DeMooiRooiKrant

23 maart 2016

DeMooiRooiKrant 23 maart 2016


Fotografie Jan Ebbenn Foto: Hans van den Wijngaard

Er zijn maar weinig dorpen waar horeca en winkeliers zo goed samenwerken als in Sint-Oedenrode. Het Fashion and Food Festival is het levende bewijs. Wat een wervelend weekend heeft Rooi achter de rug. Een heerlijke dansbare vrijdag, een chique dinnershow van allure op zaterdag en een sfeervolle dag voor het gezin op zondag. Het kostten tientallen vrijwilligers honderden – misschien wel duizenden – uren voorbereiding, maar het resultaat is geweldig!

Fotografie Jan Ebbenn Foto: Hans van den Wijngaard
Fotografie Jan Ebbenn Foto: Hans van den Wijngaard

Jaargang 6 - Week 12 - Woensdag 23 maart 2016

De Wit Schijndel
Jan van Erp tegels & sanitair
Forum klus wijs

Zaterdag 26 op zondag 27 maart. Klok van 2.00 naar 3.00 uur

Koor Cantecleer vraagt projectzangers

Gemengd koor Cantecleer uit Sint-Oedenrode vraagt projectzangers, met name bassen en tenoren, voor het optreden op zaterdag 25 juni in de kasteeltuinen van Arcen.

Ze verzorgen daar een middagconcert. Het repertoire bestaat uit Nederlandse en buitenlandse liederen. De repetities starten hiervoor op dinsdagavond 12 april van 20.00 tot 22.15u. De kosten bedragen 15 euro. U krijgt daarvoor van de muziek. Voor opgave kunt U terecht op de website www.koor-cantecleer.nl. U kunt ook bellen naar Margriet Huybers 073-5477926.

Poppen aan het water

Foto: Anja van Turnhout

Zijn het vogelverschrikkers? In ieder geval geen klassieke versies. In de buurt van de voetbalvelden van Rhode staan twee bijzondere poppen opgesteld. Grappige poppen, waarvan niemand weet waar deze ineens vandaan komen. Wat is hier de reden van? Meerdere mensen zijn hier benieuwd naar. We horen het graag via redactie@demooirooikrant.nl

Foto: Anja van Turnhout

Ook Eerste Kamer stemt in met fusie Meierijstad

De Eerste Kamer heeft op 15 maart jl. ingestemd met het wetsvoorstel om te komen tot de samenvoeging van de gemeenten Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel tot Meierijstad.

Op 18 februari 2016 had een meerderheid van de Tweede Kamer zich hier al positief over uitgesproken. De wet wordt nu door de Koning en door de betrokken bewindspersoon ondertekend. Daarna wordt de wet geplaatst in het Staatsblad. De nieuwe gemeente Meierijstad kan dan op 1 januari 2017 van start.

Wensambulance maakt dromen waar

Foto: Lisette van Helden

De wensambulance Brabant heeft tot doel om de laatste wens van mensen waar te maken. Zo ook die van Anja van Zoggel, die al enige tijd ernstig ziek is en graag nog één keer naar Madurodam en het strand in Scheveningen wilde.

Afgelopen zondag maakten de vrijwilligers van de stichting Wensambulance Brabant die wens voor Anja en haar gezin waar. Klokslag negen uur stond de ambulance bij Anja en Nico op de stoep voor een mooi dagje uit.

De wensambulance maakt laatste wensen mogelijk Foto: Hans van den Wijngaard

"Voor de middag gaan we naar Madurodam, daar zijn we als verliefd stelletje ook geweest. Daar wil ik graag nog een keer met Nico en de kinderen naar toe", vertelt Anja. "Daarna gaan we lekker uitwaaien aan het strand. Zelf kunnen we dat niet meer, want met de rolstoel komen we niet vooruit op het strand. Maar deze mensen hebben alles om dit mogelijk te maken. Een geweldig mooi initiatief dat mijn nichtje Diny Kluijtmans voor me heeft geregeld. Maar natuurlijk ook een dank je wel voor alle medewerkers van de wensambulance Brabant die zich op zo'n geweldige manier inzetten".

Feestelijke ingebruikname carillon

Op Paaszaterdag - 26 maart aanstaande - wordt het carillon van de Rooise St. Martinuskerk feestelijk in gebruik genomen. Het betekent het einde van een lang proces dat in gang is gezet door het bestuur van de Stichting Behoud Martinuskerk.

Na vele uren voorbereiding aan de vergader- en werktafel, volgde vorig jaar december de gieting van de achttien klokken. Op 21 februari jongstleden werden de klokken gewijd en vervolgens in de vieringtoren van de kerk opgehangen. Na het aanbrengen van de technische installatie is het klokkenspel nu gereed voor gebruik. Inmiddels is 's avonds de lantaren van vieringtoren helder verlicht. Dankzij een schenking van "vd vleuten elektrotechniek" is de St. Martinuskerk niet alleen bij dag, maar ook bij nacht een baken! Op Paaszaterdag om 12 uur zullen de klokken voor het eerst hun klanken over Sint-Oedenrode uitstrooien.

Voorafgaand vindt er in de St. Martinuskerk een korte samenkomst plaats. De aanvang: 11.30 uur. Onder andere pastoor Vincent Blom, Fried van den Brand (voorzitter Stichting Behoud Martinuskerk) en Bert Augustus (organist van de Rooise kerk en campanoloog bij klokkengieterij Eijsbouts in Asten) voeren het woord. Er wordt een plaquette onthuld die dank brengt aan de schenkers van het carillon en de verlichting van de lantaren. Tevens wordt dank gebracht aan hen die aan de realisatie van dit project hebben bijgedragen.

Samen de handen ineen slaan doet wonderen. Dat wordt ook door het carillon weerspiegeld en verbeeld. De versiering op de grootste carillonklok toont namelijk de samenlevende mensengemeenschap en de bede die op deze klok staat weergegeven luidt: "moge ons samenklinken eenheid, vrede en zegen brengen aan allen die ons horen."

Media Markt laat dierbare filmmateriaal niet verloren gaan

Herinnert u het zich nog? De oude projector met het geratel, gordijnen dicht en met zijn allen voor het grote filmdoek genieten van de oude 8 mm filmpjes? Zou het niet prachtig zijn om de oude super 8 en dubbel 8 films weer te kunnen bekijken?

Media Markt Power Service kan deze beelden voor u digitaliseren. Alle oude dierbare beelden zet Media Markt over naar DVD of naar een externe harde schijf. Niet alleen 8 mm films, maar ook videobanden, cameratapes, foto's, dia's en negatieven kunnen worden omgezet. Een mooie dienst waar inmiddels al door vele klanten dankbaar gebruik van wordt gemaakt. Wie wil mooie herinneringen nou niet veilig stellen voor de toekomst? Media Markt organiseert speciale inlever-/demodagen smalfilm scannen, speciaal gericht op het overzetten en veiligstellen van 8 mm films; dubbel 8 en super 8. De professionals van Power Service digitaliseren, laten u op deze dag zien hoe de 8 mm films gescand worden en wat de kwaliteit is van het gescande filmmateriaal. Bent u benieuwd hoe de kwaliteit van uw eigen filmpje is? Op deze dag kunt u de professionals alles vragen over deze dienst. Neemt u vooral uw films mee, want indien u op de demodag uw opdracht direct inlevert krijgt u niet alleen het beste advies, maar ook een zeer aantrekkelijk voordeel! Dit voordeel geldt niet alleen voor 8 mm films, maar ook voor alle andere digitalisatie opdrachten. Dus heeft u nog oude videobanden, cameratapes, dia's, foto's of negatieven liggen? Ga naar zolder, zoek uw beeldmateriaal bij elkaar en kom langs op de inleverdag! Op zaterdag 26 maart, van 10:00-16:00 uur is de inleverdag bij Media Markt in Eindhoven Ekkersrijt

De Wit Schijndel tweede paasdag open

Op vrijdag 25 maart, zaterdag 26 maart en maandag 28 maart is het Paasshow bij De Wit Schijndel. Op tweede paasdag is De Wit open van 10:00 – 17:00 uur met extra veel voordeel, live muziek en specialisten van diverse merken. Daarnaast is De Wit Schijndel genomineerd voor de beste tuinmeubelwinkel van Nederland.

Groot assortiment kamperen, tuin en sportartikelen
Het grootste vrijetijdswarenhuis van Europa heeft sinds maart 2015 het pand uitgebreid met 2600 m2 extra winkeloppervlakte waardoor een compleet nieuwe verdieping is ontstaan. Op de eerste etage staat een enorme collectie tuinmeubelen, barbecues en partytenten. Door de winkeluitbreiding is er op de begane grond ook extra winkelruimte ontstaan voor kampeerartikelen zoals o.a. tenten, vouwwagens en campingmeubelen. Daarnaast worden de afdelingen outdoor, zwembaden, sport en mode groots gepresenteerd.

Beste Tuinmeubelwinkel Award 2016
Branchevereniging B3 reikt ieder jaar awards uit voor de beste tuinmeubelwinkel van Nederland. Dit jaar is De Wit Schijndel één van de vijf genomineerden van de Tuinmeubel Award 2016. Stemmen op de beste tuinmeubelwinkel van Nederland kan tot en met 15 mei 2016 via b3beurs.nl/stemmen/

Al meer dan 65 jaar groot in kampeer- sport en tuinartikelen
De Wit Schijndel begon in 1948 als handeltje in tweedehands legergoederen, matten en bezems. Tegenwoordig telt het Brabants familiebedrijf ruim 70.000m2 aan kampeer- tuin en sportartikelen verdeeld over diverse afdelingen. Met de laatste verbouwing beschikt De Wit Schijndel over een modern en sfeervol winkelpand waar het voor iedereen prettig winkelen is.

PAASVRAAG

De Paashaas heeft dit jaar verschillende paaseitjes achtergelaten op kantoor. Wij hebben ze niet opgegeten maar in de krant verstopt. Kun jij vinden hoeveel het er zijn?
Tip: De eitjes zijn NIET verstopt in de advertenties.
Stuur je antwoord voor dinsdag 29-03 12:00 uur naar redactie@demooirooikrant.nl en win een leuke prijs!
In de volgende editie wordt de winnaar bekend gemaakt.

Verhuur kramen voor Vrijmarkt en Kinder- Speelgoedmarkt

Op maandag 28 maart start de Oranjevereniging op het VVV-kantoor weer met de verhuur van de kramen voor de Vrijmarkt op dinsdagavond 26 april en voor de traditionele Kinder-Speelgoedmarkt op Koningsdag, 27 april.

De kramen worden uitgegeven op volgorde van aanmelding. In totaal worden er 50 kramen verhuurd. Voor de Vrijmarkt kunt u alleen een hele kraam huren à €12,50 en voor de Kinder-Speelgoedmarkt kan ook een halve kraam worden gehuurd. Maar ook daarvoor geldt dat de kramen verhuurd worden op volgorde van aanmelding. Voor de Kinder-Speelgoedmarkt bedragen de kosten voor een hele kraam €8,00 en voor een halve kraam €4,00. Omdat we uit ervaring weten dat er veel vraag is naar de kramen, is het belangrijk dat u op tijd komt, want vol is vol en op is 'opperdepop'.
De bedoeling van de Vrijmarkt is dat er alléén particulieren en verenigingen een kraam huren en dat er géén speelgoed wordt verkocht. De Vrijmarkt op dinsdagavond 26 april duurt van 19.00 uur tot 23.00 uur. De kramen zullen verlicht worden. Op de Kinder-Speelgoedmarkt op Koningsdag woensdag 27 april, is het de bedoeling dat er alleen speelgoed verkocht wordt. Deze markt duurt van 11.30 uur tot 17.00 uur.
Als u inschrijft voor een kraam krijgt u bij het VVV een oranje kaart mee met een nummer er op. Dit nummer correspondeert met het nummer van uw kraam/plaats en dient u duidelijk zichtbaar bij u te hebben op de dag van de markt om door de wegafzetting te komen om uw spullen naar uw kraam te vervoeren. U wordt vriendelijk doch dringend verzocht om uw auto's, aanhangers en andere vervoermiddelen z.s.m. te lossen en elders, buiten de Markt te parkeren. Aanvoer van spullen en inrichten van de kramen voor de Vrijmarkt kan dinsdagavond vanaf 18.00 uur en voor de Kinder-Speelgoedmarkt op woensdagochtend vanaf 10.30 uur. Inrijden vanaf De Beurs met de oranje kaart. Na afloop van de Markten dient u alle niet verkochte spullen zelf mee terug te nemen en op te ruimen. Er zullen géén containers staan. De Oranje Vereniging behoud zich het recht om spullen van twijfelachtige herkomst te weigeren of te verwijderen. De Oranje Vereniging wenst alle kraamvrouwen en kraamheren een vruchtbare verkoop en een zonnige en gezellige dag toe.

Let op! I.v.m. de verbouwing van het VVV kantoor aan de Kerkstraat kunt u van maandag 28 maart t/m vrijdag 8 april terecht in het Martinushuis, Markt 30. Van zaterdag 9 tot 14 april is het VVV kantoor wegens verhuizing gesloten!! Vanaf vrijdag 15 april kunt u weer terecht op het vertrouwde adres van het VVV kantoor, Kerkstraat 20. Openingstijden: van dinsdag t/m donderdag van 13.00 tot 16.00 uur. Vrijdag en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. Vanaf 15 april van dinsdag t/m zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. 's-Maandags gesloten.


Burgemeester krijgt 'eerste kievitsei' van vinders

Foto: Jos van Nunen

Sint-Oedenrode was de afgelopen week volop in het nieuws, omdat hier het eerste kievitsei van Nederland werd gevonden. Piet Delissen en Wil Foolen kwamen met hun gezichten overal voorbij; van Omroep Brabant tot NOS en landelijke dagbladen. Vorige week woensdagochtend beleefden ze een nieuw officieel moment.

Ze boden het 'eerste kievitsei' aan bij de burgemeester. Natuurlijk ging het niet om het echte ei, want dat moet in het nest blijven. Daarom gaven ze een geplastificeerde foto van het voortbrengsel. Uiteraard werden de mannen nog in het zonnetje gezet en vertelde burgemeester Maas trots te zijn over het feit dat enkele Rooienaren het eerste kievitsei van het seizoen gevonden hebben. Het zette Sint-Oedenrode hoe dan ook op de kaart.

Duurzaam 'wondermiddel' beschermt gebouwen decennialang

Weer een duidelijke 'voor en na'. De voorste is nog niet behandeld, de tweede en derde wel. Foto:

Appie van Liempd sproeit met water over de muur van zijn schuur. Bovenaan trekt het water in de stenen en blijft een donkere plek zichtbaar. Iets verder naar beneden valt het vocht zo van de wand en lijkt het alsof het water er afglijdt. Dat lijkt niet alleen zo, het is zo. Het komt door de biocoating laag die hij heeft aangebracht, die er voor zorgt dat de muur beschermd wordt.

De minidemonstratie spreekt boekdelen. Het laat duidelijk zien wat Appie van Liempd en zijn compagnon Henry van de Ven van BNT biocoating kunnen, op milieuvriendelijke wijze nota bene! Het 'wondermiddel' van BNT biocoating is namelijk biologisch en brengt dus geen schade toe aan het milieu. BNT Biocoating houdt zich bezig met het reinigen en impregneren van gebouwen en materialen. "Met behulp van onze speciale biocoating zijn wij in staat om oppervlaktes vuil- en waterafstotend te maken", wijst Appie naar een voorbeeld in Sint-Oedenrode. Hij laat het pand van Van Deursen Diervoeders in Nijnsel zien. Dat hebben ze in zijn geheel gereinigd en daarna gecoat. "Door een eenmalige behandeling met een nano-coating die duurzaam, onzichtbaar, milieuvriendelijk en volledig biologisch afbreekbaar is, worden materialen en oppervlaktes tot op nano-niveau afgesloten en geïmpregneerd. Het impregneren van uw materiaal gaat verwering tegen en verlaagt de onderhoudskosten."

"Door de brede inzetbaarheid van deze coating zijn wij in staat om allerlei soorten materiaal te impregneren", vervolgt Henry. "Denk bijvoorbeeld aan het impregneren van schoorstenen, een stenen muur, tegels, metaal, een houten schutting of tuinhuis. We richten ons veel op de particuliere markt, maar hebben ook al veel bedrijven als klant. Zo hebben we onlangs nog in Breda een kantorencomplex gereinigd en geïmpregneerd." De mannen zijn zeker van hun zaak. Muren die geïmpregneerd worden blijven schoon en kans op vocht aan de binnenkant is nul, tenminste als er geen gaten of scheuren in de muur zitten. "Er zit twintig jaar garantie op de werking van de coating", stelt Appie met zekerheid. Henry vervolgt: "Voor nieuwe huizen is het ook interessant. Zo blijven de stenen altijd schoon en dat scheelt ontzettend in de kosten op termijn."

