DeMooiRooiKrant

20 september 2017

DeMooiRooiKrant 20 september 2017


Zorro aan de voet van de Knoptoren

Foto: Hans van den Wijngaard

Sint-Oedenrode - De première van 'Z' die het Roois Theater vrijdagavond bracht was opnieuw toneel op hoog niveau. Het stuk dat door Emile Kalmann en Pauline Verstraten is geschreven, is gebaseerd op de legendarische Mexicaanse held Zorro. Stelen van de rijken en verdelen onder de armen, de eeuwenlange strijd tegen onrecht, die bij het Roois Theater als rode draad door alle uitvoeringen loopt. Robin Hood of The Godmother, het recht zegeviert altijd. Zoals gebruikelijk bij stukken van het Roois Theater, waren er bijzondere gastrollen weggelegd.

Er zijn nog drie uitvoeringen de eerstkomende is zaterdagavond en de twee anderen zijn volgende week vrijdag en zaterdag. Er zijn nog enkele kaarten beschikbaar en de voorstellingen beginnen om 19.30 uur. Het tijdelijke openluchttheater aan de voet van de Knoptoren, is vanaf 19.00 uur open.

Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard

Jaargang 8 • Week 38 • Woensdag 20 september 2017

Poëziemiddag Schrijverscollectief Meierijstad druk bezocht

Afgelopen zaterdag vond de Poëziemiddag van Schrijverscollectief Meierijstad plaats in het sfeervolle Casa del Arte in Wijbosch. Er wordt door de organisatie teruggekeken op een geslaagde middag.

De belangstelling was groot en niet alleen de luisteraars waren goed vertegenwoordigd, maar ook de het aantal deelnemers was hoog. De dichters kwamen uit alle hoeken, zowel regionaal, nationaal als internationaal. Het was alleen jammer dat de gemeente Meierijstad zelf niet vertegenwoordigd was.

De middag werd gepresenteerd door Marjolein Pieks en de muzikale omlijsting werd verzorgd door de Brabantse troubadour Will Jonkers. Het zojuist gepubliceerde boek 'Frans Babylon herinneringsgewijs' werd door de schrijver Pierre Marechal gepresenteerd en besproken.

Op zondag 10 december vindt het volgende podium plaats op dezelfde locatie. De toegang is gratis en reserveren wordt op prijs gesteld. Dit kan via redactiercm@gmail.com

Herdenkingssprongen in Son

Foto: Jos van Nunen

In de stijl zoals ze tijdens Operatie Market Garden in 1944 ook gesprongen zijn, waren afgelopen week verschillende parachutesprongen te bewonderen. Het RCPT, een internationaal parachutistenteam, organiseert deze sprongen om hen te gedenken die destijds voor onze vrijheid hebben gevochten. Een bijzondere gewaarwording die we absoluut niet mogen vergeten.

Gehuld in authentieke uniformen sprongen de parachutisten afgelopen vrijdag uit een C47 (Dakota). Ze landden hierbij aan de Brouwerskampweg in Son. Een dag later vond de sprong plaats in Veghel en afgelopen zondag landde het team in Eerde.

Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen

"Operation Paulushoef", DZ C Son
Op de zonnige middag van zondag 17 september 1944 zijn binnen 45 minuten meer dan 4.500 parachutisten op deze locatie geland. Daarnaast landen 53 Waco zweefvliegtuigen, getrokken door de beroemde C47, met zwaar materieel en aanvullende infanterie manschappen. De Paulushoef boerderij lag in de beoogde dropzone en was een uitstekend markeringspunt voor de piloten. De naam van de boerderij was namelijk duidelijk te zien in grote witte letters op het dak. De bewoners van de boerderijen in het Sonnius gebied hebben de Amerikanen geholpen op alle mogelijke manieren. In de daaropvolgende dagen was dit gebied het toneel van binnenkomende versterkingen die met zweefvliegtuigen en parachutes landden. Ook alle voorraden werden via de lucht aangevoerd.

Lege kassa kapsalon Bella Plaza gevonden

Deze kassa is gevonden. Foto: Henk Bouwmans

Op de parkeerplaats van natuurgebied de Moerkuilen is een lege kassa gevonden. Zeer waarschijnlijk gaat het om de kassa die is meegenomen bij kapsalon Bella Plaza aan het Kerkplein in Sint-Oedenrode. Daar werd afgelopen week ingebroken.

Een wandelaar die foto's aan het maken was van het natuurgebied, zag de kassa per toeval liggen. De lege lades lagen iets verderop. Behalve de kassa lag er eveneens een stukgemaakt spaarvarken bij. De man heeft direct melding gemaakt bij de politie. Heeft u iets gezien wat van waarde kan zijn voor de politie? Bel dan 0900-8844


Nieuwe website moet toeristen trekken

De nieuwe website van Natuurlijk! Sint-Oedenrode is in de lucht gegaan. Het platform moet vooral toeristen uit het hele land bewegen om naar Sint-Oedenrode te komen.

In het knusse museum van de Paulusgasthuisjes kwamen belanghebbenden donderdagochtend bijeen om de kick-off te vieren. Speciaal voor de gelegenheid werd een prachtige Natuurlijk! Sint-Oedenrode taart binnen gedragen en Jeanne Wijnakker knalde namens de VVV confetti de lucht in alvorens kartrekker Pieter van de Kamp het openingswoord voerde. Ze zijn trots op de website. Terecht, want er is maanden hard aan gewerkt. Zo schreef Arianne Mettler de teksten, leverde Fotoclub Rooi veel foto's en verzetten Wieneke en Henriette namens de VVV bergen werk.

Eregast was oud voorzitter van de Rooise VVV, Nico van Dijk. Hij kreeg de eer om de nieuwe website te openen. Hij liet door de pagina's heen bladeren om aan de aanwezigen te laten zien wat de website allemaal herbergt. "Jaren geleden zijn we begonnen in een klein achterkamertje. Door de jaren heen zijn we uitgegroeid tot een bekend instituut op een centrale plek in Sint-Oedenrode. Bovendien maken we voortaan gebruik van moderne communicatiemiddelen. Door deze website moeten we zorgen dat toeristen terechtkomen in - Natuurlijk! - Sint-Oedenrode. Als ze op zoek zijn naar iets leuks om te doen, om lekker te eten of te overnachten, dan zien ze wat Sint-Oedenrode allemaal te bieden heeft."

Ook 65-plussers bezorgen DeMooiRooiKrant

Niet alleen jeugdigen tussen de 13 en 16 jaar bezorgen DeMooiRooiKrant. Ook 65-plussers lopen wekelijks een ronde om het weekblad netjes bij de mensen thuis te brengen. Zij doen dat vaak niet met het doel om bij te verdienen, maar om fit te blijven, of gewoonweg omdat ze het leuk vinden.

Dat wil niet zeggen dat ze er niet voor betaald krijgen. Uiteraard ontvangen deze bezorgers ook een vergoeding. Inmiddels zijn er enkele 65-plussers die een wijk voor hun rekening nemen. Enkelen hebben een vaste wijk, anderen kunnen we inzetten als reserve, mocht een bepaalde wijk tijdelijk geen vaste bezorger hebben. DeMooiRooiKrant bezorgen is voor hen een aangenaam tijdverdrijf. Ze genieten van de buitenlucht, maken hier en daar een praatje, zien wat van de omgeving en krijgen daardoor de nodige beweging. Stilzitten is namelijk achteruitgang! Bent u ook 65-plusser of vutter, en heeft u interesse om DeMooiRooiKrant te bezorgen tegen vergoeding? Bel dan naar 0413-479322 of stuur een mail naar info@bezorgingnederland.nl. Een vaste wijk kan, maar het is ook mogelijk om oproepkracht te worden.

Vertier tijdens Klumpkesrace

De Klumpkesrace is een begrip geworden door de jaren heen. De heren van Kiwanis Sint-Oedenrode hebben weer maanden van voorbereiding gehad om het evenement van aanstaande zondag te doen slagen. De kans dat dat weer gaat lukken is immens, want er is volop vertier. Op het water én op de bühne.

Rondom Dommelzicht zal de gezelligheid hoogtij vieren. Wat wil je als de topband Eternity langskomt en ook de Rooise zussen van CenS de nodige nummers gaan zingen! Dan weet je in ieder geval dat het een mooie middag wordt. Eternity is een topband die al op menig evenement of feest heeft gespeeld. Het repertoire is ontzettend breed, dus voor iedereen is er wat wils. De dames van CenS brengen ook een professioneel programma. Op charmante wijze weten ze het publiek mee te krijgen. De hoofdacts wisselen elkaar telkens af tussen 14.00 uur en 19.00 uur.

Tot 16.00 uur zijn er nog steeds loten te verkrijgen voor de grote sponsorrace van de Klumpkesrace. Die race zal om 16.15 uur starten. Het is ieder jaar weer een heel spektakel om die klompjes richting de finish te zien dobberen. Wie zal er uiteindelijk winnen? Is de spanning te houden? Rond 16.30 uur en 17.00 uur is de finale race. Dat is nog spannender!
Net als ieder jaar denkt Kiwanis ook dit keer weer aan de kinderen. Voor hen is er van alles te beleven. Ze mogen klompjes schilderen, kunnen doeltrappen tot de schoentjes vies zijn en ook wordt het spel ballondarten opgetuigd. Dat laatste is niet alleen voor kinderen. Ook de volwassenen mogen eens een poging wagen. Kortom, een programma om van te smullen. De Kiwanis heet u van harte welkom.

Open Dag Golf & Country Course

Zaterdag 23 september wordt op de golfbaan aan de Schootsedijk 18 in Sint-Oedenrode een Open Dag gehouden.

Geïnteresseerden in de golfsport kunnen tijdens deze middag kennis maken met, nog steeds, één van de snelst groeiende sporten in Nederland. Heel veel mensen hebben via een golfclinic al wel eens kennis gemaakt met de golfsport en bijna iedereen is na afloop enthousiast. De stap om daadwerkelijk les te nemen is echter soms nog te groot. Tijdens deze open dag kunt u zich laten informeren over allerlei zaken zoals lessen, materialen en lidmaatschap. Er zullen niet alleen presentaties worden verzorgd door de golfleraren van de golfschool, het is veel meer de opzet dat iedereen zelf ervaart wat het is voor het eerst een golfbal te slaan. Ook voor reeds actieve golfers die nog steeds geen zogenaamde home course gevonden hebben een ideaal moment om eens kennis te komen maken met de alom geprezen sfeer op de golfbaan. Enthousiaste leden van onze club zijn aanwezig om alle vragen te beantwoorden en om eerste instructies te geven. Laat u verrassen door een zeer afwisselend programma en kom kennis maken met de golfsport. Golf is een sport voor jong en oud. Een ideale gezinssport. Er zijn geen leeftijdsbeperkingen en steeds meer valt de trend waar te nemen dat hele gezinnen samen aan het golfen zijn. Kom voor een kennismaking tussen 14.00 en 17.00 uur naar Golfclub de Schoot aan Schootsedijk 18 en wie weet bent u binnenkort ook actief aan het golfen. In het kader van de open dag zijn er aantrekkelijke aanbiedingen om dit jaar nog lid te worden van de vereniging en te kunnen spelen op de prachtige, zeer rustig gelegen golfbaan. Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met: Golf- & Country Course Sint-Oedenrode Tel. 0413-473011 of info@golfbaandeschoot.nl

Rooise kunstenaars exposeren in Beek en Donk

Foto:

Lena Bakker-Strijbos en Cees van de Wijdeven uit Sint-Oedenrode exposeren hun werk in de alom bekende expositieruimte 't Oude Raadhuis in Beek en Donk.

Lena is een bekende van DeMooiRooiKrant. Zeven jaar geleden was ze de eerste kunstenares die op het kantoor van de krant exposeerde, samen met Wil Agema. De kunstenares heeft haar opleiding aan de Academie voor Schone Kunsten te Arendonk (B) gevolgd. Ze schildert hoofdzakelijk werken die geïnspireerd zijn door de natuur, zoals een van haar werken, een berenklauw, die met z'n kracht en gratie staat te pronken, en paardenbloemen, zo weergegeven dat het majestueuze bloemen worden, maar ook landschappen in alle seizoenen, realistisch of geabstraheerd in olieverf. Haar werk is ook te zien op: www.lenastrijbos.nl

Een schilderij van Lena Bakker Foto:

Het beeldhouwwerk van Cees heeft meestal abstracte vormen. Hij werkt vooral met middelharde of harde steensoorten. Cees streeft ernaar om zijn beelden zo ruimtelijk mogelijk te maken, waardoor licht en schaduw een nieuwe dimensie aan het beeld toevoegen. Het leven van Cees heeft altijd in het teken van kunst gestaan. Na zijn middelbare schoolopleiding volgde hij de opleiding Industriële Vormgeving in Eindhoven. Hij kreeg daar les van bekende kunstschilders, waaronder Cees Bol en Har Sanders. Na zijn werkzame leven als zelfstandig ondernemer en docent bloemsierkunst is hij met groot enthousiasme gaan beeldhouwen.

Zijn werk is ook te zien op: www.ceesvandewijdeven.nl Openingstijden: zaterdag 30 september 16.00 uur inleiding door Riet Meys (voorzitter Roois Kultuur Kontakt). Zaterdagen en zondagen van 30 september t/m 22 oktober van 14.00 uur - 17.00 uur.


Rooienaren op de bühne met 'The Trammps'

Jan van 't Hof Foto:

Rooienaren op de bühne met 'The Trammps' gaat er al een belletje rinkelen? Deze legendarische band, bekend van de discohits Disco Inerno en Shout, is vrijdagavond 22 september te bewonderen samen met de Rooise Gerald van Doorn en Jan van 't Hof in Liempde. Of all places.

De Kromploegers, de hofkapel van Liempde, mag dit jaar vijftig kaarsjes uitblazen en dit wordt gevierd met een heus feestweekend. Er wordt door de vereniging groots uitgepakt, want de wereldberoemde band 'The Trammps' uit Amerika wordt speciaal voor deze gelegenheid ingevlogen om dit feestje te vieren.

Gerald van Doorn Foto:

"De commissie is al zeker anderhalf jaar bezig met de organisatie van het 50 jarig bestaan van onze vereniging en zij kwamen met het idee om van de vrijdagavond tijdens dit weekend een discoavond te maken, met 'Back to the Music' als thema", vertelt Gerald van Doorn, al 29 jaar drummer bij De Kromploegers. "Onze voorzitter heeft contact gelegd met het management van The Tammps en onze uitnodiging werd door de heren enthousiast ontvangen." Naast deze wereldberoemde band zingen ook 'Diva's of Dance', bestaande uit Linda Estellen van T-Spoon, Des'ray van 2 Brothers on the 4th Floor en Nance van Twenty 4 Seven, al hun bekende 90's hits. Een DJ maakt deze avond helemaal af.

Ook Jan van 't Hof uit Rooi heeft veel zin om samen met de bekende artiesten een spetterende avond neer te zetten. Jan is al zo'n dertig jaar muzikant en hij is oorspronkelijk te zien met zijn band 'Johnny T & the half Souls'. "Vijf jaar geleden ben ik via Gerald in contact gekomen met De Kromploegers. Gerald heeft voorheen een aantal jaar als drummer bij Johnny T gezeten. De afgelopen jaren heb ik als gastmuzikant al heel wat optredens meegespeeld en zo sta ik deze maand ineens samen met De Kromploegers op het podium naast The Trammps!", vertelt Jan, slag sologitarist. Voor optredens en evenementen met de hofkapel uit Liempde maakt hij graag tijd. Naast Johnny T. Speelt Jan ook nog samen met Gerald en andere Rooise muzikanten in de band Mr. C.

Zo is Jan een paar jaar geleden met De Kromploegers naar een groots muziekfestijn in Oostenrijk geweest, waar naast verschillende kapellen uit de regio ook De Kromploegers op het podium stonden. Een weekend lang Oostenrijkse gezelligheid bracht De Kromploegers op het idee om de lange tafels, liters bier en de lederhosen naar Liempde te verplaatsen. Een jaarlijks terugkomend feestweekend in traditionele Oktoberfest sferen werd een feit.

Het jubileum van de kapel wordt gecombineerd met de vierde editie van het populaire Oktoberfest. "Ieder jaar trekt het Oktoberfest steeds meer bezoekers. Het eerste jaar verkochten wij 450 kaarten en dit jaar kunnen wij 1200 man kwijt," vertelt Gerald. Wederom is deze avond compleet uitverkocht. Doordat de enorme tent op vrijdagavond niet gevuld is met rijen tafels, is er ruimte voor een nog groter publiek. "Voor de discoavond zijn nog steeds kaarten verkrijgbaar", laat Gerald weten.


Mijmeren over de Neije

Op een bankje vlakbij het voetbalveld en de Dommel heb ik van de week in het zonnetje alle tips en extra hints nog eens de revue laten passeren. Op het ene gebied weten ze waor af en waor aon, op het andere gebied weten ze nog niet wat ze willen. De groene vingers zouden in ieder geval op deze plek wel goed van pas komen als ik zo om me heen kijk. Potentiële kandidaten van allerlei pluimage spoken door mijn hoofd. Zou ik de enige zijn die de zoektocht naar de Neije maar niet uit de bol kan krijgen? Er passeren veel fietsers langs mijn bankje, honden worden uitgelaten, er wordt gespeeld op het veld maar geen peloton jagers te bekennen vandaag.

Gelukkig is er wel weer een nieuwe tip binnengekomen van de Neije en zijn gevolg.

Tip 4: Ze deje ut op de zelfde ploats.

