DeMooiRooiKrant

11 oktober 2017

DeMooiRooiKrant 11 oktober 2017


Daniëlle van der Pasch

Jaarlijks komen honderden mensen uit de spreekwoordelijke kast. Omdat het vandaag Coming-Outdag is vindt de redactie het belangrijk om aandacht aan dit onderwerp te besteden. DeMooiRooiKrant sprak met een aantal Rooienaren die al uit de kast zijn gekomen.

Door: Lisa van de Ven

In 2009 riep toenmalig minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Ronald Plasterk, de datum 11 oktober uit als Nationale Coming-Outdag. Dit om de sociale acceptatie van homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders te bevorderen. Sindsdien worden er op deze dag activiteiten gehouden die worden gecoördineerd door het COC. Voorheen nog met ieder jaar een thema, op dit moment wordt vooral aandacht besteed aan het feit dat iedereen het hele jaar door zichzelf moet kunnen zijn.

Jesse van Doorn
Tim van Elderen
Martijn van Kessel

Hoe het is om uit de kast te komen heb ik zelf mogen ervaren. Op de vraag of het echt zo'n grote drempel is, kan ik voor mezelf duidelijk zijn: ja. Toch heb ik er geen moment spijt van gehad. Alleen van het feit dat ik er zo lang mee heb gewacht en het niet durfde te vertellen: nergens voor nodig. Hoe ging dat bij andere Rooienaren? Ik ben heel benieuwd naar de ervaringen en bevindingen van mijn mede-uit-de-kast-komers.


Daniëlle van der Pasch (25)
Daniëlle weet het moment dat zij uit de kast kwam nog heel erg goed. "Toevallig is het deze week ook nog eens precies zes jaar geleden. Mijn moeder zag namelijk al een tijdje dat het niet zo lekker met mij ging en nam contact op met een vriendin van haar. Die vriendin heeft uiteindelijk contact met mij gezocht en samen hebben we wat afgesproken. Tijdens het kletsen vroeg zij opeens of ik op vrouwen val. Het overviel me maar het was ook een opluchting om het te vertellen. Niet veel later kwam mijn moeder bij het gesprek en hebben we met zijn drietjes gekletst. Mijn moeder is daarna eerder naar huis toe gegaan om het aan mijn vader te vertellen. Mijn vader kwam na het avondeten naar boven en vroeg of het echt waar was. Toen ik vertelde dat dit zo was huilden we samen. Hij vertelde me dat hij het lastig vond maar dat ik toch altijd zijn meisje zou blijven. Twee dagen later heb ik het aan mijn jongere broertje verteld. Hij vroeg me destijds of dat hij dan geen oom meer zou worden. Ik vertelde hem dat ik dat nog niet wist. Hij zei daarop met een knipoog tegen me: 'dat scheelt me wel veel geld'. Daarop hebben we flink gelachen die avond."

Positief of negatief?
"Van de meeste mensen om me heen kreeg ik positieve reacties. Sommigen hadden het wel verwacht, anderen niet. Twee 'vrienden' hebben destijds vervelende opmerkingen gemaakt waar ik nog steeds soms last van heb. Of ik het nu anders gedaan zou hebben? Ja en nee. De manier waarop ik uit de kast ben gekomen had ik niet willen veranderen. Het loopt zoals het loopt zeg ik altijd maar. Wel had ik wellicht meer voor mezelf en voor anderen op willen komen. Aan jongeren die in eenzelfde situatie zitten wil ik meegeven dat ze altijd zichzelf moeten zijn. Daarnaast moet je het mensen niet kwalijk nemen als ze tijd nodig hebben voor de coming-out. Uiteindelijk komt alles goed."


Martijn van Kessel (25)
"Het was een last die ik meedroeg en ik wist niet of ik het moest en wilde vertellen. Ik had net de middelbare school afgerond en ging naar de grafische school. Op dat moment dacht ik dat ik het zou gaan vertellen, maar er zat een jongen bij me in de klas die vertelde dat hij altijd gepest werd omdat hij gay is. Van die uitspraak schrok ik en dus stelde ik het uit. Het klikte heel goed tussen deze jongen en mij, maar ik durfde alsnog niets te zeggen. Een paar maanden later pleegde hij zelfmoord en ik voelde me onwijs rot dat ik er niets tegen gedaan had. Ik besloot daarom uit de kast te komen voor hem. Ik heb geen last gehad van pesters maar ik neem ook geen blad voor de mond. Voor mijn ouders ging het uit de kast komen gelukkig anders. Ik weet nog goed dat ik mijn moeder vertelde dat ik bi was. Mijn moeder zei daarop: 'vertel gewoon dat je op mannen valt, dat is veel makkelijker.' De eerste jaren ging ik Rooi uit de weg, omdat ik wel bang was dat ik niet geaccepteerd zou worden. Eigenlijk accepteerde ik het gay zijn niet waardoor ik voor mezelf wegliep. Nu ben ik niet meer weg te slaan uit Rooi, heb ik mezelf geaccepteerd en heeft Rooi mij geaccepteerd."


Hoe ouder hoe moeilijker
"Mijn tip naar andere jongens en meisjes is om iemand te vinden met wie je erover kunt praten. Dat is het belangrijkste wat je kunt en moet doen. Jezelf durven te accepteren en vooral niet te lang wachten."


Jesse van Doorn (21)
"Het moment dat ik uit de kast kwam was eigenlijk niet één moment. Het waren meerdere momenten. Ik vertelde het eerst aan mijn vrienden. Dat vond ik op dat moment het makkelijkste. Gelukkig reageerden zij heel erg goed. Daarna was mijn moeder aan de beurt. Het zeggen vond ik redelijk lastig, maar tegelijkertijd voelde het ook als een opluchting voor mij. Je hebt het natuurlijk al langer in je hoofd en dan is het een hele opluchting als je het eindelijk kunt vertellen. Het vertellen aan mijn vader vond ik waarschijnlijk wel het lastigste. Ik wilde niets liever dan dat hij trots op me zou zijn en dat zou misschien wel veranderen. Achteraf bleek hij na dit gesprek trotser dan ooit."


Jezelf ontwikkelen
"Ik vond deze tijd heel erg spannend maar tegelijkertijd ook heel erg fijn. Je hoeft je eindelijk niet meer voor te doen als iemand anders. Iedereen heeft heel fijn gereageerd en de banden met mensen om me heen zijn alleen maar hechter geworden. Ik zou het nu zeker anders gedaan hebben, dat wel. Als je jonger bent lijkt het zo'n groot iets. Nu besef ik dat het eigenlijk niets voorstelt. Het is moeilijk om zo te kunnen relativeren wanneer je nog jong bent en dus nog niet helemaal ontwikkeld bent. Desalniettemin ben ik blij met wie ik ben en hoe de dingen zijn gelopen."


Tim van Elderen (18)
"In mijn overstap van de middelbare school naar het MBO ben ik uit de kast gekomen. Ik had het al tegen een paar vriendinnen van me verteld, maar ik had nog niets tegen mijn ouders gezegd. Ik heb mezelf echter altijd voorgenomen om het in de vakantie na mijn middelbare schooltijd te vertellen. Ik ben toen op een avond beneden bij mijn moeder gaan zitten toen mijn broers er niet waren. Hier heb ik mijn moeder verteld dat ik op jongens val. In de familie waren mijn ervaringen eigenlijk gelukkig heel goed en heb ik geen lastige dingen meegemaakt. Ik ben bewust na de middelbare school uit de kast gekomen omdat ik er in die tijd wel al altijd mee gepest werd. Toen ik eenmaal uit de kast kwam heb ik echter niets negatiefs meer meegemaakt. Voor mij is het dus een hele goede en fijne ervaring geweest. Achteraf gezien zou ik het daarom niet anders gedaan hebben.


Wat goed voelt
"De tip die ik aan anderen wil meegeven is vooral dat je moet doen wat goed voelt. En het op een moment vertellen waar je je goed bij voelt natuurlijk. Laat je vooral niet beïnvloeden door de buitenwereld. Durf jezelf te zijn!"


Mediahuis Meierijstad is geopend

Sint-Oedenrode - Wat is er de laatste maanden hard gewerkt aan een droom van drie bedrijven uit Meierijstad: DeMooiRooiKrant, Bjorn Ontwerp en Pixelfuse. Samen opereren ze nu vanuit een prachtig pand met de toepasselijke naam: Mediahuis Meierijstad.

DeMooiRooiKrant liep al een tijdje met het idee om te gaan verhuizen naar een ruimer onderkomen. Toen deze kans zich voordeed werd die met beide handen aangegrepen. Een nieuw kantoor biedt nieuwe mogelijkheden. Voor nu, maar vooral ook voor de toekomst. Daarom koos het mediabedrijf ervoor om de stap te maken. Na 7,5 jaar komt er nu een einde aan de vertrouwde plek waar het allemaal begon: Heuvel 17. Ver heeft de krant niet hoeven te verhuizen, want het nieuwe adres is Heuvel 7, nóg dichter in het hart van Sint-Oedenrode.

Zoals gezegd werkt DeMooiRooiKrant niet alleen in het bedrijfsgebouw. In het voortraject kwam het in gesprek met twee andere media gerelateerde bedrijven uit Meierijstad: Bjorn Ontwerp (Sint-Oedenrode) en Pixelfuse (Veghel). Ook zij waren op zoek naar een nieuw onderkomen en zagen direct de voordelen van een 'Mediahuis'. Binnenkort stellen de bedrijven zich in deze krant aan u voor en tijdens de Open Dag op 10 december (tijdens de Winterbraderie) kunt u zelf kennismaken.

Mediahuis Meierijstad is dus een verzamelnaam van drie bedrijven onder één dak die 24/7 bezig zijn met media. Bedrijven, instellingen, maar ook particulieren kunnen er terecht voor alles wat te maken heeft met marketing, promotie en communicatie, zowel online als op papier. Bent u nu al nieuwsgierig? Loop dan eens binnen. De koffie staat voor u klaar!

Jaargang 8 • Week 41 • Woensdag 11 oktober 2017

Formido
De Wit Schijndel
Huiskens optiek & horen

Bert Wagendorp: de waarheid in de media

Bert Wagendorp kreeg veel vragen op zich afgevuurd. Foto: Jack van Haastrecht Foto: Jack van Haastrecht

Vrijdagavond begon in de Knoptoren het nieuwe seizoen voor het RKK, dat in samenwerking met boekhandel 't Paperas weer een aantal interessante schrijvers op het programma heeft staan. Met journalist en schrijver Bert Wagendorp had de organisatie zich verzekerd van een uitstekende aftrap. Niet zozeer het op tv verslaan van de wielersport waarmee Wagendorp in Nederland brede bekendheid heeft verkregen, maar vooral de soms onthutsende manier waarop de (schrijvende) media de waarheid manipuleren. Dat was dan wel weer het onderwerp van zijn laatste boek, Masser Brock, dat dit jaar is uitgebracht. Trekken lezingen door auteurs bij het RKK voornamelijk een vrouwelijk publiek, vrijdagavond waren de mannen ook goed vertegenwoordigd.

Door: Jan Egmond

Wagendorp (1956) studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde, en is momenteel columnist bij de Volkskrant. Eerder schreef hij met succes de wielersport-romans Proloog (1995, ook in het Duits vertaald) en Ventoux (2013). Het laatste is inmiddels verfilmd. In 2015 verscheen Vader en dochterboek dat hij samen met zijn dochter Hannah schreef, met allerlei tips, liedjes en wetenswaardigheden over vaders en dochters. Wagendorp liet zich vrijdag kennen als een boeiend verteller, maar ook als een toegankelijk luisteraar en vanaf het eerste moment heerste er een ontspannen sfeer in de Knoptoren. Dat de media vaak worden gemanipuleerd is tegenwoordig amper meer een publiek geheim, zelfs in landen met persvrijheid. Volgens Wagendorp, die een aantal jaren buitenlandcorrespondent was in Engeland, gebeurt het daar in grofweg 60% van de nieuwsberichten. Dat heeft ook te maken met het gemiddelde lezerspubliek, dat lager opgeleid is dan in Nederland en meer op heeft met pulpnieuws. "De Telegraaf zou daar een kwaliteitskrant zijn" merkte de Volkskrantcolumnist vilein op.
Masser Brock, de hoofdpersoon in het gelijknamige boek, is de a-typische hoofdredacteur van een door hemzelf opgerichte krant. Hij heeft zich vast voorgenomen om de waarheid in zijn krant te zetten, en niets minder dan dat. Dat levert hem de nodige frustraties op, maar op de weg daarheen zijn er volop interessante dialogen tussen hem en zijn zoon, en met zijn zus die toevallig de favoriete speechschrijver is van onze minister-president. Hoewel geen autobiografie, gaf Wagendorp spontaan toe dat hij er bij herlezen meer van zichzelf in ontdekte dan tijdens het schrijven ervan. "De waarheid is een piramide, wat de kranten schrijven is alleen het topje. De volle waarheid is ontzettend complex, als je die al achterhaalt en in de krant zet haken de lezers massaal af. Het enige wat wij kunnen doen, is een heel korte samenvatting maken van een deel ervan."
Op vragen uit het publiek over de objectiviteit legde Wagendorp uit dat dit meer inhoudt dan waar of onwaar. Je kunt feiten noemen, maar door de selectie die je maakt uit het nieuws ben je toch subjectief. Met als voorbeeld de staking van leerkrachten in het basisonderwijs. "Als we daar als media niet massaal werk van hadden gemaakt, had het in Den Haag niet op de agenda gestaan." In ons kikkerlandje zijn trouwens meer voorbeelden van manipulatie van de pers. "Als je kijkt naar wat naar de pers is gelekt over het concept regeerakkoord, zie je dat ieder landelijk dagblad een ander onderwerp had. Dan kan het niet anders, of dit is geregisseerd." Manipuleren gebeurt op elke schaal. Van grote ondernemingen die voormalige journalisten in dienst nemen voor die klus, tot politici die graag een biertje drinken met een journalist. "Zelf houd ik altijd afstand. Volgens mij zijn het allemaal aardige lui, maar over aardige lui kan ik geen scherpe column schrijven. Zeker niet nu ik wat ouder word, dan word je toch al wat milder."
Over de toekomst van de papieren krant heeft hij geen enkele illusie. "Wij zijn de laatste generatie die een papieren krant lezen. Op nieuws kan die niet meer scoren, opinie wordt onze nieuwe handel. De jeugd wordt via hun mobieltje overspoeld met nieuws. Ook steeds meer nepnieuws, of uit twijfelachtige bronnen. Ik denk dat mede daardoor Trump president heeft kunnen worden."


Vrachtwagens rijden toch door Nijnsel

Er komt een verkeersmeting met betrekking tot het vrachtverkeer in Nijnsel. Sinds enkele jaren geldt er een omleiding voor het vrachtverkeer dat Nijnsel moet doorkruisen, maar dit verbod wordt door vrachtwagenchauffeurs nog wel eens genegeerd.

De aanvraag voor de verkeersmeting komt vanuit Dorpsraad Nijnsel. Zij ervaren het vrachtverkeer dat nog steeds via de Lieshoutseweg Nijnsel inrijdt als hinder en zij vinden dat het tijd is om in actie te komen. "Er zijn dagelijks zo'n vijftien overtreders die de borden met de route over het industrieterrein over het hoofd zien of negeren. Wij willen dat dit aantal wordt vastgesteld", vertelt Toon van der Wijst, lid van de raad. "Veelal zijn het chauffeurs die van oudsher doorrijden."

Op de kruising met de Eimbert en ter hoogte van de Sonseweg staan borden om het vrachtverkeer te attenderen op de omleiding via het industrieterrein. Dus waar gaat het mis? "Het kan zijn dat chauffeurs het bord te laat zien of niet snappen. Wij verwachten dat de oplossing ligt in een logischer wegennet, waardoor het voor vrachtwagens niet meer mogelijk is om via de Lieshoutseweg Nijnsel binnen te rijden. Hier hangt een kostenplaatje aan, dus uit de telling moet blijken wat de omvang van het probleem daadwerkelijk is." De meting wordt gedurende één week uitgevoerd. Wanneer deze plaatsvindt is niet bekend.

Meld meer ongenoegens
Daarnaast roept Dorpsraad Nijnsel bewoners op om ongenoegens bij hen te melden. Op 11 november maakt een delegatie vanuit de gemeente een ronde door de Nijnselse wijken om deze te inspecteren. Deze ronde wordt jaarlijks gemaakt, maar dit is de eerste keer dat de raad hier weet van heeft. "Vóór 11 november willen wij een lijst met aandachtspunten presenteren. Het gaat dan niet om een stoeptegel die verkeerd ligt, maar bijvoorbeeld een speeltuin die een opknapbeurt kan gebruiken, een klacht over eenrichtingsverkeer, een afsluiting of slecht onderhoud." Input kunt u melden via info@dorpsraadnijnsel.nl

FRITS maakt kennis met Rooi

De gebroeders Van Rooij krijgen de nieuwe Frits-cover in handen

Sint-Oedenrode – Hoe vaak rijden we niet richting 'de stad'? Naar Eindhoven; om te winkelen, om een bioscoopje te pikken of om PSV aan te moedigen. Andersom zal de route niet vaak worden afgelegd. Het is daarom maar goed dat de Eindhovense stadsglossy FRITS maandagavond in Sint-Oedenrode neer streek. Een roedel Eindhovenaren maakte zo kennis met het mooie Rooi en reken er maar op dat ze nog eens terugkomen.

Na een tijd van weggeweest maakt FRITS iedere maand een nieuwe glossy. Normaal gesproken wordt de presentatie van de nieuwe cover dichtbij huis gedaan, binnen de stadsgrenzen van Eindhoven of Helmond. Voor de oktobereditie werd een bijzondere plek gevonden, een mysterieuze en misschien wel onbekende plek voor veel 040'ers: De Helden van Kien. Rob Jansen ontving zijn gasten in een opgedirkt paviljoen. Samen met andere Rooise ondernemers legde hij de gasten uitermate in de watten. Een goedgevulde goodybag met van alles moois van Rooise bodem was de kers op de taart.
Vorige maand prijkte supermarkttycoon Frits van Eerd op de voorpagina van de FRITS. Dit keer kregen Piet en Hugo van Rooij de eer. De oud-eigenaren van discotheek Hollywood zetten zich voortaan als stichting (Z)onder dak in voor Eindhovense daklozen. Op het podium aan de Kienehoefvijver kregen ze alle tijd om er over te vertellen. Voor hen opende gastheer Rob Jansen het bal en na hem sprak wethouder Jan Goijaarts vooral over de kansen die er qua samenwerking liggen tussen Meierijstad en Eindhoven. Precies daarom is deze avond misschien wel een goede voorbode van wat er nog komen gaat. Meer foto's volgen

Gratis geld voor Rooise kinderen

Kinderen van basisschool Eerschot waren de eerste de munten in ontvangst mochten nemen. Rechts: directrice Marjo Timmermans

Het klinkt als een sprookje en dat is het ook een beetje, maar ergens is het helemaal waar. Alle Rooise basisschoolkinderen krijgen deze week gratis geld. Een bijzonder dukaat uit de vorige week gevonden kist van ene Rhoderick van Oeth. Nog meer goed nieuws voor de kinderen: het is een geldige munt waarmee ze vanaf 21 oktober bij meerdere winkels en horecazaken iets kunnen kopen.

In DeMooiRooiKrant van vorige week stond het nieuws over de vondst van een bijzondere kist vol met dukaten. Daarbij zat een oude brief, ondertekent door Rhoderick van Oeth, met daarin de boodschap dat hij alle Rooise basisschoolkinderen een munt wil geven om het geld zo uit handen van bandieten te houden. Wie deze mysterieuze kindervriend is, is nog niet helemaal duidelijk, maar via via heeft hij laten weten dat hij zich op zaterdagmiddag 21 oktober kenbaar maakt op het Kerkplein van Sint-Oedenrode. Natuurlijk nodigt hij alle kinderen uit die een munt hebben gekregen, want die gaat zeker nog van pas komen! Oh ja, en Rhoderick komt in een heel bijzonder voertuig!

Foto:

Voor iedereen die een munt heeft gekregen
Ben jij ook zo benieuwd wie Rhoderick van Oeth is en wat je allemaal voor je munt kunt kopen? Kom dan zaterdagmiddag 21 oktober naar het centrum van Sint-Oedenrode. Lees voor meer informatie DeMooiRooiKrant van volgende week! Kan jij 21 oktober niet? Bewaar de munt dan goed. Je krijgt nog veel meer kansen om hem in te ruilen voor iets leuks!


Kunst uit eigen tuin

De afgelopen weken is Peter van Kempen uit de Hoge Vonderstraat druk bezig geweest om van zijn zonnebloemen ware kunstwerkjes te maken. Zo'n twintig verschillende creaties kleuren de voor- en achtertuin van Peter en zijn vrouw. Deze creaties gaan gepaard met een hoop concentratie en precisie.

