DeMooiRooiKrant

9 mei 2018

DeMooiRooiKrant 9 mei 2018


Hoogtepunt in concertreeks Roois Kultuur Kontakt

Foto: Cor van Oorschot

Bij de zegeningen die we dezer dagen van moeder natuur mogen ontvangen wou ik die van zondagmiddag in de Knoptorenkerk samenvatten in een zaligspreking; 'Zalig zijn zij die het concert door de familie Vis en hun muzikale vrienden konden meebeleven, zij werden overladen met gaven van grote schoonheid'. Passend bij de aankondiging: - Francine, Wikkie en Lucas Vis – sen in hun muzikale vijver- gaven zij ons gul van het neusje van de zalm.

Door: Mattie De Schepper

Dat velen bekend zijn met het talent en de kwaliteiten van zowel Lucas als Wikkie Vis- Schlösser en ook van dochter Francine zagen we aan de grote opkomst, werkelijk alle extra stoelen en bankjes werden ingezet. Een grote Ollandse delegatie mengde zich met dierbaren, muziekminnenden en musici uit de hele regio.

Foto: Cor van Oorschot

Regie en programma
Al gauw was duidelijk dat het ouderpaar Vis de vocale vertolkingen van hun dochter Francine centraal hadden gesteld en haar de regie van dit concert grotendeels hadden toevertrouwd. Daar de familie Vis zelf 'heel wat in huis heeft' en ten huize Vis scholing, studeren en musiceren met anderen vanzelfsprekend is, kon beroep gedaan worden op een uitstekend cellokwartet en professioneel spelend strijkkwartet. Zij begeleidden bij de liederen en aria's en vertolkten ook louter instrumentale werken. Mede door de bijzondere akoestiek van de Knoptoren werd het een middag puur genieten. Alles klopte en hoorde samen. Een hoogdag in ons Rooise bestaan!

Eigen weg
Met een befaamd en hoogstaand dirigent en meerzijdig musicus als vader en een professionele celliste, begenadigd zangeres en docente als moeder kreeg Francine de liefde voor muziek en het talent van huis uit mee. Ze is ermee opgegroeid niet snel tevreden te zijn en hard te werken om een gesteld hoog doel te bereiken. Haar eigen duidelijke kijk op wat ze in zich heeft, wat best bij haar past en wat ze wil uitdragen, wezen haar de weg naar solozang, met name opera en liedkunst. Haar repertoire is heel veelzijdig geworden en getuigt van inzicht, van groei en liefde voor haar vak. Naast ingetogen en serene liederen van Granados en Barber was er expressie ten top in Betty Roe's Three callers en werden aria's uit Carmen van Bizet 'met verve' gebracht.

Groot vertolker
Francine heeft zich ontwikkeld tot een groot vocaal vertolkster en een begenadigd performer. Zij weet haar luisteraars te raken, te boeien, te bekoren. Haar hele uitstraling, haar soepele welluidende stem, haar techniek, haar emotionele beleving, haar humor, haar aandacht voor haar medemusici en voor haar publiek ontroert en toont grote klasse. Denkend aan de vocalisten die ik deze week meemaakte in de halve finale van het Koningin Elisabeth Concours kwam ik tot de conclusie dat van de mezzo - sopranen er geen het niveau haalde van wat we deze middag hoorden van en beleefden met Francine Vis. Dank aan allen die dit concert mogelijk maakten. Strijkkwartet: Annelieke Vermeulen- viool, Eefje van Huijkelom- viool, Ine Troelstra- altviool en Wikkie Vis- cello Cellokwartet: Wikkie Vis, Geertje Kramer, Angela Heetvelt, en Lucas Vis.


Nog een paar nachtjes slapen en dan is het zover. De Rooise Kiki Mettler staat komende zondag op het podium van Paradiso. In de legendarische concertzaal in hartje Amsterdam staat Kiki in de finale van 'De Grote Prijs van Nederland' in de categorie Singer-Songwriter, de grootste muziekcompetitie van ons land.

Door Manon Swinkels

Met een eigen EP, meer dan honderd boekingen en natuurlijk heel veel talent op zak, is de 22-jarige artiest al aardig op weg naar een serieuze carrière in de keiharde muziekindustrie. Uit het gesprek met Kiki blijkt al snel dat de juiste motivatie, een prima stem en de nodige muzikale kennis alleen niet genoeg is.

Foto: Jan Slieker

"Met het aantal boekingen en optredens die ik op dit moment doe, verdien ik mijn geld en kan ik mij semi-professioneel muzikant noemen. Het is mijn grote droom om voor 100% afhankelijk te zijn van muziek. Ik wil op het podium staan van grote festivals, cd's uitbrengen en met een clubtour door heel Nederland optreden. Maar om dat te bereiken, is er wel wat meer nodig dan alleen een sterke wil. Er zijn zoveel mensen met talent, dus je moet maar net die ene hit scoren of met de juiste mensen in contact komen."

De interesse naar muziek zit er al vroeg in. In groep vier van de basisschool begint ze met blokfluit les en na schooltijd is zingen het liefste wat Kiki doet. "Ik zing eigenlijk al zolang ik mij kan herinneren. Op de basisschool en later op het Elde College deed ik graag mee met talentenshows en op mijn veertiende ben ik gitaar gaan spelen. Ik heb altijd het gevoel gehad dat ik iets met muziek moest gaan doen, maar wat precies, dat wist ik niet. In 2013 heb ik The Voice of Rooi gewonnen en samen met drie andere meiden ben ik het groepje 'Four Inspiration' begonnen. We zongen vooral covers en af en toe stond er een optreden gepland. Zo'n vier jaar geleden zag ik het programma 'De Beste Singer-Songwriter van Nederland' op tv en ineens wist ik het: dit is wat ik moet doen! Ik begon met het schrijven van eigen teksten en thuis in de huiskamer speelde ik mijn nummers voor mijn vriendengroep als publiek. Die zongen dan keihard met me mee. In 2015 was mijn eerste echte optreden met mijn eigen werk. In PopEI in het Klokgebouw in Eindhoven kwamen ongeveer veertig mensen luisteren en ik vond het super spannend. Ik stond te trillen van de zenuwen en ik dacht alleen maar: wat als het mis gaat? Gelukkig reageerde het publiek heel enthousiast en dat gaf me het vertrouwen om door te gaan."

In twee jaar tijd is Kiki gegroeid als zangeres en muzikant en ze heeft haar eigen stijl ontwikkeld, welke ze beschrijft als Indiefolk, Easy Listening & Akoestisch. Het vele schrijven van eigen werk en haar grote liefde voor het muzikale vak zorgde vorig jaar voor een stroomversnelling. "Een jaar geleden verscheen mijn EP 'Feathers', waar ik samen met mijn band door Nederland en België heb getourd. Daar ben ik natuurlijk onwijs trots op! Ik heb afgelopen zomer op verschillende festivals gestaan, ik heb huiskamerconcerten gegeven, ik heb mogen zingen op een bruiloft, op bedrijfsfeesten, in een kerk en in de kroeg. Ik wil mezelf blijven ontwikkelen en verbeteren en met mijn deelname aan 'De Grote Prijs van Nederland' hoop ik weer een stapje verder te komen."

'De Grote Prijs van Nederland' is de grootste muziekcompetitie van ons land. Uit alle aanmeldingen worden twintig acts geselecteerd die het tegen elkaar opnemen in de categorieën Bands, Hiphop en Singer-songwriter. Tijdens de halve finale in de grote zaal van de Effenaar in Eindhoven wist Kiki in de categorie Singer-songwriter een finaleplaats te bemachtigen. Zondag neemt Kiki het op tegen de vijf andere finalisten. "De afgelopen weken heb ik het ontzettend druk gehad met de voorbereidingen naar de finale toe. Zondag speel ik voor het eerst tijdens de wedstrijd met mijn complete band en we hebben zojuist de laatste repetitie achter de rug. In mijn hoofd ben ik bezig met de nummers die we gaan spelen, de volgorde, de outfits en het bedenken van wie ik wil uitnodigen. Daarnaast ben ik druk met interviews en het schrijven van nieuwe nummers. Er is nog genoeg te doen! Met mijn act tijdens de finale van De Grote Prijs hoop ik vooral een goed boekingskantoor te vinden, want een goed netwerk is erg belangrijk. Ik denk namelijk niet dat ik ga winnen, de vijf andere finalisten zijn zo goed. Het is voor mij al een droom die uitkomt om in Paradiso te staan."

Uw stem telt
De winnaar van 'De Grote Prijs van Nederland' gaat naar huis met 3.000 euro werkbudget, een coachingstraject en volop media-aandacht. En om extra kans te maken op deze mooie prijs, kunt u een handje helpen! "Iedereen kan op dit moment zijn stem uitbrengen, via: https://groteprijsvan.nl/deelnemers/kiki-mettler/. Met iedere stem kom ik weer een stukje dichterbij. Ik wil iedereen alvast bedanken voor hun stem en support!"


Voor Moederdagcadeau 's moet je in Rooi zijn

Sint-Oedenrode - Aankomende zondag is het Moederdag. Dé dag om je mama te verwennen. Dat heeft ze tenslotte verdiend! Ben je op zoek naar een ideaal Moederdagcadeau? Kijk dan aandachtig deze krant door, want er staan ontzettend veel leuke cadeaus en ideeën in van Rooise winkeliers en horeca. Voor je Moederdagcadeau moet je in Rooi zijn!

Moederdagactie Natuurlijk! Sint-Oedenrode
Natuurlijk! Sint-Oedenrode heeft een geweldige Moederdagactie op touw gezet, waar je leuke prijzen mee kunt winnen. Wat kun je winnen? 1. een levensmiddelenpakket van AH. 2. een mooie bos bloemen. 3. een lekkere taart. De winnende moeders krijgen op Moederdag bericht.

Zo doe je mee
- Kom a.s. zaterdag tussen 10.00 en 16.00 uur naar de wensboom op het Kerkplein. - Laat je persoonlijke wens voor jouw moeder in de wensboom hangen. - Wordt jouw wens eruit gepikt als mooiste, leukste, liefste of meest speciale wens, dan wordt jouw moeder op Moederdag verrast met één van bovenstaande cadeaus.

Goed doel
Natuurlijk! Sint-Oedenrode vraagt een vrijwillige kleine bijdrage voor de wenskaart die je in de boom wilt hangen. Alle opbrengst is voor SamenLoop voor Hoop Sint-Oedenrode. Team 'Schon Gruupke' staat bij de wensboom om je te helpen.

Formido
De Wit Schijndel
Drankenhandel van Boxmeer
Hevu
* Autobedrijf Corsten
(* beperkte oplage)

Jaargang 8 • Week 19 • Woensdag 9 mei 2018

Openbare vergadering Team Meierijstad

Foto:

Op dinsdag 22 mei houdt de fractie van Team Meierijstad een openbare vergadering in De Vriendschap in Boskant. Het adres is Pastoor Teurlingsstraat 30 en de vergadering duurt van 20.00 uur tot 21.30 uur.

Agenda: Welkom door fractievoorzitter Team Meierijstad. 1. Zaken aangaande Boskant: a. Bouwen in Boskant (betaalbare huur/koopwoningen voor senioren en starters). b. Leefbaarheid ( zorgondersteuning/school/sport/winkel) c. Behoud van de buurtbus d. Digitale ontsluiting Boskant en buitengebied (b.v. glasvezel) e. Sportbeleid f. Faciliteiten en activiteiten voor de jeugd g. Goede bereikbaarheid ambulance en brandweer. 2. Rondvraag. 3. Sluiting. Voor meer informatie kijk op de website www.teammeierijstad.nl of op de facebookpagina of stuur een mail naar fratiesecretariaat@teammeierijstad.nl.

PvdA solidair met arbeidsgehandicapten

De PvdA afdeling Meierijstad vierde afgelopen dinsdag 1 mei. Tijdens de bijeenkomt is onder meer gesproken over de laatste ontwikkelingen voor arbeidsgehandicapten: het wetsvoorstel dat ervoor zorgt dat deze mensen nooit een fatsoenlijk loon of pensioen zullen krijgen. Na de informatie over het wetsvoorstel hebben leden een petitie ondertekend.

Sikko Oegema, fractievoorzitter: "Het is goed dat we in Meierijstad ook oog hebben voor landelijke ontwikkelingen die grote gevolgen hebben voor arbeidsgehandicapten in onze gemeente. De meeste leden hebben vandaag gewerkt en waren niet in de gelegenheid om naar de landelijke manifestatie van o.a. PvdA en FNV in den Haag te gaan. Op deze manier laten we onze betrokkenheid zien."
Freddy Cuijpers, PvdA-lid en onlangs nog te zien in het TV-programma Zembla: "Alleen de allerzwaksten, chronisch zieken en mensen met een beperking worden het hardst geraakt door deze maatregel. Dit mogen en kunnen we niet toestaan. Deze onmenselijke maatregel moet van tafel!"

Marja Stevens, bestuurslid PvdA: "Vanuit de landelijke partij worden we goed geïnformeerd over deze wetswijziging. Een schandalig plan, ik zie in mijn werk wat de gevolgen voor kwetsbare jongeren zijn. Mooi dat PvdA landelijk, en wij hier met een flinke groep actieve leden, tegengas geven en onze zorgen uitspreken."

Horeca en recreatie intensiveren samenwerking

Bertus van Berkel (l) en Ron van Rooij schudden elkaar de hand. Foto:

De gemeente Meierijstad is druk bezig haar nieuwe beleid rond recreatie & toerisme vorm te geven. Daarnaast staan er diverse onderwerpen op de politieke agenda die de komende maanden voor het bedrijfsleven actueel worden. Naast het feit dat de gemeente gebaat is bij structureel en georganiseerd overleg met het bedrijfsleven, hechten ook de brancheverenigingen RECRON & Koninklijke Horeca Nederland (KHN) hier grote waarde aan.

Koninklijke Horeca Nederland, afd. Meierijstad & VRM, de nieuwe samenwerking van verblijfsrecreatie bedrijven sluiten deze maand een samenwerkingsovereenkomst. VRM staat voor Verenigde Recreatieondernemers Meierijstad. Hierin zijn de meeste campings, bungalowparken & groepsaccommodaties verenigd. Ook staat de deur open voor B&B. Bertus van Berkel, voorzitter KHN, afd. Meierijstad en Ron van Rooij, VRM-voorzitter gaan binnenkort de samenwerkingsovereenkomst bezegelen. Van Berkel: "Na de gemeentelijke herindeling is een nieuw speelveld ontstaan. Heel veel zaken verbinden de recreatieondernemers en de horeca bedrijven. Laten hun vertegenwoordigers hierin dan ook vaker samen optrekken." Ook Ron van Rooij ziet het helemaal zitten. "VRM is nog een erg prille samenwerking. We zijn wel voortvarend van start gegaan. We kunnen met name richting de gemeente nog veel plezier van deze samenwerking hebben. Ik kijk er naar uit", laat hij weten.

Er zijn diverse actuele onderwerpen waarin KHN & VRM samen gaan optrekken. Het reeds genoemde R&T-onderzoek dat nu wordt uitgevoerd door ZKA; paracommercie, toeristenbelasting, het camperbeleid, etc. In het verleden, in de drie voormalige gemeenten Veghel, Schijndel en Sint Oedenrode waren de recreatiebedrijven maar matig verenigd. Ook op provinciaal niveau wordt deze pilot gevolgd. Van Rooij: "Misschien kunnen de ondernemers in andere gemeenten hier nog een voorbeeld aan nemen."

Rechtszaak Megastal woensdag

Of de zoektocht van gemeente en initiatiefnemer Verhagen naar een alternatieve locatie voor de megastal in Nijnsel enig kans van slagen had, of dat het vooral voor de bühne was, zal voor de buitenwereld altijd wel een open vraag blijven. De plotselinge koerswijziging van het gemeentebestuur van groen naar rood licht plus de rekening van ruim een ton legeskosten had de sfeer tussen beide partijen vorig jaar al zwaar op de proef gesteld, de beschikbaarheid van alternatieven was vooraf al hoogst twijfelachtig en de betrokkenen willen er niet veel over kwijt.

Voor de buitenwereld was het daarom geen vraag óf, maar wannéér de zaak voor het eerst voor de rechter zou komen en die datum is nu bepaald op woensdag 9 mei. De plannen voor een megastal met 18.000 varkens, die inmiddels een voorgeschiedenis kent van zo'n tien jaar, was wellicht het heetste politieke hangijzer van 2017. Zo niet voor Meierijstad, dan toch zeker voor Sint-Oedenrode. Na maandenlang ondanks felle tegenstand van omwonende particulieren en boeren te hebben meegewerkt aan de realisatie van de megastal, verraste het college voor-en tegenstanders eind vorig jaar met een advies om de vergunning voor de megastal tóch te weigeren. De gemeenteraad ging daarin mee, zij het sterk verdeeld. Ze baseerden zich op de nieuwe regels van de provincie, die overigens wél bereid was om een uitzondering te maken. De gemeente vreesde echter dat de vergunning juridisch niet houdbaar zou zijn. Wát de gemeenteraad ook zou besluiten, het geschil zou sowieso voor de rechter komen want de tegenstanders zouden een verlening van de vergunning ook tot in hoogste instantie hebben aangevochten.