Wát deden ze dan op wélke plaats? Dat is de vraag waarop het antwoord moet worden gezocht deze week. Speelden ze in dezelfde zandbak op dezelfde basisschool, hebben ze later dezelfde middelbare school bezocht, op dezelfde plaats hun eerste zoen gekregen of hebben ze ooit op dezelfde plaats gewerkt? Het lijkt er op dat ze iets op dezelfde plaats deden maar niet tegelijkertijd. Dan zou het ook de trouwlocatie, een vakantiebestemming of uitgaansgelegenheid kunnen zijn. Hebben ze op hetzelfde sportveld, tennisbaan of fitnesscentrum hun sport beoefend? Een tatoeage of piercing, allebei op dezelfde plaats behoort ook nog tot de mogelijkheden. Of hebben ze gewoon simpelweg op dezelfde plaats in Papgat carnaval gevierd, zonder dat ze het destijds van elkaar wisten misschien.

Heb je al door hoe de extra hint in de tekst is verstopt? Na 11 weken vormen deze hints samen een extra bonus-tip.

Denkt u de ware identiteit van de Neije Prins van Papgat al te hebben ontdekt, dan kunt u de namen van de Neije en de adjudant doorgeven aan de voorzitter van de Prinskeuzecommissie Arnie van der Heijden via arniejet@outlook.com. De eerste inwoner van Papgat die de juiste namen aanlevert, kan rekenen op een leuke attentie van de gezochte BP-er.


Kroniek over wegracers pa en zoon Van Kasteren

Mari van Kasteren komt uit een familie van wegracers. Zijn vader Christ was in de jaren zestig en zeventig zeker geen onbekende op de circuits, maar het was vooral zijn broer Rinus die in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw regelmatig op het podium stond aan het einde van een race. Mari legde de sportieve prestaties van zijn vader en broer met alle achtergrondverhalen vast in een 351 pagina's tellend boek. Dat boek presenteert hij zaterdag 30 september aanstaande in de Beckart.

"Onze Rinus stond aan het eind van 108 van de 282 wedstrijden die hij startte op het podium. Al meteen bij zijn eerste wedstrijd eindigde hij als eerste. Dat was begin jaren zeventig van de vorige eeuw. Mijn vader die pas op zijn 42e met wegracen begon reed toen in de standaardklasse en later bij de veteranen. Toeval of niet, maar waar onze Rinus meteen zijn eerste wedstrijd won, eindigde mijn vader aan het eind van de jaren zeventig bij zijn laatste twee wedstrijden op de hoogste trede van het ereschavot", vertelt Mari vol enthousiasme.

Ook drie jaar geleden presenteerde oud Rooienaar Mari van Kasteren al een boek over de motorsport. In dat boek stond Van Kasteren stil bij de geschiedenis van de NMB, de Nederlandse Motorsport Bond. "Aanvankelijk had ik het idee om een boek te schrijven over de NMB en de carrière van mijn vader en broer. Maar al snel had ik in de gaten, dat beide onderwerpen niet in één boek thuis horen. Daarom heb ik me drie jaar geleden toegelegd op de NMB en daarna op de carrière van mijn vader en onze Rinus", vertelt Mari terwijl hij het boek laat zien.

Bij het schrijven van zijn tweede boek werkte Mari andersom dan bij het eerste boek. Waar hij bij het eerste boek al zijn teksten al klaar had en toen de foto's bij het verhaal zocht. Deed hij dat, door ervaring wijs geworden, bij zijn nieuwste boek precies andersom. Nadat hij alle foto's inclusief bijbehorende rechten geregeld had, sloeg hij aan het schrijven. Hij werd daarbij geholpen door het enorme archief op zijn zolder. Voor het clubblad van de supportersclub van zijn broer maakte Van Kasteren van elke wedstrijd een verslag, iets dat hem nu erg van pas kwam.

Naast verslagen en uitslagen van de wedstrijden die Christ en Rinus reden, kent het boek ook veel anekdotes. Zo leest Mari het verhaal voor dat over de 'blitse broek' gaat. In die tijd, was het dragen van een spijkerbroek nog geen alledaagse gewoonte. Een van de supporters droeg een 'blitse broek' een vette broek zou de jeugd nu zeggen, maar moest ondanks die blitse broek gewoon de auto waarmee hij met zijn vrienden naar de race in Tolbert was gereden uit de vette klei duwen. Wie wil weten hoe het met de broek afliep, kan dat in het boek over Rinus en Christ van Kasteren lezen.

Het boek is niet alleen mooi voor supporters van het tweetal, ook de andere liefhebbers van wegraces reizen met de verhalen en verslagen terug in de tijd, maar bevat ook informatie over de nationale en internationale motorsport. Naast alle uitslagen, bevat het boek veel foto's die nog nooit eerder werden gepubliceerd.

De presentatie van het boek is zaterdag 30 september om 14.00 uur in de Beckart in Nijnsel. Wie bij de presentatie wil zijn, kan zich vooraf aanmelden op het mailadres nmbwegraces@gmail.com. Daar kunt u het boek op A4 formaat ook al bestellen. De kosten bedragen voor het boek met de harde kaft 32,45 euro en het boek met de zachte kaft kost 24,95 euro. Een week later op 7 oktober om 10.30 uur leest Mari in de Rooise bibliotheek voor uit zijn boek. Ook daar is aanmelding via vmm@nobb.nl gewenst.


Roois wijnfestival dinner

Serviceclub Sint-Oedenrode organiseert ook dit jaar weer een diner waarbij natuurlijk geld wordt opgehaald voor het goede doel. Ditmaal is dat voor Sint-Maarten. De club, die normaal gesproken goede doelen uit de regio kiest, vond het deze keer nodig om wat te doen voor de mensen op Sint-Maarten.

Daarom organiseert de club een speciaal diner bij De Helden van Kien op zondag 15 oktober. Gasten kunnen dan verschillende lekkere Rooise en buitenlandse wijnen proeven en genieten van een heerlijk 4-gangen diner. De wijnen worden door verschillende Rooise ondernemers geschonken om zoveel mogelijk geld aan het goede doel te kunnen geven. Wil jij ook deelnemen aan het diner? Aanmelden kan via wijnfestivalscs@gmail.com


HOMEMADE HEALTHY PIZZA á la Lindsey

Kunt u zich het recept van de super gezonde en lekkere pannenkoekjes van de Rooise Foodblogger Lindsey Thompson nog herinneren? Daarom ditmaal een nieuw recept van @lindsey_happyhealthy, zodat je komend weekend (of vanavond nog) lekker en verantwoord in de keuken aan de slag kunt gaan.

* INGREDIËNTEN

- Kant en klare (spelt)pizzabodem - of zie onderaan dit recept andere opties bij *GOOD TO KNOW!

- 1 klein blikje tomatenpuree

- 1 handje bladspinazie, gewassen in water

- 1 handje (diepvries of verse) broccoli

- 1 handje diepvries pompoenblokjes (5 min gaar gekookt)

- 1 kleine zoete aardappel - 50 gram (5 min kort gekookt, in schijfjes)

- ½ avocado, in schijfjes gesneden

- 10 gram pompoenpitten + 10 gram garneer amandelen

- Kruiden die ik gebruikt heb: kurkuma, zwarte peper, zeezout, peterselie, kerriepoeder, knoflook poeder. Van elk een snufje.

Finishing touch
Eventuele toppings zodra de pizza uit de oven komt

- 2 eetlepels edelgistvlokken (heeft een kaasachtige smaak, niet verhitten),
- een snufje kaneel
- 1 handje krulsla of rucola melange,
- vleeswaar kipfilet, in reepjes gesneden er boven op OF tonijn in water (uit blik).

Gebruik je creativiteit hierbij --ğdus voeg groenten toe die jijzelf het lekkerste vindt! Denk aan champignons, rode of groene paprika, of bijvoorbeeld tomaten.

* EXTRA BENODIGDHEDEN:
- Oven (voorverwarmen op 200 graden)
- Bakpapier
- Steelpannetje met een laagje water

* BEREIDINGSWIJZE:
Verwarm de oven voor op 200 graden en leg alvast één vel bakpapier klaar. Zoals bij de ingrediëntenlijst staat aangegeven, dien je bepaalde producten eerst even 5 minuten te koken. Doe dit terwijl de oven warm aan het worden is. Beleg / besmeer je pizza bodem nu met alle bovenstaande ingrediënten op volgorde zoals hierboven beschreven staat. Leg je pizza op het bakpapiertje in het midden van de voorverwarmde oven voor ongeveer 15 a 20 minuten (iedere oven is anders, dus kijk even na 15 minuten of de pizza al gaar en dus klaar is). Haal je pizza vervolgens uit de oven en beleg hem met de overige toppings zoals hierboven beschreven staat. Smakelijk eten!

*GOOD TO KNOW

Qua pizzabodem kun je eindeloos variëren. Denk ook eens aan: volkoren tortilla wraps, naanbrood, (spelt) pitabroodjes door de helft voor mini pizza's OF een bodem van tonijn uit blik gemixt met eieren, kruiden naar wens + 1 handje groene bladgroenten naar keuze.

______

Als jij het net zo leuk vindt als ik, stuur me dan de foto in een berichtje of e-mail (lindsey_happyhealthy@gmail.com ) van JOUW zelfgemaakte pizza & ik zal hem delen op mijn Social Media kanaal! Veel bakplezier!

Liefs, Lindsey van @lindsey_happyhealthy

Oefentherapie de Meierij

Je bewegingsgewoonten bepalen je vrijheid in beweging. Minder gunstige bewegingspatronen zijn vaak de oorzaak van pijnklachten. Dat komt omdat je onbewust de verkeerde spieren en gewrichten gebruikt. Sommige spieren moeten juist minder gebruikt worden en andere spiergroepen meer. We gaan na hoe jij je lijf gebruikt en leren je de juiste technieken door het geven van adviezen en oefeningen.

Oefentherapie wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekeringen.

Body result

We willen allemaal gezond zijn en er goed uitzien. Het liefst vallen we in razend tempo veel af.

Sommige mensen denken dat ze dan ook weer snel aankomen. Maar die denkwijze klopt niet. Het ligt eraan "hoe" je afvalt, spiermassa of vet. Met de professionele begeleiding van Body Result val je verantwoord af, want tijdens het wekelijks (gratis) weegconsult houden we alles in de gaten en sturen we je dieet bij waar nodig

Volvobroers bouwen samen aan bestel-eend

Foto:

"Over auto's kunnen we nooit uitgepraat raken. Er is niets mooier dan dat", vertelt Cees van den Akker (64) aan tafel in zijn eigen serre. Broer Han (59) uit Son en Breugel knikt. Ze praten er niet alleen over, samen knappen ze een oude bestel-eend op. Recht uit de Dordogne. Hoewel ze dezelfde passie delen is het pas de eerste keer dat ze een dergelijk projectje samen aanvatten. Iedere maandagavond duiken ze de garage in.

Door: Jeroen van de Sande

Solo bliezen ze Eendjes nieuw leven in, Kevers, maar ook Volvo's. Han pakte zelfs een Simca 1000 aan. "Die hoef je niet te noemen, dat is geen auto", zegt hij betrapt. De broers hebben een duidelijke voorkeur, ze houden zielsveel van Volvo. Bij iedere uitspraak van het Zweedse automerk krullen de mondhoeken iets omhoog. "Ik rij heel mijn leven al Volvo", zegt Cees. "Waarom? Het zijn prachtige auto's." Han dook eens jaren zijn garage in om te sleutelen aan een Volvo Amazone, een rode. Daar rijdt hij nog steeds met regelmaat in rond, samen met zijn vrouw. Soms denkt hij wel eens 'waar kijken al die mensen naar' tot hij beseft dat hij in zijn rode trots zit. Een auto die inderdaad zorgt voor nieuwsgierigheid. Dat gevoel heeft Cees zodra hij zijn oranje Eend uitlaat. "Sommige mensen herkennen het geluid meteen. Dan stoppen ze om na te kijken", schetst de Rooienaar.

In de jaren zeventig reed Cees Kever. Het nummerbord van die auto kent hij nog steeds uit het blote hoofd. Een tik die zoon Bart heeft overgenomen. Een zelfde type auto knapte hij al eens op, een Eend al meerdere malen. "Daarom wilden we iets anders, iets aparts", haalt Han me terug naar de brainstormsessie van de twee broers. "We dachten aan een Méhavi." Han laat me het type zien in een onderdelenboek dat op tafel ligt, want ik weet net zoveel van auto's als een Braziliaan van Erwtensoep. "Het is een soort strandauto. Mooi voor Zuid-Frankrijk, maar daar heb je hier niets aan." Uiteindelijk werd het een Citroën AK, een bestel-eend. Op een Franse site vonden ze een kandidaat en na wat bellen en handelen arriveerde de wagen op een bijzondere dag. Op 4 februari, de verjaardag van hun overleden vader.

"Hij was minder 'hard' dan we dachten", zegt Han. Het is jargon. De uitdrukking betekent dat de auto in slechtere staat verkeerde dan de broeders hoopten. Het maakte de uitdaging des te groter. "Vooral het chassis viel erg tegen", voegt Cees toe. "We hebben een nieuwe moeten kopen. Er mag aan de auto best wat veranderen, maar we willen dat hij zo origineel mogelijk wordt opgebouwd. Zo origineel mogelijk en zo romantisch mogelijk." De broers zijn allebei erg handig en wat de één niet kan, compenseert de ander. Zo vullen ze elkaar aan in de garage. Hebben de heren een doel? Wanneer moet de auto klaar zijn? Han: "We hebben geen haast, maar eind 2018 moeten we kunnen halen." Het duurt dus nog een wijl tot de heren met hun bestel-eend de weg op kunnen. Geloof maar dat hoofden zullen draaien, want aan half werk doen de Van den Akkers niet.

Foto:
De broers gaan dit model nieuw leven inblazen. Cees (r) en Han (l) Foto:

Lintje uitgereikt tijdens viering Olat

Sint-Oedenrode - Op zondag 17 september 2017 is de heer J. (Joop) Wesseling, geboren op 8 februari 1946, uit Sint-Michielsgestel benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Burgemeester Pommer reikte de onderscheiding uit tijdens de viering van het 50-jarig jubileum van wandelsportvereniging Olat in Nijnsel.

Bestuurlijk heeft de heer Wesseling zijn sporen in de wandelsport verdiend in vele uiteenlopende functies. Zowel lokaal, regionaal, als landelijk is hij als bestuurder bijzonder actief om de wandelsport namens de organisatie waar hij voor staat verder te brengen. Sinds 1997 zet de heer Wesseling zich o.a. als voorzitter in voor Wandelsportvereniging Ollandse Lange Afstand Tippelaars (WSV OLAT), is hij sinds 2003 regiovoorzitter van Gelderland voor de Koninklijke Nederlandse Wandel Bond (KNWB) voormalig bestuurslid van de Koninklijke Nederlandse Bond voor Lichamelijke Opvoeding (KNBLO) en kent hij alle geledingen in het landelijke bestuur van vele landelijke werkgroepen en commissies. Onder het voorzitterschap van de heer Wesseling heeft de regio Gelderland daarbij, in aanloop naar en na de interne fusie in 2008, verder vorm en inhoud gekregen. Als projectgroepslid en regionaal kwartiermaker is de heer Wesseling sinds 2012 in diverse projectgroepen actief betrokken geweest om de aanstaande fusie met de Nederlandse Wandelbond (NWB) tot Koninklijke Wandel Bond Nederland te realiseren. Verder was de heer Wesseling algemeen marsleider van de Mariken van Nieumegentocht (2004-2011), is marsleider van de Avond Vierdaagse Nijmegen (sinds 2007), is coördinator van de collecte voor het KWF Kankerbestrijding (sinds 2007), was actief voor de Special Olympics Nederland (2009-2010 en 2015-2016), is o.a. penningmeester voor de Streek 2Daagse Nijmegen (sinds 2010) en bestuurslid en marsleider van het Comité Avond 4Daagse Berlicum (sinds 2016).

Kom zaterdag gezellig naar de Burendag Kienehoef

Op zaterdagmiddag 23 september vindt voor de tweede keer de Burendag Kienehoef plaats. Op initiatief van de wijkraad KCKRooi en Welzijn de Meijerij wordt er ook dit jaar weer een gezellige middag georganiseerd met als doel je buurtbewoners beter te leren kennen. Het is dan ook een samenkomst voor én door buurtbewoners mede mogelijk gemaakt door het Oranjefonds, Jumbo en gemeente Meijerijstad.

Er is van alles te doen. Optredens, lasergamen, een springkussen én gezellig samen wat eten en drinken. Ook bedrijven uit de wijken laten zich zien. Zo zijn er demonstraties en workshops (o.a. Thaiboksen en Breakdance) door sportschool Theo van den Oever en zal Mode-L Hairstyling bezoekers voorzien van vlechtjes of haarextensions. Kortom; er is van alles te beleven voor jong en oud. Uiteraard is de entrée gratis!

Kom tussen 14.00 en 17.30 uur gezellig langs op het terrein van basisschool Kienehoef.

Wijkvereniging Meerschot

Ook dit jaar organiseert wijkvereniging Eerschot in wijkcentrum Meerschot aan de Heistraat 22 op zondag 22 oktober weer een markt voor kinderkleding en speelgoed.

De markt is van 10.00 tot 12.00 uur geopend. Entree bedraagt 1 euro. De tafels voor de verkoop zijn allemaal verhuurd. Voor overige informatie e-mail wijkverenigingeerschot@gmail.com of via https://www.facebook.com/marktmeerschot

Programma informatie

Rooi Actueel
Rooi Actueel met nieuws, actualiteiten, info en trends in korte uitzendingen.

