DeMooiRooiKrant

20 juni 2018

DeMooiRooiKrant 20 juni 2018


Paul Holzken, Alicia Holzken en groot bokser Arnold Vanderlyde.

Rooise wereldkampioen kickboksen Alicia Holzken opende afgelopen zondag haar eigen gym: Boxing Gym Holzken. Samen met haar vader Paul Holzken, drievoudig Europees Kampioen boksen Arnold Vanderlyde en een hoop vrienden en familie werd de boksschool met een rake klap geopend.

Voor de eenentwintigjarige is 2018 nu al een bijzonder jaar. Begin maart stapte Alicia de ring in met maar één doel: keihard knokken om de wereldtitel te pakken. Dat deed ze. Hoewel Alicia haar hoogtepunt met kickboksen nog lang niet heeft bereikt, is het openen van een eigen boksschool een droom die uitkomt.

"Van jongs af aan word ik door mijn vader bij verschillende gyms getraind", vertelt Alicia. "Mijn trainingsschema moet daarom steeds worden afgestemd op het programma van de boksschool waar ik die dag train. Een eigen boksschool beginnen is daarom een stuk makkelijker. Naast dat ik nu kan trainen wanneer ik wil, geef ik op dinsdag en donderdag zelf boksles aan jonge meiden en vrouwen."

Voordat vader en dochter de bokschool officieel openden door de muur gebouwd van gipsplaten eruit te beuken, deed groot bokser Arnold Vanderlyde een mooi woordje. "Ik leerde Alicia kennen als twaalfjarig meisje en ik wist het meteen: van haar gaan we nog heel veel horen. Ik ben haar altijd blijven volgen."

Benieuwd of boksen iets voor jou is? "Iedereen is welkom om een gratis proefles te volgen. Je vindt onze boksschool in Woensel, maar via de snelweg ben je er zo! Iedereen komt naar de boksschool met een eigen doel: afvallen, conditie opbouwen, werken aan het zelfvertrouwen of gewoon wat frustraties eruit gooien. Met boksen werk je niet alleen aan een sterker lichaam, maar je leert ook omgaan met stress en om bewust bezig zijn met je lichaam en geest. Het gaat er niet om dat je er goed in bent, maar dat je angsten overwint en doelen behaald. Wij vinden het belangrijk dat iedereen bokst op eigen niveau."

Jaargang 8 • Week 25 • Woensdag 20 juni 2018

Ondernemers Café Olland blijkt nuttig initiatief

De oproep van de initiatiefnemers voor het Ondernemers Café Olland (OCO) bleek woensdagavond niet aan dovenmansoren gericht. Dat er 'slechts' een kleine 20 lokale ondernemers verschenen op de bijeenkomst in de Loop'r kon grotendeels worden toegeschreven aan andere activiteiten, waaronder het wachten op het telefoontje met de examenuitslagen. De aanwezige ondernemers lieten er echter geen twijfel over bestaan dat OCO voor hun in een behoefte voorziet.

Informatie uitwisselen en een netwerk opbouwen, dat waren de doelstellingen waar mede-initiatiefnemer Erik Huijbregts de eerste vergadering inleidde. In de loop van de avond kwamen er suggesties voor een nog bredere aanpak, als aansluiting bij een grotere organisatie, tot Platform Ondernemend Meierijstad (POM) aan toe. Daar was Huijbregts (nog) geen voorstander van. "Wij willen het in het begin nog laagdrempelig houden. Eerst maar eens kijken welke ondernemers er nog meer mee willen doen en wat ieders wensen zijn. Jullie dragen de onderwerpen aan, wij, van de Loop'r, faciliteren."

Bedrijfspresentaties
De ondernemers van Arboplanet en Van de Laar HRM support, gerund door respectievelijk Jeroen en echtgenote Milla van de Laar, beten het spits af bij de bedrijfspresentaties die waarschijnlijk vast onderdeel gaan worden van de OCO agenda. Ze hielden een duidelijk verhaal dat veel verder ging dan lokaal maar hadden meteen beet: er was behoefte aan BHV-opleidingen 'in huis' bij de Loop'r. Arent van Dijk, die een professionele presentatie gaf over POM, wees erop dat ook het POM BZB-opleidingen organiseert. Afgesproken werd dat de eerste sessies zouden plaatsvinden in De Loop'r, bij te weinig inschrijvingen zouden ondernemers bij het POM aankloppen.

Op vragen van het publiek antwoordden Jeroen en Milla v.d. Laar onder meer dat een risico-inventarisatie wettelijk verplicht is voor iedere onderneming, in principe zelfs voor zzp-ers. Dat laatste is vaak wel lastig te beoordelen, gaven ze toe. Dat heeft weer te maken met de loon-arbeid-gezagsverhouding die het verschil kan maken tussen een zzp-er en een freelancer.

Meierijstad de eerste …
Tijdens de informatie-uitwisseling bleek dat Meierijstad in Nederland op verschillende gebieden koploper is. Het is de snelst groeiende economische motor van alle Nederlandse gemeentes, en Veghel heeft een unicum met meer werknemers dan inwoners. Het heeft binnen de bedrijventerreinen ook de laagste leegstand aan bedrijfsruimte van heel Nederland (2,3%)

Maar ook de laatste
De gemeente is een zwakke schakel in het geheel, meldde een van de ondernemers. Als hij een vraag had over zijn bedrijf kreeg hij vaak geen antwoord, maar de toezegging dat hij teruggebeld zal worden. "Maar de ambtenaren van Meierijstad kunnen nog geen telefoonnummer onthouden. In Rooi liep dat al niet lekker, maar in Meierijstad is het nog veel erger." Hij bleek niet de enige, het probleem werd door meer ondernemers herkend en ook door POM. "Als je weer tegen zoiets aanloopt, bel dan naar Nancy van Grieken. Zij is onze accountmanager voor Rooi. Ik stuur haar telefoonnummer wel door via Erik Huijbregts."

Enquête
Na afloop konden de bezoekers op een briefje hun wensen aangeven, bijvoorbeeld hoe vaak OCO moest worden gehouden. De gedachten van de initiatiefnemers gingen uit naar tweemaal per jaar, een van de aanwezigen zou dat liever laten afhangen van het onderwerp. Op 12 december dit jaar houdt ondernemersvereniging BtB haar kerstborrel bij de Loop'r. De gelegenheid bij uitstek voor Ollandse ondernemers om te netwerken.

Schadeclaim door eigenaresse vechthonden afgewezen

De Raad van State (RvS) heeft korte metten gemaakt met de schadeclaim van € 60.000 die de eigenaresse van de vechthonden uit de Laan van Mariëndael in Sint-Oedenrode had aangespannen tegen de gemeente Meierijstad. Aanleiding was het incident op 10 april 2015, waarbij haar twee vechthonden een postbode levensgevaarlijk verwondden en een toegesnelde buurman eveneens te grazen namen.

Bij het verbod aan de vrouw om vechthonden te houden maakte de gemeente echter een procedurefout. Volgens de RvS had het verbod gekoppeld moeten worden aan de eigenaresse en niet aan de locatie waar het incident plaatsvond. Die vergissing kostte de gemeente € 3400 aan proceskosten.
De vrouw greep dit aan om een schadeclaim in te dienen. Volgens haar had ze inkomsten misgelopen omdat ze niet meer kon fokken met de honden, omdat die meteen na het incident afgemaakt werden. Ook aantasting van haar woongenot, inbreuk op haar privacy en aantasting van haar geestelijk welzijn maakten onderdeel uit van het prijskaartje.
De RvS was het echter met geen van haar argumenten eens en kwam daarom tot deze definitieve uitspraak.


Foto: Jos vanNunen

Op verschillende locaties in Sint-Oedenrode stonden vorige week woensdag verschillende activiteiten klaar voor een gezellige middag spelen en ravotten. Niet binnen, maar buiten! Buitenspelen is tegenwoordig niet meer zo vanzelfsprekend en met de Buitenspeeldag die door het hele land werd georganiseerd, ervaren kinderen hoe leuk het is om met vriendjes en vriendinnetjes de wereld buiten te ontdekken.

Foto: Jos vanNunen
Foto: Jos vanNunen
Foto: Jos vanNunen
Foto: Jos vanNunen
Foto: Jos vanNunen

SamenLoopkanjer van de week

Sint-Oedenrode loopt al maanden warm voor SamenLoop voor Hoop. Er zijn maar weinig mensen die er niet bij betrokken zijn. Via een serie in DeMooiRooiKrant gaan we op zoek naar hen. Wat doen ze voor de SamenLoop? Waarom? Daarnaast mogen ze het stokje doorgeven aan de volgende. In deze aflevering: Marianne Hellings.

Hoe zet jij je in voor de SamenLoop?
"Ik ben teamcaptain van team Pluk de Dag. Met de familie van mijn man hebben wij vorig jaar mee gedaan aan de SamenLoop voor Hoop in Best. In onze vriendengroep ging het, toen ze veelvuldig mijn verhalen aan moesten horen, er al snel over hoe geweldig het zou zijn als de SamenLoop naar Rooi zou komen. Het stond toen al, als een paal boven water vast, dat wij dan mee zouden gaan doen. Er werd wel meteen achteraan gezegd, zoveel tijd als jij er in Best ingestoken hebt, dat gaat ie bij ons niet worden. Dus ja, naar een teamcaptain hoefden we niet lang te zoeken.
Verder vertegenwoordig ik ook de commissie Ceremonies. Wij proberen er met onze commissie voor te zorgen dat er op 1 en 2 september een mooie openings-, kaarsen-, en sluitingscommissie op het programma staat. Ik doe wat ik kan maar heb wel aangegeven dat ik mede doordat ik rolstoelafhankelijk ben op de grote dag te vinden zal zijn bij mijn team."

Waarom zet jij je hier voor in?
"Helaas zijn er veel te veel mensen die geconfronteerd worden met kanker. Deze verschrikkelijke ziekte heeft niet alleen een grote impact op de zieke zelf, maar ook op de mensen in de naaste omgeving. Ook ik heb helaas van dichtbij het e.e.a. meegemaakt en afgelopen december hebben we met het team een teammaatje af moeten geven.
In één klap zet het je leven op zijn kop. Door te proberen zoveel mogelijk geld in te zamelen voor de SamenLoop wil ik mijn steentje bijdragen in de strijd tegen kanker."

Hoe beleef je dit traject?
"Mede doordat ik er op twee fronten dichtbij betrokken ben had ik al snel in de gaten dat het een gigantisch groot evenement aan het worden is. Er is door velen al een berg werk verzet en er is nog veel te doen. Het is mooi om te zien hoe betrokken iedereen is. Denk dat dat het mooie is van een dorp. In ieder geval haal ik er een hoop voldoening uit en een hoop positieve energie. Ben blij dat ik er op mijn manier mede invulling aan mag geven."

Wat doe je als teamcaptain?
"Als teamcaptain probeer ik de zaak een beetje te leiden. Ik ga naar de bijeenkomsten en houd mijn teammaatjes op de hoogte. Tijdens onze teamvergaderingen bekijken we met zijn allen wat we allemaal kunnen doen om geld in te zamelen. Als het evenement/activiteit op het programma staat zorg ik voor de randzaken zoals bijv. hoeveel mensen hebben we die dag nodig, wie wil er helpen, wat hebben we nodig, etc."

Wat heb je verder met je team tot nu toen gedaan?
"Wij zijn met zijn allen al aardig actief geweest. Hebben al het mooie bedrag van € 5.677,- in mogen zamelen. Een teamlid heeft voor ons team zilveren klavertjes gemaakt van oude sieraden. Het klavertje staat symbool voor onze teamnaam Pluk de Dag; Een blaadje voor geloof, een blaadje voor hoop, een blaadje voor liefde, een blaadje voor geluk. De klavertjes zijn te koop maar ook via lotjesverkoop te winnen.
Onze eerste activiteit, De Winterbraderie, in december viel in duigen door de hevige sneeuwval. Gelukkig hebben we toch de door ons gemaakte kerststukjes allemaal kunnen verkopen.In februari hebben we deelgenomen aan de Winterfair voor de Vrouwen van nu in de Moer.
In maart hebben we paasstukjes gemaakt en verkocht. April was een drukke maand. We waren actief tijdens de Garagesale in Veldhoven, hadden voor de kinderen een leuke zweminstuif in de Neul en met Koningsdag stonden we op de Vrijmarkt. De komende weken worden ook weer druk want we komen in actie op de jaarmarkt en op 1 juli houden we een garagesale."

Wil je verder nog iets kwijt?
"De SamenLoop voor Hoop Sint-Oedenrode zal een dag worden met een lach en een traan. Maar ik hoop dat we op 3 september met z'n allen zullen zeggen, het was een dag om nooit meer te vergeten."

Marianne geeft het stokje door aan George Zoontjens, teamcaptain van team 'SV Fortuna 67'.

Op dinsdag 17 juli gaat de zesde Taalwerkplaats Zomerschool weer van start. Drie weken lang, drie ochtenden per week is er van alles te doen en te beleven in en bij het Damiaancentrum aan de Schijndelseweg 46.

Elke dag is er taalles voor de mensen die in de lange zomervakantie hun taal een beetje bij willen houden. Verder zijn er allerlei creatieve workshops, kooklessen, IVN-wandelingen en nog veel meer. Het programma volgt later.
De Zomerschool is bedoeld voor volwassenen. Natuurlijk zijn hun kinderen ook van harte welkom. Zij hebben hun eigen programma.
Om 9 uur beginnen we met koffie, thee en ranja, rond half 1 stoppen we ermee. De kosten zijn €1,50 per keer (kinderen gratis). Schrijf de volgende data vast in uw agenda: 17-18-19 juli, 24-25-26 juli, 31 juli & 1-2 augustus. Tot ziens in het Damiaancentrum.


Vrouwennetwerk Sint-Oedenrode twintig jaar

Foto: Jos vanNunen

Afgelopen zaterdag werd er een leuke en circulaire middag/avond beleefd door alle vrouwen die lid zijn van het Vrouwennetwerk. Dit ter eren van het twintigjarig bestaan van het Vrouwennetwerk Sint-Oedenrode.

Om 13.00 uur verzamelden zich ruim veertig vrouwen bij Neovito, dat 'nieuw leven' betekent. Ine Meulman van de, speciaal voor de gelegenheid in het leven geroepen, feestcommissie gaf de aftrap voor het feest, gevolgd door de voorzitster Marianne Bruin-van Groningen die enthousiast nog even de geschiedenis van het vrouwennetwerk doornam. Tot slot gaf Sylvia van den Dam van de feestcommissie alle vrouwen een mooi stukje verrijking en verdieping in de wereld van duurzaamheid, waarbij duidelijk werd dat de keus om bij Neovito het feest te vieren, een volstrekt logische was.

Neovito
Neovito is een paar jaar geleden begonnen als 'Kraamkamer voor Morgen'. Het is een prachtige plek waar vroeger het familiebedrijf Van Kaathoven ontstaan is. Nu heeft het functie als inspiratieplek om te kunnen verbinden, ontdekken, ontwikkelen en samenwerken aan een betere wereld. Vanzelfsprekend wil het Vrouwennetwerk graag een steentje bijdragen aan 'onze wereld van morgen'.
Om twee uur begonnen de feestelijkheden. Het was mooi om te zien hoe Frans van Rooi van Performance College de vrouwen met een interactieve workshop ieders eigen kwaliteit leerde ontdekken. Waarna de vers verkregen expertise werd gebundeld om de 'Ideale Vrouw' te maken. Ook dit onderdeel viel in de smaak bij de vrouwen. Het bewust omgaan met materialen, grondstoffen en energie zat er inmiddels lekker in.
Er werd in teams gestreden om van recyclebaar materiaal de 'Ideale Vrouw' te maken. Naast dat er fel werd gestreden stond vooral gezelligheid hoog in het vaandel. Tot slot vertelde ieder team, onder de bezielende leiding van Marie-José Habraken, iets over hun prachtige creaties.
Nadat er de nodige foto's gemaakt waren, werd de 'Ideale Vrouw' weer ontmanteld. Met de materialen kunnen andere groepen immers weer aan de slag om hun bijdrage te leveren aan 'de wereld van morgen'. Rond 18.00 uur werd de middag afgesloten met een heerlijk etentje bij De Beleving. De vrouwen kunnen met trots terugkijken op deze geweldige middag en avond.

Nina Janssen wint aardrijkskunde Olympiade

Afgelopen week streden Nina Janssen uit Sint-Oedenrode en Robert Verboeket uit Schijndel, beide leerlingen uit 6 vwo van het Elde College, voor de landelijke aardrijkskunde Olympiade op de Hogeschool Van Hall Larenstein te Velp. Nina werd vierde en kreeg van de voorzitter van de Vakvereniging Fysische Geografie de IGeo-prijs uitgereikt in de vorm van een kompas!

Het winnen van de vierde prijs betekent dat Nina mag deelnemen aan de Internationale Geografie olympiade (iGeo). Deze vindt plaat van 31 juli t/m 6 augustus in Quebec City in Canada. Samen met de andere drie prijswinnaars zullen zij individueel, maar ook als team Nederland vertegenwoordigen. Aan deze iGeo doen ruim 40 landen van over de gehele wereld mee. Een prachtige bijzondere prestatie en een unieke ervaring voor Nina. Nina en Robert deden samen met 22 andere leerlingen mee en zijn geselecteerd uit maar liefst 7000 leerlingen die meededen aan de aardrijkskunde Olympiade. Zij kregen in Velp een pittig programma voorgeschoteld met daarin een uitgebreid veldwerk op het terrein van de Hogeschool. Daarnaast kregen ze een uitgebreide theorietoets met essay en opdrachten en een Engelstalige Multi Media Test voorgeschoteld.

Er was, naast dit drukke programma ook nog tijd voor een geografische excursie en avondactiviteiten. De neerslag van het veldwerk/onderzoek hebben de leerlingen verwerkt in een poster. Het veldwerk onderzoek zat direct gekoppeld aan de vraag om het terrein rondom de Hogeschool nog duurzamer te krijgen.

