DeMooiRooiKrant

7 september 2016

DeMooiRooiKrant 7 september 2016


Olympische allure bij MHC

Foto: Lisa vd Ven

MHC Sint-Oedenrode beschikt eindelijk ook over een echt waterveld. Na vele clubs in de omgeving is ook MHC Sint-Oedenrode klaar om op een waterveld te spelen. En dat werd afgelopen weekend op een feestelijke manier gevierd. Lees meer op pagina 32

Foto: Lisa vd Ven
Foto: Hans van den Wijngaard

Afgelopen zaterdag werd onder grote belangstelling de honderdste sterfdag van huzaar van Diepenbeek herdacht. Tijdens deze dag werden kransen gelegd bij het graf van Van Diepenbeek. Later werd de tentoonstelling over Sint-Oedenrode in De Eerste Wereldoorlog geopend. Lees verder op pagina 15.

Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard

Jaargang 7 - Week 36 - Woensdag 7 september 2016

Formido
Puur Brabant

Expositie Joke Verhoeven-Vogels in Mariëndael

Foto: José Munster

Het expositiejaar van het Roois Kultuur kontakt start zondag 11 september met de opening van de expositie van Joke Verhoeven-Vogels uit Schijndel. Joke is geboren in Eindhoven en woonde elf jaar in Nijnsel waar haar drie dochters zijn geboren. Haar vader was kunstminnend en bracht haar in contact met de kunst in al haar facetten.

Hij was het die haar stimuleerde in haar fantasie en creativiteit. Naast haar kunstenaarschap was ze docent tekenen en schilderen aan het Hertog Jan Centrum in Schijndel. Zij werkt veel figuratief. Zij exposeerde in binnen-en buitenland. Zij werkt regelmatig in opdracht voor particulieren en bedrijven. Haar belangrijkste opdrachten waren opdrachten voor Bavaria en het Wereldnatuurfonds. Ook heeft ze meegedaan met de tentoonstelling "Honderd Jaar Brabant" in 2002 in het Provinciehuis in 's-Hertogenbosch, waar zij tekeningen heeft geëxposeerd over het boerenleven. Op dit moment zit ze in een fase van experimenteren. De expositie is van 11 september tot 30 oktober 2016 in C.E.C. Mariendael, Laan van Henkenshage 2 in Sint-Oedenrode.


Peter van den Brand steunt De Beckart

Peter van den Brand is natuurlijk bekend van zijn kapsalon in Nijnsel. Komend weekend bestaat zijn kapsalon veertig jaar. Omdat Peter De Beckart een warm hart toedraagt besloot hij iets unieks te doen.

Tijdens de opening van de nieuwe Beckart op vrijdag 9 september organiseert Peter een loterij. Deze staat los van de loterij die door De Beckart zelf wordt gehouden. "Bij het inleveren van een munt krijg je een lotje. We willen namelijk de muntverkoop stimuleren, vooral nu we een nieuwe muntautomaat hebben." Met zo'n lotje kun je een mooie prijs winnen. De hoofdprijs is € 400 keihard cash. "Voor ieder jaar dat ik besta een tientje", aldus Peter. Verder is er een bon van 75 euro van carcleaning te winnen en twee dinerbonnen van Lounge 8.

Billenkoek

Van de tweede tip die ik kreeg van onze nieuwe Hoogheid, ben ik toch wel wat geschrokken. Meteen al zo'n persoonlijke informatie met alle mensen in Papgat delen is niet niks. Leest u zelf maar.

Tip 2: Ze goan gère van bil

Dat het gezonde mensen zijn die wel van een verzetje houden weten we nu of zouden ze het toch niet wat op een andere manier bedoelen? Waren het vroeger kwajongens en hebben ze veel billenkoek gehad? Of beoefenen ze een sport waarbij de billen belangrijk zijn zoals paardrijden of wielrennen? Ook moet ik denken aan zo'n stier van Buffalo Bill waar je rondjes opdraait en er dan afgegooid wordt. Biljarten zou ook nog kunnen of zijn ze royaal in het uitgeven van biljetten om hun 'bills' te betalen?

Puzzel 2:

Vul de kruiswoordpuzzel in aan de hand van de omschrijvingen. Maak van de grijsgekleurde vakken een woord en bewaar dit voor de bonustip.

Van links naar rechts

2. Jan in winters weer

5. Beentje van mannelijke geit

7. Sinterklaas is er dol op

8. Favoriet van Sonja Bakker

9. Onzin

10. Lekker aan het strand

Van boven naar beneden

1. Kaal hoofd

3. Oud Hollandse lekkernij

4. Spicy

5. Uit Bastenaken

6. Smal bootje

Begint u al wat te dagen na deze openhartige tip en heeft u een idee wie de Neije en zijn adjudant gaan worden, stuur dan een berichtje aan de voorzitter van de Prinskeuzecommissie Gerard van de Koevering: vdkoevering@kpnmail.nl. Bent u de eerste die beide namen correct inlevert, dan ontvangt u van het nieuwe koppel een geweldig aandenken.


Inleveren Mooist Gekleurde Klumpkes

Op zondagmiddag 18 september wordt weer de feest- en gezinsmiddag Klumpkesrace gehouden op het terrein bij café Dommelzicht (tegenover Odendael). De succesvolle kinderspellen van vorig jaar zullen worden uitgebreid. Kiwanis voegt ook een plezierig wedstrijdelement toe.

Naast deze kinderspellen en andere attracties is er na de Kinderrace ook weer de Sponsorrace en Finale Klumpkesrace. Muziek is er met DJ Mastreat (Tim van den Bersselaar).

Omdat Nepalese kinderen, naast Kiwanis Kinderhand, een van de opbrengstdoelen is, zal de Rooise stichting Hulp aan Nepal met een stand (o.a. info en gelegenheid tot proeven van hét Nepalese volksgerecht) geïnteresseerden vertellen over dit geteisterde land en de levensomstandigheden van de kinderen daar.

Gekleurde Klumpkes
Tussen 12.00 - 14.45 uur kunnen de Rooise kinderen hun gekleurde klompjes inleveren bij café Dommelzicht ( bij het zwembad, Dommelstraat 18). Daar zullen de klompjes met naam, telefoonnummer en geboortedatum van het kind worden genoteerd. Een vakjury zal per leeftijdsgroep het mooist gekleurde klompje kiezen. Per leeftijdsgroep wordt een leuke prijs toegekend. Rond 15.00 uur doen deze klompjes ook mee aan de kinderrace. De snelste 3 klompjes krijgen ook nog een leuke prijs. Noteer de datum voor een gevarieerd en speels programma zondagmiddag vanaf 14.00 uur met het thema: Álle kinderen spelen zich sterk!


Meierij Accountancy & Advies genomineerd voor Exact Cloud Award

Foto: Kim Balster

"Daarmee mogen we ons rekenen tot één van de vijftien meest innovatieve accountantskantoren van Nederland", vertelt eigenaar Judith Brouwers "en daar zijn we natuurlijk bijzonder trots op!"

De Exact Cloud Award is dé verkiezing voor kantoren die innovatie en samenwerking met hun klanten hoog in het vaandel hebben staan. De accountantskantoren worden beoordeeld door een onafhankelijke vakjury. Vijftien vooruitstrevende accountantskantoren zijn door hen naar voren gebracht. De vakjury vindt deze kantoren het meest onderscheidend op het gebied van cloud computing en innovatieve bedrijfsprocessen. Bovendien spelen zij volgens de jury het beste in op de behoeften van ondernemers. Half oktober wordt bekend welke kantoren tot de top 6 behoren en tijdens Exact Live op 9 november wordt de winnaar bekendgemaakt.
Publieksstemming
Onderdeel van de verkiezing is een publieksstemming. Iedereen die Meierij Accountancy & Advies een warm hart toedraagt, kan op hen stemmen via http://exact.to/pn. "We waarderen alle steun en betrokkenheid", geeft Judith aan. Enthousiast voegt ze eraan toe: "We hebben net de eerste tussenstand gehoord. Op dit moment staan we op de tweede plaats en natuurlijk willen we graag de award winnen!"

Exact wil met deze award innoverende accountantskantoren onder de aandacht brengen die hun klanten gevraagd én ongevraagd van advies voorzien. Meierij Accountancy & Advies is een waardevolle sparringpartner voor ondernemers. Wil je met Meierij Accountancy & Advies sparren onder het genot van een kopje koffie? Of wil je vrijblijvend kennismaken met een van de adviseurs? Neem dan contact op en maak een afspraak. Bel naar 085 – 489 09 30 of stuur een mail naar info@meierijaccountancy.nl.

Geronimo wandeltocht

Geronimo was een heldhaftig en wijs opperhoofd van de Apache indianen. De Amerikaanse parachutisten die onze regio in 1944 hebben bevrijd, kozen Geronimo als mascotte en schreeuwden zijn naam als strijdkreet wanneer zij uit het vliegtuig sprongen. Het Amerikaanse 501ste Parachute Infanterie Regiment, onderdeel van de 101ste Airborne Divisie, heeft een beeltenis van Geronimo in haar embleem opgenomen. Deze beeltenis is te zien op het Geronimo monument aan het Zandvliet in Eerde.

De Geronimo wandeltocht die op zondag 11 september wordt georganiseerd, neemt u mee door de nu zo vredige omgeving van Eerde. Onderweg krijgt u op verschillende punten informatie over gevechten die hier in 1944 plaatsvonden. Na de wandeling kunt u nog een bezoek brengen aan het Geronimo museum in de Eerdse molen.

De tocht begint bij de Sint Antonius molen aan het Zandvliet in Eerde. U kunt daar inschrijven en starten tussen 9 en 11 uur in de ochtend.
Deelname kost € 4,-. Kinderen t/m 12 jaar onder begeleiding doen gratis mee en voor hen is een extra spannend element aan de wandeling gekoppeld. De route is moeilijk begaanbaar voor kinderwagens, rolstoelen en scootmobiels.

De Geronimo Wandeltocht wordt georganiseerd door het Airborne Comité Eerde in samenwerking met de Stichting Eerdse Molen en re-enactmentgroep The Klondikes. De organisatie vraagt mensen van buiten Eerde om zoveel mogelijk met de fiets te komen. Moet u toch met de auto komen, dan kunt u het best parkeren op het Kerkplein of op het St. Antoniusplein.


.

50PLUS roept op lokaal te stemmen

De politieke partij 50PLUS roept zijn kiezers op bij de tussentijdse verkiezingen op 23 november a.s. hun stem uit te brengen op lokale partijen. Voorzitter Jan Nagel wijst er op dat de lokale partijen heel dicht bij de kiezer staan en in Veghel, Schijndel en Oedenrode nu al de helft van de huidige zetels hebben. Het zijn sterke partijen met goede vertegenwoordigers waarin we veel vertrouwen hebben.

Hoewel 50PLUS de laatste tijd sterk gestegen is in de opiniepeilingen (tot 8 Tweede Kamerzetels zowel bij IPSOS als Maurice de Hond) heeft de Hoofdbestuur na raadpleging van de Adviesraad besloten niet zelfstandig mee te doen. Aan de ene kant is de voorbereidingstijd te kort, aan de andere kant zijn de lokale partijen met hun grote aanhang een goed alternatief. Door lokaal te stemmen kunnen de kiezers ook nog eens hun afkeer tegen de regeringsmaatregelen die ouderen zo getroffen hebben, onderstrepen. 50PLUS gaat in de verkiezingsperiode nadrukkelijk campagne voeren voor het lokaal stemmen.

Wat verwachten we van de verkiezingen?

Trudi Nijssen (53) Foto: Lisa vd Ven

De verkiezingen Meierijstad komen steeds dichterbij. Reden voor DeMooiRooiKrant om eens de straat op te gaan en uit te zoeken of de Rooise bevolking zich er al in verdiept heeft. Gaan we stemmen en waarom juist wel of niet?

Tom Onland
"Ja ik ga sowieso stemmen. Het is een democratisch recht en ik vind dus ook zeker dat je daar gebruik van moet maken. Ik denk dat ik wel op iemand uit Rooi ga stemmen."

Dhr. Roovers
"Ik heb me er nog niet zo in verdiept. Maar andere jaren ben ik ook gaan stemmen dus ik ga er van uit dat ik dat dit jaar ook ga doen. Ik moet nog even bekijken hoe en wat. Ik moet me dus nog even inlezen."

Corinne van Uden
"Ja, ik ga stemmen ook voor de gemeente. Ik heb namelijk de overtuiging dat het recht om te stemmen een bijzonder recht is en niet vanzelfsprekend. Dat betekent dat je het ook moet inzetten als je dat recht hebt. Verder ben ik van mening dat je met het stemmen toch mede bepaalt wie/wat in het bestuur komt. Zeker als het om het bestuur van de gemeente gaat. Tuurlijk heeft de gemeente bepaalde kaders waarbinnen het moet werken, maar het beleid dat het gemeentebestuur vaststelt kan (in)direct (vergaande) gevolgen hebben voor de persoonlijke situatie."

Trudi Nijssen
"Natuurlijk ga ik stemmen. Vrouwen hebben het kiesrecht gekregen en daar moeten ze gebruik van maken. Ik kan er soms zelfs een beetje boos om worden als iemand niet gaat. Nu we gaan fuseren ga ik wel sowieso op iemand uit Rooi stemmen."

Rob van de Ven
"We hebben er jarenlang voor gevochten om kiesrecht te krijgen dus daar moet je gebruik van maken. Ik vind zelfs dat er eigenlijk kiesplicht zou moeten komen in ons land. Op wie ik ga stemmen weet ik nog niet."

Lisanne Verheggen
"Ik denk dat ik niet ga stemmen. Landelijk doe ik dat wel. Ik vind dat ik er zelf te weinig van af weet en ik vind het lastig om me er in te verdiepen. Als je er niet voldoende vanaf weet kun je beter niet stemmen of jezelf er meer in verdiepen."

Rinske
"Ik ga zeker stemmen. Ik weet dat ik meer links georiënteerd ben en daar ga ik me dus ook op richten. Als je niet gaat stemmen vind ik dat een zonde. Dan weet je zeker dat er niets gaat gebeuren. Ik ga daarom altijd stemmen."

P.J. van Cuyk
"Ik ga altijd stemmen. Bij de gemeente kijk ik voornamelijk naar iemand die ik ken en waar ik wat mee heb. Dat zal dus waarschijnlijk wel iemand uit Rooi worden. Ik ga dus ook een beetje op mijn gevoel af."

Rinske (77) Foto: Lisa vd Ven
Heer Roovers (75) Foto: Lisa vd Ven
Tom Onland (26) Foto: Lisa vd Ven
Rob van de Ven (54) Foto: Lisa vd Ven
Lisanne Verheggen (28) Foto: Lisa vd Ven
P.J. van Cuyk (93) Foto: Lisa vd Ven
Jop Smit (21) Foto: Lisa vd Ven
Corinne van Uden (24) Foto: Lisa vd Ven

Jop Smit
"Ik ga niet stemmen met de gemeenteverkiezingen. Dit komt omdat ik niet voldoende tijd heb om mezelf er in te verdiepen. Ik wil alleen stemmen als ik er ook voldoende vanaf weet en dat is op dit moment simpelweg niet zo. Als ik meer tijd zou hebben zou ik er wellicht wel wat mee doen."

"Prostituee doet beroep op Nijnselse pastoor". "Verdachte zonder woon- of verblijfplaats thuis op de Eerschotsestraat aangehouden". En "Schizofreen uit Boskant springt in Eindhoven tweemaal van flat". Zo, dat was zo'n beetje het nieuws van de afgelopen twee maanden, dus nou zijn de teruggekeerde vakantiegangers ook weer op de hoogte. Ik geef toe, veel is het niet. En nee, ook het bericht "Bezorgers DeMooiRooikrant gezocht" is niet wat je denkt. Er zit geen ontsnapte psychopaat of bankovervaller tussen. Ja, jammer. De enige maffia die Rooi rijk is, speelt vanaf 16 september in het hilarische stuk The Godmother. En dat is alles.

Mijn hoop ging nog een beetje uit naar Kermis Rooi, misschien zou die op de valreep nog voor de inzet van ME of traumahelikopters zorgen maar helaas, ook daar is, voor zover ik weet, niets gebeurd. Erg hè? Ik bedoel, er is de laatste jaren veel veranderd in de wereld. Je hebt lichaamswarme zitvlakspoelers, bij een biecht mag je sinds kort je advocaat meenemen, abortusklinieken hebben een wachttijd van 3 jaar, na een scheiding kun je tegenwoordig een omgangsregeling met je magnetron aanvragen … maar die goeie ouwe kermis zouden ze toch zeker met rust laten … toch? Nou mooi niet!

Mijn Ome Willy uit Olland, inmiddels respectabel huisopa, had vroeger slechts één hobby en dat was … De Kermis. In zijn beste jaren werkte hij er 34 achter elkaar af. Het maakte niet uit of het nou in Liempde, Zondveld of Opwetten was, Willy was van de partij. En dan niet voor een rondje in de bots-wagentjes of over de cake-walk, nee, mijn oom ging er louter heen om er eens lekker een potje te knokken. En zo hoorde dat ook; op de kermis werd gevochten, punt uit. Dat was een eeuwenoude traditie, van vader op zoon doorgegeven. Brabants Erfgoed! Maar niet meer anno 2016: "De Rooise kermis is vrijwel zonder incidenten verlopen". De verloedering is nu definitief ingezet.

Overigens, voor een beetje opwinding kun je het beste naar het paviljoen Helden van Kien. Daar heb je op de brug een springschans voor gehandicapten. Degene die het er levend vanaf brengen, zijn de echte Helden. Kien hè?


Weekend van het varken

Op zaterdag 10 en zondag 11 september 2016 is het weer zover: het Weekend van het Varken! Bij familie van den Berkmortel kun je varkens kijken én vragen stellen over de varkenshouderij. Bovendien organiseren ze allerlei leuke, actieve en educatieve activiteiten. De organisatie van de spelactiviteiten is dit jaar in handen van de bewoners van zorgboerderij de Weievensehoeve uit Sint-Oedenrode. Dit zijn jonge mensen, die intern en via dagbesteding, vanuit de Weievensehoeve een re-integratie traject volgen. Kortom een uitje voor het hele gezin! En de toegang is gratis.

