DeMooiRooiKrant

11 januari 2017

DeMooiRooiKrant 11 januari 2017


Rooi TOP100: voor welk goed doel?

Het stemmen voor de Rooi TOP100 allertijden begint los te komen. De komende maanden gaat Sint-Oedenrode stemmen voor de beste 100 liedjes allertijden. U-Deejay en MooiRooi zijn de initiatiefnemers. Ze willen uiteindelijk de gehele opbrengst doneren aan een Roois goed doel. Je kunt zelf bepalen wat het goede doel wordt!

Hoe kan je dat doen? Het stemmen op een goed doel werkt hetzelfde als stemmen op je favoriete nummer. Je begint je SMS met TOP100 en plaatst daarna de naam van het Rooise goede doel. Twee weken voor het evenement (de bekendmaking van de Rooi TOP100 gaat ergens in Sint-Oedenrode plaatsvinden) wordt het goede doel bekendgemaakt. Het kan zo maar zijn dat het om meerdere goede doelen gaat. De tijd zal het leren.

Goede doelen
Sint-Oedenrode barst van de goede doelen. Enkele voorbeelden: Voedselbank, Hospice Dommelrode, Bijzonder in Rooi, Stichting Behoud Martinuskerk, Kinderboerderij Kienehoeve, Stichting Koeveringse Molen etc etc. In totaal zijn het misschien wel meer dan honderd goede doelen die uit Sint-Oedenrode komen of een connectie hebben met Sint-Oedenrode. Dat maakt de keuze dus reuze.

Zorg dat men gaat stemmen
Ben je zelf betrokken bij een goed doel? Zit je in het bestuur, ben je collectant of heb je veel te maken gehad met een bepaalde stichting of organisatie en vind je dat juist dat goede doel een donatie verdient? Zorg er dan voor dat je achterban en nog veel meer mensen met hen gaan stemmen op jouw goede doel. Dat kan op allerlei manieren. Je kunt een nieuwsbrief versturen, flyers uitdelen, maar ook mond-tot-mond reclame doet het goed. Enthousiasmeer zoveel mogelijk mensen om te stemmen. Des te meer stemmen, des te meer kans dat jouw goed doel de gelukkige wordt.

Evenement
In juli of augustus zal ergens in Sint-Oedenrode de bekendmaking van Rooi TOP100 worden gehouden. Het is de bedoeling dat het een jaarlijks terugkerend evenement wordt. Een gezellig feest voor heel Sint-Oedenrode. De eerste ideeën zijn er en die zullen verder worden ontwikkeld. Via DeMooiRooiKrant en MooiRooi.nl blijven er updates komen.

De tussenstand van de Rooi TOP100 allertijden wordt iedere week opnieuw bekendgemaakt op woensdag via www.rooitop100.nl

Stem op uw favoriete nummer: SMS TOP100 + artiest + nummer naar 1008
Stem op uw Rooise goede doel: SMS TOP100 + Rooise goede doel naar 1008

Foto: Hans van den Wijngaard

Ze doen al vier jaar mee aan de Rooise Kwis en ze eindigden keer op keer op verdienstelijke plaatsen. Maar dit jaar waren hun verwachtingen niet zo hoog gespannen. Na het beantwoorden van de vragen vreesden zij dit keer geen tweede, geen vijfde en ook geen derde plaats te behalen. Ze hadden gelijk, maar hun vrees slechter dan ooit te eindigen, was onterecht. Gevoelens kunnen bedriegen, het team van ' 't Is rolluk iet' legde dit jaar beslag op de eerste plaats van de Rooise Kwis.

Net zoals dat de kwisavond zelf een vaste plaats in de Rooise agenda heeft verworven, zo ook de avond van de prijsuitreiking. Afgelopen zaterdag werd bekend gemaakt welk team de felbegeerde klomp een jaar lang op de schoorsteen heeft staan. De antwoorden op de vragen werden eindelijk gegeven en wat misschien nog wel belangrijker was, "waren we beter dan vorig jaar?".

"Ja, wat is het geheim om de Rooise Kwis te winnen?", herhaalt Hans van Kaathoven. Hij is de teamcaptain van 't Is rolluk iet. "Ik denk dat een goede organisatie essentieel is om hoog te eindigen. Je moet de vragen verdelen over de juiste mensen en vooral niet opgeven als je een antwoord niet snel kunt vinden. Want het zijn heel veel vragen en de antwoorden zijn niet altijd snel te vinden". In dat laatste heeft Hans zeker gelijk want de vragen zijn niet gemakkelijk in een Google zoekopdracht te formuleren. Sterker de antwoorden op veel vragen zijn op internet gewoon niet te vinden. Zoals de vraag over de straatnamen, waarvan de klinkers weg waren gelaten.

Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard

Natuurlijk zijn er in de laatste jaren ook veel boeken uitgegeven over de Rooise geschiedenis. Elke Rooienaar in hart en nieren heeft deze boeken thuis op de plank staan, want chauvinisten dat zijn we wel. Maar uit welk van die vele boeken die er in de loop van de jaren zijn geschreven, hebben Robert Barclay en Mario Korsten deze vraag nu weer gehaald?

Maar terug naar de uitslagenavond van zaterdag. Nadat de beste uitslagen per categorie bekend zijn gemaakt is het na de pauze tijd voor de uitslag. Hoe langer je team niet op het grote scherm wordt getoond, des te hoger is de klassering. Voor 'Het beste paard van stal' is de spanning snel voorbij. Zij troffen het lot om als allerlaatste te eindigen. Maar waarschijnlijk hebben zij net zoveel plezier gehad aan de kwisavond zelf als de andere teams. Terwijl Robert Barclay zijn verhaal vertelt bij de op het scherm voorbij rollende teams, zijn we al snel bij het 'linker rijtje', de top tachtig. Nu wordt het serieus en langzaam maar zeker wordt de hoop op een top tien plaats voor de nog niet getoonde teams steeds groter. Af en toe klinkt een gedempte vreugdekreet uit de zaal als er een naam wordt getoond. De hoop op een top tien plaats is in één klap verdwenen.

Dan is het tijd voor de top tien, alle teamnamen worden op de schermen getoond. Het aftellen gaat verder. Wie in dit rijtje wordt genoemd is goed, maar als je hier bent gekomen ga je toch voor het podium, voor de prijzen. Vreugde en teleurstelling liggen dicht bij elkaar. Dan zijn er nog drie teams over. Robert en Mario roepen ze op het podium. "De namen die dadelijk van het scherm verdwijnen mogen blijven staan. De naam 'De Vrienden van Joris' blijft staan, zij zijn derde en krijgen een cheque van 250 euro voor hun goede doel. De spanning bij ' 't Is rolluk iet' en Glow with the flow' stijgt tot ongekende hoogte. Als dan de naam 'Glow with the flow van het scherm verdwijnt is het duidelijk. Het team rondom Hans van Kaathoven laat de kurken knallen. ' 't Is rolluk iet' heeft de Rooise Kwis van 2016 gewonnen. Zij mogen 750 euro over maken aan hun goede doel.

Terwijl de aanwezige pers het team bestookt met vragen, start het DJ-duo Teun Rovers en Jeroen Heijms beter bekend als 'Down with the Syndroom' de muziek opnieuw en worden onder het genot van een drankje door de verschillende teams de uitslagen onderling nog eens vergeleken. Met de lustrumeditie van over bijna een jaar is nu nog even niemand bezig.

De Top 10 van de vierde uitgave luidt als volgt:

1. t Is Rolluk iet 1083
2. Glow with the flow 999
3. De vrienden van Joris 994
4. De Rooische zwets 985
5. Bettie Akkumaoj 971
6. Bovenaan de lijst 971
7. De Schermernbuurtjes 960
8. De Hikers 955
9. Di joar bitter 946
10. Oh nee, op plek 2 944


Jaargang 7 - Week 2 - Woensdag 11 januari 2017

Wat is Persoonsberichten.nl?

Zodra u een belangrijke gebeurtenis in uw leven ervaart, wilt u dat aan de mensen om u heen laten weten. Of u wilt, na het lezen van een dergelijk bericht, gepast reageren op die speciale vreugde- of verdrietmomenten van de mensen die u kent of heeft gekend. Denk hierbij aan gebeurtenissen zoals een geboorte, adoptie, een jubileum, diploma, rijbewijs, trouwen maar bijvoorbeeld ook een overlijden.

Traditioneel werd gekozen voor het plaatsen van een bericht in één van de verschillende dagbladen wat al gauw enkele honderden euro's kost en dus erg kostbaar is. Zeker als u bedenkt dat u daarmee slechts de abonnees van alleen dat gekozen dagblad bereikt. Dat aantal abonnees neemt jaarlijks steeds verder af terwijl het dagelijks bereik via internet blijft groeien (momenteel zo'n 90% van alle mensen in Nederland ouder dan 13 jaar). Daarnaast bieden we de mogelijk om uw persoonsbericht ook te plaatsen in het gebied waar een weekblad van DeMooiKrant is gevestigd. De leesdichtheid van die kranten is enorm (uw persoonsbericht krijgt een speciale plek in de krant) en iedereen in het dorp krijgt de krant huis-aan-huis. Kiest u er voor om ook het persoonsbericht in één van die kranten te plaatsen? Dan neemt de redactie contact met u op. De kosten liggen vele malen lager dan bij het plaatsen van een persoonsbericht in een dagblad.

Uiteraard kunnen de berichten makkelijk en zonder drempels gelezen worden. Er is geen inlogprocedure of abonnement voor nodig. U maakt een keuze voor de berichten uit de omgeving van uw postcodegebied of van de landelijke berichten en u kunt direct de berichten per rubriek doorlopen.


OLAT wandeltocht vanuit Oirschot

Op zondag 15 januari is de start van de 3e wandeltocht van dit 50e seizoen vanuit Oirschot. Het wordt een gevarieerde wandeling. We lopen in een oud agrarisch cultuurgebied met interessante buurtschappen en mooie langgevelboerderijen, we komen door het mooie landgoed De Baest en ontdekken, afhankelijk van de afstand die je loopt, het afwisselende gebied rondom Oostelbeers en Westelbeers met o.a. mooie heidegebieden. Op het laatst wandelt men over landgoed 's-Heerenvijvers en door het fraaie centrum van Oirschot.

Startlocatie is De Stapperij, Spoordonkseweg 80, 5688 KE Oirschot. Alle afstanden mogen vanaf 08.00 uur starten. De ervaren wandelaars kunnen wandelen op de 40, 30 of 20 km. Voor degenen die minder willen wandelen en voor families met kinderen kan men tot uiterlijk 12.30 uur ook starten op de 15 of 10 km. Onderweg heeft OLAT enkele wagen- en caférustposten ingericht. Er hangen pijlen en men krijgt een routebeschrijving mee, waardoor de routes eenvoudig zijn te wandelen. Kinderen t/m 12 jaar onder begeleiding genieten 50% korting op het inschrijfgeld.


Shared Space? Deel de ruimte!

Shared Space? Deel de ruimte!

De Heuvel staat er om bekend dat er door auto's soms te hard gereden wordt. Niemand wil gevaarlijke situaties in het centrum, maar door te hard rijden ontstaan die wel met regelmaat. De gemeente heeft gezorgd voor een nieuw bord die weggebruikers moet attenderen op elkaar. Shared Space staat er op. Dat heeft op social media al de nodige reacties opgeleverd…

Natuurlijk, de weggebruikers zullen het initiatief van de gemeente toejuichen. Als iedereen meer op elkaar zou letten in het verkeer - vooral in een gebied wat soms erg druk is – dan zal dat de veiligheid alleen maar verhogen. Nu gebeuren er gelukkig weinig ongelukken in het centrum, maar veel mensen voelen zich nogal eens onveilig door roekeloos rijgedrag. Het bord Shared Space moet helpen om dat gevoel weg te nemen.
"In het Engels? Dat snapt mijn moeder niet hoor. Jammer!" zo luidde een reactie van een volger op het Instagram account van MooiRooi.nl. "Mijn eerste reactie is ook: waarom in het Engels?" vraagt een ander zich. Gelukkig spreekt de afbeelding zelf ook nog boekdelen en het gaat tenslotte om de boodschap.


Drie dagen "De natuur in beeld"

Foto's maken is een leuke hobby, maar foto's laten zien aan andere mensen is ook leuk. Binnenkort staat dat te gebeuren. In het weekend van 20, 21 en 22 januari 2017 zal er door Fotogroep "De Vriendschap" in Olland in de Loop'r een foto expositie worden gehouden.

Het thema van de foto expositie is "De natuur in beeld". Wat betekent dat op de bijna zeventig foto's die er hangen, op verschillende manieren onderwerpen uit de natuur zijn afgebeeld. Bijvoorbeeld foto's van een landschap, foto's van vogels, vlinders en/of andere dieren. Foto's die hier in de buurt gemaakt zijn, maar ook foto's uit verre landen. Op vrijdag 20 januari is de expositie te bezoeken van 19.00 tot 22.00 uur; op zaterdag 21 januari van 11.00 – 18.00 uur en op zondag 22 januari van 11.00 tot 17.00 uur.

Er is meer te zien! Tijdens de expositie wordt er namelijk ook nog een slideshow gepresenteerd waarbij foto's worden getoond van de natuur in Sint-Oedenrode en foto's die gemaakt zijn op (foto)reizen die een aantal van onze leden hebben gemaakt. Op een tweede scherm draait een PowerPoint presentatie waarop foto's van de natuur in IJsland worden getoond. Om de expositie voor de jeugd aantrekkelijker te maken, organiseren we voor hen een fotozoektocht.

Ontmoetingscentrum De Loop'r is een uitstekende plek voor een expositie als deze. Bovendien blijkt het ook een goede gastheer/dame (wat u maar wilt). Om ook de inwendige mens tegemoet te komen wordt er, speciaal voor deze expodagen, een smakelijk "flitsmenuutje" geserveerd! Het bezoeken van de expositie is gratis!


Sint-Oedenrode - Foto's maken is een leuke hobby, maar foto's laten zien aan andere mensen is ook leuk. Binnenkort staat dat te gebeuren. In het weekend van 20, 21 en 22 januari 2017 zal er door Fotogroep "De Vriendschap" in Olland in de Loop'r een foto expositie worden gehouden.

Het thema van de foto expositie is "De natuur in beeld". Wat betekent dat op de bijna zeventig foto's die er hangen, op verschillende manieren onderwerpen uit de natuur zijn afgebeeld. Bijvoorbeeld foto's van een landschap, foto's van vogels, vlinders en/of andere dieren. Foto's die hier in de buurt gemaakt zijn, maar ook foto's uit verre landen. Op vrijdag 20 januari is de expositie te bezoeken van 19.00 tot 22.00 uur; op zaterdag 21 januari van 11.00 – 18.00 uur en op zondag 22 januari van 11.00 tot 17.00 uur.

Er is meer te zien! Tijdens de expositie wordt er namelijk ook nog een slideshow gepresenteerd waarbij foto's worden getoond van de natuur in Sint-Oedenrode en foto's die gemaakt zijn op (foto)reizen die een aantal van onze leden hebben gemaakt. Op een tweede scherm draait een PowerPoint presentatie waarop foto's van de natuur in IJsland worden getoond. Om de expositie voor de jeugd aantrekkelijker te maken, organiseren we voor hen een fotozoektocht.

Ontmoetingscentrum De Loop'r is een uitstekende plek voor een expositie als deze. Bovendien blijkt het ook een goede gastheer/dame (wat u maar wilt). Om ook de inwendige mens tegemoet te komen wordt er, speciaal voor deze expodagen, een smakelijk "flitsmenuutje" geserveerd! Het bezoeken van de expositie is gratis!

Burgemeester Fränzel spreekt bomvolle Noordkade toe

Burgemeester Fränzel speelde in zijn speech met het woord 'nieuw'

Het was even afwachten wat de opkomst zou zijn, maar tegen acht uur, toen waarnemend burgemeester Fränzel het podium op klom, was de Noordkade flink gevuld. Uit zowel Schijndel, Veghel als Sint-Oedenrode waren veel verenigingen en instanties aanwezig. Dit tot volle tevredenheid van de organisatie én van de burgervader. Die was er natuurlijk blij mee dat hij zijn speech aan zo veel mogelijk mensen kon laten horen.

Beste inwoners, vertegenwoordigers van bedrijven, verenigingen, maatschappelijke organisaties en overige belangstellenden,
Als (waarnemend) burgemeester van Meierijstad heet ik u vanavond van harte welkom op deze allereerste nieuwjaarsbijeenkomst van onze nieuwe gemeente Meierijstad.
Een hartelijk welkom ook namens:
• de gemeenteraad van Meierijstad, die gisteren werd geïnstalleerd;
• het college van burgemeester ZONDER wethouders;
• het team van de Noordkade die hier zorgen voor een gezellige en sfeervolle ontmoeting.

Dames en heren ik wens u persoonlijk en uw dierbaren veel geluk, gezondheid, plezier en aandacht voor elkaar in 2017. Dat het een hoopvol jaar mag worden met focus op positieve zaken om ons heen en oprechte belangstelling voor elkaars standpunten en gericht op een goede en plezierige samenwerking.
Dat wens ik u, dat wens ik óns bij de start van onze nieuwe gemeente van harte toe.

Nieuw… is de rode draad in het vervolg van mijn toespraak.
Allereerst uiteraard het kersverse nieuwe jaar 2017 dat voor ons ligt en pas drie dagen oud is.

Nieuw is ook de officiële start op 1 januari van onze gemeente Meierijstad. De enige nieuwe gemeente in Nederland in 2017. Aan de komst van onze gemeente is samen met velen van u hard gewerkt. Daar wil ik u allen een groot compliment voor geven.
Meierijstad is niet zomaar een gemeente…
We zijn de grootste gemeente van de provincie Noord-Brabant met een oppervlakte van maar liefst 185 vierkante kilometer. Ter vergelijking, de gemeente Den Bosch moet het met 91 vierkante kilometer doen. Meierijstad telt op 1 januari 2017 79.854 inwoners en is daarmee de zevende gemeente van deze provincie qua inwoneraantal.

Komend jaar staan we voor vele nieuwe uitdagingen.

Zo is er een nieuwe ambtelijke organisatie met ruim 500 medewerkers die gisteren is gestart in een prachtig verbouwd gemeentehuis in Veghel, dat volledig is ingericht op een goede dienstverlening aan u allen. Die dienstverlening blijft overigens ook in de kernen Schijndel en Sint-Oedenrode. In Schijndel is dat vanuit het Spectrum en in Sint-Oedenrode vanuit het voormalige gemeentehuis/bestuurscentrum.

Ook onze gemeenteraad maakt een nieuwe start, gisteren werden de 35 enthousiaste raadsleden en negen burgercommissieleden van Meierijstad geïnstalleerd en is de basis gelegd voor onze lokale democratie. Was er tijdens het fusieproces al veel politieke consensus, die bereidheid om samen te werken tussen de negen partijen in de raad is gisteravond al gebleken en is daarmee een stevig fundament om met elkaar nieuwe stappen te zetten. Een fundament dat Meierijstad verdient.

En net als de nieuwe ambtelijke organisatie vooral in Veghel een goede werkplek heeft is er ook een nieuwe en goede thuisbasis voor het bestuur van Meierijstad: in Sint-Oedenrode staat immers de raadszaal als onderdeel van het bestuurscentrum van Meierijstad.
In dat bestuurscentrum zullen stevige keuzes door de gemeenteraad moeten worden gemaakt, zoals het op-één-lijn brengen van beleid, bijvoorbeeld op het terrein van zorg en welzijn, subsidies en het niveau van beheer en onderhoud.

Ook is er een nieuw college in de maak dat over enige tijd haar ambities in een coalitieakkoord bekend zal maken en kandidaat wethouders zal voordragen. Ik ben daar blij mee, want dan is er weer een compleet college van burgemeester MET wethouders.

Als ik denk aan de zaken die dit jaar nieuw zijn dan sta ik hier als waarnemend burgemeester van Meierijstad. Komend jaar heeft de gemeenteraad, samen met de commissaris van de Koning en de minister van BZK, een belangrijke rol bij de benoeming van de nieuwe definitieve burgemeester van Meierijstad. De gemeenteraad start met het instellen van een vertrouwenscommissie en het opstellen van het profiel voor de burgemeester die bij de ambities van Meierijstad past. Ik wens de gemeenteraad veel succes bij deze belangrijke taak een kandidaat aan te bevelen bij de commissaris van de Koning. Het is mijn inschatting dat de nieuwe burgemeester van Meierijstad rond de zomer zal worden benoemd.

Maar wat niet nieuw zal zijn, is de eigenheid – de identiteit - van de 13 kernen die de gemeente Meierijstad kent. Iedere kern met een uniek en eigen karakter, waar we trots op zijn. Dat blijven we onverminderd koesteren en een bestuurlijke fusie brengt daar geen verandering in. Die unieke identiteit van de kernen, met specifieke verenigingsleven, eigen evenementen en gebruiken, het vrijwilligerswerk, daar zorgt niet het gemeentebestuur voor. Dat doen de inwoners zelf. Dat is een grote rijkdom voor Meierijstad.

