DeMooiRooiKrant

21 december 2016

DeMooiRooiKrant 21 december 2016


Foto: Jos van Nunen

Buitenstaanders die zaterdagavond toevallig door Sint-Oedenrode reden, zullen zich zeker hebben afgevraagd waar ze waren. Zelden waren op een winteravond zoveel mensen op straat. Mensen te voet, op de fiets of met de auto die op zoek waren naar beelden, stenen of bomen die op foto's stonden. Iedereen had de afbeelding gezien, maar waar was dat ook al weer?

Exact om zes uur stormden de deelnemers aan de vierde Rooise Kwis binnen om de felbegeerde vragenlijst van 2016 op te halen. Met de ervaringen van de drie voorgaande kwissen weten de geroutineerde deelnemers dat elke minuut nodig is om de honderdtien vragen op tijd te beantwoorden. "Het is elf uur voor je het weet", meldt een van de deelnemers die met het antwoordenformulier vlak voor elf uur weer terug is in 'De Beurs'.

Elk team heeft in de loop van de jaren zijn eigen tactiek ontwikkeld. De een scande de vragenlijst en verspreidde die zo breed mogelijk onder vrienden, kennissen, familieleden en zelfs hele vage kennissen. Weer anderen knipten de vragenlijst in stukken en hingen hem aan een waslijn. Wie het antwoord wist of in elk geval dacht te weten, nam de vraag van de lijn en beantwoordde die. Maar ook de automatisering sloeg toe. Complete vraagmanagementsystemen werden toegepast. Een gecompliceerd systeem dat in feite niets anders deed dan de 'geeltjes' de bij de meeste teams tegen de deur waren geplakt. Welk systeem ook maar werd gebruikt, het doel was bij iedereen hetzelfde. Namelijk: de goede antwoorden vinden.

Voor de geheime opdracht hadden de organisatoren dit jaar een geweldig idee. "Het idee ontstond 's nachts om drie uur", vertelt Mario Korsten. "We moesten iets doen waarbij de verschillende teams die tegen elkaar strijden om de winst, ook niet zonder elkaar kunnen". Het idee was eigenlijk heel simpel, maar welk goed idee kenmerkt zich niet door eenvoud? Iedere deelnemer kreeg een zakje met tien kaartjes van dezelfde kleur met daarop de cijfers en letters. De opdracht was simpel: "ruil je kaartjes met de andere deelnemers tot je tien verschillende kleuren, tien verschillende letters en tien verschillende cijfers hebt. Maak van de letters die je hebt een zolang mogelijk woord en pak de volle winst". Handelsgeest, inventiviteit en een ruime woordenschat volstonden om de honderdvijftig punten te scoren.

De buitenopdrachten leverden ook dit jaar weer voldoende reden op om gezellig een avond door Rooi, Boskant, Olland en Nijnsel op pad te gaan. "Waar staan die drie bomen op een rij? Op welk gebouw zit dat logo met de drie groepjes mensen? En waar is die ene foto in Rooi gemaakt met die huizen die niemand in Rooi weet te staan? Allemaal hoofdbrekens die tot kort voor elf uur duurden, want de klok is onverbiddelijk. Antwoorden wel of niet bekend, om elf uur moeten de antwoorden terug zijn in de Beurs. Maar waar de klok onverbiddelijk is, strijkt de organisatie met haar hand over het hart: een minuut over elf is ook op tijd, maar ook geen seconde later.....

Formido
Forum klus wijs
Roxs elektro world

Jaargang 7 - Week 51 - Woensdag 21 december 2016

Foto: Jos van Nunen

NA DERTIEN JAAR BURGEMEESTER VAN SINT-OEDENRODE:

'IK HOOP DAT IK HET GOED HEB GEDAAN.'

Door Jan H.F. van der Heyden

Sylvesterconcert NJA

Nog zeven dagen en Fanfare NJA sluit het muzikale jaar af met haar traditioneel Sylvesterconcert in de sfeervolle zaal van de Beurs. Dat het dit jaar een mooi concert gaat worden bewijst het programma. Met onder meer drie solo's variërend van zang door Kitty van Eijk, Gabriel's Oboe met als hobosoliste Celine van Kasteren en een solo van twee muzikale naamgenoten Theo en Theo van NJA is het zeer de moeite waard om onder het genot van een drankje naar de prachtige muziek te komen luisteren.

Het programma zal veel lichte en bekende muziek bevatten. Als extra uitdaging gaat Nos Jungit Apollo de Bolero van Ravel aan. Dit bekende meesterwerk van Ravel vond zijn ontstaan in 1928 voor de Parijse Opera.
In het stuk waar de kleine trom het ritme bepaald, speciale aandacht hier voor het jongste lid van de Fanfare Bart van Helvoirt, komen twee thema's voor welke door verschillende instrumenten en groepen gespeeld gaan worden met een stijgend crescendo tot aan het eind. Naast de Bolero komen tal van andere werken aan bod als de Hongaarse Dansen maar ook filmmuziek met onder andere Out of Africa en The Rock.

Laat u dit jaar verrassen met nog vele andere nummers en als klap op de vuurpijl een speciale act. Kom dus luisteren naar het jaarlijks traditiegetrouw Sylvester concert op woensdag 28 december in de Beurs aanvang 20.00 uur, Sint-Oedenrode. Entree is gratis.


Kinderwinterkermis bij Odendael

Stichting Vrienden van Odendael houdt 27 december voor de zevende keer een gezellige dag voor jong en oud. Dan is het weer tijd voor de Kinderwinterkermis.

Er is op die dag binnen en buiten van alles te doen om ouderen en jongeren volop aan hun trekken te laten komen. Op het plein voor Odendael zijn allerlei attracties voor de kleintjes en in de grote zaal wordt het Rad van Fortuin gedraaid met prachtige prijzen voor elk wat wils. Men kan ook genieten van een kopje koffie en mooie muziek. In de kleine zaal achter de grote zaal kunnen de kleintjes weer volop genieten van allerlei spelletjes.

Daarnaast staat op het voorplein een ouderwetse draaimolen en een zweefmolen. Er is een touwtrekkraam en bij goed weer kunnen kinderen met een treintje een ritje maken door de buurt. Er worden heerlijke oliebollen gebakken en verkocht, en er is een popcornautomaat. Behalve het Rad van Fortuin is er binnen nog meer te doen. Daar kunnen kinderen zich laten schminken en een ballonnenclown maakt allerlei mooie kunststukken
Piet de Koning zorgt van 11.00 uur tot 13.00 uur voor muziek en het Seniorenorkest Dommelvolk speelt van 14.00 uur tot 16.00 uur.
Het uitgangspunt van deze dag is gezelligheid voor jong en oud. Het is een ideaal uitje na de twee Kerstdagen voor opa's en oma's, papa's en mama's en kinderen en kleinkinderen. De overblijvende geldmiddelen worden door De Vrienden van Odendael besteed aan het welzijn en de dagbesteding van onze ouderen. Op deze dag zijn ook mensen van de stichting aanwezig om u daar meer over te vertellen.

Personeel Kombi redt leven door reanimatie

Het personeel van Kombi Bouwmaterialen uit Sint-Oedenrode heeft vorige week dinsdagmiddag het leven van een man gered door adequaat te reanimeren toen hij een hartaanval kreeg.

De interieurverzorger uit Eindhoven zakte pal voor de neus van enkele werknemers in elkaar. Collega's Rick van de Laar, Willy Huijberts en Giel van Esch ondernamen direct actie en startten met het reanimeren van de man. "Met het hele team hebben we dit tot een goed einde gebracht", vertelt Van Esch een dag later. "Ik begon met reanimeren, ondertussen haalden collega's de AED en daar zijn we mee aan de slag gegaan. Ik heb het heel vaak geoefend op poppen, maar dit is wel even wat anders. Gelukkig hebben we met zijn allen de man kunnen helpen."

De man ligt nu in een Eindhovens ziekenhuis op de Intensive Care. Volgens Van Esch ziet het er naar uit dat het slachtoffer het gaat redden. Vrijdag gaat hij van de beademing af en naar verwachting zal er geen blijvende schade zijn.

Op dit moment wordt er druk gebouwd bij Kombi aan de Sonseweg. Er wordt een compleet nieuw onderkomen gerealiseerd. "Als het straks af is, hangen we eerst een AED op. Dat hebben we met de collega's afgesproken. Je ziet wel dat het zomaar ineens kan gebeuren."

Emoties bij afscheid van gemeenteraad

Foto: Hans van den Wijngaard

Dat het afscheid van de gemeenteraad van Sint-Oedenrode donderdagavond een ceremoniële en bijzondere vergadering zou worden, was vooraf bekend. Het werd een afscheid met uiteenlopende emoties, van humor tot tranen. Opmerkelijk genoeg kwamen die laatste van burgemeester Peter Maas.

Eerst werd hij overladen met complimenten en andere blijken van waardering als burgemeester, en vooral als burgervader. Maar toen hij volkomen onverwacht ook nog het ereburgerschap van de gemeente Sint-Oedenrode kreeg, de hoogste gemeentelijke onderscheiding die in de complete geschiedenis van Rooi pas negen maal eerder aan iemand werd toegekend, hield hij het niet meer droog. Meer dan met woorden liet hij daarmee zijn menselijke kant zien, wat hem een staande ovatie opleverde van alle aanwezigen in de tjokvolle raadzaal. De Gouden Erepenning van de gemeente ging naar Jeanne Hendriks (HvR), die tien jaar wethouder was geweest. Ook werden gemeentelijke onderscheidingen uitgereikt aan degenen die minimaal tien jaar gemeenteraadslid waren geweest: Janneke van Vugt (HvR), Janine Heisterkamp (HvR), Wilma Wagenaars (VVD) en Michiel van Seventer (VVD). Bij het dankwoord van de gedecoreerden complimenteerde Michel van Seventer zijn collega's raadsleden. "Ik heb in een aantal gemeentes gewerkt, maar nergens waren de onderlinge verhoudingen zo goed als in Rooi."
Peter Maas liet de wapenfeiten van de recente Rooise historie de revue passeren waarbij ook ex-gemeenteraadsleden aan bod kwamen, sommigen in persoon aanwezig tussen het publiek. Ook sprak hij ieder van de 17 raadsleden even persoonlijk toe, en wist ieder scherp en vaak humoristisch te typeren. Will van Gerwen zag hij bijvoorbeeld als een soort Heintje Davids vanwege diens regelmatige afscheid en terugkomst van de gemeenteraad door de jaren heen. Daarna richtte iedere fractievoorzitter het woord tot een van de drie wethouders, wat compleet verschillende taferelen opleverde. Zo bood Coby van de Pas (CDA) Jeanne Hendriks een 'pretpakket' aan waarin onder meer bolletjes wol en breinaalden, om zelf geitenwollen sokken mee te breien. Jos Beerens (DGS/BVT) memoreerde onder meer de excuses van Will van Gerwen aan Jan van Burgsteden, tegen wiens benoeming hij destijds stemde maar daar sportief op terug kwam. Dit soort plaagstootjes naast meer serieuze bijdragen hielden de ceremonie gevarieerd, geanimeerd en informeel. Vrijwel iedere spreker keek positief terug op de raadsperiode, tegenvallers werden gerelativeerd, en slechts incidenteel klonk frustratie door. Tussen de speeches door werd regelmatig gegrinnikt of hardop gelachen, en de sfeer was opperbest al zal het voor de definitief vertrekkende raadsleden wat dubbel zijn geweest.
Uiteraard kwamen ook de wethouders aan het woord. Daarbij vatte Jeanne Hendriks de toekomst samen met een citaat van Jan Rotmans, hoogleraar transitiekunde. "We leven niet meer in een tijdperk van verandering, maar in een verandering van tijdperk."
De afsluiting van het officiële gedeelte met een borrel was al traditie in Rooi, en kreeg ditmaal natuurlijk extra betekenis. Want dit keer ging het niet alleen over vergadering nummer zoveel, maar ook over drie jaar terug, voor sommigen over het definitieve afscheid, en voor de anderen over de komende vijf jaar. Een periode waarin ontzettend veel moet gebeuren om van Meierijstad één geheel te maken, met behoud van identiteit van ieder kerk- en kerndorp. .


Foto: Hans van den Wijngaard

Plaquette professor Moonen (vervolg)

Ongeveer een jaar geleden schreef ik een artikel in dit blad over de in Rooi geboren en opgegroeide hoogleraar professor Moonen. Hij is de "vader" van de urologie in Nederland, was werkzaam in het ziekenhuis in Den Bosch en het universiteitsziekenhuis in Nijmegen. Hij overleed in 1986.

Zeventien(!) jaar na het overlijden van professor Moonen in het jaar 2013, hebben twee urologen, verbonden aan het ziekenhuis van Den Bosch, een herdenkingsplaquette voor professor Moonen laten maken en plaatsen in het plaveisel van het Kerkplein naast damesmodewinkel van Lenny Laurence.

Enkele dagen geleden vernam ik van een van die urologen dat: - hij en zijn collega destijds verwonderd waren over het feit dat niet de gemeente Rooi en/of de heemkundige kring het voormelde initiatief hadden genomen; die urologen toen een kleiner exemplaar hebben laten maken en plaatsen; het grotere exemplaar sindsdien op zijn bureau staat in het ziekenhuis van Den Bosch; en hij al drie en een half jaar bezig is om deze plaquette te laten plaatsen in-, of bij het nieuwe ziekenhuis in Den Bosch, maar dat de gemeente Den Bosch daar nog steeds geen toestemming voor heeft verleend.
Ik vind het kwalijk dat voor het plaatsen van een herdenkingstegel voor professor Moonen zo moeilijk wordt gedaan door gemeenten.

Een aardige anekdote m.b.t. professor Moonen is, dat vele jaren geleden iemand uit Rooi moest worden geopereerd. De uroloog die de betreffende operatie voor de eerste keer moest doen, belde naar professor Moonen om advies te vragen. Dit geeft aan hoe deskundig professor Moonen was. De straattegel voor professor Moonen op het Kerkplein in Rooi valt niet op door de zwarte letters en de te beperkte afmetingen daarvan. Het is maar een schraal eerbetoon aan een belangrijke inwoner uit het verleden van Rooi.

J.F.A. van de Wall
Verwestraat 34


"Nelleke krijgt van mij een twaalf"

Janny en Nelleke zijn inmiddels elkaars steun en toeverlaat geworden Foto: Lisa van de Ven

De 63-jarige Janny de Vaan heeft al ruim 25 jaar hulp aan huis. Sinds tien jaar is dat Nelleke Bongaerts uit Veghel. Zij werkt bij Tzorg. De hulp van Nelleke is zo fijn dat Janny haar vandaag in het zonnetje wilde zetten. En daar hoort natuurlijk een glaasje wijn bij, ook al is het nog vroeg.

Nelleke heeft niet zo'n makkelijke tijd achter de rug. Omdat er veel bezuinigingen zijn in de zorg en er een ontslaggolf volgde moest ook Nelleke stoppen. Nelleke wilde niet 'profiteren' van een uitkering en bleef zich daarom, ondanks haar 64-jarige leeftijd, suf solliciteren. Met succes. Nelleke kon weer in de thuiszorg gaan werken en dus ook bij Janny. "Dat vond ik heerlijk. Nelleke krijgt van mij een twaalf, ze is echt een steun en toeverlaat voor mij," aldus Janny.

"Nelleke is in die tien jaar echt mijn vaste steun en toeverlaat. Daarom vond ik het de hoogste tijd dat zij eens in het zonnetje werd gezet," vertelt Janny. Voor Nelleke kwam dit als een grote verrassing. Ook de buurvrouw, bij wie Nelleke ook wel eens werkt, kwam met een bloemetje aanzetten. Evenals een andere medewerker van Tzorg. Dat daar dan ook de pers nog bij aanwezig was vond Nelleke hartstikke leuk.

