DeMooiRooiKrant

1 februari 2017

DeMooiRooiKrant 1 februari 2017


Het is duidelijk: deze oud-Prins heeft altijd al een keer achter zo'n microfoon willen zitten.

Probeer zang, dans, samba en klets maar eens tot één kloppend geheel te smeden. Dat is de organisatie van de Rooise Prinsenzittingen gelukt. Afgelopen weekend vonden de eerste twee zittingsavonden plaats. De zaal was beide keren niet uitverkocht en dat was erg jammer, want veel mensen hebben zo de ideale mix van entertainment gemist. Komend weekend volgt er een herkansing.

Ook de zaal vormde vrijdagavond een ideale mix. De Prinsen van Boerdonk, Veghel en Erp waren met hun gevolg aanwezig en dat clubje klikte goed met de aanwezige Plekkers, Loopgravers en Papbuiken. De gehele avond hing er een goede vibe, direct vanaf de start. De Vier Buuven moesten op een gegeven moment hun hilarische buut even staken, omdat de zaal met gezang de regie overnam. De als dansmariekes verklede dames durfden amper telkens het intermezzo op te starten waarbij ze een dansje waagden met ondersteuning van een carnavalskraker.
Meiden van Sunrise openden de avond op voortreffelijke wijze en dat werd nog eens dunnetjes overgedaan door de opzwepende act van Samba Rooi. Het was oorverdovend, maar ook reuze interessant om naar te luisteren én te kijken. De heren en dames van de band hebben duidelijk vele uren geoefend. Presentator Igo van Roosmalen was ook onder de indruk en hij zette zich schrap voor de rest van de avond.
Die werd meteen bij de strot gegrepen door Marga van Acht. Zoals we haar kennen, zorgden ze voor reuring in de zaal. "Wie zen er allemaal zen?" vroeg ze en samen met de zaal ging ze dat gevoel creëren. Haar lied ondersteund met een hilarisch filmpje 'uit het Rooise' was het hoogtepunt en ook haar poging tot improviseren slaagde met glans. Dat had ze op vrijdag stiekem ook een beetje te danken aan Papbuik Theo van de Meulengraaf die de kans greep om zijn humor en acteertalent te laten zien. De volgende die in het zonnetje stond was Moniek van der Linden. De jongedame kreeg een onderscheiding omdat ze al voor de elfde keer namens Sunrise meedeed aan de Prinsenzittingen.
Toen Barend en Barend als twee 'oude van dagen' de catwalk op strompelden, ging het publiek er eens goed voor zitten. Dit werd het derde optreden in successie van de Ollandse kletsers en aangezien het niveau tot nu toe ieder jaar was gestegen, beloofde het veel goeds. De zaal werd op haar wenken bediend met goede grappen en leuke verhaaltjes over het leven als bejaarde in Odendael. Met de pamper om volgde de ene grap na de andere. De beste grap? Moeilijk te zeggen maar bij deze lag de zaal aardig plat. "Overal zijn ze Pokémons aan het vangen. Behalve in Boskant, daar zitten er nog flippo's in de chips." Een kleine sneer naar buurdorp Boskant, dat moet kunnen.
Na de puike westernfilm waarin het nieuwe Wild West Woodside huwelijkspaar werd onthuld, liep president Ard van den Eertwegh plotsklaps met microfoon door de zaal. In zijn kielzog Prins Frits en Adjudant Bart. Zij hadden de eer om de Cees van Rossum Papgatprijs uit te reiken. Maar aan wie? De korte stoet stopte pas achterin de zaal, recht voor de neus van Willem Steenbakkers. Hij was erg verrast en nam vereerd de waarderingsprijs in ontvangst.
Daarna barstte het feest echt helemaal los. De oud-Prinsen bouwden een vertrouwd medleyfeest. Dit keer op de kermis. Humor zat er genoeg in, er was veel te bekijken en te wijzen, maar ook de nummers waren goed gekozen, want alles werd verweven tot een grote klont feesterij. De zaal stond op zijn kop. Toen Hans Geerts als Hanneske Hoppelmans de ton in kroop, trilde de bezoekers nog na. Dat bleven ze doen, alleen dan van het lachen. "Onze Bets kent maar drie standjes: weerstand, tegenstand en afstand", grapte Hanneske. Dit is slechts één van zijn vele goede oneliners over het leven met zijn vrouw. Net als vorig jaar lukte het Hans om de harten in de zaal te stelen.
Omdat De Narrekap dit jaar 55 jaar bestaat, koos de carnavalsvereniging ervoor om een terugblik te laten zien op al die jaren. Dat kunnen ze makkelijk, want ieder jaar doet een fanatieke club mensen van deze club mee aan de zittingen. De ene stap was verder terug in de tijd dan de andere, en dat graven in de geheugens maakte het optreden boeiend. Zo was het leuk om de botte Sint en Piet weer eens voorbij te zien komen, maar ook de sterke mannen en de persiflage op Kunst en Kitsch. Een knap staaltje werk van De Narrekap om alles te omvatten in een minuut of tien.
Nadat de Buuven de zaal verbouwereerd achter hadden gelaten en dansgroep Infinity haar nog eens goed door elkaar schudde, was het de beurt aan de uitsmijter van de avond. Rien van Genugten werd groots onthaald. Terecht, want enkele weken geleden werd hij tweede tijdens het Brabants Kampioenschap Tonpraten. Zijn nieuwe status maakte hij waar. Als lid van de Raad van 11 zette hij de zaal met zijn kenmerkende doordenkers met tijd en wijlen goed aan het denken en zorgde hij met scherpe grappen voor vele schaterlachen.
Heeft u al dit moois gemist? Koop dan kaarten voor komend weekend of kijk voor de rest van de foto's op www.mooirooi.nl

Theo van de Meulengraaf improviseert vrolijk mee met Marga van Acht.
Rien van Genugten trekt alleen al met zijn blik volle zalen.
De Vier Buuven moesten hun optreden even staken omdat de zaal het overnam.
Jonge danstalenten van Sunrise fleuren ieder jaar de zittingen op.
Zo zien Barend en Barend er over vijftig jaar uit...
Hans Geerts is niet alleen grappig, maar ook nog muzikaal. Alhoewel...
Het was erg leuk om Sint en Piet weer eens voorbij te horen komen.
Samba Rooi maakte er een swingend feestje van.
Infinity gooit ieder jaar hoge ogen.
Willem Steenbakkers kreeg de Cees van Rossum Papgatprijs.

Dit jaar twee ondernemers van het jaar

Sint-Oedenrode - Over enkele maanden, om precies te zijn op 20 mei, is er weer een verkiezing van de Rooise ondernemer van het jaar. Die verkiezing vindt plaats in 'De Beckart' in Nijnsel en de organisatie is weer in handen van de Serviceclub Sint-Oedenrode. Dit jaar wordt er voor het eerst niet één, maar worden er twee ondernemers van het jaar gekozen.

"De Serviceclub Sint-Oedenrode heeft de organisatie van de verkiezing van de ondernemer van het jaar enkele jaren geleden op zich genomen. Daarvoor was de stichting VOVJ verantwoordelijk voor de verkiezing", vertelt Bart van Gerwen van de Serviceclub Sint-Oedenrode. "Maar ook toen leverden we als Serviceclub al een bijdrage aan de verkiezingsavond. Wij verzorgden in die tijd net als nu de goederen- en dienstenveiling. De opbrengsten ervan gaan naar Rooise goede doelen, waarvan het Hospice Dommelrode er dit jaar in elk geval één is".

De strijd om de titel ondernemer van het jaar, gaat veranderen. Vanaf dit jaar zijn er twee categorieën waarin de titel wordt verleend. Tot de laatste verkiezing van de ondernemer van het jaar was er één categorie, daarin deden alle ondernemers mee. Maar de organisatie is van mening dat retailers niet eerlijk werden vergeleken met andere ondernemers. Daarom worden er op 20 mei in de Beckart twee ondernemers van het jaar gekozen, een retailer en een ondernemer die niet in de detailhandel actief is.

De verkiezing staat voor alle aan Sint-Oedenrode gelieerde ondernemers open. Maar één van de voorwaarden om mee te kunnen doen, is wel dat de ondernemer of onderneemster al minstens drie jaar als ondernemer bezig is. Pas na die tijd kan de jury zich een goed beeld vormen van de ondernemer.

De ondernemers die meedoen aan de verkiezing, worden door studenten bedrijfskunde van de Avans Hogeschool doorgelicht. Uit de rapporten die de studenten opstellen, kiest een jury een drietal mensen van buiten Sint-Oedenrode, die hun sporen in het bedrijfsleven hebben verdiend, drie kandidaten per categorie die doorgaan naar de eindronde op 20 mei.

Bij de beoordeling van de ondernemers kijkt de jury naar het totaalplaatje van de kandidaten. Zo worden de financiële situatie en het personeelsbeleid beoordeeld, maar ook aspecten als visie, duurzaamheid en maatschappelijk ondernemen vormen een onderdeel van de beoordeling.

Jaargang 7 - Week 5 - Woensdag 1 februari 2017

Jeroen vd Sande

Sint-Oedenrode – Met de kap van de twaalf leilinden is het opknappen van de Rooise kiosk op de markt begonnen. Nog voor de zomer gaat er flink wat veranderen om de plek te moderniseren.

Het centrummanagement is initiatiefnemer van de herinrichting. Samen met Rijksbouwmeester en Rooienaar Floris Alkemade zijn er plannen gemaakt om de uitstraling en functie van de kiosk te verbeteren. De kiosk was eerder weggestopt achter de leilinden waardoor er geen optredens of andere activiteiten meer werden gehouden op het centrale punt. Door de naderende aanpassingen wordt de kiosk weer zichtbaar, beter bereikbaar voor iedereen en door een nieuwe inrichting worden De Gouden Leeuw en de tegenoverliggende café's Oud Rooij en d'n Dommel beter met elkaar verbonden. De stratenmakers kunnen aan de slag, want een gedeelte wordt opgehoogd en het voormalige busvak zal verdwijnen. Er komt ook weer wat groen terug rondom de kiosk.

Geboren Rooienaar kwelt Rutte en Van der Steur

Donderdagavond trad minister Van der Steur af om de zogenaamde 'bonnetjesaffaire'. Dankzij puik onderzoekswerk van de in Sint-Oedenrode geboren journalist Bas Haan was zijn positie niet langer houdbaar. Haan bracht twee weken geleden het boek De rekening voor Rutte uit.

"Fascinerend" noemde Haan even daarvoor het toen beelden van het debat werden getoond bij de uitzending van De Wereld Draait Door waar hij aan tafel zat. Hij vond de beelden fascinerend, omdat volgens zijn onderzoek als een paal boven water staat dat zowel Van der Steur als Rutte iets probeerden te verdedigen wat niet te verdedigen valt.
Haan zorgde er twee jaar geleden al hoogstpersoonlijk voor dat zowel minister Opstelten als staatssecretaris Teeven moesten opstappen om de affaire. Zijn onderzoek leverde hem in 2015 de titel Journalist van het Jaar op. "Zo'n zaak is een droom van een onderzoeksjournalist, absoluut. Dit is waar journalistiek uiteindelijk om gaat. Datgene proberen te onthullen wat autoriteiten verborgen proberen te houden. Dit dossier is wel een droom van een journalist", vertelde Haan destijds in het NPO radio 1-journaal. Toch was voor hem daar de kous niet mee af. Toen Rutte na het rapport Oosting voor de camera's verkondigde dat het kabinet naar 'eer en geweten' had gehandeld, werd Haan aangespoord om er verder in te duiken.

Haan werd in 1973 in Sint-Oedenrode geboren. Na de middelbare school in Eindhoven studeerde hij kunst- en cultuurwetenschappen en technische natuurkunde. Hij studeerde uiteindelijk af als maatschappijhistoricus. Zijn doel was om journalist te worden. Tijdens zijn studie begon hij als rechtbankverslaggever en in 2000 ging hij werken voor tv-programma Netwerk. Zeven jaar later startte hij bij Nova, wat tegenwoordig Nieuwsuur heet.
(Bron: www.nieuwsredactie.fhj.nl)

"Boskant blijft Boskant"

"Ik heb hem nooit gebruikt", grapt Toon Hageman als hij de voorzittershamer overdraagt aan Annemarie Rovers. Het is op woensdagmiddag het officiële moment van de jaarvergadering van KBO Boskant. Sinds 2004 zwaait Hageman de scepter, maar er komt een moment om de leiding over te dragen.

Hageman neemt tijdens de vergadering afscheid als voorzitter. Sinds 2004 is hij als voorzitter aan de leiding geweest. "In de tijd van verandering", schetst Theo Schevers namens KBO Sint-Oedenrode. "Toon omschreef het ooit al eens als volgt: 'De tijd van kaarten, kienen en keuvelen is voorbij. Er komt een nieuwe generatie ouderen aan die anders zijn opgeleid en langer actief blijven. Bovendien is er meer concurrentie van verenigingen.

Hageman heeft als krachtige bestuurder KBO Boskant goed door de afgelopen tijd heen geloodst." Niet alleen de plaatselijke KBO is aanwezig. Ook Noud van Vught van KBO Brabant is van de partij. Hij onderscheidt de scheidend voorzitter met een speldje en een oorkonde.

Even daarvoor doet de kersverse voorzitter Annemarie Rovers hetzelfde. Ze zet haar voorganger in het zonnetje door hem voor een volle zaal tot erelid te bombarderen. Met een oorverdovend applaus tot gevolg. Toon: "Ik hoop dat onze KBO een geweldige voorzitster krijgt, maar daar twijfel ik niet aan. Denk er aan; hoe de wind ook waait. We laten de kop niet hangen. Boskant blijft Boskant!"

Opknappen kiosk is begonnen

Met de kap van de twaalf leilinden is het opknappen van de Rooise kiosk op de markt begonnen. Nog voor de zomer gaat er flink wat veranderen om de plek te moderniseren.

Het centrummanagement is initiatiefnemer van de herinrichting. Samen met Rijksbouwmeester en Rooienaar Floris Alkemade zijn er plannen gemaakt om de uitstraling en functie van de kiosk te verbeteren. De kiosk was eerder weggestopt achter de leilinden waardoor er geen optredens of andere activiteiten meer werden gehouden op het centrale punt. Door de naderende aanpassingen wordt de kiosk weer zichtbaar, beter bereikbaar voor iedereen en door een nieuwe inrichting worden De Gouden Leeuw en de tegenoverliggende café's Oud Rooij en d'n Dommel beter met elkaar verbonden. De stratenmakers kunnen aan de slag, want een gedeelte wordt opgehoogd en het voormalige busvak zal verdwijnen.


Lijst Blanco: Meierijstad koploper leegstand Buitengebied

Foto:

Een gemeentefusie plaatst het geheel van de afzonderlijke gemeentes vaak op een geheel andere positie op landelijke ranglijsten. Te oordelen naar de balans die politiek Meierijstad heeft opgemaakt kan dat positief zijn, zoals een plek in de top tien van Nederlandse zakensteden.

Maar ook negatief: op de lijst met CO2-neutrale steden is Meierijstad juist hekkensluiter. Lijst Blanco wijst nu op een andere dreigende 'recordpoging': volgens de prognoses tot 2030 staan we met 376.000 m2 leegstand in het buitengebied op de eerste plaats. "Dat zijn maar liefst 75 voetbalvelden" aldus Luc van den Tillaart van Lijst Blanco. "De op stapel staande provinciale eisen zullen dit aantal nog doen oplopen.

Deze leegstand leidt tot grote problemen. In de persoonlijke levenssfeer, verloedering, criminaliteit en afnemende veiligheid" aldus Van den Tillaart, die de cijfers las in het Alterra Rapport over de ontwikkelingen in het buitengebied. Ook de ZLTO heeft zijn ongerustheid uitgesproken over de ontwikkelingen.

Lijst Blanco heeft een aantal vragen aan het college gestuurd, waarbij de vinger vooral richting provincie wijst. Ook doet de jongste gemeenteraadsfractie van Nederland zelf wat suggesties om het probleem aan te pakken. "Naast bestaande mogelijkheden in den lande van bijvoorbeeld huisvesting van arbeidsmigranten en vakantiewoningen, denkt Lijst Blanco onder meer aan het realiseren van woonvormen voor starters in de kernrandzones."

Wilde zwijnen, leuk, lekker of lastig?

Officieel zijn er maar een paar gebieden in Nederland waar zwijnen mogen voorkomen. Toch weten ze zich de laatste jaren in allerlei nieuwe gebieden te vestigen. Zo ook in Noord-Brabant. Sommigen vinden dat een positieve ontwikkeling, anderen maken zich grote zorgen. Maar wat doet het zwijn nu echt? Geven ze problemen of kun je er juist plezier aan beleven?

Onder de slogan "leuk, lekker of lastig" bespreekt Jasja Dekker de ecologie van het dier en de soms moeilijke relatie tussen zwijn en mens. Jasja studeerde biologie en voert opdrachten uit op het gebied van toegepast ecologisch onderzoek, beheeradvies en communicatie over natuur. Hij werkte mee aan het boek Wilde zwijnen van de Zoogdiervereniging en de KNNV. De lezing is op 7 februari, aanvang 20:00 uur en duurt tot ongeveer 22:00 uur. Locatie: De Handboogvereniging Sint-Antonius Industrieweg 18, Nijnsel. Zie voor het laatste nieuws www.ivnrooi.nl.

Ontvang de MooiRooi nieuwsflash

Ontvang de MooiRooi
nieuwsflash

Wil je 'heet' Roois nieuws als eerste op je telefoon ontvangen? Dat kan tegenwoordig. Download de app van Natuurlijk! Sint-Oedenrode en ontvang het laatste nieuws als eerste.

MooiRooi.nl is er altijd als de kippen bij als het om plaatselijk nieuws gaat. De website laat altijd de laatste Rooise nieuwtjes zien. Het is niet voor niets dat dagelijks tweeduizend á drieduizend unieke bezoekers de site opzoeken. Wilt u het echte 'hete' nieuws als eerste ontvangen? Dat kan door de app te downloaden met uw mobiel en u voor het pushbericht aan te melden. Ongeveer duizend mensen gingen u al voor.

Als er vragen zijn, horen we het graag! 0413-479322


Boeken- platenbeurs in Odaschool

Foto: Hans van den Wijngaard

In het weekend van 18 en 19 februari 2017 wordt alweer voor de 26e keer de alom bekende boeken- en platenbeurs gehouden. Ook ditmaal in de Odaschool aan de Laan ten Bogaerde in Sint-Oedenrode.

De entreeprijs bedraagt slechts één euro. Voor de kinderen, die zelf heerlijk kunnen snuffelen in de vele, vele dozen met jeugdboeken en strips, is het gratis. Op vertoon van de gele flyer ontvangt U gratis een lekkere kop koffie in de gezellige aula van de Odaschool. Deze flyer is o.a. te verkrijgen in Sint-Oedenrode op de bibliotheek, bij de VVV en Odendael. Ook kunt U de flyer downloaden vanaf de website. Op vertoon van de groene flyer krijgen kinderen gratis een kinderboek op de niet geprijsde afdelingen. Deze flyer wordt uitgedeeld op alle basisscholen van Sint-Oedenrode en is ook te downloaden vanaf de site.