Rooi in top 10 robotwedstrijd

Op 15 en 16 juni jl, streden de jongens van de First Tech Challenge (FTC)-teams, Centurion en FTCunits dé ultieme strijd tijdens de Steam Up Dutch Open. Bijna 30 teams uit Nederland, Duitsland en Roemenië verzamelden zich daarvoor in Delft om tegen elkaar te strijden met zelf ontworpen, gebouwde en geprogrammeerde robots. Beide teams van de stichting Neobots wisten hierbij de top 10 te behalen!

Vrijdag was de dag van de voorbereiding. De robots werden gecontroleerd door de jury. Daarnaast moesten de jongens tijdens een presentatie toelichten hoe het proces rondom de bouw van de robot was verlopen en waarom ze bepaalde keuzes hadden gemaakt. Zaterdag waren de kwalificatie wedstrijden en werden aan het einde van de dag de finalewedstrijden gespeeld.
Team Centurion had in de eerste kwalificatiewedstrijd nog te kampen met een kapotte robot, maar wist zich heel goed te herstellen in de overige wedstrijden. Het team mocht door naar de finales en behaalde uiteindelijk een vijfde plaats. FTCunits deed voor de eerste keer mee aan de Dutch Open. Het team had wat pech met de jury in de eerste wedstrijd, maar leverde goede prestaties in de andere vier wedstrijden. Helaas mocht FTCunits niet door naar de finale, maar de jongens hadden met een tiende plaats een goede prestatie geleverd. Bovendien ging FTCunits aan het einde van de dag naar huis met de 'Judge' award. Ze hadden deze prijs als beginnend team verdiend, omdat alle leden meerdere taken konden verrichten en de nieuwe stichting, Neobots, van de grond werd opgebouwd. Beide teams gingen met een goed gevoel naar huis!

De stichting Neobots is bijzonder trots op beide teams, en wil hierbij direct dank uitspreken aan de sponsoren. Zonder hen was dit niet mogelijk geweest. Volgend jaar hopen we weer een beroep op hen te mogen doen!


Rooi on the beach?

Hee, wakker worden. Waar zijn we nou toch weer gestrand? Toch hebben we ambities in die richting. Neem nou het jaarlijkse beachsoccer evenement. We storten ladingen strandzand op Rooise keien, zetten er parasols en picknicktafels neer, trekken een kort broekie aan en een weinigverhullend hemmetje, en voilà. Ons Dommelstrand is een feit. Een tropisch biertje in de hand, limoentje op de rand. Het zoet en het zuur, winst en verlies bij sportieve activiteiten. Maar de hoofdmoot blijft de sfeer. Unieke locatie en een zee van plezier, wat zeg ik? Een oceaan van pret. Prachtig oefenmateriaal voor een bloeiend strandleven.

Kijk jij eigenlijk wel eens naar de kaart van Nederland? Besef je dan hoeveel van ons lage land onder zeeniveau ligt? En zie je dan ook die enorme rivieren die steeds meer plaats opeisen in ons landschap, door de watermassa's die aangevoerd worden vanuit de berglandschappen die ons in oost en zuid aantikken? Serieus, met die gestage stijging van het water komt er echt nog eens een tijd dat de Vresselse, Everse en Sonse bergen, de Vlagheide en de Mosbulten ons moeten behoeden voor natte voeten. Om maar eens wat lokale en regionale hoogtepunten te noemen. Wat ik maar wil zeggen: We moeten zeker niet indommelen, hier in het Rooise, niet wachten op wat ons letterlijk gaat overkomen. We moeten daarentegen de nieuwe mogelijkheden optimaal benutten.

Ikzelf heb een vloedgolf aan ideeën om bij naderend hoog water hier het tij te keren; de ring van bergen en bulten aaneenschakelen is opdracht nummer een, als ware Rooi een vesting. We gaan er nu van uit dat het water al is opgerukt tot de grens van Zuidoost-Brabant; alle hens aan dek. De arme mensen die in de overstroomde gebieden hun biezen hebben gepakt en in onze richting zijn gevlucht pakken we subiet hun biezen af om de laatste gaten te dichten. In ruil daarvoor geven we ze onderdak in leegstaande gebouwen zoals de Eerschotse kerk.

Ons nieuwe strand moet heel wat badgasten kunnen herbergen, want het toerisme zal maximaal tot bloei komen. Onze eigen Dommelrivier gaat uitmonden in de Noordzee. We hoeven geen files meer te trotseren richting Domburg, nee we hebben onze eigen Dommelburcht. Een gevarieerd campingaanbod is al aanwezig. Nu de wolkenkrabbers nog. De beloning op de bovenste etage is straks een grandioos uitzicht over … jawel, 'onze' zee.

We kunnen wel dromen, maar werkelijkheid is dit nog niet. Mijn neus ruikt al wel unieke kansen voor de toekomst. Ik ontwaar een nieuw spetterend waterevenement aan de horizon. De 'Dommel-de-zee-in ervaring'. Dus we nemen nu al – vooruitlopend op de grote klapper - Jan Rap en zijn grootje in het (b)ootje.

Rooise Ien


Foto: Foto:

Door Ria Balk

Groots genieten met een zachte 'G'. Dat dat mogelijk is in ons hele dorp, werd tijdens deze laatste BtB-bijeenkomst voor de zomerstop goed zichtbaar gemaakt. Op het filmpje van Camping de Kienehoef kwam namelijk niet alleen de camping aan bod. Diverse herkenbare beelden uit de omgeving schoven voorbij.

BtB-secretaris Rob Jansen vond dat typerend voor Ron van Rooij, aangezien de campingeigenaar van alles onderneemt buiten zijn eigen tent. Zo hebben alle recreatieondernemers zich inmiddels gebundeld. Ron: "Ik zag Meierijstad komen en dacht 'daar moeten we iets mee'. We moeten samen die kar te trekken."

Jaarvergadering
Voorzitter René Dekkers startte de jaarvergadering met het vaststellen van de notulen en een terugblik op alle activiteiten. Vervolgens wist penningmeester Jack Biemans te melden dat de ondernemersvereniging financieel gezond is. BtB heeft het afgelopen jaar exploitatiegeld overgehouden en het debiteurenbeheer is opgeschoond. Bestuurswisselingen vinden dit jaar niet plaats, maar volgend jaar nemen er wel twee bestuursleden afscheid. Het bestuur is alvast op zoek naar nieuwe leden.

Ook het POM werd in sneltreinvaart nog eens onder de aandacht gebracht. Het platform heeft inmiddels al heel wat zaken onder de hoede, waaronder: bereikbaarheid & mobiliteit, werkgelegenheid & onderwijs, stimuleren ondernemerschap, veiligheid bedrijventerreinen, bedrijfshuisvesting, MVO, kennisdeling, …

Op 't kratje
Als nieuw lid mocht Rianne Eringa zich op 't kratje presenteren. Ze is advocaat en eigenaar van De Zaak Advocatuur. Rianne: "Wat ik belangrijk vindt? De juridische scores waar jij van wakker ligt. Daar wil ik graag bij helpen!" Concreet noemde ze onder meer arbeidsrecht, contracten en AVG. Ook Mike van Rooij (BBQ en zo) en Leon Moonen (Crole natuurrund) werden naar voren geroepen, aangezien zij samen hadden gezorgd voor een overheerlijke barbecue. Wellicht gaan we bij Leon nog een keertje kijken. Het bestuur zocht namelijk nog invulling voor het ondernemerscafé van oktober…

Campingweer
Helaas viel het groots genieten met een zachte 'G' wel een beetje in het water. Tijdens de barbecue begon het namelijk te miezeren. Al gauw zochten de leden beschutting onder de overkapping en de parasols en zo bleef iedereen gelukkig droog. Volgens Ron van Rooij hoorde een beetje regen er ook helemaal bij: "Echt campingweertje hé!"

Rooise wereldkampioen kickboksen Alicia Holzken opende afgelopen zondag haar eigen gym: Boxing Gym Holzken. Samen met haar vader Paul Holzken, drievoudig Europees Kampioen boksen Arnold Vanderlyde en een hoop vrienden en familie werd de boksschool met een rake klap geopend.

Voor de eenentwintigjarige is 2018 nu al een bijzonder jaar. Begin maart stapte Alicia de ring in met maar één doel: keihard knokken om de wereldtitel te pakken. Dat deed ze. Hoewel Alicia haar hoogtepunt met kickboksen nog lang niet heeft bereikt, is het openen van een eigen boksschool een droom die uitkomt.

"Van jongs af aan word ik door mijn vader bij verschillende gyms getraind", vertelt Alicia. "Mijn trainingsschema moet daarom steeds worden afgestemd op het programma van de boksschool waar ik die dag train. Een eigen boksschool beginnen is daarom een stuk makkelijker. Naast dat ik nu kan trainen wanneer ik wil, geef ik op dinsdag en donderdag zelf boksles aan jonge meiden en vrouwen."

Voordat vader en dochter de bokschool officieel openden door de muur gebouwd van gipsplaten eruit te beuken, deed groot bokser Arnold Vanderlyde een mooi woordje. "Ik leerde Alicia kennen als twaalfjarig meisje en ik wist het meteen: van haar gaan we nog heel veel horen. Ik ben haar altijd blijven volgen."

Benieuwd of boksen iets voor jou is? "Iedereen is welkom om een gratis proefles te volgen. Je vindt onze boksschool in Woensel, maar via de snelweg ben je er zo! Iedereen komt naar de boksschool met een eigen doel: afvallen, conditie opbouwen, werken aan het zelfvertrouwen of gewoon wat frustraties eruit gooien. Met boksen werk je niet alleen aan een sterker lichaam, maar je leert ook omgaan met stress en om bewust bezig zijn met je lichaam en geest. Het gaat er niet om dat je er goed in bent, maar dat je angsten overwint en doelen behaald. Wij vinden het belangrijk dat iedereen bokst op eigen niveau."

Rondje Rooi: de regionale oldtimerrit

Op 1 juli is het weer zover. Naar verwachting gaan ongeveer 150 blinkende oldtimers van start voor alweer de zestiende editie van Rondje Rooi. De opzet is als vanouds; maar door de organisatie is er een goed doel aan gekoppeld, namelijk SamenLoop voor Hoop.

"We hopen op mooi weer om daarmee ook de veteranen onder de oldtimers te kunnen begroeten. Auto's ouder dan vijftig jaar bedoelen we hiermee. Verder bieden we houten spaken naast metalen spaken, t-Ford naast T-bird. Austin Cambridge naast Morris Oxford. Bentley Boys naast Dodge Brothers", aldus familie Boomen.

Wederom is er een hele mooie route uitgezet door de Kempen. De route zal, geheel verhard, gereden gaan worden over een afstand van ongeveer 100 kilometer. Na een paar kopjes koffie en veel gezelligheid zullen er rond 15.30 uur weer een paar auto's in het zonnetje worden gezet. Aanmelden kan via fammabesoone@onsbrabantnet.nl

Tv-opnames met Joris Linssen

Afgelopen vrijdag waren de opnames van het nieuwe tv-programma 'Troost in Nederland' in volle gang. Joris Linssen, bekend van het programma 'Hello Goodbye' en zijn team schoten die dag de tweede aflevering, met Bisschop Bekkers in de hoofdrol.

"We zijn zojuist bij het graf van Bisschop Bekkers geweest waar nog iedere dag mensen troost vinden en vanmiddag gaan wij op bezoek bij zijn familie", vertelde Joris Linssen. "In die tijd was hij een echte tv-ster. In het programma richten wij ons op beroemde en populaire overledenen, waaronder Bisschop Bekkers, Andre Hazes en Lady D."
De aflevering over Bisschop Bekkers wordt in najaar uitgezonden op NPO 2.

Kiwanis presenteert bundel met columns

Een aantal jaren verschenen in DeMooiRooiKrant vele parels van culinaire columns, geschreven door Pieter van de Kamp. Deze rasverteller verhaalde over zijn jeugd, zijn culinaire en andere avonturen in Rooi en ver daarbuiten, de jacht, zijn moeder, zijn honden en over Rooienaren. En dat alles mede als inleiding op recepten, die door deze kookfanaat van harte worden aanbevolen.

Het kon niet anders of de mooiste verhalen en lekkerste recepten zouden ooit worden gebundeld en in boekvorm verschijnen. Dat moment is nu aangebroken. Kiwanis Rooi heeft de eer om op de jaarmarkt dit boek officieel te mogen aankondigen. Op 17 oktober vindt in De Beleving de officiële presentatie plaats en daarna start de verkoop.
Op de jaarmarkt is er de gelegenheid om voor in te tekenen op dit boek en op de presentatie op 17 oktober a.s. De opbrengst komt geheel ten goede aan scholing van vluchtelingen op Lesbos in Griekenland en aan Kiwanis Kinderhand. Op de jaarmarkt vertelt Kiwanis u graag meer.

Rooi 'n weekend lang bruisend

Dat ons dorp er twee dagen lang zonder subsidies ook iets feestelijks van kan maken kunt u komend weekend met eigen ogen aanschouwen, liever nog: zelf beleven!

Onder de naam 'Midzomernachtspektakel' heeft de gezamenlijke horeca in het centrum de handen ineen geslagen voor een zeer gevariëerd en aantrekkelijk live programma. Op maar liefst 4 podia in het dorp wordt uw zaterdagavond er eentje van níet voor de TV maar bijvoorbeeld naar het Kerkplein met Nos Jungit Apollo in een verrassende combinatie met de Dommelklanken. Pau live speelt bij De Ossekop, L 'Attaque bij D'n Dommel en De Kroeg heeft diverse bekende live-zangers gecontracteerd. En dat alles op loopafstand, net kort genoeg voor de nodige verfrissingen. Die investering in goede live muziek zet zich de volgende dag voort in de Jaarmarkt, het jaarlijkse spektakel waarmee Rooi zich van haar beste kant laat zien. Ook dit jaar onverminderd in trek bij ondernemers, marktkooplui en standwerkers. Maar liefst 300 kramen, waaronder zo'n ouderwets spectaculaire bloemenwagen ('moet leeg!), nog afgezien van alle winkels die op deze dag heel graag opengaan en ook allemaal speciale aanbiedingen hebben. Defensie staat met 'n grote trailer in Het Kofferen om voorlichting te geven en hetzelfde geldt voor De Rijkspolitie op de Borchgrave. Op de Markt wordt een totaalplein gevormd door ASV autobedrijf, Autoschade Lambèrt en Van Kuringe assurantiën, voor geval van nood, zullen we maar zeggen. Het aanbod lekkere hapjes is groter dan ooit en evenwichtig verdeeld over de hele route. Honger is er niet bij! Tijdens de Jaarmarkt is er live muziek op maar liefst zes terrassen, met o.a Esther van Heeswijk, Johnny T, Danny & Fritz, Twenty Six en Plan B. En, zoals de meesten van u al weten, 't hoeft niet persé om zes uur 's avonds afgelopen te zijn. De Rooise Jaarmarkt, da's 'n dagje feestelijk uit in je eigen dorp…


Hospice op Jaarmarkt met loterij

Hospice Dommelrode is zondag 24 juni weer present op de jaarmarkt. De Koek & Zopiekar staat weer op precies dezelfde A-locatie als vorig jaar, vooraan op het Kerkplein.

Iedereen die de hele jaarmarkt doorloopt, komt er dus langs. Ook is er ditmaal weer een loterij, waarvoor een aantal Rooise ondernemers belangeloos kavels ter beschikking heeft gesteld. Een lotje kost twee euro, drie lotjes voor vijf euro. Vorig jaar was de opbrengst maar liefst € 2500.


Wat doen deze verdwaalde planten in Rooi?

Foto: Picasa

In de Nederlandse natuur komen steeds meer uitheemse soorten planten en dieren voor, ofwel exoten. Dat zijn planten en dieren die niet op eigen kracht naar ons land zijn gekomen, maar zich hier door menselijk toedoen hebben gevestigd. Die soorten kunnen een verrijking van de natuur betekenen, maar enkele vormen ook een probleem doordat ze zich soms massaal uitbreiden. Deze soorten staan bekend als invasieve exoten. In deze week van de invasieve exoten (15 tot en met 24 juni) willen wij aandacht vragen voor enkele van deze invasieve plantensoorten die momenteel in Rooi problemen op kunnen leveren.

De Reuzenbalsemien (Impatiens glandulifera)
De Reuzenbalsemien is een eenjarige plant die van juli tot oktober bloeit met 2 tot 5 centimeter grote bloemen. Deze roze, lila, lichtgele of witte bloemen hangen in trossen bij elkaar en geuren uitzonderlijk zoet. De plant is afkomstig uit de Himalaya en werd rond 1850 in Europa ingevoerd als tuinplant. Aangezien de rijpe zaden meters ver kunnen wegschieten (vandaar de andere Nederlandse naam Springbalsemien) verspreiden de planten zich gemakkelijk. Vooral op vochtige plekken en in de buurt van water kan de plant zich massaal uitbreiden. Een probleem met de Balsemien is dat andere, vaak zeldzame soorten, worden verdrongen. Aangezien bijen en hommels massaal vliegen op deze plant met volop nectar worden inheemse planten niet meer bestoven. Weliswaar sterven de planten in de winter volledig af, maar doordat er zoveel zaad in de grond zit komen ze in het voorjaar weer in veelvoud tevoorschijn. In Rooi kun je de Reuzenbalsemien op diverse, vooral vochtige, plaatsen massaal zien staan (en ruiken!). In Diependaal heeft de plant zich na het rooien van het bos op diverse plaatsen zo uitgezaaid dat bijvoorbeeld het Groot Heksenkruid daar in de verdrukking is gekomen. De Gemeente heeft hier al diverse malen op ons verzoek gemaaid, maar in het bos is het heel moeilijk om met maaien de plant te bestrijden. Ook zal dit maar een beperkte periode in het jaar succesvol zijn, namelijk vlak voordat de plant gaat bloeien. Bij te vroeg maaien groeien de planten gewoon weer door en bij later maaien hebben ze al zaad gevormd en verspreid. Per augustus 2016 staat de Reuzenbalsemien op de Unielijst van de Europese Unie, hetgeen onder meer inhoudt dat handel in deze planten is verboden en dat men verplicht is om deze in de natuur op te sporen en te verwijderen.

