DeMooiRooiKrant

3 februari 2016

DeMooiRooiKrant 3 februari 2016


Jan van Gorkum op zijn vertrouwde plek.

Ze zijn bijna net zo goed op elkaar ingespeeld als Barcelona-spitsen Messi, Neymar en Suarez. Zo gesmeerd werken Christ van de Ven, Theo de Haan en Jan van Gorkum samen. Terwijl Christ de slagboom van de milieustraat op en neer laat gaan en commando's doorgeeft aan administrator Jan, helpt Theo de klanten bij het sorteren van het afval. Na afgelopen zaterdag is het team niet meer compleet. Jan heeft na 46 jaar afscheid genomen van Van Kaathoven, het bedrijf dat voor de gemeente Sint-Oedenrode de Milieustraat beheert. Hij gaat genieten van een welverdiend pensioen.

Met behulp van het computersysteem rekent Jan de ene na de andere klant af. Zij die tenminste niet de gratis stroom van de Milieustraat hebben benut. Alsof er niets aan de hand is, werkt Jan door. Alleen een bos bloemen en wat schaaltjes met gebaksresten verraden dat Jan er voor het laatst is. "Gekregen van de wethouder vanmorgen", knikt de Rooienaar richting de bloemen. "Ook de oud-directeuren waren er en mijn vrouw en zoon. Erg leuk was dat. Ze moeten het maar willen doen." De nuchterheid spat er van af als Jan de vraag beantwoordt of het raar is dat hij zijn laatste dag beleeft van zijn werkzame leven. Vooral omdat hij maar liefst 46 jaar bij Van Kaathoven in dienst is geweest. "Raar? Nee hoor. Het bedrijf blijft gewoon bestaan, dus ik zal nog regelmatig aan komen hier. Voor een bakje koffie en om wat bij te praten…"

Ook al was Jan eigenlijk een gediplomeerd schoenmaker. In het begin maakte hij zijn uren als chauffeur. Na een kort uitstapje naar een bedrijf in Best werd hij teruggevraagd als bedrijfsleider. Jan: "Ik heb het bedrijf ontzettend zien veranderen. Toen ik kwam werken, werkten we met acht mensen. Dat werden er uiteindelijk 165. Er kwam dan ook even een tijd dat ieder voor zich werkte en er weinig contact was onderling. Gelukkig is dat nu niet meer. Ik werk ontzettend prettig met de collega's samen. Bovendien ben ik altijd met respect behandeld binnen dit bedrijf. Ik heb nog steeds veel contact met de oud-eigenaren Anton, Marinus en Pieter van Kaathoven en Jo Raaijmakers." Jan is een zeer betrokken medewerker gebleken. Hij weet het een en ander zo te regelen dat alle partijen tevreden "naar huis gaan", hij heeft kennis van zaken en is altijd (ook in zijn vrije tijd) bereikbaar voor de zaak.

Zijn laatste kunstje is een succesnummer geworden. Mede dankzij de inspanningen van Jan is de vernieuwde Milieustraat van de gemeente Sint-Oedenrode op poten gezet. "Een geweldig succes", zegt de gepensioneerde. "De Milieustraat is er nu drie jaar en nog steeds krijgen we complimenten. De mensen kregen een nieuw systeem voorgeschoteld, maar ze vinden het prettig en erg duidelijk." De laatste weken is Jan druk bezig geweest met het klaarstomen van zijn collega's. Theo zal de taken van Jan over gaan nemen. "Jan heeft veel mensenkennis", vertelt Christ als Jan één van zijn laatste klanten helpt. "Dat heb je hier nodig. We zullen zijn gezelligheid missen, want Jan is toch een beetje de vrolijke noot. Dat is echt zo." Jan luistert mee en voegt nog wat toe. "Het is hier inderdaad gezellig. Maar daar helpen de klanten aan mee. De mensen in Rooi zijn prettig in de omgang. 'Doe maar normaal…' is hier het motto. Daar zijn wij ook van."

Of Jan zich gaat vervelen? Waarschijnlijk niet. Binnen tien seconden na die vraag noemt hij sleutelen aan zijn brommers, biljarten en zijn grote familie als hobby's waar hij zijn tijd aan gaat spenderen. "Alles mag, niets moet! Heerlijk toch?" knipoogt Jan tot slot.

De klas is uiteraard trots op Meike en dat lieten de jongens en meiden zien.

De jaarlijks terugkerende voorleeswedstrijd van de acht Rooise basisscholen is uitgegroeid tot een show van allure. Een tot de nok gevuld Mariëndael, spandoeken, goed voorbereide deelnemers en vooral ook de enthousiaste presentatie van Sas Evers, specialiste jeugd bij bibliotheek de Meierij. De wedstrijd werd gewonnen door Meike van de Laar van basisschool Dommelrode.

Met een fragment uit het boek "Vals" van Carry Slee wist ze - op een haast professionele wijze - de hele zaal direct te pakken. De winnares kreeg met name concurrentie van twee andere kandidaten uit de top drie: Ilva van Berkel (Boskant) en Ilse Hulsen (Kienehoef).

Meike laat uitgelaten haar boek en oorkonde zien.

De jury bestond uit Julius Dreyfsandt zu Schlamm, Jan Verhagen, Julia van Hoof (winnares 2015) en voorzitter Jeanne Hendriks-v. Kemenade had enkel lovende woorden voor alle acht kandidaten.
Winnares Meike van de Laar mag in maart en april door naar de provinciale voorrondes. Mocht ze ook hier winnen, dan zien we haar terug op 25 mei in de landelijke finale. DeMooiRooiKrant wenst haar alvast veel succes.

Bonte Avonden

Foto: Hans van den Wijngaard

Pag. 16 + 18

Jaargang 6 - Week 5 - Woensdag 3 februari 2016

3 / 40

De kaartjes voor de tweede editie van het Fashion and Food Festival gaan als warme broodjes over de toonbank. De Fabulous Dinnershow op zaterdagavond is zelfs al uitverkocht! Ook gaat de kaartverkoop voor de Fashion and Food Flashbacks op vrijdagavond hard. Deze tweede editie van het Fashion and Food Festival zet veel Roois talent in de spotlights en toont creativiteit in de winkeletalages.

Fashion and Food en route
Van 17 tot en met 20 maart is de markt van Sint-Oedenrode bezet door een grote tent. Ook de rest van het centrum is dan volledig in stijl dankzij 'Fashion and Food en route'. Het gehele straatbeeld, inclusief de etalages van de deelnemers, zal zijn versierd met allerlei creatieve kunstwerken in het thema Fashion and Food.

Roois talent
De 'Fashion and Food Fabulous Dinnershow' op zaterdag zet onder meer bijzonder Roois talent in de spotlights. Noortje Vogels verzorgt de openingsact in een Fashion and Food jurk ontworpen door Simone Vervoort. Naast de professionele modeshows zijn er shows van onder andere ontwerper Sjors Driessen en Simone Vervoort. Iedere gang van het luxueuze diner wordt door de chef-kok zelf geïntroduceerd voordat deze wordt geserveerd.

Tijdens de 'Fashion and Food Family'-koopzondag zijn de winkels zijn geopend van 12.00 tot 17.00 uur. In de tent (gratis entree op zondag) kunt u onder het genot van verschillende Rooise lekkernijen kijken naar (kinder)modeshows. Deze worden afgewisseld door de gedeeltelijk Rooise bands 'New Generation' en 'Take Over' van Pop & Co. Nieuw is 'Fashion and Food for Kids'. Met deze afstempelkaart kunnen kinderen onder andere cupcakes versieren, sushi maken, haren vlechten en een tattoo zetten. Dit alles is mogelijk gemaakt door Rooise creatieve ondernemers. Kortom: Fashion and Food biedt voor iedere lekkerbek en/of modeliefhebber wat wils!

Expo Frigge en Van Eijnatte geopend

Adri Frigge laat één van zijn werken zien. Foto: Jos van Nunen

In het bijzijn van enkele tientallen belangstellenden opende Lia Bekkers vrijdagavond de expositie van de Rooise etser/penseeltekenaar Adri Frigge en zijn vriend en collega-kunstenaar, de beeldhouwer Ludovicus van Eijnatte. Uit Breda, en niet uit het Belgische Meerle, zoals abusievelijk vorige week in DeMooiRooiKrant werd aangekondigd. De expositie hangt in het Bastion en is daar nog te bezichtigen tot 29 maart. Frigge en Van Eijnatte exposeren vaker samen. "Wij vullen elkaar aan" aldus Frigge.

Beide exposanten lieten de bezoekers niet alleen kijken, maar gaven beiden ook een uiteenzetting over de gedachten achter en in hun werk. Van Eijnatte noemde zijn werk "niet meteen toegankelijk" en ging uitgebreid in op de betekenis van elk van zijn geëxposeerde werken. Zijn studie architectuur was in sommige van zijn werken herkenbaar. Hij grossierde in abstracte begrippen maar deed dat op een toegankelijke, bijna nuchtere manier.

Frigge legde in zijn uitleg en werken accent op de parallel tussen dingen die we zien en horen, en hoe een ruimte niks is totdat er in die ruimte dingen staan die de ruimte ineens zichtbaar maken. Hoe twee vleugelpiano's naast elkaar een strijd lijken aan te gaan, maar in elkaar versmelten als ze beide tegelijk worden bespeeld. Die verbeelding was ook zichtbaar op enkele van zijn werken, waar figuratieve afbeeldingen soms abstracter worden door de projectie van stukjes bladmuziek er doorheen. Ook 'ritme' speelt een rol in veel van zijn werken. Met een anekdote illustreerde hij op humoristische wijze het haast historische onbegrip bij doorsnee publiek voor de manier waarop een kunstschilder denkt en werkt.

Het publiek kon de uitleg wel waarderen, beloonde die met een applaus en zocht, genoeglijk pratend met andere bezoekers, naar herkenning van de uitleg in de werken in twee of drie dimensies.

Lezing Brabantse tradities

Heemkundige kring De Oude Vrijheid houdt op dinsdag 16 februari om 20.00 uur in Mariendael een lezing in de persoon van Jan Franken. Het zal gaan over Brabantse tradities.

Men stelt zich vragen zoals: wie zijn we en kun je dat zien aan wat we doen. Wat doen we alsof het vanzelfsprekend is en waarom doen we dat zo? Vaste gewoontes maken het leven wat makkelijker. Maar tradities staan een stapje hoger: ze maken het leven zinvol. We hebben zoveel (Brabantse) tradities, dat we meedoen zonder het zelf te beseffen. Dat we achterom komen wanneer we koffie komen drinken, even buurten of op bezoek gaan: dat is Brabants. Drie kussen bij een begroeting; het is in Brabant begonnen.
Er zijn zoveel tradities dicht bij huis dat een cursus van 10 bijeenkomsten nodig zou zijn om de belangrijkste te behandelen. Dat doet de inleider van deze avond niet, maar hij zal u alleen de krenten uit de pap laten horen en zien. Jan Franken is oud leraar aan de middelbare school, docent bij de KBO en docent aan de seniorenacademie en bestuurslid bij de provinciale koepelorganisatie Brabants Heem. Ook niet-leden zijn van harte welkom op deze lezing voor een prijs van 2 euro p.p.

Verrassend Meester- gezel concert toont kwaliteiten

Foto: Cor van Oorschot

Toen tijdens een concert in Kasteel Heeswijk, bij een uitvoering voor clavecimbel en saxofoon en viool – wat ook al heel bijzonder is - de vioolpartij overgenomen werd op blokfluit werden de spelers; Jo Hennen, Eleanor de Groot en Axel Wenstedt, dusdanig verrast door het zo ontstane klankpalet dat - voor deze drie bevlogen muzikale geesten - zoeken naar nieuwe mogelijkheden onontkoombaar werd. De voor de hand liggende uitdaging was uiteraard om beider ensembles met het hele gamma aan respectievelijk blokfluiten en saxofoons te combineren en te zoeken naar speelbaar doch verrassend repertoire.

Door: Mattie De Schepper

Niet voor de hand liggend repertoire verbluffend goed gebracht
Zoals het voor – ook de meest ervaren - saxofonisten niet vanzelfsprekend is om werk van J. S. Bach te spelen, geldt dat ook voor blokfluitisten t.a.v. van Jazzy repertoire als de "Hooghy Goochy' van Andrew White. Het heeft Jo Hennen heel wat uren gevraagd om de voor strijkinstrumenten geschreven partijen van Bach's concerto's om te zetten naar speelbare doch muzikaal verantwoorde zettingen voor blazers. Gelukkig is het muzikaal niveau van beider 'gezellen' zeer hoog. Je hoort dat de saxofoons met eenzelfde embouchure en muzikale intentie spelen en dat verworven bagage ten aanzien van tempi, versieringen, toonvorming en virtuositeit bij de blokfluiters zeer groot is.

Bijzondere momenten
Tijdens het andante van het 2e Brandenburgs klonk een opvallend mooi samenspel tussen beide fluitsolisten en de basso continuo, de bariton sax van Pim Vet was niet te onderscheiden van een cello en kleurde subtiel met het klavecimbel. Mariëlle Smulders en Heidi de Hoon schitterden in het Vivace en Largo van Bach's dubbelconcert. Jo Hennen's eigen compositie kreeg, door de door hem toegevoegde informatie over het ontstaan, een extra dimensie en werd door hem en Pim Vet meesterlijk verklankt. Na het wennen aan het klankidioom en muzikaal verhaal in het werk van Genzmer werd het heerlijk om op te gaan in het zo sprankelend gebrachte scherzo een verrassende finale. Een compliment aan sopraansaxofonist Luc vd. Elzen en aan Ester Bloemheuvel die de recent ontwikkelde elektronische blokfluit, de Elody, heel mooi tot haar recht liet naast andere solo instrumenten.

Manco, goodwill en grote bewondering
Bij aankomst bleek dat de verwarming het niet deed en dat muzikanten moesten inspelen bij een temperatuur van 10 graden. Zeker voor houtblazers is dit eigenlijk ondoenbaar. Gelukkig kon, door toedoen van de organisatoren, dit vervelend manco nog net op tijd verholpen worden maar de kilte die nog een tijd in de ruimte voelbaar was, maakte dat zowel muzikanten als luisteraars een gevoel van onbehagen moesten overwinnen met geestdrift, toewijding, gedeelde muzikale energie, goodwill en bewondering.

Koffieconcert met als motto 'Meester- Gezel' door Blokfluitdocente Eleanor de Groot met ensemble P.C. Recorder Players en saxofoondocent Jo Hennen met zijn ensemble "Phoenix Saxophone Players in verschillende combinaties. Clavecimbelpartijen door Axel Wenstedt. Op 31 januari 2016 in Kasteel Henkenshage te Sint-Oedenrode. Organisatie Cultureel Platform en RKK.


Ed Verschuiten Plekker van het Jaar 2016

Foto: Rob Kantelberg

Zondag 31 januari werd Ed Verschuiten door CV De Plekkers benoemd tot Plekker van het jaar 2016. Met deze titel wordt jaarlijks een lid van De Plekkers bedankt voor het vele werk dat hij of zij voor de club heeft verzet.

Ed zit bij de kapel, de Blaosplekkers. Hij speelt trompet en vandaar dat er 'TROMP-EDJE' achter op zijn kiel staat. De Plekker is bij zowat elke activiteit van de club present en doet dan de naam van de club iedere keer eer aan en blijft altijd lekker lang "plekken".

Hij is altijd present bij de jaarvergaderingen en al sinds jaar en dag een van de ophalers van de vlooienmarktspullen. Op de dag van de vlooienmarkt zelf is Ed al vroeg paraat om mee op te bouwen en te verkopen, maar ook om weer mee op te ruimen. Verder bouwt Ed mee aan de wagens en loopt hij mee in optochten. Ook als er buiten het carnavalsseizoen wat moet gebeuren - bijvoorbeeld assistentie bij wat werkzaamheden aan de nieuwe bouwlocatie - is Ed geregeld present. Kortom, Ed heeft deze titel in de loop der jaren dubbel en dwars verdiend. Vergezeld met een schitterende oorkonde, medaille en een serenade van zijn eigen "Blaosplekkers" werd Ed gehuldigd en bedankt voor het vele werk wat hij jarenlang voor de club heeft verzet.

Primeur
Tijdens de carnaval rijdt er een extra bus rechtstreeks van de camping naar de Markt. De bus vertrekt ongeveer rond 1.00 uur en zal rijden op zaterdag, zondag en maandag. Deze busrit is geheel gratis. Dus voor feestgangers die de gezellige avonden bij de Plekkers mee willen maken kunnen nu rechtstreeks in het dorp komen.

"Over the Top" op Roze Dinsdag

Niemand kan ontgaan zijn dat we dit jaar weer een uniek themahuwelijk mogen gaan beleven. De (social) media hebben er bol van gestaan. Het streven is om de roze maandag van de Tilburgse kermis te doen verbleken door een spectaculair "roze carnavalsdinsdag" in Papgat te realiseren. Er worden vele extravagante figuren en creaties verwacht dus het oog zal niets te kort gaan komen.

Lies Out of the Closet (Ellis Rijkers) en Anna Honny Pot (Anne van Beljouw), vinden het geweldig om hun liefde voor elkaar te bezegelen door op carnavalsdinsdag met elkaar in de onecht te gaan treden. Waar de vonk is overgesprongen staat uitgebreid beschreven in carnavalskrant "De Papbuik", maar een feit is dat Lies het weelderige okselhaar van Anna onweerstaanbaar vindt en dat Anna, Lies het liefste in een wijde tuinbroek ziet lopen. Kortom: het wordt weer een hilarische dag met diverse leuke momenten verzorgd door hun onechte familie en commissie. Het feit dat het de 22e keer is dat het onechte huwelijk in Boskant wordt gesloten geeft een speciaal tintje aan deze dag.

Iedereen is van harte welkom op roze dinsdag 9 februari. U kunt om 11.00 uur de grappige huwelijksvoltrekking bijwonen of vanaf 14.15 uur de receptie. Natuurlijk is het ook leuk om de lunch mee te maken. Dit jaar weet niemand wat er geserveerd wordt, vandaar de naam met de dubbele betekenis: "Eten wat de Pot" schaft. Om deze maaltijd bij te wonen kunt u bij "De Vriendschap" kaarten bestellen.

Groot Hertog op zijn plek

Olland - De Groot Hertog staat inmiddels op zijn plek. Natuurlijk in Olland voor De Loop'r, die volgende week wordt omgedoopt tot d'n Toeloop. Maikel Toelen is dit jaar Groothertog. Die titel verwierf hij tijdens de jaarlijkse Titelveiling.

Samen met De Loopgravers en met De Loop'r houdt Toelen dagen achter elkaar een groots carnavalsfeest in Olland. Feestvierders zal het vast en zeker opvallen dat de grote pop aan de ingang er anders uit ziet dan normaal. De Prins heeft namelijk een eigen sjaal ontworpen en daarmee rond gestrooid. Natuurlijk moest ook de Groot Hertog dezelfde sjaal om en hoort hij er helemaal bij. De Deurdouwers weten wel waar ze voor moeten zorgen om het plaatje compleet te krijgen.

Programma informatie

Rooi Actueel met nieuws, actualiteiten, info en trends in korte uitzendingen. Uitzending: elk heel uur, vlak voor alle andere programma's.

