DeMooiRooiKrant

28 december 2016

DeMooiRooiKrant 28 december 2016


Foto: Henri van Hoorn

Het is nogal wat, als je dorp wordt opgeslokt in een groter geheel. Hoewel, opgeslokt, door wie? Dat klinkt alsof we Rooi kwijt raken. Niks is echter minder waar. Het enige wat we kwijt raken is onze 'bestuurlijke onafhankelijkheid' ofwel we kunnen als Rooi niet in ons uppie alles doen wat we willen. Dat konden we trouwens toch al niet, daar zit Den Haag en de Provincie nog tussen en daar komt nu Meierijstad bij. Zelfs onze jongste generatie gaat het woord "Meierijstedeling" niet meer meemaken.

We krijgen daar wel iets voor terug. Een grotere jas, waarin we ons beter aan elkaar kunnen warmen. Maar waarin Rooi vooral zichzelf kan blijven. Sterker nog: waarin Rooi de kans krijgt om zich nog meer dan voorheen te profileren als het groenste stuk van dat groter geheel. Waar iedereen wel zou willen wonen en werken. Waar toeristen automatisch naar toe rijden als ze op vakantie gaan of een dagtrip doen naar Meierijstad.

Dat groter geheel dat nu Meijerijstad heet, dat zijn wij óók, maar dat is extra. Je zou ook kunnen zeggen: Rooi wordt Rooi+. Het is ook Rooi, dat haar identiteit de laatste jaren in een verhoogd tempo heeft versterkt. Daar waren we al mee bezig voordat iemand ooit van het woord Meierijstad had gehoord, en daar gaan we gewoon mee dóór. We blijven ons eigen plan trekken, net als de afgelopen 800 jaar.

Géén DeMooiMeierijstadKrant
Als redactie krijgen we veel vragen over het voortzetten van DeMooiRooiKrant. De meest gestelde vraag; wordt het nu DeMooiMeierijstadKrant? Het antwoord is 'MooiNiet' en wel om meerdere redenen. We krijgen met gemak iedere week gemiddeld 40 pagina's gevuld. Een dikte die voor iedereen te behappen is. Een krant voor heel Meierijstad betekent dan al snel het dubbele aantal pagina's. Dat wordt teveel. Bovendien merken we dat Rooienaren niet direct zitten te wachten op nieuws uit Keldonk of Mariaheide of andere buurdorpen.
Daarnaast willen we voor onze lokale adverteerders aantrekkelijk blijven met advertenties voor betaalbare prijzen. Wanneer we de oplage zouden verviervoudigen zou het vrijwel onbetaalbaar worden om een advertentie te plaatsen. Het bereik is dan wel een stuk groter, maar wat heeft een lokale slager in Boerdonk er aan dat zijn aanbieding in Nijnsel wordt gelezen?

Samenwerking kranten binnen Meierijstad
Als laatste reden kunnen we de samenwerkingsvorm noemen die we hebben met twee kranten in de andere grote kernen: DeMooiSchijndelKrant en Stadskrant Veghel. Samen bedienen we geheel Meierijstad. Onze adverteerders kunnen we op die manier voor een gunstig doorplaatsingstarief laten adverteren in heel Meierijstad, maar het kan ook in de drie kernen apart.
Kortom, voor dit moment komt er dus geen overkoepelende krant voor heel Meierijstad, al weet je natuurlijk nooit wat de toekomst gaat brengen. We houden het voorlopig bij een dubbele pagina met Meierijstadnieuws om u zo op de hoogte te houden van het laatste nieuws uit Schijndel en Veghel.

Tot slot – en tevens nieuw begin – willen wij als redactie onze lezers en adverteerders bedanken voor het in ons gestelde vertrouwen. In 2017 gaan we er weer tegenaan!

Jaargang 7 - Week 52 - Woensdag 28 december 2016

Rondleidingen Museum Henkenshage opgeschort

Museum Henkenshage kampt met dermate lage bezoekersaantallen, dat er vanaf 1 januari voorlopig geen rondleidingen meer worden verzorgd.

Ook is het nog maar de vraag of het kasteel volgend jaar de deuren opent op Kastelendag. Het gemeentebestuur is door de rondleiders op de hoogte gesteld. De maatregel geldt ook voor de rondleidingen van boekingen via La Casserole. Het besluit is genomen omdat het museum Henkenshage te weinig bezoekers genereert. Zo werden er dit jaar in totaal 272 bezoekers rondgeleid, waarvan er 212 op Kastelendag werden geteld.

Rondleiders Jan van de Eshof en Tonnie Donkers willen zich oriënteren op een nieuwe start, aan de hand van een aangepaste exploitatieovereenkomst tussen de gemeente en exploitant Vroomen. Ze worden hierin ondersteund door Mari Thijssen, die wegens het terugtrekken van coördinator Aad Veenendaal was ingeschakeld om continuering van de rondleidingen te bezien. Thijssen: "Overal hebben de lokale musea het moeilijk. Iedereen is er wel een keer geweest, zegt 'mooi' maar dan heeft hij het wel gezien. De collectie is meestal klein, en blijft jaren hetzelfde."

De vele vrijwilligersuren die met de organisatie zijn gemoeid, wegen niet op tegen het geringe aantal bezoekers. De rondleiders stellen dat alle middelen om de bezoekersaantallen op te krikken niet werken, en andere wegen bewandeld moeten worden. Niettemin wordt er nog nagedacht over een beter aanbod in de collectie. Verder denken ze aan overleg met de conservator van een bevriend museum en met andere museumstichtingen in Meierijstad. "We willen bestuderen welke opties we kunnen inzetten om de fraaie eigendommen, schilderijen en kunstschatten van de Stichting Museum Henkenshage, onder de aandacht te brengen van potentiële bezoekers."


Sophie Francis in het Glazen Huis

Maas laat zijn nagels lakken door Tijn.

Onze eigen Sophie Bongers (DJ Sophie Francis) mocht woensdagavond optreden in het Glazen Huis in Breda. Eerder schreef radiostation 538 al over Sophie, waarbij ze haar de vrouwelijke Martin Garrix noemden. Inmiddels heeft dus ook 3FM het talent van de Rooise ontdekt.

Dat het beroemde radiostation weg is van Sophie is dus geen verrassing meer. Maar dat de inmiddels 18-jarige op mocht treden in het Glazen Huis is natuurlijk ontzettend gaaf. Sophie zelf zegt het bijzonder te vinden geld op te halen voor zo'n goed doel. Samen met StukTV en Frank van de Lende draaide Sophie een heerlijke set en zette ze Breda op zijn kop.

De DJ's Frank van de Lende en Domien Verschuuren draaiden tot en met 24 december in het huis en haalden daarbij geld op voor het goede doel. Dit jaar vroeg 3FM Serious Request aandacht voor een stille ramp die elke 35 seconden een kinderleven eist: longontsteking. Elk jaar sterven meer dan 900.000 jonge kinderen aan een longontsteking. Kinderen die eenvoudig te redden zijn met de juiste behandeling en goede informatie. Dat Sophie daar een bijdrage aan heeft kunnen leveren is natuurlijk fantastisch.

Foto: 3FM Foto: Sophie Francis

Burgemeester Maas geeft Tijn jeugdlintje

De burgemeester van Sint-Oedenrode – Peter Maas – is op dit moment ook waarnemend burgemeester van Bladel. In die hoedanigheid deelde hij vrijdag een jeugdlintje uit aan de ongeneeslijke zieke Tijn uit Hapert.

Daar bleef het niet bij. Maas liet natuurlijk ook zijn nagels lakken, geheel in stijl van de Serious Request actie. Afgelopen woensdag werd Tijn dé held van radiostation 3FM met zijn inmiddels landelijk bekende nagellakactie. Vorige week kreeg de jongen te horen dat hij ongeneeslijk ziek is. Hij koppelde zijn eigen verhaal aan de actie van Serieus Request en dat bleek een schot in de roos. Hij haalde er ruim miljoen euro mee op.

Vier jaar geëist voor veroorzaken dodelijk ongeluk A50

Foto: AS Media

Het Openbaar Ministerie Oost-Brabant heeft dinsdag 21 dec. een gevangenisstraf van vier jaar geëist tegen de man die terecht staat voor het veroorzaken van een dodelijk verkeersongeluk waarbij een 59-jarige vrouw uit Best om het leven is gekomen.

Het ongeluk gebeurde in de nacht van 26 juni op de A50 ter hoogte van Sint-Oedenrode. Het slachtoffer reed op het moment van het ongeluk op de rechterrijbaan van de A50. Uit het onderzoek van de politie bleek dat verdachte met zeer hoge snelheid andere auto's aan het inhalen was op de weg. Hierbij heeft hij het voertuig van het slachtoffer geraakt, waardoor haar voertuig over de kop sloeg en zij ter plaatse kwam te overlijden.

Onvoorzichtigheid
"De vraag die vandaag beantwoord moet worden is of het rijgedrag van verdachte zodanig is geweest dat sprake is van schuld als bedoeld in artikel 6 van de Wegenverkeerswet. Het komt concreet aan op het vaststellen van de onvoorzichtigheid in het verkeer. Bij het vaststellen van die onvoorzichtigheid gaat het om de vraag of de verdachte objectief gezien een ernstige fout heeft gemaakt dan wel of zijn of haar rijgedrag aanmerkelijk onder de maat is gebleven van wat van een automobilist wordt geëist", aldus de officier van justitie op zitting.

De onvoorzichtigheid zit hem in deze zaak in het feit dat er met veel te hoge snelheid is gereden, de verdachte met alcohol op achter het stuur zat en de inhaalactie waarbij er tegen het voertuig van het slachtoffer werd aangereden. Het feit dat de verdachte niet in het bezit is van een rijbewijs speelt daar op de achtergrond mee maar draagt volgens het OM niet bij als extra onderbouwing van de onvoorzichtigheid op het moment van de aanrijding.

Dollemansrit
Uit de voorlopige blaastest kwam een hele duidelijke indicatie dat verdachte veel te veel had gedronken. "Dusdanig te veel dat je überhaupt niet in staat bent tot het fatsoenlijk besturen van een auto. Dat blijkt ook wel uit zijn letterlijk bezopen rijstijl. Er kan naar mijn mening geen andere conclusie worden getrokken dan dat het alcoholgebruik in grote mate heeft meegewerkt en ook een onderdeel is van het onvoorzichtig handelen."

Volgens de officier van justitie was het een dollemansrit: "Gelet op het totale rijgedrag van verdachte in directe aanloop naar het ongeval en de fouten die hij heeft gemaakt, is zonder meer de conclusie gerechtvaardigd dat het een dollemansrit was die gedoemd was te eindigen in een vreselijk ongeval. Het is buitengewoon treurig dat dit ongeval heeft geleid tot de dood van het slachtoffer. Haar overlijden is het gevolg van buitengewoon onvoorzichtig rijden door de verdachte en naar de mening van het Openbaar Ministerie kunnen de aan hem te laste gelegde feiten wettig en overtuigend bewezen worden ." Bron: www.OM.nl

Wat heb je gemist in de Rooise Kwis?

Ik begin mijn laatste column van het jaar met enkele kerstvragen die in de Rooise Kwis helaas ontbraken: 1. Met de komst van Trump is er veel veranderd. Hoe heet de bekendste elf die voor de Amerikaanse kerstman werkt? 2. Wat is de overeenkomst tussen een kerstboom en een priester? 3. Wat zijn, sinds de komst van Trump, de meest populaire cupcakes met kerst in Amerika? 4. Waarom wenst iedereen elkaar nu "de kont van de Paus" toe? (Onderaan lees je de antwoorden).

Zelf heb ik de hele kerst met maar twee vragen geworsteld: Allereerst, waarom is Jezus uitgerekend op 1e Kerstdag geboren? Had zijn Vader niet een andere verjaardag kunne prikken? En heb je wel 's goed gekeken naar het kribje van Jezus? Wat een krakkemikkig gevalletje! Geloof jij dat stiefvader Jozef werkelijk timmerman was en de LTS heeft afgemaakt? Maar goed, zo worstel ik met meer zaken. Er is in Rooi hennep gevonden bij het Duits lijntje? Wat een vreemd bericht! Bij een lijntje hoort toch cocaïne? En op de Alfred Nobelstraat zit een AVIA pompstation. Het is al bijzonder om een straat te noemen naar de uitvinder van het dynamiet, maar om daar nou ook nog een kleine 50 duizend liter benzine op te slaan … !? En moet je als vertrekkend burgemeester nou echt zo blij zijn met die uitbundige afscheidsreceptie? Waarom is iedereen toch zo vrolijk als je weggaat?

Vragen, vragen vragen. Ik heb van 2016 geleerd dat je je gewoon niet teveel vragen moet stellen. IK liep laatst de bibliotheek binnen, aan de Deken van Erpstraat. Kijken of ze mijn dubbel DVD "'t hele zwikkie" hadden staan, maar ik kon hem niet vinden. Bij de balie kreeg ik te horen dat ze mijn cabaretshows bewust buiten de humorsectie hielden. Eh …? Geen vragen stellen, en gewoon doorgaan! Dat probeer ik althans, om te beginnen in Mariendael. Op zaterdag 14 januari speel ik daar mijn cabaretvoorstelling KaasKleum. Er zijn zowaar nog kaarten te krijgen, geloof ik. Sterkte vast en na afloop is uitdrukkelijk geen tijd voor vragen.

Komt hier de uitslag van de Kerstkwis. 1. De GofuckyoursElf. 2. De ballen zijn puur ter versiering. 3. De Shutthefuckupcakes. 4. Een zalig uiteinde!