Janny leest een paar lieve woorden voor aan Nelleke. "Mijn rustpunt ben jij Nelleke. Je bent mijn steun en toeverlaat en ik heb zoveel respect voor je. Dankzij jou heb ik meer rust in mijn leven," leest Janny. Tot ontroering bij Nelleke. "Dat geeft je toch kippenvel, ja, dat doet wat met je."

Nadat het wijntje is opgedronken en het gebak is opgegeten staat Nelleke toch meteen weer op. "Tsja, er moet toch gewerkt worden hé."


Talentenactie vluchtelingen een succes

Afgelopen zondag is de Talentenactie voor steun aan vluchtelingen in het Midden-Oosten feestelijk afgesloten. De Protestantse Gemeente Sint-Oedenrode, Son en Breugel was half september begonnen met deze actie, die aandacht vroeg voor het lot van de miljoenen vluchtelingen die in Libanon, Jordanië, Irak en Syrië zijn vastgelopen. 38 Mensen van binnen en buiten de kerk kregen een Talent ter waarde van € 10,00 mee, met de vraag daar creatief mee om te gaan. Met eigen talent kon daar vast wel iets meer van gemaakt worden. En hoe! De totale opbrengst is bijna € 6000,00 Allemaal verdiend met eigen grote of kleine acties, dus niet gecollecteerd of uit eigen zak betaald.

Het was opvallend hoe enthousiast er in Sint-Oedenrode op de actie gereageerd werd. Mensen wilden graag een positief signaal afgeven nu het over vluchtelingen ging. De media werkten mee en van overal kwamen vragen om mee te mogen doen. Iemand stelde haar atelier-ruimte ter beschikking; daar werden schilderworkshops gehouden. Een ander bracht de opbrengst van een rommelmarkt in. De blokfluitleerlingen gaven een feestelijk concert in een stampvolle Knoptorenkerk dankzij hun enthousiaste docentes en elders werd een 7-gangendiner gepresenteerd (op hoog niveau!) dat helemaal gesponsord was en dus veel opbracht. De vrijdagmorgen op de Markt was ondanks de kou toch een goede plek om o.a. producten te verkopen die tijdens de workshops waren gemaakt en om over het doel te vertellen.

De lokale kerken in het Midden-Oosten krijgen nu - via de betrouwbare kanalen van Kerk in Actie – het geld overgemaakt, om zo hun hulp aan de vluchtelingen te kunnen voortzetten. Dat is het allerbelangrijkste. Maar het heeft de deelnemers en inwoners van Sint-Oedenrode ook plezier en saamhorigheid gebracht. En ze lieten zich graag verbinden met de mensen die hen daar hard nodig hebben.

Wie nog vragen heeft over de Talentenactie: mail thea.prummel@kpnmail.nl Of kijk op www.pgsintoedenrodesonenbreugel.nl onder "Nieuws".

Verjaardag Elvis nog steeds gevierd

We kennen allemaal wel de Elvis Memorial Day die ieder jaar in Sint-Oedenrode wordt gehouden. Geestelijk vader Bernie de Brouwer houdt al enkele jaren ook een winterse tegenhanger. Zo wil hij met zo veel mogelijk mensen ook de geboortedag van The King vieren. Begin 2017 vindt dat op zondag 8 januari plaats bij De Vriendschap.

"Na het geweldige succes van de tiende editie van de Elvis Presley Memorial Day in Boskant wordt het ook tijd voor de derde Elvis Presley Birthday Party. Deze is een tijdje weggebleven, maar deze dag mag ook zeker niet vergeten worden", vindt De Brouwer. Elvis is geboren op 8 Januari 1935 en daarom is het logisch dat het feestje op die dag in Boskant wordt gehouden. De Brouwer: "Natuurlijk is zanger Mark Elbers, maar ook de Elvis Fanclub 'it's Elvis Time' aanwezig. Daarnaast krijgen de vroege bezoekers een stukje verjaardagstaart van bakkerij Verhoeven. Er is een grote dansvloer en de keuken is geopend! Een extra voordeel is dat er voldoende parkeergelegenheid is." Het verjaardagsfeestje begint om 14.00 uur in De Vriendschap. De entree is gratis.

Rooise dj's weer op pad voor Serious Request

v.l.n.r.: Frank Vervoort, Thom van Veghel en Bart van Boxmeer Foto:

Radio 3FM pakt ieder jaar weer uit met het Glazen Huis, oftewel Serious Request. Nederland helpt dan massaal met het inzamelen van geld voor een goed doel door plaatjes aan te vragen. De Rooise DJ's van Funky Flavours – Bart van Boxmeer en Frank Vervoort – stappen met hun Schijndelse kompaan Thom van Veghel in de tourbus.

Dit is alweer het derde jaar dat de heren door op te treden geld in gaan zamelen voor de radio-actie. Op de dag dat de dj's van 3FM het Glazen Huis weer uit mogen na een ongekende marathonuitzending staan de heren in drie dorpen/steden achter de draaitafels. Ze starten in Tiel, waarna het eigen dorp Sint-Oedenrode wordt bezocht. Café 't Straotje is dan het toneel voor het optreden 'in eigen achtertuin'. Daarna zetten Bart, Frank en Thom de trip voort richting Breda om daar van 4 tot 5 uur de optredens af te sluiten.
Voor deze optredens hebben de mannen een speciale 3FM Serious Request set in elkaar gedraaid. Er worden van de drie optredens opnames gemaakt.

Al vijftig jaar gelukkig met werk én liefde

An en Bert van Heesch wonen al vijftig jaar aan de Kerkdijk-Zuid. Datzelfde aantal jaren hebben ze op die plek hun bedrijf. Én ze zijn dit jaar ook nog eens vijftig jaar gelukkig getrouwd. Reden genoeg om eens een kijkje te nemen in huize Van Heesch.

Door: Lisa van de Ven

De koffie wordt meteen gehaald en er worden kerstkoekjes uit de kamer gepakt. "Vat het toch één meidje," zegt Bert tegen me. Nog voor ik iets terug kan zeggen is hij al weer aan het woord. Dat hij van praten houdt, weet ik al langer, maar An vult hem graag aan. Als zij begint te praten is Bert even stil.

Het bedrijf van de familie is inmiddels al vijftig jaar in Nijnsel gevestigd. "Wij komen allebei uit een boerenfamilie en vroeger vond ik het al leuk om met planten te werken. Dat is altijd zo gebleven, al zijn er natuurlijk wel wat zaken veranderd in die tijd. Toen mocht je nog niet verder groeien dan een hectare. Eigenlijk waren dat best wel mooie regels. Tegenwoordig gaat alles op in de massa. Wat dat betreft hadden we het vroeger zo slecht nog niet hoor", vertelt Bert.

Maar klagen over nu doen ze ook niet. Zowel An als Bert zijn nog volop aan het werk in hun tuincentrum. Bert heeft op dit moment de mooie leeftijd van 79 en zijn vrouw is twee jaar ouder, maar dat is geen reden om niet meer mee te helpen. "Daar genieten we nog steeds van. Veel mensen over de vloer, dat vinden wij gezellig. Het raampje hier in de keuken hebben we er zo in gezet dat we altijd kunnen zien wie er aan komt", wijst Bert.
Deze week zijn de twee ook nog eens vijftig jaar getrouwd. Dat wordt echter pas gevierd in februari. "We zijn in februari voor de kerk getrouwd, zo ging dat vroeger hé. Dan geven we een feest hier in Nijnsel. Deze week doen we het rustig aan", zegt An.

Hoewel rustig doen niet echt in het woordenboek van de twee voor komt. Altijd druk bezig met het bedrijf, en om en rond het huis. Op de vraag hoe ze elkaar hebben leren kennen moet meneer van Heesch lachen. "Dat gebeurde op de kermis in Lieshout. We hadden even gebuurd en toen heb ik haar naar huis toe gebracht. Omdat het heel hard regende mocht ik haar regenjas lenen en die moest ik uiteraard de volgende dag weer terugbrengen. Dat vond ik natuurlijk helemaal niet erg", lacht de jubilaris.

Waarom de twee dan uiteindelijk toch in Rooi zijn gaan wonen is duidelijk. "De grond was hier beter dan in Lieshout. De keuze was voor ons daarom al snel gemaakt." Van niets hebben de twee een prachtige plek gemaakt. "Er stond hier helemaal niets. We hebben heel veel zelf gedaan. Dit huis is dus echt ons werk. Dat vind ik wel mooi. Ik heb trouwens mijn hele leven hier gewoond, hiervoor een stukje verderop. Ik moet er niet aan denken om hier weg te moeten", zegt de 79-jarige harde werker.

De twee vertellen me dat het leven vroeger heel eenvoudig maar ook heel mooi was. "Toen had je niet al die telefoons en andere zaken. Daar kan ik me wel eens aan ergeren hoor, dat is niet zo netjes soms. Maar ach, tijden veranderen. Dat zal altijd zo blijven natuurlijk. Wij hebben in deze vijftig jaar zelf ook het een en ander meegemaakt, zowel positief als negatief natuurlijk. Maar je moet maar altijd zo denken: Iedere dag gaat de zon opnieuw weer schijnen. Voor iedereen", besluit Bert. Het zet mij ook even aan het denken. Wat een levenslust en punitiviteit, daar ga ik aan blijven denken.


Kerst bij café d'n Toel

Kerst bij café d'n Toel

Vrijdag 23 december is natuurlijk weer de kerstborrel in Café d'n Toel voor oa. bedrijven die het jaar gezellig samen willen afsluiten, met div. hapjes en gezellige muziek van 18.00 tot 23.00 mag je dit afkopen voor €20,- pp.

Kerstavond wordt er gezellig begonnen bij Café d'n Toel . Eerst naar de Ollandse kerststal en daarna lekker opwarmen binnen bij d'n Toel. De eerste consumptie is van d'n Toel. Ook kan er warm gedraaid worden voor eerste Kerstdag want de bierpongtafel staat er al. Eerste Kerstdag vanaf 14.00 uur is er een vrijgezellen buffet voor €10 pp. Opgeven voor 21 december bij d'n Toel. Vanaf 21.00 wordt er begonnen met bierpong. Wordt samen bierpong master 2016 en win een vat bier. Opgeven aan de bar. Tweede Kerstdag vanaf 20.00 uur 90's Christmas party met videoclips op groot scherm. Deze avond is er ook de €20,- avond met bier, wijn en fris. Op 31 december All-in bij d'n Toel. Gezellig samen het jaar afsluiten incl. verschillende hapjes en bier, fris & wijn voor €20,- pp van 19.00 tot 00.00 uur. Op 1 januari vanaf 20.00 uur (H)olland zingt Hazes. Op 8 januari is de nieuwjaarsreceptie met John Kagie, de Haagse Elvis Presly.


Kerst bij café d'n Toel

Vrijdag 23 december is natuurlijk weer de kerstborrel in Café d'n Toel voor oa. bedrijven die het jaar gezellig samen willen afsluiten, met div. hapjes en gezellige muziek van 18.00 tot 23.00 mag je dit afkopen voor €20,- pp.

Kerstavond wordt er gezellig begonnen bij Café d'n Toel . Eerst naar de Ollandse kerststal en daarna lekker opwarmen binnen bij d'n Toel. De eerste consumptie is van d'n Toel. Ook kan er warm gedraaid worden voor eerste Kerstdag want de bierpongtafel staat er al. Eerste Kerstdag vanaf 14.00 uur is er een vrijgezellen buffet voor €10 pp. Opgeven voor 21 december bij d'n Toel. Vanaf 21.00 wordt er begonnen met bierpong. Wordt samen bierpong master 2016 en win een vat bier. Opgeven aan de bar. Tweede Kerstdag vanaf 20.00 uur 90's Christmas party met videoclips op groot scherm. Deze avond is er ook de €20,- avond met bier, wijn en fris. Op 31 december All-in bij d'n Toel. Gezellig samen het jaar afsluiten incl. verschillende hapjes en bier, fris & wijn voor €20,- pp van 19.00 tot 00.00 uur. Op 1 januari vanaf 20.00 uur (H)olland zingt Hazes. Op 8 januari is de nieuwjaarsreceptie met John Kagie, de Haagse Elvis Presly.


Huis-aan-huiskrant is nog steeds populair

Huis-aan-huiskranten zijn niet weg te denken uit de Nederlandse huishoudens. Dat blijkt uit een rapport van Nationaal Onderzoek Multimedia (NOM). Het onderzoeksbureau ondervroeg ruim 30.000 Nederlanders van 13 jaar en ouder met toegang tot internet. Dit aantal is volgens NOM representatief voor de totale bevolking van 13-plussers in ons land: 13,3 miljoen.

Door: Tjanne Hartman

Volgens het rapport leest 62 procent van de Nederlanders vanaf 13 jaar wekelijks een huis-aan-huisblad of -krant. Van dat aantal leest 85 procent het blad of de krant op papier, 15 procent digitaal. Ruim 60 procent van de lezers leest driekwart tot het hele nummer en meer dan de helft van de lezers gaf aan de huis-aan-huiskrant te missen als deze niet bezorgd wordt.

Lokaal nieuws
Bijna zestig procent van de ondervraagden is in grote mate geïnteresseerd in lokaal nieuws. De helft in regionaal nieuws en vakanties, op de voet gevolgd door de onderwerpen koken en eten, gezondheid en sport. Verder blijkt dat vooral gemeentelijk nieuws en activiteiten en evenementen populair zijn. Ook voor ondernemers zijn huis-aan-huiskranten nog altijd een goed middel om te adverteren. Van de lezers zei 53 procent actie te ondernemen naar aanleiding van advertenties. Kijk op MooiRooi.nl voor het gehele onderzoek.

Programma informatie

Rooi Actueel

Rooi Actueel met nieuws, actualiteiten, info en trends in korte uitzendingen.

Uitzending: elk heel uur, vlak voor alle andere programma's.


Rondje Rooi

Tot en met woensdag 28 dec. komen de volgende onderwerpen op het scherm:

  • Jongeren en senioren koken samen
  • Kerstsfeer in Zorgcentrum Odendael
  • Met lampionnen naar kerststal bij kinderboerderij
  • Kerstmarkt in Olland
  • Concert voor vrijwilligers in De Knoptoren
  • Uitreiken gemeentelijke onderscheiding

Uitzendtijden: 00:00 – 03:00 – 06:00 – 09:00 – 12:00 – 15:00 - 18:00 en 21:00 uur.

Kerstprogramma: Kerstconcert "DUIF".

Rooise koren brengen liederen rond kerst. De verbinding wordt gevormd door een verhaal met als titel "Duif".
Uitzending vanaf woensdag 21 december tot en met dinsdag 3 januari 2017.

Tijden deel 1: 01:00 – 04:00 – 07:00 – 10:00 – 13:00 – 16:00 - 19:00 en 22:00 uur

Tijden deel 2: 02:00 – 05:00 – 08:00 – 11:00 – 14:00 – 17:00 - 20:00 en 23:00 uur.

Soap "Da hedde wellus" deel 1

De overgang van de gemeente Sint-Oedenrode naar Meierijstad speelt in een Roois gezin een grote rol. Er zijn voor- en tegenstanders en de emoties lopen soms hoog op. Dat betekent niet dat humor ontbreekt!

Uitzending vanaf vrijdag 23 dec. tot en met donderdag 5 jan. 2017
Tijden: 00:30 – 03:30 – 06:30 – 09:30 – 12:30 – 15:30 - 18:30 en 21:30 uur.

Openingstijden kantoor en telefonische bereikbaarheid

Studio aan de Laan van Mariëndael 30A is bereikbaar voor bestellingen, vragen, meldingen, op elke ochtend van 09:00 - 11:30 uur behalve vrijdag, Op vrijdag is het kantoor 's-middags van 13:30 - 16:30 uur open. Telefoonnummer: 0413-471193
Uitzendkanalen en frequenties
TV Meierij is te ontvangen via KPN kanaal 559.TRINED kanaal 13.
OnsBrabantNet digitaal via kanaal 38, analoog op 792 MHz.
Via Ziggo: analoog op 256 MHz en digitaal via mediabox kanaal 36, CI+ kanaal 331.
Via Vodafone Thuis: kanaal 712

Serviceclub haalt recordaantal kratten op

Foto: Hans van den Wijngaard

De Serviceclub heeft afgelopen zaterdag de tweede actiedag gehad. De heren stonden dit keer opgesteld bij de AH en bij de Jumbo. Er is weer gul gegeven. Diverse malen heeft de Serviceclub een complete boodschappenkar gekregen waarna mensen pas de eigen boodschappen gingen doen.