De camera draait…

Hans Hultermans interviewt hier een persoon voor één van zijn programma's. Foto:

De fusie tot Meierijstad heeft het nodige op gang gebracht, ook in televisie- en radioland. Er is een volledig nieuwe omroep opgericht die naast een aantal nieuwelingen vooral ook door mensen van de voormalige zenders TV Meierij (Sint-Oedenrode) en LOS (Schijndel) wordt gerund. Omroep Meierij is voortaan dé tv-zender van de nieuwe gemeente. Dagelijks zijn vele vrijwilligers in de weer om radio- en televisieprogramma's te maken. In een serie van meerdere interviews nemen we een kijkje achter de schermen en leren we de vrijwilligers kennen die het werk verzetten. De camera draait…

Door: Jeroen van de Sande

Deel 1: RondOM
Natuurlijk, het was even wennen in het begin en dat is het waarschijnlijk nu nog steeds. Nieuwe collega's, een nieuw onderkomen. De tv- en radiostudio in 't Spectrum in Schijndel zal nog niet voor iedereen even vertrouwd aanvoelen. Ook Hans Hultermans moet de lichtknoppen zoeken. Een beetje onwennig leidt hij me rond. Tussen alle Schijndelnaren en Rooienaren is hij één van de weinige vrijwilligers uit Veghel. Een directe aanwinst is hij wel, want Hans zit al dertig jaar in het vak. "De eerste twaalf jaar heb ik sportverslagen gemaakt voor Omroep Brabant", zegt hij, terwijl we ons aan tafel nestelen. "Toen ging mijn zoon als 15-jarig 'menneke' ook al mee om te helpen en stonden we overal langs de lijn. Tussendoor deden we hand- en spandiensten voor Skyline, het tv-station voor Veghel en Uden. Daar hebben we uiteindelijk mee mogen denken over een radioprogramma voor 55-plussers. Daar is de 55+ show uit voort gekomen. Dat presenteer ik al jaren. In 2017 wonnen we er de OLON-award mee. Een prestigieuze prijs in radioland."
Toen het huwelijk tussen Skyline en Omroep Meierij niet tot volle wasdom kwam, besloot Hans zich aan te sluiten bij Omroep Meierij. Hij wilde zijn vizier liever richten op Veghel, Schijndel, Sint-Oedenrode en alle daarbij behorende kernen. De 55+ show heeft hij meegenomen en samen met Jan van Oort, Antoon Buiting, Anny Stobbe en Maria Roché draait hij nu wekelijks vele items voor RondOM in elkaar. Uiteraard samen met presentatoren en camera- en productievrijwilligers. Iedere week trekken ze er meerdere keren op uit om kort maar krachtig te laten zien wat er allemaal in Meierijstad gebeurt. En dat is nogal wat…
"Het is soms lastig keuzes maken, maar we proberen het zo goed mogelijk te verdelen", legt Hans uit. "Alle kernen tellen mee. We houden er rekening mee dat we ook items in bijvoorbeeld Olland, Boerdonk of Wijbosch maken." RondOM is op Omroep Meierij een constante carrousel van items die elkaar afwisselen. Iedere dag wordt het programma ververst, zodat het leuk blijft om te kijken. Ook op de website www.omroepmeierij.nl zijn de filmpjes terug te vinden. "Omroep Meierij is al heel snel ingeburgerd, omdat we op heel veel plekken aanwezig zijn. Als we bellen, hoeven we nu al niet meer uit te leggen wie we zijn en wat we doen. Dat is positief!"

Pitch je idee, pak je kans!
15 Mei houdt Omroep Meierij een vrijwilligersavond in De Vink te Schijndel. Iedereen is daar welkom. Hans: "We zijn op zoek naar nieuwe vrijwilligers, maar natuurlijk ook naar nieuwe en verse ideeën. Heb je een leuk idee voor een tv- of radioprogramma en wil je de kans krijgen om dat zelf uit te voeren? Kom je idee dan pitchen tijdens deze avond! Wellicht mag je er dan binnenkort mee aan de slag!" Omroep Meierij zoekt vrijwilligers in alle leeftijden die affiniteit hebben met media. De avond begint om 19.30 uur. Aanmelden via redactie@omroepmeierij.nl

Mediabericht Omroep Meierij

RondOM
Een programma met nieuws, actualiteiten en opmerkelijke gebeurtenissen uit Meierijstad. Onderwerpen worden regelmatige geactualiseerd! Uitzendtijden RondOM: ELK heel uur.

Specials
Benkskes in Rooi

Door Nico van de Wetering worden de 7 toponiemenbanken bezongen die in 2014 in het buitengebied van Sint-Oedenrode zijn geplaatst. Elke bank heeft een naam. In 7 afleveringen wordt het geheim achter deze naam onthuld. De komende weken worden deze korte films getoond. Bankgeheimen is een project van Roois Cultureel Erfgoed.
Uitzending vanaf 6 tot en met 12 mei.
Uitzendtijden: 02:30 – 05:30 – 08:30 – 11:30 – 14:30 – 17:30 – 20:30 en 22:30 uur

Attentie
Vanaf 1 maart zijn er technische aanpassingen doorgevoerd waardoor Omroep Meierij in heel Meierijstad (en zelfs omliggende gemeenten) te ontvangen is. Binnenkort worden verdere technische aanpassingen doorgevoerd. Voor de abonnees van KPN betekent dit dat Meierijstadbreed uitsluitend het KPN-kanaal 1333 zal worden gebruikt. KPN-kanaal 1435 komt te vervallen. Voor de abonnees van TRINED gaat voor heel Meierijstad kanaal 500 gelden. Ziggo gaat analoge uitzendingen beëindigen!

Zenderoverzicht TV
UITZENDKANALEN EN FREQUENTIES VOOR SINT-OEDENRODE en bijbehorende kernen
KPN digitaal kanaal 1333. ZIGGO digitaal kanaal 36, analoog 256 MHz, CI+ kanaal 331.
Telfort kanaal 1333. TRINED kanaal 500

Zenderoverzicht RADIO
UITZENDKANALEN EN FREQUENTIES VOOR KERN SINT-OEDENRODE en bijbehorende kernen
ZIGGO Digitaal kanaal 915 en Ci+ kanaal 365
Kabel: 87.5 FM - KPN digitaal: Kanaal 1033. Telfort: 796

Openingstijden
Studio Schijndel: Steeg 9D. Tel. 073-5479955
Studio Sint-Oedenrode: Laan van Mariëndael 30A, bereikbaar voor bestellingen, vragen, meldingen, elke ochtend van 10:00 - 12:00 uur behalve donderdag. Vrijdag is het kantoor van 12:00 - 15:00 uur open.
Tel. 0413-471193 Mailadres: info@omroepmeierij.nl

Toelen blijft toch in café d'n Toel

Vrijwel iedereen in Sint-Oedenrode en omstreken vernam afgelopen jaar dat café d'n Toel te koop stond. Dat is nu verleden tijd. Eigenaar Michael Toelen heeft na lang wikken en wegen toch besloten om te blijven. "Ik heb hier iets moois opgebouwd en dat wil ik niet zomaar van de hand doen", waardeert Michael zijn domein.

Michael had in eerste instantie plannen om een andere uitdaging aan te gaan. Hij heeft zelfs kijkers ontvangen die interesse hadden in zijn café aan de Pastoor Smitsstraat in Olland. Na lang nadenken besloot hij uiteindelijk toch om zijn huidige horecagelegenheid niet te verlaten. Michael: "Als ik zie wat ik hier getimmerd heb. De skihut, het terras, speelplek voor kinderen, dan is het veel te jammer om dit te verlaten." Michael is het café blijven runnen en krijgt nog steeds assistentie van onder andere zijn ouders Harry en Tonnie. Zij helpen hem nog heel vaak. "Ze willen al langer een stapje terug doen. Het ziet er naar uit dat het vanaf nu echt kan", gunt Michael zijn ouders extra rust. "D'n Toel dreijt dus dur", grapt de uitbater. Na 100 jaar Toelen zal er daarom een Toelen in blijven. Binnenkort meer in DeMooiRooiKrant over de geschiedenis van dit roemruchte café in Olland.


Kunstenaars uit Meierijstad houden expositie

Foto:

Het Roois Kultuur Kontakt organiseert een tentoonstelling met de cursisten van Maria Kemps. De opening is zondag 13 mei om 15.00 uur. De cursisten komen uit Sint-Oedenrode, Schijndel en Veghel.

Maria Kemps is al meer dan 25 jaar werkzaam als docente tekenen / schilderen bij Phoenix Cultuur (voorheen Pieter Breugel). Omdat haar manier van lesgeven academisch en schools is, is er met dit onderwerp Meierijstad, vanuit een proces gestart. Allereerst foto's maken, sfeer proeven, schetsen maken, composities bekijken, kleurproefjes maken. Kortom, dit thema staat niet meteen op het doek. Verder kiezen de deelnemers van deze tentoonstelling ook nog voor een eigen stijl. Wordt het abstract, figuratief of toch realistisch. Vervolgens wordt het formaat van het doek nog gekozen en dan gaan ze aan de slag. Het resultaat mag er zijn. Kom en geniet van het thema Meierijstad. De tentoonstelling is van 13 mei tot 23 juni in Mariëndael.


Nieuw: verkooppunt SIGMA Verf in Rooi

Alle producten van Sigma Verf hebben een mooie plek gekregen in de winkel.

Alsof het assortiment van de Formido nog niet ruim genoeg is, doet de bouwmarkt aan de Eerschotsestraat daar nog een schepje bovenop. Formido heeft haar verfcollectie uitgebreid met niet één, maar met twee nieuwe merken. Dat betekent nog meer keuze in kleur en kwaliteit, voorzien van het juiste advies.

"Sinds deze week mogen wij Sigma en Hister ONE aan ons rijtje toevoegen", vertelt Jurgen van Rooij enthousiast. "Sigma staat onder schilders bekend als hét topmerk van hoge kwaliteit. Alle binnen- en buitencoatings kunnen wij in iedere gewenste kleur mengen met onze gloednieuwe mengmachine. Daardoor is er niet alleen voor de echte vakschilder volop keus, maar ook de klusser thuis kan prima uit de voeten met deze professionele verf. Wij voorzien onze klanten graag van passend advies bij iedere klus."
Naast het bekende verfmerk Histor is nu ook de nieuwe lijn 'Histor ONE' verkrijgbaar bij Formido. "Histor ONE richt zich op de trendkleuren van het moment en komt daardoor steeds met negen nieuwe kleuren. Deze lijn van Histor is verkrijgbaar als lak, muurverf en krijtverf, en naast de trendkleuren kunnen wij ook deze lijn mengen in iedere gewenste kleur."
Kan uw project wel een kleurtje gebruiken? "Loop gerust bij ons binnen! Wij kijken graag met u mee."

Open dag Crole Hoeve & Smaaklokaal

Kent u het bericht nog over de nieuwe bewoners van de Vresselse Bossen? Deze Schotse Hooglanders zijn afkomstig van de Crole Hoeve, een familiebedrijf op het randje van Rooi. Tijdens de open dag van de Crole Hoeve op tweede pinksterdag kunt u genieten van een wel heel bijzonder uitje.

Al vier generaties lang duurt de liefde voor runderen vanuit de Crole Hoeve. Naast de Schotse Hooglanders in de Vresselse Bossen heeft Leon Moonen robuuste rassen als Limousin en Blonde Aquintaine rondgrazen in diverse natuurgebieden. "Het is eigenlijk bizar dat er vlees wordt geïmporteerd uit landen als Australië en Argentinië, terwijl er zo dichtbij het meest duurzame vlees rondloopt", vertelt Leon. "Onze runderen leven van 100% natuurlijke voeding, zonder kunstmest en antibiotica, wat zorgt voor een gezond stuk vlees vol plantaardige eiwitten. Daarnaast zorgt de begrazing van onze runderen in natuurgebieden ervoor dat bloemen, planten en kruiden gaan groeien, wat bijdraagt aan een prettige leefomgeving voor vogels, insecten en reptielen. De complete belevenis van ons bedrijf laten wij graag zien tijdens de open dag."
Op 21 mei van 12.00 tot 17.00 uur is iedereen van harte welkom om Crole Hoeve te bewonderen. Deze dag worden de zintuigen volop geprikkeld. "In het smaaklokaal worden prachtige gerechtjes bereidt door chefskoks Ralf Dirven van De Beleving en Jürgen Bosman van De Waag in Boxtel, die doorgaans in hun eigen keuken werken met onze producten. In een haardvuur worden hamburgers gebakken door Rolf Hamers van Quoco en een huifkar brengt de bezoekers naar onze kudde natuurrunderen in het Vresselse bos. Wij laten graag zien wie wij zijn en wat wij precies doen. Iedereen is welkom om kennis te maken met het bedrijf, onze producten en de workshops die wij geven in het smaaklokaal.
Kunt u nu al niet wachten? Neem dan alvast een kijkje op de website: www.crole.nl. "Op dit moment zijn onze producten alleen te verkrijgen via de webshop, maar vanaf 27 mei is onze winkel iedere zondag van 12.00 uur tot 16.00 uur geopend voor bijvoorbeeld een heerlijk robuust stuk vlees voor op de BBQ."

"Wat zou jij doen?"

Foto: Hans van den Wijngaard

De belangstelling voor de jaarlijkse dodenherdenking bij het oorlogsmonument bij de Hambrug was ook dit jaar weer overweldigend. Honderden mensen namen de moeite om twee minuten stil te staan bij onze vrijheid. Een vrijheid die we zo vanzelfsprekend vinden dat we er vaak niet eens bij stil staan. Een reden te meer om deze twee minuten nog generaties te respecteren.

Tijdens een groot deel van de eerste van de twee minuten stilte, zullen zeker veel mensen hebben moeten denken aan de woorden die oud-burgemeester Maas jaarlijks gebruikte: "De schreeuw van een enkeling, kan de stilte van honderden verstoren." Maar toen na ruim driekwartminuut het knetterende brommertje van twee (hopelijk) niets in de gaten hebbende jongeren buiten gehoorsafstand was, waren het alleen nog het kabbelende water van de Dommel en het fluiten van de vogels die stilte mochten begeleiden.

"Bijzonder dagboek"
Het kan toeval zijn, maar opvallend was dat een groep stoelen in het Atrium, zonder bordjes 'gereserveerd' toch leeg bleef. Waren het de plaatsen voor de gevallenen, die werden herdacht? Ondanks die lege stoelen was net zoals bij het oorlogsmonument de belangstelling in het Atrium van het Hof van Rode groots. Onder begeleiding van Harmonie Nijnsel, Dennis van der Sande en het Roois Gemengd Koor spraken pastoor Vincent Blom en leger Aalmoezenier Hans Kocken.

Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard

Antoon Buiting las voor uit een bijzonder oorlogsdagboek. Het boek is geschreven door Zalman Gradowski, een Poolse Jood die in Auschwitz als zogenaamd 'Sonderkommando' te werk was gesteld. Hij had de taak dagelijks honderden mensen naar de gaskamers te brengen en even later hun lichamen te cremeren. Een taak die de nazi's liever hun slachtoffers lieten uitvoeren, dan het zelf te doen. Tussen de as van de vermoorde slachtoffers begroef hij fragmenten van zijn dagboek die later zijn terug gevonden en tot zijn dagboek werden samengesteld. Zalman overleefde oorlog niet. De sabotage aan een van de crematoria, waar hij bij betrokken was maakte een einde aan zijn leven.

"Bijzondere herdenking"
De opzet van de dodenherdenking in Sint-Oedenrode is niet uniek. Maar burgemeester Van Rooij gaf na afloop aan dat we hier wel op een bijzondere manier herdenken. "De combinatie van een bijeenkomst in het Atrium van het Hof van Rode en vooral het aansluitend leggen van de kransen bij het oorlogsmonument maakt de Rooise bijeenkomst heel bijzonder." De burgemeester woonde dit jaar de Rooise bijeenkomst namens het college van burgemeester en wethouders van Meierijstad bij.

"Wat zou ik hebben gedaan?"
"Wat zou jij doen?" Die vraag stelde burgemeester Van Rooij de aanwezigen en zichzelf. Hij maakte het concreet door te verwijzen naar burgemeester Verheijen van Erp, die in 1944 weigerde om mannen aan de Duitsers beschikbaar te stellen om op het gebombardeerde vliegveld bij Volkel te werken. Hij werd daarop gearresteerd en werd via kamp Vught naar Buchenwald getransporteerd. Daar overleed hij op 12 maart 1945. "Ik weet niet wat ik gedaan zou hebben", antwoordde Van Rooij de groep. Ook stond de burgervader stil bij de familie Heerkens, die met gevaar voor eigen leven de Joodse familie Andriesen door de bezettingstijd loodste. Een tweetal vragen, waarbij we ons nu 73 jaar later in alle vrijheid af kunnen vragen, "wat zou ik doen?"

Commissie Logistiek en Veiligheid

Deze ploeg trok zondagmorgen de straat in.

De voorbereidingen op de SamenLoop voor Hoop Sint-Oedenrode zijn in volle gang. Tientallen vrijwilligers dagdromen al over de ideale SamenLoop en werken hard aan het verwezenlijken van die droom. De afgelopen maanden hebben we vele commissies uitgelicht, maar bij één commissie hebben we nog niet aangeschoven. Daarom in deze laatste editie: een kijkje bij de Commissie Logistiek en Veiligheid.

De Commissie Logistiek en Veiligheid bestaat uit een clubje van zes vrijwilligers: Henk Gloudemans, Hans van Riet, Appie van Liempd, Bert van het Hof, Ton Cornelissen en Henk van der Meijden. Ieder met een eigen reden om van SamenLoop voor Hoop een geslaagd evenement te maken. "We kennen allemaal een dierbare die de ziekte heeft of heeft gehad. Eigenlijk mag niemand deze ziekte krijgen", vertelt Henk.

Aan deze club mannen de taak om er voor te zorgen dat alle onderdelen van SamenLoop voor Hoop, van het parcours, podia en hekwerk tot aan het foodplein en het horecagedeelte, op de juiste plek staan. "Wij gaan zorgvuldig te werk om alle onderdelen van het evenement een plekje te geven. Het terrein moet voldoende ruimte bieden voor de wandelestafette en daarbij staat natuurlijk de veiligheid voorop. Het wandelparcours wordt duidelijk en herkenbaar uitgezet, voor elk team wordt er een tent neergezet en wij zorgen ervoor dat het podium op de juiste locatie wordt geplaatst. Verder zijn wij onder andere verantwoordelijk voor voldoende water en elektriciteit, de wegafzetting, ruimtes voor de organisatie, fietsenstallingen en genoeg toiletten. Al deze voorzieningen worden op elkaar afgestemd en tijdig geplaatst."

De commissie moet continu rekening houden met de grenzen en mogelijkheden die worden voorgeschreven door de gemeente, de politie en de brandweer. "Veiligheid staat voorop. Zo moet er rekening gehouden worden met brandvoorschriften en doorgangsroutes voor hulpdiensten."
De bouw van het complete evenemententerrein doen de mannen gelukkig niet alleen. Ze krijgen de hulp van een hoop vrijwilligers die helpen tijdens de op- en afbouw. "Op dit moment zijn we druk met de voorbereidingen en we liggen netjes op schema. We gaan er samen voor zorgen dat iedereen kan zeggen, zowel letterlijk als figuurlijk, 'Het loopt goed!'"


