DeMooiRooiKrant

7 juni 2017

DeMooiRooiKrant 7 juni 2017


Het zonnige Pinksterweekend was weer geweldig en daarmee ook de twaalfde editie van Beach Soccer. De finale van de heren werd een Schijndels onderonsje. De damesfinale bleef Roois. De ruim achthonderd spelers, die met 106 teams de competitie met elkaar aangingen kunnen, net als de muziekliefhebbers, die vooral voor Rooi Live kwamen, terugkijken op vier mooie dagen.

Het weer speelde zeker een belangrijke rol bij het succes van deze versie van Beach Soccer. Het was niet te warm en het bleef op een paar druppels regen na, ook helemaal droog. Zo droog dat het zand, dat voor de speelvelden was aangevoerd regelmatig in flinke stofwolken veranderde. Zeker voor het publiek vooraan bij de hekken leverde dat af en toe stevige niesbuien op. Maar dat alles is beter dan regen.

"We hebben dit jaar voor het eerst vier dagen Beach Soccer", vertelt Robert Barclay. Hij is sinds de eerste editie de drijvende kracht achter het inmiddels traditionele Rooise Pinksterevenement. Dat begon ooit eens als een afstudeeropdracht van Barclay. "De eerste keer zijn we voorzichtig op de Markt met zestien teams gestart. Inmiddels hebben we twee speelvelden en dit jaar zijn er 106 teams. Zonder de vijfenveertig sponsors en de tweehonderd vrijwilligers van Rhode, is het niet mogelijk dit evenement te organiseren. Ook Rooi Live was met ruim vierduizend bezoekers over drie dagen verspreid goed bezocht".

Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard

Maar Robert Barclay is niet de enige die er al vanaf het begin bij is. Ook de Rotterdamse scheidsrechter Roel Niesing is bij alle edities van Beach Soccer aanwezig geweest. "Dit is inmiddels het grootste Beach Soccertoernooi van Nederland. Maar het is niet alleen het grootste, het is ook het gezelligste en mooiste toernooi van het land". Niesing kan het weten, want ondanks dat hij dit jaar zeventig wordt, is hij nog steeds bij veel toernooien in het land betrokken. "Dit hier is gewoon grandioos", superlatieven schieten de Rotterdammer elk jaar weer tekort als hij het over het Rooise toernooi heeft. "Weet je, we hebben dit jaar maar drie of vier gele kaarten uit hoeven te delen. Iedereen weet dat je met de scheids op het veld niet moet dollen en dat respecteert iedereen. Dat is het mooie van dit toernooi. Ook bij mijn collega scheidsrechters staat dit toernooi hoog aangeschreven. Iedereen komt hier graag naar toe. Mijn collega Michael Midina, fluit nu voor de Fifa in Portugal de Champions League finale en hij baalt dat hij niet hier kan zijn. Dat zegt toch genoeg".

Vrijdag speelden twaalf teams van hulpverleners uit zowat het hele land voor het eerst het NK Beach Soccer. Aan de reacties van die groep deelnemers te merken, kan er volgend jaar opnieuw op deelnemers uit deze groep worden gerekend. De zaterdag was net als voorgaande jaren voor de jeugd en de eerste en tweede Pinksterdag was voor de dames- en herenteams. Bij de dames bleef de prijs met de Beach Biggen in Sint-Oedenrode, bij de heren ging de prijs naar de Grasmaaiers uit Schijndel.

Jaargang 7 • Week 23 • Woensdag 7 juni 2017

Formido
't Paperas

Cultuureducatie Meierijstad: samenvoeging met behoud van identiteit

Van de ene op de andere dag werden Rooi, Schijndel en Veghel Meierijstad. Als rechtstreeks gevolg daarvan veranderden op die ene historische dag, 1 januari 2017, op slag nog een aantal dingen. Omdat niet alles tegelijk kan, en het veel tijd kost om alle verschillen tussen fusiegemeentes recht te trekken, heeft de wetgever bepaald dat ze daar maximaal twee jaar over mogen doen.

Zijn we op 1 januari 2019 dan klaar met Meierijstad? Ja, en nee. Want een samenleving is een dynamisch proces, en samenvoegen mag niet altijd leiden tot eenheidsworst. Wat werkt in Rooi, hoeft bijvoorbeeld nog niet te werken in Schijndel, en omgekeerd. Er zijn nu eenmaal een aantal verschillen die er mogen zijn, sterker nog, die je moet koesteren. De 'couleur locale', de eigen identiteit van iedere gemeente waar zoveel inwoners en organisaties bij de komst van Meierijstad voor hebben gevreesd en geknokt. Een van die dingen is: cultuureducatie. Iemand die daar alles over kan vertellen is Fieke Barten, zij is in Rooi spin in het web tussen de scholen en de aanbieders van cultuur en kunst.

Cultuurkade
"In Rooi hebben we Curioso, in Veghel Plein23 en in Schijndel heet het gewoon wat het is: Cultuureducatie Schijndel. Onze samenvoeging heeft natuurlijk voordelen, bijvoorbeeld dat we met de Rooise scholen dingen kunnen doen, die als Curioso niet haalbaar zouden zijn geweest. Ook kunnen we nu gebruik maken van elkaars competenties. Ikzelf ben bijvoorbeeld digitaal minder sterk, maar heb wel een achtergrond in de beeldende kunst veel levenservaring en mensenkennis. Van de andere kant zijn er historische verschillen tussen de werkvelden van de drie marktplaatsen. Anders dan de andere marktplaatsen rekent Curioso naast alle kunstdisciplines en erfgoed, ook natuur- en milieueducatie tot haar werkveld. Het project 1000-jarig woud en het daaropvolgend F-ORM bijvoorbeeld, daarbinnen worden beeldende kunst, erfgoed en natuur gekoppeld aan elkaar.

De organisatie waarbinnen de drie marktplaatsen samenwerken mag natuurlijk een naam krijgen. De naamsuggestie "Cultuurkade" wordt momenteel voorgelegd aan de betrokken partijen. Daarin zie je Noordkade (Veghel, waar we ons kantoor hebben) maar het heeft ook raakvlakken met een kade die houvast geeft, waar 'lading' wordt gehaald en gebracht en water dat verbindt."

Van makelaar tot coach
Hoe ziet Fieke haar rol in dit geheel? "Als een soort makelaar tussen vraag en aanbod van cultuureducatie bij het onderwijs. In het begin waren wij degenen die kunst en cultuur onder de aandacht van de scholen brachten, inmiddels hebben die zelf ambities op dat terrein ontwikkeld. Mijn rol als intermediair is daarmee ook een coachende geworden, rekening houdend met de ambitie van de school wijzen op cultuurelementen in vakken als bijvoorbeeld aardrijkskunde en geschiedenis."

Hoe pakt dat lokaal uit? Fieke: "In Rooi werk ik samen met vijf van de acht basisscholen in een specifiek traject: de cultuurloper. Daar staan vragen centraal als 'Hoe zou op het gebied van cultuureducatie de ideale schoolverlater er uit zien?' Het is belangrijk dat het hele team iets daarvan opsteekt en dat er co-creaties ontstaan tussen de kunstvakdocenten en de leerkracht. Belangrijk leerdoel bij erfgoed is dat je de plek weet waar je geworteld bent. Als je die weet, voel je je geborgen. Wat betreft de kunstvakken werken de leerlingen aan hun reflecterende, creërende en receptieve vermogens. Vaardigheden die ze in onze veranderende wereld hard nodig hebben."


Open Huis Damiaancentrum

Op zaterdag 17 juni stelt het Damiaancentrum zijn deuren open, van 14.00 - 17.00 uur. Iedereen is van harte welkom! Ben u benieuwd naar het centrum, zijn activiteiten en de locatie? Kom dan een kijkje nemen tijdens het Open Huis.

Het Damiaancentrum is een sociaal centrum, een plek waar mensen elkaar ontmoeten en samen werken. Het is met name een plek waar mensen die er, om wat voor reden dan ook, vaak alleen voor staan, een plaats krijgen. Het centrum wordt gerund door vrijwilligers. Het Damiaancentrum werkt met veel organisaties samen, onder andere met Kentra 24, Dichterbij, de Taalwerkplaats en Welzijn de Meierij. Op basis van gesprekken met die organisaties en met de doelgroep heeft het centrum verschillende activiteiten ontwikkeld. Op 17 juni laten de diverse werkgroepen u graag zien wat ze doen. De vrijwilligers leiden u graag rond en de koffie staat klaar aan de Schijndelseweg 46. Info: 06 4228 1932


Centurion wint Ultimaker Control Award

Centurion is een jong team bestaande uit vijf leerlingen van de vierde klas tweetalig VWO aan het Elde College in Schijndel. Dit allemaal onder leiding van enthousiaste coach Gijs van der Wilt.

Het team, bestaande uit Koen van den Berk, Rik van Haren, Inge Timmermans, Loek Vlooswijk en Pieter van de Wilt heeft opnieuw meegedaan aan een wedstrijd.

Tijdens de internationale FTC Dutch Open 2017 in Eindhoven, het tweede seizoen van het team, heeft het de Ultimaker Control Award gewonnen. Deze award houdt het volgende in: Innovatief gebruik van sensoren en andere technieken om zo betere prestaties te leveren in zowel de autonome periode (robot die rijdt zonder besturing) als de handbestuurde periode. Uitstekende programmering van de robot naast een goede houding gedurende de competitie en een goed functionerende robot.

Het team doet haar uiterste best om dit seizoen nog beter te kunnen presteren. Daarom zijn zij op zoek naar een aantal nieuwe sponsoren. Daarnaast is Mariëndael, de plek waar de groep iedere week oefent, van plan om volgend seizoen een nieuw, jong team te vormen zodat zij hun kennis kunnen delen. Geïnteresseerde jongeren kunnen hiervoor contact opnemen via info@mariendael.nu


Verwendag voor vrouwen met diagnose kanker

Afgelopen donderdag organiseerde Lizet, eigenaresse van schoonheidssalon Eindeloos, weer een verwendag voor vrouwen met de diagnose kanker. Vijf vrouwen werden in het zonnetje gezet en hoefden deze dag even niet stil te staan bij hun verschrikkelijke ziekte.

De verwendag is een initiatief van de stichting Viva la Donna. Viva la Donna is een stichting die in 2005 is opgericht en staat voor het verbeteren van de levenskwaliteit van vrouwen die getroffen zijn door kanker. In 2014 heeft de stichting de werkzaamheden gestaakt met de hoop dat andere bedrijven deze bijzondere dag zouden voortzetten. Dat is in ieder geval gelukt, want voor de zevende keer organiseerde Lizet dit jaar de verwendag. Deze dag vindt ieder jaar rond 29 mei plaats. Via klanten, Facebook en de krant heeft Lizet aan de buitenwereld laten weten dat de verwendag er weer aan zat te komen. Ieder jaar heeft zij ruimte voor maximaal acht personen, zodat zij iedereen ook de persoonlijke aandacht kan geven die ze verdienen. 'Voor ons is dit een dag waarop we even niet ziek zijn, het geeft ons een warm gevoel van binnen', lichten de deelnemende vrouwen toe.

De vrouwen werden hartelijk ontvangen met een drankje en een gebakje. Samen met haar moeder, kapster Romy en sieradenmaakster Annemiek zorgde Lizet voor ontspanning d.m.v. een gezichtsbehandeling, een workshop engeltjes maken, een lekkere lunch, een mogelijkheid om de haren te laten doen en natuurlijk een hoop gezelligheid. Aan het einde van de dag ontvingen de vrouwen ook nog een goed gevulde goodiebag om mee naar huis te nemen. 'Het is heel fijn en dankbaar dat ik deze vrouwen eens per jaar kosteloos een fijne dag kan bezorgen', licht Lizet toe. Daarvoor wil zij iedereen bedanken die deze dag mede mogelijk heeft gemaakt, namelijk: Kapster Romy Strijbosch, Nance taarten, Restaurant Osteria, Mazzeltjes.nl, Steengoedkado Schijndel, Damesmode Caprice, Ici Paris XL Veghel, You! fashion for women, Pruik bij u thuis Helma Verkampen, Polleke Creatief, Puur gevoel mentalcoach Kimberley, Care Cosmetics, Pupa milano, Skeyndor en DeMooiRooiKrant.


#STOPPESTEN

Kimberly van Grinsven (21), een ondernemend type dat samen met haar moeder een kledingwinkel in Sint-Oedenrode en in Grave runt en zich daarnaast Miss Grand Sea Europa 2016 én Miss Freedom of The Netherlands 2016 mag noemen. Dezelfde Kimberly werd als kind jarenlang gepest.

"Als klein meisje werd ik buitengesloten door leeftijdsgenoten waardoor ik dacht dat ik anders was dan alle anderen. Ik had geen vriendinnetjes, ik viel buiten de boot en daardoor ging ik aan mezelf twijfelen. Ik voelde mij niet het standaard typetje, maar ik had werkelijk waar geen idee waarom ik dan zo anders was.

Op de middelbare school werd ik gelukkig met rust gelaten. Daar is alles een stuk grootschaliger waardoor je meer opgaat in de massa. Ik heb altijd gedaan wat ik leuk vind, ik doe de dingen waarvan ik denk dat ze goed voor mij zijn en op die manier ben ik door mijn schooltijd gesukkeld.