Ook schonken diverse mensen de inhoud van hun kerstpakket. Daarnaast heeft de Serviceclub ook contant geld gekregen, waarvan we zelf boodschappen hebben gekocht voor de Voedselbank. Deze actie brengt duidelijk het beste in de Rooienaar naar boven. Niet alleen door de gulle bijdragen, maar ook door de reacties van het winkelend publiek, "Hartverwarmend", zo verwoordt de Serviceclub het. Mede namens de Voedselbank willen ze iedereen die heeft meegewerkt aan de actie hartelijk danken. De totaalscore van de tweede dag was 111 kratten. Dat gevoegd bij de opbrengst van vorige week komt het in totaal op 183 kratten. Een record!


Nieuw op MooiRooi.nl: Marktplein

Heb je het al gezien? We hebben voortaan een Marktplein op www.mooirooi.nl.

Het aparte onderdeel van MooiRooi.nl is bedoeld voor iedereen die in Sint-Oedenrode wat te koop, gratis af te halen of te ruilen heeft. Er zijn maar twee belangrijke voorwaarden: de aanbieder moet in Sint-Oedenrode wonen en particulier zijn. Het plaatsen van spullen is gratis.

Binnen Sint-Oedenrode
Het Marktplein is alleen bedoeld voor handel binnen Sint-Oedenrode. Zo weet je dat de spullen om de hoek zijn te bekijken en op te halen. Een advertentie plaatsen is gratis en kan al heel simpel met een MooiRooi-account.


Foto:

Op vrijdag 16 december is Roy Hoevenaars met zijn oom Alphons van Boxmeer gaan vissen en samen hebben zij deze enorme vis gevangen. In ons prachtige dorp zijn zoveel mooie plekken ook om te vissen en die vissen liegen er niet om, zoals te zien op de foto! Ome Alphons heeft veel geduld om bij Roy de kneepjes van het vissen bij te brengen, want dat is zijn grootste hobby!

Helaas geen oplossingen voor de foto van vorige week. Gelukkig hebben we weer gewoon een nieuwe opdracht. De voorlaatste van 2016 alweer! Wie herkent de mensen op deze foto? We horen het graag van u! Stuur uw reactie naar redactie@demooirooikrant.nl, bel naar 0413-479322 of loop eens bij ons binnen. De koffie staat klaar.

Foto:

Op de website www.fotorooi.nl staat een nieuwe rubriek. Afdrukken van glasnegatieven uit begin 1900 staan op de site. Onder het hoofdstuk Kent u ze nog ..... de Rooienaren. Hier zullen er voorlopig zo'n 140 worden geplaatst.

Supertips van oma

Rode wijn: Rode wijn op het tapijt gevallen. Gooi er meteen bruisende spa op en daarna deppen en weg is de vlek.

Installatie met gouden randje

Foto:

Een bijzonder moment voor de nieuwe leden van jeugdnatuurwacht De Populier is de installatie. Zaterdagmorgen kregen de kersverse natuurwachters van wethouder Van der Heijden het befaamde speldje. Toch kwam de wethouder niet alleen daarvoor. Hij zorgde voor een gouden randje om de plechtigheid.

Van der Heijden kwam namelijk ook voor het uitreiken van de Groene Handdruk. Hij gaf deze aan voorzitter Hetty Klerks. Jeugdnatuurwacht De Populier ontvangt de handdruk wegens het betrekken van kinderen bij de natuur. De Groene Handdruk is een aanmoedigingsprijs voor inwoners, organisaties en bedrijven binnen de gemeente die zich inzetten voor duurzaamheid en biodiversiteit. De aanmoedigingsprijs van de Duurzame Driehoek wordt namens de Steekraad van het Groene Woud uitgereikt. Naast de Groene Handdruk ontvangt het bestuur een waarde-cheque. Deze kunnen zij gebruiken voor het verdere vervolg van het project waarmee ze de Groene Handdruk hebben mogen ontvangen.

Maar liefst negen kinderen werden na het maken van kerststukjes door de wethouder en door vrijwilligers van de Jeugdnatuurwacht geïnstalleerd: Isabelle van Oorschodt, Kirsty van den Akker, Lieke van Heeswijk, Johan Lathouwers, Thomas Cobben, Guus van Stiphout, Jasper van Krieken, Roman van Zeijst en Renske van der Sande. Ook werden er twee nieuwe leiders geïnstalleerd: Marja Musson en Arno van Krieken. Dat wilde direct zeggen dat er ook leiders waren die afscheid namen. Niek Lurling, Thomas en Tobias Klokgieters namen afscheid, maar in het bijzonder Willem den Otter. Als kind was hij al lid. Daarna was hij vanaf 2009 leider van de Jeugdnatuurwacht.
De JNW wil kinderen van 9 tot 14 jaar bewust maken wat er in de natuur leeft. Elke maand is er op zaterdag een activiteit. Een van die activiteiten is nestkasten schoonmaken. Dit is ieder jaar nodig zodat vogels hun nest in een schoon nestkastje kunnen bouwen. Een andere activiteit is het bouwen van nestkastjes, voederplankjes of een vlinderkast. Hierbij mogen de kinderen zagen en timmeren. Dit vinden de kinderen erg leuk om te doen en draagt bovendien aan het vergroten aan de biodiversiteit. De overige activiteiten kunnen van alles zijn; het uitpluizen van uilenballen, bezoeken van een dierenpark tot een natuurwandeling. Ook zijn er activiteiten waarbij kinderen hun eigen huisdier mogen meenemen. Kortom; veel redenen waarom kinderen lid zijn van de JNW. Intussen bestaat ook de mogelijkheid dat ook middelbare schoolkinderen lid mogen worden of blijven, zodat ze vervolgens de overstap kunnen maken naar het Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid (IVN).


Steunpunt Vrijwilligerswerk zoekt vrijwilligers

Het Steunpunt Vrijwilligerswerk van Welzijn De Meierij is steeds op zoek naar vrijwilligers voor uiteenlopende vragen in Schijndel en Sint-Oedenrode. Ook deze keer hebben we enkele interessante vacatures van de vacaturebank voor u uitgelicht.

Bestuurslid bij d'n einder
Stichting Kringloopcentrum D'n Einder is op zoek naar een bestuurslid. De voornaamste taakstelling is om, samen met collega-bestuursleden, onze kringlooporganisatie draaiende te houden en verder te ontwikkelen. Naast algemene bestuurstaken heeft deze bestuurder als specifieke taak de zorg voor zowel de interne als de externe communicatie. Werktijden in overleg. (vacaturenummer 17846)

Bezoekvrijwilliger om bij een man een praatje te gaan maken
Het Steunpunt Vrijwilligerswerk is op zoek naar een mannelijke vrijwilliger die het leuk vindt om een keer per week langs te gaan bij een meneer om een praatje te maken en een kopje koffie te drinken. (vacaturenummer 17847)

Voor aanmelding of informatie kunt u contact opnemen met het Steunpunt Vrijwilligerswerk van Welzijn De Meierij; u kunt bellen (073 – 5441400) of mailen (vrijwilligerswerk@welzijndemeierij.nl).

Bezoek ook onze website voor alle andere vacatures en activiteiten (www.welzijndemeierij.nl).

Een gezellige kerstlunch dankzij vrijwilligers

Vrijwilligers vanuit de Kienehoef, Cathalijne en Kinderbos konden mensen laten genieten van een gezellig samenzijn tijdens de feestdagen. Samen staken zij op zaterdag 17 december de handen uit de mouwen om een heerlijke kerstlunch aan een twintigtal bewoners te serveren op basisschool De Springplank. De leerlingen van deze school zorgden dat deze helemaal in Kerstsfeer was en zij hielpen ook mee tijdens de lunch.

Voor de kerstlunch maakten de vrijwilligers van de wijk gebruik van kerstdinerpakketten van Jumbo Supermarkten. Het familiebedrijf doneert voor het derde jaar op rij een groot aantal kerstdiners aan diverse goede doelen in Nederland. De organisatie van de kerstlunch was een samenwerkingsverband tussen Jumbo, basisschool "De Springplank" "Welzijn de Meierij" en Wijkraad KCK Rooi.

Tijdens de ontvangst en het welkom werd een drankje geserveerd door de leerlingen van de school. Samen met de kookgroep zorgden zij voor een goede warme maaltijd, die er feestelijk uitzag. Alle creativiteit werd ingezet om er iets moois van te maken. Dit leidde zelfs tot een wedstrijdje: "wie kan het mooiste toetje maken". Zowel de deelnemers aan de maaltijd als de vrijwilligers genoten van de informele sfeer en het samenzijn. Er werd flink wat afgebuurt en nieuwe contacten werden gelegd. Met soms nieuwe afspraken en een mooie kaart met kerstwens van de leerlingen gingen allen tevreden naar huis, met de beste wensen voor 2017 en een wens voor herhaling van zo'n bijeenkomst.


Marcel Fränzel eerste burgemeester Meierijstad

Commissaris van de Koning, Wim van de Donk, heeft Marcel Fränzel per 1 januari 2017 benoemd tot waarnemend burgemeester van de nieuwe gemeente Meierijstad. Fränzel is nog tot en met 31 december waarnemend burgemeester van Veghel. Vanaf 1 januari vormen de gemeenten Sint-Oedenrode, Schijndel en Veghel de gemeente Meierijstad. Komende vrijdag neemt Van de Donk de eed van Fränzel af.

Fränzel was eerder werkzaam als docent maatschappijleer en directeur op de streekschool voor Beroeps Begeleidend Onderwijs in Amersfoort. In die plaats was hij ook raadslid en wethouder voor D66. Later was hij waarnemend burgemeester in Woensdrecht en Noord-Beveland. Sinds september 2016 was waarnemend burgemeester in Veghel.

Afscheidsinterview burgemeester Maas

Foto: Jos van Nunen

Op 31 december om 24.00 uur is Peter Maas, na dertien jaar burgemeester van Sint-Oedenrode, ambteloos burger. Sint-Oedenrode is dan Meierijstad en in afwachting van een opvolger. DeMooiRooiKrant besteedde de afgelopen weken al aandacht aan het naderende afscheid van de man die vanaf 2003 onafgebroken bestuurlijke leiding gaf aan de ontwikkeling van Rooi. Hoe hij dit deed en met welk gevoel probeerde Jan H.F. van der Heyden op verzoek van DeMooiRooiKrant te achterhalen. Peter Maas werkte loyaal mee aan drie gesprekken op verschillende tijdstippen en verschillende locaties. Tijdens een informele lunch in Brasserie 'De Pastorie', in de deftige oud-Hollandse burgemeesterskamer op het gemeentehuis en bij Maas thuis aan de semi-openhaard en een mooie rode wijn onder handbereik. Van der Heyden zocht en vond 'de mens in de burgemeester.'

NA DERTIEN JAAR BURGEMEESTER VAN SINT-OEDENRODE:

'IK HOOP DAT IK HET GOED HEB GEDAAN.'

Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen

Door Jan H.F. van der Heyden

Woensdag 26 oktober, 12.10 uur, lunch in Brasserie De Pastorie. Burgemeester Peter Maas is casual gekleed. Losse boord, geen stropdas. Bestelt een Ciabatta Gezond met een glas melk. 'Ik ben een echte melkdrinker. Dat heb ik nog van de kostschool overgehouden.'

'Dan voel ik me weleens eenzaam.'

Peter Maas excuseert zich, omdat hij tien minuten te laat is. 'Vanaf het gemeentehuis naar hier ben ik door drie mensen aangesproken.'
Of ik hem mag tutoyeren?
'Natuurlijk. Het woord "burgemeester" creëert zo'n afstand.'
Over welke onderwerpen wil je absoluut niet ondervraagd worden?
'Je mag me overal over vragen. Als ik geen zin heb om te antwoorden, doe ik het niet.'
Over welke zaken wil je het liever niet hebben?
'Ik beschouw dit gesprek als een functioneel interview. Daarin wil ik privé en zakelijk van elkaar gescheiden houden. Je moet me niks vragen over Anneke als vrouw bijvoorbeeld. En wij hebben geen kinderen. Als je daarover begint, over het waarom-niet, zeg ik: daar heb je geen flikker mee te maken. Dat komt te dichtbij. Dat is niet iets voor de krant.'
Het interviewconcept – drie gesprekken op drie verschillende momenten in drie verschillende 'settings' – zegt hij toe te juichen. '
'Drie gezichten. Prima! Ik heb ook de behoefte drie verschillende gezichten te laten zien.'
Wat hij vindt van het interviewthema 'de mens in de burgemeester.'
'Spreekt me aan. Ik probeer ook als burgemeester altijd de mens naar voren te laten komen. Gewoon gezellig buurten. Ik zeg altijd: 'n goei kop koffie met 'n dreug Marie-kuukske erbij'. Daar houd ik van. De bezoeken aan de gouden en diamanten echtparen daar geniet ik elke keer van. Dat soort gesprekken. Niet het zondags' pak aan als ik op bezoek kom. Ik laat de mensen in hun eigen comfortzone. Dan buurten ze honderduit. Eenvoud is mijn boodschap. Het grootste compliment dat ik ooit heb gekregen was van iemand die over mij zei: "'t Is unne gewone mens."
Maakt je mijn nieuwsgierigheid naar 'de mens in de burgemeester' kwetsbaar?
'Jazeker. En dat besef ik ook wel. Ik heb verschillende rollen als burgemeester, maar ik ben wie ik ben.'
Gevoelig?
'Sommige dingen kunnen mij wel raken, ja.'
Zoals?
'Een tragisch ongeval van een heel jong kind. Dan krijg ik ook de bekende brok in de keel en tranen in mijn ogen. Daar schaam ik me niet voor. Ik ben wie ik ben: een mens, geen koude kikker.'
Zie je op tegen het einde van het burgemeesterschap?
'Ja en nee. Tijdens dit laatste jaar heb ik sterk het gevoel gekregen dat ik nog niet klaar ben. Ik heb nog energie genoeg. Mijn hersenpan is nog niet vol. Natuurlijk heb ik me dit jaar al een paar keer afgevraagd wat ik straks ga doen. Vrijwilligerswerk misschien, want daar is veel behoefte aan. Ik doe dat al met de Serviceclub en dat bevalt me goed. Och, er zijn nog zoveel dingen te doen.'
'Ik zie er tegenop als ik eraan denk dat ik op 31 december om twaalf uur 's nachts in één keer niks meer heb. Hoe ga ik dat aanpakken, vraag ik me dan af. Ik heb daarover met de Commissaris van de Koning gesproken. Even een tijdje niks doen, adviseert hij. "Detoxen" noemt hij dat. Ontgiften. Het burgemeestersambt is een eenzaam beroep.'
Hoezo?
Voor het eerst na een half uur dat we met elkaar praten, onderbreekt hij zijn ongeremde woordenstroom. Hij houdt in en denkt na. Dan: 'Als het over drugsproblematiek gaat bijvoorbeeld. Of over huiselijk geweld. Of over de uitzetting van een kind uit een gezin. Of een inbewaringstelling. Of zedenzaken. Dit soort heel ingrijpende complexe zaken. Achter elk verhaal zit zoveel menselijk leed. Die komen soms heel dubbel in mijn hoofd, geven me een dubbel gevoel. Dan vraag ik mij weleens af: neem ik de juiste beslissing? Is het verantwoord wat ik nu doe? Dan heb ik eigenlijk behoefte aan reflectie, maar die is er niet. Dan voel ik me weleens eenzaam.'

