DeMooiRooiKrant

14 december 2016

DeMooiRooiKrant 14 december 2016


De eerste twee rijen van de trouwzaal zijn gevuld als Willie Damen – van de Mosselaer binnen komt gelopen. Ze is naar het gemeentehuis gelokt voor een afspraak, maar het blijkt om iets heel anders te gaan.

Pas als wethouder Hendriks haar aanspreekt lijkt Willie in de gaten te hebben dat zij de persoon is waar het om draait. Dat is ze niet gewend, want de Rooise staat niet graag in het middelpunt. Liever verzet ze bergen werk op de achtergrond. Gelukkig blijft dat niet onopgemerkt en daarom hebben andere Rooise burgers een brief geschreven naar de gemeente met daarin als belangrijkste boodschap; als iemand een onderscheiding verdient, dan is het Willie. Aan die oproep is dinsdagmiddag gehoor gegeven. Willy kreeg van wethouder Hendriks de Penning van Verdienste opgespeld, toegekend vanwege haar verdiensten voor de gemeenschap van Sint-Oedenrode. Willie verdiept zich sinds 1977 in de geschiedenis van Sint-Oedenrode. Dankzij haar zijn tal van archiefbronnen voor geïnteresseerden ontsloten en via haar eigen website toegankelijk gemaakt. Op deze website staat een schat aan informatie over onze gemeente en over de inwoners. Voor het vele en belangrijke werk dat betrokkene verricht bestaat zeer brede waardering. Die waardering is er bij tal van Rooienaren, maar zeker ook daarbuiten (bijv. het BHIC). De Rooise stelt wat zij in tienduizenden akten heeft gevonden, niet alleen gratis aan iedereen beschikbaar, maar is desgevraagd ook altijd graag bereid iemand bij historisch onderzoek of genealogisch speurwerk de helpende hand te reiken. Tevens heeft ze diverse keren interessante en lezenswaardige bijdragen geleverd aan de periodiek Heemschild van de Heemkundige Kring De Oude Vrijheid. Ook haar bijdrage aan het boek "Sint-Oedenrode 100 jaar in beeld" mag zeker niet onvermeld blijven.


Prima geslaagd, het is zo'n cliché. Toch is dat een prima omschrijving van wat zich zondag in het Rooise centrum afspeelde. Want de drukte, de luchtjes van vis, vlees en gebak, de gezelligheid, het kindervermaak, de combinatie met koopzondag, de organisatie, alles klopte. En op winterweer valt bijna altijd wel iets te mopperen, maar het bleef in ieder geval (bijna) droog.

De vergelijking met de jaarmarkt in de aankondiging ging zeker op. Er was een goede selectie van producten, verenigingen, diensten en goede doelen in de kramen. Vooral bekende en voorspelbare, maar ook een enkele verrassing. De levende Kerststal bij de Gouden Leeuw was een goede zet, al kneep menigeen de tenen bij elkaar als de schapen en geiten zich tegoed deden aan takken van de kerstbomen waarin ook de lampjes en stroomdraden hingen.

De terrassen zaten goed vol, bij de bottleneck op de Heuvel leek het wel jaarmarkt. En, te oordelen aan de vele geparkeerde auto's rondom het centrum waren ook veel niet-Rooienaren op de winterbraderie afgekomen. Eye-catchers waren het katapultspringen op de Markt, en het grote orkestorgel voor de Martinuskerk. De jonge dierenliefhebbers konden niet alleen hun hartje ophalen bij de schapen en geiten van de Kerststal, maar ook bij de pony's. Hier en daar waren ook winterse elementen toegevoegd. Meierijstad of niet, voor het Rooise centrum is dit voor herhaling vatbaar, daar zullen deelnemers en publiek het wel over eens zijn.

Jaargang 7 - Week 50 - Woensdag 14 december 2016

Formido
Forum vuurwerk
Opaal
't Paperas
Vennotex

'TEAM' volgt advies informateur

Informateur Van Loon geeft zijn advies.

Informateur Jan van Loon heeft zijn gesprekken met de negen politieke partijen in Meierijstad afgerond en op dinsdag 6 december heeft hij de betrokkenen over zijn bevindingen geïnformeerd.

Team Meierijstad kreeg het advies van de informateur om te bekijken of een brede coalitie met CDA, VVD en PvdA haalbaar is.
Team Meierijstad gaat dit advies opvolgen en gaat met de drie genoemde partijen, ieder afzonderlijk, een verdiepingsgesprek aan. De verdiepingsgesprekken zullen meer helderheid moeten bieden of een dergelijke 4-partijencoalitie ook daadwerkelijk haalbaar is alvorens het formatieproces te starten.

Een delegatie van Team Meierijstad zal, secretarieel ondersteunt door de heer Etienne Franken, beoogd griffier van Meierijstad, de gesprekken voeren met achtereenvolgens CDA, VVD en PvdA.
De uitnodiging gaat een dezer dagen de deur uit. Voor vragen kan per mail contact opgenomen worden met Eus Witlox: e.witlox@teammeierijstad.nl


Afscheid van burgemeester Maas: houdoe en bedankt

Foto: Jos van Nunen

Nog twee weken. Dan is Peter Maas burgemeester-af. Op 31 december om 24.00 uur bergt hij zijn ambtsketen voorgoed op. Rooi is dan niet meer. Rooi is Meijerijstad. En Peter Maas is vanaf dit tijdstip ambteloos burger in Sint-Oedenrode.

DeMooiRooiKrant neemt afscheid van Peter Maas met een groot interview in de kersteditie van volgende week. Jan H.F. van der Heyden, de freelance schrijver en journalist die 75 portretten van Rooienaren voor DeMooiRooiKrant schreef, heeft ruim vijf uur met de scheidende burgemeester gesproken. Hij deed dat in drie verschillende 'settings' om Maas 'van binnen en van buiten' te leren kennen: tijdens een lunch in Brasserie 'De Pastorie', in zijn oud-Hollandse burgemeesterskamer op het gemeentehuis en bij hem thuis, samen met echtgenote Anneke bij de semi-openhaard. Bij al deze gesprekken heeft Van der Heyden getracht 'de mens in de burgemeester' te ontdekken.

Zo vertelde hij tijdens het derde gesprek, bij Maas thuis, dat hij gerust, tegen de zin van Anneke, met een oude spijkerbroek Action binnengaat. En dat ze heel terughoudend zijn ('filteren' noemt hij het) met het maken van Rooise vrienden. En verklapt Anneke dat hij zo graag de herinrichting van de Markt had willen meemaken. 'Met een waterpartij, want dat was jouw droom.'

De voorbije weken heeft DeMooiRooiKrant melding gemaakt van de drie gesprekken met Maas, gelardeerd met wetenswaardigheden, feiten en feitjes gedurende de bestuurlijke loopbaan van 'de eerste burger' van Sint-Oedenrode. Volgende week verschijnt in de kersteditie van DeMooiRooiKrant de weergave van deze drie gesprekken.


Stichting Papgat op Winterbraderie

Foto: Patrick Sanders Foto: Patrick Sanders

Wat hebben Kerstmis en Carnaval met elkaar gemeen? Beide feesten vinden hun oorsprong in de Katholieke kerk. Maar dat was niet de reden van de aanwezigheid van Stichting Papgat op de Winterbraderie afgelopen zondag.

Graag wilden de vrijwilligers de inwoners van Rooi, Papgat genaamd met carnaval, laten weten waar de Stichting zich mee bezighoudt. Waar gaat het sponsorgeld naar toe? En nog belangrijker: Hoe kunnen ze alle mensen warm krijgen voor een geweldig feest, Carnaval!
Een grote groep van de Raad van 11 en hun hofdames hebben heel de dag hun best gedaan om dat uit te leggen aan eenieder die het wilde horen. Maar ook door het uitreiken van een flyer probeerden ze dit onder de aandacht te brengen. Natuurlijk werden de kinderen niet vergeten. Voor hen was er vanuit de commissie Kleurrijk Papgat een kleurplaat gemaakt, waarmee leuke prijsjes gewonnen konden worden. Deze zullen op maandag in de tent na de jeugdoptocht bekend worden gemaakt.
Volwassenen raadden in grote getalen naar het aantal "Blinkies" in de vaas. Duidelijk signaal dat de kaarten voor de Prinsenzitting, ook een activiteit georganiseerd door de Stichting, zeer in trek zijn. De winnaars, jawel het zijn er zelfs twee die exact het juiste aantal wisten te benoemen, krijgen hiervan binnenkort bericht. Veel plezier gewenst alvast! Voor al degenen die helaas niet gewonnen hebben: Kaarten zijn nog verkrijgbaar via website www.papgat.com.

Kortom: Voor Stichting Papgat was het een geslaagde middag. De vrijwilligers vinden het fijn dat zij het verhaal aan u kwijt konden. Waarbij onomstotelijk is bewezen dat Carnaval met de daarbij behorende gezelligheid prima past op de Winterbraderie.


Geboorte van nieuwe adellijken

Foto: Johnny Huijberts Foto: Johnny Huijberts

Zondagochtend 11 december werden diverse carnavalsvierders op een andere manier wakker dan de ochtenden daarvoor. Kriebel in de buik, lichte tintelingen en een smile op het gezicht. Een adellijke titel gekocht op de titelveiling van de stichting Papgat zorgde voor dat gevoel.

De avond daarvoor werd de titelveiling als vanouds begonnen met het diner der Adelen bij De Beleving. De titelhouders van 2015 waren hiervoor uitgenodigd maar ook andere gasten zoals Prins, Adjudant met hun dames en andere belangstellenden schoven aan. Er was een heerlijk menu samengesteld door Ralf, bereid door zijn keukenbrigade en zeer kundig uitgeserveerd door Noortje met haar enthousiaste bediening. Na het eten werd het hele gezelschap opgehaald door de Bloasplekkers en ging het in de richting van Van Ouds waar ook dit jaar de titelveiling werd gehouden. Dit jaar had de commissie Titelveiling een verrassing in petto, want als nieuwe veilingmeesters waren Barend en Barend gestrikt. Samen met wetshandhaver Peter Verkuijlen en twee mooie notulisten werden de verschillende kavels op een ludieke maar ook serieuze manier geveild. Van Ouds was zeer goed gevuld en dat kwam de veiling zeker ten goede. Er waren oude bekenden die weer een adellijke titel wisten te bemachtigen zoals "Mister Titelveiling" Gert Jan Pepers en Marinus Merks maar ook die voor het eerst aan het adellijke gevoel mogen wennen. De Heikneuters wonnen de veiling tussen de clubs en mogen bepalen wie de titel Ridder van Papgat krijgt en Fred van Rooij mag zich samen met zijn vrouw een jaar lang Hertog en Hertogin van de Markt noemen. Een nieuwe titel was dit jaar "Heraut van de Markt" en die ging via telefonische bieding naar Wijnald Koolen van 't Dommeltje. Ook bijzonder om te vermelden is de titel Barones van Boskant die door vier stellen van de Lepkes werd gekocht omdat ze deze wilden schenken aan Dora van Hastenberg.
Het hoogtepunt van de titelveiling is zoals elk jaar de veiling van de titel " Groothertog van Papgat". Vorig jaar was Michael Toelen de winnaar en ook dit jaar bood hij mee. Hij werd uiteindelijk verslagen door Paul en Syreeta van der Vleuten van de Gouden Leeuw en hun bedrijfsleider Rinus Merks. Zij lieten zien dat ze graag hun steentje willen bijdragen aan de carnaval in Rooi en mogen de titel met trots dragen en een Groothertogbal organiseren. De opbrengst van de avond was dit jaar een stuk hoger dan vorig jaar en met deze opbrengst zal de Stichting Papgat weer vele carnavalsactiviteiten ondersteunen. Stichting Papgat bedankt natuurlijk alle belangstellenden en kopers van de titels en wenst ze veel geluk als nieuwe Adelijken. En daar hoort een buiging bij! Kijk voor meer foto's op www.mooirooi.nl

Foto: Johnny Huijberts

Titelhouders 2016

Jonkheer en Jonkvrouw van het Haverland - Wil en Sandra van der Linden
Jonkheer van Dommelrode - Jeroen van de Sande
Jonkheer en Jonkvrouw van den Armenhoef - Robert Strijbos en Thea van Berkel
Jonkheer en Jonkvrouw van het Kinderbos - Gert Jan Pepers en Ans Verbakel
Jonkheer en Jonkvrouw van Eerschot - Toon en Nienke Lathouwers
Jonkvrouw van de Vogelenzang - Benita van Summeren
Ambassadeur en Ambassadrice van de Kampen - Peter Verkuijlen en Marjos Janssen
Jonkheer van de Kienehoef - Ron van Rooij
Jonkheer van de Koevering - Daan Withoos
Ridder in de orde van Papgat - CV de Heikneuters
Hertog en Hertogin van het Centrum - Fred en Brigitte van Rooij
Jonkheer van de Cathelijne - Michael Toelen
Jonkheer en Jonkvrouw van Rijsingen - Rene vd Biggelaar en Vera vd Tillaart
Barones van den Boskant - Dora van Hastenberg
Jonkheer en Jonkvrouw van het Everse - Marinus Merks en Ans Vogels
Jonkheer en Jonkvrouw van de Sloef - Johnny Huijberts en Anita Strijbos
Heer en Vrouwe van het Kerkplein - Mark en Elle van den Akker
Baron en Barones van Olland - Maarten en Malou van Hoof
Jonkheer en Jonkvrouw van den Heikant - Prins Frits Pap 1 en Suzanne
Graaf en Gravin van de Markt - Mark van Heesch en Nicole Gilsing
Baronnen van Nijnsel - Rene vd Biggelaar en Gert Jan Pepers
Heraut van de Markt - Wijnald Koolen
Watergraaf en Watergravin - Andre en Kayleigh vd Sanden
Loopgraaf en Loopgravin - Thijs Merks en Miranda Kluijtmans
Dijkgraaf en Dijkgravin - Arnie en Henriette van der Heijden
Groothertogen en Groothertogin van Papgat - Paul en Syreeta van der Vleuten en Rinus Merks

Vanaf 1 januari 2017 is de fusie tussen Sint-Oedenrode, Schijndel en Veghel een feit. Meierijstad is dan officieel geboren. Een van de grootste gemeentes van Nederland, waar al veel over gesproken is geweest. Zoals je hier boven kunt lezen komt er ook een prins van Meierijstad. Wie het zal zijn daar kun je de komende 11 weken achter komen door de tips in DeMooiRooiKrant goed te bestuderen. Voor extra tips kun je onze Facebookpagina URSTE PRINS VAN MEIERIJSTAD gaan volgen. De komende weken zullen we steeds meer gaan onthullen over onze urste prins. Bijvoorbeeld wanneer wordt onze urste prins onthuld.

De allereerste tip luidt als volgt:

TIP 1: ZE ZIEN HEM GÈRE.

Het is in ieder geval een hij, en hij is graag gezien in Meierijstad.

Heb je al een idee, stuur dan de oplossing naar DeMooiRooiKrant. Je kunt slechts 1 oplossing opsturen. Degene die het als eerste goed heeft geraden wordt rijkelijk beloond.


Serviceclub Sint-Oedenrode zamelt in voor Voedselbank

Foto: Hans van den Wijngaard

Eigenlijk was het sombere weer van afgelopen zaterdag alleen maar geschikt om de hele dag in bed te blijven. Maar dat was wat de leden van de Serviceclub Sint-Oedenrode juist niet deden. Zij betrokken hun posten bij de ingang van Aldi en Emté om spulletjes in te zamelen voor de Voedselbank.

Gé Muller, Marc Vulders en Ronald Voets hadden zaterdagochtend dienst bij de ingang van Aldi aan het Sluisplein. "Het is nu de vierde keer dat we deze actie in Sint-Oedenrode houden", legt Gé uit terwijl Marc en Roland weer een pakje in ontvangst nemen. "We zijn daarmee vier jaar geleden als Lionsclub begonnen, maar sinds juni van dit jaar zijn we de Serviceclub Sint-Oedenrode. We zijn dan wel van naam veranderd, maar dat wil niet zeggen dat we met deze actie stoppen. De afgelopen jaren haalden we zo'n honderdvijftig kratten voedsel op tijdens de twee weekenden. We verwachten dit jaar ongeveer dezelfde hoeveelheid eten in te zamelen, zo sluit Gé af".

Aan het einde van de dag bleek het optimisme van Gé niet onterecht. Want, waar de eerste zaterdag een jaar geleden nog 69 volle kratten opleverde, was de score afgelopen zaterdag maar liefst 72 volle kratten. Ook vermeldenswaard is dat één van de gulle gevers een volle boodschappenkar bij de mannen van de Serviceclub parkeerde. Met slechts de mededeling, "ik neem aan dat jullie kar wegzetten als die leeg is", deed de man afstand van zijn volle boodschappenwagen. Maar ook de medewerker van Mars uit Veghel die duizend Marsen schonk, zal de mensen die van de voedselbank afhankelijk zijn, zeker blij maken.

Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard

De Serviceclub Sint-Oedenrode stond afgelopen zaterdag tussen 9.30 uur en 16.30 uur bij de Aldi en de Emté. Komende zaterdag staat de Serviceclub bij Jumbo en Albert-Heijn.


Zaterdag vierde editie De Rooise Kwis

Foto: Jeroen van de Sande

Het gaat zaterdagavond weer een grote gezellige chaos worden in minimaal 156 Rooise huiskamers. Vele Rooienaren zijn deze week in de ban van De Rooise Kwis. Welke vragen, onderwerpen en opdrachten er dit jaar aan bod komen houdt de organisatie uiteraard strikt geheim. Wat de organisatie wel prijs wil geven is dat deze editie zeker niet de gemakkelijkste zal, het zal wat minder aankomen op "google capaciteiten" en meer op parate kennis. De opzet is vrijwel ongewijzigd, uiteraard veel vragen over Rooi maar ook allerlei andere onderwerpen komen aan bod.

Op dit moment hebben zich exact evenveel teams ingeschreven als vorig jaar, dit betekent dat zaterdag een paar duizend Rooienaren op de één of andere manier betrokken zullen zijn bij dit evenement. Is het niet als deelnemer, dan wellicht indirect als hulplijn voor één van de teams. Vorig jaar won het team 'De Knolletjes', de eerste twee edities werden gewonnen door het team 'Rooische Zwets'. De concurrentie wordt elk jaar heviger en de verschillen kleiner, ook constateert de organisatie dat teams die voor de hoofdprijzen mee willen doen zich steeds beter voorbereiden. Het gros van de teams speelt echter gewoon voor de gezelligheid mee. Welk team zich een jaar lang de slimste van Rooi mag noemen wordt op zaterdagavond 7 januari bekend gemaakt tijdens de prijsuitreiking in Zalencentrum De Beurs.

Categorieën
"Rondje Rooi", "Land van Rode", "Op de hoogte", "Roi in ut nieuws", "Un hil gepuzzel", "Speule", "Mi de muzzik mee en "Bij ons in 't durp" zijn de categorieën die al bekend gemaakt waren. De laatste vier categorieën die de organisatie bekend kan maken zijn: "Geheime expeditie", "Van alles wa", "Da war toen" en "Heuren & kéken" Daarmee zijn alle twaalf categorieën bekend!

Foto: Hans van den Wijngaard

Goede doelen
Elk deelnemend team aan De Rooise Kwis speelt voor een goed doel naar keuze. Dit doel dient een Roois karakter te hebben of een sterke connectie met Rooi te hebben. Teams die geen keuze doorgeven spelen automatisch mee voor het goede doel dat is geselecteerd door de organisatie van De Rooise Kwis, dit jaar betreft dat Stichting Bijzonder in Rooi. Aan de drie beste teams zal dit jaar wederom een mooie cheque worden uitgereikt ten behoeve van hun goed doel. Doorgeven van het goed doel en inschrijven voor De Rooise Kwis kan nog tot en met donderdagavond.


Eerste project Kloppend Hart afgerond

In Sint-Oedenrode is het nieuwe fiets- en wandelpad Bobbenagelseweg aangelegd. Het pad, met een lengte van ruim een kilometer, is woensdagmiddag door wethouder Van der Heijden en de twee kinderen van aanwonenden officieel geopend op de nieuwe fietsbrug. Daarmee is de afronding van het eerste van de veertien Kloppend Hart projecten van Het Groene Woud een feit.

Het nieuwe fiets- en wandelpad Bobbenagelseweg vormt een verbinding tussen Olland en Boskant en loopt door het fraaie landschap van het Dommeldal. Onderdeel van het pad vormt ook een brug over de Dommel.

Fiets- en wandelverbinding
De Bobbenagelseweg is een van de zes autoverbindingen over de Dommel in Sint-Oedenrode. Er rijden dagelijks zo'n tweeduizend motorvoertuigen over de weg waarvan relatief veel zwaar (landbouw)verkeer. Dit verstoort de natuurbeleving. Met de aanleg van het nieuwe pad ligt er nu een fietsen wandelverbinding waarmee je het fraaie karakter van het Dommeldal weer echt kunt ervaren. Er zijn weinig goede fiets- en wandelverbindingen die juist dit gedeelte van het gebied bereikbaar en leefbaar maken. Daarbij kunnen inwoners van Olland en Boskant nu via een veilige verbinding van de ene naar de andere kern fietsen en wandelen.