Uiteindelijk heeft het pesten mij meer opgeleverd dan pijn gedaan. Drie jaar geleden ben ik in de wereld van missverkiezingen gerold. Ik gaf mijzelf op voor een missverkiezing met het idee; ik zie wel wat ervan komt. Ik won een media-titel en ik werd door verschillende kranten en fotografen benaderd. Ik werd gevraagd voor fotoshoots en ik heb hard geknokt om meer van dat soort opdrachten binnen te slepen. Het gaf mij de motivatie om andere (gepeste) kinderen en volwassenen te inspireren. Op een gegeven moment kwam ik in contact met de organisatie van Miss Grand Sea Universe en Miss Freedom of The World, en bij de Miss Grand Sea Universe Verkiezing in Cyprus ben ik afgelopen jaar als tweede geëindigd. Daarnaast ben ik eind vorig jaar in Bulgarije geweest voor een andere missverkiezing en op dit moment wacht ik af tot zich weer een mooie kans voordoet. Het is niet zo dat ik dagelijks bezig ben met de verkiezingswereld, maar ik word er nog iedere dag aan herinnerd.

Je kent de missverkiezingen ongetwijfeld van de badpakkenrondes en de mooie jurken vol glitter en glamour. Maar er is meer. Als Miss vertegenwoordig je een goed doel en laat je jouw humanitaire kant zien. Ik heb mij als Miss zijnde ingezet voor organisaties die zich richten op pesten en ik heb mijn persoonlijke verhaal en gedicht over pesten gedeeld met een grote zaal vol publiek. Daar waren toch een hoop mensen van onder de indruk.

Pesten wordt vaak onbewust gedaan en het is niet altijd even zichtbaar. Het is niet altijd zo overduidelijk als vijf tegen één. Een heel klein gebaar kan ook worden gevoeld als pesten. Behandel iemand zoals jijzelf behandelt wilt worden. Ik wil graag iedereen die gepest wordt meegeven dat zij zichzelf moeten blijven en vooral doen wat zij leuk vinden. Blijf in jezelf geloven en dan komt het echt wel weer goed. Kijk maar naar mij!

Ik ga niet tot in het detail vertellen op welke manier ik ben gepest en ik ga ook niet met mijn vingertje wijzen naar de pesters van destijds. Ik kijk liever vooruit, naar wat het mij heeft gebracht in plaats van dat ik terugdenk aan het verdriet dat het mij heeft gedaan. Wat schiet ik daar nou mee op? Blijf altijd wie je bent en doe waar je in gelooft. Dromen komen uit als je er hard genoeg voor werkt!"


Tenten voor de deur bij de nieuwe bakker

Donderdag 1 juni opende bakkerij van Doorn haar deuren aan de Markt 12 in Sint-Oedenrode. Voor de eerste 10 klanten stond er een verwenpakket klaar. Het was een opvallend gezicht, een klein tentenkamp had zich opgesteld voor de nieuwe bakkerswinkel van Van Doorn uit Schijndel. In Sint-Oedenrode opende zij op 1 juni haar zesde vestiging.

Woensdagavond 31 mei bleek dat er al 'gerommeld' werd voor de winkel, en zo bleek donderdagochtend bij de levering van het eerste brood dat er mensen waren die zeker de eerste willen zijn!

"Apple taferelen," aldus Mark van Doorn. "Maar super leuk dat mensen zo nieuwsgierig zijn!".

Naast de openingsacties zijn er door Sint-Oedenrode tientallen speciale hangers verstopt. Mensen die zo'n hanger vinden, kunnen deze inleveren in de winkel van Van Doorn aan de Markt 12.

"Tot nu toe zijn er al 10 ingeleverd", aldus Mark van Doorn. De hele maand juni staat in het teken van de opening, maar ook daarna laten de Van Doorn's van zich horen in Sint-Oedenrode en omgeving.


Praktische hulp na overlijden van een dierbare

Onkruid wieden, een band plakken, samen je administratie op orde brengen, een potje koken, of een lamp ophangen. "Vaak horen we dat mensen die een dierbare verloren hebben altijd maar weer vrienden en familie moeten vragen voor allerlei praktische klussen", aldus Tineke, vanuit haar praktijk.

Juist voor deze mensen zou het zo fijn zijn om eens bij te praten met een goede vriend zonder tussendoor allerlei klusjes te moeten doen. Daarom sloegen Annette en Inge van New Mourning en Tineke van Praktijk Verliesbegeleiding de handen ineen en geven zij op zondag 25 juni om 13.00 uur het startsein voor Stichting Griefbusters. Een uniek initiatief speciaal voor inwoners van gemeente Meierijstad en omgeving.

Stichting Griefbusters
Met een zomerse picknick organiseren we op zondag 25 juni de kick-off voor de stichting in het weiland aan de Weievenseweg 37 in Sint- Oedenrode. Vanaf 12.00 uur starten we met de picknick, die ongeveer tot 15.00 uur gaat duren.Heb jij een dierbare verloren en zou je graag naar de picknick willen komen, meld je dan aan door een mail te sturen naar info@griefbusters.nl.

Natuurlijk zijn we ook op zoek naar vrijwilligers, mensen die het leuk vinden om, naast hun werk iets extra's te doen. Griefbusters is op zoek naar vrijwilligers die hun handen uit de mouwen willen steken. (Meierijstad en omgeving). Mogen ze op jou rekenen? Nieuwsgierig geworden, kijk dan op onze site www.griefbusters.nl

Expositie Anne Sonnemans

Naast de expositie van Jan Sonnemans zal er de komende tijd ook een expositie van Anne Sonnemans te zien zijn in de Fabriekswinkel in Veghel.

Op de Noordkade exposeert Anne Sonnemans, de dochter van Jan. De expositie zal te zien zijn van 4 juni tot en met 3 september. Iedereen is van harte welkom om een kijkje te komen nemen.

De KBO is er voor alle ouderen

Theo Schevers Foto: Hans van den Wijngaard

De fusie van Sint-Oedenrode, Schijndel en Veghel tot de gemeente Meierijstad ligt alweer vijf maanden achter ons. Voor de één heeft de fusie meer gevolgen dan voor de ander. De KBO is één van de instanties die met die fusie te maken heeft. Theo Schevers, voorzitter van KBO centrum, vertelt wat de fusie voor deze organisatie betekent.

"Misschien is het wel goed, dat ik eerst uitleg hoe de structuur van de KBO in elkaar steekt", vertelt Theo Schevers. "In elke gemeente is er een kring van de KBO. Tot begin dit jaar waren dat de kringen Sint-Oedenrode, Schijndel en Veghel. Binnen een kring zijn er meerdere afdelingen, die afdelingen waren van oudsher op de parochies gestoeld. Zo waren er in de kring Sint-Oedenrode, die 1850 leden telt en dus meer dan tien procent van de bevolking vertegenwoordigt, de afdelingen, centrum, Boskant, Olland en Nijnsel. Daar verandert in Meierijstad niets aan. Alleen dan dat de kring Meierijstad veel meer afdelingen kent".

Die afdelingen waren en zijn vrij zelfstandig, dat zit in de structuur van de KBO verweven. Maar die zelfstandigheid weerhield afdelingen niet van samenwerking. De afdelingen binnen de kring Sint-Oedenrode werkten nauw samen. Enerzijds om kosten te besparen en kennis te delen. Anderzijds hadden de afdelingen met dezelfde gemeente te maken. Dat zal in Meierijstad niet anders gaan. "De kring Sint-Oedenrode heeft als eerste het initiatief genomen om met de kringen Schijndel en Veghel te gaan praten. Dat heeft ons als kleinste van de drie kringen geen windeieren gelegd", vertelt Schevers. "We hebben nu de zelfde positie als de twee andere voormalige kringen".

Meierijstad heeft nadrukkelijk vijf thema's benoemd: participatie, leefbaarheid, innovatie, duurzaamheid en gezondheid. Vooral met participatie wil de gemeente maatschappelijke organisaties zoals de KBO aan zich binden. Dit past uitstekend in het streven van de KBO om ouderen zo lang mogelijk zelfstandig te laten functioneren en waar nodig elkaar van dienst te zijn. Het doel van de kring Meierijstad van de KBO is dan ook om een volwaardige gesprekspartner voor de gemeente te zijn. "Daar waar mogelijk willen wij in het kader van de participatie problemen voor onze leden, samen met de gemeente voorkomen of in elk geval zo beperkt mogelijk houden. Ik hoop dat de gemeente die rol ook voor ons ziet".

"Geloof of afkomst spelen geen rol, iedere oudere kan lid worden van de KBO"

Vooral er voor de leden zijn
Ondanks alles ontwikkelingen rondom de gemeentelijke fusie, wil de KBO er vooral zijn voor de leden. "We zijn er voor iedereen van boven de vijftig. Geloof of afkomst spelen geen rol, iedere oudere kan lid worden van de KBO", zegt Theo Schevers. "We organiseren verschillende activiteiten voor onze leden. Eén van die activiteiten is Tai Chi, een Oosterse bewegingsleer. Die helpt mensen bij het krijgen en behouden van een goed evenwichtsgevoel. Maar ook helpen bij het invullen van belastingformulieren of mensen de weg wijzen in de digitale wereld zijn dingen die de KBO voor haar leden doet. Verder kunnen onze leden tot de zomervakantie op vertoon van hun pasje voor één euro zwemmen in het Rooise zwembad".

Inmiddels staat het zomerprogramma al jaren stevig op de agenda van de KBO. "We zien dat er voor ouderen in het algemeen het hele jaar door activiteiten zijn. Bovendien kunnen ouderen ook altijd wel terugvallen op hun kinderen of kleinkinderen. Alleen in de zomervakantie liggen verenigingen stil en zijn de kinderen of kleinkinderen met vakantie. Om te zorgen dat alle Rooise ouderen, dus niet alleen onze leden, deze periode op een aangename manier door kunnen komen, is er het zomerprogramma. Dit jaar begint het zomerprogramma op 22 juli en dat sluiten we 23 augustus af met een brunch bij sporthal 'De Streepen'. Enkele van de activiteiten die we dit jaar aanbieden zijn bewegingsactiviteiten, een kookcursus en een diner concertant, dat is een viergangendiner met tussen elke gang een muzikaal optreden", zo sluit Theo af.


Vlooienmarkt C.V. De Plekkers

Foto: Hans van den Wijngaard

Zondag 11 juni houdt C.V. De Plekkers haar jaarlijkse vlooienmarkt. Ook dit jaar is er weer veel aanbod voor jong en oud. Kom lekker rondneuzen tussen alle spullen en wie weet zit er nog iets leuk bij. De vlooienmarkt wordt gehouden op het terrein van familie van Kaathoven aan de Eversestraat 11 te Sint-Oedenrode.

De vlooienmarkt is van 10:00 uur tot 14:00 uur. De entree is 2,00 euro. Kinderen jonger dan 12 jaar onder begeleiding van ouder(s) zijn gratis.

Laatste Mama Café

Sint-Oedenrode - Bijna 4 jaar geleden zijn we in Rooi gestart met het Mama Cafe in de Gouden Leeuw. Veel Mama's hebben daarvan gebruik gemaakt om op deze manier andere mama's te leren kennen. Na een periode bij Dommelzicht zijn we verhuisd naar het consultatiebureau aan de Neulstraat.

Helaas loopt het aantal deelnemers terug waardoor we hebben besloten te stoppen. Op 9 juni zal het Mama Cafe voor de laatste keer open zijn. Van 10.00 uur tot 12.00 uur is er de mogelijkheid om nog binnen te lopen. De koffie en het speelgoed staan klaar.

Knutselen op Kinderboerderij Kienehoeve

Foto: Carmen van den Boogaard

Sint-Oedenrode - Zondagmiddag 11 juni aanstaande kunnen alle kinderen hun hartje ophalen! De materialen waarmee zij creatief aan de slag kunnen, komen allemaal uit de natuur. De vrijwilligers hebben zodanig ingeslagen dat de kinderen zeker niets tekort komen.

Wat is er zoal beschikbaar? Dat houden we graag nog even voor ons, we weten immers dat Rooise kinderen graag komen knutselen en zich ook graag laten verrassen. Park Kienehoef is de gehele dag open, de Kinderboerderij van 13.30 uur tot 17.00 uur en iedereen is van harte welkom, de kinderactiviteit op de boerderij is, zoals gebruikelijk, helemaal gratis!

Foto: Carmen van den Boogaard

Programma informatie

Rooi Actueel
Rooi Actueel met nieuws, actualiteiten, info en trends in korte uitzendingen.
Uitzending: elk heel uur, vlak voor alle andere programma's.

Rondje Rooi
Tot en met woensdag 14 juni zijn te zien: Jubileumwandeltocht 50 jarig Fortuna '67, Bekendmaking ondernemers van 2017, Arabian Horse Weekend, Wielertoertocht rondom Meierijstad, 42 Rooise kunstenaars presenteren zich via "Kunstroute", Gitarist Dennis v.d. Sanden speelt, Drei Dörfer Musikanten musiceren 40 jaar, Intro betrokken clowns bezorgen dementerenden speciale momenten, Al weer 20 jaar Kinderboerderij Kienehoeve.
Uitzendtijden: 00:00 – 03:00 – 06:00 – 09:00 – 12:00 – 15:00 - 18:00 en 21:00 uur.

Openingstijden kantoor en telefonische bereikbaarheid
Studio: Laan van Mariëndael 30A Tel. 0413-471193.

Wijkvereniging Eerschot

Vrijdag 9 juni liggen de kaarten voor het jokeren en rikken weer op tafel. Alle leden vanaf 16 jaar zijn welkom. Deze avond begint om 20.00 uur in Meerschot aan de Heistraat 22. Maar iedereen is vanaf 19.30 welkom want dan heeft Eline de koffie en thee al klaar.
Ook wordt er weer een loterij gehouden. Heb je geen geluk in de loterij? Na afloop van het kaarten gaat iedereen weer met een vleesprijs naar huis. Dinsdag 13 juni gaat men weer wandelen. Heb je zin om mee te gaan? Kom om 18.30 uur naar Meerschot.

