DeMooiRooiKrant

23 augustus 2017

DeMooiRooiKrant 23 augustus 2017


Vandaag 7 jaar geleden verscheen DeMooiRooiKrant voor de allereerste keer. De 7 wordt vaak het geluksgetal genoemd. Het is een bijzonder nummer, ook voor ons. Het is 2017 en in het jaar van ons 7-jarig bestaan gaan we verhuizen van Heuvel 17 naar Heuvel 7. Toeval? Had het zo moeten zijn of is het gewoon geluk?

Heuvel 17 hebben we altijd ervaren als een heerlijke plek om iedere week de krant te maken. Het is voor veel Rooienaren een vast bezoekadres. Voor het inleveren of ophalen van gevonden voorwerpen, voor het doorgeven van familieberichten, het inscannen van oude foto's of gewoon om een praatje te maken met een bakje koffie. Vooral op woensdagmorgen is het een drukte van belang als de nieuwste versie weer verschijnt. Goed nieuws… dat gaat op nummer 7 gewoon door! Als alles mee zit gaan we eind september verhuizen naar het historische pand. Enkele maanden geleden had Jola er een winkel, maar er hangt veel meer historie aan vast. Dat kunt u allemaal verderop in deze editie lezen.

In het nieuwe pand gaan we onze krachten bundelen met twee andere bedrijven. Wie dat zijn? Dat laten we u binnenkort weten. Wij prijzen ons in ieder geval gelukkig met de naderende samenwerking. Ook de nieuwe naam van het gebouw blijft nog even een verrassing! Binnenkort kunt u daar meer over lezen in de 7-jarige MooiRooiKrant…

Formido
De Wit Schijndel

Jaargang 8 • Week 34 • Woensdag 23 augustus 2017

Belastingen 2018: wat staat er allemaal op stapel?

Belastingen: wat staat er allemaal op stapel?

Ondanks de demissionaire status van het kabinet zijn er al diverse maatregelen genomen die de belastingwetgeving ingrijpend veranderen. Met name voor de loonheffingen blijken al diverse besluiten te zijn genomen.

Allereerst een wijziging die al jaren in de pijplijn zit, namelijk de geleidelijke ophoging van de AOW-leeftijd. Per 1 januari 2018 is die leeftijd namelijk al 66 jaar. Met de voorgenomen wetgeving zitten we in 2021 op 67 jaar en de verwachting is dat in de toekomst de AOW-leeftijd afhankelijk wordt van de levensverwachting. De twintigers van nu kunnen derhalve rekenen op een AOW-leeftijd van ca. 72 jaar.

In het kielzog van deze wijziging is ook de pensioen(richt)leeftijd verhoogd naar 68 jaar. De pensioenrichtleeftijd is een (reken)leeftijd die wordt gebruikt voor de berekening van de maximaal toegestane fiscale opbouwruimte. De in dat kader maximaal toegestane opbouw- en premiepercentages zijn gerelateerd aan een pensioen dat ingaat op de pensioenrichtleeftijd.

Gelukkig is er ook goed nieuws, met name voor werkgevers. Zij kunnen in 2018 profiteren van het lage-inkomensvoordeel (LIV) en de loonkostenvoordelen (LKV's), een extraatje als men bepaalde werknemers aanneemt. De nieuwste loot aan de stam is een compensatie in de vorm van het jeugd-LIV; een manier om werkgevers tegemoet te komen voor de hogere minimumlonen van hun jonge medewerkers. Deze compensatie kan duizenden euro's opleveren.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Van de Ven Accountants | Adviseurs, te bereiken via 0413-491111, e-mail: info@vdven.nl, of loop gewoon even binnen op werkdagen tussen 08.30 uur en 17.00 uur.

Maak gebruik van Persoonsberichten.nl

Maak gebruik van Persoonsberichten.nl

Persoonsberichten.nl is een initiatief van MooiRooi. De site biedt iedereen de mogelijkheid om een felicitatie, geboorte, of rouwbericht direct online te plaatsen. Zo kunt u dat met de Rooise inwoners delen.

Geboorteberichten, felicitaties, jubilea, huwelijkskaarten, rouwadvertenties of dankbetuigingen. Al deze persoonlijke berichten kunt u plaatsen in DeMooiRooiKrant. Daarna verschijnen ze gratis op www.persoonsberichten.nl.
Heeft u binnenkort in de familie of vriendengroep iemand die jarig is of jubileert en vindt u het leuk om hem of haar op deze manier in het zonnetje te zetten? Stuur het bericht door naar redactie@demooirooikrant.nl en laat het tevens op de website Persoonsberichten.nl plaatsen. Deze mogelijkheid hebben ook de nabestaanden van een overledene. Zij kunnen een overlijdensbericht openbaar maken op het moment dat daar behoefte aan is. Is de krant al gedrukt? Geen probleem. U kunt het bericht ook alleen op de website laten plaatsen tegen een gereduceerde prijs.

Alle verschillende soorten Persoonsberichten kunnen over het algemeen binnen enkele uren geplaatst worden. Informeer vrijblijvend bij de redactie naar de mogelijkheden.


Philippusstraat afgesloten

Aannemer BGM is in opdracht van Brabant Water bezig met de sanering van oude drinkwaterleidingen in een aantal straten in Sint-Oedenrode. Zo ook in de Philippusstraat.

In week 35, op woensdag 30 en donderdag 31 augustus en op vrijdag 1 september, wordt vanwege het aanbouwen en uitnemen van de kruising de Philippusstraat afgesloten. Dit gebeurt vanaf de voorkant van de Philippusstraat (gezien vanaf de Markt).

De drempel wordt hiervoor in zijn geheel uitgenomen en deze wordt later met beton opnieuw opgebouwd. Vandaar ook dat er drie dagen nodig zijn. Er is door de gemeente rekening gehouden met de kermis maar helaas vallen de werkzaamheden op een dag samen met de Rooise kermis. De gemeente heeft een omleiding ingesteld en hoopt dat de overlast beperkt blijft.

Rooi Fietst 'Extra Goed Geregeld'

Foto: Frans Mabesoone

De fietsvierdaagse Rooi fietst voldoet aan het hoogste kwaliteitsniveau van Wielersportbond NTFU. Onlangs is de tocht beoordeeld door een NTFU kwaliteitsadviseur. De tocht voldeed aan alle eisen voor het keurmerk 'Extra Goed Geregeld'

De eerste Rooise Fietsvierdaagsen waren een ongekend succes. Het enthousiasme van een paar duizend deelnemers motiveerde de organisatie om dit fietsevenement tot een terugkerende Rooise belevenis te maken. Want de ligging van Sint-Oedenrode leent zich uitstekend tot fietstochten in elke windrichting: routes door bossen, langs akkers, voorbij schilderachtige dorpjes en historische Brabantse bouwwerken.

Al snel kreeg Rooi Fietst het hoogste aantal te verkrijgen sterren en nu mag de organisatie trots zijn op deze stempel!


Flinke schade bij ongeluk

Foto: AS Media

Woensdagmiddag 16 augustus iets voor 13.00 uur vond op de Nijnselseweg in Sint-Oedenrode een aanrijding plaats tussen twee personenauto's.

Een voorrangsfout van een van de bestuurders is waarschijnlijk de oorzaak van deze aanrijding. Een slachtoffer is behandeld aan zijn verwondingen. Één rijbaan was tijdelijk afgesloten. Een bergingsbedrijf heeft de voertuigen meegenomen. Bron: AS Media

"We zijn van een wigwam naar een villa gegaan"

Marcel en Linda voor het nieuwe onderkomen.

Bescheiden, maar zeer trots laat Marcel Zwaard zijn nieuwe pand op bedrijventerrein De Kampen zien. Aan de buitenkant is het al indrukwekkend, maar zodra de voeten binnen neer worden gezet, doemt een ruime en nette meubelfabriek op. "We zijn van een wigwam naar een villa gegaan", grapt de ondernemer vergelijkend. Maar dan wel een villa waar heel hard gewerkt wordt. Maar liefst drie man personeel en een stagiaire leven zich er uit.

Wie het nieuwe onderkomen van Marcel Zwaard meubel- en interieurbouw nu ziet kan bijna niet geloven dat al die grote machines in het vorige onderkomen aan de Schijndelseweg stonden. Het personeel beaamt dan ook dat het nu veel beter werken is. "Kijk alleen al naar die platen", wijst Marcel. "Daar hebben we nu een speciaal rek voor kunnen maken om ze makkelijk op te slaan. Niets staat meer in de weg." Hij loopt een ronde en laat zien dat hij een productieverloop heeft gemaakt. "Een stuk overzichtelijker, echt heel fijn."

Het gezonde van Marcel's bedrijf is dat de groei heel gestaag is gegaan. Van zijn zeventiende tot zijn vierentwintigste werkte de van oorsprong machinaal houtbewerker in loondienst. Daarna durfde hij het aan om zich in 2001 bij de KvK in te schrijven. "Ik begon in een ruimte van 60m2 bij garage Schepens aan de Schijndelseweg. Al snel groeide dat naar 100m2 en later naar 160m2. Toen de mogelijkheid zich voor deed om in de loods achter het huis van Van de Laar (iets verderop red.) een werkplaats van 225m2 te huren, koos ik daarvoor. Later is dat nog groter geworden, omdat een ander bedrijf er weg ging." Zijn groei kon Marcel zich permitteren omdat zijn klantenkring alsmaar uitdijde. "Een klus levert vaak weer een nieuwe klus op. Soms maak ik keukens, meubels of badkamerinterieurs voor hele families."

In dit geval stipt Marcel particuliere klussen aan, maar ook voor bedrijven en instellingen maken hij en zijn team complete interieurs. Denk aan tandartspraktijken, kantoren of kinderdagverblijven. Soms komt er ook productiewerk tussendoor, zoals het maken van doodskisten of houten kubussen. Daar is goed geschoold personeel en een professioneel machinepark voor nodig. "Zo hebben we een CNC machine. Daarmee maken we ook freeswerk voor derden. Er is hier ook constant aanloop. Soms komen bedrijven hier zelf afplakken."
Nog niet alles heeft een plek gevonden. De zolder van de hal krijgt nog een inrichting en ook beneden worden nog stellingen gemaakt. Het plan heeft Marcel precies in zijn hoofd. De partner van Marcel, Linda Bekkers, helpt daar waar ze kan. Ze neemt bijvoorbeeld de organisatie van personeelsfeestjes op zich. "De waardering voor de jongens is vanuit ons heel groot", zegt Linda. "Ze staan altijd voor Marcel klaar. Het is een fijne club om mee te werken."

Open Dag
Er zijn vast nieuwsgierigen en geïnteresseerden die het nieuwe onderkomen van Marcel Zwaard meubel- en interieurbouw eens willen zien. Dan bieden Marcel en Linda een ultieme kans op zaterdag 9 september van 10 tot 17 uur. Het adres is Pearl S. Buckstraat 3, 5491 DG, Sint-Oedenrode.

Gewone mensen voor bijzondere ervaringen

Maatjesproject Match is op zoek naar gewone mensen die kinderen en jongeren bijzondere ervaringen willen geven. Bijzonder is voor deze kinderen vooral dat ze individuele aandacht en ontspanning krijgen. Meestal tijdens juist de meest doodgewone dingen, zoals een appeltaart bakken, een potje voetbal, samen knutselen of een bezoek aan de kinderboerderij. Wil jij ook iets voor een kind betekenen? Woensdag 6 september houdt Match hierover een informatiebijeenkomst van 19.30 tot 21.00 uur bij Stichting Oosterpoort aan de Kamperfoeliestraat 60 in Oss.

Het is niet altijd even zichtbaar. Maar ook in Sint-Oedenrode leven kinderen en jongeren die het soms niet mee zit. Zij hebben moeite met het aangaan of onderhouden van sociale contacten. Of vertonen probleemgedrag door bijvoorbeeld een vorm van autisme of ADHD. Maar er kan thuis ook van alles aan de hand zijn, zoals echtscheidingsproblematiek, beperkte financiële middelen of een zieke broer, zus of ouder, waardoor sommige kinderen al op jonge leeftijd veel verantwoordelijkheid moeten dragen. Door persoonlijk contact met vrijwilligers van Match krijgen ook deze kinderen en jongeren de aandacht, steun en ontspanning die ieder kind nodig heeft. Het kind mag gewoon weer even kind zijn. Hierdoor groeit het zelfvertrouwen en krijgt het kind of de jongere een positiever zelfbeeld. Iets waar ze de rest van hun leven plezier van hebben.

Vrijwilliger worden?
Match is op zoek naar vrijwilligers (18+) uit de nabije omgeving van Sint-Oedenrode. Heb je affiniteit met kinderen of jongeren en heb je zin, tijd en ruimte om iets voor hen te betekenen? Kom dan naar de informatiebijeenkomst op woensdag 6 september in Oss. Ook mensen die twijfelen en hier vragen over hebben, zijn van harte welkom. Matchbegeleidster Tesse van Boxmeer en een vrijwilligster vertellen over de mogelijkheden en ervaringen. Aanmelden voor de bijeenkomst kan via de website (www.oosterpoort.org/match) of telefonisch: (0412) 46 53 00, maar is niet verplicht. Ben je verhinderd voor de bijeenkomst, maar wel geïnteresseerd? Neem dan ook telefonisch contact met Match op.

Over Match
Match is een onderdeel van Stichting Oosterpoort. Match is een vrijwilligersproject bedoeld voor kinderen en jongeren (van 6 tot en met 18 jaar) die door omstandigheden een dosis extra aandacht hard nodig hebben. Bij Match wordt een kind gekoppeld aan een volwassen vrijwilliger, een soort 'maatje'. Als koppel ondernemen ze gezellige, maar vooral ook alledaagse, activiteiten, zoals een potje voetballen of een cake bakken.

KomUP in het Wild!

Een paar keer per jaar organiseert Stichting KomUP een geweldig evenement, waarbij mensen met het Syndroom van Down eens goed in de watten worden gelegd.

