DeMooiRooiKrant

20 april 2016

DeMooiRooiKrant 20 april 2016


App Natuurlijk! Sint-Oedenrode op Koningsdag gelanceerd

"Eén voor allen, allen voor één." Wethouder Ad van der Heijden doelt daarmee op de samenwerking binnen Sint-Oedenrode waardoor de app van Natuulijk! Sint-Oedenrode is ontstaan. "Vroeger werkten partijen wel eens langs elkaar heen, maar die tijden zijn voorbij. De app van Natuurlijk! Sint-Oedenrode is daar een prachtig voorbeeld van!"

Van der Heijden is trots op het resultaat. Volgende week woensdag – op Koningsdag – zal de bestuurder de lancering van de app officieel verzorgen, net nadat burgemeester Maas traditiegetrouw de vlag heeft gehesen. Vanaf dan is het programmaatje te downloaden via Apple en Android. Achter de schermen wordt druk gewerkt om de puntjes op de i te zetten.

Toeristen
De app is voor iedereen, dus ook voor Rooienaren. Toch wil Natuurlijk! Sint-Oedenrode vooral de toerist en de recreant bereiken. De app laat straks overzichtelijk zien wat Rooi te bieden heeft. Aan verblijfsrecreatie, winkels, horeca én activiteiten. De bezoeker moet via de app Sint-Oedenrode kunnen leren kennen. De app wordt een tool, een kompas. Straks is het mogelijk om via de telefoon wandel- en fietsroutes in en rondom Sint-Oedenrode te vinden én te benutten. De meest bijzondere wandelroute is de route rondom het centrum. Niemand minder dan Wim van Rooij (toeristen zullen het niet geloven) is vereeuwigd in de route. Zo kan hij 'zijn' bezoekers blijven vertellen over de historie van Sint-Oedenrode, zonder zelf nog mee op pad te hoeven.

Verbindingen
Behalve het laatste nieuws kan iedereen via de app ook op de hoogte blijven van evenementen. Wat is er dit weekend te doen? Een paar drukken op de knop verraadt het. Via de app kunnen ook verbindingen worden gelegd. "Geweldig dat dat kan. Zo hopen we het centrum meer en meer te verbinden met de horeca en de verblijfsrecreatie in het buitengebied. Die moeten elkaar extra gaan versterken. Daar worden we met zijn allen beter van", voegt de wethouder toe.

Na de lancering kan er gedownload worden. Tik er met je vinger dan eens doorheen. Vind de winkels, campings, bed and breakfasts en de recreatiemogelijkheden. Stel een vraag aan een lokaal persoon als je iets wilt weten over Rooi en adviseer je moeder welke fietstocht ze moet gaan rijden. Het zit allemaal in de app. Toch zal deze nog meer uitgebreid worden de komende maanden, zodat de gebruiker verrast blijft. Dat past wel bij Sint-Oedenrode.

martinuspassage kunst Foto: Jos van Nunen

In Rooi wordt wel vaker een expositie geopend, maar woensdag was het er dan toch een waar niemand in Rooi omheen kan. In ieder geval letterlijk, want hij hangt boven de hoofden van het publiek. Midden in de Martinuspassage. En daar loopt iedere Rooienaar wel eens doorheen. Tijd genoeg, de expo hangt daar tot eind mei.

Het eindresultaat, een bonte mengeling van tot kunst getransformeerd afval, komt voort uit een initiatief van de gemeente. Tijdens de milieu educatie weken van 29 februari tot 11 maart leerden leerlingen van de meeste Rooise basisscholen met andere ogen naar afval kijken. En maakten er, met nóg meer afval, mooie dingen mee. Afval om het centrum van Rooi mee te verfraaien, het moet niet gekker worden. Maar het werkt, bleek uit de bewonderende blikken en opmerkingen van het publiek.

Bij de officiële opening, vooral gericht op de aanwezige kinderen die hun steentje hadden bijgedragen, maakte wethouder Ad van der Heijden een treffende vergelijking met het Martinushuis. Dat was een paar jaar geleden door sommigen ook bestempeld als afval, maar door nieuwe en creatieve initiatieven een parel geworden in het centrum. "Dat is ongeveer hetzelfde als wat jullie hier gedaan hebben. Prachtig wat jullie hebben gevonden en bij elkaar geraapt. Ik zie er veel textiellapjes tussen zitten. Dit heet nu met een moeilijk woord 'expositie'. Het zou mooi zijn als de hele wereld dit zou doen. We gaan niet méér weggooien maar ….. " "hergebruiken" wist een van de meiden uit het publiek. Samen met zijn assistent, een van de leerlingen, knipte de wethouder het lint door.

Foto: Jos van Nunen

De Rooie kunstenaars Inge Bollen en Annie Veldkamp, die verschillende groepen 7 en 8 van de basisscholen hadden bezocht om uitleg te geven over het project, waren verrast door de vele positieve reacties. "Er hebben 178 leerlingen aan gewerkt aan deze 130 kunstwerken" legt Inge Bollen uit. "Het leuke is, dat de meesten hun kunstwerken nooit ergens terugzien. Nu staat het zelfs op facebook, in een filmpje dat we met een drone gemaakt hebben."

De meeste kunstvoorwerpen hebben een skelet van metaal. Er zijn veel gebruiksvoorwerpen in te herkennen: fietswielen, vergiet, emmer, bakvormen, antispatdeksel, barbecue-rooster, wieldoppen, zelfs een prullenbak die nooit had kunnen bedenken dat hij deze rol in de afvalkringloop zou krijgen. Er zullen voorlopig heel wat meer mensen stilstaan bij de apotheek van John ten Ham, die het project sponsorde door het beschikbaar stellen van de Martinuspassage.

Jaargang 6 - Week 16 - Woensdag 20 april 2016

Forum klus wijs
Starterscollectief
De Wit Schijndel

Beoogd griffier Meierijstad bekend

Etienne Franken

Etienne Franken is voorgedragen als beoogd griffier van Meierijstad. Hij wordt op 19 mei 2016 in de raadsvergadering in Veghel officieel benoemd. De nieuwe gemeenteraad draagt, tijdens de eerste raadsvergadering in 2017, zorg voor de definitieve benoeming als griffier van Meierijstad.

Wie is Etienne Franken
Etienne Franken is 38 jaar en woont in Boxtel. Hij is vanaf 2012 griffier van de gemeente Loon op Zand. Van 2005 tot 2012 functioneerde hij als coördinator juridische zaken bij de gemeente Oisterwijk.

Werkzaamheden griffier
Etienne Franken treedt per 1 september 2016 in dienst. Tot 1 januari 2017 is hij samen met de collega's en raadsleden actief met het nadenken over de rol en samenstelling van de griffie en de voorbereidingen naar de herindeling toe. Vanaf 1 januari 2017 ondersteunt de griffier de nieuwe raadsleden bij hun taken.

Sollicitatieprocedure
Voor de benoeming van de beoogd griffier is een uitgebreide werving en selectieprocedure gevolgd. De vacature is tegelijkertijd in- en extern opengesteld en er zijn 40 reacties binnengekomen. Een extern wervings- en selectiebureau heeft een voorselectie gedaan en een aantal kandidaten voorgedragen aan de selectiecommissie. In deze commissie zaten de leden van de gezamenlijke werkgeverscommissie en een lid namens de stuurgroep. De selectiecommissie heeft de beoogde kandidaat op 13 april 2016 voorgedragen aan de kerngroep Meierijstad.


Huiskamer van het dorp weer open

'Bertje en Leentje' – twee iconen uit de Rooise geschiedenis – trokken donderdag niet voor niets met paard en wagen van de Gasthuishoeve naar de Sint-Paulusgasthuisjes. De twee plekken zijn door historie met elkaar verbonden. Ditmaal was het feest in het centrum, want de Paulusgasthuisjes werden heropend na een grondige renovatie.

Toen enkele jaren geleden het bestaan in het huidige onderkomen van het Mutsenmuseum en het VVV op losse schroeven stond, staken verschillende partijen de koppen bij elkaar om de boel te redden. Eén van hen was ondernemer Eric van den Hurk, boomkweker en initiatiefnemer van de Gasthuishoeve aan de Liempdseweg. Hij wilde maar wat graag de historische verbintenis tussen de twee plekken herstellen. "Edelman Jan die Swert en zijn vrouw Jutte van Erp woonden vroeger op de Gasthuishoeve. Die Swert en Van Erp hadden geen kinderen, dus was het in die tijd gebruikelijk dat ze een deel van hun bezittingen beschikbaar stelde aan liefdadigheid. Ze kozen er voor om een gasthuis te bouwen voor arme, alleenstaande vrouwen. Ze werden door de boerderij onderhouden", weet Eric te vertellen tijdens de opening. Er zijn nu tevens wandelroutes in de maak die de plekken samenvoegen.

Zoveel historische lading is Rooi niet vreemd. Ook wethouder Van der Heijden refereerde nog maar eens aan het historische belang van de plek. En naar het huidige belang, want zowel het VVV als het Poffer- en mutsenmuseum zijn er niet meer weg te denken. Jeanne Wijnakker en Gerdien van den Brand (kartrekkers van respectievelijk VVV en museum) voelden het dan ook als thuiskomen. "We zijn mooi op tijd terug", glimlacht Jeanne. "Net voor de zomer begint en we de toeristen weer welkom kunnen heten. Door met zijn allen goed samen te werken is het gelukt. Daar zijn we trots op."

De bezoekers en genodigden keken tijdens de opening de ogen uit. De glazen wand zorgde voor veel bewondering en ook de nieuw ingerichte tuin met kruiden en medicinale planten oogstte lof. Duidelijk werd dat het VVV weer leuke (Rooise) spullen aan de man kan gaan brengen, dat de Brabantse Populierenvereniging een vitrine heeft gekregen voor spullen van Populierenhout en het museum voortaan een goed geïsoleerde ruimte heeft om ten toon te stellen. Kortom, de Sint-Paulusgasthuisjes kunnen er weer jaren tegen.

Veel en mooie optredens op agenda blaaskapel Tiona

Het gaat goed met Blaasorkest Tiona! Er staan de komende maanden verschillende mooie optredens op de agenda van de Nijnselse muziekband, die voor iedereen te beluisteren zijn. Te beginnen bij aanstaande Koningsnacht, dinsdag 26 april. Dan zal Tiona de Verlichte Vrijmarkt in het centrum van Sint-Oedenrode opluisteren van 19.15 tot 21.45 uur. Het podium staat tegenover 'De Beurs.' Twee dagen eerder, op zondag 24 april, sluit het orkest de jubileumviering van het 35-jarig bestaan van de Ollandse Dorpskapel af. Van 16.30 tot 18.00 uur op het Plein in Olland.

Het Nijnselse Blaasorkest is zeer ingenomen met een beoogd optreden bij de nieuwe multifunctionele horeca-accommodatie 'De Helden van Kien' in het natuurpark De Kienehoef. De moedige exploitanten van 'De Helden', Johnny, Hennie en Rob, hebben met hun bijzonder initiatief Rooi teruggegeven wat voorheen het dorp in de wijde omtrek naam en faam gaf. De muzikale 'helden' van Tiona ondersteunen met hun kwaliteiten en hun totaal vernieuwd modern repertoire graag de bruisende 'Helden van Kien.' De komende zomerperiode zullen zij er te gast zijn.
Op woensdag 8 juni speelt het Nijnselse orkest een 'thuiswedstrijd' als het van 19.30 tot 21.30 uur op het Beckartplein de wandelaars van de Rooise Avondvierdaagse aan de eindstreep verwelkomt.
Eveneens een bijzonder optreden is voorzien bij De Wit Schijndel en wel op een van de drukste zaterdagmiddagen van het jaar bij deze Europese topper van kampeerartikelen. Zaterdag 9 juli, vlak voor de bouwvakvakantie begint en zo'n 5000 tot 7000 mensen het spectaculair gegroeide winkelbedrijf bezoeken, spelen de muzikanten van Tiona van 13.00 tot 15.30 er hun nieuwe repertoire.
Verder staan nog optredens gepland in september bij de Gasthuishoeve en Odendael. En een maand later, op 29 oktober, is er alweer 'Blaasmuziek Plus', het jaarlijkse muziekfeest dat het orkest zelf organiseert in De Beckart. De muzikanten van Tiona zijn al maandenlang elke maandagavond druk bezig met hun nieuwe repertoire. Zij schuwen daarbij het zelfinitiatief niet. Leden van het orkest, zoals leider Jos van Heesch, maar ook trompettist Eugene Willems en trombone/bariton-speler John van de Crommert grijpen zelf naar de pen om eigen arrangementen te schrijven die specifiek op de instrumentale bezetting van de band is afgestemd. Eugene Willems arrangeerde het nummer 'Grease' (You are the one that I want), John van de Crommert 'Hit the road, Jack' en Jos van Heesch heeft 'Bei mir bist du schön' een eigen Tiona-invulling gegeven. Voorts is het repertoire aangevuld met bekende populaire songs, zoals Rosanna, Viva La Vida, A night like this en Blue Jive.
Overigens streeft Tiona nog steeds naar uitbreiding van de bezetting met een trompettist en altsaxofonist om de eigen 'sound' en het eigentijdse repertoire van de band zo compleet mogelijk te maken.

Taalweekend: het begint met pubquiz

Het Rooise Taalweekend begint op donderdag 2 juni. Mark van de Veerdonk zorgt voor een knallende opening. Hoe precies? Dat blijft nog even een verrassing. Maar het zal gebeuren bij café d'n Dommel, waar aansluitend ook de pubquiz plaatsvindt

Die pubquiz staat deze keer speciaal in het teken van taal en alles wat daar zo bij hoort. De jongens van De Natte Plek hebben al heel wat jaartjes ervaring met pub- en puppyquizzen en staan garant voor een gezellige en leerzame avond. Je speelt met je eigen team van maximaal 5 personen. Smartphones alleen om de volgende datum te noteren! Dat is dus: 2 juni 2016

Camping de Papbuikhoeve

Foto:

Zorgboerderij Dommelhoeve veranderde zondag voor één dag haar naam in Camping de Papbuikhoeve.

Deze locatie was het decor voor de jaarlijkse bedankmiddag van Stichting Papgat. Op deze manier wil de stichting haar vrijwilligers bedanken. Voor de voorbijgangers leek het alsof er een heuse camping was gekomen met een receptie, trekkersveldje en caravanplaatsen.

De middag werd georganiseerd om alle vrijwilligers te bedanken voor de inzet tijdens het afgelopen carnavalsseizoen. Door een plaats te reserveren op deze "camping" waren alle genodigden getuige van een gezellige middag. Zo kon er op het terrein gevolleybald worden, was er een zwembadje aangelegd en een jeu de boules baan. Het animatieteam wat bestond uit leden van de Raad van Elf deed haar best om het alle bezoekers tot in de kleintjes naar hun zin te maken.
Onder het genot van een hapje en een drankje was er voor de 105 gasten een mooie middag georganiseerd waarin alle vrijwilligers het nogmaals met elkaar konden hebben over het afgelopen seizoen en voor sommigen alweer een begin makend naar het nieuwe seizoen.
Uiteindelijk sloot de "camping" rond 18:00 weer haar poort en vertrokken de tentjes en caravans weer. Een gezellige middag was weer een feit. De organisatie bedankte alle vrijwilligers enorm voor de inzet om er ieder jaar weer een mooie carnaval van te maken.

Foto:

B en W ondersteunen Jeugdvakantieweek

v.l.n.r.: wethouder J. Hendriks-van Kemenade, burgemeester P. Maas, voorzitter Jeugdvakantieweek E. Markgraaff. Helaas was wethouder A. van der Heijden afwezig. Foto:

Omdat de gemeente Sint-Oedenrode opgaat in Meijerijstad heeft burgemeester P. Maas vorig jaar aangegeven dat hij in zijn laatste jaar als burgemeester het goede voorbeeld wil geven aan de mensen in Sint-Oedenrode en zich gaat inzetten als vrijwilliger voor de Jeugdvakantieweek.

Na overleg met zijn wethouders werd na de Jeugdvakantieweek van 2015 aangekondigd dat naast de burgemeester ook wethouders J. Hendriks-van Kemenade en A. van der Heijden de Jeugdvakantieweek komen ondersteunen. Zij stellen zich dinsdag 23 augustus beschikbaar om spelletjes te begeleiden.

Om de Jeugdvakantieweek in goede banen te leiden, doen ze elk jaar een beroep op een grote hoeveelheid vrijwilligers. Helaas wordt het elk jaar moeilijker om vrijwilligers te vinden, vooral voor de begeleiding van spellen gedurende de week. De organisatie moedigt het dan ook enorm aan om even stil te staan bij de vraag of u zichzelf beschikbaar zou willen stellen gedurende de week. U kunt op het inschrijfformulier van uw kind of via de website www.jeugdvakantieweek.nl aangeven of en wanneer u eventueel bereid bent te komen helpen. Dit jaar kunt u zich ook opgeven als verkeersregelaar. Ook dit kunt u aangeven op het inschrijfformulier van uw kind of via de website www.jeugdvakantieweek.nl. Elk dagdeel dat u zou kunnen is al een enorme bijdrage.
Jeugdvakantieweek is ook nog steeds hard op zoek naar enthousiaste mensen die het leuk vinden om een groepje kinderen te begeleiden tijdens de week die plaats zal vinden van 22 t/m 26 augustus. Dus ben jij 16 jaar of ouder en hebben jij en je vrienden zin om één van deze enthousiaste leiders te zijn? Geef je nu dan snel op via de link op onze website: www.jeugdvakantieweek.nl.
Als je wat minder affiniteit hebt met het omgaan met kinderen of spelletjes kun je nog steeds bij ons terecht in het bouwteam. Elke dag moet er veel worden opgebouwd, zoals een steiger, tenten, aankleding enz. en moeten er spullen worden opgehaald en weggebracht. Steek je graag de handen uit de mouwen, of heb je je aanhanger rijbewijs? Geef je dan nu op voor het bouwteam. De kerngroep dankt iedereen bij voorbaat voor de inzet! Meer info: http://jeugdvakantieweek.nl/vrijwilligers.


