DeMooiRooiKrant

2 mei 2018

DeMooiRooiKrant 2 mei 2018


Het eerste woord dat bij hoofdtrainer Theo van Lieshout opkomt als we hem vragen naar zijn beleving van het afgelopen seizoen. Hij treft daarmee 'bullseye'. Theo en zijn ploeg hadden als doelstelling om dit jaar te verrassen met een periodetitel. Het werd een verrassing in het kwadraat.

Rhode heeft de laatste jaren voor ogen gehad om een stabiele Tweedeklasser te zijn. Maandagochtend stelde voorzitter Wim van Meijl dat in alle euforie bij. "Een stabiele Eersteklasser, daar willen we ons op gaan richten." Een reële doelstelling? Misschien wel, want Rhode kan boven zichzelf uitstijgen. Dat hebben ze dit seizoen bewezen. Daarnaast heeft het veel talentvolle spelers en als de groep bij elkaar blijft kan er nog meer moois gebeuren. "Als je ziet welke stappen de spelers dit jaar hebben gemaakt. Dat is niet normaal. Daarom denk ik dat handhaven in de Eerste Klasse zeker moet lukken", kijkt Van Lieshout alvast vooruit.

Zover is het nog niet. Eerst nog even genieten van het moment. Afgelopen zondag was het een gekkenhuis. Eerst in Helvoirt en daarna in Sint-Oedenrode. De spelers kregen een rondrit met de platte kar en een onvergetelijk ontvangst bij het eigen clubhuis. Ook de supporters werden op de wenken bediend. Er was zelfs een live-verbinding met Helvoirt, zodat iedereen de wedstrijd kon volgen. Zelfs op het gebied van social media loopt Rhode voorop. Over de wedstrijd zelf is de coach duidelijk. "Ik denk dat de jongens te graag wilden. Ze waren te gretig en daardoor raakten we op een gegeven moment te vaak uit de organisatie. Toen we achter stonden was ik eerlijk gezegd al meer met Vinkel bezig." Na het fluitsignaal was het een paar minuten wachten op het verlossende fluitsignaal in Nistelrode. Van Lieshout: "Zo'n ontknoping heeft ook wel iets!"

Hoe kan het toch dat Rhode al vijf wedstrijden voor het einde kampioen is? De start was als Usain Bolt in zijn beste jaren. De rood-witte TGV won de eerste tien wedstrijden. "Natuurlijk, het heeft ons niet tegen gezeten, maar toen we zoveel wonnen kregen de jongens meer en meer zelfvertrouwen. Het collectief werd steeds sterker en dat was ook onze kracht. Daarnaast hebben we veel scorende spelers, geven we weinig weg en hebben we ook nog lengte. Dat zijn veel wapens waar we gebruik van hebben gemaakt." Van Lieshout is trots op zijn spelers en wil zeker niemand te kort doen, maar hij begint over Mark van der Zanden. "Hij heeft zich direct vanuit de jeugd in de basis gespeeld. Als je ziet hoe hij zich staande heeft gehouden. Dat is erg knap. Met Geert Oerlemans zijn we wat verder naar voren gaan spelen, waardoor hij zijn goals mee ging pikken. Daarnaast scoren Koen en Kyron makkelijk. We hebben gewoon veel spelers die iets extra's geven."
Er is in ieder geval één speler die er volgend jaar niet bij is: Tim Stewart. "Dat is erg jammer", sipt zijn trainer. "Tim is erg belangrijk voor de groep, een soort mentor. Net als onze aanvoerder Martijn van Boerdonk. Als je ziet hoe zij met de groep bezig zijn… Zoals het er nu naar uit ziet, blijft deze groep bij elkaar, maar dat kan over drie weken weer anders zijn. Als we bij elkaar blijven dan zie ik zeker kansen om ons te handhaven in de Eerste Klasse. Als we maar als collectief blijven spelen. Misschien moeten we daar nog scherper op worden en dan onze extra kwaliteiten blijven benutten. We kunnen ons spiegelen aan Best Vooruit en Oirschot. Zij blijven er waarschijnlijk ook in. Het is dus mogelijk." Iets waar de voorzitter al van overtuigd lijkt te zijn. Hij zal dan wel moeten stoppen met het inzegenen van de wedstrijdbal, want zodra hij dat waagt, vliegt de bal zo in eigen doel…

Druk centrum tijdens Koningsdag

Foto: Jos van Nunen

Het was vrijdag al vroeg druk op de Oranjemarkt. Al voor elf uur hadden de eerste koopjesjagers hun slag geslagen. Maar ook op het Kerkplein waren jonge Picasso's al druk in de weer om prachtige tekeningen te maken. In Odendael gaf de Ollandse dorpskapel een concert ten gehore.

Maar ook later op Koninsgdag bleef het Rooise centrum mensen trekken. Zowel de Oranjemarkt als de opblaasbare klim- en kloutertoestellen, die op verschillende plaatsen in het dorp waren opgesteld, trokken de nodige aandacht van de jeugd. Voor de ouders was er op een van de vele terrassen de mogelijkheid om de jeugd in de gaten te houden. Althans voor zover dat nodig was. Voor de muziekliefhebbers traden op een aantal plaatsen in het centrum live-muzikanten op.

Voor de beste picasso's en degene die de mooiste kroon hadden gemaakt waren er op het eind van de middag prijzen, die door niemand minder dan dorpsmasctotte Rodi werden uitgereikt. Overdag was het druk in het Rooise centrum, maar 's avonds was er een stuk minder te doen. Dat was voor een vrijdagavond behoorlijk opvallend te noemen. Kijk voor meer foto's op pagina 8 en op www.mooirooi.nl

Formido
Forum klus wijs
Magdy snacks
Juwelier Opaal

Jaargang 8 • Week 18 • Woensdag 2 mei 2018

Maak gebruik van persoonsberichten.nl

Persoonsberichten.nl is een initiatief van MooiRooi. De site biedt iedereen de mogelijkheid om een felicitatie, geboorte, of rouwbericht direct online te plaatsen. Zo kunt u dat met de Rooise inwoners delen.

Geboorteberichten, felicitaties, jubilea, huwelijk, rouwadvertenties of dankbetuigingen. Al deze persoonlijke berichten kunt u plaatsen in DeMooiRooiKrant. Daarna verschijnen ze gratis op www.persoonsberichten.nl.
Heeft u binnenkort in de familie of vriendengroep iemand die jarig is of jubileert en vindt u het leuk om hem of haar op deze manier in het zonnetje te zetten? Stuur het bericht door naar redactie@demooirooikrant.nl en laat het tevens op de website Persoonsberichten.nl plaatsen.

Alle verschillende soorten Persoonsberichten kunnen over het algemeen binnen enkele uren geplaatst worden. Informeer vrijblijvend bij de redactie naar de mogelijkheden. Dit kan via redactie@demooirooikrant.nl, u kunt bellen naar 0413-479322 of u kunt binnenlopen op ons kantoor: Heuvel 7.

Klein leed in grote stad: "Burgerparticipatie?"

Foto:

Bed & Breakfast De Vier Roeden, net voorbij Boskant, is de lust en het leven van eigenaren Henk en Jeanette van Son. Niet alleen omdat ze dat zelf uitdragen, het is ook te zien. Achter de poort kom je in een paradijselijke tuin, met smaakvolle optrekjes en accenten. Bijna jammer dat al dat fraais aan het oog wordt onttrokken door de dichte heg en de gluurvrije poort. Maar de gasten willen natuurlijk privacy.

Aan de voorkant, achter het fietspad en de brede bermen, loopt de Bestseweg. Nog niet zo lang geleden compleet gerenoveerd, en netjes verzorgd, behalve het stukje berm ter hoogte van De Vier Roeden. Henk en Jeanette besloten daarom, samen met buurtbewoners , om er eigenhandig struikjes te planten. De gemeente kreeg dat in de gaten, en sprak de eigenaars van de B&B er op aan. Er volgde een maandenlange periode van contacten over en weer, verwijzing naar andere afdelingen, en vooral van wachten. Uiteindelijk schreven de initiatiefnemers de gemeente een brief.

"Voor een gemeente met 80.000 inwoners vind ik dit wel heel erg kleingeestig."

"Met de aanplant van het strookje grond (tussenberm) hebben wij invulling willen geven aan de oproep van de gemeente Meierijstad aan haar burgers om mee te werken aan de verfraaiing en de leefbaarheid van de omgeving. Het betreffende strookje grond …. " gevolgd door een beschrijving van de obstakels. "Dit is dan ook de reden dat we zelf het initiatief hebben genomen het strookje grond te onderhouden en te verfraaien. Het strookje grond wordt niet meegenomen met de jaarlijkse maaibeurten door uw gemeente. Wij verzoeken u daarom ons alsnog toestemming te verlenen het betreffende perceeltje te mogen onderhouden en te verfraaien met de reeds aangeplante struikjes."

De gemeente houdt echter voet bij stuk: de struikjes moeten weg. Verhuur van de grond was niet mogelijk en de huidige beplanting zou een gevaar op kunnen leveren voor veilig weggebruik. Volgens weer een andere gemeentelijke afdeling was adoptie van de grond of het inzaaien van een bloemenmengsel niet wenselijk uit oogpunt van beheer.

"Laat er geen misverstand over bestaan, de grond is gewoon van de gemeente, dus die mogen bepalen wat er wel en niet mee gebeurt. Maar voor een gemeente met 80.000 inwoners vind ik dit wel heel erg kleingeestig. En waarom hebben ze dan de mond vol van burgerparticipatie?" besluit Henk van Son.


Wereldwinkel gaat sluiten

In de Algemene Ledenvergadering van de Wereldwinkel van 23 april is unaniem besloten om te stoppen met de winkel aan het Kofferen.

Na bijna veertig jaar zal de Wereldwinkel stoppen in Sint-Oedenrode. Het is dan ook met gemengde gevoelens dat de leden dit besluit genomen hebben. Het aantal vrijwilligers is sterk afgenomen en daardoor is het niet langer mogelijk de winkel (alle dagdelen) open te houden. "Een winkel moet alle dagen open zijn en dat lukt niet meer. Ook de al jaren dalende omzet is een feit dat meegenomen is. Tot nu toe nog zonder verlies, maar met ingang van 2018 zou dat omslaan", is de reactie vanuit het bestuur.
Door de inzet van de vele vrijwilligers is het tot nu toe gelukt om de winkel alle dagen open te hebben. Met hart en ziel zetten zij zich al jarenlang in voor de verkoop van fairtrade producten. Dankzij de Wereldwinkels zijn fairtrade producten inmiddels in veel winkels te koop. Vrijwel alle supermarkten hebben steeds meer fairtrade producten in hun assortiment opgenomen. Het is een landelijke tendens dat (Wereld)winkels hun deuren noodgedwongen moeten sluiten.


Kampeerterrein NCC in nieuwe handen

Paula en Michel staan samen met hun dochter en uitbaters Monica en Nico (r) bij de ingang van de camping.

Al sinds de jaren zeventig kamperen leden van de Nederlandse Caravan Club (NCC) op camping 't Roois Klumpke aan de Vliegden in Sint-Oedenrode. Al die jaren is het terrein eigendom geweest van de gemeente, maar daar is nu verandering in gekomen. Paardensportcentrum De Kienehoef, dat met het perceel grenst aan de camping, heeft de grond van de camping overgenomen. De NCC blijft gewoon 'bewoner'.

Dat wil niet zeggen dat er geen veranderingen komen. Het is de bedoeling dat gasten van het Paardensportcentrum straks ook op de camping kunnen verblijven. Op den duur zullen er faciliteiten voor komen, in de sfeer van het paardensportcentrum, zo meldt Paula van Rooij aan DeMooiRooiKrant. Zij en haar partner Michel Verbij zijn eigenaar van het Paardensportcentrum. Van Rooij: "Onze gasten komen uit heel Nederland en uit het buitenland. Nu gaan ze meestal in omliggende gemeenten overnachten. We willen ze dat hier ook kunnen bieden, omdat we weten dat deze mensen vaak dichtbij hun paarden willen blijven."
Van Rooij en Verbij zochten niet alleen contact met de gemeente, maar ook met het bestuur van de NCC om te spreken over een nauwe samenwerking. Daar werd vanaf het begin positief op gereageerd en na enkele goede gesprekken ging de kogel door de kerk. Terreinbeheerders Monica en Nico Nordermeer zien de samenwerking zitten. "Wij staan er heel positief in. Het terrein heeft 57 plaatsen en staat lang niet altijd vol. Daarom is er plaats voor extra gasten. Bovendien kunnen onze leden die minder goed te been zijn straks misschien ook wel gebruik maken van de nieuwe accommodaties. Zo kunnen ze dan toch nog van het kampeerleven genieten."
Van Rooij ziet de samenwerking helemaal zitten. "We zullen te allen tijde de vereniging respecteren. Als er iets aangepast moet worden, zoals een toiletgebouw of een speeltoestel, dan gaan we met elkaar in overleg."

Bestuurswissel bij het Roois Gemengd Koor

Harry neemt de voorzittershamer over van Marius (r). Foto:

Op de algemene ledenvergadering van het Roois Gemengd Koor op maandag 16 april werd op gepaste wijze en in dankbaarheid afscheid genomen van haar voorzitter Marius Wijnakker. Direct werd een waardig opvolger begroet in de persoon van Harrie van den Brand.

Foto: Hans van den Wijngaard

Marius Wijnakker hanteerde de voorzittershamer van 2005 tot en met 2018 en deed dit met verve en een grote mate van inzet. Dat in een tijd waarin het maatschappelijk koren- en verenigingsleven kantelde en afstevende op vernieuwing en omdenken. Beslist geen gemakkelijke taak voor een voorzitter in functie, maar desondanks blijmoedig en met een rotsvast vertrouwen door voorzitter Marius opgenomen. Het koor bewees hem uitbundig dank voor de talrijke momenten die Marius klaarstond om problemen op te lossen, niet schuwend daarbij zelf het voortouw te nemen. Steeds goed gehumeurd, altijd met een opwekkend woord, een mooie toespraak of een puntig gedicht. Natuurlijk hoorde bij dit afscheid een passend geschenk van de leden in de vorm van een fotoboek getiteld 'De vele gezichten van het Roois Gemengd Koor' en een fraaie tuinbank met inscriptie 'n lutske op de vang'. Daarop verraste Marius het koor met een voor eenieder zelfgeschreven bundel met gedichten, mooie woorden, gedachten en herinneringsteksten uit zijn voorbije voorzittersperiode. Een waardig afscheid. Marius blijft zingend lid van het koor.
Met volle instemming van het koor nam de nieuwe voorzitter Harrie van den Brand de voorzittershamer in ontvangst en beloofde te gaan werken, samen met de leden, aan een mooie verdere toekomst voor de vereniging. Hierbij geassisteerd door de overige bestuursleden, de nieuw gekozen penningmeester Peter van de Kerkhof, secretaris Ria van Erp en de leden Thea van de Ven en Jacqueline van Aalst die hun zittingstermijnen verlengden. Wilma Gommers nam als lid afscheid van het bestuur met vele bedanken en een fraaie bos bloemen.

Olland discussieert over locatie GSM mast

Afgelopen woensdag vond voor de inwoners van Olland een informatieavond plaats over de beoogde plaatsing van een GSM mast op Sportpark Ekkerzicht.

De informatieavond werd georganiseerd door de dorpsraad van Olland in samenwerking met het antennebureau en KPN. De dorpsraad stond in de presentatie uitgebreid stil bij het belang van mobiele bereikbaarheid voor het dorp en het langdurige traject dat reeds is doorlopen. Tijdens de presentatie werd duidelijk dat uit onderzoek van TNO is gebleken dat de verbindingswaarschijnlijkheid met noodnummer 112 in Olland slecht is. Ook werd een toelichting geven op de keuze van de locatie bij het sportpak. Na de presentatie van de dorpsraad was het woord aan het antennebureau dat uitgebreid aandacht besteedde aan de techniek, gezondheidsaspecten, regelgeving en wetenschappelijk onderzoek. Tijdens de vragenronde uitte een aantal omwonende hun zorgen over de gezondheidsaspecten met name voor de direct omwonenden van het sportpark. Tevens werden hierbij een aantal alternatieve locaties voor de GSM installatie voorgesteld. Hoewel de dorpsraad van Olland van mening blijft dat de keuze van de locatie op het sportpark in alle opzichten de beste locatie is, gaat KPN op korte termijn de technische haalbaarheid van de voorgestelde alternatieve locaties onderzoeken.

Rodi Ambassadeur van Klompendorp

Rodi, de bekende mascotte van Sint-Oedenrode, is sinds vrijdagmiddag officieel Ambassadeur van Klompendorp Sint-Oedenrode. Rinus van der Heijden (voorzitter van Stichting Brabantse Klomp) en Marie-Louise Holl (de nog enige echte Rooise klompenmaakster) mochten Rodi de versierselen die bij deze titel horen, omhangen.