Louise heeft ontzettend veel voldoening gekregen uit de organisatie van het eerste grote KomUP-evenement Prinsen en Prinsessengala te Oirschot op 21 maart jongstleden. Hierdoor zal ze met haar stichting meerdere activiteiten en verwendagen per jaar te organiseren, met als speciale gast hun ambassadeurtje Sanne. Hierin staat niet alleen de persoon met het Downsyndroom centraal, maar er is ook aandacht voor de broertjes, zusjes en ouders en/of verzorgers zodat ook zij kunnen genieten van een leuke dag, nieuwe mensen leren kennen en informatie kunnen uitwisselen. 24 September aanstaande vindt het evenement 'KomUP in het Wild' plaats in Best bij Scouting Oud Best. Op deze dag zijn er verschillende activiteiten voor de deelnemers van alle leeftijden, georganiseerd in het bos rondom de scouting. Voorbeelden van deze activiteiten zijn broodjes bakken, muzikale activiteiten, een spannende wandeling met "wilde" dieren, spellen, en een roofvogelshow. Ook is de uitgebreide lunch bij deze dag inbegrepen. Alles wordt vastgelegd door professionele fotografen, zodat er blijvende herinneringen zijn. Ken jij iemand met het Downsyndroom? Bezorg hem/haar een geweldige dag en geef ze op voor het KomUP in het Wild! op zondag 24 september aanstaande (van 11.00 tot 16.00 uur) bij Scouting Oud Best! Inschrijven kan via www.komup.nl. Op de website is het ook mogelijk om vriend of sponsor te worden van KomUP. Daar kunt u ook terecht voor meer informatie of contact met de stichting.

Bezorgers gezocht!

DeMooiRooiKrant is op zoek naar bezorgers die een zakcentje willen bijverdienen.

Je bepaalt je eigen tijd, bent heerlijk in beweging in de buitenlucht en iedereen kijkt naar je uit! De kranten worden bij jou thuis afgeleverd. Dus ben je 13 jaar of ouder en wil je wat bijverdienen? Meld je dan snel aan, want we hebben volgende week een wijk beschikbaar! Aanmelden kan via redactie@demooirooikrant.nl of 0413-479322.

The traveling sisters in Zuidoost Azië

Nadia en Marissa van Aalst

Zuidoost Azië is een regio in, jawel, het zuidoosten van Azië. Landen die hiertoe gerekend worden zijn: Brunei, Cambodja, Christmaseiland, Filipijnen, Indonesië, Laos, Maleisië, Myanmar, Oost-Timor, Papoea-Nieuw-Guinea, Singapore, Thailand & Vietnam. Steeds meer mensen kiezen voor deze populaire backpackersbestemmingen. In deze landen worden verschillende talen gesproken en zijn verschillende religies actief. Vooral het Boeddhisme en het Hindoeïsme zijn populair.

"Are you twins?. Dat is de vraag waar we onze reis mee te maken hebben. Twee zussen uit Sint-Oedenrode die qua uiterlijk veel op elkaar lijken, maar qua persoonlijkheid totaal verschillend zijn. Als we de mensen vertellen dat we geen tweeling zijn, kijken ze ons met een verbaasde blik aan.

Op 21 juni zijn we met z'n tweeën naar Bangkok in Thailand gevlogen. Een grote, drukke stad en er komt geen einde aan het getoeter van auto's en scooters. We hadden al meteen vrienden gemaakt met de taxichauffeur. Toen hij hoorde dat we uit Nederland kwamen begon hij meteen over voetbal. Hij vertelde dat zijn hele familie voor Feyenoord is. Wij vertelde hem dat wij voor PSV uit Eindhoven zijn. Dat mochten we niet nog een keer zeggen want dan konden we gaan lopen naar ons hostel. Toen we uit de taxi stapte zei hij: 'I love you my friends! I love you!'

Na een paar dagen in Bangkok zijn we met de nachttrein naar het zuiden gereisd. Toen we 's morgens vroeg in Chumphon aan kwamen, zijn we op de boot gestapt naar Koh Tao. Een klein eiland met mooie stranden en helder water waar je kunt snorkelen en duiken. We hebben een scooter gehuurd en zijn het eiland gaan verkennen. We zijn uitgekomen bij een prachtig strand waar we zijn gaan snorkelen. We hadden nog geen vis gezien of er kwam al een kleine haai voorbij zwemmen, super gaaf!

Na Koh Tao zijn we naar Koh Phangan gegaan. Daar hebben we de half moon party mee mogen maken. Een klein festival midden in de jungle. Wat hebben wij het daar leuk gehad! Een hele leuke maar toch ook een aparte ervaring.

Na Koh Phangan zijn we verder gereisd naar Koh Samui, en van Koh Samui naar Krabi. In Krabi hebben we een vlucht geboekt naar Chiang Mai. Hoewel we eerst van plan waren om vanuit Thailand naar Indonesië te gaan, hadden we besloten om toch naar het noorden van Thailand te reizen. En daar hebben we tot nu toe geen spijt van gehad. In Chiang Mai hebben we een scooter gehuurd, en zijn we op de scooter naar Pai gereden. Een klein hippiedorpje met een prachtige omgeving. Wat ons het meeste bij is gebleven is de weg naar Pai. De weg loop dwars door de bergen heen en heeft 762 bochten. De uitzichten waren prachtig, en vijf uur op een scooter heeft toch wel wat. We keken dan ook erg uit naar de weg terug naar Chiang Mai. Het begon al goed met een lekke band, en onderweg begon het super hard te regenen. Niet ideaal op een bergweg, maar met aangepaste snelheid waren we heelhuids weer in Chiang Mai aangekomen.Vanuit Chiang Mai zijn we met de bus naar Chiang Khong gegaan, en daar zijn we de grens overgestoken naar Laos. Net over de grens in Laos zijn we op een slow boat gestapt. Twee dagen op een boot varen op de Mekong rivier. Wat was dit leuk. Het was gezellig met de mensen op de boot, en de omgeving was prachtig. We hebben overnacht in het dorpje Pakbeng. De volgende dag kwamen we aan in Luang Prabang. Een gezellig stadje met veel marktjes en eetkraampjes. Samen met twee Vlaamse meiden zijn we naar de Kuang Si watervallen gegaan en hebben daar heerlijk gezwommen.

Van Luang Prabang zijn we naar Vang Vieng gegaan met de minivan. Door de bergen, door de wolken en opeens trapte de chauffeur op de rem. Wat bleek, de dag daarvoor was er een overstroming geweest die een stuk van het asfalt van de weg heeft gespoeld. Heel voorzichtig reed de chauffeur over de grote brokken steen en het stroompje water wat midden over de weg liep. We hadden toch wel even schrik toen we de afgrond naast ons busje zagen. Vanuit Vang Vieng zijn we naar Vientiane gegaan. In Vientiane was niet veel te doen en daar hebben we dan ook alleen onze VISA voor Vietnam geregeld. Aangekomen in Hanoi kwamen alle scooters toeterend voorbij rijden. Toen we bij ons hostel aan kwamen, kwamen de heerlijke geurtjes ons al tegemoet van de vele eettentjes. Na vijf dagen feesten en een dagje cultuur snuiven, zijn we door gereisd naar Sapa. Een bergdorpje met een prachtige omgeving. Waar we hier na naar toe gaan, dat weten we nog niet. Want onze planning kan ineens weer veranderen!

Leuk weetje voor wie ook naar Thailand gaat
De 7-eleven is een supermarkt die om de 300 meter ergens opduikt. We moeten toegeven, we kunnen ook niet zonder. En waarom dan niet? Tosti's! Ze hebben er heerlijke tosti's die ze voor je opwarmen. Maar wat nu als ze alleen maar tosti's hebben met ham en kaas er op, en je geen ham lust? Dan vraag je toch gewoon of ze de ham er af halen. Dat hebben wij vanmorgen dus gedaan. De vrouw achter de kassa keek ons met een scheef gezicht aan en begon te lachen. 'No ham? No ham?' Vroeg ze. In het Thais vertelde ze dit natuurlijk tegen haar collega's en die kwamen niet meer bij. Wij keken elkaar aan en vroegen ons af of dit nu echt zo raar was. Ja dus, hier is dat raar om te vragen. Maar goed, ze haalde de ham er van af en warmde de tosti voor ons op. Wat gebeurde er met de ham? Het plakje ham wat ze er vanaf had gehaald legde ze in de magnetron. Weer keken wij elkaar met een vragend gezicht aan. Ze zal toch niet de ham apart nog aan ons mee geven?

De tosti was klaar, en het plakje ham was ook al warm, en de vrouw pakte de tosti voor ons in. Maar ze gaf de ham niet aan ons mee. Gelukkig dachten wij. Toen we naar buiten liepen keek Marissa nog even om en zag ze dat de vrouw het plakje ham zelf op at. Tja, de ham is er in ieder geval niet voor niks van de tosti af gehaald."


Het Steunpunt Vrijwilligerswerk zoekt vrijwilligers

Het Steunpunt Vrijwilligerswerk van Welzijn De Meierij is steeds op zoek naar vrijwilligers voor uiteenlopende vragen in Schijndel en Sint-Oedenrode. Ook deze keer hebben we enkele interessante vacatures van de vacaturebank voor u uitgelicht.

Docent Digisterker Bibliotheek Sint-Oedenrode
De Bibliotheek Sint-Oedenrode is op zoek naar een vrijwilliger die de cursus Digisterker (werken met e-overheid) wil begeleiden. Elke cursus bestaat uit 4 bijeenkomsten van 2 uur. Heeft u goede communicatieve, didactische en presentatievaardigheden en/of bereidheid om zich daar verder in te ontwikkelen? Dan is deze vacature iets voor u! U neemt deel aan een docententraining van een dagdeel voor Digisterker-docenten en bent daarnaast bereid om een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) te overleggen. (vacaturenummer 18194)

Leer veilig omgaan met honden
Het Sophia SnuffelCollege is op zoek naar vrijwilligers: samen met je hond bezoek je de laagste groepen van basisscholen bij jou in de buurt om kinderen te leren hoe ze veilig met honden omgaan. Op die manier kan het aantal hondenbeten bij kinderen beperkt worden en neemt angst voor honden af. Bovendien draagt het Sophia SnuffelCollege bij aan meer begrip en respect voor honden en andere dieren. Het Sophia SnuffelCollege is een project van de Koningin Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren. (vacaturenummer 15772)

Voor aanmelding of informatie kunt u contact opnemen met het Steunpunt Vrijwilligerswerk van Welzijn De Meierij; u kunt bellen (073 – 5441400) of mailen (vrijwilligerswerk@welzijndemeierij.nl). Bezoek ook onze website voor alle andere vacatures en activiteiten (www.welzijndemeierij.nl).


Roois Landschap komt op voor bijen, hommels en vlinders

De bloemrijke strook aan de Dommel tegenover de Knoptoren die momenteel in volle bloei staat. Foto: Henri van Weert

Bijen, hommels, bloemen en vlinders zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ze hebben bloemen nodig die nectar en stuifmeel leveren voor hun voedsel en diezelfde bloemen hebben bijen en vlinders nodig voor hun bestuiving en dus voortbestaan. Deze relatie staat de laatste jaren flink onder druk.

Het gaat slecht met de bijen, hommels en de vlinders. Steeds minder bloemen zijn voor ze beschikbaar. Denk aan al die geplaveide tuintjes waar voor insecten niets meer te halen valt. Hier probeert Het Roois Landschap iets aan te doen. Op zo'n 40 are hebben ze voor het derde jaar stroken laten inzaaien met bloemenmengsels waar hommels, solitaire (wilde) bijen, honingbijen en vlinders van kunnen profiteren. De stroken liggen bij Nijnsel, langs de Sonseweg en langs de Dommel bij de Knoptoren.
De plantenkenner zal o.a. bloemen als phacelia, boekweit, gele mosterd, koriander, juffertje in het groen, goudsbloem, korenbloem en malva kunnen ontdekken. Een lust voor het oog. Bewust is een aantal stroken die vorig jaar wel ingezaaid zijn dit jaar niet gefreesd en ingezaaid om te kijken wat er spontaan weer opkomt. Ook de zaadetende vogels en kleine zoogdieren, zoals veldmuizen, hebben baat bij de vele zaden van de uitgebloeide planten in de herfst. De stroken zijn door onze Rooise boomkweker Van den Berk belangeloos ingezaaid. Daarvoor is de stichting het bedrijf erg dankbaar.


Ritaplein Boskant stroomt over bij Elvis Memorial

Ritaplein Boskant stroomt over bij Elvis Memorial

Het is dat het Ritaplein in Boskant geen muren heeft, anders zou "Het hing er met de benen buiten" of "Barst uit zijn voegen" in de kop van dit artikel hebben gestaan. Grofweg zo'n 1000 liefhebbers van The King, dagjesmensen en ander nieuwsgierigen wisten zondag de weg goed te vinden naar het evenement in Boskant, dat dit weekend vanwege DeMooiRooischaal toch al niet over belangstelling te klagen had.

Als veel mannen, vrouwen maar ook jongeren uit het publiek door hun uiterlijk al geen opvallende verschijning waren, waren de Amerikaanse oldtimers uit de sixties rond het plein dat wel. Ook de andere zintuigen werden in jaren zestig-stijl geprikkeld.

Foto: Bart van der Heijden
Foto: Bart van der Heijden

De Elvis Memorial Day is sowieso ieder jaar weer een hoogtepunt voor organisator en Elvis-fan Bernie de Brouwer maar de elfde editie, ter herdenking aan het 40-jarig 'jubileum' van Elvis' sterfdag, overtrof ieders verwachtingen. "Met zulk weer kan dit feest niet kapot, maar zonder Mark Elbers is er ook geen Elvis Memorial Day" complimenteerde Bernie de Elvis tributezanger die ook de handen van het publiek steeds weer op elkaar wist te krijgen. Rockabillyband The Eightball Boppers paste ook goed bij het jaren zestig-sfeertje en welke kant je ook op keek, je waande je terug in de tijd. Aan de buitenrand kraampjes met suikerspinnen, ouderwets snoepgoed, kleding uit de sixties en Elvis-pafternalia, richting podium zowel professionele als gelegenheidsdansparen met de voetjes van de vloer, en daar tussenin een kleurrijk volkje in alle stijlen uit de tijd van toen, van pettycoat tot vetkuif.

