DeMooiRooiKrant

22 februari 2017

DeMooiRooiKrant 22 februari 2017


Foto:

"Een drukke periode?" vraag ik aan Prins Frits en adjudant Bart. "Dat kan je wel zeggen. Sinds de onthulling hebben we iedere avond iets", vertelt Frits. Wat wil je als je bij 36 Plekkers op verjaardag moet in die periode. Die opdracht kregen de heren van de vereniging mee. Frits: "Vanavond moeten we ook nog naar twee verjaardagen. Het komt niet altijd even goed uit natuurlijk, maar het is erg leuk. Zo leren we iedereen nog beter kennen." Ik ben uitgenodigd bij Prins Frits thuis in de Beelstraat. Het is ruim een week voor Carnaval en de mannen tellen af…

Door: Jeroen van de Sande

Op het moment dat ik bij het prinselijk paar aan tafel zit, zijn de kruitdampen op social media net opgetrokken. Kruitdampen over het kwijtraken van zijn cape. Frits krijgt net iets rodere wangen zodra hij er weer aan denkt. "Die hing hier aan de waslijn om te luchten. Dat is nog wel eens nodig, haha. Iemand had hem meegenomen en dat las ik niet veel later terug op MooiRooi.nl" Inderdaad, MooiRooi kreeg een anonieme tip dat de kleding van de Prins in omloop was. Het hoort bij het spel rondom het prinselijk paar. Elkaar plagen tot Carnaval hoort erbij. "Gisterenavond konden we mijn cape op de kiosk oppikken. Wat oud-Prinsen wachtten ons er op. Natuurlijk met een borreltje erbij", knipoogt de Prins. Ja, het blijft opletten…

Gevraagd voor de eer
Jullie zijn iedere dag bezig sinds 11 november. Waarmee nog meer dan? Bart zijn ogen glinsteren. Als geboren Carnavalsdier waant hij zich in de mooiste attractie van de Efteling. "Cadeaus maken, recepties bezoeken, kijken bij het bouwen van Carnavalswagens, Prinsenzittingen… eigenlijk teveel om op te noemen. Maar het is allemaal 'kei skon'." Het circus begon op 25 mei vorig jaar. Frits: "Eigenlijk de 23e, maar toen had ik geen tijd. Maarten van Hoof belde me op. Of ik dan maar de 25e bij hem op de zaak kon komen. Dat vond ik wel vreemd natuurlijk en er begon wel iets te dagen, maar ik verwachtte dit niet. Toen ik er binnen kwam, zag ik een volle tafel en ik moest aan het hoofd gaan zitten. Toen viel het kwartje." Snel belde hij Suzanne om te overleggen. Het werd een vette 'Ja!' Daarna was Bart het volgende slachtoffer. "Ik was pas om 21.30 uur thuis van mijn werk. Er werd aangebeld en voor ik het wist, duwden ze me in een auto. Plotseling zat ik in een auto met drie vrouwen, helemaal achterin het hoekje van de Ahrend parkeerplaats. Dat was wel een rare gewaarwording, haha."

"Plotseling zat ik in een auto met drie vrouwen, helemaal achterin het hoekje van de Ahrend parkeerplaats"


Trots
Zijn de andere Plekkers trots? "Vanaf dag één, allemaal. We hebben zoveel leuke reacties gehad", kijkt Prins Frits terug. "Een dag na de onthulling zat hier het huis vol en ook bij de receptie was het heel druk. Alle Plekkers zijn geweest. Dat vinden we echt prachtig!" Onder het praten pakt de Prins een sjaal van de kast. "Speciaal gemaakt door de Plekkers. Een mooi gebaar. Die hebben we natuurlijk altijd om." Inderdaad, ook afgelopen zondag hing de sjaal bij de mannen over de schouders. Ze verschenen ten tonele bij de receptie van de jarige Narrekap. Het was zeker niet het enige evenement dat de Prins en adjudant moesten bezoeken. Wat vonden jullie van de Prinsenzittingen? "Ik had verwacht dat het na twee keer wel mooi was geweest, maar het tegendeel is waar", jubelt de Prins nog na. "Het was iedere keer weer geweldig. Echt fantastisch om onze lokale artiesten aan het werk te zien!" Eén avond kregen ze bezoek van de Prinsen uit Boerdonk, Zijtaart en Veghel. Hebben jullie ook naar hen toe gemoeten? "Alleen naar Zijtaart", vertelt de adjudant. "Lang niet overal worden Prinsenzittingen gehouden. Daarom mogen we in Rooi extra trots zijn dat wij dat wel hebben!"

Jagen
Ieder jaar weer proberen zogenaamde jagers te achterhalen wie de nieuwe Prins is. Het gaat daarbij niet om twee of drie personen, maar om tientallen fanaten. "Dat is echt niet normaal. We zijn er achter gekomen hoeveel mensen er mee bezig zijn. Vooral die jonge gasten uit Nijnsel zijn fanatiek", spreekt Bart zijn verbazing uit. Frits springt er in. "Tijdens onze eerste vergadering als Prins en adjudant moesten alle gordijnen dicht. Ik dacht nog 'Doe normaal! Het is maar een vergadering!' maar daar kwam ik op terug. Een paar weken later werd een vergadering in Uden afgelast, omdat er teveel jagers waren. Ook hier in de wijk reden er een paar. Hier wonen veel Plekkers. Ze waren ons dus op het spoor." Bart zocht het gevaar een beetje op door zich onder de jagers te begeven. Daar was niet iedereen even blij mee, maar het zette de jagers wel op het verkeerde been. Bart werd van het lijstje potentiële kandidaten afgestreept. Een week voor de onthulling werden ze toch gesnapt. Bart: "We zaten bij Maarten van Hoof en er waren buiten wel veertig jagers aanwezig. We verzonnen een list. Met lakens over het hoofd rende eerst een paar Polen naar buiten om ze af te leiden. Daarna renden wat mensen de ene kant op en wij de andere kant, uiteraard ook met lakens. We renden vlak voorbij de jagers. "Ze zetten Polen in!" riepen ze. We sprongen in de auto en wat volgde was een vrij wilde achtervolging door Rooi. Uiteindelijk werden we klem gereden aan de Sluitappel. Na wat duwen en trekken werden we dan toch ontmaskerd."


"Uiteindelijk werden we klem gereden aan de Sluitappel"


Komende vrijdagochtend barst het feestgedruis los. Frits en Bart laten het overvolle schema zien. Het ziet er indrukwekkend uit. "De dagen zullen voorbij vliegen", klinkt Frits nu al een beetje teleurgesteld. Hier en daar zitten wat pauzemomentjes in het programma en de Prins en zijn gevolg sluiten iedere avond af bij de scouting. Frits en Bart zien slechts één moeilijkheid in het geheel. "Als het ergens gezellig is en we moeten weer mee met de rest, dan zal dat niet meevallen. Voor een Plekker is dat niet zo 'hendig', haha."

Jaargang 7 • Week 8 • Woensdag 22 februari 2017

Beschilderde doodskist: "Op een creatieve manier verdriet beleven"

Foto: Jos van Nunen

Of het taboe rond de dood nu toeneemt of juist afneemt, daar zijn de geleerden het niet over eens. Duidelijk is wel, dat het aantal rituelen rond de dood aan een opmars bezig is. Door de toenemende integratie door andere culturen, maar ook bij autochtone Nederlanders. Een lijkwade of kartonnen doos in plaats van een kist, hand-voet-of vingerafdrukken op een doodskist, een dodenmasker, een geluidsopname waarin de overledene de bezoekers van zijn uitvaart toespreekt. Zolang het maar respectvol is, is alles toegestaan.

De Rooise Anja Huyberts is daar ook mee bezig, letterlijk én figuurlijk. "De dood is niet eng" zegt ze. "Steeds meer mensen zijn op zoek naar een manier om hun begrafenis tot iets heel persoonlijks te maken. Ook bestaat bij veel nabestaanden de behoefte om op een creatieve manier hun verdriet te beleven."

Een paar heftige gebeurtenissen in de privésfeer zetten haar aan het denken. "Ik heb er maanden mee rondgelopen om dat bijzonder element toe te voegen aan mijn bestaande atelier." Met haar achtergrond als sociaal werker, rouwbegeleider en gecertificeerd tekencoach, kwam ze op het idee om doodskisten te beschilderen. In haar tekenatelier 'ANRIMARO' in de Campus Fioretti toont ze een paar van haar creaties op deksels van doodskisten, die Antwan Kuis haar heeft geschonken zodat ze kon starten. De uitvaartverzorger is er zelf bij en vult haar aan. "Anja benaderde mij met haar idee, en ik stond daar meteen achter. Steeds meer mensen zoeken een uitvaart die anders is dan standaard, en door haar creaties kan ik daarop inspelen met een breder aantal mogelijkheden." Hij toont een beschilderde urn en een geschilderd baarkleed als voorbeeld van de vele mogelijkheden. "Een kinderkistje is natuurlijk ook mogelijk, dat beschilder ik dan in zijn geheel" aldus Anja Huyberts. "In principe kan ik ieder gewenste afbeelding maken, alleen speelt tijdsdruk hierbij ook een rol. Het kan ook bij de overledene thuis, mortuarium of in het Hospice, betrokkenen kunnen naar mijn atelier komen om een kist mee te beschilderen enzovoort. Het is wel zo dat we afbeeldingen die te veel tijd vergen, op een andere manier realiseren. De mogelijkheden kan je met mij bespreken. Uiteraard gebeurt alles heel zorgvuldig, in overleg met de betrokkenen. Ik kan alleen werken vanuit mijn hart."

Al werkt Anja met Antwan samen, ze stelt haar werk ook beschikbaar aan andere begrafenisondernemers. Benieuwd naar haar werk en de mogelijkheden? Op zondag 5 maart houdt Anja Huyberts vanaf 11 uur tot 15 uur een open dag op de Campus Fioretti. Kasteellaan 6 lokaal 6P3 te Sint-Oedenrode.


Persoonlijke leien vinden plek op Knoptoren

Foto: Henri van Hoorn

Persoonlijke leien vinden plek op Knoptoren

Tijdens de afgelopen Winterbraderie en rondom Kerst kwam Stichting Knoptoren met een ludieke actie om geld in te zamelen voor onderhoud van het historische gebouw. Iedereen die wilde, kon een lei persoonlijk maken met een eigen tekst of boodschap. Met de bedoeling om een eigen plekje te krijgen op het dak. Daar werd gretig gebruik van gemaakt. Deze week zijn de leien gelegd.

Een deel van het dak van de Knoptoren heeft namelijk nieuwe dakbedekking gekregen. Een ander deel volgt in een later stadium. In totaal gaat het om een dikke tweehonderd leien van mensen uit Sint-Oedenrode én wijde omgeving. Na tachtig of negentig jaar zijn de leien weer aan vervanging toe. De generatie van de toekomst zal dan verrast worden met boodschappen uit het verleden.

De toiletgroep is inmiddels nagenoeg klaar. Het is een nieuwe aanbouw geworden met daarin twee dames- en twee herentoiletten. Ook is er plek voor een invalidentoilet. De toren is nog steeds gedeeltelijk ingepakt. Dat geven deze foto's mooi weer.


Meierijstad vergadert anders dan voorheen

Meierijstad vergadert anders dan voorheen

De politiek van Meierijstad vergadert op een andere manier dan de fusiegemeenten vorig jaar. Meierijstad werkt volgens het zogeheten BOB-model: beeldvorming, oordeelsvorming, besluitvorming. In dit model, dat door steeds meer gemeenten wordt overgenomen, is aan het begin van de cyclus een informele 'beeldvormende avond' ingelast. Daar kunnen burgers in gesprek met alle gemeenteraadsfracties, en desgewenst later op de avond inspreken over een onderwerp. In de tussenliggende tijd kunnen de politici technische vragen stellen aan ambtenaren. Dat kan gaan over alle gewenste onderwerpen, ook als die niet op de politieke agenda staan.

Met het BOB-model wil de gemeente enerzijds bereiken dat er minder met emotie, en meer doordacht, politieke besluiten worden genomen. Anderzijds worden de burgers als eerste betrokken bij de onderwerpen. Die burgers kunnen overigens ook inspreken bij de oordeelsvormende commissievergadering die later plaatsvindt, maar dan alleen nog op onderwerpen die op de agenda staan. In die vergadering vindt, als het goed is, ook de politieke discussie plaats. De gemeenteraadsvergadering, waar uiteindelijk de besluiten worden genomen, zou met het BOB-model veel sneller dan voorheen kunnen worden doorlopen. Laatstgenoemde twee vergaderingen kunnen desgewenst via de gemeentelijke website door iedereen live (streaming) worden gevolgd.

De uitnodiging voor de presentatie van het BOB-model aan de pers ging overigens pas een kleine 3 uur voor aanvang bij de gemeente de deur uit. Van de 36 genodigden verschenen er uiteindelijk slechts 2.

Op de beeldvormende avond op 16 februari bleek, dat iedereen nog behoorlijk moet wennen aan de nieuwe aanpak. Voorzitter Jan Kees Schwiebbe moest tot vervelens toe de politici verzoeken om eerst hun naam te noemen voordat ze hun verhaal hielden. Daarnaast gingen veel onderwerpen over reeds lopende zaken en over lokale aangelegenheden, waar het gros van de politici nog nooit van gehoord had. Zo stelde Rooienaar Richard de Visser bij de inspraakronde vragen over het "heilloos" onderzoek naar de verplaatsing van de AH naar het De Leijerterrein Niet-Rooienaar Sikko Oegema (PvdA) wilde daar het fijne van weten en De Visser moest de voorgeschiedenis beknopt oprakelen. Toen Oegema te horen kreeg dat het onderzoek al liep, was het voor hem 'einde onderwerp'.

De beantwoording van technische vragen door ambtenaren tijdens de beeldvormende avond had aanmerkelijk minder last van kinderziektes. Dat die vragen tegenwoordig vooraf via de gemeentesite inzichtelijk zijn, is ook een goede stap voorwaarts om de politiek voor de burgers meer transparant te maken. Donderdagavond 23 februari vergadert de commissie Ruimte, Economie en Bedrijfsvoering. Dit is een oordeelsvormende vergadering, en is dus live te volgen via de gemeentesite.

Shoarmakar doorn in het oog voor omwonenden

Foto: Jan Ebbenn

Aan de Postdijk in Sint-Oedenrode staat sinds ongeveer twee weken een oude shoarmakar geparkeerd. Rijkswaterstaat haalde deze van de snelweg en zette de wagen aan de straat die ook gebruik wordt als carpoolplek. Sindsdien is het 'bakbeest' voor de buurt een doorn in het oog.

Inmiddels is de kar aan alle kanten beklad. "Er staat 'zooi' op en dat is het ook!" foetert buurtbewoner dhr. Renders. "De hele kar ligt vol met rotzooi! Wie komt dit opruimen? We hebben al naar de gemeente gebeld en die zegt dat het nog wel even kan duren. Volgens hen is hij nog niet zomaar weg." De gemeente reageerde kort via een persvoorlichter. Er is een ambtenaar over deze kwestie in contact met Rijkswaterstaat, maar bij het per se gaan van deze krant was de ambtenaar niet aanwezig voor commentaar.


Foto: Jan Ebbenn

Café van Ouds in nieuwe handen

Foto: Lisa vd Ven

Café van Ouds is sinds vrijdag in nieuwe handen. Mark van den Akker (40) heeft het koopcontract voor het café getekend. De nieuwe naam van het café is inmiddels ook bekend geworden. Het Kerkpleintje moet middels deze weg nieuw leven worden ingeblazen.

"Die naam hebben mijn dochter van tien en mijn zoontje van acht bedacht, dus dat zat meteen goed!" Mark is van oorsprong timmerman. "Sinds juni vorig jaar ben ik al uitbater van het café. Maar nu is het dus echt van mij. Het is altijd mijn droom geweest om een café te runnen in Sint-Oedenrode. Dat dat er nu van komt is natuurlijk fantastisch.

Het moet hier weer ouderwets gezellig worden. Er moet veel te doen zijn, zoals darten, biljarten en andere activiteiten. Daarnaast gaan we de kroeg een likje verf geven en komt er een scheidingswand in het midden. Het is daarom straks ook mogelijk om hier een feestje te geven in een afgesloten ruimte. Het is de bedoeling dat we na de Carnaval gaan beginnen met het een en ander."

Nadat de meterstanden zijn gecontroleerd en het contract is doorgenomen is het tijd om de handtekeningen te zetten. Martijn de Jong (Café Oud Rooy) verkoopt hiermee het café aan Mark van den Akker. "Vanaf nu is het van mij. We gaan er volle bak voor!" vertelt de nieuwe eigenaar vol enthousiasme.


De eigen krenten uit de pap

Iedereen heeft andere interesses. De één houdt van sport, de ander van historie. Weer een ander luistert graag muziek of duikt met enthousiasme in een spannende roman. Die diversiteit is maar goed ook, want daarom vinden honderden mensen dit weekend de eigen krenten uit de pap bij de 26e Boeken- en Platenbeurs.

Op zaterdagochtend stond er een flinke rij voor de deur van de Odaschool. Toen om 10.00 uur de deuren van het slot gingen, schoten de liefhebbers en verzamelaars als sprinkhanen door het schoolgebouw. Allemaal op zoek naar die ene parel. Zo vlogen de meest interessante platen direct de deur uit en werden de eerste gele plastic zakken tot de rand gevuld met boeken. Tot groot genoegen van de organisatie én van alle aanwezige vrijwilligers, te herkennen aan een gekleurde badge.
Wie het in de gaten houdt, merkt dat het er veel zijn. Vaak ook te herkennen aan een brede glimlach. Een glimlach verkoopt en de bezoekers uit het hele land moeten dat ook merken. Bij de uitgang wordt gevraagd om een enquête in te vullen. Geloof maar dat de service van de vrijwilligers een dikke voldoende scoort. De organisatie is zelf extra content met de inzet van steeds meer jongere vrijwilligers.
Toch is niet alleen het aspect 'vrijwilligers' van hoge kwaliteit. De catering is tot in de puntjes verzorgd, de routing staat netjes aangegeven en overal is ruimte genoeg om te snuffelen tussen de boeken. Hoewel het zaterdagmorgen even echt dringen was. "In sommige gangen kon je je kont amper nog keren", zo schetst een vrijwilliger zijn ervaring. Tevens valt de diversiteit aan boeken en platen op. Over werkelijk alle onderwerpen is wat te vinden. Een gevolg van een jaar lang verzamelen en goed sorteren. De kwaliteit van de boeken is daarom buitengewoon. De Rooise Boeken- en Platenbeurs staat om al deze redenen hoog aangeschreven.
Bij de uitgang zitten Martien Bekkers en André van den Warenburg. Ze vragen netjes aan de vertrekkende gasten waar ze vandaan komen. De meesten wonen uiteraard in Rooi, maar toch wordt de wijde omtrek vertegenwoordigd. Veel Bosschenaren en Eindhovenaren, zelfs boekenwurmen uit België, maar ook uit Deventer en Groningen. Zij komen niet voor niets naar Sint-Oedenrode. Ze vinden er de eigen krenten uit een goedgevulde en zeer smaakvolle pap.