Beachparty bij The Joy

Ben jij ook zo blij dat het eindelijk mooi weer is en hou je van strand? Op vrijdag 9 juni is er weer een Beachparty in The Joy om 19.30 uur gaan de deuren open!

Je kunt dan lekker met je blote voeten in het zand! En lekker dansen op leuke zomermuziek. Zit jij in groep 5 dan ben je ook van harte welkom. De deuren van jeugddisco The Joy sluiten om 22.00 uur. Het adres is, Oude Lieshoutseweg 7 (naast de hoofdingang van De Beckart). In juli en augustus gaat men lekker genieten van de vakantie. Men start op vrijdag 8 september met de jaarlijkse schuimparty! Dat wil je niet missen! Voor meer informatie en foto's kijk eens op de website www.the-joy.nl.

Mariaviering

Woensdag 31 mei was de gezamenlijke Mariaviering van de KBO's Olland, Boskant en Nijnsel. Dit jaar werd deze dag georganiseerd door KBO Olland. Er was ditmaal gekozen om naar Aarle-Rixtel te gaan. Maar liefst 74 mensen stonden klaar om mee te gaan.

De Ollanders allemaal met de fiets en de leden uit Boskant en Nijnsel gedeeltelijk met de fiets en gedeeltelijk met de auto. De dienst werd gehouden in het missieklooster Heilig Bloed in Aarle-Rixtel, voorgegaan door Pastor Blom. Na de dienst heeft de KBO een bezoek gebracht aan de Lourdesgrot in de tuin van het klooster. Tot slot ging men naar de Brabantse Kluis, waar men werd ontvangen met koffie en gebak. Zuster Madeleine hield nog een presentatie over het klooster.

Donateursactie

Sint-Oedenrode - Op woensdagavond 7 juni a.s. houdt de Ollandse Dorpskapel een donateursactie in Olland. Op deze dag komen de leden tussen 18.00 uur en 22.00 uur bij u aan de deur voor een bijdrage.

Tijdens deze actie klinken er vrolijke noten vanaf de rondtrekkende wagen.

Beestenboel bij NJA

Foto: Jos van Nunen

De Beurs was afgelopen woensdagavond het decor voor een muzikale avond voor de kinderen van OBS de Springplank. De zaal was gevuld met zo'n honderd leerlingen van de groepen 1 t/m 7 en een hoop trotse papa's en mama's, opa's en oma's. Onder leiding van het opleidingsorkest van Nos Jungit Apollo (NJA) klonken vrolijke liedjes rondom het thema 'Beestenboel'.

Dick-Jan Veerbeek, dirigent van het orkest, heeft het project Beestenboel bedacht om kinderen op een creatieve manier kennis te laten maken met muziek. In de afgelopen weken heeft hij de school twee keer bezocht met een auto vol instrumenten en de kinderen hebben hun uiterste best gedaan om de tekst van verschillende liedjes in te studeren. "Vooral de kleintjes keken hun ogen uit toen ik de instrumenten erbij pakte. Die hadden nog nooit een instrument van dichtbij bekeken. Het is heel leuk om te zien hoe puur die kinderen daarop reageren", vertelt Dick-Jan.

Het is een allesomvattend concept waarbij de school kan kiezen uit drie verschillende thema's. De Springplank heeft gekozen voor 'Beestenboel' en iedere groep heeft samen met hun eigen leraar of lerares een liedje over dieren voorbereid door middel van een mp3 bestand met orkestbegeleiding. "Vanuit deze school kwam de vraag of ik ook de gezongen tekst erbij kon leveren. Ik heb me een dag opgesloten in een kamer en met een krakende ochtendstem heb ik alle liedjes van tekst voorzien. Eenmaal op school werd mijn stem door de kinderen herkent en zij konden maar moeilijk geloven dat ik een heuse dirigent ben. Want waar was mijn chique pak en mijn enorme bos met haar gebleven?"

Vroeger werd er op scholen meer aandacht besteed aan muziek en tegenwoordig wordt muziekles op sommige scholen zelfs niet meer ingeroosterd. "Een instrument bespelen in een fanfare klinkt niet heel sexy, maar muziek is ontzettend goed voor de ontwikkeling van een kind op allerlei gebieden. Daarnaast is het een feest om samen muziek te maken. Ik heb al veel lachende gezichten gezien vanavond", zegt Simon Passier, voorzitter van NJA. Wanneer het orkest de klanken van het introlied van Pokémon speelt, wordt de tent nog net niet afgebroken.

Juf Annemieke vertelt dat de Springplank muziek hoog in het vaandel heeft staan en zij zien dit project dan ook als een mooie aanvulling. "Wij als leerkrachten hebben niet de kennis om elk instrument te bespelen dus wij vinden het leuk om iemand in huis te halen die daar veel meer vanaf weet en de kinderen daar vol enthousiasme over vertelt. Het is voor hen ook een speciale ervaring om een keertje in zo'n zaal op het podium te staan samen met een orkest. Ik vond het heel gaaf om te zien." De NJA heeft alle leerlingen uitgenodigd om over vier weken nog eens terug te komen om samen met het opleidingsorkest alle instrumenten uit te proberen.

Bravoure

'De vaart erin houden, de fiets doet het werk.' Iets dergelijks roept Henk me toe terwijl hij uit mijn blikveld verdwijnt. Ik volg hem in mijn eigen tempo. De heuveltjes kosten mij meer tijd.

Aanhoudende regen heeft de bospaden veranderd. Donkere sporen tekenen onze route door het Duitse heuvelland. Grote zwarte plassen gapen me aan. Het zijn uitdagende obstakels, voor mij als mountainbiker. Maar vandaag voel ik me sterk en vol bravoure. Een beetje nattigheid deert me niet. Ik heb wel zin in een uitdaging. Stevig trap ik door. Ik weet dat ik gewoon moet vertrouwen op mijn ervaring, vooral niet moet gaan twijfelen. Kijk, daar is de volgende plas. Onverschrokken stuur ik mijn fiets de nattigheid in. Maar oei, midden in de plas ga ik wiebelen. Met meer geluk dan wijsheid haal ik de overkant. 'Dat ging maar net goed.' Een venijnig stemmetje heeft zich in mijn hoofd genesteld en wil daar niet meer weg.

Dan doemt er een enorme zwarte plas op waarin verschillende modderstroken zichtbaar zijn. Ik minder vaart in een poging in te schatten hoe ik deze hindernis het beste kan nemen. Er omheen, er doorheen? Hoe diep zou het zijn? Zou de ondergrond stevig genoeg zijn? Moet ik nog even schakelen? Zullen mijn wielen gaan slippen in de glibberige modder? Mijn bravoure is met de noorderzon vertrokken. Ik denk na, te veel en te lang. Mijn snelheid is er inmiddels helemaal uit. Ik weet niet meer hoe ik het moet doen, alleen dat ik het moet doen. Ineens is mijn bedenktijd voorbij. Te laat voor een andere keuze.

Tegen beter weten in stuur ik mijn voorwiel voorzichtig een onbekend spoor in. De geul is diep, de ondergrond zompig. Mijn voorwiel zakt diep weg. Door mijn lage tempo grijpt de modder zijn kans en zet zijn zuigende kracht in werking. Het wiel zit ineens muurvast. Zonder verdere waarschuwing kom ik tot stilstand. Ik besef wat er gaat gebeuren. Het is onvermijdelijk. Op datzelfde moment zet mijn lichaam zich in slow motion zijwaarts in beweging. En daar lig ik. Stilgevallen in de modder.

Onbeholpen spartelend probeer ik overeind te komen. In de drassige grond vind ik nauwelijks houvast. Glibberend en steunend op handen en knieën weet ik me onder mijn fiets vandaan te worstelen. Besmuikt kijk ik om me heen. Gelukkig zijn er geen getuigen, ook Henk is niet in de buurt. Ik probeer de sporen van mijn val uit te wissen en veeg met mijn beslijkte handen over mijn gezicht en kleren. Ik maak het alleen maar erger. Dan vis ik mijn fiets op. Met een doorweekte schoen schop ik wat tegen het frame. De zwarte modder zit overal.
Even later zie ik Henk aankomen. 'Ik dacht, ik ga maar eens kijken waar je blijft.' Hij test mijn toestand en humeur door mijn lichaamstaal te scannen. Zijn bezorgde ogen veranderen langzaam maar zeker in pretoogjes. Als hij doorheeft dat ik geen pijn heb, is er geen houden meer aan. Hij barst in schaterlachen uit.
'Mijn fiets deed het werk niet meer. Deze plas is levensgevaarlijk,' sputter ik. Het is een vruchteloze poging om mijn stuntelige val toch nog een stoer tintje te geven.

Mijn modderige fiets zet zich moeiteloos in beweging voor de weg terug. Zal mijn bravoure ooit weer helemaal terugkeren?


Elli de Rijk
Reageren? schrijvers@impesant.nl


Dagfietstocht Zij Actief Nijnsel

Op woensdag 31 mei was het zover en ging de jaarlijkse fietstocht weer van start. Een flink aantal dames had het stalen ros van stal gehaald en stond klaar bij ontmoetingscentrum de Beckart om de route in ontvangst te nemen. Terwijl iedereen genoot van het heerlijke weer kon impesant bijgepraat worden met de fietsmaatjes.

Als in de verte Kasteel Heeswijk zich voordeed, waanden de vrouwen zich even in de middeleeuwen. Heerlijk onderuitgezakt op rode fluwelen kussentjes in een rijtuig dat voortgetrokken werd door vier gitzwarte paarden met rode pluimen op het hoofdstel.

De werkelijkheid is anders. De duizenden smalle steentjes waar het pad van de oprijlaan van gemaakt is, zorgen ervoor dat de dames hobbelend het evenwicht moeten proberen te bewaren. Heel geschikt voor de paardenhoeven maar minder voor de fietsen. De omgeving maakt echter veel goed. Op deze zonnige dag zorgen de hoge bomen aan weerszijden van de laan voor prettige schaduwpartijen. Aangekomen in Dinther stond een heerlijke lunch te wachten en na deze rustpauze fietst de groep verder richting Abdij van Berne in Heeswijk. De dames werden ontvangen door dhr. Koenraad, de gids. Na de rondleiding en een presentatie over de productie van het Berne Abdijbier is het tijd om te proeven. Het bier valt goed in de smaak. Sommige dames moeten even wennen, maar na enkele wankele stapjes bij het opstaan kon er weer verder gefietst worden naar de eindbestemming. Een feestelijke dag.

Natuurwandeling met de Heem-natuurgroep

Op zondag 11 juni vertrekt de Heem-natuurgroep om 9 uur op de Markt in Sint-Oedenrode om te gaan wandelen in en om 't Creyspot in Schijndel. 't Creyspot is een heel oud natuur-cultuurgebiedje in de Wielse Kamp. Het is het laatste restant heide dat Schijndel rijk is met dop- en struikheide en hun bijbehorende insecten en planten zoals het zeldzame klein warkruid, ook wel duivelsnaaigaren genoemd.

Het heideveldje wordt onderhouden door het Kempisch heideschaap dat voorkomt dat pijpenstrootje en struiken de heide verdringen.

Er zijn veel vogels te zien, amfibieën in de poelen, orchideeën en klokjesgentianen in de natte graslanden en prachtige vlinders door het hele gebied. Kortom; het beloofd een interessante wandeling te worden. Iedereen is welkom om 9 uur op de Markt om carpoolend naar Schijndel af te reizen. De wandeling is kosteloos en aanmelden is niet nodig.

RTL4 op bezoek in Rooi

Donderdag 1 juni heeft Tuinderij Eijkemans te Sint-Oedenrode RTL4 op bezoek gehad. RTL start in het najaar met een nieuw programma genaamd Foodmakers. Dit nieuwe televisieprogramma was op zoek naar een tuinbonenteler die op authentieke wijze teelt. Niks machinaal, gewoon met de handen.

Onder het motto van boer naar bord zijn er vele opnames gemaakt. Want niet alleen de teelt vindt plaats op dit bedrijf, maar ook de verkoop er van. Vandaar dat er ook een gedeelte is opgenomen bij Streekwinkel 't Dommeldal. De tuinbonen die Edwin Eijkemans teelt zijn bruinkokers.

Het programma (8 afleveringen op RTL4) is een onderdeel van het Foodmakers platform:een online videoplatform met niet alleen reportages van het programma, maar ook kennis en relevante informatie over agri- en foodsector die op een professionele en eigentijdse manier wordt gebracht. De makers van het programma willen de consument laten zien dat alles wat op je bord komt, door mensenhanden wordt geproduceerd. Met de producten waar ze fimpjes over maken, wordt ook gekookt door profs! Kortom, een zeer aantrekkelijk programma met op zondag 18 juni een Rooise inslag dus. Om 11.00 uur is het programma te zien op RTL4.

Er kan geroeid worden

Foto: Lisa vd Ven

De eerste roeiboot lag al een tijdje in het water bij De Kienehoef. Afgelopen donderdag zijn de volgende vier boten te water gelaten. Terwijl de zon volop scheen werden de boten bekeken, en getest natuurlijk.

