DeMooiRooiKrant

21 september 2016

DeMooiRooiKrant 21 september 2016


Rooise Elise Pennings pakt goud op WK Lifesaving

De Rooise Elise Pennings heeft afgelopen zondag een gouden medaille gepakt op het WK Lifesaving in Eindhoven. De Rooise wist samen met haar ploeggenoten Chantal Senden, Ela Hutten en Janneke Ras een historische gouden medaille te pakken op de 4x50 Medley Relay.

De vier, actief bij Reddingsbrigade Dordrecht, wonnen de gouden plak met een tijd van 1.42.07 op dit onderdeel bij het WK voor clubteams. Bij het onderdeel wordt een estafette uitgevoerd met 50m vrije slag, 50 m met zwemvliezen (onder water), 50 m rescuetube en 50m 'drenkeling' vervoeren met behulp van de rescuetube. Een prachtige prestatie die nog nooit eerder door een Nederlands team is gewonnen.

"Het waren drukke weken. Het WK duurde twee weken en vond steeds plaats in Eindhoven en in Noordwijk. In Eindhoven zwommen we in het Pieter van den Hoogenband zwemstadion en in Noordwijk zwommen we in de zee. Eerst deden we als land mee, daarna als club. Ik ben inmiddels al twee jaar lid van de Reddingsbrigade Dordrecht. De race om het goud was onwijs spannend. We moesten lang in het water wachten voordat we te horen kregen of we eerste of tweede waren. Uiteindelijk wonnen we op 16 honderdste. De ontlading daarna was groot."

Op de vraag of Elise nu even stil gaat zitten heeft zij een duidelijk antwoord. "Volgend jaar is het EK in Antwerpen en in 2018 is het WK in Australië. Hoe gaaf is dat? Daar wil ik sowieso heen!"


La gazzetta dello rossa The Godmother: een bloedserieuze lachpartij in meerdere bedrijven

Foto: Hans van den Wijngaard

Een laaiend enthousiast publiek en een staande ovatie aan het eind. Dat was de dank voor de bijna vijftig mensen van 'Het Roois Theater' na afloop van de eerste drie voorstelling van 'The Godmother' tijdens het afgelopen weekend. Marc van de Veerdonk schreef het toneelstuk, maar 'Het Roois Theater' zou 'Het Roois Theater' niet zijn als er niet een eigen kwinkslag aan het stuk zou zijn toegedicht.

Lees verder op pagina 16

Jaargang 7 - Week 38 - Woensdag 21 september 2016

Formido
Bakkerij van de Mortel

Bieb naar NOBB

De kogels zijn door de kerk: het bibliotheekwerk in het verspreidingsgebied van Bibliotheek De Meierij gaat over naar de NOBB en Bibliotheek Den Bosch. Alle directies hebben daartoe een intentieverklaring ondertekend.

Het bibliotheekwerk in Schijndel en Sint-Oedenrode wordt overgenomen door de NOBB met het oog op het ontstaan van de nieuwe gemeente Meierijstad.
De gemeenten Boxtel, Sint-Michielsgestel en Vught hebben gezamenlijk de wens uitgesproken om overname van het bibliotheekwerk in hun gemeenten door Bibliotheek 's Hertogenbosch. Daarbij moet worden aangetekend dat in Sint-Michielsgestel nog geen structurele keus is gemaakt voor een openbare of een commerciële bibliotheekorganisatie. Wel is de uitvoering van het bibliotheekwerk in de gemeente Sint-Michielsgestel gewaarborgd doordat dit tot en met juni 2017 wordt verzorgd door BDM.

Zowel de NOBB als Bibliotheek 's Hertogenbosch hebben zich bereid verklaard in principe alle medewerkers van Bibliotheek de Meierij met een vaste arbeidsovereenkomst in dienst te nemen. Dit betekent dat er geen sprake zal zijn van boventalligheid en dat de huidige bekende gezichten in de bibliotheek zullen blijven. Geja Olijnsma, directeur-bestuurder ad interim van Bibliotheek De Meierij, is blij met dit resultaat: "We hebben er hard voor geknokt en ik ben ontzettend blij dat kwalitatief bibliotheekwerk behouden blijft in onze regio en dat alle vaste medewerkers hun baan behouden. Ook onze leden gaan mee over naar de nieuwe organisaties met behoud van de bestaande service en kwaliteit."


CDA Rooi wil verruiming coulanceregeling waterschade VV Rhode

U weet het vast nog, de overgelopen voetbalaccommodatie van VV Rhode door een disfunctionerende klep in de Dommel begin 2015. Het water stond kniehoog op de velden, in de kantine en kleedkamers. Vooral voor de voetballers had deze overstroming grote impact. Maar dat niet alleen. Er was ook ernstige waterschade met een geraamde schadepost van afgerond 100.000,-.
Wie er voor deze schade moest opdraaien was lang onduidelijk. Na flink heen en weer trekken tussen de verzekeringen werd duidelijk dat de schade niet kon worden verhaald op de gemeentelijke verzekering en ook niet op die van de voetbalclub!
Intussen maakten vrijwilligers van VV Rhode de boel weer grotendeels schoon en zetten zij zich vele uren hiervoor in. Complimenten! Daarnaast gaf Rhode ook zo'n 30.000 euro uit aan schoonmaak- en herstelkosten. De gemeente vergoedde gelukkig een deel van deze kosten door de veldenhuur 2015 niet bij Rhode in rekening te brengen. Daar zijn we blij mee! Maar er zijn nog voor enkele tienduizenden euro's aanvullende herstelwerkzaamheden nodig om wanden en de zwaar vervulde coatingvloeren schoon te maken en te herstellen. Wij vinden dat Rhode op geen enkele wijze verantwoordelijk gesteld kan worden voor de waterschade. En dus ook niet voor de herstelkosten op moet draaien. We vinden daarom dat de gemeente óók de kosten van de restantwerkzaamheden moet vergoeden. Dit kan door ook de veldenhuur in 2016 niet te innen ter hoogte van de nog noodzakelijke schoonmaak- en herstelkosten. Het CDA dient in de raadsvergadering van 29 september hierover een motie in. We hopen dat deze motie raadsbreed ondersteuning krijgt. Dan kan VV Rhode snel een bijzonder nare tijd afsluiten! En haar focus weer helemaal op de goal richten! Fractie CDA Rooi; Maarten van Bakel, Ger Brouwer, Rien Verhagen en Coby van der Pas.

CDA Meierijstad in actie tegen eenzaamheid
Eenzaamheid is één van de grote sociale problemen van deze tijd. Daarom komt CDA Meierijstad deze week in actie tijdens de Week tegen Eenzaamheid. Het CDA wil daarmee mensen inspireren om met elkaar het gesprek te voeren over wat eenzaamheid is en wat we hier samen aan kunnen doen. Daarom plakt het CDA in de hele nieuwe gemeente Meierijstad posters op met uitspraken over eenzaamheid.
Uit onderzoek blijkt dat ruim een op de drie Nederlanders in meerdere of mindere mate eenzaamheidsgevoelens heeft. Eenzaamheid leeft niet alleen onder ouderen die nauwelijks tot geen bezoek krijgen, maar ook onder kinderen die gepest worden op school.
Eenzaamheid leidt tot nadelige gevolgen voor gezondheid, geluk en welbevinden van mensen. De dubbele vergrijzing en de ingrijpende bezuinigingsmaatregelen in de zorg brengen extra risico's op vereenzaming met zich mee.
Het CDA vindt dat we er samen voor moeten zorgen dat er een samenleving ontstaat waar iedereen het gevoel heeft erbij te horen. En daarbij zijn het vooral de kleine dingen die het doen. Een buurvrouw uitnodigen voor een kopje koffie bijvoorbeeld of een keer boodschappen voor iemand meenemen. Samen kunnen we bijdragen aan het verminderen van eenzaamheid!

Team Meierijstad: "Goed voor mekaar!"

Vanuit de lokale politieke partijen Hart voor Rooi en DGS/BVT zetten wij ons al jaren in voor ons dorp. Doordat veel Rooise mensen ons programma steunden, kregen we veel stemmen. We hebben nu samen 9 van de 17 zetels in de gemeenteraad, en samen "leveren" we 2 van de 3 wethouders.

Zo kunnen we de stem van de Rooise burger laten door klinken in de gemeenteraad, en zo dragen we verantwoordelijkheid in het college van burgemeester en wethouders. Ook Schijndel en Veghel kent lokale partijen, en ook zij zijn sterk vertegenwoordigd in de gemeenteraad en het college. De fusie tot de gemeente Meierijstad heeft ons bij elkaar gebracht. We zijn samengegaan in één nieuwe grote sterke lokale partij met de naam Team Meierijstad. We hebben hier het laatste jaar hard aan gewerkt en dit samen voor elkaar gekregen. We zijn hier erg trots op! De zes partijen zijn: DGS-BVT en Hart voor Rooi uit Sint-Oedenrode. DORP-ABS uit Schijndel. Hart voor Veghel, TEL en DDB uit Veghel. Team Meierijstad behartigt onafhankelijk van de landelijke en provinciale politiek de belangen van onze inwoners. Voor iedereen uit de hele gemeente Meierijstad, in alle 13 kernen. Dat zie je terug in ons logo: De achtergrond van het logo is de omtrek van de plattegrond van Meierijstad. De kleuren staan voor de diversiteit van de voormalige partijen van TEAM Meierijstad. Deze diversiteit behouden we in onze nieuwe partij. Het logo bestaat uit 13 balken: Deze staan voor de dertien kernen van Meierijstad. Verder staat het logo in perspectief, er zit diepte in. Hiermee laten we zien dat wij als politieke partij een vraagstuk van alle kanten zullen bekijken, om vervolgens onafhankelijk en vrij onze standpunt te bepalen. Zijn we daarmee een nieuwe partij of zijn we daarmee het beste van 6 bestaande lokale partijen? Zeker is dat we ons gaan inzetten voor alle inwoners van de nieuwe gemeente Meierijstad. Ons verkiezingsprogramma verschijnt binnenkort, maar onze campagne slogan mag nu al bekend worden: Team Meierijstad: "Goed voor mekaar!" Jullie horen nog van ons, nu nog als Hart voor Rooi en DGS/BVT, maar hierna als TEAM Meierijstad

Team Rooi: Janine Heisterkamp, Will van Gerwen, Peter Verbraak en Arie Smetsers


Het CDA en de Agrarische Sector

Op zaterdag 1 oktober houdt CDA-Meierijstad een grote themabijeenkomst waar alle agrariërs, toeleveringsbedrijven, afnemers en belangstellenden voor zijn uitgenodigd.

Foto:

De bijeenkomst begint om 10.30 uur in Zaal 't Hooghuys, Kapelstraat 48-50 in Eerde. Sprekers zijn Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik, Tweede kamerlid Jaco Geurts, Statenlid Ton Braspenning en wethouder en lijsttrekker Jan Goijaarts.
Zij zullen respectievelijk aan de orde stellen wat het CDA doet voor de agrarische sector in Europa, in Den Haag in de provincie en in de nieuwe gemeente Meierijstad. Elk een kwartier en daarna is er gelegenheid om allerlei vragen te stellen. De bijeenkomst sluit om 12.30 uur. Daarna vinden twee werkbezoeken plaats bij Rooise bedrijven, het moderne koeienbedrijf van de Fam. Bekkers en het moderne varkensbedrijf van de Fam. van den Berkmortel. Voor nadere informatie kan men bellen 06-53648372 of mailen brou6733@planet.nl Ger Brouwer.

Openbaar fractieberaad CDA Rooi

Op dinsdag 27 september 20.00 uur houdt de CDA=fractie Rooi een Openbaar fractieberaad in Mariendael, Laan van Henkeshage 2 in Zaal 2

Iedereen is van harte welkom. Besproken zal worden de agenda van de raadsvergadering van donderdag 29 september en verdere actuele onderwerpen. Men mag ook onderwerpen aandragen.

Harmonie Nijnsel bedankt haar vrienden

Op zondag 25 september geeft Harmonie Nijnsel haar jaarlijkse Vriendenconcert. Het optreden begint om 14.30 uur in het streekbelevingscentrum De Gasthuishoeve aan de Kremselen 2 te Sint-Oedenrode

Vrienden van de harmonie steunen de vereniging financieel of anderzijds. Door het Vriendenconcert wil de harmonie laten zien en horen wat zij met de ontvangen sponsorgelden doet. Harmonie Nijnsel investeert de donaties in opleiding van jeugd en jongvolwassenen, die een instrument willen bespelen in een innoverende muziekvereniging en organiseert hiervan leuke activiteiten. Via het vriendenconcert wil de harmonie ook de vele vrienden bedanken. Daarom zullen het opleidingsorkest, het harmonieorkest en de slagwerkgroep van de harmonie enkele mooie muziekstukken ten gehore brengen.

Naast de Vrienden van de harmonie zijn de familieleden van onze leden uitgenodigd en ook u bent van harte welkom om dit concert bij te wonen. Na het concert is er gelegenheid om in de Gasthuishoeve om gezellig wat na te praten onder het genot van een kop koffie of drankje. Tot 25 september!

Herkansing van het Slagwerkspektakel

Afgelopen juni viel het slagwerkspektakel van Harmonie Nijnsel letterlijk in het water. Vanwege de regen werd het toen op het laatste moment helaas afgelast. Nu is er een herkansing: op 2 oktober wagen de percussiegroepen van Harmonie Nijnsel en de Slagwerkgroep Gemonde een nieuwe poging. Dit keer zal om 14.30 uur op het Kerkplein het slagwerkgeweld los barsten!

Beide slagwerkgroepen van Harmonie Nijnsel en de Slagwerkgroep Gemonde zullen afwisselend optreden met een afwisselend programma van bekende melodische nummers. Met dit optreden gaan de slagwerkers laten zien dat muziek maken bij een harmonie of fanfare meer is dan het spelen van een saaie mars. Slagwerk bespelen is heel divers en leuk! Dus wilt u ook wel eens een andere manier van slagwerk bespelen ervaren? Of denkt u erover om deze instrumenten zelf te leren bespelen? Of uw zoon of dochter? Kom dan op 2 oktober kijken en luisteren!

Politiek Café VVD

Op dinsdagavond 27 september is er weer een nieuw politiek VVD café voor leden en geïnteresseerden.

De locatie is De Loop'r in Olland. We beginnen om 20.00 uur. Actuele politieke onderwerpen staan op de agenda en er is volop ruimte om onderwerpen in te brengen.

Achterbanvergadering DGS-BVT met Hart voor Rooi

Op dinsdag 27 september om 19.30 uur is de gezamenlijke achterbanvergadering van DGS/BVT Rooi en Hart voor Rooi in de commissiekamer in het gemeentehuis.

Behandeld wordt onder andere de raadsagenda van 29 september. Eventuele vragen via website: www.dgs-bvtrooi.nl of www.hartvoorrooi.nl, of via de secretaris A. Smetsers: 0413-477024

Talentenactie voor vluchtelingen in het Midden-Oosten

Foto:

De leden van de Protestantse Gemeente in Sint Oedenrode gaan zich inzetten voor vluchtelingen in het Midden-Oosten. De actie heet: "Talenten gevraagd".

Er is terecht veel aandacht voor vluchtelingen die naar ons land komen . Maar in Libanon, Jordanië, en Irak en in de oorlogsgebieden van Syrië wachten miljoenen mensen, zonder enig perspectief en met een minimum aan zorg. Het idee om je talenten in te zetten komt uit een bijbelverhaal waarin mensen een geldstuk ("talent" genaamd) meekrijgen om daar iets goeds mee te doen. De één vertrouwt het niet en stopt het in de grond, de ander zet zich in en maakt er veel meer van dan hij ooit verwacht had. Dat woord talent heeft dus een dubbele betekenis. Nu klinkt het appel om onze talenten in te zetten voor vluchtelingen in hun eigen regio.
Op zondag 25 september a.s., na de kerkdienst in de Knoptorenkerk, kunnen de kerkgangers als "talent" een biljet van €10,00 meekrijgen. Bedoeling is dat zij dat met eigen talent gaan vermeerderen. Met creatieve acties zullen anderen worden uitgedaagd bij te dragen aan dit doel. Het eerste tientje wordt dan gebruikt voor de aanloopkosten. Bij voorbeeld voor een huisconcert voor vrienden en buren, een feestmaal voor gasten, verkoop van kunstwerken, verhalen gaan vertellen tegen beloning, enz. enz. Iedereen in Sint-Oedenrode kan daar voor uitgenodigd worden. Maar ook niet-kerkgangers kunnen met een eigen actie meedoe. Zij kunnen dan ook een "talent" in bruikleen krijgen. Op zondag 18 december wordt de actie afgesloten. Het geld gaat via Kerk-in-Actie naar locale kerken in de regio die de vluchtelingen goed kunnen bereiken.
Meer info op de website www.pgsintoedenrodesonenbreugel.nl, onder 'Nieuws'. Meedoen kan via thea.prummel@kpnmail.nl

Steunpunt Vrijwilligerswerk zoekt vrijwilligers

Het Steunpunt Vrijwilligerswerk van Welzijn De Meierij is steeds op zoek naar vrijwilligers voor uiteenlopende vragen in Schijndel en Sint-Oedenrode.

Bezoekvrijwilligers
Wij zoeken vrijwilligers die het leuk vinden om samen met iemand iets te ondernemen. Dit kan zijn een bezoekje brengen aan een oudere en samen een kopje koffie drinken, samen wandelen of fietsen met de duofiets tot een boodschapje doen. Lijkt het u leuk om iets voor een ander te betekenen en samen gezellig iets te ondernemen? Dan is deze vacature iets voor u! (vacaturenummer 11782)

Brabantzorg
Brabantzorg Odendael is op zoek naar vrijwilligers die de bezigheidsactiviteiten willen begeleiden bij dementerende bewoners in de huiskamer. (vacaturenummer 10938) Daarnaast is Brabantzorg ook op zoek naar transfervrijwilligers. Dit gaat dan bijvoorbeeld om het wegbrengen van bewoners naar het winkeltje. (vacaturenummer 10935) Als laatst is Brabantzorg ook op zoek naar vrijwilligers voor de uiterlijke verzorging. Dit gaat dan om de handverzorging, uiterlijke verzorging en een kapster. Werktijden zijn in overleg. (vacaturenummer 10934).

Contact: (073 – 5441400) of mailen (vrijwilligerswerk@welzijndemeierij.nl).

Steeds meer liefdesslotjes

Er komen meer en meer slotjes bij... Foto: Ruth van der Heijden

Eerder dit jaar merkte de redactie van DeMooiRooiKrant op dat er slotjes zijn bevestigd op de brug over de Dommel tussen Odendael en de voetbalvelden van Rhode.

Slotjes met daarop namen, hartjes en korte liefdesuitingen. Krijgen we een brug van de liefde in Rooi zoals Ljubljana er eentje heeft, Salzburg en voorheen Parijs? Het lijkt er wel op, want er komen steeds meer slotjes bij. Het geeft een mooi gezicht, Heb jij er al eens aan gedacht om je met een slotje te vereeuwigen met je liefde? Een mooie kans dient zich aan in Sint-Oedenrode.

Bijeenkomst Schrijverscollectief Meierijstad

Op donderdag 22 september is er een bijeenkomst voor Schrijverscollectief Meierijstad. Deze bijeenkomst vindt plaats in Cultureel Educatief Centrum Mariëndael van 19.00 uur tot 22.00 uur.

Tijdens deze avond zijn er voordrachten door dichters en schrijvers. Is er een presentatie van de proefdruk van de bundel. Is er koffie met gratis cake en is de toegang ook nog eens gratis. De avond zal een muzikale omlijsting omvatten. Graag tot dan.

Kaarten met buurtverenigingen Boskant

Op donderdag zes oktober kan er weer gekaart worden. De competitie van buurt-verenigingen start dan weer.