Heeft u vragen of interesse? Neem dan contact op met BNT Biocoating, Sluitappel 9, 06-40854514, www.bnt-biocoating.nl

Voor Foto:
Na Foto:

Lentewandeling in de Boskant

Foto:

Maandag 28 maart, tweede paasdag om 9:00 uur, verzamelen natuurliefhebbers zich voor de Ritakerk in de Boskant om deel te nemen aan de voorjaarswandeling. De onverdeelde aandacht is natuurlijk voor de mooie voorjaarsbloeiers die het gebied rijk is, zoals de slanke sleutelbloem. Uiteraard gaan ze ook kijken of ze de Tjif-tjaf waar kunnen nemen. Natuurlijk besteden ze ook aandacht aan al het andere dat groeit en bloeit.

De wandeling start om 9:00 uur op het Ritaplein in Boskant en duurt tot ongeveer 11:00. De wandeling gaat niet geheel over harde wegen. Het dragen van waterbestendig schoeisel is dan ook aan te raden, zeker voor kinderen die van plassenstampen en modder houden. Deelname is gratis. Aanmelden is niet nodig, maar je kunt via facebookpagina, www.facebook.com/ivnrooi, wel even laten weten dat je erbij bent. Zie voor het laatste nieuws ook www.ivnrooi.nl

Trio A Capella toont vocale kwaliteiten

Foto: Cor van Oorschot

Lenteconcert in de Knoptoren door mannenkoor 'Dubbel zes', 'All Woman' en 'Ratatouille'. Op het programma koorwerken en meerstemmige liederen in uiteenlopende muziekgenres. Gehoord in de Knoptorenkerk zondag 20 maart 2016. Organisatie: Roois Kultuur Kontakt.

Door: Mattie De Schepper

De opzet van de vorige drie edities was ongewijzigd: een groep bestaande uit mannen, een groep enkel vrouwenstemmen en groep voor gemengde stemmen. Zowel vóór als na de pauze wisselden - in dezelfde volgorde- de ensembles elkaar af met een blokje van telkens ca. 20 minuten.
Fijne sfeer en waardering
Bij binnenkomst in de Knoptoren was meteen te merken dat sfeer tussen de ensembles goed was. Ze hadden elkaar horen inzingen en waren niet alleen vol bewondering voor elkaars sound en kwaliteiten maar ook voor de akoestiek van de Knoptoren.
Gezien de goed reputatie van alle drie de ensembles en het succes van de vorige edities was de opkomst van het publiek wat teleurstellend. Gelukkig waren er de vaste fans, aanhang van de drie koren en kon dirigente Monique Joosten rekenen op de opkomst van zowat het voltallige aanwezige Roois kamerkoor.

Kamerkoor Ratatouille heeft haar roots in Boxtel en wordt evenals het Roois Kamerkoor geleid door Monique Joosten. Door werken uit verschillende stijlperiodes kwamen de vele kwaliteiten van ratatouille goed in beeld. Naast een uitgebalanceerde koorklank die, hoewel vaak bescheiden aan volume, prachtige nuances kent, weet Monique Joosten het stemmenmateriaal optimaal aan te wenden. Hun optreden kenmerkt zich door verfijning , subtiliteit en inleving.

Het vrouwenensemble All Women o.l.v. Ien Boumans was al eerder te gast in de Knoptoren en bracht een mix van wereldse en hedendaagse muziek. Mij viel op dat, ondanks dat er een aanzienlijk aantal koorleden gewisseld waren, de kwaliteit van drie jaar geleden minstens geëvenaard werd, aan homogeniteit en verfijning was zelfs nog gewonnen. Complimenten voor de arrangementen gemaakt door Ien Boumans. Individuele stemkwaliteiten kwamen in sologedeeltes overwegend goed tot hun recht. Onze eigen Marike de Kroon bevindt zich bij All Women in goed gezelschap.

Vocaal Mannenensemble BV "Dubbel Zes" o.l.v. Wilbert Friederichs, ook geen onbekende meer , weet de akoestiek van de Knoptoren meesterlijk te bespelen. Hun jarenlange ervaring aan ensemblezang in zeer uiteenlopende stijlen maakt dat hun repertoire staat als een huis. Deze mannen kennen elkaar en zijn aan elkaar gewaagd. Zonder dirigent en zonder partituren bespelen zij elkaars stemvoering, ze zingen luisterend, soms zelfs fluisterend. Het was genieten van perfect homogene unisono's, speelse dialogen, van door humor gedragen sentimentaliteit, een voortreffelijk dictie, stembeheersing en kleurrijk klankpallet.

Complimenten en hoogtepunten
Tot mijn vreugde was er in elk blokje minstens één Nederlandstalig nummer te horen. Mede door de subtiel gekozen choreografie en goede dictie kwam de zeggingskracht van deze liederen heel goed over op het publiek. Om verschillende redenen kregen van mij drie sterretjes in mijn programmablad: 'Deep Peace' van Phil Douglas, 'Cantate Influenza' van Anton Maessen, Mad World van Ronald Orzabal, en Winter in arr. Van Ien Boumans.


Boodschappenbus van start in Sint-Oedenrode

Zou u ook zo graag nog eens zelf de boodschappen willen doen, maar heeft u daar nu geen mogelijkheden voor? Dan is de Boodschappenbus wellicht iets voor u!

De Boodschappenbus is een nieuw project van Welzijn De Meierij en Brabantzorg Odendael, waarbij u thuis opgehaald wordt om boodschappen te doen met een kleine groep mensen. Na het boodschappen doen is er bij de supermarkt gelegenheid om samen een kopje koffie te drinken. U wordt ook weer thuis gebracht.
De Boodschappenbus zal gaan rijden op maandag 11 april. U wordt rond 10.00 uur thuis opgehaald en rond 12.00 uur bent u weer thuis. We gaan boodschappen doen bij de Albert Heijn, Markt 18 in Sint-Oedenrode. Wees er snel bij, want er kan maar een beperkt aantal mensen mee met de bus! De kosten voor deze dienst bedragen € 2,00. Dit dient u contant en gepast te betalen bij het instappen in de bus.

Lijkt het u leuk om mee te gaan? Meld u dan aan! Aanmelden kan tot en met maandag 4 april. Voor meer informatie en om u aan te melden kunt u bellen naar Welzijn De Meierij, telefoonnummer: 073-5441400.


Combi Beach Soccer Rooi en Rooi Live krijgt vervolg

Foto:

Vorig jaar vierde Beach Soccer Rooi haar 10-jarig jubileum met de organisatie van een nieuw muziekevenement onder de naam "Rooi Live". Deze combinatie bleek succesvol en krijgt dit jaar een vervolg. Onder het mom "niet per sé groter maar vooral grootser" wordt er dit jaar extra geïnvesteerd in de aankleding, faciliteiten en artiesten van Rooi Live.

Beach Soccer Rooi
De inschrijving voor Beach Soccer Rooi is inmiddels een paar weken open. Er is ruimte voor 24 herenteams, 16 damesteams en 16 jeugdteams. Teams die vorig jaar hebben deelgenomen hebben tot 1 april voorrang bij de inschrijving. De jeugdteams komen op zaterdag 14 mei in actie. De dames- en herenteams mogen op 15 en 16 mei hun kunsten vertonen op de tijdelijke "Rooise Copacabana" op het evenemententerrein aan het Dommelpark.

Rooi Live
De artiesten voor Rooi Live zijn inmiddels geboekt en er staat een indrukwekkende "line-up" variërend van lokaal Roois talent, bekende Nederlandse artiesten en internationale top DJ's. Op zaterdagavond wordt een wisselend programma geboden van Pop, Rock en Nederlandstalige artiesten waaronder Django Wagner, Henk Bernard, Barry James Thomas en De Vrienden van Johnny T. Op zondagavond mogen de DJ's Thomas Newson, Mr. Belt & Wezol, David Ghetto en DJ Bunk hun kunsten vertonen. Bezoek de vernieuwde website van Rooi Live voor alle informatie.

Rooise artiesten
Op beide avonden is er een bijzondere inbreng van Rooise artiesten. Op zaterdagavond wordt Rooi Live geopend door "De vrienden van Johnny T." Deze gelegenheidsformatie is speciaal samengesteld voor Rooi Live. Op zondagavond zal het publiek ongetwijfeld DJ Bunk met veel enthousiasme ontvangen. Deze talentvolle DJ werd onlangs nog uitgebreid geportretteerd in de Mooi Rooi Krant en is flink aan de weg aan het timmeren.

Kaartverkoop van start
Entree voor Rooi Live is op zaterdag 14 mei gratis. Op zondag 15 mei bedraagt de entree €10,-. De kaartverkoop hiervoor start op donderdag 24 maart. Kaarten zijn verkrijgbaar bij Café 't Pumpke, Amigos Menswear, De Beurs & voetbalvereniging Rhode. Er is een beperkt aantal kaarten verkrijgbaar. Meer informatie over de diverse evenementen zie www.BeachSoccerRooi.nl , www.RooiLive.nl


Onderonsje

Op donderdag 31 maart kunt u uw hersens kraken bij de vragen over diverse interessante onderwerpen.

Op die middag gaan ze quizzen bij het Onderonsje in het Damiaancentrum. Quizmaster is Cor van Alphen. De middag is van 14.00-16.00 uur. U hoeft zich niet aan te melden en de bijdrage is € 3,- Van harte welkom en uiteraard is er weer iets lekkers bij de koffie.
't Onderonsje wordt meerdere keren per jaar gehouden. Het zijn activiteiten voor iedereen die wil, maar voornamelijk voor ouderen en mensen die thuis zijn om welke reden dan ook.


Damiaancentrum doet aan burenhulp

Foto: Bert de Graaf

Onlangs heeft het Damiaancentrum een houtwerkplaats in gebruik genomen. Daar kunnen jongeren van Kentra 24 onder begeleiding van bekwame vrijwilligers zich creatief bezig houden met hout, maar ook andere materialen. Ze leren er goed gebruik van het juiste gereedschap, de eigen ideeën verrijken met die van anderen, en vooral op gestructureerde wijze werken naar een doel. De houtwerkplaats is een volgende stap in de samenwerking tussen Kentra 24 en het Damiaancentrum.

Het Damiaancentrum is er voor mensen die wel wat ondersteuning kunnen gebruiken. De mensen die meedoen met de activiteiten zijn heel divers. Ook voor de jongeren van Kentra24 hebben de vrijwilligers activiteiten ontwikkeld. Vanaf de vestiging van het Damiaancentrum in de bijgebouwen van kliniek Kentra 24 aan de Schijndelseweg is er gestreefd naar samenwerking. De vrijwilligers van het Damiaancentrum wilden zich ook inzetten voor de jongere verslaafden, die nu het grote gebouw bevolken. Aanvankelijk gebeurde dat incidenteel, bijvoorbeeld door het verlenen van hand- en spandiensten bij kerstmarkten of grotere activiteiten.
Totdat de fietsenwerkplaats werd geopend. Enthousiaste vrijwilligers van het Damiaancentrum begeleiden en leren jongeren van Kentra 24 de fijne kneepjes van het fietsonderhoud en zelfs het fietsenmaken. Sponsors en subsidies maakten een goede, bijna professionele inrichting mogelijk. Ook in het naaiatelier kunnen de jongelui terecht, om zich te bekwamen in allerlei takken van kleding maken. En dan is nog de ontmoetingstuin, waar altijd wel zinnig werk te doen is. En daar is dan onlangs de houtwerkplaats bij gekomen.
Bij alle samenwerking geldt dat het contact met en het krijgen van vertrouwen in anderen de basis is. Naast een prettige vrijetijdsbesteding en een nuttige leerervaring hoopt het Damiaancentrum een kleine bijdrage te leveren aan het verwerven van een volwaardige plaats in de maatschappij door de Kentra-jongeren. Meer weten over het Damiaancentrum en zijn andere activiteiten? Loop op dinsdagochtend gerust even binnen voor een rondleiding. Of neem per e-mail contact op: info@damiaancentrum.nl

'Potluck' voor vrijwilligers Damiaancentrum

De vrijwilligers van het Damiaancentrum waren donderdag door het bestuur uitgenodigd om iets lekkers te maken en mee te nemen naar een 'Potluck'. Dat is een gezamenlijke maaltijd waarbij elke deelnemer eten meebrengt en dus deelt met alle andere aanwezige gasten. Het idee is dat men met minimale kosten toch een zeer gevarieerde maaltijd heeft.

Vanaf 17.00 uur werden de voorbereidingen getroffen in de keuken van het centrum. Sommige gerechten moesten nog in de oven en weer andere werden op het fornuis warmgemaakt en dan, als ze klaar waren, op de feestelijk versierde buffettafel gezet. Tegen 17.45 uur werd begonnen met de eerste ronde 'bordje opscheppen.' Dat werd gretig gedaan tijdens de bijeenkomst.
Het doel was kennis te maken met de nieuwe voorzitter Piet van den Tillaart en stilstaan bij de geschiedenis en betekenis van het Damiaancentrum. Ook de mogelijkheid werd benut om met elkaar nader kennis te maken op een informele manier door middel van het samen bereiden van deze maaltijd en gesprekken in kleine groepjes.

HarmonieNijnsel haalt weer ijzer op

De eerste mooie dagen van 2016 met een lekker temperatuurtje zullen zich de komende periode aandienen. Krijgt u hier ook de lentekriebels van en begint u dan met de voorjaarsschoonmaak? Wilt u na het opruimen spullen van ijzer, RVS, koper, aluminium of wat voor metaal dan ook kwijt, de harmonie komt dit graag bij u ophalen.

Op zaterdag 9 april komen de leden van de Nijnselse harmonie oud ijzer ophalen. Het is een jaarlijks terugkerend ritueel geworden dat de muzikanten oude metalen verzamelen om hiermee de clubkas te versterken. In een poging de teruglopende inkomsten het hoofd te kunnen bieden is dit initiatief jaren geleden in het leven geroepen.
Doordat er nog geen andere vereniging was die zich hiermee bezighield, was het direct een doorslaand succes. En omdat de metalen aan huis worden opgehaald door vertrouwde gezichten wordt het zeer gewaardeerd door de Rooise bevolking. Iedereen die nog een oude keukentrap, teil of fiets heeft staan, kan zich opgeven en het wordt gratis opgehaald. Alles wordt opgehaald zolang het maar bestaat uit metaal. Dus niet alleen ijzer, maar ook RVS, koper, aluminium, lood en zink. Heeft u nog iets staan waar u vanaf wilt, dan kunt u zich aanmelden via Jan Sijbers, 06-20838667 of ijzer@kpnmail.nl.

Bijna tijd voor fietsexamen

Het is weer bijna tijd voor het jaarlijkse fiets verkeersexamen. Elk jaar wordt dat gehouden in de maanden april en mei. Het schriftelijk examen wordt afgenomen op 7 april. De kinderen die daarvoor slagen zullen vervolgens op woensdag morgen 11 mei deelnemen aan het praktisch verkeersexamen.

De komende weken gaat de Rooise jeugd van groep 7 of 8 zich voorbereiden op deze verkeersproef. Dit jaar zullen ruim 200 kinderen er aan deelnemen. Ook de kinderen die op het speciaal- of bijzonder onderwijs zitten, kunnen hier aan deelnemen. Mits ze zich opgeven bij één van de Rooise basisscholen. Die geven het op hen beurt weer door aan de werkgroep.

11 mei
Op 11 mei zal het in het centrum van Sint-Oedenrode druk zijn. Vooral veel zenuwachtige kinderen in een geel hesje die hun uiterste best doen om het felbegeerde diploma te behalen. Dit is tevens een oproep aan alle Rooise weggebruikers. Laat zien hoe het officieel moet, dan raken onze jonge deelnemers niet in de war.

Genieten van de lente bij café de Dorpsherberg

De lente staat voor de deur en dat wordt genieten op het ruime terras bij café de Dorpsherberg in Olland. De kroeg hanteert nieuwe openingstijden vanaf Pasen. Iedere dag is de zaak vanaf 10.00 uur open.

Daarnaast is er een nieuwe lunchkaart samengesteld: oude gerechten in een trendy jasje. Tijdens het terrasseizoen kun je er ook genieten van een dinerkaart en een leuke wandelroute lopen. Eentje voor kinderen én eentje voor volwassenen. Eten is een specialiteit bij de Dorpsherberg, want ook vindt er een ontwikkeling plaats op gebied van catering; van homecooking tot feesten op locatie. Ook buffetten koud en warm en natuurlijk de friet- en broodjeswagen behoren tot de mogelijkheden.
Feest u liever niet thuis? Dan kan er gefeest worden in de gerenoveerde feestzaal die zeker voor een wauw-effect kan zorgen. Uiteraard leent de zaal zich ook voor vergaderingen, dansavonden, darttoernooien en natuurlijk de Hollandse Avond op 2 april. Informeer naar de mogelijkheden of kom langs: Pastoor Smitsstraat 48, 5491 XP Olland. Tel: 0413-473428 of 06 20481438

Paashaas heeft eieren verstopt in Eerschot

Met de kinderen die zich hebben aangemeld gaan we woensdag 23 maart cupcakes versieren. Kom van 14.00 tot 16.00 uur naar Meerschot. Het bestuur komt deze week bij alle leden van 65 jaar en ouder een leuke paas attentie bezorgen.

