DeMooiRooiKrant

18 april 2018

DeMooiRooiKrant 18 april 2018


Uitvindertjes hebben de schooldag van hun leven

De tijd kan snel gaan. Vorige week waren de kinderen van groep vijf nog her en der in Rooi aan het schrijven met kroontjespennen en luisteren naar hoe het hier de afgelopen eeuwen allemaal aan toe ging, maandag waren 26 uitvindertjes van groep 6 Kienehoefschool bezig met het ontwerpen van de klomp van de toekomst. Dat gebeurde allemaal in en rond het SKOSO ontdeklab bij Neovito. Hoewel daarbij ook gekeken werd naar de geschiedenis van de klomp, lag de aandacht van zowel het project als de leerlingen op de toekomst.

De weg van populieren- of wilgenhout naar 21st Century Skills, modulair bouwen, 3D en VR/AR was duurzaam geplaveid met recyclebare materialen. Met een zestal opdrachten vermaakten de kinderen zich opperbest. De opdrachten waren: De virtuele en 3D klomp, ontdek de klomp van de toekomst, BeeBot, Kratten met recyclebare materialen, Tom Tect en Mega-klomp van losse stukjes. Alle opdrachten waren voorzien van onderzoeksvragen plus een QR-code.

Hoogtepunt van de dag was de onthulling van de ufo waarvan de foto op 28 maart in DeMooiRooiKrant stond. Jawel, op dat moment nog een ufo, want die letters staan voor Unidentified Flying Object ofwel onbekend vliegend voorwerp en dat was het ook. Voor de lezers althans. De 'piloot' wist natuurlijk wel beter. Het was – hoe kan het anders – een klomp, hangend onder een drone. Die werd maandag opnieuw ten tonele gevoerd, vanuit de hoogte om het nog even spannend te houden. Aan boord van de klomp zaten Suske en Wiske, schijnbaar zó weggevlogen uit de herdruk van het boek "Suske en Wiske en de vliegende klomp", wat zich ook afspeelt in Brabant. Een exemplaar van dat boek was ook weer de prijs voor de eerste inzending van het goede antwoord. De klomp landde op het plein achter het ontdeklab naast een groot mozaïek in de vorm van een klomp, helemaal opgebouwd uit recyclebare materialen als voorraadblikjes, kroonkurken, echte kurken, halve wasknijpers en wat schelpjes.

Op de vraag "hoe vond je het?" aan het eind van de ochtend was het antwoord bij ieder kind hetzelfde: "Leuk!" Dezelfde vraag aan een leerkracht: "Hier wordt toch iedereen blij van?"

Koningsdag bol van evenementen

Het Oranjecomité haalt ook dit jaar weer alles uit de kast om van Koningsdag in Sint-Oedenrode een groot feest te maken. De dag staat bol van de evenementen.

In deze editie van DeMooiRooiKrant (pagina 8) staat een prachtige advertentie die precies weergeeft wat er vrijdag 27 april allemaal te doen is. Eén van de evenementen is het Levend Tafelvoetbal. Alle leeftijden mogen meedoen. Aanmelden, zowel leiders als deelnemers, kan via voorzitter@rhode.nl. Of wil je meer weten? Bel dan naar: 06-23442562.

Klaar met hondenpoep

Foto:

Deze foto kregen we binnen via de MooiRooi hotline. De kinderen van basisschool de Kienehoef zijn helemaal klaar met al die vieze hondendrollen die vaak op het speelveld worden gedeponeerd. Lees meer op pagina 29.

Formido
Forum klus wijs
Gerits man en mode
Jos Martens

Jaargang 8 • Week 16 • Woensdag 18 april 2018

Uniform evenementenbeleid stap dichterbij

Sint-Oedenrode, Schijndel en Veghel hebben elk een verschillend evenementenbeleid en dat moet wettelijk dit jaar nog worden omgevormd tot één evenementenbeleid voor alle drie. Een megaklus, die qua complexiteit nog het beste vergelijkbaar is met de harmonisatie van het sportbeleid. Donderdagavond werd tijdens een beeldvormende avond in het bestuurscentrum een stap gezet om die klus te klaren.

Inspreker Johan Dortmans van het internationale evenementenbureau Par-T, beducht voor strengere regels, maakte de politiek erop attent dat festivals die om 12 uur al moeten stoppen, veel meer verkeersoverlast geven omdat iedereen dan tegelijk vertrekt. Concurrerende festivals elders mogen soms tot 2 uur doorgaan. Bij sluiting om 1 uur gaat de verkeersuitstroom echter al veel gelijkmatiger, betoogde hij. Dat werd bevestigd door de aanwezige evenementencoördinator van de politie in Meierijstad. Ook een strengere geluidsnorm zou onwenselijk zijn. Volgens Dortmans eisen sommige bands zelfs in hun contract een volume van minimaal 103 dBA.
Naderhand kregen de aanwezigen uitgebreid uitleg over de geluidsnormen door Pieter Jans van de omgevingsdienst. Een behoorlijk technisch onderwerp, waarbij onder meer naar voren kwam dat dBC (waarbij de vérdragende lage tonen anders gemeten worden) een beter idee geeft van de feitelijke geluidsoverlast. Het blijft best ingewikkeld, want ook andere factoren, zoals de muzieksoort, bepalen de mate van overlast.
Minder tot de verbeelding sprekend, maar bijzonder nuttig, was de poll waarbij de aanwezige raadsleden 20 seconden kregen om 'eens' of 'oneens' te antwoorden. Iedereen trok zijn smartphone, logde in op www.kahoot.it en binnen de kortste keren wist onderzoeksbureau Van Nuland & Partners hun voorkeur op een aantal stellingen als "Hoe meer evenementen hoe beter." "Evenementen zijn dé kans om Meierijstad op de toeristische kaart te zetten" en "Een tandje zachter mag óók wel".
Bij de laatste stellingen werd ook de factor "commerciële evenementen" ingevoerd. Dat bracht achteraf discussie, want hoe bepaal je in de praktijk of een evenement commercieel is? Als ze bijvoorbeeld met de opbrengst ook een goed doel sponsoren? Als ze het keihard nodig hebben om de clubkas te spekken om het hoofd boven water te houden? En hef je leges bij een evenement waarvoor de gemeente subsidie geeft?
Portefeuillehouder Harry van Rooijen vergeleek het proces met een spel kaarten. Je begint met 52, maar het aantal varianten is oneindig. "Het eerste wat we gaan doen, is: ordenen."

Agrofoodpluim voor Roois bedrijf

Op de foto v.l.n.r.: Frank Bakker, Managing Director, Contronics Anne-Marie Spierings, Gedeputeerde Agrarische ontwikkeling, provincie Noord-Brabant Julia IJsselmuiden, Sustainable Business Developer, Contronics

Veertig procent van al het voedsel wat we met zorg produceren, belandt in de afvalbak. Contronics heeft de missie om dit te halveren. Met hun mistmachines blijft voedsel vlak na oogst, tijdens transport én in de supermarkt veel langer vers en voedingsrijk. Dat bezorgt hen de Agrofoodpluim in de maand maart.

Die mist koelt de lucht en zorgt voor een hoge luchtvochtigheid, waardoor het voedsel niet uitdroogt. Dat heeft veel voordelen: er gaat minder voedsel verloren, transport is minder kwetsbaar, de supermarkt heeft minder werk omdat de groenten in de schappen kunnen blijven liggen en de verkoop blijkt beduidend hoger omdat de producten er frisser uitzien. Directeur Frank Bakker: "Geoogste groente is een levend product. Bemist je dit van oogst tot en met supermarktschap, dan blijft het langer vrij van schimmels en bacteriën, en blijven vitaminen en mineralen juist behouden. We zeggen ook wel: het is alsof de consument zelf heeft geoogst." Zo verliezen asperges 50% minder gewicht en bevatten druiven 30% meer vitaminen. De mist kan ook worden toegepast op vlees en vis, wijn, brood en kaas. Het idee van 'Dry Misting' is geïnspireerd op de natuur. Een bijzonder fenomeen vind je in de gortdroge Salinas Valley, waar romeinse sla voor heel Noord-Amerika wordt geteeld. De gewassen worden elke ochtend bevochtigd door een mistwolk vanuit de oceaan. De slaplantjes voeden zich met de mistdruppeltjes, en overleven zo de hele dag in de brandende zon.

Het idee van 'Dry Misting' is geïnspireerd op de natuur.

De Nederlandse keten moet nog om
Contronics maakt al mistmachines voor o.a. pretparken sinds de jaren '80, maar legde zich toe op voedsel rond het jaar 2000. De mistmachines vind je in bijna alle Franse supermarkten en in veel winkels in Zuid-Europa. Nu wil Contronics ook de supermarkten in Nederland meekrijgen, zegt Frank Bakker. "We spreken veel enthousiaste partijen in de retail, maar er zijn nog wel uitdagingen. Doordat veel producten voorverpakt zijn, is bemisten minder effectief. Met pilots laten we zien dat de mist echt werkt, bijvoorbeeld in langlopende trajecten met grote supermarktketens." Fruitkwekerij De Braacken in Goirle heeft veel profijt van de mist, vertelt Sandra van Iersel: "Met name de bladgroenten blijven veel verser. Voorheen haalden we de producten 's avonds uit de vitrine of dekten het af met plastic. Dat hoeft niet meer."

Brabantse innovatie met wereldwijde potentie
Het systeem koelt en benevelt door middel van water. Dit verbruik weegt niet op tegen de druk van voedselverspilling op het milieu: "Elk geteeld product wat je weggooit heeft vele liters water, intensieve arbeidsuren en energie voor transport en koeling gekost. Daarmee is de mistmachine een stuk duurzamer dan huidige werkwijzen." Gedeputeerde Anne-Marie Spierings beloont de ondernemers met een Agrofoodpluim: "Met We Are Food staat maart in het teken van voedselverspilling. Contronics zet zich in om dit probleem aan te pakken. Door samen te werken, ook buiten de landsgrenzen, dragen ze bij aan kennisontwikkeling. Hun innovatie brengt voordelen voor teler, consument, retail én milieu. Dat vinden wij een Agrofoodpluim waard!"
Contronics is een oer-Brabants bedrijf met grote ambities voor het milieu en voedselprobleem wereldwijd. "We willen iets voor de wereld betekenen, en opereren wereldwijd vanuit Brabant. We betrekken alles lokaal en creëren zo werkgelegenheid hier in de regio en werken samen met allerlei partijen in het buitenland om echt impact te maken."


Spetterende musical groepen 5 Odaschool

Op vrijdag 6 april was de jaarlijkse musical van groep 5 van de Odaschool. Er zaten verschillende reporters in de zaal, die maar wat graag een recensie met Sint-Oedenrode wilden delen.

De musical heet "Kom, pak je koffer maar!" Er waren acht groepjes en elk groepje speelde dat ze naar een (ver) land gingen. Het werd een "wereldreis" om niet te vergeten. De musical was echt een spektakel. Dat ging niet vanzelf. De kinderen hebben zes weken keihard geoefend met moeders. Ze hebben de liedjes geleerd bij de muziekjuf.
De eerste echte show was voor kinderen van groep 1 t/m 4. De tweede show was voor papa's/ mama's, opa's/ oma's of andere mensen die een kaartje hadden gekregen. In de grote gymzaal was een podium gemaakt en een decor met echte showlampen. Wij, de kinderen van groep 6 (uit groep 5/6), waren de pers.
De musical begon op een vliegveld waar het verboden was voor ouders. Ze hadden gratis vliegtickets gekregen naar Verweggistan en mochten zogenaamd op wereldreis. Elk groepje zong een liedje over een land. Op het einde was er een lied dat heet 'Dromendans'. Een kind uit elk groepje ging toen met de vlag van het land zwaaien. Dat zag er heel mooi uit.
De musical werd afgesloten met een eindlied. Toen kwam er een groot applaus en een staande ovatie van het publiek. De kinderen van groep 5 gingen echt heel hard juichen. Ze waren blij dat het goed gegaan was. Het publiek en de pers mochten handtekeningen vragen aan de musicalsterren. Dat noem je meet & greet. Daarna kregen de sterren iets lekkers en ranja. En het publiek kreeg koffie en koek. Het was echt een hele leuke musical en we zijn echt wel trots op onze klasgenoten en de andere kinderen van groep 5. Groetjes van 'de persjournalisten' uit groep 6B.

Foto:

€ 250,- voor de Zevensprong

Foto: Manon Swinkels

De prijsuitreiking van de Rooise Kwis ligt al een aantal maanden achter ons. De groep "Bovenaan de Lijst" werd derde en verdiende hiermee € 250,- voor hun goede doel "Stichting de Zevensprong".

Woensdag 11 april werd de cheque ludiek overhandigd. Bovenaan de Lijst is erg trots op het feit dat ze dit jaar een top 3 plek wist te scoren. En de Zevensprong op hun beurt heel blij met deze donatie. Voorzitter Martin van Hastenberg: "Het is geweldig stimulerend om te zien dat de Zevensprong in de Rooise gemeenschap zo'n groot draagvlak heeft. Wij bedanken de Rooise Kwis en met name "Bovenaan de lijst" voor deze fantastische bijdrage!"


Herdenking 4 mei: Jaar van Verzet

Foto: Henri van Hoorn

"Het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog is heden ten dage nog altijd een grote bron van inspiratie voor heel veel mensen tijdens onze dagelijkse bezigheden. De ervaringen en de verhalen van verzetsstrijders kunnen ons daarbij helpen en leren omgaan met de vraagstukken, problemen en geschillen van nu."

2018, Het jaar van Verzet is tijdens de 4 mei herdenking op vrijdag 4 mei a.s. het thema wat als een rode draad zal lopen door de herdenkingsbijeenkomst. In het Atrium aan de Deken van Erpstraat, ingang B. komen ze bij elkaar om iedereen te herdenken die bij vredesmissies waar ook ter wereld, maar in het bijzonder in Sint-Oedenrode, hun leven gegeven hebben voor onze vrede en vrijheid. Een bijzonder goed, onze vrijheid, iets waar we niet dagelijks bij stil staan. Het is hier maar een hele normale zaak, zo vanzelfsprekend, dat we zomaar vrij over straat kunnen lopen, dat we zomaar in vrijheid jarig kunnen zijn, dat we zomaar in vrijheid kunnen rondlopen en fietsen en dat we zomaar in vrijheid van elkaar kunnen houden. Daarom is het goed dat we er één keer per jaar aan herinnerd worden en er over nadenken dat die vrijheid en vrede niet altijd zo vanzelfsprekend was.

De Oranjevereniging nodigt u dan ook van harte uit om samen die vrijheid te vieren en alle helden die voor vrijheid gezorgd hebben, te herdenken en te danken. U bent welkom op 4 mei vanaf 18.25 uur in het Atrium aan de Deken van Erpstraat, ingang B. Daar zal de herdenking om 18.40 uur aanvangen en zullen ze stilstaan bij het thema. Om 19.28 uur vertrekken ze, vooraf gegaan door het Sint-Jorisgilde en de Scouting, voor een stille tocht naar het Oorlogsmonument nabij de Hambrug, waar ze twee minuten stilte in acht nemen en ze met zijn allen het Wilhelmus zullen zingen. Burgemeester Van Rooij zal ook nog kort even stilstaan bij het nut van deze herdenking. "Laten we met zijn allen aan elkaar laten zien hoe belangrijk we de vrijheid en dus deze herdenkingen vinden. Heel graag tot ziens", nodigen de Oranjevereniging en Werkgroep 4 mei Herdenking samen uit.

Rooienaar ontwerpt Gouden Toss Munt

Speciaal ter ere van de honderdste editie van de TOTO KNVB Bekerfinale sponsort de Koninklijke Nederlandse Munt deze finale met een Gouden Toss Munt. De Rooise Hennie Bouwe, werkzaam bij Today is Canday en ontwerper van het Johan Cruijff Vijfje, tekende voor het ontwerp van de Gouden Toss Munt.

De 100ste TOTO KNVB Bekerfinale vindt plaats op zondag 22 april 2018. De finale gaat in 2018 tussen AZ en Feyenoord en zal gespeeld worden in De Kuip in Rotterdam. Ter gelegenheid van de 100ste finale van de TOTO KNVB beker heeft de KNVB besloten om dit seizoen een Gouden Bokaal uit te reiken aan de winnaar. Speciaal ter ere van deze honderdste editie sponsort de Koninklijke Nederlandse Munt deze finale met een Gouden Toss Munt. De scheidsrechter van deze Bekerfinale (Kuijpers) zal de wedstrijd starten met een Toss tussen de twee aanvoerders van de beide elftallen.

Al 450 jaar is de Koninklijke Nederlandse Munt de officiële producent van het Nederlandse muntgeld. Sinds 1567 wordt in Utrecht het Nederlandse muntgeld geslagen. Daarnaast heeft de Koninklijke Nederlandse Munt voor meer dan 60 Centrale Banken wereldwijd circulatiegeld geproduceerd. Naast het slaan van circulatiegeld, slaan zij ook voor de (inter)nationale verzamelaarsmarkt munten, penningen en muntgerelateerde producten.

Today is Canday is al ruim vijftien jaar het creatief bureau van de Koninklijke Nederlandse Munt. In deze periode werden al meer dan 35 landelijke campagnes ontwikkeld die betrekking hebben op herdenkingsmunten. Ook wordt Today is Canday betrokken bij diverse herdenkingspenningen. Hennie Bouwe, werkzaam bij Today is Canday, tekende afgelopen jaren voor diverse ontwerpen van deze Herdenkingsmunten en -penningen. In opdracht van de Koninklijke Nederlandse Munt is Hennie Bouwe gevraagd voor het ontwerp van de Gouden Toss Munt. Voor alle verzamelaars en sportfanaten worden er ook een zilverkleurige replica's van de Gouden Toss Munt geslagen en aangeboden.

Het ontwerp
Het ontwerp van een munt kent een kop- en muntzijde. Deze munt is extra bijzonder omdat de kopzijde deze keer bestaat uit een leeuw (logo KNVB) en de muntzijde bestaat deze keer uit een beker (logo TOTO KNVB Bekerfinale).

Het patroon, wat als fond voor het muntontwerp dient, is het verbindend elementen tussen kop- en muntzijde. Dit patroon geeft een spectaculaire uitstraling en toont de operationele uitmuntendheid van de Koninklijke Nederlandse Munt. De elementen, zoals beker, krans, copy en de leeuw, hebben een opwaartse uitvoering waardoor het de munt diepte geeft. De zilverkleurige replica van de Gouden Toss Munt is te bestellen tot aan de bekerfinale op zondag 22 april via www.knm.nl

IVN ochtendwandeling, rondleiding én ontbijtje

Dit jaar niet bij de Moerkuilen, maar bij het Kooikershuisje op de Vlagheide. De familie Gloudemans heeft hier de afgelopen jaren rondom een grote vijver aan een paradijsje, inclusief eendenkooi, gewerkt.

We beginnen op 22 april met een verfrissende ochtendwandeling mét zonsopkomst rondom de Eerdse bergen (vandaar dat we al om 6:00 uur vertrekken). De Eerdse bergen is een langgerekt gebied dat vroeger een stuifzandduin was. Toen het oprukkende zand een bedreiging voor Eerde ging vormen is het stuifzand met eikenhakhout vastgelegd. Het gebied is nog volop in ontwikkeling en dus altijd iets nieuws of bijzonders te zien.

Vervolgens een korte rondleiding door het park, met uitleg over het ontstaan en een bezoek aan de eendenkooi. Tot slot volgt u de geur van koffie en gebakken eieren en schuift u aan voor een heerlijk ontbijtje bij het kooikershuisje op het eilandje. De kosten bedragen €2,50 voor IVN-leden en kinderen, en 5€ voor niet-leden, vertrekpunt Vlagheide 8a (aan de kant van de vijver, daar is ook parkeergelegenheid). In verband inkoop graag aanmelden via ivnrooi@gmail.com. Voor meer informatie zie www.ivnrooi.nl.