Foto: Picasa
Foto: Picasa

De Reuzenbereklauw (Heracleum mantegazzianum)
De Reuzenberenklauw is een tweejarige of vaste plant met enorm grote witte bloemschermen. In de 19e eeuw is de plant vanuit Azië als tuinplant ingevoerd. Reuzenberenklauw lijkt veel op de inheemse Gewone Berenklauw (Heracleum sphondylium), maar is een flink stuk groter. De planten kunnen in het tweede jaar een hoogte tot 4 meter bereiken. De bloei duurt van juni tot augustus en in die periode kan de plant zich enorm uitzaaien.
Naast het feit dat de plant grote oppervlakken kan bedekken zit het grootste probleem ervan in de stoffen die in het sap zitten. Iemand die in aanraking is gekomen met het sap, bijvoorbeeld bij maaien of snoeien van de plant, kan rode vlekken krijgen en later zwellingen en blaren die er uitzien als brandwonden. Deze gevolgen kunnen ontstaan wanneer het sap op de huid in contact komt met zonlicht. Sap dat in de ogen komt kan zelfs blijvende blindheid veroorzaken. Vandaar dat men altijd voorzichtig moet omgaan met deze plant. Belangrijk is dus om de plant zo vroeg mogelijk af te maaien, zeker wanneer deze langs fiets- of wandelpaden staat. In Rooi is de Reuzenberenklauw op diverse plaatsen in het buitengebied te vinden. Ook langs het Klaverpad moet de Gemeente elk voorjaar deze plant maaien om te voorkomen dat fietsers met het gevaarlijke sap in aanraking komen. Ook de Reuzenberenklauw staat per augustus 2016 op de Unielijst van de Europese Unie, dus ook hierin is de handel verboden en de soort moet in de natuur worden opgespoord en verwijderd.

De Japanse Duizendknoop (Fallopia japonica)
De Japanse Duizendknoop is een vaste plant met stevige wortelstokken die zich enorm kan uitbreiden op allerlei grondsoorten op zowel natte als droge plekken. Het is een fraaie bladplant die in de 19e eeuw als sierplant is ingevoerd in Europa. De bloei is in augustus en september met crèmewitte bloemtrossen. De planten kunnen ruim een meter hoog worden en uiteindelijk ondoordringbare begroeiingen opleveren waaronder niets kan leven. De Sachalinse Duizendknoop (Fallopia sachalinensis) is een naast familielid van deze plant met veel grotere bladeren. Deze kan zelfs 2 tot 4 meter hoog worden. Beide soorten leveren dezelfde problemen op in Nederland. Doordat er geen dieren of schimmels zijn die van de planten leven, kunnen deze zich enorm uitbreiden. De wortelstokken zijn zo sterk dat ze uiteindelijk asfaltwegen en steen- en betonconstructies kunnen beschadigen. Het grote probleem bij de bestrijding van de plant is dat elk stukje wortelstok dat blijft zitten na het maaien of uitgraven weer kan uitgroeien tot een hele nieuwe plant. Zo zie je vaak dat het rooien van de plant langs wegen zorgt voor verdere verspreiding langs de hele weg wanneer grond met slechts enkele stukjes wortel daar terechtkomt. De Japanse Duizendknoop wordt internationaal beschouwd als een van de meest gevaarlijke invasieve exoten. Aangezien de plant ook nog erg ongevoelig is voor onkruidbestrijdingsmiddelen is bestrijden eigenlijk alleen mogelijk door een combinatie van maatregelen. Door de planten in de zomer elke 2 weken te maaien en in de winter erna de grond geheel af te dekken kan men deze uiteindelijk de baas worden.
In Rooi duikt met name de Japanse Duizendknoop op zeer veel plaatsen op. Om te voorkomen dat deze grote stukken grond in beslag gaat nemen kan met het beste zo snel mogelijk na het aantreffen alle planten verwijderen. Let wel op dat de wortelstokken niet verder worden verspreid! Een heel grote groep Japanse Duizendknoop staat in het gazon aan de Corridor, aan de Dommel tegenover De Kolk. De Sachalinse Duizendknoop is te vinden aan het water bij het Leerlooierspad.
Voor meer informatie: ivnrooi@gmail.com of www.invasieve-exoten.nl

Midzomeravondwandeling IVN

Foto: Foto:

Op 21 juni, de 'langste' dag, verwelkomen we de zomer. Met een beetje geluk is het warm en zwoel weer. Vroeg in de avond is een perfect moment om van de natuur te genieten. De vogeltjes laten nog wat van zich horen, het licht is dan vaak prachtig, de kans om reeën te zien is aanwezig. Zeker langs de Dommel is het dan heerlijk wandelen.

Daarom organiseert IVN Rooi een belevingswandeling in het mooie Dommeldal van Nijnsel. We geven onze ogen, oren en neus goed de kost. Kleuren tonen hun volle pracht, de vogels zingen hun avondzang en bloemen geuren heerlijk. En ook onze smaakpapillen worden verwend, want er zijn vast eetbare planten te vinden. Ook wordt er af en toe een stukje gewandeld in stilte.

Foto:

De midzomeravondwandeling start om 20:00 vanaf Landschapscamping de Graspol aan het Bakkerpad 17 in Nijnsel. De wandelaars zijn rond 22.00 uur weer terug. Deelname is gratis. Voor meer informatie zie www.ivnrooi.nl.

Nachtvlinders spotten

Komende zaterdag kan iedereen komen kijken naar nachtvlinders op landschapscamping De Graspol, Bakkerpad 17 in Nijnsel. Nachtvlinders zijn meer dan grauwe motten, die 's avonds rond de lamp op het terras of balkon vliegen. Gerrit Ketelaars, een van de natuurgidsen van IVN Sint-Oedenrode, laat mensen kennis maken met het leven van deze ondergewaardeerde en vrij onbekende diersoort.

De grauwe motten blijken in werkelijkheid vaak vliegende pronkjuwelen te zijn. Alleen al in Nederland leven honderden soorten die pas actief worden als de zon achter de horizon verdwijnt. Vlinders, zoals Avondrood en Hagedoorn, hebben een kleurenpracht die menig kind en ouder zal verbazen. Om 21.00 uur geeft Gerrit een lezing, waarbij wordt ingegaan op leefwijze en herkenning van nachtvlinders en de toegepaste waarnemingsmethoden. Tijdens het tweede deel van de avond gaan we naar buiten om in het veld bij een speciale nachtvlinderlamp de vlinders in het echt te bekijken. Nachtvlinders kijken is geschikt voor jong en oud; breng zeker een fototoestel mee om de prachtige vlinders vast te leggen. Voor meer informatie zie www.ivnrooi.nl.

Eindactiviteit Jeugdnatuurwacht

Op zaterdag 23 juni wordt het druk op het Damiaancentrum aan de Schijndelseweg 46. De Jeugdnatuurwacht organiseert daar een activiteit. Dit is een unieke locatie voor de afsluiting van een mooi seizoen.

De kinderen verzamelen vanaf 9.00 uur bij de Dierenartsenpraktijk aan de Kortestraat. Om 9.15 uur fietst de hele groep naar het Damiaancentrum. Er zijn drie activiteiten: een speurtocht door de prachtige natuur, werken in de tuin en gezamenlijk een lunch klaarmaken. De kinderen die dit schooljaar de basisschool verlaten krijgen een mooie oorkonde van de Jeugdnatuurwacht. Hierop staat een tekening van een bonte specht. Deze is getekend door de Rooise illustrator, Rianne Brugmans. De volgende kinderen worden in het zonnetje gezet: Jet Scheepers, Maegan van den Berk, Marthijs van Kemenade, Rick van de Mortel en Thom In de Weij. Na de uitreiking van de oorkondes gaan alle kinderen en vrijwilligers genieten van een heerlijke lunch, hopelijk lekker buiten! Om 13.15 uur komt er een einde aan deze leuke ochtend en fietst de groep gezamenlijk terug naar de Kortestraat. Op zaterdag 15 september begint het nieuwe seizoen met de Open Dag in Mariëndael.

12 / 32

Mila is een mooie poes van 4 jaar oud. Deze dame is een tikje verlegen, maar heel erg lief. Ze laat zich ook makkelijk en graag aaien en geniet er dan duidelijk van.

Ze houdt zich afzijdig van andere katten in haar verblijf, maar ze doet er niet lelijk tegen. Wel trekt ze zich terug wanneer de andere katten te druk zijn. Mogelijk kan ze wel samenleven met een rustige, sociale kat, maar waarschijnlijk vindt Mila het ook niet erg om het rijk (en alle aandacht!) alleen te hebben.

Mila houdt ook niet van drukte in huis, dus ze zoekt een rustig huishouden waar ze lekker 'zen' kan zijn. Kleine kinderen zijn mogelijk te druk voor haar, maar met grote kinderen kan ze waarschijnlijk prima samenleven. Kom jij deze knapperd halen?

Dierenopvangcentrum Hokazo, Lange Goorstraat 6, 5406XE Uden.

Weet u welke werkzaamheden deze personen uitvoeren, en wanneer deze foto gemaakt is? Ook zouden we wel willen weten waar deze foto gemaakt is? Stuur een mail naar redactie@demooirooikrant.nl of bel naar 0413-479322 als u meer informatie weet. Uiteraard mag u ook even binnenlopen: Heuvel 7. De koffie staat klaar.

Oplossing week 24

De foto is ca. 50 jaar geleden gemaakt met carnaval, we mochten meedoen in de optocht. Waarschijnlijk gemaakt op Dommelrode. Het zijn de meisjes van de balletles van 't Haverland: op de foto staan oa. Nelleke Foolen, José vd Tillaart, Marian vd Heijden, Ans Vervoort, Anita Gloudemans, Gerda Klok(s), Toosje van Berkel, Ria vd Velden en Toos Anthonissen.

Toos Anthonissen

Kaarten Wijkvereniging Eerschot

Foto: Foto:

Komende vrijdag liggen de kaarten voor het jokeren en rikken voor de laatste keer dit seizoen op tafel. Alle leden van Wijkvereniging Eerschot vanaf 16 jaar zijn welkom. Deze avond begint om 20.00 uur in Meerschot Heistraat 22. Maar iedereen is vanaf 19.30 welkom, want dan heeft Eline de koffie en thee al klaar.
Na afloop van deze avond is bekend wie de seizoenswinnaar of winnares is geworden. Dinsdag 26 juni wordt er voor de laatste keer voor de vakantie gewandeld. Om 18.30 start de wandeling vanaf Meerschot.

Foto: Foto:

Luchtballonnen Festival

Komende zaterdagavond gaan zo'n vijftien luchtballonen de lucht in tijdens het Rotary Luchtballonnen Festival. De avond belooft een ware belevenis te worden waarbij een aantal ballonnen gezamenlijk het luchtruim zullen kiezen vanuit Streekpark Kienehoef. Met de ballonvaart trakteer je niet alleen jezelf op een bijzondere avond, maar ook wordt er geld opgehaald voor het goede doel: 'Stichting WensAmbulance Brabant'. Wilt u komende zaterdag een ballonvaart maken? Neem voor meer informatie contact op met Frans van den Nieuwehuijzen, via 06-53165821 of fn@geelders.nl Vanaf 19.00 uur gaan de ballonnen de lucht in vanuit het terrein achter De Helden van Kien.

Omroep Meierij

RondOM
Een programma met nieuws, actualiteiten en opmerkelijke gebeurtenissen uit Meierijstad.
Onderwerpen worden stees bijgewerkt!
Uitzendtijden RondOM: ELK heel uur.

Zenderoverzicht TV
Uitzendkanalen en frequenties voor Sint-Oedenrode en bijbehorende kernen KPN digitaal kanaal 1333. ZIGGO digitaal kanaal 36, analoog 256 MHz, CI+ kanaal 331. Telfort kanaal 1333. TRINED kanaal 500.

Zenderoverzicht RADIO
Uitzendkanalen en frequenties voor Sint-Oedenrode en bijbehorende kernenZIGGO Digitaal kanaal 915 en Ci+ kanaal 365 Kabel: 87.5 FM - KPN digitaal: Kanaal 1033. Telfort: 796.

Locatie:
Studio Schijndel: Steeg 9D, Tel. 073-5479955
Studio Sint-Oedenrode: Laan van Mariëndael 30A, Tel. 0413-471193, Mailadres: info@omroepmeierij.nl

Rustpunt Ommetje Rijsingen

Wie het Ommetje Rijsingen maakt, kan langs de route genieten van een gratis kop verse koffie of thee. Wat een mooi initiatief!

"Het kraampje staat er al langere tijd en ik vind het zoiets moois", vertelt een Rooise wandelaar van de route. "Voor de drankjes wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd voor de aanleg van de 'Hooibrug', een wandelbrug over de Dommel. Het kraampje vind je in de buurt van de Ollandseweg, in het straatje Rijsingen." Heeft u het kraampje al wel eens gezien?

Avondwandeling Ommetje Rijsingen

Op woensdag 4 juli wandelt de Heem-natuurgroep een gedeelte van het Ommetje Rijsingen. Vooral het schitterende Dommeldal met zijn beemden vanaf kunstbrug 'Lochtenburg Katoenbrug' zal veel aandacht krijgen.

Libellen, vlinders, watervogels, bijzondere planten en het prachtige landschap zullen menig natuurliefhebber doen genieten. De wandeling start om 19.00 uur op de Markt in Sint-Oedenrode en zal om ongeveer 21.15 uur eindigen. Iedereen die eens wil meewandelen met de Heem-natuurgroep is van harte welkom. Er zijn geen kosten aan verbonden en aanmelden is niet nodig.

De plaatsnaamborden in Nijnsel zijn flink toegetakeld. 'Sint-Oedenrode' wat oorspronkelijk op het bord aan de Nijnselseweg staat, ter hoogte van Baby-Dump, is zelfs volledig uitgewist. De folie op het bord aan de Sonseweg naast Lounge 8 en aan de Lieshoutseweg is losgetrokken. Weet u wat er met deze borden is gebeurd?

Donateursactie Olland

Op woensdagavond 27 juni a.s. houdt de Ollandse Dorpskapel een donateursactie in Olland. Op deze dag komen de leden tussen 18.30 uur en 22.00 uur bij u aan de deur voor een bijdrage. Tijdens deze actie klinken er vrolijke noten vanaf de rondtrekkende wagen.

Uil verstrikt in goal

Afgelopen week werd er in de goal van Camping de Kienehoef een uil gevonden. Tijdens het grasmaaien werd de uil opgemerkt, die in het net van de goal gevangen zat. Zonder weerstand werd de uil na een kwartier bevrijd.

Grandioze Garagedeur Dagen

Tijd voor een nieuwe garagedeur!
Op 29 en 30 juni organiseert Van de Wetering zonwering de Grandioze Garagedeur Dagen. Wanneer u de showroom bezoekt aan de Daasdreef 1 en een offerte laat maken, dan dingt u mee naar een gratis garagedeur. Wanneer u de garagedeur direct in bestelling geeft dan spuiten wij de deur kosteloos voor u in de gewenste RAL-kleur. Ook laat eigenaar Marcel van de Wetering met zijn team de diverse mogelijkheden zien op het gebied van garagedeuren.

Gratis garagedeur
Van de Wetering is dealer van Novoferm. De fabrikant en leverancier Novoferm is een grote internationale speler in de wereld van garagedeuren. Kwaliteit staat hoog in het vaandel. Om iedere klant van de beste service te voorzien, kiest Novoferm ervoor om samen te werken met verschillende dealers verspreid door het hele land. Tijdens de Grandioze Garagedeur Dagen verloot Novoferm vier gratis garagedeuren onder de ingezonden offertes van de deelnemende dealers. Op maandagochtend trekt een notaris de prijswinnaars. Wanneer de garagedeur direct in bestelling wordt gegeven dan heeft u het voordeel dat de deur kosteloos in de gewenste RAL-kleur wordt gespoten.

Diverse mogelijkheden
Om tot de juiste keuze van een type garagedeur te komen is het belangrijk om alle criteria goed te bespreken met uw Novoferm dealer. De mogelijkheden zijn zeer divers. Denk aan een enkelwandige klassieke kanteldeur, een geïsoleerde variant, maar ook sectionaaldeuren, al dan niet op afstand bedienbaar, en openslaande garagedeuren.

Openslaande garagedeuren
De openslaande deuren zijn erg in trek. Het comfort van de dubbele openslaande garagedeuren, de Duoport, staat met stip op nummer één. Dit blijkt uit onderzoek naar de belangrijkste redenen om voor de Duoport garagedeur te kiezen. Mensen vinden het prettig om zonder gedoe naar binnen en naar buiten te kunnen gaan. Daarnaast speelt de onderhoudsvriendelijkheid een belangrijke rol in hun keuze.

Graag heten wij u op vrijdag 29 of zaterdag 30 juni welkom in onze showroom aan de Daasdreef 1 in Liempde. U kunt ook alvast een kijkje nemen op onze website www.vandeweteringzonwering.nl.


Verwendag voor vrijwilligers

Met een luxe touringcar, hebben een twintigtal vrijwilligers van het Damiaancentrum op zaterdag 9 juni, een gezellige en ontspannen dag beleefd. Waar kon zo'n dag beter beginnen dan in de geboorteplaats van Jozef de Veuster, beter bekend als: Pater Damiaan, in Tremelo (België, nabij Leuven).

