DeMooiRooiKrant

15 november 2017

DeMooiRooiKrant 15 november 2017


Ton van Hout regeert de komende maanden over Papgat als Prins Ton Pap d'n derde. Sander van de Ven staat hem bij als adjudant. Afgelopen zaterdag tijdens het Elf-Elfbal werd het tweetal aan carnavalvierend Sint-Oedenrode gepresenteerd als het nieuwe koppel. Na de lange nacht die volgde, sprak DeMooiRooiKrant afgelopen zondag met de kersverse Prins en Adjudant.

Foto: Hans van den Wijngaard

Voor de meeste Rooienaren speelt carnaval zich af op de dagen voor Aswoensdag. Maar voor de leden van de carnavalsclubs begint het carnavalsseizoen al op de laatste dag van Rooi kermis. Dan komt de eerste tip over de nieuwe prins en zijn adjudant naar buiten. Voor het nieuwe koppel zelf begint het carnavalsseizoen al begin mei, dan worden zij al door de prinsenkeuzecommissie op de hoogte gesteld van hun voordracht. Dan begint een lange periode van zwijgen, liegen en bedriegen maar het zijn wel leugens en bedrog om bestwil. Zaterdagavond was het voor Ton van Hout (31) en Sander van de Ven (31) dan eindelijk zover. Zij mochten zich presenteren als Prins Ton Pap de derde en Adjudant Sander.

Prins Ton Pap is geboren in Meierijstad en getogen in Zijtaart, maar woont alweer drie jaar in Sint-Oedenrode. In het dagelijks leven werkt hij met zijn vader en broer in hun eigen bedrijf P + Steel supplies in Uden, een groothandel in RVS-, staal- en aluminiumproducten. Ton is lid van 'Leuk da ge d'r band' en staat op die manier met twee voeten in het Rooise carnaval. Zijn adjudant Sander van de Ven wordt al jaren genoemd als mogelijke prins, maar dat komt zoals hij het zelf zegt vooral omdat hij geruchten daarover maar wat graag rondstrooit. In het dagelijks leven werkt Sander bij Hutten Catering in Veghel. Daar is hij verantwoordelijk voor de catering bij Van der Lande en zorgt ervoor dat de 1500 medewerkers en hun gasten aan het einde van de dag weer zonder honger naar huis gaan.

Twee keer gedacht dat ze me zouden vragen
Ton trouwde in juni van dit jaar met Loes. Eén van zijn vrienden, Sander van de Ven, had als onderdeel van het vrijgezellenfeest op 21 april een bijeenkomst geregeld in een kroeg in Spoordonk. Omdat de uitnodiging niet via zijn vrienden kwam maar via Martijn Fliervoet uit de raad van elf, verkeerde Ton in de veronderstelling dat hij dit jaar prins zou worden. Maar in plaats van de Prinsenkeuzecommissie trof Ton daar zijn vrienden aan voor het vrijgezellenfeest. Poets wederpoets, voor een geintje dat Ton eerder met Sander uithaalde. Wat beide heren echter niet wisten was dat ook de echte Prinsenkeuzecommissie een rol voor Ton in gedachte had. Toen Ton op 1 mei naar Van Berkel werd geroepen om mee te denken over een staalconstructie voor de nieuwe prinsenwagen, was voor hem echter alles al duidelijk. "Dat de PK nu wel volledig bij Van Berkel in de kantine zat, verbaasde me niets", zo vertelt Ton. "Niet veel later wist ook Sander dat hij adjudant zou zijn.

Gezicht in de plooi houden
Zeker de laatste weken had het koppel er moeite mee om hun mond te houden. Bij 'Leuk da ge d'r band' , waar beiden heren spelen, ging er de laatste weken geen repetitie voorbij of er werd over 'de nèje' gesproken. Voor Ton en Sander werd het naar eigen zeggen steeds lastiger om hun gezicht in de plooi te houden. Om zo min mogelijk op te vallen, ging het duo met hun vrienden afgelopen zaterdag, net als andere jaren gewoon naar Maastricht om daar de officiële start van carnaval te vieren. "Wat moesten we anders de rest van de dag doen en zo wekten we het minste wantrouwen", zo vertellen Ton en Sander. "Tegen de avond werd het steeds lastiger", vervolgt Sander. "Mijn vrienden misten me in 'De Beurs' waar ik altijd ben met het Elf-Elfbal. Het was voor beiden dan ook een hele opluchting toen zij zich eindelijk konden presenteren. Onder het motto 'Denk nie aon morge, wellie gaon Papgat un skon fiske bezorge!', zal het tweetal zich de komende periode presenteren aan Papgat.


Mooie primeur voor Jeugdcarnaval Papgat

De jeugdraad van elf van Papgat bestaat dit jaar uit maar liefst vier meisjes. Een primeur voor Papgat? Zeker weten! Nog nooit bestond de jeugdraad uit zoveel meiden. Maar daar blijft het niet bij. De primeur wordt nog smeuïger, want dit jaar is er voor het eerst een Adjudante. Guusje van Kessel gaat Prins Mareno Thijssen bijstaan.

Beiden zitten in Nijnsel op school. Dat geldt niet voor de kleine nar Amy Verbakel. Zij zit op de Odaschool. Eén voor één bestormden ze het podium in de Beurs. Als de Carnaval ook zo spetterend wordt, dan zit het wel goed! Kijk voor het fotoverslag op pagina…en op www.mooirooi.nl

Prins Mareno, Adjudante Guusje, nar Amy en de leden van de Raad van Elf: Kelvin, Sanne, Nick, Britt, Thomas, Mitch, Nick, Lars, Elzey, Finn, Britt Foto:

Slogan:
"In het Rooise Wilde Westen, vieren we Carnaval als de beste!"

Formido
Roxs Elektro

Jaargang 8 • Week 46 • Woensdag 15 november 2017

Dank je wel Hospice

Op zaterdag 4 november overleed onze broer Nico van Nuland als gevolg van ALS in het hospice Dommelrode. Vanaf zijn komst in het hospice op 4 januari 2016 heeft hij hier alle benodigde zorg van huisarts Maurice van Osch, andere professionals, het team van Brabantzorg en van de vrijwilligers van de hospice mogen ontvangen.

Deze zorgverlening was voor al deze betrokkenen uitermate zwaar omdat ALS een ziekteproces teweeg brengt dat moeilijk voorspelbaar is en steeds om meer en complexere zorgverlening vraagt. ALS heeft na een verschrikkelijk aftakelproces, waarbij bijna alle lichaamsspieren gaandeweg uitvallen, altijd de dood tot gevolg. De gemiddelde levensverwachting voor iemand met ALS is twee tot vijf jaar. Voorafgaand aan de komst naar de hospice had deze slopende ziekte al zodanig veel schade aangericht dat de levensverwachting van onze broer nog hooguit enkele maanden zou zijn. Dat was niet alleen zijn en onze verwachting, maar ook de verwachting van twee artsen die onafhankelijk van elkaar verklaarden dat Nico zeer waarschijnlijk niet langer dan nog drie maanden te leven had. De moeilijke voorspelbaarheid van het ziekteproces, de enorme bezieling en de hoge kwaliteit van de geboden zorg in combinatie met Nico's sterke wil om te leven, maakten dat zijn verblijf in de hospice uiteindelijk 22 maanden duurde. Gedurende de nachten was er zorg door Brabantzorg. Overdag zorgde het team van vrijwilligers er al die tijd voor dat het hospice bezet was door twee teamleden, waarbij vaak onze broer ook de enige bewoner was. Dat gegeven alleen al maakt dat wij onbeschrijfelijk dankbaar zijn. Als al die vrijwilligers, met hun grote toewijding en bezieling, er niet geweest waren had Nico niet in het hospice kunnen verblijven. Hun warmte, betrokkenheid en gastvrijheid heeft ons diep geraakt en nog eens extra toen op zondag 5 november onze overleden broer op liefdevolle wijze door maar liefst 24 vrijwilligers werd uitgeleid. Onze dank gaat als vanzelfsprekend ook uit naar de coördinatoren en bestuursleden van het hospice. Iedereen heel veel dank voor alle geboden liefde en zorg die Nico heeft gekregen. We hopen van harte dat het hospice met deze geweldige mensen voor heel veel stervenden en hun familieleden hetzelfde mag betekenen als dat het hospice voor ons heeft betekend.

Broers en zussen van Nico


Damiaancentrum viert 12,5 jaar bestaan

Foto: Jos van Nunen

Het was deze week 12,5 jaar geleden dat het Damiaancentrum werd opgericht. Zaterdag werd dit gevierd met vrijwilligers en deelnemers in het pand van het centrum aan de Schijndelseweg 46.

In zijn openingswoordje blikte de voorzitter, Piet van de Tillaart, terug op de afgelopen jaren. Hij vertelde dat het initiatief voor de oprichting van het centrum was genomen door oud-Damianen. Dat waren mannen die hun middelbareschooltijd hadden doorgebracht in het toenmalige Damiaanklooster en geïnspireerd waren door het werk van Pater Damiaan. Met een tentoonstelling over de pater – die zich inzette voor melaatsen – en het verzorgen van sociale en spirituele cursussen hielden zij het gedachtegoed van de paters Damianen levend. Het Damiaancentrum begon in de Boelaarshoeve in Olland en verhuisde in 2011 naar een bijgebouw bij het voormalige Damiaanklooster (waarin inmiddels de kliniek Kentra24 gehuisvest is). Met die verhuizing veranderde ook de focus van het centrum. Op dit moment is het Damiaancentrum een ontmoetingsplaats voor mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Met diverse activiteiten, zoals samen tuinieren, koken, fietsen repareren, houtbewerken, naaien, zingen en inspirerende of creatieve bijeenkomsten, wordt hieraan inhoud gegeven. Iedereen is welkom. Afgelopen zaterdag stond gezellig samenzijn centraal. De vrijwilligers en deelnemers werden verwelkomd in een mooi versierde ruimte en getrakteerd op koffie met gebak. Ze konden daarna hun handigheid meten met het doen van oud-Hollandse spelletjes. Het leverde geanimeerde gesprekken en soms hilarische momenten op. De middag werd geheel in de stijl van het Damiaancentrum, afgesloten met een gezamenlijk diner. Diverse vrijwilligers hadden tussen de bedrijven door gewerkt aan drie overheerlijke stamppotten. Een van de vrijwilligers bracht nog een speciaal voor de gelegenheid geschreven lied ten gehore. In het lied waren – hoe kan het ook anders - de woorden 'ontmoeten', 'verbinden', 'zonder rangen en standen' en 'samen' te horen.

Foto: Jos van Nunen

Jaarvergadering Dorpsraad Boskant

Alle inwoners van Boskant zijn van harte welkom tijdens de jaarvergadering van Dorpsraad Boskant. De vergadering vindt plaats op dinsdag 21 november in De Vriendschap.

Onder het genot van een kopje koffie of thee wordt om 19:30 uur de vergadering geopend door Frans van den Heuvel, voorzitter van Dorpsraad Boskant. Na het welkomstwoord vertelt Rinus van der Heijden over de economische kansen voor Boskant in Het Groene Woud. Daarnaast is er tijd voor een terugblik op voorgaande jaren en wethouder Eric van den Bogaard en buurtcoördinator Nadina Hamzic (beiden verantwoordelijk voor o.a. Boskant) stellen zich graag aan u voor.

Wim Daniels bij concert Nico van de Wetering

Nico van de Wetering geeft 18 november een concert vanwege zijn 25-jarig jubileum. De zaal bij Odendael is al weken uitverkocht. Een van de eregasten die avond zal Wim Daniëls zijn.

Behalve burgemeester Fränzel als eregast, zal dus ook taalkundige Daniels acte de presence geven op deze bijzondere avond. Wereldkampioen fluiten Geert Chatrou en flamencogitarist Carel Jansen lagen al vast. Nico was afgelopen dinsdag te gast bij Omroep Brabant (zowel op radio als TV) bij het programma Brabants Bont.

Publicatie vergunningen tóch terug in lokale media

Een van de eerste besluiten van de gemeenteraad van Meierijstad was om aangevraagde vergunningen niet langer te vermelden in de plaatselijke kranten, omdat die ook via internet in te zien zijn. Op donderdagavond 9 november kwam de gemeenteraad daar echter op terug. Een ruime meerderheid steunde een motie van de SP om de vergunningaanvragen weer op te nemen in de gemeentepagina, ondanks een sterk betoog van burgemeester Marcel Fränzel die de motie ontraadde.

Informatieverstrekking aan burgers is van wezenlijk belang, en die bereik je niet door te verwijzen naar internet, stelde de SP. En niet alle burgers – met name ouderen – zijn vaardig met de computer. Het verstrekken van informatie in lokale kranten doet de gemeente toch al, en zo bereik je veel meer burgers." Alle fracties waren het er over eens: het was een sympathieke motie. Maar niet meer van deze tijd, brachten sommige fracties daar tegenin en vooral burgemeester Fránzel, met burgerzaken en communicatie in zijn portefeuille, was daar heel stellig in. "Op 1 januari 2014 is de wettelijke plicht om dit te publiceren in plaatselijke kranten al vervallen. Wij behoren straks tot de achterhoede van de gemeentes die dit nog doen. In elke gemeente zijn wel digibeten die dit niet kunnen of willen. Misschien is dat één procent van onze bevolking. Eén telefoontje met ons en ze krijgen een maatwerkoplossing. Ons Klant Contact Centrum heeft overigens nul klachten gehad toen dit door u werd besloten" betoogde hij. Ook zijn er extra kosten aan verbonden om dit op de pagina's te krijgen, of er zou gekozen moeten worden om andere mededelingen op de gemeentepagina voortaan achterwege te laten. En dié waren er juist opgekomen omdat het Klant Contact Centrum de meest voorkomende vragen had geïnventariseerd. Dat overtuigde SP-er Kees van Limpt allerminst: op de gemeentepagina is tegenwoordig wél plaats voor portretten van gemeenteraadsleden. Fränzel kon enkele kleine fracties overtuigen, maar dat bleek bij lange na niet genoeg. Lambèr Gevers (Hart voor Schijndel) had snel gegoogeld en merkt op dat gemiddeld tien procent van de Nederlanders geen computer heeft. De fracties zelf kenden wél burgers die bij hun geklaagd hadden over die 'moeilijk bereikbare overheid' Toen ook de coalitiepartijen, VVD uitgezonderd, de motie omarmden was de uitslag wel duidelijk: met 27 vóór en 6 tegen werd hij aangenomen. De vergunningaanvragen komen dus weer terug in de krant.


Voorlopig geen woningbouw Pastoor Smitsstraat

Foto: Jeroen van de Sande

Een plan voor woningbouw aan de Pastoor Smitsstraat in Olland kan voorlopig niet gerealiseerd worden; het College van B&W van Meierijstad verleent vooralsnog geen medewerking aan een principeverzoek. Vanwege de nabijheid van 2 geitenbedrijven kan op dit moment geen goed woon-en leefklimaat voor de inwoners gegarandeerd worden. Ook in andere plaatsen binnen Meierijstad kan dit een belemmering gaan worden bij de realisatie van woningen.

Beschermingsmaatregelen provincie
In juli 2017 heeft de provincie Noord-Brabant een bouwstop voor geitenhouderijen ingevoerd. Aanleiding waren de resultaten van het Veehouderij en Gezondheid Omwonenden (VGO-2) onderzoek. Daarin is gebleken dat zich in een straal van circa 2 km rond geitenbedrijven een verhoogd aantal gevallen van longontsteking voordoet.
Ruimtelijke plannen worden voor wat betreft de milieuaspecten beoordeeld door de Omgevingsdienst Brabant Noord (ODBN). Er is op dit moment nog geen concreet toetsingskader voor de beoordeling van plannen in de omgeving van geitenhouderijen. Totdat daar landelijk meer duidelijkheid over komt én meer bekend wordt over de oorzaak van het verhoogd risico op longontsteking, is het doel om uit voorzorg geen nieuwe of grotere gezondheidsknelpunten te laten ontstaan. Daarom wordt de beoordeling volksgezondheid door ODBN uitgevoerd op een vergelijkbare wijze als bij pluimveebedrijven; in het kader van de omgekeerde werking (gevoelige functies rond geitenhouderijen) wordt daarbij ook gekeken of er zich binnen 2 km van de beoogde bouwlocatie bedrijven met geiten bevinden. Als dat het geval is, wordt geen positief advies gegeven. Dat heeft de doorslag gegeven bij de besluitvorming door het College.

Consequenties korte termijn
Er worden op dit moment, in de lijn van de ambities van het College, volop woningen gebouwd in Meierijstad. Die ambitie blijft overeind: er moet gebouwd kunnen worden in alle dorpskernen. De tijdelijke beschermingsmaatregelen doorkruisen de realisatie van de ambities en het College betreurt dat. Temeer omdat een soortgelijke situatie ook op andere plaatsen binnen de gemeente Meierijstad een belemmering kan worden voor woningbouw. Het College benadrukt dat van uitstel niet automatisch afstel komt. Op dit moment zijn de risico's echter nog te groot.

Schrijf je in voor De Rooise Kwis

Met ruim 80 ingeschreven teams loopt het wederom voorspoedig met de inschrijvingen voor de Rooise Kwis. De organisatie meldt dat zo'n 90% van de vragen inmiddels op papier staan. "We denken weer een leuke en gevarieerde kwis te hebben gemaakt.

De vragen zijn wellicht net ietsjes makkelijker dan vorig jaar, uitdagend genoeg voor de fanatieke teams maar ook voldoende vragen die goed te doen zijn voor de minder fanatiekelingen. Daarentegen zullen er iets meer opdrachten en buitenvragen zijn die best wel tijdrovend zijn" aldus medeorganisator Robert Barclay.

