DeMooiRooiKrant

23 mei 2018

DeMooiRooiKrant 23 mei 2018


Marèse Logister, Lieke, Féline en Heino van der Lee. Foto: Manon Swinkels

Op de Weievensehoeve, gelegen aan de Lieshoutseweg, heb ik afgesproken met Heino van der Lee, Marèse Logister en een tweetal dames. Heino en Marèse vormen de stabiele basis van zorgboerderij Weievensehoeve en wie de andere twee zijn wordt mij pas duidelijk wanneer ik de hand schud met Féline en Lieke.

Door Manon Swinkels

De eenentwintig jarige Féline is geboren met autisme. Aan de buitenkant is niets te zien, maar deze stoornis heeft een grote invloed op haar leven. Bij mensen met autisme werkt de informatieverwerking in de hersenen net even anders en de stoornis kent verschillende gezichten. Zo vindt de een het lastig om contact te leggen en een ander is net als Féline overgevoelig voor alle prikkels om haar heen. Al van jongs af aan krijgt Féline extra begeleiding en zes jaar geleden heeft Féline een moeilijk besluit genomen. "Ik had veel last van de prikkels om mij heen en thuis wonen ging niet meer. Deze stap is erg lastig maar wel noodzakelijk gezien de gezinssituatie."
Na een jarenlang traject met hulpverlening uit diverse hoeken, verhuisde Féline twee jaar geleden naar Weievensehoeve in Rooi. Weievensehoeve is een zorgboerderij waar op een kleinschalige manier zorg wordt geboden aan jongeren met allerlei problematiek, zoals verslavingen, persoonlijkheidsstoornissen en autisme. "De rust waar ik naar op zoek was, heb ik hier gevonden. Het inbouwen van een stukje rust helpt mij om beter om te gaan met mijn autisme, waardoor ik de ruimte krijg om te groeien. Ik wil gewoon een fijn en gelukkig leven."
Heino van der Lee, directeur en maatje van Féline, vertelt hoe autisme precies in elkaar steekt. "Je kan het zien als een puzzel. Voor de meeste mensen is een puzzel die bestaat uit bijvoorbeeld honderd puzzelstukjes, compleet. Alle losse onderdelen samen vormen één geheel. Voor iemand met autisme is die samenhang onduidelijk. Alle prikkels en informatie die via de zintuigen binnenkomt, zijn losse onderdelen en er moet continu flink gepuzzeld worden om die informatie te verwerken. Dat kost niet alleen tijd, maar ook veel energie en frustratie."
"Mijn verjaardag levert bijvoorbeeld heel veel stress op. Hoeveel gasten komen er? Wanneer komen ze? Is er wel genoeg taart voor iedereen? Sinds ik hier woon lukt het mij om er gewoon een leuke dag van te maken. Samen met de hulp van anderen lukt het organiseren en plannen van deze dag steeds beter."
De afgelopen twee jaar heeft Féline op het terrein van Weievensehoeve gewoond. Iedere dag heeft zij samen met haar maatje keihard gewerkt naar het punt waar ze op dit moment staat. "De activiteiten op de zorgboerderij hebben gezorgd voor structuur. Ik heb veel rondom de boerderij geholpen, zoals het uitmesten van de paardenstallen, het voeren van de paarden, het verzorgen van de lammetjes en het schoonmaken van de hondenhokken. Na een tijdje ben ik een paar dagdelen gaan werken bij Puur Brabant en op dit moment werk ik één keer in de week bij Brownies & downieS. Ook voetbal ik iedere zaterdag bij VV Nijnsel en ik heb zelfs training gegeven. Samen met twee huisgenoten woon ik sinds vier maanden in een huis in Nijnsel, maar mijn doel is om helemaal zelfstandig te wonen. Ik ben niet meer dagelijks op de zorgboerderij te vinden, maar ik heb nog steeds wat begeleiding nodig. In de afgelopen jaren ben ik heel erg gegroeid en ik ben klaar voor de volgende stap."
Naast Féline zit de drieëntwintigjarige Lieke. Ook zij vindt het geen probleem om haar verhaal te delen, al is ze wel wat gespannen voor de reacties die gaan komen. "Net als Féline heb ik autisme", begint Lieke. "Op de basisschool en de middelbare school heb ik speciaal onderwijs gevolgd. Tijdens mijn vervolgopleiding, inmiddels drie jaar geleden, ging het mis. Ik had foute vrienden en ik raakte verslaafd aan wiet. Door mijn vriend ging ik meer en meer blowen en het ging steeds verder bergafwaarts. Ik rookte zo'n acht joints per dag, ging niet meer naar school, ik werd door mijn vrienden gemanipuleerd en ik werd door mijn vriend verwaarloosd. Ik woonde destijds op mezelf in een appartement en met mijn ouders had ik nog maar weinig contact. Op een moment kwam het beseft dat het zo niet langer kon. Ik had het gevoel alles kwijt te raken en dat was niet wat ik wilde. Ik heb mij vrijwillig laten opnemen in een afkickkliniek om weer iets van mijn leven te maken."
Na zes maanden intensieve begeleiding en therapie was Lieke haar verslaving de baas. "Ik voelde me goed, woonde weer in mijn eigen appartement en ik wilde weer naar school. Ik had op dat moment totaal geen idee dat de nasleep zo'n grote invloed zou hebben op mijn leven. Blowen gaf me altijd veel zelfvertrouwen en rust in mijn hoofd. Eenmaal helemaal nuchter was het vertrouwen in mezelf helemaal weg. Ik moest alles weer opnieuw opbouwen. Ik voelde me alleen en ik was bang voor eigenlijk alles; de geluiden om me heen, het vallen van een voorwerp. Alles was eng. Daarnaast had ik ontzettend last van stemmingswisselingen. Het ene moment had ik het gevoel dat ik de hele wereld aan kon en binnen een paar seconde voelde ik mij zwaar depressief. Ik bleek een bipolaire stoornis te hebben. Ik kon niet omgaan met de enorme vrijheid die ik had en dat zorgde voor een opname van twee maanden, in samenspraak met GGZ en de Weievensehoeve. Ik moest een stap terugzetten en dat is pijnlijk.
Net voor mijn ontslag uit de afkickkliniek ben ik met mijn ouders gaan kijken op de Weievensehoeve, in eerste instantie voor ambulante begeleiding en dagbesteding. Op deze plek voel ik mij geaccepteerd en ik heb hier stappen in de goede richting durven zetten."
"Dat heb je uiteindelijk helemaal zelf gedaan", valt Marèse Lieke bij. "Voordat Lieke op de zorgboerderij kwam wonen, woonde zij in haar eigen appartement, zonder toezicht. Het was voor Lieke van belang om invulling te geven aan haar dagen en haar angsten te overwinnen. Coaching met behulp van een paard heeft daarbij veel geholpen. Een paard reageert op angsten en vormt als het ware een weerspiegel van jezelf. Het gedrag van een paard draagt bij aan de bewustwording en het eigen handelen." "Ik had bijvoorbeeld niet in de gaten wanneer ik gespannen was", vertelt Lieke. "Op het paard kwam ik erachter wat mij zoal stress bezorgd. Dankzij de juiste begeleiding ben ik uit een dal geklommen. Ik ben nu drie jaar clean, ik ben twee dagdelen in de week aan het werk en na anderhalf jaar ga ik binnenkort weer op mezelf wonen. Dat is voor mij nu belangrijk. Ik vind het heel spannend maar ik krijg alle tijd om de stap naar mijn eigen plek te zetten."
"Kleine stapjes zijn ook stappen. Je kunt beter stapje voor stapje klimmen dan vallen, want dat doet pijn", sluit Heino het gesprek af. Ik vind het super stoer dat Féline en Lieke hun verhaal met ons willen delen en ik ben niet de enige. Ook al heb ik Heino en Marèse nog maar net ontmoet, ik zie dat ze vol trots naar de woorden van de dames luisteren.

Even geen tijd om te vloggen

Marthijn van Ponkers moest natuurlijk even op de foto met trouwe fans. Foto: Esmee Frieser

Voor de meeste volwassen mensen zien ze er uit als doodnormale jonge gasten, maar het zijn op YouTube sterren in het kwadraat met tienduizenden volgers. De vloggers Marthijn van Steinvoorn, Noah Zeeuw en Luca Gilliot. Tientallen jonge fans stonden hen vrijdagmiddag met rode koontjes op te wachten aan de rand van het beachsoccerveld.

Daar hadden de mannen het druk mee. Met hun team Creators FC deden ze mee aan het NK beachsoccer voor hulpdiensten. Een toernooi dat voor de tweede keer werd gehouden in Sint-Oedenrode. Het voetbal namen ze uiterst serieus en dus was er even geen tijd om te vloggen. Waar ze wel ruim de tijd voor namen, was voor de fans en die waren daar natuurlijk super blij mee! Er werden wat krabbels gescoord, maar vooral ook selfies voor op Instagram of de eigen collectie.

Voor wie de mannen niet kent… Zoek ze maar eens op. Youtube staat er vol van. Zo zijn Marthijn en Noah twee van de drie gasten van Ponkers, in 2013 opgezet door verschillende Youtubers. Op 20 september van dat jaar kwam de eerste video online. Inmiddels bestaat Ponkers uit Marthijn, Jesper en Noah. Elke week vermaken ze hun volgers met de leukste en vetste video's op Ponkers en Striktgeheim.

Formido
Roxs elektro world

Jaargang 8 • Week 21 • Woensdag 23 mei 2018

Vrijwilligers gezocht

Het Steunpunt Vrijwilligerswerk is onderdeel van Welzijn de Meierij. Wij brengen hulpvragenden en hulpaanbieders in contact met elkaar. Daarom zijn wij steeds op zoek naar mensen die anderen willen helpen of wat willen doen voor de gemeenschap in Schijndel en Sint-Oedenrode. Voor vrijwel iedereen zijn er geschikte vacatures en bezigheden. Deze keer speciale aandacht voor:

Individuele begeleiding bewoners Odendael
Odendael is op zoek naar vrijwilligers die bij bewoners van Odendael individuele vragen willen invullen. Dit kan bijvoorbeeld gaan over samen wandelen, eropuit met de duofiets of samen even winkelen in het centrum of gewoon een praatje komen maken. Werktijden in overleg. (vacaturenummer 18153)

Het Internetcafé is op zoek naar vrijwilligers
Het Internetcafé is op zoek naar enthousiaste en deskundige vrijwilligers die hun team kunnen komen versterken. Het doel van het Internetcafé is om ouderen kennis te laten maken met de nieuwe digitale mogelijkheden. Een groep van 12 deskundige vrijwilligers helpen de mensen hierbij graag in een ongedwongen sfeer. Houdt u van computeren en zou u dit graag willen overbrengen aan anderen, neem dan contact met ons op! Werktijden zijn in overleg, het Internetcafé is open op maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag van: 9.30 - 10.30 uur en 11.00 - 12.00 uur en op donderdagavond van 19.00 - 20.00 uur en 20.15 - 21.15 uur. (vacaturenummer 10776)

Stichting Dichterbij zoekt vrijwilligers!
Stichting Dichterbij is op zoek naar vrijwilligers die samen met cliënten iets leuks willen ondernemen. Zo zoeken zij iemand die wil wandelen met Ben. Bent u een vrijwilliger met affiniteit voor mensen met een verstandelijke beperking, bent u geduldig, flexibel en heeft u een paar uur in de week/maand over? Dan is deze vacature iets voor u! Stichting Dichterbij zal zorgdragen voor de inwerking en begeleiding van u als vrijwilliger. (vacaturenummer 19734) Aanmelden via 073 - 5447400 of vrijwilligerswerk@welzijndemeierij.nl.


De spannende finale van de Scratch Challenge

Foto: Manon Swinkels

Vorige week woensdagmorgen vond de finale van de Scratch Challenge plaats in het SKOSO-ontdeklab bij Neovito.

Tijdens de voorrondes werden zes teams geselecteerd, die vanmorgen in aanwezigheid van een hoop publiek hun game presenteerden onder toeziend oog van een vierkoppige jury én Rodi. En het winnende team is geworden… Floris en Sam uit groep 8a van Basisschool Dommelrode!
In totaal hebben 52 teams met 171 leerlingen meegedaan aan de uitdaging: Programmeer je eigen Scratch-game met echte Rooise en Rodi-items. De vaardigheden die daarbij nodig zijn helpen inzicht te krijgen in de 'achterkant' van de apparaten die we dagelijks gebruiken.
De jury, Yvonne Rijks (BICT-coach SKIPOS), Toine van Heesch (WT-regio Zuid), Dirk Latijnhouwers (Fruitcake) en Eus Witlox (wethouder Meierijstad), beoordeelde de games van de zes teams op verschillende punten en winnaars Floris en Sam mogen met hun hele klas op woensdag 6 juni naar een bedrijf komen kijken, waarbij innovatie, programmeren, snelheid en robots centraal staan.

Collecte Anjerfonds

De landelijke collecte vindt plaats vanaf 27 mei t/m 2 juni. In Sint-Oedenrode collecteren dit jaar weer ruim honderd vrijwilligers vanuit diverse culturele instellingen.

Sinds 2016 krijgen collecterende verenigingen 50% van het door hun opgehaalde collectegeld. Voor iedere vereniging is het dus van groot belang om op deze wijze inkomsten te genereren.
Dus geef a.u.b. gul aan de collectanten die bij u aanbellen. Wij rekenen op uw ruimhartige bijdrage. Zo toont u uw betrokkenheid en uw waardering voor de meerwaarde die het Culturele verenigingsleven toevoegt aan het leefklimaat in Sint –Oedenrode en ondersteunt u het Prins Bernhard Cultuurfonds! Vele culturele verenigingen en Stichtingen in Sint-Oedenrode kunnen getuigen van de steun die ze mochten ontvangen van dit fonds.

Mocht u de collectant gemist hebben kunt u nog contact opnemen met: riavanerp@hotmail.com / marjawithoos@live.nl of kunt u een donatie overmaken via: www.anjeractie.nl De Rooise Culturele gemeenschap is u bij voorbaat zeer erkentelijk.

Geen pakket zonder traject

Arjen Witteveen (r) leidt samen met André van den Warenburg de beleidsmedewerker en wethouder rond.

Nederland groeit economisch als nooit tevoren. De gemiddelde burger kan weer over gaan tot de aanschaf van – soms nutteloze – luxegoederen. Dat is echter niet voor iedereen weggelegd. Voor sommige personen is het al moeilijk om een maaltijd bij elkaar te scharrelen. Gelukkig is er dan de Voedselbank. Ook in Sint-Oedenrode draait die nog op volle toeren.

In het kleine keukentje van de Voedselbank aan de Eerschotsestraat ontvangt Voedselbank-voorzitter Arjan Witteveen donderdagmiddag een afvaardiging van de gemeente. Enkele beleidsmedewerkers en wethouder Menno Roozendaal komen een kijkje nemen. Niet alleen in de keuken, maar vooral in de ruimte ernaast. Daar staan de pakketten klaar voor de 21 Rooise gezinnen die worden voorzien. Samen met André van den Warenburg – een vrijwilliger in Sint-Oedenrode – praat hij gemeente Meierijstad bij. De gemeente ondersteunt twee Voedselbanken en één Voedselhulppunt in Meierijstad. Financieel, maar vooral in het aanbieden van trajecten voor de hulpbehoevenden. "Geen pakket zonder traject", merkt één van de ambtenaren gevat op.

"We doen er alles aan om de afhankelijkheid van een pakket zo beperkt mogelijk te laten zijn."


Scheiding, verregaande financiële problemen door een faillissement, een verkorte AOW; het kunnen allemaal redenen zijn om bij de Voedselbank terecht te komen. De gemeente springt direct in de bres om die 'klanten' er zo snel mogelijk weer weg te krijgen. "We gaan aan de slag met het schuldenprobleem (als dat er is) en proberen iemand zo snel mogelijk aan werk te krijgen. We doen er alles aan om de afhankelijkheid van een pakket zo beperkt mogelijk te laten zijn, hooguit een paar maanden", spreekt beleidsmedewerker Van de Kamp. Witteveen is blij met het bezoek van de delegatie en vooral blij met de samenwerking tussen zijn instelling en de gemeente. "We weten elkaar te vinden en daar ben ik blij om", dankt hij indirect.
Wethouder Roozendaal deelt die mening, maar ventileert nog meer. "De Voedselbanken en Voedselhulp zijn initiatieven van burgers. Dat respecteren we en juichen we toe. We ondersteunen ze heel graag, maar gelukkig bieden ook bedrijven en instellingen hulp. Zo is er veel voedselverspilling en dat biedt kansen voor de Voedselbank."
Altijd zullen mensen afhankelijk blijven van de Voedselbank. Het is goed om te constateren dat ze dan in een gespreid bed terecht komen, want alles is tot in de puntjes geregeld. Terwijl gepraat wordt in het keukentje staan de hulpbehoevenden buiten te wachten op het pakket dat voor hen klaar staat. Samengesteld door enkele enthousiaste vrijwilligers.


Ik hou van mijn vak: Roel Smeets

Foto: Manon Swinkels

Sint-Oedenrode - In de rubriek 'Ik hou van mijn vak' komen Rooienaren aan het woord die wat vertellen over hun beroep. Dit keer interviewen we Roel Smeets. Zijn droom om proefvoetballer te worden is er helaas nooit van gekomen, maar als activiteitenbegeleider in de gehandicaptenzorg haalt Roel iedere dag een heleboel plezier en voldoening. "Ik vind het geweldig om te zien hoe onze cliënten kunnen genieten van de kleinste dingen."

In gesprek met: Roel Smeets

Beroep? Activiteitenbegeleider op een dagbesteding voor mensen met een beperking.

Waar werk je? "Ik ben werkzaam bij Dichterbij op locatie Meerschot. Op Meerschot wordt dagbesteding aangeboden aan mensen met een verstandelijke beperking. Op dit moment komen er dagelijks cliënten in de leeftijd van 25 t/m 70 jaar en de doelgroep is zeer divers. Op Meerschot werken we met vier verschillende groepen: twee belevingsgroepen, een seniorengroep en de dienstverleningsgroep. De belevingsgroep bestaat uit cliënten met laag niveau. Op deze groepen doen we vooral belevingsgerichte activiteiten, muziek maken, belevingsverhaal, sport en spel, kookactiviteit en/of snoezelen. Snoezelen is erg ontspannen voor onze cliënten en dit gebeurd in een ruimte waarin voorwerpen, beelden, kleuren, geuren en geluiden de zintuigen aangenaam prikkelen. De seniorengroep bestaat uit de ouder wordende cliënt en zij worden begeleid in hun dementieproces. In de dienstverleningsgroep werken cliënten die verantwoordelijk zijn voor onze wasservice. Deze groep doet de was voor verschillende restaurants in Rooi. Daarnaast doen cliënten op deze groep ook productiewerk, het vouwen van doosjes en dingen inpakken. Kinderboerderij de Kienehoef is de tweede locatie waar wij werkzaam zijn. Hier verzorgen cliënten samen met beheerders het park en de dieren. Ook worden hier regelmatig activiteiten georganiseerd voor buitenstaanders.

Waarom heb je voor dit beroep gekozen? Ik heb altijd gezegd dat ik iets in de sport wilde doen, maar lang geleden ben ik met mijn oom mee geweest naar een open dag waar hij werkzaam is. Hij werkt ook met mensen met een beperking. Deze dag was zo goed bevallen dat ik stage ben gaan lopen in de gehandicaptenzorg. Ik vond het geweldig en heb daarom voor de gehandicaptenzorg gekozen.

Wat is de mooiste kant van je vak? Ten eerste is het erg dankbaar werk. Iedere dag is anders en het is geweldig om te zien hoe onze cliënten kunnen genieten van de kleinste dingen. Dat vind ik het mooiste, als de cliënten weer met een tevreden gevoel naar huis gaan.

De mooiste/gekste/leukste herinnering aan je vak? Ik ben nu twee keer mee op vakantie gegaan met een woning uit Sint-Oedenrode, hier ondernemen we allemaal verschillende activiteiten. Het vakantieadres is helemaal aangepast voor mensen met een beperking, het is mooi om te zien hoe de cliënten hier genieten.

DJ Sophie Francis in Sing It

De Rooise DJ Sophie Francis maakte afgelopen zondag 20 mei haar opwachting in het tv-programma Sing It op SBS6.

