijt klaar om de kater van de vorige avond te lijf te gaan. Ook 's avonds is de keuken. Grote groepen kunnen ook bij d'n Toeloop gerecht. In de speciale eetzaal kunnen zij rustig eten, waarna zij zich weer in het feestgedruis storten. Neem contact op voor de mogelijkheden.

Als trotse bezitter van de Groothertog organiseert d'n Toeloop dit jaar ook het Groothertogbal. Deze vind plaats op woensdag 10 februari samen met het Kasteleinsbal. Op deze avond verloot Stg. Papgat gratis de titel Baljuw van Papgat 2016.

Het beloofd een skônne carnaval te worden, houd de komende weken de krant in de gaten voor alle activiteiten!

De Groot Hertog is in Olland

Foto: Hans van den Wijngaard

Michael Toelen wist tijdens de Titelveiling de titel Groot Hertog te bemachtigen. Eigenlijk zou de bijhorende mascotte nog dezelfde avond in Olland worden geplaatst, maar vanwege andere verplichtingen bij de Deurdouwers was de chauffeur op de avond van de titelveiling niet beschikbaar.

Maar de Deurdouwers zouden de Deurdouwers niet zijn als de mascotte toch niet in Olland zou komen. Uiteindelijk is op kerstavond de Groot Hertog toch in Olland gearriveerd. Nu staat de mascotte nog bij D'n Toel, maar Michael verhuist hem binnenkort naar De Loop'r. Want daar zal Michael samen met CV de Loopgravers het carnaval vieren.

't Skrothupke houdt weer haar Nieuwjaarsconcert

't Skrothupke houdt vrijdag 1 januari weer haar traditionele nieuwjaarsconcert. Want wat is er mooier om het jaar met vrienden en bekenden te beginnen, onder 't genot van een drankje en een lekker stukske muziek.

Een uitgelezen moment om elkaar de hand te schudden en samen te toosten op het nieuwe jaar. Dit concert vindt plaats in Café Oud Rooy en begint om 17.00 uur. Dit mag je niet missen dus kom op tijd want vol is vol.

Bestuur en leden van CV 't Skrothupke wensen alle sponsors, vrienden en bekenden een voorspoedig 2016 en hopelijk tot Nieuwjaarsdag.

Versier- en kleurwedstrijd

Laat heer Rooi zien dat carnaval er aan komt:
-Versierwedstrijd Kleurrijk Papgat (skonste stroatje,skonste vurgevel, skonste school en skonste etalaasje) en
- kleurwedstrijd voor de kinderen.
oor deelname en de kleurplaat kijk op www.papgat.com onder activiteiten, Kleurrijk Papgat.
Datum:
ma 25-1 tot zondag 8-2-2016
Locatie: Heel Papgat !
Prijsuitreiking versierwedstrijd zo 7/2 in de tent bij prijsuitreiking optocht.
Prijsuitreiking kleurwedstrijd ma 8/2 in de tent bij prijsuitreiking kinderoptocht

Om te janken

De tranen stonden bij Arie Verheijen in de ogen toen hij het afgelopen weekend bij de rotonde aan de Leunestraat kwam. Wat hij daar aantrof...

Op het middeneiland van deze rotonde die door Ahrend en Tuincentrum Brekelmans wordt gesponsord, had Arie houten kerstsculpturen staan. Had…. want in het weekend bezochten vandalen de rotonde en vernielden de sculpturen. Niet iedereen heeft bij Kerstmis dezelfde gedachten.


Dit wensen bekende Rooienaren voor Rooi in 2016

Peer van der Linden Foto: Jos van Nunen

DeMooiRooiKrant vroeg aan bekende Rooienaren en aan Rooienaren die een groep vertegenwoordigen, wat ze hopen, denken of verwachten voor 2016, het laatste kalenderjaar van de zelfstandige gemeente Sint-Oedenrode. Ze mochten hun gedachten de vrije loop laten: hun werk, hun klantenkring, hun vereniging, hun achterban of gewoon privé.

Frans de Baaij Foto: Jos van Nunen
Wim van Meijl Foto: Jos van Nunen
Arthur Frieser Foto: Jos van Nunen

Wim van Meijl:

Op weg naar een toekomstigbestendig sportpark

De wateroverlast van januari is voor de gemeente aanleiding geweest om Rhode te verzoeken te vertrekken uit de Neul, nl. naar sportpark de Kienehoef. Het bestuur van Rhode heeft binnen de vereniging consensus bereikt over de noodzaak daarvan. De prachtige centrale ligging van de Neul is uniek, echter goed bespeelbare voetbalvelden én kunstgras zijn hier niet te realiseren , vandaar dat verplaatsing van het sportpark noodzakelijk is.

Financiël haalbaarheid

Realisering van voetbalvelden met bijbehorende accommodatie kost jaarlijks € 234.000,00 terwijl er naar maar € 108.000,00 dekking is. Rhode doet een beroep op het college en de gemeenteraad van Sint-Oedenrode om in 2016 met de nodige inspanningen en creativiteit het financieel mogelijk te maken om voor Sint-Oedenrode een toekomstbestendig sportpark te realiseren, gebaseerd op visie en beleid: centralisatie van voorzieningen leidt tot kostenbesparingen. Rhode wil hier zelf een maximale inspanning voor leveren.

Sportieve successen

Rhode is weer toe aan een sportief succes. In 2006 promoveerde Rhode voor de laatste keer: van de tweede naar de eerste klasse! Inmiddels voetbalt Rhode voor het vijfde jaar in de derde klasse en gaat als koploper de winterstop in. Hopelijk wordt 2016 een jaar waarin Rhode weer eens een echt kampioenschap kan vieren. Het laatste kampioenschap dateert uit 1992.

Rhode is een voetbalclub met Rooise voetballers en de toekomst ziet er goed uit. A1 gaat als lijstaanvoerder in de vierde divisie de winterstop in en zal in het nieuwe seizoen een paar selectiespelers leveren waardoor de selectie zeker een kwaliteitsimpuls kan krijgen.

Frans de Baaij:

Versterking van het bestuur is noodzakelijk

Rooi zal Rooi blijven, ondanks de fusie met Schijndel en Veghel tot Meierijstad. Rooi is nu eenmaal een sterk merk en zal zeker haar identiteit behouden. Als geboren en getogen Rooienaar ben ik daarvan overtuigd. Ik hoop dat de visie zoals in 2012 herijkt in de 'Rooi(s)e draad', nog eens opnieuw op tafel komt, want elke 'gemeente' van Meierijstad zal zeker haar eigen identiteit behouden.

Met name de leefbaarheid van kleine kernen (die zijn er straks zo'n 10) naast die in de hoofdkernen, is van cruciaal belang voor het uitbouwen van de participatiesamenleving.

Basisscholen spelen daar een cruciale rol in. De toekomst zal uitwijzen of de keuze voor een fusie een juiste is gebleken. Schaalvergroting leidt niet altijd op voorhand tot succes.

Versterking van de bestuurskracht en van de ambtelijke staf is echter noodzakelijk.

Het is begrijpelijk dat kleinere gemeenten er niet meer in slagen om alle gewenste expertise zelf in huis te hebben.

Voor SKOSO en haar scholen zal de fusie niet zo'n groot verschil maken. SKOSO werkt al jaren intensief samen met de collega-schoolbesturen van Veghel en Schijndel en ook met de scholen voor voortgezet onderwijs. Daarmee is er een stevig onderwijsaanbod in Meierijstad. Of dat ook tot een besturenfusie gaat leiden is nog maar de vraag. SKOSO heeft als motto: 'Samen sterk, maar toch zelfstandig'. Vooralsnog kijk ik echter zowel als inwoner van Rooi, maar ook als bestuurder van SKOSO met vertrouwen naar de aanstaande fusie, die hopelijk tot kwaliteitswinst gaat leiden.

Frans de Baaij

Directeur-bestuurder van SKOSO

Arthur Frieser:

Ondernemers hebben de piketpalen al geslagen

Geboren in Schijndel, de middelbare school in Veghel en opgegroeid in Rooi, laat Meierijstad maar komen zou je zeggen! Zoals meer Rooienaren heb ik ook onzekerheid over wat de fusie voor Rooi gaat betekenen. Maar ik zie de fusie als kans. 2016 is het jaar waarin we – bijvoorbeeld vanuit de ondernemers – samen met de ondernemers(verenigingen) uit Veghel en Schijndel piketpalen slaan voor de toekomst. Samenwerking met elkaar lijkt mij de beste weg. In 2015 hebben we als ondernemersverenigingen de koppen bijeen gestoken en het Platform Ondernemend Meierijstad opgericht. Wist u dat we dit vanuit Rooi geïnitieerd hebben?

We hebben in Rooi zoveel mensen die zich (belangeloos) voor ons dorp en samenleving inzetten. Zoveel geweldige vrijwilligers die zich hard maken voor instanties, goede doelen en voor elkaar. Dat maakt Rooi zo leuk en zo sterk. Dat moeten we koesteren. We zetten Natuurlijk Sint-Oedenrode op de kaart, waarbij we een levendig centrum, actieve horeca, cultuur, sport en bloeiende bedrijvigheid uitbouwen. We zijn en blijven trots als Rooienaren.

Als ondernemer en als inwoner zal 2016 uitdagend zijn. Met het bestuur van ondernemersvereniging BtB organiseren we inspirerende evenementen. We gaan in dialoog met andere ondernemersverenigingen, zowel uit Rooi als met de collega's uit Veghel en Schijndel. Ik verheug me op gesprekken met de (lokale) politiek, met andere inwoners en ondernemers. Er is zoveel voor mij te leren. 2016 wordt ook een jaar van keuzes maken: met passie veel dingen oppakken betekent ook dat je moet letten op jezelf, gezin, vrienden en familie. Maar ik geniet ervan en het levert me ook veel energie op. Dus ik ga er weer voor. Ik dank alle mensen die zich met mij het afgelopen jaar hebben ingezet voor onze idealen in Rooi. Namens het bestuur van ondernemersvereniging BtB Sint-Oedenrode wens ik u alle goeds in 2016, volop liefde, gezondheid, succes…en plezier!

Peer van der Linden:

Uiteindelijk komt het goed met de fusie

Rooi is, denk ik, op dit moment, in 2015, gezond. Geen kwalen, wat betreft de ligging, weinig commentaar op het gemeentelijk beleid, en ik hoop, dat dat zich in 2016 voortzet!

Maar de gebeurtenis op 1 januari 2017, de geboorte van "Meierijstad", zal mij benieuwen!!

Twee oude (grotere buurjongens) Schijndel en Veghel, melden zich dan aan om met ons mooie Rooi, een eenheid aan te gaan, iets of wat gedwongen natuurlijk!! Maar mijn gevoel is toch wel goed over het gebeuren, want wat moeten we anders? Voor mij persoonlijk en voor onze zaak zal het niet veel uitmaken, denk ik. En of mijn klanten nou uit Rooi, Schijndel of Veghel komen, ze worden allemaal over dezelfde kam geschoren, want we wonen direct toch allemaal in Meierijstad!

Maar ik blijf, diep in mijn hart, toch unne gewone Rooise jongen!!

Gegroet, Peer van der Linden

Van de Mèrt

Wisseling van de wacht bij Dorpsraad Olland

De Dorpsraad Olland is onlangs van voorzitter gewisseld. Wiel Sporken droeg het stokje op 17 november officieel over aan Ad van der Heijden.

Zo'n vijftien jaar geleden nam Sporken datzelfde stokje over van Francoise van Kessel, de tweede voorzitter van de Stichting Dorpsraad Olland, die in 1993 was opgericht. "En vijftien jaar is meer dan lang genoeg" motiveert hij zijn stap, al kijkt hij met tevredenheid terug wat in al die jaren bereikt is. "Maar ieder bestuur moet zorgen voor tijdige 'verjonging', zodat we niet vastroesten en nieuwe wegen ingeslagen worden".
Van der Heijden: "Ik heb niet zien aankomen dat ik de logische nieuwe voorzitter zou zijn. Na zijn vakantie is Wiel verschillende keren bij mij geweest. Het moet natuurlijk passen. Ik heb zelf altijd leiding gegeven, zowel op mijn werk als in het verenigingsleven. Wat dat betreft zit het wel goed. En ik heb dus ja gezegd."

Andere aanpak
Kan Olland van de nieuwe voorzitter een andere aanpak verwachten dan van de vorige?
Beiden knikken bevestigend. Van der Heijden: "Onze karakters verschillen in ieder geval behoorlijk. Wiel is bedachtzaam, neemt de tijd. Ik zelf ben directer, ongeduldiger ook, ik wil scoren. Dat is mijn kracht, maar tegelijk mijn valkuil." Sporken: "Wel zijn we allebei erg betrokken bij Olland, dat inmiddels zo'n 1150 zielen telt. Natuurlijk is ook hier niet iedereen hetzelfde, maar wij staan open voor iedereen. Het is de kunst om in zo'n dorpsgemeenschap iedereen bij elkaar te houden, ook al zijn de belangen soms tegengesteld."
Verandert er voor de dorpsraden iets met de overgang naar Meierijstad? Van der Heijden: "Jazeker. Voor de toekomst is het nu belangrijker dan ooit om als dorpsraad een visie te hebben. Je zult je nóg meer moeten profileren. Er is al een bijeenkomst geweest met alle dorpsraden van Meierijstad. Ik had niet het idee dat het beeld hier anders is dan bij hen."

Communiceren
De twee zijn het roerend eens over de manier waarop je moet communiceren met de Ollanders enerzijds, en anderzijds met de gemeente. "Communicatie is zó belangrijk. De Ollandseweg bijvoorbeeld lag er slecht bij en Olland vond dat de gemeente van het wegenonderhoud een zooitje maakt. Maar als je het verhaal er achter hoort, is het toch anders. Een besluit, ook als het is om iets niet te doen, is soms acceptabel als je het waarom weet. Je moet de gemeente een podium geven. Als ze dat even op een Aviertje zetten, kunnen wij dat als dorpsraad verspreiden. Transparant zijn. Soms kan iets niet ineens, zoals de Ollandseweg. Nou, laat ze dat dan in gedeeltes doen. En je moet ook niet voor elk wissewasje bij de wethouder aankloppen. Die moet denken 'Olland trekt aan de bel, dan zal 't wel menens zijn."
Wat Van der Heijden in zijn voorganger het meest bewondert, is diens geduld en vasthoudendheid. "Wiel heeft daar goede resultaten mee neergezet, denk maar eens aan de Loop'r. Ik weet niet of ik dat allemaal afgewacht zou hebben." Sporken: "Toen we daar in 2002, 2003 mee begonnen zei iedereen: dat krijg je nóóit voor elkaar. Tien jaar later was het er, en kijk nu eens. Zoals met carnaval, een symbiose tussen de horeca en Stichting de Loop'r. Bij dat alles heeft de Dorpsraad gewerkt als smeerolie. Dat was toen, en daar verandert niks aan. We hebben geen cent, maar we kunnen wél zorgen dat er dingen gebeuren."

