DeMooiRooiKrant

21 maart 2018

DeMooiRooiKrant 21 maart 2018


Lin Schakenraad had een diepgaand gesprek met Tyke van der Loo (l) en Monique Kalkman - van den Bosch Foto: Manon Swinkels

Het opsommen van de vele namen en dankwoorden aan iedereen die ooit heeft meegewerkt aan het Rooise Sportgala bleek afgelopen vrijdag in de Beurs géén onbegonnen werk. Het was dit jaar de twintigste en tevens laatste keer dat het Sportgala Sint-Oedenrode werd georganiseerd. Het plan is om volgend jaar een Meierijstad-breed Sportgala te organiseren.

Dewy Lo-A-Njoe werd opnieuw benoemd tot Sportvrouw van het jaar. Tijdens het Sportgala 2018 werd de talentvolle judoka voor het tweede jaar op rij met de eretitel bekroond. Dat de pas zestienjarige Dewy dit jaar bij de senioren Nederlands kampioene werd, was voor de huldigingscommissie de motivatie om Dewy te verkiezen boven genomineerden Summer van den Hurk en Marlou Hulsen.
Rick van den Oever werd benoemd tot Sportman van het jaar. Het was daarmee alweer de vierde keer dat de Rooise handboogschutter de eretitel in ontvangst mocht nemen. Rick wist afgelopen jaar verschillende podiumplaatsen op nationaal, Europees en wereldniveau te behalen. Hij bewees daarmee zijn veerkracht als sporter en liet genomineerden Hans Vogels en Boudewijn de Poorter achter zich. De eerste prijzen in de andere categorieën gingen naar Dames I VV Nijnsel (team), Imre v.d. Laar (talent) en Ad Ketelaars (vrijwilliger).
In de twintig jaar van haar bestaan is het Rooise Sportgala in alle opzichten gegroeid en het jubileumgala van vrijdagavond was de kroon op het werk. Het is te hopen dat het Sportgala Meierijstad dit professionele niveau volgend jaar kan voortzetten. Wist de organisatie de laatste jaren al een programma te brengen dat de aandacht goed vasthield, ditmaal was er nog een tandje diversiteit bijgeschakeld. Zonder de andere artiesten te kort te doen, afgaande op de lachtranen en doorlopend applaus van het talrijke publiek, kunnen de hilarische interviews van vrijwilligers door Eduard Hakjes Klein Schiphorst alias Mark van de Veerdonk en het verrassende optreden van Cyperkids HQ met stip worden genoteerd voor volgend jaar. Ook het interview door presentator Lin Schakenraad met twee van de meest aansprekende sporters in de afgelopen decennia, sporter van de eeuw Monique Kalkman- van den Bosch (rolstoeltennis) en meervoudig sporter van het jaar Tyke van de Loo (judo), gaf duidelijk meerwaarde aan de avond. Beiden waren verrassend openhartig over hun leven dat niet alleen sportsuccessen had gekend, maar ook diepe dalen.
Komen de sporters door het jaar heen al in de schijnwerpers, de vele vrijwilligers staan dan in de schaduw. Maar niet tijdens het Rooise sportgala. Sportwethouder Coby van der Pas verwoordde het treffend. "Onze sportkampioenen zijn gehuldigd met goud. Maar hier staan sportvrijwilligers ván goud."

Formido
Vennotex

Jaargang 8 • Week 12 • Woensdag 21 maart 2018

Ambtsketens tentoongesteld

Iedereen die het bestuurscentrum van de gemeente Meierijstad in Sint-Oedenrode binnenloopt kan ze binnenkort bewonderen: de ambtsketens van de voormalige gemeente Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel. Deze worden binnenkort tentoongesteld in het bestuurscentrum.

Bezoekers van het gemeentehuis kunnen op deze manier een klein beetje historie opsnuiven van de fusiegemeenten waar Meierijstad uit is ontstaan. In totaal gaat het om de ambtsketens van Schijndel, Sint-Oedenrode (2 stuks), Veghel (2 stuks) en Erp.

Niet iedereen gerust op harmonisatie sporttarieven

Het einde is in zicht van de onrust en frustratie van de afgelopen jaren bij veel Rooise sportverenigingen over onder meer de hoge veldhuren en dientengevolge kosten van lidmaatschap. In Rooi werden de nadelige verschillen ten opzichte van Schijndel en vooral Veghel, nota bene met zicht op de toekomstige harmonisatie in Meierijstad, de afgelopen jaren alleen maar vergroot. Een deel van die onrust ligt nu bij sportverenigingen in de andere fusiegemeentes.

Bij het aangaan van een fusie heeft de nieuwe gemeente maximaal twee jaar de tijd om alle verschillen in tarieven en subsidies tussen die gemeentes weg te werken (harmoniseren). Sommige zijn – op papier – simpel en werden meteen aangepakt, zoals de ozb. De harmonisatie bij de sportverenigingen is daarentegen de lastigste van alle. Niet alleen zijn de verschillen in tarieven per gemeente aanzienlijk, ze zijn per vereniging ook nog eens lastig te vergelijken. Het heeft dan ook lang geduurd, maar tijdens een discussiebijeenkomst afgelopen donderdag in het bestuurscentrum leek het erop dat de gemeente en de nieuwe sportraad zich goed hadden voorbereid.
Vanuit Schijndel sprak met name tennisclub De Hopbel haar zorgen uit. Omdat die als enige in Schijndel niet is geprivatiseerd, zijn ze bijzonder afhankelijk van het toekomstige huurtarief. Na de zomer moet de klus geklaard zijn voor de ongeveer 150 sportverenigingen, met in totaal 25.000 georganiseerde sporters. Het totaal aantal sporters bedraagt naar schatting overigens het dubbele.
Sportraadvoorzitter Rolf de Jong: ,,Ik hoop niet dat Meierijstad sport alleen maar ziet als een kostenpost." Te oordelen naar de uitleg van sportwethouder Coby van der Pas is dat allerminst het geval, gelet op de ambities van de gemeente en de gestelde kaders.
Als de klus geklaard is, blijven er financiële risico's waarop de verenigingen zelf zullen moeten sturen. In een aantal rekenmodellen werd getoond hoe bijvoorbeeld renteschommelingen een grote impact kunnen hebben op de huishoudboekjes van de verenigingen. Maar dat was uiteraard niks nieuws.

Doorstart voor Omroep Meierij

Op zaterdag 24 maart is de officiële kick-off van de nieuwe lokale (publieke) omroep voor Meierijstad. Interim hoofdredacteur Jan de Vries: "Deze datum is min of meer willekeurig gekozen. Enerzijds omdat de omroep al in januari begonnen is, anderzijds omdat mediabedrijven nooit klaar zijn. Een nieuwe lente, een nieuw geluid, zeg maar. Voor nu wil OM samen met de inwoners van Meierijstad het glas heffen."

Om 14.00 uur begint die dag vanuit 't Spectrum in Schijndel de tv-uitzending, die twee uur duurt en de daarop volgende week dagelijks wordt herhaald om 9 uur. In het eerste half uur wordt gediscussieerd over de rol van de lokale journalistiek in een gemeente met 80.000 inwoners. Dan schuiven aan Omroep Meierij-voorzitter Bart Eijkemans, wethouder Menno van Roozendaal en Marjo L'Homme, adjunct-hoofdredacteur van Omroep Brabant, die Omroep Meierij heeft gesteund bij de opbouw.
In het tweede uur komen vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties aan het woord. Rolf de Jong van de Sportraad Meierijstad, Frank Mulkens van de dorpsraad Wijbosch, Trix Cloosterman, directeur Welzijn De Meierij, Dawid Kuzniar, jongerenwerker, Wim van Meijl, voorzitter van de Ouderenraad , Rene Dekkers van het Platform Ondernemers en Lilian van Overbeek van Phoenix Cultuur.
Tussen al die gesprekken door treden leerlingen van Phoenix Cultuur op zodat het een gevarieerd programma zal worden. De uitzending staat onder leiding van de ervaren regisseur en programmamaker Jan de Jong. De omroeporganisatie heeft een nieuwe website, de TV-programmering is helemaal op de schop gegaan en er zijn nieuwe radioprogramma's. "Onze ambities zijn torenhoog" aldus voorzitter Bart Eijkemans. "We willen per kern een redacteur, en in Rooi een vergader -en montageruimte in Mariëndael maar dat is nog niet rond."

Blije winnaars Halfvastenloterij C.V. 't Skrothupke

Foto:

Ieder jaar geeft carnavalsvereniging 't Skrothupke een Halfvastenbal en ieder jaar hoort daar een grote loterij bij met vele winnaars. Afgelopen week zijn de twee hoofdprijzen uitgereikt. Een damesfiets aan Maike Langenhuijsen en een Smart TV aan Kevin van Erp. Kijk voor alle andere prijswinnaars (en dan met name de lotnummers) op www.mooirooi.nl

Foto:

Interieuradvies op maat

Foto:

Anne-Myrthe Bunt, de eigenaresse van 'AB Designs' en Giel Valize van 'Afrit 29 meubelen' verstevigen hun samenwerking.

Tijdens de opening van Afrit 29 gaf Anne-Myrthe speed-interieuradviezen aan de winnaars van de openingsactie. De winnaars mochten foto's, plattegronden of schetsen meenemen en zo al hun vragen stellen. "De reacties waren zo positief dat Giel en ik zijn gaan kijken of we hier vaker invulling aan konden geven", vertelt een enthousiaste Anne-Myrthe. "We zijn een tijd collega's geweest", vult Giel aan. Ik kende haar werk en enthousiasme dus al. Het was daarom tijdens de opening mooi om te zien en te horen dat deze prijswinnaars ook enthousiast waren over haar aanpak en werkwijze.

"Ja, natuurlijk hebben we onze voorkeuren qua stijl en interieur, maar die laten we los als we een klant adviseren. We hebben eenzelfde opvatting over advies en klantbenadering. Geen opdringerige verkoop, maar de klant oprecht proberen te helpen. Bij ons staat de klant nog echt centraal.
"Het mooist zijn de verhalen van klanten die na een tijd nog eens terug komen en aangeven dat we met ons advies de ogen (en vaak het hart) hebben kunnen openen voor alternatieven waar ze uiteindelijk super tevreden mee zijn." De komende koopzondagen zal 'AB Designs' in het pand van 'Afrit 29' op de Borchmolendijk 14 aanwezig zijn. Loop gezellig even binnen met je woonvraag. "En dat moet laagdrempelig zijn", benadrukken beiden. De opzet is hetzelfde als tijdens de opening van 'Afrit 29'. "We willen mensen bekend maken met onze werkwijze, mogelijkheden en expertise. Dan vinden we het juist leuk als er foto's, plattegronden of schetsen worden meegebracht. Laat je inspireren en kom je interieurvragen of wensen bespreken onder het genot van een kopje koffie of thee. Zo'n kennismaking is overigens gratis!" Zondag 25 maart vanaf 12:00 uur, Borchmolendijk 14.


Roois vaktalent tweede van Nederland

Foto:

Ilse Schuurmans loopt volgens eigen zeggen met veel plezier stage bij Advocatenkantoor Verkuijlen in Sint-Oedenrode. Eerder had ze er al een bijbaantje. Blijkbaar heeft ze veel geleerd van Peter Verkuijlen en consorten, want afgelopen zaterdag werd ze tweede in de prestigieuze Skills Heroes, mbo-vakwedstrijd.

Noord-Brabant is acht medaillewinnaars rijker. 650 mbo'ers lieten hun beste vakwerk zien tijdens de finale van Skills Heroes, die van 15 t/m 17 maart in de IJsselhallen te Zwolle en op mbo-leslocaties in Overijssel plaatsvond. Skills Heroes zijn mbo-vakwedstrijden, variërend van autotechnicus en verkoopspecialist tot schoonheidsspecialist en grafisch ontwerpen. Doel van deze vakwedstrijden is om aanstormend vaktalent een podium te geven en beroepsonderwijs naar een hoger niveau te tillen.

Aanstormend vaktalent, die term past precies bij Ilse. Ze is tweede (van de zestig!) geworden in de categorie 'juridische dienstverlening'. De leerlinge van het Summa College pakte op vrijdag een eerste plek in de halve finale. "Ik moest advies uitbrengen over digitale diensten binnen de advocatuur. Een vakjury heeft dat uiteindelijk beoordeeld."

Op zaterdag kwam ze net te kort om eerste te worden. Toch is ze ontzettend blij met de prestatie. "Mijn doel was om de finale van zaterdag te halen. Ik had niet verwacht dat ik de halve finale zou winnen. Ik was natuurlijk super blij toen ik uiteindelijk tweede werd!" lacht Ilse nog steeds van oor tot oor.


Programmeren met Rooise elementen

Vorige week maandag was het zover: de aftrap van de Scratch Challenge. Alle kinderen van de basisscholen in Rooi worden uitgedaagd om een digitale game in elkaar te knutselen. Niet zomaar eentje, maar met echte Rooise elementen. Ter voorbereiding op de Scratch Challenge, kregen de leraren van het basisonderwijs afgelopen woensdag alvast een voorproefje in de vorm van een workshop.

Op basisschool Eerschot gingen zesentwintig leerkrachten met een uiterst geconcentreerde blik aan de slag. "Net als de kinderen krijgen de leerkrachten de opdracht om een game te programmeren", vertelt Tine Strikkers, ICT-coach bij SKOSO. "Op die manier hebben zij een idee wat de kinderen tijdens de wedstrijd te wachten staat." Programmeren staat tijdens de wedstrijd centraal. In de toekomst is deze vaardigheid waarschijnlijk net zo belangrijk als het goed kunnen spreken van de Engelse taal.

"Naast leren programmeren duiken de kinderen in de geschiedenis van Rooi"Hoewel de kinderen tijdens de Scratch Challenge juist in teamverband werken, is het tijdens de workshop voor de leerkrachten de bedoeling dat zij individueel aan de bak gaan. En dat is al een behoorlijke uitdaging op zich. "Kinderen zijn veel meer thuis in de digitale wereld. Zij lopen daar een heel stuk op vooruit en daarom is het als leerkracht zijnde leuk om te ervaren welke uitdaging hen te wachten staat."

De wedstrijd wordt gedragen door een brede samenwerking tussen SKOSO Ontdeklab, het Rooise bedrijfsleven en ondernemers en Rodi, de mascotte van ons dorp. "Kinderen kunnen in hun game verschillende Rooise elementen verwerken", gaat Twan van den Oever verder, vrijwilliger binnen de Rodi werkgroep. "Naast leren programmeren duiken de kinderen in de geschiedenis van Rooi en staan zij voor de opdracht om verbanden te leggen tussen het verleden en de digitale toekomst."

Inmiddels hebben alle kinderen die zich hebben ingeschreven voor de wedstrijd een persoonlijke brief van Rodi ontvangen met daarin enkele hints. De strijd kan beginnen!

Zeer gevarieerd vocaal A Capella concert

Foto: Jos van Nunen

Eigenlijk was dit concert aangekondigd als lenteconcert maar daar was door de weergoden een stokje voor gestoken. Toch is het voor diegenen, die zich door de buitentemperatuur niet hadden laten weerhouden, een heerlijke middag geworden in een aangenaam verwarmde Knoptoren. Deze editie 'Trio a capella' was weer een feestje voor het oog, het oor en het hart. Het blijkt een gouden formule om drie heel verschillende ensembles een aandeel in een concert te geven. Je hoeft/kan ze niet vergelijken en de verscheidenheid prikkelt het luistergenot.

Door: Mattie De Schepper

Foto: Jos van Nunen

Vocale kwaliteiten en performance
Het fijne van deze opzet is dat ieder ensemble zichzelf kan blijven zonder zich te hoeven meten aan de anderen. Wat deze drie ensembles zeker gemeen hadden is kwaliteit, ervaring, bezieling en vreugde. Hier stonden vocalisten wiens stem in een bepaald genre gevormd was en die overtuigd waren dat het repertoire dat zij gekozen hadden dicht bij hen zelf stond, dit was waar zij zelf van genoten en dat straalden ze uit.