Nieuwe categorieën bekend
De organisatie maakte al eerder een aantal categorieën bekend die opgenomen zijn in de kwis, dit waren: "Dwars dur Rooi", "Mooi Meierijstad", "Bij ons in 't durp" en "Vruuger". Hier kunnen de volgende categorieën aan toegevoegd worden: "Jong geleerd is oud gedaan", "Wa un boer nie kent", "Van alles wa" en uiteraard de "Geheime expeditie". Hiermee zijn acht van de twaalf categorieën bekend. Uiteraard zal het gros van de vragen over Sint-Oedenrode, Boskant, Olland en Nijnsel gaan, maar ook vele andere onderwerpen zullen aan bod komen. "

Goede doelen
Er hebben zich al veel teams ingeschreven met het goede – Rooise – doel waarvoor ze gaan strijden. Op dit moment zijn er ook nog teams die dat goede doel in beraad hebben of die het moeilijk vinden een goed doel te benoemen. Als je moeite hebt met het vinden van een goed doel met voldoende Roois karakter kijk dan eens op www.derooiekwis.nl wat de andere teams gekozen hebben, dit inspireert wellicht een beetje! Mocht er geen goed doel gekozen worden dan speelt het team automatisch mee voor "Samenloop voor Hoop". Dit goed doel is door de organisatie van De Rooise Kwis gekozen.

Inschrijven
Inschrijven voor De Rooise Kwis kan via www.derooisekwis.nl. Inschrijfgeld bedraagt €20,- per team. Er is geen limiet aan het aantal teams maar wanneer je voor 14 december inschrijft ben je in ieder geval verzekerd van deelname. Stel jouw team van vrienden, familie, kennissen, collega's enz. samen en schrijf je in. Een team mag uit een onbeperkt aantal personen bestaan, maar geadviseerd wordt om met minimaal 12 personen te zijn om niet in tijdnood te komen. Via DeMooiRooiKrant, www.derooisekwis.nl en de facebook-pagina's van De Rooise Kwis blijf je op de hoogte gehouden van al het nieuws omtrent de Rooise Kwis.

De Beleving krijgt weer Bib-Gourmand

Kwaliteit wordt beloond. Daarom kreeg restaurant De Beleving uit Sint-Oedenrode deze week te horen dat het ook komend jaar op de lijst van Bib Gourmand restaurants staat. Michelin heeft haar Bib Gourmand 2017 voor de Benelux bekendgemaakt.

In het nieuwe boekje staan 313 zaken die door Michelin bezocht en gekeurd zijn en die een volledig menu aanbieden voor maximaal 37 euro. In Nederland zijn 134 Bib Gourmands uitgedeeld, waarvan er dus eentje naar De Beleving ging. Dat is voor het derde jaar op rij.

Heemkundige kring 'De Oude Vrijheid' meer dan alleen geschiedenis

Cor van Laarhoven (l) met Bert de Graaf, Gerdien van den Brand en Johan Verbakel Foto: Hans van den Wijngaard

Wie leefden hier vroeger en wat deden onze voorouders? Deze vragen stellen de leden van de heemkundige kring 'De Oude Vrijheid' zichzelf regelmatig. 'Het heem' probeert deze vragen op verschillende manieren te beantwoorden, maar werkt ook al aan het antwoord op het zelfde soort vragen dat in de toekomst zal worden gesteld. Kort samengevat de leden van 'De Oude Vrijheid' zijn bezig met het Roois erfgoed van toen en nu.

Sinds maart van dit jaar is Cor van Laarhoven de voorzitter van 'De Oude Vrijheid'. Ook zijn vrouw Ria is al jaren lid van 'het heem'. Beiden vertellen vol enthousiasme over het werk dat er allemaal bij komt kijken om de rijke Rooise geschiedenis voor iedereen toegankelijk te maken. Verschillende mappen met foto's over de projecten 'Koster Brock' en 'Overgisteren' komen op tafel. "Met deze projecten proberen we de jeugd kennis te laten maken met de Rooise geschiedenis", vertelt Cor. Want ondanks al zijn enthousiasme maakt hij zich wel wat zorgen over de aanwas van jonge leden van de heemkundige kring en hij hoopt zo de jonge Rooienaren al bij 'het heem' te betrekken.

"Misschien dat heemkunde ook wel wat oubollig klinkt", vraagt Cor zichzelf af. "Daarom praten we tegenwoordig liever over 'erfgoed'. Als heemkundige kring houden we ons met heel veel aspecten van erfgoed bezig. Zo hebben we werkgroepen die op verschillende vlakken actief zijn. Veel mensen denken dan meteen aan archeologie en cultuur. Maar ook voor architectuur, landschap, kunst en het verzorgen van lezingen zijn er werkgroepen. Weer andere mensen houden zich bezig met genealogie en geschiedenis. Maar de gemeenschappelijke deler bij dat alles is dat het betrekking heeft op Rooi", vertelt Cor. Naast deze werkgroepen kent de heemkundige kring ook een heel actieve heem natuurgroep. Die verzorgt lezingen in 'D'n Einder' en houdt educatieve wandelingen in de natuur. Maar ook is 'De Oude Vrijheid' eigenaar van de gehele verzameling poffers en mutsen die in het mutsenmuseum in het St. Paulusgasthuis wordt getoond.

Brabantse heemdag
Hoewel De Oude Vrijheid zich vooral met de Rooise geschiedenis bezig houdt, wil dat niet zeggen dat 'het heem' op een eiland zit. Zo is er jaarlijks een Brabantse heemdag die volgend jaar in augustus in Sint-Oedenrode wordt gehouden. Natuurlijk kan het niet anders dan dat na de fusie van Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel tot Meierijstad ook de andere heemkundige kringen in de gemeente bij deze dag een rol op zich nemen.

De heemkundige kring is volop bezig om haar bezit te digitaliseren.

Het ontsluiten van de geschiedenis en deze toegankelijk maken voor iedereen is een belangrijke doelstelling van 'De Oude Vrijheid'. Dat is tegenwoordig met moderne middelen zoals internet veel gemakkelijker dan dat het ooit was. Een belangrijk deel van de collectie van 'het heem' bestaat uit boeken, die in een eigen bibliotheek zijn opgeslagen in het heemhuis aan de Kerkdijk. Omdat het heemhuis elke maandagmorgen tussen 10.00 en 12.00 uur is geopend kunnen de boeken dan of op afspraak worden ingezien.

De geschiedenis digitaal ontsluiten
De heemkundige kring werkt er hard aan om veel van haar bezit te digitaliseren, zodat het voor iedereen beschikbaar komt. "Onlangs hebben we nog zo'n zesduizend bidprentjes gedigitaliseerd, vertelt Van Laarhoven. Er kan nog veel meer informatie worden ontsloten, maar het gebrek aan vrijwilligers speelt ons, net als veel andere verenigingen, parten. Maar misschien dat dit artikel in DeMooiRooiKrant een paar mensen enthousiast maakt". Ondanks dat er steeds meer informatie digitaal wordt ontsloten en bewaard, blijven authentieke spullen het mooist. Maar voor het bewaren en uiteindelijk ook tonen van ons tastbare erfgoed komt de heemkundige kring ruimte tekort. Het heemhuis aan de voet van de Knoptoren barst aan alle kanten uit haar voegen. Daarom zijn ze dringend op zoek naar nieuwe ruimte en daarbij ziet de vereniging wel mogelijkheden in het gemeentehuis, "slot Dommelrode". Sinds dat bijna alle ambtenaren naar Veghel zijn vertrokken staan daar veel ruimten leeg en daar is niet alleen bij startende ondernemers belangstelling voor, zo laat Cor voorzichtig horen aan het einde van ons gesprek.


Open dag borduuratelier

Foto: Guus Kuijper

Op zaterdag 25 november is er een open dag in 't naaldschilderwerk-atelier van Wilhelmien van Aarle.

Bent u er nog nooit geweest, dan is dit uw kans. Het atelier is geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur. Bekijk het resultaat van vijftig jaar borduren!

Het atelier is gevestigd aan de Streepenstraat 24, 5492 BE Sint-Oedenrode. Voor meer informatie mail naar gijsvanaarle@gmail.com, kijk op www.naaldschildwerk.nl of bel met 0413-478173.

Cantecleer

…in het ritme van ons bestaan…

dinsdagavond…repetitie
welkom
een hartelijke groet
geroezemoes
hier en daar een gesprek
over wat men mocht meemaken
over wat men eigenlijk
niet wilde meemaken
echte aandacht
soms woorden van troost
soms uitbundigheid
ieder mag er zijn
in de eigen toonaard

concerten
religieus…profaan
liederen
uit vele landen
gezongen
met symfonische intensiteit
vertolkt
in de taal van het hart

afscheid van dierbaren
zingen…verwerken
namen
voorgoed geschreven
aan de binnenkant
van het leven

feesten…jubilea
muziek…creativiteit
vreugde vinden
in samen delen
van zoveel goeds

Cantecleer
niemand haantje de voorste
samen…klank
vijf en veertig jaar
een rode draad
in een rijk gekleurd
mozaïek,
vervlochten

in het ritme van ons bestaan…

Jos Hamelink

Marlon Kicken: "Ik kan werkelijk geen mop onthouden"

De wens om Prins Carnaval te worden, gaf Marlon Kicken de aanzet om als tonprater te starten. Zonder enige ervaring wint Marlon in 2009 de grootste en meest belangrijke stand-upcomedy prijs van de Benelux en op dit moment staat hij met zijn tweede avondvullende show in het theater. Hoog tijd om kennis te maken met deze komiek.

Marlon staat al bij de poort van zijn boerderij op het Everse en zoals dat in Brabant gaat, komt ook hier het bezoek achterom. De achtertuin wordt bewoond door twee varkens, een schildpad, er scharrelen wat kippen rond en de voorraad hout voor de openhaard is goed gevuld. Het is alweer twee jaar geleden dat Marlon zijn thuishaven Aarle-Rixtel heeft verruild voor het buitengebied van Rooi. "Ik wilde al heel lang ergens achteraf wonen en toen kwam deze woning op ons pad. Na een avond in het theater vind ik het heerlijk om hier tot rust te komen. Rooi is een mooi dorp en het heeft zelfs een Hema! Alles wat een Hema heeft, voelt voor mij als een stad."

Als baby werd Marlon vanuit Curaçao geadopteerd en hij voelt zich een Brabander in hart en nieren. Door zijn liefde voor carnaval rolde Marlon in het tonpratersvak. "De rol van Prins Carnaval vervullen, stond bovenaan mijn lijstje. In Aarle-Rixtel is het traditie om als toekomstig Prins actief te zijn rondom carnavalsfestiviteiten. Ik had niet genoeg tijd om mij aan te sluiten bij de Raad van Elf, dus ik besloot met tonpraten een poging te wagen." Om niet meteen het podium in eigen dorp uit te proberen, schreef Marlon zich in voor de tonpratersavond in Nuenen. Zijn performance werd voorafgaand gekeurd door een serieuze vakjury en met de nodige tips maakte Marlon zijn debuut. "Na de eerste avond stond ik in het plaatselijke blaadje, de tweede avond in het ED, de derde avond verscheen ik in Man bijt Hond en de vierde avond in het AD. Vanaf toen is het balletje gaan rollen."

Een jaar later, in 2009, werd Marlon ontslagen en dit gaf hem het laatste zetje om het te gaan proberen als professioneel comedian. "Als tonprater ben je beperkt qua onderwerpen en mogelijkheden. Met stand-up optredens is vrijwel alles mogelijk. Ik besloot het eens uit te proberen." Niet in een zaaltje bij de lokale muziekvereniging of in huiskamersferen met familie of vrienden. Nee, Marlon gooide zichzelf meteen voor de leeuwen door mee te doen aan de Culture Comedy Award. Dé wedstrijd voor stand-up comedians in de Benelux. Zijn eerste optreden gaf hij weg tijdens de voorronde en met zijn tweede ervaring in deze tak van sport, sleepte Marlon zowel de Juryprijs als de Publieksprijs binnen. "Het is niet dat ik de lolbroek ben op feestjes. Ik kan werkelijk geen mop onthouden. Mensen een uur lang vermaken en boeiend vertellen is heel wat anders dan het ene na het andere grapje uit je mouw schudden."

Op dit moment staat Marlon met zijn tweede avondvullende show BaKo in het Parktheater in Eindhoven. "Op die plek heb ik negen jaar geleden de Culture Comedy Award gewonnen. Nu sta ik daar weer, maar dan met mijn eigen show. Echt te gek!" De voorstelling zit vol waarheden, geluk en komische verhalen. Over de titel van de voorstelling is goed nagedacht. "BaKo verwijst bijvoorbeeld naar mijn favoriete drankje Bacardi Cola en baancommissaris. Vroeger was ik namelijk fanatiek schaatser en ik was continu te vinden op de schaatsbaan in mijn strakke pakje. Hardrijden was mijn specialiteit. BaKo komt in verschillende varianten in de show terug." In de afgelopen jaren heeft Marlon zijn eigen stijl ontwikkeld. "Mijn Brabantse tintje is typerend. Ik ben geen stadse jongen, ik woon op het platteland, dus ik kan niet vertellen dat ik struikel over het aantal toeristen dat hier door de straat loopt. Ik houd ervan om dingen te verstoppen in mijn teksten. Een deel van het publiek denkt dan dat ik een heel simpele grap vertel, terwijl anderen er meer uithalen. Ik ben een echte verteller, ik laat veel persoonlijke elementen zien en ik heb een aardige dosis zelfspot. Ik wil dat mensen de zaal met een goed gevoel verlaten."

"Ik heb een aardige dosis zelfspot"

Het elf-elf bal is net achter de rug en dat betekent dat de periode van het tonpraten is aangebroken. "Vooral vanaf januari tot aan de carnaval is het helemaal gekkenhuis. Daarnaast ben ik druk met mijn eigen show en ik sta op het podium tijdens bedrijfsevenementen. Tijdens de carnaval heb ik een aantal optredens staan, maar ik houd ook dagen vrij om zelf op stap te gaan. Ik heb het feestje nog niet eerder in Rooi gevierd, maar dit jaar is de kans groot dat ik hier de kroeg in duik. Wel geheel onherkenbaar in Pippi Langkous kostuum."

De wens om betitelt te worden tot Prins Carnaval kan Marlon inmiddels van zijn lijstje afstrepen, maar er blijft nog genoeg staan. "Ik zou bijvoorbeeld nog heel graag optreden in De Kleine Komedie, al staat de grote zaal van Mariëndael ook hoog op mijn lijstje", zegt Marlon met een lach. "Binnenkort ben ik te zien in de misdaadserie Smeris en ik heb in drie Sinterklaasfilms gespeeld. Helaas niet als Sinterklaas zelf, haha. Ik vind het leuk om af en toe zo'n rol te vervullen, maar mijn focus ligt op het theater en het bedrijfsleven. Als ik niet op de bühne sta, schrijf ik aan mijn derde show en ik blijf mezelf ontwikkelen. Vernieuwing vind ik heel belangrijk."

Win kaarten!
Kans maken om twee kaartjes voor de show BaKo te winnen? Dat kan! Hoe? Like het Facebookbericht en like onze pagina @demooirooikrant!


Winnaar Peaceposterwedstrijd

Foto: Lisa vd Ven

In de week van 6 tot en met 12 november 2017 werd landelijk aandacht besteed aan de "Week van Respect". In Sint-Oedenrode vond afgelopen vrijdag in dit kader de "Dag van Respect" plaats. Daar werd de winnaar van de Peaceposterwedstrijd bekend gemaakt.

De ochtend, die gehouden werd in Mariëndael, werd in samenwerking met de Lions Club Sint-Oedenrode georganiseerd. De leerlingen werden ontvangen door Fieke Barten van Cultuurkade Meierijstad. Hierna werd de film "One Happy Day" gekeken. De twaalfjarige Auke en zijn vriendinnetje Serwin zijn beste vrienden. Als Serwin uitgezet dreigt te worden doet Auke er alles aan om dat te voorkomen. De kinderen kijken en luisteren aandachtig naar de film. Ook hier gaat het over respect en dingen voor een ander over hebben.

Achter Bart Lips, secretaris van de Lions, zijn de prachtige posters te bewonderen die door de kinderen zijn gemaakt. Rianne Brugmans is op sommige scholen op bezoek geweest om uitleg te geven over de wedstrijd en om workshops te geven. De posters die door de kinderen zijn gemaakt zijn dan ook ontzettend mooi. Afgelopen maandag werden de posters gejureerd. Wethouder Menno Roozendaal, twee mensen van de Lions Club en de winnaars van vorig jaar besloten unaniem wie er gewonnen had.

De prijswinnaars
De kinderen beginnen ietwat zenuwachtiger te worden. Er wordt wat geroezemoesd in de zaal en de kids uit groep acht willen weten wie er nou gewonnen heeft. Allereerste wordt de aanmoedigingsprijs uitgedeeld. Die wordt gewonnen door Mike Raaijmakers van basisschool Sint Anothonis van Padua uit Nijnsel. De derde prijs beeld de dagelijkse realiteit uit. Cas Botter van basisschool Eerschot tekende een voetbalveld waar twee voetballers elkaar de hand schudden. "Ook op het voetbalveld moet je respect voor elkaar hebben," vertelt prijswinnaar van vorig jaar Donna Foederer. De poster die de tweede prijs wint geeft hoop weer. In de vorm van iets heel kleins. Thijs van Mensvoort van de Odaschool mag zijn prijs op komen halen, tot grote vreugde van zijn klasgenoten. Daarna is het grote moment aangebroken. Wie is de winnaar van dit jaar? Heel veel juryleden hebben de poster meteen als winnaar gekozen. Na getrappel en geklap van alle leerlingen wordt de winnaar bekend gemaakt. Demi Jay van Leur van basisschool Sint Anthonis van Padua wint de eerste prijs. "Ik had het zelf helemaal niet verwacht, maar het is natuurlijk hartstikke leuk om te winnen. Ik ben heel benieuwd wat er verder nog gaat gebeuren," aldus de winnares.


Sint-Oedenrode steunt Diabetes Fonds

Sint-Oedenrode - Drieënveertig vrijwilligers gingen van 30 oktober tot en met 5 november in Sint-Oedenrode op pad voor het Diabetes Fonds. Gezamenlijk haalden zij met de collectebus €2.473,12 op. Het opgehaalde geld gaat naar onderzoek om diabetes beter te behandelen of te voorkomen.

"Het fonds is erg blij met de bijdrage van de collectanten, de gevers en iedereen die zich heeft ingezet", zegt Hanneke Dessing, directeur van het Diabetes Fonds. "Met dit geld betalen we nieuw onderzoek naar diabetes en geven we uitleg over deze ziekte."