Inschrijving Jeugdvakantieweek Sint-Oedenrode 2016

De inschrijvingen voor de Jeugdvakantieweek 2016 zijn in "zalencentrum de Beurs." Voor groep 5 t/m 8 op donderdag 21 april van 18.30 uur – 19.30 uur. Inschrijfformulieren worden verstrekt via de Rooise basisscholen. Kinderen die niet in Sint-Oedenrode naar school gaan hebben via de gemeente een brief gehad. Mocht u geen inschrijfformulier hebben ontvangen, dan kunt u deze downloaden van onze website www.jeugdvakantieweek.nl. Voor vragen kunt u contact opnemen met het algemene JVW nummer: 06 51 25 66 78 (bereikbaar tot 21u), of mailen naar info@jeugdvakantieweek.nl. LET OP: Ieder aanwezig op 21 april wordt er op gewezen dat het die avond noodzakelijk is om een volgnummer te verkrijgen bij één van de aanwezige kerngroepleden. Geen nummer in de rij is helaas geen inschrijvingsmogelijkheid, dit om verwarring te voorkomen en een eerlijke inschrijfprocedure te garanderen. Er wordt een maximum van 5 inschrijvingen per ouder/kind gehanteerd.

Een creatief Onderonsje

Je staat versteld wat er gemaakt kan worden met waardeloos materiaal. Bij het Onderonsje van deze maand kunt u uw creativiteit ontdekken.

De deelnemers gaan aan de slag met de haaknaald en plastic en daar kan een verrassend resultaat uitkomen. Als u nieuwsgierig bent geworden, en u bent 55+, dan bent u welkom van 14.00-16.00 uur. U hoeft zich niet van te voren aan te melden. De kosten voor de middag zijn € 3,-, inclusief koffie/thee en iets lekkers.

Gitaarlessen voor 50-plussers

In september start er een nieuwe cursus 'gitaarlessen voor 50-plussers'. Er wordt niet gewerkt met noten, maar met gitaarakkoorden om op die manier liedjes te kunnen begeleiden.

De liedjes die gebruikt worden zijn meestal liedjes uit de jaren '60 en '70. Van de Heikrekels tot de Rolling Stones, van Boudewijn de Groot tot Tom Jones. Ook bestaat de mogelijkheid eigen liedjes in te brengen. Ideaal ook voor mensen uit het onderwijs, maar vooral voor die 50-plusser die al jaren twijfelde of die vroeger altijd al gitaar had willen spelen. Ook melden zich vaak cursisten aan die vroeger gitaar speelden en dit nu weer op willen pakken. Er wordt gewerkt in groepjes van maximaal 4 personen. De lessen zijn wekelijks en duren 30 minuten. De lessen worden gegeven in Sint-Oedenrode. Info via: nicovandewetering@kpnmail.nl

Koningskaarten

In de Beckart in Nijnsel worden regelmatig kaartavonden georganiseerd. Deze worden steeds druk bezocht. Je kunt er rikken of jokeren.

Jij kunt uiteraard ook alleen komen; het indelen gebeurt op de avond zelf. Vaak is er een thema waarop de prijzen waarop afgestemd. Deze keer zullen ze vooral oranje zijn. Het kaarten begint op vrijdag 22 april om 20.00 uur en het inschrijven is vanaf 19.30 uur. Het inschrijfgeld bedraagt € 2,50 per persoon.

Eindelijk genieten van de Bobbenagelseweg

Lang is het niet mogelijk geweest om te genieten van de Bobbenagelseweg. Fietsers en wandelaars moesten nog wel eens de berm 'induiken' om tractoren, vrachtwagens en auto's te ontwijken. Buurtbewoners irriteerden zich aan scheurneuzen en zagen veel gevaarlijke situaties. Door de aanleg van het nieuwe fietspad zijn tijden veranderd.

Foto: Jeroen van de Sande

Fietsers en buurtbewoners genieten weer van het straatje. De veiligheid staat nu op één en dat zorgt er voor dat iedereen weer beter op de mooie omgeving kan letten. De fietsers van Fifty-Fit – de fietsclub die wekelijks rondes door de regio toert – kunnen voortaan ook met een gerust hart over de Bobbenagelseweg fietsen. Zo ook vanmorgen; met brede glimlach pakten ze het straatje mee in de route. Natuurlijk werd ook het nieuwe bruggetje 'bedwongen'. Kijk voor meer foto's op www.mooirooi.nl

Koningsbal in Sint-Oedenrode

Omdat in dat weekend onze Koning jarig is, heeft de KBO voor zaterdag 23 april een Koningsbal georganiseerd in samenwerking met Brabantzorg.

In de grote zaal van Odendael. Met prima live muziek van de "J.P. Band." De aanvang is 19.30 uur. De zaal is open vanaf 19.00 uur (entree voor iedereen 1 euro). Hebt u zin in een lekker avondje uit met zang, muziek en dans? Kom dan op zaterdag naar de Ontmoeting in Odendael, of om gewoon naar de mooie muziek te luisteren. Een ieder is van harte welkom, want dansen is plezier voor twee. Inlichtingen: Tinus Timmermans: 0413-479734.

Alzheimer Café

Op maandag 25 april wordt in restaurant-zaal De Nachtegaal, Boxtelseweg 15 te Schijndel, weer een avond van Alzheimer Café Regio 't Groene Woud georganiseerd.

Het thema van de avond is: Vrijheid en veiligheid bij dementie. Bij dementie komen vrijheid en veiligheid vaak onder druk te staan. Naarmate de ziekte vordert, nemen de dilemma's in de zorg voor mensen met dementie toe. Vaak onbedoeld met vrijheidsbeperking tot gevolg.
Wat als iemand dreigt te vallen of te verdwalen? Of zich niet wil (laten) verzorgen? Of de hele nacht onrustig is? Of dag en nacht omkeert? Zijn er dan manieren om goede zorg te verlenen én iemand zo veel mogelijk (bewegings)vrijheid en zelfbeschikking te laten houden? Gastspreker: Tilly de Kruyff. Vanaf 19:00 uur is iedereen van harte welkom. Het programma start om 19:30 uur en de avond wordt afgesloten om 21:30 uur. De toegang is gratis.

Circusvermaak voor het hele gezin…..

Dit weekend gasteert familiecircus Bossle in Sint Oedenrode en kan men genieten van 'echt' circus. David, Tunita, Dennis, Leon, Loreen, Antonio en Steffie Bossle onthalen het Hooggeëerd Publiek van alle leeftijden op acrobatische kunsten, spectaculaire act's en vrolijke clowns nummers.

Het circus voert in hoog tempo een bijna 2 uur durende show op met o.a. acrobatiek, kunsten op de Rolo Rolo, dierendressuur, razendsnelle tempo jongleurs en een hoelahoep artieste. Clowns Otto en Banane zorgen voor de lach in de voorstelling met verschillende komische act's.

Paarden, pony's, ezels en een slimme hondjes vertonen hun kunsten in de piste. Een uniek beleving is het samenspel in de piste van onze lama's en mini koeien. Dit samenspel is in andere circussen in Nederland niet te zien. Er is ook een spetterende western show en jongleurkunsten van grote allure. Mister Vulcano zal het programma afsluiten met een grote verrassing!

De voorstellingen worden gegeven bij sportpark de Neul
Woensdag 20 april om 15:00u, Donderdag 21 april om 16:30u, Vrijdag 22 april om 16:30u, Zaterdag 23 april om 15:00u, Zondag 24 april om 14:00u. Dagelijks is de kassa geopend van 11:00 t/m 12:00 uur voor de voorverkoop en 60 minuten voor aanvang van de voorstelling. Voor meer informatie en entreeprijzen kunt u kijken op www.circus-bossle.nl. Ook op facebook is veel informatie te vinden; www.facebook.com/CircusBossle


Steunpunt zoekt vrijwilligers

Het Steunpunt Vrijwilligerswerk van Welzijn De Meierij is steeds op zoek naar vrijwilligers voor uiteenlopende vragen in Schijndel en Sint-Oedenrode. Op de website www.welzijndemeierij.nl wordt aan de inwoners van Sint-Oedenrode en Schijndel een vacatureaanbod gepresenteerd waar allerhande vacatures te vinden zijn in de eigen omgeving. Ook deze keer hebben we weer enkele interessante vacatures van de vacaturebank voor u uitgelicht.|

Zorgboerderij 't Binnenveld in Schijndel zoekt een chauffeur voor de zorgbus om 's morgens bezoekers op te halen en 's middags weer naar huis te brengen. Werktijden in overleg. (vacaturenummer 16561)
Zonnebloem afdeling Sint-Oedenrode zoekt een secretaris. Het is een bestuursfunctie waarbij je inbreng erg belangrijk is. Bij de bestuursvergaderingen ben je ook de notulist. Tot je taken behoren het doorgeven van veranderingen aan het nationaal Bureau en het bijhouden van het mailverkeer naar de vrijwilligers. (vacaturenummer 16458) Voor aanmelding of informatie kunt u contact opnemen met het Steunpunt Vrijwilligerswerk, Welzijn De Meierij, telefoon 073 – 5441419. Bezoek ook onze website voor al onze vacatures en activiteiten (www.welzijndemeierij.nl).

Nieuwe huisstijl Tuincentrum Brekelmans

Tuincentrum Brekelmans aan de Boskantseweg is een bekende naam in Sint-Oedenrode. Brekelmans staat voor: mooie boeketten, uitgebreide keus in tuinplanten en veel woonaccessoires voor binnen en buiten.

Vanaf deze week wordt de nieuwe huisstijl geïntroduceerd: bloemenkaartjes, cadeaubonnen en etiketten in hetzelfde design als de bekende bezorgauto. MRTN-design uit Sint-Oedenrode heeft de oude huisstijl veranderd in 'n kleuriger, fleuriger en moderner geheel en die heel herkenbaar zal zijn. In het tuincentrum is ook een belangrijke verandering ingevoerd. De hoofdingang is verplaatst naar de zijkant. De eerst onherkenbare entree heeft plaatsgemaakt voor een opvallend gemarkeerde ingang met drempelloze schuifdeuren die automatisch open- en dichtgaan waardoor de winkel toegankelijker is geworden. Om dit alles niet onopgemerkt voorbij te laten gaan, wordt de komende tijd op iedere aankoop dubbele spaarpunten van Rooi 2000 gegeven. Op zaterdag 7 mei, de dag vóór Moederdag, is Bakkie & Zo uit Sint-Oedenrode aanwezig die de klanten voorziet van allerlei soorten koffie en thee en de kinderen van een glaasje ranja.

Lezing Gustaaf Peek: ontwapenende underdog

Foto: Jack van Haastrecht Foto: Jack van Haastrecht

De naam Gustaaf Peek gaat in de Nederlandse literatuur als een olievlek. Zes jaar deed de trage starter erover om een uitgever geïnteresseerd te krijgen in zijn boeken. En hoewel de verkoopcijfers bij zijn tweede boek even inzakten, steeg de lijn daarna sterk. Zijn vierde en tot dusver laatste productie, "Godin, held", beleeft inmiddels haar dertiende druk. Vrijdagavond konden liefhebbers hem in persoon leren kennen in de Knoptoren, als sluitstuk van het RKK literatuurseizoen. Het werd een bijzondere ontmoeting.

Door: Jan Egmond

Het is niet mijn gewoonte om auteurs met elkaar te vergelijken, maar in dit geval kon ik het niet laten. Het verschil met de vorige RKK-gast, Griet op de Beeck, was zo immens dat Peek zelf er ook nog even – met een knipoog - aan refereerde. Peek, een lange, knappe, zachtmoedige man met een spraakstoornis, soms wat verstrooid. Een poëtische dromer, kwetsbaar en gevoelig voor de chemie met zijn publiek. Een slaaf van zijn behoefte om te schrijven, in plaats van ambitie als drijfveer. Op zoek naar oogcontact, geholpen door het spreekgestoelte dat veel beter door zijn kleine voorganger gebruikt had kunnen worden uit respect voor het publiek. Een halfvol zaaltje met een tiental vingers omhoog bij de vraag wie er ooit een boek van hem had gelezen. De enige overeenkomst zou de constatering kunnen zijn dat de lengte van beide auteurs omgekeerd evenredig was aan hun ego.

Chemie
Geen wonder dat het publiek behoorlijk moest wennen aan deze nog vrij onbekende auteur. Toch was er chemie. De charmante openhartigheid waarmee Peek zijn zwakke kanten toonde, ermee koketteerde bijna, zijn humor en zelfspot, plus de intieme sfeer van het kleine gezelschap, leken het uiteindelijk te winnen van de soms ongemakkelijke momenten die vóór de pauze even de overhand dreigden te krijgen. Het deed me denken aan het proces dat Peek beschreef over de worstelingen in zijn hoofd bij het schrijven van zijn boeken: soms gebeurde er niet wat hij eigenlijk voor ogen had en waren zijn eigen personages sterker dan hijzelf. De regie glipte uit zijn handen. Het publiek hoorde hem liever voorlezen uit eigen werk dan een spontaan vraag-en antwoordspel, en dat werd ook hardop gezegd. Geen probleem voor Peek, waarschijnlijk zelfs opluchting.
Net vóór de pauze las hij een passage voor uit zijn laatste boek, over een vrijpartij tussen de twee hoofdpersonen. De intieme, erotische details beschreef hij zo expliciet dat menigeen in het publiek rode oortjes kreeg. Peek had weer even de regie in handen.

Vragen
Na de pauze was vragen stellen voor het publiek niet meer vrijblijvend, maar 'verplicht'. En warempel, de geest was uit de fles. Enkele vragen gingen over het filmscenario "Gluckauf" dat hij schreef, waarvoor hij vorig jaar een Gouden Kalf ontving. Op de vraag wat hij vond van boeken die volgens de auteurs door verfilming worden verkracht reageerde hij voor het eerst die avond fel. "Ik vind dat zo'n onzin. Een boek is een boek en een film is een film. Als je als auteur zoiets zegt vind je jezelf wel érg belangrijk."

Het publiek wist van geen ophouden, maar ruim een kwartier na de geplande eindtijd was de rek eruit. Het publiek liet haar waardering blijken met een ovationeel applaus, een enkeling staand. En daarmee lag Peek zowaar een neuslengte voor op zijn illustere voorganger.

Studiefinanciering nieuwe stijl

Vorig jaar is de studiefinanciering veranderd voor nieuwe studenten. De grootste verandering is het invoeren van een leenstelsel. Dit betekent dat de basisbeurs als lening wordt verstrekt, terwijl deze voorheen geschonken.

De studiefinanciering bestaat uit 4 delen: een lening, studentenreisproduct, aanvullende beurs en collegegeldkrediet. Voor elk deel gelden andere regels en voorwaarden, alsmede of en wanneer het geld terug moet worden betaald. Een korte omschrijving van deze onderdelen:

1. De lening
De lening vervangt de basisbeurs. Het bedrag moet na het afronden van de studie worden terugbetaald. De hoogte is op dit moment maximaal € 862,50 per maand (dit bedrag is inclusief een eventuele aanvullende beurs).

2. Studenten reisproduct
Het reisproduct is een lening. Je kunt kiezen uit een weekabonnement of een weekendabonnement. Als je binnen 10 jaar je diploma haalt, wordt de lening omgezet in een gift en hoef je deze niet terug te betalen. Je kunt er voor kiezen om het reisproduct niet op te halen (als je toch niet met het openbaar vervoer reist, kun je voorkomen dat je met een lening blijft zitten).

3. Aanvullende beurs
De aanvullende beurs is niet voor iedereen. De hoogte is afhankelijk van de hoogte van het inkomen van de ouders en de gezinssamenstelling (hoe lager het inkomen, hoe hoger de aanvullende beurs). Voor de hoogte van het inkomen wordt naar het inkomen van 2 jaar geleden gekeken. De aanvullende beurs hoeft niet terugbetaald te worden indien je binnen 10 jaar na aanvang van de studie je diploma haalt. De eerste 5 maanden van de aanvullende beurs hoef je ook niet terug te betalen als je het diploma niet haalt. Je kunt de aanvullende beurs ontvangen zonder gebruik te maken van de lening.

4. Collegegeldkrediet
Iedereen die een HBO of universitaire opleiding volgt moet collegegeld betalen aan de onderwijsinstelling. Voor het collegegeld kun je een lening afsluiten. Deze lening moet je, inclusief rente, na de studie terugbetalen.

Rente
Over het terug te betalen bedrag wordt rente berekend. De rente loopt vanaf de 1e maand na uitbetaling. Zolang de studiefinanciering loopt wordt het rentepercentage elk kalenderjaar opnieuw vastgesteld. Na de studieperiode wordt het rentepercentage steeds voor 5 jaar vastgesteld. De rentes zijn relatief laag. Momenteel is het rentepercentage 0,01%. Het hoogste rentepercentage sinds 2001 is 1,39%. Uiteraard zegt dit niet dat deze in de toekomst hoger kunnen zijn. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Van de Ven Accountants | Adviseurs, te bereiken via 0413-491111, e-mail: info@vdven.nl, of loop gewoon even binnen op werkdagen tussen 08.30 uur en 17.00 uur.

Programma informatie

Rooi Actueel met nieuws, actualiteiten, info en trends in korte uitzendingen. Uitzending: elk heel uur, vlak voor alle andere programma's.

Rondje Rooi
Vanaf donderdag 21 april kunt u van ons verwachten: Lokale historie met Koster Brock - 't Palet, nieuwe opzet activiteiten in Odendael - Kijkje in de keuken bij Ahrend én opening showroom - Indrukwekkend afscheid Brabantband - Jeugdnatuurwacht op zoek naar weidevogels - Meerdere teams met kampioenskansen bij Rhode - VVV en Poffer- en Mutsenmuseum terug in Kerkstraat. Uitzendtijden: 00:00 – 03:00 – 06:00 – 09:00 – 12:00 – 15:00 - 18:00 en 21:00 uur.

Milieu-educatieprojecten basisscholen.
Zuinig zijn met de wereld waarin we leven, zo min mogelijk afval produceren, hergebruik van materialen, waterzuivering, milieuvriendelijk fabriceren enz. enz. Dankzij de medewerking van organisaties en bedrijven maken leerlingen op aanschouwelijke wijze kennis met deze materie. TV Meierij bericht hierover met een uitgebreide reportage.Uitzending tot en met 23 april. Uitzendtijden: 01:00 – 04:00 – 07:00 – 10:00 – 13:00 – 16:00 - 19:00 en 22:00 uur.