Kijk, speel en beleef

Familie van den Berkmortel wil graag laten zien, hoe zij als moderne varkenshouder, voor hun varkens zorgen. Daarom zetten zij op 10 en 11 september, tijdens het Weekend van het Varken, hun staldeuren open voor publiek. U bent van harte welkom aan de Houtsestraat 17 en 26 in Sint Oedenrode. Bij Van den Berkmortel worden biggetjes geboren. Via een speciaal zichtvenster kun je van heel dichtbij pasgeboren biggetjes bij hun moeder bewonderen. Kijk en beleef hoe de kleine biggetjes bij hun moeder drinken, met elkaar spelen en reageren op de geluiden van hun moeder. En hoe ze later als grote varkens o.a. aardappelstoomschillen, friet, ijs en brood eten. In de ultra moderne brijvoerkeuken verwerkt familie van den Berkmortel namelijk producten uit de humane industrie. Dit is gezond voer voor hun varkens en goed voor het milieu, het wordt nu immers geen afvalstroom! Tussen de beide bedrijven van de familie van den Berkmortel rijden tijdens het Weekend van het Varken huifkarren. Wie wil, rijdt mee. Aan de Houtsestraat nummer 14 is volop parkeergelegenheid.

Weievensehoeve is een zorgboerderij in Sint-Oedenrode, die samenwerkt met familie van den Berkmortel en Puur Brabant. Zij staat voor re-integratie van jongeren, om deze een tweede kans te geven.

Wil jij weten hoe een modern varkensbedrijf eruitziet? Of heb je vragen over varkens? Bezoek dan de zevende editie van het Weekend van het Varken. Er is van alles te beleven: Sport en spelactiviteiten met medewerking van Zorgboerderij de Weievensehoeve, speuren in het maisdoolhof, spelen in de maisbak, jonge biggetjes knuffelen, kijkje nemen in de stal, pony rijden en pony schilderen, schminken, modder schilderen en springkussen, bedrijfsfilm kijken, uitleg over de varkenshouderij, een ritje maken op de huifkar, boerderijwinkel Puur Brabant geopend, en natuurlijk wordt er ook voor een hapje en een drankje gezorgd.

De openingstijden voor het Weekend van het Varken: Zaterdag 10 september van 10.00 – 18.00 uur, Zondag 11 september van 10.00 – 18.00 uur.


Op Eigen kracht

In de Eigen kracht groep gaat men op ontdekking naar de Eigen kracht, gesteund en geïnspireerd door de groepsleden. Er wordt gewerkt aan de hand van persoonlijke leerdoelen. Deze worden positief en in de ik vorm geformuleerd. Samen gaat men aan de slag met leuke werkvormen om de Eigen kracht te versterken.

De groep is bedoeld voor mensen die oplossingen zoeken voor hun problemen en/of weer meer willen gaan vertrouwen op hun Eigen kracht. De meerwaarde van een groep is dat je elkaar kunt ondersteunen en met elkaar kunt meedenken. En ook al heb je problemen er zijn ook zaken waar je sterk in bent. Deze kwaliteiten kunnen ingezet worden naar de ander en vice versa. De groep is geen praatgroep maar meer gericht op ervaren aan de hand van oefeningen en stappen nemen.

Het gaat om 5 bijeenkomsten van 2 uur op Odendael. Van te voren zal er een kennismaking/ intake zijn. De thema s die o.a aan de orde komen zijn: kwaliteiten en zelfvertrouwen, innerlijke krachtbronnen, draagkracht en draaglast, assertiviteit, de kracht van gedachtes, sociaal steunsysteem en worden verder aangepast en aangevuld aan de hand van de leerdoelen deelnemers. De groep kan gevolgd worden parallel aan een individueel traject maar ook als aanvang. Meer info? Annemiek Wartenberg, 06-11566585.

Bekende Rooienaar bij jubileum Omroep Brabant

Omroep Brabant bestaat 40 jaar en dat wordt deze week gevierd. Er zijn verschillende activiteiten. Mensen die iets voor Omroep Brabant betekenen zijn benaderd om iets te doen.

Rooienaar Nico van de Wetering is uitgenodigd. Hij zal live in de radio-uitzending op zaterdag 10 september van 9.00 uur tot 10.30 uur te horen zijn. Regelmatig zal hij dan aan het woord komen met als onderwerp het Brabantse dialect. De uitzending wordt gehouden vanuit een mobiele studio in Etten Leur.

Fietstocht Het Landschap van Gemonde

Op 11 september organiseert het IVN haar jaarlijkse landschapsfietstocht. Dit jaar is het een prachtige route van ongeveer 28 km naar Gemonde.

Om twee redenen is het gebied rondom Gemonde interessant. Allereerst is het dorp ontstaan uit vier gehuchten, die elk deel uitmaakten van een andere gemeente: Boxtel, Sint-Michielsgestel, Schijndel en Sint-Oedenrode. De verklaring hiervoor voert terug tot 1314, toen de zogenaamde Bodem van Elde door de Hertog Jan III van Brabant werd uitgegeven. In die tijd was het een moerassig en onbewoonbaar gebied. Vier heren deelden in dit gebied het gezag. Toen in 1802 de moderne gemeentelijke structuur werd ingesteld, werd het gebied over vier gemeenten verdeeld. Daarnaast is het prachtig natuurlijk landschap gevormd door het dal van de Dommel en de Beekse Waterloop. Beiden resulteren in het behoud van veel oude elementen. De fietstocht start om 9.00 uur vanaf de markt in Sint-Oedenrode. De tocht duurt tot 12.30 uur. Voor meer informatie zie www.ivnrooi.nl.

Olland krijgt eigen zwarte markt

Cuijk en Beverwijk zijn niet langer alleen met een zwarte markt. Ook Olland krijgt haar eigen zwarte markt. Zondag 11 september van 10.00 uur tot 17.00 uur is er op het Dorpsplein de eerste Ollandse zwarte markt.

Nu is al zeker dat er minstens vijftig kramen op de markt zullen staan, maar er zijn volgens Barry Hubers van 'De Dorpsherberg' nog voldoende kramen beschikbaar. Voor meer informatie en inschrijven kijk op www.vanaerlebv.nl. De toegang tot de zwarte markt is gratis.

Olland kermis vier je bij D'n Toel

Vrijdag 23 september: Dj Kicken en the kleiner klopfer tour!
We knallen de kermis in met DJ Kicken bekend van "ain't no party like an alcoholic party" Ook doet hij deze avond een promo-tour met klopfer, een lekker shotje waar twee prachtige promo-dames mee rond gaan!

Zaterdag 24 september: De Band Meuk en Dj Willy
Wie kent ze niet, de band Meuk, de meest gevraagde band in de feesttenten van Nederland. Gewapend met stevige gitaren in combinatie met een vrolijke trekzak brengt deze band een combinatie van eigen werk en de grootste hits van hun helden, zoals Jovink, BZB, Rowwen hèze, WC-experience, Mooi Wark en Pater Moeskroen.

Zondag 25 september: Dansmiddag voor de ouderen met Eef Brouwers
Vanaf 19.00 (H)Olland got tallent en feest Dj Joost
Deze avond komt d'n Toel met iets nieuws. Professionele muzikanten komen deze avond bij elkaar op het podium om muziek te maken voor jong en oud. Ook kun je deze avond zelf een liedje mee zingen of spelen. Niks is te gek.

Maandag 26 september: Matinée middag en Hollandse avond en DJ Jordy van Kessel
Zoals iedereen gewend is ook dit jaar weer matineé in Olland. Vanaf 13.00 uur gaat men weer van start. Ook Zanger Bas zal langs komen om een gezellige noot te zingen. Vanaf 20.00 uur is er een Hollandse avond met optredens van Mario Mulder (bekend van bloed zweet en tranen) en wat dacht je van "Zum Spab" drie knotsgekke artiesten die elke feesttent op zijn kop zetten. En, wie kent hem niet, onze Haagse John Kagi komt zelf ook weer na Olland.

Dinsdag 27 september: De band Fam. de Bryun (bekend van the orignals) en Dj Willy
De laatste dag alweer van Olland kermis, maar zeker niet de minste! Muzikanten van de Crazy Piano's in Scheveningen komen naar Olland toe! Je kunt deze avond je favoriete muziek aanvragen op de kaartjes die overal op tafel liggen en de band zal het spelen. Tot op de kermis!

Ollandse kermis niet de grootste, wel heel gezellig

Over ruim twee weken begint de Ollandse kermis weer. Zelfs een dag eerder dan gebruikelijk, namelijk al op vrijdag 23 september om 19.00 uur. Maar de medaille heeft ook een keerzijde: maandag is al de laatste dag. Dat komt volgens organisator Barry Hubers van 'De Dorpsherberg' door het reisschema van de exploitanten, die later in de week alweer ergens anders moeten opbouwen.

"Eigenlijk is het in de loop van de jaren een gewoonte geworden dat de Ollandse Kermis door de uitbater van 'De Dorpsherberg' wordt georganiseerd. Toen wij ruim twee jaar geleden dit café overnamen van Ton van Alphen, hebben we die traditie graag in ere gehouden. Al is het organiseren van de kermis wel een groot woord, want eigenlijk vragen we alleen maar de vergunning bij de gemeente aan. Het daadwerkelijk organiseren van de kermis laten we over aan de heer Peters.
Hij is de exploitant van de botsauto's en de regelt ook de komst van de andere attracties", vertellen Barry Hubers en zijn vrouw Natasja.

Zijden draadje
Kermissen in kleinere kernen zoals Olland zijn al jaren lastig om te organiseren. De exploitanten kunnen er nauwelijks een boterham verdienen. Zo was er enkele jaren geleden een flinke rel. Er waren geen exploitanten die naar het Rooise kerkdorp af wilde reizen. Een aantal buurtverenigingen hebben toen 'Hart van Nederland' van SBS benaderd. Samen met SBS zijn er toen voor een dag een aantal
springkussens geplaatst zodat Olland toch een soort van kermis had. Ook nu gaan er geruchten dat dit jaar de laatste Ollandse kermis wordt gehouden. Enkele kermisondernemers zouden hebben gezegd dat ze na dit jaar niet meer naar Olland willen komen. Barry en Natasja kennen de geruchten. Zij hopen dat de Ollandse kermis dit jaar zodanig zal draaien dat de exploitanten volgend jaar toch weer terug zullen komen.

Programma
Aan het programma van 'De Dorpsherberg' zal het zeker niet liggen. Dat is dit jaar weer als vanouds. Op vrijdagavond treedt 100% katoen op. Zaterdag is er stijldansen in 'De Dorpsherberg' en dansen dat hoorde vroeger al bij de kermis. Deze avond is gericht op de veertig plussers met het 'Duo Side by Side'. Ook op zondag pakken Barry en Natasja flink uit: rond het middaguur begint de kapellenmiddag met in elk geval drie kapellen, daaronder natuurlijk de Ollandse Dorpskapel. Aansluitend is het Hollandse hitfestival. Op maandag wordt de kermis afgesloten me Loekie de Vos, een eigentijdse coverband met Ollandse wortels.

Openingstijden
De kermis wordt vrijdagavond om 19.00 uur geopend. Zaterdag draaien de attracties vanaf 14.00 uur en op zondag zelfs al vanaf 13.00 uur. Maandag gaat de kermis direct na school om 15.30 uur open. De kermis in Olland is zeker niet alleen voor de Ollanders, maar ook iedereen uit de regio is van harte welkom.

Kinderen bakken brood bij Kinderboerderij!

Kinderboerderij Kienehoeve is zondag 11 september a.s. de uitgelezen plek voor kinderen die graag willen smullen van een zelf gebakken broodje. Dankzij onze sponsors konden we voldoende ingrediënten inkopen, waardoor een groot aantal kinderen de gelegenheid krijgt een overheerlijk broodje te bakken!

Vanaf 13.30 uur staan we klaar om kinderen te ontvangen. Dat de broodjes alleen door (en voor) kinderen worden gebakken spreekt voor zich. Na het bakken kunnen ze de broodjes besmeren met iets lekkers! Naast het brood bakken bij de boerderij is in het park Kienhoef ook nog de prachtige speeltuin. Reden genoeg om zondagmiddag a.s. Park Kienehoeve met een bezoek te vereren. Iedereen is van harte welkom! Boerderij, activiteit en speeltuin zijn gratis toegankelijk!

Kofferbakverkoop en kinderkledingbeurs tijdens Boskant Kermis

De kofferbakverkoop tijdens Boskant Kermis groeit en groeit. Zodanig zelfs dat er vorig jaar een grotere locatie gezocht moest worden: namelijk rond de Populierenlaan aansluitend aan de kermisattracties. Tevens is er aan de kofferbakverkoop een tweedehands speelgoed- en kinderkledingmarkt gekoppeld. Deze vinden bezoekers in het naastgelegen gebouw: De Meidoorn. Zaterdag 15 oktober van 13.30 tot 16.30 uur zorgen kopers en verkopers samen met ongedwongen kermisvertier, weer voor een drukke en gezellige Boskantsfeer.
Kofferbak en kleding-speelgoedbeurs

Verkoopt u uw spullen via kofferbakverkoop? Dat kan op verschillende manieren: via de kofferbak van de auto, een aanhanger, kruiwagen of u legt de waren gewoon op een kleed. Natuurlijk dient u vooraf een plek te reserveren. Voor de speelgoed- en kinderkledingbeurs worden kramen verhuurd. Voor € 1,50 entree bezoeken geïnteresseerden zowel de kofferbak- als de speelgoed- en kinderkledingbeurs.

Wat kost een standplaats?
Een afgebakende plek 4 x 5 meter voor kofferbakverkoop kost € 10,00. Dat geldt zowel voor een auto, aanhanger, kruiwagen als een kleed. Een dubbele plek kost € 17,50 Een marktkraam op de kinderbeurs huurt u voor € 10.00, de tweede kost € 17.50. Voor plaatsing van een meegebracht kledingrek vraag de organisatie € 1,00 Reserveer snel voordat alle plekken bezet zijn via bvboskantwest@gmail.com of bel buiten kantooruren naar Paul: 06-10061895

Schuimparty bij The Joy voortaan vanaf groep 6!

Na 6 weken vakantie is het weer tijd voor school, maar niet getreurd de vakantie pret is nog niet voorbij. Vrijdag 9 september is het weer tijd voor de allerleukste schuimparty van Rooi waarbij je tot je knieën in het schuim kunt staan!!! Voor deze schuimparty is iedereen vanaf groep 6 uitgenodigd. Doe geen schone kleren aan en laat je telefoon lekker thuis. De entree is gratis. Vanaf 19:30 uur ben je welkom en om 22:00 uur sluiten we de deuren weer.

Voor degene die ons nog niet kennen, The Joy is een jeugddisco voor kinderen vanaf groep 6 uit Sint-Oedenrode en omgeving. Elke 2e vrijdag van de maand hebben we een party met verschillende thema's. Ons adres is Oude Lieshoutseweg 7 (naast de hoofdingang van De Beckart) in Nijnsel. We zijn geopend van 19:30 uur tot 22:00 uur (was voorheen 22:30 uur). De entree is altijd gratis en een glaasje drinken kost maar € 1,00.

Wil je nog meer op de hoogte blijven volg ons via Facebook: Jeugd-disco The Joy, via Instagram: discothejoy en Snapchat: discothejoy. Je kunt ons altijd mailen op discothejoy@gmail.com voor al je vragen of opmerkingen.

Zet je ook alvast vrijdag 14 oktober in je agenda, dan hebben we een Halloweenparty

Vrije markt in Olland

Op zondag 11 september zal in de dorpskern van Olland een kleine vrije markt worden gehouden voor ca. 50 kraampjes met nieuwe en oude spullen, er zijn enkele kinderattracties en muziek, en gezellige terrassen.
Iedereen is welkom om naar Olland toe te komen. Het belooft een gezellig markt te worden voor liefhebbers van nieuwe en oude spullen. Toegang is gratis.

Programma informatie

Rooi Actueel

Rooi Actueel met nieuws, actualiteiten, info en trends in korte uitzendingen.

Uitzending: elk heel uur, vlak voor alle andere programma's.


Rondje Rooi

Vanaf donderdag 8 september zijn de navolgende onderwerpen gepland:

 • Graard Donkers 100 jaar
 • Burger Koningschieten bijna traditie
 • Afsluiting Zomeractiviteiten KBO
 • Zonnige Jeugdvakantieweek
 • Herdenking verdronken huzaren
 • Roois Theater repeteert voor "The Godmother"
 • Nieuw waterveld MHC Sint-Oedenrode

Uitzendtijden: 00:00 – 03:00 – 06:00 – 09:00 – 12:00 – 15:00 - 18:00 en 21:00 uur.

Special "Rooi viert kermis 2016"

Een samenvatting van de opening en gezellig drukke Rooise kermis.

Uitzendtijden: 01:00 – 04:00 – 07:00 – 10:00 – 13:00 – 16:00 - 19:00 en 22:00 uur.

Openingstijden kantoor en telefonische bereikbaarheid

Studio aan de Laan van Mariëndael 30A is bereikbaar voor bestellingen, vragen, meldingen, op elke ochtend van 09:00 - 11:30 uur behalve vrijdag, Op vrijdag is het kantoor 's-middags van 13:30 - 16:30 uur open. Telefoonnummer: 0413-471193

Uitzendkanalen en frequenties
TV Meierij is te ontvangen via KPN kanaal 559.TRINED kanaal 12.
OnsBrabantNet digitaal via kanaal 38, analoog op 792 MHz.
Via Ziggo: analoog op 256 MHz en digitaal via mediabox kanaal 36, CI+ kanaal 331.
Via Vodafone Thuis: kanaal 712

Internet
Met nieuws, informatie, veel foto's en films is TV Meierij wereldwijd te volgen
via www.tvmeierij.nl
Facebook : Achtergronden, foto's en meer … op: www.facebook.com/tvmeierij

Veldtoertocht en wegtoertocht door Dommeldal

Foto: José Munster

Op zondag 18 september houdt Trim Wieler Club Dommeldal uit Sint-Oedenrode een veldtoertocht en Wegtoertocht. De MTB-tocht over een afstand van 25, 35, 45 of 60 kilometer wordt verreden in de bossen van Best, Son en Breugel, Laarbeek en Sint-Oedenrode.

De route is in duidelijke samenspraak met Staatsbosbeheer en de gemeente bepaald en hiervoor is dan ook volledige toestemming verkregen. De tocht wordt onder auspiciën van De Nederlandse Toer Fiets Unie georganiseerd. De deels vernieuwde route wordt op een duidelijke manier met fel gekleurde kunststof pijlen aangegeven, zodat het voor iedereen duidelijk is hoe de route loopt. De route gaat nog meer als voorheen over onverharde paden. Tijdens de tocht is er nog gelegenheid om te kiezen voor de te fietsen afstand. Halverwege de tocht is er een pauzeplaats waar de deelnemers onder het genot van een drankje en een hapje bij kunnen komen van hun inspanningen. Voor de deelnemers aan de langste route is er zelfs een tweede pauzeplaats ingericht. Na afloop van de tocht is er de mogelijkheid om de fiets af te spuiten. Ook is er bij de startlocatie een EHBO-er aanwezig om eventuele pechgevallen te helpen. De Wegtoertocht heeft een afstand van 100km met de mogelijkheid om te pauzeren, halverwege de route. Deze route gaat over rustige wegen en is duidelijk aangegeven.

