DeMooiRooiKrant

22 november 2017

DeMooiRooiKrant 22 november 2017


80.000e inwoner Meierijstad uit Rooi

Foto:

Gemeente Meierijstad heeft dinsdag 21 november 2017 haar 80.000ste inwoner verwelkomd. Evri is geboren op 17 november in Sint-Oedenrode en is de zoon van Sander en Karien den Houdijker.

Gemeente Meierijstad is erg trots op het bereiken van deze mijlpaal van 80.000 inwoners. Daarom laat het vandaag om 16.00 uur alle kerkklokken in de gemeente luiden ter gelegenheid van deze geboorte. Alle bezoekers aan de vestigingen van gemeente Meierijstad worden volgens traditie getrakteerd op beschuit met muisjes. Op de invalswegen wordt de nieuwe inwoner verwelkomd.
Inmiddels heeft de trotse vader Sander aangifte gedaan en mocht hij de felicitaties van burgemeester Fränzel in ontvangst nemen. "Evri leeft 's nachts, bouwt dan zijn eigen feestje en overdag komt hij daarvan bij. De eerste dagen waren vermoeiend", zegt Sander met een grote glimlach op zijn gezicht. De burgemeester gaat zeer binnenkort op kraamvisite bij de familie den Houdijker. Een baby uit Sint-Oedenrode dus. De allereerste baby van Meierijstad kwam ook al uit Sint-Oedenrode.

De geboorteakte wordt getekend door trotse vader Sander Foto: Manon Swinkels

Door de hele gemeente worden spandoeken gehangen, ter ere van de 80.000 inwoner van de stad. Ook gaat er binnenkort een kleurplatenactie van start op de basisscholen. Aan trotse papa Sander de eer om plaats te nemen in de jury. Voor de eerstvolgende gemeenteraadsverkiezingen betekent dit dat er vanaf 80.0001 inwoners 37 raadsleden benoemd mogen worden. Nu zijn er dat 35. De uitkering vanuit het Rijk verandert niet bij het bereiken van deze mijlpaal.

Voorpagina Foto: Jos van Nunen

Zowel jong als oud keek er al weken naar uit, maar het is dan eindelijk zover: de Sint is weer in ons kikkerlandje op bezoek. Natuurlijk is hij zoals ieder jaar ook langs ons dorpje gekomen om de schoentjes te vullen. Veel kinderen stonden samen met hun ouders afgelopen zondag langs de weg om foto's, een handdruk en natuurlijk snoepgoed van de lieve Sint te scoren.

Door: Mees van Dijk

Op het Kerkplein werd een overkapping geplaatst omdat de intocht niet verpest mocht worden door slecht weer. Het leek er echter op dat de goedheiligman niet alleen de cadeaus, maar ook het lekkere weer vanuit Spanje had meegenomen. Op een enkele druppel na is het droog gebleven en was er geen wolkje te bekennen.

Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Voorpagina Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen

Het viel op dat dit jaar Sints trouwe hengst niet van de partij was. Volgens de Sint wordt ook Amerigo een dagje ouder en moet hij nog op stal staan om na de lange reis vanuit Spanje fit genoeg te zijn om de spitse daken te beklimmen.

Zodra de Sint met beide voetjes aan wal stond begon de intocht langzaam te rijden. De pakjeswagen reed voorop. Daarna volgden veel verschillende wagens waar de Zwarte Pieten zich op konden vermaken. Helemaal achteraan kwam de Sint zelf op zijn gemakje langs. Hij nam alle tijd om met de kinderen een gesprekje te voeren, maar de Pieten waren hier te energiek voor. De actievelingen sjeesden op hun kleine fietsjes de langzame stoet voorbij, zaten enthousiast op een wipwap en klauterden met touwen in een boom.

Veel van de kinderen stonden te popelen hun tekeningen waar ze zolang aan gewerkt hadden aan de Sint mee te geven, maar de kleintjes vonden het toch enigszins spannend iets tegen hem te zeggen. Gelukkig stonden de Pieten paraat om de zenuwen wat af te laten nemen. Dit deden ze voornamelijk door het uitdelen van snoepgoed. Natuurlijk ruilden de kids maar al te graag hun tekeningen om voor pepernoten en andere lekkernijen.


De Rooise weekmarkt

Foto: Stagiar DMRK

Pag. 22 & 23

Jaargang 8 • Week 47 • Woensdag 22 november 2017

Formido
Hevu
Opaal goud en zilveratelier
't Paperas
De Wit Schijndel

Is uw dak al asbestvrij?

Foto: Henri van Hoorn

Om de gezondheidsrisico's rondom asbest te verminderen, wil de regering asbestdaken per 2024 verbieden. Over zo'n zes jaar moeten alle asbestdaken uit Nederland verwijderd zijn, maar hoe realistisch is dit streven eigenlijk? En hoe weet u nu of er asbest in uw dak is verwerkt?

In 1993 werd asbest als bouwmateriaal verboden. Huizen die gebouwd zijn na 1993 zijn dus gegarandeerd asbest vrij. Asbest wordt gevaarlijk op het moment dat asbestvezels vrijkomen en kunnen worden ingeademd. Asbestdaken zijn kwetsbaar omdat ze worden blootgesteld aan weer en wind. "Vroeger werd asbest gebruikt om materialen te versterken", vertelt Sjors van Gorp, projectmanager bij A van Liempd Sloopbedrijven. "Zo vind je asbest terug in verschillende kit- en lijmsoorten. De stof kan namelijk heel goed tegen hitte, kou, zuren en logen. Asbest vergaat niet en dat is een groot probleem." Volgens Sjors is het een onmogelijke opgave om alle asbestdaken vóór 2024 te verwijderen. "Het is een hele klus om de hoeveelheid asbest dat nu op de daken ligt in kaart te brengen, laat staan te verwijderen. Sinds maart van dit jaar is het Landelijk Asbestvolgssteem (LAVS) in leven geroepen en dit systeem moet nauwkeurig inzicht geven waar in Nederland asbest bevindt. Het lijkt mij onmogelijk om ieder stukje dak waar asbest in verwerkt zit, te melden bij het LAVS. Hier in Rooi alleen al stikt het van de boerenbedrijven met asbestdaken. Je zit al gauw op honderdduizend vierkante meter. De grote agrarische schuren zijn makkelijk op te sporen, maar losse objecten, zoals schuurtjes, honden- en kippenhokken, ziet men al snel over het hoofd."

Veel mensen hebben geen idee of het dak van hun huis of schuurtje bestaat uit asbest. Asbest is een brandwerend materiaal en door het inademen van vezels kan men heel ziek worden. Het is dus van groot belang om hier voorzichtig mee om te gaan. "Als je niet weet of je met een asbest dak te maken hebt, is het inschakelen van een professional zeer verstandig. Voor het verwijderen van asbestdaken van meer dan 35 vierkante meter ben je verplicht een professional in te schakelen." Asbestdaken tot 35 vierkante meter mag je in sommige gevallen zelf verwijderen. Toestemming van de gemeente is dan noodzakelijk. Het verwijderen van asbest is een duur grapje. Al is er door de overheid nog geen dwangsom vastgesteld, toch adviseert Sjors om juist nu actie te ondernemen. "Het verwijderen van asbest wordt steeds duurder. Als iedereen wacht tot het laatste moment, gaan de prijzen omhoog. Bij het verwijderen van asbest zijn ten minste drie partijen betrokken. De eerste stap bestaat uit een inventarisatie, wat je verplicht bent op het moment dat je asbest laat verwijderen. Er wordt een rapport opgesteld en hiervoor wordt een vast bedrag gevraagd. De asbest wordt vervolgens verwijderd door een gecertificeerd bedrijf en ten slotte moet een onafhankelijk inspecteur de boel beoordelen. Deze 3 verschillende partijen maken de kosten voor het verwijderen van asbest. Op een dakje van een paar vierkante meter, is dat een dure aangelegenheid." Aan het verwijderen van asbest zitten een aantal strikte regels gebonden. Sjors adviseert dan ook om niet zelf aan de slag te gaan, maar direct een specialist in te schaken. "Vanaf het moment dat je asbest in het dak denkt te hebben, tot en met de verwijdering, ben je zes tot acht weken verder. Tevens mag er bij vorst niet gewerkt worden. Het is verstandig om een bedrijf in te schakelen dat het hele proces begeleid.


Inwoners De Bocht bedanken brandweer

Afgelopen maandag werden de vrijwilligers van de Rooise brandweer in het zonnetje gezet. Leonore Vallen en Caro Nijboer wonen in appartementencomplex De Bocht, waar vorige week een brand woedde in het portiek. Een kinderwagen werd in brand gezet door een nog onbekende dader. De twee dames wilden de leden van de brandweer graag een bloemetje aanbieden.

"Op zaterdag 11 november in de nacht werden wij als bewoners van de Bocht helaas getroffen door een brand. Daarbij kwam flink wat rook vrij. Voor ons als bewoners zat de schrik er flink in. De brandweer heeft ons, onze huisdieren en de appartementen gelukkig kunnen redden. Met name de manier waarop de brandweerlieden als mens met ons zijn omgegaan, door ons gerust te stellen en oprecht te vragen hoe het met ons ging, voelde voor ons heel erg goed. Het slaapt toch een stuk fijner, wetende dat mocht er iets gebeuren, we in zulke goede handen zijn. Dat mag heel Rooi best wel weten," aldus Caro en Leonore.

De Rooise brandweer kreeg hierna een bloemetje aangeboden namens alle bewoners van het appartementencomplex. Frank van der Heijden, postcommandant, nam het bloemetje namens de brandweer in ontvangst.


Jubileumconcert Nico van de Wetering: aaneenschakeling van hoogtepunten

Foto: Jos van Nunen

Het 25-jarig jubileumconcert van de bekende Brabantse dialectzanger Nico van de Wetering kan de boeken ingaan als een mijlpaal in de Brabantse dialectgeschiedenis. Iedereen die in zijn 25 jaar vertolking van het Brabants dialect een rol heeft gespeeld was in persoon aanwezig, gaf een stukje uit eigen werk te horen, of werd gememoreerd.

Fred Verzantvoort praatte de onderdelen kundig aan elkaar, behalve de liedjes van Nico: dat deed Nico zelf. Zelfs eregast burgemeester Marcel Fränzel, met zijn accentloos Nederlands, deed een poging om een gedicht te declameren in het Brabants. Circa een derde van hen kwam uit Rooi, de rest uit heel Brabant, tot in de verste uithoeken. Wim Daniels, de bekende zo niet bekendste Neerlandicus, was ook van de partij. Op humoristische wijze uitte hij zijn respect voor Van de Wetering en zijn vele activiteiten op dialectgebied. Een uitstervend fenomeen trouwens, dialect gaat verdwijnen en er zal een moment komen dat het alleen nog voorkomt op geluidsdragers. "Wim en ik hebben geboeid naar elkaar zitten luisteren" aldus Van de Wetering na afloop. Flamencogitarist Carel Jansen vertolkte een heel ander genre volksmuziek, maar dat leidde niet af en gaf het jubileum wat variatie. Te oordelen aan de reacties van het publiek, werd zijn snelle vingerwerk zeer gewaardeerd.

Foto: Jos van Nunen

Een bijzonder moment was er toen er stukjes werden gedraaid waarbij de hele zaal meezong, van de twee gouden platen van Toon de Migra (van de vroegere Migra's). Toon, die vijftien jaar lang Nico's begeleidingsaccordeonist was, kon na een hersenbloeding zelf niet meer optreden maar was wel als bijzondere gast in de zaal. Wereldkampioen kunstfluiten Geert Chatrou was ook van de partij. Met veel humor memoreerde hij de ruim tien jaar dat hij samen met Nico optrad. Eerst als dwarsfluitist, hij kreeg echter wereldfaam sinds hij het fluiten zonder instrument tot grote hoogte had verheven. Hij bracht het publiek op de grens van ongeloof door het speelse gemak waarmee hij de sterren van de hemel floot. Tegenwoordig zit hij in de jury van het wereldkampioenschap kunstfluiten in Japan.
Bij de luisterliedjes van Nico zelf, al dan niet begeleid door accordeonist Rob van Goethem, was het muisstil in de zaal. Hij bracht ook een paar liedjes van Thieu Sijbers, zijn oom zaliger, die hij beschouwt als "De Godfather van het Brabants Dialect".

De geluidsweergave was prima in orde, de sfeer goed, eigenlijk geen smetje op een avond zoals je die als jubilaris maar eens in je leven meemaakt. De aanwezigen besloten het jubileumconcert dan ook op de enige manier die bij het geheel paste: met een staande ovatie. "Na afloop werd ik overladen met alleen maar positieve reacties. 'Geweldige avond.' 'Nooit zo'n avond meegemaakt' 'Het was prachtig'. 'Ik ben er de volgende keer weer bij' 'Nico wat heb jij een goede, leuke vlotte babbel en een mooie duidelijke zangstem' en 'Ongelooflijk mooie avond gehad'" blikt de jubilaris terug.


Nieuw in Rooi: De Kardinaal, Borrel & Bites

Er wordt hard gewerkt in het pand van De Pastorie. Begin dit jaar liet Hans Peijen weten dat de damesmodezaak wordt omgebouwd tot een gezellige horecaruimte, met borrelcultuur.

De voorbereidingen voor het nieuwe concept zijn in volle gang en begin volgend jaar zal De Kardinaal, Borrel & Bites worden geopend. Nieuwsgierig? Houd DeMooiRooiKrant in de gaten voor meer informatie.


Pietenhuis geopend!

Foto: Hans van den Wijngaard

Doe spelletjes met de Pieten, breng je tekening mee, krijg pepernootjes én ga op de foto met de Sint! Het enige echte Rooise Pietenhuis is op de volgende data geopend:

Zaterdag 25 november om 11.00 uur
Zondag 26 november om 12.00 uur
Woensdag 29 november om 13.00 uur
Zaterdag 2 december om 11.00 uur

Expositie Fotoclub Rooi in Atrium Hof van Rode

Frans van den Nieuwenhuijzen geeft de gouverneur een oorkonde. Foto:

Fotoclub Rooi exposeerde het afgelopen weekend in het Atrium van het Hof van Rode aan de Deken Van Erpstraat B. Voor veel bezoekers even zoeken, omdat eerdere tentoonstellingen een paar deuren verderop in Odendael te zien waren. Dat deed aan de kwaliteit van de expositie echter niets af.

De bijna twintig leden van Fotoclub Rooi tonen op deze expositie eigen werk, dat ze in de loop van het afgelopen jaar maakten. Ook voor het verbindende thema van de expositie, de dubbelfoto, konden de fotografen hun eigen fantasie de vrije loop geven. De enige opdracht die ze mee kregen was om twee foto's te maken die iets over elkaar vertelden. Vaak is er sprake van tegenstellingen, maar ook heel verrassende foto's zetten het publiek tot nadenken. Er zijn ook dubbelfoto's waarvan de toeschouwer een glimlach op het gezicht krijgt bij het zien van de combinatie van foto's.

Hans de Vaan (l) en Wim de Vrij (r) staken veel tijd in het opzetten van de negende expositie van Fotoclub Rooi Foto: Hans van den Wijngaard

"Het is alweer de negende keer dat we ons werk exposeren. Volgend jaar als we ons tienjarige bestaan vieren, dan willen we een grote buitententoonstelling houden in samenwerking met Parkzicht in het park Kienehoef", vertelt Eric van de Ven.

Deze expositie is de vierde in een reeks van vijf fotoclubs in Meierijstad. Eerder was er al een expositie van Phoenix, Fotoclub Veghel en Fotoclub Schijndel. Het komend weekend is de laatste expositie uit de reeks in de Peppelhof in Veghel. Voor wie de expositie van Fotoclub Rooi het afgelopen weekend heeft gemist is er de komende weken nog een herkansing. Tot de na de feestdagen is de tentoonstelling ook nog in Odendael te zien.

Loopgravenoorlog nog steeds bezig (deel 4)

Inmiddels hebben we afgelopen twee jaren voldoende hulpgoederen gebracht om de hele provincie te kunnen ondersteunen. De regio is Soemy region (CYM?) ter grootte van Nederland. Het plaatsje Nedryhailiv is ons dankbaar en na officiële uitwisseling van beleefdheden wordt het eten en drinken op wederom de samenwerking, de vrouwen, de mannen en van alles.

