DeMooiRooiKrant

27 juli 2016

DeMooiRooiKrant 27 juli 2016


Foto:

In 1982 trof het noodlot Mary Hellings. Bij een bedrijfsongeval verloor hij zijn linker onderarm. Hij had waarschijnlijk nooit verwacht dat hij nog eens een triatlon zou voltooien. Door het ontmoeten van de juiste personen en door keihard te werken en erin te geloven is dat de Rooienaar afgelopen weekend toch gelukt. Leeg geknokt passeerde hij zondag de finish van de paratriatlon in Rotterdam. Waar een wil is, is een weg, bewijst Mary.

Tijdens een bezoek aan de Supportbeurs in Utrecht – afgelopen 27 mei - raakte Mary aan de praat met de vrouw van de bondscoach paratriatlon, Bas de Bruin. Voor haar nog te schrijven boek was zij op zoek naar mensen met een handicap die graag sporten. Mary vertelde dat hij bij SV Fortuna '67 hardloopt en wil gaan mountainbiken. "De aanpassing voor de fiets ligt al klaar, ik moet alleen nog de mountainbike aanschaffen", doet hij uit de doeken. Een paar dagen later wordt hij benaderd door de Nederlandse Triatlonbond met de vraag of hij mee zou willen doen met het open WK paratriatlon in Rotterdam. Dit lijkt hem wel wat. Mary denkt alleen dat het zwemmen een probleem zal zijn, omdat hij een onderarm mist. Toch wil hij de uitdaging aangaan.
Op 9 juni is de sportman met een aantal medegehandicapten gaan proefdraaien met zwemmen in Woudenberg. Mary merkte dat hij op dat gebied nog veel werk moest verzetten. Hij zwom de schoolslag of de rugcrawl, want de borstcrawl is op zo'n korte termijn niet meer aan te leren. Het blijkt te zwaar voor zijn arm.
Toen Mary eenmaal aangaf dat hij mee wilde doen, zag hij wat hij er allemaal voor moest doen: Lid worden van de Nederlandse Triatlonbond, een aantal formulieren aanleveren met gegevens over zijn handicap, hoe hij aan de handicap komt, een verklaring van de dokter dat hij maar één arm heeft etc. etc. Ook moesten er foto's van zijn aanpassing aan de fiets doorgestuurd worden naar de ITU Triatlon in Vancouver. Een hoop formaliteiten dus, maar dat stond eigenlijk in schril contrast met zijn trainingen.
Tot en met de 10 km Vaderdagloop van Fortuna ging het trainen goed. Tijdens de training van een dag later schoot het in zijn kuit. Zwemmen en fietsen kon hij gelukkig blijven trainen. Hardlopen zat er helaas een paar weken niet in. De fysiotherapeut moest er aan te pas komen, maar gelukkig kwam alles net op tijd goed.
Toen brak het weekend aan. Het weekend waarin het moest gaan gebeuren. Vrijdag 22 juli moest Mary voor een keuring naar een arts van de ITU in Rotterdam. Een dag later werd de Rooienaar rondgeleid over het parcours en kreeg hij een briefing. Zondag 24 juli was De Dag. Mary startte om 16.45 uur en kwam na 1 uur, 42 minuten en 42 seconden doodmoe, maar trots en super blij over de finish. In totaal zwom hij 750 meter, fietste hij 20 kilometer en legde hij 5 kilometer rennend af.
Uiteraard werd hij opgewacht door zijn eigen schare fans. Mary: "Het was een onvergetelijke ervaring. Het ging goed, maar het zwemmen was heel erg zwaar. Ik denk al na over verbeteringen. Een vervolg gaat er zeker komen!"

Foto:

Jaargang 6 - Week 30 - Woensdag 27 juli 2016

Forum/Kluswijs

Geen zienswijzen? Dan kan de bouw snel beginnen

Foto: Jelle vd Brand

De bouw van de appartementen aan de Mater Lemmensstraat en de Baron Willem van Haarenlaan in de wijk Dommelrode kan eind dit jaar of begin 2017 al beginnen. Mits er geen zienswijzen binnenkomen. Het plan ligt nu ter inzage in het gemeentehuis. Een rij huizen aan de Mater Lemmensstraat – die nu nog tijdelijk verhuurd wordt - zal plaats moeten maken voor de nieuwbouw.

De plannen voor het bouwen van de appartementen zijn er al een lange tijd. Wovesto zal de woningen gaan verhuren. Ze worden niet specifiek voor een bepaalde doelgroep gebouwd dus iedereen komt er voor in aanmerking. Volgens wethouder Van Burgsteden is er veel interesse. "Maar de locatie is dan ook geweldig", vindt hij. In totaal gaat het om 22 appartementen. Aan de Baron Willem van Haarenlaan wordt een pand met drie lagen gebouwd, aan de Mater Lemmensstraat een gebouw met twee lagen.

Inspiratieboek Alkemade gebruikt bij herinrichting Eerschot

Sint-Oedenrode mag zich in de handjes wrijven dat de rijksbouwmeester in de persoon van Floris Alkemade uit eigen dorp komt. Maar vooral dat hij zich voor de gemeente wil inzetten. Speciaal voor Sint-Oedenrode heeft hij een studie naar de samenhang van het dorp uitgewerkt in een boekwerk. Volgens wethouder Van Burgsteden zal dat de komende jaren gebruikt worden als inspiratie. Bijvoorbeeld bij de herinrichting van het gebied tussen de Knoptoren en de Dommel.

Het boekwerk kan gezien worden als een inspiratiebron. Alkemade heeft op imponerende wijze Sint-Oedenrode op verschillende manieren in kaart gebracht. Wat is de ruimtelijke samenhang van het dorp? Waar liggen de gevaren van hoog water op de loer? Wat zijn de beste stukken grond om te kunnen bouwen? Wat is de positie van Rooi in Meierijstad (waarom blijft Sint-Oedenrode een dorp op zichzelf?) Deze vragen beantwoordt hij. Daarnaast schetst Alkemade het verleden van Sint-Oedenrode, de verschillen met nu en draagt hij ideeën aan voor de Knoptoren, de Markt en de bijbehorende kiosk. Op meerdere manieren wordt er een koppeling gemaakt met Mozaïek Dommelvallei. Een initiatief van vrijwillige professionals, waterschappen en de Dommelvallei-gemeenten, dat is ontstaan doordat er nieuwe ruimtelijke vraagstukken spelen in Brabant, op het gebied van stad, natuur en productieland.

Herinrichting
In opdracht van de gemeente wordt nu een visie ontwikkeld voor de herinrichting van het gebied tussen de Knoptoren en de Dommel, aan de zuidzijde van de wijk Eerschot. Met name gaat het dan over de plaatsen waar nu de gemeentewerf, de benzinepomp en Meubelstunter zijn gevestigd. Van Burgsteden: "De visie maken we om er voor te zorgen dat we er klaar voor zijn als op die plekken plannen worden ontwikkeld."

Onvergetelijke feestweek bij De Springplank

Foto: Jos van Nunen

Openbare basisschool De Springplank beleefde afgelopen week een onvergetelijke feestweek. De school bestaat 35 jaar en dat is volop gevierd.

De kinderen gingen een dagje naar de Efteling. Pakjes drinken en boterhammen in de tas, de bus in en dan op naar het grootste pretpark van Nederland. Ook in en rond de school vierden de leerlingen een feestje. Dat deden ze niet alleen. Ook de ouders en leerkrachten werden er bij betrokken. De meest bijzondere gast was wethouder Jeanne Hendriks. Zij kwam speciaal naar de school om een tijdcapsule te begraven. Een flinke ton waarin de kinderen allerlei attributen stopten. Over 35 jaar gaat de ton weer open. Wat zal er dan veel anders zijn!
Donderdagavond werd het pas echt feest. De tent bij de school was tot de nok toe gevuld. Met leerlingen, oud-leerlingen en natuurlijk het personeel van de school. Dat pakte goed uit, want de gezelligheid spatte er vanaf. Vooral de act van de leerkrachten viel in de smaak.

Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen

Groots afscheid op de rode loper

Foto: Jolanda Wouters

De rode loper werd afgelopen donderdagochtend vroeg voor de negentiende keer uitgerold. Ook het erepodium kreeg bij basisschool Kienehoef een mooie plek. Daar zorgde conciërge Meneer Ruud wel voor. Om 8.10 verzamelden de eerste galadames en –heren zich met speciaal vervoer bij speeltuin De Kienehoef. Veel familie en andere belangstellenden stonden te kijken, allemaal onder de indruk. Zoiets zie je niet dagelijks, maar wel jaarlijks bij basisschool Kienehoef als groep 8 afscheid neemt! De meeste kinderen kijken er al vanaf het begin van het schooljaar enorm naar uit, sommigen al járen. Dit jaar was het ook voor het eerst dat er precies vijftien jongens en vijftien meisjes in de klas zaten. Er liepen na aankomst in colonne prachtige koppels van twee over de rode loper. Dat allemaal met een groot publiek. Een flinke organisatie was nodig om deze dag op rolletjes te laten verlopen maar het is helemaal goed gekomen. En dat met een 'nieuwe' meester voor de klas: Meneer Koen Broeren. Hij heeft het goed opgepakt en de kinderen hebben zich opengesteld voor hem. Het is een fantastisch jaar geworden voor iedereen. Wat ging het snel voorbij! Een lach en een traan voor menig kind, meneer Koen én ouders. De kinderen hebben als afscheid een plantenkubus met plant cadeau geschonken aan de school ten behoeve van de nieuwe speelplaats. Als afsluiter genoot de klas samen met meneer Koen en mevrouw Emely Teeuwen (directeur) van de galalunch. Speciale dank gaat uit naar bedrijven die belangeloos hebben meegewerkt om deze dag zeer geslaagd te maken waaronder: MBI (Beton) De Steenmeesters, De Beleving, Plaat Groente en Fruit, Interieurbeplanting Van der Vleuten, Marcel Latijnhouwers Tegelwerken en TegelOutlet Van Erp Nijnsel.

Foto: Jolanda Wouters
Foto: Jolanda Wouters
Foto: Jolanda Wouters
Foto: Jolanda Wouters
Foto: Jolanda Wouters
Foto: Jolanda Wouters
Foto: Jolanda Wouters
Foto: Jolanda Wouters
Foto: Jolanda Wouters
Foto: Jolanda Wouters

Thea Peters zorgt al 25 jaar voor schone Beckart

Foto: Hans van den Wijngaard

Thea Peters uit Nijnsel zet zich al 25 jaar als vrijwilligster in om de Beckart in Nijnsel netjes en proper te houden. Reden voor het bestuur van de Beckart Thea in het zonnetje te zetten. Dat gebeurde vrijdagavond tijdens de jaarlijkse zomermarkt op de stoep van het Nijnselse dorpshuis. De zomermarkt werd naar verwachting door zo'n 250 mensen bezocht.

"Ik heb de afgelopen 25 jaar veel gehoord over de Beckart", vertelde Frans Sijbers vrijdagavond. "Meestal goede dingen en soms kregen we wel eens een tip. Maar dat de Beckart niet schoon zou zijn, heb ik in al die jaren nooit gehoord. Dat is een compliment voor jou Thea, want jij hebt je altijd ingezet om alles hier schoon en netjes te houden. Maar ook als we op een andere manier een beroep op je doen, sta je altijd voor ons klaar en daar zijn we blij mee". Na deze woorden van lof zongen de Rooi Tulpen, die ter gelegenheid van de jaarlijkse zomermarkt in Nijnsel waren voor Thea een 'Lang zal ze leven'.

Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard

Na het succes van de eerste zomermarkt een jaar geleden, heeft het bestuur van de Beckart ook dit jaar weer een groot aantal lokale ondernemers uitgenodigd om hun voornamelijk streekproducten aan te bieden. Schoonheidsproducten, woonaccessoires, zacht fruit, vogelhuisjes en andere hebbedingetjes waren voor een leuk prijsje te koop. Ook de Beckart zelf bezette één van de kraampjes voor de verkoop van lotjes, voor de loterij die tijdens de opening van de grote zaal op 9 september wordt gehouden. Om de kosten voor de verbouwing van de zaal gedeeltelijk te financieren houdt de Beckart deze loterij, met mooie prijzen zoals onder andere een vakantie in Spanje en een ballonvaart.

Stankoverlast in Nijnsel

Aan de zuidkant van Nijnsel kampen burgers met stankoverlast. Volgens een bewoner in de buurt van de Huisakkerweg worden zij al maanden geplaagd door stank van varkensmest. De gemeente is op de hoogte. Er zijn bij hen recent twee klachten binnengekomen. "We nemen de klachten serieus. Op dit moment wordt onderzoek gedaan naar de oorzaak", aldus een woordvoerder van de gemeente.

"Overdag gaat het nog wel, maar 's avonds en in het weekend is het niet te harden. In de winter hadden we de deuren en ramen dicht en was het vroeg donker, maar nu verpest het onze vrije tijd thuis. Met traanogen en een loopneus zit ik binnen, ramen en deuren dicht. We durven onze vrienden niet meer uit te nodigen en we sluiten onszelf op in huis", verklaart de gedupeerde, die anoniem wenst te blijven. De stank komt volgens betrokkenen van boerenbedrijven aan de andere kant van de snelweg, waar overigens geen klachten vandaan komen. Het onderzoek naar die bedrijven houdt volgens de gemeente in dat er waarnemingen en een bedrijfsbezoek worden gehouden. Deze controles vinden plaats in de omgeving van de klacht. Er vindt altijd terugkoppeling plaats naar de mensen die de klacht hebben ingediend.

Inwoners zijn de ogen en oren van de politie

Foto: Hans van den Wijngaard

Inbraken, diefstal en vandalisme kunnen vaak voorkomen worden door inwoners van de wijk. Zij zijn namelijk de ogen en de oren van de politie en herkennen het beste dingen die anders zijn dan normaal. Het BuurtInformatieNetwerk, kortweg BIN, is een initiatief waarbij burgers de politie kunnen helpen bij het voorkomen van criminaliteit.

"Nee, het is zeker niet de bedoeling dat burgers zelf boeven gaan vangen", zegt wijkagent Frans van Rozendaal. "Als mensen vreemde of opvallende dingen zien, waarvan zij denken dat er iets niet klopt, kunnen zijn het beste met 112 bellen. Dan komen wij er zo snel mogelijk aan". Dat maakt de tongen los. "Als je de politie belt, dan komen ze toch niet en als ze wel komen is het veel te laat", vertellen enkele aanwezigen. Frans van Rozendaal wil en kan het niet ontkennen, dat door de bezuinigingen bij de politie, niet direct op elke melding gereageerd kan worden. "Maar", zo verzekert de Rooise wijkagent, "gelukkig zijn er ook veel gevallen waar we wel direct kunnen komen. Als u niet belt dan is het zeker dat we niet komen".

Buurttent
Samen met de buurtvrijwilligers Toine en Dennis heeft Van Rozendaal de buurttent opgebouwd aan het grasveld aan de Van Duppenstraat in de wijk Eerschot. De buurttent is een nieuw initiatief van de politie. Zodra er in een bepaalde wijk of kern in korte tijd meerdere inbraken of vernielingen zijn, dan geeft dat onrust. We willen dan met de buurttent zo snel mogelijk een verzamelpunt inrichten. Daar kunnen we mensen informeren over wat er speelt en hoe zij kunnen handelen om herhaling te voorkomen.

Dit keer staat de buurttent er gelukkig niet omdat er veel is ingebroken. Doel van deze bijeenkomst is om burgers te informeren over het BIN. Samen met buurtvrijwilligers wil de politie er alles aan doen om de leefomgeving veiliger te maken. De buurtvrijwilligers zullen daarvoor een paar keer per jaar de wijk ingaan. Zij letten dan op zaken waar inbrekers ook oog voor hebben. Niet afgesloten deuren, poorten of openstaande ramen. Maar ook in het zicht liggende kostbaarheden trekken de aandacht van dievengilde. Het is de bedoeling dat de buurtvrijwilligers hun buurtgenoten gaan wijzen op deze 'uitnodigingen'.

WhatsApp
Een ander effectief wapen in de strijd tegen ongenode gasten is de buurt WhatsApp. Daarmee kunnen buren elkaar informeren over opvallende zaken in de straat. Maar ook kunnen verdachte situaties snel worden ontzenuwd omdat die onbekende wagen, die al de hele middag in de straat staat, gewoon de bezoekers van de overburen zijn.

Gebruikersraad De Neul voor behoud zwembad

Het zwemwater dat we nu in Sint-Oedenrode hebben, met minimaal dezelfde faciliteiten en kwaliteiten, behouden. Dat is het doel van de onlangs opgerichte gebruikersraad van zwembad 'De Neul'. De gebruikersraad is een samenwerkingsverband van de verschillende gebruikers van het zwembad met de gemeente die eigenaar is van het zwembad.