Inschrijfgeld bedraagt 3 euro voor leden van de NTFU en 4 euro voor niet leden, ongeacht welke afstand men fietst. Start en finish vinden plaats bij de Vresselse Hut aan de Vresselseweg tussen Son en Breugel en Nijnsel. Starten kan vanaf 8.30 uur tot 10.00 uur. Aan de wandelaars, mensen die hun hond uitlaten en andere gebruikers van het bos wordt vriendelijk gevraagd rekening te houden de extra drukte in de bossen op zondagmorgen. Voor meer informatie over beide toertochten kunt u terecht op telefoonnummer: 06-52078114 of op www.twcdommeldal.nl.

De vereniging heeft ook een vaste mountainbikeroute aangelegd in de Vresselse bossen tussen Nijnsel en Mariahout van ca. 33 km. lengte. Deze route wordt maandelijks gecontroleerd door leden van de vereniging om te kijken of er mankementen zijn. Boomtakken en overhangende bramentakken worden verwijderd en kapotte of ontbrekende routebordjes worden dan vervangen, zodat het voor iedereen die gebruik maakt van de route duidelijk is hoe de route loopt.


Wijkvereniging Eerschot

Woensdag 7 september om 20.00 uur gaat het bingomachine van wijkvereniging Eerschot het eerste nummer van het nieuwe seizoen trekken.

Leden tot twaalf jaar zijn welkom onder begeleiding van een ouder. Wil jij ook een gokje wagen? Kom dan gezellig naar Meerschot aan de Heistraat 22 in Eerschot. De zaal is om 19.15 uur geopend. Op dat moment zal ook de koffie en thee klaar staan. In de pauze is er weer een leuke loterij.
Dinsdag 13 september wordt er gewandeld. Wil je meelopen? Kom dan om 18.30 uur naar Meerschot.


"De Borchmolendijk is nog steeds gezellig"

Mia de Leijer woont inmiddels al bijna zestig jaar op de Borchmolendijk. Het is er iedere dag genieten. Deze maand wordt zij 85 en als het aan Mia ligt geniet ze nog voor een lange tijd op 'haar stekkie'.

"Wat zo fijn aan de Borchmolen is, is het feit dat het zo gemoedelijk is. Dat is altijd zo geweest. Vroeger was dat al. Toen hielpen we elkaar met strijken en gingen we zelfs met elkaar samen op vakantie. Gelukkig hebben wij nog steeds een goede band met de buurt, dat maakt het wonen en leven enorm prettig.

Dat het bij Mia de zoete inval is, is meteen duidelijk. We zitten nog maar net aan een glaasje jus d'orange of er zijn al drie mensen aan de deur geweest. "Ik ben een mensenmens, en dan is het fijn als de buurt dat ook is.

In het huis waar Mia woont is het alsof je even terug in de tijd gaat. De oude tegeltjes zitten nog op de muur en zelfs de oude bar is nog in het huis te vinden. Of ze nooit last heeft van de herrie van het centrum, daar is Mia stellig in. "Het is de kostwinning voor die mensen en dat gun je ze, hoe dan ook."

"Ik kan niet zonder mensen. Dat zit in me. Uiteindelijk moeten we elkaar blijven helpen. Je spulletjes in Rooi blijven kopen, gezelligheid en bij elkaar op de koffie blijven gaan. We hebben hier al zo veel mooie momenten beleefd. Bijvoorbeeld toen Monique van den Bosch Olympisch Kampioen tafeltennis werd. We hebben er toen met z'n allen voor gezorgd dat zij een mooi onthaal zou krijgen. Dat doe je als buurt, samen. En dat is nog steeds zo. Je moet er zelf wat van maken. Gelukkig is het op de Borchmolen altijd heel gezellig. Ik zou er voor geen goud meer weg willen."

"Het is gewoon gezellig in Rooi, punt"

Foto: Lisa vd Ven

Muller Mode bestaat al sinds 1879. Sindsdien is Muller onmisbaar in het Rooise straatbeeld. Eerst aan de overkant van de straat, maar sinds 1997 alweer in het pand op de markt waar het nu is gevestigd. Daar runt Bram Seegers samen met zijn vrouw Marloes met liefde en passie de zaak.

"In januari 1999 hebben wij samen de zaak overgenomen. Daarvoor heb ik stage gelopen bij de familie Muller toen ik nog aan de MDS studeerde. Daarna ben ik hier blijven werken. Omdat meneer en mevrouw Muller wilde stoppen hebben Marloes en ik de zaak overgenomen. Marloes gaf tot dat moment tennisles maar we besloten dat het alleen zou lukken als we het samen zouden doen. We hebben ons toen samen volledig in het nieuwe avontuur gestort."
Op dat moment was het jonge stel pas 24 jaar oud. In 2007 hebben zij de zaak volledig verbouwd en dat ziet er vandaag de dag nog steeds fantastisch uit.

Of ze last hebben van het online gebeuren? Daar is Bram stellig in. "Acht procent van de textiel-verkoop gaat via internet. Natuurlijk merken wij het wel maar je moet zorgen dat je bijzonder blijft. Dus dat je artikelen in de winkel hebt hangen die niet of nauwelijks online te koop zijn, en ook toegevoegde waarde bieden. Wij hebben ook wel nagedacht over een webshop. Op dit moment is die er niet, wellicht dat dat ooit in de toekomst gaat veranderen. De tijd zal het leren."

Terwijl de zon nog schijnt hangt de wintercollectie inmiddels al in de winkel en is de zomercollectie van 2017 al ingekocht. "Op inkoop gaan wij altijd met z'n tweeën. Vooral de beurzen in Berlijn en Florence zijn heel belangrijk voor ons. Daar doen we inspiratie op voor kleding, etalages en andere zaken." Bram is blij dat hij met zijn zaak in het mooie Rooi zit. "Rooi is gezellig. De mensen komen hier graag naar toe en er wordt steeds meer georganiseerd. Het aanbod mode en goede horeca is natuurlijk meer dan prima. Wat dat betreft versterken de zaken in Rooi elkaar alleen maar. Het is is gewoon gezellig in Rooi, punt.

Wat betreft de toekomst is het continu schakelen. "Wellicht gaat het er straks naar toe dat ook de winkels in dorpen op zondag geopend zijn, we gaan het zien. Nu doen we ons werk met enthousiasme en plezier en dat blijven we doen. Dan geniet je van iedere dag."


14 / 36

Een nieuwe week, een nieuwe opgave. Wie herkent mensen op deze foto? We horen het graag van u. Stuur een email naar redactie@demooirooikrant.nl, bel naar 0413-479322 of loop eens bij ons binnen: Heuvel 17. De koffie staat klaar.

Oplossing week 35

Links de heer van Geel, daarnaast met snor: Fons van Boxmeer, de meest rechtse is Xander van Vessem. De meneer daar tussenin ken ik niet. Circa 40 jaar geleden gemaakt.

Jan Berk

Van links naar rechts: van Geel, Fons Boxmeer, Wim van Rooy en Xander van Vessem.

Bert de Koning.

VLRN: Theo van Geel vroeger mede-eigenaar Fa Stalo aan de Eerschotsestraat. Fons van Boxmeer onze Rooise wijnboer. Wim van Rooy, leraar in Rooi. Sander van Vessem van de Rooise politiek.

Jo van Weert

Op de grotere foto herken ik de heren Wim van Rooij en Xander van Vessem. Xander staat rechts aan de buitenzijde en Wim daarnaast. De andere 2 heren (her)ken ik niet.

Hélène van Heijst

Dhr van Geel, Fons van Boxmeer ,Wim van Rooij, Sander van Vessum

Ben van Genugten

Dit was tijdens in introductie van de Rooise Snevel en Rois bier. Links op de foto is Dhr. Van Geel, Dhr Fons van Boxmeer. Oud uitvoeder van bouwbedrijf Jan Lathouwers aan de Eerschotsestraat, nu postbode. Dhr Wim van Rooi, oude meester van de Odaschool, een oud collega van mij: Mari Oerlemans. Dhr. X. van Vessem oud gemeenteraadslid en ook wethouder. Ook had hij een makelaarskantoor aan de Borchmolendijk.

Mari Oerlemans

Links: Theo van Geel sr ( mijn vader) voorzitter Roois Cultuur Contact Rechts, Midden;van Rooi

Rechts; Xander van Vessem ( wethouder) Volgens ons bij uitgave van Snevel,(rooise sterke drank) bij viering rooi 750 jaar.

Theo van Geel

Wim van Rooij, Fons Boxmeer, Xander van Vessem, Dhr. van Geel.

Karel Aarts

VLNR: Theo van Geel (man van Liesbeth van Geel), Fons van Boxmeer, Wim van Rooij, Xander van Vessem.

Joke van Slagmaat-van Rooij

Links vermoedelijk Dhr. v. Geel, fysiotherapeut. Daarnaast Fons van Boxmeer van de drankenhandel. Daar langs staat Wim van Rooij en dan Xander v Vessem met de fles Snevel.

Leon Jeuken

Op de foto helemaal links is Theo van Geel.

Stephano van de Wiel

Ter gelegenheid van de viering van 750 jaar stadsrechten introduceerde Fons van Boxmeer zijn "Rooise Snevel". Op de foto staan naast hem de heren van Geel, mannen van Rooy en van Vessem.

Kees Jumelet

Twee doden in Sint-Oedenrode tijdens de Eerste Wereldoorlog

Foto: Hans van den Wijngaard

Bij de restauratie van het kerkhof bij de Knoptoren vorig jaar, werd het graf van de in juli 1916 verongelukte huzaar Van Diepenbeek opgeknapt. Afgelopen zaterdag werd onder grote belangstelling en in aanwezigheid van enkele kleinkinderen van Van Diepenbeek zijn honderdste sterfdag herdacht. Dat gebeurde met een bijeenkomst voor de Knoptoren die muzikaal werd opgeluisterd door de fanfare 'Garde Grenadiers en jagers' van de Regimentsfanfare van de Koninklijke Landmacht. Aansluitend werden door de familie, burgemeester Maas en de Stichting Vrienden van de Knoptorenkerk kransen gelegd bij het graf. Na afloop werd de tentoonstelling over Sint-Oedenrode in de Eerste Wereldoorlog geopend.

Het geweld van de Eerste Wereldoorlog ging grotendeels aan Nederland voorbij. Dat wil echter niet zeggen dat ons land en dus ook Sint-Oedenrode van die 'Grote Oorlog' niets hebben meegekregen. Onze buurlanden waren met elkaar in oorlog. Of dat wij de dans zouden ontspringen was lange tijd de vraag. Ondanks onze neutraliteit, was onze krijgsmacht wel gemobiliseerd. In Sint-Oedenrode was het Tweede regiment Huzaren ondergebracht. Bovendien kende ons land toen net als nu grote aantallen vluchtelingen. Die vluchtelingen kwamen toen niet uit het Midden-Oosten, maar van veel dichterbij: uit België. Opvang in de regio zouden we nu zeggen.

Het Tweede Regiment Huzaren dat in Sint-Oedenrode was gelegerd, onderhield goede banden met de Rooise bevolking. Tijdens de Koninginnedag waren er op de Markt spelen en het muziekkorps van de Cavalerie defileerde regelmatig op de Markt. De schok was dan ook groot toen twee huzaren van het Regiment op 16 juli 1916, nu iets meer dan honderd jaar geleden, in de Moerkuilen verdronken. Huzaar Willem Karel Frederik van Diepenbeek en zijn kameraad Wilhelmus de Goeij verongelukten die dag in Sint-Oedenrode. Voor de Rooise bevolking een grote schok omdat zij in de loop van de mobilisatie goede banden met het Regiment had opgebouwd. Bovendien waren de militairen bij gebrek aan militaire huisvesting in Sint-Oedenrode ingekwartierd.

Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard

Afgelopen zaterdag werd de honderdste sterfdag van Van Diepenbeek en De Goeij herdacht. Dat gebeurde op historische grond, op de stoep voor de Knoptoren. In 1648 werd daar door een heraut al de Vrede van Munster, het einde van de tachtigjarige oorlog afgekondigd. In 1916 vond daar de begrafenis van de Protestantse huzaar Van Diepenbeek plaats. De Katholieke De Goeij werd op het Rooms Katholieke kerkhof bij de Sint-Martinuskerk begraven. Voor beide begrafenissen liep de Rooise bevolking destijds massaal uit.

Expositie
Tot en met komende zaterdag is in de Knoptorenkerk een expositie over Sint-Oedenrode in de Eerste Wereldoorlog te zien. Deze expositie is op vrijdag van 14.00 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 12.00 uur te bezoeken. De entree bedraagt 2 euro en de opbrengsten komen ten goede aan de instandhouding van de Knoptorenkerk.


Van de Meulengraaf beton klaar voor de toekomst

Foto: Hans van den Wijngaard

Beton is een veelzijdige bouwstof. Je kunt het in bijna elke vorm gieten en als het hard is, dan is het ook echt keihard. Deze eigenschap van het mengsel van zand, grind, cement en water, kende opa van de Meulengraaf ook al toen hij zijn baan bij de steenfabriek aan de Nijnselseweg in de crisisjaren dertig verloor. Op een steenworp afstand van de steenoven begon hij in 1935 een fabriekje voor het maken van putringen. Nu meer dan tachtig jaar later runnen zijn kleinzonen Tonnie en Coen van de Meulengraaf een mooie en moderne fabriek voor het maken van betontegels in bijna alle voorkomende maten en kleuren.

"Beton, dat niet bedoeld is voor constructieve doeleinden zoals dragende balken en vloeren, is al lang niet meer alleen een mengsel van zand, grind en cement. Veel toeslagstoffen, zoals het zand en grind door kenners worden genoemd, zijn tegenwoordig deels vervangen door stoffen die vroeger op de vuilstort verdwenen", vertelt Coen van de Meulengraaf. "Ongeveer een derde deel van de betontegel bestaat uit geryclede materialen, zoals betonpuin en zelfs sintels uit vuilverbrandingsinstallaties".

Om aan de nieuwste eisen te kunnen voldoen hebben de neven Tonnie en Coen hun tegelfabriek aan de Nijnselseweg de afgelopen jaren helemaal gemoderniseerd. Er is afgelopen winter een nieuwe mengdoseerinstallatie geplaatst met maar liefst elf voorraadbunkers. Daarnaast is enkele weken geleden ook nog een hypermoderne tegelpers in gebruik genomen. "Daarmee hebben we onze productiecapaciteit nog iets uit kunnen breiden", vertelt Coen.

Foto: Hans van den Wijngaard

Betontegels zijn duurzaam
Met die nieuwe mengdoseerinstallatie en tegelpers is het productieproces verder geautomatiseerd. Tegels zijn tegenwoordig al lang niet meer door en door met het beton gemaakt dat aan de bovenkant te zien is. Alleen de bovenkant van de tegel bestaat uit gekleurde en dus dure beton. Het beton aan de onderkant van de tegel bestaat voor een belangrijk deel uit beton met gerecyclede toeslagmaterialen. Dat is overigens niet het enige voordeel aan de nieuwe tegelpers. Net zo duurzaam, maar dan voor de rug van de stratenmaker, is de mogelijkheid die de machine kent om de tegels al in het straatverband op palets te leggen. Op die manier kan de stratenmaker de tegels met een klem op zijn plaats leggen, in plaats van dat hij ze allemaal één voor één in de hand moet nemen. Van de Meulengraaf beton zet helemaal in op duurzame productie van tegels. Het zijn niet alleen de toeslagstoffen die zoveel als technisch verantwoord gerecycled zijn. Ook in de fabriek gaan de ondernemers duurzaam met energie om. Zo zit er in de hal geen gasaansluiting, het verwarmen gebeurt met de restwarmte uit het productieproces van de tegels. Als die restwarmte niet toereikend is, dan is er een warmtepomp die de warmte uit het grondwater haalt. Voor het koelen in de zomer wordt ook gebruik gemaakt van de warmtepomp die dan 'achteruit' loopt. "De enige airco die we hier hebben is voor de koeling van de computerruimte", zegt Coen bijna verontschuldigend.

Het begin met putringen en rioolbuizen
Zeker in de eerste jaren van het bedrijf waren putringen en rioolbuizen de belangrijkste betonproducten die bij Van de Meulengraaf werden gemaakt. Vrij snel na de oorlog profiteerde het bedrijf van de wederopbouw. Er was veel vraag naar goedkope bouwmaterialen die bovendien ook nog eens snel gemaakt konden worden. Die putringen werden veel aan boeren verkocht om drinkputten voor het vee te maken. Putringen werden ook gebruikt als alternatief voor heipalen. De Boskantse kerk is zo bijvoorbeeld helemaal op putringen gefundeerd. Die putringen zijn bij Van de Meulegraaf gemaakt. Langzaam maar zeker schakelde de productie van buizen en putten over op die van tegels. Hoe dat komt? "Waarschijnlijk omdat er minder beton aan zit", lacht Coen. Tegenwoordig maakt het Rooise bedrijf alleen nog maar betontegels. Daarmee voorziet Van de Meulengraaf een groot deel van de Zuid- en Midden-Nederlandse markt. Iets dat niet iedereen zich zal realiseren die met de auto of fiets over de Nijnselseweg langs de tegelfabriek rijdt.


Nieuwe eigenaren Tegeloutlet Nijnsel

Links Vincent van Keulen en rechts Roland Bosschart Foto: Hans van den Wijngaard

Roland Bosschart uit Best en Vincent van Keulen uit Eindhoven mogen zich sinds 1 september de nieuwe eigenaren noemen van Tegeloutlet Nijnsel. Het tweetal werkt al respectievelijk dertig en twintig jaar als tegelzetter. De laatste jaren verkochten zij al tegels, maar met de overname van de Tegeloutlet zet het tweetal een nieuwe stap op het ondernemerspad.

"Sinds een jaar of vijf werken we al intensief samen", vertellen Roland en Vincent. "Wij hebben ons de laatste jaren vooral gespecialiseerd in tegelvloeren. De laatste jaren trokken we vooral met een kleine 'showroom' op onze aanhangwagen door de regio om vloertegels te verkopen, die we vervolgens dan ook legden. Voor wandtegels was er op de aanhangwagen geen plaats. Toen we via via hoorden dat de Tegeloutlet in Nijnsel over kon worden genomen, waren we er dan ook als de kippen bij".

Roland gaat verder met zijn verhaal, terwijl Vincent een klant helpt die zojuist binnenkomt. "We hebben meer ruimte en kunnen nu ook uit voorraad leveren. Dat geldt ook voor de lijmen en de voeg-materialen. Nu we groter inkopen dan vroeger hebben we meer voordeel en daar profiteren onze klanten ook van".