Koster Brock: de klok een paar eeuwen terug

Foto: Jos van Nunen

Wie donderdag in Rooi in de buurt van een van de vele historische of beeldbepalende elementen kwam, kan het niet zijn ontgaan. Groepjes basisschoolkinderen uit groep vijf, vergezeld door volwassenen die er, op z'n zachtst gezegd, niet helemaal volgens de laatste mode bij liepen. Het dorp stond namelijk in het teken van koster Adriaan Cornelis Brock (1775-1834), de beroemde Rooise kroniekschrijver.

Een geschiedenisles terug in de tijd, toen de leerlingen nog respect hadden voor de onderwijzers en de onderwijzers nog niet staakten. Zoals op vrijdag, wat anders de tweede Brock-dag zou zijn geweest. Als groep vijf-leerling moest je donderdag een beetje geluk hebben. "Brr koud" verzuchtte een van de meiden in de tochtige kiosk, waar zij en haar klasgenootjes hun naam mochten proberen te schrijven. Niet zo simpel als het misschien lijkt, met een kroontjespen op stug fabriekspapier. "Jullie werken ook met nieuwe kroontjespennen, daar houdt de inkt niet meteen goed op. Wij likten vroeger altijd eerst over een nieuwe pen, dan ging dat beter" legt de hulpkoster Brock uit. "Getver!" "Ja, natuurlijk niet als er al inkt op zit". Een van de meiden vraagt of je vroeger ook met je linkerhand mocht schrijven. "Een goede vraag" merkt een van de begeleidende vrijwilligers juffen op. "Vroeger mocht je alleen met je rechterhand schrijven. Als je dat niet deed, werden voor straf je handen op je rug gebonden." Dat waren nog eens tijden.

Net buiten het centrum, bij kasteel Henkenshage, laat het Sint Jorisgilde zien en horen waarvoor ze eeuwen geleden in het leven geroepen waren. Het vendelzwaaien, het tromgeroffel, het klaroengeschal, en dat alles in traditionele kledij. Na afloop mochten de leerlingen proberen in marsorde van de kasteelbrug te lopen. Achteruit, zonder om te kijken. Dat deden ze af en toe toch maar wél.

Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen

In het kasteel-raadhuis op een steenworp afstand zitten de leerlingen in ieder geval lekker beschut en warm. Onder begeleiding van vrijwilligers, waaronder een nar met belletjes en onder leiding van een oud-leraar, in rode hooggehakte lakschoentjes en met uitbundige pruik vermomd als schout jonker Marcus van Gerwen. De leerlingen kregen uitleg over de historische vondsten in de vitrines, en de schilderijen van hoe de eerste Rooise woningen uit de prehistorie er vermoedelijk hebben uitgezien. Van daaruit naar de nieuwbouw, waar de leerlingen plaats mochten nemen op de zetels waar vroeger de schout en schepenen zouden hebben gezeten. "Wat gebeurde er ook alweer in 1650?" vroeg de schout. Niemand wist het. De schout was geïrriteerd. "Ik heb het jullie net allemaal verteld. Luistert er dan niemand?" Vragen hadden de leerlingen wél. Wat dat kastje met die knopjes op elke tafel was? Dat wist de schout niet, iets met techniek, dat was van na zijn tijd. De beeldschermen aan de muur? "Dan kan het publiek beter meekijken wat hier gebeurt." Toen de groep ging vertrekken riep de schout ze nog even terug, want de lolbroek van de groep stak zijn vinger op met een vraag die blijkbaar ook niet erg serieus bedoeld was. De schout was het beu. "Jij luistert helemáál niet hè!" en kneep even flink in zijn oorlel. "Auw!" Net als vroeger. Dat stukje geschiedenisles zal wel blijven hangen.


Mogen Rooise docenten echt geen dagje later staken?

Vraag: Welke mislukte professor kwam in 1944 op het onzalige idee om het eerste zelfdenkende apparaat ter wereld uitgerekend mijn naam te geven? Echt, de eerste computer heette Mark. Lang zal hij niet geleefd hebben, schat ik zo. Dat ding is natuurlijk al na één dag gecrasht … omdat de dynamo er af liep. Een Mark heeft namelijk niks met een wereld die niet echt bestaat. Toen iemand me zei dat google op al je vragen antwoordt, heb ik 's anderhalf uur zitten wachten op google's antwoord op de vraag: Is tante Diny al uit het ziekenhuis? Ik zat 's met mijn neefje van 6 in de auto. Toen we een klapband kregen, zei hij: "Zet de auto eens uit, ome Mark …. en nou weer aan. Is de band nou weer opgepompt?"

De jeugd van tegenwoordig weet niet beter. Die leeft digitaal. Buiten komen ze allang niet meer, laat staan dat ze nog dooie katten opereren en net opgegraven aardappels tegen de schone was van de buurvrouw gooien (zoals mijn generatie). Nee, dit is de generatie bleekneus apenstaartje.

En daarom was het afgelopen donderdag zo geweldig dat groep 5 van de Rooise basisscholen naar buiten werden geschopt. Op het kerkplein kwam een ouwe koster tot leven en daarna werd de hele club richting Dommel geleid waar acteur/visser Twanneke van den Oever de kinderen leerde "streupen en vissen". Geen enkel kind had uiteraard ooit een palingkistje of konijnenstrik gezien. Het werd uiteindelijk de les van het jaar!

Helaas bleven de kinderen uit Boskant, Olland, de Kienehoef en de Odaschool thuis. Vanwege de lerarenstaking. Mijn hemel, wat een kleinzielig gepietlut. Ja, sorry hoor. Die docenten zullen stuk voor stuk allemaal heel betrokken en solidair en strijdbaar zijn … maar Jezus, hadden jullie nou niet een dagje later kunnen staken? Ja, een dag later dan de rest, nou en? Dan maar geen manifestatie! Loop je in je eentje even met een spandoek over de Rooise Markt heen en weer. Kan ook.

Even wat anders: Ik vertelde mijn neefje over de 1e computer "Mark" en dat het ding zo groot was als een huis. Oei, vroeg hij toen, hoe groot was de muis dan?


Glasvezel nodig voor vitaal buitengebied

Foto:

Als belangenbehartiger van de agrarische sector maakt de ZLTO (Zuidelijke land- en tuinbouworganisatie) zich sterk voor glasvezel in Meierijstad en Sint Michielsgestel. Want een goede verbinding is essentieel voor agrariërs, stelt Marcel Aarts (ZLTO).

''De digitale bereikbaarheid van het buitengebied moet optimaal zijn", zegt Marcel Aarts. "Steeds meer technologieën vereisen een goede en snelle internetverbinding voor agrariërs. Denk aan sensortechniek, digitale uitwisseling van gegevens, precisiebemesting, drones of een webcam. En die goede verbinding is er nu niet. We blijven nu achter op dit vlak, want de internetverbinding laat te wensen over. In mijn ogen hoort goed internet tegenwoordig bij de basisvoorzieningen, net als gas, water en licht."

Betrouwbare verbinding
ZLTO zet zich daarom actief in voor glasvezel. "Wij proberen via nieuwsbrieven aandacht te genereren voor de campagne. En dat gaat best goed, want alle agrariërs die ik heb gesproken zijn positief. Maar we zijn er natuurlijk nog niet", geeft Marcel aan. Marcel Aarts denkt dat hierin zelfs nog een slag te maken valt. "Veel mensen kunnen nog moeilijk inschatten wat de consequenties zijn als er geen glasvezel komt. Nieuwe technologieën zijn prachtig, maar je moet er wel van op aan kunnen. Dat kan alleen met een goede, snelle en betrouwbare internetverbinding via glasvezel. "

Vitaliteit van buitengebied

Met het oog op de vitaliteit van het buitengebied, ziet Marcel Aarts ook nog een andere kwestie. "Voor ouderen is zorg op afstand een belangrijk aspect. En daarnaast groeit de jeugd nu op met allerlei digitale technologieën. Als die straks niet optimaal werken in het buitengebied, is het voor jongeren niet aantrekkelijk om hier te blijven wonen. Glasvezel is in alle opzichten hard nodig. Ik heb mezelf direct aangemeld."

Inschrijfavonden
Heeft u nog vragen over glasvezel, kunt u niet kiezen of wilt u samen met een van de ambassadeurs het inschrijfformulier invullen? Wij hebben voor de bewoners in het buitengebied een 3-tal inschrijfavonden georganiseerd. U bent van harte welkom op een van onderstaande data, de koffie staat klaar!

Inloop vanaf 19.00 uur (einde 21.30 uur)
Maandag 23 april De Loop'r Olland, Pastoor Smitsstraat 40 te Sint Oedenrode
Dinsdag 24 april Dorpscentrum De Schakel, Eerdsebaan 1 te Schijndel
Woensdag 25 april De Vresselse Hut, Vresselseweg 33 te Sint Oedenrode


Omroep Meierij

RondOM
Een programma met nieuws, actualiteiten en opmerkelijke gebeurtenissen uit Meierijstad.
Zodra ze gemonteerd zijn worden de verslagen meteen o.a. op tv getoond. Inhoud wisselt continu; nieuwe onderwerpen worden toegevoegd en onderwerpen die al wat langer draaien gaan er af. Uitzendtijden RondOM: ELK heel uur.

Specials
Kookprogramma SMEK. Een nieuwe aflevering van dit kookprogramma gebaseerd op koken met Fair Trade producten. Uitzending vanaf 15 april gedurende 1 week. Uitzendtijden: 02:30 – 05:30 – 08:30 – 11:30 – 14:30 – 17:30 – 20:30 en 22:30 uur

Attentie
Vanaf 1 maart zijn er technische aanpassingen doorgevoerd waardoor Omroep Meierij in heel Meierijstad (en zelfs omliggende gemeenten) te ontvangen is. Binnenkort worden verdere technische aanpassingen doorgevoerd. Voor de abonnees van KPN betekent dit dat Meierijstad breed uitsluitend het KPN-kanaal 1333 zal worden gebruikt. KPN-kanaal 1435 komt te vervallen. Voor de abonnees van TRINED gaat voor heel Meierijstad kanaal 500 gelden.

Zenderoverzicht TV
KPN digitaal kanaal 1333. ZIGGO digitaal via mediabox kanaal 36, analoog op 256 MHz, CI+ kanaal 331. Telfort kanaal 1333. TRINED kanaal 500

Zenderoverzicht RADIO
ZIGGO Digitaal kanaal 915 en Ci+ kanaal 365. Kabel: 87.5 FM - KPN digitaal: Kanaal 1033. Telfort: 796

Sociale Media
Internet: Omroep Meierij is wereldwijd met beeld en geluid te volgen via www.omroepmeierij.nl
Facebook: Achtergronden, video's, foto's en meer op: www.facebook.com/omroepmeierij


Fractievergadering VVD

De VVD raadsleden en burgercommissieleden nodigen u van harte uit om aan te sluiten bij de fractievergadering van dinsdag 24 april.

Samen met u willen ze graag van gedachten wisselen over actuele politieke onderwerpen. De locatie is de oude B&W zaal in het bestuurscentrum, Burgemeester Wernerplein 1 , Sint-Oedenrode. Graag tot ziens op dinsdag 24 april om 20.00 uur.

Stokje overgedragen aan nieuwe generatie

Foto: Ellis Rijkers

Tonnie Heijmans, Pieter van de Kamp, Jan de Werdt en Marlies van Gerwen zijn jarenlang kartrekker geweest binnen Sint-Oedenrode. Vorige week dinsdagavond werden ze tijdens een thema-avond van de BtB in het voormalig gemeentehuis van Sint-Oedenrode bedankt voor bewezen diensten.

Daarmee droegen ze indirect het stokje over aan een nieuwe generatie. Dat wil niet zeggen dat ze van het toneel verdwijnen, want advies heeft het nieuwe bestuur vast en zeker nodig. Hen wacht een hels, maar niet onoverzienbaar karwei om van Natuurlijk! Sint-Oedenrode eindelijk eens een succesverhaal te maken.

Wijkvereniging Eerschot

Zaterdag 21 april gaat wijkvereniging Eerschot met de leden die zich hebben aangemeld kegelen in de Vresselse Hut.

Zij kegelen van 20.00 uur tot 22.00 uur. De deelname is gratis. Kom wel met eigen vervoer naar de kegelbaan. Dinsdag 24 april wordt er gewandeld door de frisse groene natuur. Wandel gezellig mee! Om 18.30 uur wordt er gestart om bij Meerschot.


Tegen het verkeer in…

Deze vrachtwagen reed zich vast.

Steeds vaker merkt de redactie van DeMooiRooiKrant dat tegen het verkeer in wordt gereden op de Heuvel, middenin het centrum van Sint-Oedenrode.

Op de Markt staat een heel duidelijk bord op een enorme plantenbak met daarop de boodschap dat het eenrichtingsverkeer wordt vanaf de Heuvel. Toch lijkt het er op dat veel verkeersdeelnemers dat niet zien. Of is het brutaliteit?
Deze vrachtwagenchauffeur kreeg het in ieder geval voor elkaar dat de hele straat muurvast stond en dat hij in zijn achteruit moest. Dat leverde gevaarlijke situaties op. Een voorbeeld als dit kwam de laatste weken vaker voor met auto's en vrachtwagens. Reageren? Stuur een mail naar redactie@demooirooikrant.nl

Activiteiten Rooi Werkt

Rooi Werkt zet zich in om werkgevers en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan elkaar te koppelen, op lokaal niveau. Het zoeken van nieuwe personeelsleden kost werkgevers veel tijd en geld. Wij kunnen de werving en selectie overnemen. Wij hebben lokale kandidaten in ons bestand, dus de lijnen zijn kort. Ons-kent-ons en via-via blijft de beste manier om goed personeel aan te trekken. We stellen maximaal 3 kandidaten voor zodat sollicitatiegesprekken voor de werkgever weinig tijd kosten.

Om succesvol te kunnen zijn bezoeken we altijd het bedrijf. En als we geen geschikte kandidaten in ons bestand hebben zoeken wij via diverse andere kanalen verder. Wij kunnen adviseren en ondersteunen bij het aanvragen van proefplaatsingen en subsidieregelingen. Het is vaak mogelijk om een kandidaat enkele weken op proef te laten werken, zonder salaris, met behoud van uitkering. Het is dan wel de bedoeling dat, bij gebleken geschiktheid, de kandidaat na deze proefplaatsing een arbeidsovereenkomst krijgt. Dat mag ook voor bepaalde tijd zijn.

Speeddates
Op 1 mei, de dag van de arbeid, houden we weer speeddates met kandidaten die we nog niet eerder gesproken hebben. Deze gesprekken zijn een eerste kennismaking. Op basis daarvan bekijken we hoe we je kunnen helpen. Kan je meteen aan het werk? Dan proberen wij te bemiddelen. Heb je nog extra ondersteuning nodig bij het solliciteren? Dan is ons arbeidsmarktgericht loopbaantraject misschien iets voor jou. Woon je in Meierijstad, ben je werkloos en nog niet ingeschreven bij Rooi Werkt? Meld je dan aan via info@rooiwerkt.nl. We plannen je dan in voor een speeddate gesprek op 1 mei.

Nieuw adres
Sinds 1 april werken we vanuit het Zaken- en Bestuurscentrum, Bastion 1-5 in Sint-Oedenrode. We zijn erg blij met deze mooie locatie in het centrum van Rooi.

De redding en behoud van de Martinuskerk in boekvorm

Foto:

Vanaf 1990 bewaart Fried van den Brand elk krantenartikel dat over de restauratie en later het behoud van de Rooise Martinuskerk verscheen. Tijd om de mooiste, de belangrijkste en meest indrukwekkende artikelen na bijna dertig jaar in boekvorm uit te brengen. Komende zondag biedt Van den Brand het eerste exemplaar van het boek aan pastoor Vincent Blom en wethouder Coby van der Pas aan.

Vanaf dag een is Fried van den Brand voorzitter van, eerst de stichting Restauratie, en later de stichting behoud Martinuskerk. In totaal zat hij meer dan driehonderd bestuursvergaderingen voor. Het doel van tweemiljoen gulden ophalen voor de resatauratie van de Martinuskerk volbracht hij met gemak. Want ondanks dat sommige criticasters zeiden dat Van den Brand zijn doel nooit zou halen, staat er inmiddels bijna tweemiljoen gulden op de teller van de stichting. "Dat kan alleen met de inzet van een sterk bestuur en vele vrijwilligers", zo zegt Van den Brand.

Tijdens de Gildemis, die komende zondag om halftien begint, zal Fried van den Brand het eerste boek van zo'n honderd pagina's aan pastoor Blom aanbieden. Aansluitend aan de mis is het boek in de kerk te koop. Vanaf volgende week is het boek ook te koop bij de VVV en boekhandel 't Paperas. Het boek kost 19,50 euro en elk verkooppunt heeft aangeboden het boek zonder winstoogmerk te verkopen.


Lucas Hamming afsluiter Pop & Colour Festival

Foto: Hans-Peter van Velthoven

Na het succesvolle optreden van Alain Clark van vorig jaar, heeft de organisatie van Pop & Colour dit jaar weer een publiekstrekker gevonden. Het is Lucas Hamming die op 10 juni het Pop & Colour Festival komt afsluiten in park Kienehoef. En dat is niet zonder reden.

Ieder jaar organiseert Pop & Co Bandcoaching, onderdeel van Phoenix cultuur, in het kader van talentontwikkeling in februari voor haar leerlingen een masterclass, gegeven door een grote artiest. Dit jaar is dat Lucas Hamming. Hamming is een nationaal bekend muzikant en heeft diverse singles en EP's uitgebracht, waaronder het themalied van 3FM Serious Request 2016. Je zou hem kunnen kennen als finalist van de Beste Singer-Song Writer van Nederland, of van het tv-programma De Wereld Draait Door, waar hij regelmatig te gast was met zijn huisband. Daarnaast heeft Hamming met zijn band al op diverse podia en festivals opgetreden, waaronder Paradiso, Pinkpop en Eurosonic Noorderslag, een jaarlijks terugkerend evenement waar nieuw talent wordt ontdekt.

Op het Pop & Colour Festival draait het op het podium ook om jong talent. De bands van Pop&Co kunnen daar laten zien en horen hoe ze zich het afgelopen jaar hebben ontwikkeld én wat ze van de masterclass van Lucas Hamming hebben opgestoken. Aan het eind van de festivaldag zal Lucas Hamming met zijn band op hetzelfde podium ook zijn kunsten vertonen, dus dat belooft een daverende afsluiting van het festival te worden.

Hartstichting bedankt collectanten en inwoners

De jaarlijkse Hartweek van de Hartstichting van 8 tot en met 14 april in Sint-Oedenrode, Boskant, Olland en Nijnsel heeft dit jaar € 6606,15 opgeleverd. De Hartstichting wil haar vrijwilligers en collectanten van harte bedanken voor hun steun. Dankzij deze giften kan de Hartstichting nieuw onderzoek financieren naar het eerder herkennen van hart- en vaatziekten.

Ruim 140 collectanten in Sint-Oedenrode, Boskant, Olland en Nijnsel gingen tijdens de Hartweek op pad om donaties te verzamelen.

Financiering van nieuw onderzoek
Donaties van het publiek worden onder meer besteed aan de financiering van wetenschappelijk onderzoek naar signaalstofjes in het bloed die helpen een naderend hartinfarct op te sporen. Voorbeelden hiervan zijn eiwitten, moleculen en bloedcellen. Door te meten welke stoffen actief zijn, en hoeveel ervan aanwezig zijn, krijg je veel informatie over wat er gaande is in het bloed en de bloedvaten. Hoe beter we deze signaalstoffen leren kennen, hoe beter we het risico op een hartinfarct kunnen inschatten. Zo kunnen we mensen op tijd de juiste behandeling bieden en een hartinfarct voorkomen

De negende ronde: Commissie Amusement en Catering

Petra Swinkels, Liesbeth van de Akker, Joke in 't Zandt, Wijnald Koolen, Marga Kemps en Erie van Esch. Foto: Manon Swinkels

De voorbereidingen op de SamenLoop voor Hoop Sint-Oedenrode zijn in volle gang. Tientallen vrijwilligers dagdromen al over de ideale SamenLoop en werken hard aan het verwezenlijken van die droom. De MooiRooiKrant licht de komende maanden de verschillende commissies uit. Deze keer nemen wij een kijkje bij de Commissie Catering/Horeca en Amusement.

