DeMooiRooiKrant

18 mei 2016

DeMooiRooiKrant 18 mei 2016


"Wat een geluid toen Mart scoorde! Niet normaal! Het gaf ons extra vertrouwen in een goede afloop", zegt aanvoerder Martijn van Boerdonk – nog steeds vol ongeloof – direct na de wedstrijd. Het eindsignaal heeft net geklonken. Rhode is na 24 jaar weer eens kampioen. Dat zorgt hier en daar voor een vreugdedansje, innige omhelzingen en rollende tranen. Emotie die niet onder het tapijt hoeft te worden geschoven, want wat heeft Rhode het de laatste weken spannend gemaakt.

Het kampioenschap leek een week of vijf geleden in kannen en kruiken. Rhode stond fier aan kop met zeven punten voorsprong. Toen kwam de klad er in. Noem het spanning, noem het kampioensdruk, Rhode verloor twee keer achter elkaar en prompt lag de titelstrijd weer open. Het gelijke spel van vorige week tegen DAW deed een beetje pijn, maar het bleek geen catastrofale misser. Thuis tegen Avanti '31, op Tweede Pinksterdag, moest het gaan gebeuren. De spanning sidderde door de hele vereniging; van de wasvrouw tot de voorzitter, van de terreinknecht tot de linksbuiten. Theo van Lieshout en zijn staf hadden de dankbare taak om de ploeg klaar te stomen…

De wedstrijd begon slordig van beide kanten. Van tactiek was weinig sprake en geen van de ploegen legde een fatsoenlijke aanval op de mat. Al snel was duidelijk dat Avanti aanvallend geen potten kon breken. De verdediging van Rhode stond als een huis. Pas in de tweede helft kwamen er serieuze kansen voor de thuisploeg. Zo'n duizend man publiek leek verstijfd van de schrik. 'Zou het dan toch misgaan?' hoorde je door de hoofden spoken. De kalmte werd doorbroken op de best denkbare wijze. Terwijl er weer eens een Avanti-speler ter aarde stortte kwam de bal in de 63e minuut ter hoogte van de zestien meter in de voeten van Mart Krüseman. Hij controleerde en haalde verwoestend uit. Met een keiharde schuiver gaf hij keeper Stef van Kaathoven het nakijken. Sportpark de Neul explodeerde. Alle spanning van de afgelopen weken kwam er uit. Avanti probeerde daarna wat te drukken, maar de muur van Rhode was te sterk. "De laatste weken ging het niet meer zo soepel. Deze komt uit de kleine teen, maar wat geeft het. We zijn de terechte kampioen", jubelt Van Lieshout vlak na de wedstrijd met de spanning nog in zijn ledematen. Hij mikte aan het begin van het seizoen op een periode. Het werd beduidend meer.

"Het collectief", geeft Van Boerdonk duidelijk antwoord op de vraag wat de kracht van het team is. "Niemand steekt er wat kwaliteit betreft bovenuit. We hebben zo'n zeventien spelers die allemaal goed meekunnen. En wat geweldig dat het op zo'n dag als vandaag mag gebeuren, tijdens Beachsoccer en Rooi Live. Wat zal het een feest worden vanavond. Ongelofelijk. Ik kan het nog steeds niet geloven!" Snel rent Martijn richting zijn medespelers om in het doel op de foto te gaan. Ondertussen staat voorzitter Wim van Meijl zijn tranen weg te vegen. Hij is zeker niet de enige, veel Rhode-mensen laten de emoties de vrije loop. "Het is erg lang geleden. Dat speelt zeker mee", legt Van Meijl uit. "Wekenlang hebben we er tegenaan gehikt en als het dan gebeurt, is de ontlading enorm. Iedereen heeft er keihard voor gewerkt en ik ben dan ook ontzettend trots. Dit zijn unieke momenten in de geschiedenis van de club!"

Megastal nog vóór zomervakantie op raadsagenda

Hoewel de MER (Milieueffectrapportage) nog niet is afgerond, mag de gemeenteraad toch al vóór de zomervakantie zijn zegje doen over de megastal met 18.000 varkens aan de Lieshoutseweg. Dat was de enigszins verrassende toezegging van wethouder Jan van Burgsteden in de vergadering van de voorbereidingscommissie afgelopen donderdag. De belangrijkste reden: "Omdat dit hartstikke leeft".

Namens de omwonenden van de locatie, verenigd in 're-actiegroep De Bleieven', liet Ivo van Wijk de gang van zaken nog eens de revue passeren, met een kritische noot over de afgelopen maanden waarin vooral niets was gebeurd. Aanleiding daarvoor was de geagendeerde brief van 9 februari jongstleden van de Stuurgroep Dynamisch Platteland over de aanpak van overbelaste gebieden veehouderij. De mededeling dat die Stuurgroep werd opgeheven, terwijl die in de ogen van de betrokkenen juist nu zo hard nodig was, leidde tot onbegrip en scepsis bij de commissie en de re-actiegroep, die het gevoel kreeg dat niemand zijn handen wilde branden nu er knopen moesten worden doorgehakt. Na uitleg door Van Burgsteden over de achtergronden van die – tijdelijke – stuurgroep was de scepsis overigens op slag verdwenen.

Het onderwerp leidde tot een korte, felle discussie tussen Rien Verhagen (CDA) en Piet Klaassen (VVD). Verhagen stelde een motie in het vooruitzicht waarin onder meer elke aanvraag voor een nieuwe of uit te breiden varkenshouderij in beginsel als een knelpunt aan de raad moet worden voorgelegd. Op de vraag van Klaassen "Wilt u met uw motie het failliet van de agrarische bedrijven over ons afroepen?" reageerde hij als door een wesp gestoken dat het niet alleen ging om het welzijn en de gezondheid van de omwonenden, maar ook die van het gezin van de initiatiefnemer zelf. Het zou volgens Verhagen alleen gevolgen kunnen hebben als een bedrijf tot extra belasting zou gaan zorgen. Dat had volgens Van Burgsteden geen enkele zin. "Elke uitbreiding of nieuwvestiging, hoe klein ook, geeft extra belasting, al gaat het maar om één dier."

Vanwege de voorgeschiedenis van de plannen voor de megastal is de rol van de Provincie in het proces vrijwel uitgespeeld en heeft de gemeenteraad het laatste woord. Dat wil nog niet zeggen dat het definitieve ja, nee of mits ook voor de zomervakantie wordt besloten. De commissie liet doorschemeren dat er behoefte was aan een betere voorbereiding van het politieke hete hangijzer, maar Van Burgsteden vond het welletjes. "Ik ben bereid om een stuk extra voorwerk te doen. Maar dan wordt het wél oktober."

Jaargang 6 - Week 20 - Woensdag 18 mei 2016

Forum klus wijs
Roxs elektro world

Moe maar voldaan

Foto:

Moe maar voldaan kijkt het team Forward Mars terug op een geweldige Roparun. Ze zijn in minder dan 48 uur van Parijs naar Rotterdam gerend met een team van 28 collega's.

In Frankrijk was het nog heel rustig langs de weg maar hoe dichter ze bij Nederland kwamen hoe meer mensen er langs de weg stonden te juichen. In sommige dorpen is het één groot feest, daar staat het hele dorp aan te moedigen. Dat geeft veel energie, ook al ben je moe en regent het. Na de teamwissel mag je voor een paar uur terug naar het basecamp. Daar zorgde collega's voor heerlijk eten, een massage en een bed. Zij hebben ervoor gezorgd dat iedereen fit genoeg bleef om de finish te halen. De teamspirit lag heel hoog en wat is het dan fantastisch om met zijn allen over de finish te gaan op de Coolsingel in Rotterdam. Iedereen loopt voor zijn of haar doel om 'leven toe te voegen aan de dagen waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven'.


Monique Joosten: eerst nieuwe dirigent, nu ook nieuwe Rooienaar

Foto: Jos van Nunen

Nog niet zo lang geleden, in 2013, nam Ad van de Wetering afscheid van het Roois Kamerkoor dat hij in 1974 had opgericht. In de bijna 40 jaar dat hij dirigent was, werd Ad het koor, en het koor werd Ad. Vind dáár maar eens een opvolger voor.

"Natúúrlijk was dat flink afkicken" blikt opvolger Monique Joosten terug. "Het was ook niet voor niks, dat het na zijn vertrek even duurde voordat er weer naar een vaste opvolger kon worden uitgekeken.
Bij de opvolging van Ad van de Wetering ging het Roois Kamerkoor niet over één nacht ijs. "Terwijl Paul Gieles waarnam als interim-dirigent, deed het koor in 2014 drie projecten, onder leiding van drie verschillende dirigenten op proef. Dat was best spannend, het gaat niet alleen om de beste dirigent maar vooral om degene die het beste past bij het koor. Uiteindelijk viel de keuze op mij, als enige vrouwelijke kandidaat nog wel. Voor beide partijen was het flink wennen, ik deed alles op een heel andere manier dan ze gewend waren van Ad. Ik kom uit de creatieve hoek, het belangrijkste voor mij was dat het Roois Kamerkoor heel actief is, openstaat voor nieuwe ideeën, en dat er openheid is van twee kanten. Dat is er, en ik heb er nog geen seconde spijt van gehad."

Op het lijf geschreven
Met Monique Joosten als dirigent was het Roois Kamerkoor verzekerd van een opvolger die deze rol op het lijf was geschreven. "Bij mijn conservatoriumstudie deed ik blokfluit. Dat kon ik goed, maar het was niet mijn ding. Wat mij wel aansprak was koordirectie, en die richting heb ik gekozen. Daarna heb ik muziektherapie gestudeerd, en ben als muziektherapeute gaan werken op verpleeghuis Mariaoord in Rosmalen, wat ik nog steeds doe. Je werkt dan met jong-dementerenden of mensen met een hersenbeschadiging. Bij die mensen werkt het cognitieve deel vaak nog wel. Als ze zich niet meer met spraak kunnen uiten, kunnen ze vaak wél zingen en kunnen zich daar helemaal in kwijt. Het is een héél mooi vak. Je bent musicus en psychologe tegelijk, en dat sluit weer mooi aan op mijn dirigentschap, je enthousiasme overdragen en alle neuzen dezelfde kant op krijgen." Monique Joosten werkt zó vanuit haar gevoel en haar hart, dat ze op de vraag naar het aantal koorleden (20) even de map erbij moet halen. Ze kan er hartelijk om lachen.

"Het is een héél mooi vak. Je bent musicus en psychologe tegelijk"


Tour de Chant
"Op 22 mei doen we een Tour de Chant, waarbij we concertgangers meenemen naar drie mooie plekken in Rooi. Voor zover ik weet heeft het Roois Kamerkoor zoiets nog nooit gedaan. We zingen daar liederen die van toepassing zijn op die plekken. Nee, de thema's verklap ik nog niet, dat blijft een verrassing. We gaan op de fiets, via mooie routes, maar bij slecht weer gaat het ook door, met de auto. We starten om 13.30 uur bij de kiosk op de Markt. Vrienden en kinderen onder de twaalf jaar kunnen gratis mee, anderen zijn natuurlijk ook welkom en betalen een kleine vergoeding."

Nieuwe Rooienaren
Begin dit jaar verhuisden Monique en haar man – óók een enthousiast musicus trouwens, op piano - van Vught naar Rooi. Ze streken neer op een idyllisch groen plekje aan het Kremselen. Het leven van de twee bruist nu aan alle kanten tegelijk, want ze hebben wilde plannen om hun boerderijtje en de tuin helemaal naar hun zin te maken. En Rooi is twee bruisende inwoners rijker.

Familieconcert Peter en de Wolf

Foto:

Op zondag 22 mei 2016 houdt het opleidingsorkest van Harmonie Nijnsel een familieconcert met als thema "Peter en de Wolf". Een concert dat speciaal gericht is op families met kinderen maar natuurlijk zijn ook andere belangstellenden van harte welkom.

Peter en de Wolf is een muzikaal sprookje van Sergej Prokofjev voor spreekstem en orkest waarin verschillen tussen instrumenten te horen zijn, doordat elk dier wordt uitgebeeld door een ander instrument. Het sprookje wordt muzikaal vertolkt door het opleidingsorkest van de harmonie. Igo van Roosmalen neemt de rol van verteller op zich.
Het sprookje wordt in beelden verteld door tekeningen, die zijn gemaakt door leerlingen van de basisscholen in St. Oedenrode. Deze tekeningen zullen tijdens het concert te zien zijn. Naast Peter en de Wolf wordt er o.a. ook muziek gespeeld uit de film Frozen en van Mary Poppins. In het stuk The Toy Symphony kunnen de kinderen uit het publiek zelf aan de slag en mogen ze met het orkest meespelen.

Het samenspelgroepje en de percussiegroep van Harmonie Nijnsel laten tijdens dit concert ook van zich horen. De percussiegroep neemt alvast een voorproefje op het slagwerkspektakel dat op 12 juni in het centrum van Rooi zal gaan plaatsvinden. In Cultureel Centrum Mariëndael wordt op zondag 22 mei het familieconcert twee keer uitgevoerd. De eerste voorstelling is om 13.30 uur en de tweede begint om 16.00 uur.

Kaarten zijn te verkrijgen bij de leden van de harmonie of te reserveren via emailadres: jeugdharmonienijnsel@gmail.com. U kunt ook nog 2 vrijkaartjes winnen met de facebookactie van Harmonie Nijnsel. Op de facebookpagina van de harmonie vindt u de flyer van de voorstelling met een muziekfragment. Deel en like het bericht en plaats in een reactie onder dit bericht welk instrument je hoort in het geluidsfragment en welk dier jij denkt dat in het muziekstuk van Peter en de Wolf uitgebeeld wordt door dit instrument.
Tijdens de generale repetitie op 17 mei zal een winnaar getrokken worden uit alle goede antwoorden.

Roois Kultuur Kontakt organiseert: Concert Pythagoras Kwartet

Op zondag 22 mei om 11.30 uur geeft het Pythagoras Kwartet een concert in De Knoptoren.

Dit strijkkwartet werd in 1999 opgericht door 4 musici die allen een exacte studie hadden afgerond (3x natuurkunde, 1x wiskunde) en vandaar ook de keuze voor Pythagoras als naamgever voor dit kwartet. De huidige leden van het strijkkwartet zijn Frederik Bas en Hein Otto Folkerts (viool), Hylke Hoogeveen (altviool) en Werner Marinelli (cello). Door omstandigheden kan Hylke de eerste helft van 2016 niet spelen en wordt door Lucas Hagemans vervangen.

Het kwartet repeteert frequent bij elkaar thuis, bestudeert elk werk zeer grondig en neemt ook nog regelmatig les om het kwartetspel naar een hoger niveau te brengen. Aan het einde van iedere repetitieperiode brengt het kwartet de werken graag ten gehore op een mooi podium. Eerder stonden werken van onder andere Mozart, Haydn, Dvorak en Brahms op de lessenaar. Maar ook de samenwerking met de acteur Herbert Platzer in een literair-muzikaal project en met de bariton Wim Ritzerfeld zijn het vermelden zeker waard.

Tijdens het concert op zondag 22 mei wordt het strijkkwartet "Der Tod und das Mädchen" van Franz Schubert uitgevoerd. Daarnaast zal het Pythagoras Kwartet het strijkkwartet nr. 1 van Rauchenecker ten gehore brengen. Deze Rauchenecker behoort tot de vergeten componisten terwijl zijn vele symfonieën , soloconcerten , koorwerken en kamermuziek tijdens zijn leven juist veel werden gespeeld en gewaardeerd. Het Pythagoras Kwartet wil deze "herontdekte" componist nu graag onder de aandacht brengen.

Kaarten zijn verkrijgbaar bij het VVV kantoor in Sint-Oedenrode en aan de kassa. Het Roois Kultuur Kontakt biedt jaarlijks een scala aan concerten aan, maar ook organiseert het lezingen. De evenementen worden voornamelijk gehouden in de Knoptoren en en in Mariëndael. Het geeft Sint-Oedenrode een zeer positieve impuls op het gebied van kunst, cultuur en literatuur. Ook dit concert past precies in het aanbod waar het Roois Kultuur Kontakt voor staat.

Elbrimale Tour de Kiosques

wilma Wagenaars poseert hier met de andere VVD'ers Foto:

Na succesvolle tournees in 2014 en 2015 maakt autodidact pianist Leo Willemen ook deze zomer weer een muzikale rondgang langs een aantal van de vele kiosken die Brabant rijk is. Per locatie wordt twee uur lang non-stop piano gespeeld, dit jaar samen met zanger/gitarist Nico Weijns. Op 5 juni stopt de tour in Sint-Oedenrode.

De Tour de Kiosques is een initiatief van de Stichting Elbrimale Fonds te Vught, die al jarenlang muziekevenementen organiseert. Doelstelling daarbij is om musici, zowel (semi-) professionals als amateurs, een podium te bieden en dit zonder winstoogmerk.
Door het jaar heen verzorgt Leo Willemen ruim 150 optredens in zorgcentra en ook nog een flink aantal bij particuliere aangelegenheden. De bescheiden donaties daarvoor gaan geheel naar de stichting, waarvan dan weer de kosten van de muzikale activiteiten worden voldaan. Het repertoire is zeer breed, van classics en licht klassiek tot evergreens, luisterliedjes en populair, bij voorkeur ook gemengd met Brabants muzikaal erfgoed. Leo en Nico spelen tot hun eigen genoegen, maar graag ook tot genoegen van iedereen die ernaar wil luisteren, voor jong en oud.
Een uitgelezen kans dus, deze combinatie van kiosk en muziek, en een aanrader voor alle inwoners van Midden-Brabant, de Kempen en omstreken die beide een warm hart toedragen. Het optreden is gratis, wel kan men geheel vrijwillig een donatie voor de stichting in de bus deponeren. Graag tot ziens bij een van de genoemde kiosken. De Tour de Kiosques wordt georganiseerd met welwillende medewerking van de betrokken gemeenten en instanties.

Wilma Wagenaars tweede op VVD-lijst

De leden van VVD Meierijstad hebben vorige week woensdag de eerste plaatsen op de kandidaten lijst met veel enthousiasme ontvangen.

Harry van Rooijen (Veghel) is gekozen als lijstrekker en beoogd nummer twee en drie zijn Wilma Wagenaars (Sint Oedenrode) en Pieter van Wel (Schijndel). De volgorde van de overige kandidaten zal definitief worden vastgesteld op de volgende algemene ledenvergadering welke is gepland op 13 Juli aanstaande. Het bestuur van VVD Meierijstad is verheugd met de volledige kandidatenlijst omdat deze alles in zich heeft om het liberale geluid vorm te kunnen blijven geven in Meierijstad.

Daarnaast is met de lijst een juiste balans gevonden om alle kernen binnen Meierijstad uitstekend vertegenwoordigt te laten zijn.

Open Dag Zorgboerderij Dommelhoeve

Foto: Henri van Hoorn

Op zaterdag 21 mei houdt Zorgboerderij Dommelhoeve in samenwerking met Kinderopvang 'De Verbinding', Rooi Hartsafe en Yogacentrum Libra een Open dag omdat de organisatie tien jaar bestaat. De dag duurt van 10.00 u. tot 16.00 u. aan het Cathalijnepad 1 te Sint Oedenrode.

De E.H.B.O. zal op deze dag ook haar activiteiten presenteren. Zorgboerderij Dommelhoeve is een dagbesteding in Sint Oedenrode. Het gebouw herbergt tevens Kinderopvang 'De Verbinding' (voor kinderen van 2 tot 4 jaar en Buitenschoolse Opvang voor 4 tot 12 jarigen) en Yogacentrum Libra. Er zullen op 21 mei diverse workshops voor jong en oud aangeboden worden zoals volksdansen, gymnastiek en yoga. Het volledige programma kunt u zien op de website www.dommelhoeve.nl. Kom ook eens snuffelen bij de kraam met prachtige zelfgemaakte spullen die te koop zijn. Voor een lekker hapje en drankje wordt gezorgd en de muzikale sfeer is in handen van het enthousiaste muzikale duo '3 x niks.' U kunt ook een kijkje nemen in de tuinkas en de aangrenzende volkstuinen van de Rooise Tuinvereniging. Dus….laat u op 21 mei verrassen door in en om de Zorgboerderij te gaan kijken.

