DeMooiRooiKrant

12 april 2017

DeMooiRooiKrant 12 april 2017


De veertigste 24-uurs zwemmarathon is door het organiserende Argo vol overgave gewonnen. De Rooise ploeg verbeterde zowaar de prestatie van een jaar geleden met zevenhonderd meter. Toen zwom de twaalfkoppige ploeg 133.900 meter. Afgelopen zaterdag stond er 24 uur na de start ruim 134 kilometer op de teller, om precies te zijn 134.600 meter.

Koen de Goeij neemt na 35 jaar afscheid van de zwemmarathon Foto: Hans van den Wijngaard

Het fluitje voor de start van de veertigste zwemmarathon van Argo klonk vrijdagavond om exact acht uur in zwembad 'De Neul'. De marathon van dit jaar was om verschillende redenen een bijzondere. Voor Coen de Goeij, die 35 jaar bij de marathon betrokken was, was het zijn laatste marathon die hij als scheidsrechter begeleidde.

Voor de start sprak wethouder Coby van der Pas van de gemeente Meierijstad de deelnemers en het publiek toe. Nu Sint-Oedenrode deel uitmaakt van deze nieuwe gemeente zijn er in één keer twee verenigingen die feitelijk een "thuiswedstrijd" zwemmen. Naast het Rooise Argo, zwom ook Nautilus uit Veghel nu in de eigen gemeente. Ook Zegenwerp uit Sint-Michielsgestel, dat altijd in Schijndel traint, mocht zich van wethouder Van der Pas ook wel een beetje Meierijstads voelen.

Foto: Hans van den Wijngaard

De aanloop naar de marathon is altijd spannend. Voor de organisatoren ligt er een compleet draaiboek, dat de afgelopen veertig keer steeds verder is aangescherpt. Maar vooral voor de zwemmers en hun trainers blijft de aanloop naar de marathon altijd spannend. Heeft iedereen voldoende getraind? Liggen er geen andere gevaren op de loer? Zo werd Argo twee dagen voor de start nog geconfronteerd met een deelnemer die last had van een oorontsteking. "Dan wordt het toch snel schakelen", zo vertelde de speler het aanwezige publiek.

Na 35 jaar het stokje overdragen
Ook voor Coen de Goeij was deze marathon een bijzondere. Hij was er 35 jaar geleden voor het eerst bij. Zaterdagavond om acht uur blies de hoofdscheidsrechter van de marathon voor de laatste keer de marathon af. Zelf zwom hij nooit mee, maar vanaf 1982 was hij eerst als penningmeester van Argo bij de zwemmarathon betrokken. Later was hij official en tijdwaarnemer. De laatste jaren was Coen de hoofdscheidsrechter bij dit jaarlijkse zwemfestijn.

"Tegenwoordig hebben we een officiële tijdklok. Maar in de beginjaren was de klok daar aan de wand bepalend voor de exacte starttijd", vertelt Coen terwijl hij naar de klok achter de startblokken wijst. "Zeker als er een recordafstand te behalen was, was het van groot belang dat er exact 24 uur werd gezwommen en niet een minuut meer of minder". Dat Coen ook nu nog een man van de klok is blijkt om acht uur. Want ondanks dat inmiddels elektronische klok zorg draagt voor een precieze tijdwaarneming, staat Coen er nog steeds op, om exact om acht uur te starten.

"Natuurlijk is er veel veranderd in de afgelopen jaren", antwoordt De Goeij als ik daar naar vraag. "Vroeger waren de scheidsrechters 24 uur aan één stuk in touw. Althans dat was de bedoeling, want in de nachtelijke uurtjes viel er wel eens iemand in slaap". Op de vraag wat zijn mooiste herinnering is aan de marathon, moet Coen even denken. "Dat zijn er zoveel, het is niet gemakkelijk om er één uit te pikken. "Nou als ik dan iets moet noemen, dan zijn het de officiële wedstrijdlijnen wel. Die hebben we met hulp van sponsoren bij de 25e marathon aan kunnen schaffen. Waar ik ook wel een beetje trots op ben is de afstandsmeting. In de eerste jaren telden we de baantjes. Ik sluit niet uit dat daar wel eens fouten bij zijn gemaakt. Daarom hebben we nu de telborden, die de afstand aangeven. Daarnaast zit er ook nog een official aan tafel die alle tijden klokt. Die twee systemen zijn naast elkaar een waterdichte controle op de juiste afstand", zo sluit de Goeij af, want inmiddels wijst de klok vijf voor acht aan en zoals hij zelf al aangaf, is de start om acht uur exact en daar wijkt Coen ook bij zijn laatste marathon als scheidsrechter niet af.


Brabants lekkerste worstenbroodje komt uit Sint-Oedenrode

Foto: Johan van de Sande

Ieder jaar strijden bakkers uit Brabant voor de titel Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje. Dit keer valt die eer te beurt aan Jorrit Foolen van de gelijknamige bakkerij uit Sint-Oedenrode.

Al jaren doet Jorrit mee aan de wedstrijd. Hij eindigde al vaker bovenin de ranglijst maar dit keer dus op de hoogste trede. TV-presentator, directeur van het Brabants Historisch Informatie Centrum en auteur René Bastiaanse reikte de prijs uit aan de Rooise bakker. In totaal deden drie slagers en drieëndertig bakkers mee aan de wedstrijd. Maar liefst twaalf juryleden hebben het uiteindelijke vonnis getrokken.

"Eigenlijk mikten we op plaats twee of drie, waar we wel vaker hadden gestaan. Het zijn altijd de bekende bakkers in West-Brabant die met de eerste prijs aan de haal gaan. Hier waren we echt niet op voorbereid en we voelen ons een beetje overvallen. Maar natuurlijk ook hartstikke blij dat we op de eerste plaats zijn geëindigd. Het is hier nu wel een gekkenhuis want tussen alle reacties door moet er wel brood gebakken blijven worden, en de worstenbroodjes gaan nu achter elkaar met partijen van 500 tegelijk de oven in.

Tussen 6 januari en 13 maart hebben we bezoek gehad van een mystery-guest, voor de voorselectie. Op 13 maart kwam de jury naar de bakkerij om te proeven. Tot slot moesten wij zelf naar de keuringslocatie broodjes bakken. Op een vreemde locatie, met vreemde ovens, dat is echt pittig. Je moet ook een beetje geluk hebben, het is een samenspel van factoren. Na de uitslag hebben we om elf uur 's avonds een feestje gevierd, maar om drie uur 's nachts moesten we alweer aan het werk. We hebben nu wel hele korte nachtjes." Ook Christian Verheijen, die het vlees leverde, is in zijn nopjes over het resultaat.

Formido
Forum klus wijs
Paaspop

Jaargang 7 • Week 15 • Woensdag 12 april 2017

Raadsvergadering: legeskosten en landbouwbeleid

De gemeenteraad van Meierijstad heeft zich donderdag uitgesproken over enkele moties. Deze gingen onder meer over kwijtschelden legeskosten bij energieneutraal (ver-)bouwen en over landbouwbeleid.

Een motie van Hart van Schijndel en D66 om bij energieneutraal (ver-)bouwen de legeskosten kwijt te schelden haalde de eindstreep, met alleen SP en lijst Blanco als tegenstemmers. Enkele voorstemmers plaatsen de kanttekening dat dit uitsluitend moest gelden voor particulieren, om te voorkomen dat bijvoorbeeld een ondernemer een onverwarmde loods zou kunnen plaatsen en daarmee ook voor kwijtschelding in aanmerking komen. Portefeuillehouder Jan Goijaarts vond het voorstel ver gaan, maar ontraadde het niet.

Een motie van Lijst Blanco en D66 over integraal landbouwbeleid maakte meer tongen los. De initiatiefnemers vroegen het college om voor 1 januari 2018 een integraal en activerend lokaal landbouwbeleid te ontwikkelen en op schrift te stellen "waarin economie, wonen, duurzaamheid, volksgezondheid, dierenwelzijn, milieu en recreatie in balans is." Veel te breed, vonden de meeste fracties. Daar zitten een paar onderwerpen bij waar de gemeente niks over te vertellen heeft. Sikko Oegema (PvdA): "Grote woorden, er worden enorme verwachtingen gewekt". Laurens van Voorst (Hart voor Schijndel): "Ik mis de visie van de opstellers. Wacht niet op een reactie van het college maar bestook de portefeuillehouders met vragen." Portefeuillehouder Eric van den Bogaard had eigenlijk als eerste moeten reageren, maar kwam pas na de discussie aan het woord. "Een vitaal buitengebied staat in ons collegeprogramma, maar op dat punt komt de motie inderdaad te vroeg. Omdat dit ook deels buiten onze scope valt, ontraden wij deze motie." Marrik van Rozendaal (D66) trok daarop de motie in.

Meierijstad zoekt ondernemende verbinder

Gemeente Meierijstad is op zoek naar een nieuwe burgemeester. Maar waar moet die man of vrouw aan voldoen? Wat moeten zijn of haar eigenschappen zijn? Dat heeft de gemeente inmiddels in kaart. Maandagmiddag werd tijdens een persconferentie in het gemeentehuis te Veghel de profielschets gepresenteerd. De conclusie? Meierijstad zoekt een ondernemende verbinder.

Meierijstad wil tot de top-10 zakensteden van Nederland gaan horen. Samen met andere middelgrote steden behoort Meierijstad tot de trekkers van de Brabantse economie. Meierijstad is het scharnierpunt tussen AgriFood Capital (Noordoost-Brabant) en Brainport (Metropool Regio Eindhoven).
Enerzijds zijn er de stedelijke voorzieningen met een sterke economische motor en veel werkgelegenheid. Anderzijds heeft Meierijstad het dorpse karakter, waar mensen dicht bij elkaar zijn, elkaar kennen en voor elkaar zorgen. Meierijstad is van het goeie leven én van het goeie werken.
Vanzelfsprekend moet de nieuwe burgemeester voldoen aan de eigenschappen die horen bij het burgemeesterschap. Een burgemeester die vertrouwen heeft in de eigen inwoners. Een charismatische persoonlijkheid, communicatief en een vaardig spreker, maar bovenal dus een ondernemende verbinder. Lees de complete profielschets op www.mooirooi.nl

Tijdens de feestdagen in het voorjaar zijn huisartsenpraktijken meerdere dagen achter elkaar gesloten. Wij verwachten hierdoor grote drukte op de huisartsenposten en aan de telefoon. Waar mogelijk werken we met extra bezetting, maar helaas kunnen we wachttijden niet uitsluiten.

Wat kunt u doen?Neem bij twijfel over uw gezondheid vóór de feestdagen contact op met uw eigen huisarts. Zorg dat u voldoende medicijnen in huis hebt. Meer weten over uw medische klacht? Kijk ook eens op www.thuisarts.nl Hebt u rond de feestdagen dringend medische zorg nodig die niet kan wachten tot het spreekuur van de eigen huisarts? Bel dan de huisartsenpost!

Leegstand centrum in de schijnwerpers

Het is er de afgelopen jaren in geslopen: leegstand in winkelpanden. Overal doet het probleem zich voor, alleen de mate waarin verschilt sterk. In Meierijstad is Veghel met afstand koploper, Schijndel heeft er vrijwel geen last van en Sint-Oedenrode zit daar ergens tussen in. Vooral Borchgrave lijdt eronder. DeMooiRooiKrant sprak met twee mensen die hierover 'gaan'. Als eerste Pieter van de Kamp, in zijn hoedanigheid als voorzitter van het Centrummanagement.

Oorzaken
De algemeen heersende opvatting dat de vele webshops oorzaak nummer één zijn, deelt hij niet. "Sommige bedrijven stoppen omdat er geen opvolging is, dat is van alle tijden. Een nieuw fenomeen is echter dat bedrijven moeten stoppen door een complex aan factoren. Ik weet dat deze uitspraak mij niet door iedereen in dank zal worden afgenomen, maar een belangrijke oorzaak is de enorme verschillen in huurprijzen per vierkante meter. Als de ondernemer contractueel vast zit aan een 'oude' huurprijs die trendmatig wordt verhoogd, wordt omzetdaling vaak pas een probleem. Ondertussen kunnen nieuwe huurders vaak tegen een veel lagere prijs terecht. Gelukkig houden sommige vastgoedeigenaren wél rekening met de tijds-en omgevingsfactoren. Sinds de aanleg van Borchgrave is een tweedeling in de passantenstroom ontstaan. In de centrumvisie waarschuwde stedenbouwkundig bureau Droogh en Trommelen zeven jaar geleden al voor dat effect. Het resultaat is bekend. Een van de winkelpanden staat zelfs al vanaf het begin leeg. We mogen geen economische factoren in Rooi meer kwijt raken!"

Foto: Ilse van den Ham

Oplossingen
Ziet hij ook oplossingen? "Er zijn legio voorbeelden van huurverlagingen, maar je kunt niet aan een dood paard blijven trekken. Er wordt al langer gesproken over herbestemming van de panden, bijvoorbeeld woningen en appartementen. Een kinderdagverblijf in het centrum zou helemaal prachtig zijn. Een verdere concentratie van de Rooise winkels naar het centrum zou een win-winsituatie zijn, de finale herinrichting van de Markt, met een duidelijke routing, is ook een factor van betekenis. Zelf heb ik ook nog ideeën maar dat is pure fantasie: wat zou het mooi zijn als het Rooise centrum zou grenzen aan waterpartijen, ja, ik weet dat er ook al wordt gedacht en gesproken over 'met de boot naar het centrum'. Je zou die waterpartijen kunnen noemen naar markante plekken bij de Dommel. Maar zoiets duurt vaak lang, en op dit moment ken ik geen gemeente waar het probleem van de leegstand voortvarend wordt aangepakt. Dat zit vaak in de starheid van vasthouden aan bestemmingen. Eigenlijk zouden wij in Rooi een adviseur moeten hebben met politieke ervaring. Ja, zet dat maar gerust in de krant."

Vastgoed
Jan de Werdt, vastgoedeigenaar van het pand waar Intertoys en Caprice hun winkel hebben, wil er ook wel iets over kwijt. "Tot 2008, het dieptepunt van de crisis, stond ik zelf in de winkel bij Intertoys en ben er dat jaar mee gestopt. Intertoys heeft het toen landelijk moeilijk gehad. Voor zover ik weet heeft Caprice daar veel minder last van gehad. In ieder geval hebben ze het beide overleefd dus ik ben geen vastgoedeigenaar van leegstaande panden. Als Rooienaar heb ik daar natuurlijk wel 'last' van, niemand loopt graag langs leegstaande winkelpanden. De gemeente heeft goed werk verricht met het concentreren van de winkels in het centrum, dat is niet het probleem. Met Borchgrave is het fout gegaan. In de eerste plaats omdat 'de loop' van het winkelend publiek werd verstoord, en de verschillen in huurprijs, daar zijn echt alle verhoudingen zoek. Het betreft bij Bochgrave overigens alleen het stuk dat grenst aan het Kerkplein, tegenover de EMTE zijn vrijwel alle panden in gebruik maar die zijn dan ook van een andere vastgoedeigenaar."

Het onderwerp leegstand staat - in een breder verband - inmiddels hoog op de agenda's van de betrokkenen. Op dinsdag 11 april is er in het Rooise gemeentehuis een bijeenkomst geweest waarvoor leden van BtB, Centrummanagement en ZLTO waren uitgenodigd. Volgende week komt daar een verslag van in deze krant.


Leegstand centrum in de schijnwerpers

Foto: Ilse van den Ham

Het is er de afgelopen jaren in geslopen: leegstand in winkelpanden. Overal doet het probleem zich voor, alleen de mate waarin verschilt sterk. In Meierijstad is Veghel met afstand koploper, Schijndel heeft er vrijwel geen last van en Sint-Oedenrode zit daar ergens tussen in. Vooral Borchgrave lijdt eronder. DeMooiRooiKrant sprak met twee mensen die hierover 'gaan'. Als eerste Pieter van de Kamp, in zijn hoedanigheid als voorzitter van het Centrummanagement.

Oorzaken
De algemeen heersende opvatting dat de vele webshops oorzaak nummer één zijn, deelt hij niet. "Sommige bedrijven stoppen omdat er geen opvolging is, dat is van alle tijden. Een nieuw fenomeen is echter dat bedrijven moeten stoppen door een complex aan factoren. Ik weet dat deze uitspraak mij niet door iedereen in dank zal worden afgenomen, maar een belangrijke oorzaak is de enorme verschillen in huurprijzen per vierkante meter. Als de ondernemer contractueel vast zit aan een 'oude' huurprijs die trendmatig wordt verhoogd, wordt omzetdaling vaak pas een probleem. Ondertussen kunnen nieuwe huurders vaak tegen een veel lagere prijs terecht. Gelukkig houden sommige vastgoedeigenaren wél rekening met de tijds-en omgevingsfactoren. Sinds de aanleg van Borchgrave is een tweedeling in de passantenstroom ontstaan. In de centrumvisie waarschuwde stedenbouwkundig bureau Droogh en Trommelen zeven jaar geleden al voor dat effect. Het resultaat is bekend. Een van de winkelpanden staat zelfs al vanaf het begin leeg. We mogen geen economische factoren in Rooi meer kwijt raken!"

Oplossingen
Ziet hij ook oplossingen? "Er zijn legio voorbeelden van huurverlagingen, maar je kunt niet aan een dood paard blijven trekken. Er wordt al langer gesproken over herbestemming van de panden, bijvoorbeeld woningen en appartementen. Een kinderdagverblijf in het centrum zou helemaal prachtig zijn. Een verdere concentratie van de Rooise winkels naar het centrum zou een win-winsituatie zijn, de finale herinrichting van de Markt, met een duidelijke routing, is ook een factor van betekenis. Zelf heb ik ook nog ideeën maar dat is pure fantasie: wat zou het mooi zijn als het Rooise centrum zou grenzen aan waterpartijen, ja, ik weet dat er ook al wordt gedacht en gesproken over 'met de boot naar het centrum'. Je zou die waterpartijen kunnen noemen naar markante plekken bij de Dommel. Maar zoiets duurt vaak lang, en op dit moment ken ik geen gemeente waar het probleem van de leegstand voortvarend wordt aangepakt. Dat zit vaak in de starheid van vasthouden aan bestemmingen. Eigenlijk zouden wij in Rooi een adviseur moeten hebben met politieke ervaring. Ja, zet dat maar gerust in de krant."