"Wij zijn al een heel eind op weg, al komt er ontzettend veel bij kijken", begint Marga Kemps. "Al organiserend loop je steeds weer tegen zaken aan waar je rekening mee moet houden tijdens dit weekend en dat start al op woensdagmiddag met het ontvangen van materialen. We mogen geen enkel detail over het hoofd zien, maar dat moet lukken. We hebben een heel fijn team en iedereen denkt enthousiast mee."
De Commissie Catering/Horeca bestaat naast Marga uit Joke in 't Zandt, Erie van Esch, Petra Swinkels, Liesbeth van de Akker, en Wijnald Koolen namens de Commissie Amusement. "Wij zorgen ervoor dat minstens 200 personen (vrijwilligers, organisatoren en eregasten) tijdens het evenement voorzien worden van eten en drinken. Dat start zaterdagmorgen voor de opbouwers tot zondagmiddag met de afsluiting voor de eregasten. Een gedeelte van het pand van de Rabobank is beschikbaar gesteld en vandaar uit wordt het ontbijt, de lunch en het diner bereid. Voor de eregasten (gesetteld in een aangeklede ruimte in de Rabobank) staat zaterdagavond een prachtig diner op het menu wat aangeboden wordt door zeven restaurants uit het dorp."
Naast uitstekende zorg voor de deelnemers wordt er natuurlijk ook gedacht om het evenement zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor de bezoekers. "Eén kant van de Markt wordt omgebouwd tot foodplein", vertelt Wijnald. "Op het gedeelte tegenover het oude stadhuis wordt een podium gebouwd met op het plein een lange bar en bar tafels. De volledige omzet uit eten en drinken gaat in de pot van SamenLoop voor Hoop." Het podium staat er tijdens dit weekend natuurlijk niet voor niets. Aan Wijnald de taak om buiten de stiltemomenten te zorgen voor muziek. "Verschillende dweilorkesten komen langs, we hebben artiesten, bandjes en dj's geregeld en ook de Brabantband maakt speciaal voor SamenLoop voor Hoop een comeback. We gaan er wat moois van maken! De afsluiter wordt spectaculair, maar dat blijft een verrassing."

Wijnald en Marga sluiten af met de woorden: "Het hele evenement wordt nu al gedragen door een groot aantal vrijwilligers maar we kunnen zeker nog op allerlei terreinen heel veel vrijwilligers gebruiken."


Kleurwedstrijd voor Kinderloop voor Hoop

Commissie Kinderloop voor Hoop organiseert een kleurwedstrijd met mooie prijzen voor de Rooise kinderen met dank aan sponsoring door verschillende Rooise ondernemers.

Hoofdprijs Workshop ouder/kind bij tekenen is Toveren

Overige prijzen Smulboxen cafetaria de Koffer
· Zwemkaartjes zwembad de Neul
· Smulboxen cafetaria de Klomp
· Kinderboekjes van het Paperas

. Tangle Deezer kapsalon Bella Plaza

Het plaatsen van de kleurplaat in DeMooiRooiKrant wordt gesponsord door: Securebit. Het inleveren van de kleurplaat kan bij DeMooiRooiKrant tot en met vrijdag 8 juni, met mogelijkheid van een vrijwillige donatie voor het goede doel. De bekendmaking van de prijswinnaars zal tijdens de Jaarmarkt van 24 juni plaatsvinden.

Kleur mee voor het goede doel en…vergeet je niet aan te melden voor de Kinderloop op 2 september www.samenloopvoorhoop.nl/alle-samenlopen/noord-brabant/sint-oedenrode/kinderloop.


Klompenmaakambacht staat nog steeds in de belangstelling

Wethouder Jan Goijaarts (rechts) opent de souvenierwinkel van Marie-Louise Holl die vol vertrouwen toe kijkt. Foto: Hans van den Wijngaard

De klomp staat in april centraal in Het Groene Woud. Het schoeisel dat honderd jaar geleden nog door iedereen werd gedragen, verdient volgens de initiatiefnemers van deze maand weer meer aandacht. Afgelopen zondag stonden een drietal ondernemers in Rooi stil bij de klomp en de wijze waarop deze werd en wordt vervaardigd.

Inderdaad werd en wordt vervaardigd, want ondanks dat een groot deel van ons niet (meer) op klompen loopt, er worden nog steeds klompen gemaakt. In onze regio vond je vroeger bij wijze van spreken op elke hoek van de straat wel een klompenmakerij. Het was een ambacht dat in bijna elke familie wel voorkwam. Tegenwoordig is de klompenmaker eerder een zeldzaam beroep, maar er zijn nog steeds mensen die hun kost met het maken van klompen verdienen. Maar er zijn ook talloze vrijwilligers, die in elk geval de kennis van het vak willen behouden en overdragen aan de volgende generatie.

Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard

Made in Nijnsel
Een van de mensen die nog steeds van het maken van klompen leeft, is Marie-Louise Holl. Zij en haar familie maken al sinds 1984 klompen, niet zo zeer klompen voor het dagelijks gebruik, maar vooral souvenierklompen. Na dat ze jaren al haar klompen alleen via internet verkocht, opende ze afgelopen zondag in Nijnsel een souvenierwinkel waar in ze klompen in alle maten verkoopt. Klompen van drieënhalve centimeter tot te groot om op te lopen. Het maakt niet uit, als de vorm maar een klomp is.

Wethouder Jan Goijaarts was op het laatste moment ingevlogen voor de opening van de winkel in Nijnsel. Hij nam de plaats in voor wethouder Coby van der Pas, die wegens ziekte verstek moest laten gaan. "95% van de souvenierklompen die in Amsterdam worden verkocht, komen uit China. Die andere vijf procent komen bijna allemaal uit Nijnsel. Made in Nijnsel zou daarop thuishoren, maar dat mag niet, daarom maar made in Holland. Laten we ervan uitgaan dat dit percentage de komende jaren alleen maar groter wordt", zo vertelde Jan Goijaarts vlak voordat hij het lintje doorknipte dat de souvenierwinkel scheidde van de tientallen genodigden en belangstellenden die speciaal naar Nijnsel waren gekomen.

Dat Marie-Lousie in de klompenindustrie terecht is gekomen dankt ze aan haar vader Christ Holl. "Mijn vader was erg innovatief en werkte veel voor de klompenindustrie. Zo ontwikkelde hij ook een machine voor het maken van souvenierklompen. Maar klompenmakers hadden geen geld om deze machine te kopen en zo zijn we zelf maar souvenierklompen gaan maken", zo vertelt Marie-Louise, terwijl ze telkens tussendoor felicitaties in ontvangst mag nemen met de opening van haar winkel. "Met de opening van de souvenierwinkel en het museum over klompen hopen we dat we de aandacht voor de klomp weer wat meer kunnen vergroten. We mikken daarbij niet alleen op toeristen, maar ook op mensen uit de regio, die naast belangstelling voor klompen in alle maten ook interesse tonen voor bijvoorbeeld houten tulpen".

Mechanisatie in de klompenmakerij
Een paar kilometer verderop, op Hoeve Strobol is Bert Verbakel ook drukdoende met de klomp. In het museum dat hij in de loop van de jaren heeft opgebouwd is Bert met alle vrijwilligers die hem helpen alweer bezig met het volgende project. "We willen hier een heuse machinale klompenmakerij oprichten. Zodat de mensen kunnen zien hoe de mechanisatie in de klompenmakerij plaats heeft gevonden. Het voorbeeld voor deze klompenmakerij, is de klompenmakerij van Van de Laar aan Ollandseweg. Waar mijn broer en ik hebben gewerkt. Die klompenmakerij had een eigen stoommachine", zo vertelt Bert. "Ik ben meer dan dertig jaar op zoek geweest naar een stoommachine en toen ik de moed had opgegeven kwam er een op mijn pad. Die hebben we onlangs in Frankrijk opgehaald en we hopen dat we die over vier jaar weer werkend hebben. Dan willen we hier achter ons museum een authentieke machinale klompenmakerij in gebruik nemen".

Ambacht mag niet verloren gaan
Aan de Liempdseweg op de Gasthuishoeve wordt ook volop aandacht besteed aan het ambacht van klompenmaker. In tegenstelling tot wat op de Hoeve Strobol het toekomstbeeld is, richt Erik van den Hurk zich op zijn Gasthuishoeve vooral het ambacht van maken van klompen met de hand. Samen met een groep enthousiastelingen probeert hij het ambacht onder de knie te krijgen. "We hebben niet de illusie dat het maken van klompen met de hand nog ooit een volwaardig vak zal worden. Een goede klompenmaker, maakte zes paar klompen per dag. Bij de huidige loonkosten zou een paar klompen zo'n 150 euro kosten. Maar de kennis, die nodig is voor het maken van klompen, mag niet verloren gaan", zo sluit Erik van den Hurk af.


Klompenmaakambacht staat nog steeds in de belangstelling

De klomp staat in april centraal in Het Groene Woud. Het schoeisel dat honderd jaar geleden nog door iedereen werd gedragen, verdient volgens de initiatiefnemers van deze maand weer meer aandacht. Afgelopen zondag stonden een drietal ondernemers in Rooi stil bij de klomp en de wijze waarop deze werd en wordt vervaardigd.

Inderdaad werd en wordt vervaardigd, want ondanks dat een groot deel van ons niet (meer) op klompen loopt, er worden nog steeds klompen gemaakt. In onze regio vond je vroeger bij wijze van spreken op elke hoek van de straat wel een klompenmakerij. Het was een ambacht dat in bijna elke familie wel voorkwam. Tegenwoordig is de klompenmaker eerder een zeldzaam beroep, maar er zijn nog steeds mensen die hun kost met het maken van klompen verdienen. Maar er zijn ook talloze vrijwilligers, die in elk geval de kennis van het vak willen behouden en overdragen aan de volgende generatie.

Made in Nijnsel
Een van de mensen die nog steeds van het maken van klompen leeft, is Marie-Louise Holl. Zij en haar familie maken al sinds 1984 klompen, niet zo zeer klompen voor het dagelijks gebruik, maar vooral souvenierklompen. Na dat ze jaren al haar klompen alleen via internet verkocht, opende ze afgelopen zondag in Nijnsel een souvenierwinkel waar in ze klompen in alle maten verkoopt. Klompen van drieënhalve centimeter tot te groot om op te lopen. Het maakt niet uit, als de vorm maar een klomp is.

Wethouder Jan Goijaarts was op het laatste moment ingevlogen voor de opening van de winkel in Nijnsel. Hij nam de plaats in voor wethouder Coby van der Pas, die wegens ziekte verstek moest laten gaan. "95% van de souvenierklompen die in Amsterdam worden verkocht, komen uit China. Die andere vijf procent komen bijna allemaal uit Nijnsel. Made in Nijnsel zou daarop thuishoren, maar dat mag niet, daarom maar made in Holland. Laten we ervan uitgaan dat dit percentage de komende jaren alleen maar groter wordt", zo vertelde Jan Goijaarts vlak voordat hij het lintje doorknipte dat de souvenierwinkel scheidde van de tientallen genodigden en belangstellenden die speciaal naar Nijnsel waren gekomen.

Dat Marie-Lousie in de klompenindustrie terecht is gekomen dankt ze aan haar vader Christ Holl. "Mijn vader was erg innovatief en werkte veel voor de klompenindustrie. Zo ontwikkelde hij ook een machine voor het maken van souvenierklompen. Maar klompenmakers hadden geen geld om deze machine te kopen en zo zijn we zelf maar souvenierklompen gaan maken", zo vertelt Marie-Louise, terwijl ze telkens tussendoor felicitaties in ontvangst mag nemen met de opening van haar winkel. "Met de opening van de souvenierwinkel en het museum over klompen hopen we dat we de aandacht voor de klomp weer wat meer kunnen vergroten. We mikken daarbij niet alleen op toeristen, maar ook op mensen uit de regio, die naast belangstelling voor klompen in alle maten ook interesse tonen voor bijvoorbeeld houten tulpen".

Mechanisatie in de klompenmakerij
Een paar kilometer verderop, op Hoeve Strobol is Bert Verbakel ook drukdoende met de klomp. In het museum dat hij in de loop van de jaren heeft opgebouwd is Bert met alle vrijwilligers die hem helpen alweer bezig met het volgende project. "We willen hier een heuse machinale klompenmakerij oprichten. Zodat de mensen kunnen zien hoe de mechanisatie in de klompenmakerij plaats heeft gevonden. Het voorbeeld voor deze klompenmakerij, is de klompenmakerij van Van de Laar aan Ollandseweg. Waar mijn broer en ik hebben gewerkt. Die klompenmakerij had een eigen stoommachine", zo vertelt Bert. "Ik ben meer dan dertig jaar op zoek geweest naar een stoommachine en toen ik de moed had opgegeven kwam er een op mijn pad. Die hebben we onlangs in Frankrijk opgehaald en we hopen dat we die over vier jaar weer werkend hebben. Dan willen we hier achter ons museum een authentieke machinale klompenmakerij in gebruik nemen".

Ambacht mag niet verloren gaan
Aan de Liempdseweg op de Gasthuishoeve wordt ook volop aandacht besteed aan het ambacht van klompenmaker. In tegenstelling tot wat op de Hoeve Strobol het toekomstbeeld is, richt Erik van den Hurk zich op zijn Gasthuishoeve vooral het ambacht van maken van klompen met de hand. Samen met een groep enthousiastelingen probeert hij het ambacht onder de knie te krijgen. "We hebben niet de illusie dat het maken van klompen met de hand nog ooit een volwaardig vak zal worden. Een goede klompenmaker, maakte zes paar klompen per dag. Bij de huidige loonkosten zou een paar klompen zo'n 150 euro kosten. Maar de kennis, die nodig is voor het maken van klompen, mag niet verloren gaan", zo sluit Erik van den Hurk af

Een houten klompenmaker...

De houten klompenmaker.

De houtkunstenaar Arie Verheijen blijft maar produceren. De gezellige tuin van het VVV heeft van hem twee nieuwe aanwinsten gekregen. Een houten klompenmaker en een schilder.

Het blijft intrigerend om te zien hoe Arie het voor elkaar heeft gekregen om dit te maken. In de tuin van het VVV staan al langer werken van de creatieve Rooienaar, waaronder de iconen Bertje en Leentje. Een goede reden om er eens een kijkje te gaan nemen.


Carving, een serieuze hobby

Door de rondvliegende houtsplinters en het geronk van de motorzaag weet de buurman genoeg. Jos Heijmans is weer eens aan de gang. Uit nieuwsgierigheid komt hij toch al gauw een kijkje nemen via het poortje dat de twee tuinen met elkaar verbindt.

Jos maakt al ruim twaalf jaar met behulp van verschillende motorzagen prachtige kunstwerken uit blokken hout, oftewel 'carving'. "Het is inmiddels een serieuze hobby geworden", vertelt Jos. "Jaren geleden zag ik op een brasserie een man een blok hout bewerken met zijn motorzaag. Het werd een prachtige houtsculptuur en ik dacht bij mezelf: dat wil ik ook proberen."

Oefening baart kunst, letterlijk. Binnen driekwartier heeft Jos de boomstam omgetoverd tot een heuse klomp. "Wat plantjes erin en het kan in de tuin worden gezet." Met een gasbrander licht hij nog wat accenten uit en het kunstwerk is klaar. "Nu heb ik een klomp gemaakt, maar ik kan eigenlijk van alles maken. Ik print een plaatje in mijn hoofd en ik ga aan het werk. Al was deze klomp mislukt, dan had ik er nog een uil van kunnen maken."

Jos Heijmans maakt met zijn motorzaag prachtige houtsculpturen. Foto: Manon Swinkels

Voorzichtig legt Jos zijn zaag op de grond. De klus is geklaard, en wel met hout schoeisel aan zijn voeten. "Vroeger woonden wij langs de klompenmaker in Boskant. Van kinds af aan loop ik op klompen en ik heb zelfs in bomen geklommen met die dingen aan. Dat ging nog niet zo makkelijk, dus op een dag timmerde ik er een aantal spijkers in voor extra grip. Dat heeft me een lel om mijn oren van mijn vader opgeleverd. Tegenwoordig loop ik een stuk minder op klompen. Op mijn werk zijn ze niet praktisch, maar wanneer ik thuis ben schiet ik ze regelmatig aan. En als ze eenmaal zijn versleten dan gaan ze de kachel in."

Klompenhout, garantie voor een vitaal populierenlandschap

Foto:

Als je in de streek woont, vind je populieren in ons landschap vanzelfsprekend. Heb je het hebt over Diependaal, De Scheeken of het kleinschalige agrarische landschap bij Rooi, Boskant en Olland dan gaat het hart al wat sneller kloppen. En als je in deze aprilmaand door ons populierenlandschap fietst of wandelt, voel je het voorjaar in alle vezels van je lijf: door de witbloeiende Bosanemoon, de Slanke Sleutelbloem met haar prachtig gele bloemen én door het uitlopen van de frisgroene blaadjes van de populier, elke soort (kloon) net wat vroeger of later dan de ander.

Toen duizenden jaren terug wind en water nog vrij spel hadden, zette de Maas bij overstromingen fijne leemdeeltjes af in ons gebied en vormden uiteindelijk ondoordringbare leemlagen. De Scheeken en het gebied ten zuiden van Boskant/Diependaal* waren daardoor drassig en minder geschikt voor landbouw. Voor de populier waren deze groeiplaatsomstandigheden, soms met enige kleine maatregelen zoals het aanleggen van rabatten, daarentegen wel geschikt.
De zwarte populier was een soort die van nature in de beekdalen en langs rivieren in Nederland groeide en ook sinds de 15e eeuw door de mens werd aangeplant. Daar waar eerst klompen van wilgenhout werden gemaakt , werd in Brabant vanaf de 18e eeuw deze zwarte populier op deze nattere gronden geteeld, geplant en voor klompenhout aangewend.
In 1800 verwoestte een gigantische orkaan: "Den 9-de november 1800 woei er zoo een geweldige orkaan, welke geen weerga in hevigheid kende", in onze omgeving de meeste houtopstanden. Voor o.a. de continuïteit van grondstoffen voor de klompenmakerijen werden snelgroeiende klonen van 'Canada-populieren' geïmporteerd, die wel 50 m. hoog en 140 jaar oud konden worden. Deze klonen werden in de Brabantse volksmond al snel 'Canidasse' genoemd.
Gemeente Sint-Oedenrode als belangrijk boseigenaar, werkte in de jaren 1960 tot 1990 nauw samen met Bosbouwproefstation "De Dorschkamp"; onderdeel van universiteit Wageningen. Zij ontwikkelden en testten samen nieuwe populierenklonen die én harder groeiden én minder ziektegevoelig waren dan de gebruikte zwarte populier en de in deze streek markante maar windgevoelige Populus " Marilandica. De verbeterde populierenkloon Robusta** bijvoorbeeld was een van de beste populieren voor de klompenmakerijen vanwege o.a. de rechte stam, de groeikracht en de ziekteresistentie.

Vooruitziende boeren zorgden voor klompenhout én bruidschat
Vele boeren hadden een klompenwerkplaats als bijverdienste. Was een hoekje grond over dan plantte de boer er populieren voor zijn eigen klompenmakerij of verkocht het klompenhout na 20 a 30 jaar. Zo was het in boerenfamilies in deze streek gebruikelijk dat bij de geboorte van een dochter meteen een aantal populieren werden geplant. Deze konden dan uitgroeien tot de bruidsschat en waren als klompenhout kaprijp zodra de dochter huwbaar was.

