DeMooiRooiKrant

6 september 2017

DeMooiRooiKrant 6 september 2017


Tijdens de twintigste open dag van de Cruyff Foundation op woensdag 20 september wordt de ceremoniële eerste slag verricht van een nieuwe vijf euro herdenkingsmunt: Het Johan Cruijff Vijfje.
Maandag 4 september 2017 werd tijdens de live uitzending van Voetbal Inside op RTL7 het ontwerp van deze munt onthuld. Het ontwerp is gemaakt door Rooienaar Hennie Bouwe, werkzaam bij Today is Canday. In opdracht van de Koninklijke Nederlandse Munt ontwikkelde Today is Canday ook de landelijke campagne ter promotie van dit Johan Cruijff Vijfje.

In februari 2017 werd door de Koninklijke Nederlandse Munt een speciale herdenkingsmunt ter nagedachtenis aan Johan Cruijff bekend gemaakt. In het jaar dat Johan Cruijff 70 jaar zou zijn geworden, slaat de Koninklijke Nederlandse Munt in opdracht van het Ministerie van Financiën deze vijf euro herdenkingsmunt.
Hennie Bouwe ontwierp ook al de onlangs uitgebrachte Leeuwinnenpenning naar aanleiding van het Europees Kampioenschap van het Nederlands dames voetbalelftal. Hij vertelt over deze unieke kans: "Het sterven van Johan Cruijff was aangrijpend en tegelijkertijd inspirerend. Aangrijpend omdat we één van de grootste Nederlanders aller tijden zijn kwijtgeraakt en we verder moeten met de herinneringen van deze iconische persoonlijkheid. En inspirerend omdat in de geest van Johan Cruijff het idee voor het ontwerp van deze herdenkingsmunt op de dag van zijn sterven is geboren. Op dat moment was er nog geen sprake van een herdenkingsmunt, maar toch ben ik op dat moment aan de slag gegaan met een ontwerp, puur uit enthousiasme. Toen er in februari 2017 een herdenkingsmunt werd aangekondigd, en ik ook nog een uitnodiging mocht ontvangen als één van de kandidaten voor het ontwerpen van deze munt, kon ik mijn geluk niet meer op. Vanaf de sterfdag van Johan Cruijff tot het winnende oordeel van de muntadviescommissie heb ik een overtuiging gehad dat mijn ontwerp het winnende ontwerp zou worden. Toeval is logisch zou Johan Cruijff zeggen. Ik ben dan ook enorm trots om de ontwerper te zijn van het officiële Johan Cruijff Vijfje."

Het ontwerp
De muntontwerper koos voor een iconisch 3D-ontwerp van Johan Cruijff op de keerzijde van de munt. "Om gelijkwaardigheid en saamhorigheid te benadrukken is koning Willem-Alexander op de voorkant van de munt even groot afgebeeld. Beide zijden zijn met elkaar verbonden middels een voetbalshirt als drager. Door te spelen met mat en glans ontstaat er op de keerzijde een strook die een Ajax shirt suggereert. De mat egale zijde van het shirt op de voorzijde laat het 'Oranje' shirt van het Nederlands Elftal zien. Met het nummer 14 op de keerzijde zijn de in ons collectieve geheugen gegrifte eigenschappen van Johan Cruijff in dit muntontwerp samengevat", licht Bouwe toe.

Koninklijke Nederlandse Munt
Today is Canday is al ruim 15 jaar het creatief bureau van de Koninklijke Nederlandse Munt, de enige producent van het officiële muntgeld in Nederland. In deze periode werden maar liefst 35 landelijke campagnes ontwikkeld die betrekking hebben op herdenkingsmunten. Enkele bekende herdenkingsmunten: 2002: 10 euro Huwelijksmunt Willem-Alexander en Maxima; 2004: 10 euro Geboortemunt Amalia; 2006: 5 euro Rembrandt Vijfje; 2010: 5 euro Max Havelaar Vijfje; 2013: 10 euro Koningstientje (eerste herdenkingsmunt met koning Willem-Alexander) Nu is het tijd voor de promotie van Het Johan Cruijff Vijfje, een officiële vijf euro herdenkingsmunt ter nagedachtenis aan Johan Cruijff. Deze officiële vijf euro herdenkingsmunt is extra bijzonder. Het Johan Cruijff Vijfje is de eerste herdenkingsmunt die onderdeel is van een nieuwe serie sporticonen, waarmee de komende jaren historische Nederlandse sporticonen herdacht worden, die gezorgd hebben voor de legendarische sportherinneringen die ons land rijk is.

Jaargang 8 • Week 36 • Woensdag 6 september 2017

Hospice Dommelrode dankbaar

Met een brede glimlach neemt Arent van Dijk als voorzitter van Stichting Vrienden Hospice Sint-Oedenrode maandagavond de cheque in ontvangst van Rooi Top 100. "Hier zijn we erg blij mee. We kunnen het geld altijd goed gebruiken", zegt hij dankbaar.

Rooi Top 100 is begin dit jaar begonnen met een hitlijst voor en door Sint-Oedenrode. In het begin liep het storm met het sms'en van favoriete nummers, maar daarna zwakte het wat af. Een leermoment voor de organisatie, die bestaat uit MooiRooi en Maarten Swinkels van U-Deejay. Omdat het aantal sms'jes terugliep is het eindevenement over een andere boeg gegooid. De indrinkavond van de bouwvak werd aangegrepen om een Verzoekjesavond op touw te zetten, samen met feestband Leuk da ge d'r band. Het werd een daverend succes op en rondom de kiosk! Uiteindelijk werd een bedrag van maar liefst €410,- opgehaald voor Hospice Dommelrode. Dat is inclusief de €40,- die Rooienaar Nick de Laat als prijswinnaar eerder al teruggaf aan Rooi Top 100. Volgend jaar komt er zeker een vervolg in de vorm van een Verzoekjesavond, maar hoe die er precies uit komt te zien is nog niet bekend.
Hospice Dommelrode draait inmiddels op volle toeren. Twee jaar geleden werd het initiatief op poten gezet. Inmiddels is het niet meer weg te denken uit Sint-Oedenrode én omstreken. "Veel mensen denken meteen aan ons en dragen bij door middel van sponsoring. Op welke manier dan ook. Dat vinden we heel bijzonder", vertelt Van Dijk namens het bijna-thuis-huis voor ernstig zieken in de laatste fase van hun leven.

In memoriam: pater Thom Ligthart ss.cc (83)

Afgelopen week bereikte de Oda-parochie het droeve bericht dat pater Thom Ligthart op 83-jarige leeftijd in alle rust in Teteringen is overleden, zijn wieg stond in Made. Hij was de laatste pastoor van de voormalige Sint Antonius parochie in Nijnsel, dit in de periode van 1993-1999. Pater Ligthart behoorde tot de orde van de HH Harten (Damianen) die destijds woonden aan de Nijnselseweg (een van de bekendste Damianen is de Belgische pater Damiaan de Veuster). Pastor Bekx die later nog aan voornoemde parochie was verbonden deed dit in de rol van 'inwonend priester-assistent'.

Toen pastoor Elbers zich in het begin van de jaren negentig bij zijn ordegenoten in Gemert voegde, kwam Nijnsel zonder pastoor te zitten: er was geen opvolger beschikbaar! Al snel werd contact gelegd met de Damianen en tot grote opluchting van de Nijnselse parochianen bleek pater Ligthart graag bereid om de noodzakelijke pastorale taken op zich te nemen. En zo zagen we hem in die tijd veel met de fiets op en neer pendelen tussen de Nijnselseweg en de Lieshoutseweg, bij slecht weer met een doorzichtig regenkapje op. Het werd al snel duidelijk dat de 'nieuwe pastoor' belezen was (hij kwam natuurlijk ook uit een grote onderwijzersfamilie) en dat hij een uitstekend gevoel had voor muziek. Notities maakte hij met een heel klein potloodje dat hij nog net kon vasthouden, we hebben hem in Nijnsel nooit anders gekend. Hij was sowieso al bereisd want na zijn studie en priesterwijding (in 1958 in Valkenburg) bracht hij als missionaris/pastoor vele jaren door op de Azoren en later nog op het vasteland van Portugal, ook hier al vaak in leidinggevende functies. Vanwege een oogkwaal kwam hij terug naar Nederland en kreeg hij de leiding over een Eindhovense parochie. Via Nuland en Bavel kwam hij ten slotte bij de communiteit in Nijnsel terecht. Hij gaf doorlopend aandacht aan het welzijn van de mensen die hij onder zijn hoede had, hij beschikte over een flinke dosis empathisch vermogen. Met zijn eigen welbevinden ging het ook niet altijd goed; hij moest voortdurend opletten met eten en later kreeg hij problemen met zijn ademhaling.

In de korte levensbeschouwing en gedachtenisprentje die door zijn zus zijn opgesteld krijgen de Nijnselse parochianen nog een mooie pluim op hun hoed! Zij schrijft namelijk: 'Ik denk dat Thom in de kleine overzichtelijke parochie Nijnsel als pastoor destijds heel gelukkig is geweest'…….. In 1998 vierde hij temidden van zijn Nijnselse parochianen zijn 40-jarig priesterfeest waarbij de parochie hem een 'reischeque Portugal' aanbood.
In 2002 werd de communiteit aan de Nijnselseweg opgeheven en vertrok pater Ligthart naar West-Brabant, eerst in Bavel en later nog naar Teteringen, onder de rook van Breda. In 2016 (op de feestdag van Petrus en Paulus, de eerste missionarissen) ontving hij op zijn verzoek het sacrament der zieken, op weg naar het laatste stukje van zijn levensweg. Hij verlangde zelf naar het einde, zijn laatste levensjaren vielen hem zwaar.
Afgelopen zaterdagmorgen 26 augustus stierf hij in alle rust en vrede, de dood kwam voor hem dan ook als een verlossing. En zo kwam er een einde aan een leven vol dienstbaarheid voor zijn congregatie en voor alle mensen in wie God huisde en die hij op zijn levenspad mocht ontmoeten.
Afgelopen donderdag 31 augustus was er een afscheidsviering in Teteringen en vervolgens is hij ten ruste gelegd op het kerkhof van de Damianen in Breda. Naast pastoor Vincent Blom woonden enkele Nijnselse parochianen, met wie er in al die jaren nog altijd contact was gehouden, het afscheid bij. Dit in dankbaar herdenken aan een eenvoudige, trouwe, geliefde en diepgelovige herder die Nijnsel nog altijd in zijn hart meedroeg en andersom evenzeer.

Op zondag 10 september staat de viering van 11.00 uur in de Nijnselse kerk mede in het teken van het leven en overlijden van pater Ligthart. Ook wordt er een gedachteniskruisje van hem gemaakt dat in deze kerk komt te hangen. Allen die pater Thom Ligthart een warm hart toedragen zijn in deze viering van harte welkom!

Foto: Henri van Hoorn

Open Monumentendag in Meierijstad

De jaarlijkse Open Monumentendag concentreert zich in Sint-Oedenrode op zaterdag 9 september rond het rijksmonument de Knoptoren. Het thema van dit jaar is Boeren, burgers en buitenlui, een lekker ruim begrip en dat heeft de Stichting Knoptoren goed begrepen!

Er zijn vanaf 10 uur al veel (weliswaar Mexicaanse) boeren, burgers en buitenlui rond de toren te vinden want het Roois Theater heeft dan de generale repetitie van het openluchtstuk 'Z' (Zorro) gepland. De uitvoeringen zijn op 15, 16, 22 en 23 september. Om 11 uur start Ingrid Vissers van atelier Tekenen is Toveren de tekenworkshop Knoptoren á la Hundertwasser. Duo's kunnen zich inschrijven voor deze bijeenkomst die als resultaat de Knoptoren 'maar dan helemaal anders' heeft. Van 13 tot 15 uur is het voor de laatste keer dit seizoen mogelijk om de toren te beklimmen. De bijdrage van 2 euro die volwassenen betalen is voor het onderhoud van de Knoptoren. Kinderen tot 12 jaar mogen onder begeleiding gratis de toren beklimmen.

Van 14.15 uur tot ± 16.00 uur treedt "Irish Cream & Lucaia" op. Irish Cream is een ensemble van zes Brabantse amateurmuzikanten dat Ierse volksmuziek speelt. Zij spelen afwisselend en ook samen met het familie-ensemble Lucaia. Moeder en dochter dansen virtuoos de Ierse stepdance, daarnaast zingen en musiceren ze ook. Vader zingt en speelt gitaar. Hij is ook een kenner van de Iers/Keltische cultuur en geeft toelichting op de nummers. Irish Cream en Lucaia gaan terug naar de bron en brengen zo origineel mogelijk gezellige ongecompliceerde volksmuziek waarbij het speelplezier voorop staat. Van 14.15 uur tot ± 15.00 uur is het optreden buiten, daar worden vlotte instrumentale nummers maar ook ruige pubsongs gespeeld. Van 15.15 tot 16.00 uur, na de tekenworkshop, wordt het optreden binnen vervolgd met een concert/dansvoorstelling met sfeervolle nummers met zang, viool- en fluitsolo's die het beste tot hun recht komen in de mooie akoestiek van de kerk. Entree is gratis.

En verder is van 10 tot 16 uur de (gratis) fietsroute verkrijgbaar die gemeente Meierijstad heeft samengesteld voor iedereen die de open monumenten in HEEL Meierijstad wil bezoeken. En de route Bankgeheimen in Sint-Oedenrode is ook verkrijgbaar. Beide routes liggen ook al klaar bij de VVV. En voor wie dit allemaal wel heel veel en heel druk is: de mooie kerktuin is natuurlijk ook open, en zoals altijd nodigt de groene omgeving van de Knoptoren uit tot wandelen en buurten en mijmeren….

Van dichtbij willen horen én zien…?

U loopt waarschijnlijk wel eens over het Kerkplein in Sint-Oedenrode en wilt weten hoe laat het is. Dan kijkt u natuurlijk naar het uurwerk van de toren van de Martinuskerk. Maar realiseert u zich dan dat dit uurwerk, dat zo precies de tijd aangeeft, wordt aangedreven door gewichten en een slinger?

Hebt u het Smitsorgel wel eens gehoord dat in de H. Martinuskerk staat? Wist u dat dit orgel alleen is te horen wanneer er lucht door de orgelpijpen wordt geblazen? Wilt u wel eens weten hoe dat gaat? Hoe groot die blaasbalg is die daar, als een soort grote fietspomp, voor zorgt? En wilt u misschien het slingeruurwerk, en het Smitsorgel met zijn immense blaasbalg wel eens van dichtbij zien? Dat kan. Ook dit jaar staan daarvoor, tijdens de Nationale monumentendag op zaterdag 9 september, tussen 14.00u. en 16.30u. de deuren van deze kerk (Sint-Oedenrode Centrum) wagenwijd open.

Voor volwassenen maar zeker ook voor kinderen is het alleszins de moeite waard om de wenteltrap naar het orgel te beklimmen. Van dichtbij kan men zien hoeveel orgelpijpen dit instrument telt, hoe de registers worden bediend en hoe groot de blaasbalg is. Een van de organisten van dit monumentale Smitsorgel, dat werd gebouwd in 1839, is aanwezig. Hij zal laten zien en horen hoe het orgel met handen en voeten moet worden bespeeld, hoe het instrument werkt en hoeveel verschillende klanken het kent. Muziekliefhebbers die dat willen krijgen de gelegenheid om, onder zijn begeleiding, dit majestueuze instrument ook zelf eens te bespelen. En degenen die dat durven mogen onder begeleiding nog een etage hoger om naar het slingeruurwerk te kijken. Allemaal zeker de moeite waard.