De opbrengst kwam uit op bijna €24.000,- De tweede hoogste opbrengst ooit. Het bezoekersaantal ligt op 1685 personen.

Lynn de Grauw voorleeskampioen

Foto: Jos van Nunen

Robin, Suze, Jip, Jini, Roos. Floris, Lynn en Sophie. Deze acht deelnemers presenteerden zich namens hun groepen in Mariëndael. Allen gebrand om de titel "Rooise Voorleeskampioen" in de wacht te slepen. Ze werden ondersteund door een volle zaal met spandoeken van enthousiaste medeleerlingen.

Lynn de Grauw (groep 7 basisschool Franciscus Boskant) wist op overtuigende wijze de voorleeswedstrijd voor basisschoolleerlingen te winnen. Haar fragment uit "De verschrikkelijke badmeester" van Jozua Douglas boeide de zaal zo dat een van de juryleden opmerkte: "Tijdens de voorbereiding op deze wedstrijd beluisterde ik een fragment dat de schrijver zelf op internet voorleest. Hij had ook jou, Lynn daarvoor kunnen vragen. Jij deed het zeker net zo goed."

De winnares mag Sint-Oedenrode vertegenwoordigen op de regionale wedstrijd in Goirle. Ook mag ze komend jaar in de jury plaatsnemen. De jury was van mening dat de kwaliteit van de voordrachten ieder jaar nog stijgt en dat er door de deelnemers ook nieuwe sfeermakers worden ingebracht zoals passende gebaren en stemverheffingen.

Foto: Jos van Nunen

Theaterkoor zoekt stemmen

Theaterkoor Stem komt voort uit Theaterkoor Rooi dat al jaren aan de weg timmert met allerlei gewaagde en grootse voorstellingen. De deelnemers (ongeveer 40) komen uit Schijndel, Sint-Oedenrode en verschillende omliggende gemeentes. Het koor zoekt stemmen.

Op woensdag 15 maart houdt Theaterkoor Stem een open repetitie. Het koor zoekt de laatste aanvullingen om precies een jaar later te komen tot een splinternieuwe voorstelling met zang, toneel, dans en veel audiovisuele elementen. De titel en het draaiboek staan in de grondverf en de liedkeuzes zijn gemaakt. Met name voor de bas- en sopraanpartij zoekt het koor nog versterking.

Tijdens de open repetitie kunnen belangstellenden zien en horen hoe er wordt geoefend. De locatie is gemeenschapshuis De Brink in Eerde, Sint Antoniusplein 7. Aanvangstijd is 19.45 uur en het duurt tot 22.15 uur. Aanmelden graag voor 11 maart via aanmelden@theaterkoorstem.nl.

Bibliotheek zoekt KennisMakers

Heb je een jarenlange passie die je graag wilt delen met anderen? Ga dan de uitdaging aan om als KennisMaker samen met de bibliotheek anderen te laten delen in jouw kennis. De bibliotheek is bij uitstek een plaats om kennis te delen. Tegelijk biedt de bibliotheek een plaats voor verdieping van die kennis doordat de bibliotheek toegang biedt tot een grote collectie en door de kennis van medewerkers.

De bibliotheek heeft echter niet álle kennis zelf in huis. Het initiatief KennisMakers van de Noord Oost Brabantse Bibliotheken gaat uit van de eigen kennis en passies van mensen met het doel deze te delen, te verdiepen en verder te verspreiden. Een 'KennisMaker' weet veel over een bepaald onderwerp en wil dit graag delen met anderen. Dit kan van alles zijn: van breien tot barokmuziek, van filosofie tot filmpjes maken. Samen met een medewerker van de bibliotheek wordt gekeken of het bijvoorbeeld workshops kunnen zijn, een lezing of misschien wel een excursie. Aanmelden via kennismakers@nobb.nl

Prins én kinderen bezoeken Heikneuters

Foto: Ilse van den Ham

Carnaval komt er bijna aan en dat betekent ook dat het bijna tijd is voor de traditionele optocht. De carnavalsclubs zijn druk bezig met de laatste loodjes aan hun wagen. Prins Frits Pap d'n Urste ging samen met zijn Adjudant Bart afgelopen dinsdagavond op bezoek bij de Heikneuters. Maar niet alleen de Prins kwam een kijkje nemen. Ook de kinderen van verschillende basisscholen hielpen mee met de laatste afwerkingen.

Dinsdag was een groot team van de Heikneuters druk bezig in de stal, waar de wagen wordt gemaakt. Verven, wat kleine details aanbrengen en kijken of alles werkt zoals het zou moeten werken, dat zijn nu de belangrijkste dingen die nog moeten gebeuren.

Foto: Bart van der Heijden
Foto:

De Prins en zijn Adjudant kwamen rond half acht de stal binnen, waar de carnavalsmuziek al lekker hard aan stond. Als beloning voor het harde werken hadden zij een kratje bier en wat snacks meegenomen om even lekker bij te komen. Onder het genot van een pilsje werden Frits en Bart langs de wagen geleid. Met bewondering keken zij naar de resultaten van maandenlang werk aan de wagen.

Eén ding aan de wagen is erg bijzonder. Dat is namelijk één van de koppen op de wagen (zie foto). ''Deze kop is helemaal gemaakt door de jeugd van Nijnsel'', vertelt Carlo van Kessel van de Heikneuters. De carnavalsclub heeft nog meer hulp gehad bij het bouwen. ''Er hebben al kinderen van verschillende scholen aan meegeholpen.''

Dat gebeurde woensdag opnieuw. Toen waren de kinderen van basisschool Sint Anotunius van Padua aan de beurt om mee te helpen. De enthousiaste kids uit groep vijf en zes trokken gelijk een oude schort aan om daarna de loods in te gaan. In de loods kregen zij uitleg over hoe de wagen tot stand is gekomen. Met grote aandacht luisteren de kinderen naar wat hen verteld werd. Zelf waren ze net zo enthousiast als de bouwers van de Heikneuters. De één gaat iedere dag Carnaval vieren omdat ze dansmarieke is en de ander gaat op wintersport. Maar alle kinderen vinden het maken van een carnavalswagen heel erg gaaf.

Jubilerend Skrothupke pakt moi ouwt

Foto: Bart van der Heijden

CV 't Skrothupke viert dit jaar zijn 44 jarig jubileum, dus reden om dit jaar mooi uit te pakken. Natuurlijk wordt dit het gehele seizoen volop gevierd. Zo ook komend weekend tijdens carnaval zullen zij hun beste beentje voortzetten. Met een kleurige wagen + loopgroep wordt er meegedaan aan de Papgatse optocht. Dit jaar heeft 't Skrothupke ook Willemke Pap gemaakt die a.s. zaterdagmiddag zal worden onthult op het Kerkplein.

Maar er wordt vrijdagavond al afgetrapt wanneer wordt deelgenomen aan het Dansmariekesfestijn in Boskant bij de Lepkes. En natuurlijk is er op de dinsdag weer ons traditionele Snertconcert om 12 uur in Oud Rooy. Diverse clubs en kapellen komen op bezoek. Maar het houdt niet op na carnaval, want op 24, 25 en 26 maart staat al weer het Halfvastenspektakel op het programma.

Op de vrijdag 24 maart organiseert Oud Rooy een spetterende avond met DJ Maarten Swinkels en is er deze avond een gastoptreden van niemand minder dan Dave Roelvink.

Op zaterdag 25 maart houdt 't Skrothupke vanaf 18.00 uur zijn receptie in Oud Rooy ivm het 44 jarig bestaan. De uitnodigingen hiervoor zijn reeds verstuurd, dus vele carnavalsvrienden zullen komen feliciteren en dierbare herinneringen met elkaar ophalen.

Op zondag 26 maart is in Oud Rooy weer een kapellenfestival. Rooise en buiten dorpse kapellen zullen de sfeer er weer goed inbrengen. Op deze dag is er van 10.00 tot 15.00 uur op de Markt weer een KOFFERBAK markt. Mensen kunnen zich hiervoor nog inschrijven. Bel na 18.00 uur naar 06 – 52625062 of kijk op de site www.skrothupke.nl

U ziet, er wordt volop uitgepakt bij 't Skrothupke. Wij wensen allen een fijne carnaval en hopen u te zien tijdens deze dagen en/of tijdens ons Halfvastenspektakel.

Warming up voor Carnaval

Al weer voor het 8e jaar op rij vindt tijdens het Papgatse Dans(mariekes)Festijn de warming up plaats voor het mooiste feest op aarde! De ervaring leert dat na deze avond de spiertjes weer los zijn en iedereen helemaal "in the mood" is voor de carnaval.

De organisatie is dankbaar dat alle grote clubs weer aanwezig zijn en hierdoor mede bijdragen aan de bedoeling van deze avond: samen genieten van elkaars mooie en soms hilarische prestaties en de verbroedering niet alleen uitspreken, maar ook daadwerkelijk door je aderen voelen stromen.

Met enkele gastoptredens en de optredens van: CV de Heikneuters, CV den Egelantier, KV de Narrekap, C.C. de Lèpkes, CV 't Skrothupke, Hofdames & Ko en CV de Plekkers allen uit Papgat en de Dansmaries uit Kneutergat kan men weer een gevarieerd programma verwachten. Prins Frits en adjudant Bart hebben in hun "burgerlijke" hoedanigheid alle 7 voorgaande edities meegemaakt en waren uiteraard groot fan van hun Plekkers. Nu eens kijken of het ze lukt om een beetje neutraal te blijven. De groep mensen die zeker neutraal zal zijn, zijn de leden van de jury bestaande uit een delegatie uit "De Heeren Adjudant". Al zullen ze het ook dit jaar weer moeilijk hebben en het lastig vinden om weer veel dames (en enkele heren) teleur te moeten stellen met een plaats beneden de winnaars. Iedereen is vanaf 20.00 uur van harte welkom op vrijdag 24 februari in De Vriendschap om mee te helpen aan een geweldige aftrap voor carnaval 2017..!

Carnavalsfilm 'Alles Mag' weer op tv

In 2013 viel Carnaval in de winter, maar ook in mei. Niet echt natuurlijk, maar voor de opnamen van de film 'Alles Mag'. Wat toen nog niemand wist, was dat de productie veel prijzen zou winnen. Maandag 27 februari komt de film weer op tv.

Uiteindelijk streek het productieteam van de film neer in Sint-Oedenrode. Hier vonden ze een enorme medewerking van meerdere verenigingen met een carnavalshart. De clubs trommelden samen vele tientallen vrijwilligers op die de film mede mogelijk maakten. Daarom zijn er in de film veel bekende gezichten te zien. Ook de Beckart, de Knoptoren en de Eerschotsestraat komen duidelijk in beeld.
In het jaar nadat de film uitkwam gooide 'Alles Mag' internationaal hoge ogen. Zo won het een Emmy Award en kreeg het in Toronto de TIFF Kids Adult Jury Award voor 'Best Live-Action Short Film'.

De film wordt op de 27e vanaf 16.50 uur uitgezonden op NPO3.

Veel entertainment in Olland en Nijnsel

Foto: Jos van Nunen

Nijnsel en Olland stonden afgelopen weekend bol van entertainment. Jong en oud klom op de bühne om dorpsgenoten te vermaken. In Nijnsel gebeurde dat in De Beckart en in Olland werd De Loop'r omgetoverd tot theater.

Het werd een mengeling van dans, klets, zang en andere acts. Weken, soms maanden, van voorbereiding kwamen eindelijk tot uiting. Dat gaf de artiesten een kick en de zalen in de kerkdorpen genoten volop. Kijk voor alle foto's op www.mooirooi.nl

Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Bart vd Heijden
Foto: Bart vd Heijden
Foto: Bart vd Heijden
Foto: Bart vd Heijden
Foto: Bart vd Heijden
Foto: Bart vd Heijden
Foto: Jos van Nunen
Foto: Bart vd Heijden

Jeugdprins Ot wil ook een eigen column

Hoor ik van Prins Frits dat hij deze week geen column mag plaatsen in DeMooiRooiKrant. Ja ik heb veel positieve reacties mogen ontvangen op mijn column, maar het was toch niet de bedoeling dat deze in plaats van de column van Prins Frits zou komen. Daarom wijd ik deze column aan Prins Frits.

Vorige week had ik het in mijn column over volwassenen, in het bijzonder over de volwassenen die begrijpen wat de bedoeling is van het leven, namelijk feesten. Nou Prins Frits hoort zeker bij deze groep volwassenen. Want met Prins Frits op stap betekent feest. Ook al is de carnaval nog niet begonnen ik heb al samen met Prins Frits een hoop avonturen meegemaakt. En onze adjudanten Julian en Bart waren daar ook regelmatig bij. Zoals afgelopen zondag toen we samen in de Prins mobiel naar Lieshout zijn vertrokken waar we voor het op de foto zijn gegaan met een heleboel andere prinsen en adjudanten. Deze foto vult deze week twee pagina's van het Eindhovens Dagblad. Ook zijn we bij elkaar op receptie geweest. Is Prins Frits met mij de uitdaging aangegaan om een fles pap binnen een minuut leeg te drinken. Dat won ik natuurlijk glansrijk, want ik ben natuurlijk in de wieg geleed voor carnaval en Prins Frits zet carnaval alleen maar op z'n kop. En daagde adjudant Julian, Adjudant Bart uit om tien keer achter elkaar zo snel mogelijk Prins Frits te zeggen. Nou da's gewoon niet te doen, moet je maar eens proberen. Prins Ot bekt echt een stuk beter. Dus ja ook hier werd weer duidelijk wie er echt voor carnaval in de wieg is geleed. Maar laten we eerlijk zijn dat pap drinken en niet de juiste naam hebben zijn eigenlijk de enige twee dingen die ik bij Prins Frits heb ontdekt waardoor hij misschien een heel klein bietje minder geschikt zou zijn als Prins van Papgat. Want voor de rest is het de meest toffe Prins die we ons kunnen wensen. Tijdens de receptie van de jeugdraad stopte hij mij en Julian in een campingbedje en deed hij samen met adjudant Bart een vrolijk dansje, en zong een slaapliedje. En kregen wij, van de raad van elf duizend stickers van onszelf. Zodat wij ook kunnen leren hoe het is om te plekken en dat levert ons mooi een hoop snoep op, want ieder keer als Prins Frits een sticker van ons ziet krijgen we een snupke. Eigenlijk vraag ik me wel eens af of Prins Frits niet gewoon kind is gebleven.
Tijdens de kappelenavond heb ik samen met Prins Frits een optreden verzorgd. Prins Frits kan namelijk ook al teksten voor liedjes schrijven. samen hebben we dit lied gezongen onder begeleiding van de Bloasplekkers. Het was maar goed dat die goed hard kunnen bloazen. Geloof dat het wel leuk was om te zien begreep ik van ons mam. Maar vandaag voor jullie dan toch de primeur. Ons lied hebben we ook opgenomen in de studio van Frank van Funky Flavours, een vriend van Prins Frits. Tijdens de carnaval zullen jullie het lied: "Carnaval is een groot feest", regelmatig in de tent en kroegen gaan horen. En met de geweldige remix ervaring van Frank is het zelfs ook echt leuk om naar te luisteren, volgens ons mam. En verder wil ik nog een andere primeur in deze krant vermelden en dat is dat Julian en ik de Buuven hebben uitgenodigd om bij ons op de Prinsenwagen te komen. Ik hoor van de voader van Julian dat ze al jaren bezig zijn om dit bij de grote Prinsenwagen voor elkaar te krijgen. Valt me tegen van Prins Frits maar ook hij heeft nee gezegd tegen de Buuven. Dus heb ik samen met mijn adjudant deze dames uitgenodigd om even mee te rijden met ons tijdens de optocht.

Prins Frits, het is bijna zover ik heb gruwelijk veel zin in de carnaval. We gaan er een groot feest van maken. We blijven plekken en houwen nie op en zetten Papgat op zunne kop, want wij zijn vur carnaval in de wieg geleed.


"When Harry met Lolita"

Op carnavalsdinsdag 28 februari kan iedereen getuige zijn van het feit dat de "ontembaar" geachte Lolita toch nog getemd wordt door Harry Sunnymountain. Om 11.00 onder het portaal van de "Holy Ritachurch" gaat de onecht ceremonie van start en zal blijken of ze toch nog gaat terugkrabbelen.

Haar ouders op de "Dotwood" ranch heeft ze tot wanhoop gedreven. De ene na de andere geschikte huwelijkskandidaat werd na het uittesten bij het grofvuil gezet. Maar toen Harry bij hen op de ranch kwam werken en hij haar regelmatig bedwong met zijn lasso had ze haar evenknie gevonden.

Lolita Adrienne Maryan Dotwood (Rian van Stiphout) en Harry Sunnymountain (Hans Zonnenberg) leven samen met hun onechte familie al maanden naar dit Wild West huwelijk toe en hebben er ontzettend veel zin in om dit samen met heel Papgat te vieren.

Dus kom om 11.00 uur naar de hilarische huwelijksvoltrekking of bezoek de super gezellige receptie vanaf 14.15 uur om dit prachtige koppel te feliciteren en te zien hoe goed cowboys en indianen samen een feestje kunnen bouwen..!

Groothertogbal bij de Gouden Leeuw

Woensdag 1 maart houdtStichting Papgat samen met Paul en Syreeta van der Vleuten het Groothertogbal bij de Gouden Leeuw.

Paul en Syreeta hebben bij de titelveiling op 10 december de titel van Groothertog en Groothertogin van Papgat gekocht en daarmee het recht verworven om een Groothertogbal te organiseren. In overleg met Stichting Papgat is er voor gekozen om dit direct op woensdag na de carnaval te doen.
Tijdens deze avond (aanvang 20:00 uur) zal er door de Stichting Papgat onder alle aanwezigen de titel van Baljuw van Papgat worden verloot. Vorig jaar werd deze titel gewonnen door de fotograaf van DeMooiRooiKrant: Hans van den Wijngaard.