Door: Ron Bezoen

De vis die hier verkocht wordt komt uit de rivier die vol gif zit. Ze geven nog net geen licht. Dit probleem ligt aan de in Rusland liggende oorsprong: de chemie loost gewoon op open water en dat gaat toch maar naar Oekraïne toe, probleem opgelost.

Op woensdag een lange rit voor de boeg naar de provinciehoofdstad Soemy, hemelsbreed 40 – 50 km van de grens met Rusland, in het uiterste Noordoosten van Oekraïne. De weg ernaartoe is net zo slecht als de weg van Kiev naar Romny dus flink door elkaar geschud komen we bij de gouverneur. Een delegatie van de douane, het Rode Kruis, ziekenhuizen en andere notabelen zijn ons zeer dankbaar. Hier mag Frans de oorkonde van de provincie in ontvangst nemen, een mooie opsteker. Hier is onze kans: de douane zit aan tafel (de oplettende lezer weet nog wel wat er aan de hand was).
Na de uitwisseling van lovende woorden is het tijd voor de verbeterslag. De douane wordt verzocht om ons te helpen aan een snelle doorgang aan de Oekraïense grens en is daar wat voorzichtig. Uiteindelijk weten we de hoge ambtenaar te overtuigen van de tijdswinst en we gaan processen uitwisselen om snel de grens over te kunnen. De grootste "platpet" moet weten dat wij er aan komen en ons alle loketjes doorloodsen.

Het psychiatrisch ziekenhuis kennen we nog van de eerste reis en er is niets vergelijkbaar met Nederland. Het enige is dat het vijftig jaar terug in de tijd gaat. Toch is men daar trots dat de zorg wel verleend kan worden, in welke vorm dan ook. We zien daar de verbeteringen: er zijn goede bedden uit Gouda afkomstig. Behoefte daar is simpel: ziekenhuismeubeltjes en een grote industriële wasmachine.
In het dagelijkse nieuws hoor je niets meer over de oorlog tegen de separatisten, natuurlijk is het separatisme in Spanje belangrijk(er). Nog tot de dag van vandaag is een loopgravenoorlog aan de gang waar nog dagelijks landsverdedigers sneuvelen. Zonder de politiek in te duiken is het toch schokkend dat dit op maar 2.250 km afstand nog gebeurt. De omgeving van Romny wordt gebruikt om rustpauzes te bieden, ook gewonden en militairen met psychische klachten worden hier opgevangen.

Een nacht om nooit te vergeten

Daar stond ik dan. Midden in het bos. Het was donker, en koud. De wind huilde door de takken, ik zag geen hand voor ogen. Mijn enige houvast: een touw, gespannen tussen de bomen die ik probeerde te ontwijken. Stapje voor stapje kwam ik vooruit, voorzichtig de grond voor me aftastend met mijn voeten. Zou ik hier ooit nog uitkomen?

Ik had het aan mezelf te wijten. Het was slecht weer, thuis was het lekker warm en knus, naast mijn vrouw op de bank. Ik had thuis kunnen blijven. Maar nee, ik moest zo nodig op pad. Je bent schrijver, of je bent het niet. Een wandeling in het bos, in het donker, wie verzint er zoiets?

Een lichte paniek maakte zich van mij meester. Het besef midden in het bos te staan drong nu echt tot me door. Zou ik in mijn eentje de weg terug nog wel kunnen vinden? Even er van uitgaande dat ik überhaupt uit dit duistere deel van het bos zou kunnen ontsnappen?

Een touw, een dun levenslijntje, was mijn enige houvast. Ik hoefde alleen maar het touw te volgen om de weg terug te vinden, zeiden ze tegen me, alvorens me het bos in te sturen. Het was aardedonker, totale duisternis heerste. Als ik het touw los zou laten, was ik reddeloos verloren.

Ineens drong het beeld van een gapende afgrond zich op, brandde zich op mijn netvlies. Wat als bij de volgende stap plots de grond onder mijn voeten verdween? Wat als ik mijn evenwicht verloor? Zou het touw me nog kunnen redden?

Nog voorzichtiger zette ik mijn voeten neer, aftastend of ik wel ondergrond kon bespeuren. Krampachtig hield ik me aan het touw vast, mijn knokkels trokken wit weg. Het zweet brak me uit, ondanks de kou.

Ik zag de krantenkoppen al voor me: 'Man gevonden in bos'. 'Mysterieuze verdwijning eindelijk opgelost'. 'Hij lag op enkele meters van het pad'. Ik ben het ultieme product van mijn tijd, niet meer in staat de weg te vinden zonder TomTom of Google Maps.

Even dacht ik wolvengehuil te horen. Vast het product van mijn overijverige fantasie!

Verder gaat het, stap voor stap en hand over hand. Even dreigt er weer paniek, als ik het touw even kwijt ben. Ah, het touw maakt een hoek van 90 graden. Juist ja.

Weer op weg, zigzaggend door het bos. Mijn ogen begonnen te wennen aan het donker, ik kon vage vormen herkennen. Bomen en struiken verworden al gauw tot enge monsters, het kraken van de takken maakt een onheilspellend geluid. Toch is het op de een of andere manier geruststellend, ik kan in elk geval weer iets zien.

Ik hoorde stemmen! Nee, niet in mijn hoofd. Het waren andere stemmen, van andere mensen. Het was de groep waarmee ik het bos ingegaan was, die mij ook weer terug zou leiden naar de bewoonde wereld. Ik was gered!

Het was een nacht om nooit te vergeten.
Website: www.eigen-wijs-heden.nl
E-mail: info@eigen-wijs-heden.nl


Ook BIN in Nijnsel

In Nijnsel is men druk bezig om een buurt informatie netwerk (BIN) op te zetten, wat aansluit bij BIN Meierijstad. Dit samenwerkingsverband tussen bewoners, politie en de gemeente is bedoeld om de veiligheid en leefbaarheid in het dorp te verbeteren.

Doordat de BIN-leden, politie en de gemeente, op een eenvoudige manier informatie met elkaar uitwisselen kan er gericht worden gewerkt aan de veiligheid en leefbaarheid. Sint-Oedenrode heeft al meerdere jaren enkele van dergelijke netwerken met vrijwilligers die de veiligheid in hun wijken willen bevorderen. Nu volgt Nijnsel ook.
Vorige week maandag is in Nijnsel, in navolging van Sint-Oedenrode, een intensieve buurtpreventie-actie gehouden met vrijwilligers van hun dorp. Wat opviel was het aantal niet afgesloten auto's van veertig stuks. Een schrikbarend hoog aantal. Zo ook de poorten, fietsen en scooters die niet gesloten waren. Inbraakbestrijding is vooral een kwestie van preventies.

De komende maanden zullen er regelmatig vrijwilligers actief zijn om preventief rondes door het dorp te lopen. Zij zijn herkenbaar aan hun donkerblauw-geel fluorescerend hesje met badge.


Loopbaantraject Rooi Werkt

Foto: Marianne Ketelaars

Rooi Werkt begint met een Arbeidsmarktgericht Loopbaantraject om langdurig werkzoekenden te ondersteunen in hun zoektocht naar werk.We zien dat de arbeidsmarkt drastisch is veranderd.

Beroepen die tot een paar jaar geleden vanzelfsprekend waren, zoals administratief medewerker of secretaresse, bestaan nu nauwelijks nog. We zien ook dat veel mensen op latere leeftijd een switch willen of moeten maken. Bijvoorbeeld omdat het werk waarvoor ze opgeleid zijn lichamelijk te zwaar is geworden. Hierdoor loopt een grote groep mensen het gevaar om langdurig thuis te komen zitten, ondanks de aantrekkende arbeidsmarkt.

Het loopbaantraject is bedoeld voor mensen die al een tijdje geen baan hebben en die gemotiveerd zijn om aan het werk te gaan. Het is een maatwerktraject voor een groepje kandidaten waarin we samen hard aan de slag gaan om een passende baan te bemachtigen. Bijeenkomsten: (minimaal) een maal per week, gedurende drie maanden.

Tijdens het traject richten we ons op de persoonlijke situatie, mogelijkheden, vaardigheden van de werkzoekenden in relatie tot de vraag van de arbeidsmarkt. In overleg met de deelnemers komen de volgende zaken aan bod: vaardigheidstrainingen (social media, netwerken, solliciteren, assertiviteit, presenteren), een assessment, persoonlijke coaching en feedback, loopbaanoriëntatie, inzicht in de arbeidsmarkt, omscholingsmogelijkheden. Het is een training waarbij de deelnemers concreet en praktisch aan de slag gaan. Voor het loopbaantraject is een bijdrage van de cursisten voorzien (op basis van no-cure-no-pay). In januari 2018 starten we met een pilot.

Wil je meer over het Arbeidsmarktgericht Loopbaantraject weten? Kom dan naar onze informatie-ochtend op dinsdag 12 december, om 10.00 uur, in de aula van Campus Fioretti, Kasteellaan 6, Sint-Oedenrode (ingang Zuid, begane grond). Graag even aanmelden als je wilt komen! Dat kan via info@rooiwerkt.nl

En verder: op dinsdag 28 november houdt Rooi Werkt weer een algemene inloopochtend 9.00-10.30 uur, in de aula van Campus Fioretti. Loop gerust binnen om bij te praten of voor advies. Iedereen is welkom!

Kerstmarkt met Chinees tintje

Op 9 december wordt het terrein van Tuincentrum Krans omgetoverd tot kerstmarkt. Niet zomaar eentje, de opbrengst van deze markt gaat namelijk naar Stichting De Gele Vlieger. Zij zetten zich in voor kinderen in China.

Stichting De Gele Vlieger is opgericht door vijf adoptiemoeders in Nederland. In China worden nog steeds veel kinderen afgestaan, met name kinderen met een speciale zorgbehoefte. De moeders ondersteunen met hun stichting organisaties die zich sterk maken voor kinderwelzijn in China.

Het geld dat wordt opgehaald met de kerstmarkt wordt geschonken aan het Foster Home Baihua Kids. Dit tehuis wordt geleid door de Hollandse Jet en er wonen tien kinderen met een speciale zorgbehoefte. Deze kinderen worden vaak te vondeling gelegd en in een kindertehuis ontbreekt vaak de zorg en tijd. In het Foster Home is er wel ruimte voor deze kinderen. Stichting De Gele Vlieger is bezig met het opzetten van een vaste geldstroom zodat het tehuis kan blijven bestaan. De kerstmarkt is hier een onderdeel van.

Vanaf 12:00 uur is de kerstmarkt geopend en tot 16:00 uur is iedereen van harte welkom om de markt te bezoeken. De kerstmarkt bestaat uit een vlooienmarkt, een loterij, eten en drinken, en er is volop vermaak voor de kinderen. Kom jij ook een kijkje nemen bij Tuincentrum Krans?

Politiek café VVD

De VVD raadsleden en burgercommissieleden nodigen u van harte uit om samen met hen en andere VVD-leden van gedachten te wisselen over actuele politieke onderwerpen.

Het Politiek café is voor iedereen toegankelijk. De locatie van het Politiek café is restaurant De Beleving aan de Hertog Hendrikstraat 6. Iedereen is van harte welkom op dinsdag 28 november om 20.00 uur.

Gouden en zilveren jubileum

Op 19 november vierde het Nijnsels Gemengd koor haar gouden jubileum. Een bijzonder mijlpaal. Daarnaast vierde koorlid Annie van de Ven haar zilveren jubileum bij datzelfde koor. Ook dat moest natuurlijk gevierd worden. Tijdens de H. Mis van 11. 00 uur werd Annie door deken Blom in de bloemetjes gezet.

Hij feliciteerde het koor en Annie voor hun trouwe jarenlange inzet. Daarbij werden zij toegezongen door de aanwezige communicanten in spe. Een bijzondere ochtend dus zowel voor het koor als voor Annie. Men hoopt dan ook nog lang van alle leden te mogen genieten.

Na afloop werden het koor en Annie gefeliciteerd door de kerkgangers en was er koffie en gebak voor alle jubilarissen. Later deze maand wordt er op gepaste wijze dit gouden jubileum gevierd.

Programma informatie

Rooi Actueel
Rooi Actueel met nieuws, actualiteiten, info en trends in korte uitzendingen.
Uitzending: elk heel uur, vlak voor alle andere programma's.

Rondje Rooi
Tot en met woensdag 29 november zijn volgende onderwerpen in Rondje Rooi te zien:
Franse stoommachine voor museum Hoeve Strobol, 3e Marathon van Fortuna '67, Koor Cantecleer stopt na 45 jaar, Opening expositie Liseth Visser, Eerste Rooise bridgedrive, Uitslag Ontdeklab van Rooise basisscholen, Onthulling Prins en Jeugdprins Papgat, Letterbrein: "Poëzie voor groot en klein", Huldiging gouden bruidsparen Meierijstad, Uitleg evenement "Samenloop voor Hoop", Dommelklanken concert in Knoptoren.

Kantoor en telefonische bereikbaarheid
Studio: Laan van Mariëndael 30A Tel. 0413-471193

Sinterklaas komt naar Meerschot

Donderdag 23 november komt Sinterklaas met zijn twee zwarte Pieten naar Meerschot om zijn verjaardag te vieren. Voor de kinderen die zijn opgegeven brengt hij natuurlijk een cadeautje mee. De deuren van Meerschot zijn om 18.15 uur geopend dus zorgt dat je op tijd aanwezig bent.

Op vrijdag 24 november liggen de kaarten voor het jokeren en rikken weer op tafel. Alle leden vanaf 16 jaar zijn van harte welkom. De avond start om 20.00 uur, maar iedereen is vanaf 19.30 uur natuurlijk al welkom. Dan heeft Eline namelijk de koffie en thee al klaar. De loterij prijzen heeft Piet deze keer ingepakt. Heb je geen geluk in de loterij? Na afloop gaat natuurlijk iedereen weer met een vleesprijs naar huis.
Op dinsdag 28 november wordt er weer gewandeld. Wanneer je zin hebt om mee te gaan ben je vanaf 18.30 uur welkom bij Meerschot. Op zaterdag 17 december is er weer de 60+ middag en avond. Er is amusement van de Dutch Show Company door middel van zang, sketches en andere bijzonderheden. Aanmelden kan via Gerda van de Burgt: 0413-476173.

.

Bezorger van de Maand: Daan Wouters

Bezorger van DeMooiRooiKrant Daan Wouters is verkozen tot Bezorger van de Maand. Dat is natuurlijk niet voor niets. Daan bezorgt de krant in de wijk De Vogelenzang en zorgt er voor dat de mensen daar iedere woensdag hun krant krijgen.

Bij DeMooiRooiKrant zijn we natuurlijk hartstikke blij met zo'n trouwe bezorger als Daan. Daan heeft daarom meer dan verdiend een waardebon van Anytime snack & dine gekregen. Ga er van genieten Daan!

Wil jij ook bezorger worden van DeMooiRooiKrant? Meld je aan via 0413-479322, mail naar redactie@demooirooikrant.nl of loop eens bij ons binnen: Heuvel 7.

Tuinspel nu al een succes

Afgelopen week hebben we deel 1 van het MooiRooi Tuinspel in DeMooiRooiKrant geplaatst. Hierbij moeten deelnemers op zoek gaan naar de advertenties van verschillende ondernemers. Inmiddels hebben we al meer dan 200(!) inzendingen mogen ontvangen en start volgende week een nieuwe ronde. Iedereen mag weer meedoen. Op 6 december worden de prijzen verdeeld. Wie weet win je één van de fantastische cadeaus....

Wat is het verhaal achter deze steen?

Mari Kapteijns uit Schijndel ging afgelopen week wandelen in de Rooise Hazenputten. Volgens hem de mooiste natuur van Meierijstad. "Een prachtig onderhouden gebied, daar kan Schijndel nog wat van leren. Wijbosch Broek zou ook wel een opknapbeurt kunnen gebruiken."

Mari maakte afgelopen weekend enkele foto's van een geïllustreerde kiezel bij een boom met paddenstoelen. Wat voor verhaal zit hierachter? Weet jij het? Wij zijn heel erg benieuwd! Laat het ons weten via redactie@demooirooikrant.nl

Winnaar kaarten Marlon Kicken

Eric Muusz heeft twee entreekaartjes gewonnen van een optreden van Marlon Kicken, op 28 november in het Parktheater te Eindhoven. Eric deed mee aan de 'like en win' actie op de Facebookpagina van DeMooiRooiKrant en kwam na loting als winnaar uit de bus. De redactie wenst Eric veel plezier tijdens de cabaretvoorstelling!

