DeMooiRooiKrant

20 juli 2016

DeMooiRooiKrant 20 juli 2016


Met een 'big smile' en volop praatjes stapte Thijn Hoex woensdagavond uit een grote limousine. Op zijn hoofd een echte Bob de Bouwer-helm en zijn zusje Minne aan zijn zijde. Samen met vader Michiel en moeder Chantal reden zij die dag het hele land door, om zijn wensen te vervullen. Thijn lijdt namelijk aan Leukemie en daarom stond Stichting Make a Wish paraat om hem een onvergetelijke dag te bezorgen.

Een tante van Thijn had de situatie uitgelegd bij Make a Wish. Die stelde wensvervuller Guus aan om de dromen werkelijkheid te maken. "Guus is een tijd geleden bij ons thuis geweest om kennis te maken", legt Chantal uit. "Dan vraagt hij van alles aan ons en aan Thijn. Zo komt hij er achter wat Thijn leuk vindt en wat hij graag eet en drinkt. Daarna neemt hij de tijd om alles te regelen. Dat is werkelijk perfect gebeurd. Wat was het een geweldige dag!"
Chantal vervolgt: "Volgens mij was het allemaal nog niet zo makkelijk om te regelen, want Thijn had geen standaard wensen zoals de meeste kinderen van zijn leeftijd. Zo vertelde hij tegen Guus dat hij recyclen mooi vindt. Zie daar maar iets mee te doen!" Thijn houdt ook van grote machines, zoals kranen. Daarom regelde Make a Wish een tripje naar de Rotterdamse haven. Familie Hoex kwam daar op plekken waar normaal niemand mag komen. Ze klommen in een grote kraan en Thijn mocht sturen in een kraansimulator. Na een bezoekje aan de Mac Donalds – waar het complete personeel ze stond op te wachten – reed de limousine naar Eindhoven, naar PSV. Thijn en zijn familie kregen er een rondleiding en natuurlijk wachtte mascotte Phoxy ze op. Met een waardebon voor het nieuwe tenue als cadeau stond het volgende uitstapje op het programma. Een bezoekje aan TNT in Eindhoven.
"Wat Make a Wish niet wist, was dat mijn man daar ook werkt. Dus dat was toevallig! Thijn kreeg te zien hoe de pakketjes worden verwerkt. Hij vindt al die machines en technologie heel interessant", licht Chantal toe. Het diner werd gehouden bij 't Boshuys in Best. Daar stonden opa's en oma's en ooms en tantes Thijn en zijn gevolg op te wachten. Bijna allemaal reden ze in de limo mee terug naar Rooi, maar niet voor Thijn bij de Shell-pomp een magnum mocht halen. Eenmaal thuis had hij nog flink wat praatjes, maar al snel gingen de oogjes toe… "Dit was echt een enorme opsteker voor ons in deze moeilijke tijd. Het was mooi om Thijn, maar ook Minne te zien genieten van alles wat op hen afkwam. We willen Make a Wish dan ook ontzettend bedanken", zegt Chantal tot slot.


Brand bij Basic Fit

Dertig tot veertig personen werden naar buiten begeleid Foto: AS Media

Zondagmorgen 17 juli is er rond 10:30 uur brand uitgebroken bij de Basic-Fit aan de Bremhorst in Sint-Oedenrode.

De bedrijfshulpverleners hebben na het ontdekken van de brand direct het pand ontruimd. Ongeveer 30 tot 40 mensen zijn onder begeleiding naar buiten gebracht. De brandweer is met spoed ter plaatse gekomen en is direct de brand gaan blussen. De brand is ontstaan op de eerste etage, volgens medewerkers van Basic Fit was kortsluiting de oorzaak van de brand. De brandweer heeft na het blussen van de brand de persoonlijke spullen van de sporters naar buiten gebracht.

Jaargang 6 - Week 29 - Woensdag 20 juli 2016

Kluswijs/Forum

De Nachtegaal

De Wit Schijndel

De Wereld Jongeren Dagen

Manon van den Broek en Pater Pushpa poseren hier met de jongeren die de reis gaan maken.

De Wereld Jongeren Dagen vinden dit jaar plaats in Krakau (P). Duizenden gelovige jongeren komen daar samen. Om feest te vieren, om te bidden, maar vooral ook om contact te leggen met elkaar. Ook uit Sint-Oedenrode en Son en Breugel gaat een flinke delegatie. Dit clubje jongeren zit op dit moment in Polen. Op de foto ontbreken nog vier Rooise dames. Marga Cooijmans wilde graag wat vragen van DeMooiRooiKrant beantwoorden.

Wat verwacht je van de Wereld Jongeren Dagen?

"Ik verwacht dat het een bijzondere ervaring is. Daarnaast is het leuk om andere gelovige jongeren te ontmoeten. "
Wat ga je daar ondernemen?
"De eerste week zijn we uitgenodigd in een parochie in Polen. We slapen daar in gastgezinnen. Zij hebben een heel programma voor ons opgezet. We gaan eerst naar Wadowitsche. Daar bezoeken we een karmelieten klooster. Daarnaast gaan we naar Auschwitz. De rest van het programma is ons nog niet helemaal duidelijk, maar we zijn heel benieuwd naar wat we allemaal gaan zien in Polen.
En de tweede week?
"De tweede week volgen we het programma van de Wereld Jongeren Dagen. Dit betekent dat we de stad Krakow zullen bekijken, er festivals zijn georganiseerd en we de week afsluiten met een openluchtmis en een avondwake met Paus Franciscus. We slapen op een veld met geschat één miljoen mensen. Ik verwacht dat dit heel indrukwekkend zal zijn."
Hoe is de voorbereiding gegaan?
"We hebben heel veel voorbereiding gehad op onze reis. We hebben samen sponsoracties gehouden om het geld voor de reis bij elkaar te krijgen en gezongen in verschillende kerken van deze parochie. We hebben een diner georganiseerd, spullen verkocht op de kerst- en jaarmarkt. Daarnaast hebben we voorbereidingen gehad om elkaar beter te leren kennen. Een van die voorbereidingen was een kennismakingsweekend waarbij we informatie hebben gekregen over de reis, spellen hebben gedaan, verschillende vieringen hebben bijgewoond en op een leuke en gezellige manier elkaar hebben leren kennen. Ik heb er in ieder geval heel veel zin in."


Eerste politieke partijen geregistreerd

Gemeentebelang Meierijstad en Hart voor Schijndel zijn maandagmiddag 18 juli door het centraal stembureau geregistreerd als nieuwe politieke partij. Dat betekent dat de twee partijen als 'Gemeentebelang Meierijstad' en 'Hart voor Schijndel' op het stembiljet komen te staan voor de herindelingsverkiezingen voor Meierijstad op 23 november dit jaar.

Nieuwe en bestaande lokale politieke partijen die onder een bepaalde naam mee willen doen aan de herindelingsverkiezingen hebben tot uiterlijk 29 augustus de tijd om zich te laten inschrijven bij het centraal stembureau van de organiserende gemeente Veghel. Omdat de oude gemeenten Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel ophouden te bestaan, vervallen alle aanduidingen van lokale partijen die op dit moment geregistreerd zijn. Landelijke partijen staan doorgaans al bij het centraal stembureau voor de verkiezing van de Tweede Kamer of provinciale staten geregistreerd. Inschrijven bij het centraal stembureau is dan niet meer nodig. Registratie van een naam is niet verplicht. Een politieke groepering kan er ook voor kiezen om mee te doen aan de verkiezingen met een zogenaamde blanco lijst. In dat geval staat er alleen een nummer boven de lijst van de partij op de kandidatenlijst en op het stembiljet - en geen naam. Zie voor meer informatie www.meierijstad.nl

Water voor kleurrijke bloemen

Tuincentrum Brekelmans steekt deze warme periode de handen nog vaker uit de mouwen om de kleurrijke bloemen in het centrum van extra water te voorzien.

Veel dorpelingen lieten het zich de laatste tijd ontvallen. De bloembakken in het centrum, hangend aan lantaarnpalen, zien er wel erg mooi gevuld uit. Enkele jaren geleden zorgde het Centrummanagement er voor dat de bloemen werden geplaatst. Inmiddels zijn ze in volle wasdom en komen de gekleurde bloemen er prachtig uit. Het is maar goed dat tuincentrum Brekelmans zich over deze planten ontfermd, want dan kan Sint-Oedenrode er nog lang van genieten.

Fietsers kiezen voor vroege start

Sint-Oedenrode – Iets voor negen uur namen Rien Voets (voorzitter Rooi Fietst) en wethouder Ad van der Heijden het woord. Samen openden ze de vijfde editie van Rooi Fietst. Van der Heijden zag het goed. De fietsers stonden te popelen om te gaan. De meeste kozen bewust voor een vroege start gezien de hitte van vandaag.

Klokslag negen uur begonnen de inschrijvingen. Als bijen op honing vlogen de deelnemers op de inschrijfformulieren. "Ik wil het liefst op tijd weg zijn, want straks is het veel te warm", verklaart Hans van Duijvenbode uit Katwijk aan Zee. Hij slaapt op Camping de Kienehoef. Zo'n veertig tot vijftig campingplaatsen worden deze week bezet door fietsfanaten. En dan praat je alleen nog maar over camping de Kienehoef. Ook de andere campings en verschillende bed and breakfast accommodaties merken een toename van gasten in de week van Rooi Fietst.
De Rooise Fietsvierdaagse geeft daarmee aan dat het Sint-Oedenrode flink op de kaart heeft gezet. "Dit past precies binnen ons beleid om Sint-Oedenrode nog aantrekkelijker te maken voor toerisme en recreatie", vertelt de wethouder aan de vroegste starters. De organisatie verwacht zo'n duizend bezoekers per dag. Of de hitte er voor zorgt dat er minder komen, weet niemand. De vrijwilligers maken zich daar niet druk over. Ze helpen iedereen die ze kunnen helpen. Bij het parkeren, het inschrijven, aan de routes en bij de finish. "Het is hier goed geregeld", zegt een fietser tegen haar kompaan als ze voorbij komt gestoven…


Zaterdag poppenkast op Kerkplein

Ook dit jaar is er weer de gehele zomervakantie iedere zaterdagmiddag gratis poppenkast op het Kerkplein in Sint-Oedenrode.

Sinds een aantal jaren organiseren de centrumondernemers van Sint-Oedenrode tijdens de zomervakantie iedere zaterdagmiddag twee poppenkastvoorstellingen op het Kerkplein. Aanstaande zaterdag is de eerste voorstelling. De speeltijden zijn om 14.30 uur en 16.00 uur. Luuk Petersen met zijn poppentheater verzorgd deze optredens. Het zijn twee verschillende voorstellingen met in de pauze gratis klompjes schilderen voor de kinderen, verzorgd door Kiwanis.

Een boekenkast in de Beckart

Foto: Hans van den Wijngaard

In de Beckart, als je binnenkomt in de Harrie Vulderszaal (rechts) vind je vanaf nu een gezellige boekenhoek. Het bestuur van de Beckart heeft dit al eerder aangekondigd en nu is het dan zover. De commissie voorzieningen van de Dorpsraad heeft het initiatief genomen. Er is getimmerd door Nijnselnaar Piet van de Sande (een kast), verzameld (boeken) en ingericht en we zijn er klaar voor.

Halen en brengen
Nu de boekenhoek is ingericht is er alle reden om eens langs te gaan om te kijken of er een boek van je gading bij is. Een mooie roman, een spannende thriller? Een interessant boek over een of ander onderwerp? Het zal steeds verrassend zijn wat je er aantreft.

Temeer omdat je er zelf ook een boek of een paar boeken uit je eigen kast mag neerzetten die je zeker ook iemand kunt aanraden om te lezen. Samen moeten we er wel voor zorgen dat de kast niet overvol wordt en dat de kwaliteit van de boeken goed is en blijft.

Jeugd- en kinderboeken
We proberen een gangbare en brede collectie neer te zetten, dus ook jeugdboeken, prentenboeken en voorleesboeken krijgen er een plaatsje. Kinderen mogen alleen onder begeleiding gebruik maken van de boekenkast.

Verenigingsnieuws en informatie
Elke Nijnselse vereniging kan zijn eigen actuele clubblad in de kast leggen. Zorg er zelf voor dat je oude exemplaren verwijdert zodat mensen ook echt de laatste informatie te zien krijgen.

Contact maken?
Wil je een boodschap meegeven voor de volgende lezer van een boek, schrijf dan op een post it-briefje je korte tekst en plak het vooraan in het boek. De briefjes liggen klaar in de boekenhoek.


Geen beeldje van onze heilige Oda

De heilige Oda is de beschermheilige van Rooi. Maar naast een beschermheilige ook patroonheilige, schutspatroon of patrones genoemd. Dat is een heilige die wordt beschouwd en vereerd als beschermer van een stad, land, kerk, gilde, beroepsgroep of van diverse ziektes.

De patrones van Sint-Oedenrode is Oda. Oda is ook de schutspatroon die aangeroepen wordt tegen oogkwalen en oogziektes. Ze wordt afgebeeld als kluizenaar met een kroon op en een ekster in/op haar hand. Volgens de legende werd zij door dit dier gewaarschuwd tegen indringers in het bos waar ze woonde en waar haar kluis stond.

Volgens de overlevering was ze een dochter van een Schotse koning. Oda was blind en zij werd door haar vader naar Luik gestuurd ( Lambertuskerk) omdat daar soms wonderen geschiedde. Zo ook bij haar. Ze kon weer zien. Vandaar dat ze schutspatroon werd die aangeroepen kon worden tegen oogkwalen.
Oda overleed in het jaar 713 op 27 november.
Mooi verhaal. In Rooi zijn verschillende zaken naar haar genoemd: Oda-fabriek; Odakapel; Oda-school ,Oda-klooster, Oda als meisjesnaam en nog diverse andere zaken.
Er werden liederen voor en over haar geschreven: één van de meest bekende is het lied genaamd : de Oda-Cantate, geschreven door Rooienaar Jos Kluijtmans, beter bekend als : d'n bleinde Sjef.

Sjef woonde vroeger ondermeer in de Hoefstraat, en volgens Hans Hendriks was dat op nummer 14. Dat huis is verdwenen.

Helaas is er in heel Rooi geen beeldje te verkrijgen van onze Heilige Oda.

Is het geen goed idee voor de VVV om zo'n beeldje te (laten) produceren?

We zulle wel zien zin d'n bleinde.


Enquêtes voor inwoners Nijnsel

Een dorpsraad, is er die in Nijnsel? Jazeker, hoe denk je anders dat het onderhoud aan de speeltuinen, het opzetten van het eetpunt, de verhalentafel en natuurlijk de herinrichting van het Beckartplein en processiepark zijn gerealiseerd? En dit is slechts een kleine greep uit de activiteiten van de dorpsraad. In totaal zijn er zo'n veertig vrijwilligers betrokken bij de activiteiten van de dorpsraad. Het volgende belangrijke actiepunt is een enquête voor de inwoners van het kerkdorp.

Al vele jaren is er in Nijnsel een dorpsraad actief met als doel de belangen van de inwoners en verenigen uit Nijnsel te behartigen. Gelukkig weten veel dorpsgenoten de weg naar de dorpsraad al goed te vinden, maar aan de andere kant is er ook ruimte om meer bekendheid te geven aan de activiteiten van de dorpsraad. Voor een dorpsraad is het van essentieel belang dat er voldoende ruggespraak is met haar inwoners en belanghebbenden. In Nijnsel is dit niet anders en daarom zal de dorpsraad Nijnsel in de komende periode ook extra aandacht geven aan het verhogen van haar zichtbaarheid. Uiteraard zal er hierbij gebruik worden gemaakt van diverse media en social media.

Naast deze indirecte communicatie wil de dorpsraad eveneens graag direct in contact komen met haar achterban. In eerste instantie is er gedacht aan een referendum, maar uiteindelijk is er gekozen voor een enquête. Om representatief gebruik te kunnen maken van een enquête dienen er voldoende mensen deel te nemen aan een onderzoek. De raad heeft echter niet van iedereen een e-mail adres. Om toch snel tot een brede basis te komen, heeft de dorpsraad besloten om haar inwoners via de verschillende verenigingen te benaderen. Daarnaast zullen ook de directe belangstellenden van de dorpsraad een uitnodiging krijgen om deel te nemen aan de enquêtes. Uiteindelijk is een ieder van harte uitgenodigd om mee te doen.

Deze foto is genomen tijdens de dorpsraadvergadering van 5 juli 2016. Helaas waren niet alle leden aanwezig en ontbreken zij op deze foto. Vlnr: Toon vd Wijst, Frans Mabesoone, Bas vd Weideven, René Voss, Martijn vd Brand, Frans van Acht, Marjon Hoppenbrouwers, Mark de Vries.

Het is niet de bedoeling van de dorpsraad om de deelnemers aan de enquête zwaar te belasten en daarom zal het aantal enquêtes tot maximaal twee per jaar beperkt blijven. Uiteraard wordt iedereen uitgenodigd om mee te denken over de verschillende onderwerpen. De eerste enquête is inmiddels vrijwel klaar en zal gaan over de woonwensen die spelen in Nijnsel. Deze enquête zal voor eind juli gelanceerd worden. Mocht u voor eind juli geen uitnodiging ontvangen hebben en wilt u wel graag deelnemen? Stuur dan even een email naar de dorpsraad (info@dorpsraadnijnsel.nl) en u wordt dan zo spoedig mogelijk uitgenodigd voor de enquête!

Meer informatie betreffende de dorpsraad van Nijnsel kunt u vinden op de website www.dorpsraadnijnsel.nl

Bloemschikken naar de natuur bij het Onderonsje

Op donderdag 28 juli kunt u leren hoe u een bloemcreatie kunt maken op natuurlijke wijze. Tijdens het koffie drinken krijgt u uitleg hoe u aan de slag kunt gaan. Een leuke ervaring en natuurlijk hartstikke gezellig.