Op deze avond zullen Prins Frits en Adjudant Bart weer als burgers te bewonderen zijn en kan er met hen en ook met elkaar worden teruggeblikt op een aantal fantastische dagen. Stichting Papgat roept leden van de verschillende clubs op om deze avond samen na te praten. Tot dan!

Plekker van het jaar

Zondag 5 februari werd Cindy v Vugt door cv De Plekkers benoemd tot Plekker van het jaar 2017. Met deze titel wordt jaarlijks een lid van de Plekkers bedankt voor het vele werk dat hij of zij voor de club heeft verzet.

Het kon ook niet anders dan dat Cindy met het carnavalsvirus besmet zou zijn. Als dochter van een van de oprichters van de Plekkers was zij van kleins af aan met de carnaval te vinden in het voormalige Jachtrust aan de Eversestraat.

Toen in 1996 bij de Plekkers een kleine bestuurscrisis dreigde omdat er niemand zich geroepen voelde om in het bestuur te gaan besloot Cindy om die plaats in te vullen. Ze was met haar 18 jaar veruit het jongste lid van het bestuur. In 2014 is ze gestopt bij het bestuur ivm haar drukke gezinsleven en ze vond het na 18 jaar wel tijd voor een nieuw gezicht met nieuwe ideeën binnen het bestuur.

Cindy stond in die tijd altijd klaar om het een en ander te regelen. De kindermiddag met de carnaval regelen en de kindermiddag in het voorjaar mee opzetten. De brieven voor onze leden controleren of alles er in stond en zonder spelfouten voordat deze verstuurd werden.

Ook bij vele activiteiten van de Plekkers was en is zij nog actief en steekt zij de handen uit de mouwen. Kortom Cindy heeft deze titel door de loop van al die jaren heen dubbel en dwars verdiend. Vergezeld van een schitterende oorkonde, medaille en een serenade van de "Blaos Plekkers" werd Cindy gehuldigd en bedankt voor het vele werk wat zij jarenlang voor de club heeft verzet.


Optocht Papgat

We reie dur / Wilhelmke Pap Wilhelmke Pap
Dees jaor streeke wellie de prijze op! (St)rijkers
We plakken wit aan zwart zoals Meierij aan stad Femme d'Huez
We hebbe ut zwaar me ons drieje Duo 2x+1=3
Wellie zen oan de race C.V. de Loopgravers
Wellie zen oan de race C.V. de Loopgravers
De mauwende pitspoezen C.V. de Loopgravers
Wij zuuke het beste perd van Rooi De Romeinen
Di slao nerges op CV De Heikneuters
Meierijstadse klinkt vur ginne meter, un echte Rooise is veul beter Samba Rooi
Plekwijven! Fleurige Giebels
Mi d'n urste prins van Meierijstad hi Papgat de touwtjes in handen CV De Heikneuters
We liggen in un deuk De Zutjes
Na een aantal jaar an dun zij, benne wellie er wir bij VC The Dukes of Rooi
Maar Papgat op zun best, blijft ons vertrouwde nest (ver)vreemde vogels
We zun vur Karnaval in de wieg geleed, 't rolt as unne trein Stichting Jeugdcarnaval
Oogje op de Prins Mari Havo
Heel Olland bakt! Buurtvereniging de Pleintrekkers
De mijn(e) werkt CC De Lepkes
Springend door Papgat CC De Lepkes
Mijn Papgat CC De Lepkes
Lepkes op date CC De Lepkes
Blusmutsen Miranda Nouwens & Jan Roijakkers
We hebben nie gedronke, maar we zijn toch gezonke De Bosbouwers
Carnaval is een bonte kermis C.V. De Narrekap
Hoe ouder hoe gekker! Wij zette dur
Gestrand in Papgatland CV D'n Egelantier
We zitten op 't goeie spoor CV De Dorpspinters
Wellie pakke moi ouwt CV 't Skrothupke
Wellie pakke moi ouwt CV 't Skrothupke
Lolita Adrienne Maryan Dotwood & Harry SunnyMountain Thema Bruidspaar 2017
Publiekstrekkers De Plekkers
Sterren mi carnaval, de Hofdames stralen overal De Hofdames
Blijf plekken en houw nie op, want Papgat staat op zunne kop Prins Frits Pap d'n Urste

Jarige Narrekap bouwt een feestje

Foto: Janneke Termeer

Karnavals Vereniging De Narrekap weet wel hoe het een feestje moet bouwen. Zondagmiddag werd dat nog maar eens duidelijk gemaakt tijdens de receptie vanwege het 55-jarig bestaan van de club.

Van 13.00 tot 18.00 uur verwelkomde De Narrekap vele honderden mensen. Van plaatselijke carnavalsclubs en bevriende buitendorpse verenigingen tot Jeugdprins Ot en 'grote' Prins Frits d'n urste met zijn complete gevolg. De toespraken gericht aan het bestuur van De Narrekap waren vertederend en vol lof. 55 Jaar is dan ook niet niks en dat moet goed gevierd worden. Carnaval is door De Narrekap alvast goed ingewijd. Kijk voor meer foto's op www.mooirooi.nl


'Rooienaren vieren Carnaval in eigen dorp'

Volgens een onderzoek van TipMooiRooi vieren de meeste Rooienaren Carnaval in eigen dorp. Dat is goed nieuws voor de plaatselijke cafés. Hoeveel Rooienaren Carnaval vieren kunnen we niet uit het onderzoek halen, maar natuurlijk zijn er ook veel mensen die om allerlei redenen thuis blijven.

Wanneer is het voor de mensen die wel gaan, geslaagd? Die open vraag stelden we ook. Er kwamen verschillende antwoorden op: "Als we met z''n allen veel plezier en lol kunnen maken en iedereen in zijn waarde wordt gelaten." "Als de humor de boventoon voert." Of "Als ik lekker veel muziek heb gemaakt en veel plezier heb gehad met mijn familie, vrienden en vriendinnen."

De mensen die thuisblijven hebben er hun eigen redenen voor. Een greep uit de antwoorden; "Gaat nergens over alleen maar zuipen en de boel vernielen en overlast veroorzaken." "In het verleden teveel gevierd." "Waardeloze skihut muziek" Hoe dan ook, Carnaval gaat komend weekend gevierd worden! Duidelijk is dat de één daar meer plezier aan beleefd dan de ander.
Kijk voor meer statistieken op www.mooirooi.nl


D'n urste opsteker uitgereikt

Twee jaar geleden besloten "De Heeren Adjudant" dat er voor bepaalde personen in ons Papgat een opsteker moest komen. Iets tastbaars waarop de ontvanger trots op mag zijn. Het werd een beeltenis van het logo met daarbij een opstekende duim ontworpen door Jan Bekx.

Meubelmaker/houtsnijkunstenaar Heer Adjudant Theo Meijs ging aan de slag met zijn gutsen en overige snijgereedschap en het ontwerp werd omgezet in een prachtig driedimensionaal kunstwerk, waarvan later een gietmal gemaakt is. Huisschilder Heer Adjudant Berry Markus zorgde voor de afwerking van de duplicaten in de juiste kleur. "D'n Opsteker" die door de ontvanger behouden mag blijven wordt niet zomaar uitgereikt.

Alle Heeren Adjudanten kunnen namen aanbrengen van personen in Papgat die een steuntje in de rug kunnen gebruiken, of bijvoorbeeld een uitdaging aangaan om het carnaval in Papgat op een nog hoger niveau te brengen. De uitreiking vindt eenmaal per jaar plaats tijdens het carnavalsseizoen. Een commissie binnen onze vereniging beoordeeld de binnengekomen namen en komt met een voorstel waarbij de 22 leden de keuze hebben uit enkele kandidaten. De persoon die de meeste stemmen krijgt komt in aanmerking voor de uitreiking van "D'n Opsteker".

Dit jaar is "D'n Opsteker" met een ingelijste oorkonde, ondertekend door 11 Heeren Adjudant, uitgereikt aan Ans Bekx, op een passend moment tijdens het Diner Wollerich.


Wéér 5 dagen lang carnaval in d'n Toeloop!

Vorig jaar is de samenwerking succesvol gebleken, daarom zetten ook dit jaar Café d'n Toel en de Loop'r vijf dagen lang de tent helemaal op z'n kop in d'n Toeloop. Met een grote feestzaal waarin ruimte genoeg is voor alle carnavalsvierders, kapellen, prins met gevolg en alle andere carnavalsgekte gaat dit helemaal goed komen.

Op vrijdag wordt er gestart met de ludieke carnavalsbingo voor jong en oud. De avond wordt gepresenteerd door een knotsgek presentatie-duo. Huis DJ Lolland zorgt voor een gezellig stukje muziek om rustig van start te gaan. Op zaterdag geeft Clown Ronnie Ballonnie met een ruim 2 uur durende show het startsein voor de kindermiddag. Met een interactieve goochelshow, minidisco, ranja en voor alle kinderen de mooiste ballonfiguren wordt het een superfeest om mee te starten! Zaterdagavond start vorstelijk met een prachtig gala, georganiseerd door C.V. de Loopgravers: 'Het Graversgalalalala'. Prins Frits zal genieten van de sfeer, maar ook vijf helden van de carnaval onderscheiden voor hun enorme bijdrage aan hun vereniging. Zoals iedere dag op zondag carnavalsontbijt voor maar € 7,50 p.p. en aansluitend kindermiddag. Na de Rooise optocht lekker opwarmen met een bordje stamppot. Daarna kan gehost worden met Zanger Bas & feest DJ Lolland.

Maandag staat in het teken van Ollandse Glorie met 's ochtends een groot "Prinsheerlijk ontbijt" voor iedereen, aansluitend de optocht van Lolland en de kindermiddag. Ook op dinsdag staat er weer een carnavalsontbijt klaar met aansluitend kindermiddag. Feest DJ Lolland is heel de dag van de partij.

Herken jij de mensen op deze foto? We horen het graag van je. Stuur je antwoord naar redactie@demooirooikrant.nl, bel naar 0413-479322 of loop eens binnen bij ons op kantoor.

Oplossingen week 7:

Op de foto van week 7 staat mijn Opa Johan van Boxmeer. Hij was destijds de Prins Carnaval van carnavalsvereniging De Zotten.
Prins Frits Pap d'n Urste.

Johan van Boxmeer
Wil van Gerwen

Dit is Johan van Boxmeer sr. Prins van carnavalsvereniging De Zotten.
Jos Wijn

Johan van Boxmeer
Jan Willems

De man op de foto is Johan van Boxmeer, Prins van de Zotte. Hij is de opa van Prins Frits dn Uurste.
Een trotse kleindochter

Deze prachtige Prins is de opa van de huidige Prins van Papgat (Prins Frits Pap d'n Urste); Johan van Boxmeer.
Joke Verpoorten


Carnaval was de tijd voor Jan Sonnemans

Foto: Lisa vd Ven

Deze week is het elf jaar geleden dat Jan Sonnemans is overleden. Jan was een echte Carnavalsliefhebber. Die liefde voor Carnaval ging zo ver dat hij er ook over schilderde.

In 2001, Jan was toen al ziek, maakte hij een schilderij van zichzelf. Voor Carnaval had hij een prachtige helm gemaakt van een oude koperketel met daar bovenop een muis en een muizenval. Deze zelfgemaakte helm schilderde hij na. Jan wist zijn carnavalspak altijd te maken van alledaagse dingen, hij kocht niets. Het kunstenaar zijn zat hem echt in het bloed. Dat blijkt ook maar weer uit dit schilderij.

Foto: Lisa vd Ven

Programma informatie

Rooi Actueel

Rooi Actueel met nieuws, actualiteiten, info en trends in korte uitzendingen.

Uitzending: elk heel uur, vlak voor alle andere programma's.


Rondje Rooi

Vanaf donderdag 23 februari zijn de onderwerpen:

  • Wovesto:bouwplannen en consequenties Meierijstad
  • Kwalificatietoernooi Turnen in "De Streepen
  • Sloop rijtje markante huizen Mater Lemmensstraat
  • Rooise finale Nationale Voorleeswedstrijd
  • Samenwerking Natuurorganisaties in Meierijstad
  • Politieke partijen plakken hun affiches
  • Open Rooise Crosslopen bij Fortuna '67
  • WK Snert koken in Groningen met Mari Oerlemans

Uitzendtijden: 00:00 – 03:00 – 06:00 – 09:00 – 12:00 – 15:00 - 18:00 en 21:00 uur.

Serie "Has en Jas" - deel 2.
Deze TV-serie, in Brabants dialect volgen we twee broers die elkaars tegenstelling zijn, hun woordenwisselingen hebben maar samen ook veel lol delen. De onderwerpen die worden getoond, zijn vaak heel herkenbaar.

Elke aflevering wordt uitgezonden meteen na Rondje Rooi.
Uitzending aflevering 2 van 22 tot en met 27 februari

Samenvatting Carnavalsoptocht Papgat

In een ruime samenvatting kunt u kijken naar hoogtepunten uit carnavalesk Papgat. Commentatoren zijn Harry Passier en Frank van den Brand.

Uitzending van maandag 27 februari tot en met zondag 5 maart.

Uitzendtijden: 01:00 – 04:00 – 07:00 – 10:00 – 13:00 – 16:00 - 19:00 en 22:00 uur.

Openingstijden kantoor en telefonische bereikbaarheid

Studio: Laan van Mariëndael 30A bereikbaar voor bestellingen, vragen, meldingen, elke ochtend van 09:00 - 11:30 uur behalve vrijdag. Vrijdag is het kantoor van 13:30 - 16:30 uur open. Tel. 0413-471193
Uitzendkanalen en frequenties
TV Meierij is te ontvangen via KPN kanaal 559.TRINED kanaal 13.
OnsBrabantNet digitaal via kanaal 38, analoog op 792 MHz. Via Ziggo: analoog op 256 MHz en digitaal via mediabox kanaal 36, CI+ kanaal 331. Via Vodafone Thuis: kanaal 712

Sophie Francis in Beatport dance top 100

Dat Sophie Francis flink aan de bak timmert weten we inmiddels wel. Nu haar nieuwe single Without You is verschenen lijkt dat succes zich alleen maar verder te verspreiden.

Zaterdag kwam het nummer binnen op 92 in de Beatport Dance top 100. Op maandag staat zij zelfs op de 44e positie. Tussen nummers van onder andere Armin van Buuren, The Chainsmokers en David Guetta weet Sophie op te vallen. Een knappe prestatie van de 18-jarige Rooise!


20 / 40

21 / 40

Van de pastores?: 'Samen bouwen in vertrouwen.'

Zo luidt de titel van het beleidsplan dat bisschop Mgr. De Korte afgelopen najaar presenteerde. In dit beleidsplan is de vrucht van de rondgang en de kennismaking van onze nieuwe bisschop met zijn bisdom. Direct na zijn installatie in de Bossche St. Jan, op 14 mei 2016, is Mgr. De Korte het bisdom ingetrokken om kennis te maken met de parochies, de pastorale teams, de parochiebesturen en de religieuzen. De weerslag van deze kennismaking vormt het eerste deel van zijn beleidsplan. In de volgende onderdelen bespreekt hij de diverse beleidsterreinen en komt hij met concrete aanbevelingen.

Voortvloeiend uit zijn eigen beleidsplan vraagt onze bisschop dat iedere parochie ook zelf een beleidsplan gaat schrijven. Een beleidsnotitie voor een periode van vier jaar met daarin de visie op het pastoraat, de financiën en de gebouwen. Daarnaast is het de bedoeling dat iedere parochie jaarlijks een pastorale actielijst samenstelt met concrete voornemens voor het komende werkjaar.

Vorige week zijn vertegenwoordigers van de pastorale teams en de besturen van de parochies van ons dekenaat bijeen geweest voor een bezinningsavond rond de bisschoppelijke beleidsnota 'Samen bouwen in vertrouwen'. Op deze avond hebben wij samen de nota van de bisschop besproken en een aanzet gemaakt die moet leiden tot een parochieel beleidsplan. In de periode maart – juni gaan de vier parochie-verbanden in ons dekenaat met dit alles aan de slag. Nog voor de zomervakantie worden de beleidsplannen overhandigd aan de bisschop.

In onze Odaparochie is reeds een begin gemaakt met het voorbereiden van een beleidsplan en een pastoraal actieplan. Pastoraal team, parochiebestuur en de pastorale raad werken hier gezamenlijk aan. Zoals gezegd, voor de komende zomervakantie zal dit beleidsplan gereed zijn. In het nieuwe werkjaar gaan we er mee aan de slag. Samen bouwen in vertrouwen.

Vincent Blom

pastoor-deken

Na carnaval: Vasten in een nieuw jasje

Vroeger was het wel duidelijk wat er van je verwacht werd in de veertigdagentijd. Iedere katholiek kende de spelregels van het vasten. Vandaag de dag moet je voor jezelf bepalen of je vast en zo ja, op wat voor een manier.

De goede gewoonte om in de veertigdagentijd eens wat minder te doen wat betreft eten en drinken, is door de GGD aangegrepen voor hun campagne "Ik pas". Een actie waarbij iedereen wordt uitgedaagd om in deze periode "nee" te zeggen tegen alcohol. Schrijf je in op www.IkPas.nl en ga de uitdaging aan. De gemeente Son en Breugel, die zich actief inzet voor deze campagne, heeft ook mij gevraagd om mee te doen. Ik, op mijn beurt, daag u uit om u ook in te schrijven voor 40 dagen zonder alcohol.

Een stapje terugdoen en een stukje bezinning; het zijn goede ingrediënten voor onze weg naar Pasen.

Diaken Wilchard Cooijmans

Oecumenische initiatieven Veertigdagentijd

De Veertigdagentijd is van oudsher een tijd van inkeer, bezinning en gebed. Daarom zal ook dit jaar weer een vijftal oecumenische avondgebeden worden gehouden door de protestantse gemeente Sint-Oedenrode, Son en Breugel en de Heilige Oda parochie.

Daarnaast worden we, ook als parochianen van de Oda-parochie, door de protestantse gemeente uitgenodigd om ons aan te sluiten bij een aantal andere initiatieven in deze periode.

* Woensdag 8 maart 18.00 uur: sober-maaltijd in de protestantse kerk in Son. Aansluitend aan deze maaltijd, om 19.00 uur, is het eerste oecumenische avondgebed, eveneens in de protestantse kerk.

* Woensdag 15 maart 19.00 uur: oecumenisch avondgebed in de St. Martinuskerk in Sint-Oedenrode.

* Woensdag 22 maart 19.00 uur: avondgebed in de St. Petrus' Bandenkerk in Son.

* Woensdag 29 maart 19.00 uur: avondgebed in de Knoptorenkerk in Sint-Oedenrode.

