DeMooiRooiKrant

8 augustus 2018

DeMooiRooiKrant 8 augustus 2018


Rooise visser derde op WK

Nick straalt hier van oor tot oor.

De 19-jarige Nick Eestermans uit St. Oedenrode heeft afgelopen weekend een bronzen plak veroverd op het WK Vissen voor junioren tot 20 jaar. In het Italiaanse Novi di Modena wist hij maar liefst 377 vissen te vangen in twee dagen tijd. Bovendien eindigde hij met zijn team op een keurige vijfde plaats.

Op het WK Junioren moest de ploeg zoveel mogelijk vis vangen met de vaste stok. Omdat het Italiaanse wedstrijdwater veel vis herbergt, kwam het voor de junioren aan op snelheid. "Voeren, vis vangen, voeren en dat iedere minuut vier uur lang bij een gemiddelde temperatuur van 35 graden", vat Eestermans de twee wedstrijddagen samen. Het lukte hem om bijna iedere minuut een vis te vangen.

Prestatie van formaat
Dat Eestermans derde is geworden, mag gerust een prestatie van formaat worden genoemd. De visserij op grote aantallen vis is in Nederland vrijwel onmogelijk. "We begonnen de trainingsweek dus praktisch op nul. We hadden vier de dagen de tijd om te ontdekken wat de beste aanpak is voor dit water", legt hij uit. De Oranje junioren kwamen er tijdens de training achter dat het vooral aankwam op ritme. "In anderhalve minuut drie keer wat voer gooien en tussendoor vis vangen. Die frequentie moest je de gehele wedstrijd constant aanhouden om de vissen actief te houden. Dat vraagt om opperste concentratie."

Team vijfde
Het WK Junioren wordt gevist in teamverband en Team Holland U20 eindige na twee dagen vissen op de vijfde plaats. Volgens Nick een prachtige prestatie: "We wisten dat het deelnemersveld enorm sterk was, dus we hoopten vooraf op een plek in de top zeven. Dat is gelukt en gezien de concurrentie erg knap." Eestermans wordt op zaterdag 17 november van dit jaar gehuldigd tijdens het Sportvisserij Nederland Topsportgala op Topsportcentrum Papendal.

'Brood uit de hemel', was zondag het centrale thema van de Heilige eucharistieviering in het kader van het Oogstdankfeest op Hoeve Strobol. Traditiegetrouw wordt dat feest - dat jaarlijks op de eerste zondag van augustus plaatsvindt - geopend met een Heilige Mis. Voorganger was dit jaar Mgr. De Korte, bisschop van het Bisdom 's-Hertogenbosch. Aansluitend opende burgemeester Van Rooij van Meierijstad het Oogstfeest.

Het was dit jaar alweer de elfde keer dat het Oogstfeest werd gehouden. Een evenement dat door het succes elk jaar groter wordt. Bert en Annie Verbakel en de meer dan honderd vrijwilligers doen elk jaar hun uiterste best om het de gasten van Hoeve Strobol naar hun zin te maken. Iets dat gezien het grote bezoekersaantal opnieuw is gelukt.

Noeste arbeid
De oogst is elk jaar weer het resultaat van noeste arbeid. Hoewel die arbeid in de loop van de jaren door mechanisatie een stuk lichter is geworden, blijkt ook de natuur nog steeds van invloed te zijn op het resultaat van de oogst. Dat blijkt zeker in een hete en droge zomer zoals we die nu hebben. Daar refereerden in zijn preek zowel bisschop Mgr. Gerard de Korte als ook burgemeester Kees van Rooij aan. Beiden staken de boeren een hart onder de riem.
Burgemeester Van Rooij gaf tijdens zijn openingswoord van het Oogstfeest aan dat hij de komende week bij enkele boeren bedrijven op bezoek gaat. "Ik hoop dat het gaat regenen. Want dat hebben de boeren nodig om nog iets van de oogst te kunnen redden. De boeren maken nu veel uren en het is maar afwachten wat het land aan opbrengsten heeft dit jaar."
Waar de burgemeester hoopte dat het zou gaan regenen, zei Mgr. De Korte dat hij zou bidden voor regen. Hij sprak in zijn preek zijn zorgen uit die veel boerengezinnen momenteel hebben. "Wat brengt onze arbeid van dit jaar op?, kunnen we de rekeningen wel betalen?" De Korte sprak ook over de kloof tussen burgers en boeren. "Burgers zien dat de huidige agrarische industrie een zware voetafdruk achterlaat. Maar ook boeren zijn zich daar terdege van bewust." De bisschop van Den Bosch heeft via ZLTO regelmatig contact met de boeren, die zich net als burgers zorgen maken over intensieve landbouw.

Er komt beslist weer regen
Tijdens de eucharistieviering die als thema 'brood uit de hemel' had, verwezen de bisschop en de andere voorgangers naar het Oude Testament. Tijdens de vlucht uit Egypte, hadden Mozes en de Joden te kampen met honger en dorst. Op het moment dat de nood het hoogtepunt bereikte 'regende' het op een nacht meel uit de hemel en was er de volgende ochtend genoeg dauw om brood te bakken en de dorst te lessen. Ook de huidige droogte en hitte die veel boerenbedrijven treft, zal zeker een einde kennen als er weer regen valt.

Na afloop van de Heilige Mis was er een Vendelgroet voor de bisschop en de burgemeester. Aansluitend werden de beide hoogwaardigheidsbekleders door Bert Verbakel rondgeleid over het terrein van Hoeve Strobol. Daar hadden inmiddels alle vrijwilligers hun posten betrokken. De heren op het land, waar zij met de hand het koren maaiden en dorsten. De dames achter het fornuis om pannenkoeken te bakken en de gasten vooral op het terras, eigenlijk de enige plaats waar het echt goed toeven was.

Jaargang 8 • Week 32 • Woensdag 8 augustus 2018

Formido
Forum klus wijs

'Sportkantines op zondag om 19.00 uur dicht'

De paracommercie in de horeca staat binnenkort weer in Meierijstad op de agenda. Van de politiek, maar ook van de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) die daartoe op 4 september een informatieve bijeenkomst organiseert over dit onderwerp, van 19:30 tot 21:00 uur bij Cafetaria De Koffer. Voor die bijeenkomst is ook de politiek uitgenodigd.

Vorig jaar sprak de KHN al in tijdens een raadsvergadering, en deed een aantal aanbevelingen waarvan enkele inmiddels door het college deels zijn overgenomen. Eén punt wat nog in overweging is, is bijvoorbeeld de sluitingstijd van (sport)kantines. Aanbevolen wordt om die op zondag op 19.00 uur vast te zetten, met DJ/band tot uiterlijk 18.00 uur. Op een aantal onderdelen is de beleidsnotitie in de ogen van KHN echter nog onduidelijk: "Dit kan mogelijk tot een tweestrijd komen in wat zegt het beleid en wat zegt de A.P.V., een éénduidig beleid is hierin wenselijk." Bij de koppeling van schenktijden en openingstijden ontbreekt bijvoorbeeld nog de tijdsaanduiding hoe laat dat dan zou moeten zijn. Ook mist KHN duidelijke definities van een aantal begrippen: wat is wél toegestaan, en wat niét. Op 13 september staat het onderwerp op de agenda van de commissievergadering.
Politiek reces of niet, de fractie Hart voor Schijndel heeft zich ook vastgebeten in dit onderwerp en geeft vast een voorproefje op haar Facebookpagina.

Eropuit-bus naar camping

Woensdag 22 augustus gaat de Eropuit-bus naar camping het Goeie Leven in Eerde.

Er is nog plaats, gaat u mee? Camping Het Goeie Leven is een plek waar ze even heerlijk tot rust kunnen komen en kunnen genieten van…het goeie leven! Ze nemen de tijd voor een gezellige lunch. Het restaurant met zonnige bosterras is het plekje om lekker te genieten van een smaakvolle maaltijd. Kosten voor dit uitstapje bedragen € 5,00 p.p. exclusief consumpties en lunch. Aanmelden kan tot en met 15 augustus door te bellen naar 073-544 1400! Wees er snel bij want vol = vol! De Eropuit-bus Sint-Oedenrode is een samenwerking van Brabantzorg Odendael en Welzijn De Meierij.

Een bakkerij realiseren in Oeganda

Alexander was enkele jaren geleden al in Oeganda.

Dat is het doel van Bakkerij Bekkers. Woensdag 8 augustus start de bakkersketen met een actie voor Bake for Life. Door middel van verkoop van speciaal bananenbrood naar Oegandees recept wil de bakkerij samen met haar klanten genoeg bij elkaar sparen om een bakkerij te realiseren in Oeganda.

Alexander Bekkers is de eigenaar van de bakkerijketen met inmiddels dertien winkels in de driehoek Uden – Den Bosch – Eindhoven. Van oorsprong komt de bakkerij uit Nijnsel, maar al het lekkers wordt inmiddels gebakken in Veghel. Enkele jaren geleden was Alexander al eens in Oeganda. Daar sprak hij met Kituyi, de vrouw die naast Alexander op de foto staat. Met de verkoop van Bake for Life Bananenbrood helpt Bakkerij Bekkers mensen als Kituyi. Zij verdient nu haar eigen geld met het bakken en verkopen van brood in haar dorp. Kituyi is opgeleid door Bake for Life in Oeganda. Door het aanleren van traditioneel vakmanschap kan Kituyi in haar eigen levensonderhoud voorzien. Zo kan zij een eerlijk bestaan opbouwen.

Foto: Ger Brouwer

Elk bananenbrood helpt
Per verkocht bananenbrood is 50 cent voor stichting Bake for Life. Elke cent helpt! Zo levert 30 verkochte bananenbroden al een weegschaal op. Worden er 300 bananenbroden verkocht? Dan kan een gehandicapt persoon worden opgeleid tot zelfstandig bakker. Samen met jou wil Bekkers een kleine bakkerij in Oeganda realiseren. Dit is mogelijk bij 5500 verkochte bananenbroden.

Wat is Bake for Life?
In Oeganda, maar ook in Kenia staan bakkerijen opgericht door Bake for Life. Een Nederlandse stichting met hart voor de kansarmen in Afrika. Alle bakkerijen worden zelfstandig gerund door lokale organisaties. De mensen die hier werken zijn zeer divers. Zij zijn gehandicapt of wees, kindsoldaat of alleenstaande moeder. Of hebben door omstandigheden op jonge leeftijd school verlaten. Meer weten? Kijk op bakeforlife.nl

Meedoen?
Vanaf 8 augustus kun je in al de winkels van Bakkerij Bekkers het speciale Bake for Life Bananenbrood vinden.

Bakkerij Sonnemans leeft nog steeds voort

Rooienaar Ger Brouwer hing afgelopen week als toerist rond in de provincie Zeeland. Daar stuitte hij – al dan niet bewust – op bakkerij Sonnemans. Jawel, dezelfde naam als de bakkerij die vroeger in het centrum van Sint-Oedenrode bestond. Is er een link? Jazeker, het is van dezelfde familie. Daarom zijn in de Zeeuwse bakkerij nog relikwieën zichtbaar van de Rooise winkel.

Bijna honderd jaar geleden was er voor het grote gezin Sonnemans in Someren lang niet voor alle kinderen werk op de boerderij. Harrie ging naar Rooi en nam daar een bakkerij over. Ongeveer twintig jaar terug is zoon Martien er mee gestopt. Hij nam eerder al de bakkerij van zijn vader over. Hij woont nu nog boven de vroegere winkel/lunchroom waar nu Kruidvat in zit. In de kelder is alles nog intact van de bakkerij. De broer van Martien, Gerard, nam een toenmalige Sperwerwinkel in Burgh Haamstede (Schouwenduivenland) over en veranderde deze levensmiddelenwinkel in een nostalgische bakkerij.
Matthieu, die erg veel lijkt op Martien, heeft de bakkerij daarna overgenomen. Nu staan bijna zijn kinderen klaar om het stokje over te nemen. Voortaan is het een bakkerij/lunchroom en museum Sonnemans. In de verre omtrek bekend om zijn gebak en zijn Zeeuwse bolussen. In de lunchroom heeft hij oude tafels staan met glasplaten erop. Daaronder allerlei informatie of oude krantenknipsels. De winkel hangt vol met spullen dingen uit de tijd van de Tweede Wereldoorlog, maar ook met informatie uit Sint-Oedenrode. Als er vakantiegangers uit Rooi langs komen, denken ze allemaal dat Martien hier de zaak naar toe heeft verhuisd, maar dat is dus niet zo. In de vakantieperiode staan de klanten (heel veel Duitsers) in hele lange rijen op hun beurt te wachten. Naast de bakkerij verkopen ze ook nog banketbakkersijs. De dochter van de eigenaar verkoopt eigen gemaakte juwelen en sieraden in de winkel. Dus komt u op Schouwenduivenland? Dan is een bezoek aan bakkerij Sonnemans de moeite waard.