Vastgoed
Jan de Werdt, vastgoedeigenaar van het pand waar Intertoys en Caprice hun winkel hebben, wil er ook wel iets over kwijt. "Tot 2008, het dieptepunt van de crisis, stond ik zelf in de winkel bij Intertoys en ben er dat jaar mee gestopt. Intertoys heeft het toen landelijk moeilijk gehad. Voor zover ik weet heeft Caprice daar veel minder last van gehad. In ieder geval hebben ze het beide overleefd dus ik ben geen vastgoedeigenaar van leegstaande panden. Als Rooienaar heb ik daar natuurlijk wel 'last' van, niemand loopt graag langs leegstaande winkelpanden. De gemeente heeft goed werk verricht met het concentreren van de winkels in het centrum, dat is niet het probleem. Met Borchgrave is het fout gegaan. In de eerste plaats omdat 'de loop' van het winkelend publiek werd verstoord, en de verschillen in huurprijs, daar zijn echt alle verhoudingen zoek. Het betreft bij Bochgrave overigens alleen het stuk dat grenst aan het Kerkplein, tegenover de EMTE zijn vrijwel alle panden in gebruik maar die zijn dan ook van een andere vastgoedeigenaar."

Het onderwerp leegstand staat - in een breder verband - inmiddels hoog op de agenda's van de betrokkenen. Op dinsdag 11 april is er in het Rooise gemeentehuis een bijeenkomst geweest waarvoor leden van BtB, Centrummanagement en ZLTO waren uitgenodigd. Volgende week komt daar een verslag van in deze krant.


Oranjevereniging vraagt uw steun

De Oranjevereniging Sint-Oedenrode organiseert jaarlijks Koningsdag met een vrijmarkt, een traditionele kindermarkt bij de kiosk, muziek en marktkramen door het centrum heen. In Odendael wordt een gezellige en uiteraard lekkere brunch geserveerd voor inwoners, alle leden van de KBO en omwonenden.

Koningsdag 2017 zal kleurrijk worden aangekleed in samenwerking met de horeca en winkeliers. Vanwege het bereiken van de 50-jarige leeftijd van onze koning zijn er extra activiteiten. Wellicht hebt u in DeMooiRooiKrant gelezen dat de Oranjevereniging vanaf dit jaar ook Dodenherdenking en Remember september gaat organiseren. Om dit alles mogelijk te maken vragen wij uw ondersteuning.
Dit kan voor slechts € 10,- per jaar. Als dank voor uw donatie ontvangt u een bijzondere attentie van ons. Het zou geweldig zijn als u dit op Koningsdag draagt. U kunt het bedrag overmaken op rekeningnummer NL22RABO0138230188 ten name van de Oranjevereniging Sint-Oedenrode onder vermelding van donateur Oranjevereniging 2017.


Met Koningsavond en Koningsdag moet je gewoon in Rooi zijn

De banners in het centrum, de spandoeken bij de invalswegen van Sint-Oedenrode geven het al aan, 26 en 27 april moet je in Rooi zijn om Koningsavond/dag in ons mooie dorp te vieren. Door de medewerking van de horecaondernemers en Rooi 2000 is er een mooi programma tot stand gekomen.

Op Koningsavond start er v.a. 18.00 uur een vrijmarkt, deze wordt gehouden op de markt aan de kant van het oude gemeentehuis. Voor deze vrijmarkt zijn nog kramen beschikbaar dus als je nog spullen hebt die je graag wilt verkopen huur een kraam op de vrijmarkt. Alle verhuurde kramen op de vrijmarkt worden verlicht dus je staat wat later in de avond niet in het donker. Verder pakt de horeca uit en zijn er zowel op koningsavond als op Koningsdag veel live bandjes te horen bij de diverse cafés. Op Koningsdag wordt om 10.00 uur de vlag gehesen bij het gemeentehuis aan het burgemeester Wernerplein. Burgemeester Fränzel en het college zullen hierbij zijn, de Ollandse dorpskapel zal het Wilhelmus spelen. Aansluitend is er op het gemeentehuis een bijeenkomst voor alle gedecoreerden van Meierijstad en alle dames en heren met een gemeentelijke onderscheiding. Er worden 800 gedecoreerden verwacht die in twee bijeenkomsten zullen worden ontvangen. De winkels zijn open en er is een Oranjebrunch op Odendael.

Foto: Jos van Nunen

Er zijn springkussens voor de kinderen, die zich ook kunnen laten schminken. Kinderen kunnen een Koningskroon maken waarvoor mooie prijzen beschikbaar zijn.

Het dorp wordt helemaal versierd met vlaggen en zal een mooie uitstraling geven aan alle bezoekers die naar Rooi komen. Het verdere programma zult u komende weken in DeMooiRooiKrant kunnen lezen. Haal uw Oranje outfit maar vast uit de kast en kom naar Rooi.


Negen Post NL brievenbussen verdwijnen

In Sint-Oedenrode gaat Post NL negen van de bekende oranje brievenbussen verwijderen. In tegenstelling tot een eerder bericht in DeMooiRooiKrant blijft een brievenbus in het centrum behouden. Daar heeft Post NL toe besloten. Echter komt deze wel op een andere plek te staan. Hier onder vindt u een overzicht met daarop de plekken waar de brievenbussen komen en verdwijnen, maar ook waar brievenbussen blijven staan.

Johanna van Brabantlaan 31 - Blijft staan, Gerbrandystraat 8 - Blijft staan, V R v Kesselln 25 - Wordt verwijderd
Pieter Christiaanstraat 11 - Nieuw te plaatsen, Frederikstraat 34 - Wordt verwijderd, Zonnedauw 2 - Blijft staan
Componistenlaan 1 - Wordt verwijderd, Rogge 13 - Wordt verwijderd, Eversestraat 11 - Wordt verwijderd
Zwembadweg 35 - Wordt verwijderd, Ollandseweg 145 - Wordt verwijderd, Het Binneveld 2 - Blijft staan, Markt 18 - Nieuw te plaatsen, Heuvel 32 - Wordt verwijderd, Borchmolendijk 1 - Wordt verwijderd, Borchgrave 41 - Nieuw te plaatsen, Tolhuisweg 12 - Blijft staan, Meidoornstraat 2 - Blijft staan, Jkr Marcus van Gerwenln 5A - Wordt verwijderd, Lieshoutseweg 22 - Blijft staan.


Harry and Snowman op Netflix

Foto: Bert de Graaf

De Amerikaanse documentaire Harry and Snowman, gebaseerd op oud-Rooienaar Harry deLeyer, was afgelopen jaar een hit in verschillende filmtheaters in Amerika. Inmiddels is de documentaire te bewonderen via Netflix.

Na de Tweede Wereldoorlog vertrok Harry, familie van De Leijer uit Sint-Oedenrode, naar Amerika. Hij redde er een Amish ploegpaard - met de naam Snowman - van de dood door haar weg te kopen van de slachterij. Hij betaalde slechts tachtig dollar voor het dier waar hij direct een klik mee had.

In minder dan twee jaar tijd wonnen Harry & Snowman drie grote springwedstrijden. In de tijd werden ze samen beroemd en reisden ze het land door om deel te nemen aan wedstrijden. In de documentaire vertelt de inmiddels zesentachtigjarige Harry deLeyer zijn sprookjesachtige liefdesverhaal met zijn paard en over zijn carrière in de paardenwereld als rijder en trainer. In 1983 vertegenwoordigde de oud-Rooienaar de Verenigde Staten tijdens het WK in Zweden. Daarnaast kreeg hij in 2002 van de United States Equestrian Foundation een Pegasus Medal of Honor voor zijn levenslange bijdrage aan de sport.

In de documentaire is te de ranch van DeLeyer te zien en vertelt Harry hoogstpersoonlijk zijn levensverhaal. "Ik heb van veel paarden gehouden, maar van Snowman hield ik het meest", vertelt de oud-Rooienaar in de docu. Helaas wordt er weinig getoond over zijn periode in Nederland, maar dat maakt de film er niet minder interessant op.

Wandeling door IVN en Heemkundekring

Nu alweer voor het zesde jaar wandelt de Sonse IVN op zondag 23 april samen met gidsen van zowel het IVN als de Heemkundekring door een deel van Son en Breugel.

Deze gezamenlijke wandeling is van oorsprong een initiatief van wijlen John Carp en ze kiezen steeds in goed overleg een ander deel van Son en Breugel. Dit keer wandelen ze door de Kanaalstraat en omgeving waar zich sinds de opening van het kanaal in 1923 veel bedrijven hebben gevestigd. Op de Driehoek komt vooral de oorlogsgeschiedenis naar voren. De gidsen van het IVN bereiden zich al voor om u veel informatie te kunnen geven over alles wat in deze tijd van het jaar weer tot groei en bloei komt en de gidsen van de Heemkundekring verdiepen zich in de geschiedenis van dit gebied. Aanvang 13.30 uur. De wandeling start bij 'de Sonse Jachthaven'. De route zal ongeveer twee kilometer lang zijn, het tempo ligt laag en onderweg staan ze regelmatig stil om naar de uitleg van de gidsen te luisteren.
Wandelschoenen worden aanbevolen.Iedereen is welkom op deze gezamenlijke publiekswandeling. Deelname is gratis. Honden zijn helaas niet toegestaan (ook niet als ze aangelijnd zijn.)

Opening expositie Frans Alkemade

Maandag nog werden vele schilderijen van Frans Alkemade ingepakt door professionals om te verschepen naar Den Haag.

Daar vond donderdagmiddag in het gebouw van SER te Den Haag de opening plaats van de tentoonstelling van de Rooise kunstenaar. Mevrouw Alkemade was ook bij de opening aanwezig. Evenals hun zoon Floris, die uiteraard nog even het woord nam.

Landschapswandeling in Dommeldal Nijnsel

Op tweede Paasdag, maandag 17 april houdt IVN Rooi een wandeling door het Dommeldal van Nijnsel. Alles groeit nu volop! De natuurgidsen vertellen over het bijzondere landschap van de Dommel met de vochtige hooilanden en de hoger gelegen akkers.

Vertrek is om 9.00 uur vanaf camping De Graspol. De wandeling duurt tot ca. 11.00 uur. Dragen van goede (waterdichte) wandelschoenen is aan te raden. Deelname is gratis en de wandeling is geschikt voor volwassenen en kinderen. Deze wandeling maakt deel uit van een serie van 4 seizoenswandelingen die IVN Rooi in de komende zomer, herfst en winter in en om Nijnsel organiseert. Zie voor het laatste nieuws www.ivnrooi.nl.

Prijswinnaars t Skrothupke

Foto:

Carnavalsvereniging 't Skrothupke vierde alweer bijna twee weken geleden een prachtig feest omtrent het 44-jarig bestaan. Het hield ook een loterij. Tientallen mensen zijn in de prijzen gevallen. Martijn de Jong won de hoofdprijs, een Smart TV van Philips. Sabina Vrijdag won een mooie damesfiets. Zie hier ook alle andere prijswinnaars.

1e Prijs een Philips Smart TV twv € 449,-Martijn de Jong Lotnr 1837
2e Prijs een Cortina damesfiets twv € 449,-
Sabine Vrijdag Lotnr 432

Overige Winnaars + lotnummers
Huur van een Muziek PC geluidsset 2975
twv € 175,-
Huur van een Pagode tent 5x5 1295
twv € 175,-
Vanguard Jeans twv € 109,- 1711
Kleding Cadeaubon twv € 50,- 243
Eetbon twv € 44,- 1976
Eetbon twv € 30,- 2726
Eetbon twv € 28,70 2694
2 Flessen en twee flessen Bier 376 twv € 27,50
Twee entree tickets Fasion and Food 1518 twv € 25,-
Twee entree tickets Fasion and Food 778 twv € 25,-
Twee entree tickets Fasion and Food 2057 twv € 25,-
Twee entree tickets Fasion and Food 91 twv € 25,-
Twee entree tickets Fasion and Food 419 twv € 25,-
Wasstraatbon twv € 25,- 19
Wasstraatbon twv € 25,- 928
Wasstraatbon twv € 25,- 195
Eetbon twv € 25,- 1827
Cadeaubon twv € 25,- 1025
Eetbon twv € 25,- 154
Eetbon twv € 25,- 1230
Cadeaubon twv € 25,- 2348
Lunchbon twv € 22,- 2241
Lunchbon twv € 22,- 436
Lunchbon twv € 22,- 670
Parkerpen twv € 15,- 2260
Lunchbon twv € 10,- 1782
Bloemen cadeaubon twv € 5,- 418
Bloemen cadeaubon twv € 5,- 245
Bloemen cadeaubon twv € 5,- 541
Decoratiestuk twv € 5,- 1035
Sjaal twv € 5,- 119, 1339, 2089

Jeroen Voorbij van Bike Center reikte de prijs uit. Foto:

Meester barbier Jan Heideman bij DA

Foto: Hans van den Wijngaard

Meester barbier Jan Heideman en huiskunstenaar Spekko waren afgelopen zaterdag te gast bij de DA drogisterij. Zij waren daar om de scheerartikelen van Tabac te promoten. De vrijwillige bijdragen die het tweetal van hun 'klanten' kreeg , komen ten goede aan de Clinlclowns.

Annemiek van der Linden, de eigenaresse van de drogisterij, is maar wat in haar nopjes met de komst van het tweetal. "Barbier Jan Heideman, is zeker de beste barbier van Nederland en waarschijnlijk ook van ver daarbuiten. Heideman mag beroemdheden als Hugh Grant en Brian Adams tot zijn klanten rekenen. Spekko, de huiskunstenaar van Jan Heideman, maakt een karikatuur in de tijd dat de heren worden geschoren', vertelt Annemiek. "We zijn de eerste drogist, waar het tweetal dit jaar haar diensten aanbiedt.
Onder het toeziend oog van zijn vrouw, neemt een jongeman plaats in de stoel van de barbier. Terwijl Jan met zijn handdoek op elegante wijze zwaait en daarna de kin en hals van zijn klant met de scheerkwast inzeept vertelt hij over het beroep van barbier. "Een barbier moet als eerste natuurlijk goed kunnen scheren. Maar een goede barbier vermaakt de mensen en informeert de mensen ook. Want jezelf scheren kun je ook gewoon thuis. Nee", zo gaat Jan verder, "een barbier is duidelijk iets anders dan iemand die alleen maar een ander scheert".

Foto: Hans van den Wijngaard

Dat het tweetal overal komt en veel beroemdheden kent blijkt wel als Spekko het woord neemt: "Jan mag veel beroemdheden tot zijn klanten rekenen. Zo waren wij vorig jaar nog te gast bij Silvester Stallone. Toen hij zeventig werd heeft Jan zijn gasten geschoren en heb ik van hen een karikatuur gemaakt. Maar ook waren we op de miljonair fair en onlangs nog in Dubai. Wist je dat Jan zo ongeveer drie kwart van alle Nederlandse barbiers heeft opgeleid". Dan meldt zich inmiddels een nieuwe klant: "ik had om halftwee een afspraak", zegt de man. Waarop Spekko hem vriendelijk lachend antwoordt, dat het nog maar vijf voor halftwee is. Als kort daarna de klant die om één uur een afspraak had zijn vrijwillige bijdrage voor de cliniclowns aan Jan heeft overhandigd, begint de show weer van vooraf aan.


Gemengd koor Cantecleer viert vijfenveertigjarig bestaan

Medio 1972 gingen Ad van de Wetering en Peter Termeer jongeren werven om te gaan zingen in het jongerenkoor van de St. Martinus parochie. Al vrij snel ging het koor zich ook toeleggen op de profane, wereldse muziek en ontstond het koor Cantecleer. Het huidige repertoire is veelzijdig; stemmige rustige muziek die wordt afgewisseld met vrolijke en eigentijdse muziek uit diverse landen. Cantecleer is zijn roots niet geheel vergeten en verzorgt met enige regelmaat kerkelijke diensten in Odendael en in de Watersteeg in Veghel.

De eerste 7 jaar stond Ad van de Wetering "voor het koor", daarna werd het dirigeerstokje overgenomen door Sjef van Amelsfort en Jan Maas. Sinds 1987, dus al 30 jaar, is Peter Raaijmakers de dirigent die met veel energie en enthousiasme, het muzikale gehalte van het koor op een hoog niveau houdt.

In deze 45 jaar heeft het koor een vaste plaats verworven in ons Rooise culturele leven. Tussen de koorleden is niet alleen een kleurrijke harmonische band ontstaan maar vooral ook een warme, sociale betrokkenheid. Lief en leed wordt met elkaar gedeeld en ook na de repetities is men er voor elkaar.

Het 45 jarig jubileum wordt in mei gevierd tijdens een weekend op buitengoed Fredeshiem in Steenwijk. Voor zondagmiddag staat er een muzikaal optreden gepland maar er zal zeker ook voldoende tijd zijn voor ontspannende activiteiten in de mooie natuur. Maar dan die dikke traan……………………….

Door het vertrek van een aantal koorleden en het ontbreken van nieuwe aanwas, is het niet mogelijk om, bestendig, op dit niveau te blijven musiceren en is er onvoldoende balans tussen de zangstemmen. Met veel pijn in het hart, is besloten om het koor te beëindigen. Met een slotconcert komend najaar, wil het huidige koor Cantecleer, aangevuld met oud koorleden, op een muzikaal waardige wijze, afscheid nemen van Rooi.

Consuls oorlogsgraven krijgen erespeld

Erespelden voor heer Louis Kleijne en mevrouw Karlijn van der Laan

Als dank voor hun werk als Consul van de Oorlogsgravenstichting in respectievelijk de gemeentes Sint-Oedenrode en Veghel, ontvingen de heer L.J.M. (Louis) Kleijne en mevrouw K.E. (Karlijn) van der Laan, op maandag 10 april erespelden uit handen van Roel Broer, waarnemend directeur van de Oorlogsgravenstichting. Burgemeester Fränzel was hierbij aanwezig.

De heer Kleijne en mevrouw Van der Laan namen afscheid als consul. In deze rol waren zij de lokale vertegenwoordiger van de Oorlogsgravenstichting en daarmee verantwoordelijk voor de in- en externe contacten met betrekking tot het onderhoud van de oorlogsgraven.