Dat Rodi zich sinds zijn introductie vorig jaar vooral bij de Rooise jeugd bijzonder populair heeft gemaakt bleek wel. Tijdens zijn ronde over de oranjemarkt en het feestelijk versierde Kerkplein trok hij hele scharen kinderen aan. Dat verleidde een van de bezoekers van de markt tot de uitspraak: "Het is net de rattenvanger van Hamelen." Maar in tegenstelling tot die rattenvanger, ontvoert Rodi geen kinderen. Het tegendeel is waar, gezien het grote aantal knuffels en omhelzingen die de Rooise dorpsmascottte mocht ontvangen, blijkt Rodi een echte kindervriend.
De functie Ambassadeur van Klompendorp Sint-Oedenrode, brengt wel verplichtingen met zich mee. Zo is hij de verplichting aangegaan om in zijn actieve rol om Sint-Oedenrode te vertegenwoordigen, altijd de klompeninsignes te dragen. Iets dat Rodi zichtbaar met plezier zal doen.
Net als bij de landelijke lintjesregen, was ook Rodi onder toch min of meer valse voorwendselen naar het Kerkplein gelokt. Want, wie kan er beter de prijzen voor de straattekenwedstrijd en de kroontjeswedstrijd uitreiken, dan kindervriend Rodi? Groot was dan ook de verrassing voor Rodi toen hij aansluitend de klompeninsignes kreeg uitgereikt. Aansluitend aan de ceremonie wilde nog menig Rooienaar met de gedecoreerde op de foto.

Museumweekend overtroeft koopzondag

Foto: Jos van Nunen

Elke laatste zondag van de maand is in Rooi nu eenmaal koopzondag en onze koning is nu eenmaal op jarig op 27 april. Voorlopig vissen die twee dus in dezelfde vijver, dit jaar slechts twee dagen van elkaar. De viering van Koningsdag werd in Rooi een groot succes. "De mensen zijn een beetje verzadigd" viel dan ook links en rechts te beluisteren. Het gure weer werkte niet mee, en de animo onder de winkeliers viel ook tegen. Dat laatste is het enige dat de Rooise middenstand zelf in de hand heeft, en het commentaar van de deelnemers was dan ook niet mals. "Volgend jaar zetten we weer een advertentie van wie er deelneemt" aldus centrummanager Pieter van de Kamp.

De terrassen kregen pas halverwege de middag aanloop. Tussen al die tegenspoed deden de musea het niet slecht. Het poffermuseum en de smederij v.d. Kamp zijn klein dus zitten met een handjevol bezoekers al vol, maar dat voelt toch heel anders. Aan de organisatie lag het niet. Op verschillende plekken stonden kraampjes met vaak gratis (jeugd-)versnaperingen, een springkussen op het Kerkplein, ballonnen, schmink-clowns en op veel plaatsen hingen ook nog de versierselen van Koningsdag. Het weer was wellicht nog de grootste boosdoener maar dat heb je nu eenmaal niet in de hand.
In de kleine musea werden behalve de ogen ook andere zintuigen geprikkeld en er waren nog wat verrassingen. In het mutsenmuseum zwartwitfilmpjes van markante Rooienaren voor wie de filmcamera nog zo'n spannend ding was, dat ze soms even niet meer wisten hoe ze moesten kijken of bewegen. Een stukje levende historie met de enige Brabander die nog weet hoe je kanten poffermutsen met kleine rolletjes om een naald van sierranden kunt voorzien, een minutieus werkje vergeleken met het kantklossen. Als de poffer een keer in de was moest, moest er weer helemaal opnieuw een sierrand worden gemaakt. Bij het smederijmuseum demonstraties smeden, waar de lucht van verbrande steenkooltjes bij de wat oudere bezoekers herinneringen opriep aan vroeger. En in het kamertje naast de smidse, voor de liefhebbers, een menuutje met ouderwetse borreltjes. De vieux of 'kejak' was de koetsiersdrank, weet een van de bezoekers. "Die schonken de koetsiers vroeger in een glaasje dat niet bleef staan, zodat ze het meteen moesten leegdrinken."

Foto: Hans van den Wijngaard

Gelukkig bleef het overwegend droog, en de meeste winkels kregen toch wel wat mensen over de vloer al was het vaak minder dan op een doordeweekse dag. Maar hopen dat de volgende koopzondag weer wat gaat bruisen door meer deelnemers, en natuurlijk het lenteweer dat het Rooise centrum nog tegoed heeft. Kijk voor meer foto's op www.mooirooi.nl

Opbrengsten voor een goed doel

De stichting Papgat en de stichting Jeugdcarnaval Papgat schenken elk jaar de meeropbrengst van de collecte van de carnavalsmis aan een goed doel. Dit jaar was de stichting Rooi Hartsafe het goede doel. De (jeugd)prins en de (jeugd)adjudant(e) konden woensdagavond een cheque ter waarde van 233 euro aan de stichting Rooi Hartsafe overhandigen.

"Een leuke verrassing", zo vertelde Toin Lathouwers in zijn dankwoord aan de gulle gevers. Maar ook Lathouwers had een leuke verrassing voor de twee carnavalsstichtingen: "Wij willen ook jullie graag iets aanbieden", zo vervolgde Toin zijn speech. "Elke bij de stichting aangesloten carnavalsvereniging mag iemand afvaardigen voor een reanimatiecursus en het gebruik van de AED die door Rooi Hartsafe wordt verzorgd".
Een goede invulling voor de donatie van carnavalsminnend aan Rooi aan Rooi Hartsafe. Want zo sloot Toin Lathouwers af: "waar jullie zijn, zijn ook altijd veel mensen. Dan is het ook goed dat daar mensen zijn die weten wat ze moeten doen als het nodig is".

De muziek is nog hetzelfde als vroeger in 't Palmke

Foto: Hans van den Wijngaard

Niet alleen de muziek was nog steeds hetzelfde. Ook was het tijdens de reünie van 't Palmke zaterdagavond in 'De Ossekop' net zo druk als vroeger in 't Palmke. Op de beeldschermen rouleerden foto's van vroeger en de sfeer was ouderwets gezellig. Verschillen met vroeger waren er ook. Ondanks dat iedereen zich nog steeds jong voelt, was het publiek van middelbare leeftijd en de lucht was schoon, want roken, dat mocht niet meer.

" 't Palmke was de enige discotheek in Rooi. Omdat ik een echt discomeisje was, kon je mij elke zondagavond in 't Palmke vinden", vertelt Maresi van Lieshout. "Om acht uur als de deur open ging was ik binnen en om twaalf uur was ik de laatste die weer naar buiten ging. Vanaf mijn zestiende, na de 'Instuif' kwam ik in 't Palmke. Ik danste de hele avond op een cola, nou ja vooruit, misschien twee."
Veel reünie bezoekers noemen de 'Instuif' in de Diamant aan 't Achterpad, het huidige scoutinggebouw' als hun eerste kennismaking met de disco. Sommigen biechten nu dertig tot veertig jaar later zelfs eerlijk op dat ze hun ouders vertelden dat ze naar de 'Instuif' gingen maar de avond gewoon in 't Palmke doorbrachten.
Erik Hoppenbrouwers kwam met het zaalvoetbalteam in 't Palmke. Hij herinnert zich nog de Miss Palmke en Miss wett T-shirt verkiezingen. "Het is een geweldig initiatief om deze reünie te houden. Het is leuk om 't personeel van vroeger en Tonnie weer een keer te zien. Er zijn sowieso veel mensen die ik nog steeds ken."
Ook Dorothee de Louw was in de tweede helft van de jaren tachtig bijna elke week wel in 't Palmke te vinden. "Ik kwam vooral op zondagmiddag, hier waren veel meiden van mijn leeftijd en je kon heerlijk dansen. Waarom ik er nu ben?" herhaalt Dorothee. "Vooral herinneringen aan toen ophalen."
Erik en Annelies Muusz leerden elkaar kennen in 't Palmke. "We zijn een echt Palmsetje", zegt Annelies. "Wij hebben elkaar hier in de zomer van 1990 leren kennen. Nog net in de nadagen van 't Palmke." Annelies kwam al enkele jaren in de enige Rooise disco. Erik ging altijd buiten Rooi op stap. "Toen ik in dienst zat en onze vriendengroep wat minder met elkaar op stap ging, ben ik eigenlijk voor het eerst in 't Palmke geweest. Ik leerde al vrij snel Annelies kennen en we zijn daarna ook vrij snel een korte periode in Den Bosch gaan wonen. Toen we twee jaar later terugkwamen, was 't Palmke geschiedenis".
Ook Heidi Rust leerde haar man in 't Palmke kennen. "Dat was op 12 september 1987", vertelt Heidi. Zij was een van de jongeren die nu bijna ruim dertig jaar later wel op durft op te biechten dat ze thuis vertelde dat ze naar de Diamant aan 't Achterpad ging. "Van mijn ouders mocht ik alleen naar de 'Instuif', maar ik fietste linea recta naar de Heuvel."
Ook René Voss en René van de Elsen waren trouwe bezoekers van de Rooise disco. "Ik ging altijd eerst naar 'De Beurs' maar daarna altijd naar 't Palmke", vertelt René van den Elsen. "Oh, ik kwam eigenlijk nooit in 'De Beurs'", vult René Voss zijn dorpsgenoot aan. Over hoe het precies zat, maken de beiden heren zich niet echt lang druk. Ook zij leerden beiden hun vrouw in 't Palmke kennen. "Die komen beiden uit Best", vertellen de beide René's zowat in koor. Dat het handhaven van regeltjes in die tijd minder streng was dan tegenwoordig blijkt wel, want ook René Voss was nog maar veertien toen hij voor het eerst in 't Palmke kwam. Iets dat tegenwoordig al snel tot grote krantenkoppen zou leiden, maar wat in die tijd nog vaak door de vingers werd gezien.
Patricia van de Pol, Karin van Erp en Sabine van den Brand waren nog maar net zestien of eigenlijk waren ze nog net geen zestien toen ze voor het eerst in 't Palmke kwamen. "Wat moesten we anders, 't Palmke was de enige disco in Rooi. Ja, je had ook nog 'De Beurs', maar daar kwamen alleen de boeren. Niet in de krant zetten dat ik dat heb gezegd!" roept één van de drie dames. Wie van de drie het vertelde, dat zullen we niet verklappen. Wat we wel verklappen, is dat de dame die deze uitspraak deed, zeker niet de enige was. Menig bezoeker van de reünie vertelt dat er veel verschil zat tussen de bezoekers van 'De Beurs' en die van 't Palmke'. Of dat verschil maakte? Toen misschien wel, maar nu zeker niet meer. Kijk voor meer foto's op www.mooirooi.nl

Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard

Slechts één Rooienaar krijgt een lintje

Harry van Oorschodt is de man links van de burgemeester. Foto:

Meierijstad / Sint-Oedenrode – De dag voor Koningsdag is voor veel mensen een dag om nooit te vergeten, omdat ze op die dag een lintje hebben gekregen. In Meierijstad zijn er vandaag acht bijgekomen die deze eer te beurt vielen; tien dames en acht heren. Onder hen slechts één Rooienaar in de persoon van Harry van Oorschodt.

Burgemeester Kees van Rooij reikte in de nieuwe Blauwe Kei aan achttien inwoners van de gemeente Meierijstad een Koninklijke onderscheiding uit. Dit ter gelegenheid van de verjaardag van Zijne Majesteit de Koning.
Tien dames en acht heren kregen de versierselen opgespeld en mogen zich vanaf deze
dag scharen onder de gelederen van hen die reeds Koninklijk gedecoreerd zijn. Het is opvallend dat slechts één Rooienaar deze eer krijgt. In de voorgaande jaren waren het er ieder jaar minimaal zes. Dat wil zeggen dat geen enkele andere Rooienaar is voorgedragen of dat verder niemand door de ballotagecommissie heen is gekomen.

Mevrouw M.T.A. (Marijke) Aspert-Vrensen is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De overige zeventien decorandi zijn allemaal benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
De volgende personen hebben een lintje gekregen: M.T.A. (Marijke) Aspert-Vrensen (1944, Schijndel), F.J. (Fokke-Jan) Blom (1947, Zijtaart), C.M. (Toos) Deneer – Bierkens (1940, Schijndel), C.M. (Christien) van Helvoirt-Van Eert (1944 Zijtaart), A. (Nol) van der Heijden (1950, Schijndel), W.A. (Willy) Kastelijn-Toelen (1942, Schijndel), G.M.P. (Gerard) van Kol (1949 Boerdonk), P.M.M.H. (Pieter) van de Laar (1962, Veghel), A.H. (Ad) Langenhuijsen (1937, Schijndel), L.J.M. (Beppie) Nikkelen-Van den Tillart (1942, Zijtaart), M.A.M. (Tiny) van den Oetelaar-van Alebeek (1939, Schijndel), M.M. (Margriet) van Rosmalen-Toebast (1947, Veghel), W.A. (Willem) Steenbakkers (1954, Eerde), A.A.M. (Ambro) van Stratum (1943, Veghel), H.L. (Riek) Vogels - van Liempd (1945, Schijndel), A.G. (Annie) van de Wijdeven-van de Wetering (1937, Schijndel), C.R.A.M. (Ineke) van IJzendoorn-Verheul (1947, Schijndel),

H.P.M. (Harry) van Oorschodt (1951, Sint-Oedenrode) heeft een prachtige erelijst en zijn lintje is dan ook meer dan terecht!
Van 1977 – tot heden: dirigent bij diverse muziekgezelschappen en arrangeur van muziekstukken. Betrokkene schrijft arrangementen voor nationale- en internationale muziekgezelschappen en koren.
Tevens was decorandus mede-organisator van de uitwisselingen tussen de harmonie Sint Antonius uit Nijnsel met de Duitse Schützenverein Sankt Matthäus te Ople-Rüblinghausen en was hij actief betrokken bij de uitwisselingen tussen de PTT Harmonie uit Eindhoven en het Möllmicke Chore uit Duitsland.
2005-2006: initiatiefnemer en organisator van een eigen productie van de musical "Jesus Christ Superstar" te Sint-Oedenrode. Betrokkene was projectleider; verzorgde zelf de PR en de fondsenwerving; wierf vrijwilligers en juryleden voor de audities; regelde repetitieruimte voor het gelegenheidskoor, - orkest en de toneelgroep.
2006-2009: initiatiefnemer, oprichter en dirigent van het Theaterkoor Rooi. Onder zijn bezielende leiding werd een aantal prachtige uitvoeringen ten tonele gebracht met door decorandus zelfgemaakte teksten en gearrangeerde muziek.
Van 2001 – tot heden: vrijwilliger bij de Stichting Roois Kultuur Kontakt. Decorandus is lid van de werkgroep Muziek en Theater en organiseert als zodanig concerten en andere muzikale evenementen in Sint-Oedenrode. Tevens is de heer Van Oorschodt lid van de Werkgroep "Vleugel" ten behoeve van het transport van het instrument. Sinds 2006 is betrokkene bovendien beheerder van de website, waarbij hij in 2015 een geheel nieuwe website ontwierp. Ten slotte is decorandus actief in de PR en ontwerpt hij de jaarfolder alsmede de aanplakbiljetten en de toegangskaarten.
Van 2010 – tot heden: vrijwilliger bij de Katholieke Bond van Ouderen, afdeling Sint-Oedenrode. Decorandus is secretaris van de commissie Reizen en Cultuur. Tevens is betrokkene redacteur van het verenigingsblad "Senior Rooi" en is hij verantwoordelijk voor de lay-out. Bovendien initieerde de heer Van Oorschodt het opzetten van een website welke hij ontwierp en thans nog onderhoudt. Ten slotte is decorandus actief in de commissie Zomeractiviteiten.
Van 2014 – tot heden: vrijwilliger bij Zorgcentrum Odendael in de hoedanigheid van redacteur en vormgever van het kwartaalblad "Confetti". Hij verzamelt o.a. de kopij, verzorgt de grafische vormgeving alsmede de digitale publicatie.

Alle lintjes verzamelen

Foto: Jos van Nunen

Op Koningsdag vond er een wel heel bijzondere ontmoeting plaats. Alle gedecoreerde inwoners van Meierijstad kwamen op uitnodiging van het bestuur van Meierijstad bijeen voor een reünie. Alle dragers van een koninklijke- en gemeentelijke onderscheiding verzamelden zich in de Koekbouw op de Noordkade in Veghel. Een ochtend vol mooie herinneringen, verhalen en het weerzien van oude bekenden.

Omroep Meierij

RondOM
Een programma met nieuws, actualiteiten en opmerkelijke gebeurtenissen uit Meierijstad. Onderwerpen worden regelmatige ververst! Uitzendtijden RondOM: ELK heel uur.