Fietsen langs "Duits lijntje".
Via een serie in 3 delen fietsen we langs de voormalige spoorlijn van Boxtel naar Gennep. We staan stil bij tal van zaken die herinneren aan de tijd dat hier nog (stoom)treinen reden. Eerste deel wordt gedurende 1 week uitgezonden vanaf 25 april. Overige delen volgen in de weken hierna.
Uitzendtijden: 02:00 – 05:00 – 08:00 – 11:00 – 14:00 – 17:00 - 20:00 en 23:00 uur.

Openingstijden kantoor en telefonische bereikbaarheid
Studio aan de Laan van Mariëndael 30A is bereikbaar voor bestellingen, vragen, meldingen, op elke ochtend van 09:00 - 11:30 uur behalve vrijdag, Op vrijdag is het kantoor 's-middags van 13:30 - 16:30 uur open. Telefoonnummer: 0413-471193

Wijkvereniging Eerschot

Maandag 25 april is het tijd voor Walk en Talk. Het is mei vakantie maar ze gaan die vanavond gewoon weer wandelen. Loop je mee? Kom om 19.30 uur naar Meerschot.

Heb je je al aangemeld voor de garageverkoop die op zondag 12 juni wordt gehouden. Heb jij je zolder of schuur ook vol staan met je gebruikte of zelfgemaakte spullen? Je kunt ze die dag uitstallen voor je eigen huis om te verkopen. Niet alleen leden van de wijkvereniging, maar ook niet leden uit de wijk Eerschot kunnen hun spullen verkopen. Je moet je wel even aanmelden voor 1 juni bij Jolanda Willems, Pastoor Hackenstraat 75 tel 840344. Er zijn nog een paar plaatsen vrij in de bus op donderdag 26 mei naar de Libelle zomerweek. Wil je nog mee bel snel Henny tel 475721, want vol =vol

Burgemeester feliciteert gouden echtpaar

Afgelopen donderdag 14 april vierden Harry en Nellie van den Brand hun gouden huwelijksfeest. Ook burgemeester Maas vond tijd in zijn volle agenda om Harry en Nellie met deze mijlpaal te feliciteren. In tegenstelling tot 50 jaar terug toen sneeuw en storm de trouwdag teisterden, was het dit jaar zonovergoten met een heerlijke voorjaarstemperatuur.

Gouwe Ouwe Rit De Bromvliegers

Zondag 24 april organiseert Oldtimer Bromfietsclub "De Bromvliegers" vanuit Aarle-Rixtel het eerste evenement van het toerseizoen: De "Gouwe Ouwe Rit." Iedereen met een goedverzekerde bromfiets of Solex van tenminste 20 jaar oud kan deelnemen aan deze prachtige toertocht. Samenkomst en inschrijving is bij De Dreef, gelegen aan de Duivenakker 76 te Aarle-Rixtel.

Snelheid speelt bij deze toertocht geen enkele rol, samen genieten van de mooie omgeving is het brommermotto van De Bromvliegers. Mocht u tijdens deze rit met pech komen te staan dan kunt u gebruik maken van onze bezemwagen die achter de deelnemers aan rijdt. De inschrijving is geopend van 09.00 tot 10.30 uur en bedraagt 7 euro, dit is inclusief een consumptie bij de startplaats, verzorging op de pauzeplaats en een leuke herinnering voor aan de bromfiets (zolang de voorraad strekt).


Kinderboerderij Kienehoeve heeft weer wat

Zondag 1 mei is het weer smullen geblazen bij Kinderboerderij Kienehoeve. Alle kinderen krijgen die middag niet alleen een lekkere pannenkoek aangereikt, ze mogen deze ook nog bestrooien met poedersuiker of siroop.

Natuurlijk hoopt de organisatie op goed weer en veel kinderen zodat alle ingekochte ingrediënten uiteindelijk als pannenkoek in de magen van de kinderen zullen verdwijnen. De kleintjes vinden het immers elk jaar weer een bijzonder lekkere traktatie! U komt met uw (klein)kind toch ook even binnenlopen?

De Kinderboerderij is geopend van 13.30 tot 17.00 uur en natuurlijk zijn het bezoek en de pannenkoeken gratis! U bent welkom! ('Kinderen' boven de twaalf jaar betalen overigens € 0.50 ct. p. s.)

Kom Maar Achterom: een fietstocht door Rooi

Voor zondag 24 april aanstaande is een fietsroute samengesteld van ongeveer 17,5 kilometer door het mooie buitengebied van Sint-Oedenrode. Al fietsend kunt u tussen 11:00 en 17:00 uur van locatie naar locatie rijden en kijken wat voor interessants er te zien is. Bij enkele deelnemers staat de koffie en thee klaar om uw pauze te veraangenamen.

Op elk van de adressen is de routebeschrijving met de bijbehorende kaart van de fietstocht beschikbaar, zodat u ook dat adres als vetrekpunt kunt beschouwen. Atelier "Twinkelijntje" is gehuisvest aan de Leunestraat 22. Cursisten laten zien hoe zij werken met technieken in keramiek, schilderen en mozaïek. Verder is er een knutseltafel waar bezoekers aan de slag kunnen gaan.
Hoveniers, Tuincentrum & Countrystore "Peppelhoeve" Liempdseweg 6 opent het nieuwe tuinseizoen 2016, dat betekent volop inspiratie voor uw tuinontwerp en aanleg. U kunt de nieuwe collectie in de Clothing store bekijken.
In samenwerking met Haveman Kunst is de nieuwe expositie schilderijen en beelden te zien. Dit alles onder het genot van de koffie van mobiele espresso bar "Bakkie & Zo".
Bij "De Rooise Wijnboer" gelegen aan de Damianenweg 7 is het heerlijk toeven en waant u zich een beetje in Frankrijk. U wandelt door de wijngaard vergezeld en toegelicht door de wijnboer zelf. Verder kunt u de inwendige mens tegoed doen in een match van Riesling en Rooise asperges.
In "Zorgcentrum Odendael" kunt u tijdens uw fietstocht de hobby tentoonstelling "Hobby-Teto-Rooi" bezoeken, alwaar 22 Rooise exposanten hun uitmuntende verzameling of creaties laten zien. Deze expositie duurt van 11:00 tot 16:00 uur.


't Zit in de familie

Foto: Jack van Haastrecht

In dit geval denk ik dat de gevers heel veel kregen voor wat ze te bieden hadden en dat beide partijen als 'rijkbedeeld' aan dit concert zullen blijven terugdenken. De opzet van dit concert was podium bieden aan families die in gezinsverband musiceren. Duidelijk was dat een 'podiumrijp' programma kon gebracht worden.

Door: Mattie De Schepper

Van nature heb ik een aversie tegen competitie als middel tot stimulans om een goed niveau na te streven. Mij maakt het gelukkig als ik merk dat de stimulans van binnen uit komt, dat het gaat om de vreugde samen iets moois te bereiken. Het was hartverwarmend om te zien en te horen dat bij beide families deze gedeelde passie en toewijding de boventoon voerden. Bij beide families ging het aanwezige talent en muzikale bagage gepaard met musiceervreugde en inzet.

Programma en performance
Het gedeelte vóór de pauze was toebedeeld aan de familie Hahn. Waar zovele - ook muzikale - ouders tevergeefs op hopen, werd deze uit Oregon afkomstige familie letterlijk en figuurlijk in de schoot geworpen. Alle vijf hun kinderen zijn muzikaal begaafd, hebben de drijfveer zich te scholen en vinden het heerlijk om samen te musiceren. Dochter Bethany en zoon Tim vertelden om beurt iets over het werk dat gebracht werd. Daar het hun eerste echt concert was hadden ze gekozen hun favoriete stukken te spelen. Zo kregen we in een kleurrijk palet aan stijlen een goed beeld van ieders vaardigheid en muzikale intelligentie. Je kon merken dat aspecten als dynamiek, frasering, intonatie, toonvorming en programmaopbouw veel aandacht krijgen. Het samenspel kende vele prachtige, expressieve, ook ingetogen momenten. Na de pauze was het de beurt aan vader en zonen Lemmens.
Hun programmakeuze stond in het teken van Mozart. Het Trio uit het Divertimento KV 136, waarin vader Wim de Basklarinet speelde, klonk heel solide. In het Adagio uit het beroemde klarinetconcert KV 622 gespeeld door Mathijs, was, sinds zijn optreden van vorig jaar, progressie in klankeenheid in de tessituur hoorbaar. Wat een embouchure! En wat heeft hij al een zeggingskracht! Thomas die het aandurfde om het Allegro uit nr.4 van KV622 te spelen kan terugkijken op een overtuigende vertolking; mooie frasering, accuraat spel. Brechje van den Brand die beide broers voortreffelijk begeleidde op de vleugel, had tijd noch moeite gespaard om te oefenen met hen en dat had zijn vruchten afgeworpen. Het duet van Stadler kende vele momenten van mooie samenspraak en vormde een prima afsluiting. De staande ovatie voor beide families, onderstreepte doorleefde vreugde, bewondering en stimulans.
Mathieu Dirven Koffieconcert door de familie Hahn; Timothy (18) altviool en blokfluit, Bethany (16) piano en blokfluit, Nathaneal (14) viool, Joey (12) viool, Eli (10) cello en Wim Lemmens met zonen Mathijs (15) en Thomas (13) klarinet. Op het programma: Renaissancemuziek van Dowland en Morley, traditionals, Romantisch werk van Mendelssohn, Beethoven, Mozart en Stadler en werk van Shostakovich.

Foto's: Jack van Haastrecht Foto: Jack van Haastrecht

100 Jaar geleden Huzaren in Sint-Oedenrode

Op de site www.fotorooi.nl kunt u een gedeelte vinden van de verzameling oude beelden van Sint-Oedenrode van Henny van Schijndel. Dit wordt regelmatig aangevuld. Er is een nieuwe rubriek gevuld onder oorlog en bevrijding en wel een map: mobilisatie 1914-1918. Tijdens de Eerste Wereldoorlog worden in 1916 militairen van het Tweede Regiment Huzaren te Sint-Oedenrode gestationeerd.

Er worden grote parades op de Markt gehouden en militaire oefeningen op de Vresselse heide. Op Koninginnedagen worden er zelfs allerlei spelen voor de kinderen georganiseerd. De band tussen de inwoners en militairen is goed en zij delen gezamenlijk lief en leed. De Huzaren verlaten ons dorp op 20 januari 1919 en in de loop van 1919 geeft het Tweede Regiment Huzaren aan de gemeenteraad te kennen dat het een blijvend aandenken wil aanbieden als herinnering aan het tweeëneenhalf jaar verblijf van dit Regiment te Sint-Oedenrode. Dat krijgt de vorm van een hardstenen plaat, waarin de namen van 56 officieren gebeiteld staan. Daaraanvolgend laat de gemeenteraad aan de Kolonel Commandant van het Tweede Regiment Huzaren Tilburg weten dat men zeer ingenomen is met het aanbieden van een blijvend aandenken door de Huzaren. De hardstenen plaat met opschrift zal geplaatst worden in de zijgevel van het Gemeentehuis. Onder grote belangstelling en feestelijkheden volgt op 28 juni 1919 de onthulling van de plaat die nog altijd, tot op de dag van vandaag te bekijken is. (gegevens bron BHIC, Willie Damen van de Mosselaer, foto's uit een collectie van Jo van der Kaaij)

Deze week maar weer eens een grote groepsfoto. Kennen jullie al deze mensen? We horen het graag? Wie zijn dit en waar komen ze vandaan? Wanneer is deze foto genomen? Foto's uit de jaren '80 - '90 zijn ook welkom! Stuur reactie en/of foto naar redactie@demooirooikrant.nl, bel naar 0413-479322 of loop eens binnen bij ons: Heuvel 17. De koffie staat klaar.

Oplossing week 15:
Van achter naar voren en links naar rechts: Thomas, Pita, Johan ,Johanna , Jan , Mien , Harry , Drika , Willem Lathouwers.

Mien Daniëls-Kluijtmans

Tentoonstelling Diddl op de verzamelbeurs

Foto: Jos van Nunen

Op zondag 24 april van 9.00 tot 12.00 uur houdt de afdeling Oost-Brabant van 'De Verzamelaar' een ruilbeurs voor allerlei verzamelingen in gemeenschapshuis 'De Brink' in Eerde. Deze keer houdt Miriam van de Berg uit Sint-Oedenrode een tentoonstelling met haar verzameling Diddl.

In 2005 kwam de oudste dochter van Miriam met enkele Diddl blaadjes thuis van school. Ze vroeg of ze die mocht gaan verzamelen. Miriam had voor die tijd ook al wat dingen zoals flippo's voor haar dochters verzameld. Ze wou toch eerst wel eens weten wat het verzamelen van Diddl inhield en dus ging ze in een winkel kijken wat het was. Miriam probeert nog steeds Diddl spulletjes aan haar verzameling toe te voegen. Ze is vooral nog op zoek naar de kleine verzamelfiguren en Duitse ansichtkaarten om haar verzameling aan te vullen. Tijdens deze verzamelbeurs is er van alles te ruilen, o.a. van supermarktacties zoals de Efteling figuurtjes van Emté, voetbalplaatjes van Plus, enzovoorts,.

Techniekles: leuk én later een baan

Natuurlijk zat er wel een tussen die er niks aan vond en er ook niks van bakte. Maar het merendeel van de basisschoolleerlingen uit Nijnsel had woensdag een onvergetelijke schooldag: techniek. Niks voor meiden? Die deden niet onder voor de jongens. Leerkracht Steven Gevers is tevreden. "De meesten zijn heel enthousiast. En dat is best bijzonder, kinderen van groep 8 zijn meestal moeilijker te motiveren. En dank zij de vele vrijwilligers krijgt iedereen aandacht"

Voor de leeftijdsgroep die erom bekend staat alles saai en stom te vinden, is de betrokkenheid inderdaad opvallend. Een van de tafel is bezaaid met plastic waterflesjes. Bij de gevorderden van dat moment is al te zien wat het wordt: een autootje, aangedreven door een elektromotortje. "En straks natuurlijk zien wie er het hardst gaat" grapt coördinator Sandra van Dijk. Opvallend is het aantal meiden aan de tafel, de mannen zijn daar duidelijk in de minderheid.
Op de tafel ernaast liggen allemaal plankjes met een lampje erop, en een dikke "bibberdraad" die boven het plankje kronkelt. Zelf gemaakt door de leerlingen, die vervolgens natuurlijk proberen om met vaste hand een ring rond de draad te verplaatsen zonder dat het lampje gaat branden. De dertienjarige Mark heeft er zichtbaar plezier in. "Maar ik maak er niet mijn beroep van. Ik word koeienboer. Ik help altijd melken bij Pieter van Rooi." Heeft hij dan wel plezier van techniek? " Hij haalt zijn schouders op. "Ik denk het niet. Dat is dan maar zo".
In de ruimte ernaast staan ook twee grote tafels. Op de ene 3D-printen – je moet met je tijd meegaan nietwaar – door op een tekening van een auto of een knipsel van een brilletje een laag gekleurd materiaal aan te brengen met een soort thermische lijmstift. Heel wat moeilijker lijkt de taak bij de tafel ernaast: vanaf een bouwtekeningetje een voorwerp maken van hout. Ook 3D dus, maar dan op z'n ouderwets. De ontwerpen variëren van huisje tot trein. Bart gaat er helemaal in op. Mooi om te zien hoe hij, als een van de weinigen, de tijd neemt om een probleem te analyseren voordat hij het oplost, al pakt hij nog niet altijd de kortste weg. Ervaring heeft hij, dat is te zien en hij bevestigt het ook. "Mijn vader heeft een schuur waar we samen dingen maken. Ik heb ook samen met hem een hut gemaakt."

Vrijwilliger Martien Bekkers is blij met de enthousiaste leerlingen. "Maar het zijn er veel te weinig om straks alle vacatures in de technische beroepen in te vullen." Sandra van Hoof laat weten dat er ook behoefte is aan vrijwilligers voor de technieklessen. Wie daar interesse in heeft, kan dat laten weten bij Mariëndael. Er zou ook belangstelling voor de technieklessen zijn vanuit Schijndel en Veghel, maar daar is woensdag weinig van te merken. Naar verluidt zou er nog een coördinator uit Schijndel komen kijken maar halverwege de les zijn alle aanwezigen, op de leerkracht na, Rooienaren. Kijk op mooirooi.nl voor alle foto's.

CDA Meierijstad op werkbezoek bij Dorpsraad Wijbosch

Foto:

Op zaterdag 16 april brachten CDA-ers vanuit heel toekomstig Meierijstad een werkbezoek aan één van de dorps- en wijkraden in onze nieuwe gemeente, de Dorpsraad Wijbosch. Dit bezoek startte op zijn Brabants met een lekker kopje koffie in Dorpscentrum De Schakel, 'dé ontmoetingsplek voor jong en oud in Wijbosch.'

Frank Mulkens, voorzitter van Dorpsraad Wijbosch, schetste samen met medebestuurslid Jacques van Zutphen, met enthousiasme de rol, organisatie en werkwijze van de dorpsraad en het ontstaan en functioneren van het dorpscentrum. Ook ging hij in op dorps coöperatie 't Middelpunt. Frank benadrukte dat de dorpsraad samen met vele vrijwilligers bijdraagt aan de Wijbosche gemeenschap: 'Dat doen we op eigen wijze, we geven er onze eigen 'Wijbosche couleur' aan. We hebben veel aandacht voor een goede communicatie, onderling en met bewoners. En ons dorpscentrum is een ontmoetingsplek voor alle Wijboschenaren.'
Dorpscoöperatie 't Middelpunt is een samenwerkingsverband tussen inwoners van Wijbosch onderling: voor-door-met bewoners. De bewoner staat centraal. Samen bepalen de deelnemers welke diensten ze opzetten voor elkaar. Wanneer een zorgvraag niet met mantelzorgers en vrijwilligers alleen op te lossen is, kan een beroep gedaan worden op een 'eigen' wijkverpleegkundige. De dorpscoöperatie werkt intensief samen met verpleeghuis Laverhof, sociaal wijkteam en gemeente. Naast informatie en advies is er een klussendienst, vervoer en boodschappen doen, ondersteunt de zorg coöperatie bewoners bij het WMO-keukentafelgesprek en ondersteunt zij mantelzorgers. Een van de pareltjes van de dorpscoöperatie is 'De Ontmoeting', het mogelijk maken van dagactiviteiten voor bewoners die in eigen omgeving geïsoleerd zijn. 'Samen helpen we elkaar', aldus de voorzitter.
Hierna werd doorgepraat over vragen als: Welke verwachtingen heeft de dorpsraad van de samenwerking met de gemeente Meierijstad? Wat mag van een dorps- of wijkraad worden verwacht? En hoe kunnen gemeente en dorps/wijkraden elkaar versterken? Hieruit kwam naar voren dat bij de gemeente de vraag 'Wat is jullie behoefte?' steeds voorop moet staan. In ieder dorp en wijk is ook een ontmoetingsplek essentieel. En gemeente en dorps-en wijkraad kunnen het meest van betekenis zijn voor bewoners in samenspraak met elkaar!