Sportverenigingen slaan handen ineen: Sportraad Meierijstad

Foto: Bart van der Heijden

In de afgelopen weken hebben de sportclubs zich uitgesproken over de wenselijkheid van een nieuwe koepelorganisatie waarlangs de hun gemeenschappelijke belangen worden behartigd. In alle drie huidige gemeenten steunen verenigingen het voorstel tot oprichting van de Sportraad Meierijstad.

Sportraad Meierijstad (SRM) wil vooral de samenwerking tussen de verenigingen bevorderen en wil als één partij fungeren in relatie tot het gemeentebestuur en derde partijen die het belang van sport in Meierijstad dienen. Vroegtijdige inbreng van advies, kennis en standpunten van de verenigingen m.b.t. het gemeentelijk beleid m.b.t. sport en bewegen is een belangrijke taak van de SRM. Continue samenspraak en -werking met het college B&W, gemeenteraad en ambtelijke organisatie is uitgangspunt voor de op te stellen convenant. Op korte termijn zal een uitnodiging uitgaan naar het nieuwe gemeentebestuur van Meierijstad om de uitgangspunten hiervoor te bespreken.

Voor meer informatie kunt u zich wenden tot: Jeugd Sport Stichting Schijndel, Peter van Esch, * pvanesch@onsmail.nl Roois Sportcollectief i.o., Wim van Meijl, * wimvanmeijl@kpnmail.nl Sportcollectief Veghel, Hein Timmermans, * hein.timmermans@kpnmail.nl


Enorm drukke afscheidsreceptie

Foto: Hans van den Wijngaard

De afscheidsreceptie van het College van B & W is woensdagavond enorm druk bezocht. Een flinke afvaardiging van het dorp – wat nu nog een zelfstandig Sint-Oedenrode is – rukte uit om burgemeester Maas en wethouders Hendriks, Van Burgsteden en Van der Heijden te bedanken voor bewezen diensten.

Over enkele dagen gaat Sint-Oedenrode officieel over in Meierijstad. Dat onderstreepte Maas nog eens in zijn afscheidsspeech. Vóór hem had Jeanne Hendriks in haar rede al een opsomming gemaakt van alles wat dit college de laatste jaren heeft gepresteerd. Een mooi rijtje en eerlijk is eerlijk, ze hebben veel voor elkaar gekregen. Maas raakte net als tijdens de laatste raadsvergadering geëmotioneerd. Dit keer gebeurde het bij het aankondigen van zijn favoriete lied over Rooi, dat ook vanuit de zaal volop werd meegezongen.
Hij en zijn wethouders werden overladen met cadeaus en bedankjes. Er was zelfs een afvaardiging aanwezig vanuit het bevriende Alzenau (D). Als klap op de vuurpijl kreeg Maas een eigen krant cadeau die later werd uitgedeeld onder de bezoekers.

Het College van B en W op een rij
Een lange rij bij de ingang,
Maas luistert aandachtig naar de Duitse toespraak van deze afgevaardigde uit Alzenau.
Uit handen van wethouder Hendriks kreeg Maas een goed gevulde krant met daarin verhalen en dankverhalen over en voor hem.
Burgemeester Maas schiet even vol na zijn speech.

Bronzen plaquette burchtterrein heren van Rode

Foto: Hans van den Wijngaard

Ter gelegenheid van het einde van de zelfstandige gemeente Sint-Oedenrode komt er een bronzen plaquette van het terrein van de burcht van de heren van Rode. Dat maakte burgemeester Peter Maas woensdagavond bekend tijdens de afscheidsreceptie op het gemeentehuis van Sint-Oedenrode.

Aansluitend onthulde burgemeester Maas samen met de wethouders Hendriks, Van der Heijden, Van Burgsteden en gemeentesecretaris Schriever het ontwerp van de plaquette.

De plaquette is ontworpen door de Rooise kunstenares Trudy Broos. Het is een weergave van het burchtterrein van de heren van Rode.

Coalitiebespreking in volle gang

De besprekingen om te komen tot een coalitie is in volle gang. Begin december presenteerde de informateur Jan van Loon zijn advies voor de meest kansrijke combinatie van partijen. Op basis van dit advies voeren op dit moment Team Meierijstad, CDA, VVD en PvdA, zelfstandig, gesprekken om te komen tot een coalitieakkoord. Fractievoorzitter Team Meierijstad Eus Witlox leidt deze formatiegesprekken.

Team Meierijstad werd de grootste partij bij de verkiezingen Meierijstad. De partij nam het initiatief om te komen tot een coalitie. Fractievoorzitter Team Meierijstad Eus Witlox: "De gesprekken verlopen in een goede sfeer en zijn constructief en openhartig. We willen een goede basis leggen om straks van start te gaan. Daarom willen we dit proces in een zorgvuldig tempo doorlopen. Begin januari verwacht ik te melden wanneer we een coalitieakkoord hebben."

Kinderwinterkermis: binnen en buiten plezier

Foto: Jos van Nunen

De Vrienden van Odendael hebben dinsdag de vriendschap met het verzorgingstehuis weer eens bestempeld. Ditmaal met de organisatie van de jaarlijkse Kinderwinterkermis. Binnen en buiten stonden allerlei leuke attracties voor de kinderen. Natuurlijk kwamen ook vaders, moeders, opa's en oma's mee. Veel mensen zijn deze week vrij en maakten daarom de tijd vrij voor een bezoekje aan de kermis. Door het lekkere weer werd ook buiten veel plezier gemaakt.


Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen

Rooi Actueel

Rooi Actueel met nieuws, actualiteiten, info en trends in korte uitzendingen.

Uitzending: elk heel uur, vlak voor alle andere programma's.


Rondje Rooi

Vanaf donderdag 29 dec. is er in Rondje Rooi te zien:

  • Bijzondere laatste raadsvergadering afscheid raadsleden en college van B&W
  • Symposium: Sint-Oedenrode, Macht, Religie en Cultuur in Meierij
  • Voor de 4e keer Rooise Kwis
  • Afscheidsreceptie gemeentebestuur
  • Herdertjestocht Bs. Franciscus Boskant

Uitzendtijden: 00:00 – 03:00 – 06:00 – 09:00 – 12:00 – 15:00 - 18:00 en 21:00 uur.

EXTRA PROGRAMMA naar aanleiding van afscheid burgemeester

TV Meierij blikt in korte flitsen terug op de installatie en de 13-jarige ambtsperiode van burgemeester Maas. Het is slechts een greep uit de vele activiteiten waarbij de burgemeester aanwezig was. Aan het slot een kort persoonlijk woordje van de scheidende burgemeester.

Uitzending tot en met donderdag 29 december
Tijden: 02:00 – 05:00 – 08:00 – 11:00 – 14:00 – 17:00 - 20:00 en 23:00 uur.

Kerstprogramma: Kerstconcert "DUIF".

Rooise koren brengen liederen rond kerst. De verbinding wordt gevormd door een verhaal met als titel "Duif".
Uitzending tot en met dinsdag 3 januari 2017.

Tijden: 01:00 – 04:00 – 07:00 – 10:00 – 13:00 – 16:00 - 19:00 en 22:00 uur

Soap "Da hedde wellus" deel 1

De overgang van de gemeente Sint-Oedenrode naar Meierijstad speelt in een Roois gezin een grote rol. Er zijn voor- en tegenstanders en de emoties lopen soms hoog op. Dat betekent niet dat humor ontbreekt!

Uitzending tot en met donderdag 5 jan. 2017
Tijden: ca. 00:30 – 03:30 – 06:30 – 09:30 – 12:30 – 15:30 - 18:30 en 21:30 uur.

Openingstijden kantoor en telefonische bereikbaarheid

Studio: Laan van Mariëndael 30A bereikbaar voor bestellingen, vragen, meldingen, elke ochtend van 09:00 - 11:30 uur behalve vrijdag. Vrijdag is het kantoor van 13:30 - 16:30 uur open. Tel. 0413-471193
Uitzendkanalen en frequenties
TV Meierij is te ontvangen via KPN kanaal 559.TRINED kanaal 13.
OnsBrabantNet digitaal via kanaal 38, analoog op 792 MHz. Via Ziggo: analoog op 256 MHz en digitaal via mediabox kanaal 36, CI+ kanaal 331. Via Vodafone Thuis: kanaal 712


Op 18 december werd in de Martinuskerk het Gemeenschappelijke Kerstconcert uitgevoerd. Toehoorders en uitvoerenden beleefden met elkaar een fantastisch en sfeervol concert. Het Cultureel Platform dankt daarvoor.

Koor Aurora/Erie van der Zanden, Koor Cantecleer/Peter Raaijmakers, Koor Polyhymnia/Nicole Friedrich-Krijnen, Het Roois Gemengd Koor/Ad Vergouwen, Het Roois Kamerkoor/Monique Joosten,

Het klarinet-ensemble van Harmonie Nijnsel: Wim, Mathijs en Thomas Lemmens, Kindergroep van de Basisschool Kienehoef o.l.v. Elke Holsheimer, Orgel en piano: Henk van Riel, Verhaal: Lisanne van Aert, Vertellers: Ger van de Wijdeven, Tim Hulsen, Gerben Nugteren, Pastor Vincent Blom, Koster Rien van Gerwen, Organisatie: Guus Kuijper, Riky de Roo, Ria van Erp, Wilma Gommers, Corry Kocken, Petra van der Vleuten, Noor Belgraver, Hans van Genugten, Fenny Kral, Henk Oerbekke, Adrie van Vlijmen, André van de Warenburg en Jan Buil. Het Cultureel Platform: Marius Wijnakker, Lia Bekkers en Mattie De Schepper

Sint-Oedenrode – Sfeer creëren. Dat is de allerbeste manier om op een goede wijze kerst te vieren. Peer en Ria Vogels uit Sint-Oedenrode weten wel hoe dat moet. Ze toverden hun huis om tot een prachtig en sfeervol geheel. Met kerstbomen, treinen, Kerstmannen en nog veel meer!

Oplossing kruiswoordpuzzel

Is het jullie gelukt? Hebben jullie ook zo je best gedaan op de grote kruiswoordpuzzel van vorige week? Dan zijn jullie natuurlijk ook ontzettend benieuwd naar het juiste antwoord.
Dat is: Mooie feestdagen.

Tien jaar Ollend Dreijt Dur

Foto:

Nog even, en Ollend Dreijt Dur gaat alweer het tiende jaar van haar bestaan in. Voorlopig is het er nog even rustig, want pas op 9, 10 en 11 juni staat Olland op z'n kop. Omdat er van het programma nog niet veel bekend is, kijken we even terug naar het afgelopen decennium.

Twan Brinkman is een van de initiatiefnemers en mannen van het eerste uur. Hij zit niet meer in de organisatie, maar langs de zijlijn dient hij ze graag van advies. En als je toch een afspraak hebt met DeMooiRooiKrant, kunnen ze misschien best wat opsteken van het verleden. Loes Hulsen en Maikel van Schijndel, respectievelijk een en twee jaar lid van de organisatie, zijn van de partij al laten ze het meeste praatwerk nog even over aan Twan.
Brinkman: "Voorheen hadden we het Ollands Dorpsfeest, dat werd georganiseerd door VV Ollandia, zo'n 25 jaar achter elkaar, maar op een gegeven moment hielden ze daarmee op. Dat was duidelijk een gemis, in Olland waren maar liefst drie of vier groepen tegelijk aan het bedenken hoe het nu verder moest. Toen we dat door kregen staken we allemaal de koppen bij elkaar. Zo kregen we een mooie mix van vriendengroepen. Wij hadden geen club achter ons staan dus moesten het zelf allemaal bedenken, want met een grote tent opzetten ben je er niet. Het eerste jaar hebben we het nog niet aangedurfd, maar het jaar daarna begonnen we dan met Ollend Dreijt Dur, met dertien man. Allemaal Ollandse vrijwilligers natuurlijk."
Hoe pak je zoiets aan? "We hebben verschillende ondernemers en bedrijven benaderd met de vraag om een schenking te doen of op een andere manier een bijdrage te leveren. We hebben een stichting opgericht, wat we over houden aan het evenement gaat weer terug naar de gevers. We wilden zo iets teruggeven aan de gemeenschap. Dat is voor iedereen interessant."
Liep alles meteen op rolletjes? Brinkman kan er nu wel om lachen, maar tien jaar geleden is het lachen hem wel vergaan. "Er kwam wel érg veel op ons af. De brandweer kwam bijvoorbeeld pas op de dag van de start kijken. Dít moest anders, en dát moest anders, we moesten flink doorwerken om dat allemaal voor elkaar te krijgen. De toegezegde 'bewaking' liet het afweten, we moesten toen zelf in slaapzakken op het podium om te voorkomen dat spullen weggehaald zouden worden. Een stroomaggregaat komt niet zo nauw, dachten we. Maar we kwamen er achter dat zo'n ding stabiel moet zijn, anders hoor je dat meteen aan de muziek. Zelf artiesten boeken hebben we ook afgeleerd. Als er een op het laatst afzegt moet je zelf maar een ander regelen. We hebben ons in het begin aan de gemeente moeten bewijzen, maar gelukkig hebben we alles altijd goed op orde gehad en werkt de gemeente nu goed met ons mee."
Maikel van Schijndel haakt in. "Met het publiek moet je altijd geluk hebben. De band is zo'n factor. Toen we Baby Blue contracteerden werd die korte tijd later heel bekend, en daar deden wij ons voordeel mee. Maar Ollend Dreijt Dur viel ook een keer toevallig samen met het WK Nederland-Spanje. Zoiets weet je niet van tevoren. Met een groot scherm voorkwamen we dat veel publiek thuis bleef, maar in het centrum van Rooi stond ook een groot scherm. We hebben trouwens sowieso steeds meer concurrentie van het centrum, want tegenwoordig is daar bijna ieder weekend wel iets te doen." Loes Hulsen: "Gelukkig was die wedstrijd niet zo laat en werd de wedstrijd gewonnen, zodat het toch nog een mooie avond werd."
Is er al iets bekend van het jubileumprogramma? "Het draaiboek met vaste activiteiten ligt er, maar aan het programma wordt nog hard gewerkt. Vanwege het jubileum doen we natuurlijk wat extra." Op de valreep krijgt Loes Hulsen nog een nieuwtje door: feestband Lijn 7 staat op het programma..