Voorpootrecht en houtopbrengst: belangrijk pijlers voor vitaal landschap
In 1468 kregen de inwoners van Sint-Oedenrode van Karel de Stoute het recht van voorpoting. Dit hield in, dat bewoners rond hun erven bomen mocht planten, kappen en herplanten. Ook mochten zij in het gemeenschappelijk gebied wegen aanleggen en bomen voor eigen gebruik planten. Dit voorpootrecht was daarmee een belangrijke aanzet tot ons agrarisch coulisselandschap. De prijzen die men voor het klomphout moest betalen, veranderde met de tijd. Bij de verkoop van klompbomen in 1760 bedroeg de gemiddelde prijs per boom f 1,75 met uitschieters van 75 cent voor een slechte tot f 5,75 voor een zeer gezochte boom. In de 19e eeuw begonnen de prijzen voor klomphout te stijgen. Rond 1850 betaalde men voor een boom gemiddeld f 7,50, in 1880 f 8,--, i n 1890 ?f 11,--, in 1900 f 15,-- tot f 20,-- en in 1902 al f 22,--. In de algehele malaise van de 30-er jaren bracht een goede boom ongeveer 20 gulden op, terwijl in 1939 nog slechts f 9,- a f 10,- werd betaald. Met de teruggang van het aantal Brabantse klompenmakers liep ook de vraag en prijs naar populierenhout uit onze omgeving terug. Daarmee zag je de grote verscheidenheid in ons cultuurlandschap: de afwisseling van leeftijden, populierenweiden, populieren in lanen en langs percelen, ook teruglopen. Daarvoor in de plaats kwam eenvormigheid van natuur en landschap.

Gelukkig zijn er weer volop initiatieven en innovaties om de economische waarde van populierenhout te verbeteren en in ons gedachtegoed terug te brengen. De in 2018 opgerichte Stichting Brabantse Klomp zet zich niet alleen in voor de promotie en productie van de Brabantse klomp en het ambacht maar stimuleert ook de toepassing van klompenhout uit onze eigen omgeving. En partijen als Stichting Populier, de Brabantse Populierenvereniging en coöperatie Peppelhout maken stappen in verduurzaming en meervoudig gebruik en afzet van populierenhout. Met andere woorden: de weg terug naar een vitaal en gevarieerd cultuurlandschap lijkt weer gevonden.
* Stop eens bij het informatiebord en het verrassende verhaal over het vroegere landschap De Groene Gemeynt aan het Kalvereeuwsel.
** Het Roois Landschap plantte samen met de gemeente Sint-Oedenrode in 2016, langs de Beststeweg (tegenover nr 11-13) een aantal populierenklonen met informatiebordjes. Dit ook als eerbetoon aan de economische en landschappelijke betekenis van de populier.

Een houten klompenmaker…

De houtkunstenaar Arie Verheijen blijft maar produceren. De gezellige tuin van het VVV heeft van hem twee nieuwe aanwinsten gekregen. Een houten klompenmaker en een schilder. Het blijft intrigerend om te zien hoe Arie het voor elkaar heeft gekregen om dit te maken. In de tuin van het VVV staan al langer werken van de creatieve Rooienaar, waaronder de iconen Bertje en Leentje. Een goede reden om er eens een kijkje te gaan nemen.

Toen de tweejarige Mandy bij ons binnenkwam, was ze erg bang. Waarschijnlijk heeft ze in haar korte leventje weinig tot geen positief contact gehad met mensen en moest dus nog leren dat mensen ook leuk kunnen zijn.

En dat is gelukt! Inmiddels is ze niet meer bang, alleen nog een beetje verlegen. Ze kan soms nog wel schrikken van onverwachte bewegingen of haar eigen dapperheid als ze contact zoekt met de mens. Soms is ze dan ook wat voorzichtiger maar als je haar rustig benadert, komt ze al gauw kijken wie er is, geeft ze kopjes en neemt ze graag aaitjes in ontvangst. Het is een lieve knuffelkat-in-wording.

Mandy zoekt een rustig huishouden zonder kleine kinderen. Ze zou het erg leuk vinden als er al een sociale, jonge kat aanwezig is of een vriendje vanuit Hokazo mee mag verhuizen.

Dierenopvangcentrum Hokazo, Lange Goorstraat 6, 5406XE Uden.

Weer een flinke club mensen op de foto deze week. Wie zijn deze mensen? Waar is de foto gemaakt? Kunt u ons helpen met de juiste informatie? We horen het graag via 0413-479322, mail naar redactie@demooirooikrant.nl of loop eens bij ons binnen (Heuvel 7). De koffie staat klaar.

Oplossing week 15
1e foto links boven; Martien van Aarle 1914-1985 met Riek van Son 1912-1996. 2e Huwelijks foto van Martien en Riek 31-05-1941 Foto onder is op de huwelijksdag; achteraan; Fien Vervoort , Jan van Aarle, Piet van Aarle, Fried van Hommel en Jans van Aarle. Daarvoor vader Gijs van Aarle, Martien en Riek. Vooraan Drika van Aarle en Bertje van Aarle. Foto's zijn gemaakt op de Woenselsestraat Vlokhoven Eindhoven. De militair is mij niet bekend.

Gijs van Aarle (478173)

Reünie 't Palmke is vol

Foto: Hans van den Wijngaard

Op 28 april zal in café de Ossekop de reünie van discotheek 't Palmke plaatsvinden.

Het aantal aanmeldingen was boven verwachting. Het zal 'n avond terug in de tijd worden met muziek van DJ Leon, veel bekende gezichten en het ophalen van herinneringen. De organisatie, Ella, Bernadette, Anja, Connie en Arno hopen op een super gezellige avond! Aanmelden kan niet meer, want 't zit vol.

22 / 40

23 / 40

Meer aandacht voor taalbegeleiding

Tijdens een geanimeerde informatiebijeenkomst op 9 april jl. in Veghel was taalachterstand het centrale thema. Voor de aanwezigen werd het vraagstuk uitvoerig toegelicht door mevrouw I. Schouwink van Welzijn De Meierij en coördinator taalhuis Schijndel. Op basis van landelijke gegevens gaat het in Meierijstad om 8000 inwoners, die kampen met een taalachterstand en nauwelijks kunnen lezen en schrijven. Ongeveer 1000 personen kunnen helemaal niet lezen of schrijven

De overheid zet zich in voor een participatiesamenleving. Iedereen is er van overtuigd dat taalachterstand een grote belemmering vormt voor deelname aan de samenleving."Stel je eens voor dat je geen krant of boek kunt lezen, geen aanmaningen, geen brieven van de gemeente, geen ondertiteling op tv en film, geen post kunt behandelen, geen bijsluiters van recepten en geen gebruiksaanwijzingen kunnen lezen. Als je sollicitatiebrief kunt schrijven, en erger nog wordt afgewezen omdat je bv. de veiligheidsvoorschriften niet kunt lezen. Je kunt nooit een felicitatiekaart schrijven dan wordt je sterk beperkt in het onderhouden van relaties. Wat ben je dan arm en mede daardoor kan ook eenzaamheid ontstaan."

De dagvoorzitter noemde zelfs taalachterstand anno 2018 volksvijand nummer een. De gemeente is bezig met een aanvalsplan Laaggeletterheid voor Meierijstad. Gelukkig zijn er in Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel al mooie initiatieven, die personen met een taalachterstand goed opvangen en begeleiden. Heel veel vrijwilligers zijn bereid om aan hen ondersteuning te bieden. Er moet echter nog veel meer gebeuren. Tijdens de bijeenkomst werd duidelijk dat het allergrootste probleem in deze is: "Hoe komen we in contact met deze doelgroep?" Als je niet kunt lezen is een persartikel of een brief geen optie. Er zullen andere wegen gezocht moeten worden om met deze personen in contact te komen. Natuurlijk zijn familieleden, vrienden kennissen belangrijk om hen te motiveren, maar zeker ook dienstverleners, werkgevers en uitzendbureaus. Helemaal ideaal zou het zijn als werkgevers en uitzendbureaus aan buitenlandse werknemers tijd en middelen beschikbaar zouden stellen om de Nederlandse taal te leren. Op termijn een goede investering voor alle partijen.
Het kost de Nederlandse samenleving 1,25 miljard per jaar (zie Binnenlands Bestuur nummer 7 van 4 april jl.) Zo waar een grote kostenpost, maar het belangrijkste element blijft dat personen door taalachterstand verstoten blijven van veel zaken die onze samenleving te bieden heeft. Hierdoor wordt hun geluk hoe dan ook beperkt en gaat vaak gepaard met armoede en eenzaamheid.

MeierWIJstad brengt inwoners samen

Ook inwoners van Sint Oedenrode horen tegenwoordig bij Meierijstad. Een nieuwe gemeente met 80.000 inwoners in dertien kernen met een eigen cultuur en gewoonten. Om die inwoners te verbinden organiseert kunstenares Carin Simons een bijzonder project tijdens festival Fabriek Magnifique op 6, 7 en 8 juli. Met MeierWIJstad verbindt ze mensen via kunst. Het doel is honderden bewoners samen een gigantische puzzel in elkaar te laten zetten. Elk puzzelstuk wordt een kunstwerk op zich, samen vormen ze het grondgebied van de gemeente.

Carin Simons vertelt enthousiast over het project dat ze samen met vele vrijwilligers aan het opzetten is. "Wat weten we eigenlijk van elkaar? Ieder mens heeft eigen talenten en interesses. Dingen waar je voor gaat, waar je enthousiast over met anderen kan praten. Die talenten willen we zichtbaar maken en met elkaar verbinden."

Puzzel grondgebied
Het verbinden van mensen en talenten gebeurt letterlijk via een grote puzzel. "We hebben het grondgebied van de gemeente in meer dan 300 stukken verdeeld, als een echte puzzel. Via de website meierwijstad.nl kan iedere inwoner die dat wil een puzzelstuk adopteren."
Vanaf eind april kan iedereen die een puzzelstuk heeft geadopteerd dit stuk op groot formaat van dik plaatmateriaal ophalen. "De bedoeling is dat je via dit puzzelstuk je talent zichtbaar maakt," vertelt Carin. "Dat kan alleen of met een groep, je kunt het beschilderen, een gedicht op schrijven of er een mozaïek op maken. Alles mag en alles kan. Je kunt er ook een verhaal over vertellen. Die plaatsen we op onze website."

Jolande Staals uit Nijnsel was meteen enthousiast en heeft al voor het project gestart is een puzzelstuk geclaimd. Haar reactie: "Yes, ik kan weer meedoen, ik weet al precies wat ik van het puzzelstuk ga maken."

Fabriek Magnifique
De puzzelstukken worden tijdens Fabriek Magnifique op vrijdagavond 6 juli in elkaar gezet. Dit gebeurt op de tijdelijk naar sponsor Hobij vernoemde grote parkeerplaats aan de Hoofdstraat in Veghel. "De totale puzzel wordt ruim 400 vierkante meter groot," aldus Jan van Hoof, directeur van het festival. "Een geweldige uitdaging, waar mensen samen een kunstwerk maken. Ze komen letterlijk en figuurlijk met elkaar in contact en het levert een prachtig groot kunstwerk op."

Meer informatie en meedoen
Ben je geïnteresseerd? Op de website www.meierwijstad.nl vind je informatie en verhalen van inwoners van de dertien kernen. Ook kun je hier een stuk van de puzzel adopteren.

Fietsverkoop bij Welzijn De Meierij

Er bestaat de mogelijkheid om een fiets te kopen bij Welzijn De Meierij, Steeg 9f te Schijndel. De vrijwilligers van de fietswerkplaats lappen oude fietsen op.

De fietsen worden daarna te koop aangeboden voor de volgende doelgroepen uit Schijndel:

  1. Mensen met een minimum inkomen;
  2. Mensen van wie de fiets gestolen is en die een bewijs hiervan van de politie kunnen laten zien.

Afhankelijk van de staat waarin de fiets verkeert, is de prijs vanaf € 50,00. Deze prijs staat vast. Er kan dus geen bod uitgebracht worden. Per kalenderjaar kan maar één fiets per persoon verstrekt worden, tenzij men meerdere fietsen door diefstal kwijt geraakt is. Dit moet wel aantoonbaar zijn via een proces-verbaal.
Een fiets kopen bij Welzijn De Meierij kan iedere vrijdagochtend tussen 9 en 11.30 uur. Een aankoop betekent dat men garantie krijgt tot aan de poort. Welzijn De Meierij doet geen reparaties aan fietsen ook niet wanneer ze bij ons gekocht zijn. U kunt voor reparaties aan uw fiets wel naar het Repair Café komen. Dit wordt elke tweede donderdagmiddag van de maand georganiseerd bij Welzijn De Meierij.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Lamber van de Burgt (beheerder Welzijn De Meierij) iedere vrijdag tussen 9 en 12 uur op telefoonnummer 073-5441405.

Vrijwilligerswerk zoekt vrijwilligers

Het Steunpunt Vrijwilligerswerk is onderdeel van Welzijn de Meierij en als zodanig zijn zij steeds op zoek naar mensen die anderen willen helpen of wat willen doen voor de gemeenschap in Schijndel en Sint-Oedenrode. Dat mag u heel breed opvatten en daarom zijn er voor vrijwel iedereen geschikte vacatures en bezigheden. Deze keer besteden wij speciale aandacht aan enkele van de tientallen vacatures.

Vrijwilliger voor ondersteuning bij het tuinonderhoud van een basisschool
Basisschool Sint Antonius van Padua in Nijnsel is op zoek naar een vrijwilliger met groene vingers, die het leuk vindt om ondersteuning te bieden bij het tuinonderhoud van de school. Werktijden zijn in overleg. Bent u die vrijwilliger met groene vingers die graag de handen uit de mouwen steekt? Dan is deze vacature iets voor u! (vacaturenummer 19316)

Kookvrijwilliger Stichting Wooninitiatief Kamille
Stichting Wooninitiatief Kamille is op zoek naar een vrijwilliger die het leuk vindt om op zaterdagmiddag samen met de bewoners te koken. Wooninitiatief Kamille is een huis in Sint-Oedenrode voor mensen met een verstandelijke beperking waar oprechte betrokkenheid, deskundigheid, sfeer, huiselijkheid en Brabantse gemoedelijkheid voorop staan. Heeft u een passie voor koken en bent u geduldig en sociaal? Dan is deze vacature iets voor u! Werktijden zijn zaterdag van 12.00 uur – 14.00 uur. (vacaturenummer 19347). Voor meer informatie kunt u bellen (073 - 5447400) of mailen vrijwilligerswerk@welzijndemeierij.nl), of kijk op www.welziindemeierii.nl.

Meierijstad investeert in toekomstbestendig bedrijfsleven

Gemeente Meierijstad ondersteunt, samen met elf grote bedrijven en ondernemingsverenigingen, het Inpat Center. Het center is opgericht om huidige werknemers en nieuwe talenten voor bedrijven hierheen te halen en te behouden voor de arbeidsmarkt. Dit draagt bij aan een toekomstbestendig bedrijfsleven in Meierijstad.

Werknemers van buiten Meierijstad weten vaak niet veel over de regio. Het Inpat Center laat de (potentiele) werknemers, die nu nog op en neer reizen, zien wat Meierijstad te bieden heeft. Daarmee probeert het te stimuleren dat zij zich in Meierijstad vestigen. Dat scheelt de werknemers én de bedrijven tijd en geld en spaart het milieu. Wethouder Jan Goijaarts: "beschikbaarheid van voldoende en goed opgeleide werknemers is belangrijk voor de economische trekkracht en innovaties in het bedrijfsleven. De initiatieven van het Inpat Center dragen bij aan het vinden en behouden van deze mensen. En die kunnen we, met de bloeiende economie in Meierijstad, goed gebruiken!" Om de initiatieven van het Inpat Center te ondersteunen, draagt het college voor dit jaar 7.500 euro bij. Na evaluatie wordt bekeken of dit ook in de komende jaren beschikbaar wordt gesteld.

Onderhoud aan Rooise wegen

Het College van B&W stelt de raad voor € 2.500.000,- beschikbaar te stellen voor het onderhoud van wegen in 2018. De onderhoudsstaat van alle verhardingen in Meierijstad is de afgelopen tijd geïnspecteerd. Met deze investering in het herstel van de grootste knelpunten kan de veiligheid en bereikbaarheid gegarandeerd worden. Dit is belangrijk voor zowel voetgangers, fietsers en automobilisten. Maar ook voor ondernemers en hun leveranciers. De middelen komen uit de bestemmingsreserve Wegen.

Wegen

Het aantal locaties is te groot om in deze publicatie te vermelden. In 2018 wordt onder meer onderhoud verricht aan de Amert, Boerdonksedijk, Kraanmeer, Goordonksedijk, Het Sloe en Irenestraat in voormalig Veghel. Binnen het grondgebied van voormalig Sint-Oedenrode gaat het onder andere om de Schootsedijk, Horst, Klaverpad, Karthuizerweg, Sperwer en Cathalijnepad. In Schijndel worden bijvoorbeeld Vijverweg, Lieseindsedijk, Steeg, Madame Curieweg, Deken Baekerstraat en Harry Jansenlaan aangepakt. Soms gaat het om de rijbaan, maar de werkzaamheden kunnen ook voet- of fietspaden betreffen. Aanwonenden en ondernemers van de betreffende wegen worden vooraf geïnformeerd over de aard en planning van de werkzaamheden in hun straat.

Integraal beheersplan
Het onderhoud dat dit jaar plaatsvindt, gebeurt omwille van veiligheid en bereikbaarheid maar richt zich alleen op de bruikbaarheid. Aanvullende kwaliteitsnormen, zoals uitstraling, identiteit en/of gebruiksgemak worden in het Integraal Beheerplan Openbare Ruimte (IBOR) bepaald. Het IBOR is in de maak, samen met o.a. dorps- en wijkraden, en wordt nog in 2018 vastgesteld. Deze kwaliteitsnormen zullen de basis vormen voor het beheersplan Wegen (verwacht eind 2018) en de hieruit voortvloeiende kosten voor de periode 2019-2023.

"Het College vindt het belangrijk dat de kwaliteit van de verhardingen in 2018 op een niveau komt waarop gebruiksveiligheid en bereikbaarheid kunnen worden geborgd. Daarom is het noodzakelijk om, vooruitlopend op het IBOR en het beheersplan Wegen, € 2.500.000,- te investeren", aldus wethouder Harry van Rooijen. Als de raad instemt met het voorstel, wordt de complete lijst beschikbaar gesteld aan de dorps- en wijkraden en ondernemersverenigingen. De verhardingen worden in de toekomst jaarlijks geïnspecteerd. Hiermee is het mogelijk om tijdig in te grijpen op onveilige situaties en/of voortijdig kapitaalverlies te voorkomen.


SP: Minimumloon in Meierijstad geldt voor iedereen

Meierijstad mag niet accepteren dat werknemers met een beperking in onze gemeente onder het minimumloon gaan verdienen. Die oproep doet SP-Raadslid Tonnie Wouters.

"Als het aan het kabinet ligt mogen mensen met een arbeidsbeperking onder het minimumloon gaan verdienen én wordt hun pensioen afgepakt. Maar het minimumloon is niet voor niets het minimum. Dat geldt voor iedereen. Wij staan niet toe dat er mensen in onze gemeente, vanwege hun beperking, door de bodem zakken."
Het kabinet Rutte-II deed de sociale werkplaatsen, waar mensen met een arbeidsbeperking nuttig werk deden, op slot. Dat moest een bezuiniging van 1,2 miljard euro opleveren. Nu komen mensen met een arbeidsbeperking nauwelijks meer aan de slag. Daarom wil staatssecretaris Van Ark het mogelijk maken dat deze groep mensen onder het minimumloon aan het werk moet en wil ze hun pensioen afpakken.
Tonnie Wouters wil dat Meierijstad actie onderneemt en opkomt voor werknemers met een beperking: "Als we niks doen is dit weer een stapje verder in de afbraak van onze beschaving. Daarom moet onze gemeente aan dit kabinet duidelijk maken dat wij niet op dit plan zitten te wachten. In Meierijstad blijft wat ons betreft het minimumloon gelden. Voor iedereen. Als het kabinet dit onzalige plan er toch doorheen drukt dan willen wij dat de gemeente er zelf voor zorgt dat het minimumloon voor iedereen blijft gelden. Omdat wij een beschaafde gemeente willen zijn waar het minimumloon voor iedereen het minimum is: dus ook voor mensen met een arbeidsbeperking."