* Woensdag 5 april 17.00 uur: stiltewandeling vanuit de St. Genovevakerk in Breugel. Aansluitend soep en broodjes in d'n Bauw en om 19.00 uur oecumenisch avondgebed in de Breugelse kerk.

Als u wilt deelnemen aan de sober-maaltijd en/of de stiltewandeling kunt u zich daarvoor opgeven bij ondergetekende (wcooijmans@heiligeodaparochie.nl )

Uiteraard hoeft u zich niet op te geven voor het avondgebed. U bent van harte welkom!

Diaken Wilchard Cooijmans

Afgelopen zaterdag en zondag werd in de Odaschool de 26e boekenbeurs gehouden. Ook na een kwart eeuw blijven de vele vrijwilligers en vrijwilligsters van de Stichting Behoud Martinuskerk enthousiast om dit jaarlijkse evenement te organiseren. Niet alleen in de dagen van de boekenbeurs zijn zij actief, maar het hele jaar door worden er boeken gesorteerd, uitgezocht ect. ect. Veel dank aan het bestuur van de stichting en de vele vrijwilligers en vrijwilligsters.

De Stichting Behoud Martinuskerk is opgericht bij de grote restauratie van de monumentale kerk in het centrum van Sint-Oedenrode. Ook na het voltooien van die restauratie is de stichting actief gebleven. Zo draagt de stichting financieel bij in het onderhoud en het behoud van het kerkgebouw. Mede dankzij de opbrengsten van de boekenbeurs kon afgelopen jaar de verlichting in de St. Martinuskerk vervangen worden. Vandaag de dag kan bijna geen instelling of vereniging meer bestaan zonder sponsoring of opbrengsten uit acties. Vele stichtingen en fondsen zijn actief voor allerlei goede doelen. Voor het goede doel van de instandhouding van de St. Martinuskerk werd ruim vijfentwintig jaar geleden de Stichting Behoud Martinuskerk opgericht. Wij hopen nog lang, in goede samenwerking, samen op te trekken.

Parochiebestuur H. Oda

'Met mijn vriendin bezoek ik regelmatig vieringen in de kerk. Zij komt uit een katholiek gezin waar men geregeld naar de kerk gaat. Toen ik een paar keer mee was geweest, wilde ik kijken of ik gedoopt kon worden. Zo ben ik in contact gekomen met een groepje mensen dat zich ook voorbereidt op zijn doop.'

Voorbereiding
Wanneer u als volwassene erover nadenkt om katholiek te worden, willen wij u daar graag bij begeleiden. De weg van het christen worden, het zogenaamde catechumenaat – dat wil zeggen het inleiden van niet-christenen in de kerk – vraagt een voorbereiding van ruim een jaar. De voorbereiding gebeurt in regionaal verband. Tijdens dit jaar komt u, samen met andere mensen die ook katholiek willen worden, om de paar weken bij elkaar. Tijdens deze bijeenkomsten is er aandacht voor allerlei vragen die met geloven en Kerk te maken hebben. Misschien zijn dit ook uw vragen, maar heeft u andere vragen, dan krijgt u vast en zeker antwoord. 1 maart gaat dit traject weer van start.

Aanmelden
Als u zich wilt aanmelden, dan kunt u contact opnemen met het secretariaat van de parochie; telefonisch 0413-477741 of via secretariaat@heiligeodaparochie.nl
Uitgebreide inhoudelijke informatie over het voorbereidingstraject kunt u vinden op de website van het bisdom; http://www.bisdomdenbosch.nl/Vorming

Pastoraal team parochie Heilige Oda

De voorbereiding op de sacramenten van het huwelijk en de doop gaat wat veranderen. Wat betreft de huwelijksvoorbereiding verandert vooral de vorm. Voorheen kwamen we met de aanstaande echtparen een zaterdag bij elkaar om duidelijk te krijgen wat het betekent als je voor de kerk trouwt. Vanaf nu vindt de voorbereiding plaats op twee avonden door de week. In maart vindt de huwelijksvoorbereiding plaats voor de echtparen die dit jaar gaan trouwen.

De gezinnen met een dopeling brengen we graag in contact met andere jonge gezinnen in onze parochie. Daarom begint de doopvoorbereiding met het bijwonen van een viering voor Peuters en Kleuters. Het hele gezin is daar van harte welkom. Aansluitend vindt met een aantal doopouders samen, onder het genot van een kopje koffie of thee, het doopgesprek plaats. Voor de kinderen is er ondertussen volop gelegenheid om te spelen of lekker op schoot te zitten bij papa of mama. Om de eigen doopviering te bespreken komt de doopheer nog een keer thuis bij het gezin op bezoek.

Wij wensen alle aanstaande echtparen en jonge gezinnen een fijne voorbereiding toe op de sacramenten van huwelijk en doop.

Manon van den Broek

Carnaval en Aswoensdag

Enkele weken geleden vond in de St. Petrus' Banden van Son de Carnavalsmis plaats. Met z'n 'vroege' Carnavalsmis bijt Son jaarlijks het spits af van de vele speciale vieringen die er rond Carnaval worden gehouden. Zaterdag 25 februari wordt in Papgat de Carnavalsmis opgedragen. Deze viering wordt gehouden in de St. Martinuskerk en begint om 16.30 uur. De reguliere avondmis van 18.30 uur komt deze zaterdag te vervallen.

Woensdag 1 maart begint vervolgens de Veertigdaagse voorbereiding op het Paasfeest. Aswoensdag is, na het intensieve feest van Carnaval, een dag van inkeer en bezinning. Een dag ook waarop wij worden gevraagd te vasten en sober te leven. Tijdens de vieringen wordt de as gezegend en het askruisje uitgereikt. Op Aswoensdag zijn er drie vieringen in onze Odaparochie:

18.00 uur St. Genovevakerk - Breugel

19.00 uur St. Martinuskerk - Sint-Oedenrode

19.30 uur St. Petrus' Bandenkerk - Son

1 maart Vieringen Aswoensdag (zie artikel)

8 maart Oecumenisch gebed, protestante kerk Son 19.00 uur

15 maart Oecumenisch gebed, Martinuskerk-Centrum 19.00 uur

22 maart Oecumenisch gebed, Petrus banden' kerk Son 19.00 uur

29 maart Oecumenisch gebed, Knoptoren Sint-Oedenrode 19.00 uur

5 april Oecumenisch gebed, Genovevakerk Breugel 19.00 uur

9 april Passieconcert Roois Kamerkoor, Antoniuskerk Nijnsel

13 mei Viering rondom introductie nieuwe patroonheilige Meierijstad,
Lambertuskerk Veghel, m.m.v. Pelgrimskoor 17.00 uur

8 juni Bijzondere viering m.m.v. Pelgrimskoor, Martinuskerk-Centrum,
tijd nog niet bekend.

Ik nodig u uit om u te verenigen in de strijd tegen armoede, zowel de materiële als de geestelijke. Laat ons samen werken aan vrede en laat ons bruggen bouwen van vriendschap.

Kerkberichten

Sint Genoveva-kerk, Breugel
Do 23/02: 18.15 u: Rozenhoedje, 18.30 u: Eucharistieviering, aansluitend stille aanbidding.
Vr 24/02: 18.15 u: Rozenhoedje, 18.30 u: Eucharistieviering.
Za 25/02: 18.30 u: Eucharistieviering m.m.v. Rob van Stuivenberg. Intentie: Overleden ouders Versantvoort-Swinkels.
Zo 26/02: 9.30 u: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Intentie: Ietje van Dinther-Raeven, Mien vd Kerkhof-Donkers, Hans Rosenberg, Janus Sanders, Mia Donkers-van Heeswijk, Ton Goossens, Hein en Corrie Raaijmann-v Oirschot, overleden ouders Spooren-van der Heijden, Snoeba Eijkenboom, Tiny Rooijakkers.
Di 28/02:18.15 u: Rozenhoedje, 18.30 u: Eucharistieviering.
Wo 01/03: Aswoensdag: 18.00 u: Eucharistieviering met opleggen askruisje.
Do 02/03: 18.15 u: Rozenhoedje, 18.30 u: Eucharistieviering, aansluitend stille aanbidding.
Vr 03/03: 18.15 u: Rozenhoedje, 18.30 u: Eucharistieviering.
Zo 05/03: 9.30 u: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Kinderwoorddienst. Intentie: Ad Versantvoort, Miny v.d. Ven Winkelman, Karel en Elisabeth-Faessen-van Tilburg, Gijs Bouwhuis. 14.00-16.00 uur: Inloopmiddag Den Bauw.

Sint Petrus' Banden, Son
Wo 22/02:
19.00 u: Eucharistieviering
Za 25/02: 18.30 u: Eucharistieviering in Breugel.
Zo 26/02: 11.00 u: Eucharistieviering m.m.v. het Sons Parochiekoor. Intenties: Mia van Hest-Manders (1e jaargetijde), Ed Tielemans, Aleida Hilgerdenaar-Koster, Frans van Beek.
Ma 27/02: 19.00 u: Eucharistieviering.
Wo 01/03: Aswoensdag: 19.30 u: Eucharistieviering m.m.v. het Sons Parochiekoor, Aswijding en
gelegenheid om het Askruisje te ontvangen.
Vr 03/03: Eerste Vrijdag van de maand: 08.30 u: Eucharistieviering.
Za 04/03:Geen Eucharistieviering in Son of in Breugel.

H. Martinus Olland
Za 11/02:
Geen Eucharistieviering.

Protestantse Kerk Knoptoren
Zo 26/02: Dienst in Son, 10.00 u: Predikant Ds. Chr. Mondt, geen kindernevendienst.

Sint Antonius Nijnsel
Zo 26/02: 11.00 u: Eucharistieviering met koor Deo Favente. Intenties: Lucin Bezdigian, Marietje v.d. Heijden- Manders.

Kerkberichten Martinuskerk
Za 25/02:
16.30 u: Carnavalsmis met De Blaosplekkers en de koren Aurora en De Rooi Tulpen. Intenties: Amélie Vasconcelles – van den Broek, Overleden familieleden van de familie van Bree, Henk van Uden vanwege zijn sterfdag, Jan Bekx, Overleden ouders Timmermans – van den Broek, Jan van Rooij en zoontje Marcel. De Viering van 18.30 uur komt te vervallen.
Zo 26/02:
Achtste Zondag door het Jaar, 09.30 u:Eucharistieviering met Het Martinuskoor. Intenties: Nellie van de Pasch – van de Ven, Harry van de Pasch en hun zoontje Henkie, Lucie Claessens – Kikken, Nico van der Horst, Lies van den Brand – Verhoeven.
Op maandag, dinsdag en donderdag is er 's morgens om 09.00 uur een Eucharistieviering in de dagkapel van De Goede Herderkerk.
Woensdag 01 maart 19.00 uur: Aswoensdag: Avondmis met zegening van de As en uitreiken van het Askruisje.
De Viering in de Ritakapel te Boskant komt te vervallen.

Odendael
Zo 26/02:
10.00 u: Woord en communieviering met Odendael koor. Intenties: overleden H. Gottenbos, Marinus Verhagen, afdeling Lavendel.


Bisschop De Korte neemt Roois boek in ontvangst

Bisschop De Korte neemt het boek in ontvangst.

Bisschop De Korte kreeg afgelopen donderdag een bijzonder cadeau. Hij nam het boek 'Rondom Sint-OedenRode' in ontvangst. De presentatie van dit boek over macht, religie en cultuur in de Meierij, werd eind december vorig jaar in Sint-Oedenrode gepresenteerd tijdens een klein symposium. Mgr. De Korte was toen niet in de gelegenheid om bij deze plechtigheid aanwezig te zijn. Deze donderdag werd het boek daarom aangeboden aan de Bossche bisschop in het Bisschophuis aan de Parade in 's-Hertogenbosch.

Namens de redactieraad van het boek, bestaande uit prof. dr. Arnoud-Jan Bijsterveld, dr. Véronique Roelvink en drs. Jac. Biemans en namens de dertien schrijvers bood drs. Richard de Visser het boek aan. Pastoor-deken Vincent Blom was namens de H. Odaparochie getuige van dit moment.

Het boek 'Rondom Sint-OedenRode' beschrijft zo'n 1300 jaar Rooise historie. Centraal door deze geschiedschrijving loopt de heilige Oda, de Schotse Koningsdochter die zich hier aan het einde van de zevende eeuw vestigde. Oda staat aan het begin van de kerstening van de (zuidelijke) Nederlanden. Zij was tijdgenoot van de heilige Willibrord en heeft haar naam gegeven aan gemeente en parochie. De dertien schrijvers, waaronder de in Rooi woonachtige Richard de Visser, beschrijven haar leven, haar sterven, de opkomst van haar verering als heilige en de voor haar gestichte kapittelkerk. Ook de Oda-verering door de jaren heen komt aan bod. Deze verering kende perioden van bloei, neergang en van hernieuwde belangstelling voor deze heilige.

Bisschop De Korte toonde zich zeer belangstellend in de figuur van de heilige Oda, het Odakapittel en de geschiedenis van het kerkelijk leven in de Meierij. Het aangeboden boek vormt een goede bijdrage aan de kennismaking van de bisschop met zijn nieuwe bisdom. Volgende maand is het een jaar geleden dat Mgr. De Korte werd benoemd tot bisschop van 's-Hertogenbosch. En, toeval bestaat niet, op de feestdag van de translatie van de relieken van de heilige Oda, 14 mei, werd hij geïnstalleerd in de Bossche St. Jan. Om nog een andere reden is 14 mei voor Sint-Oedenrode een belangrijke datum: 14 mei 1966 werd Mgr. Bekkers er begraven aan de voet van de Odakapel.

Moeder en zoon onwel; hulpdiensten schieten te hulp

Vanmorgen reden verschillende hulpdiensten op volle snelheid door het Rooise centrum richting de Deken van Erpstraat. Daar waren in één woning twee mensen onwel geworden; een vrouw en haar zoon.

Zij werden direct behandeld door ambulancepersoneel. Ondertussen verrichtte de brandweer een meting, maar er werd niets gevonden. De reden waarom de personen onwel werden, is dan ook nog niet bekend. De man en de vrouw konden na onderzoek weer naar huis.

Jeroen vd Sande

Sint-Oedenrode – Vanmorgen reden verschillende hulpdiensten op volle snelheid door het Rooise centrum richting de Deken van Erpstraat. Daar waren in één woning twee mensen onwel geworden; een vrouw en haar zoon.

Zij werden direct behandeld door ambulancepersoneel. Ondertussen verrichtte de brandweer een meting, maar er werd niets gevonden. De reden waarom de personen onwel werden, is dan ook nog niet bekend. De man en de vrouw konden na onderzoek weer naar huis.

Vorig jaar in de maand juni werd een Rooienaar door twee mannen zwaar mishandeld. Zo werd hij onder andere geslagen, vastgebonden en in een tapijt gewikkeld door een 60-jarige man uit Curaçao en een 78-jarige man uit Amsterdam. Het slachtoffer is een neef van beide daders, die een flinke straf tegemoet kunnen zien.

De man uit Curaçao krijgt 54 maanden celstraf voor diefstal en poging tot afpersing. De 78-jarige Amsterdammer krijgt 200 uur taakstraf en een voorwaardelijke celstraf. Daarnaast moeten de mannen een schadevergoeding betalen.
Het slachtoffer werd opgezocht in zijn huis aan de Johan Frisostraat in Sint-Oedenrode. Het duo probeerde hem af te persen. Ze verlangden een geldsom van 20.000 euro van hem. Het slachtoffer weigerde het bedrag te betalen waar het duo naar eigen zeggen recht op had omdat hun neef dat aan hen verschuldigd zou zijn. Daarop werd de Rooienaar mishandeld.

Herinneringen aan de schooltijd…

Anco met zijn gezin. Foto:

Na zoveel jaar een reünie met de 50-jarigen van Sint-Oedenrode. Wat een fantastisch idee om zo Abraham en Sara te verwelkomen! Een hele tijd is voorbij gegaan in al die jaren en wat zijn je herinneringen na bijna 40 jaar? Veel is natuurlijk al vergeten en vergeven. Het een en ander is toch wel blijven hangen, maar de precieze details zijn meer schimmen en gedachten dan dat het precieze herinneringen zijn. Dus om nu, zo tegen mijn 50ste verjaardag wat op te schrijven is aan de ene kant leuk om die herinneringen naar boven proberen te halen. Maar ook wel een feit dat de tijd vliegt en dat er veel is gebeurd sinds mijn lagere school, de Sint Antonius van Padua school in Nijnsel.

Waar begin je vandaag de dag je zoektocht naar je jeugd? Selfie en pics bestonden niet, dus slechts een enkele foto kunnen vinden van die tijd. Of de klassenfoto's, maar die geven niet echt veel informatie over wat er toen speelde. Wel met wie je speelde. Tussen de middag soms boterhammen eten bij Jeroen Krook en daarna met Playmobil spelen tot het weer tijd was om naar school te gaan. Jeroen had zoveel Playmobil dus we raakten nooit uitgespeeld. En de pindakaas die zij hadden, dat was natuurlijk erg lekker en een herinnering die weer naar boven komt. Waarom? Waarom die herinnering aan pindakaas? Misschien aten wij dat thuis niet. Maar het was wel lekker.