Rondje Rooi
Tot en met 10 februari kunt u naar de volgende onderwerpen kijken: Korfbalvereniging KV Rooi draait mee aan de top - Met Jeanne Soetens en Bert Vervoort op pad - Megastal in Jekschotse Heide, of toch niet? - Hans Vogels terug na zware Dakar-rally - Plan voor AH-winkel op terrein de Leijer - 2 Toprestaurants in Rooi bekroond - Mieke Ketelaars exposeert. Uitzendtijden: 00:00 – 03:00 – 06:00 – 09:00 – 12:00 – 15:00 - 18:00 en 21:00 uur.

Extra aandacht voor Carnaval in Papgat
In aanloop naar carnaval zijn tal van activiteiten en voorbereidingen ontplooid. TV Meierij heeft een groot aantal ervan opgenomen. Dit is een collage. Uitzending van 1 tot en met 7 februari

Optocht in Papgat
Een ruime samenvatting van de optocht van carnavalszondag. Uitzending van 8 tot en met 11 februari. Uitzendtijden carnavalsuitzendingen: 01:00 – 04:00 – 07:00 – 10:00 – 13:00 – 16:00 – 19:00 en 22:00 uur.

Openingstijden kantoor en telefonische bereikbaarheid
Studio aan de Laan van Mariëndael 30A is bereikbaar voor bestellingen, vragen, meldingen op elke ochtend van 09:00 - 11:30 uur behalve vrijdag, Op vrijdag is het kantoor 's-middags van 13:30 - 16:30 uur open. Telefoonnummer: 0413-471193 Tijdens carnavalsdagen is ons kantoor gesloten.

Els van der Meijden opent expositie

Foto: Bas van Turnhout

De van oorsprong Rooise kunstenares Els van der Meijden heeft afgelopen weekend in Eeterij/bowling De Thoolse Brug in Tholen haar eigen expositie geopend.

Vanaf 1 februari t/m 31 maart exposeert ze in de hal van het gebouw. Ze laat bewerkte schilderijen op Dibond zien en acrylschilderijen. Het thema van de expositie is 'ontmoetingen, met de mens en zijn omgeving.' Het werk kun je als figuratief/expressionistisch beschouwen en heeft veel weg van de werken van Herman Brood. Openingstijden: maandag t/m zaterdag 9.00 tot 22.00 uur zondag van 9.00-19.00 uur. Toegang: gratis.

Foto: Bas van Turnhout

Oproep aan ex-VPTZ vrijwilligers uit Uden-Veghel

Op maandag 24 oktober 2016 wil de organisatie VPTZ regio Uden-Veghel een reünie houden voor alle (ex) VPTZ vrijwilligers.

Omdat zij niet meer de juiste mailadressen van haar ex-vrijwilligers in ons bezit heeft, wil zij via deze oproep u vragen te reageren via mailadres: info@svptz.nl om u op te geven voor deze reünie. Mocht u nog andere ex-vrijwilligers waarmee u hebt samengewerkt kennen, zou u hen dan hierop willen attenderen en vragen ons te mailen.

50 Abrahams

Foto: Stefan van Vught

Wanneer iemand 50 wordt, staat er vaak een Abraham-pop in de tuin. Door familie of vrienden geplaatst. Bij familie van Vught zijn ze daarin een beetje doorgeslagen. Familielid Johnny kreeg van zijn familie 50 Abrahampoppen in de voortuin geplaatst, allen met een persoonlijk verhaal. Van sneeuwschuiver tot zwarte piet en van harde werker tot genieter op de waterglijbaan. Zie hier de trotse (bijna-)Abraham te midden van zijn poppen.

Steunpunt Vrijwilligerswerk zoekt vrijwilligers

Het Steunpunt Vrijwilligerswerk van Welzijn De Meierij is steeds op zoek naar vrijwilligers voor uiteenlopende vragen in Schijndel en Sint-Oedenrode. Ook deze keer hebben we weer enkele interessante vacatures.

Medewerker Klussendienst
De Klussendienst in Sint-Oedenrode zoekt een medewerker. De Klussendienst is bedoeld voor mensen, die vanwege een beperking, niet zelfstandig in staat zijn om de klus uit te voeren, niet kunnen terugvallen op familie of kennissen en ook niet de financiële middelen hebben om een bedrijf in te schakelen. De werkzaamheden (bijvoorbeeld tuinonderhoud, timmerwerk, montagewerkzaamheden) vinden zowel binnen als buiten plaats. We geven de voorkeur aan mensen die meerdere dagdelen per week inzetbaar zijn. U gaat steeds met tweeën op pad. Eén keer per week op maandag is het klusoverleg. Het is zeer wenselijk om daar zoveel mogelijk bij aanwezig te zijn. (vacaturenummer 10853)

Penningmeester wijkraad KCK
De wijkraad van Kienehoef, Cathelijne en Kinderbos is op zoek naar een penningmeester ter aanvulling van het bestuur. Een aantal bevlogen vrijwilligers zet zich in voor de leefbaarheid en de eigenheid van deze wijk. De wijkraad KCK komt op voor de belangen van de wijk(en); de wijkraad is een spreekbuis voor de collectieve belangen van de inwoners en een aanspreekpunt/klankbord voor de gemeente. Heeft u gevoel voor cijfers en financiën en woont u in één van de genoemde wijken, dan is deze functie misschien wel iets voor u. (vacaturenummer 15148)

Voor aanmelding of informatie kunt u contact opnemen met het Steunpunt Vrijwilligerswerk, Welzijn De Meierij, telefoon 073 – 5441419 of stuur een e-mail naar: vrijwilligerswerk@welzijndemeierij.nl Bezoek ook onze website voor al onze vacatures en activiteiten (www.welzijndemeierij.nl).

Geslaagde jaarvergadering KBO Boskant

Op woensdag 27 januari was de grote zaal van "De Vriendschap" druk bezet met leden en verschillende genodigden. Na de opening was meteen Zorg Coöperatie Rooi aan het woord met een fijne presentatie en uitleg over het werk en doelstelling van de coöperatie.

De doelstelling is "meer handen aan het bed en minder voeten onder het bureau." Het was voor de leden weer heel wat voorlichting. Daarna werd de vergadering voortgezet met de gebruikelijke agendapunten. Een van de punten was de bestuursverkiezing. Er zijn dit jaar drie bestuursleden aftredend, maar ze waren ook weer herkiesbaar. De leden waren het unaniem eens over herverkiezing en wensten hen veel succes. Ook de beide penningmeesters kregen complimenten voor hun werk. Bij de rondvraag is gebruik gemaakt om het bestuur te complimenteren "Ga zo door, we hebben een gezellig clubke", klonk het.

Na afloop van de vergadering hebben ze genoten van een film "De Goed Moordenaar" met beelden van vroeger, waarin de stoomtram een rol speelde. De middag hebben de leden afgesloten met een kop erwtensoep en roggebrood met spek.

Damiaancentrum zoekt Keukenpraters

In het Damiaancentrum is de werkgroep "Keukenpraat" actief. Dat is een groep, die regelmatig bij elkaar komt om samen te koken, te eten en gezellig te kletsen. Juist het bereiden van gerechten uit minder bekende culturen is de uitdaging. Enige eis: de voertaal is Nederlands, want in feite is keukenpraat bedoeld om mensen, die Nederlands niet als moedertaal hebben, al doende oefening te geven. Keukenpraat zoekt uitbreiding.

In de goed toegeruste keuken van het Damiaancentrum (er zijn b.v. twee inductiekookplaten) is het heerlijk koken en bakken. Mensen uit allerlei culturen komen hier eens per twee weken bij elkaar om een lekkere maaltijd te bereiden en/of ervan te genieten. Of het nou gaat om Italiaanse pasta prima vera, Indiase erwtencurry, Marokkaanse couscous, Philippijnse vis of de Poolse zuurkool 'bigos': het is bij Keukenpraat bereid. Maar ook boerenkolenstamp met rookworst heeft op het menu gestaan.

Keukenpraat is letterlijk een smakelijk middel om het doel van ontmoeting en het leren van Nederlands te bereiken. Vanuit vluchtelingenwerk en via persoonlijke contacten was de groep aanvankelijk behoorlijk groot, maar door allerlei omstandigheden, zoals – gelukkig! - het vinden van werk en persoonlijke situaties, is de groep nogal ingekrompen. Vandaar dat wij op zoek zijn naar mannen (!) en vrouwen, die hun pasgeleerde Nederlands in de praktijk willen brengen tijdens het bereiden en/of verorberen van een lekkere maaltijd.

Omdat wij er vanuit gaan, dat onze doelgroep dit artikeltje niet leest, vragen wij de lezer: kent u mensen, die hiervoor in aanmerking komen? Wilt u dit dan met hen bespreken? En wie weet, hebt u zelf ook wel zin om mee te doen met Keukenpraat. De kosten zijn € 2,50 per keer. De eerstvolgende bijeenkomst is op dinsdag 16 februari, vanaf 10.00 uur. Welkom!!

Voor alle verdere inlichtingen info@damiaancentrum.nl of 0413 – 473878.

KBO naar Edah museum

De KBO Cultuurclub houdt op vrijdag 19 februari 2016 een bezoek met rondleiding aan het Edah Museum in Helmond. Men dient uiterlijk om 13.45 uur in het museum aanwezig te zijn. Om 14.00 uur begint de rondleiding.

In dit kleine museum stap je terug in de tijd. Je komt hier alles te weten over de distributie van levensmiddelen van zo'n 100 jaar geleden. Het Edah Museum laat u de ontwikkeling zien van de distributie en de productie van levensmiddelen uit vroegere tijden naar de supermarkt van nu. U ziet de hulpmiddelen die de kruidenier van vroeger had om zijn werk te kunnen doen en de middelen die de moderne supermarktmanager nu ter beschikking staan. U volgt de weg hoe de taken van de slager, de bakker en de melkboer geleidelijk grotendeels zijn overgenomen door de supermarkt.

Uit vele reacties van bezoekers kun je op maken dat het museum hen aanspreekt en diep raakt. De route van Toen en Nu zorgt voor veel herinneringen aan vroeger, maar ook voor veel waardering voor de hedendaagse ontwikkelingen. Men is vol lof over de gastvrije ontvangst en de rondleiding door de enthousiaste, veelal oud-medewerkers van Edah. Aanmelden kan tot uiterlijk 12 februari a.s. bij Harry van Oorschodt, liefst per mail, (cultuurclub@kborooi.nl) òf telefonisch 0413-477179.

Als u problemen hebt met het vervoer, laat u dit dan even aan de organisatie weten, dan wordt er geprobeerd een oplossing te vinden. Meerijden kan dan voor € 2,50 p.p.

Dansen met Carnaval


Op zaterdag 6 februari houdt KBO Sint- Oedenrode in samenwerking met Odendael een 50+ Dansavond ter gelegenheid van carnaval.

Het vindt plaats in de Ontmoeting van Odendael met live muziek van Ad Goosens. Deze zorgt voor lekkere dansmuziek en is ook prettig om er gezellig naar te luisteren. Heeft u zin in een mooi en gezellig avondje met zang en dans, kom dan op zaterdag 6 februari naar de Ontmoeting in Odendael. Aanvang 19.30 uur zaal open om 19.00 uur. Breng uw vriend of vriendin gerust mee, u bent van harte welkom.

Filmclub Senioren vertoont Paradise Now

Op donderdag 4 februari vanaf 19.00 uur vertoont Filmclub Senioren de film Paradise Now. Entree: € 3,50 (incl. koffie/thee tijdens pauze).

De Palestijnse jongens Khaled en Said zijn al bevriend sinds hun kindertijd en worden 'uitverkoren' om een zelfmoordaanslag in Tel Aviv uit te voeren. Na een laatste avond met hun familie, waarvan ze geen afscheid mogen nemen, vertrekken ze met bommen op hun lichaam naar de grenspost. Maar de operatie loopt niet helemaal volgens plan; de twee vrienden verliezen elkaar uit het oog. Beiden worden hierdoor gedwongen hun eigen keuzes over hun verdere bestemming te maken. Film duurt 90 minuten.

Beentjes los in Papgat…

Foto: Jos van Nunen

Naast gezelligheid en saamhorigheid is er in Papgat natuurlijk ook wel enige competitie. Iedereen mag laten zien hoe goed men is op creatief, muzikaal of dansgebied. Twee weken geleden werd tijdens de Blèrcup bekend wie zich op muzikaal gebied voor een jaar de beste mag wanen. Carnavalszondag is het hoogtepunt voor de creatievelingen en traditioneel vindt op carnavalsvrijdag het Papgatse dansspektakel plaats. De ervaring leert dat na deze avond de toon is gezet en iedereen helemaal "in the mood" is voor de carnaval.

Met een geweldige act hebben "De Hofdames" het Dansmariekesfestijn 2015 gewonnen en ook dit jaar zullen ze weer verrassend uit de hoek gaan komen. Ze kunnen echter hevige concurrentie verwachten en de strijd zal net als vorige jaren weer heel spannend worden. In totaal zijn er 8 mooie, leuke en soms hilarische acts te bewonderen en staan er veel nieuwe gezichten op het podium. Dit houdt in dat de toeschouwers weer ogen en oren tekort zullen gaan komen. Prins Maarten en zijn adjudant Berry zullen zich ook onder deze toeschouwers bevinden en wellicht zo door het dansvirus aangestoken worden dat zij volgend jaar met hun "Loopgravers" mee komen doen!

Onder aanvoering van spreekstalmeester Edward van den Elsen en onder "juridisch" toezicht van de inmiddels zeer geroutineerde "Heeren Adjudant" zal het spektakel vrijdagavond 5 februari, vanaf 20.00 uur losbarsten in partycentrum "De Vriendschap.

12 / 40

'Ik schilder met passie. Kan ergens helemaal voor gaan'

Foto: Jan H.F. van der Heyden

Ellen Voets (53) is een echte Rooise. Fulltime beeldend kunstenaar met exposities in binnen- en buitenland. Sinds vorig jaar zomer is haar werk te zien in een winkelpand aan de Hertog Hendrikstraat in Sint-Oedenrode, waar ze een galerie en atelier heeft gevestigd. Ze exposeert er haar eigen werk en dat van collega-kunstenaars en geeft er schilderlessen, werkt aan privé- en bedrijfsopdrachten, verzorgt masterclasses, geeft groepsworkshops op locatie, houdt lezingen en doet aan 'live action painting.' Met al deze activiteiten en haar baan als parttime docente Beeldende Vorming aan een HAVO/Vwo-opleiding in Gemert voorziet ze in een inkomen, waarvan zij en haar twee studerende kinderen moeten leven. Ze woont door 'toevallige omstandigheden' al ruim 25 jaar in Deurne, maar Sint-Oedenrode als geboorte- en woonplaats blijft haar trekken. Dat ze nog ooit definitief terugkeert naar haar roots in Sint-Oedenrode is een reële optie. Haar moeder woont in de Laan van Mariëndaal, pal tegenover haar galerie en atelier, haar broer Jan woont nog in het ouderlijk huis aan de Industrieweg in Nijnsel bij de voormalige Mazda-garage. Haar vader, Gerard Voets, is enkele jaren geleden overleden.

Door Jan H.F. van der Heyden

Haar professionaliteit als beeldend kunstenaar heeft ze opgedaan aan de kunstacademie in Tilburg, waarnaar ze op 20-jarige leeftijd vanuit Sint-Oedenrode vertrok. Ze deed vijf jaar over deze studie. Om aan de kost te komen werkt ze na haar examen een paar jaar als Art Consultant, giftpaperdesigner en als docente tekenen/schilderen en beeldende vorming op enkele scholen en bij creativiteitscentra. In 1991 trouwt ze, vestigt zich in Deurne met een eigen atelier en krijgt er een dochter en een zoon. In 1999 strandt haar huwelijk. Sinds die tijd is ze alleen met haar twee studerende kinderen, van wie dochter Emily in de voetsporen treedt van haar moeder.
Haar baan als parttime docente Beeldende Vorming aan het HAVO/Vwo Commanderijcollege in Gemert vindt ze heel erg leuk, omdat ze er veel voor terugkrijgt in de vorm van complimentjes en dankwoordjes van de middelbare scholieren. 'Daar doe je het allemaal voor.' En ze heeft daar, eenzaam als ze zich soms kan voelen, collega's. 'Het is heel anders werken dan als vrije kunstenaar in je eentje. Je krijgt ook veel meer het gevoel deel uit te maken van de maatschappij. De baan geeft vastigheid aan mijn inkomen.' Maar haar onderwijsfunctie heeft voor haar ook een schaduwkant, bekent ze eerlijk. 'Al die verplichtingen die erbij komen, dat vergaderen, ouders die je opbellen omdat je hun kind strafwerk hebt gegeven. Ik houd van vrijheid, mijn eigen tijd indelen. Dat is trouwens ook wel mijn grootste vijand, met de klok omgaan.'

Foto: Jan H.F. van der Heyden
Foto: Jan H.F. van der Heyden

'Ik zit hier fijn, de locatie is prima, de ruimte is goed.'

Ze heeft zich met galerie en atelier in Sint-Oedenrode gevestigd. 'Het is de plek waar ik vandaan kom, waar ik me altijd thuis zal blijven voelen. In Deurne, waar ik woon, heb ik de kans gehad om gratis in een winkelstraat in het centrum een atelier te vestigen. Ik zag het niet zitten. Zag geen toegevoegde waarde. Hier wel, omdat het Sint-Oedenrode is.'
In een huurpand zit ze, waar ze bij wijze van spreken morgen te horen kan krijgen dat ze eruit moet. Benauwt haar dat?
'Jazeker. Ik zou het heel jammer vinden. Maar de huur opbrengen is heel moeilijk. Ik heb financiële afspraken gemaakt met de verhuurder. Ik zou niet weten wat ik ga doen als ik hier weg moet. Ik zit hier fijn, de locatie is prima, de ruimte is goed. Tegenover mijn moeder van wie ik natuurlijk heel veel plezier heb.'

Ellen Voets schildert niet met penselen, maar met paletmessen. 'Ik wilde als schilder loskomen, vrijer worden en koos daarvoor het mes in plaats van het penseel.' Ze is gespecialiseerd in het schilderen van mens en dier. Daarvoor maakt ze regelmatig safari's naar Afrika om het wild te fotograferen en daarna, thuis, op het doek over te brengen. Nog steeds brengt ze bijna jaarlijks een bezoek aan Afrika. Sinds ze in het onderwijs zit duurt dat verblijf korter dan voorheen. Ze is gepassioneerd door Afrikaans wild 'want dat is verreweg het meest imposante, het groteske, het spannende.' Paarden wil ze ook graag uitbeelden. 'Dat heeft te maken met mijn familie, met de broer van mijn vader, Jo Voets. Hij heeft zijn hele leven paarden gehad en aan wedstrijden meegedaan. Het paard is een dier met gratie, met snelheid.' Dieren in kuddes hebben haar voorkeur. 'Om te zien hoe ze met elkaar bezig zijn. En vanwege de compositie op het doek. Als ik een groep olifanten zie, kijk ik ernaar door de lens van mijn camera; de zijwanden van de lens zijn dan al tevens de zijwanden van het doek.'

'Ik ben heel open, maar je moet wel even graven.'