Waar is dit vaatje bier gebleven?

Foto:

Wil deze persoon het verhaal hier over komen vertellen bij onze redactie? De koffie staat klaar.

12 / 40

Mascha is een knappe dame van nog maar 3 jaar. Ze is erg herkenbaar door haar mooie uiterlijk en haar scheve koppie. Dat heeft ze overgehouden aan een toeval in het verleden, maar gelukkig kan ze er inmiddels goed mee leven. Dit beketend wel dat ze niet vrij naar buiten kan, dus een afgezette tuin is een must.

Er is helaas nog helemaal geen interesse in haar geweest. Komt dat omdat het een pittige meid is die haar grens duidelijk aangeeft? Of misschien omdat ze nog moet leren dat aaien toch wel fijn kan zijn? Hierin heeft ze overigens al mooie stappen gemaakt, haar pleegmoeder kan haar inmiddels wel aaien en ze wordt steeds knuffeliger. Wil jij met haar werken aan deze stijgende lijn? Ze wacht al erg lang en het is hoog tijd dat ze een gouden mandje krijgt. Interesse? Mail dan snel naar dierenasiels@hokazo.nl!


Historische beelden week 47:
Herken jij de jongens op deze foto? Laat het ons weten. Mail naar redactie@demooirooikrant.nl, bel naar 0413-479322 of loop eens binnen bij ons vernieuwde kantoor: Heuvel 7. De koffie staat klaar! Heeft u ook een mooi historisch beeld? Ook deze kunnen bij ons ingeleverd worden, dan plaatsen wij hem in de krant.

Bijzonder concert in Henkenshage

Op 26 november vindt er een speciaal concert plaats in Kasteel Henkenshage in Sint-Oedenrode. Georganiseerd door het Roois Kultuur Kontakt. Dan treden Dennis van de Sande en Trio d'Antonet namelijk samen op. Het concert zal starten om 11.30 uur.

Dennis van der Sande is een nog jonge maar veelbelovende Rooise fingerstyle-gitarist. Bij deze stijl speelt Dennis tegelijkertijd zowel de melodielijn als de begeleidende baslijn van een muziekstuk. Zijn grote voorbeeld is de Australische gitaarvirtuoos Tommy Emmanuel met wie hij ook al enkele keren samen mocht spelen. Door heel veel oefenen – Dennis speelt vaak meer dan 10 uur per dag – mag hij zich inmiddels rekenen tot de bekendere fingerstyle-gitaristen van Nederland. Niet voor niets wordt Dennis inmiddels al de "Brabants Harrie Saksioni" genoemd. Tijdens het concert zal Dennis zeker een aantal werken van Tommy Emmanuel spelen. Daarnaast brengt Dennis werk van Chat Atkins en Harrie Saksioni ten gehore.

Trio d'Antonet is in Rooi al langer bekend als vertolker van met name Franse chansons. Vooral Edith Piaf is hierin voor zangeres Antonet van der Heijden de belangrijkste inspiratiebron. Bij elk concert waant het publiek zich op een Frans terras. In juli van dit jaar werd die waan zelfs werkelijkheid toen het trio meerdere concerten op Zuid-Franse podia gaf. Antonet vormt een muzikaal trio met gitarist Dick Swinkels en accordeoniste Marianne van Eeten. Tijdens het concert zal Trio d'Antonet naast liederen van Piaf ook werken van Jacques Brel, Liesbeth List en Ramses Shaffy ten gehore brengen.

Kaarten voor dit concert zijn verkrijgbaar bij het VVV-kantoor en aan de kassa.

Lezing Kristien Hemmerechts

Kristien Hemmerechts (1955) is een Vlaams auteur. Ze studeerde Germaanse filologie in Leuven en promoveerde daar in 1986. Haar Nederlandstalige debuut in 1987 was een korte roman die haar een prijs opleverde.

In 1993 volgden een nominatie voor de AKO Literatuurprijs voor Kerst en andere liefdesverhalen en de eerste Frans Kellendonkprijs voor haar hele oeuvre. In 1998 verscheen Taal zonder mij, een autobiografisch essay over haar overleden echtgenoot Herman de Coninck.

Hemmerechts schrijft romans, verhalen en essays. Ook heeft ze een aantal scenario's voor korte films geschreven. Rode draad in haar fictiewerk is het thema van het menselijk onvermogen. Ook maakt ze in haar boeken vrij veel plaats voor de beleving van de (vrouwelijke) seksualiteit.

De vrouw die de honden eten gaf (2014), geïnspireerd door de zaak Dutroux, deed in Vlaanderen veel stof opwaaien. Haar meest recente roman dateert van 2015: Alles verandert. Hemmerechts was jaren actief als recensente voor Vrij Nederland, De Morgen, De Standaard en de Volkskrant. De lezing vindt plaats op vrijdag 24 november in De Knoptoren. Aanvang 20.00 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar bij Boekhandel 't Paperas, het VVV-kantoor en aan de kassa.

EJOS schenkt speelgoed aan Rooise kinderen

De oud papier inzamelactie van EJOS heeft ook dit jaar gezorgd voor een flink bedrag. Met een deel van de opbrengst sponsort EJOS een stapel speelgoed voor kinderen uit Rooi.

Iedere maand gaan vrijwilligers van EJOS (Eerschotse Jeugd op Pad) langs de deuren om oud papier op te halen in de wijken Eerschot + Rooise Zoom, Dommelrode, Centrum, Haverland en Armehoef. Een deel van het bedrag gaat naar EJOS, het andere deel naar het goede doel. Al eerder werd een cheque overhandigd aan de Zevensprong, Kika en 3FM Serious Request. Dit keer wil de vereniging een grote groep Rooise kinderen bereiken.

"Dankzij de oud papier inzamelactie hebben wij iedere groep van De Verbinding een bedrag geschonken", vertelt Marijke Kantelberg, secretaris van EJOS. "Met dit bedrag hebben zij duurzaam speelgoed uitgezocht. De Verbinding is actief op veertien locaties in Rooi en telt 31 groepen, dus met onze donatie bereiken wij kinderen verspreid over het drop in elke leeftijdscategorie." Vanaf afgelopen donderdag stond de postbode dagelijks bij Marijke aan de deur met een lading speelgoed. "Eén dag zelfs met twee rolcontainers vol!"

De wandelsportvereniging organiseert ieder jaar zo'n vijftien wandeltochten in de natuur, activiteiten en diverse uitstapjes. "Wij willen kinderen achter de laptop vandaan halen", vertelt Ans Vervoort, bestuurslid van EJOS. "Samen met leeftijdsgenootjes ravotten in het bos, verstoppertje spelen en activiteiten ondernemen." De zesjarige Niek speelt ook liever met zijn vriendjes in het bos dan een spel op de computer.

Met het geld dat wordt opgehaald met de oud papieractie, is ook ruimte voor activiteiten en uitstapjes met de kinderen van EJOS. "Afgelopen weekend hebben we Sinterklaas gevierd en we gaan jaarlijks op kamp", zegt Naomi Kantelberg, oudste lid en ondersteunend bestuurslid van EJOS. "Een bezoekje aan de Efteling en het vijfdaagse kamp kan ik mij nog goed herinneren."

EJOS heeft alweer een mooi goed doel voor volgend jaar in gedachten. De opbrengst van de oud papieractie gaat altijd naar kinderen. Meer weten over EJOS? Kijk op www.wsv-ejos.nl

Koken en kunst vanuit je hart

Zo gepassioneerd als chefkok Gerard Wollerich kan koken, zo gepassioneerd is kunstenares Wilke Geelkerken met haar beroep als kunstschilder bezig. De schilderijen van Wilke (pseudoniem WilsHart) zijn vanaf 29 november te zien bij sterrenrestaurant Wollerich.

De toch al prachtige zalen van sterrenrestaurant Wollerich te Sint-Oedenrode zijn de komende maanden extra fraai gedecoreerd met de schilderijen van Wilke Geelkerken. Gesteund door de internationaal bekende kunstenares Netty Werkman heeft Wilke zich steeds verder professioneel ontwikkeld. Wilke zegt daarover; 'mijn groeiproces is een weg die ik met mensen om me heen bewandel, waar geleidelijk aan een innerlijk proces gevlochten wordt. Op een zeker moment komt er een punt, waarop ik even niemand meer nodig lijk te hebben, want er heeft zich iets gevormd en een nieuw doek dient zich aan. Ik trek me terug in mijn atelier. Een stilleven van mijn onderbewuste wordt als iets heel natuurlijks geboren'. Gerard Wollerich staat naar de prachtige schilderijen te kijken en zegt daarop dat hij zich ook kan terugtrekken in zijn atelier, de keuken, en samen met zijn mensen nieuwe smaakvolle gerechten kan samenstellen. 'Jullie hebben allebei een prachtig beroep', voegt gastvrouw Meriam Wollerich toe terwijl ze toekijkt hoe de laatste schilderijen door Ina Haveman van HavemanKunst netjes worden ingehangen.

De expositie is tot 28 maart 2018 te bewonderen aan de Heuvel te Sint-Oedenrode.

EHBO-diploma halen?

EHBO-vereniging Sint-Oedenrode organiseert eenmaal per jaar een cursus voor het behalen van het EHBO-diploma. De cursus EHBO volgt de nieuwste richtlijnen van het Oranje Kruis. Wat kan een hulpverlener doen bij ongevallen en wat moet hij vooral niet doen?

Start cursus op: 18 januari 2018 vervolgens op, 25 januari, 1,8 en 22 februari, 1, 8, 15 en 22 maart en het examen staat gepland op 22 maart 2018. Aanvang 19:30 tot 22:00. In het totaal zijn er 9 avonden. Aantal deelnemers: De cursus gaat door bij minimaal 8 deelnemers, maximaal 12. Locatie: De cursus zal worden gehouden bij zorgboerderij Dommelhoeve, Cathalijnepad 1 te Sint-Oedenrode Voor meer informatie of aanmelden kunt u mailen met: info@ehbo-sint-oedenrode.nl

Column van de Prins

GOEOEOEDE WOENSDAG PAPGAT,

Wat zijn jullie mooi! Wat heb ik al genoten van jullie energie de afgelopen elf dagen. Na maanden van voorbereiden, liegen en wachten mocht ik op 11-11 eindelijk door de 'muur' heen knallen. Wat een ontlading om voor z'n prachtig publiek te mogen shinen! Deze dag zal voor altijd in mijn geheugen gegrift staan.

Sinds 11-11 word ik overladen met felicitaties via kaarten en berichten van bekenden en ook onbekenden, zo leuk! Ook Social Media ontploft. Wat een energie, zo hartverwarmend.

Tussendoor veel nakletsen, op vrijdagavond in functie naar Reigerland (Zijtaart) en dan is het zondag: de dag van onze receptie. Ook al zo onvergetelijk. 's Morgens vroeg uit de veren en vol goede moed richting het gemeentehuis waar Loes, Adjudant Sander en ik samen met Stichting Papgat, de Raad van elf, hofdames en dansmariekes op de foto gingen. Ik voelde meteen dat het goed zit, het was kei gezellig. Die sfeer werd nog beter toen de prinsmobiel onthuld werd. Een prachtige Suzuki waarmee wij dit Carnavalsseizoen overal top voor de dag kunnen komen.

Vervolgens hop hop naar De Beurs, waar we door familie, vrienden, binnen– en buitendorpse verenigingen en collega Prinsen op ludiek wijze gefeliciteerd werden. Prachtig dat iedereen dingen van ons te weten is gekomen en dit weet te verwerken in een mooi stukje of woordje. Chapeau!

Ik heb al zo enorm genoten en kijk uit naar alles dat nog komen gaat.

Alaaf!
Prins Ton Pap d'n Derde


Mieke Verbakel Skrotvrouw 2017-2018

Tijdens de geslaagde 11–11 avond op zaterdag van CV 't Skrothupke, met dit jaar als thema een faut feesie, is Mieke Verbakel zeker niet met 'faut' nieuws thuisgekomen.

Zij werd namelijk benoemd tot Skrotvrouw 2017/2018. Deze titel wordt ieder jaar aan iemand uitgereikt die al vele jaren zich voor de club in zet op allerlei manieren.

Mieke is al sinds 1975 lid van 't Skrothupke en zet zich al 42 jaar in bij vele werkzaamheden. Halfvasten, het naai-team, de loopgroep optocht, beheer kielen, het maken van Skrotpopjes wanneer een lid een eerste kind verwacht, carnavalskrantenverkoop, verschillende commissies en nog veel meer. Ze is daarnaast bij alle activiteiten en uitstapjes ook nog eens zelf present.

Kortom, iemand met een groot clubhart en een ontzettende liefde voor carnaval. Daarom kreeg Mieke dan ook meer dan terecht deze titel.

Op bezoek bij de Prins en Adjudant

Foto: Jos van Nunen

Zoals altijd vindt een week na de onthulling de officiële receptie plaats van de kersverse Prins en Adjudant van Papgat. Dé ideale gelegenheid om het nieuwe koppel te feliciteren.

Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen

Carnavalsverenigingen, andere prinselijke koppels uit de buurt en andere geïnteresseerden kwamen langs om Prins Ton Pap d'n Urste en Adjudant Sander te feliciteren. Daar bleef het natuurlijk niet bij. Het koppel kreeg zoals gebruikelijk ook enkele opdrachten te verduren en die voerden ze met liefde en plezier uit. Bij de heren stond een constante glimlach op het gezicht en dat is één van de belangrijkste factoren die Carnaval moeten doen slagen!

Waarom zitten er meer ooievaars in Sint-Oedenrode dan een aantal jaren geleden?

Foto: Henri van Weert

Bij mijn school, basisschool De Sprongh, hebben wij achter de speelplaats een veldje. Dit is van de voetbalclub Ollandia. Hier staan palen waarmee het veld verlicht wordt. Op deze palen zien we vanuit onze school vaak een ooievaar zitten.

Doordat we hem zo vaak zien vroeg ik mezelf af "waarom zit er zo vaak een ooievaar?". Om deze vraag te beantwoorden ben ik op pad gegaan met mijn pen en notitieblok. Zo ben ik onder andere terecht gekomen bij natuurliefhebber Paul v/d Wetering en heb ik hem een aantal vragen gesteld.

Door: Britt van Roosmalen

De trek
Vroeger hadden we in Meierijstad erg koude winters. Vanwege de zachte winters van de afgelopen jaren blijven er ook in de herfst- en winterperiode meer ooievaars in Meierijstad. Een kleine groep trekt naar het zuiden. Jonge ooievaars trekken eerder weg dan hun ouders en blijven weg tot ze volwassen zijn. Ongeveer 1 op de 5 ooievaars blijft tegenwoordig in Nederland. Als ze trekken dan doen ze dat in grote groepen, vaak samen met andere trekvogels. De eerste ooievaars komen al in februari weer terug. Deze zijn vaak minder ver weg geweest, waarschijnlijk naar Zuid-Frankrijk. De anderen (uit Afrika) keren pas rond eind maart of zelfs pas in april terug. Als ze terugkomen zijn ze vaak in kleinere groepen dan toen ze vertrokken.

Eten
Tegenwoordig is er meer eten te vinden voor de ooievaars, vanwege de grote graslanden. Ze eten kleine diertjes zoals kikkers, visjes, muizen, jonge haasjes, jonge vogeltjes, mollen, regenwormen, insecten en afval wat de mensen achter laten. Op plekken waar ooievaarsnesten staan, vaak bij oude boerderijen, worden ze bijgevoerd door de mens.

Broeden
Volwassen ooievaars leggen 1 keer per jaar 3-5 eieren. Deze worden in ongeveer 34 dagen uitgebroed. Ze maken vaak op hoge plekken een nest zoals op verlichtingspalen, bomen, schoorstenen, kerktorens, door de mens neergezette ooievaarsnesten en hoogspanningsmasten. Nadat ooievaars uit het ei zijn gekomen blijven ze nog 55-60 dagen op het nest, daarna vliegen ze uit. Ze worden dan nog 7-20 dagen gevoerd door hun ouders. Tegenwoordig ziet men de ooievaar meer als een mooie natuurvogel. Zo, dan weten we dat ook weer….