Versterking recreatief aanbod Het Groene Woud
Het Dommeldal, gelegen in het hart van Het Groene Woud, bestaat uit een fraai landschap waar houtwallen, bolle akkers, bossen en poeltjes elkaar afwisselen. Het gebied leent zich uitstekend voor een mooie wandel- of fietstocht. Het nieuwe pad versterkt daarmee het recreatieve aanbod in het gebied. Het vormt de verbinding tussen de verschillende landschappen, zowel op lokaal als op regionaal niveau, en biedt de mogelijkheid om letterlijk even stil te staan bij de natuur.

Mark van de Veerdonk in Mariëndael

Cabaretier en columnist van verschillende MooiKranten, Mark van de Veerdonk, geeft 14 januari een optreden in Mariëndael.

Het is alweer zijn 15e voorstelling en die gaat over Het Menselijke Tekort: We willen steeds meer en meer en juist daardoor krijgen we alsmaar minder. Zo komen we onderhand om in de nutteloze gadgets, gereedschappen en goederen. Welke oen heeft bijvoorbeeld de sleutelhanger bedacht, de uitvinding die het mogelijk maakte om al je sleutels in één keer kwijt te raken? Wie kwam op het onzalige idee om chips te gaan verkopen in ouwe tennisbal-kokers? En het ultieme middel tegen droog haar is toch gewoon water!?

In Kaaskleum gaat de Brabantse cabaretier op zoek naar dingen die er nog wel degelijk toe doen. De rest mag, wat hem betreft, gerust met de aanstaande zondvloed mee.
Het lachspektakel duurt zoals gewoonlijk ruim tweemaal 50 minuten. Daarbij staat, hangt en zit Mark weer tegen, onder of bovenop een idioot decorstuk, zo onderhand zijn handelsmerk. Net zoals de hoge grapdichtheid van zijn shows. Alleen Tokyo komt met zijn bevolking in de buurt, qua dichtheid dan.

Tekst & Spel: Mark van de Veerdonk
Techniek: Bart Reijnders
Decor: Bernard Versteeve

De Rooise Kwis stelt ieder jaar veel vragen over Sint-Oedenrode. Een tip van onze redactie: raadpleeg www.mooirooi.nl!!!

Rechtsboven op de pagina vindt u een zoekfunctie.

Veel succes met De Rooise Kwis!

Thema Zevensprong 2017 bekend

Kerngroep in nieuwe poloshirts, gesponsord door de Rooyse Autobedrijven.

De voorbereidingen voor de Zevensprong 2017 zijn in volle gang. De kerngroep wil daarom alvast een tipje van de sluier oplichten. Het thema van komend jaar is "De Zevensprong 2017: Superhelden in actie!" De Zevensprong 2017 vindt plaats van dinsdag 18 tot en met vrijdag 21 juli 2017

Na ruim 20 jaar voorzitter te zijn geweest, vindt de huidige voorzitter het tijd om het stokje door te geven. Dus zoekt de kerngroep een nieuwe voorzitter die de Zevensprong kan leiden. Voorzitter zijn van de Zevensprong is vooral een erg leuke hobby waar je heel veel plezier aan beleeft!

De Zevensprong zoekt een persoon met een aantal kwaliteiten: Je houdt er van om een groot evenement te organiseren voor de doelgroep: kinderen in de leeftijd van 6-8 jaar; Een herkenbaar persoon in de Rooise gemeenschap die het gezicht van de Zevensprong kan zijn. Hierbij draag je het doel van de Zevensprong altijd positief uit; Je bent communicatief vaardig en weet personen op de juiste manier te benaderen. Dat is voor kinderen heel anders dan voor vrijwilligers, ouders of sponsoren; Je bent een teamspeler die de mensen van de kerngroep elk op zijn/haar waarde beoordeelt en daarmee een optimale teamprestatie mogelijk maakt; Je hebt een gezonde dosis humor, een flinke hoeveelheid energie, een flexibele opstelling en gestructureerde aanpak; Je bent uiteraard van onbesproken gedrag en toont volledige betrokkenheid bij de stichting.

De afgelopen jaren zijn een aantal taken van de voorzitter herverdeeld binnen de kerngroep zodat de rol van voorzitter wat duidelijker is geworden. Wil je weten wat de taken zijn? Neem dan contact op met De Zevensprong. De huidige voorzitter zal nog een paar jaar meedraaien zodat de nieuwe voorzitter goed kan worden ingewerkt. Iedereen die interesse heeft kan zich opgeven via info@zeven-sprong.nl Je mag voor informatie of vragen ook bellen naar Martin van Hastenberg: 06-22461100 (graag na 17:00 uur)

Steunpunt Vrijwilligerswerk zoekt vrijwilligers

Het Steunpunt Vrijwilligerswerk van Welzijn De Meierij is steeds op zoek naar vrijwilligers voor uiteenlopende vragen in Schijndel en Sint-Oedenrode. Ook deze keer hebben we enkele interessante vacatures van de vacaturebank voor u uitgelicht.

Welzijn De Meierij zoekt voorlezers en coördinatoren in Sint-Oedenrode! In februari start Welzijn De Meierij met een nieuwe ronde van de VoorleesExpress in Sint-Oedenrode en is daarvoor op zoek naar vrijwillige voorlezers en coördinatoren.

Wat doet een voorlezer?

Voorlezers lezen 20 weken lang één uur per week voor bij kinderen van hun voorleesgezin. Het is een vast moment, maar dag en tijd is in overleg. Met je gezin kijk je hoe het voorlezen het beste past bij hun thuissituatie en hoe zij hier het beste hun eigen ritueel van kunnen maken. Je betrekt de ouders erbij en geeft hen handvatten om zelf voor te lezen en (bibliotheek)boeken in huis te halen. Je wordt voorafgaand aan die 20 weken getraind in het interactief voorlezen en gedurende het project begeleid door je coördinator. Jij beheerst de Nederlandse taal vloeiend en accentloos. Jij bent flexibel, nieuwsgierig, hebt een open houding en kan met veel geduld en spontaniteit omgaan met kinderen.

Enthousiast in het algemeen en in het bijzonder over lezen en boeken. (vacaturenummer 17101)

Wat doet een coördinator?

Als coördinator begeleid, ondersteun en adviseer je 20 weken lang een klein groepje voorlezers en hun voorleesgezinnen. Je wordt hierin zelf begeleid door de projectleider. Je hebt intakegesprekken bij de gezinnen thuis en je koppelt samen met de projectleider de juiste vrijwilliger aan het gezin. Je gaat enkele malen met de voorlezers mee op bezoek bij de gezinnen. Samen met de projectleider zorg je dat de voorlezers zo goed mogelijk worden ondersteund zodat het project voor iedereen een leuke en leerzame ervaring is. Jij bent enthousiast, je kunt goed communiceren met diverse doelgroepen. Je hebt een open houding en bent oplossingsgericht. (vacaturenummer 17861)

Aanmelden?
Heb je vanaf februari 20 weken tijd en zin om deel te nemen aan dit leuke project en voldoe je aan het functieprofiel? Neem dan contact op met Cherdine van Zutphen,

email c.zutphen@welzijndemeierij.nl, telefoon 0735441400, Zie www.voorleesexpress.nl

Deze vraag stel ik nogmaals omdat het nog niet duidelijk is wat het gaat worden. Ik woon in het centrum, ik woon dus in Sint-Oedenrode gemeente Meierijstad. Maar hoe vergaat het de Boskanters? Wonen die volgend jaar in Boskant, gemeente Meierijstad en wordt Sint-Oedenrode niet meer genoemd? Wat te denken van de Ollanders? Olland, gemeente Meierijstad en geen Sint-Oedenrode meer?

En de Nijnselnaren? Ik denk: Nijnsel, gemeente Meierijstad, dus ook geen Rooi meer. Sint-Oedenrode is dan alleen nog maar het centrum van wat nu Sint-Oedenrode is.

Het gaat de bedrijven en bijvoorbeeld sportverenigingen veel geld kosten om dit allemaal aan te passen. Er zijn namelijk veel bedrijven en verenigingen in Nijnsel, Olland en Boskant die nu zeggen dat ze in Sint-Oedenrode (Rooi) zitten maar dat is straks volgens mij, niet meer het geval. Er is nog geen duidelijkheid over. Kan iemand mij die geven? Dat zou mooi zijn.

Wat er niet verandert is de dorpse sfeer van alle kernen: ons kent ons. Kijk, we kunnen blijven mopperen op het gegeven dat wij nu Meierijstad zijn, maar als het toch zo is moeten we onze positieve energie daar maar in gooien. Negatief erover doen is jammer van de energie. Wat hopelijk wel blijft is de dorpse sfeer, de betrokkenheid naar elkaar toe (sommigen noemen dat nieuwsgierigheid). Praten over een ander kan ook betrokkenheid zijn .Och, wat betekenen roddels, niets toch..
Unne dove hè geheurd hoe 'nne stomme hè verteld dè 'nne bleinde hè gezien hoe 'nne lamme hè gelope..


Nieuwe bestemming voor terras Gouden Leeuw

Binnen een paar dagen is dit gerealiseerd. Jeroen vd Sande

"Het begon als een grap, maar we hebben er twee volle dagen aan gewerkt", lacht Paul van der Vleuten zondagmorgen, pal voor aanvang van de Winterbraderie. Samen met een team heeft de eigenaar van De Gouden Leeuw zijn terras een nieuwe bestemming gegeven.

Vooral timmerman Piet van Rooij is van grote waarde geweest om het terras op tijd af te krijgen. Met de nodige inspanning is er een mini-kinderboerderij ontstaan. Het idee ontstond van de week, toen het terras er nog leeg en verlaten bij lag. "Daar moeten we iets aan doen", dacht Paul toen. Uiteindelijk kwamen ze op het idee van de 'stal' en warempel, binnen enkele dagen is er een paleisje gerealiseerd voor wat schapen en geiten. Die moeten nog even wennen aan hun nieuwe leefomgeving. Zondag tijdens de Winterbraderie was de 'housewarming' en geloof maar dat er veel mensen een kijkje zijn komen nemen.

Succes omruilen klantenkaart krijgt vervolg

Bijna duizend mensen hebben afgelopen zondag de oude Rooi2000 spaarkaart omgeruild voor de Natuurlijk! Sint-Oedenrode klantenkaart. De omruilactie kan daarom als een daverend succes worden bestempeld. Het geeft ook aan dat het Rooise loyaliteitssysteem springlevend is. Door de grote drukte kon helaas niet iedereen geholpen worden, daarom is er aanstaande zondag een herkansing.

Het was voor de organisatie van tevoren moeilijk inschatten hoe druk het zou worden. Om 11.00 uur zat een team van vijf man klaar om de mensen te helpen met het omruilen van de oude naar de nieuwe pas. Tot 17.00 uur is constant doorgewerkt, want er bleef zich in de kleine tent een rij vormen. Voor sommige duurde het wachten te lang, anderen maakten van de gelegenheid gebruik om bij te buurten. Het was een gezellige boel, maar eerlijk is eerlijk, de wachttijd had volgens de organisatie korter moeten zijn. Vandaar dat er een herkansing komt.

Zondag wederom 100 punten cadeau
Aanstaande zondag staat tijdens de koopzondag op het Kerkplein weer een team paraat om de oude Rooi2000 spaarkaart om te ruilen voor een nieuwe klantenkaart. Net als afgelopen zondag krijgt iedere klant 100 punten cadeau. De oude spaarkaart blijft – evenals de cadeaukaart - bij alle winkels nog geldig t/m kerst. Daarna zijn ze alleen nog in te leveren, te ruilen én te verzilveren via de servicepunten Roxs Elektro en You! Fashion for Women. Dat kan nog tot het eind van 2017. Bij het omruilen van de kaart worden de punten mee overgezet, zodat die behouden blijven.

Natuurlijk! Sint-Oedenrode app
Wat zondag opviel was dat veel mensen de app van Natuurlijk! Sint-Oedenrode al in de telefoon hebben staan. Daarnaast is de app bij veel nieuwe gebruikers op die dag geïnstalleerd. Vooral omdat de Natuurlijk! Sint-Oedenrode klantenkaart in de app geïntegreerd kan worden. Wanneer iemand een klantenkaart aanvraagt kan deze met de app ingescand worden. Zo kan men ook via de app bij de deelnemende winkels sparen. Een spaarder kan met de pas én met de app sparen, maar het kan ook verdeeld worden over twee personen. Veel stellen sparen op deze manier samen. Dan gaat het sparen sneller!
De app is te downloaden via de App Store voor Apple toestellen en via de Play Store voor Android toestellen. In de app staat het Rooise nieuws, een evenementenkalender, wandel- en fietsroutes, alle winkels en horeca en nu dus ook de klantenkaart optie. Daarnaast is onlangs een nieuwsflash toegevoegd. Wilt u bij groot Roois nieuws een melding krijgen? Dan kunt u dat aangeven.

Mensen met dementie nemen dingen anders waar

Licht, geluid en kleuren zijn van invloed op hoe iemand zich voelt. Als mensen ouder worden, gaan ze licht, geluid en kleur anders waarnemen.

Dit jaar hebben Ingrid Goudriaan en Jentl van der Staal daar onderzoek naar gedaan. In het Alzheimercafé in de Blauwe Kei in Veghel komen zij op dinsdag 20 december om 19.30 uur over dit onderzoek vertellen. Zij hebben met name onderzocht wat de invloed van licht, geluid en kleur is op mensen met dementie. De pauze wordt muzikaal opgeluisterd door een aantal leden van het shantykoor Nieuw Maaskants Peil uit Lithoijen. Hun repertoire bestaat uit zeemansliederen. Voor deze gelegenheid zingen zij liederen die passen in de kerstsfeer. Zoals altijd is het Alzheimercafé gratis toegankelijk voor iedereen die iets heeft met dementie.

Herkenbaarheid
Je staat er niet bij stil, maar de kleur van een stoel kan er voor zorgen dat iemand met dementie dat voorwerp ook als stoel herkent. Ingrid Goudriaan en Jentl van der Staal hebben onderzocht welke kleur stoel de meeste herkenbaarheid én veiligheid biedt. Ook licht en geluid kunnen ervoor zorgen dat mensen met dementie zich bijvoorbeeld beter kunnen oriënteren, gemakkelijker kunnen eten en zich veiliger kunnen bewegen. Bezoekers van het Alzheimercafé krijgen praktische tips wat zij zelf, als familielid of hulpverlener doen om met relatief eenvoudige aanpassingen het waarnemen, lezen en horen te verbeteren om daarmee de kwaliteit van leven zo goed mogelijk te behouden.

Urologen Kliniek Utrecht werkt met de Green Light Laser

Een jaar geleden is de Urologen Kliniek Utrecht gestart in Kliniek Vleuten. Dit is een kliniek zónder wachttijden en met veel persoonlijke aandacht. De Urologen Kliniek is gespecialiseerd in de behandeling van goedaardige prostaatvergrotingen met Green Light Laser (GLL). Na behandeling brengen de patiënten een nacht door in een hotel in de buurt.

Tevens is de kliniek gespecialiseerd in de behandeling van stressincontinentie bij mannen en vrouwen, en kunnen alle afwijkingen van de geslachtsorganen van zowel de man als vrouw worden behandeld. In de Urologen Kliniek werken gespecialiseerde urologen. Het kleine vaste team zorgt voor een prettige sfeer en persoonlijke benadering. De kliniek kent geen wachttijden en is ook buiten kantoortijden geopend. Zorgverzekeraars vergoeden de behandeling met de Green Light Laser (GLL) en overige behandelingen behoudens het eigen risico.

Green Light Laser behandeling
De Urologen Kliniek is gespecialiseerd in operatieve behandeling van goedaardige prostaatvergrotingen met GLL. De meest voorkomende operatieve behandeling van vergrote prostaat (vaak te herkennen aan plasklachten) bestaat uit het wegschrapen van prostaatweefsel, TUR Prostaat genaamd. De GLL heeft als voordeel ten opzichte van de TURP dat patiënten na behandeling - ook bij een erg grote prostaat - de volgende dag naar huis kunnen, dat het bloedverlies minder is en ze hun bloedverdunners door kunnen gebruiken. Bij de GLL wordt een dun (flexibel) buisje, of fiber, ingebracht via de plasbuis tot aan de prostaat, waarna het vergrote prostaatweefsel wordt gevaporiseerd. Hierbij "verdampt" het weefsel door de warmtewerking van het laserlicht. De behandeling vindt plaats onder algehele narcose of door middel van spinale anesthesie (ruggenprik).

Herstellen in een hotel
De patiënten gaan na hun behandeling naar een hotel in de buurt (op kosten van de kliniek) waar zij verplicht een nacht doorbrengen. In het hotel herstellen zij in een prettige omgeving en onder begeleiding van een verpleegkundige. De overige behandelingen voor onder andere stressincontinentie bij mannen en vrouwen vinden poliklinisch of in dagbehandeling plaats, onder algehele of plaatselijke verdoving.

Meer informatie over de Urologen Kliniek, zie www.urologenkliniek.nl, of bel 085 – 0160146, Nieuwe Vaart 1, 3451 AH te Vleuten.

Kerstviering KBO bij Odendael

Foto: Jos van Nunen

De K.B.O. Sint-Oedenrode houdt een gezellige kerstviering. Deze wordt gehouden op dinsdag 20 december in de grote zaal van Odendael. Aanvang van de viering is 14.30 uur.

Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen

Pastoor Vrijdag zal hierin voorgaan. De gezangen worden verzorgd door het bekende Odakoor o.l.v. Otto Verheijen. De toegang is gratis en iedereen is van harte uitgenodigd om de viering bij te wonen. Na afloop krijgt eenieder een kopje koffie of thee aangeboden.

Kerstmarkt Odendael druk bezocht

De jaarlijkse Kerstmarkt van Odendael werd vrijdagavond weer druk bezocht.

Het recept van dit evenement is nog lang niet uitgewerkt. Mensen willen gewoon gezellig samenkomen en daar leent de Kerstmarkt in het zorgcentrum zich perfect voor. De grote zaal, maar ook de entree en de ruimten rondom de receptie stonden boordenvol kraampje met leuke spullen. Behalve gebabbeld, werd hier en daar ook gekocht. Kijk voor meer foto's op www.mooirooi.nl

Programma informatie

Rooi Actueel

Rooi Actueel met nieuws, actualiteiten, info en trends in korte uitzendingen.

Uitzending: elk heel uur, vlak voor alle andere programma's.


Rondje Rooi

Vanaf donderdag 15 december komen de volgende onderwerpen op het scherm:

  • Jongeren en senioren koken samen
  • Kerstsfeer in Zorgcentrum Odendael
  • Met lampionnen naar kerststal bij kinderboerderij
  • Kerstmarkt in Olland
  • Concert voor vrijwilligers in De Knoptoren
  • Uitreiken gemeentelijke onderscheiding

Uitzendtijden: 00:00 – 03:00 – 06:00 – 09:00 – 12:00 – 15:00 - 18:00 en 21:00 uur.

Zorg om Zorg afl. 5: Gehandicaptenzorg

Voor mensen met een beperking zijn er allerlei mogelijkheden om toch mee te kunnen doen binnen de leefomgeving. Hoe vind je de weg in al die regels? Deze aflevering geeft daartoe een aanzet. Uitzending vanaf 7 dec. gedurende 2 weken.

Uitzendtijden: 02:00 – 05:00 – 08:00 – 11:00 – 14:00 – 17:00 - 20:00 en 23:00 uur.

The Making of "Da hedde wellus"

Hoe beleeft een gezin de overgang naar fusiegemeente Meierijstad. Een productie van TV Meierij waarin met een dikke knipoog allerlei aspecten binnen en buiten een fictief gezin in die periode de revue passeren.
Samen met tekstschrijfsters van de groep "Impesant" ontstond een komisch verhaal dat in 2 delen van elk ca. een half uur tijdens en na de kerstdagen,vanaf 23 december wordt uitgezonden. Voorafgaand aan deze film laten we u zien wat er allemaal komt kijken bij zo'n productie en stellen de medewerkenden en acteurs (m/v) aan u voor.Uitzending: van 10 tot en met 21 december.

Uitzendtijden: 00:30 – 03:30 – 06:30 – 09:30 – 12:30 – 15:30 - 18:30 en 21:30 uur.