Keigoed kijken en kunst in park Kienehoef

De kinderen van jeugdnatuurwacht 'De Populier' gaan zaterdagochtend 21 mei naar Park Kienehoef. Park Kienehoef? … Dat is niets bijzonders… Of toch wel? 'Keigoed kijken en kunst in Park Kienehoef' gaat voor een afwisselende en verrassende ochtend zorgen.

De kinderen krijgen uitleg over het ontstaan van het park. Sinds kort hebben we het prachtige paviljoen 'De Helden van Kien'. Vroeger zag het er allemaal heel anders uit. De kinderen gaan ook tekenen in de natuur. De leiding van de Jeugdnatuurwacht verwacht dat de kinderen na deze ochtend op een andere manier naar dit mooie park zullen kijken. De kinderen worden om 8.45 uur bij de kinderboerderij verwacht. Deze activiteit zal tot +/- 11.30 uur duren. Deze activiteit gaat altijd door, ook als het slecht weer is. Zorg dan zelf voor warme kleding/regenkleding en goede schoenen! Voor vragen, opmerkingen en eventuele afmelding kun je terecht bij Hetty Klerks: 06 22 33 51 75/ hetty.klerks@kpnmail.nl of Hannie van Grinsven: 06 22 11 51 83/ p.grinsven7@upcmail.nl De laatste activiteit van de Jeugdnatuurwacht is verzet van zaterdag 18 juni naar zaterdag 25 juni. Informatie volgt.

Vier keer rond de wereld in de buurtbus

Ad bij 'zijn' bus Foto: Hans van den Wijngaard

Na drieëntwintig jaar op de buurtbus te hebben gereden, parkeert Ad Smulders dinsdag 24 mei 'zijn' bus voor de laatste keer. Vier dagen voor zijn vijfenzeventigste verjaardag stopt hij als vrijwillig chauffeur op lijn 204 van Arriva. In die drieëntwintig jaar heeft Ad veel dingen zien veranderen, maar het plezier in het rijden op de bus is in al die jaren niet minder geworden.

"Tot voor een jaar geleden mocht je tot vijfenzeventig jaar op de buurtbus rijden. Nu is die leeftijd dan weliswaar opgehoogd tot achtenzeventig, maar ik heb een streep gezet", vertelt Ad Smulders. "Niet omdat ik één keer een hekel aan het rijden heb gekregen, maar mijn vrouw heeft wat gezondheidsproblemen en ik denk dat het beter is om bij haar te zijn dan op de bus".

Foto:

Zeker de oudere mensen uit Olland zullen Ad nog kennen van de supermarkt die het Rooise kerkdorp toen nog kende. "In 1993 hebben mijn vrouw en ik de supermarkt van de hand gedaan. In die tijd was de onlangs overleden Henk Kastelijn penningmeester bij de buurtbus. Henk heeft me in die tijd enthousiast gemaakt om één keer per week een middag op de bus te rijden. Daar hoefde Henk overigens niet veel moeite voor te doen, want ik wilde na de verkoop van de zaak iets gaan doen om met mensen in contact te blijven. De buurtbus leek me daar een geweldig mooi iets voor".

Hoe vaak Ad de route van ruim zesendertig kilometer tussen Best, Boskant, Sint-Oedenrode, Olland, Liempde, Boxtel en Schijndel de afgelopen drieëntwintig jaar heeft gereden, heeft hij nooit bijgehouden. Maar een snelle rekensom leert dat het bijna 4700 keer zal zijn geweest. Hij is er alleen in de tijd dat zijn vrouw in het ziekenhuis lag een tijdje tussenuit geweest. In totaal reed Ad bijna 170.000 kilometer met de bus en dat is toch meer dan vier keer rond de aarde.

"Of er veel veranderd is in die jaren?", herhaalt Ad. "Ja natuurlijk is er veel veranderd in die tijd. Het is iedere keer beter en moderner geworden. In 1993 hadden we nog handgeschakelde bussen, nu hebben alle bussen een automatische versnelling. Zeker bij alle drempels op de route is dat zeker geen overbodige luxe. Ik heb dan wel nooit het aantal ritten geteld, maar wel het aantal drempels tussen Best en Schijndel. Dat waren er toen zestig", vertelt Ad.

"Ook de passagiers zijn in de loop van de jaren veranderd. In het begin waren het vooral oudere huisvrouwen zonder rijbewijs. Die reden dan met de buurtbus mee naar de markt in Sint-Oedenrode", zo vervolgt Ad. "Tegenwoordig zijn het ook veel jongeren die met de buurtbus reizen. Zij hebben allemaal een OV-Jaarkaart en gaan van Rooi naar het station in Best of Boxtel. Maar er zijn ook veel jongeren die met de buurtbus van het Station in Boxtel naar Schijndel gaan om daar over te stappen op de grote bus van Arriva". Dat brengt Ad ook meteen weer bij zijn afscheid als chauffeur van de buurtbus. "Zou je ook in de krant willen zetten dat ik alle mensen die in de afgelopen drieëntwintig jaar bij mij in de bus zaten, heel graag wil bedanken voor alle vertrouwen en de leuke gesprekken die we hadden".

Tot slot rest nog de vraag of Ad niet bang is dat hij in een zwart gat valt als hij met het rijden op de bus gaat stoppen? Maar nee, daar hoeven we niet bang voor te zijn. "Ik zoek wel weer een andere hobby en bovendien heb ik ook thuis meer werk gekregen", zegt Ad zelfverzekerd terwijl hij de bus parkeert en alle administratieve handelingen die tegenwoordig bij het vrijwilligerswerk komen kijken netjes afrond.

Nijnselnaren eerste in Dutch Mini Rally

Van 4 t/m 7 mei vond de 12e editie van de Dutch Mini Rally plaats voor klassieke en new Mini's. Met twee deelnemers uit Nijnsel: Martijn van Dijken en Mariël Peters. Na in 2015 de 2e plaats te hebben gepakt in Engeland, voerde deze editie langs de mooiste weggetjes van de Ardennen.

Op 4 mei startte de tocht in Eindhoven, waarna rond Valkenswaard de eerste hoofdbrekers al opdoemden. Eenmaal in de Ardennen aangekomen, ving het echte werk aan, met als bestemming Dinant. Ook de volgende dagen volgden pittige kaartleesopdrachten en moesten de meest kleine weggetjes en haarspeldbochten genomen worden richting de Franse Ardennen en La Roche. Met succes; Martijn en Mariël sloten deze zonnige dagen in de Ardennen af met een 1e plaats.

Maak kennis met techniek tijdens Robo-laß

Maak kennis met techniek tijdens Robo-laß

Mariëndael is al lang niet meer alleen een cultuurtempel. Techniek heeft inmiddels ook een stevige positie in de agenda van het Rooise Culturele en Educatieve Centrum verworven. Gijs van der Wilt, de voorzitter van de Stichting Mariëndael en techneut in hart en nieren, heeft daar zeker zijn steentje aan bijgedragen.

Zo is het Gijs gelukt om in het kader van de Dutch Technology Week woensdag 25 mei Robo-laß (spreek uit Robo-laB) binnen te halen. Een evenement dat leerlingen van de basisschool en het voortgezet onderwijs enthousiast moet maken voor technologie en innovatie.

"Sint-Oedenrode ligt geografisch niet echt gunstig voor techniek", zo begint Gijs zijn verhaal. "Rondom Eindhoven gebeurt veel en ook in de regio Uden-Oss staan ze niet stil. Wij zitten daar een beetje tussen in. Maar we zetten ons steeds meer op de kaart. Het educatieve technieklokaal in Mariëndael is daar een voorbeeld van. Inmiddels werken het technieklokaal ook steeds nauwer samen met het Elde en het Zwijsen College, maar ook met Fontys zijn er goede banden. Dat werpt haar vruchten af, want er komen gelukkig steeds meer leerlingen die begrijpen dat technologie en innovatie in elk vak thuishoort. Of je nu kiest voor de zorg of economie; technologie is echt overal en nog meer in de toekomst".

Juist om scholieren al op vroege leeftijd kennis te laten maken met de nieuwste technieken houdt Mariëndael Robo-laß. Woensdagmiddag 25 mei van 14.00 tot 17.00 uur staat Mariëndael vol met techniek. Jongens en meisjes, want techniek is echt niet alleen het domein van de heren, kunnen dan zien hoe hun leeftijdgenoten met Lego, Mecano en mechatronica robots bouwen die in staat zijn om verschillende opdrachten uit te voeren en met elkaar de sportieve strijd aan te gaan. Ook jij kunt dan meedoen en meebouwen.

Julie Mandos, Pieter van de Vleuten en Robin Zelders, drie Rooise leerlingen van het Zwijsen College maken deel uit van het team Rembrandts. Samen met studenten van Fontys werken zij in de FRC, de FIRST Robot Competition, zeg maar de Eredivisie van de technologiewedstrijden van robots. Tijdens Robo-laß zullen de drie hun robot laten zien. Maar ook de FIRST Tech Challenge en FIRST LEGO League-groepen die in leeftijd net wat jonger zijn, zullen laten zien wat allemaal mogelijk. Daarnaast is op 25 mei onder andere ook MadScience aanwezig. Zij laten je kennismaken met programmeren van robots. Maar ook als je een 3D-printer in werking wilt zien moet je zeker even in Mariëndael komen kijken. Zeker een aanrader voor iedereen die verder wil in de techniek of nog niet weet wat die wil.

Reünie buurtvereniging Zwijnsbergen

Op zondag 29 mei houdt de buurtvereniging Zwijnsbergen vanaf 14.30 uur een reünie voor iedereen die ooit op Zwijnsbergen heeft gewoond.

Om precies te zijn gaat het om het gehucht Zwijnsbergen zelf; aan de Vresselseweg vanaf de splitsing met de Oude Vresselseweg tot de Planetenlaan; aan de Oude Vresselseweg; aan de Mosbulten tot aan de Vossenbergweg. Lid of geen lid van de buurtvereniging? Oud of jong, je woont er je hele leven of nog maar kort, het maakt niet uit. Iedereen is welkom. Aanmelden kan via Zwijnsbergen40@outlook.com. De kosten bedragen € 12,50 per persoon voor volwassen en € 7,50 voor kinderen tot 12 jaar. Voor de reünie is een website gemaakt, buurtverenigingzwijnsbergen.weebly.com en een facebookpagina, facebook.com/buurtverenigingzwijnsbergen

Postzegels sparen voor Cystic Fibrose

CF is een erfelijke aandoening van taaislijmziekte in de luchtwegen en het darmkanaal. De stichting FOK (FibrOseKinderen) zet zich in voor kinderen en jongvolwassenen die deze ziekte met zich meedragen. Dit zodat zij kunnen genieten van bijvoorbeeld een dagje Dolfinarium of de Efteling.

Ook worden van het geld laptops voor de kinderen gekocht voor wanneer zij in het ziekenhuis moeten verblijven. Zodat zij toch contact kunnen houden met het thuisfront. Door vele postzegels te verzamelen van binnen- en buitenland kunnen wij geld inzamelen. Graag wil ik hier mijn bijdrage aan leveren. Zouden jullie mij een handje kunnen helpen? De postzegels zijn bij mij thuis te bezorgen, grote en kleine hoeveelheden, alles is welkom.

Ria Veldhuis, Pastoor Hackenstraat 21, Sint-Oedenrode


Alzheimer Café

Op maandag 23 mei wordt in restaurant-zaal De Nachtegaal, Boxtelseweg 15 te Schijndel, weer een avond van Alzheimer Café Regio 't Groene Woud georganiseerd.

Het thema van de avond is: Dilemma's bij dementie. Als mantelzorger van iemand met dementie kun je in de loop van het ziekteproces tegen moeilijke situaties aanlopen, waarop geen pasklaar antwoord is. Bijvoorbeeld: Is het autorijden nog verantwoord of moeten we de sleutels afpakken? Kun je iemand dwingen om te douchen, als iemand aangeeft dit niet te willen? Soms kun je deze vragen vooruit schuiven, maar er komt een moment dat een besluit moet worden genomen. Het kan als een grote verantwoordelijkheid voelen om een besluit te moeten nemen over het leven van een ander. Aan de hand van filmpjes, komen verschillende mantelzorgers aan het woord die vertellen over dilemma's - lastige situaties - die spelen bij de zorg voor hun naaste met dementie. Hoe komen zij tot hun keuzes en welke afwegingen spelen daarbij mee? Mogelijk is uw situatie vergelijkbaar met die van de geïnterviewde mantelzorgers. Hierover gaan we graag met u in gesprek. Vanaf 19:00 uur is iedereen van harte welkom. Het programma start om 19:30 uur en de avond wordt afgesloten om 21:30 uur. De toegang is gratis.

Extra lezing over bisschop Bekkers

Op 9 mei heeft Wim van Kreij tweemaal een presentatie verzorgd over bisschop Bekkers. Het werd een boeiende lezing, samengesteld met dia's over het leven en werken van de bisschop. De presentatie was zo boeiend dat er een vervolg komt.

In de lezing zijn naast veel foto's ook diverse filmfragmenten opgenomen over zijn installatie, diverse Brandpunt t.v.-uitzendingen en bij "Mies Bouman in de stoel" waarin bisschop Bekkers zelf aan het woord komt. Ook van de uitvaart en begrafenis zijn filmfragmenten opgenomen.
De belangstelling voor deze lezingen was zo groot, dat een aantal mensen teleurgesteld moest worden afgewezen. Op verzoek is Wim van Kreij bereid gevonden om de lezing nog een keer te houden op dinsdag 7 juni om 15.00 uur in de Maas-Dieze zaal van Odendael. De toegang is gratis. Degenen die verhinderd zijn kunnen ook op 1 juni om 14.30 uur de lezing bijwonen in het Mgr. Bekkershuis te Schijndel. Alleen na telefonisch overleg 073-5442700.

Jaarlijkse Mariaviering K.B.O. in Mariahout

Op dinsdag 31 mei gaan de leden van de K.B.O. Olland, K.B.O. Nijnsel en K.B.O. Boskant gezamenlijk ter bedevaart naar Maria, bij de Lourdesgrot, nabij de kerk in Mariahout.

Bij slecht weer in de O.L. Vrouw van Lourdes kerk. Ter Bedevaart gaan is een heel oude traditie, die in deze tijd opnieuw aandacht krijgt. Ter bedevaart gaan zegt iets over ons : Mensen onderweg en dan even de tijd nemen om in de drukte van elke dag, je zelf niet te verliezen. De eucharistieviering is om 14.00 uur. Voorganger Pastoor V. Blom. Na de dienst een gezellig samenzijn in restaurant ' De Pelgrim ' Daar is dan de koffie of thee met gebak. Totale eigen bijdrage 5 euro. Bij deelname wel even aanmelden graag voor 23 mei. K.B.O. Olland: Riet van Hout. riet.van.hout@gmail.com K.B.O. Nijnsel: Tonnie Donkers. Tonnie.donkers@planet.nl K.B.O. Boskant: Annemarie Rovers j.roversvangulik@upc.nl

Lunchpauzeconcert

Op 2 juni bezoekt de KBO Cultuurclub het lunchpauzeconcert in het Muziekcentrum Eindhoven.

De KBO cultuurclub organiseert voor alle senioren van Sint-Oedenrode een bezoek aan het lunchpauzeconcert van de laureaten van de Fontys Hogeschool voor de Kunsten uit Tilburg, in het Philips Muziekcentrum te Eindhoven. Het programma is nog een verrassing, want de musici moeten eerst nog hun eindexamen Master of Music met goed gevolg afleggen. Maar dat deze jonge musici een geweldig stuk muziek zullen laten horen is wel verzekerd.

Het lunchpauzeconcert is op 2 juni en begint om 12.30 uur in de grote zaal. De kosten voor het bijwonen van dit concert bedraagt slechts € 2,00 per persoon. U wordt uiterlijk om 12.15 uur verwacht. Het is belangrijk op tijd aanwezig te zijn, want tijdens het concert worden geen toehoorders meer toegelaten. Het muziekgebouw is gemakkelijk te bereiken, het ligt dicht bij het station. Als u desondanks problemen hebt met het vervoer, laat u dit dan even aan de organisatie weten, dan wordt er geprobeerd een oplossing te vinden. Meerijden kan dan voor € 3,- p.p. Aanmelden: Harry van Oorschodt, tot 29 mei, bij voorkeur per mail aan: cultuurclub@kborooi.nl of telefonisch: 0413-477179.

Dommelvolk houdt duo-optreden

Foto:

Seniorenorkest Dommelvolk uit Sint-Oedenrode houdt op woensdag 18 mei een duo-optreden in Odendael.

Dat doet het samen met de bevriende muziekgroep Die Drei Dörfer Musikanten. De entree voor het concert is geheel gratis en het optreden begint om 19.30 uur.

Garageverkoop in Eerschot

Op zondag 12 juni van 11.00 tot 15.00 uur kan iedereen die in de wijk Eerschot woont en wat te verkopen heeft, dit doen aan zijn eigen voordeur, op de oprit, parkeerplaats of in zijn garage.

Je hoeft dus niet te sjouwen met je gebruikte of zelfgemaakte spullen, maar je kunt gewoon uitstallen bij je eigen huis. Woon je in de wijk Eerschot en wil je spullen verkopen? Meld je dan vóór 1 juni aan bij Jolanda Willems, Pastoor Hackenstraat 75, tel: 0413-840344. Bij het centrale punt Meerschot Heistraat 22 zijn op 12 juni lijsten te verkrijgen, waarop alle verkooppunten vermeld staan.

Wandelen
Ook deze week gaan we weer gezellig een uurtje wandelen. Heb je zin om mee te gaan? Kom dan maandag 23 mei om 18.30 naar Meerschot en loop gezellig met ons mee. Heb jij je al opgegeven voor de Fietstocht met picknick op zondag 29 mei? Doe het vóór 21 mei bij Gerda telefoon 476173.

Op woensdag 8 juni organiseren wij weer de straatspeeldag. Om de 125 kinderen een gezellige buitenspeeldag te bezorgen zijn wij nog op zoek naar vrijwilligers. Wil jij ons helpen of ben je nog op zoek naar een maatschappelijke stage en lijkt het je leuk om deze dag te helpen meld je dan aan via wijkverenigingeerschot@gmail.com. Kinderen die mee willen gaan met het wijkreisje naar Movie Park Bottrop kunnen het opgave strookje in leveren bij Carin Jansen, Tartwijck 47.

Programma informatie

Rooi Actueel met nieuws, actualiteiten, info en trends in korte uitzendingen. Uitzending: elk heel uur, vlak voor alle andere programma's.

Rondje Rooi
Vanaf donderdag 19 mei zijn gepland: Rooilogie: een cursus om Rooi te leren kennen - Educatief scholenproject met thema dans en bewegen - Koen van de Wijst op koers in BMX-sport - Herdenkingsdienst sterfdag bisschop Bekkers - Tentoonstelling bisschop Bekkers - Scholenvoetbal op Sportpark De Neul - Rhode 1 ontknoping kampioenschap! . Beachsoccer Toernooi in sportpark de Neul Meimaand: bloeimaand Uitzendtijden: 00:00 – 03:00 – 06:00 – 09:00 – 12:00 – 15:00 - 18:00 en 21:00 uur.

Paaspop 2016
Dit gigantische jaarlijkse popfestival in Schijndel vraagt een efficiënte organisatorische inspanning. Onze collega's uit Schijndel gingen een kijkje nemen. (Productie: Lokale Omroep Schijndel) Uitzending vanaf 11 mei gedurende 1 week.
Uitzendtijden: 01:00 – 04:00 – 07:00 – 10:00 – 13:00 – 16:00 - 19:00 en 22:00 uur.