De competitie vindt plaats in De Vriendschap in Boskant in een aparte zaal. De avonden vinden plaats op 6 oktober, 3 november, 1 december, 5 januari, 2 februari, 2 maart en op 2 april. De avond start telkens om 20.00 uur.

De bijdrage per persoon is € 1,50. Iedereen is van harte welkom. Ook als je niet uit Boskant komt.

Doe mee met het Integratiediner bij het Damiaancentrum

Gezellig tafelen en andere mensen, uit andere culturen, leren kennen? Dat kan in het Damiaancentrum te Sint-Oedenrode op donderdag 13 oktober, tijdens het zesde Nationaal Integratiediner. Het diner is bedoeld om mensen uit verschillende culturen met elkaar in contact te brengen, elkaar te laten ontmoeten. Dit gebeurt onder het genot van hapjes of gerechten die de deelnemers zelf meebrengen.

Op 13 oktober gaan, verspreid in Nederland, duizenden mensen met verschillende achtergronden op honderden locaties samen aan tafel om te genieten van elkaars gerechten. Een ontspannen en smakelijke manier om elkaars cultuur en achtergronden te ontdekken en om elkaar beter te leren kennen en te begrijpen.
Eten verbindt, het speelt in iedere cultuur een belangrijke rol en achter ieder gerecht zit een verhaal. Dat leidt vaak tot heel mooie gesprekken. Aan tafel bij het Nationaal Integratiediner ontdekken mensen dat ze misschien wel heel veel verschillen van elkaar, maar dat die verschillen juist interessant zijn. En dat zij ook veel overeenkomsten hebben. Het motto van het Nationaal Integratiediner is dan ook: 'het verbinden van mensen + het vieren van verschillen = het benutten van kansen'.

Omdat de doelstelling van het Integratiediner precies past in die van het Damiaancentrum, doet dat ook dit jaar weer graag mee. De vrijwilligers van het Damiaancentrum nodigen inwoners van Sint-Oedenrode, Schijndel en Veghel van harte uit om deel te nemen. Iedereen is welkom. Wilt u ook meedoen? Kom op 13 oktober naar het Damiaancentrum, Schijndelseweg 46, Sint-Oedenrode, en breng een gerechtje mee, al dan niet zelfgemaakt. Om eventueel iets op te warmen zijn fornuis en oven aanwezig. Inloop vanaf 18.00 uur. Aanvang diner: 19.00 uur (tot ca. 21.30 uur). Er zijn geen extra kosten aan verbonden. Het Damiaancentrum zorgt voor koffie en thee. Voor meer achtergrondinformatie: nationaalintegratiediner.nl en www.damiaancentrum.nl. Opgeven kan tot 9 oktober bij Maria van Schijndel mvanschijndelvandem@hotmail.com Telefoon: 06 1997 1355.

Feestje in De Kienehoef tijdens Nationale Burendag

De Nationale Burendag wordt 24 september gehouden en is een initiatief van Douwe Egberts en het Oranje Fonds. Het doel is om buurten nog leuker en socialer te maken door met elkaar een leuke activiteit te gaan doen. Ook de wijk Kienehoef is plannen aan het maken.

"Dit kunnen we alleen doen met hulp van buurtbewoners. Het is dan ook een feest voor én door de buurt! Voor jong en oud", vertelt één van de organisatoren. "Het idee is als volgt: op zaterdagmiddag 24 september willen we op het veld rond basisschool De Springplank een leuke middag organiseren. We denken hierbij aan spelletjes voor kinderen, een open podium voor wie zijn muziek-of danskunsten kan vertonen, een hapje en een drankje etc. etc. Veel mensen kennen elkaar enkel van het voorbijgaan, maar op deze manier kun je je buurtbewoners beter leren kennen."

Heb je een leuk idee of wil je meehelpen? Graag! De organisatie kan allerlei handjes gebruiken. Denk aan: schmincken, nagels lakken, haren vlechten, foto's maken, opruimen, limonade schenken, versiering maken, hapjes maken. Het kan in de voorbereiding zijn maar ook zeker op de dag zelf. Samen wordt er dan een heel leuke middag van gemaakt.

Kinderen kunnen zich opgeven voor optredens door middel van de intekenlijsten op de scholen "de Springplank" en de " Kienehoefschool" . Uitgebreide informatie vindt u op de facebookpagina Burendag de Kienehoef.

Kom in actie voor buitenspelen en spek ook clubkas

Veel kinderen kunnen niet naar een club of vereniging om daar lekker te bewegen of avontuurlijke activiteiten te ondernemen. Daarom steunt Jantje Beton organisaties om extra geld op te halen voor de clubkas.

Organisaties kunnen twee weken lang, van 13 t/m 25 februari, mee collecteren tijdens de Jantje Beton Collecte. En met de collecte is 50% van de opbrengst voor de clubkas. De andere 50% besteedt Jantje Beton aan speelprojecten in heel Nederland. Zo komen we met elkaar in actie voor meer buitenspelen. In bepaalde gemeenten* is nog ruimte voor deelnemers. Kijk snel en doe mee!

Jaarlijks zetten ruim 40.000 collectanten van 1.500 organisaties zich in om tijdens de Jantje Beton Collecte extra geld op te halen voor hun clubkas. Met meer inkomsten is meer mogelijk. Zoals onderhoud, aanschaf en vervanging van materialen of de organisatie van activiteiten. Jantje Beton vindt dat van groot belang, want iedereen moet zoveel mogelijk buitenplezier kunnen hebben.

Met 10 vrijwilligers collecteer je in 2 uur al snel 10 tentjes bij elkaar voor een zomerkamp, 75 pallets voor een huttenbouw, 18 m2 kunstgras, 5 m3 speelzand of huur je een graffitikunstenaar, of… Jantje Beton roept zoveel mogelijk organisaties op om mee te doen! Want niet alleen Scouting groepen en sport- en jeugdclubs kunnen deelnemen aan de Collecte. Ook speeltuinen en organisaties zoals BSO's en dagopvang van kinderen waar spelen en leren een dagelijkse activiteit is, kunnen meedoen.

De Jantje Beton Collecte komt al bijna 50 jaar op voor het recht van alle kinderen in Nederland om dagelijks vrij en avontuurlijk buitenspelen en bewegen mogelijk te maken. Dagelijks vrij buitenspelen en bewegen is essentieel voor een gezonde ontwikkeling van kinderen. Tijdens het spelen leren kinderen belangrijke vaardigheden die nodig zijn om op te groeien tot gezonde en evenwichtige volwassenen. Helaas is dit dus niet vanzelfsprekend. De oproep is dus: collecteer mee en help! Kom in actie voor buitenspelen en bewegen! En spek daarmee ook nog eens je eigen clubkas! Deelname is heel eenvoudig. Meld je snel aan op www.jantjebeton.nl/collecte.

Eindelijk een Ommetje Rijsingen…

Vijftien(!) jaar geleden werd de eerste aanzet gemaakt voor Ommetje Rijsingen. Een wandelroute door het buurtschap en omgeving. Vroeger, heel vroeger, liepen de Ollanders binnendoor over Rijsingen om sneller bij de kerk te zijn. Zaterdagmiddag was niet het godshuis het doel, maar het lopen van een compleet nieuwe route. Eindelijk…

Buurtschap Rijsingen zou buurtschap Rijsingen niet zijn als het daar geen groot feest van zou maken. Een tent met tap en eten, het Sint-Joris gilde paraat en vele genodigden waaronder buurtgenoten, vertegenwoordigers van het Brabants Landschap, Het Groene Woud, de gemeente en de media. Na enkele honderden meters was het voor wethouder Ad van der Heijden al duidelijk. "Voor mooi groen hoef je niet naar Ierland", zei hij verwijzend naar zijn recente trip naar het land. Karel Voets van het Brabants Landschap knikte instemmend. Ook hij hobbelde mee in het lange lint van nieuwsgierige natuurliefhebbers. "Wat een mooie route. Sint-Oedenrode heeft veel prachtige plekken. Met het Brabants Landschap zijn we als grondeigenaar ook betrokken geweest bij de ommetjes in Olland en Boskant. Voor Ommetje Rijsingen hebben we een financiële bijdrage gedaan en hebben we gekeken of we landschap toe konden voegen. Dat is gelukt. Op verschillende plaatsen zijn akkerranden aangelegd, zoals bij de boerderij van Van Bree", vertelt Voets trots. Eenmaal terug op Rijsingen gingen massaal de duimen de lucht in. De route, die officieel van start gaat bij De Helden van Kien, was goedgekeurd. Het meest bevredigende aan de route was voor velen het contact met het centrum en het feit dat het pad achter de Ahrend eindelijk is verlengd richting het buurtschap. Wandelaars hoeven bij het kunstwerk aan de dommel niet meer om te draaien.

Eenmaal bij de tent duurde het niet lang voor dat kartrekker Theo Jansen mensen ging bedanken. Zoals Ger van de Oetelaar die namens ondersteuner Het Groene Woud aanwezig was en in het bijzonder coördinator Rinus van der Heijden. Theo: "Rinus is bescheiden, maar zonder hem was deze route er nog niet geweest!" Van der Heijden is met een club mensen meerdere routes in Sint-Oedenrode in kaart aan het brengen. Maandag 26 september opent Boskant een informatiezuil met ook daarop veel nieuwe fiets- en wandelroutes. Ook in de app van Natuurlijk! Sint-Oedenrode zijn steeds meer routes terug te vinden. Wandelaars turend op een gsm-schermpje zullen langzaam maar zeker in het 'natuurpadenbeeld' geen uitzondering meer zijn. De routes zijn uiteraard ook te verkrijgen bij het VVV.
Uiteindelijk kreeg de wethouder de eer om de acht kilometer lange route te openen door het onthullen van een bordje met daarop de route. Ondertussen smikkelden de aanwezigen van 'Boerenjongens' en Boerenmeisjes'. Altijd lekker na een stevige wandeltocht…


Sint-Oedenrode - Vijftien(!) jaar geleden werd de eerste aanzet gemaakt voor Ommetje Rijsingen. Een wandelroute door het buurtschap en omgeving. Vroeger, heel vroeger, liepen de Ollanders binnendoor over Rijsingen om sneller bij de kerk te zijn. Zaterdagmiddag was niet het godshuis het doel, maar het lopen van een compleet nieuwe route. Eindelijk…

Buurtschap Rijsingen zou buurtschap Rijsingen niet zijn als het daar geen groot feest van zou maken. Een tent met tap en eten, het Sint-Joris gilde paraat en vele genodigden waaronder buurtgenoten, vertegenwoordigers van het Brabants Landschap, Het Groene Woud, de gemeente en de media. Na enkele honderden meters was het voor wethouder Ad van der Heijden al duidelijk. "Voor mooi groen hoef je niet naar Ierland", zei hij verwijzend naar zijn recente trip naar het land. Karel Voets van het Brabants Landschap knikte instemmend. Ook hij hobbelde mee in het lange lint van nieuwsgierige natuurliefhebbers. "Wat een mooie route. Sint-Oedenrode heeft veel prachtige plekken. Met het Brabants Landschap zijn we als grondeigenaar ook betrokken geweest bij de ommetjes in Olland en Boskant. Voor Ommetje Rijsingen hebben we een financiële bijdrage gedaan en hebben we gekeken of we landschap toe konden voegen. Dat is gelukt. Op verschillende plaatsen zijn akkerranden aangelegd, zoals bij de boerderij van Van Bree", vertelt Voets trots. Eenmaal terug op Rijsingen gingen massaal de duimen de lucht in. De route, die officieel van start gaat bij De Helden van Kien, was goedgekeurd. Het meest bevredigende aan de route was voor velen het contact met het centrum en het feit dat het pad achter de Ahrend eindelijk is verlengd richting het buurtschap. Wandelaars hoeven bij het kunstwerk aan de dommel niet meer om te draaien.

Eenmaal bij de tent duurde het niet lang voor dat kartrekker Theo Jansen mensen ging bedanken. Zoals Ger van de Oetelaar die namens ondersteuner Het Groene Woud aanwezig was en in het bijzonder coördinator Rinus van der Heijden. Theo: "Rinus is bescheiden, maar zonder hem was deze route er nog niet geweest!" Van der Heijden is met een club mensen meerdere routes in Sint-Oedenrode in kaart aan het brengen. Maandag 26 september opent Boskant een informatiezuil met ook daarop veel nieuwe fiets- en wandelroutes. Ook in de app van Natuurlijk! Sint-Oedenrode zijn steeds meer routes terug te vinden. Wandelaars turend op een gsm-schermpje zullen langzaam maar zeker in het 'natuurpadenbeeld' geen uitzondering meer zijn. De routes zijn uiteraard ook te verkrijgen bij het VVV.
Uiteindelijk kreeg de wethouder de eer om de acht kilometer lange route te openen door het onthullen van een bordje met daarop de route. Ondertussen smikkelden de aanwezigen van 'Boerenjongens' en Boerenmeisjes'. Altijd lekker na een stevige wandeltocht…

Kennis maken met Jeugdnatuurwacht

Foto: Jos van Nunen

Jeugdnatuurwacht De Populier mag ieder jaar tientallen nieuwe leden verwelkomen. Vaak biedt de Open Dag een doorbraak voor kinderen die twijfelen of het fenomeen nog niet kenden. Daarom werd ook zaterdagochtend weer een Open Dag gehouden in Mariëndael, het indoor-thuishonk van de club.

Door het goede weer was een Open Dag in de Natuurweij aan de Randweg ook mooi geweest, maar de organisatie koos voor een binnen variant. Dat biedt ook meer mogelijkheden om kennis te maken met de natuurwacht. Er werd verteld over de activiteiten en de begeleiders deden proefjes en leuke natuurgerelateerde opdrachtjes met de kinderen. Er werd goed geluisterd en driftig mee 'ontdekt'. Het is zeker dat enkele kinderen overgehaald zijn om lid te worden van de Jeugdnatuurwacht, waar ze veel kunnen leren over de natuur en het milieu, in het algemeen en in Sint-Oedenrode en omstreken.

Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen

Rock 'n Roll happening in De Beurs

Foto:

Afgelopen juni heeft het publiek kunnen genieten van een zeer succesvol optreden in zaal De Beurs door The Rocking Navigators. Ondanks de druk bezette agenda van de heren is het gelukt om de groep weer naar Sint Oedenrode te halen. Op 25 september treden ze op in De Beurs.

The Rocking Navigators nemen u graag mee naar de nostalgische tijd van de jaren '50 en '60. De band speelt hits van onder andere Jerry Lee Lewis, Elvis Presley, Carl Perkins, Crazy Cavan, The Spotnicks, Shaking Stevens, Rene and the Alligators, Chuck Berry, Eddie Cochran, Johnny and the Hurricanes, Straycats, The Ventures, Bill Haley, Cliff Richard, Buddy Holly, Fats Domino, The Shadows, Buck Owens, The Everly Brothers, The Beatles, The Stones en vele anderen. Zij heten u van harte welkom in de wereld van de jukeboxen, petticoats en Elviskuiven!

Het optreden van The Rocking Navigators is een spetterend feest. Meteen vanaf de aftrap spatten de vonken ervan af. De dansvloer is van het eerste tot het laatste nummer gevuld met zowel de "gewone" dansers als de echte rock 'n rollers. De band speelt dansbare muziek: zowel de echte rock 'n roll, boogie woogie, rockabilly als een eenvoudig foxtrotje en 'n slowtje. Ook als niet-danser valt er volop van dit concert te genieten vanwege de geweldige ambiance die de heren samen met hun publiek altijd weten te creëeren; je krijgt het gevoel één grote familie te zijn. "Lets go back to the crazy, shakin', rockin', boppin', days of rock 'n roll" Het adres van zaal de Beurs is Heuvel 44, 5492 AD Sint Oedenrode. Aanvang 14.00 uur; zaal open om 13.30 uur. De entree is gratis.

Programma informatie

Rooi Actueel

Rooi Actueel met nieuws, actualiteiten, info en trends in korte uitzendingen.

Uitzending: elk heel uur, vlak voor alle andere programma's.


Rondje Rooi

Vanaf donderdag 22 september kunt u kijken naar:

  • Remember September, herdenking bevrijding
  • Fokpaardendag met allerlei nevenactiviteiten
  • Kiwani's Kleurige Klumpkesrace
  • Nieuwe wandelroute: Ommetje Rijsingen

Uitzendtijden: 00:00 – 03:00 – 06:00 – 09:00 – 12:00 – 15:00 - 18:00 en 21:00 uur.

Openingstijden kantoor en telefonische bereikbaarheid

Studio aan de Laan van Mariëndael 30A is bereikbaar voor bestellingen, vragen, meldingen, op elke ochtend van 09:00 - 11:30 uur behalve vrijdag, Op vrijdag is het kantoor 's-middags van 13:30 - 16:30 uur open. Telefoonnummer: 0413-471193

Uitzendkanalen en frequenties
TV Meierij is te ontvangen via KPN kanaal 559.TRINED kanaal 12.
OnsBrabantNet digitaal via kanaal 38, analoog op 792 MHz.
Via Ziggo: analoog op 256 MHz en digitaal via mediabox kanaal 36, CI+ kanaal 331.
Via Vodafone Thuis: kanaal 712

Internet
Met nieuws, informatie, veel foto's en films is TV Meierij wereldwijd te volgen
via www.tvmeierij.nl
Facebook : Achtergronden, foto's en meer … op: www.facebook.com/tvmeierij

Uitslagen loterij De Beckart

Hans van den Wijngaard

Nijnsel - Vrijdag 9 september vond de officiële opening plaats van de nieuwe zaal van De Beckart in Nijnsel. Hier vindt u de uitslag van de loterij.

Op deze lotnummers zijn de prijzen gevallen.
1e prijs Lotnummer 960 verblijf in Spanje.
2e prijs Lotnummer 170 TV.
3e prijs Lotnummer 2450 fiets.
4e prijs Lotnummer 362 ballonvaart voor 2 personen.        
5e prijs Lotnummer 212 rondleiding Bavaria voor 10 personen.
6e prijs Lotnummer 557 BBQ pakket voor 10 personen.
7e prijs Lotnummer 1065 BBQ pakket voor 6 personen.
8e prijs Lotnummer 471 Smartphone.
9e prijs Lotnummer 811 tegoedbon AH t.w.v. €100.-
10e prijs Lotnummer 1265 Beckart munten t.w.v. €100.-
11e prijs Lotnummer 190 Beckart munten t.w.v. €100.-
12e prijs Lotnummer 588 wijnpakket.
Voor de gene die de prijs nog niet heeft afgehaald kunt u contact opnemen met ontmoetingscentrum de Beckart, te bereiken onder nummer 0413-473465.

Opbrengst collecte voor KWF Kankerbestrijding

De collecte voor KWF Kankerbestrijding 2016 in Sint-Oedenrode heeft in totaal € 8379,13 opgebracht. Wie de collectant heeft gemist kan altijd een gift doen in de winkelbusjes die in bijna elke winkel in Sint-Oedenrode staan.

Met het geld dat de collectanten hebben opgehaald, kunnen we onze missie waar maken : minder kanker, meer genezing en een betere kwaliteit van leven. Het bestuur van de KWF-afdeling Sint-Oedenrode dankt alle vrijwilligers en inwoners voor hun bijdrage aan de collecte.


Wijkvereniging Eerschot

Op donderdag 22 september is er voor alle bewoners van Eerschot een informatieavond door het Buurt Informatie Netwerk in Meerschot. Deze avond start om 20.00 uur en wordt gegeven in samenwerking met de politie. Er wordt gepraat over optimale veiligheid in de wijk.