Er is nog veel te regelen. Maar de gemeente staat daarin gelukkig niet alleen.
Wij streven naar een breed gedragen besluitvorming en nodigen u allen uit een actieve rol te nemen bij zaken die u raken.
Samen zijn wij Meierijstad. Er is veel kennis, ervaring en talent in Meierijstad. Door gebruik te maken van elkaars talenten, kunnen we het beste bereiken voor Meierijstad.
Evenmin als er niet één waarheid is, is er ook niet één oplossing. Bij nieuwe ideeën hoort ook dat we fouten mogen maken. En dat we er soms meer tijd voor nodig hebben dan wordt gewenst. Ik gun ons daarbij ook veel plezier! Plezier in het experimenteren, het van elkaar leren, en een volgende stap zetten. Elkaar de ruimte gunnen om hierin te groeien. Partnerschap zit op heel veel fronten.

In Meierijstad starten veel nieuwe initiatieven.
Een prachtig voorbeeld hiervan is het Platform Ondernemend Meierijstad. Een samenwerkingsverband van het georganiseerde bedrijfsleven in Meierijstad. Zij willen een intensieve samenwerking met de gemeente Meierijstad. Terecht!

Nog een initiatief is de ´adviesraad sociaal domein´. Zij adviseert over zelfstandig leven met een ziekte of beperking, hulp bij werk & inkomen en jeugdhulp. De adviesraad staat dicht bij de inwoners en kent hierdoor de mogelijke problematiek van dichtbij. Zo kunnen zij goed adviseren of zaken aankaarten, zodat iedereen mee kan doen.

Er zijn legio goede initiatieven gestart in Meierijstad.
Bijvoorbeeld het Platform Erfgoed Meierijstad (PEM) dat de gemeente adviseert over het erfgoedbeleid. Een ander voorbeeld is de samenwerking op het gebied van onderwijs en ook de bibliotheken vonden elkaar.

Er zijn ook initiatieven vanuit inwoners en verenigingen om iets te organiseren. Maar liefst 58 aanmeldingen kwamen er binnen op de oproep een promotiebudget aan te vragen voor Meierijstadinitiatieven! Zo zijn er vele initiatieven op het gebied van muziek, sport, cultuur en vrije tijd die zorgden voor een echt Meierijstad-gevoel.

Ik realiseer me dat ik met het benoemen van voorbeelden niet compleet ben. Dat kán ik ook niet. Als gemeente investeren wij graag in de kracht van onze inwoners, ondernemers, instellingen en verenigingen. Wij nodigen u van harte uit om samen te werken of zelf initiatieven te ontplooien. Met of zonder tussenkomst van de gemeente, gewoon, omdat ieder van ons de schouders wil zetten onder deze mooie nieuwe gemeente.
Elk initiatief draagt bij aan Meierijstad. Dat kunnen ook alledaagse dingen zijn, op straat- of wijkniveau, gestart door een inwoner met een goed idee, door de dorpsraden, verenigingen of instellingen of zoals bijvoorbeeld door onze ondernemers.

Samen zijn wij Meierijstad: een gemeente met ambities!
Wij werken samen, met plezier, en in het belang van inwoners, bedrijven, instellingen en verenigingen. Daarbij kan iedereen meedoen!

De gemeente en het bedrijfsleven willen zich sterk maken voor een gezonde lokale en regionale economie met voldoende werkgelegenheid. Meierijstad heeft immers maar liefst ruim 900 bedrijven en 27.000 werknemers en hebben met vele toonaangevende bedrijven op internationaal, nationaal en lokaal vlak een unieke uitgangspositie. Die unieke positie moeten we behouden en samen versterken. Met name op het gebied van Agri-food zijn er grootse ambities. Food is de verbindende factor: de productie in het buitengebied, de voedingsindustrie en nieuwe productontwikkeling.
Ook biedt Meierijstad voldoende kansen op het gebied van recreatie en toerisme en kan een ieder genieten van smaakvolle gerechten in onze vele restaurants en op terrassen.

Meierijstad koestert zeker ook haar unieke waarden van natuur, landschap, cultuur en onderwijs.

Meierijstad heeft alles in huis om, met behoud van de dorpse identiteit te werken aan grootse ambities.

Ik nodig u allen van harte uit daar aan bij te dragen, op uw eigen manier…
Graag proost ik met u op een jaar lang plezier!
Ik dank u voor uw aandacht!

M.A. (Marcel) Fränzel,
Waarnemend burgemeester van Meierijstad

Kansen op de arbeidsmarkt

Rooi Werkt kijkt terug op een mooi jaar, waarin de stichting een doorstart heeft kunnen maken en verschillende Rooise kandidaten heeft kunnen koppelen aan Rooise bedrijven. We gaan ook in 2017 door met onze werkzaamheden om de werkloosheid in Sint-Oedenrode te verminderen. Daarnaast gaan we onderzoeken of het model ook levensvatbaar is in Schijndel en Veghel. Immers samenwerking in de nieuwe fusiegemeente biedt weer nieuwe kansen.

We zien dat de arbeidsmarkt volop in beweging is. Enkele belangrijke trends:
Vakmanschap is schaars. Krapte op de arbeidsmarkt blijft er voor gespecialiseerde vakmensen zowel op lager beroepsniveau (metselaars, stukadoors en timmermannen), als middelbaar beroepsniveau (hoveniers en thuiszorg). Op hoger beroepsniveau is er onder andere vraag naar ICT-ers, docenten, fiscalisten en accountants.
Omscholing of bijspijkeren op de werkplek. Door digitalisering en technologische ontwikkelingen is er steeds minder vraag naar sommige functies, zoals administratief medewerker of receptionist. Omscholing wordt voor die beroepsgroepen steeds belangrijker. Daarnaast geldt voor mensen die aan het werk zijn, dat zij zich meer en meer zullen moeten bijspijkeren als gevolg van technologische ontwikkelingen op de werkvloer.
Werving en binding. Voor werkgevers is het niet altijd makkelijk nieuw personeel aan te trekken. Ook worden ze uitgedaagd om jongeren aan zich te binden en mogelijkheden te onderzoeken om ouderen te behouden voor hun baan.
Solliciteren nieuwe stijl. In het kader van solliciteren wordt steeds meer gebruik gemaakt van digitaal werven, video-sollicitaties en presentatietechnieken als storytelling.

Volop uitdagingen dus op de arbeidsmarkt voor iedereen die personeel of werk zoekt. Rooi Werkt wil ondernemers en werkzoekenden op dit terrein graag inspireren en ondersteunen. Daarom organiseren we op 21 februari 's avonds een inspirerende bijeenkomst met interessante sprekers en workshops over (jouw) kansen en ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Toegang gratis. Kijk voor het voorlopige programma op www.rooiwerkt.nl of neem contact op met Elske Huijbers via 0646085630.


Kinderatelier maakt ambtsketen burgemeester

Kinderen van het kinderatelier van Phoenix Cultuur in Meierijstad hebben de afgelopen week hard gewerkt aan een nieuwe ambtsketen voor waarnemend burgemeester Fränzel. Dinsdagavond boden ze die vlak voor de nieuwjaarspeech aan hem aan.

De ambtsketen is gemaakt door denkers en doeners van de toekomst. Creatieve kinderen die ervoor hebben gezorgd dat de keten een draagbaar gewicht heeft. "Ze hebben hun beste ideeën erin gestoken en zijn zelf onderdeel geworden van deze ketting", vertelt Lonneke de Wit, docent van het kinderatelier. Waarnemend burgemeester Fränzel toonde zich dinsdagavond zeer verguld en dankte de kinderen voor de inzet. Hij zal de ambtsketen tot aan de zomervakantie dragen. Waarschijnlijk draagt hij dan het stokje over aan de nieuwe burgemeester. Die zal een fonkelnieuwe ambtsketen ontvangen die nog gemaakt moet worden.

Foto: Max Vervoort

Eerste ijsdag in bijna twee jaar

Echte winters hebben we al een poos niet meer gehad. Maar de temperatuur van de afgelopen dagen, doet ons toch even vergeten dat de aarde aan het opwarmen is. Gisteren kwam de temperatuur zelfs het hele etmaal niet boven het vriespunt en als dat gebeurt is er sprake van een ijsdag.

In Sint-Oedenrode hebben we bijna twee jaar op zo'n ijsdag moeten wachten. De laatste keer dat de temperatuur gedurende een heel etmaal niet boven het vriespunt kwam was op 23 januari 2015. Toen steeg de middagtemperatuur tot -0,3°C. Gisteren werd het niet warmer dan -0,4°C.

Of dit betekent dat de schaatsen uit het vet kunnen? Het antwoord daarop is een duidelijk 'nee'. De komende dagen blijft de temperatuur zowel overdag als 's nachts boven het vriespunt en is er van winterweer geen sprake.

Tosca van der Griend exposeert in Mariëndael

Het Roois Kultuur Kontakt start de exposities in het jaar 2017 met een kunstenares uit Meierijstad: Tosca van der Griend uit Veghel.

Zij is op latere leeftijd haar hart gaan volgen en is een nieuwe weg ingeslagen. Ze heeft haar sluimerende talent voor schilderen ontwikkeld door de 5-jarige opleiding aan de kunstacademie te volgen en vervolgens nog een 3-jarige specialisatie om op zoek te gaan naar haar eigen schilderstijl. Ze bekijkt nieuwsgierig de wereld om haar heen. Deze feitelijkheden combineert ze daarna met haar eigen herinneringen. Zo ontstaat er een nieuwe realiteit. Ze schildert graag dieren en bloemen. Koeien hebben haar voorkeur. Waarom? Hun saamhorigheid, kracht en gemoedelijkheid spreken haar aan.. Die eigenschappen probeert ze op het doek te laten zien. De expositie wordt zondag 15 januari om 15.00 uur geopend . De tentoonstelling duurt tot 27 februari . U bent van harte welkom op deze expositie.

Kunst in Rooi zoekt nu al deelnemers

Het jaar is pas net begonnen maar Kunst in Rooi is er als de kippen bij om deelnemers te werven. Op 27 en 28 mei 2017 wordt weer Kunst in Rooi georganiseerd. Alle Rooise amateur- en professionele kunstenaars krijgen op die dag de kans om hun kunsten te vertonen. In 2015 vond de vorige editie plaats en die was zeer succesvol.

De organisatie roept alle Rooise kunstenaars op om zich aan te melden voor dit evenement. De bedoeling is om je atelier open te stellen voor het publiek of om samen met andere kunstenaars een locatie te zoeken om te exposeren. Alle disciplines zijn van harte welkom. Op de website www.kunstinrooi.nl staat een inschrijfformulier met de voorwaarden voor deelname. Aanmelden kan tot 15 februari 2017. Voor verdere informatie kun je ook contact opnemen met Lia Bekkers: tel. 06-53348357 of via e-mail:kunstinrooi@outlook.com

Jeugdnatuurwachters gaan knutselen

Op zaterdag 14 januari 2017 gaan de kinderen van Jeugdnatuurwacht "De Populier" hulp bieden aan de vogels in deze barre tijden.

Ze gaan een voederplank met vulfles voor het zaad timmeren om de vogels wat te helpen om op krachten te blijven. De kinderen krijgen plankjes, spijkers en een fles om hiermee een prachtige voederplank te maken. Ook krijgen ze een tekening waarop te zien is hoe ze de verschillende onderdelen op maat moeten zagen en in elkaar moeten timmeren. Voor het nodige gereedschap wordt gezorgd. Wel graag een rolmaat meebrengen als je die een hebt. Als ze de voederplankjes hebben gemaakt kunnen ze deze thuis in hun eigen omgeving ophangen en de fles vullen met vogelvoer om zo de vogels wat bij te voeren. De natuurwachters worden om 9.15 uur verwacht in Mariëndael.

Sint-Oedenrode - Op zaterdag 14 januari 2017 gaan de kinderen van Jeugdnatuurwacht "De Populier" hulp bieden aan de vogels in deze barre tijden.

Ze gaan een voederplank met vulfles voor het zaad timmeren om de vogels wat te helpen om op krachten te blijven. De kinderen krijgen plankjes, spijkers en een fles om hiermee een prachtige voederplank te maken. Ook krijgen ze een tekening waarop te zien is hoe ze de verschillende onderdelen op maat moeten zagen en in elkaar moeten timmeren. Voor het nodige gereedschap wordt gezorgd. Wel graag een rolmaat meebrengen als je die een hebt.

Als ze de voederplankjes hebben gemaakt kunnen ze deze thuis in hun eigen omgeving ophangen en de fles vullen met vogelvoer om zo de vogels wat bij te voeren.

De natuurwachters worden om 9.15 uur verwacht in Mariëndael aan de Laan van Henkeshage 3 in Sint Oedenrode. Deze activiteit duurt tot ± 11.30 uur. Informatie: Hein 476029, Jan 476621 of Bep 475222.

Carli Hermès naar Sint-Oedenrode

Op uitnodiging van FotoclubRooi geeft Carli Hermès op 31 januari 2017 in Mariëndael een presentatie over zijn werk.

Carli Hermès wordt zowel nationaal als internationaal tot de meest vooraanstaande fotografen en videokunstenaars van deze tijd gerekend. Hij werkt voor o.a. Volkswagen, KLM, Martini, BMW, LG en vele andere grote opdrachtgevers. Geregeld is zijn werk te zien in magazines, waaronder de Linda. Misschien wel zijn grootste bekendheid heeft hij verworven met de campagnes voor Suite Supply. Het fotowerk voor deze mannenmodezaak is niet alleen zeer kunstzinnig maar soms ook controversieel.

Zijn (vrije) werk is tentoongesteld in diverse musea, zoals het Groninger Museum. Ook heeft hij vele beroemde mensen voor zijn lens gehad, zoals Mathijs van Nieuwkerk, Katja Schuurman en George Clooney. Op 3 oktober 2016 is een boek met een overzicht van zijn werk verschenen bij uitgeverij Terra onder de titel: "Three decades of uncompromising photography". Na zijn presentatie zal Carlì u in staat stellen een gesigneerd exemplaar van het boek te kopen (€ 59,50).

Wie meer wil weten over de persoon en het werk van Carli Hermés is op 31 januari 2017 van harte welkom in het Cultureel Centrum Mariëndael, Laan van Henkenshage 2 te Sint-Oedenrode. De zaal is vanaf 19:15 u geopend. De presentatie begint om 20:00u. Het is aan de welwillendheid van Carli en de sponsoring van de Fotobond te danken dat de toegang gratis is. Het aantal plaatsen is echter beperkt tot 160 en vol is (helaas) vol!


Vierde generatie Van Genugten, in Taiwan

Foto:

Als het om familiebezoek gaat, zijn de feestdagen rond de jaarwisseling de gelegenheid bij uitstek. Of dat nou toevallig ook je buren zijn of je moet er een straatje voor om, of pakweg een dorp of stad ergens in de regio, maakt niet uit.

Woont je familie in het buitenland wordt het toch vaak een ander verhaal. Zeker als die aan de andere kant van de wereld zitten, in Taiwan bijvoorbeeld. Geen enkel probleem voor Rooienaar Nick van Genugten. Als je voor je werk tijdelijk in het verre oosten woont, en reizen niet alleen onderdeel is van je werk maar ook nog eens je hobby, doe je dat niet alleen met liefde maar ook met plezier. Ook al gaat je gezinnetje mee op reis. Want zijn Taiwanese vrouw Amanda heeft al drie jaar samen met Nick in Rooi gewoond, en zich mede dank zij de lessen en begeleiding door Elli de Rijk de Nederlandse taal bijna zo snel eigen gemaakt als Maxima. "Ik ben alleen geen Koning" haakt Nick daar grinnikend op in.

Foto: Autotron

Vanuit België verankerd in 't Everse
De hele familie is aanwezig: overgrootvader Jos (89) met vriendin, grootvader Mari (56) en zijn vrouw, vader Nick (30) met zijn Amanda en … hun zoontje Mike, die precies op 6-6-2016 het levenslicht zag. En als een soort Kerstkindje voor het eerst onder ogen kwam van zijn opa, oma en overgrootvader. Als dát geen Kerstfeest is …

Generaties vóór Jos kwam de familie van Genugten ooit uit België, maar hun roots zijn sindsdien stevig verankerd in 't Everse. Op de Lieshoutsedijk, waar Nick's broer Sven en zus Joyce op een steenworp afstand van het ouderlijk huis ook hun stekkie hebben gevonden. Nick studeerde onder meer aan de TIAS in Tilburg en kwam, dankzij zijn reislust, in contact met een softwarebedrijf in de VS waar hij managementconsultant werd. "Een klein bedrijf, maar we groeien snel en zetten overal op de wereld voet aan de grond. Over anderhalf jaar gaan wij weer wonen in Rooi, oh ja, Meierijstad, in ons ouderlijk huis." "Want wij hebben inmiddels hiernaast een huis gebouwd" vult zijn vader Mari ter verduidelijking aan.

Toekomst in Rooi
Nick en Amanda ontmoetten elkaar op de universiteit in Taiwan. Als ze weer in Rooi gaan wonen, zomer 2018, komen Amanda's ouders ook een half jaartje in Rooi logeren. Plek en woonruimte zat in en rond het ouderlijk huis, niemand loopt elkaar daar voor de voeten.

Ondertussen heeft kleine Mike die grote-mensentaal allemaal aangehoord, en laat ook even van zich horen. Want hij ziet zijn flesje! Wat hij later allemaal gaat doen kan hij nog niet vertellen, maar twee dingen weet zijn opa Mari zéker. "Hij gaat ook in Rooi wonen. En hij wordt later géén boer!"

Zevensprong 2017 zoekt leiding

De voorbereidingen voor de Zevensprong 2017 zijn al in volle gang. Het thema van de Zevensprong, dat dit jaar plaats gaat vinden van dinsdag 18 juli tot en met vrijdag 21 juli is: "De Zevensprong 2017: Superhelden in actie!"

De kerngroep is druk doende met het bedenken van leuke activiteiten in het thema. Natuurlijk zullen ook onder andere de traditionele zeskamp, het sport- en spellencircuit en de vossenjacht helemaal in het teken van superhelden staan. En gaan we natuurlijk ook weer met de bus een dag op uitstapje! De sponsorcommissie benadert momenteel al onze sponsoren van de voorgaande jaren, en probeert ook nieuwe sponsoren te vinden. De Zevensprong is bedoeld voor alle kinderen van groep 3 en 4 uit Sint-Oedenrode. Ook kinderen die naar het speciaal (basis)onderwijs gaan, mogen deelnemen.

Vrijwilligers gezocht!
Ieder jaar zijn er ongeveer 60 vrijwilligers nodig die een handje helpen bij het begeleiden van een groepje kinderen tijdens de activiteiten. Het is de bedoeling dat 2 vrijwilligers een groepje begeleiden van ongeveer 11-13 kinderen. Er zijn al een groot aantal aanmeldingen van vrijwilligers binnengekomen, maar de Zevensprong zoekt nog meer jongeren die een groepje willen begeleiden.

Wat biedt de Zevensprong?
Een fantastische start van je vakantie. Veel plezier met leeftijdsgenoten. Evt. stageplaats voor Pabo-studenten of vergelijkbare opleiding (in overleg en aangemeld voor 1 mei). Evt. stageplaats voor maatschappelijke stage (in overleg en aangemeld voor 1 mei). Een leuke feestavond om de week te beginnen en jullie alvast te bedanken.

Wat vragen wij van onze vrijwilligers?
Enthousiast in de omgang met kinderen. Verantwoordelijkheidsgevoel. Bereidheid tot samenwerken met andere vrijwilligers. Bereidheid tot aanpakken en na afloop mee opruimen. Bijwonen van de vrijwilligersvergadering ter voorbereiding. We zijn op zoek naar jonge vrijwilligers met een minimale leeftijd van 16 jaar.

Meer informatie en opgeven via info@zeven-sprong.nl


Wie gaat er op wintersport in Olland?

Ik stond zaterdagochtend mijn voorruit te krabben met mijn voordeelpasje van de Gamma. Ik kreeg er maar 10 procent vanaf. Daar had ik dus niets aan. Mijn normale ijskrabber zat in het dashboardkastje maar dat kreeg ik zelfs met mijn kettingzaag niet open. Nee, het was maar goed dat ik geen echt werk heb, anders was ik er nooit gekomen.

En hoe de regionale garagebedrijven het voor mekaar hadden gekregen weet ik niet, maar zaterdagavond werd dus even niets gestrooid, - "sorry, zout is op!" - en zo werd de A50 ter hoogte van Rooi een ware schaatsbaan. Kassa voor Vervoort, Scheepens en Oerlemans, om maar eens drie "totaal onschuldige" garagebedrijven te noemen. Verderop informeerde de eigenaar van de Kienehoef al naar de kosten van het installeren van een skilift, althans, zo hoorde ik. En kloppen de geruchten dat men al bezig was met de organisatie van een springschanstoernooi op de Rijkevorsel van Kessellaan? Per slot liggen daar een paar nieuwe verkeersdrempels. Eigenlijk best een leuk idee om van Rooi een wintersportoord te maken. Dan moeten de 50 kilometerbordjes wel weg, want met een bobsleetje kun je met gemak 90 kilometer per uur halen, binnen de bebouwde kom. En dan hebben we uiteraard ook de medewerking van de nieuwe gemeente nodig, met snelle procedures, uitzonderlijke vergunningen en gewijzigde bestemmingsplannen, maar is dat nou zoveel gevraagd? Bedenk wel, beste ambtenaren, als wintersportoord zet je Meierijstad wel meteen op de kaart. Wie weet pikt google-earth het zelfs op, want daar bestaat de stad nog niet, zo heb ik me laten vertellen.