Rondje Rooi
Vanaf donderdag 21 september kunt u kijken naar: 15 Jaar fietsen met Fifty Fit, Schuimparty voor jongeren in The Joy, Open Monumentendag, Expositie Frans Alkemade, Roois Theater met Zorro "Z", Fokpaardendag.
Special: Remember September. Herhaling uit 2014 van de overweldigende viering van de bevrijding in september 1944.

Special: "In de oorlog": deel 5 – Na de oorlog
Serie korte films over leven in oorlogstijd in onze regio.

Openingstijden kantoor en telefonische bereikbaarheid
Studio: Laan van Mariëndael 30A bereikbaar voor bestellingen, vragen, meldingen. Tel. 0413-471193.

Opbrengst collecte voor KWF Kankerbestrijding

De collecte voor KWF Kankerbestrijding 2017 in Sint-Oedenrode heeft in totaal € 8542,04 opgebracht. Wie de collectant heeft gemist kan altijd een gift doen in de winkelbusjes die in bijna elke winkel in Sint-Oedenrode staan.

Met het geld dat de collectanten hebben opgehaald, kunnen we onze missie waar maken : minder kanker, meer genezing en een betere kwaliteit van leven. Het bestuur van de KWF-afdeling Sint-Oedenrode dankt alle vrijwilligers en inwoners voor hun bijdrage aan de collecte.

Fokpaardendag met uitzinnige shows

Foto: Hans van den Wijngaard

Toegegeven, het publiek stond wel eens in grotere getale aan de hekken, maar de show die aan werd geboden tijdens de Rooise fokpaardendag was er een met alure. Het programma was als vanouds, voor de middag de keuringen van de trekpaarden, pony's en de haflinger paarden en na de middag het showgedeelte

Het was afgelopen zondag alweer de negentigste keer dat in Sint-Oedenrode de paardenkeuring werd gehouden. "Aanvankelijk waren deze keuringen altijd in 'De Neul' en later werden ze ook wel eens op de Markt gehouden, maar zeker de de laatste jaren van de vorige eeuw en het begin van deze eeuw waren de keuringen bij manege 'De Pijnhorst'. Toen ik toenmalig burgemeester Peter Maas, erop wees dat de paardenkeuring eigenlijk op de Markt plaats hoorde te vinden, daagde hij mij uit om dat te regelen. Sindsdien zijn de fokpaardendagen weer op de Rooise Markt", vertelt Wim van de Loo, de voorzitter van de stichting Fokpaardendag Sint-Oedenrode. Het programma van de Fokpaardendag kent eigenlijk een vast verloop. Voor de middag worden de paarden ter keuring aangeboden. "Een deskundige jury beoordeelt de paarden dan op exterieur en op stap en draf", vertelt ringmeester Ad van Nunen uit Volkel. Hij verzamelt de beoordelingen van de jury en zorgt ervoor dat de paarden zich met hun begeleiders in de juiste volgorde opstellen om het prijzenlint omgehangen te krijgen. Voor de begeleiders is er een beker. Daar waar voor de middag de trekpaarden, Haflinger paarden en pony's worden gekeurd, neemt in de loop van de jaren de publieke belangstelling af. Waar bij de eerste keuringen die enkele jaren geleden weer op de Markt werden gehouden, het publiek rijen dik aan de dranghekken stond, lijkt er nu alleen nog belangstelling te zijn van de echte liefhebbers. Wim van de Loo: "bij de keuringen is de publieke belangstelling altijd minder dan bij de shows die er vanmiddag zijn. Maar ook is het helaas zo, dat de jeugd het wat af laat weten". Wim krijgt gelijk, na de middag bij de shows wordt het drukker. Vanuit het Belgische Evergem verzorgt 'Trekpaaden De Brabander' een indrukwekkende show. De ruiters en amazones verrichtten spectaculaire stunts op de rug van koppels en vijfspannen van trekpaarden. Veel lof oogstten ook de dames van Phaidra Friezencarrousel uit Sint-Michielsgestel. Met hun zestien Friese paarden dansten zij in strakke formatie over de tot piste omgevormde Rooise Markt.

Foto: Hans van den Wijngaard

Een veel gehoorde opmerking bij zowel organisatoren als bezoekers was het dat in tegenstelling tot andere jaren veel winkels in het Rooise centrum gesloten bleven. Iedereen was er eigenlijk wel van overtuigd, dat de open winkelzondag en het hippisch evenement elkaar versterken. Misschien, dat juist daardoor het publiek andere jaren in grotere getale aanwezig was.


Win met de leukste foto van uw huisdier!

Op 4 oktober is het Dierendag. Ieder jaar houdt DeMooiRooiKrant rondom deze periode een fotowedstrijd. Honderden mensen in Sint-Oedenrode hebben een huisdier.

Daar zijn vast en zeker hilarische, mooie en schattige foto's van gemaakt! Heeft u een foto gemaakt die zeker kans maakt op een mooie prijs? Stuur deze dan in naar redactie@demooirooikrant.nl. De foto's verschijnen online en in de krant van woensdag 4 oktober! We zijn erg benieuwd naar de inzendingen!

Steunpunt zoekt vrijwilligers

Het Steunpunt Vrijwilligerswerk van Welzijn De Meierij is steeds op zoek naar vrijwilligers voor uiteenlopende vragen in Schijndel en Sint-Oedenrode. Ook deze keer hebben we enkele interessante vacatures van de vacaturebank voor u uitgelicht.

Kookvrijwilliger Stichting Wooninitiatief Kamille
Stichting Wooninitiatief Kamille is op zoek naar een vrijwilliger die het leuk vindt om op zaterdagmiddag samen met de bewoners te koken. Wooninitiatief Kamille is een huis in Sint-Oedenrode voor mensen met een verstandelijke beperking waar oprechte betrokkenheid, deskundigheid, sfeer, huiselijkheid en Brabantse gemoedelijkheid voorop staan. Heeft u een passie voor koken en bent u geduldig en sociaal? Dan is deze vacature iets voor u! Werktijden zijn zaterdag van 12.00 uur – 14.00 uur. (vacaturenummer 19347)

Wandelmaatje en handige klusser met groene vingers
Naast een kookvrijwilliger is Stichting Wooninitiatief Kamille ook op zoek naar een wandelmaatje en handige klusser voor een van hun bewoners. Het gaat om een mannelijke bewoner van 64 met een licht verstandelijke beperking die graag wandelt en het ook heel gezellig vindt om samen een klusje in huis of tuin te doen. Werktijden zijn in overleg. (vacaturenummer 19348)

Vrijwilliger voor ondersteuning bij het tuinonderhoud van een basisschool
Basisschool Sint Antonius van Padua in Nijnsel is op zoek naar een vrijwilliger met groene vingers, die het leuk vindt om ondersteuning te bieden bij het tuinonderhoud van de school. Werktijden zijn in overleg.(vacaturenummer 19316)

Leuke en leerzame open dag Jeugdnatuurwacht

Foto: Lisa vd Ven

Op zaterdag 16 september was er vanaf 9.30 uur van alles te beleven in de grote zaal van Mariëndael. Het nieuwe seizoen van de Jeugdnatuurwacht ging van start met de Open Dag. De kinderen konden allerlei bodemdiertjes onder de microscoop bekijken. Bijzonder was dat de diertjes ook op het scherm van de laptop te zien waren.

Verder waren er twee kippen en werd er volop geknutseld met natuurlijke materialen. Hein de Koning gaf een presentatie met foto's van allerlei leuke activiteiten van de Jeugdnatuurwacht. Wim de Vrij gaf een presentatie 'Vleermuizen en andere muizen'. Het was voor de kinderen en hun ouders een leuke en leerzame ochtend. Er zijn weer nieuwe leden aangemeld.

Foto: Lisa vd Ven

Er komt nog een mogelijkheid om lid te worden van Dé Natuurclub van Rooi. A.s. vrijdagavond 22 september is er speciaal voor de jeugdnatuurwachters en hun ouders een vleermuisexcursie. Deze excursie is ook voor kinderen die zich nog niet hebben aangemeld. Er kan kennisgemaakt worden met de verschillende soorten vleermuizen die in het park leven. De vleermuizen kun je in het park zien vliegen en met vleermuisdetectoren worden de geluiden die ze maken hoorbaar gemaakt.

Omdat vleermuizen alleen vliegen als het donker is, begint de excursie rond zonsondergang. De wandeling start om 19.45 uur op het parkeerterrein aan de Zwembadweg, tegenover Park Kienehoef en zal ongeveer 1 ½ uur duren. Deze extra activiteit van de Jeugdnatuurwacht wordt georganiseerd door de Rooise vleermuiswerkgroep. Kinderen moeten tijdens deze activiteit vergezeld worden door volwassen begeleiding, maar dat zal geen probleem zijn aangezien dit ook voor volwassenen zeker interessant is. Info en bereikbaarheid tijdens de excursie: Henri van Weert 06 29027765


Informatieavond pleegzorg

Soms zijn problemen in een gezin zo groot, dat een kind (tijdelijk) niet meer thuis kan wonen. Dan zijn er gelukkig veel pleegouders die een kind een plaatsje in hun huis en hart kunnen bieden. Hoe is het om pleegouder te zijn? Hoe word je pleegouder? Om wat voor kinderen gaat het? Welke verschillende vormen van pleegzorg zijn er? Kun je werk en pleegzorg combineren? Daarover gaat de informatieavond van Oosterpoort op donderdag 5 oktober in Mariëndael te Sint-Oedenrode.

Een pleegmoeder vertelt over haar ervaringen en een medewerker van pleegzorg informeert over de voorbereiding en de begeleiding. Bezoekers kunnen vragen stellen en vrijblijvend kennismaken met wat je als pleegouder kunt betekenen voor een kind dat voor korte of lange tijd niet thuis kan wonen. Pleegouders zijn heel divers: alleenstaand, met partner (homo of hetero) of met gezin, ook senioren en mensen die werken kunnen veel voor een kind betekenen als pleegouder, een groot huis of veel geld is niet nodig. Het is wel belangrijk dat pleegouders een kind veiligheid, stabiliteit en rust kunnen bieden.

Supergewone Mensen Gezocht
Veel mensen denken dat ze geen pleegouder kunnen worden, omdat ze bijvoorbeeld een drukke baan hebben, homoseksueel zijn, alleenstaand zijn, te oud zijn, te veel of te weinig verdienen. Maar dat is onzin. Pleegouders hoeven ook geen superhelden te zijn; het zijn juist hele gewone mensen. Die door heel gewoon te doen, iets supers kunnen betekenen voor een pleegkind. Op SuperGewoneMensenGezocht.nl staan verhalen van inmiddels volwassen pleegkinderen, (pleeg)ouders en experts. Zoals het verhaal van Marlou, die vanaf haar 30e pleegmoeder was voor een 16-jarige jongen. Om de week was hij een weekend bij Marlou. En die weekenden waren eigenlijk verrassend normaal. Marlou: 'Je hoeft echt niet elke week naar Duinrell, gewoon samen boodschappen doen is al genoeg.'

Donderdagavond 5 oktober, van 20.00 uur tot 22.00 uur bij Mariëndael , Laan van Henkenshage 2, Sint-Oedenrode. Belangstellenden kunnen zich opgeven voor deze informatie avond via telefoon (0412) 46 53 00 of mailen naar pleegzorg@oosterpoort.org . Op www.pleegzorg.nl staat uitgebreide informatie over pleegzorg.


12 / 32

Dit keer hebben we niet één, maar twee asieldieren van de week, namelijk de driejarige Pippi en haar dochter Peppa.

De mooie rode Pippi is in een kippenhok bevallen van haar kittens en kon gelukkig naar een pleeggezin. Ze is heel lief voor haar kittens en verzorgd ze goed. Ze moet wel wennen aan mensen, maar dat gaat steeds beter. Kitten Peppa heeft een mooi schildpad vachtje en was de rustigste uit het nest. Inmiddels is ze wat ouder en niet meer zo rustig. Ze speelt erg graag met iemand of haar moeder.

Ook zij moet nog wat wennen en is dus soms wat op haar hoede, maar het is een heel lief poesje.Deze schatjes zijn erg aan elkaar gehecht, dus zoeken we een gouden mandje die groot genoeg is voor hen beide. Heb jij interesse? Mail dan snel naar dierenasiels@hokazo.nl!

Eerste Hulp Aan Kinderen

Er zijn nog steeds te weinig ouders die deze cursus volgen, terwijl er toch 60.000 kinderen per jaar door een ongeluk thuis in het ziekenhuis belanden. Na het volgen van de cursus hebt u de zekerheid dat u weet wat u moet doen bij huis-, tuin- en keukenongelukjes en houdt u uw hoofd koel als er professionele hulp geregeld moet worden.

Leer alles van Eerste hulp aan kinderen via deze cursus onder begeleiding van een ervaren EHBO-instructeur. De cursus zal bij voldoende deelname plaatsvinden op 9, 23, 30 oktober en 6 november 2017. Aanvang 19.30 tot 22.00 uur bij Zorgboerderij Dommelhoeve aan het Cathalijnepad 1 in Sint-Oedenrode. Kosten voor deze cursus bedragen 65,00 euro inclusief lesboekje. Bij minimaal 8 deelnemers zal de cursus doorgaan. Er is een maximum van 12 deelnemers, Let op vol=vol. Inschrijven kan tot 1 oktober 2017. Voor meer informatie of aanmelden kunt u een e-mail sturen naar info@ehbo-sint-oedenrode.nl.


Foto: Jop Smit

Zaterdag vond in Dommelzicht de reünie voor 80 jarigen plaats. Een gezellige middag waarbij fijn bijgekletst kon worden natuurlijk.

Onder het genot van een hapje en een drankje werden er herinneringen opgehaald en verhalen uitgewisseld. Tijdens de reünie werd natuurlijk ook een foto gemaakt met daarop alle aanwezigen. Op naar de volgende keer!


16 / 32

17 / 32

Met de vlam in de pijp naar Oekraïne

Sint-Oedenrode - Voor het derde jaar zet Stichting Meierijstad helpt Oost-Europa zich in om hulpgoederen naar Oekraïne te transporteren. Op vrijdag 6 oktober om 08:00 uur vertrekken drie volle vrachtwagens vanaf de Markt in Rooi naar Romny in het noordoosten van Oekraïne. Nog steeds zijn goederen, giften en transportvoorzieningen zeer welkom.

In het voormalige Oost-Europa is veel behoefte aan hulpgoederen. De stichting heeft samen met hulporganisaties op locatie en het consulaat uitgebreid geïnformeerd in welk deel de hulp het meest noodzakelijk is. "Wij hebben door de Oekraïense overheid een provincie ter grootte van Nederland toegewezen gekregen. Daar loopt men zo'n vijftig jaar achter in vergelijking met ons land", vertelt Ron Bezoen, bestuurslid van Stichting Meierijstad. Goederen zoals kleding, schoenen, houdbare etenswaren, meubels en speelgoed zijn zeer welkom.

De afgelopen twee jaar reed de stichting met één afgeladen vrachtwagen richting het oosten. Dit jaar zijn dat er al drie. "In één jaar tijd zijn we verdrievoudigd en nog steeds kunnen niet alle goederen vervoerd worden. Alle hulp in de vorm van trekkers, opleggers, chauffeurs en diesel is van harte welkom." Wanneer de goederen hun bestemming hebben bereikt, worden deze geïnventariseerd en onderverdeeld over veertien stichtingen ter plaatse, zoals het Rode Kruis, het regionale kinderziekenhuis, het psychiatrisch ziekenhuis, de landbouwhogeschool en de koks- en bakkersschool. Ron is er zeker van dat de spullen in goede handen komen. "Vorig jaar zijn wij drie dagen in de provincie rondgeleid door hulpverleners en wij hebben met eigen ogen gezien waar de spullen terechtkomen".

De steun komt vanuit alle kanten en de Rooise Ineke Krommenhoek was zelfs zo enthousiast over deze actie, dat zij een stapel mutsen en sjaals in elkaar heeft gebreid. Mocht u deze actie willen sponsoren, neem dan contact op met Stichting Meierijstad via meierijstadhelptoosteuropa@gmail.com

Wie verslaat Zorro onder de Knoptoren?

Sint-Oedenrode - Mijn ome Willy stond van de week in Son naast een bejaarde man naar wat parachutisten te kijken. Ze trokken allebei een beetje met hun been. Zegt die man naast hem "Normandië 44". Zegt Willy: "Hondenstront maat 43".

Het zal de kift wel zijn geweest. Ieder jaar komt er namelijk over zijn huis in Olland een Dakota overgevlogen, maar niet één keer is er een parachutist afgegooid. "We zijn nondeju sinds de oorlog niet één keer bevrijd," moppert Willy steevast, "en in Veghel en Son gebeurt het ieder jaar!"

Ach ja, sommige mensen hebben nou eenmaal altijd geluk. Ik probeer al 30 jaar op televisie te komen, echt ik doe audities, schrijf smeekbrieven, meld me aan voor iedere spelshow, maar niks! … en een menneke uit Rooi jat een fiets in Schijndel en hupla, meteen op tv! Ja, dan bof je wel met cameratoezicht, als fietsendief.