Rooise jeugd bij Superbrein

De Rooise Thomas Cobben, Ivar Simons en Lieke de Bontridder hadden een tijd terug het weekend van hun leven. Zij mochten namelijk deelnemen aan het televisieprogramma Superbrein van Zapp. Hierin gaan Jasper en Marius Gottlieb op zoek naar de slimste bollebozen van Nederland.

Thomas en Lieke zitten in groep acht van basisschool de Springplank. Ivar zit inmiddels op het Heerbeeck college in Best. De drie bollebozen willen nog niet vertellen wie er gewonnen heeft die dag. "Dat mag nog niet, dan zal je moeten wachten tot de aflevering wordt uitgezonden en dat gaat gebeuren op 23 december om 18.30 uur op NPO 3," vertelt Thomas.

De moeder van Thomas zag een oproep voorbijkomen. "Thomas wilde maar wat graag meedoen met het programma en hij heeft Ivar en Lieke gevraagd om met hem mee te doen. Die wilden dat natuurlijk ook wel."

Tijdens Superbrein nemen twee groepen het tegen elkaar op. De Rooise groep moest tegen Groningen, die net een stukje verder hadden moeten reizen. "We moesten namelijk op vrijdagavond al in Leuven zijn. Daar werd een hotel voor ons geregeld en hebben we samen gegeten. De volgende ochtend moesten we om acht uur in de Manhattan studio zijn. Af en toe moest het opnieuw opgenomen worden en natuurlijk was het wel een beetje spannend," zegt Thomas. "Maar dat was het helemaal waard. We zijn nu nog aan het nagenieten."

Naast een hele leuke quiz hebben de drie ook mogen genieten van de nodige BN'ers. Zo was Leendert de Ridder aanwezig (Mees Kees) en Sonja Eijken uit Brugklas. Jasper en Marius Gottlieb (SpangaS) presenteerden de middag. Al met al een geweldige middag voor allemaal. Wie zal er gaan winnen? Kijk op 23 december naar Superbrein!


Knotdag Roois Landschap

Stichting Het Roois Landschap zoekt vrijwilligers voor deelname aan de jaarlijkse wilgen-knotdag. Samen met de leden van de natuurwerkgroep van Roois Landschap kan men meewerken aan het noodzakelijk onderhoud van deze fraaie landschapselementen.

Vele locaties met knotwilgen in Sint-Oedenrode zijn de afgelopen periode bezocht en in kaart gebracht. Op basis daarvan is de keuze voor de knotdag gevallen op het grondgebied van familie van Gastel aan de Villenbraken. Daar staan op een prachtige locatie aan de Dommel de knotwilgen te wachten op een onderhoudsbeurt.

Voor deze knotdag hebben ze dagen in voorschouw genomen, namelijk zaterdag 2 december en als reserve bij slecht weer zaterdag 9 december 2017. Doet u mee? U kunt zich aanmelden bij Wim de Vrij en krijgt dan meer informatie. Aanmelden kan via e-mail naar wimdevrij@gmail.com of telefoon 0413-478252

BtB bezoekt Dorrit Design Interieurs

Dat de woonwinkel aan het Kofferen te klein is voor een groot publiek weerhield eigenaar Dorrit van Besouw er niet van om BtB uit te nodigen. Dorrit, Maaike en Romy hadden het dan ook slim aangepakt en één van hun klanten om medewerking gevraagd. Dinsdag 14 november startte het BtB ondernemerscafé in Odendael. De Maas&Dieze-zaal leende zich uitstekend voor de start van deze bijeenkomst, aangezien Dorrit Design Interieurs deze zo'n anderhalf jaar geleden een grondige metamorfose gaf.

Door: Ria Balk

Interieuradvies, -ontwerp en realisatie
Door een uitgebreid inlevingsvermogen en vooral veel vragen te stellen, weten Dorrit, Maaike en Romy meestal vrij snel wat de klant voor ogen heeft en kunnen zij een mooi plan voorleggen. Dorrit: "We zijn geen winkel waar je een bank koopt en vervolgens weer wegloopt, dus we willen voor onze klanten echt meer betekenen". Dat gold duidelijk ook voor de BtB-leden, want het werd een avond vol inspiratie. Naast een bezoek aan de woonwinkel, stonden er ook drie informatieve workshops op het programma en de bezichtiging van een aantal sfeervol ingerichte huiskamers van Odendael.

Workshops: stoffen, vloerkleden en behang
De workshops werden gegeven door professionals uit het netwerk van Dorrit Design. Jolanda (Brink & Campman) gaf als motto aan dat een vloerkleed werkt als een verbintenis in ruimten: "Met een heel simpele ingreep, het uitrollen van het kleed, kun je heel veel bereiken." Het was wel frappant dat Olaf (Eijffinger) precies hetzelfde aangaf tijdens de workshop over behang. Volgens hem is behangen tegenwoordig helemaal niet meer moeilijk, maar heeft het wel heel veel impact. Frank (The Romo Group) liet verschillende stoffen rondgaan een lichtte daarmee een tipje van de stoffensluier op. "Elke stof heeft bepaalde eigenschappen en op basis van één stof zijn er al heel veel toepassingen."

"Blijf bij jezelf", dat advies geeft Dorrit aan al haar klanten. "Soms zouden wij graag een kleuriger geheel zien, maar wil een klant gewoon grijs. Dan gaan we daar natuurlijk voor, maar dan zoeken we in overleg met de klant naar verschillende stoffen en structuren om het toch levendig te houden."

Behalve interieuradvies, -ontwerp en de uiteindelijk realisatie van een project, levert Dorrit Design ook gordijn- of meubelstoffen, vloerkleden, mooie verfsoorten, behang, meubels, verlichting en allerlei andere woonaccessoires.


Bedankt voor een prachtige intocht!

Sinterklaas en zijn Pieten hebben afgelopen zondag enorm genoten van de prachtige intocht in Rooi. De organisatie was top, de opkomst was geweldig en gelukkig werkte het weer dit jaar ook mee!

Honderden gelukkige kindersnoetjes kwamen voorbij en duizenden pepernoten zijn uitgedeeld. Het Kerkplein was kleurrijk versierd en overkapt, waar de burgemeester een mooi woord sprak. De meiden van Sunrise sloten de middag af met een spetterend optreden. De Sint en zijn Pieten hopen alle kinderen van Rooi nog in het Pietenhuis te zien en willen iedereen bedanken voor hun bijdrage aan deze geweldige dag!

Lezerspodium

Zwarte Piet en Rode Kool

Mijn jongere broertje, met bijna wit haar toen, schold zijn leeftijdgenootje met rood haar na een ruzietje uit voor Rode Kool. De ander schold terug met Witte Kool. De volgende dag speelden ze weer samen.

Ik denk dat we van die Zwarte Piet een probleem maken dat er eigenlijk niet is. Een kleinere groep mensen voelt zich gediscrimineerd. Gevoelens van een kleinere groep zijn net zo belangrijk als die van een grotere groep. En als daar iets aan gedaan kan worden?
Het interesseert kinderen geen bal welke kleur die Piet of hulp Sinterklaas of hulpje heeft. Piet is ook al lang niet exclusief een man, de naam Piet kan ook wel weg. Schminken zal wel moeten om herkenbaarheid te voorkomen. Maak ze zwart, wit, rood, allerlei kleurtjes. Prachtig, iedereen blij. En de kinderen? Die maken zich daar niet druk om, verstandig als ze zijn.

Mari Kapteijns, Schijndel

Sinterklaas komt naar Olland

Aanstaande zondag 26 november komt Sinterklaas weer een bezoek brengen aan Olland. Met natuurlijk zijn Pieten.

Nadat Sinterklaas met zijn paard door Olland is getrokken en alle kinderen, ouders, opa's en oma's achter Sinterklaas aan naar de Loop'r zijn gelopen, gaan twee smoorverliefde pieten, Mariello en Roberto, trouwen! Maar of dat dat allemaal vlekkeloos zal verlopen…….????

Programma: Sinterklaas vertrekt om 11:00 uur vanaf de Pastoor Smitsstraat – Schoolstraat – Den Hof – Den Dries – Binnenveld – Dorpsplein en daarna naar de Loop'r waar Sinterklaas om 11:30 uur wordt verwacht Iedereen is van harte welkom.


Zwarte Pieten te gast bij Kinderboerderij Kienehoeve

Enkele zwarte Pieten komen zondag 26 november naar de Kinderboerderij. Voor alle kinderen brengen zij dan wat lekkers mee!

Deze jaarlijks terugkerende traditie heeft op de boerderij- activiteitenkalender terecht een vaste plek verworven. Er zijn de laatste jaren, vooral in de media, veel (soms felle) discussies over de huidskleur van Pieterman / vrouw gevoerd. Kinderboerderij Kienehoeve heeft zich daarin steeds afzijdig gehouden. Het bestuur is van menig dat het gaat om een kinderfeest, niet meer - niet minder.

De Pieten zullen rond 13.30 uur arriveren en gedurende de middag de kinderen verblijden met heerlijk strooigoed! Voor vaders / moeders, opa's en oma's een goede reden die middag een bezoek te brengen aan de Boerderij en park Kienehoef. De vrijwilligers van de Kinderboerderij heten u en uw kleine kinderen alvast van harte welkom!

Sinterklaasfeest in Nijnsel

Hebben jullie het pietenhuisje al gezien aan de Azaleastraat? Zou een van de pieten hier slapen? Of zou er toch wat anders aan de hand zijn? Wellicht komen we er achter op zondag 26 november, want dan zal Sinterklaas en zijn pieten aankomen op het Beckartplein in Nijnsel. Om 14.00 uur start de rondrit door het dorp.

De route van de rondrit is ten opzichte van vorig jaar iets gewijzigd. De rondrit start op het Beckartplein, Lieshoutseweg, Pastoor Pankenstraat, Hortensiastraat, Eimbert, Lieshoutseweg, Jasmijnstraat, Anjerlaan, Azaleastraat, Tulpstraat, Oude Lieshoutseweg, Beckartplein. Daarna begroet sinterklaas alle kinderen binnen in de Beckart. Het programma duurt ongeveer een uurtje, waarin de kinderen samen met de pieten kunnen zingen, dansen en spelletjes kunnen spelen. Na afloop krijgen alle kinderen een snoepzak. Als het weer te slecht is, maakt Sinterklaas geen rondrit. Hij is dan om 14.30 uur in de Beckart.

De Politiek Dicherbij

Sikko Oegema op zijn favoriete plek in Meierijstad Foto: Jos van Nunen

In de rubriek "Politiek Dichterbij" geeft DeMooiRooiKrant regelmatig een raadslid de kans om zich aan de lezers te presenteren.

Deze keer: Sikko Oegema

Geb. datum: 25 februari 1964

Geb. plaats: Dalfsen (Ov)

Woonplaats: Schijndel

Gehuwd: met Guusje van Bavel

Kinderen: één, Jan Douwe (22, studeert rechten in Nijmegen)

Opleiding: Agrarische Hogeschool (Dronten)

Beroep: Milieuadviseur

Hobby's: "Ik ben schapenhouder en ik verkoop zeer exclusieve schapenvachten aan viltsters. Wol is niet alleen mijn hobby, het is een passie. Politiek reken ik ook tot mijn hobby's. En ik vind de Fairtrade heel erg belangrijk, mag ik dat ook als hobby zien?

Wie Sikko zegt, zegt wol. Muurdecoraties in huis, verrassend mooie viltkunst, overal is het aanwezig. Zijn taalgebruik is niet wollig, en zijn eigen kleding is van eerlijke katoen. Op dat laatste komen we nog terug.

Eerst even terug naar jouw beroep.
"Ik ben naar Brabant gekomen om mijn vervangende dienstplicht te doen op Haarendael in Haaren. Ik heb daar een bewonerscafé opgezet voor verstandelijk gehandicapte mannen." Drinken verstandelijk gehandicapte mensen dan ook wel eens een pilsje? "Ja, waarom niet? Daar heb ik Guusje ook ontmoet. Ik ben een aantal jaren blijven werken in de zorg als groepsbegeleider. Een prachtige leerzame periode. Daarna ben ik milieuadviseur geworden. Ik ben twee jaar werkzaam geweest als milieucoördinator in het Sint Jozefziekenhuis in Veghel. Tegenwoordig werk ik als milieuadviseur/trainer bij BMD Advies Zuid Nederland."

Is dit goed te combineren met het raadslidmaatschap?
"Jawel, ik werk vier dagen per week en dan is dat goed te doen. Maar…. de agenda is vaak wel erg vol."

En dan toch nog tijd voor hobby's?
Ter illustratie haalt Sikko zijn laptop tevoorschijn en toont foto's van exclusieve schapenrassen die hij bij zijn lezingen over schapen gebruikt, een bonte verzameling met heel bijzondere wol. Een opvallend exemplaar met vier markante hoorns lijkt het werk van vele generaties fanatiek fokken op raskenmerken. "Nee hoor, dit ras bestaat al eeuwen en heeft zich zo ontwikkeld, geïsoleerd op een eilandengroep." Op een van de foto's 'leest' een schaap een beschrijving van zijn ras, wat een hilarisch beeld oplevert. "Ja, die doet het altijd goed. Daarmee sluit ik vaak een lezing af."

Hoe is je politieke loopbaan tot nu toe verlopen?
"Ik ben PvdA-er. In de gemeenteraad van Schijndel heb ik twee raadsperiodes volgemaakt, een periode overgeslagen, maar het begon toch weer te kriebelen en daarna weer een raadsperiode in Schijndel en aansluitend nu in Meierijstad."

Is oppositie voeren moeilijker dan regeren?
"De PvdA, de partij waar ik altijd trouw aan ben gebleven, is een bestuurderspartij. Ik wil dingen bereiken. Daar heb je invloed voor nodig. Regeren is altijd moeilijker, je bent kwetsbaar en moet soms slikken, maar je bereikt er wel meer mee. Maar het is zeker niet zo dat je alleen regeert als meerderheid. Je moet altijd goed luisteren naar de minderheid, naar de oppositie."

Deze raadsperiode is voor mij geslaagd als… geen cliché's graag
"Twee punten: Als ook de gemeente Meierijstad haar rol heeft genomen om bewustwording rond duurzaamheid over te brengen op haar burgers en bedrijven, maar daar zelf een voorbeeldrol in genomen heeft. We hebben geen tijd te verliezen. En als kinderarmoede teruggedrongen wordt."

'Guilty pleasure'?
"Tja, ik spaar zilveren lepeltjes, liefst met een maatschappelijk thema of met koeien er op. Heimwee naar mijn jeugd, mooi vakwerk? Ik kan het niet verklaren. Het werkt heerlijk ontspannen om Marktplaats af te struinen en dan een koeienlepeltje van 'De Eendracht 1e klas melk' te scoren."

In verband met de foto; wat is jouw mooiste plekje van Meierijstad, en waarom?
"Het buitengebied achter de wijk Grevekeur in Schijndel. Ik ben er trots op dat we als gemeente Schijndel het buitengebied hier zo mooi ontsloten hebben tot een prachtig wandelgebied en natuurspeeltuin waar, eerlijk is eerlijk, de SP een steentje aan bijgedragen heeft. Kijk ook maar eens op www.deweidonk.nl "

Is er nog iets wat je aan dit gesprek toe wilt voegen?
"In de eerste plaats wil ik het belang van Fairtrade uitleggen: Het kopen van eerlijke producten en daar een eerlijke prijs voor betalen. Ik wil niet leven ten koste van anderen. Een gezin in Colombia of Bangladesh hoeft niet in ellende te leven omdat ik goedkope bananen, koffie en katoen wil kopen. Mìjn zoon kon naar school, waarom moet ik van hun kinderen vragen kinderarbeid te verrichten? Zelf koop ik alleen nog maar Fairtrade kleding. En weet je wat een groot voordeel is? Je gaat bewuster leven en kopen. Om nog even terug komen op de vraag wanneer mijn raadsperiode geslaagd is: Het ergste in Nederland vind ik kinderarmoede, het wordt je niet gevraagd in welk gezin je geboren wordt, het overkomt je. Als de ouders hun kind dan niet kunnen bieden wat het nodig heeft, moeten wij dat als overheid doen. We moeten kinderen helpen in hun ontwikkeling. Overal ter wereld, maar ook hier, is het belangrijk dat mensen gelijke kansen krijgen. Dan mag het niet uitmaken in welk gezin je als kind wordt geboren. Daarom ben ik Sociaal Democraat: Niet je afkomst, maar wie je bent bepaalt je toekomst. En daar wil ik mensen graag een handje bij helpen."