In de betreffende aflevering van het programma, dat gepresenteerd wordt door zangers Nick en Simon, leerde Sophie Francis een oma hoe ze platen moet draaien. Samen met een zangeres bouwde de oudere dame na flink oefenen een feestje voor vrienden en familie. Het was voor haar een droom die uit kwam. Dat was ook wel te zien, want de vrouw ging flink uit haar plaat. Ook Sophie Francis genoot volop. Ze vond het duidelijk prachtig om het kunstje aan een oma over te dragen.
Sophie Francis toert alweer bijna twee jaar de wereld over om shows weg te geven. Ze is de meest veelbelovende (vrouwelijke) DJ-act van Nederland. Vooral het afgelopen jaar is het hard gegaan en daardoor wordt ze meer en meer bekend bij het grote publiek.


Bijzondere bomen in Rooi

Foto: Henri van Weert

Al sinds de oprichting in 1998 maakt Stichting Het Roois Landschap zich sterk voor het behoud en waar nodig herstel van het fraaie landschap in Sint-Oedenrode. Hiertoe behoort ook de zorg voor de vele bijzondere en monumentale bomen, zowel in de dorpen als in het buitengebied. In een aantal afleveringen willen wij u kennis laten maken met enkele van de meest bijzondere exemplaren.

De Mammoetboom (Sequoiadendron giganteum)
De Mammoetboom of Reuzensequoia is een naaldboom uit de cipressenfamilie. Van nature komt deze voor in Californië, op de hellingen van de Sierra Nevada. In prehistorische tijden groeide de boom ook in onze streken, zoals blijkt uit fossielen gevonden in bruinkoollagen.
De zwaarste boom ter wereld is van deze soort. De General Sherman Tree in Sequoia National Park is 83,8 meter hoog met een stamomtrek van 24,10 meter op borsthoogte (bij de grond 31 meter). Volgens berekeningen heeft deze boom een houtvolume van 1.487 kubieke meter. Uiteindelijk kunnen Mammoetbomen ongeveer 95 meter hoog worden. Dankzij het feit dat de dikke zachte bast de boom grotendeels beschermt tegen bosbranden kunnen ze naar schatting 3.200 jaar oud worden.
In Europa zijn Mammoetbomen sinds de ontdekking in 1852 ingevoerd als sierboom. De dikste van Nederland staat in Brummen en heeft een stamomtrek van 7,83 meter op 1,30 meter. Deze werd geplant in 1876 en is 33 meter hoog.
Ook in Sint-Oedenrode staan enkele Mammoetbomen, veelal in particuliere tuinen. Het grootste exemplaar staat op het kerkhof in Boskant. In 2015 werd een omtrek van 5,64 meter gemeten op 1,30 hoogte. Volgens de site Monumentaltrees.com was de hoogte toen 28 meter. Aangezien de boom pas omstreeks 1955 werd aangeplant en op een prachtige plek midden op het kerkhof staat kan deze boom nog vele eeuwen doorgroeien. Om dezelfde grootte te bereiken als de Amerikaanse soortgenoten zullen nog wel enkele duizenden jaren moeten verstrijken.

Heeft u meer informatie over deze boom of wilt u meer weten over Stichting Het Roois Landschap? Mail rooislandschap@gmail.com Tekst en Foto: Henri van Weert, Stichting Het Roois Landschap


Fietsen en op bezoek bij boomkwekers

Stichting Het Roois Landschap organiseert op zondag 27 mei in samenwerking met de Rooise boomkwekers een fietstocht van ongeveer 25 km. met diverse stops.

De tocht leidt langs een aantal Rooise landschapselementen, waar mensen toelichting krijgen over de activiteiten van Het Roois Landschap. Ook wordt er een rondleiding gegeven op twee boomkwekerijen. Bij Boomkwekerij Jeroen Erven en Euonymus Coen Dekkers. Deze fietstocht is een uitvloeisel van de bestaande goede samenwerking tussen Stichting Het Roois Landschap en de boomkwekers, die in het verleden ook al heeft geleid tot het boomteeltconvenant.
Ze nodigen geïnteresseerden van harte uit om deel te nemen. Onderweg wordt gezorgd voor een eenvoudige lunch en enkele consumpties. Hiervoor vragen we een bijdrage van 5 euro p.p. De fietstocht begint om 11.00 uur en duurt tot ongeveer 15.00 uur.
U kunt zich aanmelden door een mail te sturen naar rooislandschap@gmail.com, met uw naam en het aantal personen waarmee u wilt deelnemen. Graag aanmelden voor 25 mei a.s. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Na aanmelding ontvangt u nadere informatie over de startplaats en de route.

Eten uit de natuur

Op zondag 27 mei organiseert IVN-Rooi een wandeling met als titel "eten uit de natuur". Er is namelijk veel meer lekkers in de berm te vinden dan je misschien in eerste instantie zou denken.

Je moet er echter wel verstand van hebben, want niet alles is eetbaar. Gelukkig weet IVN gids Hilma er alles van en ze zal tijdens deze wandeling precies vertellen wat eetbaar is en wat niet. Het is volop lente, de bermen bloeien uitbundig, dus er valt voldoende te ontdekken. Denk aan brandnetel, kleefkruid en braamblad, maar misschien bloeit ook de kamille al. Na afloop van de wandeling hebben we een heerlijke picknick met verrassende hapjes en drankjes gemaakt van planten en bloemen uit de natuur. Een leuke activiteit met (klein)kinderen, wel onder begeleiding. We starten om 10:00 tegenover café d'n Toel in Olland, vanaf het Morgenstraatje/Karthuizerweg. Het is om ongeveer 13.00 uur afgelopen. Voor meer informatie zie www.ivnrooi.nl.

Benefietdiner voor 107 mensen

Foto:

De mannen van CycleXperience gaven afgelopen vrijdag een benefietdiner in De Loop'r in Olland. Stef, Peter en Patrick van Lierop en Mark Ooijen en Stephan van Moosdijk gaan op 7 juni deelnemen aan Alpe d'HuZes. Het was een zes gangendiner inclusief zes consumpties. Maar liefst 107 mensen waren op het diner afgekomen, volle bak dus! Dit hadden de heren alleen maar durven dromen…

Om 18.30 uur gingen de deuren open en kwamen de gasten binnen. Toen iedereen op de juiste plek zat nam Mark het woord en heette iedereen van harte welkom. Hij stelde bovendien de leden van team CycleXperience aan iedereen voor. Daarna nam Patrick de microfoon over en vertelde hij emotioneel aan de aanwezige gasten waarom de mannen deel gaan nemen aan de tocht. Patrick vertelde het verhaal over een goede vriend van hem die momenteel aan het strijden is tegen deze ziekte. Zijn verhaal maakte veel indruk op de aanwezige gasten. Iedereen was er even stil van.
Na deze mooie woorden kon de avond beginnen. Het was hard werken voor de mannen en hun partners. Maar ook voor de kinderen die mee hielpen. In de keuken stonden Peter en Rob. Zij stuurden alles aan en hadden geheel vrijwillig alle inkopen en voorbereiding voor het eten voor hun rekening genomen. De avond werd afgesloten door tonprater Andy Marcelissen met zijn wielerverhaal. Mede dankzij al deze vrijwilligers is het een topavond geworden met een lach en traan. De heren van CycleXperience mogen vol trots terug kijken op een prachtige, goed georganiseerde avond. Alle opbrengsten van deze avond worden geschonken aan de kankerstichting. Mensen die nog financieel willen ondersteunen kunnen dat doen via: deelnemers.opgevenisgeenoptie.nl/cyclexperience. De mannen van CycleXperience willen iedereen bedanken die een steentje heeft bijgedragen aan deze avond. "Zonder al deze hulp was het ons nooit gelukt", vertellen de mannen.


Welkom op de Kinderdag

Naast Moederdag en Vaderdag kennen ze in Polen ook een kinderdag, een traditie die begon in 1950. De dag is altijd rond 1 juni. De Poolse Alexandra Wajszczuk heeft deze vorig jaar voor het eerst met veel succes georganiseerd voor de Poolse kinderen in Sint-Oedenrode en omgeving. Dit jaar wil ze de Kinderdag organiseren voor alle Rooise kinderen in de leeftijd van 0 tot 12 jaar.

Hun ouders zijn natuurlijk ook van harte welkom. Deelname is gratis op één ding na: voor hapjes uit de foodtruck moet betaald worden. De Kinderdag vindt plaats op zondag 3 juni van 14.00 uur tot 17.30 uur in Basisschool De Kienehoef, Mariannestraat 34A, Sint-Oedenrode. Activiteiten: muziek, een clown, een kinderkapper, allerlei spelletjes, schminken, schatzoeken en groepsfoto's. Er zijn mooie prijzen te winnen.
Verder is er een soort ruilbeurs. Kinderen mogen allemaal één speelgoedje meebrengen van huis om te ruilen. Speelgoed dat je thuis hebt en niet meer gebruikt, kan worden ingeleverd bij de leiding. Er zijn ook kinderen die geen of heel weinig speelgoed hebben die we daar blij mee kunnen maken. Wil je op deze middag mee helpen? Heel graag. Vrijwilligers zijn méér dan welkom. Aanmelden kan via email: a.w.841@wp.pl

Achter de schermen

Wat er vóór de schermen van de krant gebeurt leest iedereen. Wat er áchter diezelfde schermen gebeurt weten alleen ingewijden. Terwijl dat eigenlijk best vaak dingen zijn, die meer lezers interesseren of zouden moeten weten, bedachten wij ons als redactie. Natuurlijk gaan we niet helemaal met de billen bloot, maar er blijft genoeg over dat we met onze lezers willen delen.

MooiRooi hotline
Iedereen die een nieuwstip voor ons heeft weet hoe ze ons kunnen bereiken. De afgelopen jaren hebben we meermalen een oproep geplaatst, we hebben al TipMooiRooi en dit jaar lanceerden we ook onze MooiRooi hotline (06-89970555). Het werkt! Berichtjes, meestal vergezeld van een meegestuurde foto, verschijnen met enige regelmaat in de krant.

Iedereen begrijpt dat we niet alle tips kunnen en zullen plaatsen, maar even goed is het toch jammer als je attentie naar ons niks oplevert. Om teleurstellingen te voorkomen doen we een poging om de succesfactoren in kaart te brengen. Een poging, want volledig zullen we nooit zijn en bovendien: het hangt ook een beetje af van het andere nieuwsaanbod in die week. Een tip die geen momentopname is maar langer 'houdbaar', bijvoorbeeld een situatie die niet een, twee, drie kan worden veranderd, heeft dan ook wat meer kans op plaatsing. Evenals een tip in de komkommertijd, bij weinig nieuwsaanbod.
De 'belangrijkheid' van het nieuws in de tip speelt bij plaatsing eigenlijk maar een bijrol. Veel onderwerpen die vanwege hun impact een groot podium verdienen, zoals bijvoorbeeld de zorg, de gemeentebegroting of rechterlijke uitspraken, worden minder gretig gelezen. Omdat ze niet 'sexy' of 'hot' zijn. Daar zijn ook weer uitzonderingen op, zoals in het laatste voorbeeld het strafrecht. Vorenstaande tips met een langere historie worden wat kritischer bekeken. Die zullen trouwens vaak via een andere weg binnen komen dan via de hotline. De uitkomst moet in ieder geval zoveel nieuwspotentie hebben dat de gemiddelde lezer niet halverwege afhaakt.

Een tipgever mag best zelf belang hebben bij publicatie van zijn tip. Wij beoordelen alleen de nieuwswaarde en waken ervoor dat het geen verknipte advertentie wordt.

De kritieke succesfactoren voor een tip? Snel, vluchtig nieuws, een 'plaatje' van een foto, een foto die eigenlijk geen tekst nodig heeft, iets dat mensen emotioneel kan raken. En dat laatste kun je breed opvatten. Wil je reageren of uitleg over een ander onderwerp dat vanachter de schermen speelt? Stuur dan een mail naar redactie@demooirooikrant.nl

Armenhoef viert feest

Foto:

De wijk Armenhoef is een hechte en gezellige wijk. Op 1 april werd de mijlpaal van het 35-jarig bestaan bereikt. Dat betekent natuurlijk dat er een feestje gebouwd gaat worden. Daar is de buurt wel voor in is de afgelopen vele jaren wel gebleken.

Op "evenemententerrein" speeltuin Hildewarenlaan starten de festiviteiten aanstaande vrijdagavond met een disco- en karaokeavond voor de kinderen. Ieder lid is van harte welkom. Later op de avond maken de volwassenen er nog een extra mooi feestje van onder het genot van een hapje en een drankje.
Op zaterdag gaat het jubileumfeest gewoon door met een spelletjesmiddag voor jong en oud. Vanaf 17.00 uur wordt de barbecue aangemaakt voor de kinderen. Daarna volgt een buffet voor iedereen die zich er voor heeft aangemeld. In de avond zorgt een DJ voor de muziek en zal de buurt de benen los gooien op de dansvloer. Dat er nog lang over nagepraat gaat worden staat nu al vast. De Armenhoef heeft er zin in!

De deur gaat dicht

Foto:

"Je moet stoppen als het nog goed gaat", zegt Wil van de Wetering (66). Hij kijkt gedecideerd. Zijn beslissing om na veertig jaar een punt te zetten achter zijn clownsact De Dunne Deur wordt niet meer teruggedraaid. Komende vrijdag staat hij nog één keer op de bühne. Dan treedt hij op voor basisschool Eerschot, omdat zijn kleinkinderen er op school zitten. Nog één keer gaat hij het spel spelen waar hij kinderen zo gek mee kan maken. En daar heeft hij in al die jaren geen druppeltje schmink voor nodig gehad...

Het is cabaret voor kinderen. Zo zou je het genre kunnen noemen. Veel clowns en andere zelfbenoemde grapjassen hebben het al eens onderschat. Bij Wil is het duidelijk aangeboren. "Ik heb meteen een connectie met die kinderen. Dan ben ik ook niet te flauw. Ik begin over frikandellen, ik overrule één van de kinderen uit groep acht, durf best een knap kind te plagen door te zeggen dat hij lelijk is en vraag wie er een scheetje kan laten. Die kinderen weten dan niet wat er gebeurt. Dan moet je die gezichtjes eens zien. Geweldig!" jubelt Wil na veertig jaar nog steeds. Als leraar stond hij op het schoolplein altijd met de kinderen te donderen. Grapjes maken en nog eens grapjes maken. Om hem heen was het dringen in de pauze. Niet gek dat zijn hockeyclub hem vroeg om op te treden. Dat was meteen raak en dus wilden ze de Rooienaar ook het jaar erop weer op de planken hebben staan. "Ik had er lol in. Begon sketches te schrijven en bedacht De Dunne Deur. Ik woog op dat moment 120 kg. dus dan is de naam natuurlijk gekscherend."

De teller staat inmiddels op ongeveer 1400 optredens. Het hele land heeft Wil doorgereisd. Dertien jaar lang trok zijn broer Martin mee als ondersteunende muzikant. Ook vrijdag is hij er bij. Wil heeft anekdotes als rijpe appels in een volle boomgaard. "Ik heb voor alle pluimages opgetreden. Voor arm en rijk. Voor grote bedrijven als Philips en ABN Amro, maar ook bij arme mensen in de keuken. Bij de armeren werd ik altijd het meest gewaardeerd." Wil somt wat optredens op en komt zo uit bij een hectische show voor een woonwagenkamp. "Dat was me wat, haha. De ouders stonden naar elkaar te schreeuwen tijdens mijn show. Ik bleef vrij rustig en ging met de kinderen aan de slag. Uiteindelijk kreeg ik de complimenten dat ik de show had volbracht. Dat hadden ze daar nog niet veel meegemaakt. Of die ene keer bij een speeltuinvereniging in Amsterdam. De volwassenen gingen tussen al die kindertjes zitten om ze in het gareel te houden. Uiteindelijk gingen de grote mensen één voor één achter in de zaal zitten. Ze hoefden niets meer te doen. Dat leverde me drie handkusjes op van een Amsterdamse dame die de bonnetjes verkocht. Heerlijk toch?!"

De kindertaal, die moet je als clown kunnen spreken. Wil kan dat als geen ander en legt uit hoe hij het doet. "Je moet altijd de kern pakken. Toen ik leraar was, ging ik soms op tafel staan als ik een nieuwe broek aan had, of een T-shirt. Dan riep ik 'kijk, van de Wibra!' Het was toen stom om kleren van de Wibra te hebben. Daar werd je om gepest, maar als ik zoiets deed dan was dat helemaal over." De boodschap van Wil zit hier in verscholen. Ook op het podium snijdt hij op deze wijze onderwerpen aan en dan zet hij de kinderen aan het denken. De één heeft een aha-erlebnis, de ander moet keihard lachen en weer een ander begrijpt er helemaal niets van. Op deze manier pakt hij van ieder kind de volle aandacht. Heeft hij ooit zalen gehad waarbij het niet werkte? "Nee, dat niet. Maar ik voelde wel binnen twee minuten of ik het eruit moest gaan trekken of dat het vanzelf zou gaan."

Uiteraard de vraag of Wil het gaat missen. Die blijde smoeltjes, het stampen op de tribune, de zelfgemaakte liedjes en de dankbare ouders. Ook hierin is Wil weer zo duidelijk als wat. "Ik ga het niet missen. Dat is hetzelfde als met school. Daar ben ik ook niet meer mee bezig. Het wordt nu tijd voor andere dingen...." Op 1 en 2 september zal Wil presenteren tijdens de SamenLoop voor Hoop in Sint-Oedenrode.

Foto:
Foto:

Zoni Weisz: Om wat er wéér kan gebeuren

Foto: Jack van Haastrecht

Vrijdagavond sloot het RKK het seizoen literaire lezingen, georganiseerd in samenwerking met 't Paperas, af met een lezing van Zoni Weisz (1937). Ditmaal geen fictie door een beroeps, maar harde realiteit door een gelegenheidsauteur. Een Sinto die door haast ongelooflijke spelingen van het lot als enig gezinslid ontkwam aan de Holocaust. En daarna, opnieuw als door de voorzienigheid, alle kansen kreeg – en greep - om zijn vergeten volk op de wereldkaart te zetten. Zijn levensverhaal in grote lijnen is overal te lezen, dat ga ik niet herhalen. Maar wat gebeurde er vrijdagavond?

Door: Jan Egmond

De bijzondere sfeer van het zaaltje in de Knoptorenkerk is voor veel gastsprekers de spreekwoordelijke én letterlijke 'binnenkomer' en voor Weisz was dat niet anders. Verwonderd rondkijken, even rommelen met de draadloze microfoon en hup, de toon was gezet. Zijn levensverhaal was zo dominant, dat zijn (enige) boek "De vergeten holocaust" (mijn leven als Sinto, ondernemer en overlevende) slechts af en toe ter sprake kwam. Weisz nam het publiek mee in de beleving van de holocaust door de Sinti, die in de schaduw van de publiciteit voor de Joodse slachtoffers amper bekend, laat staan erkend werden. Hij gaf zijn volk een gezicht en gevoelswaarde door haast intieme, persoonlijke herinneringen te delen met het publiek. Zoals bij de declamatie van zijn gedicht "Het perron", waar hij op de 'laatste trein' naar Auschwitz tussen de honderden gedeporteerde Sinti en Roma meteen zijn zusje herkende door haar blauwe jasje van zacht aanvoelende chenille. Bij iedereen, inclusief Weisz, was de emotie tastbaar. Ook zijn gevoel bij het horen van het geklak van bespijkerde laarzen maakte beklemmend indruk. Hoe groot was het contrast met zijn jeugdherinneringen. "Als ik nu nog paardenhoeven op straat hoor ben ik weer even dat jongetje van zeven, die de teugels mocht vasthouden. Daarmee had ik de wereld in mijn handen." Weisz behoorde tot de laatste generatie Sinti met een nomadisch bestaan.
Verder opgevoed door zijn grootouders en na de oorlog weer naar school – destijds zeer ongebruikelijk bij de Sinti – ontwikkelde zich een nieuw contrast. Hij was overal op het juiste moment op de juiste plaats en maakte, ongetwijfeld ook door zijn opvallend talent, internationaal furore in de bloemenwereld.
Toen in 2000 het "Rapport Van Kemenade" werd uitgebracht, het officiële verslag over de holocaust, verslond Weisz de dikke pil in één keer. Hij las dat de nazaten van de Joodse slachtoffers een schadevergoeding kregen van 25.000 gulden. De man die mild en genuanceerd sprak over de hel van de holocaust werd woest. "Het geld was niet eens het belangrijkste. Maar wéér werden de Sinti vergeten!" Hij schreef een felle opinie die tot zijn verrassing in de toonaangevende media werd gepubliceerd. "En toen blak de pleuris uit." Veertien dagen later zat Weisz in het torentje met premier Wim Kok, sprak later 50 minuten live voor de Bundestag en brak alle records als televisiegast in Noord-Amerika.
Op zijn 81e grossiert de vitale Weisz nog steeds in lezingen en dat was vrijdagavond te merken. Hij herhaalde bijvoorbeeld de publieksvragen voor de mensen achter in de zaal. De afsluiting, ook vóór de pauze, sprak boekdelen. Een ovatie, zittend, maar zó luid en zó lang dat Weisz met handgebaren aangaf dat het zo wel genoeg was geweest. Over het bedankje had het RKK goed nagedacht: een fles goede wijn. Met bloemen wil je niet aankomen bij de man, die in het Guiness Book of records staat met het grootste boeket ter wereld.