Dutch Blend
Vier pittige dames met timbres die elkaar uitstekend completeerden en een perfecte mix vormden in zowel fragiele als uitbundige dynamiek en in 'Close Harmony' een fraaie samenklank maar ook individuele stemkwaliteiten tot hun recht lieten komen. Als hoogtepunten wil ik de schitterende vertolking van 'If I had my way' en 'California dreaming' noemen en uiteraard ook 'Friend Medley' waarin verklankt werd hoezeer hun muzikale verbondenheid gevoed wordt door vriendschap en vertrouwen.

Capella Ducis
Een koor gespecialiseerd in oude, meestal religieuze (Engelse) kathedraalmuziek van o.a. William Byrd en Thomas Tallis. Hun dirigent Frans van de Loo mag zich gelukkig prijzen met het over alle partijen mooi uitgebalanceerd stemmenmateriaal maar ook met de toewijding van zijn zangers. Als echte vakman in koordirectie en stemvorming lukt het hem om zijn mensen luisterend, homogeen, zuiver en stijlgetrouw te laten zingen. Hij daagt ze uit en weet met hen zevenstemmige en dubbelkorige werken volwaardig uit te voeren. Een compliment voor de zo doorleefd gebrachte 'Hymn to the Vigin' van Britten en voor de goed en verstaanbare dictie in de Franstalige werken.

Het mannenkwintet Brothers-4-Tune
Deze doorwinterde, zeer bedreven zangers uit Castricum raakten bij mij meteen een gevoelige snaar; nl. ze zongen Nederlandstalige nummers in arrangementen die als het waren voor hun stemtimbres geschreven waren. Hun performance getuigde van humor, van geloofwaardig sentiment en van aan elkaar gewaagde en getoetste muzikaliteit. Zij gaven het klinkende bewijs dat onze eigen Nederlandse taal zich heel goed leent voor barbershop en a capella liederen. De subtiele vertolking van 'Niets van dit alles' en 'Veilig op de fiets' deed menig traantje wegpinken en het beeld dat zij van de vrouw gaven in 'Tsja' en de demonstratie van 'de pijn van de man' leidde tot algemene hilariteit en uitbundige instemming.

Nabeschouwing
Hopelijk blijft Mario Lamers advies geven en kan de kwaliteit van deze Trio A Capella reeks behouden blijven. Bij de datumplanning bij voorkeur de Passietijd ontzien komt het bezoekersaantal wellicht ten goede.

Anneloes van Acht

In de nieuwe rubriek 'Ik hou van mijn vak' komen Rooienaren aan het woord die wat vertellen over hun beroep. In gesprek met: Anneloes van Acht

Beroep: "Ik ben eigenaresse van Av8 Photography en ik ben portret en fashion fotograaf."

Waar werk je?
"Ik werk voornamelijk vanuit huis in Sint-Oedenrode, daarnaast heb ik mijn eigen studio in Veghel."

Hoe lang werk je al op deze plek?
"Sinds 2 januari 2017 sta ik officieel ingeschreven als ondernemer, maar ik heb altijd al vanuit deze locaties gewerkt."

Waarom heb je voor dit beroep gekozen?
"Ik wilde het eerst altijd als een hobby houden, maar bij het vinden van een geschikte opleiding kwam ik steeds weer op fotografie uit. Afgelopen zomer heb ik mijn vierjarige opleiding tot fotograaf afgerond en mag nu volop aan de bak als fotograaf. Voor mij een droom die uitkomt, want er is toch niets mooiers dan van je hobby je beroep te maken?"

Wat is de mooiste kant van je vak?
"De reacties van klanten geeft mij ontzettend veel voldoening. Elke foto die ik maak is een stukje van mij en dat maakt het erg persoonlijk. Verder vind ik het super leuk om met een heel team (denk aan een styliste, visagiste, haar stylist en model) een gaaf concept neer te zetten met alles erop en er aan. Dit zorgt voor een fijne afwisseling tussen het andere soort fotografie wat ik doe en daar houd ik zo van! Ook krijg ik regelmatig jonge meiden voor mijn lens, zij hebben dan een fotoshoot cadeau gekregen of wilde dat zelf heel graag."

De mooiste/gekste/leukste herinnering aan je vak?
"Ik geniet van alles wat ik mag doen. Ik voel mij zo vereerd! Wat mij in ieder geval altijd blij maakt zijn de leuke gesprekken die ik met klanten gaande weg de shoot krijg. Ondertussen lachen we erg veel, dat is voornamelijk bij fashion shoots het geval. Je bent dan de hele dag met het team samen en dat zorgt altijd voor de nodige humor."


Operatie Boomfeestdag

In het kader van Nationale Boomfeestdag hebben de kinderen van groep 8 vorige week weer flink gewerkt om ons dorp van een nieuw stukje groen te voorzien. Op de Bikkelkampen in Sint-Oedenrode hebben de kinderen de gemeente geholpen met het aanplanten van tientallen bomen en wethouder Harry van Rooijen had de eer om de Boomfeestdag officieel te openen.

Ieder jaar staat er een ander thema centraal en dit jaar was er gekozen voor 'Operatie boomfeestdag: Maak 't buiten beter'. Voor veel gemeenten zijn duurzaamheid en klimaat belangrijke thema's. De aanplant van bomen en bossen helpt daarbij. Doordat kinderen de handen uit de mouwen steken voor de aanplant van bomen en bossen, ontstaat er een wisselwerking: de kinderen helpen de gemeente een handje én de gemeente leert kinderen de waarde en het belang van bomen en bossen voor een gezond klimaat in te zien.


Toekomst kerk Eerschot: de Rooienaren weten het wel

De Goede Herderkerk in Eerschot staat al jaren leeg en hoe langer dat duurt, hoe meer Rooienaren zich afvragen wat er met het gebouw gaat gebeuren. Navraag via de officiële kanalen heeft ons niet verder gebracht. Het parochiebestuur zegt op elke vraag, ook naar de eventuele onmogelijkheden (vanwege de status als gemeentelijk monument) dat ze daar geen uitspraak over doen.

De gemeente bevestigt onze gedachtegang maar kan er ook niets concreets over zeggen. "Wel is het zo dat bij aanpassingen aan een monument rekening gehouden dient te worden met de monumentale waarden van het betreffend object. Om deze reden dient een (ver-)bouwplan voor een monument dan ook altijd te worden voorgelegd aan de monumentencommissie. Vragen over een eventuele herbestemming kunnen wij niet beantwoorden."

Onze lezers zouden er wel raad mee weten, bleek uit de maar liefst 88 reacties op onze oproep op Facebook. De reacties waren opmerkelijk divers, van bijvoorbeeld exporuimte tot voetbal op het dak, van magazijn tot concertzaal, van hapjesmarkt tot festivalplek. Slechts een handjevol ideeën kwam meermalen voor, waarvan woonplek/appartementen voor starters de lijst aanvoerde met indoor speeltuin als goede tweede. Ook waren er enkele kritische reacties richting kerkbestuur en bisdom, die niet zouden luisteren naar mooie plannen om de "dubbeltjes en kwartjes van de parochianen" in te zetten voor de gemeenschap. Foto: Henri van Hoorn.

Unieke Boomkalender in Streekpark Kienehoef

Joost van Dijk (voorzitter Kunststichting Sint-Oedenrode) en Rob Jansen (bestuurder Streekpark Kienehoef) tekenen de overeenkomst, de overige bestuursleden kijken toe.

Op dinsdag 6 maart ondertekenden Streekpark Kienehoef en Kunststichting Sint-Oedenrode een overeenkomst voor gezamenlijke realisatie van een Boomkalender. Deze boomkalender wordt niet alleen een natuurlijk omgevingskunstwerk; het zal ook dienstdoen als ontmoetingsplek en intiem buitentheater. Door dit multifunctioneel gebruik wordt de beleving en de informatievoorziening van het kunstwerk aanzienlijk vergroot. De Boomkalender zal op grondgebied van de gemeente Sint-Oedenrode gerealiseerd worden, maar komt in beheer van de Helden van Kien.

De Kienehoef was in het verleden een belangrijke trekpleister voor mensen uit Sint-Oedenrode en ver daarbuiten. De ondernemers van de Helden van Kien willen het park weer de allure te geven die het destijds ook had. Vanuit het park wordt onder andere een aansluiting gemaakt op een netwerk van wandelpaden. Zo verbindt de Boomkalender het Ommetje Rijsingen met het Observatorium (Frank Havermans, 2009) en de Uitkijktoren (Lucas Lenglet, 2011) bij de rioolwaterzuivering met elkaar. Hierdoor ontstaat een prachtig lange wandelroute omgeven door diverse kunstwerken tussen de Boskantseweg - via Rijsingen - en de Kienehoef in een omgeving met belangrijke natuurhistorische waarde. De wandelpaden vergroten de belevingsstructuur binnen het Duizendjarig Woud.

Duizendjarig Woud
Het Duizendjarig Woud - gelegen aan 'Het Wandelpad' en het laatste project uit het Slotjesproject - is een belevingsproject. Een kunstzinnige toevoeging aan de natuur die het landschap versterkt en waarmee het wandelen door stad en ommeland van Sint-Oedenrode en langs de Dommel een intensievere beleving wordt. Het thema 'duizendjarig' geeft aanleiding om via dat verre verleden na te denken over een (verre) toekomst en te benadrukken dat geschiedenis, natuur, religie en schoonheid een eeuwigheidswaarde hebben. Het pad slingert langs en over de Dommel en door Het Groene Woud naar kasteel Stapelen in Boxtel.

Over Kunststichting Sint-Oedenrode
Kunststichting Sint-Oedenrode, opgericht in 1990, houdt zich bezig met kunst in de openbare ruimte van de gemeente. Kunst die medebepalend is voor de omgeving van velen. De stichting stelt zich hierbij als doel om een generatie van kunstwerken te ontwikkelen waarmee nadrukkelijk wordt ingegaan op de onderliggende structuur van het dorp. En waarmee betekenis aan de geschiedenis en eigenschappen van een locatie worden ontleend. Kunstwerken die zich onlosmakelijk verbinden met hun plek en die onzichtbare verbanden leesbaar maken. Meer informatie: www.kunstinsint-oedenrode.nl.


Klompenmaand in Het Groene Woud

April is door Stichting Brabantse Klomp gebombardeerd tot de April Klompenmaand in Het Groene Woud, met als thema Brabantse Klomp & Brabants Populierenlandschap. In de hele maand worden er in de dorpen Best, Sint-Oedenrode, Liempde en Schijndel veel activiteiten georganiseerd die een relatie hebben met de klomp. De Klompenmaand is een opwarmertje voor de nieuwe Brabantse Klompenbeleefroute die in ontwikkeling is door de stichting en gericht zal zijn op de nationale en internationale toerist.

Met de April Klompenmaand krijgen de klompen en het populierenlandschap de extra aandacht die ze verdienen. Op de oproep van de stichting om activiteiten te organiseren is veel gehoor gegeven door diverse bedrijven en organisaties uit Best, Sint-Oedenrode, Liempde en Schijndel. Er is in de maand april nu een heel mooi aanbod aan klompenactiviteiten. Een greep uit de activiteiten: workshops klompen schilderen, klompen pimpen en handmatig klompen maken, foto-expositie Toon van de Wijdeven, rondleiding in de klompenfabrieken van Traa in Liempde en Van Kaathoven in Schijndel, diner op het boerenland met asperges én klompen, klompenspelletjesmiddagen en -activiteitendagen, klompenrun, opening nieuwe inrichting souvenirwinkel, klompenwandeling o.l.v. een gids, lezing over klompen maken, wedstrijden klompen stapelen en klompen schilderen, klompenexposities en een klompenbelevingspad. Meer details zijn te vinden via www.brabantseklomp.nl.

Zondag 15 april is een speciale dag binnen de April Klompenmaand in Het Groene Woud. Dan rijdt er namelijk een speciale huifkar-pendeldienst die bezoekers langs de klompen-activiteiten van deze dag brengt. De huifkar rijdt een mooie route en doet vijf opstappunten aan: centrum Liempde, De Vleut (Best), Hoeve Strobol (Nijnsel), De Helden van Kien en Gasthuishoeve (Sint-Oedenrode).


Al veertig jaar muziek die je moet leren waarderen

Foto: Hans van den Wijngaard

Omdat de Edelweisskapel uit Schijndel steeds minder muzikanten kreeg ging zij in 1978 op zoek naar aanwas. Die aanwas werd gevonden door te fuseren met de Skuppestelen uit Heeswijk, die een soortgelijk probleem kende. Met nog een muzikant uit Veghel was de naam voor de nieuwe kapel snel gevonden: Die Drei Dörfer Musikanten. Inmiddels maken er ook verschillende Rooienaren al vele jaren muziek.

André van der Leest is al vanaf het begin lid van de blaaskapel. Ondanks dat de geboren Schijndelaar de afgelopen veertig jaar op verschillende plaatsen in het land woonde, is hij Die Drei Dörfer Musikanten altijd trouw gebleven. Voor de wekelijkse repetities en de ongeveer vijfentwintig optredens die de kapel jaarlijks heeft komt hij nog steeds trouw terug naar zijn geboortestreek.

"Tegenwoordig komt het leeuwendeel van de blazers uit de gemeente Meierijstad. Eigenlijk zijn wij de voorlopers van Meierijstad", lacht Van der Leest. "Er komen weliswaar een paar muzikanten van buiten de gemeente, maar eigenlijk doen we onze naam nog steeds eer aan, alleen zijn de drie dorpen nu Schijndel, Rooi en Veghel". Dat de kapel uit Meierijstad komt, wil ze in haar jubileumjaar ook graag onderstrepen. Daarom zijn er in alle verzorgingstehuizen van Meierijstad gratis concerten. Ook in Odendael brengen de Die Drei Dörfer Musikanten hun Egerländer, Böhmische en Tsjechische muziek in dat kader ten gehore. Dat Rooise concert vindt plaats op 2 mei en is voor iedereen gratis toegankelijk.


"Je moet die muziek leren waarderen en het leuke is dat je er een pilsje bij kunt pakken en een praatje kunt maken."

Dan is het zeker niet de eerste keer dat de Die Drei Dörfer Musikanten in Odendael optreden. Al eerder was de kapel in het Rooise verzorgingstehuis te gast, toen werd zelfs een CD opgenomen. "Maar dat is al lang geleden", vertelt Van der Leest. "Dat was onze derde CD, in totaal hebben we vier CD's opgenomen. De laatste vind ik toch nog steeds de beste". Martien van Erp uit Rooi vult André aan: "Naast die vier CD's hebben we ook nog een DVD opgenomen en als het even kan nemen we in het jubileumjaar ook nog een DVD op".

De Die Drei Dörfer Musikanten spelen in hoofdzaak Egerländer, Böhmische en Tsjechische muziek, maar zeker in het tweede deel van hun drie uur durende concerten is ook Latin en Salsa te horen. Maar de nadruk ligt toch echt op Duitse, Oostenrijkse en Tsjechische volksmuziek. "Het lijkt eenvoudig te spelen muziek", vertelt André. "Maar het valt veel muzikanten toch erg tegen als ze ermee beginnen". Anny Stobbe uit Sint-Oedenrode, die zangeres is en ook klarinet en saxofoon speelt bij de Die Drei Dörfer Musikanten, vult André aan: "Het is een bijzonder genre muziek. Je moet die muziek leren waarderen en het leuke is dat je er een pilsje bij kunt pakken en een praatje kunt maken. Je hoeft er niet stil bij te zitten".

Natuurlijk laten de muzikanten het veertigjarige bestaan van hun blaaskapel niet zomaar aan zich voorbij gaan. Zoals al gezegd, geven de muzikanten dit jaar in alle verzorgingstehuizen van Meierijstad een concert. Maar daar blijft het niet bij, want op 29 september is in De Vink in Schijndel het grote jubileumconcert. Bij dat concert worden muzikanten van zo'n dertig kapellen uitgenodigd. 's Middags zullen zij samen repeteren en 's avond komt er dan een groot concert met alle muzikanten.