Waarom zou je een peperdure week in Oostenrijk boeken, als je het ook thuis kunt halen. Mijn tante Trui uit Olland is vorige week in de keuken uitgegleden over een schuursponsje en voorover de diepvries in geknald. Gratis wintersport, en dat in Olland! Haar man, ome Willy, zag er de lol wel van in: "Als God had gewild dat Ollanders zouden gaan skiën, dan had-ie koeiestront wel wit gemaakt!" Daarna mocht Trui met de eerste Rooise gipsvlucht mee, achter in de Opel Kadet van Willy naar Bernhoven. En dat ging vliegensvlug, want het was spekglad.

Met DeMooiRooiKrant naar het Autotron

De Nederlandse tweewielerfabrikant Sparta viert in 2017 haar honderdjarige bestaan. Zündapp, dat ook in 1917 het levenlicht zag, heeft het eeuwfeest niet gehaald. Toch zal daar op 14 en 15 januari 2017 in het Autotron weinig van te merken zijn. De tweewielers van beide fabrikanten zijn dan namelijk nadrukkelijk aanwezig op de Oldtimerbeurs Motoren en Bromfietsen.

Maar ook de motoren en bromfietsen van andere merken die in uw jeugd om de gunst van u en uw vrienden streden zijn in het tweede weekend van januari in het Autotron te zien. Een groot aantal merkenclubs geeft die twee dagen acte de présence. Het kan dan ook niet anders dan dat u zich bij een bezoek aan Rosmalen weer helemaal in uw jeugdjaren waant.

De lezers van DeMooiRooiKrant die ons konden vertellen dat de naam Zündapp een samentrekking is van "Zünder-Apparatebau-Gesellschaft mbH Nürnberg" maakten kans op toegangskaarten voor de 'Oldtimerbeurs Motoren – Bromfietsen – Fietsen'.

Uit de goede inzendingen trokken we de volgende winnaars:

1. Monique Verhoeven

2. Jan van Boxtel

3. Bertie van de Burgt

4. Hans Vervloed

5. Wim van de Sande

Hoort u niet bij de winnaars, maar wilt u deze beurs wel bezoeken, dan kan dat. De beurs is zaterdag 14 en zondag 15 januari 2017 geopend van 10.00 tot 17.00 uur. De toegangsprijs bedraagt 12,50 euro en kinderen tot 12 jaar hebben onder begeleiding van een volwassene gratis toegang.

Het Steunpunt Vrijwilligerswerk zoekt vrijwilligers

Het Steunpunt Vrijwilligerswerk van Welzijn De Meierij is steeds op zoek naar vrijwilligers voor uiteenlopende vragen in Schijndel en Sint-Oedenrode. Ook deze keer hebben we enkele interessante vacatures van de vacaturebank voor u uitgelicht.

Bestuurslid bij Hartstichting comité Sint-Oedenrode
Hartstichting Comité Sint-Oedenrode is op zoek naar een bestuurslid. Als bestuurslid heb je de volgende taken: het enthousiasmeren van wijkhoofden en anderen en het mede organiseren van vergaderingen met de wijkhoofden. Werktijden zijn in overleg. (vacaturenummer 10835)
Voorzitter bij Hartstichting comité Sint-Oedenrode
Als voorzitter heb je de volgende taken: het organiseren van de jaarlijkse activiteiten (collecte week in april, informatiestand op de Rooise fietsvierdaagse in juli) samen met 2 vaste medewerkers en 12 wijkhoofden. Er zijn 2 vergaderingen per jaar waar samen met de wijkhoofden overleg wordt gepleegd. Een keer in de 3 a 4 jaar wordt er een informatieavond/collectantenavond georganiseerd waarbij de collectanten worden bedankt voor haar bijdrage voor de Hartstichting. Werktijden zijn in overleg. (vacaturenummer 17983)


Cameraman/-vrouw bij TV Meierij
TV Meierij is op zoek naar een cameraman/-vrouw die items wil filmen voor Rondje Rooi. Andere taken zijn het meewerken aan filmproducties van TV Meierij, camerawerk tijdens (semi-)live uitzendingen en het monteren van filmmateriaal. Werktijden zijn in overleg. Je krijgt begeleiding door ervaren cameramensen en interne training is mogelijk. (vacaturenummer 10845)

Voor aanmelding of informatie kunt u contact opnemen met het Steunpunt Vrijwilligerswerk van Welzijn De Meierij; u kunt bellen (073 – 5441400) of mailen (vrijwilligerswerk@welzijndemeierij.nl).


Programma informatie

Rooi Actueel

Rooi Actueel met nieuws, actualiteiten, info en trends in korte uitzendingen.

Uitzending: elk heel uur, vlak voor alle andere programma's.


Rondje Rooi

Vanaf donderdag 12 januari zijn de onderwerpen in Rondje Rooi:

  • Installatie nieuwe gemeenteraad Meierijstad
  • Uitslag van 4e Rooise Kwis
  • Darts: Sport of spel? ..... ook gepeeld in Rooi.
  • Na fusie één lokale omroep in Meierijstad; onder welke naam?

Uitzendtijden: 00:00 – 03:00 – 06:00 – 09:00 – 12:00 – 15:00 - 18:00 en 21:00 uur.

Soap "Da hedde wellus" deel 2

We vervolgen in deel 2 het wel en wee van een "Rooise familie" die van Sint-Oedenrode in de gemeente Meierijstad komt wonen. Dat gaat niet vanzelf!

Uitzending tot en met 19 jan. 2017
Tijden: ca. 00:30 – 03:30 – 06:30 – 09:30 – 12:30 – 15:30 - 18:30 en 21:30 uur.

Jaaroverzicht "Rondje Rooi 2016"

Een terugblik op het voorbije jaar in bijna 30 onderwerpen. Zo komen o.a. het gieten van de klokken voor het carillon, het eerste kievitsei, einde van de Brabantband, het bruisende centrum, het Rooi Vol Koren Festival, 100 jaar Odaschool, vv Ollandia 60 jaar, gouden medaillewinnares Elise Pennings en nog veel meer voorbij.


Uitzending vanaf donderdag 5 jan. 2017
Tijden: 02:00 – 05:00 – 08:00 – 11:00 – 14:00 – 17:00 - 20:00 en 23:00 uur.

Openingstijden kantoor en telefonische bereikbaarheid

Studio: Laan van Mariëndael 30A bereikbaar voor bestellingen, vragen, meldingen, elke ochtend van 09:00 - 11:30 uur behalve vrijdag. Vrijdag is het kantoor van 13:30 - 16:30 uur open. Tel. 0413-471193
Uitzendkanalen en frequenties
TV Meierij is te ontvangen via KPN kanaal 559.TRINED kanaal 13.
OnsBrabantNet digitaal via kanaal 38, analoog op 792 MHz. Via Ziggo: analoog op 256 MHz en digitaal via mediabox kanaal 36, CI+ kanaal 331. Via Vodafone Thuis: kanaal 712


Rooise klomp op Curacao

Foto: Rob Kantelberg

Rob Kantelberg bracht laatst een bezoek aan het prachtige eiland Curacao. Dat er op het eiland niet alleen zon, zee en strand te zien is werd al snel duidelijk.

"Ons bezoek begon in Riffort. Riffort is een van de acht forten op het eiland Curaçao en staat ten westen van de ingang van de Sint Annabaai. Tegenwoordig is het fort omgebouwd tot winkel- en uitgaansgebied. In het fort zit een winkeltje dat alleen Delftsblauw aardewerk verkoopt en daar hebben ze een grote "Rooise" klomp in Delftsblauw motief voor de winkel staan. De klomp is ongeveer 2 meter lang en daarmee ongeveer net zo groot als onze eigen Rooise klomp. Een stukje herkenning aan de andere kant van de wereld dus", aldus Rob.

Bingo bij Wijkvereniging Eerschot

Woensdag 11 januari om 20.00 uur gaat de bingomachine van wijkvereniging Eerschot het eerste nummer van 2017 trekken. Dus leden die een gokje willen wagen kunnen op deze avond naar Meerschot komen.

De zaal is om 19.15 uur open en vanaf dat moment staat de koffie en de thee klaar. In de pauze is er een loterij. Dinsdag 17 januari wordt er om 18.30 uur weer vertrokken om te gaan wandelen, iedereen is van harte welkom om mee te gaan.

Goedgevuld cadeaupakket bij plaatsen geboortebericht

Foto: Lisa vd Ven

Sint-Oedenrode – Bij het plaatsen van een geboortebericht in DeMooiRooiKrant krijgen de kersverse ouders een goedgevuld cadeaupakket met cadeaubonnen ter waarde van ongeveer 60 euro. Aangezien het geboortebericht maar 25 euro kost, maakt dat direct een goede deal!

Dat is te danken aan allerlei Rooise ondernemers die graag mee willen doen om het cadeaupakket heerlijk te vullen. Het cadeaupakket zit boordenvol cadeaubonnen die uit te geven zijn in Sint-Oedenrode. Op het gebied van levensmiddelen, kleding, horeca en nog veel meer.
Is je zoon of dochter geboren? Plaats dan een geboortebericht in onze krant en je krijgt het cadeaupakket er gratis bij! Aanmelden van geboorteberichten kan voortaan ook via www.persoonsberichten.nl, maar een mail sturen naar redactie@demooirooikrant.nl kan ook. Wij denken altijd mee!

Elvis Presley leeft voort tijdens Birthday Party

Foto: Bart van der Heijden

8 Januari 1935, de dag waarop Elvis Presley geboren werd, was afgelopen zondag alweer 82 jaar geleden. Ondanks dat 'The King of Rock and Roll' overleed in 1977, leeft hij voor velen nog steeds voort. In Sint-Oedenrode wordt hij dan ook elk jaar herinnerd met de bekende Elvis Presley Memorial Day, georganiseerd door Bernie de Brouwer. Bernie hield afgelopen zondag voor de derde keer de Elvis Presley Birthday Party.

In De Vriendschap in Boskant ging het vanaf 14:00 uur los en werd er niets anders meer gedraaid door de DJ. Zanger Mark Elbers mocht ook niet ontbreken op het feestje en bracht er met zijn zangkunsten nog wat extra sfeer in. De dansvloer werd gretig gebruikt en was zelden leeg. De voetjes gingen vlot van de vloer en de heupen zwaaiden volop heen en weer. Dat kan haast ook niet anders met nummers als Jailhouse Rock, Hound Dog en Blue Suede Shoes. Bezoekers waren er in alle leeftijdscategorieën en dat viel organisator Bernie de Brouwer dan ook niet tegen. ''Ondanks dat er vandaag natuurlijk veel nieuwjaarsconcerten en evenementen zijn, zit het hier toch goed vol'', vertelt hij. ''Dat geeft aan dat er veel liefhebbers zijn die hier graag naartoe komen.''

Hapjes, drankjes, een mooie zaal en ouderwetse Rock and Roll, meer was er voor de bezoekers niet nodig om er een sfeervolle en gezellige middag uit van te maken. Hun oude held werd op deze manier dan ook op een mooie manier geëerd op zijn verjaardag. Het was al een tijdje geleden dat de Birthday Party georganiseerd was door Bernie, maar wellicht dat hij door deze succesvolle editie dit feestje wat vaker gaat vieren.


Harmonie Nijnsel voor het eerst in vernieuwde Beckart

Foto: Bart van der Heijden

Zoals elk jaar is het zo vlak na de jaarwisseling weer tijd voor verschillende nieuwjaarsconcerten. Zo ook bij de Harmonie Nijnsel, dat voor het eerst een concert gaf in de vernieuwde Beckart.

De verbeterde akoestiek van de zaal moet ervoor zorgen dat de muzikale klanken nog beter overkomen bij het publiek. Het nieuwjaarsconcert was een mooie gelegenheid om dit eens goed te testen. Het publiek was in grote getale aanwezig en kreeg het opleidingsorkest, het grote orkest en koor Polyhymnia uit Olland te horen. Harmonie Nijnsel organiseerde het nieuwjaarsconcert dit jaar samen met het Ollandse koor. Op het eveneens nieuwe podium begon het opleidingsorkest aan de opening van het concert met een aantal kleine stukken. Nadat zij klaar was mochten de kleinste leden van de club bij de rest van het publiek gaan zitten om samen met hen naar het grote orkest te luisteren. Nadat ook zij het publiek uitstekend vermaakt hadden, sloot Polyhymnia het concert af met een aantal liederen om het nieuwe jaar in te luiden. Na afloop van het concert was er de gelegenheid om samen met elkaar nog een borrel te drinken.

Foto: Bart van der Heijden
Foto: Bart van der Heijden
Foto: Bart van der Heijden

Zorg dat je de Prinsenzittingen niet mist

Foto: Jeroen van de Sande

Het nieuwe jaar is nog maar net begonnen en het carnavalsgevoel begint weer op te borrelen…. Over ruim twee weken, op 27 en 28 januari en 3 en 4 februari, gaan alle artiesten van de Prinsenzittingen in De Beurs weer acte de présence geven in diverse acts. De voorbereidingen zijn in volle gang. Er is slechts één motto geldig: erbij zijn is meemaken! De kaarten zijn online te bestellen via www.papgat.com/prinsenzittingen en kosten 12,50 per stuk. Dat we écht top artiesten onder ons hebben bewijst bijvoorbeeld Rien van Genugten, deze week zetten we hem in de spotlights.

"Wanneer ik word gevraagd een stukje te schrijven heb ik net een telefoontje gehad van een verslaggeefster van Omroep Brabant. Zij vraagt of ik a.s. vrijdag tijd heb voor een interview over de finale van het Brabants kampioenschap tonpraten in Valkenswaard.

Ik sta daar namelijk in de finale van dat kampioenschap op vrijdag 13 januari. De finale heb ik kunnen bereiken, mede door mijn deelname aan de Prinsenzittingen in Rooi. Dit jaar sta ik daar voor het vijftiende achtereenvolgende jaar in de ton. En het verveelt nog steeds niet! Vorig jaar was ik 'Carnavalsman' en dit jaar kom ik als 'Lid van de raad van Elf', dat betekent voldoende materiaal om rake grappen over te maken. Dus dames en heren van de raad van elf: "maak je borsten maar nat."

Het zijn ieder jaar weer zeer gevarieerde avonden met dans, cabaret, zang, tonpraters en niet te vergeten, dit jaar de comeback van een beroemde 'trubbelhen'. Meer dan 100 mensen werken er iedere avond aan mee, waarvan vele achter de schermen, en allemaal uit Rooi.

Denk je nou: 'ik heb ook een mooie act en ik zou ook wel eens mee willen doen', meld je dan aan bij de commissie Prinsenzittingen. Misschien is er volgend jaar een plek voor je vrij. Maar het kan ook zijn dat je gewoon een geweldige avond wilt beleven en eens flink wilt lachen. Wij gaan daarvoor zorgen! Je kunt nog kaarten bestellen: www.papgat.com/prinsenzittingen."


Deze week een mooie elftalfoto van een voetbalteam uit de historie van Sint-Oedenrode. Maar welk team is dit en wie zijn al deze mensen? We horen het graag van u via redactie@demooirooikrant.nl, bel naar 0413-479322 of loop eens bij ons binnen: Heuvel 17. De koffie staat klaar.

Oplossing week 1
De foto betreft de weergave van het misdienaarsreisje van de misdienaars van de Martinusparochie in Sint-Oedenrode in 1970 (media augustus moet dat geweest zijn). Het bijzondere reisje waarbij mijn nicht Annelies van de Schoot (dochter van mijn peetoom Marinus van de Schoot en politieagente aldaar in het Limburgsse op dat moment) een hoofdrol speelde. Volgens mij was het in Roermond (in ieder geval ergens in Noord-Limburg) waar e.e.a. na het verder ingooien van al kapotte ruitjes van een oud melkfabriek tot een reisje naar het politiebureau ging, terwijl de pastoor (pastoor Janssen) en de koster (Jo van der Kaaij) (en mogelijk de toen nog maar een paar jaar in Sint-Oedenrode aanwezige pastor Jos Siemons) nog in een restaurant zaten te eten.

Op de foto in de krant gaat het om de volgende personen:
Pastoor Janssen, …. (van de Laar?), Peer Verbakel, Jos de Leijer (? Hoofd niet goed zichtbaar), …… (? Wit haar – mogelijk…. Van Engeland), ….. (? Donker haar), ikzelf Ben van den Biggelaar, Erik van Asveld, Alfred Kempe, Jo van der Kaaij, Jan Verhoeven, met links naast hem zijn broer. In het midden gehurkt: Kees van de Sande, met erachter staande André van de Laar en Ton van den Biggelaar. Vooraan links van links naar recht; Peter van Os, Jan van Liempd en Michel van Acht. Vooraan rechts vaan rechts naar links volgens mij Mario van Os, Jan Kusters en daar net achter Adri Verhoeven. De busreis ging met de firma van Hoof.

Ben van den Biggelaar

Gevonden sleutels

Inmiddels zijn er enkele gevonden sleutels opgehaald bij het kantoor van DeMooiRooiKrant.

Echter nog verschillende sleutels wachten op hun rechtmatige eigenaar. Zie jij je sleutel hiertussen? Of ben je laatst ook je sleutel kwijtgeraakt? Loop dan eens binnen bij ons op kantoor om te kijken of je sleutel er tussen zit.

Mariëndael even centrum van Nederlandse hightechjeugd

Neef en nicht, Tim (l) en Lara (r) Hulsen zijn twee Rooise nieuwkomers in het Team Rembrandts Foto: Hans van den Wijngaard

Mariëndael even centrum van Nederlandse hightechjeugd

Net als een jaar geleden was Mariëndael het afgelopen weekend het domein van hightechjeugd. Team Rembrandts, bestaande uit leerlingen van Fontys uit Eindhoven en het Zwijssen uit Veghel, presenteerde zich voor het publiek. Het team wil zich in de carnavalsvakantie in de Verenigde Staten kwalificeren voor de eindronde van de FRC, de First Robotics Challenge, zeg maar het WK voor robots.

De uitdaging waar de deelnemende teams voor staan werd afgelopen zaterdagmiddag bekend gemaakt. Via het internet zagen wereldwijd alle deelnemende teams tegelijk de opdracht die dit jaar door de organisatoren is bedacht. In het kort komt het er op neer dat de teams een robot moeten bouwen die in staat is om ballen en tandwielen te verzamelen. De ballen zijn virtuele brandstof voor een virtueel door stoom aangedreven luchtschip. De tandwielen spelen een rol in de besturing van het luchtschip. De teams krijgen tweeënhalve minuut voor hun opdracht. De eerste dertig seconden, moet de robot volledig zelfstandig zijn taak uitvoeren, daarna is ondersteuning door het team toegestaan.

Foto: Hans van den Wijngaard

Het is voor team Rembrandts niet de eerste keer dat ze aan deze prestigieuze wedstrijd deelnemen. Ook vorig jaar was het team bij de voorronden in Amerika en hebben daarbij de nodige ervaring opgedaan. Waar het team een jaar geleden meteen enthousiast met het bouwen begon, kozen ze dit jaar voor de rustige start. Gedurende de hele nacht hebben zij nagedacht over de uitdagingen die hen te wachten staan en de mogelijke oplossingen die er zijn. In de loop van deze week gaan zij hun plannen uitwerken.

De FRC is voor de kenners de eredivisie. Maar ook in de eerste divisie, de FTC, de First Technology Challenge zijn enthousiaste leerlingen aan het werk. In het team Centurion, dat bestaat uit leerlingen van het Eldecollege dat haar thuishonk heeft in Mariëndael, worden verschillende technische uitdagingen van gelijke omvang opgelost. Met leerlingen die in hoofdzaak uit Sint-Oedenrode en Schijndel komen is dit een echt 'Meierijstadteam'. Dit team probeert met haar robot in mei tijdens de Dutch Technology Week een startbewijs voor de eindronde in Australië te bemachtigen.

Naast het team Rembrandts (FRC) en het team Centurion (FTC) was ook het team Electrics aanwezig. Het team Electrics heeft haar thuishonk ook in Mariëndael en komt uit in de First Lego League (FLL). In deze categorie werken de teams met Legoblokjes, maar dan wel op hightechniveau. In tegenstelling tot de teams in de FRC en de FTC, moeten de robots in deze klasse hun hele wedstrijd autonoom werken. Bijsturen met de telefoon zoals in de andere klassen, is niet toegestaan. Het team Electrics was vorig jaar tijdens de regionale wedstrijd in Eindhoven zeer succesvol en won daar de 'Strategie en Innovatieprijs' die vol trots werd getoond in Mariëndael.

De teams van jonge enthousiaste techneuten stoppen veel tijd en energie in hun projecten. Sponsoren zijn daarbij altijd welkom, wanneer er bedrijven zijn die zich geroepen voelen om één of meerdere van deze teams financieel te ondersteunen, dan zijn die altijd van harte welkom.


Personeel gemeente kan de fiets pakken

Meierijstad – "Kijk even in de fietstas. Daar zit voor jullie zelfs een poncho in. Je weet maar nooit!" Karel Hendrikx van fietsenzaak Tikx uit Mariaheide geeft zo'n twintig personeelsleden van gemeente Meierijstad extra informatie over de zojuist geleverde fietsen. Even daarvoor overhandigde hij het eerste exemplaar aan gemeentesecretaris Marijke Wilms.

Het nieuwe gemeentehuis van Meierijstad heeft vorige week een invasie van nieuwe ambtenaren mogen verwelkomen. Er werd al meteen gerept over een parkeerprobleem. Mede daarom komen de geleverde elektrische fietsen goed van pas. Het komt nogal eens voor dat ambtenaren de deur uit moeten. Als ze met het openbaar vervoer zijn gekomen of mee zijn gereden met iemand anders is het lastig verplaatsen. Te voet kom je een heel eind, maar dat kost teveel tijd. Daarom mag het personeel op inschrijving een fiets lenen.