Prima kwaliteit en sortering
Al jaren staat deze beurs bekend om de prima sortering in dertig categorieën, maar zeker ook om haar hoge kwaliteit tegen nog steeds dezelfde lage prijzen. Een groot deel van de meer dan 50.000 boeken gaat de deur uit voor €1,50, €1,00 of zelfs €0,50. Daarnaast vindt U op de geprijsde afdeling de mooiste boeken, zeer aantrekkelijk geprijsd en ook goed gesorteerd. Prachtige fotoboeken over de natuur, architectuur, landen en steden, er is een grote hoeveelheid boeken over W.O. I en II. Vooral de categorieën Brabantica en Kunst zijn ook dit jaar erg goed voorzien. Door schenkingen van uitgebreide collecties van verzamelaars en particulieren aan de stichting Behoud Martinuskerk. Bij de geprijsde romans vindt U nu al mooie nieuwe boeken van recente datum en een extra service voor de liefhebbers: men heeft nu ook de ongeprijsde romans op alfabet gesorteerd. Dit vergemakkelijkt het zoeken enorm. Bij de afdeling Specials en Snuffeldoos vindt men allerlei soorten, vaak zeer bijzondere en aparte boeken.

Niet alleen boeken
Er zijn vele legpuzzels, gezelschapsspelen, strips, losse tijdschriften - slechts 10 of 50 eurocent per stuk - maar ook complete jaargangen op de beurs aanwezig. Wederom zijn er nieuwe landkaarten van de provincies en nieuwe geschiedenisschoolplaten te koop.

Muziekafdeling
Het merendeel van de klassieke en populaire lp's is te koop voor slechts €1, -. Speciale en bijzondere exemplaren kosten slechts enkele euro's, terwijl de hoeveelheid aangeboden dvd's en cd's ook steeds groter wordt. Zelfs voor een pick-up kunt U op de beurs terecht.

Op zondagmiddag 50% korting!
En als extra aanbieding voor onze trouwe bezoekers: vanaf 14.00 uur zondagmiddag hoeft men dit jaar maar de helft van de prijs te betalen voor boeken in de ongeprijsde, maar zelfs ook in de geprijsde categorieën. Deze super korting geldt ook voor de complete muziekafdeling. De cd's zijn tijdens het hele weekend verlaagd in prijs van €1,50 naar € 1,00. Op zondag speciaal aanbod bij grotere afname. Openingstijden 10.00 tot 17.00 uur. Voor meer informatie kunt U terecht op de website: www.boeken-en-platenbeurs.nl


Rooise B&B in Spanje weer in de prijzen

Foto:

Sinds 2006 runt Rooienaar Carlo van den Nieuwenhuijzen met zijn partner Ronald Henselmans in Spanje een Bed and Breakfast. Dat doen ze zeker niet onverdienstelijk, want inmiddels behoren ze tot de beste twintig B&B's van het land. Voor de derde keer hebben ze deze week de prestigieuze Travellers Choice TripAdvisor gewonnen.

Dat presteerden de mannen eerder al in 2012 en 2015. Het hotel van Carlo en Ronald heet Casa Don Carlos en het ligt in Alhaurin el Grande (Málaga). "Het mooie van deze Award is dat deze niets te maken heeft met luxe en de prijs van de kamers, maar een conclusie is van de gedrevenheid en passie voor gastheerschap. De continuïteit van de kwaliteit is zichtbaar in de vijf certificaten op rij van uitmuntendheid in de afgelopen jaren", vertelt Carlo trots.

Lees meer over de geschiedenis: www.casadoncarlos.com/10-jaar-thuis-zon/

De titel 'ondernemer van het jaar' straalt vertrouwen uit

Hennie van Osch was in 2014 de Roois 'ondernemer van het jaar' Foto: Hans van den Wijngaard

Hennie van Osch van TVE denkt nog met plezier terug aan december 2014. Toen werd hij tot Roois ondernemer van het jaar gekozen. Nou ja gekozen, het is niet een titel die weg wordt gegeven. Een ondernemer moet zelf laten zien dat hij of zij die titel ook echt verdient.

"Ik wil heel nadrukkelijk zeggen dat niet ik, maar alle mensen die bij de TVE-groep werken de titel 'ondernemer van het jaar' hebben verdiend", vertelt Hennie van Osch. "Zonder al die mensen die elke dag hun stinkende best doen, om mooie producten te maken, kan ik als ondernemer ook niet functioneren. Als de mensen op de werkvloer het niet naar hun zin hebben, dan ben ik ook niet gelukkig".

Hennie van Osch kwam in 1986 bij Tiny van Erp in dienst. Vijftien jaar later, in 2001, nam hij het bedrijf over. "Ik zag dat er meer mogelijk was, dan dat wat we tot dan deden. Met flinke investeringen hebben we de zeefdruktechniek achter ons gelaten en zijn we over gegaan op printen. Nu kunnen we op elk materiaal printen. Het maakt niet uit of het stof is of dit blad", terwijl Hennie naar de tafel wijst. "Zeg maar wat er op moet komen staan en we maken het", vertelt Hennie vol enthousiasme. Zijn visie van 2001 bleek helemaal te kloppen, nu weer zo'n vijftien jaar later werken er bij de TVE groep, die uit vijf verschillende bedrijven bestaat inmiddels vijfentachtig mensen. Naast de reclameproducties en sport waarvan de meesten van ons TVE kennen, is TVE ook actief als drukker en in de interieurbouw en lichtreclames.

Op de vraag wat de titel voor Hennie en zijn bedrijf twee jaar geleden betekende, antwoordt hij: "De eerste dagen waren geweldig, iedereen feliciteert je. Je vraagt je af hoe dat iedereen zo snel kan weten dat je ondernemer van het jaar bent geworden". Maar ook zakelijk was de titel goed voor TVE. "Het merendeel van onze klanten komt van buiten Sint-Oedenrode, zelfs van buiten Brabant", vervolgt Hennie. "Eerst denk je, wel leuk zo'n titel, maar al snel merk je dat klanten meer dan positief reageren. Ze zien het logo op het briefpapier en de website staan. Dat straalt vertrouwen uit".

"Voorafgaand aan de verkiezing heb ik gesproken met een aantal studenten bedrijfskunde. Die lichten het bedrijf door, die kijken naar zaken zoals hoe we omgaan met milieu, met afval, met hergebruik van grondstoffen. Maar ook het personeelsbeleid wordt beoordeeld. Volgens mij, maar dat weet ik niet meer zeker, hebben ook een paar mensen van de werkvloer wat vragen beantwoord. Daarna kwam de jury, die me op andere punten bevroeg. Maar ook de stukken die vooraf in de krant komen, zijn natuurlijk een geweldige opsteker", vertelt Hennie.

Natuurlijk heeft Hennie ook een aantal tips, voor de kandidaten van de komende verkiezing. "Blijf vooral jezelf en blijf met twee benen op de grond staan. Denk niet als je een paar goede jaren hebt gedraaid, dat je er dan bent, je moet altijd nuchter denken. En ja, het is een open deur, maar behandel je klanten en je personeel altijd netjes. Maar er is geen boek waarin staat hoe je ondernemer van het jaar wordt", zo sluit Hennie af.

Borstkanker, je kunt er niet vroeg genoeg bij zijn

Op 21 februari a.s. start Bevolkingsonderzoek Zuid met het bevolkingsonderzoek borstkanker in Sint-Oedenrode. Door dit onderzoek kan borstkanker in een vroeg stadium ontdekt worden. Dit verhoogt de kans op genezing. Bovendien is vaker een borstsparende operatie mogelijk. Het onderzoek is er voor vrouwen van 50 tot en met 75 jaar, omdat bij deze groep vrouwen het risico op borstkanker het grootst is.

Voor wie?
Eenmaal per twee jaar nodigt Bevolkingsonderzoek Zuid vrouwen tussen de 50 en 75 jaar uit voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Volgens de landelijke richtlijnen zijn dat in 2017 de vrouwen geboren in de jaren 1942 tot en met 1967. Vrouwen uit Sint-Oedenrode met de postcodes 5491 en 5492 worden voor deze ronde van het bevolkingsonderzoek uitgenodigd.

Waar staat het onderzoekscentrum?
Het borstonderzoek vindt plaats in een verplaatsbaar onderzoekscentrum. Dit onderzoekscentrum staat vanaf 21 februari a.s. op het parkeerterrein voor sporthal "de Streepen", Laan van Henkenshage 5, 5492 BH in Sint-Oedenrode. Daar staat het tot medio april 2017. Daarna verhuist het onderzoekscentrum naar Haaren.

Waarom deelnemen?
Ieder jaar wordt in Nederland bij ongeveer één op de acht vrouwen borstkanker vastgesteld. Daarmee is borstkanker de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. De kans op genezing wordt met name bepaald door het stadium van de ziekte op het moment van ontdekking. Vroege ontdekking verhoogt de kans op genezing aanzienlijk en er is vaker een borstsparende operatie mogelijk.

Hoe gaat het onderzoek?
Het borstonderzoek bestaat uit het maken van digitale röntgenfoto's van de borsten. Speciaal opgeleide radiodiagnostisch laboranten voeren het onderzoek uit. Bevolkingsonderzoek Zuid werkt met moderne apparatuur. Daarom is de bestralingsbelasting minimaal. Binnen twee weken volgt een schriftelijke uitslag van het onderzoek. Het onderzoek is gratis.

Resultaten vorige ronde
Tot nu toe was het bevolkingsonderzoek in Sint-Oedenrode succesvol. Tijdens de vorige ronde was de opkomst in Sint-Oedenrode 87,2%. Dit betekent dat er 2.592 vrouwen uit de doelgroep hebben deelgenomen aan het onderzoek. Hiervan zijn 85 vrouwen doorverwezen voor nader onderzoek.

Meer informatie
Voor vragen over het bevolkingsonderzoek borstkanker kunt u onze informatielijn bellen. De informatielijn is bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 en 13.00 uur via telefoonnummer 088 00 01 330. Voor meer informatie kunt u kijken op www.bevolkingsonderzoekzuid.nl

Ongeluk Vresselseweg; bestuurder wonderwel ongedeerd

Foto: AS Media

Donderdagmorgen 26 januari 00.10 uur werden de hulpdiensten gealarmeerd voor een ongeval aan de Vresselseweg in Sint-Oedenrode. Toen de hulpdiensten ter plaatse kwamen troffen zij een auto die uit de bocht was gevlogen.

Nadat de bestuurder de macht over het stuur verloor, raakte hij enkele bomen. Vervolgens raakte hij van de weg en kwam de auto tot stilstand in een weiland. De auto is bij de aanrijding zwaar beschadigd geraakt. Volgens getuigen zou zelfs het motorblok in tweeën zijn gebroken.
Wonder boven wonder bleef het slachtoffer ongedeerd. Hoe de aanrijding kon gebeuren is niet bekend. (Bron: AS Media)

Open dag Kempenhorst en Heerbeeck

De scholen van Voortgezet Onderwijs Best-Oirschot houden hun jaarlijkse Open Dag. Op zaterdag 4 februari opent het Kempenhorst College in Oirschot de deuren voor belangstellenden. Op zondag 5 februari verwelkomt het Heerbeeck College in Best leerlingen en ouders van groep 7 en 8 van de basisscholen uit de regio.

Het Kempenhorst College in Oirschot biedt alle leerwegen binnen het VMBO aan: basis, kader en theoretisch. De school laat leerlingen hun talenten ontdekken en ontwikkelen in en buiten de reguliere vakken.

Tijdens de Open Dag kunnen bezoekers kennismaken met alle aspecten van het onderwijs en de begeleiding op het Kempenhorst College, om zo tot een goede keuze voor het voorgezet onderwijs te komen. Ook is er aandacht voor de vernieuwingen in de bovenbouw.

Leerlingen krijgen op het Kempenhorst College veel ruimte om zichzelf te ontplooien, maar worden niet aan hun lot overgelaten. Persoonlijk contact en het leerlingvolgsysteem staan hier garant voor. De school straalt geborgenheid uit, maar kijkt natuurlijk ook naar buiten. Leerlingen komen door middel van stages, projecten, excursies, bedrijfsbezoeken en buitenlandse reizen voortdurend met de 'echte' wereld in aanraking.

De Open Dag van het Kempenhorst College op zaterdag 4 februari begint om 10.00 uur en eindigt om 14.00 uur. De school is gevestigd aan de Eikenbussel 1 in Oirschot.

Het Heerbeeck College in Best biedt opleidingen op mavo-, havo- en vwo-niveau en het Heerbeeck International College (HIC), de nieuwe onderwijsvorm voor havisten en vwo'ers met veel aandacht voor de vaardigheden van de 21ste eeuw. Het Heerbeeck College is een Brainport School waar leerlingen onderzoekend, ondernemend en ontdekkend leren.

Tijdens de Open Dag kunnen bezoekers in het Junior College, het 'eigen' gebouw van de brugklassers waar zij bijna al hun lessen volgen, aan allerlei kortdurende activiteiten meedoen. Zo krijgen zij een indruk van wat hen in het brugjaar te wachten staat. In het hoofdgebouw zijn er presentaties over "Een dag op het Heerbeeck" en presenteren de afdelingen mavo, havo, vwo en HIC zich.

De Open Dag van het Heerbeeck College op zondag 5 februari begint om 11.00 uur en eindigt om 15.00 uur. De school is gevestigd aan de Willem de Zwijgerweg 150 in Best.

Kookstrijd zoekt kooktalenten

Foto: Anja van Aert

Ook dit jaar strijden kooktalenten tot en met 17 jaar om de titel 'Kookstrijder 2017'. De strijd gaat beginnen vanaf 8 februari met de audities in Vershal 't Veem op Strijp-S in Eindhoven.

Door middel van ruiken, proeven, voelen en bereiden worden de talenten getest op de kennis van koken. De beste kandidaten mogen uiteindelijk door naar de eerste ronde waarin ze gaan koken in een echt restaurant. Ter voorbereiding hierop krijgen zij een Masterclass aangeboden van een bekende chef. Na twee strijdrondes in de restaurants blijven enkele kandidaten over, die in de Finalestrijd mogen gaan strijden om de titel "Kookstrijder 2017".

De kookwedstrijd is bedoeld voor kooktalenten tot en met 17 jaar die wonen of naar school gaan in de gemeentes: Eindhoven, Veldhoven, Valkenswaard, Waalre, Eersel, Bergeijk, Heeze-Leende, Geldrop-Mierlo, Nuenen c.a., Son en Breugel, Best, Oirschot, Bladel, Reusel-De Mierden en Sint-Oedenrode. Er wordt gestreden in 2 leeftijdscategorieën n.l. de basisschooljeugd en de middelbare schooljeugd.

Deelnamekosten bedragen € 15,- per persoon. Hiervoor ontvangen de kandidaten een echt Kookstrijd kookschort, deelname aan de auditie en maken zij kans om zichzelf te kwalificeren voor de strijdronde en dus om te mogen koken in een echt restaurant. Aanmelden voor de kookstrijd kan via www.kookstrijd.nl. Ook is op deze website uitgebreide informatie te vinden over de kookwedstrijd.

Restaurants
Restaurants uit de genoemde regio die wedstrijddecor willen worden van de kookstrijd kunnen via www.kookstrijd.nl nadere informatie vinden over deelname. Ook kunnen zij contact opnemen met de organisatie via: 040-2230088 of info@kookstrijd.nl

Het Steunpunt Vrijwilligerswerk zoekt vrijwilligers

Het Steunpunt Vrijwilligerswerk van Welzijn De Meierij is steeds op zoek naar vrijwilligers voor uiteenlopende vragen in Schijndel en Sint-Oedenrode. Ook deze keer hebben we enkele interessante vacatures van de vacaturebank voor u uitgelicht.

Klassenassistent bij Vluchtelingenwerk
Vluchtelingenwerk Zuid-Nederland is op zoek naar klassenassistenten die een of meerdere dagdelen per week (op maandag, dinsdag of donderdag) kunnen assisteren tijdens de Nederlandse les.

De lessen worden gegeven in Cultureel Centrum Mariëndael te Sint-Oedenrode.

De klassenassistent ondersteunt de cursisten individueel en groepsgewijs bij de klassikale lessen. De inburgeringslessen worden door NT2-docenten gegeven en klassenassistenten ondersteunen de inburgeraars bij het maken van (online) opdrachten en geven huiswerkbegeleiding. Ben jij die helpende hand op weg naar het leren van de Nederlandse taal? Dan is deze vacature iets voor u! (vacaturenummer 18048)

PR-medewerker
Welzijn De Meierij is op zoek naar een vrijwilliger die het leuk vindt om taken rondom PR op zich te nemen, zoals het verzamelen en verwerken van persberichten en indien nodig het redigeren daarvan. Het afnemen van interviews tijdens activiteiten in werkplaatsen, activiteitenruimten, bij vrijwilligers maar ook bij collega's. Het (mede) vormgeven van de website en invulling geven aan social media. En bovendien het invullen van de creatieve ruimte waarbinnen de PR-medewerker mag opereren. Werktijden in overleg: uitgaande van minstens een halve dag in de week. (vacaturenummer 16750)

Voor aanmelding of informatie kunt u contact opnemen met het Steunpunt Vrijwilligerswerk van Welzijn De Meierij; u kunt bellen (073 – 5441400) of mailen (vrijwilligerswerk@welzijndemeierij.nl). Bezoek ook onze website voor alle andere vacatures en activiteiten (www.welzijndemeierij.nl).

Na twee jaar met veel plezier de winkel te hebben gehad aan de Borchgrave heeft Nature's Valley besloten om het in 2017 over een andere boeg te gaan gooien. De prachtige winkel blijft wel actief in de verkoop.

Het bedrijf gaat zich vanaf nu vooral richten op de groothandel. Natuurlijk blijft het bedrijf voor de particulier te vinden via de webshop. Daarnaast blijft iedereen voor de lampen van hertengeweien en hoorns van harte welkom op de werkplaats in Heeswijk Dinther. Nature's Valley geeft aan de vaste klanten te gaan missen maar iedereen blijft van harte welkom via de webshop. "Komende weken hebben we bovenop de kortingen die er al zijn 10% extra korting," aldus de eigenaresse.

Nature's Valley gooit het over een andere boeg

Na twee jaar met veel plezier de winkel te hebben gehad aan de Borchgraven heeft Nature's Valley besloten om het in 2017 over een andere boeg te gaan gooien. De prachtige winkel blijft wel actief in de verkoop.

Het bedrijf gaat zich vanaf nu vooral richten op de groothandel. Natuurlijk blijft het bedrijf voor de particulier te vinden via de webshop. Daarnaast blijft iedereen voor de lampen van herengeweien en hoorns van harte welkom op de werkplaats in Heeswijk Dinther. Nature's Valley geeft aan de vaste klanten te gaan missen maar iedereen blijft van harte welkom via de webshop. "Komende weken hebben we bovenop de kortingen die er al zijn 10% extra korting," aldus de eigenaresse.