Stoommachines publiektrekkers open dagen

Foto: Hans van den Wijngaard

Bij de naam Hoeve Strobol denken steeds meer mensen aan nostalgie en oude ambachten. De afgelopen jaren bouwden Bert en Annie Verbakel samen met een grote groep vrijwilligers aan een bijzondere verzameling oude machines. Grote en kleine machines die het werk in de fabriek, maar ook thuis veel lichter maakten. Zaterdag en zondag had het museum een open dag en het waren zeker niet alleen techneuten die zich vergaapten aan de techniek van toen.

Hoogtepunt van de open dagen was toch wel de stoomlocomobiel van Jan Renders uit Veldhoven. Deze mobiele stoommachine uit 1909 dreef een machinale klompenmakerij aan. Tot groot verdriet van de vrijwilligers uit Veldhoven lekte er een pakking op een van de stoomleidingen, zodat de machine zondagmiddag vroegtijdig met de werkzaamheden moest stoppen. De in Duitsland gebouwde machine heeft de halve wereld gezien. De machine deed jarenlang dienst bij een Braziliaans waterpompstation. Enkele jaren geleden kwam de machine naar Veldhoven. Daar was het smid Jan Renders, die de machine met een groot aantal vrijwilligers restaureerde.

Wens komt toch nog uit
De grootste wens van Bert Verbakel was jarenlang een eigen stoommachine. Toen hij de hoop op een eigen stoommachine al bijna had opgegeven, liep hij er via via toch nog een in Frankrijk tegen het lijf. Deze machine die nu in onderdelen in een tijdelijke hal ligt, moet over een jaar of vier het pronkstuk van het museum worden. Volgende week is een belangrijke dag voor de stoommachine van Hoeve Strobol. Dan wordt de ketel gekeurd en krijgt Bert te horen of die nog sterk genoeg is voor de komende generaties. "We willen de stoommachine nu graag voor komende generaties restaureren. Als dat betekent dat we de ketel moeten vervangen, dan zullen we dat nu doen. Het zou jammer zijn als we nu veel tijd en energie in de machine steken en dat de volgende generatie over tien jaar alweer aan de slag moet".

Meer dan stoom alleen
Hoewel de beide stoommachines zeker publiekstrekkers waren, krijgen ook de andere ambachten die in Hoeve Strobol te zien waren veel publieke belangstelling. Zo trekt het starten van de oude Deutz generator altijd veel belangstelling. Niet verwonderlijk als je ziet wat voor inspanning er geleverd moet worden om de machine aan de praat te krijgen. Maar ook de bakkerij, de drukkerij en het weefgetouw trokken veel nieuwsgierige blikken. Buiten waren naast de stoommachines ook de oude zagerij en een touwslagerij te bewonderen. Voor de kinderen leverde dat mooi maar weer een nieuw springtouw op.

Alleen mogelijk met vrijwilligers
Het onderhouden en behouden van zo'n historische collectie kost niet alleen veel geld, maar ook veel tijd. Door het jaar heen is Bert dan ook omringd door een ploeg van zo'n vijftien vrijwilligers. Die mensen zetten zich niet alleen in voor het behoud van de collectie, maar zijn ook zeer actief bij het oprichten van nieuwe initiatieven zoals nu de stoommachine. Bert vertelt vol enthousiasme: "Het is de bedoeling dat we hier een soort fabriekje met een historische gevel gaan metselen. Misschien dat er zelfs wel een gemetselde schoorsteen bij komt", terwijl hij naar de plaats wijst waar alles moet gaan gebeuren. Naast de groep mensen die wekelijks komt helpen, kan Bert in de winterperiode ook nog terugvallen op een groep mensen die komt schoonmaken. "Maar een dag als deze wordt ook mogelijk gemaakt door een bijdrage die we als museum kregen van de gemeente Meierijstad en 'Het Groenewoud'", zo sluit Bert af om weer snel de grote Deutz generator voor de volgende groep bezoekers op te starten. Kijk voor meer foto's op www.mooirooi.nl


Driekwart Rooi's buitengebied meldt zich aan voor glasvezel

Het buitengebied van Sint-Oedenrode gaat massaal over op glasvezel. Maandagavond werd in de Bimdhoeve aan de Ollandseweg bekendgemaakt dat 75% van het Rooi's buitengebied die keuze heeft gemaakt. In heel Meierijstad en Sint-Michielsgestel samen ligt het gemiddelde op 66%.

Piet Grootenboer, directeur Glasvezel buitenaf benadrukt de geweldige inzet: "Een geweldig resultaat dat de vraag naar een goede breedbandverbinding benadrukt en de inzet van gemeenten, ambassadeurs, lokale verkopers en inwoners weerspiegelt. Want wat is er veel werk verzet. Iedereen heeft zich volop ingezet, en met succes! Door het enthousiasme uit de regio komt er glasvezel." Hij gaf daarnaast aan dat de 66% een record is. Op 21 april stond de teller nog op 21%. Daarna is de teller heel hard omhoog geschoten.
Het aanleggen van glasvezel in het buitengebied was één van de speerpunten van de eerste gemeenteraad van Meierijstad. Dat doel is nu bereikt. Wethouder van Rooijen was bij de bijeenkomst aanwezig en natuurlijk zeer verguld met het resultaat. "We hebben het nodig voor zorg, voor onderwijs, maar ook om te 'Netflixen' en te kunnen leven. Je hebt geld en energie nodig om dit voor elkaar te krijgen, maar ik wijs vooral naar jullie, jullie hebben het gedaan", dankt Van Rooijen alle aanwezige ambassadeurs die zich de afgelopen maanden hebben ingezet voor het gemeenschappelijke doel.
De tijd van traag internet en schotelantennes in het buitengebied is over ongeveer 1,5 jaar voorbij. Zoveel tijd neemt het in beslag om alle huizen en bedrijven aan te sluiten die zich op dit moment hebben aangemeld of zich nog gaan aanmelden voor 7 mei. "Met alle aanmeldingen gaan we naar de aannemer. Samen gaan we kijken waar en hoe we de kabels gaan leggen. Meierijstad zal dan opgedeeld worden in sub-gebieden. Die planning zal ongeveer twee á drie maanden in beslag nemen", legt een woordvoerder van Glasvezel Buitenaf uit.
Bij de mensen die zich hebben aangemeld wordt een schouw uitgevoerd. Dat houdt in dat gekeken wordt naar waar in huis de mensen de aansluiting precies willen hebben. Daarna volgt een afspraak om alles daadwerkelijk te leggen en wordt het weer iets later in huis aangesloten. Huizen of bedrijven die glasvezel niet hebben aangevraagd krijgen wel een aansluiting voor de deur, maar zullen extra aansluitkosten van minimaal €995,- (bovenop de normale kosten) moeten betalen als ze op een later moment toch glasvezel willen hebben.

Fysiorooi bouwt aan de toekomst

Rugspecialisten Luc van Kruijsdijk en Jan Kemps van Fysio Rooi.

De afgelopen periode zijn ze bij Fysiorooi druk geweest met een verbouwing om de oefenzaal en de trainingsfaciliteiten binnen de praktijk flink uit te breiden. Ook het kantoor, balie en een van de behandelkamers is opnieuw ingericht.

Luc van Kruijsdijk en Jan Kemps hebben zich door de jaren heen gespecialiseerd in het behandelen van complexere rugklachten. Door scholing op het gebied van de wervelkolom, het op niveau houden van de kennis in het lokale rugnetwerk en korte lijnen met de rugspecialisten van de regio, staat er een sterk concept.

"De uitbreiding van de oefenzaal is er in eerste instantie voor een gespecialiseerd trainingsgedeelte voor chronische lage rugklachten, maar is ook goed inzetbaar voor revalidatie na bijvoorbeeld heup, knie en rug operaties", vertelt Luc. "Naast de bekendere trainingsapparatuur is er ook geïnvesteerd in specifieke rug trainingsapparatuur. De standaard rug en buikspier apparatuur grijpt te weinig aan op de kern van het rugprobleem. We hebben nu apparatuur gevonden, waar van wij overtuigd zijn dat we dit nu wel doen. Maar een sterke rug alleen, is niet voldoende!
De meeste mensen hebben acute rugklachten wat goed te verhelpen is met algemene of manuele fysiotherapie, echter er is ook een groep patiënten die last hebben van langdurige of steeds terugkerende rugpijn (chronische klachten). Vaak zijn deze klachten moeilijker behandelbaar, hebben ze geen duidelijk aanwijsbare oorzaak en vindt er ook na behandeling vaak snel weer een opleving van de pijn plaats. Met ons rug-herstelprogramma wordt gewerkt aan een duurzaam resultaat, door niet alleen aan de slag te gaan met de fysieke klacht maar juist ook met de mentale oorzaak, welke hier meestal de chroniciteit in stand houdt", aldus Luc van Kruijsdijk.

Mensen zijn vaak al op verschillende adressen geweest, waar veel focus is op puur en alleen het versoepelen en versterken van de rug. Vooral bij chronische rugklachten spelen gedrag, inzicht en leefstijl een grote rol. Hier wordt meestal te weinig aandacht aan besteed en daardoor zien we vaak toch weer terugval. Fysiorooi gaat in de behandeling hiervan naast manuele therapie, een goed trainingsprogramma en pijneducatie, ook in op gedrag en leefstijl.
Na jarenlange uitgebreide scholing en een verbouwing van de trainingsfaciliteiten is Fysio Rooi sinds 1 mei het tiende Rug Expertise Centrum in Nederland die werkt met een persoonlijk rug-herstelprogramma voor chronische rugklachten.

"Om te kijken of het programma geschikt is voor uw rugklachten, is er een rug-test ontwikkeld. U kunt deze online invullen of maak een afspraak zodat we er samen naar kijken. Kijk voor de test op: http://www.rugexpertisecentrum.nl/online-rugtest/"


Wijkvereniging Eerschot.

Vrijdag 11 mei liggen de kaarten voor het jokeren en rikken weer op tafel. Alle leden vanaf 16 jaar zijn welkom. Deze avond begint om 20.00 uur. Maar iedereen is vanaf 19.30 welkom want dan is de koffie en thee al klaar. Ook wordt er weer een loterij gehouden. Heb je geen geluk in de loterij. Na afloop van het kaarten gaat iedereen weer met een vleesprijs naar huis. Dinsdag 15 mei gaan we weer wandelen. Ga jij met ons mee een uurtje mee bewegen kom dan om 18.30 uur naar Meerschot. Heb jij je al opgegeven voor het bloemschikken op donderdag 17 mei? Nog niet, bel snel Shirley tel 472930.

Blij met de hoofdprijs

Kevin en Lindsy laten trots de prijs zien!

Sint-Oedenrode – Met een 'big smile' kwam Lindsy Hagelaars donderdagmiddag het kantoor van MooiRooi binnengelopen. "Ik heb gewonnen!" straalde ze van oor tot oor. Afgelopen woensdag viel in heel Rooi DeMooiRooiKrant op de deurmat met daarin de uitslag van de Klompenfotowedstrijd. Lindsy was de foto zelf even vergeten, maar mama was zo slim geweest om hem in te sturen. Dat leverde zomaar de hoofdprijs op! Lindsy wint daarmee een tablet, geschonken door de winkel Digison uit Son en Breugel. Daar verkopen ze tablets, telefoons, laptops en nog veel meer!. Dat kwam goed uit, want haar 'kei oude' eigen tablet was kapot. Broertje Kevin wilde delen in de feestvreugde dus sprongen ze beiden in de grote klomp van MooiRooi. Lindsy proficiat!

Doe raar met je haar party

Foto:

Heb je altijd al een hanenkam of een ander cool kapsel willen hebben? Dan hebben we voor jou een leuke party op vrijdag 11 mei! Doe Raar Met Je Haar is het thema en dit keer is het ook voor groep 5.

Om 19:30 uur gaan de deuren open en staan de kappers klaar om je haren te pimpen met een compressor. Met je nieuwe kapsel kun je lekker swingen op de leukste muziek. Zit jij in groep 5 dan ben je deze keer ook van harte welkom. De deuren van jeugddisco The Joy sluiten om 22:00 uur. De entree is gratis! Een glaasje drinken kost maar € 1,00.

Ons adres is Oude Lieshoutseweg 7 (naast de hoofdingang van De Beckart). Voor meer informatie en foto's kijk eens op onze website www.the-joy.nl. Zet alvast 8 juni in je agenda dan is het kermis in Nijnsel en hebben wij Kermisparty!

Op Moederdag naar Jukebox Open Air in het Autotron

Foto: Hans van den Wijngaard

De tweede zondag van mei staat bij de liefhebbers van de jaren '50, '60 en '70 niet alleen bekend als Moederdag. Bij hen staat zeer zeker ook Jukebox Open Air in de agenda. Dit jaar komen er zeker zo'n 250 standhouders naar het Autotron in Rosmalen met kleine en grote hebbedingetjes uit 'The Golden Years of Rock 'n Roll'. Ook zijn er optredens van de bands Trash Hombres en Ducktails.

De volgende inzender kon ons vertellen dat een diamant of een safier als geluidsopnemer of naald in de platenspeler een belangrijke functie hebben. Voor hem ligt de toegangskaart voor Jukebox Open Air klaar op onze redactie, Heuvel 7 in Sint-Oedenrode: Hans Verkuilen

Wist u het antwoord niet of werd uw inzending niet getrokken, maar wilt u toch naar Jukebox Open Air, dan kan dat. De beurs is zondag 13 mei geopend van 10:00 tot 17:00 uur en de entree bedraagt 12,50 euro per persoon. Kinderen tot twaalf jaar mogen onder begeleiding van een volwassene gratis naar binnen.

Activiteiten met jarig IVN

Foto: Mees van Dijk

Al 20 jaar is IVN Sint-Oedenrode actief in het organiseren van wandelingen en excursies in de natuur in en om Rooi. Jong en oud hebben de afgelopen jaren kunnen genieten van bijzondere plekken. Ook achter de schermen zetten veel vrijwilligers zich voor natuurbehoud in. Op 12 mei a.s. viert IVN Rooi dit jubileum met allerlei leuke activiteiten voor kinderen en hun (groot)ouders en andere belangstellenden.

Oeverzwaluwen, blote voeten, waterdiertjes, en nog veel meer
Kinderen en volwassenen kunnen deelnemen aan allerlei natuuractiviteiten die in het teken staan van water, vogels en insecten. Ook de zintuigen komen volop aan bod. Met telescoop en verrekijker kan iedereen de oeverzwaluwen bij de nieuwe oeverzwaluwwand goed bekijken. De wand wordt die middag officieel geopend. Speciaal voor deze middag is er een blote voetenpad aangelegd. Bezoekers kunnen lekker banjeren over gras, door modder en water. Met het zintuigenspel wordt proeven, ruiken, horen een hele beleving. Ook de wondere waterwereld valt te ontdekken met allerlei waterdiertjes zoals bootsmannetjes en schaatsenrijders of waterschorpioenen. Er is een demonstratie vliegvissen en voor wie wil mag een hengel (zonder haak) uitgooien.

Er wordt gewerkt aan een bijenhotel en iedereen kan meehelpen met boren en zagen van bamboe en andere materialen. Genoeg om de bijen een nestgelegenheid te geven. Er zijn vele soorten nachtvlinders; een van de gidsen laat enkele nachtvlinders zien vergezeld van een mooie presentatie. De Jeugdnatuurwacht is aanwezig met de verkoop van koolmezen-nestkastjes. Er valt die middag ook iets uit te pluizen: wat zit er toch allemaal in de braakbal van de uil? En voor Moederdag kunnen kinderen een mooie natuurkleurplaat maken. De kinderen gaan naar huis met een leuk aandenken aan deze middag. Deelname is gratis.

Locatie en tijd
De activiteiten zijn van 14.00 – 16.30 uur in en om de tuin van Miss Hyacinth, Damianenweg 26 (ingang Veerse Heide).

Bijzondere bomen in Rooi

Foto: Henri van Weert

Al sinds de oprichting in 1998 maakt Stichting Het Roois Landschap zich sterk voor het behoud en waar nodig herstel van het fraaie landschap in Sint-Oedenrode. Hiertoe behoort ook de zorg voor de vele bijzondere en monumentale bomen, zowel in de dorpen als in het buitengebied. In een aantal afleveringen willen wij u kennis laten maken met enkele van de meest bijzondere exemplaren.

De Fladderiep (Ulmus laevis)De Fladderiep of ook wel Steeliep is misschien wel de meest onbekende van de in ons land inheemse bomen. Pas in 1980 werd ontdekt dat deze soort van nature in Nederland voorkomt.
Het verspreidingsgebied is groot, want de soort is algemeen in Midden-Europa en in Azië. In West-Europa is de boom van nature echter zeldzaam en in Nederland komt deze alleen in de Oostelijke helft van het land voor. Veel kenners waren verrast dat bij een inventarisatie in het Groene Woud diverse inheemse Fladderiepen zijn aangetroffen. Bij Rooise natuurliefhebbers was dit al lang bekend, want met name in Boskant staan enkele fraaie exemplaren. Sommige staan in houtwallen, maar er zijn ook solitaire bomen bij. Deze staan op plekken waar ze van oorsprong in de natuur voorkomen; op natte bodems, vaak bij rivieren, waar ze ook vaak een deel van het jaar onder water kunnen staan.
Het exemplaar dat op onze lijst van Monumentale bomen in Rooi een belangrijke plaats inneemt staat in een weiland aan de Goeiendonk. Het is een prachtige meerstammige boom van ongeveer 18 meter hoog. De omvang van alle stammen samen op 1,30 meter is zo'n 5,23 meter. Deze prachtige vitale boom staat landschappelijk erg mooi in een weiland. Ook in de omgeving staan nog enkele exemplaren van deze bijzondere soort.De Fladderiep onderscheidt zich van de andere Iepen doordat de bloemen en later ook de vruchten op steeltjes staan. Dit verklaart ook de andere naam Steeliep. In de winter zijn Fladderiepen te onderscheiden aan de geelbruine knopschubben, terwijl deze bij andere Iepen donkerbruin zijn. Een opvallende eigenschap is verder nog dat Fladderiepen zelden ten prooi vallen aan de Iepenziekte, een gevaarlijke schimmelinfectie die wordt overgebracht door de Iepenspintkever. Deze ziekte heeft in Nederland een enorme sterfte teweeg gebracht onder de andere Iepensoorten. Een reden te meer om zuinig te zijn op deze mooie boom, die een ereplaats onder de monumentale bomen in Rooi verdient.

Heeft u meer informatie over deze boom of wilt u meer weten over Stichting Het Roois Landschap? Mail rooislandschap@gmail.com. Tekst en Foto: Henri van Weert, Stichting Het Roois Landschap.