"Klein, laagdrempelig, gezellig en nog gratis ook" noemt Bernie als succesfactoren van het evenement. Wat hij het mooiste eraan vindt? "Dat ik dit gevoel ieder jaar aan iedereen kan geven." Het is niet een feestje dat je 'even' organiseert. Bernie toont zijn draaiboek met zo'n vijftien A4-tjes, dat begint met de voorbereidingen in april/mei. "In 2007 kon het nog op één A4tje" lacht hij.

Dat er elders in Rooi nog een evenement was voor de doelgroep sixties had hem afgelopen week verrast, de communicatie daarover binnen de gemeente was volgens hem niet goed geregeld. In Boskant was daar overigens niets van te merken. "Trouwens, ik gun iedereen zijn feestje" besluit Bernie.


Live in Biobest: Mayweather vs Mcgregor

De sportwereld kijkt er al weken reikhalzend naar uit: de clash tussen bokskampioen Floyd Mayweather en UFC ster Conor McGregor. Zaterdag 26 augustus stappen de twee kemphanen in de boksring voor een nu al historisch sportevenement. In samenwerking met FOXSports is het spektakel in de nacht van zaterdag op zondag vanaf 03.00 uur live te zien in het Biobest Theater in Best.

Historisch sportevenement
Sportliefhebbers over de hele wereld raken er niet over uitgesproken: het gevecht tussen UFC-vechter Conor McGregor en bokser Floyd Mayweather. Twee grote kampioenen, maar in twee totaal verschillende disciplines. Op 26 augustus staan ze tegenover elkaar in Las Vegas voor een nu al historisch sportevenement. Het gevecht wordt gehouden volgens de traditionele boksregels.

Kampioenen
Conor McGregor (28) is de absolute ster van de UFC, de belangrijkste Mixed Martial Arts (MMA) competitie die wekelijks is te zien op FOX Sports. De Ier is met zijn spectaculaire vechtstijl en provocerende gedrag de grote blikvanger en heeft meerdere UFC-titels op zijn naam staan. De Amerikaan Floyd Mayweather is meervoudig wereldkampioen boksen en verloor in zijn professionele carrière nog nooit een wedstrijd. Maar liefst 49 keer bleef hij ongeslagen. De inmiddels 40-jarige bokser beëindigde in 2015 zijn carrière, maar trekt speciaal voor uitdager McGregor nog een keer zijn handschoenen aan. Kaarten en reserveringen a € 8,- per persoon verkrijgbaar aan de kassa tijdens openingstijden of online via www.biobest-theater.nl.

Programma informatie

Rooi Actueel
Rooi Actueel met nieuws, actualiteiten, info en trends in korte uitzendingen.

Rondje Rooi
Vanaf donderdag 24 augustus zijn gepland: Viering Elvis Memorial Day in Boskant, Buxusmot: plaag in veel tuinen, Voetbaltoernooi om MooiRooi Schaal.

Special: "In de oorlog": deel 1- Identiteit Serie korte films over leven in oorlogstijd in onze regio.

Studio: Laan van Mariëndael 30A bereikbaar voor bestellingen, vragen, meldingen. Tel. 0413-471193.

De hoogte in

De zonnebloem van Meike Delisse is tot wel 3 meter 60 cm gegroeid! Wat een hoogte hé?

Knuffel gevonden

Anja Seijkens heeft op zondagmiddag bij de rotonde op de Ollandseweg deze knuffel gevonden. Wie herkent deze knuffel en kan er voor zorgen dat hij weer bij de gelukkige eigenaar terecht komt? Neem contact op met DeMooiRooiKrant.

Rooi krijgt traditioneel Oktoberfest

Foto: Marianne Ketelaars

Het is bijna oktober. In Duitsland kriebelen nu al miljoenen buiken, omdat het traditionele Oktoberfest op de rol staat. Er zijn genoeg Nederlanders die daar een graantje en een biertje van mee willen pikken. Toch kan een lange rit naar Beieren bespaard worden, want ook Sint-Oedenrode krijgt een traditioneel Oktoberfest.

Harmonie Zonder Zaal (HZZ) houdt van gezelligheid. Bovendien staat muziek bij deze club centraal. Een combinatie van die twee wordt daarom vaak gezocht. Tijdens een borrel (hoe kan het ook anders?) werd een Duitstalig plan gesmeed; een traditionelles Oktoberfest op 7 en 8 oktober, op het parkeerterrein van de Ahrend tegenover café 't Kofferen. Dat is het thuishonk van HZZ en eigenaar Toon doet dan ook een flinke duit in zakje.
"Voor de jeugd in Sint-Oedenrode is er ieder jaar al een groot Oktoberfissa, maar ons feest wordt echt traditioneel, met traditionele Duitse muziek. We zijn al vanaf april bezig met organiseren. Het kost veel tijd, maar we kunnen verzekeren dat het een geweldig weekend wordt", vertelt schlagerhobbyist Peter Vogels. 'Vereinsmitglied' Jan de Leijer vult aan: "Als we het doen, doen we het goed hebben we tegen elkaar gezegd. Daarom komen er goede bands en zou het leuk zijn als iedereen traditioneel verkleed komt. Het is geen verplichting, maar het draagt natuurlijk wel bij aan de ultieme Duitse sfeer!" Kastelein Toon zal namens HZZ de avond openen door het vat 'aan te slaan', iets dat ook op een echt Oktoberfest gebeurt. Natuurlijk gaan ze zelf muziek maken en de befaamde alpenhoorn wordt van stal gehaald. "Goed voor de stimmung", knipoogt Peter. Woenderbaar komt op zaterdag 7 oktober muziek maken. Woenderbaar is een feestband in hart en nieren uit het zuiden des lands. De band neemt mensen in een wervelende knotsgekke show mee op een muzikale rondreis door Duitsland. De allergrootste Duitse kneiters passeren de revue. Een dag later starten ze om 11.00 uur met frühshoppen met medewerking van diverse blaaskapellen. Rond de klok van 15.00 uur betreedt het professionele orkest Blech Mich het podium. Zeker ook niet de minste muzikanten. "We zien dat als een heerlijk aperitiefje voor Carnaval en het is zeker géén kapellenmiddag, maar een echt traditioneel feest!", tekent Jan op. Hij heeft zijn kniekousen en lederhosen al aan de kast hangen. Als u zin heeft in een echt Duits feestje met bier, bratwurst en "deutsche schlagers", dan moet het weekend van 7 en 8 oktober met stip op 1 staan in uw agenda. De kaarten zijn al voor €12,50 te koop bij Optiek Moonen en Gerits Mode.


Op zoek naar vleermuizen en nachtvlinders

Het Kienehoefpark in Sint-Oedenrode is een mooi park met oude bomen en fraaie vijvers. Hier komen veel bezoekers naar de speeltuin, de kinderboerderij of om te wandelen tussen de bomen en de fraaie vijvers. Maar ook 's avonds en 's nachts wordt het park druk bezocht, namelijk door de verschillende soorten vleermuizen die hier jagen op hun prooi.

Tijdens de Europese Nacht van de Vleermuis op zaterdag 26 augustus nemen gidsen van de vleermuiswerkgroep Sint-Oedenrode u mee voor een wandeling door dit park. De excursie begint met een korte presentatie over de vleermuizen die in Rooi en met name in het park voorkomen. Hoe vinden deze vliegende zoogdieren bijvoorbeeld hun weg in het donker en hoe vangen ze hun prooi? En waar blijven ze in de koude jaargetijden?

Wanneer de schemering invalt begint de wandeling en gaan we op zoek naar de vleermuizen. Met de bat-detectors van de vleermuiswerkgroep worden de typische geluiden van de verschillende soorten hoorbaar gemaakt. We laten ook zien dat elke soort een typische eigen manier van vliegen heeft. De excursie in het park en langs de vijvers gaat grotendeels door het donker. Zaklampen worden alleen gebruikt door de gidsen om de vlucht van de vleermuizen te kunnen volgen. Iedereen die mee wil lopen is welkom, inclusief kinderen vanaf ongeveer 10 jaar (onder volwassen begeleiding).

Er zijn in Nederland veel meer nachtvlinders dan dagvlinders. Er zijn ongeveer 55 soorten dagvlinders en zo'n 2000 soorten nachtvlinders. Nachtvlinders zie je veel minder omdat veel soorten alleen 's nachts actief zijn. Dat er hoogstwaarschijnlijk in uw tuin 's nachts ook prachtexemplaren rondfladderen is wel zeker. Welke vlinders zijn het dan? Op deze avond gaan we daar op in. Eerst gaan we kijken welke soorten nachtvlinders er zoal zijn en tot welke families ze behoren. Daarna, als het donker is, gaan we de theorie in praktijk brengen door vlinders te lokken. U mag dan proberen de naam van de vlinder te vinden. Het is verstandig om iets tegen muggen, en een stoel mee te brengen. De presentatie start om 20:00 uur bij het paviljoen 'De Helden van Kien', adres Bremhorst 1, Sint-Oedenrode. De aansluitende wandeling zal tot ongeveer 23:00 uur duren. De activiteit wordt georganiseerd door de vleermuiswerkgroep van IVN Sint-Oedenrode en Stichting Het Roois Landschap én de Nachtvlinderwerkgroep van IVN Sint-Oedenrode. Het is voor deelnemers geheel gratis.


Deel 5: De Moerkuilen fotogeniek

Foto: Thea Willems Foto: Thea Willems

De keuze voor de Rooise natuurgebieden als zomerthema blijkt een goede te zijn. We kunnen er ook volgend seizoen mee vooruit en tot dusver bracht iedere rondleiding weer nieuwe elementen naar voren. In deze aflevering nemen we jullie mee naar de Moerkuilen. Onze gids: Sander van de Ven, die wekelijks door dit natuurgebied wandelt en er zo enthousiast over kan en wil vertellen dat hij als eerste reageerde op onze oproep begin augustus.

We vertrekken vroeg in de avond vanaf de Knoptorenkerk en gaan over het A50-viaduct. We nemen niet de makkelijkste maar wel de kortste weg, tussen de aangelegde wilgenbosjes door, steil tegen het ruig begroeide talud op. Onze stevige wandelschoenen komen goed van pas.

We gaan het viaduct over en dan meteen rechts, richting Everse Akkerpad. Het Bolckpad laten we aan ons voorbijgaan en we nemen even verderop de 'afslag' rechts langs het weiland, richting Dommel. Het terrein is van StaatsBosBeheer. Onderweg valt de diversiteit van de perceeltjes op; geen hectare is hetzelfde. Op de vraag waar de Moerkuilen zich in zijn ogen onderscheiden van andere Rooise natuurgebieden moet onze gids wel even nadenken. "Dat het zo dichtbij het centrum is". We waren pas 20 minuten onderweg dus daar had hij wel een punt. Dat was echter vanaf de Knoptoren in Eerschot. Vanuit het centrum zal Diependaal op dat punt nog beter scoren en dat komt in onze volgende aflevering aan bod. "Bij de Moerkuilen zijn in ieder geval ook veel verschillende routes mogelijk", voegt onze gids er aan toe. En dat is maar goed ook, want het gebied staat bekend als grotendeels lastig begaanbaar. En dat blijft ons bespaard, hij weet de weg en we kunnen stevig doorstappen zonder onderuit te gaan.

"Hier doe ik mijn oordopjes standaard even uit om te genieten van de stilte"

Even verderop gaan we weer rechts, een pad in met links een brede, schier ondoordringbare houtwal en rechts wat transparanter begroeiing. Veel mensen komt onze gids hier niet tegen. Voor hem is dit stukje het hoogtepunt van deze route. "Ik luister onderweg altijd naar muziek, om mijn hoofd leeg te maken. Hier doe ik mijn oordopjes standaard even uit om te genieten van de stilte". Na 50 meter komen we uit bij de houten uitkijktoren, die recent in het nieuws was en zelfs Hart van Nederland bereikte, naar aanleiding van de oproep op hem weer op te knappen.

Onderweg hebben we aan onze rechterhand een prachtig uitzicht met de Knoptoren als achtergrond. Helaas kijken wij als laatkomers recht tegen de zon in. Al gauw krijgen we ook aan de linkerzijde wat fotogenieke vergezichten en landschapskenmerken. In de ogen van de redactie scoren de Moerkuilen op dit kenmerk het hoogst.

Onze route loopt niet langs de veenplas zelf, daarvoor ontbreekt onze gids helaas de tijd. Van het plateau waar de Dommel langs de plassen stroomt resteert nog een steile rand. De plassen liggen aan een broekbos met rivierduintjes en staan bekend als vogel- en visrijk. Ook de flora is hier goed vertegenwoordigd: dalkruid en hengel, wat ook de naam van een plant blijkt te zijn.

We komen via nog een mooi begroeid pad uit bij de Lieshoutseweg, lopen door Nijnsel en gaan vóór het A50-viaduct rechts, over de Kerkdijk-Zuid. Voor het laatste stukje natuur-cultuur van onze ronde gaan we richting 'laarzenpad', als het ware hand in hand met de Dommel onder de A50 door. Het pad is prima begaanbaar omdat de rivier laag staat, en de schaduw van de snelweg maakt een mooie doorkijk mogelijk in het verrassend heldere water. We steken de Oostelijke Randweg over, en volgen na het draaipoortje nog een lange en brede groenstrook binnen de bebouwde kom, langs de Dommel, tot aan de Lindendijk.

We kijken terug op een gezellige wandeling, en met een beetje speurwerk kon het verslag worden afgerond met weetjes die we onderweg nog hebben gemist.


Disney's wonderlijke wereld

Foto: Lisa vd Ven

De laatste week van de basisschoolvakantie is aangebroken. Disney's Wonderlijke Wereld heeft haar deuren geopend voor 380 enthousiaste kinderen. Deze week komen de kinderen op verschillende geheime locaties waar wij de Disneyfiguren schuil houden. Ook gaan we proberen het grote dilemma van Dagobert Duck te ontrafelen.

Maandagmorgen kwam Dagobert Duck er tot zijn grote schrik achter dat zijn geluksdubbeltje is gestolen! Nu is de vraag wie dat gedaan zou kunnen hebben. Waar is het geluksdubbeltje gebleven?

Dagobert Duck, Donald Duck en Kwik, Kwek en Kwak zijn helemaal overstuur. Deze week gaan we proberen te achterhalen waar het geluksdubbeltje van Dagobert Duck is gebleven. Zouden het de Zware Jongens zijn? Of is het toch stiekem iemand van de andere Disneyfiguren?