Openingstijden kantoor en telefonische bereikbaarheid

Studio aan de Laan van Mariëndael 30A is bereikbaar voor bestellingen, vragen, meldingen, op elke ochtend van 09:00 - 11:30 uur behalve vrijdag, Op vrijdag is het kantoor 's-middags van 13:30 - 16:30 uur open. Telefoonnummer: 0413-471193
Uitzendkanalen en frequenties
TV Meierij is te ontvangen via KPN kanaal 559.TRINED kanaal 13.
OnsBrabantNet digitaal via kanaal 38, analoog op 792 MHz.
Via Ziggo: analoog op 256 MHz en digitaal via mediabox kanaal 36, CI+ kanaal 331.
Via Vodafone Thuis: kanaal 712

Soap Meierijstad

Onder de naam Da Hedde Wellus zendt TV Meierij vanaf 23 december de soap uit over belevenissen van een familie Timmermans. Met ingang van 1 januari 2017 is Meierijstad een feit.

Zoals u wel weet, zorgde de aanloop er naartoe voor veel commotie. Er waren de nodige vóór- en tegenstanders. Bij onze familie Timmermans is het al niet anders. Er ontwikkelen zich de nodige perikelen, die tot grote onenigheid en heftige emoties leiden. Sommigen zien kansen, anderen risico's. Tegenover verlies van eigenheid in hun vertrouwde Rooi, staan vermeende groei en ontwikkeling. We volgen de familie en hun vrienden in de aanloop naar het voldongen feit. Gaan er klappen vallen? Waar liggen de grenzen? Nu al kunt u kijken naar de making of van deze Rooise soap bij TV Meierij. Op 23 december wordt het eerste deel uitgezonden. Voor uitzendtijden en frequenties van deze special kunt u kijken bij de programma-informatie in deze krant. 'Komt dat zien, komt dat zien,' zeggen we hier in Rooi. Iedereen praat erover, Da Hedde Wellus. ?


Sporten voor de Voedselbank

Op zaterdag 24 december gaan we weer sporten van 9.30 -10.30 bij Sportcentrum van den Oever in Sint-Oedenrode. Dit om geld in te zamelen voor de Voedselbank/hulp. Iedereen die mee wil doen betaald vooraf € 5,00. Ook verkopen wij kerststukken voor dit doel voor € 6,50 die te bezichtigen en te koop zijn bij het sportcentrum.

Dit initiatief komt van Claudia Bergman uit Schijndel, werkzaam bij het sportcentrum. Zij wil zich sterk maken voor mensen in de eigen omgevingen die het door omstandigheden minder goed hebben....met grote getale gaat er geld naar het buitenland terwijl er hier in ons eigen dorp of zelfs straat mensen alle eindjes aan elkaar moeten knopen en dan nog niet rond kunnen komen. Dit kunnen we niet laten gebeuren. Daarom dit initiatief. Steun ons door lekker mee te komen sporten of een kerststukje te kopen. Voor meer info bel Claudia: 06-50200044.


CF is een erfelijke aandoening van taaislijmziekte in de luchtwegen en het darmkanaal. De stichting FOK (FibrOseKinderen) zet zich in voor kinderen en jongvolwassenen. Door vele postzegels te verzamelen uit binnen- en buitenland kunnen wij geld inzamelen.

Van dit geld worden dagjes uit georganiseerd en laptops gekocht voor kinderen die langdurig in het ziekenhuis moeten verblijven. Graag willen wij hier onze bijdrage aan leveren. Zouden jullie ons een handje kunnen helpen? De postzegels zijn bij ons te bezorgen, grote en kleine hoeveelheden, alles is welkom. Graag willen wij iedereen alvast bedanken voor uw bijdragen.
Ria Veldhuis, Past. Hackenstraat 21, Sint-Oedenrode, tel: 0413-212114, Anita Hulsen, Goudenregenstraat 28, Schijndel.

Spaarzegels Emté voor de Voedselbank

De supermarkt Emté houdt deze weken een mooie actie om te sparen voor prachtige boodschappenpakketten. De kans is groot dat u daar nog zegels van over heeft.

De Voedselbank hoopt dat u ze inlevert, zodat enkele pakketten geschonken kunnen worden aan gezinnen die het hard nodig hebben. Heeft u zegels over? Lever ze dan in bij mevrouw Sjan Swinkels, Oranje Nassaulaan 63 of bij het kantoor van DeMooiRooiKrant, Heuvel 17.
Vorig jaar was de actie een groot succes! Toen werden tientallen pakketten ingezameld!

Kerstprogramma Wijkvereniging Eerschot

Donderdag 15 december kunnen grote en kleine creatievelingen zich uitleven in Meerschot. Ze kunnen mooie kerststukjes op een houten plateau maken. Zorg wel dat je zelf een plat bakje met natte oase en eventueel versiering bij je hebt. Voor deskundige begeleiding en groen wordt gezorgd.

Er wordt begonnen om 19.00 uur. Zaterdag 17 december zijn de 60-plussers aan de beurt. Alle 60+ leden krijgen een gezellige middag of avond met medewerking van klavertje 4. Natuurlijk staat bij binnenkomst de koffie en thee met de kerststol al klaar. Dinsdag 20 december gaat men voor de laatste keer dit jaar wandelen. Er wordt vertrokken om 18.30 uur bij Meerschot.
Kinderen van groep 2 tot en met 8 kunnen zich opgeven voor het cake versieren op woensdag 4 januari. Aanmelden bij Patroeska Koot, telefoonnummer: 752781.


Eerste prijs met sjoelen

Tonnie van Weert (trouwste bezoeker van Odendael) heeft afgelopen vrijdag tijdens de kerstmarkt op Odendael de eerste prijs gewonnen met sjoelen.
Tonnie was helemaal in zijn sas toen hij dit gisteren te horen kreeg en mocht bij AH zijn prijs in ontvangst nemen.


Wannûh Klets laat Olland weer bulderen

Foto: Hans van den Wijngaard

De Ollandse tonpratersavond 'Wannûh Klets' beleefde afgelopen zaterdag haar derde editie. Maar ondanks dat het festival nog maar net komt kijken, kan het zich al meten met andere tonpraatavonden die al jaren op de agenda staan. Het organisatiecomité de Loop'r had samen met presentator Rien Bekkers enkele goede tonpraters naar Olland weten te halen en dat heeft de zaal geweten.

Op het programma stonden de nummer één en twee van het Brabantse kampioen Tonpraten, Berry Knapen uit Heeze en Hans Keeris uit Knegsel. Maar ook de Limburgse Kampioen Gilbert Petit uit Ulestraten. Verder was het podium voor Frank Schrijen uit Boxmeer en Erik Mulder uit Maarheeze. Ook cabaretgroep Jeroens Clan uit Best wist het publiek kostelijk te vermaken.

Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard

Voor de pauze was het 'criminele' gehalte van de optredens hoog. Ene Berry K uit H en Kareltje van het kamp deelden met het publiek hun 'criminele' avonturen. Gelukkig wist Vaandeldrager van de Fanfare St Allega het niveau van de 'beschaving' van voor de pauze enigszins te middelen.

Na de pauze trapte Jeroens Clan af. Zij vielen als cabaretgroep wat het programma betrof uit de toon. Maar met de typetjes die zij neerzetten, wisten zij de lachspieren van het publiek wel degelijk te raken. Na Jeroens Clan was het Hans Keeris, die als visboer Gerrit Zalm het aanwezige publiek trakteerde op de nodige humor. Frank Schrijnen, alias Gradje Boemel, die vaker in de kroeg is dan thuis deelde onder andere zijn slaapkamergeheimen met de Ollanders.

Officiële installatie nieuwe Jeugdnatuurwachters

Op zaterdag 17 december gaan de natuurwachters van JNW De Populier in Sint-Oedenrode aan de slag om kerststukjs te maken van natuurlijke materialen. Tijdens deze ochtend worden ook de nieuwe leden door wethouder Ad van der Heijden officieel als Jeugdnatuurwachter geïnstalleerd.

De kinderen worden 's morgens om 9:15 uur verwacht in Mariëndael. Na een uitleg over de werkwijze en de te gebruiken materialen kunnen de natuurwachters creatief aan de slag om hun eigen kerststukje te maken. De werkgroep heeft volop kerstgroen en andere materialen verzameld zodat er voor iedereen genoeg is om mee te werken.

In de loop van de ochtend komt ook wethouder Van der Heijden, die de nieuwe leden van De Populier zal voorzien van een eigen Jeugdnatuurwacht-speldje. Deze nieuwe leden hebben vanaf september nu een aantal maanden meegedaan met de activiteiten en na de installatie zijn ze ook officieel jeugdnatuurwachter.

Om de gemaakte kerststukjes mee naar huis te nemen is het prettig als iedereen een flink grote tas meebrengt. Ook een eigen snoeischaar om de takjes mee op maat te knippen is handig. De activiteit zal tot ongeveer 11:30 uur duren. De komende maanden is er weer elke maand een activiteit van de JNW tot aan de zomervakantie. De eerstvolgende is al weer op 14 januari 2017; dan maken de kinderen een voederplank voor vogels. Tijdens de huisdieren-ochtend op 18 februari krijgen alle natuurwachters de kans hun eigen huisdier mee te nemen. Voor verdere informatie en eventuele afmeldingen kunt u bellen met Lily, tel.(0413) 477747

Wat moest die tent op het Kerkplein?

Ik vroeg laatst aan mijn tante Trui uit Olland wat haar ouders 's avonds deden, vroeger in het pre-televisie tijdperk. Ze had geen idee, en haar 15 broers en zussen ook niet. Vreemd, en nou kunnen we zogenaamd niet meer zonder dat kijkkastje. Wat zeg ik, televisie leidt inmiddels tot geweld … want je wilt niet weten in hoeveel gezinnen wordt gevochten om de afstandsbediening. Iedere avond! Het wachten is op de eerste ZAP-dode.

Sorry hoor, maar aan mij is het allemaal niet besteed. Naar The Voice kijk ik inmiddels in stijl: met de rugleuning naar het toestel gekeerd. Spektakel zonder inhoud. Je zit alleen maar te kijken naar aankondigingen voor wat straks te zien is: "Vanavond in RSI Miami: de vrouw met de tennisarm! En daarna de nieuwe hitserie over Neonazi's: Back to the Führer 1,2 én 3"! Tja, ze maken het ook allemaal zo belangrijk. Bin Laden, Karadzic, Mladic zijn inmiddels allemaal gevonden … nee, nou de mol nog! Chips, flesje cola erbij … en kijken maar! Conclusie: Ik ben voor betaaltelevisie: voor sommige programma's zouden ze de kijker moeten betalen.

Beste lezer, hang nou gewoon vanavond eens deze MooiRooikrant voor het beeldscherm en sla om de vijf minuten de pagina om. Je zult zien, je hebt de avond van je leven. Net zoals vroeger de Neanderthalers. Die zaten hele avonden gebiologeerd naar hun eigen grottekening te koekeloeren.

Weet je, wij zouden dat kastje eigenlijk 's wat vaker uit moeten doen. Zeker nu. Ja, vooral in deze dagen voor kerst zouden we elkaar 's wat meer moeten gaan ontmoeten. Niet mobiel, nee, in het echt, Hup, sta op uit die luie stoel, dikke jas aan en ga naar buiten. Maar krijg de mensen maar 's zo ver!?

In Rooi kwamen ze met een geniaal plannetje. Ze gingen daar de Rooi2000 spaarkaart vervangen door iets nieuws. Was totaal overbodig uiteraard, maar ja, hoe krijg je anders de mensen van die tv vandaan? En Rooi liep er massaal in. Er werd een tent neergezet op het Kerkplein en die stond dagen achter elkaar propvol mensen. Achteraf denk je, "Natuurlijk! Sint-Oedenrode", en zo hebben ze die nieuwe klantenkaart toen ook maar genoemd. Ook best slim, toch?


Het gemiddelde cijfer wat de Brabantse man aan zijn geliefde geeft, wanneer hij kijkt naar haar innerlijk en uiterlijk, is een mooie ronde 8. Zo'n 17% van de mannen uit Noord-Brabant geeft hun partner een dikke 10. Onvoldoendes worden bijna niet uitgedeeld (5%). Dit blijkt uit onderzoek naar het liefdesleven van de Nederlandse man, uitgevoerd door mannenmodeketen Only for Men.

Zuid-Holland waardeert zijn partner het hoogst met een 8,2. In Friesland wordt het laagste cijfer gegeven; namelijk een 7,1.

Mannen uit Brabant loyaal naar partner toe
Ruim van de helft van de Brabantse mannen zegt vreemdgaan nooit te overwegen, zelfs niet wanneer hij de lakens mag delen met een prachtige BN'er (58%). Toch zegt 15% van de Brabantse mannen, die vreemdgaan met een BN'er wél overwegen, dat hij actrice/presentatrice Chantal Janzen niet zou kunnen weerstaan. Op plaats twee komt oud-hockeyspeelster Fatima Moreira de Melo met 9% van de mannelijke stemmen. Daarnaast blijft hij Katja Schuurman onweerstaanbaar vinden (8%).


Russische toptalenten musiceren in Knoptoren

Foto: Fotografie Marijke Foto: Fotografie MArijke

Toen ik via het Roois Kultuurkontakt werd geïnformeerd over dit concert en de cv's van de uitvoerenden had gelezen verheugde het me zeer dat ik hier voor uitgenodigd werd. Ik begreep niet helemaal hoe een concert met zulke uitzonderlijk hoog gekwalificeerde musici gratis kon aangeboden worden. In gesprek met mevr. Olga van der Pennen begreep ik dat we dit cadeau te danken hadden aan de begeestering en de goede relaties binnen de serviceclub van de Rotary Oorschot. Ook begreep ik dat e.e.a. qua communicatie en bekendmaking niet gelopen was zoals gehoopt zodat er maar weinig mensen op de hoogte werden gebracht van de toedracht van dit concert. Wetende hoeveel vrijwilligers in Rooi ook muziekliefhebbers zijn, had de opkomst zoveel groter kunnen zijn. En wat hadden ook zij dan kunnen genieten van zoiets bijzonders.

Door: Mattie De Schepper

Koesteren en kansen bieden aan toptalenten
We kunnen in deze tijd van alles vinden van wat in Rusland al of niet goed gaat, maar wat hun respect voor talent en educatie en vorming daarvan betreft, zijn zij onnavolgbaar. Gaandeweg het optreden deze avond werd weer maar eens bevestigd hoe discipline, educatie, temperament en talent elkaar kunnen versterken en tot grote hoogte kunnen brengen. Al heel jong wordt talent en doorzettingsvermogen onderkend en gevoed. Deze vier jonge musici kregen de kans opgeleid te worden aan het Rimski-Korsakov lyceum in Sint- Petersburg en werden geselecteerd voor een vervolgopleiding in het buitenland. Het resultaat was te horen: Grote klasse! Bezieling! Muzikale intelligentie! Présence!

Programmakeuze en presentatie
Olga van der Pennen, de grote bezielende kracht achter dit concert en zelf afgestudeerd aan genoemd conservatorium, stelde een programma samen waarin de uitvoerders optimaal tot hun recht konden komen. Zij presenteerde, zonder verloochening van haar roots, in een innemend Nederlands. Enkele composities bleken van haar hand te zijn.
Vanaf de eerste maten van Kreislers Prelude en Allegro door violiste Olga Artyugina en pianiste Alexandra Ermlovana werden we gegrepen door het niveau van beide vertolkers. Bij Liszt "Chasse neige" voelde ik de trillingen van de lage tonen van de vleugel tot in mijn benen. Het samenspel met altviolist, tevens levenspartner, Petr Pavlov, maakte ons in Schumann deelgenoot van tedere intimiteit.

Tienjarige violiste Anna Zilberbord dwingt tot staande ovatie
Zij speelde haar eerste concert met orkest reeds op 8-jarige leeftijd. In 2016 werd zij tweede op het internationale vioolconcours in Moskou. Anna straalt een concentratie en een présence uit van een volwassene. Haar boogstreek, intonatie, technische vaardigheid en inzicht zijn ongelofelijk goed voor haar leeftijd. Haar zeggingskracht in het samenspel met haar docente Olga Artyugina lokte een tweede spontane staande ovatie uit.

Tot slot
Vele vochtige ogen van ontroering en dankbaarheid en het langdurig applaus waren veelzeggend.

Uitvoerders: Petr Pavlov, altviool - Alexandra Ermilova, piano - Olga Artyugina, viool - Anna Zilberbord, viool – Olga van der Pennen, piano en compositie. Organisatie: Olga van der Pennen namens Stichting Muzikale Oktober Best i.s.m. Stichting Meierijstad Helpt Oost-Europa. Aangeboden aan vrijwilligers in Sint-Oedenrode. Zaterdag 10 december 2016


Veel Brabanders mijden tandarts voor te verwachten kosten

22% van de Noord-Brabanders heeft het afgelopen jaar een tandartsbezoek gemeden, terwijl deze groep patiënten wel tandzorg nodig had. In 8% van de gevallen werd de tandarts gemeden uit angst voor de verwachte kosten. Dit blijkt uit het Nationaal Zorgonderzoek van het Zorgverzekering Informatie Centrum (Z.I.C.).

Veel Nederlanders mijden tandarts

Veel Nederlanders meden het afgelopen jaar een noodzakelijk bezoek aan de tandarts. 16% van de Nederlanders met gebitsklachten koos er bewust voor om de tandarts niet in te schakelen. In 11% van de gevallen meed men een bezoek aan de tandarts omdat men tegen de verwachte kosten op zag. Achteraf gezien heeft 52% van de zorgmijders spijt van deze beslissing. In 23% van de gevallen zijn de klachten later verergerd.
Alle onderzoeksresultaten, inclusief overige onderzoeksvariabelen en grafische weergaven, zijn te vinden op de onderzoekspagina van het Z.I.C.


Gevonden voorwerpen

Veel mensen leveren hun gevonden voorwerpen in bij ons kantoor. Vaak worden deze gelukkig opgehaald door de eigenaar, maar niet altijd...

Wellicht herkent u één van deze producten. De sleutels, brillen, pasjes en fietscomputers zijn op te halen bij ons kantoor. Hopelijk vinden de verloren spulletjes dan alsnog hun rechtmatige eigenaar.

Herken jij de mannen op deze foto? We horen het graag! mail naar redactie@demooirooikrant.nl, bel naar 0413-479322 of loop eens bij ons binnen. De koffie staat klaar op Heuvel 17

Oplossing historische beelden week 49:

Meisje links vooraan is Johanna Gerarda de Greef, dat is mijn moeder, verder op de foto staat nog Betsie Muller en het uiterst rechtse meisje op de foto is vermoedelijk met haar meisje naam Gottenbos. De foto is van rond 1925 – 1926 deze dames zijn lid van zang en toneelvereniging ,,Aurora".

Jos Wijn

Gezocht voor de geheime opdracht van de Rooise Kwis:
Energieke doorzetter met gezonde handelsmentatliteit die anderen weet te overtuigen.
Hij/zij moet gemakkelijk met mensen om kunnen gaan en niet schromen om ergens op af te stappen.
Het werken onder moeilijke omstandigheden moet voor hem/haar een uitdaging zijn.
Kennis van kleuren, Nederlandse taal en Rekenen is een pré.

Kerstboom: De kerstboom zal zijn naalden minder snel verliezen als u wat glycerine bij het gietwater doet.

Bij het huis van de familie Guntlisbergen is het aankomend weekend al kerstmis. Voor de tweede keer op rij houden zij daar dit jaar een brocante kerstmarkt.

John Guntlisbergen is meubelmaker van beroep. Dat heeft hij zichzelf aangeleerd. "Ik vind het fantastisch om van niets iets te maken", zegt de meubelmaker.
Sinds twee jaar woont hij samen met zijn vrouw en kinderen aan de Villenbraken. Wegens het grote succes van vorig jaar wordt er ook dit jaar weer een gezellige kerstmarkt gehouden in de woonboerderij. In het prachtige atelier, dat John volledig heeft omgetoverd, zijn onder andere landelijke meubels, kerstcadeautjes, tussen, sieraden, lampen en kunstwerkjes te vinden. "De kerstmarkt heeft een landelijke sfeer. Lekker kneuterig, daar houden wij van. Op een positieve manier en niet dat massale wat je op de woonboulevard vindt. Het zijn allemaal unieke stukjes dus hartstikke leuk om cadeau te geven."

De kerstmarkt vindt plaats op 17 en 18 december aan de Villenbraken nummer vijf. De markt duurt van 10.00 uur tot 17.00 uur. "Uiteraard zorgen wij voor koffie, thee, gluhwein en wat lekkers", zegt John.


Volle Loop'r tijdens drukbezochte kerstmarkt

Foto: Bart van der Heijden

Afgelopen zondag was het weer eens gezellig druk bij gemeenschapshuis De Loop'r in Olland. Daar werd weer de jaarlijkse kerstmarkt gehouden. Het dorp stond vol met auto's van bezoekers die er samen met het gezin op uit waren getrokken voor een gezellig dagje.