Deskundigen zeggen over het werk van Ellen Voets dat het 'leven en dynamiek' uitstraalt.
Komt dat voort uit je karakter?
'Het zal er wel mee te maken hebben. Ik hoor van anderen dat ze mij heel energiek vinden. Ik kan veel aan, ben altijd bezig, nooit ziek, niet snel moe. Ik heb een heel gezond lijf.'
En, zeggen deskundigen, ze schildert 'met vurige streken.'
Ook een karaktertrek?
'Ja, dat houdt verband met elkaar. Ik schilder met passie. Ik kan ergens helemaal voor gaan.'
Haar schilderijen zijn 'even toegankelijk als mysterieus', zeggen kenners.
'Komt ook wel overeen met mijn karakter,' zegt ze, 'ik ben heel open, maar je moet wel even graven. Je moet er wel een beetje moeite voor doen.'
Mystiek?
'Ja. In de betekenis van dat je soms wat verder moet kijken dan wat je in eerste instantie ziet. Heel veel mensen zien mij als iemand die alles kan, alles doet, alles aanpakt, maar binnenin ben ik heel gevoelig en kan ik me heel eenzaam voelen. Zo zijn mijn schilderijen ook. Je ziet iedere keer weer andere verborgen dingen. Ik heb schilderijen gemaakt waarin de koper eerst twee olifanten zag, toen hij thuis kwam vijf en nóg later veel meer dan ik er geschilderd had.'
'Toegankelijk' en 'mystiek' zijn wel extreme tegenstellingen.
'Ik zit vol tegenstellingen. Dat uit zich in veel dingen. Ik heb graag heel veel mensen om me heen, maar ik ben ook graag alleen in mezelf bezig.'
Wat is kunst?
'Iets visueels wat je intrigeert, dat iets bij je oproept. Het is genieten van kleuren en vormen. Kunst is teweegbrengen van allerhande emoties.'
Voel je je kunstenaar?
'Ja.'
Wat voel je dan?
'Het zit 'm niet alleen in penselen en doek. Het zit 'm in creatief denken. Je kijkt als beeldend kunstenaar ook anders. Ik ben gevoelig voor kleuren. Ik heb heel veel met kleur, ook als ik kleding koop. Ik vind het een sport om kledingstukken te kopen die absoluut in kleur met elkaar moeten matchen. Ik zie de wereld ook veel meer in beelden. Ik heb de drang te creëren, dingen te visualiseren. Ik wil altijd verder kijken dan mijn neus lang is. Out of the box, noem ik dat. Dat is een fijn gevoel, maar ook weleens lastig. Lastig vind ik het als mensen niet willen meewerken aan de uitvoering van een idee dat ik heb.'

'Je moet als beeldend kunstenaar herkenbaar zijn. De mensen moeten een Ellen Voets willen bezitten.'

Kun je als beeldend kunstenaar financieel rondkomen?
'Ja. Dat ligt natuurlijk ook aan de eisen die je aan dat "rondkomen" stelt. Een stukje ondernemerschap moet je wel in je hebben, zeker tegenwoordig, talent alleen is niet genoeg. Je moet als beeldend kunstenaar herkenbaar zijn. De mensen moeten een Ellen Voets willen bezitten. Vroeger was het een kwestie van een galerie binnenlopen om je werk te verkopen. Tegenwoordig moet je alles zelf doen. Je moet ook goed kunnen "schiften". Daarmee bedoel ik dat je goed moet kunnen inschatten welk de beste plek, de beste locatie is om te exposeren. En op het menselijke vlak moet je goed kunnen communiceren. Je moet je aan afspraken houden, betrouwbaar zijn, je verdiepen in de mensen, goed kunnen inschatten 'wat verwacht die klant van mij.' Het is me nog nooit overkomen dat een opdracht niet werd afgenomen.'
Ze vindt van zichzelf dat ze niet actief genoeg is in het 'marketeren' van haar kunst. 'Reclame maken voor mijn werk, zoals op social media, is ook niet mijn hobby, interesseert me niet genoeg. Ik zou het veel meer moeten doen. Ik doe mijn best en het gaat ook niet slecht, maar het is ook heel hard nodig. Vroeger verkochten de galeries je werk. Dat is niet meer. De galeries hebben het stuk voor stuk heel erg moeilijk.'
Wat kost een 'Ellen Voets'?
'Tussen de 400 en 5000 euro. De meeste van mijn werken liggen zo rond de 2000 tot 3000 euro.'
Wat kost een privé-opdracht?
'Dat zijn ongeveer dezelfde bedragen. Ik let op vierkante centimeters, kijk niet naar de uren die ik erin steek.'

Gedicht van een vrijwilliger: Damiaan

Weet u, in het Rooise veld.
Daar zetelt "Stichting DamiaanCentrum Nederland", voorwaar een held.
De vrijwilligers kunnen er gaan,
in de voetsporen van de barmhartige Damiaan.
Voor alle gezindten, men maakt geen verschil.
Keuze uit vele activiteiten, het is maar wat u wil.
Een fijne eigen laagbouw locatie in de natuur,
is een rustpunt en het is er niet duur.
Ja, voor de kwetsbare mensen in nood,
zijn de mogelijkheden van ontspanning groot.
Alle vrijwilligers doen belangeloos hun best.
Gelooft u het niet? Neem de proef op de som en test.
De gemoedelijke Brabantse hartelijkheid, beleef en voel,
dan merkt u zonder woorden wat ik bedoel.

Mensen uit de regio voelt u zich in de maatschappij verloren?
Kom dan naar het Damiaancentrum, wil bij ons horen.
Er is bij het Damiaancentrum een goede deugd:
hoe meer zielen, hoe meer vreugd.

Om nog meer activiteiten te kunnen realiseren,
mogen nu en in de toekomst sponsoren reageren.
Weinig of veel,
eenmalig of structureel.
De levendigheid van het Damiaancentrum kan ervan stralen.
Mede dankzij u barmhartigheid uitdragen in hun mooie zalen.

Of staat u om vrijwilligerswerk te popelen en te hopen.
Maak een afspraak of kom gerust eens binnen gelopen.
Wees eens vrijblijvend onze gast, zie wat bij u past
En wordt uw hart door 'n activiteit van ons verrast.
Wie goed doet, goed ontmoet.
Ervaar wat dit met u doet.
Inspiratie en inspireren,
zo kunnen wij veel van elkander leren.

De foto van deze week. Er staan een hoop mannen op, maar wie zijn dit en waar is deze foto gemaakt. Misschien weet u het? Wij zijn benieuwd. Stuur uw antwoord naar redactie@demooirooikrant.nl, bel naar 0413-479322 of loop eens binnen: Heuvel 17.

Oplossing week 4:
Eerste groep leerlingen van de R.K. Jongensschool te Sint-Oedenrode aan het Kerkplein. Opgericht 1 a[ril 1916 door Deken van Erp. Onderwijzer rechts is: P.J. van der Linden (mijn vader). Hij was het eerste hoofd van die school. Links meester van Lit. De foto is genomen voor de poort van de doorgang tussen de Pastorie en het Martinushuis.

F. van der Linden

Gratis schminken bij d'n einder

Komende Carnaval kunnen kinderen zich gratis laten schminken bij kringloopcentrum d'n einder.

Kinderen opgelet! Je kunt je gratis laten schminken op zaterdag 6 februari van 11.00 –16.00 uur aan de Sluitappel 17a, Sint Oedenrode. Zorg ervoor dat je er pico bello op staat tijdens Carnaval.

Grote optocht zondag 7 februari

Aanstaande zondag gaat om elf voor één de optocht weer van start. De deelnemers zijn weer geruime tijd bezig om de mooiste creaties te maken en de meest geweldige acts te bedenken. Er zijn zelfs clubs die afgelopen zomer reeds begonnen zijn met bouwen om goed voor de dag te komen.

De grote optocht van Papgat belooft weer een hele happening te worden. Om elf voor één gaat de eerste deelnemer van start waarna iedereen tracht om in een lange optocht door Papgat weer terug naar de Markt te trekken.
Iedereen wil zijn of haar creatie zo goed mogelijk aan het publiek laten zien. Ze hebben niet voor niets dagen in de kou gestaan om de wagens en pakken te creëren. Ieder jaar doet stichting Papgat haar best om samen met de deelnemers de optocht zo goed mogelijk aaneengesloten te laten zijn. Dat is nog niet zo makkelijk gedaan als dat het gezegd is. Alle deelnemers doen hun best om zo goed mogelijk zichzelf aan het publiek en de jury te presenteren, en dat kost soms wat tijd.
Stichting Papgat en de deelnemers aan de optocht hopen dat komende zondag het publiek weer rijen dik langs de route zal staan om de optocht te bekijken en te genieten van de creaties welke de deelnemers dit jaar weer presenteren.
Vanaf 12.49 uur vertrekt de optocht op de Markt. Vanaf ongeveer 13.30 uur zal de optocht de Lindendijk op rijden. Vanaf ongeveer 14.30 uur zal de optocht de Hertog Hendrik straat in rijden

Borrelbusnieuws 2016

Iedereen kan ook deze Carnaval weer gebruik maken van de Borrelbus. Het voordeel van deze unieke bus: géén parkeerproblemen, géén risico op alcoholcontrole en de kinderen komen veilig thuis.

Gebruik de Borrelbus want we kunnen dit in ons Rooise Papgat niet meer missen. Zoals iedereen inmiddels wel weet rijden we elk uur een rondje maar ook langs de route stopt de bus en kun je in en uitstappen. Let op! - heel belangrijk - we accepteren als betaalmiddel echt alléén de geldende Rooise Horecamunt OF een muntstuk van 2 euro. Bij deze willen we ook zeker onze sponsoren heel erg hartelijk danken voor hun medewerking, Kluswijs Forum Sint-Oedenrode en Van Kuringen Adviesgroep Bemiddeling. Wij hopen dat er nog vele mooie jaren zullen volgen. Bedankt!

De dagtijden zijn als volgt:
Zaterdag tussen 19:00 en 01:00 uur
Zondag tussen 12:00 en 13:00 uur en tussen 16:00 en 01:00 uur
(ivm optocht even niet)
Maandag tussen 13:00 en 01:00 uur
Dinsdag tussen 13:00 en 00:15 uur
Let op alle dagen tussen 18:00 en 19:00 uur geen rit!

Zaterdag, zondag en maandag vertrekt de laatste rit om 01:00 uur vanaf de markt. Dinsdag vertrekt de laatste rit om 00:15 uur vanaf de markt.

De route (herhaalt zich elk uur):

**.00 uur Markt (Oud Rooi) **.05 uur De Beckart Nijnsel **.10 uur "Wapen van Eerschot" **.15 uur Café Pumpke **.20 uur Sporthal de Kienehoef **.25 uur Camping de Kienehoef **.30 uur De Loop'r Olland **.35 uur Dorpsherberg Olland **.50 uur Vriendschap Boskant
**.55 uur 't Kofferen

Carnaval kent geen leeftijd

V.l.n.r. Diny Kluijtmans, Berta Rovers, Gerard Rovers, Gerrit Kluijtmans voor het door de flat versierde trappenhuis Foto: Hans van den Wijngaard

"De optocht start hier voor de deur en er was hier helemaal niets versierd. Dus daar moeten we dan maar eens wat aan gaan doen", zeiden Diny en Gerrit Kluijtmans. Samen met de buren Berta en Gerard Rovers trokken ze de stoute schoenen aan. Nadat er een start was gemaakt met het versieren van het trappenhuis staken al heel snel alle bewoners van de flat hun handen uit de mouwen. Het resultaat mag er zijn: een vrolijk trappenhuis. We zijn benieuwd naar het resultaat komende donderdag bij de versierwedstrijd van Papgat.

Oude rotten stelen de show

De avonden van de Nijnselse Bonte Avonden zit er weer op. Het waren vooral de oude rotten Frans Sijbers en Geert-Jan van de Weideven die de show stalen, op hartverscheurende én humoristische wijze.

Dat wil niet zeggen dat er in Nijnsel geen jeugdig talent rondloopt. Ook 'onder de 18' mengde zich in de strijd op het toneel. Vooral in de beginfase was het muziek en dans wat de klok sloeg. Wat later kwamen de acts met kletsgehalte aan de beurt. Toen waren de klanken van een zingende en opzwepende Prins Maarten al verstomd.

Geert-Jan van de Weideven wist het publiek te verrassen. Niet zozeer met zijn tonpraat-act, maar vooral met een pikante surprise. Tijdens de act van de korfbaldames – een levensgrootte muzikale poppenkast – waarin de vrouw en dochter van Geert-Jan ook een rol speelden, keek het publiek het hele optreden tegen een wit doek aan, in de hoek van het podium. Pas aan het slot werd dat verwijderd en plots stond daar de Nijnselse komiek…..in tutu.

Zijn clubgenoot van De Heikneuters, Frans Sijbers, bracht een ode aan de jarige vereniging en vloog een stuk terug in de tijd. Het publiek knikte en beaamde toen Sijbers historische momenten aanhaalde. Herkenbaarheid is een perfect middel om de zaal te boeien. Dat bleek ook afgelopen weekend weer. Even later transformeerde hij om zijn overleden vriend Stans te herdenken. Een nagedachtenis met een lach en een traan. Aan het eind moest menig Nijnselnaar even een brok in de keel wegslikken toen Frans een indrukwekkend gedicht aan hem opdroeg. Jarenlang vormden ze het komisch duo Nillis en Doi, oftewel Stans en Frans.

Ollandse Bonte Avonden met eigen Prins

Foto: Hans van den Wijngaard

Het moet voor Prins Maarten iet wat bijzonder zijn geweest. Voor de eerste keer de Ollandse Bonte avond vanuit de zaal bekijken. De laatste jaren was hij namelijk nauw betrokken bij de organisatie en stond hij beide avonden als presentator op het podium. Dat hij dat niet helemaal los kon laten bleek zo af en toe, als hij de rol van Mari Leenderts toch eventjes overnam.

Naast de Ollandse Dorpskapel, waren het maar liefst 38 artiesten van jong tot oud, die vrijdag en zaterdag het publiek in de Loop'r een plezierige avond bezorgden. De jongsten van hen waren de Powerdancers, die zowat elke artiest van en naar het podium begeleidden. Maar ook Zaai behoort tot de aanstormende talenten, twee jonge dames, Fleur van Oorschot en Sylke Verhagen, die onlangs de Ollandse 'Spronghuh' verruilden voor het 'Ellende college' in Schijndel. Met 'jong' op het podium mocht 'oud' natuurlijk ook niet ontbreken. Oer-Ollander, Jaske Leenderts, had dan wel weliswaar wat hulp nodig om op het podium te komen, maar hij stond er toch maar mooi met zijn 92 jaar nog steeds bij.

In bijna elk optreden werd wel verwezen naar de afkomst van Prins Maarten, een echte Ollander en daar waren ze maar wat trots op. Maar in Olland is het nog meer dan elders 'ons kent ons', dus naast de positieve kanten van de Prins en Adjudant kwamen ook de 'mindere' kanten van het koppel zo af en toe naar voren. Zo bleek uit de verschillende opvoeringen dat Prins Maarten graag gebruikmaakt van goedkope arbeidskrachten en Adjudant Berry in alle kleuren schildert, maar als het even kan wel in het zwart.

Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard

Aan het einde van de show bleek, dat zich binnen de familie Van Hoof een 'ware machtsstrijd' aan het voltrekken is. Jan, de oudste broer van Prins Maarten vroeg zich als koeienboer af of Maarten zich als tuinder wel boer mocht noemen. Maar nog sterker, had hij als oudste niet het recht om prins te worden? Maar voor elk probleem is een oplossing, want de oudste broer is de kroonprins en die wordt uiteindelijk koning. Een stille hint voor de Prinsenkeuzecommissie van volgend jaar?

Kijk voor meer foto's op www.mooirooi.nl

D'n Toeloop: Groots carnavalsfeest voor iedereen

Waar vind je het nog? Een grote feestzaal, podium en carnavalsrestaurant ineen. Ruimte genoeg voor alle carnavalsvierders, kapellen, prins met gevolg en alle andere carnavalsgekte. Combineer dit met een keur aan goede artiesten en het resultaat is gegarandeerd één groot feest!

Op vrijdag staat DJ Jerome achter de draaitafel, gevolgd door band de familie de Bruyn op zaterdag. Met diverse muzikanten van de Crazy Piano's uit Scheveningen. Elk nummer wordt op verzoek gespeeld.
Zondagavond betreedt Henk Dissel het podium en op maandag is Stef Ekkel van o.a. "de woonboot" van de partij. Dinsdagmiddag komt het inmiddels welbekende swingorkest Dùbent een optreden verzorgen en 's avonds feesten we door met Duo two for you. Daarmee lijkt het carnavalsfestijn teneinde te komen, maar niets is minder waar. Woensdagavond zijn we vanaf 19.00 uur geopend voor het Groot Hertogbal. Tevens vind op deze avond het Kasteleinsbal plaats. Vanaf 20u zullen er optredens zijn van de Rooise Anne van der Heijden, John de Bever en Pascal Redeker.
Op zondag, maandag en dinsdag serveert d'n Toeloop vanaf 10.00 uur een carnavalsontbijt, gezamenlijk een goede bodem leggen voor de rest van de dag. Kom op zondag lekker opwarmen na de Rooise optocht, Van 17.00-19.00 uur staat er voor iedereen gratis stamppot klaar.
Maandag staat in het teken van Ollandse Glorie, 's ochtends staat het Prins Heerlijk ontbijt op het menu. Een ontbijt met een Koninklijk tintje, uiteraard ontbreken Prins Maarten Pap d'n Urste en zijn gevolg niet. Iedereen is welkom om hierbij aan te sluiten. Grote groepen kunnen zich aanmelden via info@deloopr.nl. De kosten bedragen tijdens alle dagen € 5,00 per volwassene en € 2,50 per kind. Aansluitend de optocht van Lolland. Ook voor de kinderen wordt er in d'n Toeloop een mooi feestje gebouwd. Van zaterdag t/m dinsdag van 14.00-18.00 uur kan er volop worden gehost tijdens de kindermiddag. Op zaterdag start de middag met een speciale kleurwedstrijd. Lever je kleurplaat in en je krijgt een leuke verrassing. De kleurplaat is te downloaden via www.deloopr.nl
Uiteraard zijn niet alleen Ollandse kinderen welkom. D'n Toeloop beschikt over een grote, overzichtelijke zaal waar de kinderen onder begeleiding vermaakt worden. Ook een snoepkraam ontbreekt op deze middagen niet. Betalen is voor de kinderen makkelijk met de speciale knipkaart.

Gezellig carnavalsprogramma in De Ossekop

Ook met carnaval doet muziekcafé De Ossekop zijn naam weer eer aan. Een gezellig en gevarieerd muziekprogramma staat klaar om gelanceerd te worden.

Op vrijdagavond "alvast efkes oewe toeter stemme." Kapellen zijn hier uiteraard meer dan welkom. Speciaal voor hen staat er een prachtig podium klaar. Op zaterdagavond is het de beurt aan "Quatz". Deze band stond eerder al op Vudel en brengt een repertoire van melige smartlappen en oude carnavalskrakers met een rocksausje. Op zondag staat het podium weer volledig ter beschikking voor de kapellen die langs komen. Maandagavond wordt De Ossekop bezocht door Zanger Bas, inmiddels een bekend gezicht in Rooi. Dinsdagmiddag gaat 't op de Duitse tour met medewerking van de bekende schlagerzangeres Claudia Ansel, Harmonie ohne Zaal en niet te vergeten die Heino's! Zorg dat je op tijd bent, want vol = vol vanaf 14.00 uur.