Na de gemeentelijke herindeling heeft Burgemeester Fränzel de heer R.J.J.H. Janssen herbenoemd (voormalig gemeente Schijndel) tot Consul van de nieuwe gemeente Meierijstad. In de gemeente Meierijstad liggen 8 Nederlandse oorlogsslachtoffers en 40 geallieerde oorlogsslachtoffers begraven.

In bijna elke gemeente in Nederland bevindt zich wel een oorlogsgraf. De consuls spelen een belangrijke rol bij het beheer en onderhoud van deze graven. In heel Nederland ondersteunen bijna 400 consuls de Oorlogsgravenstichting bij de uitvoering van haar werkzaamheden. De consuls, die meestal in dienst zijn van een gemeente, worden officieel benoemd door de burgemeester.

Over de Oorlogsgravenstichting
De Oorlogsgravenstichting houdt de herinnering aan alle Nederlandse oorlogsslachtoffers levend bij huidige en toekomstige generaties. Dit doen wij door hun levensverhalen te verzamelen en te delen en het onderhouden van de 50.000 Nederlandse oorlogsgraven waar ook ter wereld.

Rooise muziek op Paaspop

Komend weekend begint dan echt het festivalseizoen. Met de aftrap in Schijndel. Op vrijdag start het driedaagse festival met namen als Doe Maar, Anouk & Kensington.

Maar er zijn veel meer optredens op Paaspop. Rooise optredens wel te verstaan. Zo speelt op vrijdagmiddag Samba Rooi op het festivalterrein. Zij zullen van 15.00 uur tot 17.00 uur hun mooiste geluiden laten horen waarop de bezoekers mee kunnen swingen. Franka de Wild trok de stoute schoenen aan en stuurde een mail naar de organisatie van het festival. Vorige week kreeg zij een mailtje terug. "Ik had er niet meer aan gedacht eigenlijk maar het is natuurlijk super. De weg tussen het festivalterrein en de camping is een saaie weg van ongeveer een kwartiertje lopen. Om het daar wat gezelliger te maken zullen wij onze klanken laten horen."

Maar er is meer. Dat Leuk da ge d'r Band een feestje kan maken is na Carnaval wel duidelijk geworden. Op zaterdag van 12.00 uur tot 14.00 uur zullen zij dan ook de camping en de weg naar het festival toe laten feesten. Ook zij mogen de bezoekers dus laten genieten van de Rooise klanken. Dat wordt gegarandeerd een mooi Roois feestje!

Van Afval Naar Kunst

In de passage van het Martinushuis in Sint-Oedenrode is tot eind juni het kunstwerk "Van afval naar kunst" te bewonderen. Het is door Rooise kinderen gemaakt tijdens de milieueducatieweken.

Milieueducatieweken
Voorafgaand aan de Nationale Schoonmaak dag op 25 maart 2017 hebben er van 6 maart tot 24 maart in samenwerking met gemeente Meierijstad de milieu-educatie-projecten plaats gevonden. In deze weken werden er op alle Rooise basisscholen in alle groepen lessen gegeven over de vuilniswagen, riolering, kringloopwinkel, waterzuivering, milieustraat en duurzaamheid.

Textiel-recycling
De groepen 7 hebben bezoek gehad van gastdocenten Annie Veldkamp en Inge Bollen. Na een educatieve presentatie over het belang van recyclen en hergebruik werden de kinderen creatief uitgedaagd en zijn zij aan de slag gegaan met het thema "Textiel-recycling". Met repen textiel zijn er 180 takken versierd; de takken kwamen uit het snoeiafval; Er is met veel fantasie en creativiteit gehaakt, geknoopt en gevlochten. De leerlingen hebben ieder voor zich aan een eigen werkstuk gewerkt, die zijn samengevoegd tot één groot kunstwerk. Tot eind juni is het kunstwerk te zien in de vrij toegankelijke passage van het Martinushuis aan de Markt in Sint-Oedenrode.

Open bedrijvendagen De Kampen voor herhaling vatbaar

Foto: Jos van Nunen

Het begon met een vraag van Van Uden caravans aan buurman Citroën van den Berg: of ze een auto konden leveren voor hun open dagen afgelopen weekend. Een toercaravan zonder auto is immers ondenkbaar. "Maar daar willen wij ook wel aan meedoen" reageerde Karel van Lieshout van de Citroëndealer aan de Jan Tinbergenstraat op bedrijventerrein De Kampen.

Nou nog een parkeerplaats regelen voor de bezoekers, want voor de bedrijfsgebouwen moesten de eigen producten worden geshowd. Dan maar even naar de volgende buurman, Interieurbeplanting Van der Vleuten. "En wij ook" haakte Jeroen van der Vleuten in. "Wij richten ons wel vooral op de zakelijke markt, maar doen ook maatwerkopdrachten voor particulieren, en naamsbekendheid is natuurlijk ook nooit weg."

Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen

En zo ontstond een initiatief, dat waarschijnlijk wel navolging zal krijgen. De belangstelling voor een dergelijke presentatie is natuurlijk sterk afhankelijk van het weer, maar daar was afgelopen weekend een uitstekend proefballonnetje voor. Koud en bewolkt op zaterdag, stralend warm en zonnig op zondag. "Zaterdag kwam het traag op gang, maar na het middaguur werd het snel druk en we hebben meer auto's verkocht dan gemiddeld op zaterdagen" aldus een tevreden Karel van Lieshout. "Voor vandaag (zondagochtend, red.) is het weer misschien wel té mooi, dan gaan de mensen toch vaak naar andere bestemmingen, maar je weet nooit. "

Is al te zeggen of het voor herhaling vatbaar is? "We moeten nog even vandaag afwachten, maar ik verwacht het wél. Iedereen houdt open dag op tweede Paasdag, dat doen wij nu eens een keer niet, tenminste niet in Rooi. Het is ideaal om dit lokaal te doen, ook leren wij elkaar als buren beter kennen. Of interieurbeplanting geen logische combinatie lijkt met de andere twee? Dat zien wij helemaal niet als bezwaar. We verwachten ook dat er meer buren aanhaken als we dit vaker gaan doen." Marjolijn Wegkamp van Van Uden caravans is ook positief over de eerste ervaringen. "Bij ons was het aantal bezoekers vrij constant. Voor een kopje koffie kunnen ze altijd wel binnenkomen, maar op zulke dagen doe je dat toch wat makkelijker denk ik. We zitten hier al op een mooie zichtlocatie bij de A50, met dit weer komen er ook veel fietsers langs en daarvan krijgen we er ook regelmatig op de koffie." Met een springkussen voor de deur werd het een compleet familie-uitje.


Feest op de Kinderboerderij

De Paashaas staat maandag 17 april aan de ingang van de Kinderboerderij om alle kinderen welkom te heten en ze te verwennen met overheerlijke paaseitjes! Maar er is meer! Alle kinderen kunnen die middag volop knutselen en eieren schilderen, het is tenslotte Pasen!

De vrijwilligers van de boerderij hebben weer gezorgd voor de nodige eieren en materialen, zodat het de jonge bezoekers aan niets ontbreekt, ze kunnen immers hun hartje ophalen!!

Ook buiten is weer van alles te bewonderen, de lente is weer begonnen! De jonge geitjes dartelen weer in het rond, elk jaar opnieuw een feest voor de bezoekers van de boerderij! Hopelijk laat de natuur zich, zeker die dag, van zijn allerbeste beste kant zien. Onze vrijwilligers zijn er graag voor u en uw (klein)kind(eren).

De kinderboerderij is open van 13.30 t/m 17.00 uur en U bent van harte welkom. De activiteit is, net als de speeltuin, voor alle kinderen gratis te bezoeken! Park Kienehoef en Kinderboerderij Kienehoeve; Beestachtig mooi, groen en gastvrij!

Kleuterproject 'Overgisteren' van start

Foto: Stagiar DMRK

Dinsdagochtend hebben kleuters van verschillende basisscholen deelgenomen aan het educatieproject 'Overgisteren'. Een aantal vrijwilligers leerden de kinderen spelenderwijs kennis maken met het museum van Brabantse Mutsen en Poffers in het Sint Paulusgasthuis.

'Overgisteren' staat voor alles wat er voor gisteren is gebeurd, vroeger dus. Overgisteren is een project van Erfgoed Brabant en is bestemd voor de kleuters van groep 1 en 2. Het project wordt georganiseerd door Curioso in samenwerking met het Museum van Brabantse Mutsen en Poffers. Ieder jaar worden er 3-4 scholen voor het project uitgenodigd zodat iedere school om de 2 jaar aan de beurt komt, en alle kinderen dus uiteindelijk aan het project hebben deelgenomen.

Voordat de kleuters het museum bezoeken hebben zij op school al het een en ander aan het project gedaan. De leerkracht vindt namelijk een koffer en neemt deze mee naar school. In de klas wordt de koffer open gemaakt en bekijken de kinderen de voorwerpen die erin zitten, zoals een zakje muntjes, een vergrootglas, klompjes, een duimstok, een tol en nog meer bekende en onbekende voorwerpen. Ook vinden ze een folder van het museum in het Sint Paulusgasthuis, waar zij dus uit op kunnen maken dat de koffer bij een museummedewerker terecht hoort. De kinderen schrijven samen met hun leerkracht een brief aan het museum, waarna zij worden uitgenodigd om de koffer terug te komen brengen. "We vinden het erg leuk om de kinderen op deze manier kennis te laten maken met musea, het is voor hun een echte ontdekkingstocht", licht vrijwilligster Ria van Laarhoven toe.

Wanneer de kinderen in het museum arriveren, mogen zij de museummedewerker meehelpen om allerlei klusjes te doen die door het verlies van de koffer zijn blijven liggen. Zo gaan ze hun eigen papieren poffer versieren, op klompen dansen, naar de kruidentuin en nog veel meer. De kinderen werken enthousiast mee aan de verschillende klusjes. "Maar de teken- en knutselwerkjes zijn toch wel het allerleukste!" lichten Mees en Louise toe.


Jonge bakkers in actie

Foto: Ilse van den Ham

Vrijdagmorgen hebben leerlingen van basisschool Franciscus en basisschool Dommelrode in Museum Hoeve Strobol het Kinderbakproject gevolgd. De kinderen kregen uitleg van bakker Gijs van Aarle over het bakken van brood.

Het Kinderbakproject is ontstaan in 1975. Bakker Gijs gaf toen al in zijn eigen bakkerij voorlichting aan leerlingen van alle basisscholen uit Sint-Oedenrode. Het project is voortgevloeid uit de communie, namelijk het delen van brood. Vroeger kwam zelfs de pastoor langs om het Kinderbakproject bij te wonen. Helaas waren er rond 2000 niet voldoende bakkers meer die aan het project konden meewerken. Gijs heeft toen een tijdje voorlichtingen gegeven op de basisscholen. Later is hij met zijn succesvolle project naar Hoeve Strobol verhuisd.

Foto: Ilse van den Ham

Jaarlijks wordt er drie weken lang, op woensdag- en vrijdagochtend, voorlichting gegeven aan leerlingen uit groep 4. Alle acht basisscholen uit Sint-Oedenrode doen mee aan het project. Tijdens het project krijgen de leerlingen heel het productieproces van het brood mee. Eerst krijgen zij uitleg over het dorsen van graan en over het draaien van deeg. Dit mogen zij daarna ook zelf uitproberen. "Kinderen leren namelijk het meeste door het zelf te doen", licht Gijs toe, terwijl op de achtergrond kinderen stoeien met deeg. Stuk voor stuk doen ze fanatiek mee. Tussendoor stellen ze de ene na de andere vraag. Maar ook de bakkers stellen vragen en die zijn soms best lastig. De kinderen leren de producten zoals gist en bloem kennen door te zien, te ruiken en te voelen. Ook worden er verschillende bakkersspullen van vroeger toegelicht. Zo zien ze voorwerpen die ze nog nooit eerder gezien hebben. En wat nog veel leuker is, ze mogen ze ook nog eens uitproberen! Na de pauze gaan de kinderen broodjes maken van het zelf gedraaide deeg en krijgen zij een zelfgemaakt potje met graankorrels mee naar huis om in de tuin te kunnen planten. Wat zal daar uitkomen!?


Zoals altijd veel plezier tijdens scholierenloop

Foto: Bart van der Heijden

SV Fortuna '67 hield zondag de jaarlijkse Scholierenloop op camping de Kienehoef. Elk jaar staan er weer honderden kinderen te trappelen om te beginnen. Van de allerkleinsten van vier jaar oud, tot de groteren van zestien jaar oud, iedereen had er ontzettend veel zin in.

Al vroeg in de ochtend werden de eerste voorbereidingen op de camping getroffen door de organisatie. Het parcours werd uitgezet met linten en de spandoeken van de club en van de sponsoren werden natuurlijk ook verspreid. Ondanks dat het een echt Roois evenement is, konden ook kinderen uit bijvoorbeeld Schijndel, Liempde en Veghel zich inschrijven voor de wedstrijd. De allerkleinste deelnemers moesten als eerste lopen, dus veel ouders, opa's en opa's hadden zich al vroeg gemeld met hun kinderen en kleinkinderen.

In een heerlijk lentezonnetje verschenen de eerste deelnemers aan de start om te laten zien wat ze in huis hadden. De kleintjes gingen rap van start en verrasten zo nu en dan zelfs de organisatie met hun snelle tijden. En waar de één juichend en lachend over de finish rende, kwam de ander zuchtend, puffend en soms zelf met tranen over de finish. Echter gold voor iedereen dat meedoen met deze wedstrijd belangrijker is dan winnen. Na de wedstrijden werden alle kinderen beloond met een snoepje en een medaille en werden zij ook met grote trots weer onthaald door ouders en opa's en oma's. De eerste drie van elke wedstrijd kregen na afloop ook een beker mee naar huis voor in de prijzenkast.

Foto: Bart van der Heijden
Foto: Bart van der Heijden
Foto: Bart van der Heijden
Foto: Bart van der Heijden

Kijk voor meer foto's op www.mooirooi.nl

12 / 40

Het Steunpunt Vrijwilligerswerk van Welzijn De Meierij is steeds op zoek naar vrijwilligers voor uiteenlopende vragen in Schijndel en Sint-Oedenrode. Op de website www.welzijndemeierij.nl wordt een overzicht gepresenteerd waar allerhande vacatures te vinden zijn in uw eigen omgeving.

Ook deze keer hebben we enkele interessante vacatures van de vacaturebank voor u uitgelicht.

Wijkhoofd bij het collecteren voor de Maag Lever en Darmstichting
De Maag Lever en Darmstichting is op zoek naar een wijkhoofd. Taken van het wijkhoofd zijn het regelen en begeleiden van collectanten. Werktijden zijn in overleg. (vacaturenummer 10907)

Penningmeester huurdersbelangenvereniging bij Wovesto
HBV-Sint-Oedenrode is op zoek naar een algemeen bestuurslid. Heeft u affiniteit en interesse in volkshuisvesting? Dan is deze vacature iets voor u! De huurdersbelangenvereniging behartigt de belangen van huurders en woningzoekenden in Sint-Oedenrode. Dit doet zij door het beleggen van bijeenkomsten, het verstrekken van informatie en het deelnemen aan overleg. Werktijden zijn in overleg. (vacaturenummer 10904)

Voor aanmelding of informatie kunt u contact opnemen met het Steunpunt Vrijwilligerswerk van Welzijn De Meierij; u kunt bellen (073 – 5441400) of mailen (vrijwilligerswerk@welzijndemeierij.nl).

Bezoek ook onze website voor alle andere vacatures en activiteiten (www.welzijndemeierij.nl).


Van 20 t/m 30 april bieden we elf dagen lang elke dag te gekke acties in Holland Casino tijdens de Crazy Casino Days. Dagelijks kans op € 100,- en een reis naar Las Vegas, 1 miljoen Favorites punten en een VIP-arrangement naar de finale van het miljoenenbal op 3 juni in Cardiff.

Eindhoven de gekste!
In de gekste stad van Nederland maakt u daarnaast met de Crazy Mystery dagelijks kans op één van 99 prijzen op de speelautomaten of wordt u met Crazy Dinner smakelijk verrast in het restaurant? Wilt u dagelijks kans maken op mooie wellnessarrangementen inclusief overnachting, speel dan Crazy Roulette en Crazy Black Jack. Bij binnenkomst in Holland Casino Eindhoven kunt u met Crazy Favorites al in de prijzen vallen op vertoon van uw Favorites Card maar u krijgt in de middag sowieso een gratis tombolalot voor Crazy Tombola met elke dag opnieuw kans op mooie prijzen. Elf dagen lang de gekste acties en prijzen in Holland Casino Eindhoven.

Over Holland Casino
Holland Casino brengt het spannendste spel, altijd gastvrij en betrokken. Jaarlijks bezoeken circa 5,8 miljoen gasten één van de veertien vestigingen van Holland Casino. Een uniek aanbod van spel in een veilige en betrouwbare omgeving staat centraal. Holland Casino is wereldwijd toonaangevend op het gebied van veilig en verantwoord spelen. In samenwerking met verslavingszorg heeft Holland Casino het Preventiebeleid Kansspelen ontwikkeld. Het kansspelaanbod van Holland Casino staat onder extern toezicht van het NMi en de Kansspelautoriteit. De speelautomaten in Holland Casino hebben gemiddeld een uitkeringspercentage van ongeveer 92% (de wettelijke norm is 80%). Bij een tafelspel als Roulette kan dit oplopen tot 97,3%. Meer informatie is beschikbaar op de website.


Paasactiviteiten bij Wijkvereniging Eerschot

Woensdag 12 april gaat men met de kinderen die zich hebben aangemeld leuke paascreaties maken. Diegene zijn van 14.00 tot 16.00 uur welkom bij Meerschot. Ook gaan de bestuursleden deze week naar de leden van 65 jaar en ouder om een leuke paas-attentie af te geven.
Vrijdag 14 april liggen de kaarten voor het jokeren en rikken weer op tafel. Alle leden vanaf 16 jaar zijn welkom. De avond begint om 20.00 uur in Meerschot, maar iedereen is vanaf 19.30 welkom want dan heeft Eline de koffie en thee al klaar. Ook wordt er weer een loterij gehouden. Heb je geen geluk in de loterij? Na afloop van het kaarten gaat iedereen met een vleesprijs naar huis.
Zondag 16 april om 10.30 uur vertrekt de paashaas naar de nog geheime verstop plek. Alle kinderen tot en met groep 8 mogen mee gaan zoeken.
Dinsdag 16 april gaat men weer wandelen. Kom om 18.30 uur naar Meerschot en wandel gezellig mee.