Graag een schaaltje, een mesje en een draadkniptangetje meebrengen, zodat we goed van start kunnen gaan. Voor de goede gang van zaken is het fijn als u zich van te voren aan zou melden. De kosten zijn € 3,-. De dag begint om 14.00 uur en eindigt om 16.00 uur. Het Adres waar het bloemschikken plaatsvind is Damiaancentrum, Schijndelseweg 46, 5491TB Sint-Oedenrode. Aanmelden kan bij Karin: 06-13992915 of bij Petra: 06-53448605.

Beklim de Knoptoren

Foto: Henri van Hoorn

Al van ver is de Rooise Knoptoren te zien. In de zomermaanden wordt de mogelijkheid geboden om een zaterdag per maand de toren te beklimmen. Dit is weer mogelijk op zaterdag 23 juli tussen 13.00 en 16.00 uur.

De hoogte van de toren is 62 meter. Voor de beklimming vragen we €2,00 per volwassene, kinderen tot 12 jaar onder begeleiding mogen gratis mee naar boven. De opbrengst komt geheel ten goede aan de instandhouding van de Knoptorenkerk. Bij de beklimming en het bezoek aan de Knoptorenkerk krijgt u een foldertje met informatie over de kerk en de toren.

Ook kunt u het schilderij 'Onzen Torre' bewonderen. Het schilderij, dat de Rooise schilders Ine Beerens en Harry Passier, samen hebben gemaakt is afgelopen zaterdag officieel overgedragen aan de Stichting Knoptorenkerk. Het werkstuk van beide Rooise amateurschilders toont een dominante Knoptoren in gezelschap van werelderfgoederen zoals het Atomium, de Eiffeltoren en het Vaticaan. 'Onzen Torre' laat volgens de makers de plaats zien van de Knoptorenkerk binnen de Rooise gemeenschap. 'Een plaats waar vreugde en verdriet, cultuur en vertier elkaar afwisselen,' aldus Ine Beerens en Harry Passier.

Ook op zaterdag 3 september zal de Knoptorenkerk open zijn voor beklimming en bezichtiging.


"Laat ik dan degene zijn die de stap zet"

Foto: Marianne Ketelaars

Kaalheid, zeer dun haar of haarverlies komt niet alleen bij mannen voor. Ook veel vrouwen kampen met deze problemen. Er heerst echter een groot taboe over dit onderwerp. Daar moet verandering in komen vindt Marion Verkampen. Onlangs liet ze een haartransplantatie ondergaan en daar komt ze openlijk voor uit.

Om haar behandeling te ondergaan vloog ze zes maanden geleden naar Turkije, naar Hairworld Istanbul. Het was heel spannend voor de eigenaresse van You! Fashion for Women, maar ze had het er voor over.
"Ik had heel erg dun haar en daar wilde ik wat aan doen. Het is goed gegaan. Het was een stap, maar ik zou het zo weer laten doen", vertelt Marion. Veel mensen in het dorp waren op de hoogte van de plannen van Marion. Omdat ze een winkel heeft, is ze een publiek figuur.
Om duidelijkheid te scheppen is ze heel open geweest naar klanten en collega-winkeliers. Dat leverde veel steunbetuigingen en andere positieve reacties op.

Marion heeft zelf aangegeven bij Hairworld Istanbul dat ze geïnterviewd en gefotografeerd wilde worden. "Omdat ik het zo belangrijk vindt dat vrouwen een referentiekader hebben. Op Youtube zie je alleen mannen die praten over dit probleem. Laat ik dan degene zijn die deze stap zet. Ik wil gewoon laten zien dat het kan en dat ik super tevreden ben over de ingreep", zegt Marion tot slot.

Zo toont ze zich een ware ambassadrice voor vrouwen met haarproblemen. Inmiddels krijgt haar nieuwe haardos steeds meer vorm en dat straalt de Rooise met trots uit.


Zonnige puppyquiz populairder dan ooit

Foto: Bart van der Heijden

Voor het vierde jaar op rij werd afgelopen weekend de Puppyquiz van De Natte Plek georganiseerd. Voor het eerst werd er goed weer voorspeld voor de quiz, wat veel goeds beloofde voor de organisatoren. Wie gaat er dit jaar winnen?

Nadat de start van de quiz een half uur werd uitgesteld door een kleine bui, werd om half twee onder het zonnetje gestart. Het veld bij Kasteel Henkenshage was goed gevuld met potentiële winnaars. De tuinstoeltjes, picknickkleedjes en parasols waren uitgestald en eten en drinken kwam tevoorschijn. Iedereen was er klaar voor.

Foto: Bart van der Heijden
Foto: Bart van der Heijden

Tijdens de introductie van de quiz werd al verklapt dat het tegenwoordig erg populaire Pokémon GO ook niet zou ontbreken. Voor deze vragen en opdrachten raadpleegden de ouders en opa's en oma's natuurlijk hun kinderen en kleinkinderen, alhoewel sommige vaders en moeders het spelletje ook ontdekt leken te hebben. Natuurlijk waren er ook hele andere vragen, waarbij goed denkwerk en teamwork van groot belang waren. Zo nu en dan kwamen er ook een aantal vragen voorbij waarop niemand het antwoord echt wist, tenzij het toevallig goed gegokt was. Dit was ook het geval op de vraag wat het wereldrecord op de honderd meter horden met flippers aan was.

Mede door het weer was dit jaar de best bezochte puppyquiz tot nu toe. Lachende gezichten, leuke vragen en gezelligheid vormden de ingrediënten voor een zeer geslaagde middag die voor velen voor herhaling vatbaar is.

Kinderen halen hun hart op bij kinderboerderij

Vaak leren kinderen al spelend erg veel bij. Zo dacht ook Kinderboerderij Kienehoeve en zij organiseerden daarom dan ook een dag voor de kinderen om al spelend veel nieuws over dieren te leren. Van ezels tot pauwen, over elk dier was wel iets te vinden.

Al vroeg in de middag kwamen de eerste kinderen met hun ouders of opa's en oma's naar de kinderboerderij. Meteen bij binnenkomst stond misschien wel het populairste onderdeel. Daar stond namelijk het koeien melken. Voor veel kinderen blijft dit toch een prachtige activiteit waarbij ze lekker bezig kunnen zijn.

Vaak worden er dan ook vanzelf wedstrijdjes gehouden wie het snelst is en als eerste zijn of haar emmertje vol heeft. Langs de hekken van de dieren was ook een ganzenpad uitgezet. Op de hekken hingen een aantal bordjes, in de vorm van een gans, waar verschillende spelletjes en opdrachten op stonden.
Met een dobbelsteen konden de kinderen zich langs deze route bewegen en leerden zo spelenderwijs allerlei weetjes en nieuwtjes over de dieren op de boerderij. Op het terras van de kinderboerderij was live muziek te horen. Tussendoor werd daar natuurlijk even uitgerust na al het rondrennen en spelen tussen de dieren. Even op de foto met de oude tractor op de kinderboerderij mocht natuurlijk ook niet ontbreken.

Rooise wint Nationale KaasKwis

Marja Legius, inwoonster van Sint-Oedenrode, heeft de Nationale Stompetoren Kaaskwis gewonnen.

Foto:

In de afgelopen maanden konden alle Nederlanders meedoen met de online Kaaskwis, georganiseerd vanuit het exclusieve kaasmerk 'Stompetoren'. Hierbij moesten verschillende soorten kaas onderscheiden worden. "Ik ben een groot liefhebber van kaas, ik ben blij dat ik deze prijs in ontvangst mag nemen", aldus Marja.
Marja kwam in aanraking met de quiz via de Sociale Media. "Een kennis tipte me: dat is echt iets voor jou Marja!" De quiz werd landelijk in de Stompetoren verkooppunten gepromoot en ook via de Sociale Media veelvuldig verspreid. De hoofdprijs, een weekend weg & verwenarrangement voor twee, werd overhandigd in Kaashuis Best, het dichtstbijzijnde verkooppunt van Stompetoren kaas in de regio.
Stompetoren kaas staat aangeschreven als 'de lekkerste kaas van Nederland'. De kaas wordt gemaakt bij de CONO kaasmakerij en wordt in een speciaal rijpingspakhuis gerijpt. De vele (inter)nationale prijzen bevestigen de unieke smaak & smeuïgheid van de kaas. "Dit was de eerste keer dat we de Nationale Stompetoren Kaaskwis hebben georganiseerd, maar gezien de vele reacties zullen er andere jaren vast nog volgen", aldus Peter Verweij, commercieel medewerker van Stompetoren kaas. "In september bestaan we 80 jaar, dan hebben we weer leuke activiteiten in petto." Uiteraard kon bij het overhandigen van de prijs een passend kaaspakket niet ontbreken.

Rooise Anita van Esch regiseert voorstelling in Handel

De Rooise Anita van Esch regisseert dit jaar wederom een theatervoorstelling bij Toneelgroep De Kern, in het prachtige natuurtheater in Handel.

Na "Lang en Gelukkig" (2009) "Hans en Grietje" (2010) en "Repelsteeltje"(2011) volgt deze zomer onder haar regie het betoverende sprookje van "Belle en het Beest". Een geheel zelfgeschreven muzikale bewerking van het oorspronkelijke verhaal uit 1756, voorzien van een verrassend Keltisch tintje. Anita is er na heel veel uren hard werken meer dan klaar voor.

Noodzaak tot voortgang verplaatsing VV Rhode

Donderdag heeft de VVD in de raadsvergadering een initiatiefvoorstel ingediend om middelen beschikbaar te stellen en te verwerken in de begroting van Meierijstad 2017 voor de verplaatsing van het sportpark van VV Rhode.

Het doel was het proces van de verplaatsing van VV Rhode naar de Kienehoef gaande te houden. De aanleiding was de raad breed gedragen motie van februari 2016 waarin het verzoek aan het college was draagvlak te creëren bij de colleges van Veghel en Schijndel om te verplaatsing van VV Rhode te borgen in de begroting 2017 van Meierijstad. In 2014 vond de volledige raad dat er gekeken moest worden naar een Masterplan Buitensport accommodaties. We vonden dat er integraal gekeken moest worden naar de buitensporten en dat het Masterplan toekomstbestendig moest zijn. Uitkomst van dit haalbaarheidsplan was dat zowel de gemeente als de sportvereniging(en) de uitkomst van het Masterplan omarmen als beste oplossing voor Sint-Oedenrode/Meierijstad. In financieel opzicht is het knelpunt dat de gemeente niet meer autonoom beslissingen kan nemen over alle begrotingsposten. Het is onmogelijk gebleken, gegeven de situatie, om het bedrag in de eigen begroting van Sint-Oedenrode op te nemen.

Om door te kunnen gaan met de voorbereidende werkzaamheden, is dekking vereist. Deze dekking kan in de begroting van Meierijstad worden opgenomen om stappen te zetten voor realisatie van de verplaatsing. Het opstellen van de begroting Meierijstad komt dichterbij, dus tijd om als raad de opdracht te geven aan het college om hiervoor ook bij de andere colleges de urgentie van de verplaatsing van VV Rhode aan te geven en middelen in de begroting op te nemen. Uiterst teleurgesteld waren en zijn wij dan ook als VVD toen afgelopen donderdag bleek dat van de raad breed gedragen motie niets meer over was. Partijen, die in februari nog aangaven dat de verplaatsing van Rhode geborgd moest worden in de begroting Meierijstad van 2017, verschuilde zich nu achter woorden als " het staat in ons verkiezingsprogramma" of " eerst praten met Schijndel en Veghel". Wat heeft het voor zin om te praten met de andere raden als we het als eigen raad niet met elkaar eens kunnen worden over de wijze waarop. Aan de VVD lag het in elk geval niet, wij hebben de voorzet gedaan om het weer op de agenda te zetten. De VVD was bereid om woorden om te zetten in daden en daar is het waar het om draait. Daar kan geen verkiezingsprogramma tegenop.

De VVD fractie, Lokale Liberalen
Piet Klaassen
Nick de Laat
Michiel van Seventer
Hans van der Heijden
Wilma Wagenaars


Drie Rooienaren in Top-10 VVD Meierijstad

De complete lijst op de foto

VVD Meierijstad heeft woensdag in de Algemene Ledenvergadering de kandidatenlijst voor de komende gemeenteraadsverkiezingen definitief vastgesteld. De lijsttrekker, Harry van Rooijen uit Veghel, was al benoemd in de ledenvergadering van 11 mei. In de top tien staan drie Rooienaren.

Bij het samenstellen van de lijst heeft de kandidaatstellingscommissie gelet op kwaliteit en ervaring en ook de vertegenwoordigingen vanuit Schijndel, Sint-Oedenrode of Veghel gewikt en gewogen met als resultaat een mooie en evenwichtige lijst. Ik ben er zeer content mee." zegt voorzitter Harry Bekkers. Lijsttrekker Harry van Rooijen, nu fractievoorzitter in Veghel, is eveneens tevreden. "De VVD heeft veel kennis en ervaring opgebouwd in de afgelopen tijd. De fracties werken al geruime tijd intensief samen. Daar bouwen we nu op verder, aldus Harry van Rooijen.

De eerste veertien kandidaten van VVD Meierijstad:
1. Harry van Rooijen - Veghel
2. Wilma Wagenaars - Sint Oedenrode
3. Pieter van Wel - Schijndel
4. Nick de Laat - Sint Oedenrode
5. Frank-Jan van Zutven - Veghel
6. Piet Klaasen - Sint Oedenrode
7. Sharon van den Oetelaar - Schijndel
8. Kelvin Litjens - Veghel
9. Ger Nillezen - Schijndel
10. Olaf Beltman - Veghel
11. Bram van Roosmalen -Sint Oedenrode
12. Erwin Boersma - Schijndel
13. Peter Donkers - Veghel
14. Jannie Brinkman – Bekkers - Sint Oedenrode

Janine Heisterkamp derde op lijst Team Meierijstad

Op 6 juli heeft de ALV van Team Meierijstad het partijprogramma en de kandidatenlijst vastgesteld. Janine Heisterkamp is op de derde plek van de lijst geplaatst. In de top-5 staat nog een andere Rooienaar: Will van Gerwen. Hij staat op plek 5.
De top-6 ziet er als volgt uit: 1. Eus Witlox (Schijndel). 2. Wern van Asseldonk (Veghel). 3. Janine Heisterkamp (Sint-Oedenrode). 4. Erik de Vries (Veghel). 5. Will van Gerwen (Sint-Oedenrode). 6. Ülkü Ögüt (Veghel) Als lijsttrekker is dus gekozen Eus Witlox. Deze eerste zes kandidaten zijn volgens Team Meierijstad een goede vertegenwoordiging uit de drie gemeenten en de zes lokale partijen die samen Team Meierijstad zijn gevormd. Heisterkamp zet zich nu in voor Hart voor Rooi en Van Gerwen neemt zitting in de gemeenteraad voor DGS/BVT.

"De Ouderenkermis is een echt volksfeest"

Foto: Tom Aarts

Piet Duffhues (88) is een bekend figuur in 'het Rooise'. Jarenlang was de Rooienaar gemeentesecretaris. In die hoedanigheid was hij betrokken bij de eerste Ouderenkermissen van Sint-Oedenrode. Piet is de grondlegger van de goede band tussen de gemeente en de kermisexploitanten, die tot op de dag van vandaag nog steeds voortduurt. De geboorte van de Ouderenkermis – die dit jaar voor de vijftigste keer wordt gehouden - is een bijzonder verhaal. Grinnikend denkt Piet er aan terug…

Gek genoeg begint dat verhaal in het ziekenhuis. Piet: "Mijn goede vriend Arie van Dijk lag in het ziekenhuis in Veghel. Toen Jo Kunkels – de botsauto-exploitant – op de kermis een acute blindedarmontsteking kreeg, kwam hij bij Arie op de kamer te liggen. Op dat zelfde moment lag ook Harry van Rooij (vader Wim van Rooij) in het ziekenhuis. Hij kwam wel eens op de kamer van Arie. Een keer was ik er op bezoek en waren we allemaal samen. Een Roois onderonsje zal ik maar zeggen. We waren het er over eens dat er op de Rooise kermis iets gedaan moest worden voor de ouderen. Jo pikte dat op en nam later contact met mij op." Het idee was om de senioren een uur lang gratis in de attracties te laten. Later ontstond de befaamde loterij. Die vindt nog ieder jaar plaats op dinsdag. De gezondheid van Piet is niet geweldig meer, maar toch probeert hij aanwezig te zijn om te helpen bij de loterij. Piet ontfermt zich dan over het trekken van de lootjes. "Ik heb ieder jaar meegeholpen met de Ouderenkermis. Het is geweldig om te doen, want de Ouderenkermis is een echt volksfeest. Wat ik ook prachtig vind, is de samenwerking tussen de gemeente, de exploitanten en de vrijwilligers. Ik weet dat de exploitanten een speciale band hebben met Sint-Oedenrode. Het is hier gemoedelijk en ook de omzet hier is één van de hoogste van het jaar."

'Ouderen er zelden zo bekaaid vanaf gekomen'

Seniorenvereniging KBO-Brabant: "Resultaten uit het verleden zeggen meer dan beloftes voor de toekomst!" Politieke partijen maken zich op voor de landelijke verkiezingen die uiterlijk 15 maart 2017 zullen worden gehouden; hun programma's voor onze toekomst liggen klaar. KBO-Brabant – vereniging van 130.000 senioren – kijkt terug en concludeert dat ouderen er zelden zo bekaaid vanaf zijn gekomen als onder het huidige VVD-PvdA-kabinet, dat structureel gesteund wordt door D66, ChristenUnie en SGP. Nederland verdient een ander beleid en de seniorenvereniging roept kiezers nu al op om dat straks duidelijk te maken: via de stembus.