"Nu we hier de Tegeloutlet erbij doen, zullen we zelf minder tegels zetten", vertelt Vincent die weer aanschuift. "Maar we willen met alle tegelzetters uit de regio een goede relatie aanknopen, zodat we iets voor elkaar kunnen betekenen".

Roland en Vincent hebben nog volop plannen met de Tegeloutlet. Zo willen ze vooral een ruim assortiment vloertegels tegen scherpe prijzen in hun collectie gaan opnemen. De plannen zijn om binnen een jaar de tweede verdieping als vloertegelcentrum in te richten.

Tot slot wil het tweetal hun voorgangers Tiny, Mieke en Ester bedanken voor de enorme hulp die ze hebben gehad bij de overname.

18 / 36

Tweede Info-avond venherstel Vressel

Het is ook nooit goed. Op de eerste info-avond over het venherstel in de Vresselse bossen, op 12 november vorig jaar, hing het met de benen buiten en werd er ferme kritiek geleverd op StaatsBosBeheer (SBB) en Staro natuur-en buitengebied. Beide organisaties hadden op de 2e info-avond dinsdag 30 januari een forum gevormd met ervaringsdeskundigen, en een grotere zaal gehuurd in De Beckart. Het aantal genodigden dat verscheen bedroeg dit keer echter nog niet de helft van die in november, en er klonk amper kritiek.

Het venherstel is een forse operatie, waar bezoekers van de Vresselse bossen terdege rekening mee moeten houden maar blijkbaar was hierover nog veel onbegrip. SBB zou geen klachten hebben ontvangen, natuurorganisaties blijkbaar wel en ook via de lokale pers had een enkele ontstemde bosbezoeker kritiek geventileerd. Toch stond op de borden bij het bos het goede (SBB) telefoonnummer waar ze met hun klachten (hadden) moeten zijn.

Staro memoreerde de aanleiding voor het project. Vennen verdrogen en bedreigde dier- en plantensoorten verdwijnen. In de vorige eeuw aangelegde cultuurbossen met veel naaldhout zijn daar debet aan, die zijn inmiddels rond de vennen al grotendeels gekapt en verwerkt als biomassa. Het plaggen van de oevers, ondieper maken of dempen van greppels en plaatsen van stuwen staat nu op de rol. Het is uitdrukkelijk de bedoeling om het waterpeil te stabiliseren, niet te verhogen.

Enige discussie was er wel over de keuze van de maatregelen. Verschillende aanwezigen pleitten bijvoorbeeld voor begrazing in plaats van plaggen. Het snoeien van het beruchte pijpestrootje met vrijwilligers is dweilen met de kraan open, betoogde oud-boswachter Bart van de Wiel. Waarom niet omheinen en schapen erop? Die eten ook beschermde plantensoorten en jonge loofboompjes, stelde SBB daar tegenover. Maar, zo stelde weer een andere spreker, die eten ook jonge naaldboompjes, die blijven dan weg, terwijl loof in veelvoud weer de kop opsteekt. Daar kwamen ze dinsdagavond niet uit, wel wordt op termijn opnieuw bezien of begrazing als beheermaatregel kan worden ingezet.

Discussie was er ook over de bewegwijzering van de wandelpaden, die in het project worden aangepakt. Tot op heden waren die gemerkt met de kleurcodes van het knooppuntenprincipe. "Ik zou toch willen adviseren om dat anders te doen" merkte Mari Thijssen, voorzitter van Stichting Het Roois Landschap, op. "Geef ieder pad gewoon een naam. " "Knooppuntmarkering werkt inderdaad niet bij, zeg maar, zondagswandelaars" viel communicatie-boswachter Marco hem bij. "Dit idee zit al in de pen."

Dat de brandput voor de brandweer helemaal begroeid en daardoor niet meer te vinden is, een van de opmerkingen van aanwonende Marianne de Grebber, is echter een zaak van de gemeente, liet het forum weten.


Participeren is maatwerk

Martha School Foto: Lisa vd Ven

Maandagavond 5 september was er in 't Spectrum te Schijndel een bijeenkomst van de PVDA met als thema werk en inkomen. Als hoofdgast was uitgenodigd staatssecretaris Jetta Klijnsma.
Maar ook 4 andere sprekers, wethouder Menno Roozendaal, Gerard Spijkers van het Elde college, voorzitter Martha School van stichting Rooi Werkt en Dennis Ketelaars van Kemabo, gaven een mooie presentatie over werken met mensen met een arbeidsbeperking.

Deze avond ging onder andere ook over dat het een morele plicht is om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te ondersteunen en deze uit de armoede te halen. Rooi was deze avond goed vertegenwoordigd, ondernemer Dennis Ketelaars verteld over Jacek, een dove jongen die via de WSD bij Kemabo is gekomen en met persoonlijke begeleiding en inzet zijn plek in het bedrijf heeft gevonden en nu een vaste aanstelling heeft. "Een gouden kracht" aldus Dennis. Voorzitter Martha School van stichting Rooi werkt licht toe waarom Rooi werkt werkt. "Ons kent ons, maatwerk en korte lijnen."

De gemeentes hebben ook de verantwoordelijkheid om schoolverlaters met een afstand tot de arbeidsmarkt te begeleiden. Staatssecretaris Jetta Klijnsma benadrukte dat iedereen een bijdrage moet leveren vanuit zijn of haar expertise. Sommige problemen moeten landelijk worden opgelost, maar andere problemen moeten lokaal en kleinschalig worden opgepakt. Want participeren is maatwerk.

Dennis Ketelaars

Eerste Heilige Communie 2016-2017

Informatie avonden

Na de zomervakantie gaat de communievoorbereiding van start. We beginnen met een informatie avond voor de ouders.

 • Boskant: dinsdag 6 september om 20.00 uur in BS Franciscus in Boskant.
 • Son: dinsdag 13 september om 20.00 uur in de Dagkapel van de Sint Petrus' Bandenkerk, Kerkplein 7 in Son.
 • Breugel: woensdag 14 september om 20.00 uur in de parochiezaal den Bauw, Sint-Genovevastraat 29 in Breugel.
 • Sint-Oedenrode: maandag 19 september om 20.00 uur in de parochiezaal de Goede Herder, Mgr. Bekkersplein 1 in Sint-Oedenrode.
 • Nijnsel: dinsdag 20 september om 20.30 (!) uur in de parochiezaal van de Heilige Antonius van Padua, Lieshoutseweg 9A in Nijnsel.

Communievieringen in onze parochie

Na de voorbereiding ontvangen de kinderen de Eerst Heilige Communie in 2017 op:

 • Zondag 14 mei om 11.00 uur in de kerk van Sint Petrus' Banden in Son
 • Zondag 14 mei of maandag 5 juni (Tweede Pinksterdag) voor de kinderen van Boskant (kerkgebouw en tijd zijn nog niet bekend)
 • Zondag 21 mei om 9:30 uur in de kerk van Sint Genoveva in Breugel
 • Zondag 21 mei om 11.00 uur in de kerk de Heilige Antonius van Padua in Nijnsel
 • Maandag 5 juni (Tweede Pinksterdag) om 9:30 en/of 11:30 uur in de kerk van de Heilige Martinus van Tours in Sint-Oedenrode

Op de website van de parochie vindt u nadere informatie over de voorbereiding en inschrijving.

Projectzangers gezocht voor gregoriaans koor

Voor het derde jaar op rij wordt in de maand november in de St. Martinuskerk van Sint-Oedenrode een gregoriaanse Mis gezongen. Deze viering wordt verzorgd door een projectkoor van zangers uit de diverse parochiekoren van de Oda-parochie.

Het gregoriaans wordt in onze regio nog maar beperkt gezongen. Bij de liturgieherziening, als uitvloeisel van het Tweede Vaticaansconcilie, kreeg ook de volkstaal een plaats. Het gevolg was dat het Latijn, en het gregoriaans, minder werden gezongen. Nieuwe generaties koorzangers zijn dan ook niet meer vertrouwd met het gregoriaans, al vinden ze het meestal wel mooi. Het gregoriaans is immers nog altijd een bron van inspiratie. Er bestaat een hernieuwde belangstelling voor deze bijzondere en authentieke vorm van kerkmuziek.

Op zondag 13 november 2016 wordt er weer een volledige gregoriaanse Eucharistie gevierd in de Rooise St. Martinuskerk. Deze zondag vieren wij het patroonsfeest van de kerk en ook tevens de 1700e geboortedag van Martinus van Tours. De gezangen voor deze viering zijn ontleend aan het feest van de Heilige Martinus.

Ook dit jaar willen wij voor deze viering een projectkoor samenstellen. Om goed voorbereid te zijn op de viering zijn een aantal repetities noodzakelijk, zeker voor degenen die het gregoriaans niet (meer) zo machtig zijn. De wekelijkse repetities starten op dinsdagmiddag 20 september 2016 van 14.00 tot 15.30 uur op het parochiecentrum 'De Goede Herder' aan het Mgr. Bekkersplein te Eerschot. Heren die (vroeger) gregoriaans gezongen hebben zijn van harte welkom. Daarnaast is ook nieuwe (jonge) mannelijke aanwas meer dan welkom. Bent u, ben jij, geïnteresseerd: Aanmelden en informatie bij dirigent Otto Verheijen 0413-473032 of via mail otto.verheijen@hetnet.nl

Van de pastores

Alles op alles zetten

Een paar weken geleden waren de Olympische Spelen volop aan de gang. Meer dan tienduizend atleten hebben er aan deelgenomen. Ze hadden allemaal eigenlijk maar één doel voor ogen, en dat was Olympisch kampioen worden. Maar Olympisch kampioen, dat word je niet zomaar. Dat vergt jarenlange inzet, doorzettingsvermogen, elke dag trainen, afzien, tot het uiterste gaan. Dat vergt ook dat je al de rest laat vallen, alles opoffert. Geen tijd voor je partner en je familie, voor ontspanning, voor eens een dagje uitgaan en genieten van nietsdoen, en zeker geen tijd voor goed eten en drinken. Nee, alleen maar tijd om voluit voor je doel te gaan, want Olympisch kampioen, dat word je niet zomaar.

Eigenlijk is dat ook wat Jezus ons voorhoudt aan het einde van de zomervakantie: 'Als iemand zijn kruis niet draagt en mij volgt, kan hij mijn leerling niet zijn.' Oftewel: 'Christen word je niet zomaar, want christen zijn vergt inzet, doorzettingsvermogen, tot het uiterste gaan. En het vergt ook opoffering, en zeker niet verslaafd zijn aan jezelf, je geld en je bezit, maar leren leven naar mijn woorden en daden van liefde, vrede, en gerechtigheid.' Dat is wat Jezus zegt. Christen zijn is dus niet altijd gemakkelijk. Net als Olympisch kampioen worden kan het heel wat van je vragen.

Nou hoeven we niet allemaal kampioenen te zijn, maar laten wel proberen ons in te spannen om te leven naar Jezus' woorden en daden. Hier geldt wel: meedoen is belangrijker dan winnen.

diaken Wilchard Cooijmans


Startviering 11 september voor schoolgaande kinderen

We beginnen aan een nieuw schooljaar. We gaan er en mooi jaar van maken. Maar niet zonder God die voor ons zorgt. Daarom beginnen we het schooljaar met een startviering in de kerk. We vragen om Gods zegen voor dit nieuwe schooljaar. In het bijzonder vragen we of Hij bij onze communicanten en vormelingen wil zijn.

Welkom allemaal, in het bijzonder als je dit jaar je communie gaat doen of het vormsel gaat ontvangen. Vieringen zijn op zondag 11 september om 09.30 uur in de Martinuskerk in het centrum van Sint-Oedenrode en om 11.00 uur in de Petrus Banden kerk in Son.

Voel je welkom!

Mededeling vieringen

Voorbereiding op Communie en Vormsel

In september gaan de voorbereidingen op de Eerste heilige Communie en het Vormsel weer van start. Meer informatie hierover, en over hoe u zich kunt aanmelden vindt u op de website van de parochie.

Startviering

Komend weekend, op zondag 11 september, vieren we dat er weer een nieuw schooljaar begonnen is. We vragen Gods zegen over dit nieuwe schooljaar, en voor de kinderen en tieners die zich gaan voorbereiden op Communie en Vormsel.

Deze zogenaamde startvieringen zijn om 9.30 uur in de Martinuskerk in Sint-Oedenrode en om 11.00 u in de kerk van Sint Petrus' Banden in Son. Alle families zijn in het bijzonder van harte welkom.

Tweet

God heeft ons de aarde geschonken om haar te bebouwen en te behouden op een verantwoorde en respectvolle wijze.

Starterslening blijft bestaan

De Starterslening krijgt een vervolg. Het steuntje in de rug dat gemeenten, provincies en woningcorporaties starters op de koopwoningmarkt bieden, blijft in de basis hetzelfde. Alleen 'onder de motorkap' verandert een aantal kenmerken van de lening. Starters die na 1 oktober 2016 de lening aanvragen, ontvangen van SVn automatisch een offerte voor de gewijzigde Starterslening.

Wijzigingen onder de motorkap
De Starterslening blijft de lening zoals iedereen die kent; lokaal aangeboden, de eerste drie jaar maandlastenvrij, fiscaal aftrekbaar en geborgd door het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) verantwoordelijk voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Om dit mogelijk te maken wordt de Combinatielening aan het 'pakket' toegevoegd. Uit de Combinatielening wordt de verplichte aflossing van de Starterslening 'betaald'. Zo blijft de Starterslening voldoen aan de verplichte aflossingseis.

WEW waarborgt gewijzigde Starterslening
Het WEW vindt dat een eigen woning bereikbaar moet zijn voor zo veel mogelijk mensen. Dat het WEW nu ook de gewijzigde Starterslening waarborgt, is een belangrijke zekerheid voor starters en gemeenten. Bovendien is het waarschijnlijk dat door de verplichte annuïtaire aflossing op de hypotheek minder vaak een beroep hoeft te worden gedaan op NHG. De Combinatielening valt niet onder de waarborging van het WEW. In het geval van een verliesdeclaratie bij het WEW neemt SVn de resterende Combinatielening voor haar rekening. Bij verkoop met verlies wordt de starter hierdoor niet met een onverwachte restschuld geconfronteerd.

Fiscale uitzondering eindigt op 31 december 2016
Op 1 januari 2013 zijn de fiscale regels voor hypotheekrenteaftrek gewijzigd. Hypotheken die vanaf die datum zijn aangevraagd, moeten verplicht vanaf de eerste dag lineair of annuïtair worden afgelost om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek. In de Wet Maatregelen Woningmarkt 2014 is voor de Starterslening voor een periode van 3 jaar een uitzondering gemaakt. Deze uitzondering eindigt op 31 december 2016.

Directeur Jan Willem van Beek van SVn is blij dat de Starterslening blijft bestaan. "Het is gelukt om de Starterslening zo aan te passen dat deze kan blijven bestaan. De Starterslening blijft de lening zoals iedereen die kent. De Starterslening biedt starters op de koopwoningmarkt de kans om hun eerste huis te kopen. Gemeenten kunnen nog steeds lokale voorwaarden stellen en voor starters blijft de lening de eerste drie jaar maandlastenvrij."

Wanneer komt een klant in aanmerking voor de oude dan wel de gewijzigde Starterslening?
Een Starterslening die na 31 december 2016 passeert, valt onder de gewijzigde voorwaarden. Aanvragen die na 30 september bij SVn binnenkomen, ontvangen uitsluitend een offerte met de gewijzigde voorwaarden.

Hiervoor geldt:
Aanvraag binnen vóór 1 okt. 2016 - passeren vóór 31 dec. 2016        > Oude Starterslening
Aanvraag binnen vóór 1 okt. 2016 - passeren ná 31 dec. 2016         > Gewijzigde Starterslening
Aanvraag binnen ná 1 okt. 2016                                                         > Gewijzigde Starterslening

Kerkberichten

Martinuskerk
Za 10/09:
10.00 u. Doopviering Emma van Breugel. 18.30 u. Eucharistieviering met Volkszang. Intenties: Marietje van den Biggelaar – van de Wijdeven, Hill Jansen, Gerda Kusters – Hoedemakers, Overleden ouders van der Meijden – van den Broek.
Zo 11/09: Vierentwintigste Zondag door het Jaar 09.30 u.Gezinsviering als start van de voorbereiding op de Eerste Heilige Communie en op het Heilig Vormsel. Intenties: Jan Kanters en Hanneke Kanters – van de Sande, An en Nard van den Oever – Bekkers, Marinus van Hout en Maria van Hout – Kapteijns, Theo en Joke Muselaers – van de Laar, Bertha Verbakel – Gibbels, Johan van Acht.
11.00 u. Doopviering Jimmy van Wees. 12.30 u. Doopviering Sill Leenderts.

Op maandag 12 september, dinsdag 13 september, donderdag 15 september en vrijdag 16 september is er 's morgens om 09.00 uur GEEN Eucharistieviering in de Martinuskerk. Op woensdag 14 september is er om 19.00 uur een Eucharistieviering in de Heilige Ritakapel in Boskant.

Sint Genoveva-kerk, Breugel
Di 06/09:
18.15 u. Rozenhoedje,18.30 u. Eucharistieviering.
Do 08/09: 18.15 u. Rozenhoedje, 18.30 u. Eucharistieviering, aansluitend stille aanbidding.
Vr 09/09: 18.15 u. Rozenhoedje, 18.30 u. Eucharistieviering.
Za 10/09: 18.30 u. Eucharistieviering.
Zo 11/09: 09.30 u. Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Intentie: Ietje van Dinther-Raeven, Elie Kluijtmans-Eestermans, Willem de Roos, Jozef Xhofleer, Ben Swinkels, Piet Keijzers.
Di 13/09: 18.15 u. Rozenhoedje, 18.30 u. Eucharistieviering.
Do 15/09: 18.15 u. Rozenhoedje, 18.30 u. Eucharistieviering met aansluitend stille aanbidding.
Vr 16/09: 18.15 u. Rozenhoedje, 18.30 u. Eucharistieviering.
Zo 18/09: 09.30 u. Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Kinderwoorddienst. Intenties: Riet van der Meeren-Prinsen, Louis van der Schoot, Alex van den Heuvel, Harry Derks, Dré de Haas, Hans Rosenberg.