Gala niet meer in Rooi

De optocht is ieder jaar indrukwekkend en origineel. Leerlingen van het Fioretti College leggen al jaren in Sint-Oedenrode aan voor het memorabele gala als slotstuk van hun middelbare schoolcarrière. De aankomst bij kasteel Henkenshage en een topfeest op deze sprookjesachtige locatie is voortaan verleden tijd. De school heeft besloten om het gala te verplaatsen naar de Noordkade. Het was voor Sint-Oedenrode een mooie kans om het dorp te promoten. Hoe jammer is het dan ook dat het feest van Rooi wordt verplaatst naar Veghel.

Foto: Lisa vd Ven

Kinderboerderijendag

Zondag 27 mei is er weer een groot evenement op de kinderboerderij Kienehoeve. Dan vindt er een Kinderboerderijendag plaats.

De vrijwilligers van de kinderboerderij staan weer klaar om er een leuke dag van te maken met de volgende leuke activiteiten: 1. Mevrouw Gravelijn met vilten en wolspinnen. 2. Jos van Aarle met wilgentenen vlechten. 3. Imkers. 4. Kees van der Loo met zijn alpaca's. 5. Theo Damen met springtouwen maken. 6. Kees Rauwenhorst met schaapscheren. Het zijn leuke activiteiten voor jong en oud! Iedereen is welkom van 13.30 uur tot 17.00 uur. En zoals u van de kinderboerderij gewend bent…..zijn ook deze activiteiten gratis!

Ollands Mooiste bij het mooiste weer

De honderden deelnemers aan de toertocht van WTC Gerry van Gerwen, 'Ollands Mooiste', troffen het zondag maar mooi met het mooiste weer. Met de zon al vroeg op de hemel was het heerlijk fietsweer. De deelnemers konden kiezen voor een tocht van 50, 80 of zelfs 130 kilometer.

De combinatie van het goed weer en Pinksteren bracht zeker extra veel fietsers naar café D'n Toel in Olland. Daar was de start en finish van Ollands Mooiste. Grote groepen fietsers uit de regio kwamen op de fiets. Maar ook per auto kwamen de deelnemers uit binnen- en buitenland naar het Rooise kerkdorp.

Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard

Voor het eerst in het bestaan van de toertocht was ook de rustplaats bij café D'n Toel. Daarvoor bestonden de routes uit twee lussen. Direct na de start stonden de noordelijke lussen op de routebeschrijving. De afstand van 130 kilometer reed tot aan de Maas. De andere afstanden konden stukjes van de route afsnijden. Uiteindelijk kwam iedereen voor de pauze weer terug in Olland. De tweede lus ging naar het zuiden. Ook hier splitste de routes voor de drie afstand. Maar uiteindelijk kwamen alle routes weer terug in Olland.

Tamme kauw wipt rond

Foto:

Sint-Oedenrode – Deze tamme kauw wipt al een tijdje rond in tuinen van de Componistenlaan. Niemand weet van wie het beestje is. Misschien is het wel van niemand! Wie zal het zeggen. De bewoners aan de Componistenlaan hebben over het algemeen veel plezier met de vogel. Zo zit die weer in de tuin en zo wipt ze weer door naar de buren… Deze nieuwstip kregen we binnen via de MooiRooi Hotline: 06-89970555.

Pr. Zkt. Vr.

Foto:

Komend weekend is prins Charming op zoek naar een geschikte vrouw. Dat valt nog niet mee! Roodkapje kletst de oren van zijn kop, terwijl Doornroosje de hele tijd in slaap valt. Karen kan niet
stoppen met dansen en Rapunzel zit vast in haar toren vanwege een weddenschap. Alsof het allemaal nog niet lastig genoeg is, wordt de zoektocht ook nog eens moeilijk gemaakt door de Grote Boze Wolf,
Pinokkio en eh... hoe heet 'ie ook alweer...Repelsteeltje. De kindergroep van 't Roois Theater speelt na een jaar lang serieus (en soms minder serieus) repeteren het grappige sprookjesstuk Pr. Zkt. Vr. Dit toneelstuk is geschreven en geregisseerd door Pauline Verstraten en Emile Kalmann. Het toneelstuk is te zien op zaterdag en zondag, om half 3 in Mariendael. Kaarten zijn aan de kassa verkrijgbaar voor 4 euro.

Omroep Meierij

RondOM
Een programma met nieuws, actualiteiten en opmerkelijke gebeurtenissen uit Meierijstad.
Onderwerpen worden vaak dagelijks bijgewerkt! Uitzendtijden RondOM: ELK heel uur.

Attentie
Ziggo gaat analoge uitzendingen beëindigen! Meer informatie op onze website.

Zenderoverzicht TV
UITZENDKANALEN EN FREQUENTIES VOOR SINT-OEDENRODE en bijbehorende kernen
KPN digitaal kanaal 1333. ZIGGO digitaal kanaal 36, analoog 256 MHz, CI+ kanaal 331.
Telfort kanaal 1333. TRINED kanaal 500

Zenderoverzicht RADIO
UITZENDKANALEN EN FREQUENTIES VOOR KERN SINT-OEDENRODE en bijbehorende kernen
ZIGGO Digitaal kanaal 915 en Ci+ kanaal 365
Kabel: 87.5 FM - KPN digitaal: Kanaal 1033. Telfort: 796

OPENINGSTIJDEN KANTOOR EN BEREIKBAARHEID
Studio Schijndel: Steeg 9D. Tel. 073-5479955
Studio Sint-Oedenrode: Laan van Mariëndael 30A, bereikbaar voor bestellingen, vragen, meldingen, elke ochtend van 10:00 - 12:00 uur behalve donderdag. Vrijdag is het kantoor van 12:00 - 15:00 uur open.
Tel. 0413-471193
Mailadres: info@omroepmeierij.nl

Jaarlijkse fietstocht Wijkvereniging Eerschot

Vrijdag 25 juni kunnen de kaarters weer komen jokeren of rikken. Meerschot gaat om 19.30 uur open en het kaarten begint om 20.00 uur. Na afloop gaat iedereen met een vleesprijs naar huis.

Zondag 27 mei heeft Wijkvereniging Eerschot voor de fietsers onder onze leden weer een mooie tocht uitgezet. Natuurlijk moet er wel gewerkt worden, want de opdrachten liggen klaar. Ook hebben ze gezorgd voor een koffiepost. Van 13.00 tot 13.30 uur kun je je inschrijven bij Meerschot. Deelname voor leden is gratis, breng je een introducés mee dan betalen zij €1.50. Breng mooi weer en een goed humeur mee, dan maken we er een prachtige middag van. Dinsdag 29 mei kun je weer een uurtje mee wandelen. Ze vertrekken om 18.30 bij Meerschot.


VVD nodigt uit

Graag nodigen wij u uit voor een bezoek op dinsdag 29 mei samen met de VVD raadsleden en commissieleden aan het Gasthuis, Lidwinahof 70 in Schijndel. We worden om 20.00 uur verwacht voor een rondleiding. Aansluitend bespreken we graag actuele raadsonderwerpen met u. Graag tot ziens op dinsdag 29 mei om 20.00 uur.

Politie tegen de brandweer

Foto: Jos van Nunen

Brandweer, politie en andere hulpdiensten werken normaal samen, maar afgelopen vrijdag speelden ze tégen elkaar. Toen vond in de zandbak van Beachsoccer Rooi het NK voor Huldpdiensten plaats.
Het weer was heerlijk, de wedstrijden fair en ook de derde helft was een groot feest geworden. Kortom, het was een goede voorbode op de rest van het weekend.

Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen

Rooi Live en Beachsoccer: een topcombinatie

Foto: Jos van Nunen

Er wordt voortaan ver over de dorpsgrenzen gesproken over Rooi Live en Beachsoccer. Deze twee evenementen vormen een topcombinatie. Het sportieve van Beachsoccer en het muzikale van Rooi Live hebben duizenden mensen plezier gebracht het afgelopen Pinksterweekend. Bij deze een sfeervol foto overzicht!

Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Gezelligheid! Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen

Vakantiewerk: wat mag wel en wat mag niet?

Zo'n 300.000 jongeren zullen de komende maanden met een vakantiebaantje beginnen. Dat doen ze natuurlijk niet voor niets. Als hun bijverdiensten echter substantieel zijn, kan dit gevolgen hebben voor de huurtoeslag en kinderbijslag van de ouders. Daarnaast dient de werkgever bekend te zijn met een heel palet aan wettelijke beperkingen en veiligheidsmaatregelen. Dit artikel bespreekt de belangrijkste punten van vakantiewerk.

Allereerst de financiële kant. Hoewel een vakantiebaantje een leerzame ervaring kan zijn moet men beducht zijn voor de financiële gevolgen. Zo wordt voor het bepalen van de hoogte van de huurtoeslag gekeken naar de inkomens van alle inwoners. Kinderen onder de 23 jaar die minder dan € 4.827 bruto per jaar verdienen worden niet meegeteld. Verdienen zij meer, dan worden de eerste € 4.827 niet in aanmerking genomen. Het kan dus zijn dat door vakantiewerk de ouders minder huurtoeslag ontvangen.
Voor de kinderbijslag bestaat hetzelfde risico. Vakantiekrachten jonger dan 16 jaar mogen onbeperkt bijverdienen. Kinderen van 16/17 jaar mogen doorgaans € 1.285 netto per kwartaal verdienen. Bijverdiensten in de zomervakantie (lees: derde kwartaal) mogen echter € 1.319 netto extra bedragen. Een verandering in inkomsten dienen binnen 4 weken doorgegeven te worden aan de Sociale Verzekeringsbank. Dit is relevant in verband met de kinderbijslag.
Dan de werkgever. Een werkgever dient zich goed van alle regelingen te vergewissen voordat hij jongeren binnen zijn bedrijf laat werken. Zo mogen 13/14-jarigen tijdens de schoolvakantie niet meer werken dan 7 uur per dag en maximaal 5 dagen per week (buiten schoolvakanties gelden weer andere regels). Qua werkzaamheden mag de 13/14-jarige enkel licht werk verrichten waarbij machines en een industriële omgeving uit den boze zijn. Voor 15-jarigen gelden er minder restricties. Vanaf deze leeftijd mag er ook in supermarkten en in landbouwbedrijven gewerkt worden. Tot slot de 16/17-jarigen: zij mogen bijna dezelfde werkzaamheden als volwassenen verrichten, met uitzondering van zware machines en giftige stoffen. Voor hen telt schooltijd overigens mee als arbeidstijd. Helaas voor de werkgevers, deze opsomming is slechts het topje van de ijsberg op het gebied van regelingen voor jongerenarbeid.
Wilt u weten hoeveel uw kind mag bijverdienen? Of wilt u weten welke wettelijke voorschriften u als werkgever in acht moet nemen? Neem contact op met Van de Ven Accountants | Adviseurs, te bereiken via 0413 – 49 11 11 of via e-mail: info@vdven.nl.


Expositie Rooise Beeldhouwers

Foto: Hans van den Wijngaard

Zondag 27 mei aanstaande vindt er wederom een expositie plaats in de voortuin van het gemeentehuis te Sint-Oedenrode.

De expositie begint om 11.00 uur en sluit om 17.00 uur. Zo'n zestien enthousiaste beeldend kunstenaars zullen dan hun werk tentoonstellen. Er zal die dag een grote variëteit aan werken te zien zijn. De beeldhouwers nodigen iedereen dan ook van harte uit om een bezoek te brengen aan deze expositie.

Mooi in de natuur

Foto: Frans Rijkers Foto: Frans Rijkers

Zo mooi is Rooi, de natuur in vol ornaat. Dank je wel voor de mooie foto's beste natuurliefhebbers. Heeft u ook een natuurfoto gemaakt die u wilt delen? Stuur dan de foto naar redactie@demooirooikrant.nl.

Foto: Thea Willems Foto: Thea Willems
Foto: Thea Willems Foto: Thea Willems
Foto: Kees Luijten Foto: Kees Luijten
Foto: Thea Willems Foto: Thea Willems
Foto: Lisette van Helden Foto: Lisette van Helden
Deze foto behoeft enige uitleg. Deze ooievaar zat afgelopen week vrijwel een hele dag aan de Noordelijke Randweg op deze lantaarnpaal. Foto: Lotte Sterks Foto: Lotte Sterks
Foto: Ria van Laarhoven Foto: Ria van Laarhoven
Foto: Thea Willems Foto: Thea Willems

'Het is echt niet alleen billenwassen'

Jody Neggers. Foto: Manon Swinkels

Er is een enorm personeelstekort in verschillende takken van de zorg in ons land. In onder andere verzorgingshuizen, ziekenhuizen en de thuiszorg zijn vele openstaande vacatures en er is een grote vraag naar verzorgenden en verpleegkundigen om deze te vervullen. Hoe komt dat nu eigenlijk? Het imago van billenwassen en eten serveren is allang niet meer van deze tijd, maar hoe ziet een baan in de zorgsector er dan wel uit?

De drieëntwintigjarige Jody Neggers werkt sinds één jaar als Verzorgende IG (individuele gezondheidszorg) met dementerenden ouderen op Odendael. "En dat terwijl ik altijd heb dacht met kinderen te willen werken. Het eerste jaar van mijn studie heb ik mij gericht op de kinderopvang, maar ik kwam er al snel achter dat het toch niet helemaal mijn ding was. Na een goed gesprek met mijn coach heb ik mij in de ouderenzorg verdiept en na de mbo opleiding Verpleegkundige/Verzorgende niveau 3, ben ik in oktober 2015 aan het werk gegaan in Schijndel. Inmiddels werk ik nu een jaar bij Brabantzorg in Sint-Oedenrode en ik heb het goed naar mijn zin."
Jody werkt op een gesloten afdeling met dementerenden ouderen. Dementie is een verzamelnaam voor ruim vijftig ziektes, waarbij de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken. "Samen met mijn collega's zorg ik ervoor dat de bewoners op deze afdeling een zo fijn mogelijk leven lijden, ondanks dat het geheugen hen in de steek laat. Communiceren met de bewoners is vaak lastig, waardoor het belangrijk is dat je goed aanvoelt wat de iemand nodig heeft."
Iedere dag weer staat Jody voor de grote uitdaging: invulling geven aan de dag én de juiste zorg verlenen aan een groep van tien bewoners. "Eigenlijk run ik samen met mijn collega's een groot huishouden. Daar komt een stukje uiterlijke verzorging bij kijken, het toedienen van medicatie, voeding en dagbesteding. Tijdens mijn werk ben ik continu aan het observeren en aan het denken voor tien mensen. Heeft iedereen voldoende eten en drinken gehad? Hoe voelt iedereen zich? Kan ik nog iets betekenen voor een van de bewoners?
Ook al gaat communiceren met de een wat makkelijker dan met de ander, iedereen heeft een eigen persoonlijkheid en behoeftes. Door bepaalde gedragingen en gezichtsuitdrukkingen leer je de mensen kennen. Als verzorgende is het belangrijk dat je je kunt verplaatsen in de situatie van de patiënt. Je niet kunnen uiten moet ontzettend frustrerend zijn, waardoor onrust en onbegrip ontstaat. Het is onze taak om daar zo goed mogelijk op in te spelen. Soms is een knuffel of een arm om hen heen precies wat ze nodig hebben.
Werken met deze doelgroep is zo dankbaar. Het mooiste aan mijn werk vind ik dat je de bewoners kunt geven wat ze nodig hebben en daar krijg je heel veel liefde voor terug. Aan de hand van kleine gebaren, zoals een glimlach of een knipoog, weet je dat je het goed hebt gedaan. Iedere dag is anders en natuurlijk sta je ook wel eens voor een lastige situatie, waarbij je samen met collega's op zoek gaat naar de juiste oplossing. Het is een mooi vak met veel kansen en uitdaging, je krijgt er veel voor terug en het is echt de moeite waard om je er eens in te verdiepen."

Net als Jody is collega en leeftijdsgenoot Silvana Swinkels een opleiding in de zorg begonnen met het idee om in de kinderopvang aan de slag te gaan. "Tijdens mijn stage bij een kinderdagverblijf bleek dat ik werken met kinderen helemaal niet leuk vond. De ouderenzorg past veel beter bij mij.
Je bent er echt voor de bewoners en je probeert iemand een zo fijn mogelijke tijd te bezorgen. Het is belangrijk dat de bewoners zich thuis voelen en dat doen wij bijvoorbeeld door iedere dag op de afdeling zelf te koken. De geur uit de keuken, een mooi gedekte tafel, servies van de bewoners zelf; al die kleine dingen dragen bij aan het thuisgevoel. Ook worden er activiteiten georganiseerd op de afdeling waar de bewoners aan kunnen deelnemen, maar niets is verplicht. Lekker voor de tv zitten of buiten in het zonnetje mag natuurlijk ook.
Daarnaast moet je er als verzorgende op toezien dat de medicijnen worden ingenomen en je bent verantwoordelijk voor verpleegtechnische handelingen, zoals het plaatsen van een katheter en blaasspoeling, intramusculair injecteren en wondzorg. Het is echt niet alleen billenwassen, wat nog wel eens wordt gedacht. Je draagt een hele verantwoordelijkheid, het is hard werken, maar ik doe het met veel liefde en plezier. Wat is er mooier dan iemand een lach op het gezicht bezorgen?
Het is niet alleen erg leuk en dankbaar werk, maar de werkzaamheden zijn divers, uitdagend en er zijn volop mogelijkheden om te groeien. Er mogen echt nog wel wat handjes bij in de zorg en ik zou iedereen adviseren om eens een kijkje te nemen om te ervaren wat het werk precies inhoudt."

Silvana Swinkels Foto: Manon Swinkels

We bestaan bijna acht jaar en al die acht jaar plaatsen we oude en historische foto's. Ook de komende jaren gaan we daarmee door. Net als deze week! Zie hier een prachtige oude foto. Weet u wie deze mensen zijn? Dan zijn we blij als u de 'oplossing' instuurt. Wellicht weet u ook waar en wanneer de foto is gemaakt. We horen het graag via redactie@demooirooikrant.nl, bel naar 0413-479322 of loop eens bij ons binnen: Heuvel 7.

Foto:

Zwarte Pepito van 1 jaar en grijze Amigo van 4 jaar zoeken samen een huisje. De twee windhonden zijn apart van elkaar gevonden maar horen overduidelijk bij elkaar. Pepito moet echt flink kunnen rennen en spelen, want hij barst van de energie. Hij is erg hondsociaal en luistert goed voor een windhond. Maatje Amigo is wat rustiger van aard en kan de aanwezigheid van andere reutjes niet waarderen, behalve van Pepito. Waarschijnlijk zijn ze het niet gewend om in huis te leven, maar we willen ze wel graag als huishonden herplaatsen omdat ze het erg gezellig vinden om bij de mens te zijn. Ze moeten echter nog wel leren hoe ze zich in huis moeten gedragen, dus daar ligt dus nog zeker een opvoedkundige uitdaging voor een nieuwe eigenaar. De mannen verblijven in een pleeggezin. Heb jij interesse? Mail dan snel naar admin@hokazo.nl!

Open Dommelrit

Op zondag 27 mei houdt MC d'n Dommel weer de Open Dommelrit.

De motorrit is ongeveer 200 km en alleen op GPS (Garmin) verkrijgbaar. Voorinschrijving is mogelijk via info@mtcdndommel.nl. Inschrijven tussen 9:00 en 12:00 uur. Café Dommelzicht, Dommelstraat 18 te Sint-Oedenrode.

Witlox opnieuw touwtrekker Brandveiligheid

Foto:

Op donderdag 17 mei is Joric Witlox uit Olland unaniem voor de derde keer gekozen als voorzitter van BBN.