Het vernieuwde museum, in het huis waar hij geboren is, liet zijn leven zien maar vooral zijn werk. Hij werd slechts 49 jaar (1840 – 1889). Zijn idealen, o.a. klaar staan voor hen die het 't meest nodig hebben, worden nog steeds nagestreefd, aangepast aan onze tijd. Daarna bracht de bus het gezelschap, kronkelend over de te kleine wegen, naar de naburige Brouwerij-Boerderij, genaamd Dormaal. De rondleiding, die professioneel doorspekt was van alle technische details, leek wel een cursus. Aan grote tafels onder de boom op de binnenplaats, kregen de 'cursisten' de kans om in kleine glaasjes de verschillende brouwsels te proeven. In opperbeste stemming kon de groep naar het restaurant gebracht worden. Met een uitgebreid 3-gangen diner - waarom zijn porties in een restaurant nog steeds zo groot? - konden de vrijwilligers voldaan weer huiswaarts keren. De voorzitter, Piet v.d. Tillaart, bedankte de Paters v.d. H. Harten die deze dag aan de vrijwilligers hadden aangeboden, maar vooral alle vrijwilligers, die dit naar zijn zeggen, echt verdiend hebben door een heel jaar lang klaar te staan en zich in te zetten voor activiteiten van het Damiaancentrum. Het Damiaancentrum kan overigens nieuwe vrijwilligers gebruiken, zowel voor PR-taken (o.a. persberichten, site-beheer) als voor het naai-atelier, de tuin en aanvulling in het bestuur. Iets voor jou? Bel Piet v.d. Tillaart, tel. 06-41359554.


Nieuw in Rooi: Aankoopmakelaar Fortuin

Een nieuwe aanpak! Een makelaar die alleen de belangen behartigt van de koper, op basis van 'no cure, no pay'. Geen belangenverstrengeling, geen huizen in de verkoop, onafhankelijk advies voor alleen de kopende partij, die zeker in de huidige markt wel wat hulp kan gebruiken.

"Mijn naam is Marieke de Jonge en ik ben jouw aankoopmakelaar in Meierijstad en regio Eindhoven. Indien je een woning op het oog hebt, kun je mij inschakelen voor alle zaken die komen kijken bij het kopen van een woning. Ook voor een zoekopdracht kun je bij mij terecht. Ik zie het als mijn missie om juist nu de koper te helpen in de huidige huizenmarkt! Met enthousiasme en passie voor het vak zoek ik jouw droomwoning tot ik deze ook daadwerkelijk heb gevonden. Dit alles zonder starttarief en op basis van 'no cure, no pay!'"

Dus ben jij op zoek naar een onafhankelijke aankoopmakelaar die geen woningen in de verkoop heeft en dus alleen jouw belangen behartigt? Bezoek de website: https://www.fortuinmakelaardij.nl


16 / 32

17 / 32

Geldt de nieuwe privacy regelgeving ook voor God?

Sinds eind mei 2018 geldt in heel Europa nieuwe regelgeving op het gebied van de privacy, de zogenaamde Algemene Verordening Gegevensbescherming. Deze regeling ziet op de bescherming van persoonsgegevens. Dit zijn uw naam en uw adres maar ook uw geboortedatum, politieke voorkeur, medische gegevens of uw religieuze betrokkenheid.

De regeling stelt grenzen aan het gebruik van deze persoonsgegevens. Op zich genomen is dit voor ons burgers van groot belang. Zo zijn er meer waarborgen dat onze persoonsgegevens niet misbruikt worden. Denkt u maar aan de discussie rondom Facebook.
De nieuwe regeling heeft echter ook grote gevolgen voor de parochies. Parochies zijn vierende en biddende geloofsgemeenschappen. Om dit mogelijk te maken, verzamelen parochies persoonsgegevens zoals de gegevens van de dopelingen, communicanten, overledenen en trouwparen. Als gevolg van de nieuwe regeling moeten de parochies veel maatregelen nemen om niet in overtreding te zijn. Sommige daarvan zijn gewoon een beetje onpraktisch maar andere maatregelen maken het vieren en bidden wel erg lastig. Zo is het niet meer eenvoudig mogelijk te bidden voor met naam genoemde personen als deze niet uitdrukkelijk hun toestemming hebben gegeven en moet er ook toestemming zijn voor foto's van vieringen.
De nieuwe informatietechnologie heeft ons veel gebracht. De vraag moet echter gesteld worden of de nieuwe regelgeving voor een vierende en biddende geloofsgemeenschap niet erg ver gaat? Van God wordt gezegd dat al onze namen in de palm van Zijn hand staan gegrift. De relatie met God is per definitie een persoonlijke, de relaties tussen de parochianen eveneens.
Ook als Oda parochie zullen wij in de komende periode leren omgaan met de nieuwe privacy regels die gesteld worden. Wij moeten er echter voor waken dat onze vieringen anoniem en onze gebeden onpersoonlijk worden. Wij zijn immers een gemeenschap van mensen die door God en elkaar gekend wil worden.
God kent ons van voor onze geboorte. Hij kent ons bij naam. Gelukkig kunnen de nieuwe privacy regels daaraan niets afdoen.
Diaken Frank van der Geld

Bedanktje Pater Pushparaj

Donderdag 21 juni vier ik mijn 12 ½-jarig priesterjubileum. Het begin van de zomer. Mijn feest heb ik op dinsdag 10 juni mogen vieren in een zeer druk bezochte openluchtviering in het processiepark in Nijnsel. Het was een familieviering uit dankbaarheid en ter ere van Antonius van Padua, de patroon van de Nijnselse kerk. Ik genoot van de muziek en zang, de feestelijke begeleiding door het gilde, evenals de aanwezigheid van de communicanten en vormelingen (zij hebben heel erg hun best gedaan voor het scholenproject!). Daarna heb ik in het kermispaviljoen nog vele handen mogen schudden van mensen die mij kwamen feliciteren. Fijne wensen, warme woorden, mooie kaarten en niet te vergeten heel veel giften voor het scholenproject in India waar ze hard toe zijn aan nieuwe toiletten. Er komt nu nog steeds geld binnen zodat ik het eindbedrag nog niet precies weet, maar ik kan u wel vertellen dat het al mijn verwachtingen heeft overtroffen. Kortom, het was voor mij een dag om nooit te vergeten en daar hebben heel veel parochianen en ook andere belangstellenden aan bijgedragen. Dit stemt mij zeer dankbaar en ik zal iedereen dan ook graag in mijn gebeden meenemen.
In augustus ga ik zelf naar huis en naast mijn familie ga ik ook het scholenproject bezoeken. Ik zal dan ook wat foto's maken en u bij thuiskomst vertellen over de voortgang van het project. Ook dan zal ik u laten weten wat de inzameling van geld precies heeft opgebracht. Dat God u allen moge zegenen.
Pater Pushparaj

Dankviering voor het Doopsel van jullie kindje

Ook in de voorbije maanden zijn er weer veel kindjes gedoopt in de kerken van onze parochie. Een doop is telkens weer een bijzonder en kostbaar moment, echt een teken van geloof, hoop en liefde.

Daarom willen wij met de ouders en dopelingen van het afgelopen half jaar nog eens samenkomen om in dankbaarheid terug te kijken, de kinderen te zegenen en samen te vieren. Tijdens de viering krijgen de ouders het visje, dat bij de doop in de kerk een plaatsje heeft gekregen, mee naar huis.
Graag nodigen wij hiervoor alle dopelingen van afgelopen half jaar uit, met hun ouders, broertjes, zusjes, groot- en peetouders, en andere familieleden.
Deze zogenaamde Doopdankviering is op zondag 24 juni in de Sint-Antonius van Paduakerk in Nijnsel, en begint om 11:00 uur.
We ontvangen liefst vóór 22 juni een berichtje van de ouders die aanwezig zullen zijn via: secretariaat@heiligeodaparochie.nl of 0413-477741 (ma t/m vr tussen 10-12 uur)
We kijken uit naar onze dopelingen en hun families! Manon van den Broek
Diaken Frank van der Geld

Ook dit jaar zijn er tijdens de zomerperiode weer enkele bijzondere Eucharistievieringen. In alle gevallen betreft het vieringen die in de openlucht plaatsvinden. Zo passend bij de vakantietijd doorbreken wij hiermee de gewone loop van de tijd. Eucharistie vieren bij een bijzondere kapel of in de mooie natuur in onze omgeving is verrijkend en werkt stichtend. Hieronder treft u een overzicht aan van deze vieringen in de komende maanden.

22 juni
Tienerclub

25 juni
Mogelijkheid pastoraal gesprek Odendael

2 juli
Biddende Moeders, Eerschot

3 juli
Vergadering parochiebestuur

6 juli
Ziekencommunie

9 juli
Mogelijkheid pastoraal gesprek Odendael

5 augustus
10.00 uur Hoeve Strobol te Nijnsel - Oogstviering opgedragen door de bisschop: Mgr. G. de Korte

11 augustus
18.30 uur Mariakapel aan de Kasteellaan in Sint-Oedenrode - Openluchtmis

15 augustus
19.00 uur Lourdesaltaar in de pastorietuin te Breugel - Hoogfeest Maria Tenhemelopneming Viering van de Eucharistie, aansluitend Sacramentsprocessie

1 september
18.30 uur Kerkplein te Sint-Oedenrode - Openluchtmis in het kader van 'SamenLoop voor Hoop'

2 september
10.00 uur H. Ritakapel te Boskant - Openluchtmis

Eerste Heilige Communie en Vormsel

In september gaan de voorbereidingen op de Eerste heilige Communie 2018-2019 en de voorbereiding op het Vormsel weer van start. Meer informatie over beide voorbereidingstrajecten vindt u op de website van de parochie.

Kinderen die nu in groep 3 of soms groep 4 zitten, en kinderen die gedoopt zijn in 2011/2012 ontvangen de komende weken een uitnodiging voor de communievoorbereiding.
Is uw kindje niet gedoopt, maar willen jullie wel meedoen aan de communievoorbereiding? Neem dan contact op met het secretariaat van de parochie.
Wellicht heeft uw zoon of dochter door omstandigheden de communievoorbereiding of de voorbereiding op het Vormsel gemist? Ook dan bent u van harte welkom. We kijken samen naar een aangepast traject.

Dank U wel

Afgelopen zondag 10 juni vierde ik samen met pater Pushpa, dat ik 12 ½ jaar met een zending van de bisschop werkzaam ben in de Kerk. Het is een mooie dag geworden. Ik heb genoten van de viering in het processiepark met aansluitend de receptie. Graag wil ik iedereen via deze weg bedanken voor de goede wensen, kaarten en cadeaus. Een bemoediging om met hernieuwde energie door te gaan!
Dank u wel, en een fijne vakantietijd toegewenst.
Manon van den Broek

Vakantierooster parochie

Tijdens de zomervakantie (van 9 juli tm 19 augustus) is het parochiecentrum Sint-Oedenrode, locatie Mgr. Bekkersplein 1, geopend en telefonisch bereikbaar op dinsdag en donderdag van 10:00 uur tot 12:00 uur. Voor dringende pastorale zaken, zoals het ontvangen van de ziekenzalving of in geval van overlijden, is het parochiecentrum ook buiten deze uren bereikbaar via de achterwacht, telefoon 0413 477741.

Ik zend mijn hartelijke groeten aan allen die het wereldkampioenschap voetbal in Rusland volgen. Ik hoop dat dit sportevenement een positieve kans geeft op ontmoeting en broederschap.

Zomerstop Oda-pagina

Deze parochiepagina is de laatste voor de zomervakantie. Eind augustus verschijnt de eerstvolgende parochiepagina weer in deze krant. Voor actuele informatie verwijzen wij u naar de website van de parochie: www.heiligeodaparochie.nl.
De redactie van de Oda-pagina wenst u een fijne vakantietijd toe.

Succesvolle opening concertseizoen Smitorgel

Afgelopen zondag opende de Stichting Smitsorgel het concertseizoen in een goed gevulde Martinuskerk met een bijzonder concert in Franse Sferen.

De doelstelling van de Stichting is het unieke Smitsorgel voor de toekomst te behouden; ze doet dit bijvoorbeeld door concerten te organiseren. Ze proberen zich te onderscheiden met aansprekende kwaliteitsconcerten. Zo openden ze vorig seizoen met een Italiaans concert en werden de zaterdagbespelingen afgesloten met een improvisatie op Ad van de Wetering's Lieke vur Rooi. En werd het seizoen afgesloten met een memorabele uitvoering van de Canto Ostinato. Dit seizoen staan er weer prachtige concerten op stapel.
Afgelopen zondag werd de landentraditie voortgezet met het concert in Franse sferen. Van 7 juli tot 18 augustus vinden de zomerbespelingen plaats op zaterdagmiddag waarbij het dit jaar veelal jonge – pas afgestudeerde organisten zijn die optreden. Alle uitvoerenden van de zaterdagbespelingen zijn gevraagd om het concert af te sluiten met een nummer van – of een improvisatie op een nummer van The Beatles. Op zondagavond 28 oktober vindt er tenslotte een uniek Improvisatieconcert plaats met beelden van – en uit Meierijstad.
Maar zondag werd er Franse muziek gespeeld en gezongen. Jack Evers en Louise Rijs brachten het publiek in vakantiesfeer met prachtige stukken vanaf de middeleeuwen tot en met de hedendaagse chansons. Het Smitsorgel klonk prachtig en mengde mooi met de schitterende alt van Louise.
Het publiek werd gedurende een uur en een kwartier verrast met dit unieke concert. De prachtig gezongen en door het orgel omspeelde antifoon van Jean Tisserand kwam in de mooie Martinuskerk natuurlijk schitterend tot zijn recht. Maar ook de wereldse chansons, waarbij de accordeonklank soms in het orgel hoorbaar was, brachten de toehoorders in vervoering. Tot en met het muzikale vuurwerk in de toccata van Theodore Dubois werd er ademloos geluisterd. Terecht klonk er daarna een langdurig en ovationeel applaus. Jammer dat dit concert eenmalig was. Louise Rijs en Jack Evers verdienen het om dit evenwichtig en aansprekend programma, wat zeker niet eenvoudig was, vaker ten gehore te kunnen brengen. Rooi heeft geboft.
Bijzonder was ook dat er na afloop gelegenheid was om nog even – onder het orgel – samen te zijn en na te praten met de uitvoerenden. Dankzij de medewerking van wijnhuis van Boxmeer en het Rooise Kaashuis kon men daarbij ook nog even nagenieten van wat Frankrijk nog meer te bieden heeft. Voor het publiek was het zeker een geweldige ervaring of, om in Franse Sferen te blijven: "une belle expérience".

Kerkberichten

Martinuskerk (centrum)
Za 23/06
18.30 uur: Eucharistieviering met Het Goede Herder Koor. Intenties: Fien Rovers – Markgraaff en Johan Rovers, Wim van Hommel, Toon en Anna de Korte – van Kempen, Martien van de Ven, Overleden familieleden van familie van de Ven en Harry Merks, Theo Timmermans, Marie-Louise Timmermans – van de Pas, Tiny Kelders, Jan van der Heijden.
Zo 24/06 juni Hoogfeest Geboorte Heilige Johannes de Doper 09.30 uur: Eucharistieviering met Het Martinus Koor. Intenties: Annie van de Laar, Miet Schepens – Harks, Anja van Zoggel – van Mierlo, Harrie Verdiesen, José Peters, Frens Versantvoort, Riek Versantvoort – Roestenburg, Jo Vervoort – van Erp.
Maandag, donderdag en vrijdag 09.00 uur: Eucharistieviering in de Dagkapel van de Goede Herderkerk.
Dinsdag 09.00 uur: Eucharistieviering in de Heilige Antonius van Padua kerk te Nijnsel.
Woensdag 19.00 uur: Eucharistieviering in de Heilige Ritakapel te Boskant.
In de maand juni is de Martinuskerk in het centrum opengesteld voor publiek op elke woensdag en elke zaterdag, telkens van 14.00 uur tot 16.00 uur.

Odendael
Zo 24/06 10.00 uur Eucharistieviering. Koor: Nijnsels kerkkoor.
Di 26/06 19.00 uur Rozenhoedje bidden in de stilteruimte.

Sint Antonius Nijnsel
Zo 24/06 Doopdankviering om 11.00 uur. Intenties: Overl. ouders v.d. Heijden- van Elderen en zoon Cor, Ann v.d. Laar, Jos Peters, Antje Habraken- Smits, Piet Rooijakkers, Betsie v.d. Heijden- van Dinther, Dinie van Oorschot- v.d. Boom.
Di 26/06 9.00 uur Eucharistieviering.

Martinus Olland
Za 23/6, 17.30 uur Eucharistieviering met kerkkoor. Intenties: Henk Kastelijn, Riek Kastelijn-van Eck, Thomas van Heesch, Martien Verhagen en Coby Verhagen-Schepers.

Sint Genoveva-kerk, Breugel
Do 21/06
18.15 uur: Rozenhoedje. 18.30 uur: Eucharistieviering met aansluitend stille aanbidding.
Zo 24/06 09.30 uur: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Intenties: Harrie en Tonny Swinkels-Reloe, Ietje van Dinther-Raeven, Familie van de Laar-van Heeswijk, Arie en Jet de Korte-van de Laar, Mia Donkers-van Heeswijk, Annie van der Eerden-van Sleuwen, Kitty Lagraine- Konings, Frans Swinkels, Ton Goossens.
Do 28/06 18.15 uur: Rozenhoedje. 18.30 uur: Eucharistieviering, aansluitend stille aanbidding.
Za 30/06 18.30 uur: Eucharistieviering m.m.v. Rob van Stuivenberg. Intentie overleden leden familie Kerkhof.
Zo 01/07 09.30 uur: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Kinderwoorddienst
intentie: Ad Versantvoort, Miny van de Ven-Winkelman, Karel en Elisabeth Faessen-van Tilburg.