Veel tips om veiligheid te verhogen

De raadgevers van het TipMooiRooi panel hebben veel tips om de veiligheid voor schoolgaande jeugd te verhogen. Over het algemeen worden de verkeerssituaties rondom scholen als veilig ervaren en laten ouders en grootouders hun kinderen met gerust hart richting school gaan. Echter zijn er veel aandachtspunten, zo valt te lezen uit de vele reacties van de panelleden. Hieronder een bloemlezing van al die reacties. Ook geven de panelleden een hoop tips om de veiligheid te verhogen:

"Het is wel van de zotte hoeveel ouders tegenwoordig de kinderen met de auto halen en brengen van en naar school. Doordat er zoveel ouders te lui zijn om te fietsen of lopen, creëren deze zelf regelmatig verkeersdrukte en chaos bij de scholen."
"Aan alle mensen die 's morgens gehaast naar het werk rijden: Let op onze kinderen! Ze zijn nog speels en letten zelf niet altijd goed op. De scholen en de Provincie zouden de verplichting moeten hebben de wegen voor onze kinderen veiliger te maken."
"Betere fietspaden en in het buitengebied betere fietspaden die ook verlicht zijn."
"Een eindje voor de school een stopplaats voor de ouders om de kinderen uit de auto te laten. Ik zie regelmatig dat deze de kinderen aan school laten uitstappen en met grote snelheid wegrijden. Zonder te kijken naar andere kinderen die ook naar school gaan. Dit levert geregeld echt gevaarlijke situaties op."
"Zebrapaden terug brengen! Regelgeving zoals in de VS. Als er kinderen rond de school zijn dan is het stapvoets rijden, anders een normale snelheid."
"De weg is wel veilig, maar sommige autobestuurders zijn onveilig en daar zou meer controle op kunnen zijn."

Creatief atelier voor iedereen

De 29jarige Martine de Louw opent op 16 september haar nieuwe atelier: Atelier Creaplus. Martine heeft jarenlange ervaring binnen het voortgezet speciaal onderwijs en heeft een kunst academische opleiding gevolgd. Martine helpt kinderen met de ontwikkeling door creatieve communicatie.

"Ik heb de opleiding docent beeldende vormgeving afgerond. Daarna heb ik gewerkt bij een gesloten jeugdzorg en daarna ben ik gaan werken bij het voortgezet speciaal onderwijs in Helmond. Nu blijf ik nog een dag in de week binnen het onderwijs werkzaam maar daarnaast ga ik me helemaal op het atelier richten."

Foto: Hans van den Wijngaard

Het atelier heeft verschillende groepen voor kinderen en jongvolwassenen. "Kinderen kunnen bij mij zowel creatieve begeleiding als gedragsbegeleiding krijgen. Daarnaast wordt er natuurlijk fijn gekletst en worden er mooie stukken gemaakt. Ik geef les aan verschillende groepen die allemaal op een bepaalde manier zijn samengesteld. Allemaal hoop ik ze iets te leren. Niet alleen qua creativiteit maar ook op sociaal vlak." Een van die groepen is de peutergroep. "Iedereen van 1 tot 5 jaar mag meedoen. Ouders mogen ook meehelpen of ze kunnen lekker een bakje koffie drinken in het atelier."

Maar er zijn ook de speciale creaplus-groepen. Dit zijn kinderen met een leer- of gedragsstoornis of met een handicap. "Bij hen wil ik vooral kijken naar wat de kinderen wél kunnen en waar hun interesse ligt. En dat is fijn bij iemand die jouw gedrag begrijpt. In groepjes van maximaal zes personen zijn we lekker creatief bezig."

Daarnaast heeft Martine ook een groepje die zij zelf 'brusjes' noemt. Broertjes en zusjes van kinderen die het thuis wat zwaarder hebben doordat bijvoorbeeld hun broertje of zusje ADHD of autisme heeft. "Bij deze groep gaat het om de aandacht, het samenzijn en de creativiteit. Een perfecte combinatie."

Ook wil ze graag STEAM onderwijs op de kaart zetten. " Dat staat voor science, technology, engineering, art & math. Het gaat om creatief ontdekken en experimenteren. Kunst maken door gebruik te maken van de Bètavakken."

Er is dus genoeg te beleven bij Atelier Creaplus. Wil jij ook eens een kijkje nemen? Kom dan langs op de open dag op 16 september of kijk eens voor alle mogelijkheden op www.ateliercreaplus.nl

De kinderboerderij bakt ze bruin

"Hoe wil je je broodje. Met bruine suiker, stroop of honing? Maar eerst even je handen wassen." Ingrid Lathouwers van kinderboerderij de Kienehoeve heeft het er maar druk mee. Alle kinderen, die zelf een broodje hebben gebakken, kunnen bij Ingrid het zoete beleg op het broodje laten smeren. Ja, op de Kienehoeve worden zeker nog zoetjes broodjes gebakken".

Afgelopen zondag was er op de kinderboerderij de mogelijkheid om broodjes te bakken. Het is één van de jaarlijks terugkerende activiteiten, waarmee de Kienehoeve zich bij het Rooise, maar ook 'buitendorpse', publiek presenteert. Ingrid Lathouwers: "we houden verschillende activiteiten om publiek te trekken en ons werk onder de aandacht te brengen. Zo was eerder dit jaar de paashaas al op bezoek, hebben we bloembakjes geknutseld en konden de kinderen pannenkoeken komen eten. Later dit jaar staat er nog een bezoek van Zwarte Piet met pepernoten en de lampionnenoptocht op het programma. Vanzelfsprekend is de kinderboerderij ook tijdens Werelddierendag op 4 oktober geopend".

"Hoe wil je je broodje. Met bruine suiker, stroop of honing?"

Inmiddels is het ook, na enige aarzeling bij de twee barbecues druk geworden. Verschillende kinderen, maar ook hun (groot)ouders bakken hun brood boven het houtskoolvuur. Een flinke klomp deeg aan een met aluminiumfolie omwikkelde bamboestok transformeert zich langzaam tot een broodje. "Het leuke van broodbakken, is dat de kinderen het allemaal zelf kunnen doen", vertelt Ingrid. "Bij pannenkoeken en poffertjes bakken, hebben wij onze handen vol. Maar nu kneden de dames binnen het deeg en ik maak er bakklare hompjes deeg van en de kinderen doen zelf het werk". Dan moet Ingrid weer aan het werk, want er zijn weer twee kinderen die hun broodjes hebben gebakken. "Hoe wil je je broodje. Met bruine suiker, stroop of honing? Maar eerste even je handen wassen." De cirkel is weer rond.

Kinderen en ouders bij scheiding

Ouders in een scheiding strijden meestal over het verhaal waarom ze gescheiden zijn, ze strijden over financiën en de kinderen. Ze streven verschillende doelen na, voor zichzelf, voor de kinderen en/of de opvoeding.

Als de emoties bij ouders de overhand gaan krijgen, gaat alle strijd en stress tot veel verwarring bij kinderen leiden. Bovendien raken de kinderen uit beeld door alle emoties die een scheiding teweeg brengt.

Er wordt bijna nooit direct aan de kinderen zelf gevraagd hoe het met hen gaat, wat zij ervaren en nodig hebben. Het gesprek over de kinderen wordt juist een deel van de strijd.

Het is daarom van belang dat de kinderen in beeld blijven en dat zij ook gehoord en gezien worden. Laat kinderen geen kant kiezen, maak geen ruzie waar de kinderen bij zijn, zeg geen slechte dingen over elkaar waar wij de kinderen bij zijn, geef kinderen de ruimte om van beide ouders te houden en vergeet niet dat de ouders samen voor de kinderen gekozen hebben.

Geef de kinderen een plek waar ze zich weer thuis voelen!

Goed voorbereid beginnen aan een nieuw leven

Astrid Larue heeft in haar carrière als scheidingsadviseur genoeg meegemaakt om te weten waar de schoen in de meeste relaties wringt. Via Het ScheidingsHuys begeleidt zij jaarlijks heel wat stellen tijdens de ontbinding van een huwelijk, samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap. Vooral in de gevallen waar de emoties de overhand dreigen te krijgen ondersteunt Het ScheidingsHuys op alle vlakken. "Wij kijken verder dan alleen het convenant."

Het is altijd lastig om er achter te komen dat een huwelijk, samenleving of geregistreerd partnerschap geen leven lang blijkt te zijn. Naast de emotionele achtbaan waar koppels in terecht komen is er zowel zakelijk als privé veel te regelen. Bij Het ScheidingsHuys kunt u terecht voor persoonlijke begeleiding en advies. "Wij gaan bij mensen aan huis en zoeken voor beide partners een manier om alles zo goed mogelijk af te sluiten. Dat is ook de kracht van ons bedrijf. Wij nemen heel wat zorgen voor onze cliënten weg", aldus Astrid Larue.
"Wij geven transparant advies aan onze klanten. Verdeling van financiën, bezittingen en alimentatie doorlopen wij met de personen in kwestie. Onze klanten bepalen uiteindelijk samen wat ze willen." Het hele scheidingsproces is erg emotioneel. Wij weten hier prima mee om te gaan en zullen te allen tijde ervoor zorgen dat emoties niet de overhand krijgen. Wij zijn heel direct naar onze klanten, draaien er niet omheen. Dat wordt als erg positief ervaren. Door de jaren heen ben ik erachter gekomen hoe belangrijk mijn vak is. Wij hebben al heel wat mensen een gang naar de rechtbank bespaard. Het is bijzonder lastig om je een weg te banen door de regels en wetten die er bij een scheiding komen kijken. Omdat wij deze zorgen kunnen wegnemen bij de klanten krijgen zij alle ruimte om hun misgelopen relatie huwelijk of relatie in alle rust te verwerken."

7 / 44

In de war

Na de eerste tip van vorige week, overheerste een heel positief gevoel. De Neije, de Bekende Papbuik-er wist immers waor af en waor aon. Ook al heb je nog geen idee wie in 2018 de scepter over Papgat zou gaan zwaaien, het was goed om te lezen dat ze van wanten weten en klaar voor de taak die hen te wachten staat. Maar de tweede tip zet die gedachte weer helemaal op zijn kop.

Tip 2: Ze wete nie wa ze wille.

Het is tijdens de Rooise Kermisdagen natuurlijk erg moeilijk om onopgemerkt te blijven voor een aankomende hoogheid. Moet je nou wel of geen praatje maken met de voorzitter van de Prinskeuzecommissie, zwaai je niet per ongeluk naar iemand die je eigenlijk niet zou moeten kennen en hoe gedraag je je als er in jouw bijzijn druk gespeculeerd wordt over wie de Neije zou kunnen zijn komend jaar? Dilemma's die je als aanstaande Prins van Papgat steeds weer tegenkomt. De komende maanden staan bol van liegen, bedriegen en voor de gek houden. En daar moet je tegen kunnen!

Wordt het nieuwe koppel dat nu al weer te veel? Komen ze terug op hun besluit om de komende carnaval te willen regeren over Papgat? Hopelijk weten ze in dat geval wel heel goed wat ze willen maar zijn ze op andere vlakken wat besluiteloos. Zijn ze de laatste tijd heel vaak van baan veranderd of misschien vaak verhuisd? Ligt de menukaart voor hun neus maar weten ze echt niet wat ze moeten kiezen om te eten? Twijfelen ze tussen 2 carnavalsclubs: zullen we nou bij die of bij die? Gaan we nu wel of niet mee doen aan de optocht? Kortom een stelletje draaikonten.

Een tweede kleine hint vindt u verstopt in deze tekst. Na 11 weken vormen deze hints samen een extra bonus-tip.

Denkt u de ware identiteit van deze BP-er al te hebben ontdekt, dan kunt u de namen van de Neije en de adjudant doorgeven aan de voorzitter van de Prinskeuzecommissie Arnie van der Heijden via arniejet@outlook.com. De eerste inwoner van Papgat die de juiste namen aanlevert, kan rekenen op een leuke attentie van de gezochte BP-er.


Harrie Heerkens krijgt "De Beuk"

Op zondag 3 september heeft de voorzitter van dorpsraad Olland - Ad van der Heijden - "De Beuk" uitgereikt aan Harrie Heerkens. Dat gebeurde in open tuin De Stal te Sint Oedenrode. "De Beuk" is een bijzondere onderscheiding in de vorm van een oorkonde en een gouden beukenblad, gemaakt door de inmiddels overleden Ollander Ad Roché.

De onderscheiding wordt slechts uitgereikt aan personen die zich als vrijwilliger op uitzonderlijke wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de Ollandse samenleving. Pas vier Ollanders gingen Harrie voor.
"De Beuk" werd aan Harrie uitgereikt tijdens het jaarlijkse uitje van de dorpsraad, waar hij zelf al sinds de oprichting in 1993 deel van uitmaakt. Eerst als penningmeester en sinds 1997 als secretaris. Daarnaast is Harrie onder andere sinds 1990 lid van het kerkbestuur en de Torengroep Sint Martinus en is hij lid van het bestuur van multifunctionele accommodatie De Loop'r. Harrie speelde tevens een belangrijke rol bij de totstandkoming van deze prachtige multifunctionele accommodatie in Olland.
In zijn toespraak moest Van der Heijden bekennen dat hij het speldje voor de ceremonie moest lenen van de in 2013 onderscheidde Cor van Roosmalen, omdat Harrie zelf de onderscheidingen in beheer heeft. Dit leidde tot de nodige hilariteit onder de aanwezigen. Harrie, die zelf niet graag op de voorgrond treedt, liet zich het opspelden van "De Beuk" met genoegen welgevallen in gezelschap van zijn vrouw Toos.


"Wannuh Klets" heeft vooruitziende blik

Is het een vooruitziende blik met kennis van zaken of is het puur geluk? Het zal de organisatie van de Ollandse tonpratersavond "Wannuh klets" niet veel uitmaken. Feit is wel dat op 9 december zowel de Brabants kampioen 2017 Hans Keeris uit Knegsel als de winnaar van de Zilveren Narrenkap 2017 Dirk Kouwenberg op het podium zullen staan.

Het was Hans Keeris zo goed bevallen in Olland dat hij zich graag weer liet uitnodigen voor de tonpratersavond in 2017. Want het was na het succes het afgelopen jaar al snel duidelijk dat er een vierde editie zou gaan plaatsvinden. Dat Hans dit jaar het Brabants kampioenschap op zijn naam zou zetten met zijn typetje als "De blaosmuzikant" was toen nog niet te voorspellen. Zijn kampioenschap kreeg een extra gouden randje met het behalen van de publieksprijs.

Toen het Keiebijters kletstoernooi 2017 plaats vond en Dirk Kouwenberg in de finale stond kon het bij de organisatie van de Ollandse kletsavond al niet meer stuk. Toen Dirk er in finale met zijn act als "De astronaut" er ook nog eens van door ging met de Zilveren Narrenkap wisten ze in Olland dat ze verzekerd zijn van een ongekend mooi programma voor 2017.

Verder treden op 9 december onder andere Marlon Kicken, Rob Scheepers (dendieeuitHelmond), Iveke van Gerven, Cabaret Kuub en Rene van Boxtel op. Zes kletsers een een cabaretgroep: een complete avond bol van de lol!

Het kan geen toeval zijn dat Rien Bekkers, die namens de Loop'r de organisatie voor deze avond op zich heeft genomen, deze tonpraters al had gecontracteerd voordat de prijzen waren uitgedeeld. De organisatie wil u er dan ook op attenderen er snel bij te zijn want "top is snel op". Er is echt maar één avond!! De presentatie is in handen van Rien Bekkers en de Ollandse Dorpskapel zorgt voor de muzikale omlijsting.

Let op grote groepen, koop gezamenlijk de kaartjes en je zit gegarandeerd bij elkaar. Voor de individuele aanwezigen, geef eens een kaartje cadeau met een verjaardag of vraag het aan sinterklaas. Met de beste kletsers uit de regio op het podium in De Loop'r is succes verzekerd.

Roois theater op het water

Op 23 september vindt de derde editie van het Dommeltheater plaats op De Dommel in Boxtel. Voor het eerst is dit jaar wat pracht uit Rooi te bewonderen. 't Roois Theater vaart namelijk mee met deze bijzondere tocht.

Het Dommeltheater is een kunstzinnige en creatieve vaartocht waarin zowel beeldende kunst als podiumkunst een rol spelen. Eens in de twee jaar ligt het water bij Boxtel vol met creaties van professionele kunstenaars die samen met amateurs een vaartuig in elkaar hebben geknutseld. In 2013 en 2015 heeft dit evenement al eens eerder plaatsgevonden op dezelfde locatie en de organisatie wil zich verder ontwikkelen, professionaliseren en meer gemeenten bij het theater betrekken. Om de dertien dorpen en steden die aan De Dommel liggen met elkaar te verbinden, hoopt het theater dat deze in de toekomst allemaal een eigen creatie leveren in deze tocht.