Foto:

De Borgmolen groeit!

2,5 Jaar na opening is De Borgmolen inmiddels een begrip aan het worden in de omgeving met een breed aanbod aan disciplines, trainingen en workshops voor jong tot oud. Met een duidelijke visie om naast de cliënt te staan en te investeren in deze relatie in een ongedwongen huiskamersfeer, is het team trots op wat het bereikt heeft! En ze blijven zich ontwikkelen…

De professionals horen met regelmaat terug van de cliënten dat ze zich zo gezien en gehoord voelen bij De Borgmolen. Het team ziet het als kracht om werkelijk present (aanwezig) te zijn voor jou als cliënt, zodat je niet verdwaalt, je geborgen voelt, zodat je kunt zijn wie je bent en je gerespecteerd voelt om wie je bent en wat je hebt meegemaakt.

Wil je graag weten wat De Borgmolen voor je kan betekenen? Neem contact op via info@deborgmolen.nl voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met één van onze coördinatoren. Zij denken graag met u mee! Zij horen ook graag van u waar uw behoeftes liggen, zodat de professionals met u mee kunnen denken wat zij of de samenwerkingspartners u kunnen bieden. Graag tot ziens in De Borgmolen!

Nieuwjaarsconcert in De Beckart

In het nieuwe jaar bundelen Ontmoetingscentrum de Beckart en Harmonie Nijnsel de krachten om de inwoners van Nijnsel een goed 2017 te wensen. De harmonie zal een schitterend nieuwjaarsconcert voor u neerzetten.

Dit concert zal plaatsvinden op zondag 8 januari om 14.00 uur in De Beckart. De harmonie heeft koor Polyhymnia uitgenodigd om deel te nemen aan het concert en zij zullen een prachtig optreden geven. Aansluitend wordt er een gezellige borrel gehouden. Na het concert, rond 15.30 uur, is de Harrie Vulderszaal voor alle bezoekers van het concert en alle inwoners van Nijnsel geopend om een toast uit te brengen op het nieuwe jaar.

Nieuwjaarsconcert Skrothupke

Op 1 januari houdt CV 't Skrothupke in Sint-Oedenrode weer zijn traditionele nieuwjaarsconcert. Dit jaar extra feestelijk wegens het 44-jarig bestaan van de carnavalsclub.

Wat is er mooier om het jaar met vrienden en bekenden te beginnen, onder 't genot van een drankje en een lekker stukske muziek? Een uitgelezen moment om elkaar de hand te schudden en samen te proosten op het nieuwe jaar. Dit concert vindt plaats in Café Oud Rooy en begint om 17.00 uur.

foto AS Media Foto: AS Media

Bij een ongeval dat zaterdagmorgen omstreeks 0.30 uur gebeurde op de A50 ter hoogte van de gemeentegrens van Sint-Oedenrode met Veghel is de bestuurder van een auto gewond geraakt. Het ongeluk gebeurde op de rijbaan richting Veghel.

Toen de hulpdiensten ter plekke kwamen troffen zij een auto aan die op de kop in de sloot terecht was gekomen. De bestuurder van de auto raakte bij het ongeluk bekneld. Personeel van de opgeroepen ambulance heeft de bestuurder eerste hulp verleend. De brandweer heeft de bestuurder uit zijn benarde positie bevrijd.

Het is onbekend wat voor een letsel de bestuurder opliep. Naar de oorzaak van het ongeval is een onderzoek ingesteld. (Bron: As Media)


Tickets Prinsenzittingen online verkrijgbaar

De voorbereidingen voor de Prinsenzittingen 2017 zijn in volle gang! Artiesten hebben hun acts in de steigers staan en gaan de komende weken oefenen om er weer 4 spetterende avonden van te maken. Het programma zit vol met diverse optredens van cabaret, klets, dans en muziek maar start feitelijk al bij de ingang waar u ontvangen wordt door markante figuren.

De dames van Infinity zullen ook een optreden verzorgen, deze week zetten we hen in de spotlight. Als we hen vragen om input te leveren voor dit stuk dan volgt al snel hun reactie: 'Wij, van Infinity, krijgen regelmatig de vraag: Wat maakt deelname aan de zittingen nou zo leuk? Tja, dat is en blijft een moeilijke vraag om duidelijk te beantwoorden, het enige wat daar, volgens ons, bij past is: 'Bij zijn is meemaken!'. Die sfeer is bijna niet uit te leggen, maar het is in ieder geval heel erg leuk om te zien dat iedereen zich voor 100% inzet om vier mooie avonden te maken. Reden voor ons om ieder jaar weer mee te doen met de zittingen heeft, naast het optreden, dus vooral ook te maken met de sfeer bij en rondom de zittingen. Mee willen doen alleen is natuurlijk niet genoeg, er moet ook een act gemaakt worden. Infinity probeert de acts/optredens altijd zo uniek/verrassend mogelijk te maken, door bijvoorbeeld inzet van blacklight, wisselingen in kleding tijdens de dans, gebruik van vuurwerk of ondersteunende video en muziekkeuze.

Infinity start meestal rond augustus/september met de voorbereidingen: brainstormen, muziek zoeken, kleding zoeken/maken, choreografie maken en natuurlijk oefenen. Infinity heeft alles in eigen hand. Gelukkig zijn de meeste voorbereidingen inmiddels getroffen of zijn de voorbereidingen in volle gang: Muziek is gekozen, kleding is compleet, choreografie is af. Trainen is dan nog wat de komende weken voornamelijk op het programma staat. ' Wilt u ook getuige zijn van één van de avonden Prinsenzittingen? De tickets zijn online te kopen via www.papgat.com/prinsenzittingen.


Workshop Glitter & Glamour bij de Meidenplaza

De Meidenplaza van Sint-Oedenrode (voor alle meiden vanaf groep 8 t/m 15 jaar) staat woensdag 11 januari helemaal in het teken van Glitter & Glamour. Er passeren allerhande tips en trucs de revue op groot scherm. Samen leren de meiden alle kneepjes van de subtiele glamoureuze Make-up en Nail Art. Uiteraard binnen bepaalde grenzen en passend bij de leeftijdscategorie waarin deze meiden zich bevinden. Aansluitend aan deze workshop vindt er een BeautyQuiz plaats waarin meiden leren dat schoonheid vooral van binnen zit! De winnaar gaat met een Goodie Bag naar huis.

Is uw dochter al geïnteresseerd in make-up en nagels? Geef haar dan nu op. Opgeven voor deze workshop kan via telefoonnummer: 073-5441400 of via e-mail: meidenplaza@outlook.com of m.stegenga@welzijndemeierij.nl Deelnamekosten voor deze workshop zijn: € 1,50. Daar zit drinken en lekkers bij inbegrepen.

Meidenplaza is een onderdeel van Jongerenwerk Welzijn De Meierij en vindt eenmaal per 2 weken plaats op woensdagmiddag tussen 14.00-16.00 uur in het Jongerencentrum van Welzijn De Meierij. (Laan van Henkenshage 2, 5492 BH Sint-Oedenrode)


Op MooiRooi.nl komt met regelmaat een poll voorbij, waarop bezoekers van de site kunnen stemmen. De laatste poll laat zien dat een ruime meerderheid voor gereguleerde vuurwerkshows is.

Er gaan in Nederland steeds meer stemmen op om vuurwerkshows te laten regelen door gemeenten. In sommige gemeenten is het al zover. Om overlast en ongelukken met vuurwerk te voorkomen, kiezen sommige gemeenten er voor om het afsteken van vuurwerk in gebieden te verbieden en het te vervangen door een grote gereguleerde vuurwerkshow.
Maar liefst 62% van de stemmers via MooiRooi.nl ziet die constructie wel zitten. 31% blijft liever zelf vuurwerk afsteken. De rest heeft er geen mening over. In Sint-Oedenrode is deze regel nog niet toegepast. Het is logischerwijs nog niet zeker wat Meierijstad er volgend jaar mee doet.

Foto: Lisa vd Ven

Helaas geen oplossingen voor de foto van vorige week. Gelukkig hebben we weer gewoon een nieuwe opdracht. De laatste van 2016 alweer! Wie herkent de muzikale mensen op deze foto? We horen het graag van u! Stuur uw reactie naar redactie@demooirooikrant.nl, bel naar 0413-479322 of loop eens bij ons binnen. De koffie staat klaar.

Vrijwilligers gezocht

Het Steunpunt Vrijwilligerswerk van Welzijn De Meierij is steeds op zoek naar vrijwilligers voor uiteenlopende vragen in Schijndel en Sint-Oedenrode. Ook deze keer hebben we enkele interessante vacatures van de vacaturebank voor u uitgelicht.

Voorzitter bij Stichting De Zevensprong
Stichting De Zevensprong is op zoek naar een voorzitter. Als voorzitter bereid je de vergaderingen voor (ongeveer 10-12 per jaar) en bent ook daar voorzitter. Daarnaast bewaak je de jaarplanning van de Zevensprong en zorg je dat de juiste acties op tijd worden uitgevoerd. Je stuurt de kerngroep aan en zorgt dat deze optimaal functioneert. Waar nodig spreek je de kerngroep of andere vrijwilligers aan op hun verantwoordelijkheid. Je vertegenwoordigt de Zevensprong bij evenementen, staat ouders, pers, gemeente en anderen te woord en bent het aanspreekpunt bij eventuele calamiteiten en houdt daar orde. Werktijden zijn in overleg. (vacaturenummer 17894)

Vrijwilliger gezocht voor het bakken en snijden van de broodjes bij de Dorpswinkel in Boskant
De Dorpswinkel in Boskant is op zoek naar een vrijwilliger die 's morgens mee broodjes wil bakken en brood snijden. Werkdagen zijn met name de dinsdag-, donderdag- en vrijdagmorgen. (vacaturenummer 10545)

Versproducten in de schappen plaatsen
De Dorpswinkel in Boskant is op zoek naar een vrijwilliger die op vrijdagmorgen versproducten in de schappen wil plaatsen. Lijkt het u leuk om in een winkel te werken en een praatje te maken met de klanten? Dan is deze vacature iets voor u! (vacaturenummer 10544)

Voor aanmelding of informatie kunt u contact opnemen met het Steunpunt Vrijwilligerswerk van Welzijn De Meierij; u kunt bellen (073 – 5441400) of mailen (vrijwilligerswerk@welzijndemeierij.nl). Bezoek ook onze website voor alle andere vacatures en activiteiten (www.welzijndemeierij.nl)


D'n urste prins van Meierijstad heeft een druk weekend achter de rug met deze kerstdagen. Nadat hij de kerstman heeft uitgezwaaid, probeert hij zich klaar te stomen voor 2017. Waarin voor onze urste prins van Meierijstad veel te doen staat. Nog steeds is het voor heel veel mensen een raadsel wat er staat te gebeuren, komende carnaval. Houdt onze facebookpagina Urste prins van Meierijstad goed in de gaten, want in het begin van het nieuwe jaar gaat alles langzaam duidelijker worden. In ieder geval heeft onze urste prins van Meierijstad zijn stem uitgebracht voor de populairste plaat in de Rooi top 100. U doet toch ook mee en misschien heeft u wel op dezelfde plaat gestemd als onze urste prins van Meierijstad.

Onze volgende tip luidt dan ook als volgt:

Op elk feestje is hij goed gestemd.

Misschien is het wel een zanger of een van de vele muzikanten in Meierijstad.

Heb je al een idee, stuur dan de oplossing naar DeMooiRooiKrant. Je kunt slechts 1 oplossing opsturen. Degene die het als eerste goed heeft geraden wordt rijkelijk beloond.


Sieradenmaakster te gast bij Repair Café

Een van de uitgangspunten van het Repair Café is samenwerking. Als gast van het Repair Café wordt u uitgenodigd om samen met vakmannen en vakvrouwen op verschillende gebieden de reparatie uit te voeren. Bij het Repair Café werken vrijwilligers die zijn gespecialiseerd in allerhande taken. Maar ook het Repair Café zélf werkt samen. Met bijvoorbeeld de ANWB, Replace Direct maar ook met Repair Café's uit de regio of zelfs in andere provincies.

In 2016 is Repair Café Schijndel een warme samenwerking aangegaan met Repair Café Oosterhout. Met als prachtig resultaat uitwisseling van kennis en kunde, maar ook van specialisten. Ditmaal, 12 januari, vindt u bij het Repair Café een sieradenmaakster.

Bent u met de feestdagen enorm verwend met een geweldig sieraad, maar is deze net iets te lang? Is misschien het slotje stukgegaan, of de elastiek waar de kraaltjes zo mooi aan waren gerijgd? Of is tijdens het wensen van een gelukkig nieuwjaar uw oorbel blijven hangen in het haar van de ander en hierdoor stukgegaan? De sieradenmaakster Ingrid Hoogendijk uit Oosterhout weet hiermee zeker raad. Zij zal donderdag 12 januari aansluiten bij Repair Café Schijndel om uw sieraad weer te voorzien van de oorspronkelijke staat. Uiteraard hoeft het hier niet om kerstcadeaus te gaan, maar kunnen dit ook sieraden zijn die al enige tijd verloren in uw juwelendoos liggen.

