DeMooiRooiKrant

13 september 2017

DeMooiRooiKrant 13 september 2017


Samenloop voor Hoop van start

Voorzitter Ad van der Heijden laat zien welke commissies er zijn.

Achter in de Maas en Dieze zaal van Odendael stonden dinsdagavond twee trotse initiatiefnemers in een treffend Samenloop voor Hoop T-shirt. Irda Habraken en Marion van de Ven keken eens rond en wisten dat het goed zat. Tientallen vrijwilligers luisterden aandachtig naar de eerste instructies van voorzitter Ad van der Heijden. Het jaartraject richting 1 en 2 september 2018 is officieel begonnen. Samenloop voor Hoop Sint-Oedenrode is van start gegaan.

Aan het begin van de avond werd een terugblik getoond van een Samenloop voor Hoop evenement in Helmond. Je zag de aanwezigen in de zaal denken: Waar moeten we in godsnaam beginnen?! Gelukkig maakte KWF-afgevaardigde Rudi Overmars een geruststellende ronde langs de tafels. "Vrijwel alles is al eens gedaan. Doe kennis op bij anderen die het al georganiseerd hebben. Dan hoef je het wiel niet weer uit te vinden. Begin bij het begin", predikte hij.
Enthousiasme en onzekerheid mixten zich meer en meer terwijl de avond vorderde. Het kennismaken stond echter centraal en die missie slaagde. Terwijl Overmars de taken per commissie de zaal in slingerde, stelde Van der Heijden de commissies aan elkaar voor. Ook gaf hij de bestuursleden een naam. De rechterhand van Van der Heijden wordt Henk van der Meijden. Het bestuur wordt verder compleet gemaakt door José Munster als secretaris en penningmeester Wim van Veggel. Ook Marion Verkampen zit in het bestuur en zal samen met Irda en Marion voor algemene zaken inzetbaar zijn.
Na de voorstelronde doken de commissies in eigen kring al de diepte in. Wat worden onze eerste stappen? Wanneer komen we bij elkaar? De eerste vergaderingen werden gepland en vragen vielen als rijpe appels uit de boom. Overmars beantwoordde veel, maar hij adviseerde alvast om eens in de 'Samenloop voor Hoop kast' te kijken op internet. Dat mag gezien worden als één groot starterspakket. Ook dat stelde veel vrijwilligers gerust.
De eerste stap is gezet. Samenloop voor Hoop Sint-Oedenrode 2018 is in gang gezet. En passant toverde de voorzitter de doelstelling op het scherm. "100.000 euro. Een flink bedrag, maar dat moeten we kunnen halen. We gaan er tegenaan!" De komende weken zal Sint-Oedenrode enthousiast worden gemaakt. Denk alvast eens na met welke teamgenoten je mee wilt doen aan het 24-uurs wandelevenement waarvan de complete opbrengst naar het KWF gaat.

Interesse om een steentje bij te dragen als commissielid? Stuur een mail naar sint-oedenrode@samenloopvoorhoop.nl

Koninklijke onderscheiding voor Rieky Verstappen

Toen haar kinderen en kleinkinderen binnen liepen kon ze haar tranen niet bedwingen. Het werd voor Rieky Verstappen op dat moment extra duidelijk dat de komst van de burgemeester écht ter ere van haar was. Toch kon ze haar oren niet geloven toen burgemeester Fränzel omriep dat hij haar een Koninklijke onderscheiding op kwam spelden.

Het moment was perfect gekozen. Fietsclub Fifty Fit vierde donderdag haar vijftienjarig bestaan. Iedereen was dan ook aanwezig in het clubgebouw van handboogvereniging Ontspanning na een flinke fietstocht door de regio. Een luid gejuich en applaus barstte los toen het nieuws bekend werd. Iedereen gunt het Rieky, want ze is een geliefd persoon binnen de club. Ook binnen Rooi Fietst, waar ze één van de grondleggers van is, wordt ze op handen gedragen.
Woorden in die strekking gebruikte Fränzel ook. "Je bent een sympathieke die wordt geprezen om je betrokkenheid en gedrevenheid. Je bent integer, vriendelijk en plezierig in de omgang", richtte de burgervader zich tot haar. Hij had zijn zinnen nog niet af of Rieky reageerde met 'ggggrr', alsof ze wilde zeggen "Hou toch op!", bescheiden als ze is.
Niet veel later had ze ineens een Koninklijk speldje op haar jas zitten en kreeg ze een microfoon onder haar neus. "Ik weet niet goed wat ik moet zeggen. Ik ben niet zo snel stil, maar nu wel! Dat iedereen aanwezig is…super!" De champagne kon de lucht in en al snel vormde zich een flinke rij. Iedereen wilde haar natuurlijk feliciteren.

Waarom juist Rieky een lintje krijgt? Dat wordt door onderstaande lijst goed duidelijk.
2002 – heden; Vrijwilligster bij en oprichtster van de Fietsclub Fifty Fit in Sint-Oedenrode.
Vanaf de start tot op heden is deze activiteit voor 50-plussers een doorslaand succes. Wekelijks sluiten zo'n 70-80 deelnemers aan. Mevrouw Verstappen is de oprichtster en de kartrekker van deze fietsgroep. Wekelijks bereidt ze een route voor, maakt ze afspraken met de "koffie rustplaatsen" en heeft ze overleg met de "voorrijders" van de groep. Daarnaast beheert ze het adressenbestand van de deelnemers; zet ze nieuwe fietsroutes uit en coördineert ze het onderhoud van de knooppuntenborden in Sint-Oedenrode en omgeving. Zelf is ze ook iedere week paraat als voorrijder bij een groep fietsers.

2011 – heden; vrijwilligster bij, mede-oprichtster van en bestuurslid van de Stichting "Rooi Fietst".
"Rooi fietst" is een fietsvierdaagse in Sint-Oedenrode, waaraan iedere dag circa 1.000 fietsers deelnemen. Mevrouw Verstappen staat ook hier aan de wieg van de oprichting van de stichting en is vanaf het begin de motor geweest om dit te realiseren en te continueren. Betrokkene is o.a. coördinator van de fietsroutes. Ieder jaar zorgt ze weer voor prachtige routes door de omgeving. Daarnaast is ze erg actief in het werven van vrijwilligers en sponsors. Zeker niet onvermeld mag blijven dat de Nederlandse Toerfietsunie het evenement heeft bekroond met het keurmerk Ëxtra Goed Geregeld".

2016 – heden; vrijwilligster bij de Wielertourclub Gerry van Gerwen.
Binnen de wielertourclub houdt mevrouw Verstappen zich voornamelijk bezig met de controle van de routes van de ATB-tochten. Daarnaast is betrokkene het aanspreekpunt als het gaat over het gebruik van GPS-systemen.

2012, 2013 en 2016; vrijwilligster bij het Nederlands Genootschap van Sint Jacob.
Gedurende twee weken werkt mevrouw Verstappen als vrijwilligster/hospitalero in de pelgrimsherberg van het Augustijner klooster te Roncesvalles. Betrokkene ondersteunt de pelgrimage naar Santiago de Compostella en ontvangt in deze hoedanigheid de pelgrims, maakt de kamers schoon en ondersteunt het keukenwerk.


Jaargang 8 • Week 37 • Woensdag 13 september 2017

Drankenhandel van Boxmeer
Formido
Forum klus wijs
Janssen Mode
DeKromploegers
SIEMei Museum

Vrouw beroofd op Rooise Markt

Er ontstonden lange files. Foto: AS Media

Vrouw beroofd op Markt

In het centrum van Sint-Oedenrode is donderdagmiddag een vrouw op de Markt beroofd. Nadat ze de Albert Heijn verliet met haar kinderen, leidde een onbekende vrouw haar af, terwijl een andere persoon in haar tas dook en een portemonnee meenam.

"Ik had beide deuren van de auto open staan. Iemand sprak me aan, waardoor ik was afgeleid. Ondertussen heeft iemand snel mijn portemonnee gepakt. Daar kwam ik later achter. Daarin zat 350 euro, enkele ID-bewijzen en nog een briefje van grote emotionele waarde. Ik heb hier een ontzettend rotgevoel aan overgehouden", vertelt de dame. De Rooise doet aangifte bij de politie en hoopt tegen beter weten in dat de portemonnee terechtkomt.
Dit geeft maar weer eens aan dat het altijd opletten is. Laat je niet afleiden door vreemde mensen en houd je waardevolle spullen goed in de gaten! Heb je iets gezien in deze kwestie? Neem dan contact op met de politie via 0900-8844.

Zwagers trekken Alpen in

Ben (l) en Jo op de Mont Ventoux. Foto:

Zwagers Jo Verbakel en Ben van Oorschot maken ieder jaar samen een bijzondere fietstocht. Dit keer trokken ze de Franse Alpen in, bekend om de vele en spectaculaire cols.

De fietsbus bracht de mannen naar Sisterons in de Haute Provence, van waaruit Jo een rondrit van zo'n 1100 km had uitgezet. Deze tocht bestond uit vele klims en afdalingen. Met volle bepakking achter de fietsen een hele onderneming. Het klimmen, moeilijk te trainen in ons vlakke landje is een mooie uitdaging en dat gaat ze steeds beter af.

Onderweg deden ze naast de vele klimmen natuurlijk ook de bekende Alpe d'Huez en Mont Ventoux aan, letterlijk hoogtepunten in hun tocht. Ook kwamen ze door een aantal Gorges, waarvan de Gorge de la Bourne in het departement Isere en Drome. Volgens Jo en Ben een van de mooiste is en natuurlijk de Gorge d' Ardeche.

Dat het Alpengebied ook een belangrijke wijnproducent is, bewijzen de vele wijngaarden waar ze eindeloos langs fietsten. Uiteraard proefden ze zelf ook even! Richting het einde van hun tocht kwamen ze door enorme lavendelgebieden. De lucht vol geuren wanneer het gemaaid werd. En natuurlijk de olijfbomen die er uitstekend gedijen. De temperatuur steeg tot rond de 40 graden. Erg warme omstandigheden om te fietsen. Na vijftien dagen fietsen kwamen ze terug in Sisterons waar de bus hen de volgende dag weer terugbracht naar Nederland. Het was voor de heren wederom een onvergetelijke reis.

De 90e Fokpaardendag

De fokpaardendag is inmiddels wel een begrip in Sint-Oedenrode en omstreken. Nadat het evenement voorheen plaatsvond bij manege de Pijnhorst wordt het sinds een aantal jaren al gehouden op de Rooise markt. Zo ook tijdens dit jubileum.

Een prachtig evenement voor de Rooise bevolking. Voorzitter Wim v.d. Loo is er dan ook maar wat trots op. "Het evenement wordt ieder jaar volop bezocht en ook dit jaar hebben we weer geprobeerd iets moois neer te zetten. Op zeventien september hopen we er met z'n allen wat moois van te maken. Een bijzondere editie natuurlijk omdat het dit jaar alweer voor de negentigste keer wordt georganiseerd. Ieder jaar zorgen we voor een andere, verrassende show in de middag. Dit jaar wordt deze gegeven door een man uit België. Het was nog even spannend door het samengaan tot Meierijstad maar gelukkig kan alles hetzelfde als voorheen georganiseerd worden."

Vanaf elf uur kan iedereen een kijkje komen nemen. Dan starten de keuringen en wordt er aan de hand gelopen. Ook wordt er zoals ieder jaar het mooiste paard gekozen door een jury die niets met het vak van doen hebben. "Dat maakt het natuurlijk altijd weer spannend. Het is leuk om te zien waar zij dan voor kiezen," aldus de voorzitter. De Fokpaardendag vindt plaatst op zondag 17 september op de Markt in Sint-Oedenrode.

Benefietconcert Sint-Maarten

Op dit moment geeft elk Journaal op de radio en de TV wel een nieuws-update over de rampzalige situatie op Sint Maarten. Er is geld nodig om de nood te ledigen, Het Rode Kruis heeft gironummer 5125 geopend.

Op zaterdag 16 september geeft Paul Weijmans voor dit doel een Benefietconcert. Een uur lang wordt verstillende muziek op de vleugel ten gehore gebracht. De stijl van muziek is eigenzinnig, melodisch, soms minimalistisch, maar vooral rustig en zingevend. Het concert is in het Kerkelijk Centrum 'de Regenboog' (Sportlaan 5) in Nuenen en begint om 20.00u. Iedereen is van harte welkom.

Kettingbotsing op A50

Op de A50 ter hoogte van Veghel – in de richting Oss – is vanmorgen een kettingbotsing gebeurd. Vier auto's botsten op elkaar.

Twee van de vier voertuigen hebben flinke schade opgelopen. Ze zijn meegenomen door een bergingsbedrijf. Het ongeval zorgde vanmorgen voor lange files. Bron: AS Media

Groene Woud krijgt Klompenbeleefroute

Foto:

De plannen zijn in een vergevorderd stadium, de bevlogenheid onder de initiatiefnemers is groot: er komt een Brabantse Klompenbeleefroute in Nationaal Landschap Het Groene Woud. De route biedt organisaties en ondernemers economisch veel kansen. Welke dat zijn en hoe deze benut kunnen worden, wordt op 29 september 2017 duidelijk. Dan vindt op De Gasthuishoeve in Sint-Oedenrode een presentatie plaats voor bedrijven en organisaties. Hier zullen de initiatiefnemers de route toelichten, evenals de mogelijkheden om als ondernemer en organisatie in de Brabantse Klompenbeleefroute te participeren.

De Klompenbeleefroute is een idee van Streeknetwerk Het Groene Woud. Het initiatief komt voort uit de grote aantrekkingskracht die klompen uitoefenen op toeristen. Met dezelfde iconische status als molens en tulpen verbeelden ze Nederlandse charme en nostalgie. De omstandigheden in Het Groene Woud – met haar populierenlandschap, klompenindustrie en –winkeltjes en Brabantse gastvrijheid – zijn ideaal voor het benutten van die aandacht. De initiatiefnemers besloten daarom het beste van die werelden te combineren in een Brabantse Klompenbeleefroute.

Foto:

Participeren en profiteren
Een aantrekkelijke Klompenbeleefroute is een route waar veel valt te doen, te zien en te beleven. Ondernemers en organisaties in Het Groene Woud kunnen helpen om bezoekers van het gebied op een gevarieerd palet aan 'klompenbelevenissen' te trakteren. Hoe aantrekkelijker, hoe meer bezoekers. En daar profiteren diezelfde ondernemers van mee.

Internationale ambities
Tijdens de presentatie op 29 september krijgen deelnemers uitgebreid zicht op de economische en promotionele kansen die de route hen biedt. Ook internationale ambities en kansen worden dan uit de doeken gedaan. Dat het hier gaat om een nog steeds springlevend cultuurhistorisch fenomeen, bewijst de 95ste Klompenbeurs, die dezelfde dag in Sint-Oedenrode bij De Gasthuishoeve wordt gehouden. Onderdeel van de Klompenbeurs is de jaarlijkse Klompenkeuring die 'live' te volgen is.

Aanmelden
Geïnteresseerden zijn van harte uitgenodigd voor de presentatie over de Klompenbeleefroute op vrijdag 29 september 2017. Deze vindt van 15.00 uur tot 16.30 uur plaats op De Gasthuishoeve (Kremselen 2) in Sint-Oedenrode. Wie erbij wil zijn, kan zich vóór 23 september aanmelden via info@vantlaarhof.nl . Voorafgaand aan de presentatie is het mogelijk tussen 14.00 en 15.00 uur demonstraties van het klompenambacht, producten en keuringen te bekijken.

Ook voor het grote publiek
De Gasthuishoeve zet haar deuren datzelfde weekeinde ook wijd open voor het grote publiek. Op 29 en 30 september en 1 oktober staan er voor jong en oud demonstraties en activiteiten op het programma, die de klomp én het ambacht in al hun glorie laten zien.


Bezorgers gezocht

DeMooiRooiKrant is op zoek naar bezorgers die een zakcentje willen bijverdienen. Lijkt het je leuk om een eigen wijk te hebben? Laat je dan horen!

We zoeken voor een wijk in Nijnsel en voor een aantal wijken in Rooi nieuwe bezorgers. Je bepaalt je eigen tijd, bent in beweging en iedereen kijkt naar je uit! De kranten worden bij jou thuis afgeleverd. Dus ben je 13 jaar of ouder en wil je wat bijverdienen? Meld je dan snel aan, want we hebben volgende week een wijk beschikbaar! Aanmelden kan via redactie@demooirooikrant.nl of 0413-479322


Aan de deur wordt wél verkocht

Weet je nog: met een grote envelop de straat op, aanbellen en hopen dat er iemand thuis is die zegels of kaarten van jou wil kopen? Het trotse gevoel wat je krijgt wanneer de deur weer wordt gesloten en jij een bestelling op jouw lijstje erbij hebt geschreven. Woensdag 27 september gaat de Kinderpostzegelactie weer van start en dat betekent dat duizenden kinderen langs de deuren gaan om postzegels en andere producten te verkopen.

Maar waarom is het zo belangrijk dat wij eind september postzegels en kaarten van de kinderen kopen? Waar zet deze actie zich eigenlijk voor in? Tijdens deze actie zetten kinderen zich in voor kinderen die wat meer steun nodig hebben. Deze kinderen hebben bijvoorbeeld al vroeg hele nare dingen meegemaakt zoals huiselijk geweld, misbruik of armoede. Er zijn ook kinderen die niet naar school kunnen omdat ze moeten werken, en er zijn kinderen die moeite hebben om op school mee te komen. Daarnaast zet Kinderpostzegels zich in voor de kwaliteit van pleegzorg en voor voldoende pleeggezinnen.

Door de Kinderpostzegelactie worden deze kinderen geholpen en daar kunnen wij met zijn allen aan bijdragen. Dus mocht de deurbel eind september gaan, dan weet je wat jou te doen staat. Kijk voor meer informatie op www.kinderpostzegels.nl


Buurt-tent acties in Rooi

Komende week zijn er diverse Buurt-tent acties in Sint-Oedenrode. Deze worden georganiseerd door het "Buurt Informatie Netwerk Meierijstad". Binnen diverse wijken en kerkdorpen wordt momenteel door initiatiefnemers gewerkt aan het samenstellen van een Buurt Informatie Netwerk.

Een Buurt Informatie Netwerk (BIN) is een samenwerkingsverband tussen bewoners, politie en gemeente met als doelstelling de veiligheid en leefbaarheid in een wijk te verbeteren. Wijkbewoners kunnen daarbij helpen door lid te worden van een BIN. Doordat leden, de politie en de gemeente op een eenvoudige manier informatie met elkaar uitwisselen, kan er gericht worden gewerkt aan de veiligheid. Zo vermindert de criminaliteit en worden wijkbewoners bij het werk van de politie en gemeente betrokken. BIN draagt een wijkgericht "Buurt preventieplan" uit. Van maandag 18 t/m vrijdag 22 september van 18.30 uur tot 20.30 uur, staan de initiatiefnemers van BIN Rooi samen met wijkagent en/of een Buurtadviseur met de "Buurt-Tent" op de volgende plaatsen: maandag; wijk Vogelenzang, grasveld tussen Buizerd en Grutto, dinsdag; Olland, Dorpsplein, donderdag; wijk Eerschot/Rooise Zoom, sportveld achter basisschool. Iedereen die meer wil weten over het Buurt Informatie Netwerk in de eigen wijk, kennis wil maken met de vrijwilligers of misschien zelf een actieve bijdrage wil leveren is van harte welkom. Tevens is er de gelegenheid diverse tips op te halen om bijvoorbeeld een eigen buurt Whatsapp op te zetten. Heeft uw wijk nog geen actieve buurtpreventie groep, kom dan naar een van de buurt-tent avonden.