Vanaf 15 uur is deze vaartocht in Boxtel voor iedereen gratis te aanschouwen en dus ook de boot waarop 't Roois Theater een aantal scenes uit het toneelstuk 'Z.' speelt, die 15, 16, 22 en 23 september te zien is achter de Knoptoren in Rooi. "Wij hebben besloten om tijdens het Dommeltheater een compilatie van ons stuk 'Z.' te spelen en de boot wordt ingericht zoals de set van het stuk. Wij vinden het heel leuk om aan andere culturele initiatieven deel te nemen en niet alleen om gezien te worden, maar ook om te zien wat er in de regio speelt", aldus Emile Kalmann van 't Roois Theater.

Vrijwilligers gezocht Odendael

Sinds 9 jaar zetten vrijwilligers zich in voor de hand- en gezichtsverzorging activiteit voor de bewoners van Odendael. Bewoners genieten van de aandacht en vinden het heerlijk om weer verzorgd en mooi naar huis te gaan.

Als de groep vrijwilligers niet uitgebreid gaat worden zijn de huidige vrijwilligers helaas genoodzaakt om te stoppen, aangezien ze niet altijd aanwezig kunnen zijn i.v.m. privé omstandigheden en/of vakantie en nu met te weinig vrijwilligers zijn. De vrijwilligers die zich jarenlang hebben ingezet vinden het erg jammer om om deze reden te moeten stoppen, vandaar deze oproep!

Bent u of kent u iemand uit de kennissenkring die affiniteit heeft met ouderen, sociaal vaardig is en enthousiast. Dan zijn we op zoek U!! We zijn op zoek naar drie á vier vrijwilligers die zich twee keer per maand willen inzetten op vrijdagochtend van 09.30 uur tot 11.30 uur, zodat men deze activiteit niet stop hoeven te zetten en ervoor kunnen zorgen dat de bewoners heerlijk verzorgd en ontspannen naar huis kunnen gaan. Een functie waar je heel veel mensen mee blij kunt maken dus.

Dus schroom niet en mail of bel naar Odendael zodat men samen kan kijken wat u voor het bedrijf zou kunnen betekenen. Voor meer info kun je contact opnemen met Willeke van Weert: 0413-47 49 11 of via e-mail: willeke.vanweert@brabantzorg.eu


Eindeloos

Make-up gebruiken we om onszelf nog mooier te maken.

Naast dat we make-up gebruiken voor ons schoonheidsideaal is make-up ook sterk gerelateerd aan het modebeeld. Elk seizoen heeft zijn make-up trends bijpassend bij de fashion trends die op de catwalk verschijnen.

Papa Milano afkomstig uit Italië is trendsettend en past zich perfect aan de trends van het moment. Zodat u eindeloos kunt combineren met de verschillende make-up producten. Tip maak uw look compleet met een bijpassende nagellak!

Shoeby

City cool & sporty chic
Dit seizoen tref je bij Shoeby en mix van allerlei trends en stijlen; van city cool tot sporty chic en van borduursels en kant tot bloemen en strepen. Tal van toffe items die op allerlei manier met elkaar te combineren zijn. En natuurlijk helpen we je daar graag weer bij!

Moonen

Deze herfst zien we de kleuren bruin, groen, beige en paars. Ook transparantie zet een stijlvolle stempel op dit seizoen. Van 100% doorschijnende monturen, tot semi-transparante brillen in diverse kleuren. In de jaren '40 waren ronde brillen populair bij intellectuelen. In 2018 vallen ze bij iedereen in de smaak. Een eigen stijl is nooit uit de mode.

Shop till you drop!

De zomer loopt ten einde en dat betekent maar één ding... shop till you drop!

Welke items kun je het beste in de kast laten hangen dit najaar en wat zijn eigenlijk de absolute musthaves? Geen paniek, hulp is dichterbij dan je denkt. Deze Rooise specialisten op het gebied van mode en beauty zorgen ervoor dat jij de herfst stijlvol tegemoet gaat. Laat je inspireren door de nieuwste trends van het komend seizoen!

Savohs

Savohs: Gun jezelf dit seizoen een nieuwe uitstraling met een metamorfose of laat je verwennen met de nieuwste kleuren en technieken. We zien dit najaar naast donkere, ook natuurlijk blonde kleuren met cool roze tinten. Met verzorgde wenkbrauwen via de Anastasia-methode maak je jouw look helemaal af.

Switch

Naast de gebruikelijke winterkleuren, zwart, grijs en donkerblauw zien we dit najaarveel bordeau en army. Daarnaast zijn kant en luipaardprint een musthave dit seizoen!

Schijvens

Goodbye Summer, Hello Fall! Onze winkel hangt weer vol mooie najaarsitems. Kom snel een kijkje nemen, de koffie staat voor u klaar. Bezoek onze extra klantenkoopavond, we hebben weer veel gezelligheid voor u in petto.

DA

Kom ook voor ons assortiment aan omslagdoeken en damestassen in de nieuwste najaarskleuren naar DA drogisterij parfumerie van der Linden.

Gaat die nieuwe carpoolplek op den duur jeuken?

Mijn eerste vriendinnetje had enorm veel haar. Haar bikini­lijn begon bij haar enkels. Van haar okselhaar kon je een winterdas breien, wat zeg ik, ze kon er een heel kippenhok in uitbroeden. Op haar hoofd had ze ook zo'n enorme bos staan, ik heb ´s een uur lang oneerbare voorstellen in haar neus staan fluisteren. Tijdens het jachtseizoen bleef ze binnen. Toen ze in een dierenwin­kel werkte, vroeg iedere dag wel iemand of ze al zindelijk was.

Ach, allemaal jaloezie, hoor ik je denken. Klopt. Op mijn eigen kop wordt het namelijk dunner en dunner. Ik ben sinds kort trots als ik wat roos op mijn schouders zie. Het knippen kost me ook steeds meer geld, omdat het zoeken naar nog bestaande haren de kapper steeds meer tijd kost. Toen mijn buurman me laatst complimenteerde met mijn nieuwe koptelefoon, wist ik genoeg: Ik ga komende winter de sneeuwvlokken niet alleen voelen, maar ook horen vallen. Binnen een half jaar ben ik zo kaal als een wedstrijdbal van biljartclub Sint Joris.

Omdat ik er nou toch ben, zal ik hier nog een voorspelling van een hele andere orde doen. Je weet dat Rooi aan de Noordelijke rondweg een carpoolplek krijgt met 79 nieuwe parkeerplaatsen. Ik zeg je nou dat daar binnen een jaartje een carpoolcafé bij staat, plus een massagesalon van carPoolse dames. Die plek wordt dé erogene zone van de hele Meierij! Over een tijdje zeurt niemand meer over schuim op de Dommel. Nee, dan schuimt het bij de rondweg! Let maar op.

En zeg niet dat het niet kan. In onze regio is alles mogelijk. Een regionaal dagblad kopte laatst: "Tussen Veghel en Den Bosch straks misschien wel 100 kilometer". Oei, ik wist niet beter dan dat die afstand hooguit 16 kilometer was, maar over een paar jaar zou dat dus ineens 100 kilometer kunnen worden. Ruim 6 maal langer! Verschrikkelijk! Terwijl de problemen steeds dichter bij komen, wordt de afstand tussen mensen dus alleen maar groter, als ik het goed begrijp. Of trek ik hier te snel een conclusie. Mocht dat zo zijn, neem het me dan niet kanaaldijk.


Ook dit jaar weer Samen voor Haar

Ook dit jaar vindt er weer een Samen voor Haar plaats. Dit jaar gebeurt dat op donderdag 28 september. Net als vorig jaar is het evenement ook dit jaar in De Gouden Leeuw. Doel van de ondernemers uit Meierijstad is om zoveel mogelijk geld op te halen voor de Nederlandse haarstichting.

Onder de noemer Samen voor haar bundelen ook dit jaar verschillende ondernemers uit Meierijstad de krachten. De avond mag volgens de ondernemers wat luchtiger dan vorig jaar. "Toen was het redelijk zwaar, dus willen we het dit jaar wat luchtiger proberen te houden," aldus de organisatie. Op de avond, waarbij voor hapjes en drankjes wordt gezorgd, zal ook de directeur van de Nederlandse Haarstichting aanwezig zijn.

De kaarten zijn op dit moment te koop bij You! fashion for women en kosten € 25,- per stuk. "Tevens willen wij graag pruiken inzamelen". Deze kunnen worden ingeleverd bij de deelnemende ondernemers.

Voor de ondernemers zou het de kers op de taart zijn als ze dit jaar een minder bedeelde uit Meierijstad kunnen helpen aan een haarwerk. Ben of ken jij zo iemand? Reageer dan op helma@pruikbijuthuis.nl. Wie weet bent jij wel de gelukkige.

Correctie Mathieu Dirven Koffieconcert

Foto: Jos van Nunen

In de folder die deze week verspreid werd is per vergissing 24 september als datum voor het eerste Mathieu Dirven Koffieconcert opgenomen. Dit moet zijn zondag 8 oktober.

In dit concert wordt podium geboden aan jonge getalenteerde en geschoolde musici die op gitaar, bandoneon en accordeon, solistisch en in ensembleverband, gestalte geven aan het motto van dit concert 'Wereldmuziek'. Nadere berichtgeving volgt in een volgende editie. Info: mdirvenconcert@rooiskultuurkontakt.nl

Uitnodiging raadsvergadering

De VVD raadsleden en burgercommissieleden nodigen u van harte uit om samen met hen en andere VVD-leden van gedachten te wisselen over actuele onderwerpen die behandeld worden in de aankomende raadsvergadering.

Het Politiek cafe is voor iedereen toegankelijk en start met een politieke rondvraag. Graag tot ziens op dinsdag 12 september om 20.00 uur. De locatie is 't Spectrum in Schijndel.

Cafetaria Dong opent haar deuren

Sinds afgelopen weekend heeft cafetaria Dong haar deuren in Eerschot geopend. Op de plek waar zich voorheen Cafetaria Die2 bevond is opnieuw een cafetaria gevestigd.

Eigenaren Haice Xia en Daon Dong woonden voorheen samen in Utrecht. "Nu zijn wij boven de cafetaria gaan wonen. We hebben er heel erg veel zin in en zijn benieuwd wat ons dit gaat brengen," aldus de enthousiaste eigenaresse.

Nadat de cafetaria dit jaar haar deuren sloot is deze nu dus weer geopend onder een andere naam. "De naam was voor ons snel duidelijk. Eenvoudig en herkenbaar." De cafetaria is vanaf nu bereikbaar aan de Eerschotsestraat 92.

Eervolle vermelding

De Ouderenkermis van vorige week dinsdag was weer een groot succes. Honderden ouderen keerden tevreden huiswaarts.

Ze wonnen allemaal een leuke prijs. Een eervolle vermelding voor de kermisexploitanten is zeker op zijn plaats. Zij bekostigen samen dit prachtige evenement. Een geweldig gebaar voor de Rooise samenleving.

Schuimparty bij The Joy!

Na 6 weken vakantie is het weer tijd voor school, maar niet getreurd de vakantie pret is nog niet voorbij. Vrijdag 8 september is het weer tijd voor de allerleukste schuimparty van Rooi waarbij je tot je knieën in het schuim kunt staan!!! Voor deze schuimparty is iedereen vanaf groep 6 uitgenodigd. Doe geen schone kleren aan en laat je telefoon lekker thuis. De entree is gratis. Vanaf 19:30 uur ben je welkom en om 22:00 uur sluiten de deuren weer.

Voor degene die The Joy nog niet kennen, The Joy is een jeugddisco voor kinderen vanaf groep 6 uit Sint-Oedenrode en omgeving. Elke 2e vrijdag van de maand heeft men een party met verschillende thema's. Het adres is Oude Lieshoutseweg 7 (naast de hoofdingang van De Beckart) in Nijnsel. The Joy is geopend van 19:30 uur tot 22:00 uur (was voorheen 22:30 uur). De entree is altijd gratis en een glaasje drinken kost maar € 1,00. Voor meer informatie en foto's kijk eens op de website www.the-joy.nl. Zet je alvast 13 oktober in je agenda dan is de volgende party!

Programma informatie

Rooi Actueel
Rooi Actueel met nieuws, actualiteiten, info en trends in korte uitzendingen.
Uitzending: elk heel uur, vlak voor alle andere programma's.

Rondje Rooi
Vanaf donderdag 7 september kunt u kijken naar: Kermisvissen Kienehoef, Burgerkoningschieten, Weer gezellige kermis in Rooi, Nieuwe schutterskoning Gilde St. Joris, Met boswachter op pad in Vresselse Bossen. Uitzendtijden: 00:00 – 03:00 – 06:00 – 09:00 – 12:00 – 15:00 - 18:00 en 21:00 uur.

Special: "In de oorlog": deel 3 - Gevaar
Serie korte films over leven in oorlogstijd in onze regio. Derde deel start op donderdag 7 september.
Uitzendtijden: 02:00 – 05:00 – 08:00 – 11:00 – 14:00 – 17:00 – 20:00 en 23:00 uur.

Openingstijden kantoor en telefonische bereikbaarheid
Studio: Laan van Mariëndael 30A bereikbaar voor bestellingen, vragen, meldingen, elke ochtend van 09:00 - 11:30 uur behalve vrijdag. Vrijdag is het kantoor van 13:30 - 16:30 uur open. Tel. 0413-471193

Uitzendkanalen en frequenties
TV Meierij is te ontvangen via KPN kanaal 1435.TRINED kanaal 500.
OnsBrabantNet digitaal via kanaal 38, analoog op 792 MHz. Via Ziggo: analoog op 256 MHz en digitaal via mediabox kanaal 36, CI+ kanaal 331. Via Vodafone Thuis: kanaal 712.


Onze nieuwe stagiair: Stijn van der Meer

Gegroet Sint-Oedenrode, mijn naam is Stijn van der Meer en ik ga dit halfjaar stage lopen bij DeMooiRooiKrant.

Ik kom uit Son en Breugel, ik heb een zusje en een moeder, ben 21 jaar oud en ik zit in het tweede jaar op het Summa College in Eindhoven. Daar volg ik mbo niveau 4: marketing en communicatiemedewerker. Mijn hobby's zijn voetbal, basketbal, tennis, uitgaan met vrienden, vreemde talen leren en teksten schrijven. In dit halfjaar ga ik verschillende werkzaamheden uitvoeren zoals: foto's maken, met systemen werken, multimedia, website werkzaamheden, nieuwe leden werven voor TipMooiRooi, artikelen schrijven voor in de krant en nog veel meer! Dus de kans is groot dat jullie mij gaan zien. Op straat of op kantoor. Zelf ben ik heel benieuwd over wat ik kan leren van deze stage en of het mij misschien een duidelijker beeld geeft over wat ik in de toekomt wil gaan doen. Ze vertellen mij dat er van alles op mij af komt, waardoor ik lekker druk bezig ben met mijn stage. En dat klinkt als muziek in de oren voor mij. Ik heb een mooie stage met gevarieerde werkzaamheden en gezellige medewerknemers, wat ik helemaal top vind.

Wijkvereniging Eerschot

Woensdag 6 september om 20.00 uur wordt de bingomachine van wijkvereniging Eerschot weer aangezwengeld om het eerste nummer van het nieuwe seizoen te trekken. Leden die een gokje willen wagen zijn welkom bij Meerschot aan de Heistraat 22. Leden vanaf 12 jaar zijn ook van harte welkom maar dan onder begeleiding van een ouder.

De zaal is om 19.15 uur geopend. Op dat moment staat er thee en koffie klaar. In de pauze is er natuurlijk weer een loterij. Op dinsdag 12 september is er weer een walk en talk. In september is het vaak nog heerlijk weer om een uurtje te wandelen. Heb je zin om mee te wandelen, kom dan om 18.30 uur naar Meerschot.

Netwerkbijeenkomst Open Coffee

Wil je nieuwe mensen ontmoeten? Kennis delen, inspiratie opdoen, of zo maar een kopje koffie drinken? Kom dan op woensdag 12 juli tussen 9 en 11 uur naar de Open Coffee het Groene Woud. Deze keer zijn we te gast bij Herberg De Gouden Leeuw, Hoofdstraat 64 in Berlicum.

Begin september heeft de Gouden Leeuw haar deuren opnieuw geopend nadat zij na een grondige renovatie een nieuwe uitstraling heeft gekregen. Tijd om een kijkje te nemen dus!