Geluk is in zee vallen en met een vis in je bek omhoog komen; geluk is bij een mooi meisje televisie kijken en de stroom valt uit; geluk is de mooiste man op het strand weg zien lopen … hand in hand met de 2e mooiste man. Het komt vaak totaal onverwacht. Toen ik laatst onze hond Sjeng zijn medicijn gaf, hoestte hij in mijn gezicht. Toch een fijn gevoel dat ik nou zelf ook ineens ontwormd ben. Want ook tegenslag kan een verrassend zonnige kant hebben. Zo heb ik laatst een gratis tatoeage gekregen achter op mijn benen: HR34BG in spiegelschrift. Het lijkt wel een mysterieuze Latijnse spreuk. Dat mijn vriendin veel te hard achteruit onze garage inreed, had dus ook zo zijn voordelen.

Ik bekeek zojuist even de foto's van de voorstelling "Z" van het Roois theater, ze staan hier ergens in deze MooiRooikrant. Ik heb de voorstelling gemist …maar tjonge wat moet dat een bizar spektakel zijn geweest. Ik zie in willekeurige volgorde een foto van Batman, de Daltons, een boerenkar, een groene infanterist, wat maffe trompettisten, en een heleboel vechtende Mexicanen voorbij trekken … maar geen Zorro, of kijk ik niet goed? Nee, ik denk dat ik daarvoor toch echt naar één van de drie volgende voorstellingen moet gaan. Gelukkig zijn er nog kaartjes!

Kerkberichten

Protestantse Kerk Knoptoren
Zo 24/9: Dienst in de Knoptorenkerk, 10.00u, Predikant Ds. Chr. M0ndt.

Odendael
Zo 24/09: 10.00 u: Kerkdienst. Intenties: Jan Dortmans, Annie van de laar.
Di 26/09: 19.00 u: Rozenhoedje bidden in de stilte ruimte.

H. Martinus Olland
Za 23/9:
Geen Eucharistieviering.

Martinuskerk
Za 23/09:
18.30 u: Eucharistieviering met Het Goede Herderkoor. Intenties: Fien Rovers – Markgraaff, Johan Rovers, Wim van Hommel, Overleden ouders van de Kamp – Wevers en overleden familieleden.
Zo 24/09: Vijfentwintigste Zondag door het Jaar – Startviering Eerste Heilige Communie en Vormsel 09.30 u: Eucharistieviering. Intenties: Wim van Iersel, Overleden ouders Ploegmakers – van Rooy en Leo, Maria en Wim van Engeland – van der Vleuten (maanddienst) en Carina van Engeland, Lies van den Brand – Verhoeven, Max Dons en Ger Dons, Tonnie Prinssen – van den Berg, Jo van de Wijdeven – van Berkel, Zus van Rooy – van Erp, Oda Kusters – Vervoort, Marijke van den Bergh – van de Sande.
Ma 25/09: 09.00 u: Eucharistieviering in de Dagkapel van De Goede Herderkerk.
Di 26/09: 09.00 u: Eucharistieviering in de Antonius van Padua kerk te Nijnsel.
Wo 27/09: 19.00 u: Eucharistieviering in de Heilige Ritakapel te Boskant.
Do 28/09: 09.00 u: Eucharistieviering in de Dagkapel van De Goede Herderkerk. Deze Viering wordt voorafgegaan door het Rozenkransgebed.

Sint Antonius Nijnsel
Zo 24/09: Eucharistieviering om 11.00 u: met Aurora koor. Intenties: Arwin Oerlemans, Betsie v.d. Heijden- van Dinther, Piet Rooijakkers, Antje Habraken- Smits, Martien v.d. Vleuten, Leo van Erp, Annie Schepens, Han Korsten.
Di 26/09: 09.00 u: Eucharistieviering.

Kerkdiensten Sint Petrus' Banden, Son
Wo 20/9:
Woord- en communieviering 19.00u.
Za 23/9 Eucharistieviering in Breugel 18.30u.
Zo 24/9 Eucharistieviering, Startviering Eerste H. Communie en H. Vormsel 11.00u.
intenties: Nico de Jongh, Bets van de Ven-van den Oever, Leo Pagels, Nell Gerzon-Kerstholt, Ouders Merks-van de Meerendonk en overleden familieleden.
Wo 27/9 Geen Eucharistieviering
Za 30/9 Geen Eucharistieviering in Son of in Breugel

Kerkdiensten Sint Genoveva-kerk, Breugel
Di 19/9 Rozenhoedje, 18.15 uur Eucharistieviering 18.30u.
Do 21/9 Rozenhoedje, 18.15 uur Eucharistieviering, aansluitend stille aanbidding 18.30u.
Za 23/9 Eucharistieviering m.m.v. Rob van Stuivenberg 18.30u.
Zo 24/9 Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor 09.30u. Intentie: Ietje van Dinther-Raeven, Familie vd Laar-van Heeswijk, Arie en Jet de Korte-vd Laar, Mia Donkers-van Heeswijk, Snoeba Eijkenboom, Ton Goossens, Willemien Merks-Roestenburg, Jan Streur, Jan Adriaans, ouders van Maasakkers-Huijbers.
Di 26/9 Rozenhoedje 18.15u. Eucharistieviering 18.30u
Do 28/9 Rozenhoedje 18.15u Eucharistieviering, aansluitend stille aanbidding 18.30u.
Zo 1/10 Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. 09.30u Kinderwoorddienst.
intentie: Ad Versantvoort, Nelly Vlemmix-Versantvoort, Miny van de Ven-Winkelman, Karel en Elisabeth Faessen-van Tilburg, Hens Aelmans, Lies Sanders-van den Boogaart, Miet Foolen, Ine en Piet Maximus, ouders van Kuijk-van Hastenberg en Janus Jan Johan Harrie en Piet.
Inloopmiddag Den Bauw 14.00-16.00 uur


Sjors Sportief weer van start

Ook de klas is trots op de winnaar! Foto:

De winnende tekening van de voorpagina van het Sjors sportief boekje is bekendgemaakt. Wethouder Coby van der Pas overhandigde het eerste boekje en de waardecheque aan de winnares van de tekening, Janne Barten van de Maria school in Erp.

Alle basisschoolkinderen uit de gemeente Meierijstad ontvangen het Sjors Sportief-boekje. Het Sjors Sportief boekje staat boordevol sportieve activiteiten waaraan leerlingen het hele schooljaar kunnen deelnemen om kennis te maken met sport in de gemeente. Vorig schooljaar schreven er maar liefst 2.000 kinderen in! Op deze manier hoeven leerlingen niet direct lid te worden van een vereniging, maar maken ze op een laagdrempelige en toegankelijke manier kennis met een activiteit. Sportdeelname kan nooit groot genoeg zijn. Basisschoolleerlingen uit groep 1 tot en met 8 kunnen zich vanaf 13 september inschrijven voor de activiteiten via www.sjorssportief.nl. Op deze website is daarnaast van alles te beleven. Voldoende keus voor sportievelingen. Kinderen uit de gemeente Meierijstad maken kennis met meer dan 100 activiteiten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan atletiek, badminton, dansen, freerunning, lasergamen, tafeltennis, scouting, skiën, schaken turnen en tennis. Kortom keus genoeg! Kinderen mogen zich voor zoveel activiteiten inschrijven als zij zelf willen. Het hele jaar door kunnen kinderen zich inschrijven voor en deelnemen aan activiteiten.


Kijkje achter de schermen

Op 24 september 2017 zet gemeente Meierijstad haar deuren open. Tijdens een open dag kunnen geïnteresseerden een bezoek brengen aan verschillende vestigingen van de gemeente Meierijstad. Van 12 tot 17 uur zijn het dienstverleningscentrum in Veghel, het bestuurscentrum in Sint-Oedenrode en de gemeentewerf in Schijndel open voor het publiek. Om twaalf uur wordt in Veghel de open dag officieel afgetrapt met een act van leerlingen van de theater- en dansafdeling van Phoenix Cultuur.

De open dag is een prima gelegenheid om een kijkje te nemen achter de schermen van gemeente Meierijstad. Bezoekers maken kennis met allerlei aspecten van de gemeente. Zo is er op de gemeentewerf in Schijndel een skelterparcours voor kinderen uitgezet. Bezoekers kunnen hun kennis van verkeersborden testen of een kijkje nemen in het riool. In Sint-Oedenrode kunnen bezoekers de voormalige burgemeesterskamer bekijken, verzorgt Schout van Peelland rondleidingen voor kinderen. Op elke locatie presenteren de vier Heemkundekringen van Meierijstad zich en wordt de film 'Meierijstad stroomopwaarts' vertoond. Jonge muzikale talenten van Phoenix Cultuur laten in Sint-Oedenrode en Veghel horen wat zij kunnen. Tussen de drie locaties heeft de gemeente een recreatieve fietstocht uitgezet. De fietsroutes zijn beschikbaar op de drie locaties. Meer informatie kunt u vinden op www.meierijstad.nl

Rode loper op Stadhuisplein

Maandag 25 september gaat de schop in de grond bij het Stadhuisplein in Veghel. Het College van B&W van Meierijstad heeft besloten om de strook tussen de weg en het parkeerterrein aan te passen. Dit is de laatste schakel in de voltooiing van de Rode loper tussen het busstation en het centrum van Veghel.

Vergroening
De Rode loper is onderdeel van het Masterplan 2030 Veghel Centrum. Deze voetgangersroute tussen het centrum en het busstation krijgt een groene uitstraling door aanplant van lindes langs de weg en meerstammige berken langs het parkeerterrein. Er ontstaat als het ware een groene corridor; de geparkeerde auto's op het Stadhuisplein zijn straks door de nieuwe aanplant minder prominent in beeld.

Luifel
De opvallende blauwe luifel gaat verdwijnen; deze verkeert in een slechte conditie en wordt als eerste gesloopt. De sloop wordt uitgevoerd vanaf het Stadhuisplein. Dit zal enkele dagen duren en hiervoor zijn de parkeerplaatsen direct langs deze luifel enige dagen niet te gebruiken. Het doorgaand autoverkeer zal nauwelijks hinder ondervinden. Het totale werk zal naar verwachting circa 5 weken duren; dit is mede afhankelijk van het weer.

Steeds vaker hoort en ziet men meldingen in kranten, op tv en op internet over een rattenplaag. Verschillende factoren spelen hierbij een rol en zijn de oorzaak van het ontstaan van zo'n plaag.

Ratten zijn grotendeels afhankelijk van de mens. Hierdoor leveren wij het grootste aandeel aan het ontstaan van de plaag. Ze leven van ons voedsel en afval. De belangrijkste reden voor het ontstaan van een plaag, is dat mensen voedsel laten staan zodat ratten erbij kunnen. Ratten bouwen bij genoeg voedsel een nest in de buurt en planten zich snel voort. De eerste stap tegen een rattenplaag is eten goed opbergen en alle open verpakkingen weggooien. Houd hierbij in gedachten: ratten eten zo goed als alles!

Ratten zijn een bron van ziekteverwekkers en niet iedereen is zich bewust van bovenstaande informatie. Voor vele is het nog onbekend.

Gezondheidszorg heeft de volle aandacht van VVD Meierijstad en wij willen een rattenplaag in Meierijstad voorkomen. Dat is waarom wij het college gevraagd hebben om er voor te zorgen dat er meer voorlichting wordt gegeven over bestrijding van ratten.

Door eenvoudige tips kan iedereen meehelpen om een plaag te voorkomen.

Voorkomen is beter dan genezen.

Fractie VVD Meierijstad

Glasvezel buitengebied Meierijstad

Het College van B&W van Meierijstad hecht er grote waarde aan dat glasvezel op korte termijn bereikbaar wordt voor alle inwoners en ondernemers van het buitengebied. Gesprekken met Maatschappij voor Breedband in Brabant (Mabib) zijn in een vergevorderd stadium. Er wordt gekoerst op realisatie in 2018.

Aanbieders aan zet

Via het supersnelle glasvezelnetwerk kunnen de adressen in het buitengebied dan gebruik maken van televisie-, internet- en telefoniediensten. Wethouder van Rooijen: "Investeren in moderne communicatietechnologie is essentieel. Snel internet is vandaag de dag natuurlijk een must voor de burgers, maar ook het bedrijfsleven kan niet meer zonder deze infrastructuur. Glasvezel is echter geen nutsvoorziening. Dat betekent dat de gemeente deze voorziening niet zelf aan mag leggen zolang de kans bestaat dat een aanbieder zich meldt. En we zijn nu in een vergevorderd stadium met een aanbieder".

Op dit moment ligt er een aanbod voor van Mabib om alle panden in het buitengebied aan te sluiten op glasvezel. Met de term 'panden in het buitengebied' worden uitsluitend de panden buiten de bebouwde kom aangeduid. Binnen de bebouwde kommen zijn op dit moment al snelle kabelverbindingen beschikbaar. De gemeente Meierijstad verwacht nog dit jaar het contract met Mabib te ondertekenen.

Daarna begint Mabib met de voorlichting en met het inventariseren van de behoefte onder de bewoners en ondernemers van het buitengebied. Meer informatie hierover zal via Mabib worden verstrekt. Mabib streeft ernaar om in 2018 het gehele Meierijstadse buitengebied te hebben voorzien van glasvezel.

Fotografie: Color & Black Fotografie, Renée Krol-Roelants

Haar eigen huis en tuin zijn inspiratiebron en expositieruimte tegelijk voor Martje Waals. "Hier krijgen mijn schilderijen vorm, nog voor ik ze schilder. Hier houd ik ook elke twee jaar een expositie." Op zaterdag 23 en zondag 24 september zijn haar schilderijen hier te zien, op beide dagen van 10 tot 17 uur. Het adres is Voortstraat 11 in Schijndel.

De geschiedenis van Martje Waals (72) als kunstenares gaat van bloemen naar portretten. Grote portretten. "Mijn armen hebben ruimte nodig als ik schilder. Ik zwaai met kleur over het doek. Meteen in de juiste positie, want ik ben niet zoekend aan het schilderen. Als ik begin, is de vorm al in mijn gedachten."

Inspiratie

Martje ziet en voelt inspiratie om zich heen. Haar gezin, haar huis, haar reizen. Het komt allemaal terug in haar schilderijen. Soms is het alleen de sfeer die een bepaalde kleur aangeeft. Voor een zwart-wit tekening van een kind bijvoorbeeld vond zij haar inspiratie dicht bij huis. Het portret van een Afrikaanse vrouw toont een geheel andere wereld. Het laatste is de weerslag van een reis.

Martje begon aanvankelijk met het schilderen van bloemen, geleidelijk ontstond de wens om vrouwenportretten te gaan maken. Ze zocht en vond nieuwe leraren om te leren hoe een portret ontstaat, waar het aan moet voldoen en welke technieken bij welke portretten passen. Zo ontstond de dromerige stijl die al haar werk kenmerkt.

Woonstyling

Het werk dat ze nu maakt wordt sinds kort ook toegepast als woondecoratie. Dat was onverwacht en nieuw voor haar, maar ook welkom. "Het is een nieuwe stap in mijn loopbaan als kunstenaar. Mijn werk staat op vloerkleden en behang. Het wordt ook uitgebracht op materialen waar ik zelf nooit op werk, zoals glas en vinyl. Spannend wat daar weer allemaal mee kan. En spannend dat ik nog zo'n carrièremove maak terwijl ik over de zeventig ben!"

TEAM op de bres voor verenigingen

Sint-Oedenrode / Meierijstad - TEAM Meierijstad heeft vragen gesteld aan het college van Meierijstad over de mogelijkheden om tot vrijstelling van legeskosten van verenigingen te komen.

Afgelopen tijd komen bij TEAM steeds meer geluiden binnen dat diverse verenigingen moeite hebben tot het organiseren van evenementen en het ontplooien van initiatieven zoals de bouw van een verenigingsgebouw. Een groot deel van het financieel budget zou op gaan aan legeskosten, dit kan volgens Wern van Asseldonk van TEAM niet de bedoeling zijn. Dit doet geen recht aan de vele vrijwilligers die door zelfwerkzaamheid de kosten voor zijn of haar vereniging zo laag mogelijk probeert te houden.

Door zelfwerkzaamheid zorgen de verenigingen er al voor dat de kosten voor de gemeente Meierijstad al zoveel mogelijk beperkt worden. Nu worden ze nog geconfronteerd met legeskosten, dit zou anders moeten en kunnen. Sommige verenigingen zijn op dit moment genoodzaakt om sponsor- of lidmaatschapsgelden in te zetten om legeskosten te voldoen waardoor er minder overblijft voor het uiteindelijk doel.

TEAM Meierijstad hoopt dat vrijstelling nog meegenomen kan worden met de behandeling van de nieuwe legesverordening, of dat de verenigingen op een andere manier gecompenseerd worden. Wij gaan dit scherp in de gaten houden.

Meierijstad bouwt verder

De gemeente Meierijstad wil een breed gedragen, vernieuwende en ambitieuze woonvisie opstellen samen met inwoners, belangengroeperingen en de marktpartijen. Het CDA gaat daar, met input van haar leden en kiezers, een bijdrage aan leveren.

Het CDA kiest voor flexibiliteit in bestemmingsplannen om daarmee duurzame en innovatieve concepten te bevorderen. Het uitgangspunt is: een gevarieerd en kwalitatief woningaanbod, gebouwd naar behoefte zowel voor starters, senioren als voor mensen met een beperking. Eén van de belangrijkste voorwaarden is de betaalbaarheid.

"Er is momenteel een tekort aan betaalbare huurwoningen, met als gevolg mensen die jarenlang op een wachtlijst staan. Hierin moet snel verbetering in komen. Het CDA is van mening dat het college en o.a. de woningbouwverenigingen een taak hebben om dit snel aan te pakken. Hierbij moet ook gekeken worden naar het zgn. scheefwonen (wonen in een te goedkope huurwoning)," aldus het commentaar van Jankees Schwiebbe, fractielid van CDA Meierijstad.