Op dinsdag 27 september is er weer een Walk en Talk. Er wordt om 18.30 uur vertrokken vanaf Meerschot.
Voor het 50-jarig jubileum weekend kun je je nog aanmelden. Op 29 oktober is er dan een feestavond in de Knoptoren. Er is een lunch met foto en er is een presentatie over vijftig jaar Eerschot op zondag 30 oktober in Meerschot. Op maandag 31 oktober is er een Halloween optocht door Eerschot. Kijk voor meer informatie op de Facebookpagina of in de wijkkrant.


"Ik tel er wel een bietje op"

Bas van Turnhout

Sint-Oedenrode - "Het loopt een beetje uit, maar we zijn dan ook op leeftijd he", grapt Martien Vogels. Hij is druk bezig om zijn leeftijdsgenoten richting de Paulusgasthuisjes te dirigeren. Eens in de vijf jaar komen ze samen voor een reünie. Wat dertig jaar geleden begon tijdens de 50-jarigen reünie is inmiddels een vijfjaarlijkse traditie geworden. Tot genoegen van de vaste deelnemers…

Stien is één van hen. Ze woont in Best met haar man Harrie van Kessel. "Ik vind het hartstikke leuk om op deze manier bij elkaar te blijven. Zo kan ik met iedereen even bijbabbelen", antwoordt ze op de vraag wat ze van de reünie vindt. Of ze ook buiten deze bijeenkomst met mensen afspreekt. "Het komt er niet altijd van", zegt ze met een blik die aangeeft dat ze dat jammer vindt.
Ondertussen wordt aanstalten gemaakt om de groepsfoto te maken. Het valt niet mee om de heren en dames geconcentreerd naar de camera te laten kijken. Hier en daar maakt iemand een grapje en soms gaan de gesprekken stiekem door. Van enige 'slijtage' is amper wat te merken. Natuurlijk valt hier en daar een stok of een rollator te bespeuren, maar de meeste 80-jarigen zijn nog aardig fit. Ook Ad Foolen uit Schijndel loopt nog makkelijk rond. Terwijl binnen een film uit 1948 wordt aangezet, nestelt hij zich buiten op een bankje. "De meeste van deze mensen zie ik om de vijf jaar. Ik tel er wel een bietje op. Ik vind het mooi, maar ja er vallen er ook weer enkelen af. Dat hoort erbij. Als ik er over vijf jaar niet meer ben, dan word ik in ieder geval genoemd bij de overledenen. Dan ben ik er toch een beetje bij", lacht de geboren Boskanter.

Foto: Bas van Turnhout

In actie voor Wereld Alzheimer Dag

Woensdag 21 september is het Wereld Alzheimer Dag. Op deze dag wordt in heel Nederland stilgestaan bij de hard groeiende groep mensen met dementie. Op dit moment hebben 270.000 mensen direct te maken met deze ziekte en een meervoud daarvan komt in de rol van mantelzorger terecht.

Ook in de regio 's-Hertogenbosch en Bommelerwaard neemt het aantal mensen met dementie toe. In 2015 wonen er ongeveer 4900 mensen met dementie in deze regio, om in 10 jaar tijd te groeien naar 6850 mensen met dementie. Veel afdelingen van Alzheimer Nederland organiseren activiteiten op en rond Wereld Alzheimer Dag om aandacht te vragen voor de ziekte en de impact van dementie. Onder het motto "Loop een eindje met ons mee" organiseert Alzheimer Nederland Afdeling Regio 's-Hertogenbosch 3 wandelingen op zaterdagmiddag 24 september                                                                                         
Ook mensen met dementie wonen graag zo lang mogelijk thuis. Dat is vaak niet makkelijk. De helft van deze mensen woont bovendien alleen. De kans is groot dat er bij u in de straat of wijk ook iemand woont met dementie. Met een klein beetje moeite en begrip kunnen we er samen voor zorgen dat een boodschapje doen of wandeling maken veilig en vertrouwd blijft. Dat helpt niet alleen de persoon met dementie, maar ook de mantelzorger, partner, dochter of zoon van deze persoon. Want mantelzorgen valt niet mee, zo blijkt uit onderzoek door Alzheimer Nederland onder een panel van mantelzorgers. De helft van alle mantelzorgers is psychisch overbelast.
Naast de onmisbare professionele ondersteuning thuis, door een casemanager dementie, benadrukt Alzheimer Nederland het belang van een dementievriendelijke samenleving. Alzheimer Nederland is dan ook mede initiatiefnemer en uitvoerder van de campagne Samen Dementievriendelijk. Jo Caris, voorzitter van Alzheimer Nederland Afdeling Regio 's-Hertogenbosch: "Eigenlijk is het heel eenvoudig: door dementie collectief te accepteren, dus door dementie te zien als iets waar we samen mee om moeten gaan". Onze afdeling roept dan ook iedereen op om zich aan te melden bij Samen Dementievriendelijk www.samendementievriendelijk.nl en de gratis training "GOED omgaan met dementie" te doen.

Met Eropuit-bus naar Boerenbondmuseum

Op zondag 9 oktober gaat de Eropuit-bus Sint-Oedenrode naar de jaarlijkse Dorpsdag van het Boerenbondsmuseum in Gemert.

Het koren is in augustus van het land gehaald en te drogen gelegd op de mijt. Tijdens de Dorsdag wordt dit koren met de dorskast gedorst op het veld. Er is van alles te zien en te beleven! Ook is er tijd voor een kopje koffie of thee. U wordt rond 13.00 uur thuis opgehaald en rond 17.00 uur bent u weer thuis. Kosten bedragen € 14,00 per persoon inclusief entree en exclusief consumptie en persoonlijke uitgaven. Wilt u ook mee? Geef u dan op door te bellen naar Welzijn De Meierij, 073-544 1400.

Jan gebruikt zijn groene vingers bij Pennings Groenvoorziening

We vinden Jan van Boxtel (58) op zijn route in Den Bosch. Hij zit op zijn maaimachine op een, uiteraard, strak gemaaid veldje. Voordat Jan bij Pennings Groenvoorziening aan de slag ging zat hij 1,5 jaar thuis met een WW-uitkering. Omgaan met de computer kan hij niet. Regelmatig fietste hij langs bedrijven om te vragen of zij werk voor hem hadden. Helaas zonder resultaat. Nu is hij via Rooi Werkt aan de slag gegaan in de groenvoorziening. Over bomen en planten hoef je Jan niets te leren na 40 jaar dienstverband bij een boomkwekerij. Toch is Jan begonnen met een proefplaatsing en werkte zo 2 maanden met behoud van uitkering.

Door: Rooi Werkt

Is een proefplaatsing wel nodig? Joost van Baast, uitvoerder bij Pennings Groenvoorziening, geeft aan van wel: 'De taken die Jan hier uitvoert zijn net even anders dan bij de boomkwekerij. Jan dient op verschillende locaties in Den Bosch te werken. Dat moet iemand wel kunnen en leuk vinden.' Jan: 'En dan heeft Den Bosch stiekem toch best veel grasveldjes. Ik ben al een keer te royaal geweest. Grasveldje te veel gemaaid.'
Jan had bij het solliciteren zijn leeftijd en werkervaring niet mee. 'Een lang dienstverband is niet altijd in het voordeel van een kandidaat. Enerzijds toont het loyaliteit aan maar anderzijds is de werkervaring erg eenzijdig. Is iemand in staat nieuwe werkzaamheden te leren en zich aan te passen aan een andere werkomgeving?' aldus Joost. Het gaat ook weleens mis. Dan volgt er geen dienstverband. 'Dat is voor beide partijen jammer want je steekt er allebei veel tijd in.'
Toch vindt Pennings het belangrijk om juist mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans te geven. Joost: 'Zo hebben we naast Jan ook een Wajongere in dienst die zijn plekje gevonden heeft. Dat is mooi om te zien.'

Heeft u een vacature of ben je werkzoekende uit Sint-Oedenrode? Mail info@rooiwerk.nl of bel 06 - 44346449 (Elli de Rijk).

'Kletscommissie' komt weer met top programma

Na de wederom geweldige reacties op de 28e klompenklets van 2015, is de "Kletscommissie", van de jubilerende vereniging K.V. de Narrekap, wederom vol goede moed begonnen om ook voor de 29e editie van de Rooise Klompenklets een topprogramma neer te zetten met de allerbeste tonpraoters.

In het weekend van 25, 26 en 27 november zal, in Grand café & Zalencentrum De Beurs, het jaarlijkse spektakel van K.V. de Narrekap weer los barsten. Dit evenement behoort al jaren tot de top van tonpraat evenementen en is een echte traditie binnen het carnaval in Papgat.

In dit jubileumjaar van K.V de Narrekap (55 jaar bestaan) is de commissie er in geslaagd een spectaculair programma samen te stellen. De 29e editie van de Rooise Klompenklets zal een feest van herkenning worden wat betreft de artiesten, uiteraard met nieuwe buuts. Zo zijn de meervoudig kampioenen Rob Schepers (uit Sterksel), Andy Marcelissen en Berry Knapen in 1 programma ingedeeld. Samen met debutant Hans Keris en "oude bekenden" Dirk Kouwenberg, Jan Schellekens en Boy Jansen vormen zij een ijzersterke line up. Gegarandeerd weer een avondje (of middag) schateren in de Beurs. De aanvang op vrijdag 25 en zaterdag 26 november is om 20.00 uur (zaal open 19.00 uur). Op zondag 27 november is er een middagprogramma, aanvangstijd 15.00 uur (zaal open om 14.00) uur. De Narrekapel van K.V. de Narrekap zal natuurlijk weer zorg dragen voor de muzikale omlijsting. De voorverkoop zal plaatsvinden bij Grand café de Beurs op zaterdag 8 oktober, aanvang 12.00 uur. Toegangsprijs € 12,50.

Grand café & Zalencentrum de Beurs houdt een smakelijke brunch op zondag voorafgaand aan de Klompenklets, totale kosten € 22,50 dit is uiteraard incl. toegangskaart voor de Rooise Klompenklets. Aanvangstijd van de brunch om 12.00 uur. Natuurlijk zijn de kaarten ook los te koop (€ 12,50) voor het programma.

Na 8 oktober vindt de kaartverkoop plaats via Grand café & Zalencentrum de Beurs, Heuvel 44 te St. Oedenrode. Tijdens de Rooise Klompenklets zijn meegebrachte etenswaren niet toegestaan, (Grand café de Beurs zal zorgen voor alternatieven).

14 / 36

Wie herkent deze mensen en waar is de foto genomen? We horen het graag. Stuur een mail naar redactie@demooirooikrant.nl, bel naar 0413-479322 of loop eens binnen; Heuvel 17. De koffie staat klaar. We zijn nog op zoek naar meer oude foto's vanuit de jaren zestig, zeventig, tachtig en negentig. Heeft u een mooie voor de krant. Stuur hem dan in of kom hem inscannen! Bij voorbaat dank.

Oplossingen week 37:
Straat d'n Dijk. Links op de foto dokter Alkemade, daarnaast de heer v.d. Linde en de familie Vervoort. Foto is gemaakt rond 1850. Dit is de Borchmolendijk, vroeger d'n Dijk

Annemiek Pepers – Habraken

De foto is van de Borchmolendijk. Dokter Alkemade woonde daar, als ook Zwanenberg en familie van Engeland.

Mevr. Kimman van der Plas

De foto is de Borchmolendijk. Vroeger Den Dijk genoemd. Gaan we vanaf de Hambrug richting markt, dan passeren we links 2 winkelhuisjes. Nummer 46 en 48. Dit gebouw was vroeger de Synagoge,in de volksmond genaamd;de jodenkerk. Op de foto, die genomen is vanuit het westen, zien we de kerk rechts (hoog dak). Ze is omstreeks 1942 verbouwd tot winkelpand. We herkennen op de foto links met sloof de slotenmaker Thijske van den Brand en de grote vrouw links vooraan is Leen-Jan Berte. Bij de Burgelijke stand ingeschreven als Helena Habraken.

Toos Peters

Volgens mij is deze foto gemaakt op de Borchmolendijk, richting Hambrug. Vroeger heette dat D'n Dijk. Links vooraan woonde ons opoe in het lage huisje, iets verder het huis van Dr.Alkemade.

Tiny van den Berg

D'n Dijk (nu De Borchmolendijk)

An Blummel uit Veghel (woonde er vroeger, tegenover Dr. Alkemade)


Op weg naar Fair Trade Meierijstad

v.l.n.r. Danielle Aarts-van de Loo, Cathy Buiting , Piet van Berkel en Marianne Bruin-van Groningen,

Na de aankondiging in juli dat de werkgroep Fair Trade Meierijstad is gestart, is er inmiddels al veel gebeurd. De werkgroepleden benaderen ondernemers om duurzame producten uit ontwikkelingslanden gescreend door Fair Trade, op te nemen in hun assortiment. Zodat de consument invloed heeft op een eerlijke verdeling in de wereld.

Allereerst waren de supermarkten aan de beurt. Na de nulmeting is gebleken dat Aldi en Jumbo nu al voldoen aan de landelijk vastgestelde criteria. Dit houdt in op de versafdeling twee producten, in het koffie en thee schap vier, alsook vier producten bij de kruidenierswaren. Albert Hein en Emté moeten nog een kleine stap maken op de versafdeling en zijn hier druk mee bezig. Spar Boskant moet nog worden bezocht. Vervolgens zijn de horecazaken met een bezoek vereerd. Deze nulmeting is nog in volle gang, maar er zijn nu al meerdere bedrijven die voldoen of een positieve houding hebben om te gaan voldoen. Ook hier zijn er duidelijke criteria zoals voor cafés minimaal twee Fair Trade dranken op de kaart. Dit geldt ook voor restaurants, welke bovendien minimaal twee verschillende Fair Trade producten moeten gebruiken in de vorm van ingrediënten, servies, handdoeken etc.

Na de horeca komen de overige zaken aan de beurt, zoals giftshops, recreatie en ook scholen, sportverenigingen en maatschappelijke organisaties. Elke zaak komt aan de beurt en 80 % is inmiddels bezocht. Het gaat om artikelen die op een menswaardige manier geproduceerd- en daarop gescreend zijn. Dus geen kinderarbeid en wel een eerlijke betaling, zodat bedrijven zich kunnen ontwikkelen.

Het streven is om een Fair Trade winkelroute te realiseren, zodat klanten een duidelijk overzicht hebben, waar bewust gewinkeld kan worden. Zij hoeven Fair Trade-artikelen herkenbaar aan het logo, enkel in het boodschappenmandje te leggen en dragen zo enorm bij aan een eerlijker verdeling in de wereld. Dit betekent beslist niet dat dit automatisch ook duurder in de portemonnee van de consument is, maar het helpt echt bij de ontwikkeling van de bedrijven en daarmee de mensen in de ontwikkelingslanden.

Naast het praktisch bezig zijn met winkels en horeca probeert de werkgroep de (nieuwe) politieke partijen, voor zover nodig, te overtuigen van het nut van Fair Trade. Een eis is dat de gemeente het goede voorbeeld geeft door bijv. de juiste koffie etc te gebruiken. Inmiddels is er een onderhoud geweest met "Team Meierijstad" en "Gemeentebelangen Meierijstad" en het "CDA" heeft Fair Trade opgenomen in het verkiezingsprogramma. Ook de andere partijen komen aan de beurt. Het is een totaal proces van iedereen.

Mochten er vragen zijn dan graag contact opnemen met: fairtradesintoedenrode@gmail.com


Ligt Sint-Oedenrode in Afrika?

En, zitten jullie ook zo te genieten van de opwarming van de aarde? Als het zo gaat, dan mag van mij het milieu nog wel verder aftakelen. Ach, al die bangmakerij ook. Nog even en sneeuwwitje wordt witje, en alleen mensen met roos hebben een witte kerst. Een ecoloog waarschuwde dat we binnenkort de ijsberen enkel nog in de dierentuin zullen zien. Mooi, dan verandert er dus niks. De opwarming van de aarde is inmiddels de oorzaak van 60 procent van de documentaires op televisie. Laten we potdomme blij zijn met deze hoge temperaturen. Normaal moet begin september je trui alweer een jas aan, en leg je er een extra deken op zodat je waterbed niet bevriest, maar dit jaar houdt het mooie weer maar niet op. Heerlijk, iedere dag zondag!

Ik heb het begin helaas gemist. Ik was weg, naar Turkije. Daar bleek het ruim 15 graden kouder dan hier. En als ik van tevoren had geweten dat "all inclusive" ook op die voedselvergiftiging sloeg, was ik helemaal thuis gebleven. Bij terugkomst bleek Brabant ineens in Afrika te liggen. Blauwalg in het bier en overal Tropische dieren. Dat kwam omdat de eigenaar van dierenspeciaalzaak De Borchmolen alle kooitjes open had gezet om het even lekker te laten doorwaaien. En vanwege de aanhoudende droogte kregen hengelaars gratis een volle emmer water mee. De rest van de omgeving staat namelijk droog. Waterschap de Dommel heeft niet voor niets op iedere vorm van wateronttrekking een fikse boete staan. Op een brug achter Odendael hebben ze zelfs sloten bevestigd, maar dat weerhoudt het water er niet van om massaal te verdampen.

In Rooi zijn in het afgelopen weekend zelfs meerdere moorden gepleegd. Oké, dat gebeurde onder het mom van een toneelstuk over de Maffia, maar dat in Rooi de gemoederen oververhit raken, lijkt me wel duidelijk. Het zijn Siciliaanse toestanden! Naar aanleiding van het grote enthousiasme van het publiek bij scene 2, in de gokhal, heeft Wovesto besloten om nu ook sociale woningen te gaan verloten. Tja, dan wordt het weer tijd voor een goede bui. (Of zit ik nou te zwammen, net als die rooie beuk op het kerkhof?)


The Godmother: een bloedserieuze lachpartij

Foto: Hans van den Wijngaard

Het terrein achter de Ahrend fabriek aan de Hoge Vonderstraat leent zich helemaal als industrieel decor voor 'The Godmother'. Sicilië in het jaar 1956 waarin het Roois Theater, dat toen nog 'Het Nijnsels Volkstoneel', heette werd opgericht. Twee mafiafamilies leven al jaren in onmin met elkaar, maar er is een gewapende vrede. De Tagliata's runnen een fabriekje dat in pastasauzen handelt. Om wat bij te verdienen handelen ze ook in wapens. Hun grote opponenten zijn de Di Rossi's. Een eveneens 'vredige' familie die in alle rust een casino runt en iedereen uit het dorp. Iedereen moet hen geld betalen, maar bescherming bieden ze niet. De vrede tussen de twee families wordt echter verstoord als twee broers uit de Tagliata clan het hebben voorzien op het geld van de Di Rossi's en het familiecasino overvallen. Wat er daarna gebeurt, laat zich raden. Maar wie de maffia kent, weet dat diefstal niet onbestraft blijft. De zes miljoen lire zullen weer terug moeten naar de rechtmatige eigenaar. Als dat niet binnen 24 uur gebeurt zal er bloed vloeien.....

Foto: Hans van den Wijngaard

The Godmother wordt het komende weekend nog drie keer opgevoerd en er zijn nog kaartjes verkrijgbaar. Vrijdag en zaterdag begint de voorstelling om 19.30 en zondag om 14.30 uur. Mis niets van deze bloedstollende voorstelling en ben op tijd, want de mafia kent voor niemand genade. Ook niet voor publiek dat geen klok kan lezen.

Burgemeester Maas verliest kookbattle

Anja van Aert

Na het grote succes van het eerste Keukenbazen-kookevent van vorig jaar, organiseert AgriFood Capital in 2016 voor de tweede keer de leukste regionale kookwedstrijd voor kinderen uit groep 7 of 8. Burgemeester Maas nam het op tegen de Rooise meiden Quinty en Nina. Hij verloor van de meiden. Achttien gemeenten die bij AgriFood Capital zijn aangesloten, doen mee: Bernheze, Boekel, Boxmeer, Boxtel, titelverdediger Cuijk, Grave, 's-Hertogenbosch, Heusden, Landerd, Mill en Sint Hubert, Oss, Schijndel, Sint Anthonis, Sint-Michielsgestel, Sint-Oedenrode, Uden, Veghel en Vught. Op Facebook staat een filmpje waarin te zien is hoe Maas verliest van de meiden.