Specials
BBBeep

Nieuwe aflevering programma over boeken, blaadjes en de bieb…. Met informatie voor grote en kleine lezers. In deze aflevering gaan we op bezoek in de nieuwe bibliotheek in Schijndel, presenteren Meike Boertjes en Annelies van Uden hun toppers, verteld Gertrude van den Elzen over haar favoriete boek en maken we kennis met Jo Brouwers, vrijwillig taalcoach en zijn pupil. Verder presenteert Simone van de Wijdeven haar nieuwe boek "Aminata, tussen hoop en vrees" en leest Toon van der Sanden een gedicht voor uit zijn gedichtenbundel. Uitzending gedurende 1 week vanaf 29 april. Uitzendtijden: 02:30 – 05:30 – 08:30 – 11:30 – 14:30 – 17:30 – 20:30 en 22:30 uur.

Attentie
Vanaf 1 maart zijn er technische aanpassingen doorgevoerd waardoor Omroep Meierij in heel Meierijstad (en zelfs omliggende gemeenten) te ontvangen is. Binnenkort worden verdere technische aanpassingen doorgevoerd. Voor de abonnees van KPN betekent dit dat Meierijstadbreed uitsluitend het KPN-kanaal 1333 zal worden gebruikt. KPN-kanaal 1435 komt te vervallen. Voor de abonnees van TRINED gaat voor heel Meierijstad kanaal 500 gelden. Ziggo gaat analoge uitzendingen beëindigen!

Zenderoverzicht TV
KPN digitaal kanaal 1333. ZIGGO digitaal kanaal 36, analoog 256 MHz, CI+ kanaal 331.
Telfort kanaal 1333. TRINED kanaal 500
Zenderoverzicht RADIO
ZIGGO Digitaal kanaal 915 en Ci+ kanaal 365
Kabel: 87.5 FM - KPN digitaal: Kanaal 1033. Telfort: 796

Sociale Media
Internet: Omroep Meierij is wereldwijd met beeld en geluid te volgen via www.omroepmeierij.nl. Facebook: Achtergronden, video's, foto's en meer … op: www.facebook.com/omroepmeierij

Op Moederdag naar Jukebox Open Air in het Autotron

Foto: Hans van den Wijngaard

De tweede zondag van mei staat bij de liefhebbers van de jaren '50, '60 en '70 niet alleen bekend als Moederdag. Bij hen staat zeer zeker ook Jukebox Open Air in de agenda. Dit jaar komen er zeker zo'n 250 standhouders naar het Autotron in Rosmalen met kleine en grote hebbedingetjes uit 'The Golden Years of Rock 'n Roll'. Ook zijn er optredens van de bands Trash Hombres en Ducktails.

Lezers van DeMooiRooiKrant maken kans op toegangskaartjes voor deze beurs. Als u ons kunt vertellen welke edelsteen in een platenspeler een belangrijke functie heeft en wat die functie is, dan dingt u mee naar de toegangskaartjes voor deze beurs op 13 mei. Weet u het antwoord, dan kunt u dat tot en met zondag 6 mei naar redactie@demooirooikrant.nl sturen.

Weet u het antwoord niet of wordt uw inzending niet getrokken, maar wilt u toch naar Jukebox Open Air, dan kan dat. De beurs is zondag 13 mei geopend van 10:00 tot 17:00 uur en de entree bedraagt 12,50 euro per persoon. Kinderen tot twaalf jaar mogen onder begeleiding van een volwassene gratis naar binnen.

Wijkvereniging Eerschot

Woensdag 2 mei om 20.00 uur gaat de bingomachine van wijkvereniging Eerschot het eerste nummer van de avond trekken. Dus leden wil je een gokje wagen? Kom dan deze avond naar Meerschot Heistraat 22.

De zaal is om 19.15 uur open en dan staat de koffie en thee klaar. In de pauze is er een loterij.
Dinsdag 8 mei wordt er weer gewandeld. Om 18.30 uur gaat de wandeling van start. Loop een uurtje mee door het groene rooi en gezellig wat buurten; de tijd zal vliegen. Iedereen die mee wil doen, dus ook niet leden, met de garageverkoop op zondag 10 juni kunnen zich aanmelden voor 20 mei bij Jolande Willems, telefoon 840344 of mail naar t.willems25@chello.nl

IVN Rooi 20 lentes jong!

Natuuractiviteiten voor jong en oud
Dit jaar bestaat IVN Sint-Oedenrode 20 jaar. Al die tijd met veel enthousiasme actief in de natuur, op pad met publiek. Op 12 mei vanaf 14.00 uur viert IVN Rooi dit jubileum met een leuke, gezellige middag voor jong en oud.
Kinderen en volwassenen kunnen deelnemen aan allerlei natuuractiviteiten die in het teken staan van water, vogels, bijen, nachtvlinders. Ook de zintuigen komen volop aan bod!
Locatie en tijd: in en om de tuin van Miss Hyacinth van 14.00 - ca. 16.30 uur. Meer info op www.ivnrooi.nl

Mooi in de natuur

Foto: Frans Rijkers Foto: Frans Rijkers

Ook een mooie natuurfoto gemaakt? Stuur deze naar redactie@demooirooikrant.nl

Foto: Thea Willems Foto: Thea Willems
Foto: Marianne van Lieshout Foto: Marianne van Lieshout
Foto: Thea Willems Foto: Thea Willems
Foto: Raymond van de Sande Foto: Raymond van de Sande
Foto: Rian Berkers Foto: Rian Berkers
Foto: Lisette van Helden Foto: Lisette van Helden

Avond over gebruik populierenhout

Foto:

De initiatiefnemers van 'populierenplatform' We Houden Jullie Hier, houden speciaal voor ondernemers die wel oren hebben naar het gebruik van populierenhout, op dinsdag 8 mei een bijeenkomst. Doel is meedenken over het verwerken en toepassen van het populierenhout in de regio Brabant. De bijeenkomst vindt plaats in de Oude Raadszaal, Keefheuvel 1 in Liempde en duurt van 20:00 tot 22:00 uur.

Hierbij focust We Houden Jullie Hier zich in eerste instantie op het gebruik van populierenhout in de bouwsector. Niet alleen voor verschillende toepassingen binnen (zoals wandbekleding, vloeren en plafonds), maar ook gevelbekleding aan de buitenzijde is mogelijk na het modificeren van populierenhout. Onze oproep is dan ook om bouwprojecten, waar gebruik van populierenhout mogelijk en gewenst is, te melden en te koppelen aan het vrijkomende stamhout.

Een populieren broek?
Er zijn ook mensen die ideeën hebben over het gebruik van de minder hoogwaardige stromen (b.v. gebruik van vezels voor het maken van kleding). Die ideeën willen we graag tijdens het tweede gedeelte van de avond verzamelen. Het verschil met de categorie bouwhout is dat de keten voor populieren-bouwhout al in de steigers staat en dat de 'onverwachte toepassingen' nog in de kinderschoenen staan. Mogelijk zijn er mensen die dat mee willen oppakken de komende tijd.

Online zichtbaar
Het platform werkt momenteel aan een applicatie om de (bouw)projecten vanaf volgende week via een digitale kaart zichtbaar te maken (inclusief omschrijving van de toepassing). Zodra die applicatie klaar is, kan hij op de site van We Houden Jullie Hier ingevuld worden.
De avond is wat ons betreft geslaagd als we vraag en aanbod qua bouwhout concreter kunnen maken, ideeën voor andere alternatieve toepassingen verzamelen en samen nadenken over een vorm van samenwerking de komende periode. Ben je erbij de 8e, laat het even weten via Job@peppelhout.nl.


Bijzondere bomen in Rooi

Al sinds de oprichting in 1998 maakt Stichting Het Roois Landschap zich sterk voor het behoud en waar nodig herstel van het fraaie landschap in Sint-Oedenrode. Hiertoe behoort ook de zorg voor de vele bijzondere en monumentale bomen, zowel in de dorpen als in het buitengebied. In een aantal afleveringen willen wij u kennis laten maken met enkele van de meest bijzondere exemplaren.

Zoete Kers (Prunus Avium)
Over de geschiedenis van de wilde Zoete Kers in onze omgeving is weinig bekend. Het is mogelijk dat deze in de nieuwe steentijd met de eerste landbouwers is meegekomen, maar het kan ook zijn dat de soort hier al eerder in het wild voorkwam. De Zoete Kers behoort samen met o.a. de Zure Kers en de Europese Vogelkers tot de rozenfamilie.

Feit is, dat de Zoete Kers in het vroege voorjaar een van de meest opvallende wilde boomsoorten in Nederland is. Nog voordat de boom vol in het blad staat is deze geheel gevuld met de meest prachtige witte bloesem. Karakteristiek is ook de schors met horizontale roestbruine strepen. De vruchten van de wilde Zoete Kers blijven klein en zijn vrij zuur van smaak.
Het exemplaar op onze lijst van Monumentale bomen in Rooi is een prachtig vitale boom op de Heerlijkheidsweg. De omtrek van de stam op 1,30 hoog gemeten is maar liefst 3,53 meter. Daarmee behoort deze zeker tot de dikste Zoete Kersen van Nederland.

De Zoete Kers vermenigvuldigt zich met zaad, maar vaak ook door wortelopslag. Dit is bij dit Rooise exemplaar goed te zien. De leeftijd van de boom is niet bekend, maar met een dergelijke dikte en een hoogte van 18 meter zou deze wel eens meer dan een eeuw oud kunnen zijn. Het is bij de Zoete Kers niet duidelijk of het hier een originele wilde soort betreft of een zaailing van een cultuurras, die dezelfde kenmerken heeft als de wilde Zoete Kers.

Op de foto staat de betreffende boom in volle bloei, een echte blikvanger in het buitengebied.

Heeft u meer informatie over deze boom of wilt u meer weten over Stichting Het Roois Landschap? Mail rooislandschap@gmail.com


Klompjes schilderen bij de kinderboerderij

Foto:

Zoals de meeste mensen wel weten is Sint-Oedenrode een klompendorp. Hoewel de klompenmaand april dan voorbij is organiseert de kinderboerderij Kienehoeve toch een activiteit op het gebied van klompen. Op zondagmiddag 6 mei kunnen de kinderen klompjes schilderen.

Het is voorjaar dus de jonge geitjes en schaapjes dartelen vrolijk in het rond. Dus het is weer feest voor de bezoekers van de kinderboerderij. De kinderboerderij is open van 13.30 uur tot 17.00 uur. Zoals u van hen gewend bent is ook deze activiteit gratis!

Roois Klompenlied

Rooi heeft een heus eigen klompenlied. Het is geschreven door de toenmalig dirigent van het Roois gemengd koor: Ben Muller.

Het lied, uitgevoerd door het Roois Gemengd Koor, staat op de CD van Roemrijk Rooi. De authentieke opnames van dit lied zijn daarvoor gebruikt. Kwalitatief daarom geen hoogstandje waarschijnlijk toentertijd opgenomen met een bandrecorder, maar het geld ontbrak om het opnieuw op te nemen. Maar voor wie alsnog wil: ga je gang. Hier de tekst, opgetekend door Nico van de Wetering, destijds projectleider van Roemrijk Rooi.

De Rooise Klomp, hoezee!

Klompen klepperen klompenzang, tra, la, la
Man en vrouw d'r leven lang, tra, la,la hoezee
De Rooise klomp hoezee !
Overal in Nederland daar doet ie mee
Heideldi heideldom, , daar doet ie mee

Zomer koel en winter warm,tra, la,la
Voetgetuig voor arm en rijk, tra, la,la
Boom en bos zijn hoog in eer, tra,la,la
Zing dus nu ons klompenlied, tra, la,la
Klompendragers kniezen niet, tra, la ,la

Klompen fotowedstrijd

Deze twee zussen kropen samen in een grote klomp. Foto: A. van Oorschot Foto: A. van Oorschot

De laatste weken kregen we deze inzendingen binnen in het kader van de Klompen fotowedstrijd. Allemaal enorm bedankt voor het insturen, het zijn stuk voor stuk leuke foto's met enkele bijzondere inzendingen. De winnaar is geworden..... familie Hagelaars! Jullie kunnen vanaf vrijdag de hoofdprijs op komen halen. Dat is een TABLET! Proficiat familie Hagelaars!!

De MooiRooi klomp bestaat alweer tien jaar. Uiteraard doet Anja van Turnhout zelf niet mee om de prijzen, maar deze foto wilden we toch graag weer eens van stal halen! Foto:
De klomp. Deze staan centraal in het leven van ons pap en ons mam. Op deze foto is dan ook te zien dat ons pap op klompen is getrouwd. Het ging om een weddenschap. Foto: Anouk Janssen Foto:
Antoin en Yvonne Thomassen kozen er voor om hier hun trouwfoto te maken. Foto:
Een held op .... klompen! Foto: Samantha Brouwers Foto:
Dan ben je op vakantie en dan zie ineens zo'n grote klompen staan. Daar moet je dan zeker iets mee doen! Foto: Robert Blok Foto:
't Klompenmenneke Martien van der Velden spaart alles over Rooi en had dan ook nog deze foto liggen. Foto:
Luca Smits in de klomp toen het nog koud was. Foto:
De kleine Zoë van vier jaar is uitzinnig in de klomp. Foto: Kimberly van Wanrooij. Foto:
Met mijn vrouw Lia en aanvoerder van Ierse nationale rugbyteam in Toulon. John Foley. Foto:
We danken Jet Bouwens voor deze foto. Het onderschrift staat er al bij! Foto:
Inge van Oorschot Bloks stuurde deze leuke foto in. Foto:
Mijn schoonvader Harry Sanders, vele jaren geleden in Best. Bianca Sanders Foto:
Met deze foto won Frenk van Mierlo eens twee kaartjes voor de Champions League finale tussen Liverpool en AC Milan. Destijds hoopte heel Eindhoven op PSV, maar die haalden het net niet. Foto:
Je komt de klompen ook overal tegen, zelfs op de Zaanse Schans. Foto: Fred en Annemarie Bakker Foto:
Familie Hagelaars zal veel lol hebben gehad bij het maken van deze foto. Foto:
Daan Markus heeft het naar zijn zin in deze klomp. Foto:
13 / 40

FTC-robotwedstrijd bij Neovito

Zaterdag 12 mei vindt er bij Neovito een scrimmage plaats voor de First Tech Challenge (FTC). Tijdens deze oefenwedstrijd zullen zo'n 10 FTC-teams met elkaar de strijd aangaan (om zo veel mogelijk punten te behalen) met hun zelfgebouwde robots.

De beide Rooise teams, Centurion en FTC-Units, kunnen voor deze thuiswedstrijd wel wat aanmoediging gebruiken. Zij hopen dan ook op veel publiek! De scrimmage bij Neovito dient ter voorbereiding op het grote werk. Op 15 en 16 juni doen Centurion en FTC-Units namelijk mee met de FTC Dutch Open in Delft. Voor die wedstrijd hebben beide teams een eigen robot ontworpen, gebouwd en geprogrammeerd. Daar zijn ze de afgelopen maanden behoorlijk druk mee bezig geweest.

Het First-project is onder de hoede van Mariendael van start gegaan. De teams zijn onlangs echter verhuisd naar een prachtige nieuwe locatie en sindsdien komen ze elke zaterdag bij elkaar in de werkplaats van Neovito. Ook het First Lego League (FLL)-team kan daar straks terecht als voor hen het seizoen weer begint. Om de continuïteit van het project te waarborgen, hebben een aantal enthousiastelingen daarnaast de handen ineengeslagen. Zij zijn druk bezig om de stichting Neobots op te richten, waarmee zij kinderen uit de regio Meierijstad willen ondersteunen bij het ontwikkelen van 21ste-eeuwse vaardigheden. "Techniek wordt in de toekomst alleen maar belangrijker, dus het zou mooi zijn als we in Meierijstad de jeugd uitgebreid de kans kunnen bieden om daarmee in aanraking te komen", aldus mede-initiatiefnemer Gijs van der Wilt.

De scrimmage (wedstrijd) bij Neovito is het eerste evenement dat wordt verzorgd door de stichting Neobots i.o. Ben je benieuwd welke robots onze FTC-teams hebben gebouwd en wil je weleens zien hoe ze zich houden in de strijd met andere FTC-robots? Kom dan zaterdag 12 mei kijken bij Neovito aan de Eversestraat 11 in Sint-Oedenrode. Vanaf 12.00 uur stromen alle teams binnen en om 13.00 uur gaan we van start. De strijd gaat door tot ongeveer 16.00 uur.

Pas op: pakketfraude in Sint-Oedenrode

Pakketfraude komt steeds vaker voor. Bij Tros Radar werd daar onlangs aandacht aan besteed. Nu zijn er ook voorvallen van pakketfraude in Sint-Oedenrode gemeld. Pas dus op als iemand aan je deur staat en een pakket aanbiedt voor jezelf of voor iemand anders. Zodra je tekent voor ontvangst, word je automatisch verantwoordelijk voor de inhoud én de factuur!