Met alle kinderen tot en met groep 8 gaan wij zondag 27 maart eerste paasdag paaseieren zoeken. Kom om 10.30 (vergeet niet je klok te verzetten) naar Meerschot dan gaan wij samen met de paashaas op zoek naar zijn geheime verstop plaats. Neem een tasje mee om de gevonden eieren in te doen. Misschien vind jij wel het gouden of zilveren ei en dan heeft de paashaas een extra verrassing voor jou. Kom gezellig mee doen en breng je papa en mama mee, maar zij mogen natuurlijk niet de paaseieren zoeken. Omdat het maandag 2e paasdag is gaan we dinsdag 29 maart wandelen, We vertrekken om 18.30 bij Meerschot. Er zijn nog enkele plaatsen vrij voor het gezins kegelen op zaterdag 16 april. Heb je zin om mee te gaan? Geef je op bij Gerda tel 476173


Programma informatie

Rooi Actueel met nieuws, actualiteiten, info en trends in korte uitzendingen. Uitzending: elk heel uur, vlak voor alle andere programma's.

Tot en met woensdag 6 april staat er weer een nieuwe aflevering klaar met:
Gitaarvereniging Ancora jubileert - NLDoet – vrijwilligers volop in actie - Sportgala 2016 met speciale gast - Op bezoek bij Bas Haan in studio Nieuwsuur - Toneelvoorstelling met Klavertje 4 - Activiteiten Fashion & Food - 10 Jaar Wijkcentrum Meerschot. Uitzendtijden: 00:00 – 03:00 – 06:00 – 09:00 – 12:00 – 15:00 - 18:00 en 21:00 uur.

Zorg om Zorg – afl. 4 Verslavingszorg
Er zijn vele vormen van verslaving die elk hun specifieke aanpak vragen. Deskundigen en hulpverleners praten de kijker bij en wijzen de weg als men er mee te maken krijgt. Uitzending van 25 maart tot en met 7 april. Uitzendtijden: 02:00 – 05:00 – 08:00 – 11:00 – 14:00 – 17:00 - 20:00 en 23:00 uur.

Afscheid Brabantband
Van Kajotters tot Brabantband; een maatschappelijk breed gedragen muziekgezelschap dat wegens gebrek aan leden ophoudt te bestaan. In een ruime special blikken diverse (oud)leden bewogen terug op een prachtige tijd in binnen- en buitenland. Uitzending van 26 maart tot en met 10 april. Uitzendtijden: 01:00 – 04:00 – 07:00 – 10:00 – 13:00 – 16:00 - 19:00 en 22:00 uur.

Openingstijden kantoor en telefonische bereikbaarheid
Studio aan de Laan van Mariëndael 30A is bereikbaar voor bestellingen, vragen, meldingen op elke ochtend van 09:00 - 11:30 uur behalve vrijdag, Op vrijdag is het kantoor 's-middags van 13:30 - 16:30 uur open. Telefoonnummer: 0413-471193

Uitzendkanalen en frequenties
TV Meierij is te ontvangen via KPN kanaal 559.TRINED kanaal 12. OnsBrabantNet digitaal via kanaal 38, analoog op 792 MHz. Via Ziggo: analoog op 256 MHz en digitaal via mediabox kanaal 36, CI+ kanaal 331. Via Vodafone Thuis: kanaal 712

Brokkenpiloot

Foto: Lisette van Helden

Dit kan wel eens een gevaarlijke situatie opleveren.... Of zou deze hond stiekem toch zijn rijbewijs hebben gehaald.

Sas Evers: werkende en studerende moeder van vier kinderen: Stress? 'Soms ja.'

Foto: Jan H.F. van der Heijden

'Maak er maar een luchtig verhaal van,' zegt ze bij het afscheid. Het is meer haar wens dan een aanmoediging. Want ze heeft op mijn verzoek verteld over haar puberjaren, die ze 'trubbelig' en 'minder interessant' vindt. Haar puberjaren zijn, zegt ze zelf, 'geen open wond meer, alleen nog een blauwe plek.' Ze ging op haar vijftiende het huis uit. Kwam alleen in de weekenden thuis 'en dan werkte ik in de horeca.' Toen ze achttien was ging ze studeren en kwam ze Stijn, haar huidige vriend, tegen. Samen hebben ze vier kinderen: Jip (10), Jet (9), Jan (7) en Jelle (5). Ze is lees- en mediaconsulent bij bibliotheek De Meierij. Haar hart, haar passie, ligt bij het verder brengen van kinderen in hun ontwikkeling. Ze heeft dat gedaan op expressief gebied als docent handvaardigheid, op cognitief vlak als leerkracht basisonderwijs en doet dat nu op sociaal-emotioneel terrein. Daarvoor volgt ze de Hbo-registeropleiding tot kinder- en jongerencoach in Amersfoort.

Door Jan H.F. van der Heyden

Veertig jaar is Sas Evers. Werkende en studerende moeder van vier kinderen. Stress? 'Soms ja. Maar ik zie gelukkig op tijd de rode lampjes op het bedieningspaneel. Daarom is twee keer in de week hardlopen ook heilig voor mij. Daardoor kan ik de stress reguleren. En ik heb ook geleerd te lanterfanten. Gewoon niks doen, niks produceren. Gewoon op de bank hangen en naar TLC kijken. Niet nadenken, knop om, kop thee erbij en verder niks. Oh, wat een foute zender is dat.' Vier kinderen is ook best veel tegenwoordig.
'Ja, dat zeggen veel mensen. Had ik tevoren ook niet bedacht. Twee of drie was ons gevoel. Maar toen nummer drie er was, wilde ik toch nog graag een vierde. Vraag me niet waarom, het gevoel was gewoon erg sterk. Als er geen vierde was gekomen, was er wel een ander kind bij ons gekomen dat ons nodig had, denk ik. Maar Jelle kwam en daarmee was ons gezin compleet!'
Omschrijf ze eens.
Jip, de oudste, is een lieve zorgzame, gevoelige jongen. Wordt uitvinder, zegt-ie zelf. Houdt ook een uitvindersschrift bij. Verbazingwekkend wat daar in staat. Jet heeft een goed stel hersens, is een lieve meid, een einzelgänger. Jan is heel sportief en houdt van geintjes. Jelle, de vierde, is mijn cadeautje dat ik die erbij heb gekregen. Zit vol humor, net als zijn vader, grappig om te zien.' Wie lijkt het meest op hun moeder? 'Jip qua gevoeligheid, Jet wat betreft eigengereidheid, Jan heeft het sportieve van mij en Jelle ook wel mijn humor.' Hoe was jouw eigen jeugd?
'Fijn, onbezorgd tot tien, twaalf jaar. Daarna, toen ik flink begon te puberen, was het heel moeilijk. Ik was heel recalcitrant. Geen fijne periode. Mijn ouders hadden het te druk, moesten keihard werken om hun hoofd boven water te houden. Ze hadden in de buurt van Gennep een nertsenfokkerij toen in 1986 de bontmarkt instortte. Toen hadden we geen droog brood meer te eten. Ze konden te weinig aandacht aan hun gezin besteden. Dat pubergedrag van mij was voor mijn ouders eigenlijk de druppel. Ze vonden dat ik naar een internaat moest, maar uiteindelijk ben ik bij de conrector van de school en zijn vrouw gaan wonen. Ik was alleen in de weekenden thuis en dan ging ik in de horeca werken.' Het is een periode in haar leven, zegt ze, waarin ze geleerd heeft zichzelf te bewijzen. En die bewijslast heeft ze nog steeds in zich, vertelt ze. 'Ik ben me daarin ook wel tegengekomen. Tegen een burn-out aangezeten.' Van enige rancune jegens haar ouders wil ze absoluut niet weten. 'Het verdriet is gesleten. Heb een fantastisch goede band met mijn ouders. Voortreffelijk zelfs! Eén middag in de week passen ze op onze kinderen.'

Foto: Jan H.F. van der Heijden
Foto: Jan H.F. van der Heijden

Sas volgde na de middelbare school de lerarenopleiding handvaardigheid, vond daarin ook werk in Beuningen en Druten, en studeerde 's avonds aan de Pabo voor docent in het basisonderwijs. Werd groepsleerkracht o.m. op twee scholen in Schijndel, maar 'rende uit frustratie het onderwijs uit.' Ze had in de klas ook 'zorgleerlingen' die extra begeleiding nodig hebben, maar die kon ze onvoldoende geven. 'Omdat ik er niet voor toegerust was, niet de kennis had en niet de rust.' Daarom was ze blij dat ze in 2007 in de bibliotheek van Sint-Oedenrode terecht kon. Ze had de omgeving van Nijmegen toen al verlaten om samen met Nijnselnaar Stijn Scheepers een woonplek te vinden die ze met elkaar wilden delen. Dat werd Sint-Oedenrode, want Sas – geboren in Luijksgestel - wilde ook wel terug naar Brabant.

'Ik wil er dolgraag aan bijdragen dat kinderen lekker in hun vel zitten. Daar ligt mijn hart.'

Sas Evers is heel goed te spreken over scholen. 'Ik zie er leerkrachten hun stinkende best doen om alles uit kinderen te halen. Maar de nadruk ligt op het cognitieve en dat is niet de schuld van de leerkracht. Dat is onder invloed van Inspectie en Cito-scores zo gegroeid. Gelukkig is daarin wel een voorzichtige kentering te zien.'
Het bezig zijn met de handen vindt ze even belangrijk 'want stukadoors, bakkers, schilders en koks zijn ook hard nodig en ook zij leveren een bijdrage aan de maatschappij.' Sas Evers is van mening dat expressieve vakken veel meer tot hun recht zouden moeten komen op school. 'De cognitieve ontwikkeling van kinderen, rekenen, taal, geschiedenis, heb ik op de Pabo geleerd, het expressieve op de opleiding voor handvaardigheid, maar de kennis over de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen miste ik. En daarvoor ben ik nu aan het leren. Dat interesseert me ook het meest: hoe ontwikkelen kinderen zich op het sociaal-emotionele vlak? Veel kinderen worstelen daarmee. Op school is daar zeker aandacht voor, maar je kunt als school niet alles, hoe hard de leerkrachten ook hun best doen. Hun bordje ligt al overvol. Tijden zijn veranderd. Het is tegenwoordig vaak niet meer zo dat moeder om halfvier met een kopje thee de kinderen thuis gezellig opvangt, want moeder werkt. Kinderen zijn steeds meer op zichzelf aangewezen. Dat vind ik zorgelijk. Ouders lopen zichzelf soms voorbij. Veel kinderen lopen hierin vast en dat heeft invloed op hun thuissituatie, op hun welbevinden, hun leerprestaties. Ik wil er dolgraag aan bijdragen dat kinderen lekker in hun vel zitten. Daar ligt mijn hart. Ik heb daarvoor bewust de ATMA-opleiding in Amersfoort gekozen, omdat deze opleiding erop gericht is dat je anderen zo ver kunt brengen zoals je zelf bent.'

'Je openstellen en oordeelloos doorvragen is een verrijking, is zó belangrijk.'

Nu zet Sas Evers zich als lees- en mediaconsulent in om bij kinderen het plezier in lezen te vergroten. 'Want daar zit de basis, in het plezier van het lezen. Ze moeten het leuk vinden om te lezen.' Ze richt zich daarvoor op verschillende doelgroepen: op de kinderen zelf, op leerkrachten, pedagogische medewerkers en ouders. Ze vindt de benaming van haar functie, lees- en mediaconsulent, een 'bralbralterm.' Een gewichtige naam, zegt ze, maar hij zegt niet zoveel, terwijl het werk inhoudelijk geweldig leuk is.
Hoe gaat ze als toekomstig jeugd- en jongerencoach met haar eigen kinderen om?
'Hier kan heel veel. Alles is bespreekbaar. En dat is voor mij niet zo bijzonder, maar op veel plekken is dat niet zo. Alles komt hier op tafel en ik vraag ook dóór. Dat leidt soms tot heel fijne gesprekken en grappige oplossingen. Je openstellen en oordeelloos doorvragen is een verrijking, is zó belangrijk.'

Hoe is het om van kind, puber, volwassene te worden?
'Een zoektocht. Ik had het fijn gevonden als ik bepaalde zaken wat eerder had geweten. Ik had het fijner gevonden als ik wat eerder mijn eigen zwakheden en krachten had gekend. Als ik die meer had durven tonen. Als ik mijn zwakheden eerder had gekend, had dat mij heel wat arbeid gescheeld. Ik heb zó hard gewerkt om te laten zien wat ik kan, om me te bewijzen.' Het volwassen worden is met horten en stoten gegaan, vertelt ze. 'Omdat je steeds bepaalde fases in je leven achter je laat en je in de volgende fase je afvraagt "als ik dat nou eerder had geweten, dan . . . . . ." Want dan had ik die kansen gepakt. Soms zie je die kansen pas achteraf.'
Ze vindt het prettig om volwassen te zijn en ze voelt zich 'meestal wel' goed in haar vel. 'Maar soms ook kind zijn, is ook belangrijk,' zegt ze. 'We moeten ons zelf toestaan zo nu en dan kind te zijn. Gewoon keihard muziek aan en losgaan. Dankbaar de erwtensoep van je moeder aannemen.'

Bijna aan het einde van het gesprek spreken we over haar favoriete muziek en films. Want vriend Stijn is een 'stevige drummer' in de ronkende rock en bonkende blues spelende band 'Lord of Fames.' De documentaire film 'Food Matters' spreekt haar aan. Die gaat over gezondheid in relatie tot westerse voeding en voedingsgewoonten. Ze bekent daarin 'heel dubbel' te zijn. Want wijn en chocola, taart en gebak zijn haar 'verslavingen'. En toch wordt elke avond vers gekookt in Huize Evers in de Componistenlaan en koopt mevrouw Evers haar vlees bij een biologische boer in Liempde. Ze erkent het: 'Er zit iets duaals in.' De voedingsindustrie misleidt ons, is haar overtuiging. En dan: 'Vriendinnen zeggen dat ik veel meer hippie ben dan ik zelf durf toe te geven. En misschien hebben ze daar wel gelijk in. Soms heb ik een hang naar een oude schuur met een houtkachel op een klein stukje grond in het buitengebied. Het hoeft allemaal niet zo netjes te zijn, niet zo chique, want het gaat niet om uiterlijkheden.'

Duurzame lessen bij Ahrend

Foto: Jos van Nunen

Hans Heunks is een bevlogen verteller. Dat bewees de Ahrend medewerker maar weer eens toen hij vorige week klassen met kinderen op sleeptouw nam om met hem de fabriek te verkennen. Jaarlijks komen basisschoolleerlingen bij de Rooise fabriek over de vloer om te leren over duurzaamheid.

Op dat gebied heeft Ahrend namelijk de laatste jaren veel stappen gezet. Daarnaast is het sowieso eens interessant om te kijken wat er allemaal in Roois' meest bekende fabriek gebeurd. De kinderen zagen wat het bedrijf allemaal heeft moeten doen om een duurzame fabriek te worden middenin een dorp. De kinderen luisterden aandachtig en ze werden uiteraard door Hans ook nog even aan het werk gezet. De creativiteit en opgedane kennis kwam bovendrijven bij het maken van een grote mandala.

Van klein naar groot, of van groot naar klein. Het is maar hoe je het bekijkt. Wie zijn deze kinderen en waar is de foto gemaakt. Vertel het ons! Stuur een mail naar redactie@demooirooikrant.nl, bel naar 0413-479322 of loop eens bij ons binnen: Heuvel 17. De koffie staat klaar.

Oplossing week 11

De 4 jongens zijn zonen van Antoon van de Rijt, Lindendijk. (vroeger onze buren)

Mevr. Zus van den Bosch- v.d. Vleuten

Over Zure Matten, Ganzenbord en het Sokkenmonster

Deze zijn wel heel zuur! Foto:

Uit Theaterfestival Windkracht van Phoenix Cultuur komen de mooiste musical- en theatervoorstellingen voort. De editie van 2016 vindt op 8 en 9 april 2016 plaats in CC Mariëndael in Sint-Oedenrode en van 13 t/m 16 april 2016 op de CHV Noordkade in Veghel. Dit jaar met een speciale gastvoorstelling van de Aleph uit Drunen.

Windkracht '16 is een mooie klein festival met bijzondere producties, gespeeld door de sterren uit de musical- en theatergroepen van Phoenix Cultuur. Tijdens het festival zijn er in totaal 16 voorstellingen, gespeeld door 7 groepen en maar liefs 65 enthousiaste spelers in de leeftijd van 7 t/m 22 jaar.

Deze editie heeft een speciale gastvoorstelling van de jongerengroep theater van de Aleph uit Drunen, met hun voorstelling 'Before I die'. Een energieke voorstelling met lef waarin ook genoeg te lachen valt. De spelers van Phoenix Cultuur spelen stukken als Loulou in het ganzenbord, V4, Showtime, Abeltje en het sokkenmonster, Zure Matten en Ze leefden nog lang.