Waterschijf van vijf: bewuster omgaan met water

Watergraaf Peter Glas onthulde dit weekend bij de start van de publieksdag Zondag Waterdag de Waterschijf van vijf. Hij deed dit samen met Jan van de Graaf, de bedenker van de waterschijf. Hoe ga ik om met water in de tuin? Kan ik water besparen tijdens het wassen? Wat mag er wel en niet in het toilet? De waterschijf staat boordevol weetjes en tips om bewuster om te gaan met water. Een bijdrage leveren aan een duurzame leefomgeving is voor iedereen binnen handbereik.

Wassen, gieten en regen, doorspoelen, koken en drinken zijn de vijf vakken van de Waterschijf van vijf. In totaal staan er 26 tips en weetjes op de waterschijf. Een greep uit de vijf vakken: bij een douchebeurt gebruik je maar de helft van het water van een vol bad; als je oude medicijnen bij de apotheek inlevert voorkom je dat ze in oppervlaktewater terecht komen; de CO2-uitstoot van de productie van kraanwater is 400 keer lager dan die van in plastic of glas verpakt flessenwater; met afgekoeld kookvocht kun je je planten water geven; sproei de tuin liever 1 keer per week een langere tijd dan dagelijks kort. Planten kunnen zo beter tegen droogte. Hun wortels groeien dieper in de grond om water te vinden.

Ontstaan idee Waterschijf van vijf
Adviseur waterkwaliteit Jan van de Graaf diende vorig jaar het idee voor de Waterschijf van vijf in bij het innovatieplatform van Waterschap De Dommel. Met het innovatieplatform wil het waterschap innovatie en ideeën stimuleren in de hele organisatie, van technoloog tot administratief medewerker, van projectleider tot veldmedewerker. Jan: "Het idee werd geboren toen ik tijdens de lunchpauze een folder met de Schijf van vijf over gezond eten zag liggen. Net als deze alom bekende schijf van het Voedingscentrum, kunnen we als waterschap ook een Schijf van vijf maken. Maar dan volledig gericht op water: de Waterschijf van vijf. Een handige tool om mensen te laten weten hoe ze met hun dagelijkse gewoonten een bijdrage kunnen leveren aan de doelen van het waterschap. Dit draagt bij aan waterbewustzijn en uiteindelijk aan een beter milieu."

Innovatieve organisatie
Waterschap De Dommel werkt aan schoon, voldoende en veilig water. Nieuwe oplossingen en technieken zijn essentieel om het werk goed te kunnen én blijven uitvoeren. Watergraaf Peter Glas: "Om de hedendaagse en toekomstige wateropgaven door klimaatverandering goed het hoofd te kunnen bieden, is een innovatieve aanpak noodzakelijk. Een innovatief klimaat binnen ons waterschap is hiervoor essentieel. En dat stimuleren we dan ook, bijvoorbeeld met het innovatieplatform. Zo werken we aan een continue verbetering van onszelf als organisatie en met de Waterschijf van vijf kunnen we ook onze inwoners helpen zelf een positieve bijdrage te leveren."

Week van het Water gevierd met waterexcursie

Op zondagochtend stond een hoop kinderen te popelen om waterdiertjes te gaan scheppen. Dit gebeurde bij de Beekse Waterloop. De waterexcursie werd georganiseerd door de Heem-Natuurgroep. Zij houden vaker excursies en lezingen over natuuronderwerpen.

"We organiseren ongeveer om de twee jaar een waterexcursie", vertelt Bert Vervoort, lid van de Heem-Natuurgroep. De keuze om de waterexcursie deze week te doen is niet geheel willekeurig. "Het is de Week van het Water en daarom hebben we dit weekend gekozen." Dankzij het lekkere weer was het een perfecte dag voor zo'n soort evenement. Hierdoor hoefden de kinderen niet aan de kant te gaan staan, maar konden ze ook het water in springen om de diertjes in hun natuurlijke omgeving te bekijken. Dit deden de meeste dan ook.

Nadat de kinderen trots aan land kwamen om hun bijzondere vangst aan vrienden en familie te laten zien, werd er door een enthousiaste deskundige precies uitgelegd wat voor diertjes ze nou eigenlijk hadden gevangen. Dat maakte de excursie niet alleen leuk, maar ook leerzaam. Ook de volwassenen die erbij waren genoten van de natuur, de gezelligheid en het warme weer.

Moederdag-cadeaus bij Intratuin

Zondag 13 mei is het moederdag, hét moment om moeder eens extra te verwennen. Dat kan natuurlijk met een ontbijtje op bed of een mooie bos bloemen. Maar wat dacht je van het aankleden van het terras of balkon, zodat moeder daar heerlijk kan genieten van de lentezon. Met balkon- en terrasplanten creëert u een eigen vakantieparadijs, gewoon lekker thuis.

Ook biedt Intratuin Veghel volop snijbloemenboeketten en kant en klare bloemstukjes aan. Speciaal rondom moederdag wordt extra uitgepakt met een zeer groot assortiment snijbloemen met scherpe aanbiedingen.
Daarnaast heeft Intratuin Veghel ook in samenwerking met dé ambachtelijke slagerij Pennings uit Veghel een leuke actie. Bij iedere € 125,- die besteed wordt aan de barbecue of accessoires krijg je een vleescheque t.w.v. € 10,- te besteden bij de ambachtelijke slager Pennings.
Bovendien wordt op deze dagen extra rekening gehouden met het gratis feestelijk inpakken van de moederdagcadeaus. Neem ook een kijkje op www.intratuin.nl voor de digitale Intratuin-folder boordevol moederdagcadeaus. Intratuin Veghel is ook aanstaande zondag geopend van 12.00 uur tot 17.00 uur.


Kleine verhuizing Rooi Live & Beach Soccer Rooi

Traditioneel staat het Pinksterweekend in het teken van Rooi Live & Beach Soccer Rooi. Het is alweer de dertiende keer dat Beach Soccer Rooi plaatsvindt met Pinksteren. Rooi Live beleeft de vierde editie. Vanwege de aanleg van kunstgrasvelden bij voetbalvereniging Rhode wordt het evenemententerrein gebruikt als aanvoerroute en opslaglocatie, hierdoor verhuizen Beach Soccer Rooi en Rooi Live éénmalig naar het hoofdveld van Rhode.

Record aantal teams
In totaal komen er 118 teams in actie tijdens Beach Soccer Rooi, dit is een nieuw record aantal inschrijvingen. Met 36 herenteams, 20 damesteams, 32 jeugdteams, 8 bedrijventeams en 22 teams met hulpverleners is Beach Soccer Rooi dan ook tot de laatste plek vol. Op zaterdag 19 mei komen de jeugdteams in de categorieën O17, O15, O13 en passend voetbal in actie. De dames- en herenteams mogen op 20 en 21 mei hun kunsten vertonen op de "Rooise Copacabana" op het evenemententerrein Dommelpark. Dit jaar is er voor het eerst ook een bedrijventoernooi.

NK voor Hulpdiensten
Door het succes van vorig jaar krijgt het Nederlands Kampioenschap voor hulpdiensten een vervolg op vrijdag 18 mei. Vorig jaar speelden 12 teams van hulpverleners om de titel, voor dit jaar hebben zich 22 teams ingeschreven met hulp- en dienstverleners zoals politie, brandweer, ambulance. De teams zijn afkomstig uit heel het land. Ook een team met bekende Nederlandse vloggers neemt deel aan dit toernooi.

Rooi Live
Het avondprogramma van Rooi Live is bekend. Er staat een indrukwekkende "line-up" variërend van lokaal Roois talent, bekende Nederlandse artiesten, gekke feestacts en internationale top DJ's. Op vrijdagavond komen de DJ's aan bod, we zijn zeer trots op de talentvolle DJ line-up met o.a. de Rooise DJ Mastreat. Daarnaast komen met TV Noise, Billy the Kit en Mental Theo maar liefst drie internationale top DJ's naar Rooi. Op zaterdag wordt het een feestje met de beste meezingers en Nederlandstalige hits. Optredens zijn er dan van Frans Duijts, Henk Dissel, Thom Craane, Tim Schalkx en Duo voor de LoL. Wesley Lux zal tussendoor voor de feestplaatjes zorgen. De zondagavond wordt een fijne cocktail van gekke acts, fijne feestDJ's, 90s, 00s, en de laatste feestknallers Optredens zijn er dan van Extremendous, Crooxs, De lievelings DJ's van je zusje, De Rubberen Schuimboten en Buren van de Brandweer. Bekijk op de website van Rooi Live de volledige line-up en alle informatie. Kaarten zijn via www.rooilive.nl verkrijgbaar.


Nog meer Fairtrade-vignetten uitgedeeld

Piet van Berkel en Marianne Bruin - van Groningen overhandigen het Fairtrade bordje aan John ten Ham (midden) van de apotheek.

In de week van 5 t/m 13 mei is het Fairtrade Week. Een periode waarin het belang van eerlijke handel door supermarkten, wereldwinkels, bedrijven, gemeentes en enthousiaste vrijwilligers nog eens extra onder de aandacht wordt gebracht. Tevens een mooi moment voor de werkgroep Fairtrade Meierijstad om weer een aantal Rooise ondernemers en organisaties te belonen met het officiële Fairtrade vignet.

Al enige tijd is de werkgroep Fairtrade Meierijstad, voorheen de werkgroep Fairtrade Sint-Oedenrode bezig met een zogenaamde Fairtrade nulmeting. Dat wil zeggen, het in kaart brengen van winkels, horecagelegenheden, ondernemers, instellingen en scholen die Fair-trade zijn, of wellicht met behulp van de werkgroep, zouden willen worden. Afgelopen jaar heeft de werkgroep al een groot aantal verschillende en zeer gemotiveerde ondernemers en/of organisaties mogen bekronen met het officiële Fairtrade vignet. Het vignet geeft aan dat de betreffende ondernemer/organisatie volledig voldoet aan de criteria opgesteld door de landelijke organisatie Fairtrade en daarmee eerlijke handel, een warm hart toedraagt en er naar handelt. Een erkenning voor hun inzet en indien het zichtbaar opgehangen wordt, ook een punt van herkenning voor de inwoners. Nu in de landelijke Fairtrade week, kan de werkgroep, naast de in het afgelopen jaar vele tientallen reeds gecertificeerde bedrijven/organisaties, opnieuw enkele vignetten uitreiken. Ditmaal aan voetbalvereniging Rhode, De Arcade, VVV Sint-Oedenrode en Apotheek Sint-Oedenrode.

Wederom een prachtig resultaat en hopelijk een die nog een vervolg krijgt. Immers het werk van de werkgroep is nog niet klaar. Bij de totstandkoming van de gemeente Meierijstad zijn de oorspronkelijke werkgroepen van Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode samengegaan in de werkgroep Fairtrade Meierijstad. Mede om er voor te zorgen dat de titel van Fairtrade gemeente, die Schijndel al eerder had behaald, te kunnen uitbreiden naar heel Meierijstad. Voor het zover is moeten nog wel enkele ondernemers/maatschappelijke ondernemingen bereid zijn om aan onze actie deel te nemen. Alle hulp is dus nog zeer welkom.

Bent u een ondernemer, maatschappelijke organisatie of instelling en wilt u weten wat u kunt doen om FairTrade te worden? Neem dan contact op met de werkgroep via fairtradesintoedenrode@gmail.com en zij kijkt graag met u mee hoe dat vaak op eenvoudige wijze, kan worden bereikt. De primaire doelstelling van deze campagne is om de verkoop van fairtrade producten te bevorderen. Dat kan in supermarkten en andere winkels, maar ook in de horeca. Daarnaast is het streven om zoveel mogelijk fairtrade producten te gebruiken in bedrijven, kantoren en kantines. Natuurlijk is het dus wenselijk dat iedereen fairtrade producten verkoopt, inkoopt of gebruikt, maar er zijn ook veel andere initiatieven die maatschappelijk verantwoord zijn en bijdragen aan duurzaamheid.


18 / 40

Foto:

Stoit is een driejarige kater die al lang bij ons verblijft. Hij kwam binnen als een bang hoopje kat. Waarschijnlijk heeft hij in zijn korte leventje weinig positief contact met mensen gehad en is hij bang van ons. Hij tolereert ons zolang we op afstand blijven, hij blijft dan ook rustig op zijn plekje liggen. Maar als je te dichtbij komt, wordt hij extra alert en gaat hij blazen. Als je zijn waarschuwing negeert, kan hij nog wel eens een mep geven of zich uit de voeten maken.
Stoit is wel nieuwsgierig en we hopen dat dat hem over zijn angst heen gaat helpen. Met behulp van een eigen verwenmens die hem tijd en veel liefde geeft om uit zijn schulp te kruipen. Een sociaal kattenvriendje die hem een goed voorbeeld kan geven zou hij ook op prijs stellen.

Dierenopvangcentrum Hokazo, Lange Goorstraat 6, 5406XE Uden.

Een stoet dit keer op de foto van de Historische Beelden. Wat voor stoet? Wanneer is de foto gemaakt? Dat horen we graag van u! Mocht u het weten... Stuur dan een reactie naar redactie@demooirooikrant.nl, bel naar 0413-479322 of loop eens bij ons binnen: Heuvel 7. De koffie staat voor u klaar.

Oplossing week 18:
Op de foto staat mijn oudste broer Ad van den Brand, samen met twee kinderen uit de buurt: Els Bouwmand en Jan Latijnhouwers. Deze foto is gemaakt op 18 maart 1951, tijdens de terugkomst van mijn broer uit India. Els en Jan hebben een welkomstlied gezongen met eigen tekst op het nummer 'Zilveren Draden tussen 't Goud'.

Wim van den Brand

Peter van Vught neemt afscheid van de brandweer

Foto: Hans van den Wijngaard

Drukte op het werk en bijna wekelijks stress in de file om maandag op tijd bij de oefeningen van de brandweer te zijn, waren voor Peter van Vugt reden om zijn lidmaatschap bij de vrijwillige brandweer na bijna vijftien jaar op te zeggen. Afgelopen maandag stond het Rooise korps met een laatste verrassing voor Peter klaar.

Met loeiende sirenes reed Peter voor de laatste keer met de brandweerwagen naar een 'uitslaande brand' aan het Leerlooijerspad. Van een uitslaande brand en opschaling naar middelbrand was helemaal geen sprake. Wel was zo ongeveer de hele familie van Peter op terrein van de Leijer aanwezig om 'hun brandweerman' voor de laatste oefening op te wachten.

Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard

Postcommandant Frank van der Heijden bedankte Peter van Vugt voor de verleende diensten en noemde hem een 'kleine pitbull', die zich vastbeet in de dingen waar hij voor stond. Ook Kevin van Rooij van de personeelsvereniging bedankte Peter voor de collegialiteit.

20 / 40

21 / 40

Kerk en Staat

De nieuwe burgmeester van Meierijstad, C. van Rooij, maakt in deze maanden kennis met zijn gemeente. Vele bezoeken worden afgelegd om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de nog jonge gemeente Meierijstad. Vorige week bracht de burgemeester een kennismakingsbezoek aan onze parochie en het dekenaat.

Het grondgebied van de gemeente en het dekenaat gaan voor een groot gedeelte gelijk op. Op de pastorie van de Goede Herder mocht ik de burgemeester ontvangen in aanwezigheid van de vice-voorzitter en de secretaris van ons parochiebestuur. Een hartelijke ontmoeting waarbij de burgervader zich uitgebreid liet informeren over onze Odaparochie en de overige parochies in het dekenaat. Daarnaast spraken wij ook over de plaats en de rol van de Kerk in het geheel van de samenleving. Er geldt in ons land een scheiding tussen Kerk en Staat. Voor één kan die scheiding niet strikt genoeg zijn, voor de ander zou die scheiding wat ontspannener beleefd mogen worden. Een scheiding tussen Kerk en Staat betekent echter niet dat er een scheiding is tussen Kerk en straat.

Binnen het dekenaat en de gemeente hopen wij op een ontspannen relatie. We vullen elkaar aan en kunnen elkaar op zovele terreinen ook versterken. Voor eind juni heeft burgemeester Van Rooij alle religieuze instellingen binnen Meierijstad uitgenodigd voor een informeel overleg over dit thema. Versterk elkaar in de gezamenlijke zorg voor medemensen. Ieder doet dat vanuit een eigen opdracht of bezieling, maar er is in ieder geval meer dan de scheiding van Kerk en Staat.

Vorig jaar mocht ik als deken de nieuwe ambtsketen van Meierijstad zegenen. Daarbij werd gebeden dat die keten de eenheid zou symboliseren tussen allen die in deze gemeente leven of er zich dienstbaar aan verbonden hebben. Het bezoek van onze nieuwe burgemeester heeft dit alles nog eens bevestigd. Bij de komende Oogstviering, zondag 5 augustus op de Hoeve Strobol, zullen zowel Mgr. De Korte als burgemeester Van Rooij aanwezig zijn. De bisschop celebreert de feestelijke Eucharistie en aan het einde van deze viering zal de burgemeester de Oogstdag met een toespraak openen. Kerk en Staat vloeien dan op een heel natuurlijke wijze samen.

Dat er zegen moge rusten op Meierijstad en haar inwoners.

Deken Vincent Blom

Eerste Heilige Communie

Na een korte stop in verband met de meivakantie, gaan we weer verder met onze communievieringen.

Zondag 13 mei om 11.00 uur vieren we in de kerk van Sint Genoveva in Breugel de Eerste Communie van de kinderen die zich in Breugel hebben voorbereid. Oók op zondag 13 mei om 11.00 uur, maar dan in de kerk van de Heilige Martinus in Olland ontvangen de kinderen uit Olland hun Eerste Communie. Maandag 21 mei (Tweede Pinksterdag) om 11.00 uur is de Eerste Communieviering van de communicanten uit Son. Deze vindt plaats in de kerk van Sint Genoveva in Breugel
Later staan de communievieringen in Nijnsel en Boskant op het programma. Zondag 27 mei om 11.00 uur in de kerk de Heilige Antonius van Padua in Nijnsel en zondag 3 juni om 11.00 u in een openluchtviering bij de Ritakapel in Boskant. Bij slecht weer vieren we deze Eerste Heilige Communie in de Martinuskerk in Olland.
De voorbereidingen zijn in volle gang. Bij deze nodigen wij u namens de parochie en de communicanten van harte uit om dit feest met ons mee te vieren. Graag tot ziens in een van deze vieringen.