Gevolgen van diabetes
Ongeveer 1 miljoen Nederlanders hebben diabetes oftewel suikerziekte. Iedereen kan het krijgen, en iedere dag komen er in ons land 200 mensen bij. Veel mensen denken dat diabetes wel meevalt, maar helaas kan het ernstig zijn. Diabetes leidt ook vaak tot andere ziekten of klachten. Zoals hart- en vaatziekten, dementie en problemen met ogen, nieren en voeten.

Oplossingen door onderzoek
Dankzij onderzoek is al veel bereikt waardoor mensen met diabetes gezonder en langer kunnen leven. Zo is ontdekt hoe diabetes type 1 ontstaat, dat is een fout van het afweersysteem. Daardoor kunnen artsen nu bij sommige kinderen diabetes afremmen. Ook is er nu bijvoorbeeld betere begeleiding van mensen met diabetes en depressie, wat vaak samengaat. Daardoor voelen mensen zich beter en ze blijven gezonder. Geld voor meer onderzoek is hard nodig. Het Diabetes Fonds zet zich hiervoor in en betaalt in Nederland het meeste onderzoek naar diabetes.

Niemand aan de deur gehad?
Inwoners van Sint-Oedenrode die geen collectant aan de deur hebben gehad, kunnen alsnog geld overmaken op giro NL58INGB0000005766 t.n.v. Diabetes Fonds in Amersfoort. Voor meer informatie: bel 033-4622055 of kijk op www.diabetesfonds.nl.

Wijkvereniging Eerschot

Woensdagmiddag gaat Wijkvereniging Eerschot met de kinderen die zijn aangemeld knutselen. Daar wordt natuurlijk iets voor Sinterklaas gemaakt. Vanwege het nieuwe rooster op de basisscholen wordt er geknutseld van 14.30 uur tot 16.30 uur in Meerschot.

Dinsdag 21 november wordt er weer gewandeld. Weer of geen weer. Iedereen is daarom van harte welkom bij Meerschot om 19.30 uur.

Griezelen in Boskant

Foto: Jos van Nunen

Anderhalve week geleden was het griezelen in Boskant. In het kader van Halloween werd een kinderspeurtocht in het bos op touw gezet en dat was niet voor watjes! Meerdere enge figuren liepen er rond, maar ook de deelnemers zagen er afschrikwekkend eng uit. De organisatie was vooral blij met de hulp van de jongeren van HONK 1224, het Roois Theater, alle Boskantse figuranten, Marcel Zwaard Interieurbouw en TV Boskant.

Programma informatie

Rooi Actueel
Rooi Actueel met nieuws, actualiteiten, info en trends in korte uitzendingen.

Rondje Rooi
Vanaf donderdag 16 november zijn de volgende onderwerpen in Rondje Rooi te zien:

Franse stoommachine voor museum Hoeve Strobol, 3e Marathon van Fortuna '67, Koor Cantecleer stopt na 45 jaar, Opening expositie Liseth Visser, Eerste Rooise bridgedrive, Uitslag Ontdeklab van Rooise basisscholen, Onthulling Prins en Jeugdprins Papgat, 4e Editie Krollenloop in Veghel.

Kantoor en telefonische bereikbaarheid
Studio: Laan van Mariëndael 30A Tel. 0413-471193

Jongerencollecte

In het weekend van 18 en 19 november vindt in Nederland de jaarlijkse jongerencollecte plaats. Uw gebed en financiën zijn onmisbaar om het jongerenwerk in de kerk in stand te houden. De Jongerencollecte is in 2006 in het leven geroepen op initiatief van Jong Katholiek en de Nederlandse bisdommen. Met hulp van de opbrengst kunnen jongerenwerkers ontmoetingen, vormingsdagen en diaconale projecten organiseren en nieuwe materialen ontwikkelen ter ondersteuning van het lokale jongerenwerk in parochies. Uw bijdrage aan deze collecte wordt zeer gewaardeerd.

Spaarzegels Emté voor de Voedselbank

De supermarkt Emté houdt deze weken weer een mooie actie om te sparen voor prachtige voedselpakketten. De kans is groot dat u daar nog zegels van over heeft.

De Voedselbank hoopt dat u ze inlevert, zodat enkele pakketten geschonken kunnen worden aan gezinnen die het hard nodig hebben. Heeft u zegels over? Lever ze dan in bij mevrouw Sjan Swinkels, Oranja Nassaulaan 63 of bij het kantoor van DeMooiRooiKrant, Heuvel 7.

Vorig jaar was de actie een groot succes! Toen werden tientallen pakketten ingezameld.

Hout heel Papgat nu al van Prins Ton?

Zeg nooit tegen een vrouw "Oh, je bent zwanger zie ik", tenzij je tussen haar benen een babyhoofdje ziet bungelen. Verschoon een baby nooit op de lopende band van de Jumbokassa. Staat er op een pamper "8 tot 12 weken", gebruik hem dan geen dag langer: Vol is vol.

Moet ik nog meer zeggen? Je hebt het inmiddels wel begrepen, denk ik: ik ben een top opvoeder. En toch heb ik zelf geen kinderen. Nee, hele postorderbedrijven zijn rijk geworden met de levering van lease-embryo's en reageerbuizen vol ei-springende stimuli – ik weet 't - maar geef mijn portie maar aan fikkie. Baby's, praat me er niet van! Mijn zus had er eentje, die kroop constant achter haar aan, dacht even te gaan staan maar viel dan weer achterover op de grond, en als ze hem dan niet snel in haar armen nam, zette hij een gigantische keel op. "Ach", zei mijn zus, "ik ben het gewend. 18 jaar geleden op mijn eindexamenfeest had ik er ook zo eentje achter me aan kruipen, al was die wat ouder … " Kale dikke herrieschoppers met een zak stront om hun middel, zie daar de definitie van een baby.

Evenwel … laat ik nu maar met deze litanie stoppen, want ik zie de postzakken vol haat-mail van diep geschokte ouders alweer mijn kant opkomen. Ik wilde eigenlijk alleen maar zeggen dat ik het onbegrijpelijk vind wat er nou van de week bij jullie in Sint-Oedenrode is gebeurd. Daar moest aan de Nijnselseweg een heel appartementencomplex worden ontruimd vanwege … een brandende kinderwagen. Opvoeden is óók een vak! Welke pappa of mamma heeft zijn of haar baby toestemming gegeven om te roken? En is dat gebruikelijk in Rooi of was dat eenmalig om te vieren dat in Schijndel uitgerekend een sigarenboer Prins was geworden? Die kwam daar overigens als brandweerman op. Toeval?

In Papgat gaat Ton van Hout de scepter zwaaien. Onder het motto "Ik ben nie meer te houwe!" … denderde Ton bij binnenkomst dwars door een muur heen. Ik heb tot nu toe alleen de foto's gezien maar ik heb wel de indruk dat iedereen in Rooi nu al van Ton Hout. Nou ... houwe zo!


Lezerspodium

Prins Ton, witte Gij wat Roois is voor een Feestje?? UN FISJE TOCH!!! Of beloofde gij vur ons un Viske te gaan bakken samen met Adjudant Sander?
Tis zund vur ons Roois dialect, mar da kunde in 3 jaor ok nog nie geleerd hebben , tis te moeilijk vur de miste.......
Groetjes en een fijne tijd koppel!

Ans v.d. Ven

De Papbuik zal niet verloren gaan

Harry Vulders geeft het stokje over aan John van der Linden.

De eerste en oudste carnavalsclub van Papgat zal niet verloren gaan. De leden van de in 1958 opgerichte Papbuik zijn in de loop van de jaren ook zo'n zestig jaar ouder geworden. Maar tijdens het Elf-elfbal afgelopen zaterdag maakte de carnavalsclub bekend dat onlangs vijftien oudere jongeren lid zijn geworden, die de traditie van de Papbuik voort zullen zetten. DeMooiRooiKrant sprak met de oude en nieuwe voorzitter van de Papbuik.

Harrie Vulders is sinds de oprichting van de Papbuik op 17 januari 1958 de voorzitter. "Ik heb vaak genoeg gevraagd of anderen voorzitter wilden worden. Maar er was niemand die dat wilde zijn", verontschuldigt Harrie zich als hij vertelt over de Papbuik. "Papbuik was in die tijd een scheldnaam voor Rooienaren, maar ik ben blij dat ik eigenwijs ben geweest en aan die naam heb vastgehouden", vervolgt Vulders. Leo van Lieshout, een ander lid van de Papbuik vervolgt lachend: "ja, soms was het ook wel eens goed dat je een beetje eigenwijs bent".

Als Harrie begint te vertellen komen al snel weer herinneringen uit de beginjaren van carnaval in Papgat boven. "In die tijd was carnaval absoluut niet te vergelijken met nu. Met de uitbater van De Beurs, spraken we af dat als wij op maandagmiddag voor voldoende omzet zouden zorgen, dat hij dan het orkest zou betalen". Maar ook herinneren Harrie en Leo zich, dat de in de eerste jaren altijd een prins van buiten Rooi werd gekozen. "Met de kennis van nu, was dat niet goed. Maar in die tijd viel er niet aan te ontkomen. Iedereen wist toen wel wat over de opa van de opa van iemand te melden en dat zou alleen maar heibel opleveren".

Al een paar jaar later, in 1962, waren er meerdere carnavalsclubs in Rooi. Het werd dan ook tijd dat er meer met carnaval gebeurde. "De gemeente wilde in het begin niet echt meewerken", herinnert Harrie zich. "Burgemeester Werner moest niets van carnaval hebben en bij de eerste sleuteloverdracht op het gemeentehuis op de Markt in 1962 moesten we zelf de drank meebrengen. Een jaar later was dat al heel anders. Piet Duffhues was inmiddels gemeentesecretaris en die vond dat de gemeente de drank best kon betalen. Dat was ook het jaar waarin het Federatief Comité Carnaval het levenslicht zag. Daaruit is later de huidige Stichting Papgat ontstaan.

Carnaval 1967 was voor Harrie een bijzondere carnaval. Hij was er door ziekte niet bij en moest de belangrijkste dagen van het jaar in het ziekenhuis doorbrengen. Dat verblijf in het ziekenhuis leverde hem overigens de titel 'Vorst van Papgat' op, die titel draagt Harrie nu al vijftig jaar.

Twee andere leden van de Papbuik waren Jan en Tiny van der Linden. Ook zij waren actief bij carnaval in Papgat betrokken. Hoewel hun kinderen geen lid waren van de Papbuik, waren hun kinderen, Anita, John en Wil altijd wel bij de loopgroep in de optocht betrokken als er te weinig deelnemers waren. Diezelfde John en Wil zouden in 2010 als prins en adjudant carnaval in Papgat aanvoeren. Later was de tweeling actief in de Raad van Elf en voor de Stichting Papgat.

Na een aantal jaren in de Raad van Elf gingen ze het rustiger aan doen. Hoewel ze enkele jaren op carnavalmaandag zogenaamd stage gelopen hebben bij De Plekkers wisten ze in hun hart al lang dat hun toekomst bij De Papbuik lag. Daarom werd de vriendengroep rondom John en Wil onlangs lid van de Papbuik. Voor Harrie Vulders was dat geweldig nieuws. Met de komst van dertien jonge mensen bij de oudste carnavalsclub van Rooi, was het voortbestaan verzekerd.

Natuurlijk kan het niet anders dan dat de tweeling, net als tijdens het carnaval van 2010 van hun eeneiige wortel gebruik maakt. John wordt voorzitter van de Papbuik en z'n broer Wil gaat de rol van vice-voorzitter vervullen. Als John een keer verhinderd is, heeft net als toen, ook waarschijnlijk weer niemand in de gaten dat zijn broer hem waarneemt. Naast John en Wil van der Linden maken Eric de Grauw (secretaris), Sandra van der Linden (penningmeester) en Frans Habraken (bestuurslid) deel uit van het bestuur van de Papbuik.


Zo voelt een hartverzakking dus

Na het ontmantelen van Prins Frits en Adjudant Bart wordt de spanning steeds meer voelbaar in de volgepakte Beurs. Wie worden de opvolgers?

Carnavalsliefhebbers kijken eens rustig de zaal in; 'Wie zie ik, maar vooral…wie zie ik niet?' Een onbegonnen zaak, ineens lijkt iedereen verdacht. Als de deuren bij de toiletten even gesloten worden, weet iedereen dat het nieuwe koppel inmiddels achter het podium staat, wachtend op een ongekende ontlading. Niet alleen voor hen zelf, maar ook voor de nieuwsgierigen in de zaal. Frits en Bart bouwen samen met de dames een muurtje. De stenen worden vanuit de zaal aangevoerd. Toch kan het voor de meesten niet snel genoeg gaan. Door wat muziek wordt de spanning nog verder opgebouwd tot het bijna ondraaglijk wordt. Aha, het aftellen gaat beginnen…de computer hapert….aarrghh! Na wat klikken op een beeldscherm lukt het dan eindelijk om de countdown in te starten. Zo voelt een hartverzakking dus! 11, 10, 9, 8 en zo heel snel naar de 0…..de stenen vliegen ineens opzij en daar staat hij: Ton van Hout! De ene helft van de zaal is verbaasd en moet nog eens goed kijken. De andere helft juicht alsof het Nederlands Elftal toch ineens een ticket voor het WK heeft gekregen en wil Prins Ton het liefst in de armen vliegen. Het is die helft die ook meteen raadt dat Sander van de Ven dan wel Adjudant zal zijn, want hij en Ton zijn immers dikke vrienden. Het duurt dan ook niet lang voor dat hij ook een muur omver loopt en zijn brede glimlach laat zien. Dat enthousiasme! Die spanning! Die ontlading! Een 11-11 bal om niet snel te vergeten!

Ik hou van mijn vak

In gesprek met: Roel Huiskens, 41 jaar

Beroep?
"Mijn beroep bestaat uit meerdere onderdelen. Namelijk opticien, contactlensspecialist, optometrist en ondernemer. De combinatie van het werken met klanten, oogzorg, techniek en het mode-aspect maken mijn werk heel afwisselend en erg leuk! Ook het bezoeken van beurzen, lezingen en congressen hoort tot mijn bezigheden."

Waar werk je?
"Bij Huiskens Optiek & Horen in Sint-Oedenrode. We zijn een speciaalzaak in brillen, zonnebrillen, contactlenzen en hoortoestellen. De zaak is gestart in 1983 door mijn vader Erwin, die altijd met mijn moeder Mieke in de zaak gewerkt heeft. In 2006 ben ik in de zaak gekomen en is mijn moeder uit de zaak gegaan. Sinds 2012 hebben we een eigen audicien in dienst, zodat we klanten ook kunnen helpen aan een beter gehoor. Volgend jaar bestaan we 35 jaar, en dat gaan we flink vieren!"

Waarom heb je voor dit beroep gekozen?
"Als kind leek me het vak van mijn vader heel leuk, hij werkte altijd met plezier en maakte op mij een ontspannen en tevreden indruk. Ook had ik een oom die in het vak zat, dus het zit echt in de familie. Vanaf mijn 17e zat ik op de optiekopleiding in Rotterdam, en werkte ik op zaterdag al in de optiek."

Wat is de mooiste kant van je vak?
"Ik vind het allerleukste om een klant echt goed te helpen. We doen ons best om voor iedereen dát te realiseren wat binnen de mogelijkheden past. Ik heb in het verleden bij veel verschillende bedrijven gewerkt om ervaring op te doen en mijn horizon te verbreden. Daarom denk ik met recht te kunnen zeggen dat de Rooise mensen heel prettig in de omgang zijn en fijn om voor te mogen werken."

Mooiste/gekste/leukste herinnering aan je vak?
"De bijzonderste herinnering die me nu te binnen schiet dateert van vorig jaar. Toen ben ik, samen met Leo Leenders en zijn vrouw Erna, afgereisd naar Roemenië, om daar gedurende 2 weken oogmetingen te verrichten en brillen aan te meten bij mensen die dat niet zelf kunnen betalen. Uiteindelijk hebben er 600 mensen van ons een bril gekregen en gaat er binnenkort een team oogartsen naar toe om mensen voor staar te behandelen."


Informatieavond Kempenhorst College

Om ouders van kinderen uit groep 7 en vooral groep 8 op tijd te kunnen informeren over belangrijke zaken met betrekking tot een gedegen onderwijs –en schoolkeuze voor het voortgezet onderwijs, organiseert het Kempenhorst College in Oirschot op 22 november een informatieavond.

Tijdens deze avond wordt duidelijk wat het Kempenhorst College voor leerlingen en ouders kan betekenen, daarnaast is er uiteraard ook ruimte voor vragen die algemeen van aard zijn. De afgelopen jaren zijn er niet alleen op het Kempenhorst College maar in heel "onderwijsland" nieuwe ontwikkelingen geweest die vragen kunnen oproepen bij mensen die in de overgangsfase basisonderwijs/voortgezet onderwijs zitten. Door het bezoeken van deze avond krijgt men een goed beeld van het Kempenhorst College, maar ook van het VMBO in zijn algemeenheid.

In het schoolkeuzeproces dat menig ouder aan het doorlopen is, kan deze avond een belangrijke aanvulling zijn. Geïnteresseerde ouders zijn van harte welkom aan de Eikenbussel 1 in Oirschot. De avond begint om 19.30 uur. Voor meer informatie kunt u terecht op de website: www.kempenhorst.nl

Nijnselse robotbouwers dolenthousiast over prijs

van links naar rechts: Jurre, Imke, Jimme, Ditz, Gijs en Julia Foto: Manon Swinkels

Het is zover: de Makersbuzz is op de speelplaats van Basisschool Nijnsel gearriveerd. De school heeft gewonnen met de robotwedstrijd van het Ontdeklab en de kinderen gaan een creatieve en uitdagende workshop tegemoet.

In het schoolgebouw zijn de kinderen van groep 6/7 druk bezig met de opdracht die zojuist is verteld. Aan de kinderen de taak om binnen twee uur een eigen bedrijf op poten te zetten. De klas is verdeeld in groepjes en ieder groepje verzint een bedrijfsnaam, een logo en een heus bedrijfsfilmpje. Het enthousiasme giert door het lokaal.