De kaartverkoop start vanaf 14 maart. Voor bezoekers tot 16 jaar kost een kaartje € 3,-, ouder dan 16 jaar € 4,-. Kaartjes zijn te reserveren via telefoon, email of aan de balie van Phoenix Cultuur op de Noordkade. Voor meer informatie en/of het reserveren van een kaartje : Phoenix Cultuur, 0413-78 2010, info@phoenixcultuur.nl. of www.phoenixcultuur.nl.

Rooi is weer een beetje schoner

Zo'n 120 vrijwilligers maakten Rooi een beetje schoner Foto: Hans van den Wijngaard

Zaterdag was het de landelijke opschoondag. In het hele land staken zo'n honderdduizend vrijwilligers hun handen uit de mouwen om het zwerfvuil op te ruimen. Ook in Sint-Oedenrode gingen zaterdagochtend zo'n honderdtwintig enthousiaste schoonmakers op pad. Een jaar geleden haalden zij nog twaalfhonderd kilogram zwerfvuil op. Het resultaat van dit jaar is nog niet bekend, maar wethouder Ad van der Heijden sprak de hoop uit dat minder zou zijn.

Kort voor negen is het een drukte van jewelste voor het gemeentehuis. Uit alle richtingen komen de vrijwilligers aangereden. Onder hen ook zo'n dertig leden van de jeugdnatuurwacht met zo'n twintig begeleiders. Maar ook de leden van de Wildbeheerseenheid zijn trouwe schoonmakers. Sterker zij namen zo'n twintig jaar geleden het initiatief om één keer per jaar 'hun tanden in het zwerfvuil te zetten'. Sinds 2007 sluit ook de gemeente Sint-Oedenrode bij dit initiatief aan. Naast de mensen die zich bij het gemeentehuis verzamelden, waren er zaterdag ook in de Rooise wijken nog zo'n dertig mensen bezig met het inzamelen van het zwerfvuil.

Wethouder Ad van der Heijden, die milieu in zijn portefeuille heeft, was blij met de hoge opkomst. Hij waardeerde ieders inzet, maar had een speciaal woord van welkom voor de leden van de jeugdnatuurwacht. "De jeugd heeft de toekomst en het is belangrijk dat deze groep jongeren ook hun handen uit de mouwen steken". De afgelopen week stond overigens voor de Rooise leerlingen van de basisscholen helemaal in het teken van afval, recycling en duurzaamheid. Zo was er voor elke klas een apart programma. Bij de jongste leerlingen kwam Jan de Vuilnisman voorbij om uit te leggen wat er met het afval gebeurt. Oudere leerlingen gingen onder andere naar de milieustraat of naar Ahrend om te zien hoe op een duurzame wijze met afval en grondstoffen om kan worden gegaan.

Zo'n 120 vrijwilligers maakten Rooi een beetje schoner Foto: Hans van den Wijngaard

Hoe de landelijke opschoondag volgend jaar in Meierijstad wordt gehouden kon wethouder Van der Heijden nog niet zeggen, maar wat hem betreft houden we deze traditie in ere. Of het moet zijn dat we met zijn allen zoveel fatsoen opbrengen om geen rotzooi op straat te gooien, dan zijn dit soort acties niet meer nodig.


Dinnershow van grote klasse

Fotografie Jan Ebbenn Foto: Hans van den Wijngaard

Volgens kenners was het één van de betere modeshows in Nederland. Maar niet alleen de kenners genoten van de Dinnershow afgelopen zaterdag tijdens het Fashion and Food Festival in de grote tent op de Markt. Ook het bijna vijfhonderdkoppige publiek genoot zichtbaar van de modeshows en natuurlijk het lekkere eten.

De organisatoren hadden kosten nog moeite gespaard om het Fashion and Food Festival tot een succes te maken. Een grote tent met een perfecte aankleding. Een geluids- en lichtshow die tot in de puntjes was afgestemd op hetgeen er op de catwalk gebeurde. Want daar presenteerden niet alleen de mannequins topprestaties, maar ook verschillende muzikale talenten lieten het publiek tussen de modeshows door genieten.

Aan de modeshows werkten veel Rooise kleding- en modezaken mee. Showen van de complete voorjaars- en zomercollectie is zelfs tijdens een avondvullende modeshow niet mogelijk. Desondanks kregen de bijna vijfhonderd gasten een goede indruk van hoe zij zich de komende maanden moeten kleden om er bij te horen. Voor wie er niet bij kon zijn: met lichte kleuren en luchtige kleding hoor je er in het voorjaar en de komende jaren helemaal bij.

Fotografie Jan Ebbenn Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Bart van der Heijden
Foto: Bart van der Heijden
Fotografie Jan Ebbenn Foto: Hans van den Wijngaard
Fotografie Jan Ebbenn Foto: Hans van den Wijngaard
Fotografie Jan Ebbenn Foto: Hans van den Wijngaard
Fotografie Jan Ebbenn Foto: Hans van den Wijngaard
Fotografie Jan Ebbenn Foto: Hans van den Wijngaard
Fotografie Jan Ebbenn Foto: Hans van den Wijngaard
Fotografie Jan Ebbenn Foto: Hans van den Wijngaard
Fotografie Jan Ebbenn Foto: Hans van den Wijngaard
Fotografie Jan Ebbenn Foto: Hans van den Wijngaard
Fotografie Jan Ebbenn Foto: Hans van den Wijngaard
Fotografie Jan Ebbenn Foto: Hans van den Wijngaard

Maar niet alleen voor het oog was het genieten, want ook de inwendige mens kreeg volop aandacht. Daarvoor stonden de Rooise horecaondernemers garant. In verschillende gangen dienden zij een heerlijke maaltijd op inclusief voorgerecht en toetje. Logistiek een flinke operatie, want niet alleen het bereiden van vijfhonderd gerechten is flinke opgave, ook het uitserveren van al deze gerechten vraagt meer dan alleen veel mensen. Toch lukte het de bediening om bij elke gang in een kwartier tot twintig minuten iedereen van een culinair hoogstandje te voorzien. Voordat het eten werd opgediend, presenteerde de chefkok van het deelnemende restaurant met een inspirerende video zijn gerecht.

Rooise ontwerpers
Hoewel de modewereld zich voornamelijk op Parijs en Milaan richt, was er zaterdagavond ook aandacht voor jonge Rooise ontwerpers: Sjors Driessen, Naomi Opheij en Simone Vervoort.

Ben Liebrand geniet van dorpse sfeer

Foto: Jan Ebbenn

De wereldberoemde DJ Ben Liebrand speelde in grote clubs, maar zelden in een dorp als Sint-Oedenrode. En dan nog midden in het centrum ook. Ben Liebrand gaf te kennen dat geweldig te vinden. "Ik heb dit nog nooit meegemaakt", zei hij trots. Zijn optreden op vrijdag kwam wat verkoop betreft lastig van de grond, maar de tent stroomde tot opluchting van de organisatie toch nog vol. Het werd een topfeestje, maar wat wil je, Ben Liebrand weet hoe 'vermaak' gemaakt wordt.

Foto: Jan Ebbenn
Foto: Jan Ebbenn
Foto: Jan Ebbenn
Foto: Jan Ebbenn
Foto: Jan Ebbenn
Foto: Jan Ebbenn
Foto: Jan Ebbenn
Foto: Jan Ebbenn

Winnaars hoofdprijzen

Diner bij De Beleving + voorstelling Mariëndael + naar huis met taxi van Kronenburg voor twee personen: Mevrouw Madeleine Maas

Acht personen tapas eten bij 't Zusje + met taxi van Kronenburg naar huis: Mevrouw Monique van Erp

Publiek laaiend enthousiast bij "Meet and Griet"

Foto: Jac van Haastrecht Foto: Jac van Haastrecht

"Dit wordt geen boeklezing, dit wordt een Meet and Greet". Met deze openingszin, onvermijdelijk gevolgd door de woordspeling met haar voornaam, had Griet Op de Beeck vrijdagavond vanaf de eerste minuut de uitverkochte Knoptoren in haar ban. Ondanks de griepgolf, geen kuchje.

Door Jan Egmond

Haar vrij prille roem – ze debuteerde in 2013 met 'Vele hemels boven de zevende' – was de 42-jarige Vlaamse auteur en columnist al vooruitgesneld naar Rooi. Nadien schreef ze 'Kom hier dat ik u kus' en recent 'Gij nu'. Ruim voor haar laatste optreden in DWDD afgelopen donderdag was de zaal van de Knoptoren al uitverkocht, meer stoelen konden er gewoon niet bij. Het woord 'lezing' bleek de lading inderdaad niet te dekken, het werd een onemanshow. Haar hand bespeelde geroutineerd de microfoon, luchtigjes alsof het een blokfluit was.

De combinatie van haar Vlaamse tongval en de snelheid waarmee ze haar woorden op DWDD-tempo de zaal in sproeide was voor sommigen even wennen, maar haar levendige verteltrant en uitgekiende timing maakten veel goed. Jammer dat haar mimiek voor veel bezoekers teloorging achter de vele hoofden in de zaal, want de auteur was klein van stuk en wellicht teveel podiumbeest om gebruik te maken van het spreekgestoelte. Een gemiste kans. De vroege vogels op de voorste rijen waren absoluut in het voordeel.

De boeken van Op de Beeck gaan over de relaties tussen mannen en vrouwen en tussen ouders en kinderen. Daarin spelen vaak verschillende personen de hoofdrol in steeds andere verhalen, waarbij fictie maar vooral autobiografische elementen . Niet alleen heftige gebeurtenissen met rauwe details ("de lucht van verbrande koteletjes") in een (kinder-)leven beschrijft Op de Beeck boeiend en met een grens-verkennende lichtheid; ook saai, bijna ergerlijk voorspelbaar gedrag ("het cruiseschip") vormt ze moeiteloos om tot een vermakelijk verhaal.

Zoals veel auteurs etaleert Op de Beeck ook verbaal een gedrevenheid in denkbeelden die ze graag aan anderen mee wil geven. Dat een kind zichzelf altijd de schuld zal geven als de relatie met of tussen de ouder(s) niet goed gaat, bijvoorbeeld. Dat ouders in een slechte relatie alleen bij elkaar zouden moeten blijven voor de kinderen was dan ook een fabeltje, dat kan immers precies andersom uitpakken.
Op de Beeck ziet haar verteltrant met psychologische inslag niet graag versimpeld als het positief maken van negatieve ervaringen. Aan eigen en andermans credo's geen gebrek. "Laten we stoppen met ons allemaal te schamen" "Wie wil en durft kan bijna alles" "Onze verhalen vormen niet de basis voor ons geluk, maar voor onze identiteit" "Het echte sterk zijn is het ook zwak durven zijn" al viel ze bij die laatste wel zelf door de mand bij een kritische vraag uit het publiek. Als iemand haar de maat zou moeten nemen was dat mevrouw zelf. Maar, het moet gezegd, dat deed ze met verve.
Met een oorverdovend applaus waardeerde het publiek haar optreden in het "lieve Sint-Oedenrode". Het grote boeket bloemen dat ze ontving uit handen van de organisatoren RKK in samenwerking met 't Paperas kreeg een verrassende bestemming. De waardering had ze zó wel ervaren, bloemen kreeg ze vanwege haar vele optredens al te veel om bij te houden. Ze overhandigde het boeket daarom aan een dame achteruit de zaal, die de hele avond scheef voor het gangpad had moeten hangen om geen seconde van het optreden te missen en met wie de auteur een bijzonder prettig oogcontact had ervaren. Goed voor een extra applaus, ditmaal tegen de pijngrens.

Met de VVD op excursie naar Maastricht

De VVD afdeling Sint-Oedenrode heeft de goede traditie om van tijd tot tijd een excursie te organiseren voor leden en niet leden. Deze traditie is overgenomen door de nieuwe VVD afdeling Meierijstad. Op vrijdag 1 april is het weer zover. De reis gaat dit keer naar de stad Maastricht.

Voor de middag wordt een bezoek gebracht aan project 'Gebiedsontwikkeling Belvédère'. Na een ontvangst in het Eiffelgebouw is er een rondwandeling langs de bekendste plekken uit de gloriejaren van het Maastrichtse industriële tijdperk. Na de lunch is er een bezoek aan het project 'De Groene Loper'. Dit is het bouwproject van de tunnel van de A2. De ruwbouw van de dubbeldeks tunnel is klaar maar ondergronds moet er nog veel werk verzet worden. Eind 2016 moet de tunnel in gebruik worden genomen.
Na een uitgebreide presentatie over het project en over de impact voor de infrastructuur en de bereikbaarheid van Maastricht volgt een bezoek aan de tunnel. Het bezoek aan Maastricht wordt afgesloten met een diner in een van de sfeervolle restaurants in het oude centrum van Maastricht.
Voor deze excursie zijn nog enkele plaatsen voor leden of niet leden beschikbaar. Men vertrekt rond 8.00 uur 's ochtends per bus naar Maastricht. Rond 21.30 uur is de groep weer terug in Meierijstad. De kosten voor deze dag bedragen € 57,50 p.p. incl. vervoer, lunch en diner. Het belooft een interessante dag te worden. Aanmelden kan bij René Dekkers via 06 – 338 40 930 of door een email te sturen naar: rdekkers@solcon.nl

Het vijftigjarigen comité

Foto: Onbekend

Enkele weken geleden werd het vijftigjarigencomité hier voorgesteld als de groep vrijwilligers die de vijftigjarigenreünie voor 2016 gaat organiseren. Maar wie zijn die personen op de foto eigenlijk en wat doen zij om er een onvergetelijke dag van te maken op 10 september?

Zij kwamen allemaal in 1978 van de basisschool om naar de "grote" school te gaan. In oktober 2015 hebben de heren en dames het stokje overgenomen van de 'oude' groep vijftigjarigen. Die hebben in 2015 een succesvolle reünie georganiseerd. Ze willen voor de reünie van 2016 dit minimaal evenaren en een leuke, gezellige reünie organiseren. Daarom is de organisatie met veel enthousiasme aan de gang gegaan.

Naast de voorzitter, penningmeester en secretaris zijn er verschillende commissies met ieder een eigen taak. De Locatie Commissie heeft al een hele mooie, gezellige en passende locatie gevonden, die volledig voldoet aan de wensen van de organisatie van dit jaar. De feestlocatie zal door de Versier Commissie op een passende wijze worden aangekleed en versierd. De PR Commissie is verantwoordelijk voor de stukjes, zoals deze, in de krant en op Facebook maar ook voor de uitnodiging. De uitnodigingen zullen deze maand aan iedereen die recent vijftig is geworden of binnenkort vijftig wordt, en die op een lagere school heeft gezeten in Sint-Oedenrode (in de periode van 1977 en 1978) worden verstuurd.
Op de dag zal zelf zullen er diverse activiteiten zijn waaronder een DJ. De Programma Commissie heeft hierover gebrainstormd zodat het een mooie en gezellige dag wordt waar iedereen met plezier op terug kan kijken.
Op volle kracht zijn ze gaan speuren naar de nieuwe adressen van al deze oud-klasgenoten. Uiteindelijk zijn die ingeleverd bij de Adressen Commissie die deze adressen veilig en discreet in bewaring neemt. Gelukkig hebben er ook dit jaar vijftigjarigen leeftijdsgenoten van verschillende scholen zich bereid gevonden om dit feest mee te organiseren.
Sint Petrusschool uit Olland: Angela van der Zanden en Colinda van Roosmalen. Franciscusschool uit Boskant : Petrie van Laarhoven en Marian Verhagen. Sint Antonius van Paduaschool uit Nijnsel: Carien Aarts, Jola van Os en Ruud Marinus. Maria Gorettischool uit Eerschot: Jolanda Passier, Hella van Kaathoven. Antoniusschool uit Eerschot: Yvonne van de Rijt en Angelique van Berkel. Dommelrodeschool: Anita van der Vleuten, Anita van der Linden en Noortje Duffhues. Odaschool: Richard Hulsen en Jan van de Ven. Zij hebben nog veel te doen en gaan met veel plezier door om voor alle Rooise vijftigjarigen een leuke reünie te maken op 10 september. Wil je ze blijven volgen, ongeacht je leeftijd of heb je een vraag? www.facebook.com/reunie.vijftigjarigerooi of reunie50jaar@outlook.com


20 / 40

Wie komt mijn klokkenspel zegenen?

Het is vandaag 80ste kerstdag, dus een mooie dag om lekker uit te slapen. Het is al middag, ik lig nog op bed en blader door de krant. Eerst maar even door het criminele nieuws heen. In Den Bosch is een automobilist aangehouden die 40 kilometer te hard reed …in de wasstraat. En in het Parktheater in Eindhoven is een toeschouwer uit de grote zaal gezet, hij gooide namelijk met rotte tomaten … in blik.