Receptie Blèrcup Harmonie Zonder Zaal

Foto: Marianne Ketelaars

Was u er niet bij tijdens de kapellenavond of wil u het repertoire met alle toeters en bellen van HZZ nog eens horen? Kom dan aanstaande zaterdagavond 6 februari tijdens Carnaval naar de Kofferenbar. Deze avond zal de Rooise kapel Harmonie Zonder Zaal nog eens de handen uit de mouwen steken om het aambeeld te laten weerklinken en het winnend nummer "Dè is, dè zal" ten gehore brengen.

Iedereen is van harte uitgenodigd om op deze avond samen een feestje te bouwen in het gezellige, oud bruin café de Kofferenbar. Natuurlijk zorgen Toon en Nel weer voor een lekker potje bier of fris. Kapellen worden aangeraden om hun instrument mee te nemen om ook een stukje mee te toeteren aangezien het embouchure gehalte van HZZ niet oneindig is. Geen instrument? Maakt niet uit. Lekker mee hossen in de polonaise en meezingen met de muziek. De avond zal om 20.00 uur van start gaan. Cadeau's zijn natuurlijk altijd welkom.

20 / 40

Programma Papgat Optocht

We reie dur / Wilhelmke Pap EHBO
1. Carnavalsfamilie d'n adjudaanbaan - Carnafalsfamilie
2. Mi un pleesteesjun heddn'r gin kind an - Jemijost
3. Wij trekken de kar - Stichting Behoud Martinus Kerk
4. Wa trekte gij aon mi carnaval? - Boer zoekt Vrouw
5. Noar d'n taptoe - KV De Narrekap
7. Letterlijk zonder woorden - Mari Havo
9. 'Samba Roze' Roze dinsdag vinden wij oké, daarom spelen wij de Samba-reg 'GAY' - Samba Rooi
11. Big party, ut krult hier - Fleurige Giebels
12. Golden sjouwer - Spanjers en Kaskens
14. Wij zijn ut rood en blauw al 55 jaor trouw - CV De Heikneuters
15. Alles drejt um Willemke Pap - CV De Heikneuters
16. Heikneuters 55 jaor ten top, nieuwe lichting in de dop - CV De Heikneuters
17. 55 jaar feest in de tent - CV De Heikneuters
18. Mi rooi en blauw bloed witte hoe ge carnavalle moet - CV De Heikneuters
19. 55 jaor Top, we vatte d'r 1nne op - CV De Heikneuters
20. Olland stoa wir op de kaart! - Buurtvereniging de Pleintrekkers
21. We walse mee unne (skôn) moeder - Berry en Jan-Paul
22. Wij bakken er iets van - Stichting Jeugdcarnaval
24. We zèn de weg kwijt. - Tom & Tom Coby en Priscella
26. 't is Skôn - CC de Lèpkes
27. wa'st skôn - CC de Lèpkes
28. Skôn tobbers - CC de Lèpkes
29. Tis Skôn memmelepkes - CC de Lèpkes
31. Dees zijn nie te temmen - D'n Egelantier
33. Wij zijn overal - Witte Gij't
34. Walsend door Papgat - CV 't Skrothupke
35. Schilder en Boer, mi carnaval op deeze vogel on tour - Buurtvereniging 't Keerpunt
37. Wij gaan voor goud - Dorpspinters
39. De gangmakers - C.V. De Plekkers
41. Mi de prins uit onze stal wordt ut unne wilde carnaval - C.V. de Loopgravers
42. Vur ons gin prinsenwage mar een wit perdje, ik zeg oe, da krijgt te nacht nog een stertje - C.V. de Loopgravers
43. Mî wa fruit en unne kwast, legge we Papgat kleurrijk vast - Hofdames en kinderen
44. Met een boer en een schilder wordt carnaval dees jaor net wat wilder! - Prins Maarten Pap d'n Urste

Het winnende gedicht....

De Week van de Poëzie zit er al weer op. In het kader van dat evenement schreven wij van MooiRooi.nl een gedichtenwedstrijd uit. Al de gedichten hebben op de website gestaan en het winnende gedicht wordt hier bekend gemaakt. De jury heeft gekozen voor het gedicht van Mieke van den Vossenberg. Voor haar de eeuwige roem en een lekker flesje wijn, af te halen bij DeMooiRooiKrant.

Nog eenmaal

Papa
Mag ik vragen

Om samen wandelen
Te gaan
Over zandpaden
Bij de overloop
Langs de waterkant
Te staan
Samen naar de eendjes kijken
Zoals we vroeger
Zo vaak hebben gedaan
Paddestoelen zoeken
In de bossen
Bloemen bekijken
Bij naam benoemen
Kijken naar
Alle mooie mossen

Papa
Mag ik dat nog eenmaal vragen
Nog eenmaal
Samen weg te gaan
Om samen
Nog eenmaal
Langs de slootkant
Te staan

Door: Mieke van de Vossenberg

De verheven weg van de liefde

In onze wereld doet zich een vreemde tegenstelling voor. Wij worden steeds slimmer. Als mensen zijn wij in staat zowat elk technisch probleem op te lossen. Wij kunnen van kunstlicht groenten laten groeien, wij kunnen in de woestijn water maken, wij kunnen raketten de hemel insturen en weer laten terugkeren.

En toch, ondanks alle vooruitgang, wordt het voor de meeste mensen in de wereld alleen maar slechter en moeilijker te overleven. "Hoe kan dit toch?" vragen wij ons regelmatig af. De apostel Paulus gaf in de lezing van afgelopen weekeinde hier een goed antwoord op. Hij zei: "Al heb ik de gave der profetie, al kon ik alle geheimen en alle wetenschap, al heb ik het volmaakte geloof dat bergen verzet: als ik de liefde niet heb ben ik niets." Ongelofelijk hoe Paulus zulk een vooruitziende blik kon hebben. Nee, al ons denkwerk en al onze kennis helpt ons niets als wij de liefde niet hebben.

Als wij echt een nieuwe wereld willen waarin het goed is voor alle mensen zal dit niet door de techniek maar enkel door de liefde tot stand gebracht worden. Een liefde die volgens Paulus alles verdraagt, alles gelooft, alles hoopt en alles duldt.

Wat zou de wereld er anders uitzien als wij al onze kennis en wetenschap nu eens echt zouden inzetten ter verbetering van het lot van alle mensen. Dat zou een weg naar een toekomst zijn die verheven is boven alles. De echte weg naar een hemel op aarde begint bij de naastenliefde en barmhartigheid opdat een ieder mag mededelen in de vruchten van onze wetenschap en kennis.

diaken Frank van der Geld

Gedachten bij het Heilig jaar (4)

In alle toespraken en preken staat Paus Franciscus stil bij de betekenis van het Heilig Jaar van de Barmhartigheid. Hier volgt een vierde overdenking van de Paus.

In de Heilige Schrift is de barmhartigheid van God door heel het verhaal van het volk van Israël aanwezig. Met zijn barmhartigheid gaat de Heer op weg met de aartsvaders, schenkt hij hun kinderen ondanks onvruchtbaarheid, leidt hij hen over wegen van genade en verzoening, zoals het verhaal van Jozef en zijn broers aantoont (vlg. Gn 37-50).

Elkaar vergeven
En ik denk aan de zovele broers die van elkaar verwijderd zijn in een gezin en niet met elkaar praten. Dit Jaar van Barmhartigheid is echter een goede gelegenheid om elkaar weer te vinden, elkaar te omhelzen en te vergeven en de slechte dingen te vergeten. Maar, zoals we weten, werd het leven voor het volk moeilijk in Egypte. En het is juist op het moment dat de Israëlieten op het punt staan op te geven, dat de Heer ingrijpt en de redding bewerkstelligt.

God echter "is niet onverschillig" (Boodschap voor de Wereldgebedsdag voor de Vrede 2016), Hij wendt zijn blik nooit af van de menselijke pijn. De God van barmhartigheid beantwoordt en draagt zorg voor de armen, voor degenen die hun wanhoop uitschreeuwen. God luistert en grijpt in om te redden door mensen te bezielen die in staat zijn de zucht van het lijden te horen en te werken ten dienste van de onderdrukten.

Bemiddelaar
En zo begint het verhaal van Mozes als bemiddelaar van de vrijheid voor het volk. Hij gaat de confrontatie aan met de farao om hem ervan te overtuigen Israël te laten vertrekken; en vervolgens zal hij zijn volk leiden, door de Rode Zee en de woestijn, naar de vrijheid. Mozes, die vlak na zijn geboorte door de goddelijke barmhartigheid werd gered van de dood in de wateren van de Nijl, wordt bemiddelaar van deze zelfde barmhartigheid en geeft zijn volk de kans geboren te worden in vrijheid, gered uit de wateren van de Rode Zee.

Barmhartigheid
En ook wij kunnen in dit Jaar van Barmhartigheid dit werk van bemiddelaars van barmhartigheid uitvoeren met de werken van barmhartigheid om naderbij te komen, verlichting te geven en te verenigen. Er zijn zoveel goede dingen die we kunnen doen.

Aswoensdag

Woensdag 10 februari begint de veertigdaagse voorbereiding op Pasen. Deze Aswoensdag markeert een belangrijk moment in de loop van het kerkelijk jaar.

Wij worden deze dag uitgenodigd om sober te leven en ons te matigen in spijs en drank. Samen met Goede Vrijdag behoort Aswoensdag tot de twee verplichte vastendagen binnen ons geloof. Het is een goed gebruik om zo'n vastendag aan iets of iemand op te dragen: aan hen die hun dagelijks brood moeten missen, aan hen die leven in gebieden van oorlog of geweld, voor de vluchtelingen of voor een meer persoonlijke intentie.

Op de eerste dag van de Veertigdagentijd worden wij uitgenodigd om de eucharistie mee te vieren en het askruisje te ontvangen. Het teken van de as wijst op de vergankelijkheid van alles wat we hebben en zijn.

Op Aswoensdag zijn er drie eucharistievieringen in onze parochie:

-18.00 uur        St. Genovevakerk (Breugel)

-19.00 uur        St. Martinuskerk (Sint-Oedenrode)

-19.30 uur        St. Petrus' Bandenkerk (Son)

Vieringen rond Carnaval

Zaterdag 6 februari zal het carnavalsfeest 2016 dan echt van start gaan. In Son is de Carnavalsmis reeds eind januari gehouden. In de Rooise St. Martinuskerk vindt deze viering plaats op zaterdag 6 februari om 16.30 uur.

Een bijzondere viering waarin wij Gods zegen vragen over het feest van verbondenheid. Omdat de Prins van Papgat dit jaar uit Olland komt, is er besloten om daar de zaterdagviering te laten vervallen. Heel Olland is zo in de gelegenheid om Prins Maarten te vergezellen naar het centrum van Papgat. Wij maken u er op attent dat ook de reguliere avondmis in de St. Martinuskerk komt te vervallen. Allen zijn welkom in de feestelijke Carnavalsmis om 16.30 uur!!! Op Carnavalszondag zijn de eucharistievieringen in Sint-Oedenrode en Son en Breugel zoals gewoonlijk.

Secretariaat beperkt bereikbaar

Tijdens de voorjaarsvakantie (van 8 t/m 12 februari) is het parochiecentrum Sint-Oedenrode, locatie Mgr. Bekkersplein 1, geopend en telefonisch bereikbaar op woensdag en donderdag van 10:00 uur tot 12:00 uur. Voor dringende pastorale zaken, zoals het ontvangen van de ziekenzalving of in geval van overlijden, is het parochiecentrum ook buiten deze uren bereikbaar via de achterwacht, telefoon 0413 477741.

Agenda

5 februari Rondbrengen ziekencommunie                         10-12.00 uur
                         Viering Odendael                                                         10.00 uur

6 februari         Carnavalsmis Martinuskerk Centrum                16.30 uur

8 februari         Mogelijkheid tot pastoraal gesprek Odendael 13.30-17.00 uur

                         Biddende Moeders, parochiezaal Nijnsel         13.45-14.30 uur

10 februari         Viering van Aswoensdag, meerdere vieringen

11 februari         Ziekenbezoekgroep Martinus-Centrum         13.30 uur

14 februari         Concert Pieter Brueghel, Genovevakerk Breugel

16 februari         Bezinningsavond Jaar van Barmhartigheid
                         project in India, parochiezaal Eerschot                 19.45-21.30 uur

Tweet van de Paus

Als christenen mogen wij niet ego-centrisch in het leven staan. Wij dienen altijd open te staan naar anderen en voor anderen.

Tientjesactie Carillon Martinuskerk

Pastoor Blom (l) en Bert Verbakel bij het storten van het eerste beton Foto: Hans van den Wijngaard

Vijf weken geleden is door Mari Thijssen een actie gestart, waarbij inwoners uit Sint-Oedenrode werd gevraagd € 10,00 bij te dragen voor het nieuwe carillon van de Martinuskerk. Gemeente, fondsen en een aantal bedrijven hebben reeds de nodige middelen bij elkaar gebracht, maar het leek Mari leuk als ook de bevolking zich zou inspannen om het carillon te realiseren.

Zou het niet prachtig zijn als een heleboel Rooienaren straks kunnen aangeven: Prachtig Carillon, daar heb ik ook aan bijgedragen. Inmiddels is er al ruim € 1.000 binnen. Veel tientjes, soms ook nog wat meer. Een oproep: indien u nog niet hebt gestort, om ook een tientje over te maken op nummer NL56RABO 0198233000 t.a.v. Stichting Behoud Martinuskerk o.v.v. Carillon.

U heeft in DeMooiRooiKrant inmiddels kunnen lezen dat de 18 klokken van het carillon inmiddels al gegoten zijn. Binnenkort kunt u ze gaan bewonderen in de Martinuskerk, vooraleer ze op Paaszaterdag voor het eerst te horen zullen zijn. Als u dit leest, denkt u wellicht: "Ja een leuke actie". Dat hebben veel mensen gedacht. De actie wordt nog véél leuker, als nog meer inwoners gaan meedoen. Wacht dan niet langer op een goed moment, maar boek nu onmiddellijk dat tientje over. Dank aan alle mensen die de koe gelijk bij de horens hebben gevat en reeds hebben meegedaan.

Vertoning film "The Power of the Heart" in de Knoptoren

Op zondag 14 februari wordt voor de tweede maal in de Knoptoren de film The Power of the Heart aan publiek vertoont. Graag nodigen we u uit om deze bijzondere film/ documentaire te komen bekijken op de dag van de liefde, Valentijnsdag en de laatste dag van de Maand van de Spiritualiteit.

The Power of the Heart is een documentaire/film van de Nederlander Baptist de Pape. Na zijn studie en bijna werkzaam voor een groot advocatenkantoor, besefte hij dat de aangeboden baan hem geen vervulling zou geven. Een boswandeling bracht het verlossende idee: een boek en een film met kopstukken uit de spirituele wereld. Het lukte hem om Eckhart Tolle, Deepak Chopra, Paolo Coelho, Marianne Williamson, Neale Donald Walsch, Mark Nepo en nog een aantal coryfeeën te laten meewerken aan zijn project. En allemaal zeggen ze hetzelfde. Maak contact met je hart, luister naar je hart. Dan word je een beter mens, in een betere wereld.

Het was een diepe wens van Birgit Jeuken, bekend van de Rooise bieb, verhalenverteller, Schrijfcoach en coach lichaamswerk, om de film The Power of the Heart te vertonen aan een groot publiek.
Die wens werd op zaterdag 31 oktober werkelijkheid. Ook was het haar wens dat de kracht van het hart, de essentie van de film, zouden worden doorgegeven. Daarom is er voor gekozen de film voor de tweede maal te vertonen.
De Knoptoren is geopend vanaf half zeven en de film start om zeven uur. De duur van de film is 80 minuten. Na afloop van de film bestaat er de mogelijkheid nog even na te praten, vanuit het hart gemaakte cadeautjes te kopen en een drankje te nuttigen. De kosten voor deze avond bedragen 7,50 Euro p.p. inclusief 1 consumptie. Aanmelden: info@tekenenistoveren.nl. Graag aantal personen vermelden.

Nijnsels processiepark krijgt kruisweg

Meer dan honderd jaar lag het processiepark in Nijnsel min of meer verscholen achter een hek en struiken. Sinds kort is het park open en toegankelijk, maar het blijft zijn naam van processiepark eer aan doen. Nog voor de zomer komt in het park een kruisweg met vijftien stages.

"Het idee van de kruisweg deed ik op tijdens een bedevaart in Lourdes. Ik dacht dat zouden we in Sint-Oedenrode ook moeten hebben, maar waar? We waren als parochie op dat moment met de gemeente in gesprek over het openbaar maken van het processiepark in Nijnsel. Toen was één en één al snel twee vertelt pastoor Blom. "Met het kerkbestuur en enkele vrijwilligers zijn we toen aan tafel gaan zitten. Daar ontstond het idee om de vijftien stages, die de lijdensweg van Christus uitbeelden, in kleine kapelletjes te plaatsen. Die kapelletjes komen verspreid door het processiepark te staan".

Afgelopen maandag zijn de fundamenten gestort. Dat gebeurde niet in het processiepark, maar bij Bert Verbakel op hoeve Strobol. "Bij het bouwen van de Antoniuskapel, die nu op de hoek van de Oude Lieshoutsedijk en Lieshoutseweg staat, hebben we goede ervaringen opgedaan met het bouwen op afstand. Dat doen we met de kleine kapelletjes daarom ook weer zo", vertelt Bert Verbakel. "We hebben hier alles bij de hand en we kunnen hier veel efficiënter werken. We hoeven hier maar één steiger te bouwen in plaats van vijftien".

Het is de bedoeling dat de kruisweg tijdens de openluchtmis op Antoniusdag wordt ingewijd.

Kerkberichten

Martinuskerk (centrum)
Za 6/2: Vijfde Zondag door het Jaar 16.30 uur:
Carnavalsmis met De Ollandse Dorpskapel, Koor Aurora en De Rooi Tulpen.
Intenties: Antoon van Kleef, Overleden familieleden van de familie van Bree, Opa en Oma van der Aa, Opa en Oma van Boxmeer, Opa Wim van Schaijk, Marion de Vries.

Zo 7/2: Vijfde Zondag door het Jaar 09.30 uur: Eucharistieviering met Het Martinuskoor.
Intenties: Riek Versantvoort – Roestenburg, Janus Strijbos, Marietje van der Linden – de Baaij, Jan Hulsen, Johannes Hurkx, Gerard van Overbeek, Toos van Aarle – Jansen, Marietje van der Heijden – Eijmberts, Harrie Scheepens en zoon Mari.
Ma 9u: Eucharistieviering.
Di 9u: Eucharistieviering.
Aswoensdag 19.00u: Eucharistieviering met zegening van de as en het Askruisje.
Do 9u: Eucharistieviering. 13.30u: Ziekenbezoekgroep Martinus centrum. 19u: Stichting Behoud Martinuskerk.
Vrij 9u: Eucharistieviering.
E-mail: centrum@heiligeodaparochie.nl

Sint Antonius Nijnsel
Zo 7/2 11.00u:
Eucharistieviering m.m.v. gemengd koor. Intenties: Pastoor Elbers.