De vereniging Brandveilig Bouwen Nederland is dé deskundige op het gebied van bouwkundige brandpreventie, ook wel 'passieve brandveiligheid' genoemd. De vereniging beoogt een hogere mate van brandveiligheid van gebouwen door het toepassen van brandveilige bouwmaterialen die de (minimalistische) criteria van de regelgeving kwalitatief overstijgen. De vereniging staat voor expertise op het gebied van (passieve) brandveiligheid en bestaat uit vooraanstaande leveranciers en producenten van brandveilige bouwmaterialen en constructies zoals; Colt, Kingspan, Rockwool, Brakel Atmos, Promat en vele anderen. Door de diversiteit van de leden en de expertise, is BBN gesprekspartner voor alle disciplines binnen de bouwkolom; van architect tot aannemer, van opdrachtgever tot controlerende instantie.

Witlox geeft aan dat hij er in de nieuwe termijn van drie jaar er voor wil zorgen dat brandveiligheid meer is dan voldoen aan de besluiten van het Bouwbesluit 2012. "De markt moet zich meer gaan afvragen of men er alleen voor wil zorgen dat bewoners, medewerkers, bezoekers en hulpdiensten een gebouw bij brand veilig moeten kunnen verlaten". BBN wil duidelijk maken dat andere zaken als bijvoorbeeld bedrijfscontinuïteit, risicobeheersing of beperking van milieuschade óók een belangrijke rol moeten spelen. Gebouweigenaren denken vaak helaas ten onrechte dat voldoen aan wetgeving ook betekent dat deze zaken geregeld zijn.

Naast zijn rol als voorzitter van BBN is Joric Witlox President van de het Europese EAPFP (European Association for Passive Fire Prevention) en directeur van adviesbureau Witlox Brandveiligheid. Witlox is al meer dan vijfentwintig jaar toonaangevend actief op het gebied van brandveiligheid.

18 / 36

19 / 36

Eerste Heilige Communie in Olland, Son en Breugel

Op zondag 13 mei jongstleden deden twaalf kinderen uit Son en Breugel hun eerste Heilige Communie in de St. Genovevakerk in Breugel: Iza van der Aa, Megan Bogers, Britt van den Broek, Gijs van den Broek, Job van der Kruijssen, Lisa van Lier, Elise Pastoor, Fabian Pastoor, Ruben Steijaert, Jasmijn Witlox, Fay van Wijk en Natan Koch. Helaas een wat regenachtige dag, maar de viering was er niet minder feestelijk om. Omdat het ook Moederdag was, werden de moeders nog even in het zonnetje gezet en brachten de communicanten hun moeder een klein presentje.

De tweede groep kinderen van Son en Breugel had de viering van de eerste Communie op 2e Pinksterdag, 21 mei. Het waren: Stef Adriaans, Kiki Derks, Leah Derks, Jeroen Giezen, Epke Hessels, Floris Keijzers, Kaylee Kiel, Valerie Lijding, Sarah de Rooij, Dries Smid, Willem van der Velden, Julia Vereijken, Job Caris, Mees Teunissen, Flip van Vliet, Dalischa Carbone, Ivan Dekkers, Suus van Eijck, Suus Groenen, Stijn Keepers, Lyam Leyba, Nathan Maslyk, Inge Peters, Britt de Ridder, Anne van der Tuuk en Marnix Versantvoort.
Ook op zondag 13 mei ontvingen de kinderen uit Olland hun Eerste Communie. Omringd door familie, vrienden en parochianen vierden we dit feest in de mooi versierde Martinuskerk. We feliciteren Mark van Krieken, Renske van Weert, Kim en Lieke van Osch, Finn van Roosmalen, Colin van den Hurk, Liv Buijsse, Silvie van der Zanden, Jennifer van Creij en Pita Dutting.
Op zondag 27 mei om 11.00 u vieren we het feest van de Eerste Communie in Nijnsel. Op zondag 3 juni om 11.00 u sluiten de kinderen van Boskant de rij met een openluchtviering bij de Ritakapel. We hopen op mooi weer, maar is dat niet zo dan is de viering op dezelfde tijd in de Martinuskerk van Olland.

Werkgroep Eerste Heilige Communie

Stilte a.u.b.

Je moet al op 4 mei bij de Dodenherdenking zijn, wil je nog ergens stilte ervaren. Ik heb op de pastorie in Breugel natuurlijk niet te klagen over herrie. Maar toch zijn zelfs daar overal geluiden: de snelweg op de achtergrond, muziek van een of ander feest, vliegtuigen die opstijgen, auto's die over de klinkers razen.

En dan de nog de geluiden die we zelf maken: de televisie aan, een muziekje op de computer, de telefoon, gepraat enz. En dan heb ik het dus alleen nog over die stille pastorie in Breugel. In het centrum van een dorp of in de stad word je overal en altijd omringd door geluiden. Veel geluiden, harde geluiden. Het is nergens meer stil.
In het kader van het jaarthema van de protestantse gemeente: stilte, gingen we met een groepje mensen vanuit de parochie en de protestantse gemeente op vrijdag 18 mei voor een stille kloosterdag naar de zusters Clarissen in Megen. Zuster Johanna, de gastenzuster, hield een mooie inleiding over de stilte. Ook zij constateerde een schaarste aan stilte in onze moderne tijd. Alle stilte wordt meteen opgevuld. Alleen al de mobiele telefoon laat ons nooit meer met rust. Telkens weer komen er berichtjes binnen. Zuster Johanna gebruikte het nieuwe woord: infobesitas, een overdosis aan informatie, die de hele dag op ons afkomt. Toch is er wel behoefte aan stilte en zoeken mensen ook graag de rust van het klooster op. Om stil te worden, uiterlijk en innerlijk. Een stilte die je ruimte biedt om te luisteren. Een stilte die ruimte geeft om je innerlijke radio af te stemmen op God. Op deze kloosterdag mochten we er even aan proeven: die stilte, die rustige sfeer in het klooster. Die doet je goed. En meteen doet het je verlangen naar meer. Meer stilte.

Voorbereiding op het Vormsel 2018/2019

Het Vormsel is het laatste van de drie sacramenten waarmee je ingroeit in het geloof. Eenmaal gevormd, ben je klaar voor je volwassen leven als christen.Onze parochie heeft als uitgangspunt dat kinderen die zijn gedoopt en hun eerste heilige Communie hebben gedaan, zich op een overzichtelijke en prettige manier kunnen voorbereiden op het Vormsel.

In juni gaat de voorbereiding op het Vormsel van start voor de kinderen die nu in groep 7 zitten of 11 jaar en ouder zijn. De voorbereiding begint met een informatieavond voor ouders én kinderen over het Vormsel en de voorbereiding daarop. Deze is voor kinderen uit Sint-Oedenrode en hun ouders op dinsdag 12 juni in parochiecentrum de Goede Herder in Eerschot. De informatieavond voor kinderen en ouders en uit Son en Breugel is op woensdag 13 juni in parochiezaal Den Bauw in Breugel. Kijk op de website van de parochie bij 'Ik wil— het Vormsel' voor meer informatie. We ontmoeten jullie graag op een van deze avonden!

Wilchard Cooijmans en Manon van den Broek

Nacht Zonder Dak: het zet je aan het denken

In de nacht van 11 op 12 mei hebben weer zo'n 25 jongens en meisjes uit onze parochie een nacht doorgebracht in een kartonnen doos. Ze deden dat om geld op te halen voor Tear, een organisatie die zich inzet voor dakloze jongeren in de derde wereld. Ze haalden samen een mooi bedrag op: €750 euro.

Maar het was vooral ook heel gezellig. Op vrijdagmiddag werden de meeste tieners door hun ouders afgezet in de pastorietuin in Breugel. Na een kennismakingsspel bouwden ze van dozen een slaapplaats voor de nacht. Na het eten kwam iemand van Tear vertellen over de situatie van straatjongeren in India en liet daarbij een indrukwekkende film zien.
Tussen 21.00 en 22.00 kwamen ouders en andere geïnteresseerden de krotjes komen bekijken. Aan belangstelling geen gebrek en het was gezellig rond het kampvuur. De dag werd besloten met een nachtelijke viering bij de Mariakapel achter in de tuin. Het was de bedoeling dat iedereen daarna zou gaan slapen, maar dat lukte toch niet zo heel goed. Hoewel het de hele dag mooi zomerweer was geweest, bleek het 's nachts toch nog behoorlijk koud in de krotjes. Om zes uur liepen de eerste tieners al weer rond te spoken.
Het ontbijt, gesponsord door Bakkerij Bekkers, maakte veel goed. Daarna werden de hutten afgebroken, vierden we de mis bij de Mariakapel en daarna werd iedereen weer opgehaald. Wie niet moest gaan sporten of naar een andere vereniging hoefde, is waarschijnlijk thuis nog even lekker naar bed gegaan. Een nachtje moeten slapen in een 'koude' doos valt niet mee, maar het zet je wel aan het denken over het lot van de straatjongeren…

Diaken Wilchard Cooijmans

27 mei Communicanten Antoniuskerk Nijnsel
28 mei Gelegenheid tot pastoraal gesprek Odendael
30 mei Lectorenbijeenkomst parochiezaal Nijnsel
01 juni Bedevaart Sint Servatius Maastricht
Rondbrengen ziekencommunie
03 juni Communicanten Ritakapel Boskant
04 juni Biddende Moeders, parochiezaal Eerschot
10 juni Openluchtviering processiepark t.e.v. Sint Antonius van Padua
Viering priesterjubileum pater Psuhparaj 11.00 uur

Schoolproject heilige Oda 2018

Eens in de drie jaar biedt het Netwerk 'Identiteit' van Stichting Katholiek Onderwijs Sint-Oedenrode (SKOSO), in samenwerking met de parochie aan alle leerlingen van de SKOSO basisscholen een project aan rond de heilige Oda. Oda is immers de patroonheilige en naamgeefster aan Sint-Oedenrode. In dit project onderzoeken en ervaren kinderen wat helden en heiligen voor ons leven hier en nu kunnen betekenen. Deze betekenis is gegroeid vanuit het verleden. Ook deze band tussen wat er in het verleden gebeurd is, en hoe we nu naar de werkelijkheid kijken komt aan bod. Onder-, Midden- en Bovenbouw hebben ieder een eigen invalshoek.

Het project loopt nog tot en met 25 mei. Tijdens de zomeropenstelling van de Martinuskerk zullen enkele gemaakte tekeningen tentoongesteld worden.

Wanneer we de rozenkrans bidden, laten wij dan bijzonder bidden voor de vrede in Syrië en voor vrede in heel de wereld. Ik nodig u uit om ook de rest van deze meimaand de rozenkrans te bidden voor de vrede.

Mathieu Dirven Concert in teken van dans

Foto:

Prachtige live muziek gecombineerd met vloeiende bewegingen. Dat maakt in een notendop het laatste Mathieu Dirven Concert van dit seizoen erg bijzonder.

Iedereen die in maart bij het concert was herinnert zich vast nog wel Tobias Klokgieters en Niek Lurling die met hun piano en bandoneon de tango's van Astor Piazzolla prachtig tot leven wekten. Natuurlijk mag de tango bij een concert in het teken van dansmuziek ook niet ontbreken. Tobias en Niek zullen dit keer worden geflankeerd door de dansers van Tipo Tango uit Eindhoven, zodat we niet alleen tango horen, maar ook zien.
De Phoenix Cultuur Recorder Players is een blokfluitensemble. Zij zullen ons onder leiding van Eleanor de Groot in een reis door de tijd meenemen naar dansmuziek van eeuwen terug.
Na de pauze sluiten we deze reeks Mathieu Dirven Concerten swingend af met de Jazzkids. Deze workshopband van Phoenix Cultuur staat onder leiding van Jo Hennen en bestaat uit leerlingen tussen de 10 en 13 jaar. Ze spelen en improviseren samen nummers uit de pop, jazz en klassieke muziek waar de spelvreugde vanaf spat.
Het koffieconcert begint op zondagochtend 27 mei om 11.30 uur in kasteel Henkenshage. Kaarten à € 7,50 inclusief een kop koffie of thee in de pauze, zijn verkrijgbaar bij het VVV kantoor aan de Kerkstraat en aan de kassa. Tot 18 jaar is de prijs € 3,-. Reserveren is mogelijk via het e-mailadres mdirvenconcert@rooiskultuurkontakt.nl.

Rooise Ien

Het is een heuglijke dag in de geschiedenis van de geschreven en gedrukte taal. Rooise Ien stelt zich aan jou voor. Ja, je leest het goed. Rooise Ien. Nee, niet Rooie Sien. Dat heb je goed gezien.

Als Rooise Ien wil ik het met ingang van vandaag in DeMooiRooiKrant hebben over al wat jou en mij, ons Rooienaren, bezighoudt. Misschien wel het meest wat mijzelf zoal verbaast of irriteert. Ik ga maandelijks vertellen over de Rooise mens, bekend of onbekend, bemind en onbemind. Over wat hem of haar zoal bezighoudt; hoe hij eet, loopt, praat, sport, werkt en luiert. En ook over al het schoons, spannends, leuks en lekkers dat Rooi te bieden heeft. Over het oude verhaal dat lang niet meer is verteld en over onze nieuwe taal. Dat allemaal.
Ik wil het bij deze uitgelezen gelegenheid over de Rooise smaak hebben. Het lijkt erop dat wij met zijn allen verstand hebben van gekookt eten, van hippe kleding en kapsels, van kunst en cultuur, van de nieuwe technieken. Ook is belangrijk te zien dat wij als landelijk dorp oog hebben voor onze toekomst en die van onze kinderen en kleinkinderen. Het kleine grut dat groot is voor je het weet. Daar heeft Rooi goeie gronden voor. Interessant vind ik ook de kwestie of wij de smaakmakers kunnen zijn voor Meierijstad, Noord-Brabant, Nederland… hoe ver wil je gaan?
Ik wil jouw zintuigen prikkelen en daartoe heb ik vandaag de Rooise smaakpapillen als onderwerp op het menu gezet. Iedereen denkt dat de echte Rooise Papbuik – je kent hem wel van de Carnavalstijd - er een is van pappen en nathouden. Van gokken op zoete melk met brokken. Het tegendeel is waar. Wij onderschatten de Rooienaar. Geef hem een goeie kom hartige soep en je zult zien dat hij daar zijn neus niet voor ophaalt. Je merkt het al als je naar Odendael loopt op een winterse ochtend. Je ruikt al van verre de geurige soep en je weet meteen dat het een snertdag wordt.
Ikzelf ben een echte soeptrien. Het allerlekkerste recept las ik pas geleden in het blad ONS, dat je krijgt als je lid bent van de KBO. Het is een soep met als hoofdbestanddeel zoete aardappelen. Die soep is zo gezond dat de gemiddelde leeftijd van de soeperende dorpeling inmiddels met stip moet zijn gestegen. Een zoet idee. Het koken van deze soep vergt wel de nodige souplesse tijdens de soeplessen. Wordt je soep onverhoopt niet veel soeps, dan kun je je soepcarriëre altijd nog op een laag pitje zetten. Dat heb ik onlangs ook gedaan, want dan zou het schrijven als Rooise Ien nog eens in de soep kunnen lopen. En dat is linke soep.

Kerkberichten

Martinuskerk (centrum)
Za 26/5
Hoogfeest van H. Drie-Eenheid 18.30u: Eucharistieviering met Het Goede Herder Koor. Intenties: Wim van Hommel; Anna Vervoort-Ketelaars; Jos van Genugten; Piet van Genugten
Zo 27/5 Hoogfeest van H. Drie-Eenheid 09.30u: Eucharistieviering met het Martinuskoor. Intenties: Antoinette van Gerwen – v.d. Tillaart en overleden familieleden; Annie van de Laar; Overleden ouders Ploegmakers en zoon Leo; Miet Schepens-Harks; Anja van Zoggel – van Mierlo; Harrie Verdiessen; Bertus Vemeltfoort; Johannes v.d. Linden – Verstraten en overige familieleden; Adrianus van Oss en dochter Antoinet; Frans Bekkers; Huward Bekkers; Betje Bekkers; Overleden leden van de KBO in de maand april.
In de meimaand wordt voorafgaand aan elke doordeweekse viering, het Rozenkransgebed gebeden. Op dinsdag, donderdag en vrijdag begint het Rozenkransgebed om 08.40 uur, op woensdag om 18.40 uur.
Wo 30/5: 19.00u: Eucharistieviering in de H. Ritakapel in Boskant
Donderdag en vrijdag 09.00u: Eucharistieviering in de Dagkapel van de Goede Herderkerk.
E-mail: centrum@heiligeodaparochie.nl

H. Martinus Olland
Za 26/5, 17.30u. Eucharistieviering met kerkkoor

Sint Petrus' Banden, Son
De vieringen vinden tijdelijk plaats in de Sint Genoveva-kerk in Breugel.
Do 23/5 18.00u: Rozenhoedje, 18.30u: Eucharistieviering
Za 26/5 19.00u: Rozenhoedje in de Maria-kapel aan de Beverlaan. Geen Eucharistieviering
Zo 27/5 11.00u: Eucharistieviering m.m.v. het Sons Parochiekoor. intenties: Toon, Riek en Jo van Grotel, Ties en Anneke van der Heijden-van der Zanden, Bert van Vlokhoven, Corrie Potting-Nolden, Bertha Verhagen-van Erp, Jan Broens, Jo Cleophas, Jos en Lies Bekkers-van der Velden, Wim Sanders, Willem Mühlstaff, Marc van Sloun, Harry Verschueren, Corry Verhaar-Fijen, Suze Edlinger-Skrenek, Leo Achterbergh, Henk Eekhout.

Sint Genoveva-kerk, Breugel
Do 24/5
18.15u: Rozenhoedje, 18.30u: Eucharistieviering, aansluitend stille aanbidding
Zo 27/5 09.30u: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Intentie: Ietje van Dinther-Raeven, Miet Foolen, Mia Donkers-van Heeswijk, Annie van der Eerden-van Sleuwen, Ton Goossens.

Sint Antonius Nijnsel
Zo 27/5 a.s. Eerste H. Communieviering. Eucharistieviering om 11.00u met kinderkoor. Intenties: Opa Martien en oma Mien v.d. Brand- van Oorschodt, Opa Bart v.d. Lee, Jos Peters, Pastoor Christ Bekx, Ann v.d. Laar, Antje Habraken- Smits, Piet Rooijakkers, Betsie v.d. Heijden- van Dinther, Dinie van Oorschodt- v.d. Boom,
Di 29/5 a.s. 8.40 uur i.v.m. Mariamaand rozenkransgebed en om 9.00 uur 7de noveen H. Antonius van Padua.

Kerkdienst protestantse kerk (PKN)
Dienst in de Knoptorenkerk. Zo 27/5 om 10.00u: Ds. Chr. Mondt.

Odendael
Zo 27/5
10.00u: woord- en communiedienst.
Di 29/5 10.00u: rozenhoedje bidden in de stilteruimte om 19.00u.

Bijzonder kasteelconcert door Roois Kamerkoor

Het is inmiddels een jarenlange traditie van het Roois Kamerkoor om in de zomerperiode de binnenplaats van kasteel Henkenshage muzikaal aan te kleden. Op 3 juni gaat dat opnieuw gebeuren.

Dit keer brengt het koor onder leiding van dirigent Monique Joosten een programma rond de muziek die klonk aan de Italiaanse hoven tijdens de Renaissance. Centrale figuur in het concert is Isabella d'Este. Zij wordt wel de first lady van de Renaissance genoemd vanwege haar grote invloed op de cultuur en op de politiek van haar tijd.
Het levensverhaal van deze historische figuur wordt omlijst met muziek die aansluit bij gebeurtenissen uit haar leven. Naast liederen uit het rijke Italiaanse koorrepertoire is er ook instrumentale muziek te beluisteren. Het blokluitensemble PC Recorder Players o.l.v . Eleanor de Groot brengt op oude instrumenten het verleden tot leven.
Het hofconcert begint om 11.30 uur en vindt plaats op de binnenplaats van kasteel Henkenshage. (Bij slecht weer vindt het optreden binnen plaats.) De toegangskosten bedragen €12,50. Dit is inclusief een consumptiebon. Vrienden van het Roois Kamerkoor betalen op vertoon van hun vriendenkaart €2,50 voor hun pauzedrankje.

