DeMooiRooiKrant

9 augustus 2017

DeMooiRooiKrant 9 augustus 2017


Dit is de munt die Bouwe heeft ontworpen. Foto:

Sint-Oedenrode - Nadat de Oranje dames Europees Kampioen werden, kwam de Koninklijke Nederlandse Munt direct met een bijzonder nieuwtje. Er komt een speciale munt voor de Oranje leeuwinnen. In samenwerking met de KNVB wordt de Leeuwinnenpenning uitgegeven. Hennie Bouwe uit Sint-Oedenrode is de ontwerper van de munt.

Hij ontwierp al eens de officiële munt voor het grote Oranje voor WK voetbal 2014. Dat was een memorabele munt met Robin van Persie erop die de befaamde snoekduik maakt. De uitgave van de Leeuwinnenpenning, in coincard met uniek design, past in de reeks van sporthoogtepunten, zoals de 100e Nijmeegse Vierdaagse Penning 2016 en de Kampioenspenning Feyenoord in 2017. Het is een bijzonder moment in de Nederlandse sportgeschiedenis. En dankzij de penning een blijvende herinnering aan een unieke prestatie. En ook een bijzonder moment en unieke prestatie voor Today is Canday waar Bouwe ontwerper en partner is. Want ze zijn de derde partij, naast de Koninklijke Nederlandse Munt en de KNVB, die deze Oranje Leeuwinnenpenning mogelijk heeft gemaakt.

Bouwe zag zijn kans schoon toen de dames op het punt stonden om de halve finale te bereiken. Hij kreeg het idee om de munt te ontwikkelen. Het is niet gek dat juist Bouwe deze kans direct zag. Hij werkt al jaren samen met de Koninklijke Nederlandse Munt. Zo begeleidt hij sinds 2002 alle landelijke herdenkingsmunt campagnes (inmiddels meer dan 30!) die Today is Canday samen met de Koninklijke Nederlandse Munt ontwikkelt. Hij is daarnaast ontwerper van verschillende bijzondere uitgiften: - 2006 Belasting Vijfje (officiële herdenkingsmunt, wettig betaalmiddel t.w.v. vijf euro) - 2010 WK Vijfje (officiële herdenkingsmunt, wettig betaalmiddel t.w.v. vijf euro. Niet uitgegeven door de verloren WK finale) - 2011 BES dollar (officieel betaalmiddel op Bonaire, Sint Eustatius, Saba t.w.v. een dollar) - 2014 WK Oranje Penning (officiële herdenkingspenning) - 2017 Kampioenspenning Feyenoord (officiële herdenkingspenning)

Bouwe: "Toen het spreekwoordelijke kwartje viel, heb ik meteen contact opgenomen met de Koninklijke Nederlandse Munt en m'n idee voorgelegd. Het werd enthousiast ontvangen en vanaf dat moment was tijd eigenlijk de grootse uitdaging. KNM heeft vervolgens snel geschakeld met de KNVB en ik ben gestart met het ontwerp. Fantastisch wat we samen in zo'n korte tijd hebben weten te bereiken, want meteen na de gewonnen finale is de communicatiecampagne gelanceerd en kan heel Nederland de Oranje Leeuwinnenpenning 2017 bestellen."

Dit had de actie tot gevolg Foto:

Sint-Oedenrode / Eindhoven - De recherche in Eindhoven heeft dinsdagochtend in alle vroegte opnieuw drie mannen gearresteerd in het onderzoek naar het afsteken van rookpotten in het PSV-stadion tijdens de wedstrijd tegen Ajax op zondag 23 april 2017.

De politie startte die middag al een uitgebreid onderzoek nadat in het stadion zes rookpotten werden afgestoken en een flink deel van het stadion zich vulde met zwarte rook. Tientallen bezoekers, waaronder kinderen, kregen door die rook last van ademhalingsproblemen, prikkende ogen en hoofdpijn. Ook was er sprake van angst en paniek. In totaal deden twaalf personen aangifte, maar het aantal supporters met klachten lag vele malen hoger.

Arrestaties
Onder meer aan de hand van duidelijke videobeelden kon de politie dinsdagmorgen 8 augustus rond 7.00 uur drie aanhoudingen verrichten. Het gaat om mannen van 21, 28 en 29 jaar oud uit Sint Oedenrode, Eindhoven en Veldhoven. Van dat gezelschap wordt de 21-jarige man uit Sint Oedenrode ervan verdacht een coördinerende rol te hebben gespeeld bij de actie.

Enorme risico's
De politie en het Openbaar Ministerie nemen de zaak hoog op en wijzen op de enorme risico's die zijn genomen door te potten af te steken in het volle stadion. Onder een deel van de supporters op de tribune ontstond er paniek, met alle risico's van dien. Door de brandende rookpotten ging in het station verder automatisch op meerdere plekken het brandalarm af. Hulpdiensten gingen daarop massaal op weg naar het PSV-stadion, waardoor ze niet konden worden ingezet op andere plekken.

Analyse beeldmateriaal
De recherche heeft in het onderzoek tientallen uren besteed aan het bestuderen en analyseren van camerabeelden die op verschillende plekken in het stadion werden gemaakt. Daarbij werd nauw samengewerkt met PSV. Het belang van goede camerabeelden werd in dit onderzoek nog eens bewezen. Onder meer aan de hand van deze camerabeelden kwam namelijk het nu aangehouden zevental naar voren.

Nieuwe aanhoudingen
Op de beelden zijn echter nog andere personen te zien die mogelijk een rol hebben gehad in de verspreiding van de rookpotten. De politie houdt dan ook rekening met nieuwe aanhoudingen. Overwogen wordt om beelden van deze vooralsnog onbekende verdachten naar buiten te brengen en daarom roept de recherche betrokkenen op om zich zelf te melden bij de politie.

PSV geïnformeerd
De politie werkte in het onderzoek goed samen met PSV. De voetbalclub werd dinsdagochtend geïnformeerd over de aanhoudingen: "Het is heel mooi dat het onderzoek van de politie heeft geleid tot deze arrestaties. Wij vinden dat er in april echt grenzen zijn overschreden en zijn blij dat wij met onder meer onze camerabeelden een bijdrage hebben kunnen leveren aan het politieonderzoek", zo liet algemeen directeur Toon Gerbrands van PSV al weten naar aanleiding van eerdere aanhoudingen.

Foto: Bart van der Heijden

Het Oogstfeest bij Hoeve Strobol werd zondag net als afgelopen jaren geopend met een Heilige Mis. Na de mis barstte het Oogstfeest los. Met het mooie weer in het vooruitzicht beloofde het een drukke en mooie dag te worden. Dat werd het ook. Duizenden bezoekers kwamen een kijkje nemen.

Rond de klok van tien uur in de ochtend begon de mis in de open lucht, met pastoor Vincent Blom van de Heilige Odaparochie als voorganger. De mis werd door Hoeve Strobol samen met het ZLTO georganiseerd. Alle banken die stonden opgesteld zaten helemaal vol.

Foto: Bart van der Heijden

Na afloop konden de bezoekers zien hoe enthousiaste boeren en bakkers het hardwerkende boerenbestaan en het vernuftig inzicht van de boeren in beeld brachten. Ze maaiden bijvoorbeeld met de zigt het koren. Voor het grote en wat snellere werk werd een nostalgische vleugelmaaier uit 1923 ingezet. Ook was te zien hoe de bakkers vroeger te werk gingen. Zij bakten het dagelijks brood geheel volgens het oude ambacht in een echte houtoven. De mondharmonicaclub van KBO-Nuenen en groep De Vrolijke Vijf waren aanwezig om de sfeer nog verder op te vrolijken met muziek en zang. Voor de kleinere bezoekers werden ouderwetse hak- en pintollen gemaakt, waarmee ze konden spelen. Dit is zomaar een greep uit alle activiteiten en demonstraties die te zien waren op Hoeve Strobol.

Formido
Forum klus wijs

Jaargang 7 • Week 32 • Woensdag 9 augustus 2017

Leren in Nashville

Dennis van der Sanden uit Sint-Oedenrode is een opkomende fingerstyle-gitarist. Hij is een talent en heeft daarom nog veel te ontdekken en te leren. Onlangs beleefde hij een trip naar Nashville om daar deel uit te maken van een conventie met andere fingerstyle artiesten. Dennis deelt zijn dagboek met de lezers van DeMooiRooiKrant.

Dag 1: Mijn aankomst in Nashville
Morgen is de eerste dag van de Chet Atkins Appreciation Society convention, afgekort CAAS. Een jaarlijks terugkerend event waar je de beste fingerstyle gitaristen ter wereld kunt ontmoeten. Voor mij dus de "place to be". Het is druk bij de check-in balie en de gitaarkoffers steken aan alle kanten uit de aanwezige hotel karretjes. Er heerst een vriendelijke sfeer en ik heb dan ook al snel contact gelegd met de andere deelnemers. Ik ben op uitnodiging van Tommy Emmanuel en mijn verblijf is volledig geregeld door de organisatie van het event. Ik deel mijn kamer met Brooks Robertson, een zeer getalenteerd fingerstyle gitarist en, zo leer ik, een van de gitaarleraren op het gitaar kamp van Tommy Emmanuel in Californië later in juli van dit jaar. Een uitstekende keuze van de CAAS organisatie om mij met Brooks op een kamer te plaatsen. Brooks studeert bij Berklee College of Music, een zeer gerenomeerd instituut, en heeft daarvan het nodige materiaal meegebracht wat hij vervolgens met mij deelt. Na deze korte kennismaking halen we snel onze gitaren uit de koffer en spelen tot we te we moe zijn geworden. We duiken daarna snel in bed, want de volgende dag moeten we namelijk weer op tijd opstaan voor de eerste echte CAAS dag.

Dag 2: de eerste indrukken
Om elf uur begint de inschrijving. Na de inschrijving volgt eerst de lunch en vervolgens beginnen de eerste concerten. Het is mijn eerste dag en ik moet nog even op gang komen. Als eerste bezoek ik de concerten van Evan Twitty, Nishi Nishiyama, Casper Esmann, daarna zijn Pat Corn en Kirby Easler aan de beurt. Elk van deze opkomende gitaarspelers is ontzettend virtuoos in zijn spel en ik raad iedereen aan ze eens op te zoeken op Youtube! Tussen de concerten is er voldoende tijd om te netwerken en zo leer ik steeds weer nieuwe mensen uit de scene kennen en bouw zodoende een goed netwerk op. Na een snelle hap start om zeven uur 's avonds het avondprogramma met wederom een reeks van concerten, dit keer zijn Wesley Crider, John McClellan en Thom Bresh aan de beurt. In de show van John McClellan mag ook een "Young Thumb" optreden, dit blijkt een groep veel belovende jonge fingerstyle talenten te zijn, die worden begeleid door een aantal gevestigde artiesten. Na het concert word gevraagd door John Knowles, de eerste Certified Guitar Player, een eretitel die hem is toegekend door Chet Atkins, om toe te treden tot de "Young Thumbs" groep, wat ik een geweldige eer vind. Thom Bresh sluit de show af met een geweldig optreden met veel comedy, hij heeft iets te veel Margarita's gedronken en vertelt herhaaldelijk over zijn geliefde "Lavender Falcon" een paarse Gretsch gitaar die hij maar al te graag mee naar huis wil nemen. Omdat het nog niet te laat is word er besloten om nog wat te gaan jammen in de lobby en ik sluit me bij deze groep aan. De wat oudere gitaristen komen rond twee uur 's nachts uit de bar gedruppeld en voegen zich vervolgens ook bij ons. Rond vier uur wordt de jamsessie beëindigd.

MTB-route in app Natuurlijk! Sint-Oedenrode

Foto: Bart van der Heijden

Het werd enkele weken al aangekondigd maar nu is het zo ver dat ook mountainbikers een route uit de app van Natuurlijk! Sint-Oedenrode kunnen lezen.

De app – die te downloaden is voor zowel Apple als Android – herbergt meerdere wandel- en fietsroutes. Ook die routes worden nog steeds uitgebreid, maar eerst is het dus tijd voor een nieuw MTB-parcours en wel in Boskant. De Ploegersroute is 40km lang, waarvan zo'n 30km op onverharde paden is. Er is variatie genoeg in deze route, want de route loodst de mountainbikers niet alleen door Liempde, maar ook door natuurgebieden zoals het Dommeldal en De Scheeken en agrarische landbouwgebieden. Onder het kopje 'recreatieve routes' zit de MTB-route verscholen. Heeft u de app nog niet? Deze kunt u downloaden in de Google App-Store en Android Play Store.


Na het faillissement van onze voormalige verspreidingsdienst Excellent Verspreidingen heeft DeMooiRooiKrant besloten om de bezorging zelf op te pakken. Met succes!