Zijn die eikels nou helemaal belaaitafeld?

Wat zijn we toch een stel bange schijtepoepers geworden!? Op de Jumbo-afbakcroissants las ik "Pas op, dit product kan heet zijn na het afbakken." Bedankt voor de waarschuwing. En toen ik van de week bij het Kruidvat een kinderhoestdrankje kocht, was in de welgeteld 18 pagina's tellende bijsluiter waarschuwing nummer 1: "Na inname van deze kinderhoestdrank; minimaal 4 uur niet autorijden." Fijn om te weten. Bij Pietje Seks in Veghel zag ik een supermanpak hangen, met daarop een briefje met de tekst: "Het dragen van dit pak stelt u niet in staat om ook daadwerkelijk te kunnen vliegen, zelfs niet met carnaval."

Het zijn allemaal veel te vergezochte waarschuwingen van zwetende bedrijfjes die zich van tevoren … kost wat kost willen indekken tegen iedere onzinnige schadeclaim die ze op hun bordje zouden kunnen krijgen. Angsthazen, dat zijn 't. Je vraagt je af, hoe lang het nog duurt voordat er op een kettingzaag staat: "Dit product niet vertragen of stoppen met hand of genitaliën"? En dan zal er geheid een groepje transgenders opstaan, die dan weer gaat protesteren tegen die tekst.

Tot voor kort dacht ik dat de waarschuwingen die je bij pin- en betaalautomaten leest, ook vallen binnen deze "Had-je-hier-niet-beter-een-leuke-mop-of-een-geinige-anekdote-op-kunnen-schrijven-dan-dit-angsthazerige geleuter" categorie. Maar daar ben ik sinds dit weekend van verlost, toen ik las van die 87 jarige vrouw uit Rooi die in de lift op weg naar haar aanleunwoning door een groep mannen was bestolen van haar pinpas. Even voor de duidelijkheid, niet één man, maar een hele groep!? En die stoere kerels hadden haar achtervolgd vanaf de Albert Heijn aan de Markt. Blijkbaar is het dus wél belangrijk dat je anderen niet laat meekijken als je je pincode intoetst. Overigens, wist je dat de politie waarschuwt voor een nieuwe manier van skimmen, het zogenaamde card-trapping? De skimmers plaatsen een klemmetje in het apparaat zodat je na het pinnen je pas niet meer terug kunt trekken. Een klemmetje dat beter gebruikt zou kunnen worden om, mits aanwezig, op de genitaliën van de Rooise bejaarden-achtervolgers te zetten.

Laatste vraag: Waarom moet je rokers niet waarschuwen voor de gevolgen? Nou je verdubbelt daarmee het aantal rokers, want een gewaarschuwd persoon telt voor twee.

DORP-ABS neemt namens Team Meierijstad manifest duurzaamheid in ontvangst

Op vrijdag 15 april jnam Ton Zandbergen in de Groene Kantoortuin in Schijndel het manifest duurzaamheid in ontvangst. Het duurzaamheidsmanifest is een initiatief van Veerkrachtig Schijndel, Energie Schijndel, Denktank Duurzaamheid en Fairtrade.

Ze zetten met het manifest in op een aantal thema's welke Team Meierijstad zeker onderschrijft: Natuur, landbouw en voeding; grondstoffen en bouw; energie; mobiliteit en transport; samenleving; economie. Binnenkort komt het partijprogramma van Team Meierijstad uit waarin duurzaamheid zeker onze aandacht heeft en wordt benoemd. Ook als DORP-ABS stond en staat dit thema hoog op de agenda. In de diverse portefeuilles komen de duurzaamheidsambities steeds weer terug. Ook als inwoner van Schijndel en de andere twaalf kernen die straks Meierijstad gaan worden kun je meehelpen om een betere wereld voor onze (klein)kinderen neer te zetten.

Oproepje

Willem Dul met zijn vrouw Foto: José Munster

Bart Huijberts is bezig met het maken van uitgebreide stamboom. Hierbij kwam hij de naam tegen van zijn opa, Wilhelmus (Willem) Huijberts (26/06.1902-09-03-1972). Bart ontdekte dat Wilhelmus Willem Dul genoemd werd. Wilhelmus woonde na zijn huwelijk op de Kerkstraat (nu 't Zusje) en was gasfitter op de gasfabriek. Van Bart de vraag of iemand weet waar deze bijnaam vandaan komt. Weet jij waarom Wilhelmus zo genoemd werd? Of kun je ons iets meer vertellen? Neem dan contact op met redactie@demooirooikrant.nl


Hobby-Teto-Rooi: van en voor Rooienaren

Sint-Oedenrode heeft veel meer creatieve inwoners op allerlei gebied dan menigeen vermoedt. Op zaterdag 23 en zondag 24 april is zaal Maas en Dieze op zorgcentrum Odendael het middelpunt van een verzameling aan scheppende creativiteit. Onder het thema Hobby-Teto-Rooi tonen 24 exposanten uit Sint-Oedenrode en de kerkdorpen hun artistieke gave aan het publiek.

De expositie wordt beslist de moeite waard. Want de organisatie wist een grote verscheidenheid bijeen te brengen die jong en oud interesseert. Zo is er een stand waarin dronebouwers vertellen over hun hobby. De drones vliegen nog net niet door de ruimte maar geïnteresseerden horen en zien precies hoe drones gebouwd worden. Ook een maker van modelvliegtuigen demonstreert zijn liefhebberij en wie een uitzonderlijke postzegelverzameling wil zien en de bijzonderheden bij de vervaardiging van postzegels wil horen moet zeker niet thuisblijven.

Olievlek
Al langer was er het idee om creatieve inwoners en hun scheppingen samen te brengen. Het plan was goed maar uitvoering stuitte op organisatorische problemen. Tot de Commissie Educatie van KBO er haar schouders onder zette. Jan Muusz. "Het was niet in een handomdraai geregeld maar toen we ons mobiliseerden rolde dit tentoonstellingsplan als een olievlek door Rooi. We benaderden zelf creatieve mensen en mond reclame deed de rest. Uiteraard maakten we een selectie van uiteenlopende verzamelingen. Dat maakt een bezoek interessant. Zo komt een exposant met een verzameling mini-serviesjes uit de hele wereld. Heel bijzonder. Op het laatst hadden we nog één oningevulde plek toen iemand me wees op de bezitster van een prachtig poppenhuis. Haar man bouwde dit 1.20 meter hoge poppenhuis voor zijn vrouw en zij richtten het samen in. Compleet met verlichting, badkamer, woonkamer, schilderijtjes en een terras met bloementuin voor de deur."

Naaldenkunstenares Wilhelmien van Aarle: Op Rooi kermis 2014 zag ik in de oliebollenkraam een prachtige tekening van Anton Pieck, een karakteristiek gedeelte van Enkhuizen en dacht meteen "die ga ik borduren in naaldschilderwerk." In januari 2015 ben ik er aan begonnen en afgelopen maart 2016 was hij klaar. Er zitten 123 verschillende kleuren in." Muusz, de coördinator van de KBO, is er zeker van dat de tentoonstelling veel publiek trekt. En dat het de moeite waard is om over enkele jaren verder te gaan en Hobby-Teto-Rooi: van en voor Rooienaren, te herhalen. De tentoonstelling is op zaterdag 23 en zondag 24 april te zien van 11.00 tot 16.00 uur. De entree is gratis maar de organisatie is blij met een vrijwillige bijdrage aan Stichting Vrienden van Odendael.

De auto van: Jacqueline Santegoeds

Foto: Bart van der Heijden

'De auto van' betreft deze week een auto met een bijzonder verhaal. De Suzuki Swift van Jaqueline Santegoeds moest een aantal weken geleden helaas plaatsmaken voor een nieuwe, na 24 jaar trouwe dienst. In 24 jaar kan er natuurlijk veel gebeuren en achter het felrode wagentje schuilen dan ook veel verhalen.

Wanneer kocht je de auto?
''Op mijn verjaardag in 1992. Ik zag hem staan bij Auto Bongers in de showroom en was eigenlijk meteen verkocht. Zo'n leuk rood autootje was het, net twee jaar oud.''

Waarom moest de auto uiteindelijk toch weg?
''Het was de laatste jaren elke keer maar afwachten of hij door de keuring kwam. Ik ga altijd naar Peter Opheij voor het onderhoud en telkens vond hij toch weer een oplossing, zodat hij weer netjes door de keuring kwam. Ik heb hem - nadat ik de auto verkocht - bedankt met een bierpakket, voor alle goede zorgen.''

Wat maakte de auto voor jou zo bijzonder?
''Het was gewoon een erg fijn en leuk autootje. Ik denk dat ik hem ook wel ga missen. Vrienden en kennissen missen hem denk ik nu al, want zij konden me eerst altijd herkennen in het dorp aan mijn rode auto, haha.''

Is er nog een bijzonder verhaal wat je over de auto kunt vertellen?
''Nou, mijn oudste zoon haalde toen hij zeventien was meteen zijn rijbewijs en heeft er dus nog net in kunnen rijden. Dat vind ik wel erg leuk dat hij dat nog heeft kunnen doen voordat de auto wegging. Deze foto is ook erg leuk. Op een feestje kwamen we op het idee om de foto uit 1992 over te doen op dezelfde plek. Dat bleek alleen nog niet zo makkelijk, aangezien alles zo veranderd is in die 24 jaar. Uiteindelijk hebben we de plek kunnen vinden en hebben we de foto opnieuw gemaakt. Een mooi aandenken.''


De steenmeesters van MBI: samen een steengoed team

Het borduurwerk van Wilhelmien van Aarle Foto:

Normaal werkt hij in Kampen als Business Groep Manager. Hij komt echter uit Rooi en als lid van BtB gunde hij de overige leden graag een blik in de 'schatkamers' van de steenmeesters. Daarom was Patrick van den Tillaart speciaal voor BtB uitgeweken naar de Veghelse locatie. Afgelopen dinsdag namen de leden daar een kijkje bij de steenmeesters van MBI.

Door: Ria Balk

Theo Vogels met zijn gemaakte poppenhuis Foto:

"De grootste fabriek staat in Kampen, maar onze wortels liggen in Brabant. Hier in Veghel maken we alles voor de inrichting van de openbare ruimte", gaf Patrick aan. Trots meldde hij het succes van de Geostenen van MBI: betonstenen met een unieke deklaag. Mirjam Rosman gaf een korte toelichting vanuit de marketingstrategie en daarna begon de eerste rondleiding. Uitgebreid werd getoond hoe 'Big Bertha' eerst de onderlaag en vervolgens de toplaag aandrukte. "Dit is de grootste steenpers van Europa", benadrukte de gids trots tussen de herrie door. De stenen kregen een verkoelende douche en werden afgevoerd richting droogkamer. "Als ze uit de droogkamer komen, wordt alles nog eens gecontroleerd. Daarna worden ze gepakketteerd en gaan ze naar buiten. Daar staat ze nog een tijdje voordat ze weg kunnen." Buiten stond een breed scala aan stenen: allemaal bedoeld voor infra.
Wat de leden opviel? Het was een herrie, het was groot, en het enthousiasme was duidelijk aanwezig. Er wordt bij MBI als één team samengewerkt. En dan is er ook tijd om alles goed te laten zien en uit te leggen. Trouwens, het team van MBI beperkt zich niet alleen tot het eigen bedrijf. Ze hebben namelijk als missie: 'Partners helpen succesvol te zijn bij het creëren van een duurzame en comfortabele buitenleefomgeving'. De reden voor die missie? Samen sta je sterk en dat werkt steengoed!

Vrijwilligster in het hospice, een roeping? 'Ja, dat is wel wat ik voel'

Foto: Jan H.F. van der Heyden

Is vrijwilliger zijn in Hospice Dommelrode een roeping? Margreet Geevers-Offermans (68), die sinds de opening in september 2015 deze functie vervult, twijfelt over haar antwoord. Ik hoor haar denken: 'als ik "ja" zeg, haken misschien potentiële vrijwilligers af, als ik 'neen' antwoord is dat niet helemaal conform de waarheid die ik voel.' Uiteindelijk, na lang gepeins: 'Het is een groot woord "roeping", maar misschien is het wel zo. Je neemt voor de bewoners een liefdevolle houding aan en het zijn toch vreemde mensen voor je. Ja, dat is wel wat ik voel.'

Door Jan H.F. van der Heyden

Als ik vraag of het werk moeilijk is, heeft ze opnieuw lange tijd nodig voor haar antwoord. 'In eerste instantie niet, want ik zie niet op tegen een gesprek over de dood of doodgaan. Ik heb immers zelf twee grote liefdes op twee heel verschillende manieren verloren.' Haar twijfel over het oprechte antwoord komt voort uit haar integriteit. 'Ik heb geen verpleegkundige achtergrond. En soms denk ik weleens: kan ik het wel aan als er iets gebeurt met een van de bewoners voor wie medische of verpleegkundige kennis noodzakelijk is. Die angst en twijfel had ik bij mijn eigen man nog wel. Want ik wil niet tekort schieten. Dus in het hospice schieten deze gedachten ook weleens door mijn hoofd.'

Margreet Geevers-Offermans woont in een hoekhuis op de Markt van Sint-Oedenrode. Dat huis is rond 1928 ontworpen door een architect die gecharmeerd was van de architectuurstijl van de Amsterdamse School. Frisse kleuren waren kenmerkend voor deze stijl. Haar tweede liefde, Jo van de Ven, hield van frisse kleuren en heeft daarom het houtwerk in de kleuren groen, oranje en zwart laten schilderen. 'Ik sta nog steeds achter die kleurkeuze', onderstreept Margreet.
Ze vertelt over het overlijden van Paul in 1986, haar eerste liefde, nu dertig jaar geleden. Margreet was toen 38 jaar jong. 'Het was zo'n humoristische man.' Ze hadden elkaar ontmoet in 1969 in Utrecht op de universiteit toen beiden Nederlandse taal en letterkunde studeerden. Margreet zou daar in een later stadium ook nog theaterwetenschappen bij doen.
Ze was in 1947 ter wereld gekomen in Den Haag als dochter van Nederlandse ouders waarvan de moeder werd geboren in het toenmalige Nederlands-Indië. Een gezin van zeven kinderen. Woonde achtereenvolgens in Voorburg, Vlaardingen, Goes, Bunnik en Utrecht. Gaf les op school in Utrecht en kwam in 1972 naar Zijtaart, omdat ze met Paul ging doceren aan het Monseigneur Zwijsen College in Veghel. Samen kregen ze twee dochters: Roos (inmiddels 43) en Margriet (40), die alle twee ook hun bestaan in het onderwijs hebben gevonden. In september 1980 wordt bij Paul een hersentumor geconstateerd. Zes jaar later, na operatie en bestraling, overlijdt hij.
Anderhalf jaar later ondervindt Margreet opnieuw het geluk met Jo van de Ven, broer van o.a. 'Amerikaan' Harry van de Ven en Mia de Leijer. Ze gaat dan in Sint-Oedenrode wonen bij haar nieuwe liefde in dat typisch oranje-groene huis op de hoek van de Markt. Jo had uit een vorig huwelijk twee zonen, Ward (48) en Bram (46). In 2009 overlijdt Jo aan slokdarmkanker. Margreet: 'Ik heb twee grote liefdes gehad en een fantastisch liefdesleven. Ik spreek nog altijd over "we" en over "onze kinderen." 'Ik kan met alle vier zo goed opschieten. Ik heb de naam van mijn eerste man aangehouden met het oog op de kinderen.' In 2010, een jaar na het overlijden van Jo, gaat Margreet met prepensioen. 'Ik was eraan toe.'

'Toen ik na mijn eerste dienst in het hospice naar huis fietste, wist ik het zeker.'

'Thuis', verhaalt ze, 'ben ik verder gegaan met "schooltje spelen". 'Ik geef aan twee clubjes enthousiaste vrouwen een cursus poëzie en ik begeleid drie leesclubs. In de wintermaanden ontvang ik twee keer per maand gasten aan tafel. Dat geeft mij de gelegenheid om lekker te koken en feestelijk de tafel te dekken. Deze bezigheden zorgen ervoor dat ik contact heb met aardige mensen met wie ik kan praten over de wezenlijke zaken van het leven. Overigens, met de leesclubs stop ik binnenkort. Met het werk in het hospice erbij wordt het een beetje veel van het goede. Bovendien ga ik voor de site van Sagaam mensen helpen bij het op papier zetten van hun verhalen.'
Ze vertelt dat ze de afgelopen jaren af en toe de behoefte voelde om op de een of andere manier aan vrijwilligerswerk te doen. 'Ik wist dat er op een gegeven moment iets voorbij zou komen waarvan ik zou denken "dat voegt iets toe aan mijn leven." 'De advertentie voor vrijwilligers in DeMooiRooiKrant van een kleine twee jaar geleden maakte die gedachte bij mij los en toen ik na de eerste dienst in het hospice naar huis fietste, wist ik het zeker. Niet alleen voel ik mij, ondanks de verdrietige omstandigheden, omringd door plezierige mensen met wie het goed samenwerken is, maar ook leer ik iets over het leven. Ik kom erachter hoe belangrijk het is om goed naar de dood toe te leven, maar ook dat er veel te weinig wordt gepraat over die laatste belangrijke gebeurtenis in ons leven, het sterven.'