Programma informatie

Rooi Actueel

Rooi Actueel met nieuws, actualiteiten, info en trends in korte uitzendingen.

Uitzending: elk heel uur, vlak voor alle andere programma's.


Rondje Rooi

Tot en met woensdag 19 april kijken we terug op: Expositie Hetty de Haan en Suzanne Grem in Mariëndael Klavertje Vier speelt De Nonnen van Navarone Promotie meisjesvoetbal met toernooi in Schijndel Fashion & Food krijgt veel belangstelling Mountainbike Clinic, een hele toer!Meierijstad op weg naar Fair Trade Gemeente

Serie "Has en Jas" - deel 9: "Vasten".
Elke aflevering wordt uitgezonden meteen na Rondje Rooi.
Uitzending aflevering 9: van 12 tot en met 17 april.
Uitzendtijden: 00:00 – 03:00 – 06:00 – 09:00 – 12:00 – 15:00 - 18:00 en 21:00 uur.

Theo Sonnemans 80 Jaar
Uitzending van 10 tot en met 19 april.
Uitzendtijden: 01:00 – 04:00 – 07:00 – 10:00 – 13:00 – 16:00 - 19:00 en 22:00 uur.

Openingstijden kantoor en telefonische bereikbaarheid
Studio: Laan van Mariëndael 30A bereikbaar voor bestellingen, vragen, meldingen, elke ochtend van 09:00 - 11:30 uur behalve vrijdag. Vrijdag is het kantoor van 13:30 - 16:30 uur open. Tel. 0413-471193
Uitzendkanalen en frequenties
TV Meierij is te ontvangen via KPN kanaal 559.TRINED kanaal 13.
OnsBrabantNet digitaal via kanaal 38, analoog op 792 MHz. Via Ziggo: analoog op 256 MHz en digitaal via mediabox kanaal 36, CI+ kanaal 331. Via Vodafone Thuis: kanaal 712


Paas-Pop Party in jeugddisco The Joy

Zing jij ook zo graag! Laat dan op 14 april je stem horen tijdens de Paas-Pop Party, we hebben veel karaoke nummers waaruit je kan kiezen! Zorg dat je stem goed gesmeerd is zodat je lekker hard mee kan zingen. Om 19:30 uur openen wij onze deuren en om 22:00 uur is het afgelopen. Je vindt ons aan de Oude Lieshoutseweg 7 (naast Ontmoetingscentrum De Beckart) in Nijnsel.

Voor meer informatie en foto's kijk eens op onze website www.the-joy.nl. Zet alvast 12 mei in je agenda dan hebben we DOE RAAR MET JE HAAR PARTY! Je kunt bij ons je haren op pimpen!

3333e volger in de prijzen

Foto: Stagiar DMRK

Iedere dag krijgt DeMooiRooiKrant nieuwe volgers op Facebook. Inmiddels zijn het er bijna 3400. Enkele weken geleden werd het magische getal van 3333 bereikt. Dat was een mooi moment om een prijs uit te reiken.

Uiteindelijk werd Job van de Ven de winnaar. Hij kreeg drie dinerbonnen van restaurant Lounge 8 uit Nijnsel. Vorige week woensdag kreeg hij deze uitgereikt van de bedrijfsleidster van Lounge 8.

Sluit je aan bij burgerpanel TipMooiRooi.nl

Wilt u meedenken en meepraten over uw eigen gemeente? Sluit u dan aan bij burgerpanel TipMooiRooi. Lees hieronder waar het precies over gaat!                        

Wie?

TipMooiRooi.nl is een initiatief van onderzoeksbureau Toponderzoek en DeMooiRooiKrant.

Wat?

TipMooiRooi.nl is een digitaal raadgevend panel waar­in inwoners, die wonen en/of werken in Sint Oedenrode, kunnen meedenken en meepraten over hun directe leefomgeving. Het is een burger­panel waar gevraagd wordt om 'tips,' een raadpleging van de bevolking (nadrukkelijk niet een poll). Hierdoor kunnen gedra­gen beslissingen worden genomen, op basis van wat er daad­werkelijk speelt in de lokale samenleving. Getoetst wordt of de onderzoeksresultaten een verkleinde afspiegeling zijn van de werkelijkheid (MOA-richtlijn).

Waarom?

Het gebeurt weleens dat (belangenbehartigings-)partijen beslissingen maken die niet overeenkomen met de wil van de burger. TipMooiRooi.nl levert een manier van organiseren waardoor gemeentelijke besluiten, die ons allen aangaan, afge­stemd kunnen worden op de 'onderbuikgevoelens' van het 'volk', door de gegeven tips mee te nemen in besluitvorming.

Er ontstaat denkkracht -en draagvlak- doordat 200-500-750 inwoners meedenken. Niet incidenteel, maar maandelijks, worden meningen geraadpleegd.

Hoe?

TipMooiRooi.nl is onderdeel van het onafhankelijke onderzoeksbureau Toponderzoek. Op dit moment zijn er Tip-panels in 30 gemeenten. Ze werken alle samen met de lokale media, waardoor ze goed weten wat er speelt binnen de gemeente. Samen met de lokale media zetten zij vragen uit bij de raadplegers.

Voor wie?

Het TIP-panel kan voor verschillende partijen interessant zijn, waaronder bijvoorbeeld de gemeente, het centrummanagement, de woningcorporatie en (ondernemers-)verengingen.

Toponderzoek heeft de ambitie om in 2030 een Tip-panel te hebben in alle gemeenten in Nederland. De Mooi Kranten willen voorloper zijn en gaan proactief een samenwerking aan met Toponderzoek. De voelsprieten, en binding, met de lokale samenleving wordt verstevigd.

Wat is er nodig?

TipMooiRooi.nl is vooral op zoek naar ambassadeurs binnen de gemeente om mee samen te werken. Bij het opstarten van het burgerpanel wordt geen financiële bijdrage van de gemeente gevraagd.

Het inkopen van vragen die worden uitgezet bij het panel kost wel geld. Zo maakt bijvoorbeeld gemeente Laarbeek maandelijks gebruik van de Tip-systematiek. Dankzij de periodieke raadplegingen, wordt de transitie gemaakt van 'mededelen' naar 'communiceren'. Andere gemeenten maken weer incidenteel gebruik van het Tip-panel, zoals onlangs Horst aan de Maas (profileringsonderzoek) en Gemert-Bakel (dienstverlening).

Spannende kaartavond

Het werd afgelopen donderdagavond in de Vriendschap in Boskant een zinderend, super spannende kaartavond. Op deze eindavond van een heel winterseizoen zou het deze avond zijn winnaar opleveren. Na de twee laatste partijen, een lekker hapje van Eddie, en heel veel rekenwerk van Toon moest men constateren dat men in d'n Boskant dringend op zoek gaat naar een nieuwe leraar in kaart- technieken, lef en geluk met rikken en met jokeren.

Deze persoon kan zich opgeven bij Toon of bij Diny. Want van de drie prijswinnaars komt er namelijk niet een uit Boskant. En dat is natuurlijk een beetje zuur voor de drie Boskantse buurtverenigingen die het organiseren. Na de zomervakantie gaat op 05/10 het nieuwe seizoen weer beginnen. Natuurlijk weer om 20.00 uur in De Vriendschap. De prijswinnaars van afgelopen seizoen zijn als volgt: 3e plaats voor mevrouw L. Ketelaars, 2e plaats voor de heer A. v.d. Heuvel en de eerste prijs voor de heer H. Brans.


Samen 100

Marlies (r) en Lisette.

In september drommen de Abrahams en Sarahs van deze jaargang samen voor een reünie. Onder hen zal ook een tweeling aanwezig zijn. Lisette en Marlies van Riel worden allebei vijftig en dus samen honderd. De dames zaten op de welbekende Maria Gorettischool. Voor de serie artikelen over de 50-jarigen reünie wilden ze maar wat graag hun zegje doen voor een artikel in DeMooiRooiKrant. Wie herkent ze nog?

Marlies (l) en Lisette. Foto:

Waar zijn jullie opgegroeid in Sint-Oedenrode?
"Nou ja, niet in Sint-Oedenrode. We zijn in Rooi komen wonen toen we een jaar of tien waren. We kwamen uit Breugel en gingen wonen op de Lieshoutsedijk. Die wijk behoorde tot het gebied waarin de wijk Eerschot lag en dus gingen we naar de Maria Gorettischool. Voor de eerste keer in klas 5 van juffrouw van de Linden."

Voelden jullie je snel thuis?
"We werden goed opgenomen door de klasgenoten en we hebben daar een heel leuke tijd gehad met veel vrienden en vriendinnen. Ook vormden we al snel een vriendengroep met jongens en meiden uit het Everse, waar we op zaterdag mee naar instuif "de Diamant" gingen. Aan het Achterpad. En later naar "ons Huis" in het centrum."

Waar hielden jullie je in die tijd mee bezig?
"Met heel de vriendengroep bouwden we carnavalswagens waarmee we aan alle optochten in de buurt meededen. Dat was een geweldig mooie tijd. Ik had al vroeg een vriendje waar ik enkele jaren mee ging. Lisette's hart lag bij het paardrijden. Ze werd actief lid van de Rooise ruiters en ponyruiters."

Hoe zag jullie tijd na de basisschool eruit?
"Ik ben in Den Bosch een opleiding gaan volgen en Lisette ging werken bij Roxs Elektro. Ze trouwde in 1987 met Andre en kreeg twee dochters: Lieke en Maaike. Daarna ging ze in de horeca werken en als invalleidster op de crèche. Een branche die haar ligt, want inmiddels werkt ze al jaren als zelfstandig gastouder. Ikzelf trouwde in 1992 met Ton, maar helaas werd ik na tien maanden weduwe. Ton verongelukte met zijn motor. Vier jaar later ben ik opnieuw getrouwd. Dit keer met Willy. Samen hebben we drie zonen: Tim. Gijs en Geert. We wonen allemaal in Wanroij. Mijn zus woont in Eerde."

Waar heb jij dan gewerkt Marlies?
"Onder ander bij Eckartdal in Eindhoven en het bejaardenhuis en ziekenhuis in Boxmeer. Inmiddels werk ik alweer negen jaar als forensisch psychiatrisch begeleidster."

Jullie zijn tweeling. Veel mensen voor de gek gehouden vroeger?
"Daarin moeten we jullie teleurstellen. Zowel qua uiterlijk als innerlijk lijken we absoluut niet op elkaar. Mensen geloven vaak niet dat we zussen zijn, laat staan een tweeling! Samen zijn we een paar jaar geleden een lang weekend naar Barcelona geweest wat ons wel weer dichter bij elkaar heeft gebracht. Als familie hebben we zeker wel een goede band, ook al zien we elkaar niet al te vaak. De jaarlijkse traditie om samen met ons mam en oudste zus Erna een weekend weg te gaan, hopen we nog lang in stand te houden. Gelukkig is onze familie nog helemaal compleet. Met vader, moeder, kinderen, aangetrouwden en kleinkinderen. Daar zijn we heel trots op."

Hoogspanning aan de Belgisch- Nederlandse grens

Heemkundige Kring De Oude Vrijheid houdt op dinsdag 18 april om 20.00 uur een lezing in De Gouden Leeuw aan de Markt in Sint-Oedenrode. De lezing gaat over de dodendraad, een grensversperring die tijdens WO I aan de Belgisch-Nederlandse grens werd opgericht.

Het Duitse leger sloot tussen medio 1915 en november 1918 de hele Belgisch-Nederlandse grens af met een elektrische draadversperring van bijna 450 km. lang. Er stond ongeveer een spanning van 2.000 volt op deze versperring. De versperring heeft aan minstens 1.000 mensen het leven gekost. Herman Janssen en Frans van Gils vertellen aan de hand van foto's over de Duitse inval in België, de bezetting, de grensbewaking aan beide kanten van de grens, het oprichten van de dodendraad en de gevolgen daarvan voor de grensbewoners. In het tweede deel van de lezing vertellen zij over de heel bijzondere situatie in Noord-Brabant, waar de enclaves van Baarle-Hertog niet door het Duitse leger bezet konden worden. Herman Janssen is eindredacteur van het boek "Hoogspanning aan de Belgisch-Nederlandse grens" en leverde hiervoor een tiental bijdragen aan. Sinds 2003 verricht hij onderzoek naar de geschiedenis van WO I. Het belooft een interessante lezing te worden over een onderwerp dat bij veel Nederlanders onbekend is.

18 / 40

Historische beelden week 14

Vorige week hebben we helaas geen reacties mogen ontvangen.

Historische beelden week 15

Deze week een nieuwe prachtige oude foto. Gezocht: wie kent er iemand op deze foto, genomen nabij de Kasteellaan? Stuur uw antwoord naar redactie@demooirooikrant.nl, of bel even met onze redactie: 0413-479322. Natuurlijk kunt u ook even binnenlopen bij ons op kantoor: Heuvel 17. De koffie staat klaar.

Heeft u zelf nog een oude foto die u graag in de krant geplaatst ziet? Dat kan. Kom de foto gerust eens brengen of stuur hem naar redactie@demooirooikrant.nl

Hallo, ik ben Skippy, een lieve aanhankelijke en energierijke kruising Stafford (teefje) van ruim 2 jaar oud. Ik ben aan een boom gebonden en zo ben ik (gelukkig) gevonden en snel naar het asiel gebracht. Ik ben erg enthousiast als ik je eenmaal ken, maar bij vreemden ben ik nog wat onzeker. Helaas reageer ik erg fel op andere honden en het is nog onbekend of ik met katten kan. Ik ken al het commando 'zit', maar daar blijft het vooralsnog bij. Vermoedelijk kan ik wel met grotere kinderen. Ik vind het fijn om bij je te zijn en prettig om geaaid te worden. Ook vind ik het heerlijk om samen lekker te wandelen. Kom je me een keer bezoeken om met me te gaan lopen? Ik sta ook op www.dierenasiels.com en www.facebook.com/hokazo!

Dierenopvangcentrum Hokazo - Lange Goorstraat 6 - 5406 XE Uden - tel. 0413-260546 –

e-mail: admin@hokazo.nlwww.hokazo.nl

19 / 40

huis (het; o; meervoud: huizen)

1. Gebouw om in te wonen: huis aan huis achtereenvolgens bij alle huizen; (België) daar komt niets van in huis (a) het gebeurt niet; (b) het lukt niet; het Witte Huis ambtswoning van de president van de VS

2. Huisgezin, familie: van goeden huize zijn (of: komen) zeer deskundig zijn; van huis uit in oorsprong

3. Bedrijf, fabriek, politieke partij enz.: veel deskundigheid in huis hebben; een drankje vanhet huis door de eigenaar van het café enz. aangeboden; huisbankier, huisdealer,huisideoloog enz. vaste bankier enz. van een bedrijf of instelling

4. Vorstengeslacht: het huis van Oranje

20 / 40

21 / 40

Als Pasen niet bestond…

Een tijdje geleden las ik ergens de uitspraak: "Als Pasen niet bestond, dan moest het uitgevonden worden." Mijn eerste reactie was: nou dat is nogal oneerbiedig tegen-over Jezus, die zijn leven heeft gegeven, door een gruwelijke dood heen.

Maar misschien geeft die uitspraak wel juist heel precies aan hoe wezenlijk Pasen voor ons en ons geloof is: Licht dat niet dooft, omdat er veel te veel licht is dat wel dooft; Liefde die blijft, hoe hard hebben we dat nodig, in een wereld waarin niets blijvend lijkt te zijn; Leven dat duurt, tot bij God in eeuwigheid… Als dat zou kunnen!
Pasen, licht en leven van God.

Hoe komen we in ons eigen leven bij Pasen? Hoe ging dat in de Bijbel? Als je in het evangelie gaat lezen, merk je dat de opstanding niet beschreven wordt. Er staat alleen wat de omstanders zien en beleven. Maria Magdalena loopt nog in het donker. Letterlijk en figuurlijk. Ze ziet: de steen is van het graf weg, en ze gaat naar Petrus en Johannes. Ze gaat naar de kerk, de bijeen-geroepenen rond Jezus, die Hem hebben gevolgd, die zijn boodschap hebben gehoord. Maar die misschien ook meer vragen hadden dan antwoorden. De kerk, in verwarring over hoe het allemaal zal moeten, toen – nu, maar met een boodschap die toewijding vraagt, toewijding zoals Jezus getoond heeft. Dan gaan Petrus en Johannes naar het graf om met eigen ogen te zien: het gaat allemaal anders dan we denken; de verwarring hoeft niet te blijven bestaan, God is er ook nog! We zijn toch mensen die geloven? Zou God zijn geliefde kind in het graf achterlaten? Jammer jongen, het had zo mooi kunnen zijn, over en uit? Natuurlijk niet! God heeft hem door de dood heen gehaald en Hij leeft. Hij leeft bij God en Hij leeft bij ons. En de kerk van toen en de kerk van nu zeggen het steeds weer: we hadden moeite om het te begrijpen, maar Hij is uit de dood opgestaan; Hij als eerste, van ons allen. God zegt tegen geen mens: het had zo mooi kunnen zijn, jammer, maar nu is het over en uit. God zegt: Jezus als eerste, Hij is de levende.
En Petrus en Johannes, aangezet door Maria Magdalena, zien en geloven. Moge dat ook onze weg zijn: zien en geloven, zodat we bij leven uitkomen. Zalig Pasen.

Diaken Wilchard Cooijmans

Wake op Witte Donderdag

De avond van Witte Donderdag opent het Paastriduüm. De drie Heilige Dagen van ons geloof. We volgen Jezus van de tafel van het Laatste Avondmaal naar de Hof van Olijven, naar het paleis van Pilatus, naar Golgota. Dit alles mondt uit in het lege graf van Paasmorgen.

Op de avond van Witte Donderdag zijn wij uitgenodigd om bij het rustaltaar te waken en te bidden. Zo leven wij toe naar Goede Vrijdag.