Hoeveel mensen het jubileumconcert zullen bezoeken, durft Anny Stobbe niet te zeggen. "Wat ze wel zeker weet is dat een groot deel van de honderdvijftig leden tellende vriendenclub van de Die Drei Dörfer Musikanten er die dag zullen zijn. De vriendenclub, die inmiddels ook alweer zo'n vijfentwintig jaar bestaat, is een trouwe schare fans. Maar het zijn meer dan fans alleen, want zij hebben de Die Drei Dörfer Musikanten de afgelopen jaren op heel veel verschillende manieren ondersteund onder andere met instrumenten en kostuums", laat Anny nog snel aan het einde van het gesprek weten.


Mega vlooienmarkt in Nijnsel

Zondag 25 maart is het weer tijd voor de jaarlijkse mega vlooienmarkt, georganiseerd door CV de Heikneuters.

's Nachts wordt de klok verzet dus iedereen moet zijn wekker goed zetten! Anders kom je te laat en dan mis je de krenten in de pap! Vanaf 8.30 uur staan de eersten namelijk al voor de ingang te wachten, terwijl de vlooienmarkt pas om 10.00 uur opengaat. Er is weer heel veel opgehaald door de leden en alles is ook netjes gesorteerd. Dit doen ze elke maand, het hele jaar door…. De vlooienmarkt wordt gehouden van 10.00 tot 14.00 uur en de entree bedraagt €2,- p.p.

Programma informatie Omroep Meierij

RondOM
Een programma met nieuws, actualiteiten en opmerkelijke gebeurtenissen uit Meierijstad. Zodra ze gemonteerd zijn worden de verslagen meteen o.a. op tv getoond. Inhoud wisselt continu; nieuwe onderwerpen worden toegevoegd en onderwerpen die al wat langer draaien gaan er af. Uitzendtijden RondOM: ELK heel uur. Gedurende de periode 25 maart tot en met 31 maart: RondOM om 02:00 – 05:00 – 08:00 – 11:00 – 14:00 – 17:00 – 20:00 en 23:00 uur

Kickoff Omroep Meierij
De officiële aftrap van dé lokale omroep voor Meierijstad vindt plaats op zaterdag 24 maart, tijdens een 2 uur durend programma vanuit 't Spectrum in Schijndel. U krijgt nieuws, interviews, informatie én optredens als start van uw omroep. Registratie van dit programma 25 maart tot en met 31 maart. Uitzendtijden van 09:00 tot 11:00 uur en van 21:00 uur tot 23:00 uur

Zenderoverzicht TV
Uitzendkanalen en frequenties voor kern Sint-Oedenrode en bijbehorende kernen. KPN digitaal kanaal 1435. TRINED kanaal 500. Via ZIGGO: Analoog op 256 MHz en digitaal via mediabox kanaal 36, CI+ kanaal 331.

Zenderoverzicht radio
Uitzendkanalen en frequenties voor kern Sint-Oedenrode en bijbehorende kernen. ZIGGO Digitaal kanaal 915 en Ci+ KANAAL 365 Kabel: 87.5 FM - KPN Digitaal: Kanaal 1033. Telfort: 796

De langste rij ooit?

Foto:

Roll or Bowl vierde afgelopen zaterdag haar éénjarig bestaan. Hoe treffend was dan ook de actie: een roll of een bowl voor slechts 1 euro! Dat lieten de Rooienaren zich geen twee keer zeggen. Vanaf 16.00 uur vormde zich op het Mgr. Bekkersplein een enorme rij. Dat hield aan tot vele uren later. Was het de langste rij ooit? Dat zou zomaar eens kunnen!

Foto:

De zevende ronde: Commissie KinderLoop

De voorbereidingen op de SamenLoop voor Hoop Sint-Oedenrode zijn in volle gang. Tientallen vrijwilligers dagdromen al over de ideale SamenLoop en werken hard aan het verwezenlijken van die droom. DeMooiRooiKrant licht de komende maanden de verschillende commissies uit. Deze week komen de dames van de Commissie KinderLoop op bezoek.

Op zondag 2 september is het zover: de KinderLoop gaat van start en onze jongste helden zetten die dag alles op alles om een mooi bedrag bij elkaar te lopen voor het KWF. Gerry Vlemmings, Willeke van Weert, Ellis Zomers, Wendy Latijnhouwers en Berny Dekker zijn naast de organisatie van de KinderLoop ook druk bezig om deze actie voor kinderen te promoten. Het kan deze dag natuurlijk niet ontbreken aan het enthousiasme en de inzet van de kids. Willeke van Weert zet zich vooral in voor de OuderenLoop, maar daarover later meer..."In plaats van 24 uur lang bestaat de KinderLoop uit een ronde van 24 minuten", vertelt Wendy. "Alle kinderen van de basisschool zijn van harte welkom om aan de KinderLoop deel te nemen. Of het nu kinderen zijn van de Rooise basisscholen of niet, ook kinderen die ergens anders naar school gaan of kinderen die nog niet naar school gaan zijn van harte welkom. Zij kunnen zich individueel of met een groepje inschrijven. Er geldt echter één belangrijke voorwaarden: bij iedere groep is tenminste één begeleider vereist." Wendy legt uit dat het vanuit de organisatie een onmogelijk klus gaat worden om alle kinderen tijdens de KinderLoop in de gaten te houden.
Om de KinderLoop bij alle kinderen, ouders en verzorgende kenbaar te maken, heeft de commissie zeker niet stilgezeten. Met goedgevulde informatiepakketten en met alle medewerking van SKOSO zijn de dames op bezoek geweest bij alle scholen uit Rooi. "Het is natuurlijk ook mogelijk om met een hele klas mee te doen aan de KinderLoop", vertelt Berny. "Naast dat het ontzettend gezellig is om deze actie samen met je klasgenoten te vervullen, geeft het evenement een goede voorzet om dit moeilijke onderwerp voor zowel leerkrachten als ouders bespreekbaar te maken. Alle acht de basisscholen hebben ons al laten weten mee te doen met de KinderLoop en er worden zelfs al sponsorlopen georganiseerd om geld op te halen voor het goed2 doel."
Net als bij de Samenloop voor volwassenen, wordt het voor de kinderen een uitdaging om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor het goede doel. "Dat kunnen zij doen met bijvoorbeeld de verkoop van zelfgebakken cakejes, het verzamelen van lege flessen of via sponsoring. Na de KinderLoop en alle activiteiten die speciaal voor de jongste lopers worden georganiseerd, wordt kenbaar gemaakt welk bedrag de kinderen hebben binnengehaald."
Tot 1 juni kunnen teams zich opgeven voor de KinderLoop via de site van SamenLoop, of via de mail: kinderloopvoorhoop@gmail.com. Individuele inschrijvingen zijn ook na die tijd nog welkom. Tieners van het voortgezet onderwijs kunnen zich aansluiten bij een team voor de 24-uur durende wandelestafette.

OuderenLoop
De Commissie KinderLoop heeft niet alleen aan de jongste lopers gedacht, maar zij zijn ook verantwoordelijk voor de OuderenLoop in ons dorp. Op het zelfde moment als de KinderLoop op zondag 2 september, gaat de OuderenLoop van start.
"Wij organiseren de OuderenLoop in samenwerking met Odendael en deze is echt bedoelt voor de bewoners binnen Odendael", vertelt Willeke van Weert. "Met de ouderenloop willen wij de bewoners van Odendael bij het evenement betrekken en hen laten zien in welke mate het evenement in ons dorp leeft."
Vrijwilligers gaan samen met de bewoners van Odendael het parcours van de OuderenLoop trotseren. "Daarnaast is het de bedoeling dat er een ouderenplein wordt ingericht, waar zij de hele sfeer rondom het enorme evenement kunnen meepikken."
Om samen met de ouderen een mooi bedrag te schenken aan het KWF, worden er binnen Odendael verschillende acties georganiseerd. Iedereen is ontzettend enthousiast over de OuderenLoop. Collega's zijn dan ook erg betrokken bij de organisatie en met het bedenken van leuke acties, om dit onderdeel van SamenLoop voor Hoop te ondersteunen."
Alle bewoners van Odendael kunnen zich t.z.t inschrijven voor de OuderenLoop via een inschrijfformulier wat Odendael zal gaan vertrekken. Net als bij de KinderLoop zijn hier geen kosten aan verbonden.

Beste fluiter van de wereld bij benefietconcert

De dames van de Commissie KinderLoop zijn ook druk met de voorbereidingen voor de OuderenLoop.

Hij fluit met getuite lippen. Het is niet te geloven wat je hoort. Hij fluit hele stukken van Vivaldi uit zijn hoofd. Het is een wereldartiest die zomaar, pro deo meewerkt aan het Benefietconcert op 14 april in Odendael. De opbrengst gaat naar de Samenloop voor Hoop.

De bewoners van Odendael maken zich klaar voor de OuderenLoop.

Graag ging hij in op de uitnodiging van zijn vriend Nico van de Wetering. De twee kennen elkaar van het werk in de psychiatrie en jarenlang ging Geert met Nico mee als dwarsfluiter. Hij verzorgde ook alle dwarsfluitpartijen op de CD's van Nico. Dit circuit is hij ontgroeid en hij staat nu met bekende orkesten op podia over de hele wereld, met het goedkoopste instrument van de hele wereld: zijn mond.
Chatrou werd drie keer uitgeroepen als zijnde beste fluiter van de wereld. Sinds 2004 heeft hij op vele podia gestaan, over de hele wereld. Hij werkte met kamer-en symfonieorkesten, met jazz combo's en strijkkwartetten. O.a. met het Metropool Orkest maakte hij opnames. Bij ieder optreden probeert Geert te verbazen en te ontroeren. Een journalist van de Telegraaf schreef als kop boven een recensie van één van Geert's optredens: "Chatrou kreeg een staande ovatie, nadat hij was uitgefloten." Meer opmerkingen van de landelijke en internationale pers: verbluffend, indrukwekkend, virtuoos,onnavolgbaar, wereldmuzikant, wonderbaarlijk, adembenemend.
Vaak is Geert Chatrou te zien op televisie, ( de Wereld draait door, Pauw , Witteman). Geert werkt graag mee met het Benefietconcert. Samen met Wim Daniels, Rien van Genugten, Dennis van der Sanden en Nico van de Wetering, probeert hij er een onvergetelijke avond van te maken. Kaartjes á € 20 ,- zijn te bestellen via: info@nicovandewetering.nl. Ze liggen dan op 14 april klaar bij de kassa. Aanvang 19.30 uur. Van tevoren is er een markt in de hal van Odendael, waarbij de opbrengst ook naar de Samenloop voor Hoop gaat.

Inschrijving Jeugdvakantieweek 2018

Foto: Jos van Nunen

Binnenkort kunnen de kinderen van groep 5 t/m 8 zich weer inschrijven voor Jeugdvakantieweek 2018! Het thema van dit jaar zal zijn 'De Mysterieuze Middeleeuwen'. De inschrijving zal op donderdag 29 maart plaatsvinden van 18.30 – 19.30 uur in 'Dommelzicht' te Dommelstraat 18.

Inschrijfformulieren worden verstrekt via de Rooise basisscholen. Kinderen die niet in Sint-Oedenrode naar school gaan, kunnen het inschrijfformulier downloaden van onze website www.jeugdvakantieweek.nl. Dit geldt ook als u geen inschrijfformulier heeft ontvangen. Voor vragen kunt u mailen naar info@jeugdvakantieweek.nl.
LET OP: Ieder aanwezig op 29 maart wordt er op gewezen dat het die avond noodzakelijk is om een volgnummer te verkrijgen bij één van de aanwezige kerngroepleden. Geen nummer in de rij is helaas geen inschrijvingsmogelijkheid, dit om verwarring te voorkomen en een eerlijke inschrijfprocedure te garanderen. Er wordt een maximum van 5 inschrijvingen per ouder/kind gehanteerd.
Graag maken wij de ouders en andere geïnteresseerden ervan bewust dat het elk jaar moeilijker wordt om vrijwilligers te vinden voor de begeleiding van spellen gedurende de week. Wij moedigen het dan ook enorm aan om even stil te staan bij de vraag of u zichzelf wellicht beschikbaar zou willen/kunnen stellen gedurende de week. U kunt op het inschrijfformulier van uw kind of via de website www.jeugdvakantieweek.nl aangeven of en wanneer u eventueel bereid bent te komen helpen. Elk dagdeel dat u zou kunnen is voor ons al een enorme bijdrage. De kerngroep dankt iedereen bij voorbaat voor de inzet!

Leiding gezocht
Het lijkt nog ver weg, maar de Jeugdvakantieweek staat al weer sneller voor de deur dan we denken. Wij zijn nog steeds hard op zoek naar enthousiaste mensen die het leuk vinden om een groepje kinderen te begeleiden tijdens de week die plaats zal vinden van 13 t/m 17 augustus. Dus ben jij 16 jaar of ouder en hebben jij en je vrienden zin om één van deze enthousiaste leiders te zijn? Geef je nu dan snel op via de link op onze website: www.jeugdvakantieweek.nl onder het tabblad vrijwilligers. Ook is het mogelijk ons te mailen via info@jeugdvakantieweek.nl. We hopen dat jullie ook dit jaar weer bereid zijn in genoeg aantallen te komen helpen zodat ook de 58e JVW een grandioos succes kan worden.

Kerngroepleden gezocht
Wegens het afscheid van een zeer gewaardeerd lid van onze kerngroep, zijn wij op zoek naar nieuwe kerngroepleden! - Ben jij ouder dan 22? - In het bezit van een rijbewijs? - Heb jij een groot verantwoordelijkheidsgevoel en ben je een organisatietalent? - Kun jij 9 dagen vrij zijn in de zomervakantie om jou talenten met ons te delen?
Heb je interesse, stuur dan een mail naar vrijwilligers.jvw@gmail.com! Vermeld hierbij het volgende: - Je naam – Leeftijd - In het kort waarom jij goed bij ons past! en wie weet nodigen we je snel uit voor een gesprek!

16 / 36

Wie herkent deze jonge dametjes?! Wij zijn zeer benieuwd. Ook in wanneer de foto is gemaakt, en waar. Weet jij het? Stuur dan een reactie naar redactie@demooirooikrant.nl, bel naar 0413-479322 of loop eens bij ons binnen waar de koffie klaar staat. Heuvel 7.

Oplossing week 11:
Meisje op het paard is Hannie Vermeltfoort, de man rechts is Ad van Dijk ( tandarts). Foto is gemaakt in het vroegere Rijsingen (nu Kinderbos), Ik denk dat de foto ongeveer 50 jaar oud is.

Frans van den Oever
Ollandseweg ( voorheen Rijsingen)

De foto is genomen aan de Ollandseweg in de buurt van waar nu De Arcade is, het gebouw waar de tandartsenpraktijk van Ad van Dijk is gehuisvest en waar hij vroeger woonde. Hij is degene die de pony vast houdt en Hannie Vermeltfoort, zijn buurmeisje, is het meisje te paard. Afgaande op hun jeugdigheid nog, zal de foto rond 1963 genomen zijn.

Rinus van Kessel

Foto:

Jack is een lieve en vrolijke Boerenfox kruising van 6 jaar oud. Hij is graag actief bezig en vindt het fijn om daarna lekker te chillen in zijn mand.