De geschiedenis van de Staffanfare

Foto: Picasa

In november 1938 - tachtig jaar geleden - werd in Nijnsel het initiatief genomen voor een muziekkorps te paard, de Staffanfare. Een idee van Sjang Sijbers en Jan Moonen. Dankzij Heemkundige Kring De Oude Vrijheid krijgen we de komende weken geschiedenisles over de Staffanfare. Deze week deel 1: het begin.

In de eerste wereldoorlog - Nederland was neutraal - was in Sint-Oedenrode het Tweede Regiment Huzaren ingekwartierd (Huzaren waren militairen te paard). Van 1916 tot 1919 verbleven ze hier. Onder hen Jan Willem (Sjang) Sijbers en Jan Moonen. Zij bleven na de mobilisatie in 1919 achter in Rooi en gingen er wonen. Sjang en Jan, echte paardenmannen, werden actief in de 'paardenwereld' van Nijnsel en Rooi en leerden (hoe kan het ook anders) Sjef de Leijer kennen. In 1924 werd Sjang benoemd tot de eerste commandant van de toen pas opgerichte Nijnselse ruitervereniging Sint Martinus. (nu de Nijnselse Ruiters).
In 1937/1938 kwamen Sjang en Sjef op het idee om een muziekkorps op te richten met muzikanten die ook paard konden rijden. (de ziel van de Staffanfare, aldus de Noord-Brabantse Christelijke Bond.) Ze gingen aan de slag en formeerden een nieuw gezelschap. Dat nieuwe gezelschap bestond uit zestien leden, afkomstig uit Nijnsel. Zij waren ook lid van de fanfare. Van een vaste organisatie was nog geen sprake.
In de winter van 1938 begonnen de eerste repetities aan de lessenaar in d'n Bouw (tegenover de huidige Beckart). Het paardrijden werd nagebootst op stoelen, maar toen de tijd aanbrak om te paard te oefenen, begon de mobilisatie. Veel boeren moesten hun paarden inleveren bij de Duitsers. Alleen de repetities aan de lessenaars konden doorgaan, totdat zelfs de koperinstrumenten werden gevorderd. Het koperwerk dook onder en zonder koperwerk geen fanfare.
De bestuursleden van de NCB en van de BLRV hadden begin 1940 ook plannen voor een muziekkorps te paard. Ze hadden reeds van de Nijnselse activiteiten gehoord. In 1941 kwam het tot de oprichting van de Staffanfare bij Jef de Leijer thuis. De oorlog gooide roet in het eten.

De staffanfare in actie. Foto:
Foto:

Direct na de oorlog in 1946 ging men verder met de Staffanfare. De Staffanfare moest de trots worden van de NCB. Elke gelegenheid werd aangegrepen om de kwaliteit en prestaties van de Staffanfare onder de aandacht te brengen. De Staffanfare kwam organisatorisch bij de NCB en kreeg als officiële naam "Staffanfare van de Bond van Landelijke Rijverenigingen", gevestigd in Tilburg. Het instrumentarium van het fanfarekorps werd door de NCB op peil gebracht door aankoop van nieuwe trommen en andere instrumenten. Ook de jaarlijkse verzekering en transportkosten werden door de NCB betaald. De optredens werden een groot succes. De première waarbij de Staffanfare zich in vol ornaat aan het publiek presenteerde, was tijdens het landelijke ruiterconcours in Eerde in juni 1946. Het verslag van de krant over die dag was laaiend enthousiast. Met dit optreden had de Staffanfare de toon gezet voor de komende jaren.
De leden van de fanfare waren allemaal jongelui uit het dorp. De meesten van hen waren vrijgezel. Sjang Sijbers en Jan Moonen werden door de jongelui met respect bejegend. Ze werden aangesproken als 'mijnheer Sijbers' en 'mijnheer Moonen', behalve als de heren Sijbers en Moonen niet erg te spreken waren over de prestaties van de jeugd en hen een uitbrander gaven. Dan was het even gedaan met 'mijnheer', maar gewoon 'dieje Sijbers'en 'dieje Moonen'. De repetities werden in Nijnsel gehouden in het Antonius en later in de stal aan de Lieshoutseweg bij Rut van de Laar.
Het muziekrepertoire was niet zo uitgebreid. Het was al een hele kunst muziek te maken op het paard. Dus er werden geen ingewikkelde muzieknummers ingestudeerd. In 1958 werd o.a. gespeeld; Tip-Top, Favoriete, Hollands Vreud, Lang zal hij leven, Wilhelmus. Wanneer het Wilhelmus werd gespeeld, kwamen de helpers de paarden vasthouden. De leden van de Staffanfare hadden nog geen eigen uniform. In het begin droegen ze het uniform van de ruitervereniging. Op 16 mei 1953 droegen ze hun nieuwe uniformen tijdens hun optreden in het stadion van Utrecht. De nieuwe Staffanfare droeg tot 1955 bij optredens een vaandel van de NCB, maar het bestuur van de Staffanfare wilde een eigen vaandel. Op 5 januari 1955 kreeg Frans Mandos uit Tilburg opdracht om een standaard te ontwerpen.

Volgende week deel II.

Heeft dat bananenbrood iets met ons klimaat te maken?

Voor alle mensen die net zijn thuisgekomen van vakantie, hieronder heb ik voor jullie drie belangrijke lokale nieuwsberichten geselecteerd, die jullie geheid gemist hebben. Welkom thuis en kijk maar of je er wat mee kunt.

Uden. Tijdens de Keienloop is de 10 kilometer voor 100 jarigen gewonnen door de heer P. Baltus uit Nijnsel. Baltus is helaas meteen gediskwalificeerd toen bleek dat hij de race op zondag 8 september 2017 was begonnen, hij nog 99 jaar oud was.

Olland. De eigenaar van de oude Veghelse stimorolfabriek , Kees Gom, is op 83 jarige leeftijd in zijn woonplaats Olland overleden. De familie heeft bekend gemaakt dat hij niet zal worden gecremeerd of begraven, maar Gom zal, volgens zijn laatste wens, in kleine kring onder een schoolbank van basisschool de Bunders worden geplakt.

Sint-Oedenrode. Met het oog op de volgende boomplantdag is de gemeente Meierijstad nu reeds begonnen met het kappen van de Vresselse bossen. Om de kinderen straks in maart 2019 een nog grotere locatiekeuze te kunnen geven, zullen ook alle blauwe vaten en zakken uit het natuurgebied worden weggehaald.

Ja thuiskomers, er is hier wel wat veranderd en dat is schrikken, dat begrijp ik. Stel je bent twee maanden weg geweest, zeg … op werkbezoek bij een bakkerij van een verre achterneef in Oeganda, om maar een bloedhete zijstraat te noemen, kom je na lange tijd eindelijk terug, wat blijkt: Duitsland is plotseling géén wereldkampioen meer, Kim Holland zegt ineens monogaam te zijn, Suske en Wiske hebben geen flapschoenen maar sneakers!, in het Brabants Museum hangt naast Van Gogh een schilderij met de titel "Bassie & Mondriaan", FC Den Bosch voetbalt in Georgië, Femke Halsema blijkt burgemeester van Amsterdam, de allang gescheiden Brabantband zegt toch weer samen te komen, en als klap op de vuurpijl (die nu uiteraard verboden is): Hier in Brabant is het zó warm dat zelfs Piet Paulusma onwel is geworden.

Vraag, wat doe je dan? Blijf je hier of draai je je caravan en rij je nog dezelfde dag terug naar die koele bakkerij in het frisse Oeganda? Stuur je antwoord naar de redactie en koop een lekker bananenbroodje bij Bakkerij Bekkers.

Veertigduizend voor een feestje?

De Noordkade in Veghel bestaat dit jaar honderd jaar. Da's mooi, zou je zeggen, hoewel 'n groot deel van de gebouwen daar al decennia lang stond te verkrotten. Maar goed, u weet het: Bouwbedrijf Van de Ven en de Provincie hebben, heel slim, onder het mom van 'industriëel erfgoed' met vele miljoenen de zaak opgekalefaterd en multifunctioneel gemaakt. Ondertussen hebben daar allerlei meer of minder gewenste ontwikkelingen plaatsgevonden, maar over het geheel genomen is de locatie zeer kansrijk te noemen.

Goed, en dan nu tijd voor een feestje, geen gewoon feestje, maar eentje dat € 175.000 moet kosten. Ach, we zijn aan het megalomane gedachtegoed van de Veghelnaren al 'n beetje gewend geraakt, sinds we sinds de fusie met elkaar zitten opgescheept. Er is echter een klein probleempje, niet heel groot hoor, slechts € 40.000 komen ze tekort, 'n peulenschil, zou je zeggen, gaan we toch gewoon even oplossen. En dat doet gemeente Meierijstad dan ook, die dicht in 'n poep en 'n zucht, tussen neus en lippen, als ware het een hamerstuk, dat gat.
Het rare is, gelet op het korte tijdsbestek (vijf weken), dat er nog nergens een programma te vinden is van het publieksfeest op 9 september, waarvoor de vrijgevige wethouder Van den Boogaard zo graag zijn gemeenteknip open trekt. Wat mij echter het meeste bezig houdt: Waar komt dat geld vandaan, uit welk potje komt dat? 'Onvoorzien' wellicht?
Schijndelnaren en Rooienaren kunnen ook wel feestvieren, hoor? Misschien nog wel beter en gezelliger dan die Veghelnaren, maar in ieder geval hebben wij daar niet zo'n idiote bedragen voor nodig. 'n Festival als Fashion & Food is ook een driedaags publieksfeest, met veel vrijwilligers, hoogstaand en laagdrempelig, tot nu toe steeds zonder één euro subsidie tot stand gekomen.
Waarom schrijf ik dit? Let wel, ik gun Veghel heus 'n feestje, maar er zit iets gruwelijk te schuren: De Stichting Natuurlijk!Sint-Oedenrode is een serieus burgerinitiatief, met als belangrijkste doel de Rooise gemeenschap weer naar een hoger en welvarender plan te tillen. Zij wil dit doen door veel verenigingen, organisaties en stichtingen te verbinden, nieuwe plannen te initiëren, bestaande evenementen op te schalen en Sint-Oedenrode nog aantrekkelijker te maken voor recreatie en toerisme. Daartoe heeft het bestuur een serieuze begroting opgesteld, maar zij is al drie keer teruggestuurd met de opmerking dat er géén geld is. Hebt u 'm?
De subsidie aan het megalomane Veghelse feestje is een rechtstreekse klap in het gezicht van de jonge bestuursleden van Natuurlijk!Sint-Oedenrode en alle partijen die hen ondersteunen. Schandalig gewoon!

Pieter van de Kamp
Voorzitter Centrummanagement Sint-Oedenrode

De zomer van een bezorger...

De thermometer weigert op woensdagmiddag onder de 30 graden te komen;
De zon volgt je onverbiddelijk op je pad;
Drie uur lang drink je geen druppel met als gevolg manifeste uitdrogingsverschijnselen (in Sint-Oedenrode namelijk geen openbaar toilet te ontdekken, alleen voor honden);
Je voeten raken opgezwollen;
Een eerstegraads zonnesteek dient zich aan;
Langzaam maar zeker verlies je het bewustzijn.

Met een allerlaatste krachtsinspanning geraak je bij de laatste brievenbus.
Hij zit net boven de grond dus je moet ook nog eens door de knieën.
En er zit nog een zelfgemaakte sticker op de brievenbus.
Toch maar even lezen.
Het zijn hele, hele kleine lettertjes.
En net voor bij jou definitief het licht uitgaat lees je:
'Kranten en post svp GOED doorduwen, dit vanwege de binnendringende WIND EN KOU……'

Lambert Verhoeven

Zomerserie: weidevogels

Bij deel 3 van onze zomerserie over natuurgebieden nemen we deze keer niet zozeer het gebied in ogenschouw, maar diersoorten. Omdat ze een specifieke groep vormen, en omdat ze niet goed te koppelen zijn aan natuurgebieden.