18 / 36

De Politiek Dichterbij

Foto: Jos van Nunen

In de rubriek "Politiek Dichterbij" geeft DeMooiRooiKrant regelmatig een raadslid de kans zich aan de lezers te presenteren.

Deze keer: Thijs van Zutphen (Lijst Blanco).

Geb.datum: 10-05-1997 (19 jaar)
Geb. plaats: Veghel
Woonplaats: Nijnsel
Burgerlijke staat: ongehuwd
Opleiding: Fiscaal recht (nog in opleiding, bevindt zich in het tweede jaar)
Beroep: geen full-time baan (bezig met studeren). Was, als bijbaan naast de studie, studiebegeleider en vertaler
Hobby's: Voetballen

Eerst even terug naar jouw beroep.
"Een echt vast beroep heb ik nog niet, aangezien ik nog studeer. Ruim twee jaar ben ik studiebegeleider geweest bij Studiebegeleiding Pijnenburg, en ik heb Nederlandse handleidingen naar het Duits vertaald voor Bas Trucks."

Is dit goed te combineren met het raadlidmaatschap?
"Nee. Ik neem mijn raadslidmaatschap, zeker als fractievoorzitter, heel serieus en stop daar veel tijd in. De bijbanen heb ik daarom opgezegd, met mijn studie ben ik nu bezig."

En dan moet er ook nog tijd vrij gemaakt worden voor allerlei hobby's?
"Dat valt wel mee hoor. Ik heb eigenlijk maar één hobby, voetballen, en dat doe ik al sinds mijn vierde bij VV Nijnsel. Het raadslidmaatschap kost dan wel veel tijd en energie, maar met sport, in dit geval voetbal, kan ik goed mijn gedachten verzetten en daar krijg ik weer energie voor terug."

Hoe is je politieke loopbaan tot nu toe verlopen?
"Op een gegeven moment dacht ik, toen ze in Rooi een besluit hadden genomen waar ik het niet mee eens was: 'dat moet toch beter kunnen?' De interesse voor politiek heb ik mijn hele leven al, maar na dit besluit ontstond het idee om er daadwerkelijk aan deel te gaan nemen. Met een paar studerende leeftijdgenoten zijn we daarna concreet aan de gang gegaan om een politieke partij op te richten, en inmiddels is het hectisch. Van een loopbaan kun je in mijn geval natuurlijk nog amper spreken. In onze eerste en tot nu toe enige raadsvergadering heb ik actief inbreng gehad, en onder meer een punt gemaakt over burgerparticipatie. Dat ging de andere fracties helaas allemaal te snel, en daarom zullen wij hier later weer op terug komen, net als we dat met betrekking tot de andere amendementen die we ingediend hebben, zullen doen."

Ben je 24 uur raadslid, of moet je soms afstand nemen?
"Dat moet de praktijk nog uitwijzen. In het begin, zonder ervaring, moet ik natuurlijk extra veel tijd stoppen in het bestuderen van dossiers en de stukken, die ervaren raadsleden al kennen. Maar ik lig er niet wakker van, het gaat goed en zoals je hebt kunnen horen in de raadsvergadering, had ik mijn huiswerk goed gedaan."

Is oppositie voeren gemakkelijker dan regeren?
"Met regeren heb ik voorlopig nog geen ervaring, maar het doel van iedere politicus is zaken voor elkaar krijgen, en in sommige gevallen kan het dan meewerken om onderdeel te zijn van een coalitie die de meerderheid heeft. Toch is het zo dat je vanuit de oppositie in bepaalde gevallen wat vrijer kan zijn met je inbreng, waardoor je met frisse voorstellen kan komen. En zijn dat goede voorstellen, dan worden die door een meerderheid gesteund."

Jullie politiek heet hangijzer?
"Zoals we in de campagne al aangaven zijn thema's als de WMO en de woningbouw voor ons zeer belangrijk. Een concreet voorbeeld daarvan is de regelgeving rondom de kangoeroewoningen, zoals laatst al in DeMooiRooiKrant heeft gestaan. Dat moet gewoon meteen duidelijk worden en bovendien worden versoepeld. Het schrappen van de indicatiestelling in de ouder-kind relatie is daar de oplossing voor. Ons tweede issue is dat budgetten moeten worden besteed aan het doel waarvoor ze zijn verstrekt, met de zorgbudgetten als belangrijkste voorbeeld. Dat geld moet ingezet worden ten behoeve van mensen die de zorg nodig hebben en niet toegevoegd worden aan de reserves."


"We moeten echt tempo maken met het harmoniseren van de gemeentes binnen Meierijstad"

Deze raadsperiode is voor mij geslaagd als…
"Iedereen, en zéker de burger, bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen terugkijkt en zegt: 'Dat Meierijstad, dat is zo slecht nog niet geweest!'. Deze gemeente moet een succes worden en als dat lukt, zal de verkiezingsopkomst de volgende keer ook hoger zijn! "

In verband met de foto; wat is jouw mooiste plekje van Meierijstad, en waarom?
"Voor mij persoonlijk is dat het centrum van Rooi met de markt als middelpunt. Aan de inrichting kan het een en ander verbeterd worden, maar dat doet niets af aan het feit dat dit de plek is waar de samenleving bruist en daar houd ik van."

Is er nog iets wat je er aan dit gesprek toe wilt voegen?
(Denkt even na) "Ja, toch nog even naar aanleiding van de eerste gemeenteraadsvergadering. We moeten echt tempo maken met het harmoniseren van de gemeentes binnen Meierijstad. We moeten niet zaken vooruitschuiven, maar zorgen dat de erfenis van vroegere besluitvorming niet op het nieuwe Meierijstad blijft drukken. We moeten duidelijk piketpaaltjes slaan."

Maar als voetballer heb jij natuurlijk ook persoonlijk belang bij een snelle harmonisering van het sportbeleid en de tarieven, Rooi is immers veruit de duurste gemeente.
"De motie van Peter Verkuijlen (Gemeentebelang Meierijstad, red.) om deze snel te harmoniseren steunen wij van harte. Ook in de sporttarieven blijft die erfenis waar ik eerder over sprak, duidelijk zichtbaar, met name omdat de verschillen zo groot zijn. Dit ondermijnt het idee van één gemeente, één Meierijstad. Maar dat is geen persoonlijk belang voor mij, dat geldt voor alle inwoners van Meierijstad."

Meteen na het interview gaat zijn telefoon. Of hij even een dagje naar Hilversum wil komen, voor Radio EenVandaag. Thijs is hard op weg om BN-er te worden maar zegt toch nee. Hij moet de volgende dag namelijk naar Amsterdam voor een interview met BNR Nieuwsradio, en NOS op Radio Eén had hem die ochtend al telefonisch geïnterviewd. Het moet niet gekker worden.


Thema actie Kerkbalans: 'Mijn Kerk verbindt.'

Voor iedereen heeft de kerk een eigen betekenis. Voor de een is het dat markante en vertrouwde gebouw in het dorp, voor de ander een gemeenschap van gelovigen. Het is de plek waar u viert en rouwt, waar u rust zoekt of tot bezinning komt. Waar u geïnspireerd wordt om het goede te zoeken of om een kaarsje aan te steken als u daar behoefte aan heeft. De plek waar u kunt ontmoeten.

We steunen elkaar op belangrijke momenten in ons leven, maar staan ook voor elkaar klaar op een doodgewone doordeweekse dag.

Die momenten zijn niet in geld te vertalen. Maar dat centrale punt op belangrijke momenten moet wel onderhouden worden. Uw kerk kost geld. De erediensten, de vele activiteiten, de verwarming, de verlichting, pastorale en missionaire projecten – het zijn kosten die gemaakt worden om de kerkdeuren open te houden, en u en vele anderen welkom te heten.

Daarom is er de actie Kerkbalans.

Kerkbalans is een gezamenlijke actie van de Rooms-Katholieke Kerk, de Protestantse Kerk en de Oud-Katholieke Kerk. Drie kerkgenootschappen die al sinds 1973 een beroep doen op de plaatselijke geloofsgemeenschappen voor een financiële bijdrage. Jaarlijks vragen zij hun leden in de tweede helft van januari gul te geven voor hun eigen plaatselijke kerk. De meeste gelovige parochianen van de Heilige Oda parochie doen dat door middel van een periodieke overschrijving. Daar hoef je maar één keer een opdracht voor te geven en voor de rest heb je er geen omkijken meer naar.

'De actie Kerkbalans is echter ook bedoeld om alle trouwe gevers te bedanken, dat vind ik nog zeker zo belangrijk,' aldus pastoor Vincent Blom. 'Ik wil niets vanzelfsprekend vinden; een bedankje is altijd op zijn plaats als het maar gemeend is. We hebben een grote vaste kern van parochianen die trouw hun, laat ik het zo nog maar even noemen, gezinsbijdrage voldoen. En dat geeft ons pastoraal team, het parochiebestuur en al die honderden vrijwilligers ook weer energie om zich voor de kerk in te zetten. Het is eigenlijk ook niet zo gek als dat je ergens bij wilt horen, je daarvoor een, in dit geval, geldelijke bijdrage levert. Dat gebeurt natuurlijk ook bij allerlei verenigingen waar mensen lid van kunnen zijn. Daar is het zelfs verplicht, wij doen graag een beroep op de offergezindheid van onze parochianen. Ik maak van dichtbij mee hoeveel betrokken mensen zich dagelijks inzetten voor onze Oda-parochie, het stemt me dankbaar. Veel zaken lijken vanzelfsprekend, maar de meesten zijn dat niet. Daar hoeven we niet allemaal elke dag bij stil te staan, echter we moeten ons blijven realiseren dat we samen kerk zijn, samen verantwoordelijk zijn voor het reilen en zeilen van onze parochie, nu en in de toekomst. En we kunnen er niet onder uit, niet alleen bij ons: inkomsten nemen af en (vaste) lasten blijven gelijk of stijgen. Op dit moment zijn er 'parochiebreed' weer tientallen vrijwilligers actief om de brieven te drukken, ze in te pakken en vanaf 21 januari bij u te bezorgen. En, nogmaals, een woord van dank is zeer op zijn plaats, maar ook een dringend verzoek om ons te blijven steunen of daar mee te beginnen.'

Dit jaar hangen er in alle kerken van onze parochie mooie posters waarop een afbeelding van een activiteit of een mooie plek in de omgeving van die kerk. Dit om nogmaals te bedrukken dat onze parochie lokaal actief is, graag letterlijk en figuurlijk dichtbij de gelovigen wil staan.

Pastoor Blom en zijn team, zowel het bestuur als alle vrijwilligers werken ook in 2017 weer graag aan hun idealen: dichtbij zijn, herkenbaar, luisteren naar de mensen en dat alles natuurlijk in de geest van Jezus Christus.
Daarom, steun de actie Kerkbalans, word of blijf solidair met uw kerk hier in Sint-Oedenrode, Son en Breugel. Alleen als we ons met elkaar verbonden (blijven) voelen, dan pas kunnen we echt kerk zijn, voor jong en oud. Dan kunnen we ook de toekomst met vertrouwen tegemoet blijven zien.
Namens velen, een welgemeend 'dankuwel' voor uw steun!


Collecte priesterhuis in India

Aanstaande zondag, 14 januari, gaat pater Pushpa voor enkele weken terug naar India om zijn familie en zijn medebroeders te bezoeken. Zijn congregatie heeft dringend financiële hulp nodig bij de bouw van een priesterhuis. Het zou fijn zijn als we daar als Odaparochie ook een steentje aan kunnen bijdragen; niet in de laatste plaats uit waardering voor het werk van pater Pushpa en zijn medebroeders hier in ons bisdom en natuurlijk ook in onze parochie. Daarom is de collecte van komend weekend bestemd voor dit goede doel. We willen deze collecte bijzonder bij u aanbevelen om pater Pushpa een mooi bedrag te kunnen meegeven naar India! Bij voorbaat veel dank daarvoor!

Pater Pushpa geeft zelf nog wat meer uitleg over het project: "Ik behoor tot de Missie Congregatie van de Herauten van het Goede Nieuws (HGN), 32 jaar geleden opgericht door Indiase priester Jose Kaimlet. Mijn Congregatie heeft meer dan 460 priesters verdeeld over vier provincies. Ik behoor tot de zuidoostelijke provincie, die de naam draagt "Mary Queen of Apostles Province" – (Maria Koningin van de Apostelen Provincie). Hier werken 209 priesters. Een van mijn confraters werkt in Nanguneri, een parochie in de deelstaat Tamil Nadu in Zuid India. Daar komt in de toekomst ons kleinseminarie te staan. Maar nu is het noodzakelijk om daar eerst het bestaande priesterhuis te renoveren. De dorpsbewoners hebben echter weinig inkomsten. Het dorp Nanguneri is vaak te droog voor de landbouw en er is altijd watertekort. Daarom doet mijn confrater een dringend beroep op onze hulp. Hij zou zeer dankbaar zijn voor een bijdrage vanuit onze parochie. (De kosten van de renovatie nood van de priesterhuis bedragen meer dan 350.000 Indiase roepies, oftewel 5.385 euro."

diaken Wilchard Cooijmans


Tweet van de Paus

Zoals de Wijzen uit het Oosten mogen ook wij op reis gaan en oplettend, onvermoeid en moedig op weg gaan om de onzichtbare God te vinden die onder ons geboren is.

12 januari Bijeenkomst Ziekenbezoekgroep Martinus-Centrum

17 januari Pastoraal overleg

18 januari Ark kinderclub 12.30 uur

20 januari Tienerclub 19.00 uur

23 januari Pastoraal gesprek Odendael 14.00 uur
Biddende Moeders 13.45 uur
Bijeenkomst Zonnebloem 19.00 uur


Waardig afscheid Nijnselse koster

Theo van de Meulengraaf begon zo rond 1995 zijn activiteiten voor de toenmalige Heilige Antonius parochie in Nijnsel. Hij was net met vervroegd pensioen maar een mogelijk comfortabel leven achter de geraniums van Bert van Heesch was het laatste wat hij wilde. Daarom sloot hij zich aanvankelijk aan bij de kerkhofploeg, een club mannen op 'enige' leeftijd met twee rechterhanden en een behoorlijk aantal groene vingers.

Pater Ligthart zwaaide destijds de scepter in Nijnsel. Een jaar of zes later kwam de functie van koster vacant en Theo werd gevraagd of hij misschien interesse had. 'Ik geef oew weinig kans,' zei zijn vrouw Annie, maar zie, sommige mensen zijn nu eenmaal ondoorgrondelijk en Theo had er wel oren naar. En zo begon het. Hij ontwikkelde zich al snel tot een 'koster +'. Mogelijk werd hij eerst onderwezen in het luiden van de klok, logisch ook, maar Theo ontwikkelde zich snel tot een manusje van alles. Hij bleef de kerkhofploeg trouw maar daarnaast groeide zijn dienstenpakket als kool. In die tijd was het aantal missen aanzienlijk groter dan nu, want uitvaarten en huwelijken vonden voor een groot deel nog in de kerk plaats. Hij was ook initiatiefrijk. Hij volbracht dus niet alleen met verve de aan hem opgedragen taken maar dacht ook zelf actief en betrokken als hij was mee over zaken die mogelijk anders en beter konden. Elke dag was hij wel in of rondom de kerk te vinden, want hij vond altijd wel een klus. De rol van duizendpoot paste hem prima en om nog even in de dierenwereld te blijven, hij was een echte spin in het web. Pastoor Bekx werd in Nijnsel benoemd en ook met hem kon Theo het prima vinden. Met enige schroom kwam hij wel eens ooit met de mededeling dat hij over heel veel weken een weekendje weg 'moest'.

Jaren later kwam de fusie met de andere Rooise parochies en nog wat later sloten Son en Breugel aan. Toen kreeg Theo dus voor het eerst collega's. En zijn blikveld werd almaar breder. Ook in andere kerken evenals in Odendael verleende hij als koster of acoliet hand- en spandiensten. In alle televisiemissen had hij een rol, met Hemelvaart was hij op Kremselen te vinden, de Antoniusnoveen, die uit negen dinsdagen bestond, de openluchtmis in Nijnsel. Je kon hem eenvoudig niet mislopen. Hij zorgde ook nog voor het geluid bij vieringen die buiten werden gehouden. Ook bouwde hij een goede band op met alle misdienaars en misdienettes die hij na elke viering beloonde met een greep uit de snoeppot. Hij leerde ze de fijne kneepjes van het vak. De kerk in Nijnsel werd zowel van buiten als later van binnen intensief gerestaureerd en Theo nam snel de rol aan van bouwpastoor. Je hoefde hem nooit aan te sporen. Enkele jaren geleden werd hij lid van de Torengroep die parochiebestuur en pastoraal team ondersteunt; oftewel de ogen en de oren van de Nijnselse geloofsgemeenschap.
Een dienstbare mens die perfect aanvoelde wat horen, zien en zwijgen betekende. Een praatpaal voor de pastoor, een klankbord, een luisterend oor. En wat er ook werd besloten, Theo voegde zich naar de wensen van pastores en dan kwam het ook goed. Hij hield nu eenmaal niet van half werk. Ook heeft hij vorig jaar nog een belangrijke rol gespeeld bij de realisatie van de kruisweg in het processiepark in Nijnsel. Rond de fusie ging pater Pushpa deel uitmaken van het pastorale team en hij kwam te wonen in Nijnsel. Een beter besluit had hij niet kunnen nemen. Naast alle taken die hij al had wierp Theo zich op als 'mantelzorger' voor de nieuwe dorpeling. Hij fietste mee naar Son, Breugel en Olland om hem de weg te wijzen zolang de pater geen rijbewijs had. Voor alles was hij een vraagbaak en tijdens de uitvaart kreeg Theo dan ook het mooiste compliment dat je van iemand kunt krijgen: 'Theo en Annie, jullie zijn mijn vader en moeder in Nederland.'

In de zomer van 2016 kwam hij regelmatig wat lucht te kort, moest af en toe een adempauze inlassen. 'Dat gaat wel weer over.' Maar dit keer niet. Net voor zijn 80-ste verjaardag op 11 augustus viel de diagnose van de arts hem toch wel erg koud op zijn dak: (vrij vertaald) 'We hebben in je lichaam enkele onregelmatigheden gevonden die er niet thuis horen.' Zijn verjaardag werd niet in de feestzaal gevierd maar samen met zijn familie in de kerk. Daarna werd het vallen en opstaan. Theo was een doorzetter, dat wisten we. Opgeven kwam niet voor in zijn vocabulaire. De bezoeken aan het ziekenhuis werden echter langzaam maar zeker opgevoerd en hij realiseerde zich gaandeweg dat het meer uitstel was dan afstel. Hoe moeizaam het ook werd, de gang naar de kerk bleef bijna elke dag op zijn programma staan. Zijn vrouw evenals zijn steun en toeverlaat Annie werd waar nodig ingeschakeld als taxi, de TomTom kende maar één bestemming: de kerk aan de Lieshoutseweg. 'Bestemming bereikt,' dat hoorde hij het liefst. Toen het jaar bijna ten einde liep kwam hij opnieuw in een ziekenhuisbed terecht. Theo wachtte tevergeefs op het 'U mag morgen naar huis,' en hij ontving uit handen van pater Pushpa het Heilig Sacrament der Zieken. Op maandag 2 januari ontsliep hij.

Op vrijdag 6 januari was de uitvaart en begrafenis in Nijnsel. De kerk zat vol met zijn familie en veel belangstellenden uit Nijnsel natuurlijk maar ook uit andere kernen van de heilige Oda-parochie. Alle leden van het pastoraal team deden hem uitgeleide, zij hadden de afgelopen jaren veel bewondering en respect gekregen voor zijn tomeloze inzet. Ze konden altijd van hem op aan, niets was hem te veel, hij kende alle speciale wensen van alle voorgangers.
Ondanks de snerpende kou buiten was het een hartverwarmende viering die volledig recht deed aan al die jaren van niet aflatende loyaliteit aan de parochie. En zo kon een verdrietig afscheid, in dankbaar herdenken, toch nog mooi en vredig zijn.


Kerkberichten

Sint Petrus' Banden, Son
Wo 11/01:
19.00 u: Eucharistieviering.
Za 14/01: 18.30 u: Eucharistieviering in Breugel.
Zo 15/01: 11.00 u: Eucharistieviering m.m.v. het Sons Gregoriaans koor. Intenties: Kees Thunnissen (1e jaargetijde, Ad van de Wetering, Chris de Rooij, Nettie Brands-Haerkens, Anton Ellenbroek, Ine Roxs-de Leijer, Pieter Renders, Willem en Riet Lavrijssen-Joosten, Drieka van Gerwen-Smits, Jan Koks, Joep Potting, Jan van Lieshout, Els van den Heuvel-Schel, Jan van Boxtel, Ouders Piet en Francien Geerts-van 't Westende, Ouders Karel en Dina van Kleef-van Lieshout, Martien van Kleef, Harrie en Tonnie de Laat-van Kleef, Ouders Frans en Liza van Zutphen-Paskowskaja.
Ma 16/01: 19.00 u: Eucharistieviering.
Wo 18/01: 19.00 u: Eucharistieviering.
Za 21/01: Geen Eucharistieviering in Son of in Breugel.

Protestantse Kerk Knoptoren
Zo 15/01:
Dienst in Son, Predikant Ds. G. Baerends, Dienst van Schrift en Tafel, met Kindernevendienst.