Openingstijden kantoor en telefonische bereikbaarheid
Studio aan de Laan van Mariëndael 30A is bereikbaar voor bestellingen, vragen, meldingen, op elke ochtend van 09:00 - 11:30 uur behalve vrijdag, Op vrijdag is het kantoor 's-middags van 13:30 - 16:30 uur open. Telefoonnummer: 0413-471193

Uitzendkanalen en frequenties
TV Meierij is te ontvangen via KPN kanaal 559.TRINED kanaal 12.
OnsBrabantNet digitaal via kanaal 38, analoog op 792 MHz.
Via Ziggo: analoog op 256 MHz en digitaal via mediabox kanaal 36, CI+ kanaal 331.
Via Vodafone Thuis: kanaal 712

Kofferbakmarkt CV 't Skrothupke

Op zondag 19 juni houdt Cv 't Skrothupke in Sint-Oedenrode wederom een kofferbakmarkt. Deze vindt plaats op het parkeerterrein aan 't Kofferen.

Op zolder of in de schuur heeft u misschien wel spulletjes staan waarvan u denkt dat u ze inmiddels wel lang genoeg heeft bewaard! Bij de kringloopwinkel krijgt u er niet veel voor en bij de milieustraat moet u er geld bij geven. Dan is het nú tijd om deze spulletjes zelf te gaan verkopen! En waarschijnlijk hebben uw familie of buren ook nog wat te verkopen! Dus, laad uw auto vol en kom met uw familie naar de kofferbakmarkt. Of wilt u de spullen verkopen voor een goed doel kom gerust. Inschrijven voor een standplaats kan via het inschrijfformulier op www.Skrothupke.nl of tel. 06-42753219 (na 19.00 uur).

TipMooiRooi panel passeert 550 leden

Sint-Oedenrode Sinds drie jaar heeft DeMooiRooiKrant een eigen burgerpanel: TipMooiRooi. Met de hulp van een professioneel onderzoeksbureau peilt MooiRooi de mening van Sint-Oedenrode.

Iedere maand wordt een vragenlijst gemaild met daarin actuele onderwerpen. Dat kan van alles zijn; de staat van de fietspaden, de kap van bomen of de vele ongelukken op de A50. Iedereen die bij het panel is aangesloten, kan anoniem zijn of haar mening laten horen. Op dit moment zijn er iets meer dan 550 panelleden. Dat geeft een goede weergave van de bevolking, maar we zijn op zoek naar meer! Lijkt het u interessant om uw mening te ventileren over Rooise onderwerpen? Wilt u meepraten en meedenken? Schrijf u dan in via www.tipmooirooi.nl

Vandaag hebben de huidige panelleden een nieuwe vragenlijst gekregen. Binnenkort komen de uitslagen online en in de krant te staan.

Vakantiewerk en jongeren: wat mag wel en wat mag niet?

Zo'n 300.000 jongeren zullen de komende maanden met een vakantiebaantje beginnen. Dat doen ze natuurlijk niet voor niets. Als hun bijverdiensten echter substantieel zijn, kan dit gevolgen hebben voor hun studiefinanciering en/of de huurtoeslag en kinderbijslag van de ouders. Daarnaast dient de werkgever bekend te zijn met een heel palet aan wettelijke beperkingen en veiligheidsmaatregelen. Dit artikel bespreekt de belangrijkste punten van vakantiewerk.

Allereerst de financiële kant. Hoewel een vakantiebaantje een leerzame ervaring kan zijn moet men beducht zijn voor de financiële gevolgen. Zo wordt voor het bepalen van de hoogte van de huurtoeslag gekeken naar de inkomens van alle inwoners. Kinderen onder de 23 jaar die minder dan € 4.773 bruto per jaar verdienen worden niet meegeteld. Verdienen zij meer, dan worden de eerste € 4.773 niet in aanmerking genomen. Het kan dus zijn dat door vakantiewerk de ouders minder huurtoeslag ontvangen.
Voor de kinderbijslag bestaat hetzelfde risico. Vakantiekrachten jonger dan 16 jaar mogen onbeperkt bijverdienen. Kinderen van 16/17 jaar mogen doorgaans € 1.266 netto per kwartaal verdienen. Bijverdiensten in de zomervakantie (lees: derde kwartaal) mogen echter € 1.300 netto extra bedragen. Bij inkomsten van meer dan € 800 netto per kwartaal zijn de ouders al verplicht om dit door te geven aan de Sociale Verzekeringsbank.
Niet alleen voor de ouders maar ook voor de studerende jongeren zelf bestaan financiële risico's vanwege een bijbaantje. Indien de vakantiekracht een verzamelinkomen heeft van meer dan € 13.989 bruto dan heeft hij/zij niet langer recht op een volledige studiefinanciering. Een gedeelte zal dan moeten worden terugbetaald. Let wel: dit geldt enkel voor studenten die onder de oude regeling van de studiefinanciering vallen.
Dan de werkgever. Een werkgever dient zich goed van alle regelingen te vergewissen voordat hij jongeren binnen zijn bedrijf laat werken. Zo mogen 13/14-jarigen tijdens de schoolvakantie niet meer werken dan 7 uur per dag en maximaal 5 dagen per weken (buiten schoolvakanties gelden weer andere regels). Qua werkzaamheden mag de 13/14-jarige enkel licht werk verrichten waarbij machines en een industriële omgeving uit den boze zijn. Voor 15-jarigen gelden er minder restricties. Vanaf deze leeftijd mag er ook in supermarkten en in landbouwbedrijven gewerkt worden. Tot slot de 16/17-jarigen: zij mogen bijna dezelfde werkzaamheden als volwassenen verrichten, met uitzondering van zware machines en giftige stoffen. Voor hen telt schooltijd overigens mee als arbeidstijd. Helaas voor de werkgevers, deze opsomming is slechts het topje van de ijsberg op het gebied van regelingen voor jongerenarbeid.
Wilt u weten hoeveel uw kind mag bijverdienen? Of wilt u weten welke wettelijke voorschriften u als werkgever in acht moet nemen? Neem contact op met Van de Ven Accountants | Adviseurs, te bereiken via 0413 – 49 11 11 of via e-mail:
info@vdven.nl.


Spinningmarathon van De 3 Wielers

Foto: Hans van den Wijngaard

Nu komt het ineens wel heel dichtbij. Volgende week zaterdag 21 mei is de spinningmarathon van Jo Gloudemans, Ruud van Vijfeijken en Wim Dortmans bij Basic Fit. Onder de naam De 3 Wielers gaan de Rooienaren meedoen aan Alpe d'Huzes. Om veel geld in te zamelen is dit één van de acties die ze ontplooien.

Misschien heeft u zich al ingeschreven voor de marathon. Zo niet, dan kan dat natuurlijk nog steeds. De marathon duurt van 11.00 tot 15.00 uur. Daarna is de trekking van de loterij om 15.30 uur. Veel mensen hebben een lot gekocht en zijn natuurlijk benieuwd of ze die prachtige prijs gewonnen hebben. Aanmelden? Vragen? Doneren? 0413 – 478799 / 06 – 44019122, dojo57@kpnmail.nl, NL93RABO 0198222343,
www.de3wielers.nl

Lig jij al wakker van die megastal?

Ik heb binnenkort Roois bloed. Zeker voor de helft want mijn moeder is geboren in de Veghelse Stationsstraat en dat wordt binnenkort Meierijstad.

Twee weken geleden is ze overleden, vijf en een half uur voor haar 85e verjaardag. Maar wij zeggen dat ze toch gewoon 85 is geworden, per slot is de klok in haar leven talloze keren een uur terug gezet. Ons moeder is lang ziek geweest maar bezat de gave om toch altijd haar zegeningen te tellen. Wanneer ze vanuit haar bed keek naar de foto's van haar kleinkinderen, van de vele verjaardagen en vakanties, dan vergat ze de nare realiteit van het ziekzijn. Ver voor de uitvinding van computer kon zij al negatieve dingen deleten. Een mooi voorbeeld:

Mijn vader had een Citroen DS, je weet wel, zo'n ding dat als een helikopter opstijgt bij het starten. In de volksmond: snoek. En hij was er zuinig op, dus geen kans dat mijn moeder, wier eerste rijles in een Dintherse sloot was geëindigd, ooit in zijn snoek zou mogen rijden. Tot die bewuste dag in 1967. Ik wil niet weten wat ze ervoor gedaan heeft, maar op een gegeven moment mocht mijn moeder de snoek meenemen naar Den Bosch. .

Tijdens het avondeten vroeg mijn vader, "Zeg, hoe ging het ritje naar Den Bosch?" "Ach, eigenlijk best goed", zei mijn moeder, "alleen die bocht na de brug bij sluis nul, die is niet te doen." "Hoezo, wat bedoel je", vroeg mijn vader ongerust. "Nou, daar heb ik geloof ik wel even wat geraakt, maar niet ernstig hoor". Mijn vader rende naar de garage en zag daar een kras lopen over de gehele linkerkant van de Snoek. De achterbumper was verdwenen. Mijn moeder had het gewoon verdrongen. Jaloersmakend, toch?

Volgens mij is dat een Veghels trekje. Kijk maar naar het personeel van het failliete HoutBrox. Die zien de toekomst allemaal zonnig tegemoet, zo las ik. En de ondernemers in het muisstille Veghelse centrum houden de moed er ook ongelofelijk in. "Nee, alles komt goed." Dat is Veghel. Gewoon negeren die shit. Denk je dat die straks wakker liggen van een megastal aan de Lieshoutseweg of het afketsen van de nieuwbouw van de Lidl?

DeMooiKrant en Persgroep halen banden nauwer aan

Er was al sprake van een samenwerking tussen franchiseorganisatie DeMooiKrant Nederland en de toonaangevende uitgever van nationale, regionale én lokale nieuwsmerken: De Persgroep. De banden zijn wat verder aangehaald door het tekenen van een samenwerkingsovereenkomst.

De samenwerking houdt in dat de partijen coöpereren op het gebied van druk en commerciële doeleinden. Op dit moment worden al enkele kranten van DeMooiKrant bij De Persgroep in Best gedrukt. Vorige week tekenden Bas van Turnhout en directeur Ruud de Klerk in Amsterdam de overeenkomst.
DeMooiKrant Nederland werkt met meerdere drukkerijen samen. Zo is er eveneens een samenwerking met Janssen Pers en BDU. Op deze manier houdt de organisatie een brede oriëntatie in de drukkerswereld en blijft het van de laatste ontwikkelingen op de hoogte.

Aftellen voor Buitenspeeldag is begonnen

Dé Buitenspeeldag op 8 juni 2016 staat bijna voor de deur. De initiatiefnemers Jantje Beton en Nickelodeon hebben al een paar honderd aanmeldingen van gemeenten, scholen, bedrijven, buurtverenigingen, ouders en kids ontvangen. Doe ook mee, steek de koppen bij elkaar, verzin samen met kinderen een spetterend programma en check of de activiteit in aanmerking komt voor subsidie. Aanmelden kan tot 8 juni 2016 via www.buitenspeeldag.nl. Iedereen die kids een waanzinnige dag boordevol plezier wil bezorgen, kan een activiteit aanmelden. Jantje Beton roept op om de activiteit samen met kinderen te bedenken en te organiseren. Kinderen zijn immers de buitenspeelexperts!

Kinderen opgelet!
Kinderen die een gaaf buitenspeelidee hebben en dit willen organiseren tijdens de Buitenspeeldag kunnen subsidie aanvragen. Voor meer informatie en inspiratie surf naar www.buitenspeeldag-jantjebeton.nl

Aanmelden
Iedereen die een activiteit voor de Buitenspeeldag wil aanmelden vindt tips, inspiratie en een promotieposter op www.buitenspeeldag-jantjebeton.nl/. Organisatoren van een activiteit kunnen de posters ophangen in de school, de bibliotheek of de supermarkt om hun activiteit in de buurt bekend te maken. Jantje Beton en Nickelodeon roepen initiatiefnemers op om iedere activiteit aan te melden en deelname via social media van de daken af te schreeuwen. Kinderen mogen de Buitenspeeldag niet missen! Trek dus alles uit de kast, laat straten afsluiten en leg tablets in de la, zodat kinderen buiten gewoon kunnen spelen. En dat is waar het Jantje Beton en Nickelodeon om gaat!
Dagelijks buitenspelen was vroeger heel gewoon. Tegenwoordig speelt 1 op de 5 kinderen niet of slechts een keer per week vrij buiten. Met de Buitenspeeldag willen de initiatiefnemers onder de aandacht brengen dat buitenspelen geen luxe is maar noodzaak. Juist in een tijd dat maar liefst 80 procent van de kinderen onvoldoende beweegt, levert buitenspelen een waardevolle bijdrage aan hun fysieke, mentale en sociale ontwikkeling. En dat hebben kinderen hard nodig in een maatschappij waarin veel van hen wordt verwacht en veel speelplekken zijn verwaarloosd.

Jeugdnatuurwei ligt er stralend bij

Foto: henri van weert

De Jeugdnatuurwei, het adoptieterreintje van de Jeugdnatuurwacht aan de Zuidelijke randweg, ligt er weer geweldig mooi bij dit voorjaar.

De knotwilgen staan fris in het groen, in de poel bloeit volop waterviolier en op de achtergrond staan de vogelkersen in Diependaal ook in bloei. Dat alles onder het toeziend oog van De Olifant, het kunstwerk dat Theo Sonnemans speciaal voor deze plek heeft gemaakt. De Rooise Jeugdnatuurwachters zijn terecht trots op dit door hun zelf aangelegde en onderhouden natuurgebiedje.
Foto: Henri van Weert.

Collecte Anjerfonds

De landelijke Anjercollecte 2016 van 29 mei tot en met 4 juni. Geef om Cultuur! In Sint-Oedenrode collecteren een honderdtal vrijwilligers komende uit negen culturele verenigingen.

Zij krijgen vanaf dit jaar 50% van het door hun opgehaalde collectegeld voor hun eigen vereniging. Dit kan een aardig en zeer welkom extraatje opleveren voor de kas van onze verenigingen. Dus geef a.u.b. gul aan de collectanten die bij u aanbellen.

Zo toont u uw betrokkenheid en uw waardering voor de meerwaarde die het Culturele verenigingsleven toevoegt aan het leefklimaat in Rooi en ondersteunt u het Prins Bernhard Cultuurfonds! Vele verenigingen en Stichtingen in Sint-Oedenrode kunnen getuigen van de steun die ze mochten ontvangen van dit fonds.

Zet a.u.b. een potje met collectegeld dicht bij de voordeur; er zijn meerdere collectes rond deze tijd. Mocht u de collectant gemist hebben kunt u nog contact opnemen met cultureelplatform@kpnmail.nl of kunt u een donatie overmaken via www.anjeractie.nl. Uw steun en waardering voor Kunst en Cultuur komt te goede aan Kunst en Cultuur!

'Doe raar met je haar' party

Foto: Ellis Rijkers

Zit jij in groep 5 of 6 en heb je altijd al een hanenkam of het kapsel van Eva Simons willen hebben?

Dan hebben we voor jou een leuke party op vrijdag 20 mei! 'Doe raar met je haar' is het thema! Om 19:00 uur gaan de deuren open en staan de kappers klaar om je haren te pimpen. Met je nieuwe kapsel kun je lekker swingen op de leukste muziek. De deuren van jeugddisco The Joy sluiten om 21:00 uur. De entree is gratis! Het adres is Oude Lieshoutseweg 7 (naast de hoofdingang van De Beckart). Je kunt altijd mailen via discothejoy@gmail.com.

Foto:

Deze week weer een prachtige foto waar wij van willen weten waar die genomen is en wie deze man is. Stuur uw reactie naar redactie@demooirooikrant.nl, bel naar 0413-479322 of loop eens bij ons binnen: Heuvel 17. De koffie staat klaar.

Oplossing week 19:
De man rechts is mijn vader, Adrianus van der Kallen. Hij was gehuwd met Geertrudis Elisabeth Seegers. Hij kwam uit een gezin van 7 kinderen, waarvan er maar 3 de volwassen leeftijd haalden. Zelf had hij een gezin van 9 kinderen waarvan 7 volwassenen. Op 57 jarige leeftijd (14 maart 1951) is hij met de motor verongelukt op de Veghelseweg. De man links is Tinus Bekkers, voor zover mij bekend uit de Boskant, een broer van Bisschop Bekkers. De foto is genomen voor het huis Everse E 37, nu Sluitappel 14. Op de achtergrond is de boerderij van Dorus van de Ven zichtbaar; dit huis is eind van de Tweede Wereldoorlog door een rampzalig ongeval (Duits vliegtuig) verwoest. De foto is dus voor 1945 genomen. De reden van deze foto is waarschijnlijk een fokpaarden dag.

Leo van der Kallen

Jan van Erp Tegels & Sanitair winnaar klantonderzoek Qudata

Bij de consumentenonderzoeken naar de 'customer journey' van merken en producten in de woonbranches verricht Qudata sedert enkele jaren ook onderzoek naar de verschillende aankoopkanalen. De respondent wordt niet alleen gevraagd wat men gekocht heeft, maar ook waar en vooral waarom. Deze resultaten geven een goed inzicht in de positionering van retailketens.

In de categorie 'Badkamermarkt' is Jan van Erp Tegels & Sanitair als grote winnaar uit de bus gekomen. Met een nummer één positie op 'betrouwbaarheid', een nummer twee positie op 'Service/garantie', 'Maatwerk', 'Groot assortiment' en 'Totaaloplossing' scoorde Jan van Erp gemiddeld beter dan haar concurrenten.

Uit het onderzoek blijkt dat waar de consument de afgelopen jaren duidelijk op zoek was naar een lage prijs, de focus nu duidelijk gevarieerder is. Men koopt graag bij retailers die 'betrouwbaar' zijn en 'deskundig'. 'We zijn erg blij met de uitkomsten van het klantonderzoek. Dit bevestigt dat onze focus op kwaliteit, service en betrouwbaarheid die wij onze klanten bieden erg gewaardeerd worden' aldus Johan van Erp, directeur Jan van Erp.

Jan van Erp Tegels & Sanitair is met 4 showrooms in Schijndel, Kaatsheuvel, Eindhoven en Born goed vertegenwoordigd in Zuid-Nederland.

Hell's Highway Run onthult het parcours

Over vier weken is het zover, de eerste editie van Hell's Highway Run! Ook zo nieuwsgierig welke obstakels je moet overwinnen? De organisatie van Hell's Highway Run licht alvast een tipje van de sluier op en onthult deze week een aantal obstakels.

Klauteren en klimmen
In het totaal bevat het parcours 25 obstakels. Een aantal van deze worden gebouwd door een gerenommeerde steigerbouwer. Hou je van klauteren door klimnetten en hangen aan monkeybars, dan zijn dit jouw favoriete obstakels! Maar Hell's Highway Run bevat nog meer spektakel. Wat te denken van klimmuren waar je overheen moet. Of stapels autobanden die jij moet trotseren. Containers vol met modder, lopen over balken en kruipen door vaten. Hell's Highway Run heeft het allemaal!

Is er een weg terug?
Het parcours bevat twee doolhoven. Het eerste doolhof wat je tegenkomt is overdekt en opgebouwd uit pallets. Twintig meter kruipend door dit doolhof, jouw uithoudingsvermogen wordt getest, dat is zeker! Het tweede doolhof bestaat uit bouwhekken, baan jij jezelf een weg naar de uitgang?

Sportief naar de top
Hell's Highway Run vindt plaats op de Vlagheide, dus natuurlijk mag de voormalige vuilstort niet ontbreken in het parcours! Rennend naar de top om vervolgens tijgerend en glijdend naar beneden te gaan.

Over de bodem
Ben je ooit voorbij Den Ouden gekomen? Dan is het je vast en zeker wel eens opgevallen dat dit bedrijf omringt is met bedrijfswallen. Dat zijn nu precies de wallen waar de deelnemers overheen moeten! Den Ouden Groep zet haar terrein open tijdens de run en verzorgt zelfs een aantal obstakels op haar eigen terrein. Bodemverbeteringen, bodembedekkers, bodemsanering, dat is waar het bij Den Ouden om draait. De deelnemers van Hell's Highway Run gaan tot aan de bodem.
Finish!
Moe maar voldaan de finish bereikt?! De Mega Mud Slide is echt het allerlaatste obstakel. Daarna is het tijd om de overwinning te vieren samen met je vrienden, familie of collega's. Camping 't Goeie Leven biedt de deelnemers volop gelegenheid voor een hapje en drankje na de run. Maar ook als toeschouwer ben je van harte welkom op het evenemententerrein van 't Goeie Leven. We zien je graag op 17, 18 en 19 juni!