De St. Genovevakerk van Breugel en de St. Martinuskerk van Sint-Oedenrode blijven na de avondmis geopend tot middernacht. Iedereen is uitgenodigd om in aansluiting op de viering, of op een later moment van de avond, te komen waken en bidden rond het Heilig Sacrament in het rustaltaar. Deze aanbidding wordt vormgegeven door momenten van zang, gebeden, overwegingen en stilte.

In beide kerken worden om 23.45 uur de Completen gebeden en gezongen. De Completen zijn de liturgische dagsluiting van de Kerk. Om middernacht sluiten wij de wake af.

Van harte uitgenodigd. Jezus zelf vraagt het ons in de Hof van Olijven. 'Ging het dan uw krachten te boven één uur met Mij te waken?' (Mc. 14, 37)

Biechtgelegenheid

Ter voorbereiding op Pasen is er gelegenheid om het sacrament van boete en verzoening te ontvangen.

Op Goede Vrijdag is er in aansluiting op de viering van 15.00 uur gelegenheid om dit sacrament te ontvangen. De St. Genovevakerk in Breugel en de St. Martinuskerk van Sint-Oedenrode zijn tot 17.00 uur geopend voor een biechtgesprek.

Antoniusnoveen

Op dinsdag 18 april start de jaarlijkse noveen ter ere van de Heilige Antonius van Padua. Op negen achtereenvolgende dinsdagen komen we samen in de Nijnselse kerk voor de viering van de Eucharistie. Aanvang is om 9.00 uur. Tijdens de viering wordt een gedeelte van het levensverhaal van St. Antonius overwogen. Aan het einde van de viering is er uitstelling van het Allerheiligste en wordt het noveengebed gebeden.

Deze noveen is tevens de start van een vaste wekelijkse Mis in het kerkdorp Nijnsel. Vanaf 18 april zal er dus voortaan iedere dinsdagmorgen om 9.00 uur een Eucharistieviering worden opgedragen in de St. Antoniuskerk. Het is uiteraard mogelijk om voor deze viering ook misintenties op te geven.

Vieringen rond de Drie Heilige Dagen en Pasen

Samen oplopend met Jezus, zijn we zondag in de viering van Palmpasen begonnen aan de Goede Week. Hieronder ziet u wanneer we weer samenkomen om deze weg met Jezus te vervolgen. Een donkere weg van lijden en verdriet, maar ook een weg naar het licht, een weg van hoop en leven. Op de website van de parochie vindt u een overzicht van alle vieringen op deze zogenaamde Drie Heilige Dagen en Pasen.

Drie vieringen zijn bijzonder afgestemd op gezinnen: de kruisweg op Goede Vrijdag in de kerk van Sint Petrus' Banden in Son, de viering op Eerste Paasdag met kinderwoorddienst in de Genovevakerk in Breugel en Pasen voor onze allerkleinsten en hun families ook op Eerste Paasdag in de kerk van Sint Petrus' Banden in Son.

Wij ontmoeten u graag deze week. Dat het licht van Pasen onze harten nieuw mag maken.

Naar het hart van het geloof

Christen worden vanuit de Paaswake

In de tijd tussen Pasen en Pinksteren willen we in de parochie een viertal catechese-bijeenkomsten houden aan de hand van de viering van de Paaswake. Doel van dit project is om als gelovigen ons geloof te verdiepen en onze geloofspraktijk te vernieuwen.

Elke bijeenkomst sluit aan bij een onderdeel van de Paaswake: de lichtritus, de dienst van het woord, het doopsel en de eucharistie.

De avonden hebben een vaste opbouw:
Opening
Getuigenis
Catechese van de Paaswake
Korte viering
Vragen die ons geloof helpen verdiepen.
Afsluiting

De bijeenkomsten worden gehouden in het parochiecentrum van de St. Petrus' Bandenkerk, Kerkplein 7 in Son, van 20.00 tot (uiterlijk) 22.00 uur.

dinsdag 18 april, dinsdag 25 april, dinsdag 9 mei, dinsdag 16 mei, dinsdag 23 mei (reservedatum voor mogelijke vervolgbijeenkomst)

Aan de avonden zijn geen kosten verbonden. Het is wel fijn als u zich opgeeft. Dat kan via het centrale parochiesecretariaat: Secretariaat@heiligeodaparochie.nl / 0413-477741

U bent van harte welkom!

Joke Versantvoort en diaken Wilchard Cooijmans

12 april Chrismamis, Sint-Jan Den Bosch 19.00 uur

18 april Start Antoniusnoveen, Antoniuskerk Nijnsel 09.00 uur

13 mei Viering rondom introductie nieuwe patroonheilige Meierijstad,
Lambertuskerk Veghel, m.m.v. Pelgrimskoor 17.00 uur

De vastentijd is een periode van berouw die er op gericht is om ons in staat te stellen om met Christus te verrijzen tot nieuw leven en zo de beloften van onze doop te hernieuwen.

Kerkberichten

Sint Antonius Nijnsel
Vr 14/04: Goede vrijdag met om 18.30 u kruisweg in het processiepark, met medewerking van de Nijnselse koren.
Zo 16/04: Hoogfeest van Pasen, 11.00 u: Eucharistieviering met gemengd koor. Intenties: Wim van Zoggel, Martien Raaijmakers en zijn ouders, Marinus en Drika Verhagen- van Hooff en zoon Rini, Arwin Oerlemans, overl. fam. Hulsen- Mutsers.
Tweede paasdag geen viering
Di 18/04: 9.00 u: 1ste noveen H. Antonius van Padua.
Protestantse Kerk
Do 13/4 (Witte Donderdag), Dienst in de Knoptorenkerk, 20.00u, Predikant Ds. Bas Stigter, m.m.v. vrouwenkoor, Dienst van Schrift en Tafel.
Vr 14/4 (Goede Vrijdag), Dienst in de Knoptorenkerk, 20.00u, Predikant Ds. Bas Stigter, m.m.v. mannenkoor.
Za 15/4 (Paaswake), Dienst in de Knoptorenkerk, 21.00u, Predikant Ds. Bas Stigter, m.m.v. Cantorij, Dienst van Schrift en Tafel.
Zo 16/4 (Pasen), Dienst in Son, 10.00u Predikant Bas Stigter, met kindernevendienst.

Sint Genoveva-kerk
Do 13/04: Witte Donderdag: 19.00 u: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor.
Vr 14/04: Goede Vrijdag: 15.00 u: Kruisweg en Kruisverering m.m.v. Breugels kerkkoor.
Zo 16/04: Pasen: 09.30 u: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Kinderwoorddienst, aansluitend aan de mis paaseieren zoeken in de pastorietuin. Intenties: Jozef Xhofleer, Willem de Roos, Dré de Haas, Hens Aelmans, Han Verhagen, overleden ouders Harrie en Doortje van den Oever-Mighels, John Meulendijks, Piet Swinkels, Lies Sanders-van den Boogaard, Petra Hulsen.
Ma 17/04: 2e Paasdag: 9.30 u: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor.
Di 18/04: 18.15 u: Rozenhoedje, 18.30 u: Eucharistieviering.
Do 20/04: 18.15 u: Rozenhoedje, 18.30 u: Eucharistieviering, aansluitend stille aanbidding.
Za 22/04: 18.30 u: Eucharistieviering m.m.v. Rob van Stuivenberg.
Zo 23/04: 09.30 u: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Intenties: Ietje van Dinther-Raeven, Mien van de Kerkhof-Donkers, Hans Rosenberg, Harrie en Tonny Swinkels-Reloe, Hein en Corrie Raaijmann-van Oirschot, Mia Donkers-van Heeswijk, Willemien Merks-Roestenburg, Jan Streur.

Sint Petrus' Banden
Wo 12/04:
Geen Eucharistieviering in Son of in Breugel.
Do 13/04: Witte Donderdag: 19.00 u: Eucharistieviering in Breugel.
Vr 14/04: Goede Vrijdag: 15.00 u: Gezinsviering, Kruisweg, 19.00 u: Goede Vrijdagviering m.m.v. het Sons Gregoriaans koor.
Za 15/04: Paaszaterdag: 20.00 u: Paaswake m.m.v. het Sons Parochiekoor.
Zondag 16/04: Paaszondag: 09.30 u: Peuter- en kleuterviering. Na de viering paaseieren zoeken in de tuin van pastor Bakermans, 11.00 u: Eucharistieviering m.m.v. Harmonie Pro Honore et Virtute
(Wordt rechtstreeks uitgezonden door Son en Breugel TV via de website www.sonenbreugelverbindt.nl)
Intenties: Jan van Lieshout, Ine Roxs-de Leijer (1e jaargetijde), Pieter Renders (1e jaargetijde), Drieka van Gerwen-Smits, Harrie Derks, Anny van Geffen-van Asseldonk, Ouders Theo en Riek Vogels, Anneke Sanders, Jan Senders, Albert Schers, Ton Eijsbouts, Wil Doreleijers, Marianne Hubers-van der Geld, Piet Roolvink. 13.30 u: Doop Lutciano Konings.
Ma 17/04: Tweede Paasdag: 09.30 u: Eucharistieviering in Breugel.
Wo 19/04: 19.00 u: Eucharistieviering.
Za 22/04: 18.30 u: Eucharistieviering in Breugel.

H. Martinus Olland
Zo 16/4, 9.30u.
Eerste Paasdag, Eucharistieviering met kerkkoor.
Intenties: Johan v.d. Biggelaar, Marie v.d. Biggelaar-Wouters en zoon Jan, Chris Essens.

Martinuskerk
Za 15/04: Paaszaterdag
20.00 u: Paaswake, Intentie: Cor en Martha van der Velden.
Zo 16/04: Hoogfeest van Pasen 9.30 u: Eucharistieviering. Intenties: Bijzondere intentie, Johan en Truus van Gerwen-Lathouwers en overleden familieleden, Theo en Joke Muselaers-van de Laar, Jan van de Laar, Gonda van de Laar, Fanny Sneijder-van Roosmalen, Sjef en Wilhelmina de Leijer van Rooij, Jan Kanters, Overleden familieleden van Bree, Overleden ouders Reijs-Gunst, Overleden ouders van Breemaat-Hoefnagel, Paul, René en Wilma, Gerard en Marietje van den Nieuwenhuijzen-Hazenberg, Broer de Poorter en overleden familieleden, Joke Gaffert-Dortmans, Simone Schiffers-de Koning, Wim van Iersel, Antoon en Nelly Adams-Seijkens en zoon Willy, Bertus en Tonnie Braat-Kaan, Wout van Mensvoort, Jacobus en Josephine van der Kallen-Seegers, Overleden leden van de KBO in de maand maart.
Ma 17/04: Tweede Paasdag 9.30 u: Familieviering.
Wo 19/04: 19.00 u: Eucharistieviering in H. Ritakapel in Boskant.
Do 20/04: 9.00 u: Eucharistieviering in dagkapel Goede Herder in Eerschot voorafgegaan door het Rozenkransgebed.
Do 20/04: 20.00 u: Bijeenkomst commissie communicatie parochie in bovenzaaltje parochiecentrum Martinus-centrum.

Odendael
Witte Donderdag: Geen viering
Vr 14/04: 19.30 u: Goede Vrijdag, kruis verering Koor Hoevebraak Schijndel.
Zo 16/04: 10.00 u: Eucharistieviering Pasen met Odendael koor. Intenties: Wim Klerkx, Marinus Verhagen, Drika Donkers- van Heeswijk, Marietje van den Tillaart- van Heeswijk, Jan Merks zijn verjaardag, Rien Merks.
Tweede paasdag: Geen viering.


Opening expositie Paulusgasthuisjes

Foto:

De dubbel expositie in de Paulusgasthuisjes werd afgelopen zaterdag om 13.00 uur geopend door kunstenares Aafke Steenhuis met een proost op het mooie weer en op de bezoekers. Deze expositie kwam tot stand met medewerking van de VVV en het Museum van Brabantse Mutsen en Poffers.

Mohammad Aglah, fotograaf
Hij ziet overal gezichten om zich heen, die vragen om geportretteerd te worden. Hier in Nederland, in het land van Rembrandt, wordt hij geïnspireerd door het licht en de kleur, de oude stijl. Deze stijl is nog steeds prachtig als model, als persoon en in deze tijd.
Als Mohammad door het Rijksmuseum loopt, komen bruisende ideeën boven.
In Irak maakte hij dagelijks tientallen foto's met een oude camera. Voornamelijk portretten.
Door deze ervaringen en zoektocht naar het gezicht achter het portret gaat hij steeds meer experimenteren met verschillende uitdrukkingsvormen en is bezig in de portretten een eigen stijl te ontwikkelen. In portret, materiaal en uitdrukking.

Aafke Steenhuis, beeldhouwster, publieksprijs 2015 , zomerexpo Gemeentemuseum Den Haag.
Ik groeide op in een schildersbedrijf in Zutphen en "hielp" van kleins af aan mee. Ik denk dat het daardoor komt dat ik plezier heb in dingen maken. Van handige oplossingen, tot klussen en schilderen en vooral ook beeldhouwen. In 2013 heb ik met mijn werk de Vluchtelingen, dat hier in een nis te zien zal zijn, het UWV-kunstcongres gewonnen. In 2015 kenden de bezoekers van de Zomerexpo in het Gemeentemuseum in Den Haag mij de publieksprijs toe. Een enorme eer, zeker gezien het thema. Uit het exposeren van dit werk is een mooie samenwerking gekomen met een aantal kunstenaars die gevlucht zijn, waaronder Mohammad Aglah.

Openingstijden; dinsdag tm zaterdag van 10.00 uur tot 16.00 uur, maandag en zondag gesloten.

Iberia la musica y el arte

Tijdens de expositie van pastels, zeefdrukken en etsen van de hand van Adri Frigge, zullen de eerste zes delen van de Iberia van Isaac Albéniz uitgevoerd worden door pianist Ruud Bouman. De werken van Adri Frigge die tijdens het concert ook in detail geprojecteerd en besproken worden, zijn geënt op deze schitterende en beeldrijke pianocompositie van Isaac Albéniz.

Door: Mattie De Schepper

Eerdere samenwerking tussen deze twee bevlogen kunstenaars resulteerde in een doorleefde vertolking van Debussy's werk en in een groot aantal waardevolle grafische werken. Daar ik, tot mijn grote spijt, zondag 23 april verhinderd ben om dit bijzonder evenement bij te wonen kreeg ik de kans om aanwezig te zijn bij een instudeer sessie. Dit gebeurde afgelopen vrijdag. Ik hoefde in Mariëndael maar op het geluid van de pianoklanken af te gaan.
Het voelde als een groot voorrecht. Wetende dat dit werk menig pianist afschrikt zat ik vol bewondering op het puntje van mijn stoel. Ruud Bouwman speelt deze muziek alsof hij Albéniz zelf gekend heeft en zich helemaal kan inleven in diens impressionistisch verhaal. Er was geen bladmuziek te zien. Hij speelde alles uit zijn hoofd. Toen ik Ruud Bouwman vroeg over hoe hij zich deze - toch veeleisende - compositie eigen maakte, vertelde hij dat het hard werken was geweest en heel veel studie.

Iberia is een suite voor piano van de Spaanse componist Isaac Albéniz(1860-1909). Hij schreef het stuk in Parijs tussen 1905 en 1908, toen het impressionisme daar opkwam. Het werk kreeg zijn unieke karakter door het gebruik van Spaanse volksmuziek en Liszts transcendentale techniek. Zo staat het werk vol met dynamische tekens, grote sprongen, gedetailleerde aanwijzingen en grote akkoorden. De "Twaalf Muzikale Impressies", zoals het werk oorspronkelijk heette, werd geroemd door componisten als Debussy, Poulenc en Messiaen.
Zondag 23 april om 15:00 worden in de grote zaal van Mariëndael daarvan de eerste 6 delen uitgevoerd. Mis dit niet, het wordt, zeker in combinatie met het werk van Adri Frigge, een unieke kunstzinnige belevenis waar Sint-Oedenrode de primeur van heeft.

Nieuwe verordening Leerlingenvervoer

De voormalige gemeenten Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel hadden elk een eigen verordening. Gemeente Meierijstad wil graag voor aanvang van het nieuwe schooljaar een nieuwe verordening Leerlingenvervoer door de raad vast laten stellen.

'Eigen kracht' en 'maatwerk' zijn termen die in de drie voormalige gemeenten vanzelfsprekend waren. De beweging naar zelfredzaamheid in combinatie met het integraal kijken naar kind, gezin en context worden gebruikt bij het beoordelen van aanvragen. De voorbereiding met de klankbordgroep van ouders is heel goed verlopen en de klankbordgroep heeft positief geadviseerd op de voorliggende verordening.

Enkele beleidskeuzen uit de verordening zijn:

Maximale reisduur
Conform de modelverordening van de VNG hadden de verordeningen van Veghel en Schijndel een maximale reisduur van 90 minuten. Sint-Oedenrode kent een maximale reisduur van 60 minuten, tenzij dit door de ligging en afstand niet redelijk is. Voorgesteld wordt om uit te gaan van een maximale reisduur van 90 minuten.

Leeftijdsgrens zelfstandig reizen
De gemeente kan bepalen wat de leeftijdsgrens is voor het acceptabel vinden van zelfstandig reizen. De gemeente Veghel hanteerde een leeftijdsgrens van 9 jaar, Sint-Oedenrode 11 jaar en Schijndel een grens van 12 jaar. In de praktijk wordt echter meer aangesloten bij de overgang van primair (speciaal) onderwijs naar voortgezet (speciaal) onderwijs. Voorgesteld wordt om de leeftijdsgrens van 12 jaar te hanteren. Veilig Verkeer Nederland adviseert ook een leeftijd van 12 jaar voor zelfstandig reizen.