Om hier achter te komen begon het avontuur bij KV Rooi/Fortuna '67/MHC met de sportdag. De kinderen zijn onderverdeeld in de groepjes Kwik, Kwek en Kwak en strijden flink tegen elkaar om zoveel mogelijk over de dader(s) te weten te komen.

Dinsdag werden de kinderen uitgedaagd door de 2 andere strijdende Duck-broertjes teams tijdens een heus 6-kamp. Ook hier waren weer aanwijzingen te winnen om te achterhalen wie er achter het grote mysterie van Dagobert Ducks fortuin zit.

De woensdag is traditioneel de dag van het uitstapje. De spanning was 's morgens te snijden, want waar zou het uitstapje dit jaar naartoe gaan? Naar Disneyland of toch wat dichter bij huis? Iedereen was zoals gewoonlijk weer vol spanning en in afwachting van wat de dag zou gaan brengen. Een ding is zeker, iedereen zal er een dolle dag aan hebben beleefd.

De week is doormidden, maar nog lang niet voorbij. Op donderdag gaan we met z'n allen naar het grote Disneybos waar bomen praten, padden dansen, kabouters je veters aan elkaar vastknopen als je even niet oplet en je uit moet kijken welke appel je van de boom plukt om te eten. In de avond is er voor de kinderen van groep 8 ook nog een spannend avondspel.

Vrijdagochtend is het de laatste dag voor de kinderen om zichzelf te bewijzen als speurneus en de ware Disney kenner en de laatste aanwijzingen te vinden. De dag zal beginnen bij zwembad de Neul en in de middag zal er een heuse talentenjacht zijn. Aansluitend zal de officiële afsluiting om 16.30 uur plaatsvinden in sporthal de Streepen en zal duidelijk worden of team Kwik, Kwek of Kwak de meeste aanwijzingen heeft gevonden en hierdoor de dader heeft kunnen opsporen. Alle geïnteresseerden zijn welkom om bij dit moment aanwezig te zijn!


Huis-aan-huisbladen maken naam waar

Huis-aan-huisbladen maken hun naam waar. Vrijwel iedereen leest ze. Zelfs bijna een kwart van de NEE/NEE-huishoudens leest (stiekem) een huis-aan-huisblad. De nieuwste NOM-cijfers wijzen uit dat het totale bereik van de hah-bladen op dit moment 11,8 miljoen groot is.

Door: Peter Wiegman

De nieuwe NOM HAH-bladen Monitor is een gezamenlijk initiatief van vijf uitgevers (A&C Media, BDU media, Holland Media Combinatie, NDC mediagroep en Wegener Media) en is door GfK uitgevoerd onder auspiciën van Nationaal Onderzoek Multimedia (NOM). Het onderzoek geeft inzicht in niet alleen het bereik maar ook de effecten van huis-aan-huisbladen. Zowel op papier als digitaal. Het bereik van 303 bladen van de vijf participerende uitgevers is gemeten in dit onderzoek.

Het succes van een hah-blad valt of staat met lokaal nieuws en aanbiedingen van winkeliers. Meer dan de helft van de Nederlanders is geïnteresseerd in dat lokale nieuws. 64% gebruikt het hah-bladen als bron daarvoor. Verder worden hah-bladen ook gebruikt als bron voor regionaal nieuws, kunst en cultuur, informatie over bioscoopfilms etc. De lezers van hah-bladen hebben bovendien bovengemiddeld aandacht voor reclame. 89% van de lezers let op reclame voor supermarkten en kruideniers, 73% op reclame voor voeding en dranken en 71% op reclame voor warenhuizen. In hun eigen blad letten ze vooral op aanbiedingen van winkeliers (72%). Een meerderheid van de lezers onderneemt actie naar aanleiding van advertenties in het hah-blad.


Wie waren de Rooise zouaven?

De zouaven vochten meerdere veldslagen uit. Foto:

Sint-Oedenrode - Vanuit Sint-Oedenrode vertrekken de eerste zouaven pas in januari 1867 (Adriaan van Dinter, Willem van der Hagen en Petrus van Hal).

In de zomer van dat jaar krijgt Italië te kampen met cholera. Na Rome wordt in augustus Albano door deze epidemie geteisterd. Ruim veertig dappere zouaven, waaronder twintig Nederlanders, verzorgen de zieken en begraven de doden. De paus beloont hen met een speciale gouden medaille met als opschrift 'Bene Merenti' (= voor hem die zich verdienstelijk maakte). In het najaar van 1867 komt er een einde aan de rustpauze in de oorlog van Victor Emanuel en Garibaldi tegen de paus. In oktober zijn er schermutselingen tussen garibaldisten en pauselijke zouaven over het bezit van de grensplaats Bagnorea. Een week later vindt weer een treffen plaats, nu bij Monte Libretti. Beide malen behalen de pauselijke legers de overwinning op de roodhemden van Garibaldi. Daar sneuvelde Pieter Jong, de held van Lutjebroek op 3 oktober 1867. Kort daarop behalen de zouaven veel roem in de slag bij Mentana op 3 en 4 november van dat jaar.

De val van Rome
Op 19 juli 1870 breekt de Frans-Duitse oorlog uit en roept Napoleon zijn laatste troepen uit het Patrimonium Petri terug. Nadat Napoleon bij Sedan is verslagen, valt Victor Emanuel op 11 september 1870 met een leger van 50 a 60.000 man het restant van de Kerkelijke Staat binnen. Tegenover deze overmacht staat een pauselijk leger van slechts achtduizend man. Op 20 september wordt de beschieting van Rome ingezet. Al gauw schiet de vijand een bres bij de Porta Pia. Om nodeloos bloedvergieten te voorkomen, laat de paus de witte vlag hijsen en geeft zich over. Rome en het Patrimonium Petri worden daarop ingenomen. De Italiaanse eenheid is hiermee voltooid. Daags na de val van Rome, op 21 september 1870, wordt het zouaven-regiment officieel ontbonden en gaan de meeste vrijwilligers naar hun land van herkomst terug. Paus Pius IX en zijn opvolgers weigeren te berusten in het verlies van de Kerkelijke Staat. Pas in 1929 komt door het Verdrag van Lateranen een einde aan deze zogenaamde 'Romeinse kwestie'. Bij dit verdrag wordt de paus als soeverein staatshoofd erkend, zij het van een ministaat van 44 ha: Vaticaanstad.

De zeventien Rooise zouaven
Tussen februari 1866 en september 1870 vertrekken zeventien Rooise zouaven naar Rome. Tot de Rooise zouaven zijn gerekend die zouaven die in Sint-Oedenrode zijn geboren of er zijn overleden. Hierdoor kunnen enkele Rooise zouaven evengoed worden gerekend tot de zouaven van Schijndel (Francis van Oorschot), Uden (Theodorus van den Bogaard), Best (Cornelus Baks) en Oirschot (Martinus van den Berk). Het achter de namen van de zouaven vermelde matriculenummer is hun nummer in het inschrijvingsregister. De schrijfwijze van de achternaam van sommige zouaven wil nog wel eens variëren. Daarom is in dit artikel de naam aangehouden waarmee ze zijn ingeschreven in het register van de burgerlijke stand. Nu volgt de lijst van Rooise zouaven.

Cornelius Bakx; matriculenr. 3362, Martinus van den Berk; matriculenr. 10483, Hendrikus van Berkel; matriculenr. 2264, Theodorus van den Bogaard; matriculenr. 2294, Adriaan van Dinter; matriculenrs. 3512 en 1051 1, Bemardus van der Dussen matriculenr. 6721, Martlnus van der Dussen; matriculenr. 9940, Petrus Goijarts; matriculenr. 9936, Willem Jacobus Mari van der Hagen; matriculenr. 3546, Petrus van Hal; matriculenr. 3506, Jan van der Heijden; matriculenr. 6809, Jacobus Hoevenaars; matriculenr. 51 72, Wilhelmus van Hulst; matriculenr. 2262, Francis van Oorschot; matriculenr. 10501, Petrus Oppers; matriculenr. 10534, Jan Gerardus Reijntjes; matriculenr. 10502 en Mathijs van de Wijdeven; matriculenr. 8242. Op 5 november, dit jaar, worden de Rooise Zouaven herdacht in onze parochiekerk.

Met dank aan Heemkundige Kring De Oude Vrijheid


Avonturen in Nashville

Dennis tijdens een optreden. Foto:

Dennis van der Sanden is een jong muzikaal talent uit Sint-Oedenrode. Hij is fingerstyle gitarist en beleefde onlangs een mooie muzikale reis naar Nashville. In DeMooiRooiKrant komt zijn dagboek voorbij.

Dag 2: "Young Thumbs"
Ook op dag twee start het programma wederom om elf uur met een reeks concerten. Helaas ben ik door mijn wekker heen geslapen en maak ik deze niet meer mee. De meesten hebben al een aantal concerten bijgewoond wanneer ik nog steeds een beetje slaperig de lobby inloop. Ik besluit het concert van Katelyn Prieboy te bezoeken. Zij is een jonge fingerstyle gitarist en heeft zelfs haar eigen gitaar gebouwd! Het is heel indrukwekkend om haar te zien spelen en dat vinden ook alle andere aanwezige bezoekers. Hierna is het de beurt Richard Smith, na Tommy Emmanuel, een van de meest ervaren fingerstyle gitaristen van CAAS en de zaal loopt dan ook in een mum van tijd vol. Gelukkig maar dat ik al in de zaal aanwezig ben. Het is een werkelijk spectaculaire show en het aanwezige publiek is razend enthousiast. Na afloop van de show loop ik naar Richard toe en maak even een praatje. Opeens pakt Richard een metronoom en begint een erg traag nummer te spelen en vraagt of ik het herken. Ik herken het nummer niet, maar zodra hij zijn metronoom opvoert hoor ik ineens "The Entertainer" van Scott Joplin. Richard zei: "Zo moet je het leren!". Na de lunch-break is het mijn beurt om mijn eerste opwachting te maken als lid van de "Young Thumbs". John Knowles presenteert ons aan het aanwezige publiek. De groep "Young Thumbs" bestaat uit 25 leden allen in een leeftijd onder de 21 en ik mag als nieuw lid het spits afbijten als inwijding tot de groep. Mijn uitvoering van "goofy" wordt zeer goed ontvangen en ook de anderen "Young Thumbs" krijgen een welverdiend applaus. Dag 3 CAAS, ik voel me steeds meer thuis.

Dag 3: Ik mag signeren!
Het is inmiddels alweer dag drie van de conventie en de eerste gitaristen staan alweer in de startblokken voor hun concert. Ook Tommy speelt nog een korte middagset voor hij vertrekt naar California voor zijn gitaarkamp. Na z'n optreden nemen we afscheid van Tommy en besluiten we samen met Frano Zivkovic en Casper Estman in de lobby te gaan opgetreden. Dan gebeurt er iets onverwachts, iemand komt naar mij toe en vraagt me om zijn gitaar te signeren! Hij zegt dat het een eer was om naar mij te mogen luisteren. Overdonderd door deze actie reageer ik met: "Weet je het zeker?" Om kwart voor vijf zal mijn kamergenoot Brooks Robertson optreden op stage 2. Hier moet ik bij zijn dus zorg ik dat ik op tijd in de zaal zit, de voorstelling van Brooks wordt druk bezocht en om dit te vieren besluiten we om gezamenlijk naar Ruby Tuesday te gaan om te dineren.


16 / 36

Hallo, ik ben Foxy en woon sinds half juli bij Hokazo. Ik ben een kruising tussen een labrador en een Anatolische herder en ben drie en half jaar. In het begin vond ik alles heel spannend maar sinds ik bij mijn nieuwe vriendje Buster in het verblijf zit begrijp ik alles een beetje beter. Als de medewerkers van het asiel naar mij toelopen kijk ik altijd heel lief en kwispel ik met mijn staart. Want ik hoop dat ik mee mag wandelen! Dat vind ik namelijk erg leuk en water vind ik ook heerlijk om in te spelen. Als ik op de juiste manier uitgedaagd word ga ik ineens vooruit sprinten en kijk dan weer om naar degene die me uitlaat. Ik zoek een ervaren en consequent baasje zonder kleine kinderen. Ik sta ook op www.dierenasiels.com en www.facebook.com/hokazo!

Dierenopvangcentrum Hokazo - Lange Goorstraat 6 - 5406 XE Uden - tel. 0413-260546 - e-mail: admin@hokazo.nlwww.hokazo.nl


Historische beelden week 34

Deze week hebben we weer een geweldige mooie foto voor u. Kent u een van de vele mannen op deze foto? Of kunt u ons wat meer vertellen over het tijdperk en de plek? Laat het ons weten.

Dit kan via redactie@demooirooikrant.nl, bel naar 0413-479322 of loop gerust eens bij ons binnen: Heuvel 17. De koffie staat klaar. Nieuwe foto's zijn ook altijd welkom natuurlijk.

Historische beelden week 33
Helaas hebben wij geen reacties mogen ontvangen op de historische beelden van week 33.

18 / 36

19 / 36

Kerkberichten

Martinuskerk
Wo 23/08:
19.00 u: Woord- en Communieviering in de Heilige Ritakapel te Boskant.
Za 26/08: 18.30 u: Eucharistieviering met Het Goede Herderkoor. Intenties: Jan van de Ven, Lien Kraus – Holsken, Wim van Hommel, Netty Bekkers – van Aert, Jan en Margaretha Bekkers – van Thienen, Nellie van Enckevort – Bekkers, Pastoor Jan van Breugel, Overleden ouders van de Kamp – Wevers en overleden familieleden.
Zo 27/08: Eenentwintigste Zondag door het Jaar 09.30 u: Gildemis met Het Martinuskoor. Intenties: Lucie Claessens – Kikken, Toon van den Oever en Riek van den Oever – van Kempen, Lies van den Brand – Verhoeven, Broer de Poorter, Ouders Bekkers – van Oirschot, Annie de dochter en schoonzoon Wim Vissers, Overleden ouders van Rooy – van de Laar en familieleden, Coby Verhagen – Schepens, Tonnie en Bertus Braat – van Kaam.
Ma 28/08: 09.00 u: Eucharistieviering in de Dagkapel van De Goede Herderkerk.
Di 29/08: 09.00 u: Eucharistieviering in de Antonius van Padua kerk te Nijnsel.
Wo 30/08: 19.00 u: Eucharistieviering in de Heilige Ritakapel te Boskant.
Do 31/08: 09.00 u: Eucharistieviering in de Dagkapel van De Goede Herderkerk. Deze Viering wordt voorafgegaan door het Rozenkransgebed.
Vr 01/09: Eerste Vrijdag van de Maand 10.00 u: Eucharistieviering in Odendael.