Energieverbruik in Sint-Oedenrode neemt af

Sint-Oedenrode is in vijf jaar tijd een stuk energiezuiniger geworden. Dat blijkt uit onderzoek van UnitedConsumers. Tussen 2010 en 2015 nam het gemiddelde energieverbruik van een huishouden in Sint-Oedenrode af met 6 procent.

In 2010 verbruikte een gemiddeld huishouden in Sint-Oedenrode 3950 kilowattuur per jaar. In 2015 was dit afgenomen naar 3720 kWh, een daling van 6 procent. Vooral tussen 2012 en 2015 daalde het hard, vanwege de run op zonnepanelen. Eindhoven is de meest energiezuinige gemeente van de provincie Noord-Brabant, Tilburg staat op plek twee. Ook het gasverbruik neemt sterk af. Op de landelijke lijst staat Sint-Oedenrode op een 370ste plaats, de provincie Noord-Brabant verbruikt gemiddeld gezien de meeste energie. De noordelijke provincies verbruiken de minste energie, omdat de bevolkingsdichtheid in het noorden kleiner is en mensen over het algemeen grotere daken hebben voor zonnepanelen. Desondanks daalt het verbruik in Brabant en dit is met name te danken aan het feit dat steeds meer mensen kiezen voor zonnepanelen. Daarnaast kiezen mensen steeds meer voor elektrische apparaten die energiezuinig zijn en leven ze over het algemeen energiebewuster. www.unitedconsumers.com

De Politiek Dichterbij: Marrik van Rozendaal

Marrik op zijn favoriete plek in Meierijstad Foto: Jos van Nunen

In de rubriek "Politiek Dichterbij" geeft DeMooiRooiKrant regelmatig een raadslid of lid van het college de kans zich aan de lezers te presenteren.

Deze keer: Marrik van Rozendaal

Geb. datum: 8 juli 1961

Geb. plaats: Schijndel

Woonplaats: Schijndel

Gehuwd, met Helen

Kinderen: drie zonen (27, 24, 21)

Opleiding: Sociale academie (MW), bedrijfskunde (HEAO), bestuurskunde (universiteit)

Beroep: directeur opleidingsinstituut voor geestelijke gezondheidszorg

Hobby's: politiek, theater, gezin, tennis


Eerst even terug naar jouw beroep.
"Ons instituut werkt samen met de drie universiteiten van Zuid-Nederland, om mensen die de basisopleiding tot arts of psycholoog hebben afgesloten te specialiseren, b.v. tot psychiater of psychotherapeut."

Is dit goed te combineren met het raadslidmaatschap?
"Jawel, omdat ik vier dagen per week werk is dat best te doen. Omdat ik ook nog fractievoorzitter ben ligt er wel veel op mijn bordje, maar ik vind het leuk, en dan kun je veel aan."

En dan moet er ook nog tijd vrij gemaakt worden voor hobby's?
"Tennis heb ik al verzet van donderdag naar dinsdag, maar ik moet er wel op letten dat dat er niet bij in schiet. Verder lukt dat wel. Politiek is voor mij ook echt een hobby." Of hij hobby's kan combineren, theater in de raadzaal? "Haha ja dat hoort er ook bij, politiek is af en toe ook wel theater, maar ik bedoelde eigenlijk daarbuíten."

Hoe is je politieke loopbaan tot nu toe verlopen?
"Die is voor mij pas begonnen in Meierijstad. 18 jaar geleden was D66 wel vertegenwoordigd in de gemeenteraden van de fusiedorpen maar de afgelopen jaren niet meer. De start van Meierijstad leek ons een goed moment om onze krachten weer te bundelen."

Is oppositie voeren moeilijker dan regeren?
"Makkelijker zeker niet, maar het is vooral ánders. Wel ben ik verrast door de invloed die je als oppositie kunt uitoefenen, als je met goede ideeën komt. Die heeft de coalitie zeker ook, alleen zo jammer dat het debat daarover binnen de fractievergaderingen plaatsvindt, in de achterkamertjes. In een openbaar debat zou dat veel moediger zijn."

Deze raadsperiode is voor mij geslaagd als… geen cliché's graag
"Als er in de gemeente, en in de gemeenteraad, écht begrip is voor diversiteit onder de mensen. En ook als wij met onze inbreng bij de volgende verkiezingen drie zetels halen. Daarop hadden we afgelopen verkiezingen gehoopt, maar daar kwamen we slechts 25 stemmen tekort voor twéé zetels."

De plaagvraag: met de afgelopen verkiezingsuitslag kunnen jullie niet blij zijn geweest. Lazen wij in je ingezonden reactie "Sorry, Nijnsel, maar dit is democratie" niet een stukje genoegdoening daarvoor?

(denkt even na) "Nee, géén genoegdoening. Ik wilde de mensen er op wijzen dat het niet vrijblijvend is om op een partij te stemmen, dat heeft consequenties! Zo'n 60 tot 70% van de stemmers in Meierijstad heeft conservatief gestemd, dan krijg je ook een conservatief bestuur, en conservatieve besluiten. Van de grote fracties was het bovendien gewoon kiezersbedrog. Wij willen een veel meer directe democratie."

In verband met de foto; wat is jouw mooiste plekje van Meierijstad, en waarom?
"Eigenlijk heb ik drie van die plekken. In de eerste plaats het "ommetje" (Smaldonk) in Schijndel. Omdat Schijndel zo'n smal, langgerekt dorp is zit je vanaf ieder punt binnen 500 meter in de natuur. Zoiets zie je nergens. Daarnaast denk ik ook aan 't Talent' in Schijndel, een bijzondere basisschool. We hebben ervoor gevochten om die voor Schijndel te behouden, en we zijn blij en trots dat dit ons is gelukt. Buiten Schijndel is mijn favoriete plek absoluut de Noordkade in Veghel. Daar komt alles van Meierijstad bij elkaar. De gemoedelijkheid, het behoud van het goede, historie, cultuur, ondernemerschap. Prachtig!

Is er nog iets wat je er aan dit gesprek toe wilt voegen?
(denkt weer even na) "Ik maak me écht zorgen of het ons gaat lukken om de jeugd in Meierijstad te houden. Daar zouden we álles aan moeten doen. Voor behoud van de leefbaarheid in alle kernen. De plattelandsdorpen zijn steeds verder aan het vergrijzen en dat zie je ook aan het voorzieningenniveau, dat daarop wordt afgestemd. De jeugd trekt steeds meer naar de grote steden." En toch zijn de woningen daar veel duurder. "Ja, dat houdt ze blijkbaar niet tegen. En ook het cultureel aanbod hier moeten we koesteren. Dat moet als het ware in het DNA van de gemeente zitten, als een soort basisvoorwaarde".


Een moderne varkenshouderij is een mooi bedrijf

Foto: Hans van den Wijngaard

Varkenshouderij Van den Berkmortel uit Sint-Oedenrode wilde tijdens het 'weekend van het varken' graag laten zien hoe het er op een modern varkensbedrijf aan toe gaat. Daarom zette het bedrijf dit weekend de deuren open, zodat iedereen een kijkje in de stallen kon nemen. Duizenden bezoekers kregen een positieve kijk op hoe het bedrijf werkt.

Alles voor de open dagen is tot in de puntjes geregeld. Op een weiland naast het bedrijf is een parkeerplaats ingericht. Bij de ingang ontvangen Thijn Koppens en Peter Hagens tientallen bezoekers per uur. Iedereen krijgt een routebeschrijving en een foldertje met daarop een korte uitleg. Maar eigenlijk is dat helemaal niet nodig, want overal staan vrijwilligers die kinderen en hun ouders uitleggen wat er in elke stal gebeurt.

Foto: Hans van den Wijngaard

"De familie Van den Berkmortel wil met dit 'weekend van het varken' kinderen en hun ouders of grootouders graag op een leuke manier kennis laten maken met een varkenshouderij.", vertelt Thijn Koppens. "Maar ook wil het bedrijf laten zien dat een moderne varkenshouderij een heel net bedrijf is en dat varkens het er helemaal niet slecht hebben". Thijn, die in het dagelijkse leven stalinrichtingen verkoopt, werkte in zijn jeugd elke zaterdag op een varkenshouderij. Hij weet dus waar hij het over heeft als hij de bezoekers vol enthousiasme vertelt over het werken met varkens.

De varkenshouderij vindt helemaal achter gesloten deuren plaats, dat in tegenstelling tot de melkveehouderij of de schapenhouderij. Bij die laatste twee hebben we allemaal een beeld. Een wei vol met koeien of schapen. Maar varkens blijven helemaal buiten beeld, waarom eigenlijk? Een van de redenen is volgens Thijn dat varkens vrij gevoelig zijn voor ziekten. Door de varkens binnen te houden, is de kans op besmetting met een ziekte veel kleiner. Maar ook wordt de temperatuur helemaal gecontroleerd, zodat de leefomstandigheden optimaal zijn. "Zouden we de varkens buiten houden, dan zouden ze in de winter niet drachtig zijn", vertelt Thijn.

Op een varkenshouderij wordt 365 dagen per jaar gewerkt. Maar ondanks dat op de twee bedrijven van Van den Berkmortel zo'n twaalf- tot dertienduizend varkens worden gehouden, zijn er maar vier tot vijf mensen nodig. Het voeren gaat helemaal automatisch en ook de mest valt door roosters in de kelders, daar komt nauwelijks nog handwerk aan te pas. De stallen zijn dan ook erg schoon. Het belangrijkste deel van het werk bestaat dan ook uit het controleren van de gezondheid van de dieren en het om de paar weken verplaatsen van de dieren van de ene naar de andere stal.

Varkens zijn vuilnismannen van de voedselindustrie. Deze dieren eten volgens Thijn vooral die delen van de voedselketen die wij als mensen niet gebruiken. "Zo bestaat het hoofdbestanddeel van het varkensvoer uit aardappelschillen, bietenpulp dat overblijft na suikerproductie, brood en koekjes die wat de datum betreft niet meer verkocht mogen worden, maar voor consumptie nog geschikt zijn. Maar ook van een geslacht varken wordt gaat niets verloren. Uiteindelijk worden varkens gefokt om als kotelet, ribjes of een gehaktbal op ons bord te eindigen. Maar ook de haren gaan niet verloren, want daar worden kwasten van gemaakt en zelfs de botten dienen weer als grondstof voor lijm", vertelt Thijn als we van de vleesvarkensstal in de huifkar weer naar de stal met pasgeboren biggetjes rijden. Een uitleg die een heel ander beeld van een varkenshouderij geeft dan veel mensen hebben.


Groentjes of toch nie?

Facebook is een sterk platform. Zo bleek ook weer afgelopen week. Er wordt een berichtje met coördinaten op facebook geplaatst en alle jagers, in groepjes of individueel die het mysterie van de Neije willen ontrafelen, gaan er op af als vliegen op een pot appelstroop. De foto's die ter plaatse aangetroffen worden, hebben een link met de tips in deze krant. Als u dus ook die extra tips wilt ontvangen, like dan de facebookpagina: Tips van Papgat. Immers des te meer aanwijzingen en tips, des te dichter je bij de ontmaskering van de ware identiteit van de Neije en zijn gevolg komt.

De geplaatste foto's hebben ook een onmiskenbare link met de volgende tip die weggegeven wordt.

Tip 3: Ze hebbe gruun vingers.

Automatisch gaat je gedachte dan naar een hovenier, boomkweker of ieder ander beroep dat met plantjes, bomen, tuinen of groenonderhoud te maken heeft. Het kan ook dat hun eigen tuinen er perfect bij liggen en ze daar menig uurtjes in vertoeven om te snoeien, schoffelen en grasmaaien.

Een andere insteek kan zijn dat ze letterlijk groene vingers hebben of handschoenen dragen met groene vingers. Een tandarts, chirurg, doktersassistent dragen vaak groene handschoentjes of medewerkers van een schoonmaakdienst. Ook in de sport worden handschoenen gedragen. Is het een keeper, een wielrenner of golfer. En wat dacht je van de universele werkhandschoen, die is ook vaak groen. Zou de Neije veel klussen thuis of in zijn werk? Er zijn ook carnavalsclubs waar groene handschoenen worden gedragen. Is dat de richting waarin we moeten zoeken?

Ook deze keer is er een extra hint in de tekst verstopt. Na 11 weken vormen deze hints samen een extra bonus-tip.

Denkt u de ware identiteit van de Neije Prins van Papgat al te hebben ontdekt, dan kunt u de namen van de Neije en de adjudant doorgeven aan de voorzitter van de Prinskeuzecommissie Arnie van der Heijden via arniejet@outlook.com. De eerste inwoner van Papgat die de juiste namen aanlevert, kan rekenen op een leuke attentie van de gezochte BP-er.


"We huurden een Vespa en vierden carnaval in Maastricht"

Precies zestig jaar geleden was het groot feest in het huis van de ouders van mevrouw Van Houtert. En nu, tientallen jaren later, wordt dit feestje nog eens dunnetjes over gedaan. Zestig jaar getrouwd, reden genoeg om samen met het echtpaar Van Houtert mooie herinneringen op te halen.

Op achttien jarige leeftijd leerden Frans en Annie elkaar kennen. "Hij kon heel goed accordeon spelen, net als mijn broer. Op een dag kwam hij bij ons thuis en speelden zij samen. Ik had hem al wel eens in de kerk gezien en ik dacht: Verrek, dat menneke ken ik!" Niet veel later werd ons land bevrijd en dat werd uitbundig gevierd. "Overal op straat was muziek te horen en er werd volop gedanst." Frans onderbreekt zijn vrouw. "Ik kon niet dansen hoor. Dat heb jij mij die dag geleerd."

De twee kregen verkering en hun dates bestonden vooral uit fietsen en wandelen. "Er gebeurde niets spectaculairs hoor. Dat was toen nog niet", vertelt Annie. "We zijn een keer op de fiets naar mijn tante in Nijmegen gegaan en toen we daar eenmaal arriveerden, zaten mijn ouders al aan de koffie! Ze kwamen controleren of wij wel echt van plan waren om naar mijn tante te fietsen." Het stel schiet in de lach en het ene na het andere verhaal komt voorbij. "We zijn ook een keer tijdens de carnaval naar mijn zus in Maastricht gereden", gaat Frans verder. "We hadden een Vespa gehuurd en ons volgeplakt met krantenpapier tegen de kou. We zijn daar de hele carnaval gebleven."

Na vijf jaar verkering trouwden de twee op 13 september 1957 en een mooi feest met muziek, taart en een grote pan hachee volgens moeders recept volgde. Zestig jaar later wordt dit feestje nog eens dunnetjes herhaald. "We gaan het dit weekend vieren met onze kinderen, kleinkinderen en aanhang. Onze dochter zorgt voor een diner bij haar thuis en het is nog een verrassing wat we krijgen." Tien jaar geleden, toen het echtpaar hun gouden bruiloft vierden, werd er groots uitgepakt. "Het was een grandioos feest, echt geweldig. Eerst werden we in een oude Citroën rondgereden langs alle plekjes uit onze verkeringstijd en de huizen waar we hebben gewoond. Aan het einde van de rit stonden 150 man ons op te wachten en was het tijd om te feesten. Het was buitengewoon leuk en ik heb er nu nog plezier van als ik eraan terug denk."

Al zestig jaar gelukkig getrouwd. Wat is het geheim van een goed huwelijk volgens het echtpaar Van Houtert? "We hebben genoeg gebekvecht, maar we zijn altijd open en eerlijk naar elkaar geweest. Dat hebben we met elkaar afgesproken voordat we gingen trouwen", antwoordt Annie. "Natuurlijk zitten er mindere momenten tussen, maar er zijn ook heel veel mooie momenten geweest", valt Frans zijn vrouw bij. "Al botst het nog zo hard, blijf open en eerlijk naar elkaar."


Succesvolle plaatsingen bij Progress Uitzendbureau

De afgelopen periode heeft Rooi Werkt 2 kandidaten succesvol geplaatst bij Progress Uitzendbureau. Jan Versantvoort (60 jaar) vond een baan als Facilitair medewerker. Hij verricht allerlei activiteiten in de huizen die verhuurd worden aan veelal buitenlandse uitzendkrachten en in het kantoor van Progress.

Jan was al lang werkloos en had een WW-uitkering. Hij heeft veel ervaring als monteur in een technische omgeving en is een echt "manusje van alles", zoals hij zelf zegt. Met die kennis en ervaring was hij de geknipte kandidaat voor deze vacature. Hij werkt inmiddels een jaar fulltime bij Progress.

Na verloop van tijd kreeg Jan behoefte aan een collega die hem kon assisteren bij de werkzaamheden. "Ik zoek een gewone mens als collega, die dichtbij woont en die snel kan inspringen, een die graag aan de slag wil".

Er werd weer een beroep gedaan op Rooi Werkt. Rooi Werkt ging op zoek en vond in Sjaak Lammers (65) de passende collega. Sjaak heeft ook ruime ervaring in de techniek en had een WW- uitkering. Hij wilde graag weer aan het werk. Sjaak startte in een proefplaatsing van 2 maanden met behoud van uitkering. Deze is, zoals verwacht, succesvol verlopen. Met ingang van 9 augustus heeft hij een contract gekregen voor 7 maanden voor 24 tot 32 uur per week.

Jan en Sjaak vormen een goed team, kunnen het samen goed vinden en doen hun werk met veel plezier. De werkzaamheden zijn zeer afwisselend, geen dag is hetzelfde. Als er geen klussen in de huizen zijn dan is er wel werk aan het wagenpark of aan de fietsen die de uitzendkrachten ter beschikking krijgen. Uiteraard is ook werkgever Progress blij met de beide mannen!

"Rooi Werkt is een goed initiatief, vooral voor de oudere werklozen", vinden beide heren. Deze plaatsingen zijn daar het bewijs van! Ondernemer of werkzoekende uit Sint-Oedenrode en graag contact met Rooi Werkt? Mail info@rooiwerk.nl of bel 06 - 44346449 (Elli de Rijk).

Open Dag Jeugdnatuurwacht

Zaterdag 16 september 2017 is de eerste activiteit van Jeugdnatuurwacht 'De Populier' van het nieuwe seizoen. Deze jaarlijkse Open Dag is voor iedereen gratis toegankelijk.

Oude en nieuwe leden zijn deze ochtend van harte welkom in de grote zaal van Cultureel Centrum Mariëndael. Elk jaar heeft men een nieuw programma voor de Open Dag, dus ook voor wie er vorige keer bij was zal het zeker weer leuk zijn.

Het thema is deze keer: 'Actief met de Jeugdnatuurwacht!' Vanaf 9.30 uur staan de enthousiaste vrijwilligers klaar om de kinderen van alles te laten ontdekken over de natuur en de Jeugdnatuurwacht. Ouders, grootouders of andere belangstellenden zijn ook van harte welkom. Kinderen van 9 tot en met 15 jaar mogen lid worden van Dé Natuurclub van Rooi! In verband met de nodige voorbereidingen blijven de deuren dicht tot half 10. Daarna is iedereen van harte welkom tot ongeveer half 12.