Voormalig Rooienaar Erik Bekkers promoveert cum laude

Foto:

Erik Bekkers, voormalig Rooienaar, is maandag 23 januari cum laude gepromoveerd binnen de groep Medical Image Analysis van de TU Eindhoven. Bekkers, die geruime tijd woonde in Eindhoven en inmiddels in Son en Breugel, ontwikkelde een methode om met speciale camera's via het oog naar binnen te kijken om in een vroeg stadium afwijkingen te kunnen ontdekken die wijzen op ziektes.

"Zo kunnen oogafwijkingen worden gedetecteerd, lekkende bloedvaten in het netvlies, maar ook beginnende diabetes. De ontwikkelde technieken zijn ook inzetbaar voor onderzoek naar Alzheimer en om bijvoorbeeld de aard van een gezwel, goed-of kwaadaardig, te bepalen in MRI scans" aldus de promovendus. Met de aanpak ontwikkeld in zijn proefschrift hoeft er geen chirurg aan te pas te komen om in het lichaam te kijken. De methode is dus patiëntvriendelijk, maar ook heel goedkoop waardoor het toegepast kan worden in ontwikkelingslanden.

Op netvliesfoto's (waarop hij is gepromoveerd) kan diabetes maar ook Alzheimer onderzocht worden. In vervolg onderzoek, waar hij nu mee bezig is, kijkt hij ook naar MRI scans. Daar zie je tumoren. Die kan je onderzoeken aan de hand van de bloedvaten om zo een diagnose te kunnen stellen zonder een biopt (met een naald een stukje weefsel) te nemen. "We kunnen met netvliesfoto's dus niets over tumoren zeggen. Hier heb je een MRI scan voor nodig" aldus Bekkers. "Er wordt dus nog onderzocht of het mogelijk is dat we Alzheimer kunnen detecteren op netvliesfoto's. Als mij dát was gelukt, was dit wereld nieuws geweest!

"Cum laude promoties zijn relatief zeldzaam" aldus de website van de TUE. "Zo'n vijf procent van de promovendi krijgt dit erepredicaat. Om ervoor in aanmerking te komen moet het verrichte onderzoek van een uitzonderlijk hoge kwaliteit zijn en moet de promovendus met uitzonderlijke zelfstandigheid gewerkt hebben."

Erik wijst erop dat hij niet de enige jonge Rooienaar is die onlangs gepromoveerd is op hightech medisch onderzoek: wat hem betreft mogen Mark van Griensven en Pim Moeskops hier ook wel even genoemd worden.


Lid van Verdienste Ollandse Dorpskapel

Op de drukbezochte jaarvergadering van de Ollandse Dorpskapel is Toon van der Heijden in het zonnetje gezet. En niet zomaar even.

Toon heeft besloten te stoppen met muziek maken. Althans, met zijn trombone. Wel blijft hij op zondagochtend meedoen met het groepje dat dan extra repeteert. Hij slaat daar de grote trom. Omdat Toon al 34 jaar een zeer trouw en betrokken lid van de kapel is, is hij onder luid applaus benoemd tot Lid Van Verdienste. Een waardering die past bij de inzet die Toon van der Heijden al die tijd gegeven heeft.

Foto:

Damianenklooster: juli meer nieuws verwacht

Het is weer even stil rondom de voorgenomen verkoop of verhuur van het voormalige Damianenklooster door Novadic-Kentron. De verslavingskliniek heeft laten weten dat het onderzoek naar de beste mogelijkheden hiervoor op dit moment nog loopt.

De verwachting is dat medio juli de uitkomsten bekend zijn. In de tussentijd blijft Novadic-Kentron de jongerenkliniek gebruiken. Als de verkoop of verhuur eenmaal een feit is, verhuist de jongerenkliniek waarschijnlijk naar Vught, waar ook de hoofdlocatie van Novadic-Kentron is gevestigd.

Ontmoeting met enkele Rooienaren en dus geen "couleur locale" uit Frankrijk.

Na jullie 1,5 jaar "in de steek te hebben gelaten" ben ik weer met wat kletspraatjes en nog wat andere wetenswaardigheden uit la douce France begonnen. Eind 2015 ben ik, i.v.m. onze verhuizing, gestopt met de "luchtpost" te sturen naar Rooi. Daarna heb ik het wat laten liggen. Maar in januari 2017 is een nieuw begin gemaakt. Echter geen nieuws uit Frankrijk, maar uit Rooi!

De reden waarom ik weer in de pen ben geklommen, is dat ik van mijn broer Jan te horen kreeg dat enkele Rooienaren "gebeld" waren over het feit dat ik al enige tijd geen luchtpost meer had ingestuurd naar jullie fraaie MooiRooiKrant! Hun "ongenoegen" hebben zij via de familie te kennen gegeven. Je begrijpt dat het mij ten zeerste ontstemd heeft en heb me er nader over beraden wat hiermee aan te vangen. Dit mag met enige ironie worden gelezen. Maanden geleden heb ik aan mijn schoonzus Mia en broer Jan aangegeven dat we met de familie (onze twee dochters met kinderen en schoonouders) de kerst zouden doorbrengen in het Belgische landschap. Een groot vakantiehuis in de buurt van Hoei. Ook maken wij, als we in de buurt van Rooi zijn, altijd gebruik van de gelegenheid om onze eigen families te ontmoeten. Dus was er een afspraak gemaakt voor een etentje op 27 december met broers, zussen en partners.
Jan wist me toen te vertellen dat die dag tegelijkertijd een goede gelegenheid was om enkele dorpsgenoten te ontmoeten. Want dat wilden die dorpsgenoten wel. Nou, daar hadden Jeanne en ik wel zin in. Op de middag van 27 december heeft die belangrijke ontmoeting plaatsgevonden bij mijn broer Jan en zijn vrouw Mia. Je bent altijd benieuwd hoe het met de Rooienaren gaat die je al heel lang niet meer hebt gezien. Hoe ze eruitzien en wat ze allemaal uitspoken kun je vaak op internet zien. Tik de naam in, Google maar een eind weg en je komt van alles tegen. Dus ik was enigszins voorbereid.

Als eerste, en die kwamen we al buiten bij aankomst tegen: Riky Cromsigt, getrouwd met Lambert van Pinxteren. Wij kenden elkaar hoofdzakelijk van het Roois Gemengd Koor. Even daarna komt Gijs binnen. Gijs van Aarle, wie kent Gijs niet?! Iedereen kent Gijs als de meest beroemde bakker en schaatser. Maar wij kennen Gijs hoofdzakelijk van het Roois Gemengd Koor. We hebben het dan over de zestiger jaren! Jos Wijn komt enkele minuten later binnen. Die kent natuurlijk ook iedereen in Rooi. Beroemd door de politiek. Jos is de oudere broer van Cees Wijn. Met Cees ben ik enkele jaren bevriend geweest tot ik de militaire dienst moest gaan vervullen in 1962 en Cees tegelijkertijd richting Amsterdam ging om in de toneelwereld actief te zijn.
Het was een heerlijke gezellige middag. Dorpsgenoten die elkaar in meer dan 40 jaar niet gezien hebben. Uiteraard werden allerlei oude verhalen opgehaald en oude foto's bekeken. Alle leuke anekdotes van het RGK passeerden de revue. Want in die tijd was het RGK op zijn hoogtepunt in kwaliteit en gezelligheid. Iedereen vertelde zijn of haar levensverhaal en alles wat leuk is om te weten. Maar ook de minder leuke kanten van het leven. Bij deze dank ik Jan en Mia voor de gastvrijheid en de leuke ontmoeting met Gijs, Jos, Lambert en Riky.

Naderhand heb ik weleens gedacht dat het leuk zou zijn weer eens een reünie te houden van het RGK en/of van mijn klasgenoten, jaargang 1942. Die is er een geweest op de 50ste verjaardag. Dus dat zal wel in 1992 zijn geweest. Wie bij zoiets de kar trekt weet ik niet maar het zou erg leuk zijn om dat weer eens te organiseren nu we in 2017 de mooie leeftijd van 75 hebben bereikt. Tenminste de meeste van ons.
De belangrijkste conclusie van die middag is dat je kan terug kijken op een leuke tijd met je leeftijdsgenoten en vooral het sociale leven van toen. Maar ook dat we oud aan het worden zijn. Maar op zich is dat niet erg. Het leven is eindig. Als je maar happy bent met wat je ervan gemaakt hebt en hoe het is verlopen. Met andere woorden; als je maar met een gelukkig gevoel kan terugkijken op de voorbije 70 á 80 jaar.

Wij, Jeanne en ik, blijven voorlopig nog hier in Frankrijk wonen. Tot aan het moment dat het niet meer gaat. Maar nu we sinds 1,5 jaar in een fraaie comfortabele bungalow wonen, omringd door bergen en bossen, kunnen we hier oud worden. Er is ruimte genoeg, gezonde lucht, prettige buren en veel goede vrienden. Door de hernieuwde kennismaking met enkele dorpsgenoten komen de herinneringen van vroeger weer meer en meer naar boven. Niet dat de dementie al zijn werk aan het doen is, maar ik heb tot mijn 27e in Rooi gewoond en dat is een belangrijk deel van iemands leven. De diverse websites over Rooi zijn bijzonder leuk en informatief. Overigens als er dorpsgenoten zijn die deze kant weleens opkomen: jullie zijn altijd welkom. Zo, dat was het weer voor deze hernieuwde aflevering. Volgende, reguliere, luchtpost zal ergens in februari zijn en dan gaan we weer verhalen over de lokale gebeurtenissen hier in het noordelijke deel van het departement Loire.

Met hartelijke groet uit Belmont-de-la-Loire,

Peter Boets


Einde Foëzieproject voor het 'Huys van de Raedt'

Het gaat om deze mooie panelen. Jeroen vd Sande

Sint-Oedenrode - Na twee jaar exposeren van panelen met gedichten op foto's in de voortuin van het voormalige gemeentehuis komt er nu een einde aan. Fotograaf Gerry van Roosmalen en dichter Julius Dreyfsandt zu Schlamm hebben op de laatste dag van januari de panelen verwijderd.

"Het park voor het representatieve gebouw van Meierijstad ligt er weer maagdelijk bij. We hebben de expositie destijds voor een jaar weten te verlengen en als we het voor een derde keer wilden doen, dan zouden er nieuwe borden moeten komen. We vragen ons af hoe de waardigheid van deze plek, waar zelfs geen vlag van Meierijstad wappert, meer cachet kan krijgen om het gebouw in de toekomst de functie te laten behouden die het nu heeft gekregen", aldus Gerry en Julius. Ook roepen de heren gemeente Meierijstad op een visie te ontwikkelen om het kasteelpark te blijven betrekken in een (ver)binding met het centrum van Sint-Oedenrode. Wellicht heeft u ook een goed idee? Stuur dat idee naar redactie@demooirooikrant.nl

Programma informatie

Rooi Actueel

Rooi Actueel met nieuws, actualiteiten, info en trends in korte uitzendingen.

Uitzending: elk heel uur, vlak voor alle andere programma's.


Rondje Rooi

Vanaf donderdag 26 januari maken de volgende onderwerpen deel uit van Rondje Rooi:

  • Fototentoonstelling Natuur in Beeld in De Loop'r
  • Met lied brengt Rachel Harks ode aan Bart de Graaff
  • De Deurdouwers op pelgrimstocht naar Tours
  • Interview met ouders van eerste Meierijstad baby Pim de Koning
  • Schaatsen bij Helden van Kien en de eerdere alternatieve Elfstedentocht
  • Expositie Annie Veldkamp Noordkade Veghel met "De Wereld is van ons Allen"

Uitzendtijden: 00:00 – 03:00 – 06:00 – 09:00 – 12:00 – 15:00 - 18:00 en 21:00 uur.

Openingstijden kantoor en telefonische bereikbaarheid

Studio: Laan van Mariëndael 30A bereikbaar voor bestellingen, vragen, meldingen, elke ochtend van 09:00 - 11:30 uur behalve vrijdag. Vrijdag is het kantoor van 13:30 - 16:30 uur open. Tel. 0413-471193
Uitzendkanalen en frequenties
TV Meierij is te ontvangen via KPN kanaal 559.TRINED kanaal 13.
OnsBrabantNet digitaal via kanaal 38, analoog op 792 MHz. Via Ziggo: analoog op 256 MHz en digitaal via mediabox kanaal 36, CI+ kanaal 331. Via Vodafone Thuis: kanaal 712


Kaartavonden Boskant

Donderdag twee februari is de vijfde kaartavond van de 3 buurtverenigingen van Boskant. Boskant-West, Ritabuurt en Beukenbuurt houden deze avond samen bij de Vriendschap om 20.00 uur.

Voor 1.50 euro kun je mee rikken, of bij voldoende deelname jokeren. Een gezellig avondje kaarten, wat praten met de andere deelnemers, en wie weet op het einde misschien wel met een prijsje naar huis! Alle uitslagen van de avonden van dit kaartseizoen worden aan het eind in april bij elkaar opgeteld, dit zorgt voor een eind-winnaar. Maar zover is het nog lang niet. Eerst maar eens de vijfde speelavond! Iedereen is van harte welkom komende donderdag in de kleine zaal van de Vriendschap.

Wijkvereniging Eerschot

Vrijdag 3 februari liggen de kaarten voor het jokeren en rikken weer op tafel. Alle leden vanaf 16 jaar zijn welkom. Deze avond begint om 20.00 uur in Meerschot aan de Heistraat 22.

Maar iedereen is vanaf 19.30 welkom want dan is de koffie en thee al klaar. Ook wordt er weer een loterij gehouden. Heb je geen geluk in de loterij? Na afloop van het kaarten gaat iedereen weer met een vleesprijs naar huis. Winterjas aan, handschoenen aan en lekker een uur mee wandelen in de frisse lucht. Men vertrekt op dinsdag 7 februari om 18.30 uur bij Meerschot. Tot dan!

Zo maak je een gezonde salade

De basis van een salade bestaat uit, ja echt, sla. Je hoeft je niet te beperken tot een enkele slasoort, mix en meng vooral voor meer smaak. Een beetje rucola door de bladsla zorgt bijvoorbeeld net voor wat meer pit. En over het algemeen geldt: hoe dieper gekleurd het blad, hoe meer voedingsstoffen de sla bevat.

Tijd voor brandstof. Voeg aan je salade heerlijke zoete aardappel, kikkererwten, linzen, quinoa of volkorenpasta toe. Dit zijn koolhydraat rijke ingrediënten die je meer energie opleveren. Gekookte pasta kun je het beste eerst even afspoelen met koud water.

Eiwitten vullen! Omdat het goed is voor het spierherstel zijn eiwitten de beste vrienden van sporters. Kip en ei zijn voor de hand liggende eiwitbronnen. Maar ook sojabonen, tonijn en zeewier

Op naar de vetten! Een gezonde salade bevat vet. Avocado is een perfecte combinatie voor een salade. Maar ook noten, vis en kaas zijn een goede keuze. Mits je niet te veel gebruikt natuurlijk.

Verse groenten! De verse groenten kunnen natuurlijk niet ontbreken. Gebruik tomaten, paprika, wortel en courgette voor een heerlijke smaak.

Als laatste! Een fijne dressing mag natuurlijk niet ontbreken. Maak eens een dressing van balsamicoazijn met olijfolie en wat verse kruiden. Heerlijk!

Kom je aan van eten na 8 uur 's avonds?

Een veel gestelde vraag. Het maakt niet uit op welk moment van de dag je eet en drinkt. Je kunt dus ook na 8 uur 's avonds iets eten. Het gaat erom hoeveel calorieën je in totaal op een dag binnenkrijgt door eten en hoeveel calorieën je verbruikt door bijvoorbeeld beweging. Dit noemen we de energiebalans. Wat je meer eet dan je verbrandt, sla je op als vet.

Wat als ik 's avonds trek krijg?
Krijg je 's avonds trek, dan kun je gerust wat eten. De kunst is om ongezonde snacks te vermijden. Kies bijvoorbeeld voor wat fruit of snackgroente of smeer een boterham met mager beleg.

Hoeveel calorieën mag ik binnenkrijgen?
Een vrouw heeft per dag gemiddeld 2.000 kilocalorieën nodig. Voor een man is dat gemiddeld 2.500 kilocalorieën per dag. Eten en drinken geeft je de energie die je lichaam nodig heeft om te kunnen functioneren en te bewegen. Je blijft op gewicht als er balans is tussen de hoeveelheid energie uit je eten en drinken en de hoeveelheid energie die je lichaam verbruikt. Let op: dit is gemiddeld. De een zit hier boven, de ander onder. Neem voor het juiste aantal calorieën altijd contact op met een professional! Bron: voedingscentrum.nl

Voorpret Carnaval begint goed met receptie Jeugdprins

Foto: Bart van der Heijden

Carnaval komt steeds dichterbij en langzaam maar zeker wordt het alsmaar drukker voor de Prinsen, hun Adjudanten en de Raad van 11. Afgelopen zondag vond de receptie voor de Jeugdprins plaats in zalencentrum de Beurs. De verschillende kapellen en carnavalsverenigingen waren in grote getale aanwezig om Jeugdprins Ot Vissers en zijn compagnons te feliciteren en de feeststemming erin te brengen.

Om 13:00 uur ging het los. Prins Ot begon met het uitdelen van acht medailles aan zijn familie, waarna de Neultuuters het feest muzikaal openden. De bekende carnavals melodieën klonken in de zaal en het publiek bewoog vrolijk met de muziek mee. Alle aanwezige kapellen volgden daarna om de beurt. Niet alleen om hun muzikale klanken te laten horen, maar natuurlijk ook om Jeugdprins Ot, zijn Adjudant Julian, Nar Mika en zijn Raad van 11 te feliciteren en veel succes en plezier te wensen de komende periode. Onder andere 't Skrothupke, De Lèpkes, de Loopgravers en de Heikneuters waren aanwezig om er een mooie 'pre-party' van te maken, voordat over een paar weken de Carnavalsweek echt losbarst.

Tussen alle kapellen door was er ook nog tijd voor andere feestelijke activiteiten. Zo waren er nog drie optredens van drie verschillende dansgroepen van vereniging Sunrise en waren ook Prins Frits en zijn Adjudant Bart van de partij. Verder kwamen de klassen van de Jeugdprins, zijn Adjudant en zijn Nar het podium op om hun felicitaties uit te delen met daarbij natuurlijk een aantal cadeaus zoals altijd.

De sfeer in de Beurs zat er goed in en het voelde al bijna als echt Carnaval. Prins Ot en zijn kompanen hebben er veel zin in en beloven er een onvergetelijke Carnaval van te maken waar nog lang van nagenoten kan worden. Vrolijke mensen, veel muziek, gekke pakken en eten en drinken. Meer is er niet nodig voor een mooie opwarmer voor Carnaval.


Wild West in Woodside op carnavalsdinsdag

Binnen de nieuwe gemeente Meierijstad blijft één zekerheid bestaan: carnavalsdinsdag is dé dag van het Papgats Themahuwelijk. Traditiegetrouw vindt de bekendmaking van het nieuwe koppel plaats tijdens het eerste weekend van de prinsenzittingen zo ook dit jaar.