SP wil uitspraken van gemeenteraad
Om daad bij het woord te voegen gaat onze SP fractie komende raadvergadering (26 april) twee moties indienen. Eén die uitspreekt dat de gemeenteraad vindt dat het minimumloon in Meierijstad voor iedereen geldt, en dat het college dus protest moet aantekenen bij het kabinet. De tweede motie roept de gemeente op om ervoor te zorgen dat het minimumloon hoe dan ook blijft gelden. Voor meer informatie kunt u terecht bij Tonnie Wouters (073-5430460 of Tonniewouters.1@kpnmail.nl)

Achttien schilderessen in Simeonshof

Van 10 april t/m 11 juni laten maar liefst achttien dames hun recente werk zien. Zij zijn allen cursisten van Betty Winkelmolen. Sommigen staan aan het begin van hun creatieve ontdekkingsreis, anderen zijn al wat verder in hun ontwikkeling.

Dat resulteert in een heel diverse tentoonstelling: van met veel tederheid geschilderde dierportretten, via dromerige landschappen naar fel gepenseelde stadsgezichten. Genoeg redenen dus even te komen kijken. Al dit moois is te zien in: Simeonshof, (Simeonshof 1, 5469 CK) te Erp net achter de St. Servatiuskerk. Parkeren kan op het Hertog Janplein of in de paus Joanneslaan. De toegang is gratis. Je bent dagelijks welkom tussen 10.00 en 18.00u.

Hoeve Strobol open tijdens Museumweekend

De gasten werden uitgenodigd om asperges te schillen.

Op 5 en 6 mei laat Hoeve Strobol weer oude tijden herleven. Beide dagen worden diverse oude ambachten tot leven gebracht.

Stichting Jan Renders en zijn team komen met een mobiele klompenmakerij aangedreven door een Lanz Stoommachine van 1909. Beide dagen worden opgeluisterd om dit mooie ambacht tot leven te brengen. Het is een lust om te zien hoe vroeger de klompen werden gemaakt. De 300 pk vier cilinder Deutz met zijn 200 KVA stroom aggregaat uit 1930 zal regelmatig worden gestart. Een prachtige machine en geweldig om te zien wat mensen negentig jaar geleden al konden maken. Een grote kolos van 35 ton(!) Met zijn drie meter hoog is het een indrukwekkende machine.
Wilma en Ingrid zijn tijdens de museumdagen weer volop aan het weven op de 17de en 19de eeuwse weefgetouwen. Een prachtig ambacht dat zeker de moeite waard is om te zien. Verder is de smid druk aan het smeden, de bakker zijn brood aan het bakken in de oude houtoven, de kinderbakker is bezig met de kinderen om koekjes te bakken, de drukker laat de kinderen op een oude drukmachine hun naam drukken, de zager zaagt met de oude horizontale zaagmachine van ± 1900 de bomen weer tot planken en de touwslager laat de kinderen hun gratis springtouw maken Ook de stoommachine is te bezichtigen: natuurlijk wordt volop uitleg gegeven door de vrijwilligers over de stoommachine van bouwjaar 1935 die nu in volle restauratie is.
Er is nog veel meer te doen! Ga gezellig kijken en bij mooi weer gezellig bijbuurten en genieten op het terras.
Dit evenement wordt ondersteund door Nationaal Landschap Het Groene Woud. Een evenement dat u niet mag missen. Hoeve Strobol is beide dagen open van 13.00 tot 17.00 uur.

Een open blik

Met een open blik wil ik vandaag de verpakkingswereld eens bekijken. Soms erger ik me aan alles wat verpakking is. Of het nu kunststof, glas, metaal of papier is, het heeft allemaal zo zijn voor- en nadelen. Als ik na een lange ochtendwandeling hongerig wil aanvallen op een lekkere lunch, wil ik niet gehinderd worden door treklipjes, tegenstribbelende deksels en onzichtbare hoekjes. Soms word ik zowat gedwongen – als het pakje eenmaal geopend is - ook een studie te maken van het 'hersluiten', met een 'handig' plastic stripje. En als ik lekker met een zak pinda's op de bank zit wil ik absoluut niet dat het zaakje door mijn enthousiasme in een keer openscheurt en alle nootjes in het rond vliegen. Dat er ook kindveilige verpakkingen zijn bedacht, dat snap ik dan weer wel.

Ik ben eens een studie gaan maken van het hoe en waarom. Het is duidelijk dat producten hygiënisch naar de klant moeten; dat niet Jan en alleman er al met zijn handen aan heeft gezeten, zeg maar. Je wilt ook niet dat etenswaren los door je boodschappentas zeilen. Stel je voor dat je bij thuiskomst alle chocoladehagel of rijstkorrels van de bodem moet rapen. Of dat je koekjes een spoor vormen op de straatstenen, zodat je gemakkelijk gevolgd kunt worden. Je kent toch het sprookje van Hans en Grietje die op deze manier de weg terugvonden nadat ze eerder in het bos waren achtergelaten? Ik moet er niet aan denken dat alle kinderen mijn knibbel-knabbel-huisje zo ontdekken.

Verpakkingen zijn nodig om ons informatie te geven over samenstelling, gebruiksaanwijzing en houdbaarheid. Voor de winkelketen is van belang dat ze de gewaardeerde boodschappers aan de hand van codestreepjes kunnen 'volgen' en hun eigen voorraden in de gaten houden. Ook is het soms nuttig om zaken op te sporen als er bij de productie iets is misgegaan. Wat de fabrikanten misschien nog wel het belangrijkst vinden is dat de verpakking ons door middel van kleur, vormgeving of aantrekkelijk figuurtje kan verleiden tot aankoop.

Onlangs is ons een gerenommeerd wetenschapper ontvallen die een studie maakte van zwarte gaten in het heelal. Ik moest meteen denken aan het donkergrijs gebied dat de verpakkingswereld toch voor mij is. Ik heb ook een meer dan donkerbruin vermoeden dat er goede redenen zijn om van alles voor ons – winkelpubliek - minder helder te houden. Neem nou spuitbussen; wat doen die met ons milieu? Zijn zij niet de medeveroorzakers van die zwarte gaten?

Ik vind het goed dat op flessen statiegeld wordt geheven. Nu is er een voorstel om ook statiegeld te zetten op blikjes; het maakt onze omgeving zeker opgeruimder. Blikverpakking bevat groente, fruit of verantwoorde vis en het handige is dat het product ontzettend lang goed blijft. Je kunt zelfs, als je zou willen, naar die genoemde zwarte gaten reizen, blik op oneindig.

Maar je hebt ook – zo heb ik me laten vertellen – blikken met niks. Ingeblikte lucht, zoals bijvoorbeeld 'Berliner Luft'. Voor mensen die alles al hebben. Nou, als je zoiets koopt wil je toch bedrogen worden? En vroeger thuis hadden we eens olifantenkontenvlees in blik. Bij het openen bleek er absoluut alleen leegte te zijn. 'Pech', zei mijn vader op plechtige toon en met een twinkeling in zijn ogen. 'Je hebt precies een stuk van de olifant zijn (zwarte) gat getroffen.'

Ineke Bekkers
Reageren? schrijvers@impesant.nl

De asperge als stralend middelpunt

De asperge is vorige week woensdag, donderdag en vrijdag het stralend middelpunt geweest bij de Helden van Kien. Samen met de Rooise Boerderij had de horecagelegenheid een heus asperge-evenement op touw gezet.

Het is de eerste keer dat de twee zaken hun krachten bundelden. De koks spijkerden gezamenlijk een heerlijk aspergemenu in elkaar en ook de bediening werkte nauw samen. Niets werd aan het toeval overgelaten. Alles draaide om bourgondisch genieten. Buiten graasden Schotse Hooglanders en het boerenleven werd extra opgewekt door oude werktuigen van Hoeve Strobol en enkele aspergebedden. Binnen was het genieten geblazen door het overheerlijke menu. Een zangeres zorgde voor de sfeer. Kortom, een geslaagde samenwerking met een zeer smakelijk randje. Kijk voor meer foto's op www.mooirooi.nl

Muziek en literatuur samengebracht

Foto: Jack van Haastrecht

Op zondag 8 april traden, tijdens het jaarlijkse door het RKK en boekhandel 't Paperas georganiseerde literair concert, de schrijfster Thera Coppens en de pianiste/zangeres Paula Bär-Giese op. Zij brachten een mooi op elkaar afgestemd programma, waarbij Thera Coppens de literaire en Paula Bär-Giese de muzikale kant voor haar rekening nam.

Door: Ted Dijkzeul

Voor de pauze vertelde Thera Coppens over de hoofdpersoon van haar succesvolle boek: Hortense de Beauharnais, de dochter van Joséphine die de latere echtgenote van Napoléon Bonaparte werd. Dat Hortense een bijzondere en zeer creatieve vrouw was, bleek uit het feit dat ze dichtte, componeerde en schilderde. Mede dankzij de PowerPointpresentatie waarmee Thera Coppens haar verhaal extra boeiend maakte, werden Hortense, haar kinderen en haar man Lodewijk Napoleon mensen van vlees en bloed. Thera Coppens dwong bewondering af voor alle research die ze had gedaan en door de enthousiaste en kundige manier waarop ze haar voordracht hield.
Na de pauze was de beurt aan de sopraan Paula Bär-Giese, gekleed in een prachtige, lange hemelsblauwe jurk, precies lijkend op een van de jurken van Hortense. Paula Bär-Giese verraste ons door haar virtuoze pianospel waarmee ze de door haar gezongen liederen begeleidde. Dat horen we zelden nog, het is dubbele kunst. Dat Hortense een echte componiste en dichteres was, bleek uit de liedjes: liefdesliedjes, liedjes van nationale aard, wiegeliedjes die door de sopraan zowel zeer invoelend als strijdlustig ten gehore werden gebracht. Behalve Hortense kwamen ook wat van haar tijdgenoten voorbij, onder anderen Ludwig van Beethoven. Als slotnummer zong Paula Bär-Giese Casta Diva uit de opera Norma van Bellini, een indrukwekkende afsluiting van dit literair concert.

Gildekoor Dinther treedt op in Nijnsel

Het Gildekoor van Gilde Sint Barbara uit Dinther heeft in de verre regio een goede naam. En dat heeft het koor met name te danken aan de jarenlange en tomeloze inzet van inspirator Henk Habraken.

Toen hij vorig jaar na een kort ziekbed overleed was dat dan ook een flinke aderlating voor het koor. Maar goed, de leden wisten dat Henk niets liever had dan dat het koor de scherven weer bijeen zou vegen en zou doorgaan op de weg waarlangs al zo vele successen waren geboekt.
En dat gebeurde ook. Aanstaande zondag 22 april luisteren zij de hoogmis op in de Antoniuskerk in Nijnsel die om 11.00 uur begint. Het koor is al vaker te gast geweest in Nijnsel en daar houden de parochianen nog hele goede herinneringen aan over. Vandaar dat iedereen in Nijnsel en ook de andere parochianen van de H.Oda parochie blij zijn met het optreden van aanstaande zondag.
Het bijzondere is ook dat het koor sinds kort een zogeheten 'dialectmis' ten gehore brengt, Brabantser kan het dus niet. Alle liederen staan op papier zodat de bezoekers alles goed kunnen volgen en, nog liever, meezingen. Weer eens wat anders dan Latijn of ABN, Algemeen Beschaafd Nijnsels.
Na de viering kunt u ook nog een mooie cd kopen zodat u alles thuis nog eens rustig op uw gemak kunt naluisteren, zo vaak u maar wilt. Iedereen die (Brabantse) zang en muziek een warm hart toedraagt is daarom aanstaande zondag van harte welkom in de Antoniuskerk van Nijnsel. Het wordt zonder twijfel een hele mooie en bijzondere viering.

Sint Jorisdag 2018

Zondag 22 april viert het Sint Jorisgilde Sint Oedenrode zijn naamdag. Dat doen we elk jaar op de zondag die het dichtst bij 21 april (de naamdag van de heilige Joris) ligt.

We beginnen de dag met het afhalen van de huidige koning Piet van Heesch. Piet woont in Olland, dus al heel vroeg wordt (een gedeelte van) Olland wakker geschud worden door het tromgeroffel en het bazuingeschal van de gildebroeders. Nadat we door de koning voorzien zijn van koffie en iets lekkers, gaan we terug naar het centrum , waar in de Martinuskerk een gildemis opgedragen wordt.
Na de hernieuwing van de eed van trouw aan het wereldlijk en kerkelijk gezag trekken we op naar het Bestuurscentrum (voormalig gemeentehuis) waar we ontvangen worden door B&W voor de erewijn. Tijdens deze ontvangst zal onze nieuwe koning zijn koningsschild aan het gilde aanbieden. De traditie schrijft namelijk voor dat elke koning een speciaal koningsschild laat maken. Hierop staan de naam en datum. Verder staan er enkele specifieke dingen op die voor de koning erg belangrijk zijn.
Na de erewijn gaan we naar ons gildehuis aan de Ollandseweg waar we gaan genieten van een uitgebreide koffietafel. Als verdere invulling van de middag gaan we op bezoek bij Hoeve Strobol alwaar we een rondleiding krijgen.

Kerkberichten

Martinuskerk (centrum)
Za 21/04 18.30 uur:
Eucharistieviering met Het Goede Herderkoor. Intenties: Fien Rovers – Markgraaff (maanddienst) en Johan Rovers, Wim van Hommel (maanddienst), Annie Vervoort – Ketelaars (maanddienst), Carel en Anna van Kempen – van de Pas, Toon en Anna de Korte – van Kempen, Jas en Miet Heijmans – van Wanrooij, zoon Wim en dochter José, Martina van Eindhoven – de Wit (maanddienst).
Zo 22/04 Vierde Zondag van Pasen – Goede Herder – Gildemis 09.30 uur: Eucharistieviering met Het Martinuskoor. Intenties: Mien Verhoeven – Steenbakkers (maanddienst), Joop Vagevuur (maanddienst), Harrie Kuijpers (maanddienst), Alie van Oorschodt – van den Eertwegh (maanddienst), Nelly van den Biggelaar – van Boxtel, John Harks, Carla van Kaathoven – Havinga, hun beide opa's en oma's en overleden familieleden, Overleden leden van de KBO in de maand maart, Broer de Poorter en overleden familieleden, Marietje van Driel – van der Heijden, Leo van Driel.
Maandag, donderdag en vrijdag 09.00 uur: Eucharistieviering in de Dagkapel van de Goede Herderkerk. Dinsdag 24 april 09.00 uur: Eucharistieviering in de Heilige Antonius van Padua kerk te Nijnsel. Tevens Tweede Noveendag van de Heilige Antonius van Padua.
Woe 25/04 19.00 uur: Eucharistieviering in de Heilige Ritakapel te Boskant. Zesde Noveendag van de Heilige Rita van Cascia.

Odendael:
Zo 22/04 Woord en communiedienst. Koor: Vrolijk zingen wij uit Erp.
Di 24/04 Rozenhoedje bidden in de stilteruimte om 19.00 uur.

Sint Antonius Nijnsel
Zo 22/4
Eucharistieviering om 11.00 uur met gilde koor Dinther. Intenties: Miet de Vries- Aarts, Jan Schepens, Bert en Miet van Erp- v.d. Tillaart, dochter Dinie en zoon Wim, Dinie van Oorschodt- v.d. Boom, Noud en Maria v.d. Aa- Vogels. a.s. dinsdagmorgen 9.00u: 2de noveen H. Antonius van Padua. Intenties: Mw. De Vries – Aarts, Jan Merks voor zijn verjaardag Rien Merks

H. Martinus Olland
Za 21/4.
Geen Eucharistieviering.

Geloofsgemeenschap Sint Petrus' Banden, Son
Tot nader order vinden de vieringen plaats in de Sint Genoveva-kerk in Breugel.
Za 21/4 18.30u: Eucharistieviering
Zo 22/4 11.00u: Eucharistieviering m.m.v. het Sons Parochiekoor
intenties: Nell Gerzon-Kerstholt, Bert van Vlokhoven, Louis Pessers, Bertha Verhagen-van Erp, Maria Brugmans en overleden familie Brugmans-Merks, Marc van Sloun, Harry Verschueren, Corry Verhaar-Fijen, Hanne van den Hurk-Bennenbroek, Tini Saris.
Za 28/4 Geen Eucharistieviering

Protestantse kerk (PKN):
Dienst in de Knoptorenkerk, St. Oedenrode. Zo 22/4 10.00u: Ds. B. Stigter. Dienst van Schrift en Tafel

Sint Genoveva-kerk, Breugel
Do 19/4
18.15u: Rozenhoedje. 18.30u: Eucharistieviering, aansluitend stille aanbidding
Za 21/4 18.30u: Eucharistieviering m.m.v. Rob van Stuivenberg. Intentie: ouders van den Oever-Migchels.

Een geslaagde opmaat naar Toekomstmuziek?!

Afgelopen zaterdag was de Brink in Eerde de locatie waar Harmonie Nijnsel en Muziekvereniging Frisselstein een gezamenlijk concert ten gehore brachten.

In het traject waarin beide verenigingen onderzoeken of een fusie leidt tot toekomstmuziek, konden beide orkesten zichzelf presenteren, muzikanten elkaar leren kennen en het publiek kennismaken met het mogelijke toekomst orkest.
In een goed gevulde zaal in De Brink in Eerde beet Harmonie Nijnsel het spits af. Met vier prachtige stukken werd het publiek meegenomen naar Oostenrijk, Schotland en Amerika. De presentator Pieter van Dieperbeek kondigde vervolgens muziekvereniging Frisselstein aan. Frisselstein wist het publiek te boeien met gevarieerde stukken.
Het concert werd afgesloten door één groot orkest, samengesteld uit de orkesten van beide verenigingen. Dit orkest heeft met de stukken Ross Roy, onder leiding van Erik Kluin en Ouverture to a new age, onder leiding van Hans van der Velden een blik in de toekomst gegeven en laten horen hoe Toekomstmuziek?! kan klinken.
Het aanwezige publiek was onder de indruk van de imposante klanken van beide stukken. Met een waarderend applaus heeft het aanwezige publiek de hoop uitgesproken dat er meer Toekomstmuziek zal volgen. De avond eindigde in een gezellige nazit met publiek en muzikanten van beide verenigingen.

Informatieavonden naar Israël en Lourdes

Vanuit de H. Odaparochie worden dit jaar twee bedevaarten georganiseerd. Van 1 t/m 13 augustus 2018 vindt een reis naar het Heilig Land plaats.

Ze gaan de plaatsen bezoeken waar Jezus werd geboren, woonde, preekte en wonderen verrichtte. De plaats waar Hij stierf werd bezocht en waar ze zijn verrijzenis herdenken. Zo bezoeken ze onder andere Betlehem, Jericho, de Jordaan en Qumran, de Dode Zee, Nazareth, Kana, Kafarnaum en Jeruzalem. Een boeiende reis. Lopend over de wegen waar Jezus liep, mogen ze zich verdiepen in het geloof en in de Bijbelse tradities. Graag nodigen ze u uit voor een informatiebijeenkomst voor deze reis op dinsdag 24 april om 20:00 uur, in de parochiezaal van De Goede Herder aan het Mgr. Bekkersplein in Sint-Oedenrode.
In de herfstvakantie, komende oktober, wordt een gezinsbedevaart naar Lourdes gehouden. Ze bezoeken de heiligdommen van Lourdes, de plaatsen van Bernadette en ze genieten van de natuur in de Pyreneeën. Graag nodigen ze u uit voor een informatiebijeenkomst voor deze reis op woensdag 9 mei om 20:00 uur, in de parochiezaal van De Goede Herder aan het Mgr. Bekkersplein in Sint-Oedenrode.

Doet de ziekte dementie ook iets met je zintuigen?

We reageren voortdurend op onze omgeving. Als we een bekend lied horen kunnen we ervoor kiezen om mee te zingen of te neuriën. Als de deurbel gaat, lopen we naar de deur en doen we open. Bij veel activiteiten gebruiken we meerdere zintuigen tegelijkertijd en komt er veel informatie binnen.

Al deze informatie wordt verwerkt in de hersenen. We noemen dit sensorische informatieverwerking. Zo weten we steeds wat er in onze omgeving aan de hand is en kunnen we daar adequaat op reageren. Wat gebeurt er nu als je zintuigen achteruit gaan? Of als er zoveel gebeurt in je omgeving dat je hersenen de informatie niet meer goed kunnen verwerken?