Persoonsgebonden vervoersbudget gemeente Schijndel
In de voormalige gemeente Schijndel kunnen ouders die in aanmerking komen voor openbaar of aangepast vervoer als alternatief een 'persoonsgebonden budget' ontvangen. Van dat bedrag kunnen ze zelf het vervoer regelen. Het stimuleren van eigen vervoer kan echter binnen de verordening al en daarom is een aanvullende voorziening niet nodig. Daarnaast blijkt dat er altijd een kilometervergoeding wordt verstrekt. In een aantal gevallen is dat niet terecht:Iedere ouder ontvangt een kilometervergoeding, ook als ouders afspreken dat ze kinderen van andere ouders met een vergoeding meenemen en dus samen rijden;Ouders van kinderen die in aanmerking komen voor een openbaar vervoersvergoeding kunnen van dat bedrag sowieso zelf gaan rijden tegen het daarvoor berekende bedrag. Dat is lager dan een kilometervergoeding. De gemeente is dan ook niet verplichte de hogere kilometervergoeding te verstrekken, terwijl op basis van de Schijndelse regelgeving de gemeente daartoe wél verplicht was. Er wordt dan ook voorgesteld om het persoonsgebonden vervoersbudget niet over te nemen, maar vorm te geven binnen de mogelijkheden voor eigen vervoer van de verordening.


Final Meeting project Sc2Bc

Foto:

De vierdejaars vmbo-leerlingen Economie & Ondernemen van het Fioretti College in Veghel hebben het afgelopen half jaar kennisgemaakt met ondernemerschap. Niet vanuit de schoolbankjes, maar in de praktijk. Er zijn 22 praktische lessen verzorgd over de 7 P's in de Marketing. De leerlingen namen ook deel aan allerlei interessante workshops. Bij dit alles werden ze gecoacht en geïnspireerd door ondernemers uit de regio. Het project met de pakkende naam Schoolclass 2 Businessclass is een Europees Erasmus+ project en is ook uitgerold in Bulgarije, Slovenië, IJsland en Italië.

Final Meeting
Op vrijdag 31 maart vond de Final Meeting plaats. Zes groepjes presenteerden hun nieuwe (fictieve) onderneming voor ouders, medeleerlingen, coaches, docenten en internationale gasten. Sommige ideeën van de jongeren waren zo aansprekend dat ze direct in de markt gezet kunnen worden.

De Rooise ondernemer Rob van Kaathoven is nauw betrokken bij het project. Foto:
Foto:

Wedstrijd
Een deskundige jury mocht de zes groepjes beoordelen. Daarbij werd o.a. gekeken naar het product, de toepassing van 21ste eeuwse vaardigheden, het onderliggende ondernemersplan en de presentatie. De jury bestond uit Jim Broeren (coördinator van het ondernemersproject PiT op ROC de Leijgraaf), Hans van der Heijden (‎accountmanager Rabobank Hart van De Meierij) en Willie Stevens (sectordirecteur bovenbouw van het Fioretti College).

Het eerste groepje, dat onder leiding stond van coach Albert Dominicus, presenteerde een sjiek biertje met als naam 'Aurum Pintes'. Het tweede groepje was onder leiding van coach Vincent van Liempt het reclamebureau 'Mindset' gestart. Het derde groepje, dat ondersteund werd door Gerard de Kock, deed verslag van hun snoep- en speciaalzaak 'Strange'. Het vierde groepje, met als coach Rob van Kaathoven, presenteerde de 'meXtruck', een Zuid-Amerikaanse foodtruck voor festivals. Het vijfde groepje, dat gecoacht werd door Thea van Hout, was het sportkledingbedrijfje 'unicsports' gestart. Het zesde en laatste groepje stond onder leiding van coach Pepijn van Rooij en gaf de toeschouwers een inkijkje in hun bar 'Green Bear'.

Uitslag
Na rijp beraad presenteerde de jury haar besluit. Het groepje van de 'Green Bear' kreeg een eervolle vermelding, omdat een hecht team vormde. Het beste ondernemersplan lag ten grondslag aan het bedrijfje 'Strange Food'. De beste presentatie werd gegeven door het groepje van de 'meXtruck'. Jella, Dani, Lisanne, June, Max en Roy presenteerden hun bedrijfje en producten met zoveel verve, dat ze uiteindelijk eerste werden. Zij zijn daarmee de winnaars van deze Schoolclass 2 Businessclass competitie en ontvingen uit handen van StukTV directeur Giel de Winter een mooie tegoedbon.

Vervolg
Dat het project Sc2Bc ingebed gaat worden in het onderwijsprogramma van het Fioretti College staat buiten kijf. Lesmaterialen en good practices worden nationaal uitgewisseld met andere vmbo-scholen en internationaal met de projectpartners. Kijk voor meer informatie op www.sc2bc.eu.


Natuurtheater de Kersouwe weet ook deze zomer weer te verrassen met een uniek en divers programma met nieuwe bands en artiesten als 10cc, Edwin Evers Band, Douwe Bob, Danny Vera, Leo Blokhuis en Typhoon. Zaterdag 15 april start de kaartverkoop voor alle voorstellingen en concerten deze zomer in Natuurtheater de Kersouwe. Kaarten zijn te bestellen op www.kersouwe.nl, bij Paperpoint Heeswijk en Uitpunt Veghel.

Theater, muziek en cabaret
De Kersouwe is bij vele bekend van optredens van beroemde bands. Met dit programma laat het unieke theater zien dat een keur aan artiesten zich thuis voelt op de podia in de bossen van Heeswijk. De Britse rockband 10cc is een nieuwe naam in de rijke historie van de Kersouwe. Ook Typhoon, Douwe Bob, Danny Vera, de Edwin Evers band (met supportact VEZPA), Rene Schuurmans (samen met TILT XL) betreden deze zomer voor het eerst de podia van het natuurtheater in de bossen van Heeswijk. Evenals Martijn Fischer, André Kuipers en Leo Blokhuis . Unieke optredens in de openlucht van de Kersouwe.

Meer muziek en cabaret
Spinvis komt met nieuwe muziek van zijn recent uitgebrachte album. Wende zingt, speelt en danst deze zomer samen met het Amsterdamse Sinfonietta. De Wëreldbänd vermaakt het publiek met hun show 'Slapstick' en het Lieverlee festival viert de zomer met swingende folk-artiesten.

Cabaret komt van Theo Maassen (uitverkocht), Pieter Derks en Mark van de Veerdonk, zij spelen hun nieuwe programma. De Engelse theatergroep Illyria zorgt voor de traditionele Shakespeare ervaring met het stuk 'Comdey of Errors'.

Al 72 jaar lang
Natuurtheater de Kersouwe is al 72 jaar actief als theater. Werden er ooit religieuze stukken ten tonele gevoerd, nu zorgen de theatergroepen van de Kersouwe voor eigentijdse voorstellingen. Jeugdtheatergroep de Kersouwe brengt dit seizoen de voorstelling 'De blote billen van de koning'. Theatergroep de Kersouwe speelt dit jaar #romeo@julia, een bijzondere moderne versie van Shakespeares wereldberoemde tragedie. Op www.kersouwe.nl staat alle info over dit bijzondere zomerprogramma.


'Als het aan mij ligt, is dit project voor herhaling vatbaar'

KreaTech Fabriek verwelkomde afgelopen donderdag en vrijdag bijna 250 tweedejaars leerlingen van het Zwijsen College uit Veghel. KreaTech Fabriek op de Noordkade in Veghel is een plek waar kinderen kennis kunnen maken met techniek. "Erg leuk dat we enthousiaste scholieren van het Zwijsen over de vloer hebben", vertelt een van de oprichters Nikky van Hest.

Door: Ties van Dooren.

Op drie verschillende locaties werd er druk geknutseld, gebouwd en in de werkplaats van SIEMei werd er zelfs gelast. "Stoer toch? Ik kan me niet herinneren dat ik in mijn jeugd heb staan lassen", lacht Nikky. Op donderdag was het vrij hectisch, de vrijdag verliep soepel. "De eerste dag ben je druk met kleine brandjes blussen. Het was de eerste keer dat het Zwijsen op bezoek kwam. Als het aan mij ligt, is dit project voor herhaling vatbaar." Puck en Caatje zijn het met Nikky eens. "Wij vinden het heel leuk. Het is toch echt iets anders dan in de klas zitten. Dit zorgt voor een leuke variatie." De dames vinden dan ook dat deze dag voor herhaling vatbaar is. Nikky: "Wij als KreaTech zijn wel afhankelijk van vrijwilligers. Deze leerlingen hebben toch een beetje sturing nodig en we helpen ze met de materialen, zonder aan hun creativiteit te tornen."

De Zwijsen-leerlingen moeten zelf zoeken naar oplossingen mocht er zich een probleem voordoen. "De vrijwilligers bieden ze de helpende hand, maar de ideeën en initiatieven komen van de scholieren", legt Nikky uit.

Verbazing
De groep was donderdag en vrijdag onderverdeeld in drie subgroepen: hout, elektro en metaal. De leerlingen hebben van tevoren opgegeven waarmee ze aan de slag wilde gaan. In de ruime werkplaats op de Noordkade is de jeugd druk in de weer met het maken van krukjes. "Het kan zijn dat er jongeren uit deze groep naar de design academy gaan. Daar kunnen ze de meest mooie ontwerpen fabriceren, maar het moet wel maakbaar zijn. Daarom is belangrijk dat de ze materiaalkennis hebben en weten hoe om te gaan met gereedschap. De meiden daar zijn bezig met een krukje wat aan de ene kant stevig en stabiel is en aan de andere kant toch design." Puck en Caatje worden vergezeld door Jaime, Isabel, Amy, Sarah en Resa. Stuk voor stuk zijn ze geconcentreerd bezig en helpen ze elkaar waar nodig. De krukjes zijn bijna af. "Ze zijn mooi geworden. We zijn hier de hele ochtend mee bezig geweest en zijn tevreden over het eindresultaat", vertellen de meiden vlak voordat ze de laatste hand leggen aan hun zelfgemaakte stoeltje. Nikky kijkt tevreden rond: "Mooi om die verbazing op de gezichten te zien: 'Heb ik dit gemaakt'?"

Computer
KreaTech is normaal gesproken bedoeld voor kinderen tussen de 6 en 16 jaar. Nikky vindt het belangrijk dat kinderen kennis maken met techniek. "De huidige generatie is er veel minder mee opgegroeid. Veel kinderen zitten vooral achter de computer. Ik vind dat jammer. Hier leren ze de basis van techniek en ze worden handiger in het maken en creëren van dingen."

KreaTech Fabriek is open op woensdag en zaterdagmiddag. Kinderen en hun ouders mogen altijd binnenlopen.


Voordelig shoppen bij Intratuin Veghel

Intratuin Veghel verklaart de lente voor geopend. De bomen worden weer groen, de krokussen breken open en dieren ontwaken uit hun winterslaap. De natuur bruist, bloeit, ontluikt en ontspruit! Het is tijd om buiten lekker aan de slag te gaan. Intratuin Veghel helpt jou op alle fronten om je tuin, terras of balkon lente klaar te maken.

Aankomende zaterdag 15 april krijgen alle klanten tussen 8:00 en 10:00 uur bij Intratuin Veghel 20% korting op al haar aankopen. Op deze manier kun je extra voordelig profiteren van het uitgebreide assortiment planten, vijverartikelen, barbecues, potterie, gereedschap, sfeerartikelen en de grote collectie van tuinmeubelen. Kijk voor de voorwaarden op www.intratuin.nl/veghel

Intratuin Veghel heet u aankomende zaterdag tussen 8:00 en 10:00 uur extra voordelig welkom met de 20% kortingsactie.

Kom deze zaterdag ook gezellig paas-ontbijten in het tuincafé van Intratuin Veghel Gezellig winkelen gaat altijd beter met een goed gevulde maag. Schuif daarom tijdens het paasweekend op zaterdag 15 april tot 11.00 uur aan bij Intratuin Veghel voor een royaal paasontbijt. Ook op 2e paasdag kun je tot 11.00 uur genieten van een royaal paasontbijt. Ook met 2e paasdag is intratuin Veghel namelijk geopend van 10:00 tot 17:00 uur.


Themawandeling Eerste Paasdag

Themawandeling Eerste Paasdag

Het Gesprek te Pas van aanstaande zondag 16 april, georganiseerd door het Damiaancentrum, heeft als thema: Leven en dood. Twee dingen die niet zonder elkaar kunnen. In de herfst van 2016 heeft minister Schippers haar wetsvoorstel gelanceerd, waarin het recht op zelfdoding wordt verruimd. In hoeverre raakt dit ons persoonlijk? En andersom: Staan we genoeg stil bij het gegeven hoe mooi het leven is? We zeggen toch ook: Hoop doet leven?

Ook nu allerlei aanknopingspunten voor een goed gesprek. We nodigen iedereen, jong of minder jong, van welke afkomst of gezindte dan ook, uit voor dit gesprek met wandeling. Je bent van harte welkom op zondag 16 april om 10.00 uur bij het Damiaancentrum, Schijndelseweg 46, 5491 TB in Sint-Oedenrode.

Het Gesprek te Pas wordt elke derde zondag van de maand georganiseerd, telkens met een nieuw onderwerp. De bijeenkomst begint om 10.00 uur en zal om ongeveer 12.00 uur worden afgesloten. De opzet is steeds hetzelfde:

Na ontvangst met koffie/thee en een inleiding op het thema (met enkele gedichten) komt het gedeelte "te pas": de deelnemers maken in kleine groepjes een wandeling van een uurtje in de bossen, tuinen of de prachtige omgeving van het centrum. Bij heel slecht weer of voor wie slecht ter been is, wordt de wandeling denkbeeldig. We spreken te pas, al of niet aan de hand van de meegegeven vragen, over of naar aanleiding van het onderwerp.

Vervolgens wisselen we bij een gezellige kop koffie/thee de ervaringen, verhalen of meningen uit, bespreken de teksten en om ongeveer 12.00 uur besluiten we dan deze ontmoeting van mensen en hun ideeën en denkbeelden. Met deze wandelingen hoopt Damiaancentrum Nederland mensen nader tot elkaar te brengen en wat inspiratie te bieden. Onze kosten bedragen per deelnemer ongeveer 3 euro, we zijn tevreden met elke bijdrage naar draagkracht. Voor alle informatie over de Gesprekken te Pas: tel. 06-25003017


Themawandeling Eerste Paasdag

Het Gesprek te Pas van aanstaande zondag 16 april, georganiseerd door het Damiaancentrum, heeft als thema: Leven en dood. Twee dingen die niet zonder elkaar kunnen. In de herfst van 2016 heeft minister Schippers haar wetsvoorstel gelanceerd, waarin het recht op zelfdoding wordt verruimd. In hoeverre raakt dit ons persoonlijk? En andersom: Staan we genoeg stil bij het gegeven hoe mooi het leven is? We zeggen toch ook: Hoop doet leven?

Ook nu allerlei aanknopingspunten voor een goed gesprek. We nodigen iedereen, jong of minder jong, van welke afkomst of gezindte dan ook, uit voor dit gesprek met wandeling. Je bent van harte welkom op zondag 16 april om 10.00 uur bij het Damiaancentrum, Schijndelseweg 46, 5491 TB in Sint-Oedenrode.

Het Gesprek te Pas wordt elke derde zondag van de maand georganiseerd, telkens met een nieuw onderwerp. De bijeenkomst begint om 10.00 uur en zal om ongeveer 12.00 uur worden afgesloten. De opzet is steeds hetzelfde:

Na ontvangst met koffie/thee en een inleiding op het thema (met enkele gedichten) komt het gedeelte "te pas": de deelnemers maken in kleine groepjes een wandeling van een uurtje in de bossen, tuinen of de prachtige omgeving van het centrum. Bij heel slecht weer of voor wie slecht ter been is, wordt de wandeling denkbeeldig. We spreken te pas, al of niet aan de hand van de meegegeven vragen, over of naar aanleiding van het onderwerp.

Vervolgens wisselen we bij een gezellige kop koffie/thee de ervaringen, verhalen of meningen uit, bespreken de teksten en om ongeveer 12.00 uur besluiten we dan deze ontmoeting van mensen en hun ideeën en denkbeelden. Met deze wandelingen hoopt Damiaancentrum Nederland mensen nader tot elkaar te brengen en wat inspiratie te bieden. Onze kosten bedragen per deelnemer ongeveer 3 euro, we zijn tevreden met elke bijdrage naar draagkracht. Voor alle informatie over de Gesprekken te Pas: tel. 06-25003017


In gesprek over vrijheid en veiligheid bij dementie

Bij dementie komen vrijheid en veiligheid vaak onder druk te staan. Hoe voorkom je bijvoorbeeld dat iemand valt of verdwaalt? En wat als mensen 's nachts onrustig zijn en steeds uit bed komen? Hoe ga je daarmee om? Hoe zorg je voor een veilige leefomgeving? En hoe kunnen mensen met dementie daarbij zo veel mogelijk vrijheid behouden?

Deze vragen komen aan bod tijdens het Alzheimercafé in de Blauwe Kei in Veghel op dinsdag 18 april. Het café opent zijn deuren om 19.00 uur en is gratis toegankelijk voor iedereen die als mantelzorger, professional, patiënt of belangstellende iets met dementie heeft.

Oplossingen en tips
Na een inleiding worden deze avond enkele filmpjes getoond van herkenbare situaties. Daarin komen ook mogelijke oplossingen voor, zoals elektronica waarmee je mensen op je computer of mobiele telefoon kunt volgen. Ook aanpassingen in.n de woning kunnen veiligheid en rust brengen. Na de filmpjes gaan de bezoekers met elkaar in gesprek om ervaringen, oplossingen en tips uit te wisselen. Voor deze avond is Tilly de Kruyf als gastgespreksleidster uitgenodigd. Zij is trainer in het Expertisenetwerk Levensvragen en Ouderen. Door haar werk als verpleegkundige en later als geestelijk verzorger heeft Tilly de Kruyf veel ervaring met mensen met dementie en wat het voor hen betekent om met dementie te moeten leve

Een creatieve middag bij het Onderonsje

Op donderdag 18 mei kunt u uw creatieve ideeën vorm geven bij de activiteit van het Onderonsje in het Damiaancentrum. Onder leiding van Gerrie Lauwen gaan de deelnemers glazen vazen beplakken met mooi papier. Dus op het eind van de middag kunt u een kleurig werkstuk mee naar huis nemen.

Het oorspronkelijke idee was om een werkstuk te maken door middel van de mozaïek-techniek, maar gezien de krappe tijd is er gekozen voor een andere werkwijze. Iedereen vanaf 55 jaar is van harte welkom. Aanmelden om mee te kunnen doen kan bij Petra Vesters, tel.06-53448605. Tijd: 14.00-16.00 uur. Kosten: € 3,- Damiaancentrum, Schijndelseweg 46, 5491 TB Sint-Oedenrode, www.damiaancentrum.nl

Nieuwe routes op app Natuurlijk! Sint-Oedenrode

Deze prachtige boom is opgenomen in de interessante Bomen-route van bijna 5km.