Ieder seizoen verzint Peter weer wat anders om zijn creativiteit te uiten. Deze keer haalde hij zijn inspiratie uit eigen tuin. "Aan het begin van de zomer heb ik een aantal zaadjes in mijn tuin gezaaid en daar groeiden twee zonnebloemen uit. Die stonden daar met zijn tweeën een beetje eenzaam. Dat is wel aardig gelukt." Eén voor één werden de pitjes met een pincet uit de zonnebloem geplukt en geselecteerd op kleur om daarmee verschillende figuren te tekenen. Vervolgens werden deze voorzien van een laagje lijm en zorgvuldig terug gestoken in de bloem. Peter heeft al veel leuke reacties uit de buurt ontvangen en zolang de bloemen mooi blijven, hangen ze in zijn tuin. Het zonnebloemenseizoen is voorbij, dus hoogtijd voor een ander creatief project. "Ik heb genoeg ideeën voor de herfst- en wintermaanden, maar die houd ik nog even voor mezelf." Benieuwd naar de kunstwerkjes? Kijk eens op Hoge Vonderstraat 43a.


"Beter omgaan met je puber"

Op maandag 30 oktober 2017 start een cursus om ouders van (beginnende) pubers een steun in de rug te bieden.

In de cursus wordt aandacht besteed aan de veranderingen van kinderen in de pubertijd. Daarbij komen de prettige maar ook de lastige kanten van het omgaan met pubers aan bod. Ouders krijgen informatie over manieren waarop zij een goed contact met hun puber kunnen bevorderen en ruzie kunnen voorkomen. Ouders kunnen met elkaar praten en ervaringen uitwisselen waarbij respect voor verschillende manieren van opvoeden het uitgangspunt is. De groep wordt begeleid door Nettie Nabuurs en Constance Janssen, medewerkers van Centrum voor Jeugd en Gezin. Doelgroep: Ouders van (beginnende) pubers Wanneer: 30 oktober, 6, 13, 20, 27 november en 4 december 2017. Tijd: Van 19.30 – 21.30 uur (zaal open vanaf 19.15 uur) Waar: Centrum Jeugd en Gezin, Stationsstraat 33, Veghel. Kosten: Geen.

Voor informatie en/of aanmelding: Ben je geïnteresseerd in deze cursus, dan kun je je tot uiterlijk 24 oktober 2017 aanmelden. Dit kun je doen door te bellen naar onderstaand nummer of een email te sturen naar info@cjggeeftantwoord.nl met je gegevens en het aantal deelnemende personen.

"Dr. Liechtenstein, hebben we contact?"

Coby van der Pas (l) en Tine Strikkers laten de robots zien.

Tijdens het vijftigjarig jubileum van SKOSO, is het Ontdeklab op het Everse virtueel geopend. Wethouder Coby van der Pas en SKOSO IT-specialiste Tine Strikkers hadden donderdagmiddag de eer om de openingshandeling te verrichten. Niet gesimuleerd was de haperende verbinding, maar dat pakte in dit geval juist treffend uit. Het hield de spanning er in. Dr. Liechtenstein kon uiteindelijk glimpen van het lab laten zien aan een volle zaal.

Marius van Nieuwenhuizen neemt de Zilveren Effer in ontvangst
Winnaar van de Zilveren Klomp, Paul Nijhuis

Het Ontdeklab biedt scholen de mogelijkheid om aan de slag te gaan met de nieuwste technologieën. Duurzaamheid is hierbij een belangrijk thema. Door te experimenteren met materialen uit het Ontdeklab, ontwikkelen kinderen 21st century skills, vaardigheden zoals kritisch en creatief denken, communiceren, samenwerken en zelfregulering. "De wereld en het werkveld verandert en het basisonderwijs moet daarop inspelen. We moeten kinderen voorbereiden op de toekomstige maatschappij. Met het Ontdeklab kunnen wij hieraan een bijdrage leveren", vertelt Tine Strikkers. Samen met het Rooise bedrijf Neovito van Rob van Kaathoven is Tine de initiatiefnemer van het Ontdeklab.
Daarnaast worden de leerkrachten gecoacht en begeleid om met materialen uit het lab de lessen rondom een bepaald onderwerp leuk en tegelijkertijd zo efficiënt mogelijk in te vullen. "Deze manier van lesgeven zorgt niet voor méér werk, maar het moet bepaalde lessen juist vervangen. Door workshops en bijeenkomsten maken wij leraren wegwijs, zodat zij zelf met de materialen in de klas aan de slag kunnen."
Tenslotte hoopt SKOSO dat zoveel mogelijk partijen uit de omgeving zich melden, zodat ook zij in de vorm van gastlessen een rol kunnen spelen in het kader van innovatief onderwijs. Alle basisscholen binnen SKOSO worden binnenkort uitgenodigd om een kijkje te nemen in het Ontdeklab aan de Eversestraat.

Zilveren Klomp opnieuw voor Nijhuis

De Zilveren Klomp, de prijs voor de beste machinale klompenmaker van Nederland, is vorige week uitgereikt in De Beurs, tijdens de jaarlijkse Klompenbeurs. Paul Nijhuis ging er met de prijs vandoor. Aan wethouder Coby van der Pas- van Nuland de eer om het wisseltrofee te overhandigen. Daarnaast is de Zilveren Effer gewonnen door Gerald Getkate.

Het is niet de eerste keer dat Paul de Zilveren Klomp in ontvangst mag nemen. "Ik denk dat dit de veertiende keer is", zegt Paul bedenkelijk. In 1982 won Paul voor de eerste keer en de laatste jaren verdedigt hij zijn titel keer op keer. "Ik had gehoopt dat de prijs dit jaar naar een ander zou gaan. Ik ben natuurlijk hartstikke trots, maar ik gun het mijn collega's ook."

Gerald, 's lands beste handmatige klompenmaker, is niet bij de uitreiking aanwezig. De Zilveren Effer is door zijn collega Marius van Nieuwenhuizen in ontvangst genomen. "Voor Gerald is dit de eerste keer dat hij nationaal kampioen is geworden. Het is jammer dat hij er niet bij is, maar ik zorg ervoor dat de prijs bij hem terecht komt."

Dit jaar wordt de Klompenbeurs gecombineerd met de Klompenmakers Contactdag. De dag wordt verder ingevuld met een lunch en een uitstapje naar de Strobolhoeve. Vervolgens wordt de bijeenkomt afgesloten met een goed verzorgd diner en een borrel.

Dertig centimeter doneren

Foto: Lisa vd Ven

Bij kapsalon Unique aan het Kofferen vond zaterdagochtend een bijzondere 'behandeling' plaats. Tamara Konings ging namelijk haar lange paardenstaart doneren.

Tamara lijkt niet heel zenuwachtig. "Dat ben ik wel een beetje hoor. De laatste keer dat ik er echt veel af haalde was toen ik vier was. Daarna heb ik altijd alleen de puntjes geknipt. Wat nu de doorslag gaf om het te doneren? Ik hoop vooral dat als ik of mijn dochter bijvoorbeeld dit ooit nodig ga hebben andere mensen het ook voor ons zouden doen."

Foto: Lisa vd Ven
Foto: Lisa vd Ven

Niet veel later moet Tamara er echt aan gaan geloven. Het haar wordt in vier vlechten verdeeld waarna het wordt afgeknipt. Daar kan KIKA (de stichting waarnaar Tamara haar haar op gaat sturen) weer iets heel moois van gaan maken.

Novelty viert 30e verjaardag met vrienden

Foto: Hans van den Wijngaard

Dertig jaar geleden zag Popkoor Novelty het levenslicht. Afgelopen zondag vierde het koor dat in die tijd uitgroeide van tien naar bijna vijftig leden haar dertigste verjaardag. Samen met acht koren uit de regio stond het Rooise koor muzikaal stil bij dit jubileum. Nou ja, 'stil staan', zoals het een koor betaamt werd juist uit volle borst gezongen, om maar te zwijgen over wat er gebeurt als er negen koren bij elkaar zijn, zoals zondag in 'De Beurs'.

"Nee, het was helemaal niet moeilijk om acht koren enthousiast te krijgen om naar ons verjaardagsconcert te halen", antwoordt Lianne van Scherrenburg, de secretaris van Popkoor Novelty. "Koren vinden het altijd geweldig om buiten hun eigen dorp op te treden, dat geeft je kansen om je te laten zien. De reacties op onze uitnodiging kwamen spreekwoordelijk per kerende post terug". De 8 koren op het feestje van Popkoor Novelty, komen allemaal uit de regio. Een feestje onder bekenden zullen we maar zeggen. De koren komen elkaar regelmatig tegen op andere korenfestivals en dan is de sfeer onderling altijd goed. "De ene keer gaat het om festival waarbij het koor door een jury wordt beoordeeld. De andere keer is het gewoon een gezellig feestje net zoals nu", zegt Lianne. Het valt op dat bij bijna elk koor meer vrouwen dan mannen op het podium staan. Hanneke Herven, de voorzitter van Novelty: "dat klopt, dat is inderdaad een probleem dat bijna elk koor kent. Het lijkt wel of dat mannen denken dat zij niet kunnen zingen. Toch is onze ervaring dat dit helemaal niet waar is. Daarom hebben we voorafgaand aan onze repetitie van 31 oktober een vocal coaching voor mannen. Mannen die wel willen zingen, maar de stap om lid te worden van een koor iedere keer net niet durven te zingen, zijn dan vanaf 19.30 hier in 'De Beurs' welkom. Tijdens deze vocal coaching, krijgen zij zangles om er zichzelf van te overtuigen, dat ze echt wel kunnen zingen. Aansluitend mogen ze dan deelnemen aan de repetitie". Popkoor Novelty opende de korenmiddag om een uur als gastkoor. Nadat de acht uitgenodigde koren iets na de klok van zes uur allemaal op het podium hadden gestaan, was het opnieuw aan Popkoor Novelty om de zaal mee te nemen nu met een spetterend optreden met meerdere nummers. Het laatste nummer 'Brabant' werd natuurlijk door iedereen in de zaal uit volle borst meegezongen. Ook door de mannen....

Foto: Hans van den Wijngaard

Groot Roois talent komt met eigen concert

Op 29 oktober geeft Dennis van der Sanden, fingerstyle gitarist, een concert in De Loop'r in Olland waar hij de zaal twee uur lang zal entertainen met zijn gitaarspel en muzikale anekdotes. De negentienjarige artiest is hard op weg om met zijn liefde voor muziek brood te verdienen. Hij laat studeren voor wat het is en stort zich volledig op zijn passie.

Verschillende nummers van bekende fingerstyle muzikanten zoals Tommy Emmanuel, Chet Atkins, Jerry Reed en Harry Sacksioni komen voorbij en Dennis omschrijft zijn style dan ook als een mix van pop, blues en jazz. Met dit concert hoopt hij mensen te inspireren, te vermaken en vooral wat naamsbekendheid te winnen. "Ik hoop dat mensen de maandagochtend na mijn concert op hun werk over mij praten. Het zou helemaal mooi zijn als ik hen bij een volgend optreden zie terugkomen. Dat is het effect wat ik wil creëren."

Afgelopen schooljaar heeft Dennis zijn VWO diploma behaald en op dat moment had hij twee opties: verder studeren of een poging wagen om het te gaan maken als muzikant. In februari van dit jaar stond Dennis al met zijn grote voorbeeld Tommy Emmanuel op het podium van 013 in Tilburg en deze zomer werd hij door Tommy, die onder meer hits met Michael Jackson heeft gespeeld, uitgenodigd voor een conventie in Nashville. Terwijl Dennis samen met een clubje bekende gitaristen in de VS muziek maakte, stond zijn besluit vast. "Dit is wel echt het leven, dacht ik op dat moment. Voor mij bestaat er niets mooiers dan voor mensen muziek te maken en daar geld mee te verdienen. Eerst was ik nog wel wat onzeker, ik vond mezelf niet goed genoeg. Nu ik zie dat mensen geïnteresseerd zijn in wat ik doe, durf ik volledig voor de muziek te gaan." Op dit moment besteedt Dennis twaalf uur per dag aan oefenen, het componeren van eigen nummers en publiciteit. "Ik probeer de olievlek van Rooi naar de regio Noord-Brabant te verspreiden. Ik ben op volle toeren bezig om overal waar ik maar kan, te spelen. Mijn uiteindelijke doel is om de wereld rond te gaan met mijn muziek." Een grote droom, maar zeker niet onrealistisch. In Nashville heeft Dennis een aantal interessante contacten opgedaan en hij is zelfs gevraagd om eind september op het wereldkampioenschap voor fingerstyle gitaristen in Kentucky te spelen. "Helaas heb ik daar geen geld meer voor over", lacht Dennis, "maar ik hoop er volgend jaar zeker bij te zijn." Om 15:00 uur gaat het concert van start en naast Dennis zal ook gitaarvereniging Ancora optreden. De entree inclusief één consumptie kost €5 en iedereen is welkom! Op 12 oktober is Dennis te horen in het programma Muziek & Zo van Omroep Brabant en ter promotie geeft hij tijdens deze uitzending twee kaartjes weg.

Win concertkaarten!

Beantwoord de volgende vraag en win twee concertkaarten!
Hoeveel uur per dag maakt Dennis muziek?
Stuur uw antwoord naar redactie@demooirooikrant.nl

Stichting Jeugdcarnaval zoekt vrijwilligers

Stichting Jeugdcarnaval Sint-Oedenrode is altijd op zoek naar vrijwilligers voor de verschillende activiteiten die het organiseert.

Al vele jaren houdt de stichting in de tent op de markt het carnaval voor de jeugd van Sint-Oedenrode en ver daar buiten. Enkele jaren geleden is daar ook de middag bij gekomen voor kinderen en volwassenen met een beperking. Dat is niet meer weg te denken tijdens de Rooise carnavalsdagen.
Deze keer is Jeugdcarnaval niet alleen op zoek naar helpende handen voor en tijdens de carnaval in de jeugdtent, maar heeft het een vacature open staan voor een wel heel bijzondere functie binnen het bestuur. De vacature die beschikbaar komt is: penningmeester.
Stichting Jeugdcarnaval is op zoek naar iemand met een boekhoudkundige achtergrond die zich graag, voor en tijdens de carnaval, bezig wil bezig houden met de financiële zaken rondom de stichting. Ben jij de persoon die zich graag wil inzetten voor de jeugd en de verantwoording wil nemen als schatbewaarder dan ziet de stichting met plezier jouw reactie tegemoet.
E-mail: info@jeugd-carnaval.nl
Dit is ook het mailadres waar vrijwilligers zich kunnen melden die zich willen inzetten voor de jeugd. Alle vrijwilligers zijn van harte welkom om voor en tijdens carnaval te ondersteunen en de jeugd een supertijd te geven.

Aurora zingt aan zee

Afgelopen zaterdag, 7 oktober, werd in Zandvoort voor de 11e keer de korendag "Zingen aan zee" gehouden. Van 's morgens half 11 tot 's avonds 10 uur werd er gezongen in het kleine kerkje midden in Zandvoort. Zoals ieder jaar was bij dit evenement gekozen voor een bepaald thema en dat was deze keer "Made in Holland". De 22 koren was gevraagd om tenminste 1 lied te zingen dat geschreven, geproduceert of gezongen is door iemand uit Nederland.

Ook koor Aurora was dit jaar weer van de partij. Met de trein, beladen met hapjes voor onderweg, vertrokken zij richting Zandvoort, waar ze later die dag een geslaagd optreden neerzetten. Zij werden hierbij op de vleugel begeleid door pianist Frans Alkemade. Aurora had o.a. gekozen voor nummers van Paul de Leeuw (zo puur kan liefde zijn), Bouwdewijn de Groot (Avond) en Guus Meeuwis (Brabant). De Brabantse vlaggen die de dames speciaal voor dit laatste nummer hadden meegenomen gingen de lucht in en het publiek zong luidkeels mee. Genieten van andere koren, een gezamenlijke lunch op het strand en een lekker wijntje na afloop van het optreden, maakten de dag compleet! Koor Aurora is een gezellige club dames die iedere woensdagavond vanaf 19.45 uur repeteren, in "De Beurs" in Sint-Oedenrode. Het koor bestaat op dit moment uit 20 leden in de leeftijd van 25 tot ca. 55 jaar, maar de dames zouden het geweldig vinden als hun clubje met een aantal nieuwe leden zou worden versterkt. Na de herfstvakantie gaan de dames beginnen met een aantal nieuwe nummers, waaronder "Home" van Dotan. Heb je interesse, loop dan eens binnen tijdens een van de repetitieavonden, of neem contact op met dirigente Erie van der Zanden (06-23461714).

Strak plan

Uiteraard is carnaval een feest van verbroedering en saamhorigheid. Samen met vrienden, familie en heel veel andere Papbuiken vieren we het leven en proosten we samen op de toekomst. Ook de carnavalsclubs en kapellen hebben onderling een goede band en ondernemen regelmatig een gezellig uitstapje met elkaar. Toch is er ook een kleine concurrentiestrijd tussen de clubs en dat uit zich vooral tijdens de optocht. Wie heeft het origineelste idee? Wie heeft het mooist gebouwd? Wie gaat er met de Publieksprijs naar huis? Wellicht dat de volgende tip met die onderlinge strijd iets te maken heeft.

Tip 7: Ze stonne vruuger strak tegenover mekoare

De tip kunnen we natuurlijk heel letterlijk opvatten en misschien heeft hij wel helemaal niets met de strijd tussen de clubs te maken. Zo zou het ook kunnen zijn dat ze vroeger tegenover elkaar in de goal stonden als keeper. De ene aan de ene kant van het veld en de andere kant strak er tegenover. Of was de ene spits en de ander keeper en kwamen ze zo strak tegenover elkaar te staan. Ook in de boksring of op de judomat sta je strak tegenover elkaar. Hebben ze ooit strak-in-pak tegenover elkaar gestaan? Misschien is het toch wat minder letterlijk bedoeld en zijn het juist hun ideeën of idealen waarmee ze lijnrecht tegenover elkaar staan. Is de Neije fanatiek PSV-supporter maar heeft zijn adjudant meer sympathie voor de club uit Amsterdam? Is het hun politieke kleur die hen strak tegenover elkaar zet of waren de bedrijven waar ze werken concurrenten en stonden ze daarom tegenover elkaar.

Ik ben wel blij dat er "vruuger" staat. Het zou niet goed zijn als de Neije Prins en zijn adjudant nu nog strak tegenover elkaar zouden staan en niet dezelfde ideeën over carnaval vieren delen. Zij moeten juist die boodschap van verbroedering uitdragen en ervoor zorgen dat iedere Papbuik meetelt in Papgat.

De dikke, vette extra hints al gevonden? Nog 4 hints te gaan en dan na 11 weken vormen deze hints samen een extra bonus-tip.

Denkt u de ware identiteit van de Neije Prins van Papgat al te hebben ontdekt, dan kunt u de namen van de Neije en de adjudant doorgeven aan de voorzitter van de Prinskeuzecommissie Arnie van der Heijden via arniejet@outlook.com. De eerste inwoner van Papgat die de juiste namen aanlevert, kan rekenen op een leuke attentie van de gezochte BP-er.

Van onze jeugdreporter…

DeMooiRooiKrant heeft een nieuwe jeugdreporter gevonden in de persoon van Britt van Roosmalen. Britt is een enthousiaste meid uit Olland en ze gaat voor MooiRooi op zoek naar nieuws. Schrijven is haar hobby en haar vlotte pen wil ze graag met u als lezer delen. We heten Britt van harte welkom in ons team en wensen haar veel succes!

Wat doet een vrijwilliger van Staatsbosbeheer in Sint Oedenrode?
We hebben in Sint-Oedenrode erg veel mooie bossen. Deze moeten natuurlijk wel onderhouden worden. Dit doen de vrijwilligers van Staatsbosbeheer. Één hiervan is mijn opa Bart van de Wiel. In een interview legt hij uit hoe ze dat doen.

Door: Britt van Roosmalen

Wat doe je als vrijwilliger bij Staatsbosbeheer allemaal?
"Als vrijwilliger probeer ik zaken te repareren die stuk zijn zoals, slagbomen en bermpaaltjes. We zorgen dat alle inritten naar de paden in het bos afgesloten zijn, zodat er geen auto's in de bossen kunnen komen. Als er door een storm bomen omwaaien en op de paden liggen ruimen wij ze op. Hierdoor kunnen wandelaars weer veilig en ongehinderd over de paden wandelen. Dit vrijwilligerswerk doen we met ongeveer 4 mensen."

Wat zou er gebeuren als er geen vrijwilligers zouden werken bij Staatsbosbeheer?
"Zonder deze vrijwilligers zou het bos en de vennen helemaal dichtgroeien door bijvoorbeeld de vogelkers. Er ontstaat dan een situatie waarbij er niet genoeg ruimte is voor de dieren en niet genoeg licht voor de platen om te groeien. Daarom is het heel belangrijk dat we de vennen en kikkierpoelen onderhouden en vrijmaken van zaailingen. Deze komen onder andere van berken, dennen en de vogelkers. Bij dit onderhoud wordt veel van deze zaailingen omgezaagd en gesnoeid. Gelukkig krijgen we hulp van het IVN (instituut voor natuurbeschermingseducatie) bij het werk. Rondom kikkerpoelen staat veel heide, deze heide is goed voor de nachtzwaluw, bijen, vlinders en kevers. We ruimen ook het zwerfvuil op wat door mensen (wandelaars) wordt achtergelaten. Dit hoor je eigenlijk in de vuilnisbakken te gooien of mee te nemen naar huis. We onderhouden ook wildspiegels door ze vrij te maken van gras en takken, hierdoor kunnen de dieren ze beter zien."