H. Martinus Olland
Za 26/08:
Geen Eucharistieviering.

Sint Petrus' Banden, Son
Wo 23/08:
19.00 u: Eucharistieviering.
Za 26/08: 18.30 u: Eucharistieviering in Breugel.
Zo 27/08: 11.00 u: Eucharistieviering m.m.v. het Sons Parochiekoor. Gildemis bij gelegenheid van het jaarlijkse Koningschieten van het Sint Catharinagilde. MIVA-collecte met mandjes. Na afloop van de viering buiten de kerk hernieuwing van de eed van trouw van het Gilde aan het kerkelijk en wereldlijk gezag en demonstratie vendelzwaaien. Intenties: Bets van de Ven-van den Oever, Joop van Heugten, Ouders van Kuijk-de Greef, Ben Giesbers, Leo Pagels, Nell Gerzon-Kerstholt, Nico de Jongh, Jan Koks, Herman Benning, Albert Schers, Martien van Kleef.
Wo 30/08: 19.00 u: Eucharistieviering.
Vr 01/09: Eerste Vrijdag van de maand 08.30 u: Eucharistieviering.
Za 02/09: Geen Eucharistieviering in Son of in Breugel

Odendael
Zo 27/08:
10.00 u: Woord en communieviering met Odendael koor. Intenties: Wim Klerks, Jan Dortmans, Annie van de Laar, Jan Hulsen uit dankbaarheid.
Di 29/08: 19.00 u: Rozenhoedje bidden in de stilteruimte Odendael.

Sint Antonius Nijnsel
Zo 27/08: 11.00 u: Eucharistieviering met Deo Favente koor. Intenties: Pastoor Martin, Betsie v.d. Heijden- van Dinther, Annie v.d. Laar, Piet Rooijakkers. Mededelingen: Deze week vragen wij uw aandacht voor de MIVA collecte.
Di 29/08: 09.00 u: Eucharistieviering.

Protestantse Kerk Knoptoren
Zo 27/08: Dienst in de Knoptorenkerk, 10.00 u: Predikant Ds. Mevr. B. vd Litsenburg.


De Knoptoren als schildersatelier

Op zaterdag 19 augustus was de Knoptoren tijdelijk het atelier van enthousiaste schilders die onder leiding van Jeanne Wijnakker en Jan van den Biggelaar aan het werk sloegen. Het doel van die dag: een eigen Knoptoren schilderen.

De serene ruimte en de prachtige lichtinval werden geroemd dus: snel aan de slag. Jan had een schetsvoorbeeld en behandelde de basisregels van perspectief en licht-donker verhoudingen. Een wandeling rond de Knoptoren gaf meer informatie over de verschillende soorten kleuren die baksteen en gras kunnen hebben. Tegen lunchtijd werden de potloden opzij gelegd en de eerste tubes verf geopend. De lunch mocht niet te lang duren want er was werk aan de winkel… In de uren daarna gaven de witte doeken hun geheim prijs: een waaier aan Knoptorens kwam tevoorschijn, wonderlijk hoeveel verschijningsvormen dit monument heeft. Het werd rumoeriger, er werden bezichtigingsrondjes gelopen, tijd voor de evaluatie en de borrel. En toen, verrassing, kwam Harry Passier van de Inlijsterij binnenlopen met…de originele schildersezel van Cornelis van der Kaay! Dat inspireerde iedereen enorm, vooral toen er uit het naastgelegen Heemhuis nog een echte Knoptoren van deze Kaay tevoorschijn kwam.

Harry had in zijn lagere schooltijd al veel bewondering voor het werk van Cornelis van der Kaay. Hij schilderde zelf ook al enkele Knoptorens. De meest recente is 'Onzen Torre' die hij samen met Ine Beerens schilderde in 2016. Het atelier van Van der Kaay lag tegenover de schoolpoort in de Kerkstraat en toen Harry begin jaren '60 de lengte had keek hij bijna dagelijks over het randje van het halfhoge kathedraalglas om te zien wat er op de ezel stond. Het was daarom niet zonder emotie dat hij deze zelfde oude ezel via een kleindochter in zijn bezit kreeg. De ezel wordt voorlopig bewaard in het Heemhuis, Harry wil er geen definitief afstand van doen.
Voor wie ook wil leren tekenen en schilderen: Jan van den Biggelaar heeft de intentie in de herfst met lessen in Mariëndael te starten. En op zondag 26 november, Open-Kerkendag in Brabant, wil de Stichting behoud Knoptoren iedereen uitnodigen die een 'Knoptoren' bezit om die te laten fotograferen (in de Knoptoren) voor een volgend jaar uit te geven fotoboek.

Laatste Zomerconcert op en rond het Smitsorgel

Een fluitist en organist gaven het laatste zomerconcert op zaterdag 19 augustus om 15.30 uur in de H. Martinuskerk. Deze zaterdagmiddag stonden fluitist Georges van de Ven en organist Roelof Hamberg met nog twee anderen samen centraal in dit fantastische laatste zomerconcert.

Op het programma stonden werken van relatief jonge componisten als Ad Wammes (1953), Hans-Andre Stamm (1953) en William Mathias (1934-1992), Paul Hindemith (1895-1963), Johannes Donjon (1839-1912) en Jehan Alain (1911-1940). Fluitist van de Ven en organist Hamberg vonden elkaar op muzikale hoogte, fluit en orgel smolten samen tot een festijn van puur muzikaal genot en klanken.

De zingende toon van de fluit was aangenaam om te horen en de zware tonen van het orgel voelde je op je huid vibreren. Georges van de Ven moest zijn fluit bijstellen omdat de orgeltoon een kwarttoon lager was.

Fluitist Georges van de Ven, geboren in 1969 groeit Georges op in een artistiek gezin. Zijn Moeder is pianiste, zijn vader kunstenaar en astroloog. Georges studeerde fluit bij Martijn Alsters en AMV plus voorbereidend conservatorium bij Gerard Franck te Venlo. Hij volgde Masterclasses in Zwitserland bij Sir James Galway, die zegt:" Georges has a very beautiful singing tone." In 2014 maakt hij samen met pianist Egbert Derix het album " Sadness of beauty". Onlangs is zijn eerste solo album "Georges van de Ven plays Bach" uitgekomen.

Organist Roelof Hamberg, geboren in 1965 te Hardenberg, volgde zijn eerste orgellessen vanaf 9-jarige leeftijd, eerst bij Ed Spoor te Hardenberg, later bij Haite van der Schaaf te Amsterdam. In 1989 won hij het nationale Domstadorgelconcours voor amateurorganisten. Hij verzorgde o.a. enkele radio en tv-opnames voor de NCRV. Vanaf 1992 studeert hij orgel bij Jan van de Laar te Helmond. In het kader van muzikale fondswerving voor een orgeluitbreiding/-restauratie heeft hij in 2003 een 32 uur durend orgelconcert gegeven, waarmee hij een wereldrecord op zijn naam bracht. Momenteel is Roelof Hamburg organist in de Joriskerk te Venlo.

Voor uw agenda: 9 september: Nationale monumentendag, je kan het orgel zelf bespelen, 12 november: vanaf 16.00 uur een uitzonderlijk concert.

Het sleutelbos deel 7

Opeens herinnerde Sleuteloog zich de dichtgeplakte envelop in zijn broekzak. Hij dacht: Misschien heb ik hiermee toch een "sleutel" in handen om de jonge reuzen en de sleutel van de poort weer te vinden. Hij schraapte zijn keel en zei: 'Wie weet kan deze envelop ons helpen.' Sleuteloog scheurde de envelop open. In de envelop zat een fotootje van een fee. De mond van Sleuteloog viel open: 'Wat is ze mooi!' Dromerig wreef hij over de afbeelding. Plotseling waaide er een zacht briesje door de bomen van het bos en de zon kwam stralend tevoorschijn. Als in een droom verscheen de fee. Ze zag er precies zo uit als op de foto in de envelop. De reuzenvaders kregen ogen zo groot als ontbijtborden. 'Wat gebeurt hier allemaal?' riepen ze uit.

De fee zwaaide met haar stokje en zei zoiets als: 'Fidela, fideli, laat ons zien wat er is gebeurd.' Als in een film verschenen de beelden van wat zich in het Sleutelbos had afgespeeld. Slimme Slabber, Lange Lapper en Holle Hopper hadden een plan bedacht om de sleutel die Sleuteloog bewaarde, te pakken te krijgen. De gouden sleutel wilden ze bij de mensensmid laten omsmelten. In ruil daarvoor zouden ze dan sleutelgeld krijgen. Dat geld wilden ze aan de Bosbaas geven. De jonge reuzen hadden gedacht dat iedereen in het Sleutelbos dan blij zou zijn, want de reuzen hadden nog nooit sleutelgeld gehad. En ze hadden van de heksen en tovenaars geleerd dat je met dat geld allerlei mooie mensendingen kon kopen. Maar de beelden lieten zien, dat het allemaal een beetje anders was gelopen. Je kon zien hoe de tovenaar de reusjes bedwelmde en de echte sleutel ruilde voor een ijzeren nepperd. De reusjes hadden te laat ontdekt dat ze in een valkuil waren getrapt, dat ze vies bedrogen waren. Nu hadden ze een sleutel die niet in het slot van de poort van het Sleutelbos paste. De jonge reuzen zaten nu aan de verkeerde kant van de poort met zware ijzeren platen. Lange Lapper, Slimme Slibber en Holle Hopper waren helemaal niet zo slim als ze wel gedacht hadden.
'Wat moeten we doen?'vroegen de vaders in koor. 'Blijf rustig hier,'zei de fee. 'Ik zal op de reusjes letten.'

Intussen zaten Holle Hopper, Lange Lapper en Slimme Slibber ook niet werkeloos aan de verkeerde kant van de poort. Ze beseften heel goed dat hun slimme plannetje faliekant was mislukt. Hoe zouden ze het tij nog kunnen keren? Goede raad, dat hadden ze nodig. Reuze dringend zelfs. De envelop hadden ze dan wel gemist, maar misschien kon het kistje nog uitkomst bieden. Dit keer was het Holle Hopper die het initiatief nam. Hij was dan misschien wel niet de slimste thuis, maar hij wist dat een goede afloop misschien mogelijk was, als ze hun best zouden doen. Holle Hopper haalde het kistje naar de kant en probeerde het open te wrikken. Hij moest een of ander palletje te pakken zien te krijgen, maar dat lukte maar niet met zijn enorme knuisten. Ook Lange Lapper en Slimme Slibber kregen het niet voor elkaar. Wat moesten ze nou doen? Ze konden niet om hulp vragen uit het Sleutelbos. Ineens kreeg Slimme Slibber een inval. 'We zullen naar de mensenwereld terug moeten om te vragen of daar iemand ons kan helpen.' 'Goed plan, man,' vonden de andere twee.

Elli, Emmy, Hanny, Henriette, Nelleke, Willemien

Reageren? schrijvers@impesant.nl


De geschiedenis van Heuvel 7

Heuvel 7 is een historisch adres. Door de jaren heen huisden er velen bedrijven. Hoe ouder je bent, hoe meer van deze bedrijven je zult herinneren. Bij deze een overzicht vanaf 1832.

Kadasterkaart 1832
Hier zie je nog de rij huizen voor de kerk.Vanaf de mark was er een smal pad naar de kerk, de eigenlijke toegang was de Kerkstraat. De rode pijl is nu Heuvel 7. De huizen voor de kerk zijn in 1910/12 gesloopt voor de bouw van de nieuwe kerk. In 1832 was de eigenaar Hendrik van den Dungen (bakker) In 1837 verkoopt Jan van Hirtum (schoenmaker en slager) het pand aan Thomas van der Heijden. Nu volgen enkele notariële akten. Tussen 1851 en 1869 was er vermoedelijk een andere eigenaar, maar daar is niets van terug te vinden.

1837 Notarisakte
'Transport door Jan van Hirtum schoenmaker en slager wonende te Sint-Oedenrode. Hij heeft verkocht aan Thomas van der Heijden, schatter van het slagtvee wonende te Sint Oedenrode. Een huis met stalletje, staande en gelegen onder de oude vrijheid ter plaatze in de straat. Uitmakende een gedeelte van het huis, erf en den tuin kadastraal bekend sectie G 247 tuin, G 248 huis, G 249 huis. Belend aan een zijde de verkoper, scheidende op de brandmuur welke in gemeenschap blijft, en voorts wat aangaat den tuin regt door tot aan den tuin van Johannes van der Hagen, met dien verstande dat de scheiding een rechte lijn van aan de straat tot laatst gemeld punt uitmaakt, ander zijde Martinus van den Broek, een einde Johannes van der Hagen voornoemd.'

1851 Notarisakte
'Inzet en finale verkoop van vast goed Thomas van der Heijden, zonder beroep en wonende te Sint Oedenrode. Een huis met stalletje en tuin, staande en gelegen te Sint Oedenrode, onder de Oude Vrijheid sectie G 711 huis en erf. Belend aan eene zijde de weduwe Martinus van den Broek, andere zijde Jan van Hirtum. Kooper Peter der Kinderen johanneszoon, landbouwer en wonende te Sint Oedenrode.'

1869 Notarisakte
'Transport door 1 Francis der Kinderen. 2 Willem der Kinderen. 3 Arnoldus Habraken gehuwd met Maria der Kinderen, allen bouwlieden en wonende te Sint Oedenrode. Zij hebben verkocht aan Helena Maria Fick, particuliere en wonende te Schijndel. Een huis met tuintje gelegen te Sint Oedenrode, ter plaatse De Heuvel sectie G 711 huis en erf.' Wellicht is het door deze bouwlieden verbouwd zoals het er nu nog uitziet.'