Natuurgeneeskundig therapeut

"Mijn naam is Leonie Scheutjens en ik ben natuurgeneeskundig therapeut. Ik was op zoek naar een behandelmanier die veel meer op het individu is en niet op de grote massa. Iedereen is anders, heeft andere behoeften, andere klachten en de oorzaak van die klachten is ook niet bij iedereen hetzelfde.

Deze manier van behandelen heb ik gevonden bij de Hogeschool voor Natuurgeneeswijzen Arnhem. Na afronding van die opleiding ben ik vol enthousiasme werkzaam in mijn praktijk!"

Voor wie?
"In principe is natuurgeneeskunde voor iedereen geschikt. Natuurgeneeskunde kan als een op zichzelf staande behandeling worden ingezet, maar kan ook een behandeling vanuit de reguliere zorg aanvullen. Vaak is er veel mogelijk. Zowel chronische als acute klachten."

Hoe te werk?
"Omdat ik mijn behandeling heel individueel wil maken, heb ik veel informatie nodig. Dit verkrijg ik bij het eerste consult dat ongeveer 1.5 tot 2 uur duurt. Tijdens het consult zullen de huidige klachten worden besproken, maar ook klachten uit het verleden. Ook maak ik tijdens dit consult foto's van de irissen, hierin is veel aanvullende informatie te vinden."

Welke therapie?
"Het hangt uiteraard van de persoon af, de klachten en de wens van de cliënt, welke therapie ik inzet. Dit verschilt per persoon, maar dat is logisch bij een individuele aanpak. Ik werk met fytotherapie (kruiden), Bach bloesems, voeding en lichaamsgerichte therapie, in de vorm van pakkingen, massages en bijv. schröpfen."

Vergoeding
"Ik ben aangesloten bij de beroepsvereniging NWP. Zij staan voor kwaliteitsbewaking en dan vergoeden de zorgverzekeringen, mits u aanvullend verzekerd bent." "Voor meer informatie belt u 06 – 47 86 77 92 of u kunt een kijkje nemen op mijn website: www.scheutjens-natuurgeneeskunde.nl"


Filmclub Senioren presenteert: 'The Reunion'

Twintig jaar nadat ze geslaagd zijn van school, organiseren oud-leerlingen van een school in Stockholm een reünie. De tafel is gedekt, de glazen zijn vol en de sfeer is perfect als de eerste gasten langzaam binnen druppelen.

Echter, als Anna opstaat, ontwikkelt de reünie zich in een heel andere richting dan verwacht. Want in tegenstelling tot de andere aanwezigen zijn de herinneringen van Anna aan de schooltijd niet alleen die van leuke schoolreisjes en knisperende kampvuren. Anna werd tijdens hun schooltijd gepest en belachelijk gemaakt. Dat waren negen jaar van haar leven. Dit is zij ook na twintig jaar nog niet vergeten.

Een indrukwekkend thema over de impact die gepest worden kan hebben.

Donderdag 7 januari: aanvang: 19:00 uur (zaal open 18:30 uur)
Entree: € 3,50 (incl. koffie/thee tijdens pauze)

Met de KBO-Cultuurclub naar Trio Impression

Foto: Hans van den Wijngaard

Het Trio Impression treedt op tijdens het lunchpauzeconcert van 14 januari in het Muziekgebouw in Eindhoven en het concert begint om 12.30 uur in de grote zaal. Ook u kunt erbij zijn.

Het jonge pianotrio 'Impression', winnaar van alle prijzen op de internationale wedstrijd 'Storioni Toonzaal Prijs 2015', wordt gevormd door de zussen Fien Van den Fonteyne (viool) en Riet Van den Fonteyne (cello) en pianist Florestan Bataillie. Het trio werd initieel samengesteld naar aanleiding van hun opleiding aan de Koninklijke Conservatoria van Brussel en Antwerpen, maar groeide al snel tot buiten de schoolmuren uit tot een graag gezien en gehoord ensemble.

Kenmerkend voor de concerten van trio 'Impression' zijn de muzikale expressieve communicatie en het directe contact tussen uitvoerders en publiek. Hun repertoire omvat de grote klassieke meesterwerken van onder meer Haydn, Beethoven en Rachmaninov, maar het trio schrikt er niet voor terug om regelmatig nieuw werk van eigen bodem te programmeren.

De kosten voor het bijwonen van dit concert bedragen slechts 2,= euro per persoon. U wordt uiterlijk om 12.15 uur verwacht. Het is belangrijk op tijd aanwezig te zijn, want tijdens het concert worden geen toehoorders meer toegelaten.

Het muziekgebouw ligt dicht bij het station Eindhoven. Als u problemen hebt met het vervoer, laat dit dan aan de organisatie weten. Er wordt dan geprobeerd een oplossing te vinden. Meerijden kan dan voor €3,- p.p.

Aanmelden kan tot 7 januari bij Harry van Oorschodt:
cultuurclub@kborooi.nl of telefonisch op nummer 0413-477179.

Wijziging ouderentoeslag

Eerder heb ik in deze column al geschreven over het vervallen van de ouderentoeslag in box III per 1 januari 2016. Indien uw vermogen op 1 januari 2016 hoger is dan € 21.330 voor een alleenstaande en € 42.660 voor een echtpaar dan zou het kunnen zijn dat u vanaf 2016 belasting moet gaan betalen. In 2017 hoeft u daarvan pas aangifte te doen dus dat duurt nog even.

Het vervallen van de ouderentoeslag in box III heeft gevolgen voor uw verzamelinkomen per 1 januari 2016. Dit houdt in dat uw toeslag lager wordt indien u zorg- of huurtoeslag ontvangt en meer vermogen heeft dan hiervoor beschreven. Dit gaat u in 2016 al merken. Omdat u geen bericht meer op papier ontvangt van de toeslagen is het belangrijk dat u hiervoor zelf actie onderneemt om het verzamelinkomen 2016 tijdig aan te passen. Dit doet de belastingdienst namelijk niet automatisch! Hiermee voorkomt u dat u achteraf toeslag terug moet gaan betalen.

Loop op donderdag tussen 17.00 en 18.00 gerust even binnen. Dan is er een gratis inloopspreekuur voor fiscale vragen. Wij helpen u graag! In verband met oudejaarsdag is er deze week geen spreekuur. Donderdag 7 januari bent u weer van harte welkom!

Lucy Bax-Koenders RB, belastingadviseur bij Bekkers Accountants
www.bekkersaccountants.nl

Begin het nieuwe jaar goed met het KBO-nieuwjaarsbal

De KBO heeft in samenwerking met Brabantzorg een grandioos nieuwjaarsbal georganiseerd. Dat vindt plaats op zaterdag 2 januari in de grote zaal van Odendael. Het bal begint om 19.30 uur en de zaal is vanaf 19.00 uur open. Live muziek van het bekende orkest "Twilight".
De entree bedraagt 1,= euro per persoon en hiervoor krijgt u een gezellige avond aangeboden. Samen een dansje wagen of gewoon naar de muziek luisteren, het kan allemaal. Zeker weten dat de avond niet meer stuk kan. Eenieder is van harte welkom, tot ziens op het bal.

Programma informatie

Rooi Actueel met nieuws, actualiteiten, info en trends in korte uitzendingen. Uitzending: elk heel uur, vlak voor alle andere programma's.

Jaaroverzicht Rondje Rooi
Traditiegetrouw blikt Rondje Rooi vanaf 31 december nog even terug op 2015 met maar liefst 32 onderwerpen, waaronder: Winter met wateroverlast in Rooi; 75-jaar Boomkwekerij van den Berk; Postduivenvereniging jubileert; Reconstructie centrum Nijnsel; Sloop pand Boerenbond; Restauratie kerk in Nijnsel; Nick Boeijen wandelt alle straten van Rooi; Rhode Damesvoetbal kampioen; 40 jaar WTC Gerry v Gerwen; Tijdelijke verhuizing VVV en Poffermuseum; Ritaplein in Boskant vernieuwd; Hoogste punt bereikt Parkzicht Kienehoef; In Memoriam Nel van Hout; Roois Gemengd Koor 70 jarig jong; Start aanleg fietspad langs Bobbenagelseweg; en veel meer …….. Uitzendtijden: 00:00 – 03:00 – 06:00 – 09:00 – 12:00 – 15:00 - 18:00 en 21:00 uur.

Een uitvoering van het kerstoratorium van A.F. Müller Uitzending tot en met 3 januari 2016 en vanaf 4 januari 2016 de Jubileumuitvoering van het Roois Gemengd Koor Een royale samenvatting van deze indrukwekkende uitvoering in 2015. Uitzendtijden: 01:00 – 04:00 – 07:00 – 10:00 – 13:00 – 16:00 – 19:00 en 22:00 uur.

Openingstijden kantoor en telefonische bereikbaarheid Studio aan de Laan van Mariëndael 30A is bereikbaar voor bestellingen, vragen, meldingen op elke ochtend van 09:00 - 11:30 uur behalve vrijdag, Op vrijdag is het kantoor 's-middags van 13:30 - 16:30 uur open. Telefoonnummer: 0413-471193

Uitzendkanalen en frequenties TV Meierij is te ontvangen via KPN kanaal 559.TRINED kanaal 12. OnsBrabantNet digitaal via kanaal 38, analoog op 792 MHz. Via Ziggo: analoog op 256 MHz en digitaal via mediabox kanaal 36, CI+ kanaal 331. Internet Met nieuws, informatie, veel foto's en films is TV Meierij wereldwijd te volgen via www.tvmeierij.nl; Facebook Met achtergronden, foto's en meer … op: www.facebook.com/tvmeierij


Wij knallen in januari gewoon door!! Vanaf 1 januari zijn wij dagelijks geopend vanaf 10.00 uur, en onze keuken is vanaf 3 januari dagelijks vanaf 12.00 uur geopend!! Kijk voor onze geheel vernieuwde lunch & menukaart op www.devriendschapboskant.nl.

Kerstdiner bij d'n einder

De bewoners van de woongroepen Grote Doelenlaan uit Sint-Oedenrode en Poolster uit Schijndel hebben op eerste kerstdag gezellig met elkaar gegeten bij D'n Einder. Wil en Dinie Passier en Jan en Wilhelmien Thienen konden net als vorig jaar in samenwerking met d'n einder weer een heerlijke maaltijd serveren.

10 / 36

12 / 36

14 / 36

Zwemmen in de Dommel, schijnbaar was het vroeger niet echt bijzonder. Wie kan vertellen welke zwemmers hier verkoeling zoeken in de Dommel en waar en wanneer de foto is gemaakt? Als u het weet, dan mag u het zeggen. Laat het ons weten via de mail (redactie@demooirooikrant.nl) of per telefoon (0413)479322. U kunt natuurlijk ook op ons kantoor aan de Heuvel 17 binnen lopen. De koffie staat klaar.

Oplossing week 52
Foto genomen in 1953 op de plaats waar nu wijk Kinderbos is. De foto is gemaakt door de broer van Wim van Dijk. Het gezin dat zojuist de koeien heeft gemolken zijn ; Wim en Trina van Dijk met een van de 5 zonen ,ik denk Harry. Vroeger woonden ze op Rijzingen maar nu is het Kinderbos .
Er woont nu de Fam, van Geel.

Maar Ad van Dijk herkent zichzelf op de foto. "In het midden de zoon Ad van Dijk" Als iemand de originele foto in bezit heeft, wil die dan met hem contact opnemen 0413-475317.


Kerngezonde kerstdrieling op Schijndelse Heide

Foto: Hans van den Wijngaard

Berky, het Berkshire-varken van de Rooise hobbyfokkers Marijn van den Akker, Frank Bax, Carlo Klerkx en Wim van Meijl, heeft het leven geschonken aan een prachtige kerngezonde Kerstdrieling van het vrouwelijk geslacht. 'En ze lijken sprekend op hun ouders', vermeldt het geïmproviseerde geboortekaartje. Ze zijn namelijk pikzwart met alleen een wit snuitje, witte voetjes en een wit krulstraatje.

In de nacht van 22 op 23 december kwamen ze in hun natuurlijk paradijs aan het Grasklokje in het buitengebied van Rooi ter wereld. Ze wogen elk 1200 gram. De komende tien weken blijven ze zogen bij hun moeder, daarna moeten ze op eigen benen staan. Dan kunnen ze volop ronddartelen in hun supermooie omgeving en genieten van de goede verzorging. En over 'n jaar . . . . . . . ja, dan gaan ze in de pan, want ze zijn bestemd voor eigen consumptie van Marijn, Frank, Carlo en Wim. Per slot van rekening is het Engelse Berkshire-ras een uitstekend Engels vleesvarken.

Marijn, Frank, Carlo en Wim zijn trots op de borelingen en blij dat het zo ver is, want ze hebben toch wel even getwijfeld aan de potentie van Bram. Maar Bram kan het, want inmiddels is ook het zusje van Berky, Wampie, zwanger. In februari van het nieuwe jaar vieren Bram en Wampie feest.

Groen licht voor plaatsing duizend zonnepanelen in Sint-Oedenrode en Veghel

De gemeenten Sint-Oedenrode en Veghel hebben, na een openbare aanbestedingsprocedure, de opdracht voor het leveren en monteren van zonnepanelen gegund aan E2 Energie te Duiven.

De zonnepanelen worden geplaatst op een aantal gemeentelijke gebouwen. Het gaat om het stadhuis van Veghel (tevens het toekomstig gemeentehuis van Meierijstad), cultureel centrum Mariëndael, zwembad De Neul en sporthal De Streepen in Sint-Oedenrode.

Goede voorbeeld
Met dit gezamenlijke project willen de gemeenten invulling geven aan de duurzaamheidsambities. Ook in de gemeente Meierijstad staat duurzaamheid centraal. Met dit project willen beide gemeenten energiekosten besparen en een impuls geven aan duurzame energie en zo het goede voorbeeld geven aan inwoners en bedrijven en hen stimuleren om ook van zonne-energie en andere natuurlijke hulpbronnen gebruik te maken.

75 woningen
De hoeveelheid energie die met de duizend zonnepanelen wordt opgewekt, is op jaarbasis te vergelijken met het elektriciteitsverbruik van zo'n 60 tot 65 eengezinswoningen.

Manon de Groot op bezoek in het Mama Café

Foto: Hans van den Wijngaard

Ook in het nieuwe jaar is er weer een mama café. Woensdag 6 januari van 10.00 tot 12.00 zijn mama's, papa's met hun kinderen van 0-4 weer welkom bij Café 'Dommelzicht'aan de Neulstraat.