20 / 40

21 / 40

Novemberblues

Altijd al heb ik beweerd dat ze wat mij betreft de maand november beter uit de jaarkalender kunnen knippen. Die maand wil ik liever overslaan. Veel te somber, veel te donker. Jarenlang zocht ik naar een nooduitgang voor die maand. Zelfs als kind al zei ik, terwijl het toch de maand was van Zie ginds komt de Stoomboot, een zak vol pakjes en spannende geheimzinnigheid: 'Weg met november.'
Nu lijkt er ineens iets gebeurd te zijn waardoor ik blij begin te worden met deze maand. November zelf is natuurlijk niet veranderd: de dagen worden nog altijd korter, de nachten langer, maar in mij is iets gebeurd. Sinds afgelopen winter behoor ik tot het gilde van de 'oude bessen', vrouwen op weg naar de tachtig. Dat zal het zijn.
Niks mis mee, een oude bes te zijn, trouwens. De jonge blom behoort tot het verleden. Zo'n jonge blom is wel mooi om naar te kijken; een oude bes heeft kraak en smaak. Dus ik voel me prima als voedzaam besje. Dat u niet denkt dat ik ga zeuren over ouder worden.

Onmiskenbaar is er iets gebeurd. Bij een nieuwe fase in je leven hoort anders waarnemen, anders voelen. Ineens ben ik de natuur anders gaan zien. Of anders...? ik ben haar misschien voor het eerst echt gaan zien. Hoe vernuftig zij is.
In onze tuin staat een grote, rode beuk. Een prachtige, oude boom met zijn dikke stam en rijke kroon. In de zomer biedt die op hete dagen volop schaduw. Te veel zelfs. Zó veel dat de beuk gerooid zal worden. Misschien kijk ik daarom nu met meer aandacht naar hem, ben ik stilletjes bezig afscheid van hem te nemen. Ik zie de bladeren bij elke windvlaag naar beneden regenen en mijn groene gras verdwijnt onder een, niet eens onaantrekkelijk, rood-bruin tapijt. Maar dat tapijt is slecht voor het gazon, zegt de buurman. Mijn oude-bessen-rug weet dus wat bladeren ruimen is. Dat voelt heel anders en gemakkelijker voor een jonge blom. Gewoon een logische natuurwet.

Wat ik nou zo vernuftig aan de natuur vind, is dat juist in november, als ik moeite begin te krijgen met de somberheid, zij ervoor zorgt dat het schaarser wordende zonlicht door kale takken volop de kans krijgt mijn donkere kamer in te gloeien. Dan verandert melancholie in blijheid. Dat doet me met kloppend hart en een begripvolle knipoog uitzien naar de overkill aan kunstlichtjes van december, die mensen gebruiken om de gezelligheid in huis te halen. Daarmee helpen ze de natuur een handje. Dat denken we misschien. Overbodige luxe. De natuur regelt het zelf wel met de bomen en de zon.
Voorbij is de tijd van mijn novemberblues. Nu put ik moed uit deze tijd van het nieuwe zien van wat de natuur door het vallen van de kleurrijke baadjes voor elkaar krijgt. Dat vallende blad, de lagere stand van de zon, waardoor het binnen lichter wordt: een probaat antidepressivum. Gedaan is het met de neerslachtigheid, het willen wegkruipen in het donkerste hoekje. November, als voorloper op de decembermaand waarin de dagen alweer gaan lengen. Ja, ik heb het licht gezien. Dank aan de natuur. Dank je wel, reusachtige beuk. Een mens is nooit te oud om te leren. Leve november, mijn lichtmaand.

Emmy van Haastrecht

Reageren? schrijvers@impesant.nl


De week tegen kindermishandeling

De week tegen kindermishandeling

Iedere 10 minuten rukt de politie uit voor een melding van huiselijk geweld. Kindermishandeling hoort daarbij.

De werkelijkheid is dat deze week helaas heel hard nodig is. Om kindermishandeling bespreekbaar te maken en gezamenlijk tegen te gaan. Nee.. kindermishandeling mag niet in een doofpot gestopt worden. Welk kind durft er nou mishandeling bespreekbaar te maken? Kinderen die onze hulp nodig hebben, maar niet durven te vragen… We moeten samen naar deze kinderen luisteren!

Kindermishandeling kan plaats vinden in de thuissituatie, maar ook binnen het netwerk van een kind. Er wordt vaak onderscheid gemaakt tussen de volgende vormen van kindermishandeling: Lichamelijke mishandeling: alle vormen van lichamelijk geweld.Emotionele of geestelijke mishandeling: een volwassen persoon scheldt het kind regelmatig uit, doet afwijzend en vijandig tegen het kind of maakt het kind opzettelijk bang. Lichamelijke verwaarlozing: het kind krijgt niet de zorg en verzorging die het nodig heeft. Emotionele of geestelijke verwaarlozing: doorlopend tekort aan positieve aandacht voor het kind. Negeren van de behoefte van het kind aan liefde, warmte, geborgenheid. Hieronder valt ook de situatie waarbij een kind getuige is van geweld tussen ouders of verzorgers. Seksueel misbruik: seksuele aanrakingen die een volwassene een kind opdringt.

Wanneer u een vermoeden heeft van kindermishandeling kunt u contact opnemen met Veilig Thuis. Zij bieden advies en ondersteuning bij (een vermoeden van) kindermishandeling of als je je veel zorgen maakt over de veiligheid van een kind. Veilig Thuis is telefonisch bereikbaar op: 0800-2000.


Rooienaren die leven met diabetes

Diabetes is een van de grootste volksziektes in Nederland. Ga maar na: Nederland telt naar schatting ruim 1,2 miljoen mensen met diabetes. (Het grootste gedeelte van deze mensen heeft diabetes type 2. Slechts 10 % heeft diabetes type 1.) Toch heerst er nog heel veel onwetendheid over deze ziekte. Diabetes is ook wel bekend als suikerziekte, de naam die de meeste van ons wel kennen.

Iedereen kan diabetes krijgen. Maar er zijn sommige (groepen) mensen die meer kans maken dan andere. Als je overgewicht hebt, heb je meer kans op diabetes type2. Dat wil echter niet zeggen dat iedereen met diabetes type2 overgewicht heeft. Naast overgewicht speelt ook erfelijkheid een rol. Als je van Turkse, Marokkaanse of vooral Hindoestaanse afkomst bent bijvoorbeeld, heb je meer kans op diabetes type2. Maar je kunt natuurlijk ook pech hebben. Ook in Rooi zijn er verschillende mensen die leven met diabetes. Ik sprak de Rooise Rens de Roo en Jessie van Aarle over het leven met diabetes type 1. Diabetes type 1 is een autoimuunziekte. Hierdoor maken de cellen in de eilandjes van Langerhans in de alvleesklier geen insuline meer aan.

Door: Lisa van de Ven

'Na 1 vingerprik stond ons leven op zijn kop'

"Ik ben Rens de Roo, ik ben 12 jaar en heb nu bijna 4 jaar diabetes type 1. In de kerstvakantie vier jaar geleden had ik heel veel dorst en was ik erg vaak moe. Daarnaast was ik heel veel aan het afvallen. Op 8 januari 2014 ben ik samen met mama naar de huisarts gegaan en daar stond na 1 vingerprik ons leven even op zijn kop. Ik had diabetes type 1 en vanaf dat moment was ik volledig afhankelijk van insuline omdat mijn eigen lichaam ermee was gestopt om dit zelf aan te maken. We moesten meteen door naar het ziekenhuis waar ik in het totaal vijf dagen moest blijven. Iedere twee uur moest ik mijn bloedsuiker controleren door middel van een vingerprik. Ook moest ik leren om zelf insuline in te spuiten, dit moest ik minimaal vier keer per dag doen. In die dagen hebben papa, mama en ik heel veel geleerd over diabetes."

Insuline, glucose ... lastige termen, wat is dat precies?
"Bij diabetes type 1 wordt er in het lichaam geen insuline meer gemaakt. Insuline zorgt ervoor dat alle glucose die uit de voeding wordt gehaald toegelaten wordt in de cellen van het lichaam. Zonder insuline blijft de glucose in het bloed, waardoor cellen zonder brandstof komen. Er ontstaat een te hoge concentratie glucose in het bloed en deze glucose wordt via de urine uitgescheiden. Diabetes type 1 kan alleen door het toedienen van insuline worden behandeld. Op dit moment krijg ik de insuline binnen via een insulinepomp. Er moet telkens gezocht worden naar een goed evenwicht tussen de hoeveelheid koolhydraten die ik ga eten en de hoeveelheid insuline die daarvoor gegeven moet worden.

"Inspanning, sport, zomerdagen, spanning en stress spelen een grote rol"

Een ideale bloedsuikerwaarde zit tussen de 4.0 en 8.0 mmol. Bij mensen met diabetes type 1 wordt er gestreefd naar een bloedsuiker tussen de 4.0 en 10.0 mmol. Om mijn bloedsuikers zo goed mogelijk onder controle te houden meet ik ze vaak. Voorheen door middel van een vingerprik, zo'n tien keer per dag. Nu heb ik sinds 1 ½ jaar een sensor waarop ik mijn waarde af kan lezen, hier ben ik heel erg blij mee. Vooral omdat dit me veel vingerprikken bespaart en het me helpt om mijn waardes beter onder controle te houden. Toch blijft het vaak moeilijk omdat je bloedsuikers van zo ontzetten veel factoren afhankelijk zijn. Zoals hierboven staat, van de hoeveelheid koolhydraten die ik eet, van de hoeveelheid insuline die ik hiervoor geef maar ook spelen zaken als inspanning, sport, warme zomerdagen, spanning of stress voor een moeilijk proefwerk, of een beginnende griep een grote rol in de regulatie van mijn bloedsuikers. Het blijft dus iedere dag een hele klus om dit zo goed mogelijk te doen."

Onwetendheid
"Ik vind het best lastig om te leven met diabetes. Ik moet er namelijk de hele dag op letten. Ik moet er telkens aan denken dat ik mijn bloedsuiker in de gaten houd, dat ik regelmatig meet en insuline bolus met mijn pomp. Als ik laag zit (een hypo heb, dit is een waarde onder de 3.8) dan voel ik me slap, duizelig en kan ik niet meer zo goed nadenken. Als ik hoge waardes heb dan heb ik hoofdpijn, buikpijn en voel ik me moe. Er heerst nog redelijk veel onwetendheid over diabetes. Ik moet bijvoorbeeld best vaak uitleggen wat ik heb en vertellen wat er op mijn lichaam zit. Mensen zien mijn pompje en mijn sensor zitten. Sommige mensen kijken alleen maar en andere vragen waar dat voor is. Soms zeggen kinderen wel eens tegen mij dat ik suikerziekte heb gekregen omdat ik teveel heb gesnoept. Ik weet natuurlijk dat dit niet waar is. Diabetes type 1 is gewoon pech, dit kan je niet voorkomen. Ik heb nu al 4 jaar diabetes en weet heel goed hoe ik er mee om moet gaan. Dit verandert voor mij niet omdat ik nu een tiener ben. Ik ben dit jaar naar de brugklas gegaan en vond het in het begin wel lastig dat ik bijna niemand in de klas kende en dat ik alles weer uit moest leggen. Ook moest ik wennen aan het fietsen naar school. Dit is een inspanning die flink invloed heeft op mijn bloedsuikers. Ik heb naast diabetes ook Coeliakie en daardoor mag ik geen gluten eten, dit vind ik soms nog moeilijker dan de diabetes. Ik wil graag net zoals mijn vrienden alles kunnen eten en hetzelfde kunnen doen. Dit is niet altijd mogelijk en daar baal ik soms wel van."

Lastige situaties
"In de eerste week op mijn nieuwe school had ik een flinke hypo. Daardoor was ik niet met de rest van de klas naar de nieuwe les gegaan en was ik alleen en wist ik even niet meer wat ik moest doen. Als ik erg laag zit kan ik niet zo goed meer nadenken. Gelukkig kan ik papa en mama altijd telefonisch bereiken, zij helpen me dan. Verder wil ik tegen alle mensen zeggen: geef aan de collecte van het diabetesfonds! Onderzoek naar genezing helpt, ik hoop dat ik ooit kan genezen van de diabetes type 1."

'Ik was nog maar negen en was in korte tijd vijf kilo kwijt'

Jessie van Aarle: "Ik weet sinds 21 juli 2005 dat ik diabetes type 1 heb. Ik was op dat moment negen jaar oud. De exacte datum weet ik nog omdat een familielid de dag erna jarig was. Hij was naar mij toe gekomen in het ziekenhuis. Ik gebruik een insulinepomp voor mijn diabetes. Ik was dus nog maar negen jaar toen ik ontdekte dat ik diabetes heb. Ik was toen in een korte tijd vijf kilo kwijtgeraakt, had heel weinig energie, ik moest heel vaak naar de wc en had heel veel dorst. Achteraf gezien voelde ik me al een tijdje niet lekker, maar omdat mijn bloedsuiker heel erg langzaam omhoog ging had ik dat niet door. We zijn samen bloed gaan prikken op aanraden van de huisarts en 's avonds moest ik naar het ziekenhuis om daar een paar nachten te blijven."

Leven met diabetes
"Ik vind het best wel lastig om te leven met diabetes. Je hele leven lang moet je met alles wat je doet rekening houden. Hoeveel je eet, hoeveel koolhydraten daar in zitten, hoeveel insuline je daarvoor nodig gaat hebben, en ga zo maar door. Heel veel factoren spelen hierbij een rol. Zoals sporten, studeren maar ook stress bijvoorbeeld. Je probeert eigenlijk de hele dag en nacht een balans te vinden tussen insuline en glucose. Wanneer je een gezond lichaam hebt wordt dit 'gewoon' voor je geregeld."

Ik mag gewoon suiker
"Er heerst nog veel onwetendheid over diabetes. Ik krijg vaak opmerkingen over mijn diabetes. De meest gestelde vraag is denk ik: "Mag je dan geen suiker hebben?". Om dit fabeltje maar meteen de wereld uit te helpen: ik mag gewoon suiker hebben. Ik moet alleen weten hoeveel suiker ik eet of drink zodat ik daar mijn insuline op aan kan passen. Daarnaast worden diabetes type 1 en 2 vaak door elkaar gehaald. Dit komt omdat het grootste deel van de mensen die diabetes hebben type 2 heeft. Als type 1 patiënt is het op dit moment nog onmogelijk om zonder insuline te leven. Ook wanneer ik op een streng dieet zou gaan. Niet dat dit bij alle type 2 patiënten wel kan, maar bij sommige is een dieet wel een goed behandelplan. Het is lastig dat sommige denken dat het heel makkelijk in te stellen is. Als het dus even niet goed gaat met mijn suikers ligt dat volgens sommige aan mij, terwijl ik hier niet altijd invloed op heb."

"Als tiener lukt rekening houden met elkaar nog niet altijd"

"Als tiener vond ik diabetes hebben extra moeilijk. Ten eerste is je lichaam al bezig om zijn hormoonhuishouding op orde te krijgen, waardoor je in de pubertijd ineens veel meer insuline nodig gaat hebben dan dat je als kind nodig had. Verder vond ik het heel moeilijk te accepteren dat ik chronisch ziek was. Ik heb als tiener ook gemerkt dat rekening houden met elkaar nog niet altijd lukt. Dat is erg lastig wanneer dit voor je ziekte wel nodig is. "Ik ben een keer op vakantie geweest in Turkije met een vriendin. Daar gingen we wat drinken en vroeg ik aan de barman of ik echt cola light had gekregen. Als ik gewone cola drink zonder insuline te spuiten stijgt mijn bloedsuiker namelijk heel erg. Deze man verzekerde mij dat ik light had gekregen. Na een paar cola voelde ik mij niet zo lekker en ik kreeg mijn bloedsuiker maar niet omlaag. Ik was bang dat mijn insuline het door de warmte niet meer deed dus toen zijn we 's nachts naar de apotheek gegaan om nieuwe insuline te halen. Achteraf bleek dat ik helemaal geen cola light had gekregen maar gewone cola. Toch moet je proberen zoveel mogelijk van je leven te genieten, ondanks dat je baalt van je ziekte. Er is meer in je leven dan alleen diabetes. Blijf goed voor jezelf zorgen maar geef niet de schuld aan jezelf als het je even niet lukt. Diabetes is een ziekte met af en toe en eigen wil en daar heb je je aan over te geven.