Foto: Anja van Aert

Burgemeester Maas verliest kookbattle

Na het grote succes van het eerste Keukenbazen-kookevent van vorig jaar, organiseert AgriFood Capital in 2016 voor de tweede keer de leukste regionale kookwedstrijd voor kinderen uit groep 7 of 8. Burgemeester Maas nam het op tegen de Rooise meiden Quinty en Nina. Hij verloor van de meiden…

Achttien gemeenten die bij AgriFood Capital zijn aangesloten, doen mee: Bernheze, Boekel, Boxmeer, Boxtel, titelverdediger Cuijk, Grave, 's-Hertogenbosch, Heusden, Landerd, Mill en Sint Hubert, Oss, Schijndel, Sint Anthonis, Sint-Michielsgestel, Sint-Oedenrode, Uden, Veghel en Vught.

18 / 36

Olland Kermis bij café d'n Toel

Nog twee dagen en dan barst het feest los in de kermistent bij Café d'n Toel in Olland. We knallen de kermis in vanaf 20.00 uur met DJ Kicken bekend van "ain't no party like an alcoholic party!!" Ook doet hij deze avond een promo-tour met klopfer, een lekker shotje waar twee prachtige promo-dames mee rond gaan!

De Band Meuk en Dj Willy treden op, op zaterdag 24 september. Een dag later op zondag de 25e is er een primeur. Dan houdt café d'n Toel een dansmiddag voor ouderen. Vanaf 19.00 uur is het tijd voor (H)Olland got tallent en feest Dj Joost.
Maandag is het tijd voor de Matinee en Hollandse avond met Dj Jordy van Kessel. Vanaf 13.00 uur gaan ze weer van start en zal weer zoals altijd een dolle boel zijn bij d'n Toel ook zal Zanger Bas langs komen om een gezellige noot te zingen die middag.
Dinsdag is de laatste dag van onze kermis. De band Fam. de Bryun (bekend van the orignals) en Dj Willy komen langs. Deze band stond ook al tijdens Carnaval in Olland en daar hebben ze zo de sfeer omhoog gehaald dat Café d'n Toel ze weer naar Olland laat komen. Muzikanten van de Crazy Piano's in Scheveningen komen naar Olland toe! Je kan deze avond jouw favoriete muziek aanvragen op de kaartjes die overal op tafel liggen en ze zullen het spelen voor jullie. Dit mag je niet missen!!

Gesneuvelde geallieerden herdacht

Foto: Ruud van de Pol

De hele regio stond eind vorige week en in het weekend stil bij de bevrijding en dus bij Operatie Market Garden. Bij voetbalwedstrijden van Vitesse en PSV waren zelfs geallieerden aanwezig die een groot applaus kregen. Ook in Sint-Oedenrode waren er oud-bevrijders aanwezig. De Engelse graven op het Rooise kerkhof werden bezocht, evenals het monument aan de Corridor. Daar wordt ieder jaar de herdenking gehouden.

Jos van Nunen

Vredesweek

Deze week is het Vredesweek. Vrede verstaan we vaak als: er is geen oorlog. Oorlog, vredesonderhandelingen; het was lange tijd ingewikkelde materie, voor ons ver weg. Dat is niet meer zo. Op de Wereldjongerendagen in Krakau, op bedevaart in Lourdes: overal zien we oorlogsmaterieel. Toen de Franse priester Jacques Hamel werd vermoord, zei paus Franciscus: 'We moeten niet bang zijn de waarheid te zeggen: de wereld is in oorlog, omdat zij de vrede verloren heeft. Het is geen oorlog van godsdiensten. Godsdiensten willen vrede. Het is een oorlog om macht, belangen, geld, bronnen.

Nu oorlog zo dichtbij is, hoe voorkomen we dat we worden meegesleurd in die oorlog? Hoe voorkomen we de emotie: 'Dit gaat te ver. Nu moeten we ingrijpen!' We kunnen ons daarvoor het beste richten op de vrede. Vrede is, dat het in orde is zo. In dit Heilig Jaar, staande voor oktober rozenkransmaand, kunnen we naar Maria kijken, Moeder van Barmhartigheid. Zij leert ons allereerst te bidden voor elkaar, voor slachtoffers én daders. Maria bewaarde wat gezegd werd in haar hart, ook al kon zij de boodschap (nog) niet begrijpen. Ze leert ons daarmee geduld, zelfbeheersing en het uithouden met elkaar. Als laatste gaat Maria ons voor in het openstellen van ons hart voor elkaar. Zo opende Maria onder het kruis haar hart voor de apostel Johannes, toen Jezus haar daarom vroeg.

Heilige Moeder Teresa, winnares van de Nobelprijs voor de vrede vroeg aan de presidenten van Irak en de VS net vóór het uitbreken van de eerste Golfoorlog: 'Ik richt mij tot u, om het op te nemen voor de armen en voor degenen die het zullen worden als de oorlog uitbreekt. Denk toch aan hen alsof het uw kinderen zijn. Ik smeek u, luister naar de wil van God. Hij heeft ons geschapen om door Hem bemind te worden, niet om verwoest te worden door onze eigen haat. U hebt de macht om oorlog te voeren of aan vrede te bouwen. Ik smeek u, kies de weg van de vrede.'

Manon van den Broek,
pastoraal werkende


Kerkberichten

Martinuskerk (centrum)
Za 24/09:
18.30 u. Eucharistieviering met Het Goede Herderkoor. Intenties: Wim Boonstoppel, Henk van Uden, Amélie Vasconcelles – van de Broek, Marijke van den Bergh – van de Sande.
Zo 25/09: Zesentwintigste Zondag door het Jaar, 09.30 u. Eucharistieviering met Het Martinuskoor. Intenties: José Blommers – van den Tillaart, Francien van der Vleuten – Aarts, Marietje van der Heijden – Eijmberts, Tonnie Prinssen – van den Berg, Tiny Janssen – van der Voort, Nico van der Horst, Max Dons en Ger Dons – Knops, Zus van Rooij – van Erp, Jo van de Wijdeven – van Berkel, Jan van Acht en familie Habraken, Overleden ouders van de Kamp – Wevers en overleden familieleden.
Op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag is er 's morgens om 09.00 uur een Eucharistieviering in de Martinuskerk. Op woensdag is er om 19.00 uur een Eucharistieviering in de Heilige Ritakapel in Boskant.
Do 29/09: 19.00 u. Stichting Behoud Martinuskerk.

Sint Antonius Nijnsel
Zo 25/09:
11.00 u. Eucharistieviering met zang Nol Ardts. Intenties: Cor Verschuijten, Marietje v.d. Heijden- Manders, Lucin Bezdigian, Annie Schepens, Han Korsten, Anna Schepens- v.d. Velden, Kees Schepens, Richard en Nel Janssen en zoon Gerard, Leo van Erp.

Odendael
Zo 25/09:
10.00 u. Eucharistieviering met Odendael koor. Intenties: voor alle overleden fam. van Odendael.

H. Martinus Olland
Za 24/9:
Geen Eucharistieviering.

Sint Genoveva-kerk, Breugel
Di 20/09:
18.15 u. Rozenhoedje, 18.30 u. Eucharistieviering.
Do 22/09: 18.15 u. Rozenhoedje, 18.30 u. Eucharistieviering, aansluitend stille aanbidding
Vr 23/09: 18.15 u. Rozenhoedje, 18.30 u. Eucharistieviering.
Za 24/09:18.30 u. Eucharistieviering. Intentie: Wim Maas
Zo 25/09: 09.30 u. Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Intentie: Fam. vd Laar-van Heeswijk, Arie en Jet de Korte-vd Laar, Ietje van Dinther-Raeven, Ben de Korte, Jans van der Wielen-Broks, Barbara Mühlstaff, overleden ouders Thoonen-Roijackers en zoon Bart en Betsie, Mien vd Kerkhof-Donkers, Mia Donkers-v Heeswijk, Gijs Bouwhuis, Janus Sanders.
Di 27/09: 18.15 u. Rozenhoedje, 18.30 u. Eucharistieviering.
Do 29/09: 18.15 u. Rozenhoedje,18.30 u. Eucharistieviering met aansluitend stille aanbidding.
Vr 30/09: 18.15 u. Rozenhoedje, 18.30 u. Eucharistieviering, 20.00 u. Benefietconcert.
Zo 02/10: 09.30 u. Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Kinderwoorddienst. Intenties: Ad Versantvoort, Nelly Vlemmix-Versantvoort, Miny vd Ven-Winkelman, Karel en Elisabeth Faessen-van Tilburg, ouders van Kuijk-van Hastenberg en zonen..

Protestantse kerk Knoptoren
Zo 25/09: Dienst in de Knoptorenkerk, 10.00 u. Predikant Ds. E. v. Iperen.

Kerkdiensten Sint Petrus' Banden, Son
Wo 21/09:
19.00 u. Eucharistieviering.
Za 24/09: 18.30 u. Eucharistieviering in Breugel
Zo 25/09: 11.00 u. Eucharistieviering m.m.v. het Sons Parochiekoor. Intenties: Ad van de Wetering, Anton Ellenbroek, Nel van Helmond-Coppelmans, Ine Roxs -de Leijer, Pieter Renders, Joep Potting, Frans van Beek, alle overledenen van de familie Merks-van de Meerendonk en Ankie.
Ma 26/09: 19.00 u. Eucharistieviering.
Wo 28/09: 19.00 u. Eucharistieviering.
Za 01/10: Geen Eucharistieviering in Son of in Breugel.


Nieuwe urnenzuil

Onlangs is op het Rooise St. Martinuskerkhof een urnenzuil geplaatst. Door de toename van het aantal crematies was er dringend behoefte aan een nieuwe plaats om urnen bij te zetten. Wij spreken de wens uit dat deze plek zal bijdragen aan een waardig herdenken van onze dierbaren. Dank aan allen die aan de realisatie van deze urnenzuil een bijdrage hebben geleverd.


Wandelclub EJOS viert jubileum in Efteling

Foto:

In 2016 bestaat W.S.V. EJOS alweer 50 jaar. Er worden daarom verschillende activiteiten georganiseerd.

Zaterdag 10 september was het tijd voor het jaarlijkse kamp. Waar naar toe? Dat wist niemand, maar er moest wel vroeg verzameld worden op het Mgr. Bekkersplein. Al snel werd duidelijk dat pretpark De Efteling de bestemming was. "Blijven we hier ook slapen?", vroegen de kinderen toen ze stopten bij het Efteling-hotel. Dat was inderdaad zo. Snel werd iedereen ingecheckt. Snel, want het was al half tien en de meute moest het park nog in. In groepjes mochten de kinderen het park in met als doel om rond 13.00 uur samen af te spreken bij de Carrousel om te lunchen.

Eenmaal binnen vlogen de kinderen alle kanten uit, maar om 13:00 uur waren alle kinderen netjes bij de Carrousel waar ze de boterhammen snel opaten en nog een ijsje kregen. Dat ging erg snel, want er was geen tijd te verliezen! Om kwart over vijf moest weer verzameld worden bij De VogelRok, want de koffers moesten nog naar het hotel en er stond een bezoek aan het nieuwe restaurant Bosrijk op het programma.
Ze hebben er lekker gegeten en de kinderen waren lekker rustig. Wat wil je? Ze waren natuurlijk hartstikke moe! Niet dus! Waar haalden ze de energie toch vandaan? Onder begeleiding van 'mama Naomi' liepen de kinderen daarna een half uur richting hotel. Dat wandelen was natuurlijk geen probleem, voor de jeugd van een wandelvereniging,
De tweede dag startte om half 8 met een heerlijk ontbijt, brood, kaas, vlees, ei, melk etc. maar ze hadden ook cakejes, donuts, gebakjes en die vonden gretig aftrek. Sommigen kregen ineens zoveel honger dat ze wel vijf van die zoete dingen op hadden. Als dat maar goed gaat! Na het ontbijt gingen ze weer naar het park om er wederom de hele dag rond te trekken. Om half vijf was het tijd voor friet en frikadellen. Na het eten was het moe maar voldaan richting Rooi.

Een aantal momenten van de kinderen:
- Nomi was blij dat ze op haar hoge hakken in de Baron mocht en toen het armbandje om kreeg dat ze 1,40 meter groot was!
- Jort had thuis op internet meteen zitten kijken voor jongensschoenen, waarmee hij groter wordt, zodat hij ook de 1,40 meter haalt en dus ook De Baron in mag de volgende keer!
- Mara heeft genoten van dit bijzondere en super geweldig kamp. Ze raakt niet uitgepraat over het heerlijke eten. Vooral het ontbijt vond zo lekker; 4 donuts, 1 cakeje, 1 croissant en een roerei!
- Kijk voor de foto's eens op onze website www.wsv-ejos.tk. Of lijkt het je wat om lid te worden? (groep 3 t/m groep 7). Meld je dan aan.

Vredesmars

Leden van de katholieke, protestantse, Hindoestaanse en moslimgemeenschappen in Veghel verzamelen zich op 21 september voor een gezamenlijke vredesmars.

"Ieder mens heeft recht op vrede. Daar zullen we ons blijvend voor moeten inzetten," motiveert diaken Hans van Bemmel. "Het maakt niet uit waar je geboren bent of met welke geloofsovertuiging je bent opgevoed. Het gaat om verbroedering tussen mensen van diverse religies en dat willen we laten zien." Iedereen is van harte uitgenodigd om mee te doen. Om 18.00 uur verzamelen de deelnemers van de Lambertusparochie en van de Turkse moskee zich op het grasveld bij de pastorie van de Lambertuskerk aan de Burgemeester Kuijperlaan. Gezamenlijk gaan ze naar het park waar de tocht eindigt. Mensen met een rolstoel kunnen gebruikmaken van een aangepaste route.

Nieuwe huisstijl Makelaardij Van de Laar: makelaars van (t)huis uit!

Heb je al eens een huis verkocht of gekocht in Sint- Oedenrode of omstreken? Dan klinkt de naam Makelaardij Van de Laar je vast en zeker bekend in de oren. Makelaardij Van de Laar is bijna 60 jaar een gevestigde naam in de makelaarswereld en staat bekend als innovatief. Om dit te benadrukken zijn de huisstijl en website compleet vernieuwd.

René van de Laar: 'Het is een nieuwe frisse look die laat zien dat we klaar zijn voor de huidige woningmarkt. Die trekt weer aan en dat is goed nieuws als je verhuisplannen hebt. Naast het op een vernieuwende manier van een woning in de verkoop onder de aandacht brengen kun je met onze nieuwe website op je laptop of onderweg op je mobiel snel en gemakkelijk ons complete aanbod zien.

De nieuwe huisstijl en site sluiten helemaal aan op de positieve ontwikkelingen in de woningmarkt en de mooie dingen die we al aan het doen zijn. Zo maken we bijvoorbeeld met een drone spectaculaire filmpjes van woningen. En met 360 graden foto's kun je binnen in een woning rondkijken net alsof je er zelf binnen loopt. Ik ben heel trots en enthousiast op deze nieuwe ontwikkelingen, net als op het kleinschalige team waarmee ik samenwerk.

Ons team bestaat uit Bart Greijmans, Inge Wijngaarden en Ben van de Laar, allemaal makelaars van (t)huis uit. Dat geeft jou het vertrouwen en de persoonlijke aandacht als je een woning wil verkopen of kopen. Neem eens een kijkje op onze nieuwe website (www.vdlaar.nl). Wie weet drinken we binnenkort een kop koffie om jouw plannen te bespreken.'

Jong geleerd, oud gedaan.

De vierde tip van het nieuwe carnavalsduo doet me deugd. Ze vieren carnaval met de oudjes en met de jeugd. Uit ervaring weet ik dat de prins van Papgat en z'n gevolg alle inwoners van Papgat gaan bezoeken in hun regeerperiode. Odendael kan zich op meerdere bezoekjes verheugen en de kinderen op de scholen worden ook zeker niet vergeten. De jeugdtent in Rooi is een begrip in de wijde omtrek. Daar wordt carnaval gevierd met de allerjongste en ook de al iets wat oudere jongeren. Het vieren van carnaval wordt ze met de paplepel ingegeven.

Tip 4: Ze vieren carnaval mi jong en oud

In veel carnavalsclubs zijn ook jongere en oudere leden vertegenwoordigd. Zou de Neije zich bemoeien met de organisatie van een kindermiddag bij één van die clubs? Of de kaartavond voor de wat oudere leden? Geweldig zou het zijn als het een prins wordt uit 3 generaties echte Papbuiken. Vierde hij altijd al carnaval met zijn vader en is zijn zoon nu ook door het carnavalsvirus besmet?

Carnaval is in ieder geval voor alle leeftijden. Jong geleerd is oud gedaan.

Puzzel 4:

Los de rebus op. Het eerste woord komt weer van pas bij het oplossen van de Bonus-puzzel.

Was dit de gouden tip en denkt u te weten wie de Neije en zijn adjudant gaan worden, stuur dan een berichtje aan de voorzitter van de Prinskeuzecommissie Gerard van de Koevering: vdkoevering@kpnmail.nl. Bent u de eerste die beide namen correct inlevert, dan ontvangt u van het nieuwe koppel een geweldig aandenken.


Opbrengst Kiwanis Klumpkesrace voor Rooise en Nepalese kinderen

De Dommel tussen de Philippusstraat en zwembad De Neul was afgelopen zondagmiddag het strijdtoneel voor zo'n 2500 miniatuurklumpkes. Kort na vier uur stortte Kiwanis Rien van Genugten de klumpkes in de Dommel. Iets meer dan tien minuten later werd het spannend aan de finish. Eerder op de middag was er al een race voor door kinderen versierde klumpkes en streden de sponsoren om de wisselbokaal.

"We houden dit jaar alweer de negende Klumpkesrace", antwoordt Raoul Liebregts van de Rooise Kiwanis. "Met de zestien leden van onze afdeling proberen we op verschillende manieren geld op te halen voor het goede doel. Met de opbrengst van deze Klumpkesrace ondersteunen we Kiwanis Kinderhand, dat is een Roois goed doel. Maar ook steunen we een internationaal goed doel. Dat is dit jaar de stichting 'Hulp aan Nepal' en die heeft toevallig ook een Roois smaakje".
"Kiwanis Kinderhand is een initiatief van de Rooise afdeling van Kiwanis. Het is een fonds voor kinderen uit gezinnen die het financieel minder voor de wind gaat. Als ouders bijvoorbeeld de contributie voor een sportclub, de muziekles of de bijdrage aan een schoolreis niet kunnen betalen, dan kan Kiwanis Kinderhand financieel bijspringen. Het is belangrijk dat kinderen mee kunnen doen en dat kan dankzij Kiwanis Kinderhand", zegt Liebregts.