Inmiddels heeft DeMooiRooiKrant een logistieke partner gevonden die het weekblad en de folders naar de bezorgers brengt, iedere woensdagochtend weer. Het contact met de bezorgers houdt DeMooiRooiKrant in eigen hand. In verschillende regionale media verscheen deze week het nieuws dat Excellent Verspreidingen honderden bezorgers in Noord-Brabant en Gelderland niet of slechts gedeeltelijk heeft betaald. Dat was ook in Sint-Oedenrode het geval. Om dat in de toekomst niet meer te laten gebeuren heeft DeMooiRooiKrant er voor gekozen om het werven en betalen van bezorgers zelf te doen.
De laatste weken heeft DeMooiRooiKrant even de tijd nodig gehad om alles op poten te zetten. De redactie wil de bezorgers niet alleen danken voor het geduld, maar ook voor de tomeloze inzet. Ook een dank je wel en een warm welkom aan de nieuwe (vakantie)bezorgers. Alle wijken zijn inmiddels bezet en dat middenin de vakantie! Dit is waarom DeMooiRooiKrant zo trots is op Sint-Oedenrode! Heb jij interesse om op de reservelijst te staan? Meld je dan aan via redactie@demooirooikrant.nl

Even geen wolkenkrabbers, maar klompen en een kasteel

Foto:

Kuài zhuàng betekent klomp in het Chinees, maar geloof maar dat er miljoenen Chinezen zijn die het dan nog niets zegt. Een houten schoen? Bestaat dat? Een select clubje uit Nanjing weet voortaan dat het bestaat. Vorige week dinsdagmorgen kregen ze een demonstratie klompen maken in de Gasthuishoeve. Natuurlijk kwamen de camera's, selfiesticks, tablets en smartphones tevoorschijn om het vast te leggen voor het thuisfront.

Foto: Bert de Graaf

Eric van den Hurk wist de priemende ogen van zo'n dertig Chinezen op zich gericht. Dat deed hem niks, want gedreven en bekwaam doorliep hij de stappen van het klompen maken. Hij vertelde er wat bij. Alleen gids en tolk David verstond hem. Hij bracht de boodschap over aan de jonge muzikanten en hun begeleiders.

David Chen uit Eindhoven regelt al vele jaren reisjes voor Chinese muziekgezelschappen naar Nederland. Steevast brengt hij een bezoek aan Sint-Oedenrode. Hij vindt het een prachtig dorp en wil daar zijn landgenoten kennis mee laten maken. Iedere keer weer staan Bert de Graaf en Jos Wijn klaar om ze te ontvangen. Normaal gesproken vergezeld door de burgemeester (de laatste jaren burgemeester Maas) maar het College van Meierijstad had geen tijd. Daarom toonde oud-wethouder Cees van Rossum zich bereidwillig om het gezelschap toe te spreken bij kasteel Henkenshage. De jonge Chinezen keken de ogen uit. Normaal zijn ze betonnen straten en wolkenkrabbers gewend. Nu stonden ze ineens oog in oog met een sprookjesachtig kasteel. Misschien is dat wel de reden waarom David ook dit jaar weer afslag Sint-Oedenrode heeft genomen.

Sint-Oedenrode gaat kauwgom recyclen

Wist u dat er in Nederland 5.500.000 kilo kauwgom gekauwd wordt en dat veel hiervan in het milieu terecht komt? Ook in de straten van Sint-Oedenrode kom je met regelmaat zo'n witte plek tegen in de stoep. Daarom zorgt het Centrummanagement voor een GumBuddy. Een plek waar mensen hun kauwgom kunnen deponeren. Het mooie is dat die kauwgom ook nog gerecycled wordt. Binnenkort wordt de GumBuddy geplaatst

GumBuddy recyclet de uitgekauwde kauwgom tot nieuwe producten. Dit gaat natuurlijk niet vanzelf, hier gaat uitgebreide research mee gepaard. Om te kunnen recyclen is er veel kauwgom nodig, héél véél kauwgom. En laat dat nu net het probleem en dus meteen de oplossing zijn. Héél véél kauwgom verdwijnt in het milieu. Vaak denkt men dat als kauwgom in de prullenbak gegooid wordt dat het dan wel goed is. Natuurlijk is dat een stuk beter en socialer dan op straat, maar de kauwgom in de prullenbak wordt niet gerecycled. Dat kan alleen via GumBuddy. Dus zie je een GumBuddy dan weet je dat het goed zit, dat jouw kauwgom volledig gerecycled wordt. Van afval naar grondstof!

Plastics en kauwgom vergaan niet. Ze breken af tot heel kleine deeltjes die in de bodem zakken of in het water blijven rondzwerven. De afbreektijd van kauwgom ligt tussen 20 en 25 jaar. In Nederland wordt er per jaar ca. 5,5 miljoen kilo kauwgom verkocht. Gelukkig leent kauwgom zich uitstekend voor recycling en wordt daarmee tot een grondstof waarvan nieuwe producten worden gemaakt.
Er hangt een fors prijskaartje aan het opruimen van zwerfafval. Het eenmalig verwijderen van kauwgom uit een winkelcentrum kost al gauw 10.000 euro. De kosten voor het opruimen van openbare ruimtes bedroegen in 2010 ruim 250 miljoen euro. Dit komt neer op 15 euro per persoon in Nederland.
In de eerste en tweede wereldoorlog kwam met de Amerikanen ook de kauwgom naar Europa. De kauwgom zat bij de Amerikaanse en Canadese soldaten standaard in hun voedselpakket. Sinds 1948 maakt Nederland zijn eigen kauwgom. In de Maple Leaf Fabriek in Amsterdam wordt tot 2003 kauwgom gemaakt. De tweede kauwgomfabriek in Nederland is ook nu nog de enige in Nederland: RBV-Leaf BV in Sneek.


Kauwgom is niet alleen lekker. Veel mensen gebruiken kauwgom als mondverfrisser, dit kan door de mint-smaak en doordat sommige kauwgom zink bevat dat bacteriële activiteit tegengaat en een slechte adem voorkomt. Maar het kauwen verbeterd ook de concentratie en het geheugen. Dit zou komen door de extra bloedtoevoer die ontstaat door het kauwen. En daarbij komt ook nog dat suikervrije kauwgom goed zou zijn voor je gebit. Kauwen zorgt ervoor dat er extra speeksel wordt aangemaakt. Dit speeksel zorgt er op zijn beurt weer voor dat zuuraanvallen op het gebit worden gestopt.

Natuurgebieden, deel 3 Vlagheide: zand erover, en opnieuw beginnen

Foto: Henri van Hoorn

De schijnwerper van onze zomerserie (gecultiveerde) natuurgebieden viel dit keer op Vlagheide. Een bijzonder inspirerende omgeving, die in een aantal jaren (r)evolueerde van vuilnisbelt tot groen heuvellandschap met niet alleen een interessante geschiedenis maar ook een veelbelovende groeipotentie, plus een verrassende variëteit. De rondleiding duurde ruim 2 ½ uur en leverde zoveel informatie op, dat we er twee afleveringen mee vooruit kunnen. Onze gids: René Dekkers (die een eigen bedrijfje heeft dat hier betaald rondleidingen geeft)

Het antwoord op de vraag waarin Vlagheide zich onderscheidt van andere natuurgebieden in Meierijstad is niet moeilijk. Het levert hooguit keuze-stress op. Teveel om op te noemen. Eerst even kort terug in de tijd.

Eind jaren 60 groef een boer op Vlagheide een grote kuil voor het afval van de buurt, zo makkelijk ging dat toen. Het Stadsgewest Den Bosch, opgericht in de jaren 70, heeft later bepaald dat dit de centrale stortplaats zou worden van alle afval uit de regio. Toen afvalscheiding en hergebruik gemeengoed werden, namen de lokale milieustraten die taken over. De vuilnisbelt werd bedekt met tonnen vergruisde beeldbuizen, slakken uit verbrandingsovens, beton, doek van waterdicht materiaal en tot slot een meter zand. Bij een landschap bovenop een voormalige vuilnisbelt kun je nu eenmaal niet met een schone lei beginnen. Momenteel winnen twee turbines het resterende biogas, een aflopende zaak. Het enige dat tot in lengte van jaren aan de ondergrond zal blijven herinneren is het totaal ontbreken van bomen, want boomwortels gaan uiteindelijk overal doorheen.

Natuur winnaar
In de opeenstapeling van afval en natuur heeft dat eerste letterlijk en figuurlijk het onderspit gedolven. Het is een plaatje, dat een plek verdient – en misschien ook al heeft – op menige ansichtkaart. De tijd zal leren hoe dat op langere termijn uitpakt, maar onze gids is optimistisch. Het water in het afwateringsslootje om een deel van de voormalige stort is helder. "Het watert nog af op het riool, ze gaan watermonsters nemen om te kijken of ze dat op kunnen vangen in nog aan te leggen vijvers" legt hij uit. De tijd dat iedereen dacht dat Vlagheide alleen de naam was van de vuilnisbelt ligt achter ons, de Vlagheide is veel méér dan dat. Ook letterlijk: de voormalige vuilnisbelt was 42 ha en de rest eveneens tientallen ha.

De vliegende natuur
De rondleiding begint bij de Damianenweg. Een steenworp verder komen we bij het ven aan de Koeveringsedijk waar een vogelspotter, leunend tegen zijn auto, een ijsvogeltje in het vizier heeft. Nog voordat we de rechter oever kunnen gaan volgen komen de eerste dieren ons al tegemoet: een zwerm dazen. Bij dit incident heeft de natuur toch even het onderspit moeten delven. "Zie je niks aan die zandbergen?" vraagt onze gids. "Ehhh, veldzuring en zo?"' "Nee, kijk eens lager, tegen die steile wand". Het holenpatroon van de oeverzwaluw is zo regelmatig dat het bijna niet opvalt. Architect is een vrij beroep, weet ook de natuur. Het vennetje is in de zomer drie meter diep, in de winter een meter dieper en dan loopt ook het aanwezige eiland onder. We zien drie grote vogels opvliegen, zwart met wit. Ooievaars? Deze lijken iets kleiner. Kraanvogels dan misschien?

"We laten hier de boel de boel, het wordt allemaal nog veel mooier"

De Rijt
Een paar stappen verder ligt de oever over een breedte van zo'n 20 meter bezaaid met stenen, en schelpen met een zwarte buitenkant. Onze gids vermoedt dat hier in vroeger tijden het riviertje De Rijt heeft gestroomd, dat lang geleden is opgegaan in de gecultiveerde Beekse waterloop. Het terrein is vrij toegankelijk maar de natuur wordt wel enigszins beschermd: verboden te zwemmen en te vissen. Wel wordt het nu nog primitieve bruggetje begaanbaar gemaakt voor mensen. De grond is leemrijk en de – deels aangeplante – vegetatie is er blijkbaar nog niet enthousiast over. Rijk en gevarieerd, maar hooguit een meter hoog terwijl de vergelijkbare en gelijktijdige aanplant op ons vertrekpunt de drie meter ruimschoots is gepasseerd. Op het perceel achter het ven komen op termijn vier woningen. "We laten hier de boel de boel, het wordt allemaal nog veel mooier" verzekert onze gids.

Hoe lang is het nog naar de Franse grens?

We gingen vroeger ieder jaar op vakantie naar de Belgische kust. Vaste prik. Voor in de auto had mijn moeder dan steevast een krat bier tussen haar benen staan. Ja, hoe ze dat ooit heeft verzonnen, geen idee. Bier naar België nemen? Dat is water naar de zee dragen! Dat is een laxeermiddel meenemen op reis naar Ethiopië! Dat is worst naar Duitsland sjouwen.

Met mijn vriendin heb ik ook een vaste vakantiestek: Berlijn. Ieder jaar opnieuw. En ieder jaar neemt ze zoveel kleren mee dat ik bang ben, dat ze over de muur naar het Oosten wil vluchten. We boeken dan geen hotel, maar kijken wel of er wat vrij is. Vorig jaar konden we met geluk nog net de bruidssuite huren van een klein hotel, samen met een pasgetrouwd stel uit het Franse Nantes. De bruidegom bleek de volgende ochtend last van aambeien te hebben, althans hij had het over "pain du chocolat".

Dit jaar gaan we voor het eerst naar Frankrijk. Dat had mijn vriendin me vorig jaar in een dronken bui beloofd, maar ze kan er al weken niet van slapen. Oeh, Mark, had je gedacht dat we nog eens ooit naar Frankrijk zouden gaan? Nee, schat maar alles heeft een eerste keer. Had jij gedacht dat je nog ooit het woord "fipronilcrisis" zou uitspreken? Had je gedacht dat je ooit nog eens een avondlang zou juichen om voetballende meisjes? Nee, toch.