De introductieact was hilarisch. Het gebruikte slapstickfilmpje zal ongetwijfeld een hit op social media worden. Het thema bleek direct al uit de eerste beelden: "Wild West". In het filmpje speelden veel bekende Papgatse gezichten mee. Deze acteurs en overige familieleden staan garant voor een heel wild "Wild West huwelijk" op dinsdag 28 februari.

De hoofdpersonen kwamen in stijl op het podium na het romantisch huwelijksaanzoek dat in het filmpje getoond werd. Lolita Adrienne Maryan Dotwood stond stralend naast haar aanstaande echtgenoot, Harry Sunnymountain. Het geluk spatte van de gezichten van dit verliefde stelletje af.

Hieruit kun je dus opmaken dat ze al heel goed in hun rol zitten, want achter Lolita en Harry zitten Rian van Stiphout en Hans Zonnenberg verscholen. 2 personen die zeer veel voor het carnaval in Papgat doen en gedaan hebben. Ze staan nooit op de voorgrond en verdienen het nu een keertje om in de spotlights te komen. Rian zit in het bestuur bij "De Plekkers" en is bij vrijwel alle activiteiten van deze prachtige club betrokken en Hans is lid van 't Skrothupke, is daarvoor lid geweest van de raad van 11 en helpt nog steeds achter de schermen bij diverse activiteiten van de stichting Papgat.

Iedereen is van harte welkom in Woodside (Boskant) op dinsdag 28 februari. U kunt om 11.00 uur de onechte huwelijksvoltrekking bij de "Ritachurch" bijwonen of gewoon vanaf 14.15 uur de receptie bezoeken. Natuurlijk is het ook leuk om de "Wild West Lunch" mee te maken. Om deze maaltijd bij te wonen kunt u bij "De Vriendschap" kaarten bestellen. Als je aanwezig bent op deze dag wordt je automatisch meegezogen in dit megarollenspel. Leuk om eens mee te maken!

In de carnavalseditie van deze krant onthullen we meer pikante details over het bruidspaar en het programma van deze dag.

'Rooienaren niet blij met verhuizing sleuteloverdracht'

Rian van Stiphout en Hans Zonnenberg Foto:

Stichting Papgat maakte afgelopen week bekend dat de sleuteloverdracht verhuist naar Veghel. Althans gedeeltelijk, maar getuige de poll op de website van MooiRooi.nl is veruit de meerderheid het daar niet mee eens.

Tot nu toe stemde maar liefst 81% tegen de beslissing. Slechts 4% vindt het een goed idee en de rest maakt het niets uit. Op internet verschenen verschillende reacties over de verhuizing. Zo zijn sommige mensen bang om de complete Rooise identiteit te verliezen, noemen anderen het 'belachelijk' en zien viel mensen het als een traditie die weer naar de knoppen gaat.
Prins Frits stelt hen echter enigszins gerust. "Niet getreurd. Er komt dezelfde dag een sleutel presentatie in De Beurs. Zie de tekst op de MooiRooi site. Om 14.00 uur zullen prins Frits Pap d'n Urste en jeugdprins Ot in De Beurs aan De Heuvel 44 te Sint-Oedenrode de sleutel van Papgat presenteren", zo reageert de Prins op Facebook.

13 / 36

Voor de meeste mensen begint de carnaval pas op 25 februari, maar ik kan je vertellen dat ik er al midden in zit! Wat een geweldige weekenden hebben we toch achter de rug. Vorig weekend zijn we op vrijdag bij de Pronkzitting van Zijtaart geweest. We hebben daar genoten van de lokale talenten die in Zijtaart rond lopen.

Samen met de prinsen van Zijtaart, Veghel, Erp, Eerde en Boerdonk hebben we aansluitend nog een mooi feestje gebouwd. Afgelopen weekend hebben we mogen genieten van onze eigen Prinsenzittingen. Wat een geweldige avonden! Schitterende artiesten met zang, dans en natuurlijk veel klets. Beide avonden hebben we afgesloten met een mooi feestje.

Zondag zijn we op receptie geweest bij de Jeugdprins Ot, Adjudant Julian en Nar Mika. De zaal was mooi gevuld. Zoals vele anderen hebben ook wij de jeugd voorzien van een leuke act. Ons cadeau, 1000 stickers, viel direct in de smaak. Nog geen uur later zat de prinsmobiel al vol met deze mooie stickers. Ik ben benieuwd wat ze nog meer vol stickers gaan plakken. Ik heb al weer zin in volgend weekend: twee avonden prinsenzittingen!

Blog jeugdcarnaval

Wat een fantastische week!

Afgelopen zondag was het dan zo ver… De jeugdprinsenreceptie stond op het programma! Na een lange dag vol handen schudden en succes wensen konden we dan ook niets anders concluderen dan dat ook vandaag weer een groot succes was geworden! Gelukkig maar, want Prins Ot is er nu helemaal klaar voor om de komende maand, samen met de jeugd in Rooi, een geweldige carnaval te gaan vieren! Iedereen bedankt voor zijn aanwezigheid!

Ondanks het drukke schema is er ook nog tijd gevonden om aan de carnavalswagen te werken. Samen met enkele vrijwilligers en de papa's en mama's van de prins en zijn gevolg hebben Ton Arts en Mark der Kinderen de afgelopen maanden velen uren doorgebracht met bouwen, plakken en schuren! Hoe verder ze kwamen hoe enthousiaster ze werden en met trots hopen ze de wagen binnenkort aan onze jeugd te kunnen onthullen! Uiteraard zijn we ook erg benieuwd wat jullie er van gaan vinden tijdens de intocht.

Niet alleen het bestuur van Stichting jeugdcarnaval, maar ook de vrijwilligers tijdens carnaval, en de voorbereiding hiervan, zijn belangrijk. Ook dit jaar mogen we weer rekenen op vele handen die er samen met ons kei hard voor gaan werken om ook dit jaar weer het dak van de tent te blazen! Om dit goed te laten verlopen, hebben we afgelopen week flink gepuzzeld om alle gaten te dichten. Het lijkt er steeds meer op dat ook dit jaar iedereen weer bij ons in de tent terecht kan voor een snoepje of een drankje.

Komende zondag, 05-02-2017, staat de tweede voorverkoopdatum voor de kaarten van de "grote tent" in de agenda. Alle jeugd van het voortgezet onderwijs zal van 10.00 uur tot 14.00 de kans krijgen om een passe-partout of dagkaart te komen kopen en is daarmee verzekert van toegang tot de tent.

Alaaf!


We zijn er klaar voor…..

17-19-23-33. Het lijkt zomaar een rijtje getallen. Maar als je er dan een straatnaam aan toe voegt wordt het misschien iets duidelijker. De Jasmijnstraat in Nijnsel. De gezelligste straat in Meierijstad, want daar wonen De Buuven.

Op deze adressen begint er zo net na de kermis, begin september al weer wat reuring te ontstaan. Op maandagavond even een bakje koffie drinken en de laatste roddels uitwisselen. Maar al snel beginnen de ideeën weer op te borrelen en ook die borrel komt dan al weer snel op tafel. Tekst schrijven, grappen zoeken, YouTube afstruinen, muziek uitzoeken, kleding passen, twijfelen, opnieuw beginnen, tekst schrijven…. Het hele proces neemt maanden in beslag om eindelijk met een stukje voor de dag te komen waar we allemaal tevreden over zijn. Al moeten we wel bekennen dat het sneller zou gaan als we niet eerst al "ut neijts" uit Nijnsel zouden bespreken.

Maar daar stonden we dan afgelopen vrijdag. Voor het eerst onze met zorg uitgekozen jurkjes aan (met dank aan de dames van CV Den Egelantier), de attributen op het podium, voorzien van headsets en dan met trillende benen die catwalk op. De eerste zinnen worden gesproken, de eerste danspassen gedaan. Er wordt gelachen, geklapt en gezongen. Het publiek weet van geen ophouden en wij staan met onze mond vol tanden maar met een hele grote lach. Wat hebben wij genoten. Papgat bedankt!

En weet je wat nu het leukste is? We doen ons stukje op vrijdag 3 en zaterdag 4 februari gewoon nog een keer. En denk je nou dat gekletst van De Buuven dat vind ik allemaal niet zo interessant, kom dan gewoon voor de ideale- huisvrouw-cursus van Marga, help Barend en Barend mee verhuizen naar Odendael of ga gezellig mee naar de kermis. Dans, muziek, klets en alles van eigen Rooise bodem.

Zorg dat je het niet mist want de carnaval in Papgat begint pas echt als je naar de Prinsenzittingen bent gewist!

Na een strenge sollicitatie- procedure kan de vereniging jullie mededelen dat de Harmonie Zonder Zaal een nieuwe dirigent heeft aangesteld. Ludo Gerits blijft onze muzikale leider (mochten andere kapellen plannen hebben).

Gezien het niveau van deze kapel, was een dirigent van dit niveau een bittere noodzaak. Zaterdag 11 februari aanstaande kun je de nieuwe dirigent aan het werk zien tijdens de Kapellenavond bij de Beurs waar de vereniging de Blércup zal verdedigen. De verwachtingen van Harmonie Zonder Zaal zijn hoog gespannen. Graag tot dan.

De Politiek Dichterbij: Jan Goijaarts

In de rubriek "Politiek Dichterbij" geeft DeMooiRooiKrant regelmatig een raadslid of lid van het college de kans zich aan de lezers te presenteren.

Deze keer: Jan Goijaarts

Geb.datum: 12-12-1958

Geb. plaats: Schijndel

Woonplaats: Veghel

Burgerlijke staat: gehuwd , met Alie

Opleiding: Atheneum B (Zwijsen)

Beroep: fulltime wethouder (CDA)

Hobby's: Familie, voetbal, carnaval. Ik was al jong jeugdleider bij een voetbalvereniging. Ben daarna ook (jeugd)bestuurslid geworden en van daaruit ook gevraagd om Prins carnaval te zijn (in 2003). Het verenigingsleven met al haar vrijwilligers maakt me enthousiast.


Eerst even terug naar jouw beroep. "Sinds 8 mei 2014 ben ik fulltime wethouder, eerst in Veghel, nu in Meierijstad. Voor die tijd werkte ik voor Mars Veghel, in het begin als productiemedewerker en daarna als logistiek manager. Dankzij laatstgenoemde baan heb ik veel gereisd en van de wereld gezien."

Is dit goed te combineren met het wethouderschap? "Nee. Toen ik nog gemeenteraadslid was, ben ik ook fulltime blijven werken. Maar toen ik wethouder werd, heb ik bij Mars ontslag genomen. Fulltime wethouderschap is veel meer werk dan gemeenteraadslid en houdt ook in dat je 24/7 beschikbaar moet zijn."

"Voordat ik wethouder werd, was ik vier jaar lid van de gemeenteraad Veghel. Ik ben altijd een CDA-man geweest"En dan moet er ook nog tijd vrij gemaakt worden voor hobby's? Uiteraard. Een gezonde work / live balance is erg belangrijk. Ik ben graag samen met mijn kinderen en kleinkinderen en ben daarnaast ook nog actief als vrijwilliger bij de voetbalvereniging in Veghel. Ook de Opa's (Oud Prinsen en Adjudanten) mogen op mijn inzet rekenen. Daarnaast vind ik een gezellig kaartavondje met vrienden of familie erg gezellig en probeer ik geen enkele verjaardag binnen de familie over te slaan.

Hoe is je politieke loopbaan tot nu toe verlopen? "Ik was altijd al geïnteresseerd in de politiek, maar volgde het echt op afstand. Nadat ik stopte als voorzitter van de jeugdafdeling van Blauwgeel'38 werd ik benaderd door CDA Veghel / Erp met de vraag of ik interesse zou hebben voor politiek. Na enkele gesprekken heb ik ja gezegd. Voordat ik wethouder werd, was ik vier jaar lid van de gemeenteraad Veghel. Ik ben altijd een CDA-man geweest."

Ben je 24 uur wethouder, of moet je soms afstand nemen? "In principe dus 24/7, al komt het zelden voor dat je onverwacht ergens moet komen opdraven. Wel word je op straat nogal eens aangesproken en het komt natuurlijk ook niet altijd gelegen. Het is wel prettig dat de telefoontjes van journalisten in principe binnenkomen bij het persloket, dat maakt het wel wat minder hectisch. Het is dus wel verstandig om ook op tijd weer afstand te nemen, met name voor de eigen gemoedsrust."

Is regeren gemakkelijker dan oppositie voeren? "Het CDA heeft in Veghel hoofdzakelijk in de coalitie gezeten dus met oppositie voeren heb ik geen ervaring. Het is natuurlijk wel goed dat er oppositie is, al is het maar om de coalitie scherp te houden. Ook komen vanuit de oppositie regelmatig goede ideeën, al dan niet middels moties en amendementen. Ook de gemeenteraadsleden die in de oppositie terecht zijn gekomen zijn uiteindelijk door hun achterban gekozen om volksvertegenwoordiger te zijn. Ook de titel van het coalitieakkoord geeft dat aan: 'Meierijstad zijn we samen'".

Jullie politiek heet hangijzer? "Dit is eigenlijk meer een vraag voor een fractielid dan voor een wethouder, want met het duale systeem zijn wethouders onafhankelijk van de partij. Belangrijke onderwerpen? De N279 met mogelijke omleiding bij Zijtaart – al is daarvoor de provincie de eerst verantwoordelijke-, de grondverkoop die in Veghel inmiddels weer op gang is gekomen en zelfs beter verloopt dan het gemiddelde in Nederland, de economie waarbij ondernemers elkaar hebben gevonden in het Platform Ondernemend Meierijstad (POM), de ZLTO en vele anderen. Als nieuw college gaan we de komende periode dan ook gebruiken om met zoveel mogelijk van deze partijen het gesprek aan te gaan om SAMEN het beleid te maken.


Deze raadsperiode is voor mij geslaagd als…Meierijstad straks in het kader van werkgelegenheid, economie en innovatie in een adem genoemd wordt met Den Bosch, Tilburg, Eindhoven en Helmond en we het verschil maken met de agrarische sector.

In verband met de foto; wat is jouw mooiste plekje van Meierijstad, en waarom?
Een bijzondere plek voor mij blijft de gazellebrug (fietsbrug) over de Zuid-Willemsvaart. Nadat ik op 8 Mei 2014 als wethouder geïnstalleerd werd, was mijn eerste activiteit het openen van deze brug op 9 Mei om 10.00 uur.
Meierijstad, qua oppervlak de grootste gemeente in Noord-Brabant, kent vele mooie plekken in de natuur, maar ook veel kunstwerken en tevens goed ingerichte bedrijventerreinen. Voor ieder wat wils.


Is er nog iets privé wat je er aan dit gesprek toe wilt voegen?
"Wij hebben een zoon en een dochter, Rob en Manon. Gekscherend heb ik ze wel eens verteld dat ze tot hun 25ste thuis mochten blijven wonen alvorens ze op eigen benen moesten kunnen staan. Toevallig is dat bij allebei ook gebeurd, maar als dat niet zo was gelopen hadden ze natuurlijk ook langer thuis kunnen wonen, je weet hoe dat gaat hè. Inmiddels hebben we ook twee kleinkinderen, Jens (4) en Mats (2). Zeer trotse grootouders kan je wel zeggen.

Er verandert wel wat in je leven als je wethouder bent. Als ik vroeger bijvoorbeeld op een feestje kwam, ging dat ongedwongen en werd er meteen gebuurt. Nu zeggen ze soms eerst plagerig hardop 'Stil jongens, daar komt de wethouder aan' haha. Natuurlijk blijf ik gewoon dezelfde, maar ze kijken je ook wel eens na. Inmiddels ben ik daar ook wel aardig aan gewend. Tja, je bent wel een publiek figuur hè. Dus heel veel inwoners van Meierijstad kennen mij, maar ik ken nog lang niet iedereen…"


Foto: Lisa vd Ven

De Rooise brandweermannen gaan voor ons als burgers door het vuur. Soms zelfs letterlijk. Ze staan ook voor ons klaar in allerlei andere situaties. Natuurlijk moeten we ze daar erg dankbaar voor zijn. Maar wie zijn deze brandweermannen en vrouwen? We stellen ze via deze rubriek aan u voor.

Naam: Johnny van den Meerendonk

Leeftijd: 45

Hoe lang al bij de brandweer: 11 jaar

Waarom ben je bij de brandweer? Er stond een advertentie in de krant voor werving van brandweermannen. Het had me altijd al getrokken. Toen ben ik toch eens naar zo'n avond gegaan en van het een kwam het ander.

Wat is je functie en wat houdt het in? Ik ben brandwacht en chauffeur. De brandwacht houdt in dat je achter in de auto als manschap zit om te helpen. Chauffeur spreekt voor zich.

Wat vind je mooi aan dit vak? We hebben een heel hecht team. Natuurlijk vind ik het ook heel erg mooi om mensen te kunnen helpen.

Herken jij de meisjes op deze foto? We horen het maar wat graag! Mail naar redactie@demooirooikrant.nl, bel naar 0413-479322 of loop gerust eens een keer binnen. De koffie staat klaar!

Oplossing historische beelden week 4:

Opening voetbal terrein R.K.V.V.Nijnsel.
Tweede van links is Graard Foolen. Voorop Pastoor v.Gestel links langs de vlag staat Toon v.d. Meulengraaf. Rechts langs de vlag is Mr. v.d. Laar. Vierde van rechts is Toon Hellings. Derde van rechts is Johan v. Erp. Tweede van rechts is Sjef Vervoort.

Rien Hellings

Johan van Erp, Toon Hellings, Theo Meulengraaf, Pastoor v. Gestel, Sjef Foolen, Theo van Balkom.

Nellie Hazenberg – van Balkom


DJ Sophie Francis tekent bij grootste label ter wereld

Foto: Onbekend

Sint-Oedenrode – Het gaat hard met onze eigen Rooise DJ Sophie Francis. Twee jaar geleden draaide ze nog in 't Pumpke en deze week heeft ze een contract getekend bij het grootste en beste platenlabel in de dance-scene: Spinnin' Records. Een label waar onder andere Afrojack en Nicky Romero bij aangesloten zijn.

Afgelopen jaar beleefde de achttienjarige Rooise als stormachtig. Ze reisde de hele wereld over voor optredens en ook op de Nederlandse radio werd ze meer en meer bekend. Zo werd ze bij Radio 538 al de nieuwe Martin Garrix genoemd. De bestempeling als belofte maakt ze nu dus waar door bij Spinnin' Records te tekenen. Op 17 februari komt haar nieuwe single 'Whithout you' uit.
Dat Sophie Francis talent heeft werd al heel snel duidelijk. Ze maakt haar eigen muziek en het grootste teken aan de wand dat haar muziek goed is, werd afgelopen jaar bestempeld toen toonaangevende DJ's haar nummers begonnen te draaien. Haar hoogtepunt afgelopen jaar was misschien wel een optreden samen met Martin Garrix, maar wie weet hoe hard het komend jaar gaat.

Weer over het weer

Het weer is één van de meest besproken onderwerpen in ons land. Een goede reden om eens terug te kijken op het weer van de afgelopen maand. Viel er meer of juist minder regen dan normaal? Was het te warm of veel te koud. Hadden we reden om te klagen of kregen we gewoon dat wat we verdienden?