Op zaterdag 28 oktober trekken de grootste grapjassen van Meierijstad massaal naar De Loop'r in Olland. Deze avond vindt namelijk de eerste editie van "Humor in Meierijstad" plaats. Amateurartiesten vanuit de hele gemeente betreden het podium en diverse acts zullen te zien zijn op deze bonte avond.

Een jaar geleden was Meierijstad nog in ontwikkeling en de gemeente was op zoek naar ideeën om de eenwording te bevorderen. Een goede smeerolie om de verbroedering tussen de dorpen, groot of klein, soepel op gang te brengen is: humor, dacht Rien Bekkers, de bekende Rooise tonprater. Zijn plan werd door de gemeente enthousiast ontvangen en de ervaren grappenmaker kreeg een budget om zijn plan daadwerkelijk te realiseren. Rien zocht contact met De Loop'r en samen hebben zij de organisatie van deze avond op zich genomen. En nu, een jaar later, is het dan zover.

Verschillende amateurartiesten uit de dertien dorpen die Meierijstad rijk is, laten op het podium hun mooiste kunstjes zien. "Zo zijn er onder andere een aantal tonpraters, een paar leuke sketches en een showdansgroep uit Erp staat op de planken", vertelt Rien. "Er komt van alles voorbij en dat maakt het voor iedereen toegankelijk." Bijna ieder dorp levert deze avond een bijdrage, waardoor het programma van de bonte avond rijkelijk gevuld is. Igo van Roosmalen uit Boskant en Maikel van de Leij uit Keldonk nemen de presentatie op zich en De Heikrikkels uit Mariaheide zorgen voor de muzikale omlijsting. Wethouder Harry van Rooijen opent het spektakel.

De organisatie hoopt dat de avond naast pijnlijke lachspieren, ook zorgt voor wat verbroedering. "Niet iedereen was blij toen de plannen van Meierijstad bekend werden. Wij willen met een dosis humor de scherpe kantjes rondom de fusie eraf halen. Ook biedt deze avond de mogelijkheid om elkaar te leren kennen. Boerdonk is bijvoorbeeld drie kwartier rijden en wat weten wij daar nu eigenlijk van? Je komt er nooit maar we zijn toch één gemeente", zegt Rien.

De gymzaal van De Loop'r in Olland wordt speciaal voor deze avond omgetoverd tot een feestzaal. Er is plaats voor ruim 200 man en iedereen is van harte welkom. De avond heeft weliswaar door de optredens een carnavalesk tintje, maar de carnavalskleding mag nog even in de kast blijven hangen. De kaartverkoop is inmiddels van start gegaan en voor een prikkie van vijf euro word je naast een vermakelijke avond ook voorzien van een kop koffie en een stuk lekkere vlaai. Kaarten zijn te koop aan de bar in de Loop'r en via info@deloopr.nl.

Zij Actief naar de Boekelse Kluis

Afgelopen woensdagmiddag om 14.00 uur werden de dames bij Museum de Kluis opgewacht door Hans, die hen rond zou leiden over het terrein van Huize Padua.

Hans vertelt dat hij al ruim veertig jaar als verpleegkundige mensen met psychische en/of gedragsproblemen begeleidt. Hij heeft de tijd nog meegemaakt dat je zes dagen per week negen uur per dag moest werken met veel en zware verantwoordelijkheden.

Tot 1967 hielden hoge muren de cliënten gescheiden van de bewoners van Boekel. Eén broeder aan de poort bepaalde wie er in of uit mocht. Binnen die muren was alles aanwezig wat de zeshonderd cliënten nodig hadden. Er was een boerderij om in voedsel te voorzien en men had eigen ambachtslieden.

Een apotheek was aanwezig en men maakte zelf de medicijnen. De huisarts en psychiaters woonden aan de overkant van de straat zodat die snel ter plaatse waren indien nodig.

Nu is er veel veranderd. De mensen worden niet meer gedwongen verpleegd, maar zijn vrij om van het terrein af te gaan. Ze worden ook betrokken bij hun eigen behandelplan. Heel belangrijk is nu de bewegingstherapie, evenals het werken onder begeleiding in bloemkassen of in de hout- of metaalbewerking.

De indrukwekkende informatie van deze middag heeft bij de meesten van Zij Actief veel losgemaakt. Iedereen is weleens in aanraking gekomen met mensen die vastgelopen zijn in de maatschappij of door trauma's in het verleden hulp nodig hebben. Het allerbelangrijkste in zo'n periode is familie en vrienden die hen bij staan.


24 / 32

Diepgang

ik dicht licht en
vluchtig vandaag
of de zon wel of niet schijnt,
is even niet de vraag

verhaal vooral van eenvoud
vederlicht gewogen,
zo zeg ik tegen mijzelf

neen, geen gezouten tranen
en diepe voorhoofdsrimpels
als ik in onpeilbare zieltjes delf
ik ga uit van iets simpels

laat ieder het verstaan
van diepgang raakt men
immers niet opgetogen

wel van erotiek, Bossche bollen
en heerlijke appelflappen
of eigenaardige gedichten

waar heeft deze man het toch over;
ik zie uw wenkbrauwen zich oprichten


Ze kanne bitter van oew lulle es van oew smulle

Hoop doet leven

Hoop doet leven, foto van Bert Ernest

Als vrouwen de wereld zouden regeren zouden er geen oorlogen zijn, alleen een hoop jaloerse landen die niet met elkaar praten. Onbekend, Facebook

Deze foto van Thea Willems geeft kleur aan de maand september. Heeft u ook een mooie natuurfoto? Wij ontvangen hem graag! Sturen kan naar redactie@demooirooikrant.nl

Cursus rondom overlijden

Op zes donderdagochtenden van 9.30 tot 11.30 uur verzorgt ONS welzijn in Eerde van 5 oktober tot en met 9 november een informatieve cursus waarin allerlei thema's rond overlijden, uitvaart en rouwverwerking aan de orde komen.

De cursus is bedoeld voor mensen van 50 jaar en ouder uit Eerde, die hierin geïnteresseerd zijn. De lessen voor minimaal 8 en maximaal 12 deelnemers worden gegeven in Den Binnenhof in Eerde. Deelname kost € 20 en inschrijven kan tot 24 september bij ONS welzijn. Dat kan op werkdagen via telefoonnummer (088) 374 25 25 of via het e-mailadres thijs.braam@ons-welzijn.nl.

zes thema's
De eerste bijeenkomst op 5 oktober heeft als thema "zaken op orde" en handelt over de vraag of je alles hebt geregeld wat je wilt en kunt regelen voordat je overlijdt. De les behandelt de simpele vraag of er een adressenlijst is, maar laat de deelnemers ook nadenken over de laatste wilsbeschikking. Testament, erfrecht, levenstestament en andere zaken waaraan de notaris te pas komt, komen in de tweede les aan de orde. In de derde bijeenkomst krijgen de deelnemers informatie over allerlei moeilijke begrippen en enkele ethische kwesties die verband houden met de laatste levensfase. Het gaat dan bijvoorbeeld over euthanasie. Wat betekent euthanasie, wat zijn de wettelijke regels en hoe gaan verschillende instanties daar mee om? De vierde les gaat over de zorg die tijdens de laatste levensfase thuis geboden kan worden. In de vijfde bijeenkomst komen de verschillende mogelijkheden aan bod om de uitvaart op een persoonlijke manier vorm te geven. Tijdens de zesde en laatste bijeenkomst op 9 november krijgen de deelnemers informatie over de verschillende fases in tijden van verlies en rouw.

informatief
De cursus heeft een informatief karakter. Er worden tijdens de lessen geen diepgaande discussies gevoerd, hoewel er wel veel ruimte is voor de inbreng van de cursisten. "Het doel van deze cursus is om mensen te informeren over mogelijkheden, over voorzieningen, over regelgeving," aldus Thijs Braam, die vanuit ONS welzijn de cursus zal leiden. Elke les wordt dan ook verzorgd door een deskundige. Een bankmedewerker behandelt het thema "zaken op orde." De notaris komt over notariële zaken vertellen. Ethische begrippen worden uitgelegd door iemand van het Netwerk Palliatieve zorg en de mogelijkheden voor intensieve thuiszorg door een verpleegkundige van de thuiszorg. Een uitvaartverzorger vertelt wat mogelijk is bij het definitieve afscheid en een rouwcoach met veel ervaring in rouwbegeleiding verzorgt de laatste les over rouwverwerking. Wie meer informatie over de cursus wil kan contact opnemen met ONS welzijn in Veghel.

Alzheimer Café

Op maandag 25 september wordt in restaurant-zaal De Nachtegaal, Boxtelseweg 15 te Schijndel, weer een avond van Alzheimer Café Regio 't Groene Woud georganiseerd.

Het thema van de avond is: Dementie en het zelfgewilde levenseinde. Bij een waardig leven hoort een waardig einde. Soms hebben mensen met dementie duidelijke opvattingen over de waarde van hun leven en ook over menswaardig sterven. Soms is er een duidelijke vraag om euthanasie, om zelf over het levenseinde te beschikken. Ondanks wetgeving rondom euthanasie, blijkt euthanasie in de praktijk ingewikkeld. Onder andere door een vermindering van wilsbekwaamheid.

Ook de geneeskunde heeft ontwikkelingen doorgemaakt, waardoor steeds meer mogelijk is geworden en de vraag blijft: "moet alles wat gedaan kan worden ook worden gedaan"?

Voor iemand met de ziekte dementie, die zich niet goed meer kan uiten, rijzen nog extra problemen op: hoe kun je haar/zijn wil bepalen? Wie beslist? De patiënt, de arts, de familie? Dilemma's voor de patiënt, de arts en de familie. Gastspreker is de heer Hendriks van de presentatiedienst van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE).

Vanaf 19:00 uur is iedereen van harte welkom. Het programma start om 19:30 uur en de avond wordt afgesloten om 21:30 uur. De toegang is gratis.

De natuur in bij het Onderonsje

Er is een verandering van programma. Op donderdag 28 september kunt u onder leiding van een natuurgids de omgeving rond het Damiaancentrum gaan ontdekken. Omdat het gebied normaal gesproken geen vrij toegankelijk terrein is leven er bijzondere dieren.

U krijgt te horen welke vogel bij welk geluid hoort. Misschien ziet u salamanders die rond de vijver leven en kruipende en vliegende insecten. De reeën die wel eens het aansluitende bos bezoeken zult u wellicht niet zien, maar er blijft genoeg over. Bij slecht weer is er binnen een fotopresentatie met uitleg, dus u kunt altijd komen wat voor weer het ook is.Volgens de folder staat er bloemschikken op het programma. Maar dit is verschoven naar 26 oktober. We willen u er op attent maken dat u zich dan wél aan moet melden. Maar dat kunt u nu al doen. Bij het Onderonsje is iedereen vanaf 55 jaar van harte welkom. Aanmelden en info bij: Petra Vesters, tel.06-53448605 en Karin van Vlerken, tel. 06-13992915. Tijd: 14.00-16.00 uur. Damiaancentrum, Schijndelseweg 46, 5491 TB Sint-Oedenrode, www.damiaancentrum.nl

'Inzoomen op het leven van mensen met dementie'

Steeds meer mensen met dementie zullen de komende jaren gewoon tussen ons in wonen. Zij willen net als u en ik graag gewoon mee blijven doen in het leven van alledag en ze willen hulp krijgen als het even wat moeilijk gaat als ze boodschappen doen of iets willen bestellen in een café of restaurant. Een mensvriendelijke benadering zorgt er voor dat ook zij er gewoon bij horen.

Er zijn zestien fotografen van vijf fotoclubs uit Meierijstad gevraagd om op een bijzondere manier in beeld te brengen hoe mensen na de diagnose dementie hun leven verder leven, nog kunnen genieten, hoe zij mee doen in de maatschappij en om aan de medeburgers te laten zien hoe zij van waarde kunnen zijn, ieder op zijn eigen niveau.

Wij hopen dat we met de foto-expositie een positieve bijdrage leveren aan de beeldvorming rondom dementie. De expositie is op maandag tot en met zaterdag, nog te bezichtigen tot en met 25 oktober in de bibliotheek in Schijndel. U bent van harte uitgenodigd om een kijkje te komen nemen. Dit is een initiatief van dementievriendelijk Meierijstad.

Rooise judoka's pakken weer prijzen

Met drie judoka's hadden we maar een kleine delegatie op het jaarlijkse toernooi van Sportschool Van Buel uit Oss. Alizee Foolen beet de spits af. In haar eerste partij nam ze geen initiatief en verloor snel. Haar tweede partij was veel beter en ze beet fel van zich af. Maar de regerend Zuid Nederlandse kampioen gaf het beste. Alizee verloor ook haar tweede partij en kon daarna huiswaarts.

Vervolgens was het de beurt aan Wick van de Ven, categorie jongens -10 jaar en -38 kg. Wick is wat zwaarder geworden en moest dus in een zwaardere klasse starten. Gelijktijdig moest zijn broer, Jim van de Ven, heren -18 jaar -60 kg, de mat op. Jim had een vrije loting in de eerste ronde. Zijn eerste partij won hij overtuigend. Daarna moest hij tegen een gerenommeerde tegenstander uit Den Haag. Jim wist zeer snel een wazari te scoren. Zijn tegenstander trok zijn trukendoos open. Jim wist het goed te pareren en wist zijn voorsprong vast te houden. Zonder tegen straffen aan te lopen werkte hij gecontroleerd zijn partij af en hierdoor haalt hij de finale. Ook hier zien we een mooie felle strijd. Zijn tegenstander traint net als Jim in Eindhoven bij de talenten. Ze kennen elkaar dus. Op het einde van de partij moest Jim een stapje maken en zijn tegenstander draaide razend snel in. Hierdoor wist hij een ippon te scoren. Wick wilde niet onder doen voor zijn grote broer en ook hij behaalde de finale na een paar mooie wedstrijden. Helaas voor Wick ging hij onderuit. Beiden nemen een mooie tweede plek mee naar Rooi. Een mooie start van het nieuwe seizoen is gemaakt.

Ryan en Dewy Lo-A-Njoe draaiden mee in een toernooi in België. Dewy deed mee in een zwaardere klasse en wist een derde plek te behalen. Ryan stond ook in een zwaardere klasse en zelfs nog in een oudere leeftijdscategorie. Hij ging weer zeer voortvarend van start en wist op het einde op de eerste plaats te eindigen. Proficiat allen.

Onvergetelijk

Wat ze onderweg allemaal gezien had aan witte stranden, boulevards, musea, grotten met stalagmieten en stalactieten? Ze had er geen flauw idee meer van. Eenmaal thuis bleek ze zwanger. Het moest van die leuke barman zijn met wie ze een paar keer lang had doorgezakt. Of was het toch misschien van die blonde Zweed, twee koppen groter dan zij, die zo heerlijk kon zoenen? Het kon ook nog van die galante zeilinstructeur zijn. Ze had er een zooitje van gemaakt en was haar boekje ver te buiten gegaan.
De eerste paar nachten na de ontdekking had ze niet geslapen. Wat nu? Over twee weken zou haar introductieweek van school beginnen, ver weg van thuis.

Haar ouders hadden haar gestimuleerd een weloverwogen beroepskeuze te maken. Het was journalistiek geworden en ze was nog aangenomen ook. Dat mocht gevierd worden, vandaar het reisje naar Spanje, aangeboden door haar trotse ouders die vierkant achter haar keuze stonden.
'Ga, kind, ga, en geef je oren en ogen goed de kost. Wie weet vind je iets waar je je later in zou willen specialiseren: kunst, reizen ....'
Het enthousiasme van haar vader had haar goed gedaan. Mama had alleen maar gezegd dat ze voorzichtig moest zijn, zoals ze altijd deed. Vroeger had ze er vaak ook nog achteraan gezegd: 'En pas op voor vreemde mannen.'

Ze had iets uit te leggen. Alle moed had ze samen met een vriendin bij elkaar geraapt. 'Je moet het hun vertellen, Door,' had die gezegd, 'of je het nu krijgt of weg laat halen, ze moeten het weten. Je zult ze hard genoeg nodig hebben in de ellendige tijd die boven je hoofd hangt.'
Weer had ze na die avond niet geslapen. "Het" krijgen, weg laten halen. Ze had gepiekerd en gezucht. "Het" was haar kind. "Het" weghalen? No way. Ze ging een kind krijgen. In één klap volwassen. Niet iedereen kreeg dat zomaar voor elkaar. Zij wel.

'Pap, mam, ga eens zitten. Ik heb een andere keuze gemaakt. Daar moeten we het even over hebben.' Haar ouders hadden verbaasd gekeken. 'Ik kies niet voor journalist, maar ik heb voor moeder gekozen.' Niet begrijpend hadden haar vader en moeder haar aangestaard. 'Moeder...?' 'Jullie worden opa en oma, snap je?' 'Kind toch!' 'Precies, kind, mijn kind komt eraan.'

Nu is haar zoon 18 en is hij voor het eerst met zijn groep op vakantie. Haar kleine, blonde reus is naar Spanje, voor het eerst naar het buitenland met een 'vliegmachien', zoals hij zegt. Zij had meestal kleine dingetjes met hem gedaan: een huisje in Zeeland voor een paar daagjes, een avonturenkamp met begeleiding. Dat werk. Tot hij 12 was had ze hem thuis kunnen opvoeden. Het was een inspannende, maar heerlijke tijd geweest. Daarna werd het te zwaar voor haar en was hij in een tehuis geplaatst. Heel zorgvuldig had ze dat uitgezocht en voorbereid. Hartverscheurend, toen ze hem de eerste nacht had moeten achterlaten. Maar hij deed het goed. Was gelukkig. En zij was ten langen leste journalist geworden. Ze schreef succesvol columns voor een dagblad, over kunst en cultuur soms, vaak over kleine dagelijkse belevenissen. Misschien lezen haar ouders die af en toe. Dan zien ze dat het goed met haar gaat. Vooral hoopt ze dat haar zoon deze vakantie nooit van zijn leven zal vergeten.