Alles uit de kast

Een druilerige dag komt soms goed van pas. Een mooie gelegenheid om mijn schoenenopbergkast eindelijk eens aan een grondige inspectie te onderwerpen. Daar mag wel een dijk van een tornado doorheen razen.

Ik trek de stoute schoenen aan en open de kast. Mijn blik wordt onmiddellijk getrokken naar de glanzend witte lakschoenen met bijpassend grappig enveloptasje, een combinatie die ik een tijd geleden kocht om te dragen bij een feestjurk. Bij de herinnering aan die bruiloft glimt mijn lach ongeveer net zo hard als de genoemde lak. Het was een feest van voetjes van de vloer, met of zonder jubeltenen.
Ik roep mezelf tot de orde. Laat ik eerst maar eens naar de oudere exemplaren kijken. Die afgetrapte laarzen bijvoorbeeld, die ik zo vaak heb gedragen omdat ze gewoon zo lekker zaten. Ze hebben dan ook veel te lijden gehad van barre weersomstandigheden. En toch heb ik ze nooit weg kunnen doen. Ik zet ze schoorvoetend aan de kant. Zal ik ze opruimen? Of toch nog maar even laten staan? Ik denk dat ik deze keer voet bij stuk moet houden en die handel resoluut moet wegkieperen. Of nee, de luxe zachtleren hooggehakte laarzen die ik ter vervanging kocht zaten toch echt wel wat minder gemakkelijk. Die zijn prachtig, maar niet van het soort dat je zegt: die schiet ik lekker even aan. O,o, wat maak ik het mezelf toch moeilijk.
Wat kom ik verder zo voor de voet tegen? Korte laarsjes in diverse kleuren en uitvoeringen, met ritsjes, gespjes en wat al niet meer, met diverse hakvormen en -hoogtes. Verschillende sportieve schoenenparen. Zelfs zonnebloemgele. Ik kan me nóg het onbehaaglijke gevoel herinneren, alsof ik een paar lompe klompen aan mijn toch best charmante onderdanen had. Dus, hup … weg ermee. Verder met mijn 'voettocht': Luchtige niemandallerige sandaaltjes, luxe merkschoenen met een zwierige bloemdecoratie, gemakkelijke ballerina's en hee daar, die leukerdjes; helemaal vergeten dat ik ze had. Die zou ik deze zomer toch weer eens kunnen dragen? Ach nee, ik zie wat schade. Een halve zool; die zet me een hak.
En wat voor kitscherige bling bling zie ik daar, helemaal achter in een vergeten hoekje? Hoogzomerslippers met een sleehak en een uitbundige versiering van goud. Die droeg ik vaak toen we jaren achtereen naar Spanje op vakantie gingen. Zo feestelijk bij een lange stijlvolle jurk in eindeloze Spaanse nachten. Hier in onze eigen achtertuin vallen ze behoorlijk uit de toon. En zo vind ik nog meer schoeisel met herinneringen: daar zijn de zogenaamde Bosniëlaarsjes met een snoeperig bontrandje – gekocht op een rondreis door Kroatië en Bosnië omdat ze zo goedkoop waren - en daar de Zwarte Woud-instappertjes, aangeschaft omdat ik er meteen zonder moeite op wegliep, wat soms té verleidelijk is.
De stapel blijvertjes wint het nog steeds van de stapel 'weg ermee'. Met pijn in het hart schuif ik snel nog wat twijfelgevallen naar de weggooistapel. Die zijn voor de plaatselijke inzamelactie. De blijvers worden in rangorde opgesteld, alle neuzen dezelfde kant op.
De schoenenkast is nu mooi opgeruimd. Er is zelfs veel ruimte gekomen. Ik zal binnenkort maar eens gaan winkelen, want ik heb bijna niks meer om aan te trekken. De laatste modetrends: panterprintpumps, studs, stoere riempjes, bleekroze geperforeerde enkelboots; ik volg ze op de voet.

Ineke Bekkers
Reageren? schrijvers@impesant.nl


Foto van maand: Esther Sweelssen

Foto: Esther Sweelssen

Het lijkt wel of Esther Sweelssen van FotoclubRooi een gevaarlijke missie naar Mars heeft volbracht om bijgaande foto te nemen. Onder een glazen koepel lijken op een bodem van vulkanische as planten te groeien. Misschien een "artist impression" van een geheim ruimtevaartproject?

Door: Hans Vervloed

Foto:

De werkelijkheid is een stuk prozaïscher. Het is een zeepbel op het dak van een auto. Op de dag dat Esther aan de enscenering van haar foto begon vroor het stevig. Ze maakte van die omstandigheid gebruik door zeepbellen te blazen, die ze had verstevigd met verscheidene ingrediënten om ervoor te zorgen dat die niet te gauw zouden klappen. Er gingen veel experimenten aan het uiteindelijk resultaat vooraf, maar één landde op de plek waar ze hem wilde hebben. De zeepbel zakte ongeveer een kwart in en binnenin ontstonden vrijwel onmiddellijk ijsbloemen. Sinds de invoering van de dubbele beglazing kennen we die niet meer allemaal, maar de ouderen onder ons weten nog hoe 's morgens vaak de "bloemen" op de ruiten stonden als het gevroren had.

De harde slagschaduw op de zwarte ondergrond vóór de zeepbel, die van licht naar donker loopt, versterkt het idee van een mysterieuze omgeving, evenals het gebruik van een geringe scherptediepte. Op de voorgrond is een geringe onscherpte en in de achtergrond is alles vervaagd. Doordat de foto tegen de zon in is genomen, in tegenlicht dus, ontstaat in de achtergrond een glinstering. De vorm van de glinsteringen, kleine acht- of zeshoekjes, is eigenlijk het gevolg van een fout, die in vrijwel elk objectief voorkomt. Door een teveel aan invallend licht, gecombineerd met een ver geopend diafragma (bijvoorbeeld f 2,8) en een redelijk snelle sluitertijd wordt het binnenste van het objectief min of meer zichtbaar. Dit verschijnsel wordt met een Japanse term aangeduid: het bokeh. Hoewel het fenomeen inherent is aan de constructie van objectieven wordt het in de fotografie vaak als een fraaie toevoeging aan het beeld beschouwd.


Tip
Als je niets tegenkomt dat je het fotograferen waard vindt kun je zelf de omstandigheden creëren voor een bijzondere foto. Bijgaande foto is daarvan een sprekend voorbeeld. Je kunt het op veel manieren toepassen. Er zijn fotografen die het tot hun specialisme hebben gemaakt hele decors te bouwen, vaak in miniatuur, om daarin scenes te plaatsen die tot interessante beelden leiden. Een mooie manier om een fotohobby en aanleg tot knutselen te combineren, met vaak verrassende resultaten. Zoek op internet maar eens naar afbeeldingen onder "tabletop-fotografie". En als je geen zin hebt om te knutselen of niet zo handig bent, experimenteer dan eens met het "bokeh" in een gewone foto (bijvoorbeeld een portret in tegenlicht).

SamenLoopkanjer van de week

Sint-Oedenrode loopt al maanden warm voor SamenLoop voor Hoop. Er zijn maar weinig mensen die er niet bij betrokken zijn. Via een serie in DeMooiRooiKrant gaan we op zoek naar hen. Wat doen ze voor de SamenLoop? Waarom? Daarnaast mogen ze het stokje doorgeven aan de volgende. In de eerste aflevering: Petra van de Laar.

Hoe zet jij je in voor de SamenLoop?
"Toen in september vorig jaar bekend werd dat in Rooi een SamenLoop voor Hoop georganiseerd zou worden, dacht ik meteen 'daar ga ik actief aan meedoen'. Zeker toen het verzoek kwam of ik teamcaptain wilde zijn. Direct na het eerste bericht in DeMooiRooiKrant heb ik familie en (sport)vrienden en vriendinnen benaderd. Al snel waren er 57 mensen aangemeld bij 'mijn' Samen Lopen, Samen Hopen team."

Waarom zet jij je hier voor in?
"Ik zet me in voor het KWF omdat er heel veel geld nodig is voor onderzoek en behandeling. Inmiddels heb ik voor ons team ruim 170 kaarsenzakken en de t-shirtjes besteld en deel ik de informatie van de communicatie commissie met de teamleden zodat ze op de hoogte blijven van de voorbereidingen voor het weekend van 1 & 2 september."

Hoe beleef je dit traject?
"Ik vind dat heel bijzonder in Rooi: als er iets te gebeuren staat, dan zijn er snel veel mensen te motiveren om hun steentje bij te dragen. Dat was het geval voor de eerste Rooi d'Huez (Dream4Kids), maar ook voor bijvoorbeeld de Rooise Kwis en het Sportgala."

Wat doe je als teamcaptain?
"Het is natuurlijk belangrijk dat we geld inzamelen voor het KWF. Want dáár gaat het uiteindelijk om. Ik vind het geweldig dat er zoveel verschillende activiteiten georganiseerd worden door de deelnemende teams. Ik moedig onze teamleden aan om iets te organiseren en help zoveel mogelijk mee bij de uitvoering daarvan. Wie je ook vraagt om te helpen, je krijgt altijd en van iedereen medewerking: chapeau Rooi, daar mogen we met z'n allen trots op zijn!"

Wat heb je met je team tot nu toe gedaan?
"Ons team heeft inmiddels diverse succesvolle evenementen op touw gezet: de Winterwandeling, de Rooische Vrouwen Bingo, een wijnproeverij, een rommelmarkt en een lunch met veiling, om er maar een paar te noemen. Tot nu toe hebben deze acties €7.433,- opgeleverd. De volgende actie komt er alweer aan: een tennistoernooi op zaterdag 30 juni. Iedereen kan en mag meedoen, dus schrijf je in!"

Wil je verder nog iets kwijt?
"Petje af voor het bestuur en de diverse commissies voor de Rooise SamenLoop voor Hoop. De organisatie loopt gesmeerd: de aflevering van bestelde materialen; de promotie via MooiRooi, op de SamenLoop voor Hoop site en op Facebook en de communicatie naar de teamcaptains. Ik wens iedereen succes met de acties en de voorbereidingen van onze SamenLoop voor Hoop. Ik ben ervan overtuigd dat we er met z'n allen een groot succes van gaan maken!"

Petra geeft het stokje door aan Wijnald Koolen van café d'n Dommel

24 / 36

NA HET MIDDAGMAAL

mijn oma sliep
in een fauteuil naast
de kolenhaard,
vol overgave, ongehaast

zij was mijn uitzicht
als ik opkeek van het
slaapverwekkend gewicht
dat de school voor mij
voor morgen had vergaard

de pendule tikte de stilte vol
terwijl ik steunde op mijn elleboog
en die weer op zo'n zacht tapijt
met een rood-zwart gekleurd figuur
die mij telkens van een blanco
blad weg zoog; een gong vertraagde
nog meer mijn stuurloze vlijt

soms bewoog zij en keek mij aan
zonder een woord te spellen
ik sprak dan door mijn ogen
en heb vaak haar ademhaling
langzaam kunnen tellen
of was het wakend mededogen

oogcontact

Oplossing: Janne van den Boomen
Winnaar: Ankie van Oorschot

Foto: Lisette van Helden

De ooievaar is veel in beeld de laatste weken. Ook deze foto is prachtig. Gemaakt door Lisette van Helden. Stuur ook uw natuurfoto in naar redactie@demooirooikrant.nl

Foto: Brugmans

Rechts de huizen en bedrijven aan de Nijnselseweg, links de A50 en Nijnsel. Familie Brugmans maakte deze luchtfoto.

Es ons kat 'n koei waor, dan konde ze melke.

Het geheim van zaken doen is iets weten wat anderen niet weten.

Alzheimer Café over seksualiteit

Op maandag 28 mei wordt in restaurant-zaal De Nachtegaal, Boxtelseweg 15 te Schijndel, weer een avond van Alzheimer Café Regio 't Groene Woud georganiseerd.

Het thema van de avond is: Seksualiteit en intimiteit. Seksualiteit en intimiteit zijn een wezenlijk deel van het leven en dragen in belangrijke mate bij aan de kwaliteit van ons leven. Vaak wordt dit onderwerp verbonden met jong, aantrekkelijk en een gezond lichaam. Dat is niet terecht, want de beleving van seksualiteit en intimiteit is van alle leeftijden. Wanneer je gaat dementeren verandert er veel. Vaak is er weinig aandacht voor de seksuele gevolgen voor intimiteit en seksualiteit als er sprake is van dementie. De seksuele behoefte kan toenemen en soms zelfs ongewenste vormen aannemen. Maar de behoefte aan intimiteit kan ook helemaal verdwijnen, wat door een partner vaak als een gemis wordt ervaren. De gastspreker zal ingaan op de veranderingen op seksueel vlak bij dementie en de invloed hiervan op de relatie. Welke factoren veroorzaken een afname of toename in behoefte? En hoe kun je omgaan met dergelijke veranderingen? Gastspreker: Mw. I. van Kempen, seksuoloog/Gz psycholoog. Vanaf 19:00 uur is iedereen van harte welkom. Het programma start om 19:30 uur en de avond wordt afgesloten om 21:30 uur. De toegang is gratis.

Gitaarlessen

In september wordt weer gestart met een nieuwe cursus gitaarles voor 50-plussers. De cursus is bedoeld voor mensen die nooit gitaar gespeeld hebben, ietwat ouder zijn en die dit nog graag willen leren.

Vaak twijfelen mensen of ze het gaan doen of niet. Niet twijfelen: gewoon doen. Iedereen kan het. De oudste deelnemer nu is 74 jaar en hij heeft er het grootste plezier in. Er wordt niet gewerkt met noten maar met zogenaamde gitaarakkoorden. Daarmee kan je dan liedjes begeleiden. De liedjes die gebruikt worden zijn veelal liedjes uit de jaren '60 en '70.
Er wordt gewerkt in groepjes van maximaal vier personen. Je kunt eventueel ook je eigen groepje samenstellen. Een gitaar aanschaffen kan in overleg. Verdere info te verkrijgen per email: info@nicovandewetering@nl

Tocht Scootmobielgroep

Scootmobielgroep Meierijstad houdt op zondag 10 juni een tocht door Meierijstad. Aanvangstijd: 11.30uur. Vertrekadres: Scootmobielen Brabant. Noorkade 3b Veghel.

Net als op de fiets kan je ook met de scootmobiel op pad. Toertochten op de scootmobiel zijn een geweldig uitstapje. Stichting Wij Nu en KBO organiseren op de vrijdagen in de zomermaanden al jaren de mooiste toertochten door Meierijstad. Bijna overal waar je kunt fietsen, kunnen ook scootmobielen rijden. Maar in dat 'bijna' zit hem de kneep. Paaltjes, versmallingen en onverharde paden kunnen voor een scootmobiel onneembare barrières zijn.
Het is dan ook heel fijn dat de wethouders Eus Witlox en Harry van Rooijen van Meierijstad op deze datum mee gaan om zelf te ervaren hoe het is om met een scootmobiel te rijden. Als u zelf een scootmobiel / fiets of E-Bike rijdt en deze dag niet wilt missen, kunt u zich opgeven bij de heer Bekkers. Bereikbaar op tel: 0413-355883.

Zomeractiviteiten voor senioren

Je kan weer meedoen met de Zomeractiviteiten van 7 juli tot 15 augustus. Alle Rooise Senioren 50+ kunnen elkaar daar weer volop ontmoeten.

Haal het programmaboekje voor alle informatie bij Mariëndael, VVV of Odendael of kijk op de website www.kborooi.nl/zomeractiviteiten. Lever het inschrijfformulier uiterlijk 30 juni in. Digitaal op website www.kborooi.nl/zomeractiviteiten of op de in het boekje aangeven adressen.

Feestelijke en muzikale openingsavond
Op 7 juli om 19.30 uur in de grote zaal van Odendael is er een speciaal openingsoptreden van het 'all-time' Orkest Bluf en de Eindhovense dansschool Salsa Sensation een 'superstyle' dansgroep. De 60- en 70- er jaren muziek op deze avond laat je luisteren, kijken en dansen op de speciale dansvloer.

In het programmaboekje staan alle activiteiten op een rij. Dan praat je over mooie fietstochten, theatervoorstellingen, het bekijken van documentaires en films, een uitstapje naar de kermis, kookworkshops, een busreis naar Leiden, een golfclinic en nog veel meer.

Bingomiddag bij het Onderonsje

Foto: Hans van den Wijngaard

Op donderdag 31 mei is er weer de maandelijkse activiteit van het Onderonsje in het Damiaancentrum.

Deze keer gaan ze bingo spelen. Meedoen is net zo belangrijk als iets winnen, dus wie heeft er als eerste de kaart vol? Het gaat een gezellige middag worden en u bent van harte welkom. Graag opgeven als u wilt komen. Opgave of informatie: Petra Vesters, tel.06-10068676 of Karin van Vlerken, tel. 06-13992915. Tijd: 14.00-16.00 uur. Kosten: € 3,- Damiaancentrum, Schijndelseweg 46, 5491 TB Sint-Oedenrode, www.damiaancentrum.nl

Sponsorloop Fioretti College voor onderwijs en ontmoeting

De onderbouwleerlingen van het Fioretti College in Veghel gaan zich inzetten voor twee goede doelen. De vmbo-leerlingen zamelen geld in voor Stichting Marijn en de PrO-leerlingen voor Buurttuin Bitswijk. De actiedag is op dinsdag 26 juni. We hopen dat velen uit Veghel en de omliggende plaatsen onze leerlingen willen steunen!

Stichting Marijn
Deze stichting zet zich in voor kansarme kinderen in Nicaragua. De kinderen zitten op het reguliere onderwijs, maar krijgen in het educatiecentrum van de stichting extra bijles, huiswerkbegeleiding en zorg. De jongeren nemen deel aan beroepstrainingen en de ouders aan opvoedcursussen. Jet van Os, de oprichtster en drijvende kracht achter Stichting Marijn, heeft veertien jaar in Nicaragua gewoond en gewerkt. Sinds vier jaar is ze met haar kinderen terug in Nederland en ondersteunt ze met haar bestuurders van hieruit de projecten. Onlangs heeft ze 12 gastlessen verzorgd op onze school. De opbrengst van de sponsorloop is voldoende om 80 kinderen een jaar lang te ondersteunen.

Buurttuin Bitswijk
In deze tuin in Uden worden allerlei ontmoetingen en activiteiten georganiseerd. De vrijwilligers, die de tuin onderhouden, richten zich speciaal op ouderen, mindervaliden, (eenzame) buurtbewoners en basisschoolleerlingen. Bijzonder is ook dat onze praktijkonderwijs-leerlingen meehelpen bij het tuinonderhoud. Ze leren tijdens hun stage om te werken in de groensector, doen kennis op over tuinieren en hebben er leuke ontmoetingen. Omdat de tuin afhankelijk is van donaties en giften, willen we als school dit project graag sponsoren. De vrijwilligers willen een tuinfrees aanschaffen, zodat zij én onze leerlingen hun werk makkelijker kunnen doen.

Sponsorgeld inzamelen
Onze leerlingen zamelen vanaf woensdag 30 mei twee weken lang sponsorgeld in. Ze benaderen daarvoor hun ouders/verzorgers, grootouders, familieleden, vrienden en buren. Het gaat tijdens deze sponsorloop niet om het aantal rondjes. Sponsoring kan daarom gerust met een vast bedrag van enkele euro's gebeuren. Er doen in totaal ruim 400 leerlingen mee.

CDA roept burgers op om mee te praten

Het CDA houdt op maandag 28 mei vanaf 19.30 uur een openbare fractievergadering in het Gildehuys van het gilde Sint-Catharina en Barbara aan de Rooiseheide 10 te Schijndel.

Op de agenda staat onder meer de vaststelling van de Sportnota 'sportief in beweging' en de scenariokeuze wijkaccommodatie Boschweg Schijndel. Ook de huurprijzen van de podiumaccommodatie in 't Spectrum komt aan de orde. "Al met al zaken die burgers direct aangaan en juist daarom willen we heel graag met die mensen om de tafel. Het is tevens een mooie gelegenheid om de aanwezige raads- en commissieleden en de wethouder vragen te stellen," aldus fractielid Betty van den Oetelaar, die tevens benadrukt dat belangstellenden uit heel Meierijstad welkom zijn en ook zij hun vragen kwijt kunnen bij de CDA'ers.
Voorafgaand aan de vergadering geeft gilde-hoofdman Ad Kools een presentatie en korte uitleg over de samenwerking in Meierijstad. Aansluitend zal Gerard van Kaathoven, lid van de Heemkundekring Schijndel, een presentatie geven over archeologie. Hij legt uit waarmee een heemkundekring zich zoal bezighoudt, wie de meewerkende partijen zijn en uiteraard komen we te weten wat de recente opgravingen opleverden en welke vondsten er zijn gedaan.
De vergadering vindt plaats aan de hand van de raadsagenda van 31 mei. Deze is te vinden op de gemeentelijke website www.meierijstad.nl > bestuur en organisatie > vergaderkalender. Vooraf aanmelden is niet nodig.