1911 Kadaster artikel
'Eigenaresse Helena Maria Fick particuliere wonende Schijndel. Sectie G 711 huis en erf. Naar regel 3 dan sectie G 1242 huis en erf. Dienstjaar 1911 successie naar artikel 4170.17'

1914 Kadaster artikel
'Eigenaresse Helena Maria Fick weduwe van Jan van der Hagen en mede-eigenaren. Sectie G 1242 huis en erf, Dienstjaar 1914 scheiding naar artikel 6290.1.'

In 1922 is de zoon Cornelis Hendrikus Johannes van der Hagen (huisschilder) de eigenaar en tevens van café De Ossekop in het pand er naast.

1922 Kadaster
'1 Eigenaar Peterus Jos. Vincentius schoenhandelaar wonende Oisterwijk. Sectie G 1842 huis, schuur en erf. Dienstjaar 1922 verkoop, naar artikel 7004.1'

1923 Slager Gerardus van den Bruggen koopt het pand.

Circa 1930 koopt slager Johannes Antonius Ockhuizen uit Nijmegen het pand. Hij stopt in 1939 en verkoopt het pand aan Hendrikus Johanneszoon van der Hagen, winkelier en bakker in het Kofferen. Van 1939-1946 huren Piet en Betsie van Aarle -Vervoort het pand en zij verkopen daar kruidenierswaren, sigaren, sigaretten en tweedehands meubels. In 1945 ook brood koek en aanverwante artikelen. (Ondergetekende en vijf van mijn broers en zussen zijn daar geboren.) In 1946 verhuizen onze ouders naar Heuvel 4 waar de bakkerij was.

September 1946 komt kleermaker Jan Muller in het pand en hij verhuist in 1953 naar het pand waar nu (2016) Jola mode is gekomen (Markt 25) In 1953 koopt Johannes Hendrikus van den Heuvel uit Schijndel het pand van de weduwe Antonia van der Hagen van de Molengraaf. In 1970 is Adrianus Wilhelmus (Sjors) van de Laar de eigenaar. De slagerij wordt in 1983 overgenomen door zijn zoons Bert en Jan.

In 1986 verkoopt familie Van de Laar het pand aan Ton Beerens, slager uit Best. Deze is er niet meer in begonnen en verkoopt het aan de firma Jola mode.

Nu heeft het pand weer een andere eigenaar en gaat DeMooiRooiKrant zich er vestigen met twee andere bedrijven die binnenkort worden onthuld. Het gebouw krijgt een nieuwe naam. Tijdens de officiële opening wordt die bekendgemaakt.

DeMooiRooiKrant bedankt Gijs van Aarle, met info/hulp van Willie Damen van de Mosselaer voor deze informatie.


Wat piept en knarst daar op de Rooise kermis?

Ben je de feestavond in het alzheimercafé totaal vergeten, ga je constant op iets antieks zitten (namelijk je kont) of draag je inmiddels foto's van je kleinkinderen op de plek waar vroeger nog je geld zat, wanhoop dan niet. Omroep Max heeft gelijk: oud zijn kán best leuk zijn, maar je moet er zelf wel wat van maken. Als mijn tante Trui uit Olland zich eenzaam voelt, zet ze haar gehoorapparaat aan. Dat ding piept dan zo hard dat haar huis binnen de kortste keren vol vleermuizen zit. Ze heeft ook inmiddels zo'n liftstoeltje bij de trap. Niet dat ze dat ding echt nodig heeft, "maar het is wel handig na 8 borreltjes." Trui heeft sinds kort een nieuw baantje, als sportmasseur bij V.V. Ollandia. De spits van het eerste was laatst binnen een minuut van zijn kramp af. Ongelofelijk wat mijn tante kan, met haar Parkinson. Hoezo, te oud?

In het Italiaans elftal keept mijnheer Buffon. Niemand weet hoe oud die man is, want rond zijn geboorte bestond er nog geen burgerlijke stand. In de Italiaanse kleedkamers zijn de drempels weggehaald en staat de mobiele defibrillator 24 uur per dag te draaien. Maar mijnheer Buffon keept nog als een jonge God. De duvel is oud!

Volgende week dinsdag kent Rooi weer zijn traditionele ouderenkermis. Voor de 51e keer. De kermis is zelf dus ook 50 plus! Proficiat! En dat betekent weer groot feest, ook voor de exploitanten. Vijftig plussers hebben namelijk naast die enorme lading foto's van hun kleinkinderen ook wat andere briefjes in hun portemonnee zitten. Op de Rooise ouderenkermis draaien alle attracties als een tierelier. Eerst had je roze maandag, maar nu is daar Rooise Rijke Rimpeldag.

Ik las van de week dat een Hagenees van 95 jaar was opgepakt voor het stelen van condooms. Onbegrijpelijk! Ben je verdorie 50 jaar ouder dan je tanden, je kleinzoon zit ook al in het bejaardenhuis ... word je opgepakt omdat je – nota bene - kapotjes jat!? En wat heeft hij aan die dingen? Ja, het houdt de stank tegen … Sorry beste lezer, die grap had niet gehoeven. Ik word blijkbaar ook een dagje ouder.


Van nostalgie naar nu… in Veghel!

Houd je van mooie verhalen, wil je even terug in de tijd en herinneringen ophalen over hoe het vroeger was? Dan heeft men goed nieuws! Het BHIC strijkt maandagmiddag 2 oktober 2017 neer in Veghel. In het Wijnu gebouw organiseert Wijnu KBO Veghel samen met het BHIC een nostalgische middag.

De bijeenkomst vindt plaats op maandag 2 oktober van 14.00 – 16.30 uur in het Wijnu gebouw (voorheen De Peppelhof), Wilgenstraat 15 in Veghel. De zaal is vanaf 13.30 uur open voor het publiek.

Nieuw programma
Welkomstwoord en inleiding door René Bastiaanse 'In ganzenpas door vier decennia', Marilou Nillesen, historicus en historisch blogger van het BHIC, neemt je op een vermakelijke manier mee terug naar de jaren '50, '60, '70 en '80. Gelegenheid om je meegebrachte foto's op een groot scherm te laten zien, samen herinneringen op te halen en informatie uit te wisselen. Gezellige 'Petje op Petje af' quiz door René Bastiaanse met voor iedereen herkenbare filmpjes, muziek en foto's van weleer. Vergeet niet oude foto's en films van en over het oude Veghel mee te nemen, tot ziens!


PvdA Meierijstad start ombudsteam

De PvdA Meierijstad start per 1 september een eigen ombudsteam. Dergelijke teams heeft de PvdA al in meerdere gemeenten in Nederland en nu dus ook in Meierijstad.

Het Ombudsteam Meierijstad bestaat op het moment uit vrijwilligers met ieder een eigen professionele deskundigheid op het gebied van zorg, sociale zekerheid, onderwijs e.d. Het nieuwe ombudsteam richt zich op alle inwoners van Meierijstad, de hulp is gratis en je hoeft geen lid te zijn van de PvdA. Uitgangspunt van de hulp is: 'vragen kan altijd'. De eerste stap is dat de vrijwilliger grip krijgt op het probleem: wat is er aan de hand, welke kanten zitten er aan, welke informatie hebben we en wat moeten we nog te weten komen? Daarna zoeken hulpvrager en vrijwilliger samen uit welke actie nodig is. Het ombudsteam streeft er naar om de hulpvrager zo snel mogelijk bij de juiste instantie te brengen. Als het nodig is helpt de vrijwilliger mee dat contact voor te bereiden. Zo nodig gaat hij of zij ook mee ter ondersteuning. De vrijwilliger blijft daarna volgen of het probleem ook wordt opgelost. Belangrijk blijft dat de hulpvrager zo veel mogelijk zelf het probleem gaat aanpakken, maar, wanneer die vastloopt, kan hij of zij er op vertrouwen dat de vrijwilliger bijspringt. Het ombudsteam bestaat uit vrijwilligers en neemt dan ook geen diensten van professionals over, maar treedt steeds gratis op als ondersteunend tussenpersoon. Het PvdA Ombudsteam is vanaf 01/09 bereikbaar via: 06-83986648 & ombudsteammeierijstad@pvda.nl.

DIO Drogisterij vijftien jaar in Schijndel

Vijftien jaar geleden op 19 augustus nam Wil van Asseldonk de drogisterij in Schijndel waar zij werkte over en heropende ze deze onder de naam De Vlinder.

Aanstaande zondag 27 augustus is de 40e Hartemèrt met als thema Feest! Een mooi moment om ook het 15-jarig jubileum te vieren met de klanten. Bij DIO de Vlinder in de Molenstraat is tijdens de Hartemèrt een Weleda Schoonheidsspecialiste aanwezig voor het geven van persoonlijk huidadvies. Ook kan zij handmassages verzorgen. Daarnaast is er ook een echte Barbier aanwezig voor de verzorging van uw baard. Zie de advertentie elders in dit blad. Dit alles wordt u gratis aangeboden. Verder moet het voor iedereen een feestje zijn en daarom op deze dag 15% korting op zeer veel producten (zie voorwaarden in de winkel voor uitsluitingen). Met een zeer uitgebreid assortiment is er voor ieder wat wils. Wil en het team heten iedereen van harte welkom tussen 10:00 en 17:00 uur aan de Molenstraat 24 in Schijndel.

KBO -Slow Samba 50+ cursus

De deelnemers aan de huidige cursus Slow Samba zijn er het gehele jaar erg enthousiast over en gaan door. Zij, en ook de nieuwe deelnemers, kunnen zich weer opgeven voor deze combinatie van dansen en fitness bewegingen. Ook mannen zijn van harte welkom. De muziek die wordt gebruikt is energiek en zo voelt elke les als een feestje.

De les start met een warming-up, waarin de basisbewegingen worden behandeld. Tijdens de les wordt gewerkt aan de conditie en het verbranden van calorieën. Ook worden je spieren versterkt en werk je aan je beweeglijkheid. Slow Samba is eigenlijk de afgeleide vorm van de Zumba dans. Dit betekent letterlijk snel bewegen en lol hebben. Zumba is geïnspireerd op de Latijns-Amerikaanse dans. Zumba is een gemakkelijk te leren vorm van beweging en dans. Iedereen kan in dezelfde les op zijn of haar eigen niveau meedoen.

Voor deelname aan de les is geen basiskennis van dansen of fitness noodzakelijk en alle leeftijdsgroepen kunnen deelnemen. Je druk maken over het al dan niet kunnen volgen van de bewegingen is niet nodig. In de Zumba kun je geen fouten maken en de bewegingen zullen regelmatig worden herhaald. De lessen worden gegeven door Gonny van Zutven. Zij heeft veel ervaring en deskundigheid op gebied van de Slow Samba en aan de hand van de leeftijdsgroep van de deelnemers past zij haar lessen helemaal aan.

De wekelijkse Slow Samba cursus die wordt gehouden in de ruimte Maas en Dieze in Odendael is op maandagmorgen van 11.00 tot 12.00u. De lessen lopen tot half december en een cursus omvat 15 lessen.

Ook losse lessen volgen is mogelijk. Nieuwe Inschrijvingen met naam, telefoonnummer en e-mailadres in brievenbus Nr 9 van de KBO achter de Receptie van Odendael, of via e-mail bij Marianne van der Wijst : secretaris@kborooi.nl, tel:473823 of 0624497800. Iedereen die zich aanmeldt ontvangt een bevestiging per mail of per telefoon. De cursus wordt georganiseerd door de 4 KBO's in Sint-Oedenrode en de kerkdorpen voor zowel KBO-leden als niet-KBO-leden.

KBO naar Cacaofabriek

Op het programma van dit najaar staat een bezoek aan De Cacaofabriek in Helmond gepland. Dit bezoek zal plaatsvinden op 20 september. De entree is gratis. Een rondleiding kost € 3,00 p.p.

De rondleiding begint om 13.45 uur, dus graag om 13.30 uur aanwezig. Het is een algemene rondleiding en duurt een uur.

De Nederlandsche Cacaofabriek was een fabriek van cacaopoeder en chocoladeproducten te Helmond die bestaan heeft van 1894-1932. Een restant van de oude fabrieksgebouwen is na algehele renovatie sinds 2014 in gebruik als cultureel centrum. Het is gelegen aan Zuid-Willemsvaart en de Engelseweg.

Cultureel centrum
Vanaf 1993 vestigde in een deel van het gebouw een aantal kunstenaars vanuit de Stichting Beeldende Kunstenaars Kring Helmond een werk- en expositieruimte, welke in 2000 omgedoopt werd in Stichting de Nederlandsche Cacaofabriek. Er werden tentoonstellingen gehouden, lezingen gegeven en er werden ateliers in gevestigd.

Op 5 januari 2008 brak er brand uit, waarbij een deel van het gebouw, en ook ateliers en kunstwerken, werden verwoest. In 2010 werd het verwoeste deel gesloopt. In 2013 werd de cacaofabriek verbouwd tot een groot Cultureel Centrum In het vernieuwde gebouw is er plek voor Exposities (Stichting De Nederlandsche Cacaofabriek (Filmhuis Helmond), een podium (Lakei) en voor creatieve bedrijven. Tijdens de rondleiding zal de gids ons, o.a. de volgende dingen laten zien/vertellen; De historie van het pand, de diversiteit aan ruimten voor o.a. film en podium, de mogelijkheden in het pand, de horeca ruimte en het Chocoatelier, de intact gelaten en gerenoveerde elementen. Aanmelden kan tot uiterlijk 13 september a.s. bij Harry van Oorschodt, per mail, (cultuurclub@kborooi.nl) of telefonisch 0413-477179. Als u problemen hebt met het vervoer, laat u dit dan even aan de organisatie weten, dan wordt er geprobeerd een oplossing te vinden. Meerijden kan dan voor € 3,00 p.p.


Dansen met Rooi kermis

Zaterdag 26 augustus aanstaande organiseert KBO Sint-Oedenrode in samenwerking met Odendael een 50+ Dansavond tijdens Rooi Kermis in de ontmoeting van Odendael.