De redactie van DeMooiRooiKrant kreeg een tip binnen van een persoon, woonachtig in Sint-Oedenrode, die belazerd is. "Bij mij stopte een grote vrachtwagen en een kalende man van +/- 45 á 50 jaar oud in een rood poloshirt. Ik denk echter niet dat het zozeer de bezorger is die de kluit belazerd, maar degene die het verzendt", zo laat het slachtoffer weten. De persoon werd een grote doos aangeboden voor iemand anders. Er werd voor ontvangst getekend. Na opening bleek dat er een paar plastic zakken in zat met binnenbanden van een auto en een factuur m.b.t. een turbo voor een auto. Die turbo was uiteraard niet meer aanwezig en vervangen door de banden. De betreffende persoon heeft te goeder trouw getekend en dat zou wel eens een dure vergissing kunnen worden. De politie is inmiddels ingeschakeld.


Is al het stoepkrijt inmiddels van het kerkplein gespoeld?

Ik ben van de week voor de vijftiende keer oom geworden. De baby heet voluit Onyx Marvelous. Ze hebben er dus rekening mee gehouden dat de kleine later nog 's van geslacht verandert. Tja, de namen die je tegenwoordig op een kinderspeelplaats hoort, zijn nog gekker dan die op een honden uitlaatplek. Mijn overbuurvrouw ging laatst met haar zieke baby naar de huisarts. Die onderzocht de kleine en zei "wat dacht u van influenza?" Antwoordt mijn buurvrouw, "nee, geen Influenza, het is een jongetje en hij heeft al een naam".

In wat voor een debiele tijd leven wij? Weet je dat er tegenwoordig een 06-anticonceptie­lijn bestaat!? Die kun je bellen als het mis dreigt te gaan. Over 10 jaar zijn er dus kinderen die hun leven te danken hebben aan ´n fout gedraaid num­mer! En weten mensen nog hoe een vlinder er in het echt uitziet, en niet op een kont getatoeëerd? Nee, dus. Zelfs het antiek maken ze niet meer zoals vroeger! Ach vroeger, toen yoga nog gewoon twister heette en je nog in je eentje kon patiencen, zonder een computer.

Geen wonder dat iedereen terugverlangt naar de jaren 60 en 70. Afgelopen weekend was de grote reünie van 't Palmke, vroeger de enige discotheek van Rooi. En het was oekelig druk in d'n Ossekop, waar iedereen samen kwam. Het werd een heus jaren 60 feest, want zo oud waren de reünisten inmiddels. Op de foto's op de site van deze krant zie je alleen maar grijze en verkleurspoelde koppies, en nul iPhones. Ook een verademing. Net zoals vroeger!

En zo was dus Koningsdag ook, zo las ik. Het oranjecomité Sint-Oedenrode was vooral content over de wedstrijd stoepkrijten. De 50 leien bordjes waren binnen drie kwartier allemaal weg. Daarna moest dus het Kerkplein er aan geloven. Jammer van die plensbui zondag anders had Rooi nog maanden een prachtig aandenken aan vroeger gehad.

Tot slot nog drie vragen over Koningsdag. Waarom hebben we niet gewoon Koninginnedag aangehouden? Maxima is op 17 mei jarig, en dat geeft veel meer kans op zon. Heeft ons koningspaar thuis mokken met gewone mensen er op? En hoe noemt de hofhouding het ochtendplasje van de koning? Jus d'orange.

Nieuwstraat niet bepaald nieuw meer

Zo ziet het wegdek er in de Nieuwstraat uit.

Er wordt veel gemopperd over de staat van de wegen in Sint-Oedenrode. Dat is meestal meer dan terecht. Vooral de Nieuwstraat in Olland ligt er erbarmelijk bij.

De foto (en het filmpje op mooirooi.nl) laat zien hoe slecht deze straat erbij ligt. Dat is al enige tijd zo. Afgelopen week maakte gemeente Meierijstad bekend dat er geld gestoken gaat worden in het opknappen van wegen in heel Meierijstad, dus ook in Sint-Oedenrode. Bij de eerste vrijgegeven namen stond de naam Nieuwstraat niet vermeld. Voor degene die de straat vaak gebruiken is het te hopen dat de Nieuwstraat wel op de volledige lijst staat, die in de maand mei bekendgemaakt wordt.

Foto: Hans van den Wijngaard
18 / 40

Golden is een lieve en mooie rood-witte kater van zes jaar oud. Hij vindt het fijn om aandacht te krijgen, hij wrijft dan langs je benen en geeft kopjes. Als hij gekroeld wordt, zakt hij soms lekker onderuit om te genieten van de knuffelsessie. En zoals ook te zien op de foto, kan hij daar gerust nog een tijdje van nagenieten!

Hij vindt het alleen niet fijn als je op zijn buik aait, zoals veel katten. En omdat hij dat niet kan zeggen, gebruikt hij dan soms zijn nagels of tanden om dat duidelijk te maken. Golden wil heel graag een huisje met (afgezette) tuin, want hij heeft veel energie en is avontuurlijk ingesteld. Als hij genoeg ruimte heeft om zijn energie kwijt te kunnen, zou hij mogelijk ook samen kunnen leven met een rustige en sociale kat.

Dierenopvangcentrum Hokazo, Lange Goorstraat 6, 5406XE Uden

Weer hebben we een oude foto weten te bemachtigen. Een mooie foto ook, het lijkt een soldaat met twee kleine kinderen. Wie weet wie deze mensen zijn en wanneer de foto is gemaakt? Laat het ons weten! Stuur een email naar redactie@demooirooikrant.nl, bel naar 0413-479322 of loop eens bij ons binnen: Heuvel 7. De koffie is warm!

Oplossing week 17:
Deze foto is gemaakt op het oude voetbalveld in de Kasteellaan. De heren zijn; Van de Laar, van de BIggelaar, Jan Lathouwers, van de Ven, Tom Lathouders en Van de Biggelaar.

Mevr. Hurkmans

Foto genomen in 1954 op het voetbalterrein van Rhode bij kasteel Henkenshage. Soldaat links voor is Cor van de Laar, Jan Lathouwers in het midden en Tom Lathouwers rechts. Verder zien we Lamber van de Ven (Spank) en de broers Adriaan en Broer van de Biggelaar.

Jos Wijn

Slechts 2 van de 5 voordeursloten veilig genoeg

Foto:

Onze voordeuren zijn voor het merendeel (56,1%) slecht beveiligd, zo blijkt uit onderzoek van de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken*. Met 'slecht' bedoelen experts dat een inbreker een slot moeiteloos binnen 3 minuten openbreekt. Een op de 8 (13,6%) van de voordeuren heeft een wel erg zwak aluminium beslag, vaak herkenbaar aan schroefjes aan de buitenkant. Inbrekers zijn daar met een grote schroevendraaier of koevoet en tang binnen een minuutje binnen. Voor het wat steviger beslag zonder goede beveiliging gebruiken ze het zogenaamde cilindertrekken. Het neemt ook dan niet meer dan 2 tot 3 minuten in beslag om zo'n slot open te breken. Alleen voordeuren voorzien van beslag met cilindertrekbeveiliging geven voldoende bescherming.

"De inbraakmethode cilindertrekken (zie kader) raakt steeds meer in zwang; zo'n 5-6 jaar geleden kwam deze 'modus operandus' (werkwijze om in te breken, red.) in zwang. Dus dat nu 'al' 2 op de 5 woonhuizen voorzien is van beslag dat deze inbraakmethode voorkomt, is positief", aldus Coen Staal, voorzitter van de Nationale Inbraakpreventie Weken. Inbrekers slaan hun slag meestal via de achterdeur (36% van de inbraken), maar de voordeur is, na het keukenraam (23%), een goede derde (21%). De achterdeur is slechts in 1 op de 8 woningen voldoende beveiligd, zo bleek al uit eerder onderzoek van de stichting.

Deur op slot
"Maar een goed beveiligde voordeur verliest zijn beschermende werking volledig wanneer deze zomaar wordt dichtgetrokken en niet op slot wordt gedraaid", vervolgt Staal. "Dan is een inbreker met het zogenaamde 'flipperen' met een plastic plaatje tussen deur en kozijn in een halve minuut binnen." Zonder inbraakschade, dus of de verzekeraar dan uitkeert? 1 op de 12 (7,9%) van de hoofdbewoners geeft aan de voordeur nooit op slot te draaien. Slechter is het gesteld met eventueel aanwezige kinderen of andere huisgenoten. Daarvan doet een kwart tot 40 procent de voordeur nooit op slot. "De campagne 'maakhetzeniettemakkelijk.nl' met dat zwaailichtje, die 'het toch maar blijft zeggen' van de overheid is er dus zeker niet voor niets!", zegt Staal. "Iets wat zeker kan helpen als je weet dat je dit soort slordige of onverschillige kinderen of andere huisgenoten hebt, is een anti-inbraakstrip. Op de voordeur geplaatst, voorkomt deze dat er kan worden geflipperd. Ongeveer 1 op de 12 (8,5%) heeft zo'n strip geplaatst." Nieuw is ook een zelfsluitend slot, die de voordeur automatisch op slot draait zodra de deur wordt dichtgetrokken.

20 / 40

21 / 40

4 mei herdenking: Jaar van Verzet

2018, Het jaar van Verzet is tijdens de 4 mei herdenking op vrijdag 4 mei a.s. het thema wat als een rode draad zal lopen door de herdenkingsbijeenkomst. In het Atrium aan de Deken van Erpstraat, ingang B komen mensen bij elkaar.

Om iedereen te herdenken die bij vredesmissies waar ook ter wereld, maar in het bijzonder in Sint-Oedenrode, hun leven gegeven hebben voor onze vrede en vrijheid. Een bijzonder goed, onze vrijheid, iets waar we niet dagelijks bij stil staan. Het is hier maar een hele normale zaak, zo vanzelfsprekend, dat we zomaar vrij over straat kunnen lopen, dat we zomaar in vrijheid jarig kunnen zijn, dat we zomaar in vrijheid kunnen rondlopen en fietsen en dat we zomaar in vrijheid van elkaar kunnen houden. Daarom is het goed dat we er één keer per jaar aan herinnerd worden en er over nadenken dat die vrijheid en vrede niet altijd zo vanzelfsprekend was.

De Oranjevereniging nodigt u dan ook van harte uit om samen die vrijheid te vieren en alle helden die voor onze vrijheid gezorgd hebben, te herdenken en te danken. U bent welkom op 4 mei vanaf 18.25 uur in het Atrium aan de Deken van Erpstraat, ingang B. Daar zal de herdenking om 18.40 uur aanvangen. Om 19.28 uur vertrekken ze, vooraf gegaan door het Sint-Jorisgilde en de Scouting, voor een stille tocht naar het Oorlogsmonument nabij de Hambrug, alwaar ze twee minuten stilte in acht nemen en met zijn allen het Wilhelmus gezongen wordt. Burgemeester Van Rooij zal ook nog kort even stilstaan bij het nut van deze herdenking.

Handwerk in de houtwerkplaats

Foto: Manon Swinkels

De houtwerkplaats van het Damiaancentrum is een serieuze werkplaats. Onder het raam staan een paar grote werkbanken, aan de muur hangen allerlei soorten gereedschap, in een stelling ligt de houtvoorraad opgestapeld en in een hoek staan enkele tafeltjes, te wachten om verder afgemaakt te worden.

Er staan ook zaag- en schaafmachines, maar daar hangt een slot aan. "Zonder begeleiding mogen die machines niet worden bediend. De mensen die hier komen zijn meestal onervaren. Dus stel je voor dat iemand in zijn vingers zaagt", legt John, de enthousiaste vrijwilliger van de werkplaats uit. Hij is er altijd op maandagmiddag. Dan begeleidt hij de deelnemers vanuit het Damiaancentrum of cliënten van Kentra2 die het klussen in de houtwerkplaats in hun programma kunnen opnemen. "Op deze manier werken ze lekker een paar uur met de handen. Het is altijd mooi als het lukt om zelf iets te maken, maar het gezellig samen bezig zijn is het belangrijkste", zegt John. "De werkplaats is bedoeld voor het kleinere, lichtere werk, zoals figuurzagen, het maken van een vogelhuisje, en af en toe een bankje, of een kastje. En ieder jaar maken de cliënten van Kentra24 leuke spulletjes om op hun Kerstmarkt te verkopen. Vorig jaar hebben we enkele tientallen insectenhotels gemaakt. Onlangs hebben we verrijdbare werktafels voor de houtwerkplaats gemaakt en een informatiebord voor het Damiaancentrum. Dat staat nu bij de ingang, aan de Schijndelseweg."

Wilt u een keer een kijkje komen nemen in de houtwerkplaats? Dat kan op maandag van 13.30 - 15.30 uur, Schijndelseweg 46, Sint-Oedenrode. Heeft u misschien wat hout liggen dat geschikt is om te bewerken, bruikbaar gereedschap of materialen als schroeven, moeren, spijkers enz? Het Damiaancentrum is er blij mee. Voor meer informatie, neem contact op met Piet van den Tillaart, 06 4135 9554, of mail naar info@damiaancentrum.nl

Zingen en strijken, één geheel

Daaruit blijkt wellicht al dat we een programma voor ons zien met alleen strijkers en zang. Op zondag 6 mei treden Francine, Wikkie en Lucas Vis op in de Rooise Knoptoren. De middag begint om 14.00 uur.

Er zullen stukken gespeeld worden in meerdere verschillende combinaties, 1 cello 1 stem, 1 strijkkwartet 1 stem, 1 cello twee stemmen, cello solo, zang solo, etc. Er staan vele mooie stukken staan op het programma. Ook qua talen zal het erg afwisselend zijn; Francine zal in vier verschillende talen zingen. Zij zullen alles zelf presenteren en daarbij zal het vak dirigeren ook aan de orde komen. Toegangskaarten zijn verkrijgbaar bij het VVV kantoor en aan de kassa.

Kerkberichten

Martinuskerk (centrum)
Za 05/05
18.30 uur: Eucharistieviering met Het Goede Herderkoor. Intenties: Petre van der Maat – Vermeulen, Tonnie van 't Hof – van den Tillaart en Jan van 't Hof (maanddienst), Wim van der Heijden en overleden leden van familie van der Heijden – Hoeks.
Zo 06/05 Zesde Zondag van Pasen 09.30 uur: Eucharistieviering met Het Odakoor. Intenties: Harrie en Jo van Dongen – Vos (maanddienst), Jan Lathouwers (maanddienst), Antonet en Piet van den Brand – van de Weetering en hun zonen Albert, Harrie en Kees, Lenneke Versantvoort en overleden familieleden, Toon van den Oever, Riek van den Oever – van Kempen, Mgr. Bekkers, Ton en Tonia van Kemenade – van de Hurk, Tiny van der Steen – van Zeeland (maanddienst), Toon van Erp (maanddienst), Johannes van de Ven en Antonia van de Ven – van Genugten, Jan van de Ven, José en René van Eck, Gerardus der Kinderen, Francisca der Kinderen – van der Vleuten en overleden familieleden, Jan Poels en overleden ouders Poels – van der Heijden en overleden familieleden, Jan van Acht. 12.30 uur: Doopviering Xam Keetels.In de meimaand wordt voorafgaand aan elke doordeweekse Viering, het Rozenkransgebed gebeden. Op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag begint het Rozenkransgebed om 08.40 uur, op woensdag om 18.40 uur.
Ma 07/05 en 11/05 09.00 uur: Eucharistieviering in de Dagkapel van de Goede Herderkerk. Di 08/05 09.00 uur: Eucharistieviering in de Heilige Antonius van Padua kerk te Nijnsel. Tevens Vierde Noveendag van de Heilige Antonius van Padua.Wo 09 mei 19.00 uur: Eucharistieviering in de Heilige Ritakapel te Boskant. Achtste Noveendag van de Heilige Rita van Cascia. 20.00 uur: informatiebijeenkomst voor de gezinsbedevaart naar Lourdes in de herfstvakantie. Deze bijeenkomst wordt gehouden in de parochiezaal van De Goede Herder Kerk.
10/05 Hemelvaartsdag 10.00 uur: Eucharistieviering bij de Heilige Ritakapel Kremselen met Het Goede Herder Koor.

Sint Antonius Nijnsel
Zo 06/05 Eucharistieviering om 11.00 uur met gemengd koor. Intenties:Theo Verbakel, Drina Merks- Geven, Mia Verhagen- Wijnhoven, Mien van Oorschot- Hanegraaf, Gerard Sijbers, Jan van Hoof.

Odendael:
Zo 06/05
eucharistieviering. Intentie: Leentje en Theo v.d. Berg. Piet en Janna Pepers - Wouters en dochter Annie.
Di 08/05 Rozenhoedje bidden in de stilteruimte om 19.00 uur.