'Ik kom erachter hoe belangrijk het is om goed naar de dood toe te leven.'

Margreet Geevers-Offermans is een van de 46 vrijwilligers van Hospice Dommelrode. Ze werkt elke week één dagdeel van vier uur in het hospice plus één dienst van vier uur in de maand tijdens een weekeinde. Ze is geschoold door het hospice. Voor de opening van het 'bijna-thuis-huis', zoals het hospice wordt geduid, woonde ze acht avonden bij over het reilen en zeilen in 'Dommelrode', dat zorg biedt aan drie terminaal zieken met een levensverwachting van minder dan drie maanden. Ze kreeg er praktische lessen ('hoe til je iemand van een rolstoel in bed en omgekeerd'), hoe ga je om met sociale en emotionele aspecten, hoe praat je met iemand. Kortom: hoe ga je om met mensen die in het laatste stukje van hun leven zijn, die fysiek niet meer zo geweldig veel kunnen en mentaal nogal wat te verstouwen krijgen. Margreet: 'Maar je leert het meeste en het beste in de praktijk.' Nu nog krijgen de vrijwilligers vier keer per jaar bijscholing en training.
Wat zijn nou de hoofdonderwerpen die in gesprekken aan de orde komen? Geloof? Hiernamaals?
'Gewoon alle huis-tuin-en-keuken-dingen. Het leven dat ze geleid hebben. Ze willen graag gekend worden. Ze willen graag vertellen wie ze zijn.'
Het sterven zelf, de laatste adem van een bewoner, heeft ze tot nu toe niet meegemaakt. 'Wel van mensen van wie ik 's avonds afscheid heb genomen en er de volgende morgen niet meer waren. Je bent natuurlijk geen familielid. Je verkeert als vrijwilliger in de derde ring. De eerste ring is de familie, de tweede ring is de arts en de derde ring zijn wij, de vrijwilligers die de koffie klaarzetten en een glaasje water inschenken.'

Margreet zou het heel goed vinden als 'Dommelrode' over nog meer vrijwilligers zou kunnen beschikken. 'Dan zouden we vooral met de vakanties wat soepeler kunnen omgaan met de roosters.' Mannen kunnen het werk net zo goed verrichten als vrouwen, vindt Margreet. In 'Dommelrode' werken zo'n tien mannen als vrijwilliger. 'En ongelooflijk belangrijk zijn onze sponsoren; je zou bijna kunnen zeggen: zonder sponsoren geen hospice. "De Vrienden van Hospice Dommelrode" doen dan ook heel goed werk.'

'Ja, ik ben een gelukkig mens en dat komt ook voor een deel door de nare ervaringen.'

Aan het einde van ons gesprek vertelt Margreet nog eens hoe gelukkig ze is. En ze grijpt daarvoor terug naar haar geboorte, 68 jaar geleden in Den Haag. 'Mijn moeder vertelde mij dat zij in de nacht van mijn geboorte nachtegalen had horen zingen. Omdat ik niet wist wat nachtegalen waren, paste ik dat detail aan mijn woordenschat aan en verkondigde aan mijn vriendinnetjes dat mijn geboorte gepaard was gegaan met "engelengezang." 'Af en toe kijk ik terug op mijn leven en dan hoor ik nog steeds nachtegalen zingen. Ik ben een gelukkig mens, omdat ik me omringd voel door heel veel fijne mensen en omdat ik gelukkig goed kan omgaan met mijn mogelijkheden. Ja, ik ben een gelukkig mens en dat komt ook voor een deel door de nare ervaringen.' En . . . . . . . . . onthult ze aan het einde van onze ontmoeting: 'Sinds een half jaar heb ik een vriend en twee keer in de maand duik ik onder richting Amsterdam waar hij aan een mooie stille gracht woont.'

20 / 40

Boskant loopt warm voor 5 juni

Het centrum van Boskant staat 5 juni a.s. in het teken van de eerste Boskant Challenge. De uitdagende, maar vooral ook gezellige Obstacle Run op en rondom het Ritaplein In Boskant. Intussen draait de organisatie van dit evenement op volle toeren. Het parcours en de hindernissen zijn ontworpen en ook de dagindeling is bekend. Op het programma staan niet alleen sportieve uitdagingen voor alle leeftijden, maar er is ook volop vermaak rondom het parcours. Als de voortekenen niet bedriegen beloofd het een prachtige dag te worden voor zowel deelnemers als toeschouwers.

Voor ieder wat wils
Het programma van de wedstrijden begint om ca. 11.00 uur 's morgens en zal eindigen om ca 16.00 's middags. Er kan gestart worden in diverse categorieën. 's Morgens is het parcours voor de kinderen van de basisschool. Alle kinderen die de uitdaging aandurven, mogen zich inschrijven. De Kids Run zal gehouden worden voor de verschillende leeftijdscategorieën over een afstand van 225, 550 of 1100 m. (respectievelijk een halve, 1 of 2 ronden).
Daarna is het de beurt aan de sportieve families. Zij kunnen in estafette -teamverband uit maken welk gezin over de beste conditie beschikt in de Family Run. Om ca. 13.00 uur zal het startschot gelost worden voor de Tiener Run voor tieners van 12 t/m 17 jaar oud over een afstand van 1100 m (2 ronden). De grootste sportieve strijd zal losbarsten in de 18+ Run. Vanaf 14.00 uur zullen de deelnemers individueel of in teams van max. 5 personen hun energie kwijt kunnen op het parcours over een afstand van 5 rondes (2750m).

Uitdagend parcours met volop gezelligheid
De Obstacle Run wordt gehouden op een compact parcours op en rondom het Ritaplein. Op een afstand van 550 m zullen verschillende hindernissen verrijzen. Deze obstakels zullen voor het nodige spektakel (en hilariteit) zorgen, maar altijd zo dat het leuk blijft voor publiek en deelnemers. Doordat deelnemers meerdere malen het parcours afleggen , speelt alles zich af op een relatief klein gebied. Wat natuurlijk zorgt voor een geweldig kijkspektakel en een sfeervolle ambiance. Tijdens en ook na de wedstrijden is er volop vertier, muziek en zijn er volop mogelijkheden om de dorst te lessen op de gezellige terrassen rondom start en finish. Na afloop van het officiële programma is er een heuse afterparty met live-muziek, zodat deelnemers en toeschouwers ruimschoots de tijd hebben om hun ervaringen te delen en mogelijk de spierpijn wat te verzachten.

Inschrijving mogelijk vanaf heden
Wie zin heeft gekregen om mee te doen kan zich vanaf heden inschrijven. Deelname is gratis voor iedereen onder de 18 jaar. Vanaf 18 jaar kost deelname 7,50 euro per persoon. Bij voorinschrijving krijg je hiervoor 2 consumpties en is er de mogelijkheid te douchen. Inschrijving kan via het inschrijfformulier in de Dorpswinkel, via de facebookpagina van Boskant Challenge of via de site van de Dorpsraad Boskant. Op Facebook of de site kun je ook meer informatie teruglezen over het evenement. Met volop deelnemers, volop toeschouwers en liefst ook nog volop zon beloofd 5 juni een schitterende dag te worden. Zorg dat je er bij bent!

"Waakvlammetje Pater Damiaan altijd bij me gedragen"

Hij was leidinggevende in het bedrijfsleven, per 1 januari dit jaar ging hij met pensioen. Per 1 februari ging Piet van den Tillaart alweer een nieuwe uitdaging aan en werd voorzitter van de Stichting Damiaancentrum Nederland. Het verschil? "Eerst keek ik naar zaken, nu naar mensen."

Niet dat hij eerst niet naar mensen keek, integendeel, het was alleen niet de 'core business' van zijn werk. "Maar dit is onze basis, hè." Van den Tillaart kijkt vanuit het Damiaancentrum uit het raam en knikt veelbetekenend richting Kentra24, gehuisvest in het voormalige kleinseminarie aan de Schijndelseweg waar hij zelf zes jaar lang op school heeft gezeten. "Die opleiding, in het gedachtegoed van Pater Damiaan, heb ik altijd als een waakvlammetje bij me gedragen. En nu kan ik vol gas".

Dat vol gas doet hij dan wel op zijn eigen manier. "Onder het voorzitterschap van Barbara Riesebos, mijn voorganger, is het Damiaancentrum sterk gegroeid. Ze heeft het prima gedaan. Maar na vier jaar werd het te veel om dit er, naast haar eigen onderneming, bij te blijven doen. Ze was veel onder de mensen, dat kost ontzettend veel tijd en energie. Mijn stijl is anders, naarmate een organisatie verder groeit moet die meer op afstand bestuurd worden. We hebben inmiddels 40 vrijwilligers, en 13 werkgroepen. Het Damiaancentrum heeft last van groeipijnen. We beginnen nu meer accent te leggen op managen, ook financieel, wat meer bedrijfsmatig inderdaad. Een strakkere structuur, elk bestuurslid bijvoorbeeld voorzitter van één of meer werkgroepen. Maar de mens blijft centraal, daar verandert niks aan!"

Foto:

Het aantal werkgroepen en activiteiten van het Damiaancentrum groeit als kool. De voorzitter somt op. "Het 'gesprek te pas', elke derde zondag van de maand een thema, is onderhand best bekend en het onderonsje (met leeftijdgenoten bijpraten) en het keukenpraatje (verschillende culturen in de keuken en aan tafel) beginnen ook door te dringen, al zouden onze activiteiten eigenlijk veel meer bekendheid mogen krijgen. We hebben de ontmoetingstuin, waar onder meer groente en fruit voor de eigen keuken worden geteeld. En er komt zoveel bij. De fietsenwerkplaats voor cliënten van Kentra24 waar 'krijgertjes' worden opgeknapt voor mensen die geen fiets kunnen betalen, de Verhalentafel waarbij één persoon vertelt en de rest luistert, dus niet 'Nou, IK ..', de vakantieweek voor (eenzame) ouderen, het Gilde Samenspraak (1 op 1 contact met anderstaligen), er wordt een mantelzorggroep opgestart, een houtwerkplaats, een textielwerkplaats is al in gebruik …" er lijkt geen eind aan te komen.

Van den Tillaart illustreert op treffende wijze dat de behoeftes van de doelgroep, mensen die in het leven een duwtje in de rug nodig hebben, van alle tijden zijn. "Pater Damiaan Jozef de Veuster ging naar een eiland met melaatsen, die hun vaderland in een gammel bootje moesten verlaten, om ze daar te helpen. De gammele bootjes met vluchtelingen komen nu naar ons. Er is niks nieuws onder de zon."

Fotobijschrift nieuw logo:
De tekeningen drukken vragende (of groetende) handen uit (diversiteit), het luisteren naar en spreken met, het er zijn voor elkaar (waardoor iemand zelfbewust kan worden, en opgenomen in groep). De blokken zijn in de geest van Damiaan met elkaar verbonden.

Spinningmarathon voor Alpe d'Huzes

v.l.n.r: Ruud, Wim en Jo. Foto:

Jo Gloudemans, Wim Dortmans en Ruud van Vijfeijken zijn flink aan het trainen. Een tijdrovende kwestie, maar dat is ook wel nodig, want de Alpe d'Huez beklimmen is niet niks. De mannen gaan op 2 juni meestrijden bij het evenement Alpe d'Huzes onder het eigen motto: 'Laat je niet kisten.'

Zoals gewoonlijk moet er geld worden ingezameld voor het goede doel. Daar zijn de wielrenners druk mee bezig. Op allerlei ludieke manieren trekken ze bekenden en onbekenden aan de mouw om een steentje bij te dragen. Een evenement wat binnenkort op de agenda staat is de Spinningmarathon van 21 mei bij Basic Fit.
Vanf 11 tot 15 uur kunnen elk uur dertig deelnemers meedoen aan de marathon onder begeleiding van professionele instructeurs. De kosten van deelname bedragen tien euro per vijftig minuten. Inclusief een gratis lot voor de loterij.

Loterij
Er vindt namelijk ook een loterij plaats op die dag met als hoofdprijs een racefiets t.w.v. 1500 euro. Op Koningsdag staan 'de driewielers' – want zo heten de heren – op de hoek bij De Beurs om loten te verkopen. Zo kun je kiezen op welke manier je bij wilt dragen. Welke keuze je ook maakt. Het is altijd goed, want dan steun je KWF. Info: www.de3wielers.nl

Kerk als bron van liefde

Eén van de belangrijkste boodschappen van de kerk is de verkondiging van de liefde, niet alleen voor God maar ook voor de naasten.

Over de liefde wordt veel gesproken in de onze maatschappij. In de meeste liedjes, boeken en op de televisie speelt de liefde de hoofdrol. Toch is de grote liefde voor veel mensen niet weggelegd omdat zij de juiste partner niet vinden of verloren hebben.
Ook in veel gezinnen lukt het niet om het vuur van de liefde brandend te houden. Scheidingen zijn aan de orde van de dag met veel verdriet voor de partners en vaak ook jonge kinderen.
Misschien moeten wij vaststellen dat wij niet meer zoveel weten over de liefde. Hoewel het misschien voor velen niet de eerste plaats lijkt om te gaan zoeken, kan juist in de Bijbel en in onze kerk veel over de liefde geleerd worden. Zo gaf de Paus laatst drie sleutelwoorden om een relatie goed te houden: 'alsjeblief, dank je wel en sorry'.
Allen die meer te weten willen komen over de liefde van God en de mensen worden uitgenodigd om gewoon eens in het weekeinde bij één van de vieringen binnen te lopen. Vast en zeker komt de liefde in de viering aan bod. Voor concrete vragen of problemen rondom de liefde kunt u altijd de leden van het pastorale team aanspreken. Zij kunnen u de juiste vindplaats geven of concrete hulp bieden waar dit nodig is.

Diaken Frank van der Geld

PCI De Goede Herder

In het weekend van 2 en 3 april is in alle kerken van de Odaparochie gecollecteerd voor onze Parochiële Caritas Instelling "De Goede Herder". De opbrengst van de collecte bedroeg 509 euro, waarvoor onze hartelijke dank.

Caritas instelling "De Goede Herder" bestaat op 1 juni aanstaande precies één jaar. We hebben dit jaar al diverse mensen kunnen helpen. Enerzijds door een vaste bijdrage vanuit de parochie, maar vooral door de giften die we door middel van collectes in de kerk van u mochten ontvangen.

Een aantal mensen kreeg een kleine of grotere gift, om wat dagelijkse boodschappen te kunnen doen voor hun gezin; voor een gezin betaalden we een rekening, zodat beslaglegging door de deurwaarder kon worden voorkomen; iemand kreeg een lening om zijn huis te kunnen herstellen na een inbraak (in afwachting van de verzekering); een ander konden we helpen nadat zijn ID kaart was gestolen en hij geen geld had voor een nieuwe; op verzoek van Vluchtelingenwerk konden we -in samenwerking met de organisatie "Bike 4 All"- iemand helpen aan een fiets en voor weer een andere persoon kochten we een treinkaartje… Daarnaast konden we enkele mensen ondersteunen door hen verder op weg te helpen naar de Gemeente en de Voedselbank.
Naast de concrete hulp aan individuele mensen, steunen we ook andere diaconale activiteiten van de parochie: de middagen voor rouwenden, een ziekenbezoekgroep, het Interkerkelijk Diaconaal Overleg (die zich weer inzet voor de vastenactie Samen Verder en de Kerstpakkettenacties) enzovoort. Ook waren we participant in het project "As I left my Fathers House", een toneelvoorstelling door en over vluchtelingen.
Omdat binnen Sint Oedenrode, Son en Breugel ook allerlei andere organisaties zich inzetten voor het welzijn van mensen, hebben we in het afgelopen jaar ook contacten gelegd met bijvoorbeeld Vluchtelingenwerk in beide gemeenten, de Voedselbank en het Damiaancentrum in Sint Oedenrode.
U ziet dat PCI "De Goede Herder" niet stil heeft gezeten in het afgelopen jaar. We werken veel in stilte. De privacy van mensen vraagt dat van ons. Af en toe doorbreken we die stilte om een stem te geven aan dit stukje van onze parochie waar wij, en dank zij uw giften ook u, Jezus ontmoeten in de kwetsbare mensen onder ons.

Voor veel mensen mochten we een uitkomst bieden. We hopen dan ook dat u ons blijft ondersteunen! Samen kunnen we de naam "De Goeder Herder" recht doen.

En mocht u zelf een beroep willen doen op de PCI, schroom niet om te bellen naar het parochiecentrum. We bekijken dan samen wat we voor u kunnen betekenen. De gegevens vindt u hier onder.

Diaken Wilchard Cooijmans

PCI "De Goede Herder"
tel. 0413-477741 (maandag-vrijdag 10.00-12.00 uur)
email: secretariaat@heiligeodaparochie.nl

Dit mag je niet missen...!!

Nacht Zonder Dak op zaterdag 23 april
Twintig tieners uit onze parochie slapen in de nacht van 23 op 24 april in een kartonnen krot om aandacht en een geldelijke bijdrage te vragen voor dakloze jongeren in Bolivia. U kunt als sponsor het dorp bezoeken op zaterdag van 21.15 uur tot 22.15 uur in de Ontmoetingstuin achter de Sint Servatiuskerk in Dinther.

Lopen naar Den Bosch op zondag 8 mei
U kunt samen met zestien vormelingen naar Den Bosch lopen; een echte, traditionele pelgrimstocht! U kunt zich opgeven bij het secretariaat van de parochie: secretariaat@heiligeodaparochie.nl.

Vormselvoorbereiding 2016-2017
In juni gaat de vormstelvoorbereiding van start voor kinderen die nu in Groep 7 zitten of minimaal 11 jaar zijn. Kijk voor meer informatie op onze website bij 'Ik wil – het Vormsel' en meld je aan.

Een kinderkoor dat klinkt als een klok!
Afgelopen woensdag oefenden aanstaande communicanten, hun families en samen met kinderkoor Sint Maarten voor de communievieringen op zondag 15 mei in de Martinuskerk in het centrum.
Het klonk nu al erg veelbelovend….. Op onze website staan mooie foto's.