"Ons bedrijf heet clown.nl", vertelt Jip (9 jaar). "Daar is alles te koop voor het geven van een party. Feestkleren, ballonnen, DJ tafels en dikke boxen." Tine Strikkers van SKOSO attendeert de ondernemers in de dop op het feit dat er wel honderden feestwinkels bestaan. Ze zullen dus met een aantal unieke ideeën moeten komen. Het groepje kinderen hoeft niet lang na te denken. Clown.nl geeft namelijk altijd korting, bij aankoop van drie artikelen geeft het bedrijf een compleet verzorgde BBQ weg én alleen bij hen is een Brabants worstenbroodjespak verkrijgbaar.
Nadat de bedrijfsnaam is gekozen, gaan de kinderen aan de slag met het ontwerpen van een logo. Het logo wordt vervolgens geprint met een 3D printer. Met een vinylplotter worden de bedrijfsstickers uitgesneden en in de gymzaal wordt een bedrijfsfilmpje opgenomen.

Mari (10 jaar) en Yasmine (9 jaar) werken samen met hun groepje de ideeën uit voor het bedrijf Techlab. " Techlab is een soort MediaMarkt maar dan met een heleboel spullen voor techniek", vertelt Mari trots. Van Yasmine mag het vaker een dag als deze zijn. "Ik vind het heel leuk om met techniek te werken en nu hoeven we lekker niet te leren." De hele groep is het met Yasmine eens. Dat de kinderen vandaag niets leren, is niet helemaal waar. Spelenderwijs werken de kinderen in teamverband met moderne en digitale maakapparatuur. Door de inzet van de apparatuur wordt de nieuwsgierigheid gewekt, er worden talenten ontdekt en de kinderen verwonderen zich over de mogelijkheden die techniek te bieden heeft.
Dankzij de winnende robot van Jurre, Imke, Jimme, Ditz, Gijs en Julia is de Makersbuzz naar Nijnsel afgereisd. "Onze robot heeft gewonnen omdat hij geluid maakt en licht geeft. Wij hebben twee weken aan de robot gewerkt en we zijn heel blij met de prijs", zegt Julia. Juf Liza bevestigt het verhaal en ze benadrukt dat ze haar leerlingen niet heeft geholpen. De Makersbuzz stond donderdag de hele dag voor de deur van de basisschool in Nijnsel en de groepen 5 t/m 8 gingen aan de slag met de workshop. De groepen 1 t/m 4 namen tijdens de workshop een kijkje en zij stelden vragen aan de bovenbouw waardoor de jonge ondernemers aan het denken werden gezet. Op die manier werd de hele school bij het project betrokken.


Het nieuwe comité telt al af

Foto: Jos van Nunen

Dit kersverse comité telt al af naar de reünie 50-jarigen van 2018. Ze kijken er naar uit, maar er moet nog veel gebeuren! Op zaterdag 8 september 2018 moeten alle voorbereidingen afgerond zijn en dan kan het feest losbarsten.

Via Facebook (@reunierooi) wordt iedereen van de ontwikkelingen op de hoogte gehouden en DeMooiRooiKrant gaat een serie artikelen plaatsen over verschillende Sara's en Abrahams. Heeft u een vraag aan het comité of wilt u zich aanmelden? Stuur dan een mail naar vijftig.rooi@gmail.com. De locatie is nog niet bekend. Dat wordt binnenkort bekendgemaakt.

De organisatie: Marcel Nolle, Monique Witlox-van Kessel, Alita vd Koevering-Bons, Harm Wouters Marcel Boonman, Githa vd Ven-van Wershoven, Helga van Steenhoven-de Groot, Petrie van de Sande-der Kinderen, Sylvia Jennissen-van Genugten, Jacqueline Santegoeds-de Wit, Judith vd Biggelaar, Corné van der Vleuten, Denise van Breemen-van Aarle, Angelica Beekmans-Schuurmans, Joost van Dijk, Mariëlle Hellemons-de Grauw.


14 / 36

Oplossing historische beelden week 45:

Deze foto is gemaakt rond 1960. Ik heb zelfs de originele foto nog. Op de foto staan de vrolijke schutters. Van links naar rechts: Jan Anthonissen, Broer de Poorter, Hayke Merks, De lange Vervoort, Corneel van Erp, Jan Foolen, Janus de Grouw, Willy Kerk, Piet van Liempd, Piet van Heertem, Johan Steenbakkers.
Onderste rij van links naar rechts: Wim Foolen, Jan van de Tillaart, Ties van Erp, Jan Foolen & Bert Hazenberg.

Johan Steenbakkers

De derde van rechts op de bovenste rij is Piet van Liempd, mijn vader. De tweede van rechts is Piet van Heertum. De tweede van links op de onderste rij is Jan v.d. Tillaart en de eerste van links is Wim Foolen.

Clarien van Orsouw - van Liempd

Dit zijn: Jan Anthonussen, Neel van Erp, Janus de Grauw (vader), Willy Kerk, Piet van Liempd, … Van Heertum, Jan Steenbakkers (nog in leven, woont in Boskant), Wim Foolen, Jan van de Tillaart, Ties van Erp, Jan Foolen en Bert Hazenberg. De mannen zijn van 'Handboogschutterij De Vrolijke Schutters'. Deze club had als thuisbasis De Gouden Leeuw. De foto is vermoedelijk gemaakt in 1959 of 1960.

Cor de Grauw

Op de foto staat haar vader, dhr. Foolen (al zo'n dertig jaar overleden). Verder staat onder andere op de foto dhr. vd Tillaard en dhr. van Liempd. De foto is gemaakt voor De Gouden Leeuw.

Mevrouw den Dunnen

Dit is een foto van handboogvereninging de vrolijke schutters deze was thuis bij de gouden leeuw. Mijn vader Jan van den Tillaart is hier voorzitter van geweest. Hij zit tweede van onder. Mijn oom Piet van Liempd staat derde van rechts boven. Verder ziet men nog Piet van Heertum, Wim Foolen, Johan en Thies van Erp.

Gerrie Eijkemans van de Tillaart

"Natuurlijk" herken ik de mannen op de mooie foto!
Het zijn De handboogschutters van handboog vereniging De Vrolijke Schutters. Vooraan tweede van Links zit mijn vader Jan van den Tillaart (overleden in 2002) hij is meer dan veertig jaar voorzitter geweest van deze vereniging. De foto is gemaakt voor de Gouden Leeuw (Doi den Boer, later Harry en Mia Dahmen) Staand derde van rechts zie je mijn oom Pietje van Liempd hij was jarenlang ongeslagen Koning van de vereniging. Deze club deed zijn naam echt eer aan, want het waren samen echt vrolijke schutters. Want buiten de handboog om hadden ze een actieve spaarkas van waaruit ze diverse activiteiten organiseerden. Ze reden onder andere mee in de eerste carnavalsoptocht van Papgat en speelden lustig biljart. Menig biertje en borreltje ging er dan doorheen. Wij als familie kunnen en kennen veel verhalen over deze bloeiende periode. Ook te zien op de foto: Wim Foolen links vooraan en Piet van Heertum tweede van rechts (wat ik zo weet)

Patrick van den Tillaart

Historische beelden: Handboog vereniging? Namen van de boogschutters zijn: Vlnr. staand 1e ?, 2e broer de Poorter, 3e Hazenberg, 4e Dien Vervoort, 5e Neel van Erp, 6e Mart Foolen, 7e Renders ?, 8e ?, 9e v/d. Tillaart, 10e van Heertum, 11e Jan Steenbakkers. Zittend vlnr. 1e Wim Foolen, 2e Walravens, 3e van Erp, 4e Wijdeven, 5e ?.

Jos Wijn

Oplossing historische beelden week 44:

In de mooirooikrant van week 44 (1 november), stond een foto van een groep. Nu verbaast mij de oplossing van Mevr Dortmans – van Alpen over deze foto. Ik, Annie van Overbeek, ben nog springlevend.

Annie van Overbeek.


Alice en Marloes zijn twee kittens die al lang wachten op een huisje. En waarom? Dat vragen wij ons ook af. Ze zijn al wat ouder, maar met hun 6 maanden natuurlijk nog altijd hartstikke jong!

Kater Alice is een enorme vrijkont die ook graag lekker speelt. Ja, een kater die Alice heet! Dat komt omdat we eerst dachten dat hij een poes was. Foutje! De naam is blijven hangen en hij heeft er geen identiteitscrisis aan over gehouden. ;-)

Zus Marloes vindt knuffelen nog wat spannend, maar als ze ergens ligt en je benadert haar rustig, laat ze aaien wel toe. Samen spelen met Alice vindt ze erg leuk, ze verovert graag speeltjes en neemt ze dan mee naar een verstopplekje, waar Alice ze weer komt zoeken. Heerlijk om naar te kijken! Gun jij deze lieverds eindelijk een huisje? Mail dan snel naar dierenasiels@hokazo.nl!


Reactie bouwstop Olland

Ergens neem ik het ze niet kwalijk hoor. De kersverse bestuurders van fusiegemeente Meierijstad. Het is met 186 vierkante kilometer een grote gemeente geworden, dus ik kan me zo voorstellen dat men door alle fusieperikelen nog niet in de gelegenheid is geweest om de kaart van de gemeente Meierijstad goed te bestuderen.

Bovendien is Olland natuurlijk een klein dorpje. Daar kijk je zo overheen. En een keer de omgeving van het dorp gaan verkennen komt waarschijnlijk niet als eerste in je op. Dat snap ik wel hoor.

Toch nodig ik het voltallige gemeentebestuur uit voor een bezoek aan Olland, zodat zij zelf kunnen zien dat Olland ligt ingesloten tussen natuurgebied de Geelders aan de westzijde, natuurgebied het Dommeldal aan de zuidkant en de Schijndelseheide aan de noordoostkant van het dorp. Olland heeft geen industrieterrein, er lopen geen fijnstof producerende snel-of provinciale wegen en er loopt geen spoorlijn waarover gevaarlijke stoffen vervoerd worden. Ook ligt het dorp niet in een aanvliegroute, is er geen grote vaart waar tankers met chemicaliën varen en er is zelfs geen tankstation. Niets van dit alles.

Nee, voor een beetje spanning moet je niet in Olland zijn. De avontuurlijk ingestelde Ollander die toch op zoek is naar een beetje gevaar kan eventueel afreizen naar Eindhoven, Veghel of 's-Hertogenbosch. Daar worden tenminste nog met enige regelmaat geweldsmisdrijven gepleegd.

Maar dat is vanaf heden niet meer nodig. Want Olland heeft nu zijn eigen gevaar, in de vorm van twee geitenbedrijven. Dat is zo gevaarlijk, vindt de gemeente, dat al het gevaar dat er niet is er helemaal niet meer toe doet. Daarom mag er voorlopig even niet gebouwd worden in Olland.

Het lijkt me hartstikke fijn zo'n gemeentelijke fusie, want dat leidt tot schaalvoordelen en zo. Ik twijfel er ook geen moment aan dat het college deze beslissing met de beste bedoelingen heeft genomen. Maar hopelijk betekent dat niet dat dan ongenuanceerd en zonder oog voor lokale omstandigheden beleid kan worden uitgesmeerd over een oppervlakte van 186 vierkante kilometer en 80.000 inwoners. Want als dat zo is dan vrees ik het ergste voor de toekomst. En dan vooral voor de toekomst van de kleine kernen.

Dennis Zwiers


Alle torens verzamelen

Zondag 26 november aanstaande is het Open Kerkendag in Brabant. Voor de Stichting Knoptoren, de Heemkundekring en het Roois Kultuur Kontakt reden om "Onze Tôrre" eens speciaal onder de aandacht te brengen.

De Knoptoren is al honderden jaren een inspiratiebron voor talloze kunstenaars geweest. Kunstenaars van allerlei niveaus, van zeer professioneel tot aan uitermate gezellige volkskunst. Er moeten dan ook in ons Rooi enorm veel schilderijen hangen met die Knoptoren erop. Wie heeft er nog een? Of twee? Olieverven, etsen, lino's, borduurwerken, pentekeningen? Een schriftje vol? Hoe oud zijn ze?

De organisatoren willen deze schilderijen in kaart brengen op een mooie manier, die voor nu én voor het nageslacht vastlegt waar en wanneer er een Knoptoren in de familie kwam, door wie die is gemaakt en of hij nog steeds aan de muur hangt. Is hij van de hand van bekende Rooise schilders als Frits de Wakker, Cees of Jo van der Kaay, van dokter Alkemade of van moderne kunstenaars als Adri Frigge? Maar het kan ook een product zijn van een familielid, dat goed kon tekenen of van een soldaat, die hier in de oorlog was gelegerd.

Een bijzonder leuk initiatief, dat voor alle Rooienaren interessant is. En of het nu klopt in perspectivische zin? Schaduwtje verkeerd? Niet belangrijk, het gaat om "Onze Tôrre" in al zijn verschijningsvormen.

Plan voor boek
Daarom komen twee fotografen op die zondag naar de Knoptoren om een foto te maken van het kunstwerk. De eigenaar wordt (vrijwillig) geregistreerd en geïnterviewd en het plan bestaat om op termijn een fotoboek uit te brengen. Alle gegevens worden wel al op internet geplaatst. Een bijzonder stuk Knoptorengeschiedenis wordt hiermee vastgelegd.

Om de staat van het werk te beoordelen zijn ter zake kundige adviseurs Jan van den Biggelaar, Harry Passier en Jeanne Wijnakker aanwezig om u hierin wegwijs te maken en eventueel restauratiewerk tot langer behoud uit te leggen. Kom daarom op zondag 26 november van 12.00 uur tot 16.00 uur allemaal naar de Knoptoren. Het belooft een bijzondere middag te worden.


60-Jarig jubileum Rooyse Vogelvreugd: huldiging jubilarissen & tentoonstelling

Het gaat om deze exemplaren. Foto:

Het 60-jarig jubileum van Rooyse Vogelvreugd is afgelopen vrijdagavond een feestje geworden voor de leden van de vereniging zelf en de leden van de gastverenigingen, EVC Schijndel en De Edelzanger uit Erp. Met EVC werkte de Rooyse Vogelvreugd al samen, De Edelzanger was nu vanwege Meierijstad eveneens uitgenodigd.

Er werden tevens vier jubilarissen gehuldigd. Volgens Mary van den Braak, voorzitter van de Rooise Vogelvreugd, zat de kantine van het KV Clubgebouw aan de Zwembadweg vol. De jubilarissen waren Pieter (en Corrie) de Koning 60 Jaar erelid medeoprichter, Jos (en Elly) van de Velden 50 jaar lid, Wilgard (en Bernadette) de Koning 25 jaar lid en Gerard (en Gerrie) Eijkemans 25 Jaar lid.

Foto: Jos van Nunen

Huldiging jubilarissen
Pieter de Koning, vogelaar en parkietenman van het eerste uur, bouwde samen met zijn vrouw Corrie eigenhandig zijn vogelkwekerij op. De vele vogelsoorten die Pieter op stok heeft gehad in zijn carrière zijn niet meer te tellen. Jos van de Velden is een goede bekende van Pieter. Ze jagen samen ook wel eens. Jos heeft tegenwoordig fazanten putters en goudvinken.

Pieter's zoon Wilgard had in het begin meer interesse in de horeca en andere dingen. Totdat zijn ouders op lange vakantie gingen en hij de vogels moest voeren en regelen. Toen werd zijn interesse voor vogels wakker geschud en zetten hij en zijn vader het bedrijf verder voort met een uitmuntende collectie vogels. Komen we vogels te kort voor opvulling van de show, dan is Wilgard graag bereid om dit aan te vullen. Gerard Eijkemans is een fanatieke kanariekweker met goede resultaten en als actief lid altijd van de partij met de bijeenkomsten en tentoonstellingen. Zelf hoefde hij niet in het zonnetje te worden gezet maar hij hoorde er ook bij op zijn tijd. Daarna werden de prijswinnaars bekend gemaakt en de keurbrieven uitgereikt, gevolgd door de officiële opening van de show door Peter Verkuilen samen met Pieter de Koning.

Tentoonstelling
Bij de toonstelling die afgelopen weekend in het clubgebouw werd gehouden, is het zaterdag begin van de middag nog erg rustig. Het zijn ook vooral de vogelliefhebbers die komen kijken, zo wordt ons verteld. De vogels in de kooien vormen een bont tafereel. Twee 'Prinsen van Wales' zitten elkaar zo stil aan te staren, dat het lijkt of er een in zijn spiegelbeeld kijkt. De gele kanariepietjes lijken vooral contact te zoeken met de passanten, de rode en de groene kardinaal lijken juist schuw en zoeken vergeefs naar het achterdeurtje van hun kooi. De kleuren zijn vaak adembenemend, bijvoorbeeld bij de gouldamadines. "Die komen uit Australië" weet een voorbijganger. "Vooral de mannetjes zijn mooi, net andersom als bij ons" voegt hij er knipogend aan toe. Even later toont Mary van den Braak de vogel die afgelopen woensdag van hun vereniging als mooiste werd gekeurd: een 'Postuurkanarie Gloster Consort lichtbont schimmel' die 93 punten in de wacht sleepte. "Natuurlijk hadden wij graag de mooiste vogel van de hele tentoonstelling, maar de kampioen van EVC had één puntje méér" bekent hij. De wisseltrofee voor de mooiste vogel plus het bondskruis gingen naar Donald Pruissen.

Mooie mensen in MooiRooi

Alle prachtige portretinterviews van Jan van der Heyden die de laatste jaren in DeMooiRooiKrant hebben gestaan zijn gebundeld. Anderhalf jaar geleden kwam deel 1 uit en inmiddels is ook deel 2 uitgekomen.

Deel 2 is nu ook te koop bij DeMooiRooiKrant. Voor 20 euro heeft u een geweldige bundeling boeiende verhalen over Rooienaren. De gehele opbrengst gaat naar Hospice Dommelrode. interesse? Kom eens binnen bij Heuvel 7!

18 / 36

19 / 36

Vormselviering zondag 26 november

De voorbereidingstijd voor onze vormelingen zit erop, ze zijn klaar om het Vormsel te ontvangen. Een tamelijk gewone gebeurtenis in een parochie, zo lijkt het. Want elk jaar vieren we het Vormsel in onze parochie. Toch zouden we hier anders naar kunnen kijken.

Met het jaar wordt het minder vanzelfsprekend voor onze kinderen om te kiezen voor de vormselvoorbereiding, en vervolgens om dit sacrament ook echt te willen ontvangen. We zien dit aan het steeds licht dalende aantal kinderen dat het Vormsel ontvangt in onze parochie. Wij zijn daarin overigens geen uitzondering in onze streken.