Nieuwe routes op app Natuurlijk! Sint-Oedenrode

De app van Natuurlijk! Sint-Oedenrode is deze week weer uitgebreid met nieuwe routes. Vrijwilligers hebben in totaal zeven wandel- en fietsroutes gemaakt, foto's geschoten en leuke teksten geproduceerd om de routes te omschrijven. De komende weken kunnen liefhebbers met het mobieltje in de hand op stap om de routes te verkennen.

Dat komt precies op tijd! Het is immers weer volop voorjaar en dus krijgt iedereen zin om te wandelen en te fietsen. De nieuwe routes zijn allemaal opgezet met Boskant als startpunt. Vanaf het informatiepaneel op het Ritaplein. Of het nu gaat om de Bomen-route, de Canidasse-route of de route Hart van de Scheken. Stuk voor stuk zijn het pareltjes en de moeite waard om gezien te hebben.
Heb je de app van Natuurlijk! Sint-Oedenrode al? Ga dan naar 'recreatieve routes' en vind de route die bij je past. Staat de app nog niet op je telefoon? Download hem dan via de app-store van Apple of de Play-store van Android. Het is op een leuke en interactieve manier geniet van de Rooise natuur.
Henk Bouwmans, Rinus van der Heijden en Chris van Hastenberg zijn de mannen die de routes in Boskant hebben samengesteld. Het is de bedoeling dat ook routes in Nijnsel en Olland een plekje in de app krijgen. Hieronder de omschrijving van twee routes.

Bomen-route
Een vermaarde boomkweker in een klein kerkdorpje toont een staaltje van hoogwaardige boomteelttechniek. Als je de omgeving van Boskant nadert, raak je al snel onder de indruk van de zichtbare kennis, het vakmanschap en de specialiteit van dit familiebedrijf: vooral grote bomen en in de meest bijzondere, soms bizarre, vormen gekweekt. In overleg met de eigenaren is een bomenroute langs de verschillende percelen uitgezet, waarbij je van een grote diversiteit aan bomen kunt genieten.

Canidasse-route
De route heeft de Brabantse benaming van de hier veel voorkomende Canadese populieren: 'Canidasse'. Een tocht van vijfenveertig kilometer door De Scheeken en De Mortelen bij Oirschot. De Oude Grintweg op en dan de mooie landgoederen van Velder en Heerenbeek opsnuiven. De Dommel kronkelt hier door een welvend beekdal met een lange geschiedenis van inmiddels verdwenen bewoning uit het Stenen en Bronzen Tijdperk, Romeinse nederzettingen en Karthuizer klooster. Via de Ollandseweg rijden we het landschap weer in om achter de camping en park Kienehoef en het groene parkgebied van De Neul, het centrum van Sint-Oedenrode te bezoeken. Langs de Hambrug over de Dommel, na de Knoptoren zoeken we de rust van het Dommeldal bij 't Everse en Nijnsel. Over de A50 rijden we de openheid in van de Rooise /Sonse Heide. Via het kleinschalige agrarische landschap 'De Groene Gemeynt' komen we weer uit op het Ritaplein in Boskant.

Dergelijke stukjes natuur komt u tegen in deze routes. Foto:

"Jammer dat het al zo laat is, anders deden we 'm nog een keer"


Boskant's Groene Woud tips
Dwars door het hart van De Scheeken waar de zacht ruisende populieren je rust geven. Zelfs bij de A2-overgang blijft het landschap gezellig. En dan snel De Mortelen in. Weer zoveel anders dan De Scheeken.
Je ontdekt de eenvoud en schoonheid van het gehuchtje Straten, de imposante Montfortanerkapel en het bijna ongeschonden centrum van Oirschot. D'n Heilige Eik wacht, daarna naar de mooi gerestaureerde Spoordonkse Watermolen in bedrijf. Weer de Mortelen in en via Liempde, het prachtige Dommeldal bij Olland door en via streekpark Kienehoef naar het centrum van Sint-Oedenrode.
Even langs de Knoptoren, via de paradijselijke Dommelbeemden de Sonse Hei op om via de oude landschappen in De Groene Gemeynt het Ritaplein op te fietsen. Als houtsnijkunstenaar Theo Sonnemans toevallig in de buurt is, zal ie het net anders zeggen:"Jammer dat het al zo laat is, anders deden we 'm nog een keer".


Kamerkoor brengt sereen Passieconcert

Foto: Bert Smith

Niettegenstaande het schitterende lenteweer en het feit dat er in een tijdsspanne van drie uur drie verschillende concerten gegeven werden in Sint-Oedenrode hadden er nog best veel mensen gekozen voor het Passieconcert van het Roois Kamerkoor in de Nijnselse kerk.

Foto: Bart van der Heijden

Door: Mattie De Schepper

Mooie programma – opbouw
Met als titel 'Via dolorosa' nam het kamerkoor ons mee langs de lijdensweg zoals die is vervat in de 14 staties van de Kruisweg. Centraal stond het wijdingsvolle 'Stabat mater' van Rheiberger. Daaromheen was gekozen voor koorwerken uit verschillende stijlperiodes, orgelspel en gedichten waarin pijn, lijden, verlatenheid en smart verklankt werden. Er was nagedacht over de opbouw en juiste sfeer. Het getuigt van goede smaak, integriteit en repertoirekennis van dirigente Monique Joosten en zegt veel over hoe zij de instelling van haar zangers weet in te schatten en te stimuleren. De lat lag best hoog.

Wijdingsvol
Opgetild uit de alledaagsheid door het openingslied lied van Monteverdi, werden we mede door de opstelling, bij de dubbelkorige compositie van da Victoria, omgeven en gegrepen om de lijdensweg van Jezus en die van de hele mensheid te overwegen. Ook de goed gekozen gedichten, met veel expressie voorgedragen door Corry Kocken en de intermezzi voor orgel door Gerard Habraken droegen bij tot sereniteit en verstilling.

Koorklank en interpretatie
Het was goed te horen dat het Kamerkoor zich met veel toewijding had voorbereid op dit concert. Dit is repertoire wat hen goed ligt, wat niet wil zeggen dat de interpretatie werken als 'De profundis' van Vic Nees en het 'Eli, Eli', van Bárdos niet veeleisend was. Het prachtig gedragen uitzingen door de alten van het 'orationem meam' in Vic Nees raakte diep zodat, de net daarvoor iets uit de bocht gegane intonatie, mooi opgevangen werd. Er is de laatste maanden veel gewonnen aan koorklank, homogeniteit en beleving van dynamiek in het Kamerkoor. In het 'O vos omnes' van Pablo Casals kwamen deze verworven kwaliteiten mooi tot uiting!

Organist Gerard Habraken
Wat ben je als koor gezegend als je een beroep kan doen op de organist Gerard Habraken. Bescheidenheid en kunde zijn hem eigen. Een virtuoos vertolkte canzona van J.S. Bach, H. Andriessens Kreuzandachten en een indringend werk van Franz Liszt brachten bezinning en ontroering.

Passieconcert Via Dolorosa door het Roois Kamerkoor o.l.v. Monique Joosten met medewerking van organist Gerard Habraken. Werken van da Victoria, Lotti, J.S. Bach, J. Rheinberger, Andriessen, V. Nees, P.Casals e.a.

Warm lenteconcert door Polyhymnia

Op de prachtige lentedag van zondag 9 april was het volop genieten van het lenteconcert, geboden door gemengd koor Polyhymnia in Ontmoetingscentrum De Beckart in Nijnsel. Zij lieten zich vergezellen door de Gemengde Zangvereniging Una Sono uit Liessel en Trio Laetus.

Door: Nicoline van Esch

De onlangs gerenoveerde zaal leent zich prima voor dit concert, zowel qua akoestiek als sfeer, dat heeft Polyhymnia al eens eerder ervaren. Na een komisch "Nep" van componist Antoon Maessen nam Polyhymnia ons mee over de grens met o.a Schotse en Engelse volksliedjes, konden we fijn mijmeren over de natuur en de tevreden mens en zelfs een Wiegenlied, bekend van Johannes Brahms , ontbrak niet. Er werd verzorgd gezongen, a capella, goed verstaanbaar en attent reagerend op de dirigente Nicole Friedrich- Krijnen. Zij heeft het koor goed in de hand, weet er maximale kwaliteit uit te halen. De voorzitter roemde in zijn slotwoord haar muzikaliteit en geduld….Een krachtig Nkosi Sikelel Africa besloot hun concert.
Bijzonder was het optreden van 3 leerlingen uit de Talentenklas van het Centrum van de Kunsten uit Eindhoven, Femke Chu en Vera Klaassen, beiden 13 jaar, op viool en Julia van der Velden, 14 jaar, op piano, samen vormend het Trio Laetus, dat door Nicole Friedrich wordt gecoacht. Het talent van de violistes kwam goed naar voren in delen uit "Hausmusik" van Carl Bohm. Julia's begeleiding , waarin het toch gaat om aanvoelen en ondersteunen van de solisten, was knap gedaan. Compliment voor het goede samenspel, ze hadden duidelijk plezier in het muziekmaken! Na de pauze trad Una Sono o.l.v. Mario Geurtjens op. Na Leonard Cohens "Hallelujah" werden we getrakteerd op enkele humoristische "Lambscapes", waarin het bekende "Halleluja" van Händel verwerkt was en zelfs het mekkeren van de lammeren hoorbaar was. We hoorden verder bekende nummers uit musicals van Lloyd Webber en Engelse songs, herkenbaar voor het publiek en enthousiast gebracht door het koor, met een goede attentie voor de dirigent. Ook zij vertolkten een Afrikaans lied "Erile". Het koor werd uitstekend begeleid door hun pianiste Ludmila Seroo- Ferroni. Beide koren traden aan in de finale o.l.v. Nicole. Op een vol podium zongen de ruim 80 zangers rustig en verzorgd de spiritual "Steal Away to Jezus", een mooi slot van dit heerlijke lenteconcert!

Wipwap

Henk en ik rijden over het fietspad van de Klothal. Halverwege zien we een vrouw staan, met naast zich een grote hond. Ze loopt maar heen en weer en kijkt onrustig om zich heen, alsof ze zich geen raad weet. Als ze Henk en mij in het vizier krijgt, staat ze stil, kijkt strak onze kant uit en begint naar ons te zwaaien. De hond blijft rustig naast haar staan.

De vrouw maakt geen geluid. Pas als we op een halve meter genaderd zijn, horen we haar met gedempte stem zeggen: 'Willen jullie alsjeblieft stoppen? Ik weet niet wat ik moet doen.' 'Natuurlijk, wat is er aan de hand?' zegt Henk. 'Ik zag net zoiets vreemds,' begint de vrouw. 'Ik kom met mijn hond uit het park gelopen. Vanaf de vijver namen we dit pad.' Ze wijst naar het zandpad dat tussen de bomen door slingert naar een van de vijvers van de Kienehoef. 'Er ligt daar een man.' Nu fluistert ze. 'Op de grond. Naast zijn fiets. Zo raar! Je gaat met deze kou toch niet voor je plezier op de grond liggen?' 'Nee, zeker niet,' zeg ik terwijl ik onwillekeurig mijn sjaal nog wat dichter om mijn hals trek. 'Ik denk dat het een zwerver is, misschien is hij dronken en ligt hij zijn roes uit te slapen. Of misschien is hem iets ergs overkomen. Een hartaanval. Ik weet niet wat ik nu moet doen. Ik durf niet op hem af te stappen in mijn eentje, maar ik kan hem toch daar niet laten liggen? Willen jullie eens kijken wat jullie ervan denken?'

Stilletjes en uiterst alert fietsen Henk en ik richting vijver. In de buurt van het water speuren we de omgeving af. Niets te zien. Verbaasd rijden terug naar de vrouw. 'Jullie reden te ver,' zegt ze, 'hij ligt hier vlakbij. Kom ik zal het jullie wijzen.' Met z'n drieën lopen we het pad weer op. Na een meter of tien gebaart de vrouw naar rechts: 'Daar ligt-ie.'
En inderdaad, tussen de kale bomen en struiken ligt een man in een legergroene jas. Hij ligt op een ondergrond van verdorde bladeren, met zijn rug naar ons toe, op zijn zij. Ik zie dat het een lange, stevige man is. Hij heeft zijn benen iets opgetrokken en zijn hoofd naar beneden gebogen. Een oude fiets staat naast hem. Ik kijk naar Henk: 'Wat zullen we doen? Maar even naar hem toe lopen?'

Net op het moment dat we onze fietsen neerzetten, verroert de man zich. Gespannen volgen we zijn bewegingen. De hond spitst zijn oren. Wat zal er gebeuren? De man pakt met zijn rechterhand zijn winterjas en zwaait die open. Uit de kromming tussen zijn hoofd en benen komt een meisje tevoorschijn. Rustig schudt ze de dorre bladeren van zich af. Dan komt ook de man overeind. Niks zwerverstype of dronkenlap, gewoon een jonge vent. Geen van beiden let op ons. Zonder iets te zeggen en alsof het de gewoonste zaak van de wereld is pakken ze de fiets.
'Ik had het niet kunnen verzinnen,' grijns ik. Met z'n drieën lachen we onze verbazing weg en lopen het park weer uit. 'Ze keken nou niet bepaald vrolijk,' merkt Henk droogjes op 'ze hadden vast meer lol gehad als ze waren gaan wipwappen in de speeltuin.'

Elli de Rijk
reageren? schrijvers@impesant.nl


Bedrijventerrein Nijnsel van alle markten thuis

Ken je dat gevoel? Je wilt gaan verhuizen. Je bent je nieuwe droomhuis tegengekomen of je bent een starter die voor het eerst een nieuw huis gekocht heeft. Wanneer er getekend is kan er pas écht genoten worden. Op zoek naar allerlei leuks wat perfect bij het huis en bij jouzelf past.

Dat kan op bedrijventerrein Nijnsel. Want wanneer je de grote stap gaat maken ben je vast en zeker ook toe aan nieuwe spullen. Van een nieuwe badkamer tot een nieuwe vloer en van een nieuwe keuken tot aan de inrichting, op bedrijventerrein Nijnsel ben je aan het juiste adres. Zo heb je zowel bij Tegeloutlet als bij Tegelhandel van Lieshout een ruime keuze aan tegels. Vind je bij Ikar keukens de mooiste en keukens en is Marcel Vos er voor de woninginrichting. Na het bouwen kan er gewerkt worden aan de inrichting van het huis. Van nieuwe matrassen tot dekbedovertrekken, bij Vennotex kun je gegarandeerd slagen.

Maar het bedrijventerrein staat voor veel meer. Al jaar en dag is het de uitgewezen plek voor kwaliteit en service. Maar niet alleen voor alles omtrent het huis. Want waar gebouwd wordt moet ook de nodige rust genomen worden. Al jaren is Teun van Acht een autoschadebedrijf waar men op kan bouwen. Maar sinds een tijd heeft hij ook campers te koop én te huur. Waardoor je kunt genieten van een heerlijke vakantie in de Franse of misschien wel de Spaanse zon.


30 / 40

Opstanding

hoe droog waren mijn lippen
toen ik, ten langen leste, dorstig
van stoffige wijsheid proefde

tandenknarsend viel echter
mijn wereldbeeld in duigen
toegedekt met droge blaren

zocht wederom,
gelijk de mens is,
een andere geest
die ook in mij woonde

ik was plots,
op die zondagmorgen,
van een Mens getuige
en kon wederom
zijn horizon verklaren


Foto: Thea Willems

Thea Willems maakte deze prachtige foto. Laat de zomer maar komen!

Foto: Henri van Hoorn

We zien op deze bijzondere foto van Henri van Hoorn zowel de Martiunuskerk als de Knoptoren. Twee prachtige locaties!

Ik verloor mijn verstand, met lange tussenpozen van verschrikkelijke geestelijke gezondheid.
Edgar Allan Poe (1809-1849) Amerikaans dichter en schrijver

Ik kan mî die Paosdaog m'n eij nie kwijt

Eerste prijs springen klasse ZZ

Marloes van Stiphout nam haar paard mee naar een dressuurwedstrijd in Leende. In de klasse M2 dressuur beoordeelde de jury de proef met 65.5% en een derde prijs. Michelle Westerdijk en haar paard Approval T startten op een dressuurwedstrijd in Westervoort.

In de Lichte Tour reed dit duo 65.1% bij elkaar en een tweede prijs. Michelle's vriend Marwin van den Nieuwenhuijzen startte met paard Fien H in de klasse ZZ. De combinatie kwam, zag en overwon. Ze mochten na twee foutloze parcoursen de eerste prijs in ontvangst nemen. In de klasse B op zaterdag startte Eefje Huijbers haar paard Honey-pop in de klasse B. In de barrage beloonde de jury hun rit met 79.5 stijlpunten goed voor een vierde prijs. Linda van Gastel startte haar paard Coco Flanel ook in deze klasse.De jury beloonde hun barragerit met 73 stijlpunten en een tiende prijs. Marwin startte in de klasse M zijn paarden Elvixis en Fabulous en behaalde hiermee respectievelijk de vierde en vijfde prijs. In de klasse Z eindigde Marwin en het paard Fabulous met een tweede prijs. Op zondag startte Marwin het paard Spock in de klasse m en behaalde hiermee een vijfde prijs na twee foutloze ritten.

Winst bij Rooise Ruiters

Afgelopen weekend vond in Leende de eerste selectiewedstrijd voor de dressuurruiters en amazones plaats. De Rooise amazones waren goed vertegenwoordigd en wisten mooie prestaties neer te zetten. Sanne van Run en haar pony Sulaatik's Prestige begonnen het nieuwe seizoen zeer succesvol in Leende. Met 195 punten wisten Sanne en Prestige de eerste prijs te winnen in de klasse D-L2.