Martinuskerk
Za 14/01:
18.30 u: Tweede zondag door het jaar. Intenties: Gerda Kusters-Hoedemakers, Toon en Anna de Korte- van Kempen.
Zo 15/01: 09.30 u: Tweede zondag door het jaar: Eucharistieviering met Het Martinuskoor. Intenties: Wim van Erp; Jo van de Laar; Riky Kersten-Ketelaars, Annie Bekkers-Kersten; Henriëtte van Zutphen-van Son; Fanny Sneijder- van Roosmalen; Frans Berkvens; Overleden leden van de KBO in de maand december; Jeanne Hulsen; Nathalie van Nuland van Lieshout vanwege haar verjaardag; Maria en Wim van Engeland-van der Vleuten.
Op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag is er 's morgens om 09.00 uur een Eucharistieviering in de dagkapel van De Goede Herderkerk.
Woensdag is er om 19.00 uur een Eucharistieviering in de Heilige Ritakapel te Boskant.

Sint Antonius Nijnsel
Zo 15/01: 11.00 u: Eucharistievering. Intenties: Annie Stamps- v.d. Ven, Zus Oerlemans- van Geffen, Arwin Oerlemans, Pastoor Martin, Wim van Zoggel, Mariet Verschuijten.
Mededeling: Speciale collecte voor bouw van priesterhuis in India voor Congregatie van Pater Puspha.

H. Martinus Olland
Za 14/01:
Geen Eucharistieviering.

Sint Genoveva-kerk
Di 10/01:
18.15 u: Rozenhoedje, 18.30 u: Eucharistieviering.
Do 12/01: 18.15 u: Rozenhoedje, 18.30 u: Eucharistieviering, aansluitend stille aanbidding.
Vr 13/01: 18.15 u: Rozenhoedje, 18.30 u: Eucharistieviering.
Za 14/01: 18.30 u: Eucharistieviering m.m.v. Rob van Stuivenberg. Intentie: Riky van Rulo-Keijzers, Martien Roestenburg.
Z0 15/01: 9.30 u: Eucharistieviering m.m.v. Breugels Kerkkoor. Kinderwoorddienst. Intentie: Jozef Xhofleer, Willem de Roos, Alex van den Heuvel, Dré de Haas, Jeanne Sadée-Massart, Dilia Peters-Swinkels, Hens Aelmans, bij een verjaardag. 14.00-16.00 u: Inloopmiddag Den Bauw.
Di 17/01: 18.15 u: Rozenhoedje, 18.30 u: Eucharistieviering.
Do 19/01: 18.15 u: Rozenhoedje, 18.30 u: Eucharistieviering, aansluitend stille aanbidding.
Vr 20/01: 18.15 u: Rozenhoedje, 18.30 u: Eucharistieviering.
Zo 22/01: 9.30 u: Eucharistieviering m.m.v. Breugels Kerkkoor. Intentie: Ietje van Dinther-Raeven, overleden ouders Verbruggen-Brugmans en dochter Doortje, Marinus en Piet Bosch, Barbara Mühlstaff, Hans Rosenberg, Hein en Corrie Raaijmann-v Oirschot en overleden familieleden.

Odendael
Zo 15/01: 10.00 u: Eucharistieviering met Odendael koor.


Iraaks gezin na veel omzwervingen in Rooi

De familie Al Badran in hun Rooise woning Foto: Hans van den Wijngaard

Shawkat Al Badran ontvluchtte zijn geboorteland Irak in 2010 en kwam als vluchteling naar ons land. Een jaar later kreeg hij de vluchtelingenstatus en in 2012 kwam zijn vrouw Nabras Adel Rasho met hun zes kinderen in het kader van de gezinshereniging ook naar Nederland. Sinds 2014 woont het gezin, na omzwervingen in verschillende asielzoekcentra, in Sint-Oedenrode. Kers op de taart is de naturalisatie tot Nederlander van de 35-jarige Shawkat aan het einde van 2016.

Het gesprek met Shawkat en zijn vrouw gaat niet gemakkelijk. Ze willen honderduit vertellen, maar het vinden van de juiste woorden is voor hen in het Nederlands niet gemakkelijk. Gelukkig heeft hun oudste zoon Fahran het Nederlands al beter onder de knie. Hij vervult dan ook regelmatig de rol van tolk voor zijn ouders.

"Ik was soldaat in het Iraakse leger. Direct na de val van Saddam Hoessein in 2003, ben ik in het leger gegaan. Het was altijd al een droom van me om soldaat te worden. Na de val van Hoessein kwam die droom uit. Ik werd in Mosoel gelegerd en samen met de Amerikaanse troepen probeerden we van Irak weer een veilig land te maken. Maar dat is niet gelukt", vertelt Shawkat. "Het geweld en het terrorisme kregen steeds meer de overhand, na twee jaar werd ik zelfs het slachtoffer van een aanslag met een autobom. We werden in Mosoel naar een pand gestuurd dat door terroristen gebruikt werd. Toen we vlak bij het pand waren, ontplofte de wagen naast me. Ik ben daarbij gewond geraakt en heb weken in het ziekenhuis gelegen.

In 2010 werd de toestand onhoudbaar voor Shawkat Al Badran. De terroristen wonnen steeds meer terrein. "Ze wisten alles van mij, van mijn vrouw, van mijn kinderen. Mijn leven in Irak was niet meer zeker. Wij zijn Jezidi en u hebt op TV wel gehoord en gezien wat IS doet met iedereen die geen moslim is". Shawkat noemt voorbeelden van misdaden die hij open op straat zag gebeuren. "Op aanraden van de Amerikanen ben ik naar Europa gevlucht. Omdat mijn broer al in Nederland was, wilde ik ook naar Nederland. Ik ben te voet naar Turkije gegaan, terwijl mijn vrouw en de kinderen naar haar ouders in de bergen van Koerdistan zijn gevlucht".

"Nadat ik in Turkije aankwam ben ik achter in een vrachtwagen naar Nederland gebracht. Vijf dagen zonder eten en drinken in een vrachtwagen, dat duurt erg lang. Maar uiteindelijk kwam ik in Nederland. Als eerste kwam ik in Ter Apel, daar komen alle mensen die asiel zoeken als eerste aan. Daar had ik een gesprek met een ambtenaar en een advocaat. Ik vertelde dat mijn broer al in Nederland, in Eindhoven, woonde. Na dat gesprek hoorde ik een halfjaar niets. In die tijd volgde ik cursussen om jullie taal te leren. Daarna kwam er schot in de zaak en kreeg ik uiteindelijk de vluchtelingenstatus. In 2011 kreeg ik een huis in Heerlen en begon de procedure rondom de gezinshereniging. Een jaar later kwamen mijn vrouw en de kinderen naar Nederland, maar net als iedereen moesten zij ook eerst naar Ter Apel". Ik vraag of zijn gezin ook achter in een vrachtwagen naar Nederland is gekomen. "Nee gelukkig niet" antwoordt Shawkat, "Zij zijn met de bus naar Turkije gereisd en vandaar met het vliegtuig naar hier gekomen. Na Ter Apel zijn zij in vijf verschillende asielzoekerscentra opgevangen. Hun laatste AZC was dat in Heerlen vlak bij waar ik toen woonde. Daarna zijn we met het hele gezin in 2014 naar Sint-Oedenrode verhuisd".

De vraag of het gezin weer ooit naar Irak terug zal gaan, maakt veel tongen los in het gezin. "Nee we gaan daar nooit meer naar toe" klinkt het uit verschillende monden. De druk van de Islam is daar zo groot. Ondanks dat wij Jezidi zijn, gold ook voor ons de strenge Islamitische wetgeving. Ook Jezidi mogen daar geen varkensvlees eten of alcohol drinken. Gewoon even een pilsje pakken is er daar niet bij", antwoordt Shawkat. De oudste zoon Fahran vult aan: "Als de moslims je betrappen op het drinken van alcohol schieten ze je gewoon dood. De onderdrukking in Irak is onvoorstelbaar. Wij maken ons dan ook grote zorgen om opa en oma, die nog steeds in Koerdistan zijn. Wij zouden hen ook graag naar Nederland laten komen, omdat het hier veilig is, vroeg of laat zal IS ook in Koerdistan toeslaan".

Als Fahran dan toch aan het woord is, vraag ik hem hoe hij de komst naar Nederland heeft ervaren. "Vooral blijdschap, hier in Nederland kun je zeggen wat je wilt. Je bent hier vrij, dat is iets dat we in Irak helemaal niet kenden. Daar gold vooral wie je was en wie je kende, als je goede relaties had met hooggeplaatsten dat je je meer kon veroorloven. Had je die relaties niet, dan trok je altijd aan het kortste eind".

Op de vraag wat de toekomstplannen van de familie zijn, antwoordt Shawkat: "Nu ik offficieel Nederlander ben zou ik weer graag in het leger willen. Soldaat worden was altijd mijn droom, ik zou dan graag op vredesmissies worden gestuurd. Ja ik weet dat klinkt vreemd, eerst vluchten we voor het geweld en dan wil ik weer terug naar oorlogsgebied. Maar zou dat niet lukken dan wil ik graag voor een bedrijf werken bijvoorbeeld in het magazijn".

Natuurlijk ben ik ook benieuwd of er dingen in ons land zijn, die de familie minder prettig vindt. Het antwoord laat niet lang op zich wachten: "Het weer, dat is hier vaak heel somber". Ze zijn al goed ingeburgerd...


Schrijven is nodig

Er wordt heel wat geschreven over schrijven. Op internet en in kranten en tijdschriften, lees ik er veel over. Het is een manier om iets te vertellen aan anderen. Een mogelijkheid om je gedachten te uiten, te laten weten wat je bezighoudt. Woorden kunnen ook bedoeld zijn om een ander bij te staan of aan het denken te zetten.

Voordat je daaraan kunt beginnen, zul je die zesentwintig letters van ons Nederlandse alfabet in je vingers moeten krijgen. Ik zie me nog zitten in de eerste klas van de lagere school. De pen in het knuistje geklemd, rode wangetjes en het puntje van de tong zichtbaar. Ik was linkshandig. Dat mocht niet in mijn tijd. Ik hoor nog de strenge stem van zuster Antonia: 'Dat doen wij hier niet, meisje.' Het klonk luid en hoorbaar voor al mijn klasgenoten. Daarbij gaf ze met haar liniaal een tik op mijn vingers. Mijn wangen kleurden nog roder en mijn hoofd boog diep naar beneden. Uiteindelijk heb ik toch met mijn rechterhand leren schrijven. Een mooi handschrift heb ik er niet door gekregen. In mijn oude schriftjes staan weinig stempels.

Toch heeft mij dat er niet van weerhouden om vanaf mijn vroegste jeugd de pen ter hand te nemen. Het begon met versjes en opstellen en later vertrouwde ik vele geheimen toe aan mijn dagboeken. Als bakvis schreef ik romantische gedichten voor mijn eerste vriendje en stukjes voor de schoolkrant. In de tijd dat ik in het onderwijs werkte, kwamen daar ook teksten bij voor mijn leerlingen. Nu, als lid van de schrijfgroep Impesant, kunnen de lezers van DeMooiRooiKrant regelmatig mijn hersenspinsels lezen.

Ik heb een vriendin voor wie woorden zoeken, vinden en opschrijven helemaal niet meer vanzelfsprekend zijn. Zij is getroffen door de ziekte van Parkinson en kan nauwelijks nog een gesprek voeren of een email naar me schrijven. Ik mis dat uitwisselen met elkaar. Hoe erg moet dat zijn voor haar? Het voelt of ik een stukje van mijn vriendin, van onze relatie, ben kwijtgeraakt. Door deze ervaring besef ik hoe wezenlijk taal is voor menselijk contact.

Als vrijwilliger van de organisatie Gilde Samenspraak in Sint-Oedenrode, help ik wekelijks anderstaligen met het leren van de Nederlandse taal. Het is vaak een moeizaam proces. Broodnodig om te integreren en je thuis te voelen in een nieuw vaderland. Het is mooi om te zien, dat hun zelfvertrouwen groeit en hoe ze steeds beter in staat zijn contacten te leggen.

Terug naar mezelf. Voor mij is die behoefte aan schrijven heel divers. Soms wil ik anderen amuseren met mijn verhaal, aan het denken zetten of iets uitdragen wat ik belangrijk vind. Een andere keer is het als biechten en dan lucht het me op. Maar altijd is er die drijfveer. Die noodzaak en behoefte aan contact, delen wat me bezighoudt, wat me raakt. Het moet eruit, het moet gezegd worden. Zonder die gedrevenheid komt er geen gedicht, geen verhaal.

Schrijven, ik kan niet zonder.

Nelleke Thijssen
Reageren?
schrijvers@impesant.nl


Fris en fruitig het nieuwe jaar in

Het nieuwe jaar is inmiddels al weer twee weken begonnen. De goede voornemens zijn aan het eind van het jaar gesteld en nu is het aan ons om deze ook uit te voeren. Een nieuw, gezond, fit en hartstikke mooi jaar komt ons tegemoet!

Tips van ons

Overgewicht is ongezond, maar ondergewicht ook! De meeste mensen willen graag een paar kilo's kwijt (helemaal na de feestdagen). Focus dan ook niet op een zogenaamde crash-dieet waarmee je in een week 5 kilo kan verliezen.

Eet dus evenwichtig, gevarieerd en bovenal gezond.

Naast gezond eten is het ook belangrijk dat je voldoende vocht inneemt. Drink dus ook voldoende water!

Blijf voldoende in beweging maar pak ook je rustmomenten. Want ja, ook die heb je nodig.

Doe vooral waar je je goed bij voelt en dat zul je merken dat je 2017 heel fijn door gaat komen. Blijf opletten maar vooral ook ontzettend genieten!

Pinkfit: voor vrouwen die snel fit willen worden

Foto: Jeroen van de Sande

De gemiddelde vrouw loopt vaak verloren in een sportschool. Ze mengt zich liever niet tussen de pompende gasten die spieren aan het kweken zijn. Toch wil ze op een uitdagende manier fit worden en het liefst op een sociale en leuke manier. In Sint-Oedenrode wordt voor hen dé oplossing aangeboden: Pinkfit.

Ronald van Gerwen en Chris van den Akker zijn de bedenkers van Pinkfit. De gymleraren gaan drie avonden in de week (maandag, woensdag en donderdag) lessen geven aan vrouwen in de leeftijdscategorie 25 tot 45. "Het zijn heel intensieve oefeningen, gebaseerd op het boksen mét crossfit aspecten. Er is geen fysiek contact, er wordt gewerkt met stootzakken. Wil je snel 'in shape' raken en sterker worden? Kom dan eens een proefles meedraaien", moedigt Ronald aan.
Pinkfit gaat in sportcentrum Van den Oever, in een speciaal daarvoor ingerichte zaal, werken met kleine groepjes van acht personen. De heren weten dat iedereen een eigen niveau heeft en daar passen ze de oefeningen op aan. "Iedereen zal zich snel verbeteren, daar zorgen we voor! Daarnaast wordt het ook nog eens gezellig", vult Ronald aan.

Aanmelden voor de proefles kan via info@pink-fit.nl. Wil je snel meer informatie? Bel dan naar 06-47230351


De favorieten van

Foto: Lisa vd Ven

Yvonne Smits, Tankstation Bongers

Favoriete vakantieland: Italië
Favoriete film: Gooische vrouwen
Favoriete maaltijd: Carpaccio, zalm en een lekker ijsje.
Favoriete drankje: Ice tea green
Favoriete muziek: Jaren 80 muziek

Lezing over Joden in de Meierij

Margrietha Prins - Afman geeft maandag een lezing over de Historie van de Joden in de Meierij vanaf 1796. De lezing wordt georganiseerd door de heemkundekring en vindt plaats in 't Spectrum.

In 1849 woonden er 24 Joden in Schijndel. Het ging om twee gezinnen met hun personeel. In de wijk Elschot, aan de Groote Straat, woonde Johanna van Hessen, weduwe van Benjamin van de Waal met haar vijf kinderen, schoonzusje Geertruida en Herodus de Jongh, afkomstig uit Heusden. Eén van de joden in Schijdnel was slager Jacob Benjamin van Dijk. Na zijn overlijden, in 1898, vertrok zijn weduwe met haar zes kinderen naar Veghel. Na haar vertrek waren er in Schijndel geen Joden meer. Voor de uitoefening van hun godsdienst gingen de Schijndelse Joden naar Veghel en later naar Sint-Oedenrode. Ze waren actief bij het realiseren van een synagoge in Sint-Oedenrode die in 1866 in gebruik werd genomen. In 1868 hadden ze, aan de achterkant van het huis 'De Hoge Jood' van de familie Van de Waal in de Hoofdstraat, een ruimte om hun diensten te houden. Van 1872 tot 1893 had Schijndel officieel een eigen synagoge. Na het vertrek van de laatste Joden is in 1899 de Joodse gemeenschap van Schijndel opgeheven en bij Veghel gevoegd.

Solistenconcours meierijstad cup

Fanfare St. Cecilia Zijtaart houdt zondag 29 januari in het Dorpshuis de eerste editie van de Meierijstad Cup. Door de organisatie van de Meierijstad Cup wil Fanfare St. Cecilia jeugdige muzikanten tot 18 jaar een podium bieden waar zij zich kunnen presenteren en kunnen strijden om de Meierijstad Cup.

De Meierijstad Cup is een eerste muzikale samenwerking tussen de harmonie en fanfare-verenigingen uit de nieuwe gemeente Meierijstad. In het kader van de promotie van de toekomstige gemeente Meierijstad is in 2016 een promotiebudget beschikbaar gesteld door de gemeente ter stimulering van promotie-initiatieven. Voor dit initiatief heeft fanfare St. Cecilia ter ondersteuning een éénmalig subsidiebedrag gekregen. De deelnemers mogen zowel beginnende als gevorderde muzikanten zijn. Alle muzikanten treden op voor een deskundige en onafhankelijke jury. Na afloop van alle optredens wordt bekend gemaakt wie de strijd heeft gewonnen.

Wie wordt d'n urste prins van Meierijstad

De feestdagen zijn achter de rug en carnaval 2017 komt langzaam dichterbij. Vele carnavalsverenigingen zijn al druk in de weer met hun creatie om goed voor de dag te komen in een van de verschillende optochten van Meierijstad. Ook onze urste prins van Meierijstad zal in een van de optochten in Meierijstad te zien zijn. In welke optocht zal de komende weken duidelijk worden. Ook onze urste prins van Meierijstad is druk in de weer om zijn creatie tijdens de optocht te laten zien aan de vele carnavalsvierders in Meierijstad.

Maar wie wordt d'n urste prins van Meierijstad?
Onze vijfde tip luidt als volgt:

TÍS fist in de tent

Zal hij elk jaar op vakantie gaan in een tent? Of gaat hij elk jaar naar paaspop of vudel of 1 van die andere tentfeesten? Heb je al een idee, stuur dan de oplossing naar DeMooiRooiKrant. Je kunt slechts één oplossing opsturen. Degene die het als eerste goed heeft geraden wordt rijkelijk beloond.


Gratis meezingen in Meierijstad

Begin het nieuwe jaar goed en kom meezingen met o.a. het bekende Halleluja van Leonard Cohen.

Zangdocent en dirigent Esther Barten start op 9 januari met ondersteuning van het koor Canta Libre een drie wekelijkse meezing-cyclus. Het doel is ervaren hoe leuk meerstemmig zingen in verschillende muziekstijlen is. Iedereen met een muzikale achtergrond kan meedoen. Kom alleen of neem een zangmaatje mee.

De cursus is geheel gratis en is bedoeld om nieuwe leden en projectzangers aan te trekken.

Meld je aan via kamerkoorCL@gmail.com en kom op 9, 16 en 23 januari om 20:00 uur naar Het Patronaat, Esdonkstraat 4, in Eerde.

Heidi's Perspectief heeft helft van benodigde bedrag al binnen

Foto: Tjanne Hartman

Na bijna 470 donaties en diverse acties staat de teller bij Heidi's Perspectief op 35.000 euro. De veiling van de Schijndelse dames-netwerkclub VIPS (Vrouwen Inspiratie Punt Schijndel) leverde zondag na een live-veiling door cabaretière Christel de Laat 5.000 euro op, waarmee Heidi's Perspectief de helft van het benodigde bedrag binnen heeft. De stichting haalt geld op voor de Schijndelse Heidi Lammers die een dure behandeling tegen haar MS moet financieren.

Tekst: Tjanne Hartman

Voor een speciale stamceltherapie moet Heidi Lammers naar Mexico. Daar kan een behandeling worden uitgevoerd om de MS van de Schijndelse een halt toe te roepen. Benodigde kosten: 70.000 euro. Onder de noemer Heidi's Perspectief is een crowdfundingsactie gestart. In september kan Lammers (41) in Mexico terecht voor een speciale stamceltherapie. Deze therapie wordt in Nederland veel toegepast, maar voornamelijk bij leukemie- en Kahlerpatiënten. MS-patiënten, bij wie 80 procent van deze behandeling aanslaat, krijgen de behandeling niet vergoed en moeten naar het buitenland.