Sint Petrus' Banden, Son
De vieringen vinden plaats in de Sint Genoveva-kerk in Breugel.
Za 23/06 Geen EucharistievieringZo 24/06 09.30 uur: Eucharistieviering m.m.v. parochiekoor Breugel 11.00 uur: Eucharistieviering m.m.v. het Gregoriaanskoor. Intentie: Corrie Potting-Nolden, Bertha Verhagen-van Erp, Jan Broens, Willem Mühlstaff, Harry Verschueren, Marc van Sloun, Corry Verhaar-Fijen, Jos en Lies Bekkers-van der Velden, Suze Edlinger-Sknerek, Henk Eekhout, Johan de Haas en overleden familie Merks-van de Meerendonk.
Do 28/06 18.00 uur: Rozenhoedje. 18.30 uur: Eucharistieviering
Za 30/06 18.30 uur: Eucharistieviering

Komende zondag zal er weer een terrasconcert worden verzorgd door Die drie Dörfer Musikanten bij Café D'n Toel in Olland. Zoals gebruikelijk verzorgt de kapel vanaf 14.00 uur tot 17.00 uur een bijna non-stop programma van Egerländer- Böhmische- en Tsjechische volksmuziek waarbij gezongen wordt door Anny Stobbe en André van der Leest. Iedereen is van harte welkom bij D'n Toel. Het belooft een gezellige muzikale middag te worden. Toegang gratis.

Fusie muziekverenigingen van de baan

In de afgelopen maanden is er door de leden Harmonie Nijnsel en Muziekvereniging Frisselstein in goede sfeer en constructieve samenwerking een fusie plan uitgewerkt. Tijdens een bijzondere Algemene Ledenvergadering van beide verenigingen op 13 juni, is na stemming gebleken dat er binnen Muziekvereniging Frisselstein onvoldoende steun is voor het fusie plan.

De leden van harmonie Nijnsel stemden wel voor uitvoering van het fusie plan. Uiteindelijk is het aan de leden van beide afzonderlijke verenigingen om de definitieve keuze te maken. Beide verenigingen respecteren elkaars keuze en zullen afzonderlijk van elkaar bouwen aan een nieuwe toekomst.

Midzomerconcert NJA, Ik hou van Holland!

Het is hartje zomer dus NJA heeft haar jaarlijks midzomerconcert voor de deur staan. Komende zaterdag is het zover, deze avond gaat het orkest samen met een muzikaal swingende groep knallen.

Dit jaar is het thema: Ik hou van Holland! Voor jong en oud komen er verschillende Nederlandstalige liedjes voorbij gevlogen waarbij iedereen zijn of haar topper zeker gaat herkennen. Dit concert treedt NJA samen op met De Rooise Dommelklanken. Dit mannenkoor bestaat al meer dan 20 jaar en weet dus als geen ander wat Hollandse gezelligheid inhoudt!

Samen hebben zij alle ingrediënten voor een gezellige avond plezier met muziek. De gezamenlijke horeca 't Kerkpleintje en Meteora zorgen voor een drankje aan de bar. Dus zet het in je agenda: 23 juni, aanvang van het concert is 20:30, entree is gratis.

Personeelstekort in zorg

Negen ouderenzorgorganisaties in Noordoost Brabant geven aan te kampen met een nijpend tekort aan personeel. De toenemende vraag naar zorg en de krapte op de arbeidsmarkt is dagelijks voelbaar in de Nederlandse zorgsector en wordt met de dag urgenter.

Zorgorganisaties BrabantZorg, De Annenborch, Laverhof Pantein, Schakelring, 't Heem, Van Neynsel, Vivent en Zorggroep Elde werken samen aan oplossingen en vragen cliënten en mantelzorgers om begrip dat er soms maatregelen nodig zijn om de zorg op andere wijze te organiseren. Zorgmedewerkers werken dagelijks met veel betrokkenheid en inzet aan goede zorg. Dit gebeurt met een bezetting, die steeds minder speelruimte kent. Om kwalitatief goede ondersteuning te kunnen blijven bieden, zien de ouderenorganisaties zich genoodzaakt om binnen de organisaties de schaarste aan personeel te verdelen, om zodoende zoveel mogelijk mensen zo goed mogelijk te ondersteunen. In sommige gemeenten is het nodig om bijvoorbeeld de thuiszorg tijdelijk anders te organiseren. Voor cliënten die thuiszorg ontvangen, kan dit betekenen dat zij misschien op een ander tijdstip zorg ontvangen of dat zij andere medewerkers zien dan gebruikelijk.
Bovendien bekijken zorgmedewerkers samen met de cliënt en zijn of haar naasten of de zorg ook op andere wijze ingevuld kan worden. Zo is het soms mogelijk om meer gebruik te maken van hulpmiddelen en/of dat mensen in de directe omgeving een steentje kunnen bijdragen aan ondersteuning. Zo denken de organisaties er samen voor te kunnen zorgen dat zo veel mogelijk mensen die zorg krijgen die zij dringend nodig hebben.
Mocht dit alles niet voldoende zijn, dan is er geen andere mogelijkheid dan dat de zorgorganisaties kritischer kijken naar het in zorg nemen van nieuwe cliënten. De organisaties zetten vanzelfsprekend alles op alles om schrijnende situaties te voorkomen.
De negen ouderenzorgorganisaties vertrouwen op begrip bij cliënten en hun naasten. Eventuele wijzigingen in de zorg zijn van kracht gedurende de zomerperiode en wanneer nodig langer. Cliënten die het betreft zijn of worden door de betreffende zorgaanbieders geïnformeerd.
Uiteraard zagen de zorgorganisaties aankomen dat er krapte zou ontstaan. Daarom zijn de afgelopen jaren meer mensen opgeleid en zoveel mogelijk medewerkers aangenomen. Ook worden er extra vakantiekrachten geworven en wordt met vrijwilligers gesproken over extra aanwezigheid. Daarnaast vinden er gezamenlijke acties plaats gericht op de arbeidsmarkt, het personeelsbeleid en opleidingen via samenwerkingsverband Transvorm. Om tot concrete afspraken en acties in Noord-Brabant te komen, stelden de zorg- en welzijnsorganisaties samen met de onderwijsinstellingen een RAAT (Regionaal Actieplan Aanpak Tekorten) op per regio. Zo zijn in Noordoost-Brabant afspraken gemaakt over stage- en baangaranties voor studenten in een zorg- en welzijnsopleiding, het sneller begeleiden van zij-instromers naar een baan in de zorg, het verhogen van het rendement van opleidingen en het reduceren van de uitval van studenten. De organisaties werken ook mee aan de campagne van het ministerie van VWS om het imago van werken in de zorg te verbeteren.

De Buurtbus zoekt vrijwilligers

Het Steunpunt Vrijwilligerswerk van Welzijn De Meierij is steeds op zoek naar vrijwilligers voor uiteenlopende vragen in Schijndel en Sint-Oedenrode. Ook deze keer hebben we enkele interessante vacatures van de vacaturebank voor u uitgelicht.

Vrijwilliger gezocht voor de Buurtbus
Buurtbusvereniging Sint-Oedenrode is op zoek naar een vrijwilliger die wil rijden op de Buurtbus lijn 204 (Best -Schijndel – Best). Werktijden zijn in overleg. Vindt u het leuk om mensen te vervoeren en bent u rijvaardig, sociaal, geduldig en klantvriendelijk? Dan is deze vacature iets voor u! (vacaturenummer 12789)

RKSV Rhode zoekt vrijwilligers
Voetbalvereniging RKSV Rhode is op zoek naar vrijwilligers voor meerdere functies. Zo zoeken zij vrijwilligers voor de functies gastheer/dame, medewerker bar team en scheidsrechters voor de jeugd. Als gastheer/dame ontvang je de scheidsrechters. Je bent het aanspreekpunt, ontvangt ze in de bestuurskamer en begeleidt ze naar de kleedkamers. Het team van gastheren/dames zijn in dagdelen aanwezig. Het vraagt ca 2/3 uur van je vrije tijd op zaterdag en/of zondag. Als medewerker bar team draai je ca 1 keer in de 2 maanden een bardienst van 20.00 uur tot 23.30 uur, onder begeleiding van een "professionele" kracht. Voor de jeugdwedstrijden op zaterdag zoekt RKSV nog scheidsrechters. Heb je interesse in deze vacature maar ben je niet geheel op de hoogte van de spelregels ? Geen probleem: je krijgt een interne opleiding. (vacaturenummers 19670, 19667, 19664)

Naast deze vacatures zoekt RKSV Rhode ook nog vrijwilligers voor andere functies. Denkt u, dit kan wel iets voor mij zijn, bel dan even: 073 - 5441400 of mail: vrijwilligerswerk@welzijndemeierij.nl. Op www.welzijndemeierij.nl vindt u deze en allerlei andere vacatures en activiteiten.

Gevaar nachtelijk toiletbezoek

Bijna de helft van de ouderen geeft aan de route naar het toilet niet goed te hebben verlicht. Hiermee lopen zij onnodig risico om 's nachts ten val te komen. In 2016 overleden 3.883 ouderen aan de gevolgen van een val. 38% van de 65-plussers is de afgelopen twee jaar een of meerdere keren gevallen. Meer dan een kwart van hen moest medische hulp inroepen en ondervindt nog dagelijks klachten als gevolg van hun val. In enkele gevallen zijn de gevolgen zelfs zo groot dat er niet meer zelfstandig thuis gewoond kan worden. Of dat er voortaan een rollator of rolstoel aan te pas moet komen. En dat kan vaak voorkomen worden!

Dat kan anders…
Om nachtelijke valpartijen te voorkomen, is goede verlichting van essentieel belang. De helft van de ouderen loopt een serieus risico door 's nachts in het donker naar het toilet te gaan. Uit onderzoek van Stichting Zilver Wonen blijkt dat bijna de helft van hen (47,5%) de route naar het toilet slecht tot niet heeft verlicht. Coen Staal, voorzitter van de stichting Zilver Wonen hierover: "Door lampen met een bewegingssensor te plaatsen, ziet men 's nachts goed waar men loopt. Dat kan al met kleine lampjes bijvoorbeeld vlak boven de plinten, waardoor de partner 's nachts niet wakker wordt van een 'zee aan licht'."

Zelfde verdieping
Bijna 12% van de ouderen heeft geen toilet op dezelfde verdieping als de slaapkamer. Om het risico van vallen op de trap in het donker te verkleinen, is de beste optie om goed te overwegen een toilet te bouwen op dezelfde verdieping als de slaapkamer. Staal: "Wanneer dit niet mogelijk is, kunnen wandbeugels aan de draaizijde van de trap (dus aan de andere kant dan waar de leuning zit) voor extra houvast zorgen."

Controleer je woning op veiligheid
Ouderen denken vaak wel na over de veiligheid in hun woning, maar weten soms niet waar de informatie hierover vandaan te halen. Om hen daarbij een handje te helpen, biedt de stichting Zilver wonen via haar website www.zilverwonen.nl de woonscan aan. Met deze gratis scan kan worden nagegaan of een huis geschikt is voor ouderen om veilig in te kunnen en blijven wonen. Aan de hand van een korte vragenlijst wordt het huis getest op valveiligheid, verlichting en brand- en inbraakpreventie.

Theaterstuk Odendael

Op dinsdag 3 juli van 19.30 uur tot 21.30 uur wordt het theaterstuk "Ons kan niks gebeuren" opgevoerd in de Ontmoeting in Odendael.

"Paul en Janine worden geconfronteerd met een diagnose die ze niet willen horen: dementie. Janine wordt patiënt en Paul belandt in de rol van mantelzorger. Een onomkeerbaar proces van vallen en opstaan, met ongeloof, angst, boosheid en om het verdriet draagbaar te maken de nodige humor. Tot het verval compleet is……."
Dit stuk is specifiek bedoeld voor alle familieleden, mantelzorgers en vrijwilligers die te maken hebben met dementie. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via de receptie van Odendael (0413 47 49 11) of mail ingrid.gevers@brabantzorg.eu;

Dementie op jonge leeftijd

Op maandag 25 juni wordt in restaurant-zaal De Nachtegaal, Boxtelseweg 15 te Schijndel, weer een avond van Alzheimer Café Regio 't Groene Woud georganiseerd.

Het thema van de avond is: Specifieke problematiek bij dementie op jonge leeftijd. Mensen met dementie op jonge leeftijd ervaren specifieke problemen. Wanneer is er sprake van dementie op jonge leeftijd? Wat is het onderscheid tussen dementie op jonge leeftijd of op oudere leeftijd? Tegen welke problemen loopt men aan met betrekking tot diagnose en behandeling? Wat betekent de diagnose voor het gezin, familie, vrienden, werkgever en ouders? De antwoorden op deze en andere vragen worden deze avond gegeven door Drs. F. van Bergen, gezondheidszorgpsycholoog. Vanaf 19:00 uur is iedereen van harte welkom. Het programma start om 19:30 uur en de avond wordt afgesloten om 21:30 uur. De toegang is gratis.

Wie wordt het nieuwe 'gezicht' van De Blauwe Kei Junior?

Cindy Langenhuijsen Fotografie

Voor De Blauwe Kei Juniorfolder zoekt Theater De Blauwe Kei ieder jaar een covermodel. Uit alle aanmeldingen voor de editie van seizoen 2018-2019 zijn drie kinderen gekozen die kans maken om het covermodel te worden. De genomineerde kinderen zijn: Sem van Bommel, Anne Mettler en Veerle van den Broek.

Begin juli kiest de jury de uiteindelijke winnaar of winnares. De winnaar wint een fotoshoot en vrijkaartjes voor een kindervoorstelling én komt op de voorpagina van De Blauwe Kei Juniorfolder 2018-2019 te staan. Stadskrant Veghel en de MooiRooi krant stellen de genomineerden voor.

Genomineerden
Vorige week maakten we kennis met het eerste genomineerde covermodel en nu is het tijd voor nummer twee: de negenjarige Anne Mettler uit Schijndel, die na de zomer naar groep zes gaat van basisschool De Heijcant. Ze houdt ontzettend veel van zingen en dansen. "Ook zit ik op hockey en dansles. Met dansen zijn we aan het oefenen voor een voorstelling in De Blauwe Kei. En dit jaar speelde ik voor het eerst mee in de musical De Fabriek van Phoenix. Als ik niet dans, hockey of oefen voor een musical, maak ik het liefst slijm met mijn vriendinnen. Daar mag je me zelfs 's nachts voor wakker maken, zo leuk vind ik het. Alleen mijn vader, moeder en broer vinden het stinken." Anne wil graag actrice worden en vindt het daarom kei-leuk dat ze genomineerd is door De Blauwe Kei. "Ik hoop natuurlijk dat ik ga winnen, want ik vind het suuuperleuk om op de voorkant van de Juniorfolder te staan."

De Blauwe Kei Junior
De Blauwe Kei Juniorfolder is een uitgave van Theater De Blauwe Kei die ieder jaar na de zomervakantie uitkomt. In de folder staan alle jeugdvoorstellingen én is te lezen hoe kinderen gratis lid kunnen worden van De Blauwe Kei Juniorclub. Ben je aangemeld voor De Blauwe Kei Junior, dan word je op de hoogte gehouden van alle jeugdvoorstellingen en ontvang je het hele jaar door interessante nieuwtjes, acties, spelletjes, kleurplaten en prijzen.


Verzamelbeurs in Eerde

Op zondag 24 juni houdt de afdeling Zuid-Nederland van "De Verzamelaar" haar maandelijkse ruilbeurs in Eerde. De verzamelbeurs wordt gehouden van 09.00 tot 12.00 uur in gemeenschapshuis "De Brink" aan het Sint Antoniusplein 7 in Eerde.

Tijdens deze beurs laat Corry van Stiphout uit Erp haar verzameling schuifpuzzels en breinbrekers zien. Voor meer informatie zie verzamelbeurseerde.nl. Op de ruilbeurs in Eerde kan van alles geruild worden. Er zijn o.a. verzamelaars van diverse supermarktacties, ansichtkaarten, jokers, munten, postzegels, bidprentjes, lucifermerken, stripboeken, pins, theezakjes, markclips, sleutelhangers, sigarenbandjes, speelkaarten, telefoonkaarten, reclamepennen, winkelwagenmuntjes en nog veel meer. Iedereen is welkom, vergeet niet je ruilmateriaal mee te brengen. De entree van de verzamelbeurs is € 1,50 voor volwassenen, kinderen mogen gratis binnen.

Moestuinen Peuterproef van start

In Noordoost-Brabant is het project 'Smakelijke Moestuinen Peuterproef' van start gegaan. Tijdens NL Vitaal op 24 januari, georganiseerd door het Sport Expertise Centrum, was de kick-off.

In totaal gaan 16 kinderdagverblijven in Noordoost-Brabant de komende drie jaar aan de slag met moestuinieren. Op deze manier willen zij kinderen en ouders bewust maken van de waarde van groenten en het belang van gezond en duurzaam eten.
Op aanbeveling van de stichting Meierijstad Gezond Sportief zijn er in de gemeente Meierijstad op maar liefst 9 locaties (Tante Kootje in Veghel, Het Kroontje in Veghel en meerdere locaties van De Verbinding in Sint-Oedenrode) moestuinbakken geplaatst.
Dankzij de Smakelijke Moestuinen leren peuters meer groenten kennen, hoe groenten groeien, hoe zij ruiken en eruit zien, en vooral ook: hoe zij smaken! Het programma biedt een speelse manier om kinderen te leren dat groenten bij de dagelijkse maaltijd horen en hoe lekker en gezond ze zijn. De moestuinen zijn een mooie start voor kinderen om op latere leeftijd verder te werken met groenten en fruit op de basisschool.

Alle dagen feest

Het is niet alle dagen feest en dat is eigenlijk vreemd. De zon gaat op, hij gaat weer onder, maar gaat nooit uit. Een feest uit dankbaarheid zou niet misplaatst zijn. Al dat licht, al die warmte, al die vitamine D iedere dag maar weer, dat zijn toch meer dan genoeg redenen om de vlag uit te hangen. Zeker op de langste dag van het jaar, als we extra van het zonlicht kunnen genieten. De zomer is in het land. Het is een dag waarnaar is toegeleefd met elke dag een minuutje meer om je zegeningen te tellen.