Sint Petrus' Banden, Son
Wo 07/09:
19.00 u. Eucharistieviering.
Za 10/09: 18.30 u. Eucharistieviering in Breugel.
Zo 11/09: 11.00 u. Eucharistieviering, Familieviering, Startviering Eerste Communie en Vormsel. Intenties: Willem en Riek Lavrijssen-Joosten, Ouders Van Happen-Jansen, Kees Thunissen, Bart van de Weijdeven, Nettie Brands-Haerkens.
Ma 12/09: 19.00 u. Eucharistieviering.
Wo 14/09: 19.00 u. Eucharistieviering.
Za 17/09: Geen Eucharistieviering in Son of in Breugel

H. Martinus Olland
Za 10/09.
Geen Eucharistieviering.

Protestantse Kerk Knoptoren
Zo 11/09:
Dienst in de Knoptorenkerk, 10.00 u. Predikant Ds. Bas Stigter, Dienst van Schrift en Tafel, Inzameling voor de voedselbank Sint-Oedenrode.

Odendael
Zo 11/09: 10.00 u. Woord en communieviering met Koor Pinther. Jaargetijde: mevr. van Schayk en overleden familieleden.
Di 13/09: Rozenhoedje bidden om 19.00 u. in de stilte ruimte.

Sint Antonius Nijnsel
Zo 11/09:
11.00 u. Eucharistieviering met Deo Favente. Intenties: Annie Stamps- v.d. Ven, Zus Oerlemans- van Geffen, Bert v.d. Boogaard nms Kerkhofploeg, An v.d. Rijt- van Schijndel, Harrie van Esch, Coen van Buren, Opa en oma van Esch, overl. fam. Ploegmakers.

Passage

1. We reden de laan uit met ogen
alsof het niet waar was, achter
ons de bizarre vertaling van leven
in dood, we zouden ons wankele
geloof in opstanding weer moeten
hervinden, het was al avond en
buiten de stad probeerden we iets
van het laatste licht te grijpen,
op te slaan voor onderweg naar morgen.

2. Een nachtelijke vlucht werd het
door alle jaargetijden, een tunnel
waar je ongezocht eenmaal in
opgenomen doorheen moet tot het
eind om er weer uit te komen,
we stroopten ons verleden af
zoals een slang zijn huid, onder
een lucht van wind en regen werden
wij teruggeboren aan de dag.

3. Het kon alleen maar mooier worden,
op een natuurlijke manier elk ogenblik
iets minder onvolmaakt.

                                                 Kees Hermis

CDA Meierijstad: sport in Meierijstad onmisbare schakel!

Op 10 september a.s. gaat een grote delegatie van CDA Meierijstad op werkbezoek in het kader van 'Sport in Meierijstad'. Locatie is dit keer de voetbalaccommodatie van VV Rhode. Ter plaatse praten de CDA-ers met bestuursleden van Rhode over het belang van sport in Meierijstad, sport als sociale schakel in de gemeenschap en de wenselijkheid van betaalbare en volwaardige sportaccommodaties overal in de nieuwe gemeente.

Hoofdonderwerp van het overleg zal zijn de mogelijkheid om de voetbalvereniging naar Sportpark De Kienehoef te verplaatsen. CDA Meierijstad gaat informatie bij de club ophalen om deze later mee te nemen bij het in kaart brengen van de voor- en nadelen van een mogelijke verhuizing.

Op tafel komen onder meer ook de stand van zaken omtrent het idee, de gevolgen hiervan voor Sint-Oedenrode en het standpunt van CDA Meierijstad in deze. Dat de ingreep een flinke investering* vraagt, staat overigens wel vast.

Feest weekend bij CV de Heikneuters

Nu de kermis achter de rug is begint het aftellen naar het feestweekend! Achter de schermen wordt er hard gewerkt om er iets moois van te maken. Het weekend van 23, 24, 25 september staat dan ook bol van activiteiten voor alle leeftijden.

Vrijdag 23 september, Dansavond met een speciale oproep aan alle "oud"leden
Men begint op vrijdagavond met een ouderwets gezellige dansavond mmv. Ad Goossens. Ad bespeelt bijna alle instrumenten en hij weet de beentjes wel van de vloer te krijgen. Deze avond is voor iedereen gratis toegankelijk, maar het zou mooi zijn als we dan veel "oude" Heikneuters zouden mogen begroeten zodat we er meteen een mooie reünie van kunnen maken. Bij deze dus een oproep aan alle oud leden om eens een praatje te komen maken. Tijdens deze avond zijn er ook vele mooie prijzen te winnen met onze tombola.

Zaterdagmiddag 24 september, Vossenjacht
Dan zijn de kinderen aan de beurt. Dan wordt er vanaf 14.00 uur vanuit de Beckart een heuse vossenjacht georganiseerd in Nijnsel waar alle kinderen aan mee mogen doen. Er is voor elke deelnemer gratis ranja en een lekkere snoepzak Voor opgeven kun je contact opnemen bij Kim Verberk, mailadres vossenjacht@de-heikneuters.nl

Zaterdagavond 24 september, De Q Music Foute Party komt naar de Beckart
Het is gelukt. De Q Music Foute Party komt naar de Beckart! De kaartverkoop is volop begonnen. Maar er zijn er nog wel een paar verkrijgbaar. De show begint om 21.00 uur en de kaarten kosten € 11,- per persoon. De kaarten zijn online te bestellen bij Kim Verberk via onze site www.de-heilkneuters.nl De foute party hoeft weinig uitleg volgens ons. Maar voor diegenen. De foute party is veel jaren 80 & 90 muziek waarbij het natuurlijk heel mooi zou zijn als de gasten ook "foute" kleding aan hebben? De meest origineel verkleedde persoon kan een mooie foute prijs winnen.

Zondagmiddag 25 september, Levend tafelvoetbalspel
Een gezellige spelmiddag voor heel Nijnsel! De middag staat in het teken van een groot levend-tafel-voetbal-spel. Een groot luchtkussen waar 2 teams tegen elkaar voetballen. Je kunt je vooraf als team inschrijven. Zie onze website www.de-heikneuters.nl Deze competitie zal als een rode draad door de middag lopen met uiteindelijk een finale. Naast dit spel, komen er ook nog een 6-tal kleine spellen met als doel een mini 6-kamp voor de jeugd. De insteek is, om voor de allerkleinsten, de grotere kinderen, voor de pubers, maar ook voor de papa's en mama's of opa's en oma's, en alle andere volwassenen, een leuke middag te organiseren. Graag zien we jullie allemaal op 23-24 & 25 september in en rond de Beckart.


Gijs, Jelle en Diede met de Rhode handdoek naar het zwembad

De laatste vakantiefoto's al weer. Binnenkort wordt de winnaar bekend gemaakt!

Renske van de Sande op de camping in Opglabbeek
Gek doen met opa en oma tijdens een weekend in Boekel
Lia Pennings stuurde deze mooie foto in.
Julia en Nora genieten in Rovinj
Justin van Creij op vakantie in Roggel
Huldiging van de medaillewinnaars in Den-Haag
Even DeMooiRooiKrant lezen...
Olifanten wassen in Thailand...
De Groene Poort in Boxtel. Zo brullen kunnen wij ook.
Puck met omie op de wip.
Jan en Rieki Foolen

Oktoberfissa: Rooi even ondergedompeld in Duitse sferen

Na de vele enthousiaste reacties van vorig jaar wordt ook dit jaar Rooi weer even omgetoverd tot één van de gezelligste stukjes van Duitsland. Van 29 september tot en met 2 oktober hoeven de Rooise inwoners niet vreemd op te kijken als ze weer vele lederhosen en Dirndl-jurkjes voorbij zien komen. Want op donderdagavond zal niemand minder dan Burgermeester Maas het 4-daagse festival openen door het eerste houten fust aan te slaan.

Het idee werd vorig jaar al geboren na de inmiddels welbekende Papgat X feesten. De organisatoren Nick van de Pol & Gert van der Kaay vonden het namelijk hoog tijd dat er wat meer gaat gebeuren in Sint-Oedenrode. Vandaar dat zij al snel op het idee kwamen om Rooi te trakteren op nog een extra feest; en Oktoberfissa was geboren. 'Oktoberfissa is eigenlijk net een stukje specialer dan een normaal Oktoberfest, daarmee willen we ons onderscheiden. Net die extra verrassing geven die de bezoekers niet verwachten', aldus de organisatie.

Foto: Hans van den Wijngaard

Het programma voor dit jaar is ook weer net een stukje spectaculairder dan vorig jaar.
Op donderdagavond wordt de 'bierhal' namelijk in samenwerking met restaurant de Beleving omgebouwd tot een heus á la carte restaurant. Dat belooft al direct een bijzondere, gezellige en vooral culinaire avond te worden. Op vrijdagavond valt de regie in handen van de knotsgekke Peter Glühwein, die sommige wellicht al kennen van het Vudel feest in Veghel of uit de Efteling, waar hij zijn eigen show presenteerde tijdens de Zomeravonden. Op zaterdagavond worden de bezoekers onder andere getrakteerd op de welbekende hits die de Corona's ten gehore zullen brengen, en natuurlijk mag ook dit jaar de inmiddels beruchte Biercantus niet ontbreken. 'Die biercantus had niemand zien aankomen vorig jaar, daar krijgen we zelfs nu nog veel leuke reacties op. Wat daar gebeurde is moeilijk te beschrijven, dat moet je gewoon meemaken' aldus de jonge ondernemers.

Na het succes van vorig jaar is ook besloten om een nog grotere tent te plaatsen.
'Vorig jaar waren sommige avonden al uitverkocht en het is natuurlijk nooit leuk om nee te moeten verkopen. Vooral niet omdat we het evenement organiseren voor Rooi en zijn inwoners. Dit jaar kunnen er maar liefst 1500 mensen worden toegelaten. Maar dan zit het ook echt vol, dus zorg wel dat je op tijd een kaartje hebt'.

Vier dagen lang is er weer iets bijzonders te doen op het evenemententerrein Dommelpark in Rooi, dus dat belooft een bijzonder mooi fiske te worden. De kaartjes voor Oktoberfissa zijn te koop bij Cafe 't Stroatje, Amigo's Menswear en Switch Fashion. De minimumleeftijd voor het evenement is 18 jaar.

Geloof, hoop en liefde

Er was eens een knappe jonge vrouw, Jacinta. Zij woonde in Perast, een stadje bij de Baai van Kotor op de Balkan in het huidige Montenegro. Daar aan de Adriatische Zee ontmoette ze haar grote liefde. Zoals veel mannen in Perast, was hij in dienst van de marine van de republiek Venetië. Regelmatig was hij lange tijd van huis en trotseerde woeste zeeën. Het jonge paar trouwde en beloofde elkaar eeuwige trouw.

Lang duurden hun witte broodsweken niet. Toen Paolo weer werd opgeroepen, ging er een rilling door Jacinta´s lijf. Ze smeekte hem om aan wal te blijven. Maar hij kon deze dienstopdracht niet weigeren want dan zouden ze hem gevangennemen. Stevig gearmd liepen ze naar de kade waar het schip klaarlag voor vertrek. Hij nam haar knappe gezicht in zijn handen en ze omhelsden elkaar hartstochtelijk. Toen de scheepshoorn voor de tweede maal schalde, maakte hij zich voorzichtig los. De zware plunjebaal gooide hij over zijn schouder en liep de loopplank op. Aan boord keek hij nog eenmaal achterom en stak zijn hand op. Daarna voer het schip de haven uit en koos het ruime sop.

Jacinta bleef met de andere vrouwen achter op de kade. Ze voelde zich alleen. Tranen biggelden over haar wangen. Ze bleef staan tot het schip nog maar een klein stipje aan de horizon was. Met lood in haar schoenen liep ze terug naar hun huisje. De dagen kropen voorbij. Ze miste haar lief enorm. Gevoelens van leegte overvielen haar. Van lieverlee pakte ze de draad van het dagelijkse leven weer op. Leven met een man op zee was haar lot. Ze troostte zichzelf met het feit dat hij maar enkele maanden weg zou blijven.

Jacinta was een flinke vrouw met een positieve instelling. Kniezen zat niet in haar aard. Ze werkte hard om de dagelijkse kost te verdienen. Na drie zware en eenzame maanden ging ze regelmatig naar de haven om naar het schip van haar man te informeren. ´Hebben jullie iets gehoord van het marineschip waarop mijn man vaart?` ´Nee, helaas, geen nieuws,´ was steevast het antwoord. Jacinta twijfelde eraan of ze haar geliefde nog wel ooit terug zou zien.

Jacinta was gelovig. Ze besloot een wandtapijt te gaan borduren om een gunst te vragen. Een gunst om haar lief weer veilig terug te laten keren naar huis. Ze koos een patroon met een Maria-figuur.

Ze gebruikte gouden en zilveren draden. Maar wat zo bijzonder was, ze verwerkte ook haar eigen haar in het tapijt. Buien van neerslachtigheid en optimisme wisselden elkaar af. Geloof, hoop en liefde, alles legde ze erin. Jaren gingen voorbij. Dag na dag, steek na steek, bleef ze hoop houden.

Vijfentwintig jaar lang werkte Jacinta aan het indrukwekkend wandtapijt met religieuze afbeeldingen in afwachting van de terugkeer van haar lief, tot ze blind werd.

Het beroemde wandtapijt is te bewonderen in een oud kerkje op een kunstmatig eiland, Gospa od Škrpjela (Onze Vrouwe van de Rotsen of Madonna dello Scarpello) in de Baai van Kotor.

Als je het tapijt aandachtig bekijkt, zie je hoe in de loop van de tijd de verwerkte haren van Jacinta grijzer zijn worden. Je voelt haar geloof, hoop en liefde.

Hanny Brok
Reageren?
schrijvers@impesant.nl


Weer over het weer

Het weer is één van de meest besproken onderwerpen in ons land. Een goede reden om eens terug te kijken op het weer van de afgelopen maand. Viel er meer of juist minder regen dan normaal? Was het te warm of veel te koud. Hadden we reden om te klagen of kregen we gewoon dat wat we verdienden?

De zomer van 2016 was voor ons gevoel wisselvallig. Maar de laatste weken van augustus was het dan toch eindelijk zomer. De zon scheen volop, er viel niet veel regen en het was warm, maar een hittegolf zat er (net) niet in.

Ook augustus was warmer
De eerste twee weken van augustus deden niet onder voor het weerbeeld van de afgelopen zomer. Maar rond het midden van de maand kreeg de zomer dan toch eindelijk grip op het weer. Het was opnieuw warmer en zo kwam de gemiddelde temperatuur uit op 18,2°C en dat is normaal 17,7°C. Ook de maximumtemperatuur was met een gemiddelde van 23,8°C ook hoger dan de 23,2°C waar we normaal op mogen rekenen. De nachten waren met gemiddeld 12,1°C echter een fractie frisser dan de gemiddelde 12,3°C. Augustus kende zesentwintig dagen met een temperatuur die hoger was dan 20°, daarvan waren negen dagen zomers met een middagtemperatuur van meer dan 25° en daarvan waren twee dagen tropisch. Donderdag 25 augustus was met 32,8°C de warmste dag van de maand. Twee weken eerder koelde het 's nachts nog af tot een schamele 6°C.

Normale hoeveelheid regen
Augustus was wat de neerslag betreft een normale maand. In totaal viel er 70,8 mm neerslag en dat is gemiddeld over de jaren 73 mm. De meeste regen viel op zondag 21 augustus. Die dag gaven de regenmeters 15 mm aan. Het bleef op zeventien dagen helemaal droog.

De zon hield zich aan de afspraken
De vorige maand was de zonnigste maand van de afgelopen zomer. In totaal konden we 229 uur en 33 minuten in de zon zitten. Normaal hebben we recht op 185 uur zon. Op 2 augustus kregen we de zon helemaal niet te zien en een dag later scheen de zon met slechts zes minuten ook nauwelijks. Op 17 augustus scheen de zon 13 uur en 18 minuten en daarmee was die dag de zonnigste dag van de afgelopen maand. Kijken we echter naar het aantal uren dat de zon kan schijnen, dan was 24 augustus de zonnigste dag. Die dag scheen de zon weliswaar twintig minuten minder dan een week eerder, maar gerekend met de kortere dag, was het relatief net wat zonniger.

Kort samengevat was augustus opnieuw warmer. Viel er een normale hoeveelheid regen en was de zon nadrukkelijk vaker te zien.

The Godmother, feitjes en weetjes:

Het Roois Theater viert haar zestigjarige bestaan met een grote openluchttheatershow. Op 16, 17 en 18 september en een week later op 23, 24 en 25 september zijn er opvoeringen van 'The Godmother' op het terrein van Ahrend aan de Hoge Vonderstraat.

Wist je dat? The Godmother is de vijfde grote openluchtvoorstelling van 't Roois Theater. De tribune overdekt is. Dus weer of geen weer, het publiek zit droog. 't Roois Theater is al maanden bezig met het importeren van Italiaanse auto's, tomaten, pasta, limoncello, olijven en bunga-bungaparty's. Dat de vereniging een Italiaanse operazanger heeft geïmporteerd uit Schijndel. Hij wordt begeleid door een Rooise accordeoniste. De Italiaanse maffia staat bekend om de vele autodiefstallen, dus is het verstandig met de fiets naar de voorstellingen te komen. Peer van der Linden van Cafetaria de Mèrt verkoopt behalve de kaarten voor The Godmother ook speciale 'Frikandelli' en 'Kroketti'. The Godmother houdt niet van mensen die te laat komen. Voor diegenen die toch te laat komen is een passende straf bedacht.

Najib Amhali naar De Blauwe Kei

Cabaretier Najib Amhali gaat vanaf oktober het theater in met zijn nieuwe show (N)ergens goed voor. Op 22, 23 én 24 februari komt Najib naar De Blauwe Kei in Veghel. De verkoop voor deze voorstellingen start op dinsdag 6 september om 12.00 uur.

In de zomer van 2016 begon Najib op Ibiza met het schrijven van (N)ergens goed voor. "Geen slechte plek om na te denken over mijn one man show", aldus Najib. "Met deze komedieshow speel ik in de kleinere theaters van Nederland. Het leukste aan deze show vind ik dat ik ga werken met mijn geestelijke vader in de comedy, de man die mij 22 jaar geleden in de Comedytrain op het Max Euweplein heeft ontdekt, Raoul Heertje."

Kaarten voor Najib Amhali kosten € 30,- (inclusief drankje) en zijn vanaf dinsdag 6 september om 12.00 uur te reserveren via www.blauwekei.nl, telefonisch via (0413) 34 25 55 of aan de theaterkassa op werkdagen tussen 13.00 en 17.00 uur. Vrienden van het theater kunnen met voorrang reserveren vanaf maandag 5 september om 15.00 uur.

IVN organiseert herfstcursus

Op woensdag 21 september, start een nieuwe korte natuurcursus van het IVN Veghel in samenwerking met IVN Uden en IVN Bernheze.