Vormt 2017 een keerpunt in de lange reeks van warme jaren? Als januari trendsetter is, dan is die kans groot, de afgelopen maand was kouder, ja zelfs flink kouder dan normaal. De zon liet zich vaker zien en er viel net wat minder regen dan in de eerste maand van andere jaren.

Behoorlijk kouder dan andere jaren
Het was de afgelopen maand fors kouder dan andere jaren in januari. De gemiddelde temperatuur bedroeg 1°C en dat is normaal 2,7°C. Ook de minimum- en maximumtemperatuur lag met respectievelijk -2,3°C en 4,1°C onder de langjarige gemiddelden van -0,2°C en 5,6°C. De laagste temperatuur werd op 22 januari gemeten. Die dag zakte het kwik tot -8,3°C. Afgelopen zaterdag werd met 10,8°C de hoogste temperatuur van de vorige maand gemeten.

Iets minder neerslag dan normaal
Er viel de afgelopen maand 63,6 mm neerslag. Dat was niet allemaal regen, er viel ook sneeuw en ijzel. Een deel van de neerslag was zelfs rijp. In de nacht van donderdag 12 op vrijdag 13 januari viel er extreem veel regen. Die ochtend gaven de regenmeters 19 mm regen aan, op vrijdag zelf viel er nog een keer 7 mm, daarmee was het dagtotaal 26 mm. In totaal bleef het in januari op zeven dagen helemaal droog. Maar wie de rijp niet als neerslag ziet, die telde zeventien droge dagen.

Veel meer zon
Vriezend weer is ook vaak zonnig weer, dat was in januari 2017 niet anders. De zon, die we in de eerste maand van het jaar gemiddeld zo'n zestig uur zien, liet zich de afgelopen maand maar liefst achtennegentig uur zien. Er waren acht dagen dat de zon zich niet liet zien.

Kort samengevat, was januari 2017 een koude maand. Er viel net wat minder neerslag dan andere jaren en de zon maakte overuren.


18 / 36

Medewerker van de maand

Foto: Lisa van de Ven

Deze week lichten we weer een medewerker van de maand uit. Ditmaal een personeelslid van Van de Ven accountants | Adviseurs op bedrijventerrein de Kampen. Erik Hoppenbrouwers is sinds 2000 in dienst bij Van de Ven als relatiebeheerder en hij doet het applicatiebeheer van het pakket iMUIS (online) boekhouden.

Volgens Erik een veelzijdige functie. "Ik werk veertig uur. Heerlijk vanuit Nijnsel op de fiets. Ik heb dit werk altijd al heel interessant gevonden. De cijfers van bedrijven interesseerden me. Tegenwoordig zijn we heel druk bezig met de digitalisering van de administratie. Dat is wel wat anders dan toen ik hier begon. De digitalisering gaat erg hard en dat merk je vooral als je er niet mee opgegroeid bent."

Wat betreft het werk bij Van de Ven is Hoppenbrouwers lovend. "Het werk is hartstikke fijn om te doen en de informele sfeer binnen het bedrijf is prettig. Naast mijn werk heb ik natuurlijk ook de nodige hobby's. Ik ben vooral actief op het gebied van sport in Nijnsel. Voetbal en tennis en verder zit ik in het bestuur van de korfbalvereniging in Nijnsel. Het is fijn, helpt me ontspannen en geeft me energie."
Die energie kan Erik later weer inzetten op zijn werk, want ook daar is voldoende te doen. De weg naar een digitale administratie bestaat uit het online samenwerken met de ondernemer. Van de Ven accountants, en dus ook Erik, zorgen ervoor dat je boekhouding steeds meer geautomatiseerd wordt. Hierdoor is je administratie altijd up-to-date en je houdt als ondernemer meer tijd over om te doen waar je goed in bent. Erik speelt hierin een belangrijke rol. "Ik ben daar nu volop mee bezig. Telkens blijven vernieuwen en ontwikkelen, dat maakt het juist zo leuk," aldus de medewerker van de maand..

Nijnselse Thomas en Mathijs winnen Meierijstad cup

Afgelopen zondag 29 januari organiseerde Fanfare Sint Cecilia voor de eerste keer het solistenconcours "Meierijstadcup" voor jeugdige muzikanten tot 18 jaar. Door gemeente Meierijstad is eenmalig een promotiebudget ingezet om de Meierijstadcup te kunnen organiseren. Drie harmonieën, twee fanfares en een slagwerkgroep uit Meierijstad hadden in totaal 16 deelnemende solisten of ensembles afgevaardigd.

Vele deelnemers vonden het spannend maar ook leuk om uiteindelijk te hebben deelgenomen. Voor de deelnemers van harmonie Nijnsel was het een zeer succesvolle deelname. De Nijnselse Thomas & Mathijs Lemmens wonnen voor de blazers de Meierijstad cup. Zij speelden samen een klarinetduet. De Meierijstadcup in de vorm van een mooie glazen bokaal werd uitgereikt door wethouder Menno Roozendaal.

Deze eerste editie van Meierijstad cup was met deze start meteen zeer succesvol. De doelen om contact, verbinding en samenwerking tot stand te brengen binnen de nieuwe gemeente kunnen worden onderstreept. Tot slot gaf North Side Brass onder leiding van Marc van Kessel een spetterend gastoptreden. Deze ochtend kan worden omschreven als succesvol en een mooie manier om alle muziekverenigingen uit Meierijstad te verbinden.


Gods zegen rust op Meierijstad

Foto: Antoinette van de Burgt

Dit was de vurige wens van bisschop De Korte tijdens de viering in de Antonius Abt kerk in Eerde afgelopen zondag. Of was het een belofte…..? Niet toevallig in Eerde want deze kleine kern is het hart van de nieuwe Meierijstad. En het hart klopt! De dorpsraad onder leiding van de bevlogen voorzitter Frans Zegers nam het breed gewaardeerde initiatief om in deze kerk de inzegening te doen plaatsvinden van de nieuwe Meierijstad.

Gods zegen is hard nodig om de nieuwe gemeente een goede, voortvarende start en impuls te geven. En dan kun je er maar beter een eucharistieviering op loslaten om de Heer mild te stemmen. Bisschop De Korte omarmde spontaan het initiatief en ging voor. De eloquente voorzitter heette alle aanwezigen van harte welkom, het waren er velen. Zijn woorden vol oprechte gastvrijheid vielen in vruchtbare aarde en dat gevoel beklijfde de hele viering. Het parochieel gemengd koor Eerde onder de bezielende leiding van Jolanda Mobers zette haar beste muzikale beentje voor en leverde een niet geringe muzikale prestatie. Zoveel enthousiasme en passie, een indrukwekkende performance was het gevolg.
Antonius Abt werd rond 250 na Christus geboren in Egypte en leefde aanvankelijk in rijkdom. Dit laatste verschafte hem, in tegenstelling tot het heden, geen onverdeeld genoegen. Hij trok zich vervolgens terug in de woestijn en leefde in volstrekte armoede en eenzaamheid. Later werd hij de patroon van alles wat met name met het vee te maken had, in het bijzonder de verre van gefortuneerde varkenshoeders. En dan ben je in Eerde, in Zuidoost-Brabant, natuurlijk in je element.
In de eerste helft van de viering werd er door dertien vertegenwoordigers van de dorpsraden alsmede de lokale kerkgemeenschappen een kaars ontstoken. Namens de Heilige Oda parochie waren pastoor/deken Vincent Blom en pastoraal werkende Manon van den Broek aanwezig. Bisschop De Korte hield een aansprekende homilie waarin hij de betrokken bestuurders, de wethouders zowel als de huidige burgemeester Marcel Fränzel en oud burgemeester Maas van Sint-Oedenrode, voorhield om vooral de kwetsbaren van de samenleving niet uit het oog te verliezen. 'Leg de verantwoordelijkheid zo laag mogelijk neer zodat iedereen zich betrokken en serieus genomen voelt,' dat was zijn adagium. 'De beter gesitueerden redden zich toch wel,' zo luidde zijn betoog. 'Richt jullie aandacht met name op de ootmoedigen, zij hebben jullie het hardste nodig.' Hij verwees hierbij naar de woorden van de Eerste Lezing volgens Sefanja, een van de Kleine Profeten.
Waarnemend burgemeester Fränzel sloot in zijn slotwoord graag aan bij de woorden van de bisschop en riep het lokale bestuur opnieuw op om iedereen bij de hand te nemen en ook de stem van de meest kwetsbare groeperingen te laten doorklinken.
En zo kwam er een einde aan een even eenvoudige als indrukwekkende en ingetogen viering die een gevoel van bemoediging en dankbaarheid achterliet bij de talrijke aanwezigen van de prachtige Antonius Abt kerk in het pittoreske Eerde. Het laatste couplet van het slotlied gaf iedereen een uitdaging van formaat mee:

Neem bij het gaan
de mantel van vrede
die we behoedzaam om mogen slaan,
waarin de Naam vol kleur is geweven,
vage beschutting in mensenbestaan,
In de woestijn, vruchten en wijn.
Vrede en zegen! Laten we gaan.


Kerkberichten

Sint Petrus' Banden
Wo 01/02:
19.00 u: Eucharistieviering.
Vr 03/02: Eerste Vrijdag van de maand: 08.30 u: Eucharistieviering.
Za 04/02: Geen Eucharistieviering in Son of in Breugel.
Zo 05/02: 11.00 u: Eucharistieviering, Carnavalsviering, m.m.v. De Bloaskaken. Intenties: Chris de Rooij (1e jaargetijde), Nettie Brands-Haerkens (1e jaargetijde), Anton Ellenbroek, Bets van de Ven-van den Oever, Dien Sanders-Peters, Joop van Heugten, Jan van Nostrum.
Ma 06/02: 19.00 u: Eucharistieviering.
Wo 08/02: 19.00 u: Eucharistieviering.
Za 11/02: 18.30 u: Eucharistieviering in Breugel.

Sint Genoveva-kerk
IVM afwezigheid van pater Pushpa vervallen de weekvieringen.
Zo 05/02: 9.30 u: Eucharistieviering m.m.v. Breugels Kerkkoor. Kinderwoorddienst. Intentie: Ad Versantvoort, Miny van de Ven-Winkelman, Karel en Elisabeth Faessen-van Tilburg, Gijs Bouwhuis, ouders van Leest-Timmers, Sjaak van de Ven, Han Verhagen. 14.00-16.00 u: Inloopmiddag Den Bauw.
Za 11/02: 18.30 u: Eucharistieviering m.m.v. Rob van Stuivenberg.
Zo 12/02: 09.30 u: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Intentie: Ietje van Dinther-Raeven, Barbara Mühlstaff, Harrie en Tonny Swinkels-Reloe, Jeanne Sadée-Massart, Dilia Peters-Swinkels.
Zo 19/02: 9.30 u: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Kinderwoorddienst. Intentie: Jozef Xhofleer, Willem de Roos, Alex van den Heuvel, Dré de Haas, Hens Aelmans. Inleveren palmtakjes. 14.00-16.00 u: Inloopmiddag Den Bauw.

Protestantse Kerk Knoptoren
Zo 05/02: Dienst in de Knoptorenkerk, 10.00 u: Predikant Ds. Rien op den Brouw, Venray, Carrouseldienst.

Sint Antonius Nijnsel
Zo 05/02: 11.00 u: Eucharistievering met gemengd koor. Intenties: Marinus v.d. Koevering, Pastoor Elbers, Mariet Verschuijten, Theo v.d. Meulengraaf. Mededeling: Wij vragen uw aandacht voor de actie Kerkbalans.

Martinuskerk (centrum)
Za 04/02: 18.30 u:
Eucharistieviering met Het Goede Herderkoor. Intenties: Gerard Hendriks, Cor en Jo van den Biggelaar – van Rossum, Anton van Kleef, Jan en Toos van Lieshout – van de Wijdeven.
Zo 05/02: Vijfde Zondag door het Jaar 09.30 u: Eucharistieviering met Het Martinuskoor. Intenties: Riky Kersten – Ketelaars, Jan van der Vleuten, Ton van der Linden, Marinus van Hout en Maria van Hout – Kapteijns, Theo en Joke Muselaers – van de Laar, Gerard van Overbeek, Johannes Hurkx, Coby Verhagen – Schepens, Jan van Acht vanwege zijn sterfdag, Harrie Schepens en zoon Mari, Martien Dortmans en overleden ouders Dortmans – van Genugten en overleden familieleden Dortmans – Dobbelsteen, Overleden familieleden van de familie van Bree, Harrie en Mieke van Engeland – van den Oever, Piet van Engeland, Piet van Kemenade en Jan Bekkers.
Op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag is er 's morgens om 09.00 uur een Eucharistieviering in de dagkapel van De Goede Herderkerk.
Woensdag is er om 19.00 uur een Eucharistieviering in de Heilige Ritakapel te Boskant.

H. Martinus Olland
Za 04/02: 17.30 u:
Eucharistieviering met kerkkoor. Intenties: Nella Versantvoort, overleden ouders Vervoort - De Beer.

Odendael
Vr 03/02:
Eerste vrijdag van de maand. Eucharistieviering met Odendael koor.
Zo 05/02: Eucharistieviering met Odendael koor. Intenties: Mevrouw van de Zanden, Harrie Verschuren, Jan van Kampen & Jan Dortmans en overleden familie.

De Knoptoren
Zo 19/02:
10.00 u: dienst in St. Oedenrode. Ds. Corine Beeuwkes, Helmond. Carrouseldienst
Zo 05/03: 10.00 u: dienst in St. Oedenrode. Ds. B. Stigter. Dienst van Schrift en Tafel + Kindernevendienst.
Zo 19/03: 10.00 u: dienst in St. Oedenrode. Ds. G. Baerends + Kindernevendienst.

Protestantse kerk Son
Zo 26/02:
10.00 u: dienst in Son. Ds. C. Mondt. Géén Kindernevendienst.
Zo 12/03: 10.00 u: dienst in Son. Ds. B. Stigter + Kindernevendienst.
Zo 26/03: 10.00 u: dienst in Son. Mw. J. Nieuwenhuizen + Kindernevendienst.


Ongemakkelijk

Natuurlijk weet ik dat ze zich niet bewust is van haar woorden. Ik neem het haar dan ook niet kwalijk, maar ik voel me er behoorlijk ongemakkelijk onder.

Ik ben met mijn moeder aan het wandelen en duw haar rolstoel door het groen van Plan Dotterbloem. Mijn moeder zit stilletjes voor zich uit te kijken als we een ouder echtpaar passeren. 'Goedemiddag samen, prima weertje om er even op uit te trekken,' zegt de man. Zijn stem maakt een hard en vervormd geluid. Hij spreekt met een buisje in zijn luchtpijp. Mijn moeder veert op en kijkt vragend om zich heen. Als ze niet kan vinden wat ze zoekt, roept ze naar mij: 'Waar is de hond? Ik hoor een hond.' Met plaatsvervangende schaamte duw ik de stoel snel verder en stamel: 'Kom mam. Er is hier geen hond. Die meneer heeft een probleem met zijn stem.' Ik strijk over haar rug om haar gerust te stellen. Ik hoop maar dat het echtpaar haar opmerking niet heeft gehoord.

Een half uurtje later lopen we door Odendael, op weg naar de verpleegafdelingen. De drie 'gesloten afdelingen' staan met elkaar in verbinding. Bewoners kunnen vrij bewegen door de gangen en daar wordt grif gebruik van gemaakt. De meeste van hen mogen en kunnen niet zelfstandig van de afdeling af. Dus van het bezoek wordt verwacht erop te letten dat niemand ongemerkt naar buiten glipt.

Ik duw op de knop en de brede toegangsdeur zwaait rustig open. Op het moment dat ik de rolstoel naar binnen duw, komt er een man aangelopen. Hij schuifelt achter een rollator. Zijn hoofd is gebogen, zijn rug is krom. Als hij merkt dat de deur openstaat, versnelt hij zijn pas en probeert hij achter mij door te lopen. Ik maak me breed en lach hem vriendelijk toe.
Mijn doel is het nu om hem een paar tellen bezig te houden totdat de deur weer zachtjes dichtvalt. 'Dag meneer, lekker aan de wandel?' De man mompelt iets onverstaanbaars en probeert zijn rollator achter me langs te duwen. 'Ja, ik weet het, ik sta in de weg. Ik wacht hier tot de deur achter ons weer gesloten is.'
Ik doe een poging de man af te leiden en vraag: 'Zullen we een eindje die kant op lopen?' en wijs recht vooruit de gang in. 'Ik wil naar huis,' mompelt de man. Ik zie dat zijn handen zich om de rollator spannen, de knokkels zijn wit geworden. Zijn hoofd beweegt onrustig en zijn ogen schieten van links naar rechts. Hij lijkt hevig vertwijfeld, alsof hij niet begrijpt wat hem overkomt. Achter me hoor ik deur scharnieren, die zal over een paar tellen in het slot vallen. 'Het is koud buiten, misschien is het toch fijner om hier te blijven,' probeer ik de man te overreden.
De deur is dicht. Voor mij het teken om de rolstoel met mijn moeder weer vast te pakken en verder te lopen. 'Loopt u een stukje met ons mee?' Luid en duidelijk klinkt nu zijn stem: 'Ik ben net bij mijn vrouw op bezoek geweest, ik wil naar huis.'
Pas dan heb ik het door. Ik heb een domme inschattingsfout gemaakt. Voor de tweede keer vandaag voel ik me zwaar ongemakkelijk en staat het schaamrood op mijn wangen.

Elli de Rijk

Reageren?
schrijvers@impesant.nl

De Gouden Leeuw & d'n Egelantier slaan handen ineen

Foto: Lisa vd Ven

Carnavalsvereniging d'n Egelantier uit Nijnsel slaat vanaf deze carnaval de handen ineen met De Gouden Leeuw. "Van het een kwam het ander en we vonden elkaar op het juiste moment," aldus Frans Willems van d'n Egelantiers.

De carnavalsvereniging was al enige tijd op zoek naar een nieuwe locatie. "Toen ik bij Paul van De Gouden Leeuw was kwam van het een het ander. Hij zocht namelijk nog een carnavalsvereniging die niet het hele jaar aanwezig zou zijn. Deze carnaval zijn wij dus mooi hier op de markt te vinden," zegt d'n enthousiaste Egelantier.

Paul is erg te spreken over de nieuwe 'samenwerking'. We zijn druk bezig met het programma voor deze dagen. Het wordt onze eerste carnaval hier dus het is mooi dat we dit nu al kunnen realiseren. En het allermooiste is misschien nog wel dat de Egelantiers hebben aangeboden ons vrijdagmiddag vrijwillig te helpen met het opbouwen. Er zitten een aantal timmermannen bij de vereniging die wij goed kunnen gebruiken," zegt Paul.

Buiten komt er een bar waar je het echte carnavalsgevoel krijgt. Met bijbehorende kacheltjes natuurlijk om je warm te houden. Daarnaast hoef je bij De Gouden Leeuw niet meer weg als je er eenmaal bent. "Je kunt bij ons je jas ophangen, naar het toilet, drinken én wat eten natuurlijk," aldus de eigenaar. Maandag treden de Snollebollekes op. Maar ook op de andere dagen belooft het één groot spektakel te worden. Zowel d'n Egelantiers als De Gouden Leeuw hebben er ontzettend veel zin in!