Rob Janssen van Stichting Streekpark de Kienehoef vertelt: "Toen vorig jaar verschillende ondernemers op bezoek waren bij De Helden van Kien hebben we hen gevraagd om mee te helpen om de roeibootjes terug te laten komen. Op onze vraag, of daar middels sponsoring wat mee gedaan kon worden, werd enthousiast gereageerd. Daarna zijn wij op zoek gegaan naar een bedrijf dat de boten zou kunnen maken. Via via kwamen we uiteindelijk in ons eigen Nijnsel terecht. Samen besloten we dat het bootje wat ruimer moest worden en dat je rondom moest zitten zodat het een gezellig geheel zou creëren. Dat is gelukt."

Door middel van sponsoren zouden de bootjes gerealiseerd moeten worden. Dat is gelukt. Kees Vervoort, Van den Biggelaar groenvoorziening, Neo Vito, Topgrass, Van Kuringe Adviesgroep en De Koning Makelaardij besloten bij te dragen aan het project. "Maar er kan meer gebeuren. Op dit moment kunnen zes bootjes aan de steiger liggen maar we kunnen naar twaalf bootjes toe. Een mooie uitdaging natuurlijk," aldus Rob.

Een deel van het geld dat wordt opgehaald met het roeien gaat naar de stichting zodat er steeds weer nieuwe projecten ontwikkeld kunnen worden. Tevens zullen er ook arrangementen komen waarbij er bijvoorbeeld op het water gepicknickt kan worden. De kosten voor het huren van een bootje voor een uur bedragen tien euro. Volop genieten in het mooie Rooi!

Jaarlijkse fietstocht Het Heem

Iedereen is - zoals ieder jaar - van harte welkom om mee te fietsen. Deelname voor heemleden, -gezinsleden en kinderen tot twaalf jaar is gratis. Voor overige fietsliefhebbers en belangstellenden geldt een bijdrage.

Deze bijdragen is twee euro per persoon. Inschrijven kan tussen 13.00 en 14.00 uur bij het heemhuis aan de Kerkdijk-Noord 4! Bij zéér slecht weer gaat de tocht niet door. Vanwege het slechte weer vorig jaar, werd de fiets-tocht slechts door enkele 'diehards' (Van Dale, red.) uitgereden.

Reden voor de organisatie om dezelfde fietstocht ook dit jaar uit te zetten. Hoewel we natuurlijk hopen op een heerlijk zonnetje tijdens de rit. Deze zal iedereen naar het zuiden langs een groot gedeelte van het Dommeldal en historische plekken leiden. Een prachtige tocht.

Uiteraard zijn er ook weer vragen welke teruggaan in de tijd, te beantwoorden. Ingevulde formulieren kunnen na de fietstocht worden gedeponeerd in de brievenbus van het heemhuis. Onderweg is een rustpunt gepland. De prijswinnaars worden te zijner tijd in het mededelingenblad en op de website bekend gemaakt. Wij wensen iedereen veel fietsplezier.

Sint-Oedenrode - Donderdag 1 juni heeft Tuinderij Eijkemans te Sint-Oedenrode RTL4 op bezoek gehad. RTL start in het najaar met een nieuw programma genaamd Foodmakers. Dit nieuwe televisieprogramma was op zoek naar een tuinbonenteler die op authentieke wijze teelt. Niks machinaal, gewoon met de handen!

Onder het motto van boer naar bord zijn er vele opnames gemaakt. Want niet alleen de teelt vindt plaats op dit bedrijf, maar ook de verkoop er van. Vandaar dat er ook een gedeelte is opgenomen bij Streekwinkel 't Dommeldal. De tuinbonen die Edwin Eijkemans teelt zijn bruinkokers.

Het programma (8 afleveringen op RTL4) is een onderdeel van het Foodmakers platform:een online videoplatform met niet alleen reportages van het programma, maar ook kennis en relevante informatie over agri- en foodsector die op een professionele en eigentijdse manier wordt gebracht. De makers van het programma willen de consument laten zien dat alles wat op je bord komt, door mensenhanden wordt geproduceerd. Met de producten waar ze filmpjes over maken, wordt ook gekookt door profs! Kortom, een zeer aantrekkelijk programma met op zondag 18 juni een Rooise inslag dus. Om 11.00 uur is het programma te zien op RTL4.

Oplossing historische beelden week 22:

De tractor op deze foto is van Mies van Kaathoven. Links op de tractor zit Betsy van Nuland - Opheij. Zij woont nu in Volkel maar heeft vroeger bij de Moerkuilen gewoond. Naast Betsy zit Jan van de Schoot. Hij woonde op de Hoogstraat hier in Rooi. Jan Opheij zit achter het stuur. De foto is in 1965 gemaakt.

Theo van Eerd

Historische beelden week 21:

Dit is op de Alexanderhoeve. Mijn broer, Harrie Opheij, Betsie Opheij, en broer Johan Opheij.


Asieldier van de week

Hallo, ik ben Kruimeltje, een schildpadpoesje geboren rond 1 oktober 2016 dus ik ben nu een groot kitten. Toen ik nog erg klein was, ben ik erg ziek geweest maar ik ben er weer helemaal bovenop gekomen. Soms traant mijn oogje nog wat maar dat is dan ook eigenlijk alles. Ik kan erg goed spelen, ben soms wel wat lomp (en kan daarom niet bij heel kleine kindjes) maar bedoel het allemaal wel goed. Ik ben behoorlijk ondeugend en erg goed in kattenkwaad uithalen maar ik vind knuffelen ook fantastisch hoor. Ik woon momenteel in een pleeggezin omdat ik aan moest sterken. Wil je meer over mij weten? Stuur dan een mailtje naar dierenasiels@hokazo.nl en mijn pleegmoeder neemt zo snel mogelijk contact met je op. Ik sta ook op www.dierenasiels.com en www.facebook.com/hokazo!

Dierenopvangcentrum Hokazo - Lange Goorstraat 6 - 5406 XE Uden - tel. 0413-260546 - e-mail: admin@hokazo.nlwww.hokazo.nl

Koopwoningen worden duurder

Koopwoningen worden duurder

Bestaande koopwoningen waren in april 7,4 procent duurder dan in april 2016. Dat is de hoogste prijsstijging na maart 2002. Sinds juni 2013 is sprake van een stijgende trend van de huizenprijzen. Dit blijkt uit het onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.

Prijzen 16,7 procent hoger dan tijdens dal in juni 2013
In augustus 2008 bereikten de woningprijzen een piek. Vervolgens daalden de prijzen tot een dieptepunt in juni 2013. Sindsdien is er sprake van een stijgende trend. Ten opzichte van de piek is het prijsniveau 8,3 procent lager. Vergeleken met het dal zijn de prijzen gemiddeld 16,7 procent hoger. Het gemiddelde prijsniveau van bestaande koopwoningen is in april 2017 ongeveer even hoog als in het voorjaar 2006.

16 / 32

17 / 32

Nieuwe marktmeester Meierijstad

Hans van Leuken is de nieuwe marktmeester van Meierijstad. Hij volgt Maartje Schraven op die deze taak lange tijd vervulde. Naast marktmeester is Hans ook de havenmeester van Meierijstad. Een veelzijdige functie waar veel bij komt kijken.

Dat blijkt wel op de vrijdagochtend dat de markt is. Hans wordt om zeven uur gebeld met de mededeling dat er verschillende auto's op de markt geparkeerd staan waar de kramen moeten staan. "Dan moet je snel handelen en zorgen dat alles op tijd weer geregeld is. Dat onvoorspelbare maakt het werk ook wel weer leuk. Geen week is hetzelfde."

"Ik werk inmiddels al weer tien jaar bij de gemeente en ik vind het ontzettend belangrijk dat we met zijn allen de kwaliteit van de markt behouden. Dat kan maar op een manier en dat is samenwerken. De klanten bepalen de kwaliteit die op de markt te vinden is. Heel simpel: als de klanten wegblijven bestaat er in de toekomst ook geen week markt meer."

"Samen kunnen we het maken"

Hans woont zelf in Veghel. "Daar ben ik eerst handhaver geweest bij de gemeente. Al sinds tien jaar vervang ik de marktmeester in Veghel bij ziekte en verlof. Nu het Meierijstad is geworden ben ik dus marktmeester van Sint-Oedenrode, Veghel en Erp. In Schijndel val ik in wanneer er iemand ziek of op vakantie is. De markten verschillen natuurlijk veel van elkaar. Dat heeft al te maken met de dag waarop de markt gehouden wordt. Omdat steeds meer mensen veel werken hebben marktkooplui het moeilijker, het is daarom belangrijk dat we inzien dat de markt een onderdeel van de gemeente is. Samen kunnen we het maken."

Dat Hans op de markt goed ontvangen wordt is meteen duidelijk. Verschillende keren wordt hij aangesproken. "Ik vind het heel belangrijk dat de marktkooplui blij worden van de dingen die ik doe. Zo hebben we een groepswhatsapp aangemaakt om elkaar op de hoogte te houden. Ik probeer altijd goed bereikbaar te zijn en om het de mensen zo aangenaam mogelijk te maken. De markt is een heel mooi iets en dat moeten we zo houden."

Het Steunpunt Vrijwilligerswerk zoekt vrijwilligers

Het Steunpunt Vrijwilligerswerk van Welzijn De Meierij is steeds op zoek naar vrijwilligers voor uiteenlopende vragen in Schijndel en Sint-Oedenrode. Op de website www.welzijndemeierij.nl wordt een overzicht gepresenteerd waar allerhande vacatures te vinden zijn in uw eigen omgeving.

Chauffeurs voor d'n einder
Stichting d'n einder zoekt chauffeurs die bereid zijn minimaal een dagdeel in de week vrijwilligerswerk te verrichten bij de afdeling Logistiek. (vacaturenummer 14144)

Medewerker Klussendienst Sint-Oedenrode
De Klussendienst Sint-Oedenrode is op zoek naar een vrijwilliger die mee kan helpen met het doen van klusjes in en rondom het huis bij inwoners van Sint-Oedenrode, die vanwege een beperking niet zelfstandig in staat zijn om de klus uit te voeren of niet de financiële middelen hebben om een bedrijf in te schakelen. (vacaturenummer 10853)

Gezocht: vrijwilligers in de thuissituatie
In Sint-Oedenrode en Schijndel zijn er veel mantelzorgers die zorg dragen voor een naaste. Soms kan deze zorg teveel worden en kan de mantelzorger het niet meer alleen. Of wil de mantelzorger graag een moment om iets voor zichzelf te doen. Welzijn De Meierij is op zoek naar vrijwilligers die zich in willen zetten bij iemand in de thuissituatie.

Info: 073 – 5441400 of mailen (vrijwilligerswerk@welzijndemeierij.nl).


Uitnodiging voor dubbelfeest in Nijnsel!

Aanstaande zondag 11 juni viert de Heilige Oda-parochie te midden van de geloofsgemeenschap van Nijnsel het feest van de heilige Antonius van Padua, de naamgever van de kerk. Om 11.00 uur begint de plechtige eucharistieviering in het Processiepark, de Groene Kathedraal, waar momenteel alles in gereedheid wordt gebracht om deze mooie en langdurige traditie opnieuw naar ieders wens te laten verlopen.

Naast de leden van het pastorale team zijn verder aanwezig de Nijnselse koren, de Harmonie Sint-Antonius en het Sint Joris gilde om de viering luister bij te zetten. Het is tevens een familieviering en daarom zullen ook de communicanten en vormelingen van het afgelopen schooljaar, samen met hun ouders, broertjes en zusjes, van de partij zijn.

Vincent ziet Abraham.
En als je laatstgenoemde tegen het bijbelse lijf loopt dan weet je dat je 50-ste verjaardag niet meer ver weg is. Zeker voor een pastoor een nog hele jeugdige leeftijd, maar hij mag desondanks niet onopgemerkt voorbijgaan. Onze pastoor neemt dan ook de gelegenheid te baat om alle 'kerkgangers' ook maar meteen te beschouwen als zijn verjaardagsgasten. En waarom ook niet? Maar eerst gaat hij dus zelf voor in de eucharistie die hij opdraagt uit dankbaarheid.
Aansluitend op de viering is vervolgens iedereen uitgenodigd om samen met de jarige een toost uit te brengen en dit dan met een kop verse oerbrabantse koffie of thee, vergezeld van een lekkernij, gastvrij (en 'licht bourgondisch') als hij is.

Cadeau gaat naar Tanzania.
Op het seminarie werd en wordt een aankomend pastoor nog altijd geleerd om op tijd zijn hand op te houden en onze pastoor maakt daar geen uitzondering op. Maar omdat een godsdienaar ook moet uitblinken in soberheid en bescheidenheid heeft de jarige job als gewenst cadeau een goed doel uitgekozen. Evenals de communicanten vraagt hij namelijk aandacht voor de bouw van een school in Mtinko, een van de armste streken van het Oost-Afrikaanse Tanzania. Onderwijs voor de jeugd is in dit soort landen zo belangrijk. De Barmhartige Zusters van de heilige Carolus Borromeüs uit Den Bosch timmeren hier aan de weg en aan de school. Vincent draagt dit project een warm hart toe en hoopt van harte dat zijn gasten op gulle wijze deze betrokkenheid mede gestalte geven. Mocht u om welke reden dan ook niet in de gelegenheid zijn om aanstaande zondag de viering bij te wonen, dan is een girale gift ook meer dan welkom. U kunt deze overmaken op rekeningnummer NL08RABO0305365126 t.n.v. PCI H. Oda-parochie. Bij de omschrijving graag 'Vincent 50' vermelden. Vincent maar ook de zusters zijn u zeer erkentelijk voor uw gulle gaven. Het betekent voor hen heel veel dat ze weten dat ze er niet alleen voor staan in hun niet aflatende strijd tegen de schrijnende armoede die nog steeds op veel plaatsen in de wereld heerst.