'Anneke ziet wel aan me als ik ergens mee worstel. Dan zeg ik tegen haar: daar kan ik niet over praten.'

Praat je daar ook niet met Anneke over?
'Nee.'
Dus het komt voor dat je met een groot menselijk drama worstelt waarover je niet met je echtgenote praat?
'Ja. Maar ze ziet wél aan me dat ik ergens mee worstel. Dan zeg ik tegen haar: daar kan ik niet over praten.' Na een korte stilte: 'Ik ben met een goede burgemeestersvrouw getrouwd.'
Lig je weleens wakker van dit soort menselijke tragedies?
'Nee, eigenlijk niet. Ik probeer niet mee te gaan in het leed. Soms word ik weleens om vier uur 's nachts wakker. Dan stap ik uit bed, schrijf wat op en ga weer slapen.'
Ik ga je in het tweede gesprek vragen naar je grote successen in Sint-Oedenrode. Dan kun je je daar vast op voorbereiden.
'Ik vind het niet moeilijk om daarover te praten. Succes moet je delen. Succes kun je nooit voor honderd procent naar jezelf toeschrijven. Succes heeft meerdere vaders. Soms kun je voorzetten geven.'
Onmiddellijk komt hij met projecten, waarin hij zegt 'een herkenbare rol' te hebben gespeeld of 'een aanwijsbaar aandeel heeft gehad'. Noemt als eerste voorbeeld de herbouw van De Gouden Leeuw aan de Markt. 'Daar heb ik met engelengeduld aan gewerkt.' En de nieuwe locatie van de Rabobank. 'Heb ik voor moeten vechten bij het provinciebestuur.' En de totstandkoming van de toekomstvisie 'De Rooise Draad.' 'Ik was nog maar twee jaar burgemeester toen die er kwam. Er was nog nooit over een toekomstvisie nagedacht.' En de 'reshuffling' van het ambtelijk apparaat, de kanteling, de andere manier van werken door ambtenaren. 'In twee jaar tijd doorgevoerd. Slechts twee bezwaren tegen ingediend. Een paar mensen met vervroegd pensioen gestuurd.'

'Soms word ik weleens om vier uur 's nachts wakker. Dan stap ik uit bed, schrijf wat op en ga weer slapen.'

Als ik in het volgende gesprek naar je successen vraag, wil ik ook de mislukkingen weten. Lastig?
'Nee. Ik maak fouten! Maar ik werk naar eer en geweten én transparant. Ik heb geen dubbele agenda. Daar heb ik een hekel aan.' Komt op mijn vraag naar 'mislukkingen' opnieuw uit zichzelf met voorbeelden. 'Van de burgerparticipatie had ik meer verwacht. Ik had veel verder willen gaan met het betrekken van de burger bij het beleid. Wat me ook niet gelukt is, is alle ondernemersverenigingen onder één koepel te brengen. Jammer. Toen ik hier kwam, waren er tien verschillende ondernemersverenigingen! Ik heb eraan gesleurd, maar het is me niet gelukt. Heeft alles te maken met persoonlijke verhoudingen. Je eigen belang niet ondergeschikt willen maken aan het algemeen belang. Arthur Frieser heeft het gelukkig nu wel voor elkaar gekregen. En dat toeristisch platform samen met de Stichting Rooi Promotie van de grond krijgen, is ook niet helemaal uit de verf gekomen wat ik gehoopt had. Heeft allemaal te maken met het feit dat mensen niet boven zichzelf kunnen uitstijgen.'
En dan plotseling als ware het een bekentenis: 'Ik kom uit een gezin van twaalf kinderen, waar ik ben opgevoed met sámen doen. Ik weet niet beter.'

Vrijdag, 11 november, 15.00 uur, de oud-Hollandse burgemeesterskamer van Peter Maas in een uitgestorven gemeentehuis. Hij is dit keer 'functioneel' gekleed: strak grijs kostuum met smaakvol harmoniërend aubergine overhemd en dito das. 'Ik weet niet of ik aan koffie kan komen. Een glas water misschien?'

'Een sjiek pak of klompen maakt voor mij geen verschil.'

Hij slaakt een diepe zucht als ik hem vraag wat het betekent om burgemeester te zijn.
'Zeven maal vierentwintig uur beschikbaar zijn. Telefoon altijd op scherp. Constant alert zijn op signalen uit de gemeenschap.'
Waarom werd je burgemeester?
'Dat wilde ik aanvankelijk helemaal niet. Toen ik wethouder was in Deurne kreeg ik een indruk van dat ambt en zag ik het heel duidelijk voor me: burgemeester, dat ga ik niet doen. Anneke wilde ook niet dat ik burgemeester werd.'
Waarom wilde je niet?
'Vanwege de beperkingen van het beroep. Die pasten niet bij mij. Maar in 2002 kwam er een andere burgemeester in Deurne. Die bewoog zich veel meer tussen de mensen. Toen kreeg ik een ander beeld van het ambt. Het beeld van: er zijn voor de mensen, er zijn voor de gemeenschap. En toen ik in 2003 tien jaar wethouder was en ik vijftig jaar werd vroeg ik me wel af: wat ga ik nog doen, wat wil ik?'
'Burgemeester Daandels van Deurne maakte me erop attent dat er In Sint-Oedenrode een burgemeestersvacature was. "Is dat niks voor jou?" vroeg hij en voegde er meteen aan toe: "Die plaats is geknipt voor jou." Drie dagen voor de sluiting van de sollicitatieperiode heb ik mijn brief aan Hare Majesteit gedeponeerd bij de Commissaris van de Koningin. Begin september kreeg ik een telefoontje van de voorzitter van de vertrouwenscommissie uit de gemeenteraad dat ik als nummer één was voorgedragen. Dan gaat er wel iets door je heen. Zo van: nou kan ik niet meer terug. In tien minuten veranderde mijn wereld. Dan kun je ook zien wat een effect sociale media hebben. Binnen de kortste keren was mijn huis vol met mensen om me te feliciteren. Je gaat dan als het ware in een film leven, want het is erg groots wat je dan overkomt, iets waar je zelf even geen vat op hebt.'

'Ik kan hier mezelf zijn. Zoals ik denk dat ik de gemeenschap moet dienen.'

Waarom Sint-Oedenrode?
'Het type plaats paste bij mij als een aangemeten jas. Daandels had het me al verteld: de gemoedelijkheid. 17 November 2003 was mijn eerste werkdag. Ik heb er hier echt dertien jaar op zitten en geen enkele minuut spijt gehad. Burgemeester van Sint-Oedenrode zijn geeft me dat thuisgevoel. Ik kan hier mezelf zijn. Zoals ik denk dat ik de gemeenschap moet dienen.'
Later in het gesprek komt hij nog een keer terug op zijn sterke band met Sint-Oedenrode wanneer ik hem vraag of hij ooit de neiging heeft gehad het dorp in te ruilen voor een andere gemeente. 'Nee, geen moment! En dat gaan we ook niet doen. Ja, dat zeg ik heel resoluut!' Motiveert: 'Je raakt verknocht aan de gemeente.' Bijna jubelend: 'Zoiets vind je nergens meer terug. We leven hier midden in de wereld. In de groene parel van Het Groene Woud. Waar kun je nog beter wonen!?' En weer even later, als ik informeer naar de beste functie(s) van Sint-Oedenrode als onderdeel van Meierijstad. 'De kracht van Sint-Oedenrode zit in cultuur en historie, in recreatie en in wonen. Sint-Oedenrode is het mooiste woondorp van Meierijstad!'
Dus ook nooit gesolliciteerd naar een andere gemeente?
Vertwijfeling over het antwoord. 'Ook al zou ik dat gedaan hebben . . . . . . . . Ze vroegen in Sint-Oedenrode een burgemeester die niet aan het eind van zijn carrière was. Dus natuurlijk heb ik dat zo en dan weleens overwogen, maar ik ben geen carrièreburgemeester. Dus echt gesolliciteerd heb ik nooit.' Anneke: 'Toen in Deurne een vacature was, ontstond in het dorp wel enig geroezemoes dat Peter naar Deurne zou gaan.' Peter: 'Nee hoor, van mijn leven niet. Alles is daar zo veranderd.'
Hij zegt zich geen zorgen te maken over de toekomst van Sint-Oedenrode als onderdeel van Meierijstad. Want: 'Ik zie die gedrevenheid, die ikzelf ook heb, terug in alle haarvaten van Sint-Oedenrode.' En: 'Sint-Oedenrode is een gemeente die op weg is trots op zichzelf te zijn!'

Hij was, vertelt hij, een burgemeester 'tussen de mensen'. Verduidelijkt: 'Er niet boven. Lage drempel. Een sjiek pak of klompen maakt voor mij geen verschil.'
Hij hanteerde als burgemeester een vaste leidraad: 'Mens zijn. Oog en oor hebben voor mensen. Voor de thema's die ze met mij willen delen.' En zijn boodschap was altijd: 'Dat we sámen verantwoordelijk zijn voor de eigen omgeving.' De normen en waarden die hij aanlegde bij de uitoefening van zijn functie vertaalt hij zo: 'Respect voor elkaar. Goed fatsoen.'
Wat moet een burgemeester heel goed kunnen?
'Héél goed luisteren.' En vult meteen uit zichzelf aan: 'Af en toe heb ik me daaraan wel bezondigd, ja. Dat ik te snel was met mijn antwoord. Dat is een slechte eigenschap. Mijn vader zei het al: "Peter, luisteren . . . . . luisteren . . . . . !" 'Het snel denken voor de ander – 'ik weet wel wat goed voor je is'- is een slechte eigenschap van een burgemeester. Ik heb het temperament van mijn moeder. Ja, wat wil je, een vrouw met twaalf kinderen, dan moet je aanpakken!'
En wat moet een burgemeester beslist nooit doen?
'Achter de mensen aanlopen.'
Want?
'Dan verlies je je onafhankelijkheid.'

'Ik heb niet het gedachtegoed van het CDA verlaten, maar wel de partij.'


De onafhankelijkheid van het burgemeestersambt zit hem principieel hoog. Op dezelfde dag van het interview dat CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma in het dorp is om zieltjes te winnen voor de nieuwe gemeenteraad van Meierijstad vraag ik hem of hij niet als gastheer bij 'zijn' partijgenoot behoort te zijn. Dan verklapt hij: 'Ik ben geen lid meer van het CDA.'
Waarom niet?
Aanvankelijk ontwijkend, verhullend: 'Dat heeft met interne zaken te maken. Ik heb niet het gedachtegoed van het CDA verlaten, maar wel de partij.'
Word eens concreet.
Aarzelend, enigszins wantrouwend kijkend: 'Brieven waarvan een signaal uitgaat . . . . . . . waarop niet of nauwelijks wordt gereageerd.'
Ik moet het eruit trekken. Maar dan na lang twijfelen:
'We waren met het CDA, ik denk zo'n twee jaar geleden, met de partijtop en CDA-burgemeesters bij elkaar. Daar werd over allerlei koetjes en kalfjes gesproken. Twee dagen na deze bijeenkomst hoor ik Buma een pleidooi houden voor de gekozen burgemeester! Daar had hij met ons met geen woord over gesproken! Dat is toch puur slecht! Ik heb daarover een heel boze brief geschreven naar het partijbestuur. Maar als daarop niet of nauwelijks wordt gereageerd . . . . . .'
Je voelt je door de partij met een kluitje in het riet gestuurd?
'Wat denk je?' En dan ferm: 'Je moet in het bestuursrecht de onafhankelijke status van de burgemeester koesteren!'

Peter Maas droeg tijdens zijn burgemeestersfunctie in Sint-Oedenrode de verantwoordelijkheid voor dertien totaal verschillende beleidsterreinen, van algemeen juridische zaken tot en met informatisering en automatisering. Heeft hij van al deze beleidsterreinen voldoende verstand?
Op docerende toon: 'Het is niet de vraag of je er verstand van hebt. Je moet inzicht hebben. Je gezonde boerenverstand gebruiken. Als je het zelf niet snapt, moet je daarover geen besluit nemen. Een besluit moet altijd van jezelf zijn. Je moet het zelf ook snappen. Ik ben van een praktische en pragmatische benadering. Ik heb geen linkse handen meegekregen. Thuis leg ik elektriciteitsleidingen zelf aan, net zoals loodgietersleidingen. Ik ben technisch aangelegd. Elk beleidsterrein heeft zijn eigen dimensies. En vergeet niet dat ik tijdens mijn ambtelijke loopbaan in Helmond verschillende studies heb gevolgd. Stedenbouw, weg- en waterbouw, ICT. Ik heb zelf geprogrammeerd. Ik was projectleider automatisering in Helmond.'
Welke beleidsterreinen hadden je voorkeur?
'De hardere beleidsterreinen, al zeg ik het zelf. Ruimtelijke inrichting, gebiedsvisies, ja, daar had en heb ik wel affiniteit mee.'
Ik had 'representatie' verwacht. Je was een publieke burgemeester, stond veel en vaak in de belangstelling én in de krant.
'Ik voel me ook senang bij representatieve plichtplegingen. Dat vind ik prettig om te doen. Gouden bruidsparen bezoeken bijvoorbeeld. Ik vind het geweldig als ik merk dat ze mijn bezoek op prijs stellen. Dan wil ik met ze aan de keukentafel zitten, niet in het bankstel.'

'Je hebt nu eenmaal een boegbeeldfunctie. Je moet vaak het voortouw nemen. Dat is geen ijdelheid.'