Kalenders van het mooie Rooi

Jan Soetens werkt al ruim elf jaar bij d'n einder. Hij werkt daar bij de afdeling Kopie&Print. Omdat tegenwoordig steeds meer digitaal gaat lopen ook de inkomsten van deze afdeling terug. Jan en andere medewerkers bedachten daarom wat nieuws.

"De opbrengst van d'n einder gaat ieder jaar naar verschillende goede doelen. Zo ook de opbrengst van de Kopie&Print. Afgelopen jaar werd er weer € 10.000 euro uitgedeeld. Wij waren op zoek naar iets nieuws en bedachten toen dat we kalenders wilden maken. Met een Roois tintje natuurlijk. Mijn vrouw, Jeanne Soetens, maakt al jaren prachtige natuurfoto's in Rooi. Deze wilden we graag gebruiken voor de verschillende kalenders. We hebben gekozen voor grote en kleine kalenders, en natuurlijk een verjaardagskalender. Daarbij heb ik voor de opmaak gezorgd."

Jan werkt al ruim elf jaar bij d'n einder. "Toen ik stopte als leerkracht wilde ik nog niet bij de pakken neer gaan zitten. Ik deed meer vrijwilligerswerk en sindsdien werk ik dus ook bij Kopie&Print. Ik heb het werken met computers altijd al ontzettend interessant gevonden. Dat begon in de jaren tachtig toen we op school te maken kregen met de eerste computers van Philips. Nu werk ik dus zo'n twee keer per week bij d'n einder en het liefst ben ik dan ook met computers bezig. Dit project lag me dus wel. De opmaak heb ik daarom ook zelf verzorgd."

Ben jij benieuwd naar de kalenders? Neem eens een kijkje bij d'n einder aan de Sluitappel 17a. Hartstikke leuk om te geven en om te krijgen natuurlijk. En niet geheel onbelangrijk, je steunt ook nog eens een goed doel.

Kerkberichten

Sint Antonius Nijnsel

Zo 26/11: Eucharistieviering om 11.00 u. met koor Aurora. Intenties: Piet Rooijakkers, Betsie v.d. Heijden- van Dinther, Antje Habraken- Smits, Jos Peters, Gerard en Bertha Verbakel- Wijnen, Ann van de Laar, Driek en Martha v.d. Berg- van Zoggel en zoon Gerrit, overl. fam. v.d. Berg en van Zoggel.
Di 28/11: 09.00 u: Eucharistieviering.

Odendael
Zo 26/11:
Eucharistieviering met Odendael koor. Intenties: Adriaan en Bertha van Nuland- Aarts en familie.
Di 28/11: 19.00 u: Rozenhoedje bidden in de stilte ruimte.

Sint Genoveva-kerk, Breugel
Do 22/11:
18.15 u: Rozenhoedje, 18.30 u: Eucharistieviering, aansluitend stille aanbidding.
Zo 26/11: 09.30 u: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Intentie: Ietje van Dinther-Raeven, Mia Donkers-van Heeswijk, familie Donkers-Pijnenburg, Snoeba Eijkenboom, Ton Goossens, Jan Streur, Cees en Leon van Stuivenberg, 14.00-16.00 u: Kerk open ivm Open kerkendag.
Do 30/11: 18.15 u: Rozenhoedje, 18.30 u: Eucharistieviering, aansluitend stille aanbidding.
Za 02/12: 18.30 u: Eucharistieviering m.m.v. Rob van Stuivenberg.
Zo 03/12: 09.30 u: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Kinderwoorddienst. Intentie: Ad Versantvoort, Miny van de Ven-Winkelman, Karel en Elisabeth Faessen-van Tilburg, Willemien Merks-Roestenburg, Miet Foolen, Ine en Piet Maximus.

Sint Petrus' Banden, Son
Wo 22/11:
19.00 u: Eucharistieviering.
Za 25/11: Geen Eucharistieviering in Son of in Breugel.
Zo 26/11: Hoogfeest Christus Koning van het Heelal, 10.30 u: Eucharistieviering m.m.v. het Pelgrimskoor uit Sint-Oedenrode.Tijdens deze viering zal onze bisschop, Mgr. dr. G.J.N. de Korte, het H. Vormsel toedienen aan kinderen uit de verschillende locaties van onze Heilige Odaparochie. N.B. Vandaag begint de Eucharistieviering een half uur eerder dan gebruikelijk op zondag. In het kader van de Open Kerkendag is de Sint Petrus' Bandenkerk geopend van 14.00 tot 16.00 uur.
Wo 29/11: 19.00 u: Eucharistieviering.
Vr 01/12: Eerste vrijdag van de maand 08.30 u: Eucharistieviering.
Za 02/12: 18.30 u: Eucharistieviering in Breugel.

H. Martinus Olland
Za 25/11:
17.30 u: Eucharistieviering met kerkkoor. Intenties: Toos de Haas-Verberne, overleden ouders Essens-Swinkels en Astrid.

Protestantse Kerk Knoptoren
Zo 26/11: Dienst in de Knoptorenkerk, 10.00 u: Predikant Ds. D. Strasser.

Martinuskerk
Za 25/11:
18.30 u: Eucharistieviering met Het Goede Herder Koor. Intenties: Jan van de Ven, Fien Rovers – Markgraaff, Johan Rovers, Wim van Hommel, Overleden ouders Willem en Marie Verhagen – van Schijndel en kinderen, Overleden leden van Het Goede Herderkoor.
Zo 26/11: Hoogfeest Christus Koning – Odazondag - Vormselzondag 09.30 u: Eucharistieviering met Het Martinuskoor. Intenties: Lucie Claessens – Kikken, Janske Bekkers, Lies van den Brand – Verhoeven, Cisca en Jan Steenbakkers – van Erp, André van Hoof, Levende en overleden leden van Het Martinuskoor, Co Buur.
Maandag, donderdag en vrijdag 09.00 u: Eucharistieviering in de Dagkapel van De Goede Herderkerk.
Di 28/11: 09.00 u: Eucharistieviering in de Antonius van Padua kerk te Nijnsel.
Wo 29/11: 19.00 u: Eucharistieviering in de Heilige Ritakapel te Boskant.


Ernstig ongeval op Lieshoutseweg

Foto: AS Media

Sint-Oedenrode - Op de Lieshoutseweg in Sint-Oedenrode heeft vanmiddag een ernstig ongeval plaatsgevonden tussen de Jagersweg en Witte Bleek.

Een personenauto raakte na het inhalen van een vrachtwagen van defensie in de slip en knalde tegen een boom. De mannen van defensie zijn uitgestapt en hebben eerste hulp verleend. Een traumahelikopter kwam ter plaatse. De bestuurder was een een 81-jarige vrouw. Zij is ernstig gewond met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht, onder begeleiding van een trauma-arts. De weg is in beide richtingen afgesloten.

Bijzondere dag voor de Sint Petrus' Bandenkerk

Zondag 26 november is voor de Sint Petrus' Bandenkerk een bijzondere dag: tijdens de Eucharistieviering zal de bisschop van Den Bosch, Mgr. dr. G.J.N. de Korte, het H. Vormsel toedienen aan kinderen uit Son en Breugel en uit de andere locaties van de Heilige Odaparochie.

De viering wordt opgeluisterd door het Pelgrimskoor uit Sint-Oedenrode en begint om 10.30 uur, dus een half uur eerder dan op zondag gebruikelijk.

In het kader van de Open Kerkendag is de kerk geopend van 14.00 tot 16.00 uur. Nu het gebouw binnenkort aan de eredienst wordt onttrokken, is dit een mooie gelegenheid om nog eens op eigen wijze door de kerk te lopen, rond te kijken bij de dierbare plekken en samen of alleen herinneringen op te halen.

Steunpunt Vrijwilligerswerk zoekt vrijwilligers

Het Steunpunt Vrijwilligerswerk van Welzijn De Meierij is steeds op zoek naar vrijwilligers voor uiteenlopende vragen in Schijndel en Sint-Oedenrode. Ook deze keer hebben we enkele interessante vacatures van de vacaturebank voor u uitgelicht.

Docent Digisterker Bibliotheek Sint-Oedenrode
De Bibliotheek Sint-Oedenrode is op zoek naar een vrijwilliger die de cursus Digisterker (werken met e-overheid) wil begeleiden. Elke cursus bestaat uit 4 bijeenkomsten van 2 uur. Heeft u goede communicatieve, didactische en presentatievaardigheden en/of bereidheid om zich daar verder in te ontwikkelen? Dan is deze vacature iets voor u! U neemt deel aan een docententraining van een dagdeel voor Digisterker-docenten en bent daarnaast bereid om een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) te overleggen. (vacaturenummer 18194)

Vrijwilligers gezocht voor de Maag Lever en Darmstichting
De Maag Lever en Darmstichting is op zoek naar vrijwilligers. Zo zijn ze op zoek naar een coördinator, wijkhoofden en collectanten. Als coördinator ben je verantwoordelijk voor het werven van collectanten, het klaarmaken van de bussen, kaartjes in orde brengen en het contact houden met de organisaties. Taken van het wijkhoofd zijn het regelen en begeleiden van collectanten. Ook is de Maag Lever en Darmstichting op zoek naar vrijwilligers die willen collecteren. Werktijden zijn in overleg. (vacaturenummer 10907)

Voor aanmelding of informatie kunt u contact opnemen met het Steunpunt Vrijwilligerswerk van Welzijn De Meierij; u kunt bellen (073 – 5441400) of mailen (vrijwilligerswerk@welzijndemeierij.nl).

Gasten bij Zij Actief Nijnsel

Op woensdagavond 15 november waren de leden van vrouwencontact Olland te gast bij
Zij Actief Nijnsel. Het bestuur en programmabegeleiding van de Nijnselse vereniging hadden alles uit de kast gehaald om er een leuke en gevarieerde avond van te maken.

Na een bakje koffie met wat lekkers, werden de groepen door middel van Sinterklaasliedjes gevormd, zodat er een mooie mix ontstond van Ollandse en Nijnselse leden. Er waren verschillende spellen, afwisselend actief en interactief. Dit zorgde voor een mooie opening om samen te werken, en natuurlijk voor heel veel gespreksstof.

Hilariteit alom toen in de laatste en beslissende ronde de teamcaptain naar de bel moest sprinten om het goede antwoord te geven waar een bepaalde tekst in DeMooiRooiKrant te vinden was. Na de puntentelling en de uitreiking van de eerste prijs, was er nog een spectaculair optreden van de Roling Diva's! Deze act werd opgevoerd door bestuursleden en programmabegeleiding van beide verenigingen. Een mooie samenwerking.

Het was voor de leden van deze twee verenigingen een leuke avond om op deze manier kennis met elkaar te maken en zeker voor herhaling vatbaar.

Figuranten gezocht voor Eftelingmusical

Wie er al jaren van droomt om mee te spelen in een échte musical kan nu zijn of haar kans grijpen. Theater De Blauwe Kei, sinds september gevestigd op CHV Noordkade, is op zoek naar twintig kinderen die mee willen spelen in de Eftelingmusical De gelaarsde kat op zaterdag 10 maart.

Het Veghelse theater zoekt jongens en meisjes in de leeftijd van zes tot en met twaalf jaar die het leuk vinden om te acteren, dansen en zingen. Wie zijn of haar kind wil aanmelden als figurant kan het inschrijfformulier downloaden op www.blauwekei.nl en uiterlijk vrijdag 8 december retour sturen.

Samen met de Efteling selecteert De Blauwe Kei uit alle inzendingen twintig kinderen. Iedereen die geselecteerd wordt speelt mee in alle twee de voorstellingen in De Blauwe Kei op zaterdag 10 maart (13.30 en 16.00 uur). In de ochtend voorafgaand aan de voorstelling krijgen figuranten een theaterworkshop waarbij alle scènes van de sprookjesmusical worden aangeleerd. Wie weet speel jij straks wel in de Eftelingmusical!

Straatnamen in Veghels Buiten

Alle straten van Veghels Buiten hebben een naam gekregen, het zijn straatnamen die aansluiten bij de karakteristiek en kwaliteit van Veghels Buiten. Het college van B&W van Meierijstad heeft besloten akkoord te gaan met de vaststelling van de resterende straatnamen in Erpseweg Zuid.

In nauw overleg met de Commissie Naamgeving van voormalige gemeente Veghel is in 2014 een voorstel voor de straatnamen in het nieuwe woongebied Veghels Buiten opgesteld. Hierin zijn de toekomstige straatnamen voor heel Erpseweg Zuid vastgelegd. Omdat in 2014 nog geen sprake was van concrete bouwaanvragen, en ook nog geen definitieve stratenplannen bekend waren, heeft de formele vaststelling van de eerste straatnamen pas in juli 2016 plaatsgevonden. Nu hebben de resterende straten ook een naam gekregen.

Hoeves en Akkers
Bij het uitwerken de namen is gekeken of deze aansluiten bij de karakteristiek en de kwaliteit van Veghels Buiten. Voor de Erfbuurtschappen wordt de uitgang "hoeve" gebruikt. De uitgang "hoeve" wordt gekoppeld aan voornamen van mensen. Hierbij is gekozen voor voornamen met een historie in Veghel, zoals Teresiahoeve, Stevenshoeve, Catharinahoeve. Voor de Kloosterbuurtschappen en het Gehucht is gekozen voor de uitgang 'akker' zoals Kesselakker, Souverijnsakker, Loijenakker.

Harrie Koolen: een prachtige schilder

Vanaf 14 november tot begin 2018 hangt de benedenverdieping van Simeonshof in Erp weer vol met realistische schilderijen. Harrie Koolen uit Keldonk laat hier wat staaltjes van zijn vakmanschap zien. Vooral dieren, van koeien tot vechtende wolven, vormen zijn inspiratiebron.

Harrie is autodidact en laat zien dat je ook zonder diploma kunstacademie prachtig schilderwerk kunt maken. Genieten dus. Dit alles is te zien in: Simeonshof, Simeonshof 1, 5469 CK in Erp. Kom je met de auto dan is er ruime parkeergelegenheid op het Hertog Janplein en in de Paus Joanneslaan. Vandaar is het slechts enkele stappen naar de ingang van Simeonshof, direct tegenover de achterkant van de Servatiuskerk. (ook de moeite van het bekijken waard) De tentoonstelling is dagelijks te bezoeken. Je bent welkom tussen 10.00 en 18.00 uur, gratis toegang. Voor een drankje is er een horecavoorziening in huis.

Drie Dorpencross: voor alle hardlopers

Aanstaande zondag, 26 november, vindt weer de jaarlijkse Drie Dorpencross van Fortuna'67 plaats. Dit hardloopevenement vindt plaats in de bossen aan de Coevering, in het hart van Meierijstad.

Er worden circa 500 deelnemers verwacht. De recreanten bijten om 10:30 uur het spits af. Zij lopen de ronde van ruim 1,9 kilometer 1 tot 4 keer, naar eigen keuze. Deze recreatieloop staat open voor alle hardlopers: jong of oud, geoefend of beginner. Vanaf 11:30 uur volgen de starts voor de wedstrijden in de verschillende leeftijdscategorieën voor wedstrijdlicentiehouders. Ook prachtig om als toeschouwer van te genieten. Deze wedstrijden zijn onderdeel van de Kempische Cross Competitie. Deelnemers aan deze competitie beschouwen de Driedorpencross als de mooiste van deze cyclus. De startlocatie is tegenover Molenweg 4 te Sint-Oedenrode, de route hiernaartoe is duidelijk aangegeven. Inschrijven is op de dag zelf mogelijk vanaf 9.00 uur of via www.fortuna67.nl.

Huldiging vrijwilligers Rode Kruis

Op 17 november zijn de vrijwilligers van de nieuwe afdeling MBB van het Rode Kruis voor de eerste keer bijeen geweest voor de jaarlijkse feestavond. Deze werd gehouden in het recent in frisse kleuren geschilderde Rode Kruis-gebouw aan de Evertsenstraat in Veghel, dat dagelijks door meerdere verenigingen wordt gebruikt voor activiteiten als EHBO, reanimatie en sociale hulpverlening.