'Di is' op de camping

Foto:

Zondag 22 mei is de tweede editie van 'Di is' op de camping. Een gezellige feelgood markt op het terrein van Camping het Goeie Leven in Eerde.

'Di is' is bedoeld om mensen die iets maken en willen verkopen of iets gaafs presenteren samen te brengen. Vooral mensen die daar hun verhaal bij kunnen vertellen. Om zo elkaar te versterken en van elkaar te leren. En natuurlijk om het onder de aandacht te brengen van een groter publiek. Na een zeer geslaagde eerste editie zijn ze er ook dit jaar weer in geslaagd een mooie groep makers en doeners bij elkaar te krijgen. Onder andere, mooie (zelfgemaakte) interieur spullen, leuke kaarten, mode, reizen en kinderactiviteiten. En natuurlijk is er ook wat lekkers te eten en drinken. Op naar een gezellige zondagmiddag met de hele familie! Zondag 22 mei van 11.00-17.00uur Vlagheide 8B Eerde. De markt is gratis toegankelijk.

Onstaan van de CHV

Op uitnodiging van Heemkundekring Vehchele verzorgt Henk van Wanrooij op maandag 23 mei 2016 een lezing over "Het ontstaan van de CHV en haar betekenis voor Veghel en omgeving"

De lezing zal gaan over het ontstaan van de boeren coöperaties in Zuid Nederland en met name de oprichting van de Coöperatieve Handels Vereniging van de Noord Brabantse Christelijke Boerenbond (CHV van de NCB) in 1911.
Wie waren de grote inspirators achter de Zuid Nederlandse Coöperatie. Maar ook wie de pioniers waren binnen de opgerichte coöperatie en wat de CHV heeft betekend voor Veghel, het werkgebied van CHV.

Over de spreker:
Henk van Wanrooij is vanaf 1970 tot 2014 werkzaam geweest als onderhoudsmonteur en lid van de ondernemingsraad bij CHV, het latere CHV Landbouwbelang en Agrifirm. Maar zoals Henk zelf zegt, is en blijft hij een CHV-er.

De lezing begint om 19.30 uur in de Trouwzaal van "Het Raadhuis" aan de Markt en is voor leden van de heemkundekring gratis toegankelijk. Overige bezoekers betalen € 2,50. U bent vanaf 19.00 uur welkom.

Het blijft opletten in het verkeer...

Foto: Jelle van den Brand

Om in het verkeer uit de voeten te kunnen, moet je aardig wat in huis hebben. Voor volwassenen is dat gesneden koek, maar niet voor de jongste jeugd. Daarom is er het jaarlijkse Verkeersexamen, om de fijne kneepjes te leren.

Op de basisschool wordt goed lesgegeven over het verkeer. De kinderen krijgen praktijk- en theorielessen. Vorige week woensdagochtend was het tijd om dat om te zetten in daden. Vele kinderen stapten op de fiets om fietsexamen af te leggen. Dat betekende goed opletten geblazen! Kijken over de juiste schouder, met de arm de richting aangeven enzovoorts. Enkele ouders speelden namelijk voor jury en bekeken of de jeugd het goed uitvoerde.

Foto: Jelle van den Brand
Foto: Jelle van den Brand
Foto: Jelle van den Brand

Een welverdiend diploma

Foto: Jelle van den Brand

Een welverdiende diploma voor al deze kinderen. Donderdagmiddag haalden ze als vertegenwoordigers van de Rooise basisscholen een diploma op voor hun klasgenoten. Het gaat in deze om de verkeersdiploma's die ieder jaar te verdienen zijn.

Foto: Jelle van den Brand
Foto: Jelle van den Brand

Duizenden genieten van Beach Soccer en Rooi Live

Foto: Jos van Nunen

Beach Soccer 2016 zit er weer op. De organisatie en de bijna zeshonderd deelnemers kunnen, evenals de in totaal bijna drieduizend bezoekers, terugkijken op een grandioos toernooi en het inmiddels vertrouwde avondprogramma Rooi Live. Kers op de taart was natuurlijk het kampioenschap van Rhode dat maandagmiddag op nog geen driehonderd meter van het 'beachsoccerstadion' werd behaald met een 1-0 overwinning op Avanti.

Terwijl door de luidsprekers muziek klinkt die je in gedachten naar de Copacabana brengt, strijden op de twee velden vier teams om lijfsbehoud. Beach Soccer is maar een spelletje, maar het fanatisme van de deelnemers doet vermoeden dat er veel meer op het spel staat. "Ondanks dat fanatisme komt de sportiviteit niet in het geding", zegt hoofdscheidsrechter Roel Niesing die al jaren trouw het Rooise toernooi leidt.

Een ander bekend gezicht is Robert Barclay, de kartrekker van het Beach Soccer in Rooi. Ooit organiseerde Robert het eerste toernooi op de Markt als onderdeel van zijn studie. Inmiddels is het Beach Soccer in Rooi uitgegroeid tot een evenement met een professionele uitstraling, dat zonder de inzet van zo'n honderd vrijwilligers niet mogelijk is.

Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen

Minder hectisch
"Met een extra speelveld hebben we dit jaar bijna twintig ploegen meer dan in de andere jaren", vertelt Robert Barclay op maandagmiddag. "Dankzij dat extra veld kunnen we nu wedstrijden van twaalf minuten spelen. Het speelschema is minder hectisch en dat komt het toernooi ten goede. Natuurlijk levert het tweede veld ook meer regelwerk op. Zo zijn er meer scheidsrechters en materialen nodig, maar al met al kunnen we terugkijken op een geslaagd beachsoccertoernooi".

Ook over de gang van zaken tijdens Rooi Live is Barclay tevreden. "Vorig jaar was de eerste versie. De kennis en ervaring van vorig jaar was de input voor dit jaar. We wilden een grootser Rooi Live en dat is gelukt. We hebben geïnvesteerd in geluid en licht en dat heeft goede resultaten opgeleverd. Er waren dit jaar geen klachten van omwonenden en daar zijn we als organisatie natuurlijk ook erg blij mee".

Ze staan in de rij om naar Rooi te komen
Vaste gast is al jaren de al eerder genoemde hoofdscheidsrechter Roel Niesing. Ondanks dat hij al zeventig keer zijn verjaardag vierde en hij verschillende chemokuren moest ondergaan is hij nog steeds van de partij. Tussen twee wedstrijden door heeft hij even tijd voor een praatje: "Dit is het beste toernooi van het land. De organisatie loopt gesmeerd, de teams zijn op tijd aanwezig en er wordt niet gevochten. De mensen zijn fair en onze beslissingen worden geaccepteerd. Als ik hier twintig scheidsrechters nodig zou hebben, dan zou ik ze krijgen, ze staan in de rij om in Sint-Oedenrode te mogen fluiten". Dan klinkt het eindsignaal van de wedstrijd en loopt de Rotterdammer weer het veld op, want fluiten blijft naast praten zijn lust en zijn leven.
Finale heren: De 2e Helft (1e) - Waaa Beach Jeks
Finale dames: De Verkùs (1e) - De Beach Biggen

18 / 36

Eindexamen!

Fem Hufnagel

De eindexamens zijn er weer! Voor veel jongens en meiden is dat natuurlijk heel spannend. Velen leren uren lang, anderen nemen het een keer door. Iedereen heeft zo zijn eigen manier in het omgaan met examens en het leren ervan. Eén ding hebben ze wel allemaal gemeen en dat is dat ze willen slagen. Deze Rooise leerlingen zitten midden het examen en willen graag wat over de voorbereidingen vertellen. MooiRooi wenst ze in ieder geval veel succes!

Lars van den Brand
15
Examenjaar VBMO-theoretisch
Elde College Schijndel
"Voor de eindexamens ben ik me aan het voorbereiden door middel van het maken van eindexamens van eerdere jaren. Zo leer je goed en krijg je een beeld over hoe de examens in elkaar zitten. Ik heb er wel vertrouwen in omdat veel mensen die examens hebben gehad, zeggen dat het gewoon een normale toets is, maar dan wat belangrijker. Als ik er genoeg voor doe, zal het me zeker lukken."

Sem van Gorkum
16
Examenjaar VMBO-theoretisch
Elde College Schijndel
"Ik kijk op zich wel chill tegen de examens aan. Als je er tenminste al goed op voorbereid bent. Er zijn natuurlijk wel vakken waar ik tegenop kijk, maar als je gewoon goed leert komt dat ook wel goed."

Kevin van der Heijden Foto:
Lars van den Brand
Chikit Man
Sem van Gorkum
Maaike Rooijakkers Foto:
Stefan van Acht Foto:

Maaike Rooijakkers
17
Examenjaar VWO
Zwijsen College Veghel
"Ik heb me voldoende voorbereid op de examens waardoor ik met een goed gevoel de examenweek in kan gaan. Mijn voorbereiding heeft voor een groot deel bestaan uit examentrainingen bij Sijmen Pijnenburg, waar ik overigens al drie jaar erg effectieve studiebegeleiding krijg. Verder maak ik me niet zo druk om de afloop. Een extra jaartje op het Zwijsen lijkt me niet het einde van de wereld."

Chikit Man
16
Examenjaar HAVO
ZwijsenCollege Veghel
"Ik denk dat de examens mee gaan vallen, vergeleken met de eerdere schoolexamens, omdat alles een herhaling is. Als voorbereiding heb ik eerst theorie geleerd en daarna een oud examen gemaakt. De week daarna heb ik oud-examens gemaakt zonder theorie."

Fem Hufnagel
16
Examenjaar VMBO-kader
Elde College Schijndel
"Ik bereid me voor door een oefentoets op www.examenblad.nl te maken. Als er dan uitkomt dat ik veel fouten heb, maak ik nog een toets. Net zo lang tot ik alles snap. Zo ben je goed voorbereid, weet je een beetje hoe de toetsen er uit komen te zien en hoe je het best antwoord kan geven. Ik ga met vertrouwen mijn examens in."

Stefan van Acht
17
Examenjaar VMBO-theoretisch
Elde College Schijndel
"Om mezelf voor te bereiden, lees ik eerst alles nog een keer goed door, dan ga ik eindexamens maken van eerdere jaren en kijken wat ik fout heb. Ik kijk wel goed tegen de examens aan en ik vind het niet zo spannend. Wel vind ik de examens heel belangrijk."

Kevin van der Heijden
15
Examenjaar VMBO-theoretisch
Elde College Schijndel
"Ik leer iedere dag een stuk van een vak. Dat doe ik telkens voor een ander vak. Met deze methode probeer ik op tijd klaar te zijn met mijn voorbereidingen. Op zich sta ik er best goed voor om aan de examens te beginnen dus echt spannend vind ik het niet."

Lintjesregen in Rooi

Tegen de tijd dat het Koningsdag wordt, worden de verschillende lintjes weer uitgereikt. De Koninklijke onderscheidingen. Fantastisch wanneer je er eentje krijgt en zeker ook welverdiend.

Mensen, inwoners van Rooi, die een onderscheiding kregen in het verleden zijn allemaal mensen die zich heel verdienstelijk gemaakt hebben voor het sociale leven, hetzij in het dorp, hetzij in een groter perspectief. Wat vooral opvalt is het vrijwilligerswerk van de diverse mensen. Prachtig dat ze dat doen. Dat maakt een dorp groot.


Nu heeft een landelijk onderzoek uitgewezen dat ongeveer 20% van de bevolking vrijwilligerswerk doet voor langere tijd. Vaak zijn het meerdere activiteiten, die in aanmerking komen voor een onderscheiding. Dat wil zeggen, vertaald naar ons dorp, dat er bij ons ongeveer 3400 mensen dat soort vrijwilligerswerk doen. Een op de vijf dus.


Al deze mensen verdienen eigenlijk ook een lintje, maar dat wordt niet aangevraagd. Het is een kwestie van gewoon aanvragen, gewoon doen, info daarover kun je krijgen bij de gemeente.


Als iedereen nu eens mee nadenkt voor wie je een lintje aan zou kunnen/willen vragen. Ik weet zeker dat je zo mensen vindt die daarvoor in aanmerking komen.

Zoals de oude Romeinen zeiden: accidit in puncto quod non speratur. Oftewel: In één ogenblik kan gebeure wè men in 'n hil jaor nie verwaacht.

Achterbanvergadering DGS/BVT

Op dinsdag 24 mei om 19.30 uur is de achterbanvergadering van DGS-BVT Rooi in de commissiekamer van het gemeentehuis. Eventuele vragen via website www.dgs-bvtrooi.nl of via de secretaris A. Smetsers: 0413-477024.

Openbaar fractieberaad CDA Rooi

De CDA-fractie Rooi houdt op maandag 23 mei een openbaar fractieberaad in lokaal 2 van Mariendael, Laan van Henkeshage 2.

Aanvang 20. 00 uur. Iedereen is van harte welkom. Besproken wordt in ieder geval de agenda van de raadsvergadering 26 mei. Ook kan iedereen actuele onderwerpen inbrengen.

Met de Paastijd is ook de tijd van de Eerste Heilige Communies tot een eind gekomen. 90 kinderen uit onze parochie hebben voor het eerst de communie ontvangen. Het waren mooie feesten, maar er is ook altijd wat negativisme rond dit feest. 'Ze doen het voor het feestje' of 'Ze doen het alleen om hun kind te vieren'. En dan komt er nog een tendentieus artikel in de krant met 'De grote dag mag best wat kosten' en 'Engeltjes in bruidsjurkjes'.

Zelf kijk ik toch anders naar het feest. Samen met de kinderen en hun families zijn we als parochie wel degelijk acht maanden vierend en lerend onderweg. Het vieren van het Communiefeest zelf is een afspiegeling van de tijdsgeest en van de gewoontes in een familie. Het voegt niet veel toe om boos of jaloers met de vinger te wijzen. Onmatigheid is een grote verleider voor ons allemaal, knap als je daarvan weg kunt blijven.

Het ultieme verwijt is: 'Ik zie ze nooit meer in de kerk'. Inderdaad, in onze parochie zijn er niet veel families die elke zondag naar de kerk gaan. Geen realiteit om trots op te zijn. De meesten komen er een paar keer per jaar, evenwel zonder te mokken. Zij willen christen zijn, en beschouwen zichzelf als behorend bij de kerk. Is dat voldoende? Waar ouders in waarheid ervaren dat zij bij Hem horen, en daaruit leven, nemen kinderen dat mee. Waar kinderen met leeftijdsgenootjes samen bij de kerk betrokken zijn, zal hen dat sterker maken in hun geloof. En uiteindelijk is geloof een vrije gave van God aan zijn kinderen, groot en klein. Het gaat al het menselijk gesleutel te boven.

Als je niet gelooft in Gods werk, in Gods hand, in zijn Geest, rond deze ouders en kinderen, dan moet je misschien eerst anders leren kijken. Met meer geloof.

Manon van den Broek

Aanmelding Vormselvoorbereiding

Op 26 en 27 november zal in onze parochie het sacrament van het Vormsel worden gevierd. Dat lijkt nog ver weg, maar de voorbereidingen daarop gaan binnenkort van start. Al vóór de zomervakantie is er een informatieavond voor ouders en kinderen die nu in groep 7 zitten. Ook ouders en kinderen die nog twijfelen of ze willen deelnemen aan de vormselvoorbereiding, zijn op deze avond van harte welkom.

We vragen u om uzelf op te geven voor deze informatiebijeenkomst. U krijgt dan te horen wanneer en waar de bijeenkomst zal plaatsvinden. U kunt uw kind opgeven door een e-mail te sturen naar: vormsel@heiligeodaparochie.nl. Vermeldt u daarbij voor- en achternaam van de vormeling, de school en de kerk/kern waartoe u behoort. U kunt zich nog inschrijven voor de informatie avonden tot 20 mei. Wilt u alvast wat meer informatie over de vormselvoorbereiding, dan kunt u kijken op de website van de parochie: www.heiligeodaparochie.nl onder het kopje 'Sacramenten'.

Graag tot ziens.

Manon van den Broek, pastoraal werkende parochie Heilige Oda Wilchard Cooijmans, diaken parochie Heilige Oda

Eerste Heilige Communie in Sint-Oedenrode, Son en Olland

Het is altijd bijzonder om voor de eerste keer de heilige Communie te ontvangen. Maar dit weekend was het extra bijzonder omdat het ook het feest van Pinksteren gevierd werd.

Met Pinksteren stuurde Jezus aan zijn vrienden de Helper die Hij hen had beloofd, de heilige Geest. Vervuld met de Geest van God durfden de vrienden over Jezus te vertellen, over hoe gelukkig ze met Hem waren én zijn. Ze waren niet meer bang. Sterk door het brood van Jezus en vol van zijn Geest, kunnen onze communicantjes de wereld aan. We feliciteren in Sint-Oedenrode:

Timon Bank, Esmee Broeren, Naomi Daniëls, Marijn Das, Wilco Foolen, Hein van Genugten, Liz van Hastenberg, Britt Harks, Noortje van Heesch, Kira van Heeswijk, Tim van Heeswijk, Ilse de Jong, Ellis Kapteijns, Lenne Kersten, Josephine de Kort, Rosa Kluijtmans, Joëlle van Kuringe, Johan Lathouwers, Emma van Leeuwen, Karlijn Limbourg, Iris van der Linden, Natasza Maciejewska, Maja Mettel, Luuk van den Oever, Rianne Oomen, Joosje Ploegmakers, Naomi van der Post, Isis Raaijmakers, Anne Sophie van Riel, Soraya van Schijndel, Tim Schuurmans, Nina van Summeren, Emiliano Trapanese, Rubin van der Velden, Nora Vermeltfoort, Tijn Verschuijten, Lars Verstraten, Mats Wagemakers en Lieke Wenting.

In Son feliciteren we: Lieke Broeckx, Thijmen Versantvoort, Rianne van der Heijden, Joep van Vliet, Nynke van Erp, Jesse van Erp, Luc Prinssen, Christian Swinkels, Floris Suy, Hanna Hessels, Floor Groenen, Efram Derks en Lieke van Eijk.

In Olland gaan onze felicitaties uit naar Jasper van Krieken, Lindsy Hagelaars, Dylan Exters, Demi van Roosmalen, Bjorn van Weert, Bram van Heesch, Teun Hagelaars, Chantal de Bie, Sem Hagelaars, Noë Jacobs, Daisy van Creij en Niels van Eijk. We wensen en bidden dat zij echte vrienden van Jezus zullen zijn. Foto's van de vieringen vindt u op de website van de parochie.

Pastoraal Team

In de nacht van 21 op 22 mei wordt de 25e nachtelijke bedevaart naar Den Bosch gehouden. Samenkomst van de wandelaars om 01.00 uur in de parochiezaal van de Goede Herderkerk, Mgr.Bekkersplein 1 in Sint-Oedenrode. Informatie en aanmelden (wenselijk i.v.m. koffie/thee): Diny Hamelink, tel. 0413-473419 of e-mail: j.hamelink2@versatel.nl.