Emmy van Haastrecht
Reageren? schrijvers@impesant.nl


Rooise Renners trotseren tegenslagen

Vorige week zaterdag werd in Veendam de klassieker Omloop van de Veenkolonien gereden, waar namens WVS Jarno en Youri van Esch deelnamen. Op de smalle wegen rond Veendam waren er in de stromende regen verschillende valpartijen en Jarno en Youri waren al vanaf het begin tot achtervolgen gedwongen.
Helaas moest Youri de grote groep met Jarno door weer een valpartij laten gaan, maar Jarno wist met de overgebleven renners 4 minuten dicht te rijden naar de kopgroep. Toen ze aansloten reden er 5 man weg en Jarno mocht gaan sprinten voor plaats 6. Wederom pech voor Jarno, nu een lekke band in de laatste kilometer en dus zat er niet meer in als een 34e plaats.

Op zondag reden Jarno en Youri in het Belgische Poppel waar Jarno een knappe 5e plaats pakte en Youri een 21e. In Herselt (B) stond na lange afwezigheid door een polsbreuk Sep Schuurman weer aan de start. Hij ging vanaf 't begin mee in de aanval maar door de lange afwezigheid kwam hij de man met de hamer tegen en moest daardoor helaas voortijdig de wedstrijd staken. Op Ook is deelgenomen aan de klassieker van de Junioren in Pittem (B) en daar stonden Jarno, Youri en Sep aan de start. Youri die ziekjes was verliet na 30km de wedstrijd en Sep die sterk reed moest helaas opgeven vanwege te veel last nog van de pols. Jarno eindigde daar in het peloton als 62e.

Team van de week

Foto: Jos van Nunen

DeMooiRooiKrant heeft iedere week een goed gevarieerd en tot de nok toe gevuld sportkatern. Vrijwel alle Rooise sporten komen aan bod.

Foto: Jos van Nunen
Jim en Wick van de Ven

De eerste elftallen én kampioensploegen krijgen van ons een podium in de krant, maar in de nieuwe rubriek 'Team van de Week' willen we ook alle andere teams de kans geven om in de spotlights te staan. Wil je met jouw team een keer in DeMooiRooiKrant? Met een wedstrijdverslag, een leuke anekdote over een wedstrijd of teamweekend of gewoon met een voorstelronde? Stuur dan een leuke foto met een tekst van maximaal 300 woorden naar redactie@demooirooikrant.nl

Van der Doelen Classic

Zondag stond er een MTB-toertocht en een wegtoertocht door TWC Dommeldal op het programma. De tochten werden verreden in de bossen van Best, Son & Breugel, Laarbeek en Sint-Oedenrode.

Het was misschien wat frisjes maar heerlijk weer om te fietsen. De deels vernieuwde route werd op een duidelijke manier aan de renners aangegeven. Zowel de start als de finish vonden plaats bij de Vresselse Hut. Daar kon men genieten van een hapje en een drankje. Ook dit jaar blijkt dat er weer veel animo is voor de wielersport. Op naar de volgende tocht!

Boskant gaat voor competitie

Voor de teams van v.v. Boskant zit de voorbereiding er al weer zo'n beetje op. Een voorbereiding in de vorm van het spelen van bekerwedstrijden, zowel bij de jeugd als bij de senioren. Door onderbezetting hebben enkele teams moeten afhaken. Door die teams zijn oefenwedstrijden gespeeld om op die manier toch ook enigszins voorbereid te zijn op de naderende competitie die aanstaand weekend gaat starten.

De resultaten van de beker- en oefenwedstrijden zijn wisselend. Onze JO19 bijvoorbeeld heeft een 100% score en wist alle (3) bekerwedstrijden te winnen. Boskant 1 verging het wat minder goed. Na een dik verdiende 3-0 overwinning op Ollandia volgde een niet echt kansloze 3-1 nederlaag tegen DVG. De laatste wedstrijd, uit tegen Schijndel, werd kansloos met 5-0 verloren.

De laatste bekerwedstrijd van Boskant vond dus plaats op het Zuideinderpark in Schijndel. Tegenstander was RKSV Schijndel, een ploeg die weliswaar niet meer op het hoge niveau acteert van een aantal jaar geleden, maar nog wel over voldoende kwaliteiten beschikt. Dit bleek ook in de wedstrijd die uiteindelijk kansloos met 5-0 verloren ging. Al binnen de minuut verscheen een aanvaller van Schijndel oog in oog met Boskant doelman Vincent Staals. Gelukkig voor Boskant verdween de bal naast het doel. In het daaropvolgende half uur wist Boskant de gastheren nog redelijk van grote scoringskansen af te houden, maar een echte wedstrijd was het nooit. Het laatste kwartier voor rust moest Boskant toch capituleren en liep Schijndel uit naar een 2-0 voorsprong.

De tweede helft schoot Schijndel weer uit de startblokken en was er voor Boskant weinig houden meer aan. Dit resulteerde in de 25 minuten naar rust in een 5-0 eindstand. Daardoor eindigt Boskant achter Schijndel en DVG op de 3e plek in de poule, zodat het bekertoernooi over is en alle aandacht uit gaan naar de competitie.

Aanstaande zondag staat voor Boskant 1 de uitwedstrijd tegen MVC 1 (De Mortel) op het programma. Niet echt een bekende tegenstander, afgelopen seizoen geëindigd in de middenmoot van de 4e klasse G. Het uitgangspunt lijkt duidelijk: je kunt de punten maar binnen hebben! Zeer waarschijnlijk denkt de tegenstander er ook zo over, dus op voorhand belooft het een spannende wedstrijd te worden!

Rhode deelt de punten

Ook de derde bekerwedstrijd van Rhode eindigde in een gelijkspel. In Veldhoven werd tegen tweedeklasser Rood Wit 1-1 gespeeld. Na de 3-3 tegen Eijsden en de 2-2 FC Hoensbroek was deze uitslag al bijna te voorspellen. Dit betekent dat Rhode een beslissingswedstrijd zal moeten spelen tegen Eijsden om te bepalen wie naar de tweede ronde gaat. Want ook Eijsden speelde driemaal gelijk. Omdat ook het doelsaldo en het aantal gescoorde doelpunten exact hetzelfde is, zal in een beslissingswedstrijd op neutraal veld uitgevochten worden wie een ronde verder gaat.

De wedstrijd in Veldhoven was meer spannend dan fraai en de uiteindelijke 1-1 was een terechte uitslag. Al in de vijfde minuut kwam Rood Wit op voorsprong door een ongelukkig eigen doelpunt van Tim Stewart. Hij gleed een voorzet in eigen doel. Het spel golfde op en neer en er werden door beide ploegen weinig kansen gecreëerd. In de zeventiende minuut scoorde Kyron Brus fraai, maar dit doelpunt werd om dubieuze reden afgekeurd. In de negenentwintigste minuut raakte Kyron Brus de paal na een goede vrije trap van Paul Smeets. Ook Rood Wit wist enkele keren gevaarlijk te worden, dit leidde echter niet tot doelpunten, ook al omdat Paul van Heesch prima keeperswerk verrichtte.

In de tweede helft eenzelfde spelbeeld: twee ploegen die de intentie hadden te willen winnen, maar niet tot fraai voetbal kwamen. Kansen waren er nauwelijks, ook al omdat beide achterhoeden sterk stonden te verdedigen. De laatste tien minuten waren het spannendste van de wedstrijd. Eerst een goede aanval van Rhode via Daan van Dinten, vervolgens een fraaie redding met de voet van keeper Paul van Heesch en in de vijfentachtigste minuut de verdiende gelijkmaker. Een goede voorzet van Michel Daniëls werd fraai binnen gekopt door Kyron Brus. In de laatste minuten nog een redding van de Rhode-doelman en een knap schot van Paul Smeets dat rakelings langs ging. Al met al een wedstrijd die geen winnaar verdiende.

A.s. zondag gaat de competitie van start. Rhode mag beginnen met de thuiswedstrijd tegen Erp. De derby's tussen Rhode en Erp zijn altijd leuke en spannende duels. Erp had vorig seizoen een moeilijke start, maar kon op het einde van de competitie toch orde op zaken stellen en via de nacompetitie de degradatie voorkomen.

Nijnsel proeft eindelijk overwinning

Het heeft even geduurd maar Nijnsel Heren 1 wist afgelopen zondag dan eindelijk de eerste (beker)overwinning te boeken. Na diverse eerdere kleine nederlagen en gelijke spelen stond er dan om 16.15 uur een overwinning op het scorebord van Mariahout: 1-2. Het was al even geleden dat beide teams elkaar troffen maar nu was het weer zover en dan in de beker. Geen van beide teams kon overigens nog door in de beker want ze leden allebei eerder al een nederlaag tegen Avanti'31 uit Schijndel.

Nijnsel creëerde al snel een overwicht zonder de gastheren echt te verontrusten. De eindpass was vaak niet op orde en dan levert zo'n overwicht in de regel niet veel op. In de 38e minuut een overtreding van de keeper van Mariahout die hij moest bekopen met een strafschop tegen. Tom ten Broeke hield in de overigens warme Mariahoutse zon het hoofd koel en liet de sluitpost vervolgens kansloos: 0-1. Dit was tevens de ruststand. Na de thee kwam Mariahout met een klein offensiefje maar daar lag de Nijnselse verdediging aanvankelijk niet uitgesproken wakker van. In de 61e minuut opnieuw een overtreding in de zestien en de leidsman kon niet anders dan de bal voor de tweede keer op de stip deponeren. Tom ten Broeke dacht 'waarom niet?' en opnieuw liet hij het net schroeien. De keeper kon niet anders dan de bal uit het net halen en dat deed hij overigens prima. Lang konden de bezoekers niet van de riante voorsprong genieten want amper twee minuten later werd in de Nijnselse achterhoede te veel gedraald en dat leverde de aansluitingstreffer op: 1-2. Het gaf de burger uit Mariahout wel wat moed maar het spelniveau werd nu niet direct omhoog getild. Nijnsel nam al snel het initiatief weer over en creëerde de nodige kansen maar door pech en met name slordigheid bleef het op papier nog wel even spannend.
Geen grootse daden maar goed, toch een mooie opsteker voor aanstaande zondag want dan komt het sterke Sparta'25 uit Beek en Donk op bezoek voor de eerste competitiewedstrijd. Zij hebben nog net voor de transfer deadline een wereldkeeper aangetrokken uit Keldonk. Kortom, de Bekenaren willen dit seizoen hoge ogen gooien. Om 14.30 uur ziet sportpark Den Eimert dan ook zwart van het volk.

Alcatraz. Je komt er niet (mee) weg
Zondag ook de eerste, inmiddels wijd en zijd bekende Themamiddag, georganiseerd door Nijnsel 6. Thema is dus die enge gevangenis, daar in de eeuwige mist iets buiten de kust van San Francisco in de Grote Oceaan. Voel je vrij en dompel je onder in de mystieke en angstaanjagende sfeer van Alcatraz. Het zou zo maar het voorportaal van de hel kunnen zijn…….

Ollandia kan geen potten breken tegen DVG

In de laatste bekerwedstrijd tegen DVG heeft Ollandia geen potten kunnen breken. We zagen een eerste helft waarin DVG oppermachtig was en Ollandia dit "gelaten" onderging tot frustratie van de supporters en de technische staf. Natuurlijk is er een verschil tussen een 3e klasser en een 5e klasser maar dat wil niet zeggen dat je dat kwaliteitsverschil op voorhand moet accepteren.

Meer inzet, felheid en enig geloof in eigen kunnen kan in voetbal dan soms tot verrassende resultaten leiden. Ollandia ontbrak die inzet en felheid in de 1e helft waardoor DVG na 16 minuten al een 0-3 voorsprong had. De resterende tijd kwamen er nog diverse kansen voor DVG maar in de stand kwam tot aan de rust geen verandering.

In de pauze heeft de coach, Bas van Engelen, waarschijnlijk zijn frustraties uitgesproken want na rust zagen we gelukkig een ander Ollandia. Natuurlijk blijft er klasseverschil maar de eerder genoemde inzet, felheid en geloof in eigen kunnen was nu wel aanwezig waardoor het iets meer een wedstrijd werd. Nu werden er wel duels gewonnen, speelde men veel verder naar voren en werd ook de aanval gezocht als de kans zich voordeed. Men wist ook diverse kansen en kansjes te creëren zonder tot scoren te komen en het was toch DVG die als eerste na de pauze het net wist te vinden en zo de 0-4 op het scorebord bracht. Maar ook hierna bleef Ollandia knokken voor een beter resultaat wat uiteindelijk ook de tegentreffer opleverde in de 65e minuut van de voet van Stefan Erven. Uiteindelijk sloten we de wedstrijd af met een eindstand van 2-6 waarbij hopelijk de 2e helft voldoende houvast oplevert voor staf en spelers om een goede competitiestart te maken.

Nijnsel Vrouwen 4 start

Het spontane idee om een recreatief vrouwenvoetbalteam op te starten dateert van december 2013. Wie had toen gedacht dat dit team - 4 jaar later - nog steeds zou bestaan? Gestart met een klein 10-tal en gegroeid naar 20 leden.

Zoals gezegd is het een recreatieve groep, nemen geen deel aan de competitie, maar zoeken wel de uitdaging – voor degenen die dat willen - in het spelen van een aantal wedstrijden. Afgelopen seizoen o.a. deelgenomen aan het gezelligheidstoernooi van SBC. Heb je behoefte om in beweging te komen, maar je hebt al lang niet meer gesport of misschien zelfs nog nooit gesport? Twijfel je of vrouwenvoetbal wel iets voor jou is? Heb je zin om je bij ons aan te sluiten? Doen dan! Bij ons ben je vrij om een aantal trainingen mee te doen en te ervaren of het bij je past. De trainingen zijn op zaterdagmiddag van 16.30 – 17.45 uur, onder leiding van twee ervaren trainers, op het sportpark van vv Nijnsel/TVE Reclame. Voor vragen en/of meer informatie kun je ons bereiken via het mailadres: dames4vvnijnsel@gmail.com.

Guust van Orsouw is 8 jaar, zit in Groep 5 van de basisschool in Nijnsel en doet daar erg zijn best. Zijn hobby's zijn spelen op de Playstation en werken op zijn tablet. Voetbal vindt hij met name leuk omdat hij graag in teamverband actief is. Aanstaande zondag is hij benieuwd wat Nijnsel Heren 1 presteert in de eerste competitiewedstrijd thuis tegen Sparta'25 uit Beek en Donk. Hij hoopt op veel toeschouwers. De Pupil van de Week wordt komende zondag 24 september gesponsord door Ad Leenders Boomkwekerij.

Pupil van de wedstrijd Rhode

De 8 jarige Siem Kuijpers is zondag 24 september "Pupil van de Wedstrijd" bij de thuiswedstrijd van Rhode 1 tegen Erp 1. Siem speelt in JO9-1 en is dit seizoen al erg goed begonnen.

Ze zijn door in het bekertoernooi. Siem is een hele goede keeper en staat ook graag in de spits. Zijn favoriete club is Ajax en is daar ook al een paar keer wezen kijken. Zijn favoriete speler is Huntelaar. Siem is ook graag in de natuur om insecten / kikkers te zoeken.Siem zit in groep 5 van de Odaschool. En vindt gymmen het leukst. Rhode wenst Siem een gezellige voetbalmiddag bij Rhode.

Clubkampioenschappen in Nijnsel

Zondag waren de Nijnselse ruiters te gast bij de familie van Gastel want daar werden de clubkampioenschappen verreden. Er zijn drie rubrieken waarin om het clubkampioenschap gestreden kon worden.

Pony`s Bixie, pony`s en paarden. Bij de pony`s bixie mag vader of moeder nog een beetjes helpen. In de andere twee rubrieken moet je het alleen zien te redden met je paard of pony. In de ochtend zijn de dressuurproeven verreden in diverse klassen. Bij de bixie- dressuur eindigde de zusjes Merel en vlinder van Hugten op een gedeelde eerste plaats. Bij de dressuur pony`s eindigde Wieke Koster met Dolly op de eerste plaats, Meike Nooijen met Black Magic met een tweede prijs en Rian Koster met Dolly met een derde prijs. Bij de paarden eindigde in de dressuur Martijn van Stiphout en Hannibal met een eerste prijs, Marloes van Stiphout en Figaro met een tweede prijs en Laura van den Heuvel met Beauty met een derde prijs. Bij het bixie- springen was Vlinder van Hugten met haar pony Brammetje sneller dan Merel van Hugten met Boyke. Bij deze was de eerste clubkampioen een feit. Vlinder van Hugten is een jaar lang clubkampioen bixie. Ook bij het pony springen moest een barrage voor een winnaar gaan zorgen. Rian Koster sprong twee keer een foutloze ronde in de snelste tijd en werd eerste. Kim van Esch reed ook twee foutloze rondes en werd tweede. Fem Scheepens reed ook twee foutloze rondes en eindigde derde. Als clubkampioen pony`s is Rian Koster gehuldigd. Bij de paarden eindigde Suzan van Gastel en haar paard Hercules met de eerste prijs. Als tweede eindigde Marloes van Stiphout en Figaro en Annette Swinkels en haar paard Hare Majesteit op de derde plaats. Dit alles resulteerde erin dat Marloes van Stiphout als clubkampioen paarden gehuldigd kon worden.