Sint Genoveva-kerk
Zo 7/2
09.30u: Eucharistieviering met Blasiuszegen, m.m.v. Breugels kerkkoor. Kinderwoorddienst. Intentie: Ad Versantvoort, Nelly Vlemmix-Versantvoort, Miny vd Ven-Winkelman, Jo Witlox, Mimi Siedenburg-van Hezik.
Woe 20/2: Aswoensdag 18.00u: Eucharistieviering met opleggen van askruisje, m.m.v. Breugels Kerkkoor
Za 13/2 18.30u: Eucharistieviering. Intentie: Drika Peters-Anthonissen

Protestantse Kerk Knoptoren
Zo 7/2, Dienst in de Knoptorenkerk, 10.00 uur, Predikant Ds. Mv. Bernadette van Litsenburg, met kindernevendienst.

Odendael
Vrij 5/2:
1e vrijdag van de maand eucharistieviering 10.00uur
Zo 7/2 10.00uur Woord en Communieviering met Odendael-koor
Intenties: Antonius Ophey - Martien van Liempd - Ton vd Heijden - Nelly Bogers - Liesbeth van den Abbeek
Di 9/2 19.00u: Rozenhoedje bidden in de Stilteruimte

H. Martinus Olland
Za 6/2
Geen eucharistieviering.

Knoptoren
zo 7 februari 10.00u: dienst in St. Oedenrode. Ds.Mw. Bernadette van Litsenburg

Sint Petrus' Banden, Son
Omdat pater Pushpa Raj afwezig is, is er geen Eucharistieviering op woensdagavond 3 februari.
Vrij 5/2 Eerste Vrijdag van de maand 08.30u: Eucharistieviering
Za 6/2: Geen Eucharistieviering in Son of in Breugel
Zo 7/2 11.00u: Eucharistieviering m.m.v. het Sons Parochiekoor. Intenties: Anny Verhappen-van de Water, Toos van Osch-van Kemenade, Bertha Bekkers-Roefs, Marie-Louise Poppelaars-Crijnen, Karel Bekkx.
Woe 10/2, Aswoensdag 19.30u: Eucharistieviering m.m.v. het Sons Gregoriaans koor, aswijding en askruisje
Za 13/2 18.30u: Eucharistieviering in Breugel

                                                                                        

Vanaf nu

Nu ook dit voorbij is, het landschap
van je ouders die daar liefhadden,
leefden, vertrokken zijn om er niet
terug te keren, ja aan de grond
keerden zij terug, nu zal voortaan
ditzelfde land andere seizoenen
kennen, de wind zal kouder zijn,
het zonlicht harder in de tuin
waar zij hun rozen snoeiden, koffie
dronken, de jongste aanplant in het
gras heeft huis en tuin te koop gezet,
wie wacht nu op de witte merel
die in de vuurdoorn nestelde, wie
voert er nu de duiven, misschien
struikelt de lente wel of raakt zij het
spoor bijster bij zoveel verandering.

Vanuit een onbestemd soort leegte
lees je de straat die anders is,
als een volwassen kind zoek je wat
je daar niet meer vindt maar vanaf nu
in de herinnering bestaat.

                                                  Kees Hermis

Rariteitenveiling voor ouders, Kindermiddag voor 'kids'

Prins Maarten en zijn gevolg gaan drukke dagen tegemoet. Als ze op de agenda kijken zien ze door de bomen misschien het bos niet meer, maar na de Carnaval zullen ze zich de rariteitenveiling in Nijnsel zeker nog wel heugen. Net als vorig jaar hebben Harmonie Nijnsel en D'n Egelantier de handen ineen geslagen om de veiling te organiseren. Deze editie verwachten ze nog meer bezoekers. Oud én jong, want in de grote zaal is er een kindermiddag: Just 4 Kids.

Een echte veiling is gekoppeld aan een goed doel. Vorig jaar mocht de oudervereniging van basisschool Sint Antonius van Padua zich in de handen wrijven, want toen ging de opbrengst naar hen. Deze editie prijst VV Nijnsel zich gelukkig. "We hebben besloten om de opbrengst van de veiling dit jaar te gunnen aan de jeugdafdeling van de voetbalclub. Een vereniging als Nijnsel kan extra geld goed gebruiken en het heeft een grote achterban. Daarom verwachten we ook dat er meer bezoekers naar de veiling zullen komen dan vorig jaar. VV Nijnsel heeft er extra ruchtbaarheid aan gegeven. Hartstikke mooi, zo helpen we elkaar!" reageert John Vos van d'n Egelantier.
Het concept blijft staan. Logisch, want de formule is prima. Een ludieke bingo en het aan de man brengen van interessante, maar vooral ook humoristische kavels. Wie wil er nu niet een 'koffer vol jeugdsentiment' of wat dacht je van de 'wekker van Romario'? "We hebben een rode draad ontdekt in ons aanbod", vervolgt John. "Je kunt een compleet feest bij elkaar kopen, want gasten kunnen bieden op bier, taart, een tent en een zanger. Alleen de uitnodiging hoef je nog maar zelf te maken." Een zanger is ook geregeld voor de veiling zelf. Rond 17.00 uur komt er door hem nog meer sfeer in de tent. Dan zal inmiddels ook wel duidelijk zijn wie de VIP-dag bij truckpulling The Black Widow heeft gekocht, het dagje Parapenten of de doos frikadellen van Wil en Mia.
Topkavel van de dag is een natte droom voor iedere Carnavalsliefhebber. De hoogste bieder mag bij de onthulling van de nieuwe Prins en Adjudant van Carnaval 2017 de laatste minuten achter de coulissen met hen meemaken voor ze zich kenbaar maken aan het publiek. Spanning op en top. Wie wil dat niet meemaken?

Als de ouders spelen in de kleine zaal, kunnen de kinderen zich vermaken in de grote. Verschillende ouders hebben een Just 4 Kids kindermiddag georganiseerd. Een vrolijke middag die bedoeld is voor alle basisschoolkinderen van Sint-Oedenrode. Er zal worden gedanst, geknutseld en gehost. Kinderen kunnen worden geschminkt en ze hebben een eigen DJ. Dat wordt knallen! Ouders? Die mogen er niet bij zijn…. Het is niet voor niets Just 4 Kids. Entree: VVK 4 euro, zaal 5 euro. Kaartjes kunnen worden besteld via just4kidsnijnsel@gmail.com

Horecavisie Meierijstad

Foto: Jos van Nunen

Per 1 januari 2017 is Meierijstad een feit, maar dat was voor de lokale ondernemers in de Koninklijke Horeca Nederland-afdelingen geen reden om die datum eerst af te wachten alvorens de koppen bij elkaar te steken. Vier stagiaires van de Hotel Management school hadden het onderzoek uitgevoerd, woensdagmiddag presenteerden twee van hen hun rapport, dat ze uitreikten aan de burgemeesters van de drie gemeenten in eethuis De Reiger. Veel verschil tussen de bestaande visies bleek er overigens niet te zijn, waardoor de bijstellingen per gemeente beperkt blijven. Rooi krijgt er een uurtje bij.

Bij hun onderzoek hadden de stagiares in de drie fusiegemeenten 28 horeca-ondernemers geïnterviewd. Bij één ondernemer werden ze meteen weer weggestuurd. "In Schijndel" werd er gefluisterd. Burgemeester Ina Adema van Veghel voorzag geen problemen, al zal de minimale aanvraagtermijn voor de vergunning (8 weken) van een groot evenement als Paaspop misschien gaan knellen omdat daarvoor veel geregeld moet worden. In Sint-Oedenrode gaat de sluitingstijd van de cafés in de weekenden van 2.00 naar 3.00 uur, en worden nieuwe deelnemers/ initiatiefnemers niet vooraf maar achteraf gecontroleerd. Controles voor handhaving zullen voortaan bij commerciële horecabedrijven even vaak plaats vinden als bij para-commerciële locaties. Ook het afstemmen van terrasbelasting, verschillen daarvan in (horeca)centra en buitengebied was onderdeel van het rapport. Zelfs het inzetten van drones in horecagebieden of evenementen werd genoemd, al was niet iedereen ervan overtuigd dat dit handhavers zou besparen. Maar al wordt het één visie voor Meierijstad, in de APV(Algemene Plaatselijke Verordening) blijft het mogelijk om per kern kleine verschillen op te nemen. Alvorens het rapport om te zetten in een convenant worden ook andere belanghebbenden erbij betrokken.

Open dagen scholen goed bezocht

Afgelopen zaterdag was het al vroeg een drukte aan de deuren van het Zwijsen College en het Fioretti College. Zo'n 600 leerlingen uit groep 8 en groep 7 en hun ouders bezochten de opendag van het Zwijsen College en Fioretti College.

Voor veel mensen betekende dat een bezoek van enkele uren. Bij de beroepsvoorbereidende vakken waren er allerlei doe-activiteiten, bovendien konden bezoekers een hapje eten in het schoolrestaurant van het Fioretti College en konden ze luisteren naar optredens van de schoolbandjes. Daarnaast werd er natuurlijk op beide scholen veel informatie gegeven over aanmelding en toelating, over het onderwijsaanbod en over begeleiding en ondersteuning. Ouders en hun kinderen volgden een vooraf aangegeven route, waardoor ze langs alle leergebieden en vakken van de school werden geleid of ze gingen met een plattegrond op zak zelf de school verkennen.

Bij het verlaten van de open dag reageerden ouders en leerlingen zeer positief. Zij roemden de sfeer op school en het feit dat er zoveel leerlingen van het Fioretti College en Zwijsen College actief betrokken waren bij de open dag.

Nieuwe huisstijl Meierijstad

Als paddenstoelen schieten nieuwe Meierijstadproducten uit de grond. Amper is de horecavisie Meierijstad wereldkundig gemaakt, of dezelfde woensdag nog werd het nieuwe gemeentelogo gepresenteerd: een M in de kleuren groen, blauw en nog eens blauw, maar dan anders. "Een beeldmerk dat kracht uitstraalt en aansluit bij de identiteit van Meierijstad. Het beeldmerk sluit aan bij de belangrijke componenten: natuur, zakelijke uitstraling en de menselijke maat," aldus de ronkende verklaring in het persbericht.

De presentatie zelf was niet veel meer dan een formaliteit. Burgemeester Jetty Eugster van Schijndel, voorzitter van de stuurgroep, gaf een korte inleiding. De ontwerpers van bureau New Brand Activators, onderdeel van Berk, volstonden met de vertoning van een fimpje met het nieuwe logo plus de uitgangspunten.

De opgave voor de nieuwe huisstijl was dan ook om een beeldmerk te ontwerpen wat staat voor de gemeente Meierijstad en uitgaat van de kracht en visie van de nieuwe gemeente. De keuze voor de kleuren groen en blauw sluiten hier goed bij aan, ze onderschrijven de uitgangspunten. De nieuwe huisstijl wordt nu verder uitgewerkt zodat op 1 januari 2017 alle huisstijlmiddelen, zoals briefpapier, wagenpark en vlaggen, gereed zijn.


Eerste editie Hell's Highway Run

Tijdens het weekend van Vaderdag organiseert Stichting Meierij Run de eerste editie van de Hell's Highway Run in recreatiegebied De Vlagheide in Eerde. Het start- en finishterrein bevindt zich bij Camping 't Goeie Leven. Hell's Highway Run is een parcours met uiteenlopende, uitdagende hindernissen, waarin je samen met je vrienden, familie, collega's of je sportteam je uithoudingsvermogen test. Hekwerk, grote hoogten, modder en andere obstakels worden getrotseerd.

Het evenement
De fusie van drie gemeenten naar één gemeente komt steeds dichterbij. Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel vormen straks samen Meierijstad. Om de bewoners alvast wat dichter bij elkaar te brengen organiseert de stichting in het weekend het weekend van 17, 18 en 19 juni dit mooie sportevenement. De achterliggende gedachte hierbij is: Sport verbroedert, elkaar helpen om te komen tot de finish. Kortom, teamwork staat bij Hell's Highway voorop. Meedoen is belangrijker dan winnen! Meierijstad zet zichzelf hiermee op de kaart.

Wie kan er meedoen
De doelgroep van Hell's Highway Run is erg divers. Op vrijdagochtend is er een georganiseerde sportdag voor basisscholen en middelbare scholen uit de drie gemeenten. De scholen zijn erg enthousiast om deel te nemen. Op vrijdagmiddag is er de mogelijkheid voor bedrijven uit de regio om arrangementen af te nemen, met of zonder teambuildingsactiviteit in de vorm van de obstacle run. Zaterdag is voor de fanatieke sporter die zich alleen of met een groep vrienden hiervoor in kan schrijven. En de zondag (Vaderdag) is gericht op families. Toeschouwers zijn ook van harte welkom om de sporters aan te moedigen. Want tijdens dit evenement draait het niet om een snelle finishtijd, maar om het overwinnen van spectaculaire hindernissen en samen de finish halen.

Het ontstaan van Hell's Higway Run
Ook het ontstaan van de Hell's Highway Run is een interessant gegeven. Recreatiegebied De Vlagheide bij het Brabantse Eerde - tussen Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode - is historisch gebied. Het is de plek waar de eerste luchtlandingen van Operation Market Garden door de geallieerden plaatsvonden. Daar vochten, vooral Amerikaanse en Britse, soldaten zich een weg naar de Corridor om via die weg de bruggen bij Nijmegen en Arnhem te veroveren. Door de gerichte aanvallen van de Duitse legereenheden, werd die tocht een ware uitputtingsslag. De geallieerde soldaten gaven die weg een eigen naam: "Hell's Highway". Als eerbetoon aan die moedige mannen heet deze (mud)Run "Hell's Highway Run". De naam Hell's Highway wordt zó eer aangedaan, met verwijzingen naar de bruggen, het water en de hindernissen die deze soldaten tegenkwamen. Voor de helden van die tijd, door de helden van deze tijd.

Doe je mee?
Ga jij deze uitdaging aan? Schrijf je dan nu in via de website www.hellshighwayrun.nl


Paaspop gaat voor goud: Golden Earring komt naar Schijndel

Paaspop voegt weer een sieraad aan het steeds voller wordende programma toe: op vrijdagavond 25 maart speelt Golden Earring in Paaspops indoor stadion Apollo. Hier zullen verder ook onder meer Chef'Special, De Jeugd Van Tegenwoordig, Fun Lovin' Criminals, Jett Rebel, The Prodigy, Typhoon en Underworld optreden. Het programma staat op de website. Méér namen volgen spoedig.

De Popprijs mochten ze om onbegrijpelijke redenen niet komen ophalen dit jaar. Maar dat Golden Earring er in 2016 wél met de PaasPopprijs vandoor gaat is meer dan terecht. Vijftig jaar in het vak en nog steeds rocken Cesar en de andere drie keizers Barry, George en Rinus harder dan een met ruw diamant gewapend blok granieten beton. Wat kunnen we nog over deze levende legendes zeggen dat niet al eerder in een bibliotheek vol biografieën smakelijk werd opgedist? Dat als ze in de jaren zeventig in Amerika waren gebleven (waar ze optraden met Kiss, Aerosmith, Santana, Led Zeppelin, The Who, Lynyrd Skynyrd, Eric Clapton en Pink Floyd) ze nu één van de grootste rockbands ter wereld zouden zijn? Dat als schilder Johannes Vermeer nu had geleefd, zijn beroemdste schilderij 'Meisje met de Gouden Oorring' had geheten? Ze eind 2015 nog moeiteloos de Ziggo Dome uitverkochten? Een treinwagon vol hitsingles, prestigieuze prijzen en gouden & platina platen hebben? Ze onlangs hun eigen Five Zero Brandy en de ijzersterke ep 'The Hague' uitbrachten? Dat Nederland uit respect voor deze rockbovenbazen een stad naar ze zou moeten vernoemen? Hoe dan ook: de vier sympathiek Hagenezen komen naar Schijndel om datgene te doen wat ze het beste kunnen: de tot de nok toe afgeladen gevulde Apollo 180 graden draaien. Voor heel even is Den Haag provinciehoofdstad van Noord-Brabant…

Paaspops skyline van sfeervolle circustenten, prachtige decors en statige torens is van heinde en verre al zichtbaar. Drie dagen en nachten nonstop actie & avontuur met 170 acts, verdeeld over 13 uitbundig gedecoreerde podia en area's die 's avonds door duizenden lichtjes worden betoverd. Hieronder staan alle podia en area's op een rij met een greep uit het programma (nog niet compleet!!) - hiphop, dance & house, heavy & loud, singer-songwriter, rock en pop maar ook cabaret, theater, comedy, absurditeiten en entertainment.
De verschillende Podia met genre: Apollo: Paaspops intieme indoor eredivisie stadion. Phoenix: heavy & loud met volumeknop op 'are you nuts?' Stardust (hosted by WE ARE ELECTRIC): internationale crossover danstempel. Roxy: hiphop, drum 'n bas, dubstep en méér. The Warehouse: F-E-E-S-T voor house desperados. Jack Daniels: Jacks, (t)hugs and metal/rock-'n-'roll. Theater: Paaspops schouwburg met cabaret, comedy, theater en muziek. Restolounge: eetertainment - eet, kijk en luister smakelijk. Loco Royale: going loco down in Paasapulco. Thunder Alley: instores, schorem & bikerskroeg!


Voorstellingen Klavertje Vier komen in zicht

Foto: Marlou Jansen

Dat de Carnaval nadert doet de spelers van Toneelvereniging Klavertje Vier uit Nijnsel deugd. Omdat ze wel van een feestje houden ja, maar vooral omdat het betekent dat hun voorstellingen in Ontmoetingscentrum De Beckart weer in zicht komen.

Door: Sander van de Ven

Het optreden van vorig jaar was een groot succes.

Alle scenes zijn 'gezet', het decor is in de maak, de kledingcommissie heeft haar slag geslagen, de speurtocht naar de perfecte rekwisieten is in volle gang én de flyers zijn gedrukt. Klavertje Vier zit al op het puntje van haar stoel en kijkt er naar uit om u in maart een avond te laten lachen om het hilarische stuk "Drie Maal Twee Is Zes Teveel", waarin miscommunicaties, verwijten en dubbele agenda's centraal staan.

"Ik ben trots op de huidige situatie, de repetities staan bol van de creativiteit en we lopen mooi op schema om in maart ten tonele te verschijnen," aldus Sharon Semeijn, regisseusse van Klavertje Vier. "Dit jaar is gekozen voor een supersnelle, chaotische klucht vol uitersten, die alleen goed uit de verf komt als alle details kloppen. Ik eis dus veel van de spelers. Ze moeten hun tekst kunnen dromen en timing is van groot belang. Ik heb het volste vertrouwen in de club, de sfeer is goed en zowel voor als achter de schermen is iedereen erop gebrand om de toeschouwers een schitterende avond uit te bezorgen."

Klavertje Vier speelt op 11, 12, 16, 18 en 19 maart in Ontmoetingcentrum De Beckart in Nijnsel. Kaarten zijn vanaf 11 februari te koop bij Bakkerij van den Eertwegh in Nijnsel en Pari Bodyfashion in Sint-Oedenrode. Kaarten reserveren kan nu al via www.klavertjeviernijnsel.nl of telefonisch via 06-53367625.