Nieuwe geboortedag
Bij de stamcelbehandeling wordt het hele immuunsysteem als het ware gereset. Eerst krijg Lammers chemo en een steroïdenbehandeling. Daarna worden stamcellen geoogst en bevroren. Vervolgens nog een chemokuur en daarna worden de stamcellen teruggeplaatst. "Ze noemen dit je nieuwe geboortedag, een prachtige naam", vertelde de Schijndelse eerder in deze krant. "Daarna ga ik in quarantaine in een appartement in Mexico. Mijn man gaat mee als verzorger en hulp en is de enige die bij me mag. In totaal zijn we een maand daar. Met een mondkapje op mag ik vervolgens met het vliegtuig terug naar huis, maar ook hier ga ik thuis in quarantaine. Alles moet de hele dag gereinigd worden, ik krijg speciaal beddengoed en mag zo min mogelijk lichamelijk contact met anderen. Ja dat wordt heel heftig, ook voor mijn gezin natuurlijk. Maar bij 80 procent van de MS-patiënten slaat deze behandeling aan, dus ik heb veel hoop."

Facebookactie en veiling
De VIPS hadden een Facebookactie gestart waarbij producten en diensten van Schijndelse ondernemers werden geveild. Op alle producten was al een bedrag geboden en in de Glazen Boerderij vond zondagmiddag de afsluitende veiling plaats. Christel de Laat leidde op ludieke wijze de veiling, waarbij het bedrag van een tiental producten nog verhoogd werd. "Alle aandacht is overweldigend", zei Lammers na afloop. "Het is fantastisch wat allemaal gebeurd."

Doneren kan via de website www.heidisperspectief.nl. Er staan nog verschillende activiteiten voor Heidi's Perspectief op de planning, zoals een speciale pubquiz in 't Spectrum en een benefietconcert van Popkoor The Key en kinderkoor No Kidding.


Themawandeling over 'gezondheid'

Foto: Lisa vd Ven

Het eerste Gesprek te Pas van 2017, op zondag 15 januari, heeft als thema 'gezondheid'. Bij alle wensen voor het nieuwe jaar staat dit voorop. Maar wat houdt die gezondheid precies in? Verhindert ongezondheid het geluk? Is gezondheid een gevoel? Ook nu allerlei aanknopingspunten voor een goed gesprek. We nodigen iedereen, jong of minder jong, van welke afkomst of gezindte dan ook, uit voor dit gesprek met wandeling. Je bent van harte welkom op zondag 15 januari om 10.00 uur bij het Damiaancentrum, Schijndelseweg 46, 5491 TB in Sint-Oedenrode.

Het Gesprek te Pas wordt elke derde zondag van de maand georganiseerd, telkens met een nieuw onderwerp. De bijeenkomst begint om 10.00 uur en zal om ongeveer 12.00 uur worden afgesloten. De opzet is steeds hetzelfde:

Na ontvangst met koffie/thee en een inleiding op het thema (met enkele gedichten) komt het gedeelte "te pas": de deelnemers maken in kleine groepjes een wandeling van een uurtje in de bossen, tuinen of de prachtige omgeving van het centrum. Bij heel slecht weer of voor wie slecht ter been is, wordt de wandeling denkbeeldig. We spreken te pas, al of niet aan de hand van de meegegeven vragen, over of naar aanleiding van het onderwerp.

Vervolgens wisselen we bij een gezellige kop koffie/thee de ervaringen, verhalen of meningen uit, bespreken de teksten en om ongeveer 12.00 uur besluiten we dan deze ontmoeting van mensen en hun ideeën en denkbeelden. Met deze wandelingen hoopt Damiaancentrum Nederland mensen nader tot elkaar te brengen en wat inspiratie te bieden. Onze kosten bedragen per deelnemer ongeveer 3 euro, we zijn tevreden met elke bijdrage naar draagkracht. Voor alle informatie over de Gesprekken te Pas: tel. 0413-291200 of 06-10223044.

Filmclub Senioren op Odendael

Donderdag 2 februari in de zaal 'Maas en Dieze' wordt er weer een film getoond. De aanvang is 19.00 uur. De film die gedraaid gaat worden is The English Patient (De onbekende Engelsman).

The English Patient (1996) duurt maar liefst 162 min. De film won maar liefst negen Oscars en is door heel veel critici de hemel in geprezen. The English Patient is een Brits-Amerikaanse epische film uit 1996, geregisseerd door Anthony Minghella en geproduceerd door Saul Zaentz. Na het lezen van de roman wist regisseur Anthony Minghella dat hij het boek wilde verfilmen. Het duurde echter drie jaar voordat de film voltooid zou zijn. Hij trok onafhankelijk producent Saul Zaentz aan om de film te produceren. Deze wist een sterke filmploeg te verzamelen, bestaande uit enkele van de beste mensen binnen hun vakgebied.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt een vliegtuig met twee personen neergeschoten boven de woestijn. Alleen de piloot, Laszlo de Almásy, overleeft maar loopt ernstige brandwonden op. Nomaden brengen hem naar een ziekenhuis, waar hij niet in staat lijkt om te zeggen wie hij is. Hij wordt The English Patient genoemd en verpleegster Hana ontfermt zich over hem. Tijdens hun gesprekken ontvouwt zich langzaam de ware toedracht tot het ongeluk. In liefde bestaan geen grenzen. Deze film laat u stil en in beroering achter!

Iedereen is natuurlijk van harte welkom om de film te komen bezichtigen. De film start om 19.00 uur dus zorg dat je op tijd aanwezig bent.

Hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden

Al meer dan 25 jaar is er iedere 14 dagen een bijeenkomst van de blinden- en slechtziendengroep van Welzijn De Meierij. Tijdens deze bijeenkomsten is er alle ruimte voor een gezellig praatje, meestal gecombineerd met aangepaste spelletjes en andere activiteiten.

Vanuit deze groep wordt op woensdag 18 januari in samenwerking met Koninklijke Visio een voorlichtingsbijeenkomst georganiseerd. Met een visuele beperking komen vaak ook vele andere beperkingen. Zaken die eerst vanzelfsprekend waren, worden een opgave. Bijvoorbeeld reizen met het openbaar vervoer, telefoneren en talloze andere activiteiten. Tijdens deze bijeenkomst wordt ingegaan op verschillende hulpmiddelen die beschikbaar zijn voor blinden en slechtzienden.

Bent u geïnteresseerd? U bent van harte uitgenodigd om bij deze middag aanwezig te zijn. De bijeenkomst is gratis en vindt plaats in D'n Uitkijk in 't Spectrum, van 14.00 tot 16.00 uur. Aanmelden is niet nodig. Voor vragen kunt u contact opnemen met Welzijn De Meierij (073 - 544 14 00).

Start korte cursus iPad

Op dinsdagochtend wordt in Schijndel een korte cursus voor iPads (Apple) aangeboden. De cursus bestaat uit 4 bijeenkomsten. Een les duurt 2 uur. Er zijn nog enkele plaatsen vrij, dus meldt u snel aan. De start is (bij voldoende deelnemers) op 24 januari. Deze korte cursus iPad van Welzijn De Meierij behandelt een aantal basiszaken als installatie en instellen van de iPad, omgaan met apps en het effectief leren gebruiken van het apparaat.

In Nederland maakt 95% van de bevolking gebruik van het internet, het hoogste percentage in Europa. Hiervan heeft 60% een iPad (van Apple) of een Android tablet. Het leuke ervan is dat u hiermee kunt mailen, televisie en filmpjes bekijken, internetten en allerlei wetenswaardigheden kunt opzoeken die u kunt gebruiken in het dagelijks leven. Kijk op www.welzijndemeierij.nl voor meer informatie of bel 073 – 544 14 00 om u aan te melden.

Met de Eropuit-bus naar Schijndel

Er werd ook het nodige ingeslagen. Foto: Nelleke Post

Ook in 2017 zal de Eropuit-bus Sint-Oedenrode u meenemen op allerlei leuke uitstapjes. Het eerste uitstapje is op dinsdag 24 januari van 10.00 uur tot 15.00 uur. We gaan gezellig winkelen in het centrum van Schijndel en daarna met elkaar lunchen bij Broodje Apart.

De kosten bedragen € 3,00 per persoon exclusief lunch en persoonlijke uitgaven. Lijkt het u leuk om mee te gaan? Opgeven kan t/m 19 januari door te bellen naar Welzijn De Meierij, 073 - 544 14 00.

Medewerker van de maand

Foto: Lisa vd Ven

Paul van Oorschot wordt deze week vijftig jaar. Zo lang werkt hij natuurlijk nog niet bij Van Acht Autoschade / Van Acht Campers. Maar hij zit al wel 31 jaar in het vak. Naast levenservaring heeft Paul dus ook een boel vakkennis opgebouwd.

De vrolijke verschijning van Paul valt meteen op. Hij komt even tussen de auto's en campers door om wat meer over zichzelf te vertellen. "Ik zit dus al ruim 31 jaar in de autoschade. Een hele tijd. Sinds ongeveer drie jaar werk ik voor Teun. Hartstikke mooi natuurlijk want ik woon ook in Nijnsel," aldus de bijna-Abraham.

Paul heeft sinds jaar en dag verschillende cursussen gevolgd om altijd up-to-date te blijven. "Er verandert natuurlijk veel. Sommige auto's die vroeger bij mij binnenkwamen zijn inmiddels oldtimers geworden," lacht Paul. "Daarnaast verandert er in de branche natuurlijk ook het een en ander. We zijn steeds milieubewuster bezig en ook de auto's zelf gaan ook met de tijd mee. Dat maakt het werk juist leuk en afwisselend." Ook zitten we sinds 2 jaar in de campers, een leuke aanvulling voor ons.

Bij Van Acht Autoschade / van Acht Campers werken vijf mannen. Mannen inderdaad. "Ja, vrouwen zie je niet zo vaak in ons vak. Desalniettemin hebben we een mooie groep. Omdat we in een dorp zitten is het heel erg gemoedelijk, dat is anders dan wanneer je in de stad werkt want dat heb ik ook jaren gedaan. Zelf geef ik eigenlijk niet zo veel om autorijden, maar een mooie auto vind ik wel leuk hoor. Toch ben ik niet zo als sommige anderen hier. Ik zit in mijn vrije tijd niet uren onder een oude oldtimer te sleutelen. Nee, dan ga ik liever sporten. Tennissen bijvoorbeeld, dat doe ik hier in Nijnsel. Dat houdt je ook een beetje jong hé."

Just Dance Party bij The Joy

The Joy gaat er dit jaar weer een Joytastisch 2017 van maken. De jeugddisco is er weer helemaal klaar voor en daarom staat de volgende party alweer gepland. Op 13 januari is er een Just Dance Party.

Dat betekent dat iedereen kan gaan dansen op verzoeknummertjes voor het grote scherm in de zaal. Wie is de beste danser van The Joy? Iedereen is ontzettend benieuwd. Diegene die het beste mee kan dansen kan nog een prijsje verwachten! Vanaf 19.30 uur opent the Joy haar deuren en om 22.00 uur is het afgelopen. Uiteraard is iedereen van harte welkom. Je vindt the Joy aan de Oude Lieshoutseweg 7 (naast Ontmoetingscentrum De Beckart) in Nijnsel. Zet ook alvast 10 februari in je agenda, dan is er een Carnavalsparty! Voor meer informatie, www.the-joy.nl

Jubilarissen bij de Ollandse dorpskapel

Op een gezellige nieuwjaarsreceptie met "kermis" als thema zijn Mare Meijs en Marcel Essens gehuldigd omdat ze 12 1/2 jaar lid zijn van de Ollandse dorpskapel. Ook Maik Ploum is in het zonnetje gezet en bedankt voor zijn inzet als voorzitter. Maik heeft als interim voorzitter toch zo'n 6 jaar met verve de kar getrokken, ook al heeft hij daarbij 3 kasteleins en 3 dirigenten versleten.

Toen de schiettent was gesloten, alle touwtjes waren getrokken en de waarzegster huiswaarts was gekeerd werd de avond gezellig voortgezet met een hapje en een drankje.

Alsof hij op de fiets is geboren…

Foto:

Sint-Oedenrode - Soms hoeven mensen maar naar een bal te kijken en ze kunnen voetballen of handballen. Ze hebben een aangeboren talent. Dat is bij Jarno van Esch (17) ook zo. Alleen heeft hij geen dergelijke connectie met een bal maar met een wielrenfiets. De Rooise tiener fietst pas 2,5 jaar, maar nu al hoort hij bij de grootste talenten van deze regio en misschien wel van daarbuiten. Enkele weken geleden zocht DeMooiRooiKrant hem thuis op. Om hem te horen praten over zijn passie, over het Johan Cruijff college, over 'je mannetje staan' in het peloton, over zware klimmetjes en eindsprints.

Door: Jeroen van de Sande

Jarno woont in het Kinderbos. Het huishouden ademt wielrennen. Broer Youri (16) fietst ook. Dat hebben ze waarschijnlijk van hun vader Marco die verzot is op de sport. Ook hij fietst veel, wel iets minder dan vroeger. Daarnaast zet hij zich al jaren in voor WTC Gerry van Gerwen. Marco schuift aan, maar laat vooral zijn zoon vertellen.

Ik begrijp dat je pas betrekkelijk kort op de fiets zit…
"Ik fiets nog niet zo heel lang nee. Pas 2,5 jaar. Daarvoor heb ik gekeept, maar al snel merkte ik dat het niets voor mij was. Ik zat wel in de eerste jeugdelftallen van Rhode. Op een gegeven moment heb ik het fietsen eens geprobeerd en dat leek me erg leuk. Toch moest ik het voetbalseizoen afmaken van ons pap en mam, want het team in de steek laten is niet netjes."

Het wielrennen krijg je hier met de paplepel ingegoten zeker?
"Eigenlijk wel. We hebben altijd Tour de France op tv gekeken en veldrijden. Daarnaast heb ik vaak de sterke verhalen van ons pap moeten aanhoren, haha. Toen ik een keer achter ons pap aanfietste vond ik het erg leuk. Ik zag opeens veel meer van de omgeving en het ging me eigenlijk ook best goed af."

Je zult wel veel trainen?
"Op dit moment train ik zo'n twaalf uur per week en dat loopt de komende weken op tot zestien uur. De eerste klassieker – Kuurne – Brussel – Kuurne – is alweer eind februari en daar moet ik klaar voor zijn. Ik train bij Wielervereniging Schijndel, maar ook zelf. Misschien ga ik nog een weekje naar Spanje om daar te fietsen, samen met een vriend."

Heb je dan wel tijd om naar school te gaan?
"Sinds vorig jaar zit ik op het Johan Cruijff College in Tilburg. Dat is een school voor jonge talentvolle sporters. Ik studeer daar HBO commerciële economie en sportmanagement. Ze zijn er heel flexibel. Ik kan gaan trainen wanneer ik maar wil en mijn P mag binnen twee jaar halen in plaats van binnen één jaar. Op deze school mag je eigenlijk alleen op als je bij een nationale selectie zit. ik zit bij de Brabantse selectie, maar omdat ik de laatste twee jaar zo'n vooruitgang heb laten zien, mocht ik toch komen."

Je mikt dus niet alleen op een profcarrière als wielrenner?
"De meeste jongens halen het niet. De kans dat je prof wordt is erg klein. Daarom moet ik zorgen dat ik iets achter de hand heb."

Wanneer merkte je dat je talent hebt voor het fietsen?
"Dat was ongeveer na een jaar. Toen haalde ik mijn eerste podiumplaats bij een koers in Zutendaal (B). Er was er eentje vooruit en ik sprintte mee voor plaats twee. Die sprint won ik. Het was goed voor mijn zelfvertrouwen, want daarna ging het telkens beter."

Wat is je mooiste wedstrijd tot nu toe?
"Ik moest een keer in de zomervakantie voor een wedstrijd naar Valkenburg. Het was een zware wedstrijd met gedeeltes van de Amstel Gold Race erin. De weg was helemaal voor ons zelf en het was erg druk aan de kant van de weg. Vooral de bocht onder de Cauberg was indrukwekkend. Veel mensen moedigden ons aan. Ik voelde me net een profrenner. Dat gaf wel een kick!"

Foto:

"Als ze merken dat je toch niet naar ze luistert, laten ze je wel met rust."


Wat is je sterke punt?
"Door wedstrijden te fietsen kom je er achter waar je goed in bent. Ik kan rap aankomen en daarnaast ben ik bergop niet slecht. Ik ben niet zwaar gebouwd, dus een sprint omhoog ligt me wel."

Een logische vervolgvraag. Wat ligt je minder?
"Ik moet veel beter de wedstrijd gaan lezen. Wanneer spring ik mee en met wie? Wanneer spring ik juist niet mee? Dat zijn tactische keuzes. Iedere wedstrijd zijn er heel erg veel aanvallen, maar je kunt niet overal bij zijn. Ik denk als ik dat verbeter dat ik dan komend seizoen nog betere resultaten kan rijden."

Waar denk je dan aan?
"Ik hoop vaker in de top-5 te kunnen rijden."

Je zult je als renner moeten manifesteren in een peloton. Word je getest?
Vader Marco neemt even het woord over. "Het heeft te maken met acceptatie in de groep. Als ze merken dat je 'zwak' bent dan gooien ze je uit de kopgroep. Eerst proberen ze je te intimideren door te praten. Als dat niet lukt, maken ze wel eens een waaier en als je daar niet tussen past, dan kan je niet meer bijbenen. Soms is het ook letterlijk en figuurlijk ellebogenwerk. Je moet echt je plek bemachtigen in een peloton."

Is je dat gelukt, wend ik me weer tot Jarno.
"Ja hoor. Ik laat me niet zo snel van de wijs brengen. Als ze merken dat je toch niet naar ze luistert, laten ze je wel met rust."


"Als ze merken dat je toch niet naar ze luistert, laten ze je wel met rust."


Je fietst bij WV Schijndel. Wil je nog naar een grotere ploeg?
"Voorlopig zit ik hier hartstikke goed. WV Schijndel staat hoog aangeschreven, daarom mogen we bij vrijwel alle wedstrijden meedoen. Het niveau is er goed en ik train er fijn."

Volgens Jarno zijn januari en februari de belangrijkste maanden om te trainen. Vlak na dit interview moet hij op de baan gaan fietsen in Apeldoorn. Hartstikke mooi, maar nog liever fietst hij buiten. Vader en moeder gaan vaak mee naar wedstrijden. Ze stoppen er veel tijd in. "Maar die jongen vindt het vooral erg leuk. Hij fietst wat af. Laatst ook, 'doei ik ben weg' riep hij ineens naar mij en dan fietst hij zo op en neer naar de Efteling. En hij weet overal de weg!" besluit moeder José.


Snertrit MTC d'n Dommel

Ook dit jaar is de Snertrit wederom in januari gepland en wel op zondag vijftien januari. Er wordt dit jaar bij een nieuwe locatie gestart: Dommelzicht.

De lengte van de rit is ongeveer 190 km en gaat al slingerend door het mooie Brabantse landschap om daarna terug te rijden naar Dommelzicht waar natuurlijk een verse kop snert klaar staat. De rit is alleen beschikbaar op GPS! Kosten bedragen € 5,= per rit. Voorinschrijving is ook mogelijk, je kunt een e-mail sturen naar: info@mtcdndommel.nl.

Inschrijven is mogelijk van 09.00 uur tot 12.00 uur bij Dommelzicht aan de Dommelstraat 18. Kijk ook eens op www.mtcdndommel.nl


'Gladheidsbestrijding is meer dan strooien alleen'

Foto: Peter van Trijen Peter van Trijen

Niet alleen gemeenten en Rijkswaterstaat zijn verantwoordelijk voor veilige wegen in de winter. Ook de provincie, als beheerder van de provinciale wegen in Brabant, doet actief aan gladheidsbestrijding. En dat is 'serious business', weet Richard Pijs uit ervaring. Hij is een van de strooimannen die bij nacht en ontij op pad gaan. Al 18 jaar. "Gladheidsbestrijding is meer dan strooien alleen", vertelt hij.

Brabant kent vijf provinciale steunpunten: Uden, Helmond, Eethen, Oud-Gastel en Westerhoven. Daarnaast zijn er twee steunpunten samen met Rijkswaterstaat, in Breda en Oirschot. In Breda wordt het steunpunt ook nog met de gemeente gedeeld. Met man en macht werken 130 gecertificeerde medewerkers om de 560 kilometer aan provinciale wegen veilig te houden. De provincie heeft er een heus strooiplan voor. Hiervoor zijn in totaal elf calamiteitencoördinatoren verantwoordelijk.

Winterrooster
Richard Pijs werkt vanuit steunpunt Breda, beter bekend als het Pekelpaleis. "Het gaat niet alleen om het strooien", vertelt hij. "De werkzaamheden starten direct na de winter met onderhoud van het materieel, contractafspraken met de leveranciers, vervoerders en een weerbureau. Het winterrooster gaat begin oktober al in."
Als het begint te vriezen, geeft een weerbureau aan de provinciale afdeling Beheer en Onderhoud de kans op gladheid door. Een weerkundige belt vervolgens de dienstdoende gladheidscoördinatoren om verwachtingen en eventuele risico's te bespreken. Mede aan de hand van een gladheidsmeldsysteem op internet en overleg met Rijkswaterstaat en de grote gemeenten Eindhoven, Breda en 's-Hertogenbosch wordt besloten of, en zo ja hoe laat en met welke middelen de provincie gaat strooien. Vóór drie uur 's nachts valt het besluit; drie uur later moeten alle provinciale wegen gestrooid zijn.

Kwakkelwinter
Een strooiactie bij sneeuwval duurt ongeveer vier uur. "Maar als het lang door blijft sneeuwen soms wel twaalf uur", vertelt Pijs, die naar eigen zeggen weinig slaap nodig heeft. Op de nieuwe strooiers, gevuld met tien ton strooimengsel, zit een handig apparaatje dat geprogrammeerd is op het te strooien wegvak. Pijs: "Strooibreedte en hoeveelheid zijn exact afgepast. Een kind kan de was doen. Met een kwakkelwinter, zoals de laatste jaren met veel neerslag en nachttemperaturen rond het vriespunt, moeten we wel zo'n vijftig keer eropuit. Met een strenge winter hebben we veel droog weer en dan is dat soms maar vijftien keer."