Natuurspeelplek Julianapark Veghel

De kans is groot dat binnenkort een natuurspeelplek wordt gerealiseerd langs de oevers van de Aa in het Julianapark in Veghel. Burgemeester en wethouders van Meierijstad willen medewerking verlenen aan dit burgerinitiatief dat gestoeld is op duurzaamheid en verbinden van de gemeenschap. Het plan sluit naadloos aan bij het Masterplan Veghel Centrum 2030.

De gemeenteraad van Veghel heeft in 2011 het Masterplan Veghel Centrum 2030 vastgesteld. Dit plan is de rode draad voor een aantal concrete aanpassingen in het centrum van Veghel; Het Heilig Hartplein, Hoofd- en Hoogstraat en de Rode loper langs het Stadhuisplein zijn al aangepakt. De reconstructie van de Markt nadert de voltooiing. Leidende ambities in het masterplan zijn: zichtbaar en beleefbaar maken van de Aa, het Julianapark versterken als natuurobject en verblijfsplek en vergroening van het centrum. In het voorlopig ontwerp van het Julianapark was nog geen speelplek voorzien, maar de natuurspeelplek past er prima in. Het College juicht het sterk toe dat er ook vanuit de samenleving plannen gemaakt worden die nadere invulling kunnen geven aan het masterplan.

Interland rolstoelhandbal in Schijndel

Foto:

In het weekend van 26 mei zal voor de tweede keer in korte tijd het Nederlands rolstoelhandbalteam naar Schijndel afreizen voor een interland wedstrijd tegen het Franse rolstoelhandbalteam uit Canteleu.

Het Nederlands rolstoelhandbalteam en het team uit Canteleu zullen tevens deelnemen aan de paragames die plaats vinden op zondag 27 mei in Schijndel. Op zaterdag 26 mei van 14:00 uur tot 16:00 uur zal het nationale team van Nederland en Franse team uit Canteleu een gezamenlijke training afwerken gevolgd door een interland wedstrijd. Voor zowel de training als de wedstrijd bent u van harte welkom en de toegang is gratis. De locatie betreft het sportpark Zuideinder parkhal aan de Rooiseheide 14 te Schijndel.
Op zondag 27 mei vinden van 10:00 uur tot 15:30 de paragames in Schijndel plaats. Aan dit toernooi zullen in totaal 8 rolstoelhandbal teams deelnemen. Het toernooi wordt gespeeld in 2 poules. De ene poule zal de wedstrijden spelen op de oude buiten handbalvelden van handbalvereniging Zephyr op het Zuideinderpark en de andere poule zal de wedstrijden binnen spelen in de Zuideinderparkhal. In totaal nemen 8 teams deel aan de paragames: HCB '92, SEW, CSV, Quintus 1 en Quintus 2, Canteleu, Aeolus en BFC.

Voortgang N279

De provincie, de gemeenten Meierijstad, Helmond, Laarbeek, Gemert-Bakel, Asten en Deurne, Waterschap Aa en Maas en Rijkswaterstaat werken intensief samen aan het vlotter, veiliger, slimmer en toekomstbestendig maken van de N279 tussen Veghel en Asten.

In juli 2017 is het voorkeursalternatief (VKA) vastgesteld door de provincie. Dat is planologisch vertaald in een ontwerp Provinciaal Inpassingsplan, ook wel PIP genoemd. Binnenkort wordt dit plan ter inzage gelegd. Meierijstad heeft bereikt dat er lokaal meer beslissingsbevoegdheid is. Dat geldt onder andere voor de afweging over een aparte fietsbrug bij Keldonk, maar ook voor de ruimtelijke inpassing en vergroening.

Fietsbruggen
Wethouder van Rooijen heeft zich sterk gemaakt voor de bijzondere situatie ter hoogte van Veghel. Zodra een PIP in procedure gaat, is het de gemeenten verboden om op dat tracé gedurende 10 jaar lang bestemmingsplannen op te stellen die met dit PIP strijdige bestemmingen bevatten. Voor de gemeente Meierijstad is in het plan daarop een uitzondering gemaakt. De gemeenteraad van Meierijstad krijgt daarmee de bevoegdheid het PIP te kruisen met bestemmingsplannen voor een eventuele fietsbrug bij Keldonk en de verplaatsing van de fietsbrug voor de snelfietsroute Uden-Veghel. "Op die manier krijgen we meer tijd om samen met bewoners te overleggen hoe we gezamenlijk optimaal invulling geven aan de plannen. De gemeenteraad kan zelfstandig een afweging maken over (de wenselijkheid van) een fietsbrug bij Keldonk", aldus Van Rooijen.

Informatiebijeenkomst ontwerp-PIP
De verwachting is dat het ontwerp-PIP eind mei door Gedeputeerde Staten wordt vastgesteld en dan 6 weken ter inzage wordt gelegd. In die periode organiseert de provincie een informatiebijeenkomst voor alle belanghebbenden. Datum, tijd en plaats worden nog bekend gemaakt.

Autodocumentatiebeurs

Voor de 45e keer wordt op 26 mei de autodocumentatiebeurs gehouden. Voor de tweede keer in De Brink in Eerde. Het is dé beurs voor de verzamelaar van (oude) documentatie op het gebied van klassieke auto's, vrachtwagens, motoren, fietsen, grondverzet, tractoren etc.

Het gevarieerde en originele aanbod van de diverse standhouders trekt vele internationale bezoekers en bestaat uit: folders, catalogi, posters, advertenties, ansichtkaarten, persmappen, persfoto's, oude en nieuwe boeken, instructieboekjes, technische manuals, dealer- en promotieartikelen, roadtests, tijdschriften en alle andere denkbare papieren zaken die te maken hebben met deze hobby! De beurs wordt gehouden van 09.00-14.00 uur.

Nijnselse Kermisfeesten: een mooi feest voor jong en oud

Foto: Jos van Nunen

Een unieke samenwerking tussen café Oud Nijnsel, Highway 51, De Beckart, de dorpsraad en enkele dorpsgenoten. Samen aan één tafel om de kermis in Nijnsel van 8 t/m 11 juni nieuw leven in te blazen. Zo begon het en inmiddels staat er een programma dat voor iedereen iets te bieden heeft!

In de tent bij Oud Nijnsel komen diverse artiesten die net als voorgaande edities diverse doelgroepen zeker zal aanspreken. Maar nu is er ook voor de jongere jeugd, de allerkleinsten, de wat "oudere jongeren" en de senioren een mooi programma op touw gezet rondom de kermis en op het Beckartplein.
Op vrijdag openen ze de kermis om 18.00 uur en kunnen de allerkleinsten de Minions in levende lijve ontmoeten. Zij komen speciaal naar Nijnsel om de kinderen te vermaken. Om 20:00 uur start in de tent op het Beckartplein een PubQuiz voor iedereen die van puzzelen houdt. Het is tevens de bedankavond voor alle vrijwilligers die in Nijnsel hun steentje hebben bijgedragen aan activiteiten van de dorpsraad. Een mooie gelegenheid voor nieuwe inwoners van Nijnsel om het dorp en haar inwoners wat beter te leren kennen. Deze week wordt in Nijnsel huis-aan-huis een flyer verspreid met meer info, maar mensen kunnen zich ook direct aanmelden via de site van www.nijnselsekermisfeesten.nl. Bij Oud Nijnsel komt die avond JeBroer en bij de Beckart wordt de avond feestelijk afgesloten door dj Robert Staal.

Op zaterdag starten ze om 19:0 uur met Rock & Roll op het Beckartplein. Dansers in Stijl geven alvast het goede voorbeeld waarna later op de avond Mark Elber zal zorgen voor nog meer live spektakel. Dit is beslist de beste Elvis Tribute Artiest van het land. De DJ van the Road show zal zorgen dat ook tussen zijn optredens door volop gefeest en gedanst kan worden.
Op zondagochtend staat de openluchtmis in het park op het programma waarna de middag wordt warmgedraaid met een optreden van de Harmonie Nijnsel. Die middag is rondom de kermis een Luikse markt. Al kunnen ze daar nog wel een aantal aanmeldingen voor gebruiken. Dus heb je spullen in de verkoop, moet je garage of je zolder leeg? neem dan contact op met de Beckart en vraag naar Fred Plateijn.
In de loop van de middag is er een spectaculaire mountainbikerace rondom de kern van Nijnsel. In diverse manches rijden de renners een rondje rond de kermis om te finishen in de tent op het Beckartplein (aanmelden via mtbracenijnsel@gmail.com). Uiteindelijk zullen de winnaars gehuldigd worden tijdens de trekking van de loterij. Want dames 4 van VV Nijnsel / TVE Reclame hebben een loterij op touw gezet om geld in te zamelen voor SamenLoop voor Hoop. Zij hebben fantastische prijzen opgehaald bij diverse bedrijven.
Op zondag rond de klok van 17:00 uur worden de lotjes getrokken. Diegenen die in de avond nog even door willen gaan kunnen helemaal los met de WC Experience bij Oud Nijnsel.

Ook aan de wat oudere kermisliefhebbers is gedacht. Op maandag starten ze met een gezamenlijke maaltijd, verzorgd door de nieuwe uitbater van de Beckart. Daarna een spannende bingo om af te sluiten met live optredens van de Dommelklanken en het seniorenorkest. Voor iedereen die er geen genoeg van kan krijgen, een hele mooie uitsmijter met een happy-hour. Ofwel 2 voor de prijs van 1. Tussen 18:00 uur en 20:00 uur is bijna alles voor de heft van de prijs. En bij Oud Nijnsel gaan ze nog even door met de No Colour Band en Anne van der Heijden.
De organisatie wil alvast de sponsoren bedanken die hun bijdrage hebben geleverd om een en ander mogelijk te maken en de dank gaat ook uit naar de ondersteuning vanuit gemeente Meierijstad. Natuurlijk ook dank voor het begrip van alle omwonenden tijdens de kermisdagen.
De snelste en daarom winnaar

Hoe lang zou het duren voor iemand de geheime locatie had ontdekt? Twee minuten? Vijf minuten? Een half uur? Zou er überhaupt wel iemand komen? Toen het aantal kijkers van de live-sessie op woensdagavond binnen de kortste keren op ruim vijftig stond, was wel duidelijk dat er fanatieke kapers op de kust waren om de 7th Sunday kaarten binnen te slepen.

Het festival van zondag in Erp was op dat moment al nagenoeg uitverkocht. Daarom was een stel gratis kaarten net zo geliefd als een glas water middenin de woestijn. Op de plek waar vroeger tuincentrum De Bever was gevestigd, vlak naast de snelweg, werd de live verbinding gestart. Binnen vijf minuten kwam het eerste autootje aangereden. Niet helemaal via de legale route, maar ze was wel het snelste. De eerste die er met twee kaartjes van door ging was Yvonne van Zoggel.
Niet veel later…twee fietsers in de verte…kwamen zij voor de tickets? Nee, maar de ronkende kleine auto er vlak achter wel! Mark van Zoggel stapte met gebalde vuist en rood hoofd van opwinding uit de auto. Hij had het geflikt om twee entreetickets te bemachtigen en daar was hij maar wat blij mee. Opeens kwam ook de volgende wagen aangesneld. Mark van Heesch keek om zich heen en zijn grijns verraadde zijn blijdschap. Hij pakte de laatste twee kaartjes voor het populaire festival. Net voor twee volle auto's die teleurgesteld de weg terug naar huis in moesten zetten.
De live-actie is in ieder geval geslaagd en wie weet geven we binnenkort weer kaartjes weg op deze ludieke manier.


"Het was echt pionieren"

Fried en Joop voor het kunstwerk dat al jaren op het schoolgebouw prijkt.

Basisschool Dommelrode bestaat 50 jaar en met wie kan je beter terugblikken dan met oud-directeur Fried van de Laar en voormalig leraar Joop van Eijk. Zij werkten allebei het langst van iedereen op deze school en kennen haar daarom van binnen en van buiten. Terwijl de speelplaats gereed wordt gemaakt voor de heropening op woensdag nemen we plaats in de personeelskamer voor een interview. Denkbeeldig wordt een kist vol herinneringen open gemaakt…

Wie kan het zich nog heugen dat Fried als jonge directeur op de Dommelrodeschool begon? Hij zelf nog wel het meest. Terwijl hij begint met praten, lijkt het alsof hij zichzelf door de gangen van de school ziet lopen. "Ik ben hier in september 1967 begonnen en weet nog goed hoe de school tot stand is gekomen. Vanuit de wijk Dommelrode werd een actie opgestart. Men wilde ook aan deze kant van Rooi een basisschool hebben. Piet Duffhues trok namens de gemeente naar Den Haag met een tekening van de Odaschool als voorbeeld. Hij regelde het daar en toen hij terugkwam, kon hij het nieuws vertellen dat de basisschool er zou komen. Alleen Rhode moest dan worden verhuisd. Die hadden een veld aan de Kasteellaan. Binnen een jaar was het hele proces beklonken", schetst Fried de start. Voor 1966 scheidde de Odaschool de jongens en meisjes nog, de Dommelrodeschool werd direct een gemengde school. Fried: "Het was echt pionieren, maar ik had het geluk dat ik als hoofd heer en meester was. Dat kon toen nog. Er was wel een bestuur onder leiding van deken Jansen, maar die liet me helemaal vrij. Zelfs de naam van de school kwam uit mijn hand. De deken wilde graag dat het de Bisschop Bekkersschool zou worden. Alle basisscholen hadden immers een Heilige in de naam. Toch wilde ik dat niet. Laat het de naam van de wijk krijgen, zei ik toen. Zo is het gebeurd." In december 1967 werd de school officieel in gebruik genomen. Een hele stoet trok door het dorp richting het gebouw dat nog niet helemaal af was. Een gedeelte van de lessen werd er gegeven. Vanaf mei 1968 vonden er alle lessen plaats.
Joop van Eijk kwam niet veel later het team versterken, in 1972. "Fried heeft mij benoemd", blikt Joop terug. "Ik had bij de Odaschool én bij de Dommelrodeschool gesolliciteerd. De schoonzus van Fried werkte toentertijd in Best op een school waar ik stage liep. Zij was mijn referentie. Zo kwam Fried mij op een zaterdag thuis in Best opzoeken. Ik mocht na een schooldag op gesprek komen en kreeg een rondleiding. Ik kon zelfs meteen bij een vergadering plaatsnemen. Tja…toen was ik al aangenomen voor ik het wist, haha." Er was een klein team van vijf leraren geformeerd. Volgens Joop was dat een prachtige tijd. "Het was een warm bad. De leraren waren allemaal ongeveer even oud en daardoor was de onderlinge band goed. We spraken ook buiten school af. Onze kinderen waren van dezelfde leeftijd en dan heb je veel raakvlakken. Ik weet nog dat we een surprise-avond hebben gehad bij Fried thuis. Dat was dolle pret." Fried vult aan. "Iedereen was bij ons gelijk. Ook mevrouw van Gerwen, de werkster, werd erbij betrokken. We noemden elkaar bij de voornaam, behalve haar." Joop neemt het gesprek weer over met een leuke anekdote. "We waren ook sportief. Iedere vrijdag na school gingen we samen volleyballen. VV Frik heetten we. Op een gegeven moment hadden we een toernooi waar mensen aan mee mochten doen met een legendarische loterij. Daar bleven de mensen voor hangen!"
Schooldirecteur Fried zette ondertussen in op een nieuwe vorm van werken. Hij zag het leren in groepsvorm erg zitten en schaftte daar ook het meubilair voor aan, bij buurman Ahrend uiteraard. Samen met Piet Duffhues reed Fried helemaal naar Amsterdam om te bekijken hoe het groepswerk in de praktijk werkte en hij was direct verkocht. "Ik wilde in veel dingen voorop lopen", zegt de bekende Rooienaar. "Daarom hield ik nieuwe leermethodes scherp in de gaten. Een goede leermethode is de kapstok binnen het onderwijs. In het begin werkten de school vaak ieder voor zich en was er lichte concurrentie, maar al snel hadden we regelmatig overleg met de directeuren van de Rooise basisscholen en werd er meer samengewerkt. Ook de kennis werd steeds meer gedeeld." De groep leraren werd steeds groter, omdat de school groeide. Vooral toen de wijk Vogelenzang flink werd uitgebreid met nieuwbouw. Er werden noodlokalen opgesteld op het veld voor de school om alle leerlingen kwijt te kunnen. Even was sprake van een nieuwe openbare school in die wijk, maar dat ging uiteindelijk toch niet door. Inmiddels had ook de kleuterschool vanuit de Streepenstraat onderdak gevonden in de Dommelrodeschool. Zo werd het gebouw nog meer het middelpunt van de buurt.
Met veel plezier hebben de heren teruggeblikt op de jaren dat ze werkzaam zijn geweest op de jarige Dommelrodeschool. Is er veel veranderd door de jaren heen? Niet echt; het gebouw is nagenoeg hetzelfde, er lopen docenten rond met de allerbeste bedoelingen en de kinderen zijn nog steeds gewoon kinderen. "Hooguit wat mondiger", vergelijkt de oud-directeur.

Het team van leerkrachten in het jaar '73-'74. Foto:

Open dag Crole Hoeve: genieten geblazen

Foto: Manon Swinkels

Op de Spierkesweg werd Tweede Pinksterdag met volle teugen genoten van het zomerse temperatuurtje, een ijskoude borrel en verrassende culinaire hapjes. Tijdens de open dag van Crole Hoeve maakten vele bezoekers kennis met de prachtige locatie, het Smaaklokaal, de winkel en heerlijke gerechtjes.

Met chefkoks Ralf Dirven van De Beleving, Jürgen Bosman van De Waag en Rolf Hamers van Quoco achter de grill en het vuur, werden de zintuigen volop geprikkeld. Een huifkar bracht de bezoekers naar de kudde natuurrunderen in het Vresselse bos en de bar in het Smaaklokaal draaide op volle toeren. Geïnteresseerde bezoekers liepen af en aan en de hele middag stond het familiebedrijf letterlijk in het zonnetje!

Foto: Manon Swinkels
Foto: Manon Swinkels

Kleurrijke zomervoeten

Zijn uw voeten al klaar voor de zomer? Bij een ultieme voetverzorging horen natuurlijk mooi gelakte teennagels. Met de trendkleuren van dit moment op een rijtje kunt u direct aan de slag.

Nude tinten, zoals zachtroze, melkwit, beige en taupe doen het nog steeds goed. Zorg ervoor dat de nude kleur zoveel mogelijk in het verlengde van uw eigen huidskleur liggen.

Geel zien we niet alleen terug in diverse kledingcollecties, maar deze knalkleur slaat ook over naar de nagels. Zorg ervoor dat u kiest voor een frisse en uitgesproken kleur, zoals citroengeel. De nagels moeten niet vergeeld lijken.

Houdt u van veel glitter? Dan wordt u hier vast blij van. Niet alleen in de decembermaand maar ook met zomerse temperaturen zijn metallics en glitter een trend. Goud en zilver zijn veel geziene kleuren. Metallics en glitter is ook goed te combineren bij nude-tinten. Het is juist mooi om maar één nagel te voorzien van een glitterlak.

Last but not least is roze. Naast de nude variant zien we ook de wat meer uitgesproken tinten, zoals baby roze, Barbie roze en zalmroze. Roze nagels zijn zacht en lief, maar ook netjes en casual.

Wat is uw favoriete kleur?


Ollandia toont grote klasse

Na de zegereeks van de afgelopen weken, stond zondag wederom een wedstrijd tegen een tegenstander uit de hoogste regionen van de 5e klasse F op het programma.