Met live muziek van het orkest "De Rooise Bluf" uit Sint-Oedenrode. Deze verzorgen goede aangepaste dansmuziek en natuurlijk is het ook prettig om er gezellig naar te luisteren. Heeft u zin in een mooie en gezellige avond met zang en dans? Kom dan op zaterdag 26 augustus naar de Ontmoeting in Odendael. Aanvang is 19.30 uur. De zaal gaat open om 19.00 uur. Entree bedraagt 2 euro per persoon. Iedereen is van harte welkom.

28 / 36

Willie Nelson

in zijn stem
hoor ik leven, bloed
aarde, de melancholie
de openbaring van een ziel
soms zo zacht zoet
dan weer aangescherpt, wel
mild, verstild
zo het was, zo het nog moet
ook de vader van gedachten
althans waarop ik zal wachten
die diepte en klank
heb ik altijd gewild
besnaard op hout met rondingen
een klankkleur met mondingen
naar een eeuwigheid
waar het licht zingt, een engel schreit
daar is de schaduw tot kleur verheven
de oude werkelijkheid verleid
daar is schoonheid geschreven
door Nelson bedreven

Wie zaolig wil sterve moet rechtvaardig laote erve

Succes is van mislukking naar mislukking gaan zonder je enthousiasme te verliezen.
Winston Churchill (1874-1965) Brits staatsman.

Lonneke de Gruijter maakte een prachtige foto van de Knoptoren. Door de kleuren heeft het bijna iets magisch. Heeft u ook een mooie natuurfoto? Stuur deze naar redactie@demooirooikrant.nl

Foto: Henri van Hoorn

Henri van Hoorn heeft weer een mooie luchtfoto weten te maken van de fotogenieke Dommel. Zie jij welke plek dit is?

30 / 36

31 / 36

Tourtocht Liempde hoopt op 800 fietsers

Fietsclub LTC 't Groene Woud uit Liempde organiseert op zondag 10 september voor de zestiende keer de MTB-toertocht. Tijdens deze tocht leggen fietsers behoorlijke afstanden af, die allemaal leiden langs gemeenten in het Groene Woud.

Vanaf café 't Groene Woud aan de Liempdse Kasterensestraat kunnen deelnemers kiezen uit drie afstanden: 35, 50 en 65 kilometer. Deze lopen door de gemeenten Boxtel en Meierijstad en doorkruisen onder meer de Vlagheide en de Vresselse bossen. Bij 'goed fietsweer' verwacht de organisatie zo'n achthonderd deelnemers.

De toertocht begint en eindigt bij café 't Groene Woud. Inschrijven en starten is mogelijk van 08.30 tot 10.00 uur. Bij de finish is er gelegenheid om de fietsen af te spuiten. De eerste renners, de fanatiekste vroege starters, worden rond 10.00 uur terug verwacht en om 13.00 uur zal het grootste deel van de deelnemers de tocht voltooid hebben.

De inschrijfkosten bedragen 3 euro voor NTFU leden en 4 euro voor niet-leden. Het parcours is volledig uitgezet met pijlen en voorzien van twee pauzeplaatsen waar een hapje en een drankje te nuttigen is. Meer informatie: www.ltchetgroenewoud.nl.

Roel Janssen zwemt wedstrijd in Lanzarote

Zondag 6 augustus heeft Roel Janssen deelgenomen aan de zee-zwemwedstrijd 'Travesia a nado' in Puerto del Carmen op Lanzarote.

Deze wedstrijd over 1200 meter werd op 200 meter uit de kust in zee gezwommen evenwijdig aan het lange Playa Grande strand. Het was voor Roel de eerste zee-zwemwedstrijd en het was allemaal net even anders dan de open water wedstrijden in Nederland. Er werd in massastart gestart met 3 categorieën met in totaal 235 sporters. Het was voor Roel een mooie ervaring en de sterke wind en golven zorgde ervoor dat het ook een vrij pittige race was. Desondanks wist Roel in het totale klassement op een keurige 32e plaats te eindigen (van de 235 deelnemers), in zijn eigen leeftijdscategorie eindigde Roel op een 6e plaats met een keurige tijd van 17.14.00 over 1200 meter. Deze tijd is goed voor zowel een club- als persoonlijk record.

Wedvluchten De Vredesduif

Op negentien augustus was er een vlucht vanuit Sezanne van 340 km. Op twintig augustus was er een vlucht vanuit Asse Zellik van 112 km.

Tijdens de vlucht naar Sezanne stonden 133 duiven van acht liefhebbers aan de start. Er werd gelost om 09.00 uur. De eerste werd geklokt door H. v. Boxmeer met een snelheid van 1612 mpm. De eerste 15 waren: H. v. Boxmeer: 1,3,10,12. Comb G. en H. v. Dijk: 2,4,9,13, J.E.L: 5,6,7,11,15, J. v. Boxmeer: 8, J. v. Laarhoven: 14. In Asse Zellik stonden 404 jonge duiven aan de start, tevens stonden er 114 oude duiven. Er werd gelost om 9.15 uur. De eerste jonge werd geklokt door J. v. Laarhoven om 10.19 uur met een snelheid van 1656 mpm. Bij de oude werd de eerste geklokt door H. v. Boxmeer met een snelheid van 1669 mpm. Eerste 15 jong: J. v. Laarhoven: 1, H. v. Boxmeer: 2,3,4,5,11, J.E.L: 6, J. v. Houtum: 7,13, Comb G. en H. v. Dijk: 8,10, W. v. Houtum: 9,12, A. v.d. Heijden: 14,15. Eerste 15 oud: H. v. Boxmeer: 1,2,3,5,8, W. v. Houtum: 4,6,9,10,12,13,14,15, J. Lathouwers: 7, M. Sips: 11.

Topgolf op Golfbaan de Schoot

Op zondag 27 augustus as. wordt op Golfbaan de Schoot het jaarlijkse Pro-Am toernooi gespeeld. Dit is een golfwedstrijd waarbij de beste spelers van de club samen spelen met professionele golfspelers.

De Pro-Am op Golfbaan de Schoot kent een rijke traditie. Golfprofessionals komen graag naar de fraaie 9 holes baan in Sint-Oedenrode om aan deze wedstrijd mee te doen. Ook dit jaar komen enkele topgolfers om samen met de leden van Golfclub de Schoot deze wedstrijd te spelen. Dit is mogelijk door de ondersteuning van Golf Team Holland. Golf Team Holland, een initiatief van de Nederlandse Golf Federatie, begeleidt de beginnende professionele topgolfers bij hun internationale carrière. Zo werden en worden topspelers als Joost Luiten en Anne van Dam, de huidige Nederlandse topspelers, ondersteund vanuit Golf Team Holland. Op de Schoot zijn dit jaar een aantal spelers die op het hoogste niveau spelen of gespeeld hebben zoals Wil Besseling, Floris de Vries, Mette Hageman en Marjet van der Graaf van de partij. Deze golfers hebben op het hoogste Europese niveau gespeeld en het is uniek dat spelers van deze sterkte op de golfbaan aan de Schootsedijk aan een wedstrijd deelnemen. Verder nemen maar liefst 4 coaches van de nationale selecties van de Koninklijke Nederlandse Golf Federatie dit jaar aan de Pro-Am deel. Voor iedere golfliefhebber zeker de moeite waard om eens te komen kijken naar de verrichtingen van deze topspelers en topcoaches en uiteraard ook naar die van de andere professionele golfers. Publiek is van harte welkom. De toegang is gratis. Het toernooi begint om 11.00 uur en eindigt rond 17.00 uur. Info: Peer Wouters, Tel. 06-53544047 of via e-mail: peer.hannie@kpnmail.nl.

We gaan Jan Engbers missen

Ons bereikte het trieste bericht van het overlijden van Jan Engbers. We weten ons de dag dat Jan binnen kwam op onze redactie nog goed te herinneren. Bevlogen en gepassioneerd vertelde hij ons over zijn sport: bridge. Jan kon er zo mooi over vertellen dat we besloten om er meer aandacht aan te besteden. Door de jaren heen heeft bridgend Sint-Oedenrode dankzij Jan een vaste plek gekregen in onze krant. Jan deed ook iets voor ons terug, zonder dat we daarom vroegen. Zo zat Jan in elkaar. Overal waar hij kwam wees hij de mensen op DeMooiRooiKrant, want daar staat tenslotte bridgenieuws in. Onlangs kwam Jan hier nog binnen met nieuwe plannen rondom het thema bridge. Dat was na een lange periode van slechte gezondheid. We waren blij dat hij ineens weer binnen kwam lopen. Nog één keer spraken we af, maar daarna hebben we hem helaas niet meer mogen begroeten. Wij, maar ook bridgend Sint-Oedenrode, zullen Jan erg gaan missen. Jan, bedankt voor je jarenlange steun en positieve bijdrage aan DeMooiRooiKrant! We wensen zijn naasten veel sterkte toe met dit verlies.

Team DeMooiRooiKrant

Dartteam de Dorpsherberg

Het team dorpsherberg/no fear heeft dan toch een licentie bemachtigt voor de superleague overgangsklasse B.

Door hier in deel te nemen, een van de hoogste competities in Nederland, komt Rooi en met name Olland weer een stapje hoger op de dart-kaart te staan. De spelers van het team zijn: Jaap Schapendonk, Axel Goverde, Tommy Legius, Erwin van Boxtel, Martin v.d. Sammang, Mark Faassen en Dennis v.d. Steen. Team manager is Barry Hubers en de captain is Silvain van Boxtel.

Druk weekend bij het Sint Jorisgilde

Het komende weekend wordt een drukke tijd voor het Sint Jorisgilde. Op zaterdag 26 augustus gaat men op het terrein aan de Olandseweg 123 "burgerkoning schieten". Aanvang is 14.00 uur. Het openingsschot wordt gegeven door de huidige koning Ben v. Genugten. Hierna kan iedereen, ouder dan 16 jaar, een aantal schoten lossen op een plaatje (de Wip) dat boven de schutsboom ligt. Men gebruikt hiervoor een kruisboog.

Iedereen die minstens vier keer raak schiet gaat naar de "afkampronde" die om 16.00 uur start. Degene die daar het meeste raak schiet wordt voor het komende jaar Burgerkoning Sint-Oedenrode. De prijsuitreiking zal rond 16.30 uur zijn.

Waarom dit burgerkoningschieten?
"Vaak horen wij de vraag waar die "palen" op het gildeterrein voor zijn. De beste manier om daar antwoord op te geven is de mensen zelf te laten ervaren waar ze voor zijn. Ook is dit voor ons een goede gelegenheid om te laten zien en te vertellen waar ons gilde voor staat. Op zondag 27 augustus houdt het Sint Jorisgilde het 3-jaarlijkse koningschieten. Ook dit doen we uiteraard op ons eigen gildeterrein aan de Olandseweg 123. We starten deze dag met het ophalen van onze huidige koning Ben v. Genugten. Na een eucharistieviering in de Martinuskerk gaan we naar ons gildehome voor een koffietafel," aldus de organisatie.

Om 14.00 uur start men het koningschieten met enkele eeuwenoude gebruiken zoals het "vrijen" van de boom en het onder de boom hangen van het koningsvest met het koningszilver. Hierna wordt de houten vogel op de boom gezet en het eerste schot wordt door een vertegenwoordiger van het college van Meierijstad gegeven; het tweede schot door Gildeheer Pastor Blom. Daarna schiet elke gildebroeder/gildezuster 1x op de vogel. Hierna schieten alleen degene die zich daar voor opgeven hebben verder.

Hij of zij die het laatste stukje van de vogel naar beneden schiet mag zich voor de komende 3 jaar Koning van het Sint Joris noemen. Omdat de functie van koning binnen een gilde zo belangrijk is heeft men ook een "reserve-koning" nodig. Dit wordt degene die het voorlaatste schot heeft gegeven. Bij het bekendmaken van de nieuwe koning worden de klokken van de kerken in Sint-Oedenrode geluid. Hoe laat deze bekendmaking is, is niet precies te voorspellen; vandaar de kerkklokken! Tot slot wordt het gilde, met hun nieuwe koning, voor de erewijn ontvangen op het gemeentehuis in Sint-Oedenrode. Iedereen is deze dagen van harte welkom op het gildeterrein. Misschien een mooie gelegenheid om iets meer te weten te komen over het doen en laten van ons gilde. Ook voor de jeugd zijn er enkele activiteiten.

European Amateur Cup

Op 7 mei namen de Rooise Annelieke Stoop en Shaemira Lazize deel aan de European Amateur Cup in St. Lenaarts (België). Als eerste werd gestart in de Hunter Pleasure. Helaas had Shaemira wat last van spanning en werd er een vierde prijs behaald. Daarna startte de Classic Pleasure en gelukkig verliep deze zeer goed waarbij zij de rubriek wonnen en benoemd werden tot Gold Medal Champion Classic Pleasure!

Op 12 augustus werd er wederom afgereisd naar België maar nu naar Spa Francor champs. Er werd gestart in de Aljassimya Farm Amateur Challenge en in de rubriek Senior Mares Exp. Amateur waarbij Shaemira aan de hand werd geshowd, werd een 3de prijs gewonnen. Daarna was het de beurt aan de rubrieken Classic Pleasure en Hunter Pleasure. Annelieke Stoop en Shaemira Lazize waren wederom onverslaanbaar en wonnen de Gold Medal Champion in de Classic Pleasure. De Hunter Pleasure verliep een stuk beter dan de vorige keer en wonnen zij de Silver Medal Champion. Op 13 augustus werd er opnieuw afgereisd maar dan met Ysabella F en haar veulen Amaryllis Lazize. Zij namen deel aan de International C show. Ysabella F won de 4de prijs in de rubriek Senior Mares en haar veulen Amaryllis won de rubriek Hengstveulens! Hiermee was hij geplaatst voor het kampioenschap en werd uiteindelijk benoemd tot Gold Champion Colt foals!

20 augustus vond het AVS Nationaal Kampioenschap in Ermelo plaats. Annelieke Stoop en Ysabella F deden mee aan de Hunter Pleasure om haar Nederlandse titel van vorig jaar te verdedigen. Dit lukt wederom en zijn zij opnieuw Nederlands Kampioen Hunter Pleasure 2017!

Aanvallen wordt helaas niet beloond

Zondag werd in en rondom Valkenburg de mooiste maar ook zwaarste klassiekers gereden voor junioren, de Valkenburg Klimclassic (Amstelgoldrace voor junioren). De start was in Schin op Geul en na 12 beklimmingen de finish boven op de Geulhemmerberg in Berg en Terblijt.