Ik besluit een feestje voor mezelf te organiseren, te zingen van het leven dat zo prachtig is. Ik hang zelf de slingers op, gemaakt van de overvloed aan klimopbladeren in de tuin, verbaasd en gelukkig, omdat overal weer blad aan bomen is gekomen, en op dorre, kale plekken gewoon weer bloemen bloeien. Ik sleep een luie tuinstoel onder de versiering en vlij mij neer met een glas sprankelend water onder handbereik. Een mengsel van zomerse geuren om mij heen, mijn huid gekust door de zon.

Een vriendin komt over het tuinpad gelopen. 'Wat is er gebeurd?' vraagt ze. 'Je straalt.' 'Het is niet alle dagen feest, maar vandaag denk ik daar anders over. Eh, nee..., ik heb geen zonnesteek. Ik trakteer je op feestelijk water met bubbels,' wijs ik naar de karaf waarin belletjes rond een schijf citroen tikkertje met elkaar spelen. 'Ga lekker zitten.' Ze schenkt een glas in en proost met me. Ze koestert zich als een poes in de zon en houdt gelukkig verder haar mond. We genieten in stilte.
'Sungazing,' zegt ze een hele tijd later, 'heb je daar wel eens van gehoord? Zonstaren, zoals we in het Nederlands zeggen?' Ze knijpt haar ogen tot spleetjes, terwijl ze recht in de zon kijkt. 'Nee, nooit van gehoord.' Wel van zonnebloem, zonnegroet en tegenwoordig hoor ik iedere dag wel iets over zonne-energie. Mijn moeder waarschuwde me vroeger, dat je nooit recht in de zon moet kijken, dat je daar blind van wordt. 'Vertel, sungazing wat is dat dan?' Vriendin somt een heel rijtje op waar recht in de zon kijken allemaal goed voor is.

Ik luister maar half. Ik geloof het wel. 'Let the sunshine in,' zet ik in. 'Life is around you and in you,' valt vriendin bij. 'Let the sunshine in, the su-unshine in.' Een eindeloos refrein. We cirkelen op blote voeten in het gras. De buurjongen van twee meter maakt over de heg een foto van ons. We zwaaien naar hem. We kennen onze klassiekers: Hair in 1970, toen we tot in de vroege uurtjes op de bühne van het Circustheater dansten tot we erbij neervielen. 'De dag erna vertrokken de jongens op brommertocht naar Spanje, weet je nog?'
Dat is een verhaal voor een andere keer.
Gierend van de lach schenken we nog eens bij uit de karaf. Broodnuchter en laveloos van het goede van de langste dag.

Oma zei altijd: 'Als je steeds naar de ondergaande zon kijkt, komt hij nooit meer op.' Net als ik bij zonsondergang aan die wijze uitspraak van haar denk, barst het onweer los. En ik weet het zeker: voor niks gaat de zon op. Morgen. Wat de zon betreft is het gewoon alle dagen feest.

Emmy van Haastrecht
Reageren?
schrijvers@impesant.nl

HBV Concordia houdt de boog al 140 jaar gespannen

De roots van handboogvereniging Concordia gaan al terug naar de zeventiende eeuw. Maar de vereniging werd 'pas' in 1878 opgericht. Toen werd 'Semper Unitas' gesplitst in het dit jaar haar honderdveertig jaar bestaande Concordia en Ambrosius. Waarschijnlijk is in 1893 uit Ambrosius de Schijndelse handboogvereniging Amicitia voortgekomen. Met het Koningsschieten komende zaterdag en de aansluitende feestavond viert Concordia haar honderdveertigste verjaardag.

"Concordia is de op een na oudste vereniging van Sint-Oedenrode. Alleen de fanfare Nos Jungit Apollo is nog wat ouder", zo vertelt voorzitter Henk Ketelaars. "Voor zover we weten is de vereniging opgericht op de Grote Doelen, dat is nu de Rooise Boerderij. Daarna is de vereniging naar de Roskam gegaan. Dat is op de hoek van de Liempdseweg met de Boskantseweg, naast de Forum. Zo'n vijftig jaar geleden is Concordia hier, bij wat toen café Habraken was, aan de Boskantseweg terecht gekomen. Eind jaren 70 stopte café Habraken en week Concordia tijdelijk uit naar De Rekkendonken in Liempde. Daarna kreeg de vereniging de kans om op de huidige plaats een eigen clubhuis te bouwen".
Tijdens en na het Koningsschieten op 23 juni viert Concordia niet alleen haar honderdveertigjarige bestaan. Die dag wordt ook Peter Hulsen namens de Nederlandse Handboog Bond in het zonnetje gezet, omdat hij al vijftig jaar lid is van zowel Concordia als de Nederlandse Handboog Bond. Vijftig jaar lid zijn van Concordia zit overigens in de familie Hulsen, want zo vertelt Henk Ketelaars: "ook de vader van Peter was meer dan vijftig jaar lid van Concordia."

Olympische kansen
Leeftijd adelt, wordt wel eens gezegd. Dat geldt zeker ook voor Concordia. De Rooise vereniging bracht met Rick van den Oever een talent van internationale klasse voort. Rick presteert op zowel nationaal en Europees niveau op grote hoogte. Maar ook mondiaal doet de Rooise boogschutter van zich spreken. Hij schoot ooit tijdens een Olympisch kwalificatietoernooi het Nederlandse team naar de Spelen in Rio de Janeiro. Dat hij daar zelf niet naar toe mocht, was dan ook heel jammer. Ook voor de kwalificatie voor de spelen in Tokio van 2020 is Rick van den Oever nog in de race. Hij is daarbij niet het enige lid van Concordia, want ook de nog geen twintigjarig Jan van Tongeren dingt nog mee naar een ticket voor Tokio over twee jaar. De kans bestaat dan ook dat de Rooise vereniging met twee leden bij de Spelen kan zijn.
Jan van Tongeren is volgens Henk Ketelaars een groot talent. "Tijdens het laatste Koningsschieten wist hij met veertig pijlen 396 punten te scoren. Zijn uitdager Rick van den Oever schoot 392 punten. Dat betekent dat Jan maar vier pijlen in de negen schoot, alle anderen waren een tien. Rick schoot acht keer in de negen en moest daarmee in Jan zijn meerdere erkennen".
Boogschieten is een sport voor alle leeftijden. Zeker op de baan kun je de sport tot op hoge leeftijd blijven beoefenen, maar ook in het veld zie je schutters van alle leeftijden. Henk Ketelaars behoort ondanks zijn 68-jarige leeftijd naar eigen zeggen nog tot de top tien in de wereld van het veldschieten. "Natuurlijk is een goede conditie altijd een pluspunt, maar een goede concentratie is veel belangrijker. De schutter moet zich helemaal van zijn omgeving af kunnen sluiten. Dat is ook de reden waarom boogschutters tot op relatief hoge leeftijd grote prestaties kunnen blijven verrichten".

Van strijd naar sport
Tegenwoordig is handboogschieten een sport. Maar van oorsprong werden de pijl en boog gebruikt voor de jacht en strijd. Bijna iedereen zal de boog associeren met de indianen die ter verdediging van hun bezittingen de Europese indringers in Noord-Amerika beschoten. Maar ook in Europa waren pijl en boog voor de uitvinding van het geweer, een jacht- en strijdwapen. Menig dorp en kasteel is in brand geschoten door vijandelijke troepen die in pek gedrenkte pijlen, brandend richting verdedigde stellingen schoten.
Tegenwoordig gaat het er in de boogschutterij allemaal veel vriendelijker en gemoedelijker aan toe. Dorpen zijn vervangen door het blazoen, in de volksmond ook wel schietschijf genoemd. Ook schieten de schutters geen pijlen meer af op levend wild. De wilde zwijnen, reeën en herten zijn vervangen door levensecht nagemaakte op dieren lijkende doelen.
In de agenda van de boogschutter staat elke week wel een wedstrijd. Het zij op een binnen- of buitenbaan met blazoens die in doorsnede twintig, veertig, zestig of zelfs tachtig centimeter in doorsnee zijn. "Bij het schieten op de baan, is het voor de schutter duidelijk wat de afstand tot het doel is. Het is dan een kwestie van het vizier op de juiste afstand instellen, richten en schieten", zo vertelt Ketelaars. "Op een binnenbaan schiet een goede schutter alleen maar negens en tienen. Schieten is dan vooral een kwestie van concentratie. Op een buitenbaan, komen ook nog andere aspecten om de hoek kijken. Daar hebben de weersomstandigheden ook invloed op het resultaat. Wind, die elke seconde wel iets in snelheid en richting varieert en zelfs regendruppels bepalen dan mede of een pijl de roos raakt of er toch net langs zit".

Schieten en gelijk een gezonde wandeling
Naast het schieten op de baan, worden er ook wekelijks wel ergens in het land veldwedstrijden gehouden. De naam veldwedstrijd zegt al dat er buiten op doelen wordt geschoten. Net als de baan hebben weer en wind dan invloed op het resultaat. "Weer en wind zijn één ding", vertelt Henk. "Wat het veldschieten echt attractief maakt is het inschatten van de afstand tot het doel. Afhankelijk van de afstand van het doel moet je als schutter je vizier instellen. Schat je de afstand verkeerd in, dan vliegt je pijl hoog over je doel heen of boort zich juist al eerder in de grond". Maar wat Henk het bijzondere aan veldschieten vindt, is dat de deelnemers aan de wedstrijd juist heel erg sociaal zijn naar elkaar. "Ze zeggen nog net niet wat de afstand tot het doel is, maar een goed verstaander kan uit de tips van zijn 'tegenstander' heel duidelijk opmaken wat er bij het eerste schot mis ging. Daarmee wordt de trefkans van de tweede pijl toch opeens een stuk groter. Verder is het leuke van veldschieten natuurlijk ook dat je er meteen een leuke wandeling door de natuur bij krijgt. Hier in Nederland is het allemaal vlak, maar een paar weken geleden was ik bij veldschieten in de Ardennen, dan klauter je dwars door de bossen tegen een helling omhoog".
Natuurlijk is de handboogsport nog steeds in ontwikkeling. De tijd dat een darm een tak spande en als boog diende ligt ver achter ons. Moderne bogen zijn van hoogwaardige materialen gemaakt. Daarmee is niet alleen de nauwkeurigheid en trefzekerheid van de boog veel beter geworden, maar is ook de snelheid waarmee de pijl zijn doel treft hoger dan ooit. Met een moderne recurve boog kan een pijl een snelheid van zo'n honderd meter per seconde halen, dat is zo'n 360 kilometer per uur. Met een compoundboog, gaat de pijl zelfs met gemak zo'n honderdzestig meter per seconde, dat is de halve geluidssnelheid. Deze bogen staan in schril contrast tot de kruisboog uit 1854 die Henk laat zien.

Rooi had ooit een bogenfabriek
"Deze boog is in Sint-Oedenrode gemaakt door de handboogfabrikant G. Engels en Zonen. Zij wonnen met deze boog een zilveren medaille, op het Koninklijk concours der handboogschutterijen op Paleis het Loo. Bij die medaille hoorde een diploma dat door Zijne Majesteit Koning Willem III als opperbeschermheer van de 'Nederlandse Handboogschutterijen' is uitgereikt", vertelt Henk terwijl hij kopieën van de documenten laat zien. Concordia is een vereniging met een imposant verleden, dat blijkt wel.


Rooise Rob de Haan kampioen in London

De Rooise Rob de Haan deed 10 juni mee aan de London Petanque Championship, het grootste internationale jeu les boules toernooi in London. In de finale stond hij tegenover een Frans topteam met wereldkampioen Julien Lamour en wat denk je? Rob ging met winst naar huis.

Wanneer en waar ben je begonnen met jeu les boules?
"Ik ben begonnen met Pétanque (de echte naam van de sport) in 1994 bij Cloeck & Moedigh in Rooi. Ik heb daar zeventien jaar gespeeld en ik ben toen bij grotere clubs gaan spelen om meer op landelijk niveau te kunnen spelen. Sinds maart 2015 woon ik in London."

Hoe steekt het spel in elkaar?
"Het spel werkt als volgt: je gooit een klein houten balletje (butje) uit tussen 6 en 10 meter. Vervolgens gooi je de boule er zo dicht mogelijk bij. Nu is de tegenstander aan de beurt. Aan hem de uitdaging om nog dichterbij te eindigen. Als dat lukt, ben jij weer aan de beurt. Ligt de boule verder weg? Dan moeten ze het net zo lang proberen tot hun ballen op zijn. Er wordt met zes boules gespeeld, meestal in doublette (2 tegen 2) of in triplette (3 tegen 3) formatie. Elke bal die dichterbij de but ligt dan die van je tegenstanders, telt als punt. Een wedstrijd gaat tot dertien punten. Dit is de korte simplistische uitleg van het spel, maar er komt erg veel tactiek en techniek bij kijken. Voor mij de reden om dit spel zo geweldig te vinden."

Op welk niveau beoefen jij de sport?
"Het toernooi dat ik won in London is het grootste toernooi van London. Er deden 64 teams mee van over de hele wereld en ieder jaar worden minstens twee of drie teams met wereldkampioenen uitgenodigd. In de halve finale stonden we tegen Claudy Weibel en David Le Dantec. Deze wonnen we nipt met 13-12. In de finale stonden we tegen een Frans top-team met Patrick Messonier (won het grootste toernooi van Frankrijk, de Marseillaise) en Julien Lamour (wereldkampioen). Deze partij wonnen we vrij goed met 13-6. De eerste prijs bestond uit £2400."

Positieve lijn Rooise Renners

Jarno en Youri van Esch reden afgelopen weken verschillende wedstrijden, het meest klassiekers. Youri reed in Veldhoven naar een mooie negentiende plaats en in de Noord Drentse Dorpenomloop een klassieker over kasseien en onverharde stroken in Assen 69e. In de Omloop van de Maasvallei, klimklassieker in Stein moest Youri helaas na 80 km uit koers...

Afgelopen weekend in Roden nam hij deel aan een tweedaagse wedstrijd met drie etappes. In deze wedstrijd namen 50 teams deel met drie renners. In de eerste etappe een ploegentijdrit werd Youri 31e, in de tweede etappe waar veertig renners de finish niet haalde werd hij tachtigste en in de laatste etappe 100e. Tachtigste in het eindklassement.
Jarno reed verschillende klassiekers en waar het niveau zeer hoog is valt het nog niet altijd mee om als eerste jaars je te handhaven, in de Hoekse Waard moest hij na 120km het nog overgebleven peloton laten gaan. Door een eigen fout in de verzorging kwam hij in de Parel van de Veluwe op achterstand. Vorige week in het Friese Harkema door de Friese polders reed Jarno wel sterk. Helaas 7 km voor het einde bij een valpartij raakte hij zijn voorste positie kwijt maar wist zich in de tweede groep te handhaven die voor de 23e plaats reden en werd veertigste. Afgelopen weekend reed Jarno ook de tweedaagse wedstrijd in Roden. Hier stonden 30 ploegen van vijf renners aan de start en in de eerste Etappe de ploegentijdrit werd WV Schijndel helaas zwaar gehinderd door een paardenvrachtwagen en werden 21e. In de tweede etappe, die met 47.8 gemiddeld werd afgejakkerd wat laat zien hoe hoog het niveau ligt, werd Jarno heel netjes 28e. De derde etappe over 163 km reed Jarno ook zeer sterk en verschillende keren ook in de aanval. Op het laatst kwam hij iets tekort maar wist er toch een 37e plaats uit te halen. In het algemeen klassement werd hij 59e. Jarno wist zich door de resultaten tot nu toe ook te plaatsen voor het NK in Hoogerheide op 30 juni. Ook mag hij deelnemen aan het NK tijdrijden en dat als eerste jaars. Positief nieuws is dat ook Sep Schuurman na zijn zware val komend weekend weer aan de start staat net als Youri in het criterium van Raamsdonkveer.

Tegenslag voor VDZ Racing

Afgelopen zaterdag werd in de omgeving van Hardenberg de Vechtdal Rally verreden, een mooi compact evenement met drie verschillende klassementsproeven. Roel van der Zanden en Ilse van de Sande hebben ondanks tegenslag meer dan keurige tijden laten zien en behaalden een achtste plaats algemeen, met enkele sensationele tijden ten opzichte van de andere Evo's.

Op de eerste (van 8) klassementsproef opende het team gelijk met een derde tijd bij de Evo's op twee seconden van Ad Smits en navigator Arie Boertje die deze wedstrijd weer de Evo X'en aanvoerden, samen met de Deense equipe Steen Andersen en Mie Aagaard Johansen. Het verschil met Lambert Parren en John Coumans was al meteen vier seconden in het voordeel van VDZ Racing. En dat terwijl Roel en Ilse achteraf nog toegaven dat er nog wel wat harder gereden had kunnen worden… Op de tweede proef sloeg in de laatste fase het noodlot toe, er kon niet meer geschakeld worden en de auto zat vast in de vierde versnelling. Roel heeft 'm nog teruggekregen in de derde versnelling waarna de derde klassementsproef puur overleven was om de auto terug te krijgen op de service.
Dat lukte maar het klassement was natuurlijk gezien. Nu was het echter aan de monteurs om de auto in een half uur weer werkend te krijgen. Er werd met man en macht aan gewerkt en het probleem werd al snel gevonden en dus ook opgelost. Vanaf dat moment was de strijd met de andere Evo's weer als vanouds. Waar dit jaar vooral als leerjaar met de Evo stond ingepland begint de snelheid steeds indrukwekkender te worden. Dit werd meteen tentoongespreid door het team op de vierde klassementsproef waar meteen alle Nederlanse equipes met een Evo X versloeg en de vraag of de auto weer functioneerde glansrijk werd beantwoord. Op de resterende proeven zat het team continue in de top 5 afgezonderd van de (korte) zesde proef.
De zevende klassementsproef luidde het einde in van Smits en Boertje, waardoor VDZ Racing op de laatste proeven keurige tweede plaatsen behaalde. Achteraf werd er wel eens gedacht "wat als…" maar zeker in de autosport geldt dat gezegde gewoon niet. Je bent en blijft afhankelijk van de techniek en het kan ondanks alle voorzorgsmaatregelen natuurlijk een keer fout gaan. Het teamwork tijdens de beslissende service was bewonderenswaardig en dat maakt het ook zo'n geweldige teamsport. Nadat de monteurs hun kunstje hadden gedaan werd er op de rallypaden het juiste antwoord gegeven door Roel en Ilse.