In deze herfstcursus, het jaargetij van de voorbereiding op de winter, wordt aandacht besteed aan typische herfst onderwerpen, zoals: bladval, paddenstoelen, schimmels en bodemdiertjes. De cursus bestaat uit 3 binnen lessen op de woensdagavond van 20.00 tot 22.00 uur en 5 excursies op de zondagochtend van 9.00 tot 12.00 uur. De excursies gaan naar bekende en minder bekende natuurgebieden in noord oost Brabant zoals 't Lijnt, Wijboschbroek 't Hurkske en.Hazeputten.

De docenten zijn enthousiaste IVN-gidsen die veel in de natuur te vinden zijn. In een ontspannen sfeer valt van hen en elkaar veel (bij) te leren. De kosten bedragen 30 euro (leden IVN 20 euro) en zijn inclusief lesmaterialen en koffie. De cursus wordt gegeven in het lokaal IVN Veghel, Buitendonk 3, Veghel U kunt zich aanmelden tot 15 september via e-mail:secretariaat@ivn-veghel.nl. of via de website IVN Veghel (www.ivn-veghel.nl) Na aanmelding ontvangt u een bericht met nadere informatie.
Binnenlessen: wo. 21 sept., wo. 5 okt, wo. 2 nov. Excursies: zon. 25 sept, zon. 9 okt, zon. 6 nov., zat. 12 nov.

Hulp voor de tehuizen in Oekraine

Het transport naar Romny in Oekraine staat weer gepland. Op 7 oktober vertrekt vanuit de stichting Meierijstad Helpt Oost Europa een transport naar de tehuizen rond het gebied van Romny en Tsjernobyl in de Oekraine. De plaats Romny ligt een 300 km ten Oosten van Kiev. Dit is het tweede transport van onze stichting en gaat met een nieuwe Daf en oplegger weer op pad naar deze tehuizen.

Kindertehuizen en opvangcentra voor wezen en oorlogsslachtoffers maar ook stralingsslachtoffers van de ramp met de kerncentrale in Tsjernobyl. Al deze mensen gaan we helpen met een 45 stuks bedden, matrassen, nieuwe kleding, fietsen, speelgoed, zeeppoeder en vele andere artikelen. Ook diverse huishoudelijke artikelen afkomstig van Den Einder nemen we mee. Deze goederen zijn alle afkomstig van gulle gevers uit Sint-Oedenrode en omgeving. Ook bouwbedrijf Wagemakers, Zuidzorg, Daf en de Bas Volvo zijn trouwe sponsoren. Indien u ons wil ondersteunen is dat meer dan welkom en contact kunt u opnemen met meierijstadhelptoosteuropa@gmail.com of een bestuurslid. Deze mensen in de tehuizen krijgen geen steun van de overheid en de lokale bevolking helpt waar ze kunnen . Wij, van Meierijstad helpt Oost Europa, willen daar graag onze medewerking aan verlenen om daar te gaan helpen, zoals we al meer dan 30 jaar in Polen en Roemenië gedaan hebben.

We vertrekken op 07-10-2016 vanaf de markt om 17.00 uur in Sint-Oedenrode. Graag schudden wij u de hand voor ons vertrek en hopen dan 16 Oktober weer thuis te zijn. Indien u ons wil helpen met goederen en of een financiële bijdrage is dat meer dan welkom. Namens Meijerijstad Helpt Oost Europa.

Team Meierijstad op Hartemért Schijndel

Team Meierijstad presenteerde zich 28 augustus op Schijndels Harte Mért voor de eerste keer als politieke partij van Meierijstad. De top 15 van de kieslijst stonden mensen te woord en reikte verschillende informatieve folders aan degene die daarvoor belangstelling hadden. Verschillende vragenlijsten werden voorgelegd om in te vullen met de bedoeling zicht te krijgen op eventuele wensen, vragen, frustraties onder de mensen.

Op één van die lijsten werd de kennis gevraagd om in volgorde van grootte de 13 kernen in de goede volgorde neer te zetten. Voor de kleinere belangstellenden stond een grote pot boordevol met kauwgomballetjes waarvan het aantal geraden moest worden en verschillende kleurplaten van de 3 gemeentes.

Van de ruim 350 mensen die de lijst hebben ingevuld van de 13 kernen was er helaas niet één goed ingevuld. Henrie Tielemans uit Keldonk heeft met 2 fouten het prijsje gekregen dat we daarvoor hadden klaarliggen ( zie foto ). Henri komt jaarlijks met zijn vrouw naar Schijndels Mért en is lid van dorpsraad Keldonk.

Het aantal kauwgomballen kent wel een prijswinnaar, met name Stijn van Liempd, maar die heeft zich nog niet gemeld. Stijn kan zich nog steeds melden bij info@teammeierijstad.nl

Vlinderpaspoort

Lieveling (Timandra comae)

De Lieveling, ook wel het Lievelingetje genoemd, lijkt op een aantal andere spanners met een grote dwarsstreep op de vleugels. De grondkleur is grijzig of iets bruinig wit. De dwarsstreep loopt bijna recht van de vleugelpunt naar het lichaam toe. Hieraan is de Lieveling gemakkelijk te herkennen. De spanwijdte van deze soort is 30 tot 35 mm.

De Lieveling kent twee generaties soms zelfs drie per jaar, al is de tweede generatie meestal het talrijkst. De eitjes worden vooral eind mei en in juni afgezet, alsmede in augustus en september. Al na 10 dagen komen ze uit. De rupsen worden ongeveer 23 mm lang. Het diertje verpopt in een dun spinseltje op of vlakbij de grond, meestal in een hoopje plantaardig afval. De rupsen leven op een aantal lage plantensoorten, zoals zuring, veldzuring, varkensgras, duizendknoop en muur.

De verschillende generaties kunnen elkaar een beetje overlappen. We zien de Lieveling dan ook vrij lang rondvliegen: vaak van eind mei tot midden september, meestal met een piek in mei en van midden juli tot midden augustus. Ze komen voor op allerlei vochtige plaatsen.


Het Steunpunt Vrijwilligerswerk zoekt vrijwilligers

Het Steunpunt Vrijwilligerswerk van Welzijn De Meierij is steeds op zoek naar vrijwilligers voor uiteenlopende vragen in Schijndel en Sint-Oedenrode. Op de website www.welzijndemeierij.nl wordt een overzicht gepresenteerd waar allerhande vacatures te vinden zijn in uw eigen omgeving.

Zorgcentrum Odendael zoekt twee vrijwilligers voor de alarmering
Zorgcentrum Odendael is op zoek naar twee vrijwilligers voor het plaatsen van alarmeringsapparatuur bij senioren thuis, die een zorgalarmering nodig hebben vanwege de noodzaak aan ongeplande zorg en/of een gevoel van veiligheid.Taken zijn onder andere op afspraak het alarm plaatsen, uitleg geven aan klant en eventuele eenvoudige storingen verhelpen (gemiddeld ca. 1x per week). Werktijden zijn in overleg. (vacaturenummer 12488)

Lid wijkraad (KCK) Kienehoef, Cathalijne, Kinderbos
Voor de nog op te richten wijkraad is men op zoek naar mensen, woonachtig in deze wijk, die mee willen denken en ideeën willen aandragen voor de verdere ontwikkeling van deze wijken. Wilt u betrokken en actief zijn in uw wijk (Kienehoef, Cathalijne of Kinderbos)? Dan is deze vacature iets voor u! Werktijden zijn in overleg. (vacaturenummer 12439)

VVV-winkel Sint-Oedenrode zoekt winkelmedewerker
De VVV-winkel in Sint-Oedenrode is op zoek naar een vrijwilliger die het winkelteam kan komen versterken. Heeft u belangstelling voor de Rooise cultuur en het toerisme? Dan is deze vacature iets voor u! De VVV is op zoek naar een vrijwilliger voor de woensdagmiddag. (vacaturenummer 12040)
Voor aanmelding of informatie kunt u contact opnemen met het Steunpunt Vrijwilligerswerk van Welzijn De Meierij; u kunt bellen (073 – 5441400) of mailen (vrijwilligerswerk@welzijndemeierij.nl).

Smitsorgel te bezichtigen

Ook dit jaar is in het kader van de Nationale monumentendag, het monumentale Smitsorgel (1839) van de H. Martinuskerk te bezichtigen. Niet alleen vanaf de begane grond maar ook van dichtbij.

Op zaterdag 10 september as. staan daarvoor tussen 10.30u. en 16.00u. de deuren van deze kerk (Sint-Oedenrode Centrum) weer open.Voor volwassenen maar zeker ook voor kinderen is het de moeite waard om de wenteltrap naar het orgel te beklimmen. Zo kan men van dichtbij zien hoeveel orgelpijpen dit instrument telt, hoe de registers worden bediend en hoe een organist, met handen en voeten werkend, de muziek ten gehore brengt. Muziekliefhebbers die dat willen krijgen de gelegenheid om, onder begeleiding, dit majestueuze instrument zelf eens te bespelen. Tevens wordt u de gelegenheid geboden om het aandrijfsysteem van het torenuurwerk te bekijken.

Met het Roois Gemengd Koor op weg naar vrede en vrijheid

Op zaterdagavond 1 oktober en zondagmiddag 2 oktober geeft het Roois Gemengd Koor een tweetal concerten met als titel 'Leven in Vrijheid'

Het koor bezingt het thema met de vertolking van een aantal liederen uit diverse perioden die de oorlog, gevolgen en de roep om vrijheid bij ons brengen. Van de heroïsche strijd zoals bezongen in het 'La Bataille de Marignan', van Janequin, het 'Koor van de Schotse Vluchtelingen' van Verdi, het 'Goodnight Saigon' van Billy Joel, tot aan het Give me your tired, your poor'' van Irving Berlin, 'They dance alone' van Sting en het 'Imagine'van John Lennon. Ook het de komende tijd weer actuele en opgefriste 'Let the sunshine in' ontbreekt niet.

Het concert staat onder leiding van dirigent Ad Vergouwen met aan de piano de vaste begeleider van het koor Henk van Riel. De concerten vinden plaats in Cultureel Centrum Mariëndael te Sint-Oedenrode. Toegangskaarten à € 9,50, inclusief koffie/thee, zijn te verkrijgen bij 't Paperas, Heuvel 20 Sint-Oedenrode, telefonisch te bestellen via 06-23233874, en voor aanvang van het concert aan de zaal. Kaartjes besteld voor 15 september a.s. via 06-23233874 zijn € 7,50 inclusief koffie/thee. Kinderen tot 12 jaar gratis. Van elk verkocht kaartje wordt door het Roois Gemengd Koor € 1,00 gereserveerd voor een goed doel ten behoeve van de noden van vluchtelingen voor oorlog en geweld.

Starterslening blijft bestaan

De Starterslening krijgt een vervolg. Het steuntje in de rug dat gemeenten, provincies en woningcorporaties starters op de koopwoningmarkt bieden, blijft in de basis hetzelfde. Alleen 'onder de motorkap' verandert een aantal kenmerken van de lening. Starters die na 1 oktober 2016 de lening aanvragen, ontvangen van SVn automatisch een offerte voor de gewijzigde Starterslening.

Wanneer komt een klant in aanmerking voor de oude dan wel de gewijzigde Starterslening?
Een Starterslening die na 31 december 2016 passeert, valt onder de gewijzigde voorwaarden. Aanvragen die na 30 september bij SVn binnenkomen, ontvangen uitsluitend een offerte met de gewijzigde voorwaarden.

Hiervoor geldt:
Aanvraag binnen vóór 1 okt. 2016 - passeren vóór 31 dec. 2016 Oude Starterslening
Aanvraag binnen vóór 1 okt. 2016 - passeren ná 31 dec. 2016 Gewijzigde Starterslening
Aanvraag binnen ná 1 okt. 2016 Gewijzigde Starterslening
Meer info? https://www.svn.nl/


Een goede start met neurofeedback

Last van klachten als concentratieproblemen, slaapproblemen, hoofdpijn of stress? Maak een goede start na de vakantie en begin met neurofeedback bij BMC Okee! In september 2016 geldt een actie: een gratis intake!

Neurofeedback is een wetenschappelijk onderbouwde behandelmethode waarbij de hersenactiviteit getraind wordt m.b.v. positieve feedback. Zo zullen klachten verminderen of zelfs verdwijnen. Het is geschikt voor zowel kinderen (vanaf 5 jaar), volwassenen als ouderen. Het is bewezen effectief bij o.a. ADHD, autisme, slaapproblemen & vermoeidheid, hoofdpijn & migraine, stress & burn-out, aandacht-, concentratie- & geheugenproblemen, leerproblemen en hersenletsel. Neurofeedback is een alternatief voor medicatie bij bijvoorbeeld ADHD. Neurofeedback heeft als voordeel dat het geen bijwerkingen kent. Ook is het pijnloos en zijn de effecten blijvend.                                                                                                                                        

Tarieven & vergoedingen:
Vergoeding vanuit de AANVULLENDE verzekering is mogelijk.

Aangezien BMC Okee is aangesloten bij de beroepsvereniging NFG en koepelorganisatie RBCZ worden de kosten door de meeste zorgverzekeraars (gedeeltelijk) vergoed. Zie het kopje "tarieven & vergoedingen" op de website van BMC Okee: okee@biometrischcentrum.nl.

Bent u benieuwd of neurofeedback u of uw kind kan helpen? Lees gerust mijn website voor meer informatie. Interesse in een gratis intake? Bel of mail gerust. Hierbij wordt een uitgebreide anamnese en hersenmeting gedaan en krijgt u te horen of de klacht(en) van u of uw kind behandelbaar zijn met neurofeedback. Hopelijk tot ziens bij BMC Okee. U kunt mijn praktijk vinden op de hoofdlocatie van Zorgokee, "de Donkershoeve" in Sint-Oedenrode.

Ge kunt oew geld bitter naor d'n bakker brenge dan naor d'n dokter

Foto: Henri van Hoorn

Sint-Oedenrode vanuit de lucht. Foto: Henri van Hoorn

Foto: Lisa vd Ven

Wij, Tineke en Yvonne, willen heel graag het bloemetje van deze week regelen voor Gerda. Gewoon omdat ze altijd voor iedereen klaar staat en wij vinden dat ze dat, vooral nu, heel erg verdiend.

Foto: Frans Mabesoone

Frans Mabesoone kwam deze tijgerspin tegen op de Veldwedroute. Stuur ook uw natuurfoto in naar redactie@demooirooikrant.nl

als de dag allengs
eerder verduistert

lijkt licht in mij
anders te kleuren

en waar zomerpracht
van nature ontluistert

ruik ik ook weer
schaduwgeuren


Luc van Eijndhoven Nederlands Junioren kampioen open water

Het weekend van 3 en 4 september stond in het teken van de Open Nederlandse kampioenschappen open water zwemmen. Dit jaar werd deze 2-daagse wedstrijd gezwommen in de provincie Zeeland.

Zaterdag in het kanaal naar Goes in Wilhelminadorp werd de schoolslag gezwommen. Hieraan werd deelgenomen door Dana en Roel Janssen. Roel 1500 meter en Dana maar liefst 3000 meter. Roel behaalde een keurige 5e plaats en wist zijn vorig jaar gezwommen clubrecord bijna 5 minuten scherper te zetten. Dana mistte net een podiumplaats en wist net als vorig jaar op deze NK afstand op een 4e plaats te eindigen. Luc van Eijndhoven behaalde een 2e plaats op de 1000 meter vrije slag.

Zondag werd er gezwommen in het kanaal door Walcheren in Vlissingen en hier stond de ONK vrije slag op het programma. Door Luc en Roel werd hieraan deelgenomen. Voor de Junioren was de afstand 2500 meter. Het was een mooie race en uiteindelijk wist Luc met redelijke afstand op de nummer 2 een mooie eerste plaats te behalen. Hij werd door deze prestatie Nederlands Junioren kampioen open water zwemmen en mocht een mooie KNZB medaille en diploma in ontvangst nemen. Zijn gezwommen tijd was tevens goed voor een nieuw clubrecord. Roel werd 10e op deze zelfde afstand in dezelfde categorie. Dana zwom ook nog de 2000 meter vrije slag en behaalde hier een 8ste plaats. Roel zwom nog 500 meter schoolslag en wist als 6e te eindigen. Aankomende zaterdag is de laatste buitenwedstrijd van dit seizoen in Sleeuwijk waarna zondag ook direct gestart zal worden met de eerste indoorwedstrijd van het seizoen. De Wedstrijdgroep gaat in zwembad "De Neul" starten met de Solo wedstrijd, aanvang 14.00 uur.

Waterpolodames Argo toernooiwinnaar Hasselt
Het seizoen komt er weer aan voor de waterpolodames van Argo. Zoals gebruikelijk start het team altijd met een toernooi in Hasselt (België). De dames hebben in april de laatste wedstrijd gespeeld en na 4 maanden stilgelegen te hebben is belangrijk om weer wedstrijdritme op te bouwen. Daarnaast wordt het toernooi ook gezien als een teambuildingsevenement, waarbij de accu goed opgeladen wordt voor het nieuwe seizoen. Het toernooi in Hasselt leent zich daar dan prima voor. De dames van Argo hadden slechts 3 wedstrijden op het schema staan, maar wisten het te regelen dat dit er uiteindelijk 5 werden. Vanwege de warmte was het een feest om in het water te mogen liggen. Het werd al snel duidelijk dat de conditie van sommige dames nog niet op het gewenste niveau was, echter het spelletje wat Argo altijd speelt was er nog prima ingeslepen. Dit resulteerde in zeer acceptabel spel en winst. Helaas kwam de laatste tegenstander op zondagochtend niet opdagen waardoor die wedstrijd wel heel makkelijk gewonnen werd. Argo wist dus wederom de eerste plaats te bemachtigen en kan met een positief gevoel uitkijken naar de competitie. Deze zal medio september van start gaan, waarbij de eerste tegenstander, dames 1 van Nayade, direct een mooie graadmeter zal zijn voor Argo.


Kermiswedstrijd in Olland

De kermiswedstrijd van hengelsportvereniging Het Hoefijzer is op 17 September in Olland.

Je kunt je aanmelden bij de Borchmolen of bij de heer R. Kastelijn. Tel: 0413-477443. Op deze dag zal er gevist worden van 13.00 uur tot 15.30 uur. Na afloop van de wedstrijd zal direct de prijsuitreiking plaatsvinden.

Rooise Renners actief

Afgelopen weken waren de Rooise Renners weer actief in Nederland en België. Jarno nam deel aan de "Mini Amstelgoldrace" voor junioren, de Valkenburgclassic een zware klassieker over de bekende heuvels in Limburg.