Het fijnst is het natuurlijk, wanneer een groepje van een basisschool zich aanmeldt. Samen durf je die stap gemakkelijker aan. Zo was er dit jaar een groepje van 8 (!) jongens en een meisje vanuit basisschool Eerschot dat zich aanmeldde voor het Vormsel. Moeilijker is het, wanneer je de enige bent van school. En ook dat komt steeds vaker voor. Diep respect dus, voor onze vormelingen. Méér dan de ouderen onder ons hoefden, steken zij het hoofd boven het maaiveld uit. Steeds vaker komt het er voor hen op aan hun keuze voor de kerk, voor Jezus, voor het geloof te verwoorden.

Daarom zijn wij blij met onze vormelingen, en willen we hen bemoedigen. Wij nodigen u van harte uit voor de viering waarin zij het Vormsel ontvangen. Meer dan ooit hebben zij ons gebed nodig, om het Licht van Christus de toekomst in te dragen.

Petter Marinus ontving het Vormsel in Rome, op 7 oktober. Alle andere kinderen uit de Odaparochie worden in één viering gevormd. Deze viering is op zondag 26 november om 10.30 uur (let op, afwijkende aanvangstijd!) in de kerk van Sint Petrus' Banden in Son. Mgr. de Korte zal komen om het Vormsel toe te dienen. We rekenen op uw steun en uw gebed. Het belooft een mooi feest te worden.

Wilchard Cooijmans
Manon van den Broek


Zondag voor de armen

Foto:

Aan de vele bijzondere feest- en gedenkdagen die de loop van het kerkelijk jaar kleuren, is door Paus Franciscus een nieuwe gedenkdag toegevoegd: de Zondag voor de Armen. Vanaf heden zal iedere 33e zondag door het jaar in het teken staan van de armen. Paus Franciscus wil zo de rijke ervaring van het Heilig Jaar van de Barmhartigheid, dat wij in 2016 mochten vieren, blijvende voortgang laten vinden.

Op de voorlaatste zondag van het kerkelijk jaar staan wij dus stil bij de armen. We worden uitgenodigd om stil te staan bij het armoedevraagstuk als geheel, maar ook bij de individuele armen in onze eigen omgeving. Daarnaast is het ook een goed moment om stil te staan bij allen die zich inzetten voor de armen. Hierbij mogen we denken aan de Parochiële Caritasinstellingen, de Vincentiusverenigingen, aan de kloosterorden en congregaties die zich inzetten voor de armen en aan nieuwere initiatieven zoals de voedselbanken.

In ons bisdom wordt ook aandacht besteed aan deze Zondag voor de Armen. Op zondag 19 november zal onze bisschop, Mgr. De Korte, om 11.45 uur in de Sint-Janskathedraal de Eucharistie vieren. Voor deze viering zijn onder andere de Caritasinstellingen en Vincentiusverenigingen uitgenodigd. Gevraagd wordt, om ook in de eigen parochie aandacht te besteden aan deze zondag.

De eerste Zondag voor de Armen zal ook mede in het teken staan van de Heilige Vincentius a Paulo (1581-1660). Hij geldt als de apostel van de naastenliefde. Het is dit jaar precies vierhonderd jaar geleden dat Vincentius zijn missie ten dienste van de armen begon. Deze eenvoudige priester uit Frankrijk was in staat het aanschijn van de Kerk te veranderen door de dienst aan de armen centraal te stellen in de beleving van het christelijk geloof.

De Zondag voor de Armen als blijvende opdracht voor ons allen.

Van de pastores: De Maand van de Heiligen

In het leven van de Kerk is de maand november een heel bijzondere. Deze maand opent met Allerheiligen en Allerzielen. Twee dagen die, wat er ook veranderd moge zijn in het kerkelijk leven, een vaste plaats hebben behouden. Op de eerste november eerden wij allen die voor eeuwig leven bij God, of zij nu door de Paus zijn heilig verklaard of niet.

Zij vormen de 'ontelbare menigte' die staat rondom de troon van het Lam. Op het feest van Allerheiligen stonden wij natuurlijk bijzonder stil bij de heiligen die binnen onze eigen parochie worden vereerd.

De viering van Allerheiligen liep over in die van Allerzielen op de tweede november. Wij herdachten onze dierbare overledenen en hebben gebeden om hun rust bij God. Bijzonder stonden wij stil bij allen die in het voorbije jaar zijn overleden. Velen bezochten in de dagen rond Allerheiligen en Allerzielen de kerkhoven en begraafplaatsen binnen onze parochie. Deze 'tuinen van rust en vrede' zagen er ook dit jaar weer verzorgd uit. Veel dank aan alle vrijwilligers en vrijwilligsters die hiervoor zorgdragen. Een waardige begraafplaats doet recht aan een waardige nagedachtenis aan onze dierbare overledenen.

Na Allerheiligen en Allerzielen hebben wij op 11 en 12 november het feest van Sint-Maarten gevierd. Twee kerken binnen onze parochie zijn aan Martinus van Tours toegewijd. Zijn levensverhaal blijft boeiend en inspirerend. De kinderen en de Eerste Communicantjes droegen het licht van Sint-Maarten verder als symbool dat ook zij zich willen bekommeren om mensen die het minder hebben. De heilige Martinus is immers één van de grote heiligen van de naastenliefde: 'Wat je aan de minste der mijnen hebt gedaan, heb je voor Mij gedaan', klonk het in het evangelie van deze feestdag. De vlam van Gods liefde mag niet doven. De Eerste Communicantjes brachten het zo tot uitdrukking: 'Jezus leeft in ons hart en Hij helpt ons de goede dingen te doen'!

Na de Werelddag van de Armen (zondag voor de armen) en de gedachtenis van de caritasheilige Vincentius a Paulo op 19 november vieren wij op 22 november het feest van de heilige Cecilia, patrones van allen die dienstbaar zijn aan de kerkmuziek. Haar feestdag is vanouds de feestdag van de kerkkoren. Ook onze parochiekoren vieren op of rond deze datum hun Ceciliafeest. Dankbaar mogen wij zijn voor de trouwe inzet van zovelen die de koren van onze parochie dragen! Tenslotte vieren wij eind november het feest van de heilige Oda, onze parochie-patrones. De 27e november is haar feestdag. Oda, blind geboren, werd genezen. Met haar ogen werd ook haar hart geopend voor de rijkdom van Gods liefde.

De heiligen gaan ons voor op de weg van geloof, hoop en liefde.

Wij worden uitgenodigd hen te volgen.

Pastoor Vincent Blom

Welkom in de Genovevakerk in Breugel

Op zondag 26 november wordt in Noord-Brabant een Open Kerkendag gehouden. Het streven is dat op die zondag meer dan 600 kerken – protestants en katholiek, plus zoveel mogelijk herbestemde kerken – in de provincie zijn geopend. Het evenement wil Brabanders laten kennisnemen van het grote culturele belang van de kerken. Daarom zal de St Genovevakerk in Breugel geopend zijn van 14.00-16.00 uur en zijn er mensen aanwezig die kunnen vertellen over de historie en waarde van deze mooie kerk. Tevens zal het Vollebregtorgel bespeeld worden door Piet Pijnacker en geeft hij uitleg over dit schitterende monumentale orgel. Iedereen is zondag de 26e van harte uitgenodigd in de mooie kerk van Breugel!

16 november: Ark
17 november: Tienerclub
19 november: Bedankbijeenkomst vrijwilligers Antoniuskerk Nijnsel 12.00 uur, Gregoriaanse mis, 09.30 uur, Martinuskerk-C
20 november: Biddende Moeders, parochiezaal Nijnsel, 13.45 uur
26 november: Vormselviering, Sint Petrus' Banden kerk, Son, Open Kerkendag, Genovevakerk, Breugel
27 november: Mogelijkheid pastoraal gesprek in Odendael
28 november: Bijeenkomst pastorale raad


Gemengd Koor Nijnsel jubileert

Op zondag 19 november viert het Gemengd Koor Nijnsel haar gouden jubileum. Tijdens de eucharistieviering in de St. Antonius van Paduakerk wordt aan dit bijzondere kroonjaar aandacht geschonken.

De aanvang van deze feestelijke viering is om 11.00 uur. Op een later moment deze maand wordt dit feest op gepaste wijze gevierd. Parochiebestuur, pastoraal team en de Torengroep feliciteren het Gouden Koor, danken hen voor hun zo trouwe inzet in al die jaren en wensen hen een mooie feestviering toe.

Gregoriaanse Mis

Ieder jaar in de maand november verzorgt een Gregoriaans Projectkoor onder leiding van Otto Verheijen een volledige Gregoriaanse Mis in de St. Martinuskerk. Dit jaar wordt deze viering gehouden op zondag 19 november. Aanvang van deze bijzondere hoogmis is om 9.30 uur.

Deze zondag wordt de Werelddag van de Armen gevierd en wordt stilgestaan bij 400 jaar Vincentiaanse Spiritualiteit. In 1617 begon de Heilige Vincentius a Paulo met zijn missiewerk ten dienste van de armen. Lees hierover meer, elders op deze parochiepagina.

Ter ere van de Heilige Vincentius worden de wisselende Gregoriaanse gezangen van deze heilige gezongen. Ze zijn ontleend aan zijn feestdag op 27 september. Daarnaast worden de Missa XI en Credo I gezongen. Het is een mooie traditie geworden om eenmaal per jaar een volledige Gregoriaanse Mis te zingen. Zo blijft een rijke zangtraditie levend.

Kersttocht in de Boskant

Dit jaar willen wij weer een kersttocht gaan houden in de Boskant. Maar dit kunnen we niet alleen. Graag zouden wij de inwoners vragen om mee te doen.

Wat kunt u doen om daar aan mee te doen? Een kerststal of mooie verlichting binnen of buiten. Iets wat met kerst te maken heeft is goed, of maak wat leuks voor in de tuin (een verlichte ster of een fraai versierde kerstboom). Een aantal jaren doet ook de heer Rien van de Hurk uit de Hazelaarstraat 22 mee. Hier mag je binnen kijken. Het is mooi om te zien hoeveel werk hij er aan besteed. Een heus miniatuurdorp.

Ook komt er dit jaar weer een grote kerststal bij de Ritakapel te staan. De tocht willen wij gaan houden, van 15 december 2017 tot 2 januari 2018. Er komt een flyer van de route beschikbaar. Hoe meer deelnemers, hoe leuker de tocht. Graag nodigen wij u uit om mee te doen aan deze Boskantse traditie. Aanmelden, voor 6 december, is mogelijk bij: Jan van de Meulengraaf, Beukenstraat 43, Boskant, Telefoon: 0413 476142, Hopelijk tot ziens namens de Kerstgroep.

Tweet van de Paus

Jezus van Nazareth loopt met ons mee op de weg van het leven en toont ons door Zijn woorden tekenen en wonderen het grote mysterie van Gods Liefde.

Muziek op en rond het Smitsorgel

Op en rond het Smitsorgel

Zondag 12 november was er een bijzondere uitvoering van de Canto Ostinato van Simeon ten Holt (1923-2012) in de H. Martinuskerk in Sint-Oedenrode. Het werd uitgevoerd op twee orgels en een piano. De Canto Ostinato (herhaling van korte muzikale motiefjes) is de meest geliefde eigentijdse compositie en de populariteit van het stuk is opmerkelijk.

De uitvoerende musici waren Martien Maas, Bert Augustus en Arjan Mooij. Het bijzondere van dit concert is, dat het werk wordt uitgevoerd op kerkorgels. Deze versie is een idee van Bert Augustus omdat het volgens hem een fantastisch stuk is om in deze ruimte te bespelen. De akoestiek laat de klanken heel erg mooi samenkomen. Deze combinatie kan alleen in de H. Martinuskerk gebruikt worden, een prachtige locatie. Het publiek zit hierbij tussen de instrumenten in. Om contact met elkaar te kunnen houden hadden de 3 musici oortjes in.

Het concert begon om 16.00 uur. De kerk was gevuld met zo'n 200 enthousiaste bezoekers. Na een uur zwegen de drie instrumenten weer en klonk er een welverdiend applaus.

Organis Bert Augustus is beheerder van het Smitsorgel in de Sint Willibrorduskerk en is tevens ook clavecinis en beiaardier. Daarnaast is hij lid van de werkgroep Concertcyclus en vaste bespeler van het Smitsorgel in Sint-Oedenrode.
Martien Maas is correpitor en voorzitter van de examencommissie van het conservatorium aan de Fontys in Tilburg. Daarnaast is hij freelance pianist en dirigent.
Arjan Mooi is op dit moment organist van het gemengd koor 'De Klokkengieters' in Aarle-Rixtel. Hij bespeelt daar het Smitsorgel uit 1854. Daarnaast is hij ook nog organist in de Bethlehemkerk in Helmond.

Kerkberichten

Martinuskerk
Za 18/11: 18.30 u:
Eucharistieviering met Het Goede Herder Koor. Intenties: Cor en Martha van der Velden, Jan en Jaantje van Asseldonk – Latijnhouwers, Tilly van de Wetering – van Vijfeijken en overleden ouders en familieleden, Wim en Barbara Goossens – Vermeltfoort en Tof Thissen, Toon Kapteijns, Maria van der Kallen – Kapteijns, Martien van der Kallen en zoon Ad.
Zo 19/11: Drieëndertigste Zondag door het Jaar – Werelddag van de Armen 09.30 u: Eucharistieviering, Gregoriaanse Mis met Het Projectkoor o. l. v. Otto Verheijen. Intenties: Wim van Iersel, Fanny Sneijder – van Roosmalen, Maria en Wim van Engeland – van der Vleuten, Mien Verhoeven – Steenbakkers, Ouders Bekkers – van Oirschot, Annie de dochter en schoonzoon Wim Vissers, Overleden leden van de KBO in de maand oktober, Uit dankbaarheid bij een vijfennegentigste verjaardag, 12.30 u: Doopviering Billy van den Berk.
Maandag, donderdag en vrijdag 09.00 u: Eucharistieviering in de Dagkapel van De Goede Herderkerk.
Di 21/11: 09.00 u: Eucharistieviering in de Antonius van Padua kerk te Nijnsel.
Wo 22/11: 19.00 u: Eucharistieviering in de Heilige Ritakapel te Boskant. Intenties: Jos Schepens vanwege zijn verjaardag.

Odendael
Zo 19/11: 10.00 u: Woord en communieviering met Odendael koor. Intenties: Wim Klerks sterfdag, Jan Dortmans zijn verjaardag, Miek en Dorus Merks, Marinus Verhagen uit dankbaarheid, Hubert Gottenbos, voor onze zieke medewerkers.
Di 21/11: Rozenhoedje bidden in de stilteruimte.

Sint Antonius Nijnsel
Zo 19/11: Ceciliafeest, Eucharistieviering om 11.00 u. met gemengd koor. Intenties: Levende en overl. leden van het gemengd koor, Levende en overleden vrijwilligers van deze kerk, Jan v.d. Ven, Annie v.d. Laar, Jan Schepens.
Di 21/11: 09.00 u: Eucharistieviering.

Sint Genoveva-kerk, Breugel
Do 16/11:
18.15 u: Rozenhoedje, 18.30 u: Eucharistieviering, aansluitend stille aanbidding.
Za 18/11: 18.30 u: Eucharistieviering m.m.v. Rob van Stuivenberg, Intenties: Frieda Beniers en Frans Renders, Petra en An Hulsen.
Zo 19/11: 09.30 u: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Kinderwoorddienst, Intentie: Harrie en Tonny Swinkels-Reloe, Hens Aelmans, Tiny Rooijakkers, Jeanne v.d. Wijdeven-van Erp, Jan Overzee, 14.00 -16.00 u: Inloopmiddag Den Bauw.
Do 22/11: 18.15 u: Rozenhoedje, 18.30 u: Eucharistieviering, aansluitend stille aanbidding.
Zo 26/11: 09.30 u: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor, Intentie: Ietje van Dinther-Raeven, Mia Donkers-van Heeswijk, familie Donkers-Pijnenburg, Snoeba Eijkenboom, Ton Goossens, Jan Streur, 14.00-16.00 u: Kerk open ivm Open kerkendag.

Protestantse Kerk Knoptoren
Zo 19/11: Dienst in Son, Predikant Ds.Bas Stigter + kindernevendienst.

Sint Petrus' Banden, Son
Wo 15/11:
19.00 u: Eucharistieviering.
Za 18/11: 18.30 u: Eucharistieviering in Breugel.
Zo 19/11: 11.00 u: Eucharistieviering m.m.v. het Sons Gregoriaans koor. Collecte voor het jongerenwerk in de Nederlandse parochies. Intenties: Frits en Doortje Maas-de Bijl, Ben Giesbers, Alda Teunissen-Feijen, Leo Pagels, Mini Driessen-Aarts, Herman Benning, Lenard Egelmeers, Truus van Bussel-Franssen, Bert van Vlokhoven, Jan Broens, Cilia Hoonhout-van Schöll, Familie Van Vroonhoven-Swinkels.
Wo 22/11: 19.00 u: Eucharistieviering.
Za 25/11: Geen Eucharistieviering in Son of in Breugel.

H. Martinus Olland
Za 18/11:
Geen Eucharistieviering.


Opbrengst Alzheimer collecte

Afgelopen week is de jaarlijkse collecte voor Alzheimer Nederland gehouden. Dankzij de inzet van de collectanten is het mooie bedrag van € 1316,18 opgehaald. Een prachtige prestatie waar veel mee gedaan kan worden.

Hartelijk dank aan de collectanten en aan alle donateurs namens Marianne van Aert en Gert-Jan Heijmans.

Poëzie-dag voor jong en oud

Poëzie is taal met oog voor het oor. Deze dichtkunst komt in alle talen voor. Een collectief van organisaties, te weten: Gilde Samenspraak, Schrijverscollectief Meierijstad, de Taalwerkplaats, boekhandel 't Paperas, de Bibliotheek Sint-Oedenrode en Welzijn De Meierij organiseerde deze poëzie-dag voor jong en oud.