Er komt tijdens het eerst Mama Café al meteen een speciale gast, Manon de Groot en zij is orthopedagoog en kindercoach. Zij komt iets vertellen over Sherborne Samenspel . Zij kan deze methode ook in praktijk laten zien.
Sherborne Samenspel is een "doe"-methode, gericht op het vergroten van zelfvertrouwen bij kinderen en het versterken van de hechting tussen het kind en zijn ouder(s)/verzorger(s). Dit gebeurt door gerichte bewegingsspelvormen die hun oorsprong vinden in de Sherborne bewegingspedagogiek. (www.sherbornesamenspel.nl).

Daarnaast is er natuurlijk alle tijd en ruimte voor de kinderen om te spelen en voor de ouders om elkaar te ontmoeten. Voor informatie kunt u contact opnemen met: Diny van de Wijdeven, Jeugdverpleegkundige GGD, 088-3686207.

Fotopresentatie over reis naar Spitsbergen en IJsland

Hans van de Veerdonk houdt maandag 04 januari 2016 op uitnodiging van de Heem-natuurgroep een fotolezing houden over zijn reizen naar Spitsbergen en IJsland.

Tijdens deze spectaculaire reizen heeft hij genoten van de ontelbare gletsjers, watervallen, geisers, fjorden, rotskusten en alles wat er op de eilanden groeit en leeft. Van dit alles wil hij u mee laten genieten.

De lezing begint om 20.00 uur en wordt gehouden in de ontmoetingsruimte van kringloopcentrum D'n Einder, Sluitappel 17a te Sint-Oedenrode. Iedereen is van harte welkom. Kosten niet-leden van Heemkundekring 2 euro.

Wim van Eijndhoven ( 1919-2006) Meester, schilder van de Zandhoef

De Rooise schilder Wim van Eijndhoven werd op 20 februari 1919 geboren als tweede zoon van Piet van Eijndhoven en Johanna Smulders in een Liempdse bakkerij. In zijn vroege jeugd kreeg de bakkerszoon van een vertegenwoordiger kleurpotloden en schetsboeken. Later keek hij gefascineerd naar Jan Kruysen, de bekende Liempdse landschapsschilder.

Op zijn zestiende was Wim al wees. In 1935 slaagde hij voor zijn mulo examen in Boxtel en ging hij naar de kweekschool in Eindhoven, waar hij opviel door zijn tekentalent. Wim slaagde in 1938 voor de kweekschool en moest zijn dienstplicht vervullen, daar kwam een einde aan omdat de oorlog in 1940 uit brak. Van 1940 tot 1942 werkte hij in de bakkerij van zijn broer Koos en werd in 1943 onderwijzer aan de St. Antoniusschool in Nijnsel. In de oorlogstijd tekende hij typische Nijnselse mensen. Tijdens en na de bevrijding maakte hij menig portret van Engelse soldaten.

In de periode van 1944 tot 1949 kreeg Van Eijndhoven les van Jan Heesters, bekend tekenaar en ook landschapsschilder. Hij ontmoette in die periode Kees Bol en ze worden vrienden. Samen gaan ze op pad en schilderen en tekenen het landschap rondom Nuenen en Gerwen. Zo leert hij ook het Nuenense werk van Vincent van Gogh kennen. Dat is vanaf dat moment een belangrijke bron van inspiratie. In de manier van tekenen herken je het landschap en de werkende mens. De 'Zandhoeve' en omgeving waren vaak onderwerp van zijn beeldende creaties. De in de buitenlucht gemaakte schetsen werkte hij in zijn atelier uit tot schilderijen. Het kunnen vastleggen van de sacrale Zandhoef en omgeving fascineerde hem enorm en hij ontwikkelde zicht tot een briljante kunstenaar. Rondom 1980 werkt Wim mee aan het boek van Wiro Heesters 'in Sint-Oedenrode zwerftocht door een boeiend verleden' door middel van het maken van tekeningen en schetsen.

In 1982 doet Van Eijndhoven mee aan een tentoonstelling in de kunstgalerij De Cruijdthof, gelegen aan de Lieshoutsedijk, deze expo ging over De Zandhoeve en een groot aantal kunstenaars uit de regio deden er aan mee. De organisatie was erg verheugd dat Wim van Eijndhoven ook mee deed met schilderijen, pastels en krijttekeningen. Tot nu toe had hij alle expositie-verzoeken afgewezen. De kunstenaar heeft veel historische plaatsen in Rooi en omgeving vastgelegd op zijn eigen artistieke inzicht en technieken, hij heeft ons veel erfgoed in de vorm van zijn kunstwerken nagelaten. We mogen hem daarvoor heel dankbaar zijn.

29 december 2006 overleed hij op 88-jarige leeftijd, terwijl zijn enige persoonlijke expositie in voorbereiding was. Met zijn dochter had hij een zorgvuldige selectie gemaakt. Zijn solo-expositie 'Om de Zandhoef' zou gewoon doorgaan. Van 11 februari tot en met 24 maart 2007 was in zorgcentrum Odendael een selectie uit zijn werken over de Zandhoef te zien.

Kunstenaars hebben een vooruitziende blik, gelukkig heeft Wim van Eijndhoven veel historische plaatsen vastgelegd in Sint-Oedenrode en omgeving, deze plekken zijn er nu niet meer of zijn veranderd, zijn teken- en schildertalenten zijn ten volle benut en omgezet in waardevol cultureel erfgoed.

Wim van Eijndhoven ( 1919-2006) Meester, schilder van de Zandhoef

De Rooise schilder Wim van Eijndhoven werd op 20 februari 1919 geboren als tweede zoon van Piet van Eijndhoven en Johanna Smulders in een Liempdse bakkerij. In zijn vroege jeugd kreeg de bakkerszoon van een vertegenwoordiger kleurpotloden en schetsboeken. Later keek hij gefascineerd naar Jan Kruysen, de bekende Liempdse landschapsschilder.

In 1935 slaagde hij voor zijn mulo-examen in Boxtel en ging hij naar de kweekschool in Eindhoven, waar hij opviel door zijn tekentalent. Van 1940 tot 1942 werkte hij in de bakkerij van zijn broer Koos en werd in 1943 onderwijzer aan de St. Antoniusschool in Nijnsel. In de oorlogstijd tekent hij typische Nijnselse mensen tijdens de bevrijding maakte hij menig portret van Engelse soldaten.

In 1944 tot 1949 kreeg hij les van Jan Heesters, bekend tekenaar en ook landschapsschilder en ontmoette Kees Bol en ze worden vrienden. Samen gaan ze op pad en schilderen en tekenen het landschap rondom Nuenen en Gerwen. Zo leert hij ook het Nuenense werk van Vincent van Gogh kennen en van dat moment af, is dat een belangrijke bron van inspiratie. In de manier van tekenen herken je het landschap en de werkende mens. Wim echter durft deze stap niet aan en blijft in Nijnsel en houdt zich bezig met het ongekunsteld leven van de gewone mens en gaat door met "efkes een schets maken". De 'Zandhoeve' en omgeving waren vaak onderwerp van zijn beeldende creaties.

29 december 2006 overlijdt hij op 88-jarige leeftijd, terwijl zijn enige persoonlijke expositie in voorbereiding was. Met zijn dochter had hij een zorgvuldige selectie gemaakt. Zijn solo-expositie in Odendael, twee maanden later zou gewoon doorgaan.

Kunstenaars hebben een vooruitziende blik, gelukkig heeft Wim van Eijndhoven veel historische plaatsen vastgelegd in Sint-Oedenrode en omgeving, deze plekken zijn er nu niet meer of zijn veranderd, zijn teken- en schildertalenten zijn ten volle benut en omgezet in waardevol cultureel erfgoed.

18 / 36

Vressels bos terug naar de natuur

Na Foto Henri van Hoorn Foto: Henri van Hoorn

Ooit was er op de plaats waar nu het Vressels bos is, een grote heide. Maar toen in Zuid-Limburg steenkool werd gevonden, was er hout nodig om in de mijnen de gangen te stutten. Op veel plaatsen werd toen bos aangeplant om in de vraag naar vurenhout te voorzien.

Waarom juist vurenhout? Dit hout heeft de eigenschap eerst te kraken en pas dan te breken. Voor de mijnwerkers een ideale waarschuwing om te vertrekken voordat het plafond naar beneden kwam.

Maar in de jaren '70 sloten de mijnen en er was geen vraag meer naar vurenhout. De bossen, die ooit als productiebos waren aangeplant werden aan de natuur overgeleverd. Toen het hout ging overheersen trok de biodiversiteit zich terug. Met het uitdunnen van de bossen moet die biodiversiteit weer terugkomen. De eerste resultaten worden langzaam zichtbaar.

Voor Foto Henri van Hoorn Foto: Henri van Hoorn

(foto's: Henri van Hoorn)

De Glazen Bol

Bij iedere jaarwisseling hoor je het weer: "Wat is er toch veel gebeurd het afgelopen jaar!" gevolgd door een opsomming: geboortes, sterfgevallen, huwelijken, echtscheidingen, nieuwe relaties, schandaaltjes, de extreme winter – of het uitblijven ervan – de broekriem aanhalen enzovoort enzovoort. Elk jaar weer spelen de kranten erop in, met een overzicht van de meest in het oog springende gebeurtenissen.

Ook hoor je vaak de vraag wat het nieuwe jaar weer gaat brengen. Velen van ons wagen zich wel eens aan een voorspelling. Vaak dicht bij huis. Soms ongemerkt. Wie wordt de neije? Gaat sporter X Rooi (inter-)nationaal op de kaart zetten? Wat doet de politiek met onze belastingcenten? Stapt er een gemeenteraadslid op, en zo nee waarom niet? Orakels genoeg als het erop aankomt. Lekker veilig, want geen hond die er een jaar later op terugkomt.

Eind 2011 wilde DeMooiRooiKrant daar wel eens verandering in brengen. Met een niet al te serieuze voorzet van wat 2012 zou gaan brengen. Eind van het jaar hebben we publiekelijk de balans opgemaakt. En dat is inmiddels een goede traditie geworden.

Eerst een terugblik
We voorspelden dat het onderwerp fusie in de politiek doodsaai zou worden, omdat het antwoord op de standaardvraag "Afgestemd met fusiepartners" steevast "Ja" zou worden. Nogal wiedes, anders hadden ze dat onderwerp niet op de politieke agenda hoeven te zetten. De besluiten die niet afgestemd hoefden te worden gingen altijd over zaken die op de schaal van Meierijstad niets voorstelden, losliggende stoeptegels en zo, dus ook saai. Op de valreep voor 2015 staat die afstemming, dank zij VV Ollandia en Boskant, overigens toch nog even ter discussie maar dat mag geen naam hebben. Hadden ze maar moeten aansluiten bij de globalisering: alle ballen verzamelen in de hoofdkern.

"De bol toont in 2015 een vertrekkend raadslid" schreven we letterlijk. Dat was méér dan waar. Niet alleen vertrok Toon van de Wijst, er verdween zelfs een 'complete' fractie van het toneel: RBB.

Ook vertelde de Glazen bol dat onze boks(s)ter Alicia Holzken in 2015 met een puntenoverwinning hoge ogen zou gaan gooien (slaan) en ook dat kwam uit. Ze werd zelfs ingehuurd door Duitsland om een Australische rivaal te verslaan, en ook dat werd een overwinning. Ook werd ze Nederlands kampioen. Helaas hebben we het door ons voorspelde zilver op het EK nergens terug kunnen vinden.

We voorspelden dat de MOE-landers allemaal in Son en Breugel zouden bivakkeren omdat ze daar geen toeristenbelasting hoeven te betalen. Ook dat hebben we niet vast kunnen stellen, maar dit keer door tegenwerking van onze zuiderburen. Wegens de privacywetgeving stelden ze geen gegevens beschikbaar. Dat was natuurlijk een smoes, ze waren gewoon kwaad omdat ze het zuidelijkste randje van Rooi, waar het platteland barst van het witte goud, bij de fusie niet cadeau kregen.

Onze laatste voorspelling uit de vorige glazen bol, dat een Rooienaar met een paar anderen in 2015 een nieuwe landelijke politieke partij wilde gaan oprichten, kwam óók al uit. Harry Teeven & co bestormden met "vrije politiek" de hitlijsten.

Terugkijkend kunnen we vaststellen dat we dit keer geen enkele keer de plank aantoonbaar misgeslagen hebben. Maar misschien hebben we het onszelf gewoon te gemakkelijk gemaakt. Dat gaan we anders doen.

2016
Nee, als we gaan voorspellen dat Rooi per 1 januari 2017 gaat fuseren neem je de Glazen Bol niet meer serieus. Dat moet ook niet, maar als we willen dat je hem uitleest moeten we echt aan een meer gewaagde voorspelling. Daar komt ie.

Politici en bestuurders zien het als de ultieme prestatie niet dat je voor de bevolking een mooi project of een financiële meevaller neerzet. Nee, je bent pas echt goed als je slecht nieuws onder de pet kunt houden. Rooi weet daar alles van. We hebben zelfs een wethouder gehad die stond te juichen bij een compleet mislukt project. Waarom? Omdat hij die mislukking zelf openbaar kon maken voordat het in de krant had gestaan.

Waarom deze terugblik? In 2016 gaan de bestuurders peentjes zweten, als langzaamaan duidelijk wordt dat de fusiedatum tóch nog een jaar moet worden uitgesteld, zoals in eerste aanleg ook gepland was. We weten ook al wie van onze bestuurders dit gaat lekken naar de pers, let op: niemand. Want ze zijn allemaal zóóó braaf. Dat was in de tijd van Xander en Will z'n wilde haren wel anders! We gaan dus nog niet voorspellen dat D66, PvdA en SP weer mee gaan doen in de Meierijstadse gemeenteraad, dat duurt gewoon nog een jaartje langer.

Tja, de sport. Voor de clubs is er niks nieuws onder de zon. Van landelijke betekenis gaan die nooit worden. Als er zich al een sterspeler aandient, wordt die weggekocht voor een bedrag waarvoor de club over 10 jaar zijn eigen kunstgrasveld inclusief ondergrond en drainage uit zijn achterzak kan betalen. Nee, dan die individuele sporters. In 2016 komt er weer een nieuwe boven drijven. Volgend jaar kijken we in de Glazen bol of die een jaar later ook meteen sporter van het jaar gaat worden in, om te beginnen, Sint-Oedenrode.

De honden komen in de aanbieding. Ja je leest het goed, de nieuwe kiloknallers ofwel plofpoedels. Het vooruitzicht op hondenbelasting – dank je wel Schijndel – dreigt tientallen Rooienaren onder het bestaansminimum te brengen. Bij vooruitzicht op hogere kosten doe je hem de deur uit, denk maar eens aan je auto.

De neije wordt eind 2016 een … transgender. Als die Holland Top Model kunnen worden, is dat voor Papgat een eitje. Het Prinsenraoje is nog nooit zo spannend geweest. Zijn/haar raadselachtige spreuk voor het eerstvolgende carnavalsjaar: As gullie allemol doe wà ík din, gaon de frikandelle d'r beter in.