21 mei 14.00-16.00 uur Expositie Mgr. Bekkers Martinuskerk-C

22 mei 01.00 uur Vertrek bedevaart Den Bosch Parochiezaal DGH

23 mei 19.30 uur Bijeenkomst Zonnebloem

24 mei 09.00 uur Antoniusnoveen Antoniuskerk Nijnsel 12.30 uur Overleg pastoraal team

25 mei 14.00-16.00 uur Expositie Mgr. Bekkers Martiniuskerk-C

29 mei 15.00-17.00 uur Orgelconcert Genovevakerk Breugel

30 mei 13.30-17.00 uur Gelegenheid pastoraal gesprek Odendael

31 mei 09.00 uur Antoniusnoveen Antoniuskerk Nijnsel

1 juni 14.00-16.00 uur Expositie Mgr. Bekkers Martinuskerk-C

Voorronde Groot Roois Dictee

Foto:

Het Groot Roois Dictee wordt dit jaar op maandag 6 juni gehouden, als afsluiting van het eerste Rooise Taalweekend. Het dictee wordt gehouden in zaal Maas & Dieze van Odendael. Meedoen kost € 5,- inclusief koffie/thee, die om 19.30 klaar staat. U kunt zich individueel of met een groep aanmelden via Taalweekendrooi@gmail.com. Om alvast te oefenen vindt u hieronder een heleboel (moeilijke) woorden die al dan niet goed gespeld zijn. Bij spelling horen ook hoofdletters en koppeltekens! Voor nakijken gebruik bovenstaand email-adres.

In elk groepje is één woord goed gespeld. Welk woord is dat?
1. A. Tigrinia
B. Amhaars
C. Swahilie
D. Boeroendees
2. A. mp-3-speler
B. anecdote
C. pippetje
D. opkalefateren
3. A. trukendoos
B. ex equo
C. bivakeren
D. A4-tje
4. A. vacuum
B. gynecologe
C. haatliefdeverhouding
D. Reclame Code Commissie
5. A. roggenbrood
B. souschef
C. snoezenpoes
D. garnizoenstad

In de onderstaande zinnen zitten in totaal 49 fouten. Hoeveel haalt u eruit?
1. Het onfortuinlijk accident in het pitoreske brabantse gehucht geschiede toen de van origine uit de abc-eilanden stammende Hilversum'er, een rauwdouwer met een Gallisch temperament en een snelle bollide, de maximum snelheid aan zijn laarzen lapte; in plaats van remmen in de u-bocht accellereerde hij, tengevolge van welke manoeuvre hij twee abries onderste boven reed en tot stilstand kwam tegen een oeroude acasia.
2. De billiartende senior in het huiselijke cafe'tje, die net een sublime drie-banden-stoot had geshowed, voelde zich gebruusqueerd, terwijl de tafeltje-dek-je bezorger zich verslikte in zijn koffie-verkeerd en de ingezonden brievenschrijver het subject voor zijn volgende larmoiante epistel gratis-en-voor-niets bij zijn broodje cornetbeef kreeg aangerijkt.
3. De plaatsdelict werd onverweild geinspecteerd door een politie-ambtenaar, die omverbiddelijk haar tablet te voorschijn haalde om de geinponum, die blerde dat hij een wiplash had, te verbalizeren; een paar dreumessen stonden duimzuigend toe te kijken, een meisje dat voor haar cito-toets had zitten leren was gechockeerd, een mekanicien kwam aangerend met een combinasietang, maar de delinkwent zelf wist niet hoegauw hij zijn prodeoadvocaat moest app'en.

Kerkdiensten

Protestantse Kerk Knoptoren
Zo 22/5: ,
Dienst in Son, 10.00u, Predikant Ds. C. Mondt, met kindernevendienst.

H. Martinus Olland
Za 21/5
Geen Eucharistieviering.

Martinuskerk
Za 21/5 Feest van de Heilige Drieëenheid 18.30u:
Eucharistieviering. Intenties: Tony Vermeltfoort – van Dijk.
Zo 22/5: Feest van de Heilige Drieëenheid 09.30u: Eucharistieviering. Intenties: José Blommers – van den Tillaart, Overleden ouders Ploegmakers – van Rooij en Leo, Jan Kanters, Carel en Anna van Kempen – van de Pas, Theo van der Heijden, Gerard en Mien van Berkel – van der Voort, Max Dons en Ger Dons – Knops, Joos Pas, Jan en Jaantje van Asseldonk – Latijnhouwers, Jan van der Vleuten namens biljartvrienden, Wim van Iersel namens biljartvrienden, Harrie van den Bersselaar, Silke Habraken en Tini Habraken, Jaargedachtenis Bertha Verbakel – Gibbels, Theo Rovers. 12.00u: Doopviering Kes Polderdijk.
Ma 08.45u: Rozenkransgebed. 09.00u: Eucharistieviering.
Di 08.45u: Rozenkransgebed. 09.00u: Eucharistieviering.
Wo 08.45u: Rozenkransgebed. 09.00u: Eucharistieviering.
Do 08.45u Rozenkransgebed. 09.00u: Eucharistieviering.
Tevens vijfde Noveendag ter ere van de Heilige Rita van Cascia.
Vr 08.45u: Rozenkransgebed. 09.00u: Eucharistieviering.
E-mail: centrum@heiligeodaparochie.nl

Sint Antonius Nijnsel
Zo 22/5 11.00u
. Eucharistieviering met Deo Favente. Intenties: Tonny Kerkhof- v.d. Ven en zoontje Johnny, Josephus en Johanna van Esch- Verhagen, Harrie van Esch, Coen van Buuren, Harrie Dekkers, Jas van Gerwen, uit dankbaarheid voor 50 jarig huwelijk
Di 24/5 9.00u: 7de Antonius noveen.

Sint Petrus' Banden
Wo 18/5 19.00u:
Eucharistieviering
Za 21/5 18.30u: Eucharistieviering in Breugel
Zo 22/5 11.00u: Eucharistieviering m.m.v. het Sons Parochiekoor
intenties: Toon, Riek en Jo van Grotel, Willem en Grarda van Kemenade-Nouwens, Corrie en Leo van de Ven-van den Hurk, Tini Saris, Emmy Govaarts-Beirens, Gerard Verbeek, Leo Toonders, Jef van den Boorn, Petra Royackers-van der Spank (1e jaargetijde), Kees Thunnissen, Bart van de Weijdeven, Nettie Brands-Haerkens, Ad van de Wetering.
Ma 23/5 19.00u: Eucharistieviering
Wo 25/5 19.00u: Eucharistieviering
In verband met vloerrenovatie is het Parochiebureau op woensdag 25 mei de gehele dag gesloten. Voor noodgevallen kunt u bellen met 06 – 20 56 85 28.

Sint Genoveva-kerk
Do 19/5
18.15u: Rozenhoedje, 18.30u Eucharistieviering, aansluitend stille aanbidding
Vr 20/5 18.15u: Rozenhoedje, 18.30u Eucharistieviering
Za 21/5 18.30u: Eucharistieviering
Zo 22/5 09.30u: Eucharistieviering bij kapelletje aan de Kuilen m.m.v. Breugels kerkkoor. Intentie: Ietje van Dinther-Raeven, Mia Donkers-van Heeswijk, Willy Scheepers, Han Verhagen, overleden ouders Johan Scheepens en Doca Scheepens-van Hoof.
Di 24/5 18.15u: Rozenhoedje, 18.30u: Eucharistieviering

Odendael
Zo 22/5
10.00u Woord en Communieviering met Odendael koor. Int: Jan Kraaijvanger en zoon
Di 24/5 19.00u Rozenhoedje bidden in de stilteruimte

Beademd verleden

Helder zoals witte wijn zich uitschenkt
in een onbeduimeld glas, zo wil je

wel bestaan, sprankelend en niet belast
met dagen die de leegte dragen

de dingen zien zoals ze zijn in de ogen
van een kind dat nog geen woorden heeft

maar spelend betekenissen geeft aan
wat nog naamloos is en zich daarmee

verbindt, je droomt terug de wereld
van Knuffie, beren, poppenhuis

lichtjaren weg van toetsenbord
smartphone en digitaal, bent even weer

het kind van toen in het verhaal
dat er nog is, opnieuw geboren wordt

                                         Kees Hermis

Zij Actief Nijnsel op bezoek bij imker

De dames van Zij Actief Nijnsel trokken vorige week dinsdag het Brabantse land in met de fiets. Het was fijn fietsweer, niet te warm en niet te koud. Sommige dames konden zich nog herinneren dat het vorig jaar zo koud was dat ze handschoenen moesten dragen. Oirschot was de eindbestemming om daar een imker te gaan bezoeken.

Imker Wim van den Oord en zijn vrouw heetten de dames welkom. Ze werden door hen hartelijk ontvangen in een soort leslokaal met een wand boeken waar je u tegen zegt. Wim had jaren voor de klas gestaan en dat was te merken. Het bijenvolk werd steeds interessanter. Wat deze beestjes allemaal doen! Iedereen weet dat ze honing maken. Maar dat ze ook propolis maken, dat een zeer geneeskrachtige werking heeft en desinfecterend werkt, dat is veel minder bekend. Wat ook genezend kan werken op bepaalde aandoeningen is bijengif. Er wordt druk onderzoek mee gedaan. De bijen verdienen alle respect. Na afscheid genomen te hebben van het echtpaar kon de reis weer worden hervat. Na een uurtje fietsen en nog een gezellige tussenstop werd de dag afgesloten met een heerlijk diner bij De Vriendschap. Deze dag was goed geslaagd en zeker voor herhaling vatbaar.

Door het donker naar het licht

Komend weekend zal de 25e nachtelijke voettocht naar de Sint Jan in Den Bosch plaatsvinden. Zaterdag 21 mei vertrekt een groep pelgrims om 22.30 uur vanuit Nuenen naar Sint-Oedenrode.

Na een korte bezinning is er een rustpauze met koffie en thee in de parochiezaal van de Goede Herderkerk aan het Mgr. Bekkersplein. Iedereen die vanuit Sint-Oedenrode wil aansluiten om deze unieke wandeltocht naar Den Bosch mee te maken en te beleven, wordt verzocht om 01.00 uur in de parochiezaal aanwezig te zijn. Ook in Schijndel is er nog een tussenstop gepland. De ervaring leert dat deelname aan deze tocht voor ieder persoonlijk heel bijzonder is. Informatie en aanmelden via: Diny Hamelink:Telefoon: 0413-473419 of Email: j.hamelink2@versatel.nl

22 / 36

Ben van den Biggelaar is een man die doet waar hij gevoel bij heeft

Foto: Jan H.F. van der Heyden

Ben van den Biggelaar (56) is een man die doet waar hij gevoel bij heeft. Zijn leven bestaat grotendeels uit drie 'werelden': zijn professionele werk, al 36 jaar, met kinderen en jongvolwassenen met een communicatieve beperking vanwege doofheid, slechthorendheid, doofblindheid of taalontwikkelingsstoornis, zijn hoogkwalitatieve amateurstatus van musicus en zijn inzet voor het verenigingsleven in Nijnsel en daarbuiten, samen met zijn echtgenote Martje. Om het laatste te kunnen doen bleven Ben en Martje zelfs bewust kinderloos.
Een gesprek met Ben gaat dan ook over deze drie 'werelden'. Urenlang. Met veertig foto- en plakboeken erbij vol visuele herinneringen. Gedreven vertelt hij over zijn vak, zijn passie voor muziek, zijn rol in het verenigingsleven. En stelt geen grens aan de tijd. Na drie volle uren verlaat ik hem met informatie tot over mijn oren. Ben had nog wel een tijd door willen gaan.

Door Jan H.F. van der Heyden

Ben van den Biggelaar kwam 36 jaar geleden min of meer door toeval in de wereld van gehandicapten terecht. Voor zijn studie aan de Pedagogische Academie had hij stage gelopen bij o.m. de school Rafaël voor doofblinde kinderen van het Instituut voor Doven in Sint Michielgestel. En daar was hij blijkbaar opgevallen. Want uit 125 afgestudeerde leerkrachten, die allemaal zonder werk zaten, werd Ben door datzelfde instituut gevraagd als leerkracht in te vallen. Ben ging er niet meer weg. Werkte 25 jaar in het onderwijs voor doofblinden, werd vervolgens intern begeleider, projectleider 'Vierhandengebaren' (vastleggen van gebaren voor doofblinden), promoveerde tot Hoofd Opleidingen bij het Instituut voor Doven en is alweer twaalf jaar ambulant begeleider speciaal onderwijs bij Koninklijke Kentalis, een landelijk instituut dat gespecialiseerd is in diagnostiek, zorg en onderwijs voor mensen met een beperking in horen en communicatie. Een ambulant begeleider, zoals Ben, is een leerkracht met een speciale opleiding, die de begeleiding verzorgt van kinderen en leerkrachten op scholen in het primair, voorgezet en beroepsonderwijs. Ben betrekt daar ook heel sterk de ouders bij. Hij heeft te maken met kinderen van 5 tot 21 jaar, hun leerkrachten en hun ouders in de regio Den Bosch/Tilburg. Daarnaast is hij expertiseondersteuner voor geheel Nederland voor kinderen met het syndroom van Usher. Dit is een erfelijke aandoening waarbij zowel het gehoor als het gezichtsvermogen wordt aangetast. Het syndroom veroorzaakt doofblindheid. Belangrijkste symptomen zijn gehoorverlies en oogaandoeningen, zoals nachtblindheid en tunnelvisus. Vaak treden ook evenwichtsproblemen op. Naar schatting hebben 600 mensen in Nederland het syndroom van Usher.
Begin met Ben over zijn werk en hij raakt niet meer uitgepraat. Haalt zijn laptop erbij om visuele ondersteuning aan zijn verhaal te geven. Laat een doorsnede zien van het oor en wijst op het slakkenhuis. Vertelt: 'In het slakkenhuis zitten ongeveer 30.000 haarcellen. Als die haarcellen kapotgaan, plat gaan liggen, treedt hoorverlies op. Met de techniek van tegenwoordig kunnen die kapotte haarcellen worden vervangen door een flexibele lintvormige draad met 24 electroden, het zogenaamde cochleaire implantaat. Daarom kun je zeggen dat dankzij deze technische oplossing doofheid niet meer zo sterk voorkomt als vroeger.' En doceert verder: 'Een mens kan tot 140 decibel horen. Iemand met een hoorverlies vanaf 80 decibel wordt als doof aangemerkt.'
Bens' gedrevenheid blijkt uit dit statement: 'Mijn hart gaat uit naar mensen met visuele en auditieve problemen. Ik wil bijdragen aan hun ontwikkeling en uiteindelijk aan een gelukkig leven voor deze mensen. Ik wil dat ze lekker in hun vel zitten. Dat ze genieten van het leven op hún wijze zoals elk mens zijn levensgeluk vindt.'
Of hem dat lukt? Ben trekt een bedenkelijk gezicht als hij de ontwikkelingen en bezuinigingen in het onderwijs ter sprake brengt. Vertelt: 'Ik ben een groot voorstander van het betrekken van de ouders bij de begeleiding van hun kinderen, ben zeer geïnteresseerd in hun thuissituatie, vind dat belangrijk. Daarom onderhoud ik nauw contact met hen. Breng bezoeken, ze mogen mij altijd bellen, ook 's avonds. Maar "Den Haag" heeft liever dat wij adviezen geven en wegwezen. In Den Haag heet het met mooie woorden "passend onderwijs", maar ik zie ondanks de positieve kanten ervan het gewoon ook als "ordinaire bezuinigingen."
Ben vindt 'niks moeilijk' aan zijn werk. 'Ik ben oplossingsgericht ingesteld. Probeer altijd tot een oplossing te komen. Ja, mijn eigen gedrevenheid is misschien wel het moeilijkste in de uitoefening van mijn vak. Ik ken beperkte grenzen wat tijd betreft. Draaide jaren 300 vrije overuren.'
Het werk vergt van hem niet meer dan van een ander, zegt hij. Maar dan schiet hij ineens uit zijn slof:

Foto: Jan H.F. van der Heyden

'Als ik maar niet te veel achter de computer nutteloos werk hoef te doen.'

'Wat wél veel van me vergt is dat tegenwoordig alles op papier moet worden gezet. Dat is overigens niet alleen in het onderwijs. Daar gaat heel Nederland aan kapot. Ik zit ooit een halve dag te typen aan rapporten, maar dat is niet mijn werk. Ik moet met kinderen, leerkrachten en scholen bezig zijn. Ik gá voor mijn leerlingen! Als ze voor examens zitten, ga ik gerust drie of vier keer extra naar ze toe, óók als mijn uren al lang "op" zijn.' Ja, zijn werk geeft hem veel voldoening. 'Als ik maar niet te veel achter de computer nutteloos werk hoef te doen.'

'Als ik geen muziek meer kan maken, ga ik dood.'

Met en door muziek laadt Ben zichzelf op. Zegt: 'Als ik geen muziek meer kan maken, ga ik dood.' Al 38 jaar speelt hij trombone en bariton. Elke dag oefent hij één uur op techniek, klank en adembeheersing in zijn speciale muziekkamer in zijn huis in Nijnsel. Het had niet veel gescheeld of Ben was met zijn onmiskenbaar talent beroepsmusicus geworden. Was lid of speelde als invaller bij niet minder dan 117 orkesten, welke hij allemaal in een bestand op zijn computer heeft vastgelegd. De Philips Harmonie, eens een semi-beroepsorkest dat 'aanwezigheidsgeld' en reiskostenvergoeding uitbetaalde aan de muzikanten, is zijn grootste trots. Hij vertelt over het glorierijke verleden van dit muziekgezelschap in de jaren dat het een semiprofessioneel 'bedrijfsorkest' was van de N.V. Philips. Het ontving toen jaarlijks 600.000 gulden van de grote gloeilampenfabriek om de kosten te dekken, waaronder grote meerdaagse buitenlandse concertreizen. Dat wordt volgend jaar 9000 euro. In plaats van 'aanwezigheidsgeld' en een reiskostenvergoeding moeten de leden nu zelf jaarlijks 200 euro contributie betalen. Naast de Philips Harmonie speelt Ben nog bij coverband Timeless, bij theaterband Bakerstreet en verleent hij zijn medewerking aan een diversiteit van muziekprojecten. Tot zijn grote spijt is onlangs het koperensemble waarbij hij speelde 'naar de Filistijnen' gegaan.
Hij heeft het muziektalent waarschijnlijk van zijn vader, die zelf de voorkeur gaf aan voetballen. Ben begon aan zijn muzikale loopbaan door de kennismaking met 'zijn' Nijnselse Martje (van de Ven) met wie hij 35 jaar geleden trouwde. Het was in de tijd dat ze allebei op school zaten. Martje was Miss Majorette bij de Nijnselse fanfare Sint-Antonius en óók muzikaal, speelde klarinet en gitaar. Via majorette Martje en muzikaal begeleider Jan van Boxtel kwam hij in eerste instantie als baritonspeler in de muziek terecht. In zes weken tijd moest hij van Jan van Boxtel trombone leren spelen, omdat hij zijn leermeester bij een concert diende te vervangen. Daarna is hij verder gegaan met lessen bij Martien van de Kamp. Oefende in de tijd van zijn D-eindexamens zes tot zeven uur per dag. Hij haalde alle vier muziekdiploma's met lof. Na het D-examen volgde hij nog een voorbereidend jaar van het conservatorium, maar Ben wilde zijn baan in het onderwijs niet prijsgeven voor een muzikaal avontuur. Wel kwam hij door zijn muzikaal talent in veel landen van de wereld. Met de Philips Harmonie speelde hij in nagenoeg alle landen van Europa en in China, met het Philips Symfonie Orkest was hij in Argentinië, Paraguay en Brazilië, met het koperensemble in Japan, met Factor 12 in Zuid-Afrika, met Die Original Egerland Freunde in Oostenrijk en Duitsland, met de Drie Donken Blaaskapel in China, Zwitserland en Tsjechië en met het Philips Trombone Trio opnieuw enkele malen in China. Dan komen de vuistdikke plak- en fotoboeken erbij met de daarbij horende sterke verhalen en zoete herinneringen. Het mooiste? 'De concertreis met de Philips Harmonie door alle steden van Oostenrijk en met het Philips Trombone Trio in Sjanghai en omgeving. In China werden we ontvangen alsof we van koninklijke huize waren.'