Repair Café heeft geen enkel winstoogmerk. Wel wordt er een bijzonder kleine vergoeding gevraagd voor het materiaal van sieradenreparatie. Zo kost een nieuw slotje 1 euro of een sieraden rijgdraag 0,25 ct.

In de fietswerkplaats van Welzijn De Meierij in Schijndel, Steeg 9 ('t Spectrum), draait het op donderdagmiddag allemaal om repareren. Op donderdag 12 januari tussen 13.30 en 16.00 uur staan ook andere vaklieden klaar: elektriciens, naaisters, timmerlieden, slijper, klusjesmannen en een fietsenmaker helpen u gratis bij alle mogelijke reparaties. Ook gereedschap en materialen zijn aanwezig. Mensen die het Repair Café bezoeken, nemen van thuis kapotte spullen mee. Broodroosters, lampjes, föhns, kleding, fietsen, speelgoed, servies en alles, wat het niet meer doet, is welkom en maakt kans op een geslaagde reparatie. Het gaat in principe om kleine klusjes, waarmee men niet naar de winkel gaat en die maximaal twee uur reparatietijd in beslag nemen en makkelijk te hanteren zijn. De bedoeling is dat u samen met de vakman de klus klaart. De vaklui in het Repair Café weten bijna altijd raad. U bent van harte welkom!

Elke tweede donderdag van de maand kunt u bij het Repair Café terecht.

Win €150,- vuurwerk bij Intratuin Veghel

Oud en Nieuw vier je feestelijk met champagne en oliebollen. Maar je maakt oud en nieuw pas echt onvergetelijk met schitterend vuurwerk. Intratuin Veghel heeft een uitgebreide en veilige collectie sier- en knalvuurwerk.

"Wij merken dat er veel vraag is naar mooie sierpotten. Hierin is de collectie aanzienlijk uitgebreid zowel in het hoger als in het lager prijssegment," aldus Derrick van Lankveld van Intratuin Veghel. "Vooral onze outlet artikelen zijn zeer in trek. Een groot aanbod van ruim 60 actie potten en pakketten tegen zeer hoge kortingen tot wel 70%", vervolgt Derrick van Lankveld.

"De toppers voor de jeugd zijn dit jaar de Airplay Thunder / Thunder Kings, felle mortieren met harde knallen, en de euro knallers. Dat is een leuke assortiment aan vuurwerk voor slechts 1,-". Voegt Derrick van Lankveld daaraan toe. Bijna 30 jaar ervaring in het verkopen van vuurwerk, resulteert in de beste artikelen van Nederland, deskundige, vriendelijke en snelle bediening. Volop (gratis) parkeerruimte en gratis koffie of thee zorgen ervoor dat u zich als klant welkom voelt bij het vuurwerkpaleis in Veghel.

Bij Intratuin staat veiligheid bovenaan. Vanzelfsprekend voldoen alle producten aan de strengste CE veiligheidseisen. Ook zijn er voor het veilig afsteken vuurwerkbrillen verkrijgbaar voor jong en oud, veiligheidslonten en vuurwerkklemmen om potten en pijlen veilig af te steken. Los vuurwerk kan gekocht worden op donderdag 29 december van 9:00 tot 18:00 uur, vrijdag 31 december van 9:00 tot 21:00 en zaterdag 31 december van 9.00 uur tot 17.00 uur.

Je kunt ook nu reeds via de site vuurwerk bestellen om te profiteren van de scherpe voorverkoopaanbiedingen. Bestel voor 28 december en je kunt voor 20% gratis vuurwerk uitzoeken. Kijk op www.intratuinvuurwerk.nl voor uitgebreide informatie. De folder is online te bekijken met filmpjes van het vuurwerk. Vanaf maandag 26 december kun je ook in de vuurwerkwinkel bij Intratuin Veghel terecht. Tip: Neem een kijkje op de vuurwerk facebookpagina van Intratuin Veghel. Daar kun je nu €150,- aan vuurwerk winnen!

Start uitverkoop kerst

Vanaf deze week start officieel de uitverkoop van de kerstartikelen bij Intratuin Veghel. Sla je slag voor volgend jaar.

Kerkberichten

Martinuskerk
Za 31/12 Oudjaarsavond:
17.00 u: Eucharistieviering met Het Goede Herderkoor. Intenties: Henk van Uden, Zus van Rooij – van Erp.
Zo 01/01 Nieuwjaar – Feest Heilige Moeder Gods Maria: 11.00 u: Hoogmis met Het Martinuskoor. Intenties: Theo en Joke Muselaers – van de Laar.
Op maandag, dinsdag en donderdag is er 's morgens om 09.00 uur een Eucharistieviering in de dagkapel van De Goede Herderkerk.
Woensdag is er om 19.00 uur een Eucharistieviering in de Heilige Ritakapel te Boskant.
Vr 06/01 Eerste Vrijdag van de Maand: 10.00 u: Eucharistieviering in Odendael.

Sint Genoveva-kerk, Breugel
Do 29/12: 18.15 u: Rozenhoedje, 18.30 u: Eucharistieviering, aansluitend stille aanbidding.
Vr 30/12: 18.15 u: Rozenhoedje, 18.30 u: Eucharistieviering.
Za 31/12: oudjaarsavond: 18.00 u: Gebedsdienst/Lof (Diaken Cooijmans) m.m.v. Breugels Kerkkoor.
Zo 01/01: 11.00 u: Eucharistieviering m.m.v. Rob van Stuivenberg. Intenties: Ad Versantvoort, Miny vd Ven-Winkelman, Nelly Vlemmix-Versantvoort, Karel en Elisabeth Faessen-van Tilburg, Gijs Bouwhuis.
Zo 08/01: 9.30 u: Eucharistieviering m.m.v. Breugels Kerkkoor. Intenties: Ietje van Dinther-Raeven, Harrie en Tonny Swinkels-Reloe, overleden ouders Thoonen-Roijackers zoon Bart en Betsie en Marion, ouders Saris-v Heeswijk, overleden ouders vd Heuvel en Rien, Rieky vd Heuvel en Nelleke, Janus Foolen. Aansluitend aan de mis nieuwjaarsreceptie in Den Bauw.
Di 10/01: 18.15 u: Rozenhoedje, 18.30 u: Eucharistieviering.
Do 12/01: 18.15 u: Rozenhoedje, 18.30 u: Eucharistieviering, aansluitend stille aanbidding.
Vr 13/01: 18.15 u: Rozenhoedje, 18.30 u: Eucharistieviering.
Za 14/01: 18.30 u: Eucharistieviering m.m.v. Rob van Stuivenberg, Intentie: Riky van Rulo-Keijzers.
Zo 15/01: 9.30 u: Eucharistieviering m.m.v. Breugels Kerkkoor. Kinderwoorddienst. Intentie: Jozef Xhofleer, Willem de Roos, Alex van den Heuvel, Dré de Haas, Jeanne Sadée-Massart, Dilia Peters-Swinkels, Hens Aelmans. 14.00-16.00 uur Inloopmiddag Den Bauw.

H. Martinus Olland
Vr 30/12:
13.45 u: Huwelijksviering van Maarten van Hoof en Malou Verhoeven.
Za 31/12: Geen Eucharistieviering.

Sint Petrus' Banden, Son
Wo 28/12:
19.00 u: Eucharistieviering.
Za 31/12 Oudjaar: 19.30 u: Eucharistieviering m.m.v. het Sons Parochiekoor. Intentie: Toon, Riek en Jo van Grotel.
Zo 01/01 Nieuwjaar: 11.00 u: Eucharistieviering m.m.v. het Sons Gregoriaans koor. Intentie: Frans Merks.
Ma 02/01: 19.00 u: Eucharistieviering.
Wo 04/01: 19.00 u: Eucharistieviering.
Vr 06/01: Eerste Vrijdag van de maand: 08.30 u: Eucharistieviering.
Za 07/01: Geen Eucharistieviering in Son of in Breugel.

Protestantse Kerk Knoptoren
Zo 01/01:
Dienst in Son, 10.00 u: Predikant Ds. Bas Sigter.

Sint Antonius Nijnsel
Zo 01/01:
Geen viering.

Odendael
Zo 01/01:
10.00 u: Eucharistieviering met het Odendael koor. Intenties: Mevrouw van de Zanden, Harrie Verschuren, Staphanus van den Wiel. Overleden: Harrie van den Akker.
Vr 06/01: Eerste vrijdag van de maand, Drie Koningen. 10.00 u: Eucharistieviering.
Di 14/01: 19.00 u: Rozenhoedje bidden in de stilteruimte.

Het is zover! Vanaf 1 januari aanstaande maakt CDA Rooi formeel deel uit van CDA Meierijstad. Ditzelfde geldt voor de CDA-afdelingen Veghel en Schijndel. Al meer dan een jaar hebben de drie afdelingen intensief samengewerkt om er één CDA Meierijstad van te maken. En met succes! Want er staat nu één sterk CDA in Meierijstad met CDA-ers die met hart en ziel verbonden zijn met de dertien kernen in deze gemeente. Wij hebben mogen ervaren dat u dat waardeert gezien het mooie verkiezingsresultaat voor het CDA bij de gemeenteraadsverkiezingen vorige maand.
Voor het CDA Rooi net als voor het CDA Schijndel en Veghel betekent de nieuwe gemeente Meierijstad een nieuw begin als partij in een groter verband. De afgelopen jaren hebben bestuur en fractie van CDA Rooi zich samen met onze leden ingezet voor ons mooie Sint-Oedenrode. De komende jaren blijven we dit doen én zetten ons ook in voor Meierijstad als geheel. Dank aan de vele Rooise CDA-leden voor alle inzet gedurende de afgelopen jaren. Ook dank aan u als Rooise kiezer die via uw stem aan het CDA Rooi gedurende vele jaren uw vertrouwen heeft uitgesproken. En tot slot dank aan u als Rooise inwoner, die de afgelopen jaren bij ons aan de deur klopte om uw verhaal te doen, uw zorgen te uiten en uw mening kenbaar te maken. Mede dankzij u kon CDA Rooi haar werk doen als vertegenwoordiger van de Rooise samenleving in de Rooise gemeenteraad. Veel dank daarvoor!
Binnen CDA Meierijstad blijven wij voor u klaarstaan en voor onze nieuwe gemeente met dertien unieke kernen. Dichtbij en samen vooruit!
CDA Rooi/ Meierijstad wenst u een gezond en voorspoedig 2017!

Bestuur en Fractie CDA Rooi


In oktober 2015 is er gestart met een workshop mantrá's zingen. Hieruit ontstond een mooie zanggroep die elke tweede zondag van de maand samen mantra's zingen. Regelmatig krijgt initiatiefneemster Mieke van Schijndel de vraag wat een mantra is? En hoe 'werkt' het zingen van een mantra?

Man = mind = gedachtestroom, Tra = vibratie of richting. Met een mantra begeleiden we onze gedachtestroom in een richting. Met alle info die we per dag krijgen ontstaat er ook meer behoefte om de gedachtestroom wat te kalmeren Het zingen van een mantra is dan heel behulpzaam. Door het herhaalde zingen van een woord of zin komt je gedachtestroom tot rust. Er ontstaat een cadans die je ook wat dieper laat ademhalen. Je hoeft hiervoor niet te kunnen zingen. Iedereen kan meedoen.

Een speciale uitnodiging geldt voor de mannen. Hun stem zorgt ook voor verdieping in de samenzang. Er is verstilling en plezier en alles wat daar tussen zit. Personen die Mieke inspireren zijn o.a. Jan Kortie; Tina Turner en Jennefer Ann Fritts. De vraag: zou dit ook iets voor mij zijn? Beantwoord Mieke met: kom het ervaren.

Op zaterdagavond 7 januari 2017 is er een kennismakingsworkshop. Hieruit kan een nieuwe groep ontstaan. Graag van te voren aanmelden. Voor verdere info: m.k.vanschijndel@upcmail.nl telefoon: 0649244700. Praktisch: deur open 18:30u, ontvangst met koffie of thee ; we zingen van 19:00u tot +/- 20:15u ; tekst op papier; Vergoeding: €4,00 of dat wat je graag wilt geven (ook wel dana genoemd)

Alles blijft voorbijgaan

Op weg naar Den Haag besluiten we voor de afwisseling over Hoek van Holland te rijden. We missen een afslag en komen terecht in het haven- en industriegebied Botlek van Rotterdam. Kilometers rijden we langs indrukwekkende petrochemische industrieën en grote tankopslagbedrijven. Net te laat valt mijn oog op sierlijk geschreven letters op een enorme tank. Ik span me in om het te kunnen lezen maar we rijden net iets te snel om het te ontcijferen.

Na vijftien kilometer industriegebied besluiten we om te draaien en terug te rijden richting Rotterdam. Onverwacht ben ik nu nog een keer in de gelegenheid om te lezen wat er op die tank geschreven stond en het lukt me om de gehele tekst te lezen:

Alles blijft

Alles gaat voorbij

Alles blijft voorbijgaan

J. Deelder

Wat knap geschreven. Wat een mooie woordspeling. De woorden roepen verwondering in me op en blijven in mijn hoofd hangen. Ze stemmen me tot nadenken.

'Alles blijft', klopt volgens mij niet. Alles verandert voortdurend, gaat voorbij, blijft voorbijgaan.

Ook 'Sint-Oedenrode' is aan het voorbijgaan. Na achthonderd jaar wordt ons dorp over enkele dagen Meierijstad. De jaren volgen elkaar op, nog even en tweeduizendzestien maakt plaats voor tweeduizendzeventien. De dagen worden iedere dag alweer ietsjes langer.