Het was een bijzondere bijeenkomst waarin voorzitter Paul Streppel alle vrijwilligers dankte voor hun inzet en terugblikte op de fusie tussen de afdelingen. Hij noemde het Rode Kruis een dynamische organisatie hetgeen koerswijzigingen met zich mee brengt die niet voor alle vrijwilligers even vanzelfsprekend zijn. Toch is het belangrijk de focus op de toekomst te richten. Er is werk genoeg te doen en het werven van nieuwe, jonge, vrijwilligers is daarom van groot belang. Hoe mooi het is om vrijwilliger bij het Rode Kruis te zijn werd duidelijk geïllustreerd door de huldiging van vijf dames die hun sporen hebben verdiend. Allereerst reikte Peer Hurkmans, portefeuillehouder evenementenhulpverlening, de oorkondes en bijbehorende versierselen uit aan Wilma van Veggel, Inge vd Berg-Verbruggen en Monic Grevenstuk-Westheim voor respectievelijk 10,20 en 30 jaar trouwe dienst. Hun niet mis te verstane werkzaamheden werden terecht publiekelijk breed uitgemeten. Dat geldt evenzeer voor Stanny van Beek-van Eck (10 jaar) en Annie Schelleken-Leijten (20 jaar) die door omstandigheden niet aanwezig konden zijn en op een later tijdstip worden gehuldigd. Daarna werden de dames Corrien Escher-Zoun en Hanneke Vissers door Paul Streppel in het zonnetje gezet. Zij verrichten een scala aan werkzaamheden binnen de afdeling maar zijn vooral bezig met tracing, een speciale Rode Kruis activiteit om vluchtelingen en andere ontheemden telefonisch in contact te brengen met familieleden of bekenden in het land van herkomst. Het vergt vaak intens speurwerk om mensen in totaal verwoeste en onveilige landen te traceren. Als het lukt is er vreugde alom. Corrien doet dit werk al 20 en Hanneke 30 jaar. De afdeling MBB is trots zulke vrijwilligers in haar midden te hebben!

Kickboksgala in Meierijstad

Als het aan Antoon Donkers en Fouad el Meliani ligt dan komt er volgend jaar een gloednieuw kickboksgala in Meierijstad. Beide heren nodigen ondernemers uit Meierijstad of ondernemers met een bedrijf in Meierijstad uit om deel te nemen aan Meijerijstad Fight Cancer Night. Deelname gaat niet zonder slag of stoot. "We beginnen met twee keer in de week trainen en vanaf volgend jaar zomer drie keer", vertelt Fouad van Meliani Fight & Fitness.

Het woord kickboksgala wil Antoon eigenlijk niet gebruiken. "Dat past niet bij Boerdonk. Het is een kickboksavond op 18 augustus in hetzelfde weekend als de Buffelrun. We hebben dan alle faciliteiten om een dergelijk evenement te organiseren."

Afbeulen
De ondernemers worden in hun reis naar de boksring begeleid door de trainers van Meliani Fight & Fitness. Fouads ogen beginnen te twinkelen. Hij kan niet wachten tot het afbeulen mag beginnen. "Dat komt wel goed. Wij gaan de deelnemers echt aanpakken. Ze worden compleet afgemat", zegt hij gemotiveerd. Het kan natuurlijk zijn dat iemand een keer een training overslaat, maar het wordt wel serieus aangepakt. "Er wordt zowel technisch als conditioneel getraind. Uren maken is heel belangrijk in het kickboksen. We gaan straks helemaal los", belooft Fouad. Een van de ondernemers die het avontuur aangaat is Ton Kanters. Ton heeft een onderneming in Schijndel. Zijn omgeving verklaarde hem voor gek. "De verwachtingen op de zaak zijn niet heel hoog", lacht hij. "Ik ga ze verrassen en verbazen." Zelf was hij meteen enthousiast. "Het is een geweldig idee. Ik wil graag sporten, maar door de drukte schiet dat er wel eens bij in. Nu heb ik een stok achter de deur. Lekker mijn kop leeg maken en na elke training total loss naar huis."
Na afloop van alle trainingen worden, in overleg met de trainers, twee ondernemers aan elkaar gekoppeld. Zij gaan op 18 augustus tijdens de eerste editie van het Meijerijstad Fight Cancer Night de strijd met elkaar aan. "De boksers gaan dan in gesprek over wat wel en niet mag. Ik kan me voorstellen dat er partijen zijn waarbij wordt besloten om stoten op het hoofd te verbieden. Uiteindelijk bepaalt de jury een winnaar", legt Antoon uit.

De Meijerijstad Fight Cancer Night heeft drie ultieme doelen. De organisatie wil met het evenement Meierijstad op de kaart te zetten en ondernemer met elkaar in contact brengen. Toch is het belangrijkste doel het steunen van KiKa (Stichting Kinderen Kankervrij). Het streefbedrag van 3000 euro lijkt makkelijk haalbaar, mits er genoeg geïnteresseerden ondernemers zijn. "We willen minimaal twaalf en maximaal achttien deelnemers. Als dat lukt dan halen we de 3000 euro zeker." Het bedrag waar Antoon op hoopt, ligt vele malen hoger. "De 10.000 euro is haalbaar, daar geloof ik heilig in." Voor Ton is het goede doel een extra drijfveer. "Het heeft de doorslag gegeven om mee te doen. Als ondernemer wil je een doel hebben, maar ook je maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen. Door mee te doen aan de Meijerijstad Fight Cancer Night slag ik twee vliegen in één klap."
Het kickboksavond op 18 augustus in Boerdonk wordt buiten gehouden. Antoon belooft spektakel. "Opkomstmuziek, opkomstdames, een bijnaam en een bekende Nederlander als presentator. De avond wordt afgesloten met een geweldige feestavond." Ton vult aan: "De entourage is belangrijk. Al deze plannen geven het evenement wat extra cachet. Ik heb er super veel zin in."

De kosten bedragen 1.500 euro. Daarvan gaat 250 naar Kika. Het bedrag is inclusief: trainen, tien entreetickets (15 euro per stuk), 50 consumpties (2 euro per stuk). Antoon: "De taxirit naar huis op 18 augustus is wel voor eigen rekening", besluit hij lachend. De organisatie geeft voorlichtingsavonden op: 27 november in De Brink, 28 november in café de Paal, 30 november in Café-Zaal Kleijngeld en 8 december in D'n Brouwer. Al deze avonden starten om 20.00 uur.


Kerstpostzegels op de verzamelbeurs

Op zondag 26 november houdt de afdeling Zuid-Nederland van 'De Verzamelaar' een ruilbeurs voor allerlei verzamelingen in gemeenschapshuis 'De Brink' in Eerde. Deze keer houdt Peter Wielink uit Waalre een tentoonstelling met zijn verzameling kerstpostzegels.

In 1987 werden in Nederland de eerste kerstpostzegels uitgegeven. Peter vond dit direct een heel leuk verzamelgebied. Hij had altijd al postzegels verzameld. Als jongen van een jaar of 5 kreeg hij van zijn vader zijn eerste postzegelalbum. Hij heeft altijd op thema verzameld. Het begon met een verzameling postzegels van vogels, die hij ook nog altijd heeft en waarvoor hij nog steeds op zoek is naar uitbreidingen. Ook heeft hij thema verzamelingen van muziekinstrumenten, vuurtorens en auto's & motoren. Peter heeft de Nederlandse kerstpostzegels compleet, zowel gestempeld als ongestempeld. Daarnaast heeft hij ook kerstpostzegels uit diverse andere landen. Een bijzonder deel van zijn verzameling zijn de kerstpostzegels uit Åland. Hier is hij ook lid van de Collectclub en die geven ook ieder jaar velletjes kerstpostzegels uit. Vaak zelfs met gouden glitter of holografische effecten. Als u deze tentoonstelling wilt zien, of als u nog leuke kerstpostzegels voor hem heeft, kom dan eens een kijkje nemen op de verzamelbeurs. De ruilbeurs wordt gehouden op zondag 26 november van 09.00 tot 12.00 uur in gemeenschapshuis 'De Brink' aan het Sint Antoniusplein 7 in Eerde. Tijdens deze verzamelbeurs is er van alles te ruilen, o.a. van supermarktacties zoals de Freek Vonk stickers van AH, Emoji's van Plus, Efteling munten van Emté, enzovoorts, maar ook voor ansichtkaarten, lucifermerken, markclips, munten en jokers. Iedereen is van harte welkom.

"Persoonlijke service vinden wij erg belangrijk"

Kim en Anouk van de Ven hebben een top jaar achter de rug met hun beddenspeciaalzaak Vennotex. De tweeling merkt dat hun klanten na 31 jaar de weg naar het bedrijventerrein in Nijnsel nog steeds weten te vinden.

"Persoonlijke service vinden wij erg belangrijk. Ik houd mij vooral bezig met de verkoop online, administratie en organisatie en Kim is druk in de winkel. Wij zijn altijd beide in de zaak te vinden voor direct advies en contact met de klant", vertelt Anouk.

Vennotex heeft een breed aanbod in linnengoed, bed textiel, bedden, boxsprings en relaxfauteuils. Vanuit de hele regio komen mensen naar de beddenspeciaalzaak voor de ruime keus in beddengoed, met name Rivièra Maison. "Dat is op dit moment helemaal hot, zowel in onze winkel als online. We hebben mensen uit het hele land die speciaal voor dit beddengoed naar Nijnsel rijden. Door onze scherpe prijs vliegen ze de winkel uit. Rond de feestmaand is het helemaal een gekkenhuis."

De zaak is van dinsdag tot en met zaterdag geopend van 09.30 uur tot 17.30 uur en op zaterdag tot 16.00uur. Toch liever buiten de openingstijden shoppen? Geen probleem! "Wij komen onze klanten graag tegemoet, ook in de avonduren. Daarnaast rijden wij nog steeds regelmatig naar onze klanten voor advies aan huis. Dit is vooral voor oudere mensen een grote uitkomst." De zussen koesteren de dorpsmentaliteit. "Veel oud Rooienaren zien wij in onze winkel verschijnen. Van huis uit kennen ze de vertrouwde service van onze ouders. Zij hebben jarenlang aan het roer gestaan. Anouk en ik willen onze klanten dezelfde service bieden."

Speciaal voor de decembermaand heeft Vennotex een paar mooie aanbiedingen:
- 50% korting op bijna alle Rivièra Maison dekbedden - alle matrassen en kussens van Tempur, 2e halve prijs - diverse Norma matrassen met kortingen t/m 50% - leuke cadeau artikelen.

Verhalentafel bij het Onderonsje

Foto: Manon Swinkels

Deze maand komt rasverteller Antoon Buiting met zijn onuitputtelijke verhalenbundel naar het Onderonsje. Op donderdag 30 november kunt u luisteren naar zijn smakelijke verhalen met de Brabantse tongval én u kunt ook uw verhaal met ons delen als u wilt.

Het wordt een gezellige middag die begint om 14.00 uur met koffie/thee en iets lekkers erbij. Aanmelden is voor deze activiteit niet nodig. U kunt spontaan binnenvallen. Bij het Onderonsje is iedereen vanaf 55 jaar van harte welkom. Aanmelden en info bij: Petra Vesters, tel.06-10068676 en Karin van Vlerken, tel. 06-13992915. Tijd: 14.00-16.00 uur. Damiaancentrum, Schijndelseweg 46, 5491 TB Sint-Oedenrode, www.damiaancentrum.nl

Pop-up restaurant La Fabrique

Van 8 tot en met 11 december opent in het voormalige Bata-fabriek in Best een pop-up restaurant. In de keuken van La Fabrique staat iedere avond een andere topkok en de totale opbrengst gaat naar stichting Vakantiehuis De Sprinkhaan.

Verschillende koks, vrijwilligers, restaurants en sponsoren zetten zich in om van La Fabrique een succes te maken en een mooi bedrag op te halen voor het goede doel. Vakantiehuis De Sprinkhaan is een stichting die kinderen en (jong) volwassenen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking een leuke vakantie wil geven in een fijne omgeving. Op de website www.lafabrique.nu presenteert iedere kok zijn menu en kunt u een tafel te reserveren.

Jongeren koken met ouderen

Dinsdag 16 november werd er weer gekookt door de leerlingen van het Elde college. Deze gebeurtenis vond plaats in De Loop'r in Olland en in de Beckart in Nijnsel.

De leerlingen kregen ondersteuning van een ervaren kok. Het project, een samenwerking van de KBO's uit de genoemde kerkdorpen, werd steeds drukker bezocht. In Olland door 35 en in Nijnsel door 20 personen. Door geldgebrek dreigde het project niet door te gaan, maar door een gift van Stichting Kapel (Heilige Martinus) kan het project gelukkig verder.

Foto:
Foto:

De aanwezigen spraken dan ook hun dank uit voor deze gift. De maaltijden waren weer van hoge kwaliteit en de ouderen gingen weer zeer tevreden huiswaarts. Op 27 februari 2018 wordt er weer gekookt.

Prijswinnaar en jubilarissen

De vogelshow van de Rooyse Vogelvreugd heeft veel bezoekers vreugde gebracht. Ze zagen de meest prachtige vogels geëtaleerd in een mooie tentoonstelling.

Verschillende clubleden vielen in de prijzen, waaronder Donald Pruisen. Hij werd eerste en tweede met zijn glosterkanaries. Behalve Donald werden ook enkele jubilarissen in het zonnetje gezet. Stuk voor stuk mensen waar de vereniging trots op is.

In de huid kruipen van Jeffrey Herlings

Frank van den Oever, Jaap van der Rijt (midden) en Jan van Hastenberg op het parcours van hun maïscross. Enkele van de jongste leden staan ook op de foto, waaronder de kleine Duke.

Duke Janssen is het jongste lid van MCC de Ganghouwers, de organisatoren van de maïscross in Sint-Oedenrode. Komend weekend gaat hij zijn eerste editie meemaken. Dat zal voor hem een enorme belevenis worden. Ook voor honderden mensen in de regio. De maïscross op de kruising Jekschotseweg/Weievenseweg trekt namelijk ieder jaar veel bekijks én deelnemers.

Vanuit heel Nederland komen ze aanstaande zondag naar Sint-Oedenrode. Het is een wedstrijd in een serie van vier maïscrosswedstrijden. Rooi staat in het rijtje met Handel, Boekel en Odiliapeel. "De maïscross is vooral voor hobbyisten", vertelt Jan van Hastenberg van MCC de Ganghouwers. "Dat maakt het leuk en toegankelijk. Voor de populariteit van de sport is het heel goed. Mensen kunnen zo van dichtbij de sport beleven." De bulten op de maïsplak van Frank van den Oever liggen er al een paar weken. Aan het eind van deze week wordt het gehele parcours klaargemaakt. Een flinke klus, want er komt een parcours van een paar kilometer lang en een grote feesttent. Zaterdagavond wordt een feest gehouden voor alle vrijwilligers die het evenement mede mogelijk maken.

Op zondag worden de eerste deelnemers al vroeg verwacht. "Vorig jaar stonden er een paar al om 6.00 uur in de ochtend aan de poort. Die hadden er zin in! Het is ook echt geweldig om mee te doen. Amateurcrossers merken op deze manier hoe het voelt om een wedstrijd voor veel publiek te rijden. Ze kruipen dan een beetje in de huid van Jeffrey Herlings", trekt Jaap van der Rijt een vergelijking. Ook hij is al een tijdje bezig met de organisatie van dit evenement dat alweer voor de derde keer plaatsvindt. "Het wordt weer een spektakel, dus het is zeker de waard om zondag te komen kijken. Er is o.a. muziek van de band Dude en mensen kunnen live Formule 1 kijken", nodigt hij tot slot uit.


Dames MHC verdwijnen van de laatste plek

De dames van MHC Sint-Oedenrode speelden afgelopen weekend een belangrijke wedstrijd. Thuis werd aangetreden tegen Boxmeer dat één punt meer had. Het beloofde een spektakel te worden.

De thuisploeg had hard getraind en wilde er alles aan doen om de punten in Rooi te houden. Ook de vrijdagavond-training, die voorheen nog wel eens slordig was, was afgelopen week ontzettend fel en fanatiek. Coach Jan Kemps en assistentes Hugo van Gent en Bob Meijer hadden vertrouwen in de wedstrijd, evenals de dames zelf.

Rooi startte de wedstrijd goed en liet meteen een keurig spel zien. Er werd simpel rondgespeeld en er werd gelijk een kans gecreëerd via links. Dieke Gordijn, die wederom een sterke wedstrijd speelde, ontving de bal van Lisa van de Ven en kwam via links naar binnen. Zij gaf de bal voor aan Floor Rooijakkers die de 1-0 wist te scoren.