Looft Nijnsel als muzikaal kerkdorp alhoewel hij er zelf niet meer muzikaal actief is. Ja, een wens heeft hij nog wel: één groot orkest in Sint-Oedenrode. 'Net als in Beek en Donk.' Hij is bereid zich daarvoor in te zetten. Zoals hij zich in het verleden inzette, al vanaf zijn vijftiende, voor talrijke verenigingen en clubs en het open jeugdwerk. Net als Martje overigens, die nu nog veel doet voor de tennisclub en door jeugd van Nijnsel 'Tante Martje' wordt genoemd. Ben was op zijn 29ste de jongste Carnavalsprins van Papgat, leidde jeugdorkesten, speelde bij de fanfare en harmonie, was bij De Rogstekers. Nijnsel betekent alles voor Ben en Martje. Met enige nostalgie en lichte teleurstelling vertelt hij over zijn tijd als dirigent van het succesvolle jeugdorkest, dat onder zijn leiding wel veertig muzikanten telde. Herinnert zich moeiteloos namen van jeugdleden, zoals Mark van Heesch en Mark van Zoggel. Talrijke muzikanten hebben van Ben les gehad. Op Bens' kenmerkende eigen wijze: 'alles eruit halen wat erin zit.'

24 / 36

Foto:

In mijn ogen verdient mijn moeder Yvonne van Hommel een bloemetje. Ze staat voor iedereen klaar, wat er ook gebeurt. Ze blijft ondanks alles altijd positief, altijd lachen en dat bewonder ik aan haar. Ze is gewoon de beste.

Inge van Hommel

Foto: Thea Willems

We kregen deze week meerdere foto's binnen van enkele zwanen. Ook deze van Thea Willems mag er zijn. Stuur ook uw natuurfoto naar redactie@demooirooikrant.nl

Oplossing: Arno de Leijer
Winnaar: Nellie Lucius

Foto: Henri van hoorn

Kasteel Henkenshage precies boven de toren. Foto: Henri van Hoorn

'n diploma gift aon we ge geleerd hè't , nie we ge kunt

Olland in de ban van Ollend Dreijt Dur

20, 21 en 22 mei is heel Olland en omstreken weer in de ban van Ollend Dreijt Dur. Net zoals voorgaande jaren belooft het ook dit jaar weer een succes te worden. Met de artiesten, activiteiten en een enthousiaste organisatie moet dat goed gaan komen…

Op vrijdag is het huis-DJ Jurrit die het festijn mag openen. Na hem volgen verschillende grote namen. Nitty Wow, de vaste DJ van Kraantje Pappie, Dune met zijn 90's hits en later Rave van Fortuin. De laatstgenoemde spreekt bijna voor zich. Schuif een aantal muziekgenres op een rad en draaien maar. De avond ligt dus (bijna) volledig in de handen van het rad. Spannend!

Op zaterdag komen er verschillende bands optreden. Een avond voor jong en oud. Evenals de vrijdag. Yellow Pants, een coverband uit Veghel, zal beginnen met de meest fijne hitjes. Daarna is het aan Paaspop-hit Baby-Blue om het dak er af te spelen. De mannen van Baby Blue speelden afgelopen Paaspop nog in het theater, dat eigenlijk niet groot genoeg voor hen was.

Op zondag is de tent eerder geopend. Om half twaalf begint er een bingo. Iedere eerste kaart is gratis. Bovendien zijn er mooie prijzen te winnen. Vooral de hoofdprijs, een BBQ-pakket van Puur Brabant, is natuurlijk gewild.

Later deze dag, na de bingo, zijn er verschillende activiteiten op het terrein. Zo is er een klimwand aanwezig, een luchtkussen, zijn er Bumpingballs en is er een roofvogelshow. Genoeg te doen dus. Later zullen verschillende koren en kapellen hun noten laten horen. De Rooi Tulpen, De Ollandse Dorpskapel en gitaarvereniging Ancora zijn aanwezig. Daarna is het de beurt aan Twan van Brabant.

Last but not least is er de welbekende biercantus. Ook dit jaar belooft deze weer een groot succes te worden. De organisatie heeft gezorgd voor verstevigde tafels waardoor er weer volop op de banken gezongen kan worden. Aanmelden voor de biercantus kan via de website http://ollenddreijtdur.nl


Vrijwilliger gezocht

Het Steunpunt Vrijwilligerswerk van Welzijn De Meierij is steeds op zoek naar vrijwilligers voor uiteenlopende vragen in Schijndel en Sint-Oedenrode. Op de website www.welzijndemeierij.nl wordt een vacatureaanbod gepresenteerd waar allerhande vacatures te vinden zijn in de eigen omgeving.

Taalcoaches gezocht
In Schijndel en Sint-Oedenrode is een grote toename van inburgeraars. We zijn daarom op zoek naar mensen die als taalcoach vluchtelingen willen helpen bij het leren van de Nederlandse taal. Je gaat één op één met een vluchteling aan de slag met het leren van de taal in de praktijk. Samen met je taalmaatje vorm je een taalkoppel. De bezigheden bepaal je zelf. Je kunt bijvoorbeeld een bezoek brengen aan de bibliotheek, samen gaan winkelen of gewoon praten. Deze activiteit kost u ongeveer twee uur per week. (vacaturenummer 11146)

Enthousiaste verkoper gezocht voor de Wereldwinkel
De Wereldwinkel Sint-Oedenrode is op zoek naar een enthousiaste verkoper voor in haar winkel.
Het gaat om het helpen van klanten in de winkel. Na een introductie ga je samen met een ervaren kracht aan de slag. Opleiding of ervaring is geen vereiste, maar het is wel belangrijk dat je achter de principes staat van de Wereldwinkel. De werktijden in onderling overleg. (vacature 11860)

Aanmelding of info: 073 – 5441419 of vrijwilligerswerk@welzijndemeierij.nl. www.welzijndemeierij.nl).

De aanvoerders van Ollandia

Luc van der Heijden Foto:

Ollandia bestaat dit jaar 60 jaar en daar is de hele club tot in iedere vezel mee bezig. Ook de aanvoerders kijken uit naar de festiviteiten. Maar wie zijn die aanvoerders? Wie trekken de kar bij de seniorenelftallen? Ze stellen zich graag aan u voor…

Hans Brugmans
45
Veteranen
Wat maakt jou team het leukste van Ollandia?
"De veteranen 1 is natuurlijk het leukste team! Een team vol ervaring, met een groot saamhorigheidsgevoel. Iedereen is betrokken met elkaar.
Ollandia zestig jaar betekent voor jou…..
"Een mijlpaal voor een mooie club, die in mijn ogen nog jarenlang door moet gaan en de clubcultuur moet koesteren! En natuurlijk een heel 'skon' feestweekend."

Luc van der Heijden
27
2e elftal
Wat maakt jou team het leukste van Ollandia?
"De mix van jong en oud zorgt ervoor dat ervoor dat iedereen zich thuis voelt binnen het team. De afwisseling van veel humor voor/na de wedstrijd en de focus in de wedstrijd zorgt ervoor dat iedereen veel plezier beleeft aan het voetbal.
Ollandia zestig jaar betekent voor jou….
"Geweldige club, een thuis voor velen! De club zorgt voor een enorme binding binnen de gemeenschap van Olland."

Jordy Voets
Rob van der Heijden Foto:
Hans Brugmans ollandia Foto:
Berry Markus Foto:

Berry markus
33 jaar
4e elftal
"Wij zijn het leukste team omdat: wij zo slap kunnen zeveren dat zelfs de bal er soms slap van wordt. Dat we niet alleen op het veld "scoren"' maar ook ver daar buiten en als we onze schoenen aan hebben schijnt iedereen gruwelijk in zijn nopjes te zijn!"
Onze ploeg is goed in: "Dat we zowel onze voeten als onze mond kunnen laten spreken!"
Onze ploeg is niet goed in: "Het omgaan met spierpijn, het verlaten van de kantine."

Jordy Voets
22 jaar
Ollandia 3
Waar is je ploeg goed in?
"Mijn team is erg goed in aftrappen. We hebben dit namelijk al meer dan 100 keer mogen proberen dit seizoen."
Waar is je ploeg niet goed in?
"Op tijd komen. Sommige spelers vinden het erg lastig om op zondagmorgen op tijd te komen als ze de vorige avond flink op stap zijn geweest."
Ollandia zestig jaar betekent voor jou…
"Dat we er een mooi en gezellig feestweekend van gaan maken en over vijf jaar weer."

Rob van der Heijden
25 jaar
1e elfal
Wat maakt jouw team het leukste van Ollandia?
"We zijn allemaal vrienden van elkaar, spelen al jaren bij elkaar en weten dus wat we aan elkaar hebben. In het veld zijn we duidelijk naar elkaar, maar daar buiten is het altijd de gezelligheid die voorop staat."
Ollandia zestig jaar betekent voor jou….
"Eenheid in sport en sfeer, Ollandia is meer dan voetbal alleen. Ollandia heeft een belangrijke betekenis binnen onze hele gemeenschap. Het is een bindmiddel en ontmoetingsplek voor vele. Het is een mooie club die door vele vrijwilligers in 60 jaar is opgebouwd tot de gezellige club die het nou is. 60 jaar Ollandia heeft gezorgd voor een gezonde basis, waar we hopelijk nog lang mee vooruit kunnen. Historisch gezien betekent 60 jaar Ollandia: van wassen en omkleden bij Rijkers, naar een aggregaat nodig voor de veldverlichting in de hei, naar het mooie sportpark waar we nu zitten."


Het is een schatje

Eindelijk heb ik tijd om te lezen. Ik ben bezig in een prachtig boek. Goed geschreven en levendig verteld. Erg veel tijd om er nu eens echt voor te gaan zitten, was me niet gegund. Altijd waren er weer andere dingen te doen, klusjes en schrijfopdrachten die voorrang hadden. Het overkomt me wel vaker.

Nu laat ik alles uit mijn handen vallen en met een kop thee binnen handbereik nestel ik me met een zacht dekentje op de bank. De stukjes chocolade zet ik op afstand. Wel zo veilig in verband met de grote verleiding van deze hemelse lekkernij.
Al snel zit ik in de 'Nachttrein naar Lissabon'. Ik laat me meevoeren door de rigoureuze beslissingen van de hoofdpersoon. De oude straatjes van de Portugese hoofdstad zie ik levendig op mijn netvlies komen.

Ineens hoor ik een ongewoon geluid. Het lijkt uit mijn achtertuin te komen. Ik negeer het en ga door met lezen. Even later hoor ik het weer. Het klinkt licht en melodieus. Helemaal niet eng of vervelend. Bij de derde keer begin ik nieuwsgierig te worden en sta op. Ik duik achter het gordijn en staar door de ramen mijn donkere tuin in. Er is niets te zien of te horen. Terug op de bank is het geluid er weer. Het klinkt nu dichterbij en duidelijker. Waar lijkt het nou toch op? Waar doet het aan denken? Een kip? Dat kan toch niet? Gekker moet het niet worden. Er zit maar één ding op: ik moet naar buiten. Met tegenzin leg ik het boek weg en zoek mijn schoenen onder de bank. Geïrriteerd sta ik nog een keer op.

Gewapend met een zaklamp ga ik de tuin in. Ik laat de lichtbundel over mijn terras en borders gaan op zoek naar het mysterieuze geluid. Ik hoor startende brommers. Dat zal de buurjongen zijn, met vrienden. Bekend geknetter. Maar verder niets dan stilte. Even controleren of de poort en de schuurdeur wel op slot zijn, denk ik. Alles lijkt in orde, het is weer helemaal stil.
Of hoor ik toch iets? Ik besluit nog even buiten te blijven.
Verdekt opgesteld achter een struik wacht ik af wat komen gaat. Voorlopig niets. Mijn geduld wordt wel op de proef gesteld. Vermoedelijk ben ik in gedachten geraakt, want ik schrik op van een voorzichtig: 'Tok, tok, tok.' Ik schiet acuut in mijn alerte stand en zie tot mijn grote verbazing een parmantig krielkipje over mijn terras paraderen. Het kopje fier omhoog en trots als een pauw wandelt ze rond. Ze omzeilt mijn tuinmeubelen en bloembakken. Dan gaat ze richting poort en met haar kopje schuin glipt ze onder een kleine opening door.

Even later hoor ik in de tuin van de buren een vrolijk gekakel. Dat beestje is blij! Of denk ik dat maar? Wat een schatje!

Nelleke Thijssen
Schrijvers@impesant.nl

Rooise Renners actief

De laatste 2 weken waren de Rooise Renners op verschillende plaatsen actief. Op Hemelvaartsdag reed Sep Schuurman in het Belgische Herk de Stad. Hier werd het een massasprint waarin Sep 18e werd. Jarno van Esch stond aan de start in het Belgische Wilsele met een kleine 100 vertrekkers. Na een harde wedstrijd kwamen verschillende groepjes hier over de eindstreep, Jarno werd 28e.

Youri van Esch en Sep stonden zaterdags aan de start in het Zeeuwse Yerseke. Hier was zes man weggereden uit het peloton, Sep pakte nog een prijsje en werd 17e in de sprint. Youri die steeds beter begint te rijden bleef keurig in het peloton, helaas ging in de laatste ronde de ketting eraf. Op zondag stond Jarno bij zeer warme omstandigheden in het Belgische Tongeren aan de start. Jarno ging op het heuvelachtige terrein meteen in de aanval. Hij was ruim 25km in de aanval toen een eerste gedeelte van het peloton aansloot bij hem. Door het zeer warme weer moest Jarno op het einde van de wedstrijd van 90km zijn tol betalen voor de inspanningen in het begin van de wedstrijd en zakte terug naar de 3e groep en werd uiteindelijk 30e. In Lieshout stond bij de nieuwelingen Youri aan de start. Door het zeer hoge tempo bleven uiteindelijk maar 14 renners in dezelfde ronde. Youri zat in een groep van 8 en werd toch heel keurig 24e.

In de junioren wedstrijd in Lieshout werd Jarno één ronde voor het einde teruggehaald door het peloton. Jarno was in achtervolging gegaan naar de twee vluchters. Jarno werd uiteindelijk 13e.

Erik Lathouwers was van start gegaan in Lieshout in de wedstrijd voor elite. Hij was moest de wedstrijd voortijdig verlaten. Erik was nog niet hersteld van de valpartij een week eerder in een toertocht van WTC Gerry van Gerwen. Op de district kampioenschappen in Wernhout stonde bij de junioren Jarno aan het vertrek. Er stond zeer weinig wind en het was moeilijk ontsnappen bij het zeer hoge tempo hier. Jarno kwam in het peloton als 27e over de streep. Bij de nieuwelingen waren Sep en Youri paraat. Hier wist 1 man het peloton voor te blijven en werd hierachter Sep 19e en Youri die wederom knap in het peloton kon blijven 38e. Volgende week rijden de nieuwelingen en junioren en Veldhoven en junioren ook in Erp. De week erop de nieuwelingen in Westerhoven en junioren een klimtijdrit in Mechelen en daarna de omloop aldaar.


Michelle Westerdijk en Ferrovanck PP tweede

Afgelopen weekend werd een concours Hippique verreden in Leende. Deze wedstrijd was tevens een selectiewedstrijd voor de Brabantse outdoor kampioenschappen welke deze zomer in Nijnsel worden verreden. Michelle Westerdijk startte het paard Ferrovanck PP in de klasse M1 dressuur.

De jury beloonde haar proef met 67.3%. Dit was goed voor een tweede prijs. Eveline Hazenberg en haar paard Eagle waren ook afgereisd naar Leende en startten in de klasse B dressuur. Eveline en Eagle werden beloond met 66.3% en een zevende prijs.

Veerle, Anne en Nina doen goede zaken voor de selectie

Vorige week reed Veerle een tweetal super mooie rondes in Sint-Oedenrode wat haar een mooie eerste plaats opleverde met haar paard Cennetial . Nina reed in die week in het Franse land Maron Chantree een hele mooie derde plaats met het landenteam. Samen met haar paard Darc Du Rona Z .

Afgelopen Pinksterweekend was het concours in Leende aan de beurt. Anne Markgraaff reed met haar pony Way of Life een mooie foutloze barrage. Zij mocht de eerste prijs ophalen in de klasse M. Daarna was het de beurt aan Nina van Enckevort met haar schimmel merrie Dinkytoy, die een fijne ronde reed wat haar ook een eerste prijs opleverde. Weer een mooi weekend voor de Vresselse dames dus

Rooise dressuuramazones laten van zich horen

In Leende vond op tweede Pinksterdag een selectiewedstrijd dressuur en springen plaats voor paarden. Enkele Rooise amazones namen hier aan deel. Marlon de Haas en haar paard Evita reden hier hun M2 debuut. Dat ze klaar waren voor een klasse hoger werd door de jury bevestigd. Met maar liefst 203,5 punten werd de klasse M2 door Marlon en Evita gewonnen. Ook Marloes de Haas en haar Rokarlos reden in Leende de klasse M2 binnen. Zij wisten wederom in de prijzen te rijden. Met 193 punten werd een mooie vierde prijs behaald.

Michelle Bakx en Golden Tulip waren eveneens naar Leende afgereisd voor hun eerste selectiewedstrijd van het outdoor seizoen. Zij wisten in de klasse L1 met een mooie proef 217,5 (72,50%!) bij elkaar te rijden. Dit was goed voor een vierde prijs. Jasmijn van den Brand vertrok op eerste pinksterdag met haar pony Nevil naar de Mortel voor een dressuurwedstrijd voor pony's. Zij reden samen een hele mooie proef in de klasse dB. Met 207,5 punten werd een vijfde prijs behaald.

Pupil v.d. Week Ollandia: Lynn van Nuland

Op Tweede Pinksterdag mocht Lynn van Nuland als 'Pupil v.d. Week' de aftrap verzorgen bij Ollandia 1 - SDDL 1. Lynn is 6 jaar oud en zij woont samen met haar broer Dean en zussen Whitney, Jazzy, Robin en Quinty in Olland. Zij zit in groep 2 van Bs. De Sprongh. De gymlessen vind zij leuk. Later hoopt Lynn soldaat te worden. Lynn voetbalt in het heel erg goede team van de Mini F. Zij kan op elke positie spelen. Lynn vindt het leuk om te voetballen bij Ollandia, want zij kan er veel leren. Ook komt zij uit een echte voetbalfamilie. Moeder Danielle en Nicole Maas zijn haar favorieten binnen Ollandia. Lynn vindt Jasper Cillessen en Cristiano Ronaldo goede voetballers. Haar favoriete voetbalclubs zijn Ajax en Bristol City. Lynn heeft vele huisdieren en zij houdt ook van knutselen en zwemmen.

Collecte Dai Ippo en Oranje Fonds

Budovereniging Dai-Ippo collecteert samen met Oranje Fonds onder de titel" Opbrengst voor activiteiten en sociale initiatieven in Noord-Brabant." Van 17 mei tot en met 21 mei zal Budovereniging Dai-Ippo samen met het Oranje Fonds collecteren in Sint-Oedenrode. Van het bedrag dat Dai-ippo collecteert, krijgen zij zelf de helft. Daarmee kunnen zij verschillende activiteiten bekostigen zoals het judokamp en het Sinterklaasfeest. De andere helft van de opbrengst besteedt het Oranje Fonds aan sociale initiatieven in Noord-Brabant. Giften worden zo voor 100 procent besteed en blijven altijd dichtbij.

De club bestaat uit heel veel jeugd. Ruim 70 procent van het ledenbestand is onder de 12 jaar. Met de Oranje Fonds Collecte helpt het Fonds in heel Nederland stichtingen en verenigingen om extra euro's op te halen. Ronald van der Giessen, directeur van het Oranje Fonds, licht toe: "Stichtingen en verenigingen zijn de sociale lijm van onze samenleving. Ze bestrijden eenzaamheid en geven kwaliteit aan het leven. En daar is altijd extra geld voor nodig. Met de collecte helpen we hen daarbij en we hopen dat veel mensen willen bijdragen."

Rhode D5 pakt de dubbel

Rhode D5 kampioen

Na het kampioenschap in het najaar wilde de D5 ook het voorjaarskampioenschap op gaan eisen. Na een spannende competitie met een aantal spannende wedstrijden waarin als team werd gestreden waren ze nog ongeslagen. Dus konden de mannen van D5 op zaterdag 30 april thuis het kampioenschap binnenhalen. Er moest gewonnen worden van Blauw Geel D5.