De jarige hoopt op veel gasten (en op goed weer…..).
Ofschoon de viering in Nijnsel is zijn natuurlijk alle parochianen van harte welkom, dit onder het motto 'hoe meer zielen, hoe meer vreugd'.
Ook het pastorale team en het parochiebestuur hopen op een grote opkomst, vanzelfsprekend in de eerste plaats om de heilige Antonius van Padua eer te brengen, dit na negen noveen vieringen, maar ook op passende wijze de 50-ste verjaardag te vieren van pastoor Blom. Op dinsdag 13 juni, de officiële feestdag ter ere van Sint-Antonius, is er om 09.00 uur een heilige mis in de Nijnselse kerk.
Mocht het weer op zondag niet meewerken, de vraag is welke invloed het recente besluit van president Trump op ons klimaat krijgt, dan wordt er altijd uitgeweken naar 'een kerk'. Dat laten we nog weten op de website van de parochie: www.heiligeodaparochie.nl.


Viering van Sacramentsdag

Op de donderdag na Pinksteren wordt het feest van Sacramentsdag gevierd. Tijdens dit hoogfeest worden wij uitgenodigd stil te staan bij het sacrament dat bron en hoogtepunt van ons gelovig leven is. In de Eucharistie komt Christus in de gedaante van brood en wijn onder ons met zijn Lichaam en Bloed. Op Witte Donderdag vieren wij de instelling van de Eucharistie, op Sacramentsdag eren wij Christus in de Eucharistische gaven van brood en wijn.

In onze streken is het feest van Sacramentsdag verplaatst van de tweede donderdag naar de tweede zondag na Pinksteren. Dit jaar dus op zondag 18 juni.

Dit jaar willen wij in onze parochie Sacramentsdag wat extra betekenis geven. Alle vieringen op deze zondagmorgen sluiten af met de uitstelling van het Allerheiligste en de sacramentele zegen. Zo willen wij de oorspronkelijke betekenis van Sacramentsdag, als dag van eer en aanbidding van het heilig Sacrament, bijzonder onderstrepen.

Kennismaking met gemeentebestuur

Dinsdag 30 mei vond een kennismakingsgesprek plaats tussen het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Meierijstad en de pastorale teams van Schijndel, Veghel en Sint-Oedenrode.

Op uitnodiging van Deken Vincent Blom werd het gemeentebestuur ontvangen in de pastorie van de St. Servatiuskerk te Schijndel.

De drie parochies presenteerden zich aan de gemeente. Hierbij kwamen onder andere de volgende thema's ter sprake: de fusies van de parochies in grotere eenheden, kerksluitingen, beheer van de monumentale gebouwen in de toekomst, diaconie en zorg voor de kwetsbaren in de samenleving.

Het gemeentebestuur van haar kant sprak ook over het fusietraject dat nu doorlopen wordt. Er blijken veel parallellen te zijn tussen de burgerlijke en kerkelijke fusietrajecten. Ook sprak het college de wens uit om op vruchtbare wijze samen te werken met de drie parochies. Burgemeester Fränzel verwoordde het aldus: 'De parochies kunnen op vele terreinen samenwerken met de gemeente. Denk aan het sociaal domein. Vooral bij armoedebestrijding en kinderen in achterstandsituaties, kunnen we elkaar goed helpen.' Deze wens werd door de aanwezige pastores met instemming begroet.

Op maandag 19 juni aanstaande volgt een tweede ontmoeting. Daarvoor zijn alle kerkelijke, religieuze en levensbeschouwelijke instellingen van Meierijstad uitgenodigd.

08 juni Bijeenkomst Ziekenbezoekgroep Martinus-C 13.30 uur
10 juni Concert Marcanto en Tourdi, Genovevakerk Breugel 20.00 uur
11 juni Openluchtviering t.e.v. H. Antonius van Padua, Processiepark Nijnsel 11.00 uur
Feestelijke nazit vanwege verjaardag pastoor Vincent Blom
12 juni Mogelijkheid voor pastoraal gesprek Odendael 13.30 uur
Biddende Moeders, parochiezaal Nijnsel 13.45 uur
13 juni Viering feestdag Sint Antonius van Padua, kerk Nijnsel 09.00 uur
16 juni Tienerclub, parochiecentrum 19.00 uur
20 juni Bijeenkomst dekenaat
06 augustus Oogstdankviering, Strobolse Hoeve, Nijnsel 10.00 uur

Christelijke vreugde komt van de Heilige Geest, die ons de ware vrijheid geeft en ons uitnodigt om Jezus naar onze broeders en zusters te brengen.

Kerkberichten

Martinuskerk
Za 10/06:
Feest van de Heilige Drieëenheid 18.30 u: Eucharistieviering. Intenties: Joke Gaffert – Dortmans, Jan Vermeltfoort, Lia Wennekers – Paping.
Zo 11/06: Geen Viering in de Martinuskerk. Er is dan om 11.00 uur een Viering in het processiepark bij de Antonius van Padua kerk in Nijnsel.
Ma 12/06: 09.00 u: Eucharistieviering in de Dagkapel van de Goede Herder kerk.
Di 13/06: 09.00 u: Eucharistieviering in de Antoniuskerk te Nijnsel. Tevens Negende Noveendag van de Heilige Antonius van Padua.
Di 13/06: 13.45 uur tot 15.00 u: Rondleiding groep 3 basisschool Eerschot in de Martinuskerk.
Wo 14/06: 19.00 u: Eucharistieviering in de Heilige Ritakapel te Boskant.
Do 15/06: 09.00 u: Eucharistieviering in de dagkapel van de Goede Herderkerk. Deze Viering wordt voorafgegaan door het Rozenkransgebed.

Protestantse Kerk Knoptoren
Zo 11/06: Dienst in Son, 10.00 u: Predikant Ds. Chr. Mondt, met kindernevendienst.

H. Martinus Olland
Za 10/06: 17.30 u:
Eucharistieviering met kerkkoor.

Sint Petrus' Banden, Son
Wo 07/06:
19.00 u: Eucharistieviering.
Za 10/06: Geen Eucharistieviering in Son of in Breugel.
Zo 11/06: 11.00 u: Familieviering in het processiepark in Nijnsel. O.a. afsluiting van de voorbereiding op de Eerste H. Communie en het Vormsel en overhandiging van het geld dat de communicanten hebben gespaard, aan de zusters die in Mtinko werken of hebben gewerkt. Na de viering is er koffie met wat lekkers en zijn er allerlei zomerspellen. Iedereen is van harte welkom. 11.00 u: Eucharistieviering in de Sint Petrus' Bandenkerk m.m.v. van het Sons parochiekoor. Intenties: An van Dijk - van de Wijdeven, Toon, Riek en Jo van Grotel, Corrie en Leo van de Ven - van den Hurk, Frits en Doortje Maas - de Bijl, Harrie Derks, Els van den Heuvel - Schel, Dien Sanders – Peers, Riet Passier – Swinkels, Tini Saris, Nico de Jongh, Jan Swinkels, Johan de Haas en overleden familie Merks.
Wo 14/06: 19.00 u: Eucharistieviering.
Za 17/06: 18.30 u: Eucharistieviering in Breugel.

Sint Genoveva-kerk, Breugel
Di 06/06:
18.15 u: Rozenhoedje, 18.30 u: Eucharistieviering.
Do 08/06: 18.15 u: Rozenhoedje, 18.30 u: Eucharistieviering, aansluitend stille aanbidding.
Za 10/06: 19.30 u: Concert Marcando en Tourdion.
Zo 11/06: 09.30 u: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Intentie: Ietje van Dinther-Raeven, Jeanne Sadée-Massart, Dilia Peters-Swinkels, Lies Sanders- van den Boogaart, ouders Witlox-Wijnen en zonen Jo en Arnold
Di 13/06: 18.15 u: Rozenhoedje, 18.30 u: Eucharistieviering.
Do 15/06: 18.15 u: Rozenhoedje, 18.30 u: Eucharistieviering, aansluitend stille aanbidding.
Za 17/06: 18.30 u: Eucharistieviering m.m.v. Rob van Stuivenberg. Intentie: Petra en An Hulsen.
Zo 18/06: 09.30 u: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Kinderwoorddienst. Intentie: overleden ouders Verbruggen-Brugmans en dochter Doortje, Marinus en Piet Bosch, Jozef Xhofleer, Willem de Roos, Hans Rosenberg, Harrie en Tonny Swinkels-Reloe, Hens Aelmans, Hein en Corrie Raaijmann-van Oirschot, Tiny Rooijakkers, John Meulendijks, ouders Meulendijks-Vermeulen, André van Mook. 14.00-16.00 u: Inloopmiddag Den Bauw.

Sint Antonius Nijnsel
Zo 11/06: 11.00 u: Openluchtmis met Gilde, Harmonie, onze koren, 1ste communiecantjes en vormelingen .
Intenties: Pastoor Chris Bekx, Theo en Tonny van Kaathoven- van Erp, Jans en Grard v.d. Meerakker, An v.d. Rijt- van Schijndel, Grard Aarts, Theo v.d. Meulengraaf nms kerkhofploeg, Piet en Bertha van Gastel en zoon Harry, Coby Verhagen- Schepens, Jan van Lith, overl. fam. Hulsen- Mutsers, Noud en Maria v.d. Aa- Vogels, bijzondere intentie, Jan en Marietje van Schijndel- de Baaij, Harrie Dekkers, Gerardus en Cornelia v.d. Koevering- v.d. Heijden en overl. fam. v.d. Koevering, Martinus en Mechelina Sanders- Verschuijten Johannes en Johanna Dortmans- Dobbelsteen.
Di 13/06: 09.00 u: 9de noveen H. Antonius van Padua.

Odendael
Zo 11/06:
10.00 u: Woord en communieviering uit dankbaarheid.


In Rooi doen we ook aan de Ramadan

Zo'n twee procent van de Nederlandse bevolking is Moslim. Een stuk minder dan in bepaalde andere landen. Deze maand is de Ramadan opnieuw van start gegaan. Een loodzware maand met deze temperaturen…

Maar klagen, dat hoor je de mensen niet. De Ramadan is de negende maand in de Islamitische kalender. Het is een speciale maand waarin tussen schemer voor zonsopkomst en zonsondergang gevast wordt. Maar dat is niet het enige natuurlijk. Dat weten Lajla, Shukriya en Ubah mij te vertellen. De drie wonen sinds een aantal jaar in Sint-Oedenrode maar zijn niet hier geboren. Zo komt Lajla uit Irak en komen Shukriya en Ubah uit Somalië. Dat er grote verschillen zijn tussen deze landen en Nederland wisten we al, maar ook tijdens de Ramadan zijn de verschillen groot.

"Dat begint al met de tijd dat je moet vasten. In Nederland is dat in de zomermaanden erg lang, dat maakt het natuurlijk wat zwaarder," vertelt Lajla. "Maar de Ramadan bestaat niet alleen uit het vasten. De gedachte erachter is juist ontzettend belangrijk. Wat Ramadan bijzonder maakt onder alle maanden is dat het naast de getuigenis, het gebed, de bedevaart en de armenbelasting een van de zuilen van de islam is.

Het vasten wordt gezien als vorm van zuivering van de ziel en bedanking van Allah voor alles wat hij gegeven heeft. De Ramadan leert mensen zelfdiscipline. De moslims voelen en tonen verbondenheid met arme en hongerige mensen elders op de wereld. De moslims in Nederland behoren tot de 2% van de moslims wereldwijd die het langste moeten vasten. Dit jaar vasten de Nederlanders ongeveer 18 uur.

Veel mensen weten niet wat de Ramadan eigenlijk precies inhoudt. Zonde, vinden de vrouwen. Er mag tijdens de Ramadan namelijk niet gegeten, gedronken, gerookt of gevreeën worden, iets dat velen niet weten. "Het is juist belangrijk dat we elkaar helpen, dat we van elkaar leren en dat we elkaar in elkaars waarde laten. Het mooie van de Ramadan is dat je in die maand extra stilstaat bij wat je hebt. Je gaat je leven op die manier meer waarderen. Als je niet eet, weet je pas hoe moeilijk het leven van de armen is. Dat begint in de eigen buurt en familie. Daar kun je zelf iets betekenen."

Veel mensen hebben het vaak alleen over dat eten en drinken. "Jammer, vinden de vrouwen. Het gaat niet alleen daarom. Zieken, zwangere vrouwen, militairen in oorlogstijd, jonge kinderen, reizigers en alle anderen voor wie het vasten een bedreiging vormt voor de gezondheid (denk bijvoorbeeld aan mensen met suikerziekte) of vertragend werkt op herstel van een ziekte zijn echter niet overal verplicht om te vasten. Tijdens de Ramadan geef je ook boosheid en gemopper geen kans. Dat hoort zeker ook bij de zuivering van de ziel, net als het overdag niet eten."


Voorbereiding op het Vormsel 2017/2018; nieuwe datum!

In juni gaat de voorbereiding op het Vormsel van start voor de kinderen die nu in groep 7 zitten of 11 jaar en ouder zijn. De voorbereiding begint met een informatieavond voor ouders én kinderen over het Vormsel en de voorbereiding daarop.

Deze is voor ouders en kinderen uit Son en Breugel vanwege de avondvierdaagse niet op 8 juni maar op donderdag 22 juni in de dagkapel van de Sint Petrus' Bandenkerk in Son. De informatieavond voor Sint-Oedenrode is op dinsdag 13 juni in parochiecentrum de Goede Herder in Eerschot. Kijk op de website van de parochie bij 'Ik wil— het Vormsel' voor meer informatie. We ontmoeten jullie graag op een van deze avonden!