Waarom ben je een vrijwilliger bij Staatsbosbeheer?
"Ik ben vrijwilliger omdat ik graag in de natuur en de Vresselse bossen ben, elke dag kun je mij hier vinden. Bij het onderhoud krijgen we hulp van ca. 150 kempische heideschapen uit Leende. Deze grazen de plantjes en de oude heide af, zodat er steeds jonge heideplantjes komen."


Griezelen bij The Joy

Bijna Halloween, dat moet natuurlijk gevierd worden. Daarom nodigt jeugddisco The Joy iedereen vanaf groep 6 uit op vrijdag 13 oktober. The Joy zal die avond omgetoverd worden tot een spannend spookhuis. De deuren gaan om 19.30 uur open en om 22.00 uur zal het spookhuis weer sluiten. Er zal ook iemand aanwezig zijn die iedereen kan schminken tot een enge griezel. Voor meer informatie en foto's kun je een kijkje nemen op www.the-joy.nl.
Ben jij niet bang om te komen? Dan ziet de jeugddisco je graag op vrijdag 13 oktober!
Zet tevens tien november alvast in je agenda. Dan wordt er weer een ranjapong georganiseerd.

Wijkvereniging Eerschot

Op vrijdag 13 oktober liggen de kaarten voor het jokeren en rikken weer op tafel. Alle leden vanaf zestien jaar zijn van harte welkom. De avond begint om 20.00 uur in Meerschot, maar natuurlijk is iedereen vanaf 19.30 uur welkom. Dan heeft Eline de koffie en thee weer klaar. En natuurlijk de lekkere hapjes om iedereen tijdens het kaarten te verwennen.

Op dinsdag 17 oktober is er weer een walk&talk. Trek op deze avond lekker je warme jas aan en en wandel gezellig mee. Er wordt om 18.30 uur vertrokken vanuit Meerschot.
Kun jij op zaterdag 4 november de moord oplossen in Meerschot? Meld je voor 14 oktober aan bij hoofdinspecteur Carin: 475759.
Aan de ouders de vraag of je je kinderen al hebt opgegeven voor het Sinterklaasfeest op 23 november. Het opgavestrookjes uit de wijkkrant kan worden afgegeven bij Gerda van de Burgt. Tevens is er op zondag 22 oktober van 10.00 uur tot 12.00 uur een gezellige speelgoed- en kledingmarkt in Meerschot. Iedereen is van harte welkom!

Winnaars van kaarten voor Autotron bekend

Foto: Hans van den Wijngaard

Het einde van de jaren '50 en het begin van de jaren '60 is de basis voor de muziek van nu. Misschien juist wel om dat in dat jaar 'The Music died' , toen Buddy Holly, Richie Valens en The Big Bopper bij een vliegtuigongeluk omkwamen. Reden om bij Rock Around the Jukebox, dat dit jaar op 14 en 15 oktober weer in het Autotron van Rosmalen plaats vindt, stil te staan bij 'The Legends of '59'. Natuurlijk draait Rock Around the Jukebox niet alleen om muziek, maar staat de Jukebox beide dagen centraal.

De volgende lezers van DeMooiRooiKrant wisten te vertellen dat Waylon Jennings zijn plaats in het vliegtuig afstond aan JP 'The Big Bopper' Richardson.

1. Hans Slegers

2. Rens van Kasteren

3. Hans Verkuilen

4. Aad Keuzenkamp

5. Tonny Mikkers

en wonnen daarmee de toegangskaarten voor Rock Around the Jukebox.

Wist u het antwoord niet of werd uw inzending niet getrokken, maar wilt u toch deze beurs bezoeken, dan kan dat altijd. De beurs is beide dagen tussen 10.00 en 17.00 uur geopend. Toegansprijs 15,= euro p.p. Kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang

Programma informatie

Rooi Actueel
Rooi Actueel met nieuws, actualiteiten, info en trends in korte uitzendingen.

Rondje Rooi
Tot en met woensdag 18 oktober bevat Rondje Rooi de volgende items: Open dag bestuurscentrum Meierijstad, Cees van den Boer 25 jaar tennisleraar, Klumpkesrace op de Dommel, Klompenbeleefroute in Gasthuishoeve, Presentatie boek Mari van Kasteren, Nieuwe burgemeester Meierijstad, Zonnepanelen bij Cloeck & Moedig en … voor iedere club mogelijk

Kantoor en telefonische bereikbaarheid
Studio: Laan van Mariëndael 30A. Tel. 0413-471193

Winnaars dierendagfoto

Foto: Lisa vd Ven

Sint-Oedenrode - Afgelopen vrijdag kregen de winnaars van de dierendag fotoactie van Pets&Co de Borchmolen hun gewonnen prijzen overhandigd.

Patrick de Beer won met zijn kat, Rick van Roosmalen met het schattige hondje en Anke Vervoort won met haar konijn. De dieren thuis kunnen weer hartstikke worden verwend met al het lekkers dat in de gewonnen pakketjes zat! Gefeliciteerd en smakelijk!

De dreven in Rooi
Zijn bij mij bekend
Aan de taal van de mensen
Ben ik gewend
Nooit eerder waar ik ooit heb gestaan
Heb ik de zon tegen de avond zo onder zien gaan

Jan Renders

Niet één, maar drie opleggers naar Oekraïne

Lambert van Nistelrooij (midden), maar ook de wethouders Van der Pas en Goijaarts kwamen de mannen uitzwaaien.

Vorig jaar reed de stichting Meierijstad Helpt Oost-Europa met één oplegger naar Oekraïne, maar dit jaar is alles verdriedubbeld. Met maar liefst drie vrachtwagens vertrok een team van vrijwilligers vrijdagochtend vanaf de Markt. Dit keer is Oekraïne het doel. Europarlementariër Lambert van Nistelrooij kwam een hart onder de riem steken.

De CDA'er is vanuit Deurne betrokken bij een zelfde soort stichting: Stichting Leven voor Leven. Zij leveren twee van de drie opleggers waar Frans van den Nieuwenhuijzen en zijn team mee op pad gaan. Die opleggers zijn tot de nok toe gevuld met spullen die in Oost-Europa hard nodig zijn. Het wordt allemaal aan de stichting geschonken. "De stukken in DeMooiRooiKrant hebben een ongekende impact", vertelt Frans van den Nieuwenhuijzen. "Iedere keer weer reageren daar mensen op en bieden ze hulp aan. In goederen én diensten. Als een olievlek wordt het dan verspreid en daardoor krijgen we nog meer aangeboden. Dit jaar hebben we zoveel dat we met extra opleggers moeten gaan rijden." Door het jaar heen verzamelen Hans Nieuwkamp, Ron Bezoen en Frans de spullen thuis en met hulp van anderen pakken ze alles in dozen. Soms worden goederen uitgeruild met de stichting in Deurne.
Een week zijn de heren op pad. Ze gaan naar noordoost-Oekraïne, zo'n zestig kilometer voor de Russische grens. "Oekraïne in is niet zo'n probleem. Polen uit wel. Daar komt het nodige administratieve werk bij kijken. Volgende week zaterdag hopen we weer terug te zijn", blikt Ron alvast vooruit.
Na het handen schudden met Lambert van Nistelrooij klommen de heren in de trucks. Twee aan twee in iedere cabine. "Af en toe wisselen we, dan zitten we allemaal een keer bij elkaar. Het is ook nog eens gezellig", sluit Hans af, pal voor vertrek.


Bier, worst, Duitse muziek en heel veel gezelligheid

Foto: Lisa vd Ven

Zaterdagavond was de parkeerplaats tegenover de Kofferen bar aan het Kofferen dé plek om een heel mooi feestje te vieren. HZZ organiseerde hier voor de eerste keer een heus Oktoberfest. De driehonderd kaartjes vlogen vooraf al als warme broodjes over de toonbank en het beloofde spektakel kwam er ook...

Vooraf bleek al dat er heel veel werk was gestopt in het organiseren van het weekend. De heuse tent stond al klaar en ook aan de pullen, de Duitse muziek en heerlijke Duitse lekkernijen was gedacht. Alle aanwezigen waren gekleed in een drindle of een lederhöse. Een prachtig geheel waarbij iedereen het ook nog eens onwijs naar zijn zin had.

Na eerst te hebben genoten van een optreden van HZZ zelf was het tijd voor feestband 'Woenderbaar' om de tent op zijn kop te zetten. De pullen vlogen er doorheen en de polonaise werd afgewisseld met eins, zwei, drei, zaufen. Een prachtige eerste editie van een nieuw evenement. Op naar volgend jaar?

Foto: Lisa vd Ven
Foto: Lisa vd Ven
Foto: Lisa vd Ven
Foto: Lisa vd Ven
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen

Vanaf 11 uur was er op zondag een gezamenlijk ontbijt in de tent aan het Kofferen. Dat mondde uit in een gezellige muzikale middag met uiteraard veel bier. De organisatie kan na de eerste editie terugkijken op een geslaagd 'experiment'. Er wordt nu al gesproken over een volgende editie en dat nieuws zien veel feestvierders wel zitten.

Sani-design: nieuw in Rooi

Sinds kort kan men in de Eerschotsestraat terecht voor de mooiste badkamermeubelen, RVS meubelen, decoratie opbergsystemen en prachtige spiegels. Allemaal snel uit voorraad leverbaar, gratis bezorgd of gelijk mee te nemen. Daarnaast is het ook mogelijk om te bestellen via de webshop: www.sani-design.nl

Sani-design staat voor hoogwaardige kwaliteit, de laagste prijsgarantie en fabriceert haar eigen producten. Sani-design is van dinsdag t/m zaterdag geopend van 12:00 uur tot 17:00 uur. Een afspraak maken buiten deze tijden is natuurlijk ook mogelijk. Hiervoor kan men bellen naar: 085-0600 330

De meest inspirerende maand op het gebied van wonen

De blaadjes kleuren bruin en de bomen zijn nagenoeg kaal: een nieuw seizoen is aangebroken. Na de zomerperiode waarin we volop buiten genieten van het mooie weer, gaan we op zoek naar de warmte in huis. Hoog tijd om ons interieur onder de loop te nemen! Oktober staat bekend als dé woonmaand van het jaar en fabrikanten maken dan ook in deze maand hun nieuwe collectie bekend. De zachte fluwelen stof doet het goed op bijna alle woonartikelen en oudroze is de trendkleur van het moment. Met goudkleurige accessoires maakt u met een paar kleine aanpassingen al een grote verandering in uw woning. Daarnaast zien we dit najaar veel warme tinten, zoals (oker)geel, donkerblauw, groen en bordeauxrood. Vergeet de lampen in huis niet! Licht is namelijk sfeerbepalend en maakt uw interieur af.

Met zijn allen naar Den Haag

Het team van OBS De Springplank voert actie

Afgelopen donderdag vond er een landelijke stakingsactie plaats door leerkrachten van het basisonderwijs. De leraren pleiten voor een lagere werkdruk en een eerlijk salaris. Een team van Rooise leerkrachten reisde af naar Den Haag om actie te voeren.

Op 5 oktober waren de schooldeuren van alle basisscholen in Sint-Oedenrode gesloten, maar dat vond OBS De Springplank niet voldoende. Om de staking te ondersteunen ging bijna het hele team van De Springplank naar het Zuiderpark in Den Haag. "Het gaat ons vooral om de werkdruk en het zou mooi zijn als er meer geld naar het onderwijs komt, zodat wij kleinere klassen kunnen realiseren", vertelt Marieke van Boxtel, directeur van OBS De Springplank. "We merken dat veel jonge mensen na enkele jaren al een ander beroep kiezen en dat gaat ons aan het hart. Leerkracht zijn is een prachtig vak en meer waardering zou helpen om dit aan de jeugd te laten zien, zodat zij blijven kiezen voor dit mooie beroep", aldus Marieke.

Duo expositie in Beek en Donk

Vanaf vorige week is er een expositie te bewonderen van Lena Bakker-Strijbas en Cees van de Wijdeven in 't Oude Raadhuis in Beek en Donk. Een mooie gelegenheid om kennis te maken met het werk van deze twee. De expositie is geopend op zaterdagen en zondagen van 14.00 uur tot 17.00 uur.

Zaterdagmiddag 30 september werd om 16.00 uur de fraaie duo expositie van Lena Bakker-Strijbos en Cees van de Wijdeven geopend in 't Oude Raadhuis in Beek en Donk door Riet Meijs, voorzitter van het Roois Kultuur Kontakt. Beide kunstenaars komen uit Rooi. Lena heeft haar opleiding aan de Academie voor Schone Kunsten te Arendonk (B) gevolgd. Ze schildert hoofdzakelijk werken die geïnspireerd zijn door de natuur. Haar werk is ook te zien op: www.lenastrijbos.nl. Het beeldhouwwerk van Cees heeft meestal abstracte vormen. Hij werkt vooral met middelharde of harde steensoorten. Cees streeft er naar om zijn beelden zo ruimtelijk mogelijk te maken, waardoor licht en schaduw een nieuwe dimensie aan het beeld toevoegen. Zijn werk is te zien op: www.ceesvandewijdeven.nl. De expositie is te bekijken tot 22 oktober.

Vrijwilligers gezocht

Het Steunpunt Vrijwilligerswerk van Welzijn De Meierij is steeds op zoek naar vrijwilligers voor uiteenlopende vragen in Schijndel en Sint-Oedenrode. Ook deze keer hebben we enkele interessante vacatures van de vacaturebank voor u uitgelicht.

Zorgcoördinator gezocht voor Zorg Coöperatie Rooi
Zorg Coöperatie Rooi (ZCR) is op zoek naar een vrijwilliger met een zorgachtergrond, die een coördinerende functie wil vervullen. Taken zijn onder andere de coördinatie rondom zorgvragen (dit doe je samen met een andere zorgcoördinator), het (mede) opbouwen van een netwerk van zorgaanbieders (incl. selectie), het begeleiden en ondersteunen van zorgcoaches en andere vrijwilligers en het ontwikkelen van producten. Je hebt kennis van zorg, wet- en regelgeving en bent bereikbaar voor zorgvragen. Daarnaast draag je het gedachtegoed van ZCR uit en adviseer je het bestuur. (vacaturenummer 19309)

Kookvrijwilliger Meierij 44
Het Steunpunt Vrijwilligerswerk is op zoek naar een kookvrijwilliger voor één keer in de week bij Meierij 44. Bij Woongroep Meierij 44 wonen zes cliënten op leeftijd met een verstandelijke/ lichamelijke beperking. Denk hierbij aan down syndroom, ontwikkelingsachterstand, dementie of lichamelijke beperkingen. Woongroep Meierij 44 is op zoek naar een vrijwilliger die hun team wil komen versterken en houd van koken en werken met mensen. Werktijden zijn zaterdagmiddag van 15.00 uur – 17.00 uur. (vacaturenummer 19253)

Lezing Heemkundige Kring

Op dinsdag 17 oktober houdt drs. Jan Franken voor Heemkundige Kring De Oude Vrijheid een lezing over heksen en heksenvervolging in Brabant. De lezing vindt plaats in De Gouden Leeuw aan de Markt in Sint-Oedenrode en begint om 20.00 uur.

Vanouds zijn magie, experimenten, kruidenkennis en rituelen deel geweest van het alledaagse leven en bekend bij gewone mensen. Maar vanaf ongeveer 1450 gaan theologen en juristen zich er mee bemoeien. In die welvarende maar ook hardvochtige periode wordt magie ineens gezien als tovenarij, worden kruidengenezeressen heksen en gaat men met martelingen de duivel bestrijden. De inquisitie oefent alvast voor de latere ketterverbrandingen.

Ook in onze streken zijn heel wat vrouwen en mannen door vijanden of jaloerse buren beschuldigd. Dat gebeurde zowel in de stad (bijvoorbeeld in Breda ) als op het platteland (de Kempen en de Peel).

Wilt u kennismaken met een paar recepten van geneeskrachtige kruiden en kunt u een paar ijselijke verhalen over de zgn. duivelaanbidders verdragen, kom dan zeker naar deze lezing. Jan Franken was docent bij de lerarenopleidingen en bij het Hoger Onderwijs voor Ouderen en geeft nog steeds cursussen bij de KBO.

De lezing is gratis voor leden van De Oude Vrijheid; niet-leden betalen een kleine bijdrage van € 2,- per persoon.


Inschrijving voor De Rooise Kwis geopend

Foto: Jeroen van de Sande

Er kan weer ingeschreven worden voor, alweer de vijfde editie van, De Rooise Kwis. Vorig jaar wist "Tis rolluk iet" De Rooise Kwis op hun naam te schrijven na eerdere ereplaatsen.

Via de website van De Rooise Kwis kan er worden ingeschreven. Om in te kunnen schrijven dient een teamnaam en een "Roois goed doel" te worden gekozen waarvoor er gespeeld wordt. Het winnende team wint namelijk een mooi geldbedrag voor hun doel naar keuze.

Format
Op 16 december kunnen om 18:00uur de quizboekjes opgehaald worden bij Zalencentrum De Beurs waarna direct de race tegen de klok zal starten. Op een zelf ingericht "hoofdkwartier" is het dan zaak om zo goed mogelijk de vragen te beantwoorden. Hierbij mogen alle middelen ingezet worden. Naast het invullen van de vragen komen zijn er ook diverse "externe opdrachten". De inhoud hiervan blijft uiteraard een groot geheim. Om klokslag 23:00uur moeten alle quizboekjes weer ingeleverd zijn. Naast een mooi geldbedrag staat er eeuwige roem op het spel. Wie de eerste lustrumeditie van De Rooise Kwis wint zal op zaterdagavond 6 januari bekend worden gemaakt tijdens de prijsuitreiking.

Categorieën
De opzet van de quiz zelf zal niet veel afwijken van voorgaande jaren. De quiz zal weer gaan bestaan uit 12 categorieën, in de komende weken zullen er steeds een paar categorieën bekend gemaakt worden. Uiteraard zullen er weer vele vragen in de quiz zitten over Rooi of met een Roois tintje, maar ook over allerlei andere onderwerpen. De quiz is geschikt voor iedereen van jong tot oud. Wat de andere categorieën worden lees je de komende weken in DeMooiRooiKrant.

Inschrijven
Inschrijven kan via www.derooisekwis.nl. Inschrijfgeld bedraagt €20,- per team. Er is geen limiet aan het aantal teams of het aantal deelnemers in een team. Heb je niet eerder deelgenomen of wil je graag je de edities van voorgaande jaren "herbeleven", op www.derooisekwis.nl vind je een archief van de vorige edities.

Via De MooiRooiKrant, www.derooisekwis.nl en de facebookpagina van de Rooise Kwis blijf je op de hoogte van al het nieuws en ontwikkelingen. Schrijf jouw team in en laat de voorpret maar beginnen!


Camperplaatsen onder de loep

Deze foto is anderhalve week geleden genomen. Foto:

De gemeente Meierijstad is op dit moment bezig met het opstellen van geharmoniseerd beleid op het gebied van recreatie & toerisme. Brancheorganisatie Recron, de Centrummanagementorganisaties en de individuele recreatieondernemers in Meierijstad, worden bij het opstellen van dit beleid betrokken. Alle camperplaatsen in de gemeente zullen hierbij aan de orde komen.

Tweeëneenhalf jaar geleden opende de gemeente drie camperplaatsen op het parkeerterrein van evenemententerrein De Neul. De populariteit van de plek kent geen grenzen. Met regelmaat staan er veel meer campers. Soms wel meer dan tien. Toch zegt de gemeente dat het probleem bij handhaving bekend is en dat er regelmatig controles worden uitgevoerd.
Gemeente Meierijstad biedt in haar kern Sint-Oedenrode camperplaatsen omdat de Stichting Centrummanagement Sint-Oedenrode hierom enkele jaren geleden heeft verzocht. Het college van destijds Sint-Oedenrode heeft toen besloten dit verzoek te honoreren. De plaatsen behelzen niet meer dan een parkeerplaats waar men 48 uur mag staan, en dus mag overnachten. Elders is dit niet toegestaan. Voorzieningen zijn er niet. Het college van BenW heeft daarom destijds besloten hiervoor geen vergoeding te vragen, er worden ook geen kosten gemaakt. In Meierijstad zijn meerdere camperovernachtingsplaatsen. Aan de Hoogstraat in kern Veghel en bij sporthal De Dioscuren in kern Schijndel.

Foto: Roel van Eck
Foto: Ans Vermeltfoort

Herfstkiekjes!