Binnen waren er zoals gewoonlijk allerlei kraampjes opgesteld waar bezoekers niet alleen verschillende artikelen konden kopen, maar ook direct behandelingen konden krijgen. Onder andere massage en een oorkaarsbehandeling behoorden tot de mogelijkheden. Verder kon men ook accessoires voor in huis kopen, of kerststukjes en aankleding voor in huis. In de grote zaal was er naast een aantal kraampjes ook een groot podium. Daar traden gitaarvereniging Ancora en de Ollandse Dorpskapel op. Zij brachten de kerstsfeer er lekker in met de vele kerstnummers die zij opvoerden. Bij die optredens had de jeugd een groot aandeel met verschillende nummers die alleen door de jeugd werden uitgevoerd. Zo konden zij ook laten zien wat ze het afgelopen jaar bij hebben geleerd.

Voor de allerkleinste bezoekers van de kerstmarkt was er ook meer dan genoeg te doen. Zij konden allerlei spelletjes doen op de jeu-des-boules baan en met dank aan atelier Inge Bollen kon er ook gekleurd worden aan de mega-maxi kleurplaat. Voor de kinderen en ouders was het ook interessant dat basisschool De Sprongh en dagopvang De Verbinding hun deuren hadden opengesteld deze dag. Zo konden ze zich wellicht alvast voorbereiden op de toekomst. Ook Topfysiotherapie en D'aandacht stelden hun deuren open en met succes. Het hele gemeenschapshuis liep vol geïnteresseerden, die onder het genot van een lekkere Glühwein, of voor de kleinere bezoekers een glaasje ranja, er een leuk uitje van maakten voor het hele gezin.

Foto: Bart van der Heijden
Foto: Bart van der Heijden

Kerstontbijt bij Gesprek te Pas

Het Gesprek te Pas van zondag 18 december begint met een kerstontbijt. Het onderwerp van gesprek is deze keer 'verlangen'. Niet alleen het verlangen naar de (traditionele) vrede komt aan bod, ook het gewonere verlanglijstje. Verlangen naar rijkdom, rust of vriendschap: allerlei aanknopingspunten voor een goed gesprek. We nodigen iedereen, jong of minder jong, van welke afkomst of gezindte dan ook, uit voor dit gesprek met wandeling. Je bent van harte welkom op zondag 18 december om 10.00 uur bij het Damiaancentrum, Schijndelseweg 46, 5491 TB in Sint-Oedenrode.

Het Gesprek te Pas wordt elke derde zondag van de maand georganiseerd, telkens met een nieuw onderwerp. De bijeenkomst begint om 10.00 uur en zal om ongeveer 12.00 uur worden afgesloten. De opzet is deze keer, dat het thema tijdens het (sobere) kerstontbijt wordt ingeleid met enkele gedichten en vragen. Na de maaltijd maken de deelnemers in kleine groepjes een 'gesprekswandeling' in de bossen en tuinen van het centrum.

Vervolgens wisselen we bij een kop koffie/thee de ervaringen, verhalen of meningen uit, bespreken de teksten en om ongeveer 12.00 uur besluiten we dan deze ontmoeting van mensen en hun ideeën en denkbeelden.

Met deze wandelingen hoopt Damiaancentrum Nederland mensen nader tot elkaar te brengen en wat inspiratie te bieden. Onze kosten bedragen per deelnemer deze keer ongeveer 5 euro. We zijn tevreden met elke bijdrage naar draagkracht!

Bij vervoersproblemen en voor alle informatie over de Gesprekken te Pas: tel. 0413-291200 of 06-10223044.

Woensdag 21 december om 14.30 uur is er een kerstviering in de Knoptorenkerk in Sint-Oedenrode voor oudere gemeenteleden. U wordt van harte hiervoor uitgenodigd U bent vanaf 14.00 uur welkom.

In deze viering zal ds. Bas Stigter de meditatie verzorgen. Muzikale omlijsting: Dirk Strasser , piano. Paulien Rabbers en Nicoline Kuurstra blokfluit. Wij hopen u bij deze kerstviering te mogen begroeten. Het pastorale team Sint-Oedenrode, Son en Breugel.


Kerstconcert door Siskin

Op woensdagavond 21 december geeft Siskin een sfeervol Kerstconcert in De Knoptoren, Kerkdijk-Noord 8 in Sint-Oedenrode. Het concert begint om 20.00 uur en is gratis toegankelijk.

Siskin ( bestaande uit Thea, Dianne en Anja Timmers, zang, aan de piano begeleid door Thom Koldenhof) is geen onbekende in Sint-Oedenrode. Het kwartet trad al meerdere malen op in kasteel Henkenshage en vorig jaar gaf Siskin een mooi kerstconcert samen met Polyhymnia in Mariëndael.

Op 21 december zingt Siskin kerstliederen in allerlei stijlen, klassiek en modern, driestemmig en in veel verschillende talen. Ook krijgen bezoekers gelegenheid om mee te zingen! Met dit concert brengt Siskin u helemaal in kerstsfeer.

Levende kerststal Olland en kerstquiz

Het loopt alweer richting het einde van 2016. De kerstbomen met bijbehorende versiering hebben een prominente plek gekregen in onze woonkamers en ook het straatbeeld wordt op veel plaatsen bepaald door extra feestelijke verlichting in de voortuinen.

Om de dagen in Olland nog wat extra sfeer mee te geven, is afgelopen zaterdagmiddag met de hulp van een legertje vrijwilligers op het Dorpsplein in Olland de kerststal weer opgebouwd. De stal is te bezichtigen t/m 6 januari. Je kunt er tegen betaling van een kleine bijdrage een kaarsje aansteken. De opbrengst daarvan gebruiken we voor de instandhouding van de kerststal. Er komt ook leven in de stal. Want al voor het zevende jaar hebben we weer een 'levende' kerststal. Op kerstavond, zaterdag 24 december van 19.00 tot 20.30 uur en op tweede kerstdag, maandag 26 december, van 11.00 tot 12.30 uur komt het kerstverhaal op het Dorpsplein tot leven. De mooie beelden in de stal worden dan tijdelijk omgeruild voor levende figuren. Een grote, helder verlichte kerstster leid je naar de stal op het Dorpsplein. Het kerstverhaal wordt verteld en er wordt muziek gespeeld, op Kerstavond door de dorpskapel en op tweede Kerstdag door de jeugd van de dorpskapel. Even de speciale Kerstsfeer proeven rondom de brandende vuurkorven, wat is er leuker? Je wordt hartelijk ontvangen met warme chocomel of een glaasje glühwein.

Ollandse Kerstquiz

Voor alle kinderen t/m groep 8 is er dit jaar in Olland een kerstquiz georganiseerd. Pak je fiets of ga een eindje wandelen, neem je ouders of opa en oma mee, en ga op zoek naar de vragen die horen bij de Ollandse kerstquiz. Er is een route uitgezet met een tiental vragen. De vragen zijn al opgehangen achter het raam op de volgende adressen in Olland: Pastoor Smitsstraat 64 - Den Ekker 1 - Roest 11- Horst 7 - Den Hof 7 - Ollandseweg 154 - Ollandseweg 177 - Schoolstraat 7 - Pastoor Smitsstraat 21 en Schootsedijk 49a. Schrijf je antwoorden op een velletje papier en vergeet niet je naam, adres en telefoonnummer erbij te zetten. Antwoorden kun je tot 26 december 10.00 uur inleveren in de brievenbus bij Wilma Meijs, Pastoor Smitsstraat 21 in Olland. Of anders tijdens de openingstijden van de levende kerststal bij de mensen van de organisatie, te herkennen aan de kerstmutsen. Onder de goede inzendingen verloten we enkele kleine prijsjes bij de levende Kerststal op 26 december om 12.00 uur. Veel plezier!

Nooit meer dringen voor de wc

Foto: Bart van der Heijden

Op dit moment is bouwbedrijf Van Zon uit Sint-Oedenrode druk aan het werk bij de Knoptoren. Er wordt een nieuwe toiletgroep gerealiseerd. Nu heeft het monument één wc en dan is het nogal eens dringen geblazen. Dat behoort straks tot de verleden tijd.

In de loop van januari zal de verbouwing klaar zijn. Dan herbergt de Knoptoren twee dames-, twee heren- en één invalidentoilet. "Vooral tijdens drukke bijeenkomsten is het niet prettig dat we maar één wc hebben. Daar krijgen we vaak opmerkingen over. We zijn dan ook blij dat we het kunnen uitbreiden", vertelt Johan Zwart namens het bestuur van Stichting Knoptorenkerk.
Op de plek waar nu de wenteltrap richting het orgel staat, komt de ingang naar de toiletten. Architecten Floris Alkemade en Sjef van Griensven hebben een flinke vinger in de pap gehad bij het ontwerp. "Ze hebben rekening gehouden met ons beperkte budget en het wordt ook nog eens heel erg bijzonder", vervolgt Zwart. "De toiletgroep wordt geheel in stijl gebouwd die past bij de Knoptoren. De muren van de toren blijven straks zichtbaar en de toiletgroep wordt vrijstaand gemaakt. Een glazen wand maakt het geheel dicht."

17 / 40

Zondag 10 december heeft pastoor Vincent Blom tijdens de Eucharistievering in Nijnsel twee leden van het koor Deo Favente t.w. Riek Dekkers en Annemie Donkers gehuldigd ivm hun 40 jarig lidmaatschap van dit koor. Veertig jaar is natuurlijk een fantastische tijd en dat mag niet zomaar voorbij gaan.

Het koor Deo Favente zingt op dit moment Taizé-liederen. Een keer per maand verzorgen zij de zang tijdens de Eucharistieviering in de H. Antoniuskerk te Nijnsel. U bent natuurlijk altijd van harte uitgenodigd om eens te komen luisteren.
Riek Dekkers en Annemie Donkers zijn in ieder geval mooi in de bloemetjes gezet. Zij worden hartelijk bedankt voor hun inzet al die jaren.

Op weg naar een digitale administratie

Uw boekhouding (volledig) automatiseren met iMUIS Online. Het belangrijkste voor u als ondernemer is natuurlijk om realtime te zien hoe u er financieel voor staat. Maar hoe zorgt u er nou voor dat uw boekhouding altijd up-to-date is met zo min mogelijk werk? Door uw administratie (volledig) te automatiseren via iMUIS Online, houdt u meer tijd over om te doen waar u goed in bent: ondernemen. iMUIS Online bestaat uit de volgende modules:

E-facturatie en UBL
Elektronisch factureren via UBL (Universal Business Language) is de nieuwe standaard binnen de financiële wereld. Met UBL wordt 100% digitale herkenning van de factuur mogelijk. Hierdoor kan de factuur zelfs automatisch in de boekhouding worden verwerkt. U kunt met iMUIS Online Spitsfactuur gratis professionele e-facturen opstellen en versturen. Inkoopfacturen kunnen ook digitaal worden ingelezen en automatisch worden verwerkt in uw administratie.

Bankieren
Uw facturen en bank niet meer handmatig inboeken en toch altijd een actuele boekhouding? Door uw zakelijke bankrekening te koppelen aan iMUIS Online, kunnen banktransacties na herkenning geheel automatisch in uw boekhouding worden verwerkt.

De Zaak op Zak met de MUIS LIVE App
Het is fijn als ondernemer om realtime inzicht te hebben in uw financiële cijfers, ook als uw accountant de boekhouding bijhoudt. Met de MUIS LIVE App (beschikbaar in Apple en Android) kunt u altijd realtime meekijken. Zo kunt u bijvoorbeeld een snel overzicht van openstaande en betaalde facturen inzien en heeft u direct inzicht in de reeds betaalde posten.

MUIS Apps
Wanneer u werkt met iMUIS Online, is het heel eenvoudig om een koppeling te maken met externe applicaties. Een softwarekoppeling maken kan bijvoorbeeld met uw webshop, kassasysteem, salarisadministratie, of scan- en herkenoplossingen.

Meer informatie?
Wilt u ook zien hoe iMUIS Online uw administratie digitaal kan verwerken én verbeteren? En wilt u ook realtime inzicht in uw financiële cijfers? Neem dan contact op met Erik Hoppenbrouwers van Van de Ven Accountants | Adviseurs, te bereiken via e-mail: erik@vdven.nl en via telefoon: 0413-491121. Kijk bovendien op www.vdven.nl/iMuis voor meer informatie.

Welzijn de Meierij zet haar vrijwilligers in het zonnetje

Foto:

Niet op de Nationale Vrijwilligersdag, die afgelopen woensdag plaatsvond, maar gistermiddag zette Welzijn de Meierij haar vrijwilligers in het zonnetje. In de Beckart in Nijnsel waren zo'n 75 van de 130 Rooienaren bij elkaar die zich steeds belangeloos inzetten voor anderen. Welzijn de Meierij had voor haar vrijwilligers een leuke pubquiz met verrassende vragen in elkaar gezet, aansluitend was er een heerlijk buffet voor iedereen.

In onze maatschappij wordt steeds meer zelfstandigheid gevraagd van iedereen. De overheid is er niet meer als een grote broer, die iedereen die dat nodig heeft een duwtje in de rug geeft. Maar de mensen die dat duwtje in de rug nodig hebben zijn er wel. De een is door zijn of haar leeftijd niet meer in staat om alles zelf te doen en heeft daarom wat hulp nodig om zelfstandig te blijven. De ander zoekt vanuit een ver land toevlucht in ons land en heeft dat zetje net even nodig om zich daarna zelfstandig in onze maatschappij te kunnen bewegen. Die duwtjes in de rug komen nu van vrijwilligers.

Foto: Hans van den Wijngaard

Trix Cloosterman, de directeur van Welzijn de Meierij, bedankte iedereen die zich het afgelopen jaar in heeft gezet voor een ander: "jullie zijn van onschatbare waarde! Er wordt steeds meer van jullie verwacht. Bij Welzijn de Meierij staat voorop dat meer mensen mee kunnen doen in onze maatschappij, ook voor mensen voor wie dat niet vanzelfsprekend is. U zorgt er elke dag voor dat we dat waar kunnen maken en dat is meer dan alleen de handen uit de mouwen steken. Denk daarbij aan de Erop uit bus, zodat mensen die begeleid vervoer nodig hebben, naar de markt, de supermarkt of een tuincentrum kunnen gaan. Maar ook de voorleesexpress waarbij elf vrijwilligers twintig weken lang aan kinderen voorlazen om ze bij hun taalontwikkeling te helpen".

Ook voor volgend jaar voorziet Trix Cloosterman dat er weer veel vraag zal zijn naar vrijwilligers. Want ook in Meierijstad zijn er mensen die dat duwtje in de rug nodig zullen hebben.

Wollerich blijft sterrenrestaurant

Het bekende toprestaurant Wollerich uit Sint-Oedenrode behoudt ook komend jaar haar Michelinster. Dat werd vandaag bekendgemaakt in het Amsterdamse DeLaMar theater tijdens de presentatie van de meest invloedrijke restaurantgids.

Meriam en Gerard Wollerich staan iedere dag met een team klaar om eten van de bovenste plank te serveren. Door te innoveren en door hard te werken om het beste van het beste te bereiken, hebben ze deze herverkiezing weten te bewerkstellingen. Vermeldenswaardig is dat in Heeze een nieuw tweesterren restaurant is gevestigd en dat in Den Bosch een restaurant voor het eerst één ster heeft gekregen.

De overbuurman van Wollerich, De Beleving, kreeg afgelopen maand al goed nieuws van Michelin. De eetgelegenheid van Ralf Dirven en Noortje Lipsch staat weer een jaar genoteerd als Bib Gourmand restaurant. Bib is de afkorting van Bibendum, het bekende Michelinmannetje. De Rode Gidsen van de bandenfabrikant laten zien hoeveel sterren een restaurant heeft. Sinds enkele jaren is er speciaal een gids voor restaurants met een Bib Gourmand-vermelding. In die aparte versie komen restaurants voor uit België, Nederland en Luxemburg. In Nederland zijn er zo'n honderd restaurants met een dergelijke vermelding.

Gouden hanger uit tijd voor Christus

Deze bijzonder gouden hanger met een amethist is gevonden tijdens de opgraving van het burchtterrein in Sint-Oedenrode in 2005/2006. De hanger lag in een restant van een wal aan de zuidzijde van het burchtterrein. In de amethist is een fijn uitgesneden mannenhoofd met krullen en een lauwerkrans te zien. De steen wordt gedateerd in de hellenistische periode, de 4e-2e eeuw v. Chr. Over de afbeelding is nog discussie. Is het de god Apollo, de held Herakles of een heerser zoals Alexander de Grote? De gouden zetting met parelrand van de amethist dateert waarschijnlijk uit de 10e-12e eeuw n. Chr.

Het sieraad is één van de vele vondsten die tijdens een grootschalig archeologisch onderzoek naast de Martinuskerk in Sint-Oedenrode zijn gedaan. De opgravingen, die totaal een half jaar hebben geduurd, zijn in opdracht van de gemeente Sint-Oedenrode uitgevoerd door bureau BAAC uit 's-Hertogenbosch en werden half maart 2006 afgesloten. Daarna werd op het terrein begonnen met de bouw van een appartementen- en winkelcomplex. Tijdens het onderzoek zijn de resten gevonden van een omvangrijk burchtterrein waar rond 1100 de Heren van Rode resideerden. De versterking van deze lokale machthebbers bestond uit tenminste twee naast elkaar gelegen omgrachte terreinen. Hier stond onder meer de turfstenen Sint-Odakerk, waarin het gebeente van de heilige Oda werd bewaard. Daarnaast zijn sporen aangetroffen van grote houten zaalgebouwen, boerderijen, schuren, een smidse, en opslagplaatsen voor graan. In de diepe grachten werden duizenden vondsten aangetroffen die ons een beeld geven van het leven op de burcht tussen 1000 en 1200 zoals huisraad, etensresten, gereedschap en enkele siervoorwerpen. Bron: BHIC

MooiRooi zoekt bezorgers voor Kerstvakantie

Foto:

Excellent Verspreidingen is op zoek naar bezorgers die tijdens de kerstvakantie DeMooiRooiKrant willen bezorgen. Je bepaalt je eigen tijd, bent heerlijk in beweging in de buitenlucht en iedereen kijkt naar je uit! Je bezorgt altijd in jouw eigen wijk of dicht in de buurt en de kranten worden bij jou thuis afgeleverd.

Dus ben je 13 jaar of ouder, woon je in de gemeente Sint-Oedenrode en wil je wat bijverdienen? Meld je dan snel aan!
Aanmelden kan op: http://excellentverspreidingen.nl/aanmelden , via info@excellentverspreidingen.nl of telefonisch 073-8905000

Aanmelden verplicht je tot niets en we bespreken samen met jou en/of je ouders altijd de werkzaamheden door, voordat je daadwerkelijk gaat bezorgen.

Presentatie boek Rondom Sint-Oedenrode

Tijdens het symposium van zaterdag 17 december wordt het boek Rondom Sint-Oedenrode aangeboden aan Peter Maas, de laatste burgemeester van Sint-Oedenrode. De schout en de graaf van Rode reiken het boek uit. De presentatie vindt plaats in het gemeentehuis van Sint-Oedenrode.

Het boek is op initiatief van Stichting Brabantse Bronnen uitgebracht. De publicatie bestaat uit een bundel van zeventien wetenschappelijke, publieksvriendelijke artikelen over de heren van Rode, de verering van de heilige Oda en vrouwe Hildewaris, in de bronnen aangeduid als stichteres van de kerk in Sint-Oedenrode. Het boek en het symposium zijn tot stand gekomen, in samenwerking van de Erfgoed Academie Brabant, Stichting Brabantse Bronnen, de gemeente Sint-Oedenrode en Heemkundekring De Oude Vrijheid.

Je hart volgen naar Brazilië

Foto:

Megan Mcgowan studeert aan de Fontys Hogeschool in Eindhoven. Ze zit daar in haar tweede jaar van Sociale Studies. In maart vertrekt de Rooise samen met dertien andere studenten naar het verre Brazilië. "Daar gaan wij vrijwilligerswerk doen in een sloppenwijk. We gaan activiteiten organiseren voor moeders en kinderen op het gebied van gezondheid, sport en cultuur", vertelt Megan enthousiast.

Ze vindt het onwijs spannend. "Ik ben wel eens alleen naar het buitenland gevlogen, maar nog nooit zo ver weg. Ik heb er heel veel zin in. We gaan van 11 tot en met 18 maart en ik hoop dat we veel kunnen betekenen in die tijd."

Samen met een lokale organisatie gaat Megan verschillende activiteiten aanbieden. Voorbeelden hiervan zijn het leren bakken van brood, handen wassen en kinderen handafdrukken laten maken met verf. Veel van deze activiteiten vinden nog steeds plaats op straat, in de volle zon. Geen perfecte omstandigheden natuurlijk. Daarom zijn de bewoners en de vrijwilligers op zoek naar een gemeenschapshuis zodat alle activiteiten onder één dak kunnen worden aangeboden. Het stuk land hiervoor is inmiddels gekocht, nu is het aan Megan en haar medestudenten om geld in te zamelen voor de bouw er van.