Open Coffee is er voor iedereen, de gemeenschappelijke factor is dat men graag wil netwerken en kennis wil delen. Een goed initiatief om mensen met allerlei achtergronden, kennis en ervaringen bijeen te brengen. Het vooropgezette doel is op een laagdrempelige manier je persoonlijke netwerk vergroten en het delen van kennis. Open Coffee het Groene Woud is het platform waar iedereen kan kennis delen, ideeën bespreken, brainstormen of samenwerken. Kortom natuurlijk netwerken op zijn Brabants! Vooraf aanmelden is niet nodig. Er zijn geen kosten aan verbonden, je betaalt alleen je eigen consumpties.

Schuim op de Dommel

Deze klodder dreef voorbij. Foto: Bert Ernest

Een oplettende Rooise visser zag donderdagavond én vrijdagmorgen net voor de Hambrug een klodder schuim drijven.

Dat deed hem denken aan een tafereel van enkele jaren geleden. Toen zag de Dommel tientallen meters wit van het schuim. Waar het schuim zomaar ineens vandaan komt is de visser niet duidelijk, maar ons ook niet. Weet u er meer van?

16 / 44

Historische beelden week 36:
Herkent u de mannen op deze foto? Wij horen het graag van u. Mail u reactie naar redactie@demooirooikrant.nl, bel met 0413-479322 of loop eens binnen bij ons op kantoor: Heuvel 17. De koffie staat klaar.

Oplossingen historische beelden week 35:
Fanfare Nos Jugunt Apollo in het centrum van Sint-Oedenrode met in hun midden de heren Verhoeven,Karel Ketelaars,Theo Werners en aan de kant de man met de alpinopet en in overal Jan Foolen van de Boskantseweg.

Jos Wijn

Linksonder staat een man met een soort van pet op, dat is mijn vader. Jan Foolen. Het is op de Borgmolendijk. Het gebouw met allemaal ramen, daar was de dierenwinkel. Daarnaast een huis met een boog boven de voordeur, dit huis staat er nu nog. De foto is gemaakt op twaalf februari 1957 tijdens de bisschopswijding van Bisschop Bekkers met fanfare nos jungit apollo.

Mia Vervloet

Het is fanfare Nos Jungit Apollo. Ze lopen door de Borchmolendijk, langs vroeger het ouden beeldenmuseum van Swinkels (tegenover het oude postkantoor)

Achter de man met de vaandel loopt een man met hoge hoed, dit is Sjef de Leijer Senior.

Jan de Leijer, zoon van Sjef de Leijer.

19-02-1955 tijdens de viering 50 jarig jubileum N.V. Oda. Op deze dag werden door de directie van N.V. Oda nieuwe uniformen aan Fanfare N.J.A. aangeboden. Waarna een muzikale wandeling door het dorp plaats vond.

Op de achtergrond het pand van Swinkels en Sjef de Leijer. Ik ken alleen degene met hoge hoed, Werners, Verhoeven en Leo van Lieshout.

Gijs van Aarle

Deze foto is genomen op de Borgmolendijk. Op de foto fanfare Nos Jungit Apollo uit Nijnsel. Rechts op de foto de woning en winkel van de Leijer en waar de winkel van van Van der Steen, de dierenspeciaalzaak. Ik denk rond 1960? Links op de foto is mijn vader in werkkleding: Lin Asveld.

Antoon Asveld


De mooie Luca, geboren rond april 2015, is een zachtaardige en verlegen dame. Vorig jaar is ze drachtig op straat gevonden en gelukkig heeft ze haar kittens groot kunnen brengen in een pleeggezin. Toen die een eigen huisje gevonden hadden, kwam Luca naar Hokazo, maar daar liet ze zichzelf niet zien. Dus is ze naar een pleeggezin gegaan voor socialisatie en dat bleek een goede zet. Langzaamaan begint ze te ontdooien.

Ze is speels en een perfect kattenmaatje. Ook met mensen zoekt ze contact, maar aaien vindt ze nog spannend en maakt dat wij ons afvragen wat ze in hemelsnaam heeft meegemaakt. Ze wacht al 1,5 jaar op een gouden mandje. Heb jij een rustig huisje zonder kleine kinderen? Heb je veel kattenliefde, tijd en geduld?

Mail dan snel naar dierenasiels@hokazo.nl en haar pleegmoeder neemt zsm contact op!

Dierenopvangcentrum Hokazo, Lange Goorstraat 6, 5406 XE Uden.


Expositie Frans Alkemade in Mariëndael

Foto:

Het Roois Kultuur Kontakt opent het expositieseizoen met een tentoonstelling van Frans Alkemade. Frans Alkemade (Sint-Oedenrode, 1925 – 2015) was binnen ons dorp vooral bekend als de mannelijke helft van het even betrokken als kleurrijke huisartsen-duo, dat hij samen met zijn vrouw Mathilde vormde.

Al vanaf zijn vroegste jeugd maakte Frans kunstzinnige tekeningen. Op het gymnasium in Eindhoven illustreerde hij de schoolkrant en kon zijn meesterschap al professioneel worden genoemd. Na het gymnasium vertrok hij naar Amsterdam en tijdens zijn studie aldaar volgde hij schilderlessen bij Piet van Wijngaarden en Jeroen Voskuyl. In 1959 nam Alkemade samen met zijn vrouw Tille in Sint-Oedenrode de praktijk van zijn vader over. Ook als arts bleef hij altijd zeer intensief schilderen. In eerste instantie lijkt zoiets op een dubbelleven, maar bij nadere beschouwing dient zich een andere conclusie aan. De blik waarmee de kunstenaar Alkemade de wereld inkijkt, verschilt niet zoveel als van die van een huisarts. Aandachtige observatie en respect zijn belangrijk voor Alkemade als arts, maar ook als kunstenaar. Na zijn pensioen werd schilderen de voornaamste bezigheid van Frans. In het begin was zijn zwart/wit-periode en werkte hij voornamelijk met conté, waskrijt en Oost-Indische inkt. Maar in de loop van de tijd maakte hij zich een scala aan technieken eigen. Hij maakte zowel abstracte schilderijen als stillevens en landschappen. In 2004 ontdekte hij het ovale vlak. Frans Alkemade bracht zijn dromen, gevoelens en indrukken tot leven in zijn kunstwerken en kon toveren met papier en mensen. Hij was een kunstenaar die niet in één hokje te vangen was. Hij was een vagebond, zei hij, niet gebonden aan één trant van werken. Het Roois Kultuur Kontakt is bijzonder verheugd om in ons Rooi, waar Frans Alkemade zo intens geworteld was, een klein deel van zijn werk te kunnen ten toon stellen. Daarom is er gekozen voor een beperkt aantal onderwerpen – landschappen, portretten en abstracten – die desalniettemin de veelzijdigheid van de kunstenaar laat zien. Zondag 10 september om 15.00 uur is de officiële opening in Mariendael. De tentoonstelling loopt tot 28 oktober 2017.

Theater voor kinderen, jongeren en volwassenen

Hilariteit ten top. Foto:

In de studio's in Sint-Oedenrode en Veghel geven professionele theatermakers les aan kinderen, jongeren en volwassenen. Naast het vertrouwde programma worden er op beide locaties ook volop nieuwe cursussen en workshops aangeboden. De lessen starten in de week van 11 september met een open week. Voor iedereen dé gelegenheid om gratis proeflessen te volgen.

Theater-, Musical- of Circuskriebels? Kruip in de huid van iemand anders. Maak ontroerende, grappige en verwonderende scènes of haal spannende acrobatische toeren uit. Onze theatermakers geven theater-, circus- en musicallessen en workshops op maat. Er zijn verspreid over de hele week lessen voor kinderen, jongeren en volwassenen. Onze enthousiaste en gedreven docenten Lilian van Overbeek, Annabelle Morvan, René Hildesheim en Monika Kowalewska zorgen ervoor dat jong en oud zijn of haar theatertalent kan ontdekken en ontwikkelen. Iedere groep maakt na een half jaar een voorstelling die natuurlijk op de planken komt tijdens ons eigen Theaterfestival Windkracht.

De lessen in Veghel vinden plaats op CHV Noordkade en in Sint-Oedenrode bij CEC Mariëndael. Meer informatie over het aanbod: www.phoenixcultuur.nl. Voor vragen en/of aanmeldingen: info@phoenixcultuur.nl of 0413-782010.


Steunpunt Vrijwilligerswerk zoekt vrijwilligers

Het Steunpunt Vrijwilligerswerk van Welzijn De Meierij is steeds op zoek naar vrijwilligers voor uiteenlopende vragen in Schijndel en Sint-Oedenrode. Ook deze keer hebben we enkele interessante vacatures van de vacaturebank voor u uitgelicht.

Vrijwilliger gezocht ondersteuning technische dienst
Taken zijn bijvoorbeeld het ophalen van vuil, kleine werkzaamheden om zo de technische dienst te ondersteunen. Je werkt samen met 1 of 2 mannen van de technische dienst, die ook de begeleiding zullen geven. Werktijden zijn vooral 's ochtends, aantal uur is in overleg. (vacaturenummer 19308)

Taalcoach Vluchtelingenwerk
Wil je een vrijwillige bijdrage leveren aan een goede en snelle integratie van de vluchteling in de gemeenschap; dan is taalcoaching wellicht iets voor jou! Werkzaamheden: als taalcoach help je de inburgeringsplichtige met het leren van de Nederlandse taal. Taken zijn: praktische ontwikkeling van de Nederlandse taal die bijdraagt aan het behalen van het inburgeringsexamen en ondersteunen van de sociale redzaamheid. Werktijden in overleg. (vacaturenummer 18918)

Aanmelding of informatie: 073 – 5441400) of mailen (vrijwilligerswerk@welzijndemeierij.nl).

Rooise taal

Roois is geen officiële taal en Brabants is geen officiële taal. Dus mag je de dingen opschrijven zoals je zelf wilt.

Wel zijn er referentiekaders, die aangegeven zijn door allerlei hobbyisten. Maar daarbij dient ook gezegd te worden dat er ook bij hen verschil in zit.

Zolang de Brabantse (Rooise) taal meer klanken heeft dan de Nederlandse taal, blijft het zoeken hoe je het moet schrijven. Eigenlijk is alles goed.

Wat niet goed is, is bijvoorbeeld het volgende: vaak wordt de "Sch" als "sk" opgeschreven door Rooise mensen. Maar wij zeggen hier niet: skoen, skool, skup. Nee, wij zeggen het gewoon met een "sch" dus: schoen, school, schup". Wee wonen hier niet in Skijndel of in Oirskot waar ze dus wel alles met "sk" schrijven en uitspreken.

Wat hebben we toch een mooie taal hier in Rooi. Wat denk je van de volgende uitdrukkingen: Over de klomp: "Al wie lopt op wilgehout die wordt honderd jaore oud" Of: "we 't vrouwke gère mag, eet 't menneke elken dag." "Es 't hard weijt, dan slaope de vèèrkes 't best." En: "D'n knapsten boer pist nog wel 's over z'n klompe."

Of vervangende woorden voor een man en dan alleen nog maar met de beginletter "K": kaffer, kaoljakker, karhengst, kattemepper, kèèskop, kinkel, klaploper, kletsmeier, klippel, kloon, klotveger, klotzak, knapzak, kneuter, knoepert,knoest, knol, knurft, kobbus, kontekruiper, krint, kuus, kwakmalder, kwakzalver, kwal, kwèker en 'nne kwibus.

Natuurlijk zijn er ook woorden voor de Rooise vrouw: zebedeeske, mechoggel, braoj, parmetet, koffieloerie, wijneij, holleweij, burrie, doos, spurriegeijt, meulleperd en 'n zever.

Ik durf 'r gèèr vur uit te komme: ik vijn Roois 't allerschonst.


Weer over het weer

Het weer is één van de meest besproken onderwerpen in ons land. Een goede reden om eens terug te kijken op het weer van de afgelopen maand. Viel er meer of juist minder regen dan normaal? Was het te warm of veel te koud. Hadden we reden om te klagen of kregen we gewoon dat wat we verdienden?

Van augustus 2017 kunnen we zeggen dat de elementen zich redelijk tot zelfs goed aan de afspraken hielden. Temperatuur, zon en neerslag weken niet veel af van wat we normaal noemen.

Alleen de nachten wat kouder
De temperatuur heeft zich de afgelopen maand netjes gedragen. De nachten waren met 11,9°C weliswaar 0,4°C kouder dan normaal, maar het etmaalgemiddelde van 17,7°C en de middagtemperatuur van 23,2°C hielden zich tot op de tiende graad aan de gemaakte afspraak. De laagste temperatuur lazen we af op 7 augustus, toen koelde het af tot 8,3°C. Op 29 augustus gaf de thermometer de hoogste waarde van die maand aan, die dag steeg het kwik tot 31,2°C.

Net iets minder regen
De maand augustus was een relatief droge maand. Normaal kunnen we rekenen op 68 mm neerslag, dat was dit jaar 62,8 mm. Op het eerste gezicht niet veel minder dan normaal. Echter op 30 augustus tapten we maar liefst 21,5 mm regen af. Daarmee werd de gemiddelde jaarlijkse maandsom pas aan het einde van de maand benaderd. In totaal hadden we zestien droge dagen en waren er drie dagen waarop het weliswaar regende, maar er minder dan een millimeter regen viel.

Een paar uurtjes meer zon
Waar er in de achtste maand net iets minder regen viel dan normaal, kan men verwachten dat er ook net wat meer plaats was voor de zon. Dat bleek ook toen de balans werd opgemaakt. Terwijl we 185 uur zonneschijn mochten verwachten, liet de zon zich 190 uur en 39 minuten zien. We konden met zijn allen dus net wat langer op het terras zitten. De meest zonnige dag was 7 augustus, die dag konden we 12 uur en 48 minuten in het zonnetje zitten. De maand augustus telde uiteindelijk zeven sombere dagen, dat wil zeggen dat de zon minder dan 20% van het maximaal mogelijk aantal uren te zien is.

Kort samengevat, was augustus 2017 een maand die zich op alle fronten aan de afspraken hield, maar of dat mensen die rond het midden van de maand vakantie in eigen land vierden dat ook zo hebben ervaren, is nog maar de vraag.


Natuurwerkgroep Liempde start nieuw kleinschalig landschap

Natuurwerkgroep Liempde heeft al vele jaren plantacties om het landschap in de kern van Het Groene Woud te versterken. Zo zijn er populierenacties, zijn de Liempdse grenswallen op Velder en in De Geelders beplant. Ook wordt via de jaarlijkse boomfeestdag al meer dan 27 jaar Liempde verrijkt met bomen en struiken.

Samen met de partners waaronder Heem-Natuurgroep Sint-Oedenrode, gaat NWG Liempde zich inzetten voor het terugbrengen van het kleinschalig landschap op Kasteren en in De Geelders. De nu aanwezige grootschaligheid is reeds op de laatste boomfeestdag aangepakt door het terugbrengen van houtwallen en solitaire bomen.

Daarmee sluit het landschap nu veel beter aan op het bosgebied en het in de directe omgeving liggende Dommellandschap. Natuurwerkgroep Liempde heeft dit als vrijwilligersorganisatie nog verder opgepakt in samenwerking met eigenaar Staatsbosbeheer en Heem-Natuurgroep Sint-Oedenrode. Zo hebben de rabatten op het heitje in De Geelders nu een onderhoudsbeurt gekregen. Samen met Staatsbosbeheer en collega-organisaties is eerder Erfgoedstrategie Geelders ontwikkeld, alle werkzaamheden passen binnen dit groter geheel.

Op 31 augustus en 1 september 2017 vonden er kleinschalige beheersmaatregelen plaats op 't Heike. Met een graafmachine werden enkele rabatten geplagd om het unieke heiveldje in De Geelders in stand te houden. In de loop der jaren zijn delen van het heideveldje bebost geraakt. De afgelopen jaren zijn al veel uren vrijwilligerswerk besteed om het open karakter van het heiveldje te behouden, met succes. De Levendbarende hagedis, Hazelworm en Bont dikkopje hebben geprofiteerd van het verwijderen van bos uit 't Heike.