Morgen vertrekken we naar het zuiden. Hier bij het ziekenhuis Bernhoven de A50 op, en dan 13 minuten doorrijden en er bij afslag Sint-Oedenrode weer af. Fons van Boxmeer heeft daar namelijk een wijngaard met de prachtige naam Domaine les Damianes. En in dat stukje Frankrijk zet ik onze tent op. Ik heb begrepen dat de mensen in Rooi, in tegenstelling tot vele andere Franse stedelingen, wel vriendelijk zijn, dat je ze in sommige gevallen zelfs kunt verstaan, en op terrassen wordt je zowaar snel geholpen. En je kunt er ook gewoon met de euro betalen. Of met de Leeuwinnenpenning want die heeft iemand uit Rooi ontworpen. Ik zeg nou al: á demain! Oui, nous aimons Saint Oda Rouge!


Burendag stevent af op recordaantal aanmeldingen

Het aantal aanmeldingen voor Burendag stevent af op een nieuw record. Voor de twaalfde editie zijn in het hele land al bijna 4450 activiteiten aangemeld, ruim 1000 meer dan vorig jaar om deze tijd. In Noord-Brabant staat de teller nu op 800 deelnemende buurten. Inschrijven en een financiële bijdrage tot 400 euro aanvragen kan nog altijd via www.burendag.nl. Met nog ruim anderhalve maand te gaan ziet het ernaar uit dat het record van 2016 (ruim 4600 deelnemende buurten in heel Nederland) verbroken gaat worden. Douwe Egberts en het Oranje Fonds organiseren Burendag jaarlijks op de vierde zaterdag van september, die dit jaar op 23 september valt.

Burendag is door de organisatoren in het leven geroepen om buren dichter bij elkaar te brengen. De dag is ontstaan vanuit de gedachte dat buurten gezelliger, socialer en veiliger worden als buren elkaar kennen. Jaarlijks komen mensen in duizenden buurten bijeen om met elkaar iets voor de buurt te doen. Ze knappen bijvoorbeeld de straat op, leggen een buurtmoestuin aan of timmeren onder het genot van een kop koffie samen een picknicktafel in elkaar.
Op 13 juni gaf Koningin Máxima, beschermvrouwe van het Oranje Fonds, het startsein voor Burendag. Sindsdien kunnen buren zich op de website van Burendag aanmelden. Op www.burendag.nl staat onder het kopje 'In mijn buurt' een overzicht van alle buurten die zich tot nu toe hebben ingeschreven.
Peter Douwes, directeur Oranje Fonds: "Wanneer mensen elkaar kennen, kijken ze sneller naar de ander om en staan ze eerder voor elkaar klaar. Wij vinden het heel mooi om te zien dat Burendag ieder jaar weer voor talloze nieuwe contacten zorgt. De oudere alleenstaande buurvrouw krijgt vaker bezoek, jonge ouders vinden oppas voor hun kinderen, er worden vaker gezamenlijke activiteiten georganiseerd, kortom: Burendag is vaak het begin van een socialere en warmere buurt."
In 2006 organiseerde Douwe Egberts de eerste editie van Burendag met 300.000 deelnemers, waarna het Oranje Fonds als medeorganisator in 2008 aansloot. Sinds 2006 organiseerden buurten al ruim 25.000 burendagactiviteiten. Jaarlijks doen inmiddels ruim 1 miljoen mensen mee.

Ria Wijnen (74) is geboren in Schijndel, en sinds 1965 in Rooi niet alleen getogen, maar ook geworteld. Ze kent bij wijze van spreken half Rooi, en half Rooi kent Ria. Eerst woonde ze op Dommelrode, daarna op de Sint Martensstraat en sinds 1983 op de Heuvel. En hoewel ze fijne herinneringen heeft aan haar eerdere stekken in Rooi, de Heuvel is haar favoriet.

"De winkels zijn hier kort bij, de sfeer is heel fijn, en je ziet hier heel veel. Hier is veel geluid, maar daar wen je aan. Er mankeert niks aan mijn oren, maar ik slaap daar gewoon doorheen. In een hutje op de hei zou ik niet kunnen slapen van de stilte. Alleen met de kermis en carnaval is hier wat overlast maar als je daar niet tegen kunt, moet je niet in het centrum gaan wonen en daarover gaan zeuren. " Dat laatste is voor haar wel een 'dingetje'. "Ik stoor me soms aan mensen die, als ze worden gevraagd om ergens mee naar toe te gaan, zeggen 'daar heb ik geen zin in' maar wel zeuren dat ze weinig contact hebben. Gewoon meegaan, de volgende keer kies jij toch gewoon de bestemming? Actief blijven, wees blij als je dat nog kunt."

Veel Rooienaren kennen Ria Wijnen nog van de gelijknamige fietsenzaak, die ze vanaf 1983 runde. Aanvankelijk in de Sint Martensstraat, drie jaar later op de Heuvel. Eerst samen met haar man, die in 1990 al op 50-jarige leeftijd overleed, daarna samen met haar zoon. "In 1999 zijn we ermee gestopt. Mijn zoon wilde toch iets anders gaan doen, en ik vond mezelf te oud om nog aan iets nieuws te beginnen. Wel hebben we nog een paar keer meegeholpen als een andere fietsenzaak even omhoog zat."

Meteen bij binnenkomst valt het kinderspeelgoed op. Kleinkinderen? "Ja. Ik krijg sowieso vaak bezoek hier. Elke dag zelfs, toen ik laatst een tijd flink ziek was. Ook heel veel kaartjes, en appjes. Het is een geweldig gevoel als al die mensen er voor je zijn." Dat zoiets vooral gebeurt door de manier waarop iemand zelf in het leven staat en ook klaar staat voor anderen, geeft ze wel toe. "Wat je geeft, dat krijg je terug. Mijn man is al 27 jaar dood, maar het gemis blijft. Toch heb ik er toen meteen voor gekozen om alleen te blijven. Ik bén alleen, maar ik voel me hier nooit alleen."

Al is ze op de Heuvel in haar element, Ria is nuchter genoeg om ook haar kanttekeningen te plaatsen, al gelden die voor meer plekken in het Rooise centrum. "Je kunt niet altijd de ramen open zetten met die vrachtwagens hiervoor. En ik heb hier veel mooie panden zien verdwijnen. De oude Rabobank, verderop bij Odendael het klooster, die dingen komen niet meer terug. " Ook het pand van de voormalige fietsenwinkel werd gesloopt. De nieuwbouw van het huidige pand, waar ze zelf ook woont, had van Ria wel wat sneller mogen gaan. "Dat is allemaal vertraagd door het archeologisch onderzoek. Volgens mij hebben ze er alleen wat ouwe troep gevonden zoals een paar stukken van vazen, maar misschien waren de archeologen daar wel blij mee." Uiteindelijk kon ze acht jaar geleden haar woning betrekken in het nieuwe pand, waarvan ze nog voor een deel zelf eigenaar is.

Ria legt graag een kaartje bij een van haar drie kaartclubjes, fietst en wandelt regelmatig, en als ze naar familie in Schijndel of Eersel wil pakt ze de auto. "Verre afstanden rijd ik niet meer, maar verder ben ik helemaal zelfstandig." Ook drinkt ze graag iets met haar vriendinnen. "Meestal een kopje koffie. Ik drink niet, zeg ik altijd, maar af en toe een wijntje vind ik ook wel lekker." Rooienaren kunnen haar dan ook regelmatig aantreffen op een Roois terrasje. Ze hoeft er amper de deur voor uit.

De geschiedenis van de zouaven (deel 2)

Foto:

De naam zouaven is ontleend aan de berberstam Zouava's uit het Kabylen-gebied van de Algerijnse provincie Constantine. Nadat de Fransen dit gebied hadden bezet, kwamen deze zouaven met hun ontembaar temperament in Franse dienst en werd hun naam de verzamelnaam voor legeronderdelen van Noord-Afrikanen onder Frans commando.

Deze moslims behielden hun van oorsprong oriëntale kledij. Omdat veel Franse officieren van het pauselijk regiment kennis hebben gemaakt met deze dappere zouaven (zoals bijvoorbeeld de later beroemde De Lamoriciere en Becde- lievre), lag het voor de hand dat als de Tirailleurs franco-belges een passend uniform nodig hadden hun gedachten uitgingen naar het uniform van de zouaven uit Afrika.
Het uniform van de pauselijke zouaven bestond uit een wijde broek, een vest en een kort jasje van grijsblauwe lakense stof, afgezet met veel dofrode tressen. Om het middel werd een brede rode gordel gebonden. Beenwindsels of witte slobkousen omsloten gedeeltelijk de lage bergschoenen. Op het hoofd, liefst enigszins schuin, werd een grijze kepie gedragen, waarop een kleine jachthoorn was bevestigd. Een klein pauselijk wapen van verguld koper sierde de rechterborst.

Voorwaarden om zouaaf te mogen worden
Om dienst te mogen nemen in het vrijwilligersleger van de paus moest aan strenge eisen worden voldaan. Zo moesten de vrijwilligers hebben: - een getuigschrift van de pastoor van de parochie waarin staat dat ze goed katholiek zijn; - een gezondheidsverklaring van de dokter; - een stuk van de burgerlijke autoriteiten waarop naam, voornaam, ouderdom, geboorteplaats en de namen van de ouders zijn vermeld; - vrijstelling van de nationale militie; - bij minderjarigheid de toestemming van ouders of voogden; -een leeftijd van 17 tot 40 jaar; - een lengte van niet minder dan 1,57 meter. Slechts een enkeling werd op het gemeentehuis gewaarschuwd de koning toestemming te vragen in vreemde krijgsdienst te mogen treden. Zonder diens verlof verloren zij onder de toenmalige wetgeving namelijk hun Nederlanderschap. Slechts 118 zouaven dienden een dergelijk verzoekschrift in. Over het verlies van burgerrechten waarmee de andere zouaven te maken kregen, is jarenlang heel wat te doen geweest. Pas bij terugkeer ontdekten ze statenloos te zijn geworden. Ze kregen van de Nederlandse overheid een reis- en verblijfpas en werden zo als 'vreemdeling' in het vaderland toegelaten. In de praktijk betekende het dat deze oud-zouaven hun stemrecht kwijt waren, geen recht op ondersteuning hadden en niet in openbare functies konden worden aangesteld.
Daar kwam nog bij dat het verlies van staatsburgerschap ook voor hen na 1 juli 1893 geboren kinderen gold. Sommige zouaven deden alsnog een poging hun Nederlanderschap terug te krijgen (zie naturalisatie oud-zouaaf Willem van der Hagen). Anderen lieten het maar op zijn beloop.

De reis naar Rome
Van de 11.036 zouaven die de paus te hulp schoten, vormden de Nederlanders het grootste contingent. Ze waren voornamelijk afkomstig uit Brabant en Limburg, Amsterdam en het platteland van Noord-Holland. Na een oproep te hebben ontvangen van de pastoor waar ze zich hadden opgegeven, vertrokken de kandidaat-zouaven naar de verzamelplaatsen Oudenbosch, Tilburg of Maastricht, vanwaar ze begonnen aan het avontuur van hun leven.
Verreweg de meesten reisden via Oudenbosch, waar broeder Bemardinus van Aert uit naam van het Instituut St. Louis de jongens opving en voorbereidde op hun taak. Van Oudenbosch ging de reis via Roosendaal en Antwerpen naar Gent of Brussel, waar de keuring nog voor enkele spannende uren zorgde. Als de keuring gunstig uitviel, kon het "feuille d'enrôlement" worden getekend en werd de reis voortgezet. Eerst onder geleide naar Parijs, vanwaar het nog maar 28 uur sporen was naar de havenstad Marseille. Daar werden de mannen ingescheept voor de overtocht naar de Italiaanse havenstad Civitavecchia aan de kust van de Kerkelijke Staat. Na een korte treinreis arriveerden de zouaven tenslotte in Rome, waar ze ondergebracht werden in kazernes of kloosters. Na een opleiding van acht weken legden ze de vaandel eed af.
Om het de paus mogelijk te maken een buitenlands vrijwilligersleger op de been te brengen, is rond 1860 van Vlaanderen uit een steunactie op touw gezet. Bekend geworden als de Sint-Pieterspenning, waar een groot aantal katholieken aan bijdraagt. Inzamelingsacties (onder andere via dagblad 'De Tijd') werden aan de lopende band gehouden. In Sint-Oedenrode werd op 16 december 1869 door zangkoor 'Cecilia' met begeleiding van fanfare 'NOS Jungit Apollo' een groot concert gegeven in het schoollokaal. De opbrengst ervan (fl. 638,29) was bestemd voor de paus en zijn zouaven. De zouaven tekenden voor een dienstverband van twee jaar. Daarna gingen de meesten naar huis terug. Anderen tekenden bij voor een nieuwe periode van één jaar of zes maanden.