Nijnselse pony-amazones in de prijzen

Rob de Haan, helemaal rechts op de foto.

Vrijdagavond is een delegatie van de Nijnselse ponyruiters naar de ponyspelavond in Veghel geweest. Het was een erg gezellige avond en super georganiseerd! De meiden hebben flink hun best gedaan. Het is de vraag wat er geoefend wordt op vrijdagavond in de dressuurles maar ze zijn erg goed in stoelendans.

In de eerste ronde deden Sanne Nooijen met Blacky mee en Linde Nooijen met Fireface. Na een spannende strijd werden ze knap eerste! In de tweede ronde deden Fem Scheepens met Avoriaz samen met Vlinder van Hugten met Brammetje mee en het Nijnselse duo Rian Koster met Dolly en Merel van Hugten met Boyke. Het werdeen zeer spannende Nijnselse finale waarbij Fem en Vlinder het snelst bleken, toppers!. Bij de barrelrace nam Rian de tweede en Fem de derde prijs mee naar huis. Daarnaast kregen Rian en Dolly de prijs voor de mooist verklede combinatie. Ze hebben allemaal erg genoten.
In Schijndel was een springwedstrijd voor paarden. Linda van Gastel startte hier haar
topper Coco Flanel. In de klasse B reed deze combinatie een foutloze eerste ronde.
Ook in de barrage bleven alle balken in de lepels liggen. De jury beloonde deze ronde met 80 stijlpunten en een tweede prijs. Judith van den Nieuwenhuijzen startte het paard Izaminka B in de klasse L en behaalde na twee foutloze rondes de tweede prijs. Annette Swinkels startte haar paarden op een springwedstrijd in Sevenum. In de rubriek met 92 deelnemers eindigde Annette met Iciparis met een dertiende prijs en met Hare Majesteit met een veertiende prijs.

Foto: Foto:

Eerste prijs voor Laura Petersen

Foto: Foto:

Laura Petersen kennen we al van de successen met haar Lichte Tour paard Divident. Maar nu heeft zij naast dit mooie paard een nieuwe uitdaging.

Sinds een paar maanden rijdt zij de 4-jarige Jazzy T (Vivaldi x Havidoff). Deze chique merrie-vos is Laura gaan rijden om klaar te maken voor de Pavo jonge paardenwedstrijd komende juli. Afgelopen zondag is zij met Jazzy naar de dressuurwedstrijd in Beuningen gegaan. Hier reden zij een nette proef in de klasse L1 (in combinatie met L2) en wisten zij de eerste prijs binnen te halen met 66%. 'We reden mooi rond zonder spanning, dat werd beloond met een eerste prijs!'

Dubuut legendarische rally

Volgend weekend zal Mats vd Brand zijn debuut maken in één van de meest legendarische rally's van België, de Las Vegas Ypres Historic Rally. Deze extra wedstrijd werd op het nippertje toegevoegd aan de kalender.

Enkele nieuwe partners zorgden voor het budget om de populaire en snelle M3 aan de start te zien waardoor Eddy Smeets een andere Ieperse afspraak ruilt om de snelle Nederlander te kunnen navigeren over de wegen in de Westhoek.

"Ons R5-optreden heeft heel wat reacties losgemaakt voor een vervolg met
een topwagen", vertelt Mats. "Maar als ik op social media vraag of we Hellendoorn met de Fiesta R5 of met de BMW M3 moeten rijden, doet die laatste de harten van de toeschouwers toch sneller kloppen. Ieper was normaal niet voorzien op ons programma maar dankzij de steun van enkele nieuwe partners, voegen we deze toe aan onze kalender. De M3 beschikt over een
HTP-paspoort dus kiezen we resoluut voor een internationaal optreden in het FIA-gedeelte.
Voor de auto is dit trouwens de tweede FIA historic rally want de week na TAC Tielt reed
Manuel Villa onze M3 al naar de 9de plaats algemeen in de Sanremo Rally Storica. Ik ben
benieuwd hoe ik voor de dag zal komen bij mijn eerste keer Ieper want concurrenten zoals
Lietaer (Manta 400), Stouf (Sierra Cosworth) en de M3-speelkameraden Van Rompuy, Kenis
en Kerkckhof hebben er een pak meer ervaring."

Rooise judoka's pakken twee titels

Afgelopen zondag vonden in Prinsenbeek de derde Open Zuid-Nederlandse Kata Kampioenschappen plaats. Eric Markgraaff en Cor van der Heijden schreven zich in voor zowel het Kodokan Goshin Jutsu en het Kime No Kata.

Het Kodokan Goshin Jutsu is het Kata waarmee zij al jaren aan de top staan in Nederland en internationaal ook al prijzen gepakt hebben. Maar normaal gesproken is Cor de persoon die de rol van Tori, diegene die de technieken maakt, op zich neemt. Maar vandaag hadden ze de rollen eens omgedraaid. Dit is moeilijker dan je denkt. Toch wilden ze het zo eens doen. Vorig jaar in Japan moesten ze ook beide rollen uitvoeren en dat lukte toen ook goed. Maar in een wedstrijd hadden ze dit nog niet gedaan. Mede door hun ervaring liep het ook nu weer voortreffelijk.
Nadat ze beide Kata gelopen hadden was het wachten op de scores. En inderdaad het was goed wat ze neergezet hadden. Met beide Kata's de hoogste score. Dus mochten ze met beide Kata's als laatste in de finale starten. In de finale begint iedereen weer op 0. Je kunt dus niet teren op een goede eerste ronde. Met de juiste focus stapten ze tatami op. Het Kodokan Goshin Jutsu liep weer zeer soepel. Even later moesten ze ook het Kime No Kata uitvoeren ook deze uitvoering verliep voor hun gevoel goed. Pas bij de prijsuitreiking werd duidelijk dat zij in beide Kata kampioen waren geworden. Voor al bij het Kime No Kata was dit een mooie prestatie. De twee andere koppels in de finale stonden onlangs nog op het EK in Slovenië op dit onderdeel terwijl Eric en Cor dit al een paar jaar niet meer in competitie hadden gedaan. Proficiat heren.

Districtskampioen turnen

Afgelopen zaterdag vonden in Zevenbergen de Districtsfinales voor de divisies 4 en 5 plaats. De beste turnsters van dit seizoen uit Zeeland, Brabant en Limburg namen het tegen elkaar op voor de titel Districtskampioen.

Jeugdturnsters Jindy (div. 5) en Evelien (div. 4) beten al vroeg het spits af. Maar wat een pech voor Jindy. Bij het inturnen op het eerste toestel (vloer) kwam ze niet helemaal goed terecht bij arabier flikflak, met als gevolg pijn aan haar pols. Besloten werd niet verder te turnen. We hadden Jindy graag een andere laatste wedstrijd gegund. Evelien begon haar wedstrijd gespannen op het onderdeel balk. Waar het tijdens het inturnen super ging, namen de zenuwen toch de overhand tijdens de wedstrijd. Wel liet Evelien knap een bruggetje achterover op de 10cm-smalle balk zien. Op de andere drie toestellen turnde Evelien zoals iedereen dat van haar gewend is. Strak en overtuigend, met zelfs een mooie dubbel pirouette in haar vloeroefening. Met een 22e plaats overall mag Evelien trots terugkijken op dit wedstrijdseizoen. Voor Birgit (junior, div. 5) was de Districtsfinale halen al meer dan ze aan het begin van het seizoen had durven dromen. Ze liet zich van haar beste kant zien. Op brug turnde ze zelfs voor het eerst een salto af. Birgit eindigde als 31e van Zuid Nederland. Tot slot was het de beurt aan senioren Jade en Myrne (div. 4). Jade begon uitstekend op brug (6e score), maar met twee vallen van de balk verdween een top 5-klassering uit het zicht. Op vloer nam ze revanche. Ze zette de derde score neer en ook op sprong liet zij zich van haar beste kant zien (6e score). Overall werd Jade 14e. Een knappe prestatie. Myrne piekte werkelijk op alle toestellen. Op brug imponeerde ze met voor het eerst een losom handstand (3e score). En ook op balk deed Myrne goede zaken. Ze stond als een huis en behaalde voor haar balkoefening zelfs de allerhoogste score. Op vloer en sprong hield Myrne haar vorm goed vast. En toen begon het afwachten. Was de 45,550 pt totaal genoeg voor het podium? Jazeker! Het werd goud! Wat een geweldige prestatie! Myrne, gefeliciteerd! Op naar divisie 3.


De Meierijcup turnen

Op zondag 17 juni, terwijl de rest van Nederland ontwaakte met zelfgeknutselde vaderdagcadeautjes, verzamelden bij Sporthal de Streepen ruim 80 kinderen uit Meierijstad. Inzet: de Meierijcup! Een prachtige beker die zou worden uitgereikt aan degene die beste turnoefeningen liet zien.

Turnsters en turners die op recreatief niveau turnen streden in vijf categorieën om de medailles en in twee categorieën om de Meierijcup. De kinderen lieten een grote verscheidenheid aan turnelementen zien. Uiteindelijk gingen een van de turnsters van Educa (Veghel) en onze eigen Lien van de Sande er met de felbegeerde cup vandoor!

's Middags stond de Meierijcup voor de recreatieplusturnsters op het programma. Zo'n 40 turnsters kwamen tijdens deze tweede wedstrijd in actie. Wederom kon het publiek van mooi turnen genieten. De winst ging uiteindelijk naar Educa.

28 / 32

Aan banden gelegd

soms komt het voor
dat mijn fantasie niet weet
wat voor u in te schenken,
gedachten weigeren dan
een gedicht te bedenken

het is een moment
bij eenieder bekend
dat de ochtendstond
met de nacht is aangelengd

of dat uw benen
vechten tegen de aarde ;
ze moeten wel,
maar deze dag heeft toch
geen enkele waarde

ach, een week zonder rijm
wie zal het merken
ik schrijf daarom over weinig;

nietsdoen,
het blijft een werkwoord
wees daarvan wel bewust ;
het zal uw hoge nood
boetevrij beperken

Het verschil tussen links en rechts is het verschil tussen twee groepen bedriegers, waarvan er één aan de macht is. De andere is zelfs dat niet. Willem Frederik Hermans (1921-1995) Nederlands schrijver, hoogleraar en polemist.

'n kreupel perd is geld werd es ge zelluf de kar moet trekke

Ardien van de Ven was niet bang om deze foto te maken. Een vleermuis op klaarlichte dag! Heeft u ook een mooie natuurfoto gemaakt? Stuur dan een mail naar redactie@demooirooikrant.nl.

DCIM\100MEDIA\DJI_0003.JPG

Kunt u Kasteel Henkenshage vinden op deze foto? De Vogelenzang met daarachter het centrum, van boven bekeken.

Toernooi bij De Klutsers

Op afgelopen vrijdag vond er bij Boulevereniging De Klutsers in Nijnsel een toernooi plaats met Wij Liggen uit Schijndel.

Het was een gezellig toernooi waarbij drie wedstrijden gespeeld werden en de prijzen als volgt werden verdeeld:
Wij Liggen Schijndel : 1e Bart van Aarle 3 gewonnen partijen en 28 punten, 2e Peter Onderstijn 3 gewonnen partijen en 19 punten, 3e Sjan Onderstijn 3 gewonnen wedstrijden en 16 punten.
De Klutsers Nijnsel: 1e Maria van de Koevering met 3 gewonnen partijen en 25 punten, 2e Ad van de Tillaar met 3 gewonnen partijen en 21 punten, 3e Ria Vos met 3 gewonnen partijen en 20 punten, 4e Jac Naus met 3 gewonnen partijen en 10 punten, 5e Marijke Hurkmans met 2 gewonnen partijen en 11 punten.

Twee duivenvluchten

Afgelopen weekend stonden twee vluchten op het programma: vanuit Gien 475 km en de uitgestelde overnachting op zondag vanuit St Vincent 1016 km.

In Gien stonden 194 duiven van tien Rooise liefhebbers aan de start gelost om 8.30 uur werd de eerste geklokt door J v Boxmeer om 14.24 uur snelheid 1342 m.p.m.
Eerste vijftien in Rooi waren: J v Boxmeer 1,2,6,7,12,14. J.e.L 3,4,11. W v Houtum 5,8,9,13,15. Comb G en H v Dijk 10.
Dan de uitgestelde vlucht vanuit St Vincent 1015 km. Vijf liefhebbers hadden 48 duiven aan de start gelost. Op vrijdag om 14.15 uur werd de eerste geklokt om 10.22 door J v Houtum. Op zaterdag om 10.22 uur snelheid 1242 m.p.m. Uitslag in rooi was: J v Houtum 1,3,6,11. Verhagen vd steen 2,4,7. B Giebels 8,9,12.,13,21,25.J d Jong 14,20. P.v.Breugel 19.

Jaarlijkse Kasteeltoernooi

Foto: Foto:

Het door Cloeck & Moedigh georganiseerde jaarlijkse NJBB Kasteeltoernooi werd een internationaal treffen met een sterke bezetting. Dit jaar gespeeld onder een aangenaam Frans zonnetje.

Na vijf gespeelde partijen bleek dat twee doubletten gelijk waren geëindigd op 5 +33, maar het doublet Leon Schoenmakers/Jos Te Boekhorst had een hogere score behaald in de eerste partij (+9) en werd daarmee winnaar van het Kasteeltoernooi. Door hun lagere score in de eerste partij (+3) werd het Belgische doublet Patrick van Lent/Jerry Vlemincx tweede. Derde werd het doublet Cees Leemans/Wim de Wit (5 +26), vierde Natascha Bijsterveld/Frits Bijsterveld (4 +35), vijfde Rob Janssen/Lee-ann Wollenberg (4 +25), zesde Gerrie vd Rijdt/Wim vd Rijdt (4 +24) en zevende Aart Den Boon/Bert Duits (4 +23).
Na drie wedstrijdavonden mix-tripletten beginnen enkele teams zich kandidaat te stellen voor het clubkampioenschap mix-tripletten bij Cloeck & Moedigh. De tripletten Maria Thijssen/Henri Rovers/Jan Verschuijten (6 +31) en Annie Verbruggen/Bert Goorts/Harrie van Breugel (6 +12) leiden de dans. Gevolgd door de tripletten Hanneke van Erp/Leon vd Rijdt/Jan van Erp (5 +13) en Trudy vd Hagen/Pieter Vereijken/Jan van Thienen (5 +4).

Start Ollandse Biljartkampioenschappen

In Olland zijn veel biljartliefhebbers. Dat blijkt uit het aantal aanmeldingen voor de jaarlijkse Ollandse biljartkampioenschappen. Vanaf maandag 4 september 2018 wordt gestart met de 29e editie van de Ollandse biljartkampioenschappen libre vanuit café De Dorpsherberg en café D'n Toel.

Na een zeer geslaagd kampioenschap van vorig jaar, met als Ollands biljartkampioen, Ruud van Driel, gaat de wedstrijdleiding ook dit jaar haar uiterste best doen om de 29e editie net zo succesvol te laten zijn. De wedstrijden worden doorgaans op maandagavond gespeeld. Na de voorronden is de halve finale op vrijdagavond 7 december in café D'n Toel. De finale staat gepland op vrijdagavond 14 december in café De Dorpsherberg. Deelname staat open voor alle inwoners van Olland, leden van de Ollandse biljartverenigingen en buitendorpse biljarters die al eerder – vanaf 2015 - deelnemen aan de Ollandse biljartkampioenschappen libre. Deelnemers moeten voor aanvang van het toernooi 18 jaar zijn. Aanmelden kan tot uiterlijk zaterdag 30 juni 2018 bij café De Dorpsherberg en café D'n Toel. Let op: Meldt u tijdig aan. Meer info kunt u krijgen bij de wedstrijdleiding: Gerard Eijkemans (0613096306), Albert van Driel (0651380844) of Jan Verhagen (0627486038).

Bridgeclub Rooi 750 13/06: A-lijn: 1. Reinier Gerritzen & Georg Punt 66,07% 2. Lin de la Parra & Bas de la Parra 61,61% 3. Margot Fassbender & Heleen Voets 57,44% 4. Willem Pieters & Rien Voets 56,85%. B-lijn:1. Frank Heijckmann & Leon Heijckmann 72,92% 2. Francine de Koning & Hans Kersten 63,19% 3. Hannie van Grinsven & Mieke van Tiel 60,42% 3. Christ Verhoeven & Jan Derks van de Ven 60,42%.
Zomerinloop elke woensdagavond voor leden en niet leden.

JVG 13/06 1: Harrie van Erp & Sjef van de Kerkhof 63,89% 2: Fien Raaymakers & Riek van Hoof 54,86% 3: Mieke Raaymakers & Leo van Uffelen 50,83%. Wij bridgen op woensdagmorgen in Odendael van 9 tot 12 uur. Graag zouden wij er nog enkele spelers bij willen hebben. Meld je aan!. Dit kan kan op woensdagmorgen op Odendael of Tel. 0413473825.