Wilchard Cooijmans
Manon van den Broek

Eerste Heilige Communie

Afgelopen weken hebben alle kinderen die zich hierop hebben voorbereid voor de eerste keer de Communie mogen ontvangen. Het waren in al hun verscheidenheid mooie en sfeervolle vieringen. Op de website van de parochie vindt u de namen en foto's van al onze 86 communicanten. Dank aan allen die betrokken waren bij de communievoorbereiding en de communievieringen. Onze felicitaties gaan naar de communicanten en hun families.

Manon van den Broek

11 juni: Antoniusfeest, Familiefeest!

Het schooljaar loopt zoetjes naar zijn einde. We sluiten we dit jaar feestelijk af met de Antoniusviering; een Familiefeest! Deze is op zondag 11 juni 11.00 uur in het processiepark H. Antonius van Padua Nijnsel.

We vieren samen de Mis in de openlucht. Er is een speciale viering voor peuters en kleuters. We sluiten de communie– en vormselvoorbereiding af. Daarbij overhandigen we het geld dat de communicanten bij elkaar hebben gespaard aan de zusters die in Mtinko werken of gewerkt hebben.En… er wordt iemand 50 jaar!

Na de Mis is er koffie, wat lekkers en zijn er allerlei zomerspellen. Iedereen is van harte welkom!

Paus Franciscus en Nacht Zonder Dak

In de nacht van 26 op 27 mei vond in de pastorietuin in Breugel onze Nacht Zonder Dak plaats. Voor een fotoverslag van dit geslaagde evenement kunt u terecht op de website van de parochie. Bijzonder was dat de tieners en hun begeleiders een korte groet aan paus Franciscus hebben gefilmd: 'Pace e bene, papa Francesco!' Dat is 'Vrede en alle goeds, paus Franciscus!' Vrede en alle goeds is de groet van de Heilige Franciscus van Assisi.

Paus Franciscus was op 27 mei op bezoek op het Mariaheiligdom in Genua, waar ook de familie Strada woont. De familie Strada, lid van de Gemeenschap Johannes XXIII, heeft 7 jaar in onze parochie gewoond. Zij hebben onze gefilmde groet aan paus Franciscus laten zien. Op de website van onze parochie vindt u het filmpje met de groet van de tieners, en het filmpje met de grote glimlach van paus Franciscus voor onze tieners. Een bijzonder teken van verbondenheid, dat ons dankbaar maakt!

Manon van den Broek

Dementievriendelijk in Meierijstad

Sint-Oedenrode/Meierijstad - Meer mensen met dementie zullen de komende jaren gewoon tussen ons in wonen. Zij en hun familie hebben er belang bij, dat mensen in hun directe omgeving niet verkrampt reageren op het feit dat zij dementie hebben. Zij willen namelijk net als u en ik graag gewoon mee blijven doen in het leven van alledag.

Een mensvriendelijke benadering zorgt er voor dat ook zij er gewoon bij horen. De expositie hoopt dat zij met de foto-expositie een positieve bijdrage leveren aan de beeldvorming rondom dementie; "Een aantal dingen lukken dan misschien wel niet meer zo als voorheen en ook al heb ik dementie, ik blijf gewoon Annie, met hobby's, interesses en talenten". Er zijn 16 fotografen van 5 fotoclubs uit Meierijstad gevraagd om op een bijzondere manier in beeld te brengen hoe mensen na de diagnose dementie hun leven verder leven, nog kunnen genieten, hoe zij mee doen in de maatschappij en om aan de medeburgers te laten zien hoe zij van waarde kunnen zijn. Op vrijdag 16 juni wordt in zorgcentrum Odendael, Odendael 1 in Sint-Oedenrode deze foto-expositie "Inzoomen op het leven van mensen met dementie" om 17:00 uur officieel geopend door wethouder Witlox. De expositie, een initiatief vanuit de stuurgroep Dementievriendelijk Meierijstad, is dagelijks te bezichtigen van 17 juni t/m 11 augustus.

7th Sunday trekt veel bezoekers

Op eerste Pinksterdag streek 7th Sunday Festival, de 'parel van de Brabantse festivals', voor de negende keer neer op het festivalterrein in Erp. Een recordaantal bezoekers werden verwelkomd met een adembenemende mainstage, acts van wereldformaat en een volledig nieuw ingedeeld festivalterrein. Headliner Axwell maakte alle hoge verwachtingen waar.

Dit jaar kwamen er maar liefst 40.000 festivalgangers genieten van complete festivalbeleving. Het abonnement dat 7th Sunday Festival op Zweedse headliners lijkt te hebben, is niet voor niets. Axwell, die na Ingrosso, Steve Angello en Alesso, dit jaar exclusief op de mainstage van 7th Sunday stond, zorgde voor een wereldse performance. Naast de imposante mainstage waren nog 17 andere stages waar tot laat in de avond gefeest werd. Festival 7th Sunday staat bekend als 'de parel onder de Brabantse festivals' en had naam en eer hoog te houden. Een wederom zichzelf overtreffende line-up, groots, gedetailleerd en creatief decor, fantastische sfeer en het perfecte festivalweer zorgde voor een complete festivalbeleving

Nieuwe expositie in Museum Jan Heestershuis

In het oude woonhuis zijn werken te zien uit de eigen collectie met het thema 'Groeten uit .." Er hangen schilderijen en tekeningen van Jan Heesters en Dorus van Oorschot in zomerse sfeer of met taferelen die doen denken aan een ansichtkaart of vakantiekiekjes. Zowel Jan Heesters als Dorus van Oorschot reisden regelmatig naar het buitenland en maakten onderweg vele tekeningen die zij thuis uitwerkten. Maar ook dichter bij huis vonden zij inspiratie in landschap, natuur en stadsgezichten.

Beeldentuin
In de beeldentuin is de expositie van Marc Deeleman 'Beelden in cortenstaal' ingericht, die loopt tot 14 augustus. Beeldend kunstenaar Marc Deeleman (1965) groeide op in het atelier / de gieterij van zijn vader, de kunstenaar Frans Deeleman.

Op jonge leeftijd al vertrouwd met het ambacht van brons gieten, koos hij na de middelbare school voor werk in de zorg, om op 30-jarige leeftijd weer terug te keren naar de gieterij. Hier begon hij zijn eigen beelden te gieten, aanvankelijk wandplastieken gegoten in zandmallen, later ruimtelijke, organische beelden volgens de 'verloren was' methode. Zijn favoriete manier van werken is om vaak zonder duidelijk vooropgezet plan te beginnen aan een beeld dat vervolgens al experimenterend zijn vorm krijgt. Daarbij laat hij zijn beelden liever voor zich spreken, dan er zelf veel woorden aan te wijden.

Vanaf 11 juni presenteert Museum Jan Heestershuis een tweetal nieuwe exposities.Museum Jan Heestershuis, Pompstraat 17, Schijndel, 073-5492276 www.museumjanheestershuis.nl. Openingstijden: di. t/m zo. 13.00 tot 17.00 uur.

KNVB-beker komt naar Schijndel

Op zaterdag 10 juni organiseert De Wit Schijndel een mannendag met diverse, unieke activiteiten gericht op Mannen. De KNVB-beker komt hiervoor speciaal naar Schijndel en ook zal een bekende TV-kok aanwezig zijn. De activiteiten vinden plaats van 11:00 – 16:00 uur, de winkel is geopend van 9:30 – 17:00 uur.

Op zaterdag 10 juni organiseert De Wit Schijndel een Mannendag! Hun eredivisiepartner Vitesse won dit seizoen de KNVB-beker. Vitesse biedt speciaal voor deze dag de unieke mogelijkheid om op de foto te gaan met de 'Dennenappel'! Ook komt grill meester & barbecue specialist Ralph de Kok, bekend van het tv-programma 'Ik BBQ Voor Jou!' op RTL 4, zijn kunsten vertonen op de Big Green Egg. Daarnaast is er een wedstrijd georganiseerd om te kijken welke campingganger het snelst een skottelbraai in elkaar kan zetten! De winnaar gaat er met een Cadac skottelbraai vandoor. Om de Mannendag compleet te maken vinden er diverse demonstraties en proeverijen plaats en zorgen haardvuren en muziek voor een gezellige sfeer!

24 / 32

De mens alleen

ik ben ook maar een mens
zo sterk en kwetsbaar
kwetsbaar sterk

balancerend op de grens
van geven en ontvangen

ontvangend incasseren
hartgrondig geven

soms dood en doodlevend
vaak door ik weet niet wat gedreven

hij die zegt je bent mooi
of hoi, jij ja, die jij

het wordt in mijn hart geweven
als je hoofd in een eeuwig moment
rust tegen mijn zij

het maakt mij even heel
het schept uit alleen een wij

Ze zit nog goed in de virre mer ze is wel van de leg af

Mensen lachen om hun tranen te trainen
Jacques Brel (1929-1978) Belgisch chansonnier

Foto: Frenk van Mierlo

Frenk van Mierlo maakte deze prachtige natuurfoto. Wat een plaatje!

Foto: Henri van Hoorn

Henri van Hoorn maakte deze prachtige luchtfoto van de oude melkfabriek. Herken jij het plaatje?

25 / 32

Ilse van de Sande is een vast gezicht binnen TVE Reclameproducties B.V. De 37-jarige werkt inmiddels al weer negen jaar voor het succesvolle bedrijf.

"Nadat ik accountmanagement had gestudeerd aan de Hogeschool Schoevers in Eindhoven ben ik uiteindelijk bij TVE terecht gekomen. De opleiding van vier jaar deed ik destijds in twee jaar. Inmiddels ben ik marketing en communicatie manager binnen dit prachtige bedrijf."

"Het leukste aan mijn baan vind ik de diversiteit. Geen dag is voor mij hetzelfde. De ene dag ben ik veel aan het vergaderen en de volgende dag ben ik vooral bezig met mailings, de website of beurzen. Dat afwisselende maakt het voor mij juist zo leuk, elke dag is anders."

Daarnaast vind ik het heel erg leuk om met zoveel mensen samen te mogen werken en dat we zo veel mooie visuele producten op de markt brengen. Wij kunnen eigenlijk alles op het gebied van visuele communicatie, iets wat niet iedereen altijd in de gaten heeft, omdat we een totaalconcept bieden waarbij we alles onder een dak proberen aan te bieden zijn we heel flexibel, dat werkt ook voor ons fijn naar de klanten toe, maar andersom zeker ook. 'Het zogenoemde one-stop-shopping'.

Ilse omschrijft de mentaliteit van het bedrijf als flexibel en lokaal. "We werken internationaal, maar het lokale vinden wij ontzettend belangrijk. Ook op maatschappelijk gebied. Je kunt het eigenlijk zo gek niet bedenken of het kan bij ons geproduceerd worden op het gebied van in- en outdoor communicatie. Wat dat betreft ben ik er onwijs trots op dat we vanuit Sint-Oedenrode de internationale handel mogen bedienen in zowel sw retail als bij instellingen maar ook de entertainment branche"


Liby Wielens-Hamelink

Op 6 jarige leeftijd wordt Liby jeugdlid van Scouting Rooi en sindsdien is Scouting niet meer weg te denken uit haar leven. Als jeugdlid doorliep zij alle speltakken en nu is zij lid van de plussscouts (23+).

Vanaf het moment dat Liby op jaar 16e leidster wordt, neemt ze haar verantwoordelijkheid en vervult allerlei functies binnen de diverse speltakken van Scouting Rooi. Onlangs heeft ze 'bijgetekend' voor drie Scoutingseizoenen als algemeen bestuurslid en daarnaast zet ze haar taken als coördinator Activiteiten & Evenementen voort. Tot de zomervakantie is Liby leidster bij de scouts, waarna ze het stokje overdraagt.

Liby is een - door iedereen - zeer gewaardeerd lid van Scouting Rooi; ze is super sociaal, meevoelend, een échte teamplayer en motivator. En daarom is Liby ónze clubheld!

Welke clubheld verdient het om volgende week in de spotlights te shinen? Laat het ons weten via redactie@demooirooikrant.nl

Opnieuw carwash door dames Nijnsel

Vorig jaar was hartstikke gezellig en moesten de dames zelfs een 2e carwash lijn opstellen om alle auto's gewassen te krijgen. Dit willen we dit jaar nog eens dik overdoen en wel zaterdag 10 juni aanstaande.

De dames van KV Nijnsel gaan weer alle auto's laten blinken. Dat is natuurlijk ook een heel leuk vaderdag cadeau. Zij zullen van 10:00 tot 17:00 op de parkeerplaats van Lounge 8 aan de Sonseweg 3 in Nijnsel alles uit de kast halen en uw auto ziet er weer uit als nieuw. De dames van staan vanaf 10:00 uur klaar om uw auto te wassen tegen een kleine vergoeding. Alle opbrengsten komen ten goede aan de korfbal vereniging. De dames zijn dus niet alleen sportieve toppers, maar ook zelfvoorzienend.
Op het parkeerterrein van Lounge 8 is plek voor een wachtrij dus u hoeft zich geen zorgen te maken dat uw auto niet gedaan kan worden tijdens deze actie.