De gemeente Meierijstad heeft straks drie zwembaden binnnen de grenzen. Volgens de gebruikersraad, is er voor die drie baden ook plaats binnen de nieuwe gemeente. Maar of de politiek daar ook zo over zal denken is niet zeker. Om ook die te overtuigen hebben de verenigingen die nu van 'De Neul' gebruik maken de koppen bij elkaar gestoken. Zij hebben daarbij ook contact met de andere zwemverenigingen die zwembaden in Meierijstad gebruiken. Alleen de doelgroepen en vrije zwemmers ontbreken nog, maar die hoopt Tom van Wanrooij, de voorzitter van de gebruikersraad ook te bereiken. Op de vraag of het niet goedkoper is om mensen die willen zwemmen met de bus naar Veghel of Schijndel te brengen antwoordt van Wanrooij het volgende: "Dat is misschien voor schoolzwemmen wel een mogelijkheid, maar voor individuele zwemmers is dat lastiger. Bovendien hebben ouderen en jongeren die geen eigen vervoer hebben, niets aan zo'n oplossing". De kansen voor 'De Neul' zijn wat de gebruikersraad betreft helemaal niet zo slecht. "Er is efficiency te behalen wanneer de huidige gebruikers beter met elkaar samenwerken', zo vervolgt Van Wanrooij. "Ik denk daarbij bijvoorbeeld aan 'natte' gymlessen, die verenigingen zoals Aqua Libre, HKC, the Dutch Dive Academy en Argo in samenwerking met SKOSO zouden kunnen verzorgen. Dat is winst voor iedereen, maar vooral voor Rooi, want een zwembad is in de huidige maatschappij onmisbaar voor recreatie en educatie". Al met al vertegenwoordigd de gebruikersraad al snel enkele honderden mensen. Dat zijn de leden van de verschillende verenigingen. Als je daar ook nog eens de leerlingen van de scholen bij optelt en de recreatieve, vrije zwemmers dan wordt dat getal alleen nog maar groter. Om die laatste groep te bereiken is in de zomerbrief van zwembad 'De Neul' een oproep geplaatst. Daarin worden gebruikers van het zwembad opgeroepen om lid te worden van de gebruikersraad. Aanmelden via info@gebruikersraaddeneul.nl.

De dag vliegt bij 'De Stek' voorbij

V.l.n.r. Jan Vos, Nelleke PostDora van de Brand-Gordijn, Ria van Lanen, Tiny van den Biggelaar Foto: Hans van den Wijngaard

Sint-Oedenrode - Dagbesteding 'De Stek' zit een beetje weggestopt in een hoekje van de Meierijflat naast Odendael. Maar dat wil niet zeggen dat het er saai is. Integendeel 'De Stek' bruist van het leven. Deze dagbesteding werd ruim vijf jaar geleden in het leven geroepen voor zelfstandig wonende ouderen en mensen met een beperking. Doel van de dagbesteding is om de 'gasten' zoals de gebruikers worden genoemd één of twee keer per week een leuke dag te bezorgen, de eenzaamheid te verminderen en hun partner of mantelzorger te ontlasten.

Jan Vos en Tiny van den Biggelaar zijn al sinds april 2011 wekelijks te gast bij 'De Stek'. Met gepaste trots laten ze dat ook weten. "Ik ben altijd blij als het weer dinsdag is", vertelt Jan. "Dat is één dag in de week waarop mijn eenzaamheid wordt verlicht". Tiny vult hem aan: "ik kan het echt niet missen, het is hier altijd zo gezellig. Petje af voor de vrijwilligers die ons iedere keer weer een leuke dag bezorgen".

Ria van Lanen is één van die vrijwilligsters, die één keer per twee weken een halve dag tijd vrij maakt om de gasten van 'De Stek' een onvergetelijke dag te bezorgen. "We beginnen de dag altijd om tien uur met een kopje koffie of thee. Dan heeft iedereen elkaar na een week weer zoveel te vertellen, dat we de gym wel eens vergeten. Maar daar herinneren de gasten ons dan wel aan", vertelt Ria.

Voor je het weet is het vier uur
"De tijd vliegt hier voorbij", vertelt Dora van de Brand-Gordijn. "Na het koffie drinken en sporten spelen we hier vaak een spelletje. Daarna gaan we eten in Odendael. Dat is leuk, want thuis eet je bijna altijd alleen. Hier heb je altijd aanspraak en dan is het eten toch lekkerder, dan wanneer je thuis alleen aan tafel zit". Jan neemt dan het gesprek over en zegt dat ze na de middag vaak knutselen. "Met simpele dingen zoals koffiemelkflesjes en wat papier maken we dan de leukste dingen. Voor je het weet is het alweer vier uur". Ria pakt één van de kunstwerken die de gasten hebben gemaakt en laat dat zien. "Kijk toch eens, hoe mooi dat is", zegt ze.

Nelleke Post, van Welzijn De Meierij, coördineert alles rondom de deelnemers van 'De Stek'. Zij vertelt voor wie 'De Stek' bedoeld is: "de dagbesteding is bedoeld voor mensen die geen indicatie hebben en daarom niet naar bijvoorbeeld de zorgboerderij kunnen. Maar deze mensen hebben wel behoefte aan contacten omdat ze vaak alleen zijn. Met de doelstelling van de overheid om mensen zolang mogelijk zelfstandig te laten blijven wonen, dreigt deze groep ouderen, tussen de wal en het schip te komen. Dagbestedingen zoals deze zijn een mooie oplossing voor deze groep ouderen".

Ook ooit een uitstapje
De deelname aan 'De Stek is niet gratis. De kosten voor de deelname bedragen vijftien euro per dag. Voor dat bedrag krijgen de gasten dan koffie, thee en frisdrank. Maar ook de warme maaltijd tussen de middag in Odendael wordt van dat bedrag betaald. Bovendien zijn de materialen voor het knutselen tijdens de dagbesteding gratis. Ook maken de drie groepen, een paar keer per jaar een uitstapje. Zo zijn de vrijwilligers en gasten enkele weken geleden naar de Mariagrot in Mariahout geweest. In de adventtijd staat een bezoek aan Intratuin ook vast op het programma.

Belangstelling
Instellingen zoals 'de Stek' zijn afhankelijk van vrijwilligers zoals Ria en haar ruim 25 collega's. Ria van Lanen, geeft aan dat ze graag een paar nieuwe collega's er bij zou hebben. Als ik haar vraag wat er van een vrijwilliger allemaal wordt verwacht moet ze even nadenken. Maar Tiny van den Biggelaar beantwoordt de vraag al voor Ria. "Als mensen goed kunnen luisteren, geduld hebben, creatief zijn en samen kunnen werken, dan zijn wij al lang tevreden". Nelleke vult Tiny aan: "er is geen specifieke opleiding nodig om hier als vrijwilliger te werken. Nieuwe vrijwilligers die graag een keer willen kijken wat het werk inhoudt, kunnen altijd contact opnemen met Brabantzorg Odendael. In november is er een open dag. Daarnaast zijn de nieuwe gasten ook van harte welkom eens te komen kijken wat de Stek inhoudt en of dit iets voor hen is. Daarvoor kunnen ze contact opnemen met Nelleke Post van Welzijn De Meierij, 073-5441400".

Zomerpalet: Creatieve ochtend

Op woensdag 3 augustus kun je op een creatieve manier een mandala maken met materialen uit de natuur. De basis is een ronde houten plaat waarop diverse natuurlijke materialen bewerkt gaan worden tot een prachtige decoratie. U hoeft niet creatief te zijn om toch met een schitterend kunstwerk naar huis te kunnen gaan. Alle materialen zijn aanwezig en er zijn vrijwilligers genoeg om u een handje te helpen als dat nodig is.

Heeft u geen zin om met de handen iets te doen, kom dan voor de gezelligheid en het bakje koffie of thee. Het Zomerpalet is de plek om in de vakantieperiode toch even een praatje te maken en andere mensen te ontmoeten. Niets moet en alles mag; gezelligheid staat voorop. Deze ochtend is van 10.00 tot 12.00 uur in de ontmoetingsruimte van Welzijn De Meierij, Steeg 9F in Schijndel. We vragen voor koffie/thee en materialen een bijdrage van € 2,50. Wij nodigen u van harte uit om erbij te zijn. Vooraf opgeven is niet nodig. Voor informatie of vragen kunt u contact opnemen met Welzijn De Meierij, telefoon 073-5441400, of kijk op de website (www.welzijndemeierij.nl).

Eropuit-bussen Sint-Oedenrode en Schijndel samen op pad

Sinds kort hebben Schijndel en Sint-Oedenrode een Eropuit-bus. Deze bussen zullen dinsdag 9 augustus allebei naar de Schaapskooi in Schijndel gaan. Daar zullen de deelnemers van beide bussen elkaar ontmoeten en is er gelegenheid om rond te kijken bij de Schaapskooi en samen te lunchen.

De bus vertrekt rond 10.15 uur en rond 14.30 uur bent u weer thuis. U wordt thuis opgehaald en ook weer thuis gebracht. Lijkt het u leuk om mee te gaan? Geef u dan op! Mensen uit Schijndel kunnen zich opgeven voor de Eropuit-bus Schijndel en de mensen uit Sint-Oedenrode voor de Eropuit-bus Sint-Oedenrode. Voor beide kunt u zich opgeven door te bellen naar Welzijn De Meierij, 073-5441400.


Belasting bijbetalen over uw uitkeringen?

Als u gepensioneerd bent kan het zijn dat u naast uw AOW nog recht heeft op een of meerdere pensioenen. Op deze uitkeringen wordt relatief weinig belasting ingehouden, op de AOW uitkering zelfs niets. Heeft u alleen AOW dan is dat niet erg, dan betaalt u geen belasting achteraf.

Wanneer u meerdere uitkeringen heeft dan is het mogelijk dat u achteraf geconfronteerd wordt met een bijbetaling. Omdat iedere uitkeringsinstantie de belasting alleen maar berekent over het deel dat zij uitkeren, wordt er in totaal een te laag bedrag aan Loonheffing ingehouden. Het kan echter zijn dat u, doordat u meerdere uitkeringen heeft (deze worden samen opgeteld in uw aangifte), in een hoger belastingtarief valt. Dit hogere belastingtarief wordt dan over alle uitkeringen berekend. Na aftrek van de ingehouden loonheffing op uw uitkering kan het zijn dat er dan moet worden bijbetaald. Als u hierdoor niet verrast wilt worden kunt u ervoor kiezen om een voorlopige aanslag aan te vragen bij de belastingdienst. U kunt dan maandelijks een deel hiervan betalen. Dan weet u precies wat u maandelijks netto overhoudt. Heeft u nog vragen? Loop op donderdag tussen 17.00 en 18.00 even binnen op Bastion 1-5. Er is dan een gratis inloopspreekuur voor fiscale vragen. Wij helpen u graag!

Lucy Bax-Koenders RB, belastingadviseur bij Bekkers Accountants, www.bekkersaccountants.nl


1 op de 4 Nederlanders heeft bonje met de buren

26% van de Nederlanders heeft wel eens ruzie gehad met de buren. Dit blijkt uit onderzoek van dienstverlener Rechtsbijstandverzekering Informatie Centrum (R.I.C.), dat onder ruim 2100 respondenten is gehouden in het tweede kwartaal van 2016.

Top 5 oorzaken burenruzies
De meeste burenruzies ontstaan door overlast door muziek. 51% van de respondenten die wel eens een burenruzie heeft gehad, benoemt muziek als hoofdreden van de ruzie. Ook overlast door kinderen is met 19%, een veel voorkomende oorzaak voor burenruzies. Verbouwingen zorgen in 11% van de gevallen voor onenigheid tussen buren. Verder komen overhangend groen (7%) en rookoverlast van barbecues (5%) voor in de top vijf oorzaken van bonje tussen buren.

Provinciale verschillen
De meeste burenruzies vinden plaats in Zuid-Holland (25%). Een mogelijke verklaring is de relatief dichte bevolking in deze provincie. Zuid-Holland wordt op de voet gevolgd door Noord-Holland, waar 19% het wel eens aan de stok heeft gehad met de buren. Ook in Gelderland komen relatief veel burenruzies voor (13%).

Kunst tegen leegstand

Foto:

Leegstand is in veel dorpen een probleem. Het is daarnaast een doorn in het oog, want lege etalages geven een treurig beeld. De Borchgrave kampt met leegstand, maar gelukkig worden er creatieve oplossingen gezocht om de straat meer toonbaar te maken. Kunst bijvoorbeeld.

Jan de Werdt benaderde onlangs de beeldhouwgroep van d'n einder om met kunst etalages te verfraaien. Het zette Adri Liefkens en Cees van de Wijdeven aan tot actie. De afgelopen week zijn ze druk doende geweest om kunst van negen Rooise beeldhouwers te plaatsen in de etalage van de zaak waar voorheen Silver Factory zat. "De intentie is om iedere twee maanden de kunst te verversen. Als mensen vragen hebben over de kunst, of er interesse in hebben, dan kunnen ze terecht bij het VVV", vertelt Adri. Meer informatie is ook te verkrijgen via: 0622669797 en 06-53676354.

Foto:

Inloopconcert Op en rond het Smitsorgel

Twee jonge muzikanten, fluitiste Cathinca Porsius en organist Marc Schipper, lieten Rooi zaterdagmiddag genieten van muziek. Uit de reeks inloop- / zomerconcerten: 'Op en rond het Smitsorgel' in de H. Martinuskerk Sint-Oedenrode, organisatie Stichting Smitsorgel Sint-Oedenrode* had deze Stichting gekozen voor twee jonge muzikanten.

Voor de eerste twee nummers was er gekozen voor een andere opstelling van de musici, namelijk rechts voor in de kerk. Begonnen werd met het werk van J.S. Bach, Sonate in G-Moll fur Flote und obliagate Orgel en daarna Piccolo Concerto in C Major van A. Vivaldi. Hierna ging organist Marc Schipper verder op het monumentale Smisorgel. Hij speelde verder vijf orgelwerken voor J.S. Bach, J. Pachelbel, J.J. Froberger, A. Wammes en ten slotte Reger.

Fluitiste Cathinca Porsius (1995) begon op 8-jarige leeftijd met fluitlessen bij Tineke van Geuns aan de muziekschool in Nieuwerkerk aan den IJssel. Zij volgde deze lessen altijd met een groot enthousiasme. Daarnaast heeft zij een aantal jaar pianolessen gevolgd bij Koos van Vliet.
Organist Marc Schippers kreeg zijn eerste orgelles toen hij negen jaar oud was. Hij volgde orgellessen bij enkele particuliere docenten. Op veertienjarige leeftijd startte hij naast de orgellessen met pianolessen bij Mirjam IJsseldijk. Ook volgde hij onder andere basso continuolessen bij Gerard de Wit. Sinds 2012 studeert Marc hoofdvak orgel en bijvak piano en klavecimbel aan het conservatorium in Tilburg. Zijn docenten voor orgel zijn Henco de Berg, Ruud Huijbrechts en Jelena Bazova. Hij heeft masterclasses gevolgd bij Joris Verdin (België) en Luca Scandali (Italië).


Programma informatie

Rooi Actueel

Rooi Actueel met nieuws, actualiteiten, info en trends in korte uitzendingen.

Uitzending: elk heel uur, vlak voor alle andere programma's.

Rondje Rooi

Vanaf donderdag 28 juli bevat Rondje Rooi:

  • Beachvolleybaltoernooi bij sporthal "De Streepen"
  • Jubilerend Ollandia viert feest.
  • Koorklanken in park Kienehoef
  • Opnieuw veel waardering voor "Rooi Fietst"
  • Zomeravondconcert harmonie Sint Antonius Nijnsel
  • Inzegening Ritakapel Boskant
  • Rooienaren in 100-ste wandelvierdaagse Nijmegen

Uitzendtijden: 00:00 – 03:00 – 06:00 – 09:00 – 12:00 – 15:00 - 18:00 en 21:00 uur.

Special: Fotovideo Jeugd en Senioren spelen Jeu de Boules

Bewoners van Odendael werden op 20 juni bijgestaan en ondersteund door leerlingen van Helicon in het kader van hun stage maatschappelijke vorming. Leerlingen hadden zelf voor prijzen gezorgd. Foto's van Jack van Haastrecht.

Uitzending van 26 juli tot en met 2 augustus

Uitzendtijden: 01:00 – 04:00 – 07:00 – 10:00 – 13:00 – 16:00 - 19:00 en 22:00 uur.

Openingstijden kantoor en telefonische bereikbaarheid

Studio aan de Laan van Mariëndael 30A is bereikbaar voor bestellingen, vragen, meldingen, op elke ochtend van 09:00 - 11:30 uur behalve vrijdag, Op vrijdag is het kantoor 's-middags van 13:30 - 16:30 uur open. Telefoonnummer: 0413-471193
Uitzendkanalen en frequenties
TV Meierij is te ontvangen via KPN kanaal 559.TRINED kanaal 12.
OnsBrabantNet digitaal via kanaal 38, analoog op 792 MHz.
Via Ziggo: analoog op 256 MHz en digitaal via mediabox kanaal 36, CI+ kanaal 331.
Via Vodafone Thuis: kanaal 712
Internet
Met nieuws, informatie, veel foto's en films is TV Meierij wereldwijd te volgen
via www.tvmeierij.nl
Facebook : Achtergronden, foto's en meer … op: www.facebook.com/tvmeierij


Boskantse Ritakapel onder grote belangstelling ingezegend

Foto: Hans van den Wijngaard

Bijna exact zestig jaar nadat pastoor Teurlings op 29 juli 1956, de eerste steen legde voor de Ritakerk in Boskant is afgelopen zondag de Ritakapel ingezegend. Daarmee heeft het Rooise kerkdorp weer een plaats om voor gebed bij elkaar te komen. Onder het toeziend oog van zo'n 250 gelovigen zegende Pastoor Vincent Blom, ondersteund door het Sint-Jorisgilde en het seniorenorkes 'Dommelvolk' de voormalige doopkapel van de Ritakerk tijdens een openluchtmis in.