Tja, ze zeggen dat het de laatste jaren wel meevalt met de criminaliteit in Brabant, maar klopt dat wel? In de grote steden is het sowieso altijd hommeles. Daar durven zelfs de zakkenrollers niet meer alleen over straat. Zie je daar een roodborstje, dan blijkt dat meestal een duif met een open borstwond. De inwoners kijken er naar Opsporing Verzocht om een beetje op de hoogte te blijven van wat de rest van de buurt zoal doet. Neem nou metropool Helmond! Het meest gebruikte transportmiddel is daar het brancard. Koop je daar een nylonkous, dan vragen ze de maat van je hoofd. Rits je daar je jas dicht, dan zit er steevast iemand anders met zijn vingers tussen.

Maar hoe zit het eigenlijk met Rooi, het durpke waar je tot voor kort de politie aan je deur kreeg als je een gehuurde videoband niet had teruggespoeld. Nou, ik kan je zeggen: die tijd is niet meer! Ik lees hier het volgende bericht: " Lezing over wespendieven in kringloopcentrum D'n Einder". Ik val bijna uit mijn bed. Stelen mensen nou ook al wespen? Nota bene uit een kringloopcentrum!? Hoe diep zijn we in Rooi gezonken?

Vorige maand arriveerden de nieuwe klokken voor de Sint-Martinuskerk. Ze werden meteen gezegend, ik neem aan, om ervoor te zorgen dat ze niet nog dezelfde dag gestolen zouden worden. Op de klokken stond een citaat van de Rooise bisschop Bekkers: "Met de liefde als wapen". Die had het in de jaren 60 al door. Wat kun je meer doen?

Beneden blaft onze hond. Waarschijnlijk een insluiper. Ik leg de krant weg en sta op. Rustig slapen kan ik toch niet meer. Net als de dieven van die 48 pakken koffie uit die Veghelse supermarkt …

De Blauwe Kei reikt Theater Straatprijs uit in toekomstige Meierijstad

Onder het motto 'Wie jarig is trakteert', reikt Theater De Blauwe Kei op woensdag 30 maart aanstaande de jaarlijkse Theater Straatprijs uit. Het theater viert die dag haar 49e verjaardag.

Voor het eerst wordt de prijs uitgereikt in maar liefst drie gemeenten, namelijk Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel. Iedereen in deze gemeenten maakt kans op een gratis avondje theater. In eerste instantie werd de prijs jaarlijks alleen uitgereikt in de gemeente Veghel. Vorig jaar werd de prijs door het theater, als toejuiching van het toekomstige Meierijstad, expliciet in de gemeenten Sint-Oedenrode en Schijndel uitgereikt. Dit jaar dingen alle drie de gemeenten mee naar de prijs.

Iedere straat in de gemeenten Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel maakt dit jaar dus kans op de Theater Straatprijs. Op woensdag 30 maart worden de drie winnende straten gekozen en worden de bewoners daarvan per post op de hoogte gebracht van hun prijs. De prijs bestaat uit het gratis bezoeken van de voorstelling Da's Sterk van mentalistenduo Rob & Emiel op vrijdag 29 april. Dit geldt voor maximaal 49 bewoners uit de winnende straten. Deze 49 winnaars worden voorafgaand aan de voorstelling bovendien feestelijk ontvangen door Theater De Blauwe Kei.

Rob & Emiel werden bij het grote publiek bekend als finalisten van het programma De Nieuwe Uri Geller, maar hebben inmiddels een eigen televisieprogramma (Street Magic) en toeren al jaren rond met een eigen theatershow. In de show verweven ze magie, cabaret, verwondering en humor om vervolgens iedereen in het publiek te verbazen. Tijdens het Wereldkampioenschap Mentalisme in 2009 ontving het duo de hoogste onderscheiding en bewezen ze officieel tot de absolute wereldtop te behoren.


Hell's Highway Run, sporten is gezond!

Sporten is gezond, dat weten we allemaal. Maar waarom is dat eigenlijk zo? Dit vroegen we Edith Timmers van Wegwijsinvoeding.nl.

Sporten voor een gezond lichaam
Edith is Orthomoleculair kPNI therapeut en is een van de samenwerkingspartners van de Hell's Highway Run. "Een evenement als Hell's Highway Run klinkt mij als muziek in de oren" aldus een tevreden Edith. Voor een gezond lichaam is sporten essentieel. Veel mensen kampen met lichamelijke klachten die zijn voortgekomen uit een ongezonde leefstijl. Mensen zijn gemaakt om te bewegen. "Toen ik hoorde van de obstacle run was ik meteen enthousiast" vertelt Edith. "Wanneer je gezond oud wilt worden dan is sporten een investering voor de toekomst." Sporten is doelbewust met je lichaam bezig zijn, je hartslag omhoog brengen en je uithoudingsvermogen testen en verbeteren. Iedereen wil tenslotte een hoge leeftijd bereiken op een gezonde manier. Sporten helpt je om gewicht te verliezen en op gewicht te blijven. Door het sporten gaat je stofwisseling omhoog en verbrandt het lichaam meer calorieën.

Kinderen en sport
Edith is erg blij met het initiatief dat de organisatie van Hell's Highway Run ook samenwerking zoekt met scholen om zo kinderen de kans te geven gratis mee te doen. Tot de leeftijd van 8 jaar is sporten meestal spelenderwijs. Kinderen vanaf 10 jaar kunnen zich beter concentreren en gaan de sport of het spel steeds beter begrijpen. Via sport doen kinderen verschillende vaardigheden op, zij bouwen er doorzettingsvermogen mee op en leren initiatief nemen.

Door te sporten gaat de eigenwaarde van kinderen omhoog. Ze ontwikkelen een betere motoriek. Edith roept dan ook graag alle scholen uit Meierijstad op om zich aan te melden voor de gratis sportdag op vrijdag 17 juni 2016. Kinderen moeten volgens haar weg achter de Ipad, pc en televisie. Daar is de organisatie van Hell's Highway Run het roerend mee eens. Edith schreef zichzelf al in om deel te nemen, u toch ook?
www.hellshighwayrun.nl

'Wij mogen straks alles betalen'

Dat is de reactie die de PvdA Meierijstad hoorde van inwoners van Sint-Oedenrode en Veghel bij thema-avonden en in gesprekken als we met onze rode bakfiets in het centrum stonden.

Herkenbaar
Lijkt ons wel, want ook van inwoners van Schijndel horen we datzelfde verhaal. Kennelijk is de beleving overal hetzelfde: Wij hebben het goed voor mekaar en nou moeten we straks gaan betalen voor de tekortkomingen van die andere gemeenten! Vervolgens volgt een opsomming van de mooie dingen die de eigen gemeente te bieden heeft en wat die anderen zeker niet hebben. Duidelijk is dat inwoners te weinig weten van de situatie in andere plaatsen en de PvdA Meierijstad is blij dat er zoveel tevredenheid en trots is bij de inwoners van alle 3 de dorpen. Gelukkig zijn er PvdA- leden in alle 3 de dorpen en we krijgen daar veel informatie van, maar ons advies aan alle inwoners van Meierijstad is:

Ga eens op de koffie in de buurgemeente
Natuurlijk blijven er overal wens, klachten en vragen en die haalden we onlangs in het centrum van Sint-Oedenrode op. Een impressie: De markt moet autovrij! Wordt de OZB hoger? Het aanbod van huurhuizen is te laag. Er moeten weer meer winkels komen en wat doet Meierijstad aan de leegstand. Parkeerbeleid in Sint-Oedenrode is goed, maar de uitvoering te streng! Brug van Odendael naar park is te steil voor rolstoelen en rollators. Openbaar vervoer tussen de 3 gemeenten moet beter. Graag terrassen op Kerkplein (Sint-Oedenrode) en waar is de muziek gebleven? Het zwembad moet open blijven. Buurtsuper in Nijnsel. Benieuwd naar alle reacties? www.meierijstad.pvda.nl. Oh ja, we vroegen ook nog welke van de huidige burgemeesters de voorkeur heeft voor Meierijstad. Uitslag? Die uit Rooi 36%, uit Veghel 10%, uit Schijndel 22%, een nieuw gezicht 32%.

Leuker kunnen we het niet maken en ook niet gemakkelijker

Jan de Beer van Van den Berk Assurantiën Foto: Hans van den Wijngaard

Dat was de gedachte die afgelopen donderdag bij menig ZZP'er en opdrachtgever zeker zal zijn opgekomen. Van de Ven Accountants en Van den Berk Assurantiën gaven toen in de Beckart uitleg over de nieuwe regels die gelden voor de inhuur van ZZP'ers. Daarin gaat per 1 mei namelijk veel veranderen, maar of het allemaal gemakkelijker wordt..... Daar was na afloop niet iedereen het over eens.

Johan den Otter van Van de Ven Accountants vertelde dat er al jaren wordt gezegd dat de VAR wordt afgeschaft. VAR staat voor verklaring arbeidsrelatie en op basis daarvan konden ZZP'ers een opdracht uitvoeren. De opdrachtgever wist waar hij aan toe was als het ging over de afdracht van belastingen en premies en hetzelfde gold voor de ZZP'er. Maar in de loop van de jaren bleek dat het toch regelmatig misging. De Tweede Kamer vond dat daar verandering in moest komen en vanaf 1 mei geldt de VAR niet meer en moeten opdrachtgevers en ZZP'ers per opdracht een modelovereenkomst sluiten. Daarin staan de rechten en plichten van beide partijen en als iedereen zich aan de gemaakte afspraken houdt weet iedereen waar hij aan toe is.

Kern van de zaak is dat schijnconstructies zoals die bijvoorbeeld in de thuiszorg voorkwamen nu worden vermeden. Geen massaontslag meer voor het personeel dat daarna onder slechtere voorwaarden als ZZP'er terug kan komen, zonder dat er in de gezagsverhoudingen dingen zijn veranderd. Een van de kenmerken van een zelfstandige is, dat er niet naar een baas geluisterd hoeft te worden. Een zelfstandige wordt afgerekend op het resultaat dat vooraf is overeengekomen. Een ander belangrijk punt dat in de modelovereenkomsten geregeld wordt is de aansprakelijkheid. Bij een gezagsverhouding moet de werkgever verzekerd zijn voor de werkzaamheden die zijn personeel uitvoert. Wanneer er sprake is van een zelfstandige onderaannemer, dan ligt de aansprakelijkheid ook bij de ZZP'er.

Foto: Hans van den Wijngaard

Goede verzekeringen zijn voor iedereen een must en dat geldt zeker voor ondernemers. Daarom was er na de pauze een lezing over risico's die ondernemers lopen. Jan de Beer van Van den Berk assurantiën legde kort en duidelijk uit welke verzekeringen er zijn en waar die wel en vooral waar die geen dekking voor bieden. Zo biedt een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren geen dekking voor zakelijke activiteiten. Maar een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering biedt weer geen dekking aan ondernemers die onbedoeld een verkeerd advies hebben gegeven en daarvoor aansprakelijk worden gesteld, daar is weer een andere verzekering voor nodig. Met dit soort en andere weetjes wist Jan de Beer de aandacht van de ruim honderd aanwezige ondernemers te trekken.


Kerkberichten

Martinuskerk
Za 26/3 20.00u: Paaswake:
zang door de gezamenlijke koren. Intenties: Tony Vermeltfoort – van Dijk, Paul Kempe, Driek en Dien de Koning – van de Laar, Miet Kuijpers, Mien Snijders – Verhagen, Oda Kusters – Vervoort, Pastor Jos Siemons, Johan en Hanneke van Genugten – van de Rijt, Wilhelmien van Genugten, Familie Bekkers – Voskens, Henk van Uden.
Zo 27/3: Eerste Paasdag 09.30u: Feestelijke Eucharistieviering met koor Aurora en NJA. Intenties: Bijzondere intentie, Peter Sonnemans, Bernard van de Laar, Truus en Johan van Gerwen – Lathouwers en overleden familieleden, Driek van den Oetelaar, Overleden familieleden van de familie van Bree, Jan Kanters, Overleden ouders Reijs – Gunst, Overleden ouders van Breemaat – Hoefnagel en René, Paul en Wilma, Marietje van de Sande – Verhagen en kleinkind Sander, Janus Dortmans, Cor de Bever, Antoon en Nelly Adams – Seykens en zoon Willy, Bertus en Tonny Braat – van Kaam.
Zo 11u: Peuter/Kleuterviering.
Zo 12.30u: Doopviering Milou Hoving.
Ma 28/3 Tweede Paasdag 9.30u: Eucharistieviering met Het Martinuskoor.
Dinsdag, woensdag en donderdag is er om 9.00 uur geen Eucharistieviering.
E-mail: centrum@heiligeodaparochie.nl

Sint Petrus' Banden, Son
Wo 23/3
19.00u: Eucharistieviering. Intentie: Ouders van de Ven-Renders
Do 24/3, Witte Donderdag In de Sint Genovevakerk in Breugel: 19.00u: Plechtige Avondmis, aansluitend aanbidding tot middernacht. 00.00u: Completen
Vr 25/3, Goede Vrijdag
15.00u: Kruisweg voor de kinderen. 19.00u: Kruisweg m.m.v. het Sons Parochiekoor
Za 26/3, Paaszaterdag 20.00u: Paaswake m.m.v. het Sons Gregoriaans koor
intentie: Theo van Lieshout
Zo 27/3, Eerste Paasdag 09.30u: Peuter- en kleuterviering. Na de viering paaseieren zoeken in de tuin van pastor Bakermans. Daarna koffie, thee en limonade. 11.00u: Feestelijke Eucharistieviering m.m.v. Harmonie Pro Honore et Virtute. De viering wordt live uitgezonden door S&B Internet TV via de website www.sonenbreugelverbindt.nl. intenties: Riet Schoonderwoerd-Looijmans (1e jaargetijde), Willem en Grarda van Kemenade-Nouwens, Anneke Sanders, Toon, Riek en Jo van Grotel, Emmy Govaarts-Beirens, Gerard Verbeek, Pim Prinsen, Laura, Frens, Thea en Jan Swinkels, Jan Sanders, Familie Aarts, Familie Sanders, Toon van Eerd, Albert Schers, Wil Doreleijers.\
Ma 28/3, Tweede Paasdag 09.30u: Eucharistieviering in Breugel
Wo 30/3 19.00u: Eucharistieviering. Intentie: Wim van Kemenade

Sint Antonius Nijnsel
Zo 27/3 11.00u
: Hoogfeest van Pasen Eucharistieviering m.m.v. gemengd koor. Intenties: Tonny Kerkhof- v.d. Ven, Pastoor Chris Bekx, Piet van Hoof, Truus Mulders- van Hoof, Harrie Sijbers, Noud van Erp, Miet en Bert van Erp- v.d. Tillaart, dochter Diny en zoon Wim, Cor Verschuijten, Petra Aarts- v.d. Laar, nms Hakendover, Harrie Dekkers, Bert Schoenmakers, Kees Schepens, An Schepens- v.d. Velden, Annie Schepens- Claassen, overl. fam. Vos en fam. Steenbakkers, Marianne en Janine.

H. Martinus Olland
Za 26/3
Geen Eucharistieviering. Zo 27/3, Eerste Paasdag, 9.30 u: Feestelijke Eucharistieviering. Intentie: Jan Heesakkers.

Protestantse Kerk Knoptoren
Do 24/3: (Witte Donderdag),
Dienst in de Knoptorenkerk, 20.00 uur, Predikant Ds B. Stigter, m.m.v.ensemble, Dienst van Schrift en Tafel.
Vr 25/3: (Goede Vrijdag), Dienst in de Knoptorenkerk 20.00 uur, Predikant B. Stigter, m.m.v. mannengroep.
Za 26/3: (Paaswake), Dienst in de Knoptorenkerk, 21.00 uur, Predikant Ds. B. Stigter, m.m.v. de cantorij
Zo 27/3: (Pasen), Dienst in Son, 10.00 uur, Predikant Ds. B. Stigter, Kindernevendienst.

Sint Genoveva-kerk
Do 24/3: Witte Donderdag
19.00u: Plechtige Avondmis, aansluitend aanbidding
Vr 25/3: Goede Vrijdag 15.00u: Kruisweg en Kruisverering, 16.00-17.00u: biechtgelegenheid.
Zo 27/3, Eerste Paasdag 9.30u: Feestelijke Eucharistieviering m.m.v. Breugels Kerkkoor Intentie: fam vd Laar-van Heeswijk, Arie en Jet de Korte-vd Laar, Constant Sadée, Ietje van Dinther-Raeven, Mia Donkers- van Heeswijk, Barbara Mühlstaff, Frits Martens en Lianne en Merlin Martens. Aansluitend aan de mis kunnen de kinderen paaseieren zoeken in de pastorietuin
Ma 28/3: Tweede Paasdag 9.30u: Eucharistieviering m.m.v. Breugels Kerkkoor Intentie: Jan Scheepens
Di 29/3 18.15u: Rozenhoedje, 18.30u: Eucharistieviering

Protestantse kerk
Do 24/3 (Witte Donderdag) 20.00u
: dienst in St. Oedenrode, Knoptoren. Ds. B. Stigter /m.m.v. vrouwengroep Dienst van Schrift en Tafel
Vr 25/3 (Goede Vrijdag) 20.00u: dienst in St. Oedenrode. Ds. B. Stigter / m.m.v. mannengroep
Za 26/3 (Paaswake) 21.00u: dienst in St. Oedenrode. Ds. B. Stigter / m.m.v. de cantorij. Dienst van Schrift en Tafel
Zo 27/3 (Pasen) 10.00u: dienst in Son. Ds. B. Stigter + Kindernevendienst

Odendael
Goede Vrijdagviering 25/3
19u: Koor Hoevenbraak Schijndel.
1e Paasdag 27/3: eucharistieviering met Odendaelkoor. Intenties: Martien van den Biggelaar, bijzondere intentie.
2e Paasdag 28/3, eucharistieviering met Odendaelkoor, zaal Maas en Diese.