Het internationale goede doel van de Kiwanis Klumpkesrace heeft dit jaar ook een Roois tintje. De Kiwanis dragen bij aan de stichting Hulp aan Nepal. Het Rooise echtpaar Peter en Jeanne van de Laar zetten zich al jaren voor deze stichting in. Na de verwoestende aardbeving van zo'n anderhalf jaar geleden is een deel van het werk dat deze stichting in Nepal verrichtte verloren gegaan. Met de verschillende bijdragen die 'Hulp aan Nepal' heeft gekregen wil zij vier door de aardbeving vernielde klaslokalen herbouwen. "We hebben ook een toezegging van de 'Wilde Ganzen'. Als alles goed gaat, dan kunnen we zelfs zes lokalen herbouwen. Die nieuwe lokalen worden dan wel aardbevingsbestendig gebouwd", vertelt Peter van de Laar, terwijl hij foto's laat zien van de bouw van de nieuwe veilige lokalen.
"Daarnaast hebben we kort na de aardbeving ook enkele dorpen een bedrag ter hoogte van duizend euro per dorp gegeven als eerste noodhulp. Verder hebben we middelen om vijftig kinderen een bijdrage in de schoolkosten van jaarlijks zo'n vijftig euro te bieden", vervolgt Van de Laar. "Die bijdrage kunnen we vier jaar lang betalen. Het bezoeken van school is in Nepal weliswaar 'gratis', maar boeken en een uniform moeten de ouders zelf kopen. Met deze bijdrage kunnen we vijftig kinderen gedurende vier jaar naar school laten gaan".
Kinderen stonden zondagmiddag sowieso centraal bij Kiwanis. Op het parkeerterrein aan de Dommel bij het zwembad was een spellencircuit ingericht. Spijkerbroek hangen, ballengooien, doelschieten en spijkermeppen, zijn zo maar enkele voorbeelden van de activiteiten voor de jongste Rooienaren. De trend om meer voor kinderen te doen, is vorig jaar ingezet.
Tegen drie uur begonnen de klumpkesraces. Als eerste was de jeugd aan de beurt, hun versierde klompen trapten de race af. Kort daarna was het de beurt aan de sponsorrace. Kiwanis had voor elke sponsor een klomp. Tijdens de tweede race van de dag, streden de sponsoren van het evenement om de wisselbokaal. De klomp van DeMooiRooiKrant had er dit jaar zin in, want die kwam met voorsprong aan de finish. Maar het hoogtepunt van de dag was natuurlijk de grote Klumpkesrace.

Foto: Hans van den Wijngaard

Politie
Even leek het erop dat die grote Klumpkesrace op het allerlaatse moment niet door kon gaan. Juist op het moment dat Rien van Genugten de bak met klumpkes in de Dommel wilde kiepen, werd hij door de politie tegengehouden. Maar nu kwam Rien zijn ervaring als tonprater hem erg goed van pas. Binnen de kortste keren waren de agenten ervan overtuigd dat alles in orde was en zo kon de Klumpkesrace ook dit jaar toch gewoon doorgaan.

Da hedde ooit

Mijn moeder lacht en steekt haar hand op als ik binnenkom. 'Kom, we gaan lekker even naar buiten, mam,' zeg ik terwijl ik de rolstoel vastpak. 'Gezellig een eindje wandelen, het is zulk heerlijk weer.' Geduldig laat ze me mijn gang gaan als ik haar vestje dichtknoop en een keer door de verwarde haren kam. Even later lopen we vanuit het verpleeghuis via de Neulstraat naar het groen van Plan Dotterbloem. Ze is stil, maar ik zie dat ze geniet en de omgeving in zich opneemt. Af en toe wijst ze iets aan.

Op het fietspad staat een oudere man met een scooter. 'Hij doet 't niet,' zegt hij als we langskomen. 'Doet-ie het niet? Vervelend! Wat is er aan de hand?' 'Geen idee. Of toch, misschien heb ik geen benzine meer.' Hij tuurt op een schermpje. 'Kijk het metertje staat wel een beetje in het rood.' Ik zet de rolstoel met mijn moeder in de schaduw en ga naast hem staan. 'Kan ik iemand voor u bellen?' 'Ja, mijn vrouw. Maar ze komt pas om halfvijf thuis.' Het is kwart over vier. Ik bel het nummer dat hij opgeeft, en inderdaad, er neemt niemand op.

Dit kan nog wel even duren, schat ik in, we kunnen beter op een bankje gaan zitten wachten. Ik buig me naar mijn moeder. 'Deze meneer heeft pech. Hij kan niet naar huis. We gaan hem helpen.' Ze glimlacht en blijft rustig voor zich uitstaren. 'Kunt u lopen met de scooter aan de hand?' De man schudt zijn hoofd: 'Nee, ik heb problemen met mijn benen, en deze scooter is te zwaar voor mij.' 'Kunt u dan misschien achter de rolstoel lopen? Dat geeft mogelijk wat houvast.' Dat blijkt een prima plan. 'Kijk, mam,' zeg ik opgewekt, 'deze meneer wandelt met ons mee. Hij gaat jouw stoel duwen.' Even later gaan we in een klein optochtje schuifelend richting een bankje in de buurt van de parkeerplaats. Dapper duwt de man de rolstoel. Af en toe rust hij wat uit. Aan zijn stem hoor ik dat de rust geleidelijk aan terugkomt. Ik doe mijn best de scooter recht te houden en verlies ondertussen het tweetal niet uit het oog. Babbel over koetjes en kalfjes en probeer mezelf ervan te overtuigen dat het snel opgelost is. Mijn moeder laat het allemaal over zich heen komen, kijkt rustig om zich heen.

Eindelijk zitten we op het bankje. De rolstoel en de scooter staan ernaast. Om de paar minuten bel ik het nummer. Tussendoor check ik hoe het met mijn moeder gaat en houd ik het gesprek met mijn buurman op gang. Kwart over vijf, eindelijk krijg ik de echtgenote aan de lijn: 'Ik had hem nog gewaarschuwd, je zal moeten tanken. Zeg maar dat ik eraan kom, met een jerrycan.'

Twee vrouwen zijn inmiddels bij ons komen staan. Mijn buurman legt de situatie omstandig uit. 'Ja,' zegt een van hen, 'da hedde ooit.' Mijn moeder die al die tijd nog geen woord heeft gezegd, knikt en veert op: 'Ja, da hedde ooit,' beaamt ze volmondig.

Ik neem afscheid. 'Kom mam, we gaan naar huis, het eten staat klaar.' Terwijl ik de rolstoel draai steekt mijn moeder zwijgend haar hand op en groet de achterblijvers.

Elli de Rijk
Reageren?
Schrijvers@impesant.nl


Uitslagen Klumpkesrace

De kinderen hadden echt veel lol met de kinderspellen en daardoor genoten de ouders en grootouders weer van hen.

Een mooie impressie van de Klumpkesrace 2016 met het motto: "álle kinderen spelen zich sterker" vind je op de pagina hiernaast. De prijzen voor het Mooist Gekleurde Klumpke en Kinderrace werden ter plekke uitgereikt.
De Sponsorrace werd dit jaar gewonnen door DeMooiRooiKrant. Bas van Turnhout nam de klomp namens het plaatselijke weekblad in ontvangst. "We geven hem een mooi plekje en Kiwanis bedankt voor de geweldige organisatie!" gaf hij prijsuitreiker Rinus van der Heijden mee. Wederom werd een mooie reeks van prijzen uitgereikt voor de Finale Klumpkesrace die door de Rooise ondernemers beschikbaar werden gesteld. De uitslagen van deze Finale: 1: 1396 - 2: 1587 – 3: 1282 – 4: 1794 – 5: 2448 – 6:1266 – 7: 2109 – 8: 269 – 9: 581 – 10: 1133 – 11: 2156 – 12: 1940 – 13: 867 – 14: 1193 – 15: 1831 – 16: 1082 – 17: 113 – 18: 1236 – 19:2296 – 20: 1746 – 21: 511 – 22: 983 – 23: 1741 – 24: 2145 – 25: 1996 – 26: 1512 - 27: 836 – 28: 2140 – 29: 2210 – 30: 2134 – 31: 1037 – 32: 2007 – 33: 1532 – 34: 748 – 35: 1372 – 36: 1787 – 37: 2102.
Prijzen kunnen worden opgehaald tegen inlevering van het winnende lot bij Huiskens Optiek (Heuvel 30 Sint-Oedenrode) vanaf dinsdag 20 september tot en met zaterdag 22 oktober 2016.
Ook kunt u de winnende loten (met type prijs) terugvinden op Facebook: Kiwanis Sint-Oedenrode en site: www.kiwanisrooi.nl.

Foto Keetels, al vijftig jaar een begrip

De fotozaak van Frans (63) en Cecile (59) Keetels - Van Roozendaal viert zijn gouden jubileum. Op 2 september was het precies vijftig jaar geleden dat Foto Keetels in 1966 werd geopend. De winkel is niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Op de hoek van de Molenstraat en Plein 1944 zijn Koos en Marietje Keetels - Mathijsen destijds begonnen met hun fotozaak. Als zestienjarige jongen stapte Frans in 1969 in, zijn vrouw Cecile werkt intussen ook al een heel wat jaren mee in de zaak.

Tekst: Angeline Vermeer

Vóór blijven
Frans Keetels: "De analoge fotografie heeft plaatsgemaakt voor de digitale versie. Vroeger stonden wij acht uur per dag in een donkere kamer te werken. Die tijd is voorbij. De ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op. We hebben er altijd voor gezorgd dat we niet ingehaald werden door de techniek. Bij de tijd blijven en bijscholen zodat je vóór blijft." Cecile vult aan: "Veel veranderingen inderdaad. Maar bij elke verandering stond hier het juiste personeel klaar." Frans: "Toch gaan oude tijden weer herleven. Er worden tegenwoordig oude Polaroidcamera's gereviseerd en steeds meer mensen halen hun analoge camera weer tevoorschijn. Het is een beetje zoals het verschil in geluid van een lp en een cd. Noem het nostalgie, dat mag." Medewerker Joost Foolen licht toe: "We hebben nog heel wat oude toestellen liggen. Alle analoge camera's werken nog, de digitale meestal niet. Die oude toestellen zijn gemaakt van metaal en gaan veel langer mee. Er zitten nog schroefjes en moertjes aan, kun je nog wat sleutelen."

Vertrouwde service
Samen met zoon Tom en medewerkers Joost Foolen en Aukje Seuter biedt Keetels nog steeds de oude vertrouwde service waarmee ze vijftig jaar geleden zijn begonnen.Tom houdt zich vooral bezig met de vernieuwingen op fotogebied. Als derde generatie Fotograaf Keetels biedt hij de klant onder meer lessen in fotografie aan.

Normen en waarden
In 50 jaar is er veel veranderd in de fotografie. Als moderne fotospeciaalzaak is Keetels altijd meegegaan met deze veranderingen. Alleen de normen en waarden zijn nooit veranderd: eerlijk, specialistisch en altijd dat stapje extra voor de klant. Keetels noemt het ook een gunfactor. "Je koopt een fotocamera bij ons en later kom je nog eens terug voor wat extra service en informatie." Ook de bruidsreportages zijn anders dan vroeger. Veel bruidsparen kiezen een andere weg om hun grote dag vast te leggen. Maar ook vragen mensen nog altijd om een traditionele fotoreportage door een professionele fotograaf. "We zijn inmiddels de enige fotospeciaalzaak in Schijndel. En dat is precies wat we willen zijn en blijven. Een speciaalzaak met veel kennis van zaken", besluit Keetels.

Tijdens de kinderboulevard op zondag 25 september staat de deur van Printservice Foto Keetels open. Met goed en eerlijk advies, vergezeld van en een hapje en een drankje, staat het team van Keetels ook die dag klaar voor de klant.

Mijn moeder verdient een bloemetje. Ze zorgt mede met de lieve medewerksters van Odendael van de Madelief voor mijn vader die bijna 9 jaar geleden is getroffen door een zwaar herseninfarct. Ze gaat met hem wandelen en doet wat ze kan voor hem. Ze is bijna 82 en ik vind dit een hele prestatie!

Annemarie

In het bos

in het bomenland
door groen gras omgeven
ligt stil en haast verscholen
mijn huis van houten planken
met groei en bloei verweven

de tijd heeft het beschuttend lijf
en de stenen pannen gevormd
het geheel is aan inzichten
van seizoenen te danken

midden in een verlatenheid,
van mystieke aard,
waar enkel natuur zorgt
voor ongedwongen klanken

kan ik van zelve
mijn denken vertragen

woorden zijn hier onkruid
zij zouden gevoelens verkillen

ik zwijg derhalve verder
kan zo de hongerige rust
vol met bewondering stillen


Oplossing: Maria Dohmen
Winnaar: Petra van de Rijt
Merodestraat 28

Foto: Lisette van Helden

Hoe vaak zie je dat gebeuren? Een vlieg die meelift op een sprinkhaan! Foto: Lisette van Helden, Stuur ook uw natuurfoto in naar redactie@demooirooikrant.nl

Foto: Henri van Hoorn

We zijn ook trots op onze kerkdorpen. Bij deze Boskant vanuit de lucht. Foto: Henri van Hoorn

Ieder durp hè z'nne wolf

Publiek komt voor paarden en ambachten

Sint-Oedenrode - Al bijna honderd jaar heeft Sint-Oedenrode een eigen Fokpaardendag. Zondag was het tijd voor de 89e editie. Het recept blijkt nog lang niet uitgewerkt. Vooral niet nu er op andere plekken in het dorp oude ambachten bij worden betrokken.

Dat levert voor het publiek nog meer bekijks op. Terwijl in de straten en op het Kerkplein de oude ambachten worden getoond en mensen kunnen kijken naar oude machines en werktuigen, wordt de paardenshow op de Markt gehouden. Verschillende soorten paarden passeren de revue, van klein naar groot. Het mooie aan het evenement is dat vooral ook de kinderen er bij betrokken worden. Zowel binnen als buiten de arena. Het keuren gaat serieus door, tussen de publieksverwenners door, en dat is mooi om te zien. Paarden worden de ring rondgestuurd en het galopperen geeft een indrukwekkend gezicht. Vooral als het grote knollen zijn.
Ook de winkels in het centrum waren open. Tegenwoordig wordt een koopzondag gekoppeld aan een evenement. De volgende open zondag is op de zelfde dag als de Korendag en Fashion and Food najaar. Ook dat belooft veel mensen te trekken. Rooi2000 en Natuurlijk! Sint-Oedenrode zijn al volop met de voorbereidingen bezig.

Deze capriolen waren te zien op de Rooise Markt. Jos van Nunen

Vijfjarig jubileum Naaiatelier Ans

Foto: Lisa vd Ven

Ans Sanders zit al heel lang in het vak. Maar sinds vijf jaar heeft zij haar eigen naaiatelier. Iets om trots op te zijn en iets waar zij iedere dag van geniet.

"Op vijftien augustus van dit jaar bestond mijn naaiatelier vijf jaar. Hiervoor heb ik altijd als coupeuse gewerkt bij Muller mode. Via via kwam ik met iemand in contact die nogal een lastige maat had. Voor deze vrouw ben ik de kleding precies op maat gaan maken. Kleding twee maten groter of kleiner maken is namelijk geen enkel probleem. Iets dat veel mensen vaak niet weten en beseffen."

"Nu ben ik iedere week minstens veertig uur aan het naaien voor van alles en nog wat. Van lijkwades tot dekbedovertrekken en van vliegers tot gordijnen. Ik heb al zoveel verschillende spullen vermaakt. Die afwisseling maakt het ontzettend leuk. En op sommige momenten een grote uitdaging natuurlijk. Natuurlijk is het ook mijn hobby. Ik ben graag bezig en ik vind het ontzettend fijn om mensen een fijn gevoel te bezorgen. Boven heb ik mijn eigen kantoor en werkruimte maar ik zit ook graag beneden."

Ans vindt het jammer dat de jeugd van tegenwoordig geen idee meer heeft hoe kleren gemaakt en vermaakt worden. "Het feit dat er een nieuwe rits in een spijkerbroek geplaatst kan worden trekt vaak al een verbaasd gezicht. De jeugd kent dat helemaal niet meer. Is iets kapot? Dan gooien we het toch weg. Dat vind ik zó zonde."


Vijfjarig jubileum Naaiatelier Ans

Foto: Lisa vd Ven

Ans Sanders zit al heel lang in het vak. Maar sinds vijf jaar heeft zij haar eigen naaiatelier. Iets om trots op te zijn en iets waar zij iedere dag van geniet.

"Op vijftien augustus van dit jaar bestond mijn naaiatelier vijf jaar. Hiervoor heb ik altijd als coupeuse gewerkt bij Muller mode. Via via kwam ik met iemand in contact die een lastige maat heeft. Voor deze vrouw ben ik de kleding precies op maat gaan maken. Kleding twee maten groter of kleiner maken is namelijk geen enkel probleem."
"Nu ben ik iedere week minstens veertig uur aan het naaien voor van alles en nog wat. Van lijkwades tot dekbedovertrekken en van vliegers tot gordijnen, het kan allemaal.
Natuurlijk is het ook mijn hobby. Ik ben graag bezig en ik vind het ontzettend fijn om mensen een fijn gevoel te bezorgen. Boven heb ik mijn eigen kantoor en werkruimte maar ik zit ook graag beneden."

Ans vindt het jammer dat de jeugd van tegenwoordig geen idee meer heeft hoe kleren gemaakt en vermaakt worden. "Het feit dat er een nieuwe rits in een spijkerbroek geplaatst kan worden trekt vaak al een verbaasd gezicht. De jeugd kent dat niet meer. Is iets kapot? Dan gooien we het toch weg. Dat vind ik zó zonde."


Golf: een sport voor jong en oud; Open Dag golfbaan

Foto:

Zaterdag 24 september wordt op de golfbaan aan de Schootsedijk 18 in Sint-Oedenrode een open dag gehouden. De bedoeling is dat in de golfsport geïnteresseerden, op deze middag kennis kunnen maken met, nog steeds, één van de snelst groeiende sporten in Nederland.

Gelukkig raakt de golfsport meer en meer haar oubollige imago kwijt. De fantastische overwinning van Nederlands topgolfer Joost Luiten op het recente KLM Open, zal zeker verder er toe bijdragen dat de golfsport meer in de belangstelling komt te staan. Golfclub de Schoot heeft het komende jaar weer ruimte voor nieuwe leden en mede daarom is besloten middels een opendag belangstellenden via een leuke wijze kennis te laten maken met de golfsport. Er zullen niet alleen presentaties worden verzorgd door de golfleraren van de golfschool, het is veel meer de opzet dat iedereen zelf ervaart wat het is voor het eerst een golfbal te slaan.

Ook voor reeds actieve golfers die nog steeds geen zogenaamde home course gevonden hebben een ideaal moment om eens te komen kennis maken met de alom geprezen sfeer op de golfbaan. Enthousiaste leden van onze club zijn aanwezig om alle vragen te beantwoorden en om eerste instructies te geven.

Kom voor een kennismaking tussen 13.00 uur en 16.00 naar Golfclub de Schoot aan de Schootsedijk 18 en wie weet bent u binnenkort ook actief aan het golfen.

BMX wedstrijd in Venlo

Foto: Marije van der Vliet / MikeDeHigh.com Foto: Marije van der Vliet / MikeDeHigh.com

Op zondag 18 september werd in Venlo de achtste wedstrijd voor het Zuid Nederlands Kampioenschap gereden. In de 76 manches tellende wedstrijd werden de punten weer verdeeld.

Bas Verhagen en Kyro van Schijndel deden aan deze wedstrijd mee en beiden behaalden een prima resultaat met voor beide heren finale plaatsen in zowel de open klasse als de eigen klasse. In de open klasse reden ze beide in de leeftijdsklasse 12/13 jaar, in hun eigen klasse komen ze uit bij de Boys 13 jaar.

Foto:

Bas Verhagen reed erg sterk, in de open klasse won hij alle 3 zijn manches en met een tweede plaats in de halve finale plaatste hij zich voor de finale waarin hij achtste werd. In zijn eigen klasse werd hij één keer tweede en won 2 van de 3 manches. In de halve finale kwam hij als derde over de streep waarmee hij zich plaatste voor de A finale. Hierin werd hij vierde.