De rabatten die nu opgeknapt worden waren inmiddels zo ver begroeid geraakt met grassen, houtachtige gewassen en adelaarsvaren dat dit met klein materiaal en vrijwilligers niet meer bij te werken is. Dit is de reden dat deze rabatten nu met een graafmachine geplagd zijn. Het geplagde materiaal zal in het gebied verwerkt worden. Staatsbosbeheer heeft toestemming gegeven voor het uitvoeren van de werkzaamheden.

Het landschap zal straks rijker worden, niet alleen door de planten maar ook door dieren zoals bijvoorbeeld de Grauwe Klauwier, de Wezel en Hermelijn. De financiering van dit project wordt vooral verzorgd door het Streekfonds van Het Groene Woud. Ook Staatsbosbeheer en de Natuurwerkgroep Liempde zelf dragen bij.
Mochten potentiële vrijwilligers belangstelling hebben dan kunnen ze zich melden. Alle beetjes helpen natuurlijk dus alle hulp is meer dan welkom.


Koningin van de collecte gaat stoppen

Lia Fierens

Dit is een vertrouwd beeld: Lia Fierens met een collectebus. Vanaf het moment dat ze zeventien jaar geleden met haar winkel aan de Hertog Hendrikstraat stopte, is ze begonnen als collectecoördinator voor de Maag Lever Darmstichting. Daarnaast trok ze de straten in voor andere goede doelen. Vanwege haar gezondheid doet ze een stapje terug. Maar ze hoopt vurig dat er iemand is die haar stokje wil overnemen.

"Toen ik met de winkel stopte, voelde ik me ineens overal te oud voor, niet meer nuttig. Dat was een klap in mijn gezicht. Dan ga je op zoek naar alternatieven en uiteindelijk vond ik dat onder andere in het collecteren", is Lia open. Vol overgave stort ze zich in de wereld van collectebussen en alles wat er omheen komt kijken. Ze stuurt haar team van vrijwilligers aan, deelt wijken in en zorgt er voor dat de giften terecht komen bij de goede doelen. Zo zet Lia zich in voor het Reumafonds, de Hartstichting, het KWF en de Maag Lever Darmstichting. "Alles met hulp van Frans. Zonder hem was het mij allemaal niet gelukt", is Lia dankbaar richting haar man.
Zowat heel Sint-Oedenrode kent haar en haar man Frans. Dat heeft natuurlijk te maken met de winkel die ze tientallen jaren runden aan de Hertog Hendrikstraat. De laatste jaren kregen veel vrijwilligers met hen te maken zodra ze zich aanmeldde als collectant. Dat aantal wordt overigens alleen maar minder. "Het is inderdaad steeds lastiger om vrijwilligers aan te komen. Misschien heeft dat ook te maken met het feit dat het om wel erg veel goede doelen gaat. Naar mijn mening moeten we naar een 'goede doelen enveloppe' toe. Dat is voor de burgers overzichtelijker en dan is het probleem van de collectanten er ook niet meer", tipt de vrijwilligster die veel heeft genoten van al die jaren als coördinator. "Ik heb veel leuk contact gehad met de collectanten. Toen ik ziek werd kreeg ik veel bloemen en kaartjes. Dat was erg fijn."

Lia en met haar natuurlijk de Maag Lever en Darmstichting zijn op zoek naar een nieuwe coördinator. De taken die een coördinator uitvoert: collectanten vinden, bussen klaarmaken, kaartjes in orde brengen, bussen wegbrengen, geld tellen, geld storten en het contact met de organisatie orde houden. Aanmelden mag via info@welzijndemeierij.nl


22 / 44

23 / 44

Nieuw schooljaar

Het nieuwe schooljaar
gaat weer beginnen
Alle spulletjes
liggen weer klaar
Oudste spookt nog rond
Is wat gespannen
Wat staat hem te wachten
In het nieuwe schooljaar

Nieuwe woorden
Meer zinnen
De tafeltjes
een andere taal
Leren over
andere landen
Of een geschiedenis
Verhaal

Tijd van regelmaat
Is weer aangebroken
Op tijd op
Ontbijt en hup
naar school
Netjes in de rij
In de banken
Op de stoelen
Van de basisschool

einde
van de vakantie dagen
laat op
En laat uit bed
De heerlijke
vrijheid
wordt
voor regelmaat
aan de kant gezet

Een nieuw jaar
weer nieuwe kansen
Ze gaan er weer
Tegenaan
Een nieuw schooljaar
ligt voor ze
Tijd om weer
Naar school
te gaan

Door: Mieke v.d. Vossenberg


Kerkberichten

Sint Petrus' Banden, Son
Wo 06/09:
19.00 u: Eucharistieviering.
Za 09/09: 18.30 u: Eucharistieviering in Breugel.
Zo 10/09: 11.00 u: Eucharistieviering. Intenties: Willem en Riek Lavrijssen-Joosten, Riet Passier-Swinkels, Jan van Dinter, Rein Biegel, Jan Verheijden.
Wo 13/09: 19.00 u: Eucharistieviering bij de opening van het nieuwe vrijwilligersseizoen.
Za 16/09: Geen Eucharistieviering in Son of in Breugel

Sint Genoveva-kerk, Breugel
Er zijn deze week geen weekvieringen.
Za 09/09: 18.30 u: Woord en Communieviering m.m.v. fam. Cooijmans. Intentie: Petra en An Hulsen, Wim Maas en overleden familieleden Maas-Hobbelen.
Zo 10/09: 09.30 u: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Intentie: Ietje van Dinther-Raeven, Dilia Peters-Swinkels, Corrie Raaymann-van Oirschot, John Meulendijks, Lies Sanders- van den Bogaart, Piet Keijzers, Truus van den Tillaart, Ben Swinkels.
Zo 17/09: 09.30 u: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Kinderwoorddienst. Intentie: Harrie en Tonny Swinkels-Reloe, Tiny Rooijakkers, Jeanne vd Wijdeven- van Erp.

Odendael
Zo 10/09:
Woord en communieviering met Odendael koor. Mevrouw v. Schayk en overleden fam. van Schayk, jaargetijde. Intenties: Tiny Raaymakers en overleden familie Raaymakers-Aarts.
Di 19/09: Rozenhoedje bidden in de stilteruimte.

Sint Antonius Nijnsel
Zo 10/09: Eucharistieviering om 11.00 uur met Deo Favente, in deze viering staan we stil bij het overleden van Pater Thom Ligthart ss.cc die 26 aug. is overleden. Intenties: Theo v.d. Meulengraaf, Mariet Verschuijten, Mieke Smits- Hulsen, Diny Vos- Steenbakkers, Nel van Hastenberg- Smits, Noud en Maria v.d. Aa- Vogels.
Di 12/09: 09.00 uur Woord- en communiedienst.

Martinuskerk
Wo 06/09:
19.00 u: Eucharistieviering in de Heilige Ritakapel te Boskant. Intenties: Dora van Hastenberg.
Do 07/09: 09.00 u: Eucharistieviering in de Dagkapel van De Goede Herderkerk. Deze Viering wordt voorafgegaan door het Rozenkransgebed.
Za 09/09: 18.30 u: Eucharistieviering met Het Pelgrimskoor. Intenties: Joke Gaffert – Dortmans, Lies van den Tillaar – Hilderink, Martien en Nellie Versantvoort – Vermeltfoort.
Zo 10/09: Drieëntwintigste Zondag door het Jaar – Ziekendag 09.30 u: Woord- en Communieviering met Het Martinuskoor. Intenties: Overleden ouders Harrie en Bertha van de Ven – Kempe, Jan Kanters en Hanneke Kanters – van de Sande, Thea van de Berkmortel – Maas, Betsie Verhoeven – van Roozendaal, Gerrit Verhoeven en dochters Els en Hennie, Truus Versantvoort – Verkuijlen, Sjef Versantvoort en Jean, Ties Bekkers, Henk Janssen, André van Hoof, Wim van Rooij, Jan Lathouwers, Tonny de Brouwer – Russens, Bertha Verbakel – Gibbels, Jan van de Laar, Gerard van der Heijden vanwege zijn sterfdag en overleden familieleden Smulders en van der Heijden.
Maandag 11 september, donderdag 14 september en vrijdag 15 september is er GEEN Viering.
Di 12/09: 09.00 u: Woord- en Communieviering in de Antonius van Padua kerk te Nijnsel.
Wo 13/09: 19.00 u: Woord- en Communieviering in de Heilige Ritakapel te Boskant.
Do 14/09: 13.30 u: Ziekenbezoekgroep Martinus Centrum.
Do 14/09: 20.00 u: Stichting Behoud Martinuskerk.

H. Martinus Olland
Za 09/09:
Geen Eucharistieviering.

Protestantse Kerk Knoptoren
Z 10/09: Dienst in de Knoptorenkerk, 10.00 u: Predikant Mv. Ds. E. van Iperen.


Laatste zomerviering Odaparochie bij Ritakapel

Foto: Hans van den Wijngaard

Ondanks dat Rita de beschermheilige voor hopeloze gevallen is, was de Heilige Clara die zich over het weer ontfermt de kerkgangers in Boskant goed gezind.

Onder een strak blauwe lucht werd afgelopen zondag bij de Ritakapel de vierde en laatste zomerviering gehouden. De druk bezochte viering werd muzikaal door het seniorenorkest Dommelvolk omlijst. Een bijzondere en muzikale middag dus.

Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard

Fietstocht De Bevrijding van Schijndel

Dirk Paagman vertelt over bijzondere plekken uit de oorlogshistorie van Schijndel. De fietsroute 'De Bevrijding van Schijndel' is een unieke beleving van een lezing met een fietsroute over een van de roemruchte periodes van de geschiedenis van Schijndel: de bevrijding van Schijndel tijdens september en oktober 1944.

Dirk Paagman, docent geschiedenis en historicus, zal je als sergeant van de 5th Queen Own Cameron Highlanders meenemen op een intrigerende reis langs de plekken in en rond Schijndel waar de Amerikaanse 101e Airborne Division en de Britse 51e Highland Division een bloedige strijd voerde tegen de Duitsers. Door de lezing en de fietstocht beleef je niet alleen een historisch avontuur, het geeft je tevens het totaalbeeld over de bevrijding van een frontdorp vanaf operatie Market Garden tot de bevrijding van midden- en oost-Brabant tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Boek De Bevrijders van Schijndel
Dirk Paagman heeft een boek geschreven over Schijndel in de Tweede Wereldoorlog. Om publicatie hiervan te realiseren zoekt hij manieren om dit te financieren, zoals het geven van o.a. fietstochten. De opbrengst van deze fietstochten komt geheel ten goede aan de totstandkoming van het boek. In 2018 hoopt Dirk Paagman zijn boek uit te brengen. In het najaar van 2017 zijn verschillende middagen gepland waarvoor individuele deelnemers zich kunnen aanmelden. Uiteraard kan Dirk ook op verzoek een fietstocht organiseren voor een groep. Wil je een wandeltocht i.p.v. een fietstocht is dat geen probleem.

Fietstocht De Bevrijding van Schijndel
Om 13.00 uur word je verwacht in de VVV, gevestigd in Museum Jan Heestershuis, Pompstraat 17 in Schijndel. Hier krijg je een PowerPoint presentatie en geeft Dirk je een uiteenzetting over het programma van deze middag. Je krijgt een kopje koffie of thee aangeboden. Daarna vertrekt de groep voor een fietstocht van 2 tot 2 ½ uur. De tocht zal rond 16.30 uur ten einde zijn. Op de volgende dagen worden de fietstochten georganiseerd: zaterdag 23 september, zaterdag 7 oktober, zaterdag 11 november, zaterdag 25 november.


In de voetsporen van de bevrijders

De wandeltocht is leuk en leerzaam.

Op 10 september is er in Eerde weer de Geronimo wandeltocht. De Geronimo wandeltocht neemt u mee door de omgeving van Eerde en Veghel. Er zijn 2 afstanden waaruit u kunt kiezen; 7,5 en 15 kilometer. De routes zijn volledig anders dan vorig jaar. U kunt inschrijven en starten bij de Eerdse molen tussen 9 uur en 11 uur. Kinderen t/m 12 jaar doen gratis mee. Voor volwassenen (> 12 jaar) kost deelname aan de wandeltocht € 4,-.

Onderweg krijgt u op verschillende punten informatie over wat zich hier in september 1944 afspeelde. Re-enactors laten zien hoe de soldaten leefden en wat hun uitrusting was. Daarnaast zijn er displays met wetenswaardigheden en informatiepunten met QR-codes.
De jeugd krijgt bij vertrek een opdracht mee. Als deze goed wordt volbracht, wacht er een beloning bij het eindpunt. De Geronimo wandeltocht is niet alleen een wandeling maar ook een ontdekkingstocht door een stukje recente geschiedenis dat niet vergeten mag worden. Na de wandeling kunt u nog een bezoek brengen aan het Geronimo museum in de Eerdse molen. De Geronimo wandeltocht wordt georganiseerd door het Airborne Comité Eerde in samenwerking met re-enactmentgroep The Klondikes en de Stichting Eerdse Molen. Meer informatie vindt u op www.airborne-eerde.nl.


Op zoek naar de laatste getuigen WOII

Persoonlijke verhalen rondom de Tweede Wereldoorlog in Noord-Brabant. Kent u of heeft u een verhaal over de Tweede Wereldoorlog? En wilt u dat verhaal graag vertellen en doorgeven aan de toekomst? Kom dan naar het Oude Raadhuis in Veghel op 7 september en deel uw verhaal met ons!

75 verhalen 75 jaar bevrijding in 2019
Misschien heeft u al van het project gehoord of is dit de eerste keer. Crossroads Brabant is een initiatief om de persoonlijke verhalen en getuigenissen van de Tweede Wereldoorlog in Brabant te vertellen en te verzamelen. Het lijkt nog ver weg, maar tijdens de 75-jarige herdenking van de bevrijding van Brabant in 2019/2020, staan deze persoonlijke verhalen centraal. Om dit verhaal compleet te maken hebben wij u nodig! Daarom organiseert Erfgoed Brabant samen met Bibliotheek Meierijstad en De Eerdse Molen de bijeenkomst "Vertel es!". Op deze avond kunt u uw persoonlijke verhalen over de Tweede Wereldoorlog vertellen.

Deze avond wordt u ook bijgepraat over het project Crossroads Brabant 40|45 en de herdenking van 75 jaar bevrijding van Noord-Brabant. Graag leggen wij uit wat een Crossroadsverhaal is, waarom wij persoonlijke verhalen ophalen belangrijk vinden en wat er met uw verhaal gaat gebeuren. Graag nodigen wij u namens de Stichting Crossroads Brabant 40|45, Bibliotheek Meierijstad en De Eerdse Molen van harte uit voor de bijeenkomst op 7 september om 19.30u. in het Oude Raadhuis, Markt 1 te Veghel. Vanaf 19.00u. inloop.

Aanmelden
Graag vernemen we van u of u bij de bijeenkomsten aanwezig bent. U kunt zich tot 7 september aanmelden via: crossroadsbrabant@erfgoedbrabant.nl onder vermelding van bijeenkomst en locatie/datum. Na inschrijving ontvangt u een bevestiging. Voor meer informatie over het project Crossroads Brabant 40|45 www.crossroads4045.com.

Bedrijventerreinen Meierijstad verdienen opnieuw Keurmerk Veilig Ondernemen

Meierijstad is weer een stukje veiliger; bedrijventerreinen De Amert, Dorshout, De Dubbelen, Doornhoek in Veghel en Molenakker in Erp ontvingen op donderdag 15 juni opnieuw het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO). Onno Keuker, procesbegeleider Keurmerk Veilig Ondernemen van MKB Nederland reikte het certificaat uit aan Vitaal Bedrijvig Veghel, vertegenwoordigers namens het bedrijfsleven, werkgroep KVO, gemeente Meierijstad, politie en brandweer. Deze partijen hebben de afgelopen jaren intensief en optimaal samengewerkt aan een veilig bedrijventerrein, waardoor het certificaat opnieuw verdiend is.

Burgemeester Fränzel: "Dit is een mooi voorbeeld van hoe je met een gerichte aanpak kunt zorgen voor een veilige leef- en werkomgeving. Als burgemeester heb ik veiligheid in mijn portefeuille, maar alleen samen met betrokken en actieve ondernemers kunnen we hier goede resultaten mee boeken. En gelukkig hebben we die in Meierijstad! Er is flink meegedacht door ondernemers, politie en brandweer. Door afspraken die zij maken, kunnen overlast, criminaliteit, onderhoud en beheer aangepakt worden. Dit levert een groter gevoel van veiligheid en minder schade op. Samenwerking loont; ook op het gebied van veiligheid!".