Sinds de financieel-economische crisis hebben gepensioneerden een flinke veer moeten laten. Het verschil in koopkrachtontwikkeling tussen werkenden en gepensioneerden is de afgelopen 15 jaar opgelopen tot 30%, in het nadeel van de gepensioneerden. Op alle fronten moesten ouderen het ontgelden. De (gestapelde) effecten van nieuwe wetten en bezuinigingsmaatregelen hebben tot een onacceptabele achteruitgang van hun besteedbaar inkomen geleid en het einde daarvan is bepaald niet in zicht. De grootste moeite heeft KBO-Brabant echter met de draconische afbraak van een sociaal stelsel dat we met elkaar hebben opgebouwd in de tweede helft van de 20e eeuw. Wat er inmiddels voor in de plaats is gekomen, is een samenleving waarin marktwerking domineert, waarin het recht van de sterkste geldt en waarin voorzieningen steeds minder gebaseerd zijn op solidariteit. Diverse inkomensvoorzieningen zijn versoberd of afgeschaft. De meeste pensioenen worden al jaren niet meer geïndexeerd en er zijn zelfs directe kortingen aangekondigd. De werkloosheid onder 50-plussers is groot en voor velen uitzichtloos, maar desondanks schuift de pensioengerechtigde leeftijd op. De zorgkosten stijgen en ook bij de overgang van zorgtaken van rijk naar gemeenten is fors bezuinigd. Ouderen worden geacht zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen, maar onderwijl worden hen de mogelijkheden daartoe steeds meer ontnomen.

KBO-Brabant heeft de wetten en maatregelen met de meeste impact voor ouderen en het stemgedrag daarover in de Tweede Kamer geanalyseerd, opdat partijen bij de volgende verkiezingen niet op hun woorden, maar op hun daden worden beoordeeld. Dat regerings- en gedoogpartijen uiterst negatief scoren in deze analyse, moge duidelijk zijn.

Blij worden, blij maken

Graag op de fiets... veel aardiger om dan iemand mee te menen. Om al fietsend te kunnen praten over wat passeert en over actuele onderwerpen. Ook fijn te weten dat er iemand is die uitkijkt naar jouw komst.

In Uden woont een vijfenvijftig jarige man die het fijn zou vinden om bezoek te krijgen van een vitale vrijwilliger van tussen veertig en zestig jaar. Om samen wekelijks een korte fietstocht te maken, liefst een route waar ook dieren zijn te zien. Al heeft de man een psychische beperking, door therapie en medicatie kan hij zinvol leven. Bezoek krijgen en optrekken met iemand uit de regio, is enorm belangrijk voor hem. Hij geniet enorm van persoonlijke aandacht, een luisterend oor en gezelligheid.

Dit vrijwilligerswerk heeft veel te bieden. Los nog van de voldoening die het geeft is het grensverleggend, verrijkend, leerzaam en uitdagend. Het werk is weggelegd voor mensen die geduldig zijn en respect kunnen opbrengen voor iemand die op punten anders denkt. Het spreekt voor zich dat een goede voorbereiding er aan vooraf gaat en dat de beroepskrachten bijstaan als nodig.

Al wordt op de komst van een vrijwilliger gerekend, vakanties en dergelijke hebben natuurlijk altijd voorrang. Neem de stap. De collegiale samenwerking en werksfeer zullen vast bevallen.

Vrijwilligers met een tienjarig jubileum is bij ons niet ongewoon. Dat zegt genoeg!
Maak een afspraak voor een vrijblijvende gesprek. Per e-mail: Vrijwilligers@ggzoostbrabant.nl

Jubileumoptreden Dommelvolk bij De Wit Schijndel

Op zaterdag 16 juli had het seniorenorkest Dommelvolk uit Sint-Oedenrode een jubileum optreden op het terras van De Wit Schijndel. Wat was er te vieren? De directie van de Wit was dit jaar precies 10 jaar sponsor van ons orkest.

Onder het genot van de vrolijke klanken van het orkest kon het winkelend publiek genieten van gezellige muziek. Op het einde van ons optreden werden Albert en Willie de Wit samen met Yvonne en Harold van der Ven van Excellent Catering, omringd door onze baritons verrast met het nummer "Gute Freunde". Albert, Willie en Yvonne waren zeer verheugd en genoten volop. Tot slot werd door het orkest nog "Lang zullen zij leven" gespeeld, omdat Albert en Wil binnenkort vijftig jaar getrouwd zijn. De directie, het winkelend publiek en het orkest zelf konden terugkijken op een mooie, warme en gezellige muzikale middag.


De Neul, na het vertrek van Rhode

Binnen (Team) Hart voor Rooi wordt al enige tijd gesproken over de vraag "Wat met de Neul na het te verwachten vertrek van Rhode ?" "Welke bestemming moet onze groene long dan krijgen?" De Dommel en de Neul geven Sint Oedenrode een uniek groen karakter, met een functie als overloopgebied. Dat moeten we zo houden, voor ons maar vooral voor toekomstige generaties, vinden wij.

Om tot een goed plan te komen heeft (Team) Hart voor Rooi een motie ingediend. Onze motie werd in de raadsvergadering van 14 juli door alle fracties gesteund, en is dus aangenomen. Bij veel burgers , verenigingen en stichtingen als het IVN, Het Roois Landschap, mozaïek Dommelvallei of centrummanagement leven al ideeën over de herbestemming van de Neul na het vertrek van Rhode. Zo wordt er al over uitbreiding van plan Dotterbloem gesproken, zijn er ideeën m.b.t. waterbeheersing, over vrije tijd, kunst, cultuur, enz.
Door onze motie hebben burgemeester en wethouders de opdracht gekregen om deze ideeën te gaan inventariseren, en stap voor stap samen met burgers te werken aan een herbestemmings-plan. En, ook niet onbelangrijk, het college heeft daarnaast de opdracht om op zoek te gaan naar financiële middelen. Te denken is aan waterschaps-, provinciale- ,rijks- en/of Europese gelden.

Verder willen we met onze motie aan de nieuwe gemeenteraad van Meierijstad laten zien dat de inwoners van Sint Oedenrode de natuur- , cultuur- en toeristische waarde van de Neul willen versterken. Het is een heel bijzondere plek waar we zuinig op moeten zijn: Rooi moet mooi blijven!

Fractie Hart voor Rooi
Janneke van Vugt
Peter Verbraak
Rik Compagne
Janine Heisterkamp

Steunpunt Vrijwilligerswerk zoekt vrijwilligers

Het Steunpunt Vrijwilligerswerk van Welzijn De Meierij is steeds op zoek naar vrijwilligers voor uiteenlopende vragen in Schijndel en Sint-Oedenrode. Op de website www.welzijndemeierij.nl wordt een overzicht gepresenteerd waar allerhande vacatures te vinden zijn in uw eigen omgeving.

Samen fietsen, wandelen of een kopje koffie drinken
Welzijn De Meierij krijgt steeds meer vragen naar een bezoekvrijwilliger voor (kwetsbare) mensen: bijvoorbeeld samen een eindje wandelen, boodschappen doen voor iemand, samen duofietsen of gewoon gezellig een kopje koffie drinken en buurten. Bent u nog op zoek naar een betekenisvolle invulling van uw dag en houdt u ervan om andere mensen een fijne dag te bezorgen? Dan is deze vacature iets voor u! (vacaturenummer 11782)

Gastvrouw van Het Bewaarde Land
Als gastvrouw van Het Bewaarde Land heeft u een centrale rol in het programma en weet u heel veel van kruiden, dieren en planten. Vrouw Fleur vertelt verhalen en maakt soep van de kruiden die de kinderen verzameld hebben. Als gastvrouw weet je een sfeer te creëren, waarin kinderen openstaan voor wat de natuur te bieden heeft. Ook heb je enige natuurkennis. Je krijgt een driedaagse training aangeboden en loopt drie dagen mee als hulpwachter met een ervaren wachter. De rol van Vrouw Fleur kan ook door een man vervuld worden. Werktijden in overleg. (vacaturenummer 16091)

Bezoekgroep sociale alarmering
Welzijn De Meierij is op zoek naar vrijwilligers die 1 of 2 keer per jaar een huisbezoek willen brengen bij mensen die gebruikmaken van sociale alarmering. Tijdens dit bezoek worden gegevens gecontroleerd, maar ook signalen opgepikt van bijvoorbeeld eenzaamheid of problemen waar iemand tegenaan loopt.

U plant zelf, wanneer u op huisbezoek gaat. Als groep komt u 2 keer per jaar samen. (vacaturenummer 14701) Voor aanmelding of informatie kunt u contact opnemen met het Steunpunt Vrijwilligerswerk van Welzijn De Meierij; u kunt bellen (073 – 5441400) of mailen (vrijwilligerswerk@welzijndemeierij.nl).


Programma informatie

Rooi Actueel

Rooi Actueel met nieuws, actualiteiten, info en trends in korte uitzendingen.

Uitzending: elk heel uur, vlak voor alle andere programma's.
Rondje Rooi

Tot en met 27 juli bevat Rondje Rooi de volgende onderwerpen;

  • Haalbaarheidsonderzoek AZC
  • 30-Jarig jubileum KLW Plattelandsfestival
  • Frans de Baaij neemt afscheid bij SKOSO
  • Oldtimerrit "Rondje Rooi"
  • Bijenhouderij in Rooi
  • Debat over Sport in Meierijstad
  • Erfgoedproject "Overgisteren"
  • Jubilerend Ollandia blikt terug …

Uitzendtijden: 00:00 – 03:00 – 06:00 – 09:00 – 12:00 – 15:00 - 18:00 en 21:00 uur.

Serie: Smullen met Eerlijke Kost, afl. 3

Een programma over o.a. koken met Fair Trade producten, gemaakt door de Lokale Omroep Schijndel. In deze aflevering zijn Annie van Hoof en Peer Wouters te gast.

Uitzending van 20 tot en met 26 juli

Uitzendtijden: 02:00 – 05:00 – 08:00 – 11:00 – 14:00 – 17:00 - 20:00 en 23:00 uur

Openingstijden kantoor en telefonische bereikbaarheid

Studio aan de Laan van Mariëndael 30A is bereikbaar voor bestellingen, vragen, meldingen, op elke ochtend van 09:00 - 11:30 uur behalve vrijdag, Op vrijdag is het kantoor 's-middags van 13:30 - 16:30 uur open. Telefoonnummer: 0413-471193
Uitzendkanalen en frequenties
TV Meierij is te ontvangen via KPN kanaal 559.TRINED kanaal 12.
OnsBrabantNet digitaal via kanaal 38, analoog op 792 MHz.
Via Ziggo: analoog op 256 MHz en digitaal via mediabox kanaal 36, CI+ kanaal 331.
Via Vodafone Thuis: kanaal 712
Internet
Met nieuws, informatie, veel foto's en films is TV Meierij wereldwijd te volgen
via www.tvmeierij.nl
Facebook : Achtergronden, foto's en meer … op: www.facebook.com/tvmeierij

Zevensprong bijna van start

Dinsdag 26 juli start de 30e editie van de Zevensprong, de Rooise kindervakantieweek voor alle kinderen uit groep 3 en 4 van het basis- en speciaal onderwijs. De kerngroep is al sinds september vorig jaar druk met het organiseren van deze week. Vanaf dinsdag staan zo'n 50 vrijwilligers klaar om de 280 deelnemende kinderen iedere dag te begeleiden en een onvergetelijke week te bezorgen.

Programma
Dinsdagochtend gaat de Zevensprong om 9.30 uur van start bij manege de Pijnhorst. Na een feestelijke opening beginnen de kinderen aan een sport- en knutselcircuit. Alle opdrachten en spellen heb met het thema "Trammelant in Waterland" te maken. 's Middags vindt er een reuze levend ganzenbord plaats. Woensdag is het tijd voor een Zeskamp waarbij de kinderen helemaal los kunnen gaan op grote luchtkussens. Daarnaast is er een spellencircuit in park de Kienehoef .

Donderdag vindt de traditionele busreis plaats. Waar we naar toe gaan blijft nog even geheim... Snel weten waar de bus de kinderen naar toe heeft gebracht? Volg de Zevensprong dan op Twitter en Facebook.
Vrijdagochtend starten de kinderen vanaf Mariëndael met een vossenjacht door het centrum. 's Middags is er een feestelijke voorstelling. Daarna is er natuurlijk de prijsuitreiking en vindt de afsluiting plaats waarbij iedereen aanwezig mag zijn. U bent vanaf 15.20 uur van harte welkom bij Mariendaël.

Feestavond
Voor de kerngroep en de vrijwilligers start de Zevensprong maandag al. Na de voorbereidingen overdag vindt er 's avonds een feest plaats in café Van Ouds. Deze avond wordt gesponsord door Proeverij Van Ouds, Cafetaria de Mert en Drankenhandel van Boxmeer. De avond is bedoeld om alle vrijwilligers bij voorbaat te bedanken, maar ook de onderlinge kennismaking staat tijdens deze avond centraal.

Emballage-actie Jumbo
Jumbo Sint-Oedenrode heeft al een paar weken een leuke actie. Met een lege flessensactie kunnen alle klanten de Zevensprong steunen door na het inleveren van de lege flessen, het bonnetje in een speciale box te stoppen. De gehele opbrengst vanuit deze actie komt ten goede aan de Zevensprong. De kerngroep hoopt natuurlijk dat een ieder de Zevensprong steunt en zijn lege flessen inlevert bij de Jumbo en het bonnetje aan hen doneert! De actie loopt de hele maand juli.


Gezondheidscentrum de Meierij krijgt gezicht

De bouw van het gezondheidscentrum de Meierij gaat hard. Einde van dit jaar opent het centrum zijn deuren. Nadat de bekendmaking van de naam was gepubliceerd is achter de schermen gestart met het ontwerp van een gezicht.

Over Gezondheidscentrum de Meierij

De meierij is hét nieuwe gezondheidscentrum voor Sint-Oedenrode en omgeving. De organisaties die zich vestigen in het centrum bieden ieder hun eigen vorm van zorg en welzijn en werken daarnaast samen aan een gezonder Sint-Oederode en omgeving (Meierij??).
Kennis en expertise wordt gedeeld met als doel voorkomen van zorg. Daarom organiseert het gezondheidscentrum diverse activiteiten die jong en oud helpen lichamelijk en geestelijk gezond en fit te blijven of te worden.

De partijen die samen het gezondheidscentrum vormen zijn: Verzuimselect, Podotherapie makkelijk lopen, Logopediepraktijk Kitty Brewel, Praktijk voor verloskunde en echografie de Peppelaer, Psychologenpraktijk TALK, Oefentherapie Cesar Sint-Oedenrode, Jeugd in de praktijk orthopedagogiek, Buurtzorg, Ergotherapie van Dam en Fysiotherapiepraktijk Joost de Vaan.
Inmiddels is ook bekend dat Welkom Kraamzorg zich zal vestigen in het gezondheidscentrum.

Uiteraard behouden deze organisaties hun eigen individuele huisstijl. Het gezondheidscentrum presenteert als gebouw een overkoepelend logo waarmee Gezondheidscentrum de Meierij zich profileert.

Het logo

Het logo bestaat uit twee elementen, een visueel- en een tekstelement. In het visuele element zijn de torentjes van het wapen van de gemeente Sint-Oedenrode historische Het is een herkenbaar element van Gezondheidscentrum de Meierij.

De vorm staat symbool alszijnde een dwarsdoorsnede van het pand waarbij alle organisaties onder 1 dak gehuisvest zijn. De kleuren zie zijn gebruikt zijn fris, schoon, natuurlijk en vriendelijk. Dit geeft het logo een stoer karakter, het is strak, modern en clean: less is more.

Meer informatie over Gezondheidscentrum de Meierij op: www.gcdemeierij.nl of via facebook Gcdemeierij


Gratis suikerspinnen groot succes

Foto: Lisa vd Ven

Afgelopen vrijdag konden alle kinderen een gratis suikerspin halen op de Weekmarkt.

Een initiatief van alle marktkooplieden. Terwijl papa's en mama's en opa's en oma's genoten van het mooie weer genoten de kinderen van een heerlijke suikerspin. Deze week is er weer een leuke actie georganiseerd, dan krijgen alle kinderen een leuke attentie. Tot vrijdag op de Weekmarkt!

Foto: Lisa vd Ven
Foto: Lisa vd Ven
Foto: Lisa vd Ven

1700 euro voor Hospice Dommelrode bij elkaar gefietst

Janny Forsten en en haar man Jan Dijksterhuis fietsen in achttien dagen naar het Italiaanse Campofilone aan de Adriatische kust. Daarbij haalden zij 3505,= euro op voor twee goede doelen. Eén van die goede doelen was het Rooise Hospice, het andere was een bijdrage aan een spraakcomputer voor het Italiaanse meisje Allice dat door de ziekte RETT bijna volledig verlamd is.

Maandagavond konden Janny en Jan een cheque van 1700,= euro aan de stichting 'vrienden van Hospice Dommelrode. Bij de overhandiging van de cheque gaven Arent van Dijk, de voorzitter van de stichting en Ingrid Gevers van het hospice aan dat de bijdrage van Janny en Jan zal worden besteed aan een nieuw bed. Voor de spraakcomputer was er een bedrag van 1805,= euro. De donateurs konden aangeven aan welk doel zij hun bijdrage wilden besteden.

V.l.n.r. Ingrid Gevers, Jan Dijksterhuis, Arent van Dijk en Janny Forsten Foto: Hans van den Wijngaard

Engeltjes
De mensen die de reis van Janny en Jan op Facebook volgden, kennen de verhalen van de engeltjes die het tweetal tijdens hun reis ontmoetten. Maar voor iedereen die het echtpaar niet heeft gevolgd wil Janny graag toelichten dat als je met de fiets onderweg bent, dat je dan zoveel mensen van goede wil tegenkomt die altijd bereid zijn om je te helpen. "Als je de weg niet weet in een vreemde stad, je met je fiets op een snelweg terecht komt of als je in 'the middle of nowhere' met een gebroken ketting staat, er zijn altijd mensen (engeltjes) die je helpen.

Musical een waar spektakel

Na ongeveer drie maanden oefenen heeft groep 8 van Basisschool de Kienehoef donderdag 12 juli hun musical 'FLITS' uitgevoerd. De middagvoorstelling voor de groepen 3 t/m 6 was ontzettend goed, de avondvoorstelling was helemaal perfect. De leerlingen kenden hun tekst, speelden de karakters zoals het hoorde, timeden goed, speelden met het publiek, hadden de juiste focus en hebben ontzettend veel plezier gehad.