Terugkijkend op onze vooruitblik, zou het best eens kunnen dat we een beetje doorgeschoten zijn met onze absurde voorspelling. Daarom gooien we er nog een achteraan: deze winter géén Elfstedentocht.

Dit was het dan weer voor dit jaar. Lees je volgend jaar weer mee wat we er van gebrouwen hebben?


Vrachtwagen ramt vangrail A50

Door een mislukte uitwijkmanoeuvre reed een vrachtwagen donderdagochtend in de middenberm (Foto:AS Media) Foto: AS Media

Op de A50 is donderdagochtend rond halfzes ter hoogte van Nijnsel een vrachtwagen in de vangrail gereden. Het ongeval gebeurde nadat de vrachtwagen door een nog onbekende reden moest uitwijken voor een personenauto.

De vangrail raakte door de botsing ernstig beschadigd en daarom was de linkerrijstrook in beide richtingen afgesloten. Rijkswaterstaat voerde een spoedreparatie uit aan de vangrail en daardoor ontstond in beide rijrichtingen een file. Naar verluidt zijn er bij het ongeval geen gewonden gevallen.

(Bron: AS Media)

Kerkberichten

Martinuskerk (centrum)
Do 31/12 17.00u.:
Oudjaar Eucharistieviering met Het Goede Herderkoor.
Vr 1/1 11.00u.: Nieuwjaar Feest van Maria, Moeder van God Eucharistieviering met Het Martinuskoor. Int.: Piet van Schijndel, Overleden ouders van Schijndel – Franken en overleden ouders Smetsers – Hubers.
Za 2/1 18.30u.: Openbaring des Heren – Driekoningen. Eucharistieviering met Het Goede Herderkoor. Int.: Cor van Aarle, Zus van Rooij – van Erp, Mien Snijders – Verhagen.
Zo 3/1 9.30u.: Openbaring des Heren – Driekoningen. Eucharistieviering met Het Martinuskoor. Int.: Cor en Mien van de Sande – Opheij, Marietje van der Linden – de Baaij, Martien Koks en overleden ouders Koks – van Erp, Toos van Aarle – Jansen.
Zo 3/1 12.30 uur: Doopviering Ise van der Rijt.

Sint Antonius Nijnsel
Zo 3/1 11.00u.:
Eucharistieviering m.m.v. gemengd koor. Int.:Toon v.d. Burgt.

Odendael
Vr 1/1 10.00u.: Nieuwjaar. Eucharistieviering met Odendaelkoor
Zo 3/1 10.00u.: Woord en Communieviering met Odendaelkoor. Int.: Rosa Tops, overl. Anny van den Oetelaar-van Rheenen

H. Martinus Olland
Za 2/1 Geen eucharistie.

Protestantse Kerk
Zo 3/1 10.00u.: Dienst in Son, Predikant Ds. Bas Stigter

Sint Genoveva-kerk, Breugel
In verband met afwezigheid van pater Pushpa vervallen voorlopig de doordeweekse vieringen in Breugel.
Do 31/12 18.00u.: Gebedsviering-Lof Int.: Sjaak van de Ven en ouders van Leest-Timmers
Vr 1/1 11.00u.: Eucharistieviering
Za 2/1 18.30u.: Eucharistieviering. Int.: Wies en Adri Sytsma-Hermsen
Zo 3/1 9.30u.: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Kinderwoorddienst. Int.: Ad Versantvoort, Nelly Vlemmix-Versantvoort, Miny vd Ven-Winkelman, Jo Witlox, Janus Foolen. Aansluitend nieuwjaarsreceptie in Den Bauw.
Zo 10/1 9.30 uur: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Int.: Ietje van Dinther-Raeven, Riet vd Meeren-Prinsen, Elie Kluijtmans-Eestermans, overleden ouders Thoonen-Royakkers en zoon Bart en Betsie, ouders Saris-van Heeswijk.

Sint Petrus' Banden, Son
In verband met afwezigheid van pater Pushpa vervallen voorlopig de Eucharistievieringen op woensdagavond
Do 31/12 19.30u.: Oudjaar Eucharistieviering m.m.v. het Sons Gregoriaans koor. Int.: Toon, Riek en Jo van Grotel.
Vr 1/1 11.00u.: Nieuwjaar: Eucharistieviering m.m.v. het Sons Parochiekoor.
Za 2/1 18.00u.: Eucharistieviering in Breugel
Zo 3/1 11.00u.: Openbaring des Heren (Driekoningen). Eucharistieviering m.m.v. het Sons Parochiekoor. Int.: Dré van Gestel (1e jaargetijde), Cilia van Gorp-van Asveld, Emmy Govaarts-Beirens, Gerard Verbeek, Jef van den Boorn.
Ma 4/1 19.00u.: Eucharistieviering.
Wo 6/1 Geen Eucharistieviering.
Za 9 /1 Geen Eucharistieviering in Son of in Breugel.

De Meierij

Dit land met rijen populieren
zal altijd thuis zijn bij zichzelf

zandgrond, beken, boerenhoeven,
stille dorpen en rivieren zullen blijven

niet verhuizen, niet aflatend luisteren
naar de verten daaromheen

handen van tijd legden het vast
tot op vandaag in wat het is

ademend lichaam dat gedragen
door zijn geschiedenis en sagen

zichzelf niet terugleest maar aandachtig
kijkt naar voren uit zijn plassen

bossen, vennen, karrensporen
met een open hand naar morgen

toekomstland dat zijn bewoners
eeuwenlang heeft overleefd

Kees Hermis

Reizende Rooienaar gevormd door Hindoeïsme, Boedhisme, India en Thailand

Foto: Jan van der Heyden

Eric Staals drinkt geen koffie, stelt zijn eigen ontbijt samen met allerlei ingrediënten uit wel twintig verschillende potjes uit de keukenkast, waarnaar hij met enige trots wijst. Koffie maakt hem hyperactief, brood dempt zijn levensritme. Eric Staals leest geen krant, kijkt niet naar het nieuws op de televisie. Lag straatarm in de goot in verre Aziatische landen, waar ratten over zijn slaapzak kropen. Kon in het Nederlands onderwijssysteem niet 'aarden', had daarom grote problemen op verschillende scholen. Trok door Australië en Azië, werd verliefd op de Aziatische leefwijze en cultuur én op het Hindoeïsme en Boeddhisme.
Eric Staals, een zonderling? Integendeel. Hij oogt door zijn uiterlijke fitheid jonger dan zijn werkelijke 51 jaren, zit goed in zijn vel. Beklimt met het grootste gemak steile bergwanden. Is nergens bang voor. Gaf zijn leven een paar keer een drastische wending.
Eric Staals, een Rooienaar? Jazeker, een échte. Geboren in de Kloosterdreef, waar zijn ouders nog steeds wonen. Getrouwd met Joyce Muuzs, een Wassenaarse, die op 12-jarige leeftijd naar Sint-Oedenrode kwam. Ze hebben samen drie kinderen: Roos (19), Linde (18) en Anne (16). Woont in de Buizerd. Van beroep: yogadocent met een eigen studio aan het Cathalijnepad en aan de Yoga Academie Nederland in Amsterdam en verzorger van gecertificeerde bijscholingen in diverse yogavormen door heel Nederland.

Door Jan H.F. van der Heyden

Dat Eric Staals geen koffie drinkt, geen krant leest, het nieuws op de televisie niet wil zien, fysiek en mentaal zo fit is en geen angst kent, heeft alles te maken met zijn levensfilosofie. Een filosofie die sterk wordt beïnvloed door het Hindoeïsme en het Boeddhisme, waarmee hij al op vroege leeftijd, begin twintig, in aanraking komt. Want toen trok hij erop uit, de verre onbekende wereld in. Weg van Rooi, weg van die benauwde scholen, dat beklemmende onderwijssysteem. 'Ik was een heel slechte student. Het onderwijssysteem met die Citotoets past niet bij mij. Van jongs af aan heel veel problemen gehad op een aantal verschillende scholen in Sint-Oedenrode en Veghel.' Met een mavodiploma en drie havo-deelcertificaten op zak neemt hij afscheid van zijn schooltijd. 'Toen ik zo'n jaar of achttien, negentien was, wilde ik de wereld zien, het leven zélf leren kennen. Want je leert van het leven en in zijn extremiteit leer je ervan door te gaan reizen. Ik wilde daarmee niet wachten tot mijn pensioen. Ik dacht toen: ik ben nu fit, maak nu al mijn centen op. Mijn leeftijdgenoten spaarden voor een eigen huis en trouwden. Dachten dat het voor mij een vlucht uit de werkelijkheid was. Maar ik stond toen al midden in de werkelijkheid van het leven door te reizen. Reizen is midden in de werkelijkheid van het leven staan. Vluchten doe je als je een vaste baan hebt. Daaruit kun je vluchten. Door te reizen biedt het leven zich aan je aan. Daar leer je van. Kan ik morgen ergens slapen? Wie kom ik morgen tegen? Dat weet je allemaal niet. Maar dat is nou juist het leven léven. Ik heb aan het reizen heel veel te danken.'

Foto: Jan van der Heyden
Foto: Jan van der Heyden
Eric Staals beklimt de Monte Albano in de Italiaanse Dolomieten. Het dorp beneden is Mori Foto: Jan van der Heyden
Foto: Jan van der Heyden

Waar was je naar op zoek?
'Ik was op zoek naar het volle leven. Ben in 1988 met een werkvisum een jaar door Australië getrokken. Ik had daarvoor wat geld verdiend bij verschillende bedrijven, bij Ahrend onder andere. Heb in Australië drie maanden met een Ier in één auto geleefd. Hij maakte me enthousiast voor een bezoek aan de Himalaya. Ben daarnaartoe getrokken via Darwin, Singapore, Maleisië, Thailand en Calcutta. Kwam daar fijne mensen tegen, overal cultuur. Hun gedachtegoed beviel me heel erg. Was toen nog niet met yoga bezig. Hoe die mensen leven op straat! Geweldig. Want daar gebeurt het: op straat. Op straat ontvouwt zich het intense leven. Heel kleurrijk. Ook dat sprak me aan. Hier is het allemaal zo grauw. Ik werd verliefd op die landen. Ik had tweeduizend dollar meegenomen voor een

'Ik was arm in Thailand. Leefde op een trosje bananen en een beetje rijst.'

verblijf van drie maanden. Die waren, op een paar dollar na, snel op. Ik was arm in Thailand. Heb daar hutjes die niks kosten met mensen gedeeld. Leefde op een trosje bananen en een beetje rijst. Ik had nog vijfentwintig dollar op zak toen ik terug wilde, maar ik mocht Singapore niet meer in. Bij de grens werd ik tegengehouden, omdat ik te weinig geld bij me had. Ik zag er ook smerig uit. Lag letterlijk in de goot in een slaapzakje, de ratten kropen over me heen. Ben toen weer teruggegaan naar Maleisië en via een spoorwegpolitieman met de Nederlandse ambassade in contact gekomen. De ambassade heeft ervoor gezorgd dat ik toch weer in Singapore kon komen. Weer terug in Australië heb ik mijn reis kunnen afmaken. Weer geld verdiend door te werken op een boerderij met maar één doel: terug naar Azië. Ik was verliefd op die landen.'

Eric maakt in 1991 na een 'tussenstop' van ruim twee jaar in Nederland, waarin hij weer wat geld verdient, een tweede reis naar en door Azië. 'Die zou voor onbepaalde tijd zijn, had ik me voorgenomen. Hield er zelfs rekening mee dat ik nooit meer terug zou komen.' Maar tijdens die 'tussenstop' in Sint-Oedenrode leert hij dorpsgenote Joyce kennen. 'Ik vond dat ik niet verliefd kon worden op haar, omdat ik op het punt stond naar Tibet te vertrekken. Gelukkig hield Joyce ook van reizen, ging aan het sparen en kwam mij na zeven maanden achterna in Thailand. We hebben vijftien maanden samen gereisd. Joyce, mijn vriendin van toen is nu mijn vrouw.'
Vertelt dat het reizen met tweeën door Azië een heel andere beleving is. 'Als je alleen reist, maak je meteen overal contact. Toen Joyce erbij was veranderde dat. Je kunt dus beter alleen reizen. Gewoon gaan. Niet te veel plannen. Geen reisgids. Een reisgids beperkt je zo in je vrijheid, bederft de spontaneïteit. En het leven is spontaan. Spontaneïteit in het reizen trekt mij heel erg. Vrienden begrijpen dat niet zo goed. Denken dat ik op vakantie ben, maar het is voluit léven.'
De kosten van zijn tweede reis? 'Och, een tientje per dag. Je hebt niet veel nodig.'

De reizen door Azië en zijn kennismaking met het Hindoeïsme in India en het Boeddhisme in Thailand hebben Erik Staals gevormd tot de man, de vader, de echtgenoot, de yogadocent die hij nu is.
'Het Boeddhisme kun je direct toepassen. Het is geen geloof, het is een levenswijze. Dat zou het Christendom ook moeten zijn, een levenswijze, maar dat heeft de Kerk zelf verpest. Het Hindoeïsme is wél een geloof. Een geloof dat alle andere geloven in zich kan opnemen.'
Dan volgt een lange en moeizame monoloog over Goden en Krachten van het Hindoeïsme. 'De hele schepping is een uitdrukking van het Goddelijke', hoor ik hem zeggen. Bekent dat hij zelf geen geloof heeft, wél gedoopt is. 'Katholieke ouders, hè? Onze kinderen zijn niet gedoopt', voegt hij er snel ter verduidelijking aan toe. Vertelt dan over kapelaan Simons 'die half Rooi kent.' Eric: 'Dat was in mijn schooltijd een van mijn beste vrienden. Ik was meer bij hém dan thuis. Zijn huis stond altijd open. Gewoon kletsen en platen draaien. Niks televisie.' Met een glimlach vertelt hij dan wat weinigen in Rooi weten: 'Ik heb kapelaan Simons het zetje gegeven om te gaan mediteren. En later is hij zelf nonnen in het klooster gaan leren mediteren.'

'Bang voor de dood is bang voor het leven.'

Van het Hindoeïsme en het Boeddhisme naar meer 'aardse' onderwerpen.
'Ik ben niet bang voor de dood, want de dood is een overgang naar iets anders, dat onbekend is. Daar heb ik geen beeld van. Alles heeft overgang. Kijk naar buiten, de blaadjes aan de bomen, dat is overgang. Het lichaam is uit de aarde ontstaan, is overgang. Misschien komt daar de term Moeder Aarde wel vandaan.' En dan ineens, heel verrassend: 'Deze Paus spreekt weer over Moeder Aarde. Dat is lang geleden dat de katholieke kerk deze benaming heeft gebruikt.' Vervolgt zijn uitleg met behulp van armgebaren. Wijzend op zijn lichaam: 'Dat is er na honderd jaar niet meer, maar wat leeft ín mij, in mijn binnenste' (wijst op zijn hart) 'blijft leven. Daarom begrijp ik de medische wereld ook niet zo goed. Dat men mensen die echt aan het einde van hun leven zijn toch persé in leven wil houden. Dat is tegennatuurlijk. De dood wordt in het Westen als iets verkeerds gezien. Als je de dood afhoudt, houd je het leven af. Bang voor de dood is bang voor het leven. Leven en dood horen bij elkaar. Dag en nacht horen bij elkaar. Als je geen dag wilt hebben, heb je ook geen nacht.'