Er komen steeds meer inzendingen binnen van mensen die denken te weten wie d'n urste prins van Meierijstad wordt. Nu zijn we tot het volgende idee gekomen, alle dorpen in Meierijstad hebben met carnaval een andere naam. Veghel wordt Kuussegat, Schijndel wordt Schorsbos, Sint-Oedenrode wordt Papgat en ga zo maar door.

Alleen er is met carnaval nog geen naam voor Meierijstad. Ons lijkt het leuk om voor Meierijstad ook een naam te verzinnen. Heb je een ludieke carnavalsnaam voor Meierijstad stuur dit dan naar redactie@demooirooikrant.nl . Over een paar weken laten we hier in DeMooiRooikrant zien welke naam het is geworden. Natuurlijk is er voor diegene die de naam heeft verzonnen een ludieke prijs. Dus mensen aan de slag!

Onze achtste tip luidt als volgt:

ALLES MAG

Natuurlijk mag met carnaval niet alles. Maar deze tip slaat echt op d'n urste prins van Meierijstad. Heb je een idee, stuur dan de oplossing naar DeMooiRooiKrant. Je kunt slechts 1 oplossing opsturen. Degene die het als eerste goed heeft geraden wordt rijkelijk beloond.

Voorstelling Maanzucht

Na de drukbezochte GVR, is nu de beurt weer aan kinderen vanaf 4 jaar. Theatergroep Wie Walvis komt met de vrolijke en muzikale voorstelling Maanzucht naar Schijndel.

In een officiële brief die Manus krijgt van de koningin staat het zwart op wit geschreven: Manus is in het bezit van alles! Je kan het zo gek niet verzinnen of hij heeft het. Een onderwaterzwembad, een chocoladefontein, een telefoon die zichzelf opneemt, een talenknobbel waarmee hij alle talen van de wereld kan spreken. Toch is het leven met al die spullen niet altijd leuk. Iedere avond eet Manus alleen en is er niemand die eens een slaapliedje voor hem zingt.

Op een nacht wordt Manus wakker van het licht van de maan. Hij raakt betoverd door haar schoonheid. Wat is ze mooi! En een maan, die heeft hij toch nog niet? Manus kan aan niets anders meer denken. Hij besluit de maan uit de lucht te stelen en dan gaat alles mis….Een vrolijke voorstelling met live muziek!

Wie Walvis was eerder te gast bij KEG met de voorstelling Moustachio. Wie Walvis brengt humoristisch muziektheater voor kinderen die zich groot voelen en volwassenen die weer even klein willen zijn.

Reserveren
Maanzucht (vanaf 4 jaar) speelt op zondag 12 februari om 14.00 uur in 't Spectrum, Steeg 9, Schijndel. Entree €5,- Reserveren: kegtheater@gmail.com of tel: 073 5476573, www.kegschijndel.nl.

Tentoonstelling Marius Bauer geopend

In Museum Jan Heestershuis is zondag de tentoonstelling Marius Bauer - Tussen droom en werkelijkheid geopend. Het museum heeft daarmee een primeur: het is de eerste tentoonstelling in een reeks van drie die te zien zullen zijn in het land ter gelegenheid van het 150ste geboortejaar van de Haagse schilder en etser Marius Bauer. De tentoonstelling is tot en met 8 mei in het Schijndelse museum te zien. In de overzichtstentoonstelling, die tot stand kwam in samenwerking met de Bauer Documentatie Stichting, hangen olieverfschilderijen, aquarellen, etsen en tekeningen, alle met Oosterse taferelen, die de ontwikkeling in het werk van Marius Bauer illustreren.

Marius Bauer (Den Haag, 1867 - 1932) groeide op in een kunstlievend milieu. Hij ontwikkelde al op jonge leeftijd een interesse voor het Oosten. Aanvankelijk genoot Bauer bekendheid als etser. Zijn etsen vallen op door hun sterke licht-donker contrast en doen daarmee vaak aan het werk van Rembrandt denken. Bauer heeft van jongs af aan veel gereisd. Vooral de tochten die hij naar het Oosten ondernam, waren een voortdurende bron van inspiratie en bepalend voor zijn onderwerpskeuze. In zijn schilderijen en aquarellen is het oosterse leven met zijn paleizen, kasbah's, emirs, sluiers en tulbanden volop terug te vinden. Naarmate zijn leeftijd vorderde, wisselde hij grote mensenmenigten en feestelijke optochten steeds meer in voor scènes met hooguit een paar figuren. Hij bracht de olieverf steeds dunner op, zodat zijn schilderijen soms als aquarellen aandoen. Ook zijn penseelvoering werd losser en zijn composities werden gedurfder. Maar de sprookjesachtige atmosfeer en het geïdealiseerde beeld van het Oosten zijn steeds gebleven. Bauer creëerde zijn eigen droom-werkelijkheid. Het museum aan de Pompstraat is geopend dinsdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

Woningbouw De Bolst in Erp kan weer van start

Wethouder Eric van den Bogaard heeft vanmiddag een samenwerkingsovereenkomst ondertekend met de VOF De Bolst (een samenwerkingsovereenkomst van Janssen de Jong Projectontwikkeling en BPD Ontwikkeling). Ook is er een nieuwe planvisie die meer ruimte biedt om mee te bewegen met de markt. Daarmee staan alle lichten op groen als het gaat om woningbouw op De Bolst in Erp.

"Door de economische crisis hebben we pas op de plaats moeten maken. Ik ben blij dat er nu een samenwerkingsovereenkomst ligt, met steun van de Dorpsraad. De nieuwbouw en zelfbouw kunnen nu van start. En wat mij betreft is het: met volle vaart vooruit", aldus wethouder Eric van den Bogaard.

Kern van de nieuwe planvisie is dat er meer ruimte komt voor flexibiliteit en fasering van woningbouw. Daarmee kan beter worden ingespeeld op de wensen op de huidige woningmarkt, bij voorbeeld als het gaat om het type woning of de woonomgeving. Ook komt er, op advies van onder meer de Dorpsraad, meer ruimte voor groen en een meer speelse inrichting. De grondexploitatie is aangepast aan het nieuwe plan en de nieuwe samenwerkingsovereenkomst.

Op De Bolst is ruimte voor ruim 200 nieuwe woningen. De VOF gaat bouwkavels afnemen voor projectmatige woningen en de gemeente gaat bouwkavels voor particulieren aanbieden. De eerste geïnteresseerden hebben zich al gemeld. Bent u ook geïnteresseerd in een woning of in een bouwkavel? Neem dan contact op met de gemeente via 14 04 13 of info@meierijstad.nl

Informatieavond cursus Nederlands voor Poolstaligen

Kurs Holenderski lekcja jesli jezykiem ojczystym jest jezyk polski Informacje wieczorem w srode, 15 lutego o godzinie 19:30 Welzijn De Meierij, Steeg 9F Schijndel.

Wilt u zich verstaanbaar kunnen maken bijvoorbeeld bij de dokter, op uw werk, in de winkel, in de buurt, op de school van uw kinderen of in het verkeer? Dan biedt Welzijn De Meierij u hiervoor de mogelijkheid door middel van een taalcursus Nederlands. Deze taalcursus is bedoeld voor mensen uit Polen die nog niet zo lang in Nederland zijn en die graag snel een gesprek willen kunnen voeren. Als u de Nederlandse taal beheerst, kunt u beter meedoen in Nederland. De cursus heeft 12 bijeenkomsten en start bij voldoende deelname op woensdag 8 maart.

Kom naar de informatieavond over deze cursus bij Welzijn De Meierij, Steeg 9 (in cultureel centrum 't Spectrum) te Schijndel op woensdag 15 februari om 19.30 uur. Voor informatie belt u naar 073-5441400.

Geslaagde poëziemiddag schrijverscollectief

In het kader van de week van de Poëzie hield schrijverscollectief Meierijstad op zaterdag 29 januari een poëzie middag, samen met boekhandel Beks uit Veghel, 11 dichters deden er mee, de presentatie was in handen van Miriam Storck en Julius Dreyfsandt zu Schlamm.

De publieke belangstelling was groot en de voordrachten werden gehouden in de mooie Jungend Stil achtige serre van Boekhandel Bek. Er heerste een aangename ongedwongen sfeer.

De volgende dichters traden op; Ingrid van Doorn, Hans F. Marijnissen, Sandra Groeneveld, Charles Steijger, Miriam Storck, Ad van Schijndel, Mieke van de Vossenberg, Hans Manders, Julius Dreyfsandt zu Schlamm, Pierre Marechal en Harry de Koning. De muzikale intermezzo werd verzorgd door saxofonist Quinten Weeterings.

Aan dansers van alle leeftijden

Op vrijdagavond 17 februari vindt het jaarlijkse Open Podium van Phoenix Cultuur plaats in de Podiumzaal op CHV Noordkade. Wil jij in de spotlight staan? Geef je dan snel op!

Heb jij een eigen choreografie gemaakt of zou je deze graag willen maken? Grijp dan nu de kans om je eigen werk te presenteren op het podium van CHV Noordkade in Veghel. Alle leeftijden en alle dansstijlen zijn van harte welkom! Aanmelden kan tot vrijdag 10 februari. Kosten voor deelname zijn €10,00. Tickets voor de voorstelling kosten €2,50 voor kinderen tot 18 jaar en €5,00 voor volwassenen. De entree van de voorstelling gaat volledig naar een goed doel. Dit jaar is dat KIKA (Stichting Kinderen Kankervrij). Meer informatie over het Open Podium op 17 februari 19:00 uur: www.phoenixcultuur.nl.

Meierijstad heeft zegen van bisschop

Foto: Henk van Abeelen Foto: Henk van Abeelen

Bisschop Gerard de Korte van het bisdom Den Bosch heeft zondagochtend in de Heilige Antonius Abt kerk in Eerde Gods zegen uitgesproken over de gemeente Meierijstad. Hij deed dit tijdens een eucharistieviering die geïnitieerd was door de dorpsraad van Eerde, omdat het dorp centraal in Meierijstad ligt.

Op de eerste rij zaten onder andere de wethouders, burgemeester Marcel Fränzel en oud-burgemeester Eugster van Schijndel en Maas van Sint-Oedenrode. Deken Vincent Blom stak samen met burgemeester Fränzel en Eugster en Maas een grote kaars aan, die de gemeente Meierijstad symboliseerde. Burgemeester Fränzel nam de kaars van Meierijstad in ontvangst. Deze krijgt een plekje op het gemeentehuis.

Aanwezigen
De bisschop werd tijdens de viering bijgestaan door de concelebranten deken Vincent Blom, pastoor Ard Smulders en de diakens Hans van Bemmel en Mari van der Heijden. Ook waren delegaties van de zusters Franciscanessen uit Veghel en de Zusters van Liefde uit Schijndel en leden van het interreligieus overleg present. Verder waren er talrijke belangstellenden aanwezig uit alle dertien kernen van de gemeente Meierijstad, onder wie afgevaardigden van de lokale geloofsgemeenschappen en de dorps- en wijkraden.

Dienen en verbinden
Frans Zegers, voorzitter van de dorpsraad van Eerde, liet in zijn welkomstwoord al direct doorschemeren het thema van de viering - 'Geroepen tot dienen en verbinden' - zeer inspirerend te vinden. "Ook wij als dorpsraad zien het als onze missie om dienstbaar te zijn en bestaande verbindingen te koesteren en te onderhouden en waar mogelijk uit te breiden. Wij doen ons werk graag in goede samenwerking met onze collega's van de dorps- en wijkraden, verenigingen en instellingen alsmede alle bestuurders en ambtelijke medewerkers van Meierijstad." Hij vervolgde: "In aanloop naar de totstandkoming van de nieuwe gemeente hebben we al geruime tijd mogen ervaren dat het ontstaan van een nieuwe gemeente veel hartelijkheid en energie losmaakt. Zo zijn vertegenwoordigers van dorps- en wijkraden al maandenlang met elkaar in conclaaf om, in het kader van de wettelijk verplichte harmonisatie, bouwstenen aan te reiken voor toekomstig beleid aan het hoogste bestuursorgaan van onze gemeente. Bij de daarbij behorende overleggen nemen we met respect kennis van elkaars verschillen en gaan we gezamenlijk op zoek naar oplossingen. Op die manier tonen we, dat we onze roeping om te dienen en verbinden daadwerkelijk serieus nemen ten behoeve van allen voor wie wij ons werk verrichten."

Brabantse vreugd
Speciaal voor de gelegenheid werd de Sint-Antoniusmolen in Eerde vanaf donderdagavond in de Brabantse vreugd gezet. Het wiekenkruis werd naar de kerk gericht in overhoekse stand, met de zeilen door het hekwerk gevlochten. In de bovenste wieken wapperden de vlaggen van de gemeenten waaruit Meierijstad is ontstaan.

Presentatie thema vastenactie

Op 31 januari aanstaande wordt in de H.Hartkerk in Veghel, het thema van de Vastenactie 2017 gepresenteerd met medewerking van Henk Baars. De bijeenkomst begint om 19.30 uur en de zaal is open vanaf 19.00 uur.

De landelijke stichting Vastenactie heeft aan haar projectland El Salvador het thema 'eilanden van hoop 'gekoppeld. In een door de burgeroorlog verscheurde samenleving probeert de kerk in de hoofdstad San Salvador met projecten nieuwe eilanden van hoop te vormen. Ook in onze samenleving kunnen we eilanden van hoop vormen voor mensen die tussen wal en schip vallen of de weg zijn kwijt geraakt. Door bruggen te bouwen met elkaar vergroten we de draagkracht in de samenleving. Het landelijke project in El Salvador wordt in beeld gebracht. Popkoor Vivace uit Zijtaart luistert deze avond muzikaal op.

Met de komst van Henk Baars naar Veghel heeft de MOV groep van de Franciscusparochie een bijzondere spreker naar Veghel weten te halen. In het verleden was de heer Baars voorzitter van de 8 mei beweging. Tegenwoordig is hij manager bij stichting STEK (Stichting voor Stad en Kerk) in Den Haag. STEK stimuleert mensen om zich met elkaar te verbinden en elkaar te beschermen, elkaar te versterken en te bezielen.

In stichting STEK in Den Haag werken de gezamenlijke kerken vanuit hun opdracht tot diaconie met een kleine 1000 vrijwilligers samen, om sociale projecten te ontwikkelen en vorm te geven. Zij ontwikkelden samen met andere instellingen een inspiratienota, die zij aanboden aan het gemeentebestuur, die inmiddels een aantal van de aanbevelingen in haar beleid heeft verwerkt. Iedereen is van harte welkom. Toegang is gratis.

Kaz Lux in de Ossekop

Zijn karakteristieke stemgeluid herken je uit duizenden. Rond 2000 werd hij door de gezamenlijke journalisten van muziektijdschrift Oor, in het kader van veertig jaar Rock & Roll in Nederland, verkozen tot de beste zanger van ons land. Eens te meer een bewijs dat Kaz Lux een absolute legende is in de historie van de Nederpop.

Kaz Lux vestigde zijn naam vooral eind jaren 60 begin jaren 70 als frontman van de legendarische band Brainbox, nummers als Dark Rose, Summertime en Down man zijn echte popklassiekers. Tegenwoordig speelt de zanger/gitarist voornamelijk solo. Zondag 5 februari aanvang 15.00 in de Ossekop, toegang gratis.

Foto: Henri van Hoorn

Henri van Hoorn maakte deze prachtige foto van de wijk de Heikant. Een prachtig beeld in de Winterse sferen.

Deze prachtige foto van de molen kregen wij deze week toegestuurd. Met een helderblauwe lucht! Heb jij ook een mooie natuurfoto? Stuur deze naar redactie@demooirooikrant.nl

Moed is niet de afwezigheid van angst, maar het inzicht dat iets anders belangrijker is dan angst. Ambrose Redmoon, Amerikaans hippie, politiek activist en schrijver.

Ge kunt bitter zand aon mekaore kneupe es 'n vrouw verandere

KV Rooi pakt twee punten

Afgelopen weekend heeft KV Rooi twee wedstrijden gespeeld. Een inhaalwedstrijd werd vrijdagavond gespeeld tegen Prinses Irene, die ze zondag weer terug zouden zien. Rooi wilde graag punten pakken dit weekend, maar wist dat dit een moeilijke opgave ging worden.

De inhaalwedstrijd van vrijdag werd uit gespeeld in Ravenstein. Prinses Irene opende de wedstrijd met een afstandsschot, maar hier werd al snel op gereageerd via een mooie kans van Sanne Hulsen. Vanaf dat moment wist Rooi de voorsprong te pakken en vlogen de afstandsschotjes erin. Dit liep uit tot een 6-9 in de rust.

Ook de tweede helft ging Rooi door en bleven de dames mooie kansen creëren. Zo werd er een mooie korte kans ingelegd van Lisa van de Zanden en zetten de stand op 10-13. Het bleef spannend tot op de laatste minuut, maar doordat Sanne Hulsen lekker op schot lag, wist zij de wedstrijd te eindigen met een mooie uitslag, 14-17.

Twee dagen daarna kwam Prinses Irene naar de Streepen om daar de competitiewedstrijd te gaan spelen. Rooi wist dat dit weer lastig ging worden, omdat Prinses Irene waarschijnlijk wel een andere opstelling of tactiek zou hebben. Rooi ging van hun eigen kracht uit en begon de wedstrijd zoals was afgesproken. De wedstrijd was moeilijker voor Rooi. Prinses Irene wist voorsprong te pakken, maar Rooi bleef wel mee gaan in mooie kansen. Dit resulteerde in de rust dus ook in 8-9.

De tweede helft kwam Prinses Irene sterk uit de kleedlokalen, wat bij Rooi minder was. Hierdoor bleef Prinses Irene scoren en liep uit naar 16 doelpunten, waarbij Rooi nog maar 10 keer wist te scoren. Al met al is Rooi tevreden met de twee punten die gehaald werden dit weekend. Volgende week staat Melderslo op het spel, weer een belangrijke wedstrijd die gewonnen kan worden!

Ollandia op bezoek bij ELI

In het voorbije weekend was al het competitievoetbal van Ollandia opnieuw afgelast. Komend weekend wordt er weer een nieuwe poging gedaan. Voor Ollandia 1 staat er dan een uitwedstrijd op het programma en het gaat hiervoor naar sportpark 't Luijtelaar aan de Herendijk 11 in Lieshout.

Om half drie staat het dan aan de aftrap tegen de Eerste Lieshoutse I.V.C.B.-ers, kortweg ELI. Deze tegenstander draait goed bovenin mee en staat op dit moment dan ook op de 3de plaats met minimaal 8 punten voorsprong op de achtervolgers. In de thuiswedstrijd leed Ollandia, na een zwakke eerste en goede tweede helft, een 2-1 nederlaag. ELI is een tegenstander die weinig doelpunten tegen krijgt en ook aanvallend staan ze zeker hun mannetje. Ollandia wacht zondag dan ook een zware wedstrijd en zal vanaf de aftrap bij de les moet zijn en dat ook tot aan het laatste fluitsignaal moeten blijven. Ze zullen weer vol aan de bak moeten en ook als team alles moeten geven. Ook voor de overige seniorenteams begint zondag de competitie weer en hopelijk kan ook zaterdag de jeugd beginnen aan hun voorjaarsreeksen.