Sint-Oedenrode - De afgelopen maanden konden mensen hun favoriete nummer doorgeven voor de Rooi Top 100. In het begin verliep dat redelijk soepel, maar de ervaring heeft geleerd dat het daarna afzwakte. Daarom kwamen MooiRooi en Maarten Swinkels van U-Deejay met een Rooi Top 100 Verzoekjesavond om op die manier toch nog genoeg geld in te zamelen voor het goede doel. Hospice Dommelrode werd gekozen als goede doel, omdat de stichting zelf het meest had gereageerd op oproepen om te sms'en als goed doel. De keuze was dan ook niet meer dan logisch. De Verzoekjesavond werd mede dankzij Leuk da ge d'r band een succes en daardoor heeft Rooi Top 100 een mooi bedrag van €410,- weten te verzamelen. De cheque zal binnenkort worden overhandigd!

Rooi Actueel met nieuws, actualiteiten, info en trends in korte uitzendingen. Uitzending: elk heel uur, vlak voor alle andere programma's.

Vanaf donderdag 10 augustus in Rondje Rooi te zien: Oogstfeest Hoeve Strobol - Zomerse beelden van Rooi - Religieus erfgoed met Erik Koolen - Doortocht Rooi 1e etappe BinckBank Tour. Uitzendtijden: 00:00 – 03:00 – 06:00 – 09:00 – 12:00 – 15:00 - 18:00 en 21:00 uur.

Special: Klompenmakers in Sint-Oedenrode
Over klompen maken, de Klompenvakschool en de Klompenbeurs.

Rooise jongens in Indonesië
Vanaf 10 augustus gedurende 2 weken. Uitzendtijden: 01:00 – 04:00 – 07:00 – 10:00 – 13:00 – 16:00 – 19:00 en 22:00 uur.

Special: Rooienaren in Indië
Nederland wilde haar kolonie behouden en stuurde dienstplichtige militairen om het streven naar onafhankelijkheid te beteugelen. Ook Rooise jongens vertrokken naar Nederlands Indië. Vanaf 10 augustus gedurende 1 week. Uitzendtijden: 02:00 – 05:00 – 08:00 – 11:00 – 14:00 – 17:00 – 20:00 en 23:00 uur.

Openingstijden kantoor en telefonische bereikbaarheid
Studio: Laan van Mariëndael 30A bereikbaar voor bestellingen, vragen, meldingen, elke ochtend van 09:00 - 11:30 uur behalve vrijdag. Vrijdag is het kantoor van 13:30 - 16:30 uur open. Tel. 0413-471193

Uitzendkanalen en frequenties
TV Meierij is te ontvangen via KPN kanaal 1435.TRINED kanaal 500. OnsBrabantNet digitaal via kanaal 38, analoog op 792 MHz. Via Ziggo: analoog op 256 MHz en digitaal via mediabox kanaal 36, CI+ kanaal 331. Via Vodafone Thuis: kanaal 712

Mensen hebben vaak hun mening klaar. Ze zijn voor of tegen een nieuw idee dat opborrelt in de samenleving. Politici gooien wel eens een balletje op en luisteren wat de reacties zijn. Luisteren ze dan ook echt? Hoe vaak hoor je: ze doen maar, ze luisteren toch niet naar ons?

MooiRooi.nl en Top Onderzoek willen de betrokkenheid van de inwoners van Sint-Oedenrode vergroten. Via het panel TipMooiRooi.nl kunnen alle inwoners van Sint-Oedenrode hun mening kenbaar maken over onderwerpen die leven in hun samenleving.

Inschrijven, betekent meepraten over inspirerende zaken
Op www.tipmooirooi.nl kan iedereen een aanmeldingsformulier invullen. Van tijd tot tijd worden deelnemers gevraagd naar hun mening over actuele onderwerpen.

Iedereen die woont of werkt in Sint-Oedenrode kan meedoen
De deelnemers zijn en blijven anoniem en kunnen per onderzoek zelf beslissen of ze meedoen. Ze zijn niets verplicht. Na een onderzoek krijgen de deelnemers de resultaten per mail toegestuurd. Het invullen van een enquëte duurt slechts enkele minuten en de onderwerpen zijn sterk afhankelijk van de actualiteit.

TipMooiRooi.nl is een samenwerking tussen MooiRooi en Top-Onderzoek. Heeft u vragen over dit initiatief, dan kunt u deze altijd stellen aan enquete@toponderzoek.com. Het is ook mogelijk om zelf onderwerpen aan te dragen voor peilingen. TipMooiRooi: meedenken en meepraten.

De ooievaar verkende de tuin van een Rooise woning. Foto: Cathy Buiting

Ooievaren laten zich over het algemeen niet veel midden in de wijk zien. Deze ooievaar zette wel de landing in. Je zou bijna zeggen dat er iets aan de hand is. Een baby op komst?

"Ik was donderdagmorgen met mijn zoontje Sam en ons hondje Jaimy aan de wandel toen ik wel iets heel bijzonders zag. Een levende ooievaar, gewoon in een tuin bij een huis aan de Boskantseweg. Ditmaal zonder baby maar wie weet wordt er een stel in de straat binnenkort verrast met een nieuw gezinslid...Immers een ooievaar zo in de woonwijk zie je niet zomaar", aldus de oplettende wandelaar Cathy Buiting.

Foto:

Is dit de hoogste zonnebloem van Sint-Oedenrode? Het zou zomaar kunnen, want bloemen van 3.32 meter hoogte zie je niet zo veel. Lenie Gruithuijzen stuurde deze foto in.

Honderdduizenden stille complimenten

Deze immense schans is door Gigant gebouwd. Foto:

Elektronische dancemuziek in allerlei soorten is één van de grootste exportproducten van Nederland geworden met Armin van Buuren, Hardwell en Martin Garrix als absolute blikvangers. Er hangt een hele industrie aan vast met ook daarin enkele grote Nederlandse spelers. Eén daar van is podiumbouwer Gigant International uit Eersel. Het bedrijf van Nijnselnaar Stijn Rongen (43). Over de hele wereld bouwen ze podia voor festivals. "Onze mensen bedrijven iedere dag topsport. Daar heb ik echt respect voor. Zonder hen hadden we het nooit zo ver kunnen schoppen."

Door: Jeroen van de Sande

Op weg naar Eersel kom ik al een vrachtwagen van Gigant tegen. Sinds ik Stijn eens over zijn bedrijf gesproken heb, zie ik het logo vaker voorbij komen. Stom dat het me niet eerder is opgevallen bij al die festivals die ik heb bezocht, want Gigant is bijna overal aanwezig. Met een brede glimlach zwaait Stijn de deur open van zijn pand. Shirtje van Gigant aan, korte broek, alsof hij ieder moment zelf een festival op gaat bouwen. Daar heeft hij natuurlijk geen tijd voor en dat laat hij het liefst aan 'zijn' professionals over. 'Hoe ben je in dit wereldje terecht gekomen?', vraag ik de geboren Limburger, terwijl buiten een volgepakte vrachtwagen inparkeert. "Na mijn studie technische bedrijfskunde kwam ik in contact met de toenmalige eigenaar van Gigant", begint Stijn. Het was nog heel klein; drie man op kantoor en acht mensen in de buitendienst. Voor ik het wist zat ik er 24 uur per dag met mijn neus middenin. Ik mocht alles doen. Planning, sales, opbouwen en berekeningen maken. Het was keihard werken, maar in die tijd heb ik alles geleerd. Ik heb ook altijd iets met het wereldje gehad. Je houdt er van of je houdt er niet van zeg ik altijd. Ik hou er ontzettend veel van."

"We denken zelf ook wel eens 'waar eindigt dit'?"Gigant International startte 32 jaar geleden. In die tijd waren er nog amper festivals. Er werden popconcerten georganiseerd met een enkel podium, maar geen complete steden van (muzikaal) plezier. Nu schieten ze nog steeds als paddenstoelen uit de grond. Vanaf de dag dat Stijn en zijn compagnon Kevin Kessels de zaak overnamen in 2007 zit er groei in het bedrijf. Stijn: "Dat is eigenlijk ongelofelijk. We denken zelf ook wel eens 'waar eindigt dit'? De groei blijft maar toenemen." Om een beeld te geven; er zijn weken dat Gigant International podia bouwt op twaalf á veertien verschillende festivals met bijvoorbeeld Dominator, Rock Werchter en Tomorrowland die elkaar overlappen in dezelfde weken. Alleen al voor Tomorrowland in België gebruikt Gigant 65 trailers met ijzeren materialen. Daarnaast bouwt Gigant podia in het buitenland, zoals Tomorrowworld in USA en Brazilië. "We moeten het duidelijk hebben van het festivalseizoen. Daarin moet het voor ons gebeuren. Dan werken we met tachtig mensen per dag. Dat is alleen al qua planning een megaklus en de bouwers maken vele uren. Soms zijn ze een paar weken weg om een festival op te bouwen en weer af te breken. Dat is echt teamwork!" zegt Stijn met een twinkeling in de ogen. Daar is hij dus trots op. Maar waarop nog meer? Al heeft hij waarschijnlijk te weinig tijd om daar over na te denken. Stijn is even stil na deze vraag, maar ineens schetst hij een mooie anekdote. "We stuurden ons materiaal op de boot naar Brazilië om daar Tomorrowworld op te bouwen (daar wordt Tomorrowland zo genoemd, ook een initiatief van ID&T. red.) Een oude zakenpartner die al zaken met ons deed toen we nog heel klein waren, was er bij toen de materialen van de boot werden gehaald. Daar zag hij ineens een groot logo van Gigant. Dat vond hij heel bijzonder en hij belde me toen op. Dat was wel even een moment dat ik er bij stil stond. Het gaf een kick."

Logisch, als er vraag is naar je kennis en kunde in de hele wereld. Niet alleen op festivals is Gigant International actief, ook bouwen ze podia voor Volvo Ocean Race en Heineken Regatta en duiken ze in allerlei uitdagingen. Een immense snowboardschans in Antwerpen is Stijn bijgebleven. "Kijk eens naar deze foto", laat hij me de schans zien. "Dat is toch vet?!" jubelt de ondernemer. "Er is een idee, wij berekenen het en werken het verder uit en uiteindelijk staat het er gewoon. Dit is supermooi om te doen." In de wintermaanden is het automatisch minder hectisch bij Gigant. Dan stort het bedrijf zich vooral op het beursseizoen, waarin ze op dit moment punten scoren met een eigen ontwikkeld product; een soort zwevende vloer; de Space Floor. "Het is een zeer makkelijk en snel op te bouwen vloer die ideaal is voor beurzen. Wij zijn de enige die dit kunnen leveren", legt Stijn uit. Zo blijft het bedrijf zich doorontwikkelen én investeren. "We hebben een flinke investering gedaan in een mega grote podiumkap. Die is deze zomer erg goed verhuurd."

Gigant maakt de geraamtes van podia. Tegenwoordig worden daar de meest onvoorstelbare omhulsels omheen gemaakt. 'Vind je het niet jammer, dat niemand dan jullie bouwwerk ziet?' "Nee hoor, we horen sowieso weinig complimenten, maar dat vinden we ook niet erg." In dat laatste heeft Stijn het mis. Iedereen die naar een festival gaat, zegt tijdens zo'n weekend minimaal één keer hoe indrukwekkend, hoe 'vet' alles gebouwd is. Dat zijn dus honderdduizenden complimenten, alleen worden die niet gehoord. "Zo had ik er nog niet over nagedacht", lacht Stijn, "maar we weten waar we het voor doen. Als ik dan de beelden zie van bijvoorbeeld Tomorrowland, dan krijg ik altijd kippenvel. Dat hebben we toch weer geflikt denk ik dan."


Verbod huis-aan-huis drukwerk steeds meer ter sprake

Je kon er op wachten. Na het besluit van Amsterdam om per 1 januari 2018 ongeadresseerd huis-aan-huis drukwerk te verbieden, komen dit soort voorstellen ook op bij andere steden.

Een van de gemeenten waar het verbod actueel wordt, is Den Haag. Verbod is eigenlijk te definitief. Het gaat om het toestaan van ongeadresseerde bezorging alleen als er een Ja/Ja sticker op de bus is geplakt. In Den Haag hebben D66 en Partij voor de Dieren aangekondigd ook de Ja/Ja sticker variant te willen. Reden is papier besparen.