Niet veel later was het wederom Sint-Oedenrode dat het doel van Boxmeer wist te vinden. Ditmaal was het Lotte Muusz die sinds dit seizoen af en toe meedoet met het eerste team van MHC. De dames van Boxmeer wisten niet om te gaan met het snelle en goede spel van MHC en kwamen daardoor niet in de wedstrijd. Toch wist de uitploeg wat later de 2-1 op het scorebord te zetten. Geen reden tot paniek want het team van coach Jan Kemps was stukken sterker.

In de rust werd de dames verteld dat ze dit vast moesten houden. De drie punten moesten en zouden in Rooi blijven. Helaas was het in de twintigste minuut Boxmeer die via een corner wisten te scoren. De bal ging via de paal het doel in. De dames van Rooi bleven vechten en kansen creëren. Niet veel later wist Aukje Loeffen de 3-2 te scoren via een prachtige tip-inn. Dit was tevens ook de einduitslag van de wedstrijd. Een enigszins vertekend beeld, want de dames van MHC waren beduidend sterker. Desalniettemin was de ploeg maar wat blij met de drie punten! Volgende week staat de uitwedstrijd tegen Goirle op het programma. De laatste wedstrijd voor de winterstop. Ook dan hopen de dames de drie punten mee naar Rooi te nemen.


Nijnselse ruiters doen het goed in Asten

Nick (l) neemt trots de beker in ontvangst. Foto:

Op vrijdagavond werd in manege de Pijnhorst Horsefood challenge dressuur verreden.
In de klasse B kwam Maud Latijnhouwers aan de start. Haar proef met het paard Imorosa
werd door de jury beloond met 62.7% en een vierde plaats.


Eveline Hazenberg startte dit weekend op een selectie wedstrijd dressuur georganiseerd door
Sint Genoveva uit Son en Breugel. In de klasse L2 behaalde ze met haar paard Eagle een score
van 67.0%, goed voor een zesde prijs. Meyke Foolen startte vrijdag in Lieshout op een dressuurwedstrijd voor pony`s. Meyke en haar pony Chiara reden in de klasse DE/B 63,7 % bij elkaar, goed voor een tweede prijs.

Ashley Peters startte dit weekend haar paarden op een springwedstrijd in Asten. In de klasse L was ze met haar paard Balinda F.S. iedereen te snel af in de barrage en eindigde met een eerste prijs. In de klasse B startte ze haar paard I-Malve en met 73.5 stijlpunten in de barrage eindigde ze met een zesde prijs.

Marwin van den Nieuwenhuijzen en Suzan van Gastel vielen nog in de prijzen tijdens de laatste
editie van `Indoor de Bergen` die er na dertig jaar mee ophouden. Op donderdag in de klasse L behaalden Marwin en het paard Giola een derde prijs en met Hercules een veertiende prijs. In de klasse M eindigde Marwin met Gigi-carmen met een veertiende prijs. In de klasse ZZ eindigde Suzan en haar paard Fergie met een veertiende prijs. In de klasse M eindigde Suzan met het paard Gracia Go na twee foutloze rondes met een derde prijs. Op zondag eindigde Marwin in de klasse Z met het paard Fuji met een achtste prijs en Figo met een veertiende prijs.

Succesvol weekend voor Lita van Weert

Het was een druk schoonspringweekend voor Lita van Weert. Zaterdag sprong ze de tweede wedstrijd van de breedtesportcompetitie in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion.

Tijdens deze wedstrijd worden oefeningen en sprongen gedaan op 4 onderdelen: mat, kant, 1-meter-plank en 3-meter-plank. Per onderdeel kunnen punten van 0 tot 10 gescoord worden.

Lita begon de wedstrijd goed met het onderdeel kant. Ondanks dat ze door concentratieverlies op de 1-en 3-meter-plank punten liet liggen, wist ze dit allemaal goed te maken op de mat. Hier scoorden ze maar liefst drie 10-en wat een totaalscore van 130 punten opleverden. De eerste breedtesportwedstrijd in Zoetermeer won Lita ook, met een totaal van 140 punten.

Zondag, een dag later, trad ze aan in het Hofbad in Den Haag. In de E-categorie (9 jaar en jonger) stonden 4 sprongen op de 1-meter-plank op het programma. Lita sprong stabiel en wist met een mooie totaalscore van ruim 95 punten de gouden medaille in de wacht te slepen.

Schoonspringzusjes
Zusje Ziva van Weert (5) is na de zomer ook gestart bij PSV Schoonspringen. Zij sprong vorig weekend haar allereerste wedstrijd tijdens de clubkampioenschappen Toren. Zo'n eerste wedstrijd is natuurlijk erg spannend, maar Ziva deed het erg goed. Ze maakte vier mooie sprongen, waaronder een standsprong gestrekt van de 3 meter-plank, wat haar zelfs 7-ens opleverden. Als allerjongste van de club heeft Ziva nog geen concurrentie, maar meedoen is al heel wat op haar leeftijd. Trots als een pauw ging ze net als haar zus met een gouden medaille naar huis.

Nick Eestermans sportvistalent van Nederland

Het was zaterdag een spannende dag voor Nick Eestermans. De Rooise tiener was door Sportvisserij Nederland op het sportvisgala uitgenodigd. Niet om in het publiek te zitten, maar omdat hij was genomineerd voor de titel Sporttalent van het Jaar. Uiteindelijk sloeg hij de titel aan de haak.

"Terecht, gezien zijn prestaties van de laatste jaren", was de reactie op een gerenommeerde viswebsite. De handen gingen dan ook op elkaar op het gala, toen Nick naar voren werd geroepen als het Sporttalent van het Jaar. De talentvolle visser kreeg een mooi beeldje om thuis in de prijzenkast te zetten. Die nam Nick met een brede glimlach in ontvangst. Tijdens de avond, die voor de tweede keer werd georganiseerd, werden alle toppers van afgelopen jaar gehuldigd.

Twee dagen jubileumwandelen bij gouden OLAT

Foto: Hans van den Wijngaard

Twee dagen jubileumwandelen bij gouden OLAT

Wandelvereniging de Ollandse Lange Afstand Tippelaars, kortweg OLAT, viert dit jaar haar gouden jubileum. De vereniging stond daar het afgelopen jaar regelmatig bij stil. Het afgelopen weekend werd de jubileumwandeltocht gehouden. Met tochten van 10, 15, 20, 30, 40, 80 en zelfs 110 kilometer stond er voor iedere wandelaar wel een afstand naar wens op het programma.

Er waren zaterdag bijna driehonderd deelnemers aan de langeafstandswandeltochten van 80 en 110 kilometer. Om zaterdagavond voor zeven uur binnen te zijn, vertrokken de negentig deelnemers aan de langste afstand al vrijdagavond om acht uur bij de Vresselse Hut. Drie uur later, om elf uur, stonden er ruim tweehonderd deelnemers aan de start voor de tachtig kilometer. Gedurende de nacht liepen de wandelaars door de regio. Via Mariahout, Beek en Donk, Erp, Keldonk, Veghel, Eerde, Olland, Boskant en Best bereikten zij in de ochtend de Vresselse Hut weer. Daar wachtte een stevige pastamaaltijd, want hoewel de wandelaars stevig getraind zijn, verbruikten zij wel de nodige calorieën tijdens de nacht.

Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard

Dat een goede training alleen geen garantie biedt op het uitlopen van de tocht merkte Martijn Verhoeven. "Dit is de eerste keer dat ik zo'n lange tocht loop. Maar mijn schoenen blijken te klein. Het schijnt dat je voor zulke lange tochten schoenen moet hebben die twee maten groter zijn dan normaal. Het blijkt te kloppen", zegt de jonge man uit Zaltbommel. "Door dat mijn voeten zijn opgezwollen heb ik blaren gelopen en die vallen niet meer in te tapen. Daarmee, zit er de tachtig kilometer niet meer in".

Toch is Martijn enthousiast over de nachtelijke wandeling. "Ik heb het nu dan wel niet gehaald, maar ik weet zeker dat ik het vaker ga doen en dan haal ik het wel, zeker weten". Op de vraag of het wandelen in de nacht, behalve dat het donker is, heel veel anders is dan overdag antwoordt hij: "Het is 's nachts heel stil. Er is nauwelijks verkeer en het wandelen lijkt veel sneller te gaan dan overdag".

"Kenmerkend voor de wandeltochten van OLAT, is dat ze grotendeels over smalle bospaden en onverharde wegen gaan", vertelt voorzitter Joop Wesseling die aan is geschoven. "Dat maakt onze tochten zwaarder dan gemiddelde wandeltochten van gelijke afstanden. Daar staat wel tegenover dat wandelaars de verzorging bij onze wandelingen bovengemiddeld waarderen", zo vervolgt Wesseling. Hans de Vries, de marsleider van de 110 en 80 kilometer tochten vult hem aan. "ja, voor de deelnemers van de nachtelijke tochten was er verse soep, geen opgewarmde blikken maar vers gemaakte soep en dat maakt wel het verschil". Ook Mia Vangorp uit het Belgische Kasterlee bevestigt dat de verzorging bij OLAT altijd heel goed is. Zij kan het weten want haar 75-jarige echtgenoot loopt al jaren wandeltochten en zij staat al net zo lang als verzorgster bij een post van de tocht die haar man loopt.

Naast de bijna driehonderd deelnemers aan de nachtelijke wandeling, stonden er zaterdag ook nog eens zo'n zeshonderd deelnemers voor de dagwandelingen bij de Vresselse Hut aan de start. Ook op zondag waren er opnieuw zo'n zeshonderd deelnemers naar Vressel gekomen


34 / 40

steppevrees

zoek geen schoonheid
in bedrogen ogen
zij kijken zonder glans
de kilte heeft ze gewogen
en naar de schaduw geleid

daar spreken dorre takken
met zout getraande bladen
over desolate vlakten
die als verstomd
hun verleden verraden


De Odaschool vanuit de lucht gezien! De foto is inmiddels wat ouder. Herken jij de oude speelplaats nog? Foto: Henri van Hoorn.

Foto: Bert Ernest

Rooienaar Bert Ernest werd vorige week zo wakker! Hij wilde deze foto van 'een van de mooiste plekjes van de wereld' graag met ons delen! Heb jij ook een mooie natuurfoto? redactie@demooirooikrant.nl

Het is krek 'nne schorsteen: roke en uitgaon

Zonder vrouwen gaat het niet, dat heeft zelfs God moeten toegeven.
Duse Nacaritti (1942-2009) Braziliaans komisch actrice.

Eerste punten voor KV Rooi

Zondag 19 november hebben de dames van KV Rooi gespeeld tegen Corridor in Son. Na een korte tocht van vijf minuten was Rooi gearriveerd in de sporthal waar de eerste punten gepakt moesten worden. Dit omdat vorige week net verloren werd tegen Stormvogels.

Na een uur ingespeeld te hebben lag het schot goed en gingen de dames met vertrouwen de wedstrijd in. Al na twee minuten wist Rooi de voorsprong te pakken en stond het na enkele minuten spelen al 1-4 op het scorebord. Daarna zwakte Rooi wat af en wist de kansen niet meer zo goed af te maken. Hierdoor wist Corridor weer terug te klimmen en is er met een stand van 5-7 de rust in gegaan.

In de rust wilden de dames van Rooi de positieve energie die er in het begin van de eerste helft hing graag terugbrengen. Dit lukte ze en er werd weer gescoorde door de dames. De ballen die er de eerste helft niet in gingen wisten ze nu wel af te ronden. Zo werd er een groter gat gecreëerd op het scorebord en stond het weer snel 7-12 voor Rooi.

Rooi kreeg zoveel kansen dat het moeilijk werd om te scoren, omdat de dames zelf van alle kansen schrokken. Nu was het de taak om echt de goede kans te nemen en dit ging goed. Rooi ging hier slim mee om en wist te winnen met 10-18 van deze tegenstander. Dus de eerste punten van het binnen seizoen zijn binnen. Volgende week spelen de dames om 17:05 in Venray tegen de Peelkorf. Die wedstrijd is wat langer dan vijf minuten rijden, maar toch is het publiek van harte welkom.

Belangrijke punten voor Odisco

Na het goede spel van vorige week moest Odisco afgelopen zondag thuis tegen de Flamingo's uit Mariahout. Wanneer het goede spel behouden zou blijven, zou Odisco punten kunnen verdienen.

De eerste helft gaf hetzelfde beeld als de vorige wedstrijd: Odisco had iets de overhand, maar mistte veel kansen. Gelukkig verdedigde Odisco prima en kon de tegenpartij het aantal kansen die het kreeg ook niet afronden. Dit resulteerde in een 2-2 ruststand.

In de rust werd de dames verteld dat op het spel niet veel aan te merken was, zeker niet in verdedigend opzicht. Aanvallend was echter het rendement weer veel te laag. De dames zouden vertrouwen in de afmaak moeten hebben en uitstralen, om de overwinning binnen te kunnen halen. Na rust was Odisco de betere ploeg. In de eerste tien minuten piekte de thuisploeg in effectiviteit en liet de tegenstander achter zich door snel weg te lopen naar een 6-2 voorsprong. De tegenpartij maakte ook een doelpunt, maar daar had Odisco direct antwoord op. Verdedigend stond Odisco sterk en hield het lang dicht, maar helaas zakte de effectiviteit van de thuisploeg weer weg. Eindstand 8-4.

Deze wedstrijd had Odisco weer goed spel, maar ook moeite om de kansen te benutten. Door het hoge rendement in de eerste tien minuten van de tweede helft en vooral sterk te verdedigen, stelde Odisco de overwinning veilig. Volgende week speelt Odisco om 13:30 uit bij DSV in Diessen.

KV Nijnsel op bezoek bij Tovido

Na het verlies van vorige week was de Nijnselse ploeg vastberaden deze wedstrijd punten te verdienen. Met een stevige verdediging en een flinke portie doorzettingsvermogen slaagde het team erin te winnen van Tovido 1.

Tovido was geen onbekende voor Nijnsel. Een gevaarlijke tegenstander en dat zette de dames direct op scherp. Doelpunten voor de ploeg uit Esch werden hierdoor voorkomen en daarmee zag Judith van den Nieuwenhuijzen kans om de score voor Nijnsel te openen. De thuisploeg trok al snel de stand weer gelijk. Beide ploegen waren erg aan elkaar gewaagd, toch lukte het Nijnsel om hen steeds een stapje voor te zijn waardoor met 5-7 gerust werd.

Zo sterk als Nijnsel begon in de eerste helft, zo matig begon het aan de tweede. Even leek de concentratie verdwenen en was een time-out nodig om weer te focussen op het doel. Nijnsel liet fraaie aanvallen zien, maar beiderzijds werd goed verdedigd waardoor weinig doelpunten vielen. Tot vlak voor het eindsignaal bleef de wedstrijd spannend met 6 tegen 8. Het was Sandra Verhagen die voor verademing zorgde door kort van achter de korf te scoren. Eindstand 6-9.

Zilver tijdens Brabantse Kampioenschappen

Leonie Habraken heeft tijdens het tweede weekend van de Brabantse Winterkampioenschappen, die gehouden werden in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion in Eindhoven een zilveren medaille behaald op de 800m vrije slag in een tijd van 11.08.04, tevens een clubrecord.

De overige uitslagen: Lars Diesch: 5e op de 100m schoolslag in 1.10.99 en 4e op de 200m schoolslag in 2.41.69; Leonie Habraken: 17e op de 50m vrije slag in 0.34.10;

Anne Janssen: 9e op de 50m vrije slag in 0.34.12; Roel Janssen: 25e op de 100m vrije slag in 1.04.58, 11e op de 400m vrije slag in 4.57.46 en 12e op de 400m wisselslag in 5.48.76; Guus van Stiphout: 7e op de 100m rugslag in 1.04.73 en 11e op de 100m vrije slag in 0.56.54;

Komende zondag nemen de zwemmers van de wedstrijdgroep in zwembad De Drietip in Nuenen deel aan de derde Solowedstrijd. Aanvang 13.45 uur.

Brabants Record
Hoewel de wedstrijd enige tijd geleden heeft plaatsgevonden, heeft Lars Diesch afgelopen weekend de oorkonde uitgereikt gekregen voor het behalen van een Brabants Record op de 1000m schoolslag tijdens de Open Water wedstrijd in Oss op 16 september.

Tenniskids Clubkampioenschappen