Nijnsel komt slecht uit de winterstop

De eerste wedstrijd van het nieuwe kalenderjaar werd gespeeld tegen de RKVV Dommelen uit de gelijknamige plaats. Na twee minuten had Nijnsel al op voorsprong moeten komen. Door een fout van Dommelen kwam de bal voor de voeten van Arjan van Zutphen.

Het doel was leeg op een veldspeler na, maar zijn inzet was veel te slap en werd op de doellijn gekeerd door deze speler. Dommelen was de betere ploeg, maar het spel was van beide kanten van een bedenkelijk niveau. Na een klein half uur kwam Nijnsel toch tegen de verhouding in op voorsprong. Nick Lathouwers werd de diepte ingestuurd en de mee opgekomen Rick van der Vleuten rondde zijn voorzet bekwaam af. Daarna werd Dommelen sterker en kreeg het een aantal enorme mogelijkheden, maar keeper Thijs van Esch gaf geen krimp. Kort voor rust was hij echter kansloos op een bekeken schuiver in de benedenhoek. Na rust bleef Dommelen de betere ploeg en Nijnsel werd niet meer gevaarlijk. De paal en Thijs stonden de voorsprong in de weg. Een kwartier voor tijd kwam Dommelen dan toch op voorsprong. Een aanval over rechts werd van dichtbij afgemaakt. Niet veel later een zelfde situatie en wederom was het raak en de wedstrijd gespeeld. Dommelen boekte een terechte overwinning en wipt over Nijnsel in de stand heen. Volgende week speelt Nijnsel op zaterdagavond de wedstrijd tegen EMK uit Nuenen aanvang 19:00. Na afloop zal er zoals gebruikelijk een gezellige thema avond aan vastgeplakt worden.

Boskant hervat competitie met uitwedstrijd

Dat het programma er voor Boskant afgelopen weekend uit lag, was niet echt een verrassing. De dooi zette enkele dagen te laat in. Komend weekend is er meer kans. Hopelijk wordt de regenval dan geen spelbreker. Zowel voor de jeugd als de senioren staan er competitiewedstrijden op het programma.

Boskant 1 voetbalt uit tegen VOW 1. Voor VOW is het al de 2e wedstrijd na de winterstop; afgelopen zondag werd verdienstelijk gelijkgespeeld tegen BMC 1. Eerder dit seizoen, won Boskant nipt met 1-0 de thuiswedstrijd tegen VOW. Het is ook nu niet te voorspellen hoe het zondag gaat lopen. Zeker is dat VOW voor Boskant een niet te onderschatten tegenstander is!

Rhode ontvangt zondag BVV

Rhode werd zondag afgelast. Dat was natuurlijk niet helemaal verrassend. Tot vrijdag was er nachtvorst en zondag zat de vorst nog in de grond, alhoewel de toplaag wel ontdooid was. Overigens werden alle wedstrijden in klasse 2F afgelast.

Rhode kon gelukkig nog wel op dinsdag en zondag oefenwedstrijden spelen. Van Wilhelmina Boys werd dinsdag met 4-3 verloren, van Rood Wit werd met 2-0 gewonnen.

Voor zondag staat er een topper op programma. BVV uit Den-Bosch komt dan op bezoek. BVV heeft dan maar een puntje meer dan Rhode, maar wel met 2 wedstrijden minder gespeeld. Een is de gestaakte wedstrijd tegen Nieuw Woensel, met nog een kwartier te spelen en voorsprong van BVV zijn dat nagenoeg zeker 3 punten en als dan ook nog de andere inhaalwedstrijd gewonnen wordt zijn zij meteen koploper.

A.s zondag begint voor de meeste teams, behalve Rhode 2 en 3 de competitie weer.

Ad Ketelaars wint uitwisseling

Op donderdagmiddag vond er een uitwisseling plaats tussen de boulers van Ons Genoegen uit Lieshout en Cloeck & Moedigh. Het werd een sportief en gezellig treffen en nadat de 53 spelers allemaal hun drie partijen hadden gespeeld bleek dat Ad Ketelaars van Cloeck & Moedigh de winnaar was met 3 +28.

Op de tweede plaats kwam Piet Vervoort van Ons Genoegen (3 +25). Deze score behaalde ook Jan Bekkers maar die had het in zijn eerste partij een iets slechter plus resultaat behaald dan Piet waardoor hij op derde plaats kwam. Toon Bergen werd 4e (3 +22), Annie Vervoort 5e (3 +21), Sjaak Beijers 6e (3 +20), Gerrie vd Rijdt 7e (3 +18), Frenk van Mierlo 8e (3 +17), Rob van Berkel 9e (2 +20) en Netty Leijtens 10e (2 +16).

Nationale Petanque Competitie (NPC) De teams in 5010 en 5011 hebben zich stevig op de koppositie genesteld in hun poules en een kampioenschap kan hun nog nauwelijks ontgaan. Uitslagen van deze week: Vijfde divisie 5003, PV Jeu De Bommel 3 - Cloeck & Moedigh 2: 6-2. Vijfde divisie 5010, De Lammen Errem 1 - Cloeck & Moedigh 3: 3-5. Vijfde divisie 5011, PC Eindhoven 2 - Cloeck & Moedigh 4: 3-5. Zesde divisie 6005, Cloeck & Moedigh 5 - Beek 3 : 3-5. Zesde divisie 6013, Cloeck & Moedigh 6 - PC Dommels Boeleke 3: 5-3

Prima seizoensstart Attaque

De voorjaarscompetitie 2017 is afgelopen vrijdag van start gegaan. Voor team 1 en 2 was een overwinning het enige wat zou tellen. Team 3 wist niet zo goed wat het kon verwachten en ging dus voor een acceptabel resultaat. Attaque 1 trad aan tegen ROTAC '82 1 uit Rossum. Spelers van Attaque 1 zeiden dat deze tegenstanders waarschijnlijk de grootste concurrent zouden worden voor het kampioenschap. Een overwinning was dus niet alleen een prettig begin, maar ook gelijk een eerste tik in de titelstrijd. Menno van Os begon met een overwinning, maar na het verlies in 3 van de 4 wedstrijden daarna stond het vaandelteam halverwege met 2-3 achter. Aan de hand van Leon Schepens die alle 3 zijn wedstrijden won werd ROTAC 1 uiteindelijk met 6-4 aan de kant gezet. Naast de 3 gewonnen partijen van Leon won Menno er nog 2 en Dirk 1. Over 2 weken gaat het team op bezoek bij Smash '73 1 uit Uden. Attaque 2, dat net als Attaque 1 met niets minder dan een kampioenschap genoegen zal nemen, begon de competitie tegen PJS 2 uit Vught. Van tevoren was nog niet echt duidelijk hoe het team zou presteren. Zowel Peter als Nico hadden de maanden hiervoor weinig gespeeld en dus was de vraag hoe het zou zitten met de vorm. Met de vorm was niet zoveel mis, want ondanks dat de start nog niet geweldig was (3-2 na de eerste 5 partijen), liep het team daarna vrij gemakkelijk weg van hun tegenstander en uiteindelijk werd er met 8-2 gewonnen. Leon Huijberts en Nico Stamps wonnen alle partijen die ze speelden, (3 enkelpartijen pp en een dubbel) en Peter Verhagen won er 1. Over 2 weken speelt Attaque 2 thuis tegen het Tilburgse LUTO 5. Attaque 3 begon de competitie tegen degradant Taverbo 6 uit Boxtel. Op papier was het team uit Boxtel sterker, maar hier was niks van te zien. Team 3 verweerde zich kranig tegen de mannen van Taverbo en in een zeer gelijkopgaande avond waarbij beide teams af en toe een voorsprong pakten werd het uiteindelijk een zeer verdiend 5-5 gelijkspel. Stefan Kerk was erg goed in vorm en won zijn 3 partijen. Cliff van Driel won er 2 en Bram Marinus kon helaas geen wedstrijd binnen halen. De volgende wedstrijd van team 3 is een uitwedstrijd tegen ASIO 1 uit Haaften.

Regionale voorwedstrijden derde divisie

Regionale voorwedstrijden
derde divisie

Zaterdag 28 januari vonden in Tilburg de tweede voorwedstrijden voor de 3e divisieturnsters plaats. Samen met de voorwedstrijd van 10 december jl. is dit wedstrijdweekend bepalend voor al dan niet kwalificatie voor de Regio- en Toestelfinales medio februari in Valkenswaard. Namens Dioscuri kwamen Sterre van den Brand (Junior) en Jade van Vechel (Senior) in actie.

Onder leiding van trainster Eveline Wicherts begon Sterre haar wedstrijd sterk op vloer. Ze behaalde 11,500pt, 0,350pt hoger dan in de vorige voorwedstrijd. Op het tweede onderdeel, sprong, ging Sterre net als tijdens de vorige wedstrijd voor een half in / half uit en een half in / heel uit. De half in / heel uit ging tijdens het inturnen echter niet lekker en Sterre en Eveline besloten om toch voor twee keer half in / half uit te gaan. Twee keurige sprongen leverde Sterre gemiddeld 11,825pt op. Wederom hoger dan tijdens de eerste voorwedstrijd. Ook op brug en balk wist Sterre de stijgende lijn vast te houden. Op balk behaalde ze zelfs een gedeelde 1e plaats. Haar kans op kwalificatie voor de toestelfinale balk lijkt daarmee riant. En ook kwalificatie voor de meerkampfinale lijkt reëel. Sterre eindigde in haar wedstrijd heel knap als 4e en werd in totaal van de ruim veertig deelnemende turnsters dit weekend 8e. Dat zou genoeg moeten zijn. Of en zo ja voor welke finale(s) Sterre zich daadwerkelijk heeft gekwalificeerd wordt echter pas later bekend gemaakt. Nog even afwachten dus.

Later die dag kwam ook Jade van Vechel (Senior) in actie. Jade raakte al vroeg in het seizoen geblesseerd en is ook nu nog herstellende. Sprong liet ze dan ook voor wat het was, maar op brug was ze erop gebrand haar oefening optimaal aan de jury te laten zien. Jade scoorde een keurige 9,300pt, de 16e score op brug. Na de brug stond het onderdeel balk op het programma. Jade bleek in vorm te zijn en wist zelfs bij haar bruggetje achterover op de 10cm smalle evenwichtsbalk te blijven staan. Resultaat: 9,400pt. Tot slot het onderdeel vloer. Vanwege haar knieblessure kon Jade niet voluit turnen op dit onderdeel. Toch wilde ze graag haar nieuwe vloeroefening tijdens een wedstrijd turnen. Haar vrolijke muziek en daarbij behorende choreografie maken Jade's oefening een plezier om naar te kijken. En ondanks een incomplete oefening scoorde ze ook hier dik in de 9 punten. Een meer dan tevreden Jade dus.


Boskant koploper Rooise Biljart Competitie

In ronde 17 behaalde D'n Toel de meeste punten nl. 82. Korte partijen: Leo van der Linden (Beurs) 48 car. in 10 beurten (moy. 4,8), Cees van Oorschot (St.Joris) 22 car. in 11 beurten (moy. 2), Jan Smits (St.Joris) 24 car. in 12 beurten (moy. 2), Willem van Breugel (B.C. Eerschot) 20 car. in 12 beurten (moy. 1,66) en Bas van Beers (Wapen van Eerschot) 40 car. in 14 beurten (moy. 2,85).

Uitslagen: Boskant – Dorpsherberg 76-64, B.C. Eerschot – Oud Rooy 78-60, Kofferen – St.Joris 62-78, D'n Toel – Wellie Winne Welles 82-58, Beurs – Wapen van Eerschot 78-62, Jachtrust – Gin Keus 71-69. de Kroeg was vrij.

Stand: 1 Boskant (16) 1210, 2 D'n Toel (16) 1185, 3 Kofferen (16) 1175, 4 Wapen van Eerschor (15) 1135, 5 Beurs (16) 1120, 6 St.Joris (15) 1097, 7 Oud Rooy (16) 1093, 8 Jachtrust (16) 1075, 9 Wellie Winne Welles (16) 1055, 10 Dorpsherberg (16) 1029, 11 de Kroeg (15) 1010, 12 Gin Keus (15) 968, B.C. Eerschot (16) 964.

Programma: Di. 31 jan.Oud Rooy – Dorpsherberg, St.Joris – D'n Toel. Do. 2 febr.Wellie Winne Welles – Boskant, Wapen van Eerschot – B.C. Eerschot, Gin Keus – Kofferen, De Kroeg – Beurs, Jachtrust is vrij.

Waterpolodames komen tekort

De waterpolodames hadden dit keer op vrijdagavond een competitieduel staan helemaal in Hoogerheide. Een vreemde dag en een vreemd tijdstip, waardoor een aantal dames ook niet mee konden spelen in het duel tegen Zuidwesthoek. En juist het ontbreken van een aantal vaste basisspelers brak het team, niet eens zozeer het feit dat coach Anja van Wanrooij slechts over 1 wisselspeelster kon beschikken.

Het team heeft met veel inzet gespeeld, maar moest wel met de handrem erop spelen in de persoonlijke duels om te voorkomen dat er teveel uitsluitingen zouden komen. Verdedigend wist Argo een voldoende te halen, de invalkeepsters Marleen vd Wijdeven en Renske vd Burgt wisten het aantal tegentreffers te beperken. Aanvallend kwam Argo er niet goed uit. Persoonlijke duels op de midvoorpositie werden bijna allemaal verloren en het vinden van een goed alternatief hiervoor was lastig te vinden. De einduitslag van 10-5 in het voordeel van de Zuidwesthoek was terecht, ondanks het feit Argo zich kranig verweerd heeft. De kwaliteit ontbrak afgelopen vrijdag en dan moet je roeien met de middelen die je hebt. Doelpunten van Argo zijn gemaakt door Liesbeth vd Korst (3x), Marleen vd Wijdeven en Renske vd Burgt.

Sjef van den Berg opnieuw Nederlands Kampioen

Foto:

Afgelopen weekend zijn de Nederlandse kampioenschappen indoor geschoten. Op zaterdag was dat in Roermond voor de jeugd en op zondag in Zoetermeer voor de senioren. Op beide dagen waren er drie deelnemers van Ontspanning.

Op zaterdag schoten Floris Mesu, Kristin Davies en Piet van den Berg. Floris schiet bij de heren cadetten. Met een score van 276 punten ging hij als vierde geplaatst naar de finale. Ondanks goede scores in de kwartfinale verloor hij met 0 – 6 en werd vijfde. Kristin schiet bij de dames junioren. Met een score van 259 punten ging ook zij als vierde geplaatst naar de finales. Kristin wist nog wel twee setpunten te pakken, maar verloor uiteindelijk met 2 – 6 en werd ook vijfde. Piet schiet bij de heren junioren. Hij schoot 288 punten en ging als tweede geplaatst naar de finales. In de kwartfinale won hij met 6 – 2 van een teamgenoot uit Jong Oranje. In de halve finale verloor hij nipt met 4 – 6 en belandde in de bronzen finale. Ook daar waren de schutters aan elkaar gewaagd, maar de winst ging toch naar de tegenstander. Piet werd uiteindelijk vierde.

Kristin en Floris op het NK junioren

Op zondag schoten Kristin Davies en Piet en Sjef van den Berg. Kristin schoot bij de dames recurve. Na een wat stroeve start wist zij zich nog als vijfde te plaatsen voor de finales met een score van 541. In de kwartfinale ging het gelijk op met haar tegenstander uit de dames kernploeg. Beide dames stonden sterk te schieten en kwamen op een setstand van 5 – 5, waardoor een shoot off nodig was om de winnaar te bepalen. De pijl van Kristin belandde helaas iets verder van het midden, dus verloor zij met 5 – 6. Zij eindigde op een mooie vijfde plaats. Piet en Sjef schoten bij de heren recurve. Piet ging als tiende naar de finales met een score van 573 punten. In de 8e finale trof hij Olympiër Rick van der Ven. Beide schutters stonden sterk te schieten, maar helaas wist Rick de 10 tweemaal vaker te raken dan Piet. Met 2 – 6 eindigde Piet op de negende plek. Sjef ging als eerste geplaatst naar de finales met 587 punten. Met 7 – 3, 6 – 2 en 6 – 0 wist hij de gouden finale te bereiken. De strijd om het goud werd op het scherpst van de snede gevoerd. Beide schutters uit de kernploeg gaven niets toe en ook hier kwam de stand op 5 – 5 en een shoot off moest de beslissing brengen. Beide mannen schoten hun pijl midden in de 10. Na meting door de scheidsrechter kon het verschil niet bepaald worden. Een tweede shoot off was nodig. Deze keer zat de pijl van Sjef duidelijk dichter bij het midden en hij prolongeerde zijn titel als Nederlands Kampioen Indoor.

De schutters van de Rozelaer hebben dinsdagmiddag een onderlinge wedstrijd geschoten. De dag winnaar was Antoon Vervoort met 221 punten. De overige scores waren: Mart Verhoeven 219, Jan van Erp 205, Tonnie Hermes 189, Jan van Bergen 211 en Joep Verbunt 166.

Vrijdagavond is de tweede wedstrijd uit de voorjaarscompetitie geschoten, de wedstrijd Hoogst Door Het Gemiddelde. Winnaar is de schutter die zijn gemiddelde van 2016 het meest verbeterd. Winnaar werd Antoon Vervoort met een verbetering van 10 punten t.o.v. zijn 2016 gemiddelde van 119, nu 129.Verdere uitslag Beppie van Bergen 8 (194-186), Wil Kivits 7 (232-225), Mart Verhoeven 7 (223-216), Mark Kuys 6 (210-204), Sjef van den Berg 3 (248-245), Jan van Bergen 3 (217-214), Paul van de Mortel 3 (223-220), Theo Passier 2 (236-234), Kristin Davies -4 (217-221), Martijn de Kok -5 (53-58), William Huyberts -8 (221-229), Frans van de Braak -11 (184-195) en Simon Boersbroek -32 (182-214).

Sportief wandelen leuk voor allen

Op 26 maart begint weer de zomertijd en is het in de avond weer langer licht. Dus tijd om de conditie en lichamelijke fitheid op orde te brengen. Wandelen is een zeer goede manier om gespannen en gestreste ledematen te ontspannen na een drukke werkdag.