Seniliteit

Zij ademt een koud licht over de tafel,
schept afstand met de woorden die zij zegt,
dichterbij uitgesproken raakt zij steeds verder weg

wordt drenkeling die drijft in blauwe schemer,
een onverstaanbaar fluisterend gebied
waar elk antwoord valt buiten haar bereik

terwijl de maan zich klaarmaakt en het buiten vriest,
breken haar zinnen als wartaal uit haar mond
die zich aan een vreemd buitenland verliest

een oud verhaal lijkt zij uit een vervlogen verte
waar niemand het vandaag meer over heeft

dat op papier alleen aan ogen die het lezen
meedeelt dat zij er werkelijk was en heeft geleefd

                                                 Kees Hermis

Steunpunt Vrijwilligerswerk zoekt vrijwilligers

Foto:

Het Steunpunt Vrijwilligerswerk van Welzijn De Meierij is steeds op zoek naar vrijwilligers voor uiteenlopende vragen in Schijndel en Sint-Oedenrode. Ook deze keer hebben we weer een paar interessante vacatures.

Samen optrekken
Een man van 40 in Schijndel zoekt iemand die het leuk vindt om samen met hem op te trekken, te buurten, eventuele klusjes aan te pakken, samen naar de stad te gaan, een film te gaan kijken of wat er ook maar aan gezamenlijke ideeën opkomt. Na een ongeval heeft hij een hersenbeschadiging. Daardoor kan hij maar enkele passen lopen en zit hij vaak in een rolstoel. Wie wil eens kennismaken?

Activiteiten met een blinde jongen
Vrijwilliger gezocht voor activiteiten met een (nagenoeg) blinde jongen van 8 jaar in Sint-Oedenrode. Deze knul gaat naar speciaal onderwijs en zou in zijn vrije tijd graag leuke dingen doen. Voorkeur gaat uit naar iemand die zelf een visuele beperking heeft of hiermee vertrouwd is. (vacaturenummer 16273)

Vervoersdienst in Schijndel
Welzijn De Meierij zoekt coördinatoren/planners, chauffeurs en begeleiders voor het aanbieden van particulier vervoer en vervoer per bus. (vacaturenummer 15910)

Hulp bij woonscan
Seniorenraad Schijndel zoekt vrijwillige assistenten voor het uitvoeren van de woonscan. Het betreft een eenmalig project. U krijgt eerst een korte training. De Seniorenraad heeft onlangs in de vier woonservicepunten voorlichting gegeven over de gratis woonscan die zij de senioren aanbiedt. De belangstelling is geweldig. In maart worden de eerste scans uitgevoerd. (vacaturenummer 16405)

Begeleidsters bij creatief textielatelier
Bij het creatief textielatelier in Schijndel wordt elke woensdagochtend kleding gemaakt en gerepareerd. We zoeken nog handige naaisters, liefst met patroontekenervaring. Het creatief textielatelier is iedere woensdagochtend open tussen 9.00 en 11.00 uur.

@Bizzi+ zoekt ondersteuning
Al 7 jaar organiseert jongerencentrum Bizzi in Schijndel met succes om de andere week op maandagavond vanaf 19.00 uur een soosavond voor jongeren met een licht verstandelijke beperking. Interesse? Meld u bij ons, maak een afspraak en ga eens kennismaken. (vacaturenummer 16409) Aanmelden of info: telefoon 073 – 5441419 of email naar: vrijwilligerswerk@welzijndemeierij.nl

Aangifte Inkomstenbelasting 2015

Regelmatig krijgen wij de vraag of er belasting moet worden betaald over ontvangen spaarrente. Bedraagt uw spaargeld minder dan € 42.660 voor partners of € 21.330 voor een alleenstaande en u heeft verder geen bezittingen die belast zijn in box III, dan hoeft u geen belasting te betalen over uw rente inkomsten, dividend en dergelijke.

Als u AOW-gerechtigd bent en een inkomen heeft dat lager is dan € 20.075 dan heeft u zelfs recht op een extra vrijstelling: de ouderentoeslag. Bij uw aangifte over 2015 kunt u nog gebruik maken van deze ouderentoeslag. Vanaf 2016 vervalt de toeslag. Het kan dus best zijn dat u vanaf 2016 wel belasting gaat betalen over uw spaargeld.

Het kan ook zijn dat u recht heeft op aftrek van zorgkosten die u zelf betaald heeft in 2015. Er moet wel belasting ingehouden zijn op uw uitkering! Zorgpremie, eigen risico en eigen bijdragen van medicijnen zijn niet aftrekbaar, maar zelf betaalde kosten van fysiotherapie, tandarts etcetera wel. Er moet wel rekening gehouden worden met een drempel, die afhankelijk is van uw inkomen. U heeft ook dit jaar een maand langer de tijd om aangifte te doen. De aangifte moet voor 1 mei 2016 ingediend worden in plaats van 1 april. Heeft u nog vragen? Loop op donderdag tussen 17.00 en 18.00 even binnen op Bastion 1-5. Er is dan een gratis inloopspreekuur voor fiscale vragen. Wij helpen u graag!

Lucy Bax-Koenders, belastingadviseur bij Bekkers Accountants www.bekkersaccountants.nl

Jubilarissen EHBO

Op dinsdag 15 maart 2016 heeft EHBO-vereniging Sint-Oedenrode haar jaarlijkse Algemene Ledenvergadering gehad. Tijdens deze vergadering zijn ook diverse EHBO-ers in het zonnetje gezet in verband met het geldig houden van hun EHBO-diploma. Er waren jubilarissen van 10, 20, 25, 40 en 50 jaar met een geldig EHBO-diploma. De jubilarissen hebben uit handen van de voorzitter, dhr. Theo Maas, een jaarspeldje en een fles wijn met felicitaties ontvangen.

Twee Rooise Boomstamputten

Foto: Jos van Nunen

Dinsdag 19 april houdt heemkundige kring De Oude Vrijheid een lezing in Cultureel Educatief Centrum Mariëndael te Sint-Oedenrode. Het onderwerp zal zijn "Twee Rooise boomstamputten".

De lezing wordt gegeven door Bert Smith, lid van de Werkgroep Archeologie van De Oude Vrijheid. Hij zal van beide boomstamputten uiteenzetten hoe ze zijn opgegraven, geconserveerd en opgesteld. Ook andere vondsten uit de Rooise bodem komen ter sprake. Het verloop van de opgravingen tot en met de opstelling wordt toegelicht aan de hand van twee filmpjes. Een korte versie van een van de filmpjes, is te zien op YouTube: "Rooise boomstamput".

De eerste boomstamput, de Rooise boomstamput, is in het uitbreidingsplan "Kerkstraat en omgeving" naast de Martinuskerk in 2003 opgegraven. Deze boomstamput is te bezichtigen in Atrium A van Hof van Rode in de Deken van Erpstraat te Sint-Oedenrode. De andere boomstamput is in 2007 opgegraven in het uitbreidingsplan "Rooise Zoom" en is daarom daar naar vernoemd. Deze boomstamput staat opgesteld en is te bezichtigen in de entree bij de receptie van boomkwekerijen van den Berk aan de Bestseweg te Sint-Oedenrode. Aanvang 20.00 uur.

Bijzonder in Rooi van start gegaan

Bijzonder in Rooi is van start gegaan. De stichting is bij de notaris inmiddels vastgelegd en afgelopen zaterdag vond de eerste activiteit plaats bij de zorgboerderij aan het Cathelijnepad.

Met acht kinderen uit de doelgroep en broertjes en zusjes zijn ze druk aan het knutselen gegaan. De sfeer was gemoedelijk en aan de gezichten was af te lezen dat ze er iets moois van wilden maken. De kinderen voelden zich vrij om lekker bij elkaar aan de tafel te gaan zitten. De vrijwilligers gaven begeleiding. Tijdens deze bijeenkomst werd meteen de mogelijkheid aangegrepen om de kinderen naar hun interesses te vragen. Als de groep dan groter wordt kunnen de initiatiefnemers van Bijzonder in Rooi daar op in spelen. "De volgende stappen waar we nog volop mee bezig zijn, zijn de ontwikkeling van de website en contacten onderhouden met de gemeente voor geschikte locaties voor onze activiteiten. Jullie zullen in de aankomende weken nog meer van ons horen en zien", vertelt Cindy van Zandbeek.
Is uw kind in de leeftijd van 6-18 jaar en heeft deze behoefte aan meer contacten binnen eigen gemeente, maar lukt dat door zijn/haar beperking* moeilijk? Laat dit weten aan Bijzonder in Rooi en dan gaan ze kijken wat ze kunnen bieden. bijzonderinrooi@gmail.com. *in de grootste zin van het woord, te denk aan autisme, verstandelijke beperking of lichamelijke beperkingen?

La Vie: Aandacht voor de klant

Foto:

In het monumentaal pand (voormalig Boerenleenbank) aan de markt van Sint-Oedenrode is sinds 2 jaar de kledingzaak La Vie gevestigd.

Maak kennis met het team van La Vie, Marianne (L) met jarenlange ervaring binnen het bedrijf en Jody (R) uit Sint-Oedenrode met een gedegen modeachtergrond. Zij staan met hun kennis klaar om voor u de perfecte outfit te vinden die past bij uw stijl en figuur!

"La Vie is er voor de modebewuste vrouw die vol in het leven staat en waarde hecht aan stijl, mooie materialen en merken. De combinatie van onze verschillende merken tezamen met ruime keus aan accessoires en schoenen maken het mogelijk om bij La Vie voor een totaal plaatje te slagen. De gezellige sfeer, persoonlijke aandacht en service maken het bezoek aan La Vie compleet." Aldus Marianne Smeets, filiaalmanager

De merken die gevoerd worden bij La Vie zijn o.a: Summum, Drykorn, Nomansland, Moscow, Penn & Ink, Dante 6, 10 Days. Nieuw bij La Vie zijn de merken Yaya en Yaya Home.

U vindt La Vie op de Markt 9 in Sint-Oedenrode. Geopend op maandag van 13:00-18:00, dinsdag t/m donderdag van 9:30-18:00, vrijdag van 9:30-21:00 en zaterdag van 9:30-17:00. Parkeergelegenheid gratis voor de deur.

Joric Witlox uit Sint-Oedenrode genomineerd voor De Bouwster

Joric Witlox

Brandveiligheidsexpert Joric Witlox uit Sint-Oedenrode is met zijn vorig jaar opgerichte Stichting Register Expert Brandveiligheid (MEB register) genomineerd voor een belangrijke prijs, Bouwster 2016.

De stichting heeft als doel het bevorderen en beschermen van de kwaliteit en vakkundigheid op het gebied van brandveiligheid én van montage van brandwerende producten. De Stichting Register MEB wil zich inzetten voor een brandveiliger Nederland, onder andere door een hogere mate van professionaliteit in montage en het bijhouden van registers zoals het register Montage Expert Brandveiligheid (MEB). De Stichting wil met diverse registers duidelijke kaders scheppen voor wat wel- en niet goed is bij montage van brandveiligheid.

Witlox is vele jaren gepassioneerd actief op gebied van bouwkundige brandveiligheid. Vanuit zijn werkveld en kennis constateerde hij dat gebouweigenaren, aannemers, installateurs, producenten van brandveiligheidsproducten en monteurs regelmatig worden geconfronteerd met ondeugdelijke toepassing van materialen en systemen. Hierdoor ontstaat een schijnveiligheid waarvan de opdrachtgever de rekening gepresenteerd krijgt.

Naast zakelijke functies vervuld Joric ook vrijwillige taken naast het werk voor het MEB in Nederland en Europa die ook allemaal te maken hebben met brandveiligheid. Zo is hij onder andere voorzitter van BBN (Brandveilig Bouwen Nederland) en President van het overkoepelende EAPFP (European Association for Passive Fire Prevention) Witlox; "Brandveiligheid is alleen dán effectief als met kennis van zaken wordt gewerkt en betrokkenen verantwoording nemen voor wat ze doen." Projecten die zich onderscheiden op het gebied van brandveiligheid, duurzaamheid en kwaliteitsborging dingen mee naar de Bouwster 2016. De uitreiking van de Bouwster vind plaats in de RAI in Amsterdam tijdens Building Holland, onder toeziend oog van 10.000 deelnemers.

Wat houdt de award in?
De prijs gaat naar een partij die zich fel heeft ingezet om bouwkwaliteit en brandveiligheid tot een hoger niveau te tillen. De inzendingen werden beoordeeld door een vakjury met experts uit de markt, onder andere actief op het gebied van brandveiligheid, risicomanagement en bouwkwaliteit.

Wat waren de beoordelingscriteria?
De beoordelingscriteria voor het project en/of de innovatie op het gebied van gebouwkwaliteit en brandveiligheid zijn:
Innovatief – het project moet vernieuwend zijn voor de internationale bouwmarkt
Opschaalbaar – de innovatie moet te herhalen zijn op een andere locatie
Betaalbaar – Het product, de techniek of de procesaanpak moet financieel haalbaar zijn zonder gebruik van subsidie
Realiseerbaar – Het product of de dienst moet binnen de Nederlandse wet- en regelgeving uitvoerbaar zijn
Motiverend en inspirerend – Het project moet inspirerend zijn voor anderen, zodat het kan leiden tot een andere manier van denken en doen
Samenwerking – Vernieuwende samenwerkingen waardoor innovatie tot stand komt. Inschrijven


Op zoek naar man en vrouw,

Ik ben op zoek naar een man en een vrouw uit Sint-Oedenrode. Zij zijn, op weg naar een voorstelling in het speelhuis in Helmond, bij een ongevalletje uitgekomen. Een oudere man was gevallen en heeft daarbij zijn heup gebroken. Dit was op maandagavond 25 februari in de Kromme Steenweg in Helmond. De man en de vrouw naar wie ik op zoek ben, zijn beiden van middelbare leeftijd. (ergens rond de vijftig) De vrouw heet Annet, de achternaam weten we niet. We zouden heel graag met deze man en vrouw in contact komen om hen te kunnen bedanken voor de adequate hulp.

Jos Dijstelbloem uit Laarbeek
0492-832182

Schrijverscollectief Meierijstad

Dit collectief bestaat sinds april 2015. Het aantal schrijvers, lezers e.d. bestaat momenteel uit 245 leden. Het is een groep op Facebook en zal dit jaar ook op andere wijze naar buiten treden.

Bij gelegenheid van de komende fusie van de dertien dorpen tot een gemeente Meierijstad wil het collectief een verzameling aanleggen van gedichten, columns, cartoons enz. enz. die te maken hebben met het ontstaan en bestaan van die nieuwe gemeente. Iedereen wordt uitgenodigd hier aan deel te nemen. Te zijner tijd wil het collectief de bijdragen op de een of andere wijze publiceren. Onderzoek naar de mogelijkheden daartoe worden thans onderzocht. U kunt reageren respectievelijk bijdragen versturen naar : redactiescm@gmail.com, Redactieadres : Deken van Erpstraat 17, 5492CB Sint-Oedenrode. Namens de redactie, Julius Dreyfsandt zu Schlamm. www.facebook.com/groups/158946547775740. Emailadres: redactiescm@gmail.com.

Jarig

'Hallo!' De vrouw kijkt me met grote ogen aan. 'Hoe wist je waar ik zat? Hebben ze je dat verteld?' 'Ja, dat is me verteld. Ik ben hier met een speciale reden. Ik kom jou halen.' Verschrikt fronst ze haar wenkbrauwen. 'Ik kom je halen voor een feestje. Je bent jarig en dat gaan we vandaag vieren.' Er verschijnt een lach op haar gezicht: 'O, wat een verrassing, daar wist ik niets van.' Ze stoot de dame aan die naast haar aan tafel zit in de gemeenschappelijke huiskamer: 'Daar wist ik helemaal niets van.'
'Ga je mee?' vraag ik. 'Waar naar toe?' wil ze weten. 'Nou, we gaan eerst iets feestelijks aantrekken,' zeg ik en steek mijn hand naar haar uit. 'Is dit niet goed genoeg?' Ze wijst op haar fleurige shirt en het dieppaarse vest dat ze draagt. 'Ja, dat is ook leuk,' moet ik toegeven. 'Maar kom maar eens mee, dan kijken we nog even in jouw kast en kiezen we wat we het mooiste vinden.' 'Weet jij waar mijn kast is dan?' Ik hoor twijfel in haar stem.