Deze paddenstoelen staan in het kasteelpark. Foto: Thea Willems

Sint-Oedenrode - De Herfst doet haar intrede! Stuur de mooiste Herfstkiekjes door naar redactie@demooirooikrant.nl

Foto: W. Habraken
Foto: W. Habraken
Foto: W. Habraken
Foto: Thea Willems
Foto: Thea Willems
Foto: Thea Willems
Foto: Thea Willems
Foto: Lisette van Helden
Foto: Christ Raaijmakers
Foto: Pat Hermes
Foto: Thea Willems
Foto: Kees Luijten

Ik ben Amor, een stoere Staffordkerel van 6 jaar oud. Ik ben heel lief en heb graag aandacht. Voor kleine kinderen ben ik wat te lomp en veel te sterk.
Ik ben graag actief bezig en vind het prachtig om met tennisballen te spelen. Het is een leuk spelletje om toch 3 ballen in mijn bek te krijgen, terwijl dat eigenlijk net niet past. Ik kan mezelf er uren mee vermaken. Ook spelen in en om het water vind ik erg leuk, net als wandelen. Als ik een duidelijk leider heb, trek ik ook niet aan de lijn.

Andere honden en katten zijn niet zo mijn ding. Mensen wel! Dus komt u mij alstublieft heel snel halen? Ik wacht al 3,5 jaar. Dat is veel te lang en het wordt hoog tijd dat ook ík een gouden mandje krijg.
Dierenopvangcentrum Hokazo, Lange Goorstraat 6, 5406 XE Uden.


Zevende seizoen Pubquiz

Aanstaande donderdag 12 oktober vindt in café d'n Dommel weer de befaamde Pubquiz plaats; de aftrap voor weer een nieuw seizoen. Het zevende inmiddels. En om dit te vieren ontvangen de winnende teams niet alleen een portie 'vette hap', maar krijgen zij er donderdagavond voor deze speciale gelegenheid een IQ-verhogende saus bij.

Steeds meer Rooienaren kennen dit fenomeen inmiddels en weten hun weg elke zes weken naar de Pubquiz te vinden. Voor wie de Pubquiz nog niet kent: wees welkom! Deze avonden zijn een feestje voor iedereen tussen de 25 en 85 jaar.
Meedoen is simpel; je komt gewoon met een team van maximaal vijf personen (vrienden, familie, sportmaatjes, collega's) rond een uur of acht naar d'n Dommel, om vanaf half negen vragen, plaatjes en audiofragmenten over je uitgestort te krijgen die je met je team uit het blote hoofd moet beantwoorden. Bij de kahoot-pauzeronde is het gebruik van smartphones wel toegestaan, sterker nog; noodzakelijk. Kortom: een ideaal avondje om vlak voor het weekend weer eens lekker de kroeg in te gaan en er slimmer weer uit te komen!

Meer informatie op www.pubquizrooi.nl.

Concert Nico v.d. Wetering razendsnel uitverkocht

Nico van de Wetering krijgt nog steeds appjes, telefoontjes en mailtjes met de vraag of er nog kaarten zijn voor zijn jubileumconcert. Hij moet iedere keer 'nee' verkopen, want zijn concert is razendsnel uitverkocht. Alle 250 kaartjes gingen al over de toonbank.

Nico van de Wetering geeft in het kader van zijn 25-jarig bestaan als dialectzanger een concert waarin al zijn grote hits voorbij zullen komen. Dat concert wordt op 18 november gehouden. Vier dagen daarvoor, op 14 november, is Nico te gast bij Omroep Brabant. Ook daar zal hij zijn hits laten horen, waaronder Ik kom uit Brabant (2017) en Altijd fist (2017). Deze liedjes stak de troubadour in een nieuw jasje en zijn zelfs ook op Spotify te beluisteren.

Historische beelden week 41:
Herkent u de mensen op deze prachtige oude foto? Laat het ons weten! Mail naar redactie@demooirooikrant.nl, bel naar 0413-479322 of loop eens binnen bij ons nieuwe pand: Heuvel 7. De koffie staat klaar.

Historische beelden week 39:
Het is de fanfare N.J.A ca 1925/30 Hierbij ook enkele namen: Voorzitter H. Verhoeven Dirigent Van den Akker, Vaandeldrager links Piet Ockhuizen, Vaandeldrager rechts Piet Lucius, Tromslager Janus van den Brand, Schellendragers links Martien van Oorscht, Schellendrager rechts Theo van de Rijt.

Gijs

18 / 36

19 / 36

Vormsel voorbereidingsdag Son

Afgelopen zaterdag was in Basisschool de Bloktempel in Son de voorbereidingsdag op het Vormsel.

48 vormelingen uit de parochies Heilige Michaël en Heilige Oda verzamelden zich om zich een dag te verdiepen in de Heilige Geest. Door middel van uitleg, toneelstukjes en spellen hebben we eerst nagedacht over wie God eigenlijk is. Wat kunnen we over God en over Jezus lezen in de bijbel? Allemaal mooie dingen eigenlijk. God houdt van ieder van ons. Maar zoals we weten raakt dat besef soms helemaal op de achtergrond door de vervelende en verdrietige dingen die we meemaken. Jezus kan ons helpen weer bij God te komen. Zijn Geest, de Heilige Geest, zorgt er dan voor dat het vuurtje van geloof, hoop en liefde in ons hart blijft branden. Maar dan moeten we er zelf wel voor zorgen dat het vuurtje aan blijft…
Vol van nieuwe kennis zijn de 9 groepjes vormelingen 's middags Son ingetrokken om opdrachten te vervullen die met de Geest te maken hadden. Voor de opdrachten samen konden we 88 punten verdienen; het spel heet dan ook Crazy 88. Zo hebben we de bediening van een bakkerij gevraagd een kerklied te zingen, hebben we zelf een lied met gebaren gezongen voor het personeel van de friettent en nog veel meer uitdagende opdrachten.
Moe van het waaien van de vurige Geest sloten we de dag om 16.00 u af met een kleine viering in de kerk van Sint Petrus' Banden in Son. We konden ervaren dat wie zich een dagje speciaal richt op de Vader, de Zoon en de Heilige Geest bijzondere dingen meemaakt, midden in een heel gewone wereld.

Wilchard Cooijmans
Manon van den Broek

Van de pastores Een kaars van de dominee

Het is aan het einde van deze maand, 31 oktober, precies 500 jaar geleden dat de monnik Maarten Luther zijn 95 stellingen tegen de aflaten aan de deur van de slotkapel in Wittenberg spijkerde. Wat had moeten oproepen tot een theologisch debat, mondde uit in de reformatie, de hervorming van de kerk, maar daarmee ook de splitsing. Van discussie of debat was al snel geen sprake meer. Standpunten verhardden zich en over en weer werden mensen verketterd -letterlijk-, met alle dramatische gevolgen van dien. Uiteindelijk gingen de verschillende kerken hun eigen wegen en groeiden verder van elkaar weg.

Ondertussen proberen de kerken echter, al meer dan een halve eeuw, weer dichter tot elkaar te komen. Met wisselend succes, want we hebben als kerken niet alleen onze eigen theologische inzichten, we hebben ook onze eigen gewoontes, tradities en (noem het maar) nestgeur. Het is een winstpunt, dat we weer met respect met elkaar omgaan en in gesprek gaan. Wat dat betreft zijn we volgens mij op de goede weg.

In de Odaparochie en de protestantse gemeente van Sint-Oedenrode/Son en Breugel zit in de oecumene ook een stijgende lijn. We hebben al jaren een oecumenisch diaconaal overleg; we vieren samen de vespers in de advent en veertigdagentijd en nodigen elkaar wederzijds uit voor catechese- of bezinningsbijeenkomsten.
Voor het komend jaar staan er onder andere een gezamenlijke kloosterdag op het verlanglijstje en op woensdag 28 februari 2018 komt bisschop de Korte een lezing houden in de protestantse kerk. Als pastoraal team hebben we ook regelmatig overleg met de dominee. Dat dominee Stigter van zijn studiereis naar Libanon een kaars voor ons meebracht, uit een Maria bedevaartplaats nog wel, dat mag toch ook wel een daad van oecumene genoemd worden. Oecumene zit vaak niet in grote stappen, maar in hartelijke gebaren.

diaken Wilchard Cooijmans

MISSIO Wereldmissiemaand 2017: Burkina Faso

Op missiezondag 21/22 oktober besteedt Missio dit jaar aandacht aan de katholieke gelovigen in Burkina Faso.

Het is relatief vreedzaam, maar zeer arm. Vooral meisjes en vrouwen hebben het zwaar: gedwongen huwelijken; beschuldigingen van hekserij. De helft van de meisjes in Burkina Faso wordt voor haar 18e uitgehuwelijkt. Steeds vaker verzetten meisjes zich tegen dit lot van een gedwongen huwelijk. Ze vluchten en vinden bescherming en onderdak bij congregaties van zusters of in gezinnen van catechisten.

De Katholieke Kerk blijft niet aan de zijlijn staan. Missiezondag is vooral het feest van de solidariteit. We vieren dat we deel zijn van een wereldwijde gemeenschap van mensen die verantwoordelijkheid voor elkaar neemt. Het laat ons niet onverschillig dat meisjes in Burkina Faso slachtoffer worden van een gedwongen huwelijk of dat vrouwen als heks vervolgd worden. Daarom steunt Missio Pauselijke Missiewerken de zusters en de catechistenfamilies die de meisjes opvangen en de van hekserij beschuldigde vrouwen. In het weekend van 21 en 22 oktober is de meeropbrengst van de collecte in onze kerken voor MISSIO.

CANTORMIS Martinuskerk

Zondag 15 oktober om 9.30u vindt er voor de tweede keer een Cantormis plaats in de St. Martinuskerk. De cantormis is een viering waarin een of meerdere cantores of cantrices (voorzangers) de volkszang begeleiden, samen met organist Bert Augustus.

De cantor zingt de verzen van een psalm, waarna het antwoord wordt gezongen door de kerkgangers. Zo ook bijvoorbeeld het refrein van een lied. Feitelijk heeft de cantor dezelfde functie als een koor.
Zingen is een heel bijzondere manier van communiceren! Wie spreekt, kan ook zingen! Je geeft het beste van jezelf. Vrij, spontaan en authentiek. Zingen is een lijfelijke activiteit en goed voor je adem (longen), je bloedsomloop, maar ook je hele persoonlijkheid. Tegelijkertijd bevordert het zingen de saamhorigheid en gemeenschapszin in de liturgie van de zondag.
Tien minuten vóór de viering zal de cantor met de aanwezige kerkgangers een aantal korte fragmenten repeteren. Iedereen die mee wil zingen, is van harte welkom.

Nol Ardts, cantor

Tweet van de Paus

De missie van scholen en leerkrachten is om begrip te ontwikkelen voor alles wat waarheid is, goed en vol van schoonheid.

13 oktober Tienerclub

16 oktober Mogelijkheid tot pastoraal gesprek Odendael

Biddende Moeder, parochiezaal Nijnsel

17 oktober Bedankavond vrijwilligers Martinus-Centrum

22 oktober Concert Orgelkring, Genovevakerk Breugel 14.00 uur

'De wereld in muziek'

Zoals Nicoline van Esch ons in het openingswoord informeerde was dit het eerste concert waarin een nieuwe opzet van deze concertreeks merkbaar was. Waar men tot nu een bepaald instrument, een interessante combinatie van instrumenten of combinatie 'Meester-Gezel' centraal stelde, gaat men dit jaar uit van thema's waarbij dan geschikte uitvoerders worden gevonden.

Door: Mattie de Schepper

Gelukkig hebben de organisatoren een stevig netwerk opgebouwd met Phoenix Cultuur en met de Culturele verenigingen en willen geschoolde amateurs graag gebruik maken van het podium dat hen geboden wordt. Dit eerste concert was al zeker 'een schot in de roos'.

Diversiteit en kwaliteit
Onverwacht, doch een goede keuze van gitarist Indra Heerkens, het concert te openen met een Prelude gebaseerd op een cellosuite van Bach – tenslotte blijft Bach's muziek de wereld inspireren. Hierna klonk één van de topstukken voor gitaristen van de Braziliaanse componist Heitor Villa Lobos. Met zijn 17 jaar overtuigde Indra ons van puur talent en gedegen scholing. Zijn docent van Phoenix Cultuur, Rolf van Meurs, wiens aanwezigheid trouwens getuigde van grote betrokkenheid, kan terecht trots zijn

Al bij het inspelen van 'Torkest' olv Niels Tiebosch was duidelijk dat hier een ensemble zat van zeer ervaren accordeonisten dat muzikaal en virtuoos/technisch, ons de oren opende en liet versteld staan over de zeggingskracht in een best veelzijdig en veeleisend repertoire. Het 'Invierno Porteño', waarvoor Piazzolla zich liet inspireren door het gelijknamig deel uit de vier jaargetijden van Vivaldi, gaf een gevoelvolle impressie van de winter in de Argentijnse hoofdstad. Met een krachtig 'España cañí (Zigeuner-Spanje) refererend aan stierenvechten en paso doble, hield 'Torkest' de spanning hoog voor wat nog volgde als slotstukken na de pauze. Niels Tiebosch weet de naam en faam - van dit vele jaren door zijn vader geleide orkest- met grote gedrevenheid hoog te houden.

Fingerstylegitarist Dennis van der Sanden deelde - als een rasechte performer/entertainer - met ons zijn liefde voor en kennis van het fingerstylespel, waarin hij zich deze zomer in Nashville verdiepte. Met virtuoze vaardigheid illustreerde hij in prachtige nummers van o.a. Chet Atkins, Tommy Emmanuel en Merle Travis de vele mogelijkheden die deze techniek geeft. Zijn enthousiasme en muzikaal talent ontlokte vreugde en bewondering. Mooi ook hoe hij zijn bewondering voor de andere muzikanten uitsprak en zijn aanstaande concert op 29 oktober in De Loop'r in Olland alvast aankondigde. Na de prachtige slotstukken, eveneens van Astor Piazzolla, sprak Riet Meijs woorden van waardering en dank en te zien aan alle tevreden blije gezichten was de kwalificatie 'super' helemaal terecht. Volgend Mathieu Dirven Concert, is een 'Winterconcert' op 10 december.

Kerkberichten

H. Martinus Olland
Za 14/10:
17.30 u: Eucharistieviering met het gemengd koor Polyhymnia. Intenties: overleden ouders Arts-van Goor, Harrie Merks, Sjef v.d. Sande, Gerarda v.d. Sande-van Erp, Francy van Casteren-v.d. Meerendonk, Wout v.d. Meerendonk, Jutka Westgeest en overleden leden van het gemengd koor Polyhymnia

Odendael
Zo 15/10:
10.00 u: Woord en communieviering met Odendael koor. Intenties: Wim Klerks, Marinus Verhagen.

Martinuskerk
Do 12/10:
08.40 u: Rozenkransgebed in de Dagkapel van De Goede Herderkerk, 09.00 u: Eucharistieviering.
Vr 13/10: 08.40 u: Rozenkransgebed in de Dagkapel van De Goede Herderkerk, 09.00 u: Eucharistieviering.
Za 14/10: 18.30 u: Eucharistieviering met Volkszang. Intenties: Toos van Boxmeer – Hendriks, Fons van Boxmeer, Cor en Martha van der Velden, Jan Vermeltfoort, José en René van Eck, Dien de Leijer – Moeskops, Jas en Betsie van Schijndel – van Berkel, Netty Bekkers – van Aert, Jacobus en Lies van Aert – Marcus, Jan van Oorschot en Harrie Donkers, Martien Dortmans en overleden ouders Dortmans – van Genugten en overleden familieleden Dobbelsteen – Donkers.
Zo 15/10: Achtentwintigste Zondag door het Jaar 09.30 u: Eucharistieviering met Het Martinuskoor. Intenties: Fanny Sneijder – van Roosmalen, Sjef en Wilhelmina de Leijer – van Rooij, Nelly van den Biggelaar – van Boxtel, Overleden leden van de familie Lathouwers, Overleden familieleden familie van Gerwen, Lenneke Versantvoort, Antoinette van Gerwen – van de Tillaart, Jo van de Wijdeven – van Berkel, An Lathouwers.
Ma 16/10: 08.40 u: Rozenkransgebed in de Dagkapel van De Goede Herderkerk, 09.00 u: Eucharistieviering.
Di 17/10: 08.40 u: Rozenkransgebed in de Antonius van Padua kerk te Nijnsel, 09.00 u: Eucharistieviering, 19.00 u: Rozenkransgebed in de Dagkapel in Odendael.
Wo 18/10: 18.40 u: Rozenkransgebed in de Heilige Ritakapel te Boskant, 19.00 u: Eucharistieviering.
Do 19/10: 08.40 u: Rozenkransgebed in de Dagkapel van De Goede Herderkerk, 09.00 u: Eucharistieviering.
Vr 20/10: 08.40 u: Rozenkransgebed in de Dagkapel van De Goede Herderkerk, 09.00 u: Eucharistieviering.

Sint Genoveva-kerk, Breugel
Di 10/10:
18.15 u: Rozenhoedje, 18.30 u: Eucharistieviering.
Do 12/10: 18.15 u: Rozenhoedje, 18.30 u: Eucharistieviering, aansluitend stille aanbidding.
Zo 15/10: 09.30 u: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Kinderwoorddienst.
Intentie: Harrie en Tonny Swinkels-Reloe, Tiny Rooijakkers, John Meulendijks, Jeanne vd Wijdeven-van Erp, Jan Overzee, Cor Minten, 14.00 – 16.00 u: Inloopmiddag Den Bauw.
Di 17/10: 18.15 u: Rozenhoedje, 18.30 u: Eucharistieviering.
Do 19/10: 18.15 u: Rozenhoedje, 18.30 u: Eucharistieviering, aansluitend stille aanbidding.
Za 21/10: 18.30 u: Eucharistieviering m.m.v. Rob van Stuivenberg.
Zo 22/10: 09.30 u: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Intentie: Ietje van Dinther-Raeven, Piet Egelmeers en ouders van Schijndel-Neelen, Jan Adriaans, ouders Saris-van Heeswijk, 16.00 u: Concert orgelkring.

Protestantse kerk Knoptoren
Zo 15/10: Dienst in Son, 10.00 u: Predikant Ds. G. Baerends.

Sint Antonius Nijnsel
Zo 15/10: Eucharistieviering om 11.00 uur met volkszang. Intenties: Annie en Nol Latijnhouwers.
Di 17/10: 9.00 u: Eucharistieviering.

Sint Petrus' Banden, Son
Wo 11/10: 18.30 u: Rozenhoedje, 19.00 u: Eucharistieviering.

Za 14/10: 19.00 u: Rozenhoedje in de Mariakapel aan de Beverlaan
Geen Eucharistieviering in Son of in Breugel.
Zo 15/10: 11.00 u: Eucharistieviering m.m.v. het Sons Gregoriaans koor. Intenties: Joop van Heugten, Ben Giesbers, Loes Mom-Wiekart, Alda Teunissen-Feijen, Mien Heijmans-van Uden, Truus van Bussel-Franssen, Miny Driessen-Aarts, Herman Benning, Ouders Swinkels-van den Berg, Harrie van den Berg, Bert van Vlokhoven.
Wo 18/10: 18.30 u: Rozenhoedje, 19.00 u: Eucharistieviering.
Za 21/10: 18.30 u: Eucharistieviering ion Breugel, 19.00 u: Rozenhoedje in de Mariakapel aan de Beverlaan.
In de maand oktober wordt het Rozenhoedje gebeden: elke woensdag om 18.30 uur in de Sint Petrus' Bandenkerk, elke zaterdag om 19.00 uur in de Mariakapel aan de Beverlaan


Oog in oog met de Paus

Foto:

Eindelijk was dan het bijzondere moment voor Petter Marinus aangebroken. Gisteren kreeg de Rooise jongen zijn vormsel van Mgr. Hurkmans in de Friezenkerk van Vaticaanstad. Ook stond Petter oog in oog met Paus Franciscus.

Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Petter samen op de foto met bisschop Hurkmans. Foto:

Dat maakte de zonnige week in Rome voor Petter en zijn familie compleet. Het gezin dacht de hand van de Paus te mogen schudden, maar vanuit de hele wereld waren er meer genodigden om de leider van de Rooms-Katholieke kerk te ontmoeten. Zo ontstond de situatie dat daarom alleen zwaaien en roepen mogelijk was. Gelukkig voor Petter stond hij vrij vooraan en dus kon hij op de schouders van zijn vader een duidelijke glimp opvangen van de Paus.
Het vormsel in de Friezenkerk was een onvergetelijk moment voor Petter en zijn ouders. De kerk zat helemaal vol en Petter was de enige die zijn vormsel kreeg. Een gedeelte van de mis was speciaal voor hem ingedeeld en dat voelde uiteraard speciaal.

Veerkracht

Bij het opruimen van mijn bureau kwam ik een kort verhaal tegen. Ik schreef het eens voor een bijeenkomst van de schrijfgroep. Vandaag word ik opnieuw gelukkig, was de titel.

'Vandaag word ik opnieuw gelukkig,' zei het meisje.
Dobberend op een matras in de vijver achter het huis. Drijvend over water waarin goudvissen rondjes draaien. Denkend aan Marlies die al zolang haar boezemvriendin is. Ze delen alles, binnenpretjes en geheimen. Ze hebben plezier.
Maar er kwam verdriet in hun leven. Hun moeders, ook 'beste vriendinnen', knallen na een avondje uit tegen een boom. Marlies en zij allebei moederloos.
Er zijn vaders, maar die zijn zo overstuur dat ze niet zien wat er met de kinderen gebeurt. De meisjes kunnen samen huilen, stampvoeten en wezenloos voor zich uitstaren. 'Wanneer worden jullie weer gewoon?' vragen de anderen uit de klas.
'Nooit meer,' zegt Marlies. 'Nooit meer,' papegaait zij haar vriendin na. Nu, na zoveel maanden, dobberend en drijvend op het water, komt er voor het eerst weer zachtheid in haar lijfje en een glimlach op haar gezicht.
'Vandaag word ik opnieuw gelukkig,' fluistert ze. 'Opnieuw, opnieuw, opnieuw.'