En het was natuurlijk wel fijn om tussen de middag niet naar huis te hoeven fietsen. Twee kilometer en een oudere broer die dan tussen de middag aan het bazen was. Sleutel kinderen omdat "ons mam" werkte in die tijd. Twee kilometer over de Lieshoutseweg. Geen fietspad in die tijd, maar wel veel grote Bavaria vrachtautos. Ik denk wel dat veel ouders in die tijd angstige momenten hebben gehad. Kinderen elke dag op de fiets, vier keer per dag over die weg. Maar wat was het alternatief?
De "Sint Antonius van Padua" maar eens Googlen voor mijn zoektocht naar mijn jeugd. Nu wel handig om eens te kijken of de school er nog hetzelfde uitziet. Gelukkig wel. Het gebouw is nog wat ik me herinner. Grote ramen. Schoolplein waar we 's morgens netjes twee-aan-twee in de rij stonden tot dat we, klas per klas, naar binnen gingen. Spraak er een leraar? Of zongen we iets voordat we naar binnen gingen? Ik weet het niet meer. Maar het schoolplein was wel waar geknikkerd werd (och wat zijn we oud, knikkeren, welk kind doet dat nog?) En wie zingt op het schoolplein nog "1, 2, 3, 4, 5, 6 , 7, zoentje geven, met de suikerpot en een deksel er op. En van je 1, 2, 3"? Super spannend en lekker onschuldig was het. En een mooie herinnering. Grappig dat zulke versjes je bijblijven na al die jaren.
Nog wat vluchtige wolken komen naar boven. Nijverdal schoolkamp in de 6de. De meiden op de bovenverdieping en de jongens beneden. En dan proberen om 's avonds naar boven te gaan. De leraren speelden het spel graag mee. Nog meer herinneringen. Naar de gym in de Beckart lopen. We kregen destijds wel een eigen sportveld naast de school. Het handwerklokaal naast de aula. Mijn god wat waren die kasten toen hoog. Schooluitjes naar Bakkerij Bekkers en de melkfabriek in Rooi. Kijken hoe boter en karnemelk werden gemaakt. Lange tijd een Chinees geweest.
Zijn er dan geen slechte herinnering? Nee. Geen enkele. Ach, er zal zeker gepest zijn maar dat heeft geen sporen achtergelaten. Een prima en fijne tijd daar op de Sint Antonius van Padua. Juffen en meesters van die tijd: hartstikke bedankt. En nu na al die jaren? Middelbare school in Veghel en daarna Hotelschool in Maastricht. Via München, Saoedi-Arabië, Libanon en Roemenië in Marbella (Spanje) terecht gekomen waar ik werk voor een grote hotelketen. Ook alweer vijftien jaar in Spanje met vrouw en twee kinderen. Een prima plek om te werken en te wonen en we zullen nog wel een tijdje langer van Spanje blijven genieten.

Hasta luego en houdoe

Anco de Grebber (voorheen Deckers)


Het Steunpunt Vrijwilligerswerk zoekt vrijwilligers

Het Steunpunt Vrijwilligerswerk van Welzijn De Meierij is steeds op zoek naar vrijwilligers voor uiteenlopende vragen in Schijndel en Sint-Oedenrode. Ook deze keer hebben we enkele interessante vacatures van de vacaturebank voor u uitgelicht.

Belangenbehartiger voor mensen met dementie
Alzheimer Nederland (afdeling regio Den Bosch) is op zoek naar een vrijwilliger die de belangen wil behartigen voor mensen met dementie. Als belangenbehartiger probeer je dementie op de kaart van de gemeente te krijgen en mensen te enthousiasmeren en overtuigen. Daarnaast draag je de standpunten van Alzheimer Nederland uit en ben je gericht op het effect of de uitkomst voor de persoon met dementie en zijn mantelzorger. Alzheimer Nederland biedt je training via workshops en intervisiebijeenkomsten en ondersteuning en begeleiding door het landelijk bureau van Alzheimer Nederland. Werktijden zijn in overleg. (vacaturenummer 12039)

Bestuurslid woonachtig in Nijnsel
Stichting Ommekaar is op zoek naar een bestuurslid in Nijnsel.
Stichting Ommekaar is ontstaan vanuit de diakonie van de Hervormde Gereformeerde kerkgemeenschap en alle Rooms Katholieke parochies van Sint-Oedenrode.
Vanuit elke parochie en Hervormde Gemeente is er een vertegenwoordiger in het bestuur.

De 22 vrijwilligers van de stichting verlenen hand- en spandiensten aan alle inwoners van Sint-Oedenrode als er geen andere hulp is, zoals vervoer naar arts of ziekenhuis, zo nodig met begeleiding, boodschappen, oppassen, kleine klusjes. Het bestuur komt 5 tot 6 keer per jaar bij elkaar. (vacaturenummer 12628)

Voor aanmelding of informatie kunt u contact opnemen met het Steunpunt Vrijwilligerswerk van Welzijn De Meierij; u kunt bellen (073 – 5441400) of mailen (vrijwilligerswerk@welzijndemeierij.nl). Bezoek ook onze website voor alle andere vacatures en activiteiten (www.welzijndemeierij.nl).


Foto: Jos van Nunen

Sint-Oedenrode - De sfeer bij het wilgen knotten, afgelopen zaterdag aan de Boskantseweg, was weer opperbest. In het weiland op de hoek Broekdijk staat een tiental mannen en een vrouw fanatiek te zagen en te knippen aan de wilgen en dat was hard nodig: sommige takken staken wel tien meter boven de boom uit.

Een heerlijke winterklus. Wim de Vrij, voorzitter van de Stichting Roois Landschap die het knotten had georganiseerd, heeft het ook naar zijn zin. "Gelukkig hebben we weer genoeg vrijwilligers op de been weten te krijgen. Dit is een klein project. Vijf van deze ploeg waren er twee weken geleden ook bij, toen we aan de Schietbergweg aan het knotten waren. Anderen vinden het gewoon leuk om incidenteel een half dagje nuttig in de natuur bezig te zijn. Want het mooie is dat dit verder geen verplichtingen schept, je zit er niet aan vast."

Of de verbanddoos er al aan te pas is gekomen? "Nee, nog niet, maar veiligheid is natuurlijk heel belangrijk. Daarom hebben we het fietspad ook afgezet. Bij het knotten zitten de meeste risico's bij het werken met de kettingzaag. Volgend jaar willen we ook subsidie vragen voor cursussen hoe ze daarmee veilig om kunnen gaan."

Foto: Jos van Nunen

Onder de vrijwilligers zijn ook voormalig wethouder Ad van der Heijden en Jos Wijn, die in het verleden heel wat jaren in de gemeenteraad heeft gezeten. De plaagstootjes tussen pers en politiek zijn niet van de lucht. "Ge kunt zo zien wie d'r in de politiek gezeten hebben, die twee die staan steeds te buurten." Na wat lachend tegengas gaat Ad weer aan het werk maar Jos, eenmaal op zijn praatstoel, weet niet van ophouden. Dat wordt hem bijna 'fataal' als Ad een dikke tak omhaalt die Jos op een haar na mist. "Ex-politici staan elkaar naar het leven'' had een mooie kop kunnen zijn. "En nog wel van dezelfde partij!" grapt Jos terug. Maar veiligheid gaat vóór lol en de ogen zijn weer gericht op het knotten. Na afloop worden de takken geruimd en gehakseld, opdat de energie niet verloren gaat. Zo snijdt het snoeimes aan twee kanten.

Klavertje Vier: De rolverdeling

Jolijn van Rooij

Op 17, 18, 22, 24 en 25 maart staat Toneelvereniging Klavertje Vier Nijnsel op de planken van De Beckart Nijnsel met het kluchtige blijspel "De Nonnen Van Navarone". De komende weken voelt DeMooiRooiKrant de spelers aan de tand over hun personages. Deze week Betsie School en Jolijn van Rooij.

Betsie School
Ook dit jaar heb ik weer een mooie rol toegewezen gekregen die ik me eigen mag maken voor de voorstellingen van Klavertje Vier. In het verleden al non gespeeld, nu ben ik bevorderd tot moederoverste.

Er heerst veel onrust in mijn klooster. Ik heb er heel veel, eigenlijk alles, voor over om het klooster te redden van de ondergang en de oneerbiedige praktijken. Gelukkig verlies ik de controle niet, maar gaat het me lukken om het klooster te redden?

Nieuwsgierig of het me gaat lukken? Je bent van harte welkom bij onze voorstellingen!

Betsie School Foto: Lisa vd Ven
Foto: Jos van Nunen


Jolijn van Rooij
Voor mij is het mijn debuut bij Toneelvereniging Klavertje Vier. Wat een gezelligheid iedere repetitie! De gastrol die ik mag spelen is die van Jacqueline; een Gooisch dom blondje dat veel met haar uiterlijk bezig is en een drama Queen kan zijn. Jacqueline is in klooster 'Huize Navarone' op bezoek bij Rutger, de beste vriend van haar man. Niet voor een goed gesprek en een kopje thee. Nee nee, ze is zijn geheime minnares! En dat terwijl haar eigen man toevallig ook in hetzelfde klooster verblijft. Ojeee, als dat maar goed gaat.

Gezellig én nuttig: dagje wilgen knotten

De sfeer bij het wilgen knotten, afgelopen zaterdag aan de Boskantseweg, was weer opperbest. In het weiland op de hoek Broekdijk staat een tiental mannen en een vrouw fanatiek te zagen en te knippen aan de wilgen en dat was hard nodig: sommige takken staken wel tien meter boven de boom uit.

Een heerlijke winterklus. Wim de Vrij, voorzitter van de Stichting Roois Landschap die het knotten had georganiseerd, heeft het ook naar zijn zin. "Gelukkig hebben we weer genoeg vrijwilligers op de been weten te krijgen. Dit is een klein project. Vijf van deze ploeg waren er twee weken geleden ook bij, toen we aan de Schietbergweg aan het knotten waren. Anderen vinden het gewoon leuk om incidenteel een half dagje nuttig in de natuur bezig te zijn. Want het mooie is dat dit verder geen verplichtingen schept, je zit er niet aan vast."

Of de verbanddoos er al aan te pas is gekomen? "Nee, nog niet, maar veiligheid is natuurlijk heel belangrijk. Daarom hebben we het fietspad ook afgezet. Bij het knotten zitten de meeste risico's bij het werken met de kettingzaag. Volgend jaar willen we ook subsidie vragen voor cursussen hoe ze daarmee veilig om kunnen gaan."

Onder de vrijwilligers zijn ook voormalig wethouder Ad van der Heijden en Jos Wijn, die in het verleden heel wat jaren in de gemeenteraad heeft gezeten. De plaagstootjes tussen pers en politiek zijn niet van de lucht. "Ge kunt zo zien wie d'r in de politiek gezeten hebben, die twee die staan steeds te buurten." Na wat lachend tegengas gaat Ad weer aan het werk maar Jos, eenmaal op zijn praatstoel, weet niet van ophouden. Dat wordt hem bijna 'fataal' als Ad een dikke tak omhaalt die Jos op een haar na mist. "Ex-politici staan elkaar naar het leven'' had een mooie kop kunnen zijn. "En nog wel van dezelfde partij!" grapt Jos terug. Maar veiligheid gaat vóór lol en de ogen zijn weer gericht op het knotten. Na afloop worden de takken geruimd en gehakseld, opdat de energie niet verloren gaat. Zo snijdt het snoeimes aan twee kanten.

Vrijwilligersvergoeding en AOW

Vrijwilligersvergoeding en AOW

Wanneer u een uitkering AOW geniet kunt u elk vrijwilligerswerk doen wat u wilt, u heeft hiervoor geen toestemming van het SVB nodig. Dit in tegenstelling tot andere uitkeringen (zoals WAO, WW, bijstand), u heeft dan toestemming nodig van het UWV of de gemeente.

Een eventuele vergoeding komt niet in mindering op uw AOW uitkering.
Of u een vrijwilligersvergoeding krijgt, is volledig afhankelijk van de organisatie waar u werkzaam bent. In de volgende gevallen kan volgens de belastingdienst gesproken worden over een vrijwilligersvergoeding:

• U krijgt alleen vergoedingen voor de werkelijk gemaakte kosten, met een maximum van
€ 150 per maand en € 1.500 per jaar.

• U bent 23 jaar of ouder en u krijgt een vergoeding van maximaal € 4,50 per uur, met een

maximum van € 150 per maand en € 1.500 per jaar. Deze maximumbedragen gelden voor het totaal van de vergoeding voor uw werkzaamheden en de eventuele vergoeding voor de werkelijk gemaakte kosten.

Aftrekposten Inkomstenbelasting
Wanneer u er voor kiest om geen vergoeding te ontvangen voor uw vrijwilligerswerk, dan kunt u de kosten onder voorwaarden als gift aftrekken in uw aangifte Inkomstenbelasting. Om hiervoor in aanmerking te komen heeft u een verklaring nodig van de organisatie waar u vrijwilligerswerk voor uitvoert. Deze organisatie heeft een zogenaamde ANBI-status nodig. In deze verklaring dient opgenomen te zijn dat u afziet van de vrijwilligersvergoeding en dat de organisatie deze vrijwilligersvergoeding als gift ziet.

Heeft u nog vragen? Loop op donderdag tussen 17.00 en 18.00 even binnen op Bastion 1-5. Er is dan een gratis inloopspreekuur voor fiscale vragen. Wij helpen u graag!

Lucy Bax-Koenders RB, fiscaal adviseur bij Bekkers Advies

www.bekkersadvies.nl


KBO naar het Oeteldonks Gemintemuzejum

Op woensdag 15 februari, om 14.00 uur, verzamelden zich een aantal Rooise leden van de KBO in het carnavalsmuseum in Den Bosch. Het Oeteldonks Gemintemuzejum genoemd voor een rondleiding in het museum.

De rondleiding werd gedaan door een van de suppoosten die geheel op eigen wijze alles vertelde over de historie en bijzonderheden van het carnaval. Niet alleen in Oeteldonk (den Bosch) maar ook tot ver over de grens.

Het muzejum heeft een vaste collectie met allerlei soorten maskers, kleding en andere belangrijke waardevolle voorwerpen, zoals een brief van mgr. Bekkers aan de carnavalsvereniging waarin hij zich afmeld. Het was de moeite waard om het Gemintemuzejum te bezoeken. Komende evenementen zijn op 9 maart, 20 april en 8 juni. Lunchpauze concerten en een bezoek gepland aan het museum De Pont in Tilburg.

KBO's brengen bezoek aan sterrenwacht Halley

In de driehoek tussen Heesch, Vinkel en Heeswijk, staat midden tussen de weilanden een bijzonder gebouw. Het is sterrenwacht Halley, die bijna 30 jaar geleden door de Vereniging Sterrenwacht Halley is gebouwd. Op woensdag 15 april hebben de leden van de KBO's Nijnsel en Olland deze sterrenwacht bezocht.

Binnen werden we ontvangen met een kop koffie, Na een lezing over de zon, werd de groep in drieën gesplitst om achtereenvolgens het planetarium en de telescoop te bezoeken. Daarna gingen we buiten naar buiten om met een kijker de zon te observeren. De zon was ons zeer terwille op deze lentedag en scheen volop, waardoor de kennis over het zonnestelsel nog beter tot zijn recht kwam.

Jaarvergadering KBO

Op vrijdag 3 maart houdt de KBO afdeling Sint-Oedenrode zijn jaarvergadering.

Tijdens deze vergadering zal afscheid worden genomen van de bestuursleden Jeanne van de Ven en Henk Geerts. In de uitnodiging aan de leden stond vermeld dat mevrouw Ingrid Lathouwers kandidaat zou zijn. Door omstandigheden in haar werksituatie heeft zij helaas haar kandidatuur moeten intrekken. Het bestuur stelt nu als kandidaten voor het bestuur voor mevrouw Tilly van den Tillaar en de heer Ton Lunenburg.

De vergadering vindt plaats in de grote zaal van Odendael en begint om 14.00 uur.

Zoete melk

'Het laat me volkomen koud,' zei mijn vader 's avonds aan tafel. Het ging over iets op kantoor. Helemaal begrijpen deed ik het niet, maar ik zag dat het niet waar was. Het liet hem niet koud. Als jongste zat ik naast mijn vader aan tafel, heel dichtbij. Ik zie voor me hoe hij zijn grote zakdoek uit zijn zak haalt. Dat had ik al zo vaak meegemaakt. Even later ging het dan mis. 'Laat jij je eten nou maar niet koud worden, papa,' zei mijn moeder.
Het was al te laat. Met gekke gebaren wiste hij met zijn witte zakdoek de zweetdruppels van zijn kale hoofd. Hij rook raar. Met stijve vingers sloeg hij de manchetten van zijn overhemd onhandig om. Ik zag zijn spierwitte armen met de pikzwarte haartjes.
'Zal ik melk pakken?' vroeg ik. 'Nee, jij moet ook verder eten, anders ben je straks weer de enige die nog met een bord vol zit.' Mijn moeder. Wat kan iedereen jokken. Zij wist toch ook best dat niemand vanavond zijn bord leeg kreeg?
Alsof hij dronken was, probeerde mijn vader nog een grapje te maken. En met dubbele tong zei hij tegen mij: 'Dooreten, Puk, anders geen toetje.' Wat kon mij dat toetje nou schelen? 'Laat het alstublieft snel beter gaan,' bad ik.
De anderen zaten gewoon te prakken of schepten nog wat uit de schaal. 'Lekker, mama,' zei mijn grote broer. Hij keek alleen maar naar zijn bord andijvie. 'Zal ik toch maar melk gaan halen?' 'Ja, en doe er twee eetlepels suiker in en maak de melk een beetje warm.' Ja, dat wist ik wel. Ik rende al naar de keuken en vulde een beker met melk, die ik vervolgens in de melkkoker kieperde. Daarna deed ik een hele berg suiker in de beker en goot de melk er voorzichtig op.
Toen ik ermee binnenkwam, stond mijn moeder naast mijn vader en at er niemand meer. 'Hier, drink op.' Mijn vader duwde de beker weg. Hij zat onderuit gezakt op zijn stoel. Het zag er eng uit. 'Ko, drink.' Met een hoop geknoei wist mijn moeder het klaar te spelen dat hij alles opdronk. Mijn vader rilde. Mijn moeder pakte haar vest en legde het om zijn bezwete schouders. Dat wilde hij niet, maar toen hij korte tijd later klappertandde van de kou, trok hij het dichter om zich heen.
Zwijgend ruimden we met elkaar de tafel af en begonnen aan de afwas. Mijn vader ging zich met veel bombarie in de badkamer staan wassen. Mijn moeder schudde ondertussen het kussen in zijn stoel naast de kachel op. 'Suiker is afschuwelijk,' had ik haar laatst tegen een tante horen zeggen. Dat jokte ze niet.

De volgende morgen was mijn vader weer gewoon papa. Ik had geen oog dichtgedaan. Mijn zus zei dat dat niet waar was. 'Je droomde, je lag helemaal te stuiteren. Pas toen ik een hand op je rug legde, werd je rustig.' Ja, ik wist het weer: ik raakte bedolven onder een lawine van reuzensuikerkorrels.

Voor ik naar school ging, legde ik naast de boterhammen in het lunchtrommeltje van mijn vader een zuurtje en een briefje: 'Voor als u het weer warm of koud krijgt.'
Ik wist niet waar het mee was begonnen: kou of warmte. Papa zou het wel begrijpen.

Emmy van Haastrecht
Reageren? schrijvers@impesant.nl


Grote waardering voor concert 'Luister naar mijn lied'

Foto: Cor van Oorschot

Hoe dichter bij de aanvangstijd, hoe drukker het werd bij de kassa. De programmablaadjes raakten op en overal vandaan werden nog extra stoelen bijgezet. Naast de vaste bezoekers van deze Kasteelconcerten, zangers uit Rooise koren en 'eigen mensen' van de deelnemers zag ik vocalisten en zangliefhebbers uit de hele Meierijstad en daarbuiten. Dit was een concert waar men zich op verheugd had, hoorde ik mensen zeggen. Kasteel Henkenshage blijft een gewilde locatie. De ietwat onhandige setting, de weinig resonerende akoestiek en minimale verlichting, nemen mensen graag voor lief omdat de sfeer daar zo fijn en ongedwongen is.