H. Martinus Olland
Za 05/05.
Geen Eucharistieviering.

Protestantse kerk (PKN):
Zo 6/5 Knoptoren om 10.00 uur: Mw. Ds. W. van Seventer

Knoptoren:
Zo 20/05
Ds. B. Stigter. Pinksteren Dienst van Schrift en Tafel + Kindernevendienst.
Zo 27/05 10.00 uur: Ds. Chr. Mondt

Sint Genoveva-kerk, Breugel
Do 03/05
18.15u. : Rozenhoedje. 18.30 uur: Eucharistieviering, aansluitend stille aanbidding.
Za 05/05 18.30u. : Eucharistieviering m.m.v. Piet Pijnacker
Zo 06/05 Kapelletje aan de Kuilen 09.30u. : Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Intentie: Ad Versantvoort, Miny van de Ven-Winkelman, Karel en Elisabeth Faessen-van Tilburg, Miet Foolen, Marijke Tonneyk-Rooyakkers en familie, Norman Tee, Broer Roovers.
Do 10/05 Hemelvaart 11.00u. : Eucharistieviering bij de kapel aan de Beverlaan.
Zo 13/05 09.30 uur: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Intentie: Ietje van Dinther-Raeven, Jan Adriaans, Truus van den Tillaart, Marieke van der Lande-Wijnants, Johan en Martina Foolen en zoon Karel, Lies Sanders-van den Boogaart, Cilia Hoonhout-Van Schöll. 11.00 uur: Eerste Heilige Communie Breugel.

Sint Petrus' Banden, Son
De vieringen vinden tijdelijk plaats in de Sint Genoveva-kerk in Breugel.
Vr 4/5, Eerste Vrijdag van de maand 08.30u: Eucharistieviering. 19.30u: Oecumenische gebedsdienst in de Protestantse kerk, Zandstraat 26, voorafgaand aan de dodenherdenking bij het monument aan de Europalaan
Za 5/5 18.30u: Eucharistieviering in de Sint Genovevakerk 19.00u: Rozenhoedje in de Mariakapel aan de Beverlaan.
Zo 6/5, Corneliuszondag 11.00u: Eucharistieviering. Na de viering gelegenheid tot het vereren van de relikwie van de Heilige Cornelius. Intenties: Maria Brugmans en overleden familie Brugmans-Merks, Corrie en Leo van de Ven-van den Hurk, Nico de Jongh (1e jaargetijde), Rein Biegel, Jan Verheijden, Herman Benning, Riet Passier-Swinkels, Cees Laas, Piet van de Laar.

Waterdiertjes scheppen in de Beekse Waterloop

Foto:

Op zondag 6 mei houdt de Heem-natuurgroep een excursie aan de Beekse Waterloop om waterdiertjes te scheppen.

Vooral ook voor kinderen is het een leerzame gebeurtenis. Zelf kunnen ze met schepnetjes waterkevers, slakken, visjes, libellen- en kikkerlarven en andere in het water levende beestjes naar boven halen om ze goed te bekijken en er een naam aan te geven. Natuurlijk zal er ook oog zijn voor waterplanten en vogels.

Foto: Henri van Weert Foto: Henri van Weert
Foto: Manon Swinkels

Het belooft een mooie ochtend te worden. Wie deze leuke excursie bij wil wonen kan zich om 9 uur voegen bij de andere deelnemers op de Markt waarna er carpoolend naar Jekschot wordt afgereisd. Deelname is kosteloos. Laarzen aan te bevelen. Inlichtingen zijn te verkrijgen bij: Bert Vervoort 0413-475114 en bij: Jeanne Soetens 0413-474486.

IVN fietstocht langs monumentale bomen

Sint-Oedenrode staat bekend om het populierenlandschap, waarbij de bomen na enkele tientallen jaren alweer gekapt worden en opnieuw worden aangeplant. Op diverse plekken in dorp en buitengebied staan echter ook bomen die een respectabele leeftijd hebben bereikt en waarvan het verhaal de moeite waard is om verteld te worden.

De gidsen van het IVN Rooi hebben een selectie gemaakt uit de monumentale en karakteristieke bomen in Sint-Oedenrode voor een bijzondere fietstocht op zondag 6 mei aanstaande. Er wordt in een rustig tempo gefietst en regelmatig stoppen de gidsen bij bijzondere bomen om uitleg te geven. Op een aantal plaatsen zal ook een korte wandeling worden gemaakt langs enkele monumentale bomen zodat ze ook van dichtbij bekeken kunnen worden. De fietstocht begint om 9:00 uur op de markt in Sint-Oedenrode en eindigt daar ook weer omstreeks 12:00 uur. Deelname is gratis en iedereen die geïnteresseerd is in bomen is van harte welkom om mee te gaan. Inlichtingen: ivnrooi@gmail.com of www.ivnrooi.nl. De foto is gemaakt door Henri van Weert, gids van IVN.

Organist Bert Augustus geridderd Op donderdag 26 april werd Bert Augustus, terwijl hij met een inspectie van het Smitsorgel in de Sint Willibroduskerk van Deurne bezig was, door zijn burgemeester gevraagd om even beneden een kop koffie te komen drinken.

Beneden aangekomen trof Bert vele bekenden en bleek waarom de burgemeester 'op de koffie kwam'. Hij werd benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Kerkorgels en carillons zijn onlosmakelijk verbonden met het leven van de precies 66-jarige Bert Augustus. Ofschoon hij zijn pensioengerechtigde leeftijd daarmee bereikt heeft, blijft Bert als campanoloog voor de Koninklijke Eijsbouts Klokkengieterij beschikbaar. Hij is een internationale autoriteit op het gebied van beiaard – en luidklokken en spant zich al vele jaren in om de campanologie op een hoger niveau te brengen. Iemand met een zodanige bijzondere deskundigheid en ervaring vind je niet gemakkelijk. Bij het Museum Klok en Peel zijn ze dan ook al vanaf 1991 blij met de Bert zijn betrokkenheid bij hun organisatie.
Maar Sint-Oedenrode kent Bert vooral omdat hij al zestien jaar het Smitsorgel in de Sint Martinuskerk bespeelt en ook omdat hij bestuurslid is van de Stichting Smitsorgel. Bert beheert het orgel en het carillon. En intussen doet hij dat ook in zijn woonplaats Deurne. Behalve een musicus pur sang is Bert ook een aimabel mens. Het bestuur van de Stichting Smitsorgel Sint-Oedenrode is er dan ook met recht trots op om ridder Bert Augustus in hun midden te hebben.

Sportproeflessen voor mensen met een beperking

Gemeente Meierijstad, sportloket Uniek Sporten en zorginstelling Dichterbij zijn gestart met een proef om mensen met een beperking te helpen zoeken naar de sport die bij hen past. Zo willen zij de drempel verlagen om kennis te maken met het sportaanbod binnen de gemeente en bewegen voor iedereen mogelijk maken.

De cliënten van Dichterbij krijgen een programmaboekje, waarin een aantal sportverenigingen uit Meierijstad sportkennismakingslessen aanbieden. Ze kunnen kiezen uit badminton, fitness, handboogschieten, hockey, jeu de boules, snorkelen, tennis of yoga en voetbal. De lessen zijn gratis of worden tegen een kleine vergoeding aangeboden.
De eerste boekjes zijn afgelopen week door Sarah Urlings (projectuitvoerder bij gemeente Meierijstad) aan wethouder Coby en der Pas en een viertal cliënten van Dichterbij uitgereikt, bij een van de deelnemende sportverenigingen, Tennisvereniging de Krekel in Mariaheide. Wethouder Coby van der Pas: "Een mooi voorbeeld van hoe je door samenwerking dingen mogelijk kunt maken! Voor mensen met een beperking is het nog niet vanzelfsprekend om dichtbij een passend sport- en beweegaanbod te vinden. Dit initiatief kan daar zeker bij helpen en sluit ook perfect aan op de ambitie van Meierijstad om een breed aanbod in sport te bieden en het voor iedereen toegankelijk te maken. Als alle betrokkenen enthousiast zijn, willen we deze proef samen met sportloket Uniek Sporten, volgend jaar uitbreiden voor iedereen vanaf 6 jaar met een beperking. We hopen dat er dan nog meer sportverenigingen mee willen werken, zodat er nog meer te kiezen valt!"


Udea kiest voor Foodpark Veghel

Foto:

Udea en gemeente Meierijstad tekenden afgelopen week de overeenkomst voor een unieke locatie op het Foodpark Veghel. Udea koopt 5,6 ha grond, waar ze haar nieuwe pand gaat realiseren. Op dit perceel worden de twee bestaande distributiecentra gecentreerd. Udea gaat een volledig nieuw mechanisatiesysteem in gebruik nemen. Dit technologische vooruitstrevend systeem is ontwikkeld door Vanderlande, een internationaal opererende onderneming uit gemeente Meierijstad, die transportsystemen voor interne logistiek ontwikkelt.

Algemeen directeur Erik Does van Udea: "Voor ons is het een grote én ook spannende stap, wat aardige voorbereiding heeft gevraagd en ons tot in 2020 onze aandacht zal vergen. We zijn blij dat we ook voor ons personeel nu deze zekerheid kunnen bieden. Van twee locaties gaan we naar één centrale locatie op het Foodpark, waarbij we in samenwerking met Vanderlande gebruik gaan maken nieuwe technologische mogelijkheden. Dit leidt tot een efficiencyverbetering. We verwachten eind 2019 de nieuwe locatie te betrekken en zo snel als mogelijk in 2020 volledig operationeel te zijn.

"Met Udea trekken we een mooi food- en technologisch bedrijf aan."


Wethouder Goijaarts van gemeente Meierijstad: "Met Udea trekken we een mooi food- en technologisch bedrijf aan. Wij zijn er trots op dat Udea gekozen heeft voor deze mooie locatie en zien het als een grote aanwinst voor het Foodpark. Het bouwrijp maken van fase I van het Foodpark is bijna klaar. En wat ons betreft gaat voor Udea snel de eerste schop in de grond."

Nationale dodenherdenking in Eerde

Foto: Pien van der Sommen

Op 4 mei gedenken we in Nederland de slachtoffers die sinds het begin van de Tweede Wereldoorlog vielen in oorlogssituaties. Het Airborne Comité Eerde nodigt u uit om op vrijdag 4 mei 2018 de dodenherdenking in Eerde bij te wonen.

Omstreeks 19.50 u start een stille tocht vanaf het kerkplein naar het Airborne monument aan het Zandvliet. Bij het Airborne monument begint de herdenking om 20.00 uur met twee minuten stilte, zoals dat bij alle herdenkingen in Nederland gebeurt. Daarna zullen enkele sprekers aan het woord komen, waaronder leerlingen van de adoptieklas van de Petrus en Paulusschool. Muziekvereniging EDB zorgt voor de muzikale ondersteuning.
Na afloop van de ceremonie is er een informele samenkomst bij de Sint Antonius molen. Het Airborne Comité Eerde hoopt bij deze herdenking veel bezoekers te mogen begroeten. Door uw aanwezigheid draagt u bij aan het doorgeven van de vrijheid.

Zet je #Biebmodus aan om te slagen

Middelbare scholieren die zonder afleiding willen studeren, kunnen de komende weken weer terecht in de Bibliotheek Meierijstad. In de aanloop naar de eindexamens laten de openbare bibliotheken ook dit jaar zien dat ze alle faciliteiten in huis hebben die scholieren en studenten helpen om 'glansrijk' te kunnen slagen.

#Biebmodus
De bibliotheek is de plek waar je in alle rust kunt studeren en kunt focussen op je eindexamen. Geen afleiding van apps, likes, vlogs, blogs, broertjes, ouders of andere stoorzenders, enkel aandacht voor wat op dat moment belangrijk is: glansrijk slagen voor je eindexamen. De slogan van dit jaar is dan ook "Laat je niet afleiden, zet je biebmodus aan!".

Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode
Deze bibliotheken bieden alle faciliteiten om in alle rust te studeren. Je kunt er gebruikmaken van stilteplekken, gratis wifi, stroom en er is koffie verkrijgbaar. Bij goed weer kun je in Veghel ook gebruikmaken van de heerlijk rustige bibliotheektuin aan de Aa.

Een geweldige laatste eer

Foto:

Piet van Bakel uit Zijtaart is afgelopen week overleden tot groot verdriet van familie en vele vrienden en bekenden, waaronder zijn motorkameraden. Zij bewezen hem donderdag een geweldige laatste eer door met een stoet van 200 motoren naar het crematorium van Uden te rijden. Piet was er bij, zijn kist werd op een zijspan van een motor meegenomen. Het was een indrukwekkende tocht.

Foto:

Primeur met innovatieve kunstgrasmat

RKSV WEC en SV Avanti '31 krijgen nog dit voorjaar in dubbel opzicht een splinternieuwe kunstgrasmat. De kunstgrasvelden worden vervangen, omdat de oude na 10 jaar versleten zijn én de mat is helemaal nieuw, omdat deze dit jaar voor het eerst in Meierijstad en Haarlemmermeer wordt toegepast.

Proef met kunstgras zonder vulling
De velden die er nu liggen, zijn met rubberkorrels ingestrooid. Nu wordt een proef gestart met non-fill kunstgrasmatten; matten zonder instrooimaterialen met toch voldoende demping. Deze hebben een langere levensduur, dragen bij aan het terugdringen van materiaalgebruik, en kunnen volledig worden gerecycled.

Voor voldoende schokabsorptie hebben de nieuwe grasmatten een hoger aantal kunstgrasvezels per m2. De extra materiaalkosten maakt ze duurder. Deze kosten worden echter gedekt door de vermindering aan onderhoudskosten.

Goedgekeurd door KNVB
Het innovatieve en duurzame materiaal van de mat is al goedgekeurd door de KNVB. Om te kijken of de matten, ook als ze er liggen, voldoen aan de kwaliteitseisen van NOC*NSF/sportbond worden ze gekeurd. Na goedkeuring mogen er vanuit de sportbond competitiewedstrijden en toernooien op gespeeld worden.
Jack Brus, voorzitter sv Avanti'31 "Bij sv Avanti'31 hebben vorig jaar een compleet nieuwe kleedaccommodatie in gebruik genomen waarin duurzaamheid en innovatie een grote rol hebben gespeeld. Wij staan als vereniging, ondanks dat het een compleet nieuw product is, helemaal open voor dit mooie innovatieve project van gemeente Meierijstad."
Sjaak Pijnenburg, voorzitter van RKSV W.E.C. "We staan bij WEC altijd open voor nieuwe ontwikkelingen. Een nieuwe mat brengt risico's met zich mee, maar die zijn het dubbel en dwars waard! Daarover zijn goede afspraken gemaakt tussen de gemeente, de voetbalvereniging en de leverancier. 10 jaar geleden hadden we ook al een innovatieve mat en nu zijn we, samen met Avanti '31, de eerste in Nederland. We wachten met spanning de reactie van onze spelers af."
Wethouder Coby van der Pas: "We werken als gemeente graag mee aan deze proef met dit duurzame, innovatieve materiaal. Hiermee bieden we de kans om er praktische ervaring mee op te doen. Alleen zo kan er voor de toekomst bekeken worden of deze nieuwe generatie kunstgrasmat kans van slagen heeft."

Weer over het weer

Het weer is één van de meest besproken onderwerpen in ons land. Een goede reden om eens terug te kijken op het weer van de afgelopen maand. Viel er meer of juist minder regen dan normaal? Was het te warm of veel te koud. Hadden we reden om te klagen of kregen we gewoon dat wat we verdienden?

Het kon niet uitblijven. Na twee maanden, die kouder waren dan normaal, was april 2018 weer warmer dan gemiddeld. Zelfs behoorlijk warmer dan gemiddeld. De zon hield haar belofte en met dank aan de stevige regen- en onweersbuien die in de nacht en vroege ochtend van 30 april overtrokken, was april duidelijk te nat.

Extreem warm
De vorige maand was het behoorlijk warm, zeker in de voorlaatste week van de maand was het enkele dagen warmer dan 25°C. Dat heet zomers warm en is in april eerder uitzondering dan regel. De hoogste temperatuur werd gemeten op de negentiende. Die dag wees het kwik maar liefst 28,8°C aan. De laagste temperatuur hadden we op de 1 april, toen koelde het in de ochtend nog af tot -0,4°C. Gemiddeld was het 12,4°C tegen normaal 9,3°C. In de middag werd het gemiddeld 18,2°C en de nachten koelden gemiddeld af tot 6,6°C. Normaal is dat 14,4°C en respectievelijk 3,9°C.

Veel meer regen dan normaal
Aanvankelijk leek het er op dat de regen zich redelijk aan de afspraak hield. Maar het venijn zat in de staart. Met flinke regen- en onweersbuien die in de nacht naar 30 april over onze regio trokken, viel er binnen twaalf uur 34 mm regen. Dat was bijna het dubbele van de 44,3 mm die tot dan voor de hele maand op de teller stonden.