Nepal na aardbeving nog lang niet uit diep dal

In deze geïmproviseerde noodlokalen gaat de les gewoon door Foto: Hans van den Wijngaard

Nepal werd op 25 april en 12 mei opgeschrikt door twee zware aardbevingen. Duizenden mensen kwamen om het leven en een veelvoud raakte gewond, verder zijn honderdduizenden gebouwen zwaar beschadigd. Vanuit de hele wereld kwam er hulp op gang. Ook Peter en Jeanne van de Laar uit Sint-Oedenrode, die zich al meer dan twintig jaar inzetten voor onderwijs in deze bergstaat, startten met de stichting 'Hulp aan Nepal' een inzameling. Daarmee haalden zij zo'n 20.000 euro op. Vorige maand waren zij in Nepal om uit te zoeken hoe ze dit bedrag het best kunnen besteden.

Het is 1992 als Peter en Jeanne van de Laar voor de eerste keer naar Nepal gaan. Die eerste vakantie met als doel om grote wandelingen te maken, leidde tot kennismaking met de stichting 'Hulp aan Nepal'. Doel van de stichting is om de armste kinderen in Nepal een schoolopleiding te geven. Maar ook lukte het met de financiële hulp uit Nederland om drie scholen van extra klaslokalen, water en sanitaire voorzieningen te voorzien. Maar de aardbevingen van het voorjaar vernielden ook die scholen die eerder met hulp van de Stichting waren aangepast.

"Omdat de verbindingen verbroken waren lukte het niet om snel contact met Nepal te leggen. Toen na een tijdje de verbindingen waren hersteld, kwam uit wat we al vreesden. Het werk van de afgelopen twintig jaar was in één klap weggevaagd of ernstig beschadigd", vertellen Peter en Jeanne. "Na een oproep in DeMooiRooiKrant kregen we van veel Rooienaren een donatie. Maar het waren niet alleen de mensen uit Sint-Oedenrode die de beurs trokken. We kregen uit het hele land donaties, gewoon hartverwarmend".

De leerlingen op weg naar hun noodlokalen met op de achtergrond hun door de aardbeving verwoeste school Foto: Hans van den Wijngaard

Onlangs waren Peter en Jeanne in Nepal om de vorderingen van de wederopbouw te bekijken. "In de hoofdstad Kathmandu viel de schade op het eerste gezicht mee. Maar bij nadere beschouwing waren er veel leegtes in het straatbeeld. Toen we in de dorpen van 'onze' scholen in Patiswara, Tanglishok en Jyamrung, kwamen bleek dat de internationale hulp nog niet veel verder dan de Kathmanduvallei was gekomen.

Bovendien is het land op dit moment extra ontwricht door een al vier maanden durend politiek conflict in het gebied aan de grens met India. Hierdoor kunnen geen brandstof, medicijnen en belangrijke levensmiddelen worden ingevoerd. Gevolg is enorme schaarste en hoge prijzen. Wij zijn dan ook maar wat blij met de donaties die we hadden gekregen. Daarmee kunnen we de mensen in de bergdorpen helpen. We gaan het geld gebruiken om de grootste en zwaarst getroffen school te helpen bij de herbouw.

Jeanne en Peter gaan bij andere scholen helpen met het oplossen van een ander probleem. "Veel ouders die in het verleden de opleiding van hun kinderen zelf met veel moeite konden bekostigen, zijn door de aardbeving ook financieel getroffen, bijvoorbeeld doordat hun huis is ingestort. Zij staan voor onverwachte kosten en kunnen daardoor de opleiding voor hun kinderen niet meer betalen. Het is dan ook mooi dat we uit de donaties de opleidingen voor dertig kinderen voor de komende vier jaar financieel toch nog rond kunnen krijgen", zo sluiten Jeanne en Peter af.


Imagine

In de eerste les Voedingsleer vroeg de docent aan de klas: 'Wat is voeding?' Wij, kersverse, leergierige studenten, produceerden allerlei antwoorden die de docent geduldig op het schoolbord schreef. Ieder antwoord gaf iets weer van wat voeding voor mensen betekende: Gezondheid, geen honger, vitaminen, boeren en tuinders, planten, kruiden, iets wat op de aarde groeit. Toen het bord vol prachtige volzinnen stond, veegde de lerares alles uit en vroeg of ze het kon samenvatten en met sierlijk grote letters schreef ze: 'Voeding is koesteren van het leven.' Deze woorden nestelden zich in mijn hart en vinden nu al 25 jaar een thuis in mij.

Toen ik naar aanleiding van een burnout niet kon werken, kocht ik eens een boek alleen maar om de titel. 'Adempauze' stond in grote letters op het boek. Subtitel:' Genezen en genieten kost tijd.' Verder dan de kaft ben ik nooit gekomen met lezen. Het boek verhuisde van nachtkastje naar salontafel. Van buiten weer terug naar binnen. Ik was te moe om te lezen. Door steeds dat ene woord 'adempauze' te lezen, gaf ik mezelf als het ware de rechtvaardiging dat ik echt niet meer op hoefde te staan om weer door te gaan.

In de loop van die tijd kregen de woorden 'voeding is koesteren van het leven' meer betekenis voor mij. Het ging niet alleen meer over eten en drinken, maar ook over hoe ik het beste voor mezelf wilde zorgen, over tijd nemen om echt te herstellen en mijn gezondheid en vitaliteit weer op te bouwen. Ik leerde door los te laten hoe ik mijn leven beter kon koesteren en ontdekte hoe het leven mij daarin voedde.

Schrijven is voor mij ook een vorm van koesteren. Schrijven maakt me gelukkig. Het heeft niet zozeer met de inhoud te maken, maar veel meer over hoe gedachten, ideeën en gevoelens die in mij leven, samenkomen en taal worden. Woorden scheppen. Woorden tijdloos samengebracht in poëzie of in songteksten.

Vandaag is het de een na laatste dag van het jaar. Morgen eindigt de top 2000 met 'Imagine' van John Lennon. Na de aanslagen in Parijs, speelt een pianist dit nummer als prachtig eerbetoon aan de slachtoffers. De vreselijke gebeurtenissen geven de melodie en woorden nog meer diepgang en brengen troost en verbondenheid. Een diep gekoesterd verlangen naar vrede wordt voelbaar en waaiert uit over de wereld. Stel je eens voor dat na 44 jaar deze woorden echt werkelijkheid beginnen te worden in het nieuwe jaar. Imagine….

….there's no heaven, It's easy if you try, No hell below us, Above us only sky, Imagine all the people, Living for today.

Imagine there's no countries, It isn't hard to do, Nothing to kill or die for, And no religion too, Imagine all the people, Living life in peace.

You may say I'm a dreamer, But I'm not the only one, I hope some day you'll join us, And the world will be as one.

Imagine no possessions, I wonder if you can, No need for greed or hunger, A brotherhood of man, Imagine all the people, Sharing all the world.

You may say I'm a dreamer, But I'm not the only one, I hope some day you'll join us, And the world will live as one.


Henriëtte Snelders

schrijvers@impesant.nl


Hij viert in stilte een jubileum. In precies één jaar tijd interviewde hij op de kop af 50 Rooienaren. Hij maakte van hen mooie, lezenswaardige, paginagrote portretten voor deze krant. Veel Rooienaren lezen zijn verhalen wekelijks met veel plezier en interesse. Maar wie is hij, de maker van die portretten?

Jan van der Heyden op zijn favoriete stek Foto: Elli de Rijk

Door Elli de Rijk

Jan van der Heyden (70) wil zelf liever niet geportretteerd worden, 'want in de rubriek komen alleen mensen aan bod die iets bijzonders doen. En ik doe gewoon mijn werk.' Na wat aandringen laat hij weten: 'Nou vooruit dan, een klein artikel'.

Foto: Elli de Rijk

Jan en zijn echtgenote Wenny Vonken ontvangen me allerhartelijkst in hun appartement aan het Sluisplein. Hoewel Jan gewend is zelf de vragen te stellen, blijkt ook het vertellen hem makkelijk af te gaan. 'Ik word niet vaak geïnterviewd, behalve toen mijn boek 'Werk in Uitvoering' verscheen (2005). Toen kwam er wel wat publiciteit los.' Hij laat me enkele krantenknipsels zien. De koppen boven de interviews liegen er niet om: 'De helft van alle ambtenaren in Nederland kan weg', 'Politici zijn egocentrische populisten'. En zo komt het gesprek al meteen op Jans werkzame leven. 'In dit boek ben ik nogal kritisch over de politiek. Maar mijn kritiek is goed onderbouwd. Ik heb de politiek jarenlang vanuit drie verschillende functies op de voet gevolgd, ook achter de schermen kunnen kijken.' Jan was politiek redacteur bij het Eindhovens Dagblad ('ik was een nieuwsjager, waarschijnlijk een etter van een journalist'). Later werkte hij als hoofd communicatie, bij de provincie Noord-Brabant en bij het IPO (Inter Provinciaal Overleg) in Den Haag. Ik vraag hem waarom er een polsstokhoogspringer op de kaft staat. Het gesprek krijgt meteen een andere wending. Ingetogen zegt hij: 'Dat is de lat die ik altijd hoog leg voor mezelf, in mijn werk. Ik heb een hoog verantwoordelijkheidsgevoel, plichtsbesef, ben gedreven. Die lat legde ik als leidinggevende ook anderen op. Ik verwachtte dezelfde bevlogenheid. Een fout die ik heel lang, te lang, gemaakt heb.' Jan kijkt tijdens het praten vaak naar buiten, naar de Dommel. Zijn ogen gaan glinsteren als het uitzicht ter sprake komt. 'We vielen twee jaar geleden voor dit appartement vanwege het uitzicht op de Dommel, de Hambrug en het groen. We willen hier niet meer weg. En we zijn gehecht geraakt aan de Rooienaren, aan de warmte en de vriendelijkheid in dit dorp.'

'Deze portretinterviews zijn voor mij het neusje van de zalm'

Er ligt nog een boek van zijn hand op tafel, met de zware titel: 'Liefde overwint de dood'. Het gaat over zijn burn-out, de tol die hij moest betalen omdat hij de lat zo hoog legde. Openhartig deelt hij zijn ervaringen. 'Anderhalf jaar lang ben ik zwaar ziek geweest, ik had stemmingswisselingen, depressies en hallucinaties. Ik ben er weer bovenop gekomen dankzij medicijnen, praten, maar met name door de steun en de liefde van mijn echtgenote Wenny. Ik zat in de tunnel, dacht dat ik doodging. Zij heeft me gered.' De burn-out was het dieptepunt in zijn leven. En tegelijkertijd heeft hij er veel van geleerd. 'Ik heb er een andere levensstijl aan over gehouden. Ben milder geworden, kan beter relativeren. Ik denk dat ik er een beter mens door geworden ben.' Hij vertrouwt me toe: 'Het hoogtepunt in mijn leven is dat ik Wenny ben tegengekomen, dat klinkt misschien raar, maar het is gewoon zo.'

De burn-out op zijn 59e luidde het einde van zijn werkzame leven in. Dochters Eva (42) en Karlijn (38) waren destijds al uitgevlogen. En toen Wenny kort daarna ook stopte bij IBM waar ze werkte als systems engineer, 'begon er iets te knagen'. Het stel wilde terug naar Brabant, niet naar Jans geboortegrond Eindhoven maar naar een dorp in de buurt. Het werd Sint-Oedenrode.

'Ik ben geïnteresseerd in het binnenste van de mens, in het hart'

Vorig jaar liep Jan de MooiRooiKrant binnen om zijn diensten aan te bieden. 'Toen kreeg ik de mogelijkheid aangeboden om deze portretinterviews te maken. Geweldig!' Peinzend zegt hij: 'De journalistiek trekt me nog altijd het meest. Achteraf gezien had ik misschien gewoon altijd journalist moeten blijven. Deze interviews zijn voor mij het neusje van de zalm. Portretten schilderen in woorden. Het geeft veel voldoening. Ik ben geïnteresseerd in het binnenste van de mens, in het hart. Dat wil ik naar boven halen. Ik zeg altijd tegen de mensen die ik interview: 'ik ga een heel mooi portret van je maken.''

Jan vraagt altijd naar iemands bucketlist, ik vraag naar de zijne. 'Ik hoef niets meer te doen of mee te maken, ik ben rondom gelukkig. Tevreden ook, en dankbaar dat ik zonder zorgen en angsten in de wereld kan staan.' Hoe lang kunnen we nog genieten van zijn portretten? Energiek klinkt het: 'Nog heel lang, zolang als ik mooie mensen blijf ontmoeten. En die zijn er veel in het dorp.'


De interviewer geïnterviewd

DeMooiRooiKrant is een krant voor en door Rooienaren. Dat zeggen we al vanaf het eerste nummer dat ruim vijf jaar geleden bij u op de deurmat viel en dat willen we ook nog heel lang blijven zeggen. Wij zijn dan ook trots op de bijdragen van Jan H.F. van der Heyden, die bijna wekelijks in deze krant verschijnen. Daarin praat Jan met bekende en minder bekende Rooienaren over hun passie.

Uit die gesprekken blijkt dat de Rooise gemeenschap veel mensen kent die tot bijzondere dingen in staat zijn. Bijzondere dingen voor een ander, voor een vereniging of voor de hele gemeenschap. Want wat blijkt, mensen die zich inzetten voor een ander of voor een vereniging, staan ook voor veel anderen in de Rooise gemeenschap of daarbuiten klaar.

Maar wie is Jan H. F. van der Heyden? Voor de laatste uitgave van 2015 bezocht Elli de Rijk voor de afwisseling Jan en vroeg hem naar de drijfveren in het leven. Een rolwisseling die een bijzonder verhaal oplevert.

Hoe herinner jij je straks 2015?

Ik wil hier allereerst mijn excuses aanbieden voor het gedrag van mijn Ome Willy uit Olland op tweede kerstdag jongstleden. Dat hij die namiddag als niet bestaande Koning Lazarus de levende kerststal op het Ollandse Dorpsplein is binnen gevallen en daarbij alle gratis glühwein achterover heeft geslagen, is niet goed te praten.

Ook zijn poging om later die avond de mascotte van de Groot Hertog van het terras van d'n Toel richting kerststal te duwen, was onbetamelijk, ongepast en gelukkig tot mislukken gedoemd. Anders waren er zelfs ongelukken gebeurd. Sorry hiervoor. Mijn tante Trui zegt dat het inmiddels weer beter gaat met haar man. Nog even en hij mag het politiebureau verlaten.