SPV uit Vlierden werd met een bezoek vereerd. In het eerste kwartier van de wedstrijd had Ollandia het moeilijk om op de been te blijven. SPV begon pittig aan de wedstrijd, waarbij menig speler niet rechtop bleef staan. De scheidsrechter had het er druk mee om de sfeer goed te houden en de pittige overtredingen te beoordelen. Voor enkele overtredingen had men een gele kaart moeten geven, maar helaas gebeurde dit niet. Ollandia probeerde koste wat kost de frustratie in te houden, want commentaar levert vaak niets op. Gedurende de wedstrijd kwam Ollandia steeds meer aan voetballen toe. Na 20 minuten was er de eerste goal voor Ollandia. Stefan Erven was in bloedvorm en hij wist een rol te spelen bij alle goals die zouden vallen. Hij gaf de bal prachtig voor op Steven van Dijke. Deze laatste speelde de bal met een perfect lobje over de keeper, die gelukkig voor Ollandia te ver voor zijn doel stond.
Ollandia was SPV regelmatig te slim af en de kansen van de thuisploeg waren niet echt gevaarlijk. Vlak voor rust kwam Robert Erven in de ploeg voor de geblesseerde William Bekkers. Hij bleek een gouden wissel te zijn. Amper een minuut in de wedstrijd en zijn droge schuiver vloog in de lange hoek.
Na rust was het spel van SPV wederom pittig te noemen, waardoor de gemoederen soms hoog opliepen. Ollandia maakte hier korte metten mee door de voorsprong verder te vergroten. Een corner van Stefan Erven in de 58e min werd door Gerbe Voets op fantastische wijze via het hoofd in het doel gekopt. De achterhoede werd vervolgens wakker geschud, doordat een plotselinge kans van SPV het net vond. Ollandia gaf als antwoord een goed opgebouwde aanval waarbij Stefan Erven zijn medespeler Steven van Dijke op zijn wenken bediende. De goalie kwam uit richting Stefan, maar de goed meegelopen Steven van Dijke stond vrij om te scoren. Vijf minuten later was het wederom raak, doordat de scheidsrechter de voordeelregel toepaste. Stefan Erven en zijn tegenspeler lagen geblesseerd op het veld. SPV was even in de war en Steven van Dijke wist wat hem te doen stond. De 1-5 vloog moeiteloos in het net. In de 73e min leek de nachtmerrie voor SPV compleet toen Robert Erven de bal à la van Persie via het hoofd in het doel kopte. De wedstrijd bleek nog niet gespeeld te zijn. SPV kon nog binnen 5 minuten twee maal scoren en zo de eindstand op 3-6 vast te stellen. Bij het klinken van het eindsignaal was iedereen van Ollandia blij met de einduitslag. Volgende week vindt de laatste competitiewedstrijd plaats, ditmaal tegen Boerdonk. Tot dan!

Spannend einde competitie na winst op EMK

Door de 3-2 overwinning op EMK krijgt de competitie voor Boskant toch nog een spannend slot. In de laatste wedstrijd zal beslist worden wie als winnaar van de derde periodetitel mee gaat doen in de strijd om promotie. Boskant bezet op dit moment de vierde plek, op de voet gevolgd door Acht, dat gelijk staat in punten maar op doelgemiddelde tekort komt. Met zondag de wedstrijd Acht – Boskant op het programma, is bij een gelijkspel Stiphout Vooruit dat een punt minder heeft, de lachende derde!

Boskant begon de wedstrijd met de wetenschap dat alleen een overwinning nog kans op nacompetitie zou opleveren. De start was er dan ook naar. Al na 40 seconden kon Geert van Gils, na terugleggen van Emiel van den Elsen, de bal op de 'slof' nemen, maar gezien het resultaat, bleek het vizier nog niet zuiver afgesteld. En na vier minuten werd tegen Jim van der Zanden, na een lange bal van Ruud van der Zanden, in de ogen van de Boskant aanhang, een duidelijke overtreding begaan toen hij gevaarlijk oprukte richting EMK doel.
Daarna nam EMK het initiatief over. In de 10e minuut leverde dat, na balverlies in de Boskant verdediging, een goede kans op voor Geert Jan Kemperman. Z'n inzet verdween naast het doel. Een soortgelijke situatie, vijf minuten later leverde de bezoekers een 0-1 voorsprong op. Een door Rick van den Boogaard onderschepte bal belandde bij Rick Slaats die de bal droog tegen de touwen schoot. In de 20e minuut leek Bart Hermens op weg naar de 0-2. Boskant doelman Vincent Staals wist met een fraaie redding een verdere achterstand te voorkomen.. Omdat EMK doelman Edwin Cuppen in de 43e minuut de inzet van Emiel van den Elsen uitstekend wist te pareren, gingen de teams met een 0-1 stand de theepauze in.
In de 2e helft werd al snel duidelijk dat de achterstand zo snel als mogelijk moest worden weggewerkt. De inzet van de thuisclub had in de 52e minuut al bijna succes, maar de door Roy van der Linden teruggelegde bal werd door Aimee Opheij hoog over geschoten. Drie minuten was het wel raak. Na een corner van Aimee gaf Roy van der Linden uit de kluts de bal het laatste duwtje: 1-1. In de 65e minuut kwam Boskant op voorsprong. Na een verre uitgooi van Geert van Gils wist Emiel van den Elsen de bal van dichtbij over de doellijn te werken: 2-1. De vreugde bij Boskant was echter van korte duur toen Rick van den Boogaard in de 71e minuut een voorzet van Rik Slaats binnenschoot: 2-2. Boskant moest opnieuw aan de bak. In de 77e minuut kwam Boskant opnieuw op voorsprong. De inzet van Aimee Opheij belandde op de paal, maar Roy van der Linden reageerde attent en schoof de bal via doelman Cuppen tegen de touwen: 3-2. De zege had uiteindelijk nog wat hoger kunnen uitvallen, maar een inzet van Pieter van de Warenburg ging enkele centimeters naast en Aimee had de pech dat zijn inzet via binnenkant paal weer het speelveld in zeilde!

Nijnsel belandt in nacompetitie

Foto: Max Vervoort

De thuisploeg had nog een kleine kans om de nacompetitie te ontlopen maar dan moest er in elk geval worden gewonnen van kampioenskandidaat Olympia'18 uit Boxmeer. Op 17 december 2017 ging de heenwedstrijd met 5-1 kansloos verloren.

De in het blauw gestoken gastheren begonnen de wedstrijd met een offensiefje dat enigszins dreigend was maar uiteindelijk niet de door hen gewenste voorsprong opleverde. De gasten stelden daar aanvankelijk niet veel tegenover. Het was warm en ook de drinkpauze halverwege de eerste helft leverde geen extra energie op. Nijnsel dacht en hoopte een perspectiefrijke 0-0 ruststand te bereiken maar vijf minuten voor de thee brak op rechts de, zoals vaker, rechtsbuiten door en die rondde met een prima en enigszins droog schot af net in het gaatje naast de Nijnselse keeper: 0-1.
Met die stand werd de ranja opgesoupeerd. Na de pauze een aanvallender ingesteld Nijnsel dat nu wel aantoonde nog in zijn kansen te geloven. Het tempo was echter redelijk laag zodat de bezoekers zich aanvankelijk niet ongerust toonden. De schaarse kansen die zich voordeden waren echter groot, maar met name John Egelmeers had zijn dag niet en kreeg ogenschijnlijk de beste kansen niet over de doellijn gedrukt. De gasten vonden het allemaal prima. En zo ging Nijnsel langzaam maar zeker tegen de klok voetballen en dan wordt het spel er vaak niet nauwkeuriger op. Het geloof begon dan ook langzaam maar zeker weg te vloeien en in de dying seconds van deze wedstrijd wisten de gasten er nog 0-2 van te maken, louter voor de statistieken. Met de geboekte overwinning schoten ook zij uiteindelijk nauwelijks iets op.
Zondag speelt Nijnsel haar laatste wedstrijd, uit tegen Nooit Gedacht uit Geffen. Deze ploeg heeft al een periode te pakken en zal dan niet al te veel risico willen nemen om blessures en schorsingen te voorkomen. De bezoekers zullen proberen om de twaalfde plaats vast te houden, net boven Stormvogels dat vandaag een verrassende overwinning boekte. Het kan allemaal gebeuren aan het einde van de rit.
Wat in elk geval zeker is is dat Nijnsel op zondag 3 juni, direct na het 14e Jan Vervoort Bedrijventoernooi, een thuiswedstrijd speelt tegen een periodekampioen uit een vierdeklasse. Bij winst volgt op zondag 10 juni opnieuw een wedstrijd en als die wordt gewonnen, dan speelt Nijnsel op zondag 17 juni de laatste wedstrijd op neutraal terrein om bij winst degradatie af te wenden.

Zondag op Den Eimert: Dag der Beslissingen…!!
Aanstaande zondag 27 mei, de officiële afsluiting van het seizoen, staat er bij Nijnsel van alles te gebeuren! Allereerst de wedstrijd Nijnsel 6 – Erp 7, aanvang 10.00 uur. Bij winst of een gelijkspel tegen de nummer 2 is het kampioenschap een feit! Het is alweer even geleden dat een lager spelend seniorenteam de kampioensvlag kon hijsen, zodat het team onder de bezielende leiding van Jan Sanders op een grote supportersschare rekent! En dat hebben de mannen ook verdiend.
Om 12.00 uur de laatste wedstrijd van Nijnsel Vrouwen 1 die zich al eerder vrijspeelden maar nu aantreden tegen kampioenskandidaat Nooit Gedacht. Zij staan één punt voor op DSE VR1, dus er zal door de Geffensen gewonnen moeten worden. Een hele interessante pot. Daarna breekt de laatste Themamiddag van dit seizoen los, georganiseerd door….. Nijnsel Vrouwen 1!
Met ook nog Nijnsel 2, 3 en 7 in de wei kan het dus deze zondag zomaar een razend spannende dag worden met veel kampioensspanning. En daar doe je het als voetballer en supporter toch allemaal voor?!
Wij zien aanstaande zondag graag heel veel (Nijnselse) supporters op sportpark Den Eimert verschijnen, om 10.00 uur gaat het eerste spektakelstuk beginnen, Nijnsel 6 tegen Erp 7.

Eindelijk weer winst voor Rhode

Na vier nederlagen op rij wist Rhode eindelijk weer eens te winnen. Margriet, dat nog met TGG knokt voor het ontlopen van de directe degradatie, werd met 4-3 verslagen.

Bij Rhode ontbrak het hart van de verdediging. Het stoppersduo Martijn van Boerdonk en Roel Smeets zijn geblesseerd. Geert Oerlemans en Mart Krüsemann zakten daarom een linie en junior Joey Markgraaff mocht zijn debuut als basisspeler maken.
De eerste helft was het aanzien zeker waard. Een wisselende pot met maar liefst vijf doelpunten. Rhode was ook weer wat scherper dan de laatste weken en had ook wat kansjes in de beginfase. Toch kwam Margriet kwam in de 14e minuut op 0-1, doelpuntenmaker was Ramon Verbiesen. In de 20e minuut trok Koen van der Zanden de stand al weer gelijk. Simon van de Wetering stuurde hem diep en de keeper kreeg geen kans, 1-1. In de 26e minuut kwam Rhode op 2-1, een voorzet van links werd met een prachtige omhaal door Kyron Brus in de hoek gewerkt. Maar amper een minuut later was het al weer gelijk, Bas Bressers was de doelpuntenmaker. In de 36e minuut opnieuw een fraaie Rhode treffer. De aanval begon bij Tim Stewart en via Koen van der Zanden werd Joep van de Mortel in stelling gebracht, en dat betekende 3-2. Na rust zakte het peil van de wedstrijd, veel balverlies en verkeerde passjes. Margriet verzuimde om op gelijke hoogte te komen, zeker vier goede kansen werden om zeep geholpen of wel goed gestopt. Rhode geloofde het wel een beetje en speelde te slordig. Maar in de 90e minuut werd er toch nog gescoord. De aanval begon bij invaller Junior Dosso, ook letterlijk nog een junior, die vanaf de achterlijn de bal doorschoof naar Koen van der Zanden, die Daan van Dinten in stelling bracht, 4-2. De strijd leek gestreden, maar Margriet gaf de moed nog niet op en wist nog op 4-3 te komen, invaller Joey Schuurmans zorgde voor de eindstand, maar daarmee was het kruit verschoten.
Rhode gaat zondag de competitie afsluiten in Vinkel tegen EVVC. Zij waren lang de belangrijkste concurrent voor Rhode, maar zijn slecht uit de winterstop gekomen en hebben veel punten laten liggen. De derde plaats is wel veilig gesteld, zodat zij de eerste periodetitel van Rhode cadeau gaan krijgen.

Competitieafsluiter Ollandia tegen Boerdonk

In de voorbije weken liet Ollandia de goede vorm zien in de wedstrijden tegen de ploegen die in de top meedoen. Het zal deze reeks graag voorzetten in de laatste competitiewedstrijd thuis tegen Boerdonk.

In de uitwedstrijd liet Ollandia zich door deze fysiek sterke tegenstander overbluffen en verloor met 2-1. Zondag hebben de spelers dus nog de kans om de competitie een mooi einde te geven en ook weer om ook de supporters weer te laten genieten. Het kan ook als opwarmer dienen voor de seizoenafsluiting na afloop. Voor de overige teams nadert eveneens het einde van de competitie, maar diverse teams zullen in de weekenden en ook midweeks toch nog inhaalwedstrijden moeten afwerken. Ook zullen er in de komende weken vanwege de aanleg van kunstgrasvelden in sportpark De Neul, zowel op zaterdag als zondag, nog diverse wedstrijden van de Rhode jeugd en senioren op sportpark Ekkerzicht worden afgewerkt.

Arabian Horse Weekend uitgebreider dan ooit

Voor de vijftiende keer wordt dit inmiddels internationaal bekend staande evenement georganiseerd in Sint-Oedenrode. Wederom komen er rond de 250 Arabische Volbloedpaarden naar Sint-Oedenrode om te strijden om de diverse kampioenschapstitels en uiteraard de Best in Show.

Wat eens begon als een regionale show met veertig Nederlandse inschrijvingen is uitgegroeid naar een gerespecteerd Internationaal evenement met inschrijvingen uit vele landen. Zoals de meeste Europese landen, ook vanuit Engeland en Denemarken. Vanuit het Midden Oosten komen er paarden uit Kuwait, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten. Tevens uit Egypte en … zeer bijzonder, uit Pakistan.
Vorig jaar is de show live uitgezonden en te bekijken geweest via een livestream kanaal wereldwijd. Een zakenman uit Pakistan heeft de show via internet gezien en was dermate gecharmeerd van de show dat hij contact heeft gezocht met de organisatie en aanwezig wilde zijn met paarden en een gezelschap. Naast Arabische Volbloeds op stal, bezit hij ook Friezen en KWPN paarden. Hij vindt de bloedlijnen van de Arabische Volbloed, die terug gaan tot ver voor de Christelijke jaartelling, dermate interessant, dat hij ook voor dit paardenras heeft gekozen. De evolutie heeft er voor gezorgd dat dit ras kan overleven in zware omstandigheden (woestijn) en is door de jaren heen gebruikt als oorlogspaard.
De Arabische Volbloed is een niet al te groot paard met een enorm uithoudingsvermogen, snel wendbaar, sterk, snel en sober en ligt ten grondslag aan de meeste huidige paardenrassen. Op zaterdag 26 mei wordt rustig begonnen met de jeugd en amateurs die hun paard voorbrengen aan de hand en onder het zadel.
Om 15.00 uur start een gecombineerde Nationale- en Internationale show waarbij de paarden worden voor gebracht door - meestal - professionele handlers. Dit jaar zijn er erg veel jaarlingen ingeschreven. De prachtige ruime omgeving van manege de Pijnhorst zorgt ervoor dat hier op een rustige wijze ervaring en vertrouwen kan worden opgebouwd voordat het seizoen aan het einde van het jaar eindigt met de wereldkampioenschappen in Parijs.
De meeste trainingstallen zijn vooral gesitueerd in België, Duitsland en Engeland. Hier staan de paarden dan ook uit verre landen. Enkele maanden geleden zijn die met het vliegtuig gearriveerd en na een quarantaine periode in training gegaan met als doel om op de show te strijden om de titels.
Op zondagochtend 27 mei wordt verder gegaan met de show. Er staat een team van juryleden, afkomstig uit Australië, Israël, Italië, België, Polen en Nederland om de prijswinnaars te plaatsen. De show is gratis toegankelijk en via de A50 makkelijk te bereiken via de navigatie: de Paardenbloem in Sint-Oedenrode. Graag tot ziens op dit uniek evenement. Voor meer informatie en indrukken: www.arabianhorseweekend.nl

Foto:
Foto:
Foto:

Zusjes Foolen in de prijzen

Marit en Meyke Foolen startten hun pony`s Chiara en Cocktail op een dressuurwedstijd in Uden.

In de klasse DE/L1,L2 startte Meye haar pony Cocktail. De jury beloonde de proef met 67 %, goed voor een eerste prijs. In de tweede proef kregen Meyke en Cocktail 60% een tweede prijs. Marit en haar pony Chiara startten in de klasse DE/B. In de eerste proef was 64.7% goed voor een tweede prijs. In de tweede proef van Marit en Chiara behaalden ze de eerste prijs met een score van 62.3%.
Voor de paarden was er een wedstrijd in Leende. Judith van den Nieuwenhuijzen en het paard Izaminka B startten in het springen klasse L en behaalden een achtste prijs. Marieke Siertsema startte in de dressuur klasse L. De klasse L was een grote rubriek van 30 deelnemers. De jury beloonde de proef met 67%, goed voor een vierde prijs. Michelle Westerdijk startte haar paard Impress Me in een andere L rubriek en behaalde een monsterscore van 75.2% goed voor een tweede prijs.
In de Tops Arena van Valkenswaard werd een CSI1* Grote Prijs verreden over een hoogte van 1m35/1m40. Marwin van den Nieuwenhuijzen die hier Fabulous (v. Harley VDL) voor eigenaar Geert-Jan Markgraaf foutloos rondstuurde in 39.88 seconden wat hen een vierde plaats opleverde.

Zomerdrive

Bridgeclub De Neul start binnenkort weer met haar jaarlijkse open zomerdrives, in de grote zaal van Odendael. Wekelijks op maandagavond van 18 juni tot en met 20 augustus.

Deze bridgeavonden zijn geschikt voor alle bridgers, clubspelers en thuisspelers, gevorderden en beginners, Rooienaren, toeristen en buurtdorpers. Ze spelen in vier lijnen (A, B, C en D), wat extra aantrekkelijk is voor beginners. Ze beginnen om 19.30 uur en verwachten iedereen daarom voor 19.15 uur. Aanmelden voor een of meer van deze zomerdrives kan bij voorkeur voor 10 juni bij Riet van Hout (06-54970750). Niet-leden betalen €2 per persoon per avond. Nu ze in vier lijnen spelen heeft bridgeclub De Neul ook voor het nieuwe seizoen vanaf september geen wachtlijst meer. Nieuwe leden zijn dan ook van harte welkom.

Rooise Ruiters in de prijzen

Foto:

De ruiters van de rijvereniging de Rooise ruiters en ponyruiters gingen afgelopen pinksterweekend naar de selectiewedstrijd in Leende. Op zondag waren de ponyruiters aan de beurt. Hier mochten Liv van den Berk en Tessy van der Velden Jonkers het podium betreden. Liv werd tweede in de klasse C-B met haar pony Indigo. Tessy wist de klasse AB-B te winnen en mocht op de hoogste plek van het podium staan.

v.l.n.r.: achterste rij; Wim v.d. Boogaard, Jo van Oirschot Jan Philipsen, Bert Goorts Voorste rij: Ad v.d.Tillaar, Gerrie van de Rijdt, Maria Thijssen, Frans van de Velden.

Op maandag was de competitie voor de ruiters. Hier startte Marloes de Haas met haar paard Ikoon in de klasse B. Zij wist een nette proef te rijden welke werd beloond met een vijfde prijs en 204,5 punten. 'Ikoon is nog jong en hij houdt alles in de gaten. Hierdoor was hij af en toe wat sterk waardoor niet alle oefeningen even goed gingen. Maar ik ben erg tevreden: het is een fijn paard!' vertelde de amazone trots.
Een andere topcombinatie is Suzanne Klomp met haar paard Annatrichta. Deze knappe merrie heeft zij zelf opgeleid van de klasse B naar de klasse Z1. Samen met haar instructrice hebben ze afgelopen halfjaar veel getraind. Dit wierp zijn vruchten af. In het de klasse Z1 wisten zij 205 punten te behalen. 'Voor mijn gevoel was het een tamme proef en de puntjes moeten nog op de i worden gezet. Maar het is een mooi begin en ik ben tevreden!' aldus de kritische amazone. Want haar nette proef werd beloond met een eerste prijs!