Het bleef op vijftien dagen helemaal droog en dat betekent dat er dus op die andere vijftien dagen die de maand nog had regen viel.

De zon hield zich aan de afspraak
De zonnigste dag van de maand was de 19e. Die dag konden we precies dertien uur in de zon zitten. In totaal scheen de zon de afgelopen 170 uur en dat is maar twee minder dan normaal. We hadden in april wel twaalf sombere dagen, dat zijn dagen dat de zon zich minder dan 20% van de daglengte laat zien. Op 1 april liet de zon zich maar achttien minuten zien en daarmee was dat de meest sombere dag van de vorige maand.

Kort samengevat, was april 2018 wat de zon betreft een normale maand. Wat de temperatuur aangaat was de maand op alle fronten te warm en als we de laatste dag van april buiten beschouwing laten, viel het met de regen wel mee. Maar ja, zoals ze wel vaker zeggen: "het venijn zit in de staart."


Gemeente blijft initiatieven Buitenspeeldag ondersteunen

Op woensdag 13 juni organiseren tientallen vrijwilligers weer een Buitenspeeldag. In veel straten, buurten, wijken en dorpen in Meierijstad worden dan leuke en uitdagende buitenactiviteiten georganiseerd voor kinderen. Jantje Beton en Nickelodeon zijn de initiatiefnemers van de buitenspeeldag. Ze roepen iedereen op mee te helpen om van Nederland één grote speelplek te maken. Als het aan de gemeente ligt, wordt ook Meierijstad die dag één grote speelplek. Daarom stelt de gemeente Meierijstad, naast de subsidie van Jantje Beton, € 90,-- per initiatief beschikbaar en ondersteuning met materialen.

Buitenspelen is gezond
Wethouder Coby van der Pas: Gemeente Meierijstad ondersteunt deze oproep van harte. Buitenspelen is gezond en belangrijk voor de ontwikkeling van ieder kind. Buitenspelen is tegenwoordig niet meer zo vanzelfsprekend en hiermee kunnen de kinderen in Meierijstad ervaren hoe leuk het is om de wereld buiten te ontdekken. Buitenspelen is essentieel voor de fysieke, mentale en sociale ontwikkeling en kinderen leren spelenderwijs het best!

Steun met geld en materiaal
Naast de subsidie van Jantje Beton, is het mogelijk om van gemeente Meierijstad een bijdrage te ontvangen. Gemeente Meierijstad heeft besloten om de initiatieven in het kader van de buitenspeeldagen de komende vijf jaar te blijven ondersteunen. Hiervoor wordt € 90,- per initiatief beschikbaar gesteld. Ook kan de gemeente dit jaar voor gratis materialen zoals dranghekken en afzetlint zorgen. De materialen worden door medewerkers van de gemeentewerven gebracht en weer opgehaald.

Aanvragen bijdrage en materiaal gemeente
Om in aanmerking te komen voor de bijdrage van € 90,- kan een aanmeldformulier worden ingediend op www.meierijstad.nl onder "Meedoen in je buurt". Gemeentelijke materialen kunnen, uiterlijk 2 weken voor de Buitenspeeldag, gereserveerd worden bij de gemeentewerf.

Nieuwe wijkaccommodatie voor de Boschweg

Het college heeft uitgesproken dat zij in principe akkoord gaat met een nieuwe wijkaccommodatie aan de Papaverstraat voor de wijk Boschweg (Bloemenwijk) in Schijndel. Zo wordt op de beste manier invulling gegeven aan de lang gekoesterde wens het kloppende hart in de wijk een impuls te geven. Het zal een gebouw worden van en voor de wijkbewoners.

Samen met woningcorporatie Woonmeij onderzoekt de gemeente de mogelijkheden voor een totaalplan voor het gebied. Door de combinatie van sociale woningbouw aan de Houtstraat en de wijkaccommodatie aan de Papaverstraat/Houtstraat vergroot je de leefbaarheid in de Bloemenwijk. Uiteraard worden ook alle partijen en omwonenden meegenomen in deze plannen en de verdere ontwikkeling van het wijkgebouw. Een belangrijke stap is nu gezet.

Wethouder Witlox: "Ik ben blij dat we nu deze keuze voor de wijkaccommodatie aan de Papaverstraat kunnen maken op basis van objectieve informatie. Het geduld van de werkgroepleden én van de bewoners is zeker op de proef gesteld. Besluitvorming heeft door allerlei omstandigheden lang op zich laten wachten. We zijn er nu uit. Ik vertrouw erop dat de wijkaccommodatie in het hart van de Bloemenwijk verbindend werkt voor de bewoners van de Bloemenwijk."

Voordat de schop daadwerkelijk de grond in kan moeten er nog verschillende stappen te nemen. De eerste stap is het akkoord van de Raad, op 31 mei zal het voorstel behandeld worden. Wanneer ook zij akkoord zijn, gaan we naar de tekentafel voor de vormgeving van het gebouw en aan de slag met de organisatie van een beheerstichting die in de toekomst de exploitatie van de wijkaccommodatie op zich neemt.

Buurtbemiddeling Meierijstad van start

Blaffende honden, elke dag een mopperende buurman aan de deur en in de verte twee ruziënde buurtbewoners… Emoties kunnen hoog oplopen en het woonplezier binnen Meierijstad kan worden aangetast. Op een gegeven moment weten buren niet meer in alle redelijkheid het gesprek met elkaar te voeren…

Buurtbemiddeling

Dan is het tijd voor Buurtbemiddeling Meierijstad. Buurtbemiddeling is een gratis dienstverlening voor alle inwoners van Meierijstad die in conflict zijn met de buren. Getrainde buurtbemiddelaars worden ingezet om de buren weer om tafel te krijgen en het gesprek weer met elkaar te kunnen voeren. Samen naar oplossingen zoeken. Het heeft een positief effect op de sfeer in de straat of buurt. Een belletje naar de politie, of een klacht richting de gemeente is zo gedaan, maar denk eerst eens aan buurtbemiddeling! Dan is inzet van politie of een klacht richting gemeente of woningbouw niet altijd nodig.

Doelstellingen
Woonplezier, veiligheid en eigen kracht zijn de belangrijkste doelstellingen van buurtbemiddeling Meierijstad. Een goede samenwerking met elkaar binnen Meierijstad is belangrijk. En daarom willen we graag het glas met u heffen en als start ons symbolische lintje doorknippen op 16 mei om 16.00 uur in Het Gasthuis in Schijndel. Locatie: Lidwinahof 70 in Schijndel.

Dorpszeskamp s.v. Avanti '31

Iedereen kent natuurlijk de Schijndelse Dorpszeskamp, die al tientallen jaren bij en door s.v. Avanti '31 wordt georganiseerd. Dreigde de zeskamp een aantal jaren geleden minder populair te worden, is het met de komst van de jeugdzeskamp op de zaterdag aan een ware revival bezig.

Dit jaar is het weer ouderwets volle bak met 26 ploegen op zaterdag en 25 teams op zondag. Een groot succes voor de huidige organisatie, die uiteraard weer rekent op al haar vrijwilligers en de vele enthousiaste deelnemers.
Maar het Pinksterweekend bij Avanti '31 is niet alleen de zeskamp. De vrijdagavond wordt nu ook toegevoegd aan het barstensvolle weekend bij de succesvolle club. In de feesttent wordt vrijdag 18 mei een muziek- en sponsoravond georganiseerd met een aantal bekende en regionale artiesten.
De vele sponsors van Avanti '31, die net als de vele vrijwilligers zo belangrijk zijn voor de club, ontvangen nog een aparte uitnodiging om aanwezig te zijn op deze avond en zo de unieke sfeer van het Pinksterweekend bij Avanti '31 te proeven en te beleven. Voor meer informatie kan contact opgenomen worden met Pieter Migchels, Commissie Zeskamp Schijndel. Het telefoonnummer van Pieter is 06-53 888 444 en zijn mailadres is zeskamp@avanti31.nl.

Aftellen naar Pop & Colour…

Foto:

Het aftellen naar de nieuwe editie van het Pop & Colour Festival is begonnen. De hoofd-act in de persoon van Lucas Hamming werd enkele weken geleden bekendgemaakt. Veel muziekliefhebbers kijken daar naar uit. Maar op zondag 10 juni is in park Kienehoef nog veel meer te beleven op het gebied van kunst, cultuur, eten en muziek. De komende weken blikken we vooruit. Zo spraken we Martine de Louw. Deze creatieveling laat zich op de dag van het festival van de beste kant zien.

Hoe ben je bij het idee gekomen om mee te doen?
"Vorig jaar liep ik over het festivalterrein met veel plannen in mijn hoofd om mijn eigen atelier te starten. Het weer was mooi en er hing een heerlijke creatieve sfeer. Ik dacht erover na hoe gaaf het zou zijn om daar zelf te staan. Om kinderen enthousiast te maken lekker creatief aan de slag te gaan. Terwijl jong en oud kan genieten van de muziek. In juli ben ik gestart met atelier creaplus en daarna heb ik geïnformeerd of het mogelijk was om in 2018 mee te doen aan dit festival."

Wat ga je laten zien?
"Je hoeft niet heel goed te kunnen schilderen om mooie creatieve schilderijen te maken. Ik wil laten zien dat je door gebruik te maken van de zwaartekracht en met behulp van een pendulum een heel vet schilderij kan maken. Dit is zeker ook leuk voor de stoerdere creatievelingen. Iets wat je thuis niet zo snel mag ontdekken vanwege het gespat met verf. Daarnaast is er in mijn tent ook de mogelijkheid om mee te doen aan een kleurwedstrijd en is er een knutselidee voor de echte 'creabeas.' "

Je kijkt er duidelijk met veel zin naar uit!
"Klopt! De nieuwe locatie, de muziek en de inspirerende stands zorgen voor een sfeer om lekker te ontdekken wat de mogelijkheden zijn die kunst en muziek je kunnen bieden. Als dit alles ook nog gecombineerd wordt met mooi weer dan wordt het zeker de 'place to be'."


Achter de schermen

Wat er vóór de schermen van de krant gebeurt leest iedereen. Wat er áchter diezelfde schermen gebeurt weten alleen ingewijden. Terwijl dat eigenlijk best vaak dingen zijn, die meer lezers interesseren of zouden moeten weten, bedachten wij ons als redactie. Natuurlijk gaan we niet helemaal met de billen bloot, maar er blijft genoeg over dat we met onze lezers willen delen.

Het Persloket
Onze lezers zal het woord persloket niks zeggen, ons zegt het des te meer. Kort vóórdat Rooi opging in Meierijstad, kreeg de pers te horen dat ze niet langer wethouder zus of ambtenaar zo mochten bellen, als ze een vraag hadden aan de gemeente. Dat moest voortaan met een mail aan het persloket, een digitaal lijntje naar de afdeling communicatie. Met name de dagbladpers had daar moeite mee, want dat kon wel eens vertraging opleveren en voor hun is een dag wat dat betreft soms al teveel.

Nu we er een tijd mee werken kunnen wij als weekblad zeggen: in het begin was het even wennen, maar wat ons betreft loopt het lijntje als een TGV. Als we 's morgens niet te laat een persvraag inschieten, staan we al lang niet meer te kijken als het antwoord nog dezelfde dag bij ons binnen valt. Glashelder. En dat mogen de dames van het persloket in hun zak steken als een moddervet compliment.

Natuurlijk krijgen we niet altijd het meest gewenste antwoord, maar ook een gemotiveerd nee kunnen wij begrijpen, en anders wel aan onze lezers meegeven. De dames – ja er zijn (nog) geen heren bij de club en Meierijstad is nog niet genderneutraal – zijn meer dan een doorgeefluik. Als ze zelf kritische vragen hebben over onze vraag gaan ze er niet meteen mee de boer op maar bellen terug. Ze weten bij wie ze een persvraag intern neer moeten leggen en meteen een antwoord los te krijgen, maar ze weten zo nodig ook terug te schieten. We hebben ook al eens meegemaakt dat ze met ons in discussie gingen over onze vraag, mét respect voor onze persvrijheid. Prima zaak.

Met de komst van Meierijstad is er voor menigeen best veel veranderd, ook voor ons als krant. Daar komen we in een andere aflevering op terug. In het lijstje van de veranderingen ten goede, mag het persloket in ieder geval niet ontbreken. Vandaar deze preview op het Meierijstad-brede verhaal. Wil je reageren of uitleg over een ander onderwerp dat vanachter de schermen speelt? Stuur dan een mail naar redactie@demooirooikrant.nl


Uierzalf

In de badkamer heeft Henk weer een grote pot uierzalf binnen handbereik gezet. Dat zit zo: het is lekker weer, de fietsafstanden worden opgevoerd en de tere billen die nog geen lange ritten gewend zijn, worden behandeld met een likje uierzalf alvorens de fietsbroek aan gaat. Henk zweert erbij om zadelpijn, schuurplekken of blaren tegen te gaan. Jarenlang heeft hij allerlei producten getest, van broekenvet, talkpoeder, zinkzalf tot Sudocrem en andere babycrèmes. 'Wat mij betreft werkt uierzalf verreweg het beste', vertrouwde hij me toe 'als ik jou was zou ik het ook gebruiken.' Af en toe ga ik aarzelend overstag. Hoewel het inderdaad lijkt te helpen, ben ik nog steeds geen fanatieke gebruiker. Ik rij niet zulke lange afstanden en eerlijk gezegd heb ik ook wel een beetje een hekel aan die vettigheid.

In het weekend zaten we met een grote groep dames gezellig te tafelen. Het gesprek kwam op een gegeven moment op fietsen en fietsongemakken als zadelpijn. Ik vertelde over Henks lofzang op uierzalf. Meteen toen het woord uierzalf viel kwamen er enthousiaste verhalen los. 'Ik gebruik het regelmatig. Het is geweldig spul. Ik smeer het altijd op mijn gezicht,' zei de een. 'Het is lekker vet, je voelt je huid als het ware zacht worden. Veel beter dan scrubben.' 'Echt waar?' vroeg ik wantrouwend. 'Ja, echt wel, en er zit geen bijtend spul in. Het helpt ook hartstikke goed tegen wallen onder je ogen.' Iemand anders wist te vertellen dat ze het altijd op haar lippen smeerde: 'De ideale lippencrème'. De volgende haalde herinneringen op: 'We hadden het thuis op de boerderij. Mijn vader smeerde de uiers van de koeien ermee in. Dan bleven ze soepel. En hij zweerde er zelf ook bij, zijn handen waren nooit ruw, hadden nooit kloven.'

's Avonds maak ik de pot uierzalf open. Terwijl ik de zalf op mijn schrale lippen smeer, besluit ik het goedje meteen aan een nadere inspectie te onderwerpen. Het ruikt heel neutraal. Maar wat zit er eigenlijk in? Ik lees dat het onder andere bestaat uit petrolatum en paraffinum, aardoliedestillaten. Dat riekt naar chemisch fabricaat. Ik had altijd gedacht dat het best wel een natuurlijk product was.

Ik wilde het op mijn gezicht smeren – wie wil er nou niet een zachte huid, zonder wallen – maar nu aarzel ik toch even. Niet eens zozeer vanwege het 'chemische karakter' van het spul, maar omdat me ineens een akkefietje met een huisarts te binnen schiet, van jaren geleden. Ik was naar hem toe gegaan met ontstoken ogen. Dat wil zeggen, de huid rond mijn ogen was schraal, rood en jeukte nogal. Ik had er dagenlang – ik had naar mijn omgeving geluisterd – uierzalf op gesmeerd, want 'dat was overal goed voor'. Toen mijn oogleden rood bleven en de jeuk ondraaglijk werd, was ik ten langen leste naar de huisarts gegaan. Die had heel droog opgemerkt: 'Overal goed voor? Grote flauwekul. Boerenverzinsels. Hier in het dorp denken de mensen dat uierzalf een wondermiddel is. Ze smeren het overal op. Te pas en te onpas. Het werkt niet. Het enige dat het doet is vliegen weghouden.'
Ik schiet in de lach, een vliegenvrije nacht is ook waardevol. Maar ik doe de pot dicht. Ik besluit ter plekke het gebruik van uierzalf tot mijn billen te beperken, incidenteel.

Elli de Rijk
Reageren? schrijvers@impesant.nl

Grenzeloos Muziek, een bijzondere Liederentafel

Op dinsdag 8 mei is er in het Damiaancentrum weer de bijzondere, maandelijkse, liederentafel onder de naam Grenzeloos Muziek. Wel of geen talent, iedereen die in muziek geïnteresseerd is, is welkom.