In de ochtend waren de kinderen (van 4-12 jaar) welkom in de bibliotheek van 10.30-12.00 uur. Zij maakte samen een echte Rooise rap! Voor de jongsten (4-8 jaar) waren er een aantal korte, interactieve voorleesmomenten. In de middag was er ruimte voor de volwassenen met een andere moedertaal dan het Nederlands in de eigen taal gedichten voor te dragen. Onder zeer grote belangstelling in een weldadige atmosfeer konden ruim 15 talen worden beluisterd van deelnemers die middels Gilde Samenspraak (taal- en integratieproject) en de Taalwerkplaats hun weg vonden naar het podium dat Boekhandel Paperas voor deze gelegenheid in de winkel had opgebouwd.

Op voortreffelijke wijze begeleidde Mia van Boxtel en Hetty Klerkx de deelnemers door, daar waar nodig, toepasselijke toelichtingen te geven dan wel ondersteuning te bieden bij de zeer diverse presentaties. Ook Wilbert Heisterkamp nam een deel van de presentatie voor zijn rekening en hij reciteerde zelfs een paar gedichten in het Russisch. Edie Kapteins speelde net als vorig jaar de muzikale intermezzo's op haar muziekinstrument. Boekhandel Paperas zorgde na afloop voor koffie, thee en limonade voor alle aanwezigen. Door diverse deelnemers uit verschillende culturen waren er daarbij hapjes klaargemaakt. Dat was snoepen geblazen. Al met al een zeer geslaagde middag!


Cursus Beter leren lezen en schrijven

Zelf een advertentie op Marktplaats zetten, werkinstructies lezen, een inschrijfformulier invullen, de (klein)kinderen voorlezen. Er zijn verschillende persoonlijke redenen voor Nederlanders om zich aan te melden voor de cursus Beter leren lezen en schrijven van Welzijn De Meierij in Schijndel.

Het is bekend dat de drempel om zich aan te melden hoog is. Het gevoel van schaamte is vaak groot. Maar de ervaring leert dat dat gevoel al snel verdwijnt, wanneer men eenmaal de eerste stap heeft gezet. Want iedere cursist weet hoe moeilijk het kan zijn. Er wordt gewerkt in kleine groepjes waardoor er ruimte is voor heel persoonlijke begeleiding. Zo leert men dus echt wat men wil leren. Er zijn geen kosten verbonden aan deelname. De cursus is op donderdag van 18.30 tot 21.00 uur.

Aandacht voor mantelzorgers

Mantelzorgers van mensen met dementie krijgen regelmatig het advies om goed voor zichzelf te zorgen. Maar hoe doe je dat als de zorg voor je naaste toeneemt en er steeds minder tijd voor jezelf overblijft? Hoe kun je dan fit, vitaal en op de been blijven?

Deze en andere vragen komen aan de orde in het Alzheimercafé op 21 november in het PieterBrueghelHuis, aan de Middegaal 25 in Veghel. Francien Habraken, preventiecoach bij Indigo Brabant, geeft uitleg en tips hoe mantelzorgers zich staande kunnen houden. Het Alzheimercafé opent zijn deuren om 19.00 uur, het programma begint om 19.30 uur. Vrij entree.

Fractievergadering in Schijndel

Op dinsdag 21 november houdt de fractie van Team Meierijstad een achterbanvergadering in cc 't Spectrum in Schijndel van 19.30 uur tot 22.00 uur.

Agenda 21 novemberWelkomOpenbare vergadering: rondvraag van 19.30 tot 20.00 uurSluitingAchterbanvergaderingBespreking Raadsvergadering 7 en 14 decemberRondvraag

Voor meer informatie kijk op onze website www.teammeierijstad.nl of op onze facebookpagina of stuur een mail naar fractiesecretariaat@teammeierijstad.nl

Sinterklaas komt er weer aan

Lieve kinderen,

Nog 3 nachtje slapen en dan is Sinterklaas weer in Nederland. Natuurlijk komt hij ook de kinderen in Rooi een bezoekje brengen. Op zondag 19 november komt Sinterklaas om 13.30 uur per boot aan op de Jongsingel, vlakbij de Odaschool. Samen met zijn Pieten loopt hij vanaf hier naar het Kerkplein, waar ook van alles te doen is. Zo zal rond de klok van 13.30 uur de Pietenbingo op het Kerkplein beginnen. Daarnaast zal er gedanst worden samen met de meiden van Sunrise. En omdat het de laatste jaren vaak heeft geregend toen Sinterklaas naar Rooi toe kwam, hebben we er dit jaar met z'n allen voor gezorgd dat er een overkapping op het Kerkplein zal staan. Dus wat het weer ook doet, wij staan allemaal droog op het Kerkplein dit jaar!

Sinterklaas en zijn Pieten zijn allemaal rond 14.45 uur op het Kerkplein, waar iedereen welkom is om met de Sint en zijn Pieten te dansen, te zingen en plezier te maken. Ook zullen we er op het Kerkplein achter komen hoe het afloopt met het verdwenen boek van Sint Rooi, want hoe gaan Dano en Baxie dit oplossen? Als je de filmpjes nog niet hebt gezien, kijk dan snel op www.facebook.com/SintRooi om te zien wat Dano en Baxie allemaal uitspoken.

Aan het einde van de dag zal Sinterklaas uiteraard de tijd nemen om met alle kinderen uit Rooi op de foto te gaan. De Pieten blijven ook nog gezellig op het Kerkplein om er samen een geweldig feest van te maken! Mocht je zondag niet kunnen, dan kan je altijd nog naar het Pietenhuis toe komen. Deze vindt je op Borchmolendijk 7, maar is dit jaar echt niet te missen vanwege de vrolijke versiering die buiten hangt. Je kunt het Pietenhuis bezoeken op zaterdag 25 november, zondag 26 november, woensdag 29 november en zaterdag 2 december. Tot dan!

Rooi Tulpen in Schijndel en Groesbeek

Afgelopen zondag, 12 november, vertrokken de Rooi Tulpen richting Groesbeek, om daar deel te nemen aan het Kaf van het Koren Festival. In zaal de Linde traden alle deelnemende koren twee keer een half uur op.

Een keer in de Tuinzaal om het echie (jurering) en één keer in de Nachtwacht voor de gezelligheid. De jury was erg onder de indruk van hun nummers "Venetië" en "Westenwind". Het was een super geslaagde middag voor de Tulpkes die er dit keer met de derde prijs van door gingen!

Tutta la forza
Aanstaande zondag, 19 november, zijn de Tulpen in Schijndel te horen in een concert dat zij geven in samenwerking met accordeonvereniging Tutta la Forza.

Accordeonvereniging Tutta La Forza is opgericht in Schijndel in oktober 1997. De vereniging heeft momenteel ruim 30 spelende leden en staat onder muzikale leiding van dirigente Marianne van Eeten. De leden komen uit Schijndel en omliggende dorpen. Er zijn 2 orkesten: "Secunda" voor de spelers die graag een meer populair repertoire spelen en "Prima" voor spelers die uitdaging zoeken in juist een breed repertoire. Het concert begint aanstaande zondag om 14.00 uur, in zaal De Vink in Schijndel. De toegang is gratis. De beide verenigingen hopen natuurlijk op veel belangstelling!

Muzikaal talent laat van zich horen

Muziek maken en een instrument bespelen is een leuke hobby waarbij je vaardigheden en creativiteit ontwikkeld worden, maar waar je vooral ook veel plezier aan kunt beleven. Alleen thuis op je kamertje oefenen is echter wat minder leuk.

Daarom willen de leerlingen graag aan u laten horen wat ze allemaal al kunnen en geleerd hebben. Zondag 19 november vanaf 13.30 uur kunt u de talenten van Harmonie Nijnsel individueel of in groepjes beluisteren in De Beckart in Nijnsel. Ze spelen dan één of twee stukjes muziek om te laten horen hoe ver ze al zijn gevorderd in hun opleiding. Deze muziekstukjes worden beoordeeld door een vakkundige jury. Om 15.00 uur wordt het programma vervolgd met een optreden van de opleidingsorkesten van Harmonie Nijnsel en van NJA. De beide Rooise muziekverenigingen willen graag aan elkaar, maar ook zeker aan het publiek, laten horen wat ze in hun mars hebben en hoeveel muzikaal talent er in Sint-Oedenrode aanwezig is. Komt u luisteren?
Blokfluitles gestart
Harmonie Nijnsel is begonnen met een nieuwe blokfluitgroep. De leerlingen worden geplaatst in een klein groepje en leren spelenderwijs blokfluit spelen onder leiding van een enthousiaste docent. Nadat de kinderen een tijdje les hebben gehad, krijgen de kinderen in overleg met hun ouders de mogelijkheid een ander instrument uit te zoeken om zich zo te ontwikkelen. Er zijn nog enkele plaatsen vrij in de huidige groep. Is dit iets voor uw zoon of dochter? Contact: 0413-354765 of info@harmonienijnsel.nl.

Volle Knoptoren geniet van Dommelklanken

Foto: Jos van Nunen

Na twintig jaar zijn de Rooise Dommelklanken een begrip in Sint-Oedenrode. Misschien zelfs wel meer dan dat. Afgelopen zondag trokken tientallen mensen naar de Knoptoren om te gaan luisteren naar het mannenkoor.

Met passie en plezier vuurden ze hun repertoire op de bezoekers af. Dat werd met veel liefde ontvangen. Sommige smartlappen werden zelfs meegezongen en natuurlijk deinde de nodige mensen mee. Duo SenS was een prima aanvulling op het programma. De Rooise zussen zorgden in de pauze voor een aangenaam intermezzo.

Foto: Jos van Nunen

Een warm welkom... Foto:

Kiev en Romny (deel 3)

Na een welverdiende rust – ook nodig van de rijtijdenwet natuurlijk – gaan we naar Kiev. Een goede weg omdat deze is aangelegd voor het EK voetbal van 2012.

Door: Ron Bezoen

Net voor Kiev worden we opgevangen door Bogdan. Kiev centrum is verboden voor vrachtwagens op zondag, we moeten dus omgeleid worden. Verrassing: de omweg is dicht dus wordt het toch dwars door de miljoenenstad en we moeten natuurlijk nog ergens getrakteerd worden op eten. De drie combinaties staan strak op een (te kleine) parkeerplaats om even rustig te eten. Nu is het rijden door een grote stad met drie combinaties toch even iets anders dan het de twee jaren hiervoor was met één combinatie. Verkeerslichten gaan op rood, auto's schieten van links naar rechts en ze rijden met vieren waar eigenlijk plaats is voor twee. Alle aandacht voor het verkeer en als bijrijder alle aandacht voor de voorrijder. Het rode kruis op de voorliggende combinatie was telkens het richtpunt en nu komen de portofoons tot zijn recht. Uiteindelijk komen we als één team Kiev uit en is het nog één bekende rechte en deplorabele weg naar Romny. Van de eerste 50 km waren de gaten gevuld, daarna was waarschijnlijk het geld op en werd de gemiddelde snelheid zo'n 60 km/u.

Het is net donker als het ontvangstcomité op de provinciegrens ons staat op te wachten. We zijn weer "thuis". Het warme welkom bestaat uit eten en drinken op de samenwerking, op de vrouwen, op de mannen, op van alles. Mede ook een warm welkom voor Adriaan, Eric en Tom en hierna is het tijd voor rust. De volgende ochtend is het feest. Niet omdat we gaan lossen, maar Adriaan wordt 65. Dan begint opnieuw de ambtelijke molen: douane activiteiten nemen niet zo veel tijd in beslag als aan de grens en we kunnen, onder het toeziend oog van de douane, de zegels doorknippen en lossen. Het magazijn lijkt drie keer zo groot als voorheen, dat zou dus moeten passen. Met handen en voeten begrijpen we elkaar en wordt efficiënt en effectief gelost. Toch nog een nieuwe uitdaging: na twee geloste opleggers hebben we een al vol uitziend magazijn en moet bij de derde oplegger echt "tot de nok toe" gestapeld worden en kunnen de deuren maar ternauwernood afgesloten worden. Het programma voor de twee volgende dagen ziet er als volgt uit: bezoek van het volgende dorp, de hoofdstad van de provincie naar de Gouverneur (vergelijkbaar met de commissaris van de Koning) met zijn gevolg en het Psychiatrisch ziekenhuis in Romny zelf.

Effe mauwen

Na een dag openbaar vervoer vind ik dat ik wel recht heb op effe mauwen. Herfstvakantie in de zuidelijke helft van het land en net als velen ben ik een dag erop uitgegaan.

Van mijn gebruikelijke route naar het westen, ben ik deze keer afgeweken vanwege de spoorwerkzaamheden tussen Tilburg en Den Haag. Aan de tekst: 'NS zet bussen in' heb ik niet zo'n beste herinneringen. Dus ga ik met de trein richting Utrecht, met recht de hotspot van OV Nederland. Juist op mijn dag gaat er een legioen van vaders, moeders, opa's en oma's met kinderen op reis. Ook veel jeugd die vast een goedkoop plaatsbewijs heeft kunnen scoren bij bekende winkelketens. Het overvolle perron in Den Bosch belooft niet veel goeds. Nadat de coupés deels zijn leeggestroomd word ik meegesleurd de trein in. Allemaal hebben we hetzelfde doel: een zitplaats bemachtigen. Ik kom niet verder dan de ingang. Daar begin ik tussen een groep van twintig reizigers mijn reis als een van de haringen in het spreekwoordelijke tonnetje. Iedere centimeter is bezet tot op de trappen van deze dubbeldekker.

In zo'n situatie kun je kiezen tussen je dag laten verpesten of er het beste van maken. Ik kies voor het laatste en bekijk de vrouwen met wie ik een stang moet delen. Ik zie twee prachtig uitgedoste dames voor mij. Beiden gekleed in een robemanteau van een gladde afkledende stof. Hun outfit wordt compleet met chique zwarte panty's en pumps. Ook zij proberen zich staande te houden. Ik kan me voorstellen dat ze over een paar uur over de catwalk lopen om de laatste herfst- en wintermode te showen voor het toegestroomde publiek. Groot applaus zal hun ten deel vallen. Jaloers ben ik helemaal niet. Laat mij maar een dagje knutselen en een potje voetballen met mijn kleindochter.

Mij hoor je niet snel klagen in reissituaties maar op vliegreis naar het mooie Mallorca heb ik eens als een sandwich bekneld gezeten tussen twee mannen. Aan de raamkant had ik gelukkig, bescheiden en vertrouwd gezelschap maar mijn andere buurman was letterlijk enorm aanwezig. Eén zitplaats was voor hem niet voldoende en hij moest zijn lijf verdelen tussen het gangpad, zijn eigen stoel en de helft van de mijne. Ziet u al voor zich hoe ik erbij zat, overhellend naar de raamkant. De altijd correcte en vriendelijke stewardessen hadden het ook zwaar tijdens deze vlucht. Ze moesten met hun karretje manoeuvreren langs een uitstekend been met een schoen van minstens maat 50. Als ik terugdenk aan deze vier uur durende marteling krijg ik het weer Spaans benauwd. Vindt u het raar dat ik me na deze ervaring niet meer voor een vliegreis aan de incheckbalie heb gemeld?

Dit jaar besloten we een autovakantie te plannen. Heerlijk met zijn tweetjes in een met airco gekoeld voertuig en op brede zachte stoelen. Zelf ben ik niet zo dol op chaufferen. Ik ben wel een kei in kaartlezen. Sinds de komst van het navigatiesysteem wordt er van mijn diensten nog maar weinig gebruik gemaakt. Als ik het weer niet kan laten op te merken dat de getoonde route wel erg afwijkt van mijn reisplan krijg ik te horen: 'Of we volgen de juffrouw, of jij mag het overnemen….' Het komt altijd goed en effe mauwen helpt.

Nelleke Thijssen
Reageren? schrijvers@impesant.nl


Lezing over Jules de Corte

Op 21 november om 20.00 uur in de Gouden Leeuw te Sint-Oedenrode vertelt Guus de Klein over Jules de Corte en zal hij een aantal van zijn liedjes laten horen en bespreken.

Jules de Corte werd geboren in 1924 als zoon van een socialistisch Peelwerker. In zijn vijftiende maand werd Jules blind en vóór zijn derde jaar verhuisde hij naar het Rooms-Katholieke blindeninstituut in Grave, waar hij tot zijn 21e jaar zou blijven. De Corte zou tot aan zijn dood in 1996 bezig blijven met verwerken van die periode. In 1946 ging Jules werken als pianist bij een dansschool en solliciteerde bij de KRO. Zijn radiocarrière zou 40 jaar duren, daarnaast trad hij regelmatig op. De liedjes van De Corte raken in de vergetelheid (alleen de ouderen kennen nog zijn 'Ik zou weleens willen weten') maar ze zijn nog altijd actueel. De Cortes muziek is tijdloos en mooi. Samen met de visionaire gedachten, de poëzie en de humor in zijn liedjes behoren ze tot ons cultureel erfgoed.

FoodClub Nijnsel voor tieners

FoodClub Nijnsel staat op het punt om activiteiten voor middelbare scholieren te organiseren. Wat er allemaal staat te gebeuren, licht FoodClub Nijnsel graag toe tijdens een informatieavond op 21 november.

Scholieren tussen dertien en vijftien jaar uit Nijnsel en omstreken zijn deze avond van harte welkom in De Beckart. Ouders mogen natuurlijk ook gezellig mee. Om 20:00 uur gaat de avond van start. Laat via een mail naar fcnijnsel@hotmail.com weten dat je erbij bent! Iedereen is natuurlijk van harte welkom in De Beckart.

Steun in de rug voor 'jongeren koken voor ouderen'

'Jongeren koken voor ouderen' is al jaren een succesvol project van de KBO. Zo'n vier keer per jaar gaan jongeren met oudere dorpsgenoten de keuken in om samen te kokkerellen. Zaterdagmiddag kreeg het initiatief een welkom steuntje in de rug van de Stichting Kapel van de Heilige Martinus.

Uit handen van Theo Gevers kreeg een delegatie van de KBO en Welzijn de Meierij een mooie cheque van maar liefst €500,- uitgereikt. Daar waren ze uiteraard zeer blij. "We kunnen dit bedrag goed gebruiken. Vooral voor het huren van de locatie", vertelt Tonnie Donkers namens de KBO.
Uiteraard werd de cheque overhandigd bij de Heilige Martinuskapel aan het Everse. Het bedrag is namelijk bepaald door de opbrengst van de kaarsverkoop. Het resterende geld wordt gebruikt om de picknicktafels en banken op te knappen die bij de kapel staan. Die zijn nodig aan vervanging toe.