Waarom Ome Willy zo doordraaide? Volgens tante Trui was 2015 voor hem een rampjaar. Het begon al met die fusiegemeente en die stomme naam, "iets met Meidengrij", volgens Willy. Vervolgens raakte hij door de aanleg van een fietspad langs de Bobbenagelseweg zijn vaste vis- en pisplek kwijt en toen kwam er ook nog 's een onverwacht einde aan 67 jaar Brabantband, "een stukske oer-Roois erfgoed!" Tja, dan kun je er bij Willy op wachten, volgens mijn tante.

Hoe ik me zelf het afgelopen jaar ga herinneren? Als het jaar waarbij de nietsontziende crisis zomaar ineens voorbij was. Weet je nog 2014? Hordes Brabantse huisvrouwen moesten zich ineens liggend staande houden; tandartsen gaven hun klanten nog enkel kledingadviezen wat te dragen bij hun gele tanden; nog even en het Afrikaanse Malawi zou in Sint-Oedenrode enkele ontwikkelingsprojecten gaan starten. Maar hupla, plotseling scheen de zon!?

Eindig ik dit fantastische jaar met drie simpele vragen:

1 Mijn oude buurjongen was met 6 vingers geboren en heeft tot zijn 18e verplicht met vuurwerk moeten spelen. Nou vroeg ik me af: geven bevriende vuurwerkslachtoffers elkaar een high two?

2 Ga straks op 1 januari 's op de weegschaal staan. Erg hè? Het is toch gewoon beangstigend om te zien dat ieder jaar de zwaartekracht op aarde aantoonbaar toeneemt. Waarom hoor je daar de milieuactivisten nooit over?

3 BP Wehkamp is het oudste pompstation van Rooi. Maar zou je met zo'n naam de benzine niet thuis moeten bezorgen, per post?

Zoveel mogelijk hulp bieden in drie weken

Bovenste rij van links naar rechts: Emiel, Imke, Aniek, Romy Onderste rij van links naar rechts: Edwin, Kim, Emma, Emma Foto: Hans van den Wijngaard

Armoede, uitzichtloosheid en weinig perspectief voor de toekomst. Dat is de situatie voor veel kinderen in Tanzania. Een hulpexpeditie naar het eiland Zanzibar, waar het verschil tussen rijk en arm immens is, staat gepland voor volgend jaar zomer.

De voorbereidingen zijn in volle gang en er is een plan uitgestippeld. Emiel Kroese, leraar op de Springplank, is één van de deelnemers van de hulpexpeditie. Hij vertelt: "Via via kwam ik in contact met Edwin Bakkum. Hij is al eens met een groep naar Zuid-Afrika geweest om daar de helpende hand uit te steken. Hij was op zoek naar nieuwe mensen, voor een nieuwe expeditie. Het is iets dat ik al heel lang wil doen; mensen helpen, maar vooral kinderen. We hebben niet de intentie om een blijvend verschil te maken, of om alles op de rit te zetten. Dat is gezien de schrijnende situatie niet mogelijk. Maar we kunnen er wel voor de kinderen daar zijn, ze laten lachen, vrolijk maken en vooral ze kind te laten zijn. Daarnaast zetten we in op middelen, die de kans op een goede toekomst vergroot. Daarom zetten we ook in op kinderen: zij hebben de toekomst."

Om lukraak een eiland uit te kiezen en daar met een groep Nederlanders aan de slag te gaan, is geen verstandige keuze. Daarom is er samenwerking met Stichting Khaya. Die stichting weet wat er speelt in dat gebied, wat hard nodig is en wat wel en niet slim is om te doen. Emiel: "Samen met hen hebben we een programma uitgestippeld. Iedere week pakken we een ander project op. Tijdens de eerste week helpen we op een school, in week twee in een ziekenhuis en de derde week zijn we in een weeshuis."

School
"De schoolsituatie in Zanzibar is totaal anders dan in Nederland. Daar zitten negentig kinderen in een kleiner ruimte dan een reguliere Nederlandse klas met dertig leerlingen. Bovendien zijn er veel te weinig leermiddelen, meubels, enz. We gaan met deze kinderen aan de slag, actief aan de slag. We ondersteunen met lessen, organiseren activiteiten en kijken hoe we gericht dingen kunnen veranderen, waar op korte en lange termijn behoefte aan is. Dit doen we in overleg met de school en stichting Khaya, die in februari naar ons gebied gaan. Uiteraard regelen we alles bij lokale bedrijfjes. Zo stimuleert het ook nog eens de economie en op deze manier help je zoveel mogelijk mensen, direct of indirect."

Ziekenhuis
Wat in Nederland normaal is, is daar utopie. De ziekenhuizen hebben weinig (medische) voorzieningen en er is behoefte aan doorlopende steun. Hier ligt een grote hulpvraag. De lokale mensen willen wel, maar hebben de mogelijkheden niet. Vaak zijn kinderen hier de dupe van. Daarom zet de groep ook hier in op kinderen. "We hopen dat we ruimtes kunnen creëren wat het verblijf van de patiënten aangenamer maakt. Ook hopen we iets structureels te kunnen betekenen voor de slagingskansen van de patiënten. Hierover gaan we in gesprek met Khaya. In de korte tijd dat we er zijn, willen we actief met kinderen aan de slag. Ook in het ziekenhuis willen we de kinderen plezier laten beleven en laten genieten in het nu".

Weeshuis
De groep heeft voor de weeskinderen een bijzonder plan. Werkzaamheden en aanpassingen ter plaatse zijn voor de groep vanzelfsprekend, maar het hoofddoel is immateriële hulp. "Deze kinderen hebben al zoveel meegemaakt, dat kunnen wij ons niet voorstellen. We willen de kinderen levensvreugde en kleine genietmomentjes geven. Als afsluiting van deze week willen we die kinderen even hun dagelijkse zorgen laten vergeten, zodat ze weer even echt kind mogen en kunnen zijn."

De voorbereidingen zijn in volle gang en wij volgen deze. DeMooiRooiKrant houdt u komend jaar op de hoogte van de ontwikkelingen.


Succesvolle samenwerking bij alcoholpreventie

Om alcoholgebruik onder jongeren onder de 18 jaar te voorkomen heeft de gemeente Sint-Oedenrode een Preventie- en Handhavingsplan Alcohol (PHPA). Daarin staan de stappen en acties voor de komende vier jaar.

Eén van die acties is de handhavingsestafette in samenwerking met de gemeenten Boekel, Cuijk, Landerd, Oss, Schijndel en Veghel. In de weekenden van week 44 tot en met 49 zijn er gezamenlijke controles geweest. Die waren gericht op het schenkgedrag aan minderjarigen. De samenwerking tussen de gemeenten bleek wederom succesvol.

Bij de handhavingsestafette werden controles verricht bij horecagelegenheden zoals cafés, maar ook bij de paracommerciële horeca (zoals sportkantines en buurthuizen). Bij de controles zijn in totaal 67 bedrijven gecontroleerd. Daarbij is in twee gelegenheden een minderjarige aangetroffen met alcohol. Daarnaast zijn er overtredingen geconstateerd als ontbreken van de vergunning, aanduiding leeftijdsgrens en afwezigheid leidinggevenden. Hierop zullen passende maatregelen volgen. Binnenkort kunnen de horecagelegenheden weer nieuwe controles verwachten.

30 / 36

lucht en licht

kijk toch om je heen
en zie mijn geest
dralen en verdwalen
hij gaat en komt
en laat je verhalen

van verborgen schoonheid
van lucht en licht
van lach
van zucht en zicht

hij neemt je mee
naar hoge toppen
en geregeld naar
onbekende floppen

maar meestijds
naar warmte en lief
zo diep en graag
in zuiver gerief

zweef mee, mijn mens
drijf mee in de wolken:
wie kent niet die wens
van genot te kolken

een heel nieuw jaar
staat ons te wachten.
we gaan direct aan de gang;
maak een mooie wens tot
de vader van uw gedachten

Van kerst tot neijaor hè'n we 14 daog vur 't bedenke van goei vurmemes, de rest van 't jaor vur excuses.

De natuur trekt zich niets aan van de kalender, maar richt zich helemaal op de temperatuur en die zegt dat het tijd is om te bloeien. (foto Thea Willems)

Foto: Hans van den Wijngaard

Als laatste foto van het jaar een foto uit het archief. Deze foto is in 2009 gemaakt boven de Dommelbeemden ten oosten van het Everse Akkerpad.

Oplossing
Leon van Rooij

Winnaar
Nienke van der Sanden

Kerststal Olland komt weer tot leven

Foto: Bart van der Heijden

Dat kerst ook in Olland een feest is van samenkomen en samen zijn bleek dit jaar maar weer eens opnieuw. Op kerstavond en tweede kerstdag werd de kerststal op het dorpsplein omgetoverd tot een echte levende kerststal. Zo kwam kerst echt tot leven in Olland. Er was weer van alles te doen rondom de kerststal en daar kwamen dan ook vele bezoekers op af.

Voor de zesde keer werd door de verschillende buurtverenigingen de kerststal op het Dorpsplein in Olland weer tot leven gebracht. ''Elk jaar zorgen we met de verschillende buurtverenigingen hier dat de kerststal weer helemaal opgebouwd kan worden'', vertelt organisatielid Wilma Meijs. ''We zijn met zes personen in de organisatie. Van elke buurtvereniging één iemand. Op kerstavond en tweede kerstdag vervangen we de beelden in de stal door echte mensen. We zorgen dat er dan ook dieren zijn. We hebben nu twee schapen, een kalf en natuurlijk de ezel'. Buiten het levend maken van de kerststal werden er ook allerlei andere zaken geregeld door de organisatie. Zo was op kerstavond de Dorpskapel aanwezig om leuke kerstliederen te spelen en was er voor iedereen gratis chocolademelk en glühwein. Tweede kerstdag was de jeugd van de Dorpskapel aanwezig om de kerstsfeer nog eens extra te versterken met vrolijke kerstmuziek. Ook toen was er weer volop chocolademelk en glühwein te verkrijgen.

Het kerstverhaal mocht natuurlijk niet ontbreken bij deze jaarlijkse traditie. ''Het kerstverhaal wordt altijd voorgelezen hier'', vervolgt Wilma haar verhaal. ''We proberen elk jaar het verhaal weer wat meer van deze tijd te maken door er op een leuke manier dingen van nu in te brengen. Zo gaat het dit jaar bijvoorbeeld over vluchtelingen. En af en toe komt er een telefoon of fototoestel in voor bijvoorbeeld'. Dat de organisatie het verhaal zo een leuke twist geeft, sloeg ook aan bij het publiek. Daar kon zo nu en dan hartelijk gelachen worden om de leuke humor.

Het publiek had ook de mogelijkheid om een kaars aan te steken voor vijftig cent. ''Met die kleine donaties kunnen we onze ervoor zorgen dat we dit kunnen blijven doen. Zo kunnen we dit allemaal financieren'', zegt Wilma. ''De beelden die in de kerststal staan zijn gemaakt door vrijwilligers. Ze zijn van klei gemaakt, daar heeft ontzettend veel tijd in gezeten. Sinds vorig jaar hebben we niet alleen Jozef, Maria en Kindje Jezus, maar ook nog twee herders. Daar zij we heel blij mee". Voor de kinderen is er de afgelopen twee weken ook nog een leuke quiz georganiseerd. Verspreid door Olland hingen op de ramen van verschillende huizen tien vragen die met kerst te maken hadden. Tweede kerstdag om twaalf uur in de middag moesten de antwoorden worden ingeleverd. Door hier aan mee te doen konden de kinderen kans maken op een cadeaubon van Intertoys.


Kinderwinterkermis zorgt voor lachende gezichten op Odendael

Foto: Hans van den Wijngaard

Met de kerstdagen weer achter de rug en de gourmetstellen weer in de kast, kon er afgelopen zondag weer even uitgerust worden. Veel mensen deden dat bij de jaarlijkse Kinderwinterkermis bij Odendael. Kinderen konden van allerlei attracties genieten en lekkere oliebollen eten.

Elk jaar op 'derde kerstdag' houden de Vrienden van Odendael de Kinderwinterkermis. Doordat het weer dit jaar erg mee zat werd er buiten volop genoten van de draai- en zweefmolen. Verder was er een kraam waar het ouderwetse touwtje trekken volop werd bezocht. Een leuke trein die door een groot deel van Sint-Oedenrode reed was ook aanwezig. Elke rit was deze goed gevuld met vrolijke gezichten van opa's en oma's, ouders en kinderen.

Binnen werden prachtige voorwerpen gemaakt met behulp van ballonnen en werden kinderen prachtig geschminkt. Genietend van de popcorn die verkrijgbaar was op de kermis wachtten vele bezoekers af of ze een prijs zouden winnen met hun lotje van het rad van fortuin. Ook de bewoners van Odendael konden genieten van de kermis en zagen hun kleinkinderen vrolijk rondhuppelen van attractie naar attractie. Van ballen gooien tot eendjes vissen en van de oliebollenkraam tot de draaimolen, alles was er aanwezig. Alle bezoekers gingen dan ook met een grote lach op hun gezicht weer richting huis.

Foutje hersteld
Er zijn tijdens de kinderwinterkermis bij Odendael kortingsbonnen van Hoepelman Kappers uitgedeeld met een foutieve geldigheidsdatum. De juiste geldigheidsdatum is 13 februari 2016


De Nijnselse ruiters winnen veel prijzen op het kerstconcours

Tijdens het springconcours van op tweede kerstdag van de Rooise ruiters hebben de Nijnselse Ruiters veel prijzen in de wacht gesleept.
De wedstrijd gold als selectiewedstrijd voor kring Eindhoven de Kempen.

Tijdens de Wim van de Ven Bokaal en rubriek springen klasse B bleven Noortje Gevers en haar paard Gigi du Rouet, Eline Peters en haar paard Forever Alve en Anouk van den Nieuwenhuizen en haar paard Irena Z in zowel het basisparcours als de barrage foutloos. Noortje werd door de jury beloond met 73.5 stijlpunten en een tiende prijs. Eline ontving 73 stijlpunten goed voor de elfde prijs en Anouk 72,5 stijlpunten en een twaalfde prijs.