Omdat hij soms wat onzeker kan zijn en bang is voor harde geluiden, zoals vuurwerk en onweer, zoeken wij voor hem een ervaren baas die hem hierin goed kan begeleiden. Jack kan niet met katten samenleven, maar hij reageert over het algemeen wel goed op vrouwelijke soortgenootjes. Hij zou het overigens ook niet erg vinden om alle aandacht voor zichzelf te hebben. Helaas is Jack niet gecharmeerd van kinderen en om die reden plaatsen we hem niet bij kinderen onder de 16 jaar. Zoek jij een leuk maatje waar je fijn mee kan wandelen en daarna lekker kan relaxen op de bank? Kom dan eens kennismaken met Jack! Dierenopvangcentrum Hokazo, Lange Goorstraat 6, 5406XE Uden.

Staat de juiste waarde op uw WOZ-beschikking?

Het jaarlijkse aanslagbiljet gemeentelijke heffingen (ozb) zit er weer aan te komen of heeft u onlangs ontvangen. Op dit aanslagbiljet is ook de WOZ-beschikking opgenomen. Voor het jaar 2018 wordt uitgegaan van een waardepeildatum van 1 januari 2017. U kunt bij de gemeente een specificatie van de WOZ-waarde opvragen.

WOZ-waarde niet alleen van belang voor de gemeentelijke heffingen
De WOZ-waarde is niet alleen bepalend voor de hoogte van de gemeentelijke heffingen. Ook heeft de WOZ-waarde invloed op de aangiften inkomstenbelasting en de erfbelasting.

Belang voor de inkomstenbelasting
Gaat het om een woning die fiscaal is aangemerkt als uw eigen woning, dan bepaalt de WOZ-waarde het eigenwoningforfait dat u moet opnemen in uw aangifte inkomstenbelasting. Als u een tweede woning heeft die behoort tot het vermogen in Box 3 dan wordt de WOZ-waarde van de woning als uitgangspunt genomen voor de waardebepaling. Daarbij wordt overigens nog wel extra rekening gehouden met de verhuurde staat van deze woning.

Belang voor de schenk- en erfbelasting
De waarde van onroerende zaken die als woning in gebruik zijn, wordt bij schenking of vererving gesteld op de WOZ-waarde die is vastgesteld voor het jaar waarin de verkrijging plaatsvindt. Op verzoek kan echter ook worden aangesloten bij de WOZ-waarde die geldt voor het jaar na het jaar van verkrijging.

Belang voor de hypotheekrente
De verhouding van de hypotheekschuld ten opzichte van de WOZ-waarde kan gevolgen hebben voor de hoogte van uw hypotheekrente. Kijk dus even of u met de nieuwe WOZ-waarde over de grens gaat die uw hypotheekverstrekker hanteert. Vaak zitten deze grenzen rond de 65% en rond de 90%. Dit kan dan zomaar 0,3%-0,5% in rente uitmaken.

Als u het niet eens bent met de waardebepaling van uw woning of bedrijfspand, dan kunt u tot zes weken na dagtekening van het aanslagbiljet gemeentelijke heffingen bezwaar maken tegen de WOZ-beschikking. Wilt u dat graag door ons laten doen, neem dan contact op met Van de Ven Accountants | Adviseurs, te bereiken via 0413-491111, e-mail: info@vdven.nl, of loop gewoon even binnen op werkdagen tussen 08.30 uur en 17.00 uur.

18 / 36

19 / 36

Vieringen Goede Week en met Pasen

Foto:

25/03 Palmzondag
09.30u. Sint-Oedenrode Palmwijding, processie en Eucharistie *
09.30u. Breugel Palmwijding en Eucharistie
11.00u. Breugel Palmwijding, processie en Eucharistie *

28/03
19.00u. Breugel Boeteviering
19.00u. Den Bosch Chrismamis in de St. Janskathedraal

29/03 Witte Donderdag
19.00u. Sint-Oedenrode Plechtige Avondmis waaronder voetwassing, met Het Martinuskoor, Gemengd Koor Nijnsel en Deo Favente.
19.00u. Breugel Plechtige Avondmis waaronder voetwassing

Na deze Avondmis is er in beide kerken gelegenheid tot deelname aan de wake en aanbidding bij het rustaltaar. Om 23.45 uur worden de Completen gebeden. De aanbidding wordt om middernacht afgesloten.

30/03 Goede Vrijdag
14.00u. Breugel Kruisweg voor kinderen *
15.00u. Sint-Oedenrode Liturgie van Goede Vrijdag, met Het Goede Herderkoor.
15.00u. Breugel Kruisweg en kruisverering
18.30u. Nijnsel Kruisweg in het processiepark *
19.00u. Breugel Kruiswegmeditatie

In aansluiting op de beide middagvieringen is er gelegenheid om het Sacrament van Verzoening te ontvangen (tot 17.00 uur).

31/03 Stille Zaterdag – Paaszaterdag
20.00u. Sint-Oedenrode Paaswake, met de gezamenlijke
20.00u. Breugel Paaswake

1/04 Hoogfeest van Pasen
09.30u. Sint-Oedenrode Hoogmis van Pasen
09.30u. Breugel Hoogmis van Pasen
09.30u. Son peuter-kleuterviering* (Vestzaktheater)
10.00u. Eerschot peuter-kleuterviering* (De Goede Herder)
11.00u. Olland Hoogmis van Pasen
11.00u. Breugel Hoogmis van Pasen
11.00u. Nijnsel Hoogmis van Pasen

2/04Tweede Paasdag
09.30u. Sint-Oedenrode Eucharistie
09.30u. Breugel Pontificale Hoogmis (Mgr. De Korte is hoofdcelebrant)

*= kinderen extra welkom


Kerkberichten

Martinuskerk (centrum)
Za 24/03 18.30u:
Eucharistieviering met Het Goede Herderkoor. Intenties: Toos Kluijtmans – van Acht, Piet Kluijtmans (maanddienst), Fien Rovers – Markgraaff (maanddienst) en Johan Rovers, Wim van Hommel (maanddienst), Annie Vervoort – Ketelaars (maanddienst), Martina van Eindhoven – de Wit (maanddienst), Jan van de Ven, Overleden familieleden van familie van de Ven – Hobbelen en kleinkind Roel.

Zo 25/03 Palmzondag 09.30u: Palmwijding, processie en Eucharistieviering: familieviering met gezamenlijke koren en kinderkoren. Intenties: Johan en Truus van Gerwen – Lathouwers en overleden familieleden, Josine en Jan Michels – Raaijmakers (maanddienst), Miet Schepens – Harks (maanddienst), Anja van Zoggel – van Mierlo (maanddienst), Harrie Verdiesen (maanddienst), Marietje van der Sande – Verhagen en kleinkind Sander, Jacobus van Aert, Lies van Aert – Marcus, Netty Bekkers – van Aert, Jan van Oorschot, Harry Dinker, Willy Vermeulen, Nelly Vermeulen – Habraken, Stien en Wim Habraken, Johan van Acht, Gerard van der Heijden vanwege zijn verjaardag, Overleden familieleden van familie Smulders en van familie van der Heijden.
Elke 2e zaterdag van de maand (ook in de zomer) zingt het pelgrimskoor in de Martinuskerk de mis van 18:30 uur.

Odendael
Zo 25/03 Palmzondag, eucharistieviering Intentie: Antoon van Sinten i.v.m. jaargetijde.
Di 27/03 Rozenhoedje bidden in de stilteruimte om 19.00 uur.

H. Martinus Olland
Za 24/3
Geen Eucharistieviering.

Sint Antonius Nijnsel
Zo 25/03
Geen viering i.v.m. gezamenlijke Palmpasenviering om 9.30 uur in de Martinuskerk centrum.
Vr 30/03 Goede vrijdag met om 18.30 uur kruisweg in het processiepark, met medewerking van de Nijnselse koren.

Sint Genoveva-kerk, Breugel
Do 22/03
18.15u: Rozenhoedje. 18.30 uur: Eucharistieviering, aansluitend stille aanbidding
Zo 25/03 09.30 u: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Intentie: Harrie en Tonny Swinkels-Reloe, Ietje van Dinther-Raeven, Arie en Jet de Korte-vd Laar, Fam. vd Laar-van Heeswijk, Willemien Merks-Roestenburg, Mia Donkers-van Heeswijk, Han Verhagen, Ton Goossens, Martina Foolen-Jansen, overleden ouders Swinkels-Gruithuijzen, Piet Strik, Frens Swinkels.
Wo 28/03 19.00u: Boeteviering.
Do 29/03 Witte Donderdag 19.00u: Eucharistieviering, aansluitend stille aanbidding.
Vr 30/03 Goede Vrijdag 14.00u: Kinderkruisweg, 15.00u: Kruisweg, 19.00u: Kruismeditatie.
Za 31/03 Paaszaterdag 20.00u: Paaswake
Zo 01/04 Hoogfeest Pasen 09.30u: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Kinderwoorddienst. Intentie: Ad Versantvoort, Miny van de Ven-Winkelman, Karel en Elisabeth Faessen-van Tilburg, Miet Foolen, Frits Martens en Lianne en Merlin Martens.
Ma 02/04 Tweede Paasdag 9.30u: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor, Gregoriaans koor en St Catharinagilde. Inzegening hoofdaltaar door Mgr Gerard de Korte.

Sint Petrus' Banden, Son
Tot nader order vinden de vieringen plaats in de Sint Genoveva-kerk in Breugel.
Wo 21/03 In het kader van de Oecumenische activiteiten in de Veertigdagentijd:17.00 uur: Stiltewandeling; start bij de Sint Genovevakerk, Sint Genovevastraat 14, Breugel. 18.00 uur: Soep en brood in de pastorie in Breugel. Sint Genovevastraat 16. Telefonische opgave bij diaken Wilchard Cooijmans, 0499-471230
Za 24/03 14.00-16.00 uur: Palmpaas-stokken maken in Den Bauw (tegenover de Breugelse kerk), geen Eucharistieviering.
Zo 25/03 Palmzondag 11.00 uur: Eucharistieviering, Gezinsviering, Palmwijding en Palmprocessie intenties: Corrie en Leo van de Ven-van den Hurk, Toon, Riek en Jo van Grotel, Nell Gerzon-Kerstholt, Harry van de Berg, Bert van Vlokhoven. Corrie Potting-Nolden, Bertha Verhagen-van Erp, Jan Broens, Maria Brugmans en overleden familie Brugmans-Merks, Lies Bekkers-van der Velden, Wim Sanders, Willem Mühlstaff, Hanne van den Hurk-Bennenbroek, Theo van Lieshout, Ouders Sanders-van den Berg en Jan.
Ma 26/03 19.00 uur: Boeteviering m.m.v. het Sons Gregoriaans koor.

Do 29/03, Witte Donderdag 19.00 uur: Witte Donderdag plechtigheden, Eucharistieviering en voetwassing. Na de Eucharistieviering wake en aanbidding, om 23.45 uur afgesloten met het bidden en zingen van de Completen, de dagsluiting. De Sint Genovevakerk is tot middernacht geopend.

Vr 30/03 Goede Vrijdag 14.00 uur: Kinderkruisweg, 19.00 uur: Goede Vrijdag-meditatieviering
Za 31/03, Paaszaterdag 16.30 uur: Paasviering in Berkenstaete m.m.v. het Son Gregoriaans koor 19.00 uur: Paaswake m.m.v. het Sons Gregoriaans koor.

Zo 1/04 Paaszondag 09.30 uur: Peuter- en kleuterviering in Het Vestzaktheater, Kerkstraat 2
Na afloop eieren zoeken in de tuin van pastor Bakermans 11.00 uur: Eucharistieviering m.m.v. Noortje Sluyter, orgel, Willie van der Zanden, saxofoon en het Sons Parochiekoor.

PKN
29/03 20.00u: Ds. B. Stigter Witte Donderdag Dienst van Schrift en Tafel
30/03 20.00u: Ds. B. Stigter Goede Vrijdag
31/03 21.00u: Ds. B. Stigter Paaswake Dienst van Schrift en Tafel

Meierijstad: de schoonste gemeente?

In een brandbrief aan alle gemeenteraadsleden vraagt ex-raadslid Jan Verhagen het gemeentebestuur om afdoende actie tegen het zwerfafval in heel Meierijstad. "Vrijwel alle inwoners van Meierijstad ergeren zich verschrikkelijk aan zwerfafval. Een aantasting van de leefomgeving! Zwerfafval leidt tot de verloedering van centra en buitengebied. Voor gevaar voor mens en dier. De centra worden vrij goed bijgehouden, dit in tegenstelling tot de wijken en buitengebieden", zo opent hij zijn brief.

Verhagen constateert dat Meierijstad naarstig op zoek is naar een thema om zich landelijk te profileren en dat er ook op toeristisch/recreatief getracht wordt Meierijstad beter op de kaart te krijgen. "Een schone omgeving lijkt me van groot belang, omdat dit het verblijf aangenamer maakt. Er liggen in onze gemeente volop mogelijkheden." Het ex-raadslid refereert aan de Groenste gemeente van Nederland. "Sint-Oedenrode haalde destijds de felbegeerde titel Groenste Gemeente. Ik denk dat Meierijstad zich met het predicaat Schoonste NL Gemeente mooi kan profileren", zo schrijft hij.
Hij vervolgt: "Om dat te bereiken is er wel werk aan de winkel. Het gaat namelijk niet enkel om schone centra. Bij Schoonste NL gemeente denk ik aan het totale gemeentelijk oppervlak. Er zijn al prima acties zijn zoals NL Doet en de Landelijke Opschoondag. Er zijn burgers die hun eigen straatomgeving of wandelroute regelmatig schoon houden. Petje af! Het is echter dweilen met de kraan open. Onze gemeente heeft zich aangesloten bij de Statiegeldalliantie. Er gaat echter kostbare tijd verloren tot er mogelijk statiegeld wordt ingevoerd. Als het er al komt, blijven we toch nog zitten met veel andersoortig restafval."
"Het opruimen van afval is noodzakelijk. Het is zelfs wettelijk verplicht. Allereerst pleit ik voor structureel opruimen in heel Meierijstad. Dat werkt al preventief: Mensen zijn eerder geneigd afval neer te gooien op rommelige plekken dan op schone plekken. Plaats bijv. verplaatsbare waarschuwingsborden. Het zal helaas na het opruimen en waarschuwen nodig blijven om streng en intensief te handhaven en daarbij forse boetes uit te delen. (landelijk 140 euro)." Verhagen richt zijn brief aan alle partijen. "Omdat ik vind dat deze problematiek gezamenlijk moet worden aangepakt in het belang van heel Meierijstad."

Vieringen Goede Week

Foto: Hans van den Wijngaard

"Alles van waarde is weerloos," dichtte ooit de dichter Lucebert. Van die waarheid zijn wij dagelijks getuige bij het zien van journaals en het lezen van kranten. Hoe kwetsbaar is een mensenkind? Maar alles wat weerloos is, is dat ook waardeloos? Nee, natuurlijk niet.

Veel mensen worden onder hùn maat behandeld, dat maakt mensen niet waardeloos, maar weerloos tegen alle machtshonger en eigenwaan van andere mensen. Hoe op de apenrots die "wereld" heet opkomen voor de waardigheid van onze naaste? Menselijkheid! Een manier om menselijkheid te leren is om in het evangelie van Johannes te lezen hoe de Zoon des Mensen letterlijk werd ondergedompeld in een wereld van afgunst, haat en valse vroomheid. Wij zingen, luisteren, horen het verhaal van Jezus Christus die in zijn gang naar Golgotha de weg gaat die alles overwint, zelfs de dood.

Op Witte Donderdag wordt de cyclus van de Goede Week begonnen met het samen breken en delen van dat wat ons gegeven is om als kwetsbare mensen gesterkt door te kunnen gaan. Samen delen in een wereld van ieder voor zich.
Op Goede Vrijdag wordt de geschiedenis gelezen van Eén die op zijn doortocht van beproeving en aanvechting mens bleef tot het einde en verder. Alles van waarde is weerloos zei ooit Lucebert. Hij kon het weten, komend uit een wereld waarin alles wat weerloos was als waardeloos werd beschouwd.
De avond van Stille Zaterdag, Paaswake wordt het 'niet tevergeefs' gevierd van Hem die ons is voorgegaan. Opstanding!
De drie avonden wordt afwisselend muzikale medewerking verleend door organist, pianist, klarinettist en verschillende koren. Iedereen is van harte welkom. Donderdag 29 maart 20.00 uur, vrijdag 30 maart 20.00 uur, zaterdag 31 maart 21.00 uur.