Tijdens de afgelopen decennia waren de boeren over het algemeen betere vrienden met jagers, dan met natuurbeschermers. Natuurlijk heb je die laatste in soorten en een positieve uitzondering op die regel vormen al langer de mensen die zich inspannen voor het behoud van de weidevogels en akkervogels. Een van hen is Rooienaar Wil Foolen, coördinator bij de weidevogelgroep van het IVN Sint-Oedenrode, vrijwilliger bij het BrabantsLandschap en bestuurslid van de stichting Weidevogelbescherming Meierijstad. Hij is deze keer onze gids. Een fulltime baan tijdens het weidevogelseizoen, aldus de pensionado.
Nadat het rapen van eieren van weidevogels rond de eeuwwisseling werd verboden, kwamen overal initiatieven om de weidevogels te beschermen. Menig Rooienaar herinnert zich het 'weidevogelconvenant' uit 1996, dat de weidevogelgroepen uit Rooi en Schijndel sloten met belanghebbende partijen zoals gemeenten, waterschappen, ZLTO en coördinatiepunt Landschapsbeheer Noord-Brabant. Met de komst van Meierijstad werd de organisatie verbreed met de 4 weidevogelgroepen die in Meijerijstad actief zijn, en op 8 maart 2018 werd de Stichting Weidevogelbescherming Meierijstad opgericht. "Met een of twee leden uit het bestuur van de afzonderlijke weidevogelgroepen" aldus onze gids. "Om als één organisatie te kunnen praten met de gemeente. Daarbuiten bleef elke groep zijn eigen ding doen. Bij elkaar hebben we nu zo'n 110 vrijwilligers."
We nemen eind juli een kijkje op de Schijndelse hei, waar het eerste uur geen veertje te bespeuren valt. "Met deze droogte zoeken ze streken met meer water en voedselaanbod." Aan het eind van de rit, richting Olland, treffen we toch twee weidevogels. "Scholeksters. De snavel van die rechtse is nog niet rood, dit is dus een juveniel van dit jaar", legt hij uit.
"Het contact met de boeren en hun planning, daar staat of valt alles mee" herneemt onze gids. Er zijn dan ook regelmatig 'keukentafelgesprekken' met de agrariërs. "Wanneer wordt er gezaaid, wanneer gemaaid?" Hij noemt een paar mooie voorbeelden van samenwerking, die ook voor beide partijen voordeel kan opleveren. Voor bepaalde situaties is er ook een subsidiepotje van Brabants landschap, om de boer te compenseren als hij bijvoorbeeld randstroken inzaait, of later zaait als dat beter uitkomt voor de weidevogels. In totaal werken zo'n 130 boeren en loonwerkers mee in Meierijstad, dat ruimte biedt aan 17% van de Brabantse populatie van de kievit.
Heeft de jeugd ook interesse? En nieuwe vrijwilligers? "Vorig jaar hebben we 750 flyers uitgedeeld op de basisscholen, voor een informatiebijeenkomst in het gebouw van de handboogvereniging Ontspanning. Ouders, opa's en oma's deden ook mee. Erg leuk en goed bezocht. Dat heeft inderdaad een paar vrijwilligers opgeleverd … voor de handboogvereniging", besluit Foolen lachend. Dat was natuurlijk niet hun bedoeling, maar hij ziet er de humor ook wel van in.
Dit jaar draaide de weidevogelgroep een pilotproject met afrastering: 100 meter schrikdraad op een afrolbare cassette, om nesten op de percelen te beschermen tegen predatoren. Bij de kieviten werkte het meteen, bij de grutto's moest de afrastering veel ruimer worden opgezet anders bleven de vogels ook weg. Het lijkt een succes: de eieren blijven ongemoeid. De kievit is in meer opzichten een beter te beschermen soort. Die heeft er bijvoorbeeld geen probleem mee als haar eieren in een mandje worden gelegd, en zelfs niet als dat een stukje wordt verplaatst als de boer er bij moet om te bewerken. Ook barricades met een heel andere functie kunnen doeltreffend zijn. "Bij de Mastadriehoek doen de kieviten het vaak heel goed. Vanwege de A50 en de Randweg blijven de vossen daar weg. Vorig jaar en dit jaar liepen daar maar liefst 45 kievit-kuikens rond. Een prachtig gezicht."


Lekker rustig.... Thea Willems

We krijgen vrijwel dagelijks mooie natuurfoto's in onze mailbox. Vaak zijn het dezelfde Rooienaren die hun passie voor de natuur met ons – en dus met de lezers – willen delen. Maar wie zijn deze mensen? Wat drijft hen om bewapend met camera de natuur in te duiken? De komende weken maak je kennis met ze. In de derde aflevering: Thea Willems. Ook zij is één met de natuur.

Hoe geniet jij van de natuur?
"Ik ga vanuit huis heel veel wandelen. Dan trek ik zo de natuur in. Veel in Nijnsel, omdat ik daar woon. Ook ga ik met de fiets op pad. Ik maak foto's, maar ik film ook veel. Meestal ga ik alleen op pad, maar eens per week ga ik ook met een klein clubje wandelen. Dan fotografeer of film ik helemaal niks. Dan zijn we vooral aan het kletsen, haha."

Filmen?
"Ja, dat is mijn grootste hobby. Ik heb op dvd's honderden uren aan filmmateriaal. Dan zet ik bijvoorbeeld een camera op een statief in de Hazeputten en dan laat ik hem draaien. Zo heb ik al prachtige momenten vastgelegd, zoals de ijsvogel, vlinders, reeën en roofvogels. Ik vind film eigenlijk veel mooier dan foto's, omdat je er de geluiden bij hebt."

Waar kom je het meeste?
"Ik kom heel veel in gebied achter camping de Graspol in Nijnsel. Bijna iedere avond ga ik daar naar toe. Als je echt iets wilt zien, dan moet je er veel zijn. Ook ga ik met regelmaat naar de Moerkuilen en de Hazeputten."

Wat trekt je zo aan?
"De rust. Daar geniet ik het meeste van. Dan ga ik bijvoorbeeld even op een bankje zitten. Zo ontspannen!"


Omroep Meierij

RondOM
Een programma met nieuws, actualiteiten en opmerkelijke gebeurtenissen uit Meierijstad. Onderwerpen worden steeds bijgewerkt! In deze zomerse periode aandacht verschillende buitenevenementen. De meest actuele onderwerpen worden vooraan in de reeks getoond. Uitzendtijden RondOM: ELK heel uur.

Uit het OM-archief
Mannenkwartet KeyChord Tijdens Rooi Vol Koren 2016 trad vocaal mannenkwartet KeyChord, bestaande uit de bekende zangers Willard Bekkers, Mario Lamers, Dirk Kokx en Mark Alblas, met veel succes op. Als eerste voorproefje op Rooi Vol Koren in oktober a.s. een samenvatting van hun uitvoering uit ons archief. Naar verluidt is KeyChord op 7 oktober ook weer present! Uitzendingen: 7 t/m 14 aug. om 02:30 – 05:30 – 08:30 – 11:30 – 14:30 – 17:30 – 20:30 – 23:30 uur.

IVN Zomerwandeling Olland

Op 12 augustus houdt IVN Rooi de 'zomerwandeling', dit is de tweede wandeling uit de serie seizoenswandelingen in en om Olland.

Bij deze wandeling staat de kennismaking met het Kampenlandschap centraal. Onder begeleiding van deskundige gidsen leert u van alles over het ontstaan van dit prachtige gebied. De ontginning van de heide en andere ingrepen met invloed op de structuur van het landschap. Zoals je een schilderij kunt analyseren op allerlei kenmerken, kun je namelijk ook een landschap 'leren lezen'. Het is al een bijzonder warm voorjaar geweest, door de huidige droogte worden soms bijzondere sporen uit het verleden zichtbaar zoals verdwenen waterstromen en oude poeltjes. Wie weet zijn die ook hier te vinden.

Daarnaast is er uiteraard ook aandacht voor de bomen, planten, bloemetjes en de bijtjes en andere bewoners van dit gebied. Je hoort de laatste tijd veel over het dramatisch teruglopen van de insectenstand, met allerlei gevolgen voor de vogels en zoogdieren. Is deze terugloop ook in dit gebied waarneembaar? Wat is bijvoorbeeld de invloed van de gras-monocultuur op de diversiteit? Verder is het gewoon gezellig om op een zondagochtend door de natuur in de buurt te struinen. We vertrekken om 9.00 uur voor café d'n Toel, Pastoor Smitsstraat 4 in Olland, en zijn rond 11.00 uur weer terug. Voor het laatste nieuws zie www.ivnrooi.nl

Maak gebruik van Persoonsberichten.nl

Persoonsberichten.nl is een initiatief van MooiRooi. De site biedt iedereen de mogelijkheid om een felicitatie, geboorte, of rouwbericht direct online te plaatsen. Zo kunt u dat met de Rooise inwoners delen.

Geboorteberichten, felicitaties, jubilea, huwelijkskaarten, rouwadvertenties of dankbetuigingen. Al deze persoonlijke berichten kunt u plaatsen in DeMooiRooiKrant. Daarna verschijnen ze gratis op www.persoonsberichten.nl.
Heeft u binnenkort in de familie of vriendengroep iemand die jarig is of jubileert en vindt u het leuk om hem of haar op deze manier in het zonnetje te zetten? Stuur het bericht door naar redactie@demooirooikrant.nl en laat het tevens op de website Persoonsberichten.nl plaatsen.

Alle verschillende soorten Persoonsberichten kunnen over het algemeen binnen enkele uren geplaatst worden. Informeer vrijblijvend bij de redactie naar de mogelijkheden. Dit kan via redactie@demooirooikrant.nl, u kunt bellen naar 0413-479322 of u kunt binnenlopen op ons kantoor: Heuvel 7.

Nieuwe speeltoestellen in wijk Kienehoef

In de wijk Kienehoef staan nieuwe speeltoestellen in een speeltuin nabij basisschool Kienehoef. De afgelopen week is er aan gewerkt. Dankzij de wijkraad zijn er nieuwe speeltoestellen gekomen. De kinderen in de buurt waren natuurlijk erg benieuwd wat er zou komen, maar inmiddels kunnen ze zich uitleven op de toestellen.

De hitte houdt ook Rooi in haar greep…

De vissers maken zich zorgen.

De droogte, het warme weer en de blakende zon houden ook Sint-Oedenrode in haar greep. De redactie van DeMooiRooiKrant dook het dorp in met allerlei vragen, want één ding is zeker; door het warme weer zijn veranderingen niet alleen voelbaar, maar ook zichtbaar.

Vissen snakken naar zuurstof in Visdommel
Wij mensen zoeken met de hoge temperaturen van de afgelopen weken het water op. Voor de vaste bewoners van het water, is het met hoge temperaturen ook behoorlijk afzien. Het water is met ruim 28°C veel te heet en het zuurstofgehalte was plaatselijk bijna nul. Bovendien staat het water bijna zestig centimeter lager dan normaal, dus op veel plaatsen is er geen water meer onder de buik voor de grotere vissen.
De penningmeester van de visclub, Alfons van Boxmeer, maakte zich behoorlijk zorgen over de toestand van de Visdommel aan het Cathelijnepad. "Op de meeste plaatsen is het viswater normaal maar een meter diep. Nu het water door de hitte en droogte zo'n centimeter per dag zakt, is er op de diepste plaatsen nog maximaal veertig centimeter water beschikbaar voor de vissen. Dat water is behoorlijk warm geworden en bevat bovendien nauwelijks zuurstof. De laagste waarde die we hebben gemeten was 1,7% zuurstof, dat is echt veel te weinig."
Samen met de gemeente Meierijstad dacht de visclub afgelopen week na over maatregelen om iets aan de erbarmelijke toestanden in de Visdommel te doen. Een actie die de afgelopen week is uitgevoerd, heeft in elk geval het zuurstofgehalte van het water alweer iets op weten te krikken. Met de waterton die de gemeente gebruikt om haar bomen en planten water te geven, is er zuurstof in het water gebracht. Dat heeft al wat verlichting gebracht, zaterdagochtend was het percentage zuurstof in het water licht gestegen. Met 16,8% was dat nog heel laag, maar voor de vissen toch net iets minder benauwd dan in de dagen ervoor. Maar er kwam nog een oplossing. Rhode zette de kraan van een waterbron open en vulde de Visdommel bij. "Gelukkig was er nog geen massale vissterfte", zegt Alfons. "We zijn als visclub dan ook heel blij met de hulp die de gemeente en Rhode ons aanbieden."