'Een gemiddeld huishouden ontvangt zo'n 34 folders per week, veel mensen gooien die ongelezen weg en dat is een enorme verspilling van papier en dus ook bomen die voor niets zijn gekapt,' zegt gemeente raadslid Anne Toeters van D66. 'Met een Ja/Ja sticker krijgen alleen nog de mensen die de folders daadwerkelijk willen lezen deze nog in de brievenbus.' Amsterdam verwacht met de maatregel 6.000 bomen per jaar te kunnen sparen, aldus Den Haag FM. Bron: Graficus.


12 / 24

13 / 24

Kerkberichten

Martinuskerk (centrum)
Za 12/8
15.30u: Orgelconcert. 18.30u: Openluchtmis Mariakapel Kasteellaan met Het Goede Herderkoor. Intenties: Dien de Leijer – Moeskops.
Zo 13/8: Negentiende Zondag door het Jaar 09.30u: Eucharistieviering met Het Martinuskoor. Intenties: Gerard van Overbeek, Jan Kanters, Jan en Nolda Kraaijvanger – Versantvoort en zoon Harrie, Overleden familieleden van de familie van Bree, Truus Versantvoort – Verkuijlen, Sjef Versantvoort en Jean, Henk Janssen, André van Hoof, Truus en Johan van Gerwen – Lathouwers en overleden familieleden, Maria en Wim van Engeland – van der Vleuten, Wim van Rooij, Jan Lathouwers, Zus van Rooij – van Erp, Jan van de Ven, Harrie Schepens en zoon Mari, Henriëtte van Zutphen – van Son, José Hulsen – Saris.
Ma 14/8 09.00u: Eucharistieviering in de Dagkapel van De Goede Herder kerk.
Di 15/8 Hoogfeest Maria Tenhemelopneming 19.00u: Plechtige Openluchtmis in de Pastorietuin te Breugel. In aansluiting op de Mis is er een processie door de Pastorietuin.
Wo 16/8 19.00u: Eucharistieviering in de Heilige Ritakapel te Boskant.E-mail: centrum@heiligeodaparochie.nl

Sint Antonius Nijnsel
Zo 13/8 11.00u: Eucharistieviering met gemengd koor. Intenties: Wim van Zoggel, Pieter en Tineke Sijbers- de Konng, Theo v.d. Meulengraaf, Louis Marinus.
Di 15/8 9.00u: geen Eucharistieviering, om 19.00u: Openluchtmis in Breugel.

H. Martinus Olland
Za 12/8:
Geen Eucharistieviering.

Sint Genoveva-kerk
Do 10/818.15u: Rozenhoedje, 18.30u: Eucharistieviering met aansluitend stille aanbidding
Za 12/8 18.30u: Eucharistieviering m.m.v. Rob van Stuivenberg. Intenties: Riky van Rulo-Keijzers
Zo 13/8 09.30u: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Intenties: Ietje van Dinther-Raeven, Dré de Haas, Hein en Corrie Raaijmann-van Oirschot en overleden familieleden, Tiny Rooijakkers, John Meulendijks, Lies Sanders- van den Boogaart, Jan Adriaans, Truus van den Tillaart, Nard van Kleef.
Di 15/8 Hoogfeest Maria ten Hemelopneming 19.00u: Eucharistieviering in de pastorietuin

Odendael
Zo 13/8
10.00u woord en communieviering. Int. Marinus Verhagen jaargetijden, Jo van Schayk en fam.
Di 15/8 19.00u rozenhoedje bidden in stilteruimte Odendael

Sint Petrus' Banden
Wo 9/8
19.00u: Eucharistieviering
Za 12/8 18.30u: Eucharistieviering in Breugel
Zo 13/8 11.00u: Eucharistieviering. Intenties: Corrie en Leo van de Ven-van den Hurk, Mien Heijmans-van Uden, Rein Biegel.
Di 15/8, Hoogfeest van Maria Tenhemelopneming19.00u: Feestelijke openluchtmis voor de hele Heilige Odaparochie in de pastorietuin in Breugel. Aansluitend processie door de pastorietuin.
Wo 16/8 19.00u: Eucharistieviering.

Protestantse Kerk Knoptoren
Zondag 13/8
, Dienst in de Knoptorenkerk, 10.00u, Predikant Ds. Mv. B. vd Zwaag

Arjan Mooij bespeelt Smitsorgel

Foto: As Media Foto: AS Media

Organist Arjan Mooij concerteerde eerder al op het Smitsorgel van de Martinuskerk. Hij is een van de vele organisten die hun enthousiasme over dit bijzondere orgel niet onder stoelen of banken steekt.

Foto: H.J. Sonnemans
Foto: Bert de Graaf

Op de vraag van Stichting Smitsorgel om ook dit jaar een zomerconcert te komen verzorgen antwoordde hij dan ook per ommegaande en liet weten hier graag op te willen ingaan. Stichting Smitsorgel nodigt u dan ook met plezier uit om op zaterdag 12 augustus van dit concert te komen genieten.
Arjan Mooij volgt in Helmond orgelles bij Jan van de Laar op het Robustelly orgel uit 1772. Sinds 1994 is hij actief bij diverse koren en kerken in de omgeving van Helmond. Momenteel is hij organist van Gemengd Koor "De Klokkengieters" in Aarle-Rixtel, alwaar hij regelmatig het Smitsorgel uit 1854 bespeelt. Tevens is hij dirigent en pianist van oecumenisch koor "Lighthouse" in Helmond, waarmee hij in 2017 de eerste jury prijs en de publieksprijs heeft gewonnen op het Nationaal Middenkorenfestival (NMKF). Daarnaast is hij als organist onder andere actief binnen de Bethlehemkerk in Helmond. In het dagelijks leven werkt hij als onderzoeker bij TNO in de onderzoeksgroep Embedded Systems Innovation (ESI).
Op het programma van zaterdag 12 augustus a.s. staan werken van onder andere: Max Reger (1873-1916), Louis Vierne (1870-1937) en Cesar Franck (1822-1890). Het concert begint om 15.30u. De toegang is gratis.

Applaus voor Piet Groenendijk

Organist Piet Groenendijk had de orgelcommissie zijn programma voorgesteld; drie koraalbewerkingen als rode draad en een improvisatie van het 'Lieke vur Rooi'.

Door: Bert de Graaf

Deze improvisatie had veel barokke invloeden en dit 'Roois Volkslied' klonk totaal anders dan de improvisatie van vorige week van Bas Koster. Het had een heel nieuw muzikaal jasje. Verder speelde hij werken van Reger, Telemann, Mendelssohn, Bossi, Brahms en J.S. Bach. De samenstelling van het programma zag er goed uit en het geheel maakte een positieve muzikale indruk. Vooral als die muziek word uitgevoerd door een organist zoals Piet Groenendijk. Er was vrij veel belangstelling voor dit orgelconcert en hij en zijn twee registranten werden beloond met een spontaan applaus.
Piet Groenendijk studeerde bij Arie J. Keyzer aan het Rotterdams Conservatorium waar hij in 1975 het eindexamen behaalde. De Prijs van Uitnemendheid behaalde hij in 1978. Hij studeerde ook muziektheorie aan het Rotterdams Conservatorium. Groenendijk was van 1971 tot 1992 actief als cantor-organist. Tot 1992 gaf hij concerten als organist en clavecinist, en als basso continuo-speler bij diverse koren en ensembles in binnen- en buitenland. Daarna is hij zich meer gaan concentreren op compositie. Sedert begin 2006 heeft hij het orgelspelen toch weer opgepakt en bespeelde /beheerde hij het Vollebregt-orgel (1854) van de Sint-Genovevakerk in Breugel. Groenendijk woont sinds eind 2012 in Zuidbroek.

Motorrijder verongelukt

Vorige week woensdagmorgen in alle vroegte rond 6.00 uur op de Schijndelseweg een tragisch ongeluk gebeurd. Een motorrijder kwam in botsing met een vrachtwagen en overleed aan zijn verwondingen.

De weg was afgesloten en de politie deed op dat moment onderzoek naar hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren. Het slachtoffer is de 67-jarige Rooienaar Antoon Versantvoort.

Politie zoekt bestuurder

De handhaving van de gemeente trof donderdag deze Suzuki aan. Een flinke deuk erin, stilstaand bij Kasteel Henkenshage. Maar waar is de bestuurder? Een goede vraag! Ook de toegesnelde politie wist niet van wie de auto was.

Het sleutelbos deel 5

Klets, klats, spetter, spetter. Er kwam iets met een noodgang naar beneden. Het kwam precies terecht in het tranenmeer waar Slimme Slibber tot aan zijn knieën in stond. Hij schrok zich een reuzenhoedje. Er dreef een kistje in het water. Om het kistje een opblaasbandje. Het kistje was bruin gevlekt, alsof er een bizonvel omheen zat. De mond van alle drie viel open. Hun ogen leken wel soepborden. Samen lazen ze de woorden die op het deksel stonden: Goede Raad. 'Goede Raad?' riepen ze. Nog een keer: 'Goede raad!' Dat was wat ze nodig hadden. 'Jippie!' Geld om goede raad te kopen hadden ze niet, maar nu was die zomaar uit de lucht komen vallen.

Boven hun hoofden hoorden ze een krassend geluid. Ze keken omhoog en zagen een vogel met een rode snavel en wel honderd gekleurde veren. 'Uit het boek van juf', fluisterde Lange Lapper. Aan zijn snavel hing iets. Zo'n vogel hadden ze nog nooit in het echt gezien, wel in het dikke boek van juf Reuzemien die er elke vrijdagmiddag uit voorlas. Maar ze wisten maar al te goed dat, voordat juf Reuzemien het voorleesboek uit de kast haalde, ze eerst wilde horen of alle tafels nog stevig in hun hoofd zaten en of alle kattenkwaad van de voorbije week was uitgepraat. Als de juf eens zou horen wat ze allemaal hadden uitgespookt, dan werd er misschien wel nooit meer voorgelezen. Wat hing hen nog allemaal boven het hoofd? Die gedachten schoten in een flits door hun reuzenhersenpan.

De prachtige vogel cirkelde in het rond en opeens schoot hij in een duikvlucht richting het drijvende kistje. Het ding aan zijn snavel schommelde op en neer maar wat de reusjes ook riepen, hij liet het niet vallen. Als een raket schoot de vogel weg. In een duikvlucht kwam hij weer naar beneden. Toen zagen de reusjes dat het ding aan de snavel een kleurige envelop was. Die dwarrelde heel langzaam naar beneden. De reusjes begonnen er achteraan te rennen, maar wat een pech, de envelop kwam niet vóór maar achter de gesloten poort terecht. Waarschijnlijk op de plek waar Sleuteloog op zijn bed van sleutelbloemen misschien nog lag te slapen. Sleuteloog, hoe zou het met Sleuteloog zijn?

Wat vervelend dat de poort van het Sleutelbos was gemaakt van ijzeren platen. Nergens een spleetje om doorheen te gluren. Ze drukten zich tegen de poort aan en probeerden geluiden van de andere kant op te vangen. Ze hoorden heel ver weg en heel zacht de bekende geluiden van een gewone morgen. En dichtbij de zware ademhaling van Sleuteloog, die zo te horen, inderdaad nog in dromenland was.

In het Sleutelbos was het eerste uur van de dag al voorbij en de zon kroop steeds hoger langs de blauwe lucht omhoog. De vaders waren al druk bezig met het koken van het bizonontbijt, terwijl de moeders zich nog eens heerlijk omdraaiden in hun warme bed.

Ook bij de poort kwam er weer leven in de brouwerij. Sleuteloog werd vandaag wel heel zachtjes gewekt, toen de envelop uitgerekend op de punt van zijn grote knobbelneus een landing maakte. Hij rekte zich uit en voelde, nog met zijn ogen dicht, onder en om zich heen naar de grote sleutel. Geen sleutel. Wel voelde hij de sleutelring aan zijn broeksband. Maar geen sleutel.

Elly, Emmy, Hanny, Henriëtte, Nelleke, Willemien
Reageren? schrijvers@impesant.nl

Buxusrups zorgt voor problemen

De Buxusrups is weer in alle hevigheid bezig om schade aan te richten in duizenden tuinen. Ook in Sint-Oedenrode is het probleem groot. De rupsen springen van de ene naar de andere heg en vreten de planten kaal. Veel mensen die thuis komen van vakantie zien ineens een bruine heg. "Alleen op korte termijn is er iets aan te doen", vertelt de Rooise hovenier Peter Pennings van Pennings Groen.