Wat houdt het KVO in?
Om een veilige bedrijfsomgeving te waarborgen, is het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) ontwikkeld door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid. Het KVO helpt de betrokken partijen gezamenlijk afspraken te maken om overlast, criminaliteit en onderhoud aan te pakken. Met maatregelen zoals (overval)preventietrainingen, betere openbare verlichting, georganiseerd toezicht en brandpreventie zorgen de partijen voor een schoon, goed onder-houden en veiligere omgeving. De uiteindelijke beloning is het Keurmerk Veilig Ondernemen.

Belangstelling voor opleiding natuurgids

Foto: Henri van Weert

In september beginnen 36 enthousiastelingen aan een tweejaar durende opleiding tot natuurgids. Dit aantal is geselecteerd uit circa 60 belangstellenden.

De IVN-afdelingen Bernheze, Oss, Uden en Veghel willen het aantal natuurgidsen uitbreiden en starten hiervoor gezamenlijk een nieuwe opleiding. Het gaat om een tweejarige opleiding voor mensen die al een basis hebben in kennis van de natuur. Na de opleiding zullen zij samen met de huidige gidsen de natuurwandelingen en fietstochten in de regio Noordoost-Brabant verzorgen. Ook kunnen ze worden ingezet voor de natuurwandelingen en fietstochten van het Natuurcentrum De Maashorst en de scholenprogramma's van deze IVN-afdelingen.

De opleiding
De flora, fauna, biotopen, de samenhang van dit alles (ecologie), relaties tussen mens, natuur en milieu komen uitgebreid aan bod in de opleiding. Daarnaast wordt veel aandacht besteed aan didactische vaardigheden en diverse werkvormen om een verhaal in het veld of binnen levendig te kunnen overbrengen.De opleiding bestaat uit ongeveer 30 cursusavonden en 20 excursies verspreid over twee jaar. In principe zijn de cursusavonden op een dinsdagavond en vinden de excursies op zondagochtend plaats. Daarnaast is er nog een afstudeeropdracht die in groepsverband wordt uitgevoerd. Aan deze opdracht én aan het natuurweekend, dat ook deel uitmaakt van de opleiding, denken vele natuurgidsen nog jaren met plezier terug als dé hoogtepunten! De opleiding is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van het Streekfonds De Maashorst en het Prins Bernard Cultuurfonds Noord-Brabant.

IVN
Het Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid (IVN) wil iedereen, zowel volwassenen als kinderen, betrekken bij de natuur, het milieu en het landschap in eigen omgeving. Degenen die activiteiten begeleiden zijn vrijwilligers die beschikken over veel kennis en vakmanschap om die kennis over te dragen. IVN zorgt met professionele opleidingen dat natuurgidsen u ook in de toekomst kunnen blijven rondleiden en boeiende momenten in de natuur bezorgen.

Open Monumentendagen in Meierijstad

Stichting Nederland Monumentenland heeft in 2017 gekozen voor het thema: 'Boeren, burgers en buitenlui'. Dit was van oudsher de uitroep waarmee de stadsomroeper de aandacht van het publiek trok. Met die drie begrippen was in feite iedereen genoemd: de bewoners van stad en land plus rondtrekkende mensen zonder vaste woonplaats.

Het thema wijst op hun onderlinge relaties, en dus op voedsel, grondstoffen, handel, vervoer, communicatie, markten, kermissen en volksvermaak. Het is verbonden met talloze gebouwen, monumenten en andere objecten: van boerderijen, melkfabrieken, werkplaatsen, tolhuizen, tuinderscomplexen en molens via markten, waaggebouwen, pakhuizen en winkels tot buitenplaatsen, waterstaatcomplexen en bierbrouwerijen. Het is een thema met talloze aanknopingspunten en een rijk assortiment aan bijzondere monumenten en verhalen die tijdens de Open Monumentendag kunnen worden beleefd.

Met steun van de gemeente Meierijstad, hebben de heemkundekringen van Schijndel, Veghel, Sint-Oedenrode, Erp en het Roois Cultureel Erfgoed fietsroutes samengesteld, die beantwoorden aan het thema en voeren langs vele historisch interessante gebouwen en plekken in onze gemeente. De fietsroutes bestaan uit deelkaarten met uitleg en routebeschrijving en aan de hand hiervan kunt u kiezen welke route of routes u wilt rijden. Tijdens de open monumentendagen 2017 zijn de volgende locaties te bezichtigen. Op deze adressen kunt u de fietsroute ook afhalen:

Veghel
Antoniusmolen Eerde zaterdag van 10.00-16.00 en zondag van 9.00-10.00 uur, Antonius-Abtkerk Eerde zondag van 10-17.00 uur, H.Lambertuskerk Veghel zaterdag van 10.00-16.00 uur, Oude Raadhuis Veghel zaterdag van 10.00-18.00 uur en zondag van 10.00-17.00 uur, Ons Achterhuis Veghel zaterdag en zondag van 10.00-17.00 uur.

Schijndel
Jan Heestershuis, Pompstraat 17, Schijndel zaterdag en zondag 13.00-17.00 uur, Bunderstraat 66, Schijndel zaterdag en zondag 12.00-17.00 uur.

Sint-Oedenrode
Knoptoren, Kerkdijk Noord 8, Sint Oedenrode (zaterdag en zondag). Programma op zaterdag: 13:00-15:00 Beklimmen toren en 14:15-16:00 Ierse volksmuziek en dans (na 15:00) door Irish Cream, H. Martinuskerk, Kerkplein 47A, Sint Oedenrode. Het Smitsorgel zal worden bespeeld.

Erp
Raadhuis Erp, Hertog Janplein 9, Erp (zaterdag en zondag van 10.00-17.00 uur). Op zaterdag 9 september om 14.00 uur wordt een informatiebord in de museale hoek op het kerkhof van Erp onthuld door pastoor C. Rombauts.

Meierijstad tenniskampioenschappen

In het weekend van 3, 4 en 5 november 2017 organiseert TV de Hopbel de Meierijstad Kampioenschappen op het tennispark aan de Rooiseheide 12 in Schijndel. Alle tennisverenigingen van Meierijstad nemen hieraan deel.

Speciaal voor kinderen uit Meierijstad worden op 4 en 5 november de volgende activiteiten georganiseerd: Warming-up als een profspeler!Tennisclinic o.l.v. tennistrainers & Wedstrijdjes .De planning is als volgt: Zaterdag 4 november 15.30 tot 18.00 uur: tenniskids t/m 12 jaar Zondag 5 november van 9.30 tot 12.00 uur: spelers van 11 jaar t/m 16 jaar. Jij en je vriendjes doen toch ook mee?

Infoavond Nederlands voor Poolstaligen Kurs jezyk Holenderski

Jesli sa pochodzenia polskiego i chca podazac holenderski kurs jezykowy? Informacja wieczorem w srode, 6 wrzesnia o godzinie 19:30 Welzijn De Meierij, Steeg 9F Schijndel

Wilt u zich verstaanbaar kunnen maken bijvoorbeeld bij de dokter, op uw werk, in de winkel, in de buurt of op de school van uw kinderen? Dan biedt Welzijn De Meierij u hiervoor de mogelijkheid door middel van een taalcursus Nederlands De cursus heeft 12 bijeenkomsten en start bij voldoende deelname op woensdag 20 september. Deelname kost voor inwoners van Meierijstad 69 euro en voor deelnemers van daarbuiten € 82,80. Kom naar de informatieavond over deze cursus bij Welzijn De Meierij, Steeg 9 (in cultureel centrum 't Spectrum) te Schijndel op woensdag 6 september om 19.30 uur. Voor informatie belt u naar 073-5441400.

College maakt uitbreiding van wielerbaan in Schijndel mogelijk

De wielervereniging op sportpark de Molenheide in Schijndel krijgt een wielerbaan die het hele jaar door te gebruiken is. Ook krijgt de wielervereniging een parcours met meer lengte.

Het college van B en W van Meierijstad heeft besloten het bestemmingsplan 'Landelijk Gebied' te wijzigen waardoor deze uitbreiding mogelijk wordt. De wijziging van het bestemmingsplan houdt in dat de agrarische bestemming van gronden aan de Dopheiweg wordt veranderd in de bestemming Sport. Eerder al besloot het college van de voormalige gemeente Schijndel om medewerking te verlenen aan de uitbreiding van de wielerbaan.

Van Engeland IJzerwaren & Gereedschappen

Dat een website in combinatie met een huis-aan-huisblad (print) onwijs belangrijk is wordt steeds meer duidelijk. Zowel de duidelijk als toegankelijkheid, de vindbaarheid op Google en de presentatie van het bedrijf is hierin ontzettend belangrijk.

Het is gebleken dat steeds meer mensen gebruik maken van de combinatie print en online. Wanneer men bijvoorbeeld in de krant een advertentie ziet waarin verwezen wordt naar de website vliegen de bezoekersaantallen omhoog. Men kan dus wel stellen dat beiden heel belangrijk is.

Deze week lichten wij voor jullie de website van Van Engeland gereedschappen uit. Als leverancier voor bouw en industrie beschikt Van Engeland Groothandel over een ruim assortiment. Dit assortiment bevat alle benodigdheden die niet tot de primaire bouwmaterialen horen. Je kunt hierbij denken aan hang- en sluitwerk, machines, gereedschap, bedrijfskleding, deuren en ijzerwaren. Op de website van het Rooise bedrijf is via verschillende categorieën te vinden welke merken er verkocht worden. Het is in deze branche belangrijk om je te onderscheiden van de concurrent.
Dit doet het bedrijf door de volgende belangrijkste doelstellingen te verwezenlijken: Het aanbieden van kwaliteitsproducten, wederzijds vertrouwen, een goede service en deskundig advies voorop, ervaren medewerkers met ruime kennis.

Tevens is er op de website te vinden wanneer er nieuwe artikelen zijn, welke acties er op dit moment lopen en natuurlijk hoe het bedrijf te bereiken is. Want ook dat is ontzettend belangrijk.

Ben jij ook benieuwd geworden naar Van Engeland? Neem dan alvorens eens een kijkje op de website: www.vanengeland.info

Wat te doen bij een wespensteek?

Wespen komen veel voor in Nederland. Wespen steken als ze zich bedreigd voelen, maar ze kunnen ook met weinig provocatie al steken. Wanneer wespen te weinig voedsel kunnen vinden, vaak later in het seizoen, kunnen ze agressiever worden en steken ze sneller.

Hoe herken je een wespensteek?
Je merkt meestal meteen dat je gestoken bent, het kan behoorlijk veel pijn doen. De irritatieverschijnselen bij een wespensteek zijn bijna hetzelfde als bij een bijensteek. De plaats van de steek is vaak zichtbaar als een klein gaatje. Bij een wespensteek blijft de angel niet achter in de huid. Een wesp gaat niet dood nadat hij gestoken heeft. De pijn en de jeuk verdwijnen meestal binnen enkele uren, maar sommige mensen zijn gevoeliger voor een wespensteek dan anderen.

Wat te doen bij een wespensteek?
Soms wordt gezegd dat bij een wespensteek je op de plaats van de steek moet zuigen en uitspuwen. Doe dat echter niet! De kans dat je een allergie hebt voor wespensteken is aanwezig. Als dat zo is dan zwellen je lippen en je tong en dat kan verstikking tot gevolg hebben. Probeer het gif uit de wond te duwen of gebruik een klein pompje om het eruit te zuigen. De plek koel houden helpt ook. Een zalf tegen insectenbeten kan pijn en jeuk verlichten.

Gezondheidsrisico's
De klachten en verschijnselen na een wespensteek zijn meestal kortdurend. Na een aantal uren heb je er in het algemeen geen last meer van. Zoek wel onmiddellijk medische hulp als je bent gestoken in je neus, mond, keel hals of tong. Ook als je vaak bent gestoken, of als je overgevoelig bent voor wespensteken, moet je de huisarts bellen. Bij een zogeheten anafylactische reactie en anafylactische shock reageert het lijf extreem heftig op de gifstof. Dan is snel handelen vereist, een huisarts kan dan adrenaline injecteren. (Bron: www.rodekruis.nl)

Blijf fit met biowalking

Op vrijdag 8 september start een nieuwe serie Biowalking, een maandelijkse groepswandeling in de natuur met een IVN-gids en een zorgverlener. Het is bedoeld voor mensen uit Sint-Oedenrode die diabetes type 2, hart- en vaatziekten of COPD hebben. Samen wandelen in de natuur is niet alleen goed voor de gezondheid maar vooral ook erg leuk! De organisatie is in handen van IVN Rooi in samenwerking met zorgverleners.

"Wat Biowalking zo bijzonder maakt is de combinatie van gezond bewegen, buiten zijn en een laagdrempelig spreekuur", aldus Connie Smits, coördinator Biowalking. "Deelnemers bouwen conditie op. Ze kunnen hun vragen rondom voeding, beweging of medicijngebruik op een discrete manier aan de zorgverlener stellen. En onderweg vertelt de IVN-gids over wat er groeit en bloeit. De wandelingen zijn dus ook een mooie gelegenheid om van onontdekte stukjes Rooi te genieten!"

Biowalking bestaat uit 4 maandelijkse wandelingen op vrijdagochtend. Na de wandeling is er tijd om na te praten onder het genot van een kop koffie/thee. De wandeling op 8 september start om 10.00 uur vanaf Odendael.

Meedoen?
Meer informatie is te vinden op www.ivnrooi.nl . Ook aanmelden kan hier. Vragen over Biowalking? Mail dan naar biowalking.ivnrooi@gmail.com.

Bronstexcursies naar edelherten in Het Groene Woud

Foto: Hans Lodewijk

Vanaf half september organiseren Brabants Landschap en ARK Natuurontwikkeling bronstexcursies naar de edelherten in Het Groene Woud. Deze koningen van het woud worden de komende weken bronstig en dat laten ze blijken.

Spectaculair schouwspel
De mannelijke herten strijden tijdens het jaarlijkse paringsritueel om de gunst van de hindes. Dit gaat gepaard met het onvergetelijke burlen en af en toe wapengekletter van vechtende herten. Het streven van de mannetjes is om de vrouwtjesroedel volledig voor zich te winnen en te dekken. Met imposante burlgeluiden, grote geweien, (dreigende) gevechten en de verspreiding van luchtjes - een mengsel van urine en geursecreet - proberen ze hun slag te slaan.

Bronst en burlen in Brabant
Het leefgebied van de edelherten in De Scheeken tussen Best en Liempde, onderdeel van Het Groene Woud, is voor het eerst sinds ruim anderhalve eeuw weer het decor voor het indrukwekkende schouwspel van de bronst. Sinds dit voorjaar leven hier vier herten en negen hindes. Met hun gegraas en geschil zorgen deze grote grazers voor nog meer afwisseling in het gebied. In juni zijn ook de eerste Brabantse edelhertenkalfjes geboren. Ze groeien goed en vinden voldoende dekking in het 300 hectare grote edelhertengebied. De kans dat bezoekers een kalfje zien, is klein. Dit in tegenstelling tot de bronstige herten.

Bronstexcursies
Tussen half september en half oktober zijn er elke woensdag- en zaterdagavond excursies naar de burlende en strijdende herten. Omdat het de eerste Brabantse edelhertenbronst in anderhalve eeuw is, wordt het spannend wat we allemaal te zien krijgen. De excursies worden begeleid door ervaren gidsen van Brabants Landschap en ARK Natuurontwikkeling. Ook lopen gidsen van SPPiLL (Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde) mee om ervaring op te doen. Deze gidsen gaan in de toekomst vanuit het bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd excursies begeleiden naar de edelherten in Het Groene Woud. Het volledige overzicht met excursiedata is te vinden op www.edelherteninhetgroenewoud.nl. Voor alle excursies geldt dat deelnemers zich verplicht dienen aan te melden en er een maximum is van 20 personen per groep. Deelname kost 4 euro per deelnemer en is gratis voor beschermers van Brabants Landschap. Aanmelden kan via www.edelherteninhetgroenewoud.nl.