Ik probeer te ontdekken of er iets is wat er in mijn leven blijft. Ik kan niets vinden, zelfs 'ik' ga voorbij. De tijd vraagt ook om andere bezigheden. Vroeger zette ik me actief in voor de vredesbeweging, nu ben ik onder andere actief als mantelzorger.

Tot groot genoegen hoorde ik met Sinterklaas een van mijn zonen enthousiast vertellen over de quantumfysica. Ik herkende mezelf in hem en haalde een paar boeken en DVD's tevoorschijn waar ik jaren geleden mee bezig ben geweest. Hij op zijn beurt informeerde mij over de verschillende Youtube filmpjes met interessante lezingen die ik kon bekijken.

Het lijkt wel alsof mijn zoon de draad oppakt, waar ik eens gebleven ben. Ik besefte dat ook ik verder ben gegaan waar mijn vader en moeder ophielden. Letterlijk zijn opgehouden omdat ze beiden jong zijn gestorven. De liefde voor de natuur van mijn vader en de liefde voor kennis van mijn moeder heb ik verder gedragen en heb er zelfs mijn beroep van gemaakt. Het ontroert me als ik me bewust word dat mijn ouders dit niet van hun dochter mee hebben kunnen maken. Net zoals de vader van mijn kinderen dit ook niet meer van de jongens kan meemaken.

Alles gaat voorbij. Alleen het 'voorbijgaan' blijft.

Iedere keer als iets voorbijgaat, is er een keuze hoe verder te gaan.

Kies ik voor de mooiste versie na een verandering? Voor ontwikkelingen die verbinden? Waarin ik zoveel mogelijk omarm in plaats van buiten te sluiten? Kies ik voor een bruisende Meierijstad? Liefdevolle relaties, waarin ieder haar of zijn talenten kan ontwikkelen?

Mijn wens voor het nieuwe jaar is dat we zorg hebben voor elkaar en voor de aarde. Samen een vruchtbare voedingsbodem doorgeven waar volgende generaties mee verder kunnen.

Henriëtte Snelders

Reageren?
schrijvers@impesant.nl


Nijnsel in kerstsferen

Zo, kerst mag beginnen! Jos van Nunen

Nijnsel was al vroeg in kerstsferen. Door een georganiseerde kersttocht door het dorp was iedereen donderdagavond al in de stemming gekomen.

Alles ademde kerst. Onder verschillende carports werd het kerstverhaal verteld. De kinderen spitsten de oren en zogen de informatie als een spons. Ook voor de ouders was het weer eens goed om het verhaal te horen. Er werd ook muziek gemaakt en hier en daar werd een hapje uitgedeeld. De kerst in Nijnsel kon beginnen!

Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
23 / 36

Foto: Eddy van Lieshout

Sint-Oedenrode - De groepen 1 en 2 van veel verschillende basisscholen hebben afgelopen week een bezoek gebracht aan de kerststal in de Martinuskerk. Op school hadden de kinderen al een opdracht gekregen, die ze deze week mee mochten nemen naar de kerk.

De kinderen hadden namelijk op school een kleurplaatje van een lege kerststal gekregen. In deze kerststal mochten zij Maria, Jozef en het kindje Jezus tekenen. Of hun eigen gezin, dat kan natuurlijk ook. De vier- en vijfjarige bleken waren Picasso's en hebben er flink op los gekleurd.

Dat ze deze week de échte kerststal in de kerk mochten bekijken was natuurlijk extra bijzonder. "Ik vind het vooral heel erg mooi," zegt Roos. Terwijl de schaapjes geaaid worden en het net wat luidruchtiger in de kerk is dan normaal gesproken wordt er vol bewondering naar de kerststal gekeken. Deze kindjes hebben het kerstverhaal in ieder geval in hun hart gesloten.

Foto: Hans van den Wijngaard

De Ollandse levende kerststal is de afgelopen dagen weer druk bezocht.

Zaterdagavond na de kerkdienst was de kerststal in volle glorie compleet met een (koppige) ezel, drie koningen, herdertjes en natuurlijk Jozef, Maria en het kindje Jezus te aanschouwen. Wie het toen gemist had kon afgelopen maandag, tweede kerstdag, nog een kijkje komen nemen. Op deze dag was ook de Ollandse Dorpskapel aanwezig. Olland mag spreken van een geslaagde kerst met een prachtige kerststal.

Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard
Hans van den Wijngaard

Stemmen voor Rooi Top 100 is begonnen

Terwijl NPO Radio 2 deze week de complete Top 2000 afwerkt, op weg naar de populairste plaat ooit, is het stemmen voor de Rooi Top 100 allertijden begonnen. Alle opbrengsten gaan naar Rooise goede doelen. De komende maanden kan er worden gestemd via SMS, waarna de Rooise hitlijst in de zomer van 2017 wordt gepresenteerd.

Van welk nummer krijgt u kippenvel? Gaat uw hart sneller kloppen van Adele, Queen of Prince? Is Coldplay uw favoriet of stipt u een nummer aan van George Michael nu hij overleden is en uw gedachten weer uitgaan naar zijn stem?
Er zijn zoveel mooie platen gemaakt, tienduizenden nummers vol passie, rap, soul en snerpende gitaren. Maarten Swinkels van U-Deejay en MooiRooi hebben de handen ineen geslagen om er achter te komen wat de top 100 is van Sint-Oedenrode. Via SMS nummer 1008 kunt u vanaf afgelopen Eerste Kerstdag al stemmen op uw favoriete plaat allertijden. Wat dat betreft komt de Top2000 op het juiste moment. Het is een ideale inspiratiebron.
De komende maanden kunt u zoveel stemmen als u wilt. Een SMS kost 0,45 cent, maar uiteindelijk gaat de gehele opbrengst naar Rooise goede doelen, die nog bekend worden gemaakt. In de zomer van 2017 wordt de Rooi Top100 allertijden gepresenteerd. Waar, wanneer en hoe is nog niet duidelijk. Aan die plannen wordt gewerkt. Het is de bedoeling dat het een jaarlijks terugkerend item/evenement wordt.
Tijdens het lezen van dit artikel zijn er waarschijnlijk verschillende nummers in uw hoofd de revue gepasseerd. Hoorde u Fleetwood Mac? De rockmuziek van Guns and Roses of punkplaten van Nirvana? Of gaat u toch meer voor totaal andere muziek van Enigma, Vangelis, Billy Joel of The Beatles? Wat voor lied het ook is, geef het door en vind uw favoriete plaat terug in de Rooi Top100 allertijden. Binnenkort wordt de eerste tussenstand bekendgemaakt.

Stem mee en help Rooise goede doelen!
SMS Top100 + artiest + nummer naar 1008. Een SMS versturen kost 0,45 cent.

De top 5 van…

Rinus van der Heijden
1. Somewhere Down the Crazy River - Robbie Robertson (ex The Band)
2. A Day In The Life - The Beatles
3. Daughter - John Mayer
4. You Want It Darker - Leonard Cohen
5. Wherever you wil go - The Calling

Selly van Roosmalen
1. Editors - Papillon
2. Keane - Bend and Break
3. Coldplay - Every Teardrop is a Waterfall
4. U2 - Sunday Bloody Sunday
5. Tracy Chapman - Fast Car

Lambert Verhoeven
1. See mee, feel me - The Who
2. Can you here me knockin' - Rolling Stones
3. Bridge over troubled water - Simon and Garfunkel
4. Ne me quitte pas - Jacques Brel
5. You keep me hangin' on - Vanilla Fudge

Elke Jansen
1. James Blunt - Carry You Home
2. Robbie Williams - Angels
3. Krezip - I would Stay
4. Kane - No Surrender
5. Mika - Big Girl

Tussen tennissen in Boskant of Congo zit geen verschil

Foto:

De 50-jarigen reünie lijkt nog maar zo kort geleden, maar via DeMooiRooiKrant tellen we alweer af naar de editie van 2017. We kwamen in contact met Abraham in spe, Michel van den Nieuwenhof. Hij was leerling op de Boskantse basisschool en leeft zijn leven tegenwoordig in Congo. Hij blikt kort, maar zeer boeiend terug op zijn tijd in Boskant en op de manier waarop hij Congo bereikte. Michel stuurde ons via de mail het volgende retour…

Hartje zomer 1979 waren wij twaalf jaar oud en namen wij afscheid van elkaar op een avond met theater, playback en iets wat jaren later karaoke genoemd zou worden. Deze afscheidsavond vond plaats in de Boskantse gymzaal.
Toeschouwend publiek waren onze ouders, de meester en hoofd van de Sint Franciscusschool, de deeltijds juffrouw, en de pastoor op de eerste rij. Onze juffrouw had voor mij een dubbelrol want zij was ook mijn moeder die mij nu met haar uitmuntend geheugen helpt met het scherpstellen van enkele vage herinneringen aan die tijd. Zij was toen een jaar jonger dan wij nu zijn. Mijn moeder doet met haar geheugen niet onder voor de legendarisch lieve juffrouw Petra van de kleuterjaren, waarmee zij nog contact heeft en die de daad voegt bij het woord waarmee zij altijd sprookjes eindigde: zij leeft namelijk nog lang en gelukkig. En het is haar gegund. Het was ze allemaal gegund maar geen een van onze meesters is nog in leven. Ook drie van onze klasgenoten zijn als jonge volwassenen met hun toekomstdromen te vroeg heengegaan.
Velen van ons hadden nog schorre kelen van de dagen en nachten in De Holm, samen met de zesde klas van Olland voorafgaand aan die afscheidsavond. Het karaokeonderdeel kreeg daardoor een interessant effect. Het was een warm afscheid ook omdat het tropisch heet was die avond.
Wij kenden de gymzaal en het sportterrein van De Holm in Olland nog van de in die tijd al ouderwets starre seksuele voorlichtingsavond en van de eerste en de tweede klas toen de Boskant nog geen gymzaal had. De heipalen van onze nieuwe gymzaal werden onder veel kabaal de kleigrond ingedreund toen wij de tafels van een tot tien opdreunden. De blokfluitles vond na werkuren plaats en werd niet ritmisch begeleid door de bouwplaats, maar stond onder het bezielend accompagnement van mevrouw De Schepper van wie ik vandaag de dag recensies in deze krant lees als er weer eens mooi muziek gemaakt wordt in het dorp.
Muziek was belangrijk want we zongen in het kinderkoor en later in het jongerenkoor van de Ritakerk en ik had daar zelfs een loopbaan als organist die uitmondde in het omlijsten van huwelijksmissen in de regio met sopraan Kitty. Later op een kerstavond tijdens mijn studententijd in Eindhoven reed ik een ware kerstmarathon in de auto van mijn ouders: van de Martinuskerk in Rooi voor de kinderviering, naar die van Tongelre, Strijp en via de avondmis in Olland weer terug naar Rooi voor de nachtmis. Al die keren was ik wellekome en kwam ik tezamen met koren in de stille heilige nacht die in mijn hoofd naklonk al rijdend tussen kerken over uitgestorven winterse Brabantse wegen.
Na de zomerse afscheidsavond in de Boskant waaierde de zesde klas uit naar de middelbare scholen. Heen- en terugfietsend naar het Zwijsen College in Veghel kwamen wij in aanraking met de regio en haar diverse specialiteiten zoals de Nijnselse humor die uiteindelijk die van Theo Maassen uit Zijtaart niet kon overtreffen. Ik leerde nieuwe vrienden kennen. Wij leerden wiskunde, Engels en Frans, vakken die mij vandaag prima van pas komen. Met mijn B-pakket had ik de juiste bagage voor mijn bouwkundestudie op de TU. Daar ging de wereld voor mij open.
Had ik mij tijdens de tropische afscheidsavond in de Boskant voor kunnen stellen dat jaren later die hitte deel van mijn leven zou worden? Ik landde in Ghana voor mijn afstudeeronderzoek van 19e-eeuwse Nederlandse koopmanswoningen in Elmina en hun restauratie. Ik onderzocht milieubewust bouwen, tegenwoordig een alledaags thema, toen nogal exotisch. Na een tussenstop van anderhalf jaar op een architectenbureau in Bozen in Zuid-Tirol ging ik als jonge architect weer terug naar Ghana. Het ticket was voor zes maanden maar het werd een verblijf van acht jaar, werkend op projecten in stad en land in het zuiden van Ghana en vooral lerend hoe ook daar de wereld steeds kleiner werd in de jaren negentig. Had ik aanvankelijk het idee ver weg te zijn in donker Afrika, later verdween die gewaarwording met de opkomst van het mobieltje en het internet die afstanden overbruggen. Werd het afstudeerproject in Eindhoven en ook werk in Italië nog met inkt langs tekenlatten uitgetekend, in Ghana draaide een computer met de nieuwste tekensoftware ingevlogen uit de USA. De voorzitter van een Rotterdamse voetbalclub die een voetbalacademie wilde bouwen zei dat ik een e-mailadres moest openen en sindsdien gaan tekeningen en hele projecten op de mail de wereld over.
Door de bezigheden met Elmina en andere voormalig Nederlandse "bezittingen" aan de Goudkust was er een aangename band met de Nederlandse Ambassade in Accra en ik mocht assisteren in het rondleiden van diverse delegaties zoals die van Prins Claus, minister Hans van Mierlo en senator Gerrit Braks die zich afvroeg hoe nou toch zunne jongen uit d'n Boskant in Afrika verzeild is geraakt.
In Ghana trouwde ik mijn vrouw uit Congo en twee weken voor de geboorte van de eerste van onze twee zoons verhuisden wij naar het land van mijn vrouw. Wij wonen in Pointe-Noire waar, als de tropische zon tussen de wuivende palmbomen ondergaat in de oceaan, aan de horizon de olieplatforms als sterren oplichten en de Congolese muziek en het bier rijkelijk vloeien. Een paar keer per week speel ik een potje tennis met andere liefhebbers in de stad. Als ik voor werk in Brazzaville, Bamako of Lomé ben, gaat het racket mee.
In de Boskant staat bij mijn moeder thuis een racket en als ik er toevallig weer ben, zo een of twee keer per jaar, sla ik een balletje met de husselclub van de TVB op woensdagavond. Bende wir terug, vragen de oude bekenden dan, en of er veel verschil is met tennissen in de Boskant of in Congo. Dan zeg ik geen verschil want we lachen daar net zo veel en daarna pakken we ook een pilske, alleen in Congo hebben we iemand die de regen kan stoppen als het uitkomt.
Als ze dat vragen, dan mag in de loop der jaren de Ritakerk gesloten zijn en de kapel weer ingewijd, De Holm afgebroken, deze overleden, gescheiden, weer getrouwd en gene met zoveel kinderen, de snelheidslimiet tussen Best en Rooi verlaagd zijn naar 60 (ik had het ook niet door in het begin) en dan mag er in de tussentijd heel veel water door de Dommel gestroomd zijn, maar als ze dat vragen… dan ben ik wir terug.