De leerlingen vonden dat de musical, net zoals de titel, in een flits voorbij was. De kinderen overstegen alle verwachtingen. De Loop'r was goed gevuld. Maar liefst 220 plekken waren bezet. Alle familie en vrienden konden eindelijk zien waar de leerlingen zo hard voor gewerkt hebben. Van een saaie, uit de tijd en door niemand gelezen papieren schoolkrant naar een digitale schoolkrant waarin wél de laatste nieuwtjes staan.

Dat is waar de musical, heel kort door de bocht, over is gegaan. Natuurlijk moest er dan ook aan het decor worden gesleuteld. Ook dit mocht niet saai en uit de tijd zijn. Na een flinke zoektocht heeft MK2 audiovisueel dan ook alles gesponsord! Een beamer met statief dat op 22,5 meter van het podium stond, projecteerde, de door kinderen getekende decorstukken, op een ontzettend groot scherm. Nu heerlijk vakantie vieren en dan op naar de Middelbare school!

Zandhoefs oogstfeest een ware proeverij

Buurtschap De Zandhoef in Nijnsel laat zondag 7 augustus van 11.00 tot 17.00 uur jong en oud zien hoe het boerenleven in de oogsttijd was. Niet voor niets heet augustus van oudsher de 'oogstmaand'. Dat boerenleven was best gemoedelijk zo is te proeven op "Hoeve Strobol". Voor de negende keer is dit jaarlijkse oogstfeest aan de Strobolse Heidesteeg 10 te Nijnsel. Dit jaar begint het feest met een H. Mis in de open lucht om 10.00 uur.

Na afloop is er koffie en daarna kunnen de bezoekers zien hoe enthousiaste boeren, bakkers en auteurs het hardwerkende boerenbestaan in beeld brengen. Ze maaien met de zigt het koren. Voor het grote en 'snelle' werk wordt de nostalgische vleugelmaaier Lanz-Weri uit 1923 ingezet. Deze maaier wordt voortgetrokken door een Case uit 1929. Het paard van Toon Krol loopt zijn rondjes in de dorsmanege die de Lanz langdorser aandrijft. Veel dorskasten werden later gesloopt en zelfs opgestookt om plaats te maken voor het modernere mechanisch materiaal.

Dat het boerenleven vol zat met tradities en gebruiken laat toneelgroep Klavertje Vier treffend zien: de pastoor die zijn werkzame parochianen 'ondersteunt', de zigeunerin en de landloper, die een graantje mee willen pikken. Herkenbare figuren die bij de bezoekers op de lachspieren werken en ongetwijfeld bij hen de reactie 'witte nog' zullen ontlokken.

Creativiteit, muziek en tollen
In hun vrije tijd waren er kunstenaars, muzikanten en nog veel meer ontspanning. Houtkunstenaar Jos maakt zijn creatieve inslag waar. Een decoratieve houtsculptuur? Vraag het Jos en hij zet zijn kettingzaag in de ruwe boomstam. De mondharmonicaclub van KBO-Nuenen en groep De Vrolijke Vijf verhogen het plezier op deze lommerrijke omgeving met muziek en zang. Terwijl de horizontale boomzaag uit begin 1900 de dikke stammen weer tot mooie planken zaagt, maakt Peter Nouwen uit hout voor de kinderen de nostalgische hak en pintollen. Erna van de Ven uit Nijnsel laat zien hoe aardewerk vroeger op een ambachtelijke manier werd gemaakt.

Voor de kinderen is er ruimte om hun eigen springtouw te draaien, te haktollen. En wat te denken van het ouderwetse "repen" of de hoelahoep? Handboogschutterij Sint Antonius was voor de ouderen de ontspanning in het weekend. Om deze oogstdag helemaal als vroeger te laten zijn: entree en parkeren zijn gratis.


Aftrap VVD verkiezingscampagne met videoboodschap

Afgelopen zondag vond de aftrap plaats voor de verkiezingscampagne van de VVD Meierijstad in de ontmoetingsruimte op Camping Het Goeie Leven in Eerde. Voorzitter Harry Bekkers opende de bijeenkomst met de mededeling dat hij blij en trots was. Blij, omdat de leden van de VVD afdeling Meierijstad zo actief betrokken zijn bij de gemeente Meierijstad en omdat er een goed en gedegen verkiezingsprogramma op tafel ligt. Hij is trots op de kandidatenlijst.

Op de lijst staan veel kandidaten met een jarenlange ervaring als raadslid, commissielid of wethouder. Bovendien is er een goede mix van vertegenwoordigers uit de drie fusiegemeenten, Sint-Oedenrode, Veghel en Schijndel. Lijsttrekker Harry van Rooijen benadrukte daarna nog eens de goede samenwerking en goeie sfeer in de programmacommissie en in kandidaatstellingsvergadering. Een gezellige groep, goeie mensen, goeie spreiding over de verschillende disciplines en veel kennis en ervaring. Hij is trots de lijsttrekker te mogen zijn in deze campagne. De slogan VVD, Verantwoord, Veelzijdig, Doortastend, past precies in het beeld van VVD Meierijstad.

Na deze inleidingen volgde een videoboodschap van de heer Henri Keizer, landelijk voorzitter van de VVD. Hij benadrukte dat de nieuw te vormen gemeente Meierijstad een belangrijke plaats in zal gaan nemen in Oost Brabant. Een nieuwe gemeente met veel mooie industrie, maar ook met veel landbouw, veel groen en veel recreatie. Kortom een mooie gemeente om in te wonen en te werken. Een gemeente die en goede gemeenteraad verdient. Voorzitter Henri Keizer wenste de kandidaten veel succes. Deze videoboodschap kunt u bekijken via de website van VVD Meierijstad.

De ochtend werd afgesloten met rondwandeling over de Vlagheide nadat de aanwezigen hadden genoten van een lekkere taart met VVD-logo en een eenvoudige lunch. René Dekkers, oud VVD-wethouder in Sint-Oedenrode, vertelde onderweg en nadien enthousiast over het gebied Vlagheide.


Oprichting van Sociale Dienst Meierijstad

De stuurgroep van de toekomstige gemeente Meierijstad heeft besloten dat er een sociale dienst binnen de gemeente Meierijstad wordt opgezet. De huidige intergemeentelijke sociale dienst Optimisd wordt ontbonden. Om de dienstverlening die Optimisd nu verricht voor de gemeenten Bernheze en Boekel te continueren is gekeken hoe de samenwerking er na 1 januari 2017 uit komt te zien.

Dienstverleningsovereenkomsten
De drie gemeenten die op 1 januari 2017 Meierijstad gaan vormen zijn met de gemeente Bernheze en de gemeente Boekel overeengekomen om haar dienstverlening vanaf 1 januari 2017 aan hen ter beschikking te stellen. Op zeerkorte termijn worden hiervoor twee dienstverleningsovereenkomsten ondertekend.

Werk en inkomen
In deze overeenkomst wordt geregeld dat de taken op het gebied van werk en inkomen door de sociale dienst van de gemeente Meierijstad worden uitgevoerd voor de gemeenten Bernheze en Boekel. Er wordt onder meer in afgesproken dat de gemeenten Bernheze en Boekel betrokken blijven bij het beleid en de uitvoering. Daarbij blijven zij de ruimte behouden voor eigen beleidskeuzes en lokaal maatwerk.

Klanten
Bij de overgang van Optimisd naar gemeente Meierijstad komt veel kijken, denk aan het omzetten van klantsystemen, overdragen van dossiers en werken op nieuwe werkplekken. Gezamenlijk proberen wij de hinder voor de klanten van Bernheze, Boekel, Schijndel, Veghel en Sint-Oedenrode zoveel mogelijk te beperken. In het najaar van 2016 worden de uitkeringsgerechtigden schriftelijk nader geïnformeerd over de eventuele gevolgen van de nieuwe samenwerkingsafspraken.

Foto:

Wat een mooie gezinsfoto dit keer. Wie zijn deze mensen? Weet u het? We horen het graag. Stuur een mail naar redactie@demooirooikrant.nl, bel naar 0413-479322 of loop eens bij ons binnen. De koffie staat klaar.

Op de foto staan (van links naar rechts) op positie 3: An van den Oever-Bekkers, op positie 5: Toos van Kemenade-Bekkers, twee zussen die aan de Hoogstraat zijn opgegroeid. Daarbij staat nog Maria van de Zanden (positie 3?) Schoorsehoef.
Ik denk dat ook de andere twee vriendinnen uit die buurt komen.

Jeanne Hendriks-van Kemenade

Mijn vader Jan Aarts herkende zijn zussen en de dames (met de fietsen met melkkannen) meteen. Het zijn van links naar rechts Mien Oppers, Mariet Aarts, An Bekkers, Grada Aarts en Toos Bekkers (meisjesnamen)

Marcel Aarts

De dames van Zutphen, An, Drieka, Stien, Catoo. Foto genomen omstreeks 1940, Hoogstraat, Klein Prinsenhoek

Harry Konings

Links op de foto Mien Oppers, zij is geboren in 1918. In het midden is Miet Bekkers. Miet en Mien woonden op de Sloef en waren overbuurmeisjes. Foto is genomen op de weg van Nijnsel naar Best.

Nelly Megens van Kaathoven, wonend in Oss

Inloopconcert 'Op en rond het Smitsorgel'

Zaterdag 23 juli as. om 15.30u. kan weer volop worden genoten van een prachtig en gratis concert uit de reeks inloop- / zomerconcerten: 'Op en rond het Smitsorgel' in de H. Martinuskerk Sint-Oedenrode (centrum).

U als concertbezoeker kunt rekenen op een voortreffelijk uitvoering van een beloftevol programma vol aangename klassieke muziek. Twee jonge, virtuoze muzikanten: fluitiste Cathinca Porsius en organist Marc Schipper zullen dit concert presenteren. Fluitiste Cathinca Porsius (1995) begon op 8-jarige leeftijd met fluitlessen bij Tineke van Geuns aan de muziekschool in Nieuwerkerk aan den IJssel. Zij volgde deze lessen altijd met een groot enthousiasme. Daarnaast heeft zij een aantal jaar pianolessen gevolgd bij Koos van Vliet. Naast dat Cathinca graag in orkestverband speelt, is ze ook actief in de kamermuziek. Ze heeft verschillende ensembles waar ze regelmatig mee samenspeelt. Ook geeft zij muziekles. Zowel fluitlessen als muziektheorie- en solfègelessen.

Organist Marc Schippers kreeg zijn eerste orgelles toen hij negen jaar oud was. Hij volgde orgellessen bij enkele particuliere docenten. Op veertienjarige leeftijd startte hij naast de orgellessen met pianolessen bij Mirjam IJsseldijk. Ook volgde hij onder andere basso continuolessen bij Gerard de Wit. Sinds 2012 studeert Marc hoofdvak orgel en bijvak piano en klavecimbel aan het conservatorium in Tilburg. Zijn docenten voor orgel zijn Henco de Berg, Ruud Huijbrechts en Jelena Bazova. Hij heeft masterclasses gevolgd bij Joris Verdin (België) en Luca Scandali (Italië).

Zomerpalet over Mindfulness

Het Zomerpalet is een activiteit van Welzijn De Meierij. Elke woensdagmorgen tijdens de zomervakantieperiode van 10.00 tot 12.00 uur in de ontmoetingsruimte van Welzijn De Meierij. Elke week bieden we een andere activiteit aan en op 27 juli gaat het over Mindfulness. Betty Bloemendal zal uitleg geven over en ons kennis laten maken met Mindfulness.
Zij geeft al jaren trainingen. Mindfulnesstraining vindt wereldwijd zijn weg naar mensen die de kwaliteit van hun leven willen verbeteren of die op zoek zijn naar een antwoord op de toenemende druk in hun bestaan. Mindfulnesstraining brengt mensen terug naar het hier en nu; niet bij wat was, of nog komen gaat, maar in het nu. Oefenen om met je volledige aandacht en zonder oordeel het moment te ervaren. Voelen in plaats van denken, ervaren in plaats van uitvoeren, niet gewoon eten maar de smaak beleven. Bent u geïnteresseerd. Kom dan op 27 juli naar het Zomerpalet. Opgeven is niet nodig. Entree is € 2,50 (dit is inclusief koffie/thee).

Orgelconcert Klaas Dirk Doornbos

Zaterdagmiddag 16 juli was het redelijk druk met de inlopers van het orgelconcert. Niet alleen die naar de orgelmuziek kwamen luisteren maar ook die kwamen voor de expositie van Mgr. Bekkers en die dan verrast werden door de mooie orgelmuziek en in de banken plaats namen.

Deze middag bespeelde Klaas Dirk Doornbos het monumentale Smitsorgel en op zijn programma kwamen een aantal componisten aan het woord die elkaar in die tijd hebben opgevolgd. Er werd begonnen met componisten uit de Renaissance; Orlando Gibbons en Frescobaldi, daarna uit de late Barokke tijd; J.S. Bach en uit de klassieke tijd ,Joseph Hayden, het gevoel was belangrijker dan het verstand.

B&B tour

Onze redacteur Jan Egmond ondervraagt de goedlachse Belgische.

Vakantietijd, dus weer campingtour? Nee, we hebben alle Rooise campings onderhand wel een paar keer gehad. Oké, we hebben de meest uiteenlopende figuranten gehad, en ieder jaar vinden we er weer andere bezoekers, maar de redactie was toe aan iets anders, en onze lezers misschien ook wel.

Een logisch vervolg leek ons een Bed & Breakfast tour. Het aantal B&B's in Rooi is de laatste jaren snel gegroeid en wie weet zou de focus daarop ons weer nieuwe inspiratie geven. Het vereist een andere aanpak. Minder spontaan, je kunt niet zomaar ergens binnen lopen, alles op afspraak. Maar een staand interview in de brandende hitte omdat je geen stoel krijgt, een colporteursgevoel omdat je duidelijk alleen uit beleefdheid te woord wordt gestaan, of simpelweg een 'nee', is er dan ook niet meer bij.

Bimdhoeve
Ons eerste adres werd De Bimdhoeve, dat toevallig ook model stond in de zomerse editie van Rooi Magazine. Op de ruïnes van de vroegere verwaarloosde boerderij met dito paarden, verrees een nieuwe en tevens traditionele langgevel-dwarsdeelboerderij die van meet af aan fungeerde als B&B. Eigenaars Joan en Anja van Gorkum vonden een van hun gasten, Jeanne Kox, graag bereid om het spits af te bijten van onze nieuwe rubriek.

Jeanne is een Belgische, liet Joan de redactie weten. De vrees voor een taalbarriere die onderweg naar De Bimdhoeve opdook, bleek echter ongegrond. Want Jeanne Kox (62) woont weliswaar al decennia in het centrum van Antwerpen en heeft onmiskenbaar een Vlaamse tongval, ze is geboren en getogen in Eersel.

Workshop
Jeanne komt het redactieteam tegemoet met een glimlach, die vanaf dat moment niet meer van haar gezicht verdwijnt. Een goed visitekaartje voor de reputatie van Belgen, dat ze nog hartelijker en gastvrijer zijn dan Brabanders. "Ik ben hier om een workshop te volgen bij de Filarski academie in Schijndel" legt ze uit. "Daarom ben ik hier in mijn eentje." Wat de vraag oproept of ze een partner heeft. "Jawel, ik ben al 40 jaar getrouwd, maar in België houden vrouwen dan altijd hun meisjesnaam." Je moet het maar even weten.

Keuzes
Waarom geen workshop dicht bij huis, waarom geen logeeradres in Schijndel, waarom juist de Bimdhoeve? Internet blijkt de grote "schuldige" aan de keuzes van Jeanne. Zo koos ze haar huidige logeeradres "Omdat ik deze steeds voorbij zag komen bij Booking.com. Het zag er gezellig uit op de foto's, ze kregen een goede beoordeling en de prijs-kwaliteitsverhouding was prima. Ja, blijf toch een Brabander hè" lacht ze. "Ik woon in het centrum van Antwerpen, wel op een rustige plek maar je krijgt daar toch zoveel input dat het hier een verademing is". De keuze voor een B&B had ze voor zichzelf al gemaakt. "Bij een B&B krijg je veel directer contact met je omgeving dan bijvoorbeeld in een hotel. Ook het gastenboek is reuze leuk om te lezen. En het ontbijt hier is ronduit fantastisch" weet ze inmiddels.

Vroeger en nu
Op de vraag naar de meest opvallende verschillen tussen Nederland toen en nu, denkt ze even na. "Vooral dat hier vroeger alle huizen op elkaar leken, en nu is bijna ieder huis wel anders." Het redactieteam gooit een balletje op. "In België is dat altijd wel zo geweest, toch?" Wat ze lachend toegeeft. "Ja, Nederlanders hebben altijd commentaar gehad op de Belgische woningbouw, nu willen ze hetzelfde."

Terug?
Of ze nog een keer terug zou willen, voor vakantiedoeleinden? "Dat zou best eens kunnen". Maar bij doorvragen blijkt ze toch het type dat zich op vakantie het liefst laat verrassen door het onbekende. "Daarom zoeken wij eigenlijk steeds een andere vakantiebestemming, hoe leuk de vorige ook was."


Nederlanders nemen minste koffers mee op reis

Vergeleken met andere Europese landen, reizen Nederlanders met het minste aantal koffers per persoon. Dit blijkt uit onderzoek van internationale dienstverlener Taxi2Airport. Het taxiservicebedrijf analyseerde gegevens van ruim 12000 internationale taxiritten uit 28 verschillende landen. Binnen het onderzoek is er gekeken naar het aantal reizigers en het bijbehorende aantal koffers per rit, van of naar een vliegveld.