Dit kan SV Fortuna 67 voor u op een ontspannen en sociale manier verzorgen. In de maanden Maart en April besteden we hier extra aandacht aan i.v.m. ons 50 jarige bestaan. Dit als voorbereiding op onze jubileum wandeltocht voor iedereen op 21 Mei en de avond 4 daagse in Juni. Sportief wandelen is duidelijk anders dan een 'stukje wandelen'. Sportief wandelen betekent stevig doorwandelen met een tempo rond de vijf, zes kilometer per uur. De gevarieerde training staat onder begeleiding van gediplomeerde trainers. De training begint met een warming-up om de spieren los te maken. Daarna oefenen we intensief met verschillende wandelvormen zoals: stevig doorwandelen en oefeningen met tempowisselingen. Na een dik uur volgt tenslotte de cooling down (om spierpijn te voorkomen). Tijdens de training worden waar nodig technische aanwijzingen gegeven. Wij leren iedereen de enige echte Sportief wandelpas aan. Door deze verantwoorde opbouw is de kans op blessures minimaal. Op dinsdag- en donderdagavond. kunt u nog aansluiten bij een beginners of een gevorderde groep. Breng gerust u vriend-vriendin of kennis mee. Vier weken gratis mee trainen om de sfeer te proeven. Verzamelen om 18.50 op de dinsdag en donderdag avond bij het verenigingsgebouw aan de Zwembadweg 62.

34 / 36

Voetbal
VV Nijnsel
Programma senioren 04/02:

Nijnsel 1-EMK 1 19.00 u.
Programma jeugd 04/02:
Deurne JO17-3-JO17-1 15.00 u.
JO15-1-Schijndel JO15-4 13.00 u.
Blauw Geel JO13-7-JO13-1G 11.30 u.
Gemert JO11-3-JO11-1G 09.15 u.
Blauw Geel JO11-10-JO11-3G 09.15 u.
Nijnsel JO9-1G-WEC JO9-2G 09.45 u.
Programma senioren 05/02:
Nijnsel 4-Avanti 4 12.00 u.
Nijnsel 5-WEC 4 10.00 u.
Heeswijk 8-Nijnsel 6 13.00 u.
Schijndel VR1-Nijnsel VR2 12.00 u.

Ollandia
Programma senioren 05/02:
ELI 1-Ollandia 1 14.30 u.
Ollandia 3-Fc Uden 8 11.00 u.
Ollandia 35+ 1-Irene 35+ 1 10.00 u.
Vlijmense Boys VR1-Ollandia VR1 12.00 u.
Programma jeugd 04/02:
Boskant Jo17-1-Jo17-1 12.15 u.
Ollandia Jo13-1-Mifano Jo13-3 11.30 u.
DVG J011-3-Jo11-1 8.45 u.
Irene J09-1-Jo9-1 9.15 u.
Jo9-2G-DVG Jo9-4 10.30 u.

VV Boskant
Programma senioren 05/02:
VOW 1-Boskant 1 14.30 u.
Sparta '25 5-Boskant 3 10.00 u.
Schijndel 6-Boskant 5 10.00 u.
Boskant 6-Blauw Geel 14 10.00 u.
SPV VR1-Boskant VR1 10.30 u.
Programma jeugd 01/02:
JO19-1-Rhode JO19-2 19.00 u.
Programma jeugd 04/02:
JO19-1-Mariahout JO19-1 14:30 u.
JO17-1-Ollandia JO17-1 13:30 u.
Erp JO15-2-JO15-1 12:15 u.
JO13-1-Sparta'25 JO13-4G 11:30 u.
JO11-1-Gemert JO11-9 09:30 u.
Rhode JO9-4G-JO9-1G 09:30 u.
JO9-2G-Avanti'31 JO9-6 10:30 u.
Rhode
Programma senioren 05/02:

Rhode 1-BVV 1 14:30 u.
Beerse Boys 2-Rhode 2 12:00 u.
Rhode 4-ELI 3 12:00 u.
UDI 15-Rhode 5 13:00 u.
DVG 7-Rhode 6 10:00 u.
Rhode 7-Mariahout 6 12:00 u.
Prinses Irene 9-Rhode 10 9:30 u.
Rhode VR1-Keldonk VR1 10:00 u.
Boerdonk VR1-Rhode VR2 11:00 u.
Rhode 35+1-Schijndel 35+1 10:00 u.
Programma senioren 04/02:
St Mich.Gestel 3-Rhode 2 15:00 u.
FCDB-Veteranen 15:30 u.
Programma jeugd 04/02:
Nivo Sparta JO19-1-JO19-1 14:45 u.
HVCH JO19-2-JO19-2 14:45 u
MULO JO19-2-JO19-3 15:00 u.
JO17-2-Avanti'31 JO17-3 14:45 u.
Venhorst JO17-1-JO17-3 14:30 u.
JO17-4-Boekel JO17-4 13:00 u.
Top OSS JO15-1-JO15-1 10:30 u.
SSE JO15-1G-JO15-2 13:30 u.
JO15-3-Sparta'25 JO15-2 13:15 u.
Blauw Geel'38 JO15-7-JO15-4 13:00 u.
JO15-5G-Blauw Geel'38 JO15-4 11:45 u.
Avanti JO13-1-JO13-1 11:45 u.
SJVV JO13-1G-JO13-2 11:45 u.
Schijndel JO13-3G-JO13-4 11:45 u.
JO13-5G-Brandevoort JO13-6 11:45 u.
JO13-6-Brandevoort JO13-5 11:45 u.
Gemert JO11-2-JO11-2 9:15 u.
JO11-3-Erp JO11-3 10:30 u.
JO11-5G-ELI JO11-2 10:30 u.
JO11-6-SCMH JO11-2 10:30 u.
DVG JO11-5-JO11-7G 9:30 u.
Sparta'25 JO11-7G-JO11-8G 9:15 u.
JO9-1G-Mierlo Hout JO9-1 10:30 u.
SCMH JO9-1-JO9-2 10:30 u.
JO9-3-SCMH JO9-2 9:15 u.
JO9-4G-Boskant JO9-1G 9:15 u.
JO9-5-Blauw Geel'38 JO9-7 9:15 u.
JO9-7G-Blauw Geel'38 JO9-16 9:15 u.
Gemert JO9-8-JO9-8 10:30 u.
WEC JO9-3G-JO9-9 10:30 u.
JO9-10G-Blauw Geel'38 JO9-17 9:15 u.
Mini-pupillen (J07) :onderling 10:30 u.

Fortuna
29/01: Best
JongensJC 3.020 m
Guus van Kessel 13.48
Timo Schoondermark 15.35
MannenTrim 3.420 m
Henry Wijffelaars 21.23
VrouwenTrim 5.880 m
Harriet van den Bergh 37.53
Mannen65 8.340 m
Peter Hellings 55.38
MannenTrim 8.340 m
Pim van Grinsven 38.50
Pierre Lardenois 44.11
Andre Olislagers 44.44
Bart van de Sande 46.56
Peter van Rooij 49.25
Henk Pennings 49.28
Vrouwen55 8.340 m
Rikie Huyberts 41.03 (2e)
VrouwenTrim 8.340 m
Lisette van der Kallen 46.00
Tineke Mous 47.48
Marjolein Bekkers 48.35
Mannen 10.800 m
Marco Verbeek 46.04
Patrick Sanders 46.18

Korfbal
KV Rooi
Uitslagen

Prinses Irene 1-KV Rooi 1 14-17
KV Rooi 1- Prinses Irene 1 10-16
KV Rooi 2- De Horst 2 5-11
KV Rooi 3-Flamingo's 3 12-5
Vessem MW1-KV Rooi MW1 12-9
KV Rooi MW2-Corridor MW1 8-4
Kraanvogels A1-KV Rooi A1 4-8
KV Rooi B1-Prinses Irene B1 6-8
Altior B2-KV Rooi B2 9-6
Flamingo's C3-KV Rooi C1 0-8
KV Rooi D1-De Peelkorf D2 7-5
KV Rooi D2-De Korfrakkers D4 2-4
Tovido E1-KV Rooi E1 17-1
Eendracht/Treffers E1-KV Rooi E2 5-0
Eyckelkorf E1-KV Rooi E3 2-7
KV Rooi F1-TOG F1 10-8
KV Rooi W1-De Korfrakkers W1 12-3
Programma woensdag 01/02:
KV Rooi F1-Ready 60 F1 18.00 u.
KV Rooi MW1-Nijnsel MW1 21.00 u.
Oxalis MW 1-KV Rooi MW2 19.30 u.
Programma zaterdag 04/02:
KV Rooi A1-NeCa A1 17.45u.
Celeritas B1-KV Rooi B1 12.15 u.
KV Rooi B2-EDN/DSV B2 16.40 u.
KV Rooi C1-Flash C2 15.30 u.
De Korfrakkers D2-KV Rooi D1 12.00 u.
Tovido D1-KV Rooi D2 08.00 u.
KV Rooi E1-De Korfrakkers E2 11.00 u.
KV Rooi E2-Rosolo E1 10.00 u.
KV Rooi E3-DSV/EDN E2 10.00 u.
Avanti F1-KV Rooi F1 08.15 u.
Altior W1-KV Rooi W1 11.30 u.
Programma zondag 05/02:
Melderslo 1-KV Rooi 1 15.35 u.
Be Quick 4-KV Rooi 2 10.30 u.
Nijnsel 2-KV Rooi 3 12.20 u.

KV Nijnsel
Uitslagen Senioren:

Nijnsel MW1-EDN MW15-7
Uitslagen Jeugd:
Nijnsel D2-DAKOS D310-4
Nijnsel B1-Celeritas (S) B15-6
Programma Senioren 1-2:
Rooi MW1-Nijnsel MW121.00u
Programma jeugd 4-2:
Spoordonkse Girls B1-Nijnsel B1 13.00u
Spoordonkse Girls D2-Nijnsel D2 10.00u
Programma Senioren 5-2:
Nijnsel 1-Tuldania 1 11.00u
Nijnsel 2-Rooi 3 12.20u

Odisco
Uitslagen jeugd:

Odisco D2-DAKOS D2 10-4
Odisco C1-Blauw-wit C1 3-3
Odisco E1-Altior E1 20-3
Odisco E1-Tovido E1 14-6
Uitslagen senioren:
HBSV 1-Odisco 1 5-12
SVOC '01 2-Odisco 2 9-6
Klimroos Mw1-Odisco Mw1 4-6
Programma jeugd 04/02:
Flamingo 's D1-Odisco D1 10.00 u.
Spoordonkse Girls D2-Odisco 10.00 u.
Tuldania C1-Odisco C1 14.25 u.
Programma senioren 01/02:
Odisco Mw1-DSV Mw1 20.00 u.
Programma senioren 05/02:
Odisco 1-RoKa 1 13.40 u.

Waterpolo
Argo

DBD - B1 5-14
DBD - CJ1 2-11
PSV - CM1 8-0
DBD - D1 11-3
De Zuidwesthoek - Dames 1 10-5
DBD - E1 0-25
Programma
E1-Zeester-Meerval 15:30 u.
D1-VZV Njord 16:20 u.
CJ1-AquAmigos 17:10 u.
B1-De Treffers 18:00 u.
Dames 1-De Dokkelaers 18:50 u.
Heren 1-De Treffers 19:50 u.

Beugelen
De Lustige Spelers
Uitslagen 23 tot 28 januari:

Tegelen 1-Olland 1 2-3
Olland 2-Loosbroek 2 2-3
Olland 3-Heeze 1 5-0
Olland 4-Heeze 2 2-3
Programma 31/01:
Loosbroek 2-Olland 3 20.00 u.
Liempde 3-Olland 4 20.00 u.
Liempde 2-Olland 2 20.00 u.
Olland 1-Kessel 1 20.00 u.

BC Rooi 750: A-lijn: 1: Theo Janssen & Robert Janssen 64.58 %, 2. Marianne Muller & Joop Muller 59.58 %, 3. Will Schilder & Tino Hillenaar 58.75 %. B-lijn: 1. Lin de la Parra & Bas de la Parra 71.25 %, 2. Frank Heijckmann & Leon Heijckmann 59.10 %, 3. Mieke van Lankveld & Will van Rooij 55.38 %, C-lijn: 1. Lia van Ham & Leny Kremers 62.85 %, 2. Tonnie van Acht & Joost van Heertum 61.11 %, 3. Janny van Boxtel & Bets Versantvoort 55.90 %.

B.C. "d', einder '05": A lijn: 1. Jo Evers-Anja Lafleur 66.67 %, 2. Mari en Nellie v.d.Vleuten 58.61 %, 3. Mia Poels & Truus v. Heesch 57.64 %. B Lijn: 1. Leny v. Rooy & Marianne Timmermans 64.58 %, 2/3. Liesbeth Bekkers-Marie-Cathrien Wielens en Truus Foolen & Leny Wijn 54.38 %. Zie ook: www.bridgeclubdeneinder.nl

BC De Meierij: A-lijn: 1. Nellie Vervoort en Nelly van der Vleuten 58.33 %, 2. Riet van Hout en Cees van Hout 55.72 %, 3. Toon van Schaijk en Piet van Schaijk 53.64 %, 4. Betsie van Gerwen en Jan van Gerwen 52.08 %, B-lijn: 1. Annie Dortmans en Thea van der Heijden en Ria Damen en Thea Huyberts 59.37 %, 3. Marietje van Aarle en Jo Verhoeven 55.77 %, 4. Marianne Timmermans en Harry Timmermans 54.16 %.

Bridgeclub J.V.G: 1. Heren Van Erp 69,79 %, 2. Dames W. v. Gerwen & A. v. Genugten 58,85 %, 3. Echtpaar Seegers 57,29 %.

Inloopbridgeclub De Beckart: 1. Nancy en Annie Schellekens 64.58 %, 2. Riet v.d. Laar en Zus v.d. Rijt 54.68 %, 3. Hilda v.d. Kaden en Ben v.d. Steen 54.16 %, 4. Nel Dielemans en Jan Verbunt 53.12 %. Iedere donderdagmiddag inloopbridge. Iedereen is welkom, ook als je geen partner hebt. Info: 0413 474297.

BC 't Koffertje '94: A-lijn: 1. Nelly van Zon & Geert van der Zanden 64,60 %, 2. Corry & Jos van der Hamsvoort 63,96 %, 3. Tonnie & Ton van Acht 62,29 %. B-lijn: 1. Thea van de Aker & Christ Verhoeven en Jan Derks van de Ven & Leon Heijckmann 59,58 %, 2. Jos van Bommel & Jan Verbunt 57,92 %, 3. An van Genugten & Wil van Gerwen en Herman Pauw & Leny van de Wall 52,92 %.
Eindstand na de vierde cyclus: A-lijn: 1. Tonnie & Ton van Acht 56,19 %, 2. Nicole van de Berg & Theo van Geffen 54,97 %, 3. Agnes & Gerard Obbema 53,68 %, 4. Corry & Jos van der Hamsvoort 52,48 %. B-lijn: 1. Jan Derks van de Ven & Leon Heijckmann 57,62 %, 2. Riet van de Laar & Nelly Vervoort 56,22 %, 3. Thea van de Aker & Christ Verhoeven 55,39 %, 4. Leny van Kemenade & Rina Verhagen 55,01 %.

Bridgeclub De neul: A-lijn : 1. Mien van Schijndel en Lonja Woonings 57.50 %, 2. Nellie Vervoort en Ad Vervoort 56.94 %, 3. Mia Poels en Peter Wagenaar 54.79 %. B-lijn: 1. Maria Broeke en Francine de Koning 58.75 %, 2 en 3 gedeeld: Nettie van Heeswijk en Jan van Heeswijk en Ardie van Bakel en Johan van Bakel 56.67 %. C-lijn: 1. Diny van Erp en Joke van de Laak 61.61 %, 2. Ans van Bakel en Riky van de Schoot 56.55 %, 3. Marietje van Aarle en Mia van den Eertwegh 55.65 %. D-lijn: 1. Joke Bouwdewijns en Frans Bouwdewijns 63.54 %, 2. Janny Ruisch en Jan Kastelijn 59.38 %, 3. Riet van de Laar en Jeanne van de Ven 59.38 %. Omdat we nu in 4 lijnen spelen is de wachtlijst opgeheven en kunnen nieuwe leden zich aanmelden.


35 / 36

Woensdag 1 februari tot en met woensdag 22 februari
Kleurrijk Papgat

Sint-Oedenrode

Woensdag 1 februari
Droom meditatie

Leef en Vind

Donderdag 2 februari
Filmclub Senioren "The English Patient"

Odendael

Kaartavonden Boskant
De Vriendschap

Zaaltrimmen bij Fortuna '67
De Streepen

Vrijdag 3 februari
Prinsenzittingen

De Beurs

Filmtheater: Fanfare
Mariëndael

Zaterdag 4 februari
Prinsenzittingen

De Beurs

Dansen
Odendael

Coverband More
De Ossekop

Zondag 5 februari
Voorverkoop carnavalstent

Mariëndael

Kaz Lux
De Ossekop

Maandag 6 februari
Lezing Heem-Natuurgroep

D'n Einder

Dinsdag 7 februari
Wilde zwijnen, leuk, lekker of lastig?

Handboogvereniging Sint Antonius

Vrijdag 10 februari
Mama café

Neulstraat 41

Carnavalsparty
The Joy

Zaterdag 11 februari
Regionale voorwedstrijden turnen

De Streepen

Jongeren 't Roois Theater: Keizer Zkt. Vr.
Mariëndael

Kapellenavond
De Beurs

Dansen
Odendael

Out of Order
De Ossekop

Voorverkoop carnavalstent
Mariëndael

Zondag 12 februari
Regionale voorwedstrijden turnen

De Streepen

Literair Concert Ivo de Wijs en Pieter Nieuwint
De Knoptoren

Rikken en jokeren met Ollandse Dorpskapel
De Dorpsherberg

Dinsdag 14 februari
Valentijnsdag

Op 14 februari is het Valentijnsdag. Dan kan men een bloemengroet of een kaartje sturen aan mensen die men dankbaar is of op wie men bijzonder gesteld of zelfs verliefd is.

Donderdag 16 februari
Biergilde

De Ossekop

Zaterdag 18 februari
Boeken- en platenbeurs

Odaschool

Dansen
Odendael

Stolen Moments
De Ossekop

Zaterdag 19 februari
Open Rooise Crosslopen 2016-2017

De Kienehoef

Boeken- en platenbeurs
Odaschool

Mathieu Dirven Koffieconcert: Luister naar mijn lied
Kasteel Henkenshage

Muziek: Gitarando Gitaaronderwijs
De Gasthuishoeve

Event Rooi Werkt
Campus Fioretti

Donderdag 23 februari
't Onderonsje

Damiaancentrum

Vrijdag 24 februari
Installatie dorpspinterke/pinterinneke

De Dorpsherberg

Alvast efkes oewe toeter stemme
De Ossekop

B-Brave
Carnavalstent Markt

Zaterdag 25 februari tot en met dinsdag 28 februari
Papgat Carnaval 2017

Sint-Oedenrode

Zaterdag 25 februari
Sleuteloverdracht Prins Frits

Markt, Veghel

Ontsteken Carnavalskaars
Kapelleke 't Everse

Nasiballenbal met Dirk Drost
De Ossekop

Presentatie sleutel aan Papgat
De Beurs

Onthulling Wilhelmke Pap
Kerkplein

Carnavalsmis
Martinuskerk

Dansen
Odendael

Miss Faith
Carnavalstent Markt

Zondag 26 februari
De optocht

Sint-Oedenrode

D'n optocht komt langs
De Ossekop

Maandag 27 februari
Zanger Bas

De Ossekop

Hilversum House Mafia
Carnavalstent Markt

Dinsdag 28 februari
Carnavalskienen

Dorpsherberg