Foto: Jeroen van de Sande

Buxusmot of liever de buxusrups zorgt voor veel schade aan buxussen. De rups eet van het blad en vormt spinrag. Zodra de buxusrups verschijnt, legt deze weer nieuwe eieren en begint de cyclus opnieuw. Met als resultaat dat er geen Buxus meer overblijft. Pennings: "Eigenlijk is het verwijderen van de planten de enige oplossing, want de rups blijft terugkomen. Het beestje vliegt rond en heeft geen natuurlijke vijand. Als je de buxus kort knipt, dan schiet hij weer mooi uit, maar daarna komt het probleem weer terug."
De mot komt oorspronkelijk uit Azië. Het beestje heeft witte vleugels met een brede bruine rand. De groengele rupsen die eruit voortkomen zijn schadelijk voor de plant. De eitjes zitten aan de onderkant van de plant. De bestrijding van de buxusmot bestaat uit het wegvangen van rupsen en het wegknippen van 'ingesponnen' takjes. Er zijn bestrijdingsmiddelen op plantaardige basis (met Pyrethrum) die gebruikt kunnen worden tegen de jonge rupsen. Dit kan het best direct in het voorjaar toegepast worden, zodra de rupsen te zien zijn. Is een struik sterk aangetast dan kan deze het best helemaal afgeknipt worden. Maar, zoals Pennings al zegt, is het een oplossing van korte duur. Er zijn andere buxussoorten die geen last hebben van de rups. De Chinese Beshulst, Ilex crenata Blondie en Ilex crenata Convexa lijken sprekend op de buxus, maar zijn niet interessant voor de buxusrups. Een mooi alternatief dus.

Wat bloeit er in onze bermen?

Er wordt door gemeenten veel aan bermbeheer gedaan om het voor fietsers en wandelaars aantrekkelijk te maken. Hopelijk wordt de trend die de oude Gemeente Sint-Oedenrode in overleg met de natuurverenigingen hanteerde, ook overgenomen door de nieuwe Gemeente Meierijstad. Tot op heden zijn vele bermen reeds gemaaid ook die waarin een tot vorig jaar beschermde plant als onderstaand omschreven, bloeit. Als wij nu door ons Dommelpark lopen bespeuren we gelukkig nog een groot aantal locaties van deze bijzondere plant. Onze gids Theo Gottenbos doet verslag.

Lange Ereprijs of Langbladige ereprijs (Veronica longifolia)
Deze plant is vrij zeldzaam langs de Dommel in Noord Brabant en langs de Overijsselse Vecht en de Dinkel en zeer zeldzaam elders in het rivierengebied. Deze plant is helaas vanaf 1 jan. 2017 middels de nieuwe ` Wet Natuurbescherming` niet meer beschermd.
Deze bloem uit de Weegbreefamilie wordt 50 tot 100 cm. hoog en vindt men aan de waterkanten tussen ruig grasland. De plant is overblijvend waarbij de winterknoppen op of iets onder de grond aanwezig zijn en vormt pollen. De rechtopstaande stengels zijn meestal niet of alleen aan de top vertakt. De bloemen zijn tweeslachtig ( een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen) en blauw van kleur. Bloeitijd: juli t/m september.
De naam Ereprijs is mogelijk afkomstig van de Vlaamse botanist Rembert Dodoens, ( beter bekend onder zijn gelatiniseerde naam Rembertus Dodonaeus (Mechelen - 1517 ) en was een plantkundige en arts uit de Zuidelijke Nederlanden. ) die de plant `Eer ende Prijs oft Lof ` gaf vanwege zijn geneeskrachtige eigenschappen. De plant werd in de Middeleeuwen dan ook aangewend ter bestrijding van de pest. Een spreuk die toen veel werd gebruikt, luidde: `Drinkt Ereprijs en Bevernel, dan sterf je niet zo snel`. Tevens werd de plant gebruikt als geneesmiddel bij ziekten van de lever en de milt, bij jicht en reuma, geelzucht, etterde zweren, huiduitslag en verwaarloosde wonden.
Veronica is genoemd naar de heilige Veronica. Veronica zou in een zweetdoek de afdruk gekregen hebben van het aangezicht van Christus. Sommigen menen in de bloem een weergave te zien van die afdruk. Longifolia betekent " met lange bladen" . De Langbladige Ereprijs is een drachtplant voor zowel bijen, hommels als vlinders.

Een prachtige natuurfoto. Door: Frenk van Mierlo

Stuur ook uw natuurfoto in via redactie@demooirooikrant.nl

Ree met een jong. Door: Thea Willems
Langs de Dommel in Nijnsel kun je deze Beekjuffer tegenkomen. Door: Frans Mabesoone
Eendjes op de Dommel. Door: Theo van de Ven
18 / 24

Bloemke

ik zag nog een bloem
daar aan de waterkant
wil je mij, was haar vraag

ik niet te flauw
nam haar in de hand
en fluisterde de woorden
je bent mooi,

ik doe je in een vaasje
ze was echter snel verlept
ik had haar nek gebroken;
en dan ben je het haasje

het was van korte duur
deze intieme vreugd
ik verloor de zomer, zo puur
had me nog zeer intens
op de nieuwe liefde verheugd

Foto: H.J. Sonnemans

Wat kan de natuur toch mooi zijn! Deze foto circuleerde ook al op Facebook maar is te mooi om ook niet even in de krant te plaatsen. Bij deze! Foto: H.J. Sonnemans. Stuur ook jouw natuurfoto in: redactie@demooirooikrant.nl

Foto: Lisette van Helden

Deze slechtvalk bekijkt mooi alles van boven. Niet iedereen zal er blij mee zijn, maar het dier is steeds vaker op de Martinuskerk te zien. Foto: Lisette van Helden.

Wie 'nne stuiver nie acht krijgt ginne gulde in z'n macht

Het leven gaat niet over het vinden van jezelf, het gaat over het scheppen van jezelf.

Oplossing week 31: Eefje Janus

Winnaar: Jacqueline Smit
Oranje Nassaulaan 239

Een half jaar Meierijstad

Vraag twee betrokken Rooienaren voor de lol eens om hun mening over het afgelopen halfjaar Meierijstad. Een buitenstaander zou zomaar kunnen denken dat die twee ieder in een compleet ander werelddeel wonen. "Meierijstad, dat zijn we samen." Mooie promotiekreet, met het woord 'samen' kún je het bijna niet oneens zijn. Daar zit wel wat spanning op, want niet iedereen begrijpt hoe ieder dorp(je) dan de 'eigen identiteit' kan blijven behouden.

Door: Jan Egmond

Dat was ook voor de fusiezwartkijkers een belangrijke reden om mordicus tegen de gemeentefusie te zijn. Niet te verwarren met de fusiesceptici, die hadden vooral bezwaren tegen de manier waaróp die fusie in Rooi is doorgedrukt. Maar identiteit is nou net zo'n ding waar je na een half jaar nog niks zinnigs over kunt zeggen, en over een paar jaar nog steeds niet. Bovendien: hoe méét je iets wat grotendeels tussen de oren zit? Met een poll? En meet je dat ná een cursus Rooilogie of doe je eerst een nulmeting?

"Veghel dicteert straks, als grootste gemeente, wat er in Schijndel en Rooi gaat gebeuren" was ook zo'n profetie. Het zwembad en de grootste voetbalvereniging in Rooi krijgen ieder een miljoen, de ozb in Rooi gaat omlaag en die in Veghel omhoog, voor bedrijfsgebouwen zelfs met 10%. Joehoe, wat is het ineens stil …

Wat dat betreft was "De grotere afstand tussen bevolking en bestuur" een stuk objectiever, zowel letterlijk als figuurlijk. Een logisch gevolg van de schaalvergroting. Kun je daar nog wat aan doen? De inzet van iedere kern een eigen wethouder was voor Rooi niet nieuw, en met de verdeling in Meierijstad zijn volgens mij nog geen tactische missers gemaakt. Zo werd Eric van den Bogaard 'wethouder van Boskant' en niet van Nijnsel, om maar wat te noemen.

De politici van de grootste fracties zijn misschien nog nooit in hun carrière zo hard toe geweest aan hun reces. Hoewel het voor hen een hele geruststelling zal zijn dat de volgende gemeenteraadsverkiezingen in Meierijstad, vanwege de vervroegde verkiezingen afgelopen jaar, verder weg zijn dan ooit.


Dagfietstocht KBO Olland

Foto:

Op woensdag 12 juli zou de dagfietstocht van KBO Olland zijn, maar helaas is die vanwege het verwachte slechte weer op die dag verzet naar woensdag 26 juli. Op die dag was het gelukkig wel mooi weer.

Om 9.00 uur startten bij de Loop'r twee groepen (totaal 27 fietsers en 4 personen met de auto) richting Esch. Na een tussenstop bij Ons Café via Vught (en een paar stops) bij 't Gommelen in Biezenmortel aangekomen voor de lunch. De deelnemers werden daar verrast met ieder drie broodjes een lekkere salade erbij en een bakje koffie. Vandaar uit zijn de fietsers richting Haaren gefietst. Bij kasteel Nemelaer zijn ze wéér verrast. Dit keer door de groenteboer van 'ons marktje' met een appel of banaan. Vanuit Lennisheuvel werd de laatste etappe richting Olland ingezet, waar ze bij de Dorpsherberg een warm en koud buffet kregen. Het was volgens de deelnemers een mooie en goed verzorgde tocht.

Lotgenotenbijeenkomst prostaatkanker

Als bij u prostaatkanker wordt vastgesteld kan het zijn dat u moeite heeft daarover te praten. Ook mensen uit uw omgeving weten daar vaak geen raad mee. Soms moet je iets overwinnen om erover te praten.

Om toch bespreekbaar te maken waar u mee zit nodigt de ProstaatKankerStichting u uit om uw ervaringen en vragen te delen met lotgenoten, die allemaal weten wat je doormaakt. Daarnaast kan het krijgen van praktische informatie rond een behandeling belangrijke steun geven. Daarom bent u van harte welkom op 21 augustus in Inloophuis de Cirkel, Evertsenstraat 19, 5703 AM, Helmond.
Het thema is: Prostaatkanker: moet ik positief denken of mag ik bang zijn? Ook uw partner en familie is welkom. De bijeenkomst duurt van 14.00 tot 16.00 uur. De toegang is gratis.

Foto: Ties van Dooren

Al van kleins af aan droomt Maud Kanters (26) van een eigen hotel. Toen ze begin 2016 het prachtige pand op de Zuidkade 3 in Veghel van binnen zag, was ze direct verkocht. "Ik heb nog een aantal andere panden bekeken, maar wist het eigenlijk meteen. Dit moest hem worden." The Yard, zo gaat het boetiekhotel heten, opent in het voorjaar van 2018 haar deuren.

Lees woensdagavond verder op www.mooirooi.nl

Leukste vakantiefoto wint!

Heerlijk voetballen op het strand. Foto: Juli Lahaye Foto: Juli Lahaye

Sint-Oedenrode – Wie wil er nu niet een verzorgd filmarrangement voor twee personen winnen, bij de unieke servicebioscoop van Nederland: Industry in Meierijstad? Iedereen toch?! Industry bioscoop stelt dit arrangement beschikbaar voor de winnaar van de vakantiefotowedstrijd! Dus stuur je leukste, grappigste of meest ridicule vakantiefoto in en win deze leuke prijs! Dan krijg je een film naar keuze, met een gratis drankje en snack. Sturen maar! redactie@demooirooikrant.nl

Hangen uit de ramen van een stoomtrein. Foto: Hanneke Fransen Foto: Hanneke Fransen
Zo blij als een kind in het water. Foto: Marco van Schijndel Foto: Marco van Schijndel
Juna kijkt even of er nog wat te doen is. Foto; Ingrid Derks Foto: Ingrid Derks
Aan de wandel in Frankrijk. Foto; Shirley van der Velden Foto: Shirley van der Velden
Die kleine Siem van 3 die durfde wel. Foto: Lieke Verhagen Foto: Lieke Verhagen
Foto: Yvonne Smit Foto: Yvonne Smit
Onze klompjes gaan overal mee naartoe. Foto: Marie Louise Holl Foto: Marie Louise Holl
Bram duwt Mark, in het karretje tegen de berg omhoog, bij de steenkoolmijn in Blegny. Foto: Anke Vervoort Foto: Anke Vervoort
Bij deze onze vakantiefoto van het ooh zo gezellige Scheveningen. Foto: Erica van Kuringe Foto: Erica van Kuringe
Alle (klein)kinderen gezellig met opa Harrie op paardenkamp. Foto: Jill van Laarhoven Foto: Jill van Laarhoven
Met opa Arie over de dijk. Foto: Inge Habraken. Foto: Inge Habraken
Kevin Hagelaars ging een dagje met papa naar Schiphol. Dikke pret! Foto: Tonny Hagelaars
In het zwembad van Weertbergen krijg je een privé behandeling. Foto: Naomi van Lamoen. Foto: Naomi van Lamoen

Rhode mist na de 'oude', ook de 'nieuwe' Teun

Foto:

"Op het trainen merkte ik dat het steeds moeilijker werd om die jonge mannen bij te benen." Dit is een uitspraak van Teun Latijnhouwers die besloten heeft om te stoppen bij het eerste van Rhode. Die 'jonge mannen' zouden eens moeten weten hoe goed de inmiddels ervaren Teun vroeger was. "Vijf keer beter dan nu", zegt hij zelf resoluut. De vaste supporters zullen dat beamen. Door blessures en ervaring werd Teun door de jaren heen een heel andere voetballer. Het zijn twee verschillende spelers, maar allebei zullen ze keihard worden gemist. Behalve door de tegenstanders...