Nederland VS Europa
Van de 28 landen die zijn onderzocht, zijn er 19 landen die binnen Europa vallen. Gemiddeld gezien reizen Europeanen met twee personen en 1,2 koffers per persoon. Het Nederlandse gemiddelde bij het aantal koffers is 0,7 per persoon, met een gemiddeld reisgezelschap van twee personen. Nederlanders kiezen er duidelijk vaak voor één koffer te delen. Hiermee heeft Nederland het laagste gemiddeld aantal koffers, vergeleken met de rest van Europa.
Provinciale verschillen in Nederland
Verder ingezoomd op Nederland, blijkt dat Limburgers de meeste koffers per reisgezelschap meenemen. Het gemiddeld aantal koffers in de Zuidelijke provincie is 1,1. Verder vallen Zeeland en Noord-Brabant op met 1 koffer. Friezen nemen met een gemiddelde van 0,5, de minste koffers mee.
Goedkoper vliegen dankzij minder bagage
Een verklaring voor het lage aantal koffers in Europa, zijn de steeds populairder wordende low-budget airlines. Er zijn steeds meer vliegmaatschappijen die goedkope vluchten aanbieden. Bij de lage prijs die deze operators vaak hanteren, horen ook andere voorwaarden; waaronder het betalen voor extra bagage. Veel mensen proberen door minder bagage mee te nemen, goedkoper te reizen.

Zaterdagmiddag klompjeskleuren voor de Klumpkesrace

Op zondag 18 september 2016 zal de jaarlijkse klumpkesrace weer worden georganiseerd. Net als in de editie van 2015 kunnen de kinderen ook dit jaar weer mooie prijzen winnen met het mooist versierde klumpke. Tevens dingen ze mee naar prijzen als de versierde klumpkes te water worden gelaten voor hun race om het snelste klumpke.

Aanstaande zaterdagmiddag 23 juli 2016 kunnen kinderen, tussen de voorstellingen van Luuk's Poppentheater, op het Kerkplein, hun "Mooist Gekleurde Klumpke" versieren. Tijdens de Klumpkesrace op zondagmiddag 18 september worden deze door een vakjury beoordeeld. Heb je nog geen lotjes of klompje, dan kun je die gelukkig ook nog ter plekke kopen. Het mooie is dat met de lotenverkoop (lot á 1 euro en 5 loten= 1 gratis klompje) ook onze kinderen bewuster worden om minderbedeelde kinderen in Rooi en Derde Wereldlanden te helpen via twee mooie kinderdoelen: KiwanisKinderhand: opbrengst voor minderbedeelde Rooise kinderen & Stichting Hulp aan Nepal: Rooise stichting die scholen herbouwt voor Nepalese kinderen. Vorig jaar werden de kinderen op de Klumpkesrace-middag verrast met uitdagende en zelfs een beetje vergeten kinderspellen. Dit jaar is op veler verzoek het aantal kinderspellen uitgebreid. Meer informatie is te vinden op kiwanisrooi.nl of facebookpagina Kiwanis Sint-Oedenrode.

"Ik heb veel van Kees geleerd"

'Is Kees er ook?' Deze vraag kreeg Geert Jansen de laatste tijd nog wel eens gesteld. Nog steeds zijn er mensen die niet weten dat de dertiger de zaak inmiddels heeft overgenomen. Door drukte binnen het bedrijf en door geboorte van zijn kind is er nog geen geschikt moment geweest voor een receptie. "Nu is er wat meer rust, dus hebben we tijd voor een feestje", verklaart Geert.

Iets meer dan vijf jaar geleden begonnen Geert en Kees aan het verwezenlijken van een gezamenlijk doel. Als de samenwerking goed voelde, was het idee om Geert meer en meer verantwoordelijkheden te geven en het bedrijf uiteindelijk aan hem over te dragen. Inmiddels is autobedrijf Kees Vervoort alweer een anderhalf jaar compleet in handen van Geert. Met veel genoegen kijkt de jonge ondernemer terug op de samenwerking. "We hebben nooit woorden gehad", weet Geert. "Al die tijd hebben we prettig samengewerkt met als doel om uiteindelijk weer uit te elkaar te gaan." Op de vraag wat zijn grootste les van Kees is geweest moet hij even nadenken. "Ik heb veel van Kees geleerd, maar als ik één ding zou moeten noemen is het servicegerichtheid. Service is het allerbelangrijkste. Dat je klaar staat voor je klant. Kees blonk daar in uit. Als een klant belde met een probleem, dan stond hij meteen paraat. Het is niet voor niets dat we nog klanten hebben uit Waalre en Nijmegen. Die blijven terugkomen omdat ze altijd goed geholpen zijn." Een ander punt wat Geert van zijn leermeester heeft meegekregen is het denken in oplossingen. "Linksom of rechtsom….het moet geregeld worden!"
Die lessen heeft Geert zeer ter harte genomen. Dat is ook te merken door de groei van het bedrijf. Toen Geert begon, werkte hij alleen met Kees. Al snel kwam er een monteur bij. 1 September aanstaande start de derde fulltime monteur. "We maken een gezonde groei door en ik wil dat graag doorzetten door me nog meer te kunnen richten op verkoop. Uiteindelijk is het de bedoeling dat ik niet meer als monteur in actie kom." Zo ver is het nog niet. Geert kiest voor de geleidelijke weg.
Komende zaterdag is het tijd om Kees in het zonnetje te zetten middels een receptie. In 1978 begon hij samen met zijn vrouw Wilhelmien het bedrijf wat uitgroeide tot een succesvolle zaak. Er worden dan ook veel gasten verwacht. De receptie wordt gehouden op zaterdag 23 juli van 14 tot 17 uur. Heeft u geen uitnodiging gehad, maar heeft u wel de behoefte om te komen? Dan bent u uiteraard welkom.


Honderdzestig kilometer lopen voor Make a Wish

Foto: Lisa vd Ven

Rinus Timmers loopt dit jaar voor de zesde keer de Nijmeegse Vierdaagse als WishWalker voor de Make a Wish Foundation. In 2014 liep hij voor de laatste keer mee. Maar dit jaar, tijdens de honderdste editie van het evenement, wil hij graag nog eens zijn steentje bijdragen.

Samen met een heleboel anderen wil Rinus graag lopen met een doel. In 1997 liep hij voor het eerste mee met de Nijmeegse Vierdaagse. Na vijf jaar was het volgens eigen zeggen even genoeg geweest. Later is hij een blinde vrouw tijdens de tocht gaan begeleiden. Omdat zijn vrouw voor de organisatie Make a Wish werkt besloot Rinus daarvoor te gaan lopen. De laatste keer was in 2013. "Omdat dit jaar de honderdste editie is wilde ik graag nog eens meelopen. Helaas liep ik een aantal weken geleden een blessure op waardoor het nog even spannend was of ik wel mee kon lopen. Mijn sponsoracties zijn daardoor ook wat later op gang gekomen. Ik vind het fantastisch om voor deze organisatie te lopen. Inmiddels heeft Make a Wish al zo'n 6400 wensen vervuld. Hopelijk worden dat er nog veel en veel meer!"

Wil jij Rinus sponsoren? Dat kan. Kijk voor meer informatie op http://www.makeawishnederland.org/nl/actiepagina/wishwalk-100e-vierdaagse_834/


18 / 36

'Tour de Frans'

Foto: Jos van Nunen

Na een groots afscheid, wat op 8 juli bij de Helden van Kien de hele middag duurde, was het schooljaar, ook voor Frans de Baaij, nog niet afgelopen.

Zijn laatste SKOSO directeurenoverleg vond plaats op 14 juli op bs. Sint Antonius van Padua. De vergadering duurde echter niet heel erg lang; Het team en de staf verraste hem na een klein kwartiertje met een heuse Rooise 'Tour de Frans'. Samen met zijn vrouw Tineke mocht hij in de school, een eerste cadeau zoeken. Alle leerlingen van juffrouw Dorenda zochten ijverig mee. En welja: Aan de voeten van genoemde Sint Antonius vond Frans zijn eerste cadeau in de reeks van tuinartikelen die hem te wachten stonden.

Buiten de school stond een echte Amerikaanse T-Ford inclusief een op en top geklede chauffeur Frans en Tineke op te wachten om van school naar school te toeren. Op elke school werden zij opgewacht door een delegatie, bestaande uit de directeur, een stafmedewerker en veelal een oud-medewerker van de betreffende school. Na een hartelijke ontvangst mocht Frans in een 'tour' door de school op zoek naar een cadeau. Bij de één na laatste school had Frans inmiddels een groot aantal attributen verzameld die allemaal wat met tuinieren te maken hadden.
Als laatste werd de Odaschool bezocht. Dit was niet zonder reden; sinds enkele jaren gaat de vierde generatie De Baaij naar deze school. Bij de Odaschool werden Frans en Tineke opgewacht door hun kinderen en twee van de vier kleindochters: Elin en Jente. Op de Odaschool werd Frans een 'De Baaijboom' aangeboden die hij met hulp van de kleinkinderen, voorzien van een prachtige plaquette, heeft geplant.

Foto: Jos van Nunen

SKOSO bedankt de oud-collega's Willemien Vermeulen, Carla van de Wetering, Riky Latijnhouwers, Rinie van Rijn en Ad van der Heijden voor hun bijdrage in deze 'Tour de Frans'. Een speciaal woord van dank aan Theo van de Meulengraaf voor zijn aandeel in deze rasechte Rooise 'Tour de Frans'.

Groots genieten op Rooise terrassen

Genieten! Dat is iets wat je zeker kunt op de talloze mooie Rooise terrassen. In het centrum of net daarbuiten, er zijn heel veel mooie plekjes om even tot rust te komen, te ontspannen en te genieten van een heerlijk drankje of wat lekkers. Tevens hebben enkele terrassen een oplaadpunt voor de elektrische fiets, wat het dagje weg nog gemakkelijker maakt. Toeren van terras naar terras misschien een optie? De zomer laat zich zien! Jij ook?

Losse woorden voor op de pagina:

Zomer Drinken Proost Zon Gezelligheid Vrienden Kletsen Wijn Bier Water IJsklontjes Verkoeling Terrassen Parasol Cocktail Genieten Ontspannen Relaxen

Nijnselse Laura Verberk Cum Laude geslaagd

Foto:

Maar liefst 97% van de leerlingen van het Fioretti College in Veghel is geslaagd voor het eindexamen. Dat zijn 339 van de 351 examenkandidaten basisberoeps, kaderberoeps en mavo. Tien leerlingen slaagden zelfs cum laude. Met deze score komt onze school voor mavo, vmbo en praktijkonderwijs opnieuw ruim boven de landelijke norm uit. We feliciteren onze leerlingen, hun ouders/verzorgers én onze collega's met dit geweldige resultaat. Goed om te vermelden is dat er 145 mavo-leerlingen zijn geslaagd met 7 vakken en allemaal met wiskunde in hun pakket.

Praktijkonderwijs
Op het praktijkonderwijs gaan 57 leerlingen de school verlaten. Zij hebben allen een goede plek gevonden. In totaal gaan 30 leerlingen een Entree-opleiding volgen op ROC de Leijgraaf, waarbij ze nog begeleiding krijgen vanuit het Fioretti College. Vier leerlingen starten met een BOL-1 opleiding op een ander ROC, 18 leerlingen hebben een baan gevonden en voor 5 leerlingen wordt nog een passend traject gezocht.

Cum laude
Dit jaar is het voor het eerst mogelijk dat het judicium cum laude op het diploma vermeld wordt. Cum laude slagen is een eretitel. Het geeft blijk van inzet en kennis, en is een pré voor een vervolgstudie en later op de arbeidsmarkt. De mavo-leerlingen die cum laude geslaagd zijn, zijn Emma Holl uit Veghel en Isa van der Burgt uit Erp. De vmbo-leerlingen die cum laude geslaagd zijn, zijn Anouk van de Ven uit Veghel, Daniëlle Verhagen uit Uden, Laura Verberk uit Nijnsel, Jesse Zonnenberg uit Heeswijk- Dinther, Rob van Cleef uit Heeswijk- Dinther, Kevin van Lieshout uit Veghel, Roel van Os uit Veghel en Tim van de Ven uit Heeswijk- Dinther.


60.000e bezoeker Mariëndael

Dat cultureel centrum Mariëndael een steeds sterkere positie binnen de Rooise samenleving krijgt, moge duidelijk zijn. Afgelopen 14 juli werd dat nog maar weer eens onderstreept door de 60.000e bezoeker die er dit jaar over de vloer kwam.

Nietsvermoedend stapte Daan van Schijndel binnen. Hij neemt via Phoenix al twee jaar trompetles in Mariëndael. Toen de medewerkers er achter kwamen dat Daan de 60.000e bezoeker was, werd hij in het zonnetje gezet. De teller loopt ruim over de bezoekersaantallen van vorig jaar. Toen werden er 10.000 minder mensen geteld.

Kikkerprins op zoek naar prinses

Op zaterdag speelt de kindergroep van 't Roois Theater. Zij spelen om 14.00u en om 19.30u. Hun stuk gaat over een betoverde
kikkerprins die op zoek gaat naar zijn ware liefde. Hij heeft van horen zeggen dat Noor zijn perfecte vrouw is.


Daarom lijkt het hem een goed idee om de gedaante van de leraar van Noor aan te nemen. De normaal zo rustige klas, is ineens helemaal niet meer zo rustig. Bovendien kan Noor in een keer met haar paarse knuffelaap praten, hoe kan dat nou?

Kaarten voor de voorstelling zijn te koop aan de kassa op de speeldag zelf. Een kaartje kost 3 euro.

Boskant krijgt haar eigen Ritakapel

Foto: Hans van den Wijngaard

Over een paar weken, op zondag 24 juli, wordt in Boskant de Ritakapel ingezegend. Dat gebeurt tijdens een speciale openluchtmis, want zoals bekend heeft Boskant geen eigen kerk meer. Het sluiten van die kerk was voor een groep enthousiaste mensen uit Boskant reden om de doopkapel van de voormalige Ritakerk tot Ritakapel om te bouwen.

"Het is nog maar de vraag of we het nu nog voor elkaar zouden krijgen, om de doopkapel te verbouwen", vertelt Arie van Alebeek. Daarmee wil hij zeggen, dat het een dubbeltje op zijn kant was of de verbouwing door zou kunnen gaan. "Vanuit het bisdom was de laatste jaren vooral de tendens om kerkgebouwen te sluiten en slopen. Dat was ook het lot van de Boskantse kerk. Maar wij wilden zestig jaar geschiedenis niet zomaar verloren laten gaan. We zijn dan ook maar wat blij dat we de kapel voor Boskant kunnen behouden".

Samen met Jan van de Meulengraaf , nam Arie van Alebeek het initiatief om de doopkapel tot Ritakapel te verbouwen. Daarbij konden zij rekenen op ondersteuning van het parochiebestuur en pastoor/deken Vincent Blom. Al snel was een groep vrijwilligers opgetrommeld die deze klus graag wilde klaren. De groep bestaande uit timmerlieden, metselaars, schilders, elektriciens, stratenmakers en een tekenaar om het plan op papier te zetten had elkaar snel gevonden. Misschien wel vermeldenswaardig is dat een aantal van de vrijwilligers die deze klus op zich had genomen, zestig jaar geleden als jonge jongens bij de bouw van de Ritakerk waren betrokken.

Moeras
Martien Verboort was één van die jongens. Hij weet zich nog te herinneren dat de plaats waar nu de kerk staat, in die tijd een moeras was. "Het was een heel natte hoek, ik heb toen karrenvrachten vol met zand hier naar toe gereden". Mies Bekkers vult hem aan: "de hele kerk is op putringen gefundeerd". (Redactie: putringen zijn een alternatief dat (vroeger) in plaats van heipalen werd toegepast).

De initiatiefnemers willen met de Ritakapel de herinnering aan de Ritakerk, die op termijn gesloopt wordt, levend houden. De werkgroep heeft daarom enkele kenmerken uit de kerk terug laten komen in de kapel. Zo komen op de achterwand van de kapel replica's van de wandschilderingen van de Heilige Rita. De originelen bevinden zich in de kerk, maar gaan bij de sloop verloren. Mies Bekkers, die de tekening maakte van de kapel, heeft de daglichttoetreding van het priesterkoor van de Ritakerk terug laten komen in de kapel. Zo staat het beeld van de Heilige Rita altijd mooi in het licht.

Hoogteverschil
Net als bij iedere verbouwing, waren er ook hier uitdagingen en verrassingen. Zo lag de vloer van de doopkapel zestig centimeter hoger dan het maaiveld. Dat was dezelfde hoogte als de vloer van de kerk. Maar als de kerk straks gesloopt is, zou de Ritakapel op een bult komen staan. Dat zou betekenen dat de kapel alleen maar met trappen of een minimaal elf meter lange hellingbaan bereikbaar zou zijn. Onder andere daarom is de vloer verlaagd.

"Als we alle uren die we hier als vrijwilligers hebben doorgebracht zouden optellen, dan is tweeduizend uur een voorzichtige schatting", vertelt Arie van Alebeek. "Maar met die vrijwilligers alleen zijn we er niet. Want ook zonder de sponsoren, die ons verschillende materialen hebben geschonken, hadden we deze klus niet kunnen klaren. Wie we ook zeker niet willen vergeten is de gemeente, van die kant hebben we ook alle medewerking gekregen bij de bouw van de Ritakapel. Met name Marco Tielemans en Wim Hulsen willen we graag speciaal danken voor hun medewerking, dat moet je zeker opschrijven", zo sluit Arie af.