Cloeck & Moedigh op bezoek

Vrijdag 18 mei speelden De Klutsers in Nijnsel tegen Cloeck & Moedigh uit Sint Oedenrode.

Van Cloeck & Moedigh waren elf personen aanwezig. De Klutsers hadden deze keer een grotere opkomst met eenentwintig personen. Er werden drie partijen gespeeld. Ondanks de wat koude avond was het een gezellig toernooi en werd er na afloop nog wat na gekletst in een lekker verwarmd clubgebouw. De prijswinnaars van Cloeck & Moedigh waren Gerrie van de Rijdt met drie gewonnen wedstrijden en 22 punten, Bert Goorts drie gewonnen en vijftien punten, Maria Thijssen drie gewonnen en tien punten. Voor De Klutsers gingen de prijzen naar Frans v.d. Velden met drie gewonnen wedstrijden en veertien punten, Ad v.d. Tillaar met twee gewonnen en tien punten, Jan Philipsen twee gewonnen met acht punten, Jo van Oirschot en Wim v.d. Bogaard beide twee gewonnen met zeven punten. Aan de prijswinnaars werd een mooie zomerse pot met fleurige bloemen uitgereikt.

Ollandia
Uitslagen senioren:

SPV 1 – Ollandia 1 3-6
Ollandia 2 – UDI'19 8 1-4
Ollandia 3 – VOW 4 3-4
Vorstenbosch Boys 35+1 – Ollandia 35+1 2-1
Uitslagen jeugd:
Jo13-1 – Avanti Jo13-2 7-1
Jo13-1 – Nulandia Jo13-1 5-1
Avesteyn Jo11-2G – Jo11-1 0-6
WEC Jo11-2G – Jo11-2G 1-2
Programma senioren do 24/5
Ollandia 2 – Mariahout 3 19.30u
Zo 27/5:
Ollandia 1 – Boerdonk 1 14.30u
Sparta'25 5 – Ollandia 2 10.00u
Avesteyn 6 – Ollandia 3 12.00u
Ollandia 35+1 – EVVC 35+1 10.00u
Ollandia VR1 – SPV VR1 10.00u
Do 31/5:
Ollandia VR1 – SPV VR1 19.30u
Programma jeugd wo 23/5:
Mariahout Jo11-2G – Jo11-1 19.00u
Do 24/5:
Jo13-1 – NLC'03 Jo13-1 19.00u
Za 26/5:
DVG Jo17-1 – Jo17-1G 14.30u
Jo15-1G – DVG Jo15-2 13.00u
UDI Jo13-2 – Jo13-1 11.30u
Jo11-2G – Avesteyn Jo11-3 9.30u
Jo8-1G – DVG Jo8-1 9.30u
Di 29/5:
Jo17-1 – Schijndel Jo17-2 19.00u
Erp Jo11-3 – Jo11-2G 18.45u
Wo 30/5:
WEC Jo15-2 – Jo15-1G 19.15u
Avesteyn Jo13-1 – Jo13-1 19.30u

v.v. Boskant
Uitslagen senioren

Boskant 1 – EMK 1 3-2
Erp 3 – Boskant 2 5-3
DVG 4 – Boskant 3 4-0
Boskant 3 – Nulandia 7 2-6
Boskant 4 – Schijndel 5 1-8
Boskant 5 – Sparta'25 8 1-3
Schijndel 7 – Boskant 6 3-1
Boskant 6 – WEC 5 2-3
Uitslagen jeugd
Boskant JO19-1 – WEC JO19-1 1-7
Boskant JO19-1 – ST Herpinia JO19-1 2-3
Sparta'25 JO10-2 – Boskant JO10-1G 2-3
Programma senioren do 24/5
Boskant 3 – Avant'31 4 19.30u.
Programma senioren zo 27/5
Acht 1 – Boskant 1 14.30u.
Boskant 2 – HVCH 3 12.00u.
HVCH 10 – Boskant 3 13.00u.
Blauw Geel 11 – Boskant 4 12.00u.
Gemert 7 – Boskant 5 10.00u.
Boskant 6 – Nijnsel 5 10.00u.
Boskant VR1 – Baardwijk VR3 10.00u.
Programma jeugd wo 23/5
Boskant JO15-1 – Heeswijk JO15-1 19.00u.
DVG JO9-3 – Boskant JO9-1G 18.30u.
Boskant MO13-1 – Venhorst MO13-1 19.00u.
Programma jeugd do 24/5
Boskant MO17-1 – JVC MO17-2 19.00u.
Programma jeugd za 26/5
Margriet JO19-2 – Boskant JO19-1 16.45u.
Boskant JO17-1 – Sparta'25 JO17-2 15.00u.
ELI JO15-1G – Boskant JO15-1 13.00u.
Irene JO13-3 – Boskant JO13-1 11.15u.
Boskant JO9-1G – Gemert JO9-3 10.30u.
Boskant JO8-1G – Gemert JO8-5 10.30u.
Vorstenbosch MO17-1 – Boskant MO17-1 14.30u.
Boskant MO13-1 – ST St. Hubert MO13-1 11.30u.
Programma jeugd di 29/5
Boskant JO13-1 – Heeswijk JO13-2 19.00u.
SV Brandevoort JO10-4 – Boskant JO10-1G 19.00u.
Boskant MO17-1 – FC De Rakt MO17-1 19.00u.
Programma jeugd wo 30/5
Schijndel JO8-2 – Boskant JO8-1G 18.00u.

Rhode
Uitslagen senioren

Rhode 1 – Margriet 1 4-3
TOP 2 – Rhode 2 1-2
UDI 3 – Rhode 3, 2-4
Blauw Geel 5 – Rhode 4 1-1
Avanti 5 - Rhode 5 3-4
Heeswijk 4 – Rhode 5 2-1
Schijndel 6 – Rhode 6 2-2
Nijnsel 5 - Rhode 7 4-2
WEC 6 – Rhode 8 4-3
Irene 35+1 – Rhode 35+1 0-1
Estria VR1 - Rhode VR1 0-3
VOW VR2 – Rhode VR2 1-3
Programma senioren do 24/5
Rhode 2 – SSC 3 19:15u
Avanti 8 - Rhode 9 19:00u
Programma senioren 26-27/5
EVVC 1 - Rhode 1 14:30u
Rhode 2 - Avanti 2 12:00u
DVG 2 - Rhode 3 12:00u
WEC 4 - Rhode 6 10:00u
Rhode 7 - WEC 5 12:00u
Rhode 8 - Heeswijk 7 10:00u
DVG 9 - Rhode 9 10:00u
Schijndel 35+2 - Rhode 35+1 12:00u
Rhode VR1 - DVG VR1 12:00u
Nooit Gedacht VR5 - Rhode VR2 10:00u
OVC'26 2 - Rhode 2 14:00u
Nuenen – Veteranen 16:15u

KV Odisco
Uitslagen senioren:

De Kangeroe Mw1 – Odisco Mw1 9-8
Uitslagen jeugd
Odisco D1 – NDZW D1 4-3
Programma jeugd 24/5
KVS '17 C1 – Odisco C1 19.00 uur        
Programma senioren 27/5
Odisco 1 – Rietvogels 1 12.30u
Odisco 2 – NDZW 2 10.00u
Rooi 3 – Olland 3 10.00u        
Programma jeugd 26/5
Merselo B1 – Odisco B1 12.30u
Celeritas D1 – odisco D1 10.30u
Korloo E2 – odisco E1 10.00u

KV Nijnsel
Programma zo 27/5:

Nijnsel 1-DAW Schaijk 1 13.00u
Nijnsel 2-DAW Schaijk 3 11.15u

KV Rooi
Uitslagen

KV Rooi MW1-Flamingo's 6-7
KV Rooi B1-Prinses Irene B3 11-5
KV Roo1 C2-KVS'17 C1 3-4
Be Quick E1-KV Rooi E1 6-15
Programma wo 23/5
MW1-Flash MW1 a. 20.00u.
Programma za 26/5
DAW A2-KV Rooi A1 v. 14.15u.
Altior B2-KV Rooi B1 v. 10.45u.
KV Rooi C1-Korfrakkers C3 a. 10.30u.
KV Rooi D1-Tuldania D1 a. 11.00u.
KV Rooi E1-Flamingo's E1 a. 10.00u.
Arcades E1-KV Rooi E2 v. 08.45 u.
DAKOS E3-KV Rooi E3 v. 09.30u.
KV Rooi F1-Avanti F1 a. 10.00u.
Programma zo 27/5
KV Rooi 1-DAKOS 1 a. 13.00u.
KV Rooi 2-Oxalis 2 a. 10.30u.
KV Rooi 3-Odisco 3 a. 10.00u.
Programma di 29/5
NDZW MW 1-KV Rooi MW 1 a. 20.00u.

SV Fortuna '67
Geldrop, Trimloopcyclus

MannenTrim 5.000 m
Henry Wijffelaars 34.44
VrouwenTrim 5.000 m
Rikie Huyberts 27.17
Valkenswaard, Circuit
MeisjesJC 1.000 m
Emma van Oijen 3.56,63 (1e) (PR)
MeisjesJA 200 m
Inge Timmermans 31,56 (2e) (PR)
Rosmalen, Coudewater Loop
MannenTrim 5.000 m 24.53
Pierre Lardenois 24.53
VrouwenTrim 5.000 m
Harriet van den Bergh 29.07 (PR)
Nistelrode, Pinksterloop
Mannen 5.000 m
Patrick Sanders 18.47
Vrouwen 5.000 m
Saskia Boonstoppel 30.50
Helmond, Nightrun
Mannen 15.000 m
Jeffrey van Hout 1.01.01 (1e)

Bridge
JVG
16/5 1: Rinus Kuipers & Sjef van de Kerkhof 64,06% 2: Nelly Seegers & Jan Seegers 58.33% 3: Jo Hendriks & Betsy van Gerwen. Wij bridgen op woensdagmorgen in Odendael van 9 tot 12 uur. Graag zouden wij er nog enkele spelers bij willen hebben. Aanmelden kan op woensdagmorgen of Tel. 0413473825.

B. C "d'n einder '05" 16/5. A Lijn: 1. Mari en Nellie v.d.Vleuten 67.92 % 2. Rien en Helma v.d. Heuvel 59.17 % 3. Bert Foolen- Leny v. Rooy 57.50 % 4. Diny v.d.Boogaard- Nel Dielemans 56.67 %. Eindstand 7 e ronde (4 avonden): 1. Mari en Nellie v.d.Vleuten 58.72 % 2. Rien en Helma v.d. Heuvel 55.49 % 3. Ger Vervoort- Lenie Gruithuijzen 53.65 % 4. Bert Foolen Jan v.d.Velden 52.81 %. Eindstand slemcompetitie:1 Netty v. Dijck- Rinus Kuipers 17 punten. 2/3 Rien en Helma v.d. Heuvel en Mari en Nellie v.d.Vleuten 16 punten.

BC De Meierij 17/5: A-lijn : 1. Riet Koevoets en Ad Koevoets 64.38 2. Toon van Schaijk en Piet van Schaijk en Helma van den Heuvel en Mia Poels 53.13 4. Harrie van Erp en jan van Erp 51.56 B-lijn : 1. Bertha van de Laar en Mien van de Velde en Marjolijn van Alst en Thea van der Heijden 55.56 3. Gerrie van Erp en Antoinette van Hoof en Jo Hendriks en Cor van Gerwen 54.17.

Bridgeclub De Beckart 17/5: 1. Toos Sanders en Fried vd Laar 57.76%; 2a.Riet vd Laar en Zus vd Rijt 53.50%; 2b. Nel Dielemans een Jan Verbunt 53.50%; 4.Lena v Acht en Hilda vd Kaden 52.33% Op donderdag 16 augustus is iedereen weer welkom om te komen bridgen in De Beckart. Info 0413 474297.

Bridgeclub Rooi 750 16/5 A-lijn: 1. Willem Pieters & Rien Voets 56,94% (2). Henk Schakenraad & Henk van Walbeek 56,60% (2). Will Schilder & Tino Hillenaar 56,60% 3. Margot Fassbender & Leny Kremers 54,51% B-lijn: 1. Nancy Lathouwers & Anni Oppers 61,46% 2. Nelleke Kappen & Tonnie van Acht 59,72% 3. Harrie Hol & Ad van Kaathoven 58,68 C-lijn: 1. Betsy van Kaathoven & Tiny v.d. Pasch 63,25% 2. Willem Dekker & Jan Verbunt 60,67% 3. Annie van den Biggelaar & Jos van den Biggelaar 58,42%

Pupil van de wedstrijd KV Nijnsel

Foto:

Ik ben Sem van Rixtel. Ik ben 6 jaar oud en sinds oktober doe ik korfballen in Nijnsel. Ik vind deze sport heel erg leuk. Samen met vriendinnen leren we elke keer nieuwe dingen. Mijn hobby's zijn korfballen, afspreken met vriendinnen en nog vele leuke dingen meer. Ik ben pupil van de wedstrijd en dat vind ik super spannend en leuk! Ik heb er zin in! Wedstrijd: Nijnsel 1 – DAW Schaijk 1 Aanvang: 13:00 uur

Zwemmen

Komende twee weekenden worden de Regionale Zomer Kampioenschappen gehouden in het 'Pieter van den Hoogenband Zwemstadion' in Eindhoven. Namens Argo zullen 7 zwemmers en zwemsters van de Wedstrijdgroep deelnemen aan deze wedstrijd. Zij zullen 24 keer aan de start verschijnen. Aanvang op zaterdag om 13.00 uur en op zondag om 10.30 uur.

Vlucht vanuit Frankrijk

De zaterdag uitgestelde vlucht vanuit Morlincourt (280 km) werd op zondag 20 mei gevlogen

Gelost om 09.00 uur gingen de 480 duiven van twintig liefhebbers uit Rooi naar hun thuishokken. De eerste werd geklokt door: J.E.L om 12.49 uur (snelheid 1265 mpm) De eerste vijftien duiven in Sint-Oedenrode: J.E.L: 1,4,9,10,15. J. v. Boxmeer: 2,3,5.6.7,8,12,13. H. v. Boxmeer: 11,14.

Pupil van de week: Imke Aarts

Imke Aarts stelde zich ietwat verlegen voor aan de scheidsrechter, maar op het veld veranderde dat helemaal. Blij dartelde ze rond en was ze onder de indrukken van wat die grote mannen allemaal klaarmaakten. Ze mocht de toss mee verzorgen en uiteindelijk ook één op één op de keeper af. Daarnaast werd ze door Petra Kossen flink verwend met allerlei lekkers en een oorkonde. Sponsor: Zenden Consultancy

Rooienaar wint Europees kwalificatietoernooi waterpolo met Jong Oranje

Foto:

Rooienaar Julian van Oorschodt heeft met Jong Oranje het EJK kwalificatietoernooi voor Waterpolo in Bulgarije gewonnen.

Foto:

Na een lange en intensieve voorbereidingsperiode was het 10 mei dan eindelijk zover; de start van het EJK kwalificatietoernooi in Burgas (Bulgarije). Daar kon een ticket verdiend worden voor de Europese JeugdKampioenschappen in Minsk (Wit-Rusland) van 26 aug – 2 sept. De spelers hadden niet alleen een zeer intensieve, maar ook een spannende voorbereidingsperiode achter de rug. Na de vele trainingen in Zeist gingen uiteindelijk vijftien jongens mee op trainingsstage in Barcelona, een week voordat er werd afgereisd naar het EKT. Uiteindelijk werden daaruit dertien spelers geselecteerd die meegingen naar Bulgarije. Onze dorpsgenoot Julian werd beide keren geselecteerd. De verwachting was dat deze zeer jonge ploeg (het merendeel is nog maar 17 jaar oud) een pittige klus te wachten zou staan.
Op vrijdag 11 mei mocht Oranje het spits afbijten tegen gastland Bulgarije in de spiksplinternieuwe en eerder die dag officieel geopende Slaveikov ZwemArena. In dit openingsduel werd thuisland Bulgarije eenvoudig met 4-18 aan de kant geschoven. Het tweede duel van de Nederlandse waterpolomannen op zaterdag leverde geen winnaar op. Georgië werd op 7-7 gehouden. Oranje kwam op 2-0 voor, maar daarna nam Georgië het initiatief over en liep uit naar 3-6. De Oranjeploeg knokte zich gedurende de vierde periode langszij en kwam zelfs op 7-6. Op iets meer dan een minuut voor het einde maakte Georgië gelijk door een overtalsituatie binnen te schieten. 7-7 werd de eindstand.
Op dag drie moest Oranje tot het uiterste gaan. Halverwege keek de ploeg tegen een 3-1 achterstand aan. Net als in de wedstrijd van zaterdag tegen Georgië, knokte Nederland zich terug. Eind derde periode was de achterstand weggepoetst en stonden de ploegen weer met 3-3 gelijk. In het laatste kwart kwam Duitsland nog wel op 4-3, maar uiteindelijk pakte de ploeg met 4-5 de volledige winst. Met dit aansprekende resultaat eindigde Nederland als groepswinnaar in de poule, nog voor Georgië.
Tot eind augustus wordt de hele zomer hard doorgetraind in Zeist door de Jong Oranje o19 ploeg en volgt er in augustus nog een toernooi in Georgië. Daar blijft het niet bij voor Sint-Oedenrode, want ondertussen bereiden de waterpolomannen van Jong Oranje O15, waaronder Julian's broer Manuel, zich voor op het officieuze WK. Van 8 – 12 augustus volgt het spannende evenement in Belgrado (Servië).

Een gastvrije en duurzame thuisbasis

De afgelopen weken is er door diverse vrijwilligers veel werk verzet in, op en rondom het clubhuis van MHC Sint-Oedenrode.

Tijdens de januaristorm werd de dakbedekking voor een groot deel weggevaagd. Het dak was dus dringend aan vernieuwing toe. Op zaterdag 26 april werd het dak volledig gestript en in de week van 30 april dankzij de geweldige support van Bouwbedrijf van Stiphout weer helemaal opnieuw aangelegd. Ieder nadeel heeft zijn voordeel blijkt maar weer. Want na aanleg van het nieuwe dak kon meteen een start worden gemaakt met het plaatsen van 102 zonnepanelen. Hierdoor is de hockeyclub bijna energie neutraal en duurzaam, voor tenminste de komende 20 jaar. De zonnepanelen zijn mede mogelijk gemaakt door PVO International en een extra subsidie van onze hoofdsponsor Rabobank Hart Van De Meierij.

Deze werkzaamheden maken allemaal onderdeel uit van de metamorfose van het clubhuis. In de zomerstop van vorig jaar werd eerst het terras vernieuwd. MBI De Steenmeesters, Betonfabriek van de Meulengraaf en Fred van de Laar Grond,- Weg- en Waterbouw zorgden voor materiaal en materieel. Daarna voorzag Marcel Latijnhouwers Tegelwerken de vloer van het clubhuis van nieuwe tegels. In de winterstop werd een start gemaakt met het aankleden van het clubhuis. KiesZon zorgde voor een mooie houten achterwand met daarin een gezellige open haard verwerkt. Gebr. Harks Schilderwerken heeft afgelopen weekend de muren en de balken aan het plafond voorzien van een frisse verflaag.

Binnenkort kunnen alle leden van MHC na de wedstrijden uitrusten op nieuw meubilair. Zowel binnen als buiten komen er nieuwe banken en tafels. Deze zijn zaterdag 12 mei door vrijwilligers van Heren 3 en Veteranen A in elkaar geschroefd onder leiding van de Rooise creatieve meubelmaker Jos Krijnen. Marcel Zwaard Meubel -en Interieurbouw stelde hiervoor kosteloos zijn werkplaats, apparatuur en manuren beschikbaar. Kers op de taart wordt de nog te bouwen veranda. Deze wordt de komende zomervakantie gerealiseerd met support van Bouwbedrijf van Stiphout. Het materiaal voor deze veranda wordt beschikbaar gesteld door A. van Liempd |gebruiktebouwmaterialen.com. De muren aan de buitenzijde krijgen een jasje in de vorm van gepotdekselde planken.

Een dikke pluim voor de accommodatie-commissie onder leiding van Bert van 't Hoff. Deze commissie bestaat naast Bert uit René Touw, Theo van der Loo en Theo van der Loo (nee het is geen foutje, het zijn echt twee Theo's met dezelfde voor- én achternaam). Deze heren verzetten wekelijks heel veel werk om onze club gastvrij, duurzaam en een fijne thuisbasis te maken voor alle leden van MHC Sint-Oedenrode.