Deze en andere vragen zullen deze avond beantwoord worden door Sabine Koopmans en Irene Verhage, beiden werkzaam als psycholoog bij Zorggroep Elde. 23 april, 19 uur. Zaal Restaurant De Nachtegaal, Boxtelseweg 15, 5481 VE Schijndel

Alzheimer Café

Op maandag 23 april wordt in restaurant-zaal De Nachtegaal, Boxtelseweg 15 te Schijndel, weer een avond van Alzheimer Café Regio 't Groene Woud georganiseerd. Het thema van de avond is: Doet de ziekte dementie ook iets met je zintuigen?

We reageren voortdurend op onze omgeving. Als we een bekend lied horen kunnen we ervoor kiezen om mee te zingen of te neuriën. Als de deurbel gaat, lopen we naar de deur en doen we open. Bij veel activiteiten gebruiken we meerdere zintuigen tegelijkertijd en komt er veel informatie binnen. Al deze informatie wordt verwerkt in de hersenen. We noemen dit sensorische informatieverwerking. Zo weten we steeds wat er in onze omgeving aan de hand is en kunnen we daar adequaat op reageren.
Wat gebeurt er nu als je zintuigen achteruit gaan? Of als er zoveel gebeurt in je omgeving dat je hersenen de informatie niet meer goed kunnen verwerken? Deze en andere vragen zullen deze avond beantwoord worden door Sabine Koopmans en Irene Verhage, beiden werkzaam als psycholoog bij Zorggroep Elde. Vanaf 19:00 uur is iedereen van harte welkom. Het programma start om 19:30 uur en de avond wordt afgesloten om 21:30 uur. De toegang is gratis.

"Als sterven dichterbij komt"

Geboren worden en sterven zijn twee zekerheden in het leven. VPTZ regio Uden-Veghel (Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg), werkt met vrijwilligers die ondersteuning bieden bij cliënten in hun laatste levensfase en zijn/haar mantelzorgers.

Zij maken het mede mogelijk dat de zieke thuis kan blijven in vertrouwde omgeving en dat de mantelzorger(s) het ook kan volhouden. Vrijwilligers ervaren dit als zeer dankbaar en waardevol werk. Na een gedegen basiscursus gevolgd te hebben, zijn de vrijwilligers goed toegerust om dit werk verantwoord te kunnen gaan doen. Een verpleegkundige achtergrond is hiervoor niet noodzakelijk. Op maandag 24 september 2018 start er weer een nieuwe basiscursus.

Om de zes weken zijn er bijeenkomsten, waar algemene zaken worden besproken en waar ervaringen vanuit de praktijk worden gedeeld met elkaar. Twee keer per jaar wordt er een themadag georganiseerd. Aansluitend wordt er die dag een ontspannen gedeelte ingepland, in de vorm van een gezamenlijke lunch en daarna een gezellige activiteit.
In de kerstperiode wordt er een kerstviering georganiseerd. Dan worden alle vrijwilligers nog eens extra bedankt voor alle goede zorgen voor hun medemensen en vindt er een gezellig samenzijn plaats. Gezien de vergrijzing die momenteel merkbaar toe slaat en het regeringsbeleid om ouderen langer thuis te laten wonen, hebben we altijd behoefte aan nieuwe vrijwilligers. Mocht u interesse hebben in dit vrijwilligerswerk, dan zien we graag een reactie van u tegemoet.

Email: info@svptz.nl, Telnr. 0413-820305. Website: www.vptz-uden-veghel.nl

Café Brein: Overprikkeling

Veel mensen met hersenletsel hebben last van overprikkeling. Bijvoorbeeld moeite met geluiden, geuren, kleuren, smaken of zelfs aanrakingen. Ook gedachten kunnen overprikkeling veroorzaken.

Ieder mens krijgt de hele dag door informatie binnen via zijn zintuigen. Die wordt verwerkt in onze hersenen. Gezonde hersenen filteren de informatie, maar door de hersenbeschadiging kan het filter kapot zijn, waardoor je teveel prikkels binnenkrijgt. Je emmer raakt als het ware sneller vol, loopt over en je hoofd slaat op tilt. Dit thema staat centraal tijdens Café Brein op 7 mei in Uden en op 24 mei in Oss. Café Brein is een trefpunt voor mensen met niet aangeboren hersenletsel (NAH), mantelzorgers, partners, familieleden, vrienden en professionals.
Tijdens deze bijeenkomsten van Café Brein krijg je informatie over de prikkelverwerking in de hersenen en krijg je tips, adviezen en handvatten om beter om te gaan met de gevolgen van overprikkeling. Café Brein Uden is op maandag 7 mei in MuzeRijk, Klarinetstraat 4.
Café Brein Oss is op donderdag 24 mei in Buurthuis de Meteoor, Oude Litherweg 20. Beide bijeenkomsten starten om 19.30 uur (19.00 uur zaal open) en duren tot 21.30 uur. Deelname is gratis en aanmelden is niet nodig.

Bijzonder kinderboek over het koningshuis

Met koningsdag in aantocht ligt er vanaf 16 april een bijzonder nieuw boek voor kinderen in de winkel: 'WAAROM de KONING geen KROON draagt en andere weetjes over het koningshuis.'

Een boek van 96 pagina's vol informatie over wat je altijd al wilde weten van ons koningshuis, maar ook met leuke fantasieverhaaltjes. Het is geschreven door Gaby Kuijpers, Natalie van der Horst en Ellen de Roos. In het boek staan natuurlijk foto's, maar ook vrolijke tekeningen gemaakt door Rianne Brugmans uit Sint-Oedenrode.

Om koningsdag in stijl te kunnen gaan vieren wordt er op zaterdagmiddag 21 april bij boekhandel 't Paperas vanaf 14.00 uur een leuke activiteit georganiseerd voor de kinderen. Samen met Rianne mogen ze dan hun eigen kroon komen knutselen. Deze kronen kun je op Koningsdag mee naar het centrum nemen, waar een jury de 10 mooiste konen zal uitkiezen en belonen. Voor iedere kroon is er trouwens een lekkere verrassing. Op 21 april zijn ook de originele tekeningen uit het boek te bewonderen in de winkel. Ben je nieuwsgierig geworden en wil je graag een mooie kroon komen maken? We hopen je te zien in 't Paperas!

Leerkrachten Dommelrode actief op Odendael

Foto: Manon Swinkels

Een aantal leerkrachten van Basisschool Dommelrode had zich vrijdagmorgen verzameld om een handje te gaan helpen bij zorgcentrum Odendael. Wegens een staking in het basisonderwijs was de basisschool gesloten en om een andere tak in de zorg te ondersteunen, zetten de leerkrachten zich in voor de ouderen op Odendael.

De leerkrachten namen een aantal bewoners mee voor een wandeling en ook tijdens de gym werd extra hulp geboden. Net als in het basisonderwijs is de overbelasting in de zorg erg hoog en daarom hebben de tien leerkrachten gekozen om een helpende hand te bieden in Odendael.
De afgelopen periode hebben in verschillende provincies estafettestakingen plaatsgevonden in het primair onderwijs. Afgelopen vrijdag kreeg deze stakingen een vervolg in Noord-Brabant en Limburg. Leraren, schoolleiders, schoolbestuurders en andere medewerkers uit het basisonderwijs, speciaal basisonderwijs en (voortgezet) speciaal onderwijs maken zich nog steeds ernstig zorgen over de toekomst van het onderwijs en de toekomst van 'onze' kinderen. De afgelopen maanden hebben leraren, vakbonden en de werkgeversorganisatie hier aandacht voor gevraagd bij de politieke partijen in Den Haag. Het kabinet heeft vervolgens een aantal toezeggingen gedaan, maar die zijn helaas nog onvoldoende om de problemen volledig op te lossen.
Gelukkig krijgen de basisscholen met ingang van komend schooljaar extra geld om de werkdruk te verlichten, maar de salarissen in het basisonderwijs en speciaal onderwijs zijn nog steeds relatief laag. SKOSO heeft de stakingsactie van afgelopen vrijdag ondersteund door alle basisscholen die dag te sluiten.


Hondenpoepactie bij Kienehoefschool

Het lijkt een niet uit te roeien plaag, mensen die hun hond overal laten poepen en de rotzooi maar laten liggen totdat een ander er in trapt. Hun plastic zakjes gebruiken ze liever voor iets anders.

Op de basisscholen kunnen de kinderen niet eens onbezorgd spelen, of ze trappen weer eens in een hondendrol. Bij de Kienehoefschool waren ze het inmiddels zat, en startten een actie. Met bordjes, en drollenprikkers met vlaggetjes. Veel teksten zijn door de kinderen zelf bedacht. En geen excuus voor aso's die niet kunnen lezen: ze hebben er ook tekeningen bij gemaakt die niets aan de fantasie overlaten. De gemeente verschafte de benodigde materialen.
Hopelijk boeken de kinderen met deze actie eindelijk succes, want eerdere acties liepen helaas op niets uit.

Anja van Wanrooij (links) en Jeanne Hendriks (rechts) halen herinneringen op Foto: Hans van den Wijngaard

Zwemmen als een verslaving: "Als je het niet doet, voel je je ongemakkelijk"

Zwemvereniging Argo bestaat dit jaar vijftig jaar en heeft in die tijd een stevige plaats in de Rooise samenleving opgebouwd. Twee leden van het eerste uur, Anja van Wanrooij- van den Brand en Jeanne Hendriks-van Kemenade vertellen over hun liefde voor de zwemsport en in het bijzonder die voor Argo.

"De zwemclub is bij ons thuis in café 'De Ossekop' opgericht', vertelt Jeanne. "Jan Poels, de badmeester van het openlucht zwembad, kwam regelmatig bij ons toepen. Zo kwam het oprichten van een Rooise zwemclub ter sprake. Jan, die zag het wel zitten dat er in 'zijn' zwembad een zwemclub haar thuishonk zou krijgen en zo is vijftig jaar geleden Argo opgericht".

Foto:

"De eerste jaren zwommen we vooral in de zomer in het buitenbad", zo vervolgen Anja en Jeanne. "Zeker als het weer wat minder was, dan waren we als vereniging vaak alleen in het buitenbad. Ik vraag me af of dat we wel in de gaten werden gehouden", vertelt Anja. Maar Jeanne stelt haar gerust. "We werden echt wel in de gaten gehouden, Jan Poels zat altijd boven in de toren en zo overzag hij het hele zwembad. Maar zeker bij mooi weer in de zomervakantie", zo gaat Jeanne verder, "dan waren we drie keer per dag in het zwembad te vinden. 's Morgens trokken we onze baantjes, 's middags dolden we wat in het zwembad en lagen op het gras in de zon en 's avonds was het ravotten en waterpoloën met de jongens".

Mensen van het eerste uur
Al pratende komen bij Anja en Jeanne de namen op van de mensen van het eerste uur van Argo. De toenmalige gemeentesecretaris, de heer Remery werd de eerste voorzitter. Naar hem is ook de prijs voor het Argo-lid van het jaar genoemd: de Remery bokaal. Maar ook mijnheer Van Gastel de eerste zwemtrainer van de vereniging. "De pantoffels uittrappen!", herinnert Anja zich nog goed, terwijl ze de beenslag die Van Gastel altijd voordeed nog eens herhaalt. "Hij leerde ons ook de borstcrawl, en een andere schoolslag als je snel wilde zwemmen. Dat was heel anders dan we hadden geleerd van badmeester Poels.

Waarom het Rooise zwembad een relatieve hoge rand heeft werd ook duidelijk tijdens het verhaal. "Toen we in Rooi een binnenbad kregen was dat op het ondiepste punt 1,40 meter diep. Later werd de eis voor waterpolo aangescherpt. Het bad moest twintig centimeter dieper worden", vertelt Anja. Jeanne vult haar aan: "Die twintig centimeter werden het begin van mijn politieke loopbaan. We hadden als Argo bedacht dat de rand rondom het bad twintig centimeter hoger kon worden. Dan was het bad ook evenveel dieper. Het college van B en W zag dat niet zitten, maar het lukte ons om de gemeenteraad te overtuigen. Na de renovatie voldeed het bad weer aan de eisen van de KNZB en konden we in Rooi blijven poloën. Het bleek maar een tijdelijk oplossing te zijn. Al bijna 20 jaar eist de bond dat het water voor senioren minimaal 1,80 meter diep moet zijn en speelt Argo dus haar thuiswedstrijden elders, eerst in Veghel maar nu in Best". Overigens dat Rooi een binnenbad heeft gekregen, is volgens de twee Argoleden van het eerste uur voor een groot deel te danken aan de inzet van Argo. Anja: "We hebben zelfs als vereniging meegelopen met de carnavalsoptocht om onze wens voor een binnenbad te onderstrepen". In 1976 was de opening en Argo groeide daardoor naar een grote vereniging.

"De pantoffels uittrappen!"

Argo is een relatief grote vereniging voor veel verschillende doelgroepen. Waterpolo en zwemmen zijn de twee stromingen binnen de club. Maar er is sinds kort ook binnen de vereniging ruimte voor de G-sport. "Binnen de twee grote stromingen, zwemmen en waterpolo zijn er ook weer verschillende niveaus. Daarbij maken wedstrijdsport en recreatief met de sport bezig zijn het verschil".

Hechte vriendengroep
In de loop van de vijftig jaar zijn verschillende tradities opgebouwd. De zwemmarathon en het jaarlijkse Argokamp zijn daar voorbeelden van. Door die tradities, en de vele activiteiten buiten het zwembad, straalt Argo naar buiten toe uit een hechte vriendengroep te zijn. Niet alleen de actieve zwemmers vormen dan een hechte groep, maar ook de vrijwilligers die de activiteit mogelijk. Oorzaak is waarschijnlijk het al jarenlang bestaande, erg actieve jeugdbestuur. Dat bestaat uit leden van tussen de vijftien tot twintig jaar. Die groep houdt zich bezig met alle niet sportgebonden activiteiten in de club. Omdat die groep zo hecht samenwerkt ontstaat er een vanzelfsprekende band, die een nauwe betrokkenheid met elkaar laat ontstaan. Laatst hebben we die groep er op moeten wijzen dat we een zwemvereniging zijn en dat er ook nog tijd moest blijven om te zwemmen", lacht Anja.

Zwemmen als verslaving
Jeanne en Anja zijn na vijftig jaar nog steeds actief bezig met zwemmen en dan vooral met waterpolo. Weliswaar niet meer zo als vroeger, maar nog steeds fanatiek. "Er ligt nog steeds een bal in de caravan", vertelt Anja. "Zodra het kan gooien we een balletje over in het water". Ook Jeanne biecht op dat het bij haar niet anders gaat. Jeanne vertelt verder: "Zwemmen is als een verslaving. Er zijn perioden geweest dat ik door mijn werk of familie-omstandigheden minder kon zwemmen dan me lief was. Ik merkte dan dat ik behoorlijk sjachrijnig kon worden". Ook Anja geeft aan dat als ze een tijdje niet zwemt, dat ze dan last krijgt van afkickverschijnselen zoals spierpijn.

Anja en Jeanne halen steeds weer nieuwe herinneringen op aan vroeger. "Zo hebben we regionaal altijd hoog gespeeld met waterpolo. Landelijk kwamen we steeds iets te kort. We promoveerden naar de bondscompetitie, maar meestal moesten we een jaar later weer terug naar de regio. Eigenlijk is er maar een keer een periode geweest dat we meerdere jaren achter elkaar landelijk speelden". Anja herinnert zich uit die tijd dat ze een keer een wedstrijd in Rotterdam moesten spelen. "Een TomTom bestond nog niet. We hebben half Rotterdam gezien, maar het zwembad zelf niet. We hebben die dag geen wedstrijd gespeeld". "Voor de volgende wedstrijd in Leiden heb ik van te voren naar het zwembad gebeld en naar een routebeschrijving gevraagd, dat wilden we niet nog een keer meemaken", zo sluit Jeanne af.

Kleuterdiplomagymmen en Clubkampioenschappen

Het was een druk weekend voor Dioscuri en Dioscuri'94! Het begon allemaal op vrijdagavond met de Clubkampioenschappen voor de recreatieturn(st)ers. Op zaterdagochtend gingen de kleuters op voor hun diploma en op zondag stonden de clubkampioenschappen voor de selectiegroepen op het programma. En alsof dat nog niet genoeg was, was er zaterdagavond ook nog een gezellige fuif voor de meiden uit groep 5 en hoger.

Bij de clubkampioenschappen werden de medailles als volgt verdeeld. In de categorie meisjes groep 3 won Alma Shaikh Diab overtuigend het goud, Marijn Karsmakers ging er met het zilver vandoor en Lieke van Zutphen kreeg de bronzen medaille omgehangen. In de categorie meisjes groep 4 was er een gedeelde 1e plaats voor Britt de Ridder en Janne ter Horst. Sophie de Groot werd 3e. Bij de jongens ging de 1e plaats naar Tygo Goossens. Jorn Bergenhuizen werd 2e en Colin Heijmans eindigde als 3e. In de categorie meisjes groep 5 kreeg Marit Ijzendoorn het goud omgehangen. Zilver was er voor Lien van de Sande en het brons ging naar Elize van Kuik. Bij groep 6 ging het Goud, Zilver en Brons naar resp. Corrina Vargas Bonger, Nieke Rongen en Sacha van Dam. In de categorie 7+ won Isis Peters de wedstrijd. Lynn van Eck eindigde als 2e en Yalloe Timmers werd 3e.

Zondags was het de beurt aan de selectieturnsters. Bij de Jong Talent ging in de categorie pre-pre-instap het goud overtuigend naar Esmée van Kuik. Zilver was er voor Cailynn Langenhuijsen. Femke van Rooij ging er met de bronzen medaille vandoor. In de categorie pre-instap won Imke Heemels de wedstrijd. Roos van Hoof volgde haar op de voet en werd 2e. Sylvie van de Oever eindigde als 3e. De titel Clubkampioen Jong Talent ging naar Imke. In de onderbouw werd geturnd op het niveau D2 en op het niveau D1/N3. In de categorie D2 werd Nicci Verheijke 1e. Puk Glorius kreeg de zilveren medaille omgehangen en Lieke de Visscher het brons. Bij de D1/N3 was het goud voor Naomi van der Post. Karlijn Limbourg werd 2e en Lara der Kinderen eindigde als 3e. Nicci werd overall Clubkampioen van de onderbouw van Dioscuri. In de bovenbouw werden de medailles eveneens in twee medaillecategorieen verdeeld. Onder de divisie 5-turnsters werden de medailles als volgt verdeeld: Bente Derks goud, Jindy van den Oever zilver en Birgit Maurix brons. Bij divisie 3/4 ging het goud naar Jade van Vechel. Zilver was er voor Julia van Hoof en Sterre van den Brand werd 3e. Jade won in het bovenbouwklassement en mag zich een jaar lang Clubkampioen van de bovenbouw noemen. Het was weer een mooi weekend! Turn(st)ers, trainsters en alle andere vrijwilligers: bedankt voor jullie inzet!

Brabant Cup te Oisterwijk

Foto: Jos van Nunen

Zaterdag was het dan weer zover, de voorlaatste Brabant Cup wedstrijd van dit seizoen. Jannick Schilder beet het spits af voor Dai-Ippo.

Hij stond tegenover Keira van Kreijveld. Een judoka uit Liempde waar hij vaker mee traint. De coach sprak hem nog wat bemoedigende woorden in en Jannick stapte overtuigd van zijn kunnen de mat op. Het was vastpakken en boem daar ging Keira. Jannick schrok er zelf van. Helaas heeft hij dit in de volgende partijen niet vast weten te houden. Maar als je zo'n worp kunt maken zit er zeker nog meer in. Alizee Foolen, Wick van de Ven, Hein Korsten, Rolf van Boxmeer en Quinten Marinus pakten allen een eerste plek. Quinten werd tussen twee partijen in nog wat ingefluisterd en wist dit meteen toe te passen wat hem dus deze mooie plek opleverde. Er werden deze keer geen tweede plaatsen behaald door de Rooise judoka's. Derde plaatsen waren er voor Marlene Kastelijn, Boet Strijbos, Matthijs Liewes en Wessel Biemans. Voor de ander deelnemers waren er geen ereplaatsen weggelegd. Volgende keer beter zullen we maar zeggen.
Zondag stond ook het jaarlijkse toernooi van Judo Club Berlicum op het programma. Een kleine afvaardiging van Dai-Ippo ging daar naar toe. Alleen Jim van de Ven wist daar een mooie tweede plek te behalen.