In haar kamer help ik haar in een jasje. 'Kijk, zo zie je er op z'n 's zondags uit. Nog even door je haren kammen.' 'Zit het een beetje fatsoenlijk?' 'Heel mooi, de kapper heeft je echt mooi gemaakt. Hier, kijk maar eens in de spiegel.' Ze tuurt aandachtig in de spiegel en kijkt vragend naar mij: 'Ik zie alleen de voorkant.' Dan loopt ze aarzelend naar een kastje. Ze ziet kaarten staan. 'Wat is dit allemaal?' 'Dat zijn kaartjes van mensen die je willen feliciteren met je verjaardag. Ga even zitten. Lees maar eens wat iedereen schrijft.' Ze verdiept zich in de kaarten en leest hardop: 'Liefs van Kitty'. Ze kijkt me aan. 'Kitty? Hoe weet die waar ik zit? Dat zij aan me denkt!' Dan leest ze verder: 'Proficiat met je 90e verjaardag.' Ze kijkt op: 'Hier staat 90e verjaardag. Dat klopt toch niet? Ik ben toch zeker geen 90?' 'Toch wel, je bent 90 geworden. Een prachtige leeftijd.' 'Zo oud? Ik dacht... ik voel me geen 90.' Ik schiet in de lach: 'Je ziet er ook niet uit als 90, je ziet er hartstikke jong uit. Het is een geweldige leeftijd en dat gaan we zo meteen vieren met familie en vrienden.' Haar ogen worden vochtig. Zenuwachtig kijkt ze langs me heen. 'Kom maar,' zeg ik terwijl ik haar uit de stoel help 'het wordt vast heel gezellig.'

In het feestzaaltje is ze even later het stralende middelpunt. Met een grote glimlach neemt ze de felicitaties in ontvangst. Ze geniet van de aandacht. 'Jou ken ik goed,' zegt ze breeduit lachend tegen een man die haar joviaal begroet, 'wij hebben samen nog op de lagere school gezeten.' Tegen de vrouw die volgt: 'Je hebt een bekende stem, maar ik weet niet meer wie je bent. Ik kan niet alles meer zo goed onthouden.' De gasten helpen haar geduldig herinneringen terug te vinden. Gretig neemt ze complimenten in ontvangst. Ze straalt als iemand zegt: 'Wat zie je er goed uit. En wat een mooi feestje.' Glunderend hoor ik haar antwoorden: 'Ik wist helemaal niet dat ik jarig was, dat hebben ze goed voor me verborgen weten te houden.'

Elli de Rijk
schrijvers@impesant.nl

        

Zeshonderd nieuwe populieren voor Rooi

Wethouder Van der Heijden en Bob de Gruijter (r) zetten de vissen uit.

Het is midden maart en daarom weer tijd voor de landelijke Boomfeestdag. Ook Sint-Oedenrode doet deze dagen volop mee. In totaal werden er afgelopen week- verdeeld over drie dagen - zeshonderd nieuwe populieren geplant.

Veel bomen gekapt
Er zijn de laatste tijd veel bomen gekapt in Rooi en daarom is het goed om te zien dat er ook weer nieuwe aanwas is. De Boskantseweg werd door basisschoolleerlingen voorzien van nieuwe populieren, maar ook het Laageind, Cathalijnepad en de Broekdijk zien er door de aanplanting ineens weer anders uit. Medewerkers van de gemeente legden duidelijk uit wat te doen en hielpen een handje. Gesteund door burgemeester Maas, maar vooral ook door de wethouders. Vooral wethouder Ad van der Heijden was druk in de weer. Hij heeft alle drie de dagen zijn laarzen en werkhandschoenen aangetrokken om de Rooise jeugd mee te helpen.

Foto: Lisa van de Ven
Foto: Jos van Nunen

Den Bosch
In 75% van alle gemeenten werd woensdag officieel de Nationale Boomplantdag gevierd. Als onderdeel van dit Feest van de Natuur waren het voornamelijk de kinderen die de bomen plantten. Toch staat ieder jaar één gemeente centraal en dat was dit maal 's-Hertogenbosch. Daar werden door 500 kinderen en 200 genodigden bomen geplant in het Kanaalpark naast het nieuwe Maximakanaal.

Floor & Nikki planten voor de toekomst

Afgelopen woensdag was het Nationale Boomfeestdag. Stichting Nationale Boomfeestdag wil kinderen op een fantasievolle en aansprekende wijze kennis, inzicht en begrip voor bomen en natuur bijbrengen. Floor Opheij en Nikki van Berkel (8) hadden deze kennis al. Zij vroegen Burgemeester Maas in een brief waarom er zo veel bomen in Sint-Oedenrode gekapt worden. In de antwoordbrief kregen zij een uitnodiging om samen met Wethouder Van der Heijden om samen een boom te planten.

Voor Nikki en Floor was het best wel spannend allemaal. Een grote camera en vreemde mensen. Toch wist Nikki heel goed uit te leggen waarom ze dit deden. "Bomen zijn veel belangrijker dan huizen, het is stom dat ze zo veel kappen. Daarom schreven we een brief naar de Burgemeester." Wethouder Ad van der Heijden had de brief en tekening van de twee goed bewaard en liet hem nog eens zien. De twee stelden de wethouder daarna een aantal vragen. "Bomen zijn toch veel belangrijker? Want van bomen krijg je zuurstof en die heb je nodig om te leven." "Dat is ook de reden waarom we iedere keer weer nieuwe bomen planten", legt Van der Heijden uit.

Met een schop in de hand begonnen de meiden met het vullen van de gaten. Zo komen er weer mooie nieuwe bomen voor in de plaats. Nikki en Floor mochten hun naam op de boompaal plaatsen zodat ze niet vergeten waar zij hun boom hebben geplant.

Pootvissen uitgezet

De Bobbenagelseweg nadert haar voltooiing. Het fietspad ligt er en de fietsbrug is geplaatst. Toch is het plaatje vanaf vorige week woensdagmiddag pas echt compleet. De Boskantse Hengelvereniging zette pootvissen uit in de Dommelarm.

Enkele weken geleden haalden de mannen vissen uit het water om ze te verplaatsen naar een ander stukje Dommel. Vandaag werd de hulp van wethouder Van der Heijden ingeschakeld om pootvissen terug te plaatsen zodat het aantal vissen weer op peil komt.

Muzikaal paasweekend in De Ossekop

Voor diegene die de meubel- en autoshows dit weekend willen mijden en geen zin hebben in de grootschaligheid van het eerste popfestival van het jaar, heeft café de Ossekop wellicht een goed alternatief.

Op zaterdagavond speelt daar namelijk de coverband MO'st Wanted. Deze band brengt een mix van hits vanaf de jaren 60 tot heden.

Op zondag 1e paasdag is het de beurt aan Reset. Zij spelen akoestische covers van bekende en minder bekende pop- en rocksongs uit de legendarische jaren '60 en '70. Zangeres Jannie van Rijssel vormt het middelpunt van deze formatie. Harmonieus samenspel en meerstemmige zang maken het optreden van Reset tot een muzikale beleving. Aanvang 15.00u. Hiermee toont het café weer aan dat het dubbel en dwars de titel muziekcafé verdient.

Kapsalon Thermae Son zoekt zelfstandige ondernemers

Tijd voor schoonheid. Als zelfstandige ondernemer aan de slag bij Thermae Son? Dat kan! Wellnessresort Thermae Son in Son en Breugel zoekt voor hun kapsalon ervaren en gemotiveerde kappers/kapsters die als zelfstandige in de salon willen werken. De kapsalon is een aanvulling op het gehele aanbod faciliteiten van de beautyafdeling, waar gasten ook terecht kunnen voor massages en beautybehandelingen.

"Wij bieden je de mogelijkheid een eigen "kappersstoel" (werkplek) bij te huren in de kapsalon. Je maakt gebruik van de faciliteiten van de salon en de diensten van de reserveringsafdeling, die je agenda met afspraken beheren. We bundelen samen onze krachten om zo nog meer uit de beautyafdeling te halen. Wij verwachten dat de kapper(s) ook een eigen klantenbestand hebben en beschikken over een ondernemersgeest. Je weet van aanpakken en hebt zelf ook ideeën om het klantenbestand uit te breiden." vertelt Gertie Geurts, leidinggevende van de beautyafdeling van wellnessresort Thermae Son, enthousiast

Alles onder één dak
"Een goede bereikbaarheid, meer dan voldoende parkeergelegenheid, een locatie waar schoonheid centraal staat (met een goede inloop aan gasten) en een leuk team beautycollega's… Thermae Son biedt het allemaal! In de kapsalon zal je werken met Matrixx haarproducten. Deze haarverzorgingsproducten zijn van natuurlijke basis. Maar wij staan ook open voor andere merken. De gasten komen van buitenaf, maar zijn ook bezoekers van de sauna, de sportclub, het zwembad of de brasserie. Voor gasten zijn wij de ideale plek om een gezichtsbehandeling in de schoonheidssalons te combineren met een bezoek aan de kapsalon."

Enthousiast?
Bij interesse stuur een e-mail met jouw capaciteiten, mogelijkheden en visie naar beauty@thermaeson.nl Gertie zal dan je email beantwoorden en je eventueel uitnodigen voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Thermae Son is gelegen aan de Thermaelaan 2 te Son en Breugel.

Foto: Marianne Ketelaars

Dit is mijn vriendin, Marij v Dijk. Zij verdient een bloemetje, omdat er maar weinig echte vrienden zijn, helaas. Juist in een moeilijke tijd, als je iemand nodig hebt en dat duurt een beetje lang, leer je echte vrienden kennen, die er dan altijd voor je zijn en nooit afhaken!

Sjan Hermes

Oplossing: Lilian Bosch

Winnaar: Jori van de Wijdeven

Foto: Lisette van Helden

Werkbespreking voor Pasen.... Foto: Lisette van Helden. Stuur ook een natuurfoto in en vind deze terug in deze krant. redactie@demooirooikrant.nl

Niet alleen mijn kortetermijngeheugen is belabberd, maar ook mijn kortetermijngeheugen.

D'r zijn knijn die mi Paose 't haosje zijn.

Foto: Henri van Hoorn

Onze kerktoren... Vanaf deze plek heeft u hem nog nooit gezien. Foto: Henri van Hoorn

Rooise 'kunstteam' beleeft avontuur in Marrakech

Foto: Hans van den Wijngaard

In de Marokkaanse stad Marrakech wordt nog tot 8 mei de Biënnale gehouden. Deze grote internationale kunsttentoonstelling kent een sterke Rooise inbreng. Bij de opbouw van de tentoonstelling hebben namelijk vier Rooienaren een belangrijke inbreng gehad. Eerder kon u al in DeMooiRooiKrant lezen dat Hamid Boulghalgh, John van den Brink, Marije Vermeulen en Henk van de Wetering deze tentoonstelling mee op zouden gaan bouwen.

Wie verre reizen doet, kan veel verhalen en dat geldt ook voor de vier Rooienaren. In het Dommeltje onder genot van een glas bier of een glas wijn vertellen de vier prachtige verhalen over hun Marokkaanse avontuur. Over medewerkers van paleizen, die geen toestemming wilden geven om de kunst te plaatsen. Bazen van die medewerkers die dat ook niet durven en uiteindelijk de minister van cultuur die moet beslissen wat er moet gebeuren. Of wat te denken van oude koningspaleizen waar geen gaten in de muren mogen worden geboord. Of juist wel gaten moeten boren in oude lemen muren, maar dan wel honderd gaten, die allemaal op dezelfde hoogte moeten komen. Dat was misschien nog wel uitdagender dan een piepschuimen 'steen' van driehonderd kilo tussen twee muren klemmen.

Maar wat op de vier Rooienaren ook veel indruk heeft gemaakt is de vriendelijkheid van de lokale bevolking. Marij: "ik kon daar als vrouw gewoon alleen op straat lopen, ik ben alleen naar cafés geweest en heb me nooit onveilig gevoeld". John van den Brink vult aan, "de eerste weken liepen we in onze werkkleding door de stad. We vielen helemaal niet op en de handelaars in de stad spraken ons niet aan om van alles en nog wat, dat we niet nodig hadden te kopen". "Maar", zo gaat Marij verder, " toen we op de dag na de opening in onze toeristenoutfit door Marrakech liepen, werd ons gelijk allerhande koopwaar aangeboden".

Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard

Dat een goede voorbereiding het halve werk is weten de Rooienaren inmiddels ook. Hamid: "ik was enkele weken eerder ter voorbereiding al naar Marrakech geweest. Daar had ik verschillende afspraken gemaakt, maar die bleken in de praktijk toch wat minder hard dan dat ik dacht. Zo moest ik uiteindelijk vanuit Marokko nog vervoer voor het gereedschap regelen via een bedrijf uit Parijs. Verder bleek ook de Marokkaanse douane behoorlijk streng te zijn zowel bij de controle op de kunstwerken als ook op die van het gereedschap".

Die strenge controle van de douane leverde het Rooise 'kunstteam' ongeveer anderhalve week vertraging op. Maar, zo vertelt Marij, "ondanks dat we de eerste week niet konden doen wat we hadden gepland, hebben we niet stil gezeten. Zo was er een piepschuimen 'steen', die we tussen twee muren in moesten klemmen. Omdat we niet aan het werk konden, hebben we ons goed voorbereid op de plaatsing van die steen. Maar goed, dat we ons daar nu uitgebreid op hebben kunnen voorbereiden. Het viel namelijk niet mee om het kunstvoorwerp dat toch nog driehonderd kilo woog op zijn plaats te krijgen. Maar ondanks de vertraging waren we op tijd klaar. Terwijl de minister aan de ene kant van Marakech de Biënnale opende, hingen wij aan de andere kant van de stad het laatste kunstwerk op".
Als dank voor het werk dat de Rooienaren voor de Biënnale hebben verricht waren zij daags na de opening te gast in het duurste hotel van de stad. "In dat hotel was Winston Churchill te gast en de dochter van de Russische president Putin vierde haar bruiloft daar. Op elke vier gasten was een ober, zo'n luxe hebben we nog nooit gezien", zo sluit Hamid af.

Kimberly van Grinsven Mooiste van Europa

Foto: Patrizia Serpe

Kimberly van Grinsven, mede-eigenaar van Kimberly's Fashion uit Sint-Oedenrode, is verkozen tot Miss Freedom of the Netherlands én Miss Grand Sea Europa 2016.

In het Floratheater in Delft werd Kimberly door de huidige titelhouder Monique Joghi gekroond tot Miss Freedom of The Netherlands 2016 en Miss Grand Sea Europa 2016. Dit betekent dat ze eind mei dit jaar af zal reizen naar Cyprus en in augustus naar Kosovo om ons land én Europa te vertegenwoordigen. "Een droom die uitkomt", aldus Kimberly. "Gelukkig word ik begeleid door mijn national director, Monique Joghi. Monique heeft ons land vorig jaar mogen vertegenwoordigen op beide verkiezingen en weet dus precies wat mij te wachten staat."

Kimberly is een Miss met een Missie en ze heeft een doel waar ze voor staat. Ze wil het graag opnemen voor kinderen en volwassenen die gepest worden of gepest zijn. "Ik wil graag laten zien dat iedereen gelijk is, ongeacht je huidskleur, geloofsovertuiging of seksuele voorkeur. Ik vind dat mensen elkaar minder zouden moeten bekritiseren, want iedereen is uniek."

Het motto van de Miss and Mister Grand Sea Universe verkiezing is "Love is Love." Daar kan Kimberly zich dan ook in vinden. "Ik heb er veel zin om samen met mijn mede missen er een geweldige tijd van te maken. Ik hoop natuurlijk met de wereldtitel naar huis te komen."
Kimberly heeft al vaker meegedaan aan Miss-verkiezingen en vaak met succes. Deze dubbele uitverkiezing is echter een kroon op haar werk.


Rooienaar in finale 'Beste freelancer van Nederland'

De Rooise inwoner Joery van Berkel (25) is pas een jaar als zelfstandige aan de slag, maar nu heeft hij al de finale gehaald van de wedstrijd 'Beste freelancer van Nederland.' Binnenkort maakt de Amsterdamse burgemeester Eberhart van der Laan de winnaar bekend. De concurrentie is echter moordend. DeMooiRooiKrant zocht de jonge ondernemer op.

Wat houdt de wedstrijd precies in?
"De FOTY Awards is de zoektocht naar de beste zzp'er, freelancer of interim professional van Nederland, mede mogelijk gemaakt door Knab, MINI en WE Fashion. Werk je voor eigen rekening en risico en heb je geen (vast) personeel (in dienst)? Dan kom je in aanmerking! Het afgelopen jaar is Carlijn Bröring door minister-president Rutte tot winnaar uitgeroepen op de Dag van de ZZP'er."