Onder grote belangstelling van veel familie en vrienden begonnen ze wat gespannen aan de wedstrijd. Er werd flink gestreden en eindelijk viel dan het verlossende doelpunt en voor rust wisten de jongens er nog eentje bij te scoren. Na rust gaf Blauw Geel zich nog niet gewonnen en waren zij er opgebrand om te winnen van dit team. Ze scoorden 2-1 en de spanning was terug, maar de jongens van D5 gaven niet op en wilden het kampioenschap deze week al binnen te halen. Uiteindelijk maakten ze nog 3 keer een goal en stond de eindstand van 5-1 op het bord. Het kampioensfeest kon losbarsten. De kindercampagne werd de lucht ingespoten en ze ontvingen de kampioensschaal. Ook werd er natuurlijk een ritje door het dorp gemaakt met de platte kar en een feestje gevierd in de kantine van Rhode. Thijs, Dion, Yort, Soulemane, Kay, Niels, Nils, Jan, Roel, Ivar, Floris, Joris, Siem, Haike en trainers/leiders gefeliciteerd met deze geweldige prestatie.

VDZ Racing warmt op voor thuisrally in België

Om optimaal aan de start te staan van de ELE Rally, de thuisrally, heeft VDZ Racing zich ingeschreven voor de Sezoensrally van aanstaande zaterdag te Bocholt (B). Coureur Roel van der Zanden en navigator Ilse van de Sande willen deze wedstrijd vooral benutten om na een redelijk lange tijd stilzitten weer ritme op te doen om zo in de thuisrally te kunnen gaan vlammen. Vooruitlopend op de ELE Rally kan alvast gemeld worden dat er qua promotie leuke dingen op de agenda staan, dus houdt het team de komende tijd goed in de gaten!

Foto: Lisa vd Ven

Eén keer eerder stond VDZ Racing, toen nog met navigator Paul Geerts, aan de start in Bocholt. Toen stond alles nog in het teken van wennen aan de Nissan. Dat is nu niet meer nodig, er zijn flinke stappen gezet door de equipe en het team op zowel pure snelheid als verbeteringen aan de auto.
De wedstrijd in Bocholt bestaat uit vijf klassementsproeven, die elk drie keer verreden worden, goed voor bijna 145 kilometer op snelheid. De rally telt ook mee voor het BRC (Belgian Rally Championship) waardoor er een flinke deelnemerslijst ontstaan is, inclusief de nationale top van België.
Na de Zuiderzee Rally is de Nissan weer onderhanden genomen voor de komende wedstrijden. De rally's volgen nu snel na elkaar: Eerst de Sezoensrally, twee weken later de ELE Rally, en weer twee weken later de Vechtdalrally. Hoogste tijd dus om weer wat ritme op te doen zodat er de komende tijd mooie resultaten in Nederland neergezet kunnen worden.
Roel: "Ik kan niet wachten om weer achter het stuur van de Nissan te kruipen. De laatste wedstrijd is al weer een tijd geleden en met het drukke schema wat eraan komt, willen we vooral weer in het ritme komen. De Sezoensrally is een leuke, maar tegelijk ook erg listige rally. De maaskiezel-ondergrond is erg wennen, hebben we in 2013 gemerkt. Ik ben erg benieuwd hoe het dit jaar verloopt. We gaan geen grote risico's nemen met het oog op de ELE Rally, waar ik nu al enorm naar uitkijk. Qua wedstrijd is dat toch de rally van het seizoen, en dan hebben we nog een aantal leuke verrassingen dit jaar. Daarover later meer, maar blijf ons vooral volgen!"

Jongens Dommelrode en meiden Eerschot winnen Scholenvoetbaltoernooi

Foto:

Eindelijk was het dan 11 mei. Het scholenvoetbaltoernooi 2016 stond op het programma. Maar liefst 216 leerlingen, verdeeld over 7 jongens en 12 meisjesteams streden deze dag om de felbegeerde titel 'het beste schoolvoetbalteam 2016'.

Het toernooi is zeer goed verlopen. Onder het genot van het stralende zonnetje werd er om 13.00 uur gefloten voor de eerste wedstrijden. Door het goede weer werd het naar mate het toernooi zich vorderde drukker en drukker langs de lijnen. Nadat alle poulewedstrijden gespeeld waren stond om 17.00 de finale van de meisjes op het programma.

Deze finale ging tussen de meisjes van de basisschool Franciscus (Boskant) en die van basisschool Eerschot 1. Na een spannende wedstrijd werd de winnaar basisschool Eerschot 1 die met 3-0 won. Basisschool Eerschot 1 ging met de Riek de Brouwer trofee naar huis. De jongens werden in 1 poule gespeeld. Deze werd gewonnen door basisschool Dommelrode en zij namen de Mies Bekkers trofee mee naar huis.
Omdat sportiviteit in de sport een van de belangrijkste dingen is, werd er voor dit toernooi ook een sportiviteitprijs uitgereikt. Deze prijs werd uitgereikt door de wethouder van sportzaken Sint-Oedenrode; 'Ad van der Heijden'. Deze prijs ging bij de jongens naar de basisschool de Springplank en bij de meisjes naar basisschool De Sprongh.

Vanuit de organisatie kan de conclusie getrokken worden dat het een geslaagd en zeer sportief scholenvoetbaltoernooi is geweest. Scheidsrechters, terreinverzorgers, wedstrijdleiding, kantinepersoneel, alle basisscholen en de vele toeschouwers die hun teams kwamen aanmoedigen, bedankt voor deze leuke en sportieve dag. Kijk voor meer foto's op www.mooirooi.nl

Uitslag
Poule A jongens
1 Dommelrode
2 Kienehoef
3 De Sprongh
4 Eerschot
5 Odaschool
6 Nijnsel
7 Springplank

Foto: Jos van Nunen

Poule C meisjes
1 Eerschot 1
2 Nijnsel
3 Odaschool 1
4 Kienehoef 1
5 Dommelrode 1
6 De Sprongh

Poule D meisjes
1 Franciscus
2 Dommelrode 2
3 Kienhoef 2
4 Odaschool 2
5 Springplank
6 Eerschot 2

Royal Queen Seeds wint bekerfinale

In een sportieve en spannende finale heeft Royal Queen Seeds aan het langste eind getrokken door met 3-1 te winnen van Schildersbedrijf Gebroeders Harks. Schildersbedrijf Gebroeders Harks kon bij winst de dubbel pakken nadat ze eerder al het kampioenschap in de A-poule hadden binnengesleept, maar ze bleken niet opgewassen tegen het hongerige Royal Queen Seeds.
De avond begon met een spectaculaire dansact van Showacrobatiek Uden. Op muziek van Michael Jackson wisten zij de goed gevulde tribune in vervoering te brengen. Een mooiere opening had de finale niet kunnen hebben.

Vervolgens begon de wedstrijd wat nerveus, maar wist Schildersbedrijf Gebr. Harks de ban te breken met een belangrijke doelpunt. Na de 1-0 kwam Royal Queen Seeds een aantal keer goed weg, maar van opgeven was geen sprake. De gelijkmaker viel dan ook net voor rust en beide teams waren weer terug bij af.

In de tweede helft waren de rollen omgekeerd. Royal Queen Seeds speelde gedisciplineerd en creëerde een aantal mooie kansen. Vroeg in de tweede helft maakte Steven van de Zanden de 2-1 en niet veel later viel ook de 3-1. Schildersbedrijf Gebroeders Harks zette alle ervaring in om er nog een verlenging uit te slepen, maar ook het vroegtijdig wisselen van de keeper voor een veldspeler mocht niet baten.

Royal Queen Seeds pakte zo de eerste hoofdprijs in de historie van het jeugdige team. Tijdens de prijstuitreiking werden zij door de kampioen van de A-poule, Schildersbedrijf Gebroeders Harks, nogmaals gefeliciteerd met winst in een sportieve finale. Kijk voor de foto's op www.mooirooi.nl.

Voorverkoop Avondwandel4daagse van start

Voor de komende Avondwandel4daagse in Sint-Oedenrode op 7, 8, 9 en 10 juni is de voorverkoop van startkaarten begonnen.

De 12e Avondwandelvierdaagse wordt georganiseerd door wandelsportvereniging OLAT. Met mooie routes door de vele groene natuurgebieden van Sint-Oedenrode en de kerkdorpen Boskant, Nijnsel en Olland. Met deze vier start- en finishplaatsen kunnen de wandelaars zowat heel Sint-Oedenrode doorkruisen. Er zijn drie afstanden waaruit gekozen kan worden. De routes van 5, 10 of 15 km leiden de wandelaars zoveel mogelijk, over veld-, weide-, zand en bospaden. Op de 5km route is voor kinderen een leuke puzzelzoektocht uitgezet, waarmee mooie prijsjes te winnen zijn.
Onderweg op de eerste post staat Albert Heijn Ger Koopman paraat met zeer mooie en goed gevulde verzorgingsposten. Koop uw kaarten voordelig tegen een lagere prijs in de voorverkoop! Bij Albert Heijn en de VVV kosten de 4daagse startkaarten u € 4,50 per stuk. De voorverkoop duurt t/m 7 juni 16u.

Boskant sluit competitie uitstekend af

De op 2e Pinksterdag geplande wedstrijd is na gezamenlijk overleg gespeeld op afgelopen donderdag 12 mei. Omdat dat pas op het laatste moment speelde was het niet al te druk op het sportpark, eenvoudigweg omdat een groot aantal vaste toeschouwers niet op de hoogte was. Jammer, want ze hebben een record gemist. Net als een groot aantal personen die nog onderweg waren naar het hoofdveld. Want na precies 1 minuut en 36 seconden was het al 2-0 in het voordeel van de thuisclub. Dat is Boskant in haar lange historie nog nooit eerder "overkomen"!

Te laconiek uitverdedigen leidde al na 45 seconden tot de openingstreffer. De kaats tegen de voet van Jim van der Zanden leverde hem alle ruimte op om de achterlijn te zoeken; z'n breedtepass kon simpel door de meegelopen Emiel van den Elzen worden binnengetikt. Minder dan een minuut later, na een goede dieptepass, zorgde Jim zelf voor de 2-0. Hij omspeelde de laatste verdediger en tikte de bal beheerst voorbij doelman Willikin. En als Jim iets meer geluk had gehad in de 5e minuut dan zou het zelfs 3-0 zijn geweest voor de thuisclub. Of eigenlijk 3-1, want de knal van Gokhan Balci in de 3e minuut had meer verdiend dan in schoonheid uiteen te spatten op de kruising! Een spectaculaire start van de wedstrijd dus.
De eerlijkheid gebied om te vermelden dat Cito niet in haar sterkste opstelling speelde. Mede met het oog op de naderende nacompetitie had trainer Mark Konings z'n elftal op een flink aantal plaatsen gewijzigd. Maar z'n team bleek, nadat ze van de eerste schrik bekomen waren, toch een aardig potje te kunnen voetballen. Boskant had haar handen vol om de technisch zeer vaardige spelers van een doelpunt af te houden. In de 18e minuut maakte Cito de aansluitingstreffer. Na een snelle aanval wist Jordy Hoeks de voorzet van rechts binnen te tikken: 2-1. Deze stand stond maar kort op het scorebord, want in de 22e minuut zorgde Rens van de Wijdeven weer voor een marge van 2. Uit een vrije trap mikte hij de bal secuur voorbij doelman Willikin: 3-1. Cito was echter nog niet van plan de handdoek in de ring te gooien. In de 28e minuut was Martijn Megens namens de bezoekers dicht bij een 2e Cito doelpunt. Zijn kopbal ging echter, gelukkig voor Boskant, net naast. En in de 42e minuut ging de inzet van Cobenn Farneubun na contact met een Boskants been ook maar ternauwernood naast. Net voor rust ging de wedstrijd op slot. Na een snelle aanval leverde Jim een voorzet-op-maat die door Emiel prima werd binnengekopt: 4-1.
Na rust was er minder spektakel dan in de eerste 45 minuten, maar toch voldoende kansen, mat name voor Boskant, om het scorebord in beweging te houden. Na een uitstekend uittrap van Boskant doelman Tom van der Heijden in de 65e minuut kwam Roy van der Linden in een goede positie, maar de bal, richting verre hoek, rolde net voorlangs. Drie minuten later leek Jim te scoren, maar z'n inzet eindigde op de paal. In de 74e minuut leek Cito weer aan de beurt, maar de kopbal van Roy Smeehuijzen werd door Tom uitstekend over de lat getikt. Toch kwam het doelpunt er. Na een slim (en snel) genomen vrije trap in de 85e minuut dook Younesse Ettahoeri op voor het Boskant doel; zijn afwerking was fraai: 4-2. Toch werd dat niet de eindstand. In de allerlaatste minuut werd de harde uittrap van Tom door de verdediging van Cito gemist, waarna Jim z'n 2e doelpunt binnentikte 5-2. Omdat NLC'03 1 haar laatste wedstrijd, thuis tegen SES 1, met 2-1 wist te winnen schuift Boskant een plaats op en beëindigt de competitie 2015-2016 op een niet onverdienstelijke 6e plek.
Donderdag 19 mei aanstaande staan er een tweetal activiteiten op het programma. De seniorenteams sluiten het trainingsseizoen af met een onderling toernooitje. Daarna begint in de kantine het 2e deel van de Pub Quiz; aanvang 21.00 uur.

Jeugd vv Nijnsel zwaait seizoen uit

Foto: Lisa vd Ven

Op zaterdag 21 mei vindt de traditionele afsluiting van het voetbalseizoen 2015-2016 plaats op sportpark Den Eimert. Er wordt door de jeugdleden dan onder meer gestreden om de Theo Vos Penaltybokaal en vanaf circa 15.00 uur om de Piet van de Sande Penalty Wisselbokaal voor jeugdkaderleden.

Daartussen zitten allerlei leuke activiteiten, onder andere FiFa spelen na de middag. Ook Nijnselse jeugd, tussen de 4 en 18 jaar, die geen lid is van vv Nijnsel is van harte welkom om deze dag een kijkje te komen nemen en deel te nemen aan een van de activiteiten. Rond het middaguur gaan we samen lunchen. De dag begint om half tien 's morgens, dan starten we met de voorrondes van de Theo Vos Penaltybokaal.
De After party dient zich vanzelf aan.

Extra toetje
Om 15.00 uur vindt de wedstrijd Oirschot Vooruit B1 – Den Dungen B1 plaats. Oirschot Vooruit vecht dan voor het behoud van het hoofdklasserschap en Den Dungen kan daar naar toe promoveren. Een ongetwijfeld spannende pot op hoog niveau.

Nijnsel speelt zondag tegen PSV Amateurs

Natuurlijk niet tegen het team dat vorige week met het nodige fortuin kampioen van Nederland werd, maar tegen de amateurtak. De nipte nederlaag tegen SBC van afgelopen zondag betekende dat we tegen het Eindhovense team moeten spelen dat derde van onderen eindigde in de tweede klasse Zuid 1.
Nijnsel speelt dus eerst thuis en op donderdag 26 mei spelen we de uitwedstrijd op De Herdgang, aanvang 19.00 uur.
Onnodig om aanstaande zondag ALLE supporters te mobiliseren en aanwezig te zijn op Den Eimert, waar traditioneel om half drie wordt afgetrapt. We gaan voor een mooie uitgangspositie. Bij winst over twee wedstrijden gaan we weer door, eerst op zondag 29 mei een uitwedstrijd.

Nijnsel B1 in bekerfinale

Foto: Lisa vd Ven

Nijnsel B1 heeft een ongelooflijke stunt uitgehaald om afgelopen zaterdag door te dringen tot de finale van het Zwaluwen Jeugd Bekertoernooi in de B-categorie. In Schijndel begint om half twee de finale. Tegenstander is nog onbekend.

Afgelopen zaterdag vormde het onbekende combinatieteam Ravenstein/SDDL B1 (Demen) de laatste horde naar de finale. Het werd al snel duidelijk dat beide teams weinig voor elkaar onder deden, zij het dat ze beide een andere spelopvatting hanteerden. Net voor de rust kwamen de gasten op voorsprong na, opnieuw, een goed opgezette aanval.In de 51e minuut keken enkele verdedigers van de bezoekers, inclusief de keeper, elkaar aan zonder in te grijpen. De alerte Nick van Heesch vond dat wel prima en strafte deze korte treuzeling meedogenloos af. Amper een minuut later was de euforie weer even snel weggeëbd als dat hij was gekomen: 1-2 door een penalty. Vervolgens in de 63e minuut een vrije trap voor Nijnsel. Rody van Langen ging achter de bal staan en schoot op goal. De keeper dook naar de goede hoek maar liet onder zijn lichaam net iets te veel ruimte. Strafschoppen. Nijnsel kwam voor en toen moest de laatste strafschop worden genomen door een speler van Ravenstein/SDDL. Deze werd door local hero Frans Raaijmakers op katachtige wijze uit zijn doel geranseld en toen brak als het ware de hel los.

Nijnsel verliest gezapige derby

Op de laatste speeldag gingen de manschappen van Arno Methorst met de fiets naar de buren uit Son. Met een sterk gewijzigd elftal begon Nijnsel de wedstrijd tegen SBC dat ook net als de geel-blauwen al zeker was van nacompetitie.

Dit was te zien gedurende de hele wedstrijd. Beide teams zochten voorzichtig de aanval, maar tot echt grote kansen leidde dit niet. Son kwam nog dichtbij met een schot op de paal uit een scrimmage. Na de rust zakte de wedstrijd nog verder in. Geheel uit het niets kwam SBC op voorsprong. Johan van der Pas, gaf de bal zomaar aan de spits van SBC en die wist wel raad met dit buitenkansje. Nijnsel kwam totaal niet aan aanvallen toe en SBC hield gemakkelijk stand. De gastheren waren nog een aantal keren dichtbij, maar aan de stand veranderde niets meer. Ook in Son en Breugel sijpelde het nieuws door dat Rhode kampioen was geworden. Nijnsel TVE/Reclame wil Rhode van harte feliciteren met deze puike prestatie en misschien tot volgend seizoen!

Ollandia weet nacompetitie veilig te stellen

Ollandia had afgelopen zondag maar één missie: nacompetitie veiligstellen voor lijfbehoud in de 4e klasse H. Bij winst op SDDL was dit een zekere zaak. Bij verlies was de kans op nacompetitie afhankelijk van het resultaat tussen SCMH en Fc de Rakt.

Ollandia begon sterk aan de eerste helft van de wedstrijd. Een vrije trap zou voor een goal kunnen zorgen, maar helaas spatte het schot van Stefan Erven op de lat uiteen. Dit had de wedstrijd een andere wending kunnen geven, maar het geluk was wederom niet aan Ollandse zijde. Vele kansen volgden in de resterende minuten van de eerste helft, maar met een 0-0 tussenstand begonnen beide teams aan de rust. In de tweede helft bleef Ollandia het doel bestoken van SDDL, maar de gasten werden ook gevaarlijker. Regelmatig kon keeper Tom Wouters erger voorkomen, door de bal vroegtijdig uit het doel te stompen of op te vangen. In de 64e werd een mooie aanval opgebouwd via Bart Smetsers, Luc v.d. Heijden en Stefan Erven. Uiteindelijk kwam de bal in de voeten van William Bekkers terecht. Zijn mooie schot vond helaas ook de lat, waarna de kans op een goal weer verkeken was. Ollandia 1 leek op het einde te berusten in een gelijkspel. SDDL kwam nog enkele malen gevaarlijk voor het Ollandse zijde, maar zij hadden het geluk ook niet aan hun zijde. De bal vloog rakelings voor de in de juiste positie staande spitsen langs. Na 90 minuten werden de punten door beide teams gedeeld. Eindstand 0-0. Doordat Ollandia niet meer ingehaald kan worden door SCMH of Fc de Rakt, zijn ze verzekerd van nacompetitie.

Karel Verschuijten en Narda van Zutphen kampioenen tireren

Foto:

Tireren ofwel precisieschieten is een spectaculair maar ook moeilijk onderdeel van de petanque sport. Er is aanleg voor nodig maar het kost vooral veel oefening om dit onderdeel goed te beheersen.