KinderboekzwerfStation in Rooi

Een feestelijke opening met alle kinderen in de straat moet nog komen, maar het KinderboekzwerfStation van Roos Kremers is al volop in gebruik. De boekenkast geeft alle kinderen in Rooi en omstreken de mogelijkheid om een zwerfboek uit te kiezen om thuis te lezen.

"In de boekenkast, oftewel het boekenstation, zijn kinderboeken te vinden die thuis niet meer gelezen worden", vertelt Roos. "Niet alleen kinderen uit Rooi, maar ook vriendjes en vriendinnetjes, nichtjes en neefjes die hier niet wonen, mogen net zo goed een boek uit de kast meenemen of een boek achterlaten. Op die manier krijgen (oude)kinderboeken weer een nieuwe bestemming."
Het KinderboekzwerfStation is een landelijk initiatief om alle kinderen de mogelijkheid te bieden en te stimuleren om te lezen. De zwerfboeken hoeven niet perse naar hetzelfde KinderzwerfboekStation teruggebracht te worden, want het is juist de bedoeling dat het boek verder gaat zwerven.
"Alle boeken die worden achtergelaten, krijgen een zwerfsticker. Het boek is dan dus echt een zwerfboek. Kinderen nemen het boek mee naar huis en als het uitgelezen is, mogen zij het boek weer doorgeven." Het boek mag achtergelaten worden op school, in een bus of ze brengen het weer naar een KinderboekzwerfStation.

"De boekenkast is op dit moment al voor een gedeelte gevuld met allerlei kinderboeken, maar nieuwe aanvulling is altijd welkom." Heeft u dus nog kinderboeken thuis in de kast staan of in een doos op zolder, dan kunt u achterlaten bij het KinderboekzwerfStation op de Burgemeester van Oerlehof 4 (zijstraat van de Eerschotsestraat).


De natuur ontwaakt (eindelijk)

De natuur ontwaakt (eindelijk)

De bloemen, bijen, mieren, vogels en vlinders. Waar zijn ze gebleven de afgelopen winter? Hoe en waar hebben ze beschutting gezocht voor de toch bij vlagen pittige winterse perioden? De eerste tekenen van de lente zijn weer zichtbaar. Er staat van alles in de startblokken om bij voldoende licht en warmte de kop op te steken. Wat zijn de voorbodes van de lente?

In een korte presentatie worden de verschillende overlevingsstrategieën van planten, insecten en vogels uitgelegd. Om als tjiftjaf of ijsvogel half maart nog een winterse storm voor je kiezen te krijgen is namelijk geen sinecure. Ook voor mieren en bijen is de winter een kwestie van overleven, hiervoor hebben ze een indrukwekkend arsenaal aan strategieën ontwikkeld. Wat doen planten zoals speenkruid en maartse viooltjes om de winter te overleven? Daarna snel naar buiten voor een korte wandeling om met eigen ogen te zien of het gelukt is. Waar moet je zoeken, waarop moet je letten? Zeker omdat planten en dieren sterk van elkaar afhankelijk zijn qua voedsel is het aspect van de timing zeer belangrijk. Is er wat te eten als de trekvogels arriveren? Valt er voor de bijen al wat te halen?

Op zondag 25 maart zijn we te gast bij Miss Hyacinth aan de Damianenweg 26, in Sint-Oedenrode. Het begint om 9:30 en duurt tot ongeveer 12:30. Ook leuk en leerzaam voor kinderen, onder begeleiding. Het is gratis en aanmelden is niet nodig. Voor meer informatie zie www.ivnrooi.nl.


Gemeente: toekomstbestendig 'de Neul'

Gemeente Meierijstad wil sportpark de Neul toekomstbestendig maken. Samen met Waterschap De Dommel en voetbalvereniging Rhode heeft zij de gekeken naar de beste manier om de kwaliteit van de velden te verbeteren, de trainings- en wedstrijdcapaciteit op te hogen en de waterbergingscapaciteit te behouden.

Wethouder Coby van der Pas: "Op dit moment heeft het sportpark, volgens de KNVB-normen, te weinig wedstrijd- en trainingsvelden. Bovendien zijn de velden die er liggen, vaak nat doordat het grondwater niet goed afgevoerd kan worden. We hebben de koppen bij elkaar gestoken om een toekomstbestendig uitvoeringsplan te maken waar waterschap, Rhode en gemeente mee vooruit kunnen. En dat is gelukt!"
Om aan de capaciteitsbehoefte te kunnen voldoen, wil de gemeente drie kunstgrasvelden aan laten leggen en het vierde sportveld grondig laten renoveren. De kwaliteit van de twee openbare velden wordt verbeterd door intensief groot onderhoud en aanpassing van de drainage om het grondwater af te voeren. Daarmee kan voetbalvereniging Rhode voor de toekomst weer vooruit. Wim van Meijl, voorzitter Rhode: "Rhode is bijzonder blij dat de gemeente Meierijstad de problemen op sportpark de Neul voortvarend heeft aangepakt. Was er in eerste instantie angst voor vertraging om de problemen op te lossen i.v.m. de overgang van gemeente Sint-Oedenrode naar Meierijstad, thans is alleen maar waardering voor de gemeente voor de wijze waarop ons sportpark toekomstbestendig wordt gemaakt. Op een constructieve wijze is de afgelopen maanden intensief gewerkt om de problemen binnen het beschikbare budget op te lossen. Het was bijzonder prettig te ervaren dat zowel de gemeente als het waterschap steeds in oplossingen dacht, waarbij de inbreng van Rhode werd gewaardeerd."

Door de klimaatverandering bestaat de kans dat het water van de Dommel het sportpark instroomt. Het is tot nu toe nog nooit voorgekomen. Maar als het gebeurt, zijn de velden daar in de toekomst klaar voor. Onder alle kunstgrasvelden komt een waterbergingssysteem. Ook wordt gebruik gemaakt van een duurzaam type kunstgrasvezel. Dit houdt het biologisch afbreekbare kurk beter vast als het veld nat wordt en laat geen milieusporen na.
Jac Hendriks, bestuurslid Waterschap De Dommel: "We zijn actief betrokken bij het uitwerken van de plannen. Het is mooi om te zien hoe groot het waterbewustzijn bij de gemeente, het ingenieursbureau en ook de vereniging RKSV Rhode is in dit proces. Dit heeft er toe geleid dat er een ontwerp wordt gemaakt waarin water een prominente rol heeft. Een mooi voorbeeld van het klimaatadaptief ontwerpen van de buitenruimte." Als alles volgens planning verloopt, kan op 1 september 2018 op de nieuwe en verbeterde velden gespeeld worden.


Toch bebouwing nabij geitenhouderijen

Wellicht goed nieuws voor Olland. Het college van burgemeester en wethouders van Meierijstad vaart een nieuwe koers als het om ruimtelijke ontwikkelingen in de buurt van geitenhouderijen gaat.

Eerder was de noodklok die de provincie luidde, aanleiding om geen énkel risico te lopen wat betreft de gezondheid van de inwoners. Resultaat hiervan was dat alle bouwplannen binnen twee kilometer van geitenhouderijen tegengehouden werden. De gezondheid van de inwoners staat in de nieuwe koers nog steeds voorop. Tegelijk vindt het college het belangrijk ook andere belangen mee te wegen bij de uiteindelijke besluitvorming.

In juli 2017 heeft de provincie Noord-Brabant een bouwstop voor geitenhouderijen ingevoerd. Aanleiding waren de resultaten van het Veehouderij en Gezondheid Omwonenden (VGO-2) onderzoek. Daarin is gebleken dat zich in een straal van circa 2 km rond geitenbedrijven een verhoogd aantal gevallen van longontsteking voordoet. De gemeente Meierijstad heeft daarop besloten alle (woningbouw)plannen binnen dat gebied voorlopig 'on hold' te zetten. Dat betekende dat het College een van haar eigen ambities doorkruiste; er moeten woningen gebouwd kunnen worden in elke kern.

Concreet betekent dit dat in de gemeente Meierijstad voorlopig als volgt gehandeld wordt: - Een uitbreiding van het aantal geiten in bestaande stallen of gebouwen wordt niet toegestaan, tenzij er geen gezondheidskundige bezwaren daarvoor zijn. - Binnen een straal van 2 km rondom geitenhouderijen doet zich, vooralsnog, een extra risico voor. Daarom hanteert het college daar een extra zorgvuldigheid. Dat betekent dat met plannen voor het huisvesten of opvangen van kinderen, kwetsbare mensen en ouderen sowieso terughoudend omgegaan wordt. Er bestaat géén hard afwegingskader voor de toetsing van bouwplannen. Locatie, omgeving, het soort bedrijf en het soort ontwikkeling zijn telkens anders en vragen om maatwerk. Het gezondheidsbelang wordt daarbij afgezet tegen bijvoorbeeld volkshuisvestelijke, sociale, economische en financiële belangen. - Aanvragers van plannen en nieuwe potentiele bewoners in het gebied worden geïnformeerd over het risico. Ook wordt hen gevraagd een verklaring daarover te ondertekenen. Kortom, op grond van een zorgvuldige afweging en eventueel maatwerk is er wellicht ruimte om ruimtelijke ontwikkelingen wél toe te staan binnen een straal van 2 km rondom een geitenhouderij.

In Meierijstad vallen de Noordwestzijde van de gemeente (kern Schijndel, Kern Olland) en de oostzijde ((kern Mariaheide) binnen de risicozone van 2 km. Eerdere verzoeken die 'on hold" zijn gezet, worden in het licht van het nieuwe afwegingskader opnieuw beoordeeld door het college, overigens zonder nu al vooruit te kunnen lopen op de uitkomst. Een concreet voorbeeld hiervan is de woningbouw aan de Pastoor Smitsstraat in Olland. Of een ontwikkeling doorgang kan vinden is natuurlijk ook afhankelijk van wat de initiatiefnemer wil. Daarom gaat de gemeente elke initiatiefnemer of koper van een kavel, actief informeren. Wethouder van den Bogaard: "Dat doen we om de initiatiefnemer heel bewust te laten zijn van de risico's van de stap die zij zetten. Bij een positief besluit over een principeverzoek, een bestemmingsplanwijziging of een vergunning mag de initiatiefnemer ervan uitgaan dat het college een zeer zorgvuldig afgewogen besluit heeft genomen. Maar op dit moment, met de onzekerheden voor de volksgezondheid, blijft er (ook bij een positief besluit) altijd enig risico waarvoor het College geen verantwoordelijkheid kan nemen. Daarvan moet de initiatiefnemer zich héél bewust zijn."

Uit de vervolgonderzoeken door het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) moet blijken wat de oorzaak is van het verhoogde risico. En ook welke maatregelen mogelijk zijn bij geitenhouderijen. Op dit moment is niet te zeggen wanneer de resultaten van die onderzoeken bekend zullen zijn.

Bezoek VVD Theater De Blauwe Kei

Graag nodigen wij u uit voor een bezoek samen met de VVD raadsleden en commissieleden aan de nieuwe locatie van Theater De Blauwe Kei aan de Verlengde Noordkade 10-12 in Veghel.

We worden om 19.30 uur verwacht voor een rondleiding. Aansluitend bespreken we graag actuele raadsonderwerpen met u. Graag tot ziens op maandag 26 maart om 19.30 uur.

Na wapen ook een gemeentevlag

Na het gemeentewapen laat Meierijstad een ontwerp maken voor een officiële gemeentevlag. Een gemeentevlag is tijdloos en wappert bij officiële gelegenheden.

Zo'n vlag onderstreept het officiële karakter van een ceremonie, bijeenkomst of ontvangst. Dat maakt de gelegenheid extra bijzonder. De vlag vervangt niet de huidige banieren met het logo maar wordt alleen gebruikt bij gelegenheden waarbij de gemeente Meierijstad zich officieel presenteert. De vlag kan worden gevoerd op gemeentelijke gebouwen, zoals dat jarenlang gebruikelijk was bij de voormalige gemeente Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel.

Bij officiële ontvangsten of dagen waarop vlaginstructies gelden die vanuit het Ministerie van Algemene Zaken zijn uitgevaardigd wordt volgens vlagprotocol of vlaginstructie gehandeld. Dat betekent uithangen van de Nederlandse vlag en/of de vlag met gemeentewapen, provincievlag of de vlag van het land dat ontvangen wordt. Bij lokale herdenkingen kan het de voorkeur hebben de vlag met het gemeentewapen te hijsen in plaats van (of naast als er voldoende vlaggenmasten zijn) de Nederlandse vlag.


25 / 36

Voorlichtingsbijeenkomst Reumapatiëntenvereniging

De Reumapatiëntenvereniging Veghel-Uden e.o. organiseert een voorlichtingsbijeenkomst op donderdag 19 april. De avond begint om 19.30 uur tot ongeveer 21.45 uur in gemeenschapshuis D'n Brak, Ericastraat 17 te Mariaheide

Dr. Frank van den Hoogen, Reumatoloog in de Sint Maartenskliniek te Nijmegen komt deze avond een lezing verzorgen met het thema Scleroderma. Scleroderma betekent letterlijk harde huid. Met scleroderma wordt een groep van aandoeningen bedoeld, die met elkaar gemeen hebben de verharding van de huid. Deze verharding wordt veroorzaakt door een toename van bindweefsel, en wordt ook wel verbindweefseling genoemd. Scleroderma kan worden onderverdeeld in lokale vormen (lokale scleroderma) en de systemische vormen (systemische sclerose). Beide vormen zijn zeldzaam, ze komen ongeveer bij een op 5000 mensen voor.
Voor beide aandoeningen geldt: hoe eerder de diagnose gesteld wordt des te eerder kan een behandeling ingesteld worden en bij vele patiënten de progressie voorkomen worden. Iedereen die belangstelling heeft is van harte welkom. De toegang is voor iedereen gratis.


Creatief aan de slag

In het textielatelier van het Damiaancentrum wordt iedere donderdagmiddag en vrijdagochtend hard gewerkt. Veel vrouwen, en een enkele man, weten de weg naar het atelier inmiddels te vinden.

De meesten van hen zijn 'nieuwkomers' en jongeren uit de verslavingskliniek Kentra24. Zij willen lekker creatief aan de slag. Leren hoe ze hun eigen kleding kunnen maken, van patroontekenen en knippen, tot naaien, afwerken en versieren. Natuurlijk komen ze ook voor de gezelligheid, samen kletsen en genieten van een kopje koffie of thee.

De deelnemers worden begeleid door enkele vrijwilligers. Zij beantwoorden de talrijke vragen en helpen hen stap voor stap met hun creaties en de voorkomende problemen. 'Anderen helpen iets moois te maken, dat is zo leuk om te doen. Ik vind het hier altijd gezellig en het geeft me veel voldoening,' zegt Ans, een van de vrijwilligers. 'Kijk eens wat er hier allemaal gemaakt wordt.' Trots houdt een van de deelnemers een jasje omhoog: 'Ik ben nu met de voering bezig.' Een andere vrouw laat een vrolijk kinderjurkje zien: 'Voor mijn dochter,' zegt ze lachend. Een derde vrouw zit niet achter een naaimachine maar is bezig met het maken van een kralenketting. Nellie, ook een vrijwilligster, zegt: 'Dat is natuurlijk ook prima. Het gaat erom dat iedereen lekker bezig is en dat het gezellig is.'

Wilt u een keer een kijkje komen nemen in het textielatelier? Dat kan donderdags van 13.00-16.00 uur en vrijdags van 09.00-12.00 uur, Schijndelseweg 46, Sint-Oedenrode. Heeft u wellicht interesse om als vrijwilliger aan de slag te gaan? U bent van harte welkom. Of heeft u misschien lappen stof, naaigaren of een naaimachine over? Materialen en degelijke machines, daar is het Damiaancentrum heel blij mee.