Werkgroep Eerste Heilige Communie

Uitnodiging voor 'Stille Kloosterdag'

"Stilte" is het jaarthema van de protestantse gemeente Sint-Oedenrode/Son&Breugel. In aansluiting daarop organiseren we als Oda-parochie samen met de protestantse gemeente een stille kloosterdag, om de stilte ook zelf te ervaren en daarin ruimte te maken voor God.

We zijn hiervoor op vrijdag 18 mei te gast bij de zusters Clarissen in Megen. In hun klooster leiden de zusters een leven van contemplatie, gebed en zusterschap. Stilte en eenvoud kenmerken hun dagelijks leven. Als u wilt deelnemen aan deze stille kloosterdag, kunt u zich opgeven door een email te sturen aan het secretariaat van de Oda-parochie: secretariaat@heiligeodaparochie.nl. Op de website van de parochie vindt u verdere informatie.

11/12 mei Nacht Zonder Dak - Parochietuin Breugel
14 mei Mogelijkheid pastoraal gesprek Odendael
16 mei Mariabedevaart KBO
17 mei Ark Kinderclub
18 mei Tienerclub
21 mei Biddende Moeders, 13.45 uur - Eerschot
2 mei Bijeenkomst Zonnebloem
10 juni Openluchtviering t.e.v. Antonius van Padua - Processiepark Nijnsel, aanvang 11.00 uur
05 augustus Oogtsdankviering, voorganger bisschop De Korte - Hoeve Strobol, Nijnsel, aanvang 10.00 uur

Geloven in de ander, ieder mens telt mee

Pinkstercollecte voor de Nederlandse missionaris 19 en 20 mei.

Pater Bert Hagendoorn o.f.m. is missionaris in Indonesië en Inge Kuiphuis missionair werker in Guatemala. Net als honderden missionarissen en missionair werkers wereldwijd zetten zij zich elke dag met hart en ziel in voor de ander. Iedere dag opnieuw gaat zij vanuit hun geloof de strijd aan tegen armoede en onrecht. Zij blijven, waar anderen vertrekken. Zij geloven in de kwetsbare mensen in de gemeenschap waarin zij leven. Dat geeft hun kracht en moed om de eigen situatie te veranderen. Samen gaan ze op zoek naar perspectief en hoop, op weg naar een betere toekomst en een wereld waarin iedere mens meetelt. Vanuit Nederland dragen we hieraan bij met de Pinksteractie voor de Week van de Nederlandse Missionaris (WNM). Kijk op www.weeknederlandsemissionaris.nl voor meer informatie en steun de Pinksteractie. De collecte die in onze kerken gehouden wordt in het Pinksterweekend, 19 en 20 mei, gaat in zijn geheel naar de Pinksteractie.

Meimaand - Mariamaand

In de meimaand, toegewijd aan de Moeder Gods Maria, bidden wij in onze parochie op alle weekdagen voorafgaand aan de Eucharistieviering het rozenkransgebed. In dit gebed overwegen wij het leven, lijden, sterven en verrijzen van Christus. Ook de bijzondere plaats die Maria bij dit alles heeft ingenomen overwegen wij.

Juist in dit jaar worden wij door Paus Franciscus en onze bisschoppen aangespoord om de rozenkrans te bidden voor de vrede in de wereld. Daarnaast mogen wij bidden voor alle noden in de Kerk en de wereld en voor alle intenties die ons zelf zo ter harte gaan. Twintig minuten voor aanvang van de door-de-weekse H. Missen en op dinsdag om 19 uur in de stiltekapel van Odendael en zaterdag om 19 uur in de Mariakapel aan de Beverlaan in Son.

Familie Strada, bericht uit Italië

Zes jaar lang woonde de familie Strada, verbonden aan de Gemeenschap Johannes XXIII, in de oude pastorie in Boskant. Zij namen actief deel aan het pastoraat in onze Odaparochie, en velen van ons zullen hen nog kennen: Pietro, Carmela, Monica, Illaria en Paolo. In 2016 zijn zij verhuisd naar het heiligdom van Nostra Signora della Guardia, Onze Lieve Vrouw die de wacht houdt, in Genua Italië. Afgelopen week zijn mijn man en ik op bezoek geweest bij de familie Strada en het heiligdom waar zij wonen. Het was een gelukkig weerzien. Een kort verslagje en een filmpje vindt u op de website van de parochie.

Manon van den Broek

Wanneer we de rozenkrans bidden, laten wij dan bijzonder bidden voor de vrede in Syrië en voor vrede in heel de wereld. Ik nodig u uit om gedurende de hele meimaand de rozenkrans te bidden voor de vrede.

Vieringen op Hemelvaartsdag

Op Hemelvaartsdag (donderdag 10 mei) zijn er, traditiegetrouw, twee openluchtmissen in onze parochie: -10.00 uur: Ritakapel op Kremselen (Liempdseweg) te Boskant. Muzikale medewerking verleent het Goede Herderkoor. -11.00 uur: Mariakapel aan de Beverlaan in Son. Deze viering wordt muzikaal opgeluisterd door het Sonse Parochiekoor.

Vrijwilligers gezocht

Het Steunpunt Vrijwilligerswerk is onderdeel van Welzijn de Meierij. Wij brengen hulpvragenden en hulpaanbieders in contact met elkaar. Daarom zijn wij steeds op zoek naar mensen die anderen willen helpen of wat willen doen voor de gemeenschap in Schijndel en Sint-Oedenrode. Voor vrijwel iedereen zijn er geschikte vacatures en bezigheden. Deze keer speciale aandacht voor:

Maatschappelijke begeleiders
Vluchtelingenwerk Sint-Oedenrode is op zoek naar een maatschappelijk begeleider in Sint-Oedenrode. Vluchtelingen die mogen blijven, moeten van alles regelen in het complexe Nederland, terwijl ze nog amper de taal spreken. Als Maatschappelijk Begeleider zorg jij dat vluchtelingen snel zelfredzaam worden. Het werk van een Maatschappelijk Begeleider is een onvergetelijke ervaring die je niet wilt missen! Op de locaties worden de maatschappelijke taken uitgesplitst in coaching bij vestiging en coaching bij integratie. Je wordt begeleid en krijgt trainingen aangeboden. Ook is er een reiskosten/onkostenvergoeding. Belangrijk is dat je begrip heb voor cultuurverschillen, dat je mobiel bent (auto, scooter, fiets) en dat je minimaal MBO niveau hebt. Kun jij goed problemen oplossen, zelfstandig (en in teamverband) werken en heb je doorzettingsvermogen? Reageer dan op deze vacature! Werktijden in overleg. (vacaturenummer 19975)

Taalcoaches
Vluchtelingenwerk Sint-Oedenrode zoekt nog taalcoaches. Ongeveer twee uur per week ondersteun je door op een praktische manier het Nederlands te oefenen. Dit kan thuis zijn, in de bibliotheek, maar ook in een winkel tijdens het boodschappen doen. Doordat je aan de slag gaat met het verbeteren van het Nederlands vergroot je daarmee ook de zelfredzaamheid en het netwerk van jouw maatje. Vind jij het een uitdaging om dit op een creatieve manier aan te pakken? Dan is dit echt iets voor jou! (vacaturenummer 18918) Denkt u, dit kan wel iets voor mij zijn, bel ons dan even: 073 - 5447400 of of mail ons: vrijwilligerswerk@welzijndemeierij.nl. Graag maken wij u attent op onze website (www.welziindemeierii.nl) waar u meer informatie kunt vinden over deze en allerlei andere vacatures en activiteiten.


Seniorenvakantieweek 2018

Ieder jaar organiseert het Damiaancentrum een vakantie week voor senioren. De week is bedoeld voor mensen die om wat voor reden dan ook zelf niet op vakantie kunnen. Het is een buitenkansje om een aantal dagen met leeftijdgenoten in een ontspannen sfeer door te brengen. En er lekker even tussenuit te zijn. Dit jaar werd de vakantieweek voor de zevende keer georganiseerd. Vrijwilligers van het Damiaancentrum hadden – met behulp van diverse welzijnsorganisaties, KBO, Caritas, praktijkondersteuners van huisartsen – potentiële deelnemers benaderd. Uiteindelijk is er een groep van 15 mensen geselecteerd, 9 vrouwen en 6 mannen uit diverse dorpen van Meierijstad.

Eerst was er een kennismakingsbijeenkomst, in het Damiaancentrum. Schoorvoetend kwamen de deelnemers binnen, omdat de meesten elkaar niet kenden. Het ijs was snel gebroken. Een paar uur later keerden ze met een goed gevoel huiswaarts en gaven ze aan, uit te zien naar de vakantieweek.
Die week vond plaats van 24-29 april in het Dominicanenklooster in Huissen. Drie vrijwilligers van het Damiaancentrum begeleidden de week. Er was een mooi programma opgesteld met workshops, quizzen, muziek, samen eten, spelletjes en de nodige rustmomenten. Het was een uitgebalanceerd programma waarin voldoende tijd was voor ontspanning en voor het luisteren naar elkaars verhalen. De deelnemers hebben genoten van een inspirerende, gezellige en waardevolle week waarbij verdriet werd gedeeld er ook heel wat afgelachen werd.

Vrijwilliger en begeleider Piet van de Tillaart blikt terug: 'Het was een mooie groep mensen. Ze durfden zich open te stellen en deelden veel met elkaar. Ik heb genoten van de vriendschap en warmte die ik heb mogen ontvangen. Het was een activiteit die perfect aansloot op de doelstelling van het Damiaancentrum: een ontmoetingsplaats zijn voor mensen, hen een extra steuntje in de rug geven en een lichtpuntje te zijn voor de momenten, dat men het leven wat donkerder inziet.'

Yopper Parkinson Beweeg dag

Op zaterdag 2 juni 2018 van 10.30-16.00 uur vindt er een Yoppers Parkinson activiteit plaats in Teugel Resort Uden, aan de Bedafseweg 22 in Uden.

De dag wordt georganiseerd voor mensen die op jongere leeftijd zijn gediagnosticeerd met de Ziekte van Parkinson of een aanverwante aandoening. Daarnaast zijn familie, mantelzorgers en andere betrokkenen van harte welkom.

Foto:

Het thema van deze dag zal zijn: Bewegen in natuurgebied de Maashorst, verzorgd door vrijwilligers en medewerkers van Parkinson Yopper Cafe`s Oss-Uden-Meierijstad en Helmond. Er wordt een 3-tal workshops gegeven door professionals: Nordic Walking, PWR = Power Wellness Recovery en fiets/E-Bike tocht. U kunt tijdens de beweeg dag ervaringen en tips kunnen uitwisselen tijdens/na de workshop en/of lunch.
In verband met de organisatie is het nodig dat u zich aanmeldt via de aanmeldlink. Voor nadere informatie kunt u terecht bij: brabant.yoppers@gmail.com of via telefoonnummer 06-38932630 / 06-14636701.

KBO reis naar Friesland

Op donderdag 19 april 2018 hebben 54 mensen genoten van een prachtige dagtocht naar het drie landen punt in Vaals en naar Aken waar de DOM bezocht is.

Van maandag 17 september t/m vrijdag 21 september 2018 staat er een 5- daagse busreis gepland naar Friesland compleet verzorgd met vol pension, 4 overnachtingen in hotel Gaasterland in het plaatsje Rijs. Voor alle dagen zijn wat activiteiten gepland met een rondvaart door Nationaal park De Weerribben, een bezoek aan het Douwe Egberts museum en een boottocht naar Enkhuizen. Het Woudagemaal en scheepsmuseum wordt bezocht. Ook is er een bezoek aan Sonnema Berenburg en het schaatsmuseum. Op de terugweg bezoeken we ook nog de orchideeënhoeve in Luttegeest. Omdat wij nog enkele plaatsen over hebben kunt u zich nog aanmelden ook al bent u geen lid van de KBO tot zondag 13 mei bij Ton van den Hurk 474516, Antonie Lubbers 479383 en Jan de Vries 472540.

Partijen Fight Cancer Night bekend

Foto:

De partijen zijn bekend! Op zondag 6 mei 2018 werden onder het toeziend oog van Burgemeester van Rooij de wedstrijden bekend gemaakt.

Hoeveel wedstrijden?
De Meierijstad Fight Cancer Night vindt plaats op zaterdag 18 augustus 2018 in Boerdonk. Dit outdoor evenement waarbij ondernemers uit Meierijstad het tegen elkaar gaan opnemen in de ring om zoveel mogelijk geld op te halen voor het gevecht tegen kanker zal in de open lucht plaatsvinden op 't Weike in Boerdonk. Maar liefst 14 ondernemers doen hier aan mee en zijn al enkele maanden aan het trainen om het kickboksen onder de knie te krijgen. Die avond vinden er dus 7 gevechten plaats in een echte boksring.

De spanning neemt toe
Afgelopen zondag waren de boksers aanwezig tijdens de opening van de trimbaan in Boerdonk. Na afloop verzamelden ze zich in aanwezigheid van burgemeester Kees van Rooij bij Leekzicht. Daar werd de spanning opgebouwd en na een bemoedigend openingswoord van onze burgemeester werden de gevechten bekend gemaakt.
Door korte promofilms werden onder luid applaus van de boksers de tegenstanders onthuld. Tegelijkertijd flitsen namen als "Grand Slam", "The Wooden Champ", "The Iceman" etc. door de ruimte. Sommige gevechten waren een grotere verrassing dan anderen maar uiteindelijk kreeg iedereen weer een lekker kick om nog enthousiaster te gaan trainen.

Tegelijkertijd is de kaartverkoop inmiddels gestart. Vanaf heden is het mogelijk om bij de boksers een ticket te kopen om aanwezig te zijn bij de grote finale op zaterdag 18 augustus. Dit belooft ook een gigantisch spektakel te worden met letterlijk alles er op en eraan. Dat wil je toch niet missen? Check onze website www.fightcancernight.nl. Daar vindt u onder de button programma alle informatie en het actuele programma overzicht met de gevechten.

Workshop consuminderen

Foto:

Dat geluk niet te koop is, weten we allemaal. Toch kopen wij, eten wij en verbruiken wij meer dan we nodig hebben. Worden we daar wel gelukkig van? Karin van Bracht ontdekte van niet. Met voornamelijk financiële motieven begon zij met 'consuminderen'. Als KennisMaker vertelt ze haar verhaal op 17 mei in Bibliotheek Veghel.

Inmiddels is Karin vijf jaar verder en nog steeds enthousiast consuminderaar. Het consuminderen heeft haar rijker, bewuster en creatiever gemaakt. Tijdens de workshop deelt Karin haar ervaringen over wat zij zelf een ontdekkingsreis noemt. Door middel van opdrachten tussendoor daagt Karin het publiek uit om, in ieder geval tijdens de bijeenkomst, met haar mee te reizen.
KennisMakers is een project van Bibliotheek Meierijstad. Mensen met een jarenlange passie of interesse in een bepaald thema, kunnen zich aanmelden om hun kennis te delen in de bibliotheek. De workshop consuminderen wordt gehouden op 17 mei in Bibliotheek Veghel, om 19.30 uur. Deelname is gratis. Aanmelden kan via www.bibliotheekveghel.nl.

Schapenvachten voor goed doel

In het weekend van 12 en 13 mei worden de schapen op Schaapskooi Schijndel weer geschoren. Op 13 mei is er een demonstratie schapen scheren met uitleg door een ervaren schapenscheerder. De vachten zijn te koop en de opbrengst gaat naar een goed doel.

Heeft u schapen scheren nog nooit gezien? Kom dan naar Schaapskooi Schijndel aan de Martemanshurk 12 te Schijndel. De eerste demonstratie begint om 10.30 uur en vervolgens wordt elk uur een schaap geschoren. De vachten zijn te koop voor slechts 5 euro per vacht.

Het goede doel
Schaapskooi Schijndel ontvangt wekelijks kinderen van het praktijkonderwijs van het Elde College om werkervaring en positieve ervaringen op te doen. Ook kinderen van basisscholen komen naar de Schaapskooi en krijgen rondleidingen van vrijwillige schaapsherders met uitleg over schapen en kippen die er zijn. Ze laten ze dan werken met de wol van de schapen om te laten zien wat je met dit product allemaal kunt doen. Daarnaast komt de Schaapskooi ook op voor het in stand houden van oude schapenrassen.

Voorbereiding nieuwbouw school Nijnsel kan starten

Foto:

Dinsdagmiddag tekenden Stichting voor Katholiek Onderwijs Sint-Oedenrode (SKOSO) en gemeente Meierijstad een samenwerkingsovereenkomst voor de vervangende nieuwbouw van de basisschool in Nijnsel. Hiermee kan de voorbereiding voor de bouw beginnen. De eerste stap daarbij is de selectie van een architect.

Het gebouw dat er nu staat, dateert uit 1972 en is aan vervanging toe. De nieuwe basisschool Sint Antonius van Padua wordt een school voor 180 leerlingen met gymzaal, kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang en peuteropvang op de huidige locatie aan de Jasmijnstraat. De leerlingen mogen meedenken over hoe de school en het buitenterrein eruit komen te zien.
Wethouder Coby van der Pas: "Met deze nieuwe school zetten we een eerste belangrijke stap voor toekomstbestendige onderwijshuisvesting in Meierijstad. Nijnsel heeft straks een basisschool die voldoet aan de eisen van leefbaarheid en gezondheid. En doordat het schoolgebouw wordt gebouwd volgens de BENG-norm (Bijna Energie Neutraal Gebouwd) is het ook wat duurzaamheid betreft een echte aanwinst voor Meierijstad!"
Directeur-bestuurder SKOSO, Paul Meessen: "Met het nieuwe gebouw zal de school niet alleen bouwkundig weer bij de tijd zijn, maar kunnen we ook met het onderwijs blijven inspelen op wat de maatschappij van onze kinderen vraagt. Samen met onze partners gaan we voor een duurzaam gebouw dat past in een groene omgeving en waarin het voor kinderen en personeel prettig leren en werken zal zijn." De planning is om in het voorjaar van 2019 te beginnen met nieuwbouw en als alles meezit, staat de school er met de start van schooljaar 20/21.