De liefde voor Brazilië is bij Megan al op het Elde College ontstaan


"Dat geld zijn we nu aan het inzamelen. We hebben geen streefbedrag meegekregen, omdat alles goed en welkom is. Toch heb ik voor mezelf wel een bepaald doel gesteld. Op verschillende manieren probeer ik geld in te zamelen voor het gemeenschapshuis, hartstikke leuk is dat. En het geeft natuurlijk ook wel een kick als dat lukt."

De liefde voor Brazilië is bij Megan al op het Elde College ontstaan. Van meneer Van Geffen kreeg zij maatschappijleer en daarbij deden ze een project over Brazilië. "Ik heb toen altijd al gedacht dat ik daar een keer heen wilde gaan. Ik wilde het met eigen ogen zien en het liefste wil ik dan ook iets voor de mensen betekenen. Dit was dus een hele gave kans voor mij."

Nog even wachten voor Megan voordat zij echt mag gaan vertrekken. Tot die tijd kan ze zich vooral in gaan lezen, neemt ze een paar lessen Portugees en probeert ze natuurlijk zo veel mogelijk geld op te halen. Wil jij ook helpen? Kijk eens op http://www.dreamordonate.nl/8608-fontys-voor-brazilie

Foto: Lisa vd Ven

20 / 40

Kerkberichten

Martinuskerk (centrum)
Wo 14/12:
19.00 u: Eucharistieviering in de Heilige Ritakapel te Boskant. Intenties: Ine van den Brand – Linders.
Za 17/12: 18.30 u: Eucharistieviering met Het Goede Herderkoor.
Zo 18/12: Vierde Zondag van de Advent 09.30 u: Eucharistieviering met Het Martinuskoor. Intenties: José Blommers – van den Tillaart, Overleden ouders Ploegmakers – van Rooij en Leo, Marietje van der Heijden – Eijmberts, Jo van de Laar, Annie Bekkers – Kersten, Gerard en Mien van Berkel – van der Voort, Overleden ouders Kanters – van Vugt, Wim van Iersel, Wim van Roosmalen, Jan van Rooij en zoontje Marcel, Harrie van Beljouw, José Hulsen – Saris, Jan van der Schoot en overleden familieleden, Overleden leden van de KBO in de maand november, Cornelus en Adriana van Rooij – Verhoeven en Maria, Janina Pankanin.
Op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag is er om 09.00 uur een Eucharistieviering in de dagkapel van De Goede Herderkerk. (Dit in verband met de opbouw van de Kerststal.)
Op woensdag is er om 19.00 uur een Eucharistieviering in de Ritakapel te Boskant.

H. Martinus Olland
Za 17/12:
Geen Eucharistieviering.

Sint Petrus' Banden
Wo 14/12:
19.00 u: Derde van de vier Oecumenische Avondgebeden in het kader van de Advent. Thema "Leven uit verwachting". Protestantse kerk aan de Zandstraat. Er is vandaag geen Eucharistieviering in Son of in Breugel.
Za 17/12: 18.30 u: Eucharistieviering in Breugel.
Zo 18/12: 11.00 u: Eucharistieviering m.m.v. het Sons Gregoriaans koor. Intenties: Corrie en Leo van de Ven-van den Hurk, Kees Thunissen, Bart van de Weijdeven, Nettie Brands-Haerkens, Ad van de Wetering, Anton Ellenbroek, Nel van Helmond-Coppelmans, Ine Rox-de Leijer, Pieter Renders, Drieka van Gerwen-Smits, Joep Potting, Ed Tielemans, Aleida Hilgerdenaar-Koster, Frans van Beek, Harrie Derks, Jan van Lieshout, Els van den Heuvel-Schel.
Ma 19/12: 19.00 u: Boeteviering m.m.v. het Sons Gregoriaans Koor.
Wo 21/12: 19.00 u: Eucharistieviering.
Za 24/12: Kerstavond: 16.30 u: Eucharistieviering m.m.v. het Sons Gregoriaans koor, 18.00 u: Peuter- en kleuterviering m.m.v. het Trio Cooijmans, 19.30 u: Eucharistieviering, gezinsviering, 21.30 u: Kerstavondviering, Eucharistieviering m.m.v. het Sons Gregoriaans Koor. Intenties: Tini Saris, Ouders van Erp en zoon Hans. Lieke Braam-van Dieren.
Zo 25/12: Eerste Kerstdag: 11.00 u: Eucharistieviering m.m.v. het Sons Parochiekoor. Intenties: Ties en Anneke van der Heijden-van der Zanden, Corrie en Leo van de Ven-van den Hurk, Pim Prinsen, Familie Van Meel-van Tilburg en Toon Sterken, Jan van Boxtel, Overleden familieleden van de familie Bogers-de Bok.
Ma 26/12:Tweede Kerstdag: 09.30 u: Eucharistieviering in Breugel.

Sint Genoveva-kerk.
Do 15/12: 18.15 u: Rozenhoedje, 18.30 u: Eucharistieviering, aansluitend stille aanbidding.
Vr 16/12: 18.15 u: Rozenhoedje, 18.30 u: Eucharistieviering.
Za 17/12: 18.30 u: Eucharistieviering m.m.v. Rob van Stuivenberg. Intentie: ouders Swinkels-van Rooy en familie
Zo 18/12: 09.30 u: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Kinderwoorddienst. Intentie: Han Verhagen, Dré de Haas, Jeanne Sadée-Massart, Dilia Peters-Swinkels, Hens Aelmans, Corrie Raaijmann-van Oirschot. 14.00-16.00 uur Inloopmiddag Den Bauw.
Ma 19/12: 18.00 u: Kerstspel Stoklandschool.
Di 20/12: 18.15 u: Rozenhoedje, 18.30 u: Eucharistieviering.
Do 22/12: 15.00 u: Eucharistieviering ter gelegenheid van 50 jarig huwelijk Peter en Jeanne-Verstappen-van Riel, 18.15 u: Rozenhoedje, 18.30 u: Eucharistieviering met aansluitend stille aanbidding.
Vr 23/12: 18.15 u: Rozenhoedje, 18.30 u: Eucharistieviering.
Za 24/12: Kerstavond, 19.30 u: Eucharistieviering m.m.v. Breugels Kerkkoor. Intentie: Sjaak van de Ven, Antoon Snijder. 21.30 u: Eucharistieviering m.m.v. Een van Zin, Intentie: Harrie en Tonny Swinkels-Reloe.
Zo 25/12: 1e Kerstdag: 9.30 u: Eucharistieviering. Intentie: Familie vd Laar-van Heeswijk, Arie en Jet de Korte-vd Laar, Ietje van Dinther-Raeven, Barbara Mühlstaff, Mien vd Kerkhof-Donkers, Mia Donkers-van Heeswijk, Hans Rosenberg, Janus Sanders. 11.30 u: Kindje Wiegen.
Ma 26/12: 2e Kerstdag: 9.30 u: Eucharistieviering, Intentie: Lena en Theo Roestenburg-vd Wetering, Ben Swinkels en overleden familieleden.
Di 27/12: 18.15 u: Rozenhoedje, 18.30 u: Eucharistieviering.
Do 29/12: 18.15 u: Rozenhoedje, 18.30 u: Eucharistieviering, aansluitend stille aanbidding.
Vr 30/12: 18.15 u: Rozenhoedje, 18.30 u: Eucharistieviering.
Zat 31/12: oudjaarsavond: 18.00 u: Gebedsdienst/Lof (Diaken Cooijmans) m.m.v. Breugels Kerkkoor.
Zo 01/12: 11.00 u: Eucharistieviering m.m.v. Rob van Stuivenberg.

Sint Antonius Nijnsel
Zo 18/12:
11.00 u: Eucharistieviering met gemengd koor. Intenties: Overl. ouders v.d. Heijden- van Elderen en zoon Cor, Josephus en Johanna van Esch- Verhagen, Harrie van Esch, Coen van Buuren, Jas van Gerwen, Bert v.d. Boogaard, Wim van Zoggel, Jan en Tonia v.d. Burgt- v.d. Oever, Ard en Marie v.d. Eertwegh- Gottenbos, overl. ouders v.d. Acker- Janssen en dochter Gerrie, Toon v.d. Burgt, Gerardus en Cornelia v.d. Koevering- v.d. Heijden en overl. fam. v.d. Koevering, Hendrikus en Adriana v.d. Biggelaar- Korsten en overl. fam. v.d. Biggelaar.

Protestantse Kerk Knoptoren
Zo 18/12: Dienst in Son; 10.00 u: Predikant Ds. Mevr. J. Nieuwenhuizen, met kindernevendienst.

Odendael
Zo 18/12:
10.00 u: Woord en communieviering met koor Allegretto Eerd. Int: Jan van den Brand en Dina van den Brand van Dijk. Overleden: Harrie Vos.


Voordelen Rooi Werkt

Goed nieuw personeel aannemen is niet makkelijk. Vooral niet als je als ondernemer iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans wil geven. Hieronder de voordelen om dit uit te besteden aan Rooi Werkt.

Wij nemen werk uit handen
Een vacaturetekst opstellen, een advertentie plaatsen, de binnengekomen reacties bekijken, kandidaten uitnodigen, gesprekken voeren etc. Wij nemen deze taken van je over zodat je tijd bespaart.

Wij hebben kandidaten in bestand
Ons-kent-ons blijft de beste manier om goed personeel te vinden. Wij hebben uitsluitend Rooise kandidaten in bestand.

Wij adverteren en zoeken
Wij zetten de vacature op diverse kanalen uit en zoeken kandidaten in samenwerking met de gemeente, UWV en/of WSD.

Wij stellen maximaal 3 kandidaten voor
Selectiegesprekken kosten veel tijd. Daarom stellen wij maximaal 3 geschikte kandidaten voor. Alle kandidaten zijn door ons gesproken.

Wij ondersteunen bij aanvragen (subsidie)regelingen
Wij zijn op de hoogte van de (subsidie)regelingen die er zijn voor kandidaten. Wij adviseren graag over regelingen die van toepassing zijn en hoe deze aan te vragen.

Wij hebben een goede relatie met de Gemeente, het UWV en de WSD
Tussen de gemeente, het UWV, de WSD en Rooi Werkt vindt regelmatig overleg plaats. We kunnen snel schakelen met de juiste persoon.

Wij bemiddelen ook voor leer-werkplekken en werkervaringsplaatsen
Zo krijgen kandidaten een kans in de praktijk een vak te leren en werkervaring op te doen.

We leveren nazorg en ondersteunen bij P&O-zaken
We houden vinger aan de pols na plaatsing. Ook kunnen wij ondersteunen bij vraagstukken op het gebied van scholing, ontslag of verzuim.

Wij snappen de urgentie
De situatie op de werkvloer vraagt snel om extra ondersteuning. Kunnen wij een vat met geschikte kandidaten opentrekken? Dat niet. Die tijd op de arbeidsmarkt is voorbij. Wel gaan we meteen van start met zoeken en selecteren van de juiste kandidaat.

Neem contact met ons op via info@rooiwerkt.nl of 06 4434 6449 (Elli de Rijk)


Schilden stoomtram onthuld

Foto: Jos van Nunen

Weinig Rooienaren zullen zich nog de tijd herinneren dat langs de Markt een heuse tramlijn liep. Om die herinnering te verankeren, werden op vrijdagmiddag de schilden onthuld die gespaard waren gebleven, toen de busmaatschappijen het over hadden genomen en al het ijzerwerk van de buurtspoorwegen werd omgesmolten voor de oorlogsindustrie.

De schilden vonden een plekje naast de ingang van Restaurant Osteria, nabij de voormalige tramremise. Cor van Laarhoven van de heemkundige kring liet bij zijn inleiding voor de onthulling de geschiedenis weer herleven, met prachtige anekdotes over "de vriendelijke moordenaar" zoals het stalen gevaarte in de volksmond werd genoemd.

De schilden waren in het bezit van Pieter van de Kamp, die ze namens zijn familie beheerde en via de heemkundige kring schonk aan de Rooise gemeenschap. "Je kunt ze wel blijven bewaren, maar op een gegeven moment ben je er zelf niet meer. Nu weet ik in ieder geval zeker dat ze voor de Rooise gemeenschap bewaard blijven" aldus Van de Kamp, die samen met zus Annemie, broer Harrie en diens echtgenote Anneke de officiële overdracht deed. De 'ceremonie' werd een vrolijke bedoening, niet alleen vanwege de anekdotes maar ook door de rol die wethouder Jeanne Hendriks kreeg toebedeeld bij de onthulling, voorzien van conducteursbordje en –fluit.

Heel Rooi liep uit toen tram nummer 2 op 1 oktober 1898 in gebruik werd genomen. Hoewel het gevaarte slechts 30 km per uur reed en in de bebouwde kom maximaal 15, was het toch een gevaarlijk vehikel. De herrie en stoomfluit lieten menig paard schrikken met alle gevolgen van dien. Ook beschreef Van Laarhoven boeiend hoe een driejarig kind dat nietsvermoedend tussen de rails speelde, op het nippetje voor het stalen ros werd weggegrist door de stoker. Het moet voor veel omstanders de leukste geschiedenisles van hun leven zijn geweest.


Het roer om door ervaringen in Zanzibar

Foto: Els van Acht

Els van Acht is 52 jaar en geboren en getogen in het mooie Rooi, zoals ze dat zelf zegt. "Ik kom hier vandaan, mijn man komt hier vandaan, onze kinderen zijn hier geboren en ik heb gewerkt in Sint-Oedenrode. Vanaf januari ga ik dat weer doen." Ze gaat het roer omgooien. De vorm van werk waar Els op doelt is bijzonder, vooral de weg er naar toe…

Door: Lisa van de Ven

"Laten we maar eens beginnen bij het begin", zegt Els terwijl we onze thee laten afkoelen. Dat Els veel met kinderen heeft, merk ik aan het feit dat ze eerst over haar eigen kinderen begint te vertellen. "Er zit ongeveer tien jaar verschil tussen onze oudste en onze jongste, dat is nogal wat. Ik vind het super mooi, omdat ze zó veel van elkaar kunnen leren. Onze oudste dochter is net terug uit Zanzibar (Tanzania) nadat ze daar stage heeft gelopen."

Op de afdeling verloskunde van een ziekenhuis nog wel. Een afdeling waar ook het hart van Els altijd heeft gelegen. "Toen ik zestien was, wist ik al dat ik verloskundige wilde worden. Het is een bijzonder vak en je bent op een heel bijzonder moment in iemands leven. Ik heb eerst vijf jaar in Sint-Oedenrode gewerkt en daarna 25 jaar bij het Maxima Medisch Centrum in Veldhoven."
Toen Lieke vertelde dat ze drie-en-een-halve maand naar Zanzibar zou gaan, begon het bij Els ook te kriebelen. "Het zou natuurlijk fantastisch zijn als ik daar ook wat zou kunnen betekenen. Bovendien leek het me geweldig om met eigen ogen te kunnen zien wat Lieke ter plekke allemaal doet. Zodoende ben ik in contact gekomen met een arts uit het ziekenhuis waar Lieke zou gaan werken en heb ik mijn verhaal uitgelegd. Op die plekken zijn ze blij met alle hulp die komt en daarom grepen ze die van mij ook met twee handen aan."

"Ik ben daar echt met open armen ontvangen. In de twee weken dat ik er heb gewerkt heb ik heel veel mooie en lieve mensen ontmoet. Ze zijn erg open en gastvrij, dat spreekt mij aan. Natuurlijk heb ik ook heel veel confronterende momenten gezien. De gezondheidszorg laat te wensen over, de hygiëne is heel ver te zoeken en mensen hebben geen opleiding gevolgd. De ziekenhuizen daar zijn daarom ook op geen enkel vlak te vergelijken met die van ons in Nederland. Dat heeft heel veel indruk op me gemaakt. Je gaat dan toch anders naar bepaalde dingen in het leven kijken."

De verlosafdeling Foto: Els van Acht
Foto: Els van Acht
Foto:
De operatiekamer Foto: Els van Acht

Tijdens haar twee weken in Zanzibar heeft Els natuurlijk ook veel tijd met haar dochter doorgebracht. "Lieke woonde echt tussen de mensen. Ik verbleef op een andere plek. Lieke werkte wel in hetzelfde ziekenhuis als ik, maar we zagen elkaar pas weer als we klaar waren. Klaar ben je daar trouwens nooit. Je pakt je tas en op dat moment kijken een paar grote ogen je hulpeloos aan. Het is moeilijk om dan toch te gaan, je kunt natuurlijk blijven. De vrouwen daar blijven komen, dag en nacht. Er staan zo'n twintig bedden maar er zijn continu 30 tot 35 vrouwen aanwezig op de kamer. In de twee weken dat ik gewerkt heb in het ziekenhuis zijn er vier moeders overleden. Je kunt dus wel begrijpen dat de mensen daar op een andere manier naar een bevalling toe gaan. Je ziet de angst in hun ogen. Ze weten immers wat er kan gebeuren."

Na thuiskomst denkt Els nog veel aan haar bijzondere trip. "Ik ben mezelf al langere tijd aan het oriënteren. Toen ik thuiskwam speelde dat idee nog steeds. Ook hier kampen vrouwen met problemen tijdens of na de zwangerschap. Niet alles is namelijk rozengeur en maneschijn en niet iedereen zit op die spreekwoordelijke roze wolk. Ik ging mezelf afvragen hoe ik deze vrouwen kan helpen. Vanaf januari ga ik aan de slag als coach voor zwangere vrouwen en jonge moeders. Mijn motto is dat iedereen het verdient om te stralen."

Het roer omgooien is natuurlijk niet zomaar iets. "Ik ben nu 52 en ik ging me afvragen of ik het vak als verloskundige de rest van mijn leven wilde blijven doen. Omdat ik mijn hart wilde volgen besloot ik het nu te doen. Het is toch een beetje het nu of nooit gevoel. Ik heb er in ieder geval ontzettend veel zin in."


Mantel der liefde

'Nee, joh, we moeten het niet zo uitgebreid maken. Oma eet heel kleine beetjes,' zeggen we tegen de kleinkinderen. 'En het moet ook geen uren duren, jongens. Ze is snel moe,' overtuigen we elkaar. Het onderlinge geregel is in volle gang. Mama had een tijdje geleden zelf al de regie in handen genomen en ons laten weten, dat ze er deze Kerst vanaf ziet naar haar dochter en schoonzoon te gaan. Te vermoeiend. Ze heeft al gebeld met restaurants in haar buurt om te vragen of het mogelijk is op Eerste Kerstdag een tafel te reserveren voor de lunch. 'Ik trakteer. Ik zorg voor een feestelijke maaltijd, net als vroeger,' lacht ze, waarmee ze probeert onze protesten vóór te zijn.
Al decennialang vinden we dat het kerstdiner een thuisaangelegenheid is. Het hoort niet in een restaurant, maar gewoon in de huiselijke kring. Ze heeft zelf notabene veertig jaar voor gezin, familie en vrienden thuis kerstdiners gekookt. Pa zorgde dan voor de menukaarten. En de wijn natuurlijk, 'typisch mannenwerk'.
Vijfentwintig jaar geleden nam haar dochter de organisatie over. Zij en haar man koken sindsdien de uitgebreide diners. Het gedoe er omheen wordt nu te bezwaarlijk voor mama. De reis naar een andere provincie en een overnachting in het zorghotel is te veel van het goede. Vorig jaar ging het nog. Je zegt dan tegen elkaar: 'Tot volgend jaar,' en voorzichtigheidshalve voeg je eraan toe: 'bij leven en welzijn.' Dat laatste heel zachtjes, want je hoopt eigenlijk dat het gewoon zo zal blijven.
Dit jaar heeft mama ineens veel van haar kracht moeten inleveren. Zienderogen zien we haar brozer en kwetsbaarder worden.

We hebben de kerstboom versierd, kaarsen in kandelaars gezet, de linten voor de kerstwensen opgehangen, waaraan de gebreide Kerstman, zoals ieder jaar, een ereplaats heeft. Er hangt een labeltje aan zijn broek: made by mother . Als alles klaar is, leggen we onze oudste kerstplaat op de draaitafel voor het meest ontroerend gezongen 'Stille Nacht' dat er bestaat. Dan pakken we de telefoon en bellen mama. 'Hij hangt weer, mam!' Dat is het enige dat we hoeven zeggen. Dan starten we de plaat. Aan de ander kant van de lijn luistert ze mee. Voor de 45ste keer. Als de muziek stopt, wensen we elkaar een zalige voorbereidingstijd op de Kerst. Ze zegt: 'Jammer, ik kan dit jaar niet naar jullie boom komen kijken.' Ze vergist zich, want dat doet ze al jaren niet, omdat ze naar haar dochter gaat. We begrijpen natuurlijk best wat ze bedoelt.
Het wordt een anders-dan-anders-kerstfeest dit jaar. Afgesproken is, dat we met z'n allen naar haar appartement in het verzorgingshuis gaan. Iedereen brengt een zelfgemaakt gerechtje mee en zo zullen we onze Eerste Kerstdag vieren. Wat zal het feestelijk zijn! Dan zegt ze: 'En ik maak niet mijn succesrecept, de sinaasappelbavarois.' 'Nee, mam, jij zorgt voor de kerstkrans van Maison Kelder.' 'Best veel, hè, wat ik niet meer doe?'