Twee Brabantse prijzen voor Argo zwemmers

Afgelopen zaterdag werd de laatste open water wedstrijd van dit seizoen gehouden. Zwemvereniging Arethusa uit Oss tekende voor de organisatie van deze wedstrijd in recreatiegebied de Lithse Ham in Lith. De locatie voor een open water wedstrijd was mooi maar de watertemperatuur liet met maar 16 graden behoorlijk te wensen over.

Desondanks werd er door de zwemmers goed gezwommen. Zo ook bij de schoolslagnummers waar voor Argo Lars Diesch en Roel Janssen wederom als eerste mochten starten voor hun 500 meter. Lars behaalde na een mooie race zijn eerste podiumplaats van het seizoen en eindigde op de derde plaats. Roel werd hier vierde. Lars zwom later ook nog de 1000 meter schoolslag en wist hier zijn tweede plaats klassering in het Brabantbeker klassement goed te verdedigen.

's Middags was het weer de beurt aan Dana Janssen, zij zwom net als vorig weekend de 2000 meter schoolslag. Dana tikte ook hier weer als vierde aan. Ook de Brabantbekers (medailles) werden uitgereikt. Lars, Dana en Roel hebben afgelopen zomer voor het schoolslag klassement mee gezwommen. Nadat alle punten bij elkaar geteld waren bleek dat Lars Diesch in het junioren klassement een tweede plaats heeft behaald, hij moest alleen Max Embregts van zwemvereniging de Warande uit Oosterhout voor laten gaan. Roel Janssen werd vierde in dit klassement. Dana Janssen behaalde in het Senioren dames schoolslag klassement een derde plaats. Een mooie afsluiting.

Sjef van den Berg wint Lowlands

Op zondag werd in Horst de finale van de Lowlands Shootout geschoten. De top 8 na vijf wedstrijden schoot daar om de winst. Sjef ging als eerste geplaatst naar de finales. Er werd door alle schutters zeer goed gepresteerd, maar met 6 – 2, 7 – 1 en 6 – 4 wist Sjef overtuigend de winst naar zich toe te trekken. Hij wint deze competitie voor het vierde jaar op rij.

Op dinsdag hebben de leden van de Rozelaer een wedstrijd in de competitie geschoten. De dagwinnaar was Mart Verhoeven met 203 punten. De overige scores: Jan van Erp 197, Antoon Hermes 195, Jan Gordijn 193, Ron Spijker 175, Joep Verbunt 146 en Jan Habraken 113.

Dinsdagavond was ook de eerste ronde in de indoorcompetitie. Het recurveteam schoot in Schijndel. Hun scores waren: William Huyberts 265, Piet van den Berg 259, Mart Verhoeven 249 en Simon Boersbroek 242. Zij behaalden hiermee de derde plaats in de ereklasse. De houtschutters schoten in Eerde. De scores: Agnes Vissers 90 en Jos van den Berg 75. De compoundschutters schoten in Schijndel. De scores: Paul van de Mortel 273 en Wil Kivits 266.

Op vrijdagavond hebben we een 18 meter wedstrijd geschoten. De winnaar was William Huyberts met 227 punten. De overige scores: Patrick Bouma 222, Simon Boersbroek 212, Frans van de Braak 172, Ronald van der Sanden 160 en Karin 154. Bij de compound ging de winst naar Theo Passier met 237 punten. De overige scores: Wil Kivits 230, Paul van de Mortel 221 en René van Erp 211. De scores van de houtschutters: Antoon Vervoort 153 en Antoon Hermes 116.

De jeugd schoot op vrijdag de eerste competitiewedstrijd in Schijndel. De scores: Stan de Bie 174, Ray Matuszewski 173 en Jelt de Bie 142.

Theo Passier schoot in het weekend een veldwedstrijd in Koningslust. Met een score van 375 en 393 werd hij tweede bij de heren masters compound.


Winst voor Nina van Enckevort

Vorige week was er een mooie wedstrijd in Schijndel. Nina reed een mooie ronde met haar schimmel en haalde een mooie derde plaats in de klasse Z.

Zondag was een van de laatste buitenwedstrijden in de mortel. Het was een druk bezette dag met veel deelname. Nina behaalde met haar Casall dochter een hele mooie eerste plek in de klasse M.

TV de Kienehoef effent duurzaam pad voor andere clubs

Vanaf het dak van het clubhuis van Tennisvereniging de Kienehoef is een prachtig panorama te zien over de banen. Toch pronkt er heel dichtbij nog iets veel mooiers; 223 zonnepanelen. Die zorgen voor de club voor een forse besparing, iets dat iedere vereniging goed kan gebruiken. Het is voor de penningmeester van TV de Kienehoef een diepe greep in de buidel geweest, maar gelukkig kwam er hulp van twee belangrijke partijen…

De overheid heeft een flinke subsidiepot beschikbaar voor verenigingen die duurzame ambities willen verzilveren. Ook Rabobank denkt graag mee. Iedereen kent wel het Coöperatief Dividend. TV de Kienehoef diende het project in en kreeg geld vanuit het initiatief van de bank. Mede dankzij deze partijen heeft de tennisclub de zaakjes voor de toekomst voor elkaar. Het is echter niet zo dat Coöperatief Dividend direct overstag gaat. Maar liefst vier verschillende Rabobanken beoordelen de inzendingen. Alleen de allerbest onderbouwde plannen met een groot sociaal maatschappelijk belang krijgen een bijdrage. "Een groot pluspunt is dat het gebouw van de vereniging zelf is. Dit is ook voor andere verenigingen een mooie stimulans. Er liggen veel kansen", vertelt René Jansen directievoorzitter van Rabobank Hart van de Meierij.
Het plan om de club te verduurzamen is niet uit de lucht komen vallen. Zo'n twee jaar geleden werd het idee opgepakt om de vereniging zuiniger te maken. Voorzitter Kasper Tersmette: "Het begon omdat het ledenaantal terugliep. We wilden de begroting op orde houden zonder contributieverhoging. Zaak is dan om de kosten omlaag te brengen. Zo hebben we er aan gedacht om bijvoorbeeld de lampen van het park om te zetten naar ledverlichting. Dat is kostbaar en bovendien gaan de technische ontwikkelingen op dat gebied erg snel. Uiteindelijk kwamen we uit bij zonnepanelen. Ook een dure aangelegenheid, maar dat bood veel meer voordelen." Dat wil niet zeggen dat de ledverlichting er niet gaat komen op termijn, want de club heeft zeker de ambitie om energieneutraal te zijn. De huidige lampen zijn op dit moment echter nog te goed om af te schrijven.
Jansen geeft aan dat Rabobank actief is in een aanjagersrol om verenigingen bewust te maken iets aan duurzaamheid te gaan doen. "Natuurlijk moet de portemonnee getrokken worden en dat moet maar kunnen", is het directielid reëel. "Toch liggen er nu kansen. De huidige lage rente is gunstig om een investering te doen in bijvoorbeeld zonnepanelen." Op de Rabobank in Sint-Oedenrode liggen nog geen panelen, maar daar komt volgens Jansen snel verandering in. "Ook wij zijn daar volop mee bezig."
Jan de Boer - voormalig parkbeheerder - is maar wat trots op de installatie. Hij laat de kasten zien die de energie omzetten in stroom. "Ik kan via een app thuis zien wat de opbrengst per dag is. Dat is prachtig om te volgen", vertelt hij gedreven. "Onze panelen leveren 60.000 kwh per jaar. Een gemiddeld gezin verbruikt 3000 kwh. Dan heb je een beeld wat we opwekken." In Schijndel loopt al een pilot waarbij huishoudens zonne-energie krijgen van panelen die op een verenigingsgebouw liggen. Dat zal in Sint-Oedenrode ook zeker tot de mogelijkheden gaan behoren.


KV Rooi pakt punten in Bladel

Zondag 17 september stond voor KV Rooi de wedstrijd tegen Bladella in Bladel gepland. Deze ploeg is vorig jaar uit de hoofdklasse gedegradeerd, daardoor wist Rooi dat ze aan de bak moesten.

Om 12:45 u. klonk het fluitsignaal van scheidsrechter M. Sparreboom die vanaf de eerste overtreding liet blijken dat hij niet gediend was van het fysieke spel dat KV Rooi liet zien en ook erg consequent floot. Toch was het eerste doelpunt voor Rooi. Een goed uitgespeelde aanval die netjes werd binnen gegooid door Anouk Brus middels een korte kans. Vervolgens stokte het aan beide kanten qua kansen afmaken en werd de rust in gegaan met een 2-3 tussenstand in het voordeel van KV Rooi.

In de rust werd verteld dat de kansen benut moesten worden en de aanvallen beter uitgespeeld moesten worden. Ook moest er echt een tandje bij, wilde Rooi, deze wedstrijd, er als winnaar uitkomen.

De tweede helft werd er scherp gestart maar toch was het Bladella die scorend uit een afstandschot op gelijke hoogte wist te komen. Bladella wist tot de stand van 5-5 Rooi bij te benen, maar daarna werd de wedstrijd uitgespeeld door KV Rooi. Eindstand: 6-10 Volgende week om 13.00 u. staat de wedstrijd tegen Rietvogels op het programma op Sportpark de Kienehoef. Zij bezitten op dit moment de koppositie in de poule. Publiek is dus meer dan welkom!

Rooise Biljart Competitie

In de eerste ronde van het seizoen 2017/2018 waren er geen echte hoge scores.

Korte partijen: Hans Hulsen (Kofferen) 44 car. (bandstoten) in 10 beurten waarbij een serie van 22 (moy. 4,40), Toon van Uden (Beurs) 44 car. in 11 beurten (moy. 4),Theo van Hastenberg (Beurs) 32 car, in 12 beurten (moy. 2,66), Peter van Driel (Boskant) 30 car. in 12 beurten (moy. 2,50), Sander van der Pasch (D'n Toel) 20 car. in 12 beurten (moy.1,66), Bert Hubers (Wellie Winne Welles) 32 car. in 13 beurten (moy.2,46), Jos van Doremalen (St.Joris), Ton Rovers (Wapen van Eerschot) en Peter Kempe (Beurs) 30 car. in 13 beurten (moy. 2,30), Harrie van de Ven (Jachtrust) 24 car. in 13 beurten (moy. 1,84), Jan van Gorkum (Wellie Winne Welles) 32 car. in 14 beurten (moy.2,28), Henri van Hoorn (Oud Rooij) 30 car. in 14 beurten (moy. 2,14), Marjolein van Gerwen (Wellie Winne Welles) 22 car. in 14 beurten (moy.1,57) en Paul Vermeltfoort (de Kroeg) 20 car. in 14 beurten (moy. 1,42).

Uitslagen: B.C.Eerschot – St.Joris 76-60, Kofferen – de Kroeg 73-67, Dorpsherberg – Jachtrust 70-70, D'n Toel – Boskant 65-75, Oud Rooij – Wellie Winne Welles 73-67, Beurs – Wapen van Eerschot 74-66.

Stand: 1 B.C. Eerschot 76, 2 Boskant 75, 3 Beurs 74, 4 Kofferen en Oud Rooij 73, 6 Jachtrust en Dorpsherberg 70, 8 Wellie Winne Welles en de Kroeg 67, 10 Wapen van Eerschot 66, 11 D'n Toel 65, 12 St.Joris 60.

Programma: Do.21 sept: De Kroeg – B.C. Eerschot, Jachtrust – Beurs, Wellie Winne Welles – D'n Toel, Wapen van Eerschot - Kofferen.

Attaque naar gelijkspel

De najaarscompetitie 2017 is van start gegaan. Attaque 1 en 2 zijn afgelopen seizoen gepromoveerd en mochten hun opwachting maken in respectievelijk de 2e en 3e klasse.

Attaque 1 opende het seizoen tegen Never Despair 5. Verwacht wordt dat de Bosschenaren dit seizoen de grootste concurrent van het vaandelteam zullen zijn. Een goed resultaat zou dus essentieel kunnen zijn. De start was echter stroef. Menno van Os begon de avond met een 3-2 nederlaag en debutant Stefan Kerk verloor kansloos met 3-0. Leon Schepens pakte het eerste punt van de avond met een gemakkelijke 3-0 overwinning. Na 5 partijen keek Attaque 1, na 2 verdere nederlagen, tegen een 1-4 achterstand aan. De Rooise mannen lieten zich niet uit het veld slaan en nadat Leon en Menno hun beide resterende partijen knap eruit sleepten, was de eindstand uiteindelijk 5-5. Stefan kon uiteindelijk zijn debuut nog opkleuren door, ondanks de 3 klassen verschil, een game te pakken. Attaque 1 staat door het gelijkspel nu gedeeltelijk 2e met 3 andere teams.

Ook Attaque 2 zag een concurrent tegen degradatie verschijnen. Smash '73 1 kwam namelijk op bezoek. Net als team 1, kwamen de mannen van Attaque 2 stroef uit de startblokken. Henry van Casteren en Leon Huijberts verloren beiden met 3-1 en Peter Verhagen in extremis met 3-2. De mannen rechtten hun rug en wonnen de volgende 3 partijen, allemaal met 3-2. Het momentum verwisselde echter na de 6e partij en de Udense concurrenten verloren geen partij meer. De eindstand was eindelijk een teleurstellende 3-7 nederlaag.

Wandelgroep zoekt trainer

SV Fortuna 67 zoekt voor de maandagmorgen groep van 20 personen een trainer begeleider.

Deze enthousiaste groep wandelaars zitten zonder trainer en assistent die ivm ziekten niet meer beschikbaar zijn. Heb je interesse om deze groep iedere maandag van 9.00 tot 10.30 uur in de omgeving van Rooi, te begeleiden en gezellig mee te wandelen. Neem dan contact op met George Zoontjens voor verdere info tel 0413-476748 of mail geozoo@zonnet.nl

Na de spannende derby van vorige week, kwam VVO afgelopen zondag op bezoek in Olland. In de poule ligt alles dicht bij elkaar en Odisco wist dus dat het weer alles op alles moest zetten om 2 punten in Olland te houden.

Odisco begon wat slap aan de wedstrijd: veel plaatsingsfouten en weinig beweging zorgde voor een snelle 0-2 achterstand. Hierna speelde Odisco beter en creëerde de juiste kansen. Het ging gelijk op tot 4-4. Net voor rust wist Odisco het gaatje te slaan naar 6-4. In de rust werd de dames verteld het simpel te houden en niet te moeilijk te zoeken. Met wat meer vertrouwen in de afmaak moest het de 2e helft goed gaan komen.

Odisco kwam sterk uit de kleedkamers en kwam meteen op 7-4. Hierna ging er veel mis. Odisco ging anders spelen en wist ook de korf gedurende 19 minuten niet meer te vinden. VVO deed dit aanzienlijk beter en kwam terug tot 7-9. Odisco moest de rug rechten en de kansen die het kreeg gaan benutten. Dit gebeurde: 9-9. Met nog 7 minuten op de klok had VVO toch weer 2x gescoord 9-11. Maar door hard te werken en nu wel de juiste kansen te pakken kon Odisco 2 minuten voor tijd tot op 11-11 komen. Hierna volgde nog wat kansjes maar er werd niet meer gescoord. Odisco speelde een wedstrijd met 2 gezichten: met vlagen heel sterk en met vlagen heel zwak, dit resulteerde maar in 1 punt. Zondag speelt Odisco om 13.00 uur uit in Diessen tegen DSV.

Afgelopen zondag kwam Celeritas uit Schijndel op bezoek in Nijnsel. De eerste tien minuten wisten de dames van Nijnsel geen grip te krijgen op het spel van Celeritas.

Al snel kwamen ze op achterstand. Nijnsel knokte goed terug tot 6 - 7 en kreeg zichtbaar vertrouwen in de wedstrijd. Dit vertaalde zich echter niet in het afmaken van kansen waardoor de Schijndelse ploeg uitliep. Ook in de tweede helft lukte het Nijnsel niet om de wedstrijd te keren. Celeritas was een maatje te groot voor Nijnsel. Eindstand 8 - 17.

30 / 32

Beugelen
De Lustige Spelers
Uitslagen:

Olland 1-Kessel 1 2-3
Liempde 1-Olland 2 2-3
Olland 4-Loosbroek 3 1-4
Programma 20/09:
Olland 4-Schijndel 3 20.00u
Programma 23/09:
Maasbree 1-Olland 1 20.30u
Programma 26/09:
Schijndel 2-Olland 2 20.00u
Loosbroek 2-Olland 3 20.00u
Heeze 2-Olland 4 20.00u

Bridgen
Inloopbridgeclub De Beckart
Uitslag 14/9. 1. Riet vd Laar en Zus vd Rijt 58.88%; 2. Tiny en Ben vd Steen 55.54%; 3. Guus Plevier en Fried vd Laar 52.21%; 4. Jacques Jongeneel en Lies Vissers 50.92%. Iedere donderdagmiddag inloopbridge. Iedereen is welkom, ook als je geen partner hebt. Info: 0413 47 474297.