Het iconische station van Pointe-Noire in Congo gebouwd in de jaren 1930

Alleenstaande ouderen op eerste kerstdag te gast bij familie Van Kessel

Aan de Ollandseweg wonen Ton en Ingrid met hun drie dochters en een zoon die alle vier middelbaar onderwijs volgen. Ton is op 25 december jarig en die dag nodigt hij jaarlijks de familie uit voor een gezellig kerstdiner bij hem thuis. Achter het woonhuis hebben Ton en Ingrid de schuur omgebouwd tot extra woonruimte met een royale woonkamer en woonkeuken waar lange tafels staan. Die bieden naast het gezin met gemak voor twintig extra gasten plaats. Vroeger behoorden hun ouders uiteraard tot de gasten maar alleen de hoogbejaarde moeder van Ton is de enige die er nog bij kan zijn.

Ton en Ingrid hadden aan Nelleke Post van welzijn ouderen (Welzijn de Meierij) gevraagd of ze twee alleenstaande ouderen wilden uitnodigen. Stien van het Hoff en Cor van Alphen lieten zich verrassen. Ze werden door Ingrid en twee kinderen om half drie opgehaald. Aan de Ollandseweg werden ze begroet door de twee andere kinderen en de jarige Tom die als kok in de keuken aan het werk was. Na de eerste kennismakingen kwam de familie Ton met zijn 54e verjaardag feliciteren en bestond het gezelschap uit drie generaties. Dat was nog eens ouderwets gezellig. Dan kom je in gesprek met de jongeren er achter dat die zich veel minder zorgen maken om maatschappelijke veranderingen dan ouderen. Zij richten zich meer op hun studie, baan en gezelligheid onder elkaar. Een opvallend detail was dat er niet één keer een telefoon is afgegaan die de jongeren wel bij zich hadden, maar in gezelschap in hun zak of tas hadden laten zitten.

Tegen zes uur hadden Ton en Ingrid de tafel in de keuken gedekt en mocht iedereen genieten van het heerlijk kerstdiner. Ton blijkt een adviesbureau te hebben voor het verbouwen van kasgroenten maar weet ook nog eens hoe die lekker op tafel te brengen. Als restauranthouder zou hij niet over klandizie te klagen hebben. De kinderen vertelden dat hun vader op deze wijze jaarlijks zijn verjaardag viert.

Rond half tien zijn Stien en Cor door Ingrid weer naar huis gebracht. Zij hebben kennis mogen maken met een bijzonder gezellige en gastvrije familie Van Kessel. Oud worden is mooi, maar als je alleen bent kom je er zo achter dat het met meer mensen gezelliger is dan alleen. Familie van Kessel hartelijk dank en speciaal Ton, Ingrid en de kinderen. Ze zeggen 'het maakt ons niet uit een bord meer of minder'; maar je moet het toch maar willen doen.

Cor van Alphen


denkwereld

vaak loop ik achter
mijn gedachten aan
alsof dat de wereld is
waarin ik leef

het is niet als een
geestelijk bestaan
daarvoor zijn mijn hersenen
voor zover aanwezig,
te veel op dreef

ja, wel is het zo
dat ik door al dat denken
er soms uitzie als een geest
verbleekt turend achter mijn bril

maar ik heb nog nooit
een engel zien wenken
die iets spiritueels met me wil

Foto: Lisa vd Ven

Thea Willems maakte twee weken terug deze prachtige foto. Een foto die prachtig de winterse sferen weergeeft.

Foto: Henri van Hoorn

Henri van Hoorn maakte deze prachtige foto vanuit de lucht. De Rooise Zoom én de A50 zijn schitterend te zien!

Slechte vurnemes zijn die welke zijn blijve ligge van 't vurrig jaor

Duidelijkheid indicatiestelling mantelzorgwoning ver te zoeken

De politieke fracties in Rooi stellen regelmatig vragen aan het college wie nu eigenlijk de indicatie zou moeten bepalen voor een Mantelzorgwoning, ook wel Kangoeroewoning genoemd. In het verleden was hiervoor geen medische indicatie nodig, hier werd althans niet naar gevraagd. Sinds de gemeente Sint-Oedenrode de medische toets ingevoerd heeft om te bepalen of er sprake is van een mantelzorgwoning, is duidelijkheid rond de indicatiestelling echter ver te zoeken.

Standpunt gemeente
"Wij volgen net als de andere fusiegemeenten Schijndel en Veghel de lijn van het door het rijk vastgestelde Besluit Omgevingsrecht (Bor) dat op 1 november 2014 in werking is getreden. Op grond van dit besluit zijn er meer vergunningvrije mogelijkheden voor de realisatie van tijdelijke mantelzorgbewoning. Volgens het Bor moet in alle gevallen een (huis)arts of wijkverpleegkundige een medische verklaring afgeven waaruit blijkt dat er sprake is van een mantelzorgbehoefte. In dat geval kan vergunningvrij 'gebruik' worden gemaakt van een tijdelijke mantelzorgwoning. Dat is huisvesting in of bij een woning van één huishouden van maximaal twee personen, van wie tenminste één persoon mantelzorg verleent aan of ontvangt van een bewoner. Dit betekent dat hier maximaal twee personen (mantelzorgbehoevende en partner) vergunningvrij mogen wonen. Deze eis is opgenomen om te voorkomen dat een compleet gezin met kinderen zich vergunningvrij in de mantelzorgwoning kan vestigen. Indien er sprake is van bewoning door meer personen (bv. gezin met kinderen) is er alsnog een omgevingsvergunning voor het gebruik nodig."

Reactie huisartsen
Van een Rooise huisarts kregen we de volgende uitleg. "In Nederland is het zo dat verklaringen voor allerhande voorzieningen niet door de eigen huisarts worden afgegeven, om de behandelrelatie met de patiënt zuiver te houden. Voor allerhande voorzieningen (traplift, scootmobiel, parkeerplaats invaliden) is daarom de weg dat de gemeente een keurend arts betaalt, meestal van een arbodienst, die de beoordeling doet en de verklaring schrijft. Maar dat kost geld en tijd en energie....De gemeente gaat steeds weer buiten haar boekje door mensen naar hun eigen huisarts te sturen voor zo'n verklaring. Wij hebben daar al diverse malen contact over opgenomen, en bovenstaande uitgelegd, maar dat is kennelijk tegen dovemansoren gezegd."

Reactie politiek
Verschillende fracties hebben over de onduidelijkheid bij het college aan de bel getrokken. Volgens CDA wordt dit in alle drie de fusiegemeentes verschillend gedaan. In Schijndel zouden ze dit hebben opgelost door het Sociaal Team de indicatie te laten doen, in Veghel zou de ambtenaar dat bepalen, en alleen in Rooi heeft men daarvoor een medische verklaring nodig. CDA heeft voorgesteld om de methode van Schijndel aan te houden.

Lijst blanco, die tot 2 januari nog geen deel uitmaakt van de gemeenteraad van Meierijstad, wil nog een stap verder gaan. Daarom stuurden ze een brief naar de tweede kamerfracties met hun verzoek, de medische toets geheel af te schaffen, in ieder geval in de relatie kinderen, ouders of grootouders, zodat ook gezonde senioren van de mogelijkheid gebruik kunnen maken. Thijs van Zutphen: "Het eisen van een medische verklaring druist volgens ons in tegen de intentie van de regeling mantelzorg. Zeker als men preventief wil werken met het doel langer gezond in de eigen omgeving te leven. Wij beraden ons voortdurend over verdere creatieve maatregelen om de mantelzorgers en zorgbehoevenden in het algemeen verder te ondersteunen. We denken dan aan extra bijdragen uit de WMO gelden en kortingen op leges en heffingen. Wij willen de inwoners zoveel mogelijk vrijheden geven, maar we hameren er wel op wel dat er streng gehandhaafd dient te worden bij oneigenlijk gebruik van wooneenheden en gelden. Uiteraard kan ook geen toestemming gegeven worden in gebieden waar omwonenden in hun bedrijfsvoering geschaad worden, met name in agrarische gebieden".


Wijzigingen voor u in 2017

Eerder heb ik u de veranderingen voor 2017 al doorgegeven. Nog maar een aantal dagen te gaan tot het nieuwe jaar, daarom herhaal ik graag de wijzigingen die per 1 januari 2017 worden doorgevoerd nog even voor u.

De ouderenkorting wordt verhoogd van € 1.187 naar € 1.292.

De belastingvrije som in box III wordt verhoogd naar € 25.000 per persoon. Daarnaast

Vanaf 2017 is het mogelijk om maximaal € 100.000 te schenken aan uw kind of ieder ander, zolang diegene tussen de 18 en 40 jaar is en deze schenking gebruikt voor de aankoop van een eigen woning, een verbouwing of de aflossing van een hypotheek.

Het verplicht eigen risico voor de zorgverzekering wordt € 385 per persoon.

De zorgtoeslag 2017 gaat wat omhoog.

De eigen bijdrage voor WMO wordt in 2017 verminderd.

Loop op donderdag tussen 17.00 en 18.00 gerust even binnen. Dan is er een gratis inloopspreekuur voor fiscale vragen. Wij helpen u graag!

In verband met de feestdagen is het kantoor gesloten en is er deze week geen spreekuur. Donderdag 5 januari bent u weer van harte welkom. Ik wens u een alvast een gelukkig nieuwjaar!

Lucy Bax-Koenders RB, belastingadviseur bij Bekkers Accountants
www.bekkersaccountants.nl

Eindejaarsviering Boskant

Medio december van elk jaar staat bij de K.B.O. Boskant de eindejaarsviering op het programma. Voor dit seizoen was deze bijeenkomst gepland op 15 december bij "Horecacentrum De Vriendschap"

De organisatie had haar leden al laten weten dat het een avond zou worden met heel veel verrassingen. Zeer waarschijnlijk is daardoor bij een aantal onze leden de nieuwsgierigheid gewekt, want de opkomst was bijzonder goed.

Al direct bij binnenkomst werden de aanwezigen verrast: door de K.B.O. werd een heerlijk drankje aangeboden! De tweede verrassing liet niet lang op zich wachten. De burgemeester van Sint-Oedenrode, Peter Maas, werd gesignaleerd. Burgemeester Maas bleek aanwezig om, samen met de leden, het informele afscheid van voorzitter Toon Hageman te vieren. Eigenlijk zou Toon op de jaarvergadering in 2017 aftreden, maar op verzoek van burgemeester Maas is dat naar voren gehaald. Hij wilde in de functie van burgemeester persoonlijk afscheid nemen van Toon! Maas overhandigde hij Toon een prachtig horloge, voorzien van de wapenen van Sint-Oedenrode. Na dit officieel gebeuren was het tijd voor de heerlijke uitgebreide koffietafel, verzorgd door "De Vriendschap". De avond is daarna afgesloten met de Kerstshow van "t' Is Aalt Wa". Een geweldig optreden van deze groep. En toen de aanwezigen, terugkijkend op een heel gezellige avond, wilden opstappen, werd ze tot hun (laatste) verrassing een cadeau aangeboden in de vorm van een kalender met het logo "K.B.O. BOSKANT" KOM BIJ ONS.

31 / 36

De Glazen Bol

Bij iedere jaarwisseling hoor je het weer: "Wat is er toch veel gebeurd het afgelopen jaar!" gevolgd door een opsomming: geboortes, sterfgevallen, huwelijken, echtscheidingen, nieuwe relaties, schandaaltjes, de extreme winter – of het uitblijven ervan – de broekriem aanhalen enzovoort. Elk jaar weer spelen de kranten erop in, met een overzicht van de meest in het oog springende gebeurtenissen.

Ook hoor je vaak de vraag wat het nieuwe jaar weer zou gaan brengen. Velen van ons wagen zich wel eens aan een voorspelling. Vaak dicht bij huis. Soms ongemerkt. Wie wordt de neije? Gaat sporter X Rooi (inter-)nationaal op de kaart zetten? Wat doet de politiek met onze belastingcenten? Stapt er een gemeenteraadslid op, en zo nee waarom niet? Orakels genoeg als het erop aankomt. Lekker veilig, want geen hond die er een jaar later op terug komt. DeMooiRooiKrant wilde daar eind 2011 wel eens verandering in brengen. Met een niet al te serieuze voorzet van wat 2012 zou gaan brengen. Eind van het jaar hebben we publiekelijk de balans opgemaakt. En dat is inmiddels een goede traditie geworden.