Sun in Ghana

De stichting Sun in Ghana organiseert op donderdag 19 mei een diner-avond. De avond wordt opgeluisterd door een djembé groep. Het doel van de avond is om geld in te zamelen om arme kinderen in Ghana de kans te geven naar school te gaan. Voor 25 euro krijgt u een flitsend interactief djembé optreden, terwijl u geniet van een BBQ.

Wanneer:         donderdag 19 mei om 18.00 uur
Waar:                 Blokhut Mgr. Bekkersgroep, Europalaan 5 in Son.
Aanmelden:        soneetvoorghana@hotmail.nl of 06-22940912

Het geld voor de maaltijd kunt u overmaken op rekeningnummer NL17 RABO 0147 3214 09 t.n.v. stichting Sun in Ghana.

Graag tot ziens op 19 mei!

Tijdelijk gewijzigde bereikbaarheid parochiecentrum

Tijdens de meivakantie (van 25 april tot en met 6 mei) is het parochiecentrum Sint-Oedenrode, locatie Mgr. Bekkersplein 1, geopend en telefonisch bereikbaar op 25, 26 en 28 april en 2, 3 en 4 mei van 10:00 uur tot 12:00 uur. Voor dringende pastorale zaken, zoals het ontvangen van de ziekenzalving of in geval van overlijden, is het parochiecentrum ook buiten deze uren bereikbaar via de achterwacht, telefoon 0413 477741.

Agenda

21 april 12.30 uur Overleg pastoraal team

23 april 10.00-15.30 uur Dekenale dag Heilig Jaar, Dinther

26 april 09.00 uur Antoniusnoveen, Antoniuskerk Nijnsel

28 april 12.30 uur Overleg pastoraal team

2 mei 12.30 uur Mogelijkheid pastoraal gesprek, Odendael

13.45 uur Biddende Moeders, parochiezaal Nijnsel

3 mei 09.00 uur Antoniusnoveen, Antoniuskerk Nijnsel

4 mei 19.00 uur Dodenherdenking, Martinuskerk-Centrum

Eerste Heilige Communie in Breugel en Nijnsel

28 communicantjes uit Breugel en Nijnsel hebben zich dit jaar voorbereid op hun Eerste Heilige Communie. Ze hebben geleerd waar ze Jezus kunnen vinden, ook al is Jezus ooit gestorven. Er viel veel te ontdekken. In de laatste les leerden we dat Jezus zelf heeft laten weten hoe Hij bij ons zal blijven na zijn dood. Tijdens het laatste avondmaal met zijn leerlingen zei Hij: Dit brood, dat ben Ik. Elke keer wanneer jullie het brood breken en delen zoals nu, ben Ik bij jullie. Zondag mochten deze jongens en meisjes dat werkelijk zelf ervaren.

Uit Breugel feliciteren we Rivaldo van der Weerden, Jolein Boerenkamps, Tijn Versantvoort, Rens Versantvoort, Maureen van der Sommen, Emely van Hoek, Senne Verhoeven, Lotte Bevers, Gwendalyn van der Heijden, Luke Hopkins, Gaby van Vroenhoven, Magdalena Koch, ThomasToirkens, Ayden Engels, Nick Somers, Dakota Trimbos en Lieke Manders. Rowen Leenders zal op 8 mei zijn eerste communie ontvangen.

Uit Nijnsel feliciteren we Kirsten van de Berkmortel, Julia Jansen, Esmee de Groot, Evy Heiligers, Yasmine van Nuland, Jens van den Broek, Sven Peters, Jimme de Greef, Sanne Olislagers, Indy de Koning en Mattis Fraterman. Enkele foto's van deze feestelijke vieringen vindt u op de website van de parochie. We wensen jullie toe nog lang vol liefde dit sacrament te mogen vieren.

Pastoraal Team parochie Heilige Oda

Tweet van de Paus

Iedere roeping in de Kerk heeft z'n oorsprong in de meelijdende blik van Jezus, die ons vergeeft en ons roept om Hem te volgen.

Kerkberichten

Martinuskerk (centrum)
Za 23/4: Vijfde Zondag van Pasen 18.30u:
Eucharistieviering met Het Goede Herderkoor. Intenties: Tony Vermeltfoort – van Dijk, Mien Snijders – Verhagen, Jas en Miet Heymans – van Wanrooy, zoon Wim en dochter José, Liesbeth van de Schoot – van den Abbeele en Cor van de Schoot, Miet Kuypers namens processie Hakendover, Henk van Uden, John Harks, Carla van Kaathoven – Havinga, hun beider opa's en oma's en verder overleden familieleden, Vader en zoon van den Burgt.
Zo 24/4: Vijfde Zondag van Pasen Gildemis 09.30u: Eucharistieviering met Het Martinuskoor. Intenties: Peter Sonnemans, Jan en Marie Kuis, Bernard van de Laar, José Blommers – van den Tillaart, Francien van der Vleuten – Aarts, Overleden familieleden van de familie van Bree, Carel en Anna van Kempen – van de Pas en Toon en Anna de Korte – van Kempen, Jan Kanters, Nelly van den Biggelaar – van Boxtel, Oda Kusters – Vervoort, Sjaantje van Nostrum – Rovers, An en Nard van den Oever – Bekkers, Nico van der Horst, Gerardus en Francisca der Kinderen – van de Vleuten en overleden familieleden, Antonius en Gijsberdina Lathouwers en overleden familieleden.
12.30u: Doopviering Frank van Leeuwen. 13.15u: Doopviering Elise Bekkers.
Ma 9/00u: Eucharistieviering.
Di 9.00uEucharistieviering. 19.00u: Repetitie gezamenlijke koren voor de Viering van 08 mei
Wo 9.00u:Eucharistieviering.
Do 9.00u: Eucharistieviering. Eerste Noveendag ter ere van de Heilige Rita.
Vr 9.00u: Eucharistieviering.
E-mail: centrum@heiligeodaparochie.nl

Protestantse Kerk Knoptoren
Zo 24/4: Dienst in Son, 10.00u, Predikant Ds Bas Stigter. Dienst van Schrift en Tafel, actie voedselbank Best/Son.

H. Martinus Olland
Za 23/4.
Geen Eucharistieviering.

Sint Antonius Nijnsel
Zo 24/4 11.00u:
Eucharistieviering met gemengd koor. Intenties: Pastoor Chris Bekx, Truus Mulders- van Hoof, Harrie Sijbers, Noud van Erp, Cor Verschuijten, Harrie Dekkers, Mia Gibbels- de Wit, Noud en Maria v.d. Aa- Vogels, Leo Sanders Jas van Gerwen, Marietje v.d. Heijden-Manders, Tonny Franken. Di 26/4 9.00u 3de Antonius noveen.

Sint Petrus' Banden
Wo 20/4
19.00u: Eucharistieviering. intentie: Zus Megens-van Beers
Za 23/4 18.30u: Eucharistieviering in Breugel
Zo 24/4 11.00u: Eucharistieviering m.m.v. het Sons Parochiekoor. intenties: Willem en Grarda van Kemenade-Nouwens, Anneke Sanders, Adrie Renders-de Haas, Emmy Govaarts-Beirens, Gerard Verbeek, Leo Toonders, Petra Royackers-van der Spank, Kees Thunnissen, Bart van de Weijdeven, Jan Senders, Ton Eijsbouts, Nellie en Wim van Ravenstein, Uit dankbaarheid voor het 40-jarig huwelijk van het bruidspaar Van den Hurk-Timmersmans, voor de overleden ouders, broers en zussen Van den Hurk-Swinkels, voor de overleden ouders, broers en zussen Timmermans-Vugts.
Ma 25/4 19.00u: Eucharistieviering
Wo 27/4 19.00u: Eucharistieviering

Sint Genoveva-kerk
Di 19/4
18.15u: Rozenhoedje, 18.30u: Eucharistieviering
Do 21/4 18.15u: Rozenhoedje, 18.30u: Eucharistieviering, aansluitend stille aanbidding
Vr 22/4 18.15u: Rozenhoedje, 18.30u: Eucharistieviering
Za 23/4 18.30u: Eucharistieviering. Intentie: Cor Minten
Zo 24/4 09.30u: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor
intentie: Ietje van Dinther-Raeven, Mia Donkers-van Heeswijk, Harry Swinkels, Jans van der Wielen-Broks.
Di 26/4 18.15u: Rozenhoedje, 18.30u: Eucharistieviering
Do 28/4 18.15u: Rozenhoedje, 18.30u: Eucharistieviering met aansluitend stille aanbidding

Odendael
Zo 24/4
10.00u: Woord- en Communieviering met Odendael koor, int: voor alle zieken

Kruiswegstaties Nijnsel op transport

Foto:

Vrijdag 6 mei komt er een letterlijk gewichtig transport door de kom van Nijnsel. Vanaf Hoeve Strobol, Strobolse Heidesteeg 10 Nijnsel, worden vijftien stenen kruiswegstaties vervoerd naar het processiepark langs de kerk aan de Lieshoutseweg. Om 9.00 uur wordt een deel van de staties op een dieplader gezet. Rond 10.00 uur zetten een zware Hercules smalspoorkraan en een loader de staties één voor één op hun plaats van bestemming in het park.

Veertien staties verbeelden het lijden en sterven van Jezus op Goede Vrijdag. De toegevoegde vijftiende statie herinnert aan de verrijzenis van Jezus op Pasen. Een groep vrijwilligers heeft de staties gebouwd op Hoeve Strobol van Bert Verbakel. Elke statie is 2.30 meter hoog en 1.10 meter breed. In elke nis komt een beeld met kruisje Omdat één statie twee ton weegt, is zwaar materieel nodig voor het transport. Dat verzorgt de firma Martens uit Best. Omdat niet alle staties tegelijk vervoerd kunnen worden, zal dat waarschijnlijk in twee gedeelten moeten gebeuren. In de week hieraan vooraf worden de definitieve plaatsen uitgegraven en met grond van de Zandhoef opgevuld. Vermeldenswaard is, dat ook de parochiekerk zelf is gebouwd op zand van de Zandhoef. Zondag 12 juni a.s. worden de staties ingezegend tijdens de jaarlijkse openluchtmis ter ere van Sint Antonius van Padua, vanouds de patroon van de Nijnselse parochie. Vanaf volgend jaar wordt de kruisweg in het park op Goede Vrijdag gebeden.

Kunststof kist voor later
Dit jaar hadden de kinderen van de basisschool al "kennis gemaakt" met de nieuwe kruisweg. Leden van het pastorale team brachten in elke klas twee of drie staties en vertelden daarbij over de Goede Week, en over de kruisweg. Tijdens de Goede Week hebben de kinderen nagedacht, getekend en geknutseld rond 'hun' staties. Ook heeft elke klas een papier gemaakt, dat samen met andere papieren in een kunststof kist wordt ingemetseld in één van de kapellen. Wie weet vinden mensen bij een restauratie over vele jaren deze papieren weer terug, en kunnen ze zo leren over verdriet en hoop in onze tijd.
Het processiepark is sinds de herinrichting van het centrum van Nijnsel voor het publiek toegankelijk. De afrastering en verwilderde beplanting zijn weg en de oude processiepaden zijn in ere hersteld. Tot eind jaren '60 trok op 13 juni de processie ter ere van Sint Antonius vanuit de kerk naar het rustaltaar in het park.
De inwoners van Nijnsel riepen al jaren dat er een nieuw dorpshart moest komen. "Het parochiebestuur wil daarbij niet achterblijven. Met de kerk, het kerkhof en het processiepark moet er een mooi geheel zijn te maken, waardoor ook de ingang van Nijnsel er fraaier uit komt te zien," zo schreef pastoor Vincent Blom in december 2010 in de nieuwsbrief over het dorpshart. Hij dacht toen aan een soort beeldentuin, een kruiswegstatie en een gewoon rustig hoekje met bankjes. Het is dus een kruiswegstatie geworden.
Het totale herinrichtingsplan van Nijnsel is tot stand gekomen met medewerking van de gemeente Sint-Oedenrode, Woningbouwvereniging Wovesto en de provincie Noord-Brabant. Dit zogeheten IDOP-plan omvatte een aanpassing van De Beckart, het terrein rond De Beckart en de parochiekerk. Een grote ingreep vormde de wijziging van de Lieshoutseweg. Het totale plan was geraamd op € 589.507,00. De provincie gaf een subsidie van € 294.904,00 en de gemeente zorgde voor eenzelfde bedrag.

Vertaling

Een avond in mei, gevolgd de wilde
cadans van de vleermuis, de tuin die
bezig is voorjaar te worden al weer
een beetje dood zien gaan

in de eerste bloemen het daglicht
gelezen, de muggen boven het vijver-
water in een oriëntaalse dans
hebben de nacht niet tegengehouden

dat massieve duister dat binnen
kwam varen geluidloos en brutaal
als een geplande overval van
een bezettingsmacht

het gelezene vertaald in slaap,
zelf voor anker gegaan op één oor
en de dag dichtgedaan, op weg
naar geboorte van morgen

                                                 Kees Hermis

Café 't Pumpke komt met nieuwe naam

Het hing al even in de lucht, maar de kogel is nu door de kerk. Café 't Pumpke krijgt een nieuwe naam. Eigenaar Edwin Gordijn gaat samen met een andere bekende horecaman – Joost van den Akker – de zaak nieuw leven inblazen.

Van den Akker is al jarenlang één van de gezichten van café Oud Rooij. Gordijn runt op dit moment behalve 't Pumpke ook zalencentrum De Beurs. Over de precieze invulling van het nieuwe concept kon Gordijn nog niet veel zeggen. "Behalve dan dat het een bruin café wordt met een knipoog naar sport, want ik merk dat er veel behoefte aan is", voegt de horecaondernemer toe. Het is de bedoeling dat het nieuwe café open gaat in het weekend van 27, 28 en 29 mei, tijdens Rooi Swingt. Over de samenwerking met Van den Akker zegt Gordijn het volgende. "We kennen samen veel mensen, dus laten we hopen dat het goed komt."

De Rooise Gaard

Vorige week stond in DeMooiRooiKrant "Rooi wordt minder mooi." Ik ben het daar stellig mee eens.

Natuurlijk wil iedereen een mooi nieuw huis en natuurlijk liefst op het mooiste plekje in Rooi. Wij wonen er al heel lang, aan de rand van Rooi aan de Sluitappel, Grote Doelenlaan, Dijksteegje. Maar ... het gaat drastisch veranderen.
De bomen zijn verdwenen, het mooi steegje is weg. Wie denkt er aan de historische waarde en de waarde van de natuur in dit gebied? Is er rekening mee gehouden dat het Dijksteegje een van de oudste straatjes van Rooi is? Het was dé verbindingsweg tussen Schijndel en Rooi. De bomen zijn weg, vooral de oude knotwilgen gaan we missen. Honderden mensen en kinderen liepen en fietsten elke dag met of zonder hondje door het Dijksteegje. Het was het laatste zandpaadje wat nog in de bebouwde kom lag. Het Dijksteegje was gewoon bijzonder. Wat komt er in de plaats? Heel veel huizen, waarvan enkelen een historische uitstraling krijgen?? Apotheek, postkantoor?? Wat hebben we eraan? Gelukkig belooft de naam veel goeds: "de Rooise Gaard". We hopen dat er heel veel bomen komen. Want wat is een gaard zonder bomen? Namens verontruste buurtbewoners,

Diny van de Wijdeven – Moeskops
Grote Doelenlaan 8

De Rooise Zoom: bedrijven springen in het oog

Foto: Henri van Hoorn

Je hoeft niet eens in te 'zoomen'. De bedrijventorens aan de Noordelijke Randweg – en dus aan de A50 – springen dusdanig in het oog dat ze goed opvallen voor iedereen. Voor passerende fietsers en langs snellende automobilisten. De torens zijn een veelbesproken onderwerp op verjaardagen en op het terras. Logisch, want iedereen ziet ze vrijwel dagelijks!

Tegenwoordig wordt er op een positieve manier over gepraat. Dat was wel eens anders toen de torens door crisisjaren onbemand bleven. Zou er nog beweging inkomen? Waarom wil niemand zich er vestigen. Inmiddels kunnen we wel zeggen dat Sint-Oedenrode trots is op de bedrijven die er hun thuisbasis hebben opgeslagen. Zij maken de Rooise Zoom weer levendig en bedrijvig. De ondernemingen zorgen er samen voor dat vestigen aan de Rooise Zoom inmiddels een voorrecht is met enorme exposure. Ook al zijn er mensen die Sint-Oedenrode voorbij flitsen (ja, ze bestaan), stiekem kijken ze allemaal even naar de torens om te kijken wat ze te bieden hebben. Dat aanbod is zeer gevarieerd.

'Ieder zijn vak' is een veel gehoorde opmerking als iemand zijn bewondering uitspreekt over een ander beroep. In de torens van de Rooise Zoom zitten veel 'knappe koppen'. Of het nu om cijfers gaat, om het Nederlands recht, om automatisering of moderne apps… de bedrijven in De Rooise Zoom herbergen kennis en kunde op deze gebieden. Deze week stellen ze zich hier aan u voor: Ozmo, Meierij Accountancy en Advies, It2, Verkuijlen Advocaten en Fruitcake Studio. Stuk voor stuk bedrijven met een eigen tak van sport die u graag van dienst zijn.

27 / 40

Foto:

Op 9 mei van dit jaar is het 50 jaar geleden dat Bisschop Bekkers is overleden. (1966). Enkele dagen later – op 14 mei – werd hij begraven in zijn Sint-Oedenrode. Veel Rooienaren herinneren hem nog als de dag van gisteren, maar enkele nieuwe generaties kennen hem alleen maar van 'horen zeggen'. Daarom blikken we deze weken terug op zijn leven, zodat straks iedereen weet wie Bisschop Bekkers was; een doodgewone jongen uit Rooi. In Sint-Oedenrode is door de Heilige Oda Parochie, Heemkundige Kring De Oude Vrijheid, Roois Kultuur Kontakt, Roois Cultureel Erfgoed en TV Meierij een comité gevormd, dat hem in mei 2016 op verschillende wijzen zal herdenken. Binnenkort kunt u hier het programma lezen. Op 8 en 9 mei vindt het feestelijke weekend plaats.