Brabant en gladheidspreventie
• Brabant telt 560 kilometer aan provinciale wegen.
• Er ligt 750 kilometer fietspad van de provincie.
• Tijdens een gemiddelde winter gaat er 6.000 ton zout doorheen.
• Voor een gemiddelde winter is 560 ton pekelwater nodig.
• Aantal betrokken medewerkers: 130

Project 'De Wereld'

Foto: Lisa vd Ven

Gisterenmiddag is het startsein gegeven voor het nieuwe project "De Wereld" op basisschool Dommelrode. Alle leerlingen van de school deden dit in Sporthal de Streepen, waar onder leiding van professor Profi de tijdmachine werd aangezet.

Met het project wil de basisschool inspelen op de problemen in onze wereld. "We willen meer inspelen op het onderwijs van de 21e eeuw. Daarbij maken we gebruik van allerlei technieken en stellen we problemen van over de hele wereld aan de kaak. Kinderen leren hierbij denken vanuit verschillende problemen. Zo leren ze kritisch denken en hoe ze op bepaalde situaties kunnen reageren. Het klinkt misschien allemaal nog wat ver weg maar hierdoor worden zij nu al beter opgeleid voor de toekomst," aldus één van de leraren.

Het project is gestart en daarmee start een reeks van drie weken aan verschillende opdrachten en denkwijzen. Hoe ouder de kinderen zijn hoe groter de problemen zijn waar zij aan gaan werken. Alle kinderen van groep 1 tot en met groep 8 doen dus mee met het project.

Professor Profi opent het project. Een zaal vol drukke en enthousiaste kinderen roept bij het zien van de professor dat hij snel moet komen. De professor laat de leerkrachten via de tijdmachine terugkomen uit een ander land. Zo komt één van de leerkrachten terug uit Dubai, één uit Rusland en één uit Afrika. De kinderen kijken vol verbazing én met blijde gezichten naar de leerkrachten. Project de wereld is nu al geslaagd.


Oud en Nieuw

langzaam sloop
het een in het ander
en dan plots
zijn dertien dorpen
familie van elkander

een trouwpartij
in het groot;
van wie krijg ik
een warme hand
wie staat op als
de kouwe kant

je kunt ook zeggen
om middernacht
werd de teerling geworpen,
had ik zo gedacht

de naam was reeds bekend
en doorheen het eerste ochtendgloren
zal langzaam het karakter groeien,

uit respect voor verscheidenheid
en de zo gewenste solidariteit
kan er een voorspoedige
gemeenschapszin voortvloeien


Wie mî de smid vrijt kan 'nne zwarte mond verwachte

Foto: Henri van Hoorn

Henri van Hoorn maakte deze indrukwekkende luchtfoto van de begraafplaats in Sint-Oedenrode.

Foto: Thea Willems

Thea Willems stuurde ons dit prachtige plaatje van de natuur. Heb jij ook zo'n mooi natuurplaatje vastgelegd? Stuur het naar redactie@demooirooikrant.nl

Voetbalhoofdstad doet vv Nijnsel aan

Als je vroeger op school een beetje oplette, dan kwam je er al snel achter dat Parijs de hoofdstad was van Frankrijk, Londen van Engeland, Madrid van Spanje, Antananarivo van Madagaskar en Rotterdam de voetbalhoofdstad van Nederland. En sportvrienden, er is, zoals u weet, in die tijd helemaal niets aan deze wetenschap veranderd. Rotterdam heeft maar liefst drie ploegen op het hoogste voetbalplatform van Nederland en alles wijst erop dat er binnen afzienbare termijn een met de hoogste voetbaleer gaat strijken. En dat als enige club met een transparant salarisplafond.

vv Nijnsel/TVE Reclame krijgt aanstaande zaterdag 14 januari ook een ploeg op bezoek uit het voetbalbolwerk, namelijk VVOR, oftewel, Voetbalvereniging Oost Rotterdam. Zij komen met twee teams. Heren 1 staat op de eerste plaats in de derde klasse C West 2 met slechts twee verliespunten. Dat betekent dus een pittige tegenstander voor onze geelblauwe brigade. De tweede teams starten om 13.30 uur, waarna om 16.00 uur de vaandelteams het eerste fluitsignaal horen klinken. Interessant omdat beide teams elkaar niet kennen en het voor de toeschouwers/voetballers/trainers uit Nijnsel en omstreken leuk is om eens van dichtbij het geheim van de Rotterdamse succesformule te kunnen aanschouwen. Kortom, alle aanleiding om aanstaande zaterdag sportpark Den Eimert te bezoeken waar het kunstgras er op zijn paasbest bij ligt, de kantine heerlijk warm is en de koffie Caribisch bruin. U kunt dichtbij het sportpark parkeren en als het nodig is wordt er gestrooid. De Rotterdammers, die u herkent aan hun blauwzwarte tenue, verblijven dit weekend in Middelbeers.

30e PlayBackShow
Een jubileum om trots op te zijn: de PlayBackShow! Gestart in 1987 en vervolgens niet meer weg te denken uit het evenementenprogramma van vv Nijnsel. Op vrijdag 13 januari wordt de show gestolen door de senioren en oudste jeugdteams van voet- en korfbal. De show begint om 20.30 uur en de diverse optredens zullen een groot deel van de avond in beslag nemen waarna de jury de winnaar bekendmaakt. Deze treedt traditioneel ook op op zondagmiddag wanneer de jeugdteams hun opwachting maken. Op zondag 15 januari klinkt het startschot om 13.30 uur en zal presentator Henk Verstraten met zijn educatieve talenten routineus de jeugdige enthousiastelingen aansporen tot een perfecte show teneinde het de jury zo moeilijk mogelijk te maken. Diverse vrijwilligers hebben de afgelopen weken alles in het werk gesteld om decors en verlichting te installeren en uit te proberen zodat alles de professionele uitstraling krijgt die we gewend zijn en de artiesten en publiek verdienen.
De organisatie verwacht tijdens deze jubileumeditie een grote opkomst en de artiesten hebben beloofd het trouwe publiek niet teleur te stellen…..

Jubilarissen 50-60-70 jaar: vlnr Harry van Aarle, Leo van Breugel, Rinus Timmers, Broer Voets

Arent van Dijk Clubman van het Jaar
Vanaf half december konden de leden via de website digitaal stemmen op de Clubman/Clubvrouw van het Jaar. Er was een indrukwekkende lijst beschikbaar van meer dan 150 vrijwilligers. Evenals andere jaren werd er volop gestemd en maar liefst 35 vrijwilligers mochten een of meerdere stemmen ontvangen. Voorzitter Willy Kremers maakte tenslotte op de geanimeerde nieuwjaarsbijeenkomst van afgelopen zondag bekend dat oud voorzitter Arent van Dijk de meeste stemmen had vergaard. Hij stond in die rol in het verleden onder meer aan de wieg van de ingrijpende renovatie van de kantine, evenals de realisatie van het kunstgrasveld. Op dit moment heeft hij nog een rol als scheidsrechter op zondag, coördineert de scheidsrechters op zondag en vervult hij met verve een rol als de Nijnselse Gianluigi Buffon bij de veteranen op zaterdag. Verder was en is hij jarenlang succescoach van het eerste Vrouwenteam van Nijnsel/TVE Reclame dat op dit moment ook weer de trotse koploper is in de tweede reserveklasse.

Kortom, een luid applaus van de talrijke aanwezigen onderstreepte de juistheid van deze uitverkiezing.

Rhode huldigt Broer Voets met 70 jarig jubileum

Afgelopen zondag hield Rhode haar traditionele nieuwjaarsreceptie. Deze receptie is altijd het moment om de jubilarissen en de vrijwilliger van het jaar te huldigen en eventueel de leden van verdienste en ereleden te benoemen.

In zijn openingswoord stond voorzitter Wim van Meijl ook nog even stil bij het afgelopen jaar en met name bij het kampioenschap van Rhode 1. Voor komend jaar verwacht hij dat de gemeente Meijerijstad een beslissing gaat nemen over Sportpark de Neul.

Vervolgens werden de jubilarissen gehuldigd. Isi Merkx, Tom van Aarle, Hans Dekkers, Robert Barclay en Rens der Kinderen waren 25 jaar lid. Voor een groot gedeelte zijn zij nog steeds actief als voetballer. Martien de Louw en Wilgart van Langen vierden hun 40 jarig jubileum, beiden wel gestopt, maar Rhode trouw gebleven.

Leo van Breugel, Harry van Aarle en Harrie der Kinderen zijn 50 jaar lid. Met name Leo en Harry zijn nog erg actief resp. in de werkploeg en ledenadministratie. Rinus Timmers vierde zijn 60-jarig jubileum en Broer Voets zijn 70-jarig. Ook zij zijn nog steeds actief met diverse taken. Broer is het tweede lid van Rhode dat zijn 70 jarig jubileum viert en nu ook degene die het langst lid is van Rhode. Jan de Laat werd uitgeroepen tot vrijwilliger van het jaar. Jan is al jaren lid van de Technische Commissie en heeft meegewerkt aan het Jeugdplan van Rhode.

Vervolgens werd René van Erp benoemd tot lid van verdienste. René is al jarenlang trainer en leider van diverse seniorenteams. En als klap op de vuurpijl werd Lambert Kersten benoemd tot erelid. Lambert was verdediger van Rhode 1 en later ook leider, maar ook iemand waar altijd een beroep kan worden gedaan. Een Rhode lid in hart en nieren.

Zaterdag en zondag Playback
A.s. zaterdag begint om 20:00 uur de jaarlijkse Playbackavond. A.s. zondag komt de jeugd in actie bij Rhode Got Talent (13:00 uur).

Kom snorkelen bij DDA

The Dutch Dive Academy verzorgt snorkellessen voor jong en oud. Een leuke manier om de zwemvaardigheden op peil te houden en nieuwe technieken te leren.

Kinderen leren spelenderwijs de basisbeginselen van het snorkelen, zoals o.a. snorkel leegblazen, hoekduiken maken en reddingstechnieken. DDA volgt maakt hierbij gebruik van een eigen ontwikkeld snorkelprogramma met bijbehorend snorkelpaspoort en stickersysteem, welke de afgelopen periode erg goed is ontvangen door de kinderen en hun ouders. Naast de basistraining is er in het programma ook aandacht voor leuke specialisaties als nachtsnorkelen, bootsnorkelen, onderwaterbiologie en oriëntatie.

Aan de andere kant van het bad zijn er lessen voor volwassenen die willen leren snorkelen. Ook is er in die groep aandacht voor de zwemtechnieken en conditie. De lessen zijn dus voor iedereen en vinden plaats in zwembad de Neul, op maandagavond, van 18.45 tot 19.30 uur. Heb je minimaal je B-diploma en interesse in een introductieles? Neem contact op met DDA op tel.nr. 06-22425634 of via e-mail: info@dutchdiveacademy.com.


Muzikaal Boskant viert jubileum

Jubilarissen Boskant: Willy van der Heijden met echtgenote, Rien van der Zanden met echtgenote, Erik van de Wijdeven met echtgenote.

Komend weekend staat er bij v.v. Boskant opnieuw een belangrijke activiteit op het programma. Een activiteit met een zilveren randje, want het is dit jaar de 25e keer dat de leden van v.v. Boskant de bühne op gaan! In een nieuw onderkomen, want de tent die jarenlang was gebruikt was nodig aan vernieuwing toe.

Deze keer is gekozen voor een thema-optreden. De organisatie heeft aan deze editie van Boskant Got's Talent het thema "Après Ski" gekoppeld. Voor de deelnemers (en bezoekers) is de tent daarom ook omgebouwd tot een echte skihut, opgesierd met playback beelden uit vroegere tijden.

Op vrijdag 13 januari zullen de senioren en dames vanaf 19.30 uur hun muzikale talenten ten gehore brengen. De vrijdagavond zal worden afgesloten met een grandioos optreden van Après Ski artiest Koossie Citroen. Voor de jeugd staan de optredens gepland op zondag (middag) 15 januari vanaf 13.30 uur.
Liefst 25 jaar lang al is dit weekend, naast het voetbal, één van de (muzikale) hoogtepunten binnen onze vereniging, met optredens die menig talentenjacht de loef afsteken! U bent van harte welkom.
Graag aandacht voor een mededeling van huishoudelijke aard: zowel op vrijdag als zondag is het gebruik van de pinautomaat in de kantine helaas niet mogelijk! Tevens werden afgelopen week de jubilarissen in het zonnetje gezet. Dat verdient natuurlijk een bloemetje.

Ollandia opent 2017 met Nieuwjaarsreceptie

Na een goed bezochte en gezellige Nieuwjaarsreceptie opent Ollandia a.s. zondag ook voetballend 2017. Als voorbereiding op de 2de competitiehelft speelt Ollandia dan op sportpark D'n Heuvel aan de Bossestraat 56 in Schaijk een oefenwedstrijd tegen DAW. Een wedstrijd waarin na enkele trainingen weer wedstrijdritme kan worden opgedaan.

Ook kan er weer gewerkt worden aan verbeteren van het samenspel en het scorend en verdedigend vermogen. Met ook nog een aantal trainingen en op zondag 22 januari een oefenwedstrijd tegen Tongelre voor de boeg, moet het a.s. zondag voetballend de start zijn voor een mooie vervolg van de competitie. Deze begint voor Ollandia op zondag 29 januari weer met een thuiswedstrijd tegen Fiducia. Ook de overige teams kunnen zich al trainend gaan voorbereiden op de hervatting van hun competitie, welke voor de jeugd al weer begint op zaterdag 21 januari en voor de overige seniorenteams op 5 februari.

Voetbal
Ollandia

Programma senioren 22/01:
DAW 2-Ollandia 1 12.00u.

Korfbal
Odisco
Uitslagen jeugd:

Odisco D1-Rooi D2 8 - 1
Odisco F1-Rooi F2 9-1
Odisco C1-Flash C2 5-0
Uitslagen senioren:
Odisco 1-Miko 1 18-10
Odisco 2-Oxalis 2 3-16
Programma jeugd 14/1:
Odisco D1-De Korfrakkers D4 10.00u.
Odisco C1-NDZW C1 16.30u.
Odisco E1-Rooi E1 9.30u.
Odisco F1-Flamingos 's F1 10.30u.
Programma senioren 11/1:
Odisco Mw1-Rooi Mw1 20.00u.
Programma senioren 15/1:
Odisco 1-VIOS 1 12.40u.
Odisco 2-SCMH 3 11.20u.
Programma senioren 18/1:
De Kangeroe 1-Odisco 1 19.30u.

KV Rooi
Uitslagen

Oranje Wit 1-KV Rooi 1 16-11
Klimroos 3-KV Rooi 2 12-10
KV Rooi C1-NDZW C1 5-0
Odisco/Nijnsel D1-KV Rooi D2 8-1
Stormvogels E2-KV Rooi E2 5-0
Programma woensdag 11 januari 2017
Odisco MW1-KV Rooi MW1 20.00u.
KV Rooi MW2-DAKOS MW 21.00u.
Programma zaterdag 14 januari 2017
KV Rooi A1-Winty A1 17.40u.
Nijnsel B1-KV Rooi B1 15.30u.
Blauw Wit C1-KV Rooi C1 10.00u.
KV Rooi D1-Avanti D2 12.00u.
KV Rooi D2-BIO D1 11.00u.
Odisco E1-KV Rooi E1 09.00u.
DSV/EDN E1-KV Rooi E2 09.00u.
NeCa E2-KV Rooi E3 09.00u.
Be Quick W1-KV Rooi W1 09.00u.
Programma zondag 15 januari 2017
Altior 1-KV Rooi 1 15.15u.
ODIO 2-KV Rooi 2 11.00u.
KV Rooi 3-Emos 4 10.00u.
Programma maandag 16 januari 2017
Prinses Irene B1-KV Rooi B1 18.00u.

KV Nijnsel
Uitslagen Senioren:
Nijnsel 1-Lottum 16-8
Nijnsel 2-Flamings (M) 3 10-6
Programma Senioren 11/1:
Klimroos MW1-Nijnsel MW121.30u
Programma Jeugd 14/1:
Nijnsel B1-Rooi B115.30u
Programma Senioren 15/1:
Vessem 1-Nijnsel 19.30u
SCMH 4 -Nijnsel 216.30u

Trimmen
SV Fortuna

31/12: Meerssen
MannenTrim Halve marathon
Peter van Rooij 2.35.00
VrouwenTrim Halve marathon
Tineke Mous 2.35.00
07/01: Egmond
Mannen Cyclosportieven, 36.000 m
Gerard van de Biggelaar 1.34.59
Eric van den Biggelaar 1.43.24
Kees Temmink 1.59.40
Theo van der Eerden 2.01.19
Edwin Eijkemans 2.10.03
Matten Bonekamp 2.10.09
Fons van Boxmeer 2.10.32
Henk Pennings 2.26.58
Rinus Pennings 2.31.28
Vrouwen Cyclosportieven 36.000 m
Lisette van der Kallen 2.25.30
Marjan van den Bersselaar 3.05.38
08/01
Mannen45 Halve marathon
John Welvaarts 1.30.37
Mannen50 Halve marathon
Eric van den Oetelaar 1.45.34
Mannen60 Halve marathon
Pierre Lardenois 1.51.54
Mannen70 Halve marathon
Peter Hellings 2.22.52
MannenTrim Halve marathon
Pim van Grinsven 1.38.54
Peter Smulders 1.50.21
Henk Pennings 2.13.31
Vrouwen55 Halve marathon
Tineke Mous 1.52.30
Rikie Huyberts 1.52.47
VrouwenTrim Halve marathon
Lisette van der Kallen

Waterpolo
Argo

Programma senioren:
Nayade-Dames 1 16:45u
Nayade-Heren 1 17:40u.
Programma jeugd:
Spio-CJ1 19:00u.
AquAmigos-CM1 19:35u.
De Treffers-D1 19:55u.
DZT'62 EG1-E1 15:30u.

Bridgen
BC De Meierij
05/01: A-lijn : 1. Nellie Vervoort en Nelly van der Vleuten 57.81 %, 2. Harrie van Erp en Jan van Erp 56.25 %, 3. Toon van Schaijk en Piet van Schaijk 54.16 %, 4. Nelly Seegers en Jan Seegers en Betsie van Gerwen en Jan van Gerwen 52.60 %. B-lijn : 1. Bertha van de Laar en Mien van de Velde en Gerda en Bert Schellekens 59.72 %, 3. Nel de Goey en Frans van den Boomen 57.63 %, 4. Addie Rijkers en Annie Kastelijn 53.47 %.

De Beckart 05/01:1. Riet v.d. Laar en Zus v.d. Rijt 67.36 %, 2. Tiny v.d. Steen en Lies Vissers 55.55 %, 3. Hilda v.d. Kaden en Jan Verbunt 54.86 %, 4. Lena v. Acht en Ad Vervoort 52.77 %. Iedere donderdagmiddag inloopbridge. Iedereen is welkom. Info 0413 474297.

Bridgeclub J.V.G. 04/01: 1. Echtpaar Van Gerwen 61,98 %, 2. Heren Van Erp 55,21 %, 3. Dames G. v. Erp & J. v.d. Meerakker en Dames J. Rooyakkers & J. v.d. Berkmortel 54,17 %.

Bridge club BC Rooi 750 A-lijn: 1. Henk Schakenraad & Theo van Geffen 69.38 %, 2. Irmgard Etman & Willem de Roo 59.38 %, 3. Hetty van Geffen & Lieke Pieters 53.13 %.
B-lijn: 1. Maria Broeke & Nettie Passier 65.28 %, 2. Heleen Voets & Ad van Helvoort 61.81 %, 3. Lin de la Parra & Bas de la Parra 55.90 %. C-lijn: 1. Lia van Ham & Leny Kremers 59.58 %, 2. Henk van Walbeek & Willy Swinkels 57.92 %, 3. Nelleke Kappen & Jeanne Swinkels 55.83 %.

B.C. "d'n einder'05" 04/01: A lijn: 1. Mari en Nellie v.d.Vleuten 67.36 %, 2. Mia Poels & Truus v. Heesch 64.58 %, 3. Jo Evers & Anja Lafleur 56.25 %, 2. B lijn: 1. Leny v. Rooy & Marianne Timmermans 64.58 %, 2. Hennie en Wil Merkelbach 58.13 %, 3. Mieke v. Tiel & Hannie v. Grinsven 50.63 %. Zie ook: www.bridgeclubdeneinder.nl

BC 't Koffertje '94 09/01: A-lijn: 1. Corry & Jos van der Hamsvoort 60,07 %, 2. Agnes & Gerard Obbema 57,99; %, 3. Nicole van de Berg & Theo van Geffen 54,86 %. B-lijn: 1. Riet van de Laar & Nelly Vervoort 65,00 %, 2. Jos van Bommel & Jan Verbunt en Marcel Janse & Willy Swinkels 62,00 %, 3. Thea van de Aker & Christ Verhoeven 54,50 %.


Roois karttalent wint Talentscouting

De vijf finalisten tijdens de prijsuitreiking. Foto: PR PR kartbeurs

De 6-jarige Frens van der Zanden uit Sint-Oedenrode heeft afgelopen weekend tijdens de Kartbeurs van Nederland in Lelystad de Talentscouting van Kartcentrum Lelystad en Formido gewonnen.