Als het telefoongesprek is afgerond, pakken we ontroerd elkaars hand. Ze weet niet half hoeveel ze in haar leven heeft gedaan. Wij zijn nu zogenaamde mantelzorgers. Wie is hier eigenlijk mantelzorger? Zij heeft ons altijd omhuld met een heerlijk warme mantel van liefde.
We zouden hem graag nog een poosje aanhouden, maar als we reëel zijn, lijkt het erop dat dit haar laatste Kerst wordt.

Emmy van Haastrecht
schrijvers@impesant.nl


29 / 40

Nijnsel (Oost-Brabants dialect: Nènzel) is een dorp in de provincie Noord-Brabant, gelegen in de Meierij van 's-Hertogenbosch. Nijnsel is een kerkdorp van de gemeente Sint-Oedenrode en telt rond de 2.600 inwoners. Dat is wat Wikipedia zegt over ons mooie Nijnsel. Maar dat is niet het enige, Nijnsel beschikt namelijk ook over een fantastisch bedrijventerrein.

De grootste groep bedrijven op het bedrijventerrein is actief in de sectoren industrie, bouwnijverheid, reparatie en handel. Verder zijn er industrieel ambachtelijke bedrijven en tientallen bouw- en installatiebedrijven, transportbedrijven en dienstverlenende bedrijven.

Bent u op zoek naar een nieuwe keuken? Dan bent u bij Ikar aan het juiste adres. Samen kunt u met de adviseurs uw eigen droomkeuken ontwerpen. Helemaal naar uw stijl. Voor de mooiste vloer- en wandtegels bent u bij Tegeloutlet aan het juiste adres. Sinds kort in nieuwe, frisse handen.

In de showroom van Marcel Vos Woninginrichting hebben je ogen te kost en te keur. Een ruime keuze aan gordijnen, vloerbedekking en diverse accessoires.
Installatiebedrijf Voss is er voor installatie, plaatsing en advisering van complete badkamers, keukens en verbouwingen. Het klimaat verandert en het energieverbruik verandert ook sterk mee. Installatiebedrijf Voss heeft alle specialisaties in huis voor zuinige energie als warmtepompen, zonnepanelen.

Evenals Voss is ook Vennotex inmiddels een gevestigde naam op het bedrijventerrein in Nijnsel. De twee zussen spelen continu in op de laatste trends op het gebied van slaapkamers, bedtextiel en matrassen.

Naast heel veel voor je huis zijn er op het bedrijventerrein natuurlijk meer bedrijven aanwezig. Zo ook Van Acht Autoschade. Acht jaar geleden startte Teun van Acht met zijn bedrijf in Nijnsel. Inmiddels werkt Teun met collega's Ad en Paul nog steeds elke dag vol overgave aan autoschadeherstelwerk van de allerbeste kwaliteit.

Je merkt het wel, op het bedrijventerrein in Nijnsel is voldoende te ontdekken en beleven. Ook toe aan iets nieuws?


Oldies Back on Stage verhuist naar Erp

Oldies Back on Stage heet voortaan Meierijstad Music Festival. En … vindt plaats op een nieuwe locatie: Partycentrum Van Haandel in Erp op zaterdag 13 mei 2017.

Eerst die locatie. Oldies Back on Stage en De Blauwe Kei waren zo'n mooi 'stelletje', toch? "Dat waren we ook", vertelt Dirk Hoevenaars, een van de organisatoren van het festival. "Maar toen wij plannen aan het maken waren voor de editie van 2017, was er veel onduidelijkheid over de Blauwe Kei: zou het theater wel of niet verhuizen naar de Noordkade? Omdat er politiek maar geen besluit viel, hebben we zelf maar een beslissing genomen en gekozen voor zekerheid."

Op zoek naar een nieuwe locatie kwam de organisatie uit bij Partycentrum Van Haandel in Erp: "Die locatie heeft alles waar wij naar op zoek waren: meerdere zalen, plaats voor 3 stages, duizend bezoekers, een goede akoestiek en een geweldige ambiance. Hier kunnen we ons festival de sfeer geven waar het al zo veel jaren zo geliefd om is."

Meierijstad Music Festival

Tegelijkertijd met de zoektocht naar een nieuwe locatie rees de vraag of het beproefde concept na 21 jaar nog steeds als een huis overeind stond. Of werd het tijd om eens wat accenten te verleggen? "Oldies Back on Stage is in 1995 van start gegaan om artiesten van de jaren zestig en zeventig nog eens een podium te geven. We hebben geweldige edities gehad, die altijd stijf uitverkocht waren. Maar die rockers van toen zijn intussen wel héél erg oud geworden …"


Programma om van te smullen

Intussen is het programma voor de nieuwe editie rond. Een programma waar iedere echte muziek-liefhebber van zal smullen, verwacht Dirk Hoevenaars: "Zo hebben we Not the Rolling Stones uit Engeland. Check ze eens op YouTube. Je denkt echt: ik zit hier gewoon naar The Rolling Stones te kijken én te luisteren. Uit Meierijstad hebben we de JPK Band, die veel Jimi Hendrix en Stevie Ray Vaughn speelt.
El Cid opent, als enige originele band uit de jaren 60, het nieuwe festival." Ook over de andere bands is Dirk erg enthousiast: "Maar daar wil ik nu nog niet zo veel over zeggen. De komende weken willen we de rest van de line-up bekend maken. Een ding is zeker ook de dertigers en veertigers zullen genieten van de muziek en de sfeer."

Kerstmuziek, musical en dans in Veghel en Rooi

Foto:

Kerst is de tijd van samen zijn en samen genieten in een mooie en fijne sfeer. Natuurlijk hoort daar muziek bij en mooie optredens. De jonge talenten van Phoenix Cultuur geven kerstconcerten, musical- en danspresentaties in Sint-Oedenrode en Veghel.

Zondag 18 december is het kerstfeest bij de IJsbaan in de Proeffabriek op de Noordkade in Veghel. Tijdens het schaatsen en op het terras onder het genot van de warme chocomelk, kan iedereen genieten van verschillende optredens muziek, musical en dans. Leerlingen gitaar, fluit, viool, zang, moderne dans, trompet en musical treden op tussen 13.30 en 17.00 uur.

Vrijdag 23 december is er in Mariëndael Sint-Oedenrode een sfeervol kerstconcert. Leerlingen piano, fluit, klarinet en nog meer instrumenten laten van zich horen. Een mooi moment om de kerstvakantie in te luiden en al helemaal in kerstsfeer te komen. Iedereen is om 17.30 uur van harte welkom in de theaterzaal van Mariëndael.

Op www.phoenixcultuur.nl vindt men meer informatie over Phoenix Cultuur. Voor vragen en/of aanmeldingen: info@phoenixcultuur.nl of 0413-782010.

Realisatie Pastorietuin

Al geruime tijd is werkgroep De Drie Ghemalen, onder de vlag van de Dorpsraad, druk doende met een plan voor het realiseren van een tuin voor jong en oud in het hart van Eerde. De tuin wordt gerealiseerd op de plek waar voorheen het gebouw De Drie Ghemalen stond.

Intussen is het plan zover gevorderd dat op 17 december a.s. om 11.00 uur door wethouder Annemieke van de Ven de officiële aftrap wordt gegeven voor de start van de werkzaamheden.

Het gebied wordt ingericht met 'langzame' en 'snelle' wandel/fiets paden, bankjes en speelmogelijkheden voor jonge kinderen.

Daarnaast komt er veel groen, een bloemenweide, natuurlijke verhogingen en een dierenweide. Verder vinden er aanpassingen plaats aan de kiosk en wordt de plek waar de Pastorie vroeger stond gemarkeerd.

Verkiezingen FNV bestuur

Netwerk Lokaal FNV De Meierij houdt 14 december 2016 haar verkiezingen voor het nieuwe regionale FNV bestuur én heeft daaraan een interessant thema gekoppeld: Wat doen Meierijstad én de gemeente Uden voor jou op het gebied van Werk & Inkomen?

De uitdagingen voor 2017
Wat kunnen wij verwachten van de gemeenten Meierijstad en Uden wat betreft Werk & Inkomen? Welke speerpunten heeft de FNV voor het volgend jaar? Welke willen we gaan oppakken in 2017 en hoe kan het nieuwe netwerk Lokaal FNV De Meierij hierbij een rol spelen? Dat willen we op 14 december a.s. bespreken tijdens de themabijeenkomst 'Wat doen Meierijstad én de gemeente Uden voor jou op het gebied van Werk & Inkomen?'.

Bestuursverkiezingen Lokaal FNV De Meierij én Uden

Voor Lokaal FNV De Meierij hebben 10 mensen zich kandidaat gesteld. De verkiezing vindt plaats tijdens deze bijeenkomst!

Datum: 14 december 2016 Tijd: 20.00 tot 22.00 uur Locatie: Wijkvereniging De Lapvoet (gebouw De Magneet) De Leest 45, 5463 JA Veghel

32 / 40

Foto: Gerrit Ketelaars

Groot Avondrood (Deilephila elpenor)

Pijlstaarten zijn grote, stevige en vaak mooie nachtvlinders. Hoewel bij de pijlstaarten het lichaam meestal puntig eindigt, heeft de familie haar naam te danken aan de rupsen. Die hebben namelijk achter op het lichaam altijd een puntig doorn, die wel aan een pijl doet denken. Een aantal van de grootste inheemse vlinders behoort tot de pijlstaarten, zoals de doodshoofdvlinder, de windepijlstaart, de oleanderpijlstaart en de ligusterpijlstaart. Deze vlinders hebben een spanwijdte van 10 tot soms wel 13 centimeter groot. Het groot avondrood is heel bijzonder gekleurd met roze en groene tinten, maar wordt niet groter dan zo'n 6 centimeter. De spanwijdte is daarmee gelijk aan die van de dagpauwoog, maar nog pas de helft van die van zijn grootste familieleden. Deze vlinder wordt ook wel olifantsvlinder genoemd. De kleuren zijn vrij spectaculair en als de nachtvlinder beweegt lijkt het alsof de vleugels schitteren in groen en rood.

De opvallende rups van het groot avondrood wordt vaak in tuinen gevonden op fuchsia, kattenstaart en waterdrieblad. De rups is zeer indrukwekkend. Met afschrikwekkende 'ogen' op het bovenlijf en de lengte van maar liefst 7,5cm valt het beestje wel direct op.

De vlinder vliegt van half mei-begin september in één, soms twee generaties. De vlinders worden overdag soms rustend op de waardplant gevonden. Ze vliegen vanaf de schemering en foerageren al vliegend op kamperfoelie en op andere planten met buisvormige bloemen. Ze komen op licht.

De soort overwintert als pop in een losse cocon in de strooisel laag.

Donkere dagen

is er de melancholie
van overvloed
als gevoelens zijn uitgeput
door veelheid in nuance

lijkt de ziel beboet
door aangereikte kansen,
van woorden die nu rusten
in de geest of in mijn hart,
vaak met gesloten ogen

roep ik in de leegte
van een woestijn
van vergane glorie

of word ik binnenkort
door de natuur
dan wel mijn gemoed
naar het Licht gezogen


Foto: Lisa vd Ven

Henny van Schijndel maakte deze prachtige foto in Vressel. De kleuren lopen prachtig in elkaar over! Heeft u ook een mooie foto van de natuur? Stuur deze dan naar redactie@demooirooikrant.nl

Foto: Henri van Hoorn

Henri van Hoorn maakte wederom een mooie luchtfoto. Deze keer van de Borgmolen!

Hoe lang de weinter ok duurt, 't is zeker dè de lente volgt

33 / 40

Volgens het overgrote deel van ons burgerpanel TipMooiRooi is desinteresse de grootste oorzaak van de lage opkomst. Hoewel Sint-Oedenrode met 44% de hoogste opkomst had van de drie samengevoegde gemeenten, is ook hier een groot deel niet op komen dagen. Enkele reacties van panelleden over het 'waarom' van de lage opkomst: 'Mensen zijn door de politiek voor de gek gehouden. Als de mensen serieus zouden zijn genomen, hadden we mogen aangeven of we voor of tegen de fusie waren. Het smoesje dat we bij de verkiezingen in 2014 hebben kunnen stemmen is kul. Alle serieus te nemen partijen waren voor de fusie. RBB dat tegen was, viel niet serieus te nemen. Dat blijkt ook uit de move die raadslid Raaijmakers al vrij snel maakte door zijn verzet tegen de fusie op te geven. Toen de fusie niet meer tegen was te houden mochten we als inwoners ons wel bezig houden met de naam van de nieuwe gemeente. Als de politiek het dan nog gek vindt dat mensen niet gaan stemmen heeft ze toch wel een enorme plaat voor haar kop.'

'Steeds meer mensen zijn er van overtuigd dat er niet naar de bevolking wordt geluisterd en dat partijen zich niet houden aan de punten die ze hebben beloofd. Ik zelf zal altijd stemmen en hoop dat de partij waarop ik stem probeert om zoveel mogelijk voor elkaar te krijgen wat ze hebben beloofd.'

'Veel mensen zijn boos over de fusie en voelen zich door de politiek totaal niet gehoord. De enige manier waarop ze onvrede kunnen uiten is door niet te gaan stemmen onder het motto 'er wordt toch nooit naar ons geluisterd.'

Degenen die wel stemden deden dat om uiteenlopende redenen. Zie de tabellen die we hier geplaatst hebben en bekijk de complete uitslag op www.tipmooirooi.nl

Jeroen vd Sande

Sint-Oedenrode – Vorige week zaaide een man met een ijshockeystick onrust in boekwinkel 't Paperas door te dreigen de zaak kort en klein te slaan. Hij stoorde zich mateloos aan de muziek in het dorp die volgens hem te hard zou staan. Eigenaar Pieter van de Kamp belde de politie maar kreeg nul op het rekest. De Rooise wijkagenten sprongen deze week alsnog in de bres.

Van de Kamp was vorige week onthutst toen de medewerker van de politie aan de telefoon vertelde niets tegen het voorval te kunnen doen, omdat er geen sprake was geweest van fysieke bedreiging. Dat de Rooise wijkagenten het probleem wel bij de horens hebben gepakt, stemt de eigenaar tevreden. "Het is goed om te horen dat ze er alsnog werk van hebben gemaakt", aldus Van de Kamp. Agenten zijn naar de dader gegaan en hebben de man een flinke waarschuwing gegeven. Als hij nog een keer de fout in gaat, dan wacht hem een dubbele bestraffing.

Website DeMooiKrant in modern jasje

Foto: Ruth van der Heijden

De site www.demooikrant.nl is klaar voor de toekomst. Demooikrant.nl is zodanig verbeterd dat hij beter vindbaar is geworden. Op de website van de franchiseorganisatie kan je terecht voor informatie over het worden van franchisenemer in de media.

Een belangrijke toevoeging aan de website is dat huidige franchisenemers aan het woord komen. Ze stellen zich aan de bezoekers van de site voor, wat zorgt voor verpersoonlijking en herkenbaarheid. Het aanbod van www.demooikrant.nl is erg divers; naast uitleg over het concept en tekst van franchisenemers vind je ook de verschillende kranten en websites terug, op deze manier krijgt de bezoeker een beter beeld van organisatie DeMooiKrant. Bij interesse en vragen kan je via de site direct contact opnemen met Demooikrant.nl of een contactformulier invullen.

DeMooiKrant is een franchiseonderneming in de media, zowel op papier als online. Het concept bestaat zes jaar, maar de bijhorende website is nu twee jaar in de lucht. Daarom werd het tijd voor vernieuwing. DeMooiKrant is een uniek mediaconcept van nieuwsgaring op lokaal niveau. Op het moment bestaat DeMooiKrant uit negen franchisenemers die een krant en een nieuwssite runnen. Daarnaast brengt DeMooiKrant een maandblad, meerdere Havenkranten en tientallen websites uit. Uit het bezoekersaantal kan de organisatie aflezen dat de site afgelopen week al vaker bekeken is.

Politie treedt alsnog op tegen bedreiger met ijshockeystick

Vorige week zaaide een man met een ijshockeystick onrust in boekwinkel 't Paperas door te dreigen de zaak kort en klein te slaan. Hij stoorde zich mateloos aan de muziek in het dorp die volgens hem te hard zou staan. Eigenaar Pieter van de Kamp belde de politie maar kreeg nul op het rekest. De Rooise wijkagenten sprongen deze week alsnog in de bres.

Van de Kamp was vorige week onthutst toen de medewerker van de politie aan de telefoon vertelde niets tegen het voorval te kunnen doen, omdat er geen sprake was geweest van fysieke bedreiging. Dat de Rooise wijkagenten het probleem wel bij de horens hebben gepakt, stemt de eigenaar tevreden. "Het is goed om te horen dat ze er alsnog werk van hebben gemaakt", aldus Van de Kamp. Agenten zijn naar de dader gegaan en hebben de man een flinke waarschuwing gegeven. Als hij nog een keer de fout in gaat, dan wacht hem een dubbele bestraffing.

Zaterdag 10 december vonden in Valkenswaard de eerste individuele voorwedstrijden voor de derde divisie plaats. Sterre van den Brand trapte als enige turnster van Dioscuri met deelname aan deze wedstrijd het wedstrijdseizoen af, en niet onverdienstelijk.

Sterre begon haar wedstrijd op het onderdeel balk, waarop zij onder meer een keurige arabier liet zien. Helaas moest ze met de altijd lastige hele pirouette de balk vroegtijdig verlaten. Desalniettemin wist Sterre een keurige 10.150 pt in de wacht te slepen. Op naar vloer, waar Sterre haar krachtige nieuwe vloeroefening voor het eerst liet zien. Een strakke oefening met veel power. Echt een oefening voor Sterre dus. Onder meer door een knappe combinatie van een overslag met een salto voorover met halve draai behaalde Sterre een uitgangswaarde van maar liefst 3.9 pt, een van de hoogste uitgangswaardes op vloer van de wedstrijd. Tezamen met de uitvoeringsscore leverde Sterre's vloeroefening haar een nette 11.150 pt op. Het derde toestel was sprong. Sterre maakt op dit toestel goede vorderingen en had dan ook besloten naast de half in / half uit een half in / heel uit te springen. De half in / heel uit ging voortreffelijk en resulteerde in een uitstekende 12.050 pt. Helaas kwam Sterre voor de (eenvoudigere) half in / half uit met haar aanloop naar de pegases niet goed uit en moest zij een val incasseren na de landing. Een vol punt eraf, wat het gemiddelde van de sprongscore naar 11.125 pt bracht. Nog steeds een mooie score, maar niet de score waar Sterre voor ging. Tot slot het onderdeel brug. Ook op dit lastige toestel deed Sterre niet onder voor haar concurrenten en eindigde zij keurig in de middenmoot. Met een 10.150 pt voor brug kwam haar puntentotaal op 42.492 pt. Van de in totaal 45 turnsters in haar categorie eindigde Sterre daarmee als 19e. Een prima prestatie. Er volgt nog een tweede voorwedstrijd in januari. Pas na die wedstrijd wordt duidelijk of Sterre zich voor de regio- en/of toestelfinales heeft geplaatst. Nog even spannend dus en de puntjes op de 'i' zetten voor de tweede kwalificatiewedstrijd.


Waterpolodames Argo bieden goed partij

Afgelopen weekend stond het duel tegen de koploper Njord uit Veldhoven op het programma voor de waterpolodames uit Rooi. De ploeg heeft het dit seizoen behoorlijk zwaar. Door afwezigheid van wat routiniers maar ook door de huidige vorm van het gehele team bevindt de ploeg zich in degradatieproblemen. Iets wat vooraf redelijk ondenkbaar was, maar nu toch echt een feit. Argo staat op de 3e plaats van onderen, met maar 3 punten meer dan de ploegen onder hen.

En winst tegen de koploper mag niet verwacht worden van het team in de huidige fase van de competitie. Dat was dan ook de reden waarom coach Anja van Wanrooij het dit keer over een gehele andere boeg gooide wat betreft tactiek. Door het spelen van een goede zone werd het duel een stuk minder fysiek en werd de tegenstander gedwongen tot schoten vanuit een 2e lijn. Dat Njord ook vanuit dergelijke situaties aardig weet te scoren, was te verwachten. Maar toch hadden ze moeite met het spel wat Argo speelde en juist Argo leek hierdoor steeds beter in de wedstrijd te komen. Het laatste partje van de wedstrijd werd zelfs in het voordeel van Argo beslist, helaas gingen de eerste 3 naar Njord toe. Met een eindstand van 8-13 mag Argo tevreden zijn, het spel geeft vertrouwen voor de komende wedstrijden. Doelpunten van Argo werden gemaakt door Paula Smith (2x), Renske vd Burgt, Josine Raaijmakers (4x) en Liesbeth vd Korst. De komende weken zullen de dames gaan gebruiken om alles weer op de rit te krijgen zodat er punten gehaald gaan worden. Pas 14 januari wordt de competitie vervolgd tegen Nayade.