Door: Jeroen van de Sande

Honderden heeft de roodharige aanvaller er in de luren gelegd. Korte kapbewegingen, onvoorspelbaar, snel weg, beresterk in het afschermen, een neusje voor de goal én medespelers. De verdedigers die Teun tegenover zich kregen werden de week er na nog meerdere malen badend in het zweet wakker. "Vooral in de eerste fase bij Rhode 1 speelde ik mijn beste voetbal. Dat was de periode voor mijn hersenkneuzing. Toen scoorde ik er zo'n vijftien per seizoen", weet de ervaren speler nog goed. Een hersenkneuzing is niet het enige wat de voetballer in het ziekenhuis bracht. Teun heeft namelijk ook eens zijn hand, enkel, sleutelbeen en neus gebroken. Daarnaast scheurde hij twee keer zijn kruisbanden. Dit lijkt meer de palmares van een K1 vechter. "Niet alles is op het voetbalveld gebeurd", knipoogt Teun. Daarmee bevestigt hij op sympathieke wijze zijn typering als rouwdouwer.

In de jeugd was Teun al een groot talent. Bij Rhode wreven ze zich in de handen, maar al snel stond PSV op de stoep en later speelde de kleine dribbelaar bij FC Den Bosch. Om daarna weer terug te keren bij zijn geliefde Rhode "Altijd heb ik in de spits gestaan. Op een enkele keer bij PSV na. Toen ik als eerstejaars in de A1 van Rhode speelde, mochten ik, Kevin Raaijmakers, Geert van Sinten en Erik Verhagen om de beurt met het eerste mee. Dat ging goed, want het jaar erna speelden we ons alle vier in de basis. Het eerste beleefde wat mindere jaren. We begonnen in de vierde klasse. We kwamen te spelen met Coen van Hout, Leo van Schijndel, Wout Bekkers en René Raaijmakers. Toen daarna Bas van der Velden en Rutger van der Sandt terugkeerden en Bart Kremers en Mark van Berkel erbij kwamen hadden we echt een ideale mix van jong en oud."

Vooral met 'Het Kanon van Son' Mark van Berkel had Teun een klik. Hij noemt hem één van de beste spelers met wie hij ooit gespeeld heeft. "Wat had die man een schot. Dat was echt niet normaal. Zelfs in de Eredivisie voetbalt niemand met zo'n pegel. Hij scoorde als laatste man zo'n tien á elf goals per jaar uit afstandsschoten en vrije trappen. Hij nam niet eens de penalty's! Het mooie was ook dat wij elkaar goed aanvoelden. Hij wist precies wanneer ik diep ging en de bal die dan kwam was vrijwel altijd goed." Tijdens de afscheidswedstrijd van Teun – de hij met zijn 'oud eerste' overigens won van het huidige eerste – scoorde Van Berkel wederom twee goals van afstand. "Je had de keeper moeten zien kijken", gniffelt Teun nog na.

"Iedere lichte overtreding van ons floot hij direct af, terwijl hij andersom liet doorgaan. Wij werden dan helemaal gek."

De mooiste wedstrijd voor Teun? "Dat zal de promotiewedstrijd tegen Heeswijk zijn, denk ik. Dat was voor promotie naar de derde klasse. De wedstrijd werd in Wijbosch gespeeld. Wel tweeduizend man kwam er op af. Het was zo druk dat veel van hen pas na tien minuten of een kwartier binnen waren. Toen stond het al 2-2, ik had er twee gemaakt. Niemand geloofde het scorebord, dat weet ik nog wel. Erik Verhagen scoorde 3-2 en na de 3-3 schoot Mark van ver een vrije trap binnen. Wat een ontknoping was dat! De laatste kampioenswedstrijd van vorig jaar komt er bij in de buurt. In al die jaren ben ik drie keer via de nacompetitie gepromoveerd. Daarom was het nu extra speciaal dat ik het door een kampioenschap mee mocht maken."

Het was het comebackjaar van Teun. Hij was namelijk al eens gestopt bij het eerste toen hij voor de tweede keer zijn kruisband afscheurde. Doorgaans ben je daar wel zes tot negen maanden zoet mee. "Ik was afgeschreven, maar Theo van Lieshout (hoofdtrainer red.) vroeg me terug. Met hem had ik ook al bij de jeugd, bij de A1, samengewerkt. Dat beviel altijd heel goed. Uiteindelijk heb ik daarna nog ontzettend veel gespeeld. Als een heel andere speler, meer als aanspeelpunt die anderen beter laat voetballen en minder op intuïtie vergeleken met vroeger." Theo heeft Teun dus hoog zitten en dat is andersom ook zo. Maar wie is de beste trainer waarmee hij gewerkt heeft? "Dat is lastig kiezen, maar Vladimir Ciric was een heel bijzondere persoonlijkheid. Tactisch was hij niet de beste, maar hij kon iedereen enorm op scherp zetten. Tijdens mijn beginjaren bij het eerste liet hij de 'jonkies' tegen de 'oudjes' een partijspel spelen. Iedere lichte overtreding van ons floot hij direct af, terwijl hij andersom liet doorgaan. Wij werden dan helemaal gek! Dat deed hij natuurlijk expres om ons te leren met tegenslag om te gaan. Ja, het was echt een geweldige vent. Toen Geert ziek was, kwam hij op zijn fietsje vanuit Best bij hem op bezoek. Dat vergeet ik nooit meer."

"Na het kampioensjaar had ik op een hoogtepunt kunnen stoppen. Mijn vrienden begonnen in een competitie op zaterdag, maar ik vond het trainen nog zo leuk dat ik toch nog een jaar door ben gegaan. Ik scheurde een spier in mijn kuit, merkte wel dat ik fysiek steeds meer moeite had. Dus volgend jaar ga ik wél op zaterdag voetballen." Dan wordt Teun weer herenigd met zijn maten en mag hij verdedigers in de zaterdagcompetitie het leven zuur maken. Na zeventien jaar.... "Dat is echt lang. Het is best raar dat die tijd nu voorbij is..."

Oefenen, oefenen en nog eens oefenen

Dat is Bram Rooyakkers nu aan het doen. Iedere dag weer oefent hij zijn skills. Hij wil namelijk verder komen in de sport waar hij zielsveel van houdt: breakdancen. En met verder komen bedoelt hij de top bereiken. Grote wedstrijden dansen in binnen- en buitenland.

Een mooie ambitie voor de bijna zestienjarige Rooienaar. Een ambitie die hij volmondig uitspreekt. Dat het voor hem is weggelegd is wel duidelijk. Enkele maanden geleden werd hij tweede van Nederland in zijn leeftijdscategorie op een belangrijke wedstrijd. Talent heeft hij dus wel. Volgens zijn moeder probeerde Bram op zijn vijfde al op zijn handen te lopen. Bram volgde daarna lessen bij de Odaschool en sportcentrum Van den Oever. Sinds kort traint de tiener echter ook in Den Bosch op een nog hoger niveau. Daar wordt hij met de dag sterker en beter.
Volgens eigen zeggen vindt hij de powermoves het leukst om te doen, "Op je hoofd draaien, het snelle werk. Daar komt veel bij kijken en het is moeilijk", vertelt het talent. In de sport is vooral het voetenwerk heel erg belangrijk. Dat is de basis voor goede moves en hoe strakker je de bewegingen uitvoert hoe meer punten de jury zal toekennen.
Het broertje van Bram, Bas (12), is ook al bezig met de sport en ook hij beschikt over talent. Hij zal nog even moeten wachten om grotere wedstrijden te dansen. Bram kijkt daar echter enorm naar uit. "Zodra ik achttien ben wil ik overal gaan dansen", blikt hij alvast vooruit. Op dit moment is het zomerstop voor wat betreft de wedstrijden en dat vindt Bram maar niks. Hij heeft nu al zin in de wedstrijden die in het najaar komen gaan. Met zulke gedrevenheid kom je er wel.

v.v. Boskant selectie start met voorbereiding

Hoewel de vakantie er nog niet voor eenieder op zit, start de selectie van vv Boskant op dinsdag 8 augustus met de voorbereiding voor het komende seizoen. Net als vorig seizoen wordt het dus een voorbereiding met "hobbels". Eén geluk: de tegenstanders hebben daar ook mee te maken.

De dames en de lagere teams hebben nog een weekje rust. De eerste training voor de dames staat gepland op woensdag 16 augustus om 19.30 uur, de lagere teams beginnen 1 dag later op donderdag 17 augustus om 19.30 uur.

Aanstaande zondag speelt Boskant 1 een oefenwedstrijd, uit tegen Best Vooruit 2. Aanvang: 12.00 uur. Het weekend daarop, op zaterdag 19 en zondag 20 augustus staat het BRON toernooi op het programma. Dit jaar op de velden van v.v. Boskant. Voor diegenen die de indeling van Boskant 1 gemist hebben, nog even de namen van de teams die we de komende competitie in Zuid I 4e klasse G, als tegenstander treffen: Acht, ASV'33 (Aarle-Rixtel), Bavos (Bakel), Boxtel, Eli (Lieshout), EMK (Nuenen), Essche Boys, Keldonk, Mariahout, MVC (De Mortel), SBS (Son & Breugel), Stiphout Vooruit en Wodan (Eindhoven). Een mooi indeling met een aantal minder bekende tegenstanders!

Drie vluchten voor Rooise duiven

In het weekend van 5/8 en 6/8 stonden drie vluchten op het programma; Cahors (875 km) en de vluchten jong en oud vanuit Epernay (303 km).

Cahors werd gelost op 5/8 om 13.30 uur. De eerste werd geklokt door Verhagen v.d. Steen op 6/8 om 8.08 uur (snelheid 1340 m p m). De duiven vanuit Epernay werden gelost om 8.30 uur op 6/8. Bij de jongen werd de eerste geklokt door H. v. Boxmeer om 12.00 uur (snelheid 1434 m.p.m.) Bij de ouden werd de eerste geklokt door J. v. Boxmeer om 12.03 (snelheid. 1413 m.p.m).
De eerste vijftien van Cahors: Verhagen v.d. Steen: 1. B. Giebels: 2,10,12,13,14,15. J. v. Houtum: 3,4,5,6,7,9. W. v. Houtum: 8,11.
De eerste vijftien ouden: J. v. Boxmeer: 1,2,8. W. v. Houtum: 3,5,7,9,10,11,12,14,15. H. v. Boxmeer: 4,6,13.
De eerste vijftien jongen: H. v. Boxmeer: 1. Comb. G. en H. v. Dijk: 2,4,8,9,15. J. e. L: 3,5,6,10,11,13,14. Th. V. Houtum: 7.

Grote renners zoeven door Rooi

Tom Dumoulin neemt even een kleine lunch tot zich. Foto: Bert de Graaf

Allegaert, de Vreese, McNally en Reinders waren dinsdagmiddag de eerste renners van een enorm peloton die Sint-Oedenrode binnen reden. De Ronde van Nederland – oftewel de BinckBank Tour – was op weg van Breda naar Venray en ook Sint-Oedenrode was in het programma opgenomen.

Foto:
Foto:
Niet verkeerd, een heerlijk bakje koffie tijdens het wachten op de renners.

Daardoor zoefden grote jongens als Sagan, Dumoulin, Terpstra, Kittel, Van Avermaet, Wellens en Gilbert over de Boskantseweg, de Zuidelijke Randweg en de Nijnselseweg. Ze zullen vast en zeker een glimp hebben opgevangen, maar veel kan het door de snelheid niet zijn geweest. Kijk voor meer foto's op www.mooirooi.nl

Spits SBC naar Nijnsel

Na het vertrek van Stefan Hulsen naar Nuenen kon VV Nijnsel TVE Reclame wel een nieuwe spits gebruiken. Die heeft het inmiddels gevonden in John Egelmeers uit Son en Breugel. De 26-jarige aanvaller komt over van buurman SBC.