De meest internationale taal is muziek. Van trommel tot panfluit, muziekinstrumenten vind je over de hele wereld. En gezongen wordt er in alle culturen. De opzet van zo'n avond is elkaar ontmoeten met een zo breed mogelijke culturele uitwisseling. En … je hoeft niet eens te kunnen zingen om mee te doen. Bespeel je een instrument? Breng het mee! Wil je je Nederlands verbeteren? Je steekt er altijd wat van op! Ook is er gelegenheid om zelf met de microfoon iets ten gehore te brengen zo mogelijk met life-begeleiding. Wie weet ontdekken we nog nieuw talent. Deelname is gratis, voor de koffie en thee wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd. De avonden zijn van 19.30 tot 21.30 u. Informatie en aanmelden: peter.tintin@gmail.com Damiaancentrum, Schijndelse weg 46. Vervoer wordt vaak onderling met andere deelnemers geregeld.

Doe mee met NJA

Altijd al mee willen doen of een gewoon keer proberen hoe het is om in een groot orkest te spelen? Binnenkort organiseert Nos Jungit Apollo een Play-in voor alle Rooienaren en omwonenden die muziek maken. Hierbij krijgt iedereen de gelegenheid om te proeven hoe het is om bij NJA muziek te spelen.

De Play-in zal bestaan uit een drietal repetities op woensdagavond 16, 23 en 30 mei van 20.30 tot 21.30 uur in de Beurs afsluitend met een gezamenlijk concert op de Markt, zaterdag 2 juni om 20.00 uur. Het repertoire bestaat uit een vijftal verschillende nummers welke je zoal bij de fanfare gedurende het muzikale seizoen tegenkomt. Zo kunnen de Play-in muzikanten alle stijlen en soorten proberen. Dat is ook het leuke van muziek maken bij een fanfare. Allerlei soorten muziek maken met een snelle omloop van nieuwe nummers. Ook voor degene die wat meer uitdaging zoekt is de fanfare zeker een goede plek, daar de nummers soms net wat meer power en precisie vergen. Daarnaast is het erg leerzaam en leuk om mee te spelen. Na de repetities is er natuurlijk de gelegenheid voor een borrel. De repetities vinden plaats in de Beurs. Aanmelden kan via info@fanfarenja.nl of bezoek de website.

'De auto van m'n opa'

Het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) vroeg zich ruim twee jaar geleden af hoe gemotoriseerd jouw opa en oma waren. Dat hebben we geweten! Inmiddels kunnen auto- en motorliefhebbers hun hart ophalen aan meer dan 10.000 foto's (en het einde lijkt nog niet in zicht) op 'De auto van m'n opa'. Dat is een website over de bezitters van motoren en auto's in Noord-Brabant tussen 1906 en 1951 die in 2015 live ging: over avontuurlijke motorrijders, ondernemende fabrikanten, vrouwen achter het stuur, maar ook oma in het zijspan en vader op zijn Sparta.

In de zijspan naar Parijs
Neem bijvoorbeeld het reisverslag van Cornelis Vogel dat hij bijhoudt als hij in juni 1914 met zijn broer Hugo in een zijspan en samen met vriend Janus van Zelst op de 'solo' uit Oirschot vertrekt naar Parijs. Dat was in de tijd van dreigende oorlogsspanningen een enorm avontuur. Bijzonder is het verhaal van de garagehouder en motorhandelaar Leo Renkens uit Boxmeer, die in de jaren dertig van de vorige eeuw het kleinste autootje van Boxmeer maakt voor zijn zoon. Welke jongen droomt nou niet van een speelgoedauto met een geavanceerd mechanisme en voorzien van 1 PK motor? Tragisch is het noodlottig ongeluk in april 1934 in Heesch waarbij priester Theo der Kinderen in zijn nieuwe Essex Terraplane tegen een boom aanrijdt en op slag dood is. Of de wetenswaardige bijdrage over het ambulancevervoer in Nederland waarin staat hoe het Leger gewonde soldaten met Harley's en BMW's van het slagveld afvoert. Kortom, veel mooie autoverhalen met illustraties.

Als je tussen 1906 en 1951 in een auto of op een motor rondreed, kon iedereen aan je kenteken zien uit welke provincie je kwam. In die tijd zijn er ruim 99.000 "Brabantse" kentekens op naam uitgegeven. Het BHIC heeft tweeënhalf jaar geleden het plan opgevat om die kentekens in een database te zetten en er een site aan te wijden: 'De auto van m'n opa' dus. Maar wat de site echt leuk maakt, is allerlei aanvullende informatie, zoals merk of type en natuurlijk de familieverhalen en de vele foto's die mensen zelf toevoegen. Die 10.000 foto's online hebben betrekking op ruim 3800 Brabantse kentekens. Soms weten we meer over een auto, maar ontbreekt informatie over het kenteken. Die zoekplaatjes vind je in de rubriek 'Help ons'. Zou het lukken om in totaal van 5000 kentekens een foto online te plaatsen? Dat streven heeft het BHIC wel degelijk. Er zitten ongetwijfeld nog veel foto's verstopt in oude familiealbums of stoffige schoenendozen op Brabantse zolderkamers. Ga eens op zoek naar het gemotoriseerde leven van je Brabantse voorouders en laat het ons weten.

Laatste lezingen over Bisschop Bekkers

Foto:

52 Jaar na zijn overlijden wordt deze bijzonder geliefde Bisschop door velen nog steeds op handen gedragen. Deze aimabele man, met zijn warme en innemende uitstraling is iemand die van zeer grote betekenis is geweest voor de R.K. Kerk in Nederland en ver daarbuiten.

Niet alleen voor de katholieke kerk was hij een belangrijk persoon. Hij was samen met dominee Van den Akker ook de grondlegger van de oecumenische gedachte. Op 9 mei 1966, is Bisschop Bekkers overleden en op 14 mei in Sint-Oedenrode begraven. Zijn overlijden veroorzaakte in 1966 een emotionele shock in geheel Nederland. De KRO zond de gehele uitvaartdienst in de Sint-Jan, de tocht naar zijn geboorteplaats Sint-Oedenrode, alsmede de begrafenis volledig uit. Deze zo populaire Bisschop is bij velen nog lang niet vergeten. Dit blijkt ook uit de zeer grote belangstelling voor de lezingen.

Katholiek van de Eeuw
In 2000 (34 jaar na zijn overlijden) werd Bisschop Bekkers, die zich heeft ingezet voor de gezinnen en voor de zwakkeren in onze samenleving, gekozen tot de Katholiek van de Eeuw..

Veel belangstelling voor Bisschop Bekkers
Heemlid Wim van Kreij heeft een boeiende lezing samengesteld en deze al ruim 60 keer gehouden in en buiten ons Bisdom. In de presentatie zijn dia's en foto's over het leven en werken van Bisschop Bekkers opgenomen. Verder diverse filmfragmenten o.a. over zijn installatie, Brandpunt t.v.-uitzendingen en bij "Mies Bouman in de stoel" waarin Bisschop Bekkers zelf aan het woord komt. Van de uitvaart en de begrafenis in Rooi zijn filmfragmenten opgenomen. Hij heeft in zijn lezing ook de installatierede van de nieuwe Bisschop Mgr. G de Korte opgenomen. De presentatie wordt afgesloten met het lied van Nico van de Wetering over Bisschop Bekkers bij de onthulling van het standbeeld in 2002..

De Heemkundige kring De Oude Vrijheid heeft Wim uitgenodigd om zijn presentaties over Bisschop Bekkers in Sint-Oedenrode af te sluiten in de Knoptoren. Deze worden gehouden op woensdag 9 mei om 14.30 uur (de zaal is open om 14.00 uur) en op 15 mei om 20.00 uur (dan is de Knoptoren open om 19.30 uur). De entree is €2.00. Voor de leden van het Heem en de KBO-leden Sint-Oedenrode met een KBO-pas is de toegang gratis. Degenen, die problemen hebben met vervoer kunnen zich melden bij de receptie van Odendael 474911.


Kaarten in Boskant

Vanuit de drie buurtverenigingen, Rita-buurt, Boskant-West en Beuken-buurt, is er het afgelopen seizoen elke eerste donderdag van de maand gekaart. Tijdens de finale ontstond het idee voor een extra kaartavond, met nog meer mensen, voor het goede doel.

De opbrengst gaat namelijk naar SamenLoop voor Hoop. Deze kaartavond wordt gehouden op donderdag 3 mei bij De Vriendschap in Boskant. Om 19.00 uur is de zaal geopend en om 19.30 gaat de avond van start. Voor vijf euro wordt in twee rondes rikken en jokeren gespeeld. Aansluitend wordt een loterij gehouden. Iedereen is welkom!

Rhode krijgt hulp van EVVC

Bas van Kuringe (l) en Martijn van Boerdonk met de schaal. Foto: Henny van Schijndel

Rhode heeft zondag met nog vijf wedstrijden te gaan de titel al binnen kunnen halen. Het had daarbij wel de hulp van EVVC nodig. Rhode verloor, maar gelukkig verloor EVVC ook. Met zestien punten voorsprong was de titel een feit.

Er werd twee keer verloren en twee keer gelijkgespeeld. De overige zeventien wedstrijden werden gewonnen. Bovendien werd ook nog eens de kwartfinale van de beker gehaald. Een prachtig seizoen in het negentigjarig jubileumjaar van Rhode.
Al in de tweede minuut kwam Rhode op achterstand door een ongelukkig eigen doelpunt. Rhode was er natuurlijk op gebrand, nu het de zaken in eigen hand had, om de titel dan ook maar meteen binnen te halen en probeerde er alles aan te doen om die achterstand zo snel weg te werken. Dat lukte ook in de zestiende minuut door een fraai afstandsschot van Koen van der Zanden. Daarna waren er nog twee goede kansen op een voorsprong. Vervolgens was er in de 28e minuut weer een kans voor Helvoirt, weer via een verdediger van Rhode. Rhode gebruikte heel veel energie en het was eigenlijk wel duidelijk dat dit geen 90 minuten was vol te houden, zeker niet omdat Helvoirt goed voetbalde en snel en gevaarlijk counterde.
Na rust werd dit al snel duidelijk. Helvoirt sloeg meteen toe. Uit een voorzet van links werd het in de 47e minuut 2-1. Rhode had vervolgens nog een paar gevaarlijke acties, maar moest daarna toch noodgedwongen gas terugnemen. In de 54e minuut werd in feite de wedstrijd beslist toen Helvoirt vanaf rechts de bal simpel in het lege doel kon werken: 3-1. Rhode knokte voor wat het waard was, maar ondanks dat er nog wel kansen kwamen werd er niet meer gescoord. Helvoirt deed dat nog wel een keer. In de 86e minuut werd het 4-1, het was een kopie van de tweede goal, maar ditmaal van rechts.
Toen was het wachten op de uitslag van EVVC, dat op het moment dat Rhode de gelijkmaker scoorde op achterstand kwam en na een paar spannende minuten bleek dat dit ook na 90 minuten niet gelukt was. Rhode was kampioen en mocht gaan feesten. Komende week is er voor veel teams een dubbel programma. Rhode 1 gaat zondag op bezoek bij de nieuwe nummer 2 Prinses Irene, en op Hemelvaartsdag komt Heeswijk op bezoek.

De spelers, uitzinnig van vreugde. Foto: Henny van Schijndel
Vlak na de wedstrijd: verbazing en blijdschap. Foto: Henny van Schijndel

Aanleg kunstgras bij Rhode begonnen

Wethouder Van der Pas graaft de eerste kuil. Wim van Meijl (met paraplu) en een vertegenwoordiger van het Waterschap keuren het goed. Foto: Jeroen van de Sande

Sint-Oedenrode – Het donderde en het bliksemde afgelopen zondag- op maandagnacht, en bij kampioen Rhode regende het niet alleen meters bier… Er viel ook een grote hoeveelheid water. Zo stond 's ochtends evenemententerrein de Neul compleet blank en lag ook het sportpark weer eens bezaaid met grote plassen water. Eens temeer werd duidelijk dat de aanleg van kunstgras meer dan broodnodig is.

Terwijl de bierlucht de kantine nog niet uit was, plofte een flinke delegatie neer in de bestuurskamer om de start van de kunstgrasaanleg te vieren. Met kleine oogjes en een brede glimlach schoof ook Rhode-voorzitter Wim van Meijl aan. Blij vanwege het grote kampioensfeest van een dag ervoor, maar misschien nog wel blijer met het begin van de renovatie. Ook wethouder Coby van der Pas was aanwezig en deelde uiteraard mee in de kampioenstaart. Zij stak van wal. "Het is een sterk staaltje samenwerking geweest tussen Rhode, het Waterschap en de gemeente. Er is een oplossing bedacht die niet alledaags, maar wel keihard nodig is." Van Meijl beaamde de woordkeuze van de dame tegenover hem en voegde er graag nog wat aan toe. "Het is een bijzonder prettig project. Het plezierige is dat altijd constructief in oplossingen is gedacht. Daar is Rhode erg blij mee. Ik hoop dat het project succesvol wordt afgerond." Teun Wouters van Topgrass stelde hem gerust dat alles goed komt.
Uiteindelijk moesten de paraplu's toch worden uitgeklapt om buiten de eerste handeling te verrichten. Veld 4 kon niet zonder natte voeten bereikt worden. Daar klom de wethouder in de kleine graafmachine om de start van het project vorm te geven. Eind augustus, begin september moeten er drie nieuwe kunstgrasvelden liggen.

34 / 40

Het hart van de Koning

wat zou het kunnen betekenen
dat Rooi slechts een lintje ontvangt
is het een kwestie van bescheidenheid
dat men niet geenszins naar
een openlijk erkenning verlangt

of is men zo ver weg van de deugd der naaste
en blind voor het kwalitatieve onderscheid,
gunt men minder dan voorheen
dat een burger in 't openbaar wordt gevleid

ik sluit toeval zeker niet uit
soms zijn er gewoon magere jaren
blij ben zeker ik met onze gedecoreerde
zijn verdienste is duidelijk te verklaren.

Oogcontact

Oplossing: Kim van de Ven

Winnaar: Jeanne Saris

Foto: Henri van Hoorn

Een ondergaande zon...een stromende Dommel. Henri van Hoorn heeft oog voor de prachtige Rooise natuur.

Foto: Jeanne van Heesch

Jeanne van Heesch legde dit typische Hollandse en Rooise schouwspel vast. Stuur ook uw natuurfoto naar redactie@demooirooikrant.nl

Het is een vreemde tegenstrijdigheid dat je pas kunt veranderen vanaf het moment dat je volledig aanvaardt wie je nu bent.

Ge kunt nie de processie lope en tegelijkertijd de klok luie.

Opnieuw gelijkspel voor Boskant

Foto: Manon Swinkels

Na het 2-2 gelijkspel in het eerste treffen tegen Stiphout Vooruit, werden de punten ook in het tweede duel eerlijk verdeeld. Deze keer stond er na negentig minuten spelen een 1-1 eindstand op het scorebord.

Voor rust was Boskant, met name in de beginfase, iets beter alhoewel de eerste goede kans al na zes minuten voor de thuisclub was. Na een voorzet van links nam Jorn Dekkers de bal vol op de slof, maar Boskant doelman Vincent Staal redde met een knappe reactie. Boskant nam het initiatief echter snel over. Na een verre uittrap van Vincent kwam Jim van der Zanden in de tiende minuut een teentje tekort om de bal voorbij doelman Tuinstra te tikken. Eén minuut later had Emiel van den Elsen, na een goede steekbal van Jim, de kans op de 0-1. Vrij voor doelman Tuinstra eindigde zijn inzet echter op het been van de doelman. Enkele minuten daarna moest Tuinstra opnieuw aan de bak toen Mark van der Heijden na een voorzet de bal binnen wilde glijden. In de periode daarna was de wedstrijd in evenwicht en beperkte de acties zich vooral in het gebied tussen de beide 16 meter lijnen. Van weerskanten aanvallend spel, maar geen echt uitgespeelde kansen. Na rust lag het initiatief lange tijd bij de thuisclub. In de 54e minuut leverde dat een 1-0 voorsprong. Een goede één-twéé door de midden werd door Davy van Bokhoven onhoudbaar binnen geschoven. Bijna nog kon Emiel van den Elsen die stand één minuut later al gelijk trekken, maar hij kwam na een diepe bal een teentje tekort om de bal binnen te tikken. Boskant leek daarna een poosje aangeslagen. Het spel was minder zuiver en Stiphout had het meeste balbezit. Na enkele wissels wist Boskant de wedstrijd iets meer te keren. In de 80e minuut leidde dat tot de 1-1. Na een goede pass van Jim van der Zanden behield Joris van der Heijden in vrije positie de rust en plaatste de bal zuiver voorbij doelman Tuinstra. Bijna nog leek Boskant de volle winst binnen te slepen. Jim kwam bij een pass van Roy van der Linden echter slechts enkele centimeters tekort om Boskant naar de overwinning te schieten.
Voor Boskant 1 wacht een druk (voetbal) programma. Het team krijgt aanstaande zondag 6 mei Keldonk 1 op bezoek. Op woensdag 9 mei is de (inhaal) uitwedstrijd tegen Essche Boys 1 gepland. En op zondag 13 mei staat de uitwedstrijd tegen Bavos op het programma.
Boskant 2 behaalde in de uitwedstrijd tegen Nooit Gedacht 2 een 2-2 gelijkspel. Een prima prestatie van het reserve team. Dinsdag 1 mei staat de thuiswedstrijd tegen Prinses Irene 2 op het programma. Beide teams zijn nog volop in de strijd om nacompetitie te ontlopen, dus elk punt is belangrijk!