Kyro van Schijndel reed in de open klasse een 2-3-2 in de manches en met een derde plaats in de halve finale mocht ook hij van start gaan in de finale, hierbij werd hij zevende. In zijn eigen klasse werd hij 3-3-2 in de manches en met een derde plaats in de halve finale mocht ook hij zich rekenen tot de A-finalisten, hij werd hierbij achtste.

De volgende wedstrijd is een TC en deze wordt eveneens in Venlo gereden op zondag 25 september.

VDZ Racing finisht in enerverende rally

Afgelopen vrijdagavond en zaterdag werd de Eurol Hellendoorn Rally verreden waar VDZ Racing noodgedwongen een wijziging door moest voeren. Omdat vaste navigatrice Ilse van de Sande vlak voor de rally slachtoffer is geworden van een kop-start botsing waar ze ook medische klachten aan overhield, werd coureur Roel van der Zanden over de proeven geleid door gelegenheidsnavigator Arjan Veldkamp, die vrijdagavond wel even moest wennen aan de snelheid van een Nissan 350Z, maar desondanks een uitstekende indruk maakte. Overall werd er een 18e plaats behaald.

Vrijdagavond stonden er 5 klassementsproeven op het programma, waarin behouden werd gestart. Wennen aan de nieuwe navigator en coureur was het hoofdmotto. Omdat Arjan dit jaar vooral veel ervaring heeft opgedaan in een Opel Astra was de stap naar een Nissan 350Z een behoorlijke. De donkere avondproeven werden allemaal bedwongen en op zaterdag kon men aan de tijden zien dat de equipe steeds beter op elkaar ingespeeld raakte. Vooral op de laatste paar proeven werden goede resultaten neergezet, met als hoogtepunt een scratch op het industrieterrein in Almelo.

Daar de Hellendoorn Rally niet meetelt voor de Nissan 350Z Challenge was de 3e plaats bij de Nissans totaal niet van belang voor de titelambities van het team. Dat geeft Ilse hopelijk voldoende tijd om te herstellen voor de GTC Rally waar de titel binnengehaald kan worden.

De rally werd overall gewonnen door (wederom) Dennis Kuipers en navigator Robin Buysmans (B) in een Ford Fiesta WRC. Concurrentie was er amper, alleen Erik Wevers en navigator Anton van Limpt beschikten ook over een WRC-bolide (Subaru Impreza) wat tot de 2e plaats overall leidde. Piet van Hoof en navi Max Jacobs werden 3e in een Mitsubishi EVO IV.

Roel: "Wat is Hellendoorn toch een prachtige rally met echte rallyproeven. Om dan te wennen aan een nieuwe navigator is niet makkelijk. Vrijdagavond hebben we het rustig aan gedaan om Arjan ook aan de snelheid van de Nissan te laten wennen. Super om te zien dat we aan het einde van de rally toch weer gewoon met de overige 350Z's mee kunnen komen met de scratch als hoogtepunt. Ik hoop dat Ilse met de GTC weer helemaal hersteld is. Zonder haar zal het alsnog een klap moeilijker worden om de titel binnen te halen, dat is dit weekend wel duidelijk geworden. Namens het hele team heel veel beterschap Ilse!" De volgende wedstrijd van VDZ Racing moet de bekroning op het seizoen worden met de titel in de Nissan 350Z Challenge. Hiervoor is natuurlijk iedereen uitgenodigd om samen met het team te kijken of dit resultaat behaald kan worden in de GTC Rally in en om Etten-Leur en Roosendaal op 7 & 8 oktober aanstaande.

Jarno van Esch eerste in koppeltijdrit

De Rooise renners waren afgelopen weken weer in Nederland en België actief. Vorige week zaterdag werd de jaarlijkse koppeltijdrit verreden in Schijndel. Een geweldig evenement waar 64 koppels aan deelnamen. Jarno van Esch wist met koppelgenote Elise Uyen de snelste tijd neer te zetten in hun categorie en dat betekende een mooie 1e plaats.

Op zondag reed Jarno in België een klassieker in Zemst-Laar. Een klassieker met 156 renners aan de start en daarin zeven kasseienstroken van 900 meter over 115 km. De motregen veroorzaakte veel valpartijen op de kasseienstroken, maar Jarno bleef goed overeind en behaalde een hele mooie 20e plaats. Even verderop naar het oosten in Tessenderlo reden de nieuwelingen hun koers over 65 km en zowel Sep Schuurman als Youri van Esch eindigde daar in het peloton respectievelijk op de 16e en 28e plaats. Op de donderdagavond reed Sep nog de kermisronde van Roosendaal en reed daar naar een knappe 5e plaats. Afgelopen zaterdag reden Youri en Jarno in Retinne. Dit is een pittige klimkoers nabij Luik en Youri hield tot twee ronden voor het einde knap stand in de 1e groep. Hij reed de wedstrijd uit op een mooie 30e plaats. Even later reden de junioren hun koers over 85 km en hier waren de verschillen groot. Jarno, die lang nog voor de 3e plaats mocht strijden, kwam de laatste twee ronden in een groep voor de 6e plaats en werd uiteindelijk 9e. Zondag werd er in Heerlen ook een klimwedstrijd gereden voor nieuwelingen. Op en rond de Molenberg werd Sep 16e. Volgende week rijden de nieuwelingen en junioren in Well en de week erop is het NCK in Dronten.

Sportief wandelen in groepsverband

Sinds augustus 2004 heeft S.V. Fortuna '67 een tak Sportief wandelen. Inmiddels wandelen ruim een 125-tal leden in 5 groepen op de maandagmorgen de dinsdag- en donderdagavond. Sportief wandelen is duidelijk anders dan een 'stukje wandelen'.

Sportief wandelen betekent stevig doorwandelen met een tempo rond de zes, zeven kilometer per uur. De gevarieerde training staat onder begeleiding van gediplomeerde trainers. De training begint met een warming-up om de spieren los te maken. Daarna oefenen we intensief met verschillende wandelvormen zoals: stevig doorwandelen en oefeningen met tempowisselingen. Na een dik uur volgt tenslotte de cooling down (om spierpijn te voorkomen). Tijdens de training worden waar nodig technische aanwijzingen gegeven. Door deze verantwoorde opbouw is de kans op blessures minimaal.

Je kunt vier weken gratis mee trainen om de sfeer te proeven. Verzamelen om 8.50 uur op maandagmorgen en 18.50 op de dinsdag en donderdag avond bij het vereningings gebouw aan de zwembadweg 62 te ST Oedenrode.

Competitie TTV Attaque weer begonnen

Attaque 1 ontving PJS uit Vught. Het team weer uitkomend in de 2e klasse is versterkt met René van Dijk, afkomstig van Smash uit Uden. Attaque is de competitie goed begonnen en won deze wedstrijd met 6-4. Menno van Os won zijn drie wedstrijden, Dirk Kastelijn won er twee en René van Dijk won er één.

Attaque 2 is ondanks de degradatie toch gehandhaafd in de 3e klasse. Het team begon met een thuiswedstrijd tegen Never Despair uit Den Bosch. Er werd met 7-3 verloren, Leon Huijberts wist twee wedstrijden te winnen, Henry van Casteren en Peter Verhagen wisten geen wedstrijd te winnen, verder werd het dubbelspel gewonnen. Attaque 3 gepromoveerd naar de 5e klasse had ook een thuiswedstrijd tegen Never Despair uit Den Bosch. Het team won met de maximale score van 10-0. Stefan Kerk, Cliff van Driel en Anne van de Sande wonnen al hun wedstrijden.

Weer een evenement bij Thermea Son; de Beauty&fitdag

Even tijd voor jezelf. Geniet van ontspanning en gezelligheid tijdens de BEAUTY&FITdag op zaterdag 24 september 2016 bij Thermae Son. Leuk voor jou en je vrienden!

Vanaf 10.00 uur is iedereen van harte welkom. Het programma bestaat uit ontvangst met een verse groentesmoothie en de gehele dag gebruik van alle thermenfaciliteiten. Ervaar innerlijke verwennerij met een heerlijke Healthy Salad, samengesteld door voedingsspecialist FOOD&YOU. Gevolgd door een voedingsanalyse door een voedingsdeskundige. Het advies is passend bij jouw doelstelling. Schrijf hiervoor twee dagen op wat je eet en drinkt.
De dag is compleet met de diverse beauty behandelingen, zoals het lakken van de nagels of een mini-voetmassage. Deze behandelingen worden vooraf al ingeboekt.

Enthousiast?
Aanmelden kan via info@thermaeson.nl of telefonisch via 0499-476383. Meld je op tijd aan (vol=vol). De entree voor de gehele dag bedraagt € 53.00 (pakketprijs). Je betaalt € 73.00, maar je krijgt € 20.00 vergoed bij gebruik van de dienst "voedingsanalyse" door de zorgverzekeraar.

Start competitie Argo

De waterpoloërs van Argo hebben afgelopen weekend de eerste wedstrijd gespeeld van het nieuwe seizoen. Zowel heren 1 als dames 1 zal de komende competitie met een ander team de wedstrijden gaan spelen. De 2 herenteams van vorig seizoen zijn voor deze competitie samengevoegd tot 1 herenteam en dat is even wennen.

Het is prettig wanneer er voldoende wisselspelers op de bank zit en dat deze ook zeer gemotiveerd zijn. Daarnaast zit er nog wel het nodige niveau verschil tussen de spelers waar trainer Stefan van Aerle zijn uitdaging in kan vinden. Des te meer een hele mooie prestatie van de heren van Argo dat zij in hun eerste wedstrijd tegen Nayade Heren 2 de volle winst naar zich wisten toe te trekken. Met een einduitslag van 11-9 kan Argo met een goed gevoel verder bouwen aan het team. Dames 1 heeft dit seizoen afscheid moeten nemen van een aantal speelsters. Dat creëert mogelijkheden voor nieuw en vooral jong talent wat inmiddels op de deur klopt van dames 1. Mede ook als gevolg van een groot aantal afmeldingen hebben keepster Naomi van de Ven, Mika van den Berg en Marlies van Riel hun debuut kunnen maken. Dit deden de jonge meiden met veel succes en vooral ook de 12 jarige Naomi wist indruk te maken met haar mooie reddingen in het doel. Daarnaast heeft Argo een speelster van DBD uit Best welkom geheten, Tamara Vervoort blijkt met haar 2 doelpunten en goede spel een ware aanwinst voor het team van Anja van Wanrooij. Met een nederlaag van 9-12 tegen Nayade heeft Argo weliswaar geen punten behaald, maar voldoende perspectief terug gekregen om met veel vertrouwen vooruit te kunnen kijken.

Wedvluchten vanuit Laon en Sens

Op zaterdag 17 september stonden de laatste vluchten van het seizoen op het programma.

De eerste vlucht was vanuit Laon. Een vlucht van 250 kilometer. Bij de ouden stonden 16 duiven van vier liefhebbers aan de start en bij de jongen waren dit 219 duiven van tien liefhebbers. Zij werden om 14.00 uur gelost en bij de jongen werd de eerste geklokt door Team J.E.L. Bij de ouden werd de eerste geklokt door J. v. Boxmeer. De fond vlucht voor jonge duiven was vanuit Sens. Een vlucht van 404 kilometer. Er werden 23 duiven gelost. De eerste werd geklokt door T.H. v. Houtum.

Rooise softtip kraker

Afgelopen week hebben er een aantal teams gespeeld in de winter softtip competitie. Waaronder de rooise kraker tussen Toellies1 tegen 't Kofferen.

In een zeer vermakelijke wedstrijd ging het Kofferen ervandoor met 16 punten en liet er 9 in Olland achter. De overige wedstrijden die in Sint-Oedenrode gepland stonden gingen wegens een wijziging in de competitie niet door. Aankomende donderdag speelt de Kroeg thuis tegen Nogus 3. Van Ouds gaat op bezoek bij Nogus 5, de Toellies 2 rijden hen achterna om ook in Boxmeer tegen Piek 3 te darten. In de hoogste klasse speelt 't Kofferen thuis tegen Frappant. Toellies 1 gaat op bezoek bij de Vos in Handel.

MHC Dames 1 moet elkaar leren vinden

Winnaars doubletten

Afgelopen zondag stond de eerste uitwedstrijd tegen Oss op het programma. Na een valse start de week ervoor tegen HC Eindhoven, waren de dames vastberaden punten mee te nemen uit Oss.

De wedstrijd werd wederom niet fel gestart door Sint-Oedenrode. Hierdoor kon Oss makkelijk door de verdediging lopen. Binnen het kwartier stond het dan ook 3-0 in het voordeel van Oss. Desondanks bleef Sint-Oedenrode optimistisch en wist zo in de wedstrijd te komen. Het werd Oss moeilijk gemaakt middels combinerend veldspel. Kansen kwamen er ook voor Oedenrode, helaas zonder resultaat.

Foto:

Na rust kwam Oedenrode zeer sterk uit de kleedkamer. Het overrompelde Oss met een goede press. Kansen werden gecreëerd, maar wederom miste Oedenrode de passie om te scoren. Hier wist Oss effectief gebruik van te maken door wel te scoren. Met een geflatteerde uitslag wint Oss uiteindelijk met 7-0. Aan veldspel doet Sint-Oedenrode zich niet onder aan Oss, ze doen zichzelf te kort door de kansen niet te benutten. De wedstrijd geeft coach Jos Nonnekes genoeg stof tot nadenken. Volgende week staat er weer een pittige thuiswedstrijd op het programma. Het gedegradeerde Venlo uit de overgangsklasse komt dan op bezoek.

Heren 1 MHC verliest nipt

Dit weekend moest heren 1 van MHC Sint-Oedenrode spelen tegen HOD uit Valkenswaard.

Rooi had wat recht te zetten na het verlies van vorige week en wilde tijdens de eerste thuiswedstrijd goed voor de dag komen. De wedstrijd begon gelijkop en beide teams kregen kansen. Waarbij Rooi twee keer dicht bij een doelpunt was, maar waar de paal redding bracht voor HOD. Uiteindelijk was het echter HOD dat het eerste doelpunt maakte.

Heren 1 kreeg in de rust te horen dat het scherp moest blijven in de tweede helft. Hoewel ze gewaarschuwd waren lette Rooi in de eerste drie minuten niet goed op. Met het gevolg dat HOD binnen een paar minuten twee goals maakte. Met een 0-3 achterstand werd het een lastige taak voor Rooi om nog een punt te pakken. Het spel verbeterde van de Rooise kant. Er werd beter gepasst en minder balverlies geleden. Dit resulteerde dan ook in het eerste doelpunt. Matthijs van Roesel sloeg de bal vanaf een lastige hoek op goal en wist daarbij te scoren. Heren 1 bleef aandringen. En ook het tweede doelpunt viel, uit een strafcorner van Willem van der Heijden. Het leek nog heel spannend te gaan worden in de slotfase. Heren 1 zat dicht tegen een doelpunt aan maar uiteindelijk bleef het uit.

Karel Verschuijten en Gerrie v.d. Rijdt clubkampioen doubletten

De koploper, het doublet Karel Verschuijten/Gerrie vd Rijdt, liet op de laatste finaleavond geen steken vallen en wonnen haar partijen. Hierdoor werd dit doublet met 6 +44 clubkampioen 2016 van Cloeck & Moedigh.

Achter dit doublet vond een ware veldslag plaats, waaruit het doublet Frans vd Velden/Ria vd Loo als winnaar uit de bus kwam en beslag legde op de 2e plaats (4 +25). Dit ging ten koste van het doublet Jan van Erp/Erik Verschuijten dat terugviel naar de 3e plaats (5 +17) en het doublet Leon vd Rijdt/Annie vd Nieuwenhof dat op de 4e plaats eindigde (5 +8). In de B-finale verloren de koplopers beide een partij maar wist het doublet André vd Nieuwenhof/Ingrid vd Eijnden aan haar partijen een beter saldo over te houden en daarmee beslag te leggen op de 1e plaats (5 +23). Het doublet Tonnie van Eerd/Henk Smulders werd daarmee naar de eervolle 2e plaats verwezen (5 +18).

NJBB Man-Vrouw toernooi
Zaterdag werd op de banen van Cloeck & Moedigh een NJBB Man-Vrouw toernooi gespeeld met deelnemers uit de verre omgeving. De eerste vijf plaatsen gingen dan ook naar doubletten uit de regio. Winnaar werd het doublet Henk Spanjers/Margriet Weber ( 5+33) van La Ferme Boel. Zij eindigde daarmee weliswaar gelijk met het doublet André Abdoela/Petra Schepers (5 +33) van Wij Liggen maar dit doublet had in haar 1e partij een lager winstsaldo gescoord. De 3e plaats ging naar Leo van de Wetering/Marianne v Tuijl (5 +32) van La Ferme Boel, de 4e plaats naar Leo Kerkhof/Sjan Ondersteijn (4 +27) van Wij Liggen en de 5e plaats naar Karel Copier/Christine Kappen (4 +24) van 't Dupke. Op de plaatsen 6 en 7 eindigden de Cloeck & Moedigh teams Gerrie van de Rijdt/Piet Habraken (4 +23) en Narda van Zutphen/Rob van Berkel (4 +21).

Odisco doet zich tekort

Odisco speelde afgelopen zondag uit in Vlijmen tegen NDZW. Een lastige tegenstander waar Odisco vaker tegen heeft gespeeld en nog niet eerder van gewonnen had.

Odisco begon verdedigend sterk aan de wedstrijd en na 2 minuten kon Floor van Heeswijk de 0-1 maken. De kansen waren er wel maar de doelpunten bleven uit. Verdedigend gaven de dames weinig weg. Zo stond er na 21 minuten een 1-4 voorsprong op het scorebord. Doelpunten van Dorenda van Liempd, Lisa Wouters en Floor van Heeswijk. Tot de rust bleef het beeld hetzelfde en Odisco bleef moeite houden met scoren. De ruststand was dan ook 2-5. Doelpunt van Dorenda van Liempd.
In de rust werd de dames verteld zuiniger om te gaan met de kansen. Verdedigend stond het goed. Maar er zou meer gescoord moeten worden in de tweede helft. De tweede helft gaf wederom hetzelfde beeld. De dames van Odisco stonden verdedigend erg sterk en gaven veel druk, waardoor NDZW moeilijk tot scoren kwam. Aanvallend werden er veel kansen gecreëerd en er werden er nog 3 succesvol afgerond. Via Lisa Wouters en twee keer Meike Leenders kon de eindstand op 3-8 gezet worden.
Door erg sterk te verdedigen kreeg Odisco weinig doelpunten tegen. De ploeg uit Olland had echter te veel moeite met het benutten van de vele mooie kansen, waardoor de dames niet meer dan 8 keer konden scoren. Volgende week zondag speelt Odisco om 12.00 uur thuis tegen Tuldania 1.

Op naar de titel in nieuwe pakken

De hockeydames van het tweede team van MHC Sint-Oedenrode willen dit jaar een gooi doen naar de titel. Ze voelen zich gesterkt door een nieuw outfit, wat ze hebben gekregen van enkele sponsoren, die ze uiteraard zeer dankbaar zijn.

De pakken zien er professioneel uit en de dames zijn er zeer blij mee. De dames zijn er op gebrand om er een mooi seizoen van te maken.

Luc Branten wint vijfde ronde

Foto: Karel Branten Fotografie

Met vier rondes van tien krappe en technische nonstops stond er flinke wedstrijd voor de deur voor Luc Branten. Al vroeg in de wedstrijd kon hij een goed ritme pakken en bleek zijn focus optimaal te zijn. Iets wat voor deze wedstrijd erg belangrijk bleek door de kleine strafpunt verschillen.

Een zeer spannende strijd die door Luc werd beslist in de laatste nonstop. Hij pakte de overwinning in deze vijfde ronde in Schijndel.