Door: Mattie De Schepper

Talent, scholing en passie
Genre, passie, streven en groei van talent worden vaak bepaald door milieu en door wat aangereikt wordt door educatie. De vocalisten bij dit concert - geschoolde amateurzangers, zangdocenten en professionele instrumentalisten - delen bij de liefde voor 'het Lied' ook passie en toewijding. Heel wat uurtjes aan scholing en oefentijd zijn aan het resultaat dat we hoorden, voorafgegaan.

Vocalisten en pianisten voerden werk uit van: Pergolesi -Purcell - Mozart - Schubert - Schumann Brahms e.a. Foto: Cor van Oorschot

Afwisselende samenstelling
Het openingslied door het Ollands gelegenheidskwartet met Wikkie Vis, Annelies Rooijackers, Will van de Broek en Lucas Vis klonk vol, kleurrijk en uitnodigend. Na de pauze, in oude gezangen over verloren liefdes, raakten zij menig gevoelige snaar. De alt Toos Siertsema, die er van alle deelnemers veruit de meeste zangjaren op heeft zitten, weet zich nog steeds gezegend met een fraaie solostem. Ze ontroerde en dwong groot respect af. In het sololied door Will van den Broek, begeleid door zijn echtgenote Hannah Bogma werden we subtiel herinnerd aan onze eigen vergankelijkheid.

Hanneke van der Velden en Annelies Rooijackers, voor het eerst samen in duet, voerden ons mee in elkaar ontmoetende, elkaar uitdagende melodielijnen en timbres.

Het solo optreden van Kitty van Eijk oogstte volop lof en liet horen wat door goede scholing kan bereikt worden. 'So wahr die Sonne scheinet' werd harmonieus, puur en liefdevol bewaarheid door het echtpaar Wikky en Lucas Vis. De nog jonge Daphne van Zundert verraste met een mooi eigentijdse song. Van wie ze haar talent erfde, hoorden we in het daaropvolgend, door haar moeder Maria Appünn, gezongen lied.

Nol Ardts en gezellen, maakten diepe indruk. Dochters Elianne en Rosalie verklankten in duetten en in lied met cello-omspeling door Elianne hun verbondenheid. 't Zit hier echt in de familie'! De slotliederen waarin ook het ouderpaar Nol en Louise, vriend Berend Stumphius en Maria Appünn het sextet completeerden lieten ons met een heerlijk gevoel huiswaarts gaan.

Groot compliment en dank
Het succes van en de tevredenheid over een concert staat of valt met wat de zangers maar zeker ook met wat de begeleidende pianisten te bieden hebben.

Kiny Wenstedt-Hinlopen, Hannah Bogman, Han de Jong en Ruud Bouman toonden zich uitstekende, vertrouwen-gevende, uiterst consciëntieuze zangbegeleiders. De organisatoren kunnen zich gelukkig prijzen met een zo groot publiek dat het hele concert één en al oor bleef en zich uitte in dankbaarheid en waardering.


Win shoppen in Winkelcentrum Eindhoven

Win shoppen in Winkelcentrum Eindhoven

Speel van 13 februari tot en met 12 maart 2017 mee op de speelautomaten en win waardecheques van Winkelcentrum Heuvel ter waarde van € 75,-! U ontvangt dan tevens een actielot waarmee u tijdens de winnaarsavond kans maakt op één van de twee waardecheques van € 500,- of de hoofdprijs: een waardecheque van maar liefst € 1.500,-! welke wij uitreiken op dinsdag 14 maart 2017 tijdens onze speciale winnaarsavond.

Winkelcentrum Heuvel
Een dagje winkelen in Eindhoven begint op de Heuvel. In het hart van dé technology- en designstad vindt u het grootste overdekte winkelcentrum van Eindhoven, Heuvel Eindhoven. Uitstekend bereikbaar met openbaar vervoer en met een ruime luxe parkeergelegenheid direct onder het winkelcentrum. Met meer dan 80 fashion en lifestyle winkels, restaurants en ruimte voor entertainment vindt u altijd wat u zoekt in de Heuvel.

Hoe kunt u deze prachtige prijs winnen?
De Mystery Jackpot valt willekeurig als extra prijs op één van de speelautomaten en is onafhankelijk van inworp of winnende combinatie. Waardecheques zijn alleen in te wisselen bij de deelnemende winkels van Winkelcentrum Heuvel. Gaat u shoppen in Winkelcentrum Heuvel?

Over Holland Casino
Holland Casino brengt het spannendste spel, altijd gastvrij en betrokken. Jaarlijks bezoeken circa 5,8 miljoen gasten één van de veertien vestigingen van Holland Casino. Een uniek aanbod van spel in een veilige en betrouwbare omgeving staat centraal. Holland Casino is wereldwijd toonaangevend op het gebied van veilig en verantwoord spelen. In samenwerking met verslavingszorg heeft Holland Casino het Preventiebeleid Kansspelen ontwikkeld. Het kansspelaanbod van Holland Casino staat onder extern toezicht van het NMi en de Kansspelautoriteit.


Groentekraam op de markt op maandag

Wanneer je door de Borchgrave loopt, van de Kerkstraat naar het Kerkplein, zie je steeds meer winkels die leeg staan. Er is wel van alles in geprobeerd maar op de één of andere manier valt het niet mee om in Rooi een winkel te beginnen.

Het meest logische in Rooi zou zijn dat er een viswinkeltje komt. Er is grote vraag naar en als ik dan zie hoe het viswinkeltje in Oirschot loopt, dan kun je wel stellen dat dat daar een groot succes is.

In Best hebben ze ook geen viswinkel en daar wordt hij ook gemist, dat hoor ik van Bestse mensen. Logisch dus dat er met regelmaat een viskraam op de Rooise markt staat. Dat heeft absoluut een meerwaarde.

Op de markt vrijdags staan ook een paar echte Rooise groenteboeren, prima, zij maken gebruik van de mogelijkheid om daar, weliswaar tegen betaling, te gaan staan tijdens de reguliere markt. Ook deze mensen proberen de kost te verdienen, evenals Nico, de groenteman in de Borchgrave. Deze betaalt veel huur en is afhankelijk van de "gunwaarde"van de Rooise mensen. Velen klagen over de leegstand van de diverse Rooise winkels.

Ook Nico ziet zijn buren één voor één sneuvelen en moet zelf toch ook wel eens denken: "Ga ik het wel redden..?"

Wat ik dan onbegrijpelijk vind is dat er een ambtenaar toestemming geeft aan een groenteman van buiten Rooi, om zijn groente-waar uit te stallen op de Rooise markt op een maandag.

Rupsje nooitgenoeg: mer vur geld kunde d´n duvel laote danse.


Noodopvang vluchtelingen sluit definitief de deuren

De noodopvang voor vluchtelingen op het voormalige ziekenhuisterrein Bernhoven gaat per 1 maart dit jaar definitief dicht. Het COA (Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers) levert de gehuurde ruimte terug aan de eigenaar: Ontwikkelingscombinatie Bernhoven.

Vanwege de grote toename van het aantal vluchtelingen dat asiel aanvroeg, besloot de toenmalige gemeente Veghel eind 2015 groen licht te geven voor de komst van een tijdelijke noodopvang voor maximaal 300 vluchtelingen. Een deel van het voormalige ziekenhuis Bernhoven werd hiervoor geschikt gemaakt. Toen de noodopvang in juli 2016 klaar was, was het aantal vluchtelingen dat asiel aanvroeg dusdanig terug gelopen dat het COA besloot de opvang 'tot nader order' niet in gebruik te nemen.

De noodopvang was tot 1 mei dit jaar beschikbaar. Het COA heeft nu aangegeven deze niet meer in gebruik te nemen en de gehuurde ruimten per 1 maart terug te leveren aan de Ontwikkelingscombinatie Bernhoven (BrabantWonen en AM). Vanaf deze datum neemt Gapph het leegstandsbeheer van het gehele complex weer voor haar rekening. Rond de ingebruikname van de noodopvang was een overlegcommissie met onder meer omwonenden en instellingen actief. De gemeente en het COA is deze commissie zeer erkentelijk voor de geleverde inzet.

Eerder lagen er, naast de bouw van vrijstaande woningen en tweekappers, plannen voor onder meer de bouw van een woonzorgcentrum en de vestiging van een polikliniek op het terrein van het voormalige ziekenhuis. Deze plannen betroffen alleen het binnengebied en zijn inmiddels van de baan. De Ontwikkelingscombinatie onderzoekt nu samen met de gemeente wat een goede nieuwe invulling zou kunnen zijn voor het binnenterrein. Naar verwachting komt hierover in het voorjaar meer duidelijkheid. Aan de buitenzijde van de voormalige ziekenhuislocatie – langs de Burgemeester de Kuijperlaan en de Gasthuisstraat – blijft vooralsnog de bouw van vrijstaande woningen en tweekappers gepland.

Aanzienlijke aanpassingen ozb Meierijstad

Foto: Jos van Nunen

In Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel golden aanzienlijke verschillen in ozb-tarieven. In het coalitieakkoord is vastgelegd dat die tarieven gelijkgetrokken gaan worden, wat in een fusiegemeente overigens ook wettelijk verplicht is.

Voor sommige bedrijven en woningbezitters betekent dat een verhoging van de ozb, voor andere een verlaging. Dat laatste is het geval in Sint-Oedenrode: bedrijfsgebouwen 6 procent minder, woningen 7 ½ procent. In Veghel stijgt de ozb voor bedrijfsgebouwen echter, met maar liefst 10%.

"De andere kant is dat zij jarenlang hebben kunnen profiteren van een laag ozb-tarief" relativeert de gemeente. Particuliere woningbezitters in Veghel betalen ook meer, maar zijn aanmerkelijk beter af: 1,2 procent verhoging. In Schijndel betalen eigen woningbezitters 1,7 procent minder ozb.

In het coalitieakkoord is eveneens vastgelegd dat Meierijstad niet rijker wil worden, maar ook niet armer. Om dat te bereiken moet de totale ozb opbrengst 2017 van Meierijstad gelijk zijn aan de hoogte van de totale ozb opbrengst 2016 van de voormalige fusiegemeenten (17,4 miljoen euro).

In de praktijk is de verhoging maximaal 100 euro bij een woz-waarde van 500.000 euro. Bij een woz-waarde van 20 miljoen euro kan dit oplopen tot circa 4000 euro. In Sint-Oedenrode betekent dit dat een bedrijf met een woz-waarde van 500.000 euro circa 60 euro minder gaat betalen, bij een woz-waarde van 20 miljoen zelfs zo'n 2400 euro minder. Opmerkelijk genoeg vermeldt de gemeentelijke homepagina uitsluitend de gevolgen voor de bedrijfsgebouwen, en niet voor de burgers. Formeel moet de gemeenteraad nog een besluit nemen over de aanpassingen.

Wereldhapjesdag voor NLdoet

NLdoet is het grootste vrijwilligersevenement in Nederland; dit jaar vindt het plaats op vrijdag 10 en zaterdag 11 maart. In Schijndel en Sint-Oedenrode hebben Open Coffee het Groene Woud, Kindervakantieweek, Fairtrade Meierijstad, Welzijn De Meierij en de locaties Damiaancentrum en 't Spectrum de handen ineengeslagen. Zij gaan op deze twee dagen 'Wereldhapjesdag' houden.

Tijdens deze dagen worden namelijk originele wereldhapjes (recepten van nieuwe inwoners van Schijndel of Sint-Oedenrode) gezamenlijk gemaakt tot een smakelijk buffet, waar we natuurlijk van gaan proeven. De ingrediënten worden zoveel mogelijk, zo niet allemaal, Fairtrade ingekocht en gebruikt. Kinderen zijn ook welkom om een hapje te komen maken.

We nodigen hierbij mensen uit om op 10 of 11 maart te komen helpen, kennis te maken met elkaar, samen te koken en samen te eten. We hebben mensen nodig die de weg in de keuken weten en alles in goede banen kunnen leiden, de tafel dekken, een kinderactiviteit (bijv. versieren van cupcakes) organiseren en nog veel meer. Heeft u interesse om u voor een of voor beide dagen als vrijwilliger in te zetten, dan horen wij graag van u. Om te weten wie aanwezig is, is het aan te raden u vooraf (voor 3 maart) aan te melden: dit kan via mail op opencoffee.hetgroenewoud@gmail.com onder vermelding van uw naam, adresgegevens, telefoon, wie u evt. meeneemt (kinderen + leeftijd) en de locatie Damiaancentrum Sint-Oedenrode en/of cultureel centrum 't Spectrum Schijndel. De ontvangst is op beide dagen om 14.30 uur, we gaan aan tafel rond 17.30 uur, na het eten ruimen we gezamenlijk op. Deelname aan de Wereldhapjesdag is gratis met dank aan het Oranje Fonds.

Aanmelden kan ook via de administratie van Welzijn De Meierij, Steeg 9 in Schijndel, of telefonisch via 073-5441400. Graag voor 3 maart i.v.m. het inkopen van ingrediënten.

Raadslid schrijft campagne-handboek

'Bijvoorbeeld Hart' is de titel van het compacte handboek over campagnes voor lokale verkiezingen. Gemeenteraadslid Laurens van Voorst van de lokale partij 'Hart voor Schijndel' informeert daarin campagneleiders, partijbestuurders en fractieleden over de promotie en voorbereidingen voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018.

Meer dan ooit moeten politieke partijen stevig aan de bak om succes te boeken bij verkiezingen, aldus de auteur. Kiezers zijn wispelturiger geworden en traditionele communicatiemiddelen verliezen hun kracht en maken plaats voor nieuwe kanalen – kanalen die voor campagnevoerders soms nog onbekend zijn.

Van Voorst leidde de campagne van 'Hart' bij de in 2017 gehouden herindelingsverkiezing van de nieuwe gemeente Meierijstad. De partij haalde in de voormalige gemeente Schijndel 25 procent van de stemmen. In 'Bijvoorbeeld Hart' presenteert hij de gevoerde campagne en wat er goed en mis ging. Aan bod komen het belang van een stevig ideologisch fundament van de partij, het profiel van de gewenste kiezer, het campagneplan en de middelen uit dat plan. Zoals onder meer sociale media, verkiezingsdebatten en de deelname aan markten. Verder gaat het handzame boekje in op de permanente campagne, politieke tegenstanders, het vaststellen van de kandidatenlijst en de communicatie tijdens een crisis.

'Bijvoorbeeld Hart' wordt op maandag 6 maart om 16.00 uur ten doop gehouden tijdens een behoorlijk informele bijeenkomst in eetcafé Jansen & Jansen, Markt 23 in Schijndel. Vooraf aanmelden is gewenst: info@sprinkels.nl.

Jos van Nunen

Meierijstad - 'Bijvoorbeeld Hart' is de titel van het compacte handboek over campagnes voor lokale verkiezingen. Gemeenteraadslid Laurens van Voorst van de lokale partij 'Hart voor Schijndel' informeert daarin campagneleiders, partijbestuurders en fractieleden over de promotie en voorbereidingen voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018.

Meer dan ooit moeten politieke partijen stevig aan de bak om succes te boeken bij verkiezingen, aldus de auteur. Kiezers zijn wispelturiger geworden en traditionele communicatiemiddelen verliezen hun kracht en maken plaats voor nieuwe kanalen – kanalen die voor campagnevoerders soms nog onbekend zijn.

Van Voorst leidde de campagne van 'Hart' bij de in 2017 gehouden herindelingsverkiezing van de nieuwe gemeente Meierijstad. De partij haalde in de voormalige gemeente Schijndel 25 procent van de stemmen. In 'Bijvoorbeeld Hart' presenteert hij de gevoerde campagne en wat er goed en mis ging. Aan bod komen het belang van een stevig ideologisch fundament van de partij, het profiel van de gewenste kiezer, het campagneplan en de middelen uit dat plan. Zoals onder meer sociale media, verkiezingsdebatten en de deelname aan markten. Verder gaat het handzame boekje in op de permanente campagne, politieke tegenstanders, het vaststellen van de kandidatenlijst en de communicatie tijdens een crisis.

'Bijvoorbeeld Hart' wordt op maandag 6 maart om 16.00 uur ten doop gehouden tijdens een behoorlijk informele bijeenkomst in eetcafé Jansen & Jansen, Markt 23 in Schijndel. Vooraf aanmelden is gewenst: info@sprinkels.nl.

Wie wordt d'n urste prins van Meierijstad (Papstad)

Afgelopen zondag is er een extra tip geweest op onze facebookpagina Urste prins van Meierijstad.

Vandaag de laatste tip in DeMooiRooiKrant, en als je deze krant goed leest kun je er nog meer tips uithalen over wie d'n urste prins van Meierijstad (Papstad) wordt. As zondag tijdens de optocht zal onze hoogheid Prins Frits Pap d'n Urste en zijn adjudant Bart, d'n urste prins van Meierijstad (Papstad) onthullen.

Onze elfde tip is deze keer een foto:

Heb je een idee, stuur dan de oplossing naar DeMooiRooiKrant. Je kunt slechts 1 oplossing opsturen. Degene die het als eerste goed heeft geraden wordt rijkelijk beloond.

Oproep Seniorenraad voor panelleden

De Seniorenraad Meierijstad doet een oproep aan senioren om zich aan te melden als lid voor hun opiniepanel. De oproep geldt niet alleen voor leden van KBO's, maar ook voor andere senioren.

De doelstelling van de Seniorenraad Meierijstad is het behartigen van de collectieve belangen van alle senioren in de gemeente Meierijstad op het gebied van zorg, dienstverlening, wonen, zelfstandigheid, maatschappelijke integratie, participatie, welzijn en veiligheid. Hun primaire taak is het geven van adviezen in de voorbereiding en uitvoering van het seniorenbeleid van de gemeente en relevante instellingen of organisaties. Bij een vraag van de gemeente of een zorginstelling wil de Seniorenraad graag weten hoe de inwoners van Meierijstad daarover denken. Omdat ze nog geen eigen website hebben wordt voorlopig de website www.seniorenraadschijndel.nl gebruikt.

Lourdesbedevaart met bisdom

Traditiegetrouw organiseert ook dit najaar Stichting Lourdeswerk Schijndel, Sint Oedenrode e.o. een bedevaart naar Lourdes met de trein. VNB uit Den Bosch is de reisorganisatie.