Mooi in de natuur

Foto: Frenk van Mierlo Foto: Frenk van Mierlo

De Rooise natuur is prachtig laten deze plaatjes zien! Stuur ook uw mooie natuurfoto in naar redactie@demooirooikrant.nl

Foto: Thea Willems Foto: Thea Willems
Foto: Lisette van Helden Foto:
Foto: Raymond van de Sande Foto: Raymond van de Sande

Banenmarkt voor jongeren

Foto: Hans van den Wijngaard

Op donderdag 17 mei houden Jongerenwerk Welzijn De Meierij en Bizzi een banenmarkt voor jongeren uit Meierijstad in Cultureel Educatief Centrum Mariëndael.

Wil jij ook graag met een goed gevoel en gevulde bankrekening de zomervakantie in? Zoek jij nog een leuke bijbaan of fulltime baan? Dan is dit je kans! Op 17 mei organiseert Jongerenwerk Welzijn De Meierij, in samenwerking met Jongerencentrum Bizzi en APS personeelsservices, een vakantiebanenmarkt voor jongeren, die binnen Meierijstad wonen. Ben jij een jongere tussen de 15 en 24 jaar? Dan ben jij van harte welkom op deze banenmarkt om te kijken of er een interessante baan voor jou tussen zit. Ben jij straks een schoolverlater, heb je vakantie en wil je graag wat bijverdienen? Dan kun jij wellicht op deze banenmarkt een bijbaan, vakantiebaan of een fulltime baan vinden. Ook zal er een stand aanwezig zijn waar je terecht kunt met vragen over arbeidsrecht.

Zorg dat je je CV mee neemt en geef hem af bij een van de bedrijven of uitzendbureaus, of laat hem even checken bij één van de stands.

De banenmark vindt plaats op donderdag 17 mei van 18.30 uur – 20.30 uur in Cultureel Educatief Centrum Mariëndael gelegen aan Laan van Henkenshage 2 5492 BH in Sint-Oedenrode. Voor vragen kun je mailen naar Jack Elbers, e-mail: j.elbers@welzijndemeierij.nl of bellen naar 06-45770141.


Inburgeren nieuwe stijl in Meierijstad

Foto:

De gemeente Meierijstad gaat, in samenwerking met de WSD, proefdraaien met een inburgeringsprogramma in een compleet nieuwe stijl. Voorheen legde de overheid de verantwoordelijkheid voor inburgering volledig bij de nieuwkomers, maar dit blijkt in de praktijk niet te werken. Van de in 2014 nieuwe asielmigranten in Nederland vond slechts vier procent binnen anderhalf jaar een baan, na tweeënhalf jaar elf procent. Bij de nieuwe methode vindt inburgeren op de werkvloer plaats. Het leren van de taal staat hierbij volledig ten dienste van het werk.

Maandag gaven wethouder Menno Roozendaal en projectcoördinator vergunninghouders Ester van Heugten van WSD de aftrap van het project in kringloopbedrijf Het Goed in Schijndel, in het bijzijn van job-buddies, tolken en de tien deelnemende statushouders die allen een bloemetje kregen. Zij starten met werken in het textielsorteercentrum.

Bij de introductie van het project sprak Roozendaal uit ervaring. Hij vertelde dat hij in het verleden ook zijn thuisland heeft moeten verlaten, om in Spanje gelijktijdig te werken en daarnaast twee halve dagen per week de taal te leren. "Daar leerde ik ook veel van de cultuur. Die tijd heb ik als heel waardevol ervaren. Ik merkte dat cursisten die geen werk hadden veel minder vorderingen maakten." Bij welslagen van de pilot wordt het systeem verder uitgerold met veel meer vergunninghouders, legt van Van Heugten uit.


Op de koffie bij Beauty & Feet for you

In volle vaart rijd ik mijn afspraak met Kimberley Klokgieters voorbij. Op het eerste woonerf van de Koninginnelaan is geen nummer twee te bekennen. Kijk ik er dan echt zo naast? Lopend in de richting van de rotonde valt mijn oog ineens op het bedrijfsbordje dat tegen de muur van het pand van Theo van den Oever is geschroefd. Oh, dus dat is nummer twee!

Door Manon Swinkels

Sinds een dik jaar zit 'Beauty & Feet for you' gevestigd in het pand van Sportcentrum van den Oever. Kimberley gaat mij voor naar de laatste ruimte op de eerste verdieping. "Voorheen zat ik met mijn praktijk gevestigd in de woning van mijn ouders in Schijndel, maar door mijn verhuizing naar Rooi was ik op zoek naar een mooie locatie in hetzelfde dorp. Ik was klaar om te groeien en deze plek biedt mij daarin alle ruimte. Uiteindelijk wil ik mijn droom najagen en een compleet wellness complex starten."

Terug naar het begin. "Als klein kind vond ik de make-up en crèmes van mijn moeder reuze interessant. Ik smeerde dan ook alles op mijn gezicht en met elke verjaardag werd mijn eigen make-up verzameling steeds een beetje groter. De interesse in uiterlijke verzorging, die is er dus altijd al geweest. Tijdens mijn opleiding tot schoonheidsspecialiste heb ik mij gespecialiseerd als pedicure, en naast uiterlijke verzorging werd de nieuwsgierigheid naar innerlijke schoonheid gewekt. Je gemoedstoestand en stressniveau heeft namelijk veel invloed op het geestelijke welzijn en de huid. Door overvolle agenda's wordt een moment van rust nog wel eens vergeten en dat wil ik mijn klanten juist geven. Ontspanning staat tijdens iedere behandeling centraal. Zodra iemand op de behandelstoel plaatsneemt, probeer ik hen echt te laten relaxen." De rustgevende muziek, de zorgvuldig uitgekozen geurbeleving en de comfortabele stoel dragen daar zeker aan bij, net als de diverse massages die Kimberley haar klanten te bieden heeft. "Ik richt mij vooral op de westerse massagetechniek, maar binnenkort ga ik aan de slag om de oosterse technieken onder te knie te krijgen.
Iedere behandeling begin ik met een nieuwe huidanalyse, waardoor deze perfect is afgestemd op de behoefte van de huid op dat moment. De huid verandert continu en daar pas ik de behandeling graag op aan. Tijdens mijn behandelingen werk ik zo min mogelijk met apparatuur en zo veel mogelijk met mijn handen en natuurlijke producten. De kwaliteitsproducten die ik gebruik zijn milieuvriendelijk, lang houdbaar, allergeenvrij én aantrekkelijk geprijsd. Ik waak voor goede kwaliteit en houd mijn behandelingen zo laagdrempelig mogelijk."
Als medisch pedicure vervult Kimberley een prima aanvulling op het sportcentrum. "Ik ben gespecialiseerd in sport, diabetes-, reuma- en andere risicovoeten. Als sportpedicure behandel ik klachten naar aanleiding van het sporten. Dat kan bijvoorbeeld de behandeling van drukpunten, een traumanagel zijn of eelt. Met het vooruitzicht naar de vele wandelevenementen kan een beetje extra aandacht aan de voeten geen kwaad. Als voorbereiding maak ik de voeten klachtenvrij en na tientallen kilometers kan men terecht voor de nazorg, zoals een behandeling tegen eeltvorming en het verzorgen van blaren. Voor klanten met risicovoeten, zoals mensen met diabetes of reuma, kom ik aan huis. Voor hen is het vaak lastig om zelf de voeten te verzorgen en meestal is er extra controle en aandacht vereist. Natuurlijk zijn klanten zonder bijzondere zorgvraag ook van harte welkom. Na een pedicurebehandeling zijn de voeten weer helemaal fris en gezond."
Met het zomerseizoen binnen handbereik biedt Kimberley haar klanten sinds kort een natuurlijke en effectieve manier van ontharing. "Dat doe ik doormiddel van waxen op suikerbasis. De wax pakt alleen de haren en laat de huid met rust. Bij waxen wordt de huid met rust gelaten, waardoor de natuurlijk beschermlaag van de huid intact blijft. De nazorg van de wax zorgt voor een gehydrateerd en glad resultaat. Daarnaast zorgt deze methode ervoor dat de allerkortste haartjes worden aangepakt, waardoor je de tijd tussen de waxbeurten in kunt verkorten."
De maand mei staat in het teken van de voet en daarom heeft Kimberley voor al haar klanten een leuke actie bedacht. "Iedereen is welkom voor een vrijblijvende voetencheck. Tijdens een complete controle pak ik eventuele klachten aan, ik geef advies en beantwoord al uw vragen. Daarnaast krijgt u vijf euro korting op de eerst volgende behandeling naar keuze."

Bent u toe aan een beetje ontspanning en bent u benieuwd wat Kimberley voor u kan doen? Via www.beautyenfeetforyou.nl kunt u gemakkelijk online een afspraak inplannen. "Bellen mag natuurlijk ook!"

Meimaand, voetenmaand!

Onze voeten hebben meer te verduren dan de meeste mensen denken. We zetten zo'n 9.000 stappen per dag en met de zomerse temperaturen van de afgelopen weken lopen we daar met gemak nog wat extra stappen bij. Hoogtijd om onze voeten wat extra aandacht te geven!

Een aantal tips op een rijtje:

- Het is belangrijk dat u goed passende schoenen draagt om eelt, blaren en likdoorns te voorkomen.
- Zitten die er dan toch, neem dan helpt een voetenbadje wellicht. Een voetenbadje werkt niet alleen ontspannend, maar het zorgt er ook voor dat u eelt en overtollige nagelriemen makkelijker kunt verwijderen.
- Verwen je voeten eens met een voetenscrub. Deze zorgt ervoor dat dode huidcellen worden verwijderd en tegelijkertijd wordt de doorbloeding gestimuleerd.
- Knip de teennagels recht af, om ingegroeide teennagels te voorkomen.
- Misschien wel de meest effectieve tip: bezoek regelmatig een pedicure voor uw complete voetverzorging. Net zo handig!


'Bedankt Meneer van de Wetering!'

Foto:

In september staat de 50-jarigen reünie voor de deur. De laatste maanden publiceert DeMooiRooiKrant met regelmaat verhalen Abrahams en Sara's die dit jaar hun 50e verjaardag vieren. Daniëlle van den Hoogen is één van hen. Ze is getrouwd met Robbert van den Biggelaar en nog steeds woonachtig in Rooi. Ze heeft haar lagere schooltijd doorgebracht op de Dommelrodeschool en DeMooiRooiKrant vroeg haar om er meer over te vertellen…

"Ik heb warme, fijne en goede herinneringen aan die tijd. Het waren leuke onbezorgde jaren. Dat laatste gevoel komt denk ik voort uit het feit dat mijn vader plotseling een maand voor zijn 50ste verjaardag overleed aan een hartaanval. Ik zat op dat moment in de brugklas van het Franciscuscollege te Veghel. Vandaar waarschijnlijk dat in mijn beleving de lagere schooltijd onbezorgd en extra fijn was.
We hadden een erg leuke klas met ruimte voor iedereen, hoe verschillend ook. Zeker in deze tijd van pesten en verschil maken denk ik vaak terug aan mijn kinderjaren. Ikzelf ietwat uit de kluit gewassen ten opzichte van mijn klasgenoten kan me van pesterijen niets herinneren. Natuurlijk had je voorkeuren en 'beste' vrienden en vriendinnen, maar je ging met velen om en van zeer gerichte speelafspraken was nagenoeg geen sprake.
Vaak werd tijdens de pauze en na schooltijd fanatiek geknikkerd op het schoolplein of speelde je met de kinderen in de buurt. Wie buiten was om te spelen, was er voor het spelen van verstoppertje, voetje van de vloer, pijltjes zoeken, potje voetbal bij het oude gemeentehuis, vissen in de gracht van het kasteel of het bouwen van een hut of slootje springen in de Diependaal. Ik was bevriend met Francis Frederiks, waarmee ik ook samen lid was van zwemclub Argo. Verder was ik vaak bij Quirine van de Kamp. Zij was weer bevriend met Sasja Quaadvliet en Lieke van Acht, zodat ik ook met hen regelmatig optrok. Michel Markgraaf en zijn broertje waren een van mijn vaste speelkameraadjes, aangezien we zowat buren waren. Maar, zoals eerder aangegeven, ging je met velen om zoals bijvoorbeeld Karin Foolen, Marty van de Ven, Jolanda van der Zanden, Marian van der Heijden, Jolanda Schouten, Rob Aben, Moniek Kuijpers, Henriëtte Bekkers en Joost van de Kamp. Even dwalen mijn gedachten af naar een bevriend klasgenootje van me in de 1ste en 2de klas. Zijn plotseling overlijden in de zomervakantie van 1976 heeft destijds grote indruk gemaakt.

Foto:

"We hadden een erg leuke klas met ruimte voor iedereen, hoe verschillend ook."


Mijn favoriete leraar was zonder twijfel Jan van de Wetering. Uiteraard bij ons bekend als 'Meneer van de Wetering'. Wij hebben hem in de 3de én de 6de klas gehad. Hij was erg grappig, maar indien nodig ook streng en rechtvaardig. Niet luisteren betekende voor in de klas staan met die grote wit met rode meetlat op je hoofd met daar bovenop nog eens een boek of bloempot. Klinkt nu 38 jaar later niet als heel erg maar in die tijd als 11-jarige niet iets dat je jezelf toewenste. Tot vervelens toe heeft hij met ons Nederlandse spelling en met name d/t geoefend. Hij zei altijd dat het inderdaad erg saai was, maar dat we hem er later dankbaar voor zouden zijn. Nou bij deze: 'Bedankt Meneer van de Wetering!'
Ik heb veel leuke herinneringen aan de Dommelrodeschool. De oud-papier inzamelingsactie gekoppeld aan een loterij voorafgaand aan de lessen. De mogelijkheid en vrijheid iedere week iets voor te dragen voor de klas. De sportdagen op het grasveld voor het kasteel. De Koninginnedagen waarbij er door de hele wijk Dommelrode spelletjes werden georganiseerd met medewerking van ouders. Minder leuk was de schooltandarts waarvoor menig kind waaronder ikzelf wel eens wegliep. Klap op de vuurpijl was de deelname van Sint-Oedenrode aan het Stedenspel toen wij in de 6de klas zaten. Met de hele klas reisden we af naar De Rijnhal in Arnhem voor de finale. Twaalf touringcars in colonne met ons als supporters, op klompen en gekleed in speciaal gedrukte shirtjes met het logo van Sint-Oedenrode (zie foto). De uitzendingen waren live te volgen op televisie. Wat een spektakel toen wij het Stedenspel wonnen van Goes. Rond middernacht arriveerden we weer in Rooi. Toen we met alle touringcars de Eerschotsestraat inreden, toeterden de langzaam rijdende bussen en stonden de mensen buiten op straat te zwaaien en feest te vieren. Het feest schijnt tot in de kleine uurtjes te zijn doorgegaan, maar daar hebben wij als zesdeklassers destijds niet veel van meegekregen.
Zoals ik al eerder aangaf warme, fijne herinneringen aan bijzondere jaren met leuke klasgenoten op een gezellige gemoedelijke school. Nu nog de 50 halen zodat we tijdens de reünie samen nog eens leuke herinneringen aan een fijne tijd kunnen ophalen. Ik heb er zin in! Tot september!


Bravo

Even wat rechtzetten. In een eerdere bijdrage heb ik nogal 'kwaad gesproken' over het openbaar vervoer. Dat ga ik nu bijstellen want er zijn ook positieve dingen te melden. De naam voor al het busvervoer in Brabant is Bravo (Brabant vervoert ons). 'Bravo brengt je snel en comfortabel overal in Brabant', zegt de website. Dat maken ze waar heb ik ondervonden. Ik tref aardige chauffeurs in vele leeftijdscategorieën en van allerlei pluimage en herkomst. Daarnaast hebben ze ook nog eens stoelen die lekker zitten. Een elektronische, maar toch prettige stem vertelt mij luid en duidelijk wanneer ik op de stopknop moet drukken. Zodat ik op de volgende halte uit kan stappen. Mocht ik mijn O.V. pas zijn vergeten, geen nood, want naast de bestuurder staat een gloednieuwe pinautomaat zodat ik zonder gepast geld mijn kaartje kan afrekenen. Gemakkelijk en het scheelt vast ook in de veiligheid voor de buschauffeurs.

De laatste maanden reis ik regelmatig op het traject Sint-Oedenrode- Sint-Michielsgestel. Noodgedwongen moet ik mijn auto laten staan vanwege oogproblemen en daardoor slecht zicht. Al die tijd ben ik nooit in de steek gelaten door Bravo, is de informatievoorziening via de app optimaal en kreeg ik steeds een vriendelijke groet bij het in- en uitstappen. Dat heb ik weleens anders meegemaakt.

Kort geleden op een zonnige zaterdagmiddag ben ik weer van de partij. De bus is al aardig bevolkt met moeders vergezeld van grote shoppers en kleine kinderen. Er zijn veel jongeren die achterin zitten en plezier hebben met elkaar en met hun telefoon. Maar wie mij van dit tripje vooral is bijgebleven is de seniordame die in Schijndel naast me neerstrijkt. Ik moet zeggen dat ze er fantastisch uitziet. Haar outfit, prachtig afgestemd op de kleur van het geverfde en perfect gestylde haar, is zwart gecombineerd met mosterdgeel. Jammer dat haar lijf een maat te groot is voor de gekozen kledingmaat. Het is die middag nogal warm in de bus en naast mij gaat mevrouw, laagje voor laagje, uit de kleren tot er een zwart topje met strakke rok overblijft. Alles blijft netjes, hoor en waarschijnlijk ben ik de enige die het in de gaten heeft. Dat kan ook niet anders want ik zit behoorlijk klem tussen haar en het raam. Mijn eindbestemming is er sneller dan mijn nieuwsgierigheid zou wensen, dus hoe haar reis verder gaat richting Den Bosch kan ik u niet vertellen. Maar ik ben er zeker van dat daar een, eveneens fantastisch geklede man op haar wacht. Graag had ik mijn buurvrouw wat moed ingesproken voor het welslagen van haar date. Dat durfde ik toch niet en hield mijn kaken stijf op elkaar.

Ik heb me ook vermaakt over een jongen die halverwege de bus onderuitgezakt en licht snurkend op een bank hangt. Heerlijk toch als je kunt slapen met al dat geroezemoes om je heen. Bij de laatste halte van Schijndel klinkt er een geeuw. Hij strompelt naar voren en ik hoor: 'Zijn we nóg niet in Sint-Oedenrode?' Er wordt gestopt bij de eerstvolgende halte en de bestuurder wijst naar de overkant van de straat:'Als je daar gaat staan neemt mijn collega je straks mee terug naar Rooi. Succes ermee!' De jongeman stapt breedlachend uit en zwaait uitbundig naar de chauffeur. Hilariteit onder de busbevolking. Zo wordt mijn reis regelmatig een feestje. Bravo voor de bus.