IJdel?
Verrast, licht verontwaardigd. 'Da's de vraag. De functie van burgemeester brengt met zich mee dat je bijna altijd vooraan zit of loopt. Je hebt nu eenmaal een boegbeeldfunctie. Je moet vaak het voortouw nemen. Dat is geen ijdelheid. IJdelheid zou ook een verkeerde eigenschap zijn van een burgemeester die tussen de mensen wil staan.'
Op welk beleidsterrein voelde je je het minst thuis?
'Klinkt misschien vreemd voor een burgemeester die tussen de mensen wil staan, maar dat is het sociale domein. Dat is zó technisch, zo specifiek ingericht met al die wetten en regels . . . . '
Is openbare orde en veiligheid een aangenaam beleidsterrein?
'Aangenaam . . . . ? Laat ik dit zeggen: het is een beleidsterrein met een ontzettend grote verantwoordelijkheid. Want de burger wordt elke dag geconfronteerd met veiligheid. Denk maar aan verkeersveiligheid, brandveiligheid, woninginbraken, sociale veiligheid, zeg maar. En daarnaast is er de openbare orde. Je moet schendingen van de openbare orde zien te voorkomen. Dat is een voortdurend proces waarin je je steeds maar afvraagt "heb ik voldoende maatregelen getroffen dat het niet uit de hand loopt". Denk maar aan de kermis of de dagen rond oud-en-nieuw.' Vertelt vervolgens opvallend bedachtzaam over zijn samenwerking met politie en openbaar ministerie. 'Maandag heb ik weer overleg met de politie over cameratoezicht bijvoorbeeld. Als het gaat over ondermijning . . . . . '
Ondermijning . . . . . ? Wat bedoel je daarmee?
'De infiltratie van criminele organisaties binnen de gemeenschap. Dat kan soms heel subtiel zijn. Bijvoorbeeld door sponsor te worden van de voetbalclub. De verwevenheid tussen boven- en onderwereld is best groot. Zeker als je daarover vertrouwelijke informatie van de politie ontvangt. Dan ontstaat een beeld waarvan je schrikt. Dan zeg je tegen jezelf: "Ooh, zit dat zó!'"
Heb je op dit beleidsterrein vervelende zaken meegemaakt?
Lange stilte. Indringende kijk. Twijfelt over het beantwoorden van de vraag. Dan: 'Uiteraard zijn er die geweest.'
Bedreigd?
Weer diezelfde stilte. 'Als dat zou zijn, zou ik het je niet vertellen. Helaas komt 't voor. En dat is niet prettig als je in dat soort situaties terecht komt.' Herinnert zich dan: 'Een paar jaar geleden dreigde iemand met een geweer naar het gemeentehuis te komen. Dat heeft zelfs de landelijke pers gehaald.'
Ik informeer naar zijn belangrijkste successen in Sint-Oedenrode.
Zonder dralen: 'De toekomstvisie. Twee jaar nadat ik hier was, heb ik de vraag voorgelegd: wat willen we eigenlijk. Toen ik in Sint-Oedenrode kwam was het steeds linksaf en dan weer rechtsaf met het beleid. Steeds de keuze waar het meeste viel te halen. In 2006 bij de gemeenteraadsverkiezingen hadden alle partijen de toekomstvisie als leidraad in hun programma opgenomen.'
En wat nog meer?
'De gemeentelijke organisatie. Die was aardig verkokerd. Die wilde ik kantelen naar een platte organisatie. Van een sectorenmodel naar een directiemodel.'
Had je daar verstand van dan?
'Ja, daar wist ik wel wat van. Ik ben zelf achttien jaar ambtenaar in Helmond geweest.'
Welke successen nog meer?
'De revitalisering van bedrijfsterreinen heb ik een aardige duw gegeven, bij enkele grote projecten heb ik, zeg maar, de nodige verbindingen gelegd. Aan het Dotterbloemproject heb ik ook mijn steentje bijgedragen.'
Ook mislukkingen?
Hij kijkt me onbegrijpend aan. Herhaalt mijn vraag. 'Wat zijn mislukkingen?' Uiteindelijk: 'Ja, het kantelen van de organisatie is me niet helemaal gelukt, de ondernemers op één lijn krijgen is niet gelukt, mensen ruimer laten denken buiten hun grenzen is ook niet altijd geslaagd.'
Kansen laten liggen?
Ik merk aan zijn houding dat dit soort vragen vreemd bij hem overkomen. Na enig nadenken: 'Ik denk dat je altijd wel ergens kansen laat liggen. Als je ambities hebt, laat je ook kansen liggen. Dat is nu eenmaal zo.'
Ik informeer naar zijn bestuurlijke hoogtepunten in Sint-Oedenrode.
Hij antwoordt met een verwijzing naar zijn bestuurlijke successen. 'Dat zijn wel hoogtepunten, ja.'
Dieptepunten ook?
Weer die onbegrijpelijk blik. 'Wat zijn mislukkingen? Wat zijn dieptepunten? Ik begrijp de relevantie van die vragen niet. Kijk, als bestuurder weet je dat je niet alles lukt. Het is de politieke realiteit die om de hoek komt kijken als je doelen wilt bereiken.'
Spijt van bepaalde beslissingen?
'Kan ik zo niet zeggen.'
Op welke besluiten ben je trots?
'Op alle besluiten die te maken hebben met het gevoel dat je wat betekend hebt voor de gemeenschap.'
En dat gevoel is er?
'Ja, dat gevoel heb ik.'

Dinsdag, 29 november, 16.30 uur. Peter en Anneke Maas hebben zich met een mooie rode wijn onder handbereik gezellig genesteld aan de semi-openhaard in hun smaakvol ingerichte huis in de Dreesstraat. Klaar voor het derde en laatste (afscheids) interview.

'Trots dat ik burgemeester heb mogen zijn. En dat ik geaccepteerd ben.'

Een resoluut 'nee' is zijn antwoord op mijn eerste vraag of hij misschien nog terug wenst te komen op uitspraken of onderwerpen van de eerste twee gesprekken.
'Wat ik ga doen na 1 januari? Afstand nemen. Niet meer op de voorste rij. Gewoon ambteloos burger, gewoon inwoner van Meijerijstad.' Anneke vliegt er meteen bovenop: 'Nee, Peter, 't is Rooi en 't blijft Rooi!' Peter: 'Oké.'
Het zal wennen zijn, vertelt hij, na 1 januari 'maar meer nog, denk ik, voor de inwoners naar mij toe dan voor mij naar de inwoners.' Hij zegt te hopen 'spoedig de nieuwe burgemeester te kennen.'
Waarom word jij het niet?
'Ik wil me geen zes jaar meer binden. En mijn hart ligt eerder bij een kleine gemeente dan bij een grote.'
We filosoferen over het al dan niet bestaan van de échte Rooienaar. Hij weet het niet goed. Hij kent wel drie typische eigenschappen van de Rooienaar: een warme persoonlijkheid, betrokken bij de gemeenschap en open naar de ander. 'En daar zijn er gelukkig héél veel van!' Het elkaar op straat groeten, zoals Rooienaren doen, komt ter sprake. Anneke en Peter vinden dat geweldig. Met nadruk zegt Peter: 'Dat doen ze in Schijndel niet. Dat doen ze in Veghel niet! In Bladel ook niet. Dat is zo typisch voor Rooi.' Anneke naar Peter: 'Jazeker, trots op Rooi! Of niet dan?' Peter: 'Nee, de Rooienaar zou trots op zijn dorp móéten zijn, maar hij is het níét.'

'Ik stap gerust met een oude spijkerbroek de Action binnen.'

Ik wil weten of er verschil is tussen 'de mens' Maas en 'de burgemeester' Maas.
'Alleen op momenten dat ik er als burgemeester moet zijn is er dat verschil. Maar ik ruim ook gewoon de bladeren op hier voor mijn huis op zaterdagmorgen in een oude spijkerbroek. En met diezelfde oude spijkerbroek stap ik ook gerust bij de Action binnen ook al vindt Anneke dat ik dat niet kan maken. Ja, bij de Action, daar kom ik ook. Waarom niet? Soms kijken mensen me wat verbaasd aan als ze me daar aantreffen, maar ik schaam me er niet voor te laten zien dat ik ook bij de Action koop.'
Hij omschrijft het karakter van 'de mens' Maas aldus: 'open, soms weleens té open misschien, oprecht, rekening houdend met anderen en geen "neezegger."' Anneke vult aan: 'Als er iets gebeurt, zeker bij niet prettige ervaringen, ben je heel erg betrokken bij mensen.'
'De burgemeester' Maas omschrijft hij met dezelfde karaktereigenschappen als 'de mens' Maas. 'Ik probeer zo dicht mogelijk bij mezelf te blijven. Ik wil geen toneel spelen, ik wil niets veinzen. En dat is fijn. Veel mensen waarderen het dat je als mens en als burgemeester dezelfde persoon bent.'
Ze hebben geen kinderen. Is dat moeilijk verteerbaar?
Peter: 'Laat ik het zo zeggen: wij genieten van de kinderen van anderen.' Anneke: 'Peter kan ook goed met kinderen omgaan.'
Hoogtepunten in Rooi die hij als mens én als burgemeester ervaart zijn de festiviteiten op de Markt. 'De Markt bruist. Daar ben ik heel erg van gecharmeerd. Het is dé ontmoetingsplek van mensen.'
Over dieptepunten in zijn leven praat hij liever niet. Hij komt niet verder dan 'als er in de familie wat gebeurt.' Maar even later komt hij toch nog licht emotioneel los als hij over zijn moeder praat. 'Ze heeft ervan genoten dat één van haar twaalf kinderen burgemeester is geworden.' En na een korte stilte: 'Als zo iemand wegvalt, ja, dan neem je afscheid van een generatie.'
Nee, het burgemeesterschap is geen zware functie, bekent hij desgevraagd. 'Wel complex, omdat je burgervader moet zijn, maar ook verantwoordelijk bent voor openbare orde en veiligheid. Ja, en je zit natuurlijk in een glazen huis.'
Hij zegt niet te weten bij welke besluiten hij het moeilijk heeft gehad gedurende zijn dertienjarige burgemeestersloopbaan in Rooi. 'In de meer dan zeshonderd collegevergaderingen is nooit een minderheidsstandpunt ingenomen. Ik heb altijd gezorgd voor draagvlak. Besluiten moeten worden genomen in het belang van iedereen.' Hij prijst het teamwork met zijn wethouders. 'Een hapje eten met de partners erbij. Ja, mét de partners, zij zijn heel belangrijk!'
Ja, een burgemeester is kwetsbaar, erkent hij. 'Dat glazen huis, hè.' En dan met nadruk: 'Die kwetsbaarheid is de laatste jaren wel sterk toegenomen.' De oorzaak: 'de lokale politiek, ingegeven door de publieke opinie en de pers die er bovenop zit.' Als voorbeeld noemt hij het stellen van vragen naar het declaratiegedrag van burgemeesters. 'RTL vraagt om de zoveel tijd op grond van WOB-verzoeken om de bonnetjes van bestuurders. Dan zeg ik: kom nou, RTL, daar is toch de raad voor!'

Anneke: 'Je had zo graag een waterpartij op de Markt gezien. Dat was jouw droom.'

Als hij ziet dat mensen tevreden zijn geeft hem dat als burgemeester de grootste voldoening. Komt met een voorbeeld: De Helden van Kien. 'Dat was een moeilijk project. Als ik zie hoe het nu erbij ligt in dat park, daar geniet ik van. Het heeft heel wat toegevoegd aan de gemeenschap van Rooi.'
Over zijn grootste teleurstelling als burgemeester moet hij wat langer nadenken. Maar dan weet hij het: 'De herinrichting van de Markt had ik nog graag meegemaakt.' Anneke vult aan: 'Ja, je had er zo graag een waterpartij gezien. Dat was jouw droom.'
Ook over het antwoord waaraan hij als burgemeester de grootste hekel had, moet hij lang en diep nadenken. 'Niet alle tijdstippen van representatieve verplichtingen zijn even leuk, maar ze horen bij het vak. Een gildemis bijwonen op zondagmorgen of op zondagmorgen met mijn maten gaan mountainbiken. Liever fietsen natuurlijk.'
Ik informeer naar het aantal werkuren dat hij in het burgemeesterschap stak.
Anneke is hem vóór. 'Zeven dagen vierentwintig uur!' Peter: 'Ik heb eens ooit met een vriend afgesproken dat we elke vrijdag zouden gaan golfen. Dat is, geloof ik, twee keer gebeurd. Het lukt me niet. Ik heb dan voortdurend het idee dat ik op een werkdag met vrije tijd bezig ben.'
Herinnert hij zich als burgemeester blijde gebeurtenissen?
Moet opnieuw lang nadenken. Anneke vult de stilte op: 'Er gebeurt zoveel in Rooi. Er gaat geen weekend voorbij of er is wel iets georganiseerd. Er is altijd wel iets aan de hand. 't Bruist hier gewoon.'

'Het eerste halfjaar dat ik hier was overleden vier jonge mensen uit Rooi in het verkeer. Dan komt het op je rol als burgervader aan.'


Droevige gebeurtenissen hebben ze natuurlijk ook meegemaakt. 'Het eerste half jaar dat ik hier was overleden vier jonge mensen uit Rooi in het verkeer. Dan komt het op je rol als burgervader aan. Daar moest ik in het begin erg naar zoeken.'

'Nee hoor', antwoordt Anneke frivool op mijn vraag of ze haar echtgenoot ooit emotioneel zwaar aangeslagen thuis zag komen. 'Helemaal niet.'
Hij wisselt zijn intensieve bestuurswerk af door twee keer in de week met zijn vaste makkers op de racefiets of mountainbike te klimmen. 'Lekker door de bossen op en neer naar Den Bosch. Een heerlijke fysieke inspanning.' Vervolgens ontstaat tussen Peter en Anneke een bijna romantische dialoog over hun zondagse vrijetijdsbesteding met speciaal gebakken broodjes en zo, eindigend in: 'Op zondagavond prikken we samen een vorkje in een restaurant. Ja, ook in Rooi'.

Anneke weet niet direct antwoord op mijn vraag welke consequenties de functie van burgemeester voor haar als echtgenote heeft. Peter helpt haar. 'Gewoon een representatieve baan erbij.' Anneke: 'Ik voel dat niet zo.' En opnieuw ontspint zich een heerlijke dialoog tussen de twee. Peter: 'Maar af en toe heb jij helemaal geen zin om mee te gaan.' Anneke: 'Nee, maar daar laat je mij ook vrij in. Je vindt het niet erg als ik niet meega.' Peter: 'Nee, als je meegaat is 't omdat je het zelf ook leuk vindt.' Anneke: 'Ja, dat is zo. Je krijgt er ook heel veel voor terug. Nee, burgemeestersvrouw zijn vraagt niet om specifieke kwaliteiten. Gewoon jezelf zijn.'
Geen moeite om steeds in de schaduw van je man te staan?
'Nee, daar heb ik geen moeite mee'. En dan voluit lachend: 'Ik weet wel mijn plaats. Dat ik altijd achter hem moet staan. Maar in de schaduw . . . . . . nee, zo voel ik het niet. We doen 't gewoon samen. Een soort duobaan.' Peter: 'Er zijn gelegenheden waar ik bij voorkeur niet alleen kom.'
Bestuurlijke of politieke kwesties bespreken ze nooit met elkaar. Peter: 'Ik weet nog niet eens waarop ze stemt. Ze is oud en wijs genoeg.'

Anneke verveelde zich nooit bij de zeven-maal-vierentwintig-uur-baan van haar echtgenoot. Ze werkt drie volle dagen bij haar broers in Liessel, Drankenhandel Winters. Ze zingt al tien jaar bij Polyhymnia, ze tennist elke week, heeft nog een wandelclubje. En opnieuw ontstaat een huiselijke sfeer als de twee over hun hobby's praten. Peter begint ermee: 'En ze breit. Je moet ook nog een paar fotoboeken van vakanties maken.' Tegen mij: 'Ze houdt van elke vakantie een dagboek bij.' Anneke: 'Ja, en plakboeken van jou als burgemeester. Ik maak knipselkranten. Dat deed ik ook al toen jij wethouder in Deurne was. Ja, dat is toch leuk, ook voor mijn moeder. Ze is negentig en woont nog zelfstandig. Ben als enige dochter ook mantelzorger voor haar.'
Eenzaam voelde Anneke zich nooit in Rooi. Verbaasd: 'Eenzaam? Wat is dat?'

'We zijn met vrienden maken wel op onze hoede.'

En ja, ze hebben in Rooi een paar échte vrienden gemaakt. Peter reageert onmiddellijk om bij het onderwerp 'echte vrienden' enkele kanttekeningen te maken. 'We zijn met het vrienden maken wel op onze hoede dat het ook inderdaad échte vrienden zijn en niet op basis van bijvoorbeeld een arbeidsrelatie. Vriendschap houdt ook risico's in natuurlijk. Daarom zijn we daarin wel terughoudend. Je merkt het, je voelt het aan de wijze waarop mensen je uitnodigen. De wijze van uitnodigen geeft al aan wat ze met je willen. We moeten daarin zeer zeker filteren. Een spontane uitnodiging heeft mijn voorkeur boven een mogelijk functionele uitnodiging.' Anneke: 'Dat heb je gauw genoeg door.'
En vijanden?
Peter: 'Als je vrienden hebt heb je ook vijanden.' Anneke: 'Ik zou niet weten waar ze zitten.' Peter: 'Er zullen beslist mensen zijn die mij verwensen. Dat zijn functionele vijanden. Niet vijanden die dicht bij me komen. Ik heb bij mijn weten nooit mensen zodanig op hun ziel getrapt dat ze ons vijandig gezind zouden kunnen zijn.'
Nooit moe van altijd die voorbeeldfunctie als burgemeester?
'Je leert ermee leven', antwoordt Peter, 'het is inherent aan je functie.' De vraag over de voorbeeldfunctie brengt hem op een lichte ergernis. 'Ik zie collega's die de ambtsketen dragen zonder een stropdas. Dat past niet.'

Hoe hij herinnerd wil worden?
Zonder nadenken: 'Als mensen-mens. Dichtbij.'
Verdiensten voor Rooi?
'Dat moeten anderen beoordelen. Ik hoop dat ik 't goed heb gedaan. Ik heb dingen gedaan die goed waren voor de gemeenschap van Rooi.'
Trost op zijn bestuurlijke carrière?
'Trots dat ik burgemeester heb mogen zijn. En dat ik geaccepteerd ben.'