1 en 2- Op 24 januari neemt Bekkers afscheid als geestelijke adviseur van de NCB en krijgt als geschenk, pro forma, zijn bisschopsstaf aangeboden. Deze staf is enkele maanden later klaar en wat opvalt is dat in plaats van de gebruikelijke krul een arend zit. (De krul van de staf wordt gevormd door een adelaar, symbool van de evangelist Johannes, patroon van de kathedraal. Rondom de schacht zijn vier heiligen weergegeven: de apostelen Petrus, Paulus en de eerste bisschoppen van Nederland, Willibrordus, Bonifatius.)

3 - 12 Februari wordt hij in de Bossche St. Jans kathedraal door Mgr. Mutsaerts tot bisschop gewijd. De receptie wordt door honderden mensen bezocht.

Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:

4 – 5 Op 3 maart is zijn eerste bisschopsmis in Rooi en in zijn dankwoord steekt hij de loftrompet over Rooi af. Het dorp is helemaal versierd. Van zijn ouderlijk huis rijdt hij naar de kerk, omringd door bruidjes en ruiters. Voorafgegaan door de fanfares 'Nos Jungit Apollo', 'Sint-Antonius' uit Nijnsel, Staffanfare, Kajotters tamboercorps en zangvereniging 'Jubilate Deo'.

1958: 8 juni zilveren priesterfeest

1960: Op 27 juni werd Mgr. Bekkers als opvolger benoemd van Mgr. Mutsaerts - die met emeritaat ging – tot residerend bisschop van 's-Hertogenbosch, de 6e bisschop, na het herstel van de hiërarchie in 1853.

6- In de zomer had Mgr. Bekkers een uitnodiging van de Katholieke Radio Omroep (KRO) aanvaard om maandelijks een bijdrage te leveren aan het nieuwe, wekelijkse actualiteitenprogramma 'Brandpunt'. Hij noemt het zelf "Brandpuntjes". (Een televisiester was geboren, die het nog jonge medium hanteerde om de mensen op een pastoraal-menselijke manier te overtuigen van meer bijdetijdse inzichten. Zijn kijkcijfers zijn overweldigend)

In 1960 neemt Bekkers het initiatief voor het bouwen van de Rooise kerk "De Goede Herder". (De eerste steen werd op 25 september 1965 gelegd. De kerk werd op 18 mei 1966 in gebruik genomen en de consecratie door bisschop Bluyssen volgde op 29 maart 1969.)

1962 - Bekkers ontvangt op 28 april de Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

7 en 8 - 1965 is een bijzonder jaar voor Bekkers. Van 11 oktober tot 8 december 1965 is er een Tweede Vaticaans Concilie. Bijeen geroepen door de vernieuwende paus Johannes XXIII wordt Mgr. Bekkers door de paus benoemd tot lid van conciliaire commissie voor liturgie. Er waren 540 bisschoppen aanwezig.

Hell's Highway Run werkt samen met ervaren podiumbouwer

Foto:

In de vorige editie onthulde de organisatie van Hell's Highway Run één van de spectaculaire obstakels van de Run. De Mega Meierijstad Mud Slide! De Mud Slide is een obstakel wat wordt opgebouwd uit een stalen constructie met netten waar de deelnemers overheen moeten klimmen. Aan het einde van het obstakel komt een glijbaan waarmee de deelnemers uitkomen in het water.

Veiligheid staat bij Hell's Highway Run voorop. Daarom ging de organisatie binnen de regio Meierijstad op zoek naar een ervaren podiumbouwer. Deze vond zij in Coreworks uit Den Bosch. Coreworks is een vooraanstaande partner als het gaat om podia en tijdelijke constructies op evenementen en festivals. Zo bouwen zij al enkele jaren op evenementen als Wish, 7th Sunday, Pinkpop, Lowlands en The Flying Dutch. Maar ook op regionale evenementen zoals Schijndel aan Zee in Schijndel en Fabrique Magnifique in Veghel. "Ook werken wij jaarlijks mee aan het opbouwen van het Schijndelse Paaspop" aldus Bart van Schaaijk, één van de drie eigenaren van het bedrijf.

Bart weet als geen ander wat veiligheid voor een evenement betekent. Samen met de organisatie van Hell's Highway Run ontwierp hij een aantal obstakels. "Het zijn stuk voor stuk spectaculaire hindernissen" vertelt Bart. "Dus we bekijken en berekenen per obstakel op welke manier we dit op de meest veilige manier kunnen bouwen". Ons bedrijf levert graag maatwerk. Elk evenement is anders en vraagt om andere producten." Volop veiligheid voor de deelnemers, dat is waar Hell's Highway Run op koerst.

Maar ook de medewerkers van Coreworks kennen alle veiligheidsprotocollen op hun duimpje. Zij werken vaak op grote hoogte. Maar doen dit nooit zonder valbeveiliging. Ook moeten zij op elkaar kunnen vertrouwen wanneer zij op hoogte aan het werk zijn. Bouwen en vertrouwen zorgt voor teamwork. En dat is nu precies waar het bij Hell's Highway Run om draait! Wil jij ook samen met jouw team bouwen aan een onvergetelijke ervaring? Schrijf je dan snel in via www.hellshighwayrun.nl.

Nieuw programma Theater De Blauwe Kei

Mini en Maxi Foto:

Het programma van Theater De Blauwe Kei voor seizoen 2016-2017 is bekend. De voorverkoop is gestart en het volledige programma is te vinden op www.blauwekei.nl. De Blauwe Kei viert komend seizoen haar 50-jarig jubileum.

Het jubileumseizoen wordt op maandag 26 september officieel geopend met de circusvoorstelling Bosch Dreams, waarin een hommage wordt gebracht aan Jheronimus Bosch. Andere circusvoorstellingen in het nieuwe seizoen zijn Bromance en Pants Down Circus.
In het genre Cabaret is het grootste aantal voorstellingen te vinden. Naast beginnend cabarettalent komen ook gevestigde namen als Sara Kroos, Erik van Muiswinkel, Lebbis, Jandino, Karin Bloemen, Mini & Maxi en Herman van Veen naar Veghel.
Met acteurs als Paul de Leeuw, Carine Crutzen, Huub Stapel, Bram van der Vlugt, Jules Croiset, Angela Schijf en Anne Wil Blankers heeft De Blauwe Kei in het jubileumjaar de toneeltop op de planken staan.
In het genre Muziek staan onder andere Rowwen Hèze, Ruth Jacott, De Dijk en Simone Kleinsma op het programma. The Whitney Houston show, We remember Elvis Presley en The Simon & Garfunkel story brengen een ode aan legendarische muzikanten uit het verleden.
Het genre Show biedt een divers aanbod: dansvoorstellingen waaronder Isabelle Beernaert en het Zwanenmeer, musicals zoals A Chorus Line en showtoppers waaronder Tineke Schouten, Slagerij van Kampen, Crazy Pianos en de hit Soap the show.
Wie eens wat anders wil, moet zeker een kijkje nemen in het genre Bijzonder. Hierin staan unieke, nergens mee te vergelijken producties. Hotel Modern brengt op bijzondere wijze het leven van een verwarde vrouw in beeld. In de voorstelling Selamat Makan wordt een Indische maaltijd bereid, die de bezoekers aansluitend gezamenlijk opeten. Tenslotte is ook aan de jeugd weer gedacht. Onder andere Woezel & Pip, Het Zandkasteel, Roodkapje en Peter Pan brengen een bezoek aan Veghel.

De voorverkoop is onderverdeeld in drie periodes:
• Vrienden: 19 april 23.00 uur - 22 april 17.00 uur.
• Abonnementen (5 of meer voorstellingen): 22 april 17.00 uur - 25 april 17.00 uur.
• Losse verkoop: vanaf 25 april 17.00 uur

Roois gezin aan het woord in brochure De Blauwe Kei

Foto:

Op woensdag 20 april verschijnt de nieuwe seizoensbrochure van Theater De Blauwe Kei. Ter ere van het 50-jarig jubileum van het theater heeft de brochure een jubileumtintje gekregen. Een van de manieren waarop dit is gedaan is door een aantal theaterbezoekers, waaronder de familie Schoenmakers-Bax uit Sint-Oedenrode, aan het woord te laten.

Al jarenlang bestaat in de brochure het item 'Thuis in De Blauwe Kei'. Dit betreft een artikel waarin een artiest, die regelmatig in het Veghelse theater te gast is, toelicht waarom hij/zij van theater houdt en waarom diegene graag in De Blauwe Kei komt. In de jubileumeditie van theaterseizoen 2016-2017 heeft De Blauwe Kei ervoor gekozen om juist een aantal trouwe bezoekers aan het woord te laten. Velen van hen voelen zich immers ook 'Thuis in De Blauwe Kei'. Zo ook Ingeborg en Pieter die met grote regelmaat het theater bezoeken met hun twee kinderen Cindy (8 jaar) en Jasper (5 jaar). "Voor de kinderen is naar het theater gaan een gezellig middagje uit en ze ervaren het echt als een feestje", aldus Ingeborg. Het tweetal brengt echter ook zonder hun kinderen regelmatig een bezoek aan De Blauwe Kei. "Wij vinden theater gewoon heel leuk." Het gezin ontving van Yan van der Heijden, directeur van De Blauwe Kei, het eerste exemplaar van 'hun' brochure.

Het nieuwe theaterprogramma van seizoen 2016-2017 is te bekijken op www.blauwekei.nl. De theaterbrochure wordt in week 16 huis-aan-huis verspreid, maar is ook aan te vragen via www.blauwekei.nl.

Inner Wheel filmavond voor goede doel

Op 26 mei houdt Inner Wheel Veghel-Uden e.o. voor de derde keer een filmavond voor het goede doel. Dit jaar is het goede doel Veghel HartSave en Stichting Uden Hartveilig. De filmavond vindt plaats bij Markant in Uden en de film die wordt getoond, is La Famille Bélier. De film begint om 20.00 uur en de zaal gaat open om 19.30 uur.

Kaartverkoop
Door het organiseren van evenementen probeert Inner Wheel Veghel-Uden e.o. fondsen te werven voor het goede doel. De gehele opbrengst van de kaartverkoop gaat naar het goede doel. Kaarten kosten € 12,50 per stuk, inclusief één consumptie en zijn vanaf nu verkrijgbaar bij de servicebalie van Markant, restaurant Hertog Jan in Veghel en via https://www.ticketkantoor.nl/shop/InnerWheel.
Inner Wheel Veghel-Uden e.o. is bijna vijftien jaar geleden opgericht. De serviceclub maakt deel uit van een wereldwijde organisatie. Alle aangesloten clubs staan voor vriendschap, het werven van fondsen en het bevorderen van internationale contacten. Meer informatie vindt u op de website: www.innerwheelveghel.nl

Succesvolle weken groep 8 OBS De Springplank

Foto: Jos van Nunen

De kinderen uit groep 8 van Obs De Springplank hebben drukke wegen achter de boeg. In het kader van 'De Uitdaging' hebben ze klassikaal een heus restaurant, genaamd 'de Smikkel' opgezet. Daarnaast zijn ze twee woensdagmiddagen met succes naar PSV geweest voor een voetbaltoernooi.

De Smikkel
De school omtoveren tot restaurant is een hele klus. Maar om vervolgens in twee avonden voor zo'n 150 gasten te koken, is een grootse prestatie. Ieder heeft zijn talent en door deze goed te gebruiken zijn alle gasten tevreden naar huis gegaan. Goed organiseren, duidelijk communiceren en een goede taakverdeling maken, was een vereiste. Hier hebben de kinderen veel van geleerd. De winst die ze behaald hebben, wordt besteed aan het goede doel, aan andere projecten van De Uitdaging en aan het jubileumfeest.
Het restaurant is een mooi voorbeeld van het nieuwe onderwijs. In het project van het restaurant zit veel taal en rekenen verweven. Daarnaast zitten veel vaardigheden die zowel in theorie als praktijk aangeboden worden. Voor de kinderen erg leerzaam op een speelse, maar realistische manier. Voor de leerkrachten en ouders geweldig om de kinderen zo aan het werk te zien. Een succes dus!

Foto: Jos van Nunen

Toernooi PSV
Met enkele versterkingen uit groep 7, hebben de jongens en meiden van groep 8 een toernooi gespeeld van PSV. Naast het voetbal waren er veel extra activiteiten, waardoor de kinderen twee geweldige middagen hebben gehad. Ondanks de grote inzet en motivatie wisten beide teams de finale niet te bereiken. Wel gingen zowel de jongens als de meiden met de aanmoedigingsprijs naar huis, een mooie prestatie!

Rode loper voor BSO basisschool 'De Springplank'

Foto: Hans van den Wijngaard

Samen met je vrienden een film maken en dan bij de première over de rode loper je eigen school in lopen. De leerlingen van de buitenschoolse opvang van 'De Springplank' maakten het allemaal mee. Afgelopen donderdag was de première van de film "Rijkdom of Plezier".

"Geld is het belangrijkste dat er is", althans dat vinden de ouders van Tessa. Geld, geld en nog eens geld, daar draait het leven van Tessa's ouders om tot de dag dat hun '25-duizendmiljoen' euro uit de kluis is verdwenen. Alleen een mysterieus briefje dat een aanwijzing geeft om het geld terug te vinden ligt nog op tafel.
Dan volgt een spannende zoektocht op de school van dochter Tessa. Samen met hun dochter moeten de ouders opdrachten vervullen. Eenvoudige opdrachten zoals het spelen van spelletjes en het voorlezen van een boek. Als alle opdrachten zijn vervult krijgen de ouders hun geld terug. Maar ze hebben dan wel ontdekt dat er meer in het leven is dan geld.
Yvonne Voss maakte samen met de leerlingen van de buitenschoolse opvang de film. Samen met de ouders werd de première een geweldig feest met echte bubbels, maar zonder bloopers. "Want", zo vertelde Yvonne, "een film maken is leuk, maar de jonge filmsterren wilden niet hebben dat de bloopers werden getoond". Kijk voor meer foto's op www.mooirooi.nl

Foto: Hans van den Wijngaard

"Met de kleuren komen ook de klanten weer in de kas"

Half april, het zonnetje schijnt en de tuin roept om kleur. Daarvoor ben je bij Perkplantenkwekerij Peter Leijten aan het goede adres. Met een groot assortiment perkplanten, hangpotten, potgrond en sinds kort ook kruidenplanten, zijn Peter en Wilhelmien Leijten uit Best klaar voor het nieuwe perkplantenseizoen. "Op Koningsdag start de eerste van 5 acties, we hebben er zin in!"

Lente- en zomergenot
Is uw tuin aangekleed met perkplanten, dan geniet u direct van de lente aan huis. Laat u adviseren over welk perkgoed waar geplaatst wordt: in de zon of schaduw, in de tuin of pot. Peter: "let op met het buiten zetten van de potten: voor ijsheiligen (15 mei) even afdekken vanwege mogelijke nachtvorst." Profijt van het lentegenot heeft u ook in de zomer als u het perkgoed goed bemest en van voldoende water voorziet: "de levensduur en bloei van perkgoed hangt samen met de juiste balans hierin."

Fietsroute
Na het succes van vorig jaar, wordt wederom een fietsroute georganiseerd. Op 5 mei (Hemelvaarts- en Bevrijdingsdag) is Perkplantenkwekerij Peter Leijten een van de vertrek- en stoppunten van de "Buiten in Best"-fietsroute. Wilhelmien: "we werken hierbij samen met ondernemers in het buitengebied en centrum van Best. Mooi om die samenwerking te zien groeien."

Meer dan alleen perkplanten
Het echtpaar heeft meer dan alleen perkplanten omhanden. Peter werkt in de paddenstoelenverkoop. "Champignons, cantharellen etc. Fulltime ja, maar in mei ben ik vrij om in de perkplantenkwekerij te werken." Wilhelmien is als burgerraadslid en als lid van BOBAH (BewonersOverleg Buitengebied Aarle Heikant) erg betrokken bij Best. Daarnaast organiseert zij de Kerstmarkt in de kas: "perkplanten eruit, Kerst erin. Maar nu eerst lekker genieten van het nieuwe seizoen perkplanten".

Perkplantenkwekerij Peter Leijten
Openingstijden: maandag t/m vrijdag 10.00 – 18.00, zaterdag 9.00 – 17.00. Mei ook op zondag geopend. Zon- en feestdagen 10.00 -17.00. Perkplantenkwekerij Peter Leijten, Broekstraat 11, 5684 LW Best, 06-51576250, www.kwekerijperkplanten.com

Lentekreet

Een klagelijk geluid dringt mijn oren binnen. Ergens diep in mijn onderbewustzijn komt het aan. Het gejammer blijft maar aanhouden, langgerekt en steeds opnieuw. Langzaamaan ga ik beseffen waar het vandaan komt.

Lekker warm in mijn bed wil ik het liefst dat het maar een droom is en dat ik gewoon weer verder kan slapen. Het geweeklaag begint me te storen. Zodanig dat ik tegen mezelf zeg: 'Er is iets aan de hand.' Ik schud mijn man door elkaar en roep enigszins in paniek: 'Er is iets niet in orde in de schaapskooi. Er is zoveel geblaat. Ga eens kijken?' Hij bromt slaperig: 'Ga toch slapen er is vast niets aan de hand.' Maar ik ben er zeker van. Dit is het aanhoudende gemekker van een jong diertje. Alles klinkt anders dan normaal. Wat ik nu hoor, is een schreeuw om hulp.

Met tegenzin schuif ik mijn bed uit en kleed me warm aan. Schapen kunnen goed tegen de kou en hebben geen last van de wind die door de stal waait. Maar ik wel. Er zijn al wat lammetjes geboren en terwijl ik naar de stal loop denk ik aan de pasgeboren drieling. Die drie zijn nog zo kwetsbaar. Een keer extra gaan kijken of alles nog goed gaat, kan geen kwaad. Misschien krijgt een lammetje niet genoeg te drinken omdat de grootsten het verdringen. Of misschien laat de moeder niet toe dat de jonge diertjes bij haar drinken. Dat komt ook voor. Er kan van alles aan de hand zijn.