Je kindertijd is de mooiste tijd van je leven, zeggen we vaak. Zijn we vergeten dat juist in de jonge jaren de dingen die je meemaakt enorme invloed hebben op wie je later wordt? Dan kan het gaan over het missen van een warm nest, echte aandacht of het verliezen van een dierbare. Of je huis en haard moeten verlaten omdat het daar niet meer leefbaar is.

Ik ontmoet kinderen die ook in een moeilijke situatie opgroeien. Zo woont Anouk in een omgeving die weinig hoop biedt op een stabiele toekomst. De ouders kunnen het opvoeden niet aan, het huis is vervuild en als er al gepraat wordt met de kinderen zijn het vooral korte bevelen en negatieve opmerkingen. Ik vind het moeilijk om er wekelijks naar toe te gaan, maar houd het vol voor het meisje. Misschien kan ik een zonnestraaltje brengen in haar leven. Geroerd ben ik als ze op een dag begint te stralen als ze me ziet: 'Dag lieve verteljuffrouw. Heb je weer boeken meegebracht?' Dit geeft me hoop. Verhalen kunnen bemoedigen en steunen. Als deze kleine meid daarin voorbeelden ziet van anderen kan dat haar vast helpen. Ze kan wegdromen en even ontsnappen aan haar omgeving. Ik hoef niet somber te zijn want ze toont veel power.

Ook heb ik contact met Zeinah die, met haar familie, als vluchteling uit een oorlogsgebied naar Nederland kwam. Het gezin is blij met hun veilige plek in Sint-Oedenrode. Mooi om te zien hoe ze haar best doet om zich aan te passen in de klas. Dat valt niet mee als je de enige buitenlandse leerling bent. Er worden grappen gemaakt die ze niet begrijpt en haar Nederlands is nog niet zo goed. Maar haar motivatie om in dit nieuwe vaderland te slagen is indrukwekkend. Ze fantaseert al over wat ze later wil worden en welke opleiding ze dan nodig heeft. Ze komt er wel. Het gaat haar vast lukken.
Mooi om te zien dat kinderen zo flexibel en veerkrachtig zijn.

Nelleke Thijssen
Reageren? schrijvers@impesant.nl

Leerlingen weer goed verlicht

Leerlingen van de bovenbouw van de Odaschool hebben op 9 oktober mee gedaan met de ANWB fietsverlichtingsactie. In dit speciale programma van de basisscholen staat een veilige fietsverlichting voor leerlingen centraal.

De Odaschool vindt het belangrijk dat haar leerlingen met een veilig en goed verlichte fiets naar school gaan. Zeker nu de dagen korter worden. Gelukkig zijn de meeste fietsen goedgekeurd en anders worden ze aanstaande vrijdag herkeurd.

Zorg dat je goed gezien wordt in het verkeer!
De school ontvangt van de ANWB Lichtbrigade een fietsveiligheidspakket bestaande uit een digitaal lespakket en een toolkit. Eerst bespreken de leerlingen in een speciale les de noodzaak van goede zichtbaarheid in het verkeer. Daarna controleren ze samen met vrijwilligers hun fietsen op belangrijke punten. Dit doen ze met behulp van het fietsveiligheidspakket met daarin alle benodigdheden voor een veilige en verlichte fiets. Zo gaan alle leerlingen van de bovenbouw van de Odaschool met een goed verlichte en veilige fiets de winter in. Ook dit jaar heeft de school, net als vorig jaar, hulp gekregen van een echte fietsspecialist: Bike SOS!

In oktober organiseren maar liefst 2.000 basisscholen in het land de fietsverlichtingsactie. Hiermee worden meer dan 300.000 fietsen gecontroleerd op veiligheid en zichtbaarheid. Voor nadere informatie over het programma: anwb.nl/fietsverlichtingsactie

Lezing Heemkundige Kring

Op dinsdag 17 oktober houdt drs. Jan Franken voor Heemkundige Kring De Oude Vrijheid een lezing over heksen en heksenvervolging in Brabant. De lezing vindt plaats in De Gouden Leeuw aan de Markt in Sint-Oedenrode en begint om 20.00 uur.

Vanouds zijn magie, experimenten, kruidenkennis en rituelen deel geweest van het alledaagse leven en bekend bij gewone mensen. Maar vanaf ongeveer 1450 gaan theologen en juristen zich er mee bemoeien. In die welvarende maar ook hardvochtige periode wordt magie ineens gezien als tovenarij, worden kruidengenezeressen heksen en gaat men met martelingen de duivel bestrijden. De inquisitie oefent alvast voor de latere ketterverbrandingen.

Ook in onze streken zijn heel wat vrouwen en mannen door vijanden of jaloerse buren beschuldigd. Dat gebeurde zowel in de stad (bijvoorbeeld in Breda ) als op het platteland (de Kempen en de Peel). Wilt u kennismaken met een paar recepten van geneeskrachtige kruiden en kunt u een paar ijselijke verhalen over de zgn. duivelaanbidders verdragen, kom dan zeker naar deze lezing. Jan Franken was docent bij de lerarenopleidingen en bij het Hoger Onderwijs voor Ouderen en geeft nog steeds cursussen bij de KBO. De lezing is gratis voor leden van De Oude Vrijheid; niet-leden betalen een kleine bijdrage van € 2,- per persoon.

Uitleg over dementie

Omdat het een vraag is van heel veel mensen, wijdt het Alzheimercafé in Veghel ieder jaar aan het begin van het seizoen een thema-avond aan de vraag: "Wat is dementie?" Dit jaar is dat op dinsdag 17 oktober in het Pieter BrueghelHuis op Middegaal 25 in Veghel. Iedereen die iets heeft met dementie is vanaf 19.00 uur van harte welkom. In een informele sfeer geven deze keer twee deskundigen informatie en er is volop gelegenheid om vragen te stellen en ervaringen uit te wisselen. De toegang is zoals altijd gratis.

Dementie
Er zijn verschillende ziektebeelden, die onder het begrip dementie vallen; de ziekte van Alzheimer is daarvan het bekendste. Mascha Kuijpers – de Vries, klinisch geriater, en Lyan de Roos, specialist ouderengeneeskunde, geven informatie over de verschillende vormen en leggen uit hoe we de symptomen kunnen herkennen. Zij leggen ook uit hoe men vaststelt of er sprake is van dementie en wat het verschil is met normale vergeetachtigheid. Na de inleidingen is er volop gelegenheid om vragen te stellen. Aanwezige hulpverleners zullen ingaan op alle vragen en opmerkingen rond dementie die aan de orde komen. Voor het Alzheimercafé hoeft men zich niet tevoren aan te melden.

Ontspannen sfeer
In het Alzheimercafé komen iedere maand enkele tientallen bezoekers. Daarnaast zijn er steeds vrijwilligers en enkele beroepskrachten aanwezig. De maandelijkse avonden verlopen in een bijzondere, ontspannen en warme sfeer. Dit initiatief van Alzheimer Nederland, afdeling Oss/Uden/Veghel, GGZ Oost Brabant, BrabantZorg en ONS welzijn is bedoeld voor alle geïnteresseerden uit de gemeenten Boekel, Uden, Veghel en Bernheze en de verre omtrek. Wie meer wil weten kan tevoren contact opnemen met José de Boer van Alzheimer Nederland, afdeling Oss/Uden/Veghel, telefoonnummer 06-26923444.

Themawandeling 'geheugen'

Het Gesprek te Pas van aanstaande zondag 15 oktober heeft als thema 'geheugen'. Hoe werkt ons geheugen? Waarom onthouden we bepaalde dingen wel en andere niet? Wat prikkelt onze herinneringen? Hoe 'eerlijk' is ons geheugen? Ook dit onderwerp biedt allerlei aanknopingspunten voor een goed gesprek. We nodigen iedereen, jong of minder jong, van welke afkomst of gezindte dan ook, uit voor dit gesprek met wandeling.

Het Gesprek te Pas wordt elke derde zondag van de maand georganiseerd, telkens met een nieuw onderwerp. De bijeenkomst begint om 10.00 uur en zal om ongeveer 12.00 uur worden afgesloten. De opzet is steeds hetzelfde:

Na ontvangst met koffie/thee en een inleiding op het thema (met enkele gedichten) komt het gedeelte "te pas": de deelnemers maken in kleine groepjes een wandeling van een uurtje in de bossen, tuinen of de prachtige omgeving van het centrum. Bij heel slecht weer of voor wie slecht ter been is, wordt de wandeling denkbeeldig. We spreken te pas, al of niet aan de hand van de meegegeven vragen, over of naar aanleiding van het onderwerp.

Vervolgens wisselen we bij een gezellige kop koffie/thee de ervaringen, verhalen of meningen uit, bespreken de teksten en om ongeveer 12.00 uur besluiten we dan deze ontmoeting van mensen en hun ideeën en denkbeelden. Met deze wandelingen hoopt Damiaancentrum Nederland mensen nader tot elkaar te brengen en wat inspiratie te bieden. Onze kosten bedragen per deelnemer ongeveer 3 euro, we zijn tevreden met elke bijdrage naar draagkracht. Voor alle informatie over de Gesprekken te Pas: tel. 0413-291200 of 06-10223044.

Nationale Ouderendag weer zeer geslaagd

Op vrijdag 6 oktober werd in heel veel plaatsen in Nederland weer een speciale dag voor ouderen georganiseerd. Ook Sint-Oedenrode deed daar voor de zesde keer aan mee. Op deze dag kunnen ouderen een wens indienen, die dan door een plaatselijk comité, met inschakeling van diverse vrijwilligers, wordt gerealiseerd. Ook dit keer werden er in Rooi weer door ruim 40 personen wensen ingediend.

De wensindieners en de vrijwilligers kwamen op deze dag tegen 10.00 uur naar het verzorgingstehuis Odendael, waar ze, samen met een aantal vaste bewoners van Odendael, in de grote zaal De Ontmoeting werden ontvangen met muziek door het Seniorenorkest "Dommelvolk". De voorzitter van het plaatselijk comité, Cees van Rossum, heette hen allen van harte welkom en bedankte iedereen die had meegewerkt aan de realisatie van deze dag. Namens het gemeentebestuur van Meierijstad kwam even later wethouder Eus Witlox, die ondanks zijn drukke agenda, toch nog een gaatje had gevonden om de officiële opening te verrichten.

Daarna vertrokken de meesten van de ruim 40 wensindieners met hun vrijwilligers naar diverse plaatsen in de regio. Door verschillende omstandigheden konden niet alle activiteiten op deze dag worden uitgevoerd en moesten die worden verschoven naar andere data. Voor allen die wel op deze vrijdag op stap gingen, werd namens Odendael medegedeeld, dat ze bij terugkomst een kopje koffie of thee werd aangeboden en ze uiteraard met het comité hun ervaringen konden uitwisselen.

Er stonden deze dag diverse uitstapjes op het programma, zoals een tochtje naar de Veluwe, naar de Bokkenrijders, Eindhoven en het Boerenbondsmuseum in Gemert. Maar ook een bezoek aan Omroep Brabant, de bedevaartplaats Kevelaer en dierentuin de Beekse Bergen. Sommigen gingen niet zo ver op stap, er was ook een groepje dat koos voor een smakelijke high tea in Odendael zelf en een mevrouw die in haar eigen huis "les kreeg" hoe ze moest omgaan met haar iPad.

Uit de verhalen die de leden van het comité na afloop kregen te horen van de deelnemers onder het genot van een kopje koffie of thee, kan worden opgemaakt dat de wensen die door de verschillende personen zijn ingediend tot volle tevredenheid zijn uitgevoerd. Dat geeft hen in ieder geval weer voldoende uitdagingen voor het volgende jaar.


Lotgenotenbijeenkomst prostaatkanker

Als bij u prostaatkanker wordt vastgesteld kan het zijn dat u moeite heeft daarover te praten. Ook mensen uit uw omgeving weten daar vaak geen raad mee. Soms moet je iets overwinnen om erover te praten.

Om toch bespreekbaar te maken waar u mee zit nodigt de ProstaatKankerStichting u uit om uw ervaringen en vragen te delen met lotgenoten, die allemaal weten wat je doormaakt. Daarnaast kan het krijgen van praktische informatie rond een behandeling belangrijke steun geven. Daarom bent u van harte welkom op maandag 16 oktober in Inloophuis de Cirkel, Evertsenstraat 19, 5703 AM, Helmond.

Het thema is: Heb je nog vragen vóór of na de behandeling? Ook uw partner en familie is welkom. De bijeenkomst duurt van 14.00 tot 16.00 uur. De toegang is gratis.

Website uitgelicht: Marcel Vos Woninginrichting

Oktober staat in het teken van wonen. Ook bij DeMooiRooiKrant en óók op bedrijventerrein Nijnsel. De dagen worden korter, kouder en we zijn vaker binnen. Hoogste tijd om het interieur te veranderen. Bij Marcel Vos staat het geven van een eerlijk en objectief advies aan de klanten voorop. Daarnaast vindt het bedrijf het natuurlijk ontzettend belangrijk om (top)kwaliteitsproducten te leveren.

In de showroom in Nijnsel is een ruime keuze aan gordijnen, vloerbedekkingen en accessoires te vinden. Ook voor Vos is het gebruik van een goede website in combinatie met de geschreven pers ontzettend belangrijk. Dit om beter vindbaar te worden op het internet maar ook om de mensen in Sint-Oedenrode kennis te laten maken met het bedrijf. Op de website van Marcel Vos is een duidelijk, strakke lijn te vinden. Tevens komt het herkenbare logo van het bedrijf telkens terug. De website is overzichtelijk en gebruiksvriendelijk.

Wil jij ook meer te weten komen over dit bedrijf, dat gevestigd is in Nijnsel. Neem dan eens een kijkje op www.marcelvos.nl en laat je verrassen.

Nieuwe productie Theaterkoor Stem

Na een periode van betrekkelijke stilte is Theaterkoor Stem weer volop in beweging. De voorbereidingen van een nieuwe show die in maart 2018 gepland staat, zijn in volle gang.

Om het in eigen beheer geschreven script tot een volwaardige theaterproductie te laten worden is een professionele regisseur in de persoon van Wim Wijnakker aangetrokken. Samen met dirigente Nance Meijer gaan zij de komende weken met de deelnemers intensief aan het werk. Het doel is om van de drie elementen van muziektheater, zang, spel en beeld, elkaar te laten versterken. 'Het mooiste aan regiewerk', zo vertelt Wim, 'is om mensen te verleiden zich boven zichzelf uit te tillen, hun talenten uit te dagen en hun blik op de wereld een klein duwtje in een nieuwe richting te geven'. De nieuwe productie met als titel 'Boeiende Buren' speelt zich letterlijk en figuurlijk af in Meierijstad.

De vroegere gemeenten Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode zijn nu met elkaar verbonden. Persoonlijke verhalen en elkaar beter leren kennen vormen de rode draad door een voorstelling vol met humor, ontroering, toneelspel en vanzelfsprekend heel veel muzikaal spektakel, ondersteund door het zes stemmige koor en live gespeelde muziek. Al deze elementen staan garant voor een moderne en zeer gevarieerde voorstelling vol vaart en verrassing.

Filmbeelden met markante dorpsplekken, gewoontes en culturele gebruiken zorgen voor een uniek accent. Bezoekers van de voorstellingen leren meer van en over elkaar. De boeiende gemeentelijke buren hebben verrassende kennismakingen, verrijken en vullen elkaar aan. Verandering van buren betekent vaak ook andere keuzes maken, nieuwe wegen bewandelen, afscheid nemen van sommige gewoontes en loslaten. Dat kan een hele uitdaging zijn.

De avondvullende muziektheatershow belooft een heerlijk avondje uit te worden. Vol interessante ontmoetingen, plaatselijke herkenningspunten en aangrijpende muzikale belevenissen. Geschikt voor jong en oud en extra aantrekkelijk voor alle inwoners van de nieuwe gemeente Meierijstad. Boeiende Buren wordt opgevoerd op 16, 17 en 18 maart 2018 in Gemeenschapshuis De Brink in Eerde, precies in het midden van de gemeente Meierijstad. Het gemeenschapshuis beschikt over een theaterzaal met ruim 300 zitplaatsen. Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten van Theaterkoor Stem? Kijk dan eens op onze website www.theaterkoorstem.nl of like ons op Facebook.


Nieuwe productie Theaterkoor Stem

Het koor in actie! Foto:

Sint-Oedenrode / Meierijstad - Na een periode van betrekkelijke stilte is Theaterkoor Stem weer volop in beweging. De voorbereidingen van een nieuwe show die in maart 2018 gepland staat, zijn in volle gang.

Om het in eigen beheer geschreven script tot een volwaardige theaterproductie te laten worden is een professionele regisseur in de persoon van Wim Wijnakker aangetrokken. Samen met dirigente Nance Meijer gaat zij de komende weken met de deelnemers intensief aan het werk. Het doel is om van de drie elementen van muziektheater, zang, spel en beeld, elkaar te laten versterken. 'Het mooiste aan regiewerk', zo vertelt Wim, 'is om mensen te verleiden zich boven zichzelf uit te tillen, hun talenten uit te dagen en hun blik op de wereld een klein duwtje in een nieuwe richting te geven'.

De nieuwe productie met als titel 'Boeiende Buren' speelt zich letterlijk en figuurlijk af in Meierijstad. De vroegere gemeenten Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode zijn nu met elkaar verbonden. Persoonlijke verhalen en elkaar beter leren kennen vormen de rode draad door een voorstelling vol met humor, ontroering, toneelspel en vanzelfsprekend heel veel muzikaal spektakel, ondersteund door het zes stemmige koor en live gespeelde muziek. Al deze elementen staan garant voor een moderne en zeer gevarieerde voorstelling vol vaart en verrassing. Filmbeelden met markante dorpsplekken, gewoontes en culturele gebruiken zorgen voor een uniek accent. Bezoekers van de voorstellingen leren meer van en over elkaar. De boeiende gemeentelijke buren hebben verrassende kennismakingen, verrijken en vullen elkaar aan. Verandering van buren betekent vaak ook andere keuzes maken, nieuwe wegen bewandelen, afscheid nemen van sommige gewoontes en loslaten. Dat kan een hele uitdaging zijn.

De avondvullende muziektheatershow belooft een heerlijk avondje uit te worden. Vol interessante ontmoetingen, plaatselijke herkenningspunten en aangrijpende muzikale belevenissen. Geschikt voor jong en oud en extra aantrekkelijk voor alle inwoners van de nieuwe gemeente Meierijstad. Boeiende Buren wordt opgevoerd op 16, 17 en 18 maart 2018 in Gemeenschapshuis De Brink in Eerde, precies in het midden van de gemeente Meierijstad. Het gemeenschapshuis beschikt over een theaterzaal met ruim 300 zitplaatsen. Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten van Theaterkoor Stem? Kijk dan eens op onze website www.theaterkoorstem.nl of like ons op Facebook.

100-jarig bestaan Reddingsbrigade

Zaterdag 7 oktober 2017 om 18.00 uur reikt wethouder Coby van der Pas een cheque uit aan de Reddingsbrigade Schijndel Neptunus '58. Reden hiervoor is het 100-jarig bestaan van de Reddingsbrigade Nederland.

Reddingsbrigade Nederland is het overkoepelende orgaan voor alle reddingsbrigades in Nederland. De Reddingsbrigade Schijndel Neptunus '58 is aangesloten bij de Reddingsbrigade Nederland. Het vieren van een jubileum is een mooi moment om stil te staan bij alle vrijwillige redders. Een Ode aan de Redder!

Uitreiking cheque
Wethouder Coby van der Pas reikt op zaterdag 7 oktober aanstaande rond 18.00 uur de cheque uit aan de Reddingsbrigade Schijndel Neptunus '58. De uitreiking vindt plaats in zwembad de Molen Hey, Avantilaan 1, 5482 RE Schijndel. In juli 2017 reikte de wethouder een cheque uit aan de Reddingsbrigade Veghel (RBV).

Wie beschikt over de juiste kennis en vaardigheden hoeft niet MACHTELOOS toe te kijken wanneer er iemand dreigt te verdrinken. Neem actie om verdrinking te VOORKOMEN. Bij de
Reddingsbrigade Schijndel Neptunus '58 wordt opleiding gegeven hoe te handelen in dergelijke situaties.

Sprookjestocht bij Intratuin

Er was eens een Intratuin in Veghel die de hele maand oktober in het teken van sprookjes stond…. Kom in de maand oktober naar intratuin en je wordt verrast met een leuke sprookjestocht. Kinderen kunnen de hele maand deelnemen aan de sprookjes speurtocht en op zoek gaan naar de verschillende sprookjes die verspreid staan door de sfeervol ingerichte intratuin.