Boskant was in schok toen in april 2014 het bericht van het bisdom kwam dat de Ritakerk aan de eredienst onttrokken zou worden. Maar nog voordat de stofwolk van deze onheilspellende boodschap was neergestreken, was er al een initiatiefgroep ontstaan die in elk geval de doopkapel van de kerk wilde behouden. Onder aanvoering van Arie van Alebeek en Jan van de Meulengraaf ontstond het idee om de doopkapel om te bouwen tot Ritakapel. Pastoor Vincent Blom was meteen enthousiast voor het idee en ook het kerkbestuur en het Bisdom waren overtuigd.

"Als we dan snel met een witkwast door de kapel gaan, dan kunnen we met het Ritafeest in mei de kapel in gebruik nemen", was toen de reactie van pastoor Blom. Zondag tijdens de inzegening van deze kerk kwam hij op zijn woorden terug. "Mijn grote baas is dan wel de zoon van een timmerman, maar ik heb zelf toch minder verstand van bouwen, want er was veel meer te doen dan alleen het schilderen van de kapel".

Foto: Hans van den Wijngaard

Met de Ritakapel krijgt Boskant weer de gelegenheid om gezamenlijk te bidden. Tijdens de openluchtmis gaf pastoor Blom aan dat vanaf vandaag in de Ritakapel elke woensdag om 19.00 uur een avondmis wordt gehouden. Ook in de winter zal deze avondmis worden gehouden, want de bouwers hebben in de kapel zelfs een verwarming aangelegd.

Na afloop van de openluchtmis gaf pastoor Vincent Blom aan, verheugd te zijn met de inzet van de parochianen. "Er is tegenwoordig geen sprake meer van een bouwpastoor, maar het zijn 'bouwparochianen' die hun handen uit de mouwen steken om de kerk en haar gebouwen in stand te houden. Ideeën ontspruiten spontaan en iedereen draagt op zijn of haar manier een steentje bij".

Rita de patrones voor de hopeloze gevallen
Rita werd in 1381 geboren in Rocca Porena in de Italiaanse provincie Perugia in de regio Umbrië. Ondanks dat Rita zelf het klooster in wilde, werd ze op veertienjarige leeftijd uitgehuwelijkt. Het huwelijk met Fernando Mancini hield achttien jaar stand. Toen werd Fernando, die als bruut bekend stond, vermoord. Een jaar later stierven haar beide zonen, nog voordat ze de dood van hun vader konden wreken, een natuurlijk dood. Rita klopte na de dood van haar man en zonen bij het Maria Magdalenaklooster in het naburige Cascia aan. Daar werd haar tot drie maal toe de toegang geweigerd. Maar na vele gebeden en nadat in een visioen Johannes de Doper, Augustinus en Nicolaas van Tolentino verschenen, openden de kloosterpoort zich als vanzelf. Daarmee verwierf Rita zich de titel patrones voor de hopeloze gevallen, omdat zij aantoonde dat de met volhouden een doel altijd te bereiken is.

De roos stond centraal in het leven van Rita. Zo zou Rita op Goede Vrijdag 1442 door een doorn uit de Christuskroon aan haar voorhoofd zijn gestigmatiseerd, een wond die niet meer zou genezen. Een ander mirakel rondom de roos en Rita speelde zich af in de winter van 1447. Ondanks het jaargetijde vroeg Rita op haar sterfbed om een roos. Tegen alle verwachtingen in werd een roos gevonden en naar haar gebracht. Om die reden worden aan Rita gewijden rozen bij zieken gebracht. Na afloop van de openluchtmis was er voor elke kerkganger een roos, voor zichzelf of voor een dierbare.


Hoeveel punten krijg je als een pokemon-go speler omver rijdt?

Vroeger, toen het paard van Troye nog een pony was, toen een foodprocessor op zonne-energie nog gewoon "appelboom" heette, en de afwasmachine borsten had en "mamma" werd genoemd, vroeger gebeurde er in de zomermaanden helemaal niets. Althans, ik kan me niet herinneren dat er in mijn jeugd in de maanden juli en augustus ooit iets anders in de krant stond dan een verzonnen verhaal over een ontsnapte slang of een weggelopen hondje. Ook seksueel lag het land stil. Vandaar de naam komkommertijd.

Hoe anders is dat tegenwoordig!? Drie weken geleden ging ik op vakantie. Tussen haakjes, het was best leuk op het Zweedse eiland Iköa, alleen wel vervelend dat we ons vakantiehuisje zelf in elkaar moesten zetten en we uiteindelijk nog 18 schroeven en een vreemd koppelstukje overhielden. Maar goed, de ware ellende kwam pas toen we van de week terugkwamen. Ons huis bleek overgenomen door muggen. Je weet wel, die beesten die 's nachts over je heen vliegen om te kijken hoe je jezelf slaat. Mijn vriendin had er geen last van, zei ze, tot ik haar uitlegde dat die beesten bloed zuigen en geen vet.

De volgende dag kwam onze hypotheekverstrekker langs. De huizenprijzen bij ons bleken met de helft gedaald omdat er in onze buurt enkel Pidgey-pokemons te vinden zijn, en die zijn vrijwel niets waard. Hupla, van de ene op de andere dag!?

Hier in Rooi bleek ook een revolutie gaande. Zo las ik dat het ouwe gemeentehuis leger wordt. Welk peloton er in gaat komen, weet ik niet. Verder komt er schot in de plannen voor een nieuwe Nijnselse basisschool. Hoe deze Schot heet en of hij ervaring met kinderen heeft, stond er niet bij. En als klap op de vuurpijl kwam wijkagent Frans van Rozendaal met een bizarre uitleg over de toename van het aantal inbraken in Rooi en omgeving: "De inwoners zijn de ogen en oren van de politie". Tja, en waarschijnlijk is een ouwe demente politiehond de neus. Typisch Rooi. Heel Nederland gaat 4 dagen wandelen, wat doen we hier? Precies, fietsen! Ik krijg ineens enorme zin in komkommers, jij ook?

"Wij willen hier voor altijd blijven"

Foto: Lisa van de Ven

Meneer (82) en mevrouw (81) Hermes wonen al heel erg lang aan het Kofferen. 'Waarschijnlijk', naar eigen zeggen, 'het langst'. Mevrouw Hermes is er zelfs geboren. Later is haar man bij haar ingetrokken. Niet alleen omdat ze het er zo fijn hadden, ze moesten ook voor de zieke moeder zorgen. "Dat was niet altijd even makkelijk", zegt meneer Hermes.

"Wij hebben het huis in 1963 gekocht. Dit was vijf jaar na ons huwelijk. We zijn op vroege leeftijd samen in het huis komen te wonen, inclusief de ouders van mijn vrouw. Haar moeder was op dat moment ziek en ja, dan lopen die dingen nu eenmaal zo." Het gezin Hermes woonde er daarna samen met hun kinderen én de ouders. Een drukke bedoening dus. "Als ik er nu ooit aan terugdenk vraag ik me ook af hoe we dat voor elkaar kregen."

"Je hebt hier alle gemakken van het dorp bij de hand, maar je zit er toch nét buiten."

Foto: Lisa van de Ven


Mevrouw Hermes kampt de laatste jaren met wat gezondheidsproblemen. Ze is slecht ter been maar haar partner helpt haar graag bij alles. Hij heeft zelfs een balk door de tuin gemaakt, zodat ze toch van de fijne plekjes daar kan genieten. Want het huis, dat is thuis. "Zoals je ziet hebben wij het huis echt in tact gelaten. Het ziet er op veel plekken nog precies zo uit als vroeger. Natuurlijk hebben wij het een en ander aangepast in de loop der jaren, maar we vinden dat deze stijl bij dit huis hoort", aldus de trotse huiseigenaren. Het is precies zoals ze het verwoorden; als je rondloopt in het huis waan je je heel even terug in de tijd.
"Wij hebben nooit gedacht aan verhuizen. De buurt is hier ontzettend fijn. Momenteel wonen er natuurlijk niet meer zoveel mensen als vroeger, maar dat maakt niet uit. Het is gezellig wonen aan het Kofferen. Je hebt hier alle gemakken van het dorp bij de hand, maar je zit er toch nét buiten. Dat is wat het zo fijn maakt. Wij zouden voor geen goud met iemand anders willen ruilen." Meneer en mevrouw Hermes zijn inmiddels 58 jaar getrouwd en nog steeds dol op hun huis, hun tuin en op elkaar. "Wij hopen hier zo lang mogelijk met elkaar te blijven genieten."

Een bakkersleven aan het Kofferen

Sinds mensenheugenis dwarrelt de geur van brood door het Kofferen. Al meer dan 120 jaar komt die uit dezelfde bakkerij, uit die van Bakkerij van der Hagen. De opa en oma van Gerard van der Hagen begonnen de zaak. Ze verkochten brood en levensmiddelen. Uiteindelijk namen Siraar en Mies (Maria) – de ouders van Gerard - de zaak over. Het familiebedrijf kreeg weer een vervolg toen Gerard in 1977 de zaak noodgedwongen samen met broer Harry onder zijn hoede nam, omdat vader vroeg overleed.

Op het paspoort van Gerard staat 'Sint-Oedenrode'. Hij is er geboren en getogen. Al 61 jaar werkt, slaapt en eet hij er. Een terugblik op die tijd is geen moeite voor de bakker. Veel dingen weet hij nog als de dag van gister. Zoals het meehelpen in de bakkerij. "Ik ging na school niet voetballen of zwemmen", vertelt Gerard. "Iedere dag hielp ik met het rondbrengen van brood en levensmiddelen. Dan wist ik waar ons pa of zijn medewerker ongeveer was en ging ik er naar toe. Het was een Volkswagenbusje, het hele dorp kende ons én andersom." Ook in de bakkerij zette de kleine Gerard zijn beste beentje voor. Brood snijden en inpakken behoorden tot zijn taken. Was het leuk? "Nou ja, je deed het gewoon en ik deed het graag." Wanneer hij toch even tijd had om te spelen dan ging de bakkerszoon naar het voetbalveldje op Dommelrode. Op de plek waar nu de sporthal staat, speelden kinderen er in de speeltuin of trapten ze tegen een bal. "Toen kwamen alle kinderen van de buurt daar samen. Ik speelde veel met de buurjongens van Vogels, Van Boxmeer en Van der Aa. Soms speelden we ook bij ons achter op de plaats. Daar hadden we de plek."
Gerard groeide op met hardwerkende ouders. Iets dat hij later moeiteloos overnam. Toen zijn vader in 1976 stierf, namen Gerard en Harrie samen met hun vrouwen Trudy en Nellie het bedrijf over. Ze stopten met levensmiddelen, aangezien de Edah al haar intrede had gemaakt. Ongeveer dertig jaar geleden kwam er voor tien jaar een bakkerswinkel in de Kienehoef bij. "Met zijn vieren zijn we er altijd vol voor gegaan. Altijd waren we met de zaak bezig, maar dat moet ook. Het moet ook een beetje je hobby zijn. Anders houd je het niet vol!" geeft Gerard aan.
In die tijd was het Kofferen volgens Gerard DE winkelstraat van Rooi. Er zaten wel 32 verschillende zaken en Gerard noemt ze met gemak één voor één op; "Vanaf de Heuvel aan de rechterkant zaten Mies van Boxtel groente en fruit, Riek van Woerik lingerie, Hoppenbrouwers brood en banket, Van den Hurk schoenreparatie, Ketelaars schoenverkoop en reparatie, Gerard de Koning woninginrichting, Van der Aa schildersbedrijf en verfwinkel, Kappertje Snel (dat was altijd tienminutenwerk, daarom noemden ze hem zo), Dameskapsalon Kofferen, Jamin (familie Van den Brand), De Pelikaan van familie Van Aarle (zij verkochten huishoudelijke artikelen en fietsen), Drieka de Mulder met bedrijfskleding, de sigarenwinkel van Van den Berg, Timmers textiel, Simons herenkleding, Rust loodgietersbedrijf, Van de Kamp slagerij (die later werd overgenomen door Van Kasteren) en natuurlijk Oda stalen meubelen. Aan de linkerkant vanaf de Heuvel zaten Rooise Flora van Cees Olyslagers, zijn slijterij, onze bakkerij, Jacobs elektricien, het sigarenmagazijn van Passier (Theo Hannes, zoals hij werd genoemd), Van Lieshout met de Midden-Brabant en kantoor- en boekhandel, Van de Mortel gereedschap, ijzerwaren, kachels en een smederij, café Kluijtmans, de brandweerkazerne, het smederijmuseum, drankenhandel en klompenmakerij Van Erp, Mien van Erp kruidenierswaren en De Baaij rijwielhandel." Gerard ziet ze zo nog voor zich. Allemaal gevestigd aan een (te) drukke winkelstraat. Gerard: "Al het verkeer van de regio moest hierdoor als ze naar Liempde of Boxtel wilde. Of vrachtwagens die bij Kamp Oda moesten zijn. Dat leverde soms best gevaarlijke situaties op. Vooral ook als het personeel van Kamp Oda klaar was met werken of moest beginnen. Dan fietsten er ook nog eens honderden mensen doorheen. Toch was dat altijd wel een mooi gezicht. Dan ging in de ochtend de zoemer wel drie keer en kwamen ze overal vandaag. De meeste in overall, degene die wat meer waren in een werkschort." Na een demonstratie waarbij het Kofferen door de bewoners werd afgesloten, nam de gemeente meer maatregelen en werd het langzaam maar zeker minder druk.
Tot op de dag van vandaag is Gerard met zijn broer nog steeds hobbymatig bezig met bakken. De vierde generatie zal het stokje niet overnemen, alhoewel zoon Geert wel een bakkerij runt; bakkerij Verhoeven te Veghel. Het bakkersbloed blijft doorstromen…

Welkom!

Oke, deze rotonde verbindt de Leunestraat met de Boskantseweg, maar met een beetje fantasie kun je het beschouwen als de poort naar het Kofferen en de rest van het centrum van Sint-Oedenrode. Iedere keer is het weer een verrassing wat tuincentrum Brekelmans er van heeft gemaakt. Het is duidelijk een prachtig welkom voor iedereen die vanaf die zijde Sint-Oedenrode komt bezoeken.

Altijd plek om te parkeren!

Gerard van der Hagen vertelt op deze pagina over de vele winkels die vroeger aan het Kofferen gevestigd zaten. Echter is het nog steeds een heel goed gevulde strook met winkels en heel divers wat aanbod betreft. Veel vaste klanten vinden er hun weg. Ben je er niet bekend? Ga er dan eens kijken. Het grote voordeel is dat je er gratis kunt parkeren en dat er altijd parkeerruimte is! Waar zie je dat nog tegenwoordig?! De ondernemers van het Kofferen heten je in ieder geval van harte welkom.

Aantal leden bibliotheek daalt landelijk niet meer verder

De 156 Nederlandse openbare bibliotheken telden in 2015, net als in het jaar daarvoor, zo'n 3,8 miljoen leden, blijkt uit cijfers van CBS en de Koninklijke Bibliotheek (KB). Daarmee lijkt de daling van het aantal leden tot stilstand gekomen. De afgelopen jaren zijn meer jongeren en minder volwassenen lid van de bibliotheek. Deze trend zet zich door. Dezelfde ontwikkelingen doen zich voor bij het aantal uitleningen: het aantal uitleningen van boeken voor volwassenen daalt, maar dit wordt gecompenseerd door jeugdboeken die juist meer uitgeleend worden.

Hierdoor nam het aantal uitleningen in 2015 met 1 procent toe. Het aantal jeugdleden tot 18 jaar groeide in 2015 met 2 procent naar 2,3 miljoen, waarmee zij nu 61 procent van het totale ledenbestand vormen. In 2010 was dat nog 53 procent. Het aantal volwassen leden daalde ten opzichte van 2014 met 3 procent naar ongeveer 1,5 miljoen leden. Hiermee kwam het aantal leden van Nederlandse bibliotheken, evenals in 2014, uit op 3,8 miljoen. In 2015 werden er ruim 73,4 miljoen papieren boeken uitgeleend, 1 procent meer dan in het jaar daarvoor. Daarvan kwam 51 procent voor rekening van jeugdboeken. Het aantal uitleningen van jeugdboeken groeide daarmee in 2015 met 6 procent naar 37,7 miljoen. Het aantal papieren boeken voor volwassenen dat uitgeleend werd nam ook dit jaar weer af en wel met 3 procent tot 35,7 miljoen. Voor zowel jeugdboeken als boeken voor volwassenen geldt dat verhoudingsgewijs steeds meer fictie en verhalen en minder non-fictie en ontwikkelingsboeken worden uitgeleend. Fictie en verhalen waren in 2015 goed voor 82 procent van alle uitleningen van papieren boeken. Sinds januari 2014 is het ook mogelijk om e-books te lenen bij de bibliotheek. Ruim 234 duizend bibliotheekleden hebben een e-bookaccount aangemaakt via de portal bibliotheek.nl. Van alle e-bookaccounts behoorde 85 procent toe aan een volwassene. In 2015 werden er 4 miljoen e-books uitgeleend, waarvan zo'n 2,4 miljoen via de VakantieBieb-app. In 2015 verhuurden openbare bibliotheken 5,3 miljoen audiovisuele materialen zoals cd's en dvd's. Dit is 10 procent minder dan het jaar daarvoor. Terwijl het aantal uitleningen van cd's al sinds 2005 daalt, geldt dat voor dvd's pas sinds 2013. In 2015 werden 11 procent minder cd's, dvd's en videocassettes uitgeleend dan het jaar ervoor. Bibliotheken lenen niet meer alleen boeken uit. Meer en meer dragen zij maatschappelijk bij door activiteiten op het terrein van onder meer educatie, laaggeletterdheid en basisvaardigheden aan te bieden. In 2015 organiseerden de openbare bibliotheken samen zo'n 81,5 duizend activiteiten op deze terreinen.