Nelleke Thijssen
Reageren?
schijvers@impesant.nl


32 / 40

Als men verjaart

bij het ouder worden
rijst in mij de vraag
wat doe ik met de eeuwigheid,

valt er in het hier en nu
dienaangaande nog iets te kiezen
of zal ik slechts gaan vertragen
en het stoffelijke, al dan niet
vergezeld van de geest, verliezen

ik heb besef van mijn beperking
en weet niet of ik er in slaag
of ik daarmee het inzicht vergroot
dan wel het verleden wegdraag

het laatste lijkt me nagenoeg zeker
toch komt mij een vage leegte tegemoet,
iets waarmee ik nog iets moet doen; ofwel
het oude omzetten naar iets nieuws

"transformeren" wordt een werkwoord
voor steeds meer senioren;
in hoeverre ben ik nog creatief
om, al dan niet spiritueel,
in het aardse deel wat mij toekomt
een nieuwe uitdaging aan te boren.

oogcontact

Oplossing: Bas van Kuringe
Winnaar: Natasja Holsken

Foto: Henri van Hoorn

Hoe prachtig stroomt de Dommel door ons mooie dorp! Ook deze foto van Henri van Hoorn laat dat goed zien.

Foto: Jos van der Kallen

Jos van der Kallen zoekt de details op in de Rooise natuur. Dat biedt interessante perspectieven... Heb je ook een mooie natuurfoto gemaakt? Stuur dan een mail naar redactie@demooirooikrant.nl

Vrouwen die elkaar kussen doen me altijd denken aan boksers die elkaar de hand schudden.

'nne zatte mens en 'n nuchter kalf stote d'r eigen nie hendig

Kerkberichten

Martinuskerk (centrum)
Za 12/5
18.30u: Eucharistieviering met Het Pelgrimskoor. Intenties: Martina van Eindhoven – de Wit (maanddienst), Harrie Kuijpers (maanddienst), Dien de Leijer – Moeskops (maanddienst), Marietje van der Heijden – van de Rijt (maanddienst), Anny van Erp – Vogels (maanddienst).
Zo 13/5 Zevende Zondag van Pasen 09.30u: Eucharistieviering met Het Martinuskoor. Intenties: Gijs de Laat (maanddienst), Petronella Raaijmakers – Kluijtmans, Cornelus en Adriana van Rooij – Verhoeven en Maria, An Lathouwers (maanddienst), Jos van Rijbroek – Vervoort (maanddienst), Louis van der Veen (maanddienst), Josine en Jan Michels – Raaymakers (maanddienst), Overleden familieleden Raaymakers – Michels, Joop Vagevuur (maanddienst), Albert en Riki Versantvoort – Foolen (maanddienst), Ben Franssen (maanddienst), Gerard Boleij (maanddienst), Theo Bekkers (maanddienst), Jan en Jaantje van Asseldonk – Latijnhouwers, Martien Kaskens, Antoon en Nelly Adams – Seijkens en zoon Willy.
In de meimaand wordt voorafgaand aan elke doordeweekse Viering, het Rozenkransgebed gebeden. Op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag begint het Rozenkransgebed om 08.40 uur, op woensdag om 18.40 uur.
Maandag, donderdag en vrijdag 09.00u: Eucharistieviering in de Dagkapel van de Goede Herderkerk
Di 15/5 09.00u: Eucharistieviering in de Heilige Antonius van Padua kerk te Nijnsel. Tevens Vijfde Noveendag van de Heilige Antonius van Padua.

H. Martinus Olland
Zo 13/5, 11.00u.
Viering Eerste Heilige, Communie met kinderkoor.

Sint Petrus' Banden, Son
De vieringen vinden tijdelijk plaats in de Sint Genoveva-kerk in Breugel.
Do 10/5, Hemelvaartsdag 11.00u: Eucharistieviering bij de Mariakapel aan de Beverlaan (bij slecht weer in de Sint Genoveva-kerk) m.m.v. het Sons Parochiekoor
intentie: Lieke Braam-van Dieren
Za 12/5 Geen Eucharistieviering 19.00u: Rozenhoedje in de Maria-kapel aan de Beverlaan.
Zo 13/5 09.30u: Eucharistieviering. 11.00u: Eucharistieviering, Eerste H. Communieviering 13.30u: Doop Lyam Leyba.
Rozenhoedje: In de Sint Genoveva-kerk wordt elke donderdag om 18.00 uur het Rozenhoedje gebeden, voorafgaand aan de Eucharistieviering van 18.30 uur. In de periode mei tot en met oktober wordt op zaterdag om 19.00 uur het Rozenhoedje gebeden in de Maria-kapel aan de Beverlaan.

Sint Genoveva-kerk, Breugel
Do 10/5
Hemelvaart 11.00u: Eucharistieviering bij de kapel aan de Beverlaan
Zo 13/5 09.30u: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. intentie: Ietje van Dinther-Raeven, Jan Adriaans, Truus van den Tillaart, Marieke van der Lande-Wijnants, Johan en Martina Foolen en zoon Karel, Lies Sanders-van den Boogaart, Cilia Hoonhout-Van Schöll. 11.00u: Eerste Heilige Communie Breugel

Protestantse kerk (PKN)
Dienst in Son: zo 13/5 om 10.00u: Mw. B. v.d. Zwaag

Sint Antonius Nijnsel
Zo 13/5 Eucharistieviering om 11.00 uur met Deo Favente. Intenties: Dien Oerlemans- Vos, Mies v.d. Meulengraaf en overleden ouders Sloots- van Gogh.
Di 15/5 8.40u i.v.m. Mariamaand rozenkransgebed en om 9.00 uur 5de noveen H. Antonius van Padua.

Odendael
Do 10/5
Hemelvaart, 10u Eucharistieviering
Zo 13/5 10u woord- en communiedienst. Intentie: Jan en Lena van Kampen
Di 15/5 19u Rozenhoedje bidden in de stilteruimte

Afscheid van drie toppers bij Rooi Dames 1

Afgelopen zondag hebben, na de laatste thuiswedstrijd, speelsters Floor Oppers en Elles Kraaijvanger en manager Lieke Swinkels afscheid genomen bij Rooi Dames 1.

In een wedstrijd tegen Oss dames 1 wilden de Rooise dames nog een keer alles uit de kast halen om het de nummer 2 van de poule zo lastig mogelijk te maken. De Rooise delegatie heeft dit seizoen een lastige start gehad, maar heeft zich in de loop van het seizoen ontwikkeld tot een sterke ploeg waar vooral in eigen huis weinig tot niets te halen valt voor tegenstanders. In de uitwedstrijd in Oss werd met maar liefst 8-1 verloren. Omdat de dames nog een appeltje hadden te schillen, werd na een goede teambespreking alles op alles gezet om Floor, Elles en Lieke het afscheid te geven wat ze verdienen. Na een 0-1 achterstand in de 1e helft werd direct na rust de 1-1 op het scorebord genoteerd door Sabine Kühne, die op aangeven van Loes van der Heijden een strafcorner binnen tipte.
Helaas werd vrij snel na de 1-1 een strafbal gegeven. In vele ogen onterecht, omdat Rooi in dezelfde situatie 5 minuten eerder geen strafbal kreeg. Keepster Vera Simons, die het hele seizoen al excelleert als sluitpost, kon na een aantal sterke reddingen deze bal helaas niet tegenhouden. Met nog 10 minuten op de klok werd het een lastig karwei. Met de talentvolle invalsters uit de A-jeugd; Lotte Muusz, Lisan van der Pol en Indy Raaijmakers, hebben de dames nog een aantal kansen gehad, maar het was Oss die uiteindelijk de ban brak en de 1-3 binnen tikte.
Met opgeheven hoofd heeft de ploeg van coaches Jan Kemps en Bob Meijer de laatste thuiswedstrijd afgesloten. "Het is jammer dat we aan het einde van de tweede helft wat tekort kwamen, maar we hebben wederom laten zien dat we het dit soort topteams heel lastig kunnen maken. We hockeyen goed mee, hebben kansen en krijgen strafcorners, maar tegen dit soort ploegen moet je de kansen afmaken en dat doen we niet. Jammer, maar ik ben zeker tevreden", laat Kemps in een reactie weten.
Er is door de club afscheid genomen van twee speelsters die jarenlang hebben gespeeld voor Dames 1 en die ontzettend veel hebben betekend voor het team. Van talentjes tot dragende speelsters. Ook Lieke Swinkels werd door TC-voorzitter Daan van den Eshof bedankt voor haar diensten binnen het team.
Het seizoen is nog niet ten einde. Aanstaande zondag mogen de dames nog één keer optreden, voor het laatst dit seizoen, tegen hekkensluiter Boxmeer. Een team dat vecht tegen degradatie. De dames verdienen het en gaan er alles aan doen om dit turbulente maar ook bijzondere seizoen winnend af te sluiten.

Vlucht vanuit Laon

Op zaterdag 5 mei stond een vlucht vanuit Laon (250 km) op het programma.

Aan deze vlucht begonnen 635 duiven van 22 liefhebbers om 09.00 uur aan hun thuisreis. De eerste werd geklokt door J. v. Boxmeer om 12.26 uur (snelheid 1212 m.p.m). De eerste vijftien in Sint- Oedenrode waren. J. v. Boxmeer: 1,7,8,9,12,14. H. v. Boxmeer: 2. J.e.l: 3,4,5,6,10,11. W. v. Houtum: 13, 15.

v.v. Boskant actief op Hemelvaartsdag

Foto:

Aanstaande donderdag 10 mei, Hemelvaartsdag, is het zoals vanouds weer gezellig druk op en rondom het Boskant sportpark.

Foto:

Deze keer is er door de organisatie bij de voorbereiding veel werk verricht omdat de KNVB die datum had ingepland voor het spelen van inhaalwedstrijden. In overleg met de teams (verenigingen) waartegen gespeeld moest worden, zijn alle wedstrijden verplaatst zodat de traditie voor vv Boskant op Hemelvaartsdag overeind kan blijven! Want sinds jaar en dag worden er bij vv Boskant op Hemelvaartsdag twee activiteiten georganiseerd: op de velden van vv Boskant een familie- vrienden- en bedrijven 7x7 voetbaltoernooi en bij de kantine een vlooienmarkt waarvan de opbrengst is bestemd voor onze jeugd.
Jarenlang heeft de combinatie van deze activiteiten er voor gezorgd dat het op Hemelvaartsdag uitermate druk en gezellig was rondom de kantine van vv Boskant. Met name onze vlooienmarkt staat bekend als een van de plekken waar voor hele schappelijke prijzen nog mooie aankopen te doen zijn!

Vijfde Natuurpoort wandeltocht

Op zondag 13 mei houdt wandelsportvereniging OLAT de vijfde Natuurpoort wandeltocht in samenwerking met Natuurpoort De Vresselse Hut, gelegen tussen Nijnsel en Son.

Er zijn vier afstanden: 5-10-15-20 km. Alle routes gaan dit keer richting Son en Breugel en in tegenstelling tot voorgaande jaren zijn er dit jaar geen lussen. Op de 15 en 20 km is er verder een gratis wagenrust. Eerst wandelen we door het Dommeldal en verder via de Kuilen en Olen naar het vennengebied de Mosbulten. De lange afstand steekt het Wilhelminakanaal over en wandelt door Heerendonk bij Nederwetten.

Op de 20 km kan men starten tussen 09.00 uur - 12.00 uur, de 15 km tussen 09.00 - 13.00 uur, de 5 en 10 km tussen 09.00 - 14.00 uur. Iedereen moet om 16.00 uur weer terug zijn op de startlocatie. De routes zijn bepijld en men krijgt een routebeschrijving mee. De routes zijn ook geschikt voor gezinnen die samen met de kinderen willen wandelen. Het adres van Natuurpoort De Vresselse Hut is Vresselseweg 33, 5491 PA Sint-Oedenrode. Info op www.olat.nl of bij dagtochten@olat.nl.

Kampioenen tripletten bekend

De kampioenen van het tripletten.

Bij het ingaan van de laatste partij in de A-finale om het clubkampioenschap tripletten 2018, maakten nog twee tripletten kans op de titel, en wel de tripletten Erik Verschuijten, Jan vd Schoot, Tonny van Eerd en Frans vd Velden, Henk Strik en Jan vd Loo.

Ze mochten dit ook onderling uitvechten. Het triplet Erik Verschuijten/Jan vd Schoot/Tonny van Eerd won overtuigend met 13-6 en werd met 3 +20 clubkampioen tripletten 2018. Het triplet Frans vd Velden/Henk Strik/Jan vd Loo werd (2 -1) tweede. Derde werd het triplet Pieter Vereijken/Martin Gerritsen/Nellie Hendriks (1 +2) en vierde het triplet Bert Goorts/Els Goorts/Trudy vd Hagen (0 -21). Vijfde werd het triplet Wim vd Rijdt/Gerrie vd Rijdt/Wil Passier dat met 2 +14 de B-finale won. Het triplet Leon vd Rijdt/Piet Habraken/Ingrid vd Eijnden won met 3 +16 de C-finale en de D-finale ging naar het triplet Huub van Abeelen/Maria Thijssen /Koen vd Linden (3 +23).

Bij de vrijdagavondcompetitie ging deze vrijdag de winst naar Pieter Vereijken (3 +28), tweede werd marco van Wanrooy (3 +26), derde Wim vd Rijdt (3 +19) en vierde Jan Verhagen (3 +14). Met twee winstpartijen werden Els Goorts en Henk Hermes ex aqua vijfde.

Ruud van der Rijt assistent-coach Top Oss

Foto:

Nijnselnaar en oud profvoetballer Ruud van der Rijt wordt vanaf komend seizoen assistent-coach bij Top Oss. De betaald voetbal organisatie uit Oss komt al vele jaren uit in de Jupiler League, het tweede niveau in Nederland.

"Ik ben hier erg blij mee en sta er positief in", reageert Van der Rijt. Op dit moment is de twintiger hoofdtrainer van Eersteklasser De Valk uit Valkenswaard en is hij nog werkzaam voor Willem II als hoofdtrainer van Willem II onder 17. Vorig seizoen verzorgde Van der Rijt de analyses van de tegenstanders van de Eredivisieclub uit Tilburg, de vereniging waar Van der Rijt enkele jaren heeft gespeeld. Hij maakte promotie naar de Eredivisie mee, speelde enkele wedstrijden in de hoogste divisie van Nederland, maar moest toen helaas een punt achter zijn carrière zetten door een slepende knieblessure.
Inmiddels vindt Van der Rijt op een andere manier zijn draai in de voetballerij. Bij Top Oss wordt de geboren Nijnselnaar assistent van Klaas Wels. Van der Rijt kwam via zijn brede netwerk in contact met Top Oss en toen is het balletje gaan rollen. "Het is nu aan mij om te laten zien wat ik waard ben. Ik heb er in ieder geval heel veel zin in", blikt de voormalige verdediger alvast vooruit. Ondertussen blijft hij gewoon trainer van De Valk. Welke ambities heeft Van der Rijt nog meer? "Ik heb alle trainingspapieren, behalve Coach Betaald Voetbal. Dat hoeft van mij voorlopig nog niet, maar je weet nooit wat het over een paar jaar is. Ik wil eerst veel ervaring op doen en daarom ben ik zo blij met de kans die Top Oss mij biedt."

Bijzondere training voor Dames 4 VV Nijnsel

Afgelopen oktober werd er in de voetbalkantine van VV Nijnsel een goederen- en dienstenveiling gehouden. De opbrengst hiervan is bestemd voor de club, voor restauratie en onderhoud, onder meer voor het vervangen van het dak van de kantine.

Natuurlijk wilden hier veel mensen een kavel voor aanleveren maar, zeker niet onbelangrijk, ook een kavel voor aanschaffen! Zo ook het voetbalteam VV Nijnsel Dames 4. Zij kochten die avond het voor hun team zeer aantrekkelijke kavel 'een voetbalclinic gegeven door Ruud van der Rijt'. Afgelopen zaterdag 5 mei was het zover! Ruud snelde zich naar Nijnsel en verzorgde een goed voorbereide training, waarbij menig talent tijdens de techniekoefeningen tot uiting kwam! Van beide kanten werd er zeer positief teruggekeken op deze training. Helaas heeft het damesteam hun eenmalige trainer niet voor langere tijd vast kunnen leggen, maar er komt zeker nog een vervolg!

Ollandia wint zonder problemen

Afgelopen zondag kwam Elsendorp 1 in Olland op bezoek. Ollandia heeft tot nu toe drie punten meer op de standenlijst, maar desalniettemin was het nog geen gelopen race. Na het resultaat in de afgelopen weken zijn de punten meer dan welkom bij Ollandia.

Direct bij aanvang van de wedstrijd liet Ollandia duidelijk merken maar één doel te hebben vandaag: winnen. Ze creëerden de betere kansen, maar het doelpunt wilde maar niet vallen. Ze waren veelvuldig op de helft van Elsendorp te vinden. Meestal is het zo als Ollandia niet weet te scoren dat de tegenpartij dit wel doet. Gelukkig was dit vandaag niet het geval. In de 35e minuut wist Stefan Erven zijn tegenstander te slim af te zijn. Hij sprintte richting de goal en had alleen nog de keeper voor zich. Koelbloedig schoot hij de welkome 1-0 binnen. Even later leek het wederom raak te zijn, doordat Remco Voets met een prachtig schot uit een vrije trap het doel leek te gaan raken. Helaas voorkwam de keeper dit.
Vlak voor rust leek Elsendorp de gelijkmaker in de maak te hebben. Ineens uit het niets waren zij in balbezit en leken zij geen problemen te hebben om de ruimtes te vinden. Een speler sprintte richting goal, maar gelukkig voor Ollandia vloog het schot voor het doel langs. Ruststand 1-0. In de tweede helft probeerde Elsendorp in de eerste minuten na de rust het spel op te bouwen. Al gauw nam Ollandia het heft weer in handen en dat zorgde voor een verrassende aanval. Ruud van Driel kwam van achteruit op en zijn tegenstander had het nakijken. Zijn voorzet was prachtig op maat. Stefan Erven stond al klaar om het af te maken, maar zijn kopbal vloog rakelings over. In de zestigste minuut werd Stefan Erven in het 16 m gebied onderuit gehaald. De scheidsrechter legde de bal op de stip. Het werd een heuse penaltyreeks. Nadat de eerste penalty tegengehouden werd, zag de scheidsrechter een overtreding door de Elsendorpse keeper. Opnieuw ging de bal op de stip. Dit keer besloot Steven van Dijke een droge schuiver over de grond te maken, welke onhoudbaar bleek voor de keeper. De 2-0 verscheen op het scorebord. In de 68e minuut stelde Ollandia de winst zeker door een fantastische voorzet van Stefan Erven. Hij bediende Steven van Dijke op zijn wenken en via zijn hoofd verdween de bal in het doel. Een mooie 3-0 einduitslag gaf een gouden randje aan het mooie weer. Op Hemelvaartsdag speelt Ollandia thuis een inhaalwedstrijd tegen Olympia Boys 1 uit Ommel. Tot dan!