Inschrijving Basketball Scholen Toernooi

Op woensdagmiddag 9 mei heeft Basketbal Vereniging Rooi in sporthal de Kienehoef de velden ingedeeld en de tribunes klaarstaan voor het Basketball Scholen toernooi. Alle kinderen van de groepen 6, 7 en 8 van de basisscholen in Sint-Oedenrode en Son en Breugel kunnen meedoen.

Iedereen die een middag kennis willen maken met deze leuke sport kan zich nu met een team inschrijven om de titel van 'beste basketbalschoolteam' van de regio te winnen.

Inschrijven
Via posters en flyers ontvangen de kinderen via school meer informatie over het toernooi. Inschrijven kan via de website van BV Rooi op www.bvrooi.info/school Inschrijven kan tot en met maandag 7 mei. Wacht niet te lang en schrijf je nu in! Dan kun je gedurende de meivakantie oefenen met je team op de verschillende buitenbasketbalveldjes.

Deelname
Kinderen kunnen zich inschrijven met een team van 5 tot 9 kinderen en met (minimaal) 1 coach. Dat kan een leerkracht, ouder of oudere broer of zus van minimaal 18 jaar zijn. Deelname aan het toernooi is gratis. Je hoeft niet te kunnen basketballen om deel te nemen aan het toernooi. Er worden wedstrijden van ongeveer 20 minuten gespeeld, afhankelijk van het aantal deelnemende teams. Het toernooi zal worden begeleid door ervaren en deskundige mensen van BV Rooi.

Iedereen is van harte welkom om een kijkje te komen nemen in sporthal de Kienehoef op woensdag 9 mei van 14.45 uur tot 17.30 uur.

Gratis meetrainen
Voor alle kinderen in de leeftijd van 8 tot en met 12 jaar, maar ook in de leeftijd tot en met 7 jaar worden op donderdag 17, 24 en 31 mei van 18.30 tot 19.30 uur gratis basketbaltrainingen gegeven om nog eens verder kennis te maken met deze leuke sport. Aanmelden kan tijdens het scholentoernooi of door een mailtje te sturen naar bestuur@bvrooi.info.


32 / 40

Emmanuel, un wonderluk botje

o klump o klump
o emmaha-nuhu-wel
un kleine botje
o emmaha-nuhu-wel

gij duwt in 't watter fort
o emmaha-nuhu-mel
een holle boeg so stump
deur kommer en kwel
o emmaha-nuhu-wel

ge draogt de here Jezus
ovr ut watter
drijfthum naar d'andre kant
o emmaha-nuhu wel
an drijfzand geen gebrek
o emmaha-nuhu-wel

so sta ut geschreve in de Schrift
tis fort un wonder, wa ik vertel

(in 't gumenkt dialek)

Oogcontact

Oplossing: Luc van den Tillaart
Winnaar: Annie Vervoort

Foto: Henri van Hoorn

Dit is meteen duidelijk: de molenwiel in het centrum van Rooi. Foto: Henri van Hoorn

Foto: Lisette van Helden

De natuur op haar best. Een ooievaar en haar jong. Heeft u ook een mooie natuurfoto gemaakt? Stuur deze dan naar redactie@demooirooikrant.nl

Ik verloor mijn verstand, met lange tussenpozen van verschrikkelijke geestelijke gezondheid.

Ouders lere de keinder praote, de keinder lere de ouders zwijge.

Rayonkampioenschappen voor Ontspanning

V.r.n.l.: Piet van Erp, Walter Beekmans, Martien van Erp, Mies van Berlo en Peter Klaassen. Foto: Manon Swinkels

In het weekend waren de rayonkampioenschappen 25 meter 1 pijl. Namens Ontspanning waren er zes deelnemers. Daan en Puck Foolen schoten op zaterdag in Ammerzoden bij de aspiranten t/m tien jaar.

Daan won zilver met 121 punten en Puck won brons met 95 punten. Wil Kivits schoot in Liempde bij de compound tweede klasse. Met een score van 468 (235 en 233) werd hij vijfde. Op zondag schoten Simon Boersbroek en Ray Matuszewski bij de junioren tweede klasse in Ammerzoden. Simon schoot 410 (203 en 207) punten. Hij werd hiermee de winnaar en dus rayonkampioen. Ray schoot 369 (188 en 181) en werd vijfde. Martie Verhoeven schoot in Liempde in de derde klasse recurve. Met een score van 396 (199 en 197) werd hij dertiende.
Dinsdag hebben de leden van de Rozelaer een wedstrijd in de 18 meter competitie geschoten. De winnaar was Jan van Bergen met 221 punten. De overige scores: Antoon Vervoort 211, Martie Verhoeven 205, Rob Naus 198, Jan van Erp 196, Jan Gordijn 190 en Ron Spijker 142.
Op woensdag schoot de jeugd een tokima wedstrijd. Hierbij gaat het erom zo vaak mogelijk 1 t/m 11 (kleine tien) te schieten. De winnaar was Piet van den Berg met als eerste de volmaakte score met driemaal een volle rij. Als tweede wist Simon drie rijen vol te schieten en Ray Matuszewski als derde. De overige scores: Roos Kragten 20, Daan Foolen 16, Puck Foolen 15 en Jelt de Bie 9.
Vrijdagavond was een korte ledenvergadering, gevolgd door een 18 meter 1 pijl wedstrijd. De winnaar bij recurve was Patrick Bouman met 221 punten. De overige scores: Jan van Bergen 215, William Huyberts 215, Rob Naus 208, Martie Verhoeven 203 en Ray Matuszewski 183. Bij compound won Paul van de Mortel met 234 punten en Wil Kivits werd 2e met 231. De houtschutters schoten op een gildeblazoen. De winnaar was Antoon Vervoort met 85 punten. De overige scores: Michael Moonen 69, Jos van den Berg 54 en Frans Temmink 21.
Op maandagavond schieten de Vrienden van Pieter Breugel hun wedstrijden op dinsdagmiddag de Rozelaer. Vrijdagavond is de clubavond van de senioren. De leden hebben een eigen sleutel en kunnen vrij binnen en buiten trainen als de accommodatie niet bezet is. De jeugdtraining is op woensdagavond van 18.30 – 20.00 uur.

Vrolijke gezichten na Visual Art Rally

Afgelopen zaterdag heeft VDZ Racing met Roel van der Zanden en Ilse van de Sande een meer dan keurige zevende plaats algemeen behaald in de Visual Art Rally, verreden in de omgeving van Barneveld & Putten.

Na een mooie wedstrijd en een leuke strijd tussen de verschillende Mitsubishi Evo X'en (6 in totaal) werd de dag afgesloten met een zeer positief gevoel. De getoonde snelheid was indrukwekkend te noemen, met slechts enkele seconden verschil op de klassementsproeven achterstand op de meer ervaren rijders.
In de eerste boucle (cyclus klassementsproeven tot de volgende service) van drie klassementsproeven werd er meteen indrukwekkend gestart met een zesde tijd algemeen en de vierde tijd bij de Evo's met zeer kleine verschillen ten opzichte van de concurrentie. Na het neutraal verrijden van de tweede proef stond de langste proef van de rally op het programma (dik 17 kilometer). Na afloop was het verschil te overzien, en de eerste keer op onverhard zorgde voor een grote grijs op het gezicht van zowel Roel als Ilse.
Na de service werd het tempo meteen weer opgepakt wat resulteerde in een waanzinnige vijfde plaats algemeen en de derde tijd bij de Evo's. In het vervolg van de wedstrijd bivakkeerde het team keurig binnen de top 10, uitgezonderd de vijfde (korte) klassementsproef wat dus resulteerde in een prachtige zevende plaats algemeen en de vierde plaats binnen de Evo X-klasse.In deze klasse kwam de concurrentie dit weekend van de equipes Henk Bakkenes / Cindy Verbaeten (B), Lambert Parren / John Coumans, Ad Smits / Arie Boertje, Marco Schapers / Marlous Nortier-Kion en Jeroen van Beugen / Bart Woolderink. Vooral Bakkenes heeft al flink ervaring met de Evo en rijdt ook regelmatig Europese wedstrijden in de TER (Tour European Rally) series. Smits rijdt ook al behoorlijk lang rond en is voor dit jaar geswitched naar een Evo X. Parren en Coumans kennen we natuurlijk nog uit de Nissan 350Z Challenge waar het ook al een mooie strijd was.
Ten opzichte van de Zuiderzee Rally is de potentie meer dan zichtbaar. De auto doet het fantastisch en dan te bedenken dat er nog zoveel meer potentie in zit, belooft veel goeds voor de rest van het seizoen en helemaal de volgende rally van VDZ Racing, de ELE Rally.
De volgende wedstrijd van VDZ Racing is de thuisrally, de ELE Rally op 1 en 2 juni aanstaande. Hiervoor is natuurlijk iedereen weer uitgenodigd om de verrichtingen van het team te komen volgen.

D'n Toel kampioen van seizoen

Biljartvereniging D'n Toel heeft in de Rooise Biljart Competitie met een riante voorsprong van maar liefst 117 punten op de nr. 2 Boskant het kampioenschap behaald.

In de 22 en laatste ronde behaalde D'n Toel en Wellie Winne Welles 88 punten. Korte partijen: Johan van de Sande (de Kroeg) 24 car. in 6 beurten waarbij een serie van 11 (moy. 4), Hans de Wit (Oud Rooij) 26 car. in 9 beurten (moy. 2,88), Hennie Jans (St.Joris) 40 car. in 11 beurten (moy. 3,63), Johnny Bax (Beurs) 22 car. in 11 beurten (moy. 2), Ton Rovers (Wapen van Eerschot) 30 car. in 12 beurten (moy. 2,5), Henk vd Eerdt (D'n Toel) 24 car. in 12 beurten (moy. 2), Chris Milders (D'n Toel) en Peter van Zutven (Jachtrust) 22 car. in 14 beurten (moy. 1,57) en Henk van Rooij (Wellie Winne Welles) 20 car. in 14 beurten (moy. 1,42).
Uitslagen: B.C. Eerschot – D'n Toel 52-88, Boskant – Oud Rooij 78-62, St.Joris – Kofferen 81-59, Beurs – de Kroeg 75-65, Wellie Winne Welles – Dorpsherberg 88-52, Jachtrust – Wapen van Eerschot 68-72.

Stand: 1 D'n Toel 1709, 2 Boskant 1592, 3 Kofferen 1578, 4 Wellie Winne Welles 1571, 5 Oud Rooij 1543, 6 Beurs 1519, 7 B.C. Eerschot 1506, 8 St.Joris 1503, 9 Wapen van Eerschot 1476, 10 Dorpsherberg 1474, 11 de Kroeg 1446, 12 Jachtrust 1433.

De prijsuitreiking zal plaatsvinden op vrijdag 20 april a.s. om 20.30 uur bij Michael Toelen van Café D'n Toel aan de Pastoor Smitstraat in Olland. Alle deelnemers met evt. partners zijn van harte welkom.

Damkampioen van Brabant

Afgelopen donderdag werd de laatste ronde gespeeld om het Brabants kampioenschap. Alle teams in de hoofd -en eerste klasse speelden gelijktijdig de laatste ronde van de competitie in het clubhuis van Sint-Michielsgestel.

RDS2 ging met één punt voorsprong op naaste concurrent en tegenstander de Schijf uit Roosendaal de laatste ronde in. HED uit Rosmalen stond op de derde plaats met slechts een theoretische kans om de titel te grijpen. De opdracht was minimaal gelijkspelen.
Hieraan werd ruimschoots voldaan; Mies van Berlo strafte aan bord 4 een blunder van zijn tegenstander genadeloos af en zette de Rooise dammers op voorsprong. Toen vervolgens Walter Beekmans aan bord 2 een mooi remise bereikte leek het kampioenschap binnen handbereik.
Winst aan bord 1 door Peter Klaassen en remise aan bord 2 door Martien van Erp zorgde voor een 6-2 eindresultaat waardoor de titel naar Sint-Oedenrode ging.
RDS3 won in dezelfde klasse onverwacht van EAD uit Asten en droeg de rode lantaarn over aan Dammend Tilburg 3. In de hoofklasse won RDS1 fraai van d'Amateurs uit Sint-Michielsgestel en werd uiteindelijk in de eindstand vierde. Op de persoonlijke topscorelijst eindigden Mies van Berlo en David Riupassa in respectievelijk de eerste -en hoofdklasse beiden op de tweede plaats.

Maar liefst 504 Rooise duiven

Deze week was er een vlucht vanuit Isnes 129 km. Achttien deelnemers en 504 Rooise duiven vlogen mee.

Gelost om 11.20 uur de eerste werd geklokt om 12.48 uur door H v Boxmeer met een snelheid van 1459 m.p.m. De eerste vijftien in Sint Oedenrode waren: H v Boxmeer 1,11,12. J Laarhoven 2,9. Th v Houtum 3. J v Boxmeer 4,5,6,7,8,10. W v Houtum 13,14,15.

Bas Verhagen op BMX EK

Bas Verhagen reed zaterdag tijdens de BMX EK in Zolder (België) de manches 3-3-4 waarmee hij door ging naar de 1/16 finale. Na een slechte start lukte het hem niet om bij de eerste vier te eindigen. Helaas moest hij genoegen nemen met een zesde plaats in deze ronde en was voor hem de dag één ten einde.

Zondag nieuwe ronde, nieuwe kansen. Bas kon goed mee in het deelnemersveld en eindigde alle drie de manches op de derde plaats en dat betekent: door naar de 1/16 finale. Bas had een matige start maar kon afsluiten met wederom een derde plek, dit betekende weer een ronde verder en door naar de 1/8 finale. In de eerste bocht remde een rijder net voor hem waardoor hij ook vol in de rem moest, hierdoor konden de rijders achter hem onderin de bocht voorbij en moest Bas genoegen nemen met een zesde plaats.

Nieuwe Snelschaak Kampioen

Op maandag 9 april is gestreden om de titel snelschaak kampioen van Rooi. De strijd werd met een voorronde gestart en de snelheid van schaken was twee keer acht minuten.

Uit de voorronde werden drie groepen op sterkte geselecteerd nl groep A, B en C. In groep A werd gestreden om de titel Snelschaak Kampioen 2018. Deze werd gewonnen door Martijn Bax; Martie van de Sande en Rene Dekkers eindigden samen op de tweede plaats. Na een onderlinge barrage bleek Martie van de Sande toch de sterkste. Groep B werd gewonnen door Adri der Kinderen en in groep C was dat Hennie van de Biggelaar.

Ollandia toont vechtlust

Foto: Manon Swinkels

Ollandia 1 moest afgelopen zondag aan de bak, omdat koploper RKPVV uit Helmond op bezoek kwam. In de uitwedstrijd aan het begin van het seizoen werd nog van de Helmonders gewonnen, maar dat moest nu nog maar blijken.

RKPVV 1 speelt een goed seizoen en gaat voor het kampioenschap in de vijfde klasse F. Zij lieten dit vanaf de allereerste minuut zien, waardoor Ollandia alle zeilen bij moest zetten. Er werden enkele kansjes gecreëerd, maar deze waren zeldzaam. Stefan Erven wist richting vijandelijk doel te sprinten. Hij zag dat er geen ruimte lag bij een van zijn meegelopen teamgenoten, waardoor hij zelf het schot in de lange hoek liet vallen. De bal vloog tot ieders verbazing voor het doel langs. Dit had Ollandia niet verwacht, waardoor Steven van Dijke niet op tijd kon reageren.
Robert Erven schoot van dichtbij in tweede instantie op doel, maar zijn schot werd tijdig geblokt door RKPVV 1. Vervolgens had Ollandia het moeilijker om RKPVV van eigen helft te weren. Gelukkig stonden verdedigers Carlo Siemons en Ruud van Driel enkele malen op de juiste positie om de bal uit het doel te houden. Vlak voor rust, in de 44e min, viel eindelijk de goal die al een tijdje in de lucht hing. RKPVV maakte dankbaar gebruik van de ruimte die zij kregen in de verdediging. Zij kopte de bal eenvoudig in het dak van de goal. 0-1. De tweede helft leek een kopie te worden van de eerste helft. De wedstrijd speelde zich voornamelijk af op Ollandse helft. Tom Wouters keepte een prima wedstrijd, waardoor menig goal voorkomen werd.
In de 59e min kreeg RKPVV een vrije trap. De afstand tot het doel was groot, maar scoren was niet onmogelijk. Het schot explodeerde in de handen van keeper Tom Wouters, waarna de bal alsnog in het doel rolde. 0-2. De wedstrijd leek gespeeld, maar beide ploegen bleven wel voetballen tot de laatste minuut. Dat een wedstrijd zomaar kan kantelen, bleek in de laatste tien minuten. Dit werden de tien minuten van Ollandia. In de 80e minuut wist Jos Leenderts via een lange steekpass Robert Erven te bereiken. Hij ging samen met Steven van Dijke richting het doel. Zij bleken niet de beste scoringskansen te hebben, maar de uithaal van Stan de Beer zorgde uiteindelijk voor de welkome 1-2. Amper 2 minuten later was het wederom raak. Steven van Dijke schoot de bal via een droge schuiver uit een vrije trap in het doel. De keeper van RKPVV1 dacht, evenals vele supporters, dat de bal er niet in zou gaan, maar het schot miste zijn doel niet. 2-2. Ollandia bleven jagen op een derde goal, maar dat zat er niet in vandaag. Eindstand 2-2. Deze uitslag voelde als een overwinning en zorgt ervoor dat ze het beste uit de wedstrijd gehaald hebben. Komende donderdag speelt Ollandia een inhaalwedstrijd uit tegen Milheezer Boys 1. Tot dan!

Ollandia naar Milheeze en Ommel

Ollandia speelt donderdagavond 19/04 op sportpark 't Rooi aan de Rooiweg 12 in Milheeze een inhaalwedstrijd uit de tweede periode tegen de Milheezer Boys.

Dit is een belangrijke wedstrijd, want beide teams zijn nog volop in een strijd gewikkeld voor de bovenste plaatsen op de standenlijst en voor de periodetitel. Het beloofd donderdag dus geen eenvoudige wedstrijd te worden en ook ditmaal zal er als compleet team met volle overgave moeten worden gestreden voor een goed resultaat. Ook Ollandia 3 komt donderdagavond 19/4 in actie thuis tegen Rkvv Keldonk. Ook a.s. zondag 22/4 staat er voor Ollandia weer een zware uitwedstrijd op het programma, want dan moet het op het aan de Kluisstraat 21 in Ommel gelegen sportpark aantreden tegen Olympia Boys. Deze tegenstander strijdt volop mee om het kampioenschap en zal dit graag tot het einde willen volhouden. Het dus de taak aan Ollandia om te zorgen dat dit zondag niet gebeurd, maar dan zal er opnieuw vanaf het eerste fluitsignaal moeten worden gestreden worden voor elke bal en zal er bij iedereen de juiste scherpte moeten zijn. Ook de overige teams komen het komend weekend in actie voor een reguliere competitieronde. Er dient de komende tijd door de diverse teams ook rekening gehouden te worden met verplaatsen en inhalen van wedstrijden, dus spelers en supporters moeten hiervoor wel de diverse informatiebronnen in de gaten houden.

Ollandia Kennis Kwis
Donderdag 26/4 staat in de Ollandia kantine op sportpark Ekkerzicht de tweede halve finale van de Ollandia Kennis Kwis op het programma. Vanaf 21.30 uur worden Ollandia 1, 3 en Bestuur/Kader getest op hun kennis op allerlei gebied. Ze strijden daarbij voor een plaats in de finale, om op donderdag 17/5, samen met de Ollandia Vrouwen en de beste nummer twee van beide halve finales, uit te maken wie dit jaar de fel begeerde titel gaat bemachtigen.

Winst en verlies voor v.v. Boskant

Boskant heeft een drukke voetbalweek afgesloten met winst en verlies. Tegen Boxtel thuis werd het afgelopen donderdag een 2-0 overwinning en was Boskant de bovenliggende ploeg. Uit tegen Wodan was Boskant kansloos en moest met een 5-1 nederlaag het hoofd buigen voor de koploper uit Eindhoven.