KV Rooi verliest van Klimroos

Vandaag stond de wedstrijd tegen Klimroos op het programma. KV Rooi begon goed aan de wedstrijd en daardoor kwamen ze op een 3-1 voorsprong. Daarna volgde er een periode waarin beide teams moeizaam tot scoren kwamen.

De laatste 10 minuten voor rust werd het gat weer gevonden en wist Klimroos langzaam dichterbij te komen. Dit resulteerde in een ruststand van 6-6. Na rust was het KV Rooi die als eerste wist te scoren. Helaas konden ze de voorsprong niet verder uitbreiden dan 2 doelpunten. Door veel onnodig balverlies van KV Rooi kwam Klimroos steeds beter in de wedstrijd. Ze konden opnieuw op gelijke hoogte komen,10-10, en pakten daarna zelfs de voorsprong. KV Rooi bleef zoeken naar de gelijkmaker maar deze kwam er helaas niet. Eindstand: 13-11.

Ollandia verliest nipt van Nederwetten

Foto: Jan Roché

Ollandia reisde afgelopen zondag af naar Nederwetten om te voetballen tegen het eerste elftal van de gelijknamige voetbalclub. Ollandia moest aan de bak, omdat de puntenteller nog steeds op nul punten staat. Vanaf de aftrap was Ollandia doelgericht en speelden ze de bal rond. De eerste aanval vloog in het zijnet. In een moment van onoplettendheid mocht Nederwetten gevaarlijk dicht bij het Ollandse doel komen. Niemand van Ollandia leek ze ook maar in de weg te staan.

Uit de corner die volgde wist Mark Spaan zich vrij te spelen en de bal in het doel te tikken; 1-0. Vervolgens werden er wat aanpassingen in onderlinge posities aangebracht, waardoor Rene Raaijmakers vaker deel kon nemen aan de Ollandse aanval. Een speler van Nederwetten voetbalde met een tulband vanwege een hoofdwond na een kopduel met Carlo Siemons. In een volgend duel kwam hij ongelukkig ten val, waarbij hij een armbreuk opgelopen leek te hebben. De ambulance werd gebeld en het spel werd stilgelegd. Wij hopen dat hij spoedig zal herstellen. Na de spelhervatting wist Ollandia het wedstrijdritme weer op te pakken. Paul van Driel wist via de flanken op te komen en zijn prachtige voorzet werd door Remco Voets fraai in het doel geschoten. De welkome 1-1 was een feit.

Terwijl normaliter de wedstrijd al afgelopen was, begon Ollandia nu aan de tweede helft. Het spel hield niet over en Ollandia probeerde enkele malen tevergeefs te counteren. Nederwetten had haar vizier haarscherp staan. Hun spitsen kregen echter te veel ruimte. Een dieptepass kwam gemakkelijk aan bij deze vrije spitsen en de weg naar het doel was open. De bal kwam ongelukkig tegen keeper Tom Wouters aan en vloog vervolgens in het doel. Nederwetten had wederom de voorsprong in handen: 2-1. Het antwoord van Ollandia op dit doelpunt was een gevaarlijke aanval met Stefan Erven in de hoofdrol. Toch wist de bal weer het doel te missen. In de 70e min gaf Mike van Rooij een puntgave voorzet op wederom Stefan Erven. De keeper van Nederwetten stond niet in de juiste positie, maar gelukkig voor hem kwam het schot van Stefan tegen zijn lijf, waardoor een goal voorkomen werd. De slotfase duurde lang. Spelers leken moegestreden. Hier en daar werd de sfeer iets grimmiger. Na het fluitsignaal van de scheidsrechter was de winst voor Nederwetten. Jammer voor Ollandia, want er had meer in gezeten.

Doelpuntenfestival bij Avesteyn-Boskant

Avesteyn en Boskant hebben er voor zichzelf en de toeschouwers een leuke pot van gemaakt. Technisch gezien kon het hier en daar nog wel wat beter, maar over de inzet van de spelers en de doelpuntenproductie was helemaal niet te klagen. Liefst 8 keer werd er gescoord, gelijk verdeeld over de twee teams zodat de wedstrijd eindigde in een 4-4 gelijkspel.

Een rare wedstrijd eigenlijk, gebaseerd op het scoreverloop. Want na elk doelpunt dat werd gescoord, volgde binnen twee tot drie minuten de gelijkmaker. Een aantal toeschouwers was nog op weg naar het speelveld, toen de thuisploeg uit een corner via een kopbal van Wesley Verkuijlen op 1-0 kwam. De (lange) wijzer van de klok tikte net de 60 seconden aan. Een minuut later was het echter alweer gelijk. De inzet van Rens van de Wijdeven leek houdbaar, maar doelman Buermans van Avesteyn zag de bal toch over de doellijn verdwijnen: 1-1. De thuisclub was de meest aanvallende ploeg, wat in de 22e minuut een kansje opleverde voor Stan Bosch; z'n inzet ging echter huizenhoog over. Boskant profiteerde van de ruimte die het voorin kreeg; een goede pass op Rens van de Wijdeven, in de 33e minuut, kreeg een perfect vervolg. Met een lob van ruim 30 meter verschalkte hij doelman Buermans en zorgde voor een 1-2 voorsprong. De vreugde was van korte duur; na een snelle uitval over links kwam Avesteyn speler Stan de Laat in de 36e minuut goed voor z'n tegenstander en tikte de 2-2 voorbij Boskant doelman Fred van Bussel (met z'n 51 jaar invaller doelman voor de geblesseerde Tom van der Heijden!). Drie minuten later kwam Boskant opnieuw op voorsprong. Een goede diepe bal op spits Emiel van den Elsen werd door hem, na het omspelen van een tweetal Avesteyn verdedigers, snoeihard tegen de touwen geschoten: 2-3. Maar ook nu duurde de voorsprong slechts 3 minuten. Een inzet van de Avesteyn voorwaartsen kon in de 42e minuut nog door Fred worden gestopt, maar tegen de rebound van Stan de Laat was hij kansloos. Na rust ging de wedstrijd gelijk op. De thuisclub iets meer aan de bal; de bezoekers controlerend en loerend op een uitval. Met succes! Na een diepe bal in de 58e minuut bezorgde Jim van der Zanden de bal bij de mee opgekomen Maarten van der Linden. De overtreding op hem was binnen de 16, dus ging de bal op de stip. Rens van de Wijdeven bleef ijskoud en stuurde doelman Buermans naar de verkeerde hoek: 3-4. Helaas, ….. het verhaal wordt eentonig, binnen 2 minuten was het weer gelijk. Uiteindelijk bleef die stand op het scorebord.

Klinkende overwinning Rhode

In haar derde wedstrijd mocht Rhode dan eindelijk toch het zoet van de overwinning proeven. Rhode speelde de eerste twee wedstrijden niet slecht, maar de tegenstanders, Helvoirt en BVV, behoren zeker tot de favorieten en staan nu ook na 3 wedstrijden op nummer 1 en 2. Baardwijk won afgelopen zondag wel van Schijndel, maar was toch van een minder niveau.

Rhode controleerde de hele wedstrijd en gaf nauwelijks kansen weg. De omschakeling van middenveld naar voorhoede ging snel en de middenvelders ondersteunden de spitsen goed, zodat de verdediging van Baardwijk de handen vol had. Na 27 minuten kwam Rhode via een fraaie kopbal van Mart Krüsemann op 1-0, Bas van Kuringen, dit jaar omgedoopt tot verdediger, leverde een voorzet op maat af. Baardwijk krabbelde heel even terug, maar dat duurde niet lang. In de 33e minuut kon Rhode verder uitlopen. De keeper kreeg een voorzet van Maikel Merks niet onder controle en Martijn van Boerdonk kon de 2-0 laten aantekenen.

In de tweede helft veranderde het speelbeeld nauwelijks. Baardwijk kon aanvallend weinig gevaar stichten en in feite werd in de 53e minuut de wedstrijd al beslist. Roel Smeets krulde een vrije trap links boven in de kruising, 3-0. In de 64e minuut was het opnieuw raak. Glenn van Lieshout werd in het strafschopgebied onderuitgehaald en Roel Smeets voltrok het vonnis, 4-0. In de 72e minuut werd het vervolgens 5-0. Mike Reniers ging op rechts goed door en zijn schot ging via een verdediger nog net naast, maar uit de corner ontstond een scrimmage, waaruit Geert Oerlemans uiteindelijk de bal kon binnen tikken, 5-0. Daarmee was het leed voor Baardwijk nog niet geleden, Rhode kreeg opnieuw een vrije trap toen Maikel Merks werd gevloerd. Roels Smeets schoot de bal nu laag rechts onder in de hoek, 6-0. Voor de statistieken mooie cijfers, een hattrick voor de voorstopper en nog eens 3 doelpunten door één verdediger en twee middenvelders.

Aanstaande zondag speelt Rhode de uitwedstrijd in en tegen Heeswijk. Heeswijk draait sinds de promotie een aantal geleden aller jaren goed mee, scoort ook makkelijk en is dus zeker geen gemakkelijk tegenstander. Maar als Rhode de goede lijn van de afgelopen weken kan vast houden heeft het zeker mogelijkheden.

Nijnsel wint derby

Per fiets vertrok Nijnsel/TVE Reclame naar Son en Breugel om te spelen tegen SBC. Ook de zwaar geblesseerde Toby Verhoeven had middels zijn scootmobiel de weg naar het sportpark gevonden. Als een volleerd "Benidorm Bastard" manoeuvreerde hij zich door de supporters.

Meteen vanaf de aftrap kreeg de thuisploeg al een riante mogelijkheid, maar keeper Thijs van Esch redde bekwaam. SBC voetbalde aardig en kreeg een aantal goede kansen. De linksbuiten kwam naar binnen en haalde met rechts verwoestend uit. De bal verdween via Thijs en de lat over. Voor de rust kreeg de spits van SBC nog een tweetal aardige mogelijkheden maar beide keren was het Thijs die zijn doel schoon hield. Het was dan ook aan hem te danken dat Nijnsel in de wedstrijd bleef. Nijnsel was aanvallend machteloos, maar kreeg op slag van rust toch een enorme mogelijkheid. Stefan Hulsen kwan oog in oog met de doelman van SBC, maar zag zijn lob net over gaan. Na rust was het spelbeeld anders. Beide ploegen waren wat meer aan elkaar gewaagd.

Na 53 minuten volgde een prima aanval van Nijnsel. Leon Peters gaf vanaf rechts een splijtende pass en Stefan Hulsen rondde bekwaam af. tegen de verhouding, maar geen enkele Nijnsel supporter die hier om maalde. SBC probeerde voetballend een bres in de defensie te slaan, maar Thijs was niet te passeren. Nijnsel kreeg meer ruimte en zocht via de counter de aanval. Na een aantal kleine kansen werd de wedstrijd kort voor tijd beslist. Johan van der Pas begon op eigen helft een rush, waar Churandy erg blij van zou worden. Op snelheid verschalkte hij zijn directe tegenstander en zijn voorzet was afgemeten. De opgekomen Stefan Hulsen wist wel raad met deze kans en gleed de bal binnen. Niet veel later had Rick van der Vleuten de wedstrijd definitief in het slot kunnen gooien, maar zijn inzet belandde op de paal. Een paar minuten later blies de leidsman voor de laatste keer op zijn fluit en dat betekende dat de punten mee naar Nijnsel gingen. Volgende week speelt Nijnsel/TVE Reclame thuis tegen FC Eindhoven amateurs dat nog ongeslagen is.

Voetbal
VV Nijnsel
Programma jeugd 24/09:

WEC Jo19-1-Nijnsel Jo19-1 14.30 u.
Nijnsel Jo17-1-Blauw Geel Jo17-3 15.00 u.
Boskant Jo15-1Nijnsel JO15-1 13.00 u.
Nijnsel JO13-1-Rhode JO13-3G 11.15u.
Schijndel JO11-3-Nijnsel JO11-1 09.00 u.
Nijnsel JO11-2-VOW JO11-3 09.45 u.
Nijnsel JO9-1-Blauw Geel JO9-3 09.45u.
VOW MO15-1-Nijnsel MO15-1 13.00u.
Blauw Geel MO15-2-Nijnsel MO15-2 13.30 u.
Programma senioren 25/09:
Nijnsel 1-FC Eindhoven AV 1 14.30 u.
Nijnsel 2-Sparta'25 2 12.00 u.
Deurne 3-Nijnsel 3 13.00 u.
Nijnsel 4-FC de Rakt 7 12.00u.
Schijndel 6-Nijnsel 5 10.00 u.
Nijnsel 7-WHV 4 09.30u.
FC Cranendonck VR1-Nijnsel VR1 10.00 u.
Boskant VR1-Nijnsel VR2 10.00u.

Rhode
Uitslagen jeugd 17/09:
Mierlo Hout JO19-1-Rhode JO19-1 2-3
HBV JO19-1-Rhode JO19-2 5-2
Rhode JO17-1-HVCH JO17-1 0-5
DVG JO17-2G-Rhode JO17-2 1-9
Schijndel JO17-2-Rhode JO17-3 9-0
Heeswijk JO15-1-Rhode JO15-1G 2-8
Rhode JO15-2-DVG JO15-2 11-0
Rhode JO15-3-Ollandia JO15-1G 2-1
VOW JO15-2-Rhode JO15-4 4-4
Rhode JO15-5G-Blauw Geel JO15-10 1-1
Rhode JO13-1-Heeswijk JO13-1G 6-0
Boerdonk JO13-1G-Rhode JO13-2 0-12
Rhode JO13-3G-Schijndel JO13-3G 0-1
Avanti'31 JO13-3-Rhode JO13-4 3-4
Nijnsel JO13-1-Rhode JO13-6 13-0
Rhode JO13-7M-UDI'19 JO13-9M 5-0
Schijndel JO11-1-Rhode JO11-1 4-1
Mariahout JO11-1G-Rhode JO11-2 3-2
ELI JO11-1G-Rhode JO11-3 9-4
Rhode JO11-4G-WEC JO11-2G 4-0
Handel JO11-1-Rhode JO11-5G 13-0
Sparta'25 JO11-4G-Rhode JO11-6 1-6
Rhode JO11-7G-DVG JO11-5 5-2
Rhode JO11-8G-VOW JO11-3 2-6
DVG JO9-1-Rhode JO9-1G 1-4
Erp JO9-2-Rhode JO9-4G 1-0
Rhode JO9-5-Cito JO9-1 0-1
Rhode JO9-6G-ELI JO9-4G 1-0
Rhode JO9-7G-SCMH JO9-2 0-1
Rhode JO9-8-Blauw Geel JO9-10 0-1
Rhode JO8-1-Schijndel JO8-1 8-0
Schijndel MO19-1-Rhode MO19-1 20-0
Rhode MO17-1-HVCH MO17-2 afg.
Schijndel MO13-1-Rhode MO13-1 0-3
Volkel MO11-1-Rhode MO11-1 –
Uitslagen senioren 18/09:
Rhode 1-Baardwijk 1 6-0
OSS'20 2-Rhode 2 1-0
Rhode 3-Volharding 3 0-1
Rhode 4-Avesteyn 3 5-2
Boekel Sport 7-Rhode 5 `1-2
Heeswijk 8-Rhode 6 1-5
Rhode 7-ELI 5 3-2
FC de Rakt 7-Rhode 9 1-5
Ollandia 3-Rhode 10 1-5
Rhode 35+1-EVVC 35+1 5-3
Rhode VR1-Sparta'25 VR1 4-0
Schijndel VR1-Rhode VR2 4-0
Veteranen-Mierlo Hout 6-1
Rhode 2-Blauw Geel 3 3-0
Programma jeugd 24/09:
Nevelo 2-Rhode 2 14:30 u.
Rhode JO19-1-RKVVO JO19-1 14:30 u.
Sparta'25 JO19-2-Rhode JO19-2 14:30 u.
Rhode JO19-3-DVG JO19-2 14:45 u.
Boekel JO17-1-Rhode JO17-1 14:45 u.
Irene JO17-1-Rhode JO17-2 14:45 u.
Rhode JO17-3-Vorstenbosch JO17-2 13:00 u.
Sparta'25 JO17-3-Rhode JO17-4 12:45 u.
Rhode JO15-1G-DVG JO15-1 13:00 u.
Avanti'31 JO15-2-Rhode JO15-2 13:00 u.
Erp JO15-2-Rhode JO15-3 12:15 u.
Rhode JO15-4-Gemert JO15-5 13:15 u.
Rhode JO15-5G-ELI JO15-2 11:45 u.
Blauw Geel JO13-2-Rhode JO13-1 11:30 u.
UDI'19 JO13-5-Rhode JO13-2 10:15 u.
Nijnsel JO13-1-Rhode JO13-3G 11:15 u.
Rhode JO13-4-WHV JO13-2G 11:45 u.
Rhode JO13-5G-Brandevoort JO13-8G 11:45 u.
Blauw Geel'38 JO13-8-Rhode JO13-6 11:30 u.
Rhode JO13-7M-Nooit Gedacht JO13-4M 10:30 u.
Gemert JO11-1-Rhode JO11-1 10:00 u.
Rhode JO11-2-ELI JO11-1G 10:30 u.
Rhode JO11-3-Erp JO11-1 10:30 u.
Margriet JO11-2-Rhode JO11-4G 10:15 u.
Sparta'25 JO11-2G-Rhode JO11-5G 9:15 u.
Rhode JO11-6-Irene JO11-1 10:30 u.
Keldonk JO11-2G-Rhode JO11-7G 10:30 u.
Rhode JO11-8G-Heeswijk JO11-5 10:30 u.
Rhode JO9-1G-Gemert JO9-1 9:15 u.
Rhode JO9-2-Irene JO9-1 9:15 u.
Gemert JO9-6-Rhode JO9-3 10:30 u.
Avesteyn JO9-3-Rhode JO9-5 10:00 u.
Rhode JO9-6G-Vorstenbosch JO9-3G 9:15 u.
Gemert JO9-8-Rhode JO9-7G 10:30 u.
Rhode JO9-8-Boskant JO9-2G 9:15 u.
Rhode JO9-9 - WEC JO9-3G 9:15 u.
Rhode JO8-1-Sparta'25 JO8-1 9:15 u.
Rhode MO19-1-VOW MO19-2 14:30 u.
Schijndel MO17-1-Rhode MO17-1 13:15 u.
Rhode MO13-1-Gemert MO13-1 9:15 u.
Rhode MO11-1-ST Estria MO11-2 10:30 u.
Programma senioren 25/09:
Heeswijk 1-Rhode 1 14:30 u.
Rhode 2-Rood Wit'62 2 11:00 u.
NWC 3-Rhode 3 12:00 u.
Sparta'25 4-Rhode 4 12:00 u.
Rhode 6-WEC 6 12:00 u.
Avanti'31 7-Rhode 7 12:00 u.
Rhode 9-Avesteyn 6 12:00 u.
Rhode 10-EVVC 6 10:00 u.
Erp VR1-Rhode VR1 10:00 u.
Rhode VR2-Mariahout VR1 10:00 u.
Avesteyn 35+1-Rhode 35+1 9:30 u.
Nevelo 2-Rhode 2 14:30 u. (Zat)
Mariahout-Veteranen 16:30 u. (Zat)

Ollandia
Uitslagen senioren 18/09:
Nederwetten 1-Ollandia 1 2-1
Avesteyn 5-Ollandia 2 1-2
Ollandia 3-Rhode 10 1-5
Ollandia 35+ 1-Avesteyn 35+ 1 7-2
Tivoli Vr1-Ollandia Vr1 11-0
Uitslagen jeugd 17/09:
VOW Jo17-1-Ollandia Jo17-1 5-1
Rhode Jo15-3-Ollandia Jo15-1G 2-1
Ollandia Jo13-1G-Helmond Jo13-1G 5-2
Erp Jo11-4-Ollandia Jo11-1 1-7
Ollandia Jo9-1G-Avanti'31 Jo9-4 1-0
Ollandia Jo9-2G-Rhode Jo9-6 0-0
Mariahout Jo9-4G-Ollandia Jo9-2G 0-1
Programma senioren 25/09:
Ollandia 1-Irene 1 14.30 u.
Ollandia 2-DVG 4 10.30 u.
Handel 4-Ollandia 3 10.30 u.
SCMH 35+ 1-Ollandia 35+ 1 10.00 u.
Ollandia Vr1-SV Budel Vr2 10.00 u.
Programma jeugd 24/09:
Avanti'31 Jo17-2-Ollandia Jo17-1 13.30 u.
DVG Jo15-2-Ollandia Jo15-1G 11.45 u.
DVG Jo13-1-Ollandia Jo13-1G 10.45 u.
Ollandia Jo11-1-Schijndel Jo11-6G 9.30 u.
Avanti'31 Jo9-4-Ollandia Jo9-1G 9.30 u.
Ollandia Jo9-2G-Avanti'31 Jo9-4 10.30 u.