Suzan van Gastel was één van de deelnemers aan de kerstwedstrijd van de Rooise Ruiters Foto: Hans van den Wijngaard

De klasse L was een grote rubriek. Dat betekent dat er twee stellen prijzen worden weggeven. Wat tevens betekend dat er in deze rubriek twee eerste prijzen naar Nijnselse amazones gingen. Ashley Peters en haar paard Balinda FS reden een foutloos barrage parcours en een zeer snelle foutloze barragerit en eindigde op de eerste plaats. Nicole Gevers en haar paard Bentley reden de barragerit minder dan een seconde langzamer en ook foutloos. Ook een eerste prijs voor Nicole en Bentley. Marwin van den Nieuwenhuijzen en zijn paard

Figo eindigde in de barrage foutloos en 1,5 seconde langzamer dan Ashley. Marwin en Figo mochten zich naast Ashley en Balinda FS opstellen en de tweede prijs in ontvangst nemen. Ashley startte in deze rubriek ook nog met haar paard Balvea en ook deze combinatie viel na twee foutloze ritten in de prijzen namelijk de zesde. De tweede prijs in de klasse L dat zat Marwin niet helemaal lekker. In de klasse M startte hij zijn paard Eton. Hij startte in de barrage als eerste. Ging ervoor en zette een zeer snelle tijd neer. De rest van de combinaties in de barrage beten zich stuk op deze tijd en Marwin en Eton mochten de eerste prijs in ontvangst nemen. Thom van Dijck en zijn paard Cinderella Z behaalde in deze rubriek na twee foutloze rondes de vierde prijs. Suzan van Gastel en haar paard Epke behaalden de zevende prijs. De balken gingen weer 10 cm ophoog voor het springen klasse Z. Thom van Dijck startte in deze rubriek zijn paard Don Diablo. Na twee foutloze rondes en een snelle tijd in de barrage behaalde deze combinatie de derde prijs.

Het gezellig drukke Kerstconcours van 2015 kan voor de Nijnselse ruiters als zeer geslaagde de boeken in. Ze zijn al aan het rekenen of ze in aanmerking komen voor een startbewijs voor de indoor Brabantse kampioenschappen dit seizoen.

Rooise Ruiters en Ponyruiters werken naar gouden jubileum toe

Net zoals oliebollen bij Oudjaar horen en het skispringen in Garmisch-Partenkirchen bij Nieuwjaar, zo hoort het springwedstrijd op tweede kerstdag bij de Rooise Ruiters. Afgelopen zaterdag, tweede kerstdag, werd de 48e editie van dit inmiddels traditionele wedstrijd gehouden in manege 'De Pijnhorst'.

Met zo'n tweehonderd combinaties van ruiter en paard, heeft deze wedstrijd zichzelf in de loop van de jaren bewezen. De wedstrijd die zaterdag werd gereden is officieel een selectiewedstrijd voor ruiters uit de kringen Eindhoven en de Kempen. Maar door de jarenlange traditie zijn er veel ruiters van buiten de regio, die in hun agenda op tweede kerstdag een bezoek aan Sint-Oedenrode hebben genoteerd.

"We zijn met een goede vaste groep vrijwilligers in de zo'n honderd leden tellende vereniging, die zich ieder jaar weer inzetten om deze wedstrijd tot een succes te maken", vertelt Peter Voorn. Hij is de voorzitter van de Rooise Ruiters en Ponyruiters, We vragen hem wat er allemaal komt kijken bij het opzetten van deze wedstrijd. "Natuurlijk is er een springcommissie die de kar trekt voor de organisatie van deze wedstrijd. Maar die mensen kunnen onmogelijk alles alleen doen. Daarom doen zij met succes een beroep op de andere leden die zich inzetten voor allerhande klussen zoals het bouwen van de hindernissen, het wedstrijdsecretariaat, de bodem bijhouden, maar natuurlijk ook weer het opruimen na afloop".

Over twee jaar staat het vijftigste kerstspringen op de agenda. Het kan niet anders dan dat er in die periode veel is veranderd? Dat bevestigt Peter Voorn volmondig. "Ja in die periode is er veel veranderd. Denk aan de ondergrond, de trainingsmethoden, maar ook de eisen en reglementen zijn in die periode heel anders geworden. Maar met zo'n grote groep vrijwilligers als dat wij tot beschikking hebben is het niet zo moeilijk om met de tijd mee te gaan en we zien dan nu ook al uit naar de vijftigste verjaardag op 26 december 2017".

VV Boskant bakt oliebollen

Winterstop bij vv Boskant. Tijd voor andere activiteiten, waaronder de verkoop van oliebollen op oudjaarsdag.

Oliebollen gebakken door leden van v.v. Boskant! Ook dit jaar kunt u voor uw oliebollen op Oudejaarsdag bij de kantine van v.v. Boskant terecht. Tot woensdag 30 december kunt u een bestelling plaatsen. (activiteitencommissievvboskant@gmail.com)

Op zondag 3 januari 2016 staat de Nieuwjaarsreceptie op het programma. Namens het bestuur van v.v. Boskant bent u van harte welkom; aanvang 14.00 uur. Het is een goede traditie om bij die gelegenheid onze jubilarissen in het (winter) zonnetje te zetten. Daarnaast staat er ook dit jaar weer een loterij, waarvan de opbrengst bestemd is voor onze jeugdafdeling, op het programma.

Het weekend daarna staat in het teken van de muziek. Op vrijdag 8 januari vanaf 19.30 uur zullen de senioren hun muzikale talenten ten gehore brengen. Het thema voor deze avond is "Around the World", dus deze keer gaan we op reis! Voor de jeugd is dat twee dagen later, op zondag (middag) 10 januari vanaf 13.00 uur. Het thema voor deze middag is: "Sprookjes". Al jarenlang is dit weekend een van de hoogtepunten op de activiteitenagenda van onze vereniging, met optredens die menig talentenjacht de loef afsteken! U bent van harte welkom.

Meer info vindt u op onze site: www.vvBoskant.nl.


Nieuwjaarsreceptie en rikken bij 60-jarig vv Ollandia

Alle leden en sponsoren met introducee zijn uitgenodigd om zondag 3 januari vanaf 15.00 uur zijn op de nieuwjaarsreceptie van vv Ollandia in de kantine op sportpark Ekkerzicht elkaar de hand te schudden.

Dan zal ook de vrijwilliger van het jaar gekozen worden. Dat is tevens een mooie gelegenheid om bij te praten over het wel en wee van Ollandia in het afgelopen en komende jaar, waarin Ollandia haar 60-jarig jubileum viert.

De rikliefhebbers kunnen donderdag 7 januari alweer terecht in de Ollandia kantine. Vanaf 20.30 uur zijn leden en ook niet-leden weer van harte welkom voor een gezellig avondje rikken, daarbij zijn dan weer mooie prijzen te winnen. Ook op donderdag 28/1, 25/2 en 31/3 wordt er gerikt.

vv Nijnsel heft het glas

Zondag 3 januari zijn alle leden, supporters en sponsoren van harte welkom op sportpark Den Eimert. Vanaf 12.00 uur kunnen alle (actieve) leden van vv Nijnsel/TVE Reclame een balletje trappen om de laatste extra pondjes die zich mogelijk tijdens de kerst en de jaarwisseling hebben vastgezet, onder leiding van Sonja Bakker weg te trainen.

Om circa 14.00 uur start dan de nieuwjaarsreceptie. Bestuursvoorzitter Willy Kremers zal ongetwijfeld iedereen het beste toewensen voor het nieuwe jaar, een sportief en gezond 2016, dat past wel bij een ambitieuze voetbalclub toch? Deze middag worden ook maar liefst elf jubilarissen in het zonnetje gezet. Zij werden ergens lid tussen 1955 (!) en 1990. Tot slot wordt de nieuwe Clubman/Clubvrouw bekendgemaakt en dat is altijd spannend. Deze kan gekozen worden uit een lijst met maar liefst 133 vrijwilligers die het afgelopen jaar bij vv Nijnsel actief waren!
Kortom, het nieuwe jaar kan niet beter worden afgetrapt dan in en rond het clubhuis van vv Nijnsel aan de Sportlaan in Nijnsel, op zondag 3 januari.

Martien van Erp en Martijn Bax winnaars kersttoernooi 2015

In een gezellige ambiance bij sportcafé Dommelzicht vond afgelopen maandag weer het traditionele kersttoernooi sneldammen en -schaken plaats. De Roois dam- en schaakvereniging bracht op 21 december maar liefst 33 dammers en 18 schakers achter de borden, waarvan 10 huisdammers.

Bij het schaken maakte Martijn Bax zijn favorietenrol volledig waar en behaalde de eerste prijs. Bij het dammen waren een aantal kanshebbers voor de eindzege. Martien van Erp verraste echter alle favorieten door de finale te halen en in de finale meervoudig clubkampioen Gerben te Raa te verslaan. Zoals gebruikelijk was er weer een rijk gevulde prijzentafel en gingen uiteindelijk alle deelnemers met een mooie prijs naar huis. De uitslagen waren als volgt:

Dammen:
Toernooiwinnaar: Martien van Erp
Groep A1: 1.Gerben te Raa 2. Jacques Brouns 3. Leo van Vlerken
Groep A2: 1. Martien van Erp 2. Wim Vloet 3. Rien Kremers
Groep B: 1. Gijs van Aarle 2. Piet Gabriëls 3. Nard van de Laar
Groep Huisdammers: 1 Erik van de Hurk 2. Toon Verhagen 3.John van de Hurk

Schaken:
Toernooiwinnaar: Martijn Bax
Groep A: 1. Martijn Bax 2. Bert de Laat 3. René Dekkers
Groep B: 1. Henry van Kasteren 2. Ad Verhagen 3. Marcel van de Aa
Groep C: 1. Paul van Nuland 2. Jos van de Biggelaar 3. Jan Dekkers

Ouders bij judotraining

Afgelopen maandag 28 december vond er in de dojo van Dai Ippo, in Sporthal de Kienehoef, een wel heel bijzondere training plaats. Niet alleen de kinderen, maar ook de papa's en mama's stonden op de tatami.

Dit leidde tot veel hilariteit alom. De kinderen konden hun kunnen tonen en mama en papa konden ervaren, dat het toch best wel moeilijk was! En dat de kinderen veel hebben opgestoken van hun lessen, afgelopen jaar. Het was vooral erg leuk en gezellig en dat is natuurlijk de allerbeste reden om aan judo te doen.

Uitslagen Jeu de Boules Cloeck & Moedigh

Vorige week zijn de uitslagen van Cloeck & Moedigh per abuis niet geplaatst. Deze week ziet u daarom de uitslagen van vorige week en het afgelopen weekend.

Winteravondcompetitie NJBB: verlies team 1, winst overige teams
Team 1 liep in haar wedstrijd uit tegen Tilburg 1 in de hoofdklasse tegen haar eerste nederlaag aan van dit seizoen (3-6). Het team kreeg geen vat op het terrein. Het triplet Gerrie vd Rijdt/Wim vd Rijdt/André vd Nieuwenhof, anders goed voor enkele overwinningen, kwam daardoor dit keer niet tot scoren. Team 2 daarentegen boekte haar eerste overwinning thuis tegen Oisterwijk 1 (7-2). Het triplet Jan van Thienen/Piet Habraken/Ad vd Velden won al haar partijen. In de hoofdklasse blijft team 1, mede dankzij de overwinning van team 2, aan de leiding (+12) in het klassement en verlaat team 2 de onderste positie (+4). Team 3 boekte thuis in de 1e klasse een klinkende 9-0 overwinning op Oisterwijk 2 en blijft hiermee op de 3e plaats in het klassement (+10). Ook team 4 kwam met een 6-3 overwinning op La Donnée 2 terug uit Tilburg. In de 2e klasse blijft het team hiermee medekoploper (+15).

Cyclustoernooi NJBB
Op de derde zaterdag van het door Cloeck & Moedigh georganiseerde cyclustoernooi werd in poule A het doublet Karel Verschuijten/Erik Verschuijten van La Ferme Boel uit Son en Breugel dagwinnaar (4 +41). Dit doublet is tevens poulewinnaar in poule A (11 +79). In poule B ging de dagwinst naar het doublet Henk Spanjers/Cas Schellekens van La Ferme Boel/'t Dupke (4 +41). Het doublet Henk Spanjers/Patrick Bakens is poulewinnaar in poule B (12 +97). In de komende ontmoeting in januari zijn de beide poulewinnaars de te kloppen kanshebbers op de eindzege. Van Cloeck & Moedigh gaan de doubletten Leon vd Rijdt/Ingrid vd Eijnden (4e poule A, 8 +16) en Rob van Berkel/Henk Smulders (4e poule B, 7 -14) mee naar de hoofdfinale.

Zondagmiddagcompetitie
Ad vd Velden was deze middag in vorm. Hij verspeelde slechts 3 van de in totaal te behalen 39 partijpunten (1e, 3 +36). Gerrie vd Rijdt deed het eveneens goed (2e, 3 +32), evenals Martien Verzandvoort (3e, 3+24). Op afstand volgden Martien Habraken (4e, 2 +17) en Wim vd Rijdt (5e, 2 +15). Het klassement wordt nu aangevoerd door Martien Verzandvoort (+8), gevolgd door Martien Habraken en Jan vd Loo (beiden +7).

Kerstboulen
Velen waren er 2e Kerstdag even tussenuit geknepen om een partijtje te boulen. Ronald Thijssen had de kerstdagen het best doorstaan en won deze dag met 3 +26. Verder volgden met 3 winstpartijen Ad vd Velden (3 +23), Mien vd Velden (3 +20) en Maria van Berkel (3 +19). De rest had het nakijken met 2 of minder winstpartijen.

Fortuna
26-12, Gemert, Kerstloop

MannenTrim 2.500 m Fons van Boxmeer 15.19
VrouwenTrim 2.500 m Marjan van den Bersselaar 14.36
MannenTrim 5.000 m Peter Hellings 27.27
MannenTrim 5.000 m Wil Kivits 29.37
MannenTrim 10.000 m Pim van Grinsven 45.22
MannenTrim 10.000 m Henry Wijffelaars 48.30
VrouwenTrim 10.000 m Rikie Huyberts 48.52
VrouwenTrim 10.000 m Annette Boonstoppel 1.00.23
VrouwenTrim 10.000 m Tineke van Boxmeer 1.01.43
26-12, Vught, Kangoeroeloop
MannenTrim 20.870 m Eric van den Oetelaar 1.42.03
MannenTrim 20.870 m Frank Scheutjens 1.42.03
MannenTrim 20.870 m Ad van de Laar 1.54.08
27-12, Arnhem, Derde Kerstdag Loop
MannenTrim Halve marathon Bart van de Sande 1.38.25
VrouwenTrim Halve marathon Tineke Mous 1.52.57
27-12, Oirschot, Auwjoarscross
MeisjesPC 811 m Sanne Olislagers 3.32 (2e)
JongensPA 1.101 m Youri Olislagers 4.28
MeisjesPA 1.101 m Irene van Oijen 6.31
JongensJD 1.622 m Ivar van der Sanden 6.14
MeisjesJD Emma van Oijen 8.46
JongensJC 2.202 m Guus van Kessel 9.29
MeisjesJA 3.303 m Sanne van Lieshout 14.23 (2e)
MannenTrim 4.644 m Ad CM van der Heijden 24.00
VrouwenTrim 4.644 m Saskia Boonstoppel 31.58
Mannen55 6.966 m Henry Wijffelaars 34.07
Mannen65 6.966 m Peter Hellings 41.36
MannenTrim 6.966 m Henk Heijmans 40.12
Vrouwen55 6.966 m Rikie Huyberts 33.40
VrouwenTrim 6.966 m Lisette van der Kallen 37.36
Mannen 9.288 m Marco Verbeek 37.32
Mannen35 9.288 m Thijs Dekkers 38.03
Mannen35 9.288 m Andre Olislagers 47.52
MannenTrim 9.288 m Pim van Grinsven 42.37
MannenTrim 9.288 m Gert-jan van Thienen 42.38
MannenTrim 9.288 m Pierre Lardenois 50.00
MannenTrim 9.288 m Wil Kivits 58.45

HBV Ontspanning heeft zondag 27 december haar jaarlijkse Eindjaar indoor FITA georganiseerd. Dit is een dubbele FITA ronde waar geschoten kan worden voor nationaal en internationaal erkende records. Een indoor FITA ronde bestaat uit twee wedstrijden van 2 keer 30 pijlen op een afstand van 18 meter.