Als je lid wilt worden graag het lidmaatschapsgeld van €10,= meebrengen, bij voorkeur in een gesloten enveloppe met je naam erop. Kinderen die zich nog niet hebben aangemeld kunnen dat op de Open Dag nog doen of van tevoren via de website: www.jnw-depopulier.nl. Voor informatie over de Open Dag kunt u contact opnemen met Hetty Klerks. E-mail: hetty.klerks@kpnmail.nl of tel. 06 22335175

Bezorger van de Maand: Rob van Weert

Rob van Weert Foto: Marianne Ketelaars

Rob van Weert is gekozen tot Bezorger van de Maand! Rob bezorgt al een hele tijd DeMooiRooiKrant in het buitengebied van Olland. Door weer en wind rijdt hij zijn route en hij denkt mee om er voor te zorgen dat de route logisch is ingedeeld. Ook komen er uit zijn wijk nooit klachten en dat betekent dat Rob zijn werk goed doet. Redenen genoeg dus om hem de titel Bezorger van de Maand te geven. Rob krijgt een waardebon t.w.v. €10,- van Anytyme snack & dine De Beurs. We vroegen Rob om een leuke anekdote. Rob: "Mensen met een caravan stonden op het punt van vertrek, maar toen ze mij aan zagen komen, wilden ze nog heel graag de nieuwe krant ontvangen om mee te nemen op vakantie."

Programma informatie

Rooi Actueel
Rooi Actueel met nieuws, actualiteiten, info en trends in korte uitzendingen.Uitzending: elk heel uur.
Rondje Rooi
Vanaf donderdag 7 september kunt u kijken naar: Kermisvissen Kienehoef, Burgerkoningschieten, Weer gezellige kermis in Rooi, Nieuwe schutterskoning Gilde St. Joris, Met boswachter op pad in Vresselse Bossen.
Special: "In de oorlog": deel 4 - Vrijheid terugkrijgen + Market Garden

Openingstijden kantoor en telefonische bereikbaarheid
Studio: Laan van Mariëndael 30A. Tel. 0413-471193

Wijkvereniging Eerschot

Op vrijdag 15 september liggen de kaarten voor het jokeren en rikken weer op tafel. Alle leden vanaf zestien jaar zijn van harte welkom. De avond begint om 20.00 uur in Meerschot aan de Heistraat 22. Iedereen is natuurlijk vanaf 19.30 uur welkom want dan heeft Eline de heerlijke koffie en twee weer klaar.

Ook wordt er natuurlijk weer een loterij gehouden. Heb je geen geluk in de loterij? Na afloop van het kaarten gaat iedereen met een vleesprijs naar huis. Op dinsdag 19 september wordt er weer gewandeld. Heb je ook zin om mee te gaan? Kom dan om 18.30 uur naar Meerschot.

Badjuffrouw in het middelpunt

Foto: Jos van Nunen

Badjuffrouw Christel Kluijtmans was van de week echt jarig. Ze werd 50 en vierde dat natuurlijk met haar jaargenoten. Haar familie en vrienden hebben ondertussen haar tuin versierd!

Rooise vijftigjarigen zien elkaar op Abraham en Sarareünie

Foto: Gerry van Roosmalen

Sommigen zien elkaar nog elke dag, maar andere Rooise Abrahams en Sara's kwamen uit de hele wereld terug om hun vijftigste verjaardag met elkaar te vieren. De Vresselse Hut was dit jaar het decor voor dit inmiddels traditionele Rooise evenement dat afgelopen zaterdag plaatsvond. Voor sommigen een weerzien naar jaren, voor andere een vervolg op regelmatige ontmoetingen, maar wel in een heel andere sfeer.

Het weer werkte mee. Zeker na de middag liet de zon zich regelmatig zien en eerlijk is eerlijk, wat is er mooier dan onder een stralend zonnetje oude herinneringen ophalen. Toch vallen veel vijftigjarigen stil als wordt gevraagd om iets te vertellen over de lagereschooltijd. Angstvallig wordt naar de buurman of buurvrouw gekeken, nog liever naar iemand aan de andere kant van de tafel, want dan is die lastige verslaggever wat verder weg. Maar na enig aandringen, komen de verhalen toch boven drijven. Ook bij de mensen die zich aanvankelijk niets zeiden te kunnen herinneren, blijkt het geheugen toch nog beter te zijn, dan dat ze zelf aanvankelijk dachten.

Zo halen de jongens van toen sterke verhalen op over wat ze in die tijd met schrikdraad al of niet durfden te doen. Daartegenover komen bij de meisjes van toen herinneringen aan poëziealbums weer bovendrijven. Maar ook het verhaal van Annemarie en Twan is leuk om te horen. Ondanks dat ze beiden nog maar vier jaar waren en de ouders van Annemarie het haar uitdrukkelijk hadden verboden om de Hertog Hendrikstraat over te steken, was er een uitzondering. Namelijk als Twan haar op kwam halen om naar school te gaan, dan mocht ze met Twan wel de straat oversteken. Iets dat Twan vol trots vertelde en Annemarie na al die jaren nog steeds kon beamen.

Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard

Maar ook herinnert het tweetal van de Dommelrodeschool zich, dat de 'stadse' uit het dorp en de 'boeren' uit het gebied het goed met elkaar konden vinden. Bij John van Acht op de Sloef ging de hele klas 'paardrijden'...... op een Sint-Bernhardshond. Dan herinnert Annemarie zich dat Mark, die zich bij het groepje aansluit, Carolien ooit eens van een hekje duwde. Hoe het met Carolien af is gelopen weten ze beiden niet meer. Althans Annemarie weet het niet en Mark kan zich maar vaag iets van het voorval herinneren.

Leonie heeft weer heel andere herinneringen aan de tijd op de Eerschotseschool. Zij kwam pas in de vierde klas op deze school terecht. De leerjaren daarvoor had zij namelijk in Australië op de lager school doorgebracht. "Wat mij het eerste opviel, was dat we hier geen schooluniform hoefden te dragen en dat we tussen de middag naar huis mochten. Ik heb nog altijd een goede band met Nancy, die me opving toen we met ons gezin weer in Nederland kwamen wonen".

Maar er kwamen niet alleen leerlingen uit het verre buitenland naar Rooi. Andersom gebeurde ook, zo was er twee jaar later een afscheidsfeest voor Elise. Zij vertrok aan het einde van de zesde klas met haar ouders, broers en zussen naar Canada. Nu op de reünie ziet ze haar vriendje René die ze vanaf de kleuterschool al kent weer voor het eerst na 37 jaar.

Niet alleen Elise heeft deze reünie aangegrepen om weer een keer naar Rooi terug te komen. Ook Michel is voor even terug in de plaats waar hij opgroeide. Hij kwam speciaal vanuit Congo naar de Vresselse Hut om zijn klasgenoten weer eens te ontmoeten, maar ook veel mensen die niet in Boskant op school zaten, kent hij omdat na de lagere school bijna iedereen elkaar op de middelbare school tegenkwam. "Het is net alsof je na vele jaren weer bij je familie thuiskomt", zo omschrijft Michel het weerzien met zijn klasgenoten van toen.

Een gemeenschappelijke herinnering aan de schooltijd, komt bij alle vijftigjarigen naar boven als wordt gevraagd naar minder leuke kanten van de school. Dat zijn de schooltandartsen, die zich met hun bus twee keer per jaar op de parkeerplaats van de school meldden. Of het nu op Eerschot, Haverland, Dommel, Olland of Boskant was. De schooltandarts heeft bij weinig mensen vrienden gemaakt. De hororverhalen van tandartsen, die goede tanden trokken of in het gehemelte van klasgenoten boorden komen bij leerlingen van alle Rooise scholen boven. In Boskant ging het zelfs zo ver dat een klasgenoot de benen nam en zich in het bos aan de andere kant van de provinciale weg verstopte. De hele klas moest hem gaan zoeken, of de knul er later toch nog aan moest geloven vertelt het verhaal niet.

Ook een groepje dames dat elkaar als vriendinnen in Nijnsel op school leerde kennen haalt herinneringen op. Dorothee Lathouwers herinnert zich dat mijnheer Lavrijsen, want in die tijd werd een leraar nog met zijn achternaam aangesproken in plaats van zijn voornaam, oneindig spannend voor kon lezen uit Dick Trom.


Sporten na kanker; Fysiotherapie de Meierij start met Onco Fitcamp!

Veel mensen die een periode van kanker doorgemaakt hebben vragen het zich na de intensieve periode van behandelingen en andere medische ingrepen af; 'Hoe nu verder?'. 'Fit verklaard, gezond, maar wat kan ik nu qua sporten, hoe zit 't nu met mijn conditie en wat kan ik nu beter wel en niet doen?'.

Fysiotherapie de Meierij start vanaf 2 oktober van 19.00 tot 20.00 met Onco Fitcamp, een vorm van fitness in de binnen- en buitenlucht waarbij mensen die een periode van kanker hebben doorgemaakt in het recente (of langere) verleden onder begeleiding van een oncologiefysiotherapeut en een fysiotherapeut i.o..

Hoe ziet Onco Fitcamp er precies uit?
Gedurende 3 maanden wordt er 1x per week in groepsverband gesport, waarbij elke deelnemer vooraf een Full Body Check krijgt om te bepalen wat het beginniveau van de desbetreffende deelnemer is. Vervolgens wordt samen met een van de therapeuten besproken wat de doelen voor de aankomende periode zijn om daar vervolgens op een intensieve manier, zowel binnen als buiten Fysiotherapiepraktijk de Meierij mee aan de slag te gaan. Aan het eind van de 3 maanden wordt uiteraard geëvalueerd of de doelen behaald zijn aan de hand van het herhalen van de Full Body Check.

De belangrijkste kenmerken van een Onco Fitcamp zijn:Uitdagende doelen op ieders persoonlijke niveau Sporten met plezierActief bewegen in een veilige omgevingIn groepsverband conditie en (spier)kracht verbeterenFit en soepel worden (of blijven)Afwisselende en uitdagende trainingen o.l.v. een professionele trainer/fysiotherapeutTotaalpakket: Full Body Check bij aanvang, 3 maanden sporten en een Full Body Check na 3 maanden voor slechts €120,-

Heeft u interesse in bovenstaand verhaal? Meldt u dan nu aan! Kent of bent u iemand die wellicht geïnteresseerd is, kom dan gerust langs voor uitleg (Borchmolendijk 1), bel (0413-471227) of bezoek de website (www.fysiotherapiedemeierij.nl).


Een trotse familie Alkemade

Foto: Cor van Oorschot

Frans Alkemade bracht zijn dromen, gevoelens en indrukken tot leven in zijn kunstwerken en kon toveren met papier en mensen. Hij was een kunstenaar die niet in één hokje te vangen was. Hij was een vagebond, zei hij, niet gebonden aan één trant van werken.

Reden te meer om zijn tentoonstelling in Mariëndael eens te bezoeken de komende weken. Afgelopen zondag vond de officiële opening plaats. Uiteraard was een trotse familie Alkemade aanwezig. Ze wilden graag voor de camera van Cor van Oorschot poseren. Het is een prachtig familieportret geworden.

Open atelierdagen Adri Frigge

In het jaar dat Adri Frigge 70 is geworden, zal hij na een paar jaar toch maar weer eens de deuren van het atelier open zetten. Ditmaal met pastels, etsen, zeefdrukken en keramiek (sierborden).

Naast werken waarbij de tragiek van bootvluchtelingen in beeld komt, en portretten, is er natuurlijk ook zijn werk dat muziek in zijn bewegingen en ritme in beeld brengt. Ditmaal vooral in zeefdruk. In het keramiekatelier in Uden heeft hij een aantal borden gedecoreerd en geglazuurd. Het atelier aan het Kinderbos is al 27 jaar de werkplaats, maar zeefdrukken doet hij in het Grafisch Atelier in Den Bosch. De expositie wordt aangevuld door beeldhouwer Ludovicus van Eynatte die een aantal beelden zal plaatsen. U bent welkom 15, 16 en 17 september van 11.00 tot 17.00 in het atelier bij Kinderbos 5, Sint Oedenrode.

14 / 32

Historische beelden week 37:
Herken jij de mensen op deze prachtige oude foto? Een mooi bruidspaar en een stel mooie bruidskindjes. Mocht je het antwoord hebben, laat het ons weten. Mail naar redactie@demooirooikrant.nl, bel naar 0413-479322 of loop eens binnen bij ons op kantoor: Heuvel 17. De koffie staat klaar.

Historische beelden week 36:

Het betreft bijeenkomst van alle Rooienaren die, tijdens militaire dienst, gediend hebben in Nederlands Nieuw Guinea in 1963. Deze Rooienaren zijn door de burgemeester uitgenodigd op gemeentehuis en hebben een onderscheiding ontvangen. De vierde persoon van links is mijn vader HWM van Hoorn.

Daan van Hoorn

Deze foto is gemaakt in 1961. Op de foto staan dienstplichtigen welke in Nieuw-Guinea gediend hebben en gedecoreerd werden door burgemeester Werner. Mijn vader, Jan van den Berk, staat als tweede van rechts op de foto.

Johan van den Berk

Heeft u ook een mooie oude foto? Wij ontvangen deze graag! U kunt de foto bij ons afgeven op kantoor of mailen naar redactie@demooirooikrant.nl

De vierjarige Flyer is een prachtige dame om te zien. Maar het karakter is natuurlijk minstens zo belangrijk en ook dat zit haar mee, ze is erg lief.

Ze is een vriendelijke en rustige poes die het fijn vindt om aandacht te krijgen. Met een zachte miauw moedigt ze je aan om over haar bolletje te strelen en ze geniet hier dan met volle tuigen van.

Ze is graag buiten dus een tuin of afgezet balkon zal ze zeker waarderen. Soortgenootjes dienen op gepaste afstand te blijven, daarvoor gewaarschuwd met een grom: tot hier en niet verder. Ook heeft ze het niet zo op honden.

Daarom zoeken we voor haar een huisje zonder andere katten of honden, waar ze de aandacht en het lekkers niet hoeft te delen en kan genieten van haar eigen, persoonlijke verwenmens.
Dierenopvangcentrum Hokazo, Lange Goorstraat 6, 5406 XE Uden.

16 / 32

17 / 32

De Ark van Noach vaart uit op zondag 17 september

In een viering voor peuters en kleuters en hun families op zondag 17 september luisteren we naar het spannende verhaal van die grote boot, het water en de regenboog.Kom je ook?

Om 9.30 uur in de kerk van Sint Petrus' Banden in Son
Om 10.00 uur in parochiecentrum de Goede Herder in Sint-Oedenrode

Alle knuffels gaan op de boot, dus neem je lievelingsknuffel maar mee! We gaan ook weer muziek maken, dus ook je instrumentje mag mee.

Vormsel, de trein vertrekt bijna…

De voorbereiding op het Vormsel begint bijna! Zondag 24 september is de Startviering, en dinsdag 26 september is de eerste bijeenkomst voor de vormelingen. Wil je bij nader inzien toch nog meedoen? Reageer dan snel naar jongeren@heiligeodaparochie.nl. Dan reserveren we een plekje voor jou in de vormseltrein.

Startviering nieuwe schooljaar zondag 24 september

We beginnen aan een nieuw schooljaar. We gaan er en mooi jaar van maken. Maar niet zonder God die voor ons zorgt. Daarom beginnen we het schooljaar met een startviering in de kerk. We vragen om Gods zegen voor dit nieuwe schooljaar.

In het bijzonder vragen we of Hij bij onze communicanten en vormelingen wil zijn. Zij starten met hun voorbereiding.

Welkom dus allemaal, in het bijzonder als je dit jaar je Communie gaat doen of het Vormsel gaat ontvangen. De viering is op zondag 24 september, om 9.30 u Martinuskerk in Sint-Oedenrode en om 11.00 uur Sint Petrus' Bandenkerk in Son en draagt de titel: 'God houdt van ieder van ons'.

Cantormissen in de St. Martinuskerk

Voor het werkjaar 2017-2018 is besloten om op de derde zondag van de maand te beginnen met een cantomis in de St. Martinuskerk. Sinds afgelopen juni is dit ook al het geval op de tweede zaterdag van de maand met het Pelgrimskoor o.l.v. Henk van Riel.

Dit alles is het resultaat van diverse gesprekken in de voorbije maanden tussen dirigenten, organisten en leden van het pastorale team. In veel kerken wereldwijd is de functie van cantor al een bekend fenomeen. Cantor = Voorzanger of Cantrix = Zangeres . In het meervoud zijn het cantores of cantrices.

Naast de vieringen op de tweede zaterdag van de maand zijn er in het komende werkjaar zeven cantor Missen op zondagmorgen: 17 september, 15 oktober, 21 januari 2018, 18 februari, 18 maart, 17 juni en 15 juli.

Het doel van deze vorm zingen: een stimulans geven aan de samenzang met de kerkgangers bij het openingslied, de antwoordpsalm, het alleluia, het slotlied en enkele korte acclamaties. De cantor of cantrix zingt de verzen van de Psalm of de coupletten van een lied, waarna de kerkgangers het refrein of het antwoord van de psalm zingen. Tien minuten vóór aanvang van de viering zal de cantor enkele fragmenten voorzingen en instuderen met de kerkgangers.

Het tweede doel is om nieuwe muziek uit te voeren binnen de liturgische context van de desbetreffende zondag. Uit een zeer rijk internationaal liturgisch repertoire uit alle stijlperioden van de muziek kunnen we putten. Van eenstemmig tot meerstemmig, polyfoon, homofoon, voor gelijke stemmen of gemengd, gezongen door enthousiaste zangers en zangeressen met zangervaring en/of solozang.

Als cantor ben ik medeverantwoordelijk (Bert Augustus, orgel) voor de verdere invulling van deze Missen. Daarom aan jullie de vraag of jullie zouden willen meewerken aan de eerste Cantor Mis op zondag 17 september a.s. om 9.30 uur in de St. Martinuskerk. Hoofdmoot is een nieuwe Mis- compositie van de Duitse componist Michaël Funke (* 1965), de Missa Brevis. Een eenstemmige Mis, melodisch, goed zingbaar, maar met een moderne en verrassende orgelpartij. Naar believen kan ik een aantal zinnen solistisch laten uitvoeren, sopraan, mezzosopraan of alt. Verder een driestemmig Alleluia voor drie gelijke stemmen.

Er is één repetitie en wel op zaterdag 16 september om 14.00 uur in de St. Martinuskerk. Voor verdere informatie kunt u contact met mij opnemen: 0413- 477021.

Zij die interesse hebben voor het Pelgrimskoor, dat iedere tweede zondag van de maand zingt, kunnen contact opnemen met Henk van Riel: 06-50401422

Nol Ardts

Benoeming Manon van den Broek

Mgr. De Korte heeft Manon van den Broek, pastoraal werkende van onze parochie, benoemd tot bisschoppelijk gedelegeerde voor het familiepastoraat. In deze functie is zij namens de bisschop verantwoordelijk voor het pastoraat ten dienste van families in ons bisdom. Manon heeft op dit terrein de nodige ervaring en expertise. In onze parochie heeft zij in de voorbije zeven jaren veel tijd en energie gestoken het pastoraat voor gezinnen. Dit komt onder andere tot uitdrukking in de voorbereiding van de Eerste Communie en het Vormsel, de 'biddende moeders', de Ark-kinderclub, de tienergroep en op tal van andere grote en kleine initiatieven. De in de Odaparochie opgedane ervaring is een goede basis voor haar werk op diocesaan niveau. De functie van bisschoppelijk gedelegeerde zal Manon van den Broek vervullen naast haar pastorale taken in onze parochie. Wij wensen haar veel zegen, vreugde en succes in haar nieuwe functie.