De 7-jarige Senna Bison uit Oud-Beijerland was het enige meisje in de finale en werd tweede, voor de Haagse Senna Hesseling die derde werd. De vijf jonge finalisten werden in december geselecteerd uit tientallen aanmeldingen. Vorige week kregen de finalisten al een speciale kart- en mediatraining en dit weekend toonden ze tijdens de Kartbeurs hun vaardigheden aan een vakjury. Die beoordeelde de karttalenten op vaardigheden als remmen, bochten en inzicht. Frens heeft met de winst een gloednieuwe Parolin Rocky Kart t.w.v. € 1.700,- gewonnen, plus gratis deelname aan de kartschool van Kartcentrum Lelystad.

Initiatiefnemer Christian Snoek over winnaar Frens en de Talentscouting: "Het was fantastisch om vijf zulke jonge talenten aan het werk te zien. Tijdens de trainingsdag kregen ze ook mediatraining, om ze te laten proeven van het leven van Max Verstappen. Die training konden ze meteen in de praktijk brengen; de interviewaanvragen stroomden binnen afgelopen week. Aan hun enthousiasme en ambitie is te merken dat ze alle vijf niets liever willen dan de nieuwe Max Verstappen worden. Ze zijn allemaal heel talentvol en al heel goed voor hun jonge leeftijd. Uiteindelijk heeft de jury Frens tot winnaar verkozen vanwege zijn stuurkunsten, doorzettingsvermogen en enthousiasme."

VDZ Racing breidt uit met kartdivisie
Na het succes van VDZ Racing vorig jaar met de titelwinst in de Nissan 350Z Challenge is 2017 dus ook fantastisch begonnen. De karttraining van Frens zal bestaan uit een volledige kart-opleiding die bestaat uit 12 lessen waarin de uitgangspunten veiligheid, theorie, racelijnen, strategieën en behendigheid zijn. Na deze lessen kan er deelgenomen worden aan het grote kartexamen en als Frens hiervoor slaagt, kan hij zijn licentie aan gaan vragen en gaan nadenken over wedstrijden.

De servicejongens van het rallyteam hebben reeds aangegeven dat de werkplaats uitgebreid gaat worden en ook de eerste sponsor heeft zich reeds gemeld: MEB Autoschade zal, naast het rallyteam, ook de nieuwe generatie gaan ondersteunen.


Vijfde speeldag TV de Kienehoef

Op vrijdagavond 6 januari 2017 kreeg TV de Kienehoef Gemengd 17+ derde klasse ditmaal koploper LTC Rackets (Berghem) op bezoek. Met de voorbereidingen zat het wel goed, boodschappen gedaan, koekjes geregeld en tegenstander paraat.

Als vijfde in de poule begonnen ze als underdog aan de wedstrijd. De vrieskou werd getrotseerd en men speelde de mix wedstrijden. Eén keer winst, één keer verlies, niet slecht! Het moest dus in de dubbels gaan gebeuren en ook daar werden de punten gedeeld. Tevreden met een 2-2 gelijkspel gingen ze de kantine in, waarde de derde helft uiteraard nog werd gewonnen!


Inloopavonden trimmen

Heeft u het goede voornemen gemaakt om dit jaar wat meer te gaan bewegen en twijfelt u nog over de manier waarop? Dan biedt Sportvereniging Fortuna '67 u graag de kans om kennis te maken met het zaaltrimmen. Dat kan op de donderdagavonden 26 januari en 2 februari vanaf 20:00 u in sporthal de Streepen.

De term trimmen wordt voor allerlei activiteiten gebezigd maar betekent eigenlijk lichaamsoefeningen doen om fit te blijven. Fortuna '67 heeft twee groepen enthousiaste trimmers. Deze groepen trimmen altijd in een sportzaal en noemen zichzelf daarom zaaltrimmers. Een uurtje zaaltrimmen bij Fortuna '67 bestaat uit een programma dat gewoonlijk begint met enkele rondjes hardlopen, afgewisseld met wandelen en armoefeningen. Daarna worden allerlei oefeningen gedaan om buik- en rugspieren te versterken. Dit heeft tevens als effect dat alles een beetje wordt opgerekt en het lichaam soepeler wordt. Aan het einde wordt meestal nog een balspel gedaan, zoals volleybal. Het zaaltrimmen is niet prestatiegericht. Iedereen doet mee op zijn eigen niveau. Daardoor is het trimmen bij uitstek geschikt voor de wat oudere Rooienaar.

Zoals gezegd kan iedereen een uurtje mee komen doen op de genoemde avonden. Na deze sportieve kennismaking is er nog een gezellig samenzijn met een hapje en een drankje dat u door de vereniging wordt aangeboden. In verband met de inkopen vraagt Fortuna '67 belangstellenden om zich vooraf aan te melden. Doet u dit vóór 18 januari, zodat de club kan inschatten hoe druk het wordt.

Aanmelden kan op verschillende manieren. Een daarvan is een mailtje sturen naar Hendrikje Damen (h.g.damen@kpnmail.nl). Heeft u vooraf nog vragen, dan kunt u die ook per mail aan haar stellen. Bellen kan ook op nummer 0413-472215. U heeft de meeste kans dat er wordt opgenomen tussen 17 en 18 uur.
Omdat S.V. Fortuna '67 vijftig jaar bestaat is er een speciale jubileumwebsite gepubliceerd (www.fortuna67.nl/fortuna50jaar) waar u zich ook kunt aanmelden.


Suzan van Gastel en Epke winnen

Dit weekend werd in Geldrop een springwedstrijd voor paarden verreden. In de klasse Z verscheen Suzan van Gastel met twee paarden aan de start en eindigde met beide op het erepodium. Suzan en Epke waren iedereen te snel af en eindigde als eerste en met het paard Fergie eindigde ze met een derde prijs.

Noortje Gevers en haar paard Fleur verschenen aan de start in de klasse L. Beide rondes bleven ze foutloos en een snelle barrage tijd zorgde voor een tweede prijs. Suzan en haar paard Eye Catcher Go eindigde in de klasse M met een zesde prijs. In de Pijnhorst werd dit weekend een dressuurwedstrijd verreden voor pony`s. Meike Nooijen verscheen aan de start met haar pony Black Magic in de klasse AB/B. De jury beloonde haar proef met 65.3% en de eerste prijs.
Meyke Foolen en haar pony Cocktail verschenen aan de start in de klasse DE/B. De jury was zeer tevreden over de verrichtingen van deze combinatie en beloonde die met 67.2% en een derde prijs.
Juliët Bosshardt startte voor de kerst op een dressuurwedstrijd in Liempde en een springwedstrijd in Houten. In beide gevallen met haar paard Giolita. De dressuurproef werd beloond met 67% en een eerste prijs. Tijdens de springwedstrijd eindigde Juliët en Giolita met een tweede prijs. Nog een correctie op het artikel van de vorige week: Juliët en Giolita eindigde op de springwedstrijd in Alverna met een derde prijs in het springen klasse L.

Mooie resultaten Rooise ruiters

Er werden wederom mooie resultaten behaald door de Rooise amazones. Suzanne Klomp en haar paard Annatrichta vertrokken net voor de jaarwisseling door de mist naar de dressuurwedstrijd in Udenhout. In de klasse M2 werden 191 punten behaald wat goed was voor een tweede plek.

Ook Jasmijn van den Brand nam in de Kerstvakantie deel aan een dressuurwedstrijd. Samen met haar pony Nevil werd in Uden de klasse CDE/L1-L2 binnen gereden. Met 195,5 punten werd een mooie derde prijs behaald. Afgelopen zondag werd in manege De Pijnhorst de laatste selectiewedstrijd dressuur voor pony's verreden. Nienke Theuns en haar pony Allendra Thunder Beauty reden een nette proef in de klasse DE-L1. De jury beloonde deze proef met 194 punten en een vierde prijs. Nienke en haar pony hebben alle selecties goede prestaties neergezet en zijn afgevaardigd naar de Brabantse kampioenschappen in Schijndel. Myrthe van Happen en haar pony Eastwood's Starlight namen deel in de klasse DE-L2. Met 195,5 punten werd een derde prijs behaald. Myrthe en Starlight zijn reserve combinatie voor de kampioenschappen. Julia Geers en haar paard Darwin namen deel aan de Masters competitie in Berlicum. In de klasse M werd foutloos en snel rondgereden wat goed was voor een mooie eerste plek.

Antoon Vervoort dagwinnaar bij Ontspanning

De schutters van de Rozelaer hebben dinsdag 3 januari een onderlinge wedstrijd geschoten. De dag winnaar was Antoon Vervoort met 220 punten. De overige scores waren: Jan van Erp 218, Mart Verhoeven 214, Jan Gordijn en Jan van Bergen 200, Leo van Breugel 184, Tonnie Hermes 172 en Joep Verbunt 145.

Dinsdagavond is de tweede wedstrijd uit de 25 meter 1pijl competitie van de Nederlandse Handboog Bond verschoten. Het team van Ontspanning schiet in de A-klasse. Er werd geschoten bij de Rozenjagers in Eerde. De scores waren: William Huyberts 214, Piet van den Berg 236, Simon Boersbroek 204, Mart Verhoeven 213, Jan van Bergen 219, Tonnie Hermes 128, Theo Passier (C) 236 en Paul van de Mortel (C) 222.

Donderdagavond heeft een team van Ontspanning geschoten bij De Eendracht in Aarle Rixtel voor het van Gansewinkel toernooi. De scores waren magertjes en de opkomst bedroevend slecht. De scores waren: Mart Verhoeven 214, Jan van Bergen 202, Beppie van Bergen 157 en Tonnie Hermes 134. Traditioneel was op vrijdagavond de Nieuwjaar receptie, erg gezellig. Op vrijdagavond was ook de tweede wedstrijd in de jeugdcompetitie in Best. De scores waren: Floris Mesu 226, Dione Mesu 150, Jelt de Bie 149, Simon Roumen 129, Ray Matuszewski 116 en Stan de Bie 103. Op zondag was de nieuwjaarsfita in Ysselstein. Piet van den Berg en Kristin Davies schoten die namens Ontspanning. Piet schoot 286 en 284, totaal 570 punten. Hiermee werd hij de winnaar bij de heren recurve. Kristin schoot 237 en 254, totaal 491. Zij werd tweede bij de dames recurve.

Dai-Ippo start het nieuwe jaar in Mierlo en Gilze

Zondag 8 januari stond in het teken van een nieuw judojaar waarbij velen in een andere leeftijdscategorie gaan uitkomen en anderen zijn over gegaan naar een zwaardere gewichtscategorie. In Gilze kwamen helaas maar twee judoka's van Dai-Ippo de mat op. Dit waren Alizee Foolen en Jim van de Ven. Alizee kwam in een nieuwe leeftijdscategorie uit.

Bij de meisjes tot 15 jaar is het toch wel weer even wennen. Alizee wist helaas geen partij te winnen maar ze heeft kunnen proeven aan het niveau. Ze zal dit jaar moeten wennen aan het tempo en de kracht van de meiden die soms wel drie jaar ouder kunnen zijn. Maar ze gaat haar schouders er onder zetten. Jim was overgestapt naar de categorie tot 60 kg bij de heren tot 18 jaar. Maar met zijn ervaring moet dit niet al te veel problemen geven. Hij begint zijn toernooi dan ook zeer voortvarend. Zijn eerste twee partijen wint hij op ippon. Zijn derde partij had hij duidelijk het overwicht maar wist niet tot scoren te komen. Zijn tegenstander kreeg een straf ( Shido) vanwege passiviteit en zo ging Jim door naar de finale. Hierin kreeg Jim geen grip op zijn tegenstander en moest hij twee keer een straf accepteren. Ondanks deze domper heeft hij toch laten zien dat hij in deze categorie thuis hoort. Proficiat Jim.

In Mierlo kwamen vijftien judoka's de mat op. Met deze onderlinge toernooitjes laten we onze judoka's kennis maken met het wedstrijd judo. Wessel Biemans wist als enige op een 1e plaats te komen. De volgende judoka's wisten een 2e plaats te behalen: Jamie Bekkers, Lars de Groot, Ties Vink en Bart van Wanrooij. 3e Plaatsen waren er voor Brent Jurriëns, Youri Biemans, Rolf van Boxmeer, Rick Heier en Laura van de Hurk. Een 4e plaats was er voor Annabel Swinkels, Roos Berkelmans, Fenn Klokgieters, Lukan van Boxmeer en Tom Heier.

Odisco verslaat nummer 2

Afgelopen zondag speelde Odisco thuis tegen Miko. Voor Odisco een totaal onbekende tegenstander. Miko stond wel tweede met slechts drie verliespunten meer dan Odisco. Het kon dus een spannende wedstrijd gaan worden.

Odisco begon sterk aan de wedstrijd. de druk in de verdediging lag hoog en er werden mooie aanvallen gecreëerd. Al snel werd duidelijk dat Odisco deze dag fysieke weerbaarheid moest bieden aan hun tegenstander. Maar ook hier ging Odisco heel goed mee om en kon zo gaan rusten met een 9-4 voorsprong.

In de rust werd de dames verteld deze felheid te behouden. De dames van de thuisclub waren veel beter en daarom moest de wedstrijd snel beslist worden. De dames van Odisco hadden de opdracht goed begrepen en kwamen binnen tien minuten voor met 13-6. De wedstrijd was hiermee beslist. Odisco speelde de wedstrijd geduldig uit en ging goed om met de frustraties van de tegenstander waardoor blessures werden voorkomen. Onder een zeer sterk spelende Myrthe van Heereveld (onder andere goed voor vijf doelpunten), speelde Odisco de wedstrijd uit en werd de eindstand op 18-10 gezet.

Odisco was op alle fronten beter dan Miko. Met deze overwinning heeft Odisco de voorsprong op de achtervolgers vergroot naar minstens twee punten met een wedstrijd minder gespeeld. Volgende week speelt Odisco om 12.40 thuis in sporthal de Streepen tegen Vios 1.

Goede start tweede helft

Zowel het Kofferen als het Wapen van Eerschot behaalden afgelopen week een mooie score. Er werd weer volop gespeeld en dat leverde de volgende resultaten op.

Kofferen en Wapen van Eerschot behaalden een mooie score van 94 resp. 91 punten. Korte partijen: Bas van Beers (Wapen van Eerschot) 40 car. in 10 beurten waarbij een serie van 17 (moy.4), Harrie Toelen (D'n Toel) 28 car. in 10 beurten (moy. 2,8), Bas van den Tillaart (Gin Keus) 20 car. in 11 beurten (moy. 1,81), Michael Toelen (D'n Toel) 28 car. in 12 beurten (moy. 2,33), Ad Geboers (Kofferen) 38 car. in 13 beurten (moy. 2,92), Martien Rovers (Wapen van Eerschot) 32 car. in 14 beurten (moy. 2,28), Chris van Gerwen (Wapen van Eerschot) 22 car. in 14 beurten (moy. 1,57) en Jochem Koek (Gin Keus) 20 car. in 14 beurten waarbij een serie van 9 (moy. 1,42).

Uitslagen: Kofferen-B.C. Eerschot 94-39, Boskant-de Kroeg 64-76, D'n Toel-Beurs 79-61, Dorpsherberg – Jachtrust 74-66, Oud Rooy-Wapen van Eerschot 49-91, Wellie Winne Welles-Gin Keus 59-81. St.Joris was vrij.
Stand: 1 Wapen van Eerschot (13) 990, 2 Kofferen (13) 961, 3 Boskant (13) 959, 4 D'n Toel (13) 947, 5 Beurs (13) 927, 6 Oud Rooy (13) 903, 7 St.Joris (12) 890, 8 de Kroeg (13) 872, 9 Jachtrust (13) 868, 10 Wellie Winne Welles (13) 864, 11 Dorpsherberg (13) 833, 12 Gin Keus (13) 817, 13 B.C. Eerschot (13) 779.
Programma: ma. 9 jan. B.C. Eerschot-D'n Toel, Kofferen-Dorpsherberg, do. 12 jan.Beurs-Boskant, Jachtrust-Wellie Winne Welles, De Kroeg-Oud Rooy, Gin Keus-St.Joris, Wapen van Eerschot is vrij.

Tegenstander maatje te groot

Afgelopen zondag speelde KV Rooi een wedstrijd tegen Oranje-Wit. Dit was een wedstrijd waar punten gehaald konden worden.

Met verschillende mooie aanvallen en een goede verdediging werd de voorsprong gepakt. Na elk doelpunt van KV Rooi was er een antwoord van Oranje-Wit waardoor Rooi niet kon uitlopen. Dit resulteerde een 5-5 ruststand.

Na de rust was het de bedoeling dat Rooi verder ging met scoren. Maar dit keer was het Oranje-Wit dat maar liefst drie keer scoorde: 8-5.
Na dit moment bleef Rooi achter de feiten aanlopen en kwam ze telkens te kort. Oranje-Wit was zuiver en wist zo de korf uiteindelijk maar liefst zestien keer te raken. Rooi heeft hier nog wel mooie kansen gecreëerd, maar deze kwamen te laat. De einduitslag was daarom 16-11.

Volgende week gaat Rooi langs bij Altior. De club is zeker van plan om het deze ploeg lastig te gaan maken. De ploeg speelt om 15:15 uit in Heeswijk-Dinther.

Argo weer in actie

Afgelopen weekend werd in het Pieter van den Hoogenband stadion de Brabantse Winter Kampioenschappen gehouden. Vanwege de slechte weersomstandigheden ging de sessie op zaterdag niet door. Op zondag verschenen 6 zwemmers van Argo aan de start. Helaas zat een podium plaats er niet in. Toch hebben de zwemmers goede prestaties neergezet.

Lars Diesch: 4e op de 200m schoolslag in 2.49.47; Leonie Habraken: 5e op de 200m vrije slag in 2.43.84; Femke van Hamond: 13e op de 100m schoolslag in 1.31.16; Roel Janssen: 14e op de 400m vrije slag in 5.12.25; Sanne Peters: 4e op de 50m vlinderslag in 0.34.41 en 11e op de 200m vrije slag in 2.38.61; Maartje van Stiphout: 17e 50m vlinderslag in 0.32.54. Al deze tijden waren goed voor een persoonlijk record. Komend weekend wordt het tweede deel gehouden. Aanvang zaterdag om 14.15 uur en zondag om 12.45 uur.

36 / 36

Vrijdag 13 januari
Filmtheater: Im Labyrinth des Schweigens

Mariëndael

Zaterdag 14 januari
Dansen Odendael

Odendael

Zondag 15 januari t/m zondag 26 februari
Expositie Tosca van der Griend

Mariëndael

Open Rooise Crosslopen 2016-2017
De Kienehoef

Rikken en jokeren
Ollandse Dorpskapel

Donderdag 19 januari
Biergilde

De Ossekop

Vrijdag 20 januari
Fotoexpositie De natuur in Beeld

De Loop'r

Zaterdag 21 januari
Dansen

Odendael

Donderdag 26 januari
Zaaltrimmen bij Fortuna '67

De Streepen

Vrijdag 27 januari
Prinsenzittingen

De Beurs

Zaterdag 28 januari
Pannatoernooi

De Dorpsherberg

Uitreiking stimuleringsprijs
De Dorpsherberg

Prinsenzittingen
De Beurs

Dansen
Odendael

Donderdag 2 februari
Kaartavonden Boskant

De Vriendschap

Zaaltrimmen bij Fortuna '67
De Streepen

Vrijdag 3 februari
Prinsenzittingen

De Beurs

Filmtheater: Fanfare
Mariëndael

Zaterdag 4 februari
Prinsenzittingen

De Beurs

Dansen
Odendael

Maandag 6 februari
Lezing Heem-Natuurgroep

D'n Einder

Vrijdag 10 februari
Warme truiendag

De Warme Truiendag wordt jaarlijks op of rond 16 februari gehouden, de verjaardag van het Kyotoprotocol. Dat is de dag waarop in 2005 de Kyoto-overeenkomst in werking trad. De bedoeling van het Kyoto protocol is om de uitstoot van broeikasgassen, die leiden tot klimaatverandering, wereldwijd te verminderen.

Zaterdag 11 februari
Regionale voorwedstrijden turnen

De Streepen

Dansen
Odendael

Zondag 12 februari
Literair Concert Ivo de Wijs en Pieter Nieuwint

De Knoptoren

Rikken en jokeren
De Ollandse Dorpskapel

Dinsdag 14 februari
Valentijnsdag

Op 14 februari is het Valentijnsdag. Dan kan men een bloemengroet of een kaartje sturen aan mensen die men dankbaar is of op wie men bijzonder gesteld of zelfs verliefd is.

Donderdag 16 februari
Biergilde

De Ossekop

Zaterdag 18 februari
Dansen

Odendael

Zondag 19 februari
Open Rooise Crosslopen 2016-2017

De Kienehoef

Mathieu Dirven Koffieconcert: Luister naar mijn lied
Kasteel Henkenshage

Vrijdag 24 februari
Installatie dorpspinterke/pinterinneke

De Dorpsherberg

Zaterdag 25 februari t/m dinsdag 28 februari
Papgat Carnaval 2017

Sint-Oedenrode

Zaterdag 25 februari
Dansen

Odendael

Dinsdag 28 februari
Carnavalskienen

De Dorpsherberg

Snertconcert CV 't Skrothupke
Café Oud Rooy

Donderdag 2 maart
Kaartavonden Boskant

De Vriendschap

Zaterdag 4 maart
Dansen

Odendael