Tijdens het wassen en het eventueel wachten op uw beurt kunt u bij Lounge 8 op het terras of binnen uw auto in de gaten houden. U kunt ook, voor eigen rekening, wat lekkers te eten en drinken bestellen. "Wij steunen deze kampioenen graag" aldus Tay Bol. Het was vorig jaar zo leuk dat het lang wachten was tot deze zaterdag!"
Voor meer info, volg de dames op Facebook of volg Lounge8Nijnsel


Speelster van de wedstrijd

Zondag 21 mei was Esmee de Groot speelster van de wedstrijd.

Ze mocht bij de wedstrijd van KV Rooi 1 de eerste doorloopbal nemen. Hierna mocht ze plaatsnemen op de reservebank en de hele wedstrijd kijken. KV Rooi 1 speelde een goede wedstrijd tegen VVO en wonnen met 13-10. Esmee speelt zelf in de E3 bij KV Rooi. Dit is het eerste seizoen voor Esmee en ze doet het al kei goed. Haar team is deze competitie in de middenmoot geëindigd, dus dat is al een super knappe prestatie!

Winst voor Rooise Ruiters

Afgelopen weekend werd in Leende een selectiewedstrijd voor de ponyruiters gehouden in Leende. Liv van den Berk en Tessy van der Velden Jonkers wisten met hun pony's wederom in de prijzen te rijden. Liv en Debbie reden twee mooie foutloze rondjes in de klasse AB-B. Met maar liefst 81 punten voor stijl mocht deze combinatie zich als winnaar opstellen.

Tessy van der Velden Jonkers nam met haar twee pony's deel aan de klasse AB-B dressuur. Met haar pony Tiesto werd een hele nette proef gereden. Met 200 punten werden Tessy en Tiesto eerste. Tessy stuurde tevens haar pony Pepper netjes de proef door en behaalden hiermee 195 punten en een vierde prijs.

Anne van Liempd verscheen in Schaijk in de springring met haar paard Carribean Z. In de klasse B werden twee foutloze rondes gereden en een mooie derde plek behaald. Julia Geers vertrok met haar paarden naar de springwedstrijd in Asten. Met Fleur Donja werd een zesde prijs behaald in de klasse M en met Darwin werd een vierde prijs behaald in de klasse Z.

Sydney Renders wint het Z springen

In het warme Hemelvaart weekend reizen de vresselse ruiters af naar het mooie concours in Sint-Oedenrode. Nina, Veerle en Anne hadden wat balkjes hier en daar. Maar Sydney was de grote winnares van zondag.
Ze kon haar geluk niet op toen ze met haar pony Ramona het z springen won, want de extra prijs was namelijk een les van niemand minder dan Maikel van de Vleuten. Iets waar ze al heel lang van droomde. Proficiat Sydney, dik verdiend. Afgelopen weekend reed Nina met haar paarden in Asten. Ze behaalde een mooie eerste plaats met haar paard Darc Du Rona Z en met haar nieuwe troef Conchita 's mocht ze de derde prijs ophalen in de klasse M.

Boudewijn de Poorter Nederlands Kampioen

Afgelopen weekend heeft Boudewijn de Poorter uit Boskant het NK 24 uurs mountainbiken gewonnen tijdens de LakeBike 24 Challenge bij AquaBest. Een uniek evenement waarbij deelnemers 24 uur mountainbiken, individueel of in estafetteteams.

Boudewijn heeft het parcours van circa 8 kilometer 69 keer gereden met een gemiddelde rondetijd van 20,47 minuten. Hij versloeg hiermee Tijs van den Brink, oud-prof en winnaar van LakeBike 2016, die op de tweede plaats eindigde. Sven Henze, winnaar van Gulbergen 24 uur 2016, werd uiteindelijk derde.

Fysieke en mentale uitdaging
"De grootste uitdaging van dit parcours is niet alleen je snelheid, maar ook je concentratie behouden. Onafgebroken zoveel mogelijk ronden rijden gedurende de dag en nacht is zowel mentaal als lichamelijk een flinke opgave!", aldus Boudewijn. Naast Boudewijn vielen ook enkele teamgenoten van hem, team MTB Fanatixc, in de prijzen. Zo ging Annabelle Pont er met de kampioenstitel vandoor bij de 24 uurs individueel voor de vrouwen en behaalde André Donkers de eerste plaats in de categorie Fatbike individueel.


Boskant Challenge: Sportief spektakel voor deelnemers en publiek

Zondag 11 juni om 11.00 uur zal de 2de Boskant Challenge geopend worden met een demonstratie Free Running door de Freerunners van MANK uit Eindhoven. Zij zullen laten zien hoe je op een speelse wijze verschillende hindernissen kunt nemen.

Later op de dag is het aan de deelnemers aan Boskant Challenge zelf, om te laten zien dat zij net zo soepel het parcours in het hart van Boskant kunnen afleggen. Een aantal nieuwe hindernissen in het parcours zorgt voor extra uitdaging en spektakel. De voorinschrijving sluit donderdag 8 juni. Wie alsnog mee wil doen kan zich inschrijven tot een uur voor aanvang van de wedstrijd. Voor diegenen die dat niet aandurven is er de hele dag volop kijkplezier en gezelligheid. Dit jaar zijn er extra terrassen gecreëerd om de honger en dorst te lessen en is het muzikale programma op het Ritaplein verder uitgebreid.

Voor jong en oud
Het programma van de runs begint om ca. 11.00 uur 's morgens en zal eindigen om ca 16.30 's middags. Er kan gestart worden in diverse categorieën. Deelname is mogelijk individueel of in teams van max. 5 personen. Op het programma op Boskant Challenge site of op facebook lees je meer over afstanden en starttijden.

Volop gezelligheid rondom het parcours
De Obstacle Run wordt gehouden op en rondom het Ritaplein. Zaterdags wordt een start gemaakt met de opbouw van het parcours met volop uitdagende hindernissen. De organisatie is erg blij dat opnieuw vele vrijwilligers zich aangemeld hebben om het parcours vorm te geven. Dit parcours staat op zondag garant voor volop spektakel en hilariteit, voor zowel deelnemers als publiek. De muzikale omlijsting en de gezellige terrassen rondom start en finish zorgen voor de rest. Na afloop van het wedstrijdprogramma is er een gezellige afterparty met live-muziek van de Rockbands Field Trip en Concrete Jungle en het Boskantse zangduo Remy en Karin.

Niet te missen
Als de weergoden net zo mee willen werken als vorig jaar belooft het opnieuw een onvergetelijke happening te worden. Niet alleen voor de deelnemers , maar ook voor de talrijke toeschouwers. Natuurlijk wil je dat meemaken en met eigen ogen zien. Inschrijven kan op de dag zelf nog tot een uur voor aanvang. Kijken kan natuurlijk de hele dag. Mooi als je er ook bij kunt zijn!

Sjef van den Berg schiet record

Afgelopen weekend hebben Sjef van den Berg en Kristin Davies in Noorwegen een 1440 en een 720 ronde geschoten. Op zaterdag schoot Sjef op 90, 70, 50 en 30 meter 1350 punten. Zijn score van 344 is een nieuw Nederlands record.

Het oude record stond al sinds 1996 in de boeken. Sjef is de tweede Nederlander die 1350 punten schiet op een 1440 ronde. Op zondag ging hij als eerste geplaatst naar de finales met 682 punten. Sjef won alle finalerondes met 6-0 van zijn Noorse tegenstanders. Hij eindigde dus zowel op zaterdag als op zondag als eerste bij de heren recurve.
Kristin schoot op zaterdag 1133 punten en eindigde op de 7e plaats. Op zondag schoot zij 517 punten en eindigde daarmee op de 17e plaats. De schutters van de Rozelaer hebben dinsdagmiddag een competitie wedstrijd geschoten. De dag winnaar was Antoon Vervoort met 227 punten. De overige scores: Jan van Bergen 222, Leo van Breugel 209, Jan Gordijn 203 en Joep Verbunt 150.
Op vrijdagavond hebben we de derde wedstrijd om de Ontspanningsbokaal geschoten. Hierbij worden de eerste 15 pijlen omgeloot voor een andere score. De laatste 10 scores blijven staan. De winnaar bij compound was Paul van de Mortel met 124 punten na omloten (224 voor omloten). De overige scores: René van Erp 112 (232) en Wil Kivits 100 (216). Bij de recurve was Floris Mesu de winnaar met 130 punten na omloten (223 voor loten). De overige scores: Mark Kuys 122 (204) en William Huyberts 120 (222). Bij de houtschutters ging de winst naar Antoon Vervoort met 98 punten (42). De overige scores: Michael Moonen 95 (40), Agnes Vissers 95 (36), Jos van den Berg 90 (43) en Antoon Hermes 81 (37). Op zaterdag heeft Piet van den Berg in Schijndel een selectiewedstrijd geschoten voor een juniorcup en het WK junioren.

Nieuwe opleiding Eerste Hulp

In januari 2017 is er binnen EHBO-vereniging Sint-Oedenrode een nieuwe opleiding Eerste Hulp gestart. In totaal hebben 12 cursisten onder leiding van instructeur Willie v.d. Steen alle stof doorlopen en de diverse ehbo-vaardigheden geoefend.

Op 16 maart 2017 is de opleiding afgesloten met een examen. Alle 12 de cursisten hebben dit goed gevolg volbracht. Onlangs hebben de cursisten uit handen van de nieuwe voorzitter van de vereniging, dhr. Wil van Vught, hun diploma en felicitaties mogen ontvangen.

Bridgen
De Beckart Nijnsel
1. Riet v.d. Laar en Zus v.d. Rijt 62.21%, 2. Nel Dielemans en Jan Verbunt 56.66%, 3. Lies Vissers en Hilda v.d. Kaden 54.43%, 4. Diny v Oorschot en Jet v.d. Meerakker 50.00%. Iedere donderdagmiddag inloopbridge. Iedereen is welkom, ook als je geen bridgepartner hebt. Info: 0413 474297.

BC De Meierij 1. Riet van Hout en Cees van Hout 62.19%, 2.Toon van Schaijk en Piet van Schaijk 62.15%, 3. Mia Poels en Heleen Wiers 59.02%, 4. Annie Kastelijn en Addie Rijkers 54.51%. De einduitslag van de competitieronde : A-lijn : 1. Riet van Hout en Cees van Hout 58.27%, 2. Nellie Vervoort en Nelly van der Vleuten 55.00%, 3. Mia Poels en Heleen Wiers 53.57%, 4. Toon van Schaijk en Piet van Schaijk 52.25%, B-lijn : Marietje van Aarle en Jo Verhoeven 53.04%, 2. Mieke van de Ven en Frans van de Ven 52.24%, 3. Jo Evers 51.83%, 4. Bertha van de Laar en Mien van de Velde 51.80%.

Bridgeclub Rooi 750 A-lijn: 1. Lin de la Parra & Bas de la Parra 68,75%, 2. Irmgard Etman & Willem de Roo

57,64%, 3. Theo van Geffen & Henk Schakenraad 51,39%. B-lijn: 1. Riet van de Laar & Mia de Leijer 58,75%, 2. Heleen Voets & Margot Fassbender 56,46%, 3. Lenie van de Wall & Francine Versantvoort 55,21 %. C-lijn: 1. Maria Broeke & Netty Passier 64,06%, 2. Toon der Kinderen & Wiel Sporken 58,85%, 3. Annie van de Biggelaar & Jos van de Biggelaar 51,56%. Elke woensdagavond inloopbridge voor leden en niet leden

Bridgeclub J.V.G. 1. Heren Van Erp 70,83%, 2. echtpaar Seegers 63,54%, 3. Heren S. v.d. Kerkhof & R. Kuiper 59,90%.


Toernooi met De Klutsers

Boskant neemt afscheid van een bijzonder sponsorschap

Beste lezers, we gaan voor u terug in de tijd. Naar het jaar 1977 waarin Toon de Koning, geboren en getogen Boskanter en directeur van 3 De Koning bv's door het toenmalige bestuur van voetbalvereniging Boskant benaderd werd met de vraag of hij beschermheer van de vereniging wilde worden. Toon was zeer vereerd en aanvaardde die functie met heel veel plezier en passie.

De inhoud van die rol was voor hem niet te vergelijken met die van een sponsor! Z'n passie betrof vooral het 1e team van Boskant, maar indien nodig sprong hij ook (adviserend of financieel ondersteunend) bij als dat binnen de club op andere plekken nodig was. Hij stond er op dat er op de shirts van Boskant 1 geen reclame werd aangebracht: "Ik denk dat Boskant 1 de enige ploeg in de regio is die op het shirt haar eigen naam draagt, namelijk die van Boskant en daar ben ik zeer trots op". Er leek een einde aan het samenwerkingsverband te komen toen Toon op 10 december 2005 overleed. Maar Toon had al "geregeld" dat z'n overlijden niet het einde zou betekenen van de samenwerking. Dochter Marielde nam die taak over! Een gebaar waarvoor v.v. Boskant haar nog steeds meer dan dankbaar is. Na een periode van liefst 40 jaar gaat Marielde stoppen met het sponsoren van Boskant 1 en gaat ze v.v. Boskant op basis van een ander pakket financieel ondersteunen. Als waardering werd haar op de afsluitingsavond een mooie bos bloemen en een warm applaus aangeboden. Voetbalvereniging Boskant mag zich gelukkig prijzen dat ze met Toon en Marielde op deze manier hebben mogen samenwerken. Chapeau!

Toernooi met De Klutsers

Op vrijdag 2 juni werd er in Nijnsel een partner toernooi gespeeld van De Klutsers tegen Mooie Boule uit Berlicum. Op deze fantastisch mooie avond werd er gezellig gebould door 32 spelers. Na 3 rondes gespeeld te hebben konden de volgende 8 spelers met een mooie prijs huiswaarts keren.