Kerkberichten

Kerkberichten Martinuskerk (centrum)

Za 23/07: 14.00 u. tot 16.00 u. Expositie Mgr. Bekkers. 15.30 u. Orgelconcert.
Zeventiende Zondag door het Jaar: 18.30 u. Eucharistieviering met Het Goede Herderkoor. Intenties: Tony Vermeltfoort – van Dijk, Overleden ouders Linders – van der Wijst, Overleden ouders de Korte – Verhaar, Johan Linders, Piet Habraken.
Zo 24/07: Zeventiende Zondag door het Jaar 09.30 u. Eucharistieviering met Het Martinuskoor. Intenties: Antoon en Nellie Adams – Seykens en zoon Willy, José Blommers – van den Tillaart, An en Nard van den Oever – Bekkers, Toos van Aarle – Jansen, Joos Pas.
Inzegening Ritakapel te Boskant 11.00 u. Openluchtviering in de tuin van de pastorie in Boskant met Het Sint Jorisgilde en Seniorenorkest "Dommelvolk". Intenties: Harrie van den Oever en overleden familieleden, Overleden ouders Bekkers – van Oirschot, dochter Anny en schoonzoon Wim, Overleden ouders van de Alebeek – Pijnappels, Mien Verboort – Verbruggen, Overleden ouders Verboort – van den Boogaard, Overleden leden van de familie Meulengraaf – Bogers, Frans Berkvens.
Zo 24/07: 14.00 u. tot 16.00 u. Expositie Mgr. Bekkers.
Op maandag tot en met vrijdag is er op werkdagen 's morgens om 09.00 uur een Eucharistieviering in de Martinuskerk.
Wo 27/07: 14.00 u. tot 16.00 u. Expositie Mgr. Bekkers.
Protestantse Kerk Knopotoren
Zo 24/07 10.00 u. Dienst in de Knoptorenkerk, Predikant Mv. J. Nieuwenhuizen.
Sint Genoveva-kerk, Breugel
Di 19/07: 18.15 u. Rozenhoedje, 18.30 u. Eucharistieviering.
Do 21/07: 18.15 u. Rozenhoedje, 18.30 u. Eucharistieviering, aansluitend stille aanbidding.
Vr 22/07: 18.15 u. Rozenhoedje, 18.30 u. Eucharistieviering.
Zo 24/07: 09.30 u. Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Intentie: Theresia Vroonhoven en overleden ouders Vroonhoven-vd Boogaard, Ietje van Dinther-Raeven, Mia Donkers-van Heeswijk, ouders Donkers-Pijnenburg, Mien vd Kerkhof-Pijnenburg.
Di 26/07: 18.15 u. Rozenhoedje, 18.30 u. Eucharistieviering.
Do 28/07: 18.15 u. Rozenhoedje, 18.30 u. Eucharistieviering met aansluitend stille aanbidding.
Vr 29/07: 18.15 u. Rozenhoedje, 18.30 u. Eucharistieviering.
Za 30/07: 18.30 u. Eucharistieviering. Intentie: Hans Peters.
Zo 31/07: 09.30 u. Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Intentie: Karel Faessen, Jans van der Wielen-Broks, Barbara Mühlstaff, Ben Swinkels en overleden familieleden, Han Verhagen.
H. Martinus Olland
Za 23/7:
Geen Eucharistieviering. In de vakantieperiode tot 1 september zijn er geen eucharistievieringen in de Ollandse kerk.
Kerkdiensten Sint Petrus' Banden, Son
Wo 20/07:
19.00 u. Eucharistieviering
Za 23/07: Geen Eucharistieviering in Son of in Breugel.
Zo 24/07: 11.00 u. Eucharistieviering m.m.v. het Sons Parochiekoor. Intenties: Toon en An van Dijk-van de Wijdeven, Jef van den Boorn, Jan van Kuijk, Ine Rox-de Leijer, Pieter Renders, Jan van Boxtel.
Ma 25/07: 19.00 u. Eucharistieviering.
Wo 27/07: 19.00 u. Eucharistieviering.
Za 30/07: 18.30 u. Eucharistieviering in Breugel.
Sint Antonius Nijnsel
Zo 24/07:
11.00 u. Geen Eucharistieviering i.v.m. inwijding Ritakapel Boskant.
Mededeling: Tijdens de zomervakantie (van 25 juli tm 2 september) is het parochiecentrum Sint-Oedenrode, locatie Mgr. Bekkersplein 1, geopend en telefonisch bereikbaar op dinsdag en donderdag van 10:00 uur tot 12:00 uur. Voor dringende pastorale zaken, zoals het ontvangen van de ziekenzalving of in geval van overlijden, is het parochiecentrum ook buiten deze uren bereikbaar via de achterwacht. Tel 0413 477741.
Odendael
Zo 24/07: 10.00 u. Woord en Communieviering met Odendael koor. Overl: Leida Hilgerdenaar - Koster.


Wifi feestmiddag op Skipov Mariaschool in Erp

Momenteel voert de Mariaschool in Erp al een aantal dagen een grote Wifi test uit. De ICT afdeling van Skipov heeft er een testopstelling opgehangen waardoor uitgeprobeerd wordt of de omgeving klaar is voor de nabije toekomst met het oog op digitaal onderwijs.

Om het goed te kunnen testen zijn er meer dan 100 tablets/PC's op school neergezet om de capaciteit van de Wifi op de proef te stellen. De kinderen hebben deze week dus al regelmatig een tablet op hun tafeltje gehad. Met de belasting van al deze apparaten, kan de testopstelling de vraag voor Wifi tot nu toe goed aan. Toch wil Skipov graag een nóg grotere test uitvoeren. Vandaar dat alle kinderen van de groepen 5, 6, 7 en 8 op vrijdagmiddag 15 juli een telefoon, tablet of ander apparaat, dat Wifi nodig heeft, mee naar school mogen nemen. Daarmee wordt dan op deze middag een enorme stresstest uitgevoerd. Iedereen is erg benieuwd hoe de Wifi zich zal houden op de 'Wifi feestmiddag'.

Drie dagen lang een mix van art en food

Theater en muziek, kunst en cultuur, design en food, klein en groot, lokaal en landelijk, fantasie en werkelijkheid……Welkom bij Fabriek Magnifique. Het gratis toegankelijke zomerse openluchtfestival in het bourgondische Zuiden. Fabriek Magnifique is een ontdekkingsreis vol verrassingen. Een avontuur. Het is charmant en intiem. Een ware proeftuin en voedingsbodem voor innovatie, experimenten, humor, verbazing, verwondering en bewondering.

Drie dagen lang genieten van bijzondere kunstwerken, wonderlijk straattheater, bekende én onbekende artiesten, intieme muziek- en theatervoorstellingen. Kortom: een groot, verassend, gratis, cultureel en culinair festival dat eens in de twee jaar in Veghel plaatsvindt. Wat in 2004 aan de keukentafel begon als een ideetje, is uitgegroeid tot een festival van formaat. Vanaf de eerste editie zijn de reacties lovend en inmiddels is het festival een spraakmakende happening. Graag nodigen wij u uit voor een ontdekkingsreis door drie zinderende dagen: 22, 23 en 24 juli 2016.

De Nachtegaal geeft eigen jubileumkrant uit ter ere van twintigjarig bestaan

De Nachtegaal, wie kent het niet? Heel wat gasten hebben er in de loop der jaren weleens gegeten, gedronken en/of gefeest. De geschiedenis van De Nachtegaal gaat terug tot halverwege de vorige eeuw en ook onder leiding van Richard en Francy van de Coevering bestaat de zaak alweer twintig jaar. Al die jaren aan bourgondisch gastheerschap geeft genoeg stof tot praten. De Nachtegaal besloot een deel daarvan alvast op papier te zetten. Het resultaat? Een eigen jubileumkrant.

Tekst: Ria Balk, TekstBalk Redactiebureau

In de jubileumkrant belicht De Nachtegaal een stukje eigen geschiedenis en biedt het alle gasten een blik in eigen keuken. Dinsdag 12 juli werd het eerste exemplaar officieel uitgereikt. Na de jubileumdag met het personeel, overhandigden Rens en Jesse van de Coevering (4e generatie) hem aan opa Ad. Ad van de Ven (2e generatie) nam de ingelijste jubileumkrant enthousiast in ontvangst.

Inmiddels zijn ook de overige jubileumkranten van De Nachtegaal verspreid. Heeft u hem al ontvangen?

Aankondiging EHBO-cursus

Nederland heeft een probleem. Het is een probleem wat niet zo opvalt maar in Nederland zijn per vierkante kilometer te weinig mensen capabel om iemand in nood echt goed te kunnen helpen.

Nu hoeven er in dun bevolkte gebieden natuurlijk niet zo veel te wonen als in dicht bevolkte gebieden maar toch: ruim 350.000 EHBO-ers op 16 miljoen Nederlanders (2014) is wel erg weinig. Dat is amper 2 procent. De kans dat je als slachtoffer van een ongeval geholpen wordt is één op vijftig en dat is wel een beetje erg weinig als je het mij vraagt.

Maar… de EHBO-vereniging Veghel gaat daar wat aan doen. In septemberr 2016 start de EHBO-vereniging Veghel met een cursus Eerste Hulp Bij Ongevallen waarin U alles kunt leren wat er te leren is. Het gaat niet alleen om het verbinden van kleine wondjes of iemand alleen maar geruststellen als dat nodig is maar ook reanimeren en het gebruik van de AED komen uitgebreid aan bod. Stel dat er bij U thuis iemand iets overkomt en U zou hebben kunnen helpen maar weet niet hoe. Dit is de kans om de juiste kennis op te doen en uitgebreid te oefenen voor iets waarvan je hoopt dat het nooit nodig is….. maar wel erg handig is om te beheersen.

U kunt zich hiervoor nu reeds inschrijven bij onze secretaris maar als U eerst wat meer informatie wilt hebben kunt U haar ook bellen of mailen. Mevrouw Schippers is telefonisch te bereiken op 0413-362665 of via e-mail: secretaris@ehboveghel.nl

Uiteraard zijn er aan zo'n opleiding kosten verbonden maar daar hoeft U het niet voor te laten. Bij de meeste verzekeringsmaatschappijen zijn deze te declareren, kijk daar even Uw eigen polis op na.

SchrijversCollectief Meierijstad tijdens Fabriek Magnifique

Schrijverscollectief Meierijstad presenteert zich aan het publiek op vrijdagavond 22 juli. Dit gebeurt tijdens Fabriek Magnifique in Veghel. De avond zal duren van 19.00 uur tot 22.00 uur.

Schrijvers, dichters, columnisten en liefhebbers zullen zich op deze avond presenteren. De volgende mensen zullen aanwezig zijn op deze avond om iets voor te dragen. Toine Kuijs, Hans F. Marijnissen, Quinten Weeterings, Wilbert Heisterkamp, Miriam Storck, Julius Dreyfsandt zu Schlamm, Arthur Pfaff, Ramon Guerero, Bas Geeraets & Harrie de Koning. Ook zullen er gastoptredens zijn van onder andere Ruud van Neerven uit Mierlo en Kees de Ruwe uit Nijmegen. Muziek wordt verzorgd door Joep van Leeuwen & band. De presentatie is in handen van Marjolein Pieks. Het belooft een bijzondere en inspirerende avond te worden.

Avontuur naar Parijs meer dan geslaagd

Ja ja, het is ze gelukt. Anne en Veerle hebben Parijs in vijf dagen fietsen gehaald! Het was een hele zware tocht met veel plezier, afzien en genieten. De dames hadden naar eigen zeggen continu tegenwind wat de rit met de tandem niet makkelijker maakte.

Tijdens de reis fietsten Veerle en Anne kilometers langs de graanvlaktes in Noord-Frankrijk waar zij niemand tegenkwamen. Een bijzondere ervaring, zo zeggen zij zelf. "Geen restaurants, terrasjes of winkels, geen mensen alleen maar huizen en kerken. Wij vroegen onszelf echt af waar iedereen heen was," aldus Veerle.
Op de tweede dag waren er wat problemen met de versnelling. Op dat moment was alleen versnelling drie nog te gebruiken, en dat in de bergen. Uiteindelijk heeft een eigenaar van een pension ervoor gezorgd dat een plaatselijke fietsenmaker open zou blijven zodat de fiets gerepareerd kon worden.Vijfenveertig kilometer voor Parijs werden de twee avonturiers herenigd met hun ouders, zodat zij samen naar het hart van de stad konden fietsen. De Eiffeltoren! De vreugde was groot toen ze de toren eindelijk bereikt hadden.
Volgens beiden was het een avontuur om nooit te vergeten. "Ondanks het afzien zouden we het avontuur zo weer aan gaan. We zijn nog zoekende naar het volgende. Ideeën zijn natuurlijk altijd welkom." Laten de twee vriendinnen weten.


oogcontact

oplossing: Veerle Wouters

Winnaar: P. Groenendaal
Voortstraat 7
Schijndel.

Ons mam, Marion, had onlangs slecht nieuws gekregen en is nu herstellende van een operatie. Ze staat altijd voor ons klaar en verdient zeker een bloemetje! Ze houdt ook veel van bloemen dus zou ze daar heel blij mee zijn.

Liefs, Monique

Foto: Thea Willems

Thea Willems dook het gras in om deze mooie foto te maken. Stuur ook uw natuurfoto in via redactie@demooirooikrant.nl

Het gemeentehuis bekeken vanuit een andere hoek dan normaal. Foto: Henri van Hoorn

Grappig zijn is es fietse, de miste kunne 't, mer nie iedereen is Eddy Merkx

Computers zijn waardeloos. Ze kunnen je alleen maar antwoorden geven.

Prijzen voor Rooise amazones

Wies Willekens vertrok vorige week maandag naar de dressuurwedstrijd in Liempde. Samen met haar paard Dzsudzsa kwam zij uit in de klasse M1. Wies en Dzsudzsa werden tweemaal tweede met 211,5 en 195,5 punten. Jasmijn van den Brand en haar pony Nevil namen afgelopen week deel aan twee verschillende wedstrijden.

Woensdag vertrok deze combinatie naar Uden waar zij twee hele mooie proeven wisten te rijden waarvan er in werd gewonnen. Zondag vertrokken Jasmijn en Nevil naar Nistelrode. Ook hier werden twee mooie proeven gereden welke goed waren voor een tweede en een derde prijs. In totaal behaalden zij in 4 proeven 8 winstpunten in de klasse DE/B. Ook Myrthe van Happen en haar pony Starlight waren in Nistelrode. Zij wisten een tweede en vierde prijs te winnen met 193, respectievelijk 183 punten.

Foto: Lisa vd Ven

Laura Petersen nam afgelopen weekend deel aan de laatste selectiewedstrijd regio Brabant klasse ZZ-licht in De Mortel. Samen met haar paard Divident werd een mooie vierde plek behaald. Laura en Divident weten het gehele seizoen al goed te presteren. Deze prestaties brengen hen dan ook op een derde eindplek over alle selecties. Voor de springruiters was er een wedstrijd georganiseerd in Asten. In de klasse B wist Pleun van der Vleuten met haar Gerdina tweemaal foutloos rond te sturen. Dit leverde een zesde plek op. Julia Geers bracht Fleur Donja uit in de klasse L. Zij reden twee snelle en foutloze rondes wat goed was voor een derde plek. In de klasse M kwam Julia Geers uit met haar paard Darwin. Na twee foutloze rondes werd een vijfde prijs behaald.

Suzan en Marwin winnen springen klasse Z

Heeswijk Dinther was deze week goed voor 4 dagen basisspringsport. Suzan van Gastel startte zaterdag het paard Epke in de klasse Z en samen waren ze iedereen te vlug af. Na twee foutloze rondes en een snelle barragerit werd Epke met een Orange rozet versierd in de prijsuitreiking.

Marwin verscheen op zondag in de ring bij het springen klasse Z. Zijn paard Eton liet in zowel de eerste ronde als de barrage alle balken in de lepels liggen. De snelste barrage ronde en Marwin kon weer een overwinning op zijn conto bijschrijven. Suzan startte op zaterdag in de klasse Z ook nog haar paard Enjoy-It. Ook hiermee viel ze in de prijzen namelijk de vierde. Op donderdag startte Suzan Enrico du Mesnil. Hiermee behaalde ze de tiende prijs. Epke startte Suzan op donderdag in de klasse M en hier was Epke al in de juiste vorm en behaalde ze een zevende prijs. Marwin startte zijn paard Figo op zaterdag in de klasse M en eindigde met een vijfde prijs.
De ponysectie van de vereniging heeft dit weekend gebruikt om kennis te maken met een andere tak van paardensport namelijk voltige. Dit is kort gezegd turnen te paard. De dames en heer hebben weer veel geleerd en andere spieren aangesproken dan ze gewend zijn.

Eindelijk een Rooienaar als winnaar van het Tourspel?

Vorige week stond Rooienaar Rene Raaijmakers aan kop, maar afgelopen week is het klassement flink door elkaar geschud. Gaat er dit jaar eindelijk weer eens een Rooienaar aan de haal met de eindoverwinning? Op dit moment gaat Ton Fassbender aan kop en is de eerste Rooienaar, Theo van Lieshout, te vinden op plek 3. Het blijkt dat Theo niet alleen verstand heeft van voetbal. Rene Raaijmakers doet met zijn vijfde plek nog steeds volop mee en ook anderen in de top maken nog kans.

Er staan nog diverse Alpenreuzen op het programma deze week totdat het peleton weer in Parijs neerstrijkt. Puntepakkers dit jaar zijn in ieder geval Sagan, Cavendish, Froome, Kristoff, Kittel en niet te vergeten onze eigen Tom Dumoulin. Met zijn twee etappe overwinningen behaalde hij al 30 punten.

Verder doet Bouke Mollema het uitstekend met een 2de plaats in het algemeen klassement. Zou het dan nog kunnen gebeuren dat een Nederlander de Tour de France wint? Het lijkt haast onmogelijk om Froome te verslaan maar we weten natuurlijk allemaal wat er in de Giro met Kruijswijk gebeurde toen hij aan de leiding ging. Kortom de Tour is nog lang, de spanning zit erin en maandag 25 juli weten we wie de winaar is van het Roois Tourspel. Kom allemaal gezellig naar de prijsuitreiking in de Beurs. De avond start om 20:00 uur en het zal weer ouderwets gezellig worden zo is de verwachting.

Eindelijk een Rooienaar als winnaar van het Tourspel?