Toeristen weten beeldentuin te vinden

Sinds april dit jaar worden bij de Peppelhoeve verschillende exposities georganiseerd. Op de bovenverdieping zijn schilderijen te bezichtigen en in de tuin zijn prachtige beelden tentoongesteld. In totaliteit werken vijf kunstenaars mee aan deze expositie.

De huidige expositie is zeer divers. Het omvat werk uit de directe omgeving maar ook van kunstenaars verder weg uit het land. Zo zijn de schilderijen van José van de Ven-Grevers uit Rosmalen, Else-Marie Vermolen uit Eindhoven en Jeanne Schoorl uit Helmond. In de beeldentuin zijn de albasten, serpentijnen, marmer en hardstenen beelden te zien van Annejet van Stekelenburg uit Nijverdal en Herman Deckers uit Boxtel.
De vaste klanten tonen al veel belangstelling voor de kunstwerken. Maar ook toeristen tonen steeds vaker hun interesse door langs te komen. De expositie loopt nog tot 19 augustus.


Foto:

Geen inzendingen over de foto van vorige week. Daarom proberen we het deze week weer opnieuw met een andere foto. Wie weet wie deze mensen zijn? Dit stralende gezin? We horen het graag! Stuur een mail naar redactie@demooirooikrant.nl, bel naar 0413-479322 of loop eens bij ons binnen: Heuvel 17. De koffie staat klaar. U bent ook altijd welkom om oude foto's te brengen. We kunnen ze inscannen om te gebruiken. Wat leuk zou zijn, is als we foto's in bezit krijgen uit de jaren zeventig, tachtig en negentig. Ook die plaatsen we graag! Alvast bedankt.

Rooi Werkt: actief, ook in de zomer

v.l.n.r.: Elli de Rijk, Hannie Brok, Elske Huijberts en Corrie Haenen. Foto:

Heeft u een vacature? Zoek jij werk? Schakel Rooi Werkt in, mogelijk kunnen we iets voor je betekenen. Afgelopen maanden hebben we verschillende kandidaten kunnen plaatsen, onder andere in de groenvoorziening, bij een schildersbedrijf, een loonwerker en een ontwikkelings- en productiebedrijf. Onder de geplaatste kandidaten zijn diverse ouderen, vijftigers en zestigers. En daar zijn we blij mee. Want voor de grote groep oudere werkzoekenden blijft het moeilijk om bij een werkgever aan tafel te komen.

Ook ondernemers zijn blij met ervaren en gemotiveerde werknemers. En ze kunnen profiteren van de subsidiemogelijkheden die er zijn. Zoals de mogelijkheid van een proefplaatsing. Dan werkt de werknemer maximaal twee maanden met behoud van uitkering. Dat kost de ondernemer niets. Beide partijen kunnen dan aftasten of het bevalt. Rooi Werkt volgt gedurende deze periode hoe het gaat en zorgt eventueel voor aanvullende begeleiding. Er gelden soms belastingvoordelen, tot € 7000,- per jaar. Veel kandidaten kunnen ook gebruik maken van een scholingsvoucher van € 1000,- voor het volgen van een opleiding. En met het aannemen van iemand uit de doelgroep van de participatiewet, stijgt de werkgever op de ladder van sociaal ondernemerschap.

De arbeidsmarkt trekt een beetje aan. Dat zien we ook bij Rooi Werkt. Met enige regelmaat krijgen we nieuwe vacatures binnen. Ook vacatures in het kader van de bestrijding van de jeugdwerkloosheid, dus we komen ook graag in contact met jongere werkzoekenden.
Kandidaten weten ons steeds beter te vinden. Ons kandidatenbestand is uiterst divers en blijft groeien. Al die kandidaten willen graag weer aan de slag. Dus wanneer u als werkgever op zoek bent naar gemotiveerde medewerkers: laat het ons weten. We komen dan op korte termijn bij u langs om de vacature en onze werkwijze te bespreken.

Rooi Werkt kan door dankzij subsidie

Toen de subsidie van Agri Food Capital voor Stichting Rooi Werkt op was, leek het einde nabij. Het bestuur klopte bij de gemeente Sint-Oedenrode aan en die schoot te hulp. Door een subsidieverstrekking van 50.000 euro kan de stichting in ieder geval door tot april 2017.

"Dat lijkt heel veel geld voor zo'n relatief korte periode en dat is het natuurlijk ook, maar iemand vanuit de WW aan het werk krijgen, scheelt de maatschappij juist veel kosten", onderbouwt wethouder Van Burgsteden. Dat is wat Rooi Werkt doet; mensen zonder uitzicht op een baan – om welke reden dan ook – toch aan het werk helpen. In het afgelopen jaar hielp de stichting 26 kandidaten succesvol aan een baan. Daar zaten ook leer-werkplekken bij en werkervaringsplekken. Van de 26 kandidaten waren er 11 ouder dan 50 jaar.
Die lijn wil Rooi Werkt doortrekken, met nog meer de nadruk op samenwerking. Met de WSD, met de Taalwerkplaats en met andere partners in Schijndel en Veghel. Wie weet wordt het format in een later stadium wel uitgebreid in heel Meierijstad. Rooi Werkt heeft inmiddels bewezen dat het format werkt.

Uit de oude doos

Als redacteuren van DMRK schrijven we onze vingers blauw over van alles en nog wat. Ons favoriete onderwerp is toch wel: mensen met een verhaal. Daarbij vergeten we wel eens dat we met alle ervaringen in onze rugzak, zelf langzaamaan ook mensen met een verhaal worden. Hoewel DMRK nog niet zo lang geleden haar eerste lustrum heeft gevierd, en MooiRooi.nl er iets meer jaartjes op heeft zitten, stammen de ervaringen van onze redacteuren soms uit een verder verleden.

De politie is je beste vriend. Voor het grote publiek is die kreet zó 1990, maar als je het woord "vriend" wat ruimer interpreteert is hij voor de pers tijdloos, en onuitputtelijk.

Menig Rooienaar herinnert zich de snelheidscontroles aan de toen gloednieuwe Randweg Zuid. Een tracé dat ontworpen leek om als een magneet het gaspedaal omlaag te trekken, om de aanlegkosten zo snel mogelijk ter plekke terug te verdienen. De maximumsnelheid was namelijk 50, en er werd bijna dagelijks sneeky controle gehouden vanuit een verscholen burger-Volkswagen.

Terwijl half Rooi zich al maanden ergerde aan de bekeuringen die gebundeld met elastiekjes in de bus vielen, betrapte een redacteur het clubje bekeurders onderweg naar hun melkkoe. De Volkswagen achter een politieauto, beide met minstens 70 per uur over de Corridor. Let wel: zonder zwaailicht of sirene. Dat kwam natuurlijk in de krant.

Toeval of niet, kort na die publicatie werden de controles bij de Zuidelijke Randweg – afgezien van een tussendoortje, wellicht om het niet op te laten vallen – beëindigd.

Maar als ze na deze publicatie even toevallig weer worden hervat, moet u ons daar niet lelijk op aankijken.


De kunst van het verleiden

Het is verleidelijk om in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezing voor Meierijstad in november van alles te beloven. Met standpunten over lokale onderwerpen trachten politieke partijen burgers te verleiden. Een zwembad in iedere kern, waarvan er twee toe zijn aan groot onderhoud, renovatie of sloop en nieuwbouw. Een gemeentehuis in Schijndel wat door en voor Schijndel een nieuwe bestemming moet krijgen. De verplaatsing van voetbalclub Rhode zodat ze met droge voeten kunnen voetballen. Geen podium-accommodatie in Schijndel maar wel een grote en een middenzaal in Veghel.

Ik begrijp wel dat nu nog lokale politici hun lokale Rooise, Veghelse en Schijndelse burgers willen verleiden en behagen. Maar, de zaken die ik hiervoor opsomde, spelen soms jaren en het zijn nogal doorzichtige beloftes waarvan het heel erg onzeker is of die ooit waargemaakt kunnen worden. De gemeentebegroting van 2017 is een optelsom van drie aparte begrotingen. Pas na vaststelling van nieuw beleid kan er voor 2018 een begroting gemaakt worden met geld voor nieuw beleid en nieuwe plannen. En, zoals iedereen thuis weet: kiezen voor het een betekent het andere laten.

Ik wil de pret van de lokale politici een beetje bederven. Over alle zaken die nu opgeworpen worden zal in 2017 geen besluit genomen worden. Het spijt me, maar eerlijk en realistisch gezien is dat nou eenmaal zo. De nieuwe gemeente Meierijstad heeft twee jaar om het beleid van drie gemeenten te harmoniseren. En altijd zal er afweging moeten zijn: wat, waar, wanneer en waarom. Dat geldt voor sport, kunst en cultuur, wegen, belasting, duurzaamheid, welzijn, onderwijs en ga zo maar door.

Het verkiezingsprogramma van D66 Meierijstad heet "Kansen voor echte vernieuwing" . Vernieuwing in beleid en plannen, maar zoals ik het nu bekijk ook vernieuwing in het denken van onze huidige lokale politici.

Je moet de vorming van Meierijstad als een kans zien. Een podiumbeleid met accommodaties in drie kernen onder management van de professionele organisatie "De Blauwe Kei". Duidelijk vaststellen wat de herbestemming van het gemeentehuis in Schijndel mag kosten. Eerlijke en gelijke uitgangspunten voor alle sportclubs in Meierijstad. En willen we in iedere gemeente een tropisch zwemparadijs, een wedstrijdbad, een openluchtbad of misschien een pierenbadje? Laten we dat eerst eens goed onderzoeken in 2017 en 2018 en … Eerlijk is eerlijk.

Marrik van Rozendaal, lijsttrekker D66 Meierijstad

Verplaatsing Rhode én Neul-Dotterbloem als landschapspark

De Neul als landschapspark

Het is november 2015. CDA Rooi stelt voor om De Neul samen met Dotterbloem te ontwikkelen tot landschaps- en natuurpark met toeristisch-recreatieve belevingswaarde. Natuurlijk in samenspraak met Roois landschap, centrummanagement en andere betrokkenen. In het voorjaar 2016 kan dan een concreet plan klaar zijn. CDA Rooi ziet herinrichting van De Neul immers als een prachtige kans om én de verplaatsing van Rhode financieel te vergemakkelijken én om het gebied Dotterbloem- De Neul nog aantrekkelijker te maken. Twee vliegen in één klap dus! Helaas, de andere partijen bleken er nog niet klaar voor…
Het is juli 2016. Samen met de andere fracties dient het CDA Rooi opnieuw een motie in over De Neul met dezelfde strekking als de CDA-motie een half jaar eerder. Fijn, dat ons eerdere idee om De Neul na verplaatsing van VV Rhode groen te houden nu ook draagvlak kreeg bij de andere fracties!
CDA Rooi zet nog een stap verder: bekijk de noodzaak tot verplaatsing Rhode ook vanuit de noodzaak tot versterking van Dotterbloem/De Neul, waterbeheersing de Dommel, versterking van recreatie/toerisme en daarmee van het centrum. Een integraal perspectief dus! Daarmee creëer je extra kansen om voor de verplaatsing van Rhode geld binnen te slepen. B&W voelde wel voor dit idee, nu de andere fracties nog…

Een volwaardige accommodatie voor VV Rhode
Het is november 2014. De CDA-fractie stelt voor om alvast 6 ton opzij te zetten voor kunstgras voor Rhode. 'Nee', zeggen alle andere fracties, 'want het masterplan is nog niet klaar'. Toen deze eindelijk wél klaar was: 'er is nog een haalbaarheidsonderzoek nodig.' En het eind van het liedje was, u voelt hem al aankomen, 'we hebben niet genoeg geld en nu kan het niet meer'. Tja, als je maar blijft uitstellen …
Het is juli 2016. De VVD komt met een rammelend voorstel over Rhode. De strekking van het voorstel: 'wij hebben geen geld voor verplaatsing, Veghel en Schijndel moeten maar dokken.' Dat ging er bij de andere fracties, ook CDA Rooi, vanzelfsprekend niet in.
Hoe nu verder? Onze fractie nodigde tijdens de raadsvergadering de VVD én de andere Rooise fracties uit voor gezamenlijk overleg met de raden van Schijndel en Veghel. Hen iets dwingend op willen leggen werkt immers niet. Zeker niet als je als gemeente zelf de centen niet hebt. Alleen in goed overleg met Veghel en Schijndel kunnen we verplaatsing van Rhode versnellen. We zijn benieuwd of de andere Rooise fracties hierop ingaan…
Dan nog een oproep aan de wethouders van der Heijden en van Burgsteden: zet eens een tandje bij om samen met Schijndel en Veghel tot financiële afspraken te komen over verplaatsing van Rhode!
In ieder geval maken wij ons in Meierijstad hard voor verplaatsing van VV Rhode naar Sportpark Kienehoef én realisatie van een landschapspark Dotterbloem-De Neul!

Fractie CDA Rooi

Ger Brouwer
Rien Verhagen
Maarten van Bakel
Coby van der Pas


Lijst Team Meierijstad bekend

v.l.n.r.: Janine Heisterkamp, Peter Verbraak, Arie Smetsers en Will van Gerwen Foto:

Team Meierijstad heeft na een zorgvuldige procedure de top vijftien kieslijst bekendgemaakt voor de gemeenteraadsverkiezingen van 23 november 2016.

Vorige week werd de top-6 al bekendgemaakt. Daarin staan twee Rooienaren: Janine Heisterkamp (3) en Will van Gerwen (5). De andere twee Rooienaren in de top vijftien zijn Peter Verbraak (9) en Arie Smetsers (12)


Debuut schrijverscollectief Meierijstad

Afgelopen vrijdagavond was het tijd voor het debuut van het schrijverscollectief Meierijstad. Dit gebeurde tijdens het festival Fabriek Magnifique op het Literatuurplein achter Villa Klondike in Veghel. Bij het collectief zijn veel Rooise schrijvers en dichters betrokken. Enkelen van hen maakten hun opwachting

Van 19.00 uur tot 21.00 uur was het de beurt aan het schrijverscollectief. Het werd een mooie avond met heel veel poëzie, muziek en andere voordrachten. De avond werd gepresenteerd door Marjolein Pieks. Muziek was er van Joep van Leeuwen en zijn band. Tijdens deze avond waren er vele optreden van verschillende mensen. De volgende artiesten verzorgden deze mooie, zwoele vrijdagavond: Ramon Guerero, Toine Kuijs, Quinten Weeterings, Arthur Pfaff, Wilbert Heisterkamp, Harrie de Koning, Lisse van de Ven (muziek), Julius Dreijfsand Zu Schlamm, Hans F.Marijnissen, Mirian Stork, Kees de Ruwe en Ruud van Neerven.
Al met al een geslaagde avond en zeker voor herhaling vatbaar.


Terrasconcert zoals terrasconcert moet zijn

Foto: Jos van Nunen

Wat zijn de ingrediënten van een goed terrasconcert? Lekker weer zou fijn zijn, goede muziek is een pré en natuurlijk een drankje binnen handbereik.

Alles was aanwezig afgelopen woensdagavond bij café de Dorpsherberg. De Ollandse Dorpskapel gaf er een terrasconcert zoals een terrasconcert moet zijn. Alle stoelen en tafels van de kroeg waren bezet. Aan de andere kant van de straat gaf het plaatselijke muziekgezelschap een mooi optreden. Een prima manier om de vakantie in te luiden.


Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
18 / 36

19 / 36

Kerkberichten

Martinuskerk (centrum)
Za 30/07: 14.00 u. tot 16.00 u.
Expositie Mgr. Bekkers. 15.30 u. Orgelconcert. 18.30 u. Eucharistieviering met Volkszang. Intenties: Mien Snijders – Verhagen, Wim Boonstoppel, Amélie Vasconcelles – van de Broek, Jeroen Markgraaff.
Zo 31/07: Achttiende Zondag door het Jaar 09.30 u. Eucharistieviering met Volkszang. Intenties: Bernard van de Laar, Francien van der Vleuten – Aarts, Tiny Janssen – van der Voort, Nico van der Horst, René en José van Eck, Marinus van Hout en Maria van Hout – Kapteijns. 14.00 u. tot 16.00 u. Expositie Mgr. Bekkers.
Op maandag, dinsdag en donderdag is er 's morgens om 09.00 uur een Eucharistieviering in de Martinuskerk.
Vr 05/08: Eerste Vrijdag van de Maand 10.00 u. Eucharistieviering in Odendael.
Wo 10/08: 14.00 u. tot 16.00 u. Expositie Mgr. Bekkers.