Zet ook alvast zondag 15 en zondag 22 oktober in je agenda. Dan organiseert Intratuin Veghel extra activiteiten tijdens de sprookjes speurtocht. Kinderen kunnen dan bijvoorbeeld ook geschminkt worden en er is een ballonvouwer aanwezig. Ook komen er bijzondere exotische dieren van Exotum op bezoek en nog tal van activiteiten meer! Kom deze zaterdag 14 oktober ook gerust langs met je huisdier voor een gezondheidscheck door een vakbekwame dierenarts assistente. Tussen 10.00 en 16.00 wordt je huisdier op zijn gezondheid gecheckt. De check bevat vaste onderdelen, waaronder huid, vacht ogen, oren en gebit. Ook een gewichtscontrole mag niet ontbreken. Alle huisdieren zijn overigens welkom voor de gezondheids check.

"Ons oudste lid is 90 jaar en speelt nog dapper mee"

Fried van de Laar in actie. Foto: Jos van Nunen

Op 7 november vindt de grote Rooise Bridgedrive 2017 plaats in Mariëndael. Alle leden van de Rooise bridgeclubs maar ook alle Rooise thuisbridgers zijn van harte welkom om deel te nemen aan deze wedstrijd. Gezelligheid staat tijdens dit evenement voorop en tegelijkertijd wordt er gestreden om het Rooise bridgekampioenschap. Deze week nemen wij een kijkje bij Bridgeclub De Neul.

Bridgeclub De Neul is voortgekomen uit Bridgeclub Rooi 750. Deze club speelde namelijk jaren geleden twee keer in de week in De Beurs. Dat was op maandag- en op woensdagavond. De club verhuisde in 2005 naar Mariëndael en daar was alleen op de woensdagavond ruimte voor de club. Dat zorgde voor een probleem. "Niet iedereen had tijd om op woensdagavond te kaarten", vertelt Fried van de Laar, voorzitter van de club. "Ik besloot samen met Nol van der Vleuten en Stephan van de Wiel om op maandagavond een nieuwe club te starten. Op 5 september 2005 werd Bridgeclub De Neul opgericht in de Rooie Sok. Twee jaar later werd deze accommodatie te klein en zodoende zijn we verhuisd naar Odendael."

De club begon met 45 leden en is uitgegroeid tot de grootste club van Sint-Oedenrode, met 122 leden op dit moment. Zoals u waarschijnlijk niet zal verbazen, wordt er op maandagavond fanatiek gebridget in Odendael. "We spelen volgens het reglement, maar op een gemoedelijke manier. Wij zijn bijvoorbeeld als eerste club in Rooi begonnen om onze leden bij de voornaam te noemen. Nu doen bijna alle clubs dat. Wanneer er een uitslag volgt, noemen wij alleen de scores vanaf 50%. En als er iemand ziek is, ligt er een kaart klaar waar iedereen zijn naam op kan schrijven. Als meer dan honderd leden je beterschap wensen, dan moet je toch wel snel weer beter zijn."

De club doet er alles aan om stilzit te voorkomen. Bridge wordt altijd gespeeld in viervoud en wanneer er iemand ontbreekt, wordt een vervanger geregeld. "Omdat we een grote club zijn, kunnen we in vier lijnen spelen. Op deze manier speelt iedereen op zijn eigen niveau. "Ook wij ontkomen er niet aan dat het ledenbestand vergrijst. Ons oudste lid is 90 jaar en hij speelt nog dapper mee. Toch gebeurt het af en toe dat een speler niet komt opdagen. Na een telefoontje blijkt dan dat deze op één oor ligt." Het valt ook niet mee als je een dagje ouder wordt. Voor meer informatie zie onze website: www.bcdeneul.nl of neem contact op met onze secretaris: Fons Raaijmaakers tel. 473791.


Jaarvergadering bridgeclub Rooi 750

Vlnr: Dirk Gillissen,Jan van Lanen,Tino Hillenaar,Theo Janssen, Robert Janssen

Tijdens de drukbezochte jaarvergadering van BC Rooi 750 op woensdag 4 oktober was iedereen enthousiast over de zich nog steeds voortzettende ledengroei. Bridgen in clubverband is nog steeds een populaire activiteit.

Daarnaast werden door de voorzitter Henk Schakenraad de diverse paren gehuldigd die in het afgelopen verenigingsjaar de besten waren. Clubkampioenen Theo Janssen & Robert Janssen, Slemkampioenen Dirk Gillissen en Jan van Lanen, Kampioen individuele competitie Tino Hillenaar.

Opa en Oma turnen bij Dioscuri'94

Op zaterdag 7 oktober vond het jaarlijkse opa en oma turnen plaats voor de peuters en kleuters van Dioscuri'94! Alle opa's en oma's of de ouders mochten mee de zaal in.

Zo konden onze allerjongste turners en turnsters goed laten zien wat ze allemaal al konden. Het was heel gezellig!

Rhode verheugd met nieuw sponsorcontract

Voorafgaand aan de wedstrijd Rhode/Van Stiphout Bouw 1 - Helvoirt 1, hebben directeur Jeroen van Stiphout en voorzitter Wim van Meijl, het nieuwe sponsorcontract ondertekend. Bouwbedrijf Van Stiphout heeft het lopende contract verlengd en uitgebreid.


Jeroen van Stiphout heeft de wens uitgesproken om de verbinding tussen zijn onderneming en Rhode nog sterker te laten spreken. Om dit te onderstrepen zijn vele uitingen op en rond sportpark De Neul met het beeldmerk Bouwbedrijf van Stiphout gerealiseerd. Zo wordt de naam eveneens verbonden aan Rhode, en wel Rhode/Van Stiphout Bouw.
De vereniging is zeer content met het 3-jarig contract. Dit geeft onze groeiende vereniging stabiliteit en continuïteit naar de toekomst. Een toekomst met mooie uitdagende projecten, denk daarbij aan de realisatie van kunstgras op de Neul (mei 2018), het uitbreiden van het damesvoetbal binnen onze club, het continue verbeteren van kwaliteit op, zowel het sportieve en recreatieve, als op het persoonlijke vlak. Met ruim 1000 leden, resulterend in meer dan 60 teams, zijn wij een trotse vereniging midden in de Rooise gemeenschap, nu nog sterker verbonden, aan een trotse en sterk groeiende sponsor: Bouwbedrijf van Stiphout.


Eerste prijs in de Pijnhorst

Dit weekend werd in manege de Pijnhorst de eerste selectie wedstrijd dressuur voor pony`s verreden. In de klasse CB eindigde Fem Scheepens met haar pony Avoriaz op de eerste plaats met 62%. Marit Foolen en haar pony Chiara werden door de jury beloond met 60%.

Rian Koster startte de pony Dolly in de klasse AB/B. In de eerste proef beloonde de jury hun proef met 61.8% en een vierde plaats. In de tweede proef behaalden Rian en Dolly de derde plaats met 61.3%. Vorige week was de manege in Geldrop ingericht voor de springruiters deze week stonden de witte hekjes erin in het formaat 20* 60 meter. De wedstrijden waren voor de ruiters en amazones die de basiswedstrijdsport vaarwel hebben gezegd en in de subtop uitkomen. Michelle Westerdijk startte op donderdag haar paard Approval T in de Prix St George klasse en behaalde bij drie jury leden een gemiddelde score van 63.8%. De volgende morgen startte Michelle Approval T voor de eerste keer een klasse hoger, in de intermediair. De juryleden beloonde deze proef met een gemiddelde score van 61.3%. Eveline van de Ven startte haar paard Allure ook op een subtopwedstrijd in Beuningen.
De jury beloonde haar proef met 60.3 %.

Rooise amazones maken goede start

Rijvereniging de Rooise Ruiters & Ponyruiters organiseerde afgelopen weekend de eerste dressuurselectiewedstrijd van het winterseizoen 2017-2018. In manege de Pijnhorst streden alle ponyruiters van kring Eindhoven de Kempen voor mooie prijzen.

Het publiek kon zaterdagochtend direct genieten van het talent Tessy Van der Velden Jonkers. Zij kwam met haar twee pony's Tiësto en Pepper uit in de klasse AB-B. Hier nam zij met mooie punten van 194 en 187 zowel de tweede als de derde prijs mee naar huis.

In de klasse M1 waren Nienke Theuns en Sanne van Run elkaars concurrenten. In de eerste proef wist Nienke met haar pony Allendara Thunder Beauty een knappe derde plaats te behalen. Hierbij eindigde zij net boven Sanne van Run met haar pony Sulaatik's Prestige, die een vijfde plaats in nam. In de tweede proef waren de rollen omgedraaid. Sanne zette een nette proef neer welke met een mooie eerste plaats werd beloond. Ook Nienke wist de tweede proef goed te voltooien en behaalde een ex aequo tweede plaats.

Ook de springruiters gingen op pad. In Oirschot kwam Julia Geers met haar paard Darwin aan de start. Na meerdere succesvolle wedstrijden, wist Julia ook dit keer een uitstekend resultaat neer te zetten. In de klasse Z sprong zij dubbel 0, wat goed was voor een tweede plaats. Op 14 en 15 oktober wordt in de manage de Pijnhorst de eerste dressuurselectiewedstrijd voor de paarden georganiseerd. Wij wensen alle deelnemers veel succes!

Negende op het WK Kodokan Kata

Op 6 en 7 oktober werd het WK Kodokan Kata gehouden in Olbia op Sardinië. Eric Markgraaff en Cor van der Heijden waren hiervoor geselecteerd door de Judo Bond Nederland. Zij mochten zicht bewijzen op het onderdeel Kodokan Goshin Jutsu.

Deze vorm heeft veel technieken in zich vanuit het Jiu Jitsu. Het Kata bestaat uit 21 technieken. Deze moeten op een voorgeschreven manier uitgevoerd worden. Een 5-koppige jury geeft voor elke techniek een score. Eric maakt de aanval en Cor de verdedigende handeling. Alles moet zo realistisch mogelijk gedemonstreerd worden. Dit vraagt om een grote concentratie. Timing en coördinatie bepalen voor een groot deel het totale plaatje. In de voorbereiding werd er weer stevig getraind door de heren, ze waren er klaar voor. Op de wedstrijddag trainden ze nog twee keer. De eerste handelingen verliepen strak. Niets bracht hen uit de concentratie en na de 21 technieken plus afsluitingsceremonie stapten beiden zeer tevreden de mat af. Uiteindelijk behaalden zij een negende plek en dat is het beste resultaat ooit met dit Kata op een WK.

MHC en Rabobank verlengen hun samenwerking

Afgelopen zondag 8 oktober na de wedstrijden van Dames 1 en Heren 1, is de opening van het seizoen 2017 – 2018 gevierd bij hockeyvereniging MHC Sint-Oedenrode. Tijdens deze opening werd stilgestaan bij de verlenging sponsorcontract van hoofdsponsor Rabobank.

De Rabobank werd vertegenwoordigd door René Jansen, directievoorzitter Rabobank Hart van De Meierij. Op het nieuwe terras van de club werd een 3-jarige verlenging getekend van het sponsorcontract met voorzitter Gert-Jan van Thienen. Met verlenging van het sponsorcontract benadrukt de Rabobank hun visie om Nederlandse hockeyclubs te ondersteunen met middelen in diverse vormen. MHC is zeer blij met de verlenging van deze mooie samenwerking en zal met deze middelen verder werken aan het technisch beleid, de duurzaamheid binnen de club en het verenigingsleven van MHC Sint-Oedenrode.

Tijdens dezelfde middag is ook het vernieuwde terras geopend gerealiseerd door enkele zeer enthousiaste locale sponsoren, waarover meer in een latere editie van deze krant, en een kids kunstgras miniveld. De club architect Bert van het Hoff heeft zichzelf hierbij weer overtroffen. De middag werd afgesloten met een spetterende disco.

Dames MHC verliezen nipt

Sint-Oedenrode - De dames van MHC Sint-Oedenrode hebben afgelopen weekend helaas geen punten weten te pakken tegen rivaal Hopbel uit Schijndel.

De wedstrijd werd fanatiek begonnen. Beide teams waren er op gebrand de punten mee te nemen. De afgelopen jaren was het vaak Sint-Oedenrode dat net een tandje sterker was dan Hopbel. Deze zondag wisten de dames echter niet te winnen.

Schijndel kwam veel in de Rooise cirkel. Gelukkig stond doelvrouw Vera Simons haar mannetje en kon Schijndel alsmaar niet scoren. Uiteindelijk was het in de tweede helft toch raak en keken de dames van MHC tegen een 0-1 achterstand aan. Desalniettemin werd er niet opgegeven. De dames bleven door knokken wat resulteerde in een strafbal in de laatste minuut van de wedstrijd. Helaas werd deze niet gescoord. Toch hebben de dames van coach Jan Kemps veel geleerd tijdens deze wedstrijd. Er zit een stijgende lijn in het spel en er wordt uitgekeken naar de wedstrijd van komend weekend: Eindhoven uit.

BMX tocht in Valkenswaard

Op zondag 08 oktober werd de laatste TC wedstrijd van 2017 gereden in het regenachtige Valkenswaard. Omdat het de dagen daarvoor veel geregend had was de baan zacht en zwaar. Helaas was er ook nog dikke pech doordat het starthek tijdens de training van blok 2 kapot ging.

Met maar liefst 2 uur vertraging werd de wedstrijd uiteindelijk aangevangen. Helaas hebben veel rijders niet met starthek kunnen trainen omdat er geen trainingsmogelijkheid meer gegeven werd hiervoor. Vanwege de vertraging besloot de wedstrijdleiding dat er slechts 2 manches gereden mochten worden, dus de rijders konden zich niet 1 fout permitteren. Bas Verhagen en Kyro van Schijndel rijden beide in de klasse Boys 14 jaar. Een van de grootste leeftijdsklassen met heel veel hele goede rijders die samen een mooie competitie maken, in totaal zijn er 65 rijders in de eindstand opgenomen. Bas Verhagen deed dat dus ook niet, hij reed zijn manches scherp en daardoor won hij zijn eerste manche, in de tweede en tevens laatste manche werd hij tweede. In de kwartfinale werd hij ook tweede en met tevens een tweede plaats in de halve finale plaatste hij zich voor de finale waarin hij zesde werd. In de eindstand is hij tevens op een zesde plaats geeindigd. Kyro van Schijndel werd in de manches derde en vierde daarmee plaatste ook hij zich voor een kwartfinale. Helaas had hij hier wel pech, in de eerste bocht viel de rijder voor hem stil omdat deze met zijn voet uit het pedaal klikte, daardoor moest hij in de remmen en raakte de aansluiting volledig kwijt waardoor er helaas niet meer in zat dan een achtste plaats. In de eindstand is hij op een 19e plaats geeindigd. De volgende wedstrijd is allerlaatste wedstrijd van 2017, dit is een AK wedstrijd en deze wordt gereden in Oss op zondag 15 oktober.

Vresselaars route voortaan in app

Foto: Bart van der Heijden

De Vresselaars Mountainbikeroute staat voortaan in de app van Natuurlijk! Sint-Oedenrode.

De Vresselaars route staat al jaren in de top-10 van meest populaire mountainbikeroutes van Nederland. Het parcours wordt perfect onderhouden door WTC Dommeldal uit Sint-Oedenrode. De vereniging organiseert jaarlijks een toertocht op en rond de route.
In de app van Natuurlijk! Sint-Oedenrode staan meerdere wandel- en fietsroutes. De Vresselaars route is de tweede mountainbikeroute die mensen kunnen kiezen. Alle routes in de app sturen wandelaars, fietsers en mountainbikers door de meest prachtige natuurgebieden van Sint-Oedenrode.

30 / 36

Leegte

de leegte, jouw leegte
kan ik niet vullen
die is te diep en zo oud
kan je slechts met
een warme deken omhullen
al blijft de pijn echt en koud

reken mij niet aan
als ik daar even niet ben
kan nog zo zeggen
ben met je begaan

al leg ik je in rozenbedden
etmalen lang
ik ben niet het wonder
dat alles voorbij laat gaan

Schurftige schaope blète 't hardst

Moed is niet de afwezigheid van angst, maar het inzicht dat iets anders belangrijker is dan angst. Ambrose Redmoon, Amerikaans hippie, politiek activist en schrijver.

Basisschool Eerschot vanuit de lucht gezien. Een van de vele prachtige basisscholen in Rooi vastgelegd door Henri van Hoorn.

Foto: Marga Verduin

Gezien door Marga Verduin in de Geelders: Eigen weg........is weg!


Knappe overwinning Attaque 1

Na de zware seizoenstart nam Attaque 1 het op tegen Unicum 2, de nummer twee van de competitie. Vooraf werd er niet al te veel van de wedstrijd verwacht, maar de Rooise mannen sleepten er een knappe en enigszins verrassende overwinning uit. Na 2 wedstrijden stond Attaque 1 onderin de ranglijst met 6 punten.

Tegenstand Unicum 2 uit Geldrop stonden op positie 2 met 12 punten. Het verschil op de ranglijst was echter totaal niet te merken. Integendeel, Dirk Kastelijn, die zijn batje afgelopen week voor het eerst in een lange tijd weer oppakte, won de eerste partij van de avond. Menno van Os kon daar geen vervolg aangeven en verloor de tweede partij. Daarna ging het echter de goede kant op voor het vaandelteam; Leon Schepens won zijn 3 partijen, Menno pakte ook zijn 2 resterende wedstrijden en ook Dirk won zijn tweede partij van de avond. Met het gewonnen dubbel erbij geteld stond het met nog 1 partij te gaan al 8-1 voor de Rooienaren. Dirk kon daarna nog een extra glans geven aan de avond, maar miste in zijn laatste pot 3 matchpoints en verloor nipt. De eindstand was uiteindelijk een felbevochten en verdiende 8-2 overwinning. Met de overwinning staat Attaque 1 nu vierde met 14 punten en een wedstrijd achter de hand. Attaque 2 heeft het dit seizoen erg moeilijk in de 3e klasse. Het team bezet de laatste plaats met slechts 4 punten uit 2 wedstrijden. Tegenstander vrijdagavond was PJS 1 uit Vught, dat de vijfde staat met 9 punten. Er moesten dus punten gepakt worden door Leon Huijberts, Peter Verhagen en invaller Cliff van Driel. Het bleek echter een zware avond te worden. Cliff beet het spits af en kon niet verrassen. Ondanks zijn goede spel verloor hij zijn eerste pot met 3-1. Leon kon wel zijn eerste partij winnen, 3-0. Vervolgens ging het de kant op van PJS en er werden nog maar 3 games gewonnen door de Rooise mannen. De eindstand, 1-9 in het voordeel van de Vughtse tegenstanders. Attaque 2 staat hierdoor nu op 5 punten en het gat met de rest van het veld is flink gegroeid. Attaque 3 kent tot nu toe een goed seizoen en bezet de tweede plaats na twee 6-4 overwinningen. Tegenstander vrijdag was HTTC Heerewaarden 1, dat de tweede plaats deelt met de Rooise talenten. De avond werd goed begonnen met overwinningen van Anne van de Sande en de goed in vorm stekende Stefan Kerk. Bram Marinus kon niet verrassen en verloor met 3-1. Nadat het dubbel soeverein gewonnen werd en Stefan ook zijn tweede partij van de avond met 3-0 won, stond het al 4-1 halverwege de avond. Heerewaarden gaf niet op en deed wat terug. Nadat Bram zijn tweede pot van de avond won was een gelijkspel al zeker van Attaque 3. Stiekem werd er nog gehoopt op een ruime overwinning, maar nadat Stefan zijn eerste partij dit seizoen verloor en ook Bram niet kon winnen, moest Anne vervolgens de overwinning veiligstellen. Eindstand 6-4. Door de overwinning bezet Attaque 3 nu de koppositie met 18 uit 3.


Korfballers starten niet scherp

Op zondag 8 oktober vertrok KV Rooi richting Dakos in Someren. Deze ploeg staat in de middenmoot van de competitie maar is zeker geen ploeg om te onderschatten. Uit eerdere confrontaties tussen deze twee ploegen is gebleken dat ze erg aan elkaar gewaagd zijn, dus aan KV Rooi de taak om scherp aan de wedstrijd te beginnen.

Helaas liep dit anders dan gedacht. Het was Dakos dat wel met deze scherpte begon. Dakos liep al snel uit, waardoor KV Rooi al snel achter de feiten aanliep. Doordat de scherpte in de afronding en de felheid ontbrak, en Dakos hier van wist te profiteren, was er al snel een groot gat om nog te overbruggen voor KV Rooi, ruststand: 9-5

De felheid waarmee KV Rooi uit het kleedlokaal kwam werd in de tweede helft wel meteen zichtbaar. Binnen 1 minuut werden er twee hele belangrijke doelpunten gemaakt wat de stand 9-7 maakte. Toch viel het hierna stil aan beide kanten qua doelpunten. Uiteindelijk was het KV Rooi die de wedstrijd naar zich toe wist te trekken, en terug kon komen op een 11-11 tussenstand. Helaas kon KV Rooi het niet voor elkaar krijgen om ook op voorsprong te komen, en was het Dakos dat in de laatste 10 seconden nog wist te scoren. Eindstand: 12-11.