Over de kwaliteit van de wijn valt nu nog niets te zeggen
Het weer zoals we dat dit jaar hebben is volgens de Rooise wijnboer Fons van Boxmeer te vergelijken met dat van Bordeaux. Maar dat de Rooise Heidewijn dan ook zomaar een 'Bordeaux' kan worden genoemd, is toch een heel ander verhaal.
Zoals dat een zwaluw geen zomer maakt, zo maakt een zomer met Zuid-Franse temperaturen nog niet dat we hier ook in een keer het klimaat van Bordeaux hebben. Fons van Boxmeer legt het als volgt uit: "De smaak van wijn wordt niet alleen bepaald door de temperatuur of het aantal zonuren. Ook de bodem en de soort wijnstokken zijn bepalend voor de wijn die van de druiven gemaakt kan worden. De wijnstokken die wij hebben zijn voor een noordelijker klimaat dan de wijnstokken die in Frankrijk en Spanje groeien".
"Ondanks de vele uren zon en de hoge temperaturen van de afgelopen maand, is voor de kwaliteit van de druiven vooral de zon in augustus en begin september van belang. Het is daarom ook heel lastig om nu al te zeggen wat de kwaliteit van de wijn zal worden", vertellen Fons en zijn zoon Johan. "Wat zeker wel een voordeel is van het weer dat we tot nu toe hebben gehad, is dat we tot nu toe voor schimmels en andere plagen behoed zijn". Johan vult zijn vader aan: "Een ander voordeel is dat het gras tussen de ranken niet groeit, ik heb tot nu toe bijna niet hoeven te maaien".
Toch liggen er volgens Fons en Johan nog veel gevaren op de loer voordat de druiven geplukt kunnen worden. "Tot nu toe is het ons nog maar een keer overkomen, maar een flinke hagelbui, kan binnen een kwartier de hele oogst vernielen. Maar ook is er een wespenplaag voorspeld, als die insecten de wijngaard weten te vinden, dan is ook een groot deel van de oogst in korte tijd vernield. De suzukivlieg, die vanuit Japan deze kant uit is gekomen, kan net als een paar jaar geleden nog steeds toeslaan", volgens de Van Boxmeer.

Een groot deel van de grotere planten is kapot
Voor boomkweker Erik van den Hurk hebben de droogte en de hitte van de afgelopen maand rampzalige gevolgen. Een groot deel van de grotere planten die afgelopen najaar zijn verplant, hebben het loodje gelegd. Dit ondanks dat de kweker volop beregent. "Het kleinere plantmateriaal dat groeit niet, maar dat kunnen we met beregenen gelukkig wel in leven houden. Maar de grotere planten die we het afgelopen najaar hebben verplant die zijn nagenoeg allemaal verdroogd. Daar kunnen we niets meer mee", vertelt Erik van den Hurk op zaterdagmorgen. De paar millimeters regen die de nacht ervoor zijn gevallen kunnen daar niets aan veranderen.
"Gelukkig hebben we eigen waterputten. Beregenen met oppervlaktewater is niet meer toegestaan. Als we onze eigen putten niet zouden hebben, dan was waarschijnlijk de hele voorraad nu kapot. Maar ook dat beregenen is niet bepaald goedkoop. Per dag kost het zeker honderd euro aan diesel om de pompen te laten draaien. Maar dat is maar een klein deel van de werkelijke schade. Die schade wordt pas in de loop van de jaren zichtbaar, want elke plant die nu kapot is, die brengt geen geld meer op. Maar de kosten zijn al wel gemaakt.
Gelukkig kan Erik nog wel wat hoop putten uit de extra verkopen die hij in het najaar verwacht. "Als ik zo rond rijd, dan zie ik op veel plaatsen in tuinen en bij gemeenten dat ook bij hen veel bomen en planten deze zomer niet hebben overleefd. Daarvoor zullen we als kwekers toch weer nieuwe moeten leveren. Die extra verkopen maken in elk geval nog een deel van het verlies goed".

Het ijs is niet aan te slepen
Het winkelend publiek past zijn gewoontes heel gemakkelijk aan het weer aan. Vooral voor de middag en later op de dag is het drukker in de Albert Heijn aan de Markt. Bennie Gevers is daar bedrijfsleider en vertelt wat de zomer voor een supermarkt betekent. "Wat eigenlijk iedereen die hier binnenkomt meteen opvalt is dat het in onze winkel heel koel is. Dat is eigenlijk een bijkomend voordeel, omdat een deel van onze koelvitrines nog niet gesloten zijn. Dat maakt het voor het personeel en voor het winkelend publiek aangenaam om in onze winkel te zijn", vertelt Bennie Gevers.
"Wat we vooral zien is dat de omzet van frisdranken, water, bier en wijn groter is dan anders. Maar ook de koude schotels, salades en het vlees voor de barbecue lopen veel harder dan normaal. Niet te vergeten de omzet van ijs natuurlijk, die is misschien wel twee keer hoger dan normaal. Maar dat is niet alleen bij ons, dat is bij alle supermarkten. De vraag naar ijs is zelfs zo groot, dat de supermarkten maar mondjesmaat worden beleverd met ijs."
Toch betekent de extra verkopen van ijs, dranken en vlees niet voor extra logistieke handelingen. "Waar we een groei in de omzet van het ene product zien, hebben we gelijktijdig een daling in de omzet van andere producten. Aardappelen om maar een voorbeeld te noemen, die worden nu bijna niet verkocht. Het zijn eerder de makkelijke en snel klaar producten die het goed doen".

Fons van Boxmeer
Tinus Kluijtmans laat zien hoeveel rotzooi er langs de weg ligt.
Eric van den Hurk.
Bennie Gevers: "In de winkel is het aangenaam."

Wel dorst, maar niet opruimen
Dat het weer van de afgelopen weken dorstig maakt heeft iedereen wel gemerkt. Water, frisdrank, bier en wijn zijn niet aan te slepen. Gelukkig nemen de meesten van ons de moeite om het lege goed of blikje terug te brengen naar de winkel of bij de milieustraat in te leveren. Helaas is er ook een groep mensen voor wie het geen probleem is om volle blikjes mee van huis te nemen. Ieder weldenkend mens zou de lege blikjes dan ook weer mee naar huis nemen. Maar helaas is er een klein aantal mensen die het toch makkelijker vinden om de lege blikjes gewoon in de berm te gooien. Tinus Kluytmans wees de redactie op het grote aantal blikjes dat hij elke dag in de berm van de Fitselsteeg vindt. Los van het feit dat hij het een grote schande vindt dat mensen zo onachtzaam zijn, is er ook nog een gevaar voor het vee. Kraaien gaan met blikjes aan de haal en laten die dan in het gras en de mais vallen. Zo komen de blikjes tussen het veevoer en vervolgens in de maag van het vee. Als iedereen die de moeite neemt om volle flesjes en blikjes mee van huis neemt, ook zo netjes is om de lege verpakkingen weer mee terug te nemen, dan scheelt dat een hoop ellende bij het vee.

Prachtige bloemenzee

Hier een mooi voorbeeld!

Sint-Oedenrode - Enkele ochtenden per week rijdt Christ Brekelmans met zijn bus met een aanhanger vol water door het centrum van Sint-Oedenrode. Bij iedere lantaarnpaal wordt even gestopt om de bloemen in de hangende bloemenmand te voorzien van het nodige water. Het broodnodige water met dit warme weer. Dat betaalt zich uit in prachtige kleurrijke bloemenmanden die het centrum op deze manier sieren. De ondernemers van het centrum bekostigen dit en gezamenlijk wordt zo dus gezorgd voor een mooie uitstraling van het centrum.

Waterstand in de Dommel zakt steeds verder

Foto: Henri van Hoorn Foto: Henri van Hoorn

De waterstand van de Dommel is de laatste weken lager en lager geworden. Dat illustreren deze foto's heel erg duidelijk. Vooral de luchtfoto laat zien hoe smal de Dommel door de lage waterstand is geworden. Het ziet er naar uit dat het na woensdag gaat regenen. De Dommel zal die druppels gulzig opvangen.

Foto: Leo van Lieshout Foto: Leo van Lieshout

Clarence is een prachtige kater van ongeveer 7 jaar oud. Helaas mochten we hem in het begin nauwelijks bewonderen, want hij was bang voor mensen dus verstopte zich of kroop een hoekje in, zo ver mogelijk van die rare tweebenigen.
Gelukkig heeft hij ondertussen wel al wat stappen gezet. Hij verstopt zich niet meer, zolang men maar rustig is en afstand houdt. Hij kan dan ook redelijk ontspannen op een plankje gaan liggen. En inmiddels durft hij zelfs voorzichtig wat lekkers van een aangeboden lepel te eten! Aaien is nog even een stap te ver, maar met veel liefde, wat geduld en af en toe wat vleesvoer komt Clarence er wel.
Clarence zoekt een rustig huisje zonder kleine kinderen, waar veel kattenliefde is. Waar hij lekker zichzelf kan zijn en de tijd krijgt om uit zijn schuld te kruipen.
Dierenopvangcentrum Hokazo, Lange Goorstraat 6, 5406XE Uden.

Deze foto kregen we aangeleverd van één van onze lezers. Die persoon weet wel ongeveer wie de mensen zijn en waar en wanneer deze foto is gemaakt, echter is deze persoon ook benieuwd of de rest van Sint-Oedenrode ook een idee heeft. Weet u wie deze groep mensen is? Stuur dan een mail naar redactie@demooirooikrant.nl, bel naar 0413-479322 of loop eens bij ons binnen: Heuvel 7. De koffie staat klaar.

Inleveren van oude foto's
Oude foto's zijn bij ons altijd welkom. We willen ze graag in deze krant plaatsen. We zijn nu voornamelijk op zoek naar foto's uit de jaren '60, '70, '80 en '90. Dat zal voor de meeste Rooienaren nog meer herkenbaar worden. Bovendien is het leuk om eens wat oude foto's te spotten van mensen die je nu ook nog kent. De foto's mogen gemaild worden, maar op kantoor kunnen wij ook inscannen!

Oplossing week 31:
Dit is het oude gemeentehuis op de Markt in Sint-Oedenrode. Helaas ken ik de mensen op de foto niet, het pand zeker wel (heb er zelf ook nog foto's van). Foto zal gemaakt zijn, ergens tussen 1890-1910.

Peter Kempe (uit Sint-Oederode, woont nu in Veghel)

Cultuurclub naar museum

De KBO Cultuurclub houdt op dinsdag 11 september een bezoek aan het museum de Vier Quartieren in Oirschot met een rondleiding. Men dient uiterlijk om 13.45 uur in het museum aanwezig te zijn, St. Odulphusstraat 11, Oirschot.

De musea Kruysenhuis en de Vier Quartieren in Oirschot hebben de handen ineen geslagen en samen een tentoonstelling georganiseerd met de titel 'Jan Kruysen en het boerenleven in Oirschot'. Een titel die niet zo maar is gekozen. Jan Kruysen voelde zich een Brabander. Hij voelde zich verwant met de boeren uit de streek die we nu het Groene Woud noemen. Zij stonden voor eenvoud en puurheid. Kruysen leefde in een tijd waarin Nederland snel veranderde. Mensen trokken van het platteland naar de stad om in de fabriek te gaan werken. Het boerenwerk, dat eeuwenlang door mens en dier was gedaan, werd overgenomen door machines. Kruysen koesterde een wereld die voorbij ging. In zijn schilderijen komt dat gevoel goed tot uitdrukking.

Verdere info: http://www.museumdevierquartieren.nl/ of tel. 0499-550599 Als u problemen hebt met het vervoer, laat u dit dan even aan de organisatie weten, dan wordt er geprobeerd een oplossing te vinden. Meerijden kan dan voor € 2,= p.p. Aanmelden kan tot uiterlijk 1 september a.s. bij Harry van Oorschodt, liefst per mail, (cultuurclub@kborooi.nl) òf telefonisch 0413-477179. Entreeprijs, 7,00 euro, incl. toegang, rondleiding, koffie of thee. (Museumkaart geldt niet met deze groepscombinatie.)

Oproep


Wie is degene die mijn moeder heeft teruggebracht naar Odendael, op vrijdag 27 juli, rond 13.30 uur. We willen u graag bedanken. Tel: 06-12112636

SamenLoopKanjer van de Week

Bjorn als tamboer maitre in een pak van de Philips harmonie

Sint-Oedenrode loopt al maanden warm voor SamenLoop voor Hoop. Er zijn maar weinig mensen die er niet bij betrokken zijn. Via een serie in DeMooiRooiKrant gaan we op zoek naar hen. Wat doen ze voor de SamenLoop? Waarom? Daarnaast mogen ze het stokje doorgeven aan de volgende. In deze aflevering Bjorn van Dinther. Hij heeft bijzonder nieuws over de Brabantband.

Vertel eens Bjorn. Wat is het grote nieuws?
"Zoals jullie weten is de Brabantband enige tijd geleden opgehouden te bestaan. Toen ik in februari met Wijnald Koolen van 't Dommeltje zat te buurten over de muzikale invulling van SamenLoop voor Hoop, kwam hij met een geweldig idee. Of het niet vet zou zijn om nog één keer de Brabantband bij elkaar te krijgen."