Heilige Ritakapel Boskant
Iedere woensdag 19.00u avondmis

Sint Antonius Nijnsel
Zo 31/07: 11.00 u.
Eucharistieviering met volkszang. Intenties: Harrie Sijbers, Noud van Erp, Marietje v.d. Heijden- Manders, Lucin Bezdigian.
Mededeling: Tijdens de zomervakantie (van 25 juli tm 2 september) is het parochiecentrum Sint-Oedenrode, locatie Mgr. Bekkersplein 1, geopend en telefonisch bereikbaar op dinsdag en donderdag van 10:00 uur tot 12:00 uur. Voor dringende pastorale zaken, zoals het ontvangen van de ziekenzalving of in geval van overlijden, is het parochiecentrum ook buiten deze uren bereikbaar via de achterwacht. Tel 0413 477741.

Odendael
Zo 31/07: 10.00 u.
Eucharistieviering met Odendael koor. Intenties: Riek v.d. Zanden - Kapteyns.

Protestantse Kerk Knoptoren
Zo 31/07: 10.00 u.
Dienst in Son, Predikant Ds. W.v.d. Wouw.

Sint Genoveva-kerk, Breugel
In verband met de afwezigheid van pater Pushpa vervallen in deze week de weekvieringen
Za 30/07: 18.30 u. Eucharistieviering Intentie: Hans Peters
Zo 31/07: 09.30 u. Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor Intentie: Karel Faessen, Jans van der Wielen-Broks, Barbara Mühlstaff, Ben Swinkels en overleden familieleden, Han Verhagen.
Do 04/08: 18.15 u. Rozenhoedje, 18.30 u. Eucharistieviering met aansluitend stille aanbidding
Vr 05/08: 18.15 u. Rozenhoedje, 18.30 u. Eucharistieviering
Zo 07/08: 09.30 u. Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Kinderwoorddienst. Intenties: Overleden ouders Verbruggen-Brugmans en dochter Doortje, Marinus en Piet Bosch, Ad Versantvoort, Nelly Vlemmix-Versantvoort, Miny van de Ven-Winkelman, Leon en Cees van Stuivenberg, Piet Keijzers.

Sint Petrus' Banden, Son
Wo 27/07: 19.00 u. Eucharistieviering
Za 30/07: 18.30 u. Eucharistieviering in Breugel
Zo 31/07: 11.00 u. Eucharistieviering. Intenties: Ad van de Wetering, Pastoor Jan van Dinter, Willemijn van der Woude-van der Lande.
Ma 01/08: 19.00 u. Eucharistieviering
Wo 03/08: 19.00 u. Eucharistieviering
Vr 05/08: Eerste Vrijdag van de maand 08.30 u. Eucharistieviering
Za 06/08: Geen Eucharistieviering in Son of in Breugel
Zo 07/08: 11.00 uur: Eucharistieviering. Intenties: Toon, Riek en Jo van Grotel, Karel Bekx, Rie Hessels-van der Sman, Jan Swinkels, Wim Toonen, Bernard Peters, Petra Royackers-van der Spank, Chris de Rooij, Drieka van Gerwen-Smits, Anna Meulenbroeks-van de Wetering.
Ma 08/08: 19.00 u. Eucharistieviering
Wo 10/08: 10.00 u. Eucharistieviering
Za 13/08: 18.30 u. Eucharistieviering in Breugel

H. Martinus Olland
In de vakantieperiode tot 1 september zijn er geen eucharistievieringen in de Ollandse kerk.


Word jij het nieuwe First Lego League teamlid?

First Lego League (FLL) is een internationale wedstrijd gebaseerd op lego voor leerlingen van 8 t/m 14 jaar. Dit wordt georganiseerd door FIRST (For Inspiration and Recognition of Science and Technology). In de Benelux wordt de FLL gecoördineerd door Stichting Techniekpromotie.

Bij FLL bouwen kinderen een robot van lego. Met het programma Mindstorms programmeren zij de robot om verschillende opdrachten (missies) uit te voeren. Een keer per jaar is er een officiële wedstrijd waarbij teams strijden om de meeste missies door de robot uit te laten voeren. Ieder jaar is dit gekoppeld aan een ander project. Daarnaast is het team actief tijdens de Techniekmiddagen op Mariëndael.

Vanaf eind augustus komen Mariëndael elke zaterdag van 14.00 tot 16.00 uur bij elkaar in om te bouwen en te programmeren.Vind jij het leuk om te programmeren, samen te werken of ben je juist goed in creatief denken en wil je graag nieuwe dingen leren, dan ben jij misschien wel het nieuwe teamlid. Loop gerust vanaf eind augustus een keer binnen om kennis te maken met de Lego League. Mariëndael is daarnaast ook nog op zoek naar ouders die als coach het team willen begeleiden en die daarvoor komend schooljaar ingewerkt willen worden. Technische kennis van het programmeren is handig maar zeker niet noodzakelijk. Mocht je belangstelling hebben of meer informatie willen dan kun je contact opnemen met Cultureel Centrum Mariëndael.


Pianospelen

Ik heb me naar jou toegeleefd,
je onvoorwaardelijk gezocht
en wie ik vond bestond alleen
als iemand die aan mij verscheen
op klanken van een nieuw motief
dat plotseling ontstond wanneer
ik tastend in gesprek ging met
de toetsen van mijn piano

Zolang ik speelde was jij daar
een levend klankbeeld op muziek,
je was Aurora hooggestemd,
zweeg mij met gratie tegemoet,
doorschenen handen en gelaat
voertuig van jeugd en dageraad
zag ik je oprijzen uit zee
van een ongrijpbaar licht gemaakt

De nagalm van het slotakkoord
stierf weg, nam jouw gestalte mee,
zoals je was gekomen werd je
weer verte en verdween

                                                 Kees Hermis

Akkerranden informatiebord

Op het bedrijventerrein Doornhoek in Veghel staat een nieuw bord met informatie over de akkerranden die daar ingezaaid zijn. Wethouder Annemieke van de Ven heeft op vrijdag 22 juli het bord onthuld. Vier partijen zijn betrokken bij dit project namelijk de gemeente, natuurvereniging IVN, bijenvereniging Ambrosius en ZLTO. Allen zijn het erover eens dat de samenwerking tot een positief resultaat heeft geleid.

Op het bedrijventerrein zijn nog verschillende koppels patrijzen en andere akkervogels die dankbaar gebruik maken van de ingezaaide akkerranden. Het gaat niet goed met de akker- en weidevogels in Nederland; helaas zijn er op Doornhoek waarschijnlijk meer vogels te vinden als op een gemiddeld boerenbedrijf.
Reden waarom de provincie een subsidieregeling in het leven heeft geroepen om deze vogels te steunen en waaruit het project voor een deel is gefinancierd. En ook waarom IVN het bedrijventerrein oproept om de ambitie te hebben om een groen bedrijventerrein te worden en zich structureel in te zetten voor de aanwezige natuur.

Van de Crommert van de bijenvereniging Ambrosius haakte daarop in: "Het is belangrijk om dit breder te zien en dat de betrokkenheid van burgers bij bijen en natuur in z'n algemeenheid gestimuleerd wordt. Een project zoals dit draagt daartoe bij".

De akkerranden zijn twee maanden geleden ingezaaid en hebben nogal last gehad van het natte weer. De verwachting is uitgesproken dat over een maand de randen in volle bloei staan.

Barbara Gilde knapt terrein op

Het kostte een dag hard werken aan een viertal Gildebroeders, maar nu is het klaar. Op het terrein van het Sint Barbara Gilde kan men 3 volledig opgeknapte jeu-de-boulesbanen in gebruik nemen. De banen worden wekelijks gebruikt maar kenden achterstallig onderhoud. Als er grote bomen omheen staan, kun je rekenen op gras en onkruid in het schaduw gedeelte. Bovendien zakken de kleine grintkorrels diep weg in de lemen ondergrond.

Niet alleen het eigen Gilde maar ook de regionale Gilden die komen jeu-de-boulen hebben er profijt van. Op de Gildedag in mei 2017 moet alles er netjes en volgens de regels bij liggen. Ook als het Gilde uit de Duitse jumelage gemeente Goch komt voor wedstrijden moet alles goed zijn, vertelden Jac van Lieshout, Errol Lissone, Toon van den Heuvel en Ruud Eekhof. De jaarlijkse ontvangst van de Vrije Vogels uit Veghel en omgeving is ook weer goed mogelijk. Uiteraard werd ook de omringende tuin opgeknapt. Het Veghelse Gilde kan weer boulen.

Fototentoonstelling op De Markt

Foto: Lisa vd Ven

Fotocollectief Eleven&One houdt op zondag 31 juli een buitenexpositie op De Markt in Veghel. Eleven&One, dat zijn thuisbasis heeft aan de CHV Noordkade, is een fotocollectief dat al jaren actief is. Sinds zijn verhuizing van Uden naar Veghel in 2015, is dit alweer de tweede expositie, die de groep organiseert.

Het thema is toepasselijk gekozen: "Vakantie". Vakantie staat voor vrij zijn van verplichtingen. Vakantie is ontspanning, vrijheid, maar voor de enthousiaste fotograaf ook een grote inspiratiebron. Op vakantie is er meer tijd om op zoek te gaan naar dé foto die binnen onze fotografische belevingswereld past.

Op "De Driehoek" zullen allerlei aspecten van "de vakantie" aan bod komen. Van zon, zee, strand naar de mens in zijn eigen habitat en eindigend in de mooie natuur in Noorwegen. Vanaf een van de terrassen op de Markt en onder het genot van een (tropisch) drankje, kan het publiek deze buitenexpositie bewonderen.

Fietsdriedaagse Wijbosch-Schijndel

Op zondag 31 juli, maandag 1 en dinsdag 2 augustus organiseert K.B.O.-Wijbosch haar jaarlijkse Fietsdriedaagse. We hopen dat de stijgende lijn qua aantal deelnemers zal doorzetten en dat we mogelijk het aantal van totaal 1000 fietsers in 3 dagen bereiken. Ook dit jaar starten en eindigen we dagelijks bij De Schaapskooi, Martemanshurk 12 in Schijndel.

Natuurlijk is er elke dag een andere route en u kunt kiezen tussen een kleine ronde van ongeveer 30 km of een grotere ronde van circa 45 km. Dit jaar gaan we een aantal andere dorpen doorkruisen en we hopen dat deze nieuwe route in de smaak zal vallen.
U kunt starten tussen 10.30 uur en 13.30 uur. De deelname kost € 3,00 per dag of € 7,50 voor drie dagen. Kinderen tot en met 15 jaar kunnen gratis meefietsen. Info: Tel. 06-53622534.

Kijktip: Koken bij de Lokale Omroep Schijndel

Op zondag 31 juli a.s. wordt de vierde aflevering van het tv-kookpogramma SMEK, Smullen Met Eerlijke Kost, uitgezonden. Deze uitzending wordt vervolgens elke dag herhaald t/m zaterdag 6 augustus telkens om 9:30 uur, 15:00 uur, 19:00 uur en om 22:00 uur. Het programma is een co-creatie van de LOS en Fairtrade Schijndel om de kijker thuis er bewust van te maken dat iedereen thuis een eerlijke kost kan maken.

De kok Leon Twigt (Pakhuyzz) en slager Dennis van de Ven koken voor de camera een heerlijke maaltijd met Fairtrade- en streekproducten onder het motto: "Iedereen kan lekker en gezond eten op tafel zetten". De plaats van handeling is de keuken van zorghoeve 't Binnenveld. Deze keer zijn de organisatoren van Pleinpop te gast en gaan we samen met hen genieten van een barbecue. Als je niet weet of je SMEK op jouw tv kunt ontvangen, surf dan naar www.losschijndel.nl daar vind je alle informatie, recepten en natuurlijk het programma zelf.

PABO bezoekt Gilde Sint Barbara

Op hun laatste schooldag vond er een ontmoeting plaats tussen alle PABO docenten en het Veghelse Sint Barbara Gilde.
Bijzonder is dat docente Imke Hoevenaars op deze dag een gegraveerd herdenkingsschild heeft ontvangen voor het kruisboogschieten die dag. Een bijzondere ontmoeting tussen deze twee groepen en een geslaagde dag.

Gezellig naar de Weekmarkt!

De afgelopen weken vonden er al verschillende leuke activiteiten plaats op de Weekmarkt. Twee weken geleden konden kinderen genieten van een heerlijke gratis suikerspin. Vorige week kregen zij een gratis snoepzak met spekjes. Veel kinderen uit Sint-Oedenrode of die hier op vakantie waren zijn al langs geweest. Maar het feest gaat door…

Aankomende vrijdag is alweer de laatste activiteit. En dat wordt een hele leuke! De beroemde gele klomp wordt op de markt neer gezet. En dan kun je het op je klompen aanvoelen…
Kinderen mogen in de mooie klomp gaan zitten waarna er leuke foto's gemaakt worden door DeMooiRooiKrant.
De klomp is op de markt te vinden van 09.300 uur tot 12.00 uur. Tot dan!

Drieëndertigste OLAT wandeldagen

Van 5 tot en met 7 augustus vinden voor de 33e keer de OLAT Wandeldagen plaats. Ook dit jaar is de start vanuit Natuurpoort De Vresselse Hut. Die bevindt zich op de Vresselseweg 33, 5491 PA Nijnsel (bij Sint-Oedenrode), gelegen in het Brabantse Nationaal Landschap Het Groene Woud. Daar kunt u volop genieten van een authentiek cultuurlandschap, eigen aan de Meierij en noordoostelijk Brabant.

Gevarieerd landschap
Vanuit Nijnsel worden dagelijks wandelroutes uitgezet in het mooie meanderende Dommeldal en verder langs akkers en weilanden door het fraaie populierenlandschap waar deze streek zo bekend om is. Deze omgeving kent verder prachtige natuurgebieden met loof- en naaldbossen, vennen en mooie kleine heidevelden waaraan dit deel van noordoost Brabant rijk is. Denk daarbij aan de Vresselse bossen, Hazenputten, Moerkuilen, Mosbulten, Diependaal, Vlagheide, Koevering en Eerdse Bergen.

1, 2 of 3 dagen meedoen
Op vrijdag, zaterdag en zondag voeren de wandelroutes afwisselend in de richting van Eerde, Mariahout en Boskant. De wandelaar kan dagelijks kiezen uit de volgende afstanden: 15, 20, 25 en 35 km. De OLAT Wandeldagen zijn een 3-daagse, maar u heeft de vrijheid om ook 1 of 2 dagen mee te doen. De afstanden en starttijden zijn dagelijks als volgt: 35 km 07.00 – 10.00 uur, 25 km 07.00 – 11.00 uur, 20 km 07.00 – 11.30 uur & 15 km 07.00 – 12.00 uur.

Deelnemers ontvangen een routebeschrijving en de routes zijn bepijld. Er is een korting van toepassing voor bondsleden en OLAT-leden. Kinderen tot 12 jaar genieten 50% korting op het inschrijfgeld. Voor degenen die met het Openbaar Vervoer komen (lijn 156 en 157 Arriva) is er een vervoerservice vanaf het Raadhuisplein in Son en Breugel naar de Vresselse Hut en vice versa. Ook is het mogelijk naar de startlocatie te wandelen vanaf halte Wolfswinkel (circa 1,5 km).

Rusten en overnachten
Op de 15-kilometerroute kunt u op minstens één wagenrust rekenen. Op de 20-kilometerroute wordt daarnaast een tweede café- of wagenrust in het vooruitzicht gesteld. Op de 25- en 35-kilometerroute is er sprake van minimaal twee wagenrusten en één caférust. Voor overnachtingen beschikt OLAT bij de startlocatie over een eigen kampeerterrein voor campers, caravans en tenten. Daarnaast is overnachting bij kampeerboerderij Hoeve Osstade in de nabije omgeving mogelijk.

Inschrijven en meer informatie
Meedoen? U bent van harte welkom en kunt zich tijdens de wandeldagen inschrijven op het startbureau. Vooraf inschrijven is ook mogelijk via de website. Nadere informatie zie www.olat.nl . Mailen of bellen mag ook: E-mail: olat-wandeldagen@olat.nl
Telefonisch: Mevr. M. Dielesen op 06-44756978

Glashard

We zijn erg verknocht aan elkaar. Hebben natuurlijk ook af en toe onze ups en downs. Maar meestal vormen we een hecht team.

Officieel noemen ze ons vormstabiel. We zijn van het glasharde soort. Een goede eigenschap. Wij blijven goed in vorm èn zijn stabiel. Dat gaat natuurlijk niet vanzelf. Daar werken we samen aan. Mijn partner en ik draaien lange diensten en zijn blij als we 's avonds in bad liggen. Heerlijk om de volgende dag fris en schoon weer voor de dag te komen. We zijn en blijven toch zijn oogappels, onmisbaar en dat vinden mijn partner en ik fijn.