Rhode JO13-2 Kampioenen

Het zou een seizoen van veranderingen worden. Delen van twee E-teams bij elkaar gevoegd om in het seizoen 2016 - 2017 te gaan spelen als een nieuw JO13-2 team (voor de oudere onder ons, dit was vroeger de D2). Voor enkele van de jongens betekende dit de overgang van driekwart veld naar een heel veld, en voor andere zelfs de grote overstap van een half veld naar een heel veld. En dat ook nog eens in een opstelling met 11 spelers met systemen als 4-4-2 of 4-3-3 en die altijd lastige buitenspelregel.

Het zou dus een interessante seizoenshelft worden om te ontdekken in hoeverre de jongens van Rhode JO13-2 met al deze veranderingen om zouden gaan. Tenminste, dat was de veronderstelling aan het begin van het seizoen. Al snel bleek echter al dat je deze generatie van jongens in ieder team kunt zetten en handen vol met veranderingen voor hun voeten kunt gooien. Het maakt ze allemaal niets uit… voetballen is iets wat ze kunnen en het liefst iedere dag doen. Tijdens de eerste wedstrijden werd al snel duidelijk dat deze Rooise jongens nog altijd beschikken over een bovengemiddelde doses aan voetbalkwaliteiten, om nog maar te zwijgen over hun doorzettingsvermogen, conditie en snelheid. Menig team werd tijdens de competitiewedstrijden verslagen of dat ze gewoonweg niet op het veld stonden. De kwaliteit van de aanvallers, het vermogen om de bal snel rond te laten gaan op het middenveld en de koelbloedigheid van de kei harde verdediging leverden de ene na de andere monsteruitslag op.

Toen twee weken geleden ook nog de directe concurrent VOW uit Zijtaart werd verslagen met klinkende cijfers, was het duidelijk… zaterdag 3 december 2016 zou het kampioenschap binnen gehaald worden. Op deze dag was SES uit Langeboom ook geen partij voor deze jongens en werd het kampioenschap met dubbele cijfers binnengehaald.

De jongens van JO13-2 waren echter dit kalenderjaar nog niet klaar. Vanwege ook de klinkende resultaten in het KNVB Bekertoernooi, speelden de jongens afgelopen zaterdag 10 december een knock-out wedstrijd tegen WEC. Na een bloedstollende wedstrijd en winst via strafschoppen, overwinteren de jongens in dit prestigieuze toernooi en gaan ze zeker ook nog voor de KNVB Regiobeker.

Argo Sprintkampioenschappen

Afgelopen zaterdag zijn de Argo Sprintkampioenschappen gehouden in zwembad 'De Neul'. 27 Zwemmers en zwemsters hebben aan deze wedstrijd deelgenomen waarbij iedereen 3 of 4 afstanden heeft gezwommen. Nadat alle afstanden gezwommen waren, werden de medailles voor de verschillende leeftijdscategorieën uitgereikt.

De volgende zwemmers en zwemsters mogen zich Sprintkampioen noemen in hun categorie: Lara der Kinderen, Luuk Janssen, Esmee Broeren, Veerle Dahler, Anke Verstappen, Leonie Habraken, Sem van Eijndhoven, Sanne Peters, Lars Diesch, Maartje van Stiphout, Pascal van Bakel en Kyra Jongman.

De zwemmers en zwemsters die geen plaatsje op het podium wisten te bemachtigen ontvingen een fraaie herinneringsmedaille. Iedereen ging dus met een medaille naar huis. Komende zondag nemen een aantal zwemmers van de Wedstrijdgroep deel aan een limiet wedstrijd in zwembad De Warande in Oosterhout, aanvang 14.15 uur.

Summer van den Hurk tweede

Afgelopen zaterdag heeft Summer van den Hurk, uitkomend voor Flik Flak, Den Bosch, in Valkenswaard haar eerste voorwedstrijd Turnen Brabant-Oost geturnd in de categorie N2, pupillen 2.

Na een matige start op sprong waar ze een met 12.775 een 7de plaats haalde mocht ze vervolgens op brug haar nieuwe oefening met hoge moeilijkheidsgraad turnen. Helaas belandde ze na een prachtig gelukte oefening bij haar streksalto af op haar achterwerk. Dit koste haar 1 punt extra aftrek. Vanwege haar hoge moeilijkheidsgraad bleef de schade beperkt. Met 13.500 was dit de tweede plaats op dit toestel. Op balk turnde Summer een goede, stabiele oefening wat beloond werd met 14.600, goed voor de tweede plaats op dit toestel. Op het laatste toestel vloer turnde ze een prachtige oefening beloond met een 13.900, 3de punt op dit toestel. Uiteindelijk eindigde Summer van den Hurk in de meerkamp als 2de. Hierdoor plaatste ze zich voor doorstroming naar de landelijke wedstrijden.

Boskant JO9-3 behaalt kampioenschap

De allerjongsten van v.v. Boskant (JO9-3) hebben de najaarsreeks als kampioen van de eigen poule weten af te sluiten.

Een hele knappe prestatie van Tycho, Mats, Luca, Sam, Niek en Rick! De allerlaatste wedstrijd werd gespeeld tegen de directe concurrent De Zwaluw uit Vught. Het werd nog heel spannend, maar onder leiding van de coaches Manuel en Maarten wisten de jonkies uiteindelijk met 4-3 aan het langste eind te trekken!

Handboogvereniging Ontspanning

De schutters van de Rozelaer hebben dinsdag een wedstrijd in de competitie geschoten. De dag winnaar was Mart Verhoeven met 214 punten. De overige scores waren: Antoon Vervoort 212, Jan van Erp 203, Jan van Bergen 196, Leo van Breugel 180 en Joep Verbunt 124.

Ook op vrijdagavond hebben de senioren na afloop van de leden vergadering uit de Najaar competitie de 18 meter 1 pijl geschoten, uitslag: Hout schutters: Michael Moonen 155 en Antoon Vervoort 139, Agnes Vissers was gestopt. Compound op DT: Theo Passier 237, Paul van den Mortel 223 en Wil Kivits 215. Recurve: Piet van den Berg 243, Mart Verhoeven 234, Jan van Bergen 233, William Huyberts 229, Beppie van Bergen 215, Jerica van den Mortel 179 en Joep Verbunt 144.

In het weekend hebben drie schutters van Ontspanning de indoorfita in Schijndel geschoten.

Op zaterdag waren dat Martie Verhoeven, Piet van den Berg en Floris Mesu. Martie schoot 2 x 258, totaal 516 putnen. Hij werd 4e bij de heren recurve. Piet schoot 288 en 278, totaal 566. Hij werd 2e bij de heren recurve. Floris schoot 257 en 266, totaal 523. Hij werd 3e bij de jeugd recurve. Op zondag schoten Martie en Piet nog een keer. Martie schoot 250 en 272 (PR), totaal 522. Hiermee werd hij 8e bij de heren. Piet schoot 291 en 276, totaal 567 en werd weer 2e bij de heren.

Op maandagavond schieten de Vrienden van Pieter Breugel hun wedstrijden op dinsdagmiddag de Rozelaer. Vrijdagavond is de uitwedstrijd tegen Beatrix. De leden hebben een eigen sleutel en kunnen vrij binnen en buiten trainen als de accommodatie niet bezet is. De jeugdtraining is op woensdagavond van 18.30 – 20.00 uur.

Uitwisseling met De Klutsers uit Nijnsel

Vrijdagavond vond de jaarlijkse uitwisseling tussen Cloeck & Moedigh en De Klutsers plaats. Dit is een plaatselijk gebeuren waarbij de spelers elkaar goed kennen en de sfeer was dan ook voortreffelijk.

Na een sportieve avond bleek dat er van de 50 spelers slechts 4 alle drie hun partijen hadden gewonnen. Hiervan scoorde Gerrie vd Rijdt (3 +31) de meeste punten. Ook Wim van Alst had zijn vizier scherp staan en werd 2e (3 +23). Frans vd Velden hield de eer van De Klutsers hoog en werd 3e (3 +17). Met 3+7 werd Karel Verschuijten 4e. Daarna volgden Martien Versantvoort van De Klutsers (5e, 2 +18), Erik Verschuijten (6e, 2 +18) en Karel Kreijveld (7e, 2 +18).

Uitslagen Nationale Petanque Competitie (NPC) Vierde divisie 4008, Cloeck & Moedigh 1-La Ferme Boel 1: 4-4. Vijfde divisie 5003, Mooie Boule 2-Cloeck & Moedigh 2: 5-3. Zesde divisie 6005, Lingewaard 3-Cloeck & Moedigh 5: 5-3. Zesde divisie 6014, Cloeck & Moedigh 7-'t Lover 5: 0-8.

Laatste biljartronde 2016

In de 13e en laatste ronde van het seizoen 2016/2017 waren er geen echte hoge scores. Gezien de kleine verschillen in de stand kan het in de 2e helft nog erg spannend worden. In de wedstrijd de Beurs tegen Kofferen waren er in 7 partijen slecht 94 beurten nodig.

Korte partijen: Cees Bouter (D'n Toel) 46 car. in 6 beurten waarbij een serie van 22 (moy. 9,33), Albert Kusters (St.Joris) 32 car. in 7 beurten waarbij een serie van 17 (moy. 4,57), Dries van der Vegt (Kofferen) 26 car. in 8 beurten (moy. 3,25), Wim Hulsen (Kofferen) 24 car. in 8 beurten (moy. 3), Maarten Kaskens (de Kroeg) 24 car. in 10 beurten waarbij een serie van 10 (moy. 2,4), Toon van Uden (Beurs) 34 car. in 11 beurten waarbij en serie van 19 (moy. 3,09), Mari van Esch (St.Joris) 28 car. in 12 beurten (moy. 2,33), Twan van der Heijden (D'n Toel) 22 car. in 12 beurten (moy. 1,83), Maarten van Hoof (Gin Keus) 20 car. in 12 beurten (moy. 1,66), Jack Verhaegh (Beurs) en Piet Verbeek (B.C. Eerschot) 24 car. in 14 beurten (moy. 1,71), Renée Wisse (Dorpsherberg) 22 car. in 14 beurten (moy. 1,57).
Uitslagen: Beurs – Kofferen 70-70, Jachtrust – B.C. Eerschot 63-57, de Kroeg – D'n Toel 64-56, Gin Keus – Dorpsherberg 75-65, Wapen van Eerschot – Boskant 79-61, Wellie Winne Welles – St.Joris 72-68. Oud Rooy was vrij.
Stand: 1 Wapen van Eerschot 899, 2 Boskant 895, 3 St.Joris 890, 4 D'n Toel 868, 5 Kofferen 867, 6 Beurs 866, 7 Oud Rooy 854, 8 Wellie Winne Welles 805, 9 Jachtrust 802, 10 de Kroeg 796, 11 Dorpsherberg 759, 12 B.C. Eerschot 740,13 Gin Keus 736. De competitie ligt even stil. In de 1e week van januari 2017 wordt weer begonnen.

Finalisten Ollandse biljartkampioenschappen bekend

Afgelopen vrijdag werd de halve finale in café D'n Toel gespeeld. De halve finalisten waren aan elkaar gewaagd en speelden vol overgave voor een plaats in de finale. De vele toeschouwers hebben overwegend mooie en vooral spannende partijen gezien.

Peter van Driel had 37 beurten nodig om zijn sportieve rivaal Henk van Eerdt af te schudden. Gerard van de Tillaart maakte zijn partij tegen Gerard Eijkemans uit in 25 beurten en zorgde voor de hoogste serie van de avond (16). Rob van Oorschot moest het uiteindelijk afleggen tegen Ad Huijbers. John van Oorschot kwam in de tweede helft van de partij pas goed op dreef maar moest desondanks zijn meerdere erkennen in Jan Hagelaars. Sander v.d. Pasch bouwde zijn partij rustig op. Zijn tegenstander Ruud van Driel kwam niet in de wedstrijd en had deze avond niet het geluk aan zijn zijde. Leo Hagelaars begon heel overtuigend maar verloor na 30 beurten van Ad v.d. Bergh. In de Dorpsherberg worden a.s. vrijdag 16 december, aanvang 19.30 uur, zowel het klassen kampioenschap als het algemene kampioenschap gespeeld. De wedstrijdleiding hoopt de 27ste editie van de Ollandse biljartkampioenschappen af te sluiten met een fantastische finaleavond en wenst alle finalisten veel succes. Iedereen is vrijdagavond welkom in Café-Cafetaria-Zaal "De Dorpsherberg".

Geplaatste spelers voor de finale: Gerard v.d. Tillaart en Jan Hagelaars (A klasse); Ad v.d. Bergh en Peter van Driel (B klasse); Ad Huijbers en Sander v.d. Pasch (C klasse).
Programma finale 16-12-2016: Klassenkampioenschap 19.30 uur A-klasse: Gerard v.d. Tillaart – Jan Hagelaars. B-klasse 20.15 uur: Ad v.d. Bergh – Peter van Driel en C-klasse 21.00 uur: Ad Huijbers – Sander v.d. Pasch. Aansluitend worden de wedstrijden om het algemeen kampioenschap gespeeld.

Derde speeldag wintercompetitie de Kienehoef

Het was een koude vrijdagavond 9 december, maar dat mocht de pret niet drukken. T.V. Frisselstein 3 staat op het programma tegen de heren van Kienehoef 1, waarbij werd gespeeld om de koppositie in de poule.

Het werden spannende wedstrijden waarbij twee keer de super tiebreak de doorslag gaf. Uiteindelijk wonnen de heren netjes met 3-1 en kunnen ze voor het eerst in hun korte maar gezellige carrière zeggen dat ze de koppositie te pakken hebben! Op naar volgende week, dan staat tegenstander T.V. de Stap op het programma.

Vresselse amazones zeer succesvol

Dit weekend was de tweede selectiewedstrijd in Sint-Oedenrode. Sydney Renders reed twee hele mooie rondjes met haar pony Ramona en dat leverde haar een mooie eerste plaats op in de klasse M. Nina van Enckevort reed met Diego ook heel netjes en mocht de tweede prijs ophalen in de klasse Z.

Anne markgraaff reed vorige week in de mortel en haalde een mooie tweede plaats in de klasse M met haar pony Way of Life. Nina reisde af naar een internationale wedstrijd in Lichtenvoorde en behaalde een mooie vijfde en zesde plaats met haar pony Diego. In een sterk deelnemersveld van zeventig deelnemers is dat erg knap!

Juliët Bosshardt pakt tweede prijs in dressuurring

Dit weekend is er weer volop gestreden om de prijzen door de leden van de Nijnselse ruiters en ponyruiters.

Juliët Bosshardt startte dit weekend haar paard Giolita op een dressuurwedstrijd in Manege de pijnhorst in Sint Oedenrode. In de klasse B beoordeelde de jury de proef met 66% goed voor een tweede prijs. Monique en Linda van Gastel zijn samen met hun paarden Hercules en Coco Flanel naar een springwedstrijd geweest in Asten. De wedstrijd in de klasse B was niet op stijl. Zowel Linda als Monique reden twee foutloze rondes. Linda was in de tweede ronde iedereen te snel af en eindigde met een eerste prijs. Monique en Hercules waren iets langzamer en eindigde met de derde prijs. Noortje gevers startte op een springwedstrijd in Equicentrum de Peelbergen. In de klasse L eindigde ze na 2 foutloze rondes met haar paard Gigi du Rouetmet een zesde prijs.

Rooise dam en schaakvereniging

De externe schaakcompetitie is halverwege en de Rooise schakers staan er goed voor met een tweede plaats in de zaterdagcompetitie en een derde plaats in de avondcompetitie. Deze laatste wedstrijd werd knap gewonnen met 4-0 tegen De oude toren A uit Berkel-Enschot.

Komende week kan in het onderlinge duel met de directe achtervolgers een belangrijke stap worden gezet in het veiligstellen van de tweede plaats en uitzicht houden op het kampioenschap. Ook in de avondcompetitie zit het kampioenschap er nog in, doordat in de laatste ronde tegen de huidige nr 1 gespeeld wordt en de nummer 1 en 2 in de voorlaatste ronde nog tegen elkaar spelen. De ontknoping van het kampioenschap beloofd hiermee spannend te worden.

Boskant heeft de eerste seizoenshelft afgesloten met een duidelijke 0-3 overwinning op WEC. Het levert een prima gevoel op voor de feestdagen die de komende weken op het programma staan en ….. een prima uitgangspositie voor de tweede helft van de competitie die door Boskant 1 op 29 januari 2017 vervolgd wordt met een thuiswedstrijd tegen WHV.

De uitwedstrijd tegen WEC was er eentje met twee helften. Beide teams begonnen "op zeker" aan de wedstrijd. Bij balverlies meteen terugzakken op eigen "bodem" om de kans op tegengoals zo klein mogelijk te houden.
Voor de toeschouwers betekende dat wel dat de bal voornamelijk op het middenveld rond ging en dat gevaarlijke momenten voor een van beide doelen op één hand te tellen waren. Net voor rust kreeg de thuisclub een uitstekende mogelijkheid. Een indraaiende vrije trap, ondersteund door wat rugwind, kon door Boskant doelman Fred van Bussel onvoldoende worden weggewerkt, maar de rebound werd door Mark Smits van dichtbij langs geschoven.

Boskant was, met de wind in de rug, na rust de betere ploeg. In de 48e minuut had Jim van der Zanden, de score kunnen openen toen hij vrij voor doelman Santegoeds opdook. Z'n inzet ging echter ruim over. In de 53e minuut was het wel raak. Na een goede aanval over links werd de bal door Emiel van den Elsen breed gelegd waarna Rens van de Wijdeven met een diagonale schuiver de 0-1 aantekende.
Twee minuten later had het 0-2 moeten zijn. Goed doorzetten van Emiel bracht hem tot vlak bij het doel, maar hij miste de rust om de bal simpel binnen te tikken. Zijn snoeiharde inzet ging centimeters voorlangs. In de 61e minuut had WEC via Yoeri Verbakel een goede mogelijkheid op de gelijkmaker. Z'n inzet werd echter vakkundig door de opnieuw uitstekend acterende Boskant doelman Fred van Bussel onschadelijk gemaakt. In de 70e minuut wist Boskant de score te verhogen. Een perfecte voorzet van Rens van de Wijdeven kon bij de 2e paal simpel worden binnengetikt door Roy van der Linden: 0-2. Boskant bleef kansen krijgen, maar het duurde toch nog tot de 80e minuut voordat de wedstrijd op slot ging. Goed storend werk van Jim van der Zanden gaf hem de gelegenheid de 0-3 tegen de touwen te schieten. In de laatste 5 minuten kreeg de thuisclub via Mark van Os enkele goede mogelijkheden om de gehate nul van het scorebord te halen, maar het vizier stond, helaas voor hem en z'n teamgenoten, verre van zuiver.

Door deze overwinning blijft Boskant volop meedoen om de bovenste plaatsen. Voorlopig echter gaat er niet veel veranderen, want de competitie krijgt pas eind januari 2017 een vervolg.
Ook Boskant 2 viert victorie! Door een 4-0 overwinning op Milheezer Boys 2 en verlies van opponent ASV'33 2 tegen MULO 2 gaat Boskant 2 als herfst/winterkampioen de jaarwisseling tegemoet. Ook voor spelers en begeleiding van dit team dus prima vooruitzichten voor de komende feestdagen.


Rhode pakt in slotfase volle winst tegen EVVC

Iedereen had zondag zo rond de 90e minuut al een gelijkspel ingecalculeerd, maar Geert Oerlemans had daar andere ideeën over, met een harde schuiver zorgde hij er voor dat er voor Rhode 3 punten kon worden bijschreven. Dat waren kostbare punten, want de ploegen in de middenmoot kruipen steeds dichter bij elkaar.

Rhode had een flitsende start. Het eerste kwartier werd EVVC flink onder druk gezet. Er waren 3 kansen met o.a. een schot van Koen vd Zanden tegen de paal. Toen Rhode een beetje uitgeraasd was ontstond er een aantrekkelijke wedstrijd, waarin het spel op en neer golfde. Kansen kwamen er voldoende, maar beide keepers hielden stand. Na 22 minuten leek EVVC op voorsprong te komen, toen er uit een aanval tot 3 keer toe een goede kans kwam. Ook voor Rhode kwamen er nog diverse kansen, o.a. uit een vrije trap vanaf de 16 meter, een schot van Paul Smeets en acties van Koen vd Zanden en Teun Latijnhouwers.