BC De Meierij 14/06: A-lijn : 1.Jo Evers en Betsie van Gerwen 60.31 2.Riet van Hout en Cees van Hout 59.66 3.Harrie van Erp en Jan van Erp 56.82 4.Rien van den Heuvel en Frans van de Ven 53.54 B-lijn: 1.Nellie Seegers en Jan Seegers 70.83 2.Mies Stroeken en Jos Jansen 63.89 3.Ans van de Laar en Frans van den Boomen 51.39 4.Gerrie van Erp en Jo van den Oever 46.53.

BC De Neul A-lijn: 1 Helma van den Heuvel & Rien van den Heuvel 62,33% (2)Pieta Timmermans & Jan Timmermans 56,08% (2) Mia Poels & Nettie Passier 56,08%. B-lijn: 1 Cor van Gerwen & Jan van Lanen 58,75% 2 Truus van Heesch & Nelleke Kappen 56,25%. (3) Jan Wouters & Toon Majoor 52,08% (3) Piet Strik & Riek Prinsen 52,08%. C-lijn: 1 Riet van Boxtel & Marietje Koolen 60,42% 2 Corrie Kapteijns & Babs van de Vleuten 57,50% 3 Berta van de Laar & Jo Verhoeven 57,08%. D-lijn: 1 Ger Vervoort & Frans van den Boomen 67,71% 2 Tineke Klomp & Lenie Tijsma 64,58% 3 Riet van de Laar & Jeanne van de Ven 58,33%.

Topjaar Rhode bekroond met eretitel

Rhode heeft een prachtig seizoen achter de rug dat afgelopen vrijdag in Eindhoven, tijdens het Eindhovens Dagblad Amateurgala 2018, bekroond werd met een eretitel: 'Beste ploeg 2018 regio Eindhoven'.

De prestatie van Rhode kon ook niet onopgemerkt blijven in de regio. Wekelijks stonden de verslagen van de wedstrijd in het Eindhoven Dagblad en kon men lezen dat Rhode op 5 wedstrijden van het einde reeds kampioen werd in de tweede klasse. Deze prestatie kreeg alom waardering, temeer daar Rhode twee jaar na het kampioenschap in de derde klasse opnieuw kampioen werd, nu in de tweede klasse. Ook het feit dat Rhode met 'eigen jongens' deze prestatie heeft geleverd, wordt geprezen. De Rhode staf, onder aanvoering van Theo van Lieshout en Bas van der Velden, is er in geslaagd een sterk collectief te smeden dat iedere wedstrijd vol aan de bak gaat vanaf de eerste tot de laatste minuut. Met veel strijd en inzet was Rhode voor ieder team een lastige tegenstander. Dat een dergelijke instelling tot succes leidt heeft Rhode bewezen en is terecht met een eretitel beloond. Naast de teamprestatie waren er ook individueel Rhode- genomineerden voor een onderscheiding. Trainer Theo van Lieshout en middenvelder Mart Krüsemann waren in beeld voor een prijs. Theo van Lieshout was genomineerd omdat hij tweemaal binnen drie jaar een kampioensteam heeft geformeerd en heeft laten zien dat je niet de beste voetballers moet hebben, wel het sterkste team. Voetbal is een teamsport en als je er in slaagt het beste uit een team te halen, dan kan dat leiden tot groot succes. Hierbij heeft een trainer en zijn staf een cruciale rol, vandaar de nominatie voor trainer van het jaar voor Theo van Lieshout. Middenvelder Mart Krüsemann kan terugzien op een sterk seizoen wat in de regio ook niet onopgemerkt is gebleven. Wekelijks ging Mart voorop in de strijd met veel inzet en goede wedstrijdbeleving. Fysiek - en kopsterk was hij de motor op het middenveld die verdedigend en aanvallend een belangrijke rol speelde in het sterke collectief van Rhode. De hoogste onderscheidingen gingen deze keer niet naar de genomineerde Rhode-mannen. Trainer van het jaar werd Noud van Buul van kampioen Heeze en speler van het jaar werd Ivo Moerenhout, eveneens van Heeze. Toch een mooie waardering voor zowel Theo als Mart.

Rhode 2 strijdend ten onder

Het is Rhode 2 niet gelukt te promoveren naar de hoofdklasse. In een aantrekkelijke wedstrijd voor veel publiek, met veel Rhode-toeschouwers, verloor Rhode 2 enigszins ongelukkig met 2 – 1 waardoor Erp 2 in de hoofdklasse blijft en Rhode 2 ook volgende competitie in de eerste klasse uitkomt.

In de eerste helft was Rhode 2 de bovenliggende partij met een sterk spelend middenveld en een voorhoede die kansen creëerde: Michel Daniëls had pech in de afwerking omdat de doelman van Erp fraai redde en ook Serge Voss was dicht bij een doelpunt. Ondanks het overwicht van Rhode ging de rust in met een 0 – 0 stand. In de tweede helft waren de ploegen beter aan elkaar gewaagd en werd er van beide kanten fel gestreden. Een ongelukkige actie op het middenveld leidde een aanval in van Erp waarbij de bal zeer ongelukkig tegen de arm van een vallende speler van Rhode kwam. Dit was in het strafschopgebied en de scheidsrechter oordeelde dat het een strafschop was. Een discutabele beslissing, waardoor Erp via de toegekende strafschop op voorsprong kwam in de tweeënvijftigste minuut. Rhode herpakte zich en ging fel op jacht naar de gelijkmaker. In de vijfenvijftigste minuut schoot Paul Smeets tegen de paal, maar even later kopte Jasper van Geffen de gelijkmaker binnen in de tweeënzestigste minuut. 1 - 1. Beide ploegen gingen voor de winst en dat leidde tot een spannende pot voetbal. In de tachtigste minuut kwam Erp op voorsprong via een kopbal uit een corner. Opnieuw moest Rhode een achterstand zien weg te werken. Ondanks het harde werken en enkele hachelijke situaties voor de goal van Erp kwam er geen verandering in de stand en werd Erp enigszins de gelukkige winnaar. Rhode 2 kijkt terug op drie goede wedstrijden in de nacompetitie die helaas niet het gehoopte resultaat hebben gebracht.

Trambaan winnaar toernooi KV Nijnsel

In alle vroegte klonken de eerste Nederlandstalige hitjes zondagmorgen al over de velden bij Sportpark Den Eimert. De Pindarotsjes trapte af tegen KV Bennie veul. Toch bleek laatstgenoemde heel wat, want men won de wedstrijd met maar liefst 0-7. Ook Alles op Alles en Snoetenpoetsers waren niet opgewassen tegen deze ploeg en werd daarmee poulewinnaar.

De Shakies en Trambaan gingen in de andere poule als eerste met elkaar de strijd aan. Trambaan, de winnaar van vorig jaar, overwon met 1-2. The NewYork Yankees maakte het hen nog lastig, maar ook daar kwam Trambaan als sterkste uit de bus. Door ook van T.Z.N. te winnen, stond deze pouleleider in de kruisfinale tegenover Alles op Alles en verdiende daar het ticket voor de finale na een 6-8 overwinning. De Shakies, tweede uit de poule, namen het op tegen KV Bennie veul en wonnen met 1-0.
De finalisten waren dus al bekende van elkaar: De Shakies tegen Trambaan. Beide enorm gebrand op de winst aangezien De Shakies het enige verlies van het toernooi wilde rechtzetten en Trambaan een bokaal te verdedigen had. Een spannende en felle wedstrijd, waarin duidelijk zichtbaar was dat beiden teams in de loop van de dag de kneepjes van het korfbal aardig in de vingers hadden gekregen. Toch was het weer Trambaan die de sterkste bleek (4-1) en de kampioenstitel opnieuw verdiende.
Tussen de wedstrijden door mochten de deelnemers ook een poging wagen voor het lucky shot: scoren van achter de middellijn (ruim 16 meter). KV Nijnsel had hiervoor een leuke prijs beschikbaar gesteld. Hoewel de korf soms maar op een haar gemist werd, lukte het niemand om de bal door de het gat te laten vallen. Toch gingen vele aanwezigen niet met lege handen naar huis, want met de loterij waren nog een aantal leuke prijzen te winnen. De dag werd feestelijk afgesloten onder het genot van een drankje in de feesttent. Al met al een geslaagd toernooi.


Spetterende dansshow Dreams

Afgelopen zondag stonden 150 dansers van Sportcentrum van den Oever in de schijnwerpers van Theater de Blauwe Kei aan de Noord Kade in Veghel. Zij presenteerden een spetterende dansvoorstelling, genaamd Dreams.

Onder leiding van Neeltje van Kasteren dansten de jongens en meiden voor een uitverkochte zaal de sterren van de hemel. Modern, Hiphop, Breakdance, Streetdance, Musical en Showdance, alle stijlen kwamen voorbij. De vier docenten Noortje, Dewi, Willem en Neeltje hebben hun dansers het hele seizoen klaar gestoomd om zondag een geweldige show op het toneel te zetten. En met een trots gevoel kijken zij terug op deze mooie dag.

Deelname Lars Diesch tijdens NJJK Lars Diesch heeft afgelopen vrijdag deelgenomen aan de Nederlandse Kampioenschappen voor Junioren en Jeugd dat werd gehouden in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion in Eindhoven.

Hij zwom de 50m schoolslag die hij aflegde in een tijd van 0.33.13, goed voor een 20e plaats.

Programma
Woensdag 27 juni worden de Argo Clubkampioenschappen gehouden in zwembad De Neul, aanmelden tot 17.45 uur, aanvang wedstrijd 18.30 uur.


Het jeugdteam van TV De Kienehoef is kampioen geworden!

Keizer schieten bij Sint Antonius

Aanstaande zondag vindt er bij handboogschutterij Sint Antonius een titanenwedstrijd plaats. Heersende keizer Johan Schepers en koning Gerrit Swinkels strijden om de keizerstitel.

Gerrit is drie jaar op een rij koning geworden en kan dan volgens de traditie tot keizer worden uitgeroepen. Dan moet hij wel eerst de regerende keizer zien te verslaan. De twee strijders schieten dertig pijlen. Wie dan de hoogste score heeft, blijft of wordt de nieuwe keizer. Johan werd in 2010 keizer nadat hij Mies van den Bersselaar had verslagen. In het geval Gerrit de nieuwe keizer wordt gaan de titels van koning, prins en ridder over naar de volgende op de ranglijst. Dat zijn Gerard Kluijtmans, Jan Nolle en Toon Relou. De wedstrijd vindt voor de tweede keer plaats in het 130-jarig bestaan van de schutterij. Om 15.00 uur treden de twee schutters aan de meet en iedereen is welkom.

Wil Kivits wint Face-to-face

Afgelopen vrijdag werd de Face-to-face wedstrijd geschoten. Na een kwalificatieronde van tien pijlen, worden er vier finalerondes geschoten tegen een directe tegenstander. Na een spannende finale die eindigde met een shoot-off werd Wil Kivits de winnaar. Zijn pijl zat twee millimeter dichter bij het midden.

De tweede prijs ging naar Simon Boersbroek. De overige plaatsen: Patrick Bouman, Jerica van de Mortel, William Huyberts, Paul van de Mortel, Martie Verhoeven, Karin de Jong, Sjef van den Berg, Mark Kuys, Agnes Vissers, Jos van den Berg, Rick van de Mortel en Frans Temmink.
Dinsdag schoot de Rozelaer een wedstrijd in de 18 meter competitie. De dagwinnaar was Martie Verhoeven met 220 punten. De overige scores: Jan van Erp 213, Antoon Vervoort 209, Jan Gordijn 206 en Toon Hermes 175.
Op maandagavond schieten de Vrienden van Pieter Breugel hun wedstrijden op dinsdagmiddag de Rozelaer. Vrijdagavond is de clubavond van de senioren. De jeugdtraining is op woensdagavond van 18.30 – 20.00 uur.

Drukte bij de start van de Vaderdagloop

De meeste vaders lagen afgelopen zondag nog lekker laat met een ontbijtje in bed. Toch waren er uitzonderingen. Een hoop sportievelingen stonden zondagochtend klaar om deel te nemen aan de Vaderdagloop, een evenement dat jaarlijks bij sportvereniging Fortuna '67 wordt georganiseerd.

Zoals ieder jaar was er weer keuze uit drie categorien: de halve marathon, de tien kilometer en de vijf kilometer. Voor de jeugd was er ook nog de mogelijkheid om deel te nemen aan de korte rondes, deze waren 1 en 2,5 kilometer. Ondanks de wedstrijd was het een gezellige boel. De lopers werden toegejuicht door hun familie en vrienden en er was genoeg water geregeld voor de lopers.

Dit jaar werd er tijdens het evenement stilgestaan bij het overlijden van Luc Minderhoud. Dit was een gewaardeerd, geliefd en gerespecteerd lid en trainer van Fortuna '67. Luc was jaren lid bij de sportvereniging, waar hij met passie en plezier wekelijks zijn trainingen en wedstrijden liep.


32 / 32

woensdag 20 juni
Dansen in Odendael
Odendael

vrijdag 22 juni
Captains Dinner met Wim van der Leegte
Ahrend

Dansvoorstelling Sunrise
Mariëndael

E-Mann & 4 Ward Family Band
Café De Ossekop

zaterdag 23 juni
Dansvoorstelling Sunrise
Mariëndael

Midzomerconcert NJA
Kerkplein

Nachtvlinders spotten
De Graspol

Midzomernachtspektakel
Café De Kroeg

Stockbrood
Café De Ossekop

Coverband l'Attaque
Café D'n Dommel

Open Dag Kombi Bouwmaterialen
Sonseweg

zondag 24 juni
Jubileumconcert Die Drei Dörfer Musikanten
Café D'n Toel

Plan B (B)
Café De Ossekop

Twenty Sicks, Frits en Danny, Daniël Calderas
Café D'n Dommel

Jaarmarkt
Centrum

Optredens van The Great Guys en Jan Tol
Café De Kroeg

Open Tuin "De Stal"
Stekelbrem

woensdag 27 juni
Samen vissen, samen ontspannen
Olland

Dansen in Odendael
Odendael

Gratis informatie Thetahealing
Hazelaarstraat 19

Meditatie: ontkoppel en voel je vrij
Hazelaarstraat 19

donderdag 28 juni
Workshop: Yes! Ik ben hoog sensitief
Hazelaarstraat 19

zaterdag 30 juni
VV Rooi Beachvolleytoernooi
Sporthal De Streepen

KLW Plattelandsfestival
Vresselseweg

The Bluerays
Café De Ossekop

zondag 1 juli
VV Rooi Beachvolleytoernooi
Sporthal De Streepen

Oldtimerrit Rondje Rooi
Sint-Oedenrode en omstreken

KLW Plattelandsfestival
Vresselseweg

Zomerconcert Roois Gemengd Koor
Mariëndael

Open Tuin "De Stal"
Stekelbrem

Muziek: de Mandogita's
De Gasthuishoeve

woensdag 4 juli
Dansen in Odendael
Odendael

Avondwandeling rondje Rijsingen
Markt

zaterdag 7 juli
Concert organist Niels de Klerk
Martinuskerk

Live orkest in Odendael
Odendael

zondag 8 juli
Open Tuin "De Stal"
Stekelbrem

dinsdag 10 juli
Zevensprong
Sint-Oedenrode

woensdag 11 juli
Zevensprong
Sint-Oedenrode

Dansen in Odendael
Odendael

donderdag 12 juli
Zevensprong
Sint-Oedenrode

vrijdag 13 juli
Zevensprong
Sint-Oedenrode

zaterdag 14 juli
Concert
Martinuskerk

zondag 15 juli
Open Tuin "De Stal"
Stekelbrem

dinsdag 17 juli
Rooi Fietst
Camping 'De Kienehoef'

woensdag 18 juli
Rooi Fietst
Camping 'De Kienehoef'

Dansen in Odendael
Odendael

donderdag 19 juli
Rooi Fietst
Camping 'De Kienehoef'

vrijdag 20 juli
Rooi Fietst
Camping 'De Kienehoef'

Dommelvolk begroet Fietsvierdaagse
Kiosk

zaterdag 21 juli
Concert door organist Marc Schippers
Martinuskerk

Poppenkast door Poppentheater Luuk Petersen
Kerkplein

zondag 22 juli
Open Tuin "De Stal"
Stekelbrem

woensdag 25 juli
Dansen in Odendael
Odendael

zaterdag 28 juli
Concert door organist Istvan Eperjesy
Martinuskerk

Poppenkast door Poppentheater Luuk Petersen
Kerkplein

zondag 29 juli
Open Tuin "De Stal"
Stekelbrem

Koopzondag
Centrum

donderdag 2 augustus
70ste editie van de Brabantse Heemdagen
Sint-Oedenrode

zaterdag 4 augustus
Concert door organist Roelof Hamberg
Martinuskerk

Poppenkast door Poppentheater Luuk Petersen
Kerkplein

zondag 5 augustus
Open Tuin "De Stal"
Stekelbrem

dinsdag 7 augustus
IVN Zomerwandeling Boskant
Ritaplein

zaterdag 11 augustus
Concert door Willem Hörmann
Martinuskerk

Poppenkast door Poppentheater Luuk Petersen
Kerkplein

zondag 12 augustus
Open Tuin "De Stal"
Stekelbrem

maandag 13 augustus
JeugdVakantieWeek
Sint-Oedenrode

zaterdag 18 augustus
DeMooiRooiSchaal
Ollandia

Concert door organist Bas Koster
Martinuskerk

Poppenkast door Poppentheater Luuk Petersen
Kerkplein

zondag 19 augustus
DeMooiRooiSchaal
Ollandia

Open Tuin "De Stal"
Stekelbrem

zaterdag 25 augustus
Rooi Kermis
Centrum

zondag 26 augustus
Rooi Kermis
Centrum

Open Tuin "De Stal"
Stekelbrem

maandag 27 augustus
Rooi Kermis
Centrum

dinsdag 28 augustus
Rooi Kermis
Centrum

woensdag 29 augustus
Samen vissen, samen ontspannen
Cathelijnepad

Rooi Kermis
Centrum