Theater in Odendael

Op zaterdag 9 december speelt de theatervoorstelling ??'… en ze leefden nog lang en gelukkig' in Odendael. De theatervoorstelling is gratis te bezoeken en begint om 13.30 uur uur. De middag duurt tot ongeveer 17.30 uur. Hartstikke leuk en gezellig natuurlijk, zo'n theater in eigen dorp.

Na ontvangst met een kopje koffie of thee wordt er gestart met de vrolijke theatervoorstelling. Aansluitend is er een informatiemarkt. Tijdens deze markt kan iedereen kennismaken met activiteiten en verenigingen uit de buurt. Er wordt nog volop gezocht naar partijen die willen deelnemen aan deze informatiemarkt. Aanmelden hiervoor kan tot 1 december via y.de.goey.@ggdhvb.nl

De middag is een initiatief van de GGD Hart voor Brabant in samenwerking met de gemeente Meierijstad, Helder Theater, KBO Boskant, KBO Nijnsel, KBO Sint-Oedenrode, Welzijn de Meierij, Brabant Zorg, de huisartsenpraktijken en de fysiotherapie. Het belooft een gezellige en interessante middag te worden. Wanneer je zeker wilt zijn van een zitplaats, kun je je voor 1 december aanmelden door een e-mail te sturen naar theatervoorstelling@ggdhvb.nl of via 088-368 7594. Wanneer u zelf geen vervoer heeft is het mogelijk om via Welzijn de Meierij, tegen een kleine vergoeding vervoer te regelen. Dat kan door een e-mail te sturen naar info@welzijndemeierij.nl

Optreden Dommelklanken en Dommelvolk

Donderdag 23 november geven de twee hun jaarlijks gezamenlijk optreden in de Ontmoeting van Odendael. De Rooise Dommelklanken zullen de avond openen, met hun repertoire dat bestaat uit smartlappen en levensliederen, die ze op hun eigen enthousiaste manier zullen brengen. Zij zullen een keuze uit hun repertoire uitvoeren.

Daarna neemt Senioren Orkest Dommelvolk het stokje over en zullen zij uit het van hen bekende repertoire een keuze ten gehoren brengen. De avond zal worden afgesloten met een gezamenlijk optreden van het Senioren Orkest met de Rooise Dommelklanken.

Iedereen gaat er samen een gezellige muziek- en zangavond van maken. De twee muzikale verenigingen hopen u daar te ontmoeten. Het concert start om 19.30 uur en de zaal wordt geopend om 19.00 uur.

Alzheimer Café

Op maandag 27 november wordt in restaurant-zaal De Nachtegaal, Boxtelseweg 15 te Schijndel, weer een avond van Alzheimer Café Regio 't Groene Woud georganiseerd.

Het thema van de avond is: In gesprek met een mantelzorger. Wat betekent het voor jou als mantelzorger als je partner gaat dementeren? Je relatie gaat veranderen en je krijgt er een zorgende rol bij. Wat gaat er in jou om en wat kom je als mantelzorger allemaal tegen? Door middel van een interview met een mantelzorger zullen wij over deze onderwerpen in gesprek gaan. Vanaf 19:00 uur is iedereen van harte welkom. Het programma start om 19:30 uur en de avond wordt afgesloten om 21:30 uur.

Ga mee met de eropuit-bus

Gaat u op zondag 10 december mee met de Eropuit-bus naar de Kerstfair op landgoed Mariënwaerdt?

Het landgoed is betoverd met honderden lichtjes, guirlandes en kerstbomen, gezellige kampvuren en gevelhuisjes. In het historische hart van het landgoed, met zijn eeuwenoude boerderijen, koetshuis en landhuis, staan ruim 150 stands met lekkere, mooie en bijzondere artikelen. Opgeven kan via Welzijn De Meierij, telefoon 073-5441400.

Jaarlijkse familiedag bij Sunrise drukbezocht

Foto: Hans van den Wijngaard

Het is inmiddels een traditie bij de Rooise dansvereniging Sunrise. De jaarlijkse familiedag bij Sunrise. Afgelopen zondag konden de 125 danseressen van de veertien dansgroepen hun broers, zussen, ouders en grootouders laten zien wat ze het komende seizoen op de planken zetten.

Vooral voor de jongste danseresjes is het spannend zo'n familiedag. Voor het eerst optreden voor een volle zaal. Maar gelukkig is de trainster er ook nog bij om als het misgaat even voor te doen wat precies de bedoeling is. Of de trainster er echt bij moest zijn is maar de vraag, want de uitvoering ging perfect en eigenlijk waren de zenuwen helemaal niet nodig. Als dan later de grotere meiden dansen dan zitten de jongste dansers die het spits zojuist nog afbeten al gekluisterd op hun knieën aan het podium. Ze genieten van de dansen die de grote meiden laten zien. Zeker weten dat de debutanten van dit jaar er stiekem van dromen om over een paar jaar daar ook weer – of nog steeds- te staan.

Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: DV Sunrise

Niet alleen de allerjongste meiden kijken vol respect naar de oudere groepen. Ook de twee keer helemaal uitverkochte zaal met in totaal zo'n vijfhonderd bezoekers geniet van de dansende meiden. Iedereen is klaar voor het nieuwe seizoen en na deze succesvolle familiedag gaan de veertien groepen vol goede moed aan de slag voor de grote show in juni in Mariëndael. Maar eerste nog het carnaval, want ook daar hebben de dansgardes van Sunrise een belangrijke taak.


Rooise visser genomineerd als nationaal Talent van het Jaar

De jonge Rooise sportvisser Nick Eestermans is genomineerd voor de titel Talent van het Jaar Nederland.

Nick Eestermans Foto:

Dat maakte de sportvisserijbond bekend middels een filmpje op Facebook. Daarop worden de genomineerden bekendgemaakt. Nick vist al bijna zijn hele leven. De pas achttienjarige Rooienaar is met regelmaat aan het water te vinden. Zijn talent blijkt uit zijn prestaties van afgelopen jaar. Hij werd eens zesde bij een prestigieuze wedstrijd voor senioren en won met het -20 team het nationaal kampioenschap. Op het WK sportvissen in Ierland werd hij tiende in zijn leeftijdscategorie. Een erg knappe prestatie. Binnenkort wordt bekendgemaakt of hij er met de prijs vandoor gaat.

MA2 MHC kampioen

Afgelopen zaterdag 11 november is MA2 van MHC Sint-Oedenrode ongeslagen herfstkampioen geworden.

30 / 36

storm

in deez' tijd
word ik verleid
door de stroming

haast een waterval
die niemand benijdt
de grip op dingen,
gevoelens uitgespreid

druk van morgen in 't heden
het missen van d'aarde uit verleden

tijdens het zingen
dreigen de noten te missen
in klank, kleur en mededingen

het grijs duidt mij enkel te zuchten
even niet de morgen te beademen

enkel een glimlach ervaren, dromen
of de lichte luchten en regenbogen
aan elkander te rijgen,

en dan ophouden met hijgen
och, 't is voorbij eer ik ben bekomen
van hersenspinsels die vaak mij
onwillig en nodeloos bedreigen


Heel veel groen vanuit de lucht! Henri van Hoorn legde het Kienehoefpark prachtig vast, met op de achtergrond De Helden van Kien.

Foto: Thea Willems

Thea Willems maakte deze natuurfoto. Het eekhoorntje geniet heerlijk van een paar nootjes. Heb jij ook een mooie natuurfoto? Stuur hem naar redactie@demooirooikrant.nl

't Zijn gin eijer, al rolle ze

Aan een schrijver vragen wat hij van zijn critici denkt is zoiets als aan de lantaarnpaal vragen wat hij van honden vindt.
Christopher Hampton (1946) Brits schrijver.

Rooise rruiters doen het goed

De Rooise dressuurruiters haalden prijzen binnen bij de eerste Horsefood Challenge en de Rooise springruiters waren succesvol bij de Masters Springwedstrijd in Berlicum.

Op woensdag 8 november was de tweede wedstrijd van de Masters diervoedercup in Berlicum. Marloes Merks wist hier met haar Dora Bella in de klasse L een zesde plaats in de wacht te slepen. Julia Geers nam ook deel en zij kwam uit in de klasse Z. Haar Darwinni deed weer super zijn best. Het foutloze parcours was goed voor een tweede prijs.

Op vrijdagavond 10 november was de eerste Horsefood Challenge. Deze challenge wordt georganiseerd door de Rooise Ruiters in manege De Pijnhorst in Sint-Oedenrode. Gedurende drie gemoedelijke wedstrijden kunnen dressuurruiters strijden om mooie prijzen met als uiteindelijk doel de mooie hoofdprijs! De volgende twee challenges staan gepland op 8 december en 12 januari.

Bente Voorn wist de eerste proef van de klasse B meteen te winnen! Met haar paard Jtamaia Z heeft maar liefst 204,5 punten gescoord! Lieke van den Eertwegh liet ook zien dat ze de concurrentie aan kan. Zij startte met haar paard Roda ook in de klasse B. Hier behaalde zij een mooie derde plaats met 188,5 punten. In de klasse L1 wist Chantal Raaimakers twee keer een nette proef neer te zetten! Dit werd beloond met 207 en 197,5 punten. Hiermee heeft ze twee keer de derde plaats gewonnen!

Linda en Suzan van Gastel in de prijzen in Lierop

Dit weekend werd er een springwedstrijd verreden in Asten, georganiseerd door de rijvereniging in Vriendschap trouw uit Lierop. In de klasse B startte Linda van Gastel haar paard Coco Flanel.

Deze combinatie is in vorm en eindigde na twee foutloze rondes en 75 stijlpunten voor de barrage rit met een vijfde prijs. Suzan van Gastel was ook afgereisd naar Asten en nam ook een deel van de prijzen pot mee naar huis. In de klasse M eindigde Suzan en Herbie met een vijfde prijs en met Grazia Go een zevende prijs. In de klasse Z had iedereen het nakijken. Suzan en Eye Catcher Go waren de snelste in de barrage en dus de eerste prijs. Met het paard Fergie eindigde Suzan met een vierde prijs in deze klasse. Michelle Westerdijk startte op een dressuurwedstrijd te Uden. In de klasse Z2 werd de proef
met haar paard Grand Romancier f door de jury beloond met 64.12% en een tweede prijs. Op een subtop wedstrijd te Berkel Enschot startte Michelle haar paard Approval T in de Prix St George. De jury beloonde de proef met 62.04%.

Clubkampioenschappen bij Cloeck en Moedigh

Het doublet Frenk van Mierlo/Annie Verbruggen wist op de laatste speeldag het hoofd koel te houden en beide partijen te winnen.

Met 8 winstpartijen en een saldo van +52 werd dit doublet clubkampioen mix- doubletten 2017 bij Cloeck & Moedigh. Het doublet Erik Verschuijten/Rien van de Rijt werd 2e (8 +43) en het doublet Wim van de Rijdt/Jan van Erp 3e (8 +41). Het doublet André van de Nieuwenhof/Hanneke van Erp (7 +42) klom naar de 4e plaats doordat het doublet Karel Kreijveld/Angela Gerritsen een partij verloor en terugzakte naar de 5e plaats (7 +24). Het doublet Wil Passier/Lineke den Boer zakte terug naar de 6e plaats (6 +29). Het doublet Tini van de Donk/Jeanne Sanders werd 7e (6 +8) en het doublet Jan v.d. Schoot/Mien v.d. Velden 8e (6 +8). Het doublet Ad van der Velden/Tonny van Eerd (6 +5) viel terug van de 5e naar 9e plaats. Vrijdagavond was La Ferme Boel uit Son en Breugel te gast bij Cloeck & Moedigh. Winnaar werd Huub Bergmans (3 +24) van La Ferme Boel . De overige prijzen aan het eind van de avond gingen achtereenvolgens naar: PJ Hendriks, Wim v.d. Rijdt, Leo van de Wetering, Maria Thijssen, Harrie van Breugel, Jan van Erp, Rob van Berkel, Margriet Weber en Ali Kreijveld.

Uitslagen NPC: 4e divisie 4002, Cloeck en Moedigh 1-Boules de Boeuf 1 Oss: 4-4, 5e divisie 5003, PC Eindhoven 1-Cloeck en Moedigh 2: 6-2, 5e divisie 5003, Cloeck en Moedigh 3-PC Eindhoven 2: 8-0, 5e divisie 5005, Cloeck en Moedigh 5-Jeu de Bouckles 1 Boekel: 3-5 , 6e divisie 6004, PV Wij Liggen 3 Schijndel-Cloeck en Moedigh 6: 2-6, 6e divisie 6005, Jdb Dongen 4-Cloeck en Moedigh 7: 4-4.


Nina van Enckevort naar jumping Amsterdam

Dit weekend stond de mooie wedstrijd Oosteind op de kalender. Op zaterdag telde de klasse Z mee voor de selectie van Jumping Amsterdam.

Er zijn maar liefst zes selecties door heel het land. De drie beste deelnemers van elke wedstrijd mogen daar aan deelnemen. Er was heel veel animo. Maar liefst 90 inschrijvingen. Nina behaalde met haar Conchita 's een hele mooie tweede plaats. Dit betekent dat ze naar Jumping Amsterdam mag. Met haar tweede paard Alpenfee 1 heeft zij een mooie zesde prijs weten te pakken in de klasse Z. Op zondag mocht Nina zich nog een keer opstellen bij de prijswinnaars met een hele mooie vierde plaats. Dit deed zij met haar paard Darc Du Rona Z.

Aannemer verrast Nijnsel Onder 11-2

De Sint is weliswaar nog niet in het land maar de eigenaar van aannemersbedrijf Jurgen de Greef uit Nijnsel heeft het team waarin ook zijn zoon Jimme speelt vast in het nieuw gestoken. 'Ik vind dat mooi om te doen, die gastjes doen elke week hun uiterste best en ik vind het leuk om naar te kijken.'

'En als je eigen kinderen dan ook nog eens met plezier bij de club spelen, dan is de stap naar een stukje sponsoring voor mij niet zo groot.' De sympathieke Nijnselse aannemer runt al meer dan zestien jaar zijn succesvolle bedrijf en is op zaterdag nu ook begeleider van de Nijnselse voetbaljeugd. Een unieke situatie in die zin dat hij zowel leider is van zijn zoon Jimme in Nijnsel Onder 11-2 en er vervolgens 's middags weer op uit trekt met Nijnsel Onder 17-1 waar zijn andere zoon Jurre in speelt. Hij heeft dus de smaak te pakken en vv Nijnsel/TVE Reclame is daarom maar al te blij met deze actieve sponsor!

Jubileumtochten 50 jaar OLAT

Wandelsportvereniging OLAT bestaat in november 50 jaar. De vereniging is op 23 november 1967 opgericht in Olland, een kerkdorp van Sint-Oedenrode, onder de naam Ollandse Lange Afstand Tippelaars.

De vereniging legde zich in eerste instantie toe op het wandelen van langere afstanden. Al spoedig kwamen echter ook de recreatieve afstanden aan bod met de jaarlijks terugkerende winterseries. Werd in het verleden in Nederland voornamelijk in groepen en op verharde ondergrond gewandeld, OLAT zocht van af het begin de onverharde paden op en creëerde daarmee voor de wandelaars een natuurbeleving.

Lange afstanden
Op vrijdag 17 november start de 80 en 110 km, waarvan het laatste gedeelte over het relatief zware onverharde parcours van de overige jubileumtochten zal gaan. Een sportieve uitdaging waarvoor zich al 292 deelnemers hebben aangemeld. Als eerbetoon aan het kerkdorp waar alles begon, lopen beide routes door Olland. Verder wandelt men in een grote lus rondom Sint-Oedenrode.

Recreatieve afstanden
Op zowel zaterdag 18 november als zondag 19 november kan iedereen meedoen aan de wandeltochten over 10, 15, 20, 30 of 40 km. De wandeltocht van 50 km wordt alleen op zaterdag aangeboden. Meedoen op beide dagen is ook mogelijk daar de routes beide dagen verschillend zijn. Op zaterdag wordt er richting Sint-Oedenrode/Olland gewandeld en op zondag richting Lieshout/Nuenen. Alle afstanden mogen vanaf 08.00 uur starten. De 50 en 40 km tot 09.00 uur, de 30 km tot 10.00 uur en de 20, 15 en 10 km tot 12,30 uur. Men moet om 17.00 uur weer terug zijn op de startlocatie, behalve de 50 km die moeten om 19.00 uur weer terug zijn. Onderweg heeft OLAT enkele wagen- en caférustposten ingericht. Er hangen pijlen en men krijgt een routebeschrijving mee, waardoor de routes eenvoudig zijn te wandelen. Het inschrijfgeld is vastgesteld op een speciale jubileumprijs van 50 Eurocent (1 eurocent voor ieder jaar dat OLAT bestaat) voor iedereen op alle recreatieve afstanden. Dit is inclusief verzorging bij de wagenrustposten, wandelboeksticker en stempel.

Nijnsel gaat zondag naar Boekel

Na een voetballoze zondag gaat Nijnsel/TVE Reclame heren 1 aanstaande zondag op bezoek bij Boekel Sport. Zonder te overdrijven mag je stellen dat laatstgenoemde ploeg tot nu toe teleurstelt. Aan het begin van het seizoen lagen de ambities een stuk hoger, erkent ook secretaris Bart Verhagen.

'Het zat dit seizoen nog niet één keer mee,' is een herkenbaar understatement. De ploeg heeft tot nu toe één keer gewonnen en het logisch gevolg is dat je je mag warmen aan de rode lantaarn.
Voor de bezoekers geldt een ander verhaal; de verwachtingen voor dit seizoen waren gematigd, met name vanwege de nodige mutaties in het team. Maar de voetbalwereld in Nijnsel ziet er na zes wedstrijden tamelijk zonnig uit: twee (thuis)nederlagen en uit nog ongeslagen. Ofschoon Sparta'25 en Volkel zich nu toch wel een klein beetje beginnen af te scheiden, maar wel met een brede subtop daar niet zo ver achteraan die het gat graag wil dichten. De verschillen zijn dus niet groot en dat betekent dat elke zondag de ranglijst op zijn kop kan worden gezet. Nijnsel wil haar ongeslagen status in uitwedstrijden natuurlijk graag behouden en Boekel Sport zal met dezelfde gretigheid onderin weg willen. Beide teams speelden langere tijd geleden tegen elkaar in de vierde klasse. Kortom, 'kenners' verwachten een open wedstrijd en wil je drie punten behalen dan zal de bal toch minimaal één keer over de doellijn moeten rollen….
Kortom, alle aanleiding voor de traditioneel grote supportersschare van Nijnsel om zondag op weg te gaan naar sportpark De Donk aan de Waterval in Boekel in de verwachting een mooie, spannende en uiteindelijk voor Nijnsel succesvolle pot te mogen aanschouwen.