Bedevaartprogramma
Voor deze bedevaart is een evenwichtig en gevarieerd programma samengesteld. Tijdens uw verblijf in Lourdes bezoekt u het Heiligdom, kunt u deelnemen aan diverse plechtigheden zoals de indrukwekkende Lichtprocessie en de Sacramentsprocessie. Naast de opening- en slotviering staan er de grote of kleine Kruisweg, een boeteviering en een viering met Handoplegging op het programma.
Pastor van Beurden en diaken van der Heijden zullen de geestelijke begeleiding voor hun rekening nemen. Hoofdaalmoezenier bij deze reis is Pastoor Blom. Deze reis is ook toegankelijk voor hen die ziek zijn of een beperking hebben.

Staat de juiste waarde op uw WOZ-beschikking?

De meeste van u zullen het jaarlijkse aanslagbiljet gemeentelijke heffingen (ozb) in de brievenbus hebben ontvangen. Op dit aanslagbiljet is ook de WOZ-beschikking opgenomen. Voor het jaar 2017 wordt uitgegaan van een waardepeildatum van 1 januari 2016. U kunt daarbij een specificatie van de WOZ-waarde opvragen bij de gemeente.

WOZ-waarde niet alleen van belang voor de gemeentelijke heffingen
De WOZ-waarde is niet alleen bepalend voor de hoogte van de gemeentelijke heffingen. Ook heeft de WOZ-waarde invloed op de aangiften inkomstenbelasting en de erfbelasting.

Belang voor de inkomstenbelasting
Gaat het om een woning die fiscaal is aangemerkt als uw eigen woning, dan bepaalt de WOZ-waarde het eigenwoningforfait dat u moet opnemen in uw aangifte inkomstenbelasting. Bewoont u een woning die tot uw ondernemingsvermogen behoort, dan moet u bij de bepaling van uw winst rekening houden met een privé-onttrekking. Ook deze onttrekking wordt becijferd aan de hand van de WOZ-waarde van de woning.

Als u een tweede woning heeft die behoort tot het vermogen in Box 3 dan wordt de WOZ-waarde van de woning als uitgangspunt genomen voor de waardebepaling. Daarbij wordt overigens nog wel extra rekening gehouden met de verhuurde staat van deze woning.

Belang voor de schenk- en erfbelasting
De waarde van onroerende zaken die als woning in gebruik zijn, wordt bij schenking of vererving gesteld op de WOZ-waarde die is vastgesteld voor het jaar waarin de verkrijging plaatsvindt. Op verzoek kan echter ook worden aangesloten bij de WOZ-waarde die geldt voor het jaar na het jaar van verkrijging.

Als u het niet eens bent met de waardebepaling van uw woning of bedrijfspand, dan kunt u tot zes weken na dagtekening van het aanslagbiljet gemeentelijke heffingen bezwaar maken tegen de WOZ-beschikking. Wilt u dat graag door ons laten doen, neem dan contact op met Van de Ven Accountants | Adviseurs, te bereiken via 0413-491111, e-mail: info@vdven.nl, of loop gewoon even binnen op werkdagen tussen 08.30 uur en 17.00 uur.


"Amerika is meer dan het land van 9/11 en Trump"

Mia van de Ven is inmiddels 79 jaar en woont al weer 38 jaar in New York. The city that never sleeps. "Dat is waar hoor, maar nadat ik een tijd in het centrum van Manhattan heb gewoond, wilde ik toch wat meer ruimte. Dat ben je gewend vanuit Rooi hé. Ik ben toen in een buitenwijk gaan wonen en dat bevalt me nog steeds prima."

Mia vertrok 38 jaar geleden naar de grote stad. Toch is zij het Rooise accent nog steeds niet verleerd. "Vroeger belden we één keer per maand, dat was anders veel te duur. Tegenwoordig gaat dat natuurlijk allemaal veel makkelijker. Via de mail en internet. Toch was ik dit avontuur nooit aangegaan als ik zou weten dat ik niet meer terug zou kunnen. Ik heb altijd in mijn achterhoofd gehad dat ik terug zou kunnen gaan als het me niet zou bevallen. Dat was vroeger voor de mensen die naar Australië of Canada vertrokken wel anders. Die gingen echt weg met het idee nooit meer terug te komen."

In al die jaren is er veel veranderd volgens Mia. "Op alle vlakken hoor. Ik ben begonnen in New York bij de Rabobank. Ik moest helpen met het opzetten van de bank in deze Amerikaanse stad. Ik hielp mensen met hun kredieten maar sinds zestien jaar ben ik met pensioen en geniet ik van iedere dag. Daarin zie ik New York steeds meer veranderen. Natuurlijk heeft 9/11 daar heel veel invloed op gehad. Ook op mij. Ik weet het nog als de dag van gisteren. Toen ik het op de televisie zag ben ik gelijk naar de kelder gegaan om de vlag buiten te hangen. Misschien is dat Amerikaans maar ik voelde op dat moment dat ik dat moest doen."

Mia is daarna gelijk naar de stad gegaan om zich aan te melden als vrijwilliger. "Ik woon al zo lang met zoveel plezier in Amerika dat ik voelde dat ik iets moest doen. Ik zag het als mijn plicht naar alle Amerikanen. Ik was de vierde die zich opgaf. Omdat ik verschillende talen sprak, besloten ze dat ik bij het opvangcentrum voor familie kon werken. Er zijn namelijk uit 62 verschillende landen mensen om het leven gekomen. Ik heb daar drie weken gewerkt en dat heeft heel veel indruk op me gemaakt. De dingen die je dan hoort en ziet zijn verschrikkelijk, dat mag nooit meer gebeuren."

Maar Amerika is meer dan het land van 9/11 en het land van Trump. "Er gebeuren prachtige dingen. Het is een heel fijn land om te wonen en ik ben vanaf dag één goed opgevangen. Mij vonden ze in het begin nog wat vervelend, 'Those damn Dutch' zeiden ze dan. Ze waren het niet gewend dat je zei wat je dacht. Ik deed dat wel, dat was ik gewend vanuit mijn baan in Nederland."

Toch zegt Mia zeker nog eens terug te verhuizen naar het mooie Rooi. "Als ik terugga, wat zeker gaat gebeuren, kom ik natuurlijk naar Rooi toe. Hier woont mijn familie en dat mis je toch als je aan de andere kant van de wereld zit. Ik heb een leven opgebouwd in Amerika maar dit blijft mijn thuis." Wanneer dat wordt? Daar is Mia duidelijk over. "Als ik oud ben. Te oud om zelf nog veel te kunnen ondernemen en voor mezelf te kunnen zorgen, dan kom ik weer richting Rooi. Tot die tijd doe ik het met hele fijne vakanties in dit prachtige dorp."


De politiek dichterbij

Foto:

In de rubriek "Politiek Dichterbij" geeft DeMooiRooiKrant regelmatig een raadslid of lid van het college de kans zich aan de lezers te presenteren.

Deze keer: Menno Roozendaal


Geb.datum: 12-07-1980

Geb. plaats: Schijndel

Woonplaats: Schijndel

Burgerlijke staat: samenwonend, met Geertje

Opleiding: Organisatiewetenschappen Universiteit Tilburg, International Business Languages Avans

Beroep: fulltime wethouder (PvdA)

Eerst even terug naar jouw beroep.
"Vóór april 2014 was ik werkzaam bij gemeenten als adviseur sociaal maatschappelijke thema's. Aansluitend ben ik wethouder geworden, ik heb dus geen ervaring als gemeenteraadslid."


Is dit goed te combineren met het wethouderschap?
"Toen ik in Schijndel fulltime wethouder werd, was dat niet te combineren. Ik werd pas na drie maanden fulltime wethouder omdat ik nog zaken moest afronden bij mijn oude werkgever. Bij een wethouder betekent fulltime niks anders dan dat je voor 1 fte wordt betaald, in de praktijk maak je vaak meer uren vanwege werkverplichtingen in de avonden en weekenden."


En dan moet er ook nog tijd vrij gemaakt worden voor hobby's?
"Jazeker. Zaalvoetbal en kamperen, vaak ook in het buitenland, de laatste jaren onder meer Engeland, Schotland. Het liefst breng ik mijn vrije tijd door met mijn vriendin, dochter, familie en vrienden."


Hoe is je politieke loopbaan tot nu toe verlopen?
"Best snel eigenlijk. Zonder raadservaring, dus groen als gras, werd ik meteen wethouder, en nu opnieuw. De portefeuille die ik in Schijndel had kwam voor een deel overeen met mijn huidige. In Schijndel had ik ook sport en onderwijs in portefeuille, nu niet meer. Nieuw in portefeuille zijn voor mij kunst, bedrijfsvoering en dienstverlening."


Ben je 24 uur wethouder, of moet je soms afstand nemen?
"Beide. Als wethouder 'sta je 24 uur aan' maar mijn vrije tijd heb ik zelf in de hand. Met mijn portefeuille is het haast ondenkbaar dat je bij nacht en ontij ineens ergens op moet komen draven. Zoiets verwacht je eerder bij een portefeuille met crisisbeheersing, openbare orde en brandweer zoals de burgemeester. Als wethouder word je wel regelmatig aangesproken, maar je bent geen wereldster. Zelfs in Schijndel zijn er nog veel mensen die mij niet kennen, terwijl ik daar toch geboren en getogen ben."

Is regeren gemakkelijker dan oppositie voeren?
"Het is voor een coalitiepartij natuurlijk makkelijker om dingen voor elkaar te krijgen. Je kan als partij makkelijker je programmapunten realiseren. Maar ik ben nu onderdeel van het college, wij spreken met één mond."

Wat is op dit moment voor jou het spannendst?
"De bedrijfsvoering en dienstverlening, die ik nu in portefeuille heb. Bij de start van zo'n nieuwe gemeente moet daar veel energie in gestoken worden en is het soms hectisch."


Deze raadsperiode is voor mij geslaagd als… geen clichés graag.
"Als we de volgende verkiezingen kunnen terugkijken en zeggen dat de fusie geslaagd is. Hmmm, eigenlijk best cliché he? Het voelt in ieder geval als een grote motivatie om dat goed te laten verlopen. Dat het ook zichtbaar en voelbaar is voor de mensen in de organisatie. Ën voor de inwoners natuurlijk."

In verband met de foto; wat is jouw mooiste plekje van Meierijstad, en waarom?
"Wij hebben de tweede auto de deur uit gedaan en ik doe alles met de (e-)fiets. Ik fiets dan graag naar mooie stukjes bij de Dommel. Het bruggetje waar je naar toe rijdt als je Olland binnen komt linksaf, is eigenlijk wel mijn favoriet."


Is er nog iets wat je aan dit gesprek toe wilt voegen?
"Het voelt best wel apart om de jongste te zijn in het college, maar toch niet onervaren. Dat voegt wat toe aan de diversiteit van het college. Ja, en met Rooi heb ik altijd wel iets gehad, veel contacten, schoolmaten, ik ging hier vroeger ook veel uit. Met carnaval en de kermis was ik er ook altijd bij."


Over Rooise historie: Kasteel-Raadhuis Dommelrode

Rond 1600 werd het verkocht aan jonkheer Marcus van Gerwen, die kwartierschout van Peelland was en er in ging wonen. Tot 1672 bleef het in bezit van zijn familie. Daarna wisselden verschillende bezitters elkaar af, waaronder enkele al of niet gepensioneerden militairen zoals, Maurits, graaf van Nassau, Wigbert Crommelin en Menno Baron van Coehoorn van Houwerda, die er in 1740 stierf. Deze kasteel heren hebben er nog al wat aan verbouwd. In die tijd werd ook de naam De Bocht veranderd in Dommelrode. Dit slotje was het mooiste huis van ons dorp.

Een kleinzoon van Menno van Coehoorn, Jean Jaques van Coehoorn en Heer van Dommelrode in 1757, doodt tijdens een duel op de kermis in Veghel, Cornelis van Hout, schepenen (wethouder) in Sint-Oedenrode. Jean Jaques is luitenant in het regiment van Nassau en net terug van een legeractie zet hij in Veghel de bloemetjes flink buiten.

In 1804 werd het gekocht door secretaris Gerard de Jong ( familie Pieter Josselin de Jong) en In 1819 kwam het kasteel in handen van de zusters Augustinessen, die sinds 1801 ook al op het nabijgelegen kasteel Henkenshage verblijf hielden. Zij hebben veel aan kasteel Dommelrode laten bij- en verbouwen. Na een grootscheepse restauratie werd het gemeentehuis in het historische kasteel Dommelrode gevestigd. Naar aanleiding van de vondsten werd er ook een klein archeologisch museum in het oude kasteel ingericht. Het is momenteel in gebruik als vergaderlocatie van de gemeente Meierijstad. Het Heemhuis van De Oude Vrijheid is open iedere maandag van 10 tot 12 uur, U bent van harte welkom. Kerkdijk-Noord 4.

Inschrijving Beach Soccer Rooi geopend

Traditioneel staat het Pinksterweekend in het teken van Beach Soccer Rooi en sinds enkele jaren ook Rooi Live. Het is alweer de twaalfde keer dat Beach Soccer Rooi plaatsvindt met Pinksteren.

Vanwege de vele aanmeldingen is er vorig jaar voor gekozen om een tweede veld aan te leggen. Deze uitbreiding is goed bevallen, dit jaar zal er dus ook weer op twee velden gespeeld worden. Hierdoor is er ruimte voor 30 herenteams, 24 damesteams en 28 jeugdteams. Teams die vorig jaar hebben deelgenomen hebben tot 1 april voorrang bij de inschrijving. Het gros van de teams komt uit Rooi en directe omgeving maar ook teams uit o.a. de Betuwe, Friesland en Zeeland komen speciaal voor dit toernooi naar Sint-Oedenrode. Op zaterdag 3 juni komen de jeugdteams in actie. De dames- en herenteams mogen op 4 en 5 juni hun kunsten vertonen. De winnende teams kwalificeren zich automatisch voor het Nederlands Kampioenschap Beach Soccer in Scheveningen. Inschrijven voor Beach Soccer Rooi kan via www.beachsoccerrooi.nl/inschrijven

NK voor Hulpdiensten
Nieuw is dit jaar het Nederlands Kampioenschap voor hulpdiensten dat op vrijdag 2 juni plaatsvindt. Aan dit kampioenschap doen 24 teams met hulp- en dienstverleners mee zoals politie, brandweer, ambulance, beveiliging en overheidsdienstverleners. De teams zijn afkomstig uit heel het land. Het is de eerste keer dat dit kampioenschap wordt georganiseerd. Een mooie primeur voor Beach Soccer Rooi.

Rooi Live
Het avondprogramma van Rooi Live is inmiddels ook bekend. Er staat een indrukwekkende "line-up" variërend van lokaal Roois talent, bekende Nederlandse artiesten, gekke feestacts en internationale top DJ's. Doordat op vrijdag het NK voor Hulpdiensten plaatsvindt zal Rooi Live uitgebreid worden tot 3 avonden. Op vrijdagavond komen de DJ's aan bod, we zijn zeer trots op de talentvolle DJ line-up met o.a. de Rooise Sophie Francis en Rhodenaar Dè La Parre, Daarnaast komen met Jordy Dazz en Maddix nog twee internationale DJ's naar Rooi. Op zaterdag maken we een feestje met de beste meezingers en Nederlandstalige hits. Optredens zijn er dan van Raymon Hermans, Stef Ekkel, John de Bever, Dirk Drost en Kapelone. Wesley Lux zal tussendoor voor de feestplaatjes zorgen. De zondagavond wordt een fijne cocktail van gekke acts, fijne feestDJ's, 90s, 00s, en de laatste feestknallers Optredens zijn er dan van Puinhoop Kollektiv, De Rubberen Schuimboten, Daisy's DJteam, Snollebollekes en 00s Again. Op www.rooilive.nl staat de volledige line-up en aanvullende informatie.

Zigzag: de kortste afstand tussen twee café's. Althans met carnaval dan. Mijn ome Willy uit Olland kan daarover meepraten. Vorig jaar duurde zijn kroegentocht tussen d'n Toel en de Vriendschap in Boskant vanaf carnavalsvrijdag tot ergens begin mei. Dit jaar blijft hij thuis. Dat concludeerde ik uit een foto in de krant van afgelopen maandag. Daarop zag ik hem namelijk op de parkeerplaats van de Veghelse Sligro een heel fust achterin zijn Simca Marina Combo laden. Voor thuis, neem ik aan. Dat bier stond daar klaar voor iedere prins uit onze regio. Speciaal voor die aanbieding had Willy zich diezelfde ochtend nog tot "Prins Wilhelmus van de Ollandse Zatladders" gekroond en is daarna linea recta doorgereden naar het Dorpshuis in Zijtaart, alwaar de rij begon.

Heb je die foto's gezien van de zogenaamde Bonte Avonden? In Nijnsel waren drie volwassen heren op het toneel met een opblaaspop bezig, en in Olland stond ook een figuur halfnaakt maf te doen. Volgens mij zijn het inmiddels veel té Bonte Avonden. En nou haakt zelfs de gemeenteraad van Meierijstad in. Vooral Peter Verkuijlen maakt het nogal bont. Vooruitlopend op het carnavalsfeest vindt hij zijn parkeerboetes veel te hoog en roept de opsporingsambtenaren op vanaf nu geen bon meer uit te schrijven. Wat?

Met dit soort redeneringen heeft mijn Ome Willy ook nog politieke kansen. Willy is namelijk ook alcoholist. De laatste tijd drinkt hij telkens óm de twaalf pilsjes een glas wortelsap. "Dat is goed voor mijn ogen zodat ik een mogelijke kater van verre zie aankomen", zo beweert hij. Ik heb één keer geprobeerd om hem van de drank af te krijgen. "Bier maakt je dik, ome Willy." Dat vond hij grote onzin. Volgens hem zit een bierbuik gewoon tussen je oren. Met "én het doodt je hersencellen!" gaf ik me nog niet gewonnen. "Ja, dat klopt wél", pareerde Willy toen, "maar alleen de zwakke broeders, dus de sterke cellen krijgen bij mij nou wat meer ruimte om uit te blinken. Bier verhoogt je IQ, Mark. Nog een pilske? Allaaf!"

Tot slot een vraag: Wat is het verschil tussen Ome Willy en een bonbon? Nou, in een bonbon zit niet altijd alcohol.