'Out-of-the-box'-projecten

Een mobiele tuin. Foto:

1 september 2017 - LNMH en Streekfonds Het Groene Woud dagen bewoners van Het Groene Woud uit tot 'om-denken' en zo met 'out-of-the-box' voorstellen te komen voor vergroting van de biodiversiteit in het gebied. Zij kunnen vervolgens in aanmerking komen voor een voucher van € 250,-, € 500,- of € 1.000,- voor de uitvoering van hun plan. Vanuit Streekfonds Het Groene Woud is € 10.000,- beschikbaar gesteld voor projecten en activiteiten die op een vernieuwende manier bijdragen aan het vergroten van de soortenrijkdom. Stichting LNMH (Landschap Natuur en Milieu Haaren) is trekker van het project. Aanvragen voor de eerste ronde kunnen tot uiterlijk 30 september 2017 bij LNMH worden ingediend.

Streekfonds Het Groene Woud keert jaarlijks gelden uit aan projecten die bijdragen aan de verdere, duurzame ontwikkeling van Het Groene Woud. Het fonds heeft voor het project van 2017 in de Stichting Landschap Natuur en Milieu (LNMH) uit Haaren een enthousiaste partij gevonden die op zoek gaat naar groepen particulieren die in Het Groene Woud een vernieuwende bijdrage willen leveren aan behoud en versterking van biodiversiteit. Het Groene Woud ligt in de stedendriehoek 's-Hertogenbosch, Eindhoven, Tilburg. Het heeft in de afgelopen jaren al veel geïnvesteerd in de kwaliteit van het cultuurlandschap, flora en fauna. Er is veel bereikt en daar kunnen we allemaal van genieten. Maar de soortenrijkdom is kwetsbaar en verdient daarom ook dit jaar een extra impuls.

Vernieuwende projecten vanuit andere groepenGangbare projecten zoals het plaatsen van nestkasten en het planten van inheemse struiken hebben inmiddels hun nut bewezen, maar met 'meer van hetzelfde' komen we er niet. Meestal komen biodiversiteitsinitiatieven uit de koker van natuurverenigingen. De tijd is nu rijp om ook groepen aan te spreken die weliswaar een ander doel hebben, maar daarbij wel plezier hebben in het aantrekken van bijvoorbeeld vogels en vlinders. Ook valt te denken aan het combineren van een monumentale omgeving met eetbare planten of bomen, waardoor de aantrekkingskracht voor een bezoek door ouders met kinderen wordt vergroot. Daarom nodigt LNMH allerlei groepen uit voor het indienen van projecten: van sportclub tot scouting en van buurtvereniging tot heemkundekring. De ambitie is om te komen tot 12 groene initiatieven, door het hele Groene Woudgebied heen. Het is de bedoeling dat de groepen die de initiatieven ontwikkelen deze ook gaan uitvoeren. Bedrijven en particulieren zijn uitgesloten van deelname: voor hen bestaan er alternatieve financieringsmogelijkheden.

Aanvraagformulier
Het project loopt van september 2017 tot eind 2018. De toekenning van vouchers wordt verdeeld in drie of vier perioden. Aanvragen voor de eerste ronde kunnen tot uiterlijk 30 september 2017 bij LNMH worden ingediend. Het aanvraagformulier is verkrijgbaar via lnmh.projecthgw@gmail.com. Telefonische informatie kan worden ingewonnen bij projectleider Tiny Vermeer uit Helvoirt. Zij is bereikbaar via 06 – 22123917.


Excellent Klinieken behandelt mensen binnen één week

In het gebouw van Medisch Centrum Schijndel aan de Steeg 6 gaat een uitgebreid pijncentrum schuil. Naast een ruime en moderne ontvangst zijn er spreekkamers, behandelruimten en operatiekamers. De kliniek beschikt over een kamer voor onderzoek onder röntgendoorlichting evenals voor echografisch onderzoek, waarmee met grote precisie kan worden vastgesteld waar de pijn zit en wat de pijn veroorzaakt.

Excellent Klinieken biedt – na verwijzing van de huisarts of medisch specialist – behandelingen aan bij acute – en bij chronische pijn. Dat doen ze op verschillende manieren, zoals met medicatie, injecties met pijnstillende medicatie en stroom of bijvoorbeeld door onder de huid een pompje te plaatsen dat automatisch pijnstillende stof afgeeft.

Excellent Klinieken werkt zonder wachttijden. Mensen kunnen er binnen een week terecht. Hoe krijgen ze dat voor elkaar? Dr. Shaikhani werkt als anesthesioloog-pijnspecialist bij de kliniek en vertelt: "Ziekenhuizen hebben vaak wachtlijsten. Dat is heel vervelend als je last hebt van pijn. Een ziekenhuis krijgt een vast bedrag van de verzekeraars en kan daarmee een beperkt aantal patiënten helpen. Bij ons is dat anders. Wij hebben geen contracten met verzekeraars. De patiënten hebben daar baat bij. We kunnen mensen snel helpen en ze hoeven niets voor hun behandeling te betalen."

Dat klinkt gek voor een organisatie die geen contracten met verzekeraars heeft. "Een zorgorganisatie is niet verplicht afspraken met verzekeraars te maken. Keerzijde is dan wel dat organisaties als de onze maar 75 procent van de kosten vergoed krijgen van de verzekeraars. Die resterende 25 procent betalen we uit eigen zak. We hebben een goedkope en overzichtelijke organisatie. We hebben geen managers bijvoorbeeld. De dokters runnen de kliniek. Dat scheelt veel geld."

Kijk voor meer informatie over Excellent Klinieken op www.excellentklinieken.nl, bel naar 0850410150 of stuur een email naar contact@excellentklinieken.nl.


Het sleutelbos deel 9

David zei: 'Wij zagen dat de postbode een brief uit het kistje haalde en een nieuwe heeft geschreven. Hij heeft jullie die brief gegeven. Dit is dus niet de echte brief.'
Holle Hopper zei ernstig: 'We moeten de sleutel van de poort van het Sleutelbos te pakken zien te krijgen.' 'Maar de Allerhoogste Tovenaar kan toveren en wij niet,' zei Lange Lapper. 'We moeten het slim aanpakken.' Erik zei: 'Wij zijn klein. Wij kunnen makkelijk langs de tovenaar glippen. Als jullie hem afleiden, kunnen wij de sleutel pakken.'

Even later wist iedereen wat hem te doen stond. Slimme Slibber liep met Erik op zijn schouders om het huis heen. Erik kon zo overal naar binnen gluren om te zien of hij de gouden sleutel met de mammoeten zag. Slimme Slibber vertelde: 'We hebben een open raam gevonden, Erik is al naar binnen geklommen.' Nu moest Lange Lapper in actie komen. Lange Lapper klopte 3x bij de poort aan. 'Ja?' bromde de tovenaar. 'Meneer de Allerhoogste Tovenaar, ik kom u om goede raad vragen,' zei Lange Lapper. 'Hoezo?' vroeg de tovenaar. De jonge reus haalde de brief tevoorschijn. De tovenaar deed de deur verder open en liet Lange Lapper binnen. Door de brief lette de tovenaar even niet op, zodat David naar binnen kon glippen. Die verstopte zich achter een kast. Erik had stemmen gehoord en ging gauw naast David zitten. Hij liet een flesje aan David zien. 'Bedwelmpoeder' stond erop.

Toen de tovenaar klaar was met lezen, dacht hij: Wat een domme reuzen 'Waar zijn de anderen?' vroeg hij. 'Die zijn buiten. Ze hadden zo'n honger, dat ze niet meer op hun benen konden staan.' 'Heeft u trouwens voor mij wat te eten?' vroeg Lange Lapper. 'Ik zal eens kijken.' Langzaam sjokte de tovenaar weg.

Terwijl Lange Lapper gretig iets at, las de tovenaar het papier nog eens. Nu konden de twee jongens dichterbij komen. Ze klommen op de leuning van een stoel en strooiden het bedwelmpoeder over de tovenaar heen. Het werkte direct. 'Waar kan onze sleutel nou liggen?' zei Lange Lapper paniekerig. Ze renden door alle gangen. Ze kwamen uiteindelijk bij een soort laboratorium. In het midden stond een glazen kast. Daar lag de gouden sleutel met de mammoeten. Snel griste David de sleutel uit de vitrine.
Ze renden naar buiten. De twee reusjes die hadden zitten wachten, renden mee tot ze bij het Sleutelbos aankwamen.
Ze schreeuwden keihard. Op hun geroep kwamen alle reuzen vliegensvlug aangelopen. Met trillende vingers stak Holle Hopper de sleutel in het sleutelgat. De poort zwaaide open en de jonge reuzen liepen met hun twee mensenvrienden op de schouders naar binnen. Een enorm gejuich barstte los. 'Dit zijn onze vrienden voor altijd!' riepen de reuzenjongens. 'Dankzij hen hebben wij de sleutel weer.' 'Hoera, hoera!' riepen alle reuzen in koor. De sleutel werd plechtig aan de Bosbaas overhandigd, die hem op zijn beurt aan de sleutelbewaarder gaf. 'Goed opletten, Sleuteloog. We willen hem niet weer kwijtraken,' knipoogde hij.

Na drie dagen feesten was de rust in het Sleutelbos eindelijk weergekeerd. De drie jonge reuzen waren een stuk slimmer geworden en ze hadden er nu twee fantastische mensenvrienden bij.

Elli, Emmy, Hanny, Henriette, Nelleke, Willemien

Vanaf volgende week verschijnen op deze plaats weer de losse verhalen zoals u van IMPESANT gewend bent. Reageren? schrijvers@impesant.nl


't Achterom 9 'De Hopsack', een wederopbouwboerderij

Deze naam komt al in 1572 voor in de cijnsregisters van de heer van Helmond. Op de kadasterkaart van 1832 vinden we de boerderij terug onder de kadastrale aanduiding sectie I 836 en rond 1963 als I 2530. We zien op de kaarten hoe mooi de erfgrens bewaard is gebleven. Zelfs de boerderij staat praktisch nog altijd op zelfde plek.

In 1832 was de eigenaar Joseph Habraken, zoon van Mathijs. Rond het midden van de negentiende eeuw was het Jonkheer Pieter Jacob de Girard de Mielet van Coehoorn. Hij verpachtte zijn eigendom aan Evert van Hal, de bouwhoeve bestaat dan uit een boerenwoning schuur erf, tuin en benevens aangelegen bouw- en weilanden, staande en gelegen onder het gehucht Olland en Houtum. In 1857 wordt het verkocht aan Andries Aarts die het weer achterlaat aan zijn zoon Thomas.

We lezen in het boek van Martien van Kessel 'Olland, zéér oud met rijke historie'.

Wanneer Thomas Aarts, Voorzitter van de Boerenbond, zijn besluit neemt om als Voorzitter op te houden, gaat hij rentenieren en in het dorp dicht bij de kerk wonen. Omdat Thomas geen kinderen had verhuurt hij zijn boerderij aan Lambertus van Kessel en Antonia de Koning. Wanneer de eerste wereldoorlog uitbreekt wordt ook Lambert opgeroepen voor de militaire dienst en moest hij zijn jonge gezinnetje achterlaten. Een tragisch gebeuren is dat zijn zoontje van 6 maanden ziek wordt en overlijd tijdens de afwezigheid van zijn vader die in Willemstad verblijft. Lambert kan het moeilijk verwerken, met als gevolg dat hij uit militaire dienst mocht om naar huis te gaan.

Net als in zovele boerengezinnen werden in de eerste wereldoorlog soldaten met paarden ingekwartierd.

Op de foto v.l.n.r. een huzaar, Sjaan de Beer, huzaar, Lambertus van Kessel, huzaar, Antonia van Kessel met Sjaantje, huzaar. Zittend op de grond twee jongens van Van Roosmalen. Zij waren de koeienhoeders en hulp voor de nodige karweitjes.

Wanneer de tweede wereldoorlog uitbreekt en Adrianus van der Heijden met Maria Schoenmakers de eigenaren zijn, brandde de boerderij eind 1944 door oorlogshandelingen geheel uit. De oogst van dat jaar is totaal verloren, evenals de gereedschappen en de inboedel. In 1944 kwamen ze in aanmerking voor een wederopbouwboerderij en kunstmest.

Het gezin woonde in 1947 nog altijd in een kippenhok. Adrianus overleed in dat jaar ten gevolge van maagkanker en het gezin bleef lang in de zorg door de hoge kosten van dokters- en ziekenhuiskosten. De weduwe moest wederom een beroep doen bij het Gewestelijk Bureau voor Wederopbouw. In het rapport wordt het bedrijf omschreven als een flink boerenbedrijf, voortgezet door de weduwe en haar twee dochters. Er heerste een goede mentaliteit en er was goede zorg voor gezin en woning. Een nieuwe woning wordt haar beloofd.


Nieuw seizoen voor ComputerGebruikersClub PVGE

De ComputerGebruikersClub (CGC) is een club binnen de Algemene seniorenvereniging PVGE afdeling Son en Breugel en omstreken. De activiteiten van de club bestaan uit bijeenkomsten en uit werkgroepen.

In de plenaire bijeenkomsten, elke tweede dinsdag in de maand, wordt een presentatie gehouden over steeds wisselende onderwerpen met betrekking tot de computer. De onderwerpen hiervoor kunnen door alle leden ingebracht worden.

De inloop bijeenkomst, elke vierde dinsdag van de maand, is een zgn. inloopmiddag, waarbij ieder met zijn vragen betreffende het computergebeuren terecht kan. Daarnaast worden er dan ook nog kleine onderwerpen behandeld. Deze bijeenkomsten worden gehouden in gemeenschapshuis Braecklant, Amerikalaan 2 in Son van september t/m juni van 14.00 tot 16.00 uur.

De werkgroepen houden zich bezig met het opfrissen van de vaardigheid met de verkenner, digitale fotobewerking, tablets (iPad/Androïd) en multimedia. De bijeenkomsten vinden plaats in het HOi Huis of gemeenschapshuis Breacklant.

De werkgroepen lopen van oktober t/m april en zijn alleen toegankelijk voor de leden. Leden van de CGC kunnen in principe aan alle activiteiten deelnemen. Bij de eerste plenaire bijeenkomst op 12 september 2017 om 14:00 uur in Braecklant zullen de werkgroepleiders hun plannen voor het komend seizoen kort presenteren. U kunt zich aanmelden bij Arnold van den Broek (arnoldjanvandenbroek@gmail.com). Ter oriëntatie kunt u op dinsdag 12 september om 14.00 uur terecht bij de introductiebijeenkomst in Braecklant.

Meer bewegen voor ouderen

Op diverse locaties worden bewegingscursussen aangeboden voor senioren. Om lekker soepel te blijven, in beweging te blijven en aan uw conditie te werken. De lessen zijn afgestemd op uw leeftijd en evt. beperkingen.

Het is daarnaast ook gezellig om deel te nemen, u doet nieuwe contacten op en drinkt samen een kopje koffie of thee na de les. U kunt altijd instromen, ook al zijn de lessen al begonnen, de cursusprijs wordt dan naar rato berekend.

In de sportzaal van de Kienehoef kunt u op maandagochtend van 9-10 uur meedoen, in Olland in De Loop'r kunt u meesporten van 9-10 uur op dinsdagochtend. Daarnaast is er op donderdag van 09.30 – 10.30 hatha yoga in Odendael waar nog plaatsen vrij zijn. Aanmelden kan bij Welzijn De Meierij via telefoon: 073-5441400. Want bewegen is immers hartstikke leuk, toch?

Filmclub senioren

Filmclub senioren

De filmclub senioren in de zaal Maas & Dieze van Odendael komt er weer aan. Deze keer met de film: tous ensemble. Kom jij ook?

Vijf goede vrienden op leeftijd, vijf verschillende karakters. Claude is een vrouwenliefhebber. Het koppel Annie en Jean zijn twee tegengestelden; hij is een politiek activist, zij houdt van het rijke conventionele leven. Dan is er nog de feministe Jeanne en Albert is onbezorgd en vol levenslust. Zij zijn vijf oude vrienden en hebben allen verschillende problemen met het ouder worden. De een ervaart dat zijn passie afneemt, de ander verbergt een ernstige ziekte. Weer een ander merkt niets van het feit dat zijn geheugen een loopje met hem neemt. De vijf hebben een goede oplossing om gezamenlijk de problemen van het ouder worden onder ogen te zien: samenwonen! Aanvang van de film: 19:00 uur, zaal open 18:30 uur.