Ik weet nog toen ik hem voor het eerst zag. Een opgeschoten knaap liep de winkel binnen met een pleister en een bril met van die jampotglazen op zijn neus. Hij had zijn ogen naar de grond gericht. Ik had de indruk dat hij zich wat ongemakkelijke voelde. Mijn partner en ik hoorden hem tegen de verkoper vertellen dat hij had willen testen hoe het was om te fietsen zonder bril. Zijn ritje was hard tegen een boom geëindigd. Daardoor kwamen wij in beeld. De bril werd ingeruild voor ons: twee vormstabiele lenzen. We moesten even wennen aan elkaar maar door ons ging er een wereld voor hem open. Trots en zelfverzekerd stapte hij de winkel uit op weg naar volwassenheid.

Zo'n pad gaat niet altijd over rozen. Op een keer was hij met Carnaval in Eindhoven. Er doken twee jongens schijnbaar uit het niets op. Die deelden een paar flinke tikken uit. Het eindigde in een blauwe kijker. Hij moest naar de dokter om de restanten van mijn partner te laten verwijderen. Ik raakte mijn maatje kwijt. Een pijnlijke confrontatie met de boze grotemensenwereld. Maar hij zorgde voor een nieuw maatje. We hebben even aan elkaar moeten wennen maar kunnen nu niet meer zonder elkaar. Er ontstond een soort van vriendschap.

De opgeschoten knaap is inmiddels een volwassen man geworden. Laatst stond hij in de keuken broodjes te smeren. Plotseling zag ik vanuit mijn ooghoek dat er een traan over zijn wang biggelde. Was er een vuiltje aan de lucht? Of was het de droogte? Ik voelde dat hij knipperde met zijn oogleden. Het tranen hield niet op. Hij haalde de boosdoener er even uit en spoelde hem onder de kraan af. Niet vreemd, dat doet hij wel vaker. Hij plaatste het glaasje weer terug op zijn vertrouwde plek, tenminste dat dacht hij. Ik zag dat de lens op zijn vinger bleef plakken maar ik kon hem niet waarschuwen. Ik wachtte lijdzaam af.

Een drama voltrok zich voor mijn oog. Hij pakte een broodje, zette zijn tanden erin en nam een flinke hap. Het geluid van het breken van glas was hoorbaar. Ik was er kapot van. Hij haalde mij eruit en ik zag ik dat hij zijn oude bril op zijn neus plantte.

Binnenkort gaat hij op pad om een nieuwe partner voor me te regelen. Ik zal blij zijn als we weer een team vormen.

Hanny Brok
Reageren?
schrijvers@impesant.nl

Achttiende Nacht van OLAT

Op vrijdagavond 5 augustus gaat de voor de 18e keer de Nacht van OLAT van start. De wandelaars kunnen van start gaan op zowel de 80 km (Kennedymars) als de 110 km (Long Distance Walk). Dit is niet zomaar een lange afstandswandeling daar 's-nachts over verharde wegen/paden wordt gewandeld en overdag op het relatief zware veelal onverharde parcours van de OLAT Wandeldagen. Onderweg zijn er wagenrustposten met verzorging en tevens zijn er enkele caférusten. Bagage wordt vervoerd naar de caférusten.

Starttijden vrijdagavond 5 augustus:110 km om 20.00 uur, 80 km om 23.00 uur. Alle deelnemers dienen de tocht op zaterdag 6 augustus uiterlijk om 19.00 uur te hebben beëindigd. De deelnemers ontvangen aan het einde van de tocht een oorkonde. Inschrijven kan via de website www.olat.nl of tot 1 uur vóór de start op het startbureau in Natuurpoort De Vresselse Hut, Vresselseweg 33, 5491 PA Nijnsel (Sint-Oedenrode). Info verkrijgbaar via lps@olat.nl of via website www.olat.nl.

Een zware, maar geweldige Nijmeegse Vierdaagse

Hier een foto waar wij met zijn drieën op het hoogste punt van de Vierdaagse hebben bereikt. V.l.n.r. Lies Markus, Ad v Laarhoven en Corrie Huyberts

De Vierdaagse van Nijmegen was dit jaar loodzwaar door de hitte. Meer wandelaars dan in voorgaande jaren stapten eerder uit de strijd. Toch blijft het een onvergetelijke ervaring. Iedere deelnemer blijft dat maar aanstippen. Natuurlijk liepen ook veel Rooienaren mee en ze beleefden mooie wandelavonturen. Ze werden zelfs nog ondersteund door een echte Rooise kapel. De Blaosplekkers trokken richting de Vierdaagse om de wandelaars met muziek te helpen. Een kleine sfeerimpressie….

Na een extreme zware Vierdaagse worden Maria van Zoggel en Arianne van Heesch met de fietstaxi vervoerd vanaf de wedren in naar het centraal station Nijmegen.
Onze kleinkinderen stonden ons op te wachten in Beuningen. Ze kregen veel belangstelling van iedereen. Riekie van Schijndel
Dikke pret met voorbijgangers!
Zo stonden De Blaosplekkers geposteerd aan de kant van de weg. De wandelaars kregen zo een boost van de muziek.
Hier is een foto van de Vierdaagse in Nijmegen, waarin we van Wijchen naar Beuningen lopen! Van links naar rechts: Gijs, Diane, Dirk en Hanneke. De selfiemaker is Bram.
In de schaduw was het goed toeven voor de Rooise kapel. Af en toe namen ze een verfrissende pauze

Zevensprong 2016 van start gegaan

Foto: Jos van Nunen

Afgelopen dinsdag is de 30e editie van de Zevensprong van start gegaan. Al ruim voor half 10 stonden veel van de 280 deelnemers met spanning klaar om een leuke vakantieweek te gaan beleven. De kinderen maakten eerst kort kennis met elkaar en hun begeleiding. Hierna opende voorzitter Martin van Hastenberg de Rooise kindervakantieweek voor alle kinderen uit groep 3 en 4 van het basis- en speciaal onderwijs.

Trammelant in Waterland
Het thema van de 30e Zevensprong is "Trammelant in Waterland!" Er is flessenpost ontvangen met een noodkreet van Koning Gustaaf. Zijn schatkist is leeg geroofd: Trammelant in Waterland! En wat is er belangrijk in Waterland? Dat iedereen kan zwemmen! Daarom werd de Zevensprong geopend met een zwemles door badmeester Edwin. Samen met de leiding en de kinderen werden er zwemoefeningen gedaan, waarna de Zevensprong echt was geopend. Koning Gustaaf kwam langs om te vragen of de kinderen kunnen helpen om zijn schat en zijn drietand terug te vinden. Ook kwam krokodil Kroko op bezoek. Die leek een stuk minder vriendelijk. De kinderen zullen hem goed in de gaten moeten houden.

Programma
Na de opening zijn de kinderen in groepjes met namen als aquariums, garnalen en haaien, begonnen aan een leuk sport- en knutselcircuit. Hierbij werden er onder andere vliegers gemaakt, gehandbald en was er een estafetterace. 's Middags was er een levend ganzenbord met veel opdrachten in het waterthema.
Vandaag vond dag twee plaats, een dag waarop een super zeskamp bij manege de Pijnhorst en een spelcircuit in Park de Kienehoef op het programma stonden. Morgen, donderdag, is traditioneel de dag waarop het uitstapje met de bus plaatsvindt. Waar de reis naar toe gaat blijft nog even geheim... Snel weten waar de bus de kinderen naar toe heeft gebracht? Volg de Zevensprong dan op Twitter of Facebook.
Vrijdagochtend starten de kinderen vanaf Mariëndael met een vossenjacht door het centrum en 's middags is er optreden van een clown. Daarna zullen de nodige vrijwilligers in het zonnetje worden gezet, en worden de winnende groepjes bekend gemaakt. Na de prijsuitreiking is het alweer tijd voor de afsluiting. Iedereen mag hierbij aanwezig zijn. U bent vanaf 15.20 uur van harte welkom bij Mariëndael.

Nieuwe polo's voor de kerngroep
De Rooyse autobedrijven hadden nog een leuke verassing voor de kerngroep. Zij zorgden voor een setje nieuwe polo's zodat de kerngroep de komende jaren weer goed herkenbaar is. Ger Wehkamp kwam deze polo's dinsdag officieel overhandigen.

Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen

Gedurende de week is iedereen van harte welkom om een kijkje te komen nemen. Ook kunt u de Zevensprong volgen via Twitter @zevensprongROOI, Facebook "Stichtingdezevensprong" of www.zeven-sprong.nl. Volgende week leest u meer over de Zevensprong in deze krant!

Rooi Fietst: op naar de volgende vijf jaar

Foto: Frans Mabesoone

De eerste vijf jaar van Rooi Fietst zitten er op. Vorige week beleefde het evenement haar jubileumeditie. Ondanks de hitte werd het wederom een succes. Meer dan honderd vrijwilligers stonden klaar om ongeveer duizend fietsers per dag een mooi fietsevenement te bezorgen. De kritieken van de deelnemers waren lovend en dus kijkt de organisatie met vertrouwen naar de volgende vijf jaar. Rooi Fietst heeft Sint-Oedenrode flink op de kaart gezet!

Foto: Frans Mabesoone
Foto: Frans Mabesoone
Foto: Frans Mabesoone
Foto: Frans Mabesoone
Foto: Frans Mabesoone
Foto: Frans Mabesoone

Groene Handdruk

Foto: Hans van den Wijngaard

Wethouder van der Heijden heeft de bouwers van het bijenhotel bij de Vresselse Hut woensdagmiddag een groene handdruk gegeven.


Aan deze symbolische groene handdruk is een financiële bijdrage van 350 euro gekoppeld. Gerrit Ketelaars, die de handdruk in ontvangst nam zei dat de bijdrage goed van pas komt. De bouwers van het bijenhotel hebben namelijk nog plannen om ook op andere plaatsen onderkomens voor bijen te bouwen.


Onze buurtjes Thijs en Joke Greijmans verdienen zeker een bloemetje. Het zit ze de laatste tijd niet mee en toch zul je ze altijd met een brede lach zien lopen. Ze staan altijd voor iedereen klaar, vooral voor hun kinderen. Kortom, deze gezellige, positieve mensen mogen best eens in het zonnetje worden gezet!

Liefs Marlies

Zilte getijden

de zee verwacht mij vandaag
om mijn liefde te strelen
als ik haar daar naar toe draag
kunnen blonde lokken spelen

er kleeft zand aan mijn voeten
kruipend omhoog, ziltig gehecht
kom eb en vloed even groeten
opdat het woord wordt gezegd

op de grens van mijn land
beweegt even de horizon
gedachten hebben het bemand
maar ruikt zij,
net als ik,
ook even aan de eeuwige bron

die rijkdom schenkt,
vaak met het licht in de ogen
ook wel, vaak te gelijk,
word ik door de schaduw gewenkt,
het zicht naar binnen gezogen


Oplossing week 29: Mark de Vries
Winnaar: An Oerlemans, Ameroyenhof 56

Foto: Lisette van Helden

Echt waar. Deze foto is in Sint-Oedenrode genomen. Lisette van Helden wist deze reebok prachtig vast te leggen. Stuur ook een natuurfoto in via redactie@demooirooikrant.nl

Foto: Henri van Hoorn

De wijk Eerschot eens een keer van boven bekeken. Ook De Goede Herderkerk is duidelijk zichtbaar. Foto: Henri van Hoorn

'nne goeie boer gao nie uit de rege zulang ie onder z'n errum nog dreug is.

Mooiste balkon of voortuin van Rooi!

Foto: Carmen van den Bogaard

Wie heeft het mooiste balkon of de mooiste voortuin van Rooi? Stuur een foto in met uw naam en adres en maak kans op een kleurrijke prijs van tuincentrum Brekelmans! Een zeer kundige jury zal de winnaar aanwijzen.

Inzenden kan tot en met 12 augustus via redactie@demooirooikrant.nl.

Op ons balkon….

Foto: Carmen van den Bogaard
Foto: Carmen van den Bogaard

Hangen we onderuit.
Dagdromen we.
Drinken we iets.
Doen we een dutje.
Genieten we van de zon.
Barbecueën we graag.
Zitten we lange zomeravonden.
Kletsen we en
Relaxen we.

B&B tour

Tim en Dagmar spelen jeu de boules met vader Ardjan

In onze tweede aflevering van de Bed & Breakfast tour komen we uit bij Henk en Jeanette van Son, die hun boerderij aan Bestseweg op een mooi groen plekje in het Groene Woud, waar ooit een klompenmakerij in zat, hebben getransformeerd tot een oergezellige Bed & Breakfast. Welkom bij:

De Vier Roeden
De poort voor het erf is solide maar dat hoort bij de tijd dat alles nog solide was. Hij oogt in ieder geval vriendelijk en draagt een grote (luide …) bel bovenop. Handig als je zelf niet boven de 1.85 meter bent, wie groter is ziet meteen dat er volk in de buurt is om de poort te openen. Het is Jeanette. "Jullie zijn te láát" is de terechte binnenkomer. Daardoor missen we onze doelgroep deze keer: deelnemers aan de fietsvierdaagse.

De twee vriendelijke huis-en-tuin chow-chows komen ons tegemoet en we komen ogen (en tijd) tekort om alles even goed in ons op te nemen. Een leuk nostalgisch buitentoilet voor de campinggasten met een hartje in de deur, die overigens een modern wandtoilet verbergt. Een oud gemetseld voetstuk dik onder het mos, met daarop een stenen kunstwerk van de beste kunstenaar ter wereld: moeder natuur. De moes-en theetuin daarachter, en wie weet wat nog meer, laten we even voor wat het is.
Ezel
Als laatkomers hebben we het niet verdiend, maar blijkbaar is het ons toch gegund: een gast met een origineel verhaal. Hoewel het voor Ardjan Kraakman (46) uit Gouda de gewoonste zaak van de wereld is: een voetvakantie met een ezel. En hij vindt het ook nog eens prima als het redactieteam daar wel eens het fijne van wil weten. Hij komt er zelfs letterlijk zijn bed voor uit, maar dat was hij toch al van plan. Zijn dochtertje van 7 en zoon van 16 zijn naast zijn tent al bezig met jeu de boules. Wie riep daar "een sport voor oude mannetjes?" Hoewel zo'n bowlingbal best zwaar is, zoals even later blijkt als die op een bloot voetje van dochterlief valt.

Dagmar en Tim hier aan de wandel met de kinderen van Ardjan's partner: Babs en Mees.

"Mijn vriendin woont in Eindhoven, vandaar dat ik deze richting heb gekozen voor de vakantie. Haar dochtertje Babs heeft ook al op de ezel gezeten. Ik hou zelf van wandelen, de kinderen krijg ik niet zo makkelijk mee maar met een ezel erbij wordt dat natuurlijk ineens leuk" aldus Ardjan. "In Frankrijk is een ezelvakantie heel gewoon. De wijn is met de ezeltjes deze kant op gekomen. Gehuurd bij 't Skônste Plekske in Schijndel. Hij heeft nog een naam ook: Roma Michel."

Roma Michel is een flinke ruin met opvallend grote oren, die vooral gebruikt worden om de vele dazen weg te flapperen. "Het is best een makkelijk dier, maar door een fietstunneltje onder het spoor weigert hij pertinent, tot twee keer toe". Het kostte Ardjan een omweg van een halve dag en leverde genoeg stof voor een vakantieverhaal op zich, maar ook deze rubriek heeft zijn grenzen.

"Een ezel heeft geen moeite met het eten van andere dingen dan gras" grinnikt Ardjan met een licht understatement. "Dat lijkt misschien makkelijk, en het zijn heel sterke dieren, maar ze eten ook dingen die niet goed voor ze zijn. Buxus, taxus, laurier, Sint Janskruid. Je hebt een hele verantwoordelijkheid met zo'n dier en er komt ook nogal wat voorbereiding kijken bij zo'n ezeltrip." Wat is er dan vooral zo leuk aan een ezelvakantie? "Voor de kinderen dus, je komt er zo ook achter hoeveel heerlijke onverharde paden je hier hebt in het Groene Woud. En iedereen reageert er heel leuk op. Zelfs iemand met een strak gemaaid grasveld vond het geen probleem toen de ezel daar even stond en zijn sporen achter liet."

http://www.vierroeden.nl/


Kiwanis grootste winnaar Roois Tourspel

Ralf Dirven (r) reikt de cheque van Rondom Rooi uit nadat Kiwanis al een andere cheque ontvingen

Er zijn vast participanten van het Roois Tourspel die zich gisterenavond de winnaar van de avond voelden met een APK-keuring van Peter Opheij of een snoepzak van Z&Z op zak. Toch waren er maar twee echte winnaars; Yari van Es als gele truidager van het eindklassement en goede doel Kiwanis Kinderhand. De stichting kreeg zomaar ineens 4250 euro extra in kas. Maar liefst 2500 euro van stichting Roois Tourspel en 1750 euro van wielerkoers Rondom Rooi. Het zal worden besteed aan het project Kiwanis Kinderhand.

De echte rekenwonders onder de deelnemers wisten voor de prijsuitreiking wel ongeveer waar ze waren geëindigd. Dat zal misschien de reden zijn geweest dat Jeroen van Es, de vader van nummer één Yari, nummer twee Neeltje Gordijn en nummer drie René Raaijmakers aanwezig waren op het eindfeest van het Roois Tourspel 2016.