Voor meer informatie, neem contact op met Elli de Rijk, tel: 06 44346449 of mail naar info@damiaancentrum.nl

Wat doen we met de kiosk op de Markt

In 1864 gebeurde het dat directeur Gerard Wijnen na een repetitie avond van de liederentafel het idee kreeg om een fanfare op te richten. Na een aantal jaren van serenades geven, vroeg men zich af of er geen muziektent gebouwd kon worden op de Markt. Regelmatig werd bij feesten een mobiele kiosk opgezet.
In 1885 vraagt het bestuur van NJA aan de gemeente toestemming om op het Marktplein een kiosk te mogen plaatsen voor het geven van muziekuitvoeringen. De kiosk kwam er. Deze info heb ik niet van mezelf hoor, maar heb ik via Willy Damen van de Mosselaar, werkzaam bij het BHIC. Zij is de grote schatbewaarder van de geschiedenis. Weet alles, of kan (bijna) alles opzoeken over de geschiedenis van ons dorp.
In 1919 wordt de kiosk overgedragen aan de gemeente en is enkele jaren later aan vernieuwing toe. Na de Tweede Wereldoorlog is de oude kiosk afgebroken om in 1948 plaats te maken voor de huidige, nieuwe.
NJA treed nauwelijks nog in het openbaar op en muziekgezelschappen die wel op de kiosk willen spelen zijn teleurgesteld dat de ligging van de kiosk, de doorlopende weg op de Markt en de afstand naar de omliggende horeca te groot is. Altijd sta je als muzikant met de rug tegen de horeca aan de andere kant aan.
Wat dan? Tegenwoordig is de kiosk 's avonds mooi verlicht. Misschien is het een idee om er een mooie fontein van te maken, mooi uitverlicht met kleurrijke bloemen omrand. Het bruisende hart van ons dorp .De Bron ( Boskant, Rooi, Olland en Nijnsel). Symbolisch zouden we het ook kunnen verkopen.
Van 'n klèin vunkske kumt dik 'n groot vureke.

Referendum Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (wiv)

Vandaag kunt u gaan stemmen voor het referendum in zake de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (wiv). Wat het precies inhoudt, zult u inmiddels wel gehoord of gelezen hebben in de landelijke media. Gaat u stemmen? Daar waren wij nogal benieuwd naar, zodat we het kunnen vergelijken met het landelijk gemiddelde. Daarom stuurden we ons burgerpanel van TipMooiRooi deze vraag. Bij deze de antwoorden:

Veel Rooise judoka's gehuldigd

V.l.n.r.: Eric Markgraaf, Willem Vervoort, Cor van der Heijden en Quint Rovers

Afgelopen vrijdagavond stond in het teken van het huldigen van de kampioenen van de gemeente Sint-Oedenrode en het bekendmaken van namen van de Sportvrouw-, Sportman- en Sportploeg van het Jaar 2017. Veel Rooise judoka's kwamen voorbij.

Jamie Bekkers en Wick van de Ven kwamen op het podium omdat zij beiden Zuid-Nederlands kampioen zijn geworden. Nog wat onwennig stonden ze daar vol in de schijnwerpers op het podium. Dit waren de eerste twee leden van Dai-Ippo die een mooi sportkunstwerk in ontvangst mochten nemen. Later kwamen ook Dewy Lo-A-Njoe en Cor van der Heijden het podium op. Beiden wisten Nederlands Kampioen te worden. Dewy individueel met judowedstrijden, Cor samen met Eric Markgraaff op het onderdeel Kata. Tijdens het gala kwam Tijke van de Loo, voormalig topjudoka, ook in beeld met zijn verhaal over zijn topsportcarrière. Hij belichtte zijn ervaringen over de vele jaren waarin hij topsport bedreef. Daarna ging men over op het belangrijkste gedeelte van de avond voor Dewy en Cor. Dewy's naam werd onder tromgeroffel genoemd als de Sportvrouw van 2017. Cor was samen met Eric genomineerd als sportploeg. Helaas ging deze titel niet naar de trainers van Dai-Ippo maar naar het damesvoetbal team van V.V. Nijnsel. Maar ook de nominatie werd gezien als een beloning voor al heet harde werken.
Zaterdagochtend stond Ryan Lo-A-Njoe in Coimbra ( Portugal) op de judomat. Hij nam deel aan een wedstrijd in het kader van de European Cup. Ryan draaide een goed toernooi en wist een zeer verdienstelijke 5e plaats te behalen.
Zaterdagmiddag stond er een dangraad examen op het programma. Willem Vervoort en Quint Rovers hadden zich de laatste maanden, onder leiding van Cor van der Heijden, grondig voorbereid op dit examen. Beiden wisten met goed verzorgd judo hun examen met goed vervolg af te leggen. In de toekomst zullen we hen met een zwarte band op de mat mogen begroeten. Allen van harte gefeliciteerd en op naar de volgende mijlpaal in jullie judoloopbaan.


Keurig resultaat in Zuiderzee Rally

Afgelopen zaterdag heeft VDZ Racing, met coureur Roel van der Zanden en navigatrice Ilse van de Sande, een strakke 10e plaats algemeen behaald in de Zuiderzee Rally in Emmeloord en omgeving. Na 12 klassementsproeven werd er in de N44-groep een 3e plaats behaald, wat tot tevreden gezichten leidde bij het complete team.

Op de koudste 17 maart ooit gemeten was het dus tijd voor de eerste èchte rally nadat de Circuit Short Rally door de meeste teams toch als test werd gezien. Met 7 R5 auto's en 4 Evo's X aan de start stond al redelijk vast wie hoge ogen zou gooien. De R5's eindigden derhalve vooraan, met Hans Weijs jr. als uiteindelijke winnaar met navigator Hans van Goor. Tweede werden Hermen Kobus en navigator Erik de Wild en het podium werd gecompleteerd door Erik van Loon en Harmen Scholtalbers.
Op de eerste proeven werd er behouden gestart om zo weer gevoel met de auto te krijgen en in verband met de koude temperaturen duurde het ook allemaal net even langer dan normaal om o.a. de banden en de remmen op temperatuur te krijgen. Verder was het natuurlijk de vraag hoe Ilse het er vanaf zou brengen deze rally. Na de openingsfase heeft het team het tempo verhoogd wat ook te zien was aan de tijden die de equipe reed. Bijna elke proef werd sneller afgelegd dan de eerste keer, en dat ook nog met lekker aangesneden bochten, wat het zeker niet makkelijker maakte. Daarnaast zit er nog veel potentie in de auto wat een goed teken is voor de toekomst en de onderlinge competitie onder de Evo's.
Roel: 'We hebben met zijn allen genoten van een prachtige wedstrijd. De auto is flink wennen maar een super ervaring om mee te rijden en we leren snel. Door de dag kon ik steeds dichter op de grens rijden en halverwege de wedstrijd had Ilse ineens weer helemaal de smaak te pakken en was de klik van voor haar ongeluk helemaal terug. We hebben weer wat kleine dingen ontdekt aan de auto die we kunnen verbeteren waar we nu mee aan de slag zijn zodat we in Putten er weer vol tegenaan kunnen." Tot slot wil het team vooral de organisatie en de vele vrijwilligers bedanken die de hele dag in de kou hebben moeten bivakkeren om onze wedstrijd door te laten gaan. Hulde! De volgende wedstrijd van VDZ Racing is de Visual Art Rally (voorheen Centraal Nederland Rally) welke op 14 april verreden zal worden in de omgeving van Barneveld en Putten.


30 / 36

een zwerver

verlaat ontsnapt
de dolende zwerver
aan het straffe land
van tegenwind

gelijk elk die anders oogt
vaak niet wordt bemind
en verwordt teneinde
tot zijn eigen delver

hij gaat zijn weg
onbekend met enige verte
zijn blik raakt de grond
immers die draagt zijn benen

waarom verder zien
of de toekomst lenen
als slechts honger spreekt
uit een verdroogde mond

Ge kunt oew geld bitter naor d'n bakker brenge dan naor d'n dokter.

Foto:

Aurora Witlox maakte dit geweldige vergezicht met regenboog van De Neephool. Gemaakt, net voorbij de toponiembank "Neephool". Stuur ook uw natuurfoto in naar redactie@demooirooikrant.nl

Foto: Henri van Hoorn

Auto's als legosteentjes. Dat krijg je als je een foto van boven maakt. Foto: Henri van Hoorn

Ik leg de lat lekker hoog, dan kruip ik er makkelijker onderdoor.

Oogcontact

Oplossing week 11: Jan van de Moosdijk.
Winnaar: Maria van Moorsel

Nijnsel op bezoek bij sterk Volkel

Op de kalender staat dat deze week de lente begint… En stel dat. Nijnsel 1 heeft hele mooie herinneringen aan de thuiswedstrijd tegen Volkel. De bezoekers hadden destijds nog geen punt verloren en geen doelpunt tegen.

Nijnsel maakte daar echter op een wrede manier een eind aan door de bezoekers met 3-0 de deur te wijzen. Volkel moest even slikken maar herstelde zich; ze zijn nog steeds een serieuze kampioenskandidaat. Met Nijnsel ging het vervolgens wat minder en het gat met Volkel is inmiddels behoorlijk groot. De clubs staan ook niet meer in hetzelfde rijtje.
Er zullen bij de gastheren dus nog wel wat revanchegevoelens leven en dat kan een interessante wedstrijd opleveren. Nijnsel heeft namelijk ook de punten nodig maar dan om een andere reden.
Nijnsel/TVE Reclame gaat dus onbevangen en onbevreesd zondag naar Volkel waar volgens Ruud Lubbers, we kunnen het hem niet meer vragen, maar liefst 22 kernbommen liggen opgeslagen, één per speler dus. Linkse activiste Mariëtte Moors uit Geldrop bivakkeerde destijds in de jaren negentig steevast met een tentje bij de luchtmachtbasis om haar ongenoegen te uiten.
Hopelijk voor de Nijnsel supporters geen belemmering om zondag massaal naar Volkel af te reizen. Thuis eerst even een jodiumpilletje innemen en dan op tijd vertrekken richting de Eeuwsels in Volkel, gemeente Uden. Het dorp ligt aan de rand van de Peel en telt zo'n slordige duizend inwoners meer dan het almaar uitdijende Nijnsel. Bij een eventuele afgelasting kun je nog altijd het recreatiepark Hemelrijk bezoeken waar voldoende strandstoelen beschikbaar zijn. En mocht je komend weekend vergeten de klok te verzetten, dan kun je nog altijd de tweede helft zien.

Rhode zondag tegen TGG

De KNVB heeft afgelopen weekend alle wedstrijden in district Zuid II afgelast. Voor zaterdag was dat logisch, voor zondag misschien toch wat te voorbarig. Er zat nog geen vorst in de grond, de sneeuw was ook al weer verdwenen.

Er had waarschijnlijk dan ook wel gevoetbald kunnen worden en dat was ook goed geweest, want er moeten voor 28 mei nog 11 wedstrijden gespeeld worden. Voor zondag staat voor Rhode de thuiswedstrijd tegen TGG op het programma. In Den-Bosch had Rhode de handen vol aan TGG. Op dat moment had TGG nog bijna alles verloren, maar was toch een pittige tegenstander en daarna heeft het ook de nodige punten binnen weten te slepen en is volop in de strijd voor de degradatie en nacompetitie voor degradatie en zal zeker voor de punten gaan knokken.

Levend Tafelvoetbalspel op Koningsdag
Op Koningsdag, vrijdag 27 april, wordt er bij voldoende belangstelling op het Kerkplein een tafelvoetbalspeltoernooi georganiseerd. Op een springkussenveld van 7 bij 13 meter spelen teams tegen elkaar.
Een team bestaat uit 6 spelers en 2 wisselspelers, jongens en meisjes, ook in één team, mogen meedoen, een wedstrijd duurt 10 minuten, deelname is gratis, inschrijven kan tot zestien jaar voor de jeugd uit Boskant – Nijnsel – Olland – Sint-Oedenrode, aanmelden kan uitsluitend als team onder de naam van de teamcaptain, de teamcaptain is ervoor verantwoordelijk dat er acht spelers zijn, je hoeft geen lid te zijn van een voetbalclub, het toernooi kan alleen doorgaan als er minimaal drie teams zijn, het schema van de wedstrijden, wie tegen wie, en de aanvangstijden worden rond 15 april bekend gemaakt. Inschrijven kan via de mail voorzitter@rhode.nl tot 2 april. Wij zoeken nog twee (of meer) volwassenen die dit toernooi willen organiseren. Aanmelden via voorzitter@rhode.nl.

Dubbel scoren met de maatschappelijke kracht van sport

Het mooie van amateursport? "Dat het daar echt om de passie gaat en niet om pecunia", aldus Jeroen Mathot van ING Zakelijk. Dat dat niet wil zeggen dat amateurclubs zonder geld kunnen draaien, moge duidelijk zijn. Maar hoe zowel amateurclub als sponsor kunnen scoren? Afgelopen dinsdag werd BtB door ING uitgenodigd bij RKSV Rhode om daarover meer te leren. De Rooise voetbalclub heeft ruim 1100 leden. Door 62 teams wordt er wekelijks gesport en dat doen ze met passie. "Als amateurclub betalen wij geen enkele speler en daarom lopen ze alleen maar harder", onderstreepte Wim van Meijl. De voorzitter meldde verheugd dat Rhode een gezonde vereniging is, mede dankzij de vele sponsoren waaronder ING.

Door: Ria Balk

Scoren met (sport)marketing
Banken komen vaker in het nieuws, maar met sport kunnen ze echt positief scoren. Rhode is dan ook niet de enige voetbalclub die door de bank gesponsord wordt. Jeroen Mathot: "ING wil oranje meer zichtbaar maken en voetbal is de grootste sport in Nederland. Daar wil je als bank wel aan bijdragen." Amateurclubs zoals Rhode kunnen zich sinds een aantal jaar bij ING melden. Om voor sponsoring in aanmerking te komen moeten ze in een pitch aangeven waar hun ambities liggen en wat ze met de sponsoring bereiken willen. "We willen als bank niet alleen geld geven, maar echt iets betekenen voor het amateurvoetbal. Daarom zetten we de clubs zelf aan het roer", aldus Jeroen.

Topsport en marketing
Ook in de topsport wordt met behulp van marketing dubbel gescoord, zo bleek uit het verhaal van de commercieel directeur van Feyenoord, Mark Koevermans. "Feyenoord is een club, maar ook een MKB-onderneming. Toen ik 9 jaar geleden begon, stond de club dik in de rode cijfers. Daar moest echt iets aan gebeuren." De club stelde een meerjarenplan op en ING fungeerde jarenlang als een van de zakelijke partners. Qurrent is sinds vorig jaar de nieuwe hoofdsponsor van de Rotterdamse voetbalclub en daar is in de media al heel wat aandacht aan besteed. Het doel? "We moeten zorgen voor de basis en goede afspraken maken", gaf Koevermans aan. "In ons hart zijn we een club, maar Feyenoord is natuurlijk een fenomeen. Door de maatschappelijke kracht van sport in te zetten kunnen we er samen voor zorgen dat het goed gaat met het Nederlandse voetbal." Daarmee was het balletje rond en de wedstrijd voorbij, maar in de kantine van Rhode bleef het nog een tijdje gezellig druk. Menig BtB-lid genoot nog even van de derde ronde.

Ollandia naar HVV Helmond

In het voorbij weekend zag het KNVB district Zuid 2 zich vanwege de winterse omstandigheden, opnieuw genoodzaakt om al het amateurvoetbal af te gelasten. Hierdoor is het tot eind mei al overvolle speelschema nog voller geworden en zullen er mogelijk ook midweeks al wedstrijden ingepland worden, terwijl er voor de lagere teams ook mogelijk naar begin juni zal worden uitgeweken.