Had je direct je antwoord klaar?
"Nee, ik zei dat ik daar over na moest denken. Een paar weken later heb ik 'ja' gezegd en heb ik een stukje op mijn Facebookpagina geplaatst. Daar kwamen al diverse leuke reacties uit en toen ben ik heel hard gaan werken om al de oud-leden te vragen. Zoveel ik maar kon."

Hoe staat het er nu voor?
"Inmiddels hebben we al een aantal repetities gehad en hebben we vier muziekstukken. Dat terwijl we er eigenlijk maar eentje zouden spelen, haha. Van jachthoorn- en trompetterkorps Gemert hebben wij muziekstukken gekregen en mochten we ook nog eens vijf jachthoorns lenen. Ook zijn we nu al met zo'n dertig oud-leden, maar er mogen nog steeds mensen bij. "

Is dit een oproep?
"Jazeker! Daarnaast doe ik ook nog graag een oproep of er nog mensen zijn die oude uniformen hebben hangen van de Brabantband, want we willen in zoveel mogelijk uniformen van de Brabantband gaan lopen."

Kunnen we binnenkort al eens komen luisteren?
"Dat kan, want op zondag 12 en 19 augustus repeteren we bij café 't Kerkpleintje. Dat zal vanaf 10.00 uur zijn. Om 11.00 uur willen we buiten op het Kerkplein oefenen."

Aan wie geef je het stokje door?
"Aan Stichting Wensambulance."

Droomhuis gevonden?

De belangrijkste tips voordat je een bod doet:

* Hou je hoofd koel
* Check je financiën
* Houd rekening met extra kosten
* Als je toch twijfelt: niet doen
* Denk flexibel

12 / 24

Kerkberichten

Odendael
Zo 12/8
10.00u woord- en communiedienst. Intentie: Jan en Lena van Kampen.
Di 14/8 19.00u Rozenhoedje bidden in de stilteruimte.

Sint Genoveva-kerk
Do 9/8 18.15u: Rozenhoedje, 18.30u: Eucharistieviering, aansluitend stille aanbidding
Za 11/8 Geen eucharistieviering
Zo 12/8 09.30u: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Intentie: Ietje van Dinther-Raeven, Frans en Jeanne van de Wijdeven-van Erp, Jan Overzee, Riky van Rulo-Keijzers, Adèle Schneiders-Commandeur
Wo 15/8 Maria Ten Hemel Opneming 19.00u: Eucharistieviering in de pastorietuin
Intentie: Bets van Maasakkers-van der Pas

H. Martinus Olland
In de vakantieperiode tot 31 augustus zijn er geen eucharistievieringen in de Ollandse kerk.

Openluchtmissen rond Maria
Op zaterdag 11 augustus vindt er een Openluchtmis plaats bij de Mariakapel aan de Kasteellaan. Ieder jaar wordt er bij deze mooie kapel een viering gehouden. De laatste jaren op de zaterdag voorafgaand aan het hoogfeest van Maria Tenhemelopneming. De aanvang van de viering op zaterdag 11 augustus is om 18.30 uur. Het Pelgrimskoor verleent muzikale medewerking.
Op de eigenlijke feestdag van Maria Tenhemelopneming, woensdag 15 augustus, is er om 19.00 uur een feestelijke Eucharistieviering bij het Lourdes-altaar in de pastorietuin van Breugel (ingang aan de St. Genovevastraat). Aansluitend op deze viering is er een Sacramentsprocessie door de pastorietuin. Deze processie, die alle gelovigen volgen met brandende kaarsen, eindigt met de plechtige zegen in de kerk.
Op deze woensdagavond is er ook, zoals gewoonlijk, een Eucharistieviering in de Boskantse Ritakapel. Ook in deze avondmis vieren wij het hoogfeest van de Tenhemelopneming van Maria.

Martinuskerk
Za 11/8
15.30u: Orgelconcert. 18.30u: Eucharistieviering. Openluchtmis bij de Mariakapel aan de Kasteellaan met Het Pelgrimskoor. Intenties: Tonia en Harrie Hulsen – Swinkels (mgd), Martien en Thea van den Berkmortel – Maas, Dien de Leijer – Moeskops.
Zo 12/8 Negentiende Zondag door het Jaar 09.30u: Eucharistieviering met Volkszang.
Intenties: Gijs de Laat (mgd), An Lathouwers (mgd), Adriaan Ketelaars (mgd) en Anna Ketelaars – Kremers, Dineke Hellings – van den Boogaard, Jos van Rijbroek – Vervoort (mgd), Louis van der Veen (mgd), Jan Kanters, Albert en Riki Versantvoort – Foolen (mgd), Gerard Boleij (mgd), Zus van Rooij – van Erp, Truus en Johan van Gerwen – van de Tillaart en overleden familieleden, Gerard van Overbeek en schoonzoon Rob Kantelberg, Wim van Engeland, Maria van Engeland – van der Vleuten, Ineke Lintsen – Suringa (mgd), Jan van de Ven, Gerard en Sjaan Wenting – Kreté en Annemiek, Henriëtte van Zutphen – van Son, André van Hoof.
11.00u: Doopviering Dab en Pim Timmermans.
Ma 13/8: geen Viering.
Di 14/8 09.00u: Eucharistieviering in de Heilige Antonius van Padua kerk te Nijnsel.
Wo 15/8 Hoogfeest Maria Ten Hemel Opneming 19.00u: Eucharistieviering in de Heilige Ritakapel te Boskant. Intenties: Harrie Schepens en zoon Mari.
Hoogfeest Maria Ten Hemel Opneming 19.00u: Openluchtmis pastorietuin Breugel met aansluitend Sacramentsprocessie
In de schoolvakantie van 07 juli t/m 19 augustus is het parochiecentrum van de Martinuskerk op donderdag gesloten. Open op dinsdag en op vrijdag.
E-mail: centrum@heiligeodaparochie.nl

Sint Antonius Nijnsel
Zo 12/8 Eucharistieviering om 11.00 uur met volkszang. Intenties: Ria Sanders- Renders, Dien Oerlemans- Vos, Gerard Sijbers, Theo v.d. Meulengraaf voor verjaardag, Pieter en Tineke Sijbers- de Koning, Jan en Fien van Gastel- Kerkhof, Louis Marinus.
Di 14/8 9.00u: Eucharistieviering.

Protestantse kerk (PKN):
Dienst in Son: zo 12/8 om 10.00u met Ds. G. Baerends.

Concert Roelof Hamberg rond het Smitsorgel

Zoals al wekenlang, zo ook op zaterdagmiddag 4 augustus weer een concert. Moeiteloos zorgt de zon weer voor temperaturen waarbij de mussen spreekwoordelijk van het dak vallen. Hoewel het in de H. Martinuskerk te Sint-Oedenrode verre van koud is, lijkt het daar anders te zijn.

Door: Ad de Gouw

Niet 'ogen'-, maar 'oren'-schijnlijk fladderen en kwinkeleren vogels van allerlei pluimage massaal het Smitsorgel uit. Alsof het orgel een volière is vol duiven, merels en koekkoeken. Nader onderzoek bij het orgel stelt echter gerust en zorgt voor verbazing. Geruststellend is dat de honderden orgelpijpen toch nog de orgelkast vullen; helemaal in takt zelfs.
Verbazingwekkend is de snelheid waarmee de vingers van organist Roelof Hamberg de toetsen van de twee klavieren bewerken en zo, ondersteund door vingervlug voetwerk op de pedalen, geluiden uit het orgel weten te halen die het gehoor van de muziekliefhebbers verwennen.
Geholpen door maar liefst twee registranten zorgt Hamberg voor een fantastisch concert met 'vogels' als thema. Wat een virtuoos is er aan het werk. En 'werken' is het voor de organist. Twee registranten blijkt geen overbodige luxe. Dat hij zich na het concert graag even opfrist en omkleedt, ligt echt niet alleen aan de hoge temperatuur in de kerk. Hoewel je het als concertbezoeker niet waarneemt, hij verricht op het orgel muzikaal en lichamelijk arbeid.
Met zijn vertolking van werken van o.a. Bach, Saint-Saëns, Händel en Vivaldi, slaagt Hamberg erin om bij verschillende concertbezoekers een glimlach op het gezicht tevoorschijn te toveren. Na het concert complimenteren zelfs ware orgelkenners de organist met zijn fantastische registraties. Combinaties van registerinstellingen waarmee hij het aloude Smitsorgel had laten fluiten op een manier waarop het nog maar weinig heeft geklonken, en die, wanneer zij in de kerk waren geweest, menig ornitholoog tot speuren zou hebben aangezet, op zoek naar al de vogels die er te horen waren.
Een advies aan Stichting Smitsorgel: nodig Roelof Hamberg gerust nog een keer uit voor een concert maar dan met de vraag om een concert te geven met als thema: 'Dierentuin'. Hij zal er in slagen om met het Smitsorgel alle die geluiden na te bootsen van de dieren die met kerstmis staan opgesteld bij de kerststal van de Sint Jan in Den Bosch. Succes verzekerd.

Orgelconcert door Willem Hörmann

Er sneuvelden heel wat records deze zomer. Het aantal zonuren, de warmste dag, de warmste plaatst enz. enz. Laten we het in dat kader maar niet hebben over het aantal keren dat tijdens de afgelopen maanden over het weer werd gesproken.

Door; Ad de Gouw

Minder ophef was er over de kwaliteit van de zomerconcerten 'Op en rond het Smitsorgel', die in Sint-Oedenrode ook dit jaar weer worden gegeven. Niet omdat die kwaliteit onder de maat is. Het tegendeel is namelijk het geval. Wel lijkt er een verband te zijn tussen de buitentemperatuur en het aantal concertbezoekers. Een omgekeerd evenredig verband weliswaar: hoe hoger de temperatuur, hoe lager het aantal bezoekers en dat is jammer.
Wanneer we afgaan op het commentaar van de concertbezoekers, dan blijkt dat namelijk niets te zeggen over de kwaliteit van de concerten, noch over de muzikaliteit van de muzikanten.
Die staan, zo geven zij aan, dit jaar op buitengewoon hoog peil. Dat zal ook zo zijn op zaterdag 11 augustus a.s. bij het concert dat wordt gegeven door Willem Hörmann. ('s-Hertogenbosch 1953)
Hörmann studeerde af in vijf richtingen waaronder kerkorgel en piano. Als organist is hij verbonden aan de Sint Cathrienkerk te 's-Hertogenbosch; daarnaast is hij organist in de H. Hartkerk te Vught, de Sacramentskerk te Middelrode en de SOW-Gemeente te Berlicum. Buiten zijn werk als docent geeft hij orgelconcerten en werkte hij mee aan diverse uitvoeringen met koren en opname's voor radio, tv en cd. De afgelopen jaren bespeelde hij tijdens concerten meer dan 70 orgels in binnen- en buitenland (VS, Israel, Canada, Frankrijk, Duitsland, België en Luxemburg). Dit jaar is hij te beluisteren in Londen (VK) en diverse plaatsen in heel Nederland. Door diverse Brabantse orgelkringen werd hij de afgelopen jaren opnieuw voor het geven van concerten uitgenodigd.
Op zijn repertoire staan de meeste grote werken van J.S. Bach, symfonieën van Widor, Dupré en Vierne, grote werken van Olivier Messiaen, César Franck, Franz Liszt, J.P. Sweelinck, eigen werken en improvisaties. Regelmatig voert hij hedendaagse werken uit van componisten die hij heeft horen spelen zoals Naji Hakim en Thierry Escaich; ook laat hij regelmatig werken horen van Brabantse componisten uit de 20ste eeuw. Op veel concerten die hij samen met vooraanstaande koren gaf stonden omvangrijke werken op het programma, waaronder werken voor twee koren en twee orgels; ook begeleidde hij tal van solisten. Hij zette zich in voor de Brabantse Orgelfederatie, en jarenlang voor de besturen van de Stichting Orgelkring "Hendrik Niehoff", de Interkerkelijke Stichting Opleiding Kerkmuziek, Stichting Regionale Muziekschool 's-Hertogenbosch, en is actief als bestuurslid van de Vrienden van het Smitsorgel Sint Lambertuskerk Rosmalen en de Orgelkring Sint Cathrien te 's-Hertogenbosch.