Dementie en het zelfgewilde levenseinde

Bij een waardig leven hoort een waardig einde. Soms hebben mensen met dementie duidelijke opvattingen over de waarde van hun leven en ook over menswaardig sterven. Soms is er een duidelijke vraag om euthanasie, om zelf over het levenseinde te beschikken.

Ondanks wetgeving rondom euthanasie, blijkt euthanasie in de praktijk ingewikkeld o.a. door een vermindering van wilsbekwaamheid. Ook de geneeskunde heeft ontwikkelingen doorgemaakt, waardoor steeds meer mogelijk is geworden en de vraag blijft: "moet alles wat gedaan kan worden ook worden gedaan"? Voor iemand met de ziekte dementie, die zich niet goed meer kan uiten, rijzen nog extra problemen op: hoe kun je haar/zijn wil bepalen? Wie beslist? De patiënt, de arts, de familie? Dilemma's voor de patiënt, de arts en de familie.

Gastspreker is de heer Hendriks van de presentatiedienst van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE).

Tips
Neem contact op met de Welzijnsorganisatie of het Steunpunt Mantelzorg in uw gemeente voor informatie over activiteiten voor mensen met dementie of voor mantelzorgers. Iedereen die zorgt voor iemand met dementie vindt tips, informatie en ervaringsverhalen op www.dementie.nl In de Alzheimer Assistent vindt u tips, steun en informatie voor mantelzorgers. Installeer deze app. Kijk eens op www.alzheimer-nederland.nl

Feestelijk Alzheimercafé met liedjes van vroeger

Het Alzheimercafé in Veghel op dinsdagavond 19 september wordt een feestje. Omdat het Alzheimercafé in de regio Boekel-Uden-Landerd-Veghel-Bernheze-Sint-Oedenrode 15 jaar bestaat en Alzheimer Nederland 20 jaar, krijgt de start van het nieuwe seizoen een feestelijk tintje.

Bovendien is het Alzheimercafé in het voorjaar verhuisd naar het Pieter BrueghelHuis op het adres Middegaal 25 in Veghel. Een housewarming party is daarom volgens de organisatie van het Alzheimercafé wel op zijn plaats. Zoals iedere maand gaan ook op deze eerste avond van het nieuwe seizoen de deuren open om 19.00 uur en het programma begint om 19.30 uur. Het wordt een gezellig programma, met kunst, cultuur en muziek. Accordeonorkest Moyen zal liedjes van vroeger ten gehore brengen, die iedereen kent. Wat er op deze feestelijke avond verder op het programma staat, is nog een verrassing. Het Alzheimercafé is gratis toegankelijk voor iedereen die iets met dementie heeft.

Senior Rooi in Boskant

Het maandblad van KBO-Roois, Senior Rooi, is sinds enkele maanden helemaal in kleur en ongetwijfeld een van de fraaiste bladen van KBO-afdelingen in onze provincie.

Sinds drie maanden is de redactie uitgebreid met twee leden van KBO-Nijnsel en krijgen die naast alle andere artikelen elke maand nog twee pagina's extra. KBO Olland blijft haar eigen mededelingenblad houden, maar alle leden ontvangen ook Senior Rooi er gratis bij. In Boskant ligt het blad voor geïnteresseerden in de Dorpswinkel om gratis mee te nemen.

Omgevingsvergunningen in de krant

De gemeente Meierijstad heeft besloten om geen aanvragen van omgevingsvergunningen meer te plaatsen in DeMooiRooikrant. Je kunt je abonneren op de e-mailservice van alle overheden waarbij je berichten kunt ontvangen over je buurt. Dit heb ik gedaan en nu ontvang ik regelmatig berichten met betrekking tot omgevingsvergunningen.

Je moet dan verder zoeken naar wat de inhoud van deze vergunningen is want dat staat in eerste instantie niet vermeld. Al met al een zeer onvriendelijke manier om de inwoners op de hoogte te houden van wat er op dit gebied gaande is! Ik vraag me af hoeveel mensen uit Sint-Oedenrode zich abonneren op deze dienst van de overheid. Ook vraag ik me ten zeerste af of mensen die wonen in de Leunestraat en langs de Zuidelijke Randweg op de hoogte zijn van het feit dat Vogelenzang 26 een aanvraag heeft ingediend voor het bouwen van een jongveestal.

Onze gemeente heeft hierop een verdagingsbesluit genomen wat betekent dat het uitgesteld is. Hiertegen kan geen bezwaar gemaakt worden. Deze mogelijkheid ontstaat pas nadat een besluit is genomen op de aanvraag omgevingsvergunning. Ik heb niets tegen boeren, echter tegen een woongebied aan van 100 m. lijkt mij geen goede zaak. Er staan al twee open stallen en een grote met vijfvoudige overkapping. De stank in onze straat is zeer onaangenaam, laat staan dat er nòg een stal bijkomt! En dat dit niet gezond is, weten we allemaal!

G. Elshout

Opgepakte Somaliër onschuldig

Het is goed om te lezen dat de Rooise Abdirahman onschuldig verklaard is, iets wat hijzelf en zijn familie natuurlijk al die tijd al wisten. Abdirachman mag zijn verhaal doen bij Omroep Brabant, maar... hier kan en mag het verhaal niet stoppen.

Worden hij en zijn familie nu goed begeleid om het extra trauma van de arrestatie te verwerken? Goede begeleiding dient drie doelen: 1. Naast het al gecompliceerde vluchtverhaal is er hulp nodig om deze nachtmerrie een plaatsje te kunnen geven, zodat Abdirahman en zijn familie verder kunnen met hun leven. 2. Erkenning dat iets soms helemaal fout kan lopen en excuses daarvoor van de AIVD zijn zeker op hun plaats en dragen bij aan het herstel. 3. Hopelijk krijgt de AIVD ook meer inzicht in de uitermate schadelijke gevolgen van haar handelen voor de onschuldigen die hier tussen de raderen van het systeem komen.

Dit zijn geen gemakkelijke tijden. Er heerst heel veel angst en er is veel onduidelijkheid over wie of wat er gevaar oplevert. Dit vraagt juist om een nieuwe zorgvuldigheid, waarin missers zoals de arrestatie van onschuldige burgers zo goed en zo fair mogelijk worden afgerond. Hopelijk gaan we niet massaal meezingen in het koor van de angst, maar erop toezien dat er netjes met mensen wordt omgegaan.

Mieke van Schijndel

De vennen liggen er kaal bij

Hebben de mensen ook gezien hoe kaal de vennen erbij liggen? Bij het gemeentehuis en de Knoptoren, er is geen kip meer te zien. De waterkippetjes zijn namelijk gewoon meegemaaid met een monstermachine om op deze manier sneller klaar te zijn. Daarna zijn ze levend begraven tussen al het vuilmest en een hoop dode vissen.

Ik vind het een grote schande. Is dit de manier van de nieuwe gemeente? Houden we geen rekening meer met de dieren en willen we zo goedkoop mogelijk werken? Als het volgend jaar weer gebeurt dan bel ik de dierenbescherming.

M. van Rijn

Keihard trainen om de top te halen

Een mooie actiefoto van Imre van de Laar Foto:

Sint-Oedenrode – De zeventienjarige Imre van de Laar hockeyt dit jaar alweer voor zijn vierde seizoen bij hockeyclub Den Bosch. Voor het tweede jaar speelt hij daar in jongens A1. Natuurlijk hoopt de Rooienaar ooit die ster te worden…

Naast hockeyen studeert Imre ook in Den Bosch. Hij volgt daar de opleiding manager retail aan het Koning Willem 1 college. "Een studie vind ik hartstikke belangrijk maar hockey is écht mijn hobby. Dit jaar gaan we starten met vier keer in de week trainen. We trainen dan op drie verschillende dagen waarbij we op één dag een dubbeltraining doen. Mijn opa rijdt me continu op en neer. Dan blijft hij kijken en dat vindt hij fantastisch. Ook op de club noemt iedereen hem opa omdat hij er zo vaak is."

De voorbereiding is voor Imre een paar weken geleden al gestart. "Begin augustus zijn wij gestart met de voorbereiding op seizoen 2017/2018. Dit deden wij samen met Heren 1. We hadden een teamweek georganiseerd waarbij we vanuit Den Bosch op de mountainbike naar Rooi toe reden. Leuk natuurlijk om op mijn oude clubje te komen. In Rooi hebben we tentjes opgezet en hebben we met de A1 een oefenwedstrijd gespeeld tegen Heren 1 van MHC Sint-Oedenrode. Dat we die wonnen is natuurlijk helemaal mooi!" glundert de hockeyer. "Daarna zijn we weer op de mountainbike gestapt en via Helmond naar Venlo gefietst. Tussendoor hadden we steeds stops om te trainen en om wedstrijden te spelen. Maar ook om elkaar beter te leren kennen natuurlijk, want ook dat hoort erbij." De fanatieke teams zijn daarna weer op de fiets gestapt om terug naar Den Bosch te koersen.

"Het contact tussen de spelers is heel goed. Naast dat het mijn teamgenoten zijn, zijn het ook gewoon mijn vrienden. Maar natuurlijk heb ik ook mijn vrienden hier in Sint-Oedenrode. Die vinden het soms wel jammer dat ik op vrijdag niet mee kan gaan stappen natuurlijk, maar je moet er iets voor over hebben. Verder vind ik niet dat ik er heel veel voor hoef te laten. Dat komt natuurlijk ook omdat ik het gewoon heel erg graag doe."

Op zondag komt Imre graag nog een kijkje nemen bij MHC Sint-Oedenrode. "Als mijn vader dan moet hockeyen ga ik bij hem kijken. En ik vind het natuurlijk leuk om iedereen weer te zien. Mijn vader komt ook bijna altijd bij mij kijken. Net zoals mijn opa dus. Sowieso komen er met enige regelmaat mensen kijken bij de wedstrijden en dat vind ik alleen maar mooi. Je hebt dan toch altijd het gevoel dat je nog net wat meer moet en kunt geven tijdens zo'n wedstrijd."

Op school heeft het hockeytalent een topsportstatus. "Dat wil zeggen dat ik voor bepaalde dingen vrij kan vragen. Nu gaan we bijvoorbeeld een dag in de week een dubbeltraining doen. Op dit moment haal ik dat met mijn lessen maar het kan natuurlijk zo zijn dat ik het soms niet ga redden. Dan kan ik dat op school aangeven. Zolang ik alles maar haal natuurlijk. Dit jaar is voor mij een heel erg belangrijk jaar qua hockey. Het is het laatste jaar dat ik in de jeugd mag spelen dus volgend jaar moet ik naar de senioren. Ik hoop natuurlijk Heren 1 te halen en daar ga ik ook voor vechten."

Dat hockey bij Imre met de paplepel is ingegoten, is wel duidelijk. "Mijn vader hockeyt ook en mijn zusje ook. Ook veel andere familieleden hockeyen. Vroeger was ik bijna iedere dag op het hockeyveld te vinden. Dan ging ik samen met mijn vriend Luc Willemse oefenen. Later ging ik de sleepcorner oefenen in Schijndel omdat wij in Sint-Oedenrode op dat moment nog geen waterveld hadden. Nu gelukkig wel. Die sleepcorner ben ik trouwens nog steeds aan het verbeteren. Dat moet je continu bijhouden en het is natuurlijk wel mijn wapen. Wanneer je naar de heren gaat moet je daarvoor nog meer op kracht gaan trainen. Dat zal wennen zijn maar het heeft natuurlijk ook iets heel gaafs", aldus de 17-jarige.

Of Imre nog hoger gaat hockeyen weten we nu natuurlijk nog niet. Maar dat de ambitie, het streven en de inzet er is, is wel duidelijk. Wie weet zien we hem volgend jaar stralen tussen de grote mannen van het eerste.

36 / 44

Als groen grijs oogt

een stem vult mijn heelal
met grijs getinte tonen
zij stelen het licht
helpen de dag
niet te verschonen

de boom spreidt zich groen
zo hoog en dichtbij
toch een kleur van morgen
het raast door mijn hoofd
waar ook mijn gemoed
in stilte is opgeborgen

een doffe klank vult mijn heelal
de echo al van morgen
ze telt nu ook de leegte
onbeschrijfbaar in getal,
een verlangen is opgeborgen


Foto: Martien Bekkers

Martien Bekkers wist deze vogel mooi vast te leggen. Weet jij welke soort het is?

Een man die voor zijn angst vlucht ontdekt soms dat hij alleen maar een kortere weg ernaartoe heeft genomen. J.J.R. Tolkien (1892-1973) Brits taalkundige.

Van 'n gouw koets kan g'rust 'nne gouwe spijker valle

Door de bomen zien we het kasteel niet meer! Maar wel het prachtige sportveld een Mariëndael. Weer een plaatje!

Van der Doelen Classic

Op zondag 17 September houdt TWC Dommeldal uit Sint-Oedenrode een MTB-toertocht en Wegtoertocht. De MTB tochten met afstanden 25-35-45-60 km worden verreden in de bossen van Best, Son en Breugel, Laarbeek en Sint-Oedenrode.

De route is in duidelijke samenspraak met Staatsbosbeheer en de gemeente bepaald en hiervoor is dan ook volledige toetstemming verkregen. De tocht wordt onder auspiciën van De Nederlandse Toer Fiets Unie georganiseerd. De deels vernieuwde route wordt op een duidelijke manier met felgekleurde kunststof pijlen aangegeven, zodat het voor iedereen duidelijk is hoe de route loopt.
De routes gaan nog meer als voorheen over onverharde paden. Tijdens de tocht is er nog gelegenheid om te kiezen voor de te fietsen afstand. De Wegtoertocht heeft afstanden van 65 of 95 km. De route gaat over rustige wegen en is duidelijk aangegeven.

Halverwege beide tochten is er een pauzeplaats waar de deelnemers onder het genot van een drankje en een hapje bij kunnen komen van hun inspanningen. Een toiletvoorziening en reparatieservice zijn op de pauze locatie aanwezig. Voor de MTB deelnemers aan de langste route is er zelfs een tweede pauzeplaats ingericht. Na afloop van de tocht is er de mogelijkheid om de fiets af te spuiten en gezellig onder het genot van een hapje en een drankje na te genieten. Ook is er bij de startlocatie een EHBO-er aanwezig om eventuele pechgevallen te helpen.

Start en finish vinden plaats bij de Vresselse Hut aan de Vresselseweg tussen Son en Breugel en Nijnsel. Starten kan vanaf 8.30 uur tot 10.00 uur. De startlocatie wordt door middel van bebording vanuit de invalswegen duidelijk aangegeven. Auto's kunnen aan de overkant van de startlocatie op aanwijzing van de organisatie worden geparkeerd. Voor meer informatie over beide toertochten kunt u terecht op telefoonnummer: 06-52078114 of op www.twcdommeldal.nl. De vereniging heeft ook een vaste mountainbikeroute aangelegd in de Vresselse bossen tussen Nijnsel en Mariahout van ca. 33 km. Lengte. Deze route wordt maandelijks gecontroleerd door leden van de vereniging om te kijken of er mankementen zijn. Startpunt van de "Vresselaarroute" is eveneens de Vresselse Hut. Is uw interesse gewekt om meer te weten te komen over de activiteiten van TWC Dommeldal neem dan contact op met Ronald van der Sanden 06-52078114

Rooise judoka's op dreef in Amsterdam

Ieder jaar gaan Eric Markgraaff en Cor van der Heijden naar Amsterdam waar de jaarlijkse Kodokan Kata cursus gehouden wordt. Voor de eerste keer werd er nu ook een Kata wedstrijd gehouden. Deze wedstrijd past goed in hun voorbereiding op het WK, dat begin oktober te Sardinië gehouden wordt.

Het begon al vroeg op zaterdagochtend en de heren hebben zich de gehele dag gestort op het Koshiki-No-Kata. De aanwijzingen van topleraren, Richard de Bijl en Mas Blonk, hebben er toe bijgedragen dat Eric en Cor ook hier nog vaardiger in werden. In de vroege avond vond de wedstrijd plaats en moesten zij het Kodokan Goshin Jutsu uitvoeren. Het ging er bij de Rooise judoka's vooral om dat zij de spanning van het moeten presteren weer wilden ervaren. Tevens de extra aandachtspunten die zij vanuit Japan hadden meegekregen mo