Terugblik
In de vorige glazen bol hadden we geen enkele keer de plank aantoonbaar misgeslagen. "Maar misschien hebben we het onszelf gewoon te gemakkelijk gemaakt. Dat gaan we anders doen" schreven we toen. Dat was een understatement. De voorspelling dat Rooi per 1 januari 2017 zou gaan fuseren was ons te makkelijk. We orakelden daarom dat Rooi zich netjes zou aansluiten bij de datum van de landelijke gemeenteraadsverkiezingen, een jaar later. Dat bestuurders peentjes zouden gaan zweten om toch nog die illusie na te jagen dat ambtenaren sneller kunnen werken dan volgens het boekje. Dat geen enkel gemeenteraadslid dit falen zou durven te lekken naar de pers omdat ze allemaal zoooo braaf waren.
Hoewel, zó braaf? Degenen die het hardst riepen dat het Roois CDA grossierde in verkiezingsretoriek, zitten in Meierijstad braaf naast datzelfde CDA met dezelfde mensen in de coalitie. Ach ja, een echte politicus is niet rancuneus en tegen verkiezingstijd is alles geoorloofd. Meestemmen over een agendapunt waarbij je zelf direct belanghebbende bent, bijvoorbeeld.
Bij de sport voorspelden we dat in 2016 een nieuwe ster boven zou komen drijven. De bol weerspiegelde een duo buikdanseressen als wereldkampioen maar dat vonden we té surrealistisch. Hadden we dus rustig kunnen doen. Plus een wereldkampioen in een sport waar we nog nooit van gehoord hadden tot het in DeMooiRooiKrant stond: lifesaving.
We voorspelden ook dat de honden in de aanbieding zouden komen. Niet als nieuwe kiloknallers, de plofpoedels in de supermarkten achter de Chinese muur, maar omdat we de Schijndelse hondenbelasting zouden uitrollen over heel Meierijstad. Ook weer zo'n voorspelling waarvan je wéét dat die bij een verkiezing gaat sneuvelen. Al eindigde de partij die het hardst riep "In Meierijstad moet iederéén er op vooruitgaan" in de onderste regionen, dat dan weer wel. Maar het allerbeste bewijs dat we vorig jaar écht geprobeerd hebben om de plank zo ver mogelijk mis te slaan, was toch wel dat de neije in 2016 een transgender zou worden. Hèbben we die eigenlijk nog wel in Rooi?

2017
Met deze terugblik over 2016 hebben we eigenlijk al een voorschot genomen op 2017. Het afschaffen van de hondenbelasting in Schijndel, bijvoorbeeld. Dat de boa in Schijndel in 2017 verbaliseren op hondenpoep als jaarthema gaat krijgen is dus een inkoppertje, en anders wel een tip voor onze beleidsmakers, dierenwinkels en supermarkten met hondenvoeding. Mensen, anticipéér.
Ook de Rooise sportkampioenen hebben het de Glazen Bol gemakkelijk gemaakt. Welke Rooise – of Meierijstadse? - wereldkampioenen geschiedenis gaan schrijven gaan we niet meer voorspellen. Wél de tak van sport. Rooi levert in 2017 wereldkampioenen paaldansen en kunststoten. Dat laatste heeft overigens minder te maken met siliconen dan met ballen. Die zijn in dat geval zelfs keihard, en het gebeurt allemaal op een groen laken.
Wat als een paal boven water staat: Rooi haalt het Guinness Book of Records met het grootste aantal wereldkampioenen per hoofd van de bevolking. Daarvoor hoeft alleen maar iemand Rooi voor te dragen. Ja, jij! Want als krant mogen wij het nieuws verslaan, niet máken. En dat kan nog net, want het gebeurde allemaal in Rooi, in het laatste jaar van haar bestaan.
Volgens ongeschreven carnavalsregels zou Rooi ook geen eigen Prins meer hoeven te kiezen. Maar wie bepaalt de regels in de carnavalswereld? Precies. Meierijstad heeft al kerkdorpen met een eigen Prins. En wie heeft meer te vertellen, een burgemeester of een Prins? In sommige gemeentes heeft d'n burger 's nachts al helemaal niks meer te zeggen, daar hebben ze een nachtburgemeester voor. Een soort Prins Carnaval, maar dan zonder steek. Volgens diezelfde ongeschreven regels wordt de nèje weer een fris blozende dertiger van het mannelijk geslacht, voorzien van echtgenote. De onechtgenotes zitten echter in de gevarenzone, in Son en Breugel is de boerenbruiloft al afgeschaft.
Dat de politiek flink anders gaat worden kan een blind paard zien aankomen. De Glazen Bol voorziet dit keer een record aantal lifters bij de twee grote partijen, die na wat schijnbewegingen in de marge voor zichzelf gaan beginnen. Nee, we noemen nog geen namen, anders zeggen die straks "Wisten jullie dat nog niet? Het stond vorig jaar al in de krant."
De wethouders voorspellen is natuurlijk een eitje. Komen ze: Jan van Burgsteden, Menno Roozendaal, Eus Witlox, Bart Eijkemans, Jan Goijaarts en Annemieke van de Ven. Het worden er dus zes, geen vijf. Oh ja, nog een die het altijd goed doet: in 2017 géén Elfstedentocht.

Dit was het dan weer voor dit jaar. Lees je volgend jaar weer mee wat we er van gebrouwen hebben?

VV Nijnsel blijft voetballen op kunstgras

Gesterkt door het onderzoek van RIVM heeft VV Nijnsel besloten om gewoon door te gaan met voetballen op het eigen kunstgrasveld. Dat laat de vereniging via de eigen website weten.

De volgende verklaring staat op de betreffende site: "'Rubberkorrels kunstgras geen gevaar voor de gezondheid.' Dit bericht werd afgelopen dinsdagmorgen officieel bekendgemaakt. Deze uitslag kwam na een langdurig en intensief onderzoek dat het ministerie van Volksgezondheid door eerder had laten uitvoeren. De analyse van het onderzoek naar ons eigen kunstgrasveld is nog niet binnen, maar dit zal naar verwachting geen ander beeld opleveren. Rubbergranulaat bevat wel degelijk stoffen die kankerverwekkend kunnen zijn, maar de hoeveelheden zijn zo gering dat dit ver beneden alle normen valt. En bedenk daarbij dat het wonen in de buurt van de snelweg, het (mee)roken van een sigaret en het nuttigen van diverse voedingswaren ook niet geheel risicovrij is! Het is nog even wachten op een officiële reactie van de KNVB, maar we gaan ervan uit dat zij de uitkomsten onderschrijven en er geen enkele aanbeveling zal komen om de rubberkorrels te vervangen. Ongetwijfeld zal er bij nieuwe aanleg van velden op termijn gekeken worden naar andere materialen, maar dat proces was toch wel opgestart, ook zonder de eerder alarmerende berichten. Eindelijk duidelijkheid dus en voor alle sporters prettig om te weten dat er veilig kan (blijven) worden gevoetbald op kunstgrasvelden."

Sponsorschap ING met drie jaar verlengd

Sinds 1 september 2014 heeft ING zich voor drie jaar met een intensief sponsorschap aan Voetbalvereniging Rhode verbonden. Rhode was één van de amateurclubs in Nederland die uit bijna 800 aanmeldingen beloond werd met het sponsorschap. Met het sponsorprogramma wil de ING samen met de KNVB het amateurvoetbal in Nederland verder vooruit helpen. En dat krijgt een fantastisch vervolg! Rhode heeft een verlenging van drie jaar van het intensief hoofdsponsorschap binnengehaald.

Hard work pays off
Met het nieuws dat ING en de KNVB hun partnerschap hebben verlengd tot en met 2022, werd ook aangekondigd dat de lopende contracten met de amateurclubs worden verlengd. Natuurlijk niet zonder tegenprestatie. Wim van Meijl, voorzitter van Rhode "Rhode heeft hard gewerkt aan een pitch om in aanmerking te komen voor een verlenging van het intensief sponsorcontract van wederom drie jaar. Op basis van het voorstel, de omschreven uitdagingen waar wij als club tegenaanlopen, de getoonde creativiteit, onze inzet en zeker ook de prettige samenwerking heeft ING de sponsorovereenkomst verlengd. De verlenging is een mooi signaal van vertrouwen van ING in Rhode. We hebben zin in de verdere samenwerking!"

Over ING
ING heeft zich voor een lange termijn verbonden aan de KNVB en het Nederlandse voetbal. Het Nederlandse voetbal vooruit helpen, dat is de ambitie van ING. De bank toont haar betrokkenheid bij de maatschappij door de ondersteuning van maar liefst 475 amateurverenigingen verspreid door heel Nederland. In het amateurvoetbal heeft ING een speciale aandacht voor welpen, maar ook voor meisjes- en G-voetbal. De samenwerking met de KNVB draait vooral om het versterken van het (amateur-)voetbal via verenigingen en leden. Door specifiek het jeugdvoetbal verder te helpen en door kennis en expertise met verenigingen te delen, zijn de verenigingen beter in staat om het voetbal voor hun leden te (blijven) organiseren. Samen met de KNVB organiseert ING Kennisavonden bij amateurclubs door het hele land. Experts geven inzicht in veranderingen en delen tips om geld te besparen en inkomsten voor de club te vergroten. Alle kinderen met meer plezier laten voetballen, Oranje dichterbij brengen en amateurclubs helpen financieel gezond te blijven, dat is waarvoor ING zich inzet.

V.v. Boskant bakt oliebollen volgens grootmoeders recept

Winterstop bij vv Boskant. Tijd voor andere activiteiten, waaronder de verkoop van oliebollen op oudjaarsdag. Van een bijzondere kwaliteit, volgens grootmoeders recept!

Oliebollen volgens grootmoeders recept, gebakken door leden van v.v. Boskant! Al enkele jaren een groot succes. We gaan u niet teleurstellen; ook dit jaar kunt u voor uw oliebollen op Oudejaarsdag bij de kantine van v.v. Boskant terecht. Tot en met vrijdag 30 december kunt u een bestelling plaatsen. Daarvoor kunt u een bestellijst downloaden van de vv Boskant site (home page).

U kunt uw bestelling doorgeven door de bestelstrook tijdig in te leveren bij vv Boskant (post of brievenbus), door uw bestelling te mailen (activiteiten@vvboskant.nl) of door uw bestelling telefonisch door te geven aan Peer en Marian Veldkamp (tel 0413-475159). Vooraf bestellen heeft onze voorkeur, maar ook zonder een bestelling kunt u voor oliebollen op 31 december tussen 11.00 uur en 15.30 uur in de kantine van v.v. Boskant terecht. Voor de prijs hoeft u het niet te laten! Bent u om een of andere reden verhinderd, geen probleem. Binnen Sint-Oedenrode worden uw bestellingen gratis thuisbezorgd!

Op zondag 8 januari 2017 staat de Nieuwjaarsreceptie op het programma. Namens het bestuur van v.v. Boskant bent u vanaf 14.00 uur van harte welkom in de kantine van v.v. Boskant! Het is een goede traditie om bij die gelegenheid onze jubilarissen in het (winter) zonnetje te zetten. Daarnaast staat er ook dit jaar weer een loterij, waarvan de opbrengst bestemd is voor onze jeugdafdeling, op het programma.

Fred Passchier en Martijn Bax winnaars kersttoernooi

In een gezellige ambiance bij sportcafé Dommelzicht vond afgelopen week weer het traditionele kersttoernooi sneldammen en -schaken plaats.

De Roois dam- en schaakvereniging bracht op 19 december maar liefst 41 dammers en 26 schakers achter de borden. Nooit eerder in de geschiedenis van RDS waren er zoveel deelnemers. Favoriet Fred Passchier werd toernooiwinnaar bij het dammen. Martijn Bax was evenals vorig jaar de beste snelschaker van het kersttoernooi.

Zoals gebruikelijk was er weer een rijk gevulde prijzentafel en gingen uiteindelijk alle deelnemers met een mooie prijs naar huis.

Uitslagen Dammen:
Toernooiwinnaar: Fred Passchier
Groep A: 1. Fred Passchier, 2. Arno Bloks 3. Robbert Westerink
Groep B: 1. Johan Rijnen, 2. Harm van der Veen, 3. Martien van Berkel en Friso van Zutphen
Groep C: 1. Eric van de Hurk, 2. Nard van de Laar, 3. Joep Hulsen
Groep D: 1. Theo van Erp, 2. Jan van Berkel, 3. John van de Hurk

Uitslagen Schaken:
Toernooiwinnaar: Martijn Bax
Groep A: 1. Martijn Bax, 2. Daan Geboers 3.Harry Willems
Groep B: 1. Frans Lagerwaard, 2 Wim van der Heijden, 3. Jan Dekkers
Groep C: 1. Jan van Lanen, 2.Rogier Verkuijlen, 3. Cor van Nuland

Piet Habraken wint Kerstboulen

Piet Habraken werd de onbetwiste winnaar van het Kerstboulen op tweede Kerstdag bij Cloeck & Moedigh.

Hij won maar liefst met 3+31. Op de tweede plaats kwam Marietje van Roosmalen met 3 +18. De derde plek was voor Betsie van Heesch met 3 +16 en vierde werd Bert Goorts met 3 +14. Van de overige spelers werd Martin Gerritsen met twee winstpartijen (+18) vijfde. De spelers gingen met mooie prijzen huiswaarts. Het was dus zeker weer een geslaagd toernooi.