Zie voor informatie over zijn concerten, repertoire, cd's en bespeelde orgels: www.willemhormann.nl Op Youtube kunt u meer dan 80 opnames vinden, waaronder opnames van zijn huisorgel met 12 registers. U kunt dus nu al gaan genieten. Op het programma van zaterdag 11 augustus staan werken van o.a. Jan Nieland (1903-1963), Olivier Messiaen (1908-1992), John Rutter (1945), en Olivier Messiaen (1908-1992) Ook deze keer is een improvisatie te horen op een van de werken van de Beatles.
Zoals u ziet, uit dit alles blijkt weer dat het zeker de moeite waard is om te komen luisteren naar dit gratis concert dat om 15.30u. begint. Stichting Smitsorgel Sint-Oedenrode nodigt u dan ook van harte hiervoor uit.

Inge van Helvoort

Hoe kijk je terug op de basisschool?
"Op de basisschool heb ik een hele fijne tijd gehad. Ik heb altijd hele leuke en lieve juffen gehad. Mijn klas was ook altijd heel gezellig. Vooral het laatste jaar in groep 8 was echt een super leuk jaar met het schoolkamp en de musical."

Waarom ga je naar het Elde?
"Na het bezoeken van de open dagen van de scholen voelde ik me op het Elde het meest thuis. Er gaan ook veel vriendinnen naar toe en dan kunnen we gezellig samen fietsen."

Vind je het spannend?
"Ja, wel een beetje. Maar ik heb er ook wel heel veel zin in. Ik ga er weer allemaal nieuwe dingen leren. Op de basisschool kende ik iedereen en nu leer ik weer allemaal nieuwe klasgenoten kennen."

Heb je al schoolinkopen gedaan?
"Ja, ik heb van het Elde een lijstje gekregen waarop staat wat ik allemaal nodig heb. Ik ben samen met een vriendin alle schoolspullen gaan kopen die daar op staan zoals kaftpapier, schriften, agenda, rekenmachine enz. Ik moet alleen nog een mooie nieuwe rugzak uitzoeken."

Koen Verhoef en Gijs van Hastenberg

Koen Verhoef en Gijs van Hastenberg

Waarom hebben jullie voor het Zwijsen gekozen?
Koen: "Omdat het gebouw er heel mooi uit ziet en omdat ik ook al de talentklas heb gevolgd op het Zwijsen College. Mijn gevoel was gewoon ontzettend goed bij deze school!"
Gijs: "In groep 7 en 8 zat ik in de talentklas van het Zwijsen en daardoor kende ik de school al. De docenten waren leuk en ik vond het de leukste school."

Vinden jullie het spannend? Waarom wel of waarom niet?
Koen: "Ik vind het niet heel spannend, want we zitten in onze klas met 21 kinderen. Dat is erg rustig en ik ken ook al een paar kinderen (onder andere Gijs dus)"
Gijs: "Ik vind het vooral heel leuk. We hebben al kennis gemaakt met onze nieuwe klas en onze mentor."

Wat gaan jullie het meest missen van de basisschool?
Koen: "Dat je niet zoveel huiswerk kreeg. Daar zie ik op de middelbare school een beetje tegenop. En ik ga veel vrienden van de basisschool missen! Voor de rest mis ik de basisschool (denk ik) niet meer zo!"
Gijs: "Onze leuke klas en meester Pieter van de Odaschool."

Tussen hemel en aarde

Het is jaren geleden dat mijn broer Hans met een stel vrienden naar het strand ging en vuurrood terugkwam. Hij was aan zee in slaap gevallen. De jongen was zo verschrikkelijk verbrand door de zon dat hij, eenmaal met veel pijn en moeite thuis aangekomen, naar de bank strompelde en kreunend op zijn buik in de kussens viel.

De pijn was zo heftig dat mijn moeder het niet meer aan kon zien. Ze besloot om Rinus, die wijd en zijd bekend stond om zijn gave van 'overlezen', te vragen langs te komen. Hij was stokoud en stokdoof. Ik werd op pad gestuurd. Het was een hele toer om hem mee te krijgen. 'Wilt u meekomen?' gilde ik in zijn oor. Ik probeerde met gebaren duidelijk te maken dat er iets ergs was gebeurd. Ondertussen pakte ik zijn wandelstok en maakte loopbewegingen richting buitendeur. Eindelijk begreep hij het. Voorzichtig schuifelend liep hij achter me aan. Bij ons thuis zag de oude man meteen wat er aan de hand was.

Ik was in die tijd een puber en sceptisch over wat die oude buurtgenoot volgens mijn moeder en al die dorpelingen allemaal kon. Ik stond van een afstandje met verbazing te kijken. Hij legde zijn gerimpelde hand op de kuit van mijn broer en begon wat te prevelen. Het was niet te verstaan maar Hans werd meteen rustiger. Hij viel zelfs even later in slaap. 'De pijn zal nog blijven net zo lang als hij het heeft gehad en dan zal het weg zijn,' zei Rinus. Ik stond perplex over wat ik zag. Hans sliep urenlang. Toen hij wakker werd was de pijn weg. Dat maakte indruk. Diepe indruk tot op de dag van vandaag. Nog een gebeurtenis is me bijgebleven: Een jong kind dat de gloeiend hete punt van een strijkijzer in het mondje had gestopt. De vreselijke pijn die de peuter leed was ondraaglijk voor de ouders. Dat kind werd ook op een dergelijke manier van de pijn geholpen.

Met mijn eigen kinderen had ik ooit een ervaring waardoor mijn scepsis over onverklaarbare zaken voorgoed verdween: Op een dag zat mijn zoontje in de zandbak te spelen op een afgesloten plaats. Ik was boven aan het werk toen ik een vreemd gevoel kreeg. Eerst negeerde ik het maar het gevoel werd sterker en sterker. Ik begon me af te vragen waar dat toch vandaan kwam en werd er onrustig van. 'Ik moet naar beneden naar mijn zoontje', dacht ik. Het idee dat er iets aan de hand was met Bartje was zo sterk dat ik begon te rennen. De trap af naar buiten. De zandbak was leeg! Mijn hart sloeg over! Met mijn ogen zocht ik wild om me heen. Ik zag het openstaande poortje en ik hoorde het geluid van een tractor. Ik wist meteen waar ik naar toe moest. Mijn manneke stond nog geen twee meter verwijderd van de enorme draaiende tractorwielen. Half in tranen sloot ik hem veilig in mijn armen.

Ik moet er niet aan denken wat er had kunnen gebeuren. Wat was ik blij dat ik geluisterd had naar die stem of wat het dan ook was. Ik was gewaarschuwd! Wie of wat het was? Een engeltje op mijn schouder? Intuïtie? Wie zal het zeggen?

Willemien van de Ven
Reageren? Schrijvers@impesant.nl
schrijvers@impesant.nl

Op Curaçao kinderen helpen met dieren

Er wonen en werken vele tientallen Rooienaren in het buitenland. Waar precies? Dat weten we natuurlijk niet exact, maar beetje bij beetje sporen we ze op. Zoals Simone Vesters. Zij reageerde op onze oproep vanuit Curaçao. Na wat mailcontact zijn we veel van haar te weten gekomen. Haar reden om (tijdelijk) te verhuizen, hoe het haar bevalt aan de andere kant van de oceaan en wat haar dagelijkse bezigheden zijn. Heeft ze soms heimwee?

Stel je eens voor aan de Rooise lezers…
"Mijn naam is Simone Vesters en ik kom uit het mooie Sint-Oedenrode. Na mijn opleiding diermanagement aan het Helicon te 's-Hertogenbosch heb ik ervoor gekozen om verder te gaan studeren. Mijn passie ligt bij de dieren en het helpen van mensen en hier wil ik dan ook graag mee verder. Daarom ben ik drie jaar geleden verhuisd naar Leeuwarden om daar te gaan studeren aan het Van Hall Larenstein. Ik volg de Bachelor Diermanagement met als specialisatie Dier in de zorg."

Waarom ben je op Curaçao?
"Afgelopen juli heb ik mijn koffers gepakt en ben ik naar Curaçao gevlogen om voor een half jaar stage te gaan lopen bij Rancho Harmonia. Ik heb voor dit stagebedrijf gekozen, omdat ik zelf ook graag iets met equi-therapie of coaching wil gaan doen. Daarom denk ik op dit bedrijf veel te kunnen leren."

Wat is Rancho Harmonia?
"Bij deze Ranch worden verschillende therapieën aangeboden voor kinderen met de diagnose autisme spectrum stoornis (ASS). Ieder kind heeft zijn eigen doelstellingen waar tijdens de therapie aan gewerkt gaat worden. Deze therapieën kunnen gebaseerd zijn op het ontdekken en gebruik van zintuigen, sociale- en communicatieve vaardigheden aanleren, zelfvertrouwen ontwikkelen, het leren uiten van emoties, leren keuzes maken, leren om grenzen aan te geven en het verbeteren van motorische vaardigheden. Bij Rancho Harmonia worden verschillende therapievormen aangeboden, zoals orthopedagogische therapie (wat zich richt op de ontwikkeling van het kind). Hippotherapie is voor het bevorderen van het fysieke functioneren doordat bewegingen van het paard bepaalde delen in de hersenen stimuleren die eigen bewegingsmogelijkheden vergroten. Daarbij heeft paardrijden een positief effect op het gebruik van de spieren en lichaamsdelen. Daarnaast is er nog equine assisted coaching, waarbij de kinderen leren om zelf oplossingen te bedenken en in de praktijk uit te voeren doordat de coach open vragen aan het kind stelt en het paard non-verbaal reactie geeft op het gevoel van het kind. Dit wordt ook wel spiegelen genoemd. Het paard en de coach helpen het kind bij het herstellen van zelfvertrouwen en het loskomen van emoties en belemmeringen."

Hoe bevalt het op Curaçao?
"Is dit een serieuze vraag, haha? Wauw! Wat een eiland! Iedere dag prachtig weer om heerlijk buiten te kunnen werken met de paarden en kids. In de weekenden genieten van de geweldige stranden en leuke activiteiten die er te doen zijn op het eiland. Naast de witte stranden en helderblauwe wateren is Curaçao niet alleen mooi, maar is er helaas ook veel armoede te vinden. Er lopen zo'n 40.000 zwerfhonden rond en is het 's avonds niet veilig om alleen over straat te lopen."

Had je al langer de wens om in het buitenland een stage te doen?
"Voor mijn MBO opleiding ben ik al eens 10 weken met twee klasgenoten naar Zuid-Spanje geweest om daar stage te lopen bij ACE. Een asiel met honden en katten die mensen daar letterlijk overal dumpen. Deze stage is me enorm goed bevallen en toen ik voor deze opleiding de kans kreeg om voor een half jaar naar het buitenland te gaan heb ik geen seconde getwijfeld."

Hoe zie je de toekomst?
"Ik hoop na het behalen van mijn studie uiteindelijk mijn droom te kunnen verwezenlijken en een eigen zorgboerderij op te kunnen starten met de doelgroepen jongeren met autisme, ex-gedetineerden en ex-verslaafden. Daarnaast hoop ik eventueel nog equi-therapie te kunnen geven. Eerst wil ik meer ervaring krijgen in de praktijk en voor een baas gaan werken. Wanneer ik na mijn studie niet meteen aan een baan kan komen staat voor nu nog op de planning om voor een jaar in Australië te gaan werken. Via Grenzeloos Werk hoop ik daar op verschillende boerderijen werkervaring op te doen. Wie weet hoe alles loopt!"


Veel deelnemers aan Brabantse Heemdagen

Foto: Leo van Lieshout Foto: Leo van Lieshout

Wie bij Heemkunde alleen denkt aan een handjevol oude mannetjes die in een stoffig heemhuis tussen volle archiefkasten alleen maar praten over vroeger, had donderdag eens een kijkje kunnen nemen in raadzaal van het bestuurscentrum. Met maar liefst 98 deelnemers aan de Brabantse Heemdagen wisten de vier heemkundegroepen uit Meierijstad zich bij voorbaat al verzekerd van een breed publiek.