Alhoewel ook gezelligheid een plausibele reden is om het evenement te bezoeken. Dit jaar hadden restaurant De Beleving en De Beurs de handen ineen geslagen om als gastheer op te treden. Een welkome afwisseling voor traditionele deelnemers. Bovendien bleek de locatie uitermate geschikt gezien de ruime opstelling. Een vlotte prijsuitreiking, een swingend optreden van Samba Rooi, de geur van smaakvolle hamburgers en vlugge obers maakten een wat eentonige loterij meer dan goed. Uiteindelijk zorgde het lot voor een extra dosis vermaak. Niemand minder dan Cor van Alphen ging er met de wielrenfiets vandoor. Hij schijnt zijn rollator inmiddels ingeruild te hebben….


Ralf Dirven (r) reikt de cheque van Rondom Rooi uit nadat Kiwanis de cheque van het Tourspel al heeft ontvangen.

Er zijn vast participanten van het Roois Tourspel die zich gisterenavond de winnaar van de avond voelden met een APK-keuring van Peter Opheij of een snoepzak van Z&Z op zak. Toch waren er maar twee echte winnaars; Yari van Es als gele truidager van het eindklassement en goede doel Kiwanis Kinderhand. De stichting kreeg zomaar ineens 4250 euro extra in kas. Maar liefst 2500 euro van stichting Roois Tourspel en 1750 euro van wielerkoers Rondom Rooi. Het zal worden besteed aan het project Kiwanis Kinderhand.

De echte rekenwonders onder de deelnemers wisten voor de prijsuitreiking wel ongeveer waar ze waren geëindigd. Dat zal misschien de reden zijn geweest dat Jeroen van Es, de vader van nummer één Yari, nummer twee Neeltje Gordijn en nummer drie René Raaijmakers aanwezig waren op het eindfeest van het Roois Tourspel 2016. Alhoewel ook gezelligheid een plausibele reden is om het evenement te bezoeken. Dit jaar hadden restaurant De Beleving en De Beurs de handen ineen geslagen om als gastheer op te treden. Een welkome afwisseling voor traditionele deelnemers. Bovendien bleek de locatie uitermate geschikt gezien de ruime opstelling. Een vlotte prijsuitreiking, een swingend optreden van Samba Rooi, de geur van smaakvolle hamburgers en vlugge obers maakten een wat eentonige loterij meer dan goed. Uiteindelijk zorgde het lot voor een extra dosis vermaak. Niemand minder dan Cor van Alphen ging er met de wielrenfiets vandoor. Hij schijnt zijn rollator inmiddels ingeruild te hebben….

v.l.n.r.: Neeltje Gordijn, Jeroen van Es en René Raaijmakers.

Kinderboerderij neemt bakfiets in gebruik

Foto: Jos van Nunen

Enkele cliënten van de kinderboerderij hebben de afgelopen periode hard gewerkt en goed geleerd hoe ze een bakfiets moeten besturen. Daarnaast ook hoe ze zich in het verkeer moeten gedragen. Dit alles door middel van een heuse "cursus bakfiets rijden" welke gegeven is door kinderboerderijvrijwilliger Peter Hendriks.

Er werken dertien cliënten van Dichterbij op Kinderboerderij Kienehoeve in Sint Oedenrode. Ze zorgen voor de dieren en hun omgeving en participeren op verschillende manieren binnen het "Rooise" en daarbuiten. Er stelde zich een sponsor beschikbaar voor een vervoersmiddel op de kinderboerderij en in overleg met de cliënten werd uiteindelijk gekozen voor een bakfiets.

Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Natuurlijk zijn de cliënten erg blij met de bakfiets Foto:

Allereerst is duidelijk geworden dat het "bakfietsen in het verkeer" alleen met begeleiding erbij mag gebeuren. Dichterbij en de kinderboerderij hebben daar toestemming voor gekregen van de betreffende ouders/verwanten/contactpersonen. Er zijn al verschillende ritjes naar verzorgingstehuis Odendael of naar de lokale winkels geweest. De cliënten en de begeleiding is hierover super tevreden. Na de vakantie gaan ze bekijken of ze ook met deze mensen met de bakfiets het vuil in het park kunnen gaan ophalen. Hiervoor zal ook weer een speciale cursus worden georganiseerd. Ook zal degene die op de bakfiets fietst in het park een zwemdiploma in bezit moeten hebben, omdat ze in het park langs waterpartijen rijden. Er zijn inmiddels al twee "try-outs" gehouden met twee cliënten en zowel de begeleiding als de cliënten zijn nu al tevreden met het resultaat. Weer een leuk initiatief van de cliënten van Kinderboerderij Kienehoeve voor de Rooise gemeenschap.

Poppen kijken en klompjes kleuren

Jan Klaassen had het er maar druk mee afgelopen zaterdag. Toen hij door zijn gordijntje keek, zag hij dat de banken vol zaten met jong én oud. Voor het eerst deze zomer opende Luuk's poppentheater met een show. De komende zaterdagen zal die op het Kerkplein worden herhaald.

Aangezien de kinderen nu vakantie hebben en de ouders daar vrolijk noodgedwongen in mee gaan heeft het Centrummanagement net als de afgelopen twee jaar het poppentheater ingeschakeld om voor vermaak te zorgen. Bij goed weer blijkt het telkens dat de shows in het centrum goed bezocht worden. Het idee is dus een schot in de roos. Om de boel extra op te leuken, stond Kiwanis zaterdag ook paraat. Zij bouwden een kraampje waar kinderen klompjes mochten kleuren voor de naderende Klumpkesrace in het dorp. Het goede doel van dit jaar is Kiwanis Kinderhand. Juist die handjes verzetten veel knutselwerk zaterdagmiddag. Het werd dus niet alleen een middag van kijkplezier, want ook de handjes gingen uit de mouwen.

Rooise documentaire: Hoe is het om muziek te maken?

Luc van Eijk (r) maakte de documentaire Foto: Hans van den Wijngaard

Waarom zouden we muziek maken of hoe is het om te spelen in een fanfareorkest? Deze vraag stelde Luc van Eijk zich in aanloop naar het creëren van een documentaire voor zijn school.

Muziek is overal om ons heen. Of we nu op school of het werk zijn, in het weekend gezellig op pad, in de auto, overal luisteren we naar muziek. Maar hoe is het nu echt om zelf muziek maken. Wie zijn de mensen hierachter en waarom maken zij muziek? Luc stelde deze vragen aan verschillende leden - jong en oud - van Fanfare Nos Jungit Apollo. De club bestaat al meer dan 150 jaar en heeft daarin verschillende successen behaald onder andere op het wereldmuziek concours.
De laatste jaren wordt muziek maken steeds minder populair en hebben verschillende verenigingen waaronder ook het wel bekende Brabant Band het boek moeten sluiten. Steeds minder mensen hebben interesse in het maken van muziek maar luisteren er wel graag naar. Waarom luisteren als je het zelf ook kan en waarom is het goed voor je? Raakt u nieuwsgierig hoe het zou zijn om zelf muziek te kunnen maken en waarom je het zou moeten doen met alle voordelen van dien. Ga naar de website, fanfarenja.nl of zoek via Youtube naar "Spelen in een Fanfare" en ontdek waarom de musici van Nos Jungit Apollo het met passie en plezier doen.


Strijd om DeMooiRooiSchaal bij zestigjarig Ollandia

Dit jaar is het de beurt aan Ollandia om op zaterdag 30/7 en zondag 31/7 juli het toernooi om DeMooiRooiSchaal te organiseren.

De opzet is iets gewijzigd ten opzichte van de vorige edities. Dit jaar komen op zaterdag en zondag op sportpark Ekkerzicht niet alleen de vaandelteams van Boskant, Rhode, Ollandia en Nijnsel in actie. Op zaterdag zullen deze wedstrijden vooraf worden gegaan door wedstrijden tussen de vrouwen van alle vier de Rooise verenigingen, waarna penalty's de uiteindelijke beslissing moeten brengen. Op zondag zullen vooraf aan de vaandelteams de veteranen van Boskant, Rhode, Ollandia en Nijnsel aan de aftrap verschijnen om de strijd aan te gaan om DeMooiRooiSchaal binnen te halen. Rondom en na het sportieve gedeelte zal de muzikale omlijsting verzorgd worden door DJ Leon van Nuland. Ook aan de jeugd is gedacht, want daarvoor is op beide dagen een springkussen aanwezig. Voor elk wat wils, dus kom ook langs op sportpark Ekkerzicht in Olland.

Programma zaterdag 30/7:
16.00 uur: Ollandia Vr1-Boskant Vr1 en Rhode Vr1-Nijnsel Vr1.
17.30 uur: Penaltyreeksen Vrouwen winnaars en verliezers.
18.00 uur: Ollandia 1- Nijnsel 1 en Boskant 1-Rhode 1.
Aansluitend feestavond met DJ Leon van Nuland.
Zondag 31/7:
12.00 uur: Ollandia VE1-Rhode Ve1 en Nijnsel VE1-Boskant VE1.
12.45 uur: Wedstrijden Veteranen winnaars en verliezers.
15.00 uur: Wedstrijden 1ste elftallen winnaars en verliezers.
Aansluitend prijsuitreiking.


Strijd om DeMooiRooiSchaal bij Ollandia

Dit jaar is het de beurt aan Ollandia om op zaterdag 30/7 en zondag 31/7 juli het toernooi om DeMooiRooiSchaal te organiseren.

De opzet is iets gewijzigd ten opzichte van de vorige edities. Dit jaar komen op zaterdag en zondag op sportpark Ekkerzicht niet alleen de vaandelteams van Boskant, Rhode, Ollandia en Nijnsel in actie. Op zaterdag zullen deze wedstrijden vooraf worden gegaan door wedstrijden tussen de vrouwen van alle vier de Rooise verenigingen, waarna penalty's de uiteindelijke beslissing moeten brengen. Op zondag zullen vooraf aan de vaandelteams de veteranen van Boskant, Rhode, Ollandia en Nijnsel aan de aftrap verschijnen om de strijd aan te gaan om DeMooiRooiSchaal binnen te halen. Rondom en na het sportieve gedeelte zal de muzikale omlijsting verzorgd worden door DJ Leon van Nuland. Ook aan de jeugd is gedacht, want daarvoor is op beide dagen een springkussen aanwezig. Voor elk wat wils, dus kom ook langs op sportpark Ekkerzicht in Olland.

Programma zaterdag 30/7:
16.00 uur: Ollandia Vr1-Boskant Vr1 en Rhode Vr1-Nijnsel Vr1.
17.30 uur: Penaltyreeksen Vrouwen winnaars en verliezers.
18.00 uur: Ollandia 1- Nijnsel 1 en Boskant 1-Rhode 1.
Aansluitend feestavond met DJ Leon van Nuland.
Zondag 31/7:
12.00 uur: Ollandia VE1-Rhode Ve1 en Nijnsel VE1-Boskant VE1.
12.45 uur: Wedstrijden Veteranen winnaars en verliezers.
15.00 uur: Wedstrijden 1ste elftallen winnaars en verliezers.
Aansluitend prijsuitreiking.

BC De Beckart/Maas en Dieze
Uitslag 21/07: 1. Nelly Seegers en jan Seegers 56.50 %, 2. Betsie van Gerwen en Jan van Gerwen 55.41 %, 3 Bertha van de Laar en Mien van de Velde 53.00 %, 4. An van Erp en Antoinette van Hoof 51.20 %.
Zijtaartse Bridge Club
Uitslagen 19/07: A- lijn: 1. Cor Mollen & Jan Rijkers 59,38 %, 2. Ria Veldhuis & Mien Vissers 52,71 %, 3. Mien v.Berkel & Mien Verhoeven 51,04 %. B-lijn: 1. Anneke Jans & Maria Pepers 64,27 %, 2. Hein & Jo de Wit 60,73 %, 3. Adriaan v.d.Tillart & Jack Sebrechts 58,13 %.
Bridge Club KBO Zijtaart
A-lijn: 1. Tonnie Kivits & Jan Langenhuizen 62,29 %, 2. Chris & Christien v.Helvoirt 57,85 %, 3. Mien Verhoeven & Mien Vissers 56,74 %. B-lijn: 1. Harrie & Marietje v.d.Wijgert 60,42 %, 2. Jeanne Peters & Geert Putmans 55,56 %, 3. Toon Gevers & Ria Swinkels 52,08 %.
Bridgeclub J.V.G.
Uitslag 29/07: 1 Heren Van Erp 64,06 %, 2 Dames W.v. Gerwen & A.v. Genugten 58,85 %, 3 Dames B.v.d. Laar & N. Philipsen 52,08 %.
Bridgeclub De Beckart Nijnsel
Uitslag 21/07:
1 en 2 gedeeld: Doka v.d. Oetelaar en Sjannie v.d. Wijdeven & Jet v.d. Meerakker en Ad v.d. Brand 66.66 %, 3. Riet v.d. Laar en Zus v.d. Rijt 61.80 %, 4. Francie v Oorschot en Annie Kooimans 55.13 %. Iedere donderdagmiddag inloopbridge in De Beckart. Iedereen is welkom. Vrije inloop tot 13.15 uur.
BC Rooi 750, Zomerinloop
Uitslag 20/07:
A-lijn: 1.Theo Janssen & Margot Fassbender 64,17 %, 2.Paul van Dijck & Frank Schalkwijk 55,83 %, 3.Frank Heijckmann & Leon Heijckmann 55,00 %. B-lijn: 1.Harrie Hol & Henk van Walbeek 74,31 %, 2.Marijn van den Akker & Evert Vugs 56,94 %, 3.Jannie van Boxtel & Bets Versantvoort 52,08 %.
Bridgeclub De Neul
Uitslag 25/07:
A-lijn: 1. Annie Kooijmans en Els Franssen 62.50 %, 2. Marijke Klaassen en Els v.d. Westerlaken 58.33 %, 3. Ad v. Helvoort en Jan v. Lanen 56.55 %. B-lijn: 1. Jeanne Swinkels en Heleen Voets 69.68 %, 2. Mia en Mies Habraken 63.43 %, 3. Truus v. Heesch en Nelleke Kappen 57.64 %. C-lijn: 1. Lenie v. Rooij en Marianne Timmermans 61.81 %, 2. Riny v. Uffelen en Ria Jongepier 60.07 %, 3. Janny Ruijsch en Truus Vissers 56.60.

Fortuna
18/07: Nieuwpoort (B)
VrouwenTrim 5.000 m

Tineke van Boxmeer 31.56
21/07: Kasterlee
Mannen60 16.600 m

Ad CM van der Heijden 1.52.26
Jos van Uden 1.52.30
22/07: Den Bosch
MeisjesJB 100 m

Inge Timmermans 14,79 (1e)
Mannen 400 m

Patrick Sanders 1.01,68 (1e)
MeisjesJA 400 m

Sanne van Lieshout 1.13,31 (1e)


Drukke laatste week voor de vakantie

De Rozelaer schutters hebben dinsdagmiddag geschoten voor de competitie. Winnaar was Antoon Vervoort met een score van 228 punten. De verdere uitslag: Mart Verhoeven 214, Toon Hermes 210, Jan van Erp 204, Ron Spijker 173 en Joep Verbunt 153.

Bij de laatste jeugdtraining van dit jaar werd de Jan Versantvoortbeker geschoten. Dit is een wedstrijd over 30 pijlen op 18 meter. Vanwege het lekkere weer is de wedstrijd buiten verschoten. De winnaar was Piet van den Berg met 266 punten. De overige scores: Dione Mesu 261, Tim Hulsen 197, Jelt de Bie 185, Bas van de Laar 179, Stan de Bie 162, Mickey van Hoof 127 en Simon Roumen 118.

Op vrijdagavond werd een zona-wedstrijd geschoten. Bij deze competitie over negen wedstrijden gaat het om het schieten van zoveel mogelijk negens. De winnaar van vrijdag was Theo Passier met 231 punten en 19x9. De overige uitslagen: Piet van den Berg 233 (9x9), Mark Kuys 202 (9x9), Mart Verhoeven 213 (9x9), René van Erp 230 (8x9) en Jan van Erp 172 (3x9). De houtschutters schoten deze wedstrijd op een traditioneel gildeblazoen. Voor hen geldt de 5 als zona. De winnaar was William Huyberts met 45 punten en 3x5. De overige uitslagen: Antoon Vervoort 56 (2x5), Agnes Vissers 33 (1x5), Sjef van den Berg 64 (1x5), Jos van den Berg 51 (1x5) en Michael Moonen 46 (0x5).

Op zaterdag was de laatste jeugdfita van dit seizoen in Schijndel. Er deden vijf schutters van Ontspanning mee: Rick van de Mortel, Tim Hulsen, Floris en Dione Mesu en Simon Boersbroek. Rick schiet bij de aspiranten op driemaal 20 meter. Met een score van 598 wist hij een tweede plaats te bemachtigen. De drie hoogste scores over alle jeugdfita's samen tellen voor de jeugdfitacup. Met een totaalscore van 1920 punten werd Rick winnaar bij de cadetten t/m 10 jaar. Tim, Floris en Dione schieten schieten bij de cadetten op 60, 40 en 30 meter. Met een score van 657 punten werd Tim 36e bij de jongens en 42e bij de jeugdfitacup. Floris werd 18e met 852 punten en 13e bij de jeugdfitacup. Bij de meisjes werd Dione 5e met 866 punten en ook bij de jeugdfitacup werd zij 5e. Simon schiet bij de junioren op 70, 50 en 30 meter. Met een score van 810 punten werd hij vierde. Bij de jeugdfitacup haalde hij de derde plaats.