Ook Zuidoost-Brabant focust in 2016 op alertheid in het verkeer

Leontien van Moorsel doet het, Carolien Borgers en Marcel Musters doen het: zij beloven hun ogen op de weg te houden en niet op het mobieltje.

De provincie Noord-Brabant en haar verkeersveiligheidspartners roepen alle Brabanders op om deze belofte te doen op www.nulverkeersdodenbrabant.nl. Want de campagne 'Brabant gaat voor NUL verkeersdoden' focust dit jaar op alertheid in het verkeer. Deze campagne moet weggebruikers bewuster maken van hun eigen rol in het verkeer.

Gespitst en alert
Iedereen doet het wel eens. Snel even de e-mail checken op de fiets. Een appje intikken terwijl de auto op de automatische piloot 80 kilometer per uur rijdt. Een SMS-je lezen in de file. Wat nou als iedereen belooft om gespitst te zijn en alert te blijven in het verkeer? Dat maakt het stukken veiliger op de weg.

Bestuurder verantwoordelijk
De ambassadeur verkeersveiligheid van de regio Zuidoost-Brabant Nicole Ramaekers: "Je kunt veel aan de 'hardware doen', de weg. Maar we weten dat het veelal de bestuurder is die verantwoordelijk is voor de verkeersveiligheid. Ken jij de verkeersregels? Stap je fit in de auto? Blijf je alert? Ik leerde tijdens de aftrap van dit NUL-jaar dat multitasken maakt dat het reactievermogen afneemt. Er gebeurt iets in je hersenen waardoor je moeilijker kunt focussen. Leg die mobiel aan de kant en ga autorijden! We voeren dit jaar in onze regio diverse projecten uit die inspelen op alertheid."

Gezamenlijke aanpak
Nadat het aantal verkeersdoden in Brabant al jaren een dalende trend liet zien, was in 2014 weer sprake van een stijging van het aantal slachtoffers. Die stijging is waarschijnlijk doorgezet in 2015. Reden om de gezamenlijke aanpak van verkeerseducatie, voorlichting en campagnes voor gedragsverandering vast te houden en verder te intensiveren. De provincie en haar partners (gemeenten, Rijkswaterstaat, politie, en maatschappelijke organisaties) ondertekenden daartoe op 21 januari tijdens de aftrap van het Jaar van Alertheid het nieuwe Brabants VerkeersVeiligheidsPlan. Hierin staan de plannen en accenten voor de periode 2016-2020. Ook drukten zij als eersten op de 'rode knop', waarmee ze beloven hun ogen op de weg te houden, en niet op het mobieltje.

De kracht van het woord

In het voorbijgaan hoor ik het haar zeggen tegen haar zoon. Ik luister niet echt, het dringt pas later tot me door. De jongen had een probleem bij het klussen en besprak dit met haar. Haar antwoord kwam heftig bij me binnen en ik heb het nooit meer los kunnen laten. Het werd een basisgezegde bij de opvoeding van mijn eigen kinderen.

Wat heeft me nu zo geraakt? En waarom gebruik ik deze zin nog steeds? Ik denk dat ik de immense kracht van de woorden voelde. 'Dat lukt jou, jongen.' Dat was het antwoord van de moeder op het probleem van haar zoon. Met die korte zin geeft zij aan in hem te geloven en van hem te houden. Een boost van zelfvertrouwen geeft ze hem. Ook bemoediging: je vindt er wel iets op, ga zo door, het komt goed. De bewuste zin is in mijn leven verweven geraakt en ik stond er nooit meer bij stil, totdat mijn dochter tegen me zei: 'Mam dat zeg jij altijd.'

Zij is nu zelf moeder van een prachtig zoontje. Ons eerste kleinkind. Wat geweldig om te ervaren dat je kind nu een kind heeft. Zij maakt nu deel uit van haar eigen gezin. Prachtig om te zien hoe de jonge ouders zich liefdevol over hun kind ontfermen.
Ook de gesprekken worden anders met je dochter en met haar partner. Er is ineens veel belangstelling voor haar eigen babyboek dat jaren onaangeroerd in de kast lag. We leggen foto's naast elkaar en proberen gelijkenissen te ontdekken. En mijn verhalen over haar kindertijd worden opeens interessanter.

Ik heb de neiging om allerlei adviezen te geven en te gaan vertellen hoe ik het vroeger allemaal aanpakte. Dat moet ik dus niet doen, heb ik al gehoord van andere, meer ervaren oma's. Ik mag vanaf de zijlijn meekijken. Nou, dat niet alleen. Er komen vragen over alles wat zij als prille moeder tegenkomt. Ik vind het heerlijk om te helpen. Rond de derde dag na de geboorte kreeg ik een telefoontje of ik een witte kool wilde kopen en even langs kon brengen. 'Ja hoor, komt voor elkaar.' Blij met de reden om dat kleine manneke weer eens te gaan knuffelen.

Een paar dagen later, toen we weer op bezoek waren en ik terloops vroeg of de witte kool gesmaakt had, begon ze te lachen. 'Die was niet om op te eten! Het blad van de kool was om op mijn borsten te leggen zodat ik minder last had van stuwingen.' We hebben er samen hartelijk om gelachen. Dat had ik nog nooit gehoord, maar gelukkig is er een natuurlijke oplossing voor een dergelijk ongemak.

Als mijn dochter zich hardop afvraagt of ze het wel goed doet en hoe ze nu kan weten wat haar kindje nodig heeft en op welk moment, kan ik haar alleen zeggen om op haar gevoel te vertrouwen. 'Dat lukt jou, meisje.' 'Ja,' zegt ze, 'dat zeg jij altijd.'

Ik vertel haar dat ik dit zinnetje vele jaren geleden mijn schoonmoeder heb horen zeggen tegen haar vader. En dat ik hoop dat ook zij dat vertrouwen kan doorgeven aan haar kind.

Willemien van de Ven
Schrijvers@impesant.nl

Amazing Colours Festival gaat verder

De culturele dagen worden eens in de drie jaar in Sint-Oedenrode georganiseerd. Na de editie van vorig jaar, met als titel Amazing Colours Festival, is er een groep vrijwilligers zo enthousiast dat ze niet op de volgende culturele dagen wil wachten.

Op zondag 12 juni zal daarom het 2e Amazing Colours Festival worden gehouden. Een klein festival met creatieve markt op het terrein rondom Mariendael voor liefhebbers van Food-Art-Music.

Wie doet er mee?
Heb jij muzikaal, artistiek of creatief talent en ben je klaar om dit te laten zien? Maak jij unieke (streek)producten, die net dat beetje extra hebben? Bedenk jij inspirerende workshops en zoek je publiek? Meld je dan aan voor de creatieve markt van het Amazing Colours Festival. Aanmelden kan via mail: marlou.jansen@yahoo.com of bel Marlou Jansen 06-12688397 Volg ons op Facebook voor actuele informatie. Ook in De Mooi Rooi Krant houden we je de komende tijd op de hoogte van het programma.

Opnieuw compostdag Van Kaathoven

Gratis compost als beloning voor het scheiden van gft- en groenafval. Het kan weer! Na het succes van vorig jaar kunnen inwoners uit de Gemeente Sint-Oedenrode zaterdag 19 maart 2016 tussen 10:00 en 14:00 uur opnieuw gratis compost ophalen bij de composteerfabriek aan de Eversestraat 1 gelegen bij de milieustraat.

Met deze actie worden de inwoners van de Gemeente Sint-Oedenrode wederom bedankt voor hun inspanningen organisch afval gescheiden aan te leveren. Op het composteerbedrijf van Van Kaathoven wordt het organisch afval tot hoogwaardige Keurcompost verwerkt en krijgen inwoners hun ingezamelde afval dus terug in de vorm van compost. Inwoners wordt aangeraden er op tijd bij te zijn, want op=op!

Goed voor milieu én portemonnee
Sinds jaar en dag bieden inwoners groente-, fruit- en tuinafval (gft-afval) en groenafval (snoeihout, takken en gras) gescheiden van ander afval aan. Voor velen is dat de gewoonste zaak van de wereld. Composteerbedrijven en gemeenten willen hun inwoners echter bedanken voor hun inzet: het scheiden van organisch afval levert namelijk een positieve bijdrage aan het milieu. Zo legt compost CO2 vast in de bodem, waardoor het niet vrijkomt in de lucht. Compost helpt dus in de strijd tegen de opwarming van de aarde. Daarnaast bespaart composteren geld, omdat het een goedkope manier van afvalverwerking is. De compost is vervaardigd in de Rooise composteerfabriek aan de A50.

Doe mee aan een concert van het Roois Gemend Koor

Na het succesvolle concert 'Weet dat je welkom bent', uitgevoerd in oktober 2015 met medewerking van projectleden, is het Roois Gemengd Koor al weer druk doende met de organisatie van het concert in 2016. Gezien de grote belangstelling en succesvolle deelname van projectleden in 2015, is er ook nu weer de mogelijkheid om als projectlid deel te nemen aan dit nieuwe concert.

Een concert dat zal plaatsvinden op zondag 2 oktober 2016 met een programma gebaseerd op het thema 'Oorlog en Vrede'. Een programma met o.a. liederen van Thé Lau, Billy Joël, Janequin, Leonard Cohen, Händel, Beethoven, Sting, Verdi en diverse andere tot het hart sprekende liederen uit verschillende stijlperiodes. De repetities voor dit concert starten op 29 februari a.s. en zijn op de maandagavond van 20.00 u. – 22.30 u. in Cultureel Centrum Mariëndaal te Sint-Oedenrode. Het Roois Gemengd Koor nodigt u uit tot deelname, samen met de vaste leden van het koor.

80 - 11 = 69 – 11 = 58 (jaar Papgat)

De bonte avonden van Nijnsel en Olland! Wat een daverend succes! Na al jarenlang betrokken te zijn bij de Ollandse bonte avonden, was dit natuurlijk een uitgelezen kans om ook eens in Nijnsel te mogen kijken. En ik moet zeggen: ook daar kunnen ze er wat van!

Wat een super mooie en vooral gezellige avond. Nadat we daar weer samen met Blaasorkest Tiona ons lied hadden gezongen, bracht Frans Sijbers op indrukwekkende wijze een eerbetoon aan zijn vriend Stans van den Berg met wie hij jaren in de ton heeft gestaan. Dit liet ons en ook de andere toeschouwers zeker niet onberoerd.
Na nog veel meer schitterende acts was het de volgende dag tijd voor de Ollandse bonte avonden. Dit evenement, waarvan ik nu 13 jaar medeorganisator ben en wat ik nu 5 jaar presenteer, heb ik al heel lang niet meer als toeschouwer gezien. Het was voor mij daardoor heel erg bijzonder. Mijn Adjudant, onze dames en ik werden geregeld op ludieke wijze op de hak genomen. Mari Leenders had zijn oude rol als presentator weer voortreffelijk voor elkaar. Als klap op de vuurpijl kwam mijn broer Jan, samen met zijn vrouw Jolanda de bühne op. "Ben ik te min" zongen ze, om toch even duidelijk te maken dat hij als oudste broer dan toch wel Koning moest zijn. Nog maar amper bijgekomen van dit geweld, stonden we op zondag weer vroeg naast ons bed! Op naar onze Jeugdprins Koss en Adjudant Bryan om samen in de prinsmobiel naar Lieshout te gaan voor de jaarlijkse Prinsenfoto van het ED. Tussen de kluwen van veren werden de eerste pilskes alweer genuttigd en ging de polonaise rond. Na nog het één en ander voorgerekend te hebben (80 -11 = 69), reden we terug richt ons mooie Papgat.
Onderweg kreeg ik een foto binnen op mijn mailbox: De ketel is weer weg! De nieuwe eigenaar moet goed opletten want degene die a.s. vrijdagavond om 18.00 uur de ketel in zijn bezit heeft, is de uiteindelijke winnaar van de 58 Groothertogbal dukaten. Deze zijn woensdag na Carnaval vanaf 20.00 uur bij café d'n Toeloop in te wisselen tegen het overheerlijke gerstenat of iets anders natuurlijk.
Heb jij de ketel in je bezit? Stuur een foto en vergeet niet het adres te mailen naar org_idee@hotmail.com. Houd facebookpagina Prins van Papgat in de gaten.
Dan is het nu toch echt tijd voor Carnaval. Wat hebben wij hiernaar uitgekeken! Zaterdag krijgen we de sleutel en gaat de borrelbus dan eindelijk zijn neus laten zien. De start van het 69 – 11 = 58e jaar van het Papgatse Carnaval. Mijn Adjudant Berry, Marianne en natuurlijk Malou en ik wensen iedereen een knotsgekke Carnaval toe. Hopelijk komen we elkaar onder het genot van een pilsje tegen en hebben we volgende week een bietje minder regen!

Alaaf! Prins Maarten Pap d'n Urste

"We are back"

Sinds 1 december 2015 zijn Hans en Esther van der Heijden de uitbaters van Café Oud Nijnsel. Het afgelopen jaar leek Oud Nijnsel in een diepe winterslaap……..Daar is nu verandering in gekomen!

"We vinden het erg fijn dat we al vele van jullie hebben mogen begroeten in de afgelopen twee maanden. Nu staat eerst Carnaval voor de deur. We zijn van zaterdag t/m dinsdag geopend. De gehele Carnaval kun je zes bier kopen voor €10.00,-. Op zaterdag een bezoek van de Prins met zijn gevolg en op maandagmiddag DJ Jordi. Na de carnaval gaan we ook op vrijdag weer open!" vertelt Hans trots.

Esther vervolgt: "Dus ben je op woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag van harte welkom. Je kunt een potje darten, poolen of biljarten. Ook is er altijd de mogelijkheid om voetbal te kijken. Alle dagen is Oud Nijnsel geopend vanaf 20.00 uur. In het verleden werd er in Café Oud Nijnsel de "kroegbaas van de nacht" georganiseerd. Dit willen we weer nieuw leven inblazen. Samen met je vrienden, sportteam of dartclubje. Met je groep krijg je een budget en probeer je zoveel mogelijk omzet te draaien. De groep met de meeste omzet valt in de prijzen. Heb je interesse? Neem dan gerust contact op. Verder zijn wij al druk bezig met het programma voor Nijnsel kermis. De kermis is dit jaar van vrijdag 3 juni t/m dinsdag 7 juni. Op het terras zal weer een grote tent komen en er is een podium voor diverse bandjes. Hierover later meer."

"Graag tot ziens in Cafe "Oud Nijnsel", zeggen de uitbaters in koor. Azaleastraat 3 in Nijnsel, 06-10412293

Fotoclub Rooi: Foto van de Maand

Foto: Leo van Kuik

Op de clubavond van FotoclubRooi die op dinsdag 26 januari werd gehouden bracht Leo van Kuik de foto mee die hier is afgebeeld.

De afbeelding roept op zich geen vragen op. Het is een groepje wielrenners dat naar de camera toe fietst. Het aardige van de foto is natuurlijk dat zich in het groepje wielrenners een kind op de fiets bevindt, dat ook een fietshelm draagt. Het lijkt wel of het met de renners meerijdt. In werkelijkheid wordt het door de renners ingehaald. De foto heeft een merkwaardigheid. De voorste renners zijn onscherp afgebeeld en de scherpte ligt helemaal op het fietsende kind. Ondanks het feit dat alle renners min of meer in de richting van de camera kijken vormen zij niet het aandachtspunt in de foto. Doordat het scherptepunt op het kind ligt, wordt het oog naar het kind getrokken. Zelfs in deze uitzonderlijke situatie waarbij het kind zich helemaal aan de rechterkant van de foto bevindt. De wielrenners zijn de entourage en het kind het hoofdonderwerp, ondanks zijn excentrische situering.
De foto ontleent zijn kracht aan het contrast tussen de stoere renners en de toevallige aanwezigheid van een kind te midden van hen. De beroemde fotograaf Henri Cartier-Bresson (1908-2004) maakte ook graag gebruik van dit soort contrasten. Een ogenschijnlijk gewone situatie wordt ongewoon door in de foto een element te plaatsen dat tegen de rest van de foto afsteekt.

Tip: Als een onderwerp zich beweegt in de lengterichting van de camera, ernaartoe of ervan af, zal het vaak onscherp worden vastgelegd. De camera stelt namelijk scherp op het moment dat de ontspanknop wordt ingedrukt. Daarna wordt de foto vastgelegd. Tussen die twee tijdstippen is het onderwerp verder van de camera verwijderd of dichterbij gekomen en uit het aanvankelijk scherpstelpunt verdwenen. De betere camera's kennen een instelling, waardoor rekening wordt gehouden met het verschil in afstand tussen het afdrukken en vastleggen in dit soort situaties. Op een Canon-camera heet die instelling "Ai Servo".

Geboorte van een gedicht

ik staar naar dit witte vlak
open mij in afwachting
van wat komt, dat komt
als het komt en of het zich opsomt
onder een stramien
met een geschreven dak

zie een opening,
zich schuchter aandienend,
nog wel vertragend en vermomd
licht en nog weinig verteerd
ach ja het dromt

het gorgelt mee
langs mijn enige orgelpijp
een in opgang komend proces
van een startende
of wel achterlatende
resistente resonantie:
de geest vindt zijn weg uit de fles

in dit imperfectum van
ieder gepasseerde minuut,
is mijn ochtend een creatieve crèche,
wippend nog naar afgebakende hoogte
zie hier mijn dagelijks prille debuut

Gerard Kluijtmans
Winnaar: Hanny Rovers
Smidsepad 17
Liempde

Ginne moiere val dan carnaval

Deze reiger is deze week vastgelegd door Lisette van Helden. Dank voor de inzending. Heeft u ook een mooie natuurfoto voor ons? Stuur deze dan naar redactie@demooirooikrant.nl

Foto: Henri van Hoorn

We hebben weer eens een prachtige foto van boven. De dommel stroomt door Rooi en zo zien we hoe. Foto: Henri van Hoorn

Vak Apart

Naam: Wout Bekkers
Leeftijd: 18, 20-08-1997

Welke studie volg je en waar volg je de studie?
"Ik studeer Industrieel Product Ontwerpen. Ik volg deze studie aan de Fontys in Venlo."

Wat vind je leuk aan je studie?
"Het leuke aan de studie vind ik dat je behalve gebruiksvoorwerpen leert te ontwerpen, je deze ook leert te produceren. Je leert op deze manier niet alleen creatief om te gaan met kleuren en vormgeving, maar je leert ook over productietechnieken, materialen en menselijke interactie met producten. Ook bouw je je eigen ontwerpen. Op deze manier ervaar je wat de problemen en tekortkoming kunnen zijn tijdens een productie, en hoe je deze oplost. Wat ik ook erg interessant vind is dat je leert over de commerciële kant: Hoe ontwerp ik zo goedkoop mogelijk een product?"

Wat vind je minder leuk aan je studie?
"De minder leuke kanten aan de opleiding zijn de soms moeilijke berekeningen die gemaakt moeten worden bij vakken als productietechnieken en toegepaste mechanica."

Wat wil je na je studie gaan?
"Ik ben er nog niet precies over uit wat ik later wil gaan doen, maar het lijkt me erg interessant om te werken op een ontwerpbureau en hier in opdracht verschillende producten te ontwerpen."