Het was dit keer voor de 70e keer dat de Brabantse Heemdagen werden gehouden. Vorig jaar was Cranendonck nog gastgemeente, ditmaal mocht Meierijstad in de kern Sint-Oedenrode de eer op zich nemen, inmiddels voor de derde maal. Wie donderdag of vrijdag in het dorp allemaal groepen van zo'n 25 man zag achter een gids met een gekleurd vlaggetje, weet nu waarom. "Ik zie er alleen weinig Rooienaren tussen" merkt een van de deelnemers op.
Bij de aftrap van de heemdagen werd natuurlijk even teruggegaan in de historie van Rooi en van de heemkundige kringen, die Meierijstad bij de fusie vier had: Iedere hoofdkern, plus Erp dat eerder fuseerde met Veghel. Bij zo'n aftrap komen onvermijdelijk veel sprekers aan het woord. "Misschien wel té veel" merkte een van hen op. Tenminste één van hen had echter aan het rijtje niet mogen ontbreken: Wim van Rooij (86). In een korte, humoristische terugblik vatte hij zijn 60 (!) heemjaren samen en vond het nu wel tijd om er mee te stoppen, ook omdat hij thuis niet meer kon worden gemist. Na drie kwartier groepeerden de aanwezigen zich rond de vier dorpsgidsen en togen het dorp in. Dat leidde hier en daar toch wel tot wat hinder, want zóveel mensen zóveel vertellen of aanhoren over de historische plekken én verkeer in de gaten houden was soms te veel van het goede.
Een van de deelnemers was Jeanet Ross. "Ik woon helemaal in Naarden", legt ze uit. "Maar na het overlijden van mijn man ben ik ieder jaar een paar weken in het huis van mijn vriendin in Beek en Donk, elf jaar al, en die vroeg me of ik zin had om mee te gaan naar de heemdagen. En hier ben ik dan. Leuk!" Een andere deelnemer was Rooienaar Martien van Gastel, als mede-grondlegger van de cursus Rooilogie best al op de hoogte van de historie van zijn dorp. "Toch heb ik mij dit jaar pas voor het eerst opgegeven. Ik ben nu met pensioen en heb er nu de tijd voor", geeft hij aan. De meeste deelnemers zijn echter op herhaling. Bij de vraag wie voor het eerst mee deed, ging slechts een tiental vingers omhoog. Maar een andere opvallende minderheid leken inderdaad de Rooise deelnemers zelf. Het mocht de pret niet drukken. Het was echt buitenweer en nog niet zo benauwd, en de organisatie had gezorgd voor een goed gevuld programma inclusief de inwendige mens.        

Gijs van Aarle leidde als gids deze club mensen rond. Foto: Jos van Nunen

Twaalfde editie Elvis Memorial Day

Foto: Bernie de Brouwer

The King (of rock & roll), The Memphis Flash, Elvis de Pelvis. Allemaal bijnamen van één van de grootste artiesten aller tijden. Voor sommigen zelfs de allergrootste. De mensen die dat denken, de echte fans, komen weer aan hun trekken, want op zondag 19 augustus vanaf 13.00 uur staat het Ritaplein in Boskant wederom in het teken van de Elvis Memorial Day. Bernie de Brouwer organiseert alweer de twaalfde editie.

Vorig jaar was het plein voor De Vriendschap bijna te klein. Een flinke mensenmassa kwam af op het evenement. Het werd de drukste editie ooit. Er werd gelachen, gedanst, gedronken en meegezongen met de muziek uit de jaren '50 en '60. Ook deze ronde wordt de bühne gevuld door rasartiesten die sterk zijn in dit genre, zoals Scott Elvis en Mark Elbers. Scott Elvis komt met zijn complete band over uit het Verenigd Koninkrijk en behoeft Mark Elbers nog uitleg? Eigenlijk niet, want hij is ieder jaar van de partij. Veel liefhebbers komen speciaal voor hem. Hij zingt met zijn prachtige stem de nummers van The King. Dat wordt zwijmelen!
Het Ritaplein bij De Vriendschap zal worden omgebouwd tot een Elvis paradijs met twee bars en ludieke toiletten. Een groot podium, een dansvloer, (uiteraard) een bar en allerlei kraampjes met bijpassende attributen. Voor de kinderen is er ook iets te beleven. Er staan Amerikaanse trucks, een luchtkussen en ook legt een snoepkraam aan met overheerlijk snoep, popcorn en suikerspin. Dat maakt het een evenement voor jong en oud. Niet voor niets komen jaarlijks hele gezinnen naar Boskant voor de Elvis Memorial Day. En die gezinnen zijn nog steeds niet teleurgesteld naar huis gegaan.

18 / 24

Weer over het weer

Het weer is één van de meest besproken onderwerpen in ons land. Een goede reden om eens terug te kijken op het weer van de afgelopen maand.

Gort en gortdroog
Met slechts 4,5 millimeter regen in één maand, was juli dit jaar gortdroog. Normaal valt er in deze zomermaand 71 millimeter regen. De 'meeste' regen viel op 28 juli in de nacht en ochtend. Die zaterdag tapten we slechts 1,1 mm af. Niet meer dan een druppel op de gloeiende plaat. In totaal viel er vorige maand op zes dagen regen, maar of we dat ook echt regen mogen noemen, is eerder een kwestie van definitie en niet van gevoel.

Extreem heet
Hoewel de vorige maand niet de heetste juli aller tijden was, is er duidelijk sprake van een veel te hete maand. Een maand met temperaturen die we eerder rond de Middellandse zee verwachten dan in onze regio. Met een maximum temperatuur van 36,8°C was het op 26 juli loeiheet. We hadden maar liefst zeven tropische dagen met een temperatuur van meer dan 30°C . Op negenentwintig dagen werd het warmer dan 25°C en op die twee dagen die uiteindelijk 'alleen maar' warm waren, werd het ook nog minimaal 21,2°C. Dat de gemiddelde maximum temperatuur op 28,8°C uitkwam, verbaast dan ook niet. Ondanks de hete dagen waren de nachten nauwelijks warmer dan normaal. Langjarig daalt het kwik 's nachts in juli tot 13,4°C. Dat was dit jaar 13,7°C. De koudste nacht hadden we op de tiende, toen koelde het af tot precies tien graden. De nacht van 26 op 27 juli was met 22,1°C de enige tropische nacht. De gemiddelde etmaaltemperatuur bedroeg 21,8°C, dat is 3,6°C meer dan de 18,2°C waaraan we de laatste dertig jaar gewend zijn geraakt. Uitzonderlijk was de gemiddelde etmaaltemperatuur van 27 juli. Die kwam uit op maar liefst 29,85°C.

De zonnigste maand ooit
331 uur en 45 minuten konden we in juli van de zon genieten. Langer scheen de zon in onze regio niet eerder in een periode van een maand. Maandag 2 juli was de zonnigste dag, toen stond onze 'ster' 15 uur en 18 minuten aan de hemel.

Grandioos weekend in Boerdonk

Een obstakelrun voor gezinnen met kinderen, voor volwassen, een kickboksgala voor ondernemers, een vette Préparty met Feestband Lekke Band, een reünie, een complete kermis inclusief reuzenrad, live muziek, lekker eten en ga zo maar door. Boerdonk zet zich weer op de kaart in de regio. Voor degene die in het weekend van 17-19 augustus terug zijn van de vakantie is een bezoek aan Boerdonk zeker de moeite waard! Een kleine greep uit het uitgebreide programma:

Vrijdag
Op vrijdagmiddag een grote reünie voor alle 55+ ers die in Boerdonk gewoond hebben of nog wonen. Die middag vinden er diverse optredens plaats van eigen bodem en is er vooral gelegenheid om bij te kletsen en herinneringen op te halen.

Préparty Buffelrun 2018
's avonds is er een geweldige feestavond met de feestband Lekke Band uit de regio. Toegang is geheel gratis! Lekke Band is een geweldige Rock Cover Band uit de regio met een fantastisch repertoire voor jong en oud.

Buffelrun
Zaterdagmiddag is speciaal voor de gezinnen met kinderen. Bijna 2000 deelnemers doen mee aan deze run. Op zondag vinden bijna 2500 deelnemers de weg naar Boerdonk. Grote en uitdagende obstakels staan de deelnemers te wachten. Zeer zeker ook de moeite waard om te gaan kijken.

Fight Cancer Night
Uniek is de Fight Cancer Night. 14 ondernemers uit Meierijstad zijn zicht vanaf februari aan het bekwamen in het kickboksen. Op zaterdagavond 18 augustus is er een geweldig en spetterend gala met alles er op en eraan tijdens de eerste Meierijstad Fight Cancer Night. Belangstellenden kunnen voor meer info en kaartjes naar www.fightcancernight.nl.


Ontdek je talenten tijdens Bouwdorp

De zomervakantie wordt volgende week fantastisch afgesloten met de kindervakantieweek 'Bouwdorp Veghel in Hout'. Van 13 t/m 16 augustus bouwen kinderen hun eigen houten hut en kunnen ze deelnemen aan diverse leuke activiteiten. Phoenix Cultuur stimuleert het talent in ieder kind en organiseert op dinsdag 14 augustus twee leuke creatieve workshops én 'The Voice of Bouwdorp'.

Op dinsdag 14 augustus kunnen kinderen die van techniek houden tussen 10.00 – 16.00 uur deelnemen aan de workshop techniek. Ze gaan aan de slag als een echte uitvinder. Ze bedenken, ontwerpen en maken een eigen creatie en ontdekken hoe ze deze in beweging kunnen brengen met een motortje. Een auto, vliegtuig, molen, ventilator, gek dier of iets wat nog niet bestaat? Met diverse materialen maken ze een basis waarop of waarin ze een motortje en een batterij kunnen bevestigen. De uitvinding moet kunnen bewegen, maar mag er natuurlijk ook mooi uitzien, dus ook op de vormgeving mogen de kinderen zich uitleven! Kijk voor de overige cursussen op de website van Phoenix.

Alle kerktorens op een rij

Een bewoner van de Kraaijenhofstraat in Veghel heeft zijn schutting verfraaid met afbeeldingen van alle Meierijstadse kerktorens. Het eindresultaat is mooi om te zien. Het is op deze manier ook nog een leuke quiz. Welke toren hoort bij welke kern… Weet jij het? De Knoptoren is er in ieder geval makkelijk tussenuit te pikken.

Sportuitslagen

Bridgeclub Rooi 750
Uitslag zomerinloop 1/8 A-lijn: 1. Will Schilder & Henk Schakenraad 63,66% (2). Marianne Muller & Joop Muller 59,72% (2). Dirk Gillissen & Jan van Lanen 59,72% 3. Martin Quadflieg & Ton Schuurman 58,10% B-lijn: 1. Hermien Botter & Dick Botter 63,02% 2. Tonnie van Acht & Joost van Heertum 62,24% 3. Annie van den Biggelaar & Jos van den Biggelaar 59,38% 4. Rosemarie van Dinther & Henri van Dinther 56,25% Zomerinloop elke woensdagavond voor leden en niet leden.

JVG 1: Gerry van Erp & Harrie van Genugten 61,98% 2: Rinus Kuipers & Sjef van de Kerkhof 59,90% 2: Mien van Schijndel & Harrie van Erp 53,65%
Uitlag 1/8 1: Rinus Kuipers & Sjef van de Kerkhof 65,97% 2: Jo Hendriks & Betsy van Gerwen 60,00% 3: An van Genugten & Harrie van Genugten 56,67%. Wij bridgen op woensdagmorgen in Odendael van 9 tot 12 uur. Graag zouden wij er nog enkele spelers bij willen hebben. Meld je aan!. Dit kan kan op woensdagmorgen op Odendael of Mail: 4vamke4@gmail.com of Tel. 0413473825

Bc de Neul 6/8 A-lijn: 1.Doca van de Oetelaar&Miep van Oss 63,39%,2.Annie van de Sangen&Gerarda van Oirschot 60,71%,3. Jan van Lanen&Ad van Helvoort 58,93% B-lijn: 1.Iet&Gerard Damen 61,46%,2.Joke&Frans Bouwdewijns 59,03%,3. Gonnie de Poorter&Toon der Kinderen 56,60% C-lijn: 1. Leon Heijckmann&Jan Verbunt 66,07%, 2. Truus van Heeswijk&Nelleke Kappen 62,80%, 3.Riek Prinssen&Piet Strik 59,52%

Fortuna '67
5/8 Weert, IJzeren Man BosloopMannenTrim 14.000m, Pim van Grinsven 1.04.49 (3e)


Biowalking weer van start

Vanaf 7 september start IVN Sint-Oedenrode weer met de activiteit Biowalking. Dit is een maandelijkse groepswandeling in de natuur voor mensen met een chronische ziekte, onder begeleiding van een IVN-gids en een zorgverlener.