18 / 48

19 / 48

Gezamenlijk Kerstconcert brengt Kerstboodschap overtuigend over

Dit was weer eens een Rooise belevenis die door velen gedragen en gewaardeerd werd. De grote toeloop zegt iets over de betrokkenheid binnen onze gemeenschap en zeker ook over de hoop en verwachting die mensen koesteren hier iets van mee te dragen. Met 'happening' wil ik de blijdschap benoemen die voelbaar sfeerbepalend werd gedurende het concert. Regie, afwisseling in programmering, in opstelling en klankbeeld werkten verrassend. Het ietwat bevreemdend kerstverhaal over de lotgevallen van een duif die met enige weerstand toch vrede bracht hield onze aandacht.

Door: Mattie De Schepper

Met enige voorkennis van het tot stand komen van het draaiboek wist ik hoe goed er door alle werkgroepen was overlegd en geluisterd naar wensen en hoe ideeën getoetst werden aan reële mogelijkheden. Het Cultureel Platform kan tevreden en in dankbaarheid terugkijken op een geslaagde samenwerking.

Zorg, enthousiasme en goede wil
Een groot compliment voor het programmaboekje. Dankzij de grote zorg en deskundigheid daaraan besteed konden we alle liedteksten met vertaling, achtergronden en afbeeldingen alsook het hele kerstverhaal volgen. Ik zag om me heen dat mensen dat ook deden. Fijn ook dat het inleidend woord van de pastor en het woordje van de voorzitter in het boekje waren afgedrukt. Zo kon de tijd optimaal aan de deelnemers toebedeeld worden.
Deze middag was te zien en te horen hoe men met goede wil en enthousiasme bereikt dat vijf koren fantastisch kunnen samen zingen en daarnaast ook nog uitstekend met eigen repertoire tot hun recht kunnen komen. De werkgroep die de Kerststal ontwerpt, maakte ruimte op het priesterkoor voor de zovele zangers en timmerde extra stallen zodat nu een deel van het Kerstverhaal ook in de zijbeuken zien is.

Zingende kinderen, engelenkoor en gemengde koren
Maar liefst 50 enthousiaste kinderen o.l.v. Elke Holsheimer zongen heel zuiver, helder en vol overgave. Bij de koren lag de prioriteit met name bij homogeniteit, intonatie en overbrengen tekst en sfeer van de liederen. Het gezamenlijk, zingend in processie, binnenkomen was indrukwekkend en bracht ons meteen in een verheven stemming.
Door het Koor Aurora vanaf het oksaal en met begeleiding van het Henk van Riel op het Smitsorgel te laten zingen was het of we door engelen werden toegezongen. De slotzang, waarbij alle koren een kring vormden om de luisteraars, voelde als een warme omarming.

Waardering
Samen met zovelen die bij het verlaten van de kerk lovend spraken over deze editie 'Gezamenlijk Kerstconcert' voel ik grote waardering en dank voor de inzet van allen die dit mogelijk maakten.

Koor Aurora/ Erie van der Zanden, Koor Cantecleer/ Peter Raaijmakers, Koor Polyhymnia/ Nicole Friedrich-Krijnen, Het Roois Gemengd Koor/ Ad Vergouwen, Het Roois Kamerkoor/Monique Joosten Klarinet-ensemble van Harmonie Nijnsel met Wim, Mathijs en Thomas Lemmens, kindergroep van de Basisschool Kienehoef o.l.v. Elke Holsheimer, Orgel en piano/ Henk van Riel. Verhaal- Lisanne van Aert, Ger van de Wijdeven, Tim Hulsen en Bas Janssen/vertellers. Jan Buil/ inhoudelijk programma en dirigent Samenzang. Zondag 18 december 2016 Martinuskerk.

Column van de Prins

Foto: Johnny Huijberts

Wat is er mooier als Prins, om de man te bezoeken welke de grondlegger is van het Rooise Carnaval?

Door omstandigheden konden Harrie Vulders en zijn vrouw niet naar onze receptie komen, waar zij normaal gesproken de huisorde in ontvangst nemen. Wij hebben ze daarom hoogstpersoonlijk bij het echtpaar thuis gebracht. Wat een leuke ervaring om twee mensen zo gelukkig te maken.

Op 10 december mochten we voor aanvang van de Titelveiling heerlijk gaan dineren bij De Beleving. Het restaurant zat lekker vol, wat voor een gezellige sfeer zorgde. Na het diner werden we opgehaald door de Blaosplekkers. Al blazend namen ze ons mee naar Proeverij Van Ouds. Barend & Barend zorgden dit jaar dat de titels als warme broodjes over de toonbank gingen. De titel 'Jonkheer van de Heikant' kon ik natuurlijk niet aan mijn neus voorbij laten gaan. Naast Prins mag ik mezelf komend jaar ook 'Jonkheer van de Heikant' noemen. Het was een zeer gezellige en geslaagde avond.

Op de Winterbraderie hebben we samen met leden van de Raad van 11, Stichting Papgat gepromoot. Er was veel belangstelling bij de kraam. 130 deelnemers hadden meegedaan om het aantal Blinkies te raden en 200 kinderen hebben een kleurplaat in ontvangst genomen. Kortom, alweer geslaagde weken voor de Prins.

Wie wordt d'n urste prins van Meierijstad?

Het is alweer een week geleden dat je in DeMooiRooiKrant kon lezen dat er een Prins van Meierijstad komt. Overal wordt er al flink gespeculeerd over wie het kan zijn en wie er hier achter zit.

Zelfs de president van Papgat maakt overuren om alle vragen van verschillende mensen te kunnen beantwoorden. Nieuwsgierigheid zit in de mens, maar wil je meer te weten komen over d'n urste Prins van Meierijstad? Houd de Facebookpagina 'urste Prins van Meierijstad' dan goed in de gaten en wordt vrienden met onze urste Prins. Wij zijn benieuwd of de jagers echt actief gaan worden.

De tweede tip luidt als volgt:

HIJ ZOEKT HET ZO NU EN DAN IN HOGERE SFEREN

Zal hij van adellijke afkomst zijn of misschien is het wel familie van 1 van de prinsen in Meierijstad?

Heb je al een idee, stuur dan de oplossing naar DeMooiRooiKrant, die overigens niet zelf de iniatiefnemer van dit initiatief is. Je kunt slechts 1 oplossing opsturen. Degene die het als eerste goed heeft geraden wordt rijkelijk beloond.

Eerste Nijnselse kerstmarkt slaat aan

Foto: Bart van der Heijden

Na de succesvolle zomermarkten was het afgelopen vrijdag tijd voor de eerste Nijnselse kerstmarkt. Om helemaal in de kerstsfeer te komen en wellicht de laatste cadeautjes voor onder de boom te kopen, waren er allerlei kraampjes en activiteiten gepland. Dat bleek goed aan te slaan.

Foto: Coby van der Pas Foto: Coby van der Pas

Om 18:00 uur opende de eerste editie van de kerstmarkt op het Beckartplein. Het was georganiseerd door de evenementencommissie van De Beckart en een aantal dorpsgenoten. Kinderen, ouders en opa's en oma's waren allemaal aanwezig om een kijkje te nemen. Dankzij de dorpsraad konden er onder andere gratis marshmallows uitgedeeld worden. Deze werden lekker opgewarmd en gesmolten bij een van de aanwezige vuurkorven. Dat was natuurlijk razend populair onder de kleinste bezoekers. Kinderen stonden midden op het plein ook verschillende kerstliederen te zingen onder begeleiding van een gitaar. Het publiek had zo buiten het kijken en kopen om, eveneens een stukje entertainment om naar te kijken en vooral te luisteren. Binnen kon men op de foto met verschillende kerstkleding en kerstartikelen. Dat zorgde voor de nodige hilariteit. Zo hadden de bezoekers een mooi aandenken aan de avond. Om even bij te komen was er natuurlijk warme chocolademelk en, voor de volwassenen, een lekker glaasje glühwein te krijgen.

Veel belangstelling voor Rooise geschiedenis

Foto: Jos van Nunen

De Heilige Oda, de Graaf van Rode en de Schout van Peelland, drie roemrijke personen uit de Rooise geschiedenis waren zaterdag weer even onder ons. Tijdens het symposium 'Rondom Rode' maakten ze alle drie hun opwachting. Niet alleen deze drie mensen, maar met hen bijna tweehonderd belangstellenden. Zij luisterden naar de vier sprekers die op uitnodiging van de Rooise heemkundige kring 'De Oude Vrijheid' en 'Brabantse Bronnen' vertelden over de geschiedenis van Rode. Een geschiedenis waarop de eerste drie genoemden hun stempel hebben gedrukt.

In de nadagen van de gemeente Sint-Oedenrode werd teruggekeken op 1300 jaar geschiedenis, die ons dorp heeft gemaakt tot wat het nu is. Aansluitend aan de lezingen van Arnoud-Jan Bijsterveld, Sem Peters en Richard de Visser met de nadruk op het verleden, keek Rijksbouwmeester Floris Alkemade met de bril van de geschiedenis naar de toekomst van Sint-Oedenrode. Sint-Oedenrode niet als zelfstandige gemeente, maar als kern met de mensen die er wonen.

Foto: Jos van Nunen
Foto: Bart van der Heijden
Foto: Bart van der Heijden

Het is nu zo'n duizend jaar geleden dat Rode een plaats van betekenis werd in de regio en daarmee geschiedenis schreef. Ene Hildewaris liet rond het jaar 1000 na Christus een stenen kerk bouwen bij de burcht van de heren van Rode. Dat was, zoals het er nu naar uitziet, de eerste stenen kerk in Brabant. Die kerk, die op de plaats van de huidige Martinuskerk staat, werd gewijd aan de Heilige Oda. Oda stichtte op de zandrug nabij de Dommel zo'n driehonderd jaar eerder de plaats die wij nu kennen als Sint-Oedenrode, een unieke plaats, zoals Richard de Visser vertelde.

"Sint-Oedenrode is een bijzondere plaats, niet omdat het vernoemd is naar een Heilige of dat het vernoemd is naar haar stichter. Alleen in Nederland zijn er al tientallen plaatsen die naar een Heilige zijn vernoemd.", vertelde De Visser terwijl op het scherm achter hem een hele lijst met plaatsnamen die met Sint beginnen verschijnt. "Ook Rome en Alexandrië zijn vernoemd naar hun stichter, om er maar eens twee te noemen. Maar in geen van deze plaatsen is ook het graf van de stichter te vinden, daarin is Sint-Oedenrode uniek. Althans ik heb geen andere plaatsen kunnen ontdekken, die aan deze voorwaarde voldoen", vervolgt Richard de Visser.

Arnoud Jan Bijsterveld van de Tilburgse Universiteit vertelde over de manier waarop de heren van Rode aan hun macht zijn gekomen. "In die tijd kreeg je geen macht door legitimiteit van de kiezer. Nee je moest zorgen dat je slimmer en sterker was dan je tegenstander. Dat kon bijvoorbeeld door te zorgen dat je de beschikking had over voedselstromen. Maar ook steun van de kerk, was een belangrijke pijler onder de macht van in die tijd. Maar net zo belangrijk was een netwerk, nog meer dan tegenwoordig, was het ook in die tijd van belang om de juiste connecties te hebben. En connecties, die hadden de heren van Rode. In Holland, Vlaanderen en zelfs tot in Osnabrück hadden zij hun banden.

Toch konden die connecties niet voorkomen dat de heren van Rode vrij plotseling van het toneel verdwenen. Hun burcht werd overgenomen door heren uit Gelre, het gebied dat naast de huidige provincie Gelderland ook grote delen van het gebied ten oosten van de Maas tot aan de Rijn omvatte. De heren van Gelre maakten plaats voor de Hertog van Brabant, die vanuit Brussel en het huidige westelijke deel van onze provincie zijn gebiedsdelen uitbreidde. Het was de Hertog van Brabant die de positie van Rode inzag en de plaats in 1232 vrijheidsrechten gaf.

De Rooise geschiedenis is uniek, dat vertelden Arnoud Jan Bijsterveld en oud Rooienaar Sem Peters. Niet omdat wat er gebeurd is in het verleden. Wel omdat van de Rooise geschiedenis vele oorkonden zijn bewaard en er veel archeologische vondsten zijn gedaan. "Van veel plaatsen zijn oorkonden bewaard gebleven, in andere plaatsen zijn veel opgravingen gedaan. Maar de combinatie van beide is zeldzaam".

Juist over die opgravingen wist archeoloog en oud-Rooienaar Sem Peters veel te vertellen. Hij had de eer om aan de opgravingen mee te mogen werken rondom het terrein van burcht van de heren van Rode. Uit oorkonden wisten we dat die burcht er zou zijn geweest, maar harde bewijzen ontbraken. Met de opgravingen die in 2003 begonnen kwamen de tastbare bewijzen aan het licht. Wat de oorkonden vertelden, bleek te kloppen. Met de bouwplannen die er zijn voor het gebied rondom het Kapittelhof en de Rabobank hoopt Peters nog meer tastbare bewijzen te vinden, die tot nu toe alleen maar worden vermoed. Overigens verwacht Sem Peters ook onder de huidige Martinuskerk nog veel archeologische rijkdom. "Misschien dat we die kunnen onderzoeken, als er vloerverwarming in de kerk wordt gelegd", merkte Peters met een kwinkslag op.

Smid maakt lamp voor Ritakapel

Karel Kusters kreeg de vaardigheden van een echte smid met de paplepel ingegoten. Zijn vader had vroeger namelijk een smederij in Nijnsel. Karel is het altijd leuk blijven vinden en het is dan ook geen wonder dat hij in Boskant werd gevraagd een lamp te maken voor in de nieuwe Ritakapel.

Nadat hij een jaar of tien in de smederij van zijn vader had gewerkt, heeft Karel ook nog heel wat jaren elders gewerkt, maar het smeden heeft hij er altijd bij gedaan als hobby. Door het te blijven doen is hij het nooit verleerd en doet hij het nu nog steeds. ''Ik heb voor verschillende kerken in Rooi, Nijnsel en Boskant al heel wat dingen gemaakt'', vertelt Karel. ''Nu ben ik weer bezig met kandelaren voor de kerk in Nijnsel. Ik blijf lekker bezig met mijn hobby'' lacht hij.

Voor de Ritakapel in Boskant werd Kusters gevraagd een lamp te maken voor aan het plafond. Als een echte smid ging Karel aan de slag met een krijtje om een ontwerp te maken. ''Ik heb er een zeshoek van gemaakt, omdat de kapel ook een zeshoekige vorm heeft. De lamp is versierd met rozen, wat te maken heeft met de Heilige Rita.''

Op de vraag hoe lang Karel erover heeft gedaan om van een schets tot de uiteindelijke lamp te komen antwoordt hij dat hij er maanden mee bezig is geweest. ''Ik heb ze gezegd dat ze me niet moesten vragen om een bepaalde datum af te spreken, maar dat ik het op mijn eigen tempo wilde maken'', glimlacht de smid. De lamp is sinds 6 december jongstleden te zien in de Ritakapel.

Oud en Nieuw vier je feestelijk met champagne en oliebollen. Maar je maakt oud en nieuw pas echt onvergetelijk met schitterend vuurwerk. Intratuin Veghel heeft een uitgebreide en veilige collectie sier- en knalvuurwerk.

"Wij merken dat er veel vraag is naar mooie sierpotten. Hierin is de collectie aanzienlijk uitgebreid zowel in het hoger als in het lager prijssegment," aldus Derrick van Lankveld van Intratuin Veghel. "Vooral onze outlet artikelen zijn zeer in trek. Een groot aanbod van ruim 60 actie potten en pakketten tegen zeer hoge kortingen tot wel 70%", vervolgt Derrick van Lankveld.

Los vuurwerk kan gekocht worden op donderdag 29 december van 9:00 tot 18:00 uur, vrijdag 31 december van 9:00 tot 21:00 en zaterdag 31 december van 9.00 uur tot 17.00 uur.