BC De Meierij: 14/9: A-lijn : 1. Mia Poels en Heleen Wiers 57.29 2. Riet van Hout en Cees van Hout en Betsie van Gerwen en jan van Gerwen 55.20 4. Toon van Schaijk en Jo Verhoeven 53.64 B-lijn : 1.Jan Kastelijn en Frans van de Ven 64.58 2. Riet Koevoets en Ad Koevoets 57.61 3. Antoinette van Hoof en Thea Huyberts 53.64 4. Frans vn den Boomen 53.12

Bridgeclub J.V.G. 1. Heren Van Erp 75,42%, 2. Echtpaar Van Gerwen 60,83%, 3. Dames J. Hendriks & G. v. Erp en Dames N. Philipsen & R. v.d. Vleuten 55,83%.

Bridgeclub Rooi 750: A-lijn: 1. Theo van Geffen & Hans Somers 65,00%, 2. Marion Konings & Thea v.d. Laar 61,25%, 3. Will Schilder & Tino Hillenaar 60,42%. B-lijn: 1. Diny v.d. Biggelaar & Wilma van den Biggelaar 60,83%, 2. Anneke Majoor & Toon Majoor 59,58%, 3. Martin Quadflieg & Ton Schuurman 59,17%. C-lijn: 1. Jannie van Boxtel & Bets Versantvoort 62,15%, 2. Mieke Vugs & Johan van Bakel 59,03%, 3. Els Raaijmaakers & Fons Raaijmaakers 56,25%.


Ollandse biljartkampioenschappen

Zowel in café De Dorpsherberg als in café D'n Toel werden totaal 12 partijen gespeeld. De kortste partij tussen Bert van Kessel (24 caramboles) en Ad v.d. Bergh (33 caramboles) werd door Bert afgerond in 12 beurten. Hij kwam tot een gemiddelde van 2.00 en zijn hoogste serie van 5. Ook John van Oorschot en Dorita Bekkers verzekerden zich na 14 beurten van 10 wedstrijdpunten. De spelers van zeven partijen hadden de maximaal toegestane aantal van 20 beurten nodig. Hoge series werden gemaakt door Bart van Esch en Mark Huijbers (6). In verband met Olland kermis staat de eerstvolgende speelavond gepland op maandag 2 oktober

De uitslagen van alle gespeelde partijen van maandag 18 september zijn:
D'n Toel: Toon v.d. Akker 2 – Rien Kastelijn 5; John van Oorschot 10 – Leo Hagelaars 4; Albert van Driel 9 – Gerard Eijkemans 5; Ruud van Driel 4– Wim v.d. Zanden 10; Ad Huijbers 7 – Rob van Oorschot 7; Arie Markus 5 – Bas v.d. Tillaart 9.
De Dorpsherberg:
Martien Huyberts 5 – Marianne Klaver 10; Ad v.d.Bergh 3 – Bert van Kessel 10; Peter van Driel 4 – Dorita Bekkers 10; Mark Huijbers 8 – Harrie v.d. Heijden 7; Bart van Esch 9 – Sander v.d. Pasch 6; Peter Markus 7 – Jo v.d. Biggelaar 7.

Spannende finale doubletten toernooi

Afgelopen donderdagavond werd eerst de laatste wedstrijd in de voorronden gespeeld. Het doublet Erik Verschuijten/Karel Verschuijten liep in poule A tegen haar allereerste nederlaag aan maar had genoeg gescoord in de voortgaande wedstrijden om met 8 +58 als poule winnaar te eindigen.

Met een klinkende 13-0 overwinning op het doublet Karel Kreijveld/Pieter Vereijken (4e plaats, 5 +7) eindigde het doublet Rob van Berkel/Narda van Zutphen (7 +43) op de 2e plaats in poule A en het doublet Henk Smulders/Martin Gerritsen eindigde hierin op de 3e plaats (6 +35). In poule B boekte het doublet Wim vd Rijdt/Gerrie vd Rijdt eveneens een klinkende 13-0 overwinning op het doublet Tonny v Rijt/Jan vd Loo (3e ,5 +4)en werd daarmee poule winnaar (7 +46). Het doublet Harrie van Breugel /Huub van Abeelen legde met een 13-5 overwinning beslag op de 2e plaats (6 +26) in poule B. Vierde werd het doublet Ad vd Velden/Ad Ketelaars (5 -17). In de finale ronde boekte het doublet Tonny v Rijt/Jan vd Loo (5e plaats) een 13-3 overwinning op het doublet Henk Smulders/Martin Gerritsen (6e plaats). Het doublet Harrie van Breugel/Huub van Abeelen (3e plaats) wist in een spannende partij het doublet Rob van Berkel/Narda van Zutphen (4e plaats) met 13-10 achter zich te laten. In de hoofdfinale kwam het doublet Erik Verschuijten/Karel Verschuijten (2e plaats) op 7-1 en 11-5 voorsprong maar moest tenslotte met 11-13 buigen voor het doublet Wim vd Rijdt/Gerrie vd Rijdt. Hiermee werd het doublet Wim vd Rijdt/Gerrie vd Rijdt clubkampioen doubletten 2017 bij Cloeck & Moedigh.

NJBB Man-Vrouw toernooi
Afgelopen zaterdag werd met 38 doubletten het man-vrouw toernooi over 5 partijen gespeeld. Uitslagen hiervan: Yvonne Verbeek/Johan van Kuijk (JBC Dongen): 5 +33, Marjan van Campen/Henk Hermes (Va Tout/Cloeck & Moedigh): 5 +32, Erik Verschuijten/Gerrie van de Rijdt (Cloeck & Moedigh): 5 +31, Rob van Berkel/Maria van Berkel (Cloeck & Moedigh): 5 +26, Andre Abdoella/L Borburgh (Wij Liggen/Va Tout): 4 +38, Gerry van Doleweerd/Wil van Gestel (PV Tilburg): 4 +30, May Verbreuken/Marc Jerusalem (Club Markdal, België): 4 +28, Frenk van Mierlo/Ingrid vd Eijnden (Cloeck & Moedigh): 4 +19, Henk Spanjers/Margriet Weber (La Ferme Boel): 4 +17, Jan Verbeek/Marjan Copier (JBC Dongen): 4 +11.

David Riupassa prolongeert Nationale Rapidtitel

In het weekeinde van 10 september werd in Rijnsburg het open Nederlands kampioenschap Rapiddammen gespeeld. Voor het tweede achtereenvolgende jaar wist de voor de Rooise dam- en schaakvereniging spelende David Riupassa de titel in de eerste klasse binnen te slepen. Een uitzonderlijk bijzondere prestatie.

Met negen punten uit zeven wedstrijden liet hij Frans Teijn van dam vereniging "van Stigt Thans" uit Schiedam en Reginald Tindemans van damclub Leiderdorp, beiden met acht punten, achter zich.

De tot Nederlander genaturaliseerde Wit Rus Alexander Baljakin, internationaal grootmeester, behaalde de titel in de hoofdklasse.

Boys are back in town

Turnen is een leuke, uitdagende en stoere sport voor meisjes en voor jongens. De turnsport wordt gelukkig ook onder jongens en mannen steeds populairder. Dioscuri'94 heeft sinds dit seizoen ook haar eigen jongensturngroep!

Onder leiding van trainster Jade van Veghel trainen zij op donderdag van 18.00 tot 19.00 uur in Sporthal De Streepen. De groep bestaat momenteel uit jongens uit schoolgroep 3 en 4. Dioscuri'94 wil de komende jaren het aantal jongens bij haar vereniging laten groeien. Nieuwe leden zijn van harte welkom! Aanmelden voor een gratis proefles kan via ledenadministratie@dioscuri94.nl.

MHC dames 1 zonder coach

Foto:

Sint-Oedenrode - De dames van MHC moeten helaas zonder de nieuwe coach verder. De coach, Giovanni Jansen, die dit jaar aantrad bleek toch niet de geschikte persoon te zijn voor de ploeg. Na drie weken een voorbereiding met de Rooise dames te hebben doorlopen bleek het toch niet te klikken.

Gelukkig staat assistent-coach en trainer Bob Meijer nog wel aan het roer. Samen met manager Lieke Swinkels. Op dit moment wordt er gezocht naar een oplossing voor de uitwedstrijden. Bob Meijer speelt zelf namelijk nog in heren 1 van MHC Sint-Oedenrode.

Woensdag 20 september Dansen in de Ontmoeting Odendael

Donderdag 21 september
Biergilde

De Ossenkop

Wereld Alzheimer Dag
De Wereld Gezondheid Organisatie (WHO) heeft 21 september uitgeroepen tot Wereld Alzheimer Dag. Deze internationale dag alarmeert overheden en beleidsbepalers over dementie als een ernstige gezondheidskwestie omdat de wereld vergrijst.

Vrijdag 22 september t/m dinsdag 26 september
Olland kermis
Olland

Vrijdag 22 september
Openluchtvoorstelling Roois Theater
De Knoptoren

Begin van de herfst
De herfst begint op het noordelijk halfrond (meestal) op 23 september en eindigt (meestal) op 21 december. Het begin van de herfst (22 of 23 september) is bepaald op basis van een afspraak.Astronomisch gezien begint de herfst als de dag en de nacht even lang zijn. Tijdens de herfst worden de dagen steeds korter.

Zaterdag 23 september
Burendag
Nederland

Open dag Golf & Country Course
Golfbaan

Dansen in de Ontmoeting
Odendael

Openluchtvoorstelling Roois Theater
De Knoptoren

Zondag 24 september
Open dag Wijngaard Domaine Les Damianes
Damianenweg

Open dag Gemeente Meierijstad
Meierijstad

Klumpkesrace
Sint-Oedenrode

Woensdag 27 september
Start Kinderpostzegelactie
Sint-Oedenrode

Dansen in de Ontmoeting
Odendael

Donderdag 28 september
't Onderonsje
Damiaancentrum

Samen voor haar
De Gouden Leeuw

Vrijdag 29 september
Presentatie Brabantse Klompenbeleefroute
De Gasthuishoeve

Film: Een man die Ove heet
CEC Mariendaal

Zaterdag 30 september t/m zondag 1 oktober
Demonstraties en activiteiten over de Brabantse klomp
De Gasthuishoeve

Zaterdag 30 september
Dansen in de Ontmoeting
Odendael

Karaoke avond
Café 't Kerkpleintje

Zondag 1 oktober
Paddenstoelenwandeling Geelders
Markt

Fashion & Food Najaar
Sint-Oedenrode

Rikken en Jokeren
Dorpsherberg Olland

Woensdag 4 oktober
Dierendag

Dansen in de Ontmoeting
Odendael

Kinderboekenweek
De 63ste editie van de Kinderboekenweek vindt plaats van 4 t/m 15 oktober 2017. Thema Kinderboekenweek 2017: Griezelen. Motto: Gruwelijk eng! Kinderboeken met griezels en engerds staan centraal in de Kinderboekenweek 2017. Janneke Schotveld - auteur van de populaire kinderboekenreeks 'Superjuffie!' - schrijft het Kinderboekenweekgeschenk 2017.

Donderdag 5 oktober
Informatieavond Pleegzorg
CEC Mariendaal

Zaterdag 7 oktober
Dansen in de Ontmoeting
Odendael

HZZ Traditionale Oktoberfest
Kofferen

Zondag 8 oktober
MTC D'n Dommel Herfstrit
Dommelzicht

Softtip darttournooi
't Kerkpleintje

HZZ Traditionale Oktoberfest
Kofferen

Woensdag 11 oktober
Vissen
Boskant

Dansen in de Ontmoeting
Odendael

Zaterdag 14 oktober
Ut Vurproefke
Beckart

Toep toernooi
't Kerkpleintje

Dansen in de Ontmoeting
Odendael

Zondag 15 oktober
Rikken en Jokeren
Dorpsherberg

Maandag 16 oktober
Kienavond KV Nijnsel
Beckart

Donderdag 19 oktober
Biergilde
De Ossenkop

Zaterdag 21 oktober t/m dinsdag 24 oktober
Boskant Kermis
Boskant

MNQ Countdown
Oud Rooij

Knus
D'n Dommel

Zaterdag 21 oktober
Dj Johan Mauriks en Esther van Heeswijk

De Vriendschap

Zondag 22 oktober
Wereldstotterdag
Sinds 1998 is 22 oktober wereldstotterdag waarop aandacht wordt gevraagd voor spraakgebrekenBeroemde stotteraars zijn: Marilyn Monroe, Bruce Willis, Axel Daseleire (Flikken), Arno Hintjes, Bart Peeters, Winston Churchill en Jan Decleir.

Karten en optredens van de Dutch show company
De Vriendschap

Maandag 23 oktober
Optreden van Ryan van Langen
De Vriendschap

Woensdag 25 oktober
Dansen in de Ontmoeting
Odendael

Donderdag 26 oktober
't Onderonsje
Damiaancentrum

Vrijdag 27 oktober
Goederen- en dienstenveiling
VV Nijnsel

Zaterdag 28 oktober
Scratchdag Roois Kamerkoor
Odendael

Dansen in de Ontmoeting
Odendael

De mooiste humor van Meierijstad
De Loop'r

Zondag 29 oktober
Whisky proverij
't Kerkpleintje

Dinsdag 31 oktober
Halloween

Woensdag 20 september

Dansen in de Ontmoeting

Odendael

Donderdag 21 september

Biergilde

De Ossenkop

Wereld Alzheimer Dag

De Wereld Gezondheid Organisatie (WHO) heeft 21 september uitgeroepen tot Wereld Alzheimer Dag.Deze internationale dag alarmeert overheden en beleidsbepalers over dementie als een ernstige gezondheidskwestie omdat de wereld vergrijst.

Vrijdag 22 september t/m dinsdag 26 september

Olland kermis

Olland

Vrijdag 22 september

Openluchtvoorstelling Roois Theater

De Knoptoren

Begin van de herfst

De herfst begint op het noordelijk halfrond (meestal) op 23 september en eindigt (meestal) op 21 december. Het begin van de herfst (22 of 23 september) is bepaald op basis van een afspraak.Astronomisch gezien begint de herfst als de dag en de nacht even lang zijn. Tijdens de herfst worden de dagen steeds korter.

Zaterdag 23 september

Burendag

Open dag Golf & Country Course

Golfbaan

Dansen in de Ontmoeting

Odendael

Openluchtvoorstelling Roois Theater

De Knoptoren

Zondag 24 september

Open dag Wijngaard Domaine Les Damianes

Damianenweg

Open dag Gemeente Meierijstad

Meierijstad

Klumpkesrace

Sint-Oedenrode

Woensdag 27 september

Start Kinderpostzegelactie

Sint-Oedenrode

Dansen in de Ontmoeting

Odendael

Donderdag 28 september

t'Onderonsje

Damiaancentrum

Samen voor haar

De Gouden Leeuw

Vrijdag 29 september

Presentatie Brabantse Klompenbeleefroute

De Gasthuishoeve

Film: Een man die Ove heet

CEC Mariendaal

Zaterdag 30 september t/m zondag 1 oktober

Demonstraties en activiteiten over de Brabantse klomp

De Gasthuishoeve

Zaterdag 30 september

Dansen in de Ontmoeting

Odendael

Karaoke avond

Café 't Kerkpleintje

Zondag 1 oktober

Paddenstoelenwandeling Geelders

Markt

Fashion & Food Najaar

Sint-Oedenrode

Rikken en Jokeren

Dorpsherberg Olland

Woensdag 4 oktober

Dierendag

Dansen in de Ontmoeting

Odendael

Kinderboekenweek

De 63ste editie van de Kinderboekenweek vindt plaats van 4 t/m 15 oktober 2017. Thema Kinderboekenweek 2017: Griezelen. Motto: Gruwelijk eng! Kinderboeken met griezels en engerds staan centraal in de Kinderboekenweek 2017. Janneke Schotveld - auteur van de populaire kinderboekenreeks 'Superjuffie!' - schrijft het Kinderboekenweekgeschenk 2017.

Donderdag 5 oktober

Informatieavond Pleegzorg

CEC Mariendaal

Zaterdag 7 oktober

Dansen in de Ontmoeting

Odendael

HZZ Traditionale Oktoberfest

Kofferen

Zondag 8 oktober

MTC D'n Dommel Herfstrit

Dommelzicht

Softtip darttournooi

't Kerkpleintje

HZZ Traditionale Oktoberfest

Kofferen

Woensdag 11 oktober

Vissen

Boskant

Dansen in de Ontmoeting

Odendael

Zaterdag 14 oktober

Ut Vurproefke

Beckart

Toep toernooi

't Kerkpleintje

Dansen in de Ontmoeting

Odendael

Zondag 15 oktober

Rikken en Jokeren

Dorpsherberg

Maandag 16 oktober

Kienavond KV Nijnsel

Beckart

Donderdag 19 oktober

Biergilde

De Ossenkop

Zaterdag 21 oktober t/m dinsdag 24 oktober

Boskant Kermis

Boskant

MNQ Countdown

Oud Rooij

Knus

D'n Dommel

Zondag 22 oktober

Wereldstotterdag

Sinds 1998 is 22 oktober wereldstotterdag waarop aandacht wordt gevraagd voor spraakgebrekenBeroemde stotteraars zijn: Marilyn Monroe, Bruce Willis, Axel Daseleire (Flikken), Arno Hintjes, Bart Peeters, Winston Churchill en Jan Decleir.

Woensdag 25 oktober

Dansen in de Ontmoeting

Odendael

Donderdag 26 oktober

't Onderonsje

Damiaancentrum

Vrijdag 27 oktober

Goederen- en dienstenveiling

VV Nijnsel

Zaterdag 28 oktober

Scratchdag Roois Kamerkoor

Odendael

Dansen in de Ontmoeting

Odendael

De mooiste humor van Meierijstad

De Loop'r

Zondag 29 oktober

Whisky proverij

't Kerkpleintje

Dinsdag 31 oktober

Halloween