Bestuur Parochie H. Oda

Jaarprogramma's voor peuters, kleuters, basisschoolkinderen en tieners

Voor de vieringen voor peuters en kleuters, voor de familievieringen, de Ark kinderclub en de Tienerclub zijn inmiddels de jaarprogramma's bekend. Graag verwijzen wij u hiervoor naar de website van de parochie: www.heiligeodaparochie.nl. Voor meer informatie kunt u terecht bij het secretariaat van de parochie.

Geen Communie dit jaar?

Bij de ouderavond voor de communievoorbereiding voor de scholen van Sint-Oedenrode was er enige onrust. In verband met de komst van het continurooster op enkele scholen, zitten communielessen en sporttrainingen in toenemende mate op dezelfde tijd op woensdagmiddag.

Twee dingen tegelijk doen blijft voor ons mensen een probleem. Dat wordt kiezen geblazen, en dat is soms erg pijnlijk. Om de keuzestress wat te verminderen bezinnen wij ons op een andere tijd voor de bijeenkomsten voor de kinderen van de Eerschotschool en de Odaschool. U hoort hierover nog van ons.

Werkgroep Eerste Heilige Communie

Tweet van de paus

Laten wij ons, zoals Moeder Teresa, openstellen om kansen van vreugde en hoop te scheppen voor de velen die ontmoedigd zijn en nood hebben aan begrip en tederheid.

14 september Bijeenkomst ziekenbezoekgroep Martinus-Centrum
Ark kinderclub

18 september Kranslegging Oorlogsgraven Martinuskerkhof 11.30 uur
Mogelijkheid pastoraal gesprek Odendael

19 september Pastorale Raad
Bijeenkomst Zonnebloem

22 september Tienerclub

25 september Overleg pastores dekenaat


Kerkberichten

Odendael
Zo 17/09:
10.00 u: Woord en communieviering. Intenties: Wim Klerks, Miet en Dorus Merks, Marinus Verhagen.
Di 19/09: 19.00 u: Rozenhoedje bidden in de stilteruimte van Odendael.

H. Martinus Olland
Za 16/09:
17.30 u: Eucharistieviering met kerkkoor. Intenties: overleden ouders Witlox-Hagelaars, Marie van Gerwen-Eijkemans, Jan v.d. Pasch, Jans v.d. Pasch-Leenderts, Petra v.d. Pasch.

Protestantse Kerk Knoptoren
Zo 17/09: Dienst in Son, 10.00 u: Predikant Ds. Bas Stigter, Startzondag m.m.v. de cantorij, Bevestiging ambtsdragers + kindernevendienst.

Sint Genoveva-kerk, Breugel
Zo 17/09:
09.30 u: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Kinderwoorddienst. Intentie: Harrie en Tonny Swinkels-Reloe, Tiny Rooijakkers, Jeanne vd Wijdeven- van Erp. 14.00 – 16.00 uur Inloopmiddag Den Bauw.
Di 19/09: 18.15 u: Rozenhoedje, 18.30 u: Eucharistieviering.
Do 21/09: 18.15 u: Rozenhoedje, 18.30 u: Eucharistieviering met aansluitend stille aanbidding.
Za 23/09: 18.30 u: Eucharistieviering m.m.v. Rob van Stuivenberg.
Zo 24/09: 09.30 u: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Intentie: Ietje van Dinther-Raeven, Familie vd Laar-van Heeswijk, Arie en Jet de Korte-vd Laar, Mia Donkers-van Heeswijk, Snoeba Eijkenboom, Ton Goossens, Willemien Merks-Roestenburg, Jan Streur, Jan Adriaans.

Sint Petrus' Banden, Son
Wo 13/09:
19.00 u: Eucharistieviering bij de opening van het nieuwe vrijwilligersseizoen.
Za 16/09: Geen Eucharistieviering in Son of in Breugel.
Zo 17/09: 11.00 u: Eucharistieviering m.m.v. het Sons Parochiekoorintenties: Jan van Lieshout (1e jaargetijde), Joop van Heugten, Ben Giesbers, Loes Mom-Wiekart, Alda Teunissen-Feijen, Mien Heijmans-van Uden, Thé Leenders, Truus van Bussel-Franssen, Miny Driessen-Aarts, Herman Benning, Bert van Vlokhoven.
Wo 20/09: 19.00 u: Woord- en communieviering.
Za 23/09: 18.30 u: Eucharistieviering in Breugel.

Sint Antonius Nijnsel
Zo 17/09: Eucharistieviering om 11.00 u: met gemengd koor. Intenties: Grard en Mieke van Kessel- van Zutphen, Joop de Ruijter.
Di 19/09: 09.00 u: Eucharistieviering.
Vr 22/09: om 14.00 u: huwelijksviering voor Mike van Zutphen en Suzan Vermeulen.

Martinuskerk
Za 16/09:
18.30 u: Eucharistieviering met Het Goede Herderkoor. Intenties: Cor en Martha van der Velden, Dien de Leijer – Moeskops.
Zo 17/09: Vierentwintigste Zondag door het Jaar 09.30 u: Eucharistieviering met Het Martinuskoor. Intenties: Fanny Sneijder – van Roosmalen, Petronella Raaijmakers – Kluytmans, Mien Verhoeven – Steenbakkers, Antoinette van Gerwen – van de Tillaart en overleden familieleden, Johan van Acht en familie van Acht – Aarts, Overleden ouders van der Meijden – van den Broek, Overleden leden van de KBO in de maand augustus, Coby Verhagen – Schepens, Jan en An Schepens – van der Velden, Martien Verhagen, Kees Schepens, Annie Schepens – Claassen en Han Korsten, Overleden ouders Sigebertus en Wilhelmina Roefs – van den Heuvel.
Zo 17/09: 10.00 u: Peuter- en Kleuterviering in het zaaltje en de dagkapel van de Goede Herderkerk.
Ma 18/09: 09.00 u: Eucharistieviering in de Dagkapel van De Goede Herderkerk.
Di 19/09: 09.00 u: Eucharistieeviering in de Antonius van Padua kerk te Nijnsel.
Wo 20/09: 19.00 u: Eucharistieviering in de Heilige Ritakapel te Boskant.
Do 21/09: 09.00 u: Eucharistieviering in de Dagkapel van De Goede Herderkerk. Deze Viering wordt voorafgegaan door het Rozenkransgebed


Première "Stroomopwaarts"

Op dinsdag 19 september om 20.00 uur vindt in De Gouden Leeuw in Sint-Oedenrode aan de markt de première plaats van de film "Stroomopwaarts". De film is gemaakt in opdracht van de heemkundige kringen van Erp, Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel en het Roois Cultureel Erfgoed. De aanleiding was het opgaan van de drie gemeenten in de nieuwe gemeente Meierijstad. De productie van de film is gesponsord door de gemeente Meierijstad, Rabobank en Ahrend.

Voor de film is de historische figuur van Dominee Stephanus Hanewinckel naar Meierijstad gekomen. Dominee Hanewinckel maakte in de 18e eeuw een aantal reizen door de Meierij en schreef daar enkele boeken over. In deze boeken kwam de lokale bevolking - en met name de katholieken - er niet goed vanaf. In de film is de dominee naar Meierijstad teruggekomen om te zien en te verhalen over wat er in de huidige dorpen, ten opzichte van zijn tochten in de 18e eeuw, is veranderd.

Dit laat een mooi tijdsbeeld zien van het leven van toen en nu in Meierijstad. De première is gratis en alleen toegankelijk voor leden van de heemkundige kring De Oude Vrijheid en de leden van kringen uit Erp, Schijndel en Veghel. De overige inwoners van Sint-Oedenrode en Meierijstad kunnen de film gratis bekijken in het bestuurscentrum van Meierijstad.

Subsidie voor verduurzaming woningen

Het College van B&W van Meierijstad heeft het voornemen om vanaf 1-1-2018 een subsidie beschikbaar te stellen aan particuliere woningeigenaren die hun woning willen verduurzamen. Over dit voorstel besluit de gemeenteraad naar verwachting op 12 oktober a.s. Met deze financiële stimulans wordt een stap gezet naar een energie neutrale gemeente in 2050.

Met het voorstel geeft het College invulling aan een motie waarin door de raad gevraagd is onderzoek te doen naar de mogelijkheden van vrijstelling van leges voor energie neutrale bouw of verbouw. In de gedachte dat dit verduurzaming zal bevorderen. Dat is ook de ambitie van dit College.

Wethouder van Rooijen (duurzaamheid): "Gemeente Meierijstad wil een voorbeeldfunctie op het gebied van duurzaamheid hebben en een stimuleringsmaatregel past in die ambitie. Uit het onderzoek van de gemeente komt echter naar voren dat bij stimulering van verduurzaming via legesvrijstelling, een groot aantal maatregelen buiten de boot zouden vallen omdat deze vergunning- (en dus ook leges-) vrij zijn. Bovendien lenen leges zich, juridisch gezien, niet voor vrijstelling. Het College heeft daarom gezocht naar andere wegen om toch invulling te geven aan het doel om vastgoedeigenaren over de drempel te helpen."

Bestaande woningen
Veruit de grootste uitdaging om de duurzaamheidsambitie te verwezenlijken ligt dan ook in de verduurzaming van op dit moment al bestaand vastgoed. Met de maatregel wil het College zoveel mogelijk particuliere woningeigenaren in de gelegenheid stellen aanspraak te maken op de subsidieregeling; zowel voor vergunningplichtige duurzaamheidsmaatregelen áls voor aanpassingen die niet vergunningplichtig zijn. Bijvoorbeeld verbetering van de thermische isolatie van panden of energieopwekking via zonnepanelen.

Subsidieverordening
Voor de toekenning van subsidies zullen regels gesteld worden in een subsidieverordening. Als de raad deze verordening vaststelt, kunnen burgers vanaf 1-1-2018 t/m uiterlijk 31-12-2019 aanspraak maken op een bijdrage. Voorafgaand aan de inwerkingtreding worden de regels breed onder de aandacht gebracht bij de inwoners.

Stichting Toegankelijk Meierijstad

Zo moet het er in 1944 uit hebben gezien. Foto:

Tijdens een officiële kennismakingsbijeenkomst in Odendael zijn op 8 september 2017 de operationele werkzaamheden van de nieuwe Stichting Toegankelijk Meierijstad van start gegaan. De stichting werkt uitsluitend met vrijwilligers.

In de stichting zijn opgegaan: Stichting Platform voor Ouderen en Gehandicapten Veghel, Stichting Toegankelijkheid Sint-Oedenrode en een deel van de werkzaamheden op dit terrein van de Seniorenraad – Schijndel.

Zo moet het er in 1944 uit hebben gezien. Foto:

Voorzitter Wilma Gevers sprak tijdens de startbijeenkomst haar vreugde uit over de korte tijd en de samenwerking met de gemeente Meijerijstad, die nodig waren om de organisatie effectief van de grond te tillen. Gerard Visser (voorzitter SPOG) presenteerde de succesvolle onderwijsvoorlichting aan scholieren over de omgang met de verschillende beperkingen. Tot nu toe heeft die alleen in Veghel plaatsgehad, maar Schijndel en Sint-Oedenrode gaan zeker volgen. Antoon Buiting hield vervolgens een presentatie over de algemene gehandicaptenparkeerplaatsen. Het doel van de stichting is om toe te zien en te werken aan goede bereikbaarheid en toegankelijkheid van winkels, horeca, openbare gebouwen, sportaccommodaties en ook wooneenheden voor mensen met een beperking, zoals rolstoelgebruikers en ook de mantelzorgers. De mensgerichtheid staat daarin centraal en zal zich vertalen in gevraagd en ongevraagd advies aan organisaties, sportverenigingen, bedrijven en overheidsinstanties. De werkgroepen gaan zich de komende periode richten op voorlichtingsprojecten bij het onderwijs, instructiemateriaal voor rolstoelgebruikers en hun mantelzorgers en verder de knelpunten rond openbare ruimten, algemene gehandicaptenparkeerplaatsen, invalidetoiletten e.d. Verder zullen er periodieke controles worden gehouden op de toegankelijkheid van winkels met advies voor aanpassingen voor onze doelgroep.

Burgemeester kan overlast aanpakken

Er is een nieuwe Wet aanpak woonoverlast in werking getreden. Die wet maakt het mogelijk dat de gemeenteraad de burgemeester de bevoegdheid geeft om bij ernstige en herhaaldelijke woonoverlast de overlastgever op te leggen wat die moet doen of laten. Dit geldt voor zowel huur- als koopwoningen. Het vergroot de wettelijke mogelijkheden die gemeenten hebben in de aanpak van woonoverlast.

Om dit mogelijk te maken is er een wijziging nodig van de APV (Algemene Plaatselijke Verordening). Het college stelt de gemeenteraad een wijziging voor van de APV Meierijstad. Bij overlast kan de burgemeester naast een last onder dwangsom of onder bestuursdwang nu ook aanwijzingen geven over wat de overtreder moet doen of laten. Deze gedagsaanwijzinen kan de burgemeester opleggen als bij ernstige en herhaaldelijke geluid- of geurhinder; hinder van dieren, bezoekers of personen en overlast door vervuiling of verwaarlozing. Aan het opleggen van dergelijke aanwijzingen zijn voorwaarden verbonden en is een laatste redmiddel bij bijvoorbeeld een langslepende, ernstige burenruzie.

Herdenkingsparachutesprongen

Op 15, 16 en 17 september 2017 organiseert het Round Canopy Parachuting Team (RCPT) herdenkingssprongen op drie historische locaties: Son, Veghel en Eerde.

Het RCPT is een internationaal parachutistenteam met onder haar leden 26 nationaliteiten. Het team organiseert parachutesprongen om hen te gedenken die voor onze vrijheid gevochten hebben. In de stijl zoals ze tijdens Operatie Market Garden in 1944 ook gesprongen zijn, met authentieke uniformen en vanuit een C47 (Dakota). Op 15/09 vindt de sprong plaats om circa 18.00 uur aan de Brouwerskampweg in Son, op 16 september om circa 18.00 uur aan de Kruigenstraat in Veghel en op 17 september in Eerde. Op 17/09 neemt het team daarna deel aan de officiële herdenking in Eerde. Parachutespringen is een activiteit die weersafhankelijk is en de bovengenoemde tijden kunnen daardoor op het laatste moment nog wijzigen. Op de zonnige middag van zo 17/09 1944 zijn binnen 45 minuten meer dan 4.500 parachutisten op deze locatie geland. Daarnaast landen 53 Waco zweefvliegtuigen, getrokken door de beroemde C47, met zwaar materieel en aanvullende infanterie manschappen. De Paulushoef boerderij lag in de beoogde dropzone en was een uitstekend markeringspunt voor de piloten. De naam van de boerderij was namelijk duidelijk te zien in grote witte letters op het dak. De bewoners van de boerderijen in het Sonnius gebied hebben de Amerikanen geholpen op alle mogelijke manieren. In de daaropvolgende dagen was dit gebied het toneel van binnenkomende versterkingen.

Herdenking in aanwezigheid van negentien WO-II veteranen

Op uitnodiging van de Stichting Nederland-Amerika en Jumbo Supermarkten bezoeken 19 WO-II veteranen van 11 tot en met 18 september Nederland. Zij wonen in deze week diverse herdenkingen en andere ceremonies bij.

Deze bijzondere groep hoogbejaarde veteranen wordt op woensdag 13 september 2017 ontvangen door burgemeester Fränzel. Om 10.00 uur vindt er bij het Airbornemonument een korte herdenking en kranslegging plaats. Vervolgens is er een kort samenzijn voor de veteranen en hun gevolg in het dienstverleningscentrum Veghel.

Poëzie "Schrijverscollectief Meierijstad"

Schrijverscollectief Meijerijstad is een bont gezelschap van mensen die het geschreven woord een warm hart toedragen. Dit zijn schrijvers, dichters, columnisten en songwriters en alle anderen die daarmee niet zijn genoemd maar wel bedoeld.

Op 16 september om 16.00 uur organiseren we wederom in het mooie Casa del Arte te Wijbosch, een Poëzie/Voordrachtpodium Hierbij zijn zowel leden van het collectief als niet-leden van harte welkom. Je kiest zelf of je actief wilt deelnemen of alleen maar luisteren De zaterdagmiddag wordt opgeluisterd met muziek naast het gesproken woord.

Ierse klank & torens ontwerpen

Foto: Jos van Nunen

Ook in Sint-Oedenrode is afgelopen weekend aandacht besteed aan de Open Monumentendag. Dat betekende open deuren in de Martinuskerk en de Knoptoren.

In de Martinuskerk liepen mensen vooral binnen om een kijkje te nemen bij het bekende Smitsorgel. Het is natuurlijk reuze interessant om eens naar boven te klimmen om het instrument van dichtbij te bekijken.
Ook de Knoptoren trok flink wat bezoekers. Niet alleen voor de toren, maar ook voor enkele evenementen die eromheen waren gepland. Zoals een optreden van een muziekgezelschap wat Ierse volksmuziek én dans lieten zien aan een volle zaal. Ook was er een creatieve cursus tekenen. Deelnemers werd gevraagd om een eigen interpretatie van de Knoptoren te schetsen. Zowel kinderen als volwassenen deden daar aan mee en ook die bezigheid vulde de torenzaal.

Foto: Jos van Nunen

IVN-wandeling Bedaf & Peelrandbreuk

Op zondag 17 september organiseert IVN Rooi een landschapswandeling naar zowel Bedaf als de aangrenzende Peelrandbreuk. Beide zijn op zichzelf staande unieke landschappen. Uit onderzoek blijkt echter dat beide gebieden een bijzondere relatie met elkaar hebben.

Bedaf met stuifduinen, overstoven boerenland, opgestoven houtwallen en een restant heide is ontstaan door verdroging, ontbossing en uitputting van de bodem. De Peelrandbreuk, een geologisch verschijnsel bestaande uit een steilrand die zichtbaar maakt waar in het landschap de scheiding ligt tussen de stijgende Peelhorst, Uden en de dalende Roedalslenk bij Veghel. De waterhuishouding, de bodems en de planten verschillen opmerkelijk aan weerszijden van de steilrand. Dit moet je echter ter plekke beleven in plaats van erover te lezen. IVN-gids Christel weet hier enorm veel van af en zal deze leerzame wandeltocht begeleiden. Ook een leuke gratis bijles aardrijkskunde voor kinderen.

We verzamelen om 8.30 uur op de markt in Sint-Oedenrode en carpolen vervolgens naar Bedaf (parkeerplaats aan de Schansweg). We zijn rond 12.00 uur weer terug in Rooi. Meer informatie zie: www.ivnrooi.nl

Een racebaan in Rooi

Wat velen niet weten is dat de Boskant een racebaan heeft. Als men van de rotonde Boskant inrijdt staat op het wegdek 30 km. Hetgeen inhoudt dat men niet harder dan 30 km per uur mag rijden. Door veel weggebruikers wordt dit schijnbaar over het hoofd gezien.