Je kunt ook nu reeds via de site vuurwerk bestellen om te profiteren van de scherpe voorverkoopaanbiedingen. Bestel voor 28 december en je kunt voor 20% gratis vuurwerk uitzoeken. Kijk op www.intratuinvuurwerk.nl voor uitgebreide informatie. De folder is online te bekijken met filmpjes van het vuurwerk. Tip: Neem een kijkje op de vuurwerk facebookpagina van Intratuin Veghel. Daar kun je nu €150,- aan vuurwerk winnen!


Rekenonderwijs op Fioretti College scoort hoog

Alle leerlingen in het voorgezet onderwijs moeten de rekentoets maken. De overheid heeft deze toets op de middelbare scholen ingevoerd omdat bij veel jongvolwassenen de rekenvaardigheden onder de maat zijn gebleken. Voor leerlingen op het vmbo telt het resultaat nog niet mee voor het behalen van het diploma, maar het komt al wel op de cijferlijst te staan. De basis-, kader- en mavoleerlingen van het Fioretti College scoren ver boven het landelijk gemiddelde. De basisleerlingen doen het zelfs zó goed dat het Fioretti College daarmee tot de 25% best presterende scholen in Nederland behoort. Een mooi compliment voor de vaksectie rekenen.

Willy Neelen, voorzitter van deze vaksectie op de school voor mavo, vmbo en praktijkonderwijs, noemt zijn vak een basisvaardigheid. "Jongeren die goed kunnen rekenen, hebben een streepje voor op de arbeidsmarkt én in onze maatschappij. Ondanks dat je op het vmbo nog niet kunt zakken voor de rekentoets, steken we veel tijd en energie in het rekenonderwijs op onze school. In leerjaar één, twee en drie krijgen alle leerlingen een extra uur rekenen, naast de normale lesroosteruren voor wiskunde."


Skipov basisonderwijs doneert 500 euro aan Voedselbank

In plaats van kerstkaarten te verzenden, wordt er jaarlijks een bedrag gedoneerd aan een goed doel. Was vorig jaar stichting Marijn de gelukkige, dit jaar werd 't de Veghelse Voedselbank. Jan Janssen, voorzitter van de Veghelse afdeling van de vereniging Voedselbank Nederland, doet graag uit de doeken hoe zijn organisatie in elkaar steekt en wat er allemaal bij komt kijken. De Voedselbank Veghel verzorgt wekelijks een heel mooi, uitgebreid pakket voor ongeveer 75 gezinnen en alleenstaanden. Samen met 25 vrijwilligers, is Jan druk in de weer om dit elke keer weer voor elkaar te krijgen.

Waar komen de spullen vandaan?
"Bij de distributiecentra van Sligro en de Jumbo halen we wekelijks verse spullen, die brengen wij direct naar onze koelcel. Daarnaast halen we bij de diverse supermarkten op woensdag grote hoeveelheden droge producten op en doen we tevens de broodronde. Op donderdagmiddag is de uitgiftedag. Van tevoren hebben wij alles in orde gemaakt: zuivel, kaas, vlees, ingevroren etenswaren, groenten/fruit en droge producten. In een paar uur is alles opgehaald".

De organisatie
"December is altijd een drukke tijd voor ons. Zo hebben we onlangs nog 7 rolcontainers met speelgoed verdeeld en maar liefst 90 pallets met thee ontvangen. Dit zijn zo'n grote hoeveelheden, die distribueren we verder naar de andere regio's. Het is belangrijk om met alle partijen en contacten een goede relatie te onderhouden. Daarnaast hebben we ook met veel randzaken te maken. De Voedsel en Waren Autoriteit stelt een aantal eisen. Onlangs hebben we inspectie gehad in het kader van voedselveiligheid. We hebben de maximale score behaald en hiermee ons certificaat wederom veiliggesteld".


24 / 48

25 / 48

26 / 48

U kent het wel. Tijdens Kerst hebt u soms de behoefte om buiten een rondje te gaan lopen als de buik vol zit. Dat vele eten zet aan tot wandelen. MooiRooi en Henny van Schijndel van FotoRooi.nl hebben iets bedacht om die wandeltocht nog leuker te maken.

In vijftig etalages in het centrum worden prachtige oude Rooise foto's opgehangen. Ze zijn bijzonder om te zien. Wellicht herkent u mensen op de foto of weet u waar en wanneer ze gemaakt zijn. Misschien heeft u er wel een mooi verhaal bij? U bent welkom om dat verhaal met ons te delen. Iedere foto heeft een nummer. Mail dat nummer met het verhaal naar redactie@demooirooikrant.nl en misschien wordt het wel gepubliceerd!

Maak kans op uw favoriete foto
U maakt eveneens kans om uw favoriete foto mét lijst in bezit te krijgen. Mail het nummer door van uw favoriete foto en wellicht bent u de gelukkige. Er zal eerlijk worden geloot. Dus trek uw wandelschoenen aan, loop een rondje voorbij de mooie etalages in kerstsfeer en kies uw favoriete foto!

Olland leeft met kerst

Het loopt alweer richting het einde van 2016. De kerstbomen met bijbehorende versiering hebben een prominente plek gekregen in onze woonkamers en ook het straatbeeld wordt op veel plaatsen bepaald door extra feestelijke verlichting in de voortuinen.

De kerststal in Olland is inmiddels weer opgebouwd. De stal is te bezichtigen t/m 6 januari. Er komt ook leven in de stal. Want al voor het zevende jaar hebben we weer een 'levende' kerststal. Op kerstavond, zaterdag 24 december van 19.00 tot 20.30 uur en op tweede kerstdag, maandag 26 december, van 11.00 tot 12.30 uur komt het kerstverhaal op het Dorpsplein tot leven. De mooie beelden in de stal worden dan tijdelijk omgeruild voor levende figuren. Even de speciale Kerstsfeer proeven rondom de brandende vuurkorven, wat is er leuker? Je wordt hartelijk ontvangen met warme chocomel of een glaasje glühwein.

Ollandse Kerstquiz
Voor alle kinderen t/m groep 8 is er dit jaar in Olland een kerstquiz georganiseerd. Pak je fiets of ga een eindje wandelen, neem je ouders of opa en oma mee, en ga op zoek naar de vragen die horen bij de Ollandse kerstquiz. Er is een route uitgezet met een tiental vragen. De vragen zijn al opgehangen achter het raam op de volgende adressen in Olland: Pastoor Smitsstraat 64 - Den Ekker 1 - Roest 11- Horst 7 - Den Hof 7 - Ollandseweg 154 - Ollandseweg 177 - Schoolstraat 7 - Pastoor Smitsstraat 21 en Schootsedijk 49a.

Schrijf je antwoorden op een velletje papier en vergeet niet je naam, adres en telefoonnummer erbij te zetten. Antwoorden kun je tot 26 december 10.00 uur inleveren in de brievenbus bij Wilma Meijs, Pastoor Smitsstraat 21 in Olland. Onder de goede inzendingen verloten we enkele kleine prijsjes bij de levende Kerststal op 26 december om 12.00 uur.

KBO-reis Portugal uitverkocht

Tijdens de presentatie op 16 december in Odendael was de Portugal reis meteen uitverkocht. De belangstelling was overweldigend.

Na de powerpoint presentatie door Ilse van Kras Reizen en de uitleg van gids Joke waren de leden zo enthousiast geworden dat ze meteen inschreven. Ze hoefden niet eens naar huis omdat ze alle gegevens al bij zich hadden.

De inschrijving werd ordelijk geregeld zodat iedereen gelijke kansen kreeg. In volgorde van binnenkomst werden alle inschrijvingsformulieren genummerd op rangschikking. Als de inschrijvingen eerdaags gecontroleerd zijn krijgen de deelnemers bericht of ze op de deelnemerslijst staan. Het aantal inschrijvingen is zo groot, dat het reisbureau moet informeren of alle inschrijvingen gehonoreerd kunnen worden. Wanneer dit niet lukt wordt er een reserve lijst opgesteld. De Portugal vakantie wordt gehouden van 19 tot en met 27 april 2017. Verder zijn er in 2017 ook weer verschillende dagtochten en komt er nog een vakantie in september. Hou het dus in de gaten.

Vrijwilliger in de Terminale zorg worden?

VPTZ is een vrijwilligers organisatie die door middel van actieve ondersteuning met getrainde VPTZ vrijwilligers cliënt en mantelzorgers ondersteunt in de terminale situatie.

Heeft u ook interesse om VPTZ vrijwilliger te worden?
De basistraining start op maandag 16 januari 2017. Deze training bestaat uit 12 dagdelen.
De training is bedoeld om u goed toe te rusten om de cliënt en mantelzorger te kunnen ondersteunen. Bij het vrijwilligerswerk ontvangt u intensieve begeleiding van de 3 coördinatoren.

Meer informatie over dit dankbare vrijwilligers werk?
www.vptz-uden-veghel.nl, info@svptz.nl, 0413-82 03 05 of 06 12 11 46 06

'1 Loket' voor iedereen

Foto: Jos van Nunen

In het oerwoud van regelgeving en snel opeenvolgende veranderingen is het voor velen moeilijk om met hun vraag bij de juiste persoon aan te kloppen. Enige tijd geleden is er door de KBO, Dorpsraad Boskant, Ommekaar, Wovesto, een afgevaardigde van het gemeentebestuur en Welzijn De Meierij het idee van 1 Loket opgepakt.

Vanaf vrijdag 6 januari is het loket iedere vrijdag van 09.30 – 11.00 uur in Odendael geopend. Dus heeft u vragen op het gebied van wonen, welzijn en zorg of anderzijds? Stel ze gerust. De volgende vrijwilligers zullen u deskundig te woord staan: Elma Appeldoorn, Ger Brouwer, Dora Buiting, Henk Geerts, Christine van de Hengel en Bert van de Laak.

In het kader van het schoolproject rond Kerstmis voor de basisscholen, zullen de kleuters vanaf 15 december tot 23 december in de gelegenheid worden gesteld de kerststal in een van onze kerken te bezoeken.

We ontvangen de kleuters met het kerstverhaal en samen zingen we natuurlijk kerstliedjes. Ook brengen de kleuters stalletjes mee, waarop zij de heilige familie en/of hun eigen familie hebben ingetekend. Jezus wordt ook dit jaar weer in elke familie geboren, die ervoor openstaat.
Ook de kinderen van de hogere groepen maken stallen en stalletjes.

Al deze stallen en stalletjes hangen we op in de kerk. In de kerstvakantie, tijdens de openstelling van onze kerken, kunnen kinderen nog steeds een stalletje inkleuren of intekenen en ophangen bij de kerststal. We hopen op veel mooie, verrassende en kleurrijke stallen!

Manon van den Broek

Bezoek de kerststal

Ook dit jaar zijn er in de diverse kerken van onze parochie de kerststallen weer te bezichtigen. Alle kerststallen zijn te bezoeken voor en na de vieringen. Daarnaast hebben de meeste kerken ook extra openstellingen in de dagen rond Kerstmis. Daarnaast staat bij de Ritakapel in de Boskant een buitenstal opgesteld.

U bent van harte uitgenodigd om een bezoek te brengen aan de kribbe. In onderstaand overzicht treft u de openingstijden aan.

St. Genovevakerk (Breugel)

Eerste en Tweede Kerstdag: 10.30 – 16.00 uur

St. Martinuskerk (St. Oedenrode)

Eerste Kerstdag :12:15 - 17:00 uur

Tweede Kerstdag:11:00 - 17:00 uur

27 t/m 31 december:14:00 - 16:00 uur

Nieuwjaarsdag:13:00 - 17:00 uur

2 t/m 8 januari:14:00 - 16:00 uur

St. Antoniuskerk (Nijnsel)

Eerste en Tweede Kerstdag:12.00 – 16.00 uur

St. Martinuskerk (Olland)

In de Kerstvakantie dagelijks:9.00 -17.00 uur


Oecumenisch avondgebed in de advent

"Leven uit verwachting": dat is het thema van de reeks oecumenische vieringen in de adventstijd.

In de advent willen we samen met de protestantse gemeente van Sint-Oedenrode-Son en Breugel weer een drietal korte gebedsvieringen houden. De derde en laatste viering wordt gehouden in de Sint Antoniuskerk in Nijnsel, op woensdagavond 21 december om 19.00 uur.

U bent van harte welkom!

21 decemberOecumenisch adventsgebed, Antoniuskerk Nijnsel19.00 uur

Zie voor de diverse (kinder)kerstvieringen de posters op deze pagina.

Ook vindt u een overzicht van de diverse mogelijkheden om de kerststallen in onze kerken te bewonderen.

De liefde van God, die kijkt in ieders hart en de diepste ellende kan zien, mogen wij liefdevol ontvangen.

Kerkberichten

Martinuskerk
Za 24/12: 18.00 u: Kerstavondviering voor de gezinnen met Aurora. Intenties: Riky Kersten – Ketelaars, Jan Kanters, Ton en Liesje van Helden – Simons, Opa en Oma Simons – van de Kamp, Opa en Oma van Helden – van Dincten, Nicole van Ooijen – van de Kamp en haar beide opa's en oma's, Nelly van den Biggelaar – van Boxtel, An en Nard van den Oever – Bekkers, Piet van Hoof, Theo en Anna van Erp – Oerlemans en zoon Jan, Henk van Uden, Amélie Vasconcelles – van den Broek, Jan, Martina en Pieter Pepers en Jan, Janske en Wil-Jan Habraken, Jan van der Vleuten, Overleden familieleden van de familie Lathouwers, Overleden familieleden van de familie van Gerwen – Lathouwers, Antoinette van Gerwen – van de Tillaart, Lenneke Versantvoort, Marinus van Hout en Maria van Hout – Kapteijns, Netty Bekkers – van Aert, Jacobus en Lies van Aert – Marcus, Jan van Oorschot, Albert Versantvoort, Lucie Claessens – Kikken, Martien van der Vleuten, Cathrien en Jo Hellings – Driessen, Lambertus en Johanna de Bok – van Venrooij, dochter Ineke en schoonzoon Wim, Jaantje en Harrie van den Berk – Timmermans, Bets van Acht en Ad de Koning, Piet, Truus, Josefa Hobbelen, Martien en Gien Maas, Piet Teraa, Overleden ouders van der Heijden – van Elderen en zoon Cor, Overleden ouders van de Meerendonk – Bressers, Overleden ouders van den Oever – van Kempen, Overleden ouders Swinkels – van den Berg, Bert Langerwerf.
Za 24/12: 21.30 u: Nachtmis met Het Goede Herderkoor en Het Martinuskoor. Intenties: Riky Kersten – Ketelaars, Jan Kanters, Ton en Liesje van Helden – Simons, Opa en Oma Simons – van de Kamp, Opa en Oma van Helden – van Dincten, Nicole van Ooijen – van de Kamp en haar beide opa's en oma's, Nelly van den Biggelaar – van Boxtel, An en Nard van den Oever – Bekkers, Piet van Hoof, Theo en Anna van Erp – Oerlemans en zoon Jan, Henk van Uden, Amélie Vasconcelles – van den Broek, Jan, Martina en Pieter Pepers en Jan, Janske en Wil-Jan Habraken, Jan van der Vleuten, Overleden familieleden van de familie Lathouwers, Overleden familieleden van de familie van Gerwen – Lathouwers, Antoinette van Gerwen – van de Tillaart, Lenneke Versantvoort, Marinus van Hout en Maria van Hout – Kapteijns, Netty Bekkers – van Aert, Jacobus en Lies van Aert – Marcus, Jan van Oorschot, Albert Versantvoort, Riek Versantvoort – Roestenburg, Lucie Claessens – Kikken, Gerard Hendriks, Martien van der Vleuten, Lambertus en Johanna de Bok – van Venrooij, dochter Ineke en schoonzoon Wim, Jaantje en Harrie van den Berk – Timmermans, Bets van Acht en Ad de Koning, Piet, Truus, Josefa Hobbelen, Martien en Gien Maas, Piet Teraa, Overleden ouders van der Heijden – van Elderen en zoon Cor, Overleden ouders van de Meerendonk – Bressers, Overleden ouders van den Oever – van Kempen, Overleden ouders Swinkels – van den Berg, Bert Langerwerf.
Zo 25 december Eerste Kerstdag 09.30: Hoogmis met het Opleidingsorkest Harmonie Nijnsel, Het Martinuskoor en Het Goede Herderkoor. Intenties: Hendrikus Kluijtmans, Wilhelmina Kluijtmans – van de Oever, Miet Kuijpers, Overleden familieleden van de familie van Bree, Nico van der Horst, Theo van der Heijden, Joos Pas, Cisca en Jan Steenbakkers – van Erp, Tonny van Erp – van Eert, Wil van Houtum, Toos van Boxmeer – Hendriks, Fons van Boxmeer, Gerrit Roijakkers, Overleden familieleden van de familie Roijakkers en overleden familieleden van de familie Smits, Jo Lathouwers, Piet en Mietje Aarts – Vos en voor familie Vos, Marietje van de Sande – Verhagen en kleinkind Sander, Jan Poels, Overleden ouders Poels – van der Heijden en overleden familieleden, Jan en Mien van Hamond – van de Wijdeven, Ties en Marie Vogels – Adriaans, Jan Sanders, Overleden ouders van de Laar – Kuijpers en zoon Johan, Willy en Riekie Snep – Kouwenberg, Broer de Poorter. 11.30 uur: Kindje Wiegen. Peuter/Kleuterviering met samenzang van kerstliederen.
Ma 26/12: Tweede Kerstdag 09.30 u: Eucharistieviering met Het Odakoor. Intenties: Brigitta van den Hurk, Antonet en Piet van den Brand – van de Weetering en hun zonen Albert, Harrie en Kees, Jan en Gonda van de Laar, Theo en Joke Muselaers – van de Laar, Bertus Vermeltfoort, Overleden ouders Vermeltfoort – van Mensvoort, Overleden ouders Rovers, Sjaantje van Nostrum – Rovers, Jan van Acht en overleden ouders van Acht – van Genugten, Overleden ouders Habraken – van de Sande en overleden familieleden, Stephanus en Zus van de Wiel – van de Kamp, Dochters Ton en Liesbeth, Zoon Harrie, Schoondochter Veva en Corrie, Schoonzonen Jan, Theo en Jan en Kleindochter Angelique.
Dinsdag, donderdag en vrijdag is er 's morgens om 09.00 uur een Eucharistieviering in de dagkapel van De Goede Herderkerk. Woensdag is er om 19.00 uur een Eucharistieviering in de Heilige Ritakapel te Boskant.