Maar komend weekend wordt er opnieuw een poging gedaan om een normale competitieronde af te werken. Hiervoor moet Ollandia zondag naar het aan de Heeklaan 21 gelegen sportpark Houtsdonk in Helmond om daar aan te treden tegen HVV Helmond. Hiertegen was Ollandia in een moeilijke thuiswedstrijd uiteindelijk met 3-1 te sterk en kan ook a.s. zondag weer een tegenstander verwachten die er ook fysiek vol voor zal gaan. Als Ollandia zich hier vanaf de aftrap goed op instelt, voetballend de gaten in de Helmondse verdediging weet te vinden en daarbij de juiste scherpte combineert met een goed richtingsgevoel voor de goal, dan is er ook zondag weer een mooi resultaat mogelijk. Ook voor de overige teams gaat de competitie komend weekend weer verder, dus hopelijk werken de weersomstandigheden mee en kunnen ook de supporters weer terecht om hun favorieten te steunen. Ook de rikliefhebbers kunnen op donderdag 22/3 weer terecht in de kantine op sportpark Ekkerzicht voor de laatste rikavond van het seizoen.

Rikken bij Ollandia
Donderdag 22/3 is er al weer de laatste rikavond van dit winterseizoen. Om 20.45 uur zijn alle liefhebbers weer van harte welkom voor een gezellig avondje rikken in de Ollandia kantine op sportpark Ekkerzicht. Ook deze keer zijn er natuurlijk weer mooie prijzen te winnen.

Boskant maakt zich klaar voor Mariahout

Hopelijk verlaat koning Winter op heel korte tijd ons land zodat we het komende weekend weer aan het ballen kunnen. Want er is intussen voor menig team wat in te halen!

Voor Boskant staat de uitwedstrijd tegen Mariahout 1 op het programma. Beide teams vertoeven in de middenmoot. Mariahout met 22 punten uit zestien wedstrijden en Boskant met 23 punten uit veertien wedstrijden. Het eerste treffen dit seizoen eindigde in een 4-2 overwinning voor Boskant. Geen walk-over indertijd, daar is Mariahout de ploeg niet naar. Dus ook deze keer zal Boskant vol aan de bak moeten!
Datzelfde geldt trouwens ook voor Boskant 2 dat koploper DAW 2 op bezoek krijgt. Wie weet, misschien zit er nog wel een verrassing in het vat.

Brabants jeugd strijdt in Rooi om schaaktitel

Foto: Hans van den Wijngaard

"Aanraken is zetten!" vertelt de wedstrijdleider terwijl zo'n vijftig jongens en meisjes zich in Dommelzicht opmaken voor de strijd om de Brabantse titel voor jeugdschaakteams. De Rooise Dam- en Schaakvereniging had afgelopen zondag de eer om als gastheer op te mogen treden. Een bijzondere eer, temeer daar Rooi geen eigen jeugdteam heeft.

De allerjongste deelnemers in de klasse E, die niet ouder zijn dan een jaar of zeven krijgen een half uur de tijd voor hun wedstrijd. Voor de jeugd uit de C en D klasse staat er een uur per speler op de klokken om zich te meten met de opponent. Maar de meeste deelnemers hebben die tijd niet nodig. Bij lange na niet. "Het lijkt wel snelschaken", zegt John ten Ham, van de Rooise Dam- en Schaakvereniging.
Op de vraag hoe de Brabantse Jeugdkampioenschappen voor teams naar Rooi zijn gekomen antwoordt voorzitter René Dekkers: "We waren onlangs voor een wedstrijd bij een andere vereniging op bezoek. Daar hoorde ik dat er gezocht werd naar een locatie voor de Brabantse jeugdkampioenschappen voor teams. Daarop heb ik aangeboden dat wij wel gastheer wilden zijn. Nog geen twee weken later kreeg ik een telefoontje met het aanbod om het kampioenschap te organiseren."
Schaken is een spel met twee keer zestien stukken dat op een bord met vierenzestig velden wordt gespeeld. Wat maakt dat spelletje zo interessant? "Het spel kent oneindig veel variaties. Om te kunnen winnen, is het nodig om vooruit te denken", vervolgt Dekkers. "Welke mogelijkheden heb ik? Hoe kan mijn overbuurman daarop reageren en welke strategie pas ik toe om hem de pas af te snijden? Dat is de essentie van het spel".

De Rooise vereniging telt zo'n vijfenvijftig leden. Dat zijn zowel schakers als dammers. "We zijn de enige vereniging in Brabant waar schakers en dammers op dezelfde avond bij elkaar komen. "Maar er zijn in Rooi veel meer mensen die schaken", zo gaat Dekkers verder. "We weten dat er heel veel mensen zijn, die thuis via internet met mensen over de hele wereld een potje schaak spelen. Het zou heel leuk zijn als ook die mensen eens bij onze vereniging komen kijken. Gezelligheid staat bij ons voorop. Schaken en dammen lijken saaie sporten. Maar het is echt niet zo dat we doodstil zijn tijdens een spel. Zeker na afloop als we het spel analyseren hier in het cafégedeelte van Dommelzicht wordt het regelmatig heel gezellig." Ad Verhagen vult Dekkers aan: "Dat noemen wij après schaken".
De Rooise vereniging zou ook graag een jeugdteam opzetten. "Als het lukt om vijf tot zes jongeren vanaf een jaar of zes aan de vereniging te binden, dan kunnen we schaaklessen geven. Maar ook voor de thuisschakers, zetten we onze deur graag open. Wie belangstelling heeft, mag altijd op maandagavond om acht uur een keer binnenlopen bij Dommelzicht. Maar ook op onze website 'www.rooisedam-enschaak.nl' is informatie te vinden", zo sluit Dekkers af terwijl de jeugdige spelers zich alweer opmaken voor de volgende ronde.

Meeste punten voor D'n Toel

Met nog drie wedstrijden te gaan in de Rooise Biljartcompetitie hebben ze een voorsprong van maar liefst 118 punten op de nummer twee Boskant.

Korte partijen: Wim van de Boogaard (Jachtrust) 30 car. in 9 beurten waarbij een serie van 12 (moy. 3,33), Harco van Acht (Jachtrust) 38 car. in 13 beurten (moy. 2,92), Hans de Wit (Oud Rooij) 26 car. in 13 beurten (moy. 2), Chris Milders (D'n Toel) 22car. in 13 beurten (moy. 1,69) en Nico Lucius (Wellie Winne Welles) 70 car. in 14 beurten (moy. 5).

Uitslagen: Boskant – Jachtrust 60-80, Dorpsherberg – Kofferen 67-73, Beurs – Oud Rooij 66-69, Wapen van Eerschot – D'n Toel 59-81, Wellie Winne Welles – B.C. Eerschot 69-71, de Kroeg – St.Joris 75-65.

Stand: 1 D'n Toel 1490, 2 Boskant 1372, 3 Kofferen 1355, 4 Wellie Winne Welles 1341, 5 Oud Rooij 1337, 6 B.C. Eerschot 1325, 7 Beurs 1304, 8 St.Joris 1297, 9 Dorpsherberg 1287, 10 Jachtrust 1250, 11 de Kroeg 1245, 12 Wapen van Eerschot 1241.

Programma:
19/03 B.C. Eerschot – Dorpsherberg, Boskant – Wellie Winne Welles
20/03 Oud Rooij – Kofferen, D'n Toel – Beurs, St.Joris – Wapen van Eerschot
22/03 Jachtrust – de Kroeg

Winst op Nationaal Concours Asten

Van het weekend stond het prachtige Nationaal Concours in Asten op de kalender. Op vrijdag starten Nina van Enckevort met haar schimmel merrie in het 130 de klasse Z met maar liefst 125 deelnemers.

Er waren twee groepen prijzen vanwege het grote deelnemersveld. Nina reed een super snelle tweede fase, wat haar een mooie eerste prijs en een mooie deken opleverde. Daarna was het de beurt aan haar andere paard in de klasse ZZ waar een pittige proef stond. Ook daar ging het fantastisch en mocht ze zich als tweede opstellen in een rubriek met tachtig deelnemers.

Kristin Davies Noors kampioen indoor

Foto: Pridex Media

Kristin Davies heeft vorige week in het Noorse Vigra geschoten om het Noorse kampioenschap indoor. Met een score van 547 punten ging zij bij de dames recurve als derde geplaatst naar de finales.

Zij begon sterk met 6 – 0 en ging door met 6-2. In de kwartfinale ging het gelijk op tot 4 – 4 maar in de vijfde set maakt Kristin het verschil en ze won met 6 – 4. In de halve finale wist zij met zeer sterke scores te winnen met 6 – 0 In de gouden finale kwam het tot 3 – 3, maar de laatste twee sets won Kristin overtuigend. Met 7 – 3 werd zij Noors kampioen.
Op dinsdag hebben de leden van de Rozelaer een wedstrijd in de 18 meter competitie geschoten. De winnaar was Jan van Bergen met 221 punten. De overige scores: Martie Verhoeven 218, Antoon Vervoort 217, Jan Gordijn 210, Jan van Erp 208, Rob Naus 201, Ron Spijker 163 en Jan Habraken 109.
Vrijdagavond werd een indoor wedstrijd geschoten. De winnaar bij recurve was Patrick Bouman met 280 punten. De overige scores: Simon Boersbroek 279, Jan van Bergen 278, William Huyberts 277, Martie Verhoeven 268 en Karin de Jong 249. Bij de compound ging de winst naar Wil Kivits met 268 punten, Tweede was Ronald van de Sande met 222. Bij de houtschutters won Sjef van den Berg met 265 punten (barebow). De overige scores: Michael Moonen 188, Jos van den Berg 171, Antoon Vervoort 165, Agnes Vissers 157, Frans Temmink 79 en Ray Matuszewski 64.
Op vrijdagavond was ook het sportgala. Namens Ontspanning werden Theo Passier en Rick van de Mortel gehuldigd. Beide sporters vanwege een Nederlands kampioenschap.
Op maandagavond schieten de Vrienden van Pieter Breugel hun wedstrijden op dinsdagmiddag de Rozelaer. Vrijdagavond is de clubavond van de senioren. De leden hebben een eigen sleutel en kunnen vrij binnen en buiten trainen als de accommodatie niet bezet is. De jeugdtraining is op woensdagavond van 18.30 – 20.00 uur.

Argo zet tegenstander in de schaduw

De dames van Argo zijn in de tweede helft van de competitie goed op dreef. Stond de eerste helft vooral in het teken van de gelijke spelen tegen, op papier gelijkwaardige tegenstanders, in de tweede helft lijkt Argo toch echt wel beduidend sterker te zijn.
Afgelopen weekend moest DZT uit Deurne het onderspit delven in Best.

In de eerste wedstrijd werden de punten nog gedeeld in een 6-6 uitslag, in de tweede wedstrijd ging Argo er makkelijk overheen en met een afgetekende winst van 9-3. Het team van coach Anja van Wanrooij kwam wat stroef uit de startblokken door slordig spel en passes die niet aankwamen. Hierdoor was het halverwege de wedstrijd 3-3. Vanaf dat moment begon het team te draaien en kon het verschil gemaakt worden door een aantal strafworpen en overtal situaties. Door deze winst verstevigt Argo haar achtste positie in de subtop, waarbij het zicht blijft houden op een maximale vierde plek binnen de competitie.
Ook de heren hebben het afgelopen weekend de volle drie punten gepakt tegen Zeester Meerval. Met een uitslag van 7-5 staat het eerste herenteam op een hele mooie tweede plaats in de competitie, daar waar de eerste plaats bijna niet meer haalbaar is. In deze wedstrijd wisten Jesse van Osch, Coen Govaard en Joes van den Bersselaar, allen afkomstig uit het tweede team een mooie toegevoegde waarde te leveren door te scoren.

Zwemmen
Afgelopen vrijdag avond heeft Roel Janssen deelgenomen aan een LAC wedstrijd in Oosterhout. Hij zwom de 2000m vrije slag in 27.29.54, goed voor een clubrecord.

Goede start Jarno van Esch

Jarno van Esch rijdt dit jaar in de categorie Beloften (tot 23 jaar). Bijna altijd worden de Beloften samengevoegd met de Eliterenners. Bij beide wedstrijden in België was dit het geval en zo ook afgelopen zondag bij Jarno zijn eerste wedstrijd in Nederland, in Heeswijk.

Het was ontzettend koud en de zeer harde wind maakte de wedstrijd ontzettend zwaar. Halverwege de wedstrijd onstond een kopgroep van tien man met daarbij Jarno. Op 17km voor het einde moesten twee renners lossen en ook achter deze groep verbrokkelde het peloton. Op 8km voor het einde waren er verschillende uitvalspogingen in de kogroep, ook Jarno probeerde het, vorig jaar wist hij op die manier nog tweede te worden bij de junioren. Uiteindelijk kwamen drie renners los van de kopgroep en reed Jarno uiteindelijk naar een hele mooie achtste plaats.
Bij de junioren dezelfde weersomstandigheden als bij de Elite/beloften. Youri van Esch kon door zijn val van twee weken geleden nog niet starten. Ook hier reed een kopgroep van vier weg uit het peloton en ook hier verbrokkelde het peloton in stukken. Sep Schuurman, die vorige week nog zeer sterk reed in Belgie, had helaas een mindere dag en kwam in de derde groep terecht en pakte toch nog een zestiende plaats. Komend weekend rijdt Jarno in Veendam de klassieker Omloop van de Veenkolonien en rijden Sep en als het goed is ook Youri weer het criterium in Huijbegen.

Ollandia
Programma senioren 25/3:

HVV Helmond 1-Ollandia 1 14.30u.
WEC 2-Ollandia 2 12.00u.
FC Uden 7-Ollandia 3 10.00u.
Ollandia 35+1-Avesteyn 35+2 10.00u.
Ollandia Vr1-Blauw Geel'38/JUMBO Vr1 10.00u.
Programma jeugd 24/3:
Jo17-1-WEC Jo17-1G 14.30u.
Erp Jo15-3-Jo15-1G 12.15u.
WEC Jo13-1-Jo13-1 11.45 uur
WHV Jo11-2G-Jo11-1 11.00u.
Jo11-2G-Schijndel/De Wit Jo11-5 9.30u.
Jo8-1G-Rhode Jo8-4 9.30u.

v.v. Boskant
Programma 25/03:

Mariahout 1-Boskant 114.30u.
Boskant 2-DAW 2 12.00u.
Schijndel 4-Boskant 3 10.00u.
WEC 3-Boskant 4 12.00u.
Mariahout 4-Boskant 5 11.00u.
Boskant VR1-FC Cranendonck VR2 10.00u.
Programma jeugd 24/03:
DAW JO19-2-JO19-1 14.45u.
JO17-1-Blauw Geel'38 JO17-4 15.00u.
Boekel Sport JO15-1-JO15-1 13.00u.
UDI'19 JO13-7-JO13-1 11.30u.
JO10-1G-Sparta'25 JO10-2 09.30u.
JO9-1G-Erp JO9-4 10.30u.
JO8-1G-Gemert JO8-4 10.30u.
JO7-1G-Rhode JO7-3 09.45u.
Achates/De Zwaluw MO17-1-O17-1 13.30u.
MO13-1-HVCH MO13-1 12.00u.

VV Nijnsel / TVE Reclame
Programma senioren 25/03:

Volkel 1-Nijnsel 1 14.30u.
Nijnsel 2-Rhode/Van Stiphout Bouw 3 12.00u.
Nijnsel 3-HVCH 5 12.00u.
Sparta'25 8-Nijnsel 4 10.00u.
Schijndel/DE WIT 7- Nijnsel 5 10.00u.
Nijnsel 6-Mariahout 6 09.30u.
Nijnsel 7-Avanti'31 8 10.00u.
Nijnsel VR1- Bekkerveld VR1 14.30u.
WEC VR1-Nijnsel VR2 10.00u.
Programma jeugd 24/03:
Schijndel/DE WIT JO19-3-JO19-1 15.00u.
UDI'19/CSU JO17-8-JO17-1 14.45u.
MULO JO15-2-JO15-1 11.15u.
JO13-1-Sparta'25 JO13-2 09.45u.
Blauw Geel'38/JUMBO JO11-5-JO11-2 09.15u.
Avanti'31 JO11-3G-JO11-3 09.30u.
JO9-1-Rhode/Van Stiphout Bouw JO9-5 09.45u.
MO17-1-Nooit Gedacht MO17-1 13.00u.