Voor velen begint hier de racebaan. Het gaspedaal wordt flink ingedrukt of de gashendel wordt opengedraaid. Eenmaal in de Populierenlaan worden snelheden tot ver boven de 50 km bereikt. Soms zelfs tot 70 en 80 km per uur. In de richting van de rotonde wordt zelfs harder gereden.
Het is een wonder dat er nog steeds geen ongelukken zijn gebeurd. De Populierenlaan is een vrij drukke weg waar viermaal daags veel schoolkinderen oversteken. Het is dringend nodig dat er maatregelen worden getroffen om de veiligheid te waarborgen. Dit kan eenvoudig door een paar flinke heuvels in het wegdek aan te brengen. Hetzelfde geldt voor de Meidoornstraat. Snelle actie is zeer welkom.

B de Gruiter

Lezerspodium

Verkeerd adres

Naar aanleiding van de ingezonden brief met betrekking tot de omgevingsvergunningen in de krant betreffende de aanvraag voor het bouwen van een jongveestalm, staat er per abuis het adres Vogelenzang 26 vermeld.

Dit moet echter zijn: Vogelenzang 16.

G.Elshout

Lotgenotenbijeenkomst

Als bij u prostaatkanker wordt vastgesteld kan het zijn dat u moeite heeft daarover te praten. Ook mensen uit uw omgeving weten daar vaak geen raad mee. Soms moet je iets overwinnen om erover te praten.

Om toch bespreekbaar te maken waar u mee zit nodigt de ProstaatKankerStichting u uit om uw ervaringen en vragen te delen met lotgenoten, die allemaal weten wat je doormaakt. Daarnaast kan het krijgen van praktische informatie rond een behandeling belangrijke steun geven. Het thema is: Prostaatkanker: hoe kun je er mee leven? U bent van harte welkom op maandag 18 september in inloophuis de Cirkel, Evertsenstraat 19, 5703 AM, Helmond. Ook uw partner en familie is welkom. De bijeenkomst duurt van 14.00 tot 16.00 uur. De toegang is gratis.

Het Parkinson café

Op donderdag 21 september as. van 14.00-16.00 vindt er weer een Parkinson Café plaats in het Witte Huis te Zeeland (Reekseweg 7, 5411 RB). Bent u zelf Parkinson patiënt, mantelzorger of gewoon geïnteresseerd dan bent u zeker van harte welkom in ons café. Deze middag staat Mind Fulness centraal.

Wat is mindfulness; het je bewust zijn van wat er zich afspeelt in je hoofd en observeren wat de invloed daarvan is op je welzijn. Welzijn gaat over hoe je je voelt; of je ontspannen of gespannen, emotioneel, onrustig of juist rustig bent. Hoe je je voelt heeft invloed op hoe je lichaam functioneert.

Mindful zijn betekent dat je let op hoe je gedachten en emoties jouw functioneren beïnvloeden.

Met mindfulness leer je omgaan met moeilijke situaties, zodat je dan niet meteen omvalt en zelfs in je kracht blijft staan. Hiervoor zijn allerlei technieken ontwikkeld. Deze kun je het beste leren van iemand die er mee vertrouwd is en ze in het dagelijks leven toepast.

Ingrid Broeder van Praktijk Luna colma zal deze middag te gast zijn en zij zal proberen de bezoekers te laten voelen wat Mind Fulness met je kan doen. In verband met de organisatie zou het prettig zijn als u zich van te voren aanmeld. Aanmelden via: parkinsoncafe.ossudenveghel@gmail.com of 06-12655813/ 0613446287

Wereld Alzheimer Dag

Alzheimer Nederland Afdeling Oss-Uden-Veghel staat in deze regio op verschillende manieren stil bij de viering van Wereld Alzheimer Dag (WAD). In Veghel is de jubileumviering van het Alzheimer Café; in Schijndel is de foto-expositie 'Inzoomen op het leven van mensen met dementie'; in Sint-Oedenrode is er een informatiestand bij Basisschool Kienehoef.

WAD wordt wereldwijd op of rond 21 september gevierd met extra aandacht voor de sterk groeiende groep mensen met dementie. De regionale afdeling van Alzheimer Nederland heeft verschillende activiteiten in petto. Op 19 september opent het Alzheimer Café in Veghel om 19.00 uur haar deuren voor het nieuwe seizoen in het Pieter Brueghelhuis. Het Café bestaat vijftien jaar. Daarnaast bestaat de afdeling zelf alweer 25 jaar. Daarom is er een feestelijk tintje met een optreden van het accordeonorkest Moi hé uit Gemert. In Sint-Oedenrode wordt WAD gekoppeld aan de viering van Burendag op 23 september. De koppeling is bewust: we komen immers ook in onze straten steeds meer mensen tegen met dementie. Bij Basisschool Kienehoef aan Mariannestraat 34a is daarom een informatiestand. Daar kunnen mensen zich aanmelden voor Dementievriendelijk Brabant.

Expositie
In cultureel centrum 't Spectrum aan Steeg 9 in Schijndel is tot en met 25 oktober de expositie 'Inzoomen op het leven van mensen met dementie' te zien. Zestien fotograven brengen op een bijzondere wijze in beeld hoe mensen na de diagnose dementie hun leven verder leven.

KBO Boskant op excursie

Op woensdag 6 september is KBO Boskant naar museum SIEMei geweest. Museum SIEMei van de stichting Industrieel erfgoed Meierij, stelt zich ten doel de inrichting, instandhouding en exploitatie van een museum, betrekking hebbende op het industriële erfgoed in de Meierij van Brabant.

De stichting heeft haar haar museum geopend in oktober 2009 in een van de voormalige gebouwen van de CHV aan de Noord kade te Veghel en wordt volledig gerund door vrijwilligers. In 2013 is hier een food-& cultuur cluster ontstaan onder de naam CHV (Cultuur Haven Veghel).

Op de Noordkade is naast het museum van alles te beleven.Van restaurantjes, een koffiebar, winkels in specialiteiten van o.a. 1500 verschillende soorten bier, wijn proeverij, en veel lekkere noten bar tot de grote Jumbo food market. Ook zijn er ruimtes te huur voor feesten en partijen, seminars en vergaderingen of presentaties in de voormalige fabriekshallen van de voormalige CHV. Het was een unieke belevenis voor ons mede door de goed uitleg van de rondleiders.

Eropuit-bus Sint-Oedenrode

De Eropuit-bus Sint-Oedenrode heeft ook deze keer weer een aantal leuke uitstapjes voor u uitgelicht.

Dinsdag 26 september: Winkelen bij van Tilburg Mode 13.00 – 17.00 uur. Men gaat gezellig winkelen bij van Tilburg Mode in Nistelrode. Daarnaast is er gelegenheid om samen een kopje koffie te drinken. Kosten voor dit uitstapje bedragen €5,00 p.p. exclusief consumptie.

Dinsdag 3 oktober: St. Jan en Kattenparadijs Mispoes 11.00 – 16.00 uur. Deze keer brengt met een bezoek aan de St. Jan en gaat men langs bij Kattenparadijs Mispoes. Kattenparadijs Mispoes is het allereerste Brabantse kattencafé, waar 8 katten permanent wonen. Je betaalt als bezoeker €3,- entree en kunt dan twee uur lang naar hartenlust knuffelen met de poezen die hier wonen. De entree is bedoeld voor het onderhoud en welzijn van de harige bewoners. Kosten voor dit uitstapje bedragen €8,00 p.p. inclusief entree en exclusief consumptie. Maandag 16 oktober: Pompoendagen Museum Asten 13.00 uur – 17.00 uur. Bij Museum Klok & Peel worden ieder jaar tienduizenden pompoenen samengebracht, die de Museumtuin omtoveren tot een kleurrijke pompoenwereld, waar activiteiten voor jong en oud plaatsvinden. Er is een gezellige markt waarop van alles te zien, te ruiken en te proeven valt. Ook in de Oranjerie in de Museumtuin vinden diverse leuke activiteiten plaats. Kosten voor dit uitstapje bedragen €7,50 p.p. exclusief €7,00 entree voor het Museum. Let op! Museumjaarkaart is hier geldig! Opgeven kan via Welzijn De Meierij, telefoon 073-5441400.

Gesprek te Pas

De themawandelingen worden elke derde zondag van de maand vanuit het Damiaancentrum gehouden onder de naam Gesprek te Pas. Al meer dan zes jaar laat een wisselende groep mensen zich inspireren door deze ontmoetingen.

De Gesprekken te Pas worden gehouden in het Damiaancentrum aan de Schijndelseweg 46. De gespreksonderwerpen zijn maatschappelijk gericht: familie, eenzaamheid, armoede, geluk…. Ook wordt gekozen uit onderwerpen, die door de deelnemers naar voren worden gebracht. Meestal komen er 10 tot 14 personen. Opzet: Om 10.00 uur komen de deelnemers bij elkaar en beluisteren bij een kopje koffie of thee de inleiding op het thema, en de vragen, die de aanknopingspunten zijn voor de gesprekken onderweg. Dan wordt in kleine groepjes een uurtje gewandeld in de omgeving van het Damiaancentrum. Bij terugkomst wacht verse koffie of thee en dan wordt in de groep besproken en bediscussieerd, wat er gezegd is en bedacht werd bij de wandeling. Doel is niet om tot een conclusie te komen, maar om te leren van elkaars zienswijze. Het gespreksonderwerp van 17 september. is: Bagage. Denk niet zozeer in materiële zin van op reis of op vakantie gaan, maar vooral: Wat heb je meegenomen van je eigen opvoeding? Welke waarden/normen heb je overgenomen en doorgegeven, of welke niet? Waar koester je speciale herinneringen aan? Contactpersoon: Piet Fennis, tel. 06-25 00 30 17. Aanmelden wordt op prijs gesteld, niet verplicht.

Website uitgelicht

Van Acht Autoschade & Van Acht Campers

Dat een website vandaag de dag belangrijk is, is inmiddels wel duidelijk. Online probeer je op een dusdanige manier op te vallen tussen alle andere ondernemers. Dat is niet altijd zo eenvoudig. Teun van Acht is een van die ondernemers die de website zo duidelijk en gestructureerd mogelijk probeert te houden.

De combinatie van print en online is in deze tijd ontzettend belangrijk. Hoewel we zien dat er steeds meer online gebeurt ondervinden we ook dat de combinatie met print nog steeds belangrijk is. Zeker wanneer je alle doelgroepen wilt bereiken.

Op de website van Van Acht kun je lezen dat het bedrijf zich naast het reguliere herstel van auto's ook heeft gespecialiseerd in het herstellen en spuiten van alle soorten schade aan campers en caravans. Hierbij kunt u onder andere denken aan hagelschade, schade aan de wanden en parkeerschade.

Daarnaast is op de website www.vanacht-campers.nl te lezen dat het bedrijf ook gespecialiseerd is in de verhuur en verkoop van campers. Op de website ziet u een duidelijk overzicht van de campers die op dat moment te huur en te koop staan. Voor de verhuur worden uitsluitend jonge campers aangeboden in diverse formaten. Van een kleine 2 persoons bus tot een grote familiecamper.

Ben jij ook nieuwsgierig geworden naar de website van Van Acht autoschade of Van Acht campers? Neem dan eens een kijkje op www.vanacht-autoschade.nl en www.vanacht-campers.nl

Gewoon Impesant

'Doe maar weer gewoon,' was de reactie van een vriendin toen ik vroeg hoe ze de afleveringen van Het Sleutelbos had gevonden. 'Reusachtig leuk,' ging ze verder, 'maar nu heb ik genoeg sleutels en bos gehad. Ik kijk uit naar de gewone Impesant.

Dat vervolgverhaal was spannend en vermakelijk, hoor. Ik heb het wekelijks voorgelezen aan mijn kleinkinderen. Bovendien heb ik alle stukjes uitgeknipt, in een schriftje geplakt en opgestuurd naar mijn achternichtjes in Amsterdam. Die hebben ervan gesmuld, maar geef mij maar jullie gewone verhalen.'

Voor mij is deze column nu een mooie gelegenheid om terug te kijken op mijn eigen zomerweken. De gewone wekelijkse afspraken stonden voor een tijd op een laag pitje. Goed is dat. Het geeft ruimte in je agenda en in je hoofd. Mijn vrijwilligerswerk mocht ook even in de pauzestand. Geen boeken zoeken op de bibliotheek voor de Voorleesexpress, geen Nederlandse taallessen voorbereiden en geen recepten bedenken voor het multiculturele kookgroepje dat ik met een medewerker van Brabantzorg op Odendael draai.

Dus tijd voor andere bezigheden. Zo vond ik het in de voorbije periode heerlijk om aan mijn lichamelijke en geestelijke conditie te werken. Mijn fietstempo heb ik opgevoerd en mijn actieradius vergroot. Het begon met een, voor mij, behoorlijke tocht langs de Bankgeheimen van het Roois Cultureel Erfgoed. Daarbij moest ik het opnemen tegen een doorgewinterde E-biker. Ik heb me kranig geweerd en was dik tevreden over mezelf. De route, op een aantrekkelijke folder uitgebracht, voerde ons door de prachtige Rooise dreven en bracht mij soms op nog onbekende plekken. En dat terwijl ik al bijna 30 jaar in dit fraaie dorp woon en de fiets mijn favoriete vervoermiddel is. De benkskes zaten lekker en de filmpjes waren vermakelijk. Dat zit zo: Het R.C.E. heeft het eigentijds aangepakt en via QR-codes kon ik op mijn telefoon genieten van leuk toneelspel met passende teksten. Ik leerde waarom zo'n bankje daar stond en juist die naam had gekregen. Nog nooit had ik gehoord van: Die Berch, Den Arme van Meege of de Neep Hool. Op zo'n dag ben ik super trots op mijn dorp. Hier wordt een fietsroute vol verrassingen aangeboden. Op de folder staan, naast de vindplaatsen van de toponiemenbanken, ook voldoende tips waar we onze dorst kunnen lessen. Dat was wel nodig ook, want we troffen een zomerse dag.

Ook ging ik in de vrije weken weer naar de Zomerschool in het Damiaancentrum. Een jaarlijks terugkerend initiatief waarbij in de schoolvakantie leuke activiteiten worden aangeboden. Je ontmoet er veel Rooise mensen van allerlei pluimage en allerlei leeftijden. Mensen worden op een ongedwongen manier samengebracht. Daar kwam ik mijn buitenlandse achterburen tegen. Verder dan: 'Hallo' en 'Goedemorgen,' was het nooit gekomen. Nu werd ik uitgenodigd voor een kopje koffie. Dat ga ik zeker doen.
En er was ruimte voor boeken die al tijden ongeduldig op een stapeltje lagen te wachten. Eindelijk kon ik genieten van het zalige nietsdoen. U merkt het al, ik kijk terug op fijne weken. Ik heb nieuwe inspiratie opgedaan en weer bagage verzameld om aan de herfstperiode te beginnen.

Aan mij vandaag de eer om het startschot te geven voor een nieuwe reeks van leuke, interessante of aangrijpende verhalen. Ik geef de pen door aan de andere oude rotten van de Impesantgroep. We maken dit najaar ook ruimte voor aanstormend talent. Laat u verrassen.

Nelleke Thijssen
Reageren? schrijvers@impesant.nl        


Vrienden maken in het schuim

Foto: Ellis Rijkers

Binnen staat het schuimkanon aan. De ene na de andere durfal springt er in. Er wordt gejoeld, gelachen en gekletst. Hier en daar rennen een paar jongens achter meisjes aan. Een eeuwenoud ritueel. Niet alle kinderen kennen elkaar, dus ook nieuwe vriendschappen worden gesloten. Dat is waar de vrijwilligers van The Joy het voor doen. "Ze maken hier contacten voor nu én voor later", vertelt Ellis Rijkers.

Het is vrijdagavond en aardig druk in het zijgebouwtje van de Beckart. Tientallen kinderen zijn op het schuimfeest afgekomen. Een handvol vrijwilligers zorgt ervoor dat alles volgens het boekje verloopt. Buiten zijn een paar tenten neer gezet om er voor te zorgen dat de kinderen het niet te koud krijgen, want een nat pak halen ze vrijwel zeker. Op een enkeling na, die het sopgeweld niet in durft. Ellis is één van de vrijwilligers. Ze geniet van het schouwspel, maar benadrukt vooral hoe leuk het voor de kinderen is. "Iedere tweede vrijdag van de maand geven we een themafeest. Zo hebben we voor de vakantie een beachparty gehad. Binnen hadden we het vol zand gegooid! Over een paar weken is het Halloweenparty. Kinderen kunnen zich dan laten schminken."

Foto: Ellis Rijkers

Zeven jaar geleden begonnen enkele vrijwilligers aan het project The Joy met financiële steun van de Nijnselse dorpsraad. Een jeugdsoos, vooral voor kinderen van groep 6, 7 en 8, moest de Rooise kinderen een plek geven voor vertier en om met elkaar in contact te komen. De periode is met ups en downs verlopen. "We hebben flinke dips gehad, maar we hebben altijd volgehouden en nieuwe ideeën ingepast. Daardoor draait het nog steeds. Ook hebben we wat jongere vrijwilligers gekregen. Dat helpt ook. Dan komen er frisse ideeën." Ellis doelt daarmee onder andere op Femke van Haren die naast haar staat. Een twintiger met ervaring bij de scouting. "Een vriendin van mij hielp hier ook mee. Voor de scouting had ik geen tijd meer en dit leek me heel leuk. Het is heel leuk om de kinderen plezier te zien hebben!" Ranja pong komt uit de koker van Femke en dankzij haar is Instagram opgezocht om de kinderen beter te bereiken. "Wij zijn te oud om dat te bedenken", lacht Ellis.

The Joy is niet alleen voor de Nijnselse kinderen, al denken ouders dat nog wel eens. Deze vrijdagavond komt de helft uit andere delen van Sint-Oedenrode. Femke: "Ik heb kinderen uit Dommelrode gezien, uit de Kienehoef en uit Eerschot. Dat is precies de bedoeling." "Ze leren elkaar hier kennen en sluiten misschien wel vriendschappen voor het leven", vult Ellis aan. Vrienden en plezier maken, gratis entree en slechts een euro voor een consumptie. Dat klinkt wel erg aantrekkelijk voor alle kinderen uit groep 6, 7 en 8. Kijk voor meer informatie op www.thejoy.nl. Ook vrijwilligers in spe mogen zich melden.

Rooise verenigingen gaan loten verkopen

De Grote Clubactie gaat dit jaar van start op zaterdag 16 september. Leden van verenigingen uit Sint-Oedenrode gaan langs de deuren om loten te verkopen. Ze doen mee aan de jaarlijkse actie om de clubkas te vullen. Clubs gebruiken de opbrengsten vooral voor materiaal, activiteiten, de huur van een accommodatie en begeleiding. Maar liefst 80% van de opbrengst van de loten gaat direct naar de verenigingen.|
De Grote Clubactie bestaat dit jaar 45 jaar, een gedenkwaardig jubileum. Vanaf het begin draagt de Grote Clubactie bij aan de financiële gezondheid van duizenden clubs in Nederland. Jaarlijks nemen bijna 6.000 verenigingen deel aan de Grote Clubactie, zo'n 225.000 leden gaan de straat op om loten te verkopen voor hun club. Inwoners van Sint-Oedenrode kunnen ook dit jaar de clubs uit hun omgeving weer steunen. Net als voorgaande jaren bedraagt de hoofdprijs 100.000 euro en zijn er vele andere prijzen te winnen, waaronder een auto.