H. Martinus Olland
Za 24/12: 18.00 u: Kerstavondviering voor de gezinnen met kerkkoor. Intenties: Nella Versantvoort, Christ Holl, overleden ouders Essens-Swinkels en Astrid, Elisabeth v.d. Moosdijk-Kreuzer, Mattheu v.d. Elsen, Chris Essens

Sint Genoveva-kerk, Breugel
Do 22/12: 15.00 u: Eucharistieviering ter gelegenheid van 50 jarig huwelijk Peter en Jeanne-Verstappen-van Riel, 18.15 u: Rozenhoedje, 18.30 u: Eucharistieviering met aansluitend stille aanbidding.
Vr 23/12: 18.15 u: Rozenhoedje, 18.30 u: Eucharistieviering.
Za 24/12: Kerstavond, 19.30 u: Eucharistieviering m.m.v. Breugels Kerkkoor. Intentie: Sjaak van de Ven, Antoon Snijder, Frens Swinkels. 21.30 u: Eucharistieviering m.m.v. Een van Zin. Intentie: Harrie en Tonny Swinkels-Reloe, Leopold Voncken, overleden ouders Voncken-Röselaers, overleden ouders van Wijck-Melissen, Gré de Beer-Megens en ouders Megens-Peters.
Zo 25/12: 1e Kerstdag: 9.30 u: Eucharistieviering. Intentie: Familie vd Laar-van Heeswijk, Arie en Jet de Korte-vd Laar, Ietje van Dinther-Raeven, Barbara Mühlstaff, Mien vd Kerkhof-Donkers, Mia Donkers-van Heeswijk, ouders Donkers-Pijnenburg, Hans Rosenberg, Janus Sanders.11.30 u: Kindje Wiegen.
Ma 26/12: 2e Kerstdag: 9.30 u: Eucharistieviering. Intentie: Lena en Theo Roestenburg-vd Wetering, Ben Swinkels en overleden familieleden, overleden ouders Swinkels-Geven.
Di 27/12: 18.15 u: Rozenhoedje, 18.30 u: Eucharistieviering.
Do 29/12: 18.15 u: Rozenhoedje, 18.30 u: Eucharistieviering, aansluitend stille aanbidding.
Vr 30/12:18.15 u: Rozenhoedje, 18.30 u: Eucharistieviering.
Za 31/12: oudjaarsavond: 18.00 u: Gebedsdienst/Lof (Diaken Cooijmans) m.m.v. Breugels Kerkkoor.
Zo 01/01: 11.00 u: Eucharistieviering m.m.v. Rob van Stuivenberg. Intenties: Ad Versantvoort, Miny vd Ven-Winkelman, Nelly Vlemmix-Versantvoort, Karel en Elisabeth Faessen-van Tilburg, Gijs Bouwhuis.
Zo 08/01: 9.30 u: Eucharistieviering m.m.v. Breugels Kerkkoor. Intenties: Ietje van Dinther-Raeven, Harrie en Tonny Swinkels-Reloe, overleden ouders Thoonen-Roijackers zoon Bart en Betsie en Marion, ouders Saris-v Heeswijk. Aansluitend aan de mis nieuwjaarsreceptie in Den Bauw.

Protestantse Kerk Knoptoren
Za 24/12: Dienst in Son, 21.00 u: Predikant Ds. Bas Stigter, Kerstavond, m.m.v. cantorij.
Zo 25/12: Dienst in de Knoptorenkerk, 10.00 u: Predikant Ds. G. Baerends, Kerst, met kindernevendienst.

Sint Petrus' Banden, Son
Wo 21/12: 19.00 u: Eucharistieviering.
Za 24/12: Kerstavond: 16.30 u: Eucharistieviering m.m.v. het Sons Gregoriaans koor in Berkenstaete, 18.00 u: Peuter- en kleuterviering m.m.v. het Trio Cooijmans, 19.30 u: Eucharistieviering, gezinsviering m.m.v. zanggroep VocalS
Intentie: Martien Roestenburg, 21.30 u: Kerstavondviering, Eucharistieviering m.m.v. het Sons Gregoriaans Koor
Intenties: Tini Saris, Lieke Braam-van Dieren, Ouders van Erp en zoon Hans.
Zo 25/12: Eerste Kerstdag: 11.00 u: Eucharistieviering m.m.v. het Sons Parochiekoor. Intenties: Ties en Anneke van der Heijden-van der Zanden, Corrie en Leo van de Ven-van den Hurk, Pim Prinsen, Familie Van Meel-van Tilburg en Toon Sterken, Jan van Boxtel, Overleden familieleden van de familie Bogers-de Bok, Ouders Merks-Habraken en kinderen, Ouders Pijnenborg-van Arkel en kinderen, Jan Senders, Wil Doreleijers, Jan Sanders.
Ma 26/12: Tweede Kerstdag: 09.30 u: Eucharistieviering in Breugel.
Wo 28/12: 19.00 u: Eucharistieviering.
Za 31/12: Oudjaar: 19.30 u: Eucharistieviering m.m.v. het Sons Parochiekoor. Intentie: Toon, Riek en Jo van Grotel.
Zo 01/01: Nieuwjaar: 11.00 u: Eucharistieviering m.m.v. het Sons Gregoriaans koor. Intentie: Frans Merks.

Sint Antonius Nijnsel
Za 24/12: Kerstavond 19.30 u: Familieviering met Kinderkoor, Deo Favente en gemengd koor.
Zo 25/12: Hoogfeest van Kerstmis 11.00 u: Eucharistieviering met Deo Favente en Gemengd Koor. Intenties Kerstavond en 1ste Kerstdag: Harrie Dekkers, Marietje v.d. Heijden- Manders, Lucin Bezdigian, overl. ouders v.d. Meulengraaf- Oerlemans, Theo Hannes, Jan Vervoort, Theo Raaijmakers, Lies Aalders- Berkvens, Gerardus en Anna van Zutphen- van Beusekom en zoon Gerrit, Hendrikus en Adriana v.d. Biggelaar- Korsten en overl. fam. v.d. Biggelaar Gerardus en Cornelia v.d. Koevering- v.d. Heijden en overl. fam. v.d. Koevering
Ma 26/12: 11.00 u: Eucharistieviering met Nol Ardts. Intenties: Marinus en Drika Verhagen- van Hooff en zoon Rini, Martien Raaijmakers, overl. ouders Vervoort- van Gogh en zoon Jan, Piet en Jans van Grinsven- van Lieshout en overl. familie, Mariet Verschuijten nms KBO. Eerst en tweede Kerstdag kerk open van 12.00 tot 16.00 uur.

Odendael
Za 24/12: Kerstavond om 19.00 u. Woord en communieviering met Roois Gemengd Koor. Overleden mevrouw Pennings en Martien v.d. Biggelaar. Intenties: Fam. van de Wiel & Fam. van de Ven.
Zo 25/12: Eerste kerstdag. 10.00 u: Eucharistieviering met het Odendael koor. Intenties: Overledenen van Odendael & Martien Klerks.
Ma 26/12: Tweede kerstdag, 10.00 u: Eucharistieviering met koor Cantecleer. Intenties: Mieke v.d. Heyden, Jan Dortmans.
Zo 01/01: 10.00 u: Eucharistieviering.

30 / 48

Roois team wint Robot Strategie & Innovatieprijs

In Eindhoven werd afgelopen zaterdag de jaarlijkse First Lego League wedstrijd gehouden. Meer dan 40 teams streden om diverse prijzen. The Electrics uit Rooi won uiteindelijk een mooie prijs.

Het team werd door verschillende jury's beoordeeld op het rijden van missies met de robot, het robotontwerp en kernwaarden: hoe is de samenwerking?, hoe is het proces verlopen?, wordt ieder kind gewaardeerd op zijn kwaliteiten en het project. Het thema - Animal Allies - ging over knelpunten in de relatie tussen mens en dier. Hoe is het probleem uitgewerkt?, is er onderzoek gedaan en is het probleem en de oplossing gedeeld met derden? The Electrics had onderzoek gedaan naar een oplossing om te voorkomen dat stropers neushoorns doden voor de hoorn om deze te verkopen. Verschillende dierentuinen en Freek Vonk zijn door de kinderen benaderd om een mogelijke oplossing te bedenken voor dit wereldwijde probleem. De technische jury was erg lovend over het ontwerp van de robot. Een stevige robot die met behulp van één motor zowel de voor- als achterwielen aandrijft door middel van tandwieltjes waardoor deze erg nauwkeurig rijdt. Met deze innovatieve oplossing won het team de Robot Strategie & Innovatieprijs. Het team, de coaches en ouders waren supertrots op deze mooie prijs.

Kandidaten behalen kinder-EHBO diploma

Afgelopen donderdag ontvingen vijftien kandidaten het certificaat voor EHAK (EHBO aan Kinderen) uit handen van de voorzitter van de EHBO vereniging. Deze kandidaten hebben gedurende vier wekelijkse avonden onderricht gehad over het toepassen van EHBO bij kinderen.

De teamgenoten van links naar rechts: Stan van de Meulengraaf, Tim Eshuis, Koen Schuurmans, Sito Klokgieters (niet op de foto: Max van Doorn). Foto: Thomas Vugs

De EHBO vereniging ziet een toenemende belangstelling voor het volgen van EHBO onderwijs. Niet alleen het volledige EHBO-diploma waarvan binnenkort weer een nieuwe opleiding begint en die volledig volgeboekt is, maar zeker ook de EHAK opleidingen die meerdere keren per jaar worden gehouden en waar jonge ouders en opa's en oma's aan deelnemen. Voor de geslaagden worden regelmatig oefenavonden aangeboden om de kennis op peil te houden.

Mart Habraken genomineerd voor Dutch Wedding Awards

De Rooise ondernemer Mart Habraken is genomineerd voor de Dutch Wedding Awards 2016/2017 in de categorie Bruiloft Entertainment Bureau. Deze award is dé Nederlandse vakprijs voor trouwspecialisten en een initiatief van de Nederlandse TrouwBranche Organisatie.

De vakjury heeft HabbEvents naar aanleiding van een screening genomineerd. Enkele highlights uit het rapport: "Een mooi, fris en jong bedrijf". "De website ziet er professioneel uit en schept een duidelijke verwachting". "Bij dit bureau kan men onderscheidend hip entertainment van deze tijd vinden". Volgens de vakjury komt er ook een duidelijk aspiratie naar voren, namelijk méér zijn dan alleen een artiesten boekingsbureau. Op 14 februari 2017 is het team van HabbEvents uitgenodigd voor de award uitreiking in studio 21 te Hilversum. Met de nominatie maken zij niet alleen kans om betiteld te worden tot Beste Trouwleverancier van Nederland, maar ontvangen zij ook waardevolle feedback op hun bedrijfsvoering door een onafhankelijke vakjury.

Rick van den Oever versterkt Stichting Sportgala

Foto:

Rick van den Oever is aangesloten bij de Stichting Sportgala Sint-Oedenrode. De talentvolle handboogschutter gaat zich, evenals de andere leden van de stichting, bezighouden met de selectie en beoordeling van kampioenen en genomineerden. Ook zal Rick verschillende organisatorische taken voor het jaarlijkse Sportgala op zich nemen. Rick – die nog altijd actief is op het hoogste niveau en deel uitmaakt van het Nederlands team – werd zelf in 2008, 2010 en 2013 benoemd tot Sportman van het jaar.

Rick: "Ik bezoek als topsporter al jarenlang het Sportgala: een hele toffe en ontspannen avond. Als (top)sporter investeer je enorm veel tijd en energie in je sport. Het is natuurlijk erg leuk als er in je gemeente wordt stilgestaan bij je prestaties. Ik draag dan ook graag mijn steentje bij om Rooise sporters in het zonnetje te zetten." Naast Rick krijgen ook wethouder Ad van der Heijden en Jacqueline van der Heijden een nieuwe rol binnen de stichting. Beiden waren al actief binnen de stichting, waarbij ze gedeeltelijk de gemeente vertegenwoordigden. Na de fusie zetten zij geheel als vrijwilliger hun taken voort.

Deadline aanmelden nadert!
De aanmeldingsformulieren voor de kampioenen 2016 en genomineerden voor de titels van Sportman, Sportvrouw, Sportploeg, Sportvrijwilliger en Sporttalent van het jaar zijn vorige maand verzonden aan de Rooise sportverenigingen. Ook Rooise sportkampioenen die lid zijn van een sportvereniging buiten Sint-Oedenrode kunnen worden aangemeld. De deadline voor aanmelden is verruimd tot 5 januari 2017! Heeft u nog vragen of wilt u meer informatie over aanmeldingen? Neem dan contact op met de Stichting Sportgala Sint-Oedenrode, via Jacqueline van der Heijden, telefoonnummer (0413) 481318/06 25717853, email j.vd.heijden@sint-oedenrode.nl of JCvanderHeijden@meierijstad.nl Ook voor het aanvragen van (extra) aanmeldingsformulieren kunt u contact opnemen met Jacqueline.


Hauw oew kersthart 't hil jaor dur ope

De Martinuskerk en de Knoptoren op één prachtig plaatje van Henri van Hoorn.

Ik kan in drie woorden opsommen wat ik over het leven heb geleerd: het gaat door.
Robert Frost (1874-1963) Amerikaans dichter en toneelschrijver.

Frans Rijkers kwam dit mooie roodborstje tegen tijdens een wandeling en legde het beestje prachtig vast!