Na de Keutenberg bevond Jarno zich nog zeer knap in de 1e groep en ook net voor het einde na de Cauberg zat hij na een kopgroep van 7 in het 1e peloton. Bij de finish op de Geulhemmerberg was het beste eraf maar kwam als laatste van deze groep als 36e over de streep, 58 renners van de 135 vertrekkers wisten de finish maar te halen. Jarno was 8e 1ejaars junior. In Kortessem in België reed Jarno naar een 15e plaats en een dag later in Mal Tongeren (B) werd hij 14e. Afgelopen zaterdag werd hij In Zutendaal (B) 7e en dat betekende een mooie 2e plaats in het eindklassement. Zondag vertrok hij in Hoogerheide, omdat er weinig inschrijvingen waren besloot men de junioren bij de amateurs te laten starten. Jarno werd 17e, maar de organisatie klasseerde de junioren apart en zodoende werd Jarno 1e bij de junioren.

Bij de nieuwelingen wist Sep in Oudewater een 22e plaats te pakken en in Hoogerheide reed Sep de laatste ronde nog knap weg van het peloton en pakte een mooie 7e plaats. Youri reed in Riemst (B) naar een 29e plaats en in Hoogerheide naar een 21e plaats.

Ollandia stelt teleur tegen Fiducia

Op sportpark De Blaarpeel in De Rips was Ollandia afgelopen zondag te gast om de openingswedstrijd in de 5de klasse F seizoen 2016-2017 te spelen tegen de mannen van Fiducia. De combinatie van een aantal jonge spelers met een aantal geroutineerde en ervaren spelers was de vertrekpositie van trainer Hugo van de Sanden.

Dat lukte aardig het eerste kwartier. Ollandia had het betere van het spel, combineerde goed en met regelmaat konden de spitsen van Ollandia gevaarlijk opereren in het doelgebied van de tegenstander. Maar als de geboden kansen om op voorsprong te komen niet worden benut, sluipt de onrust in de ploeg. Daar profiteerde Fiducia van, het speelde zich beter in de wedstrijd en probeerde met snelle counters de achterhoede van Ollandia te ontregelen. De defensie van Ollandia is echter alert en daadkrachtig en niet van plan mee te werken aan een voorsprong voor Fiducia. In de 40ste min neemt Ollandia de leiding door een prachtig doelpunt van Stefan Erven die de assist van Paul van Driel op precisie weet in te schatten en met een geplaatste bal verschalt hij de goalie van Fiducia. 0 – 1. Het Ollandia feestje duurde maar kort want 2 min later, in een moment van onoplettendheid profiteerde Marijn Verheggen van de geboden mogelijkheid om genadeloos uit te halen. Ruststand 1 – 1.

Over de 2de helft kunnen we kort zijn. Ollandia had simpelweg geen antwoord op de aanvalsgolven en het goede spel van Fiducia. Binnen een kwartier fabriceerde Fiducia een schot op de lat, en 2 doelpunten, een van Martien Ploegmakers en een van zijn broer Pieter. Na 60 min stond de stand van 3 – 1 op het scorebord en was de wedstrijd gespeeld. In de slotfase van de wedstrijd maakt Marijn Verheggen er nog 4 - 1 van. Een doelpunt uit het boekje, voorzet prachtig ingekopt, heerlijk om te zien maar alleen van statische waarde. Ollandia is verslagen en verlaat gedesillusioneerd het veld, er is nog veel werk aan de winkel. Zondag staat er voor Ollandia de eerste thuiswedstrijd van deze competitie op het programma. Hiervoor komt het team van ELI uit Lieshout naar sportpark Ekkerzicht.

Rhode begint competitie met nederlaag tegen Helvoirt

Rhode startte met een nederlaag aan de nieuwe competitie in de 2e klas. Over de gehele wedstrijd gezien maakte Helvoirt misschien ook wel de meeste aanspraak op de overwinning. Helvoirt wist elkaar net iets makkelijk te vinden en was met name in de 1e helft ook wat scherper in de duels. Maar Rhode speelde zeker niet slecht en het was een aardige pot voetbal, maar die leverde uiteindelijk Rhode dus niets op.

Rhode begon wel goed met doelpunt in de 1e minuut, maar de bal had een arm geraakt en de scheidsrechter keurde de treffer af. In de 7e minuut was er al weer een goede kans. Bas van Kuringen gaf een fraaie voorzet, maar de doelman van Helvoirt was de rooise voorwaartsen toch nog net te snel af en wist de bal te stoppen. Daarna kwam Helvoirt beter in de wedstrijd en in de 15e minuut leverde dit al resultaat op. Een voorzet van links kwam ter hoogte van de penaltystip voor de goal en werd vervolgens over doelman Paul van Heesch in het doel gekopt.

In de tweede helft was het een gelijk opgaande wedstrijd. Al in de 46e minuut knalde Roels Smeets uit een corner de bal op goal, het leek hands, maar de verdediger kreeg het voordeel van de twijfel. Maar in de 53e minuut viel de gelijkmaker toch. Tim Stewart ging op rechts door naar de achterlijn en zijn voorzet werd door de keeper in de voeten van Maikel Merks gestompt en deze schoot met een fraaie omhaal de 1-1 op het scorebord. Maar Helvoirt wist de schade te herstellen. In de 69e minuut werd vanaf de achterlijn de spits in stelling gebracht. Hij controleerde de bal goed en schoof de 1-2 binnen. Vervolgens kreeg Rhode nog diverse kansen. In de 74e minuut werd een schot van Mart Krüsemann gestopt en de daaropvolgende corner werd tot tweemaal goed ingeschoten maar gestopt. In de 83e minuut kwam Koen van der Zanden op de 16 meter vrij voor goal, maar de bal rolde niet door, zodat hij niet tot een schot kon komen. In de slotminuten waren er nog meer kansen, maar het lukt niet om opnieuw op gelijke hoogte te komen. Zondag gaat Rhode op bezoek bij BVV uit Den-Bosch. Zij begonnen goed aan het seizoen met een flinke 0-4 overwinning tegen Baardwijk.

Nijnsel vecht zich terug

In de eerste minuut van de wedstrijd kreeg de succesvolle spits Stefan Hulsen een stevige kans om Nijnsel op voorsprong te brengen maar hij zat nog niet voldoende in de wedstrijd. In de zevende minuut had Nijnsel een vrije trap verdiend maar de leidsman gaf voordeel ofschoon er geen voordeel te behalen was. Daarom ontstond er een misverstand waar de gasten dankbaar gebruik van maakten: 0-1. Niet veel later een vloeiende combinatie van Dommelen die tot de 0-2 leidde. Kortom, de voetballers uit de Bierstad waren heer en meester en dicteerden de wedstrijd.


In de 30e minuut een ongelukkige botsing tussen twee middenvelders waarbij Toby Verhoeven van Nijnsel het slachtoffer werd; hij liep een dubbele beenbreuk op. Dommelen bleef de overhand houden en was op zoek naar de 0-3. Net voor rust echter begingen de gastheren een overtreding in de beruchte zestien en dientengevolge belandde de bal op de stip. Hulsen heeft niets met Luuk de Jong en daarom liet hij de vijandige keeper volstrekt kansloos; 1-2. Slechts enkele minuten later opnieuw een vloeiende aanval, afgerond door Rick van der Vleuten: 2-2! Na de thee gingen met name de gastheren opnieuw op zoek naar een voorsprong maar doelman Thijs van Esch toonde zich in een heel bekwame vorm en ranselde diverse gevaarlijke ballen uit het doel. In de 67e minuut lanceerde Arjan van Zutphen een heerlijke pass op Rick van der Vleuten die deze buitenkans met verve verzilverde: 3-2. Na 74 minuten had Johan van der Pas de 4-2 op zijn schoen maar zijn 'Mike Havenaar panenka' belandde over het doel. In de 87e minuut ging Stefan Hulsen in de vijandelijke zestien naar de grond en dat betekende opnieuw een strafschop. Via de keeper verdween de bal in het doel en dat betekende de nekslag voor de bezoekers die zo sterk aan de wedstrijd waren begonnen: 4-2. Aanstaande zondag speelt Nijnsel bij EMK uit Nuenen dat verdienstelijk gelijkspeelde bij Eindhoven amateurs. De eerste klap is een daalder waard, het eerste gewin is kattengespin, maak maar een keuze, maar Nijnsel pakt tegen een hele degelijke tegenstander met veel kwaliteit toch de punten! Het smaakt naar meer.

Boskant start competitie met overwinning uit bij WHV

De eerste wedstrijd van de competitie heeft Boskant meteen drie punten opgeleverd. In Loosbroek kwam de thuisploeg vlak na rust nog wel op voorsprong, maar Boskant knokte zich terug en wist in de slotfase van de wedstrijd alsnog de overwinning binnen te slepen. Volgende week staat de eerste thuiswedstrijd op het programma, tegenstander is dan VOW uit Zijtaart.

Met de zeer matige uitwedstrijd van vorig seizoen nog in het achterhoofd, ging Boskant fel van start. Dit resulteerde binnen één minuut al in een grote kans. Na vroeg druk zetten in de voorhoede belandde de bal voor de voeten van spits Emiel van den Elsen. Helaas lukte het hem niet de bal tussen de palen te krijgen.

Na de theepauze keek Boskant al snel tegen een achterstand aan. Na een goede pass vanuit het middenveld dook Thijs Lunenburg opnieuw op voor het vijandelijk doel. Dit keer omspeelde hij de doelman en zette de thuisploeg op een 1-0 voorsprong. Na 65 minuten kwam de gelijkmaker. Een voorzet van Jim van der Zanden kon door Emiel van den Elsen bij de tweede paal binnen worden geschoten. Boskant nam geen genoegen met een gelijkspel en probeerde door te drukken. Na opnieuw een goede actie legde Jim van der Zanden in de 82e minuut de bal terug op de mee opgekomen Frank van der Heijden. Een overtreding op het moment dat hij op goal wilde gaan schieten, resulteerde in een penalty voor Boskant. Deze kans vanaf elf meter werd benut door Roy van der Linden; 1-2. De eerste drie punten van het seizoen konden mee terug naar sportpark de Scheeken. Volgende week zondag staat voor Boskant 1 de thuiswedstrijd tegen het afgelopen seizoen gepromoveerde VOW op het programma.


Tennisvereniging Nijnsel houdt eerste Vossius T.V. Nijnsel Open

Foto: Hans van den Wijngaard

Tennisvereniging Nijnsel bestaat alweer ruim vijftien jaar. Zeker de laatste jaren hebben het bestuur en de verschillende commissies gezegd dat zij graag een 'Nijnsel Open' willen organiseren. Dit jaar is het dan zover. Vanaf vrijdag 23 september tot en met zondag 2 oktober vindt op het tennispark aan de Eimbert de 'Vossius T.V. Nijnsel Open' plaats.

"Vorig jaar hebben we de knoop definitief doorgehakt: in 2016 houden we ons eerste T.V. Nijnsel Open", zegt Harrie Taks. "We zijn met zo'n tweehonderdvijftig leden en drie banen weliswaar een kleine vereniging, maar we zijn er zeker van dat dit een heel gezellig toernooi wordt". Alita van de Koevering vult Harrie aan: "we zijn inderdaad een kleine vereniging, maar wel een hele gezellige. Bovendien hebben we met drie banen natuurlijk ook een enorm voordeel op verenigingen met veel banen, want vanuit ons paviljoen en vanaf het verwarmde terras, kun je alle banen in één oogopslag overzien. Dat heeft toch ook zijn charmes. Maar, met drie banen is het natuurlijk wel behoorlijk puzzelen om de indeling voor het toernooi voor elkaar te krijgen. Daarom hebben we alleen dubbelspel op het programma staan".

Het 'Vossius T.V. Nijnsel Open' is, zoals de naam al zegt een open tennistoernooi en daarom kan iedereen zich inschrijven. "We zijn al vele jaren bij veel verenigingen in de regio te gast op hun open toernooien. Mede daarom wilden we zelf graag ook eens een eigen toernooi houden. Daarmee kunnen we de andere verenigingen ook eens bij ons ontvangen", zegt voorzitter René van den Elsen. "Met de komst van dit toernooi is het dan zover. We hebben dan ook al een redelijk aantal inschrijvingen. Zowel van eigen leden, maar er hebben zich ook al verschillende mensen van andere verenigingen ingeschreven". "We zijn blij dat we een groot aantal actieve leden hebben die zich nu al en ook in de komende weken volop inzetten om het toernooi te laten slagen. Maar naast die leden zijn we natuurlijk ook erg afhankelijk van sponsorenen niet alleen voor dit Open toernooi", vervolgt Van den Elsen. "Daarom willen we graag de naam van dit toernooi koppelen aan één van de trouwe baansponsoren, dit jaar is dat Vossius uit Nijnsel".

Directeur Peter Voss zegt daarover: "De meeste mensen kennen ons al heel lang als Baderie Voss, maar we zijn ook al een aantal jaren actief als leverancier van keukens. Met ons totaalconcept Vossius, richten wij ons op zowel badkamers, sanitair en keukens. Alle werkzaamheden van ontwerp tot en met uitvoering verrichten wij in eigen beheer. Op die manier hoeft de klant niet ook nog eens van alles met een loodgieter, tegelzetter en stukadoor te regelen. Vossius ontzorgt de klant bij de installatie van een nieuwe badkamer of keuken".

Deelname aan het toernooi staat open voor iedereen van zeventien jaar en ouder. Er wordt gespeeld in gemengd, heren en dames dubbel. Het inschrijfgeld bedraagt 8,= euro per onderdeel en aanmelden kan via www.toernooi.nl tot en met 12 september. De doordeweekse wedstrijden beginnen om 18.00 uur. Vossius geeft alle deelnemers aan het toernooi, die voor 2017 een nieuwe keuken kopen, een cadeau ter waarde van driehonderd euro.

Rooise Golfkampioenschappen

Op Golf & Country Course Sint-Oedenrode worden zaterdag 1 oktober a.s. de Rooise Golfkampioenschappen gespeeld. Deze 24ste editie van een succesvolle traditie wordt mede mogelijk gemaakt door een aantal sponsoren.

De Rooise Golfkampioenschappen worden georganiseerd voor de bij de NGF geregistreerde golfende inwoners van de gemeente Sint-Oedenrode, Nijnsel, Boskant en Olland. Golfers van alle niveaus kunnen zich inschrijven en strijden om de titel "Roois beste golf(st)er". De bijbehorende bekers zijn voor de beste speler/speelster in de strokeplay-wedstrijd. Afhankelijk van je golfniveau speel je mee met de strokeplay wedstrijd (hcp 0 t/m 24) met bruto en netto verdeling of stableford wedstrijd (hcp 24,1 t/m 36). Naast de felbegeerde titel zijn er allerlei prijzen te winnen. Deelnemen aan de Rooise Golfkampioenschappen betekent genieten van 18 holes golf op een prachtige 9 holes baan, de prijs uitreiking en het buffet en dit alles voor slechts € 17,50 per persoon. De Rooise Golfkampioenschappen, een golftoernooi voor en door Rooienaren. Leden en registratieleden van golfclub de Schoot kunnen zich inschrijven via E-golf4U. Alle andere golfers kunnen een inschrijfformulier aanvragen per e-mail bij mariokorsten@live.nl Inschrijven is mogelijk tot en met zondag 25 september. Wees er snel bij want er zijn natuurlijk maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.


Nieuw waterveld voor MHC

Foto: Lisa vd Ven

Dit weekend was de officiële opening van het nieuwe waterveld van MHC Sint-Oedenrode. Het weekend stond in het teken van hockey, nog meer hockey en heel veel gezelligheid.

Op zaterdag was er een speciale middag voor de jongste jeugd van de club. De wat oudere teams speelden oefenwedstrijden. Daarna was het heren 1 dat mocht aantreden tegen De Boekaniers. Een team dat volledig bestaat uit oud-internationals en oud-hoofdklassespelers. Een spannende wedstrijd waarbij De Boekaniers uiteindelijk aan het langste eind trokken.
Op zondag waren er opnieuw wedstrijden van zowel dames- als heren 1. Tussen de wedstrijden door vond de officiële opening plaats door voorzitter Gert-Jan van Thienen en wethouder Ad van der Heijden. Het veld werd op een feestelijke manier 'onthuld' waarbij vele gezichten even in het zonnetje gezet werden.
Nu is het tijd om zoveel mogelijk gebruik te maken van het veld. En daar heeft, zowel jong als oud, ontzettend veel zin in is dit weekend gebleken.

Foto: Lisa vd Ven
Foto: Lisa vd Ven
Foto: Lisa vd Ven
Foto: Lisa vd Ven
Foto: Lisa vd Ven
Foto: Lisa vd Ven
Foto: Lisa vd Ven

Aqua Libre: de tweede tien jaar

De Rooise duikvereniging Aqua Libre viert dit jaar haar dertigjarig bestaan. DeMooiRooiKrant neemt de lezer in drie afleveringen mee door de geschiedenis van deze actieve club. In deze uitgave praten we met Ellen Smulders over het wel en wee in het tweede decenium van de duikvereniging. Ellen werd in 1997 lid van de club en wist ook haar partner voor het duiken enthousiast te maken. Hun twee kinderen zullen zeker in de voetsporen van hun ouders treden.

"Mijn oom was al lid van Aqua Libre en hij maakte mij enthousiast voor de duiksport. Toen ik zestien werd mocht ik ook lid worden. Tegenwoordig ligt die leeftijd voor kinderen van leden op acht jaar en vanaf twaalf kunnen kinderen voor het 1-ster juniorbrevet worden opgeleid, toen was dat nog zestien", vertelt Ellen. "Waarom ik zo graag wilde gaan duiken?", herhaalt ze. "Ik zwom altijd al graag en ik was altijd al enorm gefascineerd door het rijke onderwaterleven. Zowel de flora als de fauna onder de waterlijn zijn echt fantastisch mooi om te bekijken".

"Ik heb in die negentien jaar dat ik nu lid ben van Aqua Libre deze vereniging leren kennen als een familievriendelijke vereniging. Er zijn het hele jaar door activiteiten en daarbij wordt ook aan de leden die niet actief duiken gedacht. Zo barbecueën we elk jaar wel een keer, maar ook kegelen en een salsa dansavond stonden al eens op het programma. Maar natuurlijk staat het duiken centraal. Zo gaan we met Pinksteren en eind augustus altijd naar Zeeland".

Brevetten voor de veiligheid
Duiken is een sport die niet geheel zonder risico's is. Je moet weten wat je doet en wat er allemaal kan gebeuren. Als je weet wat je doet en wat je moet doen, dan daalt de kans op ongelukken aanzienlijk. Het is daarom belangrijk dat je in het bezit bent van de juiste brevetten. Het is ook wel mogelijk om tijdens de vakantie een 'vakantiebrevet' te halen, maar daarmee kun je niet echt goed zelfstandig en veilig duiken. Ellen is inmiddels een 3-ster duikster en heeft vroeger ook zwembadtrainingen verzorgd die in zwembad 'De Neul' worden gegeven. Dat leverde haar toen meteen studiepunten op voor haar studie bewegingswetenschappen en fysiotherapie.