Aan wie geef je het stokje door?
"Stef Oerlemans"

Weer over het weer

Het weer is één van de meest besproken onderwerpen in ons land. Een goede reden om eens terug te kijken op het weer van de afgelopen maand. Viel er meer of juist minder regen dan normaal? Was het te warm of veel te koud. Hadden we reden om te klagen of kregen we gewoon dat wat we verdienden?

Vorig jaar was het bijna elke maand warmer dan normaal. Zou januari 2016 die trend vasthouden? Ja, ondanks dat we een week vorst hadden en het kwik zelfs een keer tot bijna min tien graden daalde, was ook januari weer warmer dan normaal. Bovendien viel er veel regen, maar de zon liet zich ook bovengemiddeld zien

Koude dip
Even leek het erop dat de ijzers uit het vet konden, maar nee de koude dip was niet meer dan een speldenprik. De temperatuur daalde 19 januari zelfs tot -9,8°C, maar dat was onvoldoende om de gemiddelde temperaturen onder normaal te krijgen. Gemiddeld werd het in januari 4,7°C, tegen normaal 2,7°C. Aan dat hoge gemiddelde was 25 januari met een maximum van 15,6°C niet de enige schuldige. Zowel de gemiddelde minimumtemperatuur 1,5°C tegen normaal -01,°C als de middagtemperatuur van 7,3°C tegen normaal 5,6°C droegen daar hun deel aan bij.

Veel regen
Was het vorige maand nog extreem droog, dat maakte januari helemaal goed. Eigenlijk was het 30 januari die dat goed maakte. Afgelopen zaterdag was met 23,5mm regen een bijzonder natte dag. Aan het eind van de maand lazen we 95,7mm regen af. Dat is behoorlijk meer dan de 70mm die we eigenlijk in januari krijgen. In totaal waren er zeven dagen die helemaal droog bleven.

De zon maakt een beetje goed
Ondanks de vele regen, deed de zon het in januari beter dan dat we mochten verwachten. In totaal konden we ruim 75 uur van de zon genieten. Dat is bijna twee volle dagen meer dan gemiddeld in de eerste maand van het jaar. De zonnigste dag was donderdag 28 januari. Die dag scheen de zon maar liefst 7 uur en 36 minuten.

Kort samengevat: januari was opnieuw veel te warm, er viel meer regen dan anders en gelukkig was er ook net iets meer zon.


Team ook voor Rooi

Hart voor Rooi is een lokale partij die sinds 28 november 1997 bestaat. Hart voor Rooi is een sociale partij met een groen hart. Wij kijken vooruit en willen verantwoordelijkheid dragen. Vanaf 1998 hebben we zitting in de gemeenteraad van Sint-Oedenrode en vanaf dat moment steeds in de coalitie.

Als lokale politieke partij staan we voor: - er zijn voor elkaar - met ondersteuning voor wie dat nodig heeft. En gaan we voor: - een aantrekkelijk Rooi, voor jong en oud - een gezonde leefomgeving - en een aantrekkelijk woon-, werk- en leefklimaat.

Deze vertrekpunten zijn altijd ons kompas geweest. Onze beslissingen zijn hierop gebaseerd, met de menselijke maat voorop. Want hoe verschillend we als Rooienaren ook zijn, bij iedereen bestaat de behoefte aan persoonlijke benadering, aan een warme sociale omgeving en aan maatwerk. Zo willen wij verder gaan, in onze nieuwe lokale partij. Toen de nieuwe gemeente Meierijstad een feit was hebben we als fractie en bestuur van Hart voor Rooi met onze leden de wens uitgesproken om samen te gaan met lokale partijen uit Schijndel en Veghel. En we moeten zeggen dat we hartstikke trots zijn dat dit ons ook gelukt is: met alle zes de zittende lokale partijen nog wel! Dit betekent dat we ook als nieuw TEAM meteen grondig geworteld zijn in alle kernen van Meierijstad.

We zijn al een paar maanden hard aan het werk om ons TEAM vorm te geven. De flow en de sfeer waar we met zijn allen als TEAM Meierijstad in zitten versterkt ons enthousiasme keer op keer. Wij gaan voor een krachtige lokale partij, waarbij wij onafhankelijk van de landelijke en provinciale politiek de belangen van onze inwoners behartigen, voor iedereen uit de hele gemeente Meierijstad, in alle 13 kernen. Wij zien de verkiezingen in november 2016 met vertrouwen tegemoet.

Samen maken we Meierijstad: 13 kernen, 1 TEAM

Fractie Hart voor Rooi
Janine Heisterkamp, Rik Compagne, Janneke van Vugt en Peter Verbraak

Uit de oude doos

Als redacteuren van DMRK schrijven we onze vingers blauw over van alles en nog wat. Ons favoriete onderwerp is toch wel: mensen met een verhaal. Daarbij vergeten we wel eens dat we met alle ervaringen in onze rugzak, zelf langzaamaan ook mensen met een verhaal worden.

Hoewel DMRK nog niet zo lang geleden haar eerste lustrum heeft gevierd, en MooiRooi.nl er iets meer jaartjes op heeft zitten, stammen de ervaringen van onze redacteuren soms uit een verder verleden.

Alsof een eeuwwisseling al niet bijzonder is, hoe bijzonder is het dan als je eigen dorp in dat jaar wordt verkozen tot groenste dorp van Europa? Het zou de Rooienaren worst wezen, op de vrijdagavond 8 september toen die uitslag bekend werd gemaakt. De meesten vonden het doelpunt van PSV die avond veel belangrijker, in ieder geval in Oud Rooi waar de redacteur even poolshoogte kwam nemen hoe Rooi zou reageren. Dan maar naar De Beurs, waar net een bruiloft werd gevierd. "Allemaal gefeliciteerd" klonk het uit de geluidsboxen. "Rooi is de groenste van Europa geworden". Het leek een ver-van-mijn-bedshow voor de gasten. Wat hebben wij nou met Europa?

Dan maar naar het gemeentehuis, dáár zouden ze toch wel een feestje bouwen? Donker, en vooral: leeg. Oh nee, daar stopten net twee bussen voor de deur. Voor het feestje natuurlijk, toch? Nee hoor, de personeelsvereniging kwam net terug van een uitstapje en wist van niks. Ook hun opperhoofd. Eerst dacht hij aan een grap en wist dat de redacteur daar ook niet vies van was. Maar 1 april lag toch echt aan de andere kant van het kalenderjaar. Niks op internet, maar Teletekst gaf uitkomst. Het kwartje viel.

Nog net op tijd, want drie maanden later waren de kwartjes niet meer geldig.

Oorsprong van Carnaval

Carnaval staat voor de deur, maar waar komt het eigenlijk vandaan? Bij deze de uitleg.

De oorsprong van het woord moet waarschijnlijk gezocht worden in het Italiaanse carne levare (kerklatijn: carnem levare), het 'opheffen/wegnemen van het vlees'. Verschillende alternatieve etymologieën zijn voorgesteld, maar zijn niet houdbaar gebleken, met name vanwege het al in de 10e tot 12e eeuw voorkomen van de Italiaanse vorm carnelevale. Van oudsher is carnaval een eetfestijn, omdat het de laatste mogelijkheid was zich te buiten te gaan voor de vastentijd, waarin men zich beperkte tot het minimaal noodzakelijke.
Op vette dinsdag (voor de vasten) werd al het vet wat er in huis was opgemaakt omdat het anders zou bederven. De vasten is ter herdenking van de 40 dagen die Jezus volgens het Nieuwe Testament in de woestijn vastte en tevens tot bezinning op de christelijke kernwaarden. De Romeinen vierden het feest van de saturnaliën dat veel kenmerken van het hedendaagse carnaval had zoals drink- en eetgelagen, een soort Prins Carnaval, vermommingen en optochten door de straten.
Het 'heidense' carnaval werd in heel Europa gevierd. In Rusland bijvoorbeeld, is dit feest bekend onder de naam maslenitsa (vrij vertaald: boterfeest). Antropologisch gezien is het carnaval een omkeringsritueel, waarin maatschappelijke rollen worden omgedraaid en normen over gewenst gedrag worden opgeschort. (bron: Wikipedia)

Slechte wedstrijd KV Rooi

Zondag 31 januari stond Olympia/Dos op het programma voor het eerste team van KV Rooi. De vorige wedstrijd tegen Olympia/Dos werd gewonnen en het doel was om dat deze week weer te doen.

KV Rooi begon slecht aan de wedstrijd waardoor ze al na twee minuten een 2-0 achterstand hadden opgelopen. Er werd niet goed geanticipeerd op het spel wat Olympia/Dos speelden waardoor Olympia/Dos de score kon uitbouwen tot 6-1 na 11 minuten spelen. KV Rooi probeerde toch het eigen spel te blijven spelen en niet in het snelle spel van de tegenstander mee te gaan. Hierdoor kwamen er wel wat kansen, maar deze werden niet benut om de score gelijk te trekken. Olympia/Dos bleef de kansen wel benutten en zette de stand op 9-2. Hierna kwam KV Rooi met een paar sterke aanvallen waardoor de score voor rust op 9-4 stond. In de rust werd er besloten dat als KV Rooi nog wilde winnen, de inzet een stuk hoger moest. De tweede helft begon een stuk beter dan de eerste en het spel van de tegenstander, waar KV Rooi in de eerste helft veel moeite mee had, werd nu wel goed opgevangen. Ook de aanvallen van KV Rooi werden beter en kansen werden afgemaakt. Na 15 minuten spelen in de tweede helft kwam KV Rooi terug tot 10-7. Helaas kon KV Rooi het niet meer opbrengen om de score gelijk te trekken en wisten de tegenstanders nog twee keer te scoren. Hier bleef het bij en de eindstand werd 12-7. Volgende week wordt er niet gespeeld i.v.m. carnaval maar de week daarop staat ODIO op het programma om 15.00 uur in de Streepen.

Odisco pakt overtuigend derde plaats

Odisco speelde afgelopen zondag tegen De Kangoeroe uit Veghel. Bij winst zou Odisco een gaatje slaan naar de degradatieplaatsen, maar bij verlies zou het zelf in gevaar komen. Er stond dus veel op het spel deze wedstrijd.

Odisco begon sterk aan de wedstrijd en kwam na drie minuten voor met 2-0 via Floor van Heeswijk en Meike Leenderts. Hierna had Odisco wat moeite met scoren maar verdedigde geconcentreerd en sterk. Hierdoor stond na 20 minuten 6-2 op het scorebord. Doelpunten van Floor van Heeswijk (2x) en Marlon van Heeswijk (2x). Door twee foutjes moest Odisco gaan rusten met 6-4. In de rust werd verteld dat ze wat meer beweging moesten houden en vanuit het spel de tegenstander stuk moesten spelen. Verdedigend moest Odisco zo door blijven gaan.

Na rust speelde Odisco fel en geconcentreerd. Hierdoor kon Odisco rustig uitlopen naar 10-4 via Marlon van Heeswijk, Lisa Wouters, Meike Leenderts en Myrthe van Heereveld. Nu moest Odisco het geduld bewaren en de wedstrijd slim uitspelen. Odisco bleef goed spelen maar vergat de kansen te benutten, hierdoor kon Kangoeroe nog wat dichterbij komen: 10-7. Met een debuut van Nienke van der Sanden en Amber Timmermans bleek ook dat de jeugd mee kan met senioren 1. Via Meike Leenderts werd de eindstand gezet op 11-7.
Odisco speelde vandaag sterk, bleef 60 minuten geconcentreerd en was feller dan de tegenstander. Door deze overwinning staat Odisco weer keurig op de derde plaats. Over twee weken speelt Odisco uit tegen NDZW om 11.10 uur in Vlijmen.

Anne Markgraaff wint in De Mortel

Zondag was er een wedstrijd in De Mortel. Daar konden de dames nog even oefenen voor de Brabantse Kampioenschappen van over twee weken. Niet zonder resultaat.

Omdat sommige mensen niet weten wat al de letters inhouden, leggen we het hier nog eens uit. Klasse B staat voor beginnelingen, Klasse L voor Licht, Klasse M voor Midden en Klasse Z voor Zwaar. Dus in Klasse B liggen de balken lager dan in Klasse L. Het wordt dus steeds hoger gebouwd. Met als voorbeeld: in Klasse Z staan de hindernissen op 110m. Dan hebben we natuurlijk ook verschil van pony's en maten hoe groot ze zijn. A pony's zijn het kleinst. Dan komen de B, C, D en E. Maar als je begint met ponyrijden dan start je meestal op een A of B pony. Je bent dan 8 of 9 jaar oud. Naarmate je ouder wordt, ga je ook over op grotere pony's, dus je mag tot 18 jaar ponyrijden en dan zit je ook op de grootste maat pony's. Een D of zelfs een E pony. Dan heb je nog de barage. Dat wil zeggen; als je de eerste ronde alle balken hebt laten liggen, mag je meedoen aan de barrage (een soort finale.) Valt er een balk uit de lepels, dan mag je geen barage rijden. Een 'rondje nul gereden' zeggen ze dan in vaktermen. In de barage gaat het om de snelste tijd en ook dan moeten alle balken blijven liggen. Anne Markgraaff reed met haar 'Way of life' een mooie eerste ronde waarna ze barage mocht rijden. Ze reed een mooie, nette maar toch snelle barage wat haar een eerste plaats opleverde in de klasse D/E/L. Daarna was het de beurt aan Nina van Enckevort. Ze reed met haar schimmel een foutloos parcours. Ook zij mocht deelnemen aan de barage en dat leverde haar een mooie derde plaats op. Met haar E pony reed ze nog wat sneller en het resultaat was een tweede plaats. Vorige week behaalde Nina in Asten ook nog een mooie derde plaats met Dinky Toy Z in de klasse D/E/M.

Zilver en brons op het rayonkampioenschap

Rick van de Mortel

Afgelopen weekend zijn de Rayonkampioenschappen indoor geschoten. Namens Ontspanning hebben zeven sporters daaraan meegedaan: Floris en Dione Mesu, Tim Hulsen, Simon Boersbroek, Rick van de Mortel, Martie Verhoeven en Theo Passier.

De jeugd schoot op zaterdag in Boekel, Schaijk en thuis. Rick van de Mortel schoot in Boekel bij de aspiranten t/m 10 jaar. Met een score van 136 punten wist hij de tweede plaats te bereiken. Een zilveren medaille voor Rick dus. Simon Boersbroek schoot in Schaijk bij de junioren 2e klasse. Met een score van 485 ging hij als 4e geplaatst naar de finales. De eerste twee rondes won hij met 6 – 0 en 6 – 2. De halve finale verloor hij met 4 – 6, maar de bronzen finale werd weer gewonnen met 6 – 2. Een derde plaats en bronzen medaille voor Simon.
Tim Hulsen, Floris Mesu en Dione Mesu schoten thuis bij Ontspanning bij de cadetten. Tim ging met 465 punten als 5e naar de finales in de 2e klasse. Hij won de eerste twee met 6 – 2 en 6 – 0. De halve en bronzen finale verloor hij helaas met 0 – 6 en 4 – 6. Tim eindigde op de vierde plaats. Dione Mesu ging in de 1e klasse als 6e geplaatst naar de finales met 519 punten. Zij verloor helaas al in de eerste ronde en eindigde op de negende plaats. Floris wist de eerste twee rondes te winnen met 7 – 1 en 6 – 0. De halve en bronzen finale eindigden voor hem in verlies en ook hij eindigde op de vierde plaats.

Martie Verhoeven schoot in Ammerzoden in de 3e klasse recurve. Met 496 punten ging hij als 13e naar de finales. Hij verloor zijn partij in de achtste finale en eindigde op de negende plaats. Theo Passier schoot in Eerde in de 1e klasse compound. Met een score van 573 ging hij door naar de finales. Hij werd in de kwartfinale uitgeschakeld en eindige op een vijfde plaats. Dinsdagmiddag werd bij de Rozelaer weer geschoten in de onderlinge competitie. De dagwinnaar was Antoon Hermes met 219 punten. De overige scores waren: Antoon Vervoort 216, Jan Gordijn 210, Leo van Breugel 207, Jan van Bergen 201, Jan van Erp 197, Ron Spijker 144, Joep Verbunt 129 en Mart Verhoeven 212 (bm).
Op vrijdagavond was de vijfde competitiewedstrijd voor de jeugd thuis. De scores waren: Floris Mesu 225, Dione Mesu 222, Tim Hulsen 206, Ray Matuszewski 181, Rick van de Mortel 146 (PR) en Simon Roumen 140.
Op maandagavond hebben de vrienden van Pieter Breugel hun clubavond en op dinsdagmiddag de Rozelaer. Op vrijdagavond schieten de senioren. De leden hebben een eigen sleutel en kunnen vrij trainen als de accommodatie niet bezet is. De jeugdtraining is op woensdagavond van 18.30 – 20.00 uur.

Michelle Bakx en Golden Tulip vijfde van Brabant

Afgelopen weekend werden in Schijndel de Brabantse kampioenschappen dressuur georganiseerd. In de klasse B reed de Rooise amazone Michelle Bakx mee met het paard Golden Tulip.

Alleen de beste combinaties van het afgelopen winterseizoen mochten meedoen, er was dan ook een sterk deelnemersveld. Michelle en Golden Tulip wisten een mooie eerste proef te rijden welke goed was voor een derde plek. Dit betekende dat deze combinatie mee mocht rijden in de finale. Hier werd een fijne ontspannen proef gereden welke goed was voor een vierde plek. Deze mooie resultaten resulteerde in een vijfde plek van Brabant.

De zusjes Merks vertrokken zondag naar Asten om daar het springparcours binnen te rijden. Als eerste was het de beurt aan de jongste. Marloes Merks en Dora Bella reden twee mooie rondjes in de klasse b en werden achtste. Marion Merks en haar Dolf reden vervolgens het L parcours binnen. Deze combinatie wist beide rondes foutloos te blijven en werden eveneens achtste. Tot slot was het de beurt aan Dianne Merks en Eva. Zij reden twee snelle foutloze rondes in de klasse M en werden vijfde.

KV Nijnsel 1 laat punten liggen

De strijd om twee punten werd zondag gestreden in sporthal Eureka in Hapert. Tijdens een eerder treffen met NeCa werd nipt gewonnen, maar nu moest Nijnsel met lege handen naar huis.

De ploeg uit Casteren begon als een speer en verraste de Nijnselse verdediging met al haar energie. In korte tijd stond de teller op 3-0 in het voordeel van NeCa. Toch had ook Nijnsel kansen in overvloed, maar miste keer op keer. De thuisploeg wist daarentegen nog wel meermaals te raken en met maar liefst zes doelpunten tegen en nul voor was de rust meer dan welkom. Tijd voor een wake-up call.Deze had gewerkt. Sandra Verhagen opende de tweede helft met een fraai afstandschot, 6-1. Het was duidelijk dat NeCa een tandje lager speelde dan in de eerste 30 minuten, waardoor Nijnsel de bal in een rap tempo steeds weer wist te veroveren. De dames vochten zich terug in de wedstrijd, waaruit nog eens drie doelpunten aan de kant van Nijnsel volgden. Maar toen NeCa vijf minuten voor het eindsignaal toch nog scoorde was de hoop op zelfs een gelijkspel vervlogen. En ondanks een treffer van Myrna Foolen was het gat niet meer te dichten. Eindstand 8-5. Doelpunten: Sandra Verhagen (2x), Myrna Foolen, Astrid van de Laar en Selly van Roosmalen.