Volgende week staat de laatste wedstrijd van de eerste helft van de buitencompetitie op het programma. Deze wordt thuis gespeeld tegen DSV uit Diessen. Om bovenaan mee te blijven draaien in de competitie is publiek nog steeds van harte welkom! Aanvang: 13:00 u.

KV Nijnsel komt te laat op gang

Afgelopen zondag trad KV Nijnsel aan tegen Emos uit Schaijk. Na vijf gespeelde wedstrijden staat Emos een plaatsje boven Nijnsel. Aan hen de taak om de twee punten mee richting Nijnsel te nemen om in te lopen. Met een flink natgeregend veld werden de dames gewaarschuwd dat het een zware wedstrijd zou worden.

Ondanks dat de aanvangstijd na de middag was, leek het er in de eerste paar minuten op dat de dames van Nijnsel nog niet helemaal wakker waren. Binnen no time keken ze tegen een 4-0 achterstand aan. Er werd een time-out aangevraagd om ze wakker te schudden. Nijnsel kon nog wat terug doen, dit resulteerde in een ruststand van 5 tegen 2.

Het was duidelijk: er moest feller gespeeld worden. Pas nadat Emos uitliep naar 7-2, gaf Nijnsel via een doorloopbal van Dimphy Goverde antwoord. Nijnsel kwam steeds beter in de wedstrijd en kwam zelfs op gelijke hoogte. Het was Emos die de korf als laatste raakte, waardoor Nijnsel met 8-7 verloor.

KV Nijnsel A1 ongeslagen kampioen

Op woensdag avond 4 oktober klonk in Nijnsel het startsignaal voor de laatste van het buitenseizoen voor de A-junioren van KV Nijnsel.

Dit is het eerste jaar dat het jonge team speelt als A-junioren maar ze laten meteen zien dat ze hier meer dan thuis horen. De wedstrijden gedurende het seizoen werden overtuigend gewonnen en laatste wedstrijd zelfs met 20-1. Ongeslagen kampioen dus! Een prachtige prestatie voor de korfballers van KV Nijnsel. Volgend jaar weer?

Odisco verliest op dubieuze wijze

Afgelopen zondag stond de wedstrijd in Riethoven tegen de nr. 1 de Rietvogels op het programma.

Odisco begon goed aan de wedstrijd en wist tot 4-5 steeds de voorsprong te pakken. Vanaf dat moment werd de strijd heter, wat de scheidsrechter niet aan leek te kunnen. Hij voelde de wedstrijd niet aan en zag of beoordeelde vaak de eerste overtreding niet, waardoor de thuisploeg sterk in het voordeel was. Op 6-5 liet Odisco wat kansen liggen. Door een aantal dubieuze beslissingen werd het kort voor rust 9-5, maar Odisco antwoordde nog snel met de 9-6. In de tweede helft bleef het beeld van de arbitrage hetzelfde, waar de thuisploeg dankbaar gebruik van maakte. Zowel verdedigend als aanvallend werd Odisco keer op keer teruggefloten. Toen er dames omver werden gelopen, liet de coach van Odisco zich teveel meeslepen in zijn emoties en werd van het veld gestuurd. Dit was nog een nadeel voor Odisco.

Met nog 20 minuten en een gat van 6 doelpunten leek de wedstrijd gespeeld. Odisco hield de eer bij zichzelf door met het hoofd omhoog te blijven werken en gewoon te blijven spelen. Beide ploegen scoorden nog een aantal keer. Eindstand 18-13.

Odisco kreeg deze wedstrijd niet de kans om te korfballen, met verliespunten tot gevolgd. Beide ploegen en coaches waren het met elkaar eens dat ze zeer aan elkaar gewaagd waren en dat de wedstrijdleiding een zware stempel had gedrukt op de wedstrijd en de uitslag. Volgende week speelt Odisco thuis om 12.00 uur de laatste wedstrijd op het veld tegen Melderslo.

Rally te kort voor Mats van den Brand

De East Belgian Rally stond met stip in zijn agenda genoteerd want de jonge Nederlander wilde zich na mooie resultaten in Kasterlee en de recente zege in de Hellendoorn Short Rally ook laten opmerken in de Belgische Oostkantons. Samen met zijn Belgische navi Eddy Smeets slaagde hij daar in, maar helaas duurde het véél te kort... Wordt vervolgd in 2018?!

Mats: "In 2013 reed ik voor de eerste keer de EBR en ik werd meteen verliefd op de proeven daar. Zo mooi, zo snel en vaak zeer verraderlijk. Daar kan je als rijder het verschil maken en je doen opmerken... De bandentest tijdens de shakedown op donderdagavond gaven Eddy en mij een goed gevoel. Met de verwachte regen die vanaf vrijdagnacht met bakken uit de hemel viel, was de keuze snel gemaakt. Op weg naar de eerste proef was ik meteen onder de indruk van de Pirelli's zodat we aan een erg strak tempo startten, ondanks de moeilijke en gladde omstandigheden. Onze nota's klopten als een bus en ik kreeg ze perfect te horen, zoals velen al konden zien op onze onboard van KP1 op YouTube. De 12de tijd algemeen én scratch bij de historics kreeg een mooi vervolg op KP2, maar toen doken ook de eerste zorgen inzake de motor op. Problemen met de oliedruk zorgden ervoor dat we na KP3 helaas in het opgavepark belandden om verdere schade aan de motor te voorkomen."

Ollandia pakt eerste punten

Op papier was het een uitwedstrijd voor Ollandia maar in de praktijk waren ze vandaag de gastheren van vv Fudicia.

Op verzoek van Fiducia werd immers de thuiswedstrijd van hen gespeeld op het veld van Ollandia en zal straks in maart 2018 de thuiswedstrijd van Ollandia op het veld van Fudicia worden gespeeld. Of dat enkel de oorzaak was voor het goede spel van Ollandia valt echter te betwijfelen.

Na de eerst twee wedstrijden te hebben verloren was er voor Ollandia alles aan gelegen om de drie punten in Olland te houden. Het opgekomen publiek kon onder heerlijke weersomstandigheden gaan genieten van een mooie wedstrijd en een mooi scoreverloop. Zo ging het spel in de eerste minuut van links naar rechts en was er van een overwicht door een van de partijen geen sprake. Wel straalde de aanvallen van Ollandia, mede door het goede spel van Steef van Dijke en de snelheid van de gebroeders Erven, meer gevaar uit dan die van de aanvallers van Fudicia. Toen Stefan Erven in de 26 minuut tegen gehouden moest worden door een overtreding binnen de 16 meter lijnen kon de scheidrechter niet anders dan de bal op de stip leggen. Steef van Dijke ging er achter staan en liet de keeper met een lage schuiver in de rechterhoek geen kans. Toen diezelfde Steef van Dijke er, na een voorzet van rechts door Stefan Erven, er door een geplaatste kopbal 2-0 van maakte was de wedstrijd in korte tijd gespeeld. Ollandia ging vrijer en daardoor beter spelen. De aanvallen liepen goed en de posities werden optimaal bezet.

Toen voor de rust, middels een goed lopende aanval, Stefan Erven er ook nog eens 3-0 van kon maken was de winst verzekerd en ging menig supporter met een goed gevoel naar de koffie.

In de tweede helft was het even bij de les blijven en er vol voor blijven gaan. De verdediging stond als een huis en met op de rechtsback plaats een zeer goed spelende Van Kessel kon de nul worden vastgehouden en de drie punten worden gevierd. Dat met een mooie aanval in de 90 minuut door Boyke Voets de 4-0 ook nog op het scorebord kon worden geplaatst was de bekende kers op de taart.

Nu maar hopen dat we deze inzet kunnen vasthouden voor alweer een thuiswedstrijd de volgende week tegen Tongelre.Gezien het spel en de beleving van onze spelers mogen de supporters ook dan een mooie wedstrijd verwachten. We zien u dan ook graag op 15 oktober om half drie op ons sportpark aan den Ekker in Olland

Rhode/Van Stiphout bouw gaat door als koploper

Rhode kent een prima start van de competitie: de derde achtereenvolgende wedstrijd werd gewonnen – opnieuw wist de sterke achterhoede van Rhode de "0 " vast te houden en werd in een spannende wedstrijd tegen Helvoirt een fraaie overwinning behaald.

Het begin van wedstrijd was enigszins aftastend van beide kanten, over en weer werd met veel inzet strijd geleverd en werden er van beide kanten kansjes gecreëerd. De eerste grote kans was voor Helvoirt in de eenentwintigste minuut. Een niet te missen kans werd tegen de binnenkant van de paal geschoten en mocht Rhode van geluk spreken dat de 0 – 0 op het scorebord bleef staan. In het laatste gedeelte van de eerste helft had Rhode een licht overwicht, maar schoten van Kyron Brus en Mart Kruseman misten de precisie.

In de tweede helft eenzelfde spelbeeld: twee ploegen die in een hoog tempo voor de overwinning gingen, het spel golfde heen en weer, ook nu over en weer kansen om te scoren. Het was uiteindelijk Kyron Brus die, na goed voorbereidend werk van Geert Oerlemans, Rhode in de tachtigste minuut naar de overwinning schoot. Helvoirt drong nog wel aan, kreeg nog een kans via een vrije trap op 20 meter van het doel, maar gescoord werd er niet meer. De goed leidende scheidsrechter Stef Bogers uit Budel floot na drie en negentig minuten het einde van een sportieve wedstrijd, waarin Rhode uiteindelijk aan het langste eind trok. Door de uitslagen van de andere wedstrijden gaat Rhode na drie wedstrijden met 9 punten fraai alleen aan de leiding in de tweede klasse. Aanstaande zondag staat de uitwedstrijd tegen Heeswijk op het programma.

Onvervalste zevenklapper voor Boskant

Het zag er na een half uur spelen niet naar uit dat Boskant met een monsterzege huiswaarts zou keren. Weliswaar was het op dat moment 0-1 in het voordeel van de bezoekers, maar de thuisclub had toch enkele goede mogelijkheden gehad om minimaal een gelijke stand op het bord te krijgen. Nadat Boskant de voorsprong verdubbelde, was er voor Keldonk echter geen houden meer aan.

Keldonk bleek in het verleden vaak een lastige tegenstander voor Boskant. Niet in het minst door de tomeloze inzet die het team meestal op de mat legt. Ook zondag had Boskant moeite om de wedstrijd onder controle te krijgen. Toch kwam het snel op voorsprong. Vijf minuten nadat Jan v.d. Acker namens de thuisclub z'n schuiver naast zag gaan (10e minuut) ging de bal aan de andere zijde, na een overtreding op Brett Veldkamp, op de stip. Roy van der Linden bleef koel en gaf Keldonk doelman Jeppe Kerkhof het nakijken: 1-0. Na een snelle uitval leek de thuisploeg in de 22e minuut de gelijkmaker te scoren, maar de inzet van Tom v.d. Broek ging via Boskant doelman Vincent Staals over het doel. Diezelfde doelman kwam wel heel erg optimistisch ver z'n doel uit na een diepe bal in de 27e minuut. De inzet van Tom v.d. Broek was echter te zacht, zodat de bal eenvoudig kon worden uitverdedigd. Boskant scoorde drie minuten later wel. Na een steekpass van Roy van der Linden kon Brett Veldkamp alleen richting goal. Doelman Kerkhof was kansloos tegen de strakke schuiver: 0-2. In de 37e minuut was Brett opnieuw doeltreffend toen hij uit een voorzet van Ruud v.d. Zanden achter z'n standbeen om de 0-3 binnentikte.
Na de theepauze ging Boskant vrolijk verder. In de 52e minuut werd een diepe bal op invaller Maikel Merks door hem, nadat hij verdediger Jarboue z'n hakken had laten zien, snoeihard binnengeschoten: 0-4. Na een bijna goal in de 68e minuut, de voorzet van Brett Veldkamp kon net niet door invaller Yannick Ophey worden binnengeschoten, was het 2 minuten later wel raak. Na een aantal spelers van Keldonk gepasseerd te zijn, schoot Maikel Merks de bal onhoudbaar voor doelman Kerkhof in de bovenhoek: 0-5. In de 74e minuut viel de 0-6. Een voorzet van Frank v.d. Heijden werd door Yannick Opheij doorgetikt, zodat Maikel Merks moeiteloos z'n 3e treffer kon binnenschieten. Daarmee bleek de koek nog niet op. Pal voor tijd stond Yannick Ophey aan de basis van de 0-7. Na een goede actie op rechts gaf hij een voorzet die door Brett Veldkamp bij de 1e paal werd binnengetikt. A.s. zondag ontvangt Boskant op sportpark De Scheeken echter een tegenstander van een ander kaliber: voormalig 3e klasser SBC. Boskant moet opnieuw aan de bak! Boskant 2 speelde thuis tegen Nooit Gedacht 2. Lang leken de punten in Boskant te blijven, maar in de laatste 10 minuten trok Boskant door 2 doelpunten van de bezoekers toch nog aan het kortste eind: 1-2 einstand. Geen punten dus jammer genoeg

Pupil van de week VV Nijnsel

Aanstaande zondag speelt Nijnsel Heren1 thuis tegen Stormvogels '28 uit het Limburgse Siebengewald. Joep (6) treedt deze middag aan als Pupil van de Week. Joep zit in Groep 4 van de Antoniusschool in Nijnsel. Rekenen is zijn favoriete vak. Hij is fan van PSV uit Eindhoven. Als hij zijn huiswerk af heeft dan gaat Joep het liefst voetballen of buitenspelen. Joep kijkt uit naar aanstaande zondag en hoopt dat Nijnsel Heren1 een goed resultaat neerzet na de twee knappe uitoverwinningen. De Pupil van de Week wordt mede mogelijk gemaakt door Maatschap van Gastel-Verbakel.

De AH Rhode techniekdag

Op woensdag 18 oktober 2017 (in de herfstvakantie) zal de AH Rhode techniekdag worden gehouden op de voetbalvelden van RKSV Rhode.

Deze speciale techniekdag is speciaal bedoeld voor de Jo13/12 –Jo11/10 en MO11/13 pupillen en aan dit evenement zullen ruim 100 spelers van RKSV Rhode deelnemen. Verdeeld over 10 groepen.

Doel van deze techniekdag is het vergroten van de technische (basis) voetbal vaardigheden door middel van diverse oefeningen in circuitvorm. Dit alles onder leiding van trainers en spelers van Rhode 1 & 2.

De dag zal om 08.45 uur beginnen met een gezamenlijke warming-up en hierop aansluitend zullen 10 techniekoefeningen in circuitvorm door de 10 groepen worden uitgevoerd. Van 12.00 tot 13.00 uur worden de deelnemers en vrijwilligers getrakteerd op een geheel verzorgde lunch. Om 13.00 uur start het spelcircuit, bestaande uit 10 spelvormen, waarvan er één een super speciaal zal zijn. Natuurlijk is iedereen van harte welkom op dit nieuwe evenement van RKSV Rhode.

Pupil v.d. Week Ollandia: Baran Karaymirza

Afgelopen zondag mocht Baran Karaymirza als 'Pupil v.d. Week' de aftrap verzorgen bij Ollandia 1 - Fiducia 1. Baran woont samen met zijn zussen Sosun en Nienke in Olland. Hij is 11 jaar oud en hij zit in groep 8 van Bs. De Sprongh. Hij voetbalt in het team JO11-1. Hij vindt het erg leuk om als verdediger op het veld te staan. Ook voetbalt Baran graag bij Ollandia omdat ze ieder jaar op voetbalkamp gaan. Zijn medespelers Teun Hagelaars en Dylan Exters zijn Barans favorieten binnen Ollandia. Zijn favoriete voetballer is Robert Lewandowski van Bayern München. Naast goed verdedigen tijdens een voetbalwedstrijd, kan hij ook goed trampolinespringen.

Nijnsel / TVE Reclame scoort tweemaal

In het Limburgse Gennep speelde Nijnsel tegen Vitesse '08. In de eerste helft waren beide ploegen aan elkaar gewaagd. Nijnsel was wel de bovenliggende partij, maar kansen waren er nauwelijks aan beide kanten.

Na een aantal speldenprikjes was het na een half uur wel raak. John Egelmeers kwam op rechts vrij. Hij leverde een strakke voorzet af op Nick van Heesch, maar een verdediger van Vitesse was er eerder bij om de bal in het doel te schuiven. Na deze voorsprong probeerden beide ploegen het wel, maar doelpunten leverde dit niet meer op. In de tweede helft bleef het spelbeeld hetzelfde, Nijnsel zocht gecontroleerd de aanval en Vitesse loerde op de counter. Nijnsel werd een aantal malen gevaarlijk, maar het vizier van Joost Vervoort en de ingevallen Nick Lathouwers stonden nog niet op scherp. Na 70 minuten spelen kreeg Nijnsel een vrije trap op eigen helft. De robuuste Robin Wetser verstuurde een prachtige diagonale pass en Nick Lathouwers nam hem van de rand zestien meteen op zijn pantoffel. De bal zeilde mooi in de bovenhoek langs de verbouwereerde sluitpost van Vitesse. De thuisploeg probeerde de bakens nog te verzetten en stuurde nog een verdediger mee naar voren. Vitesse kreeg nog een aantal kansjes, maar deze werden allen onschadelijk gemaakt door doelman Youri Dortmans. Volgende week neemt Nijnsel het op tegen Stormvogels uit Siebengewald op de grens met Duitsland en hoopt het deze overwinning een vervolg te geven.

34 / 36

Voetbal
Rhode

Programma senioren:
Heeswijk 1-Rhode 1 14:30u
SV Venray 2-Rhode 2 11:00u
Vorstenbossche Boys 2-Rhode 3 12:00u
Rhode 4-Sparta'25 5 12:00u
Rhode 5-Schijndel 5 10:00u
DVG 6-Rhode 6 12:00u
Rhode 7-Blauw Geel 13 12:00u
Rhode 8-DVG 8 10:00u
Rhode 9-Heeswijk 8 12:00u
MVC VR2-Rhode VR1 10:00u
EVVC VR2-Rhode VR2 10:00u
Bruheze VR1-Rhode VR3 11:00u
Rhode 2 (zat)-Reeshof 2 16:30u
Veteranen-Erp 16:30u
Uitslagen:
Rhode 1-Helvoirt 1 1-0
Rhode 2-Deurne 2 2-0
Rhode 3-Avesteyn 2 0-6
UDI'19/CSU 8-Rhode 4 9-0
Boskant 4-Rhode 5 7-0
Rhode 6-Nijnsel 4 2 - 3
ELI 5-Rhode 8 11:15 1 - 6
WEC 35+1-Rhode 35+1 2-2
Rhode VR3-SJVV VR3 0-1
SSC'55 3-Rhode 2 (zat) 1-7
Gemert-Veteranen: 3-4
Rhode-Heythuysen 9-4
Uitslagen jeugd:
UDI'19/CSU JO19.1-JO19.1 4-0
UDI'19/CSU JO19.4-JO19.3 1-1
JG1-Heythuysen JG1G 9-4
JO17.1G-Gemert JO17.2 5-1
Nijnsel JO17.1-JO17.2 1-2
JO17.3 - UDI'19/CSU JO17.8 2-2
Schijndel JO17.4-JO17.4 3-4
Someren JO15.1-JO15.1 2-1
FC de Rakt JO15.2-JO15.2 1-3
JO15.3-Sparta'25 JO15.2 2-4
JO15.4-SCMH JO15.1G 9-1
JO13.1-DAW JO13.1 3-4
Gemert JO13.2-JO13.2 2-0
JO13.3G-Sparta'25 JO13.3 1-4
Blauw Geel'38 JO13.4-JO13.4 1-1
JO13.5-Avesteyn JO13.3G 3-2
JO13.6M-Heeswijk/Avesteyn JO13.4M 0-13
JO12.1-JVC Cuijk JO12.1G 6-1
JO11.1-S.V. Brandevoort JO11.1 1-2
JO11.2G-Heeswijk JO11.1 2-5
Schijndel JO11.2-JO11.3G 6-0
Nijnsel JO11.1-JO11.4 9-0
JO11.5-WHV JO11.1 1-15
JO11.6-WEC JO11.3G 2-14
Boekel JO10.1-JO10.1G 2-0
FC Uden JO9.1-JO9.2 8-5
JO9.3-WEC JO9.1 10-5
Avesteyn JO9.2-JO9.4 11-3
DVG JO9.5-JO9.5 1-19
JO9.6M-Avanti'31 JO9.3G 0-19
JO8.1-Prinses Irene JO8.1 9-1
Festilent JO8.2 - JO8.2 7-7
JO8.3-Ollandia JO8.1G 17-1
JO8.5-JO8.4 1-9
MO17.1-UDI'19/CSU MO17.1 1-9
SDDL/Ravenstein MO15.1-MO15.1 0-2
MO15.2-VOW MO15.1 0-13
Nulandia MO11.1-MO11.1 3-3
Programma jeugd:
JO19.1-Nuenen JO19.1 14:45
Irene JO19.1-JO19.2 14:45
JO19.3-Blauw Geel'38 JO19.4 14:45
Rood Wit'62 JO17.2-JO17.1G 15:00
JO17.2-Sparta'25 JO17.2 14:45
Nulandia JO17.2-JO17.3 14:30
JO17.4-Erp JO17.3 13:00
JO15.1-Stiphout Vooruit JO15.1 13:00
JO15.2-EVVC JO15.1 13:00
Heeswijk JO15.- JO15.4 13:00
Erp JO13.1-JO13.1 12:15
JO13.2-Volkel JO13.1 11:45
Mariahout JO13.1-JO13.3G 12:00
JO13.4-SchijndelT JO13.3G 11:45
Blauw Geel'38 JO13.7-JO13.5 11:30
Margriet JO13.8M-JO13.6M 10:00
SV Venray JO12.1G-JO12.1 13:30
SchijndelT JO11.1-JO11.1 10:15
JO11.4-Heeswijk JO11.2 9:15
Blauw Geel'38 JO11.3-JO11.5 9:15
Ollandia JO11.1-JO11.6 11:00
JO11.7-Ollandia JO11.2G 10:30
JO10.1G-Stiphout Vooruit JO10.1 10:30
UDI'19/CSU JO9.1-JO9.1 9:55
JO9.2-Berghem Sport JO9.4 9:15
ELI JO9.1G-JO9.3 9:30
JO9.4-Boskant JO9.1G 9:15
Boerdonk JO9.2G-JO9.6M 10:15
JO8.2-Nooit Gedacht JO8.1 10:30
Boekel Sport JO8.2-JO8.3 9:30
JO8.4-Erp JO8.2 10:30
VOW JO8.1-JO8.5 10:30
Boskant MO17.1-MO17.1 13:30
MO15.1-Margriet MO15.2 11:45
Vorstenb Boys MO15.1-MO15.2 13:00
MO11.1-Maaskantse Boys MO11.1 9:15
Mini-pupillen 9:30