Foto: Manon Swinkels

Actief op Hemelvaartsdag
Op Hemelvaartsdag is het weer gezellig druk op en rondom het Boskant sportpark. Deze keer is er door de organisatie bij de voorbereiding veel werk verricht omdat de KNVB die datum had ingepland voor het spelen van inhaalwedstrijden. In overleg met de teams waartegen gespeeld moest worden, zijn alle wedstrijden verplaatst zodat de traditie voor vv Boskant op Hemelvaartsdag overeind kan blijven! Sinds jaar en dag worden er bij vv Boskant op Hemelvaartsdag twee activiteiten georganiseerd: een familie- vrienden- en bedrijven 7x7 voetbaltoernooi en bij de kantine een vlooienmarkt waarvan de opbrengst is bestemd voor onze jeugd. Jarenlang heeft de combinatie van deze activiteiten er voor gezorgd dat het op Hemelvaartsdag uitermate druk en gezellig was rondom de kantine van vv Boskant. Met name onze vlooienmarkt staat bekend als een van de plekken waar voor hele schappelijke prijzen nog mooie aankopen te doen zijn! Het belooft een mooie dag te worden met temperaturen rond de 20-22 graden. Weeronline geeft donderdag 10 mei om die reden dan ook een dikke 8!

Nijnsel kan weer niet imponeren

Nijnsel 1 speelde opnieuw een thuiswedstrijd, ditmaal tegen Vitesse '08 uit Gennep dat maar liefst vijf van de laatste zes wedstrijden winnend afsloot en daarmee een flinke sprong op de ranglijst maakte. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de in het oranje gehulde bezoekers dat niet direct lieten zien, maar de gastheren stelden daar aanvankelijk niets tegenover.

De term 'zomeravondvoetbal' rolde zelfs van de tribunes. Veel breien in een laag tempo, dat kregen de toeschouwers voorgeschoteld, patronen uit het bekende tijdschrift 'breien en haken'. In de achtste minuut een typische 'Nijnsel goal tegen'; een ogenschijnlijk ongevaarlijke situatie die niet adequaat wordt aangevlogen en via de kluts rolt de bal in het Nijnselse doel…; 0-1. In de 35e minuut de eerste gevaarlijke momenten voor het doel van de tegenstander. Nick Dortmans sticht zoals vaker het gevaar maar de doelrijke situatie wordt niet omgezet in de gelijkmaker. Na de thee eenzelfde spelbeeld. Meer balbezit voor de thuisploeg maar niet bepaald verontrustend voor de bezoekers. Eén snelle tegenstoot van de ploeg uit Gennep levert een nagenoeg vrije doorloop op naar het Nijnselse doel: 0-2. De bekende strobreed wordt hem nergens in de weg gelegd. Nijnsel laat het hoofd hangen en amper twee minuten later belandt de Nijnsel keeper in een ongelukkige situatie en dat levert de uitzichtloze 0-3 op. Over en sluiten. Een verdiende maar ook onnodige nederlaag, er wordt echter te weinig afgedwongen, het zelfvertrouwen is broos.
Aanstaande zondag de derde thuiswedstrijd op rij tegen Berghem Sport. Moeilijk te voorspellen wat dat oplevert, nieuwe ronde, nieuwe kansen, zullen we maar zeggen. De bezoekers kunnen vrijuit spelen, de thuisclub zal alle zeilen moeten bijzetten om zich niet aan de rode lantaarn te branden. De vierde plek van onderen is inmiddels redelijk uit zicht en Nijnsel mag niet ontevreden zijn als het in de nacompetitie belandt. Drie wedstrijdpunten doen in deze competitie wonderen, het is al vaker gezegd. De vier koplopers behaalden deze zondag samen maar liefst twee wedstrijdpunten, dus het blijft een bizarre competitie. In andere competities staan ploegen onderaan met zes of zeven punten, in deze klasse kun je rechtstreeks degraderen met meer dan twintig punten. Het zij zo. Nog vier finales te gaan, op zondag 27 mei wordt de definitieve balans opgemaakt.

Ollandia zakt door het ijs

Foto: Manon Swinkels

Aan het weer lag het niet en aan de grasmat ook zeker niet, beide waren van goede kwaliteit. Gezien het lekkere zonnetje werd er getwijfeld welke jas het zou worden, niet wetende dat de warmste jas nodig zou zijn voor tegenstander Fiducia.

Het moet gezegd worden dat we drie bassispelers misten en deze ook alle drie in de verdediging staan maar dat mag zeker geen excuses zijn voor het getoonde spel.
De verdediging had het van het begin af aan moeilijk en moest vaak worden bijgestaan door het middenveld. Dit leidde er weer toe dat er een gapend gat viel tussen verdediging en aanval. Met regelmaat werd de oude bekende lange trap naar voren uit de kast gehaald. Al met al niet het mooiste dat het voetbalspel te bieden heeft. Veel en slordig balverlies en de geboden ruimte op het middenveld waren voor de tegenstander een genot om mee te spelen. De snelle rechterspits van Fiducia maakte optimaal gebruik van de geboden ruimte en was onze verdediging dan ook vaak te snel af. Een strakke voorzet en het intikken was dan ook scenario dat bij vier van de vijf goals werd gehanteerd. Dat er tussentijds toch nog twee maal werd gescoord door Ollandia en dat de scheidsrechter een loepzuivere goal van Ollandia niet zag, ruim 20 cm over de doellijn, was allemaal bijzaak.
Ollandia verspeelt in drie wedstrijden alles waar men vier weken geleden nog zo voor aan het strijden was met als dieptepunt een 5-2 nederlaag tegen de tweede van onderen op de ranglijst.
Genoeg om over te praten lijkt mij en naar we mogen hopen voldoende om de draad weer op te pakken en er vanaf volgende week weer vol voor te gaan. Het kaarsje van deze mooie competitie zo uit te laten gaan zou Ollandia onwaardig zijn en een verkeerd signaal afgeven aan al die hondstrouwe supporters die er ook afgelopen zondag weer bij waren.

Ollandia ontvangt bezoek
Vanwege de vele inhaalprogramma's zullen er ook de komende weken naast de wedstrijden in het weekend ook doordeweeks diverse wedstrijden afgewerkt worden. Dit geldt ook voor Ollandia 1 dat zondag 6 mei thuis Elsendorp ontvangt en op Hemelvaartsdag dan Olympia Boys naar sportpark Ekkerzicht ziet komen.

Beiden zijn sterke tegenstanders, waartegen Ollandia uit een ander vaatje zal moeten tappen als afgelopen zondag. Er zal door het complete team voor elke meter gestreden moeten worden en ook voetballend meer gebracht moeten worden, waardoor ook het thuispubliek hopelijk kan genieten. Ook de overige teams, zowel bij de jeugd als de senioren, spelen in het weekend hun normale wedstrijden, maar voor diversen teams staan er ook doordeweeks inhaalwedstrijden op het programma. Voor zowel de voetballers als supporters geldt dat ze voor de laatste stand van zaken de diverse media en de Ollandia site en www.voetbal.nl in de gaten moeten houden. Ook staat op donderdag 3 mei nog de tweede halve finale van de Ollandia Kennis Kwis op het programma. Vanaf 21.30 uur worden Ollandia 1, 3 en Bestuur/Kader in de Ollandia kantine op sportpark Ekkerzicht getest op hun kennis op velerlei gebied. Inzet is daarbij een plaats in de finale op donderdag 17 mei, waarbij de winnaar samen met de Ollandia Vrouwen en de beste nummer twee van beide halve finales, uit gaat maken wie dit jaar de fel begeerde titel gaat bemachtigen.

Reünie selectie Rhode

Tijdens de Rhode clubdag op 19 mei viert Rhode haar 90-jarig bestaan. In dat kader wordt een reünie georganiseerd voor alle spelers die vanaf het seizoen 2003 tot dit jaar (2018) deel uitgemaakt hebben van de selectie van Rhode.

Het gaat daarbij om de selecties van Rhode 1 en 2 met hun trainers, staf en begeleiding. De jaren 2003 tot en met 2018 zijn gekozen vanwege het feit dat deze jaren tot de gloriejaren van Rhode gerekend mogen worden. Behalve de reünisten zijn ook alle supporters en andere belangstellenden van harte welkom. Het is een mooie gelegenheid om elkaar weer te ontmoeten.
De reünie vindt plaats op zaterdag 19 mei van 17.00-19.00 uur in de feesttent op sportpark De Neul. Het programma begint met een ontvangst om 17.00 uur met koffie, thee, cake en een welkomstwoord van onze voorzitter. Daarna wordt u verrast met mooi beeldmateriaal van de afgelopen jaren en wat interviews met een aantal markante personen uit deze periode. Daarna gelegenheid tot ontmoeting met de oude bekenden onder het genot van een drankje.

Bekerfinale zaalvoetbal

Traditioneel wordt het seizoen van de Rooise zaalvoetbalcompetitie afgesloten met bekerfinale voorafgaand aan de prijsuitreiking en feestavond. Dit jaar is de finale op vrijdagavond 4 mei.

Om 20:30 uur staan de twee bekerfinalisten aan de aftrap. Schildersbedrijf Gebroeders Harks is voor het derde jaar finalist en mag de titel van verleden jaar verdedigen. Ze treffen hierbij een sterke tegenstander, want Bart Klerkx Hoveniers is recent kampioen geworden in de A-poule. Beide ploegen behoren al jaren tot de absolute top van de Rooise Zaalvoetbalcompetitie. Dat belooft op voorhand een spectaculaire wedstrijd.

Na afloop van de bekerfinale worden de prijzen uitgereikt aan bekerwinnaar, kampioenen (Bart Klerkx Hoveniers, Albert van Stiphout Bouwcoördinatie, winnaar C-Poule) en topscorers. Ook teams die net naast de titel gegrepen hebben, kunnen nog steeds met een mooie bokaal naar huis gaan. De winnaar van de sportiviteitsprijs is namelijk nog een verrassing! We maken er samen een mooie feestavond van, op weg naar een nieuw seizoen.

Outdoor Springen tijdens Hemelvaart

Van Hemelvaartsdag 10 mei tot en met zondag 13 mei staat het buitenterrein van manege De Pijnhorst weer volop in het teken van Outdoor Springen Sint-Oedenrode. Een evenement dat voor iedereen leuk en spannend is om te beleven.

Deze dagen kunt u genieten van zowel paarden als pony's, in de klassen BB tot en met ZZ. De wedstrijden op donderdag, zaterdag en zondag tellen ook mee voor de selectie van de Kring Eindhoven – De Kempen en zijn een voorselectie voor de Brabantse Kampioenschappen outdoor, die eind juli plaatsvinden.

Op donderdag wordt er ook ieder jaar een extra 1.40 meter rubriek georganiseerd om de Maarten van den Bosch Memorial wisselbeker. Ook dit jaar beloofd het weer een spannende wedstrijd te worden. Vorig jaar was de winnaar Jarno van Erp. De wisselbeker wordt ieder jaar traditioneel uitgereikt door Jeroen, de zoon van Maarten.

Op vrijdag zijn er twee speciale rubrieken, voor de 4- en 5-jarige paarden. Deze rubrieken worden georganiseerd om een afwisselend programma aan te bieden voor de ruiters, maar daarnaast is dit ook een goede kans voor de jonge paarden om heel veel te leren in een mooie entourage. Op zondag 13 mei zijn de pony's aan de beurt en organiseren De Rooise Ruiters en Ponyruiters naast de reguliere rubrieken ook nog een Bixie-wedstrijd. Dit is vaardigheidswedstrijd voor beginnende ruitertjes. Deze Bixie-wedstrijden worden georganiseerd om jonge ruiters spelenderwijs kennis te laten maken met de sport. Erg leuk dus om zondag een kijkje te komen nemen bij manege De Pijnhorst! Kom kijken en genieten van de paardensport, lekkere hapjes en drankjes.

Rooise springtoppers

De Rooise springtoppers Tessy van der Velden Jonkers en Dianne Merks namen afgelopen weekend deel aan de selectiewedstrijden springen voor de pony's en de paarden.

Tessy van der Velden Jonkers nam haar beide pony's mee naar de selectiewedstrijd in Schijndel. Met haar pony Pepper wist zij een nette en foutloze eerste ronde te rijden. Hierdoor mocht zij door naar de barrage. Om een snelle tijd neer te zetten nam ze het risico om een korte wending bij de laatste hindernis te rijden. Helaas koste dit een balkje. Met haar pony Tiësto had zij een tweede kans in de klasse AB-B. Met deze pony reed zij ook een keurig basisparcours. In de barrage streden zij samen voor de prijzen. "Dit deed ik door korte maar nette wendingen te rijden", aldus de amazone. Dit werd beloond met 80 stijlpunten, wat goed was voor een knappe overwinning!

Dianne merks ging met de mooie vos Haike naar de selectiewedstrijd in Geldrop. Hier wist zij twee foutloze omlopen te rijden in de klasse L. Dit was goed voor een 8e prijs en een eerste stap voor een afvaardiging voor de Brabantse Kampioenschappen. Dianne heeft Haike de zesjarige ruin zelf opgeleid. "Hij is buiten nog wat gespannen en mijn doel was om juist een ontspannen ronde te rijden. Dit leverde niet de snelste tijd, maar wel twee goede rondjes!"

De rijvereniging Rooise Ruiters en Ponyruiters is een actieve vereniging met veel talenten en kennis. Deze kennis mocht Peter van Gaal in praktijk brengen als parcoursbouwer in Geldrop. Ben jij nieuwsgierig geworden naar al deze toptalenten en wil je ze eens van dichtbij zien springen? In het Hemelvaartsweekend van 10 tot en met 13 mei 2018 organiseert de vereniging op haar eigen terrein bij manage De Pijnhorst een springconcours. Alle klassen kunnen deelnemen en het is voor zowel de paarden als voor de pony's. De entree is gratis.

Nieuwe paarden in de prijzen

Foto:

Dit weekend werd in Leende een selectiewedstrijd dressuur voor paarden verreden voor kring Eindhoven de Kempen. Michelle Westerdijk (rechts op de foto) en Marieke Siertsema (links) kwamen allebei aan de start met hun nieuwe paarden in de klasse L1.

Foto: Manon Swinkels

De proef van Michelle en haar paard Impress Me werd door de jury beloond met 71.2%, goed voor een eerste prijs. Marieke en haar paard Ikara reden een score van 65.2% bij elkaar, goed voor een derde prijs. Judith van den Nieuwenhuijzen startte het paard Izaminka B op een springwedstrijd in Geldrop en behaalde een zevende prijs. Noortje Gevers startte haar paard Holly ook in de klasse L en behaalde een vierde prijs.

Kienehoef 3 in top 3

Afgelopen donderdag speelde dames Kienehoef 3 de vierde speelronde in de competitie. Het weer zat ook mee ook al was de wind wat onstuimig. Na twee partijen was de tussenstand 2-0 voor de dames uit Rooi.

De eerste partij werd gewonnen via de supertiebreak. Na een heerlijke Oranje Soes (als voorbereiding op Koningsdag) werden de rackets weer voor de dag gehaald om de overige twee dubbel partijen te spelen. Dit keer gingen de dames van TV de Helze uit Geldrop met de winst aan de haal in beide partijen. Een 2-2 eindstand. Hiermee settelen de dames van TV de Kienehoef 3 zich in de top 3! Deze top 3 is erg gewaagd aan elkaar dus het zal een spannende eindsprint worden.

Start Europese online softtip competitie

Op zaterdag 12 mei begint de Europese online softtip competitie. Drie zaterdagen op rij wordt er tegen andere Europese darters gegooid in drie verschillende levels.

In café t kerkpleintje hebben zes darters de afgelopen drie maanden zich weten te kwalificeren. Ze kunnen Europees kampioen worden, ieder in hun eigen level. Zaterdag 12 mei rond de klok van 16.00 uur zullen de wedstrijden starten.

Robin van Gemert van Nijnsel/TVE Reclame O9 1 was deze week de pupil van de week bij Nijnsel-Vitesse '08. Hij zit in groep 4 van de basisschool in Nijnsel en heeft maar liefst drie juffrouwen. Met de zo vaak gehoorde werkdruk van het onderwijzend personeel valt het dus wel mee. Hij houdt vanzelfsprekend van voetbal, motorrijden en spelen met de X-box en op de trampoline en natuurlijk het truckpulling. Sponsor van de Pupil van de Week is deze week Maatschap Heijmans Elsendorp.