Concordia Verenigingstoernooi

Handboogvereniging Concordia houdt voor de twaalfde maal haar jaarlijkse verenigingstoernooi. Aan dit toernooi kunnen alle verenigingen (behalve handboogverenigingen) deelnemen. Ook is deelname van actieve schutters uitgesloten. Het toernooi wordt verschoten in teamverband.

Een team kan bestaan uit: vriendenclub, biljartclub, rijvereniging, personeelsvereniging of iets dergelijks. Een team bestaat uit 5 tot 6 personen. Kosten per team bedragen € 18,-. De beste 5 scores van elk team tellen voor de eindscore van de avond. Het toernooi wordt in de avonduren verschoten en begint telkens om 20.00 uur. Per avond kunnen maximaal 12 teams deelnemen. Als afsluiting van het toernooi wordt een finale avond geschoten waaraan de beste 12 teams kunnen deelnemen. De finale bestaat uit teams welke op een avond 1e zijn geworden, aangevuld tot 12 teams die de hoogste score hebben behaald. De finalisten krijgen tijdig bericht en er is een wisselbokaal beschikbaar.
Ook is er een aandenken voor de best scorende dame/heer in de voorronde. Voor de finale is geen inleg verschuldigd. Toernooiavonden zijn: vrijdag 4—11—18—maart en woensdag 9 maart. De finale avond is op vrijdag 25 maart. Opgeven graag tijdig naar onderstaand adres of per telefoon. E-mail: henk.jos@kpnplanet.nl of H. Ketelaars: 06-20448654

Nijnsel 1 ontmoet Boskant 1

Afgelopen weekend was er opnieuw een armetierig voetbalprogramma. De regen kwam met name afgelopen zaterdag met bakken uit de hemel. Sommige leden van vv Nijnsel merkten op dat het afgelopen zaterdag ter aarde bestelde clublid Theo van der Heijden, ruim 48 jaar lid van vv Nijnsel en bijna 30 jaar in touw als verzorger, al zijn waterzakken vanuit de hemel aan het leeg gieten was. Hij werd onder grote belangstelling begraven.

Afgelopen zondag werd er dan ook bij meerdere wedstrijden een oorverdovende minuut stilte gehouden ter ere van Theo. Nijnsel 7 won een sterk bezet toernooi en even na kwart over twee trad Nijnsel 1 aan in een schaduwwedstrijd tegen VCB uit het pittoreske Biezenmortel. Een vierdeklasser die momenteel de tweede plaats bezet in de vierde klasse E. De experimentele thuisploeg dolf met 2-3 het onderspit.
Aanstaande donderdag ontvangt de ploeg buurtgenoot Boskant dat afgelopen zondag eveneens de Loosbroekse zondvloed op haar weg vond. De wedstrijd wordt gespeeld op het kunstgrasveld van vv Nijnsel/TVE Reclame en begint om 20.00 uur. De bezoekers spelen een vooraanstaande rol in de vierde klasse ofschoon een kampioenschap met rechtstreekse promotie ver weg lijkt. Er zijn echter ook meerdere mogelijkheden om promotie af te dwingen en die ambitie steken de blauwwitten uit het andere Rooise kerkdorp niet onder stoelen of banken. Nijnsel draait goed mee in de derde klasse en daarom kan het best een interessante wedstrijd worden donderdag. Een 'vriendschappelijke derby' bestaat eigenlijk niet want beide ploegen zullen voor elkaar niet onder willen doen. Supporters kunnen dan ook verzekerd zijn van een pittige partij voetbal die het aanzien meer dan waard zal zijn.

Komend weekeinde zijn er in verband met het carnaval geen wedstrijden en een week later, op zondag 14 februari, speelt vv Nijnsel dan eindelijk weer een thuiswedstrijd en wel tegen het Eindhovense Woenselse Boys. Deze ploeg vertoefde langere tijd onderin de ranglijst maar begint zich de laatste weken behoorlijk te roeren en de nodige punten bijeen te sprokkelen. Afgelopen zondag won het zelfs van het sterke Nevelo uit Oisterwijk. De bekende kat in het nauw die rare maar wel succesvolle sprongen op de ranglijst begint te maken. Maar goed, eerst maar eens kijken of tegenstander Boskant op de knieën kan worden gedwongen. Aanstaande woensdag 3 februari speelt Nijnsel VR1 eveneens thuis een oefenwedstrijd tegen een mix van twee sterke Nuenense vrouwenteams, aanvang 20.00 uur. Op zondag 14 februari hervatten ook alle andere seniorenteams de competitie.

Joni Toelen staat tweede van rechts.

Ook voor vv Boskant "verplichte winterstop"

De aanhef van dit artikel zal bij u niet helemaal verrassend overkomen. Ook het sportpark van Boskant wilde niet achterblijven en heeft het afgelopen weekend zoveel water 'gedronken' dat er nog heel even overwogen werd om kano- of roeiwedstrijden te organiseren.

Zeilen zou trouwens ook nog wel een optie zijn geweest, want met windkracht 6 en 7 in de rug leken de omstandigheden daarvoor ideaal. Niets van dit alles, gewoon rustdag en op maandag als schrale troost de wedstrijdverslagen van de verenigingen lezen die thuis op kunstgras wel vooruit konden! Verschil moet er zijn nietwaar!

Het blijft niet bij één weekend. Ook a.s. zaterdag en zondag zullen de velden, in verband met Carnaval, gespaard worden. Incidenteel zal er wel geoefend worden. Boskant 1 speelt komende donderdag 4 februari om 20.00 uur een wedstrijd tegen Nijnsel 1. In Nijnsel uiteraard.

Joni Toelen achtste in Almere

Zaterdag 30 januari vond het NK show en formatie voor de derde keer plaats in de Topsporthal in Almere. Vol goede moed trokken 38 rijdster en hun begeleiders ten strijde tegen 7 andere clubs.

Voor Joni was het de eerste keer dat ze mee deed met het NK Show rijden. Zeker erg spannend zo'n eerste keer. Joni reed mee met jeugdteam 2, dit zijn de jongste rijdsters van het wedstrijdteam.
Moeilijk is het ook om de rijen mooi recht te houden en alles op het juiste moment goed uit te voeren. Ze hebben flink getraind de afgelopen maanden en dat kon je ook zien. Deze jonge rijdsters hebben een prima nummer neergezet en mogen trots zijn op hun bouwvakkers team. Over een paar weken beginnen de trainingen weer en kunnen alle ervaringen meegenomen worden voor het volgende NK.

Carnaval bij Ollandia en Mixtoernooi

v.l.n.r.: 4e Harrie v.d.Boom, 3e Henk v.d.Wildenberg, 2e Theo Geenen en Brabants Beugelkampioen Roel v.d.Pasch Foto: Wim van Houtum

Wederom was de grote hoeveelheid regen de oorzaak dat er in het voorbije weekend niet gevoetbald kan worden.

Ook komend weekend is er geen voetbal, maar is er als opwarmer voor het carnaval donderdagavond 4/2 wel een Mixtoernooi. Hieraan mogen zowel vrouwen als mannen deelnemen en speelt voetbal een ondergeschikte rol en is het plezier maken het hoofddoel. Door de afgelastingen is er na de carnaval op zaterdag 13/2 voor de jeugd door de KNVB al wel weer een inhaal- en bekerprogramma gepland en op zondag 14/2 is er voor de senioren een normaal competitieprogramma. Dus eerst een weekend lol maken en genieten en daarna weer het voetbal oppakken.

Carnavals mixtoernooi Ollandia
Donderdag 4/2 is er vanaf 19.00 uur op sportpark Ekkerzicht voor iedereen een Carnavals Mixtoernooi waarbij de deelnemers om ca. 18.30 uur verwacht worden aanwezig te zijn. Hierbij is het bij voorkeur verkleed deelnemen en plezier maken belangrijker dan het voetballen en winnen. Na afloop, ook als het toernooi vanwege het weer niet kan doorgaan, kan iedereen nog met een hapje en drankje napraten in de kantine. Voor de deelnemer met de mooiste carnavalsoutfit is er een prijs te winnen.

Brabants Kampioen Beugelen

Zondag 31 januari werden te Olland de laatste wedstrijden gespeeld van de Brabantse Beugel Kampioenschappen.

Onder grote publieke belangstelling werd, vooral vanaf de kwarfinales, gestreden wie zich tot Brabants Kampioen mocht laten kronen. In de finale tussen Theo Geenen uit Loosbroek en Roel van der Pasch uit Olland, die tot het einde spannend bleef, werd Roel de trotse Brabants Kampioen die de beker en wisselbeker in ontvangst mocht nemen.

v.v. Boskant

Uitslagen senioren
Alle wedstrijden afgelast
Uitslagen jeugd
Alle wedstrijden afgelast

Programma senioren do 4/2:
Nijnsel 1-Boskant 1 20.00 u.
Zo 7/2: Carnaval, geen wedstrijden gepland
Programma jeugd za 6/2:
Carnaval, geen wedstrijden gepland

Rhode

Uitslagen jeugd:
Gemert C5 - Rhode C2 7 - 3
Blauw Geel'38 D3 - Rhode D2 0 - 0
Erp E2 - Rhode E4 3 - 5
Blauw Geel'38 F9M - Rhode F5G 0 – 1
Overige wedstrijden waren afgelast

Programma za 6/2:
geen wedstrijden i.v.m. carnaval

KV Odisco

Uitslagen jeugd
Corridor B1 – Odisco B1 2-9
Altior C3 – Odisco C1 6-1
Alico D1 – Odisco D1 1-3
Avanti E2 – Odisco E1 4-5                
Corridor E1 – Odisco E2 1-9

Uitslagen senioren
Odisco Mw1 – B.M.C.1 6-16
Odisco 1 – De Kangeroe 1 11-7

KV Nijnsel

Uitslagen:

NeCa 1-Nijnsel 1 8-5
MOSA '14-Nijnsel 2 13-4
Nijnsel MW1-Oxalis MW2 7-9
ZSV/De Eendracht A1- Nijnsel A1 8-9

Programma woe 3/2:
DOT (V) MW1-Nijnsel MW1 19.30u
Woe 10/2:
DAKOS MW1-Nijnsel MW1 21.00u
Za 13/2:
Nijnsel A1-De Korfrakkers A2 13.00u
Nijnsel B1-Corridor B1 12.00u
De Eendracht D1-Nijnsel D1 9.30u
Zo 14/2:
Nijnsel 1-BIO 1 11.15u
Nijnsel 2-Flash 3 10.00u

KV Rooi

Uitslagen
Olympia/DOS 1-KV Rooi 1 12-7
Olympia/DOS 2-KV Rooi 2 6-9
Flamingo's MW1-KV Rooi MW1 8-8
NDZW MW1-KV Rooi MW2 5-3
KV Rooi B1-Avanti B2 8-1
De Korfrakkers B3-KV Rooi B2 3-7
KV Rooi C1-Blauw Wit C1 4-4
Prinses Irene D3-KV Rooi D1 6-1
KV Rooi E1-Altior E1 3-11
KV Rooi F1-Be Quick F2 11-3
Altior F1-KV Rooi F2 11-5
Programma zo 7/2:
KV Rooi MW1-Flash MW1 a. 20.00u.
KV Rooi MW2-Emos MW1 a. 21.00u.

SV Fortuna '67

Arnhem, Safari trail
Mannen45 11.000 m
Wil Kivits 1.13.54
Vrouwen40 11.000 m
Annette Boonstoppel 1.13.55
Uden, Heuvelrugcross
Mannen 9.450 m
Wil Kivits 1.04.54
Vrouwen 9.450 m
Annette Boonstoppel 1.04.54

Best, Joe Mann Bosloop
MeisjesPC 1.060 m
Sanne Olislagers 5.45 (2e)
JongensPA 1.540 m
Youri Olislagers 7.35
JongensJD 1.540 m
Ivar van der Sanden 6.31
MeisjesJA 4.500 m
Sanne van Lieshout 22.16 (3e)
Mannen 10.800 m
Marco Verbeek 46.07
Mannen55 8.340 m
Henry Wijffelaars 42.44
Mannen65 8.340 m
Peter Hellings 54.52
Vrouwen55 7.440 m
Rikie Huyberts 39.35
MannenTrim 4.000 m
Ad CM van der Heijden 22.31
MannenTrim 8.920 m
Pim van Grinsven 43.07
Bart van de Sande 45.57
Andre Olislagers 46.54
Peter van Rooij 52.58
VrouwenTrim 8.920 m
Lisette van der Kallen 49.42
Tineke Mous 52.19

ARGO
Waterpolo

B1 - VZV Njord 14-2
C1 - Arethusa 4-20
D1 - DBD 3-5
D2 - DBD 22-0
Dames 1 - AquAmigos 13-9
E1 - Nuenen 6-5
Heren 1 - Nuenen 6-28
Heren 2 - Zeester-Meerval 6-13

Beugelclub De Lustige Spelers
Uitslagen

Olland 1 - Ell 1 3 - 2
Olland 2 - Olland 4 4 - 1
Olland 3 - Loosbroek 3 4 - 1
Liempde 2 - Olland 5 5 - 0        

Programma:
Za 13-2 Helden 1 - Olland 1 20u
Di 16-2 Loosbroek 3 - Olland 2 20u
Liempde 1 - Olland 4 20u
Wo 17-2 Olland 5 - Liempde 3 20u
Do 18-2 Schijndel 1 - Olland 3 20u

Bridge
Zijtaartse Bridge Club:
A-lijn: 1. Gerard Bekkers & Cor v.d.Berg 70,83 % 2. Cees v.Hout & Jo Verhoeven 59,72 % 3. Bert & Diny Kanters 57,29 % B-lijn: 1. Joke Petit & Maria Rijken 59,00 % 2. Noud & Toos v.Zutven 56,67 % 3. Hein & Jo de Wit.
Bridge Club KBO Zijtaart. A-lijn: 1. Wim & Tiny v.Lieshout 56,94 % 2. Piet Thijssens & Riek Rijkers 55,56 % 3. Toon Gevers & Huub v.d.Heuvel 55,21 % B-lijn: 1. Jo v.d.Tillaart & Jo Verhoeven 63,00 % 2. Lenie & Ria Swinkels 60,50 % 3. Adriaan v.d.Tillart & Mieke de Jong 54,50 %

Bridgeclub Beckart
Uitslag 28/12

A-lijn: 1. Nellie en Ad Vervoort 68.05; 2. Riet en Cees v Hout 63.88; 3. Toon en Piet v Schaijk 52.77.
B-lijn: 1. An v Erp en Antoinette v Hoof 62.36; 2. Marietje v Aarle en Jo Verhoeven 56.25; 3. Mieke Raaimakers en Leny v Rooij 54.55.
Uitslag 4e cyclus
A-lijn: 1. Piet en Toon v Schaijk 56.98; 2. Riet en Cees v Hout 58.89; 3. Nellie en Ad Vervoort 55.77.
B-lijn: 1. Marietje v Aarle en Jo Verhoeven56.98; 2. Mieke Raaimakers en Leny v Rooij 53.43; 3. Bertha vd Laar en Mien vd Velde.
50.79.

Bridgeclub J.V.G.
uitslag 27 jan. 1 Hrn. Van Erp 66,67 % 2 Hrn. R.Kuipers- S.v.d.Kerkhof 57,92 % 3 Dms. A.v.Genugten- W.v.Gerwen en Mevr. F.Raaimakers- Hr. H.v.Genugten 54,17 %.

B.C. "d'n einder '05" Uitslag 27 januari: A Lijn: 1. Netty v. Dijck- Rinus Kuipers 65.42 % 2. Mia Poels-Ria v.Zon 60.83 % 3. Mieke Ketelaars-Riet Donker 59.58 % B lijn: 1. Liesbeth Bekkers- Ad v.d.Brand 70.83 % 2. Truus v. Heesch- Addie Rijkers 55.14 % 3. Ans v.d.Vleuten- Truus Foolen 51.67 % zie ook: www.deneinder.nl

Bridgeclub Rooi 750 27 januari: A-lijn 1. Hetty van Geffen & Lieke Pieters 71,00 2. Ria Habraken & Toon Habraken 61,25 3. Jan Machielsen & Henk Schakenraad 54,54 B-lijn 1. Lia van Ham & Leny Kremers 63,75 2. Frank Heijckmann & Leon Heijckmann 60,42 3. Heleen Voets & Ad van Helvoort 57,50 C-lijn 1. Hermien Botter & Dick Botter 60,42 2. Hans Huijbers & Lenie van de Wall 59,17 3. Riny van Uffelen-Vollering & Wim van Iersel 55,42

Bridgeclub De Neul Uitslag 1 februari A-lijn: 1. Nellie en Ad Vervoort 58.62; 2. Marielle Knippen en Fons Raaijmaakers 58.07; 3. Cor van Gerwen en Toon van der Vleuten 57.40. B-lijn: 1. Hannie de Laat en Zus van de Rijt 61.46; 2 en 3 gedeeld: Jan Verbunt en Jo Verhoevenen en Jo Evers en Jo Kremer 54.51. C-lijn: 1. Diny v Erp en Joke vd Laak 71.13; 2. Gerda en Bert Schellekens 60.48; 3. Liesbeth Bekkers en Truus Foolen 58.04. Uitslag 4e competitieronde A-lijn: 1. Harrie van Erp en Harry Hutschemaekers 56.30; 2. Nettie Passier en Ans Wagenaar 53.97; 3. Marielle Knippen en Fons Raaijmaakers 53.96; 4. Mien van Schijndel en Lonja Woonings 53.68. B-lijn (promoveren): 1 Corry van Niftrik en Ria van Zon 56.65; 2. Wilmien en Albert van Gastel 53.37; 3. Helma en Rien van den Heuvel 53.13; 4 Pieter van Kaathoven en Henk van Walbeek 52.69' C-lijn (promoveren): 1 Harrie Kremers en Jan Tacken 56.33; 2 Diny van Erp en Joke van de Laak 54.09; 3 Annie Kastelijn en Corrie Kastelijn 52.71; 4. Gerda Schellekens en Bert Schellekens 51.77 Volgende week maandag geen bridge (Carnaval)

Op zondag 31 januari nam de Ollandse turnster Summer van den Hurk deel aan de regionale toestelfinales Turnen, Regio Brabant-Oost te Tilburg. Summer traint bij en komt uit voor Flik-Flak, Den Bosch.

Summer won met 14.20 punten goud op het toestel Brug. Hiermee wist ze haar titel van vorig jaar te prolongeren. Na een mooie stabiele oefening op balk mocht ze met een puntentotaal van 11,95 punten ook nog het zilver op balk in ontvangst nemen. Op vloer met 12,35 punten en sprong met 13,40 punten wist ze een 6de plek te behalen.

NJBB Winteravondcompetitie

Team 3 speelde in de 1e klasse uit tegen Dongen 2. Zowel het triplet Narda v Zutphen, Anny Stobbe en Bert Goorts als Maria v Berkel, Tini vd Donk en Martin Gerritsen wisten alle partijen deze avond te winnen. Het team keerde uiteindelijk met 7-2 huiswaarts. In het klassement handhaaft team 3 zich op de 2e plaats (+16).