Dit jaar doen in Sint-Oedenrode de volgende clubs mee: - Dioscuri 94 - MHC Sint-Oedenrode - Vollybalvereniging Rooi - GK Sint Oedenrode – Argo - Korfbalvereniging Nijnsel - Sportvereniging Fortuna 67 - Ollandia VV

26 / 32

Vaarwel zomeroogst
als het verkleuren
van de blaren
nog voor de val
een aanvang neemt

en het najaarsgrijs
de rust inluidt
om aan dood
en opstanding
te wennen

geraakt de mens
vaak snel ontheemd
van zomeroogst
en zal wellicht verval
schielijk herkennen

morgen bestaat
alleen nog in hoop,
woord en dromen

wordt hij enkel zo door
de verstilling geloodst?

Foto: Thea Willems

Thea Willems kwam afgelopen week een wel heel nieuwsgierig groepje tegen...Heeft u ook een mooie natuurfoto? Wij ontvangen hem graag! Sturen kan naar redactie@demooirooikrant.nl

Wie hout kapt hè spaonders te verwachte

Het ware geluk kost weinig; als het duur is, is het niet van een goed soort.
Francois René de Chateaubriand (1768-1848) Frans dichter

De grote fabriek van de Ahrend is vanuit de lucht prachtig te bewonderen!

Vriendenconcert Harmonie Nijnsel

Op zondag 1 oktober geeft Harmonie Nijnsel haar jaarlijkse Vriendenconcert. Het optreden begint om 14.00 uur in het streekbelevingscentrum De Gasthuishoeve aan de Kremselen 2 te Sint Oedenrode. Wij hopen u daar te ontmoeten.

Leden van de vriendenkring steunen de vereniging financieel of anderzijds. Door het Vriendenconcert wil de harmonie aan haar vrienden laten zien en horen wat zij met de ontvangen sponsorgelden doet. Harmonie Nijnsel investeert de donaties in opleiding van jeugd en jongvolwassenen, die een instrument willen bespelen in een innoverende muziekvereniging en organiseert hiervan leuke activiteiten.

Behalve een concert vóór vrienden van de Harmonie is het ook een concert mèt vrienden. Onder het motto "Join the club" doen er ruim 15 extra muzikanten mee met het Harmonieorkest en de Percussiegroep. Mocht u dat ook leuk lijken, neem dan deze week nog contact op met ons of kijk op onze website, www.harmonienijnsel.nl.

Natuurlijk is dit concert niet alleen voor vrienden, maar iedereen die de vereniging een warm hart toe draagt, is vriend van Harmonie Nijnsel en is van harte welkom om dit concert bij te wonen. Na het concert is er gelegenheid om in de Gasthuishoeve om gezellig wat na te praten onder het genot van een kop koffie of drankje. Tot 1 oktober!

Yes, blokfluitles!

Wilt uw kind graag een muziekinstrument bespelen? Weet hij of zij nog niet welk instrument of is het nog te klein voor bijvoorbeeld een saxofoon? Dan is blokfluitles de ideale start van een muzikale carrière!

Harmonie Nijnsel begint na de herfstvakantie met een nieuwe blokfluitgroep. De leerlingen worden geplaatst in een klein groepje en leren spelenderwijs blokfluit spelen onder leiding van een enthousiaste docent. Nadat de kinderen een tijdje les hebben gehad, krijgen de kinderen in overleg met hun ouders de mogelijkheid een ander instrument uit te zoeken om zich zo binnen de harmonie te ontwikkelen.

Wilt u meer informatie? Dat kan natuurlijk altijd! Neem even contact op met Anne van Beljouw, telefoonnummer: 0413-354765 of mail naar info@harmonienijnsel.nl.

Bent u klaar voor ''Z "?

Dit bonte gezelschap klimt volgende week op de bühne Foto:

Achter de Knoptoren wordt druk gesjouwd met steigerpijpen, podiumdelen, nep-cactussen en toneellampen. Ook wordt er nog volop gerepeteerd om de puntjes op de Ï te zetten. Kortom: de laatste loodjes worden gelegd voor de voorstelling 'Z', van 't Roois Theater. Dit Mexicaanse openluchtstuk gaat 15 september in première, op 16, 22 en 23 september is het stuk ook nog te zien.

Zoals meestal bij openluchtvoorstellingen het geval is, wordt ook 'Z' in de buitenlucht opgevoerd. De weersvoorspellingen zijn goed en 't Roois Theater staat bekend om hun droge (ja, dubbelzinnig) voorstellingen. Toch is het voor de bezoekers niet onverstandig om een dikke trui en/of een dekentje mee te nemen. Behalve het toneelstuk is er ook een hoop gezelligheid te vinden bij de Knoptoren. Voor en na 'Z', staat Peter de Koning klaar met drankje. Er is een beperkt aantal parkeerplaatsen rondom de Knoptoren. Het is daarom slim om met de fiets of te voet te komen. Toch met de auto? Wellicht is er op het Monsieur Bekkersplein nog plaats.

De kaartverkoop gaat heel erg snel. Nog geen kaarten? Reserveer deze dan op www.rooistheater.com of koop deze bij VVV Sint-Oedenrode of Cafetaria de Mèrt in Sint-Oedenrode. De kosten hiervan zijn 10 euro. Rabobankleden krijgen € 2,50 korting per kaart (max. 2 kaarten), tegen inlevering van de coupon uit het juni-nummer van ledenmagazine Dichterbij.


Projectzangers Roois Gemengd Koor

Het Roois Gemengd Koor verzorgt traditioneel een concert in Kerstsfeer op de laatste zondag voor Kerstmis in de Martinuskerk te Sint-Oedenrode, dit jaar vastgesteld op 17 december. Het koor biedt gelegenheid om aan dit concert deel te nemen als projectzanger/-zangeres.

De repetities hiervoor starten op 25 september en vervolgens iedere maandag tot Kerstmis behalve op 16 oktober en 20 november. De repetities vinden plaats in cultureel Centrum Mariëndael, op maandag van 20.00 – 22.30 u.

De uitvoering is op zondagmiddag 17 december om 15.00 u. in de Martinuskerk met een generale op zaterdagmiddag 16 december. Partituren worden door het koor beschikbaar gesteld. Aanmelden en informatie bij de secretaris Ria van Erp, secretaris.rgk@hotmail.com of T: 0413- 476407

Open Water race in Werkendam

Afgelopen zaterdag werd voor de 5e keer de Biesbosch Open Water race in Werkendam/Sleeuwijk georganiseerd. Voor Argo werd hier door 3 zwemmers aan deelgenomen. Lars Diesch en Roel Janssen mochten het spits afbijten met de 500 meter schoolslag.

Lars ging meteen vanaf het begin als een speer en zwom voorin mee, hij verloor wel wat tijd door veel te ruim om de keerpuntboei te draaien maar deze verloren tijd wist hij op de retour baan ruimschoots goed te maken. Uiteindelijk wist Lars als 4e aan te tikken en miste net het podium. Roel kreeg in de eerste 50 meter al last van kramp maar zwom de race toch uit en tikte als 7e aan op 50 seconden na Lars. Beide zwemmers doen zodoende nog goed mee in het Brabantbeker klassement. Roel zwom even later ook nog de 1000 meter vrije slag in een nieuw persoonlijk record.

's Middags was het de beurt aan Dana Janssen voor de 2000 meter schoolslag. Zoals gebruikelijk zwom Dana zeer constant en had bijna dezelfde tijd op de heen- als op de terug baan. Dana finishte op een mooie (maar eigenlijk ook vervelende) 4e plaats en behaalde een nieuw persoonlijk en dus ook clubrecord: 39.26.17.

De omstandigheden voor een open water wedstrijd waren verre van goed te noemen. Met 17 graden was het koud en het regende vooral in de ochtend erg veel. Samen met een watertemperatuur van amper 16 graden zorgde dit alles ervoor dat de EHBO overuren draaide om zwemmers weer warm te krijgen. Al met al kan er toch teruggekeken worden op een mooie wedstrijd.

Zondags stond de eerste 'binnen' wedstrijd op het programma, de Solo in zwembad 'De Wiemel' in Deurne. Namens Argo hebben 9 zwemmers van de Wedstrijdgroep hieraan deelgenomen. Zij behaalden 2 keer een 1e plaats, 7 keer een 2e plaats en 5 keer een 3e plaats. Daarnaast werden er 8 persoonlijke records gezwommen.

Komend weekend
Komende zaterdag staat de laatste Open Water wedstrijd van het seizoen op het programma, de 23e Osse Maasrace. Deze wordt gehouden in De Lithse Ham in Lith, aanvang 11.00 uur. Op zondag staat er voor de wedstrijdgroep zwemmers de 1e Minioren-Junioren wedstrijd op het programma. Deze wordt gehouden in zwembad 'De Drie Essen' in Uden en begint om 14.45 uur.

Selectiedag in Boekel

Op zondag was in Boekel de selectiedag voor de jeugd. De jeugd schoot een outdoorwedstrijd en werd daarbij geobserveerd door de regiotrainers. Er werden plaatsen verdeeld in de regioselecties en in het RTC (Regionaal Talenten Centrum). Alle sporters krijgen in de loop van deze maand bericht of zij geselecteerd zijn.

Namens Ontspanning deden vier schutters mee op deze dag. Rick van de Mortel schoot bij de aspiranten. Met een score van 711 punten werd hij zesde bij de aspiranten jongens. Floris en Dione Mesu schieten bij de cadetten. Floris schoot 965 punten en werd tweede bij de jongens cadetten en Dione werd derde bij de meisjes met een score van 925. Simon Boersbroek schoot bij de junioren. Hij werd derde met een score van 828.

Op dinsdag hebben de leden van de Rozelaer een wedstrijd in de competitie geschoten. De dagwinnaar was Antoon Vervoort met 231 punten. De overige scores: Jan van Erp 219, Mart Verhoeven 212, Jan van Bergen 200, Antoon Hermes 173, Ron Spijker 165, Joep Verbunt 138 en Jan Habraken 117.

Op vrijdagavond hebben we de zevende zonawedstrijd geschoten. Hierbij moeten er zoveel mogelijk negens worden geschoten. De dagwinnaar was Mart Verhoeven met 220 en 12x9. De overige scores: Jan van Bergen 215, 11x9; Piet van den Berg 221, 8x9; Jade Jansen 207, 8x9; Jos van der Veer 186, 6x9; Frans van de Braak 188, 6x9, Annette Boonstoppel 199, 6x9; Ronald van de Sanden 175, 4x9 en Henri 133, 3x9. In het weekend schoot Theo Passier het NK veld in Sint-Oedenrode. Met een score van 392 en 380 werd hij tweede bij de masters compound.

BMX rijders in actie

Vorige week beleefde wielerclub Chasse Patate een mooie dag samen met sponsor 't Dommeltje. Op naar nog heel veel mooie kilometers! Foto: Lisa van de Ven

In het weekend van 9 en 10 september werd in Luyksgestel de derde en tevens laatste 3-Nationscup van 2017 gereden. Er kwamen drie Rooise rijders in actie bij deze wedstrijd.

Alex Veldt rijdt bij de Cruisers 45+, Lex Veldt, Bas Verhagen en Kyro van Schijndel rijden alle 3 in de klasse boys 13/14 jaar. De Cruisers kwamen alleen op zaterdag in actie, de Boys klasse 13/14 jaar reed beide dagen.

Zaterdag
Alex Veldt werd in de manches 3-3-2 en in de finale zesde. Lex Veldt plaatste zich voor de achtste finale met een 4-3-4 in de manches. In de achtste finale werd hij vijfde. Bas Verhagen werd in zijn manches 1-2-1, met een tweede plaats in de achtste finale plaatste hij zich voor de kwart finale, hierin werd hij derde en met wederom een derde plaats in de halve finale veroverde hij een mooie finaleplek waarin hij zesde werd. Kyro van Schijndel werd in de manches 3x2e, in de achtste finale zesde.

Zondag
Lex Veldt reed drie mooie derde plekken bij elkaar in de manches en plaatste zich hiermee gemakkelijk voor de achtste finale waarin hij nipt vijfde werd. Bas Verhagen reed wederom erg sterk en won al zijn manches, in de achtste finale werd hij tweede en in de kwart finale kwam hij als derde over de streep waarmee hij zich plaatste voor de halve finale, hierin werd hij na een spannende strijd vijfde. Kyro van Schijndel plaatste zich met drie keer een derde plek voor de achtste finale. Hij knokte zich nog naar een zesde plek maar dit was helaas niet voldoende om een start in de kwartfinale te veroveren.

Ollandse biljartkampioenschappen

Op de tweede speelavond werden wisselende partijen gespeeld. Zeven van de twaalf gespeelde wedstrijden eindigden in het maximale aantal van twintig beurten. Alles hangt af van de vorm van de avond.

De bijzondere en tevens kortste partijen werden gespeeld door Jan Hagelaars en John van Oorschot. Jan maakte zijn partij uit in elf beurten met een gemiddelde van 3,73 en zijn hoogste serie elf. Mark van Oorschot had slechts vijftien beurten en een serie van elf nodig om zijn partij naar zich toe te trekken. Hoge series werden gemaakt door John van Oorschot (13), Harry Toelen (10) en Sander v.d. Pasch (6 ).

Uitslagen D'n Toel: Peter van Driel 6, Henk van Eerdt 6, Maarten van Hoof 9, Marianne Klaver 10, Sander v.d. Pasch 10, Harrie v.d. Heijden 5, Ton van Alphen 6, Mark van Oorschot 10, Ad v.d. Berg 10, Frans van Esch 4, Jo Timmermans 4, Jos Markus 5.

Uitslagen De Dorpsherberg: Harry Toelen 10, Jan Verhagen 3, Jo v.d.Biggelaar 4, Rien v.d. Oever 7, John van Oorschot 4, Jan Hagelaars 10, Gonny v.d. Pasch 4, Wil v.d. Pasch 10, Ruud van Driel 10, Tonny Hagelaars 3, Bert v.d. Plas 4, Jos Essens 5 .

Plaatsing voor NK senioren

Afgelopen zaterdag begon voor Ryan en Dewy het nieuwe judo-seizoen. In Eindhoven vond het NKT plaats. Dit is het Kwalificatie toernooi voor het NK. In dit geval het NK bij de senioren. Beiden starten dus niet in hun eigen leeftijdsklasse.

Een grote uitdaging voor beiden maar ze hebben dan ook maar een korte zomervakantie gehad om zich hier op voor te bereiden. Ryan moest het spits afbijten. Hij wist goed bij zijn strijdplan te blijven maar het scoren wilde niet echt lukken. Ook deze partij is pittig en er moet een Golden Score aan te pas komen om te bepalen wie er derde wordt. Ryan krijgt meer grip op zijn tegenstander en scoort een wazari. Hiermee wordt hij derde en plaatst zich rechtstreeks voor het NK senioren. Daarna komt Dewy de mat op. In de eerste ronde is ze vrijgeloot. Haar eerste partij wint ze op ippon. Daarna komt ze op achterstand met 2 tegenscores. Ze schakelt een tandje bij en weet een wazari te scoren die ze meteen laat volgen door een houdgreep. Ze wint op deze manier. Dan volgt al de finale. De finale is een taaie pittige strijd. Ook voor Dewy volgt er een Golden Score. Hierin weet zij een wazari te scoren, dus met een mooie eerste plek plaatst zij zich voor het NK.

Suzan van Gastel succesvol in Schijndel

Dit weekend werd in Schijndel outdoor de Meierij verreden. Zowel op zaterdag als zondag werden alle klassen verreden. Zowel in de klasse M als Z eindigde Suzan van Gastel met een eerste prijs.

In de klasse M reed ze met het paard Disney Go twee foutloze rondes in de snelste tijd. In de klasse Z was het paard Blikvanger de snelste in de barrage. In de klasse ZZ startte Suzan haar paard Fergie. Deze combinatie eindigde na twee rondes met een derde prijs. Op zondag eindigde Suzan met het paard Herbie met een derde prijs na twee foutloze rondes. De barragerit van Martijn van Stiphout en zijn paard Hannibal was iets langzamer en was goed voor een vierde prijs. Suzan had nog een troef in deze rubriek. Met Grazia Go eindigde ze met een zevende prijs.

Nijnsel lijdt onnodig verlies

Onnodig maar ook niet helemaal onverdiend. De bezoekers, derdeklasser Avanti'31 uit Schijndel, waren in de eerste helft de meerdere van de gastheren. Dit leidde in de zesde minuut al tot de 0-1 voorsprong voor de gasten, dit keer in het oranje gehuld.

Na een voorzet van rechts stond er in het midden een speler van Avanti'31 afschuwelijk vrij, ofschoon we toch elf tegen elf speelden. Een domper. De bezoekers kregen vervolgens nog enkele riante kansen maar doelman Thijs van Esch vertoont prettig vormbehoud. In de 18e minuut krijgt Nijnsel een vrijetrap en de trouwe supporters riepen al in koor: 'Hadden we nu Stefan Hulsen nog maar gehad…..!' Ten Broeke blijft echter stoïcijns en knalt de bal meedogenloos binnen: 1-1. In de rust genoten de spelers zichtbaar van de milde ontzurende thee die door theoloog L. Verhoeven op deskundige wijze werd gefermenteerd, terwijl de talrijke toeschouwers in de kantine enthousiast werden van de Jamaican Blue Mountain koffie, met liefde en stijl uitgeserveerd door mevrouw Agnes van den Berk.
Na de pauze werden de rollen enigszins omgedraaid: Nijnsel kreeg meer grip op de wedstrijd en de bezoekers werden dientengevolge teruggedrongen. De gastheren creëerden een veldoverwicht en er ontstonden ook perspectiefrijke kansen. In de 76e minuut een zogeheten 'niet te missen kans' van Rick van der Vleuten maar zijn zeker niet onverdienstelijke lichaam helde iets te veel naar achteren en de bal verdween vervolgens tot groot verdriet van supporters en (Nijnsel)-spelers over het doel. En toen kwam de onverbiddelijke wet van de heer Murphy weer om de hoek kijken: als je zelf maar blijft weigeren op voorsprong te komen, dan gaat de tegenstander met de overwinning aan de haal. In de 83e minuut mocht een speler van Avanti te lang langs de achterlijn dribbelen en dat had fatale gevolgen: 1-2. Vervolgens te weinig tijd om de schade te repareren en de 1-2 nederlaag was een feit. Kortom, geen onvrede over het vertoonde spel maar de doelpunten tellen nu eenmaal. Dit keer geen Man of the Match maar Men of the Match: Thijs van Esch en de nagenoeg foutloze assistent-scheidsrechter Bas ten Broeke.

Aanstaande zondag de derby tegen Mariahout, helaas om des keizers baard voor beide ploegen. Avanti'31 gaat voor zeker de volgende bekerronde bereiken. Wel een mooi affiche, het is zeker vijf jaar geleden dat deze in de regel 'hete' derby op het programma stond.
Op sportpark Den Eimert staat de toeschouwers trouwens ook een mooi affiche te wachten: Vrouwen 1 tegen hoofdklasser Nuenen VR1, de laatste bekerronde. Enkele speelsters van laatstgenoemd team namen enkele maanden geleden de verstandige beslissing om hun geluk te gaan beproeven bij Nijnsel VR1. Dat wordt voor zeker een leuke clash. Aanvang 14.30 uur.