Op zondag was de laatste wedstrijd door de Lowlands Shootout in Schijndel. Ook hier deden zes schutters van Ontspanning mee: Theo Passier, Mark Kuys, Floris Mesu, Piet van den Berg, René van Erp en Sjef van den Berg. Theo schiet bij de heren compound op 50 meter, de andere vijf bij de heren recurve op 70 meter. Met een score van 677 punten ging Theo als 11e geplaatst naar de finales. Door twee rondes te winnen en twee te verliezen werd hij uiteindelijk ook 11e. Mark werd 40e met 482 punten, Floris werd 34e met 533 punten, Piet werd 32e met 554 punten en René werd 31e met 556 punten. Sjef ging met 687 punten (een evenaring van zijn Nederlands record) als eerste geplaatst naar de finales. Hij gaf zijn tegenstanders weinig of geen kans en met vier keer 6 – 0 won hij de laatste Shootout. Hij gaat op 27 augustus als eerste geplaatst naar de grote finale in Eindhoven.

Op zaterdag 30 juli vertrekt Sjef naar Rio om daar individueel en met het Nederlands team deel te nemen aan de Olympische Spelen. Alle wedstrijden zullen te volgen zijn via nos.nl.


Open Dorpsherberg groot succes

Organisator Mark van den Akker geeft een deel van het prijzengeld aan een deelnemer

Afgelopen weekend vond in de Dorpsherberg het Open Dorpsherberg softtip darten plaats. Samen met Bullshooter Rooi had de Dorpsherberg weer een toernooi opgezet waar men van heinde en verre naar toe kwam. Van Amsterdam tot aan Turnhout en van Bergen op Zoom tot aan Boxmeer kwamen de darters richting Olland. Op Vrijdagavond vond er een Blinddate toernooi plaats, bij inschrijving weet je dan niet met wie je samen gaat spelen.

Met elf koppels was het een mooie opkomst. Op zaterdagmiddag werd het B toernooi gehouden. Hiermee kan je punten halen voor het Nederlands team. Aan het eind van de middag vond nog een koppeltoernooi plaats. Omdat dit toernooi vlotjes verliep besloot Bullshooter Rooi er in het begin van de avond nog een toernooi achter aan te spelen. Met ruim 120 inschrijvingen op de zaterdag kon de organisatie al spreken van een groot succes. Ten slotte werd er op zondagmiddag nog een C toernooi gespeeld . Ook hier kon men punten halen voor het Nederlands team.
Bullshooter Rooi gaat nu tijdelijk op "vakantie" maar zal in de winter maanden zeker weer van zich laten horen.


Wedvluchten de Vredesduif

Afgelopen zondag werden er drie vluchten gevlogen. Vanuit Limoges een vlucht van 701 kilometer en vanuit Chimay voor jong en oud een vlucht van 186 kilometer.

De uitgestelde vlucht vanuit Limoges werd van zaterdag uitgesteld naar zondag. Dit in verband met weersomstandigheden. De vlucht werd gelost om 07.00 uur met 59 duiven van 6 Rooise liefhebbers. De eerste werd geklokt door TH van Houtum om 16.21 uur met een snelheid van 1258 meter per minuut. De eerste vijftien in Sint-Oedenrode waren: TH van Houtum: 1. J. v. Boxmeer: 2,12. W. v. Houtum: 3,5,6,7,9,10,11,13,14. H. v. Boxmeer: 4,8 & 15.

De vlucht vanuit Chimay was ook een succes. Bij de jonge waren er 242 duiven van elf liefhebbers. Deze werden gelost om 13.15 uur. De eerste werd geklokt om 15.32 uur met een snelheid van 1430 meter per minuut. De eerste 15 in Sint- Oedenrode waren: Team J.E.L: 1,2,3,4,6. J. v. Laarhoven: 5,7,8,10,11,12,13. J. v. Boxmeer: 9. Combinatie G. en H. v. Dijk 14 & 15.

Bij de oudere werden 130 duiven van elf liefhebbers gelost. De eerste werd geklokt door J. v. Boxmeer om 15.24 uur met een snelheid van 1440 meter per minuut. Hierbij waren de eerste vijftien als volgt: J. v. Boxmeer: 1,6,7,9,13,14. W. v. Houtum: 2,4,8,10,11,12. H. v. Boxmeer: 3,15. En J. Lathouwers: 5.


Rooise renners actief

Afgelopen weken waren de Rooise renners in verschillende delen van het land en landen aktief. Bij de junioren reed Jarno van Esch een zware internationale 4 daagse etappewedstrijd in Belgie met diverse landenploegen. Er deden 31 ploegen van 6 renners uit oa Zwitserland, Duitsland, Denemarken, Engeland, Wales, Estland, Finland, Turkije, Schotland, Amerika en Belgie mee.

In vijf etappes wist Jarno een 14e, 107e, 35e, 23e en 31e plaats te behalen. In het eindklassement was hij 62e en wv Schijndel behaalde een hele mooie 10e plaats in het ploegenklassement, klasse gereden daar. In Brecht (B) reed Jarno heel sterk en zat in de kopgroep van 6 man die 1,5 minuut voorsprong had op de volgende groep, helaas kreeg hij 5 ronde voor het einde met een lekke band te maken. Donderdags reed hij weer een internationale klassieker in Hooglede (B), hij haalde hier een 58e plaats. Afgelopen zondag reed Jarno een klimwedstrijd in Kerniel en behaalde een mooie 11 plaats. Sep Schhurmans en Youri van Esch waren bij de nieuwelingen aktief. Sep behaalde in de klassieker Ronde van Twente een hele mooie 16e plaats. In Berlaar (B) reed Youri de wedstrijd keurig uit en werd 37e. Ook in Brecht (B) waar 91 renners vertrokken bleef Youri opnieuw keurig in het peloton, hij werd 57e. Sep reed een klimcriterium in Schinnen en werd daar 25e en in Oudenbosch 28e. In Kerniel (B) bleef in de klimwedstrijd daar Youri opnieuw in het pleloton, bij de sprint was het op maar werd toch 35e.

Komende week staat Boxmeer, Chaam en Geel (B) op het programma.

Romy Peijen scoort 82% bij Pavo cup selectie

Afgelopen zaterdag wist Romy Peijen een topscore neer te zetten met de vijfjarige Genève D (Jazz x Donnerhall) tijdens de Pavo Cup voorselectie in Midden Beemster. Het tweetal was goed voor een derde positie in deze prestigieuze Pavo cup voorselectie.

"Ik ben ontzettend blij met het resultaat van afgelopen zaterdag. De Genève D staat slechts sinds twee maanden bij mij in training. De afgelopen twee maanden heeft hij zichzelf zeer goed ontwikkeld, dat belooft absoluut iets voor de toekomst! Het is een intelligent paard met een goede instelling. We gaan ons nu richten op de volgende Pavo cup wedstrijd tijdens de KWPN paardendagen over twee weken in Ermelo.' Eigenaren Barbara Soederhuizen en Peter Brands gaven tevens aan zeer tevreden te zijn over dit duo. Gekeken naar alle verreden Pavo cup selecties zitten Romy en Genève D zelfs binnen het top 10 klassement van Nederland. 'We gaan ons nu focussen op de halve finale in Ermelo en hopen wederom een mooie prestatie neer te kunnen zetten,' aldus de 26-jarige Grand Prix amazone Romy Peijen. Romy zal tevens in actie komen tijdens de Brabantse Kampioenschappen. Daar zal zij op zaterdag 13 augustus een publieke clinic verzorgen.

Nieuwe mijlpaal Jade Kluijtmans

Afgelopen week nam Jade deel aan het viersterrentoernooi t/m 14 jaar van Dutch Tennis Academy in Alphen aan den Rijn. Aan een viersterrentoernooi neemt de top van de Nederlandse tennisjeugd deel. Voor het eerst reikte Jade tot aan de halve finales, waarmee ze tot de beste vier behoorde. Door deze prestatie stijgt Jade naar de 12e plaats op de nationale tennisranglijst meisjes t/m 14 jaar.

In de eerste ronde moest Jade het opnemen tegen Flore Hullegie. Jade wist met veel druk fouten bij haar tegenstander af te dwingen en won in twee sets: 6-2, 6-0. In de volgende ronde wachtte de als vierde geplaatste en nummer 6 van Nederland, Babette Burgersdijk. Ook hier was de druk die Jade zette te machtig voor de tegenstander. In twee sets (6-4, 6-2) trok Jade de wedstrijd naar zich toe. In de kwartfinale was Anouck Vranken Peeters, waar Jade enkele weken eerder van verloor, de tegenstander. Ook nu leek het in aanvang die kant op te gaan. De eerste set ging gelijk op, maar op de beslissende momenten toonde Anouck zich de meerdere: 3-6. Ook de tweede en derde set gingen gelijk op, maar nu toonde Jade zich op de beslissende momenten de mentaal sterkere. Met twee keer 6-1 besliste Jade de wedstrijd in haar voordeel. Nauwelijks 3 kwartier na deze wedstrijd moest Jade aantreden voor de halve finale tegen de als tweede geplaatste en uiteindelijke winnaar Tess Demin. Helaas was het beste er bij Jade af en verloor ze kansloos met 6-1, 6-0. Al met al kijkt Jade terug op een succesvol toernooi.

Clubkampioenschap Cloeck en Moedigh

Na de derde speelavond zijn zes van de acht te spelen partijen gespeeld. Het triplet Ad v.d. Velden, Ria v.d. Loo & Frenk van Mierlo won deze avond beide partijen en staat nu bovenaan in het klassement met vijf gewonnen partijen en een saldo van +26.

De koplopers van vorige week verloren één partij, maar het triplet van Frits Tak, Toos Hazenberg & Hennie van Eck staat met eveneens vijf gewonnen partijen en een saldo van +11 op de tweede plaats. Het triplet Erik Verschuijten, Tonnie van Eerd & Gerrie v.d. Rijdt staat op de derde plaats met vier gewonnen partijen en een saldo van +30. Op een gedeelde vierde plaats (3 +9) komen de tripletten Frans v.d. Velden, Jeanne v.d. Brand & Annie Verbruggen en Jan van Erp, Lineke den Boer & Henri Rovers. Donderdagavond vallen de beslissingen.

Zondagmiddagcompetitie
Deze zondagmiddag ging de dag overwinning naar Ad Verbruggen (3 +19), Christ van Esch werd tweede (3 +16). Met twee winstpartijen volgden Bert Goorts (3e, +15), Leon v.d. Rijdt (4e, +9) en José van Esch (5e, +7). Door zijn vierde plaats steeg Leon v.d. Rijdt naar de eerste plaats in het klassement (+7).

FC Kwijlbakkes wint NK beachsoccer

Het Rooise team FC Kwijlbakkes is afgelopen weekend Nederlands kampioen beachsoccer geworden. Nadat de Rooise jongens het beachsoccer toernooi in Rooi hadden gewonnen mochten ze deelnemen aan het NK in Scheveningen. Een te gekke ervaring.

Myron steggerda, Roel Touw, Mudhaffer Orwa, Sjaak Jansen, Kevin Broeks, Mike Jansen, Mike Holsken, Simon Tersmette & Jelle van den Brand wisten alle wedstrijden te winnen en mogen zich daarom terecht Nederlands kampioen noemen. De wedstrijden vonden plaats in het beachsoccer stadion wat een belevenis op zich was. Wat er nu verder gaat gebeuren is nog niet bekend bij de jongens.

ERHV vist bij de Kienehoef

Op vrijdagavond 22 juli is de Borchmolen wedstrijd gevist. De wedstrijd werd mede georganiseerd door dierenspeciaalzaak de Borchmolen er werd gevist aan de vijvers van park Kienehoef.

Alle deelnemers hadden prijs. Peter de Greef was de winnaar van deze dag. Een tweede plaats was er voor Lamber Nolle. De derde plek was voor Peter van den Nieuwenhuizen.

Open water Wedstrijd in Amstelveen

Afgelopen zaterdag hebben Luc van Eijndhoven, Fleur Gibbels en Dana en Roel Janssen deelgenomen aan de 49e Open Water Wedstrijd in de Bosbaan te Amstelveen. Luc behaalde een eerste plaats op de 1000 meter vrije slag in 13.29.17.

Fleur zwom de 2000 meter vrije slag in 34.29.37. Dana kwam tweemaal in actie: op de 2000 meter vrije slag die ze zwom in 32.53.54 en de 4000 meter vrije slag die ze zwom in 1.08.54.81. Ook voor Roel stonden er twee afstanden op het programma: de 1000 meter schoolslag die hij zwom in 18.37.79, goed voor een Clubrecord en de 1000 meter vrije slag in 15.52.97.

36 / 36

Zaterdag 23 juli tot zondag 7 augustus
De jubileum-editie van 20 jaar Amsterdam Gay Pride onder de noemer 'EuroPride 2016' duurt 15 dagen. De twintigste editie van de 'Amsterdam Gay Pride' vindt plaats van 23 juli t/m 7 augustus in Amsterdam. Op zaterdag 6 augustus vindt de beroemde Canal Parade plaats.

Dinsdag 26 juli tot vrijdag 29 juli
Zevensprong

Sint-Oedenrode

Woensdag 27 juli
Dansmiddag
Odendael

Donderdag 28 juli
't Onderonsje
Damiaancentrum

Vrijdag 29 juli
Poppenkast
Kerkplein

Zaterdag 30 juli tot zondag 31 juli
DeMooi|RooiSchaal

Sportpark Ollandia

Zondag 31 juli
Open dag

Kasteel Henkenshage

Woensdag 3 augustus
Dansmiddag
Odendael

Meditatie
Leef&Vind

Vrijdag 5 augustus tot zondag 7 augustus
33e OLAT WANDELDAGEN

Sint-Oedenrode

Zaterdag 6 augustus
Poppenkast
Kerkplein

Zaterdag 6 augustus
Dansavond
Odendael

Zondag 7 augustus
Zandhoefs Oogstfeest
Strobolse Heidesteeg 10

Woensdag 10 augustus
Dansmiddag
Odendael

Zaterdag 13 augustus
Poppenkast
Kerkplein

Zaterdag 13 augustus
Orgelconcert: Arjan Mooij
De Martinuskerk

Internationale dag van de Linkshandigen
Ieder jaar op 13 augustus is het internationale linkshandigendag. In 1976 is deze dag voor linkshandigen in het leven geroepen om aandacht te vragen voor de kleine -en grote ongemakken waar linkshandigen tegenaan lopen in onze rechtshandige wereld.

Woensdag 17 augustus
Dansmiddag
Odendael

Zaterdag 20 augustus
Poppenkast

Kerkplein

Zaterdag 20 augustus
Orgelconcert: Jan Berkers
De Martinuskerk

Zondag 21 augustus
Elvisdag
De Vriendschap

Live muziek: Hans v. Liempd en Marloes v. Ham
Gasthuishoeve

Woensdag 24 augustus
Dansmiddag
Odendael

Donderdag 25 augustus
't Onderonsje

Damiaancentrum

Zaterdag 27 augustus tot woensdag 31 augustus
Kermis

Sint-Oedenrode

Zaterdag 27 augustus
Workshop Oceandrum
Leef&Vind

Burgerkoning schieten
Gildeterrein Ollandseweg

Kermisbal
Odendael

Vrijdag 2 september
Nazomermarkt
De Beckart

Zaterdag 3 september tot zondag 4 september
Openingsweekend waterveld

MHC Sint-Oedenrode

Zaterdag 3 september
Orgelconcert: Bert Augustus
De Martinuskerk

Zondag 4 september
Natuurwandeling Heem-natuurgroep
Markt

Woensdag 7 september
Meditatie

Leef&Vind

Vrijdag 9 september
Schuimparty
The Joy

Zaterdag 10 september
Open Monumentendag
De Martinuskerk

Donderdag 15 september
Bewust & Zo Inspiratieavond 'Je eigen kleur bepalen'
Kasteellaan 6R

Vrijdag 16 september
Ollands Keeztoernooi
De Loop'r

Filmtheater The Theory of Everything
Mariëndael

Vrijdag 16 september tot zondag 18 september
Jubileumstuk 'the Godmother'

De Ahrend

Zondag 18 september
Kiwanis Klumpkesrace
Dommelzicht

Zondag 18 september
Fokpaardendag
Markt

Zondag 18 september
Introductie cv de dorpspinters
Dorpsherberg

Dinsdag 20 september
Prinsjesdag
Elke derde dinsdag van september is het Prinsjesdag, de feestelijke opening van het nieuwe werkjaar van de Staten-Generaal (de Eerste en Tweede Kamer). De koning rijdt op deze dag in de Gouden Koets naar het Binnenhof in Den Haag en leest in de Ridderzaal de troonrede voor. In de troonrede staan de belangrijkste plannen van de regering voor het komende jaar.

Woensdag 21 september
Biergilde
Proeverij van Ouds

Vrijdag 23 september tot maandag 26 september
Kermis

Olland

Vrijdag 23 september tot zondag 25 september
Jubileumstuk 'the Godmother'

De Ahrend