Na donderdag- en vrijdagavond in totaal 120 boules te hebben geschoten op 5 verschillende opdrachten, bleek Karel Verschuijten (+143) dit onderdeel momenteel het best onder de knie te hebben. Hij heroverde hiermee zijn titel en de wisselbeker die vorig jaar naar de huidige nummer 2 Wim vd Rijdt (+135) ging. Op plaats 3 eindigde Rob van Berkel (+131), 4e werd Henk Hermes (+125) en 5e Erik Verschuijten (+123). Bij de dames ging het kampioenschap en wisselbeker naar Narda van Zutphen (+59), die daarmee de kampioen van vorig jaar, Gerrie vd Rijdt (+56), nipt versloeg. 3e werd Angela Gerritsen. Over het gehele toernooi waren de scores aanzienlijk beter dan vorig jaar.

Foto:

Zomeravondcompetitie NJBB
Team 1 won haar uitwedstrijd tegen Oisterwijk 1 met 2-7. De tripletten Kees Luijten/Leon vd Rijdt/Ingrid vd Eijnden en Marco v Wanrooij/Igor vd Loo/Joris van Liempd wonnen al hun partijen. Team 1 (+6) staat hiermee op plaats 2 in de hoofdklasse. Ook team 2 wist in haar uitwedstrijd tegen Tilburg 2 te winnen en wel met 4-5. Het triplet Piet Habraken/Jan Bekkers/Ad vd Velden won al haar partijen. Team 2 (+4) staat hiermee 3e in de hoofdklasse. In de 1e klasse overtroefde team 3 Oisterwijk 2 met 1-8. De tripletten Jan van Erp/Angela Gerritsen/Ad Ketelaars en Maria Thijssen/Ronald Thijssen/Huub van Abeelen wonnen deze avond alle drie de partijen. Team 3 (+6) voert hiermee het klassement aan in de 1e klasse. Team 4 ging met 7-2 onderuit in haar uitwedstrijd tegen Dongen 4. Zij staat nu 3e (+3) in het klassement 2e klasse.

Één keer goud, één keer zilver en twee keer brons

De Softtip competitie van Bullshooter Nederland is weer beëindigd voor het seizoen 2015-2016. We mogen gerust spreken van een succesvolle competitie. 'T Kofferen is in de A poule op de achtste plek geëindigd. Hun mede team dat ook voor 'T Koffferen uitkomt, heeft met de derde plek een mooi seizoen afgesloten in de zwaarste competitie.

In de B Poule komt 1 team uit voor Sint Oedenrode. En wel het team dat speelt in Café Oud Rooij. Dit team heeft helaas geen prijs in hun Poule behaald. Ze eindigden op de zevende plek. In Poule C kwamen de meeste Rooise teams uit. Het is dan ook ongelooflijk knap van de Rooise teams dat ze plek 1, 2 en 3 hebben weten te bemachtigen. Het team dat uitkomt voor Proeverij van Ouds behaalde een knappe derde plek, vlak daarvoor met twee legs verschil van de 451 gespeelde komt Toellies 2 uit. Toellies 1 is de Kampioen van de C Poule.

Bullshooter Rooi feliciteert alle teams met het behalen van hun plek. Op 26 mei start de zomeravond softtip competitie met 6 Rooise teams. Op 28 mei organiseert Bullshooter Rooi een open toernooi in Proeverij van Ouds. Hier mag iedereen aan meedoen. Het is een duidelijk concept: voor 30 euro krijg je de hele avond (van 20.00 uur tot 01.00 uur) Bier wijn en fris. Vijf euro hiervan is voor het prijzengeld. Wil je dus een avondje de sfeer van het Softtip darten proeven en zelf een pijltje mee gooien? Schrijf je dan snel in aan de bar van Proeverij van Ouds.

Op 29 mei organiseert Bullshooter Rooi een Open toernooi voor de kleintjes van Sint oedenrode en omstreken. Dan wordt namelijk in Proeverij van Ouds het alom bekende Bullshooter 4youth gehouden. In de leeftijdscategorie van 4 tot en met 15 jaar wordt er een middagje gesoftipt. Deelname is gratis, uiteraard worden er weer leuke prijzen uitgedeeld . Met na afloop een ijsje dat weer wordt gesponsord door Cafetaria de Mert. Het toernooi begint 13.00 uur.

Karel van Elderen toernooi

Tegen het einde van de interne competitie wordt het inmiddels traditionele "Karel van Elderen toernooi" gehouden. De Rooise dam- en schaakclub wist afgelopen maandag maar liefst achtentwintig dammers en schakers achter de borden te krijgen.

Dit jaar streden vier zeventallen van elk vier dammers en drie schakers voor de toernooi winst. In korte wedstrijden van tien minuten per speler per partij werden er in totaal zes ronden gespeeld. Alle teams waren erg aan elkaar gewaagd en uiteindelijk ging de toernooi winst naar het team bestaande uit de schakers René Dekkers, Wim van der Heijden, Jan Dekkers en de dammers Piet van Erp, Harm van der Veen, Nard van de Laar en Ad van der Heijden. Individuele winnaars werden bij het schaken Jan Dekkers en Daan Geboers, bij de het dammen leverde Joep Hulsen de beste prestatie.

Goede vangst

De tweede voorjaarswedstrijd is zaterdag 14 mei onder niet al te beste weersomstandigheden in Boskant gevist.
De vangsten waren desondanks niet bepaald slecht te noemen. De beste vijf waren: 1. Sjaak Verhoeven 3600 gram. 2. Koos Brands, 2100 gram. 3. Martien Rovers 2100 gram. 4. Pieter Rovers 1500 gram. 5. Leo v.d. Heijden 1300 gram. De volgende wedstrijd is op zaterdag 21 mei.

Drieklapper Wim van Houtum

Op zaterdag 14 mei stond de duivenvlucht vanuit Sezanne (341 km) op het programma. Dit werd een drieklapper voor Wim v. Houtum.
Aan de start stonden 353 duiven van 15 Rooise liefhebbers. Om 9.30 uur gelost, gingen ze met een noordwestenwind huiswaarts. De eerste werd geklokt door W. v. Houtum om 14.27 uur met een snelheid van 1163 m.p.m. De eerste 15 in Sint-Oedenrode waren: W. v. Houtum: 1,2,3,7,11,12. J. v. Boxmeer: 4,5,15. Comb. G. en H. v. Dijk: 6,8,13. H. v. Boxmeer: 9,10. A. v/d Heijden: 14. Volgende week de vlucht vanuit Troyes.

Kyro en Bas rijden sterke race

Op zondag 15 mei werd in Made de derde AK wedstrijd van 2016 gereden. Bas Verhagen komt na zijn blessure steeds beter in vorm, hij reed een goede wedstrijd. Hij reed zowel de open klasse als de eigen klasse.

Ook Kyro van Schijndel kwam in actie in Made, hij reed eveneens de open en de eigen klasse. Open klasse 12/13 jaar: Bas manches: 5-4-2, hij won de kwart en in de halve finale werd hij 5e. Kyro manches 3-3-2, kwart 4e, halve finale 6e. Bas won in zijn eigen klasse al zijn manches en ook de halve finale schreef hij op zijn naam. In de A finale werd hij 5e. Kyro werd in de manches 2-3-3, in de halve finale werd hij 2e en in de A finale 6e. De volgende wedstrijd is een TC in Baarn. Deelname aan het NK is voor beide heren al verzekerd, hiervoor hebben zij reeds voldoende punten verzameld, voor het EK kunnen ze allebei echter nog wel wat broodnodige punten gebruiken.

Uitwisseling J.B.C. Boskants Boeleke en De Klutsers

Op dinsdag 10 mei was jeu de boulesclub De Klutsers uit Nijnsel te gast bij J.B.C. Boskants Boeleke.

Aan de uitwisseling hebben in totaal veertig personen deelgenomen. Zij hebben een leuke sportieve avond gehad. Al viel er af en toe een drupje regen, het mocht de pret niet drukken. Voor een team was de laatste wedstrijd snel voorbij doordat de tegenpartij hoge scores gooide. Ook kon een partij lang duren doordat er veel gemeten werd, want elke punt telt.

Na drie wedstrijden gespeeld te hebben was de uitslag als volgt:
1. Rien v.d. Loo - De Klutsers 3 gewonnen+24 punten
2. Huub v.d. Wetering - J.B.C. Boskants Boeleke 3 gewonnen+24 punten
3. Jo v.d. Heijden - J.B.C. Boskants Boeleke 3 gewonnen+22 punten
4. Gina v.d. Loo - De Klutsers 3 gewonnen+15 punten
5. Toon v. Zutphen - J.B.C. Boskants Boeleke 2 gewonnen+18 punten
6. Sien Raaijmakers - De Klutsers 2 gewonnen+12 punten

34 / 36

Voetbal
Rhode
Uitslagen senioren 15-05:

Rhode-Avanti 1-0
Blauw Geel-Rhode 8 5-2
FC Rakt VR2-Rhode VR2 0-3
Programma senioren 22-05:
Erp 10-Rhode 10 12:00u.
Programma jeugd 21-05:

v.v. Boskant
Uitslagen senioren 15-05:

Boskant 1-Cito 1 5-2
Handel 5-Boskant 6 4-2
Uitslagen jeugd 14-05:
Boskant D2M-Nulandia D3M 5-5

Korfbal
KV Rooi
Uitslagen senioren 15-05:

KV Rooi MW1-Blauw Wit MW1 8-6
KV Rooi MW2-Corridor MW1 10-8
Programma senioren 18-05:
KV Rooi MW1-Flash MW1 19.00u.
KV Rooi MW2-BMC MW1 20.15 u.
Avanti E3-KV Rooi E3 17.15u.
Programma jeugd 19-05:
Avanti B1-KV Rooi B2 18.15u.
Programma jeugd 21-05:
KV Rooi A1-Altior A1 15.00u.
Emos B2-KV Rooi B1 10.00u.
Altior C2-KV Rooi C1 10.30u.
KV Rooi C2-Korloo C1 11.30u.
DSV/EDN D2-KV Rooi D2 08.45u.
Flamingo's E1-KV Rooi E1 09.15u.
Celeritas E2-KV Rooi E2 09.15u.
KV Rooi F1-De Korfrakkers F2 10.30u.
KV Rooi F2-Tilburg F1 09.30u.
Programma senioren 22-05:
Bladella 1-KV Rooi 1 13.00u.
De Merels 2-KV Rooi 2 11.00u.
Flamingo's 3-KV Rooi 3 10.00u.

Odisco
Uitslagen senioren 15-05:

Odisco 1-Neca 1 10-9
Programma senioren 19-05:
Tuldania 1-Odisco 1 20.15u.
Flash mw2-Odisco mw1 20.30u.
Programma jeugd 21-05:
Odisco B1-Flamingo's B1 14.00u.
Odisco C1-Avanti C1 13.00u.
Jes D1-Odisco D1 11.00u.
Odisco E1-Kangeroe E1 11.00u.
Odisco E2-Corridor E1 10.00u.


Fortuna
10 mei 2016, Valkenswaard
JongensJC 100 m

Michiel Nooijen 14,82 (PR)
Daan van Schijndel 18,30 (PR)
MeisjesJB 100 m
Inge Timmermans 14,84 (PR)
Vrouwen 100 m
Irene van der Velden 15,69
MeisjesJB 200 m
Inge Timmermans 32,03
MeisjesJA 200 m
Sanne van Lieshout 30,74
Vrouwen 200 m
Irene van der Velden 33,10
MeisjesJA 400 m
Sanne van Lieshout 1.09,76
Mannen 400 m
Patrick Sanders 58,83 (PR)
Vrouwen45 400 m
Carin van Schijndel 1.27,80
MeisjesJA 1 Engelse mijl
Simone van Wieringen 7.26,02
Mannen 1 Engelse mijl
Patrick Sanders 5.12,76
Marco Verbeek 5.15,66
Mannen60 1 Engelse mijl
Jos van Uden 7.58,56

14 mei 2016, Nistelrode
Mannen 5.000 m

Patrick Sanders 18.12 (1e)
Wil Kivits 28.55
Vrouwen 5.000 m
Annette Boonstoppel 28.55
Saskia Boonstoppel 29.31

13 mei 2016, Apeldoorn
MannenTrim 17.100 m

Frank Scheutjens 1.23.11
Mannen60 60 km (60.380 m)
Henry Wijffelaars 5.17.53

15 mei 2016, Eerde
Mannen 5.000 m

Patrick Sanders 17.59
Marco Verbeek 18.47
Mart van de Sande 21.50
Guus van Kessel 24.20
Jaap van Kessel 25.07
Vrouwen 5.000 m
Ingrid Aarts 27.51
Saskia Boonstoppel 30.48
Mannen45 10.000 m
Mary Hellings 51.53
Vrouwen 10.000 m
Astrid Keeren 52.05 (PR)
Vrouwen45 10.000 m
Rikie Huyberts 47.08 (1e)
Evonne van der Pol 47.15 (2e) (PR)
Annette Boonstoppel 57.41

Bridge
Bridgeclub J.V.G.
1 Hrn. Van Erp 66,15 % 2 Echtpr.Van Gerwen+Hr.S.v.d.Kerkhof- R.Kuipers + Echtpr. Seegers 60,42 % 3 Dms. A.v.Genugten- W.v.Gerwen 59,38 %.
Bridgeclub Beckart A-lijn: 1. Riet en Cees v. Hout 63.33; 2. Harrie en Jan v Erp 59.16; 3. Riet v.d Laar en Zus v d Rijt 55.83. B-lijn: 1. Nel de Goeij en Frans vd Boomen 67.36; 2. Dinie v Oorschdt en Jan Kastelijn 51.38; 3. Annie Dortmans en Thea vd Heijden 51.38.
B.C. "d'n einder '05" A lijn: 1. Jo Evers- Anja Lafleur 58.85 % 2. Rien en Helma v.d.Heuvel 57.81 % 3. Truus v. Heesch- Addie Rijkers 53.65 % . B lijn: 1 Lenie Gruithuijzen- Carla v.d. Wetering 54.17 % 2. Hennie en Wil Merkelbach 53.47 % 3. Maria Foolen-Annette Termeer 52.08 % zie ook: www.bridgeclubdeneinder.nl
BC Rooi 750 A-lijn: 1e Irmgard Etman en Willem de Roo 57.29% 2e Marianne en Joop Muller 55.21% 3e Frank en Leon Heijckmann 54.69% B-lijn: 1e ged. Jan Engberts en Henk van Walbeek 56.67% Harrie Hol en Ad van Kaathoven 56.67% 3e Jan Derks van de Ven en Christ Verhoeven 56.25% C-lijn: 1e Hanny en Jan Bosch 61.20% 2e Marieke Bressers en Paul Feddon 60.68% 3e Bep Machielsen en Joost van Heertum 59.64% Top-integraal: 1e Hanny en Jan Bosch 64.17% 2e Harrie Hol en Ad van Kaathoven 60.47% 3e Heleen en Rien Voets 56.86%
Zijtaartse Bridge Club. A-lijn: 1. Jan Rijkers & Toos v.Berlo 66,67 % 2. Gerard Bekkers & Mien Verhoeven 65,42 % 3. Cees v.Hout & Jo Verhoeven 54,58 % B-lijn: 1. Jana v.d.Acker & Anny v.d.Hurk 62,08 % 2. Noud & Toos v.Zutven 61,67 % 3. Ria Veldhuis & Mien Vissers 57,92 %.
Bridge Club KBO Zijtaart. A-lijn: 1. Tonnie Kivits & Jan Langenhuizen 63,75 % 2. Toon & Marietje v.Schaijk 60,50 % 3. Ben & Tiny v.d.Steen 58,33 % B-lijn: 1. Toon Gevers & Huub v.d.Heuvel 63,54 % 2. Chris & Christien v.Helvoirt 58,68 % 3. Piet Thijssens & Riek Rijkers 57,99 %


Rooise tennissers gooien hoge ogen bij DJK

Foto: Lisa vd Ven

Afgelopen week namen zes tennissers uit Sint-Oedenrode deel aan de Districts Jeugdkampioenschappen (DJK) van Oost-Brabant bij TV Frisselstein in Veghel. Ruben Plaat, Rik vd Koevering, Tim Heijmans en Colin en Brian vd Hurk waren van de partij. Ruben Plaat startte zeer sterk en plaatste zich daarmee voor de kwartfinale. Daarin speelde hij een puike wedstrijd tegen top-50 speler Finn Tinnemans die hij met 6-1 6-4 won. Met deze zege was plaatsing voor de Brabantse Jeugdmasters veiliggesteld en wachtte een halve finale tegen de nummer 13 van Nederland t/m 12 jaar, Andy Huynh. Plaat verloor met 6-4 6-3.

Tim Heijmans kende t/m 16 jaar een makkelijke start en won zijn eerste partij met 6-0 6-0 tegen Rahmy Taha-Senf. In de halve finale speelde hij tegen Teun van Otterdijk, een zeer solide speler die lastig te verslaan is: 3-6 2-6. Ook Heijmans eindigde uiteindelijk als 4e door in een driesetter te verliezen van de winnaar van vorig jaar, Wouter Janssen. De zesjarige Colin deed dat door Christian Simor en Luc de Greef te verslaan. De manier waarop was overweldigend; Colin stond slechts twee games af aan zijn tegenstanders. Jade Kluijtmans, inmiddels de nummer 18 van Nederland t/m 14 jaar, wist zich dit jaar met glans te revancheren voor haar verloren finale van 2015. Op weg naar de finale verloor ze maar twee games tegen Maud van Oosterwijk en Sam van Lankveld. In de finale wachtte Jay Geraets, de nummer 41 van Nederland. Geraets won de eerste set met 6-4. Toch won Lankveld de tweede en derde set met overmacht (6-0 6-1) TV De Kienehoef feliciteert Jade en Colin.


Voorjaarscompetitie: vijfde speeldag

Het damesteam Kienehoef 1, bestaande uit Dorettie Gevers, Angelique van Schijndel, Nettie Smetsers, Ardie van de Ven en Dees Bonekamp speelt al jaren op de dinsdagmiddag. Sinds 2014 zelfs hoofdklasse! Dit jaar spelen zij zes wedstrijden; net als in 2014 een uit- en thuiswedstrijd tegen hetzelfde team.

Dit heeft als voordeel dat men, mocht dat nodig zijn, revanche kunt nemen. En als nadeel dat, indien de tegenstander echt een maatje te groot is, zoals helaas deze week het geval is, men ook twee keer kan verliezen. Dat deze tegenstander dit jaar kampioen wordt of eigenlijk nu al zijn, verzacht de pijn enigszins, maar ze hadden natuurlijk liever 2-2 gespeeld in plaats van 3-1 verloren. Desalniettemin hadden zij zich kranig geweerd met toch nog een driesetter en een nipt verloren partij in twee sets. Volgende week spelen ze uit tegen Valkenswaard 1. Hier moeten ze minimaal één punt pakken, willen ze op een mooie tweede plaats eindigen. Een woord van dank aan hun trouwe supporter Wim Ooijen die ook deze uitwedstrijd weer acte de présence heeft gegeven.

HBV Ontspanning heeft geschoten

De Rozelaer heeft op dinsdagmiddag geschoten voor de competitie. Winnaar was Antoon Vervoort met een score van 219. De individuele scores waren: Jan van Bergen 216, Antoon Hermes 215, Mart Verhoeven 208, Jan van Erp 202, Leo van Breugel 191, Ron Spijker 157 en Joep Verbunt 129.

Op vrijdagavond is een F2F geschoten waarvoor ook de jeugdleden waren uitgenodigd. Na een voorronde wordt de rangorde vastgesteld. Hierna wordt in onderlinge korte wedstrijdjes volgens een set systeem bepaald wie het beste is. De winnaar was Piet van den Berg. Verdere uitslag: Rene van Erp, William Huyberts, Beppie van Bergen, Simon Boersbroek, Jan van Bergen, Jan van Erp, Antoon Hermes, Antoon Vervoort, Jos van d