Rhode speelt ook tweede bekerwedstrijd gelijk

Vorige week een puntenverdeling tegen vv Eijsden, 3-3, en nu tegen FC Hoensbroek 2-2. De eerste helft was het aankijken wel waard, en toen vielen ook de doelpunten.

FC Hoensbroek dat vorig seizoen kampioen werd, en het nu in de 1e klas mag gaan proberen, had een flitsende start en meteen een goede kans. Maar ook Rhode |Van Stiphout Bouw kreeg al in de 1e minuut een kans. Vervolgens was er een gevaarlijk schot van FC Hoensbroek dat werd gestopt. In de 7e minuut kwam Rhode op voorsprong, Koen vd Zanden ging op rechts door en zijn voorzet werd door Serge Voss binnen getikt,1-0. FC Hoensbroek combineerde aardig, maar ook Rhode liet zich zien. In de 25e minuut was er een aardig schot van Geert Oerlemans dat nog niets opleverde, maar in de 29e minuut was het wel raak. Een aanval over links werd uitverdedigd, maar Mark vd Zanden pikte de bal op en zijn schot leek een prooi voor de keeper te worden, maar hij liet de bal door zijn vingers glippen, 2-0. FC Hoensbroek had het antwoord snel klaar. Uit een voorzet kopte Robert Velraeus de bal onder de keeper door, 2-1. En een minuutje later was het opnieuw raak, uit een aanval over rechts belandde de bal op de helemaal vrij staande Robin Faassen, die zijn hoek kon uitkiezen, 2-2.

Na rust daalde het niveau. FC Hoensbroek combineerde minder vlot dan voor rust en bij Rhode was de scherpte ook een stuk minder. Paul Smeets zorgde nog voor wat gevaar met 2 afstandsschoten. FC Hoensbroek was gevaarlijk uit een paar corners. In het laatste kwartier waren er nog een paar mogelijkheden. Serge Voss ging vrij op goal af, maar ging onderuit. Een schot uit een mooie actie van Simon vd Wetering werd gestopt. De laatste kans kwam uit een voorzet van Kyron Brus, maar de stand bleef 2-2. Een terechte stand.

A.s zondag wordt de derde en laatste bekerwedstrijd uit de eerste ronde afgewerkt. Rhode gaat op bezoek bij Rood Wit Veldhoven. In de buurt en niet helemaal onbekend, in de 2e klas was het al eens tegenstander van Rhode. Rood Wit is met 4 punten de koploper in de bekerpoule. Rhode |Van Stiphout Bouw zal moeten winnen om de 2e ronde te bereiken.

Boskant verliest van DVG

Zondag 10 september stond voor Boskant 1 de tweede bekerwedstrijd op het programma. Het doel was om de eerdere thuisoverwinning tegen Ollandia een goed vervolg te geven in Liempde tegen de kersverse derdeklasser DVG. Een goede eerst helft was helaas niet voldoende voor het gewenste resultaat. In de tweede helft zakte het niveau wat terug en wist de thuisploeg een 3-1 overwinning op het scorebord te zetten.

Boskant begon goed aan de wedstrijd. Vanuit een compacte organisatie werd geprobeerd op de juiste momenten druk vooruit te zetten. Dit resulteerde een aantal keer in weifelend optreden van de Liempdse doelman, met Boskants balbezit op de vijandelijke helft als gevolg. Door onnauwkeurigheid in de passing en verkeerde keuzes wisten de blauwwitten hier echter niet van te profiteren. De verdiende voorsprong kwam er uiteindelijk toch. Een voorzet vanaf links kwam uiteindelijk voor de voeten van Rens van de Wijdeven die, na een goede controle de bal onberispelijk tegen de touwen knalde: 0-1! Boskant bleef de controle houden en gaf weinig kansen weg. Helaas kon toch niet worden voorkomen dat DVG op slag van rust op gelijke hoogte wist te komen. Een goede voorzet werd door aanvoerder Bart de Windt beheerst tegendraads binnengekopt.

Na de theepauze had Boskant moeite het niveau van de eerste 45 minuten vast te houden. Een snelle uitbraak van DVG resulteerde in een botsing tussen een verdediger van Boskant en een Liempdse aanvaller, waarna de scheidsrechter naar de stip wees. De penalty werd vervolgens feilloos benut. In de jacht op de gelijkmaker wist Boskant nog wel enkele mogelijkheden te creëren, maar hier werd onvoldoende mee gedaan om echt gevaarlijk te worden. In een uiterste poging om de gelijkmaker te forceren, werd er een extra Boskantse aanvaller binnen te lijnen gebracht. Het was echter DVG dat in de slotfase wist te profiteren van de geboden ruimte. Met de 3-1 en nog een kopbal op de lat, was het slotakkoord dus voor de gastheren.

Helaas voor de blauwwitte brigade van Mayk van Driel dus niet het gewenste resultaat. Maar zeker de eerste helft bood voldoende aanknopingspunten om het naderende seizoen met vertrouwen tegemoet te treden.

Vogels vliegt weer!

Na ruim 7 maanden van herstel, vloog Hans Vogels eindelijk weer in een mooie BK Enduro Wedstrijd. In het Belgische Dinant werden 4 rondes gereden van 65 km.

De gescheurde kruisbanden leverden een flinke herstelperiode op voor Hans. Het enige dat erop zat, was geduld hebben en op de juiste manier opbouwen en uiteindelijk weer opstappen. Na 7 maanden was het tijd voor een training op hoog niveau en reed Hans Vogels weer mee in een Enduro wedstrijd in het Belgisch Kampioenschap. Meters maken en ritme weer opbouwen was het uitgangspunt en dat is heel goed bevallen.

Een ronde telde 65 km met daarin 3 proeven. De ronde moest 4 keer gereden worden en als toetje mocht de laatste proef bij start-finish nog extra. Hans kreeg dus 13 proeven voor zijn kiezen en zat van 09:05 uur tot 17:20 uur op de motor. "Een lekkere lange dag." Volgens Hans. "Het was een geweldig mooie route en ik heb echt genoten. In proef 1 reed ik meteen de snelste tijd dus mijn dag was al gelijk goed!' Proef 2 en 3 reed de Brabander nog steeds in de top 3, maar helaas vergiste hij zich later in een bocht en kwam hij vast te staan in de struiken. "De baan uit vliegen in het gras is nog te doen, maar die overstekende struik kostte wel veel tijd." lacht Hans. "Toen ik eenmaal weer reed, heb ik geprobeerd het ritme weer op te pakken en kwamen er nog prima proeftijden uit. Ik ben gewoon erg tevreden met de motor en met de vooruitgang na mijn herstel. Het is zo fijn om weer te rijden!"

Schijndel een maatje te groot voor Ollandia

In de 2e bekerwedstrijd tegen 3e klasser en buurman Schijndel/De Wit heeft Ollandia geen potten kunnen breken. Vanaf de 1ste minuut stond Ollandia onder druk en kwamen zij zelf zelden in de gelegenheid om aanvallende acties te ondernemen.

In de 12e minuut kwam Schijndel op 0-1 waarbij onze keeper Tom Wouters niet geheel vrijuit ging. Maar de diverse prima reddingen voor- en na de 0-1 maakte dat het bij rust slechts 0-2 stond. De 2e goal was een lucky voor Schijndel want een afstandsschot in de twintigste minuut werd van richting veranderd waardoor Tom kansloos was.

Na rust een zelfde spelbeeld waarbij Olland organisatorisch redelijk stond en Schijndel niet tot echte kansen kon komen. Dat het in de 80e minuut nog tot 0-3 kwam is meer voor de statistieken. Voor Ollandia te hopen dat ze de komende wedstrijden wat meer bravour gaan tonen en ook de aanval zoeken als de kans daartoe is. Komend weekend de laatste bekerwedstrijd in de derby tegen Dvg en dan is men hopelijk klaar voor een goede competitiestart.

30 / 32

VV Nijnsel
Programma jeugd:

Boskant JO19-1-JO19-1 14.30u
JO17-1-Boskant JO17-1 15.00u
JO15-1-HVV Helmond JO15-1 13.00u
JO13-1-Mariahout JO13-2G 11.15u
Mierlo Hout JO11-2-JO11-1 10.00u
JO11-2-Rhode JO11-7 09.45u
JO11-3-Mariahout JO11-3G 09.45u
JO9-2-Rhode JO9-6M 09.45u
Schijndel/DE WIT MO15-1-MO15-1 11.30u
Programma senioren:
Mariahout 1-Nijnsel 1 14.30u
Nijnsel 2-OSS'20 3 12.00u
Deurne 2-Nijnsel 3 11.00u
DVG 7-Nijnsel 4 10.00u
Nijnsel 5-Rhode 7 10.00u
Rhode 9-Nijnsel 6 12.00u
Nijnsel 7-Sparta'25 9 09.30u
Nijnsel VR1-Nuenen VR1 14.30u
Cito VR1-Nijnsel VR2 10.00u
Uitslagen jeugd:
Rhode JO19-2-JO19-1 2-1
JO17-1-Ollandia JO17-1 0-6
JO15-1-Brandevoort JO15-3G 1-3
Stiphout JO13-2G-JO13-1 7-3
JO11-1-Sparta JO11-2 4-3
ELI JO11-3G-JO11-2 0-12
Stiphout JO11-5-JO11-3 3-1
Mierlo Hout JO9-5-JO9-1 27-1
JO9-2-DVG JO9-4 7-7
Blauw Geel MO15-1-MO15-1 10-0
Uitslagen senioren:
Nijnsel 1-Avanti 1 1-2
Nijnsel 2-Boskant 2 4-0
Volkel 3-Nijnsel 3 0-1
Nijnsel 4-Rhode 6 2-2
Nijnsel 5-Boskant 6 12-2
WEC 6-Nijnsel 6 3-2
ELI 5-Nijnsel 7 1-3
Nijnsel VR2-Rhode VR2 3-0

Rhode
Programma senioren:

Rood Wit V 1-Rhode 1 14:30u
Berghem Sport 2-Rhode 2 11:45u
Rhode 3-UDI'19/CSU 4 12:00u
Rhode 4-ELI 2 12:00u
Rhode 5-Boskant 4 10:00u
Boskant 5-Rhode 6 12:00u
Nijnsel 5-Rhode 7 10:00u
WEC 5-Rhode 8 12:00u
Rhode 9-Nijnsel 6 12:00u
Heeswijk 8-Rhode 35+1 12:00u
Rhode VR1-Nulandia VR1 10:00u
Boerdonk VR1 Rhode VR2 11:00u
Rhode 2 (zat)-RWB 2 zaterdag 16:30u
Veteranen-Sparta'25 zaterdag 16:30u
Uitslagen senioren:
Rhode 1-FC Hoensbroek 1 2-2
Rhode 2-DVG 2 1-3
Erp 3-Rhode 3 4-4
Rhode 4-Stiphout Vooruit 2 2-3
Rhode 5-Blauw Geel'38 7 5-2
Nijnsel 4-Rhode 6 2-2
Rhode 7-DVG 8 2-1
Rhode 8-Avanti'31 7 2-4
Schijndel 7-Rhode 9 1-3
Avanti'31 9-Rhode 35+1 5-3
Rhode VR1-Sparta'25 VR1 3-2
Nijnsel VR2-Rhode VR2 3-0
Rhode 2 (zat)-SV BLC 4 1-0
Veteranen-Blauw Geel A, 0-6
Uitslagen jeugd:
DVG JO19/1-JO19/1 1-6
JO19/2-Nijnsel JO19/1 2-1
DVG JO19/2-JO19/3 1-2
Rhode JO17/1G-Schijndel JO17/1 2-2
Blauw Geel'38 JO17/7-JO17/3 n.b.
JO17/4-Schijndel JO17/4 1-2
MULO JO15/1-JO15/1 1-1
HVV Helmond JO15/1-JO15/2 2-10
Sparta'25 JO15/5-JO15/3 2-10
JO15/4-Erp JO15/4 17-1
Avesteyn JO13/1-JO13/1 0-5
JO13/2-DVG JO13/1G 5-3
Rhode JO13/3G-Blauw Geel'38 JO13/3 0-4
Irene JO13/1-JO13/4 6-3
VOW JO13/2M-Rhode JO13/6M 12-0
JO12/1-UDI'19/CSU JO12/1 2-0
JO11/1-Margriet JO11/1 4-2
Schijndel JO11/2-Rhode JO11/2G 6-2
Rhode JO11/3G-Blauw Geel'38 JO11/2 1-2
MULO JO11/4-JO11/4 1-12
OSS'20 JO11/4-JO11/5 2-8
JO11/6-Stiphout Vooruit JO11/2 1-14
Sparta'25 JO11/4-JO11/7 7-3
Rhode JO10/1G-Brandevoort JO10/2 2-7
JO9/1-Gemert JO9/1 10-4
Sparta'25 JO9/1-JO9/2 8-2
DVG JO9/1-JO9/3 18-3
ELI JO9/2G-JO9/4 4-7
JO9/5-Sparta'25 JO9/4 11-7
Rhode JO9/6M-Nulandia JO9/6 0-6
JO8/1-UDI'19/CSU JO8/1 4-4
Heeswijk JO8/1-JO8/2 3-10
Sparta'25 JO8/3-JO8/3 0-23
JO8/4-Avanti'31 JO8/1 0-23
Boskant JO8/1G-JO8/5 30-0
MO17/1-Schijndel MO17/1 2-8
MO15/1-Schijndel MO15/1 3-2
Festilent MO15/1-MO15/2 9-0
Volkel MO11/2-MO11/1 1-10
Programma jeugd:
Mariahout JO19/1-JO19/2 14:30u
JO19/3-Schijndel JO19/3 14:45u
Mariahout JO17/1-Rhode JO17/1G 14:30u
JO17/2-Blauw Geel'38 JO17/5 14:45u
WEC JO17/2-JO17/3 14:30u
Irene JO17/1-JO17/4 14:45u
Sparta'25 JO15/1-JO15/1 11:30u
Brandevoort JO15/3G-JO15/2 13:00u
JO15/3-ASV'33 JO15/2G 13:00u
JO15/4-Schijndel JO15/5 13:00u
JO13/1-Heeswijk JO13/1G 11:45u
UDI'19/CSU JO13/2-JO13/2 11:30u
Heeswijk JO13/2-Rhode JO13/3G 11:30u
JO13/4-Schijndel JO13/3G 11:45u
Boskant JO13/1-JO13/5 11:00u
Rhode JO13/6M-Margriet JO13/7M 10:30u
JO12/1-Gemert JO12/1 10:30u
JO11/1-Avanti'31 JO11/1 9:15u
Rhode JO11/3G-Schijndel JO11/3 9:15u
S.V. Brandevoort JO11/4-JO11/4 9:30u
JO11/5-Erp JO11/3 10:30u
DVG JO11/4-JO11/6 9:30u
Nijnsel JO11/2-JO11/7 9:45u
Rhode JO10/1G-Blauw Geel'38 JO10/1 10:30u
Stiphout Vooruit JO9/1-JO9/1 9:00u
Nulandia JO9/1-JO9/2 9:00u
JO9/3-Blauw Geel'38 JO9/6 9:15u
JO9/4-Boskant JO9/1G 9:15u
JO9/5-Boerdonk/Keldonk JO9/2G 9:15u
Nijnsel JO9/2-Rhode JO9/6M 9:45u
JO8/1-Schijndel JO8/1 10:30u
Blauw Geel'38 JO8/3-JO8/2 10:15u
Erp JO8/2-JO8/3 10:30u
VOW JO8/1-JO8/4 10:30u
JO8/5-Avanti'31 JO8/2 10:30u
Boskant MO17/1-MO17/1 13:30u
MO15/1-Blauw Geel'38 MO15/1 11:45u
Blauw Geel'38 MO15/2-MO15/2 13:00u
MO11/1-Maaskantse Boys MO11/1 10:30u

Boskant
Uitslagen senioren
DVG 1-Boskant 1 3-1Nijnsel 2-Boskant 2 4-0
Boskant 4-UDI'19 9 2-1
DVG 7-Boskant 5 2-2
Nijnsel 5-Boskant 6 12-2
Boskant VR1-Blauw Geel VR1 15-0
Programma senioren 14/09:
Boskant 3-Ollandia 3 19.30u
Programma senioren 16/09:
Schijndel 1-Boskant 1 18.00u
Programma senioren 17/09:
Boskant 2-HVCH 2 12.00u
DVG 5-Boskant 3 10.00u
Rhode 5-Boskant 4 10.00u
Boskant 5-Rhode 6 12.00u
Boskant 6-DVG 8 10.00u
Tivoli VR1-Boskant VR1 11.00u
Programma senioren 19/09:
Boskant 1-VOW 1 19.30u
Uitslagen jeugd:
Mariahout JO19-1-JO19-1 1-5
JO17-1-DVG JO17-1 0-9
JO15-1-Ollandia JO15-1G 10-0
Sparta'25 JO9-3-JO9-1G 1-5
MO17-1-Vorstenbossche Boys MO17-1 2-1
MO13-1-Vorstenbossche Boys MO13-1 6-5
Programma jeugd:
JO19-1-Nijnsel JO19-114:30u
Nijnsel JO17-1-JO17-1 15:00u
JO15-1-Ruwaard JO15-1 13:00u
JO13-1-Rhode JO13-5 11:00u
Rhode O9-4-JO9-1G 09:15u
JO8-1G-Ollandia JO8-1G 10:30u
MO17-1-Rhode MO17-1 13:30u
MO13-1-EVVC MO13-1 12:00u

Ollandia
Uitslagen senioren:

Ollandia 1-Schijndel 1 0-3
UDI'19/CSU 6-Ollandia 2 4-3
Programma senioren 14/09:
Boskant 3-Ollandia 3 19.30u
Programma senioren 16/09:
Ollandia 1-DVG 1 18.00u
Programma senioren 17/09:
Vianen Vooruit 2-Ollandia 2 10.30u
Ollandia 3-Ollandia 35+1 10.30u
Uitslagen jeugd:
Nijnsel/TVE Reclame Jo17-1-Jo17-1G 0-6
Boskant Jo15-1-Jo15-1G 10-0
Jo13-1-Schijndel/De Wit Jo13-3G 6-0
Jo11-1-Blauw Geel'38/Jumbo Jo11-4 4-2
Jo11-2G-Irene Jo11-2G 0-8
Programma jeugd 16/09:
Jo17-1G-DVGJo17-1 14.30u
Jo15-1G-SV Brandevoort Jo15-2 13.00u
Irene Jo13-1-Jo13-1 10.15u
Jo11-1-Irene Jo11-1 9.30u
Boskant Jo8-1-Jo8-1G 9.30u

Korfbal
KV Rooi
Uitslagen:

JES 1-Rooi 1 5-10
KV Rooi 1-Odisco 1 8-12
KV Rooi 2-Klimop 2 17-6
KV Rooi 3-DDW 3 8-14
Nijnsel MW1-KV Rooi MW1 4-13
KV Rooi B2-Tuldania B1 3-1
De Korfrakkers C3-KV Rooi C1 2-1
KV Rooi D1-De Korfrakkers D3 3-10
KV Rooi E1-Flamingo's E1 5-4
Tovido E1-KV Rooi E2 10-2
KV Rooi E3-DAKOS E1 0-9
Rust Roest F1-KV Rooi F1 30-0
KV Rooi F1-Celeritas F1 1-7
Programma 13/09:
KV Rooi MW1-Arcades MW2 19.15u
KV Rooi MW2-Fortuna'74 MW1 20.30u
Programma 16/09:
De Horst A1-KV Rooi A1 10.30u
Celeritas B1-KV Rooi B1 10.30u
De Kangeroe B1-KV Rooi B2 10.45u
KV Rooi C1-Tovido C1 11.00u
KV Rooi C2-Tovido C2 12.30u
Prinses Irene D1-KV Rooi D1 09.00u
KV Rooi E2-Prinses Irene E1 10.30u
Altior E4-KV Rooi E3 08.45u
KV Rooi F1-DSC F1 09.30u
Programma 17/09:
Bladella 1-KV Rooi 1 13.00u
BMC 2-KV Rooi 2 11.00u