Thuiswedstrijden voor Ollandia

Op Hemelvaartsdag moet er ingehaald worden, waarbij Ollandia 1 dan op sportpark Ekkerzicht kampioenskandidaat Olympia Boys ontvangt. In de uitwedstrijd was Ollandia niets minder, maar moest de punten helaas toch bij de tegenstander laten.

Ollandia liet afgelopen zondag zien dat ze iets recht kunnen zetten met de terechte verdiende 3-0 overwinning op Elsendorp. Donderdag is er opnieuw de kans om ook tegen Racing Boys iets recht te zetten en ook dan weer de punten in eigen huis te houden. De meeste andere seniorenteams moeten op Hemelvaartsdag eveneens inhalen, maar spelen dan allemaal een uitwedstrijd. Zondag 13 mei speelt Ollandia opnieuw thuis, waarbij het dan Milheezer Boys ontvangt. Ook dit is, als nummer drie op de standenlijst, een sterke tegenstander waartegen Ollandia zich van de goede kant moet laten zien om ditmaal wederom de punten in Olland te houden. Zondag is er ook voor de andere senioren teams een programma, waarbij de Ollandia Vrouwen en 35+ers al om 10.00 uur op sportpark Ekkerzicht aan de aftrap staan. Ook voor de jeugd staan er midweeks en op zaterdag diverse wedstrijden op het programma. Supporters zijn altijd van harte welkom, dus houdt voor de laatste informatie de diverse informatiekanalen in de gaten.

Finale Ollandia Kennis Kwis
Donderdag 17 mei staat in de kantine op sportpark Ekkerzicht de finale van de Ollandia Kennis Kwis op het programma. Vanaf 21.30 uur strijden de teams van de Ollandia Vrouwen en Ollandia 2, als winnaars van de halve finales, met Ollandia 1.

Nijnsel speelt hoopvol, maar krijgt weer klappen

Niet alleen de spelers van VV Nijnsel/TVE Reclame beleven een pittig seizoen. Ook de supporters krijgen het zwaar te verduren. Zondag konden ze welgeteld één minuut juichen, maar de gelijkmaker van John Egelmeers werd binnen een minuut alweer teniet gedaan door een cadeautje achterin. Het was één van de drie presentjes die tegenstander Berghem Sport op een presenteerblaadje kreeg.

Het is niet de meest geschikte fase van de competitie om cadeautjes weg te geven. VV Nijnsel / TVE Reclame staat namelijk op een nacompetitieplek en kijkt af en toe angstig naar beneden, hopend dat het gat met directe degradatie groot blijft. Gelukkig is dat vooralsnog het geval, maar door de slechte resultaten van afgelopen weken is directe handhaving verder weg dan ooit. De komende twee wedstrijden tegen nummer voorlaatst Stormvogels en nummer laatst Hapse Boys (beiden uit) móeten gewonnen worden om kans op handhaving te behouden.
Dat het tijdens de rust 0-1 stond, was enigszins opmerkelijk te noemen. Berghem kwam maar zeer sporadisch voor keeper Youri Dortmans. De thuisploeg speelde een stuk beter en kreeg enkele mogelijkheden. Linkerflankspeler Nick van Heesch speelde sterk en ook vanaf de rechterkant kwam via Nick Lathouwers gevaar. De beste kans was het moment dat ze elkaar vonden, maar Van Heesch schoot van dichtbij over. Een te pijnlijke enkel hield hem de tweede helft in de kleedkamer. Gelukkig was zijn vervanger adequaat en gevaarlijk. Arjan van Zutphen leverde enkele gevaarlijke schoten af. Dat was na de 0-2 die al vroeg in de tweede helft viel. Die kwam binnen als een sloopkogel, maar Nijnsel bleef onverstoord geloven in een aansluitingstreffer. Dat geloof betaalde zich uit. Via Johan van der Pas kwam de bal klutsend uit bij Egelmeers, die gedurfd de keeper uitkapte en raak knalde. Zijn tweede goal viel uit een rebound en Nijnsel geloofde in de volle drie punten. Totdat driekwart minuut later een hoge bal achterin verkeerd werd verwerkt en voor de voeten belandde van de geslepen spits van Berghem. Dat deed erg pijn, in het veld en langs de lijn. Daarna ging de geel-blauwe storm wat liggen en liep de wedstrijd leeg als een lekke bal.
Behalve deze klap kreeg Nijnsel ook nog een flinke blessure van aanvoerder Tom ten Broeke te verwerken. Hij bracht vrijwel de hele tweede helft door in het ziekenhuis met een schouderblessure. Hopelijk beseffen de spelers dat het getoonde spel van zondag uiteindelijk punten op gaat leveren. Wie weet gebeurt er dan nog een wonder aan den Eimert…

Mat Boskant afgetroefd door Keldonk

Keldonk vecht voor de punten om zich te handhaven in de vierde klasse G. SBC heeft dat vorige week ondervonden. Ondanks het grote verschil op de ranglijst eindigde die wedstrijd in een 2-2 gelijkspel. Dus Boskant wist wat het kon verwachten. De uitwedstrijd destijds was een makkie en eindigde in een 1-7 winst, maar Keldonk bleek deze keer duidelijk met andere ideeën naar Boskant te zijn afgereisd.

Vanaf het eerste fluitsignaal leek het vuur bij de bezoekers te zijn ontbrand. Technisch was het niet altijd fraai, maar met veel inzet werd gestreden voor elke bal. De eerste kansen waren dan ook voor de bezoekers. Toch leek Boskant in de zestiende minuut een voorsprong te nemen. Na een goede aanval over links was de voorzet van Frank van der Heijden precies op maat voor Emiel van den Elsen. Een goede aanname werd gevolgd door een snoeiharde schuiver, maar doelman Jeppe Kerkhof wist de bal met een prima reactie tot corner te verwerken. Een verre uittrap van doelman Kerkhof kwam via een Boskants hoofd voor de voeten van Jan van de Acker die de bal met een fraaie lob over Boskant doelman Vincent Staals plaatste: 0-1. Heel veel veranderde dat niet in het spelbeeld. Boskant bleek niet echt in staat om het initiatief over te nemen. Een goede aanval in de 23e minuut was daarop een uitzondering. De voorzet van Frank van der Heijden bereikte Jim van der Zanden die de bal echter hoog over schoot. Ook bij het begin van de tweede helft zag het er niet naar uit dat de 'Keldonk storm' was gaan liggen. In de 61e minuut leek de 0-2 in de maak toen Tom van de Broek opdook voor doelman Staals, maar met een goede redding wist die een verdere achterstand te voorkomen. Natuurlijk ging Boskant op zoek naar de gelijkmaker, maar de echte overtuiging leek te ontbreken zodat Keldonk de voorsprong relatie eenvoudig vast kon houden. Na een snelle aanval in de 78e minuut leverde Rene van Lankveld een voorzet-op-maat die door Tom van de Broek van dichtbij strak werd binnengekopt: 0-2. In de 83e minuut kreeg Rens van de Wijdeven, na een 'doorkopbal' van Emiel van den Elsen nog een mogelijkheid op de aansluitingstreffer, maar ook nu was er een Keldonks been om z'n inzet te blokkeren. Een teleurstellende uitslag voor Boskant die de achterstand op de top drie iets ziet oplopen.
Boskant 2 verloor in de laatste vijf minuten door twee tegendoelpunten haar wedstrijd tegen Volkel 2 met 3-2. Met nog drie wedstrijden voor de boeg, wordt het nog een fiks karwei om nacompetitie te ontlopen! Boskant VR1 leverde een prima prestatie door de uitwedstrijd tegen koploper Vlijmense Boys VR1 met 0-1 te winnen.

De wedstrijd na de kampioenstitel

Zowel voor Rhode als Prinses Irene stond er zondag eigenlijk niet zo veel meer op het spel. Rhode heeft de titel binnen en Prinses Irene de tweede periodetitel. Aan het spel van Rhode was dat wel te zien, het miste de scherpte in de duels.

Prinses Irene was er wel op gebrand om tegen Rhode de volle winst te pakken en zij waren ook gevaarlijker. Toch waren er wel wat kansen voor Rhode o.a. uit een actie van Koen van de Zanden en een schot van Roel Smeets uit een corner. Rhode kwam ook in de 25e minuut op voorsprong uit een vrije trap op de rand van de 16 meter die werd breed gelegd op de instormende Mart Krüsemann, 0-1. Maar in de 35e minuut was het al weer gelijk toen een fraaie aanval door verdediger Koen Pitters werd verzilverd. Vlak voor rust kwam Prinses Irene op voorsprong. Een aanvaller werd door een rooise verdediger in de rug gelopen en de scheidsrechter kende geen genade, stafschop. Wiebe van Rooij wist daar wel raad en knalde de bal hard en hoog in de touwen, 2-1. Na rust leek het heel even dat Rhode de zaken weer recht wilde gaan trekken, maar dat duurde maar even. Na een paar minuten nam Prinses Irene het touw weer in handen, er kwamen wat kansen en een doelpunt kon niet uitblijven. In de 51e minuut schoot Tim vd Brandt uit een aanval over links de 3-1 binnen. Daarna kwamen er nog twee levensgrote kansen voor Sion van de Wetering, maar de grensrechter van Prinses Irene vlagde voor buitenspel, overigens niet terecht. Daarna gebeurde er niet zo veel meer, Voor trainer Theo van Lieshout was er nog wel de gelegenheid om drie junioren hun debuut te laten maken via een invalbeurt. In de stand kwam geen verandering meer.
Op Hemelvaartsdag komt Heeswijk op bezoek, die de punten nog nodig heeft om de nacompetitie voor degradatie te ontlopen, het verschil met de derde plaats van onder is vier punten. Hetzelfde geldt voor Venhorst waar Rhode zondag op bezoek moet, ook zij hebben net als Heeswijk een marge van vier punten op Erp. Onderin wisselde Margriet en TGG van plaats, zij moeten uit gaan maken wie er degradeert en wie aan de nacompetitie mee gaat doen.

Open dag bij Rhode

Ben jij 5,6,7 of 8 jaar en voetbal je graag? Kom dan naar de open dag op zaterdag 12 mei bij voetbalvereniging Rhode.

We zijn een voetbalclub met ongeveer 1100 leden, waarvan 530 jeugdleden. Voor het volgende seizoen kunnen we wel nieuwe voetbaltalentjes gebruiken! Dus als je zin hebt, kom dan eens een kijkje nemen. Doe gemakkelijke kleding aan om mee te doen met leuke voetbalpartijtjes.
Om 09.45 uur kan iedereen zich melden bij de kantine van Rhode op sportpark De Neul en om 10.00 uur gaan we van start. Om 11.30 uur wordt de dag afgesloten. Alle jongens en meisjes zijn van harte welkom.

Rick (l) en Jan gaan een historische wedstrijd schieten. Foto:

De nieuwe koningen

Ridder Patrick, Koning Piet en Prins William. Foto: Manon Swinkels

Zaterdag was het Koningschieten bij Ontspanning. Drieëntwintig schutters gingen voor de prijzen: dertien recurveschutters en vijf hout- en compoundschutters. De winnaar bij recurve was Piet van den Berg.

Piet ging als eerste geplaatst naar de afvalrondes. Hij maakte geen fouten en wist de finales te bereiken met nog drie andere schutters. Ook hier bleef hij sterk schieten en wist uiteindelijk de titel 'Koning van Ontspanning' te bemachtigen. Prins werd William Huyberts. Hij stond ook gedurende de dag heel sterk te schieten, maar kwam in de laatste finale net een puntje tekort om Piet te verslaan. Ridder werd Patrick Bouman die in de bronzen finale wist te winnen van Annette Boonstoppel (hoogste dame). Simon Boersbroek won de fel begeerde negende plaats na de voorronde. De overige uitslag van 5 t/m 13: Kristin Davies, Jan van Bergen, Martie Verhoeven, Jos van der Veer, Simon Boersbroek, Jerica van de Mortel, Marjelein Verhoeven, Karin de Jong en Frans van de Braak. Bij de compoundschutters ging de winst naar Theo Passier. Hij mag zichzelf dit jaar nog geen koning noemen, omdat daarvoor zes deelnemers nodig zijn. De overige ranking: Wil Kivits, Ronald van de Sande, Paul van de Mortel en René van Erp. Bij de houtschutters won Sjef van den Berg. De overige ranking: Antoon Vervoort, Jos van den Berg, Michael Moonen en Agnes Vissers. Dinsdag schoot de Rozelaer een wedstrijd in de 18 meter competitie. De dagwinnaars waren Antoon Vervoort en Martie Verhoeven met 219 punten. De overige scores: Jan Gordijn 210, Jan van Erp 197, Toon Hermes 185 en Ron Spijker 168. Op zondag was een veldwedstrijd in Tienray. Daar hebben Theo Passier en René van Erp meegeschoten. Theo won bij de heren veteranen compound met 386 punten. René werd vijftiende met 320 punten. Op zondag was in Zoetermeer de tweede Lowlands Shootout van dit jaar. Kristin Davies en Sjef en Piet van den Berg schoten daar mee. Kristin werd veertiende bij de dames recurve. Piet werd ook veertiende, maar dan bij de heren recurve en Sjef werd vijfde bij de heren recurve. Op maandagavond schieten de Vrienden van Pieter Breugel hun wedstrijden op dinsdagmiddag de Rozelaer. Vrijdagavond is de clubavond van de senioren. De leden hebben een eigen sleutel en kunnen vrij binnen en buiten trainen als de accommodatie niet bezet is. De jeugdtraining is op woensdagavond van 18.30 – 20.00 uur.

Jan Lathouwers: 60 jaar duivenmelker

Foto: Jos van Nunen

Zeg Jan Lathouwers, en je zegt 'duivenmelker'. Die zijn er wel meer, maar bij iedere club van hobbyisten heb je wel een kartrekker en Jan Lathouwers is dat ongetwijfeld.

Hij was tien jaar vicevoorzitter van RKSV Rhode, van de Rooise afdeling van De Vredesduif was hij acht jaar penningmeester, twintig jaar voorzitter, 33 jaar voorzitter van het feest-comité en tentoonstellingsorganisatie voor alle 125 verenigingen van de afdeling Oost-Brabant en had met zijn achtergrond als aannemer een voortrekkersrol bij de eigenhandige bouw van hun clubhuis. Na 60 jaar duiven melken houdt hij er mee op. Voor zijn levendige geest is het nog niet genoeg geweest. "Maar het gaat niet meer, met mijn gezondheid" zegt de 83-jarige. "Vooral mijn knie, en die wordt echt niet meer beter." Voor zijn mede-hobbyisten is het geen verrassing; waar eerst zijn tuin bijna vol stond met duivenhokken, staat er nu nog één en dat gaat er dit jaar nog uit.

Foto: Manon Swinkels

"Het gaat niet meer, met mijn gezondheid"

Jan weet nog precies alle datums die voor hem en zijn passie belangrijk zijn geweest. Met veel enthousiasme vertelt hij een stuk Rooise historie dat niet alleen bij de duivenmelkers bekend in de oren zal klinken. Zo passeren burgemeester Ger van Oerle, Harrie en Mia Dahmen en De Beckart de revue.
De vraag of hij wel eens kampioensduiven heeft gehad en prijzen heeft gewonnen kon natuurlijk niet uitblijven. Geen wereldnieuws, maar vierde van Nederland bij de nationale kampioenschappen in Houten mag toch wel in de krant. Dat was in de Midfond-klasse, van 400 tot 450 km, zeg maar middellange afstand, legt hij uit. In hetzelfde jaar werd hij Nationaal Hok-kampioen in het tweede klassement.
Jan zat al decennia in de duivensport, en meende dat de in 1939 opgerichte vereniging De Vredesduif de eerste was in Rooi. Tot hij er via het Brabants Historisch Informatie Centrum toevallig achter kwam dat een andere vereniging hun in de vorige eeuw al voor was geweest. "Die heette 'De Rooische mail', hoe vind je die? De mail was toen nog lang niet uitgevonden haha."
Op zijn 70e ging de goedlachse duivenmelker nog een tijdje door met zijn passie, al was hij wel gestopt met het organiseren van gala's en tentoonstellingen. Na 2015 zijn er in Rooi ook geen tentoonstellingen meer geweest. "De club is ook kleiner geworden. Dat zie je tegenwoordig bij meer verenigingen. Vooral door gebrek aan leidinggevenden, daar is heel moeilijk aan te komen."
Jan Lathouwers valt na zijn afscheid van de duivensport echter niet in een gat. "Elke woensdagmiddag ga ik jeu de boulen. Met de oudjes" grinnikt hij. "Maar tegenwoordig komen de vrouwen ook mee, en nu is het meer een dameskransje geworden haha."

Liv van den Berk wint

De Rooise ponyruiter Liv van den Berk reisde afgelopen weekend naar de Mortel. Hier nam zij samen met haar pony Debbie deel aan de springwedstrijd.

Dit was de eerste springwedstrijd sinds lange tijd. 'Het was dus heel spannend, maar gelukkig ging het goed', aldus de jonge amazone. Het eerste oefenrondje hadden Liv en Debbie in de klasse BB gereden. Zijn wisten het parcours foutloos door te komen. In de klasse AB-B werd sterk gereden, de concurrentie was groot. Ook hier wist deze topcombinatie twee foutloze ronden te behalen. Dit was goed voor een vierde prijs!

Keizerschieten bij Concordia

Slechts één keer eerder is het voorgekomen in de 140 jarige geschiedenis van Handboogvereniging Concordia dat er moest worden gestreden om de Keizerstitel. Op 13 mei 2018 gaat dit voor de tweede keer gebeuren tussen heersende Keizer Jan van Tongeren en uitdager Rick van de Oever.

Het is geb