Boskant
Uitslagen senioren:

Keldonk 1-Boskant 1 0-7
Boskant 2-Nooit Gedacht 2 1-2
Avanti'31 4-Boskant 3 0-3
Boskant 4-Rhode 5 7-0
Blauw Geel'38 12-Boskant 5 5-1
Blauw Geel'38 13-Boskant 6 4-1
Boskant VR1-Vlijmense Boys VR1 2-9
Programma senioren:
Boskant 1-SBC 1 14.30
Prinses Irene 2-Boskant 2 12:00
Boskant 3-DVG 4 12:00
VOW 3 – Boskant 4 11:00
Boskant 5-Heeswijk 5 12:00
Boskant 6-Nulandia 8 10:00
Ollandia VR1-Boskant VR1 10.00
Uitslagen jeugd:
Festilent JO19-1G-JO19-1 4-2
JO17-1-Schijndel JO17-3 0-2
Heeswijk JO15-1-JO15-1 3-3
Blauw Geel'38 JO13-6-JO13-1 2-1
JO9-1G-Boerdonk JO9-1G 1-15
Berghem Sport JO8-2 -JO8-1G 13-5
FC De Rakt MO17-2-MO17-1 1-6
MO13-1-HVCH MO13-1 6-2
Programma jeugd:
Erp JO17-2-JO17-1 14:45
JO15-1-Festilent JO15-1G 13:00
JO13-1-WHV JO13-1G 11:00
JO10-1G-Gemert JO10-3 09:30
Rhode JO9-4-JO9-1G 09:15
JO8-1G-Gemert JO8-2 10:30
MO17-1-Rhode MO17-1 13:30
MO13-1-EVVC MO13-1 12:00

VV Nijnsel
Uitslagen jeugd:

ELI JO19-1-JO19-1 2-0
JO17-1-Rhode JO17-2 1-2
VOW JO15-1-JO15-1 4-1
JO13-1-Blauw Geel JO13-5 8-1
JO11-1-Rhode JO11-4 9-0
JO11-2-Mariahout JO11-2G 6-0
ELI JO11-3G-JO11-3 3-12
JO9-1-WEC JO9-2G 0-4
Erp JO9-4-JO9-2 15-4
Uitslagen senioren:
Vitesse 1-Nijnsel 1 02
Nijnsel 2-Mariahout 2 2-1
Nijnsel 3-UDI 4 2-3
Rhode 6-Nijnsel 4 2-3
Irene 2-Nijnsel 5 0-4
Nijnsel 6-Avanti 7 3-0
Nijnsel 7-Schijndel 8 1-1
Nijnsel VR1-Baronie VR1 8-0
TOP VR1-Nijnsel VR2 3-3
Programma jeugd:
JO19-1-DVG JO19-2 15.00
Blauw Geel JO17-4-JO17-1 14.45
MO15-1-DVG MO15-1 13.00
Programma senioren:
Nijnsel 1-Stormvogels 1 14.30
Sparta 3-Nijnsel 2 10.00
DAW 3-Nijnsel 3 12.30
Nijnsel 4-Blauw geel 12 12.00
Nijnsel 5-UDI 12 09.30
Blauw Geel14-Nijnsel 6 10.00
Irene 3-Nijnsel 7 10.00
Someren VR1-Nijnsel VR1 12.00

Ollandia
Uitslagen senioren:
Fiducia 1-Ollandia 1 0-4
Ollandia 2-Schijndel 3 0-1
Ollandia 3-Prinses Irene 9 1-1
Tivoli Vr1-Ollandia Vr1 4-1
Programma senioren:
Ollandia 1-Tongelre 1 14.30
DVG 3-Ollandia 2 12.00
Avanti'31 9-Ollandia 3 10.00
Ollandia 35+1-HVCH 35+1 10.00
Ollandia Vr1-Boskant Vr1 10.00
Uitslagen jeugd:
Jo15-1G-Mariahout Jo15-1 4-0
Sparta'25 Jo13-2G-Jo13-1 2-4
Blauw Geel'38 Jo11-8-Jo11-1 0-1
Jo11-2G-VOW Jo11-2 8-1
Rhode Jo8-3-Jo8-1G 17-1
Programma jeugd:
Schijndel Jo17-3-Jo17-1G 13.45
ELI Jo15-15-Jo15-1G 11.45
Jo13-1-Avesteyn Jo13-1 11.30
Jo11-1-Rhode Jo11-6 11.00
Rhode Jo11-7-Jo11-2G 9.30
Jo8-1G-Blauw Geel'38 Jo8-4 9.30

Korfbal
KV Rooi
Uitslagen

DAKOS 1-KV Rooi 1 12-11
Oxalis 2-KV Rooi 2 12-16
Tovido 3-KV Rooi 3 14-4
KV Rooi MW1-Merselo MW1 6-5
KV Rooi MW2-Avanti MW1 6-9
KV Rooi A1-Be Quick A2 8-4
KV Rooi B1-BMC B1 4-7
Odisco B1-KV Rooi B2 2-1
KV Rooi C1-Blauw Wit C1 0-3
KV Rooi C2-Winty C1 1-3
Flash D1-KV Rooi D1 3-4
Altior E1-KV Rooi E1 8-6
KV Rooi E2-Korloo E2 8-4
Emos E3-KV Rooi E3 5-2
KV Rooi F1-Rust Roest F1 1-19
Programma 11 oktober:
KV Rooi E1-BMC E1 18.00u.
Stormvogels MW2-KV Rooi MW1 20.00u.
Skunk MW1-KV Rooi MW2 20.00u.
Programma 12 oktober:
Be Quick 1-KV Rooi 1 20.00u.
Programma 14 oktober:
Mosa'14 A1-KV Rooi A1 11.30u.
Altior B2-KV Rooi B1 12.00u.
KV Rooi B2-Korloo B1 13.00u.
KV Rooi D1-KVS'17 D1 11.30u.
KV Rooi E3-Be Quick E3 09.30u.
Programma 15 oktober:
KV Rooi 1-DSV 1 13.00u.
KV Rooi 2-Prinses Irene 3 10.45u.
KV Rooi 3-DSV 3 10.15u.

Odisco
Uitslagen jeugd:

Odisco B1-Rooi B2 2-1                                
Odisco C1-Bladella C2 2-0
Odisco D1-Heumen D1 3-1
Odisco E1-MOSA E1 0-12                         
Uitslagen senioren:

Odisco Mw1-Steensel/Fortuna 68 11-11
Rietvogels 1-Odisco 1 18-13
Korloo 2-Odisco 2 8-6
Programma 14/10:
De Korfrakkers B1-Odisco B1 11.00u
Celiritas D1-Odisco D1 9.45u
Programma 11/10:
NeCa C1-Odisco C1 19.00u
Odisco E1-Emos E1 18.00u
NeCa Mw1-Odisco Mw 1 20.00u
Programma 15/10:
Odisco 1-Melderslo 1 12.00u
Odisco 3-ODC 3 10.30u

KV Nijnsel
Programma senioren:

Nijnsel 1-HBSV 1 13.00u
Nijnsel 2-Flash 2 11.15u
Uitslagen:
Emos 1-Nijnsel 1 18-7
Rosolo 5-Nijnsel 2 3-11
Arcades MW2-Nijnsel MW1 7-6
Nijnsel A1-Eyckelkorf A1 20-1

Beugelen
De Lustige Spelers
Uitslagen:

Sevenum 1-Olland 1 2-3
Olland 2-Loosbroek 2 1-4
Olland 3-Heeze 1 3-2
Olland 4-Hoogeloon 5 1-4
Programma 11/10:
Olland 4-Liempde 2
Programma 12/10:
Heeze 1-Olland 2
Schijndel 1-Olland 3
Programma 14/10:
Olland 1-Helden 1

Hardlopen
Fortuna '67
7 oktober 2017, Eindhoven, 10 kilometer

MannenTrim 10.000 m
Martijn Martens 1.02.22
Luc Minderhoud 1.03.17
Henry Wijffelaars 1.03.17
VrouwenTrim 10.000 m
Harriet van den Bergh 1.01.38
8 oktober 2017, Eindhoven, Marathon Eindhoven
Mannen Halve marathon
Frans Giebels 1.28.05
Mannen35 Halve marathon
Jeffrey van Hout 1.25.00
Geert Wielens 1.46.59 (PR)
Johan Verhagen 1.55.01 (PR)
Mannen40 Halve marathon

Thijs Thielemans 1.32.11
Jorrit Dekkers 1.34.04
André Olislagers 1.45.58
Arjen Schoondermark 2.11.59 (PR)
Mannen45 Halve marathon

John Welvaarts 1.24.53
Edward van Acht 1.35.16
Leon Verrijt 1.43.59
Jeroen Rijkers 1.44.39 (PR)
Peter Smulders 1.53.17
Mannen50 Halve marathon
Art Vissers 1.33.54
Eric van den Oetelaar 1.37.19
Martijn van Iersel 1.45.42
Ronald van der Endt 1.50.55
Mannen55 Halve marathon
Alex Vulders 1.41.23 (PR)
Mario van Erp 1.50.14 (PR)
Ad van de Laar 1.53.44
Mannen60 Halve marathon
Pierre Lardenois 1.43.16
Frans Gezelle Meerburg 2.20.21
Mannen70 Halve marathon
Peter Hellings 2.14.02
Vrouwen Halve marathon
Lisan van de Wijdeven 1.52.40
Vrouwen35 Halve marathon
Annemiek van Beekveld 2.02.08 (PR)
Vrouwen40 Halve marathon

Hetty van de Sande 2.18.45
Vrouwen45 Halve marathon
Evonne van der Pol 1.45.40 (PR)
Vrouwen55 Halve marathon

Rikie Huyberts 1.50.12
Mannen45 Marathon
Ralf Bollen 3.40.44 (PR)
Gert-Jan van Thienen 3.54.57
Vrouwen45 Marathon
Danielle Bruins 4.30.00 (PR)                         

Bridgen
BC de Meierij: A-lijn: 1. Betsie van Gerwen en Jan van Gerwen 63.33%, 2. Jo Evers en Truus van Heesch 56.91%, 3. Riet van Hout en Cees van Hout 56.66%, 4. Nellie Vervoort en Nelly van der Vleuten en Toon van Schaijk en Piet van Schaijk 55.41%, B-lijn: 1. Riet Koevoets en Ad Koevoets 70.83%, 2. Betsy van Kaathoven en Anja Lafleur 58.85%, 3. Thea van der Heijden en Marjolein van Alst 57.29%, 4. Ria Damen en Thea Huyberts 53.64%.

Bridgeclub De Beckart: 1.Riet vd Laar en Zus vd Rijt 62.50%, 2. Ben vd Steen en Fried vd Laar 61.80%, 3. Lies Vissers en Tiny vd Steen 52.77%, 4. Nel Dielemans en Jan Verbunt 52.08%. Iedere donderdagmiddag inloopbridge. Iedereen is welkom, ook als je geen bridgepartner hebt. Info 0413 474297.

B.C.Den Einder '05: A lijn: 1. Jo Evers & Anja Lafleur 63,02%, 2. Rien & Helma van den Heuvel 61,98%, 3. Maria Foolen & Johan van Bakel 58,85%. Eindstand eerste Ronde 1. Jo Evers & Anja Lafleur 58,05%, 2. Liesbeth Bekkers & Marie-Cathrien Wielens 53,40% 3. Diny van de Boogaard & Nel Dielemans 53,16%. Zie ook www.bridgeclubdeneinder.nl

Bridgeclub J.V.G: 1. Dames B. v.d. Laar & M. v. Schijndel 65,63%, 2. Heren Van Erp en Dames R. v.d. Vleuten & N. Philipsen 53,65%, 3. Dames N. Lathouwers & Z. Bevers 53,13%.

Bridgeclub Rooi 750: A-lijn: 1. Theo Janssen & Robert Janssen 60,42%, 2. Hetty van Geffen & Lieke Pieters 60,07%, 3. Will Schilder & Tino Hillenaar 55,49%. B-lijn: 1. Diny v.d. Biggelaar & Wilma van den Biggelaar 62,50%, 2. Marijn van den Akker & Evert Vugs 59,65%, 3. Nellie Spanjers & Nellie Vervoort 58,89%. C-lijn: 1. Mieke Vugs & Nettie Hulsen 66,67%, 2. Els Raaijmaakers & Fons Raaijmaakers 60,07%, 3. Huub van den Tillaart & André van Zeeland 56,25%. Totaaluitslag competitieronde 1, A-lijn: 1. Theo Janssen & Robert Janssen 56,28%, 2. Theo van Geffen & Hans Somers 56,03%, 3. Will Schilder & Tino Hillenaar 55,44%. B-lijn: 1. Marijn van den Akker & Evert Vugs 55,90%, 2. Martin Quadflieg & Ton Schuurman 55,72%, 3. Nellie Spanjers & Nellie Vervoort 55,45%. C-lijn: 1. Mieke Vugs & Johan van Bakel 58,22%, 2. Els Raaijmaakers & Fons Raaijmaakers 55,27%, 3. Willem Dekker & Jan Verbunt 54,76%.

Bridgteclub De Neul: A-lijn: 1. Cor van Gerwen en Toon van der Vleuten 59.08%, 2. Mien van Schijndel en Lonja Woonings 58.85%, 3. Ria Habraken en Toon Habraken 58.40%. B-lijn: 1. Truus van Heesch en Nelleke Kappen 64.58%, 2 Betsie van Gerwen en jan van Gerwen 59.17%, 3. Diny v Erp en Ans Wagenaar 57.50%. C-lijn: 1. Wilmien van Gastel en Albert van Gastel 62.08%, 2. Guus Plevier en Fried van de Laar 57.92%, 3 en 4 gedeeld: Joke Bouwdewijns en Frans Bouwdewijns & Hannie de Laat en Zus van de Rijt 55.42%. D-lijn: 1. Netty van Dijck en Thea Huyberts 60.83%, 2. Liesbeth Bekkers en Ria Verboort 56.25%, 3. Wilma Coolen en Toos Hurkmans 55.42%.

BC 't Koffertje '94: A-lijn: 0.1 Tonnie & Ton van Acht 68,15%, 2. Willem Pieters & Harrie van Rijbroek 63,69%, 3. Ad van de Laar & Elvira Thijssen 60,12%. B-lijn: 1. Annie Albers & Harry van Genugten 59,58%, 2 Rietje Donker & Nelly van Zon en Tonny van Acht & Leny Kremers 58,75%, 3. Ton & Lina Lunenburg 57,50%.


Kofferen en d'n Toel scoren goed

Namelijk 86 en 85 punten. Een knappe prestatie van deze twee teams tijdens de Rooise Biljart Competitie.

Korte partijen: Hans Oerlemans (D'n Toel) 36 car. in 11 beurten (moy. 3,27), Dorien Jans (Dorpsherberg) 22 car. in 12 beurten (moy. 1,83), Peter van Driel (Boskant) 30 car. in 13 beurten (moy. 2,30), Maarten Kaskens (de Kroeg) en Marco van Gorp (B.C. Eerschot) 24 car. in 13 beurten (moy. 1,84), Jos van Doremalen (St.Joris) 30 car. in 14 beurten (moy.2,14), Leo van Breugel (Boskant) 28 car. in 14 beurten (moy.2), Martijn de Jong (Wellie Winne Welles) 24 car. in 14 beurten (moy. 1,71) en Marjolein van Gerwen (Wellie Winne Welles) 22 car. in 14 beurten (moy. 1,57).
Uitslagen: Dorpsherberg – St.Joris 64-76, Oud Rooij – D'n Toel 55-85, Wellie Winne Welles – de Kroeg 66-74, Wapen van Eerschot – Boskant 66-74, Beurs – B.C. Eerschot 77-63, Jachtrust – Kofferen 54 – 86.
Stand: 1 Kofferen 315, 2 B.C. Eerschot 302, 3 D'n Toel 301, 4 Boskant 295, 5 Beurs 289, 6 St.Joris 282, 7 Wellie Winne Welles 274, 8 Oud Rooij 267, 9 Jachtrust 266, 10 de Kroeg 264, 11 Dorpsherberg 254, 12 Wapen van Eerschot 234. Programma ma. 9 okt.: B.C. Eerschot – Kofferen, Boskant – Beurs. Di. 10 okt.: St.Joris – Oud Rooij en D'n Toel – Jachtrust. Do. 12 okt: Wellie Winne Welles – Wapen van Eerschot en De Kroeg - Dorpsherberg .

Biljarten in Olland

Op maandag 9 oktober werden 11 partijen afgerond. Deze zijn stuk voor stuk op alle niveaus met veel inzet en plezier gespeeld. Vier partijen werden binnen de maximaal toegestane 20 beurten uitgemaakt.

De een heeft op de speelavond wat meer geluk dan de ander en iedereen speelt soms boven of onder zijn of haar niveau. De partij tussen Bas v.d. Tillaart en Berry Hubers werd gewonnen door Berry in 17 beurten met een gemiddelde van 1.41 en zijn hoogste serie van 6. Ook Maarten van Hoof was weer goed op dreef. Hij ronde zijn partij af in 13 beurten met een gemiddelde van 1.69 en zijn hoogste serie van 5. Andere hoge series werden gemaakt door (Bert v.d. Plas) en (Erik Bekkers).

Uitslagen D'n Toel: Bas v.d. Tillaart 8 – Berry Hubers 10 ; Harrie Toelen 5 – Jos Essens 9 ; Bnk v.n eschel, Twan v.d. Akker 5 – Wil v.d. Pasch 10 ; Mark van Oorschot 7 – Dorita Bekkers 8 ; Gerard v.d. Tillaart 5 – Gerard Eijkemans 3 .

Uitslagen De Dorpsherberg: Mark v.d. Laar 8 – Frans van Esch 7 ; Bert v.d. Plas 8 – Renee Wisse 9 ; Erik Bekkers 8 – Rien v.d. Oever 10 ; Maarten van Hoof 10 – Toon v.d. Akker 2 ; Wim v.d. Zanden 7 – Jos Markus 6 ; Leo Hagelaars 0 – Rien v.d. Spank 10.

Waterpolodames verrassen

De waterpolodames hebben het afgelopen weekend het onderspit moeten delven tegen koploper Arethusa in Oss. Maar de dames van Argo hebben hun huid duur verkocht, pas 15 seconden voor tijd wist Arethusa de 3 punten naar zich toe te trekken.

Vooraf was duidelijk dat winst waarschijnlijk teveel gevraagd zou zijn tegen de koploper in de poule. Gezien de laatste jaren had Argo ook niet de illusie om met punten naar huis te gaan. En toch was het niveau verschil in de wedstrijd minder groot dan gedacht. Natuurlijk kon Argo weer bouwen op de fantastische keeperskwaliteiten van Yvonne v.d. Vorstenbosch, zij hield het team goed in de wedstrijd. Echter had Argo ook nog echt wel de mogelijkheid om de wedstrijd te winnen, kansen zijn er geweest in de vorm van een strafworp en een aantal verzilverde overtal situaties waaruit niet gescoord werd. Argo was zeer dichtbij een stunt, de einduitslag van 9-8 in het voordeel van Arethusa levert weliswaar geen punten op maar wel vertrouwen in een goede positionering in de middenmoot. Doelpunten voor Argo zijn gescoord door Josine Raaijmakers (2x), Tamara Vervoort (2x), Liesbeth vd Korst (2x), Anita v.d. Heijden en Renske v.d. Burgt.

OLAT wandeltocht vanuit Helenaveen