Vorige week stond Rooienaar Rene Raaijmakers aan kop, maar afgelopen week is het klassement flink door elkaar geschud. Gaat er dit jaar eindelijk weer eens een Rooienaar aan de haal met de eindoverwinning? Op dit moment gaat Ton Fassbender aan kop en is de eerste Rooienaar, Theo van Lieshout, te vinden op plek 3. Het blijkt dat Theo niet alleen verstand heeft van voetbal. Rene Raaijmakers doet met zijn vijfde plek nog steeds volop mee en ook anderen in de top maken nog kans.

Er staan nog diverse Alpenreuzen op het programma deze week totdat het peleton weer in Parijs neerstrijkt. Puntepakkers dit jaar zijn in ieder geval Sagan, Cavendish, Froome, Kristoff, Kittel en niet te vergeten onze eigen Tom Dumoulin. Met zijn twee etappe overwinningen behaalde hij al 30 punten. Verder doet Bouke Mollema het uitstekend met een 2de plaats in het algemeen klassement. Zou het dan nog kunnen gebeuren dat een Nederlander de Tour de France wint? Het lijkt haast onmogelijk om Froome te verslaan maar we weten natuurlijk allemaal wat er in de Giro met Kruijswijk gebeurde toen hij aan de leiding ging. Kortom de Tour is nog lang, de spanning zit erin en maandag 25 juli weten we wie de winaar is van het Roois Tourspel. Kom allemaal gezellig naar de prijsuitreiking in de Beurs. De avond start om 20:00 uur en het zal weer ouderwets gezellig worden zo is de verwachting.


Waterveld zorgt in alle opzichten voor verbetering

Bert van 't Hof (l) en Henk van der Meijden Foto: Jos van Nunen

Met knikkende knieën kwamen de laatste jaren de tegenstanders van MHC naar Sint-Oedenrode. Natuurlijk omdat Rooi nooit een makkelijke tegenstander is, maar ook omdat het zanderige en keiharde kunstgrasveld niet prettig te bespelen was. Daar komt verandering in. Over enkele weken ligt er een gloednieuw waterveld. Het thuisvoordeel zou volgens sommigen verdwijnen? Nou, nee hoor! Het niveau gaat alleen maar stijgen en bovendien wordt hockey nog leuker…

Bert van 't Hof en Henk van der Meijden zijn volop betrokken bij de realisatie van het kunstgras. Ze zijn trots dat ze nu eindelijk het voorbeeld van omliggende hockeyverenigingen kunnen volgen. Bert is lid van het bestuur van MHC met als portefeuille 'accommodatie'. Hij is verantwoordelijk voor de goede staat van gebouwen, velden en terrein. Henk is lid van een door het bestuur ingestelde commissie van vrijwilligers die specifiek bezig is geweest om een nieuw kunstgrasveld te realiseren. Zowel de technische/bouwkundige aspecten als de financiële onderbouwing van het nieuwe kunstgrasveld zijn door de handen van deze mensen gegaan.
Henk: "Het nieuwe kunstgrasveld is een zogenaamd waterveld. Willen we als MHC meegaan in de huidige ontwikkelingen in de hockeysport dan is het hebben van een waterveld een dwingende voorwaarde, omdat veel hockeyverenigingen - ook met name in onze omgeving - reeds beschikken over een waterveld. De hockeytechniek op een waterveld is anders dan op ons voorheen liggende zand ingestrooide veld. We zorgen met dit nieuwe kunstgrasveld ervoor dat MHC toekomstbestendig is. Niet alleen qua voorziening, maar ook wat kwaliteit van onze spelers betreft. We moeten ook op dat gebied onze concurrentie bijblijven." Dat laatste geldt in het bijzonder, omdat MHC - gezien de grootte van de vereniging - zowel bij de heren als bij de dames op een buitengewoon hoog niveau speelt (allebei 1e klasse van de KNHB). Voor de vereniging is handhaven een doelstelling. "Ook niet onbelangrijk is dat het oude kunstgrasveld een grotere kans op blessures gaf. Een nieuw waterveld met meer demping betekent naar verwachting dat het aantal blessures zal afnemen. Hockey heeft in Rooi een zekere toekomst waarvan de huidige en toekomstige jeugd profijt van zal hebben. Hockey wordt nog leuker", voegt Henk toe.
"Belangrijks om te weten is dat MHC zelf de aanschaf en onderhoud doet van de velden en gebouwen. We huren niet", legt Bert uit. "Dit wordt door contributies mogelijk gemaakt. De aanleg van een nieuw kunstgrasveld (zeker als het een waterveld is) kan door contributies alleen niet worden bekostigd. MHC heeft allereerst de contributies verhoogd met instemming van de algemene ledenvergadering. Daarnaast zorgden sponsoren en dorpsgenoten die MHC een warm hart toedragen voor extra financiële middelen. Gelukkig besloot ook de gemeenteraad en het College van B&W om financiële ondersteuning te bieden. Samen hebben we er de schouders onder gezet."

Het nieuwe waterveld wordt geopend in het feestelijke weekend van 3 en 4 september. Het belooft een sportief weekend te worden met muziek, versnaperingen en mooie oefenwedstrijden voor zowel de jeugdleden als de senioren. De officiële opening is op zondagmiddag. Iedereen is welkom!

Gammele vissersboot

Het wankele bootje deint heftig op de golven. Alzira sluit voor een ogenblik angstig haar ogen. Ze leunt zwaar tegen het lichaam van de man links naast haar. Aan de andere kant ligt een kind tegen haar aangeklemd. Ze probeert zich niet te verzetten, maar mee te gaan in de beweging van de schommeling. Als de boot het maar houdt. De wind neemt in kracht toe, golven slaan over de reling. Alzira heeft het koud..

Ze doet haar ogen weer dicht en probeert zich wanhopig zijn gezicht voor de geest te halen. Ze ziet alleen maar beelden van stromend bloed. Ze hoort het zachte kermen en verbeeldt zich dat hij haar naam noemt. 'Alzira, Alzira.' Dan verandert zijn stem in die van haar vader, die haar gebiedt bij hem te komen. Hij heeft een besluit genomen en een 'goede bekende' ingeschakeld die haar naar de andere kant van de zee zal brengen. Hij heeft plannen met haar. Dat moet ze begrijpen. 'Zet die schurk uit je hoofd,' heeft hij geschreeuwd. 'Ik wil alleen het beste voor jou.'

Alzira schrikt op uit haar droombeelden. Ze kijkt naar het kind naast zich. Ze probeert wat te gaan verzitten om haar spieren te ontspannen en legt behoedzaam een hand op zijn voorhoofd. Het jongetje slaat zijn ogen op. 'Oem?' Alzira krijgt een brok in haar keel. 'Nee, ik ben je mama niet. Ik ben een sadika, een vriendin.' Het bootje wordt opgetild en valt met een klap terug op het water. Angstig klemt het kind zich aan haar vast, terwijl een grote golf over beiden heen slaat. Druipend probeert Alzira tegen het kind te glimlachen. 'Oei, dat was een hoge!' Met haar hoofddoek veegt ze tranen uit de ogen van de kleuter en hoopt dat hij het bonzen van haar hart niet opmerkt. Hier en daar wordt geschreeuwd en mannen proberen te gaan staan, te lopen. Alzira is bang dat door het verplaatsen van hun gewicht de boot zal kapseizen. Ze schreeuwt dat ze moeten blijven zitten en is verbaasd over de kracht van haar stem. Achterdochtig kijken veel mannen in haar richting. Er zijn verder geen vrouwen aan boord. Ze ziet aan hun blik dat ze denken dat zij de moeder van het jongetje is, misschien de vrouw van de man links naast haar. 'Laat ze maar denken, wel zo veilig,' overweegt ze.
Een poosje is de zee kalmer. Als Alzira ziet, dat het kind vol vertrouwen tegen haar aankruipt, sluit ze haar ogen opnieuw voor een hazenslaapje. Ze wil haar krachten sparen. Onmiddellijk ziet ze het fijne gezicht van Saman voor zich. Ze hoort weer zijn bedwelmende stem, raakt opgewonden van de woorden die hij fluistert. 'Bahibik.' Ze had al eerder zijn liefde gevoeld. Ze hield ook van hem en wilde dat hij haar man kon worden. Haar vader had Saman in elkaar laten slaan en haar gedwongen naar Europa te vluchten, waar zijn goede neef voor haar zou zorgen. Een traan glijdt langs haar wang. Het kind kijkt haar aan en glimlacht.

In de Italiaanse krant wordt melding gemaakt van 140 dode lichamen, die uit zee zijn gevist. Slechts één vrouw heeft het er levend vanaf gebracht en is op last van de autoriteiten naar het land van herkomst teruggevlogen.

Emmy van Haastrecht
Reageren? schrijvers@impesant.nl

Geslaagde familiedag bij EJOS

Foto: Marion van Oorschodt

In 2016 bestaat W.S.V. EJOS alweer 50 jaar, er worden daarom verschillende activiteiten georganiseerd. Afgelopen zaterdag was er een familiedag bestaand uit een fotospeurtocht door Sint-Oedenrode en een hapje en een drankje.

Foto: Marijke Kantelberg

Om 13:30 uur moest iedereen verzamelen bij "Dommelzicht" alwaar de groepen werden verdeeld. Iedere groep kreeg de papieren voor de speurtocht en al snel vertrok de eerste groep voor de 5km lange wandeling langs mooie plekken in Sint-Oedenrode. De kinderen, maar ook de ouders, waren vanaf het begin zeer fanatiek. Na ongeveer 1,5 uur kwam de eerste groep alweer terug bij "Dommelzicht". Toen alle groepen terug gekeerd waren was het de beurt aan het bestuur om alle antwoorden te jureren. Ondertussen konden de kinderen en hun ouders genieten van een lekker drankje op het zon overgoten terras van "Dommelzicht". Natuurlijk werd ook de inwendige mens niet vergeten en wat is nu lekkerder dan een broodje frikandel of kroket. Aan het einde van de middag werden de winnaars bekend gemaakt en de prijzen uitgedeeld. Het was een zeer geslaagde familiedag.

Lita van Weert sluit seizoen af met PR en goud

Afgelopen zaterdag vond de laatste wedstrijd van dit seizoen plaats voor de jonge schoonspringster Lita van Weert uit Olland. In het Pieter van den Hoogenband zwemstadion vonden de PSV clubkampioenschappen plaats op de 1 meter plank.

Lita moest aantreden in de E-categorie (2007 en jonger) en had vier sprongen op het programma staan waarvan twee met een redelijk hoge moeilijkheidsfactor: salto voorwaarts (1,4), zweefsprong achterwaarts gestrekt (1,7), zweefsprong voorwaarts gehoekt (1,3) en een zweefsprong achterwaarts met halve schroef (1,8).
Ze sprong keurig en wist vooral hoog te scoren met haar laatste sprong: 36,90 punten.
Haar eindscore totaal kwam op 120,15 punten. Tevens een heel mooie PR om het seizoen mee af te sluiten.

Drie Rooise teams naar NK Beachsoccer

Afgelopen zaterdag deden maar liefst drie Rooise teams mee aan het Jeugd NK Beachsoccer in Scheveningen, Er werd meegedaan in de categorie: Jongens onder 13, Jongens onder 15 en Jongens onder 17.

Toen 's middags ook nog de deelnemers van de herenteams arriveerden was er dan ook behoorlijk wat Roois volk op het Scheveningse strand aanwezig! De jongens van FC de Zandhappers hadden aanvankelijk wat opstartproblemen waardoor zij de eerste wedstrijd verloren. Daarna wisten zij zich gelukkig razendsnel te herstellen en wonnen alle wedstrijden. In de arena werden zij gehuldigd met een medaille. Zij mogen zich kampioen van Nederland, Jongens onder 13 noemen.

Bij de jongens onder 17 werd een van de andere Rooise teams kampioen. Namelijk FC Kwijlbakkes.

EK BMX in Verona

In het weekend van 9-10 juli werd in Verona (Italie) het EK BMX gereden. Een wedstrijd waarvoor de rijders zich moesten kwalificeren en waar alleen de beste rijders van Europa aan mogen deelnemen. Met bijna 2.000 deelnemers uit 25 verschillende Europese landen mocht Verona zich het drukst bezochte EK van de afgelopen jaren noemen en verdween daarmee in de BMX historie boeken.

Op donderdag en vrijdag voorafgaand aan de wedstrijd konden de rijders nog trainen, dit werd per land verdeeld, dus alle Nederlanders trainden op dezelfde tijd. Met temperaturen van maar liefst 36 graden was het zweten en zwoegen voor de Nederlandse rijders die qua temperatuur nog niks gewend waren.

Kyro van Schijndel en Bas Verhagen kwamen beide uit bij de 13 jarige Boys, een zeer grote klasse met maar liefst 110 deelnemers. Zij waren op zaterdag aan de beurt om hun wedstrijd te rijden. Op zaterdag was de wedstrijd verdeeld in 2 blokken, t/m 10 jaar reed 's morgens de manches, 11 t/m 13 jaar zou om 11.00 uur een warming-up doen en daarna de manches moeten rijden. Echter liep de wedstrijd enorm uit waardoor blok 2 pas om 1 uur van start kon gaan. Kyro ging niet goed van start waardoor hij kansloos was op een goede klassering. Bas werd in de manches 4-3-4 , in de achtste finale werd hij heel knap vijfde. De rijders gaan nu genieten van een welverdiende zomervakantie, de eerstvolgende wedstrijd staat weer op het programma in het eerste weekend van September.

Turnontmoeting Dioscuri'94

Op vrijdag 15 juli traden de recreatie turners en turnsters van Dioscuri'94, OBC uit Eindhoven en Sport for Health uit Son in sporthal de Streepen aan voor een vriendschappelijke wedstrijd.

In de afgelopen weken is door de turnsters van Dioscuri'94 hard geoefend voor de wedstrijd tegen de meiden en jongens van OBC en Sport for Health. De opkomst was dusdanig groot, dat de deelnemers over twee wedstrijden van rond de 80 turn(st)ers verdeeld waren. In de eerste wedstrijd was het in de categorie groep 3/4 Evy Heiligers (Dioscuri'94) die met 35.10 pnt met kop en schouders boven de concurrentie uitstak en daarmee Saartje Renders (Dioscuri'94, 34.10 pnt) en Sara Berger (OBC, 33.70) met zilver en brons genoegen liet nemen. Isabella Schuurmans en Demi de Gruijter van Dioscuri'94 misten hier maar nipt het erepodium. Op de andere baan, in categorie 5/6 beklom Lizzy van der Hoeff (OBC) met maar liefst 2 punten voorsprong de hoogste tree van het erepodium, geflankeerd door Ebbie Langelaan (OBC) op de tweede en Maud van Vugt (Dioscuri'94) op de derde plaats.

Na een demo van een aantal wedstrijdturnsters van Dioscuri ontspon zich in de tweede wedstrijd tussen de deelneemsters uit groep 3 en 4 een mooie strijd, die uiteindelijk met een totaal van maar liefst 36.50 punten werd gewonnen door Hanna Hessels (Sport for Health), voor Megan van der Beek en Corina Vargas Bongers (beiden Dioscuri'94) die op 0,7 punt afstand ex aequo de tweede plaats deelden. In groep 5/6 was het goud met 33.60 pnt voor Anne Kluijtmans van de thuisploeg, op 0.2 resp. 0.3 pnt gevolgd door Macha Vissers van OBC en Sophie van de Laar van Dioscuri'94. In de medaille categorie 7/8 tenslotte staken Frederieke Reekers (OBC), Isis Peters (Dioscuri'94) en Merel Bisschops (OBC) met elk ruim 33 punten duidelijk boven de concurrentie uit, en zij mochten dan ook in die volgorde plaatsnemen op het podium.

Al met al een zeer geslaagde wedstrijd met veel deelnemers en deelneemsters, een bomvolle tribune en tevreden trainsters. Zeker voor herhaling vatbaar!


Straks Rio, eerst Rooi

Foto: Jos van Nunen

Beachvolleybal is de laatste jaren een zeer populaire sport geworden. Nederland doet het goed in het internationale circuit. Hopelijk kunnen enkele van die atleten er in Rio voor gaan zorgen dat er medailles worden behaald. Dat is de serieuze kant van de sport, maar eerst was het dit weekend tijd voor een toernooi Rooi. Bij sporthal De Streepen hield volleybalvereniging Rooi haar inmiddels traditiegetrouwe beachvolleybaltoernooi. Ook dit keer werd het een daverend succes. Twee dagen lang waren er wedstrijden. Het weer speelde mee, de teams beleefden gezonde rivaliteit onderling en het publiek kreeg waarvoor het kwam; Prachtige acties, afgewisseld door knullige momenten in het mulle zand. Kortom, fijne dagen voor sportievelingen en andere liefhebbers en een prima promotie voor de sport.

Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen

Geboren aan de Markt voor het onderwijs en de paarden

Hij is één van de tien kinderen van 'meester van de Wetering', zoals zijn vader bekend stond in Sint-Oedenrode. Wonend aan de Markt nam familie Van de Wetering op meerdere vlakken een centrale rol aan binnen het dorp. Iedereen kende hen en dat is nog steeds het geval. Ook Geert (60) heeft gekozen voor het onderwijs. Net als zijn vader en zeven van zijn broers en zussen. Het is zijn passie. "Opvoedkunde is belangrijker dan de lesstof", pretendeert de Rooienaar, die naast zijn werk een andere hobby koestert. Met veel plezier en passie roert Geert zich in de wereld van de paarden…

Door: Jeroen van de Sande

"Waar zullen we het eerst over hebben?" bladert Geert door zijn papieren. Hij heeft zich uitermate goed voorbereid. Als een jonge hengst die na een lange winter de wei weer in mag, begint hij te vertellen. Ik rem hem wat af. Geert snapt de ingreep en we spreken af om eerst in het kort zijn levensloop door te nemen alvorens te switchen naar het hoofdonderwerp: paarden.