Dit jaar waren weer veel nationale toppers aanwezig. Van de recurve schutters: Rick van der Ven (590), Sjef van den Berg (587), Rick van den Oever (579) en Annemarie der Kinderen (565) en van de compound schutters: Peter Elzinga (593), Inge van Caspel (587), Martine Couwenberg (575) en Sanne de Laat (580). Er schoten verschillende jeugd schutters mee welke opgeleid worden in het RTC Eindhoven (Regionaal Tranings Centrum) zoals Mitchell Broeren (570), Lonneke Steenbakkers (536) en Delia de Hoop (557). Van Ontspanning schoten ook verschillende schutters mee. Hun hoogste scores waren: Piet van den Berg (532), Simon Boersbroek (485), Theo Passier compound (567), Rene van Erp recurve (544) en compound (500), Mart Verhoeven (511), Antoon Hermes (429), Paul van de Mortel (400), Floris Mesu (506), Tim Hulsen, (495) en Dione Mesu (504). Het was een vlekkeloos verlopen wedstrijd, op naar volgend jaar.

Dinsdagmiddag is bij de Rozelaer geschoten voor de onderlinge competitie. De dagwinnaar was Antoon Hermes met 217 punten. De overige scores waren: Jan Gordijn en Jan van Bergen 216, Leo van Breugel 212, Jan van Erp 211, Antoon Vervoort 203, Ron Spijker 176 en Mart Verhoeven 221 (bm). Maandagavond hebben de vrienden van Pieter Breugel hun clubavond en op dinsdagmiddag de Rozelaer. Op vrijdagavond schieten de senioren.


Uitslagen Cyclustoernooi NJBB Cloeck & Moedigh

Op de derde zaterdag van het door Cloeck & Moedigh georganiseerde cyclustoernooi werd in poule A het doublet Karel Verschuijten/Erik Verschuijten van La Ferme Boel uit Son en Breugel dagwinnaar (4 +41). Dit doublet is tevens poulewinnaar in poule A (11 +79). In poule B ging de dagwinst naar het doublet Henk Spanjers/Cas Schellekens van La Ferme Boel/'t Dupke (4 +41). Het doublet Henk Spanjers/Patrick Bakens is poulewinnaar in poule B (12 +97). In de komende ontmoeting in januari zijn de beide poulewinnaars de te kloppen kanshebbers op de eindzege. Van Cloeck & Moedigh gaan de doubletten Leon vd Rijdt/Ingrid vd Eijnden (4e poule A, 8 +16) en Rob van Berkel/Henk Smulders (4e poule B, 7 -14) mee naar de hoofdfinale.

Zondagmiddagcompetitie
Ad vd Velden was deze middag in vorm. Hij verspeelde slechts 3 van de in totaal te behalen 39 partijpunten (1e, 3 +36). Gerrie vd Rijdt deed het eveneens goed (2e, 3 +32), evenals Martien Verzandvoort (3e, 3+24). Op afstand volgden Martien Habraken (4e, 2 +17) en Wim vd Rijdt (5e, 2 +15). Het klassement wordt nu aangevoerd door Martien Verzandvoort (+8), gevolgd door Martien Habraken en Jan vd Loo (beiden +7).

Kerstboulen
Velen waren er 2e Kerstdag even tussenuit geknepen om een partijtje te boulen. Ronald Thijssen had de kerstdagen het best doorstaan en won deze dag met 3 +26. Verder volgden met 3 winstpartijen Ad vd Velden (3 +23), Mien vd Velden (3 +20) en Maria van Berkel (3 +19). De rest had het nakijken met 2 of minder winstpartijen.

Winteravondcompetitie NJBB: verlies team 1, winst overige teams


Team 1 van Cloeck & Moedigh liep in haar wedstrijd uit tegen Tilburg 1 in de hoofdklasse tegen haar eerste nederlaag aan van dit seizoen (3-6). Het team kreeg geen vat op het terrein. Het triplet Gerrie vd Rijdt/Wim vd Rijdt/André vd Nieuwenhof, anders goed voor enkele overwinningen, kwam daardoor dit keer niet tot scoren. Team 2 daarentegen boekte haar eerste overwinning thuis tegen Oisterwijk 1 (7-2). Het triplet Jan van Thienen/Piet Habraken/Ad vd Velden won al haar partijen. In de hoofdklasse blijft team 1, mede dankzij de overwinning van team 2, aan de leiding (+12) in het klassement en verlaat team 2 de onderste positie (+4). Team 3 boekte thuis in de 1e klasse een klinkende 9-0 overwinning op Oisterwijk 2 en blijft hiermee op de 3e plaats in het klassement (+10). Ook team 4 kwam met een 6-3 overwinning op La Donnée 2 terug uit Tilburg. In de 2e klasse blijft het team hiermee medekoploper (+15).

Zondagmiddagcompetitie
Ad vd Velden was deze middag in vorm. Hij verspeelde slechts 3 van de in totaal te behalen 39 partijpunten (1e, 3 +36). Gerrie vd Rijdt deed het eveneens goed (2e, 3 +32), evenals Martien Verzandvoort (3e, 3+24). Op afstand volgden Martien Habraken (4e, 2 +17) en Wim vd Rijdt (5e, 2 +15). Het klassement wordt nu aangevoerd door Martien Verzandvoort (+8), gevolgd door Martien Habraken en Jan vd Loo (beiden +7).

Kerstboulen
Velen waren er 2e Kerstdag even tussenuit geknepen om een partijtje te boulen. Ronald Thijssen had de kerstdagen het best doorstaan en won deze dag met 3 +26. Verder volgden met 3 winstpartijen Ad vd Velden (3 +23), Mien vd Velden (3 +20) en Maria van Berkel (3 +19). De rest had het nakijken met 2 of minder winstpartijen.

Ollandia
Programma senioren 3/1:

senioren 4 tegen 4 voetbaltoernooi aanvang: ca. 13.15 op sportpark Ekkerzicht.
M.i.v. 5/1 weer training volgens het normale schema als voorbereiding op de oefenwedstrijd op dinsdag 12/1 thuis tegen Essche Boys.
Programma jeugd 9/1
Er zij weer de activiteiten voor de jeugd in de kantine:
Mini-F en F-pupillen 10.00u
E- en D-pupillen 13.00u.

Biljarten
Programma:

Ma 4/1 Kofferen - Gin Keus; B.C. Eerschot - Wapen van Eerschot
Di 5/1 Oud Rooy - Dorpsherberg; D'n Toel - Boskant
Do 7/1 Beurs - Jachtrust; Wellie Winne Welles - St.Joris
't Pumpke is vrij.

Uitslag BC 't Koffertje '94 van 28 december 2015
A-lijn
: 1 Corry & Jos van der Hamsvoort 60,00; 2 Hetty van Geffen & Wil Schilder 59,17; 3 Jan Machielsen & Rien Voets 57,92 B-lijn: 1 Tonny van Acht & Ben van der Steen 63,10; 2 Nelly Derks van de Ven & Jo Renders en Thea van de Aker & Christ Verhoeven 61,31; 3 Tiny van der Steen & Lies Vissers 59,52

Jeu de Boules: Cloeck & Moedigh

Ad vd Velden was deze middag in vorm. Hij verspeelde slechts 3 van de in totaal te behalen 39 partijpunten (1e, 3 +36). Gerrie vd Rijdt deed het eveneens goed (2e, 3 +32), evenals Martien Verzandvoort (3e, 3+24). Op afstand volgden Martien Habraken (4e, 2 +17) en Wim vd Rijdt (5e, 2 +15). Het klassement wordt nu aangevoerd door Martien Verzandvoort (+8), gevolgd door Martien Habraken en Jan vd Loo (beiden +7).

Kerstboulen
Velen waren er 2e Kerstdag even tussenuit geknepen om een partijtje te boulen. Ronald Thijssen had de kerstdagen het best doorstaan en won deze dag met 3 +26. Verder volgden met 3 winstpartijen Ad vd Velden (3 +23), Mien vd Velden (3 +20) en Maria van Berkel (3 +19). De rest had het nakijken met 2 of minder winstpartijen.

Bridgeclub J.V.G.

23/12 1 Echtpr. Seegers 62,08% 2 Dms. A.v.Genugten – W.v.Gerwen 58,75 % 3 Dms. B.v.d.Laar- M.v.Schijndel 53,75 %.

35 / 36

36 / 36

30 december
Sylvesterconcert
De Beurs

31 december
Oud en Nieuw met live muziek
De Ossekop

1 januari
Nieuwjaarsdag
Nederland

1 januari
Nieuwjaarsborrel met Zat van A
De Ossekop

1 januari
Nieuwjaarsconcert CV 't skrothupke
Café Oud Rooy

2 januari
Slipjacht Nijnsel
Vresselse Hut

2 januari
Prijsuitreiking De Rooise Kwis
De Beurs

4 januari
Lezing Heem-natuurgroep
d'n einder

6 januari
Drie Koningen
Nederland

6 januari
Nieuwjaarsconcert NJA
Odendael

8 januari
Dressuurwedstrijd
Manege de Pijnhorst

8-9-15-16 januari
Prinsen zittingen
De Beurs

8 januari
Filmtheater Mariendael

9-10 januari
HBV Concordia Handboogschieten Winterveld
Boskantseweg 77a

9 januari
Green Apple
De Ossekop

10 januari
Spinningmarathon Team Alpe de Suus
Basic Fit

10 januari
Receptie Jeugdprins
De Beurs

10 januari
Nieuwjaarsbijeenkomst Nijnsel
De Beckart

10 januari
Harmonie Nijnsel: Nieuwjaarsconcert
De Beckart

10 januari
Rikken en Jokeren
Dorpsherberg in Olland

11 januari-16 februari
Expositie Mieke Ketelaars Schilderijen
Cultureel Centrum Mariëndael

17 januari
OLAT winterwandeltocht
Eef Kamerbeek Atletiekcentrum

17 januari
Rooise Crosslopen
Kienehoefpark

21 januari
Carnavalsparty met de jeugdprins
The Joy

22 januari
Lezing Petra Stienen
De Knoptoren

31 januari
Mathieu Dirven Concert
Kasteel Henkenshage

1 februari
Lezing Heem-natuurgroep
d'n einder

4 februari
Pubquiz Alaaf editie
Café d'n Dommel

6 februari
Papgat Carnaval 2016
Sint-Oedenrode

7-9 februari
Carnaval
Nederland

9 februari
Snertconcert CV 't Skrothupke
Café Oud Rooy

14 februari
Valentijnsdag
Nederland

14 februari
Rikken en Jokeren
Dorpsherberg in Olland

19 februari
De film "The imitation game"
Filmtheater Mariendael

19 februari
Keeztoernooi
De Loop'r

21 februari
Rooise Crosslopen
Kienehoefpark

21 februari
OLAT wandeltocht
Feesterij-Camping Dommelvallei

4 maart
Dressuurwedstrijd
Manege de Pijnhorst

4-6 maart
Halfvastenspektakel
Café Oud Rooy

6 maart-20 april
Expositie Harry Passier en Ine Beerens Schilderijen
Cultureel Centrum Mariëndael

7 maart
Lezing Heem-natuurgroep
d'n einder

11-12-16-18-19 maart
Toneelvoorstelling Klavertje Vier Nijnsel
De Beckart

17 maart
Pubquiz
Café d'n Dommel

18 maart
De film "A Late Quartet"
Filmtheater Mariendael

18 maart
Lezing Griet Op de Beeck
De Knoptoren

18 maart
Fashion and Food Flashbacks

19 maart
Fashion and Food Dinnershow

20 maart
OLAT Wandeltocht
Brasserie Klein Speijck

20 maart
Fashion and Food Family

20 maart
Lenteconcert ofwel trio a capella
De Knoptoren

21 maart
Fashion and Food Dinnershow

25 maart
Goede vrijdag
Nederland

27 maart
1e paasdag
Nederland

28 maart
2e paasdag
Nederland

3 april
Rikken en Jokeren
Dorpsherberg in Olland

4 april
Lezing Heem-natuurgroep
d'n einder

8 april
De film "Clouds of Sils Maria"
Filmtheater Mariendael

15 april
Lezing Gustaaf Peek
De Knoptoren

17 april
OLAT voorjaarstocht
Eurocamping Vesem

17 april
Mathieu Dirven Concert
Kasteel Henkenshage

24 april
Rikken en Jokeren
Dorpsherberg in Olland

27 april
Koningsdag
Nederland

1 mei
Dag van de Arbeid
Nederland

1 mei
Heem-natuurgroep waterdieren scheppen
Markt

4 mei
Dodenherdenking
Nederland

5 mei
Hemelvaartsdag
Nederland

5 mei
Bevrijdingsdag
Nederland

8 mei
Moederdag
Nederland

15 mei-26 juni
Expositie Au Tens Tekeningen
Cultureel Centrum Mariëndael

15 mei
1e pinksterdag
Nederland

16 mei
2e pinksterdag
Nederland

20-22 mei
Ollend Dreijt Dur

22 mei
Concert Pythagoras kwartet
De Knoptoren

27 mei
De film "Deux jours, Une nuit"
Filmtheater Mariendael

29 mei
Mathieu Dirven Concert

2 juni
Pubquiz
Café d'n Dommel

5 juni
Excursie Heem-natuurgroep
Markt

12 juni
Amazing Colours Festival
Mariëndael

17 juni
De film "Coming home"
Filmtheater Mariendael

6 juli
Natuurwandeling Heem-natuurgroep
Markt

7 juli
Pubquiz
Café d'n Dommel

16-17 juli
Feestweekend 60-jarig Ollandia
V.V. Ollandia

19 juli
Vaderdag
Nederland

26-29 juli
Zevensprong

20 september
Prinsjesdag
Nederland

4 oktober
Dierendag
Nederland

31 oktober
Halloween
Nederland

11 november
Sint Maarten
Nederland

12 november
Elf-elf bal
De Beurs

25 december
1e kerstdag
Nederland

26 december
2e kerstdag
Nederland

27 december
Dressuurwedstrijd


31 december
Oudejaarsdag
Nederland