Biowalking is bedoeld voor mensen uit Sint-Oedenrode, Schijndel en Veghel die diabetes type 2, COPD of (risico op) hart- en vaatziekten hebben en meer willen bewegen en fit willen blijven. Samen wandelen in de natuur is niet alleen goed voor de gezondheid maar vooral ook erg leuk!
"Wat Biowalking zo bijzonder maakt is de combinatie van gezond bewegen, buiten zijn en een laagdrempelig spreekuur", aldus Connie Smits, coördinator Biowalking. "Deelnemers bouwen conditie op en onderweg vertelt de IVN-gids over wat er groeit en bloeit. Aan de zorgverlener kunnen ze hun vragen kwijt rondom voeding, beweging of medicijngebruik. De ene keer loopt een praktijkondersteuner mee, en dan weer een diëtiste, apotheker of fysiotherapeut. "Deelnemers van vorige Biowalks zijn erg enthousiast: "de aandacht die je krijgt helpt je enorm."
Biowalking bestaat uit 4 maandelijkse wand­­­elingen op vrijdagochtend. Na de wandeling is er tijd om na te praten onder het genot van een kop koffie/thee. Deelname kost € 12,50 per persoon. De eerste wandeling is op 7 september en start om 10.00 uur bij Helden van Kien in park Kienehoef in Sint-Oedenrode.

Meedoen?
Aanmelden kan op www.ivnrooi.nl. Hier is ook meer informatie te vinden. Vragen over Biowalking? Mail dan naar biowalking.ivnrooi@gmail.com.

22 / 24

zomaar,

ik schrijf, heden, jongstleden zondag
en ervaar hoe het is wat koelte doet
de zon is even aan het rusten
een windje voelt aan als overvloed
kon weer even normaal denken
zonder veel o,o procent in te schenken

een voordeel wil ik wel noemen
als de hitte ons bevecht
mij overkomt de traagheid,
gedwongen lusteloos zijn
in dit tempo kom ik tot mijn recht
het sluit aan bij mijn geaardheid

ziet u mij wel eens in stress
door het dorp lopen met mijn hond
daar zult u mij niet op betrappen
de eerlijkheid gebied te zeggen
mijn benen zijn te kort, doch wel gezond.

ik heb ook weer door

wat water voor de mens betekent
men staat er zelden echt bij stil
maar de droogte heeft met veel
gewassen drastisch afgerekend

en weet u, er zijn volken die aldoor
droog staan en te weinig eten, daarom:
in ons bijna rijkste land ter wereld
wil ik van zeuren even niets weten

Ik leg mij toe op 't schrijven van levend Hollandsch. Maar ik heb schoolgegaan.

Koad worre is mensewerruk, koad blijve is duvelswerruk

Foto: Henri van Hoorn

Kasteel Henkenshage blijft een betoverende plek in Rooi. Daarom is het iedere keer genieten van de foto's er van. Ook weer van deze luchtfoto. Foto: Henri van Hoorn

Foto: Annelies van Meeuwen

Een schaapskudde met herder in het Vressels Bos. Foto: Annelies van Meeuwen.

Rooi is prachtig mooi, dat zien we ieder week weer. Stuur ook je vakantiefoto in naar redactie@demooirooikrant.nl en wie weet zie je de foto terug in de krant!

"Het moet hier een vesting zijn"

Foto: Jeroen van de Sande

Vroeger stond de naam Van Hastenberg synoniem voor spelen in het eerste van VV Boskant. Het halve elftal droeg die naam. Vandaag de dag is dat overgenomen door Van der Heijden. Soms staan er wel vijf van in de basis. Dat is vooral voor de scheidsrechter niet altijd even makkelijk om uit elkaar te houden. Om het extra moeilijk te maken speelt er ook nog eens een tweeling in de defensie; Frank en Rob van der Heijden (28). Al meer dan tien jaar strepen ze hun wedstrijden af in het eerste van de wit-blauwe trots. Samen met DeMooiRooiKrant blikken ze vooruit op komend seizoen. Hoe kijken ze aan tegen de derby's met Liempde en Nijnsel?

Al jaren zien we jullie namen met regelmaat in de krant. Hoe lang spelen jullie al in het eerste?
De broers kijken elkaar rekenend aan. Frank: "Op mijn zestiende zat ik er voor het eerste jaar bij. Rob deed toen vanuit de jeugd ook al regelmatig mee. Het jaar er na zaten we allebei bij het eerste. We maakten zo de kampioenschappen van de vijfde naar de vierde klasse en van de vierde naar de derde klasse mee."

Jullie staan nu in de verdediging, maar is dat altijd jullie plek geweest?
Rob: "Ik ben in de spits begonnen. In de jeugd scoorde ik nogal veel. Bij de senioren was dat allemaal wat lastiger natuurlijk. Trainer Peter van der Heijden plaatste me later naar het middenveld en Twan Wijnen zette me zelfs nog verder naar achter. Ik moet zeggen dat ik dat wel fijn vond." "Achterin kom je ook veel beter tot je recht", valt zijn broer hem bij. "Kan wel eens kloppen. Ik ben niet snel genoeg als spits, haha."
Frank veranderde ook van positie. "Ik heb lang centraal op het middenveld gestaan. Nu sta ik linksachter en word ik soms nog doorgeschoven naar het middenveld. Achterin vind ik prima. Ik heb daar meer overzicht en kan daarin belangrijk zijn."

Jullie speelden een tijdje in de derde klasse.
"Dat klopt", zegt Frank. "Toen wij bij het eerste kwamen hadden we echt een goed elftal met bijvoorbeeld mannen als Michel Wouters, Atie van Hastenberg, Frank Konings, Roel Brans en Rudy Neggers. Die brachten vuur in de wedstrijd en wisten precies hoe het gespeeld moest worden. Toen zij stopten, dachten veel mensen dat het snel achteruit zou gaan, maar het jaar er na bleven we er gewoon in! Toen speelden we veel meer als een collectief. Uiteindelijk zijn we toch nog in de vierde klasse terecht gekomen."

Foto: Jeroen van de Sande

"Mayk zoekt contact met iedereen en daarop baseert hij zijn beslissingen."

Er wordt over de huidige ploeg vaak gezegd dat niet alles eruit komt wat er in zit…
Rob: "Dat klopt, dat wordt vaak gezegd en dat is eigenlijk ook zo. We hebben nog te vaak wedstrijden waarbij we door de ondergrens zakken. Hoe dat komt? Dat is ons een raadsel, maar daar moeten we wel aan werken. Afgelopen seizoen verloren we bijvoorbeeld thuis tegen Keldonk. Die wedstrijd hadden we gewoon moeten winnen. Daarom liepen we aan het einde de nacompetitie mis. Daar komt bij dat we uit vaak meer winnen dan thuis. Ook zo iets onverklaarbaars. Het moet hier een vesting zijn. Daar gaan we komend seizoen verandering in brengen."

Waarom zou het nu wel lukken dan?
Frank: "De groep is breder geworden in kwaliteit. Er komen goede spelers over uit de A-jeugd en ook het niveauverschil met het tweede is minder geworden. We zullen dus minder problemen hebben na eventuele blessures van belangrijke spelers."
Vorig seizoen waren jullie dichtbij een periode. Aangezien de groep nu sterker is geworden, moet dat er dus zeker in zitten?
"We gaan zeker voor een periode inderdaad", is Rob resoluut. Frank: "Volgens onze trainer is prijzen pakken het allerbelangrijkste."

Jullie trainer Mayk van Driel gaat zijn vierde seizoen in. Dat zie je niet vaak.
"Nee, dat klopt', geeft Frank gelijk. "Maar er is een ontzettend goede klik met de groep. Daarom heeft de club besloten om met hem door te gaan. Mayk zoekt contact met iedereen en daarop baseert hij zijn beslissingen."

De indeling is dit jaar totaal anders.
"We spelen weer dichter in de buurt met enkele mooie derby's inderdaad", spreekt Frank. "Dat is voor de spelers mooier, maar ook voor het publiek. Daarnaast werk ik in Veghel dus ik spreek nog wel eens mensen van SCMH. Ook dat wordt een mooie ontmoeting. Zij hebben zich versterkt en willen bovenin mee gaan doen. Dat zullen we nog wel eens zien, haha."

Hoeveel punten tegen DVG?
"Zes!" zijn de heren resoluut. "Hoewel het tegen DVG altijd lastig is", lepelt Rob op. "De uitslagen liggen altijd dicht bij elkaar."

En tegen Nijnsel?
"Uit winnen we sowieso", knipoogt Frank. "De laatste keer stonden we er met 2-0 voor, maar uiteindelijk werd Nijnsel toch kampioen door met 3-2 te winnen. Het was een 'hete' wedstrijd, maar daarna zijn we nog lang daar in de kantine gebleven en hebben we nog feest gevierd met een biertje." Rob: "Zoals we eerder al zeiden, moeten we thuis in ieder geval winnen."


Twee duivenvluchten in één weekend

Afgelopen weekend stonden op 3 en op 5 augustus de vluchten vanuit Périgueux (793 km) en (Laon 250 km) op het programma.

Voor de vlucht vanuit Périgueux deden zeven deelnemers mee met 51 duiven. Ze werden gelost op om 10.30 uur en de eerste werd geklokt door A. Verhagen. Een dag later om 14.06 uur met een gemiddelde snelheid van 662 m.p.m. De eerste vijftien in Sint-Oedenrode waren: Verhagen: 1,2,7,10. J. v. Houtum: 3,6,8,12. O. Roeters: 4. B. Giebels: 5,9,11,13,14,15.

Vanuit Laon vertrokken jonge én oude duiven. Bij de jonge duiven waren er elf deelnemers met 265 duiven. Gelost om 9.30 uur werd de eerste geklokt door J. v. Boxmeer om 13.07 uur (snelheid 1147 m.p.m.). De eerste vijftien in Rooi waren: J. v. Boxmeer: 1. H. v. Boxmeer: 2,3,4,5,9,12,13. M. Walravens: 6,10,14,15. J. v. Laarhoven: 7. JeL: 8. W. v. Esch: 11.
Bij de oude duiven deden er vier deelnemers mee met 86 duiven. Ook hier werd de eerste geklokt door J. v. Boxmeer. Nu om 13.09 uur met een snelheid van 1141 m.p.m. De eerste vijftien in Rooi waren: J. v. Boxmeer: 1,3,4,5,6,7,13. W. v. Houtum: 2,8,9,10,11,14,15. H. v. Boxmeer: 12.

Mix-doubletten Cloeck & Moedigh

Na drie van de vijf partijen te hebben gespeeld, staat het doublet Leon van de Rijdt/Narda van Zutphen met 3 +27 duidelijk aan kop in de finale poule. Het doublet Ad van der Velden/Tonny van Eerd (2 +6) staat tweede, het doublet Karel Verschuijten/Tonny van de Rijt (2 +5) volgt op de derde plaats. Vierde staat het doublet Jan van Erp/Gerrie van de Rijdt (1 -9) en vijfde het doublet Erik Verschuijten/Lineke den Boer (1 -12). Het doublet Pieter Vereijken/Nellie Hendriks (0 -27) sluit de rij op de zesde plaats. In de vrijdagavondcompetitie werd Henk Hermes dagwinnaar (3 +27), tweede werd Els Goorts (3 +21) en derde Ad Ketelaars (3 +18). Frans vd Velden kwam op plaats vier (3 +16). Wim vd Rijdt staat eerste in het tussenklassement (+10).

24 / 24

woensdag 8 augustus
Dansen
Odendael

zaterdag 11 augustus
Poppenkast door Luuk Petersen
Kerkplein

Concert door Willem Hörmann
Martinuskerk

zondag 12 augustus
Zomerwandeling Olland
café d'n Toel

Live muziek: Koelcel
café de Ossekop

Repetitie Brabantband
Café 't Kerkpleintje

Open Tuin "De Stal"
Stekelbrem

maandag 13 augustus t/m vrijdag 17 augustus
JeugdVakantieWeek
Sint-Oedenrode

15 augustus
Nationale Indiëherdenking
Jaarlijkse herdenking op 15 augustus van de Japanse capitulatie en bevrijding van Nederlands-Indië in 1945. Hiermee kwam een officieel einde aan de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden. Bij de herdenkingsplechtigheid bij het Indisch Monument in Den Haag worden alle slachtoffers van de Japanse onderdrukking in en om voormalig Nederlands-Indië gedurende de Tweede Wereldoorlog herdacht.

woensdag 15 augustus
Dansen
Odendael

donderdag 16 augustus
30+ party
café 't Kerkpleintje

zaterdag 18 augustus en zondag 19 augustus
DeMooiRooiSchaal
VV Ollandia

Poppenkast door Luuk Petersen
Kerkplein

Concert door organist Bas Koster
Martinuskerk

zondag 19 augustus
Elvis Memorial Day
Ritaplein / De Vriendschap

Repetitie Brabantband
Café 't Kerkpleintje

Open Tuin "De Stal"
Stekelbrem

woensdag 22 augustus
Dansen
Odendael

zaterdag 25 augustus
Burgerkoning schieten
Gildeterrein

Zaterdag 25 augustus t/m woensdag 29 augustus
Rooi Kermis
Sint-Oedenrode