Liv van den Berk en haar pony Debbie reden een keurige proef in de klasse ABC-B en behaalden een vierde prijs. Zij werden opgevolgd door Tessy van der Velden Jonkers en haar pony Pepper. Tessy kwam in Leende ook aan de start met haar nieuwe troef Tiesto. Deze combinatie had meteen succes en behaalden een derde prijs in de klasse B-B. Michelle Bakx en haar paard Golden Tulip reden afgelopen weekend hun eerste buitenwedstrijd in Leende. In de klasse L2 werd een mooie 4e prijs behaald met 198 punten. Annelieke Stoop en haar Shaemira Lazize vertrokken eind maart naar de dressuurwedstrijd in Lieshout. Annelieke en Shaemira Lazize behaalden twee eerste prijzen in de klasse L1. Pleun van der Vleuten reed hetzelfde weekend de springring binnen in De Mortel. Pleun behaalde een derde prijs.

RDS plaatst zich voor landelijke beker

Afgelopen donderdag wist het 1ste team van RDS voor het eerst in haar bestaan door te dringen tot het landelijk bekerkampioenschap.

Na een succesvolle voorronde plaatste RDS1 zich ongeslagen voor de finalegroep van het Brabants beker kampioenschap. In die finale liet RDS 1 zich van zijn beste kant zien. De Rooise dammers toonden zich ware cupfighters.

Terwijl het team uit Sint-Oedenrode op papier aanzienlijk zwakker was qua gemiddelde rating dan de tegenstanders wisten ze toch EAD uit Asten te verslaan. Na deze eerste horde werd titelkandidaat Micone uit Tilburg op 4-4 gehouden en herhaalde RDS dit kunststukje nog een keer tegen TDV uit Tilburg.

In de eindrangschikking werd Micone Brabants bekerkamppioen vòòr RDS, TDV en Asten. Door dit resultaat plaatste RDS zich voor de landelijke wedstrijden welke 20 mei zullen starten. Het team van RDS bestond uit Fred Passchier, David Riupassa, Luud Ector en invaller Leo van Vlerken. Met name Leo van Vlerken deed van zich spreken door nationale toppers Toine Brouwers en Jasper Daems op remise te houden.

Druk weekeinde Rooise judoka's

Zaterdag werd er op twee fronten gestreden om de felbegeerde titels. Voor Jim van de Ven, Bart Packbiers en Dewy Lo-A-Njoe vond dit plaats in Leek (Gr.) hier stond het NK -18 jaar op het programma. Jim en Gijs hadden vanuit school nog een kampweek vooraf aan dit NK.

Niet echt een goed moment maar het kon niet anders. Beiden weten dan ook niet tot winst te komen. Niet een mooi scenario om afscheid te nemen van de categorie -18 jaar. Beiden hadden meer verwacht. Zeker gezien de resultaten van de afgelopen jaren. Dewy Lo-A-Njoe haalde de laatste twee jaar steeds de NK-titel binnen in de -18. Dewy was dus één van de favorieten. Ze begon met 2 keer winst. Haar 3e partij beloofde ook weer een pittige partij te worden. Deze verliest ze in een zware strijd in de Golden Score. Haar doel, de Nationale titel, was niet meer haalbaar. Mede dankzij een te korte hersteltijd was ze mentaal niet klaar voor de strijd.

De jongste judoka's hadden zaterdagmiddag weer een wedstrijd in het kader van de Brabant Cup. Rolf van Boxmeer en Wick van de Ven wisten wederom een 1e plaats te behalen. Een week eerder wist Wick op het Bondstoernooi in Geldrop ook al een 1e plaats te behalen. Voor de Brabant Cup behaalden de volgende judoka's een mooie 2e plaats: Alizee Foolen, Annabel Swinkels, Marlène Kastelijn, Daan Blommestijn en Jarno Renders. Derde plaatsen voor: Jannick Schilder, Robin van Wijk en Hein Korsten. De anderen wisten helaas niet op het podium te komen.

Koen van der Wijst in actie

Koen rijdt voor het eerste jaar bij de Elite Men. Met meer dan 100 inschrijvingen in deze klasse was het een zware bak. Op zaterdag werd hij in de manches 3e, 4e en 5e en plaatste zich hiermee voor de 1/8e finale waarin hij netjes 4e werd. In de kwartfinale werd hij 8e.

Op zondag reed hij in de manches een 3e, 2e en een 3e plaats. Bij de 1/8e finale reed hij een hele mooie 2e plaats. Op zondag 9 april werd in Volkel de tweede AK wedstrijd van 2017 gereden. Bas Verhagen won in de open klasse 12/13 jaar alle drie zijn maches. Met een 2e plaats in de halve finale plaatste hij zich gemakkelijk voor de finale waarin hij 3e werd. Bij zijn eigen klasse Boys 14 jaar werd hij in de manches 2e en 1e. In de 3e manche moest hij achteraan aansluiten doordat hij uit zijn click schoot, hij fietste nog heel knap terug naar een 3e plaats waarmee hij een startbewijs veroverde voor de halve finale. Met een 3e plaats in de halve finale plaatste hij zich voor de A-Finale, hier werd hij 4e. Kyro van Schijndel werd in zijn klasse Boys 14 jaar 5e. Met een 4e plaats in zowel de tweede als de derde manche plaatste hij zich toch voor de halve finale waarin hij 7e werd.

Boskant 2 kampioen in de reserve klasse 3F

Met nog twee wedstrijden voor de boeg is de voorsprong 10 punten op de naaste belagers; niet meer in te halen dus. Een keurige prestatie!

Er was nog enigszins sprake van zenuwen maar het doelpunt wat Ruud van der Zanden in de 2e helft thuis tegen Nijnsel 3 binnenschoot zorgde voor een positieve ontknoping!

Helemaal fris en opgeladen stapte Kienehoef 1 de baan op voor hun eerste competitiedag. Onder een stralende zon wonnen Koen en Simon na een spannende eerste set, gemakkelijk de tweede set. Johan en Tom volgde dit voorbeeld goed op en wonnen ook hun herendubbel.

Na een heerlijke lunch verzorgd door Johan konden de heren er weer volop tegenaan. De singles stonden op de planning waarbij Guus, Johan en de gebroeders Van de Oever mochten aantreden. Alle vier trokken ze de overwinning naar zich toe, waardoor deze eerste competitiedag prima werd afgesloten. Matchwinnaar van de dag van Tom van de Oever. Met zijn kanonskogels vanuit het achterveld stuurde hij zijn tegenstander van het kastje naar de muur.

Gelijk en winst voor Rhode

Foto: Jan Roche

Rhode kon deze week 4 punten bij haar totaal bijschrijven. Donderdag sleepte het na een goed begin tegen WSC in de blessuretijd nog een gelijkspel uit het vuur. Zondag knokte het zich tegen titelkandidaat Best Vooruit naar een mooie overwinning.

Op donderdag 6 april werd de rest van de gestaakte wedstrijd WSC- Rhode uitgespeeld. De wedstrijd begon in de 39e minuut. Rhode begon goed aan de wedstrijd en kon met 0-1 de korte rust ingaan. Uit een vrije trap van Paul Smeets kon zijn broer Roel de bal over de keeper binnen koppen.

Na rust ging Rhode goed door, schiep enkele goede kansen, maar wist die niet te verzilveren. WSC voetbalde niet slecht, maar voorin bakte het er niet veel van, als er al een kansje kwam ging de bal ver over of langs. In het laatste kwartier werd de dreiging echter groter. Een dieptepass vanaf het middenveld bereikte de linkerspits die de bal voor bracht en deze werd eerst nog gekeerd, maar vervolgens wel ingeschoten, 1-1. Nauwelijks 2 minuten later werd het uit een soortgelijke situatie zelfs 2-1, een voorzet, weer van links, werd eenvoudig binnen geschoven. Hierna moest aanvoerder Martijn van Boerdonk met een blessure het veld verlaten na een botsing met keeper en medespeler. Maar Rhode kwam toch nog terug, Simon vd Wetering werd gevloerd in het 16-meter gebied en uit de strafschop wist Tom Willems de 2-2 te scoren.

Bij de lijst van blessures moest zondag ook nog Martijn van Boerdonk worden toegevoegd, hij liep donderdag in Waalwijk tegen WSC een hersenschudding op. De wedstrijd tegen titelkandidaat Best Vooruit leek door de vele afwezigen een hele lastige klus te worden, maar gelukkig trok Rhode zich daar niets van aan. Er werd lekker fel gestart en er kwam al snel een eerste kans. Best Vooruit kreeg haar eerste kans in de 13e minuut en het was ook al meteen raak, een voorzet van rechts werd door Tom Kastelijn fraai in de hoek gekopt. Rhode was echter niet aangeslagen en ging goed door. Er kwamen ook kansen maar pas vlak voor rust viel de verdiende gelijkmaker. Tim Stewart stuurde Simon van de Wetering diep en de keeper moest aan de noodrem trekken. Daan van Dinten voltrok het vonnis, 1-1.

Best Vooruit leek in het begin van de 2e helft weer snel op voorsprong te willen komen. Het drong aan, maar echt uitgespeelde kansen kwamen er toch niet. Rhode was gevaarlijker. De lat werd al geraakt uit een vrije trap van Paul Smeets, maar in de 65e minuut was het wel raak. Tim Stewart werd gevloerd en Roels Smeets bewees opnieuw zijn waarde en knalde de vrije trap raak, 2-1. In de 73e minuut kwam de volgende mooie kans uit een aanval over 3 schijven. Vervolgens kreeg Best Vooruit in de 82e minuut een unieke kans om weer terug in de wedstrijd te komen. Uit een rommelige situatie kreeg een Rhode verdediger de bal tegen de arm en Best Vooruit kreeg de kans op de gelijkmaker, maar doelman Paul van Heesch liet zich niet passeren en stopte de strafschop. In de 85e minuut viel het doek voor Best Vooruit. Geert Oerlemans ging van voor de middellijn op avontuur, passeerde een aantal tegenstanders, en toen iedereen het schot op goal verwachtte legde hij de bal breed op Glenn van Lieshout, die zich deze kans niet ontnemen en de bal fraai in de hoek schoof, eindstand 3-1. Een fraaie en zeker ook verdiende overwinning.

In het paasweekend is er van oudsher altijd een dubbel inhaalprogramma. Dit jaar zijn er echter weinig wedstrijden afgelast, zodoende staat alleen de uitwedstrijd van Rhode 1 tegen Baardwijk op het programma. De strijd om plek 11 is nog steeds erg spannend en Rhode mag niet verliezen om Baardwijk op afstand te kunnen houden.

Boskant wint van Keldonk

Met de thuiswedstrijd nog in het achterhoofd, eindstand destijds 1-1, was vooraf al duidelijk dat Keldonk niet van zins was de punten zomaar cadeau te doen. In de loop van de wedstrijd zou dat ook blijken. Boskant won krap met 0-1, maar had de handen vol aan de met veel fysieke inzet spelende thuisploeg.

De start kon niet beter. Binnen de minuut kwam Boskant op 0-1. De eerste aanval van Boskant werd door Brett Veldkamp vanaf de punt 16 meter fraai over een kansloze doelman Leon van de Acker "gelobd"! Vanzelfsprekend een tegenvaller voor de thuisclub, die echter niet bij de pakken ging neerzitten en met veel energie op zoek ging naar de gelijkmaker. In de 14e minuut leek het zover. Via een lange bal werd Tom van de Broek gezocht, maar de attent uitgekomen Boskant doelman Erwin Brouwers wist de bal tijdig weg te werken. In de 22e minuut was Boskant dicht bij de 0-2. Na een door Brett slim meegegeven balletje kwam Roy van der Linden oog in oog met de Keldonk doelman. De hoek bleek te lastig en de kans leverde via de handen van doelman van de Acker slechts een corner op. In de 35e minuut was Tom opnieuw gevaarlijk, maar ook deze keer wist Erwin z'n doel schoon te houden.

In de 2e helft waren de eerste kansen voor Boskant. Na een diepe bal, in de 55e minuut, was doelman van de Acker op tijd z'n doel uit om de aanstormende Jim van der Zanden van het score af te houden. Vijf minuten later had Jim de 0-2 op z'n schoen. Zijn attente reactie na een foute breedtepass bracht hem vrij voor het Keldonk doel. In plaats van zelf af te drukken probeerde Jim het met een breedtepass naar de vrij lopende Roy. Niet zuiver helaas, dus weg kans. Keldonk bleef in de wedstrijd en probeerde met nog meer inzet, waarbij doelman Leon van de Acker zich ook niet onbetuigd liet, de 0-1 achterstand te elimineren. Er kwamen ook kansen, en goede ook. Maar Keldonk had de pech dat Boskant doelman Erwin Brouwers in bloedvorm stak en tot drie keer toe een fantastische redding verrichtte. In de 76e minuut moest hij gestrekt om een vrije trap van Jan van de Acker uit z'n doel te tikken, in de 80e minuut wist hij een diagonale schuiver van Tom van de Acker onschadelijk te maken en enkele minuten voor tijd bokste hij een knal van de intussen radeloos geworden Jan van de Acker uit de doelmond

Nijnsel deelt de punten

Op de eerste warme dag van het jaar speelde Nijnsel tegen de amateurtak van PSV uit de voetbalhoofdstad van Nederland. Eerder dit seizoen speelde beide ploegen gelijk tegen elkaar op De Herdgang. Het begin van de wedstrijd was gezapig en er gebeurde vrijwel niets. Een paar halve kansen aan beide kanten, maar weinig spectaculairs. Bij de eerste de beste mooie aanval was het direct raak.

De met vlinders in zijn buik spelende Rick van der Vleuten dartelde door de verdediging van PSV. Nadat hij een drietal spelers in de luren legde werd hij zoals hem wel vaker overkomt door de goalie gevloerd. De scheidsrechter wachtte met fluiten en dat was een goede beslissing want Ruud van der Rijt schoof de vrijgekomen bal in het doel. Meteen na rust verdubbelde Nijnsel de voorsprong. Good old Leon Peters, passeerde op onnavolgbare wijze twee spelers van PSV. Zijn assist op Stefan Hulsen was op maat en hij zorgde voor de juiste afronding. Direct hierna ging PSV aanvallender spelen en schoof het een verdediger door naar voren. Nijnsel kwam niet meer onder de druk uit. Een schitterende vrije trap verdween nog via de paal naast het doel. Een volgende kans was wel raak. Een voorzet werd verkeerd beoordeeld en werd van dichtbij binnen getikt. Niet veel later maakte PSV de gelijkmaker. Na een dekkingsfout kwam de spits in balbezit en met een verwoestende uithaal verdween zijn schot in de bovenhoek. Na de gelijkmaker gingen beide ploegen nog op zoek naar de winst maar gescoord werd er niet meer. Komend weekend is er geen programma met Pasen dus kan er afgereisd worden naar Schijndel, waar nog een veel pittiger programma wacht.

Ollandia is oppermachtig tegen RKPVV

Onder het genot van een prachtige lentezon speelde Ollandia 1 afgelopen zondag thuis tegen RKPVV uit Helmond. Het startsignaal had nog maar net geklonken of de eerste aanval van Ollandia werd al ingezet. Robert Erven speelde de bal over naar zijn broer Stefan.

Hij sprintte zelfverzekerd richting de Helmondse keeper en doelgericht vloog de bal naast de keeper in het doel. 1-0. Ollandia voetbalde als een geoliede machine en de bal werd gecontroleerd overgespeeld. Ongelukkig had Ollandia ook een aandeel in de gelijkmaker. Rene Raaijmakers wilde de bal over het doel koppen, maar de bal vloog helaas in het doel. 1-1. RKPVV was blij met de gelijkmaker. Ollandia probeerde de ongelukkige gelijke stand te laten verdwijnen door nogmaals te scoren in het vijandelijk doel. Toch bleef een resultaat in de eerste helft uit. Ruststand 1-1. In de tweede helft was Ollandia wederom de bovenliggende partij en zij wisten regelmatig te scoren. De 2-1 mocht op naam geschreven worden van Carlo Siemons. Hij wist het net te vinden na een prachtig genomen corner van Stefan Erven. Even later was het wederom raak. Stefan Erven soleerde richting de goal en op het laatste moment gaf hij de bal een verrassend tikje. Vervolgens stond zijn broer Robert precies op de juiste positie om het af te maken. 3-1. Ollandia was niet meer te stoppen. In de slotfase was Ollandia nog tweemaal trefzeker. Paul van Driel wist de 4-1 op zijn naam te schrijven, nadat Robert Erven de bal terug in het doelgebied schopte. Paul aarzelde geen moment en hij schoot de bal hard binnen. De 5-1 eindstand werd uiteindelijk bepaald door Carlo Siemons, nadat deze de bal onder de keeper door wist te spelen. De punten bleven vandaag in Olland en iedereen zal het erover eens zijn dat dit volkomen terecht was. Komende zaterdag speelt Ollandia thuis een inhaalwedstrijd tegen Nederwetten 1. Tot dan!

V.V. Nijnsel in actie voor eigen clubkas

Voetbalvereniging Nijnsel komt in actie om geld op te halen voor de eigen clubkas. De club doet mee aan de Nationale Belmaanden, een initiatief van de VriendenLoterij waarmee clubs en verenigingen structureel geld op kunnen halen vanuit hun achterban.

Van februari tot en met mei vinden de Nationale Belmaanden plaats. Op woensdag 19 april bellen leden van V.V. Nijnsel andere clubleden en hun aanhang met de oproep mee te spelen met de VriendenLoterij. De helft van ieder verkocht lot komt direct ten goede aan de clubkas van V.V. Nijnsel. Als 50 deelnemers bijvoorbeeld met één lot een heel jaar voor een club of vereniging meespelen, dan levert dit de clubkas 4.700 euro op. De clubleden maken als deelnemers van de VriendenLoterij maandelijks kans op grote (geld)prijzen.

Extra geldprijzen
De VriendenLoterij keert tijdens de Nationale Belmaanden per kalendermaand extra geldbedragen uit aan de zeven clubs en verenigingen die de meeste loten hebben verkocht. Dit bedrag komt bovenop de structurele inkomsten die clubs en verenigingen vanaf de Nationale Belmaanden genereren.

Structurele steun
Naast het organiseren van de Nationale Belmaanden, helpt de VriendenLoterij clubs en verenigingen het hele jaar om extra inkomsten te genereren.

Clubs en verenigingen kunnen zich nog tot en met dinsdag 30 mei aanmelden voor de Nationale Belmaanden. Meer informatie op: www.vriendenloterij.nl/clubs.