Als ik dichterbij kom hoor ik, naast het aanhoudende geblaat, dat ook de ooien onrustig zijn. Eerst kijk ik bij de drieling. Oei. Ik zie maar twee lammetjes. Ik moet op zoek naar het derde lam.

In het schaarse licht van de stallampen zie ik enkele ooien wild met hun kop gooien. In die richting moet ik het zoeken. Dan zie ik het verdwaalde lam tussen de ooien. Probeert daar te drinken. Het wordt door de ene na de andere kopstoot verdreven. Het kleintje kan bijna niet meer op zijn pootjes staan zo zwak is het. Vreselijke honger moet het hebben. Als ik het oppak en weer bij zijn moeder neerzet stribbelt het nauwelijks tegen.

De moeder likt een keer over het kleine schapenkopje en laat toe dat haar lam gulzig begint te drinken. Opgelucht dat ik ben gaan kijken zie ik het vredige tafereel voor me. Het maakt me blij. Het piepkleine lammetje zou de ochtend niet hebben gehaald. Zijn ongelukkige geschreeuw zou steeds zwakker worden, tot het helemaal stil zou zijn.

Op een mooie dag, enkele weken later, zie ik vanuit mijn slaapkamerraam een aantal wielrenners aan komen fietsen. Juist op dat moment komt een hele rits lammetjes aanrennen. Ze springen vrolijk door de wei richting de weg. Dan weer in volle vaart terug alsof het een wedstrijdje is. 'Oh, wat mooi.' Hoor ik een van de fietsers zeggen. Dat vind ik ook. Een prachtig lentemoment.

Willemien van de Ven
schrijvers@impesant

Perzische kapper vindt plek in Rooi

Perzische mensen zijn altijd bezig met een verzorgd uiterlijk, om goed mee voor de dag te komen. Omid Abiar – een typische Perzische kapper – weet dan ook precies hoe hij zijn klanten moet adviseren. Sinds kort laat hij in Sint-Oedenrode zien wat hij in huis heeft. Aan het Kofferen opende hij onlangs kapsalon Moubiform.

Moubiform is een heren- en dameskapsalon. Voor heren is het er mogelijk om voor een tientje geknipt te worden. "Ik werkte in Den Bosch voor een kapsalon en ik had er enkele klanten uit Sint-Oedenrode. Die vertelde me dat er in dit dorp nog geen 'tientjeskappers' zijn, dus ik zie zeker mogelijkheden", onderbouwt de kapper zijn keuze.
Een afspraak maken hoeft niet bij Moubiform en Omid zegt ook dat hij veel aandacht besteedt aan zijn omgang en service naar klanten. "Bij sommige kappers staan mannen binnen tien minuten buiten. Dat is bij mij zeker niet zo", verzekert hij. Omdat Omid nog niet alle Nederlandse woorden kent, wordt hij geholpen door een ervaren Nederlandse kapster. Samen heten ze iedereen welkom.

Culinaire workshop bij Zij Actief Nijnsel

Drie avonden stonden in het teken van een workshop high tea, verzorgd door Gerdie van Berkel. Afgelopen week was de laatste avond van de drie aan het Bakkerpad in Nijnsel.

Er was thee naar keuze en onderwijl kregen de dames uitleg over het verloop van de avond. Kleine boodschappenmandjes met de daarbij behorende boodschappenlijstjes werden toebedeeld en er kon in groepjes van twee gesnuffeld worden in de koelkast en op tafels naar de ingrediënten die nodig waren.

De vrije plekjes op tafel konden gebruikt worden voor het snijden van sla, komkommer, ui, fruit enz. Aan het aanrecht werd deeg gekneed en op het fornuis appeltjes gebakken. Recepten lezen viel voor sommige dames nog niet zo mee. Zo af en toe was de hoeveelheid of de bereiding niet helemaal goed, maar dit mocht de pret niet drukken. Na verloop van tijd stonden er op een mooi versierde tafel, acht verschillende soorten hartige en zoete hapjes te pronken.
Alle avonden werden gezellig afgesloten onder het genot van een kop thee, daarbij genietend en etend van de lekkere hapjes die gemaakt waren door de dames.

8-Jarige vindt eerste scholeksternest

Foto:

De 8-jarige Jesper van de Vleuten heeft op zondagochtend 17 april het eerste scholeksternest gevonden in het weidevogelgebied van de Rooise weidevogelgroep" De Schijndelse Heide". Op deze foto poseert hij trots met zijn vondst. De vrijwilligersgroep van de vereniging is dit jaar actief om jeugd en begeleiders te interesseren voor vrijwilligerswerk.

"Onze Teun vindt het kei gaaf"

Foto: Jan Roche

Amateurclubs snakken naar goede leiders en trainers. Natuurlijk is dat ook voor Ollandia belangrijk. Daarom is het zo blij met ouders die zich willen inzetten voor de jeugd, voor de eigen opleiding. Hans van Eijk, Haico van Oirschot en Frank Hagelaars zijn mannen die er voor gekozen hebben om niet alleen naast, maar ook soms in het veld te gaan staan. Zo wordt de Ollandse jeugd klaargestoomd voor latere jaren. Hopelijk is het dé manier om nog ruim boven het zestigjarig bestaan uit te komen.

Hans van Eijk en kinderen Bjorn van Eijk (E1) en Niels van Eijk (F1)
Waarom ben je je kinderen gaan trainen/coachen? "Naast dat ik gek ben van voetbal, vind ik het belangrijk om betrokken te zijn bij de hobby's van mijn kinderen en wil ik graag mijn steentje bijdragen aan het jeugdvoetbal bij Ollandia." Wat is er zo leuk aan? "Ik kan echt genieten van de onbevangenheid en spelvreugde van de jongens als ze aan het voetballen zijn, daarbij kun je ze nog veel leren over het spelletje. Ik heb de cursus pupillen trainer van de KNVB gevolgd en dat heeft me meer inzicht en bagage gegeven om leuke en leerzame trainingen te geven."

Haico van Oirschot en zoon Stijn van Oirschot (E1)
Waarom ben je je kind gaan trainen / coachen? "Toen onze jongens werden geboren, zei ik al dat het me leuk leek om hen later te trainen mits ze mochten gaan voetballen. Ik voetbalde toen zelf nog bij Ollandia. Inmiddels ben ik daar een aantal jaren geleden mee gestopt. Zo blijf ik op een betrokken manier bij de club, waar ik zelf als echte Ollander van kinds af aan met altijd veel plezier heb gevoetbald." Wat wens je de jongens toe? "Dat ze nog lang samen met veel plezier mogen voetballen bij Ollandia!"

Achter v.l.n.r: Haico van Oirschot, Frank Hagelaars, Hans van Eijk Voor v.l.n.r.: Stijn van Oirschot, Teun Hagelaars, Niels van Eijk, Bjorn van Eijk

Frank Hagelaars en zoon Teun Hagelaars (F1)
Wat is er zo leuk aan? "Om te zien dat ze het allemaal leuk vinden en vooruit gaan wat betreft het voetbal." Wat vind je kind er van dat je training geeft? "Dat vindt Teun kei gaaf." Wil je verder nog iets kwijt? "Nu zijn ze nog klein, daar moet je van genieten!"

Bas Verhagen terug na sleutelbeenbreuk

Op zondag 17 april werd in Dedemsvaart de tweede TC van 2016 gereden. Er konden flink wat punten verdiend worden voor de nationale ranglijst waarmee men zich kan plaatsen voor het NK en/of EK. De omstandigheden waren zwaar.

Alex Veldt (Cruisers 45+) werd in de manches 3x vijfde. Lex Veldt (Boys 13 jaar) reed eveneens 3x een vijfde plaats in de manches. Bas Verhagen (Boys 13 jaar) heeft net voor de start van het seizoen zijn sleutelbeen gebroken, waardoor hij de eerste wedstrijden heeft moeten missen. Hij is er aan geopereerd en zat na 4 weken weer voor het eerst op de fiets. Nadat hij in de eerste manche als vierde over de streep kwam, viel de grootste spanning bij hem weg en daarna ging het steeds beter. Met een derde plaats in de 2e manche en een keurige tweede plaats in de 3e manche plaatste hij zich glansrijk voor de kwartfinale. In de kwartfinale was hij jammer genoeg slecht weg bij de start waardoor hij op een 6e plaats belande.
Kyro van Schijndel (Boys 13 jaar) reed erg sterk in de manches. Met 3x een tweede plaats plaatste ook hij zich voor de kwartfinales. Helaas voor hem ook geen al te beste start in de kwartfinale waardoor hij genoegen moest nemen met een 5e plaats en hij greep zo net naast een startbewijs voor de halve finale. Jelle van Delft (Boys 15 jaar) reed in de maches 3-4-4, in de kwartfinale werd hij nipt 5e.
De volgende wedstrijd is een 3-Nationcup in Ahnatal (D). Ook hier kunnen weer de (brood)nodige punten verdiend worden. Bas Verhagen en Kyro van Schijndel zullen aan deze wedstrijd gaan deelnemen. Zij hebben zich beiden al geplaatst voor het NK, maar kunnen zeker nog wat punten gebruiken voor deelname aan het EK.

Badmintonners kampioen

Foto:

Voor het eerst sinds de Rooise Badminton Club (RBC) in de Helmondse Badminton Bond speelt, is het een team gelukt om kampioen te worden. RBC 1 wist één wedstrijd voor het einde van de competitie de titel in de eerste klasse II binnen te halen.

Van de 9 tot nu toe gespeelde wedstrijden wonnen Marijke Veldkamp, Frank van Damme, Kitty van de Zanden en Marcel Zwaard er maar liefst 8. Slechts éénmaal werd er een gelijkspel toegestaan. In totaal speelden ze 72 partijen waarvan er 51 werden gewonnen. Een wedstrijd bestaat uit 8 partijen: 2 herenenkels, 2 damesenkels, 1 herendubbel, 1 damesdubbel en 2 gemengd dubbels. Wie de meeste partijen wint wordt uiteindelijk kampioen en dat is dus nu RBC 1.

Druk competitie weekeinde voor Dioscuri

Op zaterdag 16 april streden de teams van Dioscuri D1 en De Molenwiek in Asten om de eerste plaats in de onderlinge competitie. Op sprong blonk Keri Habraken (13.475!) uit met een super hoge salto en overslag, terwijl Anouk van den Brand met haar kiep en salto af op brug een schitterende 13.75 scoorde. Op de zenuwslopende balk scoorde Wiese van den Eertwegh fraai 13.70 voor Dioscuri. Op vloer turnde Amy Pompen voor de eerste keer een arabier flikflak. Amber Minten behaalde met een mooie tiktak als afsluiting de hoogste score van 14.80 op dit onderdeel. Helaas waren de meiden van de Molenwiek net iets sterker dan onze meiden van Dioscuri. Wiese behaalde een mooie derde plaats en het Dioscuri team mag tevreden zijn met haar 2e plaats in de competitie. Op zondag 17 april nam de D2/D3-onderbouw van Dioscuri (zonder de geblesseerde Birgit Maurix) het op tegen de onderbouw van De Molenwiek. Op brug waren Bente Derks met een strakke buikdraai gevolgd door een mooie ophurken op de lage legger en Evelien den Ouden (14.1!) de uitblinkers voor Dioscuri. Op vloer vielen Jindy van den Oever (met een strakke kaars en stutrol en mooie radslag op 1 arm) en Alysha Broeders (met een mooie handstanddoorrol en stut (15.4!)) op. Op balk hielden Puk Glorius (met een mooie koprol) en Nora Wijnen (met een spreidopsprong en eveneens een keurige koprol) de eer voor Dioscuri hoog. Op vloer waren Janne Oerlemans (met een strakke pirouette en een mooie bruggetje) en Lisa van Leeuwen (met een zeer mooie loopsprong trappelsprong combinatie) allebei goed voor 14.5 pnt voor Dioscuri. Lisa eindigde als tweede en Evelien als eerste in het klassement. De wedstrijd werd verdiend gewonnen door Dioscuri: 274.6 tegen 255 punten! Eveneens op 17 april traden Paula en Anneke Verwaard, Elena Haenen, Jade van Vechel, Nienke van der Vleuten, Julia van Hoof en Sterre van den Brand namens het bovenbouw team van Dioscuri tegen TV Someren in het strijdperk. Op de onderdelen vloer, mede door mooie scores van Sterre, Paula en Nienke (resp. 12.40, 12.10 en 11.30) en balk (Julia met 12.30 en Anneke met 12.20) waren de meiden van Dioscuri volledig gelijkwaardig. Op brug bleken, ondanks een nette 10.20 van Elena, de dames van TV Someren duidelijk een maatje te groot voor het dapper strijdende thuisteam. Op sprong gaven de Somersen hun voorsprong niet meer uit handen. Uiteindelijk versloegen zij Dioscuri, dat Jade met een voetblessure zag uitvallen, met 227,60 tegen 235,35 punten.

Oplossing: Maik Ploum.
Winnaars: Jan van de Tillaar en Paul Daniels

Foto:

De kerk van boven. Met natuurlijk een prachtig vergezicht op de achtergrond. Foto: Henri van Hoorn

Foto:

Marga Verduin stuurde deze foto, waarvoor dank. Een mooi plaatje! Wilt u ook een foto insturen? Dat kan! Stuur het naar redactie@demooirooikrant.nl

Van wat je niet echt nodig hebt krijg je nooit genoeg.

Ge moet nie aalt dezelfde fout maoke, d'r is keus genog

Foto:

Wij willen Linda Muusz graag verrassen!
Gewoon..
Omdat wij graag met Linda spelen!
Ze zo ontzettend lief voor ons is!
En altijd klaar staat voor ons en onze mama!!

Kus! Levi en Nieke

Meer dan €9000,- in laatje jeugdafdeling

Een voetbalvereniging met bijna vijftig jeugdteams heeft de nodige kosten. Deels worden die door de contributie en sponsoring gedekt, maar gelukkig heeft Rhode ook creatieve mensen in haar ledenbestand. Die hadden bedacht dat met een goederen- en dienstenveiling ook wat extra geld in het laatje zou kunnen komen. Afgelopen vrijdag was het zover. Zo'n honderdtwintig kavels gingen onder de hamer.

Foto:
Foto: Hans van den Wijngaard

Het duurde even voordat er voldoende belangstellenden waren om met de veiling te starten. Het Roois kwatierke werden zo'n vijfenveertig minuten, maar toen kon voorzitter Wim van Meijl als volleerd veilingmeester aan de slag. Op het eerste kavel, een koksmessenset werd volop geboden. De kopers bleven maar over elkaar heen bieden. Toch was er na dat eerste kavel toch nog een halfuurtje nodig voordat de biedingen lekker gingen lopen.
Dat het er bij een veiling serieus aan toe gaat en dus ook bij de goederen- en dienstenveiling van Rhode bleek al snel. Toen een van de aanwezigen in een gesprek met zijn tafelgenoten, zijn handen iets te enthousiaste in de lucht stak, had hij al meteen een bod uitgebracht. Gelukkig voor hem, waren er in de zaal mensen die meer interesse in het betreffende kavel hadden.
"Om de bijna vijftig jeugdteams goed te kunnen faciliteren met leiding en begeleiding, maar ook voor spelmaterialen, is er ieder jaar veel geld nodig", vertelt Wim van Meijl vlak voor de start van de veiling. "We hebben jaarlijks voor de jeugd alleen al zo'n tweehonderd ballen nodig, om maar een voorbeeld te noemen. Daarbij komen de kosten voor trainers, maar ook zijn er goals en netten nodig".
Omdat de teams zelf ook een verantwoordelijkheid voelen, hebben zij allemaal een kavel ingebracht. Zo kon het dan ook gebeuren dat er een bont palet aan kavels bij elkaar was gebracht. Knipbeurten bij een kapper, barbecuepakketten van verschillende slagers, eigen gemaakte schilderijen, maar ook dienstverlening door de burgemeester of een cursus Excel om maar een paar kavels te noemen. Al met al waren de kavels goed voor een opbrengst van €9147,-.

Zwemdiploma's uitgereikt

Tientallen kinderen zijn zondag 10 april op gegaan voor het zwemdiploma. Ze hebben allemaal heel goed hun best gedaan.

De volgende diploma's zijn er gehaald: 17 kinderen zijn beloond met een A-diploma, 30 kids hebben hun B-diploma gehaald en 16 kinderen zijn voor C-diploma geslaagd

Volgende keer
Zwembad de Neul werkt met een periode van 5 weken. Aan het einde van deze periode kijken ze welke kinderen er dan aan toe zijn om af te zwemmen. Volgend keer is dat 22 mei 2016. De diploma's worden uitgereikt bij Dommelzicht. Bovendien ontvangen de geslaagden een vrijkaartje om een keer vrij te zwemmen op een woensdagmiddag.


Rhode 3 kampioen

Rhode 3 werd zondag kampioen. Er was nog één puntje nodig, want de concurrentie, Mariahout 2 en DVG 2, stonden op 9 punten met nog drie wedstrijden te gaan.

DVG 2 was ook de tegenstander zondag en ondanks dat er niet gescoord werd was het voor de Rhode aangang natuurlijk toch van het begin tot het einde een spannende pot. Rhode 3 had over het algemeen het meeste balbezit, maar de anders altijd productieve spitsen kwamen niet tot scoren. DVG deed dat ook niet en daarmee was na 90 minuten het ene puntje veilig gesteld en de titel een feit. Voor Rhode 3 een prachtige prestatie. Vorig jaar promoveerde het na een spannende nacompetitie van de 4e naar de 3e klas. In eerste instantie in dan de doelstelling om niet te degraderen en lekker mee te draaien, maar al vanaf het begin draaide Rhode 3 bovenin mee. Na 20 wedstrijden werd het dan ook met maar liefst 8 punten voorsprong onbereikbaar voor de concurrentie.

Rhode E3 campione

Afgelopen zaterdag stond de topper van het jaar tegen najaarskampioen Gemert op het programma. Beide teams wisten wat er op het spel stond.

Sam maakte 1-0 en de 2-1, maar het team ging met 2-2 rusten. De tweede helft werd een echte vechtwedstrijd. Het werd 3-2 en niet veel later maakte Koen 4-2. Uiteindelijk werd het 6-4 en was het tijd voor feest. Hoofdsponsor "Van Uden Caravans" werd ook nog even bezocht.