SBC zat vorig jaar bij VV Nijnsel in de competitie, maar wist zich niet te handhaven in de Derde Klasse door de nacompetitie te verliezen. VV Nijnsel van trainer Arno Methorst draaide in de subtop mee en draaide een prima seizoen. Afgelopen seizoen maakte Egelmeers vijf goals. Het zal een hele klus worden om Hulsen te doen vergeten, want die maakte er 23.

Delisse voltooit Ironman

Rooienaar Erwin Delisse is gisteren bij de Ironman wedstrijd in Maastricht zevende geworden bij de amateurs en 54e in het algemeen. Een knappe prestatie voor de amateurtriatleet.

Na maandenlang trainen kwam het zondag dan eindelijk tot een climax. Delisse had de opdracht om 3,8km te zwemmen, 178km te fietsen en om daarna nog een marathon te rennen. In totaal deed hij er 9 uur 43 minuten en 11 seconden over.

Sprong vooruit in Oschersleben

Foto:

Afgelopen weekend was het voor zijspanteam Team Rainbow tijd om te gaan rijden op het circuit van Oschersleben in Duitsland. Een circuit dat voor Robbert van Kampen bekend is uit zijn tijd als passagier. Voor bijrijder Jarno is het een nieuw circuit om te gaan ontdekken.

Op vrijdagmiddag deed zich nog een kans voor om een vrije training te rijden. Deze werd genomen om samen het circuit te verkennen. Ondanks het nieuwe circuit werd het tempo al snel opgevoerd en dat bleek ook uit de rondetijden. Al in deze eerste vrije training zaten de heren al op een rondetijd van 1:45 minuten wat voor hen al een goed uitgangspunt was voor de rest van het weekend.
Zaterdag stonden twee trainingen en een wedstrijd op het programma. De eerste training werd nog gereden met een oude achterband om te zien of deze nog genoeg grip gaf om de tijden te verbeteren. Helaas was deze band toch op, maar werd de tijd wel verbeterd met 1 seconde. Na wat aanpassingen aan het zijspan te hebben verricht en met een verse achterband werd de tweede training begonnen. Helaas zaten ze in het gedrang van vele zijspannen waardoor de racers geen vrije ronden hebben kunnen rijden. Toch wisten ze de nodige ruimte te vinden om een goede ronde te rijden en dat was te zien in de tijd van 1:42.20 minuten
Het Rainbow Team was tevreden want dit bleek de tweede tijd te zijn met maar 0,2 sec achter de snelste. Voor het eerst mochten ze vanaf de eerste startrij starten. De wedstrijd ging over 14 minuten + 2 ronden, iets wat voor de heren ook weer nieuw was in plaats van een aantal vaste ronden.
Een goede start maakte het dat ze als eerste bij de eerste bocht waren en aan de leiding van de wedstrijd kwamen. Drie ronden hielden ze het vol, tot ze in de chicane een klap hoorden aan de voorzijde van het zijspan. Tijdens het rijden kon er niet goed gevoeld worden wat er kapot zou zijn en er werd besloten om door te rijden. Wel moest het tempo zakken en het gevoel aan de voorkant was niet meer helemaal vertrouwd. Toch wisten ze als vierde te finishen in de eerste wedstrijd. Bij terugkomst werd het zijspan nagekeken en het probleem gevonden: een gebroken ophanging. Dit werd gerepareerd om toch deel te kunnen nemen aan de wedstrijd op de zondag.
Het weer was op de zondag goed met 30 graden maar met veel wind. Vanaf de tweede startplek hadden de mannen weer een super start en gingen ze weer snel aan de leiding. Een ruime voorsprong werd uitgebouwd op de nummers 2 en 3. Bij Robbert begonnen echter de pijntjes te komen en het tempo ging hierdoor omlaag. Helaas was tijdens de wedstrijd niet goed te zien hoe lang de wedstrijd nog was. Omkijken lukte ook niet. Helaas kwam nummer 2 drie bochten voor het start/finish stuk voorbij. Geen probleem, werd gedacht. Het pakte helaas anders uit, toen ze het rechte stuk op draaiden, stonden ze met de finishvlag te zwaaien. Dat was balen, maar aan de andere kant waren ze toch tevreden over dit resultaat. Ook dit keer was het Rainbow Team het snelste van allen met een rondetijd van 1:41.10 minuten. Team Rainbow staat in de stand voor het kampioenschap nu ruim aan kop met negentien punten voorsprong op de nummer twee.

Foto: Bart van der Heijden

Kamperen en wandelen bij Olat

Wandelsportvereniging OLAT hield afgelopen weekend weer een aantal wandeldagen met als startpunt de Vresselse Hut.

Wandelaars kwamen uit de wijde omgeving om mee te kunnen lopen met de wandeltochten. Er was zelfs een tijdelijke camping opgezet voor de fanatiekelingen die wat verder weg woonden en toch graag meerdere dagen mee wilden lopen. De wandelaars konden kiezen uit verschillende afstanden om te lopen door de bosrijke omgeving. Er was de mogelijkheid om 10, 15, 20, 25 of 35 kilometer te lopen, maar meerdere afstanden en routes waren natuurlijk ook mogelijk. Nadat de bezoekers op vrijdag en vooral zaterdag nog wat last hadden van een enkele plensbui, was het zondag prachtig en zonnig weer. Meer foto's op www.mooirooi.nl

Bridgeuitslagen

Bridgeclub J.V.G. 2/8: 1 Echtpr. Van Genugten 58,85% 2 Hrn. Van Erp 56,25% 3 Echtpr. Seegers 55,21%.

Bridgeclub De Neul Uitslag 7/8 A-lijn: 1. Theo van Geffen en Willem Pieters 67.92%; 2. Margot Fassbender en Lieke Pieters 54.58%; 3. Annie van de Sangen en Gerarda van Oirschot 54.17%. B-lijn: 1. Doca van de Oetelaar en Sjan60.42%; 3. nie van de Wijdeven 57.08%; 2. Lucy Schuurmans en Clara van Genugten 56.67%; 3. Helma van den Heuvel en Rien van den Heuvel 56.25%. C-lijn: 1 en 2 gedeeld: Joke Bouwdewijns en Frans Bouwdewijns & Mies Stroeken en Jos Jansen 60.42% 3. Corry Kastelijn en jan Kastelijn 53.33%. D-lijn: 1. Jo Verhoeven en Jan Verbunt 60.42%; 2. Corry Kapteijns en Babs van der Vleuten 60.00%; 3. Netty van Dijck en leny van Rooy 54.17%. Iedere maandagavond open bridgedrive. Iedereen is welkom. Opgeven bij Riet v Hout 06 54970750

Frans v.d. Velden clubkampioen

Foto:

Op zaterdag 5 augustus speelden vierentwintig leden van boulesvereniging De Klutsers in vier poules van zes personen om het kampioenschap van de club.

Allen moesten vijf partijen spelen. Diegene die in de finale stonden hadden dan zeven wedstrijden gespeeld. Als Maitre de Patanqe werd uitgeroepen Frans van de Velden. die eerste werd. Tweede werd Ad Hurkmans, derde werd Marijke Hurkmans en vierde werd Jan Sijbers. Al met al een zeer geslaagd toernooi wat begon om 10.00 uur en kon worden afgesloten om plus minus 17.30 uur.

Beugelkampioenen Lotto (H)Olland Zomertoernooi

Woensdag 2 augustus zijn de jaarlijkse wedstrijden weer gespeeld van het Lotto (H)Olland Zomertoernooi Beugelen.

Deelnemers, vele belangstellende toeschouwers en supporters zijn zeer betrokken en sportiviteit en gezelligheid voeren de boventoon. Met vleesprijzen voor de BBQ als beloning.

Alle uitslagen:
NBB-Ereklasse en 1ste en2e klas:
1: Jurre Verhagen; De Lustige Spelers, Olland
2: Ben Vissers; De Kuiters, Tegelen
BOB-1 en NBB 3e klas:
1: Theo Geenen; D'n Beugel, Loosbroek
2: Roel van der Pasch; De Lustige Spelers, Olland
BOB-2 en NBB 4e en 5e klas:
1: Ger aan den Boom; De Kuiters, Tegelen
2: Mariet Roché; De Lustige Spelers, Olland

24 / 24


Spreuk:
Een vakantie is voorbij als je begint te verlangen naar werk.

woensdag 9 augustus
Dansen in de Ontmoeting
Odendael

Mariëndael
Zomerinloop brigdedrive

Vrouwendag in Zuid-Afrika
National Women's Day (Nationale Dag van de Vrouw) is sinds 1994 een feestdag in Zuid-Afrika die jaarlijks op 9 augustus wordt gevierd. De dag herdenkt de mars uit 1956 van ongeveer 20.000 vrouwen naar de regering in Pretoria om een petitie aan te bieden tegen de pasjeswetten van het land. De eerste Nationale Vrouwendag werd gevierd op 9 augustus 1994.

zaterdag 12 augustus
Openluchtmis
Mariakapel

Knoptorenklimmen
De Knoptoren

Dansen in de Ontmoeting
Odendael

Poppenkast
Kerkplein

Op en rond het Smitsorgel
Martinuskerk

Internationale Dag van de Jeugd
Op 17 december 1999 heeft de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties een resolutie aangenomen waarbij 12 augustus werd uitgeroepen tot 'Internationale Dag van de Jeugd'
Hiermee wilde de Algemene Vergadering de nodige stimulansen geven aan de regeringen, regionale commissies, intergouvernementele en niet-gouvernementele organisaties en andere partners van de Verenigde Naties om de implementatie van het 'World Programme of Action for Youth to the Year 2000 and Beyond' en de 'Verklaring van Lissabon over Jeugdbeleid en Jeugdprogramma's' te bewerkstelligen. Door de 'Internationale Dag van de Jeugd' trachten de VN ook het bewustzijn van jongeren omtrent het bestaan van het actieprogramma aan te wakkeren.

zondag 13 augustus
Open Tuin De Stal
Sint-Oedenrode

woensdag 16 augustus
Dansen in de Ontmoeting
Odendael

Zomerinloop brigdedrive
Mariëndael

18 augustus 1960
Eerste anticonceptiepil op de markt
Vroeger kwam bij ons eenmaal per jaar de pastoor op bezoek om te informeren "of het niet weer eens tijd werd." Negen maanden later hadden we er dan weer een broertje of een zusje bij. Want zo hoorde het: meer katholiekjes gaven meer politieke macht en daar gaat het toch uiteindelijk om in deze wereld. Ondanks tegenwerking van de paus en andere religieuze leiders komt op 18 augustus 1960 de eerste anticonceptiepil op de markt.

zaterdag 19 augustus
Knoptorenklimmen
De Knoptoren

Dansen in de Ontmoeting
Odendael

Poppenkast
Kerkplein

Op en rond het Smitsorgel
Martinuskerk

zaterdag 19 en zondag 20 augustus
DeMooiRooiSchaal
VV Boskant

zondag 20 augustus
Open Tuin De Stal
Sint-Oedenrode

Elvis Presley Memorial Day
Ritaplein, Boskant

Muziek: de Vrijbuiters
de Gasthuishoeve

woensdag 23 augustus
Dansen in de Ontmoeting
Odendael

Zomerinloop brigdedrive
Mariëndael

zaterdag 26 t/m woensdag 30 augustus
Rooi Kermis
Sint-Oedenrode

zaterdag 26 augustus
Knoptorenklimmen
De Knoptoren

Burgerkoningschieten
Gildeterrein

Kermisbal; dansen
Odendael

zondag 27 augustus
Open Tuin De Stal
Sint-Oedenrode

Koningsschieten
Gildeterrein

woensdag 30 augustus
Vissen
Ollandse Waterloop

Dansen in de Ontmoeting
Odendael

donderdag 31 augustus
't Onderonsje
Damiaancentrum

zaterdag 2 september
Knoptorenklimmen
De Knoptoren

Dansen in de Ontmoeting
Odendael

zondag 3 september
Wandeling Balsvoort Heem-natuurgroep
Start vanaf de Markt

Openluchtmis Ritakapel
Boskant

woensdag 6 september
Dansen in de Ontmoeting
Odendael

zaterdag 9 september
Open monumentendag
Martinuskerk

Dansen in de Ontmoeting
Odendael

Beerpong toernooi
Café 't Kerkpleintje

dinsdag 12 september
Dansen in de Ontmoeting
Odendael

woensdag 13 september
Vissen
Cathalijnepad

vrijdag 15 september
Van Sicilië naar Mexico, van Italiaans naar Spaans
Sint-Oedenrode

Ollands Keeztoernooi
De Loop'r

zaterdag 16 september
Dansen in de Ontmoeting
Odendael

Van Sicilië naar Mexico, van Italiaans naar Spaans
De Knoptoren

zondag 17 september
Fokpaardendag
Markt