KV Odisco
Uitslagen senioren:

Avanti 1-Odisco 1 9-12
Rooi 1-Odisco 1 8-12
JES 3-Odisco 3 6-6
Programma jeugd 16/9
Tuldania B1-Odisco B1 11.00u
DSV C2-Odisco C1 11.00u
Diosa D1-Odisco D1 11.00u
Programma senioren 17/9:
Odisco 1-VVO1 12.00u
JES 2-Odisco 2 12.00u
Odisco 3-Oranje Wit 3 10.30u                

KV Nijnsel
Programma Senioren 13/9:

Stormvogels (L) MW2-Nijnsel MW1 20.00u
Programma Jeugd za 16/9:
Nijnsel A1-Bladella A2 15.00u
Programma Senioren zo 10/9:
Nijnsel 1-Celeritas (S) 1 13.00u
Nijnsel 2-Celeritas (S) 2 11.15u
Uitslagen:
SVO 1-Nijnsel 1 13-9
Tuldania 2-Nijnsel 2 4-6
Nijnsel MW1-Rooi MW1 4-13
Tuldania A2-Nijnsel A1 2-16

Beugelen
De Lustige Spelers
Uitslagen:

Meijel 1-Olland 1 1-4
Olland 2-Olland 3 1-4
Liempde 2-Olland 4 3-2
Programma 13/09:
Olland 4-Loosbroek 3 20.00u
Programma 16/09:
Olland 1-Kessel 1 20.00u
Programma 18/09:
Olland 3-Schijndel 2 20.00u
Programma 19/09:
Olland 2-Liempde 1 20.00u

Hardlopen
Fortuna '67

9 september 2017, Waalre, Ronde van Waalre
MannenTrim 15.000 m
Peter van Rooij 1.23.13
VrouwenTrim 15.000 m
Tineke Mous 1.19.20 (3e)
10 september 2017, Deurne, Halve marathon

MannenTrim 10.000 m
Jorrit Dekkers 41.54
MannenTrim Halve marathon
Pim van Grinsven 1.38.42

Bridgen
BC De Meierij: A-Lijn : 1. Harrie van Erp en Jan van Erp 60.41%, 2. Nellie Vervoort en Nelly van der Vleuten 57.63%, 3. Betsie van Gerwen en jan van Gerwen 52.08%, 4. Toon van Schaijk en Piet van Schaijk 51.38%, B-lijn: 1. Riet van Hout en Cees van Hout 64.66%, 2. Jo Evers en Addy Rijkers 63.88%, 3. Thea van der Heijden en Annie Dortmans 51.38%, 4. Jo Hendriks en Toos Hurkmans 47.91%.

B.C. "d'n einder '05": A lijn: 1. Ger Vervoort % Mia Poels 67.71%, 2. Mari en Nellie v.d.Vleuten 58.85%, 3. Diny v.d.Boogaard % Nel Dielemans 58.33%. Voor de nieuwe competitie zijn nieuwe leden van harte welkom. Zie ook: www.bridgeclubdeneinder.nl

Inloop Bridgeclub De Beckart: 1.Riet v.d. Laar en Zus v.d. Rijt 55.7%, 2. Guus Plevier en Fried v.d. Laar 53.8%%, 3. Lena v Acht en Hilda v.d. Kaden 50.8%, 4. Nel Dielemans en Riet Verstappen 50.0%. Iedere donderdagmiddag inloopbridge. Iedereen is welkom, ook als je geen partner hebt. Info: 0413-474297.

Bridgeclub J.V.G. 1. Heren Van Erp 58,75%, 2. Dames B. v.d. Laar & M. v. Schijndel 57,08%, 3. Heren R. Kuipers & S. v.d. Kerkhof 53,75%.

Bridgeclub Rooi 750 A-lijn: 1. Marianne Muller & Joop Muller 60,42%, 2. Frank Heijckmann & Leon Heijckmann 57,08%, 3. Hetty van Geffen & Nettie Hulsen 56,67%. B-lijn: 1. Martin Quadflieg & Ton Schuurman 65,28%, 2. Nancy Lathouwers & Anni Oppers 57,29%, 3. Nellie Vervoort & Evert Vugs 56,60. C-lijn: 1. Mieke Vugs & Johan van Bakel 60,83%, 2. Willem Dekker & Jan Verbunt 58,33%, 3. Joke van de Westelaken & Wiel Sporken 57,92%.

BC 't Koffertje '94: A-lijn: 1. Tiny van der Steen & Lies Vissers 67,92%, 2. Corry & Jos van der Hamsvoort 66,67%, 3. Wilma van den Biggelaar & Jan Janssen 55,83%. B-lijn:1. Agnes & Gerard Obbema 62,08%, 2. An van Genugten & Wil van Gerwen 60,83%, 3. Tonnie & Ton van Acht 52,92%.

Bridgeclub De Neul: A-lijn: 1. Harrie van Erp en Harry Hutschemaekers 61.67%, 2. Helma van den Heuvel en Rien van den Heuvel 56.25%, 3. Mia Poels en Will van Rooy 55.83%. B-lijn: 1.Corrie Kapteijns en Babs van der Vleuten 61.25%, 2. Anja Lafleur en Els Raaijmaakers 60.83%, 3. Cor van Gerwen en Toon van der Vleuten 59.58%. C-lijn: 1. Hennie Merkelbach en Wil Merkelbach 57.40%, 2. Diny van Erp en Joke van de Laak 54.90%, 3. Bertha van de Laar en Nellie Lathouwers 54.69%. D-lijn: 1. Annie Kastelijn en Janny Ruisch 60.00%, 2. Ria Damen en Toos Sanders 57.92%, 3. Leny Wijn en Marie Catrien Wielens 56.25%.


KV Nijnsel doet mee aan de Grote Clubactie

Het seizoen is weer begonnen en ook de Grote Clubactie trapt zeer binnenkort af. Zoals misschien bekend, is maar liefst 80% per lot! van de opbrengst van de verkochte loten voor de vereniging.

De grote clubactie bestaat dit jaar 45 jaar. De Nationale Stichting Grote Clubactie steunt het Nederlandse verenigingsleven. De verenigingen zijn namelijk de basis voor een gezonde samenleving. Daarom organiseert deze stichting jaarlijks een landelijke loterij waarmee verenigingen extra inkomsten werven.

Natuurlijk zijn er grote prijzen te winnen met deze loterij. Naast de hoofdprijs van € 100.000,- zijn in de loterij van de Grote Clubactie veel mooie prijzen te winnen. Ook korfbalvereniging Nijnsel doet mee met de Grote Club actie. De opbrengst van deze loterij zal gebruikt gaan worden voor de aanschaf van nieuwe korfbalmaterialen. Ook kunnen we de opbrengst goed gebruiken voor voorzieningen rondom het nieuwe kunstgrasveld.

Komend weekend komen de leden van KV Nijnsel weer langs voor de verkoop van de loten. Natuurlijk komen de leden eerst rond in Nijnsel.

Open Toernooi Tennisvereniging Nijnsel

Vorig jaar is de wens van TV Nijnsel eindelijk in vervulling gegaan door het organiseren van het eerste open toernooi. Hier moet natuurlijk een vervolg op komen. Van maandag 25 september tot en met zondag 1 oktober organiseert TV Nijnsel voor de tweede keer het open toernooi. Een logisch gevolg na het succes van de eerste editie van vorig jaar. Het toernooi wordt dit jaar gesponsord door Fred van de Laar Sloop-, Grond-, Weg-, en Waterbouw BV. Een van de trouwe sponsoren van TV Nijnsel. De vereniging probeert zo op deze manier elk jaar één van de sponsoren in het zonnetje te zetten.

De activiteitencommissie en vele vrijwilligers zijn al geruime tijd druk in de weer om ook dit jaar van dit toernooi weer een succes te maken. Als kleine vereniging met drie banen is het soms puzzelen om de indeling voor elkaar te krijgen. Dit weegt niet op tegen de voordelen die je hebt als "kleine" maar gezellige vereniging. Vanuit het mooie paviljoen en vanaf het verwarmde terras, kun je alle banen in één oogopslag overzien zodat je je eigen favoriet goed in het oog kunt houden.

Inschrijven is nog mogelijk
Op dit moment lopen de inschrijvingen gestaag binnen. Het is mooi om te zien dat niet alleen eigen leden maar ook veel tennissers uit de regio zich al hebben ingeschreven. Veel deelnemers van vorig jaar staan alweer op de spelerslijst. Een goed teken zullen we maar zeggen. Deelname aan het toernooi is voor iedereen vanaf zeventien jaar en ouder. Er wordt gespeeld in de categorien 5, 6, 7 en 8 in het gemengd-, heren- en damesdubbel. Het inschrijfgeld bedraagt € 8,00 per onderdeel en aanmelden kan via www.toernooi.nl of via www.tvnijnsel.nl. Je kan je inschrijven tot en met 17 september.

Odisco wint derby van KV Rooi

Zondag 10 september, 13.00 stond de eerste derby tussen KV Rooi en Odisco op het programma. Het weer was goed en dat was te zien aan het aantal supporters die aan de lijn stonden. Odisco is afgelopen buitencompetitie gepromoveerd naar de overgangsklasse en treft daar, de tweede wedstrijd, KV Rooi in. Afgelopen zondag was het zover en kon de strijd beginnen.

KV Rooi opende de score door een door Marlou Schoenmakers benutte strafworp, hierna volgde al snel de 2-0 door een afstandsschot. Hier gaf Odisco antwoord op door middel van een doorloopbal. 2-1. Daarna was het de beurt weer aan KV Rooi en bouwde het de score verder uit naar 4-1. Odisco kon voor de rust nog op gelijke hoogte komen waardoor er gerust werd met een 6-6 tussenstand.

Na de rust ging het nog een tijdje gelijk op en dat bracht de stand op 8-8. Hierna was Odisco de ploeg die het sterkst stond waardoor het nog 4 keer tot score kon komen. Wat een eindstand van 8-12 opleverden. Odisco speelde fel tot de laatste minuut en dit heeft een groot aandeel geleverd in de eindscore.

In het voorjaar komt Rooi in Olland op bezoek voor de volgende derby. Ook dan is publiek meer dan van harte welkom!

Opening damseizoen

Afgelopen donderdag werd in Uden de aftrap gegeven van het nieuwe damseizoen. Traditiegetrouw spelen RDS en DOG dan met zoveel mogelijk borden tegen elkaar in dit vriendschappelijk duel.

Aan maar liefst zeventien borden werden de degens gekruist. De afgelopen jaren ging de winst steeds met ruime cijfers naar de Rooise dammers. In de wedstrijd van afgelopen donderdag kwamen de Udenaren echter zeer voortvarend voor de dag en liepen gedurende de avond zelfs uit naar een tussentijdse voorsprong van 18-8. Exemplarisch voor het verlies van RDS waren o.a. het weggeven van een vrijwel zekere overwinning van David Riupassa aan bord 2 en Ad Peerenboom aan bord 14 terwijl de Martien van Erp aan bord 6 tegen Dick Minnee uit Uden de partij remise liet lopen terwijl de winst voor het grijpen lag. In de resterende partijen slaagde RDS er nog wel in om de achterstand te verkleinen maar moest uiteindelijk genoegen nemen met een nederlaag van 20-14.

DOG heeft het afgelopen seizoen een aantal sterke spelers aan zich weten te binden en dat was duidelijk te merken. RDS werd op waarde geklopt.

Clubkampioenschap doubletten

Op de vierde wedstrijdavond om het clubkampioenschap doubletten bij Cloeck & Moedigh werden de partijen 7 en 8 gespeeld. Aan het eind van de avond bleek ook nu weer dat het doublet Erik Verschuijten/Karel Verschuijten nog steeds ongeslagen is.

Dit doublet speelt in poule A en is daarin leider met 8 +64. Verder deed het doublet Rob van Berkel/Narda van Zutphen (6 +30) het deze avond goed en staat nu 2e. Ook de doubletten Henk Smulders/Martin Gerritsen (3e, 5 +27) en Karel Kreijveld/Pieter Vereijken (4e, 5 +20) maken nog kans op een finaleplaats.

In poule B deed het doublet Wim vd Rijdt/Gerrie vd Rijdt (6 +33) deze avond goede zaken en nestelde zich op de 1e plaats. Het doublet Harrie van Breugel/Huub van Abeelen nestelde zich op de 2e plaats (5 +18). Op de hielen gezeten door het doublet Tonny v Rijt/Jan vd Loo (3e. 5 +17). Uit de achterhoede kunnen zich in deze poule komende week echter zomaar een of meerdere teams naar voren vechten voor een finaleplaats, want er staan maar liefst vier teams op 4 winstpartijen. Komende week wordt het clubkampioenschap beslist.

Legio kansen voor KV Nijnsel, nul punten

Voor de tweede wedstrijd van het seizoen stond SVO 1 uit Ooij op het programma voor Nijnsel. Na de lange autorit begonnen de speelsters van Nijnsel wat moeizaam aan de wedstrijd. Het eerste doelpunt viel dan ook al snel aan de kant van SVO.

Al snel volgde de nummer twee en drie doordat Nijnsel haar verdedigingsaanpak niet aanpaste op de sterke aanvalstechniek van de tegenstander. Het gat werd groter (7-1) en coach Van de Wittenboer greep in met een time-out. Dit was voldoende voor de speelsters van Nijnsel om zich terug te vechten in de wedstrijd. SVO werd hierdoor verrast en de rollen draaiden zich om. Met de rust stond er een stand van 9 tegen 7 op het scorebord.

In de tweede helft bleef Nijnsel enorm sterk in haar aanvallen. Vele kansen werden gecreëerd maar niet benut. De dames van Nijnsel bleven hard werken maar dit mocht niet baten. De tegenstander wist daarentegen nog te scoren. Na 70 minuten speeltijd floot de scheidsrechter het eindsignaal en was de eindstand 13-9.

Wedvluchten de Vredesduif

Op zaterdag negen september stond er een vlucht voor jong en oud vanuit Vervins op het programma. De vlucht was een vlucht van 222 kilometer. De vlucht werd gelost om 12.30 uur en de eerste werd geklokt door W. v. Houtum om 15.00 uur met een snelheid van 1513 mpm.

De uitslag bij de oude was als volgt: W. v. Houtum: 1,2,3,4,5,6,7, H. v. Boxmeer: 8, J. v. Houtum: 9.
Bij de jonge waren er 207 Rooise duiven aan de start. Hierbij werd de eerste geklokt door H. v. Boxmeer om 14.57 uur met een snelheid van 1509 mpm. De eerste vijftien hierbij waren: H. v. Boxmeer: 1,3,4,13, W. v. Esch: 2, 11, J.E.L: 5,6,7,8,15, J. v. Boxmeer: 9, J. v. Laarhoven: 10, A. v.d. Heijden: 12, J. Lathouwers: 14.

Afsluiting seizoen ERHV

Zaterdag 23 september is de afsluiting van het seizoen. Volgens traditie wordt dan de verassingswedstijd gehouden. Deze wordt gevist op de vijvers van de Kienehoef.

Deelnamen is alleen mogelijk doormiddel van voorinschrijving. Dit kan bij de Borchmolen tot uiterlijk 16 September, hierna is deelnamen niet meer mogelijk. Tevens wordt er op deze dag onze jaarlijkse feestavond gehouden. Op deze avond worden de winnaars van de diverse competities bekend gemaakt.

Speelster van de wedstrijd

Afgelopen zondag 10 september was Noa van den Berk speelster van de wedstrijd bij KV Rooi 1 - Odisco 1. Het was een erg spannende wedstrijd waarbij Noa heel de wedstrijd vanaf de reservebank mocht kijken.

Zelf speelt Noa in de E2. Vorig seizoen is ze met haar team zelfs kampioen geworden. KV Rooi hoopt dat Noa samen met haar vader, moeder en broertje een leuke middag heeft gehad. Leuk dat je er was!

32 / 32

Woensdag 13 september
Vissen

Cathalijnepad

Vrijdag 15 september
Openluchtvoorstelling Roois theater

De Knoptoren

Ollands Keeztoernooi
De Loop'r

Zaterdag 16 september
Open Dag Jeugdnatuurwacht

Sint-Oedenrode

Dansen in de ontmoeting
Odendael

Reünie 80 jarigen
Dommelzicht

Openluchtvoorstelling Roois theater
De Knoptoren

Zondag 17 september
Heemreis naar Huy, Namen en Floreffe

Markt

Van der Doelen Classic
Veldtoertocht, Sint-Oedenrode

Fokpaardendag
Markt

Dinsdag 19 september
Heemlezing over heksenvervolging

De Gouden Leeuw

Woensdag 20 september
Dansen in de Ontmoeting

Odendael

Donderdag 21 september
Biergilde

De Ossekop

Vrijdag 22 september t/m maandag 25 september
Kermis

Olland

Vrijdag 22 september
Openluchtvoorstelling Roois theater

De Knoptoren

Zaterdag 23 september
Burendag

Burendag is een initiatief van Douwe Egberts en het Oranje Fonds en wordt ieder jaar op de 4de zaterdag in september gevierd. Op initiatief van Douwe Egberts werd in 2006 voor het eerst Burendag in Nederland gevierd. Inmiddels is deze dag uitgegroeid tot een landelijk fenomeen dat in het teken staat van het vieren en bevorderen van contact tussen de buren.

Dansen in de Ontmoeting
Odendael

Openluchtvoorstelling Roois theater
De Knoptoren

Zondag 24 september
Open Dag gemeente Meierijstad

Meierijstad

Klumpkesrace
Sint-Oedenrode

Woensdag 27 september
Kinderpostzegelactie

Nederland

Dansen in de Ontmoeting
Odendael

Donderdag 28 september
't Onderonsje

Damiaancentrum

Samen voor Haar
De Gouden Leeuw

Vrijdag 29 september
Presentatie Brabantse Klompenbeleefroute

De Gasthuishoeve

Film: Een man die Ove heet
Mariendaal

Zaterdag 30 september Demonstraties en activiteiten over de Brabantse klomp
De Gasthuishoeve

Dansen in de Ontmoeting
Odendael

Karaoke avond
Café 't Kerkpleintje

Zondag 1 oktober
Paddenstoelenwandeling Geelders

Markt

Fashion & Food najaar
Markt

Woensdag 4 oktober
Dierendag

Werelddierendag. Jaarlijks op 4 oktober wordt overal ter wereld stilgestaan bij de rechten van de dieren in onze samenleving. In Nederland werd in 1930 voor het eerst Dierendag gehouden. 66 jaar eerder, in 1864 was in Den Haag de Haagsche Vereeniging tot Bescherming van Dieren opgericht in navolging van al bestaande verenigingen elders Europa en als eerste van een reeks plaatselijke verenigingen in Nederland.