VV Boskant
Uitslagen senioren 18/09:

Avesteyn 1-Boskant 1 4-4
Boskant 2-Mifano 2 1-1
Blauw Geel 8-Boskant 3 2-4
Blauw Geel 11-Boskant 4 0-3
DVG 8-Boskant 5         3-3
Boskant 6-Irene 4 3-4
Uitslagen jeugd 17/09:
Irene JO19-1-Boskant JO19-1 4-2
Boskant JO17-1-EVVC JO17-1 1-2
Boskant JO15-1-Volkel JO15-1G 2-8
Nijnsel MO15-1-Boskant MO15-1 0-9
Boskant JO13-1-Mariahout JO13-1 2-3
Sparta'25 JO11-3-Boskant JO11-1G 12-0
Stiphout Vooruit JO9-4G-Boskant JO9-1G 0-1
Boskant JO9-2G-Sparta'25 J09-4G 0-1
Boskant Mini F-SBC Mini F         1-0
Programma senioren 25/09:
Boskant 1-DVG 1         14.30 u.
Bruheze 2-Boskant 2 12.00 u.
Boskant 3-RKPVV 2 12.00 u.
Boskant 4-VOW3         10.00 u.
DVG 7-Boskant 6         10.00 u.
Boskant VR1-Nijnsel VR2 10.00 u.
Programma jeugd 24/09:
Schijndel JO19-2-Boskant JO19-1 15:00 u.
Schijndel JO 17-2-Boskant JO17-1 15:00 u.
Boskant JO15-1-Nijnsel JO15-1 13:00 u.
Blauw Geel'38 MO15-1-Boskant MO15-1 13:00 u.
Boskant JO13-1-Blauw Geel'38 JO13-6 11:30 u.
Boskant JO11-1G-VOW JO11-1 09:30 u.
Boskant JO9-1G-DVG JO9-3 10:30 u.
Rhode JO9-8-Boskant JO9-2G 09:15 u.

Korfbal
KV Rooi

Uitslagen senioren 18/09:
Klimroos 1-KV Rooi 1 13-11
BMC 2-KV Rooi 2 10-16
KV Rooi 3-De Peelkorf 3 4-11
Corridor MW2-KV Rooi MW 2 4-19
Uitslagen jeugd 17/09:
Alico A1-KV Rooi A1 7-8
EDN/DSV B1-KV Rooi B1 3-4
Be Quick B2-KV Rooi B2 5-7
De Korfrakkers C4-KV Rooi C1 3-3
KV Rooi D1-Flamingo's D4 5-1
KV Rooi D2-Odisco/Nijnsel D2 0-6
KV Rooi E1-Altior E1 4-6
De Kangeroe E1-KV Rooi E2 14-2
KV Rooi E3-Korloo E2 10-0
Programma senioren 21/09:
Corridor MW1-KV Rooi MW1 20.00u.
KV Rooi MW2-De Korfrakkers MW2 20.00u.
Programma jeugd 24/09:
KV Rooi A1-Euro Girls A1 15.00u.
KV Rooi B1-BMC B1 14.00u.
KV Rooi B2-Altior B2 13.30u.
KV Rooi C1-Odisco C1 12.30u.
Prinses Irene D2-KV Rooi D2 09.00u.
KV Rooi E2-Alico E2 10.30u.
KV Rooi F1-Avanti F1 09.30u.
Programma senioren 25/09:
KV Rooi 1-Emos 1 13.00u.
KV Rooi 2-Prinses Irene 3 10.30u.
Flamingo's 3-KV Rooi 3 10.00u.
Programma senioren 26/09:
JES MW1-KV Rooi MW2 20.00u.


Odisco
Uitslagen jeugd 17/09:
Mosa 14 Odisco/nijnsel D1 1-1
Rooi D2-Odisco D2 0-6
Uitslagen senioren 18/09:

NDZW 1-Odisco 1 3-8                
NDZW 2-Odisco 2 7-9
De korfrakkers Mw1-Odisco Mw 1 7-8
Programma jeugd 24-09
Rooi C1-Odisco C1 12.30 u.
Odisco/Nijnsel D1-Korloo D1 11.30 u.
Odisco/Nijnsel D2-Avanti D3 10.30 u.
Odisco E1-Altior E2 9.30 u.        
Programma senioren 21-09
Odisco Mw1-JES Mw1 20.00 u.
Programma senioren 25-09
Odisco 1-Tuldania 1 12.00 u.
Odisco 2-Rietvogels 2 10.30 u.

Beugelen
De Lustige spelers
Uitslagen 10/09:

Olland 1-Ell 1 1-4
Liempde 2-Olland 2 1-4
Loosbroek 2-Olland 3 2-3
Liempde 3-Olland 4 2-3
Programma 21/09:
Olland 4-Schijndel 2 20.00 u.
Programma 24/09:
Olland 1-Tegelen 1 20.00 u.
Programma 27/09:
Liempde 1-Olland 2 20.00 u.
Programma 28/09:
Hoogeloon 5-Olland 4 20.00 u.

Waterpolo
Argo
Uitslagen 17/09:

CJ1-Spio 8-5
CM1-AquAmigos 4-5
D1-De Treffers 3-20
Dames 1-Nayade 9-12
E1-DZT'62 11-8
Heren 1-Nayade 11-9
Programma 24/09:
Aegir-E1 14.00 u.
Hieronymus-CJ1 18.00 u.
Thalassa-Heren 1 18.45 u.
Gorgo/De Treffers-CM1 18.45 u.
De Treffers-B1 20.00 u.
Programma 25/09:
TRB-RES-D1 17.45 u.
TRB-RES-Dames 19.15 u.

Bridgen
Bridgeclub Rooi 750

14/09: A-lijn: 1. Nellie Spanjers & Nellie Vervoort 56,67 %, 2 Will Schilder & Tino Hillenaar 56,25 %, 3. Theo van Geffen & Henk Schakenraad 54,17 %. B-lijn: 1. Diny v.d. Biggelaar & Wilma v.d. Biggelaar 60,83 %, 2. Riet van de Laar & Mia de Leijer 55,10 %, 3. Ton Schuurman & Gerard Verkade 54,48 %. C-lijn:1. Els Raaijmaakers & Fons Raaijmaakers 69,90 %, 2. Jannie van Boxtel & Bets Versantvoort 69,79 %, 3. Lia van Ham & Leny Kremers 55,31 %.

Bridgeclub J.V.G.
14/09:1: Harrie en Toon v. Erp met 61.98 %, 2: Bertha v. d. Laar – Mien v.Schijndel 54.68 %, 3: Gerry v.Erp – Nelly Philipsen 53.13% .

BC De Beckart/Maas en Dieze
15/09: 1. Riet van Hout en Cees van Hout 68.34 %, 2. Nellie Vervoort en Nelly van der Vleuten 64.28 %, 3. Nelly Seegers en Jan Seegers 58.33 %, 4. Marietje van Aarle en Jo Verhoeven 57.14 %.

Bridgeclub De Beckart Nijnsel
15/09: 1. Tineke Klomp en Riet Verstappen 60.00%, 2. Hilda v.d. Kaden en Nelly Philipsen 54.16%, 3. Ad v.d. Brand en Jet v.d. Meerakker 49.17%, 4. Nel Dielemans en Diny v. Oorschot 47.50%.

B.C, "d'n einder '05"
14/09: A lijn: 1. Diny v.d.Boogaard-Nel Dielemans 59.90 %, 2. Bert Foolen en Mieke Ketelaars 57.81 %, 3. Mari en Nellie v.d.Vleuten 55.73 %. B lijn: 1 Maria Foolen en Lenie Gruithuijzen 67.50 %, 2. Ad v.d.Brand en Leny Wijn 61.25 %, 3. Ger Vervoort en Leny v. Rooy 53.75 %.

BC 't Koffertje '94 19/9 A-lijn: 1 Corry & Jos van der Hamsvoort 60,76; 2 Leny Kremers & Willem de Roo 59,24; 3 Agnes & Gerard Obbema 56,60 B-lijn: 1 Herman Pauw & Leny van de Wall en Riet van de Laar & Gerard Verkade 61,77; 2 Thea van de Aker & Christ Verhoeven 57,81; 3 Irmgard Etman & Dirk Gillissen 53,65

Bridgeclub De Neul 19/9: A-lijn: 1. Harrie v Erp en Harrie Hutschemaekers 62.50%; 2. Nettie Passier en Mia Poels 59.17%; 3. Mien v Schijndel en Lonja Woonings 58.33%. B-lijn: 1. Anja Lafleur en Els Raaijmaakers 62.92%; 2. Francien v Oorschot en Miep v Oss 62.50%; 3. Pieter v kaathoven en Henk v Walbeek 58.33%. C-lijn: 1. Wilmien en Albert v Gastel 557.81; 2. Hannie de Laat en Zus vd Rijt 57.74; 3. Marietje v Aarle en Mia vd Eertwegh 56.15%. D-lijn: 1. Gerda en Bert Schellekens 60.07%: 2. Liesbeth Bekkers en Ria Verboort 59.31%: 3. Tineke Klomp en Lenie Tijsma 59.03%.;

Gezocht: Rooise tenniskampioenen

Ben jij diegene die samen met zijn/haar tennis dubbelpartner op zaterdag 15 oktober a.s. gehuldigd wil worden als Roois tenniskampioen? Dan zijn wij opzoek naar jullie! Voor het Roois Kampioenschap van 8 t/m 15 oktober.

Als jullie lid zijn van TV Nijnsel, TV Boskant of TV de Kienehoef, sportief, fanatiek, maar uiteraard ook gezellig, dan kom je in aanmerking!
Wij bieden wedstrijden op de drie Rooise tennisparken, heerlijke versnaperingen na de wedstrijden en een gezellige week met leuke tenniswedstrijden. Schrijf jullie in via www.toernooi.nl. Dit kan tot en met zondagavond 2 oktober 23.59 uur.

30 jaar Aqua Libre: Als je niet kunt duiken, dan leren we het je

Foto: Hans van den Wijngaard

De Rooise duikvereniging Aqua Libre viert dit jaar haar dertigjarig bestaan. DeMooiRooiKrant neemt de lezer in drie afleveringen mee door de geschiedenis van deze actieve club. In deze derde en laatste uitgave praten we met voorzitter John Roep over het wel en wee in het derde decenium van de duikvereniging. John werd in december 2005 lid van de club. Hij is nog steeds lid, maar ook voorzitter en duikinstructeur.

De Rooise duikvereniging Aqua Libre viert dit jaar haar dertigjarig bestaan. DeMooiRooiKrant neemt de lezer in drie afleveringen mee door de geschiedenis van deze actieve club. In deze derde en laatste uitgave praten we met voorzitter John Roep over het wel en wee in het derde decenium van de duikvereniging. John werd in december 2005 lid van de club. Hij is nog steeds lid, maar ook voorzitter en duikinstructeur.

"Ik heb voor het eerst gedoken tijdens een vakantie op Barbados. Dat maakte veel indruk, maar na die vakantie ben ik weer gewoon de sporten gaan doen die ik al deed. Maar toen ik in 2005 door blessures gedwongen werd om met mijn andere sporten te stoppen kwam het duiken weer in beeld", vertelt John Roep over zijn reden om lid te worden van Aqua Libre.

Foto: Ruud van de Pol

"Aqua Libre is als een warme deken. De vereniging kent geen rangen of standen, iedereen is er gelijk. Het maakt niet uit of je al dertig jaar lid bent of nog maar drie dagen", vervolgt John. "Ook veel of weinig tijd is geen thema. Mensen die maar aan sommige activiteiten
deelnemen zijn net zo welkom als mensen die er altijd bij zijn. We zeggen wel eens, je wordt lid van Aqua Libre voor de gezelligheid en als je niet kunt duiken dan leren we je dat wel".

De duikvereniging staat ook midden in de Rooise samenleving. Bij de twee waterdagen in 2007 en 2011 waren we heel nadrukkelijk aanwezig. Maar ook bij de landelijke opschoondag stond Aqua Libre wel eens met vijfentwintig leden aan de lat om Rooi weer schoon te maken. De meeste van onze vijfenvijftig leden komen uit Sint-Oedenrode of hebben er hun roots.

De uitrusting gaat jaren mee
"Duiken is op zich geen dure sport. Als je je uitrusting eenmaal hebt, dan kost een duik niet meer dan een flesvulling", vertelt John. "Alleen de aanschaf kan prijzig zijn, maar ook hier helpen wij je graag mee om de juiste keuzes te maken. Dat is ook de reden dat onze vereniging vooral uit volwassenen bestaat. Zij maken een bewuste keuze om te gaan duiken en groeien niet meer uit hun pak. Als je je uitrusting goed bijhoudt, dan gaat die vele jaren mee".

Op de vraag waar zich de laatste tien jaar van de vereniging vooral in hebben gekenmerkt zegt John heel nadrukkelijk: "gezelligheid en daarom wil ik iedereen, die na het lezen van deze drie artikelen geïnteresseerd is geraakt in het duiken, wijzen op onze website www.aqualibre.nl. Wellicht dat we je binnenkort voor een introductieles mogen begroeten bij onze club".

Kijk voor alle foto's op www.mooirooi.nl


Nieuwe koning bij de Rozelaer

vlnr. Prins Antoon Vervoort, koning Martie Verhoeven en ridder Jan van Erp

De schutters van de Rozelaer hebben dinsdag het jaarlijkse Koningschieten gehouden. Het was een spannende strijd over 30 pijlen. De nummers 1 en 2 lagen dicht bij elkaar en de nummers 3 t/m 6 ook. Uiteindelijk werd Martie Verhoeven de nieuwe koning met 273 punten. Antoon Vervoort werd prins met 266 punten en Jan van Erp werd ridder met 243 punten.

Op vrijdag is de Randjesbeker verschoten. Als de pijl de lijn tussen twee scorende zones raakt, mogen beide scores geteld worden. Als je dus op de rand van 9 en 10 schiet, krijg je 19 punten. De winnaar was Floris Mesu met 275 punten. De overige scores: Simon Boersbroek 268, René van Erp 261, William Huyberts 245, John van Mulukom 242, Frans van de Braak 235, Jan van Erp 224, Jerica van de Mortel 191, Dione Mesu 184, Agnes Vissers 172, Jelt de Bie (aspirant) 137, Rick van de Mortel (aspirant) 124 en de houtschutters Jos van den Berg 133, Michael Moonen 132 en Antoon Vervoort 108.

Afgelopen weekend was het NK Veld in Halsteren. Namens Ontspanning schoot Theo Passier daar mee. En met succes: na twee dagen was Theo de sterkste bij de heren masters compound en hij werd daarmee Nederlands kampioen in die klasse. Ook bij de Field Cup, een competitie over veldwedstrijden in Nederland, was Theo de beste bij de heren masters compound. Deze beker sleepte hij dit weekend ook in de wacht.

Kelly van der Heijden wint dressuur

Dit weekend werd een dressuurwedstrijd georganiseerd in Best. Kelly van der Heijden kwam hier aan de start met haar paard Evita Khan. De jury beloonde de proef van deze combinatie met 62.3%. Goed voor een eerste prijs. Dat belooft wat!

Eline Peters en haar paard Forever Alive sloten het zomerseizoen ook mooi af. In Eindhoven kwamen zij aan de start in het springen klasse L en lieten in zowel het basisparcours als de barrage alle balken in de lepels liggen. Dit was goed voor een zevende prijs. Volgend weekend is weer het jaarlijkse weekend Renesse voor de afdeling paarden van onze vereniging. Ruiters, amazones en paarden gaan heerlijk uitwaaien aan zee. Zodat in Oktober iedereen aan het winterseizoen kan beginnen.

Oud Rooij en Wellie Winne Welles starten goed

Oud Rooij en Wellie Winne Welles zijn het seizoen 2016/2017 prima gestart en behaalde 87 resp. 83 punten.

Korte partijen: Piet Verbeek (B.C. Eerschot) 24 car. In 9 beurten (moy. 2,66), Tonny van Bakel (Oud Rooij) 44 car. In 11 beurten (moy. 4), Nico Lucius (Wellie Winne Welles) 65 car. in 12 beurten (moy. 5,41), Nico Saris (Oud Rooij) 26 car. in 13 beurten (moy. 2), Edwin Gordijn (Beurs) en Henk van Eerdt (D'n Toel) 24 car. in 13 beurten (moy. 1,84), Ad van Hastenberg (Boskant) 22 car. in 14 beurten (moy. 1,57) en Bert Berepas (de Kroeg) 20 car. in 14 beurten (moy. 1,42). Uitslagen: B.C. Eerschot – Kofferen 67-73, Beurs – D'n Toel 76-64, Jachtrust – Dorpsherberg 61-71, de Kroeg – Boskant 69-71, Gin Keus – Wellie Winne Welles 57-83, Wapen van Eerschot – Oud Rooij 53-87. St.Joris was vrij.

Stand: 1 Oud Rooij 87, 2 Wellie Winne Welles 83, 3 Beurs 76, 4 Kofferen 73, 5 Dorpsherberg en Boskant 71, 7 de Kroeg 69, 8 B.C. Eerschot 67, 9 D'n Toel 64, 10 Jachtrust 61, 11 Gin Keus 57, 12 Wapen van Eerschot 53, 13 St.Joris 0. Programma ma. 19 sept. Boskant – Beurs, di. 20 sept. D'n Toel- B.C. Eerschot, Dorpsherberg- Kofferen, Oud Rooij – de Kroeg, St.Joris – Gin Keus do. 22 sept.: Wellie Winne Welles – Jachtrust. Wapen van Eerschot is vrij.

Mark van Oorschot speelt kortste partij

Zowel in café De Dorpsherberg als in café D'n Toel werden totaal 12 partijen gespeeld. De kortste partij tussen Mark van Oorschot (18 caramboles) en Gonny v.d. Pasch (20 caramboles) werd door Mark afgerond in 10 beurten.

Hij kwam tot een gemiddelde van 1.80 en zijn hoogste serie van 5. Ook Bas v.d. Tillaart en Jos Essens verzekerden zich na 12 en 17 beurten van 10 wedstrijdpunten. Alle overige partijen werden afgerond in het maximaal toegestane aantal van 20 beurten. Hoge series werden gemaakt door Bas v.d. Tillaart (12), Mark v.d. Laar en Bert v.d. Plas (9). In verband met Olland kermis staat de eerstvolgende speelavond gepland op maandag 3 oktober.

De uitslagen van alle gespeelde partijen van maandag 19 september zijn;
D'n Toel: Bas v.d. Tillaart 10 – Berry Hubers 4; Ton van Alphen 8 – Dorita Bekkers 8; Bart van Esch 7 – Rene Bodet 3; Gonny v.d. Pasch 1 – Mark van Oorschot 10; Janus Heesakkers 5 &n