Klant MooiRooi in Boer zoekt Vrouw

Foto:

De afleveringen van een nieuw seizoen Boer zoekt Vrouw zijn weer in volle gang. Wekelijks zitten miljoenen Nederlanders aan de buis gekluisterd. In de laatste aflevering schoof een bekende van MooiRooi aan tafel bij boer Olke Jongsma.

Het gaat om Sandra Koningstein van Eten met Gemak. Enkele weken geleden stond ze in de rubriek Op de koffie bij… Ineens spotte de redactie haar op tv bij een aankondiging van Boer zoekt Vrouw internationaal. Boer Olke pikte uit vele brieven de brief van Sandra. Ze wordt dan ook bij hem uitgenodigd. De boer komt oorspronkelijk uit Friesland maar heeft al jaren een enorme ranch met koeien in Texas (VS). Natuurlijk zijn we erg benieuwd of hij Sandra uit zal nodigen om naar Amerika te komen. MooiRooi blijft Sandra nauwlettend volgen.


34 / 40

Carnaval

ik schraap
mijn masker af
deze dagen

het bestaat uit
vele menselijke lagen

die soms mijzelf
een glimlach schenken
of verkrampt
mijn verdriet dragen

maar ook rimpels
men zegt van het denken

als ik mij tenslotte
voor de ander
kwetsbaar weet
blijkt ieder zich
inmiddels te hebben
verkleed

julius

Foto: Marry van Wijk

Marry van Wijk maakte deze prachtige foto. Wij krijgen spontaan zin in de lente door deze mooie kleuren!

Hij krijgt van 't werke ginne
kromme rug

Zelfs al zou ik weten dat de wereld morgen in stukken uiteenvalt, ik zou toch mijn appelboom planten.

Maarten Luther (1483-1546)
Theoloog.

Henri van Hoorn maakte een tijd geleden deze foto van een deel van ons prachtige Papgat. Wat een plaatje hé?

Rhode pakt in slotfase een punt

Rhode pakt in slotfase een punt

Net als de eerste ontmoeting in Heeswijk eindigde de wedstrijd tussen Rhode en Heeswijk in 1-1. Er waren wel meer overeenkomsten, het was opnieuw een aantrekkelijke wedstrijd met veel tempo en inzet. Het enige verschil was dat er minder kansen te noteren vielen. De doelpunten vielen dan ook pas in de laatste 10 minuten. Heeswijk kwam in de 81e op 0-1 en leek met de overwinning naar huis te kunnen, maar Rhode kreeg toch waar het recht op had, in de 87e minuut werd de stand weer gelijk, 1-1.

Rhode begon goed aan de wedstrijd en kreeg ook de eerste kans, Kyron Brus kopte een voorzet over. Het eerste wapenfeit van Heeswijk kwam na ruim een kwartier, een gevaarlijke vrije trap van zo'n 30 meter. Vlak daarna raakte een verwaaide voorzet de lat. Daarna waren er weer wat kansjes voor Rhode uit voorzetten van Simon vd Wetering.

In de tweede helft was hetzelfde wedstrijdbeeld te zien. Wisselende kansen, bij Rhode o.a. voor Mart Krüsemann. Ook Heeswijk kreeg wel mogelijkheden, met name nummer 10, Wouter van Dijke, bezorgde zijn directe tegenstanders Martijn van Boerdonk en Paul Smeets handenvol werk. In de 75e minuut was er een kans voor Rhode uit een snel genomen vrije trap en in de 78e minuut ging een schot van Tom Willems net over. Het leek er op dat er geen doelpunten zouden vallen, maar in de laatste 10 minuten gebeurde dat toch. Balverlies bij Rhode leidde de eerste treffer in. Heeswijk zocht razendsnel de aanval, had plotseling 3 mensen in het 16 meter gebied en Danny Aarts mocht de trekker overhalen, 0-1. Maar Rhode was nog niet verslagen. Net over de middellijn kreeg het een vrije trap die hoog voor het doel kwam, en Geert Oerlemans wist daar wel raad mee en kopte de bal onder in de hoek, 1-1.

Nijnsel slikt nederlaag

In het Jan Louwers Stadion van FC Eindhoven nam Nijnsel het op tegen de amateurs van Eindhoven. Eindhoven begon sterk aan de wedstrijd en zette Nijnsel meteen onder druk. De aanvallers van Eindhoven bleken de gehele wedstrijd een plaag voor Nijnsel en het kreeg er geen enkele grip op.

Na een kwartier spelen kwam Eindhoven terecht op voorsprong. Een aanval over rechts werd beheerst afgerond. Eindhoven bleef de wedstrijd daarna dicteren en na een half uur verdubbelde het de score. De opgekomen linksback van Eindhoven begon aan slalom waarbij hij te makkelijk iedereen mocht passeren en via een combinatie rondde hij met de punt van de schoen af. Kort voor rust beging een centrale verdediger van Eindhoven een overtreding. Hij ontving hiervoor een gele kaart. De vrije trap werd door Johan van der Pas genomen en door Stefan Hulsen binnengekopt. De verdediger van Eindhoven maakte nog een opmerking naar de scheidsrechter naar aanleiding van de overtreding en kreeg daarvoor zijn tweede gele kaart. Na rust kreeg Nijnsel meteen de beste gelegenheid om gelijk te maken. Een handsbal van Eindhoven werd bestraft met een penalty. Stefan Hulsen plaatste de bal in de hoek, maar de keeper pakte de bal knap. Daarna werd het een vervelende wedstrijd om naar te kijken. De thuisploeg treuzelde enorm lang en er werd niet tegen opgetreden. Op de counter werd Eindhoven regelmatig gevaarlijk, maar vergat het te scoren. Nijnsel kreeg weinig kansen en was veel te slordig in de passing. Een kwartier voor tijd kreeg Joost Vervoort de bal tegen zijn lijf, maar de scheidsrechter beoordeelde dit helaas als een handsbal. De bal verdween op de stip en werd vakkundig tegen de netten geschoten. Ondanks het numerieke overwicht was de wedstrijd gespeeld. Door deze nederlaag zakt Nijnsel een paar plaatsen. Nu volgen er twee weken rust waarna thuis tegen Braakhuizen de competitie weer hervat wordt. Uit werd van deze ploeg gewonnen, maar de laatste weken draait het als een trein in Geldrop en dus is Nijnsel gewaarschuwd.

Irene en Ollandia delen de punten

Irene en Ollandia delen punten

Sportpark De Laat In Gemonde was afgelopen zondag het decor voor de derby Irene - Ollandia. In de 1ste helft van de competitie werd door Ollandia thuis met 4 - 1 van Irene gewonnen. Dat opent perspectieven voor de return aldus de mee gereisde Ollandia supporters. In de opstelling van Ollandia zaten geen verrassingen.

De eerste 45 min deden beide teams weinig aan klantenbinding. Het voetbalspelletje speelde zich voornamelijk af op het middenveld. Af en toe mondde een aanvallende actie van een van de spelers uit in een heuse aanval maar resultaat bleef uit. De beste kans was voor Ollandia. De ingooi van Paul van Driel op slag van rust bereikt William Bekkers die in een beweging de bal voor het vijandelijke doel brengt. Het schot van Bart Smetsers kon ternauwernood door de Irene goalie tot corner worden verwerkt. Ruststand 0-0.

De 2de helft begon Ollandia sterk, zet vanaf het begin Irene onder druk wat in een paar minuten al een aantal goeie scoringskansen oplevert. Uit het aanvallende spel kreeg Ollandia een aantal corners te nemen. Irene is echter attent en alert en door het goede keeperswerk van de Irene doelman lukt het Ollandia niet de scoringskansen om te zetten in echte goals. Halverwege de 2de helft brengt Hugo van de Sande Jurrit van Roosmalen in het veld om de druk in de voorhoede op te voeren. In de slotfase werd Remco Voets gebracht voor de alles of niets poging. Met een schitterend geplaatst afstandsschot laag over de grond had Remco zich tot man of the match kunnen bombarderen maar weer ging de doelman van Irene op tijd gestrekt en tikt de bal over de achterlijn.

DVG te sterk voor Boskant

Er was na afloop van de wedstrijd DVG 1 – Boskant 1 geen enkele discussie over de 2-0 overwinning van de thuisclub. Doordat de 2-0 pas een minuut voor tijd viel, bleef het toch nog lang spannend.

De eerste 15 minuten was het van beide kanten nog behoudend. De thuisclub was de eerste die de chroom van zich afwierp en op voorsprong leek te komen. Na een diepe bal moest Boskant doelman Fred van Bussel ver zijn doel uit. Boskant kreeg in die periode toch ook wel enkele mogelijkheden. Tot twee keer toe kreeg Roy van der Linden een behoorlijke schietkans, beide keren zonder succes. Meteen vanaf de aftrap in de 2e helft kwam de verdediging van Boskant onder zware druk. Het was duidelijk aan welke kant het doelpunt zou vallen, alleen niet wanneer. Bij kans vijf was het raak voor DVG: 1-0. Boskant leek overlopen te worden, maar doelpunten bleven uit. Pas in de 89e minuut gooide Bart de Windt de wedstrijd op een schitterende manier op slot toen hij de bal subtiel over doelman Fred van Bussel te stiften: 2-0.

Attaque 1 en 2 blijven winnen

In de strijd om het kampioenschap in de 3e klasse poule L wist Attaque 1 opnieuw te winnen. In een volgepakte zaal won het met 7-3 van het Nulandse NTTV 1. In de 4e klasse poule F won Attaque 2 overtuigend van koploper Flash 6: 8-2.

Voor Attaque 1 werd het behalen van de overwinning gemakkelijk. De Nulandse tegenstanders kwamen met 2 man aangetreden en daardoor stond het al 3-0 voordat er überhaupt een bal geslagen was. De wedstrijden die wel gespeeld hebben gingen redelijk gelijk opwaarts en daardoor kon de eventueel gewenste monsterscore niet op het bord. Door de 2 gewonnen partijen van Menno van Os, het gewonnen dubbelspel en de winstpartij van Leon Schepens was de einduitslag 7-3. Door de 9-1 overwinning van naaste concurrent ROTAC '82 1 staat het vaandelteam nu 2e met 19 punten. 1 punt achter de nieuwe koploper.

Attaque 2 had een moeilijke opdracht. Winnen van naaste concurrent en koploper Flash 6. Nico Stamps liet de afgelopen weken zien dat hij na zijn afwezigheid vorig seizoen nog steeds het benodigde niveau heeft om wedstrijden te winnen en dat liet hij wederom zien. Ook Frank van der Zanden liet zien dat hij de vorm te pakken had. Beiden wonnen alle 3 enkelpartijen plus het dubbelspel. Mede hierdoor werd het een afgetekende overwinning: 8-2. Leon Huijberts won 1 van zijn 3 wedstrijden. Door de overwinning heeft Attaque 2 de koppositie overgenomen van hun rivalen.

Attaque 3 nam het op tegen hekkensluiter TTCV 9. De wedstrijd kon bij een grote overwinning een goede stap zijn richting lijfsbehoud. Het werd echter al snel duidelijk dat dit niet het geval zou zijn. Het team uit Veghel bleek een erg taaie tegenstander en gaf niets toe. Ondanks de goede opening van Stefan Kerk liep team 3 vrijwel de hele avond achter de feiten aan en het doel werd niet verliezen. Dit leek te lukken toen een 1-3 achterstand werd omgedraaid naar een 3-3 stand. Ondanks deze opleving bleef het zwaar om de tegenstanders bij te houden en uiteindelijk won het team uit Veghel met 4-6. Stefan Kerk won uiteindelijk 2 partijen en Bram Marinus en Anne van de Sande wonnen er beide 1.

De Rozelaer heeft weer geschoten

Dinsdagavond is de 7e en laatste wedstrijd uit de 25 meter 1pijl competitie van de Nederlandse Handboog Bond verschoten. Het team van Ontspanning schiet in de A-klasse. Er werd thuis geschoten. De scores waren: William Huyberts 216, Piet van den Berg 237, Rene van Erp 225, Jan van Bergen 221, Simon Boersbroek 187 en Mart Verhoeven 205. Het team eindigede in de A-klasse als eerste in deze Regio competitie.

De schutters van de Rozelaer hebben dinsdagmiddag een onderlinge wedstrijd geschoten. De dag winnaar was Antoon Vervoort met 229 punten. De overige scores waren: Mart Verhoeven 220, Jan van Erp 207, Jan van Bergen 201, Tonnie Hermes 190, Joep Verbunt 165 en Ron Spijker 158. De jeugd schoot op vrijdag thuis de 7e competitiewedstrijd van de NHB. De uitslagen waren: Piet van den Berg 233, Kristin Davies 232, Floris Mesu 223, Dione Mesu 221, Ray Matuszwesky 179, Simon Roumen 106, Jelt de Bie 200, Rick van de Mortel 133 en Stan de Bie 129.

Zaterdagavond en zondagmiddag hebben enkele schutters van Ontspanning deel genomen aan het koppeltoernooi van de Rozenjagers in Eerde. Op zaterdagavond schoot Mart Verhoeven samen met Berdine Gevers als het koppel "De Vreemdgangers" en eindigde op de 3e plaats in poule 4. Piet van den Berg en Jade Janssen schoten als "team GoGreen" en eindigde op de 2e plaats in poule 4.

Zondagmiddag bereikten Jan van Bergen en Wil Kivits als "De Rooise Boys" de kwalificatie de 4e plaats in poule 1. Theo Passier en René Aarts, "team Sheldon" werden 2e in poule 1. Jos van den Berg en Kristin Davies, "Vikingene" werden gedeeld 2e met Piet van den Berg en Jade Janssen, "team GoGreen" en René van Erp en Hans, "De Penskes" in poule 2. Mart Verhoeven en Simon Boersbroek als "De Klumpkes" eindigden in de 4e poule op de 2e plaats.

Anne en Sydney in de prijzen

Afgelopen weekend was het dan zover de Brabantsekampioenschappen die werden verreden in Oudgastel. Sydney mocht als eerste de spits afbijten met haar pony Ramona in de klasse D/m. Na 2 foutloze rondjes mocht ze barrage rijden. Anne markgraaff had de week ervoor nog goed geoefend en behaalde een mooie 2 de prijs in de Mortel.

Ook Anne reed 2 foutloze rondes met haar pony Way of Live en mocht zich klaar maken voor een spannende barrage. Met 11 personen mochten ze gaan strijden om de fel begeerde titel. Sydney mocht als eerste, ze bleef foutloos en reed een snelle tijd. Wat haar een voorlopige eerste plaats opleverde. Ook Anne was foutloos maar was helaas 4 sec langzamer dan Sydney. Uiteindelijk werd Sydney nog van de eerste plek gestoten maar eindigde zij met een prachtige tweede plek. Anne hield het op een prachtige vierde plek. Nu mogen beide dames deelnemen aan de Nederlandse Kampioenschappen over een paar weken in Ermelo. En als kers op de taart mogen ze rijden op het geweldige concours indoor Brabant in Den-Bosch.

Rooise ruiters en ponyruiters

Afgelopen weekend werden er mooie resultaten neergezet op dressuurwedstrijden. Myrthe van Happen en haar pony Starlight hadden dit weekend hun debuut in de klasse M1 in Berkel-Enschot. Dat ze klaar waren voor de overstap naar een hogere klasse werd meteen duidelijk gemaakt. De eerste proef werd een tweede prijs behaald met 198,5 punten. De tweede proef werd door Myrthe en Starlight gewonnen met 194,5 punten.

Annelieke Stoop vertrok met Shaemira Lazize naar de dressuurwedstrijd in Leende. Na de afgelopen tijd erg succesvol te zijn geweest in de klasse B hadden Annelieke en Shaemira Lazize dit weekend hun debuut in de klasse L1. De eerste proef werd een derde prijs behaald met 190 punten. De tweede proef werd er nog een schepje bovenop gedaan. Met 200 punten werd een eerste prijs behaald.

Joni Toelen straalt tijdens NK

In een zinderend Nederlands kampioenschap Show op rolschaatsen straalde Joni Toelen met haar andere teamgenootjes en zette een prachtig shownummer op de baan. Zij deed mee in de categorie Jeugdteams en eindigde met haar team op de 8e plaats. RC De Oude Molen deed met nog 5 andere shownummers mee en pakte hierbij 4 podiumplaatsen. Een dikke beloning voor heel hard werken.

Joni rolschaatst al heel wat jaren bij RC De Oude Molen in Beek en Donk. Heel wat uren trainen op de technieken van het rolschaatsen en het Showrijden. Zaterdag 11 februari was het een spannend treffen van rolschaatsend Nederland in het topsportstadion in Almere. Kostuums, muziek, schmink, expressie en heel veel techniek maken de shownummers. Die groepen die het best weten te imponeren met moeilijke passen, vaart, wisselingen en veel theater, scoren de hoogste punten. Met het Jeugdteam reed Joni een nummer getiteld 'Be Strong', met vrolijke, up-tempo muziek en kleurrijke kostuums zorgden zij dat iedereen weer zin kreeg om lekker naar de sportschool te gaan. Ze maakten er een mooi spektakel van, vol van variatie en ook nog eens netjes uitgevoerd.

Er waren meer wedstrijden bij dit Nederlands Kampioenschap, en ook veroverde medailles voor RC De Oude Molen, het Jeugdkwartet slaagde er zelfs in om zichzelf Nederlands Kampioen te mogen noemen. Bij de Jeugdgroepen deed nog een team mee van RC De Oude Molen en zij lieten een parfumdans zien. In prachtige kostuums veranderde dit team in parfumflesjes die zowel gracieus als humoristisch een betoverende dans dansten. Door de jury werd dit gewaardeerd met een zilveren plak. Ook in de categorie Grote groep veroverde ze een podiumplaats, met dit grote team reden ze een nummer gebaseerd op de wisselingen van de seizoenen. Met veel technische pittige elementen wisten ze publiek en jury te overtuigen. De top 3 van Nederland zat heel dicht bij elkaar. De bronzen plak ging naar het team van RC De Oude Molen. De Kleine groep reed een emotioneel pakkend nummer getiteld 'Fix you'. Technisch, netjes gereden en met veel expressie veroverden ze ook hier een mooie derde plaats. Het senioren kwartet reed een wervelend nummer waarmee ze de vierde plaats veroverde.

Er is het afgelopen jaar heel veel getraind bij de club op weg naar dit kampioenschap. Naast technische trainingen in de eigen hal in Beek en Donk ook veel trainingen op een grote baan, werken aan expressie, conditie en kracht. Maar ook is gewerkt aan samenwerken en het omgaan met wedstrijdstress, het onder controle houden van de zenuwen. Al het harde werk is beloond met prachtige resultaten en de mooie titel van Nederlands Kampioen.