Tegen Boxtel startte Boskant voortvarend. Na enkele goede reddingen van Boxtel doelman Tim van den Hooven, in de tweede en in de veertiende minuut, was ook hij kansloos toen Mark van der Heijden in de twintigste minuut, na aarzelen in de Boxtel verdediging, de 1-0 binnenschoot. In de 27e minuut had Daniel Mensah de gelijkmaker op de slof, maar de voorzet van Jesse van Homelen werd door hem hoog over geschoten.
Na rust was er flink meer spektakel. Boxtel kreeg enkele goede mogelijkheden, maar Boskant doelman Vincent Staals was niet te passeren! In de 57e minuut profiteerde Boskant van de ruimte die het door het aanvallende spel van Boxtel, kreeg. Na een verre trap van Frank van der Heijden klopte Jim van der Zanden z'n directe tegenstander en leverde een strakke voorzet af die door Ruud van der Heijden bij de tweede paal werd binnen gegleden: 2-0. Met enkele spectaculaire reddingen bekroonde Vincent zich in de periode daarna tot 'Man of the Match'! Boskant had via Joris van der Heijden (2x) en Ruud van der Heijden (1x) nog enkele goede mogelijkheden, maar had de pech dat doellat en –paal een doelpunt in de weg stonden.
Koploper Wodan was deze keer een maatje te groot (de thuiswedstrijd werd indertijd met 2-0 gewonnen door Boskant). Het strakke kunstgrasveld was duidelijk in het voordeel van de lichtvoetige en technische aanvallers van de thuisclub. Bij de eerste grote kans van Wodan, in de negende minuut, kon Boskant doelman Vincent Staals nog wel redding brengen, maar in de achttiende minuut was ook hij kansloos toen de voorzet van Arjan Antonis bij de tweede paal werd binnengelopen door Jari Lodewijks. Boskant was één minuut later al dicht bij de gelijkmaker, maar Wodan doelman Dave Voogt wist de inzet van Jim van der Zanden met het been uit z'n doel te houden. In de 26e minuut vergrootte de thuisclub haar voorsprong. De knal van Niels Reijnders raakte een verdedigend been en zeilde, onhoudbaar voor Vincent, tegen de touwen: 2-0. Het mooiste doelpunt deze middag kwam in de 35e minuut op naam van 'dribbelkoning' en uitblinker Oussama Ait Lahcen, die, na een aantal verdedigers omzeild te hebben, ook Vincent het nakijken gaf: 3-0. Na rust leek Boskant iets meer grip op de wedstrijd te krijgen. De eerste kans was weliswaar voor Wodan, maar daarna kreeg ook Boskant kansen en dat leverde ook een doelpunt op. Na een goede aanval over links werd de voorzet van Frank van der Heijden bij de eerste paal binnengekopt door Roy van der Linden: 3-1. Een tweede kans, in de 70e minuut, werd door Ruud van der Heijden helaas een half metertje naast geschoven. Daarmee bleek voor Boskant de koek op en nam Wodan de regie weer in handen. Dat leidde in de 78e minuut tot een vierde doelpunt toen Ngozi Okunde de voorzet van Arjan Antonis binnentikte. Daarmee was het nog niet gedaan, in de allerlaatste minuut maakte Arjan er zelfs 5-1 van. Een stevige nederlaag tegen een team dat bijna zeker het kampioenschap in de wacht gaat slepen!

Rhode zondag kampioen?

Door de overwinning met 1 -3 tegen BVV in Den Bosch én door de resultaten van nummer twee en nummer drie, heeft Rhode aanstaande zondag de kans om op zes wedstrijden van het einde van de competitie, kampioen te worden.

Voorwaarde is dat Rhode thuis wint van WSC en dat EVVC verliest van Volharding in Vierlingsbeek. Het zijn luxe bespiegelingen want met een voorsprong van maar liefst zestien punten kan Rhode het kampioenschap alleen nog maar in theorie mislopen, m.a.w. dat Rhode kampioen wordt daar bestaat geen twijfel meer over. Ook de negentiende wedstrijd werd een overwinning voor Rhode, de zestiende al dit seizoen. Rhode is bezig met een ongekend succesvol seizoen. Twee jaar geleden werd de promotie van de derde naar de tweede klasse behaald, thans staat Rhode aan de vooravond om de stap naar de eerste klasse te maken.
In de wedstrijd tegen BVV zag het in eerste instantie niet naar uit dat Rhode met de drie punten terug naar Sint-Oedenrode zou gaan, maar op grond van een sterke tweede helft ging Rhode uiteindelijk als terechte winnaar van het veld.
De eerste helft had BVV een licht veldoverwicht en creëerde enkele fraaie kansen. Ook Rhode kreeg scoringsmogelijkheden via Kyron Brus. In de negentwintigste minuut kwam BVV op een 1 – 0 voorsprong via een gekruist schot waarop Rhode keeper Paul van Heesch kansloos was. Even leek BVV door te drukken en was een fraaie redding van de Rhode-keeper noodzakelijk om BVV niet verder te laten uitlopen. Rhode nam het initiatief over en werd gevaarlijker voor het BVV-doel. Een goede actie van Koen van der Zanden had nog geen succes, maar dit was uitstel. Want in de veertigste minuut was het Mark van der Zanden die Rhode op 1 – 1 schoot. In de vijfenveertigste minuut ontsnapte Rhode aan een achterstand. Een goede aanval van BVV met een honderd procent kans werd net voorlangs gekopt.
In de tweede helft was Rhode de bovenliggende partij en kreeg ook kansen om op voorsprong te komen. Kansen waren er voor Simon van de Wetering en Koen van der Zanden, die zijn doelpunt ten onrechte zag afgekeurd. Het was uitstel van executie. Een vloeiende aanval van Rhode werd abrupt afgebroken door een overtreding in het strafschopgebied. Penaltyspecialist Daan van Dinten schoot in de zeventigste minuut Rhode op een 1 – 2 voorsprong. Het was de zevende strafschop die Daan onberispelijk binnenschoot. Rhode bleef de aanval zoeken en de vijfentachtigste minuut werd de wedstrijd beslist. Een mooie aanval via Mart Krüsemann en Simon van de Wetering werd knap binnen geschoten door Rhode-topscoorder Koen van der Zanden met zijn veertiende competitietreffer. BVV had de kracht niet meer terug te komen waardoor Rhode de voorsprong makkelijk kan vasthouden.
Dit betekent dat Rhode, dat vanaf de eerste wedstrijd koploper is, aanstaande zondag de titel kan behalen in de tweede klasse. Tegenstander is dan WSC uit Waalwijk, dat zondag EVVC op een nederlaag trakteerde, een gemakkelijke opgave wordt het dus niet.

v.v. Boskant: Sporter en Vrijwilliger van het jaar

Maaike van de Wijdeven en Rien van der Zanden.

Tijdens de druk bezochte ledenvergadering die dit jaar voor het laatst in deze vorm is gehouden was een belangrijk stuk gereserveerd voor de huldiging van de 'Sporter en de Vrijwilliger van het jaar'. Dit jaar viel de eer van 'Sporter van het jaar' te beurt aan Maaike van de Wijdeven.

Een belangrijke pilaar binnen ons eerste damesteam. Met haar enthousiasme, teamgeest en fanatisme is ze ook buiten haar team een voorbeeld voor veel anderen. Maaike is ondanks haar jeugdige leeftijd ook op vrijwilligersgebied zeer actief en tijdens de keuze voor 'Vrijwilliger van het jaar' gooide zij ook daar hoge ogen. Hier is echter gekozen voor Rien van der Zanden, VV Boskanter in hart en nieren. Hij heeft in het verleden zijn sporen al ruimschoots verdiend, maar blijft de vereniging op heel veel vlakken dienen. Zo is hij nog steeds: scheidsrechter, lid van de zondagdienst, commissielid 'Vrienden van Boskant', commissielid Goederen -en dienstenveiling en last but not least adviseur Vlooienmarkt, waar hij vele, vele jaren als mede-kartrekker heeft gefungeerd.
VV Boskant is er trots op dat we leden zoals Maaike en Rien hebben. Dit jaar verdienen zij het om een keer flink in het zonnetje gezet te worden!

Waterpoloderby voor Argo

Afgelopen weekend stond er een ware topper op het programma voor de waterpoloheren in Best. Dit keer ging het niet om een positie op de ranglijst, maar om het onderlinge duel tussen Heren 1 en Heren 2 van Argo.

Op dit moment staat Heren 1 op een mooie tweede positie in de competitie, wat ook uiteindelijk de eindpositie zal worden dit seizoen. Heren 2 heeft ook een top seizoen gedraaid met de jeugd die zich dit jaar voor het eerste met de grote mannen moesten meten. Met een goede zesde positie zal dit team voor de komende jaren serieus mee gaan doen voor een kampioenschap op dit niveau. Maar zover was het afgelopen weekend zeker nog niet. De tribunes waren afgeladen, beide teams hadden gezorgd voor extra steun van vrienden en familie uit Rooi. Tijdens de training werden de messen geslepen, is iedereen fit en aanwezig bij de wedstrijd? Trainer Stefan van Aarle werd gevraagd om het jeugdteam te coachen, coaches van Heren 2 werden opeens spelers. Kortom, er stond veel op het spel op gebied van eer en prestige. Het eerste duel werd op het einde van de wedstrijd beslist op basis van routine door Heren 1. Met 13-11 trokken zij aan het langste eind. Het verschil afgelopen weekend was echter groter, heren 2 leek toch meer spanning te hebben voor het duel waardoor het team niet lekker in het spel kwam. Het werd hierdoor nooit een echte wedstrijd, met een einduitslag van 8-3 in het voordeel van Heren 1 was vooral het publiek de grote winnaar. Mooi om te zien dat Argo waterpolo zo kan leven binnen Rooi.

De waterpolodames hebben met 4-7 een pijnlijke nederlaag geleden tegen concurrent Lutra uit Helmond. Afgelopen weekend ontbrak de balans in het team, waardoor de speelsters elkaar totaal niet wisten te vinden. Deze wedstrijden zitten er tussen, met een groot aantal jeugdspeelsters in de gelederen moet dit gezien worden als een leermoment en dus investering in de toekomst. Met nog 1 wedstrijd te spelen zal Argo op een 8e plek blijven steken dit jaar.

Zwemmen
Afgelopen zondag heeft Leonie Habraken deelgenomen aan een LAC wedstrijd in Boxtel. Zij zwom daar de 1500m vrije slag in 21.15.45, goed voor een clubrecord. Ook haar tussentijd op de 400m, 5.23.44, is goed voor een clubrecord.

Nijnsel pakt belangrijke winst

Nijnsel moest afgelopen zondag op bezoek in Handel, het dorp van de Sterre der Zee. Thuis werd eind vorig jaar met 0-1 verloren dankzij een buitenspeltreffer. Tot voor kort nam de thuisploeg een stevige plek in binnen de brede (sub)top maar omdat, volgens de trainer, 'twee van de drie kartrekkers geblesseerd raakten', moet de blauwwitte ploeg nu zelfs naar onderen kijken.

Het kan zomaar gebeuren in deze knotsgekke competitie. Overigens was er bij Nijnsel een 'oude bekende' teruggehaald: Johan van der Pas. Een routinier die wat meer rust in de ploeg kan brengen en, zeker zo belangrijk, de lijnen uitzet en verbaal duidelijk aanwezig is,
Dus beide teams aasden op de broodnodige drie punten. Handel pakte vanaf het beginsignaal de koe bij de horens en bouwde aan een reeks aanvallen richting het Nijnsel doel. De verdediging van de bezoekers gaf echter geen krimp en pareerde het eerste half uur de aanvallen die gepaard gingen met behoorlijk wat fysieke inzet van de thuisploeg.
Na een halfuur begonnen de bezoekers wat uit hun schulp te kruipen. En dat leverde meteen de bejubelde voorsprong op! Het begon allemaal bij Nick Lathouwers die een goede pass gaf op Johan van der Pas. Deze zag dat Nick Dortmans aan de wandel ging en op het juiste moment in de loop de bal kreeg. Een op een met de keeper rondde hij koelbloedig af; een zeer fraaie aanval, even fraai afgerond. Dat was tevens de ruststand.
Na de thee ging de thuisploeg onverdroten voort met aanvallen met de bedoeling zo snel mogelijk de gelijkmaker te scoren. De Nijnselse defensie stond echter als een huis en gaf weinig weg met doelman Youri Dortmans als betrouwbare sluitpost. In de 67e minuut volgde er opnieuw een uitbraak van Nijnsel over meerdere schuiven. Op rechts was Nick Dortmans aan de bal die een scherpe voorzet produceerde die niet ver voor de doellijn door de op de juiste plaats staande Nick van Heesch in de goal werd gelopen en tot doelpunt werd gepromoveerd: 0-2! Een geweldige opsteker.
In de 85e minuut een onachtzaamheidje in de defensie van de gasten dat tot de aansluitingstreffer leidde: 1-2. Handel gooide nu alles op alles en bleef de zestien van Nijnsel opzoeken. De defensie raakte echter niet in paniek en hield keurig stand. In de laatste minuut nog een rode kaart voor een speler van Handel die de hele wedstrijd al behoorlijk provocerend aan het werk was. Een belangrijke, verdiende overwinning die de geelblauwen wat meer lucht verschaft. Het blijft echter dringen onderin omdat ook concurrenten met de regelmaat van de klok punten pakken.

Zondag thuis tegen DAW
DAW was misschien wel de grootste verliezer vandaag. De Schaijkenaren stonden met drie andere ploegen bovenin maar verloren vandaag zeer verrassend thuis tegen laagvlieger Vitesse. En laat DAW nu net de tegenstander zijn van Nijnsel aanstaande zondag op sportpark Den Eimert! Uit had Nijnsel destijds niet veel in te brengen, maar goed, we zijn nu maanden verder….. Het is afwachten welke invloed de wedstrijden van vandaag heeft op deze wedstrijd: Nijnsel wil ongetwijfeld voor eigen publiek de goede lijn doorzetten en de bezoekers de zure nederlaag van vandaag van zich afspelen.
Kortom, alle aanleiding om zondag massaal naar Den Eimert af te reizen voor een ongetwijfeld zeer boeiende pot voetbal.
Stef van Kemenade is deze zondag Pupil van de Week, gesponsord door veevoerhandel Bart van der Vleuten.

Goede start van competitie

Tonny van Eerd is goed van start gegaan in de zondagmiddag competitie welke deze zomer gedurende zes zondagen wordt gespeeld bij Cloeck & Moedigh.

Zij werd afgelopen zondag eerste met 3 +25. Daarmee bleef zij Betsie van Gogh (2e, 3 +19) en Wim vd Rijdt (3e, 3+18) voor. Op de vierde plaats kwam Annie Liebrand (2 +14) en vijfde werd Jan in 't Zandt (2 +10).
Het clubkampioenschap tripletten bij Cloeck & Moedigh is van start gegaan met 16 tripletten in 2 poules. Na 4 gespeelde partijen zijn er nog 3 tripletten ongeslagen. In poule A het triplet Bert Goorts/Els Goorts/Trudy vd Hagen(4 +13) en in poule B de tripletten Erik Verschuijten/Jan vd Schoot/Tonny van Eerd (4+27) en Wim vd Rijdt/Gerrie vd Rijdt/Wil Passier (4 +25).

Van Kemenade BV kleedt Nijnsel Onder 09-1

Martien van Kemenade is geboren en getogen in Sint-Oedenrode maar toen hij een jaar of vijftien was begon het geluk hem pas echt toe te lachen en verhuisde hij naar Nijnsel. Je kunt een mens niet gelukkiger maken.

Zijn zoon Stef keept in de Onder 09-1 bij vv Nijnsel/TVE Reclame en die zei: 'Luister pa, ons team is aan nieuwe shirts toe. Iets voor jou?' Welnu, zoonlief vond een luisterend oor bij pa, en zo hoort het ook natuurlijk, en daarom prijkt sinds afgelopen zaterdag de naam 'M. van Kemenade Metselwerken BV' op de shirts bij dit enthousiaste team. Martien is een sympathieke gast en is nu dus sponsor van dit clubje waar ook een aantal jonge dames deel van uit maakt, een prachtige mix dus. 'Ik vind het hartstikke leuk om wat voor die jonge mannen te doen,' aldus Martien. 'Ze hebben er zo veel plezier in, daar krijg je zelf ook energie van. Vroeger vond ik bij ons in de stal een paard in plaats van een bal, dus aan mij is er nooit een voetbaltalent verloren gegaan.'
Metselwerken Martien van Kemenade BV startte in 2005 zijn bedrijf aan de Schietbergweg dat inmiddels is uitgegroeid tot een zeer succesvolle onderneming met maar liefst drieëntwintig medewerkers in vaste dienst.
Bestuur en leden zijn Martien en Saskia erg dankbaar voor deze mooie geste voor het team en de vereniging. Volgende week zondag is zoon Stef Pupil van de Week bij de wedstrijd Nijnsel tegen (mede)koploper DAW uit Schaijk.

Afgelopen zondag mocht Bjorn van Weert als 'Pupil van de Week' de aftrap verzorgen bij Ollandia 1 - RKPVV 1. Bjorn is tien jaar oud en hij zit in groep 6 van Bs. De Sprongh. Hij voetbalt in het team JO11-1. Bjorn vindt het leuk om te mogen keepen tijdens wedstrijden en hij geniet ervan als zijn team wint. Ook vind Bjorn het leuk om op voetbalkamp te gaan. Zijn favoriet binnen Ollandia is keeper van het 1e elftal, Tom Wouters. Bjorn hoopt ook zo goed te kunnen keepen en wie weet zien we hem in de toekomst nog in de selectie keepen.

Schoolvoetbaltoernooi groep 8

Foto:

Afgelopen woensdag, 11 april, vond het scholenvoetbaltoernooi van de groepen 8 plaats. Omdat ik in groep 8 zit, heb ik hier zelf ook aan meegedaan. Het was een gezellige en sportieve middag waarbij we met zijn allen gevoetbald en veel gelachen hebben.

Door: Britt van Roosmalen

Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen

Het scholenvoetbaltoernooi wordt al jaren lang georganiseerd door RSKV Rhode en Van Stiphout Bouw. Hieraan doen meestal alle 8 de bassisscholen van Sint-Oedenrode mee. Dus ook mijn school, BS De Sprongh. Voordat je aan het toernooi mee kan doen moet je een team hebben inclusief een trainer en een coach. Van elke school is er meestal één jongensteam en één meisjesteam. Jongens kunnen een sportiviteitsprijs en de Mies Bekkers Trofee winnen. Meisjes kunnen ook een sportiviteitsprijs winnen en de Riek de Brouwer Trofee. De Mies Bekkers Trofee en de Riek de Brouwer Trofee zijn voor de teams die 1e worden. De sportiviteitsprijs is voor het team dat het sportiefste speelde. Dit is namelijk erg belangrijk bij het voetbalspel, dat men sportief blijft en eerlijk speelt. Deze prijs wordt geschonken door Van Stiphout Bouw. De jongens speelden met 11 tegen 11 op een groot veld. De meisjes speelden 7 tegen 7 op een klein veld. De jongens speelden mét buitenspelregel en de meisjes zónder. Dit jaar deden er 230 leerlingen mee, verdeeld over 7 jongens en 10 meisjes teams. De 7 jongens teams streden tegen elkaar in 1 poule en de 10 meisjes teams streden tegen elkaar in 2 poules. Het team van BS Eerschot ging er met de 1e prijs vandoor. Ik ben, met BS De Sprongh helaas 5e (1e van onderen) geworden. Het jongensteam van BS De Sprongh is 7e geworden. Dus ook 1e van onderen. Ook was Coby van der Pas, wethouder van sportzaken Meierijstad, aanwezig om de bekers uit te reiken. De sportiviteit prijs van de jongens ging naar BS De Springplank. De sportiviteit prijs van de meisjes ging naar BS De Kienehoef. Ik wil Rhode en Van Stiphout Bouw erg bedanken voor deze sportieve en gezellige middag!