"Het is belangrijk om je theorie goed te kennen", vervolgt Ellen. "Daarbij leer je wat voor uitrusting je nodig hebt, hoe je gevaren van het duiken, zoals de gevreesde caissonziekte - of decompressieziekte kunt voorkomen en hoe je die kunt herkennen. Maar ook wat je moet doen als iemand toch medische problemen oploopt door het duiken bijvoorbeeld doordat hij te snel is gestegen en de caissonziekte heeft. Met het goed toepassen van het geleerde, heb je ook veel meer plezier tijdens het duiken. Ik heb op de Antillen met mensen gedoken, die zo'n 'vakantiebrevet' hadden. Zij waren na een halfuur al door hun lucht heen, terwijl ik nog wel een halfuur langer onder water had kunnen blijven. Dat is toch zonde", zegt Smulders.

Het wordt steeds leuker
Door te gaan duiken bij een vereniging, leer je hoe de theorie in de praktijk toegepast wordt. Je bouwt zo dan je duikervaring op en het wordt elke keer leuker. Als je na de lessen in het zwembad voor de eerste keer in het open water duikt zoals het Dungens gat gaat er een wereld voor je open. Daarna in de Grevelingen of de Oosterschelde heb je opnieuw een fantastische ervaring, er is daar eb en vloed, er staat stroming en in het zoute water komen heel andere dieren en planten voor dan in de 'plas om de hoek'. Echt indrukwekkend wordt het als je in de Middellandse Zee komt. Toen ik daar voor de eerste keer kwam was ik enorm onder de indruk van de grootte van de vissen. Mijn buddy vertelde me na afloop van de duik dat hij nog nooit iemand onder water had horen gillen, maar mij was het gelukt om onder water van met te laten horen. Het waren ook echt enorme zeebaarsen", zo sluit Ellen haar verhaal lachend af.

Voetbal
Nijnsel TVE Reclame
Programma jeugd 10/09:

Nijnsel/TVE Reclame JO19-1-Irene JO19-1 15.00 u.
Heeswijk JO17-1-Nijnsel/TVE Reclame JO17-1 15.00 u.
Nulandia JO15-1-Nijnsel/TVE Reclame JO15-1 12.45 u.
Sparta'25 JO13-5G-Nijnsel/TVE Reclame JO13-1 11.30 u.
Rhode JO11-6-Nijnsel/TVE Reclame JO11-1 10.30 u.
Nijnsel/TVE Reclame JO11-2-Erp JO11-4 9.45 u.
Nijnsel/TVE Reclame JO9-1-ELI JO9-2G 9.45 u.
SES MO15-1-Nijnsel/TVE Reclame MO15-1 13.00 u.
Programma senioren 11/09:
EMK 1-Nijnsel 1 14.30 u.
Volharding 3-Nijnsel 2 12.00 u.
Nijnsel 4-Schijndel 6 12.00 u.
Nijnsel 5-Rhode 9 09.30 u.
ELI 5-Nijnsel 7 11.15 u.
Nijnsel VR1-Beerse Boys VR1 14.30 u.
Nijnsel VR2-ST FC de Rakt/UDI'19 VR2 10.00 u.

Rhode
Uitslagen jeugd:

Wilhelmina Boys 2 - Rhode 2 0 - 9
UDI'19 JO19-1 - Rhode JO19-1 4 - 0
Rhode JO17-1 - Mifano JO17-1 0 - 4
Schijndel JO15-2 - Rhode JO15-1G 0 - 3
Uitslagen senioren:
Rhode 1 - Helvoirt 1 1-2
Wittenhorst 2 - Rhode 2 0-3
Rhode 3 - Someren 4 4-1
Rhode 4 - Stiphout Vooruit 2 1-0
Rhode 5 - Heeswijk 6 6-0
Rhode 6 - Schijndel 6 2-2
Nijnsel/TVE Reclame 4 - Rhode 6 4-1
Rhode 7 - Irene 3 4-2
DVG 7 - Rhode 9 2-2
Avanti'31 7 - Rhode 10 0-3
Nijnsel/TVE Reclame 7 - Rhode 35+1 2-3
DVG VR1 - Rhode VR1 0-6
Wilhelmina Boys 2 Rhode 2-ZAT 0-9
Programma jeugd 10/09:
Rhode JO19-1 - Dongen JO19-1 14:30
Rhode JO19-2 - DAW JO19-2 14:45
UDI'19 JO19-4 - Rhode JO19-3 14:45
Berghem Sport JO17-1 - Rhode JO17-1 15:00
Rhode JO17-3 - Avanti'31 JO17-2 13:00
Blauw Geel'38 JO17-7 - Rhode JO17-4 14:45
Rhode JO15-1G - Prinses Irene JO15-1 13:00
Avanti'31 JO15-3 - Rhode JO15-2 13:00
Blauw Geel'38 JO15-7 - Rhode JO15-3 13:00
Rhode JO15-4 - Blauw Geel'38 JO15-9 13:15
Schijndel JO15-4 - Rhode JO15-5G 11:30
Mierlo Hout JO13-1 - Rhode JO13-1 10:30
Rhode JO13-2 - Blauw Geel'38 JO13-5 11:45
Blauw Geel'38JO13-6 - Rhode JO13-3G 11:30
Rhode JO13-4 - WEC JO13-2 11:45
Irene JO13-2 - Rhode JO13-5G 11:15
Rhode JO13-6 - Mariahout JO13-2G 10:30
ST SDDL JO13-4M - Rhode JO13-7M 11:00
Rhode JO11-1 - Avanti'31 JO11-1 9:15
Rhode JO11-2 - DVG JO11-1 10:30
Rhode JO11-3 - DVG JO11-2 10:30
Schijndel JO11-2 - Rhode JO11-4G 9:00
Rhode JO11-5G - Gemert JO11-3 10:30
Rhode JO11-6 - Nijnsel JO11-1 10:30
Mariahout JO11-3G - Rhode JO11-7G 11:00
Sparta'25 JO11-5G - Rhode JO11-8G 9:15
Rhode JO9-1G - Avanti'31 JO9-1 9:15
Rhode JO9-2 - Stiphout Vooruit JO9-4G 9:15
Rhode JO9-3 - Avanti'31 JO9-5 9:15
Rhode JO9-4G - Boekel Sport JO9-4 9:15
Margriet JO9-5G - Rhode JO9-5 8:45
Ollandia JO9-2G - Rhode JO9-6G 10:30
DVG JO9-4 - Rhode JO9-7G 10:45
VOW JO9-3 - Rhode JO9-8 10:30
Blauw Geel'38 JO8-1 - Rhode JO8-1 10:15
Rhode MO19-1 - VOW MO19-1 14:30
EVVC MO17-2 - Rhode MO17-1 13:00
Rhode MO13-1 - DVG MO13-1 9:15
Rhode MO11-1 - VOW MO11-1 10:30
Programma senioren 11/09:
BVV1- Rhode1 14:30
Rhode 2 - SSS'18 2 11:00
Gemert3 – Rhode 3 10:00
Rhode 4 – Someren 5 12:00
WEC 4 – Rhode 5 12:00
Rhode6 – W EC 5 12:00
Rhode 7 - Schijndel 7 12:00
Nijnsel 5 – Rhode 9 10:00
ASV'33 VR1 – Rhode VR1 11:00
Sparta'25 9 – Rhode 35+1 12:00
E.L.I. – Veteranen 17:00
Rhode 2 ZAT - BlauwGeel'38 3 16:30


Ollandia
Uitslagen senioren:

Fiducia 1-Ollandia 1 4-1
Programma senioren 08/09:
Ollandia 2-Mierlo Hout 7 20.00 u
Programma senioren 11/09:
Ollandia 1-ELI 1 14.30 u.
Ollandia 2-RKPVV 10.30 u.
Boskant 5-Ollandia 3 11.00 u.
Ollandia VE1-Boskant 6 10.00 u.
Programma jeugd 10/09:
Ollandia Jo17-1-WEC Jo17-1G 14.30 u.
Ollandia Jo15-1G-Schijndel Jo15-3 13.30 u.
Venhorst Jo3-1G-Ollandia Jo13-1G 10.00 u.
Ollandia Jo11-1-Schijndel Jo11-5 9.30 u.
Berghem Sport Jo9-5-Ollandia Jo9-1G 9.00 u.
Ollandia Jo9-2G-Rhode Jo9-6G 10.30 u.

v.v. Boskant
Uitslagen senioren
WHV 1-Boskant 1 1-2
Boskant 2-MULO 2 2-2
Boskant 3-Schijndel 5 1-1 (beker)
Boskant 5-Blauw Geel 11 1-5
Woenselse Boys 6-Boskant 6 3-3
BES VR1-Boskant VR2 7-2
Programma senioren 11/09:
Boskant 1-VOW 1 14.30 u.
Milheezer Boys 2-Boskant 2 11.30 u.
Boskant 3-Margriet 6 12.00 u. (beker)
Boskant 4-Blauw Geel 18 10.00 u.
Boskant 5-Ollandia 3 11.00 u.
Ollandia 4-Boskant 6 10.00 u.
SBC VR1-Boskant VR2 12.00 u.        
Programma jeugd 08/09:
Boskant JO15-1-Zwaluw VFC JO15-2 a.19:00 u.
Boskant JO13-1-OJC Rosmalen JO13-6 a.19:00 u.
Programma jeugd 10/09:
Boskant JO19-1-SV Brandevoort JO19-1 14:30 u.
HVCH JO17-2-Boskant JO17-1 15:15 u
Berghem Sport JO15-2-Boskant JO15-1 15:00 u.
Boskant MO15-1-Oss'20 MO15-2 10:30 u.
DVG JO13-2-Boskant JO13-1 11:45 u.
Stiphout Vooruit JO9-5G-Boskant JO9-2G 09:00 u.

Korfbal
Programma senioren donderdag 08/09:

Astrantia/ONA 1-KV Rooi 1 20.00 u.
Programma jeugd 10/09:
KV Rooi B2-Emos B2 13.30 u.
KV Rooi C1-NDZW C1 12.30 u.
JES D1-KV Rooi D1 11.30 u.
Avanti D3-KV Rooi D1 09.15 u.
JES E1-KV Rooi E1 10.15 u.
KV Rooi E2-De Korfrakkers E3 10.30 u.
Emos E1-KV Rooi E3 11.00 u.
KV Rooi F1-Blauw Wit F1 09.30 u.
Programma senioren 11/09:
KV Rooi 1-DSV 1 13.00 u.
De Korfrakkers 6-KV Rooi 3 12.00 u.
Programma senioren 14/09:
Corridor MW2-KV Rooi MW 2 20.30 u.
Odisco
Uitslagen senioren
Odisco Mw1 – Nijnsel Mw1 11-10        
Uitslagen jeugd
Rooi E2 – Odisco E1 4-10        
Rooi E3 – Odisco E2 0-10                        
Korloo C1 – Odisco 5-1
Odisco D1 – Alico D1 5-4                        
Prinses Irene B1 – Odisco B1 13-5

Biljarten
Programma 12/09:
B.C. Eerschot - Kofferen
Programma 15/09:
Beurs - D'n Toel
Jachtrust - Dorpsherberg
de Kroeg - Boskant
Gin Keus - Wellie Winne Welles
Wapen van Eerschot - Oud Rooij


Bridgeclub De Beckart NijnselBC De Beckart/Maas en Dieze
01/09:
1. Riet van Hout en Cees van Hout 67.44 %, 2. Nellie Vervoort en Nelly van der Vleuten 63.88 %, 3. Harrie van Erp en Jan van Erp 62.15 %, 4. Nelly Seegers en Jan Seegers 59.37 %.

01/09: 1. Guus Plevier en Fried v.d. Laar 60.18 %, 2. Riet v.d. Laar en Zus v.d. Rijt 58.88 %, 3. Francien v. Oorschot en Annie Kooimans 52.21 %, 4. Jet v.d. Meerakker en Ad v.d. Brand 44.88 %. Iedere donderdagmiddag is iedereen welkom om mee te doen. Aanvang 13.30 uur. Info Hilda vd Kaden tel. 0413 474297

B.C. d'n einder '05
31/08:
A Lij: Mia Poels-Truus v. Heesch 61.98 %, 2. Corrie Kasteleijn - Riet v. Hout 57.29 %, 3. Bert Foolen-Jan v.d.Velden 53.13 %. B lijn: 1. Liesbeth Bekkers- Marie-Cathrien Wielens 61.11%, .2 Mieke Ketelaars- Riet Donker 57.64 %, 3. Hennie en Wil Merkelbach 56.25 %. Zie ook: www.bridgeclubdeneinder.nl

Bridgeclub J.V.G.
31/08: 1 Heren Van Erp 62,50 %, 2 Dames B.v.d.Laar- N.Philipsen 61,81 %, 3 Dames W.v.Gerwen- A.v.Genugten 57,64 %.

Bridgeclub De Neul
2/9:
A-lijn: 1. Nettie Passier en Mia Poels 69.58%, 2. Harrie v, Erp en Harrie Hutschemaekers 64.58%, 3. Mien v Schijndel en Lonja Woonings 56.25%. B-lijn: 1. Wies en Ad Meuwese 58.68%, 2. Mieke en Evert Vugs 57.64%, 3. Francien v. Oorschot en Miep v. Os 55.21%. C-lijn: 1. Peter Schepers en Harrie Timmermans 62.15%, 2. Jo Evers en Jo Kremers 59.38%, 3. Hannie de Laat en Zus v.d. Rijt 58.68. D-lijn: 1. Liesbeth Bekkers en Ria Verboort 65.83%, 2. Thea Huijberts en Ria Damen 60.42, 3. Ans v.d. Laar en Addie Rijkers 58.75 %.

Bridgeclub Rooi 750
31/08: A-lijn: 1. Theo van Geffen & Henk Schakenraad 64,58 %, 2. Ton Schuurman & Gerard Verkade 62,92 %, 3. Dirk Gillissen & Jan van Lanen 56,25 %. B-lijn: 1. Marijn van de Akker & Evert Vugs 57,50 %, (2) Anneke Majoor & Toon Majoor 57,08 %, (2) Tonnie van Acht & Joost van Heertum 57,08%, (3) Lenie van de Wall & Hans Huijbers 56,67 %, (3) Jan Derks van de Ven & Christ Verhoeven 56,67 %.


NJBB Zomeravondcompetitie

Bij aanvang van de laatste competitieavond hadden nog 3 teams kans om kampioen te worden in hun klasse. De avond verliep echter teleurstellend. Team 1 verloor kansloos hun thuiswedstrijd in de hoofdklasse met 1-8 van Tilburg 1 en zakte daarmee zelfs in de eindstand terug naar de 3e plaats. Team 2 daarentegen presteerde goed en won hun thuiswedstrijd met 5-4 van Oisterwijk 1.

Een belangrijk aandeel daarin had het triplet Ad vd Velden/Piet Habraken/Jan Bekkers. Team 2 eindigt met deze zege uiteindelijk op de 4e plaats in de hoofdklasse. In de 1e klasse moest team 3 om kampioen te worden in haar uitwedstrijd een overwinning boeken op Dongen 1 maar bleef steken op een nederlaag van 5-4. Dit lag niet aan het triplet Huub v Abeelen/Maria Thijssen/Ronald Thijssen die deze keer al haar partijen won. Team 3 eindigt in de eindrangschikking op de 2e plaats in de 1e klasse met evenveel punten als kampioen Dongen 1. Op basis van het onderling resultaat werd Dongen 1 echter kampioen. Team 4 verloor in de 2e klasse in Loon op Zand met 7-2 van Cochonnetclub 1 en zakte daarmee terug naar de 4e plaats in de 2e klasse.

Vrijdagavondcompetitie:
Toon Vervoort kampioen

Toon Vervoort ging al aan de leiding in het klassement maar verstevigde deze laatste avond zijn positie door met 3 +23 te winnen. Hij werd daarmee kampioen (+16) in deze zomereditie van de vrijdagavondcompetitie. Op de 2e plaats eindigde Harrie van Breugel (3 +10) en steeg daarmee naar de 2e plaats in de eindrangschikking (+8). Bert Goorts werd deze avond 3e (2 +15) en Huub van Abeelen 4e (2 +14) en hij steeg naar plaats 3 in de eindrangschikking (+7). Netty Leijtens werd deze avond 5e (2 +13).

Clubkampioenschap doubletten
Op de 1e finaleavond bleef in de hoofdfinale alleen het doublet Jan van Erp/Erik Verschuijten ongeslagen (3 +25). Met 1 verliespartij volgen de doubletten Karel Verschuijten/Gerrie vd Rijdt (2 +18) en Leon vd Rijdt/Annie vd Nieuwenhof (2 +3). In de B-finale gaat het doublet Rien vd Rijt/Tini vd Donk aan de leiding (2 +11).


Ollandse biljartkampioenschappen

Afgelopen maandag is de 27e editie van de Ollandse biljartkampioenschappen van start gegaan. Voor dit jaarlijks terugkerend kampioenschap hebben zich 55 spelers aangemeld. Er wordt gespeeld in drie klassen waarbij geldt; C-klasse 18 t/m 23 caramboles, B-klasse 24 t/m 39 caramboles en A-klasse 40 caramboles en hoger.

Op de eerste speelavond werd de beste wedstrijd gespeeld door Frans van Esch. Frans had toch nog 20 beurten nodig om zijn partij naar zich toe te trekken. Dit deed hij met een gemiddelde van 1.40 en zijn hoogste serie van 9 . Ook nieuwkomer Mark van Oorschot ging goed van start en vergaarde 6 wedstrijdpunten. Hoge series werden gemaakt door Bert v.d. Plas (11) , Arie Markus (9) en Rien Kastelijn (5).

Uitslagen D'n Toel: Janus Heesakkers 8, Jo Timmermans 7, Erik Huijbregts 5, Rien Kastelijn 7, Antoon Versantvoort 7, Albert van Driel 6, Wim v.d. Zanden 7, Bart van Esch 6, Renee Wisse 3, Frans van Esch 10, Arie Markus 6, Bas v.d. Tillaart 5.
Uitslagen De Dorpsherberg: Gerard Eijkemans 6, Jan Hagelaars 6, Gonny v.d. Pasch 7, Toon v.d. Akker 8, Leo Hagelaars 6, Berry Hubers 8, Bert v.d. Plas 9, Jos van Bakel 6, Ruud van Driel 6, Mark van Oorschot 6, Jan de Jong 7, Tonny Hagelaars 5.