Jarno reed een zeer sterke aanvallende wedstrijd. Op de 1e beklimming al meteen een zeer sterke kopgroep van 7 renners met daarbij Jarno. Helaas werd deze teniet gedaan maar na de Bemelerberg rijdt Jarno opnieuw weg nu met 3en gaan ze in de achtervolging op de 5 leiders. Op de Cauberg komen de koplopers met 2en te zitten en slokt Jarno de andere 3 renners op. Een daarvan lost en met 5en blijven ze rond de 30 sec voor op het peloton van wat er nog over was en 25 sec achter de 2 koplopers. Helaas voor Jarno net voor dat ze de laatste lus moeten rijden worden ze teruggepakt. De 2 kolopers blijven nog wel vooruit en hierachter is het beste bij Jarno er af om nog te sprinten voor een mooie ereplaats. Helaas wordt Jarno nu pas 37e en wordt het aanvallen dus niet beloond vandaag, wel klasse gereden vandaag.

Snorkellessen voor jong en oud starten weer

De snorkellessen van The Dutch Dive Academy gaan maandagavond 28 augustus weer van start. Tijdens deze lessen leren kinderen spelenderwijs de basisbeginselen van het snorkelen, zoals snorkel leegblazen, hoekduiken maken en reddingstechnieken.

DDA maakt hierbij gebruik van een zelf ontwikkeld stickersysteem met bijbehorend snorkelpaspoort en biedt tevens de mogelijkheid tot het behalen van de snorkeldiploma's A, B en C.

In een ander deel van het bad zijn er lessen voor volwassenen die willen (leren) snorkelen. Ook is er in die groep aandacht voor de zwemtechnieken en conditie. De lessen zijn dus voor iedereen en vinden plaats in zwembad de Neul, op maandagavond van 18.30 tot 19.30 uur. Heb je minimaal je B-diploma en interesse in proeflessen? Neem contact op met DDA op tel.nr. 06-22425634 of via e-mail: info@dutchdiveacademy.com

Suzan van Gastel succesvol

Dit weekend werd een springconcours georganiseerd in Asten. Op zaterdag kwam Suzan van Gastel in verschillende rubrieken aan de start. In de klasse L kwam Suzan van Gastel aan de start met Hercules.

Na twee foutloze rondes eindigde deze combinatie met een tweede prijs. Ook met het paard Grazia Go viel Suzan in deze klasse in de prijzen, namelijk de tiende prijs. In de klasse M was Suzan met het paard Blikvanger de snelste in de barrage en mochten ze de eerste prijs in ontvangst nemen. In deze klasse verscheen Suzan ook aan de start met Eye Catcher Go. Deze combinatie eindigde met een vijfde prijs. Ook in de klasse Z eindigde Suzan in de prijzen. Fergie en Suzan eindigde na twee foutloze rondes met een vijfde prijs. Annette Swinkels startte haar paard Hare Majesteit in Equicentrum de Peelbergen. In de klasse B eindigde ze in een ronde direct op stijl op de tiende plaats.

Kermiswedstrijd ERHV

De vakanties zitten er bijna op. Het laatste deel van de wedstrijden begint met de kermiswedstrijd. Deze wordt gehouden zaterdag 26 augustus op de vijver van de Kienehoef.

Vissen van 13.00- 15.30 uur. Inschrijven tot vrijdag 25 augustus bij de Borchmolen. Zondag 3 september is de laatste wedstrijd van het prijsvissen aan het Klaverpad.

Zondagmiddagcompetitie Cloeck en Moedigh

Afgelopen zondagmiddag wisten 6 van de 29 spelers drie partijen te winnen. Bij ideaal boule-weer haalde Henk Hermes de meeste punten binnen (+29).

Tweede werd Ingrid v.d. Eijnden (+27), derde Jan in 't Zandt (+25), vierde Annie Verbruggen (+20), vijfde Leon v.d. Rijdt (+16) en zesde Albert v.d. Loo (+13). In de totaalstand gaan Annie Verbruggen en Wim v.d. Rijdt gezamenlijk aan de leiding met +9. Komende maand valt de beslissing.

Donderdagavond ging het clubkampioenschap doubletten van start. In 2 poules werden de eerste 2 partijen van de 9 gespeeld. In poule A bleven de doubletten Henk Smulders/Martin Gerritsen en Erik Verschuijten/Karel Verschuijten ongeslagen. In poule B lukte dat de doubletten Frans Fransen/Jeanne Sanders en Ad v.d. Velden/Mien v.d. Velden. De overige doubletten verloren al 1 of meer partijen.

Voetbal
Ollandia
Programma senioren 24/08:

Ollandia 1-Ullyses 1 20.00 u.
Ollandia 2-Ollandia 3 19.30 u.
Programma senioren 29/08:
Ollandia 1-Mariahout 1 19.00 u.

v.v. Boskant
Programma senioren 24/08:
Boskant 2-Rhode 3 19.30 u.
Programma senioren 26/08:
Boskant 1-Ulysses 1 17.30 u.

Hardlopen
Fortuna '67
29 juli 2017, Ispagnac (Fr.)

Mannen60 12.800 m
Pierre Lardenois 1.12.10
5 augustus 2017, Barre des Cévennes (Fr.)
Mannen60 11.700 m
Pierre Lardenois 1.04.39 (3e)
11 augustus 2017, Poppel (B)

MannenTrim Halve marathon
Pim van Grinsven 1.40.16
13 augustus 2017, Florac (Fr.)
Mannen60 12.400 m
Pierre Lardenois 1.08.46

Bridgen
Bridgeclub De Neul:
1. Nelly en Jan Seegers met 65.93%, 2. Sjef v.d. Kerkhof & Rinus Kuiypers 61.45%, 3. Toon en Harrie v. Erp 57.29%.

B.C. "d'n einder '05": Op woensdag 23 augustus beginnen we weer met het bridgen. Op 23 en 30 augustus zijn nog vrije speelavonden. Op 6 september begint de competitie. Nieuwe leden kunnen zich aanmelden. Zie : www.bridgeclubdeneinder.nl

BC De Meierij: Donderdag 24 augustus begint BC De Meierij weer met de competitie. Er wordt gespeeld in 2 lijnen. Kun je niet aanwezig zijn graag tijdig afmelden bij Riet van Hout. Nieuwe leden kunnen zich aanmelden bij Riet van Hout tel. 0413-287712 of 0654970750.

Bridgeclub De Neul: A-lijn: 1. Fancien van Oorschot en Miep van Oss 60.00%, 2. Sjane van der Vleuten en Mia de Leijer 57.92%, 3. Lucy Schuurmans en Clara van Genugten 55.452%. B-lijn: 1. Ad van Helvoort en Jan van Lanen 69.79%, 2. Geert de Poorter en Marianne Vlijminx 62.15%, 3. Mien van Schijndel en Lonja Woonings 59.38%. C-lijn: 1. Jan Verbunt en Jo Verhoeven 62.80%, 2. Iet Damen en Gerard Damen 62.20%, 3. Hermien Botter en Dick Botter 61.90%. D-lijn: 1. Ger Vervoort en Leny Gruythuizen 58.75%, 2. Ria Damen en Toos Sanders 55.42%, 3. Hennie Merkelbach en Wil Merkelbach 55.00%.

Einduitslag na 9 bridgedrivesA-lijn: 1. Margot Fassbender en Lieke Pieters 2. Marietje van der Spank en Trees de Veij 3. Theo v. Geffen en Willem Pietes. B-lijn: 1. Ad van Helvoort en Jan van Lanen. 2. Lucy Schuurmans en Clara van Genugten 3. Mien van Rooy en Jan van Rooy. C-lijn: 1. Truus v Heesch en Nelleke Kappen. 2. Mies Stroeken en Jos Jansen. 3. Guus Plevier en Fried van de Laar. D-lijn: 1. Jan Verbunt en Jo Verhoeven. 2. Annie Kastelijn en Ans van de Laar 3. Ria Damen en Toos Sanders. Op 28/8 geen bridgen.Op 4/9 start nieuwe competitie.


Voor Nijnsel Heren 1 rolde afgelopen weekend voor het eerst weer de bal buiten het trainingsveld. In een sterk bezet toernooi in Boskant werd een verdienstelijke vierde plaats veroverd. Nijnsel VR2 en de veteranen gingen zelfs met een zilveren plak huiswaarts! Zoals reeds eerder opgemerkt heeft Nijnsel 1 een behoorlijk aantal mutaties ondergaan en dat proces heeft natuurlijk wat tijd nodig.

Maar die komt er ook want voor de start van de competitie op zondag 24 september wordt er maar liefst vier keer geoefend en drie keer gebekerd. Aanstaande zaterdag om 18.00 uur ontvangt Nijnsel thuis vierdeklasser Woenselse Boys. Twee jaar geleden ontmoetten de gastheren dit team in de derde klasse waaruit het toen degradeerde. Op donderdag 31 augustus ontvangt Nijnsel niemand minder dan het traditionele De Valk uit Valkenswaard, aanvang 20.00 uur. Voormalig speler van FC Eindhoven, Willem II en Nijnsel, Ruud van der Rijt, staat aan het hoofd van deze geelzwarte brigade die in de eerste klasse van het amateurvoetbal opereert. Ruud was er toen natuurlijk nog geen trainer. Het is de eerste vereniging die de sympathieke Nijnselaar als hoofdtrainer onder zijn hoede heeft. Op 5 september brengt Nijnsel nog een bezoek aan Mierlo Hout en op dinsdag 12 september wordt de oefenperiode afgesloten met een thuiswedstrijd tegen Zwaluw Vfc uit Vught. Op dat moment zijn er echter ook al twee bekerwedstrijden gespeeld: op zondag 3 september begint de eerste bekerronde en gaan de geelblauwen op bezoek bij de Wijbosch Eerde Combinatie, al langer gestoken in het rood wit. Een week later bezoekt Avanti'31 sportpark Den Eimert en tenslotte op zondag 17 september staat de derby en tevens laatste bekerwedstrijd van deze ronde Mariahout-Nijnsel op het programma. De eerste competitiewedstrijd op zondag 24 september mag Nijnsel thuis blijven om de altijd beladen derby tegen Sparta'25 uit Beek en Donk te spelen.

Ook voetbalseizoen Ollandia weer van start

Het voetbalseizoen 2017/2018 is inmiddels al weer begonnen en ook de Ollandia selectie heeft al diverse trainingen achter de rug. Ook heeft het al de eerste wedstrijden, op sportpark De Scheeken in Boskant, achter de rug tijdens strijd om DeMooiRooiSchaal.

Ook in de komende weken gaat de voorbereiding verder, waarbij er a.s. donderdag 24/8 op het eigen sportpark Ekkerzicht een oefenwedstrijd tegen Ullyses op het programma staat. Ook op dinsdag 29/8 oefen ze dan weer thuis, ditmaal tegen Mariahout. Met daarnaast nog de diverse trainingen als voorbereiding, begint op zaterdag 2/9 het bekertoernooi met de uitwedstrijd tegen Boskant, gevolgd door thuiswedstrijden op 9/9 en 16/9 tegen resp. Schijndel en DVG. Ook voor de overige teams is de voorbereiding begonnen en daarom spelen ook Ollandia 2 en 3 donderdag 24/8 onderling hun eerste oefenwedstrijd. Voor Ollandia 3 begint op zondag 3/9 het bekertoernooi met de thuiswedstrijd tegen SES, waarin ze verder nog op 10/9 uit spelen tegen UDI'19 en op 17/9 tegen Vianen Vooruit.

Rhode gaat voor hattrick bij DeMooiRooiSchaal

Foto: Hans van den Wijngaard

Rhode gaat voor hattrick bij DeMooiRooiSchaal

Zowel de dames, de veteranen en de selectie van Rhode wonnen het afgelopen weekend tijdens het toernooi om DeMooiRooiSchaal. Zaterdag speelden de dames van de vier Rooise voetbalverenigingen, Boskant, Rhode , Olland en Nijnsel het inmiddels traditionele openingstoernooi. Zondag was de finale van de veteranen- en de selectieteams van de vier verenigingen.

Rhode bleek uiteindelijk drie keer over het sterkste team te beschikken. Of dat ook iets zegt over het komende seizoen, is nog maar de vraag. De verenigingen komen net terug van vakantie en sommigen van hen hebben sindsdien nog maar één keer getraind. "Het is een mooie gelegenheid om de spelers weer wat wedstrijdminuten te laten opdoen", zegt Theo van Lieshout, de trainer van Rhode.

Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard

Van Lieshout gaf desgevraagd aan dat Rhode voor het komende seizoen als doel heeft om een stabiele tweedeklasser te zijn. "We willen uit de onderste regionen wegblijven. Met de jonge en talentvolle groep, die we nu hebben, zou dat moeten kunnen. Dit toernooi is een mooie voorbereiding op het nieuwe seizoen".

Nijnsel, dat als vierde eindigde op het hoofdtoernooi, kampt met een sterk uitgedunde selectie. Zo'n zes spelers hebben de selectie om verschillende redenen verlaten. Toch stelt de trainer Arno Methorst van VV Nijnsel, dat het toernooi voor de spelers van Nijnsel een goede opmaat is voor de nieuwe spelers die het komende seizoen in de selectie spelen. "Iedereen heeft minstens vijfenvijftig minuten gespeeld en de jonge spelers hebben zich kunnen laten zien".

Ook trainer Mayk van Driel van Boskant is na afloop van het toernooi om DeMooiRooiSchaal tevreden. "We zijn als tweede geëindigd. Zaterdag hebben we een goede prestatie geleverd, door van Nijnsel te winnen, maar Rhode was een maatje te groot voor ons. Ik heb verschillende spelers gezien de me positief hebben verrast, maar er zijn ook nog spelers, die hun vorm nog weer moeten herpakken".

Ollandia streeft volgens trainer Bas van Engelen naar een van de eerste vijf plaatsen in de competitie. "Als we dan ook nog een periodetitel kunnen pakken zijn we goed bezig. We spelen nu een nieuw systeem en dat hebben we tijdens dit toernooi voor het eerst geprobeerd. Ik kijk tevreden terug op de afgelopen wedstrijden".