Al meteen in de 2e helft leek Rhode toe te slaan. Geert Oerlemans kreeg een goede kans, maar helaas ging zijn schot net over. Daarna bleef het spel weer op en neer te gaan. Maar de betere kansen waren wel voor Rhode. EVVC profiteerde bijna van een slordigheid achterin, maar de lat bracht redding. Rhode leek toen de wedstrijd weer naar zich toe te trekken en rond de 70e minuut waren er 3 kansen uit 3 voorzetten die alle drie rakelings voorlangs gingen en net niet een Rhode aanvaller bereikten. Maar EVVC gaf zich nog niet gewonnen en was nog één keer gevaarlijk, maar die kans werd afgefloten wegens buitenspel. In de 89e minuut viel de beslissing. Net over de middellijn wist Tom Willems de bal nog binnen te houden en hij gaf een diepe bal in het 16 meter gebied waar Geert Oerlemans opdook en met een hard schot in de korte hoek de keeper kansloos liet, 1-0.

A.s. zondag wordt de eerste helft van de competitie afgesloten. Rhode speelt dan de inhaalwedstrijd tegen Nieuw Woensel die vorige week werd afgelast. Nieuw Woensel heeft het elftal dit jaar flink moeten verjongen en heeft het erg zwaar en pas één puntje verzameld. Het zou mooi zijn als Rhode zich niet door Nieuw Woensel laat verrassen en met een overwinning de winterstop kan ingaan.

Nijnsel in ondertal onderuit

Het was meer dan zes maanden geleden dat het bestuur van vv Nijnsel/TVE Reclame bij een thuiswedstrijd de bezoekers moest feliciteren met de overwinning. Maar afgelopen zondag moest het toch weer een keer gebeuren tegen koploper Wilhelmina Boys. De bezoekers uit Best gingen in de topper met de verdiende overwinning aan de haal.

Nijnsel verscheen door talrijke oorzaken niet in de sterkste opstelling aan de start en dat wreekte zich uiteindelijk. In de zestiende minuut nog een cruciale redding van doelman Thijs van Esch van Nijnsel die er twee minuten later echter niets aan kon doen toen verdediger Mark van Berlo in de zestien bij een dreigende situatie de bal tegen zijn opgestoken handen kreeg. En dat is dan meteen een dubbele straf: een pingel tegen en rood. De bezoekers profiteerden gretig van deze buitenkans en de 0-1 kwam op het scorebord. Tien minuten later was er aan de andere kant sprake van een handsbal en opnieuw werd de bal op de stip gelegd, vergezeld van een gele kaart. Topscorer Stefan Hulsen trok zijn compressiebroek nog eens recht en knalde meedogenloos de gelijkmaker tegen de touwen. De bezoekers waren echter niet uit hun doen en met een overtal bleven zij het vijandelijke doel opzoeken en bestoken. Opnieuw toonde Thijs van Esch zijn kwaliteiten en voorkwam zowel in de 33e als de 36e minuut een zekere voorsprong van de bezoekers. In de 37e minuut echter opnieuw een doelpunt van Bestse makelij uit een stilstaande situatie. De 1-1 was ook de ruststand. Na de pauze bleven de gasten aandringen en met name de bij vlagen ongrijpbare en rappe Ruben Rodrigues speelde als in zijn beste dagen bij Boskant. Voor Nijnsel was er in de tweede helft slechts één kans te noteren, bijna vanzelfsprekend door Stefan Hulsen in de 68e minuut. Hij vond de keeper op zijn weg. In de 78e minuut een corner waarbij de bal terechtkwam bij een speler van de Boys die koelbloedig de wedstrijd in het slot gooide: 1-3 en niets op aan te merken. Man of the Match (opnieuw) keeper Thijs van Esch van Nijnsel, geprezen door vriend en vijand. Zijn katachtige reflexen, voorheen geëtaleerd bij Rhode 4, dwingen alom respect af.
Aanstaande zondag gaat Nijnsel 1 op bezoek bij het lastige Reusel Sport, de laatste (inhaal)wedstrijd van dit kalenderjaar. Supporters zijn opnieuw welkom want drie punten houden de geelblauwen in de top van het klassement.
Donderdag 15 december houdt vv Nijnsel/TVE Reclame haar jaarvergadering voor alle leden. Aanvang 21.00 uur in de kantine van het sportcomplex Den Eimert aan de Sportlaan.

Bas van Engelen nieuwe trainer Ollandia

Bas van Engelen Foto:

Vv Ollandia denkt in Bas van Engelen, 47 jaar, de trainer gevonden te hebben die de jeugdige selectie verder kan ontwikkelen.

De ervaring die Bas heeft opgedaan na vijf jaar Heeswijk 2 getraind te hebben, sluit naadloos aan op de profielbeschrijving die de technische staf en bestuur samen met de spelers had opgesteld. Het verbeteren van jonge spelers voor het vaandelteam zit Bas in het bloed. Na vijf jaar was Bas op zoek naar een nieuwe uitdaging en heel bewust naar de eindverantwoording van zijn eigen team.

Bij Ollandia is men het afgelopen jaar begonnen met het doorschuiven van een jongere generatie naar de selectie en op zoek naar de ambitie en kwaliteit die men bij Bas denkt gevonden te hebben. De technische staf, de spelers en het bestuur hebben er dan ook alle vertrouwen in dat deze samenwerking tot mooie resultaten zal gaan leiden.

Bijna winterstop bij Ollandia

Met nog een weekend van inhaalwedstrijden voor de boeg nadert de winterstop al snel. Omdat er bij Ollandia maar weinig is afgelast, is er a.s. zondag dan ook geen voetbal en op zaterdag is er ook maar een wedstrijd voor de jeugd. De trainingen worden nu eventjes op een laag pitje gezet, maar toch zit men in de voetballoze periode bij Ollandia zeker niet stil.

Daarom worden er diverse activiteiten georganiseerd, zoals donderdag 15/12 een darttoernooi en donderdag 22/12 een wildrikconcours, terwijl er voor de jeugd op woensdag 28/12 in sporthal De Streepen weer het jaarlijks terugkerende zaalvoetbal op het programma staat. In het nieuwe jaar wordt op 5/1 de training voor de selectie weer hervat en zijn er op zaterdag 7/1 jeugdactiviteiten. Ook is er voor alle leden op zondag 8/1 weer de Nieuwjaarsreceptie in de kantine op sportpark Ekkerzicht.

Succesvol Nijnsel VR1 loopt uit en in

Het eerste Nijnselse damesteam is bezig aan een ongekend sterke competitie en loopt zowat elke week uit op de achtervolgers. Het team heeft halverwege het seizoen nog slechts twee verliespunten en was daarom aan het einde van de zomer eigenlijk al 'Herbstmeister'.

Hoofdsponsor van de Nijnselse damesafdeling is Peter Voss Baderie maar ook andere goedwillenden steken af en toe iets toe. En wat is er nog mooier om dat met Sinterklaas te doen? In dit geval was er zelfs een sinterklaas en een hulpsinterklaas actief oftewel Nol van den Oetelaar van Policedogs en ambulant verkoper van hoogwaardige coiffurebenodigdheden Adri Wetser. Beide heren streken voor de zoveelste keer met hun hand over hun hart en dat leverde in dit geval prachtige inloopshirts op. Dus niet geschonken door friterie D'n Inloop maar door genoemde heren die niet alleen bij tijd en wijle over hun hart strijken maar de dames ook nog eens een warm hart toedragen.

38 / 40

Voetbal
Rhode

Programma senioren:
Woensel 1-Rhode 1 14:15 u.
Rhode 2-Wittenhorst 2 11:00 u.
Rhode 4-HVCH 6 12:00 u.
Rhode 5-Keldonk 5 10:00 u.
Avanti'31 4-Rhode 9 12:00 u.
Rhode 35+1-Schijndel 35+2 10:00 u.
Nevelo 2-Rhode 2 ZAT 14:15 u.
Uitslagen senioren:
Rhode 1-EVVC 1 1-0
SSS'18 2-Rhode 2 7-3
Rhode 3-Gemert 3 1-4
Blauw Geel 15-Rhode 5 0-3
Boskant 6-Rhode 6 6-2
Rhode 7-WEC 4 4-3
UDI 16-Rhode 9 4-3
VOW 4-Rhode 10 6-2
WHV VR1-Rhode VR2 1-0
Rhode 35+1-Irene 35+1 4-0
Rhode 2 ZAT-St Mich.Gestel 3 5-2
Programma jeugd 17/12:
DAW JO19-1-JO19-1 14:45 u.
Zwaluw VFC JO17-1-JO17-1 13:00 u.
JO17-2-Blauw Geel'38 JO17-3 14:45 u.
JO17-3-Heeswijk JO17-2G 13:00 u.
JO17-4-Schijndel JO17-3 13:00 u.
JO15-3-JO15-4 13:00 u.
JO15-5G-Schijndel JO15-4 13:00 u.
JO13-1-JO13-2 11:45 u.
JO13-3G-JO13-4 11:45 u.
Schijndel JO13-4-JO13-5G 10:15 u.
Heeswijk JO11-1-JO11-1 9:00 u.
JO11-2-JO11-3 9:15 u.
Schijndel JO11-3-JO11-4G 9:00 u.
WEC JO11-3-JO11-5G 10:30 u.
JO11-7G-JO11-8G 10:30 u.
JO9-1G-Wilhelmina JO9-1 9:15 u.
JO9-2-Ollandia JO9-1G 9:15 u.
MVC JO9-1G-JO9-3 10:00 u.
JO9-4G JO9-5 10:30 u.
JO8-1-Margriet JO8-1 9:15 u.
Irene MO19-1-MO19-1 11:00 u.
MO17-1-SV Budel MO17-1 13:00 u.
MO13-1-FC Uden MO13-1 9:15 u.
Mini-pupillen (J07) :onderling 10:30 u.
Uitslagen jeugd 10/12:
Dongen JO19-1-JO19-1 afg.
Mariahout JO19-2-JO19-3 4-6
JO17-1-Berghem JO17-1 1-2
Schijndel JO17-2-JO17-2 10-0
Prinses Irene JO15-1-JO15-1G 0-2
WHV JO15-1-JO15-2 3-6
JO15-3-Blauw Geel'38 JO15-9 0-2
JO13-1-Mierlo Hout JO13-1 5-2
JO13-2-WEC JO13-1 0-0
Schijndel JO13-3G-JO13-4 2-0
Venhorst JO13-2G-JO13-5G 2-0
JO13-7M-Mariahout JO13-1 0-11
JO11-1-Blauw Geel'38 JO11-1 4-3
JO11-2-Helmondia JO11-1 5-1
Mariahout JO11-1G-JO11-3 8-2
Sparta'25 JO11-5G-JO11-7G 5-1
Avanti'31 JO9-2-JO9-1G 1-12
Blauw Geel'38 JO9-3-JO9-2 0-1
JO9-3-Blauw Geel'38 JO9-5 0-1
JO9-6G-WEC JO9-3G 1-0
MO17-1-Volkel MO17-1 0-5
MO13-1-HVCH MO13-1 1-15

Ollandia
Uitslagen senioren:
HVV Helmond-Ollandia 1 3-0
Mariahout 5-Ollandia 2 1-4
Ollandia 3-DVG 6 0-1
Ollandia 35+ 1-Schijndel 2-2
SPV VR1-Ollandia VR1 3-2
Uitslagen jeugd:
Jo9-1-Blauw Geel'38 Jo9-7 0-0
Jo9-1-Boskant Jo9-1 1-0
Jo9-2G-Heeswijk Jo9-3 1-0
Programma jeugd 17/12:
Rhode Jo9-2-Jo9-1 v:8.30 u.

V.v. Boskant
Uitslagen senioren
WEC 1-Boskant 10-3
Boskant 2-Milheezer Boys 24-0
Erp 5-Boskant 32-1
Volkel 4-Boskant 42-2
Nijnsel 5-Boskant 51-2
Boskant 6-Rhode 66-2
Schijndel VR1-Boskant VR18-0
Programma senioren 18/12:
Boskant 3-Sparta'25 5 12.00 u.
FC Uden 4-Boskant 412.00 u.
Boskant 5-Schijndel 6 10.00 u.
Boskant 6-Avanti'31 8 10.00 u.
Boerdonk VR1-Boskant VR111.00 u.
Uitslagen jeugd
WEC JO19-2-Boskant JO19-1 0-10
Schijndel JO13-4-Boskant JO13-13-7
Ollandia JO9-1G-Boskant JO9-1G1-0
Zwaluw minies 4-Boskant minies3-4
Programma jeugd 17/12:
Beerse Boys JO17-2-JO17-1 14.30 u.
JO15-1-Irene JO15-111:30 u.
VOW MO15-1-MO15-1a.13:00 u.
JO11-1G-Den Dungen JO11-5 10:30 u.
JO9-1G-VOW JO9-1 10:30 u.

Korfbal
KV Odisco
Uitslagen senioren:

Odisco 1-Tovido 1 14-9
Odisco mw 1-Vessem Mw1 3-11
Uitslagen jeugd:
Be Ouick F2-Odisco F1 5-8
Dakos D2-Odisco/Nijnsel 13-1
Dot D1-Odisco/Nijnsel D2 0-6
Flamingo 's C3-Odisco C1 1-9
Programma senioren 14/12:
EDN/spoord. Mw1-Odisco Mw1 19.00 u.
Programma senioren 18/12:
Kangeroe 1-Odisco 1 10.00 u.
Korloo 2-Odisco 2 9.30 u.
Programma jeugd 17/12:
BIO D1-Odisco/ Nijnsel D1 11.05 u.
Odisco/Nijnsel-Klimroos D1 11.00 u.
De Korfrakkers E2-Odisco E1 10.25 u.
Odisco F1-Rooi F2 9.30 u.

KV Rooi
Uitslagen senioren:

Avanti 1-KV Rooi 1 11-16
SCMH 4-KV Rooi 3 5-10
KV Rooi MW1-Klimroos MW1 6-12
De Peelkorf MW1-KV Rooi MW2 3-12
Uitslagen jeugd:
Spoordonkse Girls B1-KV Rooi B1 4-4
Celeritas B2-KV Rooi B2 2-3
KV Rooi D1-Korloo D1 8-3
Klimop E1-KV Rooi E3 10-2
OEC F1-KV Rooi F1 17-7
Programma senioren 14/12:
KV Rooi MW2-DOT MW1 21.00 u.
Programma senioren 18/12:
KV Rooi 1-De Peelkorf 1 16.40 u.
KV Rooi 2-De Korfrakkers 4 15.15u.
Programma jeugd 17/12:
KV Rooi B1-Korloo B1 15.15 u.
KV Rooi B2-Corridor B1 14.15 u.
Tuldania C1-KV Rooi C1 13.15 u.
KV Rooi D2-DAKOS D2 12.00 u.
KV Rooi E1-Altior E1 14.00 u.
KV Rooi E2-DDW E2 13.00 u.
KV Rooi E3-Corridor E1 13.00 u.
Altior F1-KV Rooi F1 13.00 u.
Odisco W1-KV Rooi W1 09.00 u.

KV Nijnsel
Uitslagen Senioren:
Nijnsel 1-Klimop (K) 1 10-10
Nijnsel 2-Emos 4 3-4
Uitslagen Jeugd:
DOT (V) D1-Odisco/Nijnsel D2 0-6
Programma senioren:
Nijnsel MW1-Vessem MW1 20.00 u
Odisco/Nijnsel D2-Klimroos D1 11.00 u
Oxalis 1-Nijnsel 1 13.4 u
Celeritas (S) 2-Nijnsel 2 13.45 u
Programma jeugd:
Nijnsel B1-Flamingo's (M) B1 14.0 u
Fortuna
11/12: Reuse
JongensJD 1.570 m
Ivar van der Sanden 6.10
Youri Olislagers 7.31
Mannen65 7.490 m
Peter Hellings 50.38
Vrouwen45 7.490 m
Rikie Huyberts 40.41
11/12: Den-Bosch
MannenTrim 6.920 m
Ad CM van der Heijden 38.10

Bridgen
B.C. "d'n einder '05
" 7/12: A lijn: 1. Mari en Nellie v.d.Vleuten 61.81 % 2. Corrie Kastelijn – Riet v. Hout 60.42 % 3. Mia Poels- Truus v. Heesch 59.03 %. B Lijn: 1.Maria Foolen- Lenie Gruithuijzen 68.06% 2. Ger Vervoort-Jan Kastelijn 56.94 % 3. Leny v. Rooy- Marianne Timmermans 55.56 %. Zie ook: www.bridgeclubdeneinder.nl

BC De Beckart/Maas en Dieze 08/12: A-lijn: 1. Betsie van Gerwen en Jan van Gerwen 56.94 %, 2. Harrie van Erp en Jan van Erp 54.86 %, 3. Toon van Schaijk en Piet van Schaijk 54.16 %, 4. Jan Kastelijn en Jan van Rooy 53.47 %. B-lijn: 1. Mieke van de Ven en Frans van de Ven 64.58 %, 2. Nelly Seegers en jan Seegers 54.16 %, 3. An van Erp en Antoinette van Hoof 53.47 %, 4. Gerda Schellekens en Bert Schellekens 52.08 %.

BC Rooi 750: 08/12: A-lijn: 1.Marianne Muller & Joop Muller 60,83 %, 2.Theo van Geffen & Henk Schakenraad 55,83 %, 3.Theo Janssen & Robert Janssen 55,00 %. B-lijn: 1.Harrie Hol & Ad van Kaathoven 63,50 %, 2.Nettie Hulsen & Jeanne Verberk 62,00 %, 3.Marion Konings & Thea v.d. Laar 54,50 %. C-lijn: 1.Ton Schuurman & Toon der Kinderen 63,96 %, 2.Riet van de Laar & Mia de Leijer 61,46 %, 3.Marijn van den Akker & Evert Vugs 57,99 %.

Bridgeclub J.V.G. 06/12: 1 Heren Van Erp 62,08 %, 2 Dames G. v. Erp & J. v.d. Meerakker 54,48 %, 3 Dames N. Lathouwers & Z. Bevers 53,75 %.

Inloopbridgeclub De Beckart Nijnsel: 08/12: 1. Riet v.d. Laar en Zus v.d. Rijt 74.43 %, 2. Lies Vissers en Ben v.d. Steen 65.54 %, 3. Tineke Klomp en Riet Verstappen 52.21 %, 4. Guus Plevier en Fried v.d. Laar 48.14 %. Iedere donderdagmiddag inloopbridge. Iedereen is welkom. Start om 13.30 uur. Info 0413 474297.

Bridgeclub De Neul 12/12: A lijn: 1. Mien van Rooy en Jan van Rooy 61.67 %, 2. Harrie van Erp en Harry Hutschemaekers 59.58 %, 3: Mia Poels en Peter Wagenaar 58.33 %. B-lijn: 1. Els Raaijmaakers en Henk van Walbeek 57.92 %, 2. Peter Schepers en Harrie Timmermans 55.42 %, 3. Corry Kapteijns en Babs van der Vleuten 53.33 %. C lijn: 1. Marietje van Aarle en Mia van den Eertwegh 59.60 %, 2. Marianne Bekkers en Piet Bekkers 55.68 %, 3. Lenie van Rooij en Marianne Timmermans 55.59 %. D-lijn: 1. Guus Plevier en Fried van de Laar 67.36 %, 2. Bertha van de Laar en Nellie Lathouwers 56.25 %, 3. Truus Foolen en Ans van de Vleuten 54.86 %.

BC 't Koffertje '94 12/12: A-lijn: 1 Willem Pieters & Harrie van Rijbroek 58,33 %, 2 Ad van Helvoort & Jan van Lanen 54,17 %, 3 Tonnie & Ton van Acht 53,33 %. B-lijn: 1 Wil Merkelbach & Jeanne Swinkels 61,72 %, 2 Rietje Donker & Nelly van Zon 58,96 %, 3 Tonny van Acht & Ben van der Steen 56,61 %.


Odisco wint dankzij goed spel

Afgelopen zondag speelde Odisco 1 thuis tegen Tovido 1. Een lastige tegenstander bleek uit eerdere seizoenen. Maar als Odisco het niveau van de laatste weken kon halen zou ook deze wedstrijd gewoon gewonnen moeten worden.

Odisco begon slap aan de wedstrijd en leek nog niet wakker te zijn. Dit resulteerde in een snelle 0-2 achterstand. Odisco kreeg kansjes maar beloonde zichzelf niet en verdedigend was het allemaal niet gretig genoeg. Na 4 minuten was het dan ook 1-3. Odisco werd hierdoor wakker geschud en speelde de laatste 20 minuten van de eerste helft scherp en goed. Zo kon er gerust worden met een 10-5 voorsprong. De 1e 10 minuten na de rust waren de dames gretig en werd het 12-5. Hierna wisten de dames dat de wedstrijd binnen was en ging onbewust het tempo omlaag. Ook de gretigheid en concentratie zakte wat weg in de verdediging. Zo kon Tovido de laatste 20 minuten bijblijven, maar kwam de winst nooit meer in gevaar. Eindstand 14-9 Odisco speelde 20 minuten goed en wist daardoor de wedstrijd voor rust al te beslissen. Volgende week speelt Odisco uit in Veghel om 10.00 uur tegen De Kangeroe 1.