Hoe vindt de beoordeling plaats?
"De eerste ronde door middel van feedback en recensies die je van klanten hebt ontvangen. Ik ontvang veel opdrachten via de website www.freelancer.nl. Dat heeft me ook geholpen om veel recensies te krijgen van klanten. De beste honderd profielen worden uitgenodigd voor het pitch event. Dit was 27 februari in Utrecht. De video die van mij is gemaakt en deze foto zijn op de website terug te vinden. De jury kiest nu een winnaar uit op basis van je profiel en je pitchvideo. Deze wordt op de dag van de ZZP'er bekendgemaakt. Daarnaast heb ik kans op de publieksprijs. Deze kan ik winnen zodra mijn YouTube-pitch de meeste likes krijgt." "

Hoe heet je bedrijf?
"Webshopmasters.nl. Ik houd me specifiek bezig met online marketing en webdesign. Ik zorg ervoor dat bedrijven meer omzet kunnen halen met hun website."

Op welke scholen heb je gezeten?
"Ik heb op de Petrus en Paulus basisschool in Eerde gezeten en ben daarna naar het Fioretti College in Veghel en het grafisch lyceum in Eindhoven gegaan.

Wanneer hoor je of je gewonnen hebt?
"Op de dag van de ZPP, zaterdag 2 april. Vorig jaar werd de prijs uitgereikt door premier Rutte, ditmaal door Eberhart van de Laan. Het zal een spannende dag worden!"


Gratis hockeyclinic bij MHC Sint-Oedenrode

Op maandag 28 maart (2e Paasdag) geeft MHC Sint-Oedenrode wederom een super sportieve hockeyclinic op de eigen velden aan de Bremhorst 2. De clinics worden georganiseerd door HockeyWerkt.nl. Zij hebben een leuk en sportief programma samengesteld. Boordevol sport en spel! Als extraatje verwelkomen ze: Tijn Stuve, jong talent bij Jong Oranje. Deze topper is de hele dag aanwezig, om zijn hockeytips en trics met jullie te delen!

Vanaf 10.00 uur sport en spel
In de ochtend van 10.00 tot 12.00 uur vindt er voor kinderen tot en met groep 6 een Fun Clinic plaats. Iedereen, wel of geen lid, is van harte welkom!

In de middag is er een clinic voor de A, B, C en D jeugdleden van MHC Sint-Oedenrode. Zij worden uitgedaagd in hun spel en leren handige tips en trucs. Natuurlijk is iedereen van harte welkom om deze dag een drankje te komen drinken op het terras van MHC.

Nieuw leden mogen rest seizoen gratis hockeyen!
En als je deze dag lid wordt van MHC Sint-Oedenrode mag je de rest van het seizoen gratis hockeyen! Maar dat is nog niet alles. Het volgende seizoen betaal je slechts 50% contributie!

Doe mee!
Inschrijven doe je door een mail te sturen naar jongstejeugd@mhcsint-oedenrode.nl. Vermeld in de mail je naam, leeftijd, school, groep, en als je lid bent van MHC Sint-Oedenrode in welk team je speelt. Meer info op www.mhcsint-oedenrode.nl. Tot dan!


Dioscuri D1 – De Meere D1

Zondag 20 maart namen de D1-turnsters van Dioscuri het thuis op tegen de D1-turnsters van turnvereniging De Meere uit Boxmeer

Negen D1-turnsters van Dioscuri kwamen in actie: Noa der Kinderen, Wiese van den Eertwegh, Keri Habraken, Veerle Dahler, Amy Pompen, Amber Minten, Kaya van der Wijst, Amy Jones en Anouk van den Brand. Op sprong lieten Amy Pompen en Noa zien waar ze goed in zijn. Hun sprongen werden beloond met respectievelijk 13.350pt en 13.250pt. Op brug turnde Wiese een schitterende oefening, waarvoor ze veruit het hoogste punt namens Dioscuri behaalde: 14.000pt. Maar ook Amy Jones liet een prachtige brugoefening zien met niet alleen een salto af, maar voor het eerst in een wedstrijd ook een kip aan de hoge ligger. Een moeilijke beweging die Amy ineens te pakken heeft. Ook op vloer scoorde Amy goed. Ze wist de hoogste score (14.900pt) voor Dioscuri op haar naam te schrijven. Ook Veerle en Keri blonken uit op vloer. Hun oefeningen leverde respectievelijk een mooie 14.600pt en 14.500pt op. Op balk behaalde Wiese met 13.600 pt de hoogste score namens Dioscuri, gevolgd door Keri, Noa, Amber en Kaya, die allen heel dicht bij elkaar scoorden (alle vier tussen de 12.500pt en 12.800pt). Ook Anouk wist op de balk te staan en werd beloond met een keurige 12.200pt. Meest opvallende aspect van de wedstrijd was toch wel de rentree van Amber. Na een hele tijd uit de running te zijn geweest, turnde Amber voor het eerst sinds lange tijd weer een wedstrijd op alle vier de toestellen. En met succes. Van alle turnsters telden alleen haar scores alle vier mee voor het teamtotaal van Dioscuri. Een knappe prestatie na het missen van zoveel trainingen!

Het was een vlotte, sportieve en gezellige wedstrijd, waarin door beide verenigingen goed werd geturnd. Wiese wist knap de 3e plaats in het individuele eindklassement te bemachtigen. Helaas ging De Meere er met de winst vandoor: 325.850pt tegen 321.700pt van Dioscuri.

Tuimeljudo

Op woensdag 6 april, start een nieuwe groep tuimeljudo bij Boduclub Dai-Ippo. De lessen duren drie kwartier van 17:15 tot 18:00. De eerste vier lessen zijn gratis.

Tuimelen is niet alleen de voorloper op jeugdjudo, het is een ideale voorbereiding voor jonge kinderen op elke andere sport. Kinderen van 3-5 jaar komen bij tuimeljudo van Dai Ippo in aanraking met de basisbeginselen van bewegen. Ze leren onder meer rollen, vallen, balanceren en samenwerken met andere kinderen. De kleine kinderen krijgen deze lessen in een vorm die aansluit op hun belevingswereld. Al op deze leeftijd leren kinderen op een veilige en respectvolle manier om te gaan met leeftijdgenoten.

Plezier
Er zit een groot spelelement in de Tuimellessen. Er wordt niet van de kinderen verwacht dat zij de hele tijd volledig geconcentreerd bezig zijn met judo. Zij kunnen regelmatig ontspannen met spelletjes.

Reactievermogen
Er wordt tijdens de lessen veel aandacht besteed aan het reactievermogen van de kinderen.

Discipline
Een belangrijk onderdeel van de judo is discipline. De kinderen leren niet alleen om respect te hebben voor hun leraar, maar ook voor elkaar. Ze leren om te luisteren, wanneer een ander aan het woord is.

Frustratie en tolerantie
Elk kind krijgt al op jonge leeftijd te maken met situaties waarin ze meer willen, dan ze kunnen. Ook tijdens de les zullen de kinderen leren om te gaan met frustratie. Het zal regelmatig voorkomen dat iets niet gaat zoals het kind graag zou willen. Tijdens de les leren zij hoe ze met dit gevoel om kunnen gaan en hoe zij dit zelfs kunnen gebruiken om zelf sterker te worden

Wat is de kracht van Tuimeljudo?
De kinderen leren zichzelf beter kennen.
Ze komen lichamelijk in vorm, en bouwen kracht en conditie op.
Ze krijgen meer zelfvertrouwen
Ze leren met frustratie omgaan
De trainers zijn opgeleid in het geven van verantwoorde, effectieve en motiverende lessen.
De kinderen leren rekening te houden met elkaar.

Voor het tuimelen hebben ze nog geen judopak nodig, bij het jeugdjudo echter wel. Tuimeljudo is heel goed voor de motorische ontwikkeling van het kind, daarnaast kan het kind er prima zijn/haar energie in kwijt. Uit ervaring weten wij dat judo voor veel kinderen een perfecte uitlaatklep is.

Bij Dai Ippo werken we alleen met gediplomeerde trainers. Voor meer informatie kunt u terecht op op onze website www.dai-ippo.nl

Goede resultaten voor tennissers Kienehoef

Tijdens NLDoet werden verschillende netten vervangen Foto: Lisa van de Ven

Afgelopen week stond voor zowel Ruben Plaat als Tim Heijmans een jeugdranglijsttoernooi op het programma. De Rooise tennissers namen deel aan toernooien in respectievelijk Best en Bemmel.

Voor Plaat was het zijn eerste toernooi in de categorie "3 sterren" dat voor hem een mooie uitdaging vormde. Traditiegetrouw wordt in de rubriek t/m 12 jaar gestart in poules en afgesloten met een afvalschema. Ruben speelde op zondag twee wedstrijden achter elkaar waarin hij achtereenvolgens in Bodi van Galen en Filip Hooijer twee top 60 spelers van Nederland versloeg. In de kwartfinale trof hij de taaie Wout Vermeer, die vanuit zijn moeder – de ex-prof Miriam Oremans – het nodige talent heeft meegekregen. Helaas werd Ruben ditmaal door Wout verslagen: nadat Vermeer de eerste set nipt wist te winnen in een tiebreak, ging ook de tweede set (met 6-3) verloren.
Ondanks dit verlies toch een zeer geslaagde eerste editie op dit niveau voor de talentvolle Plaat, die zichzelf in de afgelopen periode al van plek 200 naar een plaats in de top 60 wist op te werken.

Een andere ster van TV De Kienehoef, Tim Heijmans, zocht zijn heil iets verderop in Bemmel, bij het wat lager aangeschreven "2 sterren" toernooi aldaar. Dit schepte echter wel extra verwachtingen richting de 14-jarige Heijmans. Hij toonde echter al snel aan prima met druk om te kunnen gaan. Op weg naar de finale werden Daniel van Gorp, Cas Meijering en de als eerste geplaatste Peer Jansen met klinkende cijfers verslagen. In totaal gingen slecht 13 games verloren. Voor de eindzege stond een wedstrijd tegen de relatief onbekende Laurens van Hillegersberg op het programma. Helaas ging deze ontmoeting op het Bemmelse hardcourt verloren. Van Hillegersberg trok met 6-4 6-2 aan het langste eind waardoor Heijmans zich runner-up mocht noemen.

Voor beide heren desondanks een zeer geslaagde week. Toevalligerwijs nemen Ruben en Tim deze weken samen deel aan het Kienehoef Open, georganiseerd op de thuisclub. Op vrijdagavond spelen zij daar hun eerste wedstrijd. Hopelijk wordt dit de start van wederom een mooi toernooi.

Gymles onder water

Gedurende twee vrijdagavonden hebben leerlingen van een VMBO-klas een extra gymles gehad in het Dommelbad. Niet om te zwemmen, maar om te proeven van de duiksport. Duiken was een van de keuzesporten waaruit de leerlingen konden kiezen.         

Onder leiding van ervaren instructeurs en divemasters van duikschool The Dutch Dive Academy uit Sint-Oedenrode volgden zij de eerste les het PADI Discover Scuba Diver-programma. Dit programma bestaat uit een theorie- en praktijkgedeelte. Hoewel de Discover Scuba Diving-ervaring geen echt duikbrevet oplevert, hebben de leerlingen geleerd hoe je in ondiep water een duikuitrusting moet gebruiken en hebben zij een snelle en makkelijke introductie gekregen tot wat er voor nodig is om de onderwaterwereld te verkennen.

Tijdens les twee werd het de leerlingen wat moeilijker gemaakt. Na een theorietoets gingen ze starten met een onderwatercircuit. De basisoefeningen uit de eerste les kwamen hierbij zeker van pas. Neem bijvoorbeeld het 'trimmen' of makkelijker gezegd het zweven onder water, wanneer je dat redelijk onder de knie hebt wordt bijvoorbeeld puzzelen of bouwen onder water een stuk eenvoudiger. Alle leerlingen hebben de toetst en de praktijkoefeningen met succes afgerond en ontvingen daarom afgelopen vrijdag hun diploma.

Ook interesse? The Dutch Dive Academy geeft snorkel- en duikopleidingen voor jong en oud. Het is altijd mogelijk om individueel of in groepsverband een introduik te maken. Voor meer informatie, kijk op www.dutchdiveacademy.com of mail naar info@dutchdiveacademy.com.

Dames 1 MHC laten hele dure punten liggen

Na een geweldige overwinning van vorige week tegen Breda moesten afgelopen zondag de punten worden verzilverd. De uitwedstrijd tegen HCAS was een zogeheten '6punten-wedstrjd'. Met andere woorden als deze wedstrijd gewonnen werd, dan konden stappen naar boven worden gemaakt op de ranglijst.

De eerst helft van de wedstrijd begonnen de Rooise dames goed en er werden kansen gecreëerd. Helaas bleven de kansen onbenut. Door het feit dat het 0-0 bleef werden de dames van MHC onrustig en slordig. Hierdoor kreeg HCAS vertrouwen en konden gaan hockeyen. In de tweede helft bleef het spelbeeld hetzelfde en wist HCAS te scoren. Net als vorige week toonde MHC veerkracht en wist deze achterstand uiteindelijk om te buigen in een 1-2 voorsprong. Jammer genoeg kon deze voorsprong niet worden vastgehouden tot het eindsignaal . HCAS scoorde, met een beetje hulp van de scheidsrechter, de 2-2. Dit is tevens de eindstand. Komend weekend ligt het programma stil, maar 3 april staan de Rooise dames weer gebrand aan de start om drie punten te pakken tegen Goirle.

NlDoet, doet het goed bij TV De Kienehoef

Tijdens de NLDoet-dagen op 11 en 12 maart waren meer vrijwilligers dan ooit bereidt de handen uit de mouwen te steken.

Onder de stralende zon werd begonnen met het vervangen van diverse tennisnetten, werden sloten schoon gemaakt en de drainageleiding gerepareerd.
12 Maart werden de diverse werkzaamheden voortgezet en werd ons clubhuis door meer dan 20 vrijwilligers van een nieuwe verflaag voorzien onder het motto "veel handen maken licht werk". Het resultaat mag er zijn!Via deze weg willen wij iedereen bedanken die zijn/ haar steentje heeft bijgedragen aan deze dagen!

Derde plaats Jarno van Esch in Heeswijk

Jarno van Esch pakt derde plek in Heeswijk Foto: Lisa van de Ven

Op zaterdag 12 maart reed Jarno zijn eerste klassieker bij de junioren. En wat voor een. Nokere Koerse (Belgie) een klassieker in de hoge klasse met een geweldige ambiance over verschillende kasseienstroken en met 8 beklimmingen en finish op Nokereberg. Jarno finishte als eerstejaars junior heel netjes in het peloton als 67e en dat met een gemiddelde van 42.9 km/u. Tijdens deze rit stonden 189 renners aan het vertrek en behaalden slechts 99 van hen de finish.

Op zondag 13 maart stonden Roy van Heeswijk en Erik Lathouwers aan het vertrek van de GP OST-Manufactor in de buurt van Echternach in Luxemburg. Het selectieve parcours zorgde er voor dat het peloton in verschillende groepen viel. Roy kwam in de achtervolging nog dicht bij de 8 koplopers en behaalde een mooie 10e plaats. Erik moest na 100 km de koers verlaten omdat de achterstond groter dan 10 minuten was geworden.
Sep en Youri stonden op dezelfde dag aan het vertrek in het Belgische Booischot voor een wedstrijd bij de nieuwelingen. In deze wedstrijd waren weinig ontsnappingen en dat resulteerde in een massasprint die ontsierd werd door een ernstige valpartij. Sep wist hier gelukkig aan te ontsnappen en werd 27e en Youri moest 2 ronde voor het einde de wedstrijd verlaten.

Zondag 20 maart was er voor de nieuwelingen een klassieker in Lierop. De nieuwelingen Youri van Esch en Sep Schuurman stonden aan de start voor de wedstrijd over 70km, met 150 deelnemers waarvan er aan het einde nog 90 in koers waren. Er vonden verschillende ontsnappingen plaats en het podium was dan ook voor drie vluchters die een minuut voor de groep finishten. Youri zat helaas bij de afvallers en Sep eindigde in het peloton als 55e.

Jarno van Esch reed zaterdag een wedstrijd in het Belgische Budingen Zoutleeuw. Na een aanvallende wedstrijd kwam Jarno met 10 man helaas ten val in de laatste 800 meter van de wedstrijd, met schaafwonden konden we terug richting Rooi. Zondag was er een wedstrijd voor de junioren in Heeswijk. Na 70km wedstrijd was het hier een massasprint waar Jarno de sprint aantrok voor ploegmaat Teun die de wedstrijd won en Jarno werd nog knap 3e.
In Heeswijk was er ook een wedstrijd voor de Rooise Elite renners. Roy van Heeswijk behaalde daar een achtervolgende groep een 9e plaats. Terwijl Frank en Erik Lathouwers in het peloton als 31e en 33e over de meet kwamen. En dag eerder had Roy ook al goed gepresteerd in Oud-Vossemeer. Hier werd Roy keurig 4e.

Aanstaande maandag, 2e paasdag, rijden de Rooise Renners weer in de buurt, in de grote ronde van Gerwen.


Olland's dartteam D'n Toel Europees Kampioen