34 / 36

Bridge
BC De Beckart/Maas en Dieze
22/11: 1. Nellie Vervoort en Nellly v d Vleuten 57.91 2. Jan Kastelijn en Jan van Rooij 57.50 3. Harrie v Erp en Jan v Erp 57.08 4.Addie Rijkers en Betsy v. Kaathoven 56.66

BC Rooi 750 kerstdrive
A-groep: 1. Lin & Bas de la Parra 62,40 %, 2. Toon der Kinderen & Wiel Sporken 59,30 %, 3. Jan van Lanen & Ton Schuurman 59,00 %, 4. Theo & Robert Janssen 53,20 %. B-groep: 1. Marianne & Joop Muller 67,90 %, 2. Mieke van Lankveld & Will van Rooij 58,20 %, 3. Betsy van Kaathoven & Tiny v.d. Pasch 57,10 %, 4. Ria & Toon Habraken 56,50 %, C-groep 1. Margot Fassbender & Hetty van Geffen 62,60 %, 2. Theo van Geffen & Henk Schakenraad 61,00 %, 3. Maria Broeke & Netty Passier 59,55 %, 4 Ellen & Bert Weyenberg 56,30 %.

Inloopbridgeclub De Beckart Nijnsel
22/12: 1. Guus Plevier en Fried v.d. Laar 57.81 %, 2. Tiny v.d. Steen en Lies Vissers 56.25 %, 3. Jet v.d. Meerakker en Ad v.d. Brand 55.72 %, 4. Annie Kooijmans en Sjannie v.d. Wijdeven 55.20 %. Op 29/12 geen bridge. Op 5 jan. is iedereen weer hartelijk welkom

Bridgeclub J.V.G.
21/12: 1. Heren Van Erp 67,08 %, 2. Echtpaar Van Gerwen 62,50 %, 3. Dames R. v.d. Vleuten & J. Hendriks 60,83 %.

Biljarten
Rooise Biljart competitie

Programma 02/01:
Kofferen-B.C. Eerschot
Boskant-de Kroeg
Programma 03/01:
D'n Toel-Beurs
Dorpsherberg-Jachtrust
Oud Rooy-Wapen van Eerschot
Programma 05/01:
Wellie Winne Welles-Gin Keus
St.Joris is vrij.


Hockeyvereniging MHC Sint Oedenrode verkoopt aanstaande zaterdag tussen 8:30 – 14:30 voor de winkel van Jumbo uit Sint-Oedenrode oliebollen en appelbeignets. De Jumbo faciliteert dit initiatief om de hockeyvereniging een mogelijkheid te bieden extra middelen te generen. De opbrengst van de oliebollen komt ten goede van de clubkas en wordt onder andere gebruikt voor nieuwe trainingsmaterialen.

De samenwerking van de Jumbo en de hockeyvereniging komt voort uit de actie van de hockeyplaatjes. De plaatjes van de Rooise hockeyhelden kunnen nog tot en met 17 januari worden gespaard bij de Jumbo Sint-Oedenrode.

Bakkerij Bekkers, die dit jaar nog in de prijzen viel bij 'Bakker met ster', bakt de oliebollen. De prijs van een oliebol bedraagt 0,80 euro. Op die dag zelf is er ook een speciale oliebollenactie. Voor warme chocomel wordt weer gezorgd!

Afgelopen zaterdag heeft de D-jeugd als tegenprestatie in de winkel meegeholpen met kleine klusjes om zo hockeyplaatjes te verzamelen. Voor klanten die geen interesse hadden in de plaatjes verrichtten zij klusjes zoals boodschappen naar de auto brengen, proeverijen en uitdelen van chocomel aan de klanten van de Jumbo. Het was erg leuk, gezellig en de klanten waren zeer enthousiast.

Marwin van den Nieuwenhuijzen kringkampioen

Op tweede kerstdag organiseerde de Rooise ruiters de laatste selectiewedstrijd springen voor de paarden. Op dit concours werden tevens de kringkampioenen gehuldigd.

In springen klasse B reden Martijn en Hannibal de eerste ronde foutloos en kregen van het jurykorps 77.5 punten voor stijl. In de barrage gaf het jurykorps 80 stijlpunten wat 1 punt minder was als de winnende combinatie. Eefje Huijbers en Honeypop kregen in de barrage 71 stijlpunten en de achtste prijs. Moniek van Gastel en het paard Hercules kregen 68,5 stijlpunten waren goed voor de tiende prijs. In de klasse L reden Thom van Dijck en het paard Forsilla zowel de eerste als de tweede manche foutloos. Goed voor een eerste prijs. Noortje Gevers en het paard Fleur wonnen de tweede prijs. Mandy Jansen en haar paard Gibson S eindigden met een zesde plaats. Juliët Bosshardt en haar paard Giolita waren goed voor een achtste prijs. Teun Kluitmans en zijn paard Hagan eindigden met een achtste plaats. In de klasse M eindigde Marwin van den Nieuwenhuijzen met het paard Fuji met een achtste prijs en met het paard Eindhoven met een twaalfde prijs. In de klasse Z/ZZ stond het erepodium vol met combinaties van de Nijnselse ruiters. Suzan van Gastel eindigde met het paard Epke op het hoogste schavot. Marwin van den Nieuwenhuijzen eindigde met Fien H met een tweede prijs. En Suzan eindigde met het paard Enrico du Mesnil met een derde prijs. Marwin en Fien H zijn tevens gehuldigd als Kringkampioen springen klasse Z.

In het zweet voor de Voedselbank

Foto:

De opbrengst lag iets hoger dan vorig jaar: in totaal is zaterdag 774,55 euro bij elkaar gesport voor Voedselhulp Schijndel en de Voedselbank in Sint-Oedenrode. Dat bedrag ligt een paar tientjes hoger dan vorig jaar.

De sportactiviteit is een initiatief van de Schijndelse Claudia Bergman. Afgelopen zaterdag kwam ze met tientallen andere sporters samen op de parkeerplaats van Sportcentrum Van den Oever in Sint-Oedenrode. De deelnemers betaalden vijf euro om mee te kunnen doen, geld dat voor de twee goede doelen is. Daarnaast heeft Bergman de afgelopen weken kerststukjes gemaakt en verkocht. "Het geeft me een goed gevoel om op deze manier de minder bedeelden in ons eigen dorp te helpen", aldus Bergman. "Bij deze wil ik iedereen bedanken die geholpen heeft om dit mooie bedrag bij elkaar te krijgen."

Kom naar Jumbo voor een oliebol van MHC

Hockeyvereniging MHC Sint Oedenrode verkoopt aanstaande zaterdag tussen 8.30 – 14.30 voor de winkel van Jumbo uit Sint-Oedenrode oliebollen en appelbeignets. De Jumbo faciliteert dit initiatief om de hockeyvereniging een mogelijkheid te bieden extra middelen te generen. De opbrengst van de oliebollen komt ten goede van de clubkas en wordt onder andere gebruikt voor nieuwe trainingsmaterialen.
De samenwerking van de Jumbo en de hockeyvereniging komt voort uit de actie van de hockeyplaatjes. De plaatjes van de Rooise hockeyhelden kunnen nog tot en met 17 januari worden gespaard bij de Jumbo Sint-Oedenrode.

Bakkerij Bekkers, die dit jaar nog in de prijzen viel bij 'Bakker met ster', bakt de oliebollen. De prijs van een oliebol bedraagt 0,80 euro. Op die dag zelf is er ook een speciale oliebollenactie. Voor warme chocomel wordt weer gezorgd! Afgelopen zaterdag heeft de D-jeugd als tegenprestatie in de winkel meegeholpen met kleine klusjes om zo hockeyplaatjes te verzamelen. Voor klanten die geen interesse hadden in de plaatjes verrichtten zij klusjes zoals boodschappen naar de auto brengen, proeverijen en uitdelen van chocomel aan de klanten van de Jumbo. Het was erg leuk, gezellig en de klanten waren zeer enthousiast.

Tweede kerstdag werd het jaarlijkse kerstconcours georganiseerd door de Rooise Ruiters en Ponyruiters. Het was wederom een druk bezochte wedstrijd. De wedstrijd gold als laatste selectiewedstrijd springen voor de paarden waardoor de spanning onder de ruiters extra voelbaar was. De dag begon goed voor de Rooise ruiters in de klasse B. Judith Martens en Lynn van de Sonniuswijck reden hier twee keurige foutloze rondes en mochten zich terecht als winnaar opstellen.

Deze combinatie heeft de gehele winter vooraan in de prijzen meegereden en mag zich daarom kringkampioen klasse B van kring Eindhoven de Kempen noemen. Ook Renate Verstappen reed met haar paard Digaro V twee nette foutloze rondes in de klasse B. Beide rondes werden beloond met een hoge stijlpuntenbeoordeling en een mooie 4e prijs. In de klasse M reed Belle van Breugel met Capistrano twee foutloze en razendsnelle rondes. Dankzij hun snelle tijd werd een derde prijs behaald. Aan het eind van de dag was de klasse Z/ZZ aan de beurt. Julia Geers reed met Darwin twee foutloze rondes en behaalde de vijfde prijs.

Nina van Enckevort kroont zich tot kringkampioen

Nina van Enckevort reed gisteren haar laatste selectie op tweede kerstdag in Sint-Oedenrode met haar paard darc Du Rona Z. Dit deed zij niet zonder resultaat. Een super snelle barrage leverde haar een mooie eerste plaats op en daarbij behaalde ze ook nog het kringkampioenschap van kring Eindhoven in de klasse M.

Sydney reed een mooie tweede prijs bij elkaar in de klasse M met haar pony Ramona. Vorige week zondag reed Nina na Bunschoten voor een mooie wedstrijd met haar nieuw paard Casalitta. Ze reed daar een mooie tiende plaats in de klasse l. Met darc Du Rona Z behaalde ze een mooie derde plaats in de klasse M in een sterk deelnemersveld van maar liefs 125 combinaties.

36 / 36

Woensdag 28 december
OLAT 25e Grenzeloze Tocht
Vakantiecentrum De Zwarte Bergen, Luyksgestel

Dansmiddag
Odendael

Sylvesterconcert Fanfare NJA
De Beurs

Donderdag 29 december
Top 2000 Quiz
De Ossekop

Zondag 1 januari
Nieuwjaarsdag
Een nieuw jaar, een nieuw begin. De eerste dag van het jaar in landen die de westerse kalender gebruiken. Voor veel mensen is dit een vrije dag.

Zat van A
De Ossekop

Nieuwjaarsconcert CV 't Skrothupke
Café Oud Rooy

Dinsdag 3 januari
Nieuwjaarsreceptie Meierijstad
Noordkade, Veghel

Woensdag 4 januari
Nieuwjaarsconcert NJA
Odendael

Donderdag 5 januari
Kaartavonden Boskant
De Vriendschap

Vrijdag 6 januari
Drie Koningen
Driekoningen, Epifanie of Openbaring van de Heer is een christelijke feestdag die elk jaar op 6 januari wordt gevierd. Op deze dag vieren de christenen het bezoek van drie wijzen aan het kind Jezus in Bethlehem. Een wonderlijke ster heeft hen tot hem geleid

Zaterdag 7 januari
Wie wint De Rooise Kwis 2016?
De Beurs

Zaterdag 7 januari
Nieuwjaarsbal
Odendael

Zondag 8 januari
Nieuwjaarsborrel Nijnsel
De Beckart

Elvis Presley Birthday Party
De Vriendschap

MacTaple
De Beurs

Maandag 9 januari
Lezing Heem-natuurgroep
d'n Einder

Vrijdag 13 januari
Filmtheater: Im Labyrinth des Schweigens
Mariëndael

Zaterdag 14 januari
Dansavond
Odendael

Zondag 15 januari t/m zondag 26 februari
Expositie Tosca van der Griend
Mariëndael

Zondag 15 januari
Open Rooise Crosslopen
De Kienehoef

Woensdag 18 januari
Start Nationale Voorleesdag

Het doel van De Nationale Voorleesdagen is het voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen, te bevorderen.

Donderdag 19 januari
Biergilde
De Ossekop

Vrijdag 20 januari t/m zondag 22 januari
Fotoexpositie De Natuur in Beeld
De Loop'r

Zaterdag 21 januari
Dansavond
Odendael

Zaterdag 28 januari
Dansavond
Odendael

Donderdag 2 februari
Kaartavonden Boskant
De Vriendschap

Vrijdag 3 februari
Filmtheater: Fanfare
Mariëndael

Zaterdag 4 februari
Dansavond
Odendael

Maandag 6 februari
Lezing Heem-Natuurgroep.
d'n Einder

Zaterdag 11 februari
Regionale voorwedstrijden turnen
De Streepen

Zaterdag 11 februari
Dansavond
Odendael

Zondag 12 februari
Literair Concert Ivo de Wijs en Pieter Nieuwint
De Knoptoren

Dinsdag 14 februari
Valentijnsdag
Op 14 februari is het Valentijnsdag. Dan kan men een bloemengroet of een kaartje sturen aan mensen die men dankbaar is of op wie men bijzonder gesteld of zelfs verliefd is.

Donderdag 16 februari
Biergilde
De Ossekop

Zaterdag 18 februari
Dansavond
Odendael

Zondag 19 februari
Open Rooise Crosslopen
De Kienehoef

Mathieu Dirven Koffieconcert: Luister naar mijn lied
Kasteel Henkenshage

Zaterdag 25 februari t/m dinsdag 28 februari
Papgat Carnaval 2017
Sint-Oedenrode

Zaterdag 25 februari
Dansavond
Odendael

Dinsdag 28 februari
Snertconcert CV 't Skrothupke
Café Oud Rooy

Donderdag 2 maart
Kaartavonden
Boskant

Zaterdag 4 maart
Dansavond
Odendael

Zondag 5 maart t/m zondag 16 april
Dubbelexpositie Hetty de Haan en Suzanne Grem
Mariëndael

Maandag 6 maart
Lezing Heem-Natuurgroep.
d'n Einder

Vrijdag 10 maart
Filmtheater: Ixcanul
Mariëndael

Donderdag 16 maart
Biergilde
De Ossekop

Vrijdag 17 maart
Lezing Erik Vlaminck
De Knoptoren