Geert heeft een vriendin (Willemien) en is vader van Marjon (24) en Simon (22). Hij is trots op ze. Trots op hun school- en sportprestaties. Zijn dochter studeerde HBO marketing en communicatie terwijl Simon in Veghel de opleiding detailhandel volgt. Geert memoreert nog even aan het kampioenschap van Rhode 1. In dat team speelt Simon. Marjon heeft het paardenvirus overgekregen van haar vader. Ze deed aan paardrijden, voornamelijk springen, en is zelfs een keer kringkampioen geweest. Het sportieve komt niet uit de lucht vallen. Geert heeft gehockeyd, zaalvoetbal gespeeld bij de befaamde Wetering Boys en natuurlijk wedstrijden gereden te paard. Bij het beroemde Stedenspel werd hij dan ook niet voor niets ingezet in de sportploeg. Sint-Oedenrode won. "Het was het mooiste feest wat ik ooit heb meegemaakt", mijmert de Rooienaar. "Wat was het dorp trots! Vele honderden mensen stonden ons op te wachten."

Het onderwijs. Geert is er heel zijn leven druk mee bezig. Tijdens het gesprek gaat een paar keer zijn telefoon. "Vanmiddag hebben we een bijeenkomst om het schooljaar van de vervangerspoule af te sluiten. Ze vragen hoe laat ik er ben", legt Geert uit. Als meester Van de Wetering je vader is, kan het niet anders dan dat het onderwijsbloed door je aderen stroomt. Daarnaast volgde de geboren onderwijzer na gymnasium Bernrode de opleiding op de pedagogische academie vanuit een internaat. "Ons gezin was te groot om allemaal thuis te wonen. Dat was niet te behappen." Zo leerde hij op verschillende manieren het onderwijs kennen en ontwikkelde hij zijn eigen methode, die vooral op gevoel en mensenkennis is gebaseerd. "Mijn kracht is dat ik om kan gaan met de 'moeilijkste' gevallen", vertelt de leraar die dit jaar in is gevallen op de Odaschool. "Al bestaan moeilijke gevallen eigenlijk niet, vind ik. Je moet gewoon weten hoe je met de kinderen om moet gaan. Daarom heb ik het altijd ontzettend leuk gevonden!"

"Mijn kracht is dat ik om kan gaan met de 'moeilijkste' gevallen. Al bestaan moeilijke gevallen eigenlijk niet, vind ik."Of die kennis en kunde ook bij paarden van pas komt? "Jazeker. Ook paarden moet je lezen wat karakter betreft. Als je eenmaal de juiste snaar weet te raken, krijg je een geweldige band met zo'n dier." Opa Sjang Sijbers en oom Grad Sijbers zijn de oorzaak van Geert's passie voor de paardensport. "Mijn eerste paard heette Sevenum. Vernoemd naar de plaats waar opa is geboren. Hij was paukenist bij de staffanfare en speelde een belangrijke rol in de Rooise paardenwereld. Iedereen kende hem." Op de 'open plek', vooraan in het Vressels Bos kreeg de kleine Geert zijn eerste lessen van opa Sjang. Hij reed op Arabieren. Een goed ras om de kunsten op te leren, want Arabieren zijn over het algemeen vrij eigenwijs en wat moeilijker hanteerbaar. Op zijn 21e kocht Geert zijn eerste paard en deze werd gestald aan de Boskantseweg. Dertig jaar lang reed hij paarden voor anderen en fokte hij het ene paard na het andere. Alles deed de onderwijzerszoon hobbymatig en alles betaalde hij zelf. "Mijn vader vond het eerst maar niks. Tot hij merkte dat ik veel won, financieel gezien. Mijn moeder heeft het altijd prachtig gevonden, maar ze is dan ook een Sijbers."

Het scouten, fokken en zo goed mogelijk verkopen van paarden. Dat is wat de tijdrovende hobby van Geert inhoudt. De Rooienaar verkocht paarden aan coryfeeën in de paardenwereld zoals Henk Noren, Egbert Schep en Adrie Gordijn. Via hen kwamen paarden van Geert terecht in onder andere China en Canada, waar ze succesvol verder zijn gefokt. Vele paarden in het circuit hebben een 'Van de Wetering sausje.' Hoe herken je een goed paard? "Kennis en ervaring komt met de jaren, maar van opa Sijbers en van enkele anderen heb ik het geleerd. Eigenlijk kan iedereen het leren. Als je maar dezelfde instelling hebt ", aldus de paardenliefhebber. "Je let op exterieur, techniek en vermogen bij het springen en de instelling van een paard. Natuurlijk check je ook de papieren. Een paard moet gezond zijn en het liefst uit een sterke lijn komen." Door een opleiding in Ermelo mag Geert zich al jaren instructeur noemen. Zo heeft hij les gegeven bij vele verenigingen binnen en buiten Rooi en zet hij zich nog steeds in voor de Rooise Ruiters. "Een heel fijne vereniging, schrijf dat maar op", wijst Geert naar mijn pen.

Geert heeft les gehad van Piet Raaijmakers, Rob Ehrens, Ad Roefs en Tineke Bartels. Een rij namen van allure, waarvan sommigen oud-deelnemers van de Olympische Spelen. Behalve het fokken en ontdekken van paarden reed Geert ook zelf. Trots laat hij wat foto's zien, met in het bijzonder de cover van het vakblad 'In de Strengen'. Jaren geleden zo is te zien, maar het tekent de positie van Geert in de paardenwereld. Hij sprong, deed aan dressuur, maar beleeft ook prettige herinneringen aan Military. "Dat is een lastige discipline, want het herbergt meerdere onderdelen van de paardensport. Het is heel zwaar en lang niet ieder paard is er voor geschokt. Meerdere keren heb ik meegedaan aan wedstrijden. Het meest memorabel was de wedstrijd in Oranjewoud, voor 30.000 man publiek. Military is een geweldige sport, maar je moet wel lef hebben."

Geert woonde nog jaren aan de Veghelseweg, dichtbij de Jachtrust. Vanaf het moment dat hij daar weg werd gekocht is hij gestopt met wedstrijden. Het werd geen afscheid uit de paardenwereld. Integendeel, de sport zal hem tot zijn dood bezighouden. De ene na de andere prestatie van één van zijn paarden en de ene na de andere anekdote schudt hij nog uit de mouw. Het is geen straf om eens een middag door te brengen met deze fanatiekeling. Nog één anekdote dan, om het af te sluiten. Een actuele, gezien de Olympische Spelen die voor de deur staan. "Ik werk nu samen met maat Willem van de Velde, Kyra Swelheim (topper met jonge paarden) en Joop Aaldering (beroemde handelaar). Met hen samen ben ik eigenaar van enkele paarden. We hebben nu een paar afstammelingen van paarden die zeer waarschijnlijk naar de Olympische Spelen gaan." Dat zal wel wat opleveren? "Natuurlijk, soms maak je winst, maar uiteindelijk verdien ik er amper aan. Het is tevens een sport die ontzettend veel kost." Er over praten lijkt hem geen energie te kosten. Opgetogen en navertellend vertrekt Geert samen met mij door de voordeur. "Bedankt!" roept hij na.


"Als iemand schoon finisht, klopt er iets niet"

Foto: Jos van Nunen

Olland - VV Ollandia kan terugkijken op een geslaagd feestweekend in het kader van hun 60-jarig bestaan. Vrijdag begon dat met een reünie in de grote feesttent voor de sportkantine. "Sommige ex-leden hadden elkaar 30, 35 jaar niet meer gezien. Kun je je voorstellen wat die te buurten hadden" kijkt VV Ollandia-voorzitter Eric Huijbregts terug.

Het hele weekend door was er een tentoonstelling met al dan niet bewegende VV Ollandia-beelden van de afgelopen 60 jaar, plus een reeks foto's en identiteitsbewijzen van spelers en bestuursleden van weleer. Zaterdag werden honderden pallets omgebouwd tot een prachtig bouwdorp, was er een receptie en een feestavond met DJ en met tonprater Berry Knapen, en zondag dan de colour obstacle run.

Olland was afgesloten voor doorgaand verkeer maar wie er doorheen fietste, zag meteen wat die naam inhield. Autobanden op de weg, en hardloper(tje)s met sporen gekleurd poeder op alle mogelijke plekken. "De kleinsten krijgen een korter parcours met kindvriendelijke hindernissen, maar de senioren gaan helemaal tot aan Liempde en krijgen de volle laag" grinnikt Huijbregts. "Een lading gekleurd poeder bij de start, door waterbakken en door moddersleuven." En als er iemand schoon bij de finish aankomt? "Dán klopt er iets niet" lacht hij.

Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen

Veel aanwezigen kijken bezorgd naar de grauwe lucht. Rond 11.00 uur zou er slechts een klein wolkengroepje boven Brabant zijn, net boven Rooi, maar het werd rond het middaguur een stuk natter dan verwacht, alsof de plaatselijke VVV hoofdsponsor was van Buienradar. Maar geen nood; een obstacle run met mooi weer is voor watjes, een groepje stoere jongeren gebruikte de opblaasglijbaan als waterglijbaan, de rest dromde naar binnen en een groepje meiden danste, zong en lachte en zorgde daarmee voor een overdekt zonnetje. En zowaar, buiten klaarde het even later ook op waardoor het feestweekend bijna niet beter had kunnen verlopen. Kijk voor meer foto's op www.mooirooi.nl

Ollandse Jannen gehuldigd

Jan Roche (l) en Jan Vervoort Foto: Jos van Nunen

De receptie van het jarige Ollandia werd opgedirkt met een officieel gedeelte waarin twee Jannen – Jan Roche en Jan Vervoort – door de KNVB zijn gehuldigd.

Beide coryfeeën zijn vanaf de start van de vereniging lid van voetbalvereniging Ollandia. Uiteraard was dat voldoende reden voor de heer Van Deursen van de KNVB om af te reizen naar Olland om beide heren een zilveren speldje op te spelden.

Ollandia trap af met reünie en expositie

Maar liefst 650 uitnodigingen zijn er de deur uit gegaan voor de reünie van vrijdagavond bij het jarige Ollandia. Vanaf acht uur druppelden ze binnen. Soms was het voor de Ollanders even kijken wie er binnen kwam, maar dan begon er meestal snel wat te dagen.

De expositieruimte trok de meeste aandacht. Dankzij archivaris Jan Roche (hij stelde de tentoonstelling samen) konden alle leden en genodigden turen en speuren in oude foto's. Het was voor velen vooral een sport om zichzelf te vinden en met regelmaat ontstonden er discussies over wie de persoon op die zwart-wit foto nu was.
Het was de opmaat voor een zeer gezellige avond in de feesttent. Tonprater Barry Knapen maakte het af door een Ollands sausje over zijn buut te gooien.

Bouwen, bouwen en nog eens bouwen

Foto: Jos van Nunen

Het feestweekend van Ollandia was enorm divers dit weekend. Een reünie voor de wat oudere leden en een dag later een receptie. Ook de kinderen kwamen aan hun trekken. Op zaterdagmorgen was het bouwen geblazen. Ollandia zorgde voor de materialen en de kinderen konden er daarna lustig op los bouwen in het eigen bouwdorp. Er werd hard gewerkt met de meest mooie bouwwerken als resultaat! Kijk voor meer foto's op www.mooirooi.nl

Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen

BC Rooi 750
Uitslag 13/07: A-lijn: 1. Margot Fassbender & Heleen Voets 60,07 %, 2. Sjan van Acht & Maarten Kaskens 57,50 %, 3. Marianne Muller & Joop Muller 56,60 %. B-lijn: 1. Harrie Hol & Ad van Kaathoven 60,12 %, 2. Willem Pieters & Rien Voets 59,52 %, 3. Jannie van Boxtel & Bets Versantvoort 57,14 %.
Bridgeclub De Beckart Nijnsel
Uitslag 14/07:
1.Toos Sanders en Wilma Coolen 63.28 %, 2. Guus Plevier en Fried v.d. Laar 62.50 %, 3. Riet v.d. Laar en Zus v.d. Rijt 52.34 %, 4. Helga en Frits Helders 50.00 %. Iedere donderdagmiddag inloopbridge in De Beckart. Iedereen is welkom. Vrije inloop tot 13.30 uur.
BC De Beckart/Maas en Dieze
Uitslag 12/07: 1. Mieke van de Ven en Frans van de Ven 63.02 2 %, Nelly Seegers en Jan Seegers 58.85 %, 3. Bertha van de Laar en Mien van de Velde 57.29 %, 4. Ria Damen en Jan van Erp 55.20 %.
Bridgeclub J.V.G.
Uitslag 13/07:
1 Heren Van Erp 60,27 %, 2 Echtpaar Seegers 61,98 %, 3 Dames G. v. Erp & J. v.d. Meerakker 51,04 %.

Zijtaartse Bridge Club.
Uitslag 12/07: A-lijn: 1. Jan Rijkers & Toos v. Berlo 59,38 %, 2. Cees v.Hout & Jo Verhoeven 56,25 %, 3. Jacqueline Brus & Riet Koevoets 54,38 %. B-lijn: 1. Harrie & Rina v. Berlo 62,50 %, 2. Anneke Jans & Maria Pepers 60,42 %, 3. Adriaan v.d. Tillart & Jack Sebrechts 54,69 %.
Bridge Club KBO Zijtaart.
Uitslag 15/07:
A-lijn: 1. Tonnie Kivits & Jan Langenhuizen 59,90 %, 2. Cor Mollen & Bert Grim 55,21 %, 3. Theo & Toos v.Dijk 53,13 %. B-lijn: 1. Jos & Maria Peters 57,92 %, 2. Harrie & Marietje v.d. Wijgert 54,17 %, 3. Jeanne Peters & Geert Putmans 53,33 %.
Bridgeclub De Neul
Uitslag 18/07:
A lijn :1. Harrie van Erp en Harry Hutschemaekers 61.77 %, 2 en 3 gedeeld: Gerarda van Oirschot en Annie van de Sangen & Doca van de Oetelaar en Sjannie van de Wijdeven 60.42 %. B-lijn: 1. Christine van Helvoirt en Christ van Helvoirt 57.44 %, 2. Truus van Heesch en Nelleke Kappen 56.96 %, 3. Marietje van Aarle en Joke Bouwdewijns 55.95 %. C-lijn: 1. Annie Lathouwers en Gonnie de Poorter 61.25 %, 2. Jose Soons en Jan van Lanen 59.03 %, 3. Ria Damen en Toos Sanders 55.42 %.


Uitbreiding trainingsmogelijkheden bij S.V. Fortuna '67

Houdt u van hardlopen en hebt u altijd al graag lid willen worden van een atletiekvereniging, maar passen de huidige trainingstijden bij Fortuna '67 niet bij uw gezin of uw werk? Wellicht hebben wij nu de oplossing voor u.

Per 1 september a.s. gaat Fortuna een extra trainingsmogelijkheid starten op een ochtend of middag. Samen met u en alle andere geïnteresseerden in deze training zal worden bepaald op welke middag of ochtend van welke dag de training gaat plaatsvinden. De gediplomeerde trainer, die de trainingen gaat geven, is daar heel flexibel in en zal in overleg met u en alle anderen, die geïnteresseerd zijn in deze nieuwe training, vorm gaan geven aan deze training. Daar hoort ook het niveau van de training bij. Bent u na een aantal weken tevreden over de training dan nodigen wij u graag uit om lid te worden van Fortuna. Bent u geïnteresseerd in deze nieuwe training bij Fortuna, meldt u dan aan bij: Leon Verrijt, trainingscoördinator, tel 0413 479492, email leon.verrijt@merck.com of Jos van Uden, trainer, 06 83674824, email josvanuden52@gmail.com


Tuimelaars Dai-Ippo allemaal geslaagd

Op 6 april is een nieuwe groep tuimelaars (2-5 jaar) gestart bij Dai-Ippo om de allereerste grondbeginselen van de judosport onder de knie te krijgen. Iedere woensdag leren zij op speelse wijze o.a. rollen, vallen, luisteren, balanceren, reageren, kruipen, springen, samenspelen en doorzetten. Dertien kinderen hebben zich sinds die herstart aangemeld. De stoerste doorzetters hebben afgelopen week hun obi-diploma in ontvangst mogen nemen.

De kleinste deelnemers gaan in september gewoon door met de tuimellessen, en de vijfjarigen stromen door naar de reguliere judolessen.
Vanaf 5 oktober om 20:00 uur starten Dai-Ippo met Samen Fit een groepsles voor vrouwen. Hier kunnen alle dames van jong tot oud, zonder en met conditie, iedere woensdagavond onder begeleiding werken aan hun kracht, lenigheid, conditie en weerbaarheid. Een gezellige sfeer staat hierbij hoog in het vaandel. Opgeven hiervoor kan ook via: trainers@dai-Ippo.nl. Indien je jezelf opgeeft voor 31 juli 2016 dan geldt eenmalig een contributie van 30 euro (voor 3 maanden). Dat is een korting van 15 euro!

Wedvluchten vanuit Agen en Sezanne

Er stonden afgelopen week weer een aantal wedvluchten op het programma. Onder andere de wedvlucht vanuit Agen van 897 kilometer. Ook stond de vlucht vanuit Sezanne gepland, deze vlucht was 340 kilometer.

De vlucht vanuit Agen werd gestart met 62 duiven. Er deden zes Rooise liefhebbers mee. Zij werden gelost om 13.00 uur. De eerste werd geklokt door O. Roeters om 11.58 uur. De snelheid van deze duif bedroeg 924 meter per minuut.
De eerste vijftien in Sint-Oedenrode waren: O. Roeters: 1, B Giebels: 2, 5, 9, J. v. Houtum: 3, 11, 13, 14, Verhagen v.d. Steen: 4, 6, 8, 10, 12 & 15.

De tweede vlucht was de vlucht vanuit Sezanne. Hierbij werden de duiven op zaterdag om 11.30 uur gelost. De eerste werd geklokt door J. v. Boxmeer om 15.41 uur. De snelheid van deze duif bedroeg 1352 meter per minuut. Hierbij waren de eerste vijftien in Rooi de volgende: J. v. Boxmeer: 1, 5, 6, 12, W. v. Houtum: 2, 3, 4, 10, 15, H. v. Boxmeer: 7, 9, 14 en A. v.d. Heyden: 8, 11 & 13.