D'n Dommel nieuwe sponsor Boskant 5

Wijnand Koolen, eigenaar-uitbater van Tapperij & Eeterij D'n Dommel, bij de uitgaande jeugd misschien beter bekend als 't Dommeltje', twijfelde geen moment toen hij door v.v. Boskant werd benaderd met de vraag of hij bereid was om een seniorenteam van de vereniging te voorzien van een nieuw tenue.

Zeker niet toen bleek dat het Boskant 5 betrof, het team waarvan hij de meeste spelers al kende als vaste klanten van zijn café. Op bijgaande foto de spelersgroep in hun nieuwe tenue. Vanzelfsprekend is v.v. Boskant (en ook de spelersgroep) zeer content met de bijdrage van Wijnand.

Rhode naar derde bekerronde

Rhode moest nog een beslissingswedstrijd spelen voor de eerste bekerronde. Het team staat nu, zonder ook maar zelf te spelen, ineens in de derde ronde.

Afgelopen zondag had in Weert de beslissingswedstrijd voor de eerste ronde moeten worden gespeeld tussen Eijsden en Rhode. Eijsden had heel veel blessures en kon en wilde niet aantreden. Na overleg met de KNVB hebben zij zich teruggetrokken uit de bekercompetitie. Rhode had dus een walkover en inmiddels was al bekend dat de winnaar van de beslissingswedstrijd in de tweede ronde een vrijlot had. Dat betekende voor Rhode meteen een plaats in de derde ronde bij de laatste 64. Aanstaande zondag kan er hopelijk weer wel gevoetbald worden. Eindelijk weer een thuiswedstrijd. Tegenstander is Volharding uit Vierlingsbeek, de nummer 4 van de ranglijst.

Boskant wacht stevige klus

Na een vrij weekend, moet Boskant 1 aanstaande zondag weer vol aan de bak. Tegenstander is Stiphout Vooruit dat met vijftien punten uit zeven wedstrijden de tweede plaats bezet.

Boskant staat met 13 punten op een gedeelde derde plaats. Het is duidelijk dat beide teams de punten goed kunnen gebruiken om zich in de top drie te handhaven c.q. niet méér achterstand op te lopen op koploper EMK. Feit is dat Stiphout in eigen huis met slechts drie doelpunten tegen in zeven wedstrijden, een lastig te kloppen tegenstander is. Boskant 2 speelde afgelopen zondag uit tegen Festilent 2. Met de theepauze stond het al 4-0 voor de thuisclub, een stand die in het tweede deel van de wedstrijd niet meer veranderde. Boskant keerde dus met lege handen huiswaarts. Zondag komt Schijndel 2 op bezoek. Geen tijd om achterover te leunen dus.

Ollandia op bezoek bij HSE

Komend weekend wordt ook voor de vaandelteams de competitie weer hervat met voor Ollandia een uitwedstrijd. Het moet hiervoor zondag naar Eindhoven, waar het op het aan de JC Dirkxpad 1 gelegen sportpark De Hondsheuvels moet aantreden tegen HSE.

Deze tegenstander speelt in het KNVB district Zuid 1 en is, door wijzigingen in het KNVB beleid om teams uit verschillende districten in een competitie in te delen, zondagmiddag een onbekende tegenstander voor Ollandia. HSE heeft in 7 wedstrijden 13 punten verzameld tegenover Ollandia 15. Om bovenin mee te blijven doen zijn voor beide teams zijn zondagmiddag de punten dus zeer belangrijk. Hopelijk kan Ollandia in Eindhoven de mooie reeks van 5 achtereenvolgende overwinningen doortrekken en zelf de punten laten bijschrijven. Nadat eerst de liefhebbers a.s. donderdag 16/11 nog terecht kunnen in de Ollandia kantine op sportpark Ekkerzicht voor een avondje rikken, kunnen de voetballiefhebbers in het komend weekend weer terecht om hun favorieten te steunen.

Geplaatste spelers halve finale bekend

Afgelopen maandag zijn de laatste 5 wedstrijden uit de eerste ronde afgewerkt. De hoogste serie werden gemaakt door Gerard v.d. Tillaart (22). John van Oorschot maakte zijn partij tegen Gerard v.d. Tillaart uit in 13 beurten met een moyenne van 3.92.

Met zijn behaalde 10 wedstrijdpunten wist John zich alsnog te plaatsen voor de halve finale. De overige spelers kwamen tot de maximaal toegestane 20 beurten. De ranglijst, na 109 gespeelde wedstrijden, is opgemaakt. Voor de definitief niet geplaatste spelers is er een troost, volgend jaar zijn er nieuwe kansen. De wedstrijdleiding doet een oproep aan alle spelers en andere belangstellenden om de resterende speelavonden te bezoeken. De geplaatste spelers zullen ongetwijfeld het beste van hun spel laten zien. Uw aanwezigheid en aanmoedigingen worden door hen op prijs gesteld. De speelavonden van de tweede ronde staan gepland op maandag 20 november (C-klasse) en maandag 27 november (B-klasse). De geplaatste spelers in de A-klasse gaan rechtstreeks door naar de halve finale.

Uitslagen D'n Toel: Gerard Eijkemans 8 – Leo Hagelaars 4; Gerard v.d. Tillaart 6 – John van Oorschot 10; Joost Hungerink 7 – Wil Koolen 3. Uitslagen De Dorpsherberg: Jo Timmermans 3 – Tonny Hagelaars 6; Albert van Driel 7 – Jan Hagelaars 6. Geplaatst halve finale klasse A: Albert van Driel; Jan Hagelaars; Rien v.d. Spank en John van Oorschot.
Geplaatst tweede ronde klasse B: Jos van Bakel;Eric Bekkers; Dorita Bekkers; Peter van Driel; Henk van Eerdt; Berry Hubers; Dorien Jans; Bert van Kessel; Peter Markus; Rien v.d. Oever; Mark van Oorschot en Harry Toelen. Geplaatst tweede ronde klasse C: Ruud van Driel; Bart van Esch; Harrie v.d. Heijden; Maarten van Hoof; Ad Huijbers; Martin Huyberts; Jan de Jong; Jos Markus; Rob van Oorschot; Sander v.d. Pasch; Wil v.d. Pasch en Wim v.d. Zanden.


Spanning alom bij TTV Attaque

Het was een spannende competitieavond bij Attaque. Attaque 1 speelde tegen een van zijn grote rivalen en Attaque 3 nam het op tegen zijn titelconcurrent. Attaque 2 was op zoek naar de eerste overwinning van dit seizoen.

Tegenstander van Attaque 1 was Valkenswaard 2. Beide teams moesten zoveel mogelijk punten pakken, want voor beiden is degradatie ook nog niet uit het zicht. Het begin was voor Valkenswaard, Dirk Kastelijn verloor ongelukkig zijn eerste pot met 3-2 en Menno van Os verloor zijn partij kansloos. Leon Schepens deed vervolgens wat terug met een eenvoudige 3-0 overwinning. Nadat het dubbel ook werd verloren leek het een moeilijke avond te worden. Attaque 1 rechtte echter zijn rug en na een reeks van spannende wedstrijden, die allen werden gewonnen door Attaque, stond het ineens 5-3. Daarna was de tank wat opgeraakt en Valkenswaard trok uiteindelijk nog alles recht. Eindstand: 5-5.

Attaque 2 speelt een verloren seizoen, maar dat betekent niet dat er niet meer gevochten word voor overwinningen. Tegenstanders vrijdagavond was Kruiskamp 2. De Bosschenaren strijden nog om de plekken 3,4 en 5 en wilden zoveel mogelijk punten pakken. De Rooienaren bleken een stuk stugger te zijn dan vooraf gehoopt. De laatste 5 partijen waren allemaal fel bevochten en dicht bij elkaar. Het ongeluk voor Attaque 2 was dat ze er maar eentje wonnen.

Attaque 3 is het hele seizoen al koploper en wil dat zo houden. De tegenstander was ROTAC 3, dat met een wedstrijd meer gespeeld 3 punten voor staan op de Rooise talenten. Een gelijkspel was het minste dat Attaque 3 moest pakken. Anne van de Sande verloor haar eerste wedstrijd net met 3-2. Ook Bram Marinus kon niet voorkomen om na 5 games tegen een nederlaag aan te kijken. Cliff van Driel bleek in topvorm te zijn en boekte 2 knappe overwinningen. Met het gewonnen dubbel erbij, stond het halverwege de avond 3-2. Daarna sloeg het momentum de andere kant op, einduitslag: 4-6 voor de Rossumse opponenten. Wat een zeker kampioenschap leek te zijn is nu weer een slepende kampioenstrijd.

Ontspanning wint van Beatrix

Op vrijdagavond was de tweede vriendschappelijke wedstrijd tegen Beatrix uit Acht. Alle schutters schieten tegen hun eigen gemiddelde en kunnen plus- of minpunten schieten.

De stand na de eerste wedstrijd was -25 voor Ontspanning en -29 voor Beatrix. Bij de tweede wedstrijd schoot Ontspanning +57 en Beatrix -35. De eindstand was dus +32 tegen -64, zodat de wisselbeker nog een jaar in het bezit blijft van Ontspanning.

De geschoten scores waren: Martie Verhoeven 212, Jan van Bergen 220, William Huyberts 225, Frans van de Braak 205, Daan Foolen 136, Puck Foolen 134, Jerica van de Mortel 166, Rick van de Mortel 110, Ray Matuszewski 182, Jelt de Bie 186, Simon Boersbroek 206, Patrick Bouman 228, Karin de Jonge 186, Jos van der Veer 188 en Marjelein Verhoeven 169. De houtschutters: Antoon Vervoort 102, Agnes Vissers 127, Jos van den Berg 89, Michael Moonen 113 en Antoon Hermes 99. De compoundschutters: Piet van den Berg 236, Paul van de Mortel 230, René van Erp 229, Wil Kivits 231 en Ronald van de Sande 195.

Op dinsdag hebben de leden van de Rozelaer een wedstrijd in de competitie geschoten. De dagwinnaar was Antoon Vervoort met 220 punten. De overige scores: Mart Verhoeven 216, Antoon Hermes 203, Jan Gordijn 202, Jan van Bergen 202, Jan van Erp 181, Ron Spijker 176, Joep Verbunt 144 en Jan Habraken 124. Deze week werd ook bekend dat Sjef van den Berg 'Role Model' zal zijn bij de Jeugd Olympische Spelen in Buenos Aires in 2018. Hij zal daar jonge handboogsporters begeleiden en voorbereiden op een carrière als topsporter bij de senioren.

Derde wedstrijd Open Rooise Crosslopen

Zondag 19 november gaat alweer de derde wedstrijd van de Open Rooise Crosslopen in park de Kienehoef, aan de Zwembadweg in Sint-Oedenrode van start.

Deze competitie, georganiseerd door SV Fortuna`67, staat open voor zowel leden als niet-leden van Fortuna`67. Alle wedstrijden vinden plaats op de 3e zondag van de maanden september, oktober, november 2017, januari en februari 2018. Deze competitie is al jarenlang populair bij jeugd en volwassenen en deze populariteit is nog steeds groeiende, getuige de deelname in het afgelopen jaar.

Afstanden: (Mini)Pupillen, geboren in 2007 of daarna, lopen 900 m in verschillende leeftijdscategorieën. Junioren, geboren in de jaren 2006 tot en met 1999, lopen 1.800 m eveneens in verschillende leeftijdscategorieën. Start voor de junioren is om 10.30 uur, de pupillen starten vanaf 10.45 uur. De volwassenen, geboren in 1998 of eerder, starten om 11.00 uur, over een afstand van 4.812 m of 8.020 m.

Inschrijven is mogelijk tot 15 minuten voor aanvang van de wedstrijden of via www.fortuna67.nl. De inschrijflocatie is veranderd. Dat gebeurt dit jaar in het clubgebouw van Fortuna '67 aan de Zwembadweg 62. Daar is ook kleed- en douchegelegenheid aanwezig. Start en finish is op ± 150 m afstand..

Rooise Biljart Competitie

Deze keer waren er goede scores voor St.Joris (86), Kofferen (82) en B.C. Eerschot (8). De tiende speelronde werd weer vol enthousiasme gespeeld.

Korte partijen: Peter van Driel(Boskant) 30 car. in 7 beurten waarbij een serie van 16 (moy. 4,28), Hans van Dinten (B.C. Eerschot) 24 car. in 10 beurten (moy. 2,4), Bert Berepas (de Kroeg) 20 car. in 10 beurten (moy. 2), Jos van Doremalen (St.Joris) 30 car. in 11 beurten (moy. 2,72), Carlo Mutsaars (de Kroeg) 26 car. in 12 beurten (moy. 2,16), Martien Verhoeven (D'n Toel) 22 car. in 11 beurten (moy. 2), Jack Verhaegh (Beurs) en Twan van der Heijden (D'n Toel) 26 car. in 13 beurten (moy. 2), Henk van Eerdt (D'n Toel) 22 car. in 13 beurten (moy. 1,69), Kees Latijnhouwers (Beurs) en Theo Groenendijk (Jachtrust) 20 car. in 13 beurten (moy. 1,53), Hans Hulsen (Koffern) 44 car. bandstoten in 14 beurten (moy. 3,14), Hennie Jans (St.Joris) 40 car. in 14 beurten (moy. 2,85) en Ron de Leest (Wapen van Eerschot) 28 car. in 14 beurten (moy.2).

Uitslagen: Kofferen – Oud Rooij 82-58, Dorpsherberg – B.C. Eerschot 53-81, Beurs – D'n Toel 66-74, Wapen van Eerschot – St.Joris 54-86, Wellie Winne Welles – Boskant 67-73, de Kroeg – Jachtrust 67-73.

Stand: 1. D'n Toel 702, 2. Kofferen 675, 3. Boskant 660, 4. Wellie Winne Welles 633, 5. B.C. Eerschot 632, 6. Oud Rooij 623, 7. Beurs 618, 8. St.Joris 613, 9. Dorpsherberg 604, 10. Jachtrust 594, 11. de Kroeg 593, 12. Wapen van Eerschot 570.

Programma: Ma. 13 nov. Boskant – Dorpsherberg, B.C. Eerschot – Oud Rooij, Di. 14 nov. St.Joris – Beurs, D'n Toel – Kofferen, Do. 16 nov. De Kroeg – Wapen van Eerschot, Jachtrust – Wellie Winne Welles.

Odisco laat punten liggen

Odisco speelde afgelopen zondag uit in Venray tegen SVOC 1. Een compleet onbekende tegenstander voor Odisco. In de voorbereiding op het binnen-seizoen had Odisco moeite om de draai in het spel te vinden. Hopelijk zou dat deze eerste competitiewedstrijd beter lukken.

Odisco begon wat slap aan de wedstrijd en keek al snel tegen een 0-2 achterstand aan. Na 5 minuten herpakte Odisco zich en speelde steeds beter. Odisco creëerde veel kansen, maar was niet effectief. Ook werden er in de verdediging veel fouten gemaakt, waardoor er te gemakkelijk goals weg werden gegeven. Ruststand 8-4.

In de rust werd de dames uit Olland verteld rustiger te blijven en zichzelf te belonen. Met het aanvallende spel was weinig mis: als ze zo zouden blijven spelen en de afmaak zouden verhogen, zou er zeker nog wat te halen kunnen zijn. Na rust speelde Odisco beter, er werd slimmer verdedigd en er werden nog meer kansen gecreëerd. Na 5 minuten was het dan ook 6-8. Het spel van de dames bleef goed, maar ze vergaten te scoren. Daardoor kon Odisco niet dichterbij komen, ondanks de vele kansen. Eindstand 13-8.

Geen punten voor KV Rooi

Zondag 12 november stond de eerste wedstrijd in de zaal op het programma. In de avond werd gespeeld tegen Stormvogels.

Het was Stormvogels dat de score opende door het benutten van een vrije worp. KV Rooi speelde niet overtuigend waardoor achter de feiten aangelopen werd. Af en toe kon Stormvogels zelfs uitlopen tot een verschil van twee doelpunten. Voor de rust ging KV Rooi beter spelen waardoor een tussenstand van 7-7 op het scorebord stond. Ook na de rust werd het goede spel doorgetrokken waardoor het KV Rooi was die een verschil van twee doelpunten creëerde. Beide ploegen bleven vechten voor de punten en het werd en spannende slotfase. Stormvogels wist in tegenstelling tot KV Rooi de kansen af te maken en zette een gelijkspel van 10-10 op het scorebord. Ook het laatste doelpunt werd gemaakt door Stormvogels waardoor de punten uiteindelijk aan hen meegegeven werden. Volgende week is er weer een nieuwe kans om punten te pakken in de uitwedstrijd tegen Corridor om 15:00 uur.

KV Nijnsel verliest van SCMH

Hoewel menig sporter inmiddels met een extra kledinglaag het veld op gaat, geldt voor het korfbal dat ze tot het voorjaar de comfortabele zaal opzoeken. KV Nijnsel opent de zaalcompetitie tegen SCMH 1, degradant uit de overgangsklasse.

Het is Nijnsel die als eerste weet te scoren, echter is deze voorsprong maar van korte duur. Het tempo van de wedstrijd ligt hoog, maar beide ploegen missen regelmatig de korf. Na 25 minuten speeltijd maakt SCHM weer de gelijkmaker door een strafworp en weet zelfs de voorspong te veroveren uit een fraai genomen vrije worp. Er wordt gerust met 3-4. Nijnsel pept zich weer op voor een energiekere tweede helft, met het doel er toch minstens een puntje uit te slepen. Toch lukt het niet de woorden om te zetten in daden waardoor de dames van Mariaheide de voorsprong uitbreiden. Coach René van den Wittenboer probeert nog bij te sturen maar tevergeefs. Met slechts één doelpunt in de tweede helft moet Nijnsel terecht het verlies accepteren. Eindstand 5-8.