De eerste prijs Mooie Boule, 3 gewonnen partijen met 15 punten,Theo v.d.Heijen & Marty van Osch. De eerste prijs De Klutsers. 3 gewonnen partijen met 14 punten, Gina van der Loo & Jo van Oirschot. De tweede prijs Mooie Boule. 2 gewonnen partijen met 18 punten Toon Pennings & Daisy Hanegraaf. De tweede De Klutsers. 2 gewonnen partijen met 12 punten, Rien van der Loo & Ria Vos.

Roois driebanden Kermistoernooi

Het toernooi vindt plaats van 10 juli tot en met 29 juli 2017. Speellokaal: Wapen van Eerschot. Speel data: Eerste ronde: 10,11,13,14,15,17/18 en 20 juli, Tweede ronde: 21,22,24 en 25 juli, Derde ronde: 27 en 28 juli, Finale: zaterdag 29 juli.

Inschrijven via E-mail: wapenvaneerschot@live.nl of 06-12459336. Er wordt gespeeld op 2 of 3 tafels (115-230) We hanteren het 3 punten systeem. Partij lengte is 25 beurten. Aantal te maken caramboles gem. x 25 + 2. Minimaal 8 caramboles. Aanvang wedstrijden: werkdagen: 19.00 uur, zaterdag: 13.00 uur. Bondsgemiddelde worden tijdens het toernooi niet aangepast. Indeling in poules van 4 spelers. Inschrijfgeld bedraagt € 10,- Inschrijven kan t/m 18 juni. Dagen dat U niet kan spelen even doorgeven bij inschrijving, hiermede wordt dan zoveel mogelijk rekening gehouden. Voor libre spelers hanteren wij een omrekeningstabel.

Rooise renneers weer actief

Door de feestdagen was het een druk programma voor de Rooise Renners. In Maren Kessel stonden Youri van Esch en Frank Lathouwers aan de start. Youri eindigde in het peloton bij de junioren als 44e en Frank bij de Elite als 38e.

Diezelfde dag stonden Jarno van Esch en Sep Schuuurman aan de start bij de Internationale Klassieker GP Morgan Blue een zeer zware klassieker over 8 hellingen en kasseienstroken waaronder de Paterberg en Oude Kwaremont. Sep kon zich lang knap handhaven in het peloton maar na de Oude Kwaremont was het helaas over. Jarno hield wel stand en pakte een hele knappe 20e plats in deze klassieker. Zaterdag stonden Jarno en Sep weer in Gieten aan de start voor de Dorpenomloop. Door de zeer harde wind was het van te voren al duidelijk dat de koers vanaf km 1 al gebeurd zou zijn. Voor Jarno en Sep was helaas de loting zeer ongunstig en stonden helemaal achteraan in het 150 tellende peloton. Hierdoor kwamen ze vanaf het begin in de tweede groep terecht en werden kort voor het einde uit de wedstrijd genomen. Afgelopen zaterdag stonden Jarno en Sep opnieuw bij een zware klassieker in Limburg aan de start voor de Omloop van de Maasvallei. Het was een wedstrijd met 18 beklimmingen dus zoals andere jaren zou het een afvalrace worden. Het was helaas ook een wedstrijd met enkele zeer zware valpartijen waardoor de koers even stilgelegd moest worden. Hierna werd er stevig gas gegeven, Sep kwam ook nog ten val en kwam in groep 2 terecht en Jarno wist goed voorin stand te houden. Toch reden er helaas 10 renners weg en op de laatste klim kon Jarno zich ook met enkele renners losmaken van het stevig uitgedunde peloton netje. Dit resulteerde toch nog in een hele mooie 16e plaats voor Jarno. Afgelopen maandag waren de district kampioenschappen in Mierlo waar alleen Sep zich eens positief liet zien in de wedstrijd en Jarno zijn wedstrijdje mee reed. In de eindsprint pakte Jarno een 19e plaats en Sep een 28e. Youri moest halverwege de koers helaas verlaten.

Nieuwe kans in Most

Nog maar net bijgekomen van de race in Kroatie zijn we al weer in Tsjechie aangekomen. Het circuit van Most is voor Robbert al een bekend circuit waar hij al vaker is geweest als pasagier, voor Jarno is het nieuw en moet hier flink aan de bak.

Op vrijdagavond kwam er nog een gelegenheid om een extra training te rijden en deze kans werd genomen om alvast het circuit te leren kennen. Voor de zaterdag stond er nog een extra training gepland en 2 kwalificatie trainingen. Het weer speelt nog steeds mee en de temperatuur gaat weer richting de 32 graden, wat weer wat problemen gaat geven voor de banden. Na wat kleine aanpassingen aan het zijspan en een nieuwe voorband gaan we de kwalificaties in. Na de eerste kwalificatie staat het team op de 6e positie wat al goed is maar de ronden tijden moeten nog wat zakken om aansluiting te krijgen. Met de tweede kwalificatie gaat het 1,5 seconden sneller en blijven zij toch nog op de 6e positie staan.

Zondagmorgen is het weer compleet omgeslagen. In de nacht is het met bakken gaan regenen en dit heeft doorgezet tot de eerste race. De banden keuze was nu niet moeilijk en de regenbanden werden gemonteerd, dit wordt de eerste race in de regen dus dat is even spannend. Na de start is het dringen geblazen in de chicane waar een aantal spannen elkaar raken. Als vierde komt het team de chicane uit. Counteren ging niet meer maar met een derde positie is het team zeer tevreden.

In de middag race 2. De baan droogt op maar er dreigt ook regen te komen. Eerst worden de regenbanden gemonteerd maar tijdens het wachten in parc ferme ziet het team dat de baan hard opdroogt. Ook deze keer is het met de start weer dringen. Tevreden met een 8e positie, gezien de banden keuze die gemaakt is, en de concurrentie die dichtbij zat. Op 17 juni wordt het zijspan eenmaal per jaar omgeruild voor een Zundapp om deel te nemen aan een brommer cross in Honze, een crosswedstrijd van 7,5 uur.

Doe mee aan de vaderdagloop

Loop je zelf wel eens hard in het mooie Sint-Oedenrode en wil je eens meedoen aan een hardloopevenement in je eigen gemeente? Doe dan mee aan de Vaderdaglopen op zondag 18 juni!

Ieder jaar organiseert Fortuna '67 dit hardloopevenement op Vaderdag. Circa 500 deelnemers zullen aan de start komen: van jong tot oud, van beginner tot wedstrijdatleet. Met de nadruk op sportief plezier met een persoonlijke uitdaging voor iedereen. Er zijn speciale jeugdlopen over 1 kilometer en 2,5 kilometer voor de jongere deelnemers, deze starten vanaf 10:30 uur. De volwassenen kunnen kiezen tussen 5, 10 en 21,1 kilometer, deze starten om 11:00 (21,1km) en 11:10 uur (5 en 10km). De parkoersen zijn uitgezet door het prachtige buitengebied van Sint-Oedenrode. Tijdens en na het hardlopen zijn verzorgingsposten ingericht, waar je sponzen, water en sportdrank krijgt aangereikt. De wegen zullen verkeersvrij gemaakt worden.

Er worden ook prijzen uitgereikt aan de snelste deelnemer uit Sint-Oedenrode in iedere categorie. Dus ook als je niet bij een vereniging bent aangesloten, is dit een mooie motivatie om zo'n prijs weg te kapen! Dit jaar zijn de Vaderdaglopen onderdeel van het loopcircuit Meierijstad. Dit is een samenwerking tussen de hardloopevenementen in Schijndel, Wijbosch en Eerde. In elk van deze wedstrijden kan je punten verzamelen. Na de laatste wedstrijd, in Schijndel, wordt hierover een klassement opgemaakt. Meer informatie kan je vinden op www.Fortuna67.nl. Hier kun je je ook inschrijven, maar dat kan ook nog op de dag zelf, in het clubgebouw van Fortuna '67 aan de zwembadweg. Dus tot ziens op 18 juni!

Vrijdagavondcompetitie

Op deze prachtige zomerse vrijdagavond streden 34 boulers om de punten voor het klassement. Er waren slechts 3 spelers die hun 3 partijen wisten te winnen. Hiervan was Rob van Berkel het meest succesvol (3 +22), daarna kwamen Wim van Alst (3 +16) en Maria van Berkel (3 +11). 4e werd Bert Goorts (2 +16) en 5e Bas in 't Zandt (2 +15). Er staan na deze avond 3 boulers aan de leiding in het klassement met allemaal met +7, t.w. Harrie van Breugel, Wim v.d. Rijdt en Frans v.d. Velden.

De 1e plaats bij het Pinksterboulen ging naar Frans vd Velden (3 +20), waarmee hij nipt Bas in 't Zandt versloeg (2e, 3 +19). 3e werd Jos van Eck (3 +7), 4e Martin Gerritsen (2 +19) en 5e Jan vd Loo (2 +17).

32 / 32

DINSDAG 6 JUNI T/M VRIJDAG 9 JUNI
AVONDWANDELVIERDAAGSE

De Vriendschap

WOENSDAG 7 JUNI
DANSEN

Odendael

GALA FIORETTI COLLEGE
Kasteel Henkenshage

DROOMTIJD CONCERT
Leef en Vind

VRIJDAG 9 JUNI T/M ZONDAG 11 JUNI
OLLEND DREIJT DUR

Olland

VRIJDAG 9 JUNI
MAMA'S ONTMOETEN MAMA'S

Neulstraat 41

MUZIEK OP KIOSK
Markt

BEACH PARTY
Jeugd-disco The Joy

FILMTHEATER MARIËNDAEL: RAMS
Mariëndael

ZATERDAG 10 JUNI
DANSAVOND
Odendael

PUBQUIZ/GOEDEREN- EN DIENSTENVEILING
De Brink

ZONDAG 11 JUNI
NATUURWANDELING HEEM-NATUURGROEP CREYSPOT
Markt

FAMILIE/VRIENDENTOERNOOI
KV Nijnsel

SPIRITUELE WANDELING MET LUNCH
Leef en Vind

OUDERWETSE VLOOIENMARKT
Eversestraat 11

BOSKANT CHALLENGE 2017
Boskant

POP&COLOUR FESTIVAL
Mariëndael

WHISKY PROEVERIJ
Café 't Kerkpleintje

WOENSDAG 14 JUNI
VISSEN
Ollandse Waterloop

BUITENSPEELDAG
De 10e Buitenspeeldag op 14 juni staat voor de deur. Initiatiefnemers Jantje Beton en Nickelodeon roepen iedereen op mee te helpen om van Nederland één grote speelplek te maken.

DANSEN
Odendael

DONDERDAG 15 JUNI
BIERGILDE
De Ossekop

VRIJDAG 16 JUNI T/M ZATERDAG 17 JUNI
VADERDAG ACTIE
Sint-Oedenrode

ZATERDAG 17 JUNI
GEHANDICAPTENDAG MET MICHAEL VAN GERWEN
Vossenbergweg

OPEN HUIS DAMIAANCENTRUM
Damiaancentrum

MUZIEK OP KIOSK
Markt

DANSAVOND
Odendael

ALS VAN OUDS MET MISTERY DJ
Café 't Kerkpleintje

ETERNITY LIVE
De Ossekop

ZONDAG 18 JUNI
VADERDAG
Iedere derde zondag van juni is het Vaderdag. Op Vaderdag worden vaders in de schijnwerpers gezet: ze worden verwend met een ontbijt op bed of krijgen een cadeau van hun kinderen. Vaderdag is niet alleen bedoeld voor vaders maar voor iedereen die zich als een echte vader gedraagt. Dat kan dus ook een stiefvader zijn.

WOENSDAG 21 JUNI
DANSEN
Odendael

VRIJDAG 23 JUNI
DANSVOORSTELLING SUNRISE OM 14:00 EN OM 19:00
Mariëndael

ZATERDAG 24 JUNI
KNOPTOREN BEZICHTIGEN EN BEKLIMMEN
De Knoptoren

MUZIEK OP KIOSK
Markt

DANSAVOND
Odendael

THE BLUE RAYS (UK)
De Ossekop

WOENSDAG 28 JUNI
DANSEN
Odendael

DONDERDAG 29 JUNI
'T ONDERONSJE
Damiaancentrum

ZATERDAG 1 JULI
KNOPTOREN BEZICHTIGEN EN BEKLIMMEN
De Knoptoren

WOENSDAG 5 JULI
NATUURWANDELING DOMMELDAL NIJNSEL
Markt

ZATERDAG 8 JULI T/M ZONDAG 9 JULI
BEACHVOLLEYTOERNOOI
VV Rooi

ZATERDAG 8 JULI
KNOPTOREN BEZICHTIGEN EN BEKLIMMEN
De Knoptoren

DINSDAG 18 JULI T/M VRIJDAG 21 JULI
ROOI FIETST
Sint-Oedenrode

VRIJDAG 21 JULI
MUZIEK OP KIOSK
Markt

DONDERDAG 27 JULI
'T ONDERONSJE
Damiaancentrum

DINSDAG 1 AUGUSTUS T/M WOENSDAG 2 AUGUSTUS
PLATTELANDSFESTIVAL
Nijnsel

ZATERDAG 26 AUGUSTUS
BURGERKONINGSCHIETEN
Gildeterrein

ZONDAG 27 AUGUSTUS
KONINGSSCHIETEN
Gildeterrein

WOENSDAG 30 AUGUSTUS
VISSEN
Ollandse Waterloop

DONDERDAG 31 AUGUSTUS
'T ONDERONSJE
Damiaancentrum