Rhode
Programma senioren 25/03:
Rhode 1-TGG 1 14:30u.
Boekel Sport 2-Rhode 2 11:30u.
Nijnsel 2-Rhode 3 12:00u.
Rhode 4-DVG 3 12:00u.
DVG 5-Rhode 5 10:00u.
ELI 4-Rhode 6 11:30u.
Rhode 7-DVG 7 12:00u.
Irene 3-Rhode 9 10:00u.
Rhode 35+1-Vorstenb. Boys 35+1 10:00u.
Rhode VR1-Juliana Mill VR1 10:00u.
WHV VR- Rhode VR2 10:00u.
Rhode 2-Real Lunet 2 16:30u.
Veteranen-Nijnsel 16:30u.
Programma jeugd za 24/3
SML JO19-1 - JO19-1 16:00u
VOW JO19-1 - JO19-2 14:30u
JO19-3 - DVG JO19-2 14:45u
JO17-1G - Erp JO17-1 14:45u
JO17-2 - Schijndel JO17-3 14:45u
WEC JO17-2 - JO17-3 14:30u
FC Uden JO17-2 - JO17-4 14:45u
Sparta'25 JO15-1 - JO15-1 11:30u
JO15-2 - Vorstenbosch JO15-1G 13:00u
FC de Rakt JO15-3G - JO15-3 12:15u
JO15-4 - Irene JO15-1 13:00u
JO13-1 - Prinses I. JO13-1 11:45u
JO12-1 - Brabantia JO12-1 10:30u
JO13-2 - Handel JO13-1G 11:45u
JO13-3G - HVCH JO13-3G 11:45u
Blauw Geel JO13-4 - JO13-4 11:30u
WEC JO13-3G - JO13-5 11:45u
JO13-6M - Margriet JO13-7M 10:30u
JO11-1 - DVG JO11-1 09:15u
JO10-1G - de Rakt JO10-1 10:30u
JO11-2G - Nooit Gedacht JO11-2 09:15u
JO11-3G - Schijndel JO11-3 09:15u
Irene JO11-2 - JO11-4 09:00u
JO11-6 - de Rakt JO11-3 10:30u
Boekel JO11-7 - JO11-7 10:30u
Nooit Gedacht JO9-1 - JO9-1 09:15u
Schijndel JO9-2 - JO9-2 09:00u
JO9-3 - Blauw Geel JO9-5 09:15u
JO9-4 - Gemert JO9-3 09:15u
Nijnsel JO9-1 - JO9-5 09:45u
JO9-6M - Nooit Gedacht JO9-2 09:15u
JG1 - vv SCM JG1 11:30u
JO8-1 - Brandevoort JO8-1 10:30u
Gemert JO8-3 - JO8-2 10:30u
Boekel Sport JO8-3 - JO8-3 09:30u
Ollandia JO8-1G - JO8-4 09:30u
JO8-5 - Heeswijk JO8-2 10:30u
MO17-1 - HVCH MO17-1 13:00u
VOW MO15-1 - MO15-1 13:00u
MO11-1 - Margriet MO11-1 10:30u

Fortuna '67
17/03 Gerwen-Nederwetten Loop, Nederwetten
Mannen 10.000 m

Pierre Lardenois 53.21
Henry Wijffelaars 56.52
Mannen 15.000 m
Bart van de Sande 1.15.19
Vrouwen 15.000 m
Evonne van der Pol 1.15.20 (3e)
Rikie Huyberts 1.17.57
Tineke Mous 1.26.47

18/03 Stevensloop, Nijmegen
Mannen55 Halve marathon
Alex Vulders 2.00.29
Vrouwen45 Halve marathon
Harriet van den Bergh 2.29.36 (PR)

18/03 Ooievaarstrail, Goirle
MannenTrim 25.500 m
Pim van Grinsven 2.11.18

Argo
Uitslagen:

B1-SWNZ/De Treffers 14-0
C gemengd-Spio/HZPC 2-25
C jongens-Zeester-Meerval 3-9
D1-Arethusa 1-20
Dames 1-DZT'62 9-3
Heren 1-Zeester-Meerval 7-5
Heren 2-Thalassa 3-7

Programma 24/03
Waterproof-C gemengd Geusseltbad Maastricht 14:45u.
Hellas-Glana-Dames 1 De Nieuwe Hateboer Sittard 16:30u.
AquAmigos-D1 Olympia te Waalwijk 16:40u.
C jongens-VZV Njord ZIB Best 17:00u.
B1-VZV Njord ZIB Best 17:45u.
Zeester-Meerval-Heren 2 Drie Essen Uden 18:15u.
Gorgo-Heren 1 De Beemd Veghel 18:45u.

Bridgen
JVG 14/03
1: Mien van Schijndel & Harrie van Erp 65,00% 2: Nelly Seegers & Jan Seegers 59,17% 3: Rinus Kuipers & Sjef van de Kerkhof 55,83%. Wij bridgen op woensdagmorgen van 9 tot 12 uur. Graag zouden wij er nog enkele spelers bij willen hebben. Aanmelden kan op woensdagmorgen of via tel. 0413-473825.

Bridgeclub De Beckart 15/03 1.Nel Dielemans en Jan Verbunt 62.50%. 2. Lena v Acht en Hilda vd Kaden 57.50%. 3. Toos Sanders en Fried vd Laar 50.83%. Ook meebridgen op donderdagmiddag in De Beckart? Info 0413 474297.

B.C. "d'n einder '05" 14/03: A lijn: 1. Mari en Nellie v.d.Vleuten 65.63 % 2. Bert Foolen- Jan .v.d. Velden 60.42 % 3. Diny v.d.Boogaard- Nel Dielemans 55.73 % 4. Rien en Helma v.d. Heuvel 52.08 %. Zie ook: www.bridgeclubdeneinder.nl

BC De Meierij 15/03: A-lijn : 1. Riet van Hout en Cees van Hout 60.94 2. Nellie Vervoort en Nellie van der Vleuten 59.90 3. Toon van Schaijk en Helma van den Heuvel 52.65 4. Riet Koevoets en Ad Koevoets 50.00 B-lijn : 1. Ria Damen en Thea Huyberts 63.54 2. Marjolijn van Alst en Thea van der Heijden 62.50 3. Lenie van Rooij en Mieke Raaimakers 61.46 4. Ans van de Laar en Frans van den Boomen 57.61 Eindstand 5 e competitieronde : A-lijn : 1. Nellie Vervoort en Nellie van der Vleuten 57.90 2, Riet van Hout en Cees van Hout 56.08 3. Toon van Schaijk en Piet van Schaijk 54.06 4. Anja Lafleur en Betsy van Kaathoven 52.44 B-lijn : 1. Mies Stroeken en Jos jansen 57.48 2. Lenie van Rooij en Mieke Raaimakers 55.25 3. Marjolijn van Alst en Thea van der Heijden 53.94 4. Annie Kastelijn en Addie Rijkers 51.61

BC de Neul 12/03: A lijn: 1e Heleen Voets en Christ Verhoeven 67,36% - 2e Mariëlle Knippen en Fons Raaijmaakers 61,01% - 3e Harrie van Erp en Harry Hutchemaekers. 57,60% – B lijn: 1e Jo Evers en Jan Tacken 60,83% -2e Nettie Passier en Ans Wagenaar 60,50% - 3e Diny van Erp en Joke van de Laak 60,21% – C Lijn: Lenie van Rooij en Marianne Timmermans 60,94% - 2e Ardie en Johan van Bakel 57,81% - 3e Hannie de Laat en Zus van de Rijt 54,69% - D lijn: 1e Gerda van de Kerkhof en Bertie Kuipers 59,03% - 2e Ria Jongepier en Stephan van de Wiel 57,64% - 3e Wil en Hennie Merkelbach 55,69%.

BC 't Koffertje '94 19/3 en eindstand na de 5de cyclus A-lijn: 1 Jan Derks van de Ven & Leon Heijckmann 58,33; 2 Agnes & Gerard Obbema en Ad van Helvoort & Jan van Lanen 56,67; 3 Willem Pieters & Harrie van Rijbroek 54,58 B-lijn: 1 Annie Albers & Harry van Genugten 58,75; 2 An van Genugten & Wil van Gerwen 58,33; 3 Wilma van den Biggelaar & Jan Janssen 52,60 Eindstand 5de cyclus: A-lijn: 1 Willem Pieters & Harrie van Rijbroek 59,08; Nicole van de Berg & Theo van Geffen 54,88; 3 Ad van Helvoort & Jan van Lanen 53,69; 4 Jan Derks van de Ven & Leon Heijckmann 51,94 B-lijn: 1 Wilma van den Biggelaar & Jan Janssen 56,59; 2 Rietje Donker & Nelly van Zon 55,35; 3 An van Genugten & Wil van Gerwen 53,56; 4 Rietje Vianen & Geert van der Zanden 52,55

BC de Neul d.d. 19-3-2018. A lijn: 1e Mariëlle Knippen en Fons Raaijmaakers 62,85 % - 2e Mia Poels en Peter Wagenaar 61,46 % - 3e Helma en Rien van den Heuvel 55,90 % - B Lijn: 1e Corry van Niftrik en Ria van Zon 61,01 % - 2e Pieter van Kaathoven en Henk van Walbeek 60,42 % - 3e Joke en Frans Boudewijns 53,27 % - C Lijn: Guus Plevier en Fried van de Laar 59,90 % - 2e Jan Verbunt en Jo Verhoeven 55,73 % - 3e Lenie van Rooij en Marianne Timmermans 2-53,13 % - D lijn: 1e Wil en Hennie Merkelbach 61,46 % - 2e Ria Jongepier en Stephan van de Wiel 56,77 % - 3e Liesbeth Bekkers en Ria Verboort 55,73 %. Eindstand 5e competitieronde: A lijn: 1e Mariëlle Knippen en Fons Raaijmaakers – 2e Mia Poels en Peter Wagenaars - 3e Heleen Voets en Christ Verhoeven – B lijn: 1e Corry van Niftrik en Ria van Zon – 2e Nettie Passier en Ans Wagenaars – 3e Peter Schepers en Harrie Timmermans – C lijn: 1e Ardie en Johan van Bakel – 2e Hannie de Laat en Zus van de Rijt – 3e Jan Verbunt en Jo Verhoeven – D Lijn: 1e Will en Hennie Merkelbach - 2e Ria Jongepier en Stephan van de Wiel - 3e Wilma Coolen en Toos Hurkmans.

Pupil van de wedstrijd Rhode

De 7-jarige Finn Huber is komende zondag 'Pupil van de wedstrijd' bij de thuiswedstrijd van Rhode 1 tegen TGG 1. Finn speelt in de JO8-2. Hij voetbalt als spits of aanvallende middenvelder en scoort er stevig op los. Zijn inzet is van begin tot eind van hoog niveau, net als zijn voetbalkwaliteiten. Zijn favoriete voetbalclub is Real Madrid en PSV. Favoriete speler Ronaldo, deze doet hij bij elk doelpunt dat hij zelf maakt exact na met juichen. Finn zit in groep 3 op de Odaschool. Rhode wenst Finn een heel gezellige voetbalmiddag bij Rhode.

36 / 36

Spreuk
Doe liever weinig goed, dan veel fout

Donderdag 22 maart
De jaarlijkse 'Wereld Water Dag' ('World Water Day') is een internationale dag in het teken van water op 22 maart. In 1992 werd door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties een resolutie aangenomen om vanaf 1993 ieder jaar 22 maart tot 'Wereld Water Dag' uit te roepen. De lidstaten worden opgeroepen op die dag de mondiale waterproblematiek bij een breed publiek kenbaar te maken, dit middels het organiseren van evenementen en het verspreiden van informatie over water.

Vrijdag 30 maart
De vrijdag na Witte Donderdag wordt 'Goede Vrijdag' genoemd. Op deze dag wordt wereldwijd in kerkdiensten door christenen de kruisiging van Jezus herdacht. De klokken luiden voor aanvang van de dienst niet, als teken van rouw.
'Goede Vrijdag' wordt 'goed' genoemd omdat de christenen geloven dat Christus' vrijwillige dood betekende dat God zich om het menselijk lijden bekommerde en het zelf op zich nam. Belijdende rooms-katholieken eten op deze dag geen vlees.

Woensdag 4 april
Op 4 april is het 'Zwerfdierendag' ('Stray Animals Day'). Wereldwijd zijn er ruim 600 miljoen honden en katten zonder tehuis. Vooral in ontwikkelingslanden leven deze dieren in erbarmelijke omstandigheden. Op deze dag wordt er wereldwijd opgeroepen tot medeleven en liefdadigheid voor deze hulpbehoevende dieren.

zondag 11 maart t/m zondag 22 april
Expositie Leny Meulendijks

woensdag 21 februari
Meditatie
Boskant

Dansen
Odendael

zaterdag 24 maart
Landelijke Opschoondag
Sint-Oedenrode

The Bunch (B)
De Ossekop

Twenty Sicks
De Dommel

zondag 25 maart
Mega vlooienmarkt
De Beckart

Koopzondag
Centrum Sint-Oedenrode

Rikken en Jokeren met Ollandse Dorpskapel
Café De Dorpsherberg

IVN-lezing: de natuur ontwaakt…
Miss Hyacinth

maandag 26 maart
Infoavond S.V. Fortuna '67
Clubgebouw SV Fortuna 67

dinsdag 27 maart
Workshop "weg met stress"
Puur-Gevoel

donderdag 29 maart
Inschrijving JeugdVakantieWeek
Dommelzicht

vrijdag 30 maart
Goede vrijdag

zaterdag 31 maart
Mojo hand Bluesband
De Ossekop

zondag 1 april
Eerste Paasdag

maandag 2 april
Tweede Paasdag

woensdag 4 april
Dansen
Odendael

donderdag 5 april
Kaarten in Boskant
De Vriendschap

vrijdag 6 april en 7 april
Windkracht 18
Mariëndael

zaterdag 7 april
Where Steeltip darten meets Softtip darten
Café 't Kerkpleintje

Live orkest
Odendael

Out of order
De Ossekop

maandag 9 april
Natuurlezing "Insecten in de tuin"
d'n einder

dinsdag 10 april
Bourgondisch en gastvrij, asperges uit de Meierij
De Helden van Kien

woensdag 11 april
Dansen
Odendael

donderdag 12 april
Beeldvormende avond evenementenbeleid
Bestuurscentrum

vrijdag 13 april
Film: La fille inconnue
Mariëndael

zaterdag 14 april
24 uur dartmarathon
Café 't Kerkpleintje

zondag 15 april
OLAT Voorjaarstocht

Rikken en Jokeren met Ollandse Dorpskapel
Café de Dorpsherberg

dinsdag 17 april
Beursvloer Meierijstad
De Leijgraaff

woensdag 18 april
Dansen
Odendael

vrijdag 20 april
Ollands Keeztoernooi
De Loop'r

zaterdag 21 april
De GROTE muziekquiz
De Vriendschap

zondag 22 april
Mutsaars Bikes Ollands Ruigste
Manege de Pijnhorst

Live optreden Loez-m
Café 't Kerkpleintje

woensdag 25 april
Dansen
Odendael

vrijdag 27 april
Koningsdag; vol programma
Centrum Sint-Oedenrode

zaterdag 28 april
Koningsbal
Odendael

zondag 29 april
Koopzondag
Sint-Oedenrode